Page 1

FEBRUARIE, 2013 ­ NR. 1 PREţ: 10 LEI

Totul despre microcontrolere 30

Versiunea Lite a produselor

OrCAD 16.6

Kit robot

Kitul didactic

Titan32 15 10

Soluție pentru linefollower și line maze


Electronica Azi HOBBY • Februarie, 2013 • Nr. 1

Sumar

EDITORIAL DESIGN HOBBY

Revista Electronica Azi Hobby poate fi cumpărată de la partenerii noştri:

4 Modul industrial de supervizare cu modem GSM De multe ori, în mediul industrial pot apărea limitări de natură geografică sau care afectează căile uzuale de comunicație. Multe dintre aceste probleme pot fi soluționate prin adăugarea unui modul de supervizare cu modem GSM, care va permite monitorizarea și comanda echipamentelor industriale prin SMS-uri, respectiv apeluri vocale.

7 Pachetul educațional Ale

Direct de la magazinele:

În articolul de față propun, spre atenția cititorului curios, un pachet educațional menit să susțină individul care doreşte să pătrundă, încă de pe băncile şcolii, în acest univers plin de posibilități al microcontrolerelor.

CONEX ELECTRONIC - Bucureşti Str. Maica Domnului nr. 48, Sector 2 Tel.: 021-242.22.06 office@conexelectronic.ro vinzari@conexelectronic.ro www.conexelectronic.ro

10 Kitul didactic Titan32 Soluţie SMD pentru începători

15 Kit robot DragonFLY Prin kit-ul propus de noi, DragonFLY, dorim să venim în întâmpinarea entuziasmului lor și să le punem la dispoziție o platformă completă pe care să poată programa două dintre cele mai populare aplicații din domeniul roboticii: linefollower și line maze.

CONEX ELECTRONIC - Ploieşti Str. Ion Maiorescu nr. 10, Bl. 33S2 Tel.: 0244/521373; 0244/521374 ploiesti@conexelectronic.ro

16 Versiunea Lite a produselor OrCAD 16.6 20 Algoritmul PID pentru line-follower

CONEX ELECTRONIC - Constanţa Bd. Alexandru Lăpuşneanu nr. 54, Bl. LE2 Tel.: 0241/511523; 0241/515528 constanta@conexelectronic.ro

Algoritmii de tip PID (proporțional – integrativ – derivativ) au existat de mai bine de o sută de ani, dovedindu-se eficienți în controlul diverselor aplicații industriale, iar în ultima perioadă au început să fie utilizați în aplicații simple de robotică.

22 Modul de locomoție pentru roboți autonomi Articolul prezintă o modalitate de a realiza un modul de locomoţie performant pentru roboţi autonomi cu roţi. Modulul de locomoție este prezent în majoritatea structurilor robotice.

28 Variator de intensitate a luminii cu microcontrolerul ATMEGA16 În cadrul acestui articol vom realiza un montaj care ne permite să variem intensitatea luminoasă a unui bec incandescent sau a unui motor ce este alimentat de la o sursă de tensiune alternativă (în cazul particular, rețeaua electrică de 230V).

30 Introducere în microprocesoare şi microcontrolere Cuvântul “Sistem" este folosit pentru a descrie un dispozitiv care include trei componente. Un sistem trebuie să aibă cel puțin o intrare (input), o ieșire (output) și trebuie să conțină un proces care reprezintă o relație sau o funcție între intrare și ieșire.

Sau online de la: O’BOYLE - Timişoara Tel. +40 256-201346 office@oboyle.ro www.oboyle.ro

Kit-Shop 18 Minitechnicus, lumea pasionaţilor de electronică Kit-uri KEMO

19 Staţia de lipit ZD-931

Management Director General - Ionela Ganea Director Editorial - Gabriel Neagu Director Economic - Ioana Paraschiv Publicitate - Irina Ganea Redacţie: Blv. Magheru nr. 32-36, Sc. E, Et. 7, Ap. 33 010337 Bucureşti, România office@electronica-azi.ro www.electronica-azi.ro

EURO STANDARD PRESS 2000 srl Tel.: +40 (0) 31 8059955 Mobil: 0722 707-254 Tiparul executat la office@esp2000.ro Tipografia Everest www.esp2000.ro CUI: RO3998003 J03/1371/1993

2

19

Revista Electronica Azi - HOBBY apare de 6 ori pe an. Revista este publicată numai în format tipărit. Preţul revistei este de 10 Lei. Preţul unui abonament pe 1 an de zile (6 apariţii) este de 60 Lei / abonament. 2013© Toate drepturile rezervate.

