NæringsEiendom 04/2022

Page 1

• HOTTE LUNCHER I STAVANGER | INDUSTRIHISTORIE PÅ HINNA PARK | FULL FART I PEDERSGATA • # 04 2022 naringseiendom.no S TAVANGER

svg property

office space that works

Kjetil

PREMIUM LOKALER – PREMIUM FOLK

I SVG Property er vi opptatt av at du og din virksomhet skal ha det dere trenger for å skape deres unike suksesshistorie. For å få til det så trenger dere kontorlokaler “that works».

Beliggenhet. Arkitektur. Etasjeplaner. Romplaner. Arbeidssoner. Møtesoner. Og sosiale soner. Vi lytter til kundene våre. Vi ser og forstår hva kundene våre trenger. Vi søker og finner løsninger.

VÅRE KONTOREIENDOMMER – GIR DIN BEDRIFT MULIGHETER –I STAVANGER SENTRUM ELLER I HINNA PARK

office space that works

Finn ut mer

100.000 kvm premium space in stavanger region
på – svgproperty.no
André Haver / Salg- og markedssjef • tlf. 995 07 475 / kjetil@svgproperty.no Tonje Rosenvold / Eiendomssjef • tlf. 950 57 288 / tonje@svgproperty.no

Nå haster det!

Bli energismart

Det trenger ikke være vanskelig å bli energismart og redusere forbruket. Dataene ligger allerede der, klare til å fortelle hva bedriften kan spare inn på. Det handler bare om å få presentert dataene på en forståelig måte.

NOOVAs Logic Energy er et energioppfølgingssystem (EOS) som gir deg de rapportene du trenger for å kartlegge energibruken din.

Den billigste strømmen er den bedriften ikke bruker.
Hvordan kommer du i gang med energikartlegging for din bedrift?
www.noova.no
Exclusive Hakwood partner in Norway Thomas Heftyes gate 52, 0267 Oslo @flottegulv | www.flottegulv.no
www.hakwood.com

FRA SVETTE

88 PANGSTART FOR NY BYDEL Med storkontrakten i boks med Aker BP og Aker Solutions, kan den nye Hinna Park-bydelen fokusere på å bygge en god by. 12 HOVEDSAK Hos Åpent Bakeri på St.Hanshaugen er du så nært et tradisjonelt bakeriutsalg i Paris du kan komme uten å sette deg på flyet. 92
MATPAKKER TIL HOT LUNCH Nå bruker leietakere lunchen som grunner til å overbevise talenter til å begynne å jobbe for dem. 04/2022 | NæringsEiendom | INNHOLD 8

lite stykke Paris i Oslo

for møbler

et bilmerke til Oslo sentrum

vil BDO jobbe i de nye lokalene

Rådgiverne flokker

Bravida leier

etasje

til Kvadraturen

toppkonsept

Dag-Jørgen har ordet

Nye konsepter i Stavanger

Nå stopper veksten opp

rehabilitere det gamle hovedkontoret

Historisk gullbeliggenhet

Pangstart for ny bydel

svette matpakker til hot lunch

Nye eiendomskjemper i Stavanger

Nå skal selskapet med

i Stavanger

FASTE SPALTER

lokale

Ombruk

har ordet:

Overdragelse

et fag

Gydland,

ESTATE MEDIA AS Rådhusgata 5, 0151 Oslo Tlf: (+47) 23 11 56 00 post@estatemedia.no estatemedia.no

REDAKTØR

Silje Rønne Tlf: 908 29 393 silje@estatemedia.no

JOURNALIST

Dag-Jørgen Saltnes

Tlf: 970 55 121 dag@estatemedia.no

Glen Widing Tom Tande Øystein Johnsen

CEO / PARTNER

Trond Valle

Tlf: 911 23 334 trond@estatemedia.no

LAYOUT OG DESIGN Blake and Friends, Ida Tørstad

SALG

Jan Erik Pedersen Tlf: 901 58 211 janerik@estatemedia.no

Joakim Nessem Tlf: 958 35 865 joakim@estatemedia.no

Camilla Skouverøe Matheson Tlf: 995 53 059 camilla@estatemedia.no

Heidi Ringlund

Tlf: 905 07 458 heidir@estatemedia.no

Michelle B. Csango Tlf: 901 69 356 michelle@estatemedia.no

Katja Nordmann Ljungblom Tlf: 922 92 157 katja@estatemedia.no

FOR BESTILLING AV ANNONSER info@estatemedia.no

TRYKK

United Press Poligrafija corp, Riga, Latvia

DISTRIBUSJON

Posten Norge AS OPPLAG: 7.500 Copyright: Estate Media

Estate Media AS estatemedia.no

FORSIDEFOTO Margarethe Myhrer

NESTE UTGAVE Desember 2022

spørsmål om håndtering av personvern, ta kontakt med post@estatemedia.no.

UTGIVER:
Ved
I NNHOLD #04 2022 12 Et
18 Skreddersydd
26 Nok
32 Slik
40
seg til sentrum 46
13.
i nybygg 48 Flytter
50 Nytt
for kontor i sentrum 66 Pedersgata revisited MARKED 73
76
sentrum 78
82 Skal
til SR Bank 84
88
92 Fra
96
100
300
eiere selge alt 102 Leiepriser
28 Morgendagens medarbeidere: Anders Henriksveen 54 Interiør:
og
i endring 60 Utleier
Frode
Eiendomsdirektør Herfo 104 Markedspuls : Overraskende høy etterspørsel etter kontorareal 110 Juss:
av leieavtaler 116 Bransjeguiden 9

NÅR KOMMER MILJØ BØLGEN?

Mens de store selskapene i eiendomsbransjen har snakket om miljø og bærekraft i flere år i festtalene, og faktisk begynt å gjøre noe på miljøfronten den seneste tiden, har det gått langt saktere hos leietakerne.

Store internasjonale selskaper har gått foran som et godt eksempel og stilt miljøkrav til sine lokaler, men blant små og mellomstore bedrifter trumfer regningen som må betales som regel miljø gang på gang.

Men energikrisen, med skyhøye strømpriser, kan være det som kickstarter mer fokus på energibruken igjen. For når felleskostnadene skyter rett til himmels som følge av strømprisene, da våkner leietakerne. Kanskje er det på tide

å ta en prat med gårdeier om hvilke tiltak man kan gjøre for å få ned energibruken og -kostnadene.

En utfordring for investeringer som senker energibruken har vært at det er gårdeier som gjør investeringene, mens leietaker stikker av med besparelsene. Men dette trenger ikke være noe som hindrer investeringer. Partene kan fint avtale modeller som sikrer at dette kan gjøres på måter som kommer både leietaker og gårdeier til gode. Man har blant annet grønne leieavtaler som regulerer dette på en utmerket måte.

Så det er bare å ta samtalen om grønne investeringer nå. En god gårdeier finner ut av hvordan man kan lage vinn vinn-situasjoner som gir store energibesparelser. Det handler bare om vilje.

04/2022 | NæringsEiendom | LEDER 10
Eirik Mølbach-Thellefsen Stray, Utleieansvarlig +47 48 25 68 90 es@oxer.no På jakt etter lokaler i Oslo? Kabelgata 39C Nøkkelinfo: Områdets etablerte aktører og tilbydere: • Innflytningsklare og fleksible lokaler • 5 min. gange til buss og T-bane • Parkering utendørs og i garasje • Treningsrom • Garderober • Utsikt og gode lysforhold • Tårnet Kulturarena • PDL Center Oslo • Oslo Golfsenter • Kloden Teater • Kuben Videregående skole • Kunst- og kulturbedrifter • Produksjon- og logistikk bedrifter LAKOL E R TILLEIE - LOKALE R EIELLIT675-1350 KVM
1204/2022 | NæringsEiendom | LILLE PARIS

ET LITE STYKKE PARIS I OSLO

Hos Åpent Bakeri på St.Hanshaugen er du så nært et tradisjonelt bakeriutsalg i Paris du kan komme uten å sette deg på flyet.

AV: ØYSTEIN JOHNSEN | FOTO: MARGRETHE MYHRER
13

For ti år siden var det ikke mye som minnet om romantiske Paris i det tomme, støvete kontorlokalet i Frydenlundgata. Men United Bakeries-gründer Remi Goulignac forelsket seg like fullt. Med like deler lidenskap for bakervarer og antikviteter fikk han med seg interiørarkitekt Vigdis Apeland Bergh, og sammen bestemte de seg for å skape et utsalg slik vi gjerne forbinder med landet Goulignac forlot for å flytte til Norge en gang som 13-åring.

BYGGET MED HJERTE

I dag er det et av de mange utsalgene til Åpent Bakeri som holder til på hjørnet av Frydenlundgata

og Bislettgata. Oppe fra mezzaninen kan sjefen, Øyvind Lofthus, slå fast at det ikke er mye som har forandret seg etter at de overtok lokalet. «Butikken er bygget med hjerte, men da vi flyttet inn måtte vi tenke litt mer funksjonelt. Vi har satt inn denne sofaen her, for å skape litt mer sitteplass for kundene. I tillegg har vi byttet salgsdisken nede. Den var veldig fin, men ikke spesielt praktisk», forteller han på sin klingende Hardangerdialekt.

Noe av det første man legger merke til inne i bakeriet er den gamle vindeltrappen som snor seg opp mot mezzaninen. Trappen fra ca. 1900

ble hentet fra en nedlagt bokhandel i Paris og fraktet til Frydenlundgata for å få nytt liv.

Opp over veggene henger et utvalg gips stukkaturer fra ca.1870. Disse kommer fra et nedlagt gipsstøperi i Nantes-regionen vest i Frankrike. Der hadde en familiebedrift gjennom fire generasjoner laget sine unike og fantasifulle stukkaturer helt frem til for litt over 10 år siden. Det fantastiske glasstaket fra ca. 1920 kommer passende nok fra et originalt, parisisk bakeri i Montparnassekvartalet. Da lokalet skulle ominnredes ble glasstaket kjøpt av en fransk baker i eksil.

01 04/2022 | NæringsEiendom | LILLE PARIS 14

01: FRANSK FØLELSE

Lokalene skal gi kunden en følelse av å være i Paris når det kjøpes inn brødmat.

02: GIPS

Veggene er fulle av gipsstukkaturer fra ca. 1870.

03: PARIS

Trappen til venstre er hentet fra en nedlagt bokhandel i Paris. Men lokalene måtte gjøres litt mer funksjonelle, med sofa og sitteplasser.

«Det er et veldig spesielt sted. All ære til Remi og Vigdis!» ØYVIND LOFTHUS, ÅPENT BAKERI
02 03 15

STEDET ER JO EN PERLE. BURDE VÆRT

«DETTE
EN VINBAR, EGENTLIG.» ØYVIND LOFTHUS, ÅPENT BAKERI

FOR MØBLER

Med egen møbelproduksjon i Shanghai, har Pernilla R. Holmen og hennes PH Design levert skreddersydde møbler til investorfelleskapet InWester på Aker Brygge og Tjuvholmen. AV: DAG-JØRGEN SALTNES SKREDDERSYDD
04/2022 | NæringsEiendom | SKREDDERSYDDE MØBLER FRA PH DESIGN 18

LEVERTE TIL INVESTORFELLESSKAP

Pernilla R. Holmen har levert til InWester på Aker Brygge og Tjuvholmen.

19

EGEN MØBELFABRIKK

PH Design har jobbet tett med en egen fabrikk i Kina siden 2014. Pernilla R. Holmen reiste over og fulgte hver produksjon frem til Covid.

Det var i 2014 at Pernilla R. Holmen startet opp sin egen møbelsatsing PH Design, etter flere år som interiørdesigner.

– Jeg tenkte en del på hvordan jeg skulle skille meg ut. Det er så mange som driver med møbler og interiørdesign. Å importere møbelmerker ble veldig kostbart og jeg begynte derfor å se på mulig hetene for egenproduksjon. Da ville jeg ta bort et ledd og få en mye mer kostnadseffektiv virksomhet. Etter hvert kom jeg i gang med en prøveproduksjon med en fabrikk i Kina, som jeg nå har jobbet med i åtte år, sier Holmen til NæringsEiendom. Frem til koronaviruset, reiste hun over til fabrikken ved hver eneste produksjon for å sjekke at alt ble levert etter bestillingen. Etter korona og reise restriksjonene til Kina, blir nå produksjonen godkjent over video før det sendes til Norge i containere.

– Jeg har fått en fantastisk relasjon med fabrikken. Den er familieeid og jeg har også designet et show room for fabrikken i Shanghai, sier Holmen.

INVESTORFELLESSKAP

I dag sitter Pernilla R. Holmen hos InWester, kontor fellesskapet for investorer som ble startet opp av avdøde Lars Staff og som nå drives av Monica Staff.

InWester har samlet rundt 75 investorer i lokaler på Aker Brygge og Tjuvholmen, og drev på mange måter med coworking mange år før det ble et hypet begrep i mediene.

– Lars og Monica Staff eide Gaiastova på Hafjell sammen med blant andre Carl Erik Krefting. Jeg fikk forespørsel om jeg kunne levere møbler til de ti utleieleilighetene der og snudde meg rundt og leverte møbler på tre måneder. Alt var skredder søm for å passe til de ti utleieleilighetene. Staff spurte deretter om nye møbler til avdelingene på Aker Brygge og Tjuvholmen. Det var noe helt annet, sier PH Design-gründeren.

Oppdraget var å supplere de møblene som allerede var der og holde det like gjennomført og stilført som det er. Opprinnelig var det Helene Hennie og Christian’s & Hennie som designet og innredet kontorene. PH Design har supplert møblene ettersom det har oppstått nye behov.

– Man skal få følelsen av at man kommer nesten hjem når man er i lokalene der. Det skal være funksjonelt og lunt. Jeg har også levert møbler til kontorer der enkeltselskaper sitter. Noen ganger kan det hende de ikke ønsker å

04/2022 | NæringsEiendom | SKREDDERSYDDE MØBLER FRA PH DESIGN 20
MODERNE KONTORER I NATURSKJØNNE OMGIVELSER WWW.MYRENEIENDOM.NO Blake bygger merkevarer som utvikler byen 21

DET ER VIKTIG AT KUNDENE FÅR DEN GODE

HJEMMEFØLELSEN
KONTORET. PERNILLA
04/2022 | NæringsEiendom | SKREDDERSYDDE MØBLER FRA PH DESIGN 22
Flott beliggenhet rett ved Tinghuset Pilestredet 8 Ca 1062-4283 m² BTA • Flott eiendom med historisk preg • Sykkelparkering, dusj og garderobe • Ny personalrestaurant • 5 min til Nationatheatret, trikkestopp rett utenfor • Vi tilpasser lokalet etter deres behov • Kort vei til alt Ta gjerne kontakt med oss! • Se flere eiendommer på klpeiendom.no ØYVIND OXHOLM MEISINGSET 907 54 597 | oom@klp.no THOMAS ANDERSSON 922 90 000 | tsa@klp.no IDA GRØNLI GRAN 473 31 502 | ieg@klp.no

spise lunch i fellesarealene, og da må kontorene deres være innbydende. Samtidig har det ikke vært tomme lokaler, jeg har måttet fornye lokalene med møblene.

Hva var mandatet for levereansene for InWester? – Jeg måtte følge en rød tråd som allerede var i lokalene og levere høy kvalitet til en god pris. I Tjuvholmen-lokalene var det viktig å fornye lokalene i samarbeid med eieren. Monica har sagt hvordan hun ønsker å ha ting og har en klar oppfatning, så gjelder det å levere på det. I Aker Brygge-lokalene var det viktig at møblene jeg leverte ble skreddersydd til lokalene, sier Holmen.

STARTET MED BOLIG

Pernilla Holmen har i flere år brukt eget hus som showroom for kunder som vil se hva hun har å tilby. Nå har hun fått seg et nytt hjem på Frogner i Oslo og når hun ikke tar med kunder til InWester, tar hun dem med hjem og viser møblene i en hjemmesetting. Flere av kundene hun leverer til er privatkunder som vil ha møbler til hjemmene sine, enten eneboliger og leiligheter eller for hytter i fjell og skjærgård.

– Jeg har vært veldig kostnadsbevisst for dette konseptet, forklarer hun visningen av møbler hjemme med før hun fortsetter: – Kostnadsfokuset er også grunnen til at jeg ikke har noe på lager. Alt gjøres på bestilling, sier Holmen.

Opprinnelig startet Holmen med leveranser til boliger, men hun har etter hvert også levert møbler til flere kontorlokaler.

– Jeg ønsket å bevege meg mot næring for å få mer volum. For næringskundene mine er det viktig at de får den gode hjemmefølelsen på kontoret. Det skaper miljø i bedriften og jeg kan da levere møbler som passer inn i deres identitet, sier Holmen,

SKREDDERSØM

Noe av det som har vært viktig for Holmen og hennes PH Design, er det sterke fokuset på skreddersøm. Siden møblene produseres etter spesifikasjoner på fabrikken i Shanghai, kan kundene selv være med på å bestemme en del av designet.

– Man kan ta en av våre modeller og så endre den med andre mål og spesifikasjoner. Alle modellene kan bestilles i egne spesialmål, både stoler, sofaer og bord. Kunden kan få akkurat det de vil, sier Holmen.

BOLIG Pernilla R. Holmen har også levert møbler til boliger.
04/2022 | NæringsEiendom | SKREDDERSYDDE MØBLER FRA PH DESIGN 24
Wergelandsveien 1-3 465 - 5495 m² BTA Kontorer med Slottsparken som nærmeste nabo? • Flott eiendom ved Slottsparken • Sykkelparkering, dusj og garderobe • Betjent respsjon og vakthold 24/7 • Personalrestaurant drevet av De tre stuer • 5 min gangavstand til Nationaltheatret stasjon • Vi tilpasser arealet etter deres behov Ta gjerne kontakt med oss! • Se flere eiendommer på klpeiendom.no ØYVIND OXHOLM MEISINGSET 907 54 597 | oom@klp.no THOMAS ANDERSSON 922 90 000 | tsa@klp.no IDA GRØNLI GRAN 473 31 502 | ieg@klp.no

STØRST

Nio slo virkelig på stortromma da de etablerte seg midt på Karl Johans gate. Fiskers utstilling blir liten i forhold.

Nok et bilmerke til Oslo sentrum

I forbindelse med at det amerikanske elbil merket Fisker annonserte sin tilstedeværelse på Oslo Motor Show 2022, slapp selskapet også en annen nyhet.

De vil åpne en Fisker Lounge og Center+ i Oslo sentrum som tilbyr salg, service og leveranser.

– Eiere over hele Norge vil motta service fra mobilteknikere som bruker et nettverk av tjenesteleverandører, melder selskapet i den forbindelse.

Hva begrepet Center+ betyr oppgis ikke, men etter at alle de fancy ordene om blant annet unike opplevelser er skrellet bort, er enden på visa at Fisker Lounge ganske enkelt et utstillingslokale.

EN AV FLERE

Dermed føyer amerikanerne seg inn i rekken av flere elbilprodusenter som har leid lokaler midt i byen for å vise bilene sine. Polestar var først ut i Øvre Slottsgate, mens Bertel O. Steen og Xpeng holder til på hvert sitt hjørne i Bjørvika. Nio tok like godt rundt 2.000 kvadratmeter midt på Karl Johan, Voyah flyttet inn i et tidligere postkontor i Vika og Porsche har et lite lokale på Aker Brygge. Lucid skal inn i et tidligere butikklokale i Karl Johans gate.

– Vi signerer kontrakt på showroom i løpet av kort tid, sier Simon Sigurdsson til Bil bransje24.

Han er Country Manager Scandinavia for Fisker og bekrefter overfor bransjebladet at Karl Johans gate er et alternativ.

– Det kan være mulig. Vi ser etter et lokale på mellom 200 og 400 kvadratmeter, og med ganske nøktern standard. Det blir ikke noe i nærheten av Nio, påpeker han.

I tillegg til utstillingslokalet skal Fisker også ha et service- og utleveringsanlegg utenfor byen. Og det kan bli utstillinger også i andre norske byer.

– Jeg vil ikke utelukke det, men foreløpig har vi ikke fattet noen beslutning. Så langt har vi besluttet å etablere showrom i Stockholm og København i tillegg til Oslo, sier han.

Bilprodusentene ser fordelen av å være der kundene er. AV:
04/2022 | NæringsEiendom | NIO 26

Eiendommen ligger vis-à-vis CC vest med lett og rask adkomst til Granfosstunnelen og Ringveien. Gangavstand til offentlig kommunikasjon og tog/flytog.

Følgende arealer er/blir ledig:

kvm kontorseksjon i 3. etasje. Blir ledig 1. februar 2022.

189, 5 kvm hjørnelokale i 4. etasje. Ledig pr. d.d.

Lokalene er lyse og ligger med god utsikt mot sydvest.

Finnkode: 231339672

Kontakt: Harald Lahn | 22 85 09 70 / 915 34 463 | lahn@fortuna.no 189,5 KVM Kontor
171,5
LILLEAKERVEIEN 25 Vi har kapasitet til flere oppdrag: Forvaltning | Utleie | Salg | Søk

– hva ønsker de?

I hver utgave av NæringsEiendom presenterer vi unge menneskers syn på arbeidsplassen og hvordan de ønsker å jobbe. NMBU-student Anders Henriksveen er opptatt av å jobbe for en arbeidsgiver som setter mennesket i sentrum. AV: DAG-JØRGEN SALTNES MORGENDAGENS MEDARBEIDERE
04/2022 | NæringsEiendom | MORGENDAGENS MEDARBEIDERE 28
PROFIL NAVN: Anders Henriksveen ALDER: 23 AKTUELL: Skal begynne på byggeingeniør på OsloMet. 29

Hva slags type arbeidsgiver drømmer du å jobbe for?

– En arbeidsgiver som jeg drømmer å jobbe for vil være en som setter mennesket i sentrum. Jeg er av den type person som mener at når menneskene/arbeidstager har det bra, vil det også levere positive resultater gjennom gående i bedriften. Jeg drømmer også om å jobbe for en arbeidsgiver hvor de har sterke ambisjoner om hvor de vil og lar de ansatte være med å styre veien fremover. Utenom dette ønsker jeg en arbeidsgiver som tørr å utfordre meg til nye oppgaver og er med meg på veien til å bli best mulig.

Hvordan vil jeg ha det på arbeidsplassen?

– Det jeg føler er aller viktigst på arbeidsplassen er selvfølgelig et godt arbeidsmiljø. Hvordan vi kan få til dette vil man kunne diskutere, da alle presterer ulikt under like arbeidsmiljøer. Jeg trives veldig godt der jeg har kollegaer som er hyggelige og har et smil på lur, men samtidig er fokusert og motiverte for den jobben de skal gjøre. Et miljø der vi jager resultater og bygger hverandre opp er nok et miljø jeg hadde trivdes veldig godt i. En god arbeidsplass er også der hvor vi lytter til andre medarbeidere og anerkjenner jobben de gjør, med andre ord, er kommunikasjonen god, vil det være med å skape et bra arbeidsmiljø.

Hva er den optimale arbeidsformen for deg?

– Den mest optimale arbeidsformen for meg vil være det å kunne jobbe med varierte arbeidsoppgaver, slik blir arbeidsdagene spennende. Hvor ting er nytt og jeg mangler kunnskap vil jeg nok gjerne jobbe i et team, hvor jeg kan få erfaring fra andre gode kollegaer og ta lærdom av dette. Det å kunne jobbe i et team ser jeg på en positiv arbeidsform, med tanke på deling av kunnskap. En annen form for god arbeidsform for meg, er at jeg noen ganger kan bestemme hvor jeg vil jobbe, er det oppgaver som krever mer ro og stillhet, vil jeg gjerne jobbe der dette lar seg gjøre.

Hvordan tror du næringslivet er om 20 år?

– Med tanke på farten som ny teknologi har i dag, tror jeg veldig mange arbeidsplasser om 20 år nesten ikke er tenkt på den dag i dag. Vi omstiller oss svært raskt til ny teknologi, tradisjonelle arbeidsplasser byttes ut med nye, så her skjer en omstilling veldig raskt. Vi ser at verden i dag trenger ressurser mer enn aldri før, så jeg antar at etterspørselen etter ressurser vil være store om 20 år, samtidig som vi går over til mer miljøvennlige ressurser. Vi ser også at en del av produksjonen av varer og tjenester flyttes til lavkostland, så disse arbeidsplassene krysser landegrensene samtidig som at vi ser nye kommer til. Så næringslivet om 20 år vil jeg tro er svært spennende, mest med tanke på de teknologiske fremskrittene vi ser i dag, også jeg gleder meg til å se hvordan næringslivet er, og hva teknologi kan gjøre for oss i fremtiden.

«Jeg tror veldig mange arbeidsplasser om 20 år nesten ikke er tenkt på den dag i dag.»
ANDERS HENRIKSVEEN 04/2022 | NæringsEiendom | MORGENDAGENS MEDARBEIDERE 30
For info og visning – kontakt: Jan W. Roll: 905 33 369, jr@cwrealkapital.com EFFEKTIVITET PÅ SKØYEN TIL LEIE Verkstedveien 3 1 500–3 350 kvm Rett ved Thune på Skøyen (kun 2 minutters gange til buss og trikk) har vi ledig 1 500–3 350 kvm effektive kontorlokaler. Lyst og trivelig i hhv. 2. og 3. etasje med stor grad av service-fasiliteter både i bygget og i nærområdet.

