Page 1

Núm.

49

JUNY 2010 REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS

Foto: Produccions Costa Fleming

Viu l’estiu!

Programes de les festes majors de Calafell, Cunit, Bonastre i Banyeres del Penedès


Editorial

L’ESPÍGOL

l’Eixerit del Baix Penedès

L’únic problema que hi ha és el burca? Ara, en plena crisi econòmica i amb la retallada salarial que fa temps que patim les empreses privades, i aquest mes també reben els funcionaris i els polítics, i amb la reforma laboral que ens vol imposar el senyor Zapatero, resulta que als ajuntaments el tema del que més es parla i es debateix és si les dones musulmanes poden accedir als equipaments municipals amb el burca o el nihad, com si pels carrers del Baix Penedès cada dia veiessim moltes que els porten. No és el cas, ni al Baix Penedès ni a Catalunya. El primer en obrir el debat va ser l’alcalde de Lleida, que és socialista i va aconseguir aprovar en el plenari la prohibició de què es pugui accedir a equipaments municipals amb burca o nihad. Als pocs dies va despenjarse l’alcaldessa de Cunit en la seva doble funció d’alcaldessa i senadora per l’Entesa pel Progrés, el grup format per senadors progressistes, és a dir, per socialistes, republicans i els representants d’Iniciativa per Catalunya. Alberich va sorprendre tothom quan va dir que, a més de la moció local que es debatrà al ple del pròxim dilluns dia 28, pensava traslladar la proposta al Senat. Enseguida van sonar les alarmes al PSC. El mateix president José Montilla va dir que ara aquest no era un problema a Catalunya, que hi havia altres temes per resoldre. Des de Madrid, alguns senadors companys de Judith Alberich van dir que no en sabien res. Total, no sé com va quedar la jove política cunitenca, però més d’un diu que va quedar retratada. Pocs dies després, al Vendrell surt el grup municipal de Convergència i Unió i presenta una moció al ple perquè la Comissió de Convivència i Civisme, formada fa pocs mesos i que encara no s’ha reunit, modifiqui l’ordenança municipal i prohibeixi els burca, els nihad i els passa-muntanyes als locals municipals. Tot i que alguns polítics vendrellencs es

l’equip Edita: Produccions i Publicacions l’Espígol S.L. Editor-Director: Ferran Rodríguez Cap de redacció: Jasna Lesnjak Disseny gràfic: Xavi Toscano Fotografies: Joan Grífols, Hipólito Richart, Ferran Barri, segurdecalafelblo gspot.com, l’Espígol i departaments de premsa dels ajuntaments.

van assabentar de la proposta pels periodistes -això ja sol passar-, la moció defensada a capa i espada per Jaume Domingo, va ser aprovada per unanimitat dels regidors assistents: és a dir, per CiU, Plataforma per Catalunya (PxC), Partit Popular i Esquerra Republicana. Els socialistes no van poder votar ja que abans de debatre la moció de CiU van abandonar la sala dient que no estaven d’acord amb l’espectacle mediàtic que s’havia muntat, no només pel tema, sinó també perque el president de PxC, Josep Anglada, era a primera fila aplaudint els seus quatre regidors. Jo personalment tinc la meva opinió i aquesta no és altra que quan vas a un país que no és el teu, t’has d’adaptar a les seves costums i maneres de viure. Ja sé que em poso en contra les comptades dones musulmanes que es cobreixen la cara, però com diu l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, -que ha prohibit l’ús del burca i del nihad per decret-, també hi ha raons de seguretat. És lògic. Fa uns mesos un individu sospitós va entrar a una llibreria del nucli històric de Calafell sense treure’s el casc. No va poder fer gaire cosa perquè hi havia testimonis, però ja es va encarregar d’endosar-li un bitllet fals a la dependenta. I em pregunto: per què no prohibeixen els cascos, i el burka sí? Sigui com sigui, el debat del burca sí o del burca no encara durarà molt més. Què siguin els de Plataforma per Catalunya els que demanin la limitació del burca als llocs municipals, seria potser comprensible. Bé, ells, el que volen és la prohibició també als carrers. El que no s’acaba d’entendre és que siguin alguns socialistes els que ho demanin. No diuen que són progressistes? Tampoc s’entèn que sigui Convergència i Unió qui ho demani. Hi ha qui pensa que tot és una estratègia electoralista. No creuen vostes que això ara no toca? Ferran Rodríguez, Director

Avui gairebé tot va de Calafell… potser serà perquè ara tenen a sobre dues festes majors…

M’expliquen que l’estació de tren de Calafell està que es cau a trossos. Ja fa mesos que quan un entra al vestíbul es troba amb un panorama tercermundista. Home, ja sabem que hi ha crisi, però és que fa ara una setmana, quan vàrem prendre aquesta fotografia, feia por entrar a comprar un bitllet. També ens va esgarrifar fa ara gairebé sis anys una notícia que es va publicar en diversos diaris d’abast estatal. Segons deien, un conegut tècnic municipal, i ara candidat a l’alcaldia, presumptament hauria pagat un sicari perquè aquest es carregués un policia local que, a més, era el delegat de l’UGT al Baix Penedès. Això costava de creure, i de fet no se n’ha sabut res més. Jo tinc la prova que d’això res de res. Fa pocs dies vaig enxampar al José Manuel Romero amb l’Antonio Castillo prenent unes cerveses a la Cantera Biker Bar. Està clar que son molt bons amics i que allò de fa sis anys no podia ser… Durant algunes setmanes ha estat dormint o descansant a la porta de l’Ajuntament de Calafell. Es tracta d’en Delfí Guinovart, que reclamava cobrar una indemnització concedida per una expropiació realitzada quan es va fer l’autovia de Segur. Més d’una nit l’he vist allà, envoltat de runes, llegint un llibre. Ara ja no hi és, deu ser que ja ha cobrat el que reclamava. Jo una nit li vaig dir que si l’acte de protesta el feia de dia tindria més repercussió, però es clar, l’home, per sort, de dia treballa. El bo del cas és que més d’un veí es pensava que en Delfi Guinovart era el vigilant de l’obra! Doncs no, el vigilant és el Manolo Pastor, que està moltes hores amoïnat a veure si les obres s’acaben abans de la Festa Major. Al Manolo el té preocupat el fet que a la plaça hi han col·locat dos arbres i no sap si destorbaran quan hi hagi ball. Els pescadors de Calafell fan uns ranxos per a llepar-se els dits. Sóc testimoni que a més d’elaborar un saborosíssim rossejat, després ells es preparen altres menjars que es devoren en pocs minuts. A més, com es pot veure a la fotografia, aprofiten les barques per posar-hi les olles. Sincerament, modèstia apart, em va sortir una foto de concurs. A més d’un cunitenc el preocupa que el nom del seu poble només sorti als diaris pels embolics municipals o per altres notícies delictives com la recent detenció del propietari d’un hotel per pertànyer presumptament a la màfia russa. El que els faltava als cunitencs, pocs hotels que tenen i a sobre...problemes! I acabo amb el revolucionari Josep Anglada, de Plataforma per Catalunya. A més d’atraure els mitjans de comunicació d’abast estatal i de fer posar nerviós l’alcalde Benet Jané, el polític vigatà es va passejar pel centre de la vila com si fos un veí més. Després de dinar, va visitar alguns comerciants i de pas va intentar captar vots. Anglada també va visitar i saludar l’esposa de l’alcalde vendrellenc, tot i ser conscient que allà no obtindria cap vot.

Espígol digital: www.revistaespigol.com

Correus electrònics: espigolbaixpenedes@gmail.com publicitatespigol@gmail.com

Adreça: Empar Nadal, 17, local 4-5, 43881 CUNIT (Tarragona)

Col.laboració especial: L’Eixerit

Tel. 977 67 50 76 Mòbil: 629 39 02 45

Dipòsit legal: B-10.817-2005 Impressió: CRE-A Impresiones de Catalunya, S.L. Amb suport de la Diputació de Tarragona.

3

La revista l’Espígol no comparteix necessàriament les opinions expressades en les cartes i els articles dels col·laboradors. L’opinió d’aquesta revista informativa, en general només s’expressa a través de l’editorial. Propera edició: finals de juliol.

Membre de:


L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010

5

FESTA MAJOR DE LA PLATJA DE CALAFELL Dissabte, 26 de juny De les 10 del matí a les 2 del migdia, a la zona de l’Estació de Renfe, 9è concurs de grafitis. A la 1 del migdia, al costat del Monument al Pescador, xeringada popular (guerra d’aigua de colors). A les 7 de la tarda, des de la plaça del Països Catalans i fins al carrer Sant Pere, cercavila amb els gegants de Calafell, la Dona d’Aigua i els Capgrossos de Bellvei. A les 8 de la tarda, a les Dependències Municipals de la Platja, pregó i traca de Festa Major. A les 9 del vespre, al costat de la Confraria de Pescadors, actuació de les Almas Rocieras A 2/4 d’11 de la nit, des del carrer Montserrat, cercavila correfoc amb els Diables Guaite’ls de Calafell. Tot seguit, al Trajo de l’Espineta, festa house amb Dj’s. A les 12 de la nit, a la plaça de l’Alcalde Romeu, ball de festa major, amb l’orquestra OEM i discomòbil. A les 12 de la nit, des de l’Estany, correbars-gayumbada (només per a majors de 18 anys), amb la batucada Perkfusion. Premi als millors gayumbos: obsequi del sex-shop No és tabú. Bars col·laboradors: ES-3, Espit Xupitos, L’Ateneu, The Sugar, Pipol, Kildo.

A més a més: exposició de puntes de coixí, a càrrec de les puntaires de l’ARC, del 23 al 29 de juny al Museu Casa Barral.

J. Grífols


6

L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010

Diumenge, 27 de juny De 10 del matí a les 2 del migdia, al Trajo de l’Espineta, tennis a la platja. Inscripcions: a partir de les 9 del matí. A partir de les 12 del matí, al varador de la Confraria de Pescadors, Trobada de patí català. A 2/4 de 6 de la tarda, davant el monument al Pescador, exhibició castellera amb els Nens del Vendrell i els Castellers de Terrassa. A 2/4 de 8 de la tarda, al costat de la Confraria de Pescadors, actuació de l’Esbart Dansaire de Calafell, del grup hip-hop Inquietud i del grup de sevillanes i castanyoles de Paqui Trujillo. A les 8 de la tarda, al costat de la Confraria de Pescadors, ballada de sardanes amb la Cobla Principal de Tarragona. A les 8 de la tarda, al costat del Monument al Pescador, futbol a la sorra, solters contra casats. A les 11 de la nit, al Trajo de l’Espineta, concert a la sorra amb N’crisi i La Glamour Band.

J. Grífols

Dilluns, 28 de juny A les 12 del matí, al costat de la Confraria de Pescadors, concurs de dibuix infantil. A les 7 de la tarda, al costat de la Confraria de Pescadors, espectacle de màgia amb el Mag Cèsar. A les 11 de la nit, a la zona de la Confraria de Pescadors, gran castell de focs d’artifici a càrrec de la Pirotècnia Igual. A 2/4 de 12 de la nit, a la plaça de l’Alcalde Romeu, ball de revetlla de Sant Pere, amb l’orquestra La Tribu de Santi Arisa.


L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010

7

Dimarts, 29 de juny A 2/4 de 12 del migdia, a l’Església de Sant Pere, ofici solemne, oficiat per Eduard Arrufat, rector de la parròquia, i concert coral a càrrec de la Coral Sant Pere. A 2/4 de 2 del migdia, davant la Confraria de Pescadors, exhibició del Bot salvavides. A 2/4 de 7 de la tarda, des de l’Església de Sant Pere i fins a la plaça de l’Alcalde Romeu, benedicció i cercavila del pa beneït, acompanyats pels Grallers de l’Armilla. A les 7 de la tarda, a la plaça de l’Alcalde Romeu, espectacle infantil amb Gil i els Ratataplam. A 2/4 de 9 del vespre, a la plaça de l’Alcalde Romeu, concurs de truites amb la col·laboració de la Llar de Jubilats de la Platja. A les 10 de la nit, a la plaça de l’Alcalde Romeu, cinema a la fresca amb la pel·lícula Avatar.

J. Grífols

L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010


L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010


L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010

9

FESTA MAJOR DE CALAFELL POBLE Diumenge, 11 de juliol A les 5 de la tarda, des de la plaça de Catalunya, 3a cursa d’ornis.

Dijous, 15 de juliol A les 8 de la tarda, a la plaça de Catalunya, pregó, a càrrec del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet i Tous, i traca de Festa Major. A les 11 de la nit, des del Castell, gran castell de focs d’artifici, a càrrec de la Pirotècnia Igual. A 2/4 de 12 de la nit, a la plaça de Catalunya, ball de Festa Major amb l’orquestra La Dama de Zaragoza.

Divendres, 16 de juliol A les 11 del matí, a l’Església de la Santa Creu, ofici solemne, oficiat per Eduard Arrufat, rector de la parròquia; missa cantada pel Cor Parroquial Santa Creu, i repicada de campanes. A continuació, benedicció i cercavila del pa beneït amb els Grallers de l’Armilla. De les 6 a les 9 del vespre, a la pista del Castell, tennis al carrer. A les 7 de la tarda, a la plaça de Cal Cubano, espectacle infantil, amb l’obra El domador de peixos, a càrrec d’Els Panettone Brothers. A les 11 de la nit, a la plaça de Catalunya, havaneres amb Els Pirates. A 2/4 de 12 de la nit, a la pl. de Mariano Soler, música de l’onix amb dj’s. El president de la Diputació de Tarragona Josep Poblet.


10

L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTA MAJOR DE CALAFELL POBLE

FESTES MAJORS 2010

Dissabte, 17 de juliol A les 10 del matí, a la plaça de Catalunya, IV Pujada al Castell. A les 12 del migdia, a la plaça de Catalunya, concurs de dibuix infantil. A partir de les 6 de la tarda, al pavelló Joan Ortoll, hoquei de veterans, tornejos de Festa major, amb el CP Calafell i altres equips convidats. A les 7 de la tarda, a l’Església de Sant Pere de la Platja de Calafell, missa en honor a la Mare de Déu del Carme, i a les 8 de la tarda, sortint de la mateixa església, processó marinera per terra i mar. A les 7 de la tarda, des de la plaça de Catalunya, cercavila gegantera amb els gegants de Calafell, el Pastor Jaume i les Ovelles de Bellvei. A les 8 de la tarda, a la plaça de Cal Cubano, actuació de l’Esbart Dansaire de Calafell i un altre esbart convidat, del grup calafellenc de hip-hop Inquietud, del Grup de castanyoles de Paqui Trujillo i del grup Almas Rocieras. A les 11 de la nit, a la plaça de Catalunya, concert i ball de Festa Major amb l’Orquestra Cadillac, i tot seguit, el grup de versions Virginia Band. Els dies 17 i 18 de juliol hi haurà un campionat de futbol sala categoria amateur a la Pista del Castell, organitzat per la Regidoria d’Esports.

