Editie 38. September, oktober, november 2021

Page 1

Editie 38, september / oktober / november 2021

LIFE

ESPECIAL Nederlandstalig magazine over het leven in Spanje

geheime plekjes

Het onbekende Granada Update inzamelactie computers tweede leven bij schoolgaande jeugd

Blij van kunst

Wijnen uit Murcia

Brood op de plank Goede business met testen


t a i l o r - m a d e

l i v i n g

www.nalipemi.com | info@nalipemi.com | +34 619 34 20 43

Costa del Sol

-

French Riviera

-

Geneva

-

Oman

-

Dubai


COLOFON

EDITORIAL

ESPECIAL LIFE TEAM Eva Meenhorst Joyce van Ombergen-Jong Kaspar Huijsman Marcel Boers Maybritte van Blijderveen Nazli van den Kieboom Ronald Dorlas Sander Klomp Susanna Verboon

PUBLISHERS Marjan Schut (commercial director) sales@especial-life.com +34 680 674 188 Maria Kupers (creative director) maria@especial-life.com ADVERTENTIES sales@especial-life.com

“Tis weer voorbij die mooie zomer, die zomer die begon zowat in mei…” Die zomer begint in Spanje altijd in mei en is in september nog niet echt voorbij maar toch, er hangt verandering in de lucht. Dat voel je vooral op het platteland en in de natuurgebieden. De ochtenden zijn frisser en hier en daar schitteren dauwdruppels in de zon. De natuur maakt zich op voor een periode van rust en herstel. We nodigen je uit op stap te gaan en te genieten van al het prachtigs en lekkers dat Andalusië biedt. Ga cultuur snuiven in één van de galerieën die onze nieuwe kunstredacteur en kunstenares Eva Meenhorst bezocht. Kies eens een ander soort brood bij de échte bakker, gemaakt van meel uit de regio. Ronald Dorlas ging even de grenzen van de deelstaat over om de wijnen daar te proeven. Voor binnenlandse reizen heb je geen PCR-test nodig maar hoe ging het eigenlijk met dat testen deze zomer? We gingen op bezoek bij een Nederlands testbedrijf aan de Costa voor wat achtergrondinformatie. Een bezoekje aan Granada staat bij veel mensen op het wensenlijstje, en dan vooral om het Alhambra te bewonderen. Maar Granada heeft veel meer te bieden. We doken in de geschiedenis op zoek naar de wat onbekendere verhalen en bezochten de bijbehorende plaatsen in de stad. We hebben dus weer veel afwisselende verhalen verzameld, maar we verzamelen ook nog wat anders: computers, laptops en tablets. Ondertussen hebben enkele tientallen bedrijven en particulieren hun oude apparaat ingeleverd en worden ze nu klaargemaakt voor hergebruik. In oktober zullen ze via het Rode Kruis in Málaga worden overhandigd aan schoolkinderen in de hele provincie. Vergeet dus niet ook jouw laptop, computer of tablet nog even in te leveren!

ESpecial Life is een tweemaandelijks GRATIS magazine dat ook online gepubliceerd wordt: especial-life.com Heeft u vragen, suggesties of tips? Mail ons! info@especial-life.com Free bi-monthly Dutch magazine. Also published online: especial-life.com. If you have any questions or suggestions, mail us! info@especial-life.com Alle rechten voorbehouden ©2014-2021 Foto cover: Gastenverblijf Alhambra Maria Kupers

Marjan & Maria ES Life 3


DECOR

Cathelijne de Vilder: interior designer bij Acoola Decor

Showroom: Carril de Picaza 30, San Pedro (Marbella) www.acoola.eu | info@acoola.eu | +34 951 569 655

HANGLAMPEN Hanglampen, ze kunnen niet ontbreken in je interieur, je vindt ze terug in iedere woning, in diverse kleuren, maten en stijlen! Bekijk de verschillende mogelijkheden, niet alleen voor boven de eettafel, maar ook voor in het gastentoilet, de badkamer of naast het bed, dé woontrend van het moment! Hiernaast lees je onze 5 redenen waarom je kiest voor hanglampen!

Functionaliteit In één klap wordt een groot oppervlak belicht. Sfeer Hanglampen voegen een sprankel toe aan je interieur. Diversiteit Voor elke stijl is er een oplossing. Je woning is zo perfect afgewerkt met de juiste verlichting. Duurzaamheid Deze lampen zijn ook verkrijgbaar met LED. Ruimte besparend Het nachtkastje blijft zo vrij!


INHOUD

LIFESTYLE, GASTRONOMIE & INTERVIEWS 16 ESpecial inzamelactie 20 Brood, daar zit wat in! 32 Gat in de markt testen 38 Mediterrane wijnen uit Murcia NIEUWS & COLUMNS

06

35 Man met hobby 37 Autorijden met de hond 47 Bekende Malagueños 51 Business Buzz 53 Inflatie

38

32 ACTIVITEITEN, NATUUR & CULTUUR 06 Geheim Granada 26 Blij met kunst 49 Wandelschoenen aan!

PRAKTISCH 63 Culturele agenda 65 Overzicht Nederlandstalige ondernemers en hulpverleners

ES Life 5


De geheime van Granada

Granada, stad van het majestueuze Alhambra, de smalle straatjes van Albaicín, de indrukwekkende kathedraal en het gezellige uitgaansleven. Een stad vol geschiedenis en dus ook vol mooie verhalen. We gingen op zoek naar de geheimen van Granada en ontdekten juweeltjes. Tekst & foto’s: Maria Kupers In samenwerking met César Requesens van Granada Secreta


en


Van nederzetting tot stad

Granada was eeuwenlang niet groter dan wat nu de wijk Albaicín is. Nadat de troepen van Muhammad Ibn al Ahmar in 1238 de stad innamen werd aan de andere kant van de rivier Darro het Alhambra gebouwd. Binnen de stadsmuren was ook ruimte voor een nieuwe woonwijk: Realejo. Granada was de laatste plaats die in de vijftiende eeuw door de Christenen op de Arabieren veroverd werd. Het was dan ook een toevluchtsoord voor Arabieren uit heel Andalusië. In 1491 tekende koning Boabdil de overgave van de stad, onder voorwaarde dat er geen bloed vergoten zou worden en alle 110.00 inwoners er vreedzaam konden blijven wonen. Die belofte is in principe nagekomen, ware het niet dat het leven er voor de moslims er niet makkelijker op werd. Velen van hen verlieten alsnog de stad of lieten zich als Christen dopen en kregen daardoor de naam ‘moriscos’. En eigenlijk is juist die verplichte bekering de reden geweest voor de groei van de stad.

Wereldschokkende vondst

In 1588 werden net buiten de stadsmuren, in oude kalkovens, resten van botten en loden plaatjes met Arabische teksten gevonden. De botten zouden van San Cecilio zijn, nu de beschermheilige van de stad. De teksten, de ‘libros plumbeos’, werden naar het hof van koning Felipe II gestuurd zodat de officiële vertaler, Alonso del Castillo, ze kon ontcijferen. En toen dat gebeurd was, schudde de geloofswereld op zijn grondvesten. De teksten waren een mix van wat er in de bijbel en de koran staat geschreven. En ze waren ook nog geschreven in het Arabisch dat in de eerste eeuw na Christus werd gesproken.

ES Life 8

De enige conclusie die men kon trekken was dat er dus helemaal niet zo veel verschil was tussen het Christendom en de Islam. Oorlog en haat vanwege religie waren dus overbodig. Gezien de implicaties die deze vondst zou hebben, vroeg de koning zijn vertaler om officiële bevestiging van de authenticiteit van de ‘libros plumbeos’.Alonso del Castillo gaf deze bevestiging en dat maakte Granada een bestemming voor pelgrims. In de grotten werden kapelletjes gemaakt en duizenden gelovigen kwamen deze nieuwe heilige plaats bezoeken. In 1609 bouwde men op dezelfde plaats een abdij. De weg vanaf daar naar de stad liep door een gebied met veel grotten: Sacromonte. De enige plek waar in die tijd zigeuners mochten wonen en tot vandaag de dag nog steeds de zigeunerwijk van Granada.

Listig bedrog

In 1682 kwam men erachter dat de loden schijfjes niet zo oud waren als men dacht. Het bleek dat Alonso del Castillo en zijn collega Alvaro de Luna ze zelf geschreven hadden. Beiden waren bekeerde moslims en hadden er belang bij dat geloofsdiscriminatie werd uitgebannen. Het Vaticaan eiste de ‘libros plumbeos’ op en sloot ze achter slot en grendel. Pas in 2001 werden ze door kardinaal Rätzinger teruggegeven aan de stad. In 1974 werd de abdij gesloten en pas begin deze eeuw opnieuw geopend. Een groot deel is inmiddels gerestaureerd en ingericht als museum. Behalve dat je daar de grotten waar de ‘libros plumbeos’ en de botten werden gevonden kunt bezoeken, kun je er een heuse Goya bewonderen.


De ‘libros plumbeos’

Ingang naar de cuevas santos

De verklaring dat Maria daadwerkelijk maagd was

Onbekend bij veel kunstliefhebbers: de Goya in de Abadia de Sacromonte

Beeldentuin op de binnenplaats

ES Life 9


ES Life 10


Magische klanken

Volgens de inwoners van Granada is de wijk Sacromonte, samen met de wijk Triana in Sevilla, de bakermat van de flamenco. In Sacromonte woonden zigeuners maar later ook ‘moriscos’, de culturen vermengden en dat gebeurde ook met de muziek. De Peña de la Platería staat bekend als een vereniging van mensen die uitermate zuiver van leer zijn, de beroemde zanger Camarón de la Isla durfde in eerste instantie niet voor hen op te treden. Liefhebbers van pure flamenco kunnen op donderdagavond met een beetje geluk een plaatsje bemachtigen bij een optreden bij de Peña. Mensen die liever een wat luchtiger versie van de flamenco willen horen kunnen bij Venta del Gallo of de Cueva Maria la Canastera terecht, die zijn ook niet overdreven toeristisch.

Landbouw in woonwijk

Albaicín is een wijk die bekend staat om haar naar jasmijn geurende straten, de teterías en statige stadspaleizen. Achter de muren van sommige van die huizen ligt een geheim verborgen. De zogenaamde ‘carmenes’ (carm is Arabisch voor wijngaard) zijn huizen die in een bepaalde stijl gebouwd zijn en met een groot stuk grond waar vroeger groente en fruit werd verbouwd. Behalve dat er een grote moestuin was, hadden de huizen ook een uitkijkpost op het hoogstgelegen punt zodat men kon zien wat er buiten de muren gebeurde. Vandaag de dag staan er nog wel fruitbomen in de ‘carmenes’ maar de rest van de grond wordt gebruikt als tuin, een kleine oase midden in de stad.

Tapas in El Realejo

De wijk Realejo werd in eerste instantie door de Joden bewoond, totdat ook zij werden weggejaagd door de Christenen. Vandaag de dag is het een wijk waar vooral veel expats, studenten en kunstenaars wonen. Hetgeen betekent dat er hier en daar al wat opgeknapt wordt, investeerders en speculanten ruiken hun kans. Vlak naast het plein Campo del Principe zijn veel bars en restaurants te vinden waar heel jong en hip Granada zich rond het middaguur en tot laat in de nacht verzamelt om van een verfrissend biertje met allerlei soorten tapas te genieten.