FRA ARBEIDSPLASS

TIL MØTEPLASS

04/2022 | NæringsEiendom | BDO I NYE LOKALER 32

Høsten 2024 inntar revisjons- og rådgivings selskapet BDO det ikoniske Hydrobygget i Bygdøy Allé

2. Toppetasjen skal huse Oslos råeste møteplass.

Det har aldri manglet på ambisjoner for betonggiganten Norsk Hydro fikk reist som administrasjonsbygg for sine ansatte i 1960. Den monumentale blokken ble tegnet av en av datidens fremste arkitekter, Erling Viksjø (1910–1971), som også sto bak bygg som Høyblokken i Regjeringskvartalet, Y-blokken, Bergen Rådhus, Tromsøbrua og, ikke minst, den flotte og fredede kanalbroen i Tønsberg som fortsatt på daglig basis gaper over mer enn den klarer å svelge. Legg til en – i dag – verneverdig utsmykning av kunst nerne Jacob Weidemann og Odd Tandberg, der sistnevnte også står bak deler av utsmykningen

i Hydroparken fra samme år, og det er klart at BA2 bokstavelig talt var «state of the art» innen kontorbygg på den tiden. Hopper vi frem til i dag, er ikke ambisjonene mindre. Element arkitekter og interiørarkitektene i Krohnark har sammen med gårdeier, Norsk Hydros Pensjonskasse, ikke bare tatt mål av seg til å skape en moderne kontorarena, men også et fremtidsrettet og bærekraftig bygg som skal frem stå attraktivt i leiemarkedet i ytterligere 30 år.

AV: TOM TANDE ILL.: 3D ESTATE/KROHNARK 33
1 04/2022 | NæringsEiendom | BDO I NYE LOKALER 34

Pulse Communications, som står bak prosjektet BA2 sin grafiske identitet og kommunikasjons strategi, skriver ... eller snarere konkluderer på sin hjemmeside at de i nært samarbeid med øvrige aktører har sørget for at «byens råeste kontorbygg har fått byens råeste markedskampanje!» Og så er det BDO, da, som ublygt forsyner seg med 10 av byggets 14 etasjer og proklamerer at den øverste av dem ikke bare skal bli en attraktiv møteplass for ansatte og kunder, men også for og næringsliv og samfunn forøvrig.

GIGANT PÅ FLYTTEFØTTER

Den internasjonale revisjons- og rådgivnings giganten BDO har hatt tilhold i Thon Gruppens Vika Atrium siden åpningen i 1987. Hva førte dem på flyttefot?

– Leieavtalen vår i Vika Atrium nærmer seg slutten, forteller Roger Telle-Hansen, leder for BDO Stor-Oslo og prosjekteier for nytt hovedkontor.

– En stor bedrift som vår, må starte forbe redelsene tidlig dersom flytting blir aktuelt. Vi startet allerede i 2020. Da spurte vi oss selv om vi i det hele tatt skulle flytte, hva vi ønsket av vårt fremtidige hovedkontor, og hvordan vi best kunne realisere det. Vi valgte å se på alt med helt åpne øyne, og vurderte både hva vi kunne få til der vi var, og hva vi kunne få til andre steder.

HVA KOM DERE FREM TIL?

– Med tanke på at vi gjerne går inn i en 10-års leieavtale, måtte vi forsøke å spå hvordan vi tror virksomheten vår ser ut i 2035. Det er krevende.

Men vi slo tidlig fast at vi ønsket å gjøre det til noe mer enn bare et flytteprosjekt. Vi ønsket også å bruke prosessen til å øke konkurranse kraften og tenke organisasjonsutvikling.

Ledelsen i BDO innså raskt at det var lurt å støtte seg på eksperter med erfaring fra store flyt teprosesser, og kontaktet Eiendomshuset Malling & co. Det viste seg å bli nyttig. Malling ble med på å forme en prosjektadministrasjon bestående av en prosjektledergruppe med nøkkelpersoner, pluss en utvidet prosjektgruppe med ansatte fra de ulike tjenesteområdene. Disse fikk bidra med kunnskap og innspill, samt fungere som testgruppe for ulike idéer og løsninger. I denne perioden brukte BDO mer tid på å diskutere hva de var ute etter, enn å se på konkrete bygg.

2

– Vi fikk gjort mye kvalitativt arbeid på denne måten, forteller Telle-Hansen.

– I tillegg gjennomførte vi mange undersøkel ser, for eksempel om hva fremtidens arbeidsta kere søker. Vi stilte spørsmål til våre ansatte både i og utenfor Oslo, om hvilke prioriteringer de ønsket seg og hvilke faktorer ved et hovedkontor som var viktige for dem. Dette ble grunnlaget for et knippe tydelige kriterier. Og så testet vi noen av forslagene underveis på disse. Når vi så kom til den foreløpig siste fasen, var det prosjektleder gruppen som gikk inn i konkrete forhandlinger med Norsk Hydros Pensjonskasse.

BDO definerte altså tidlig en visjon for pro sjektet. Gjennom relokaliseringen skulle de ikke bare øke konkurransekraften, men også forsterke posisjonen og tydeliggjøre verdiene: som er nær, åpen og modig. Disse overordnede målene ble styrende. Sammen med en «skal ha-liste» utar beidet i samråd med ansatte. Imidlertid førte den nærmest totale mangelen på spåmenn og sjamaner i organisasjonen, til at de ble enige om at den viktigste faktoren i møte med en uviss fremtid, var fleksibilitet.

01: 14. ETASJE Restauranten i 14. etasje får maks utsikt. 02: GLEDER SEG Roger Telle Hansen i BDO gleder seg til å innta de nye lokalene.
35

Vi tror fortsatt på det fysiske kontoret som viktig for å bygge en samlende kultur.

TELLE-HANSEN, LEDER FOR BDO STOR-OSLO

– De nye lokalene måtte gi rom for fleksible og skalerbare løsninger der vi kan tilpasse oss endringer på en god måte, sier Telle-Hansen. –Og så tror vi sterkt på at et hovedkontor har en avgjørende rolle i det å skape stolthet, trivsel og samhold. Både for eksisterende og fremti dige ansatte. De ansatte må kjenne at de er i et innovativt miljø hvor de hele tiden kan utvikle seg. Det siste på «skal ha-listen» var at lokalene måtte kunne fungere som et samlingspunkt for ansatte, kunder og næringsliv.

DU NEVNTE ORGANISASJONSUTVIKLING

– Vi er et miljø med mange typer kompetanse, og opptatt av å legge til rette for samarbeid og kunnskapsdeling på tvers av avdelinger. Bygget i seg selv, og dets muligheter, var viktig i den første fasen, men i realiseringsfasen som vi nå går inn i, blir det enda viktigere. Virksomheten vår kan jo endre seg betydelig både to og tre ganger de neste ti årene, sier Telle-Hansen.

Det har han rett i. En faktor som har endret seg mye gjennom årene, er jo nettopp vårt forhold til jobb og arbeidsplass. Samme året som Norsk Hydro åpnet sitt administrasjons bygg i Bygdøy Allé 2, kom professor Douglas McGregors bok The Human Side of Enterprise, med fremtidsrettede teorier om et arbeidsliv som

beveget seg mer og mer i retning av at arbeids takere, snarere enn å overvåkes og kontrolleres, skulle involveres og motiveres, og få utvikle seg selv i samsvar med – og til nytte for – bedriftens mål og ambisjoner. Og Douglas var en ganske habil spåmann. Siden 1960 har det skjedd mye, ikke minst i Norge. Noen stikkord: større krav til medbestemmelsesrett, mindre hierarki og mer likeverd, innføring av det aktivitetsbaserte arbeidsliv med økt fokus på samhandling og kommunikasjon, økt individuell tilrettelegging av arbeidsplassen, bedret balanse mellom arbeidsliv og privatliv, og stadig større krav til bærekraftige løsninger. Og; en ellevill teknologiutvikling!

Litt ironisk er det at deler av denne utvik lingen både ga oss cellekontoret og det åpne landskapet.

I dag ser mange kontoret som en del av organi sasjonens merkevare – at kontoret, på samme måte som en grafisk profil og annen kommunikasjon, formidler organisasjonens identitet og verdier –både eksternt og internt. Så også BDO, som for å få enda litt mer kjøtt på beinet, satte seg godt inn i undersøkelser omkring hva «young professionals» ønsker seg av en arbeidsplass. Så, hvem er disse unge, hva vil de? Stiller de på jobbintervju med en «skal ha-liste» à la Odd Børretzens måker? Slett ikke, skal vi tro Telle-Hansen.

– Det viktigste for dem var ganske enkelt «et godt arbeidsliv med hyggelige kolleger».

Hva? Ikke noe om bærekraft og sykkelrom?

– Joda, det var også fremme. Men det viktigste var et godt arbeidsmiljø.

Aftenposten publiserte nylig resultatet av bemanningsbyrået Academic Work sin årlige undersøkelse Young Professional Attraction Index (YPAI 2022). Den viser at unge, norske talenter ikke vil jobbe hvor som helst, men gjerne et sted som representerer innovasjon og jobb trygghet. Og så vil de, som BDO, gjerne være en del av det grønne skiftet.

– Et av hovedmålene våre er jo å legge til rette for en miljøprofil, og for at vi når våre bære kraftmål, sier Telle-Hansen. – Vi laget en grundig kravspesifikasjon som ble sendt til alle vi fikk et tilbud fra. Der måtte de svare på hvordan de skulle hjelpe oss med å nå våre mål. Et av våre viktigste kriterier var at bygget måtte ha en klar miljøprofil. Det måtte iallfall være sertifisert innen Breeam til minst «Very good». Men det er selvsagt mer enn bare den sertifiseringen som betyr noe. Vi så f.eks. også på dette med god helse. Det handler om at det er lagt til rette for å sykle til jobben, at de ansatte har et treningsrom tilgjengelig osv. Og så er det dette som handler om det sosiale, om BA2 som en samlingsplass.

ROGER
04/2022 | NæringsEiendom | BDO I NYE LOKALER 36

IKONISK

Det ikoniske bygget i Bygdøy Allé ble tegnet av Erling Viksjø.

Lesere med interesse for årstall, kronologi, den nære historien og globale katastrofer, vil ha merket seg at BDOs flytteprosess startet opp like i forkant av Covid-pandemien. Endret den på noen forutsetninger?

– Vi applauderer fleksibiliteten mange ønsker seg nå etter pandemien, og har lagt til rette for det. Men vi tror fortsatt på det fysiske konto ret som viktig for å bygge en samlende kultur. Dermed må vi faktisk investere enda mer i BA2 for å gjøre det til en attraktiv arbeids- og sam lingsplass, enn det vi så for oss til å begynne med. Vi har satt av egne plasser til ansatte fra andre deler av landet, og til kontaktpersoner fra andre deler av næringslivet. Når vi kommer til de ulike romprogrammene, og hvordan vi i BDO skal jobbe sammen, har det endret seg en del. Nå er det i mye større grad hybride møter, med Teams, og det blir selvsagt viktig å se hvordan vi får til en fin flyt i disse. Vi ser nå ekstra nøye på hvordan vi bruker de digitale løsningene, hva vi skal investere i av teknisk utstyr, og hvordan dette kan løses best mulig for fremtiden.

HVA ER DET VIKTIGSTE DERE HAR LÆRT, SÅ LANGT?

– Hovedmålet fra 2020, om fleksibilitet, står fort satt som den kanskje viktigste enkeltfaktoren. Bedrifter av vår størrelse trenger denne type fleksibilitet. Vi ser også hvor nyttig det var å tidlig utarbeide mål og guidelines. Det har lettet manøv reringen underveis. Og selvsagt det å involvere organisasjonen. Det er ekstremt viktig. Både for å få et bedre resultat og for å forankre prosessen. Kombinasjonen av involverte ansatte, en engasjert prosjektgruppe, eksterne eksperter og en seriøs og imøtekommende gårdeier, har vært nøkkelen.

Samarbeidet med Malling og gårdeier har fungert bra?

– Absolutt. Vi har vært veldig fornøyd med den rollen Malling har hatt. De har vært viktig for oss gjennom hele prosessen. Vi var også opptatt av å finne en gårdeier som vi kunne samarbeide med, i et slags partnerskap, fordi litt av realise ringen blir jo en slags co-creation. Der har Norsk Hydros Pensjonskasse ved daglig leder Ole Petter Gjerde kommet oss i møte på de behovene vi har,

og vært veldig åpen for hvordan vi kan utvikle konseptet videre. Vi er enige om at samarbeidet videre skal ha form av et partnerskap og ikke bare et kunde/leverandørforhold. Det er jo noen deler av lokalet vi ikke leier fra høsten 2024, så vi har vært opptatt av at også disse skal ha den kvaliteten vi ønsker. Vi har fått inn mye fleksi bilitet i avtalen, og jeg tror også sånn generelt at vi har et så godt samarbeid med gårdeier at ting vil løse seg på en god måte fremover.

Dagens gårdeiere strekker seg iallfall langt for å tekkes gode leietakere og skape langvarige leieforhold. Og BA2 er ikke noe unntak. Her blir det betjent resepsjon, et stort møte- og allrom, sykkelrom for 220 sykler med muligheter for vask og enkelt vedlikehold, bedriftsrestaurant, kaffe- og vinbar inkludert tilbud om baker varer, smoothie og «grabs», et treningssenter med garderober og dusj og, ikke så selvsagt i disse dager og så sentralt: kjellerparkering med lademuligheter.

Dermed er det ikke noe å si på at organisa sjonen i BDO har respondert ekstremt bra på nyheten om et nytt hovedbygg, og at ledelsen ser på sine nye lokaler som en viktig gulrot, både mot eksisterende og nye ansatte. Så vil tiden vise om de etter hvert dukker opp helt i toppen på listen over de unges foretrukne arbeidsplasser.

04/2022 | NæringsEiendom | BDO I NYE LOKALER 38
Lyse og moderne lokaler i sentrum/CBD Rosenkrantz gate 20, Oslo sentrum Areal ca. 297 – 1.217 kvm BTA • God takhøyde • Sentralt beliggende • Gode eksponeringsmuligheter • Store glassfasader De ledige arealene er i 3., 5. og 7. etg. Beliggenhet Meget sentralt beliggende med kort gangavstand til Karl Johans gate, Stortinget, Rådhuset og Nationaltheateret. Ta kontakt for mer informasjon STIAN KORNELIUSSEN Abel Eiendomsforvaltning t 979 67 450 e stian@abeleiendom.no

NÅ SAMLES

ALLE DE STORE I SENTRUM

Når KPMG flytter fra Majorstuen i 2025, vil alle de fem store rådgivningsfirmaene innenfor revisjon holde til i Oslo sentrum.

På slutten av 1990-tallet var flere av de store revisjons- og rådgivningsfirmaene samlet i store kontorbygg utenfor Oslo sentrum. KPMG holdt til i Brynsalléen på Bryn, mens PwC og Deloitte hadde lokaler på Skøyen (det samme hadde Arthur Andersen, som ble lagt ned etter Enron-skandalen). Samtidig var Ernst & Young (EY) i Oslo sentrum. Men etter hvert som Bjørvika har vokst frem som en attraktiv bydel og andre sentrumseiendommer er blitt oppgradert, har alle aktørene nå endt opp i Oslo sentrum.

FLYTTER FRA MAJORSTUEN

I slutten av februar i år ble det klart at KPMG forlater Majorstuen for å innta Bjørvika. KPMG

flyttet til Majorstuen i 2001 og har vært der siden. I 2025 vil revisor- og rådgivningsfirmaet flytte til Dronning Eufemias gate 6A, bygget som går under navnet Oslo Atrium. Adm. direktør Lars Inge Pettersen har tidligere gitt flere grunner til at selskapet flytter hoved kontoret.

– For det første har vi vokst veldig mye, og blitt et helt annet selskap enn da vi flyttet inn på Majorstuen i 2001. Vi vil ha et hovedkontor som reflekterer dette. I arbeidet har vi vært spesielt opptatt av å finne et bærekraftig og fremtidsrettet bygg med fleksibilitet for fremtidig vekst og med top-notch tekniske og designmessige løsninger som understøtter samarbeid på tvers gjennom

flere og moderne møterom, store fellesom råder, møteromssenter og serveringstilbud. I tillegg har vi vært opptatt av å finne en attraktiv beliggenhet som understøtter vårt ønske om å være en samfunnsaktør som er tett på der ting skjer. Vi er overbevist om at Barcode vil være en attraktiv beliggenhet både for eksisterende og kommende kunder og ansatte, sier Pettersen. KPMG vil flytte inn i tre etasjer i Oslo Atrium etter en total ombygging av lokalene. Blant annet vil det komme et helt nytt inngangsparti og en takhage. I tillegg har gårdeier søkt om å få

4004/2022 | NæringsEiendom | RÅDGIVERE TIL SENTRUM
SENTRUM: Oslo sentrum og Bjørvika er blitt populært for de store rådgiverne. Ved enden av broen, er Deloittes lokaler.
FOTO: SHUTTERSTOCK 41
INNTAR STORTORVET: EY flytter fra Bjørvika til Stortorvet 7. FOTO: SCHAGE GRUPPEN 4204/2022 | NæringsEiendom | RÅDGIVERE TIL SENTRUM

FORLATER

MAJORSTUEN:

KPMG flytter fra Majorstuen og bosetter seg i sentrum, rett ved Oslo S.

bygge en såkalt ufo på taket, hvor man vil kunne ha ekstra kontorarealer eller konferansesenter.

EY TIL STORTORVET

Mens KPMG flytter inn i Oslo Atrium, vil EY ta turen ut av lokalene i Dronning Eufemias gate 6. EY flyttet inn i bygget i 2003 og var dermed inne i Bjørvika-rekken før Barcode-byggene som nå huser flere av EYs konkurrenter ble bygd. Høsten 2020 ble det kjent at EY hadde signert leieavtale med Schage Eiendom og Spaces om leie av lokaler i Stortorvet 7.

– Vi er veldig fornøyd med denne nye avtalen. Parallelt med signering av avtalen med utleier Schage Eiendom har vi også inngått en avtale med IWG Spaces (Regus) som gir oss tilgang til møteroms- og coworking fasiliteter i våre nye lokaler. Avtalen gir videre alle Oslo ansatte tilgang til Spaces coworking-fasiliteter i både Oslo og resten av verden, hvilket gir oss alle en betydelig fleksibilitet i hverdagen, uttalte adm.

direktør Christin Bøsterud i EY Norge AS da avtalen ble kjent.

Når det nye bygget står klart i 2023, vil EY disponere de fire øverste etasjene, i kombina sjon med den fleksible kontorløsningen som avtalen med Spaces gir tilgang til. I utformingen av de nye lokalene vektlegges både ansatte- og kundeopplevelsen, i tillegg til de miljøbevisste valg som tas gjennom hele planleggingsproses sen. Det har vært særlig fokus på bærekraft, og lokalene blir BREEAM-sertifisert og all plan legging og utforming i prosjektet bærer preg av bærekraftige valg.

PIONEREN PWC

Mens EY var først på plass i Bjørvika da de flyttet til Oslo Atrium i 2003, var PwC selve pioneren

FOTO: SHUTTERSTOCK.COM 43

i Barcode-rekken. Rådgivningsfirmaet signerte avtale om å leie det første bygget som ble satt opp i 2007 og kunne flotte seg i 12 etasjer over bakken i tillegg til at bygget hadde to kjelleretasjer under terrenget. Nesten ti år etter at PwC flyttet fra Skøyen til Bjørvika, signerte rådgiveren en ny leieavtale – også denne gangen i Bjørvika. Avtalen innebar at PWC forlot Dronning Eufemias gate 8 i 2019 til fordel for nybygget Eufemia i Dron ning Eufemias gate 71, et bygg de deler sammen med Microsoft.

Samtidig har PwC fortsatt å vokse, og tidligere i år ble det klart at de trengte enda større lokaler. Løsningen ble dermed å leie ytterligere 3.843 kvadratmeter av Wahl Eiendom på andre siden av gaten i Dronning Eufemias gate 42.

— PwC vokser i Oslo. I høst tok vi imot 222 nyutdannede i hele landet, og de neste årene skal vi vokse ytterligere. Vi får derfor et økende behov for kontorplasser og møterom. Med denne utvidelsen, får vi nå to store baser i henholdsvis Dronning Eufemias gate 42 og i nummer 71 rett på andre siden av gaten, sa kommunika sjonsdirektør i PwC, Rune Jevne Sjøhelle til NæringsEiendom i januar i år.

ALLE I SENTRUM

I 2010 ble det klart at Deloitte ville følge etter PwC fra Skøyen til Bjørvika. Rådgiveren flyttet inn i sitt eget bygg på 16 etasjer i Barcode-rekken før jul i 2013 og har siden holdt seg i det nye businessområdet.

BDO har lenge holdt til i Vika Atrium rett på andre siden av Aker Brygge i Munkedamsveien. Men rådgiveren meldte nylig at de vil flytte til det gamle Hydro-bygget i Bygdøy Allé (se egen sak om hvordan BDO tenker å jobbe i nye lokaler). Dermed er det klart at alle de fem rådgivnings firmaene innenfor revisjon og skatt ender opp i Oslo sentrum, fra nederst i Bygdøy Allé til Barcode i Bjørvika. En av grunnene til at sentrum har seilt opp som det klart mest attraktive om rådet å være, handler om rekruttering av flinke folk. Unge talenter ønsker nærhet til kollek tivknutepunkt, liv og røre på gateplan og et omfattende tilbud rett utenfor kontoret, være seg restauranter eller kulturtilbud.

– Våre medarbeidere sier de trives godt i Bjørvika, i det som har blitt en pulserende del av Oslo sentrum, sa Rune Jevne Sjøhelle i PwC om lokalene i Bjørvika.

ØKER: PwC trengte økt areal på grunn av vekst og har inngått leieavtale for over 3.800 kvadratmeter i Dronning Eufemias gate 40.

FOTO: MAYKOVA
GALINA/SHUTTERSTOCK.COM
FOTO: GLEN WIDING
4404/2022 | NæringsEiendom | RÅDGIVERE TIL SENTRUM

BORA benkeventilator

Kompromissløs kvalitet og design. Stillegående og effektiv. BORA er den originale benkeventilatoren –med 10 års teknisk forsprang og best i test.

Nyheten BORA S Pure er laget for 60 cm skrog. Prisgunstig, og egnet for boligprosjekter. Med alle de testvinnende egenskapene.

Kontakt oss for kunnskap og gode priser for BORA i prosjekter: post@engebretsen.no

04/2022 | NæringsEiendom | BRAVIDA FLYTTER 46

Bravida skal leie 13. etasje i Parallell

Bravida flytter fra Linderud og inntar 13. etasje

kontorbygget Parallell i Lørenveien 73.

– På Parallell får vi gode og arealeffektive lokaler med flotte lysforhold, skreddersydd etter våre behov. Men like viktig er det at bygget også innfrir strenge klimakrav og drives etter en helhetlig tenking rundt bærekraft, inkludert helse og vel være. Det betyr mye for oss, sier administrerende direktør i Bravida Norge, Tore Bakke.

Han ser fram til å flytte inn i lokaler som ikke bare har redusert klimafotavtrykk, men også tar hensyn til en rekke fysiske og mentale faktorer rundt arbeidsmiljøet.

– Bravida har ikke bare stått for VVS-installasjoner på Parallell, de deler også våre tydelige klimamål og er en god samarbeidspartner for Skanska. Da er det ekstra hyggelig å også kunne ønske dem velkommen som leietaker, forteller Synnøve Lyssand Sandberg i Skanska Commercial Development Norway.

BEGEISTRET

Tore Bakke i Bravida deler begeistringen, og ser nå fram til å fylle 13. etasje i Parallell sammen

med sine kolleger. 1. desember flytter de fra dagens lokaler på Linderud, og kommer tre kilometer nærmere Oslo sentrum.

– Dette har vært en god prosess hele veien, og vi er spesielt fornøyde med at Skanska hele tiden har vært så løsningsorienterte. Vi gleder oss til å komme på plass, og ikke minst til å kunne nyte den nye utsikten, sier Bakke.

– Det at Parallell også er WELL-sertifisert, betyr at alle de viktige faktorene som påvirker arbeidsmiljøet er ivaretatt: det handler blant annet om luft, vann, ernæring, lys, bevegelse, termisk komfort, mental helse og lydforhold. Nå får vi et bygg som bidrar aktivt til mer over skudd i arbeidshverdagen, fortsetter han.

Bravida har om lag 3 000 ansatte i Norge, og kontorlokaler på 30 ulike steder rundt i landet. Selskapet installerer og vedlikeholder anlegg for energi, varme, kjøling, vann, ventilasjon og sikkerhet, og er godt kjent med Parallell og Skanska fra før.

i
47

Norselab leier hele bygget i Kvadraturen

Under et halvt år etter at Realkapital Investor kjøpte Nedre Slottsgate 5, er hele eiendommen leid ut til Norselab.

Det var i månedsskiftet februar/mars i år at et Realkapital Investor-syndikat kjøpte Nedre Slottsgate 5 fra Svill Eiendom.

– Vi har ikke eid den lenge, men ting har gått veldig fort. Nå har vi pusset opp kontorarealene og fått inn en leietaker som vil leie hele bygget. I tillegg skal arealene på gateplan tilpasses så snart disse blir fristilt. Leiekontrakten på 2.100 kvadrat meter er gjort med Norselab. Selskapet er en ledende norsk impact investor og vil da samle sine oppstartselskaper i Nedre Slottsgate 5, sier Jørgen Bue Solli, partner i Realkapital Investor.

