Page 1

Català Educació física English Expressió i comunicació Lengua castellana Matemàtiques Música Naturals Religió Socials Tecnologia Posa’t a prova! Sabies que... Passatemps Solucions


☻ ☻ ☻

☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻

Català pàg 1 Educació física pàg 2 English pàg 3 Expressió i comunicació pàg 4 Lengua castellana pàg 5 Matemàtiques pàg 6 Música pàg 7 Naturals pàg 8 i 9 Religió pàg10 Socials pàg 11, 12, 13 i 14 Tecnologia pàg 15 Posa’t a prova pàg 16 Sabies que... pàg 17 Passatemps pàg 18 i 19 Solucions pàg 20


☻ A català hem

treballat els mots encreuats. Per fer-ho hem agut de definir totes les comparses de la Patum. A continuació hus posarem un exemple: La guita xica: Mula petita amb carecterístiques de drac.

☻També hem treballat les

endivinalles de la Patum, que per anar bé havien de rimar. › Tot seguit un exemple: Verd i vermell sóc i per cap i cua trec foc. ☻També hem treballat una sopa de lletres en que haviem de fer-la nosaltres i posar-hi el nom de les comparses de la Patum.


☻Els Nans Nous: hem aprés gràcies el Jordi, el Josep i el Denis. El ball dels Nans Nous sembla molt fàcil però costa bastant. Els Nans Nous és ban fundar el 1890, amb l’autor de la cançó Joaquím Serra i Farriols. Els passos que ens han remarcat mes han sigut els salts de la cadena, i les passes que havíem de fer i per quin peu teníem que començar.

Física


The first activity We have found the words in the crossword and after We have translated them.

The second activity We have worked the definitions of the “Comparses” de la Patum from the image. They are four “capgrossos” with a tricorner dancing the rhythm of the castanets. What is it?


Hem treballat una mica la part teòrica de la assignatura: Les tècniques i trucs per parlar en públic, les Característiques d’una bona comunicació, Com procedir per parlar en una bona comunicació i escollir les paraules adients per tenir una bona comunicació.

☻També vam treballar la dansa dels Nans Nous que consistia en defensar la seva dansa.


En la actividad uno en la asignatura de castellano hemos explicado las características del cómic que constan de seis partes(Viñetas, Globos, Onomatopeyas…)

En la actividad dos hemos rellenado un cómic que trataba de unos chicos que se fueron a una cafetería luego se vistieron y fueron a la Patum. Luego allí bailaron toda la Patum y se fueron a casa.

En la actividad tres hemos corregido un texto con errores ortográficos y hemos trabajado sus normas ortográficas. Por ejemplo la de la B i la V, la H…


☻A

la part de calculat el nombre matemàtiques vam fer les següents coses: Hem calculat la densitat de població mitjana de la plaça de sant Pere segons el nostre grup.

També hem de fuets utilitzat en els quatre dies de Patum dels grans més els quatre fuets i el nombre de fuets que van petar l’any passat.


A Música hem treballat les notes dels Plens, perquè el dilluns 18 per grups naturals tocarem la cançó amb la flauta i se'ns avaluarà.

També hem treballat les cançons de la Patum i hem agut de respondre algunes preguntes, com per exemple: Quina comparsa només acompanya el so del tabal? També varem treballar les cançons que es tocaven cada dia a la Patum Com per exemple: El Patumaire.


A naturals hem treballat la roba ignífuga. Per fer-ho hem agut de llegir un text i respondre unes preguntes i dibuixar la millor manera de anar a la Patum.

El consistori ha invertit 18000€ en una nova tela ignífuga garantida més resistent que la de l’any passat!


A la segona activitat vam tractar el tema de les urgències mèdiques de la patum. Per fer-ho ens van vindre a fer una xerrada els de la creu roja i després ens van fer preguntes sobre el tema. Les urgències més típiques de la Patum són : Contusions, cremades i fractures.


La vidalba és una liana. Pot arribar a fer fins a 10 metres de llarg i es molt comuna als Països catalans, sobretot Berga. Es molt coneguda ja que té les flors blanques (floreix a l’estiu) i els seus fruits recorden a aranyes. També l’anomenen herba dels captaires ja que els captaires es fregaven amb ella i els provocava llagues, i així aconseguien més propina quan demanaven caritat.

A Berga la Vidalba s’utilitza, com ja sabeu tots, per vestir als Plens perquè no es cremin. Utilitzen aquesta planta ja que es molt humida i no té cap possibilitat de cremar-se, el contrari, protegeix al ple del foc dels fuets.