O parte din articolele prezentate în această ediţie au fost realizate de către tinerii pasionaţi din cadrul laboratorului InGeAR.

Abonamentele se pot comanda direct de la redacţia revistei Electronica Azi - HOBBY

Colaboratori la această ediţie: Ing. Emil Floroiu - emilfloroiu@gmail.com Ing. Daniel Rosner - rosner.daniel@gmail.com Victor Adăscăliţei - adascalitei.victor@gmail.com Dumitru-Cristian Trancă - dumitru.tranca@cti.pub.ro Alexandru Avădănii - alex@softwareelite.com Pavel Agrigoroaei - pavel.agrigoroaei@aut.pub.ro Adrian Cristea - cristea.adryan@gmail.com Andreea Livia-Beciu - andreea.beciu@aut.pub.ro Ovidiu-Marius Alexandru - ovidiu.alexandru@aut.pub.ro Mihai Bărbulescu - mihai.barbulescu@cti.pub.ro Dan Iorga - iorgadan@gmail.com Cernătescu Victor - cernatescuvictor@yahoo.com Fotografii realizate de Vlad Iovi.

Cititorii interesaţi de achiziţionarea circuitelor imprimate PCB ale montajelor “Kit didactic Titan32” şi “Kit robot DragonFLY” sunt rugaţi să se adreseze redacţiei noastre. De asemenea, prin intermediul redacţiei noastre pot fi achiziţionate circuitele aplicaţiilor menţionate mai sus, complet echipate.


EDITORIAL

Câştigaţi cu Electronica Azi Hobby Numărul curent al reviste Electronica Azi Hobby conține o serie de circuite destinate pasionaților de electronică. Ești pastionat de robotică? Proiectul DragonFly este un kit destinat începătorilor în tainele roboticii. El a fost conceput pentru a fi adaptabil - poate fi folosit la competiții de robotică de tip line-follower, linefollower enhanced sau maze - solver. În numărul curent sunt prezentate componentele și avantajele designului ales. În numărul următor îți vom dezvălui o parte dintre secretele de proiectare din spatele performanțelor de care este capabil. Ai dorit vreodată să variezi intensitatea luminoasă în casă, digital, conform unui algoritm propriu? În acest număr al revistei vă este prezentat un montaj simplu cu microcontroler care realizează acest lucru. Acesta prezintă bazele unei astfel de aplicație, iar voi o puteţi extinde și o puteți modifica după cum doriti. Această aplicație va fi extinsă în ediția viitoare pentru varierea luminozității, în funcție de intensitatea luminoasă externă - prin citirea senzorilor - sau cu date primite prin USART (serial) sau prin modalități combinate, asftel încât voi să puteți să implementați o casă inteligentă cu ajutorul “micilor creiere” - microcontrolerele. Dacă vrei să vezi live proiectele prezentate în acest număr, te așteptăm în cadrul evenimentului POLIfest organizat de către Universitatea POLITEHNICA din București în perioada 3 - 5 aprilie 2013. În cadrul standului de robotică și hardware vei avea ocazia să vezi robotul DragonFly în acțiune, alături de alți roboți și EAH multe alte proiecte hardware. Te așteptăm! Dumitru-Cristian Trancă dumitru.tranca@cti.pub.ro

Abonaţi-vă pentru un an la revista de electronică: Electronica Azi HOBBY în format tipărit şi aveţi şansa de a câştiga un kit de evaluare Atmel XMEGA-A3BU Xplained (ATXMEGAA3BU-XPLD) de la Atmel Pentru a vă abona la revista Electronica Azi - Hobby, trimiteţi un email la adresa redacţiei office@electronica-azi.ro în care să ne comunicaţi adresa dumneavoastră poştală unde doriţi să primiţi revista, numărul mandatului poştal / ordinului de plată şi data când a fost efectuată plata în valoare de 60 Lei reprezentând contravaloarea unui abonament pe 1 an la revista “Electronica Azi - Hobby”, iar la “Subiect” introduceţi mesajul: “Abonament la revista Electronica Azi Hobby” Mandatul poştal (sau ordinul de plată) se va face în favoarea societăţii: EURO STANDARD PRESS 2000 srl CUI: RO3998003 Banca: OTP BANK ROMANIA S.A. - Agenţia Câmpulung-Muscel, Jud. Argeş Nr. cont: IBAN: RO26OTPV270000423682RO01 Termen limită de înscriere la concurs: 20.04.2013 Câştigătorul va fi anunţat în ediţiile viitoare ale revistelor noastre. SUCCES!