Hemelse pracht

En als je dan toch in Realejo bent is een bezoek aan de kerk Santo Domingo een absolute must. Vanuit de kerk heb je namelijk zicht op de Virgen del Rosario die boven in de kerk achter een glazen wand staat. Op de muren om de glanzen wand heen is een waar meesterwerk met honderden engelen aangebracht. En als je die pracht op je hebt laten inwerken is de volgende stap die naar het pand aan de andere kant van de straat. Daar ligt namelijk de Camarin de Nuestra Señora del Rosario Coronada, Virgen del Lepanto. De camarin is een speciale kamer voor het beeld van de maagd, in de achttiende eeuw gebouwd door de leden van het broederschap. Ook hier is weer een goed verhaal te vinden. Het beeld van de maagd stond altijd in de kerk zelf maar de devote gelovigen vonden die plek eigenlijk niet goed genoeg. De maagd is namelijk een vertegenwoordiger uit de hemel en zou daarom in een nóg waardiger omgeving dan de kerk moeten vertoeven. Daarom werd het pand aan de andere kant van de straat gekocht en werd er een brug naar de kerk aangelegd. Er werden drie ruimtes gemaakt, waarvan één met de glazen wand naar de kerk zodat de kerkgangers naar boven moesten kijken om haar te zien. Kosten noch moeite werden gespaard voor deze hemelse kamers. Alle drie de kamers zijn zo vol prachtige details dat je er dagen kunt doorbrengen en nog steeds nieuwe dingen zult ontdekken. Hoewel elke millimeter beschilderd is krijg je toch niet het gevoel dat het op een vervelende manier overweldigend is. Het enige dat je kunt doen is je verwonderen over de genialiteit van dit alles. De ruimte waar de maagd zelf staat is op briljante wijze ingericht zodat al het licht weerspiegeld wordt zonder dat er gebruik is gemaakt van spiegels. Een paar meter achter de ruimte is een groot raam gemaakt zodat het zonlicht vanachter schijnt en het vanuit de kerk lijkt alsof ze op de stralen van het licht zweeft. Woorden en foto’s doen het gevoel dat je hier krijgt geen recht.

ES Life 11


Het gastenverblijf van het Alhambra

De moeder van de Moorse koning Boabdil wilde niet altijd in het koninklijk paleis verblijven en had daarom de beschikking over een buitenverblijf in wat nu de wijk Realejo is. Ze kon daar haar gasten ontvangen en uitkijken over de akkers van het platteland rondom de stad. Zij was echter niet de enige die gebruik maakte van het buitenpaleis, ook geheime bezoekers van het Alhambra werden hier ontvangen. Koningin Isabella de Castilla vond het zo mooi dat ze het van Koningin Fátima kocht toen de overgave van Granada werd getekend. Daarna werd het overdragen aan de Orde van Santo Domingo en die maakten er een klooster van. Je kunt het Cuarto Real de Santo Domingo bezoeken en er de resten van de ontvangstkamer zien, met de originele tegels en houtsnijwerken. Verdere opgravingen laten de resten van verblijven zien en onlangs zijn ook ondergrondse gangen gevonden. Hoewel er nog geen officieel bewijs is, lijkt het erop dat deze deel uitmaakten van een geheim gangenstelsel dat naar het Alhambra leidde.

Het goud blinkt niet meer

Vanaf een groot deel van de stad heb je een prachtig zicht op de Sierra Nevada, favoriet skien wandelgebied van de Spanjaarden. De weg ernaartoe verbergt nog een ander geheim van Granada. Uit de bergen die achter de wijk Lancha del Genil liggen, zijn enorme happen verdwenen en dat komt hier niet omdat er marmer wordt afgegraven. De Romeinen hebben hier in hun zoektocht naar goud hele stukken van de berg weg laten spoelen. Goud kun je namelijk niet zoals steenkool gewoon loshakken, het zit tussen de stenen en het zand verborgen. Daarom hadden ze een ingenieus systeem bedacht. In de bergwanden werden gaten geboord en via een aquaduct werden er daarna grote hoeveelheden water aangevoerd. De grond werd daardoor zo poreus dat ze naar beneden stortte. Aan het einde van die modderstroom werden grote zeven geplaatst waardoor het goud opgevangen kon worden.

ES Life 12

De mijnen zijn daarna lange tijd niet meer gebruikt, totdat de Fransen weer een nieuwe poging deden. Ze gebruikten hetzelfde systeem als de Romeinen maar mochten van de akkerbouwers in de omgeving niet meer het water van de rivier Darro gebruiken. Er werden speciale kanalen vanaf de Sierra Nevada aangelegd en zo wisten ze ook nog wat goud uit de grond te halen. Tot op heden is dit verhaal nog maar bij weinig mensen bekend, de mijnen zijn verlaten en overwoekerd en behalve een straatnaam wijst niets meer op dit verleden.

Heden en verleden

Granada is wereldwijd bekend om haar geschiedenis, als je door de stad loopt voel je het rijke verleden aan alle kanten. Maar het is ook een stad die aan de toekomst bouwt. Duizenden jongeren studeren hier aan één van de vele faculteiten. Aan de rand van de stad is in de afgelopen jaren een groot technologisch park gebouwd waar diverse internationale medische bedrijven zitten. Veel van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie en medische wetenschap komen uit Granada vanwege de samenwerking tussen deze bedrijven en de universiteit. Door de aanleg van de nieuwe snelweg zit je binnen een half uur in Motril aan de kust en de bergen zijn dichtbij. Dat maakt de stad ook steeds aantrekkelijker voor toeristen en buitenlandse residenten. Ondanks alle moderne ontwikkelingen maken de tastbare en minder tastbare herinneringen aan het verleden nog steeds deel uit van deze stad. En zolang iemand de geheimen deelt, zal ook het onbekendere verleden nooit in de vergetelheid raken.


Meer informatie Rondleiding www.granadasecreta.es Wij kregen een persoonlijke rondleiding om de diverse geheimen van Granada te leren kennen. Het team van César Requesens organiseert elke week allerlei rondleidingen langs de onbekende plekken van de stad. Abadía de Sacromonte https://sacromonteabbey.com/ De abdij ligt net iets buiten de stad, voorbij de universiteitswijk La Cartuja. Vanaf het centrum doe je er te voet ruim een half uur over, met de auto kun je het beste via de rondweg naar de abdij rijden. Toegangsprijs: 5 euro. Camarín de la Virgen del Rosario http://archicofradiarosariocoronada.blogspot.com/ In de wijk Realejo, de ingang van de Camarín ligt direct naast de brug naar de kerk. Je hoeft geen entree te betalen maar een kleine donatie wordt wel verwacht. Cuarto Real de Santo Domingo https://entradas.albaicin-granada.com/ Je kunt ter plekke een toegangskaartje kopen voor 2 euro of online reserveren.


Uw advocaat en uw accountant werken samen voor u Uw zaken zijn in goede handen bij Marbella’s meest gerenommeerde advocaten, accountants

en belastingadviseurs. Om uw juridische en belastingzaken nog begrijpelijker voor u te maken, spreken we meerdere talen, waaronder Spaans, Nederlands, Engels, Duits en Frans.

• Gerechtelijke en buitengerechtelijke civiele zaken • Koop en verkoop van onroerend goed • Belastingadvies en accountantsdiensten • Corporate law, handelsmaatschappijen

• Erfrecht: testamenten en successie • Handelsmerken en patenten • Strafrechtzaken • Afwikkeling faillissementen • Algemeen fiscaal en juridisch advies

C/RAMÓN GÓMEZ DE LA SERNA 23, LOCAL 7 • 29602 MARBELLA

96

TEL: +34 952 775 521 • email: info@welex.es • www.welex.es ESPANJE!Help schoolgaande jeugd met jouw oude laptop, computer of tablet ESpecial inzamelactie - update Vlak voor de zomer ging de inzamelingsactie voor Spaanse schoolkinderen van start. Oude computers, laptops en tablets worden volledig leeggehaald en opnieuw geïnstalleerd zodat ze een tweede leven krijgen bij kinderen die ze nodig hebben voor hun huiswerk. Inmiddels zijn er tientallen apparaten ingeleverd en zijn de medewerkers van Mobile Service Point en Electron Box druk bezig ze klaar te maken voor hergebruik. Je kunt nog tot eind september je oude computer bij hen inleveren. Vooral in het afgelopen anderhalf jaar hebben we vaak in het nieuws gezien dat veel gezinnen het moeilijk hebben nu veel meer dan ooit alles online gebeurt. Ze hebben geen of één computer die door iedereen gebruikt moet worden of zelfs geen internetverbinding. Residencia Estates, Mobile Service Point, Electron Box en ESpecial Life besloten de handen ineen te slaan en een inzamelingsactie op te zetten.

Recycling op z’n best

De teams van Ratham Girdhari van Mobile Service Point in Marbella en David Maltby van PC Doctors/Electron Box in Fuengirola zijn inmiddels druk bezig met het wissen van alle oude gegevens en installeren van nieuwe software op de computers, laptops en tablets. Ze zijn enthousiast over deze actie, niet alleen omdat de kinderen geholpen worden maar ook omdat dit een uitstekende manier van recyclen is. Ze doen dan ook belangeloos mee.

Samenwerking met Cruz Roja

De tweedehands computers worden in oktober via de provinciale afdeling van het Spaanse Rode Kruis uitgedeeld aan de kinderen uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben.

ES Life 16


Inleverpunten 1. Mobile Service Point, Elviria - Marbella www.mobileservicepoint.es 2. PC Doctors, Fuengirola www. electronbox.net 3. Residencia Estates, Elviria - Marbella. www.residenciaestates.com 4. De Tropen, Vélez-Málaga. www.detropen.es (adressen op hun site of in de advertentie elders in magazine) Uiterste inleverdatum 30 september 2021 Overhandiging laptops, computers en tablets via Cruz Roja 1. Voor aanvang schooljaar de eerste lading 2. Eind oktober de laatste lading Wat kun je inleveren? • Computers, laptops en tablets van elk merk en met besturingssysteem IOS van na 2007 of Windows 7 en hoger. • Computerschermen • Toetsenborden en muis Wat kun je nog meer doen? Heb je een computer maar geen werkend toetsenbord en muis om in te leveren? Met een donatie van 10 euro maken we de set voor de kinderen compleet.

DOCTORS @electronbo

www.especial-life.com/kidsdigitaal/

ES Life 17


13.000 m² SHOWROOM & alles op voorraad

UW SPECIALIST IN BUITENMEUBILAIR Kom langs en bekijk de nieuwe collectie!

U vindt ons hier: Autovía del Mediterráneo A7 Exit 272 Vélez - Málaga Onze ingang bevindt zich achter tankstation Repsol. Gratis parkeren.

Openingstijden: Maandag - Zaterdag: 9:00 - 20:00 uur Zondag: gesloten

WWW.DETROPEN.ES INFO@DETROPEN.ES

(+34) 642 651 074 (+34) 678 30 7706


ONTDEK MÉÉR VAN SPANJE EN PORTUGAL

REAL ESTATE INVESTMENTS INSURANCES +34 639 67 18 93

admin@vancamp.es

ACTIE: GRATIS 2 FIETSEN MEE!

Vraag ons ! Wij spreken uw taal.

T.W.V. 100 EURO Wakker worden aan een azuurblauw meer, herten spotten in een national park, lokale specialiteiten ontdekken, snorkelen bij verlaten stranden, bodega´s bezoeken, wandelen, fietsen... het kan allemaal vanuit een comfortabele en veilige camper met Nederlandse uitleg en service. Boek direct en neem naast onze lijst met tips ook twee gratis fietsen mee! Actiecode: SCEL2020

WWW.IBEROCAMPER.COM | +34 609 120 233

Vanessa Van Camp www.spainvancamp.com


daar zit wat in!

BROOD OP DE PLANK


Brood is een van de basiselementen van het Mediterraan dieet. Hoewel er de laatste jaren massaal de toevlucht is genomen tot het geïndustrialiseerde brood, zijn er nog steeds veel ambachtelijke bakkerijen die door de jaren heen hun receptuur nauwelijks aangepast hebben. Van de mollete uit Antequera tot de pan cateto, of broden met minder bekende granen zoals haver of spelt. Tekst: Susanna Verboon. Foto’s: Mau Mu, Mike Kennealy

Vroeger, en soms nog wel, hoorden we wel eens toeristen klagen over de geringe diversiteit aan brood in Spanje, het is namelijk overwegend wit. Natuurlijk, de Noordeuropeanen eten graag een bruine boterham, we moeten tenslotte ook letten op de hoeveelheid vezels die we binnenkrijgen. Gelukkig zijn er meer en meer ambachtelijke bakkerijen waar meer dan alleen witbrood is te vinden. Ook de Spanjaarden worden zich steeds meer bewust van gezonde keuzes en daar voldoet het witbrood ook niet meer alleen.