Norselab flytter inn i andre til femte etasje nå i sep tember, mens første etasje vil ferdigstilles tidlig 2023.

GOD BELIGGENHET

Da Realkapital Investor kjøpte eiendommen, var det klart at det var et value add-prosjekt. Solli trakk frem god beliggenhet i Kvadraturen, lave leier, bra kvalitet på bygningsmassen og mulighet for å tømme bygget i løpet av kort tid som grunner til kjøpet. Vil dere selge eiendommen nå?

– Det skal jeg være forsiktig med å uttale meg om, det er opp til eierne, sier Solli. Prosjektet er strukturert som en club deal.

AV: DAG-JØRGEN SALTNES
04/2022 | NæringsEiendom | NORSELAB FLYTTER TIL KVADRATUREN 48

SELTOR LEVERER INNEN LEIETAKERTILPASNINGER

Seltor er spesialister på rehabilitering og leietakertilpasning i alle typer bygg.

Vi har levert krevende løsninger innen byggfaget siden 1938, og har egne håndverkere som fokuserer på sikkerhet, gjennomføring og sluttresultat.

Dermed er både byggherre og leietaker garantert en god prosess. Vi leverer på tid. Vi leverer på kompetanse. Vi leverer på kvalitet.

Prosjektet er en del av elbilgiganten NIOs europeiske ekspansjon. Prosjekt NIO er gjennomført med sterkt fokus på bærekraft, nordisk design, høy kvalitet og finish.

Prosjektinfo: Karl Johans gate 33 i Oslo

Byggherre: NIO Norway AS og Eiendomsspar AS Størrelse: 1200 m2 Ferdigstilt: September 2021

seltor.no
04/2022 | NæringsEiendom | PROMENADEN KONTORKONSEPT 50

INNEN KONTOR I SENTRUM

Promenaden Management er i gang med å oppgradere sitt omfattende kontorareal midt i Oslo sentrum. Selskapet oppnår leienivåer stabilt over 4.000 kroner meteren for topproduktene innenfor kontor. AV: DAG-JØRGEN SALTNES TILBYR NYTT TOPPKONSEPT
51

– Vi er mest kjent for butikkene i vår eiendoms portefølje, men vi har mye kontorareal som vi vil utvikle et ordentlig high end-konsept for. Vi vil knytte det opp mot den profilen vi har skapt innenfor retail. Kontor har kanskje vært litt glemt og vi ser nå at leieprisene har skutt i været.

Det sier Promenaden Managements CEO Annette Lund når Estate treffer henne og utleie direktør Tine Selmer i selskapets kontorlokaler på toppen varemagasinet Steen & Strøm.

De forteller at Promenaden har ca. 30.000 kvadratmeter kontorareal når kontorlokalene, som i praksis ligger rett over Stortinget T-banestasjon, er blitt oppgradert. Det sterke kontormarkedet i Oslo sentrum gir Promenaden perfekt timing for å komme ut i markedet med topp moderne kontorareal.

HIGH END KONSEPT

– Det var ikke noe særlig fokus på kontor da Promenaden-porteføljen ble kjøpt i 2016, men nå har det virkelig kommet på agendaen. Uten at vi skal gå inn på konkrete leieavtaler, så kan vi si at vi ser stabilt over 4.000 kroner kvadratmeteren for topproduktene våre innenfor kontor, sier Selmer.

Det nye high end kontorkonseptet de Carl ble lansert rett før jul i fjor for eiendommene Kongens gate 16 og Kongens gate 31. Der har Promenaden 5.700 kvadratmeter fordelt på 13 kontorsuiter som skal svare på leietakernes forventninger om «noe mer».

Selve kontorene er bygget inn i de gamle eien dommene fra 1800-tallet. Eiendommene har gjennomgått en totalrenovering, og arealbruken er effektiv. Promenaden har vært opptatt av bærekraft i utviklingen av de Carl, spesielt i form av material valget. Det legges vekt på gjenbruk og at man ikke skal kaste materialer etter endt leieforhold. Hva slags leietakere/brukere er det dere har som målgruppe?

– Vi er på jakt etter både små og store leietakere på tvers av mange ulike bransjer som tech, fashion, rådgivning, entertainment, advokater, design. I vår portefølje er det rom for å vokse, noe vi aktivt hjelper våre leietakere med, sier Lund.

UNGT OG SPENNENDE

Promenaden Management opplever stor interesse for de oppgraderte kontorlokalene. Lund og Selmer synes det er spesielt morsomt at det er mange tech selskaper som vil inn i byggene deres.

– De drar med seg mye ung og spennende arbeidskraft til området, sier Lund.

– Det har også vært en generell oppgradering av området som har gitt drahjelp til eiendommene. Telegrafen og Stortorvet 7 er med på å drive markedet oppover, sier Selmer.

Promenaden Management vil også oppgradere kontorlokalene i Eger og de to naboeiendommene Øvre Slottsgate 18-20 og Nedre Slottsgate 23, som de ønsker å knytte sammen.

OPPGRADERER

KONTORAREAL

Promenaden Managements utleie direktør Tine Selmer (tv) og CEO Annette Lund får bedre betalt for kontorarealet når lokalene oppgraderes.

Foto: Knut Neerland (Magent AS)
04/2022 | NæringsEiendom | PROMENADEN KONTORKONSEPT 52

Sprinkler Remote

Et sprinklersystem du aldri har sett før!

Driftsteknikeren må ikke reise til alle bygg hver uke for å sjekke sprinkleranlegget. Med Sprinkler Remote fjernstyrer vi den ukentlige testingen og kontrollen. Slik overvåkes anlegget 24/7 og krever kun oppmerksomhet ved avvik.

Bravidas pilotprosjekt på Nesøya skole går over til lansering, og vi er klare for å motta henvendelser og bestillinger. Førstemann til mølla!

ved å scanne QR koden!

– Byggdrifter Asker kommune.

Les mer på bravida.no/sprinklerremote
«Dette har gitt meg bedre trygghet, nå har jeg full kontroll når noe skjer.»

OMBRUK OG ET FAG I ENDRING

skifte, materialmangel og økte priser kan være det som setter fart på ombruksmaterialer inn i prosjektene.

Grønt
AV: IARK | FOTO: HANS KRISTIAN HAGEN RIISE FOR OSLO HAVN
5404/2022 | NæringsEiendom | INTERIØR

SIRKULÆRE PRINSIPPER

Bevaringsverdige Skur 38 ble rehabilitert etter sirkulære prinsipper. Spilekledning er blitt til ved ombruk av tidligere panel, lister og gulv, nøye koordinert av interiørarkitekt.

OMBRUK OG DESIGNPROSESS

I dag tar vi fatt på prosjekter med relativt kjente variabler: byggets arkitektur og historie, kundens ambisjonsnivå og økonomiske rammer, gjenbruk av møbler, oppgitte funksjonskrav osv. Hva om vi ser for oss en fremtid der ombruk utgjør majoriteten av materialer og produkter? Hvordan vil dette påvirke kreativiteten vår som formgivere og utformingen av rom? Hvis vi tar det grønne skiftet på alvor, og materialmangel og økte priser med i betraktning, kan løsningen være ombruksmaterialer som pusle spillbrikker inn i prosjektene. Hva vil det ha å si for måten vi i bransjen samarbeider på?

ET FAG I ENDRING

Ser vi på måten et normalt byggeprosjekt drives i dag er det et kjent formular som både oppdragsgiver, formgiver og utførende er kjent med. Der starter vi med omforente og ofte ganske presise skisser på hvordan det ferdige resultatet skal se ut. Da har vi plukket fra øverste hylle av tresort, tekstiler, møbler osv. med noe gjenbruk innimellom. Men som regel kun det som lar seg gjenbruke uten mye ekstra innsats eller kostnad. Vi blir enige med kunde og entreprenør, og det trykkes på bestillingsknappen. Ved innflytting blir forventningene innfridd og resultatet som forventet.

Vi trår inn i en ny tid der også kundene i økende grad forventer en mer bærekraftig tilnærming til å prosjektere interiør og bygg. Det vil kreve en endring i måten vi jobber på. Det blir viktig å starte prosjektene med omforente mål og visjoner, og et solid konsept. Men derfra må veien i større grad bli til mens vi går. Vi må ut fra kontorene våre, bort fra PC-skjermen, og ut å finne kledning, gulvbelegg, møbler, belysning osv. Så vil prosjektet gradvis ta form, og antagelig ikke så strømlinjeformet og forutsigbart som tidligere. Hva vil det kreve av kommunikasjon og involvering med kunden? Vi tror det vil kreve veldig tett dialog, mer løpende samarbeid mellom arkitekt, kunde og utbygger, og tillitt til at vi som fagutøvere klarer å holde i helheten. Vi vil i større grad bli formgivere som aktivt må forvalte og designe med de materialene

som er tilgjengelige, i motsetning til hvor fritt vi har kunnet beskrive leveranser frem til i dag.

I prosjekter med høye ambisjoner for ombruk og oppsirkulering har vi den siste tiden erfart at det krever en ekstra innsats fra alle parter. Gode ressurser er under utvikling både for bygnings materialer og inventar. Men det er fortsatt tidlig, og prosjektene er avhengige av at alle parter går inn i det med et visst engasjement og reell vilje til å velge gjenbruk. Vi ser at det er utfor dringer knyttet til tidslinjene og bestillingstid på det som skal leveres og bygges nytt. Når vi finner materialer fra dedikerte donorbygg, eller i ressursnettverket, vil det være behov for lagring av brukte materialer og koordinering av nytt og gammelt, slik at det blir mulig å gjennomføre bygging og innflytting til planlagt tid. I markedet for løst inventar, finnes det aktører som har over tyve års erfaring. Dette markedet er godt etablert, men fremdeles er det raskere og enklere å bestille nye møbler. Når kundene nå er i endring og flere vil velge gjenbruk fremfor nyinnkjøp er det viktig at dette blir like tilgjengelig og profesjonalisert, som markedet for nye møbler. Antagelig må vi alle gi og ta litt, og endre våre forventninger til prosess og ferdig resultat. Vi vet av erfaring at det kan bli minst like fint og funksjonelt, men også at det vil kreve en omstilling for alle parter.

ESTETIKK OG TRENDER

Vi har blitt vant med en polert verden – alt skal være strøkent og glatt, til enhver tid. Det er ikke stor aksept for synlig bruk eller slitasje. Vi har vært vant til at nybygg og rehabiliteringer fremstår som flunkende nye og unike for hver leietaker, hver gang. Et veldig spennende aspekt ved ombruk, bruk av lokale ressurser og råvarer, er hvordan det kan komme til å påvirke trendene. I dag er det i stor grad produsentene som er tone angivende for interiørtrender, og de er stadig mer skiftende. Denne utviklingen vil måtte ta et skudd for baugen hvis gjenbruk og ombruk skal

55

PROFIL

NAVN: IARK AS

OM IARK: IARK er et av landets største interiørarkitektkontor og arbeider med prosjekter over hele Norge. Lokalisert i Oslo består IARK av 37 medarbeidere spesialisert på interiørarkitektur og møbeldesign. IARK prosjekterer alt fra næringsbygg og kontorarealer til serverings steder, butikk og kjøpesentre, helseog utdanningsinstitusjoner og andre offentlige etater. IARK er spesielt kjent for prosjekter med fokus på arbeidsplass utforming i nært samarbeid med bruker, og er eksperter på arbeidsplassutvikling.

få en større rolle. Hvis materialer og møbler rundt oss i større grad er oppsirkulert og gjenbrukt, kanskje trukket om og reparert – vil vi se tendenser og variasjoner som er mer unike? Flere prosjekter drevet frem av dets egenart, mer enn hva som ble vist på siste interiørmesse? Det som allerede finnes kommer til å diktere mer enn det nyproduserte. Det synes vi er en spennende tanke! Et viktig aspekt vil være å endre sitt synet på hva som er fint og presentabelt, og hjelpe kundene til å se muligheter. Hvordan kan, og skal omgivelsene våre se ut? Vi tror det er rom for mer egenart, og at markedet er klart for en mer levedyktig måte å tenke bygg og innredning. Vi må tåle å leve med det uperfekte i større grad.

KVALITET OG LEVETID

Det har inntil nylig vært en urealistisk lav pris på materialer, hvorav kvaliteten har fulgt etter – rett ned. Det er den hyppige, ukritiske utskiftningen av materialer vi må få et endret forhold til. Tidligere har det rett og slett vært rimeligere og ansett som et bedre alternativ å bytte ut med nytt. Til dels fordi mye av det

som har vært laget de siste tiårene, ikke har en kvalitet som kan repareres eller gis nytt liv. Kvalitetsmaterialer kan få en fin patina over tid, som for eksempel treverk og skinn. Det vet vi at mange produsenter har et helt annet fokus på nå. Vi har troen på at møbler og materialer i større omfang kan konstrueres for å bli reparert flere ganger og ha lang levetid. Vi er ansvarlige for at det vi tegner og setter i produksjon, må kunne tas fra hverandre og brukes igjen, kanskje til noe helt annet. Her har vi en direkte innvirkning som vi tar på det største alvor.

REST

Et godt eksempel fra en annen bransje på bruk av råvarer, som normalt ville blitt kastet, er restauranten Rest i Oslo som drives av Jimmi Øien. Matsvinn er, som materialer er i bygge bransjen, et stort problem for miljøet. Rest sin visjon er å vise at det ligger mye kvalitet og gode opplevelser i mat som ingen vil ha. Øien og hans team lager særegne matopplevelser og smaker i verdensklasse ut av for eksempel stjerten på kongekrabben, hanekam og kje,

«forskingsfangst» av ål og annen bifangst, eller uperfekte grønnsaker, alle råvarer som normalt kastes. Store deler av interiøret i restauranten er også lagd av gjenbruk av materialer og møbler.

Rest er en suksesshistorie og viser at det ligger store ressurser i det som anses som svinn, og at det kan skapes verdier, gode opplevelser og estetikk hvis det brukes riktig. De viser at det er mulig å tenke nytt og starte nye samarbeid med ulike aktører, slik at man får tilgang på råvarene før de ender opp som søppel. Det kan være en berikelse fremfor en begrensning. Resultatet skiller seg ut, i positiv forstand, både i form av mangfoldige smaker og et uttrykk.

VEIEN VIDERE

Å jobbe med gjenbruk er ikke å ta den enkle, rette veien. Det er å ta den kronglete, snirklete, uforutsigbare og krevende stien. Men det er den veien vi må gå for å kunne gjøre slutt på bruk og kast i bransjen vår. Og det kan tenkes at turen blir så mye mer givende på den ulendte stien, når vi har gått den sammen noen ganger. Og en ting er sikkert, den fører frem til riktig sted.

04/2022 | NæringsEiendom | INTERIØR 56

Superkjapp tobarnspappa med statusrapport på postitlapp, i en fullstappet trapp med en sprengt bukseknapp, gikk fra høylytt applaus til en slapp klapp. Det blir bedre med vår app.

Life@work er vår nye arbeidsplassapp hvor brukere enkelt kan arrangere, booke, koordinere, kommunisere og planlegge arbeidsdagen. Resultatet er bedre utnyttelse av ressurser, effektiv drift og best av alt mer produktive og fornøyde ansatte.
Scan QR-koden med mobilkameraet eller les mer på lifeatwork.no skarpsinn.no

Lager- og industrieiendommer spiller en viktig rolle i dynamikken i samfunnet og selv om skallet på bygningene ikke kan sammenlikne seg med kontorbygg er det som skjer inne i dem utrolig spennende.

Økende arealpress i regionen, høy BNP-vekst under bygget av en sterkt oljesektor, økende netthandel og brukt av tjenester er hovedgrunnene til at ORO sammen med Tjelta Eiendom har startet et eget selskap, FORUS AREAL, som har ambisjon om

forsterke den ledende posisjonen Tjelta Eiendom har hatt innen dette segmentet på Forus. Med aktivt forvaltning av eksisterende eiendomsmasse, oppføring av bygg på tomtene samt nye kjøp skal selskapet vokse i årene som kommer.

Tjelta Eiendom er et tradisjonsrikt selskap med røtter tilbake til 1986 der Jostein Tjelta startet selskapet og ved transaksjonen i juni 2022 talte selskapet 23 eiendommer, over 80 leietakere og over 90.000 m2 eiendomsmasse. Familien Tjelta er største eier i det nye selskapet og sikrer kontinuitet og lokal tilstedeværelse.

CONTENT Kanalvegen 1 Forusbeen 337 Fabrikkveien 28 Luramyrveien 51 Gamle Forusveien 51b Gamle Forusveien 53 Gamle Forusveien 53b Gamle Forusveien 51 Gamle Forusveien 12c Lagerveien 25 Kontorveien 11-13 Maskinveien 30 Godesetdalen 24 Lagerveien 24 Lagerveien 30 / Christian August Thorings veg 11 Lagerveien 20 Luramyrveien 53

GAMLE FORUSVEIEN 51

LURAMYRVEIEN 51

KONTORVEIEN

Kombinasjonseiendom med mange muligheter. Har tidligere vært benyttet som proffutsalg. LEDIG INNVENDIG AREAL: 3.930 m2 TOMTESTØRRELSE (INKL. BYGNING): 9.320 m2 KONTAKTPERSON: Per Otto Haugland, Eiendomsforvalter, +47 465 46 652 / poh@forusareal.no LES MER: finn.no/268315758
Kombinasjonslokaler (kontor, lager, verksted). Sentralt på Forus. LEDIG INNVENDIG AREAL: 370 – 1.567 m2 TOMTESTØRRELSE (INKL. BYGNING): 4.764,6 m2 KONTAKTPERSON: Per Otto Haugland, Eiendomsforvalter, +47 465 46 652 / poh@forusareal.no LES MER: finn.no/269130551
11-13 Ubebygd tomt, sentralt på Forus, med optimal eksponering mot motorveien E39. TOMTESTØRRELSE: 13.084,6 m2 TIDLIGERE GITT RAMMETILLATELSE FOR KONTORBYGG: ca. 32.000 m2 KONTAKTPERSON: Viggo Tjelta, Daglig leder, +47 997 93 591 / vt@forusareal.no LES MER: finn.no/275658347

FLEKSIBILITET BLIR STADIG VIKTIGERE

Frode Gydland i Herfo ser at fleksibilitet blir stadig viktigere og jobber for å kunne tilby avlastnings fasiliteter til leietakere som trenger det. AV: DAG-JØRGEN SALTNES
UTLEIER HAR ORDET: 04/2022 | NæringsEiendom | UTLEIER HAR ORDET 60

PROFIL

Hvordan er det å være leietaker hos dere? Hvordan vil Herfo skille seg fra andre gårdeiere?

– Vi erfarer at det veldig bra å være leietakere hos oss. Vi strekker oss kontinuerlig for å forbedre og tilpasse produktene og tjenestene vi leverer til våre brukere. Fleksibilitet har jo blitt viktigere og viktigere, så vi jobber for å kunne tilby avlastnings fasiliteter i form av fleksible arbeidsplasser på både kort- og lengre sikt, samt ulike møteromsfasiliteter som kan bidra til så effektive eksklusive arealer som mulig. Videre er vi opptatt av å tilrettelegge med aktiviteter og arenaer på tvers av leietakerne våre, da vi ser at dette bidrar til å løfte både det sosiale aspektet, men også i flere tilfeller kan bidra til å skape forretninger på tvers.

Hva er ditt beste råd til leietakere på flyttefot?

– Kom i gang med prosessen så tidlig som mulig, gjerne minimum et par år før utløp. Bruk også dedikerte rådgiverressurser på å bistå med å lage en god kravspesifikasjon. De kan bistå med

å spesifisere og balansere selskapets behov opp mot utviklingen i ansattes overordnede behov, gjerne sett i et generasjonsperspektiv. Veldig ofte ser vi at disse prosessene blir delegert til en eller flere som vanligvis ikke jobber med denne type problemstillinger, og da opplever vi at det som regel er verdt noen kroner å få bistand for å få et best mulig beslutningsgrunnlag.

Hvilke ambisjoner har Herfo innenfor miljø?

Vi ønsker å bidra til så bærekraftig drift og utvikling som mulig av våre eiendommer. Dette legges til grunn i både nybyggprosjekter som vi er involvert i og også i videreutviklingen og driften av våre egne eiendommer. Sammen med våre samarbeids partnere oppfordrer og anbefaler vi på det sterkeste til gjenbruk av både materialer, innredning og inventar når vi tar imot nye leietakere eller jobber med oppgraderinger for eksisterende brukere. For et par år siden inngikk vi også samarbeid med Varig Technologies og installerte deres system som

overvåker og måler energi-, vannforbruk, avfalls mengde og -håndtering, samt materialbelastning. Gjennom løsningen forsøker vi å påvirke brukerne med lavterskelgrep og handlinger på individnivå som kan bidra til en litt mer bærekraftig hverdag. Videre bruker vi også systemet til å gi leietakerne innsyn i eget forbruk og belastning både for løpende bevisst gjøring, men også tilknyttet bærekrafts rapportering som de fleste av våre leietakere har implementert.

Hva er den største fallgruven for leietakere? Det er jo flere svært viktige forhold for leietakere å vurdere i valg av lokaler, men om det må trekkes frem en særs sentral sak, vil jeg kanskje si behovs analyse. Det å bruke nok tid og ressurser på å forstå både selskapets behov, men også organisasjonens behov og videre basert på dette definere en balansert spesifikasjon vil definitivt, gi et best mulig grunnlag i valg av lokaler.

NAVN: Frode Gydland AKTUELL: Eiendomsdirektør Herfo BAKGRUNN: Vært eiendoms diretør i Herfo siden august 2020. Før det var han direktør i DNB Næringsmegling i Stavanger i fem og et halvt år. Har også vært i investerings teamet til Styrbjørn, samt investeringsdirektør i samme selskap. UTDANNELSE: Bachelor ved Handelshøyskolen BI og master ved Skema Business School. 61

Hvor viktig er kontorbygget i kampen om de dyktigste medarbeiderne?

Med økende behov for ny kompetanse tror vi at den enkelhet og fleksibilitet i den totale arbeidshverdagen som tilbys medarbeiderne blir viktigere og viktigere. I dette spiller jo også kontorløsningen med tilhørende tilleggsfasiliteter og -tjenester etc. en svært sentral rolle. Avhengig av tilbudet i umiddelbar nærhet, sentrum vs. randsone beliggenhet, vil jo dette være førende for valgte løsninger og design.

Hva er fremtidens kontor og hvordan jobber dere med dette?

Fremtidens kontor er et spennende tema som vi bruker en del tid på. Covid akselererte utviklingene/ endringene i arbeidsmønster, og både nasjonale og globale undersøkelser viser at dette har medført permanente endringer i mønster og preferanser på tvers av generasjonene. Vi har selv kontinuerlig dialog med våre brukere, men har vi også gjennomført fokusgrupper innenfor

tema for dagens- og morgendagens talenter med hovedtyngde mot generasjon Y og Z. Det er disse hodene konkurransen står om i en mer og mer kompetanseintensiv arbeidshverdag. Så hva er fremtidens kontor? Vi tror at grensene mellom hjem, fritid og jobb vil bli mindre, og videre linjene mellom eksklusive- og fellesarealer/-funksjoner/ -tjenester vil bli mer og mer marginale. Fleksibilitet vil åpenbart være viktig både på individnivå, men også tilknyttet sammensetning av ulike type arealer, funksjoner, tjenester etc. i leieforholdene. Vi ser mer og mer åpning for tilpasning for individuelle behov, enten det er å jobbe utenfor kontoret, men også med å tilrettelegge for ulike arbeidssoner innenfor kontorbygget, fra både åpne og mer lukkede stille soner til demi-stillesoner til åpne landskap eller mer «kafeaktige puls soner». Fremtidens medarbeider ønsker en så sømløs arbeidshverdag som mulig ift. hjem-jobb-fritid, fasiliteter og tjenester. Videre ønsker de fleksibilitet til å løse oppgaven innenfor dette spekteret, men samtidig arbeide mot klare og definert del-mål og mål.

UTVIKLET

Stavanger.

Herfo står bak DSD frontbygget i Foto: Hundven-Clements for LINK Arkitektur
04/2022 | NæringsEiendom | UTLEIER HAR ORDET 62
GOD FORVALTNING SKAPER VERDIER Forvaltning | Rådgivning | Utvikling WWW.SKAGEN-EIENDOMSFORVALTNING.NO

Ledige lokaler i Stavanger

Hamneveien 15 Mitt Hillevåg Koppholen 6 Forus Butikk og kontor Kontor Energiveien 10 Risavika Fabrikkveien 29 Forus Kombinasjonslokaler Kombinasjonslokaler Asheimveien Sandnes Bjødnabeen 4 Forus Butikk og kontor Kombinasjonslokaler
Stian Miljeteig, +47 971 91 780 Kaja G. Røssland, +47 483 56 419 Kristian Ur, +47 971 11 162 Jarle Holmen, +47 481 36 377 KONTAKT Transforming real estate, and beyond Haakon VIIs gate 8 Stavanger Gartnerveien 15 Hillevåg Kontor Helsehus Klubbgata 1 Stavanger Sentrum Børehaugen 1 Stavanger sentrum Kontor Kontor Lars Hertervigs gate 5 Stavanger Sentrum Søregata 24 Stavanger Sentrum Kontor Handel
FOTO: @PEDERSGATA 6604/2022 | NæringsEiendom | PEDERSGATA

PEDERSGATA’S

UTVIKLING

Pedersgata er blitt en gate for nyåpninger og liv og røre.