Trimiteţi la redacţie proiectul unei aplicaţii practice şi aveţi şansa de a câştiga un sistem de evaluare şi dezvoltare Atmel EVK1100 (ATEVK1100) pentru microcontrolerul AT32UC3A0. Articolul propus spre publicare trebuie să conţină următoarele elemente: - Introducere (~ 50 cuvinte) - Conţinut (~ 1000 cuvinte) - Poză aplicaţie - Diagrame (schemă electronică, detalii, circuit PCB).

3


Electronica Azi HOBBY • Februarie, 2013 • Nr. 1

Versiunea Lite a produselor

OrCAD 16.6 Versiunea Lite a uneltelor de lucru individual Cadence OrCAD are unele limitări în domeniul mărimii şi complexităţii proiectelor pe care le puteţi realiza cu aceste produse. Puteţi utiliza versiunile Lite ale uneltelor de lucru individual Cadence OrCAD atunci când: • Aţi descărcat şi instalat versiunea Lite a produselor OrCAD 16.6. În funcţie de versiunea Lite descărcată, se vor instala versiuni Lite ale unor anumite pachete de unelte de lucru. • Nu aveţi licenţă de utilizare pentru produsele OrCAD instalate – programele OrCAD se vor activa în versiunea Lite câtă vreme nu este achiziţionată licenţa. Se va putea trece la modul normal de utilizare (production mode) la achiziţionarea licenţei. În cele ce urmează veţi putea găsi cu uşurinţă informaţii privind versiunea Lite a produselor OrCAD 16.6. Limitările versiunii Lite a produselor OrCAD Versiunea Lite a produselor OrCAD 16.6 are următoarele limitări în ceea ce priveşte mărimea şi complexitatea proiectului; dacă proiectul depăşeşte aceste limitări, nu îl veţi putea salva şi nici nu veţi putea parcurge fluxul complet de proiectare. Limitările versiunii Lite pentru OrCAD Capture CIS • Nu se pot salva proiecte care au mai mult de 75 de conexiuni, inclusiv blocurile ierarhice din proiect, dar pot fi vizualizate sau create proiecte mai mari. • Nu se pot salva proiecte cu mai mult de 60 de componente, inclusiv blocurile ierarhice din proiect, dar pot fi vizualizate sau create proiecte mai mari. • Nu puteţi avea mai mult de 1.000 de componente în biblioteca Capture CIS. • Fila Internet Component Assistant (ICA) din fereastra CIS Explorer deschide pagina About Active Parts (www.activeparts.com) şi nu pagina de căutare a componentelor. • Nu puteţi crea componente cu mai mult de 100 de pini. • Nu este disponibil fluxul de proiectare Capture FPGA. Limitările versiunii Lite pentru OrCAD PSpice A/D • Simulările sunt limitate la circuite cu până la 75 de noduri, 20 de tranzistoare; nu sunt limitari pentru sub-circuite, dar sunt admise numai 65 de dispozitive digitale primare şi 10 linii de transmisiune (ideale sau non-ideale) cu nu mai mult de patru perechi de linii cuplate. • Definirea dispozitivelor şi crearea componentelor definite cu parametri utilizând PSpice Model Editor este disponibilă numai pentru diode. • Generarea stimulilor cu ajutorul Stimulus Editor nu are nicio limitare. • Bibliotecile de modele demonstrative numite eval.lib (care conţine componente analogice şi digitale) şi evalp.lib (care conţine componente definite cu parametri) sunt disponibile în versiunea Lite. • Biblioteca nomd.lib este configurată pentru simulări. Fişierul nomd.lib indică bibliotecile care pot fi utilizate cu versiunea Lite.