Broodmuseum en molen

Waar vinden we goed brood en hoe wordt het ambachtelijk gemaakt? We gaan op onderzoek uit in de provincie. In Alhaurín el Grande zit boven de bakkerij García een broodmuseum. De familie García heeft het opgezet als hommage aan het brood en de historie daarvan. In het kleine maar uitgebreide museum is de ontwikkeling van het brood door de eeuwen heen te zien. Ook staan er antieke werktuigen die werden gebruikt om het graan te oogsten en te verwerken. Hoogtepunt is de Arabische meelmolen, die de familie García met trots laat zien. Deze bakkerij was een van de eersten in de provincie Málaga met brood zonder gluten.

Molen

In de achttiende eeuw waren er in Coín vijftien graanmolens te vinden. Deze rijkdom aan molens was vooral te danken aan het vele water dat Coín rijk was. De twee hoofdrivieren waren de Nacimiento en de Pereila.

Veel zijstromen en kleinere riviertjes zijn inmiddels verdwenen, alsook de graanmolens, maar in het oude centrum staat nog steeds een antieke (en werkende) graanmolen. De molen, die sinds 1870 bijna onophoudelijk graan maalt, is te vinden in de gelijknamige straat El Molina. We spreken met Bartelomé Mendez, vierde generatie van molenaars. Hij verzekert ons als eerste, met veel trots, dat het enige dat in al die jaren aan de molen is veranderd, een elektrisch systeem is. Het oude systeem was hydraulisch, maar om water te besparen is dit systeem nu vervangen. We zien de molenstenen draaien en vragen hem ernaar. Bartelomé: “de molen maalt met molenstenen van silex, een hard gesteente uit Frankrijk. Deze molenstenen malen de tarwemeelkiemen niet kapot, in tegenstelling tot de fabrieken, waar het meel wordt gemalen bij hoge temperaturen. Daar worden weer additieven toegevoegd om de afwezigheid van tarwemeelkiemen te compenseren. Door de silex molenstenen is het meel dat wij produceren veel robuuster, grover en compacter. Ook krijgt het meel een kleuraccent van de mineralen van de molenstenen. Dit kleuraccent is iets wat de bakkers erg graag willen voor het brood, het geeft net een beetje kleur. We malen zonder toevoegingen en juist doordat er op kleine schaal wordt gemalen, is het resultaat een heel puur meel met een hoge voedingswaarde. Maar aan de andere kant produceert een moderne fabriek in een minuut een hoeveelheid meel wat ons een dag kost.”

ES Life 21


In de Andalusische keuken is brood te vinden als belangrijkste onderdeel van het ontbijt tot en met de avondmaaltijd. Een kort overzicht van gerechten waarvoor brood gebruikt wordt.

Tostas

geroosterde boterham of stuk brood met alleen olijfolie en eventueel tomaat als ontbijt

Broodkruim

verwerkt in lokale ‘broodsoepen’, gazpachos, salmorejos, porras. In deze verschillende koude tomatensoepen wordt het brood gebruikt voor de smaak, binding en meer smeuigheid

Migas

een typisch Andalusische schotel van gebakken broodkruimels in olijfolie met stukken chorizo

Torrijas

vooral tijdens de Semana Santa of heilige week voor Pasen vind je in bijna alle bakkerijen deze zoete gebakken broodstukjes. Wij zouden het wentelteefjes noemen.


Bartelomé vervolgt: “Ik denk dat we daarom klanten uit het hele land hebben. Zij zijn op zoek naar een exclusief meel om een traditioneel brood van te kunnen bakken. Ze hebben er meer geld voor over. Wij werken zoveel mogelijk samen met lokale boeren om de beste kwaliteit granen te kunnen gebruiken. Ook malen we voor een groot deel ecologisch meel, waarvoor we strenge kwaliteitscontroles uitvoeren.”

Veertig verschillende soorten

Er liggen zakken met meel opgestapeld, gereed voor transport. Bartelomé ziet ons kijken en gaat enthousiast verder: “We malen hier zo’n veertig verschillende soorten meel, van zijdezacht wit meel, tot ambachtelijk, robuust meel afkomstig van allerlei verschillende graansoorten. Het volkoren meel gaat direct na het malen de zak in. Dat is wat je echt volkorenmeel kunt noemen,” benadrukt Bartolomé. “Het is een resultaat van traditie en innovatie: mijn vader was een pionier op het gebied van het verkrijgen van het beste volkorenmeel en samen met bakkers uit de regio ontwikkelden ze een volkorenmeel van hoge kwaliteit. We innoveren door, zoals we nu het ecologische tritordeum malen. Dit volkorengraan, een kruising van Durum tarwe (Triticum durum) en een wilde gerst (Hordeum chilense) is een betrekkelijk nieuw volkorengraan. Tritordeum heeft bijzondere eigenschappen: het is goed verteerbaar, zodat het ook een beter alternatief is voor mensen met een glutenintolerantie. Het graan heeft meer proteïnes en vezels. Wij zijn de enigen in heel Andalusië die dit bijzondere graan distribueren,” besluit Bartolomé.

De meest bekende broden uit Malaga

In de ambachtelijke bakkerijen in de provincie Málaga zijn tegenwoordig veel verschillende broden te vinden. Sommigen van deze ambachtelijke bakkerijen bakken hun broden zelfs nog in houtgestookte ovens. De barra, is het meest geliefde stadsbrood (dit stokbrood heeft veel gelijkenis met de Franse baquette). Andere kleine wittebroodjes uit de bakkerij: Pina (wit brood in de vorm van een ananas), pitufo, bollo, vienna, etc.

De mollete is onmisbaar voor het Andalusische ontbijt. Het is een wit, rond broodje met een krokante korst en een zachte en sponzige structuur vanbinnen. De mollete wordt meestal licht geroosterd gegeten. De oorsprong van de mollete ligt in Antequera, ten noorden van Málaga. Dan is er nog pan cateto, dit is het brood dat is terug te vinden in bijna alle bakkerijen. Dit brood komt traditioneel uit het gebied van de Guadalhorce vallei, tussen de dorpen Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Almogía, Álora, Valle de Abdalajís, Cártama en Pizarra. Het brood is vaak rond van vorm, met een krokante korst. Dit ‘dorpsbrood’ koop je in kilo of halve kilo varianten en staat erom bekend dat het lang vers blijft in een stoffen zak. Het brood werd vooral gegeten door de landarbeiders, die de velden bewerkten en olijven moesten plukken. Dit brood wordt gemaakt van het traditionele bruine meel. Het ideale aan dit brood is dat het ook, nadat het wat droger en harder is geworden, gebruikt kan worden in koude soepen (zoals gazpachos) of migas (broodkruim schotel met chorizo) of andere broodsoepen.

brood voor de rijken Duurste brood ter wereld

Het duurste brood ter wereld komt uit Algatocín, een dorpje met 814 inwoners in de Serranía de Ronda. In de bakkerij Pan Piña van eigenaar Juan Manuel Morena wordt een brood van 400 gram verkocht voor 1.480 euro. Dit bijzondere brood bevat rotszout, een mix van ecologische meelsoorten (zoals quinoa, chia, haver), gedroogde tomaat, geroosterde mout en hard water uit de Sierra de Agatocín. Maar de exclusiviteit komt vooral door de goud- en zilvervlokken die aan het brood zijn toegevoegd. De klanten komen niet geheel onverwacht niet uit het dorp zelf, maar het brood gaat op bestelling naar de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en de Verenigde Staten. Dit is wel een brood waarvan je met recht kunt zeggen: daar zit wat in!

ES Life 23


UW PARTNER IN SCHOON EN BETER LEVEN. OOK IN SPANJE!

FILTER CHLOOR UIT WATER

SLA ZONNEENERGIE OP IN THUISACCU’S

LEEF GEZOND FILTER UW WATER

BESPAAR ELEKTRICITEITSKOSTEN EN SPAAR HET MILIEU

Uit onderzoek blijkt dat chloor in leidingwater blaaskanker veroorzaakt. Filter chloor en slechte smaak uit uw leidingwater of maak van grondwater zuiver drinkwater.

Sla uw zonne-energie op in accu’s en gebruik deze elektriciteit wanneer u die nodig heeft. Genereer energie waar geen faciliteiten zijn.

+ 775,excl. btw

• UV filter verwijdert 99,9% van alle bacteriën, parasieten en virussen • Verwijdert slechte smaak, geur, chloor, pesticiden, chemicaliën en cysten • Hoge capaciteit filtratie tot 45 liter per minuut • 4 Fasen filtratiesysteem, kies de juiste filters voor uw toepassing • Makkelijk te installeren

complete set

3.500,excl. btw

• Te gebruiken als enige bron van energie of in combinatie met de locale netstroomaanbieder (hybride) • Plug-and-play oplossing, alle techniek is ingebouwd waardoor installatie eenvoudig en goedkoop is • Genereer elektriciteit waar u ook bent, zonder voorzieningen van de overheid • Bewezen oplossing onderscheiden met een prestigieuze award

www.vanhall-innovations.com | info@vanhall-innovations.com | +31 40 295 1099


24H GP HOME DOCTOR SERVICE  Helicopteros

Sanitarios, is the leading GP Home Doctor and Emergency Service on the coast.  English speaking professionals.  No age limit or medical restrictions.  Fleet of ambulances equipped with the most advanced technology.  Less than the price of a cup of tea per day. d

Always by your side Become a member now

www.helicopterossanitarios.com  info@helicopterossanitarios.com  (+34) 952 81 67 67  MARBELLA - FUENGIROLA - MANILVA

LET’S GET SOCIAL:

Providing home & office visits, sales and repairs. New International Premium TV service, Super-reconditioned laptops and PCs. Virus and Malware removal, PC servicing and upgrades. We are your experts in PC, laptop and Macbook repairs, cover all your IT needs and offer excellent remote support service. We also offer web design and development, social media marketing, site and email hosting and other

business support services.

Phone (+34) 952 591 071 www.electronbox.net info@electronbox.net

Paseo Jesús Santos Rein Nº. 11 Edificio Vega, Portal 3 Fuengirola


met liefde gemaakt

ORIGINELE KUNST Volgens Wikipedia is kunst de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding. Dat klinkt logisch, maar zijn dan alle ingelijste creaties, uitgevoerde danspassen of door ervaren tieners gemaakte videoclipjes kunst? Meningen verschillen. Net als smaak. Tekst & foto’s: Eva Meenhorst

Hoewel smaken verschillen, zijn de meeste mensen het er wel over eens dat het hebben van een mooi schilderij of een prachtig beeld in huis toch wel bijzonder is. En dan niet een ingelijste poster van Ikea, maar bijvoorbeeld een uniek canvasdoek, standbeeld of prachtige foto afgedrukt op een mooie achtergrond. Een werk waar de kunstenaar uren aan besteed heeft, naar gekeken heeft, dingen aan veranderd heeft en uiteindelijk tevreden was met het resultaat. Vaak kun je bijvoorbeeld de penseelstreken nog zien of kleine boetseerfoutjes ontdekken. Het hoeft niet het werk van een bekende kunstenaar te zijn, als de nieuwe eigenaar het maar mooi vindt. Dat die er vrolijk van wordt elke keer als hij/zij er naar kijkt, of een andere bepaalde emotie oproept.....kunst doet iets met je. Aan de Costa del Sol zijn meerdere interessante galerieën die originele schilderijen en andere kunstwerken verkopen voor elk budget. In deze ESpecial speciale aandacht voor een paar bijzondere galerieën in Marbella en Fuengirola.