LES NOTÍCIES, AL MOMENT: www.revistaespigol.com J. Grífols


FESTA MAJOR DE CALAFELL POBLE Diumenge, 18 de juliol A 2/4 d’1 del migdia, a la plaça de Catalunya, exhibició castellera amb els Nens del Vendrell i la Colla Jove dels Castellers de Sitges. A les 7 de la tarda, a la plaça de Catalunya, circ amb el Trio Zindare. Acrobàcies i humor a càrrec d’una companyia internacional amb una gran trajectòria en fires i festivals. A les 8 de la tarda, a la plaça de Mariano Soler, bany d’escuma. A 2/4 de 9 del vespre, a la plaça de Catalunya, ballada de sardanes amb la Cobla Sitgetana. A les 11 de la nit, a la plaça de Catalunya, cercavila correfoc amb els Diables Guaite’ls de Calafell.

L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010


L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010


L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010

FESTA MAJOR DE CUNIT Divendres, 9 de juliol A les 9 del vespre, a la plaça de la Vila, pregó de Festa Major i espectacle del 20è aniversari dels Capgrossos de Cunit. A les 11 de la nit, a la plaça del Casal, ball de Festa Major, amb l’orquestra Oasis Musical.

Dissabte, 10 de juliol A les 9 del matí al pavelló Els Joncs, torneig de futbol sala 5x5. A 2/4 de 5 de la tarda, a les pistes de l’avinguda de la Font, torneig de petanca de Festa Major del Club Petanca Cunit. A les 6 de la tarda, al carrer Sant Joan, davant del Casal Municipal, 14è concurs de truites i 4t concurs de reposteria casolana. A les 7 de la tarda, pels carrers del poble, cercavila amb els balls populars de Cunit. Hi seran els bastoners, pastorets, capgrossos, gegants, cercolets grallers, gitanes, entre d’altres A les 10 de la nit, pels carrers del poble, cercavila de foc amb la lectura dels versots a la plaça del Casal. Tot seguit, al passeig Marítim cantonada amb avinguda de la Font, la festa del foc. A 3/4 de 12 de la nit, des de l’espigó del passeig Marítim, castell de focs artificials. A les 12 de la nit, a la plaça del Casal, ball de Festa Major amb l’orquestra La Dama. A 2/4 d’1 de la matinada, al parc de l’EMAP (avinguda Tarragona, 149), concert jove i barraques.

Els Capgrossos de Cunit enguany celebren 20 anys.

13


14

L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010

FESTA MAJOR DE CUNIT

Diumenge, 11 de juliol A les 11 del matí, a l’església parroquial, missa solemne en honor al patró de la localitat Sant Cristòfol. En acabar, benedicció de vehicles. A les 10 del matí, a les pistes del passeig Marítim, torneig de petanca de Festa Major del Club Petanca Platja Cunit. A 2/4 d’11 del matí a l’espigó 7, torneig de futbol platja 2x2. A les 7 de la tarda a la Plaça del Casal concurs nacional de colles sardanistes, 5è concurs vila de Cunit. A 2/4 d’11 de la nit, a la plaça de la Vila, teatre, amb la representació de l’obra El Sopar del Idiotes, de la companyia teatral Joan Maragall.

Dilluns, 12 de juliol A les 6 de la tarda, a la plaça del Casal, festa dels Cunitoons. Espectacle infantil Escuma a la Carta, amb el Tòfol i la Dayma. També es fara la presentació de la cançó i del videojoc dels Cunitoons . Tot seguit, a la plaça de la Unió, xocolatada infantil, amb la penya motera Paki Paya. A les 11 de la nit, a la plaça de la Vila, concert de música popular catalana, a càrrec de la Cobla Sant Jordi sota la direcció de Xavier Pagès Corella.

BONA FESTA MAJOR! Escena de l’obra de teatre ‘El Sopar dels Idiotes’.


L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010


16

L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTES MAJORS 2010

FESTA MAJOR DE BANYERES DEL PENEDÈS Divendres, 2 de juliol, a les 22h, inauguració de l’exposició Josep Cañas: de Madrid a Amèrica (1947). A la sala de Plens de l’Ajuntament.

Diumenge, 4 de juliol, a les 9h, tirada al plat local. Al camp de tir

Serra de Llobets de Sant Jaume dels Domenys. Entrenaments: dissabte a les 16.30h.

Dimecres i dijous, 7 i 8 de juliol, a les 19h, torneig de petanca local. Al Parc del Pujolet.

Dissabte, 10 de juliol A les 10h, campionat d’escalextric-slot Banyeres-Llorenç, a l’Espai Jove. Exhibició de taekwondo a càrrec del Gimnàs municipal de Banyeres, a la plaça Onze de Setembre. Partits de futbol, al camp municipal. A les 11h, tabalada amb el Ball de Diables de Banyeres, Diables de St. Jaume dels Domenys, Diables de Castelldefels, Diables de Canyelles i Diables del Catllar. A les 13h, tronada de Festa Major, a la plaça de l’ Ajuntament. A les 14h, botifarrada popular a càrrec del Ball de Diables de Banyeres, a la plaça de l’Ajuntament. A les 17.30h, inauguració de l’exposició A flor de pell, al Museu Josep Cañas. A les 18h, un altre partit de futbol. A les 19h, tómbola a càrrec del Col·lectiu de Dones El Farcell, al local de la Cooperativa i sardanes amb la Cobla Mirantfont, al la plaça de l’Om). A les 20.30h, santa missa, a l’Església Parroquial. A partir de les 21h, Nit de Foc, amb la plantada de totes les colles i els versots dels Diables de Banyeres, a la plaça de l’Ajuntament, i volada del Drac de Banyeres des del campanar (acte proclamat Patrimoni d’Interès Festiu, Cultural i Folklòric català). Tot seguit, correfoc amb el Drac de Banyeres, Drac de la Barceloneta i Drac de Canyelles, Ball de Diables de Banyeres, Diables de Sant Jaume dels Domenys i Diables del Catllar, i carretillada a càrrec del Ball de Diables de Banyeres. A les 24h, empalmada amb les orquestres Slogan i La Glamour Band, a la plaça Onze de Setembre.

Divendres, 9 de juliol A les 18h, cercavila infantil amb el Drac petit de Banyeres i Diables petits de Banyeres, Esbart Santa Eulàlia, Gegants i Grallers de Banyeres. A les 19h, pregó de la Festa Major a la Plaça de l’Ajuntament, actuació dels balls locals de Banyeres, i els Bandolers d’en Montserrat Poch presentaran El Serrallonga i l’enigma del foc i seguidament faran galejades amb els seus trabucs, acompanyats dels nous timbals. A les 20h, inauguració al Centre Cívic Ernest Lluch de les exposicions Tallers Municipals Culturals (curs 2009-10). A les 22h, teatre, Colossal, a càrrec de la companyia Teatre mòbil. A la Societat Nova. A les 23.30h, castell de foc amb la pirotècnia Tomás de Benicarló. A les 24h, nit de rock amb Yurtons, Nemset i Plou Com Mai. A la plaça Onze de Setembre.


L’ESPÍGOL ESPECIAL

FESTA MAJOR DE BANYERES DEL PENEDÈS Diumenge, 11 de juliol A les 8h, matinades amb els Grallers i Trabucaires de Banyeres. A les 10h, catorzena Trobada d’intercanvi de plaques de cava, a la plaça del Centre Cívic. Campionat d’escalextric-slot Banyeres-Llorenç, a l’Espai Jove. A les 12h, tómbola a càrrec del Col·lectiu de Dones El Farcell, a la Cooperativa. A les 12.15h, missa solemne en honor a la Patrona Santa Eulàlia, solemnitzada per la Massa Coral Banyerenca. A les 13h, diada castellera amb Els Minyons de l’Arboç, Els Nens del Vendrell i els Bordegassos de Vilanova, a la plaça de l’Om. A les 18h, cercavila amb Drac petit de Banyeres, Diables de Banyeres, Diables petits de Banyeres, Banyetes de Llorenç del Penedès, Trabucaires de Banyeres, Gegants i Grallers de Banyeres i la Moixiganga de Sitges, amb sortida de la plaça de l’Ajuntament). A les 19.30h, tómbola organitzada pel Col·lectiu de Dones El Farcell, al local de la Cooperativa. A les 20h i 23h, concert de tarda i ball amb l’Orquestra La Chatta, a la plaça de l’Ajuntament.

FESTES MAJORS 2010

17

FESTA MAJOR DE BONASTRE Dimecres, 21 de juliol A 3/4 de 8 del vespre, des del Campanar, repic de campanes. A les 8 del vespre, des del balcó de l’ajuntament, pregó de Festa Major, a càrrec de Quim Nin, vicepresident de la Diputació de Tarragona. Seguidament, encesa de la traca. Tot seguit, al Local Cultural, inauguració de l’exposició El Cicle de l’Aigua.

Dijous, 22 de juliol A les 12 del migdia, celebració de la missa en honor a la patrona del poble, Santa Maria Magdalena. En sortir, als Jardins del Sagrat es servirà un vermut i hi haurà tómbola al local del cinema. A partir de les 3 de la tarda, al Centre Cívic La Societat, dinar popular i festahomenatge a la gent gran amb l’entrega d’obsequis als socis de més edat. A les 8 del vespre, al Centre Cívic La Societat, cantada d’havaneres, a càrrec del Grup Arrels de Canya Dolça, i rom cremat per a tothom.

Divendres, 23 de juliol A 2/4 de 10 de la nit, des dels Jardins del Sagrat, inici del correfoc a càrrec del Grup de Diables Aguilots de Bonastre.

Dilluns, 12 de juliol:

A les 11h, festa aquàtica, a la piscina municipal, missa de difunts, a l’església parroquial, i a continuació benedicció de vehicles, bicicletes i patinets, a la plaça de l’Om. A les 18h, jocs de taula, taller de titelles de foam i taller de foulards de Festa Major, a la plaça de l’Ajuntament, i portes obertes al Rocòdrom de Banyeres. A les 19h, torneig de petanca local, al parc del Pujolet, i a les 22h, actuació de l’Esbart Dansaire Santa Eulàlia de Banyeres, a la plaça de l’Ajuntament.

Dimarts, 13 de juliol: A les 18h, portes obertes al Rocòdrom. A les 18.30h, contes i animació infantil amb el grup Gil Ratataplan, a la Societat Nova. A les 21h, sardinada popular, a la plaça del Centre Cívic (preu del bitllet: 2 euros, màxim 400 places).

Dimecres, 14 de juliol:

A les 11h i a les 17.30h, parc infantial, a la plaça del Centre Cívic. A les 22h, sopar final de Festa Major, havaneres amb el Grup Bergantí i degustació de rom cremat, a la Societat Nova-carrer Albert Santó.

A les 12 de la nit, al Centre Cívic La Societat, ball i empalmada amb l´Orquestra Cimarrón.

Dissabte, 24 de juliol A partir de les 11 del matí, a la pista poliesportiva de l’escola, 2n torneig de Bonastre de futbol sala. A les 6 de la tarda, a la pista poliesportiva, gran final del torneig. A les 8 del vespre, al Centre Cívic La Societat, ball de tarda amb l´Orquestra Melodia. A les 12 de la nit, concert i ball amb l’Orquestra Melodia.

Diumenge, 25 de juliol A partir de les 10 del matí, a la plaça Major, festa i inflables per als més petits. A l’1 del migdia, a l’església, celebració de la missa. A 2/4 de 6 de la tarda, a la plaça Major, espectacle infantil amb el Grup Sidral. En acabar, xocolatada. Tot seguit, ballada de sardanes, a càrrec de la cobla Cossetània del Casal Tarragoní.


18 L’ESPÍGOL ACTUALITAT COMARCA

La Comissió d’Urbanisme de Catalunya dóna llum verda al Centre Intermodal del Penedès Una vegada aprovat inicialment, el pla director se sotmetrà ara a informació pública i a l’informe dels ajuntaments i altres administracions implicades. La Generalitat preveu que les obres podrien començar el 2013, amb un termini d’execució aproximat de dos anys La Comissió d’Urbanisme de Catalunya (CUC) va aprovar el divendres, dia 18 de juny, inicialment el Pla Director Urbanístic (PDU) d’infrastructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès, que recull i ordena el conjunt de treballs necessaris per impulsar al Baix Penedès el projecte CIM/ Logis Penedès, ara anomenat Centre Intermodal del Penedès. El centre logistic -a la comarca nostra conegut pel seu primer i segon nom, CIM i Logis Penedès- ara no es limita només als tres municipis del Baix Penedès (l’Arboç, Banyeres i Sant Jaume dels Domenys), sinó que des de l’últim avanç del pla director també inclou una petita part del territori del municipi de Castellet i la Gornal. Per aquesta raó -ara el projecte teòricament entra en dues províncies, la de Tarragona i Barcelona- no és la Comissió d’Urbanisme de Tarragona qui decideix sobre la seva aprovació, sinó directament la Comissió d’Urbanisme de Catalunya. Aquesta última versió del centre logístic, segons l’informacío donada pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat (DPTOP), abastarà una superfície de 177 hectàrees, combinarà zones d’activitat econòmica i logística amb serveis, indústries netes i formació, i inclourà una terminal intermodal de mercaderies, connectada en un futur al corredor ferroviari mediterrani; un nou accés a l’autopista AP-7, i un vial de connexió entre l’autopista i l’autovia A-7. A més, el DPTOP preveu que el centre generarà un promig de 425 milions d’euros anuals en l’economia catalana, uns 5.770 llocs de treball directes, i fins a 9.330 indirectes. Una vegada aprovat inicialment, el pla director se sotmetrà ara a informació pública i a l’informe dels ajuntaments i altres administracions implicades. La Generalitat preveu que les obres podrien començar el 2013, amb un termini d’execució aproximat de dos anys. El nou centre intermodal del Penedès El centre intermodal del Penedès és un dels centres logístics intermodals previstos en el Pla d’Infrastructres del Transport de Catalunya i, segons el DPTOP, és coherent amb les determinacions del Pla Territorial del Camp de Tarragona. A més de les reserves de sòl necessàries per començar a impulsar el desenvolupament del centre intermodal, el pla director conté un estudi paisatgístic elaborat pel Centre

de Recerca i Projectes de Paisatge de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Aquest estudi identifica els aspectes més importants a tenir en compte en la planificació per tal de minimitzar l’impacte ambiental, alhora que estableix ja les mesures correctores que caldrà aplicar. Així mateix, el Pla Director Urbanístic (PDU) inclou un estudi d’impacte territorial, elaborat pel Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i un altre estudi d’impacte econòmic elaborat pel Departament d’Economia de la mateixa universitat. Segons aquest estudi, l’activitat generada pel centre intermodal del Penedès generarà un promig anual de 425 milions d’euros de contribució al PIB de Catalunya. L’ocupació directa generada pel futur centre s’estima en un promig de 5.770 llocs de treball. No obstant, tenint en compte els impactes indirectes i induïts, aquest efecte en l’ocupació podria situar-se -també segons una hipòtesi intermèdia- en 9.330 llocs de treball. La inversió pública estimada per tal de fer realitat les infrastructures i la urbanització necessàries es calcula en 126 milions d’euros. L’estudi de la URV preveu que aquest fet estimularà una inversió privada afegida en naus i instal·lacions logístiques de 344 milions d’euros. L’àmbit del Pla Director Urbanistic aprovat el divendres és de 404,5 hectàrees. D’aquestes, el pla en destina 177 a les infrastructures i àrees d’activitat econòmica del centre intermodal. A banda, amplia els espais oberts amb un règim de protecció especial en 125 hectàrees, principalment a la riera de Marmellat i al turó del Papiol. La resta, fins arribar a les 404,5 hectàrees, no és objecte de cap modificació. Les 177 hectàrees pròpiament del centre intermodal del Penedès es distribueixen de la següent manera: Activitat logística i intermodal: el PDU dedica 27 hectàrees a activitats intermodals amb accés ferroviari directe i 69 hectàrees a activitats logístiques. Així, es construirà una terminal intermodal de mercaderies, amb una longitud inicial de 550 metres, ampliables a 750. En un primer moment, estaria connectada a la via ferroviària d’ample ibèric i, en un futur, al corredor d’ample internacional entre Tarragona i Castellbisbal, que formarà part del Corredor Mediterrani.