4

• Nu pot fi simulate componente definite cu parametri care nu se află în biblioteca evalp.lib. Această bibliotecă conţine rezistoare, surse şi diode definite cu parametri. • Nu pot fi utilizate: nivelul 3 al modelului de miez magnetic (Tabrizi), modelele MOSFET BSIM 3.2 sau MOSFET BSIM 4. • Vor fi afişate numai datele simulării realizate cu ajutorul versiunii Lite a simulatorului. • Magnetic Parts Editor permite numai proiectarea transformatoarelor de alimentare. Baza de date inclusă în Magnetic Parts Editor nu poate fi editată şi conţine un singur miez. • Model Import Wizard operează cu componente şi modele de simulare care au maximum doi pini, respectiv două terminale. • Numărul maxim de noduri ale unui circuit digital poate fi de cel mult 250. • Numărul de linii de trasmisiune non-ideale este limitat la 4. Limitările versiunii Lite pentru OrCAD Pspice Advanced Analysis • Analiza de stress (Smoke Analysis) poate fi folosită numai pentru diode, rezistoare, tranzistoare şi condensatoare. • PSpice Advanced Analysis Optimizer - Pot fi utilizate numai motoare Random şi MLSQ. - Pot fi optimizate valorile parametrilor pentru până la două componente. - Sunt posibile maximum o specificare a măsurătorilor şi una a funcţiei curve-fit. - Este admisă o singură metodă de calcul a erorilor pentru optimizarea specificaţiilor funcţiei curve-fit. • Afişarea în funcţie de parametri (Parametric Plotter) - Poate baleia valorile a numai doi parametri ai proiectului şi/sau modelului. - Este permisă numai baleierea lineară. - Sunt admise maximum 10 baleieri. - Se poate evalua efectul schimbării valorii parametrilor numai pentru o singură expresie de măsurare, sau o singură trasă. • Monte Carlo / Analiza celui mai defavorabil caz - Este admisă o singură specificare a măsurătorilor.


Electronica Azi HOBBY • Februarie, 2013 • Nr. 1

- Sunt admise maximum trei componente care au toleranţă. - Sunt suportate maximum 20 de rulări Monte Carlo. • Analiza sensibilităţii (Sensitivity Analysis) - Este admisă o singură specificare a măsurătorilor. - Sunt admise maximum trei componente care au toleranţă. - Sunt suportate maximum 20 de rulări. • Nu pot fi simulate modelele definite cu parametri, criptate. • Optimizer Random Engine poate rula de maximum 5 ori. Limitările versiunii Lite pentru OrCAD PCB Editor Lite • Nu pot fi salvate plăci cu circuite imprimate având mai mult de 50 de componente şi/sau 100 de conexiuni. Pot fi însă vizualizate proiecte mai mari. • Tutorialul şi fişierele de proiect pentru tutorial vor funcţiona cu limitările versiunii Lite. • Este oferită o bibliotecă limitată de modele demonstrative. Limitările versiunii Lite pentru OrCAD PCB Router Lite • Nu pot fi salvate rezultatele unei sesiuni de auto-rutare. Notă: OrCAD SigXplorer nu este disponibil în cadrul versiunii Lite a OrCAD. Noţiuni introductive despre produsele OrCAD Lite Pentru o prezentare generală a procesului de proiectare a plăcilor cu circuite imprimate cu ajutorul OrCAD 16.6, consultaţi tutorialul fluxului de proiectare OrCAD (OrCAD Flow Tutorial). Acest ghid al fluxului de proiectare vă arată ciclul de proiectare pentru un circuit electronic, începând cu desenarea schemei circuitului electronic cu ajutorul OrCAD Capture Lite, apoi, trecând prin etapa de simulare a proiectului cu PSpice, etapa de proiectare a cablajului imprimat folosind OrCAD PCB Editor Lite şi OrCAD PCB Router Lite, şi încheind cu pregătirea pentru fabricaţie şi mentenanţa proiectului. Notă: Pentru a parcurge fluxul de proiectare conform descrierii din acest ghid de proiectare, puteţi utiliza proiectul FULLADD disponibil ca flowtut.zip în folder-ul <installation>\flowtut\tutorial_example\ din directorul în care au fost instalate produsele. Pentru a vă ajuta să începeţi rapid lucrul cu produsele OrCAD Lite, mai jos sunt enumerate produsele disponibile şi documentaţia online aferentă. Documentaţie online OrCAD Capture CIS • Ghid de utilizare OrCAD Capture (OrCAD Capture User’s Guide) • Ghid de utilizare OrCAD Component Information System (OrCAD Component Information System User’s Guide) • Capitolul 2 din tutorialul OrCAD Flow: Crearea unui proiect de circuit electronic Documentaţie online PSpice • Ghid de utilizare Pspice (PSpice User’s Guide) • Capitolul 3 din tutorialul OrCAD Flow: Simularea unui proiect