Van Gestel Gallery

Als eerste de Nederlandse Van Gestel Gallery op de Plaza de los Naranjos in Marbella. De Nederlandse eigenaar/kunstverzamelaar Josephus van Gestel heeft de bedrijfsvoering uitbesteed aan een charmant jong en energiek koppel: Luna Lorenzo en Emilio Belvedere. In de galerie hangt een goede mix van originele werken van zowel bekende als onbekende nationale en internationale kunstenaars. Prijzen variëren van 20 tot 7.000 euro Bij binnenkomst beneden valt meteen het enorme schilderij op, met de afbeelding van een prachtige stier gemaakt door Manolo Peñalver. Binnen kun je je vergapen aan meer van zijn zeer originele werken. In de galerie zit op de bovenverdieping een gezellig restaurant met een uniek uitzicht op het plein. Bovendien organiseren Luna en Emilio ‘microteatro’. Dit zijn korte theatervoorstellingen van ongeveer 15 minuten elk, die onderbroken worden door een gang van een van tevoren geboekt diner (20 personen maximaal). Daarnaast kun je er kleine concerten bijwonen, is er schilderles voor kinderen en komt er binnenkort een boekenclub. Voor meer informatie: Luna Lorenzo, +34653590326.

Studio 33

Studio 33 in Fuengirola is een bijzondere galerie die wordt gerund door de innemende Poolse kunstenaar Mariusz Pakiela. Hij is gespecialiseerd in het schilderen van beroemdheden. Mariusz en zijn vriendin vertegenwoordigen 28 internationale kunstenaars en zijn heel actief in de promotie van hen: ze werken o.a. met makelaars en restaurants samen. Door hun goede Spaanse connecties hebben ze ook een overeenkomst met het busstation in Malaga weten te sluiten. Daar wordt het werk van hun kunstenaars op billboards gepromoot. Er zijn regelmatig modeshows in de galerie, ter promotie van de lokale boetiekjes en hun eigen werken uiteraard. Om kunst zo laagdrempelig mogelijk te maken kun je bij hen kunst op afbetaling kopen. Alle werken zijn ook online te bewonderen, met de prijzen erbij en die variëren tussen de 40 en 4.000 euro. www.studio33center.com

ES Life 27


Libertad Couso Galleria

De Libertad Couso Galleria, vlakbij de boulevard in Marbella valt op omdat het gerund wordt door de kunstenares zelf: Libertad Couso. De van oorsprong Zuid Amerikaanse diplomate, die meer dan 35 jaar ervaring heeft in de kunstwereld, bezit meer dan 400 originele werken in haar galerie. Haar stijl is zeer afwisselend, want zoals ze zelf zegt: ‘Ik pas me aan veranderende economische omstandigheden, kleurtrends en nieuwe stijlen aan.’ Bovendien geeft ze op elke werkdag les; in schilderen, tekenen, modeltekenen, composities, beeldhouwen, etc. Aan haar drukbezochte klassen wordt deelgenomen door mensen van allerlei leeftijden en met diverse nationaliteiten. Een klas kost gemiddeld 60 Euro per maand; en dan krijg je 1x per week les. De prijs voor haar werken varieert tussen de 20-3.000 euro. www.libertadcouso.com ES Life 28

Sekretza Gallery

De Sekretza Gallery op de Golden Mile in Marbella is bijzonder vanwege de vele kleurige beelden die tentoongesteld worden. De vertegenwoordigde namen zijn o.a. Borowski Glass, Thomas Hoffmann Art, Juliani Collection etc. Alle beelden zijn origineel en komen met een echtheidscertificaat. Je vindt de Sekretza galerie gecombineerd met een minder romantische partner, namelijk een keukenspecialist, die in hetzelfde pand zit. De Engelse eigenaar heeft er echter toch voor gezorgd dat er een bijzondere sfeer hangt, vooral ook door een aantal mooie schilderijen aan de muur en andere zeer originele decoratieve producten. www.sekretza.es


Excellence Art Gallery

De Excellence Art Gallery op de Golden Mile in Marbella is vooral anders dan anders omdat de galerie overloopt in een heel gezellig Art Café, dat je overigens ook kunt afhuren voor een lunch of diner. De ambiance is echt heel origineel! De galerie wordt gerund door Giuseppe Carnevale. Hij is heel actief in het werven en promoten van kunstenaars. Hij vertegenwoordigt 30 internationale artiesten en promoot ze niet alleen in Marbella en Puerto Banús maar ook in Zürich, Monte Carlo, Parijs en Italië. De galerie heeft mooie pop art werken maar neemt daarvoor ook graag opdrachten aan. Het is exclusief en dat merk je uiteraard ook aan het prijskaartje van de kunstwerken.

Gallery Art Club

Tot slot wil ik u niet de Gallery Art Club in Fuengirola onthouden. Dit is een kleine, maar leuke karakteristieke galerie. Het ligt een beetje verstopt in een van de straatjes in het oude centrum vlakbij het strand. Ze laten elke maand weer ander werk van voornamelijk Noord Europese/Scandinavische kunstenaars zien. De prijzen zijn zeer redelijk: 100-1.000 euro. Openingstijden: Maandag, woensdag en vrijdag van 10-14.00u. En daarbuiten op afspraak. www.galleryartclub.com

www.excellenceartgallery.com.

ES Life 29JE TIELEMAN-KEUKEN waar koken een feest is! Samen koken, nieuwe gerechten uitproberen en dan lekker samen aan tafel. Meer dan ooit nemen we daar tegenwoordig de tijd voor. Een mooie en praktisch ingerichte keuken met alle snufjes die je maar kunt wensen maakt het bereiden van een maaltijd nóg aangenamer. Tieleman is de keukenspecialist die keukens levert en monteert door heel Nederland en ver daarbuiten. Dankzij de gespecialiseerde kennis, de kwalitatief hoogwaardige producten en de eigen montagedienst is het mogelijk een totaalpakket aan te bieden van ontwerp tot en met de montage op locatie. Dit alles in nauwe samenwerking met u en de betrokken partijen.

Tieleman Keukens streeft naar nul opleverpunten en gaat voor 100% klanttevredenheid, dat is de basis in het doen en denken van alle medewerkers. Al meer dan 55 jaar wordt de reputatie van leverancier van kwaliteitskeukens waargemaakt. Perfecte oplevering Met montage en service wordt nog ‘ouderwets’ omgegaan en wordt daarnaast ook uitgevoerd door eigen vakmensen. het plaatsen van een keuken is een zeer nauwkeurig werk, waarvoor Tieleman Keukens een team van uitsluitend zelf opgeleide monteurs in huis heeft. Vakmensen die zeer klantgericht werken en hart voor de zaak hebben. Zij gaan pas weg als u 100% tevreden bent. www.tieleman.nl


Testen, testen, testen Half Europa is afgelopen zomer weer de diverse landsgrenzen overgetrokken, om even te relaxen in een totaal andere omgeving. Op vakantie gaan is tegenwoordig een stukje minder ontspannen dan voor 2020. Denk je alles geregeld te hebben, verandert er vlak voor vertrek nog ergens een Covid-regel waardoor je weer extra papierwerk moet organiseren. Gelukkig is testen aan de Costa del Sol er een stuk makkelijker op geworden sinds het Nederlandse bedrijf Salutlabs het gat in de markt heeft ontdekt. Tekst: Maria Kupers. Foto’s: Salutlabs & Maria Kupers

ES Life 32


We zijn er alweer een tijdje aan ‘gewend’ dat reizen extra gedoe oplevert. Toen de PCR testen verplicht werden bleek dat eigenlijk niemand aan de Costa’s goed in staat was aan de enorme vraag te voldoen. Certificaten konden niet in een andere taal worden verstrekt, in het weekend kon er überhaupt niet getest worden en de wachttijden voor een afspraak waren lang.

Spaanse klinieken niet berekend op volume

“Om PCR testen te bieden heb je meerdere dingen nodig” vertelt Mike Bollen van Salutlabs in Marbella. “Een uitstekend werkend online afsprakensysteem, een goed doordacht logistiek systeem en een laboratorium met voldoende capaciteit. We hebben met een aantal Nederlandse ondernemers de handen ineengeslagen en Salutlabs opgezet. De kennis voor de IT hadden we al in huis, het enige dat we nog moesten doen was een goed laboratorium vinden. Er zijn er namelijk niet veel die grote hoeveelheden tests binnen korte tijd kunnen verwerken, vooral niet als het om speekselmonsters gaat.” Dit voorjaar ging het bedrijf van start in Ibiza en daar werd het meteen een doorslaand succes. Behalve de efficiënte manier van het maken van een afspraak en de uitstekende communicatie op elk moment van het hele proces, onderscheidt Salutlabs zich van de rest omdat ze speekseltests afnemen bij de mensen thuis of in het hotel. En dat is nou net wat het hele testgedoe toch iets aangenamer maakt. asymptomatisch of gevaccineerd, uit testen blijkt dat je toch besmet kunt zijn

Testen op het strand of op je jacht

In twee maanden tijd hebben meer dan 30.000 mensen in Ibiza, Barcelona en aan de Costa del Sol een speekseltest laten uitvoeren. Mike wil niets kwijt over het exacte aantal positieve uitslagen maar “het zijn er veel meer dan je op basis van de cijfers zou verwachten.” De klanten van Salutlabs komen uit alle landen, het zijn toeristen of residenten van alle leeftijden die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd zijn of die naar landen gaan waar sowieso iedereen verplicht een negatief testresultaat moet kunnen overhandigen.

Salutlabs doet veel aan online marketing maar na ruim twee maanden blijkt dat de reclame van tevreden klanten minstens zo goed werkt. “Wij hebben vanaf het begin de focus op klantvriendelijkheid gelegd, het doen van de test moet een zo klein mogelijk onderdeel van de voorbereidingen van de (terug)reis zijn. Via de site kun je een afspraak maken, tot twee uur van tevoren, op de plek die jij wilt. Je krijgt een mail ter bevestiging en een sms als we vlakbij zijn. Onze chauffeur checkt dan alle gegevens zodat er bijvoorbeeld geen fout in het mailadres staat, overhandigt de testkit en binnen 10 minuten is alles afgehandeld. En je krijgt je uitslag gegarandeerd binnen 24 uur” vertelt Mike. Er werken 15 chauffeurs in Marbella, Estepona en Sotogrande. De Britse Kai, gekwalificeerd verpleegster, is één van hen en vertelt dat er blijkbaar kinderen zijn die niet kunnen spugen. “Ze hadden gewoon geen speeksel in hun mond, de moeder heeft hen uiteindelijk aan een citroen laten likken, dat werkte.” Het gebied rondom Marbella is de vakantieplek voor de ‘rich and famous’ dus het gebeurt ook regelmatig dat de deur wordt opengedaan door een BN-er. De sterren komen niet alleen uit Nederland, de Britse televisieproducent Channel 4 en ITV uit Finland zijn deze zomer aan de Costa del Sol. Omdat de manier van testen van Salutlabs geen fysiek contact vereist, mogen zij de testen van de ploegen -die in een bubbel verblijven- uitvoeren.

Eendagsvlieg?