www.revistaespigol.com

Indústria neta i serveis: el centre logístic comptarà amb 16 hectàrees d’espai per a indústria neta i 5,8 més per als serveis d’aquestes empreses. Zones verdes: 37 hectàrees de l’àmbit del centre intermodal es reserven a espais lliures i zones verdes. La vialitat interna del centre ocuparà 18 hectàrees. Equipaments: el PDU també preveu una dotació per a equipaments de més de 40.000 metres quadrats destinats a acollir activitats formatives i de R+D relacionades amb la logística. Un nou accés a l’autopista AP-7 i

un vial de connexió entre l’autopista i l’autovia A-7: aquest darrer vial serà objecte d’un pla especial específic per garantir l’aïllament visual i acústic amb el nucli urbà de Banyeres del Penedès. En aquest sentit, es preveu un parc linial amb la funció d’amortir l’impacte d’aquesta infrastructura. El PDU aposta perquè aquest nou centre intermodal incorpori els mecanismes necessaris d’estalvi d’aigua i d’energia, així com per la reutilització d’aigües pluvials i la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques.

Revetlles de Sant Joan Coma-ruga: a les 24.00h, al port de Coma-ruga, castell de focs; seguidament, al Parc Tabaris, ball amb l’Orquestra Quartz. A les 00.30h, a la platja al costat del pantalà, concert amb els grups Eco, Caiko i Glamour Band. Hi haurà servei d’autobús des de l’estació d’autobusos del Vendrell fins la plaça dels Germans Trillas (Comaruga), a les 23.00h, 24.00h i 01.00h; i de la plaça dels Germans Trillas (Coma-ruga) a l’estació d’autobusos del Vendrell, a les 04.00h, 05.00h i 06.00h. L’Arboç: Revetlla romana de Sant Joan. A les 23.30, sessió de ball amb Rufino i a la 01.30 de la matinada, Rufino i la seva Disco Laser Show. Entrada gratuïta. Lloc: pista exterior del poliesportiu. Llorenç del Penedès: correfoc de Sant Joan, a càrrec del Ball de Diables i Drac de Llorenç. A les 23.00h.

_________________________________________________________ L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès obre portes - Els dies 9 i 10 de juny, un centenar d’alumnes de quart d’ESO de l’institut Baix Penedès del Vendrell van assistir a unes sessions didàctiques a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. A més a més, el dia 11 de juny es va celebrar una jornada de portes obertes, amb motiu del Dia internacional dels Arxius.

Farem pública la teva opinió, agradi o no!

Jaume Domingo, El Vendrell: El vel integral o un debat que calia afrontar/ 15 de juny PSC, El Vendrell: Sobre el ple de l’11 de juny/ 11 de juny Pep Bargalló, El Vendrell: 317 participants a la Marató de Sang. Moltes gràcies a tots els que ho han fet possible/ 8 de juny Los trabajadores de la Policía Local, Cunit: Manifiesto de las condiciones laborales de la Policia Local de Cunit/ 7 de juny CUP, El Vendrell: Sobre la proposta de prohibició del niqab i el burca/ 7 de juny Joan Olivella i Ricart, Calafell: Quan comencem a estalviar a Calafell?/ 2 de juny Jaume Solé i Rubió, Calafell: Volen enderrocar el Pòsit/ 2 de juny Ciu, La Bisbal: No hi ha crisi a l’Ajuntament de la Bisbal… de moment! / 2 de juny PxC, El Vendrell: CiU, o com prohibir el burca tot subvencionant la cultura del burca/ 1 de juny


L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR 19

Aprovat el primer pas per prohibir l’ús del burca i el nihad als equipaments municipals del Vendrell EL VENDRELL - El ple municipal de l’Ajuntament del Vendrell va donar, el dia 11 de juny, el primer pas per limitar l’accés i l’ús de qualsevol vestimenta o accessoris que cobreixin totalment la cara en els edificis i equipaments municipals. La proposta de CiU va tenir el suport de PxC, PPC i ERC, mentre que els set regidors socialistes van abandonar la sala abans de debatre la moció, per protestar contra el gran espectacle mediàtic que es va crear sobre el tema. D’aquesta manera es va donar també al Vendrell, després de Lleida, un primer pas per prohibir que dones musulmanes puguin accedir a edificis públics amb les fet, sembla ser que al municipi només vestimentes que cobreixen la cara, com el hi ha tres musulmanes que el fan servir. burca o el niqab. Domingo va dir que “no és tracta de si són La moció de Convergència i Unió con- moltes o poques, sinó del sentit comú; si sistia a sol·licitar que el Consell Municipal jo intento entrar a un CAP o a una empreper la Convivència i Civisme -el nou òrgan sa amb un passamuntanyes que em tapés que des de la seva creació el febrer en- la cara, tampoc em deixarien entrar,“ va cara no s’ha reunit- proposi la modificació argumentar. de l’actual ordenança municipal de ConviA més, va dir que no es tracta només de vència i Civisme del Vendrell, afegint-hi la qüestions de seguretat i identificació dins prohibició d’entrar als edificis municipals dels equipaments municipals, sinó també amb la cara coberta. d’unes normes de la nostra societat, com El portaveu del grup convergent i alhora “la dignitat de les persones i la igualtat de regidor de Convivència i Civisme, Jaume gènere” i també que “un govern municipal Domingo, va donar, uns dies abans del ha de ser impulsor dels valors democràple, una roda de premsa sobre aquest tics en alguns espais públics”. tema en presència d’un elevat nombre de En aquest sentit, Domingo va dir mitjans de comunicació tant locals com que “al carrer hi ha una preocupació i catalans i estatals, on va reconèixer que una sensació de que el tema de la immial Vendrell l’ús d’indumentària que tapa gració no està ben resolt” tot i que també la cara afecta “molt poques dones”. De va destacar que a vegades “és tracta més _________________________________________________________

El PSC del Vendrell lamenta que la platja de Sant Salvador hagi perdut la ‘bandera blava’ i l’Ajuntament afirma que aquesta està en perfectes condicions que compleixen una sèrie de condicions ambientals i d’instal·lacions.

EL VENDRELL - El Grup Municipal Socialista ha lamentat recentment la pèrdua d’una de les tres banderes blaves que tenia el litoral del Vendrell. Pels socialistes és una llàstima que de les quatre platges catalanes que han perdut aquesta distinció una sigui precisament la de Sant Salvador, i han animat el govern de Jané a que “aposti pel sector turístic, ja que aquest ha de ser un dels puntals per al creixement futur de la vila els propers anys”. Des del PSC s’apunta que, “probablement, la platja de Sant Salvador s’ha vist perjudicada pel retard del govern de Jané a l’hora de solucionar els problemes que hi ha hagut els darrers mesos a la desembocadura de la riera de la Bisbal”. Els socialistes vendrellencs també comenten que “si s’hagués afrontat aquesta problemàtica des d’un primer moment potser ara no s’hauria perdut aquesta distinció”. Amb temes com aquest, “on el Vendrell posa en perill la seva imatge de qualitat com a destinació turística familiar no es pot perdre el temps amb picabaralles estèrils entre diferents administracions”, ha afegit el grup municipal del PSC. La bandera blava és un distintiu que atorga anualment la Fundació Europea d’Educació Ambiental a les platges i ports

Resposta de l’Ajuntament D’altra banda, l’alcalde, Benet Jané, i la regidora de Turisme i Platges, Àngels Turdiu, han declarat que “la darrera inspecció de la platja es va fer el mes de juliol de 2009, en la qual es va detectar que un aparcament, de caràcter privat, situat en una zona limítrof a la platja del sector de les Madigueres, no presentava unes condicions correctes”. Els representants de l’equip de govern també han assegurat que aquest espai avui dia ja és de propietat municipal perquè s’hi han de fer uns treballs mediambientals, però que “en el seu moment ja es va demanar a la propietat privada que tingués l’aparcament en condicions, la qual cosa va quedar solucionada immediatament”. A més, des de l’Ajuntament es lamenta que l’organisme competent per atorgar la bandera blava no hagi fet una altra inspecció de comprovació; per això, se’ls farà arribar una filmació en què es veu l’estat actual de la platja per tal que, en la mesura que sigui possible, reconsiderin la seva decisió. L’equip de govern també afirma que està satisfet de l’estat de la platja de Sant Salvador, ja que “té les mateixes condicions, serveis i prestacions que la resta de platges del Vendrell (Coma-ruga i el Francàs). Els convergents asseguren que “el grup municipal del PSC s’equivoca totalment en el fonament i la causa de la pèrdua de la bandera blava, ja que l’organisme competent en cap moment fa esment de la riera de la Bisbal”.

_________________________________________________________ 32 joves aprenen un ofici a l’Escola Taller del Vendrell - El dia 16 de juny va tenir lloc la cloenda de l’Escola Taller 2008-10, en la qual han rebut formació un total de 32 joves, en els àmbits de la construcció, la pintura, l’electricitat i la jardineria. Els alumnes són joves d’entre 17 i 20 anys que en un moment donat van decidir deixar els estudis i que, a l’Escola Taller, han trobat l’oportunitat d’aprendre un ofici i obtenir un títol oficial.

d’una sensació que d’un problema real”. A aixó cal afegir la manca de claredat de les administracions públiques a l’hora de definir el marc legal o d’afrontar aquesta sensació amb una política informativa i normativa clara. Per això, l’equip convergent del Vendrell va voler expressar-se “de

manera clara envers algunes qüestions” i vol obrir “un debat serè sobre les qüestions de convivència”, enlloc de seguir “el discurs extremista d’uns” (referint-se a Plataforma per Catalunya) o “l’actitud no passa res d’altres” (fent referència als socialistes). burca i del niqab s’estengui a tot el terme municipal.

Els socialistes del Vendrell han dit que estan “en contra que s’obligui les persones a vestir d’una o altra forma” o que “s’obligui ningú a ocultar el seu rostre amb el vel integral,” peró també han afirmat que “les qüestions relacionades amb la integració social i la convivència han de ser tractades amb rigor i seriositat.” Han destacat que aquest debat s’hauria de fer en el Consell de la Convivència i Civisme, on tots els grups municipals hi són representats, i han reclamat l’alcalde que “constitueixi d’un cop aquest òrgan que mai ha estat convocat d’ençà de la seva creació pel ple”. A més, el PSC destaca “l’espectacle lamentable al que assistim” i acusa l’alcalde de permetre que “des del seu govern es fomenti una polèmica interessada sobre un fenomen numèricament insignificant”. El PSC opina que “agitant aquest fantasma del vel fomenten un conflicte de convivència allà on no existeix”, i acusa al CiU que “en realitat no els preocupa ni el vel, ni la dignitat de les dones” sinó “la recerca de l’electorat que en algun moment ha donat suport a PxC”. A més, per als socialistes, “aquesta polémica interessada només serveix per dividir la societat, genera radicalització i beneficia els populistes xenòfobs i els integristes islàmics”.

Des de la CUP del Vendrell han comentat que estan totalment en contra d’aquesta mesura, que és “una acció purament electoralista”, ja que “ara mateix existeixen punts més importants al nostre municipi que realitzar mocions a la carta i que ara mateix només afecta a tres persones”. La formació també considera que “ha començat una competició al Vendrell, entre CiU, PxC i PP, per veure qui fa les propostes més racistes i xenòfobes” i que “el seu objectiu no és altre que barallar-se per la bossa de 2.253 vots xenòfobs que va aconseguir PxC a les eleccions municipals de 2007”.

Plataforma per Catalunya ha acusat els convergents vendrellencs “d’apuntar-se al discurs de PxC per pur electoralisme”. A més, el grup ha demanat a l’alcalde Benet Jané que la limitació del

Des de ERC han dit que fa temps han presentat una proposta semblant sense cap suport i que ara l’equip de govern convergent ho fa per motius electorals.

El Partit Popular del Vendrell primer va declarar, durant una roda de premsa, prèvia al ple, que “amb aquesta proposta l’equip convergent ha trencat el pacte municipal de convivència establert al consistori del Vendrell ara fa poc, ja que en el pla de convivència aquesta mesura no estava prevista.” També han dit que s’en han assabentat per la premsa. Segons els populars, amb aquesta moció de CiU s’ha demostrat “l’existència del seu pacte amb la Plataforma per Catalunya.” Tot i aixó, el PP va donar suport a la moció en el ple.