Pedersgata revisited

Ett år har gått siden vi sist skrev om den pågående transformasjonen av Pedersgata i Stavanger. For eiendomsutvikler Anders Ohm har nyåpningene stått i kø – og flere er på vei.

Inspirert av levende bydeler og matdestinasjoner i Tokyo, San Sebastian og New York, har Pedersgata Utvikling og daglig leder Anders Ohm de siste årene overtatt hele 35 eiendommer i Pedersgata, eller ca. 60 prosent av alle næringseiendommene. Det som pleide å være et slitent og belastet strøk har sakte men sikkert blitt fylt opp av serverings steder, helse- og velværetilbud, kontorfellesskap og kunst og kultur. Mens de gamle bygningene har fått tilbake sin fordums prakt, har publikum funnet veien tilbake til gadå mellom Nytorget i sentrum og Stavanger øst.

MAT FRA ALLE VERDENSHJØRNER

Tilbudet i Pedersgata blir stadig mer variert og fargerikt, og det siste året har 12 nyåpninger satset i bydelen. Du får ditt daglige brød på sur deigsbakeriet Molinå, kan dele småretter på tyrkiske Meze, eller bestille autentisk meksi kansk på Casa Salsitas. Stavangers første viet namesiske restaurant, An Nam har raskt blitt populær, mens Sandi serverer instagramvennlige

desserter og kaker. Den franske bistroen Bravo og tapaskjenningen Delicatessen er også på vei inn. Anders Ohm anbefaler dessuten varmt en tur innom Norges kanskje minste kaffesjappe, Micro Kaffi, som serverer spesialkaffe fra norske og internasjonale kaffebrennerier:

– En stor suksess i et lite lokale! Folk kommer faktisk fra hele landet til den 8 kvadratmeter lille kaffebaren for å «nerde» over kaffe og brygge utstyr, forteller han.

SAMHOLD OG MANGFOLD

Selv om mange av spisestedene konkurrerer om de samme kundene, mangler det ikke på solidaritet og godt naboskap.

– Flere av butikkene og restaurantene i gaten samarbeider om ansatte, varer og catering. Hvis den ene går tom for french fries, og den over gaten har til overs, så deler de. Har de syke ansatte, så

67
1 01: ANDERS OHM Har fått fart på Pedersgata. 02: NY TAPASRESTAURANT Meze Restaurant tilbyr tapas i Pedersgata. 03, 04, 05: FLERE TILBUD Fly Chicken, Hekkan Burger og Zouq. 2 4 5 3 FOTO: @JULIE.B.CHRISTENSEN FOTO: @ZOUQ FOTO: @FLYCHICKEN FOTO: @PEDERSGATA FOTO: @MEZE 6804/2022 | NæringsEiendom | PEDERSGATA

låner de fra hverandre. Det jobbes også for å få til en felles utkjøringsordning, forteller Ohm. Dessuten satses det på mer enn spisesteder. I det nyåpnede sy- og designstudioet Kinkeliane finner du håndplukkede japanske sybøker, én kilometer med tekstil og minst et tonn med kreativ inspirasjon. Og hos We the bloom selges håndlagede såper, øredobber i porselen og kjoler av lin, for å nevne noe.

50 MILLIONER GRUNNER TIL Å FORTSETTE

Manglende vedlikehold over mange år har gjort at de fleste eiendommene i Pedersgata krever omfattende oppussing før de kan leies ut. Egenkapitalen til å fortsette transformasjonen fant Ohm hos Smedvig Eiendom, som har gått inn med 50 mil lioner kroner og med det sikret seg aksjemajoritet i Pedersgata Utvikling.

– Jeg ser for meg at vi er i mål med oppgraderingene i løpet av fem år. Deretter går vi inn i en driftsfase der vi videreutvikler samhandling, ulike pakkeløsninger og kommunikasjon for å forsterke destinasjonen Pedersgata, forteller han.

KONSERTSCENE OG JUBILEUM

Byfestivalen Utopia har i mange år vært årets høydepunkt i Stavanger. Nå har de sikret seg lokalene til Hurtigbåttermi nalen, der de vil skape en helårs konsertscene med 200-250 arrangementer i året. På det sentrale Nytorget skal Stavanger kommune frem mot 900-årsjubileet i 2025 bygge en helt ny park der biler og asfalt skal vike for aktivitet, mennesker og

natur. Både NRK Rogaland og Stavanger Aftenblad har signert leiekontrakt om å flytte inn i nybygget Mediebyen Stavanger som får adresse Nytorget.

– Planen er å gjøre Nytorget bilfritt. Det vil revolusjonere hele området. Det skjer nå minst tre ting samtidig som vil styrke Pedersgata. Nye Nytorget, konsertscenen Utopia på Hurtigbåtterminalen, og en fortsatt omfattende utbygging av boliger i Stavanger Øst, mener Ohm.

PAKKET OG KLART

Eatertainment, staycation, holistays... kjært barn har mange navn. Anders Ohm mener skreddersydde pakketilbud er det naturlige steget videre for Pedersgata når transformasjonen etter hvert nærmer seg fullført. – Dette er et nytt, spennende forretningsområde der planen er å utvikle pakker der kundene bor, møtes, spiser, går på spa og opplever kunst og kultur, alt i samme gate, og gjerne i løpet av samme helg. Det kan være julebord, konferanser, teambuilding, velværepakker eller bare en velfortjent ferietur, forklarer han. Arbeidstittelen så langt er Smaken av Pedersgata. For den som vil overnatte, har leilighetshotellet Frogner House Apartments nylig etablert seg i begynnelsen av gaten med 19 leiligheter.

MILLIONDRYSS FRA EU

Som én av fem byer i Europa er Stavanger valgt ut som fyrtårn for EU-prosjektet New European Bauhaus (NEB), der ambisjonen er å fremme nye, bærekraftige måter å leve på i

– Fra å være et sted man helst ikke skulle gå i i det hele tatt, er det nå der man skal gå. Sannsynligvis er det en av Norges kuleste gater når det gjelder mat.
69

skjæringspunktet mellom kunst, kultur, inkludering, vitenskap og teknologi. Vinnerprosjektet som fikk navnet NEB-STAR, tar utgangspunkt i Pedersgata og næringsområdet på Åsen, og er et samarbeid mellom tilsammen 16 norske, tsjekkiske og nederlandske partnere.

Stavanger har foreløpig fått tildelt 50 millioner fra EU. NEBSTAR skal med fokus på bærekraft, estetikk og inkludering gi en kulturell og kreativ dimensjon til det grønne skiftet, og tar sikte på å forbedre offentlige rom og bygg.

LYSE IDÉER

Inspirert av tilsvarende festivaler i Norden arbeider kommu nen med en årlig lysfestival i Stavanger med lansering i 2024, der ambisjonen er å bygge bro mellom kunst og kreative utforminger av lys i offentligheten. En forstudie er allerede gjennomført der Pedersgata og Stavanger Øst er valgt ut som satsingsområder.

– Vi planlegger blant annet et felles lysprosjekt mellom

oss og kommunen der både offentlig gatebelysning og privat fasadebelysning er involvert. Mitt håp er at vi får oppgradert den permanente belysningen, slik at man kan bruke det til å skape atmosfære gjennom hele året, ikke bare under festivalen, forklarer Ohm.

UTE TIL LUNSJ

Selv om flere av restaurantene i Pedersgata har omsetning i tjue-millionersklassen, er det fortsatt utfordrende med det høye kostnadsnivået som har vært det siste halvåret.

– Noe av nøkkelen til å bedre lønnsomheten, er å få opp omsetningen gjennom dagen, tror Ohm.

Derfor håper han på å styrke lunsjtilbudet, og søker tillatelse fra kommunen til å få på plass mer uteservering til sommer halvåret.

– Vi har også en del andreetasjer som egner seg perfekt for kontorer og kontorfellesskap som vil gi enda flere kunder og trafikk til tilbudene her i området, avslutter han.

2 3 1 FOTO: @PEDERSGATA FOTO: @PEDERSGATA FOTO: @JACOBSENBLOMSTER 7004/2022 | NæringsEiendom | PEDERSGATA

Næringsområdet for fremtiden og nåtiden

På Tau, i Strand kommune, utvikles en ny og spennende næringspark på litt over 100 mål. Her kan vi tilby areal- og energikrevende industri fleksible løsninger og muligheter. Området har eget havneanlegg med dypvannskai. Vi kan derfor tilby effektive logistikkløsninger knyttet til kombinasjonen vei og luft, samt robuste løsninger for adgang til kai. Veiene i næringsparken er dimensjonert for industri- og spesialtransport.

Sentral plassering i regionen

Næringsparken

rett nord-øst for Stavanger sentrum, kun 20 minutters

og omtrent

minutter fra Forus og Stavanger

Les mer om mulighetene på taunaeringspark.no

Arealkrevende industri

Unike muligheter med tilpassede

5.000 til 70.000 kvm.

Teknologi

Flere teknologibedrifter er samlet

Tau

Mulighetene

Flere bedrifter er er i gang! Området har allerede en rekke industriaktører på plass; Norstone, Stavanger Steel Machining, Vianor, High Speed Machining, Westcontrol, Tenotec, Tau Autonomy Centre, Ryfylke Dykk, Ryfylke Bilverksted, RyMet, Nosefo, Fiskå Maskin og Bremnes Seashore.

Jarle Holmen, M: 48 13 63 77 jarle.holmen@newsec.no Kaja Gundersen Røssland, M: 48 35 64 19 kaja.gundersen@newsec.no Kristian Ur, M: 97 11 11 62 kristian.ur@newsec.no Næringsparken er tilpasset flere ulike typer industri. Ta kontakt med oss for en prat! Industri/produksjon
i
Næringspark. Bli en del av dette miljøet.
er mange. Kjøp tomt, ferdig utviklet bygg eller inngå leieavtale med oss! Kombinasjonslokaler
tomter fra
ligger
kjøring fra Stavanger
25
Lufthavn, Sola.
TA KONTAKT FOR Å HØRE OM MULIGHETENE I TAU NÆRINGSPARK: 20 minutter fra Stavanger Sentrum

Et delt marked

Samtidig med at bedrifter sliter med høy inflasjon (og dertil stigende leiekostnader som følge av KPIjustering), økte energikostnader og en generell usikkerhet rundt økonomien, har leiemarkedet i de store byene gått så det griner. Det er lite å velge mellom for Oslo-bedrifter som skal leie lokaler, og leieprisene er på full fart oppover.

Den viktigste årsaken til det sterke leiemarkedet har vært en kombinasjon av sterk sysselsettings vekst etter gjenåpningen etter korona og et veldig lavt tilbud av nye lokaler. Det har gitt fallende kontorledighet og stigende leiepriser.

Det store spørsmålet alle i næringslivet nå stiller seg, er hvor lenge vil de gode tidene vare. Usikkerhet bidrar til at viljen til å ansette flere faller og bedrifter blir mer forsiktige med investeringene. Samtidig vil høye inflasjons tall utover høsten også gi en kraftig økning i

leiekostnadene for neste år. Det er derfor grunn til å tro at bedrifter går grundigere gjennom sitt arealbehov, noe som kan gi endringer som påvirker leiemarkedet i de kommende årene.

Mens mange forventet at korona og en utstrakt bruk av hjemmekontor skulle gi varige endringer i etterspørselen etter kontorareal, er ikke det noe vi har sett i kontormarkedet ennå. Ansatte får fleksibilitet til å jobbe hjemmefra, men det har ikke ført til noe stort fall i arealet som leies. Men hva skjer dersom «Winter is coming» for fullt i norsk økonomi? Da kan det fort skje at de trendene man trodde vi skulle få, med mye mer effektiv bruk av kontorene og mye hjemme kontor, forseres.

Noen ganger trenger man bare en katalysator for at store endringer skal skje. Det kan være noe vi får se i kontormarkedet nå.

AV:
76 Nye konsepter i Stavanger sentrum 78 Nå stopper veksten opp 84 Historisk gullbeliggenhet 92 Fra svette matpakker til hot lunch 73

MIDT I...

MIDT I...

–en av landets mest spennende næringsparker legges det opp til samarbeid på tver s av bedrifter og fellesfunksjoner.

–en av landets mest spennende næringsparker legges det opp til samarbeid på tver s av bedrifter og fellesfunksjoner.

Forus er midt i gryta av Nord Jæren, og har en etablert kollektivakse som bidrar til kort reisevei for både de ansatte og kundene.

MIDT I...

Forus er midt i gryta av Nord Jæren, og har en etablert kollektivakse som bidrar til kort reisevei for både de ansatte og kundene.

–en av landets mest spennende næringsparker legges det opp til samarbeid på tver s av og fellesfunksjoner.

På Forus er du en del av et felleskap av internasjonal kompetanse, innovasjon og verdiskapning. Her har vi alt vi trenger i en travel hverdag, enten om det er nærhet til flyplassen, restauranter, hotell eller flotte grønne turområder.

På Forus er du en del av et felleskap av internasjonal kompetanse, innovasjon og verdiskapning. Her har vi alt vi trenger i en travel hverdag, enten om det er nærhet til flyplassen, restauranter, hotell eller flotte grønne turområder.

Forus er midt i gryta av Nord Jæren, og som bidrar til kort reisevei for både de ansatte På Forus er du en del av et felleskap av internasjonal og verdiskapning. Her har vi alt vi trenger nærhet til flyplassen, restauranter, hotell

LES MER OG BLI EN DEL AV FORUS

LES MER OG BLI EN DEL AV FORUS

LES MER OG BLI EN

næringsparker bedrifter

har en etablert kollektivakse ansatte og kundene.

internasjonal kompetanse, innovasjon trenger i en travel hverdag, enten om det er hotell eller flotte grønne turområder.

SENTRUM AV ROGALAND

SENTRUM AV ROGALAND

–På Forus er man en del av et felleskap av internasjonal kompetanse, innovasjon og verdiskapning.

–På Forus er man en del av et felleskap av internasjonal kompetanse, innovasjon og verdiskapning.

SENTRUM AV ROGALAND

–På Forus er man en del av et felleskap av internasjonal kompetanse, innovasjon og verdiskapning.

DEL AV FORUS

NYE

KONSEPTER

I STAVANGER SENTRUM

En kjent skobutikk fra Sørlandet og et nytt lunchtilbud er blant de nye konseptene som kommer til Stavanger sentrum.

Etter å ha kjøpt Torgterrassen i fjor, har Retail Office Stavanger sikret seg en portefølje med hele 20 eiendommer i Stavanger sentrum, med en rekke lokaler leid ut til handel, servering og kontorer.

Eiendomssjef Anne Kristine Waage i Retail Office Stavanger forteller om flere nye konsepter i selskapets portefølje.

– Denne høsten har konseptet Hverdagsgodt åpnet i Torgterrassen, hvor de tilbyr næringrike og sunne produkter, god kaffe og oppgraderte bake- og sandwich-produkter, sier Waage.

Hverdagsgodt er en suksesshistorie fra da Therese Utkilen startet opp med smoothies på heltid i Mathallen i 2015. Virksomheten har i dag kafé og bar i Østervåg midt i Stavanger sentrum og har nylig etablert et eget produksjonskjøkken og en grab & og-café på Forus. I tillegg kommer altså popup-caféen i Torgterrassen.

SKOBUTIKK

I mars til neste år vil sko- og veskebutikken Tønnesen 1937 flytte inn i 900 kvadratmeter fordelt

på Domkirkeplassen. De vil ta over to etasjer etter COS, som hadde 1.200 kvadratmeter over tre etasjer og stengte butikken sin i september i år.

– Den butikken blir inngangsporten til Stavanger sentrum. Det blir en fantastisk fin butikk, som innredes av Metropolis arkitektur & design, sier Anne Kristine Waage.

Tønnesen 1937 startet opp som en skobutikk i Mandal i 1937 og har vært gjennom fire gene rasjoner. I dag driver Tønnesen 1937 skobutikk i Kristiansand og Mandal.

04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 76

I Torgterrassen åpner også et nytt lunch- og brunchsted. Bak dette er også eierne av F&C og Tango. Waage mener de er de beste i sitt fag – De tar 300 kvadratmeter og får vinduer ut mot torget. Når det gjelder lunchmarkedet i Stavanger, spiser nok flesteparten i kantinen. Mange har gode lunchavtaler for kontoret sitt, og de lunchstedene som er ute i byen, har kanskje ikke vært gode nok til å levere raskt nok. Men du har jo noen som alltid er fulle, som blant annet Fisketorget, Deja Vu, Kanelsnurren, Renå Express og Hverdagsgodt. Det nye konseptet som ennå ikke har fått noe navn, blir trolig et godt tilskudd til lunchtilbudet, sier Waage.

FLERE NYKOMMERE

Retail Office Stvanger er ikke alene om å tilby nye konsepter i sine lokaler. I Søregata har Hofi Brantland og Zuzana Reianes etablert seg for å tilby helsekostprodukter, sjokolader, brødbakst, fryse varer og andre varer som er naturlig eller økologisk.

I Søregata åpnet også Holzweiler butikk i sommer. Det norske motemerket, som har butikker i Oslo og Bergen, har et lokale på 120 kvadratmeter og et salgsareal i første etasje på 60 kvadratmeter.

– Blåveis Platebar åpnet i Søregata 22 i juni og har fått en varm velkomst, bak dette konseptet har vi flere kreative sjeler. Blant andre Tom Ur Kjørsvik, som står bak fargegaten og driver Hanekam her, Terje Winterstø Røthing fra Kaizers Orchestra og Skambaknt og Kjetil Søndeland, som drev Platekompaniet i alle år her i Stavanger. Dette er et møtested fra morgen til kveld, med stort fokus på musikk, LPer og de har og sin egen konsertscene hvor det jevnlig arrangeres konserter, sier Waage.

I Pedersgata etablerte Andreea Cojocaru og Evelina Turi We The Bloom, en butikk som selger kun produkter laget av kvinnelige produsenter. I varesortimentet er alt fra personlig pleie, kosmetikk, klær, bøker og kunstutstyr.

MÅTTE GI OPP

Men det er ikke bare nyetableringer i Stavanger sentrum. Etter å ha fått forsinket åpningen i Hospitalgata med over et halvt år, ble det en kort drift for Lokal i Stavanger. Lokal skulle tilby både dagligvarebutikk, bakeri, bistro og bar, men ga opp i slutten av september. De la også ned driften på Hamar og på Harbitz Torg i Oslo og satset alt på sitt nyeste sted Homan i Bogstadveien.

NYE KONSEPTER

Anne Kristine Waage i

Retail Office Stavanger forteller om flere nye konsepter i Stavanger sentrum.

77

NÅ STOPPER VEKSTEN OPP

04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 78

Bedriftene i sør og vest venter at veksten stopper opp. Men selv om økte priser og renter svekker lønnsomheten, vil de ansette flere folk.

Det er i Sparebank 1 SR Banks ferske konjunktur rapport at banken har forsøkt å ta temperaturen på næringslivet i Sør-Norge. I den halvårlige konjunkturrapporten har banken spurt 600 bedrifter om deres forventninger til omsetning, lønnsomhet, investeringer, ordrereserve og årsverk for de neste 3 og 12 månedene. I tillegg svarer bedriftene i undersøkelsen på hvordan den faktiske økonomiske utviklingen har vært i året som har gått.

I en såkalt normalsituasjon, med noe vekst i økonomien, vil indeksen typisk ligge på mellom 55 og 60 prosent. Gjennomsnittet siden 2014 er 57 prosent og man regner et indeksnivå over 60 som høyt og under 50 som lavt.

FUNNENE I KONJUNKTURRAPPORTEN

De viktigste funnene i konjunkturrapporten er følgende:

Det har vært god vekst, fra i fjor høst, men den har avtatt og er nær sideveis i omsetning og ansatte de neste tre måneder

• Høy inflasjon og økt rente demper lønnsomhet og investeringer

• Flere ansatte neste 12 måneder

• Høye energipriser (og inflasjon) gir store bransjevise forskjeller

• Usikkerhet: inflasjon, rente, verdensøkonomi, bolig- og finansmarkeder

AV: DAG-JØRGEN SALTNES
HØYE INNTEKTER Skyhøye olje- og gassinntekter demper noe av pessimismen i Rogaland. Her re presentert ved Johan Sverdrup-feltet.
Foto: Equinor 79

SKIFTE

– Ja, nå ser vi at forventningene om vekst har stanset, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank.

– På den ene siden har vi hatt en gjenåpning i samfunnet som har ført til mye glede og høy etterspørsel, i tillegg til rekordlav arbeidsledighet. Samtidig har vi inflasjon, energikrise og krig i Ukraina. Det merker bedriftene, sier Knudsen.

LAVERE LØNNSOMHET

Hovedindeksen, som summerer alle tall for alle bransjer de neste 12 månedene, ligger nå på 49 prosent. En indeks på 50 prosent indikerer like mange positive som negative bedrifter. Jo høyere dette tallet er, jo mer positive er altså bedriftene til fremtiden.

Til sammenligning er gjennomsnittet siden 2014 på 57 prosent. Forventningene til lønnsomhet har falt mye, og i alle bransjer. Det ventes lavere lønnsomhet. Indeksen er den laveste vi har målt.

– Vi må tilbake til pandemien og oljekrisen for å finne tilsvarende omslag. Men vi kommer fra en svært god periode hvor har hatt høy vekst og inflasjon. Det kan være bra for totalen i norsk økonomi at utviklingen framover blir mer dempet, sier Knudsen.

ENERGIBEDRIFTENE MEST POSITIVE

Med dagens olje- og gasspriser er det neppe en overraskelse at det er energibedriftene som er mest positive. Av bedriftene som ikke har omsetning fra olje og gass, er indeksen på andel positive bedrifter 47 prosent. Av bedriftene som har inntil en tredjedel av omsetningen fra olje og gass, er indeksen på andel positive bedrifter på 55 prosent. Mens for bedrifter hvor mer enn en tredjedel av omsetningen kommer fra olje og gass, er andelen positive 64 prosent.

Olje- og gasselskapene er optimistiske til den økonomiske utviklingen, utviklingen i årsverk fremover, omsetning og ordrereserven.

VAREHANDEL MEST NEGATIV

Ifølge konjunkturbarometeret er varehandels bransjen den mest negative bransjen, med et indekstall helt nede på 44.

– For det første har konsumenter i kjølvannet av gjenåpningen begrenset sitt høye forbruk av varehandel. De bruker nå mer penger på reiser, restauranter og lignende. Samtidig har det vært en kostnadsvekst på samtlige varer som gjør det krevende for disse bedriftene å være lønnsomme, sier Kyrre M. Knudsen.

Hele 56 prosent av bedriftene i undersøkel sen svarer at de blir svekket av høye strømpri ser. Av de som svekkes, svarer 20 prosent at de investerer i grønn energi som solceller og varmepumper. 6 prosent nedbemanner, mens 8 prosent tærer på likviditeten.

– Det er godt å se at mange bedrifter nå tar grep. Energieffektivisering er sentralt for at vi skal nå klimamålene også i næringslivet, og gir en varig effekt. Det vil hjelpe mye hvis vi nå kan bruke strømkrisen som en katalysator for å få fart på energieffektiviseringstiltakene, sier Guro E. Sivertsen, bærekraftsdirektør i SpareBank 1 SR-Bank.

– Hvis våre bedrifter bruker mindre strøm, vil det redusere etterspørselen nasjonalt, men også frigjøre kapasitet til viktige elektrifiserings prosjekter. Jeg tror derfor dette kan være en vinnvinn-situasjon på litt lengre sikt, legger hun til.

Det har samtidig vært en kraftig økning i bedrifter som skal styrke lønnsomheten ved å kutte kostnader.

Kyrre M. Knudsen, sjef økonom i SpareBank 1 SR-Bank, ser et skifte i optimismen. Foto: SR Bank
04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 80
VÅREN 2023 ÅPNER STAVANGERS FØRSTE ARBEIDSBAR PÅ BØREHAUGEN

Skal rehabilitere det gamle hovedkontoret til SR Bank

Base Property styrker posisjonen sin innenfor utleie av kontorbygg i Stavanger sentrum ved kjøp av det tidligere hovedkontoret til SpareBank 1 SR-Bank i Bjergsted Terrasse, ifølge en pressemelding.

Eiendommen som inntil 2019 fungerte som hovedkontor for SpareBank 1 SR-Bank, inneholder 7.872 kvadratmeter næringsareal over fire etasjer og ble oppført i 1990.

Hva Base betalte for eiendommen er konfidensielt, men Aftenbladet spekulerer i 200 millioner kroner.

– Dette er et prosjekt vi har vurdert lenge da vi opplever at leietakere i økende grad har interesse for å etablere seg i sentrum. Bjergsted Terrasse vil i så måte komplimentere porteføljen vår på en ypperlig måte, begrunner styreleder Alfred Ydstebø.

SKAL REHABILITERES

Daglig leder Andreas Poulsson i Base Property sier bygget er godt vedlikeholdt, og at det nå

jobbes med å miljøsertifisere det for å tilfreds stille kravene til morgendagens arbeidsplasser.

– Rehabilitering av eksisterende bygg er et bærekraftig grep som vi vil fokusere mer på i de kommende årene. Den etablerte infrastrukturen gjør dette til et attraktivt bygg med stort potensial og utviklingsmuligheter, sier han.

Base ønsker å åpne opp første etasje rundt resepsjonen. Planen er også at kantinedelen skal åpnes opp for publikum og bedrifter også utenfor bygget.