Hoewel niemand weet wanneer, er gaat toch een moment komen dat de paniek over het verspreiden van het coronavirus afneemt. En dan zal er ook een einde komen aan de verplichte testen. Is er dan nog wel een toekomst voor bedrijven als Salutlabs? Mike Bollen is ervan overtuigd van wel. “Ik verwacht dat een test binnenkort sowieso verplicht wordt voor iedereen, die vaccinatie is geen garantie. Dus daarmee zullen we nog wel even doorgaan. Sterker nog, we openen in september een dependance in Lissabon. De hele infrastructuur zoals we die nu hebben is niet alleen bruikbaar voor coronatests. We zijn al benaderd door andere bedrijven die het systeem willen gaan inzetten voor andere zaken. Het maakt natuurlijk niet uit of je mensen met een coronatest op pad stuurt of dat het medisch personeel is dat op afspraak andere diensten verleent” sluit Mike af. www.salutlabs.com ES Life 33


Hills Café & Restaurant

Indonesische rijsttafel Als je iets wilt vieren met je familie of vrienden of gewoon een heerlijke lunch wilt, dan is dit verborgen juweeltje een uitstekende plaats om naar toe te gaan. Kies voor de rijs�afel en de tafel komt helemaal vol te staan met allemaal bakjes rijst, stokjes saté, knapperige kroepoek en geurende groente- en vleesgerechten. Wat ons betre� de beste rijs�afel aan de kust! Elke zaterdag van 12.30 tot 16 uur

Hills Café & Restaurant Benavahavis Hills Country Club Bel voor reserveringen: 952 856 171 of mail hillscafe@benahavishills.com

FRESH & ECOLOGICAL 1. check the product list on the site 2. order via whatsapp 3. pick up your veggies in Coín (near A355) or get them delivered

huertapavon.com

+34 605 150 923

astonishing furniture for flabbergasting homes

www.meublaria.eu | info@meublaria.eu +34 683 640 425


COLUMN Help, mijn man heeft een hobby! “Nee niet daarin” roept mijn man in het voorbijgaan als hij ziet dat ik koffieprut in de afvalbak wil gooien. “Gooi het maar bij het groente- en fruitafval. Ik kan het goed gebruiken”, roept hij erachteraan en voordat ik kan vragen waarvoor, is hij alweer weg. Nou heb ik ooit heb ik ergens gehoord dat koffieprut helpt om katten uit de tuin te weren, maar dat zal het niet, want daar zorgt een van onze honden helaas al voor. De katten die we uit Nederland mee verhuisden en later onze rescue-katten bleven om die reden dan ook liever binnen en sinds de laatste is overleden, zijn we ook maar niet meer aan katten begonnen. Maar goed, ik dwaal af. Koffieprut. Dat is overigens niet het enige dat mijn man de laatste tijd bewaart. Overal waar ik kijk staan bakjes en liggen zakjes met een, voor mij, vage inhoud. Als ik hem ernaar vraag, beginnen zijn ogen te glimmen en legt hij gepassioneerd uit dat het zaden zijn die hij prepareert voordat ze gezaaid kunnen worden. Hij laat me een ingewikkelde excel sheet zien waarop staat wanneer wat de grond in mag en, als alles goed gaat, geoogst kan worden. Ik ben onder de indruk, onze administratie is er niks bij. Onwillekeurig moet ik ook lachen want ik herken mijn eigen man bijna niet. Die voorliefde voor excel kende ik al van hem, maar deze interesse is nieuw voor me. Grappig hoe je elkaar zelfs na 26 jaar kunt blijven verrassen. We wonen al heel wat jaren op het platteland en in het eerste jaar heeft hij een keer een halfslachtige poging tot een moestuin gedaan, maar die mislukte hopeloos. Deze keer lijkt het anders te gaan. Er ontspruiten daadwerkelijk allerlei plantjes uit de zaden en sommige geven zo’n sterke geur af dat ik even bang ben dat hij een ander soort lucratieve hobby heeft ontdekt. Ik weet namelijk dat er plantages in de buurt zijn waar de planten die een sterke geur verspreiden ook een geestverruimend effect kunnen hebben. Maar nee, niks van dit alles, het blijkt om een onschuldige moestuin te gaan. Waar ik eerst dacht ‘Help, mijn man heeft een hobby’ ben ik inmiddels helemaal blij en zelfs trots. Want al zijn probeersels beginnen, soms zelfs letterlijk, vruchten af te werpen. Zo eten we al weken de meest smaakvolle tomaten en rucola en heb ik al maanden geen verse kruiden hoeven kopen. De eerste bloemkool en aardbeien waren geslaagd en de laatste keer dat ik keek, groeiden er courgettes, meloenen, pompoenen en paprika’s. Ik heb me laten vertellen dat ook uien, zoete aardappelen, wortel, boontjes en radijs hun uiterste best aan het doen zijn het daglicht binnenkort te verdragen. Ik ga alvast op zoek naar recepten!

Joyce van Ombergen-Jong Internship & personal coach www.jongleren.es / www.yourjourney.academy ES Life 35


NU OOK TAKE AWAY & THUIS BEZORGING

TRADITIE EN PASSIE OP ELK BORD

Calle Hermanos Salom 3, Marbella | +34 952 822 511 reservas@restaurantepaellasymas.com | www.restaurantepaellasymas.com

San Francisco is een sfeervolle en hedendaagse kosmopolitische gastrobar met een stedelijk terras in het hart van Marbella. Chef Javier Ponte brengt u met zijn enthousiasme, creativiteit en passie voor koken een veelzijdig en werelds menu. Hij haalt zijn inspiratie uit de vele reizen die hij gemaakt heeft en de verschillende culturen waar hij gewoond heeft, waaronder België, Zwitserland, Spanje en de Verenigde Staten. Bel ons of reserveer direct op onze website: T: +34 952 868 898 W: sanfranciscomarbella.com Calle Camilo Cela José 4 Marbella

NU OOK TAKE AWAY & THUIS BEZORGING


COLUMN De hond als bijrijder Of het nu voor een wandeling in het bos is of dat je op vakantie gaat: je kunt je hond gewoon meenemen in de auto. Je moet echter wel aan bepaalde veiligheidsregels voldoen en er zijn wat tips om de reis zo comfortabel mogelijk te maken. De meeste landen hebben regels voor het vervoeren van honden, de boetes voor overtredingen zijn niet misselijk. De reden is simpel, bij een aanrijding vliegt het dier door de auto en dat is voor de inzittenden en de hond zelf levensgevaarlijk. De grootte van de hond bepaalt hoe het beste de veiligheid kan worden gegarandeerd. Kleine honden kunnen in een transportkooi (deze moet dmv de veiligheidsgordel worden vastgemaakt). Kleine en middelgrote honden kunnen via een (kort) verbindingsstuk tussen een harnas en de veiligheidssluiting worden vastgemaakt. Grote honden of meerdere honden kunnen ook achter een rek of net in de achter ruimte van de auto worden gezet.

Prettig in de auto •

• •

• • •

Begin zo jong mogelijk de hond te laten wennen aan hoe het in de auto vervoerd wordt. Leer de hond te wachten tot het - op commando - uit de auto mag komen. Beloon het wachten en beloon ook als de hond terug de auto in gaat. Speel bij thuiskomst even met de hond als beloning. Plaats geen andere losse voorwerpen in de buurt van de hond want deze kunnen zich verplaatsen en de hond verwonden tijdens een ongeval. Zorg voor voldoende ventilatie in het gedeelte waar de hond is. Vooral de achterste ruimte wil nog wel onvoldoende gekoeld kunnen worden. Ook door de zon die zomers op de ramen staat te branden zal de temperatuur oplopen. Liefst ook in het achtergedeelte een bak water neerzetten. Er zijn speciale bakken die niet morsen bij het rijden. Laat de hond niet zijn kop uit het raam steken, het veroorzaakt oor- en oog ontstekingen of in het ergste geval trauma aan het hoofd. Laat uw hond nooit alleen achter in de auto. En zeker in de zomer niet! Zelfs niet met de ramen open en in de schaduw. Laat voor het vertrek de hond goed uit en geef 2 uur tevoren geen eten meer. Stop elke 2 uur om even de benen te strekken en een plas te doen. Vergeet niet water mee te nemen en poepzakjes. Controleer voor het reizen naar het buitenland wat de voorwaarden zijn en neem het paspoort mee. Een hondsdolheid enting is in elk geval verplicht, maar soms moet er ook een gezondheidsverklaring of bloedtesten worden gedaan. Controleer de registratie van de microchip of de gegevens nog kloppen voor het geval de hond toch weet te ontsnappen.

Nazli van den Kieboom Dierenarts bij Pointer Clinic in Estepona. pointerclinic.com ES Life 37


mediterrane wijn uit murcia Toen mijn vriendin voorstelde een weekend naar Valencia te gaan, was ik daar onmiddellijk voor in. Want onderweg van Marbella naar Valencia komen we langs de wijngebieden van Murcia, dus konden we mooi een kijkje nemen bij onze favoriete bodega’s. Bovendien is het altijd weer leuk om het gebied te zien waar wijn vandaan komt zodat de smaken en geuren zich kunnen vermengen met de beelden die nog op het netvlies staan. Tekst: Ronald Dorlas. Foto’s: Bodega Lavia, Bodega Castaño

ES Life 38


ES Life 39


Het land van Monastrell

Het wijngebied van Murcia is sinds de jaren 90 in opkomst, toen de Tempranillo en CabernetSauvignon druivenstokken werden vervangen door de Monastrell. Deze druif past beter in het warme mediterrane klimaat en de droge, arme grond in Murcia. Het klimaat van Murcia is continentaal, in de winter kan het vriezen, maar in de zomer stijgt de temperatuur naar 40°C. De wijngaarden liggen op 400m tot 800m hoogte, waar het iets koeler is. Er valt slechts 300mm regen per jaar, waardoor de opbrengst per hectare erg laag is. De grond in Murcia bestaat voornamelijk uit bruine kalksteen, klei, slib en grind, dat het schaarse water goed vasthoudt. De druivenstokken hebben wortels tot wel 20m diep om bij dat water te komen. Monastrell rijpt laat, zodat de oogst in de koelere periode van eind-september tot oktober kan plaats hebben. Door de late rijping bevatten de druiven veel suiker, waardoor de wijn een hoog alcoholpercentage van 14-15% krijgt.

Plakt op je tanden

Monastrell groeit in dicht gepakte trossen van kleine druiven met een dikke schil, waardoor die de hitte en de droogte goed kan doorstaan. Die dikke schil bevat veel tannine en geeft de wijn een dieprode, bijna zwarte kleur. Het hoge tanninegehalte maakt de jonge wijn een beetje wrang (het plakt op je tanden), maar zorgt er ook voor dat de wijn lang bewaard kan worden.

ES Life 40

De Monastrell druif wordt ook in Catalonië geteeld, waar die Mataró wordt genoemd. In Frankrijk wordt hij Mourvèdre genoemd en wordt vooral geteeld in de zuidelijke Rhône vallei, de Provençe (Bandol) en Corsica. Ook in Australië en Californië zijn wijngaarden met deze druivensoort te vinden. In Murcia komen de wijnen uit de Denominación de Origen Jumilla, Yecla en Bullas.

Jumilla

De D.O. Jumilla bestaat sinds 1966 en daarmee het oudste officieel erkende herkomstgebied van Murcia en één van de oudste van Spanje. Het is ook de grootste Denominación de Origen van Murcia met 22.700 ha wijngaarden verdeeld over 39 bodega’s in de provincies Murcia en Albacete.

Yecla

Yecla is één van de kleinste wijngebieden in Spanje met slechts 11 wijnmakerijen; het is een Denominación de Origen sinds 1975. Het is de meest noordelijke D.O. van Murcia en ligt tussen D.O. Jumilla en D.O. Alicante. In het hoger gelegen gebied ten noorden van het dorp Yecla, Campo Arriba, worden voornamelijk rode wijnen van Monstrell gemaakt; in het zuidelijke, lagergelegen Campo Abajo worden witte wijnen van Macabeo en Airén gemaakt. Maar er wordt ook rosé, mousserende en versterkte wijnen gemaakt.


Bullas

Bullas is de meest recente Denominación de Origen (herkomstgebied) in Murcia (1994). De D.O. heeft 12 bodega’s en omvat een groot gebied in 8 gemeentes rondom Bullas met in totaal 1800 hectare wijngaarden. De wijngaarden liggen op 400m tot 800m hoogte en zijn voor 90% met Monastrell beplant.

José-Maria’s vader, Nemesio Vicente nam het bedrijf in 1970 over en kocht meer land voor de teelt van druivenstokken. Hij was een groot liefhebber van Rioja en Ribera del Duero wijnen en plantte daarom vooral Tempranillo druivenstokken en begon in de jaren 80 zelf wijn te maken.

Voor de zekerheid

Vader en zoon

Die passie proef je terug in de wijnen en het zijn juist de verhalen over de geschiedenis van de bodega die er een extra dimensie aan geven.

Daarnaast wordt er Garnacha (12%) en Syrah (8%) geteeld. De druiven worden slechts 7 tot 10 dagen in hele trossen gefermenteerd en voor het einde van de fermentatie geperst, waardoor de wijn slechts weinig tannines meekrijgt. De fermentatie wordt gedaan in betonnen tanks, die maar heel weinig lucht (zuurstof) doorlaten, waardoor de wijn fris en fruitig blijft.