_________________________________________________________

La revetlla de Sant Joan obrirà les portes de la fira Turismar EL VENDRELL - La revetlla de Sant Joan obrirà les portes de Turismar, una mostra multisectorial que, com cada any, organitza a Coma-ruga el Patronat Municipal de Promoció Econòmica, per donar el tret de la sortida a uns mesos d’intensa activitat a les platges del Vendrell. Turismar, que se celebrarà del dimecres 23 de juny fins al diumenge 27, torna oferir un marc per a la promoció de l’atractiu turístic i de l’oferta lúdica, cultural, gastronòmica, comercial i de serveis, dels quals poden gaudir els visitants i estiuejants durant les seves estades al municipi. Enguany, a l’estand institucional es presentarà la imatge del Punt d’Informació Turística que hi haurà aquesta temporada a la platja, i es promocionaran totes les activitats que es poden fer al municipi, entre les quals els organitzadors enguany

destaquen les sortides de marxa nòrdica. A més, uns 60 expositors oferiran als visitants de la fira productes artesanals, roba i complements, productes relacionats amb el descans, amb la millora de la qualitat de vida, etc. Durant la fira també es podrà gaudir d’una nova edició de la Mostra de cava del Baix Penedès, amb participació de les cooperatives agrícoles de Masllorenç, Calafell, Albinyana, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys, el Vendrell, Bellvei, l’Arboç i dels cellers Mil·liari i Jané Ventura. S’hi oferiran degustacions de cava a 1,50 euros amb copa de vidre de regal. També hi haurà una zona lúdica per a tots els públics i a més els visitants podran gaudir de balls, castells de focs i música a la platja. (Programa d’activitats: www.revistaespigol.com)


Banyeres cedeix el seu fons documental a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès BANYERES - El dimarts, dia 8 de juny, Domènech, va explicar que “el pergamí a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès més antic de la col·lecció és de 1354, i es va tenir lloc l’acte de signatura entre el tracta de la venda d’un hort a Banyeres president del Consell Comarcal del Baix del Penedès, a les Buades”. Es dóna la Penedès, Jordi Sánchez -en nom i repre- circumstància, a més a més, que “en sentació de la Generalitat de Catalunya- i aquests moments és el document de més Núria Figueras, alcaldessa de Banyeres antiguitat dels que es troben dipositats a del Penedès, del contracte de cessió en l’Arxiu Comarcal”. comodat del fons documental municipal. Mitjançant aquest contracte es formalitza la voluntat de l’Ajuntament de dipositar la seva documentació fins l’any 1995 a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, per tal de conservar-la i fer-la accessible als ciutadans i investigadors. Cal destacar que aquesta cessió inclou una col·lecció de 56 pergamins (13541601) i un document en suport paper de l’any 1586, que hauran de ser restaurats abans de ser inventariats. La directora de l’Arxiu Comarcal, Nati Castejón i _________________________________________________________

Banyeres del Penedès presenta el Fòrum digital del Consell de Sostenibilitat BANYERES - El dia 14 de juny es va presentar al públic el Fòrum digital del Consell de Sostenibilitat de Banyeres del Penedès, una nova eina de comunicació i participació que posa en marxa l’Ajuntament mitjançant la seva pàgina web. És una de les iniciatives enfocades al desenvolupament de l’Agenda 21, així com la creació d’un Consell de Sostenibilitat, aprobada l’any 2009. Es tracta d’una experiència pionera a la província de Tarragona que pretén donar veu als vilatans i vilatanes de Banyeres del Penedès per mitjà dels missatges i opinions expressades en aquest fòrum.

L’administració i moderació del Fòrum digital es porta a terme des de l’empresa Limonium, consultora especialitzada, entre d’altres temes, en Agendes 21, comunicació i participació ambiental.

_________________________________________________________

Finalitza la primera fase de les obres a l’IES de l’Arboç L’ARBOÇ - l’institut de l’Arboç va organitzar a final de maig un acte per celebrar l’acabament de la primera fase de les obres de millora de l’aparcament i dels treballs que, al llarg del curs, els alumnes de l’aula oberta han dut a terme per tal d’enjardinar un espai d’uns 80 metres quadrats situat al sector est de la zona de l’aparcament. Dels treballs dels alumnes, cal destacar la construcció d’un marge de pedra seca, que fa les funcions de mur de contenció de tota la plataforma enjardinada. També cal assenyalar la col·laboració de l’empresa Copcisa, de l’Ajuntament i de l’Associació de Veïns de l’Arboç. L’objectiu és fer-hi un jardí botànic.

_________________________________________________________

Guanyadors del 3r Concurs de Dibuix Infantil - Sis nenes del Vendrell van rebre el dia 14 de juny els premis del 3r Concurs de Dibuix Infantil convocat per Aigües de Tomoví amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua. Marina López Ribes, del CEIP Pau Casals, ha estat la guanyadora de l’edició d’enguany, mentre que Yasmin El Farhi Medina i Mar Mercadé Santander, del Pau Casals; Gemma Vigo Mitjans i Ana M. Rodríguez Brualls, de l’Àngels Garriga, i Lídia Inglés Molina, d’Els Secallets, han quedat finalistes. Engunay hi van participar 479 escolars de tercer i quart de primària, un 47 percent més que l’any passat.

_______________________________________________________________________________

20 L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR

Renovat el portal turístic del Vendrell - El portal www.elvendrellturistic.com presenta des de fa poc un disseny més fresc i actual, i hi ha incorporat les xarxes socials més populars per fer-la més propera al màxim públic possible. L’objectiu d’aquesta renovació és augmentar substancialment el nombre de visitants del web, el qual també contindrà espais multimèdia (vídeos i galeries fotogràfiques) i els posicionaments de diferents establiments a través del Google Maps. ___________________________

Cassolada de l’IES Andreu Nin - Els professors i professores de l’Institut Andreu Nin del Vendrell van fer, el dia 8 de juny, una cassolada, en lloc de fer vaga, contra la rebaixa dels sous dels funcionaris. Va escollir aquesta forma de protestar perquè diuen que no es poden permetre fer vaga, ja que, segons expliquen, molts dels docents del claustre són interins i alguns treballen a mitja jornada i per tant no són ni mileuristes. ___________________________

Una jornada de cooperació empresarial - El dia 8 de juny es va fer al Vendrell una jornada de cooperació empresarial organitzada per l’Ajuntament, a través de L’Eina Espai Empresarial, i la Unió Empresarial del Penedès (UEP). Les 160 empreses que hi van participar van tenir la possiMarató de Donació de Sang - Tresbilitat de fer nous contactes, d’empresari a empresari, amb la realització de diverses centes disset persones es van acostar entrevistes, d’uns 10 minuts de durada, a l’Esplai de la Gent Gran del Tívoli per per conèixer en directe altres empreses donar sang durant la Marató de Donació i poder establir-hi relacions a diferents de Sang celebrada el dia 5 de juny al nivells: intentar aconseguir nous clients, Vendrell. En l’acte, organitzat per l’Asproveïdors i col·laboradors d’una manera sosciació de Donants de Sang del Baix directa, gratuïta i sense grans desplaça- Penedès, van col·laborar-hi més d’una ments. En total, es van realitzar de forma desena d’entitats del Vendrell i la comarca, que van amenitzar la jornada. efectiva més de 1.600 contactes. _________________________________________________________

70 persones assisteixen a la jornada de divulgació sobre l’aprofitament de la biomassa al Montmell EL MONTMELL - L’ajuntament va ser l’escenari, el dia 10 de juny, d’una jornada tècnica organitzada pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat que tractava sobre l’aprofitament de la biomassa dels boscos del país com a material a partir del qual es pot obtenir energia, generant també nous llocs de treball i, al mateix temps, reduint el risc d’incendis als espais forestals. La jornada va comptar amb la participació de més de 70 persones representants de tot el ventall econòmic, institucional i social vinculat a la biomassa, entre agents públics i privats. L’alcaldessa del Montmell, Immaculada Costa, va descriure la jornada “com una experiència molt interessant per donar a conèixer i divulgar la utilització de la biomassa dels nostres boscos com a ma-

terial capaç d’oferir energia tèrmica si rep el tractament necessari. En aquest sentit, experiències com les que estem impulsant al Montmell, amb la construcció d’una planta de biomassa, ens situen en el camí correcte per diversificar l’obtenció de nova energia d’acord amb criteris de sostenibilitat i respecte al nostre medi ambient.”

___________________________

Donació al Museu de Puntes de l’Arboç - L’afamada puntaire arbocenca, Antònia Miquel i Colell, ha realitzat recentment dues donacions de gran valor al Museu de Punta al Coixí del seu poble. La primera de les peces és un mocador en fil blanc de gran valor sentimental, ja que és el primer que va confeccionar quan tenia set anys. La segona donació, que ja és a l’exposició permanent, és un núvol en fil negre de gran valor, datat al S. XIX, heretat de la família Mata.


La Plataforma Natura i Futur de Sant Jaume afirma que no es pot procedir amb les obres del nou camp de futbol degut a unes mesures cautelars SANT JAUME - La Plataforma Ciuta- va recorrer al Tribunal Superior de Justídana Natura i Futur de Sant Jaume dels cia de Catalunya, i que a dia d’avui estan Domenys va organitzar el divendres, dia pendents de resoldre per aquest tribunal. 4 de juny, un acte informatiu sobre els Per tant, procedir en aquests moments a detalls de la resolució de la sentència l’execució [de les obres del camp de futdel contenciós administratiu presentat en bol] seria un acte clar de desobediència el seu dia davant el jutjat de Tarragona, a l’auto dictat pel jutge”. Per aquesta raó, sobre el camp de futbol nou que el govern la plataforma ha lliurat un escrit dirigit a l’alcalde, Martí Ventura (ERC), advertint-lo municipal vol construir als Arquets. Després que l’equip de govern de Sant d’aquests fets. A més, la plataforma va destacar que Jaume el mes passat va assegurar als la recent sentència, a la que es referia el mitjans de comunicació que arran d’una sentència judicial favorable ara es podia govern municipal, no és ferma. El presiprocedir amb aquest projecte (notícia pu- dent de la Plataforma Natura i Futur, i tres blicada a l’Espígol de juny), la Plataforma membres de la junta han interposat un vol puntualitzar que “el govern municipal recurs d’apel·lació contra la sentència. no ha tingut en compte l’existència de me(Més a: www.revistaespigol.com) sures cautelars que el mateix ajuntament _________________________________________________________

El socialista Miquel Martil és el nou alcalde de Sant Jaume dels Domenys

SANT JAUME DELS DOMENYS - El els equipaments i serveis que el poble neportaveu del PSC a l’Ajuntament de Sant cessita amb més urgència.” Miquel Martil té 43 anys i és tècnic espeJaume dels Domenys, Miquel Martil, va prendre possessió com a nou alcalde del cialista en gestió i administració pública. municipi el dissabte, dia 19 de juny. Martil va rebre el suport dels regidors del PSC i ERC, arran del pacte signat a les eleccions del 2007, segons el qual el polític socialista exerciria el càrrec de batlle l’últim any de legislatura. Martil ha explicat que les seves prioritats passen per “posar tots els mitjans que estiguin a disposició de l’Ajuntament per tal d’ajudar als nostres convilatans que pitjor ho estan passant com a conseqüència de la crisi econòmica i continuar impulsant _________________________________________________________

Albinyana recull el seu passat i present en un llibre

ALBINYANA - Aquest any 2010 se facilitar la recollida i fer més àgil el préstec celebra el mil·lenari d’Albinyana. Una de de fotografies, durant tots els diumenges les propostes sorgides de la coordinadora d’aquest mes de juny posa a disposició d’entitats locals que preparen la celebra- del veïnat un servei d’escàner al local soció dels 1.000 anys del primer document cial. Així, tothom que vulgui, de les 12 del on hi apareix el municipi albinyanenc migdia a les dues de la tarda, podrà portar és l’edició d’un llibre de fotografies i el fotos antigues en format paper i, una vemuntatge d’una exposició amb imatges gada escanejades, se les podrà tornar a d’abans i d’ara de diferents indrets del endur a casa. terme municipal. L’exposició prevista per a la propera Aquest és un projecte que pretén en- tardor passarà pels diferents nuclis de senyar l’evolució de l’entorn. La Societat població del municipi. A l’exposició hi d’Albinyana, l’Agrupació Recreativa de les haurà la còpia del primer document, que Peces i l’Associació d’Avis de Bonaterra es troba a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, s’encarreguen de la recerca del mate- després de l’acord subscrit entre l’Ajuntarial documental que ha de permetre fer ment d’Albinyana i el Ministeri de Cultura aquesta història visual. La Societat, per per facilitar-ne la reproducció. _________________________________________________________

Andrea Navarro, del CEIP Els Quatre Vents de Sant Jaume dels Domenys, i Lídia Pujol i Xavier Rochera, del CEIP Joan Perucho d’Albinyana, han quedat finalistes en la categoria individual de la 8a edició del Concurs Internacional de Dibuix Infantil que l’empresa Aqualia organitza cada any pel Dia Mundial de l’Aigua.

_______________________________________________________________________________

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR 21

Educació en el lleure - Aquest mes han finalitzat dos cursos d’educació en el lleure, organitzats per Jove Baix Penedès i l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal del Baix Penedès. Concretament, ja s’han completat el curs de monitors de transport escolar, a Calafell, i el monogràfic de cangurs, a l’Arboç, amb 25 i 20 participants. ___________________________

El rebuig servirà per fer combustible sòlid - El rebuig recollit a través del sistema porta a porta als municipis de l’Arboç, Sant Jaume dels Domenys i la Bisbal del Penedès, servirà per obtenir combustible sòlid recuperat, ja que els tres municipis han firmat un conveni amb l’empresa Sanea Tratamiento de Residuos SLU. El combustible sòlid recuperat s’utilitzarà en substitució de combustibles d’origen fòssil a diferents tipus d’indústries com cimenteres o tèrmiques, o amb la possibilitat de la seva incorporació al procés de conversió en dièsel sintètic a la planta de Constantí. Fins ara, el rebuig es portava a l’abocador.

Trobada de ‘country’ a Albinyana - El dia 5 de juny, de la mà de Sira Reina, professora de line dance i conductora del programa de Ràdio el Vendrell It’s country time, es va celebrar a la Societat Recreativa la primera festa de Country Line Dance Albinyana Mil·lenària. Diversos professors van ensenyar nous balls als assistents, una vintena dels quals eren alumnes que participen en els cursos a la pròpia societat, i la resta provinents de diferents indrets de Catalunya. ___________________________

Ajuts de la Diputació per als parcs infantils o de salut - Entre els 86 municipis amb menys de 10.000 habitants del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que rebran ajuts de la Diputació per crear o adequar parcs infantils o de salut municipals, n’hi ha set del Baix Penedès: l’Arboç (2.229 euros), Banyeres del Penedès (11.000), Bellvei (10.114), la Bisbal del Penedès (11.000), Llorenç del Penedès (10.638), Sant Jaume dels Domenys (8.035) i Santa Oliva (11.000).