Nærmeste naboer er SpareBank 1 SR-Bank, Stavanger Konserthus og selskaper som Norske Shell, Danske Bank, Laerdal Medical, Smedvig og Petoro.

– Denne vestlige delen av sentrum er blitt meget populær å etablere seg i, konstaterer Poulsson.

Endelig overtakelse er ventet i begynnelsen av 2023.

Base Property har kjøpt det gamle hovedkontoret til Sparebank 1 SR Bank og vil rehabilitere bygget. AV: GLEN WIDING Foto: Base Gruppen TIDLIGERE BANKLOKALE Eiendommen i Bjergsted Terrasse huset tidligere SpareBank 1 SR-Bank.
04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 82
Vi har kontorer som passer både små og store bedrifter. Ta kontakt med oss i Retail Office Stavanger! retailofficestavanger.no PÅ UTKIKK ETTER KONTOR I STAVANGER SENTRUM? NYHET! KONTORLOKALER I TORGTERRASSEN • Fantastisk utsikt over vågen • 2 500 kvm fordelt på tre etasjer • Ledig i 5.-7. etasje fra 1.1.2024 ELI TANGEN DESIGN

Historisk gullbeliggenhet ble gråstein – før det ble gull igjen

MODERNE:

Park

Tomten til Hinna Park ble i sin tid solgt i tidenes brannsalg fra børsnoterte SPDE til Ertvaag-brødrene. AV: DAG-JØRGEN SALTNES
Hinna
er blitt et moderne kontorområde. 8404/2022 | NæringsEiendom | HINNA PARK FOTO: NTB/SCANPIX

Det hjalp lite med noen av de beste beliggen hetene da det tidligere børsnoterte eiendoms selskapet Scandinavian Property Development forspiste seg på eiendom med lånte penger rett før finanskrisen. Selskapet satt på to kremtom ter rett utenfor Oslo og Stavanger: Fornebu og Hinna Park. Sistnevnte eiendom ble kjøpt for 600 millioner kroner.

BRANNSALG

De store problemene til SPDE bidro til at Hinna Park-tomten ble solgt til spottpris i 2010 mens selskapet kjempet for å overleve. Camar AS, som eies av John Arild Ertvaag, og Eføy Inves tering, som eies av Ole Ertvaag kjøpte Hinna Park AS for 287 millioner kroner. Og etter å ha jobbet med å foredle prosjektet og tatt tiden

til hjelp, ble 51 prosent av Hinna Park solgt til Entra for 650 millioner kroner rett før julen 2013. Dermed hadde Ertvaag-brødrene fått tilbake mer enn dobbelt så mye som de ga for hele prosjektet, samtidig som de beholdt de resterende 49 prosentene.

Med Entra på laget og en solid kapitalbase bak seg, var Hinna Park AS klar for en massiv byutvikling på Hinna Park.

Hinna Park ble etter hvert et stort og kjent kontorområde i Stavanger, med flere topp moderne kontorbygg og store leietakere fra olje- og gassektoren og andre bransjer. Men alt har ikke gått på skinner for det store utviklings prosjektet. Da oljekrisen sendte kontorledig heten i regionen til himmels, ble det klart at Hinna Park slet med å få inn nye leietakere.

Dumpingpriser og enorm ledighet på Forus gjorde sitt til at konkurransen om leietakerne ble tøff, og det var en periode også Hinna Park hadde høy ledighet. Men etter hvert som vek sten i Stavanger-regionen tok seg opp igjen, har situasjonen for Hinna Park bedret seg og leietakerne signerer leiekontrakter igjen. Hinna Park AS signerte nylig en leiekontrakt for 47 medarbeidere i bransjeorganisasjonen Norsk Olje og gass i Fjordpiren.

OPP OG NEDTURER

Nå har Hinna Park startet på den siste fasen i utviklingen til selskapet. Den begynte da den nye

INDUSTRIHISTORIE: I Jåttåvågen ble det bygd tagringstank for Ekofisk-feltet.
FOTO: NTB/SCANPIX

eiendomsgiganten i Stavanger, SVG Property, kjøpte Hinna Park, samt Herbarium og Ankerkvartalet ved årsskiftet i fjor.

Eiendommene i Hinna Park består av flere kontorbygg i Jåttåvågen og eiendommen Nytorget 1 i Stavanger sentrum.

Kanalpiren i Hinna Park er et fleksibelt kontorbygg med 16.200 kvadratmeter kontorareal som sto ferdig i 2009. Totalt er arealet på 26.900 kvadratmeter. Eiendommen har også 284 parkeringsplasser innendørs. Bygget huser i dag leietakere som Olavstoppen, Bouvet, kontorfelleskapet Energeeks og Tannklinikken Oris Dental. Hinna Park AS kjøpte eiendommen fra Oslo Areal i mars i fjor for 375 millioner kroner.

Fjordpiren sto ferdig i 2012 med et areal på 13.627 kva dratmeter. Eiendommen ligger lengt ut mot sjøen av eien dommene i Hinna Park-porteføljen, mens Troll-bygget, som sto ferdig i 2013, har 9.200 kvadratmeter energieffektive kontorlokaler. Bygget huser leietakere som Norconult, Kabal, IF Skadeforsikring, Unitech Power Systems og Sa fetech Nordic.

I tillegg har Hinna Park to utviklingstomter hvor det kan bygges nye kontorbygg, samt det såkalte Bygg C, som har 5.365 kvadratmeter fordelt på syv etasjer med etasjeflater på mellom 589 til 820 kvadratmeter.

INDUSTRIHISTORIE

Da Phillips fant olje på Ekofisk-feltet i 1969, ble grunnlaget for det som endret Norge for godt lagt. Det ble klart at platt former og oljeinstallasjoner måtte byges, og produksjonen av Condeep-plattformen startet i Jåttåvågen i 1973. I over 20 år ble det bygd plattformer i Jåttåvågen helt frem til den siste giganten ble levert til Troll i 1995.

Hinna Park hviler dermed på en industrihistorie, noe de har forsøkt å få videreført i området og i de nyere kontorbyggene. Det skjeve tårnet i Jåttåvågen står fortsatt som en attraksjon på Hinna Park etter at det ble bygd av Norwegian Contractors i 1984 for å bevise at man kunne støpe på skrå med forskjellig diameter og veggtykkelse. Tårnet ble åpnet for allmennheten i 2007 og var i en periode kirke for Hinna menighet.

SKJEVE TÅRN I JÅTTÅVÅGEN:

Det skjeve tårnet i Jåttåvågen fra en regn værsdag i februar 2008 etter at det var åpnet for allmennheten.

FOTO: STÅLE JOHNSEN. LISENS: CC BY-SA 3.0 8604/2022 | NæringsEiendom | HINNA PARK
– SIDEN 1972 –torgterrassen.no Illums Bolighus | Granit | Modern Design | Kicks | apotek 1 Life | BOLIA | Kitch’n | Change | Fish & Cow | Tango Magasin og møteplass i hjertet av Stavanger ELI TANGEN DESIGN FOTO: ANNE LISE NORHEIM SHOPPING

Fikk en pangstart for ny bydel

Illustrasjon: Brandsberg-Dahls Arkitekter
04/2022 | NæringsEiendom | NYE HINNA PARK 88

Aker BP flytter inn

det gigantiske

Hinna Park i

Med storkontrakten i boks med Aker BP og Aker Solutions, kan den nye Hinna Park-bydelen fokusere på å bygge en god by.

Det var rett før sommerferien i år at det ble kjent at Aker BP og Aker Solutions har signert en langsiktig leieavtale for kontorlokaler i Jåttåvågen. Nærmere bestemt i Hinna Park Utviklings planlagte nybygg som har fått prosjektnavnet Valhall.

Aker BP og Aker Solutions skal flytte inn i moderne og energieffektive kontorlokaler i 2024/2025, beliggende ved sjøen nær det skjeve tårnet i Jåttåvågen. Totale byggekostnader er to milliarder kroner. Prosjektet vil bestå av to seks-etasjers bygninger på totalt 71 000 kvadrat meter. Aker BP og Aker Solutions har inngått separate langtids leiekontrakter på til sammen 48 000 kvadratmeter fordelt på de to byggene og det vil også være lokaler tilgjengelig for tredje parts leietakere i kontorkomplekset.

– Det nye kontorkomplekset blir skredder sydd for fleksibilitet og samhandling. Våre fremtidige lokaler skal underbygge ambisjonen

vår om å lede an i transformasjonen av olje- og gassindustrien, og vil blant annet inkludere et integrert operasjonssenter for fjernoperering av feltene offshore, sa Ine Dolve, direktør for drift og feltutvikling og leder av Stavanger-kontoret i Aker BP i forbindelse med nyheten.

GOD START

Dermed har det nye ambisiøse Hinna Parkprosjektet landet en stor del av kontorarealet som skal utvikles. Det gir tid og rom for å fokusere på kvalitetene som skal løfte den nye bydelen.

For det er ikke små ambisjoner som Hinna Park Utvikling har. Med eierne OBOS, Entra, Camar og Stavanger Utvikling KF i ryggen, skal det bygges det de omtaler som «en levende bydel ved fjorden», med ca. 1.500 nye boliger og 6.000 arbeidsplasser.

AV: DAG-JØRGEN SALTNES
STORT PROSJEKT
i
Valhall-prosjektet i
2024/2025. Illustrasjon: Brandsberg-Dahls Arkitekter 89

NY BYDEL

Hinna Park Utvikling har med seg OBOS på utviklingen. Til sammen skal det bygges 1.500 boliger der.

Prosjekteringen av første byggetrinn for boligene er allerede i full gang. OBOS har hyret inn Brandsberg-Dahl Arkitetene og Veidekke til prosjektet, og første salgstrinn blir i januar 2023.

BOLIGER VED SJØEN

OBOS har gitt det første boligprosjektet navnet Odden. Prosjektet blir på ca. 190 boliger beliggende rett ved sjøen og i umiddelbar nærhet til kollektivforbindelser. OBOS lover lunt og grønt nabolag med lekeplasser, torg, sandstrand og en promenade langs fjorden. Det skal bli rom for lek, ro, spaserturer og bading.

OBOS markedsfører Odden og Hinna Park som et område som ligger sentralt mellom

Stavanger og Sandnes, med kort vei til Forus. «Nabolaget skal få et lite torg, en kai, en skog med tilknytning til sjøen og en promenade langs fjorden. I tillegg vil det komme lekeplass, bade trapper og en liten sandstrand. Imellom husene vil det bli plass til parseller og brukshager», skriver OBOS om prosjektet.

KOLLEKTIVTILBUD

Det blir også et omfattende kollektivtilbud for Hinna Park-området. I sommer startet Rogaland fylkeskommune opp anleggsarbeidet for bussveiprosjektet som skal gå strekningen Gausel sentrum gjennom Hinna Park og til Stasjonsveien/Hindalsdammen.

Det går allerede tog hvert tiende minutt til både Sandnes og motsatt vei til Stavanger, og når bussveien står ferdig vil Hinna Park være blant regionens beste kollektivknutepunkt. I området ved den store rundkjøringen på Jåttå åpnes Bussveien senest i desember 2024, samtidig med kollektivtraséen til det nye sykehuset.

Det skal også bygges et lokk over den store rundkjøringen ved Jåttå videregående skole, og det blir et viktig knutepunkt mellom buss veien, jernbanen og bussene til det nye sykehuset og universitetet.

Med en stor tilstrømning av mennesker som skal bo i den nye bydelen, vil det bli bygget flere sykkelveien og fortau.

Illustrasjon:
Hinna Park Utvikling 04/2022 | NæringsEiendom | NYE HINNA PARK 90

skreddersys etter

sikre leietakernes

2020park kontorarealer

og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået

er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode

leietakerne

2020park kontorarealer

Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne

Forusparken

Forusparken

kontorarealer

Det innvendige atriet som strekker seg 6 etasjer oppover skaper en svær romslig og lys atmosfære, noe som er med på å sikre arealer med gode lysforhold for alle medarbeidere, uavhengig av hvor man sitter i bygget. Samtidig skaper den sentrale aulaen en sosial setting, der den for eksempel er en arena for treff i lunsjpausen.

er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes

Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes

er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm.

Kombibygg

sikre

-funksjoner

samtidig som servicenivået

Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning!

leietakerne

kan utvides

Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning!

inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning!

sentralt

el-bil, samt

Forus

/ Gausel, med lett tilkomst

samtlige

togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning!

Fleksible lokaler i høystandard flerbrukerbygg. Sentralt beliggende på Forus Øst/Gausel langs bybåndet
2
trivsel
Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning.
Forusparken 2 Utleie
næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning! Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning.
Forusparken 2Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning! Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park kontorarealer Forusparken 2Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass
ditt behov. For å
trivsel er byggets fellesareal
overfor
er prioritert fra huseiers side. Det
servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning! Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park kontorarealer Forusparken 2 Lokalene holder normalt god standard. Med både stort lagerareal med kjøreport, romslige møtelokaler og rikelig med kontor er mulighetene mange, men lokalet kan selvsagt tilpasses leietaker hva angår rominndeling og eventuell forhøyet standard om ønskelig. Ønskes det verksted, lagerhall etc. er dette fullt mulig å tilrettelegge! Kom med ønsker, så finner vi en løsning. Bygget har også egen kantine samt treningsrom. Kombinasjonslokalene har en enkel adkomst via Solasplitten og har bra med parkering like utenfor døren. Adresse Arabergveien 3 BTA 2 733 kvm. Eiendomstype Kombinasjonslokale Overtakelse Lokalene kan stilles til leietakers disposisjon på kort varsel. Parkering God parkering.
– verksted-/lagerhall
Bygget ligger svært synlig, som et markant signalbygg, med sin definerte trekantede bygningsform.
For mindre, uformelle kaffe-pauser er det også sosiale kaffe-soner med sittegrupper på den innvendige gangveien. Strategisk beliggenhet, der man knapt kan få en enklere kommunikasjon øst-vest og nord-sør. Eiendommen ligger like ved både Solasplitten og E-39, noe som sikrer gunstig kommunikasjon via sentral infrastruktur. Svært god standard. Bygget er prosjektert med tanke på høy arealeffektivitet, og har således tekniske anlegg forberedt på et høyt antall ansatte per kvadratmeter. Miljøfokus er også hensyntatt i prosjekterings- og byggefasen og er energieffektivt og koblet opp til fjernvarmeanlegget på Forus. Eiendomstype Kontor BTA 4 316 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 2901180009 Overtakelse Arealer kan overtas på kort varsel. Parkering Parkering kan tilbys Kontorfløy ved E-39/Solasplitten Moseidsletta 122 Fleksible lokaler i høystandard flerbrukerbygg. Sentralt beliggende på Forus Øst/Gausel langs bybåndet Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å
leietakernes trivsel er byggets fellesareal og
vektlagt,
overfor
er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for
tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende
Øst
til
hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel
Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park kontorarealer Forusparken 2 Utleie
Fleksible lokaler i høystandard flerbrukerbygg. Sentralt beliggende på Forus Øst/Gausel langs bybåndet
Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen
Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park kontorarealer Forusparken 2
Fleksible lokaler i høystandard flerbrukerbygg. Sentralt beliggende på Forus Øst/Gausel langs bybåndet
trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm.
Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park
Forusparken 2
Fleksible lokaler i høystandard flerbrukerbygg. Sentralt beliggende på Forus Øst/Gausel langs bybåndet
2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning! Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park kontorarealer Forusparken 2 Fleksibelt kombinasjonsbygg like ved Solasplitten og Stavanger Lufthavn. Lokalene holder normalt god standard. Med både stort lagerareal med kjøreport, romslige møtelokaler og rikelig med kontor er Adresse Arabergveien 3 BTA 2 733 kvm. Kombibygg – verksted-/lagerhall kan utvides Lekre kontorer med strategisk beliggenhet på Forus! Bygget ligger svært synlig, som et markant signalbygg, med sin definerte trekantede bygningsform. Det innvendige atriet som strekker seg 6 etasjer oppover skaper en svær romslig og lys atmosfære, noe som er med på å sikre arealer med gode lysforhold for alle medarbeidere, uavhengig av hvor man sitter i bygget. Samtidig skaper den sentrale aulaen en sosial setting, der den for eksempel er en arena for treff i lunsjpausen. For mindre, uformelle kaffe-pauser er det også sosiale kaffe-soner med sittegrupper på den innvendige gangveien. Strategisk beliggenhet, der man knapt kan få en enklere kommunikasjon øst-vest og nord-sør. Eiendommen ligger like ved både Solasplitten og E-39, noe som sikrer gunstig kommunikasjon via sentral infrastruktur. Svært god standard. Bygget er prosjektert med tanke på høy arealeffektivitet, og har således tekniske anlegg forberedt på et høyt antall ansatte per kvadratmeter. Miljøfokus er også hensyntatt i prosjekterings- og byggefasen og er energieffektivt og koblet opp til fjernvarmeanlegget på Forus. Eiendomstype Kontor BTA 4 316 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 2901180009 Overtakelse Arealer kan overtas på kort varsel. Parkering Parkering kan tilbys Kontorfløy ved E-39/Solasplitten Moseidsletta 122 Utleie Fra 50 m2 - 5000 m2

EKSOTISK

Lunchen på FOMO skal gi assosiasjoner til en sidegate i Bangkok og tilbyr spennende lukter og smaker i rettene de serverer.

04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 92

GLEM DEN SVETTE MATPAKKA – NÅ SKAL LUNCHEN VÆRE HØYDEPUNKTET

Det har vært en enorm utvikling i kantinemarkedet de seneste årene. Nå bruker leietakere lunchen som grunner til å overbevise talenter til å begynne å jobbe for dem.

I alle år har Norge vært et annerledesland når det gjelder lunch på jobben. Mens våre svenske naboer har fått servert et varmt måltid hver dag på jobben, har Ola og Kari Nordmann ofte hatt med seg en svett matpakke eller i beste fall spist brødmat på en gammeldags kantine.

Men de seneste årene har det skjedd mye i markedet for bespisning på jobben. I tillegg til at folk går oftere ut for å spise lunch, har det kommet flere spesialiserte personalrestauranter som har fokus på kvalitet og opplevelser for de ansatte i byggene.

FUNKY MAT

FOMO har profilert seg på at man skal få «fear of missing out» av det som skjer i det livlige kontorbygget på Forus, som er full av vekst bedrifter. For å få skapt fomo ble lunchserveringen og andre arrangement viktig.

– Vi har et multikulturelt team på kjøkkenet som er helt fantastisk. Vår kvinnelige kjøkkensjef Monica Sanches klarer å få det beste ut av alle, som kommer fra hele verden. Vi har hentet inspirasjon

Foto: FOMO Works 93

fra bakgatene i Bangkok, med boder, spennende lukter og smaker og nydelige retter. Det har gjort at lunchen på FOMO blir mer spennende enn på mer tradisjonelle kantiner andre steder, sier Rudi Clausen, styreleder i FUNKY FOMO, som står for arrangementene og driften av personalrestauranten på FOMO.

Han forteller at FOMO varierer med tre-fire retter hver dag.

– Og så er kokkene selv med på å bestemme og gi sitt særpreg på rettene sine. Det gir en veldig stor motivasjon og en intern konkurranse som er veldig positivt. Samtidig så jobber vi veldig mye med atmosfæren. Maten er en ting, men det er også viktig med god stemning i lunchen. Man spiser også med øynene, det handler mye om hvordan maten blir presentert, sier Clausen.

FOMOs kantine har gått helt bort fra buffet og serverer i stedet enkeltretter.

– Det har fått ned svinnet veldig mye, noe som også gjør det mulig å bruke enda bedre og lokale råvarer. Og så legger vi heller til rette for at folk kan få ekstra tilbehør dersom de er ekstra sultne, sier Clausen.

LEIETAKER KOM TILBAKE

Markedsdirektør Sjur Christian Monsen i Smedvig Eiendom forteller om et stadig større fokus på lunchtilbudet blant leietakerne. I Smedvigkvartalet har Smedvig Eiendom et tilbud fra De Tre Stuer som er blitt tatt veldig godt imot hos de som jobber i kvartalet.

– Vi hadde faktisk en leietaker som kom tilbake til oss, blant annet fordi lunchen var så viktig, sier Monsen.

Han forteller at under korona, så hadde man i flere perioder åpen kantine som la til rette for

at folk på hjemmekontor enten kunne komme innom og hente maten eller få hjemlevering.

– Lunchtilbudet er blitt et stadig større tema når vi er i forhandlinger med leietakere. Det er tydelig at leietakere bruker et godt miljø og lunchen for å tiltrekke seg flinke medarbeidere, sier Monsen.

ÅPNE NYTT TILBUD

Frode Gydland i Herfor forteller om stort fokus på lunch blant hans leietakere.

– Den er viktig, både som en sosial arena, men selvsagt også for maten, sier Gydland.

Herfo tilbyr nå et «tradisjonelt» kantinetilbud med buffetløsning, salatbar, brødmat og lignende etter brukernes eget valg.

– Når vi til våren 2023 åpner Vingtor Arbeidsbar, vil vi dreie tilbudet mot et mer restaurant- og café-rettet tilbud, også for våre faste brukere. Da vil det hovedsakelig bli servert ferdig anrettede retter med tilhørende salat, suppe og eventuelt brød. Det vil også være et utvalg av kalde alternativet, sier Gydland.

Han mener fleksibilitet står sentralt også innenfor mattilbudet og legger til at Herfo har forståelse for at behovene kan endres fra dag til dag.

– Vi ønsker derfor også å tilrettelegge med mulighet for «grab & go» som et alternativ innenfor den løsningen for våre faste brukere. Videre vil Vingtor også være åpen for eksterne i hele åpningstiden, og det vil være mulighet for seminarer, workshops, afterwork eller andre events. Vår målsetning er at Vingtor skal bidra til å kunne tilby et mer komplett tilbud til våre leietakere og samtidig kunne støtte opp og bidra med fleksibilitet tilknyttet fasiliteter og tjenester innenfor leieforholdet, sier Gydland.

KONSEPT I VEKST

De Tre Stuer har kommet inn i stadig flere kontorbygg og leverer i Smedvig Eiendoms Smedvig kvartalet. Foto:
Marius Viken for 4 Service
04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 94
Tasta Brygge inntil 7 400 m2 MIDT MELLOM KONSERTHUSET OG DUSAVIKBASEN • Toppetasje og inngangsparti med resepsjon er totalrenovert og står nå i stil med utsikt og beliggenhet kun 3 km fra Torget. • Lei en etasje eller en seksjon – vi er svært fleksible på leieavtaler. • Felles resepsjon, kantine og 213 p-plasser. Les mer på tastabrygge.no KONTAKT NEWSEC Kaja G.Røssland 483 56 419 kaja.gundersen@newsec.no Retail Office Stavanger Anne Kristine Waage 928 39 725 akw@retailstavanger.no FINN-kode: 227961955La oss snakke muligheter.

Nye giganter med ambisjoner

Det siste året er det blitt skapt to nye eiendomsgiganter i Stavanger.

AV: DAG-JØRGEN SALTNES Foto: Shutterstock 04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 96

KREMEIENDOMMER

STORE
SVG Property har sikret seg de to CBD-eiendommene Ankerkvartalet og Herbarium.

KOMBIGIGANT

Nye Forus Areal har en

med

eiendommer på

Mot slutten av fjoråret ble det snakket om en endring i markedet for tilrettelegging av eiendom som investeringer. Syndikeringsaktørene, som vanligvis tilrettela for kjøp av ett bygg for investorene, ville utnytte fordelene de større eiendomsselskapene hadde i lånemarkedet. Store selskaper oppnår langt lavere renter enn syndikatene som ble satt opp for å eie én eiendom og det ble sagt at det ville bli bygd større eiendomsstrukturer.

SVG PROPERTY

I Stavanger samlet Pareto Securities sammen flere kremeiendommer i det som ble det nye selskapet SVG Property. Entra og Camar Eiendom solgte Hinna Park til SVG Property, Oslo Pensjonsforsikring solgte Herbarium mens et UNION Eiendomskapital-fond solgte Ankerkvartalet. Den nye eiendomsgiganten hadde dermed 13.000 kvadratmeter bygningsmasse, et utviklingspotensial på 75.000 kvadratmeter og 200 millioner kroner i leieinntekter i 2022 fordelt på over 100 leieforhold.

Transaksjonen ble begrunnet med å få et sterkere grep om markedet i Stavanger og for å kunne tilby leietakere med endrede behov alternativer. Tidligere har det vært en utfordring at store leietakere har hatt få alternativer i Stavanger sentrum, noe som har drevet frem utvikling av kontorbygg på Forus og i Hinna Park. Med et stort selskap som eier flere CBD-eiendommer med stort areal, blir det lettere å ha et tilbud til alle virksomhetene som er på jakt etter lokaler i de beste kontorområdene i Stavanger.

VEKSTAMBISJONER

SVG Property har også vært på jakt etter en som kan lede den nye Stavanger-giganten. I begynnelsen av september ble det klart at Truls Kolsrud Engene er blitt ansatt som ny adm. direktør i selskapet. Ambisjonen er at selskapet skal vokse videre, slik at SVG Property skal bli en foretrukket eier av kontoreiendom i Stavanger.

Vekstambisjonene ble vist til fulle også før Truls Kolsrud Engene ble ansatt. Før sommer ferien kjøpte SVG Property eiendommen Verven 4, et kontorbygg i Stavanger på 14.000 kvadrat meter. Med på kjøpet fikk SVG Property også Badehusgaten 41, som består av et parkerings anlegg i nærheten med 133 parkeringsplasser.