A religió hem treballat un text que parlava sobre els orígens religiosos que té la patum i després hem omplert uns buits sobre el text que ens vam llegir. La activitat 2 havies de relacionar la seva foto amb la explicació mes coherent.

A la activitat 3 vam haver de encerclar els personatges que hi havien escrits al costat en una foto. Activitat 4 vam haver de endevinar a traves de uns calendaris que hi havia impresos quin dia seria la patum l’any vinent.


A socials hem treballat l’escut de Berga, la història de les comparses de la Patum i la visió folklòrica de la Patum.


L’escut de Berga té set parts ben diferenciades unes estan formades per quarts minvants que simbolitzen: claror, la victòria dels cristians i diferenciar-se dels musulmans, les altres estan formades per línees unes vermelles i les altres grogues. L’escut de Berga té una corona ducal. La foto de l’escut de Berga es aquesta:


Mitjançant la informació de la pàgina web de la Patum, vam respondre les preguntes sobre les comparses de la Patum i vam aprendre moltes més coses que no sabíem sobre les comparses. Aquesta es la guita xica


Hem agut de llegir un text sobre la visió folklòrica de la Patum i després hem respòs unes preguntes sobre la Patum i la visió folklòrica.


â˜ť

Hem fet una revista a la pagina web Issu. Ens han donat uns passos a seguir, com per exemple: En la revista ha d'aparèixer un sumari.


☻A

continuació veurem la partitura dels plens.


La capital berguedana disposa d’una aplicació gratuïta per a Iphone i Android que permet tenir Berga a l’abast d’un clic de manera fàcil i ràpida. Aquesta és una de les principals característiques de la nova aplicació “La Patum i Berga”, que ofereix a la ciutadania un ampli ventall d’opcions relacionades amb la ciutat i que s'ofereix en català, castellà i anglès.

L'any 1983 la Patum va ser declarada per la Generalitat de Catalunya festa tradicional d'Interès Nacional i el 25 de Novembre de 2005 fou declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i inmeterial de la Humanitat per la UNESCO i, per aquest motiu és elegida permanent en Patrimoni cultural immaterial d'Espanya IBOCC


1

2

3

4

5

1

A

L

I

G

A

2

N

G

N

A

3

G

U

I

T

4

E

I

U

5

L

T

R

6

T

A

C

7

A

G

S

8

B

R

I

9

A

O

C

10

L

S

M

A

11

S

V

12

A

A

13

P

14

7

8

9

10

11

N

S

V

E

L

L

S

A

X

I

C

A

C

E

S

E

N

S

G

A

N

T

S

N

O

U

S

L

15

G

16 17

L

6

E T

N

A

N

S


Us posarem a prova! Aveure si trobeu alguna d’aquestes paraules: Angelet, Nans nous i Gegants.

G

H

Q

V

F

T

N

A

N

S

V

E

L

L

S

U

G

A

R

R

U

A

A

D

F

G

H

K

N

M

I

V

Z

I

E

R

Z

O

L

R

U

A

S

D

G

T

I

W

B

G

C

S

V

B

R

F

R

V

X

U

A

Z

S

U

I

S

K

E

T

V

N

I

O

D

S

X

A

X

T

R

I

N

S

F

R

T

O

U

I

A

I

B

E

F

T

C

A

W

R

T

U

I

L

I

N

C

Y

C

E

Y

A

N

G

E

L

E

T

H

K

T

A

H

D

R

U

V

S

E

A

N

Ç

S

R

S

M

V

B

F

J

P

A

N

G

X

K

F

A

V

S

I

R

E

F

B

I

L

O

A

G

O

H

G

Z

R

Q

A

F

E

D

J

L

U

N

V

L

N

Y

R

O

U

A

V

J

G

O

E

S

T

X

P

I

N

P

M

E

F

H

B

Z

N

T

N

S

C

B

N

O

L

T

L

V

N

S

R

A

S

S

O

R

G

A

T

I

U

G


☻ Endivinalla

☻Pregunta (Música): Quina comparsa només acompanya el so del tabal? (Les maces i les guites)

(Català): Verd i vermell sóc i per cap i cua trec foc. (Ple) ☻English: They are four

“capgrossos” with a tricorner dancing the rythm of castanets (The old dwarfs)


Curs: 1er ESO ☻ Grup

4: ☻ Queralt Cunill ☻ Adrià Espelt ☻ Dani Martin ☻ Cristian Moya ☻ Arianna Salvans ☻ Oriol Sosa

Patuum! Credit acabat!  

credit de sintesi de la patum grup 4