Omdat we toch in Murcia zijn is het natuurlijk kleine moeite om de wijn uit alle drie regio’s onder de loep te nemen. We gingen bij verschillende bodega’s op bezoek. Zoals altijd heeft elke wijnmaker mooie verhalen en vertelt met passie over de wijnen die daar gemaakt worden.

Casa Castillo

Wij bezoeken Casa Castillo, opgericht in 1941 door de grootvader van de huidige wijnmaker, José-Maria Vicente. Casa Castilla heeft nu 170 hectare wijngaarden op een helling van de Sierre de Molar 12 km ten westen van Jumilla, daar omheen groeien amandel- en olijfbomen. Het verhaal van Casa Castillo is het verhaal van de wijnbouw in Murcia. Grootvader José SánchezCerezo verbouwde esparto-gras (gebruikt voor de Espadrille schoenen en voor de productie van papier), maar ging over op de teelt van Tempranillo en Cabernet-Sauvignon druiven, die hij verkocht aan lokale wijnmakers.

José-Maria kwam in 1994 bij het bedrijf en leerde het vak van zijn vader. Hij is een groot wijnliefhebber en heeft een persoonlijke collectie van meer dan 100 flessen wijn. Hij begon in 1996 met de teelt van Monstrell, dat nu 80% van de wijngaarden uitmaakt.

De wijn wordt gerijpt in 500 liter foudres, waardoor de invloed van het eikenhout beperkt blijft, alles om een lichte, fruitige stijl te behouden.

ES Life 41


Proeven!

José-Maria maakte in 1998 zijn eerste wijn: Las Gravas, waarvoor de druiven van een hoger gelegen helling komen, die naar het noorden georiënteerd is, waardoor de ze langzamer rijp worden. Las Gravas was oorspronkelijk een blend van Cabernet-Sauvignon en Monastrell, in 2001 werd Syrah aan de blend toegevoegd, in 2008 werd Cabernet-Sauvignon vervangen door Garnacha en sinds 2016 maakt Syrah geen deel meer uit van de blend. Wij proeven Las Gravas 2018(€25), een blend van Monastrell en Garnacha met krachtige aroma’s van zwarte bessen, balsamic, kreupelhout en een beetje mineraliteit. Verder proefden we de Casa Castillo Monstrell (€8), die wordt gemaakt van druiven uit de vallei en rijpt slechts 3 tot 6 maanden op Frans en Amerikaans eikenhouten vaten, waardoor frisse, fruitige wijn verkregen wordt. Vino de Finca (€12) wordt gemaakt van druiven van meer dan 30 jaar oude wijnstokken. El Molar (€14) is een fruitge Grenache wijn met rood fruit aroma’s, medium body en zachte tannines. Valtosca (€18) is een Syrah wijn met jammige zwartbessen en pruimen aroma’s en een stevige structuur. Pie Franco (€75) is de topwijn van Casa Castillo en komt van Monastrell wijnstokken op een naar het zuiden gelegen helling. Het is een krachtige wijn met aroma’s van zwarte bessen en specerijen, aardse tonen zoals leer, maar ook een vleugje chocolade. Deze wijn kan gemakkelijk 10 jaar bewaard worden.

ES Life 42

Bodegas Juan Gil

Juan Gil is de bekendste en commercieel meest succesvolle wijnmakerij in Jumilla. Het bedrijf werd in 1916 opgericht en wordt nu bestierd door 9 broers en zussen van de vierde generatie onder leiding van Miguel en Ángel Gil. Bodegas Juan Gil heeft nu 350 ha wijngaarden in Jumilla op 700m tot 850m hoogte met hoofdzakelijk Monastrell druiven en daarnaast Cabernet-Sauvignon, Syrah, Merlot en Petit-Verdot. De oudste druivenstokken zijn 85 tot 90 jaar oud. Juan Gil Etiqueta Plata (€12) is gemaakt van Monstrell van oude druivenstokken met een rijping op nieuwe Frans eikenhouten vaten. Een wijn met volle, rijpe fruit aromas met toast/ eikenhout op de achtergrond Juan Gil Etiqueta Azul (€24) is een blend van Monstrell, Cabernet-Sauvignon en Syrah van zeer oude druivenstokken van een hoog (800m) gelegen wijngaard met 18 maanden rijping in eikenhouten vaten. De wijn heeft krachtige aroma’s van zwarte kersen, zwarte bessen, bramen en toast, cacao en specerijen, hij is vol in de mond met een mooie balans tussen elegante zuren en rijpe tannines en een lange afdronk. Bodegas El Nido is opgericht in 2001 als samenwerking van de familie Gil met de Australische wijnmaker Chris Ringland. El Nido maakt nu 3 wijnen: El Nido (70% CabernetSauvignon, 30% Monstrell, 24 maanden rijping, Clío (70% Monstrell, 30% Cabernet Sauvignon, 24 maanden rijping) en Corteo (100% Syrah, 30


maanden rijping).

Bodegas Castaño

De familie Castaño is een van de voornaamste wijnmakers in Yecla. Ramón Castaño Santa maakte zijn eerste wijn in 1950 en heeft zich van meet af aan ingezet om Yecla een aparte D.O. te maken, wat in 1975 gelukt is. Zijn drie zoons, Ramón, Juan Pedro en Daniel zijn sinds 1980 in het bedrijf actief en hebben zich ingezet om Yecla internationaal op de kaart te zetten, inmiddels wordt 85% van Yecla’s wijn geëxporteerd. Zij hadden dat niet kunnen doen zonder hun wijnmaker, Mariano López, die al 30 jaar de kelders bestiert en de moderne fermentatie methode in temperatuur gecontroleerde, roestvrij stalenvaten introduceerde. Bodegas Castaño maakt een uitgebreide reeks rode, witte en rosé wijnen, een reeks ecologische wijnen en een zoete rode Monastrell wijn. Wij proefden hun voornaamste wijnen: Castaña Colleción 2016 (€12,50) is een blend van 70% Monastrell (van 71 jaar oude druivenstokken) en 30% Cabernet-Sauvignon, die 10 maanden op Frans en Amerikaans eikenhouten vaten gerijpt heeft. Castaña Casa de la Cera 2014 (€32,50) is een blend van 50% Monastell en 50% Cabernet-Sauvignon, Merlot, Garnacha en Syrah, die 20 maanden op nieuwe Frans en Amerikaans eikenhouten vaten gerijpt heeft. De wijn heeft een intens aroma van rijp fruit, kersen, bessen en pruimen met balsamiek, specerijen en mineraliteit; hij is vol en geconcentreerd in de mond met frisse zuren en ferme tannines met een lange afdronk.

Casa Cisca 2015 is 100% Monastrell van 100 jaar oude druivenstokken, die 16 maanden op Frans en Amerikaans eikenhouten vaten gerijpt heeft. De wijn heeft intens rood fruit aroma’s, kersen, cassis met een vleugje cacao en tabak; vol, stevig en rond in de mond, fruitig met frisse zuren, rijpe tannines en een zijdezachte afdronk.

Bodegas Lavia

Bodegas Lavia is in 2003 opgericht in Venta del Pino ten zuidwesten van Bullas en is de jongste wijnmakerij in D.O. Bullas. Het is ook de kleinste wijnmakerij van Bullas met 12ha Monastrell wijngaarden op 800 hoogte met druivenstokken van 40 jaar oud. Op een van de hellingen ligt een klein perceel met Syrah druiven, die worden gebruikt in de Lavia wijn. Bodegas Lavia’s wijnmaakster, Laura Ramos heeft als missie om de beste wijnen van Bullas te maken van de bodega’s eigen, biologisch geteelde druiven. Wij proefden: Lavia 2017 (€11,50) is een blend van Monastrell en Syrah. Lavia + 2016 (€14,45) is een 100% Monastrell wijn. Finca Paso Malo 2014 (€38,55) is 100% Monastrell van de gelijknamige wijngaard, die vuursteen in de bodem heeft. Hij is diep robijnrood, heeft aroma’s van zwart fruit en mineraliteit (vuursteen), kruiden (rozemarijn), tabak, cederhout; volle, stevige structuur in de mond, lichte zuren en stevige tannines met een vleugje mineraliteit in de afdronk.

ES Life 43AZULL, VASTGOEDMAKELAAR AAN DE COSTA DEL SOL

KOOP GEEN KAT IN EEN ZAK AL WAT JE MOET WETEN VOOR JE VASTGOED KOOPT AAN DE COSTA DEL SOL WAAROM DEELNEMEN?

I N FO S ES S I E

16-09 21-10 M A R B EL L A

Voorstelling projecten op plan met de beste prijs/kwaliteit.

Azull Office Costa del Sol Our Space Oasis Business Centre Ctra. de Cádiz km 176 29602 Marbella, Málaga España

OOK VOLGENDE VRAGEN KOMEN AAN BOD

Ontvangst vanaf 10u met een kopje koffie of thee

We leggen je haarfijn uit wat de best scorende projecten aan de Costa de Sol zijn. Voorstelling van projecten key ready en nu extra voordelig.

Hoeveel huurinkomsten haal je nu werkelijk?

Start presentatie stipt om 10u30

Hoe zit het met bankgaranties, bouwvergunning?

DEELNAME GRATIS Inschrijven verplicht via

Welke kosten heb je als eigenaar? Hoe zit het met de belastingen?

Mark Verhulst gsm +34 657 326 812 mark@azull.info Of via www.azull.info

Dé makelaar voor jouw huis in Spanje

www.azull.info info@azull.info


HAK & REIN VOS

DENK OOK AAN UW NABESTAANDEN IN NEDERLAND. REIZEN IS NIET MEER NODIG. WIJ HOUDEN KANTOOR IN NEDERLAND EN SPANJE!

JURIDISCH ADVISEURS EN NOTARISSEN

AL MEER DAN 10 JAAR UW NEDERLANDSE NOTARIS AAN DE COSTA DEL SOL Kantoren Spanje, Costa del Sol, Marbella, Calle Jacinto Benavente 23 Spanje, Costa Blanca, El Albir/l’Alfàs del Pí, Carrer W.A. Mozart 3 Nederland, Lelystad, Meentweg 8 Afspraken per Skype of bij u thuis zijn ook mogelijk.

Contact Mail: info@erfrechtinspanje.nl Web: www.erfrechtinspanje.nl Telefoon: 965.020.254 (vanuit Spanje) Telefoon: 0320-247394 (vanuit Nederland)

De Nederlandse notarissen van Hak & Rein Vos Juridisch Adviseurs en Notarissen zijn specialisten in: • het opstellen van testamenten • het opstellen van levenstestamenten • het opstellen van tweetalige volmachten • het maken van een (fiscale) nalatenschapsplanning • het afwikkelen van nalatenschappen voor Nederlanders (met bezit) in Spanje. Benieuwd? Kom langs voor een gratis testamentcheck of intakegesprek.