GIGANT PÅ FORUS

Forus er Norges største næringsområde, med over 3.000 virksomheter, 46.000 ansatte og hele 6,5 millioner kvadratmeter eiendomsmasse. Men eiendommene på Forus har vært spredd på et svært stort antall gårdeiere. En rekke gårdeiere eier fra ett til noen få kombinasjonsbygg på Forus, og mange leietakere har ikke blitt tilbudt passende alternative lokaler når behovene endres av disse gårdeierne.

Det har vært noen unntak, blant annet har Seabrokers Eiendom bygd opp en stor Forusportefølje, det samme gjelder selskaper som IKM Eiendom.

TJELTAS MILLIARDDEAL

Siden 2000 har Tjelta Eiendom bygd opp en portefølje på Forus med 22 eiendommer, innenfor

segmentene logistikk og kombinasjonseiendom, og dermed blitt en av de industrielle aktørene som har en bred portefølje.

I sommer ble det klart at Tjelta Eiendom solgte sine heleide Forus-eiendommer til det nye ORO-selskapet Forus Areal, som skal bli den foretrukne eiendomsutleieren for leietakere på Forus. Viggo Tjelta blir samtidig med på eier siden i den nye Forus-giganten.

Porteføljen som Forus Areal har tatt over har et brutto utleieareal på ca. 93.000 kvadrat meter med logistikk, lett industri og kombinasjons bygg med umiddelbar tilgang til hovedveier og offentlig transportnettverk. I tillegg har selskapet direkte eierskap i flere tomter og boligprosjekter med utviklings potensial på ca. 55.000 - 85.000 kvadrat meter. Porteføljen har ca. 80 leietakere og en gjennomsnittlig gjenværende leietid på ca. 5 år. De seks ansatte i Tjelta Eiendom blir også med på transaksjonen.

Etter salget av eiendommene på Forus, sitter Tjelta Eiendom igjen med deleierskap i 14 eiendommer som ikke inngår i dealen, i tillegg til eierskapet i det nye Forus-selskapet.

I likhet med SVG Properties skal også Forus Areal vokse i tiden fremover. Selskapet vil gå aktivt ut for å kjøpe eiendommer på Forus som passer inn i porteføljen.

– Ambisjonen til nyetablerte Forus Areal er å doble størrelsen på porteføljen i løpet av de kommende årene, sa Anders Brustad Nilsen, daglig leder i ORO, nylig til Estate Nyheter.

portefølje
kombinasjons
Forus. Foto: ORO 04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 98

Disse, og mange flere

Teknologi- og innovasjonsselskapet Veni vokser videre og flytter i høst inn i Innoasis – vårt spennende rebuild prosjekt. Da blir det ledig plass i Smedvigkvartalet, som allerede består av over 25 selskaper. Potensielle leietakere blir del av et eksklusivt nettverk som er uvurderlig for alle som vil påvirke og lede den økonomiske utviklingen i regionen.

Foruten et ledende miljø har vi utsikt mot innseilingen av Stavanger, en ny restaurant, treningsstudio og det meste av moderne fasiliteter som man behøver.

skarpsinn.no

Nå skal selskapet med 300 lokale eiere selge alt

TO SALG I SOMMER

Eiendomsselskapet ble startet opp i 2006 og har nå 300 aksjonærer, hovedsakelig fra Rogaland. Men nå er det snart over og ut for selskapet. – Ryger er et selskap som er under avvikling. Vi skal bruke 2022 og 2023 på å avvikle selskapet, sier daglig leder Kåre Idsøe i Ryger Eiendomsinvest.

Største eier i Ryger Eiendomsinvest er Westco Eiendom AS, med en eierandel på 23,9 prosent. Idsøe Eiendom er neste selskap på aksjonær listen, med en eierandel på 10,94 prosent, mens Bjørn Dahle har 10,45 prosent. Maaseide Eiendomsinvest AS og Maaseide Holding er også blant de største aksjonærene, med henholdsvis 4,98 og 4,32 prosent.

Ifølge aksjonærrapporten fra første halvår i år har selskapet solgt to eiendommer i år. Fabrikkveien 25 ble solgt med oppgjør den første juni, mens Maskinveien 1 ble solgt med oppgjør første juli. Maskinveien 1 er en storhandelseiendom med sentral beliggenhet på Forus vest. Arelet er 4.000 kvadratmeter og eiendommen er leid ut til Montér. Det er Ragde Eiendom som har kjøpt eiendommen. Fabrikkveien 25 er en kombinasjonseiendom med mekanisk produksjon, kontorfasiliteter sentralt beliggende på Forus vest. Eiendommen har et samlet areal på 3.427 kvadratmeter og er leid ut til Flowtech. Eiendommen ble solgt til et selskap knyttet til Tormod Raa.

SYV IGJEN

Etter salget av de to eiendommene, sitter Ryger Eiendomsinvest igjen med syv eiendommer i porteføljen. Eiendommene er Luramyrveien 12, Hillevågsveien 8, Hinnasvingen 53, Tastagaten 30-32b, Rennesøygata 8 og Karmsundgaten 192 i Haugesund og Langgaten 64 i Sandnes.

HELSE STAVANGER

Hillevågsveien 8 er blant eiendommene til Ryger Eiendoms invest. Den er leid ut til Helse Stavanger.

Ryger Eiendomsinvest skal avvikles. I løpet av 2022 og 2023 skal alle eiendommene selges ut. AV: DAG-JØRGEN SALTNES
Foto: Helse Stavanger 04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 100

Veritasveien

FANTASTISK UTSIKT FRA KONTORET!

Citykonferansen inviterer nok en gang etablerte eiendomsaktører fra hele regionen til en fagdag hvor vi fokuserer på bærekraftig by- og stedsutvikling. Her samler vi de beste foredragsholderne, presenterer spennende prosjekter innen by – og eiendomsutvikling for bransjen i Rogaland, og legger til rette for relasjonsbygging på tvers av nettverk.

Vi rigger scenen til CityTalk; - dette er et konsept med en uformell stil, der du møter spennende paneldeltakere som gjennom samtaler byr på et dypdykk.

Etter fagprogrammet inviterer vi til CityDinner med god mat og drikke, musikalsk underholdning, samt utdeling av talentprisen CityGlød for Rogaland 2022

Vi gratulerer 6 nye leietakere som har flyttet inn siste halvår. • Ledige arealer med flott utsikt: ca. 2.700 m² BTA. • Meget god standard. Godt vedlikeholdt bygg. Arealene kan tilpasses nye leietakere. • Enestående utsikt over innseilinga til Stavanger, og mot Buøy og Pyntesundet. • Overta lokaler ”as is” eller tilpasset etter avtale. • Meget god parkeringsdekning i eget parkeringshus. El-bil ladere. • Fellesareal oppgraderes vesentlig i Q1-2023. veritasveien25.no KONTAKT NEWSEC STAVANGER Kristian Ur: 971 11 162 / kristian.ur@newsec.no Jarle Holmen: 481 36 377 / jarle.holmen@newsec.no
25
CITYKONFERANSEN STAVANGER 2022 PÅMELDING: estatekunnskap.no TORSDAG NOVEMBER 03

LEIEPRISENE

I STAVANGER

Det er store forskjeller i leieprisene mellom de ulike områdene i Stavanger. Mens en leietaker må ut med over 3.000 kroner per kvadratmeter for de beste lokalene i Stavanger sentrum, er leieprisene en tusenlapp lavere per kvadratmeter for de beste arealene på Hinna Park og hele 1.500 kroner lavere per kvadratmeter for de beste arealene på Forus.

SENTRUM OG HINNA PARK

Eiendomsmegler 1 Næringseiendom i SR Bank kom med markedsoppdatering rett før sommeren (de

kommer med en ny før jul også med oppdaterte anslag) som viste at kontorlokaler med høy standard i Stavanger sentrum leies ut for fra 2.200 kroner til 3.100 kroner per kvadratmeter, med et toppnivå på 3.500 kroner per kvadratmeter. Kontorlokaler med såkalt normal standard i sentrum leies ut for mellom 1.800 og 2.200 kroner per kvadratmeter.

I Hinna park leies kontorlokaler med høy standard ut for mellom 1.800 og 2.200 kroner per kvadratmeter, mens lokaler med normal standard går for 1.500 til 1.800 kroner per kvadratmeter.

RIMELIGE LOKALER

På Forus er leieprisene for kontorbygg med høy standard mellom 1.050 kroner per kvadratmeter og 1.450 kroner per kvadratmeter. Kontor med såkalt normal standard leies ut for mellom 700 og 1.050 kroner meteren.

Reiser man sørover til Sandnes, er leieprisene 1.200 til 1.800 kroner per kvadratmeter for de beste lokalene, mens man får lokaler med normal standard for 800 til 1.200 kroner per kvadratmeter.

AV:
HØYEST
I SENTRUM Sentrum har de
høyeste leieprisene
i
Stavanger.
Foto: Nightman1965 (Shutterstock) 04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 102
Arne Tårup 95 98 92 31 arne@kaph.no Frode Krohn-Pettersen 90 08 44 04 frode@kaph.no Jan Varhaug 90 89 16 78 jan@kaph.no kaph.no Salg – Utleie – Oppgjør - Rådgivning – Verdivurdering – Søkeoppdrag

MARKEDSPULS

OVERRASKENDE HØY ETTERSPØRSEL ETTER KONTORAREAL

Den sterke aktivitetsveksten vi har bak oss har, til forskjell fra tidligere høykonjunkturer, ikke bidratt til høy igangsetting av kontorarealer, snarere tvert imot. Som følge av pandemi, krig og kraftig kostnadsvekst ligger det an til svært lave volumer med nybygg på kort sikt. Samtidig opplever vi en overraskende høy arealetterspørsel, som presser kontorledigheten videre ned. Dette medfører at vi forventer en videre oppgang i leieprisene også i 2023, selv om økonomien kjøler seg ned.

AV: BIRGITTE HESKESTAD ELLINGSEN OG KRISTIAN SMÅVIK (AKERSHUS EIENDOM) | FOTO: KNUT NERLAND/MAGENT
04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 104

01: BIRGITTE HESKESTAD ELLINGSEN

Akershus

02: KRISTIAN SMÅVIK Analytiker Akershus Eiendom.

Senioranalytiker i
Eiendom.
105

Arealbehovsundersøkelsen viser at den årelange trenden med å effektivisere kontoret trolig har kommet til veis ende.

UVANLIG LAV TILBUDSSIDE

God fart i norsk økonomi i forkant av tidligere nedgangstider har ført til at det ble igangsatt solide volumer med nytt kontorareal for å svare den høye etterspørselen fra kontorbrukere. Dette så vi blant annet i årene før IT-boblen sprakk og før finanskrisen. Høye volumer med nytt kontor areal ble ferdigstilt samtidig som aktiviteten i økonomien avtok. Det oppstod en situasjon der etterspørselen etter kontorareal gikk betydelig ned samtidig som tilbudet økte, noe som førte til stigende kontorledighet og fallende leiepriser.

Denne gangen ser ting annerledes ut. Høy økonomisk aktivitet i etterkant av pandemien har ført til en overraskende høy etterspørsel etter kontorareal, og spesielt etter nye og moderne kontorbygg. Dette skulle, alt annet likt, ha ført

til økt bestilling av nybygg og flere ferdigstillelser de nærmeste årene. Dette er imidlertid ikke tilfellet. Som beskrevet i analysen «Krig og kontormarked» som ble publisert i april i år, er vi inne i en periode med svært lav tilførsel av nytt kontorareal. Bakgrunnen for dette er forsinkelser forårsaket av pandemien etterfulgt av en periode med økte byggekostnader og vareknapphet, samt eiendoms-yielder som nå er på vei opp.

Vi observerer nå at prosjekter blir stadig skjøvet ut i tid, satt på vent eller tar lengre tid å ferdigstille enn først antatt. Dette vil mest sannsynlig med føre tre år på rad med volumer langt under snittet for de siste 20 årene på 110.000 nye kvadratmeter i året. Store volumer vil trolig først være mulig fra og med 2025, men det er knyttet stor usikkerhet til hvor mye nytt kontorareal som kan komme.

POSITIV ETTERSPØRSELSSIDE

PÅ KORT SIKT

Samtidig som tilbudssiden i kontormarkedet i Oslo er svært anstrengt, fører ekspansjon i bedriftene til økt behov for kontorareal.

Hvert år kartlegger Akershus Eiendom endringer i leietakeres arealbehov. Resultatene fra årets areal behovsundersøkelse, som ble utført i august, viser at leietakerne i snitt søker 23 prosent mer areal enn de allerede sitter på. Dette er den høyeste etter spørselen vi har registrert siden før finanskrisen.

Det har vært en spesielt god sysselsettingsvekst for typiske kontoryrker de siste to årene. Dette stemmer også godt med vår undersøkelse, som viser at nesten 70 prosent av respondentene i undersøkelsen opplever vekst i antall ansatte. Dette er godt over det historiske snittet på 60 prosent i vår undersøkelse.

04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 106

En bedrifts etterspørsel etter kontorareal er i stor grad drevet av forventning til økonomisk aktivitet og sysselsetting. Når en bedrift er i vekst og søker flere ansatte, vil naturlignok areal behovet øke, gitt at de trenger samme areal per ansatt som tidligere.

Arealbehovsundersøkelsen viser at den årelange trenden med å effektivisere kontoret trolig har kommet til veis ende. Et overveiende flertall av bedriftene i vår undersøkelse svarer i år at de trenger samme areal per ansatt som de nå har. Kun 18 prosent svarer at de skal sitte på mindre areal per ansatt, noe som kun er så vidt opp fra fjoråret, og veldig lavt sammenlignet med historiske tall. Bakgrunnen for dette kan være at det ikke er mulig å sitte trangere, eller at ønsket utforming av dagens kontor har endret seg sammenlignet med tidligere.

Resultatene fra vår arealbehovsundersøkelse i pandemiårene 2020 og 2021 antydet at leietakernes arealbehov i liten grad ble endret av pandemien, og at de fleste så for seg å komme tilbake på kontoret igjen. Dette ble igjen bekreftet i årets undersøkelse. Også mobilitetsdata fra Google viser lite innslag av hjemmekontor i det norske markedet.

Den høye etterspørselen etter kontorareal, sammen med en lav tilbudsside har ført til fallende kontorledighet gjennom året i år. Ved inngangen til 2022 registrerte vi en kontorledighet på 6 prosent. Vår siste telling viser at ledigheten hadde falt til rett i overkant av 5 prosent ved inn gangen til tredje kvartal i år.

Gitt høy aktivitetsvekst og svært lav kontor ledighet reviderte vi før sommeren opp vår prognose for leieprisvekst i Oslo sentrum til sterke 12,5 prosent. For randsonen vest for Oslo har vi lagt til grunn rundt 10 prosent og rundt 5 prosent for randsonen øst for Oslo. Våre observasjoner tilsier at mye av denne leieprisveksten allerede er tatt ut i løpet av årets to første kvartaler.

I kontormarkedet i Norden ser man også økt arealbehov og sterk etterspørsel etter gode lokaler, men kontorleieprisene vil trolig stige noe mer moderat i år enn hva vi venter i Oslo. JLL, vår internasjonale samarbeidspartner, forventer en vekst på nær 6 prosent i leieprisene i Stockholm, mens leieprisene i København forventes å stige med omtrent 2,5 prosent i 2022. I likhet med

kontormarkedet i Oslo, er leieprisveksten høyest sentralt i de nordiske byene.

FREMTIDSUTSIKTER

Tilbudssiden i kontormarkedet vil trolig holdes på et uvanlig lavt nivå på kort sikt samtidig som det knyttes stor usikkerhet til når bygge aktiviteten vil ta seg opp og hente igjen det tapte. Ettersom det tar rundt to år å sette opp et nytt kontorbygg, vil det først være mulig med store volumer fra og med 2025 slik vi ser det. Flere prosjekter, spesielt i Oslo sentrum, har planlagt ferdigstillelse i perioden 2026-28. Spørsmålet er om alle disse vil følge opprinnelig tidslinje gitt dagens utsikter eller om også ferdigstillelsen av disse blir skjøvet ut i tid.

Etterspørselen etter kontorareal svinger stort sett i takt med forventet aktivitet og sysselsetting. Framover ventes det svakere tider for norsk økonomi, men som nevnt i makrodelen, faller sysselsettingen for typiske kontoryrker vanligvis mindre enn for Norge samlet i nedgangstider. Dette så man blant annet gjennom finanskrisen og under pandemien, og vi forventer at dette blir tilfellet også nå.

Dette sammen med begrenset bruk av hjemme kontor gir grunn til å tro at etterspørselen etter kontorareal ikke vil bli påvirket i like store grad som nedgangen i økonomien generelt skulle tilsi.

På kort sikt vil den høye etterspørselen etter kontorareal og en begrenset tilbudsside presse vår ledighetsprognose videre ned. Ved utgangen av 2022 venter vi at kontorledigheten, slik vi registrer den, har falt til 3,9 prosent. Dette er like lavt som vi observerte rett før finanskrisen. Deretter vil svakere sysselsetting trolig føre til at kontorledigheten begynner å stige, og vi venter en kontorledighet på 4,75 prosent ved utgangen av neste år.

Som følge av den anstrengte tilbudssiden, vil det trolig også være begrenset hvor mye kontorledigheten tiltar selv om vi skulle få en mer omfattende nedgangskonjunktur i norsk økonomi enn hva som nå ventes. Legger vi til grunn at etterspørselen etter kontorareal faller tilsvarende som under finanskrisen, vil kontor-

107

Ettersom det tar rundt to år å sette opp et nytt kontorbygg, vil det først være mulig med store volumer fra og med 2025.

ledigheten begynne å øke fra 2024, men likevel ikke stige til mer enn sitt historiske gjennomsnitt ved inngangen til 2025, ifølge våre beregninger.

En uvanlig lav tilbudsside og fortsatt god kontor etterspørsel på kort sikt, vil trolig bidra til å presse leieprisene videre opp også i 2023. Vår prognose innebærer en leieprisvekst på rundt 2,5 prosent for Oslo sentrum, men vi venter at det vil være store forskjeller i de ulike sentrumsområdene og for ulike produkter. Svært lavt tilbud av de aller beste lokalene vil trolig føre til sterkere vekst i dette markedet. I randsonen venter vi at leieprisveksten i stor grad blir tatt ut i løpet av 2022, men også her venter vi fortsatt store forskjeller. På Lysaker, hvor kontorledigheten har falt betydelig det siste året grunnet økt interesse fra leietakere, er det større rom for videre leieprisvekst til neste år. I andre områder, særlig i østaksen der kontor ledigheten er høyere og interessen oppleves som lavere, vil trolig leieprisene flate mer ut til neste år, etter god vekst i år.

Dersom aktivitetsveksten fortsetter å svekke seg etter neste år, slik Norges Bank venter, og kontorledigheten dermed stiger noe, vil vi trolig se at fremleiemarkedet vokser. Denne typen

skjult arEealledighet, vokser typisk i takt med at bedrifter ikke opplever tilsvarende vekst som i dag og ikke lenger trenger hele arealet de sitter på. Økt fremleie kan medføre at leieprisene på sikt presses ned. Vi tror også at de svært høye strømprisene, som trekker opp totalkostnadene til bedriftene, kan svekke betalingsevnen til leietakerne i tiden fremover. Til neste år tror vi likevel at nedkjølingen av norsk økonomi har kommet relativt kort og at svært lav kontorledighet og høy KPI presse leieprisene opp.

KONKLUSJON

Tilbudssiden i kontormarkedet er nå svært anstrengt med lite nytt areal også framover i tid. Samtidig er etterspørselen etter kontorareal overraskende høy, noe som trolig vil bidra til å presse kontorledigheten videre ned og leieprisene videre opp på kort sikt. Etter hvert som aktiviteten i norsk økonomi avtar og arbeidsledigheten stiger, vil antakelig betalings evnen og -viljen til kontorbrukerne svekkes. Dersom nedgangstidene vedvarer, vil derfor leieprisene mest sannsynlig etter hvert presses ned. Ut 2022 og inn i 2023 venter vi imidlertid at gårdeierne vil få en god leieprisvekst.

04/2022 | NæringsEiendom | MARKED 108

2020park kontorarealer Forusparken

Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg.

seg

etasjer

skaper

som

medarbeidere, uavhengig av

Forusparken

man

i

skaper

en sosial

for eksempel er en arena for treff i lunsjpausen. For mindre,

2020park kontorarealer

Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm.

god standard. Bygget er prosjektert med tanke

ansatte per kvadratmeter.

høy

Beliggende

lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt

Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning!

kan utvides

Strategisk

servicetilbud som dagligvare, trening,

sykler

stasjon

Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning!

togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel,

privatbil. Ta kontakt for visning!

Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst

samtlige

Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning!

Fleksible lokaler i høystandard flerbrukerbygg. Sentralt beliggende på Forus Øst/Gausel langs bybåndet
Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning.
2
Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning! Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park kontorarealer Forusparken 2Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning! Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park kontorarealer Forusparken 2Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning! Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park kontorarealer Forusparken 2 Lokalene holder normalt god standard. Med både stort lagerareal med kjøreport, romslige møtelokaler og rikelig med kontor er mulighetene mange, men lokalet kan selvsagt tilpasses leietaker hva angår rominndeling og eventuell forhøyet standard om ønskelig. Ønskes det verksted, lagerhall etc. er dette fullt mulig å tilrettelegge! Kom med ønsker, så finner vi en løsning. Bygget har også egen kantine samt treningsrom. Kombinasjonslokalene har en enkel adkomst via Solasplitten og har bra med parkering like utenfor døren. Adresse Arabergveien 3 BTA 2 733 kvm. Eiendomstype Kombinasjonslokale Overtakelse Lokalene kan stilles til leietakers disposisjon på kort varsel. Parkering God parkering. Kombibygg – verksted-/lagerhall
Bygget ligger svært synlig, som et markant signalbygg, med sin definerte trekantede bygningsform. Det innvendige atriet
strekker
6
oppover
en svær romslig og lys atmosfære, noe som er med på å sikre arealer med gode lysforhold for alle
hvor
sitter
bygget. Samtidig
den sentrale aulaen
setting, der den
uformelle kaffe-pauser er det også sosiale kaffe-soner med sittegrupper på den innvendige gangveien. Strategisk beliggenhet, der man knapt kan få en enklere kommunikasjon øst-vest og nord-sør. Eiendommen ligger like ved både Solasplitten og E-39, noe som sikrer gunstig kommunikasjon via sentral infrastruktur. Svært
arealeffektivitet, og har således tekniske anlegg forberedt på et høyt antall
Miljøfokus er også hensyntatt i prosjekterings- og byggefasen og er energieffektivt og koblet opp til fjernvarmeanlegget på Forus. Eiendomstype Kontor BTA 4 316 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 2901180009 Overtakelse Arealer kan overtas på kort varsel. Parkering Parkering kan tilbys Kontorfløy ved E-39/Solasplitten Moseidsletta 122 Fleksible lokaler i høystandard flerbrukerbygg. Sentralt beliggende på Forus Øst/Gausel langs bybåndet Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning,
for
og
for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode
pizza mm.
til
hovedtrafikkakser i regionen inkl.
Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning.
Forusparken 2
Fleksible lokaler i høystandard flerbrukerbygg. Sentralt beliggende på Forus Øst/Gausel langs bybåndet
Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel
offentligkommunikasjon samt
Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park kontorarealer Forusparken 2
Fleksible lokaler i høystandard flerbrukerbygg. Sentralt beliggende på Forus Øst/Gausel langs bybåndet
2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm.
sentralt på Forus
Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park kontorarealer Forusparken 2
Fleksible lokaler i høystandard flerbrukerbygg. Sentralt beliggende på Forus Øst/Gausel langs bybåndet
Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for el-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning! Eiendomstype Næring BTA Fra 244 - 3.050 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 11150077 Parkering God parkeringsdekning. 2020park kontorarealer Forusparken 2 Fleksibelt kombinasjonsbygg like ved Solasplitten og Stavanger Lufthavn. Lokalene holder normalt god standard. Med både stort lagerareal med kjøreport, romslige møtelokaler og rikelig med kontor er Adresse Arabergveien 3 BTA 2 733 kvm. Kombibygg – verksted-/lagerhall kan utvides Bygget ligger svært synlig, som et markant signalbygg, med sin definerte trekantede bygningsform. Det innvendige atriet som strekker seg 6 etasjer oppover skaper en svær romslig og lys atmosfære, noe som er med på å sikre arealer med gode lysforhold for alle medarbeidere, uavhengig av hvor man sitter i bygget. Samtidig skaper den sentrale aulaen en sosial setting, der den for eksempel er en arena for treff i lunsjpausen. For mindre, uformelle kaffe-pauser er det også sosiale kaffe-soner med sittegrupper på den innvendige gangveien.
beliggenhet, der man knapt kan få en enklere kommunikasjon øst-vest og nord-sør. Eiendommen ligger like ved både Solasplitten og E-39, noe som sikrer gunstig kommunikasjon via sentral infrastruktur. Svært god standard. Bygget er prosjektert med tanke på høy arealeffektivitet, og har således tekniske anlegg forberedt på et høyt antall ansatte per kvadratmeter. Miljøfokus er også hensyntatt i prosjekterings- og byggefasen og er energieffektivt og koblet opp til fjernvarmeanlegget på Forus. Eiendomstype Kontor BTA 4 316 kvm. Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088 Ref. nr 2901180009 Overtakelse Arealer kan overtas på kort varsel. Parkering Parkering kan tilbys Kontorfløy ved E-39/Solasplitten Moseidsletta 122 Fra 50 m2 - 5000 m2 Med rom for trivsel, vekst og fremgang. Koppholen 23 • Ledig kontorer fra 1.500 inntil 6.500 kvm. • Bygg med fleksible løsninger og sentral plassering på Forus. • Gode bussforbindelser, kort vei til flyplassen. • Egen parkering, 149 P-plasser. • Foruten kontorplasser har bygget: takterrasse, lunsjrestaurant, treningsrom, garderobe m/dusj, sykkelparkering, heis og rikelig med P-plasser. Eiendomstype BTA Parkering Kontakt Email Telefon Jan Georg Løvdahl Byberg jan.georg.byberg@em1sr.no 909 98 578 Næring fra 1.500 inntil 6.500 kvm 149 plasser Utleie

OVERDRAGELSE AV LEIEAVTALER

– Hvilke muligheter har leietaker og hva bør partene tenke nærmere gjennom?