22 L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA

El president José Montilla inaugura el nou El convergent Artur Mas diu a Calafell que CiU sol·licitarà el concert econòmic per Catalunya Centre d’Alta Resolució (CAR) de Calafell CALAFELL - El dilluns, dia 21 de juny, per la tarda, el president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat per la consellera de Salut, Marina Geli i l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, va inaugurar el nou Centre d’Alta Resolució (CAR) ubicat a l’avinguda Vilarenc, just al costat del passeig de la Unió. A l’acte també van assistir-hi el delegat de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté i el director de Catsalut, Josep Maria Sabaté, entre d’altres autoritats. Prèviament a l’acte oficial d’inauguració, la consellera Marina Geli va ser rebuda a l’ajuntament on va signar al llibre d’honor. Posteriorment l’alcalde i la consellera van signar el Pacte d’Infrastructures de Salut de Calafell. Segons va dir la consellera, aquesta nova instal.lació s’ha construït per raons de planificació territorial, i d’acord amb el mapa sanitari, sociosanitari i de salut pública per tal de donar més capacitat resolutiva a l’Equip d’Atenció Primària (EAP). El nou CAR de Calafell, que el mateix dilluns, dia 21 de juny, va entrar ja en funcionament, compta amb serveis de medicina general, pediatria, consulta d’odontologia, rehabilitació i diagnòstic per imatge. A més, l’espai contempla àrees d’educació sanitària, àrea d’atenció sexual i reproductiva i s’hi ha integrat la base del transport sanitari. La

construcció del CAR de Calafell descongestionarà l’ambulatori del Vendrell pel que fa a l’atenció odontològica i radiològica i també reduirà les visites dels veïns de Calafell a l’hospital comarcal del Vendrell. El nou equipament sanitari compta amb una superfície construïda de 2.055 metres quadrats i ha costat 3,7 milions d’euros. El nou CAR de Calafell, gestionat per la Xarxa Social i Sanitària Santa Tecla, substitueix l’anterior Àrea Bàsica de Salut (ABS) i compta amb una plantilla de 37 treballadors.

CALAFELL - El president de Convergència i Unió, Artur Mas, va estar dissabte, dia 19 de juny, a Calafell en un acte territorial de la precampanya electoral dels pròxims comicis autonòmics de tardor. Abans que parlès Mas, l’albinyanenc Joaquim Nin va augurar que ben aviat hi haurà canvi polític a Catalunya i a Calafell amb Artur Mas i Joan Olivella. El polític calafellenc va animar els més de set-cents assistents a l’acte a ajudar Mas a aconseguir una majoria gran que permeti a CiU recuperar el govern de la Generalitat. “Ara els ciutadans estan desencantats”, va dir l’exalcalde calafellenc. Després, l’alcalde de Vila-seca i president de la Diputació, Josep Poblet, va dir que tres baixpenedesencs, Josep Fonts (Bellvei), Jaume Domingo (El Vendrell) i Sandra Suárez (Calafell), l’acompanyaran en la seva candidatura. Per acabar, el candidat de CiU a la Generalitat, Artur Mas, va dir que “per aixecar un país s’ha de treballar molt.” Mas va congratular-se d’una enquesta d’El Periódico de Catalunya del mateix dia que deia que CiU fregava la majoria: “És evident que o ara o mai podrem

recuperar el govern de la Generalitat”, i va contradir els socialistes quan va dir que “ara no és un bon moment per incrementar els impostos [...], no podem ofegar la gent amb més impostos; tot el contrari, cal crear riquesa, oferir més benestar i aconseguir un creixement econòmic”. Finalment, Mas va dir que a les pròximes eleccions CiU plantejarà el concert econòmic com ja tenen el País Basc i Navarra. Vers l’Estatut, el líder de CiU va dir estar convençut que si el Tribunal Constitucional el retalla, els catalans i catalanes sortiran al carrer. “Perquè no volem que ens retallin els nostres drets”, va argumentar Mas.

________________________________________________________

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, inaugura la nova sala de vistes del Jutjat de Pau de Calafell

_________________________________________________________

La renovada plaça Catalunya de Calafell i els entorns estaran enllestits per la Festa Major

CALAFELL - Els treballs de millora que des de l’inici de la tardor s’estan realitzant a la plaça Catalunya i els seus entorns, quedaran enllestits poc abans de l’inici de la Festa Major, segons ha assegurat a l’Espígol el tinent d’alcalde de Territori, Ramon Ferré. Cal recordar que l’acte d’inauguració, el dia 15 de juliol a les 8 del vespre, coincidirà amb el pregó, que enguany farà el president de la Diputació, Josep Poblet.

CALAFELL - La consellera de Justícia de la Generalitat, Montserrat Tura, va inaugurar dimecres, dia 16 de juny, les noves dependències del Jutjat de Pau de Calafell i va signar, junt amb l’alcalde, Jordi Sánchez, un conveni pel qual des de Calafell es posarà en funcionament el Servei d’Informació a la Mediació, que s’ubicarà a les dependències de la Regidoria de Benestar Social. A la nova sala de vistes i casaments, de 94 metres quadrats, la consellera va destacar la tasca de futur que tenen els 897 jutjats de pau de Catalunya i va subratllar que un dels objectius del seu departament és “posar en valor els jutjats de pau i modernitzar-los”, com s’ha fet ara a Calafell. La titular de Justícia va destacar que “així com a la resta de l’Estat es consideren anacrònics, nosaltres volem demostrar que els jutjats de pau són la justícia del futur per la seva proximitat”. També va destacar-ne la seva contribució a descarregar les tasques dels jutjats ordinaris. Per la seva part, l’alcalde va recordar ahir que Calafell “creix de l’ordre de mil habitants cada any” i això requereix

d’una resposta municipal, com succeeix a la comarca “on en 10 anys hem passat de 50.000 a 100.000 habitants”. Altrament, el jutge de pau de Calafell, Josep Garriga, va recordar “el considerable increment dels assumptes” que tracta el seu jutjat. L’any 2009 va tramitar 5.269 actuacions judicials: 1.819 de l’àmbit penal; 2.267 de l’àmbit civil i 1.183 del Registre Civil. Les noves dependències judicials incorporen una sala de vistes i de casaments i es troben al costat de les actuals, al carrer Bages, 1. Mediar abans d’anar als jutjats Abans de la inauguració de la nova sala, la consellera i l’alcalde van signar el conveni pel qual s’implanta la mediació a Calafell. El punt d’atenció estarà a la seu de la Regidoria de Benestar Social (carrer Lluís Companys, 57, baixos). El servei atendrà el públic de dilluns a divendres, de 09.00 a 14.00h, i dilluns, dimarts i dijous, de 16.00 a 18.30 hores. També podeu adreçar-vos-hi al telèfon 977 69 90 09 (extensió 773), o al correu randreu@calafell.org.


PUBLICITAT

Saludos

Quins tres desitjos li demanaries a la llanterna d’Aladí per a Calafell?

Amigos asociados, por fin hemos llegado casi a la Verbena de San Juan y con ella esperamos que arranque ya esta temporada turística que se resiste a empezar definitivamente. Probablemente la situación actual no es la mejor pero debemos continuar empujando con energía todos, desde las empresas hasta las administraciones públicas. Expresiones como “austeridad” o “con la que está cayendo” no sólo han entrado con fuerza en nuestro vocabulario cotidiano sino que seguro que han afectado también a muchas de nuestras decisiones. Digo esto porqué seguro que en nuestro municipio también se están realizando recortes en el gasto publico, pero no se ven y no se leen. Oímos hablar de grandes sueldos o de cargos de confianza, pero lo que de verdad nos sorprende es la falta de información para frenar las críticas a las políticas económicas que prevén recortes en muchas aportaciones, mientras en otras no. Sin duda, tener mas información daría mas transparencia y sobretodo ayudaría a entender mejor ciertas decisiones, cuando se piden pequeñas ayudas a iniciativas de la sociedad civil, para el bien de todos, y la respuesta es negativa, por culpa de la “austeridad”. Se pueden realizar muchas iniciativas con muy poco dinero, como por ejemplo la campaña se San Juan lanzada en el Mercat Municipal o la decoración de las calles con ocasión del Mercat del Mar. Por esto, hay que recordar que en nuestro municipio disponemos de un sector privado que es activo y capaz, al cual no debemos olvidar para que siga sumando y no empiece a restar. Saludos a todos. _________________________________________________________

Construcción de estrategias económicas locales efectivas En la mayoría de los sistemas gubernamentales existe la responsabilidad a nivel local y en las autoridades locales de llevar a cabo una planificación económica basada en un perfecto entendimiento de las virtudes y de las debilidades, oportunidades y amenazas en el área local. Esta función preventiva es un punto de arranque esencial para el desarrollo de cualquier plan de acción contra la crisis. Para alcanzar una oportunidad razonable de éxito en el desarrollo de un plan de acción local y enfrentarse a las consecuencias de la recesión, los gobiernos locales y otros actores de la política local deben tener una idea clara de : a) la estructura de su economía local. b) los recursos y las habilidades disponibles y c) el rango de las vías existentes en asistencia y en desarrollo, tanto si vienen por parte de organizaciones internacionales como la UE, gobiernos nacionales, gobiernos regionales, agencias de desarrollo o entes privados. Un descubrimiento que parece particularmente relevante en el contexto de la crisis es la necesidad de priorizar acciones basadas en ventajas comparativas particulares de la economía local dentro del contexto global, y en particular relativas a los sectores locales más fuertes. Frecuentemente las poblaciones desarrollan largas listas de acciones que fallan a la hora de proporcionar liderazgo adecuado y significan que es muy difícil alcanzar el volumen crítico de recursos requeridos para dar respuestas efectivas a cualquier tema local. Unas estrategias más sólidas son la clave para agrupar a los sectores locales involucrados o a las agrupaciones empresariales, por ejemplo, o tipos de productividad local, o bienes locales particulares (turismo,…). El concepto sectorial y asociativo está llegando a ser, de forma exponencial, la única forma de desarrollo de estrategias de creación de empleo y del desarrollo de las habilidades locales para alcanzar la diferenciación y exclusividad. La utilización de recursos humanos locales especializados para apoyar al comercio local y al tejido empresarial al tiempo que el desarrollo de grupos de trabajo a medida , programas formativos y educativos focalizados en las necesidades actuales y futuras de las economías locales pueden ser particularmente beneficiosos. (Continuarà) Toni Artigas, tesorero

Fòrum Calafell col·labora en la campanya de Sant Joan que fan els paradistes del Mercat Municipal El dia 16 de junys va posar en marxa la campanya comercial de Sant Joan dels paradistes del Mercat Municipal de Calafell, que ara comenten la celebració dels primers 25 anys. Des d’ara i fins Sant Joan, els clients que facin les seves compres al mercat, rebran uns números per a la rifa de coques de Sant Joan. Aquesta és la primera de les col·laboracions de Fòrum amb el Mercat Municipal, ja que els seus paradistes van sol·licitar ajut en la tasca dinamitzadora de l’equipament comercial. Fòrum Calafell va estar representada per alguns membres de la junta directiva i per la seva gerent, Sònia Domínguez,

que va assegurar que el Mercat ,”és un eix comercial fonamental per al municipi i aquesta és una de les primeres iniciatives que es duran a terme per celebrar els 25 anys de funcionament”.

Eduard Batalla (Batalla Hernández, S.L., passeig Marítim, 255, Calafell) -congelació dels impostos, sobretot els municipals. -supressió de zones blaves i més aparcament gratuït. -tracte d’igualtat entre autòctons i immigrants pel que fa als impostos. Narciso Santos Gómez (Restaurant Óscar, passeig Marítim, 165, Segur de Calafell) -més ajuts de l’administració a la petita i mitjana empresa. -més foment del turisme a la zona del port. -que la meitat de les places d’aparcament del passeig marítim sigui gratuïta (i no tota de zona blava). Oriol Miracle, (Comercial J.Miracle, S.L., passatge de l’Ordi, 20, Parc Empresarial de Calafell) -Que el comerç de Calafell fos emprenedor i innovador, i es reinventés contínuament. -Que cada comerç privat calafellenc no es miri el melic i intenti créixer mitjançant l’associació i el cooperativisme buscant sinèrgies amb la resta de comerços. -Una administració pública que tingui clar el model de teixit comercial que vol per al seu municipi.

_________________________________________________________

Liberty Sports, una empresa de Calafell que sap dinamitzar l’esport de la comarca Hugo Serentil és el director de Liberty Sports, una jove empresa local que fa temps treballa en la dinamització de l’esport. Segons diu el mateix Hugo, des de que ell va començar a practicar esport fins ara, “tot ha canviat molt, s’ha evolucionat molt en quant a la pràctica de l’esport i en la qualitat dels nostres clients. Un aspecte que ens diferencia d’altres, és que a Liberty Sports primer creiem amb les persones com a part de l’esport i després, practiquem esport d’una manera distesa i deixant de banda la competició pura. Aquest és el concepte d’empresa de Liberty Sports que fomenta l’esport com a

diversió adaptant-se a la crisi actual amb preus molt econòmics. Aquest estiu hem creat un casal esportiu al Club Nàutic Tennis Calafell, entitat on també tenim una escola de tennis. També disposem d’una altra escola de tennis a Sports Europe a Sant Salvador. A més, organitzem diversos esdeveniments esportius com campionats de tennis platja, volei platja, etc. Liberty Sports dinamitza esports com el tennis, básquet, judo, squash, tennis-taula, futbol squash, entre d’altres. A Liberty Sports l’important és l’esportista.” Informa’t al telèfon 677 41 96 76.

Nous associats a Fòrum Calafell RESTAURANT LA SIRENA - El Restaurant La Sirena de la platja de Calafell és un local dels anys 90 que des del 10 de juliol de l’any passat és regentat per Marcos Serentill, que curiosament ja hi va treballar en els inicis del local quan, a més dels bons sopars, era conegut pel karaoke, que Marcos assegura recuperaran ben aviat. Ara, en aquesta nova etapa, a La Sirena hi ha una més gran varietat de tapes i un ampli assortit de peix fresc. Es manté la tradició perquè sigui sent un restaurant on destaquen les carns a la brasa i les torrades. A més a més, la carta és molt variada, ja que conté 70 plats. Cada dia hi ha menú, de dilluns a divendres a 10,50

euros i els caps de setmana a 12,50. A més, per les nits s’ofereix un menú especial a 18,20 euros que inclou totes les begudes i els cafès. També hi la possibilitat d`oferir menús als grups a preus que oscil·len dels 15 als 29 euros, segons l’elecció.

GEMMA BOSSES, EQUIPATGES I COMPLEMENTS - Aquesta botiga de bosses, equipatges i complements, al carrer Vilamar, 57, de la platja, cantonada amb el carrer Montserrat, és una botiga molt antiga, tot i que ara fa tres anys va començar una nova etapa amb Gemma Mesas. Es una botiga en la que es poden trobar bosses, complements, maletes, cinturons, paraigües, bitlleters i complements de viatge, entre moltes altres coses. La propietària d’aquesta botiga ha dit que va decidir associar-se a Fòrum Calafell per estar més informats

de tot el que passa a Calafell en quant al tema comercial, “ja que si no ho fas així estàs bastant desinformat”.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Acord amb Vodafone per reduir la despesa telefònica Fa ara unes setmanes hem arribat a un acord amb l’empresa Vodafone amb el qual els associats de Fòrum Calafell poden beneficiar-se d’uns bons descomptes. Els associats interessats poden trucar al 661 36 32 41 i preguntar per Carlos, que us explicarà els avantatges de l’acord al qual hem arribat.