BOUW- EN AANNEMINGSBEDRIJF SINDS 1997 • • • • • • • • •

nieuwbouw verbouwingen renovatie schilderwerk tegelwerk metselwerk electra loodgieterswerk advies

Poligono Industrial Los Perales Calle Pera Trinidad, Nave 6 29651 Mijas

Alles in en rondom uw woning van Málaga tot Estepona Frank van Krimpen +34 951 135 973 | +34 628 111 989 admin@construxus.es


COLUMN Beroemde inwoners Het is eigenlijk een beetje zielig voor ons Nijmegenaren. In mijn geboortestad hangt aan een huis in de Grotestraat namelijk een herdenkingssteen. Het is het geboortehuis van de moeder van Karl Marx. Er zijn blijkbaar weinig écht belangrijke mensen in onze stad geboren en we moeten het doen met ´de moeder van´. Ik geloof niet dat ik dit soort stenen ooit elders in de stad tegen ben gekomen. In Málaga wel, daar zie je dit soort gedenkstenen overal. Blijkbaar zijn er meer belangrijke mensen geboren. Of de lat om zo´n steen op je geboortehuis te krijgen ligt wellicht wat lager. Zo hangt er een in Calle Peña, een straatje vlak achter het Cervantes Theater. Daar werd in 1890 Anita Delgado geboren. Niemand die toen kon vermoeden hoe wonderlijk haar leven zou verlopen. Vanaf jonge leeftijd volgt Anita samen met haar zus Victoria danslessen. In de avonduren treden ze samen op in het café La Castaña van hun ouders. Helaas gaan de zaken niet al te best en worden ze gedwongen het café te sluiten en te verhuizen naar Madrid. In de hoofdstad vinden de zussen in het beroemde Central Kursaal ook een plek om hun kunsten te vertonen. In 1906 vindt de bruiloft van Koning Alfonso XIII in Madrid plaats en de stad stroomt vol met vertegenwoordigers van koningshuizen van over de hele wereld. Onder hen de Maharadja van Kapurthala, een voormalig prinsdom in India. Hij woont een van de optredens van Anita bij en via zijn gevolg laat hij haar weten graag kennis met haar te willen maken. Anita gaat er niet op in. Als de Maharadja teruggaat naar zijn verblijf in Parijs is, is hij Anita niet vergeten. Hij schrijft haar brieven en vraagt haar met hem te trouwen. Na enkele maanden de boot afgehouden te hebben, weet de Maharadja Anita toch te overtuigen. Ze gaat naar Parijs en trouwt met hem. Gezeten op een goud versierde olifant, geeft ze haar ja-woord. Het feest duurt tien dagen lang. Anita verhuist naar India, waar ze haar intrek neemt in het paleis van de Maharadja. In 1908 wordt hun zoon geboren. De Maharadja heeft nog vijf andere vrouwen, maar Anita is zijn favoriet. Toch valt het haar zwaar haar man te moeten delen. Zodra haar zoon meerderjarig is, besluit ze uit India te vertrekken. Anita neemt haar intrek in een paleis in Parijs, waar ze een leven leidt tussen de Franse elite. Haar band met de Maharadja blijft, ondanks de afstand, sterk. Zijn dood in 1949 valt Anita zwaar en ze besluit te verhuizen naar Madrid. Daar komt ze in 1962 door een hartaanval om het leven. Anita wordt begraven in Madrid. Op haar grafsteen rusten een zwaard van de Sikh en de kroon van het Prinsdom. Zodat Anita, Prinses van Kapurthala, nooit vergeten wordt.

Sander de Klomp is eigenaar van Hotel Casa de las Mercedes in het centrum van Málaga. www.casadelasmercedes.com www.ditismalaga.nl. ES Life 47


CDS

CLINICA DENTAL SORIANO

Uw Nederlandse tandarts aan de Costa del Sol

PPPPPPPP CCCCC

Become a member and enjoy unlimited services throughout the year.

gespecialiseerd in kroon- en brugwerk

1 annual contribution = Leonard Pelzer: We zijn gespecialiseerd in herstellen van uw gebit door middel van kronen en bruggen waarbij vaak implantaten (en chirurgie) overbodig zijn.

◊ Unlimited consultation ◊ As many repairs or chores as you wish ◊ Professional team ◊ Within 24 hours

Maak een vrijblijvende afspraak voor een informatie consult.

◊ Neat finish

951 31 70 21

◊ English, French, Spanish, Dutch

of bezoek onze site: www.cdsoriano.com voor

voor

na

na

◊ Free user-friendly APP

PPPPPPPP CCCCC ,P ARE ,,

''

,

.

Calle Calvario 8, Edificio Marbelsun 1, 6e etage, deur 11 (tegenover de kerk in calle Calvario) Marbella - Centrum

LUXE ELEKTRISCHE GOLFTROLLEYS met of zonder afstandsbediening partner van www.golfted.com info@golfted.com T. +31 6 2222 3303

uponcode Maak gebruik van de co alig ESP049 en ontvang eenm p! nkoo € 49,- korting op uw aa

Kijk op ww w.golfted.com Rechtstreeks van de importeur en zonder tussenhandel! Dat zie je absoluut terug in de prijs. Bekijk ons assortiment op www.golfted.com met elektrische golftrolleys van RVS, Aluminium en Carbon.

€699,-

Aluminium met afstandsbediening € 699 RVS zonder afstandsbediening € 729 RVS met afstandsbediening vanaf € 789 Carbon lichtgewicht v.a. € 1.449


Tiende vierdaagse van Marbella

WANDELFEEST Niet meer weg te denken uit de jaarlijkse agenda van wandelliefhebbers: Marbella 4Days Walking. Dit jaar vindt de tiende editie plaats, een jaartje later dan gepland maar daarom niet minder feestelijk. We vroegen organisator Hans Wohl naar de laatste nieuwtjes over de vierdaagse. Het evenement vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 10 oktober. Tekst: Maria Kupers. Foto’s: Marbella 4Days Walking

“Het lijkt als de dag van gisteren en tegelijkertijd alweer heel lang geleden dat we de eerste editie van M4DW organiseerden. Vorig jaar was er helaas geen vierdaagse, maar dit jaar vieren we de tiende editie” vertelt Hans Wohl. “Er zijn mensen die elk jaar mee hebben gelopen, die gaan we dit jaar extra in het zonnetje zetten. En natuurlijk wordt het sowieso weer een gezellig evenement.”

Geen polonaise, wel muziek

Marbella 4Days Walking staat niet alleen bekend om de routes die de wandelaars allerlei onbekende plekken van Marbella laten zien. De feestjes na afloop van de wandeling zijn inmiddels ook beroemd. Er gaat geen dag voorbij dat er geen polonaise wordt gehouden. De dagelijkse feesten zien er dit jaar iets anders uit. De Swing Dixieland Band, het MOOOV DJ team en diverse artiesten zullen op het podium optreden, ze mogen nu niet tussen de mensen staan zingen. “Zoals het er nu uitziet mag er ook niet in grote massa’s gedanst worden, maar we weten allemaal dat de regels er in oktober anders uit kunnen zien. Hopelijk mag er dan meer en kunnen de remmen los” aldus Hans.

Internationale toekomst

Het is niet alleen een feestelijk jaar vanwege het jubileum, er is nog meer goed nieuws. Afgelopen augustus is M4DW officieel toegelaten als lid van de International Marching League. “De vierdaagse komt nu op het ‘to-do-lijstje’ van wandelaars over de hele wereld te staan. Dat gaan we de komende jaren zeker merken” vertelt Hans enthousiast. En ondanks dat Hans en zijn vrouw/ mede-organisator Clarie inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd al een tijdje voorbij zijn, denken beide absoluut nog aan de toekomst. “We hebben altijd met hart en ziel aan dit evenement gewerkt en willen dat ook blijven doen zolang het kan. Het team waar we al jaren mee werken is inmiddels uitgebreid dus er staat een stevige basis als wij het in de toekomst wat rustiger aan gaan doen.”

Vierdaagse op maat

De routes zijn grotendeels hetzelfde als elk jaar. Het gros van de deelnemers doet alle vier dagen mee en loopt 20 kilometer maar je kunt min of meer je eigen vierdaagse samenstellen door zelf te kiezen hoeveel dagen je meeloopt en of je voor de 10, 20 of 30 kilometer gaat. Om iedereen wel ongeveer om dezelfde tijd terug te laten komen en de mogelijkheid te geven om samen een drankje op de goede afloop te drinken verschillen de starttijden.

Marbella 4Days Walking vindt plaats van 7 tot en met 10 oktober. Meer informatie en inschrijven via www.marbella4dayswalking.com

ES Life 49


COSTA DEL SOL BUSINESS BUZZ

‘High Wine’ of bitterballen in hartje Málaga Bij restaurante Vino Mio, in het centrum van Malaga vind je het allemaal: heerlijk eten, een gezellige sfeer en een prachtig terras. Het restaurant ligt aan het plein van het theater ‘Cervantes’. Op de kaart staan specialiteiten uit verschillende delen van de wereld waaronder: Saté Bali, Wok Bangkok, Couscous Árabe en zelfs krokodil uit Zuid Afrika! Dinner shows Van donderdag tot en met zondag is er elke avond van 20 tot 21.30 uur een professionele flamenco show. Het is aan te raden ruim tevoren te boeken, voor reserveren in het Nederlands kun je Hélène bellen: 0034 615 689570. ‘High wine’ Geniet van een speciaal moment met wijn. Vino Mio biedt 4 ‘high wine’ arrangementen met elk drie wijnen. Je krijgt een korte uitleg over Spaanse wijnen in het algemeen en elke wijn die je proeft. Geserveerd met tapas: manchego kaas, serrano ham en olijf tapenade met broodjes. Prijs 25€ pp (min 2p) Nederlands borreluurtje Elke eerste donderdag van de maand is het terras van Vino Mio dé ontmoetingsplek voor Nederlanders. Tussen 17.00 en 19.00 uur krijg je bij elk drankje een typisch Nederlandse tapa: een Van Dobbe bitterbal met franse mosterd. Kunst exposities Om de maand verandert het decor van het restaurant. De werken van nationale en internationale artiesten zorgen voor een kunstig interieur.

ES Life 50

www.restaurantevinomio.es

Bornelli Biz to Biz Naast de klassieke onroerend goed makelaars zien we aan de Costa del Sol steeds meer ‘roerend goed makelaars’: collega´s die hun cliënten volledig ontzorgen op het gebied van styling en inrichting óf een combinatie bieden van beiden: het allround concept ´stenen & styling´ Een prachtig concept indien een opdrachtgever niet altijd de tijd heeft om zelf de puntjes op de i te zetten, maar bij slaapgenot komt er iets meer kijken dan alleen visuals. De luxe, handgemaakte boxsprings van Bornelli by Kees Diks zijn dan wel een lust voor het oog en er kan op afstand uitstekend geadviseerd worden maar wat is er nu leuker dan een vooraf gemaakte afspraak met de designer zelf in zijn showroom en/of atelier, een private proefligging met een bubbeltje, een tapaatje en 100% 1 op 1 aandacht? Vanaf september is het mogelijk voor roerend goed makelaars om een exclusieve afspraak te maken voor hun cliënten met designer Kees Diks zelf in de showroom in Torremolinos. Daar staan zijn eigen creaties maar je kunt ook afspreken in zijn atelier in Sevilla, waar de ontwerpen worden gecreëerd (en individuele wensen van clienten worden gerealiseerd). Bij het atelier is ook de fabriek waar alles met de hand wordt gemaakt. In het laatse geval is een rondleiding door de fabriek en ter afsluiting een door het huis aangeboden lunch natuurlijk een absolute must! www.rogerslinnerie.com


COSTA DEL SOL BUSINESS BUZZ

Off the grid

Je ziet er stralend uit!

Al van de schrik van de nieuwe elektriciteitstarieven bijgekomen? Dan is het misschien toch tijd om eens serieus over zonne-energie te denken. Van Hall Innovations heeft een systeem ontwikkeld waarmee je zonne-energie bewaart op accu’s zodat je schone energie kunt gebruiken als de zon weg is. Als eerste in de wereld zonder een aansluiting op het traditionele elektriciteitsnetwerk. Uitermate handig als je in een finca ver van de bewoonde wereld wilt wonen. Het systeem kan echter ook in combinatie met het traditionele netwerk worden gebruikt. Een betaalbare oplossing die zich al bewezen heeft.

Iedereen heeft zo haar of zijn eigen verzorgingsrituelen om zich lekker te voelen en er stralend uit te zien. Maar weet je eigenlijk wel wat je op je huid en in je haar smeert?

Gezond water Schoon drinkwater is vanzelfsprekend erg belangrijk. Spaans onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van chloor in water blaaskanker veroorzaakt. De waterzuiveringsinstallaties van Van Hall filteren chloor uit het water. De high tech UV lamp verwijdert 99,9% van alle bacteriën en virussen. Pompt u zelf grondwater op? Van Hall heeft de juiste filters om hiervan zuiver drinkwater te maken. Praktijkervaring Van Hall Innovations is in 2019 opgericht in door Gerard Lathouwers van Hall. Hij woonde jarenlang in Puerto Rico en zat daar regelmatig zonder energie en drinkwater. Hij wilde niet meer afhankelijk zijn van de overheid aldaar en ontwikkelde een volledig zelfvoorzienend huis. De systemen die hij in Puerto Rico heeft ontwikkeld en waarvoor hij diverse prijzen heeft gewonnen, worden nu vanuit Nederland over de hele wereld verkocht. Ook in Spanje!