AV: CECILIA ESPELAND, ESTRID NÆRLAND OG SIRÈN HARBO HAVER ADVOKATFIRMA AS
11004/2022 | NæringsEiendom | JUSS
FOTO: SHUTTERSTOCK
OVERDRAGELSE Hvordan bør man går frem dersom man skal overdra leieavtaler?

For leietaker kan det være gode grunner til å ønske å komme seg ut av leieforholdet, f.eks. i forbindelse med at eksis terende lokaler ikke lenger fremstår som egnet for leietakers virksomhet.

Med overdragelse av leieavtale siktes det som utgangs punkt til de tilfeller hvor det skjer en endring i hvem som formelt sett står som leietaker: Tidligere leietaker trer ut av leieavtalen og en ny leietaker overtar rettigheter og plikter etter leieavtalen. Dette er vesensforskjellig fra fremleietil fellene, hvor leietaker blir sittende med ansvar og risiko.

For utleier behøver imidlertid ikke en slik overdragelse være en ønskelig situasjon. Utleier vil naturligvis ønske å ha kontroll med hvem det leies ut til. Hertil kommer at leieavtalen med leienivå, leieperiode og sikkerhet er ofte tilpasset den enkelte leietaker og dennes soliditet.

Ikke minst med tanke på det siste, vil det også være enkelte indirekte overdragelser som det vil være naturlig å likestille med direkte overdragelser. Dette gjelder oppsummert tilfeller hvor det som følge av selskapsrettslige disposisjoner skjer en endring i hvem som har den bestemmende innflytelse over leietakerselskapet («change of control»). Slik likestilling er eksempelvis meglerstandardens ordning.

I denne artikkelen vil vi se nærmere på leietakers adgang til å overdra leieavtalen. Vi vil også peke på noen forhold partene kan være tjent med å tenke gjennom før inngåelse av nye leieavtaler og dersom spørsmålet om overdragelse oppstår i løpende leieforhold.

RETTSLIGE UTGANGSPUNKT

Husleieloven

Som utgangspunkt reguleres utleie av næringslokaler av lov om husleieavtaler (husleieloven).

Ved utleie av næringslokaler følger det likevel av husleie loven § 1-2 at det foreligger tilnærmet full avtalefrihet, og partene står fritt til å fravike husleielovens ordning om bl.a. overdragelse av leieavtaler.

Dersom det ikke er avtalt noe særskilt om overdragelse av leieavtaler, følger det av husleieloven § 8-4 at overdragelse av leieavtalen kan skje dersom ny leietaker skal videreføre den virksomheten som drives i lokalet. Ny leietaker må da ha til hensikt å drive virksomheten videre.

I slike tilfeller kan utleier kun nekte overføring dersom

det foreligger saklig grunn for det. Hva som er slik saklig grunn, vil bero på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Forhold som innebærer at ny leietaker må forventes å ikke kunne oppfylle sine leieplikter ligger i kjernen av hva som vil være saklig grunn. Andre forhold, som for eksempel at utleieren selv ønsker å nytte lokalet eller at ny leietaker ikke vil gå med på endrede leievilkår, er ikke saklig grunn.

Dersom utleier ikke svarer på leietakerens søknad om godkjenning innen én måned etter at søknaden er mottatt, skal passiviteten regnes som godkjenning til overføring.

I andre tilfeller er utgangspunktet etter husleieloven at overdragelse av leieavtale ikke kan skje, noe som også er i samsvar med det grunnleggende avtalerettslige prinsippet om at en avtale gjelder mellom de partene som har inngått avtalen. Utleier kan selvsagt likevel velge å samtykke til overdragelse, men står helt fritt med tanke på om slikt samtykke skal gis.

Husleieloven regulerer imidlertid kun de tilfellene hvor det skjer en direkte overdragelse av leiekontrakten. Husleie loven har ingen «change of control»-klausul, og er dermed ikke til hinder for at leietakerselskapet eksempelvis deltar i transaksjoner eller foretar selskapsrettslige disposisjoner så lenge det formelt sett ikke skjer noen endring i hvem som er leietaker.

MEGLERSTANDARDENE

Meglerstandarden har på flere punkter andre reguleringer enn det som følger av husleieloven. Blant annet gjelder dette for punktet om overdragelse, jf. meglerstandarden pkt. 25.

Det følger av pkt. 25.2 at leietaker kan ikke uten skrift lig forhåndssamtykke fra utleier overdra hele eller deler av leieavtalen. Samtykke kan nektes på fritt grunnlag, og krever ikke saklig grunn. Adgangen til overdragelse etter standardens bestemmelser er følgelig noe snevrere sammenlignet med det som er situasjonen for leieavtaler regulert av husleieloven.

Videre vil manglende svar på søknad om samtykke etter meglerstandarden ikke anses som samtykke, i motsetning til de leieavtaler som reguleres av husleieloven.

Meglerstandarden går også lenger enn husleieloven ved at det er tatt inn en såkalt «change of control»-klausul. Dette følger av pkt. 25.2 hvor det fremgår at som overdragelse regnes også i) «at en person som har bestemmende innflytelse over Leietaker, mister denne innflytelsen (herunder ved fusjon og fisjon)» ii) «at en ny person får bestemmende innflytelse over Leietaker (herunder ved fusjon og fisjon).»

11204/2022 | NæringsEiendom | JUSS

PROFIL

Cecilia Espeland arbeider innenfor et bredt spekter av firmaets kompetanseområder, med vekt på bygg– og entrepriserett, generell kontraktsrett og arbeidsrett.

PROFIL

Sirén Harbo arbeider i hovedsak med juridisk bistand til aktører i bygge- og anleggsbransjen. Hun bistår både entreprenører og bygg herrer i forbindelse med kontrakts inngåelse, prosjektgjennomføring og med tvisteløsning.

Harbo har flere års erfaring fra domstolene som dommerfull mektig/dommer, og bistår klienter med tvisteløsning og prosedyre.

PROFIL

Estrid Nærland arbeider innenfor et bredt spekter av firmaets kompetanseområder, men arbeider særlig innen erstatningsrett og entrepriserett.

113

Selv om leietaker formelt sett er den samme, kreves altså utleiers forhåndssamtykke også i de tilfeller det er tale om indirekte overdragelse. Avgjørende for om utleiers samtykkekrav utløses er om det skjer en endring hos den som har «bestemmende innflytelse» hos leietaker. «Be stemmende innflytelse» etter meglerstandarden forstås på samme måte som i aksjeloven § 1-3; det avgjørende er hvem som har stemmeflertall eller kontroll over styrets sammensetning.

Fusjon og fisjon er eksempler på tilfeller hvor det kan skje en endring i hvem som har «bestemmende innflytelse». Men også vedtektsendringer samt endringer/inngåelse av aksjonæravtaler kan etter sin art innebære endringer av hvem hos leietaker som har den «bestemmende innflytelse». Dette vil bero på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, hvor det ses hen til om de aktuelle handlingene fører til endring i hvem som har stemmeflertall eller kontroll over styrets sammensetning.

Meglerstandarden pkt. 25.2 gjelder likevel ikke for selskaper som er notert på et regulert marked - og langt mer praktisk - eller ved konserninterne omorganiseringer med uendret eierskap.

Til det siste har imidlertid punkt 25.3 en viktig modifika sjon. Her følger det at leietaker ikke kan delta i fusjoner eller fisjoner uten skriftlig forhåndssamtykke fra utleier, dersom fusjonen/fisjonen «vesentlig forringer» leietakers evner til å oppfylle sine forpliktelser under leieavtalen. Samtykke kan da nektes på fritt grunnlag av utleier.

Hvilke tilfeller som omfattes av dette vilkåret vil bero på en konkret vurdering av leietakers forpliktelser iht. den enkelte leieavtale holdt opp mot leietakers situasjon før og etter fusjonen/fisjonen. Sentralt vil være om leietakers evne til å oppfylle de økonomiske forpliktelsene etter transaksjonen er forringet, og i så fall i hvilken grad. Det er leietaker som må sannsynliggjøre at en disposisjon ikke utløser samtykkekrav.

HVA BØR PARTENE TENKE PÅ?

Særlig for leietaker Før kontraktsinngåelse

Som gjennomgangen over har vist er adgangen til over dragelse av leieavtale relativt snever, dersom disse er basert på meglerstandarden.

Leietaker bør derfor før kontraktsinngåelse nøye vurdere om det som følge av leietakers planlagte drift og/eller sel skapsmessige forhold er behov for større fleksibilitet når det kommer til adgangen til overdragelse. Særlig dersom det inngås kontrakt med utgangspunkt i meglerstandarden bør leietaker være oppmerksom på bestemmelsene om indirekte overdragelse.

Dersom leietaker ønsker større fleksibilitet enn det meglerstandarden legger opp til kan det f.eks. vurderes følgende i forbindelse med avtaleinngåelsen:

Stille krav om «saklig grunn» for utleier til å nekte å gi samtykke til direkte eller indirekte overdragelse.

Spesifisere hva som skal være gyldig nektingsgrunn for utleier.

Avtale at all konsernintern overdragelse av leiekontrakten kan skje uten utleiers samtykke.

Avtale at overdragelse av aksjer ikke skal utløse samtykkekrav.

FOR LØPENDE LEIEAVTALER

Før leietaker planlegger transaksjoner eller andre disposi sjoner i et eksisterende leieforhold er det viktig å på et tidlig tidspunkt klargjøre om den planlagte disposisjonen utløser samtykkekrav fra utleier. Dersom dette er tilfellet, er det viktig å involvere utleier på et tidlig tidspunkt. Slik kan en unngå å havne i situasjoner hvor manglende samtykke fra utleier hindrer en ellers pågående selskapsrettslig prosess.

SÆRLIG FOR UTLEIER

Før kontraktsinngåelse

Som påvist over gir husleielovens regulering utleier et relativt svakt vern mot overdragelser, ikke minst hva gjelder indirekte overdragelser. Her vil derfor egen avtaleregulering, herunder meglerstandardens løsning være å anbefale.

Krav om større fleksibilitet fra leietaker når det kommer til direkte eller indirekte overdragelse, kan eventuelt møtes med krav om økt sikkerhet. Eksempelvis kan det kreves at ny leietaker må stille sikkerhet i form av selvskyldnergaranti eller depositum ut over det en vil akseptere for opprinnelig leietaker. Her er det ikke noe i veien for å kreve mer omfat tende sikkerhetsstillelse fra en eventuell ny leietaker enn det som ellers er avtalt mellom leietaker og utleier.

I leieavtaler som inngås med morselskapsgarantier, kan det være en ide å også sette betingelser knyttet til selskaps messige endringer hos morselskapet.

FOR LØPENDE LEIEAVTALER

Ved forespørsel om samtykke til overdragelse, må ut leier gjøre seg kjent med hva som er avtalt i den enkel te leieavtale. Dersom en står overfor en situasjon hvor samtykke til overdragelse kan nektes på fritt grunnlag, kan utleier sette vilkår for samtykke. Eksempelvis kan utleier gi samtykke mot at ytterligere sikkerhet gis mv.

Advokat Sirèn Harbo, advokatfullmektig Cecilia Espeland og advokatfullmektig Estrid Nærland er alle tilknyttet entrepriseavdelingen til Haver Advokatfirma.

11404/2022 | NæringsEiendom | JUSS

Se

magasin

i denne utgaven av NæringsEiendom.

nytt

Eiendommerforsalgog lokalerforutleiepåRomerike ogiOsloNord.

Real-
Nr.04.2022 Kløfta Fotograf:ErikBurås REAL Næringsmegling AS | Hvamstubben 17 | 2013 Skjetten Tlf: 67 91 76 50 | E-post: firmapost@real.no | Real.no
vårt eiendoms
Real-nytt

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

– Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

04/2022 | NæringsEiendom | BRANSJEGUIDEN 116
Foto: Unsplash

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

– Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

ADVOKAT

Advokatfirmaet Føyen AS

A: Dronning Eufemias gate 8, 0191 Oslo

P: PB 7086 St. Olavs plass, 0130 Oslo

T: 21 93 10 00

E: pch@foyen.no

Spesialisering og forretningsforståelse sikrer det gode sluttresultatet.

foyen.no /Advokatfirmaet-Føyen/

ADVOKAT

Advokatfirmaet Grette AS

A: Filipstad Brygge 2, 0252 Oslo

P: PB 1397 Vika, 0114 Oslo

T: 22 34 00 00

E: firmapost@grette.no

Vi bistår både de største eiendomsaktørene, mindre private selskaper og offentlige organer som på ulike måter opptrer i eiendomsmarkedet. Denne bredden gjør oss godt i stand til å tilpasse våre råd til den enkeltes behov.

grette.no /AdvokatfirmaetGrette/

ADVOKAT

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS

A: Filipstad Brygge 1, 0252 Oslo

P: PB 2043 Vika, 0125 Oslo

T: 21 95 55 00

E: post.oslo@svw.no

Simonsen Vogt Wiig er et ledende forretningsjuridisk advokatfirma med 180 advokater og kontorer i de største byene i Norge samt Singapore.

DLA Piper

A: Bryggegata 6

P: PO Box 1364 Vika, N-0114 Oslo

T: 24 13 15 00

E: magnus.lutnas@dlapiper.com

DLA Pipers eiendomsadvokater har lang erfaring, faglig tyngde og solide referanser fra bistand knyttet til omsetning, utvikling, forvaltning, og leie av eiendom.

/DLAPiperNorway/dlapiper.com

ADVOKAT

Advokatfirmaet Hjort DA

A: Akersgata 51, 0180 Oslo

P: PB Box 471 Sentrum, 0105 Oslo

T: 22 47 18 00

E: advokatfirmaet@hjort.no

Vi bistår flere av landets største eiendomsutviklere med rådgivning og tvisteløsning i alle faser av eiendomsprosesjekter. vi harlang erfaring og kompetanse, med særskilt styrke innen plan- og bygningsrett og tomtefeste.

hjort.no /AdvokatfirmaetHjort/

ADVOKAT

Mazars AS

A: Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

T: 23 19 63 00

T: 900 47 633 (juridisk avdeling)

E: legal@mazars.no

Vi er et internasjonalt revisjons-, regnskaps-, skatteog rådgivningsfirma. Vi jobber som et enhetlig partnerskap og et integrert team. Sammen med kunden bygger vi et forhold og kontinuitet som utvikler virksomheten til kunden.

LinkedIn: mazars-in-norway

mazars.no
svw.no
ADVOKAT
117

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

– Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

ADVOKAT

SANDS

A: Cort Adelers gate 33, 0254 Oslo

P: PB 1829 Vika, 0123 Oslo

T: 22 81 45 00

E: lawyers@sands.no

Steenstrup Stordrange er totalleverandør av juridiske tjenester til våre klienter innenfor næringseiendomsfeltet.

sands.no /steenstrupstordrange/

selandorwall.no

BANK Firesafe

A: Robsrudskogen 15, 1470 Lørenskog

P: Postboks 6411 Etterstad, 0605 Oslo

T: 09110 / 22 72 20 20

E: firmapost@firesafe.no

Firesafe er Nordisk totalleverandør innen brannsikring. Vi leverer branntekniske tjenester til alle typer bygg, i alle faser, samt kurs innen brannforebygging og evakuering.

/firesafenorge/firesafe.no

BANK

Advokatfirmaet Seland Orwall AS

A: Klingenberggt 7A, 0161 Oslo

P: PB 1938 Vika, 0125 Oslo

T: 24 13 43 40

E: post@selandorwall.no

Solid erfaring og spisskompetanse innenfor skatte- og avgiftsrett, fast eiendom og selskapsrett. Vi gir tydelige og praktiske råd, forankret i klientens kommersielle behov.

/selandorwall/

BN Bank

A: Tordenskioldsgate 8-10

P: PB 282 Sentrum, 0103 Oslo

T: 73 89 20 00

E: post@bnbank.no

Med nærmere 60 års erfaring fra bransjen er vi en naturlig samarbeidspartner både når det gjelder prosjekt- og langsiktig finansiering av eiendom i Oslo og omegn.

bnbank.no

BANK

Nordic Corporate Bank

A: Inkognitogata 8, 0258 Oslo

P: Inkognitogata 8, 0258 Oslo

T: 21 03 24 00

E: finansiering@ncbank.no

Nordic Corporate Bank – banken for mellomstore bedrifter og deres eiere. Vi tilbyr skreddersydde løsninger innen eiendoms-, prosjekt- og oppkjøpsfinansiering.

pareto.no

Pareto Bank

A: Dronning Mauds gate 3, 0250 Oslo

P: PB 1823 Vika, 0123 Oslo T: 24 02 81 20

E: post@paretobank.no

Vi kan eiendomsmarkedet i Oslo og Akershus, og hjelper våre kunder med prosjekt- og risikovurderinger. Sammen finner vi den beste finansielle løsningen.

ncbank.no
BRANNVERN
ADVOKAT 04/2022 | NæringsEiendom | BRANSJEGUIDEN 118

CATERING

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

CATERING

Gastro Catering

A: Brynsalléen 4, 0667 Oslo

T: 02517

Vårt kjøkken er drevet av erfarne og entusiastiske kokker som er lidenskapelig opptatt av virkelig god mat. Alt vi lager er basert på gode råvarer fra nøye utvalgte leverandører. Vi leverer matopplevelser du og dine gjester sent vil glemme.

gastrocatering.no / 4service.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

AKA AS

A: Hvervenmoveien 49, 3511 Hønefoss

P: Hvervenmoveien 49, 3511 Hønefoss

T: 32 12 14 20

AKAs satsningsområder er investeringer, drift og forvaltning av handelsnæringseiendom. Selskapet eier over 200 handelseiendommer i hele landet hvor Norges ledende dagligvare kjeder og handelsbedrifter er leietakere.

sottogsalt.no / 4service.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Søtt+Salt

A: Edvard Griegs vei 3, 5059 Bergen

T: 02517

Søtt+Salt er historien om de tre kokkene som vil få Bergen til å smake bedre. Historien handler om kjærlighet til kokkefaget og troen på at godt håndverk, gode råvarer, fantasi, kvalitet og vennlighet aldri går av moten.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Bane NOR Eiendom AS

A: Schweigaards gate 23, 0048 Oslo

P: PB 1800, Sentrum T: 05280

E: eiendom@banenor.no

Norges ledende knutepunktutvikler. Eier, utvikler og forvalter eiendom på og ved knutepunkt.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Anthon Eiendom AS

A: Øvre Vollgate 9, 0158 Oslo

P: PB 74 Sentrum, 0101 Oslo

T: 24 14 54 90

E: kundesenter@anthoneiendom.no

Anthon Eiendom er et eiendomsselskap som sammen med oppdragsgivere – eller i egen regi – skaper eiendommer med kvaliteter som står seg inn i fremtiden. Vår drivkraft er å utvikle eiendommer som gir frydefulle og effektive hverdager for leietakerne og omgivelsene.

Bryn Eiendom AS

A: Nils Hansens vei 8, 0667 Oslo

P: PB 6620 Etterstad, 0607 Oslo T: 23 37 98 00

E: firmapost@bryneiendom.no

Største utleier på Bryn!

/Bryn-Eiendom/184817361546962/bryneiendom.no
/banenoreiendom/banenoreiendom.no
anthoneiendom.no /AnthonEiendom/
aka.no
119

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

– Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

leietakerdnb.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

DNB Næringseiendom AS

A: Dronning Eufemias gate 30, Bjørvika 0021 Oslo

P: Postboks 7505, 5020 Bergen

T: 468 44 100

E: leiekontor@dnb.no

Din suksess er vår suksess.

Fram Eiendom

A: Karenslyst Alle 2, 0278 Oslo

P: PB 515, Skøyen 0214 Oslo

T: 22 12 25 50

E: post@fram.no

Områdene er: Oslo Vest, Sentrum, Skøyen, Majorstuen, Ullevål, Lysaker og Økern.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Eiendomsspar

A: Olav Vs gate 6

P: Fridtjof Nansens plass 4, 0160 OSLO

T: 22 33 05 50

E: post@eiendomsspar.no

Solid – Profesjonell – Fremtidsrettet

fram.no /FramEiendom/

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Ferd Eiendom

A: Strandveien 50, 1366 Lysaker

P: PB 34, 1324 Lysaker

T: 67 10 80 00

E: ferdeiendom@ferd.no

Ferd Eiendom utvikler gode miljøvennlige prosjekter som med sin tilpasning til omgivelsene bidrar til Ferds visjon om å skape varige verdier og sette tydelige spor.

eiendomsspar.no /eiendomsspar/

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

fabritius.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Fabritius Gruppen AS

A: Haakon VIIs gate 2, 0161 Oslo

P: PB 1224 Vika, 0110 Oslo

E: post@fabritius.no

Fabritius Gruppen er en betydelig eiendomsaktør med fokus på utvikling og forvalting av næringseiendom i stor-Oslo.

FORTIN AS

A: Sommerrogata 13-15, 0255 Oslo

P: PB 2500 Solli, 0202 Oslo

T: 23 08 41 60

E: jan.kjetil.skaug@fortin.no

FORTIN er et eiendomsselskap som eier, forvalter og drifter attraktive næringseiendommer i Norge og Sverige.

fortin.no
ferd.no
04/2022 | NæringsEiendom | BRANSJEGUIDEN 120

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

– Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

kinvest.as

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Karlander Invest AS

A: Nedre Vollgt. 1, 0158 Oslo

P: PB 1785 Vika, 0122 Oslo

T: 22 33 72 80

E: post@kinvest.as

Med et langsiktig perspektiv forvalter og utvikler vi bolig og næringseiendom i Sørøst-Norge.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

KLP Eiendom

A: Dronning Eufemias gate 10, 0191 Oslo

P: PB 400 Sentrum, 0103 Oslo

T: 05554

KLP Eiendom er et av Nordens største eiendomsselskaper. Vi utvikler og forvalter kontorbygg, kjøpesentre, hoteller, tomter og prosjekter, og skaper møteplasser hvor mennesker trives og kan realisere sitt potensial.

klpeiendom.no /klpeiendom/

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Loe Utvikling AS

A: Haakon VIIs gate 1 (6. etg.), 0161 Oslo

P: Postboks 1246 Vika, 0110 Oslo

T: 911 91 669 / 991 11 090

E: post@loeutvikling.no

Skaper nytt ved å utfordre det etablerte! Utvikler av næringseiendom i Oslo-området. Spisskompetanse på tomteutvikling og transformasjon. Loe-gruppen – en ledende bransjeaktør siden 1933.

loeutvikling.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Mehar Gruppen AS

A: Karl Johans gate 7, 0154 Oslo

P: Schweigaardsgate 53, 0191 Oslo

T: 918 82 203

E: ho@mehargruppen.no

Vi driver virksomhet innen eiendomsutvikling, hotell- og dagligvarehandel. Som eier av Best Western Plus City Hotel i Oslo sentrum kan vi tilby aktører i denne guiden gode betingelser for overnatting.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Logistic Contractor

A: Wergelandsveien 1–3, 0167 Oslo

T: 450 27 838

E: kontakt@logistic-contractor.no

Logistic Contractor er spesialister på å utvikle og bygge logistikk- og industribygg i Norden. Vi har utviklet over 1,5 mill. kvadratmeter med logistikkog industribygg og er representert i hele Norden.

Logistic Contractor eies av Wästbygg Gruppen AB som er børsnotert på Nasdaq.

Myren Eiendom AS

A: Sandakervn. 24C, Bygg B, 0401 Oslo

P: PB 4218 Nydalen, 0401 Oslo

T: 22 87 19 00

E: post@myreneiendom.no

Myren Eiendom AS ble etablert i 1997 og har som eneste formål å leie ut og utvikle Myrens Verksted.

myreneiendom.no
mehargruppen.no
logistic-contractor.no
121

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

NCC Property Development AS

A: Østensjøveien 27, 0661 Oslo

P: PB 93 Sentrum 0101 Oslo

T: 22 98 68 00

E: firmapost.pd@ncc.no

Vi utvikler, leier ut og selger næringseiendommer i vekstmarkeder. Med kvalitetsløsninger som skaper verdi for kunder og samfunnet, skaper vi langsiktige og bærekraftige miljøer som både mennesker og bedrifter trives i. Vi bygger morgendagens samfunn.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

relog.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

njordrealestate.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Njord Real Estate AS

A: Dronning Mauds gate 1, N-0250 Oslo

P: Dronning Mauds gate 1, N-0250 Oslo

T: 23 00 32 44

E: ocr@njordrealestate.no

Investor og forvalter av næringseiendom med utviklingspotensial.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Relog AS

A: Kongensgate 16, 7011 Trondheim

Vi utvikler, bygger og forvalter næringseiendom over hele landet ved de mest sentrale knutepunktene med fokus på lager- og logistikk, industri, handel.