L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 25

Ja hi ha més de dues mil signatures Ja fa cinc anys que es va inaugurar el contràries a l’enderroc de la Confraria nou Port Segur-Calafell CALAFELL - L’edifici de la Confraria de Pescadors té data de caducitat atès que la concessió de què disposa per part del Departament de Costes del govern central expira el 2018, any en què també haurà de desaparèixer de la platja el Xiringuito del Miramar. Ara s’ha sabut que a causa de les obres de millora del passeig marítim de Calafell, els representants de l’Estat han ofert centes adhesions que hem aconseguit a l’Ajuntament pagar els set milions mitjançant el Facebook”. Segons ha reiterat l’alcalde, Jordi d’euros que costa l’obra i aprofitar per arribar a un acord amb els responsables Sánchez, la proposta és que el nou pasde la Confraria per fer, el que ells ano- seig marítim sigui com una mena d’inmenen, “una substitució de la Confra- terpretació turística. El Cap de Costes ria”. Aquest acord passa per tirar a terra del govern central, Jordi Galofré, que el l’edifi i construir-hi un local de vidre que mes passat va ser a l’acte inaugural de serà com una mena de museu on es la Fira del Mar de Calafell, va negar que mostrarà la maquinària que antigament la decisió final ja estigui presa. ajudava a entrar de la mar les barques Avui dia, atès que està en bon estat, en Recuperació de dunes i vegetació El projecte de recuperació mediambicara ajuda a entrar el Bot Salvavides. Si s’arriba a un acord, s’aprofitarien les ental de la platja de Calafell, que supoobres de finalització del passeig marítim sarà una inversió de 7 milions d’euros per reconvertir l’actual confraria en un del govern estatal, preveu recuperar el museu del mar. Llavors les oficines de paisatge tradicional del front marítim de la Confraria passarien al port i la llar de Calafell, amb dunes a la sorra i vegetajubilats al futur centre cívic que es pen- ció com madalers i lliris de mar. L’altre tret distintiu és la creació d’un museu sa construir a l’antic cinema Iris. Des de fa unes setmanes un grup a l’aire lliure que evocarà diferents elede veïns està recollint signatures per ments patrimonials i històrics: el llegat intentar evitar l’enderroc de l’edifici, que literari del poeta i editor Carlos Barral, la té més de cent anys d’antiguitat. Jordi tradició pescadora o les antigues colòniTarga, en nom del col·lectiu Salvem es infantils de Vilamar (una iniciativa de la Confraria ha dit a l’Espígol que “ja l’Ajuntament de Barcelona al primer terç tenim més de dues mil signatures i sis- del segle XX). _________________________________________________________

Roben a l’òptica Tutto Vision de la platja de Calafell fent un butró a la paret

CALAFELL - La matinada de diumen- de 40.000 euros. ge, dia 20 de juny, uns individus van poJordi Garcia, que també és membre der accedir a l’interior de l’òptica Tutto de la junta directiva de Fòrum Calafell, Vision, al carrer Vilamar, 34. Segons creu que al sector de la platja i al carha explicat a l’Espígol el propietari de rer Vilamar falta més vigilància, ja que l’establiment, Jordi Garcia, els lladres entén que és més tranquil passejar pel van poder accedir al pis superior amb passeig marítim que pel carrer més couna escala o pujant-se un individu sobre mercial del nucli de la platja. l’altre. En poder arribar al pis superior, que era buit, van arribar a l’escala i allà van fer un butró (un forat) de 60 x 30 centímetres a la paret, de 20 centímetres de gruix, amb martell i escarpa. Segons s’ha sabut, alguns veïns van escoltar cops però no li van donar cap importància. El mateix empresari ha dit que els lladres es van apropiar de més de 350 ulleres i altres productes. La valoració del material sostret és de prop _________________________________________________________

CALAFELL - Just l’endemà de Sant Ara, cinc anys després, el cert és que Joan del 2005, el 25 de juny, el conse- si un dona un tomb per la zona, veurà ller d’Obres Públiques de la Generalitat, que hi ha gran nombre d’embarcacions Joaquim Nadal, acompanyat de l’alcal- amarrades i que poc a poc la zona està de, Joan Maria Triadó, va inaugurar agafant un caire més comercial, ja que la remodelació i ampliació del port de poc a poc es van obrint nous comerços i Segur. A l’acte també van asistir-hi la ara ja hi ha una desena de restaurants. resta dels regidors del consistori, el pre- A més, a la plaça pública cada cop s’hi sident de l’empresa Port Segur-Calafell organitzen més activitats. S.L., Luis de Patricio, la directora del port, Rosa Flores, i mossèn Joaquim Fortuny, que va beneir les instal·lacions pocs dies abans de deixar la rectoria de Segur. No cal dir que aquell va ser un dia molt important per Calafell, ja que després de deu anys de treballs administratius i obres, per fi el poble tenia un port com cal. _________________________________________________________

Els casals d’estiu al Vilarenc Aqua ja tenen gairebé totes les places cobertes

CALAFELL - Una de les novetats tòric. Segons ha explicat Mario Ruano, d’aquest estiu 2010 son els casals gerent del Vilarenc Aqua, en el moment d’estiu que la Regidoria d’Esports or- de tancar aquesta edició les 100 places ganitza al centre esportiu Vilarenc Aqua ja estan gairebé cobertes, i només hi des del pròxim 28 de juny fins al 3 de havia places vacants per les darreres setembre per als alumnes de P3 fins a setmanes de juliol i les d’agost. quart d’ESO. Durant els casals, a banda de poder banyar-se a les piscines del centre i practicar altres esports, els assistents també faran manualitats i tallers educatius. Totes les activitats tenen un caràcter lúdic, amb la voluntat de trencar amb el ritme escolar quotidià i oferir als joves unes memorables vacances. A més, setmanalment es programaran sortides a diversos indrets del municipi que tinguin interès cultural, artístic o his_________________________________________________________

CALAFELL - Calafell va celebrar a principi de juny el primer Aplec de la Sardana del municipi, organitzat per l’Associació Sardanista de Calafell, creada ara fa 14 mesos. Hi van participar centenars de persones, entre elles grups de dansaires de Reus, Berga, Vilafranca del Penedès, el Vendrell, l’Arboç, la Bisbal del Penedès, Cunit, la Selva del Camp i Barcelona. _________________________________________________________

segurdecalafell.blogspot.com

CALAFELL - A Segur de Calafell es va fer a principi de juny un taller de cuina amb flors per a la mainada, organitzat per l’Associació Veïnal de Segur i Urbanitzacions i el Restaurant Lo Mam, amb la col·laboració d’altres empreses. L’iniciativa ha obtingut tant d’èxit, que el taller es repetirà la primavera vinent. (Reportatge: www.revistaespigol.com)

CALAFELL - Els alumnes de 3r d’ESO de l’institut de Segur de Calafell van representar una adaptació del musical Annie el dia 13 de juny al Teatre Auditori Municipal de Calafell. Hi van participar gairebé 40 alumnes, entre actors, actrius, tramoia, llums i col·laboradors.


26 L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA

La moció sobre la prohibició de l’ús del burca i el nihap als equpaments municipals es debatrà a Cunit el dia 28 de juny CUNIT - El pròxim dilluns, dia 28 de juny, l’Ajuntament celebrarà una sessió de ple extraordinària. Entre el punts del dia hi haurà la moció presentada pel Grup Municipal Socialista (PSC) vers la prohibició de l’ús del burca i del nihap als equipaments municipals. L’alcaldessa i senadora, Judith Alberich, va sorprendre tothom el 2 de juny -també al màxim responsable del PSC, José Montilla-, quan va dir que a més de presentar una moció vers la limitació de l’ús del burca a les instal·lacions públiques de Cunit, també pensava presentar aquesta moció al Senat. Aquell dia, i davant de nombrosos mitjans de comunicació -entre ells TV3 i el programa Els matins de TV3 de Josep Cuní- va dir que “cal limitar el burca i el nicap als edificis municipals; per això ens sumem a la iniciativa que la setmana passada va prendre l’Ajuntament de Lleida”. Alberich va afegir que “ho fem per tal de posar sobre la taula una realitat i afrontar els problemes abans que ens arribin”. Alberich vol obrir al Senat el debat so-

bre la possible prohibició d’indumentàries musulmanes que tapin la cara; vol dur aquesta qüestió a tot l’Estat i no només prohibir-lo en equipaments municipals sinó també en espais públics com el carrer. L’alcaldessa té clar que “la igualtat és un fet fonamental i aquesta moció pretén garantir el dret fonamental de les dones. El burka i el nihap són dos símbols religiosos que van molt més enllà de la religió i són dues vestimentes que menyspreen les dones; això és una discriminació total”. A les poques hores, tant la Generalitat com l’Entesa pel Progrés al Senat (formada per PSC, ERC i ICV) van desautoritzar l’alcaldessa cunitenca, ja que asseguraven que no en sabien res d’aquesta proposta. Aquell mateix dia, el regidor republicà de Cunit, Ivan Faccia, va comentar a l’Espígol que “he parlat amb senadors d’ERC i no en sabien res, és un tema personal de la senyora alcaldessa de Cunit, que entenc que intenta desviar l’atenció dels problemes que se li estan acumulant a la seva taula en qualitat d’alcaldessa”. El president

de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, va dir aquell mateix dia que “el fet de tapar-se la cara no té res a veure amb la nostra cultura tant per qüestions de la dignitat com de seguretat”, però també va destacar que

“aquest no és el problema que tenim ara” i que “no cal inventar problemes i fer d’una excepció una categoria”. Segons ha sabut l’Espígol, a hores d’ara a Cunit només hi ha una dona que vesteixi burca pel carrer.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Detingut el propietari de l’Hotel Los Hunos, acusat d’estar relacionat amb la màfia russa

La Generalitat ja no té com a prioritat construir la planta dessaladora del Foix a Cunit CUNIT - Segons ha transcendit, a hores d’ara l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), de la Generalitat, ja no té en el seu llistat de prioritats la construcció de la planta dessaladora del Foix, que s’havia de construir al terme municipal de Cunit, just als límits amb Cubelles. El fet que hagi plogut molt i l’actual cojuntura econòmica han estat motius suficients per ajornar el projecte. Cal recordar que el 14 de maig del 2009, l’alcaldessa Judith Alberich i el director de l’ACA, Manuel Hernández, van signar un acord institucional de

CUNIT - El propietari de l’hotel Adia de Cunit -antic Hotel Los Hunos-, Ladus Unayan, ha estat detingut recentment per efectius de la Policia Nacional per estar presumptament relacionat amb la màfia russa que es dedicava al blanqueig de diners. Els fets van ocórrer el dia 16 d’aquest mes, quan efectius policials van realitzar fins a disset registres domiciliaris a habitatges, oficines, hotels i restaurants de Barcelona, Cambrils, Salou, Vilafortuny, Reus i Cunit. En conjunt, els agents dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional es van fer amb 42.000 euros, una caixa forta i el resguard d’haver enviat 600.000 euros, a més de material informàtic i 14 vehicles de gamma alta. Aquesta acció policial ha estat la segona fase de l’anomenda Operación Java, amb què la policia ha desmantellat una organització ruso-georgiana que presumptament es dedicava a blanquejar importants sumes de diners. Pel que fa a l’acció policial a Cunit, els agents van registrar l’hotel durant tres quarts d’hora, detenint i esposant Ladus Unayan, que té l’hotel llogat a un jove

italià que va assegurar que no en sabia res del cas. Unayan és un antic oficial de fronteres de l’exèrcit armeni. Fonts policials assenyalen que entre els sis detinguts hi ha Botir Ramihov, que seria el responsable del grup mafiós, i el propietari de l’Hotel Adia, Ladus Unayan, que s’hauria convertit en el seu home de confiança i de negocis a Espanya. A l’endemà de la detenció, el jutge de l’Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska, va interrogar els sis detinguts. Pel que fa a Ladus Unayan, el va deixar en llibertat després d’haver pagat una fiança de 100.000 euros.

col·laboració perquè la planta fos una realitat. La previsió inicial era que l’obra fos licitada a finals de l’any passat. Aquesta planta, que ja no serà una realitat aquest any com es preveia, estava prevista per a treure la sal a 20 hectòlitres per metre cúbic l’any, ampliables a tres vegades més. Com a compensació per cedir els terrenys i pel fet d’acollir aquesta planta, l’Ajuntament de Cunit havia de rebre quatre milions d’euros, que ara, amb tota probabilitat, arribaran a Cunit molt més tard del què es preveia.

_________________________________________________________

La masia La Glòria passa a ser propietat de Bancaja CUNIT - La finca de la masia La Glòria, a Can Nicolau, ha passat a ser propietat de Bancaja recentment. L’empresa promotora, que volia construir uns pisos de protecció oficial darrere de la masia, i com a contrapartida deixar els mas per a usos municipals, ha deixat de pagar el préstec bancari i per això ara el propietari de l’immoble és el banc. D’aquesta manera, el projecte de pisos i d’ús municipal de la masia -encara no s’ha definit per quines activitats es faria servir aquesta- queda ajornat sense data fixada.