Natuurlijke verzorgingsproducten en biologische cosmetica bevatten geen schadelijke stoffen en chemicaliën. De producten zijn niet alleen beter voor je huid en je lijf, maar ook voor het milieu. Gelukkig hoef je vandaag de dag niet meer stad en land af te zoeken om je eigen verwencollectie aan te schaffen. Op Ecofynder.com vind je een uitgebreid aanbod aan betaalbare verzorgingsproducten van diverse, voornamelijk Spaanse, merken. Ze zijn allemaal van natuurlijke, ecologische ingrediënten gemaakt, niet op dieren getest en er wordt zo min mogelijk verpakkingsmateriaal gebruikt. Verwen jezelf met al het fijne dat de natuur te bieden heeft voor je huid en haar. Bovendien kun je die heerlijk geurende en verzorgende aftershave, lotion, shampoo of gezichtsmasker tijdelijk voor een ESpeciale prijs aanschaffen. Lezers krijgen krijgen 20% korting op hun eerste bestelling. Gebruik daarvoor de code PROMO20. www.ecofynder.com

www.vanhall-innovations.com ES Life 51


electro-experts voor thuis

THUIS ALLES GOED GEREGELD Judith en Eric, bekend van Satelliet Systemen, brengen expertise aan huis. Of u nu vernieuwing wenst op het gebied van televisie, internet, alarmsystemen of een wasmachine of koelkast nodig hebt, u kunt rekenen op vakmanschap, advies op maat, fantastische service en perfecte installatie. Alle merken leverbaar! Vandaag besteld, morgen in huis!

TV, AUDIO, INTERNET

ALARM INSTALLATIES

WITGOED & HUISHOUDING

BOUW BEGELEIDING

TV, internet en audio systemen vernieuwen snel. Wij beschikken over up-to-date kennis én apparatuur.

Er komt het één en ander kijken bij het installeren van een alarmsysteem. Wij staan klaar voor advies en montage.

Altijd lastig wanneer een huishoudapparaat kapot gaat. Eén telefoontje en u heeft morgen al een nieuwe machine in huis.

Tijdens de bouw is het handig alvast na te denken over uw electro-systemen. Wij geven graag advies en begeleiding.

Volg ons op facebook voor de laatste up-dates en mooie aanbiedingen: JEsystemsSPAIN

Mijas, Costa del Sol • 952 591 603 • 676 888 565

WWW.JE-SYSTEMS.NET | INFO@JE-SYSTEMS.NET


COLUMN Inflatie, rente & beleggen Belegt u en/of volgt u het economisch nieuws, dan gaat het hoofdzakelijk over inflatie, rente en hoe centrale overheden daarmee omgaan. Al het nieuws daargelaten, de beurzen hebben in ieder geval besloten om records te vestigen (ik schrijf dit begin augustus 2021).

De beurzen

Bij hoge inflatie zullen centrale overheden hun steunpakket terugdringen en de rente (langzaam) gaan verhogen. Dat is niet goed voor de aandelenkoersen, immers andere beleggersvormen, zoals obligaties, worden weer interessanter.

Inflatie, inflatie en inflatie

De markt denkt dat de hoge inflatie van korte duur is. De centrale overheden delen deze mening. Kijken we naar de onderliggende krachten die de inflatie aanwakkeren, dan vind ik een paar opmerkelijke feiten. Het begon voornamelijk met de inflatiecijfers in de US over april, die waren 4,2% (op jaarbasis). Echter, de tweedehands autoverkopen stegen alleen met 10% die maand. Deze stijging was goed voor een derde van de totale maandelijkse stijging. Daarnaast was de grootste stijging in benzine, met 49,6%! Ik ben van mening dat deze stijgingen van de bovengenoemde factoren niet zo zullen doorzetten de komende tijd. De vraag naar tweedehandsauto’s is namelijk voor een groot deel ingegeven doordat enerzijds deze markten voor een groot deel stillagen tijdens de ‘lockdown’ en anderzijds doordat een deel van de leaserijders overgestapt zijn naar een eigen, veelal, tweedehandsauto. Vindt u de benzineprijzen laag? Ik niet. Natuurlijk kan de olieprijs nog doorstijgen. Maar besef wel dat die stijging niet een-op-een doorberekend wordt in de benzineprijs. Immers, de vaste kosten van een liter benzine zijn een belangrijk onderdeel.

En dan de huisprijzen!

Ook die zijn over het algemeen flink gestegen, maar dan hebben we het over de verkoopprijzen. De huurprijzen stijgen meestal pas een jaar later. Dit, omdat contractueel meestal maar een keer per jaar een verhoging doorgevoerd kan worden. Deze ‘cost of living’ zal de komende tijd dus nog wel hoger worden.

Conclusie

Alle factoren bij elkaar opgeteld, ben ik het nu wel een keer eens met de Centrale Banken: de hoge inflatie zal van korte duur zijn. Wat denkt u?

Kaspar Huijsman is founder en director van Hugo Investing (voormalig BinckBank Spanje & Portugal) en is zelf ook gepassioneerd belegger. kaspar@hugoinvesting.com De informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

ES Life 53


Met ons advies onderneemt ú de juiste stappen in Spanje. Fiscaal & Juridisch Advies Spanje Nederland Aan- & Verkoopbegeleiding Onroerend Goed Spanje Belasting Aangiftes Spanje Nederland Overige fiscale en juridische diensten Nieuw adres: Calle Venus Edf. 8, prt. 9, 1D Urb. Sun Beach - Costalita Area Marbella - Estepona

Spanje: Marbella Nederland: Breda (+34) 951 419 998

info@doorakkerstaxlaw.com www.doorakkerstaxlaw.com

OP MAAT GEMAAKTE MEUBELS VAN STEIGERHOUT Kom langs in onze 400m2 showroom in San Pedro de Alcantara. Voor inspiratie & meubels op maat! Ma - Vrij: 10-16 uur Za: op afspraak

Calle Budapest 16 San Pedro de Alcantara Tel.: 620 230 376 www.woodfactory.es info@woodfactory.es


AGENDA ACTIVITEITEN / MUZIEK Marbella 4Days Walking 7 - 10 oktober www. marbella4dayswalking.com

Las mañanas del Museo de Málaga 26 september, 12u www.museosdeandalucia.es/web/museodemalaga

Orquesta Filarmónica Málaga 16 september, 20u, Málaga www. teatrocervantes.com

NEDERLANDSTALIGE CLUBS COSTA DEL SOL Marbella Dutch Business Club (marbelladutchbusinessclub.nl) Bijeenkomsten eerste dinsdag van de maand Ellas (ellas-spanje.nl) Bijeenkomsten tweede dinsdag van de maand Belgian Business & Community Club (bbcce.be)

SPAANSE FEESTDAGEN 12 oktober Nationale feestdag (maandag 11 oktober ook vrij) 1 november Todos los Santos 6 december Día de la Constitución 8 december Día de la Constitución

Nederlandse Club Costa del Sol (nccs.es) Club Tulipan (www.tulipan.nl) Golfwedstrijden elke dinsdag op verschillende banen Evenement vermelden? Stuur een e-mail naar info@especial-life.com

ES Life 55


DECOR

SHADE

HOMES

EVENTS

Showroom: Carril de Picaza 30, 29670 San Pedro | www.acoola-living.eu | info@acoola.eu | +34 951 162 542


NEDERLANDSTALIGE ONDERNEMERS Baika & Erik Bablo Marbella makelaar regio Marbella info@bablomarbella.com www.bablomarbella.com

B

BaBlo MARBELLA

Martin Faessen WeCare Mortgages Hypotheken in Spanje info@wecaremortgages.com www.Spanjehypotheek.com hypotheken

MORTGAGES

Lynn Van Wilderode Primrose Real Estate info@primrose-realestate.com Belgische Costa del Sol makelaar www.primrose-realestate.com

Andalucía Specialist Uw exclusieve aankoopmakelaar Bas Mulders www.andaluciaspecialist.com

Zigtema Idiomas Asociación Parasol Costa del Sol Onderwijs in de Nederlandse taal zigtema.com - nscds.nl (+34) 649 335 336

Barbara Ingenbleek EuroEconomics marbella@euroeconomics.com Advocaten en accountants www.euroeconomics.com

Welex Abogados y Economistas Advocaten, Economen & Acccountants C/Ramón Gómez de la Serna 23, Marbella Telf +34 952 775 521 www.welex.es

JongLeren.es Joost Jong Stage- en projectbemiddeling in en rond Málaga www.jongleren.es

AJ Automotive Services Auto invoer – uitvoer – transport – ITV Telf +31 492 477 522 +34 617 781 091 www.invoerinspanje.nl

Roger’s Linnerie / Bornelli by Kees Diks Slaapspecialisten Avenida Carlotta Alessandri 158 Torremolinos www.rogerslinnerie.com

Uw bedrijf in een kadertje? Stuur een mail naar: sales@especal-life.com

ES Life 57


NEDERLANDSTALIGE HULPVERLENERS HUISARTSEN Alhaurin el Grande Medical Centre Alhaurin - Ch. M van Meer 952 597 230

Nerja Fisioterapie Holandesa - Rutger - 952 526 881

El Morche Mar y Salud - Bernadette Veeger - 952 532 065

ORTHOPETEN Nerja Ortopedia Chatelin - 685 773 857

Fuengirola Medisch Centrum PG - Henri Guemal - 952 461 992 Nerja Medical Clinic Nerja - Rik Heyman - 952 526 775 Nueva Andalucía Centro Medico Romano - Carlos Azcona 952 810 154 Torremolinos J.O. Landman - 952 388 872 Frank Buster - 952 380 279 TANDARTSEN Marbella Clinica Dental Soriano - Leonard Pelzer 951 317 021 Clinica Dental Doctor Wouter Teng 952 827 392 Mijas Clinica Monte Blanco, Hans Kools - 952 475 972 Nueva Andalucia Dental Arts - Jose Luis Morena Miranda 952 817 110

UROLOOG Marbella / Pizarra Urologie Marbella - Wim de Bruyn - 619 992 369 THUISZORG Algarrobo Costa Miranda van Poortvliet van Tiel - 618 552 919 Benalmadena Anneke Verhoeff - 619 287 481 Fuengirola Bep van de Bremer - 687 487 291 El Morche Mar y Salud - Jolanda de Kuijer - 676 991 443 PSYCHOLOOG Marbella Marlies van Boxtel - 697 878 694 Mijas/Fuengirola Clinica Monte Blanco Maryna Khorolska - 657 198 928 Nerja/Málaga Gerlinda Smit - 669 579 996

Torremolinos Clinica Montemar - Snezana Kools 661 470 111

PODOLOOG / PEDICURE Torremolinos Desiré González Bossaers- 951 339 219

FYSIOTHERAPIE / OSTEOPATIE / MASSAGE Pizarra / Monda Markus Link Fasciatherapie & massage- 684 123 107

DIERENARTSEN Estepona Pointer Clinic - Nazli Kreft - 952 804 165 Tamara Veterinary clinic - Marcel Vet - 952 795 049

Benalmadena Body Center - Mireille Rinchard - 607 153 025 Fuengirola/Mijas Marielle de Bruin - 670 663 910 Stanley Groot - 952 933 975 Marbella Centro de Fisioterapia Roda Robina vd Berge - 639 926 228 Patrick Vervaeke - 691 320 710

Nueva Andalucía Pointer Marbella - André Evers - 952 906 626

algemeen noodnummer 112 Voor correcties of toevoegingen: stuur een e-mail naar info@especial-life.com

ES Life 58


Marbella Club Hotel | www.lijomi.eu | info@lijomi.eu