LinkedIn: relog-as

Norwegian Property ASA

A: Støperigata 2, 0250 Oslo

P: PB 1657 Vika, 0120 Oslo

T: 22 83 40 20

E: info@npro.no

Norwegian Property er et rendyrket og helintegrert næringseiendomsselskap.

Virksomheten omfatter utvikling, forvaltning, daglig drift og vedlikehold av sentralt beliggende eiendommer i Oslo og Stavanger.

norwegianproperty.no /npro.no/

EIENDOMSSELSKAP

Rimfeldt Eiendom

A: Markensvegen 1B, 2212 Kongsvinger

T: 62 80 11 00

E: post@rimfeldteiendom.no

Rimfeldt Eiendom er et solid selskap i vekst som utvikler og forvalter næringseiendom på Østlandet, rettet mot Oslo-regionen, Hamarregionen, Elverum og Kongsvinger. Vi utvikler tomter og bygg etter leietakers behov.

Obos Eiendom

A: Hammersborg Torg 1, 0129 Oslo

P: PB 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo

T: 22 86 55 00

E: eiendom@obos.no

Som en stor og viktig aktør innen utvikling av byer og steder, er vi med på å bygge fremtidens samfunn. Vi brenner for bærekraftig byutvikling og har fokus på å skape gode handels- og kontorbygg med kundens behov i sentrum.

/oboseiendom/oboseiendom.no
rimfeldteiendom.no
ncc.no
04/2022 | NæringsEiendom | BRANSJEGUIDEN 122

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

– Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

OXER Eiendom

A: Drengsrudbekken 12, 1383 Asker

P: PB 420, 1373 Asker

T: 66 98 74 00

E: post@oxer.no

Vår solide kunnskap og brede erfaring gjør oss godt rustet til å bidra i fremtidsrettede, komplekse prosjekter. Vi eier og forvalter ca. 220.000 kvm eiendom i området Drammen, Asker, Oslo Nord og Enebakk.

EIENDOMSUT VIKLING

Peab Eiendomsutvikling AS

A: Strandveien 17, 1366 Lysaker

P: PB 143, 1325 Lysaker

T: (+47) 23 30 30 00

E: info@peab.no

Peab er et av Nordens ledende bygg- og anleggsselskap med ca. 15.000 ansatte. Peab har gjennom snart 60 år vært et solid selskap og omsetter i dag for ca. SEK 54 mrd. i året. Vi utvikler og selger boliger i egenregi og i samarbeid med andre.

/peabnorge/peab.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

ragde.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Ragde Eiendom

A: Gladengveien 3b, 0661 Oslo

P: Gladengveien 3b, 0661 Oslo

T: 22 62 62 20

E: post@ragde.no

Ragde Eiendom AS er et eiendomsselskap i sterk vekst som driver med utleie, samt kjøp og salg av bolig- og næringseiendom.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

scd.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Scandinavian Development AS

A: Parkveien 33, 0258 Oslo

P: Parkveien 33, 0258 Oslo

T: 24 11 56 56

E: info@scd.no

Selskapet er ledende innen eiendomsutvikling/ prosjektstyring i Norge med aktiviteter rettet mot utbyggere og investorer som er spesielt rettet mot bolig, kontor, kjøpesenter, hotell. Selskapet har under regulering/bygging nærmere 38 milliarder.

Skullerud Park

A: Olaf Helsets vei 5, 0694 Oslo

P: Olaf Helsets vei 5, 0694 Oslo

T: 22 62 80 00

E: andrea@aoe.no

I Skullerud Park fokuserer vi på samhandling på tvers av bedriftene i parken for at du som leietaker kan dra nytte av å sitte i et større fellesskap. Sånt skapes det verdier av.

/skullerudpark/

SpareBank1 Forsikring AS

A: Hammersborggate 2, 0106 Oslo

P: Hammersborggate 2, 0106 Oslo

T: 21 02 50 50

E: post.eiendom@sparebank1.no

Vi er husverter for nesten 300 leietakere fordelt på 14 bygg. Hovedtyngden av vår eiendomsportefølje ligger sentralt til i Oslo Sentrum og på Skøyen.

/SpareBank1/

sparebank1.no
skullerudpark.no
oxer.no
123

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

– Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

skb.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

SKB Eiendom AS

A: Kirkegata 15, 0153 Oslo

P: PB 399 Sentrum, 0103 Oslo

T: 22 40 57 00

E: post@skb.no

SKB Eiendom AS eier og forvalter, direkte og gjennom datterselskaper, en eiendomsmasse på omkring 150.000 kvadratmeter.

SKB Eiendom AS eies av Stiftelsen Kaare Berg.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

stout.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Stout Real Estate AS

A: Kristian IVs gate 15, 0129 Oslo

P: Postboks 6681 St Olavsplass

T: 928 57 377

E: gs@stout.no

Vi utvikler og forvalter næringseiendom som erverves i samarbeid med investorer. Vi har siden 2002 levert årlig avkastning på over 50% (IRR). Vi har kompetanse innenfor transaksjon, finansiering, utvikling, utleie, verdioptimalisering og salg.

EIENDOMSFORVALTER

Thon Eiendom

A: Stenersgata 2A, 0184 Oslo

P: PB 489 Sentrum, 0105 Oslo

T: 23 08 00 00

E: thoneiendom@olavthon.no

Thon Eiendom er eiendomsdivisjonen i Olav Thon Gruppen, og er ledende innen kjøpesenter og næringseiendom. Vi forvalter ca. 475 eiendommer i Norge og 25 i utlandet. Leieinntektsnivå på kr 6,1 mrd.

/thoneiendom/

Fazenda Asset Management AS

A: Grunningen 2, 0250 Oslo P: PB 1421 Vika, 0115 Oslo

T: 23 01 21 21

E: post@fazenda.no

Vi skaper merverdier gjennom aktiv forvaltning av eiendomsinvesteringer.

EIENDOMSFORVALTER

Varde-Eiendom AS

T: 932 02 550

E: helge.hellebust@vardeeiendom.no

Varde-Eiendom AS er et eiendomsutviklingsselskap med boligfokus i Stor-Oslo. Vi søker aktivt etter nye prosjekter. Vi kan raskt gi deg en vurdering av utbyggingsmulighetene og verdien av din eiendom.

Malling & Co Forvaltning

A: Dronning Maudsgt. 15, 0250 Oslo

P: PB 1883 Vika, 0124 Oslo

T: 24 02 80 00

E: post@malling.no

Med over 50-års erfaring har vi i Eiendomshuset Malling & Co befestet vår posisjon som en av landets mest erfarne, største og profesjonelle eiendomsforvaltere av næringseiendom og næringslokaler.

/mallingco/malling.no
fazenda.no
vardeeiendom.no
thoneiendom.no
04/2022 | NæringsEiendom | BRANSJEGUIDEN 124

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

– Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

EIENDOMSFORVALTER

OXER Eiendom

A: Drengsrudbekken 12, 1383 Asker

P: PB 420, 1373 Asker

T: 66 98 74 00

E: post@oxer.no

Vår solide kunnskap og brede erfaring gjør oss godt rustet til å bidra i fremtidsrettede, komplekse prosjekter. Vi eier og forvalter ca. 220.000 kvm eiendom i området Drammen, Asker, Oslo Nord og Enebakk.

EIENDOMSRÅDGIVNING

Deas Asset Management

A: Henrik Ibsens gate 100, 0255 Oslo

P: PB 2882-Solli, 0230 Oslo

T: (+47) 220 12 700

E: norway@deas-asset.com

Ett av Europas ledende selskaper innen kapital- og eiendomsforvaltning, med over 7000 ansatte i 25 land. En betydelig eiendomsvirksomhet og forvalter eiendomsverdier for egne fond og oppdragsgivere.

/scandinaviegaarden/

EIENDOMSRÅDGIVNING

Multiconsult

A: Nedre Skøyenvei 2, 0276 Oslo

P: PB 265 Skøyen, 0213 Oslo

T: 21 58 50 00

E: oslo@multiconsult.no

Multiconsult er et av Norges og Nordens ledende miljøer innenfor rådgivning og prosjektering.

BYGGSTART

SG Eiendom

A: Lysaker Torg 6-12, 1366 Lysaker

P: PB 180, 1325 Lysaker

T: (+47) 488 51 990

E: stig@sgeiendom.no

Vi legger vekt på tett og nær oppfølging av selskapets leietakere.

Byggstart

A: Madserud allé 34, 0274 Oslo

P: Madserud allé 34, 0274 Oslo

T: 22 12 00 59

E: kontakt@byggstart.no

Byggstart kobler privatpersoner, sameier og utviklere som skal gjennomføre større byggeprosjekter med kvalitetssikrede entreprenører. Vi gjør det trygt og enkelt å finne rett entreprenør.

byggstart.no

EIENDOMSRÅDGIVNING

GK Gruppen AS

A: Ryenstubben 12, 0679 Oslo

P: PB 70 Bryn, 0611 Oslo

T: 22 97 47 00

E: post@gk.no

GK installerer og vedlikeholder alt av teknikk i alle typer bygg. Vi har rørleggere, elektrikere, ventilasjonsteknikere og fagfolk innen kuldeteknikk, byggautomasjon, sikkerhet og energiledelse.

gk.no /GKInneklima/
multiconsult.no /Multiconsult/
deas-asset.com
/scandinaviegaarden/sgeiendom.no EIENDOMSFORVALTER
oxer.no EIENDOMSFORVALTER 125

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

EIENDOMSRÅDGIVNING

STEMA Rådgivning

A: Bryggegata 14, 0250 Oslo

P: Bryggegata 14, 0250 Oslo

T: 63 99 44 40

E: post@stema-r.no

SR leverer prosjektledelse, byggeledelse, prosjekteringsledelse, taksering og HMS/ SHA- og KS-rådgivning. Dessuten utfører vi prosjektutvikling og eiendomsutvikling, samt uavhengig kontroll.

EIENDOMSRÅDGIVNING

Sweco Norge AS

A: Drammensveien 260, 0283 Oslo

P: PB 80 Skøyen, NO-0212 Oslo

T: (+47) 67 12 80 00

EIENDOMSSERVICE

GK Gruppen AS

A: Ryenstubben 12, 0679 Oslo

P: PB 70 Bryn, 0611 Oslo

T: 22 97 47 00

E: post@gk.no

GK installerer og vedlikeholder alt av teknikk i alle typer bygg. Vi har rørleggere, elektrikere, ventilasjonsteknikere og fagfolk innen kuldeteknikk, byggautomasjon, sikkerhet og energiledelse.

EIENDOMSSERVICE

gk.no

ELEKTRISKE INSTALLASJONER

/GKInneklima/

ELEKTRISKE INSTALLASJONER

Europas største rådgiverselskap innen teknikk, miljø og arkitektur. Våre 14 500 ingeniører, miljøeksperter og arkitekter jobber hver dag med å planlegge og utforme fremtidens byer og samfunn. Vi har tverrfaglig kompetanse til å se helhetsbildet.

E: post@sweco.no /SwecoNorge/

TORMAX Norge AS

A: Haavard Martinsens vei 36, 0978 Oslo

P: PB 22, 0915 Haugenstua

T: 23 38 34 40

E: post@tormax.no

Tormax leverer, og utfører service, på all type dørautomatikk.

Vi leverer og monterer også: Skyvedører – slagdører – foldedører –karuselldører – inngangspartier.

A: Brynsveien 12, 0667 Oslo

E: post@agin.no

AG Installasjon Vi er et elektroselskap med 30 års erfaring i Oslo og på Østlandet. Vi leverer høy kvalitet og service på elektrotjenester innen eiendom, næring og skoler. AG Installasjon tilbyr komplette elektroløsninger innen sterk- og svakstrømsinstallasjoner.

Datek Installasjon AS

A: Sinsenveien 53A, 0585 Oslo

P: Sinsenveien 53A, 0585 Oslo

T: 22 88 66 00

E: datek@datek-inst.no

Datek Installasjon AS er en av Oslos største el entreprenører. Prosjektering og levering av elbillading – intelligent kameraovervåking av bygg og områder uten vektere.

datek-inst.no /DatekInstallasjonas/
/aginstallasjon/agin.no
tormax.no
sweco.no
stemaradgivning.no
04/2022 | NæringsEiendom | BRANSJEGUIDEN 126

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

– Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

smartelektro.no

ENTREPRENØR

Smart Elektro

A: Karihaugveien 89, 1086 Oslo

P: Karihaugveien 89, 1086 Oslo

T: 40 62 32 00

E: service@smartelektro.no

Smart Elektro AS leverer fremtidens elektroløsninger innen svakstrøm- og sterkstrømtjenester til næringsmarkedet og private. Vi ble etablert i 2002, og er eid og drevet av de ansatte. Smart Elektro tilbyr alt fra el-sjekk til totalentreprise.

frontent.no

Front Entreprenør

A: Smalvollveien 26, 0667 Oslo

T: 23 03 94 80

E: post@frontent.no

Front Entreprenør er spesialist på rehabilitering av fasader, tak, vinduer og dører på næringsbygg, borettslag og sameier. Vi har mer enn 30 års historie – bruk en solid forbindelse som finnes her år etter år.

Ta kontakt for en uforpliktende befaring.

modulvegger.no

ENTREPRENØR

Modulvegger Oslo AS

A: Gladengveien 14, 0661 Oslo P: PB 6269, 0603 Oslo

T: 23 24 22 00

E: mvo@modulvegger.no

Glassvegger – kontorskillevegger – himlinger. Se våre produkter på modulvegger.no

ENTREPRENØR

Moelven Modus

A: Asfaltveien 1, 2050 Jessheim P: PB 63, 2051 Jessheim

T: 06050

E: post.modus@moelven.no

Moelven Modus AS er Nordens ledende produsent og leverandør av fleksible romløsninger for næringsbygg.

/moelven/moelven.no

ENTREPRENØR

Norge

A: Haavard Martinsens vei 36, 0978 Oslo

P: PB 22, 0915 Haugenstua

T: 23 38 34 40

E: post@tormax.no

Tormax leverer, og utfører service, på all type dørautomatikk.

Vi leverer og monterer også: Skyvedører – slagdører – foldedører –karuselldører – inngangspartier.

A: Holmengata 28, 1394 Nesbru

P: Holmengata 28, 1394 Nesbru

T: 66 10 14 20

E: info@utecomfort.no

Profesjonelle produkter fra bl.a. Renson innen solskjerming, fasadekledning, terrasseoverbygg (pergolaer etc.) til boliger og næringsbygg. –Førsteklasses kvalitet, unik funksjonalitet og minimalistisk design.

Utecomfort AS utecomfort.no
TORMAX
AS tormax.no
ENTREPRENØR ELEKTRISKE
INSTALLASJONER 127

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

– Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

FACILITY SERVICE

Wener AS

A: Borggata 2B, 0650 Oslo

P: Borggata 2B, 0650 Oslo

T: 22 22 33 00

E: post@wener.no

Wener AS er en entreprenør- og tømrerbedrift med ca. 50 årsverk. Vi er gode til oppgraderinger, vedlikehold og innredningsarbeider i næringsbygg.

Wener AS leverer til avtalt pris, tid og kvalitet.

FACILITY SERVICE

4Service

A: Brynsalléen 4, 0667 Oslo

T: 02517

4Service sitt mål er å være Norges mest attraktive serviceselskap innenfor coworking, events, personalrestaurant, catering, kantine-, renhold- og forpleiningstjenester.

FACILITY SERVICE

Toma Gruppen AS

A: Sandstuveien 68, 0680 Oslo

T: 09090

Tomagruppen er en av de største FMleverandørene i Norge og Danmark, og er et norsk familieeid selskap. Totalt har Tomagruppen 8.000 kontrakter, og over 4500 ansatte fordelt mellom de ulike forretningsområdene; renhold, mat og drikke, eiendomsdrift og camps.

ON Property AS

A: Bragernes Torg 12, 3017 Drammen

P: Bragernes Torg 12, 3017 Drammen

T: 401 68 619

E: post@on.no

Forvaltning og regnskap i ett system er tidsbesparende og oversiktlig.

Kirkestuen AS

A: Nils Hansens vei 2c, 0666 Oslo

T: 481 22 100

E: post@kirkestuenas.no

Kirkestuen AS er en av Oslos ledende håndverksentreprenører innen rehabilitering/ restaurering av alle typer tak, fasade og leietagertilpasninger. Vi har over 30 års erfaring med dyktige fagarbeidere på laget.

Conluo Facility Services AS

A: Ole Deviks vei 10, 0666 Oslo

T: 40 00 13 15

E: post@conluo.no

Du skal glede deg til å komme tilbake, når du har besøkt et bygg Conluo betjener.

Personalrestaurant, kantine, catering, kaffebar, renhold, eiendomsservice, coworking, møteromsservice.

/conluo/conluo.no
toma.no /tomagruppen/
kirkestuenas.no /kirkestuenas/ FACILITY SERVICE
4service.no
on.no
FORVALTNINGSSYSTEM
wener.no ENTREPRENØR 04/2022 | NæringsEiendom | BRANSJEGUIDEN 128

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

INGENIØRTJENESTER

Termoenergi Norge AS

A: Leif Weldings vei 16, 3208 Sandefjord T: 33 47 43 30

INTERIØRARKITEKT / INTERIØRTJENESTER

CreoNordic AS

A: Bjellandveien 26, 3172 Vear

T: 902 14 000

E: post@creonordic.no

we make buildings better

E: post@termoenergi.no /termoenergi.no/termoenergi.no

Termoenergi er spesialister på energisparende tiltak, i alle typer bygg. Vi er også en stor leverandør av bygningsfysisk prosjektering til byggeprosjekter i alle størrelser over hele landet. Våre oppdragsgivere her er alt fra arkitekter til noen av landets største entreprenører.

INTERIØRARKITEKT / INTERIØRTJENESTER

Monn Interiørarkitekter

A: Karl Johans gate 16, 0154 Oslo

459 11 251

kontakt@monn.no

Optimal utnyttelse, fremtidsrettede løsninger og attraktive miljøer gir økt verdi. Med helhetsforståelse, erfaring og fagkunnskap tar vi næring, bolig, hotell og restaurant til sitt fulle potensial.

CreoNordic AS er produsent av glassvegger, systemvegger, kontorskillevegger og akustiskkløsninger til næringsbygg. Med vår solide kompetanse har vi i over 20 år samarbeidet med anerkjente eiendomsutviklere, eiendomsbesittere, entreprenører og arkitekter.

/creonordic/

INTERIØRARKITEKT / INTERIØRTJENESTER

Moelven Modus

A: Asfaltveien 1, 2050 Jessheim

PB 63, 2051 Jessheim

06050

post.modus@moelven.no

Moelven Modus AS er Nordens ledende produsent og leverandør av fleksible romløsninger for næringsbygg.

INTERIØRARKITEKT / INTERIØRTJENESTER

Modulvegger Oslo AS

A: Gladengveien 14, 0661 Oslo P: PB 6269, 0603 Oslo

T: 23 24 22 00

E: mvo@modulvegger.no

Glassvegger – kontorskillevegger – himlinger. Se våre produkter på modulvegger.no

KANTINETJENESTER: LEVERANDØR

Metos AS

A: Rosenholmveien 4A, 1203 OSLO

P: P.Boks 184 Oslo

T: 924 28 860

E: metos.norway@metos.com

Metos er leverandør av storkjøkkenutstyr, systemer og tilhørende innredninger. Vi tilbyr nøkkelferdige kjøkkenløsninger til det profesjonelle markedet i hele den nordiske regionen. Vår hovedbase i Norge er i Oslo. Metos er en del av det italienske konsernet AliGroup.

metos.com / aligroup.com /Metos/

modulvegger.no
P:
T:
E:
/Moelven/moelven.no
T:
E:
/monninteriorarchitects/monn.no
creonordic.no
129

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

Cushman & Wakefield Realkapital

A: Kronprinsesse Märthas plass 1, 0160 Oslo

P: PB 1921 Vika

T: (+47) 23 11 68 68

E: post@cwrealkapital.com

Vi har mer enn 30 års erfaring fra markedet for næringseiendom innen transaksjoner, leietakerrådgivning, utleie, retail, verdivurdering og analyse. Hos oss møter du et innovativt og kompetent eiendoms- og finansmiljø som har fokus på gjennomføring.

/CWRealkapital.no/cwrealkapital.no

PERSONALRESTAURANT

De Tre Stuer

A: Brynsalléen 4, 0667 Oslo

T: 02517

De Tre Stuer er ensbetydende med kvalitet og godt håndverk, som å ha en restaurant på jobben. Vi utvikler våre menyer på kortreiste og økologiske råvarer i sesong, der alt lages fra bunnen av våre faglærte kokker.

de3stuer.no / 4service.no

PERSONALRESTAURANT

Malling & Co Markets

A: Dronning Maudsgt. 15, 0250 Oslo

P: PB 1883 Vika, 0124 Oslo

T: 24 02 80 00

E: post@malling.no

Vi bidrar til å skape verdier for gårdeier ved utleie av næringseiendom gjennom: lokalkunnskap om næringseiendomsmarkedet i Oslo, Drammen og Stavanger; inngående kunnskap om rådende markedsvilkår, og god oversikt over tilbud- og etterspørsel etter næringslokaler.

/mallingco/malling.no

PERSONALRESTAURANT

Eir Mat & Drikke

A: Brynsalléen 4, 0667 Oslo

T: 02517

Eir Mat og Drikke har som mål å bidra til at våre kunder og gjester opprettholder god helse og trivsel. Dette gjør vi ved å tilrettelegge for inntak av sunn og næringsrik mat.

eir.no / 4service.no

PROSJEKTLEDELSE

sottogsalt.no / 4service.no

A: Edvard Griegs vei 3, 5059 Bergen T: 02517

Søtt+Salt Søtt+Salt er historien om de tre kokkene som vil få Bergen til å smake bedre. Historien handler om kjærlighet til kokkefaget og troen på at godt håndverk, gode råvarer, fantasi, kvalitet og vennlighet aldri går av moten.

Constructive Development

A: Parkveien 33, 0258 Oslo

P: Parkveien 33, 0258 Oslo T: 24 11 56 56

E: info@scd.no

Constructive Development opererer innenfor prosjektstyring/gjennomføring av prosjektene. Selskapet har under regulering/bygging nærmere 38 milliarder.

scd.no
NÆRINGSMEGLER
NÆRINGSMEGLING 04/2022 | NæringsEiendom | BRANSJEGUIDEN 130

BRANSJEGUIDEN

Vi har på disse sidene samlet noen av de største aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å orientere deg.

– Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside

RELOKASJON/FLYTTEPROSESS

B:MOVED AS

A: Selma Ellefsens vei 6, 0581 Oslo

P: Selma Ellefsens vei 6, 0581 Oslo

T: 920 15 700

E: post@bmoved.no

B:MOVED er eksperter på prosjektledelse og relokalisering av bedrifter. Vi bistår i hele prosessen, fra behovet om endring oppstår til du flytter inn i nøkkelferdige kontorlokaler.

bmoved.no /thebmovedcompany/

RENHOLD

Ren Pluss

A: Gladengveien 14, 0661 Oslo

P: PB 6489 Etterstad, 0606 Oslo

T: 02517

E: post@renpluss.no

Ren Pluss skal levere kundetilpassede renholdstjenester til næringslivet og gjennom dette skape et godt innemiljø og verne om materielle verdier for våre kunder. Din trivsel og dine verdier - vi strekker oss lengre.

Ren Pluss er en del av 4Service Gruppen.

eir.no / 4service.no

ØKONOMISYSTEMER

renpluss.no

ØKONOMISYSTEMER

Xledger

A: Østensjøveien 32, 0667 Oslo

P: PB 6662, 0609 Oslo

T: 400 02 211

E: info@xledger.no

®

Xledger er et helhetlig skybasert økonomisystem for eiendomsbransjen. Integreres med relevante fagsystemer og bank. Automatiserte prosesser på tvers av selskaper. Innsikt og oversikt over økonomien i sanntid. Skalerer i takt med utviklingen av selskapet.

A: Brynsalléen 4, 0667 Oslo

T: 02517

Eir Renhold Eir Renhold leverer høy kvalitet gjennom velprøvde og standardiserte renholdstjenester kombinert med fagutdannede medarbeidere som fokuserer på at kunden skal ha få godt innemiljø hvor verdier ivaretas.

Visma.net ERP

A: Karenslyst allé 56, 0277 Oslo

P: PB 733 Skøyen, 0214 Oslo

T: 995 36 298

E: filip.caspersen@visma.com

Visma.net ERP håndterer regnskap, fakturahåndtering, bank, prosjekt og lønn for større bedrifter. ERP-systemet er en alt-i-ett-plattform med full integrasjon mot Fenistra – slik at dataen din kan flyte fritt mellom systemene dine.

/Visma.net.Norge/visma.no/erp/bransjer/eiendom

/xledgernorge/xledger.no
RENHOLD
131

space

svg property office
that works 100.000 kvm premium space in stavanger region office space that works Finn ut mer på – svgproperty.no Kjetil André Haver / Salg- og markedssjef • tlf. 995 07 475 / kjetil@svgproperty.no Tonje Rosenvold / Eiendomssjef • tlf. 950 57 288 / tonje@svgproperty.no
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.