L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 27

Malestar al govern local de Cunit perquè l’oposició va fer públic un informe que alertava de la situació crítica de l’Ajuntament CUNIT - A l’equip de govern (PSC- d’euros. En quant al pressupost de l’exercici PPC) no li va agradar gens ni mica que al ple ordinari del dia 27 de maig, actual del 2010, la interventora diu que la portaveu de Convergencia i Unió, “presenta ingressos de difícil realització Montserrat Carreras, fes públic gran per import de 5,5 milions d’euros, el que part de l’informe de la interventora mu- incrementarà el romanent de tresoreria nicipal en el que ben a les clares, deia negatiu, de manera que, en acabar que la situació econòmico-financera de l’exercici, el romanent de tresoreria l’Ajuntament era crítica. En l’informe, negatiu pot arribar a ser de 17 milions datat el 19 d’abril, la tècnica municipal d’euros.” Resumint, la professional econòmica recomanava rebaixar immediatament el pressupost municipal per garantir de l’Ajuntament de Cunit, a banda que el pagament de les nòmines. També dóna més detalls, a les seves conclusuggeria reduir la despesa que no sigui sions diu: 1. La situació econòmica-financera de imprescindible i deixar de pagar tempol’Ajuntament de Cunit és molt crítica fins ralment els proveïdors. En l’informe, al qual ha tingut accès al punt que es fa extremadament difícil l’Espígol, la interventora recorda que que les entitats financeres ens concela liquidació del pressupost del 2008 deixin o autoritzin préstecs o pòlisses presentava un romanent de tresoreria de tresoreria. 2. La principal mesura del Pla de Sanegatiu de 10.294.965 euros i que la liquidació del pressupost del 2009 és nejament és la reducció de la despesa; al Pla de Sanejament no se n’està rea- de Cunit. avui encara provisional però ja presenta fins a la data, aquesta intervenció no ha litzant cap, aquesta intervenció proposa Des de l’equip de govern, el seu un romanent de tresoreria negatiu d’11 vist aplicar-se cap mesura en aquest que es redueixi el pressupost municipal portaveu Xavier Lorenzo, va criticar la sentit. Pel que fa a l’obtenció de prés- immediatament i deixi de realitzar-se irresponsabilitat de fer públic aquest milions d’euros. L’informe recorda que per corregir tecs que permetin pagar els deutes de despesa que no sigui imprescindible. document i va avançar que tot i que 4. Cal tenir en compte que si es vol la situació econòmica no és fàcil, “és el romanent negatiu de tresoreria es l’exercici 2008, 2009 i 2010, de moment va concertar un préstec de 4,5 milions no s’està realitzant, i difícilment es rea- garantir el pagament de les nòmines no subsanable, ja estem treballant en red’euros i, a més, es va allargar la con- litzaran a curt termini. Amb molta sort, pot pagar-se cap altra despesa i, és per baixar el pressupost d’aquest exercici això, que cal assabentar-ne els prove- en 4 milions d’euros”. cessió de l’aigua i clavegueram, el que s’aconseguiran 4 milions d’euros. ïdors que treballen per a l’Ajuntament 3. Atès que, de les mesures previstes va comportar un ingrés de 3 milions ______________________________________________________________________________________________________________________

La Fira Multisectorial de Cunit ha tingut més estands però menys visitants que l’any passat CUNIT -La segona Fira Multisectorial de Cunit es va celebrar el primer cap de setmana d’aquest més amb quinze estands més que la primera edició però amb un lleuger descens de visitants vers l’any anterior. Malgrat això, des de l’Ajuntament, el regidor de Promoció Econòmica, Xavier Lorenzo, ha dit que “la Fira ha assolit el seu objectiu. Aquest any el que més ens importava era ajudar el nostre comerç i crear aquest espai multisectorial per tal que es promocionessin els sectors representats a Cunit, a més de crear noves oportunitats de negoci al nostre municipi”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Cunit, Judith Alberich va manifestar que “la Fira Multisectorial ha estat una aposta molt important en aquest any de crisi que patim. Precisament, és ara quan s’ha d’estar al costat de tothom qui ho

necessita, i és el que hem fet”. La Fira de Cunit ha tingut moments de molta assistència de visitants coincidint amb les principals activitats, com la desfilada de modes i els tallers infantils. Segona dades de l’Ajuntament, s’estima que la participació ha estat similar a la del 2009, amb un total aproximat de 30.000 persones. Cal esmentar que la forta calor de dissabte va fer que les famílies visitessin la fira a les hores de menys calor. En canvi, diumenge, que va despertar-se plujós, les famílies van optar per visitar-la per la tarda. Cal recordar que el certamen va ser inaugurat per la mateixa alcaldessa del municipi, acompanyada pel president del Consell Comarcal, Jordi Sánchez, i dels regidors responsables de la promoció econòmica, José Barquier i Xavier Lorenzo.

ICV diu que el govern de Cunit no compleix l’acord d’hissar la bandera arc iris el dia de l’orgull gai CUNIT - El grup municipal d’ICV a l’ajuntament de Cunit ha enviat un comunicat als mitjans de comunicació dient que recorda al govern (PSC-PP) de Cunit, que els últims anys no ha complert l’acord d’un ple del consistori de l’any 2005 , on es va aprovar la hissada a l’ajuntament de la bandera arc iris cada 28 de juny , dia de l’orgull gai, lèsbic, transsexual i bisexual. Segons ICV no hi ha cap excusa que justifiqui que el PSC i el PP de Cunit no hagin complert l’acord els darrers quatre anys. Segons explica en el mateix comunicat el portaveu d’ICV a l’Ajuntament, Antonio Martinez, la bandera arc iris onejant al municipi “pretén demostrar a la societat que els veïns de Cunit estan a favor de la diversitat, la igualtat, la

dignitat i la convivència normalitzada de les persones, independentment de la seva orientació sexual i la seva identitat de gènere” Martínez afeigeix que “s’ha d’homenatjar totes les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals, que encara, a dia d’avui, es veuen en la necessitat de reivindicar el seu dret a una igualtat plena”.

_________________________________________________________

L’oficina de Correus de Cunit es traslladarà ben aviat a un local molt més ampli a l’avinguda de Barcelona CUNIT - Segons ha sabut aquesta revista, en les pròximes setmanes es realitzarà el trasllat de l’oficina de Correus a un equipament molt més modern i ampli ubicat a l’avinguda de Barcelona, a la zona del Prat de Cunit. Segons una responsable de l’oficina actual, les actuals dependències ubicades al carrer del Mar ja han quedat petites i obsoletes i en lloc d’intentar fer millores i una ampliació la Direcció General de Correuos ha cregut més adient traslladar-se a un local més gran i en una zona de gran creixement urbanístic que, tot i que s’allunya una mica del nucli històric, serà a la zona central del municipi. Alguns veïns en assabentar-se de la notícia ja han lamentat aquest trasllat, ja que al centre del municipi poc a poc van tancant alguns comerços i ara també l’oficina de Correus.


28 L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA

La plantilla policial de Cunit fa públiques les seves precàries condicions de treball i ICV porta el tema a Inspecció de Treball

CUNIT - La plantilla de la Policia Local de Cunit es va reunir el dia 1 de juny i va decidir per unanimitat dels 31 membres presents fer públiques, mitjançant un manifest, les precàries condicions de la comissaria municipal. En el manifest recorden que l’any 2000, la Policia Local de Cunit va ser traslladada a un mòdul prefabricat, com una mesura provisional. Ara, deu anys després, i amb un increment de la plantilla de més del cent per cent -han passat de 18 a 38 agents- encarà es troba en aquestes instal·lacions “precàries i temporals”. Els agents destaquen que en aquests anys a Cunit es va construir un casal de joves; un casal de gent gran; quatre centres cívics; una biblioteca; una oficina nova per a EMAP; una oficina nova d’OAC, i un edifici nou per a la Regidoria de Turisme, “tot aixó amb tot el luxe de detalls y última tecnologia”, i la Policia encara no té el nou edifici, tot i que hi va haver dos projectes aprovats, i un d’ells fins i tot amb la cerimònia de la col·locació de la primera pedra realitzada l’any 2007. A més, destaquen que el govern municipal encara està format pels mateixos partits (PSC i PP) que llavors, i fins i tot, en la majoria dels casos, pels mateixos regidors. Els agents municipals destaquen les condicions precàries del barracó: sobretot la falta d’espai i que no es disposi d’una zona per separar als detinguts de l’atenció al públic. Per això, segons afirmen, “són innumerables les ocasions en què coincideixen els denunciants amb els denunciats en el mateix espai, víctimes amb agressors, o gent esperant el seu torn per fer una denúncia a peu, en un espai reduït que hi ha a l’entrada, obstaculitzant d’aquesta manera

completament el pas”. A més, els agents afirmen que existeixen deficiències en seguretat i higiene, no es reuneixen les condicions d’accessibilitat, hi ha goteres quan plou, els vestuaris estan pràcticament inutilitzats, falten taquilles per guardar els estris policials i la dutxa esta fora de servei. Els armaris de guardar les armes no disposen de les adequades mesures de seguretat, la meitat de walkie-talkies estan fora de servei i el repetidor de telecomunicacions no es troba operatiu al cent per cent, podent posar en risc la integritat dels agents. A més, segons afirmen, “l’Ajuntament de Cunit deu a cada agent més de 2.000 euros, quantitat que s’incrementa cada mes i a la que s’hi poden sumar les quantitats per les hores extra, entre 600 i 1.500 euros”. ICV ho denuncia a Inspecció de Treball El grup municipal Iniciativa per Catalunya Verds de Cunit ha presentat, arran d’aquest manifest i les reiterades queixes dels agents a l’Ajuntament, una denúncia a Inspecció de Treball de la Seguretat Social perquè sigui aquesta qui insti l’Ajuntament de Cunit a resoldre les mancances de seguretat i higiene de les actuals instal·lacions de la Policia Local, fins que no s’inaugurin -segons les últimes previsions, l’any vinent- les noves dependències municipals, instant l’Ajuntament que aporti tota la documentació en matèria preventiva tal i com marca la Llei de Prevenció de Riscos Laborals . Per al portaveu d’ICV, Toni Martínez, “es obligació de l’Ajuntament assegurar unes condicions laborals dignes, i invertir en prevenció per garantir la seguretat i salut laboral dels treballadors”.

_________________________________________________________

El reportatge de la portada s’ha fet a la platja de Cunit CUNIT - Aquest mes de juny, i coincidint amb l’arribada de l’estiu, hem cregut adient refrescar l’ambient amb una portada suggerent i amb una model com cal. Es tracta d’una realització de Costa Fleming Produccions, que ha dut a terme un dels seus responsables, Israel Rius. La model ha estat Sandra Almaraz, actriu i cantant que actualment resideix a Madrid. El seu actual disc és El verano es para mí.

CiU de Cunit demana al govern municipal que es tregui un millor rendiment als diners destinats a l’assistència social CUNIT - En el darrer ple ordinari de sol·licituds de les dotacions d’aliments l’Ajuntament de Cunit la portaveu del que puguin correspondre al municipi a grup municipal de Convergència i Unió, través de les dues institucions assenyaMontserrat Carreras, va demanar la lades (Banc d’Aliments de les Comarcreació d´una mesa de treball, amb les ques de Tarragona i Creu Roja), i d’altra entitats socials del municipi, l´equip de banda, establir uns criteris de distribuServeis Socials de l’Ajuntament i els ció, d’acord amb les dues entitats vinportaveus dels grups municipals per tal culades amb institucions religioses que de treure el màxim rendiment dels re- també estan fent aquesta tasca. cursos destinats a l’assistència social i En un comunicat enviat als mitjants suport de les famílies més desfavorides de comunicació, Montserrat Carreras ha de la població. explicat que, “en aquesta dura situació, Segons el grup de CiU, la deman- hem d’ajudar els que més ho necessiten da de recursos bàsics, com menjar i i la creació de la Mesa d´Entitats Socials roba, ha crescut de manera important és fonamental per fer un treball conjunt durant aquest any i les entitats que que ens permeti coordinar accions, suestan fent una tasca d’ajuda social di- mar esforços i no duplicar serveis”. recta a famílies de Cunit, com Càritas Parroquial, l’Església Evàgelica i Creu Roja, estan desbordades. Tant des del Banc d´Aliments de les comarques de Tarragona, que gestiona el Pla 2010 d’ajuda de la Comunitat Europea a les persones més necessitades d’Espanya, com des de Creu Roja, es distribueix un important contingent d’aliments entre els municipis i entitats beneficiàries. Per això, Convergència diu que convé saber si des de l’Ajuntament de Cunit s’han formalitzat adientment les _________________________________________________________

Tot Natura trepitja neu a les portes de Sant Joan CUNIT - El cicle de caminades Tot Natura, que organitza l’Ajuntament i que enguany celebra el seu desè aniversari, acaba de realitzar, el cap de setmana del 19 i 20 de juny, una sortida molt especial al Ripollès. Sobretot pel que fa a la sortida de segon dia -des del Vallter a Queralbs, passant pel Coll de la Marrana, Coma de Vaca i les gorges del Freser-, que va ser molt espectacular però també complicada degut a unes condicions climatològiques extremes i inesperades per aquesta època de l’any: una temperatura de 3,5 graus sota zero, glaç, neu i un vent gèlid amb ràfegues que superaven els 90 quilòmetres per hora. Tot i això, els 23 participants que van decidir fer la ruta programada malgrat aquestes condicions adverses -van trigar aproximadament 7 hores en fer la distància de 15 quilòmetres-, al final van coincidir en què precisament aquesta sortida ha estat una de les millors de totes les fetes fins ara, no només per l’extrema bellesa de l’entorn, sinó també per haver pogut superar les dures condicions de la ca-

minada. També per al tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament, Josep Miró, que organitza i guia aquestes sortides, aquesta ha estat “una sortida espectacular, irrepetible i immillorable, per a mi la millor i la més especial dels 10 anys del Tot Natura.” (Al web www.revistaespigol.com podeu llegir el reportatge d’un dels participants, Hipólito Richart, i els propers dies podreu veure el vídeo realitzat per la cap de redacció de l’Espígol, que també va formar part de l’equip que va fer aquesta travessa.)


L’ESPÍGOL

CULTURA I CULTURA POPULAR

29

El 30è Festival de Música Internacional Pau Casals Inaugurada l’Escola Municipal de Música Pau Casals EL VENDRELL - L’Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC) del Vendrell estrenarà cinc obres inèdites del compositor vendrellenc

‘Hair India’, sobre la compra-venda de cabells LLORENÇ DEL PENEDÈS - El Centre de Llorenç del Penedès oferirà el diumenge, dia 4 de juliol, a les 10 del vespre, el documental Hair India, de Raffaelle Brunetti i Marco Leopardi. L’obra explica la història d’una família humil que viu en una petita població rural a l‘Índia i que emprèn un viatge de cinc dies per entregar els seus cabells. A l’altra banda del món, un poderós fabricant d’extensions italià espera l’arribada d’una comanda de tones de cabell procedent de l’Índia que vendrà a_________________________________________________________ preu d’or.

es va inaugurar oficialment el dilluns, dia 21 de juny, coincidint amb el Dia Internacional de la Música. El centre ha preparat un espectacle a l’alçada de la importància de l’esdeveniment, amb una actuació especial de tots els conjunts de l’EMMPAC i amb la participació del reconegut violoncel·lista Lluís Claret, i d’una de les veus catalanes de major prestigi, la cantant Marina Rossell. _________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________

El VENDRELL - El 30è Festival de Mú- fa poc un conveni de col·laboració amb la sica Internacional Pau Casals començarà voluntat de sumar esforços per impulsar la el dia 10 de juliol. Una formació de 16 formació musical integral dels joves instruvioloncel·listes oferirà al públic la prime- mentistes que busquen la professionalitat ra audició mundial de cinc obres per a com a objectiu. En concret, l’Auditori Pau violoncel i piano, compostes per Casals, Casals posa les seves instal·lacions a entre les que també hi ha una sardana per disposició del Taller de Músics, el qual hi a violoncels. Serà el violoncel·lista Lluís aportarà programacions. En aquest sentit, Claret, amb la seva formació Violoncel- el dia 6 de juny ja s’hi va fer un concert de listes de Barcelona, qui s’encarregarà la Jove Big Band del Taller de Músics. d’aquesta joia musical. La 30a edició del El Taller de Músics és una escola amb festival, que durarà fins al 28 d’agost, un programa d’estudis propis, que coloferirà 15 concerts. (Més informació: labora amb la Universitat Politècnica de www.revistaespigol.com). Catalunya (UPC) amb un diploma de títol Per altra banda, el Patronat Municipal propi i que a través de l’Institut Superior de l’Auditori Pau Casals i la Fundació d’Estudis Musicals Taller de Músics imparPrivada Taller de Músics han signat ara teix estudis oficials de grau superior. _________________________________________________________

El projecte ‘Cantània’ reuneix 250 alumnes del Vendrell en una sola coral L’Escola de Música Tradicional del - Uns 250 alumnes de sisè de primària de Penedès clou la temporada - El dia 13 les escoles del Vendrell van participar el 4 de juny va tenir lloc a la plaça de la Punde juny en un gran espectacle, anomenat taire de l’Arboç l’audició de final de curs Cantània, per cantar tots alhora com una de l’Escola Municipal de Música Tradicisola coral. Per primera vegada, els nens onal del Penedès a l’Arboç. Els alumnes i nenes del Vendrell s’han unit als 20.500 de l’escola van interpretar amb les seves alumnes d’altres escoles d’arreu del país gralles, acordions diatònics, timbals, sacs on també s’organitza aquest esdeveni- de gemecs i flabiols nombroses peces trament. L’organització d’aquest espectacle dicionals catalanes. L’Escola Municipal de es fa a nivell nacional per part de l’Auditori Música Tradicional del Penedès a l’Arboç de Barcelona i ja fa vint anys que se ce- és una de les sis escoles d’aquesta espelebra. Al Vendrell el va organitzar l’Escola cialitat existents a Catalunya i l’única del Penedès. Municipal de Música Pau Casals. _________________________________________________________

3r Concurs de Fotografia - El Club Nàutic de Coma-Ruga ha presentat les bases per a participar en la tercera edició del Concurs de Fotografia, que enguany clou el dia 7 d’agost. Més informació: tel. 977 68 01 20 i www.clubnautic.com. 1r Concurs de videoclips bastoners - La Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya convoca el primer Concurs de videoclips bastoners Balldebastons.rec, que s’organitza amb l’objectiu de promocionar i difondre el fet bastoner a Catalunya, i de combinar una activitat tradicional com el ball de bastons amb les noves tecnologies. Hi ha dues categories: fins a 18 anys, i majors de 18 anys. Hi haurà dos premis finals per a cadascuna de les dues categories: el primer, de 400 euros, i el segon de 200. Cal entregar les obres fins al 30 de setembre . Més informació: http: //www.balldebastons.cat/node/398. Concurs de monòlegs del Vendrell - La Comissió de Festes del Vendrell ha convocat un concurs de monòlegs, la final del qual tindrà lloc dins dels actes de la Festa Major. Les obres es poden lliurar fins al divendres, dia 11 de juny. (Més informació: www.elvendrell.cat)

Exposicions Baix Penedès Mostra antològica de les escultures de l’artista vallenca Josefina Miralles. A la sala Portal del Pardo, EL VENDRELL, fins al 17 de juliol. Exposició col·lectiva de l’Associació d’Artesans i Artistes del Baix Penedès-La Lira Vendrellenca. A la sala d’exposicions de la Lira Vendrellenca, EL VENDRELL, fins al 7 de juliol.

Cloenda de les classes de sardana a les escoles del Vendrell - Els alumnes de quart de primària van tornar a omplir, a principi de juny, la plaça de la sardana del Vendrell amb motiu de la cloenda dels cursets per ensenyar a ballar sardanes que els Dansaires del Penedès han dut a terme a les escoles del municipi. A la ballada van participar-hi 370 alumnes de 7 col·legis vendrellencs, que van omplir la plaça amb 16 rotllanes. ____________________________

Exposició de ceràmiques de Maria Romaní. A la galeria de ceràmica Cami·la Pérez, fins al 3 de juliol. Exposició d’escultures de Josefina Miralles. A la sala Portal del Pardo, EL VENDRELL, fins al 18 de juliol. Exposició col·lectiva: pintura, escultura, ceràmica, joieria i esmalts. A la sala d’Art Anna Barcons, EL VENDRELL, del 26 de juny al 15 de juliol. Exposició d’Isabel Díaz Carbó i Antonio Guillén. Al Restaurant pizzeria L’Arguilaguet, EL VENDRELL, fins al 10 de juliol. Exposició: Espriu-Cusachs: escultura poètica. Aproximació al fons d’art del Museu Deu, amb la presentació de l’escultor Manuel Cusachs. Al Museu Deu, EL VENDRELL, fins al 12 de setembre. Exposició: Espriu-Fenosa: formes i paraules, Fundació Apel·les Fenosa, EL VENDRELL, fins al 31 d’agost. Violència, per què? Una mostra fotogràfica de l’artista Francesca Calaf. Alsserveis territorials del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, TARRAGONA, fins a finals d’agost. L’art du facteur d’orgues. A la Fusteria del Vendrell, EL VENDRELL, fins al 2 de juliol.

Més informació: www.revistaespigol.com

Setmana Musical al Museu Deu amb l’Escola Músics - El Museu Deu organitza els dies 22 i 25 de juny dos concerts gratuïts de grups de l’Escola Músics del Vendrell. El dimarts, dia 22 de juny, a les vuit del vespre, hi actua el conjunt instrumental i l’orquestra, i el dia 25, grups de jazz i la big band de l’escola.

___________________________

El grup de teatre La K-Mama estrenarà nova obra El grup calafellenc La K-Mama estrenarà el pròxim 8 de juliol l’obra L’auditor, escrita pel mateix director Josep Mèlich. El responsable del grup ha dit que “és una mena d’homenatge a l’autor Nicolai Gogol, que en el seu dia va escriure l’obra L’inspector. Aquesta representació es podrà veure els dies 8, 9 i 10 de juliol a les 10 de la nit al teatre municipal de Calafell.

Agenda Baix Penedès L’Elenc Artístic Arbocenc guanya el 36è Concurs de Teatre Amateur de Calella - Membres de l’Elenc Artístic Arbocenc van guanyar, al 36è Concurs de Teatre Amateur Premi Ciutat de Calella, els premis següents: primer premi millor Companyia, millor Direcció i millor Muntatge; segon premi Actor Principal, per a Josep Ribas, i segon premi Actriu Principal, per a Esther Soler. L’Elenc es va presentar al concurs amb l’obra En la fosca arden d’Antonio Buero Vallejo, traducció al català i adaptació d’Ignasi Artès i Magrinyà. Ara, el grup ja ha començat els assaigs de l’obra Bon Nadal Mr. Scrooge, que vol estrenar per les properes festes nadalenques.

23-6: Correfoc St. Joan / LLORENÇ 23-6: Revetlla St. Joan / EL VENDRELL 23-6: Concert St. Joan / EL VENDRELL 23-6: Revetlla de St. Joan / L’ARBOÇ 23-6: Fira Turismar / EL VENDRELL 25-6: Concert / EL VENDRELL 26-6: Festa Major Platja / CALAFELL 26-6: Concert / LLORENÇ 26-6: Música / L’ARBOÇ 27-6: Pedalada BTT / CUNIT 29-6: Tallers de Salut Jove / CUNIT 2-7: Festa Major / BANYERES 3-7: Sopar Solidari Sahara / LLORENÇ

Veure: www.revistaespigol.com


30 L’ESPÍGOL ACTUALITAT ESPORTS

El CE Vendrell recupera la categoria de l’OK Lliga El jove CST Cunit ha aconseguit recentment dos nous títols de manera simultània i al mateix lloc, a Cornellà d’hoquei quinze anys després de perdre-la HOQUEI - El primer equip del Club l’objectiu desitjat. El dijous següent d’Esports Vendrell jugarà la temporada l’alcalde, Benet Jané, va rebre oficialvinent a la màxima categoria de l’hoquei ment els jugadors del primer equip i del patins, l’OK Lliga, categoria que va per- segon sènior, que fa unes setmanes també va aconseguir l’ascens a Primera dre la temporada 94-95. El dia 12 els jugadors vendrellencs Catalana. Ahir dilluns per la tarda va ser havien de superar el Monjos, equip amb presentat el nou entrenador per la temqui no van poder a la primera volta (9-8) porada vinent. Es tracta de Guillem Cai esperar que, o bé el Voltregà perdés bestany, reconegut jugador penedesenc a Vigo, cosa que no va fer, o que el que la última temporada ha defensat els Sant Feliu de Codines no empatés ni colors del Noia. guanyés a Areces, equip asturià que es jugava la permanència i que va acabar golejant els del Sant Feliu. Tot i que van començar rebent un gol, abans del descans es va poder igualar el resultat. Va ser a la segona part quan els jugadors de Xavi Mestres van demostrar la seva superioritat i que tenien ànsies de tornar a l’OK Lliga. No cal dir que en acabar el partit tots els jugadors, entrenador i directius es van abraçar perquè havien aconseguit _________________________________________________________

El cunitenc Eric Robles guanya a Jerez de la Frontera la segona cursa de la Copa Kawasaki Ninja MOTOCICLISME - El pilot cunitenc espera poder repetir l’èxit en la pròxima Eric Robles va guanyar el dia 13 la se- cursa, l’11 de juliol a Alcanyís. A banda d’això, Robles, que també gona prova de la Copa Kawasaki que es va córrer al circuit de Jerez, mentre que corre la Copa Pirelli, es prepara per un altre cunitenc, David Lascorz (germà participar la propera tardor a França en de Joan, que corre el Mundial de Su- una cursa del Mundial de Superestoc sèries. persport) va acabar al tretzè lloc. El somni d’Erik Robles és poder acaRobles, de 18 anys, tenia ganes de fer-ho bé, ja que a causa d’uns proble- bar corrent proves de Moto GP, però mes mecànics no va poder acabar la amb tota probabilitat abans passarà pel primera carrera, el passat mes d’abril Campionat del Món de Superbike. a Montmeló. Robles, que corre amb l’equip Motos J.Elias i que té el suport de Auto Tallers Sport de Cunit, va fer un temps de 29 minuts 28 segons 997 centèsimes, mentre que el segon classificat, Alex Mariñelarena, de Puro Racing, va fer un temps de 29m29s837, realitzant alhora la volta més ràpida. Robles corre amb un Kawasaki 600 de carrer, però preparada, amb la qual _________________________________________________________

El jove pilot calafellenc Àlex Toledo no desentona al Campionat Mini GP 50 cc Gran Premi RACC MOTOCICLISME - Era tota una incògnita saber com respondria Àlex Toledo a la nova moto RACC i a córrer el campionat Mini GP de 50cc Gran Premi RACC, però en només dues curses s’ha demostrat que aquest menut pilot donarà que parlar. Ara fa unes setmanes, Toledo va debutar al circuit d’Alcarràs, acabant tercer de la classificació general i el19 de juny, a Mora d’Ebre, Toledo va acabar cinquè i va batre el rècord de la pista. La pròxima cursa serà a Castelloli l’11 de juliol.

TENNIS - El jove Club Sports Tennis nada, David Rius, Fabio Maggi, Ferran Cunit ha aconseguit recentment dos Nieto i Gustavo Ordóñez, van guanyar nous títols de manera simultània i al els partits corresponents a la final del Campionat de Catalunya per equips de mateix lloc, a Cornellà. Els jugadors cunitencs van haver de Comarques per a jugadors majors de 30 jugar el mateix dia la final del Campio- anys, que els cunitencs van jugar contra nat de Catalunya per equips de comar- el CT Sabadell (4-0). ques 2009-10 absolut masculí i la del Campionat de Catalunya per equips de comarques sèniors majors de 30 anys, dues competicions que per decisió federativa es van haver de jugar alhora a les pistes que la Federació Catalana de Tennis té a Cornellà. Per un cantó, els jugadors cunitencs van jugar contra el CT Lleida la final del Campionat de Catalunya per equips absoluts (3-2). A més, en la mateixa jor_________________________________________________________

Tres equips de futbol base de la UE Tancat pujen a Primera Divisió FUTBOL - Els equips de futbol base de la Unió Esportiva Tancat, el benjamí A, l’aleví A i el cadet, després de fer una bona temporada, i amb els canvis de normativa de la Federació, la temporada vinent jugaran amb els grans equips de la província de Tarragona, ja que han assolit l’ascens a la Primera Divisió, que és la màxima categoria provincial. Segons ha explicat a l’Espígol Digital el president Josep-Lluís Teruel, “tant pels jugadors com pel mateix club, és

tot un orgull tenir tres equips en aquest nivell”. D’altra banda, Teruel ha avançat que el primer equip, l’amateur que juga al grup tercer de la Segona Territorial, ja té nou entrenador per a la pròxima temporada. Es tracta de José Antonio Chacón, que fins ara entrenava el Roda de Berà i que abans havia dirigit el Masllorenç. Més informació amb imatges: www.revistaespigol.com

_________________________________________________________

El Calafell acaba cinquè a la lliga i rep un premi de la Generalitat HOQUEI - El Patí Calafell, que va tancar la lliga empatant amb el Tordera (2-2), finalment ha aconseguit la cinquena posició en el seu retorn a la Primera Divisió Estatal. El seu jugador Dani López, amb 48 gols, ha estat el màxim golejador de la categoria. Pel que fa al futur es confirma que han renovat l’entrenador Salva Rubio, tots els jugadors menys Raventós, és dubte Sergi Ferrer i s’ha fitxat Carles Trilla (Lleida) i puja al primer equip Óscar Aguilar. El dia 18 d’aquest mes, el club va celebrar el sopar de fi de temporada per als equips sèniors i júniors, en el que es van premiar especialment els membres del primer, que el passat mes de febrer van conquerir la Copa Príncipe. A títol individual es va premiar els jugadors Josep Solé i Albert Dalmau (sèniors) com

els més regulars i Ferran Riera (júnior), Óscar Aguilar i Dani López, (sèniors), com els més golejadors. També es van lliurar altres obsequis i, en alguns casos, reproduccions de la Copa Príncipe a altres persones vinculades al club, a l’Ajuntament, a l’alcalde Jordi Sánchez i també al director de l’Espígol i cap d’Esports de Calafell Ràdio, Ferran Rodríguez. A banda d’això, aquests dies s’ha sabut que el Club Patí Calafell, que les pròximes sis temporades continuarà regit per la junta directiva liderada per Josep Maria Guinovart, ha estat guardonat per la Generalitat amb el premi Q de qualitat a la bona trajectòria esportiva i als darrers èxits aconseguits. Aquest guardó també inclou una compensació econòmica.


ESPIGOL JUNY 2010  
ESPIGOL JUNY 2010  

EDICIÓ NUMERO 49 REVISTA L'ESPIGOL