Accesarea documentaţiei OrCAD Documentaţia pentru utilizatorii OrCAD 16.6 poate fi găsită sub forma asistenţei online (online help), a manualelor online (online books) şi a tutorialelor. Pentru mai multe informaţii despre produsele OrCAD, vedeţi capitolul Accesarea web site-urilor OrCAD. Accesarea suportului online Puteţi accesa suportul online din meniul Help al unui produs OrCAD prin apăsarea butonului Help dintr-o căsuţă de dialog sau a tastei F1. Accesarea manualelor online Puteţi accesa manualele online ale produsului dorit prin intermediul Cadence Help şi a paginii cu documentaţia respectivă. Pentru a accesa manualele online prin intermediul Cadence Help: 1. În meniul Windows Start selectaţi Cadence release şi apoi comanda Cadence Help. Va apărea fereastra Cadence Help. 2. Faceţi dublu clic pe numele produsului pentru a afişa documentaţia aferentă produsului în fereastra Cadence Help. 3. Faceţi dublu clic pe numele unei documentaţii pentru a o deschide în fereastra Cadence Help. Pentru a accesa manualele online prin intermediul documentaţiei: 1. Selectaţi comanda Documentation din meniul Help al produsului. Pagina cu documentaţie a produsului se va deschide în fereastra Cadence Help. 2. Selectaţi fila dorită şi faceţi clic pe hyperlink-ul unei documentaţii pentru a o vizualiza în fereastra Cadence Help. Accesarea tutorialelor OrCAD Produsele OrCAD au tutoriale interactive sincronizate pe care le puteţi utiliza pentru a putea începe rapid să lucraţi cu acestea. Pentru informaţii privind accesarea tutorialelor, vedeţi capitolul Getting Started with OrCAD Lite Products. Notă: Este posibil să nu aveţi posibilitatea de a finaliza unele dintre tutoriale din cauza limitărilor impuse capabilităţilor versiunii Lite a produselor OrCAD. Aceste limitări sunt descrise în capitolul Limits of the Lite Version of OrCAD Products. Accesarea web site-urilor OrCAD Următoarele web site-uri oferă informaţii tehnice detaliate despre produsele OrCAD: www.cadence.com/orcad – Web site-ul principal al produselor OrCAD. În acest site puteţi găsi informaţii tehnice despre produsele OrCAD. Site-ul asigură update-uri pentru produse, variante demo, modele, unelte şi utilitare. De asemenea, sunt incluse articole tehnice şi note de aplicaţii, atât de la inginerii OrCAD, cât şi de la utilizatori. www.cdnusers.org – Site-ul comunităţii proiectanţilor unde aceştia îşi împărtăşesc informaţii, contribuie şi fac schimb de experienţă în legătură cu utilizarea cât mai eficientă OrCAD PCB Router.

Documentaţie online OrCAD PCB Editor • Ghid de utilizare Allegro PCB Editor (Allegro PCB Editor User Guide) • Tutorialul Allegro PCB Editor • Capitolul 5 din tutorialul OrCAD Flow: Proiectarea plăcilor cu circuite imprimate cu ajutorul OrCAD PCB Editor

Detalii tehnice despre produsele OrCAD: UPB-CETTI (Cadence Academy Network leading institution for PCB Design) Conf.univ. dr.ing. Norocel Codreanu norocel.codreanu@cetti.ro

Documentaţie online OrCAD PCB Router • Ghid de utilizare Allegro PCB Router (Allegro PCB Router User Guide) • Tutorialul Allegro PCB Router • Capitolul 5 din tutorialul OrCAD Flow: Proiectarea plăcilor cu circuite imprimate cu ajutorul OrCAD PCD Editor.

Detalii privind distribuţia pachetelor OrCAD: ELSIX S.R.L. (FlowCAD Local Partner for South-Eastern Europe) Constantin Cristescu 0723 001 377 info@elsix.ro

5


Electronica Azi HOBBY • Februarie, 2013 • Nr. 1

Minitechnicus, lumea pasionaţilor de electronică Kit-uri KEMO Vă recomandăm următoarele kit-uri şi module electronice, utile pentru soluţionarea aplicaţiilor dumneavoastră: detector gaz şi vapori, senzor ultrasonic de proximitate, kit comutator temperatură, barieră infraroşu, interfaţă motor pas cu pas 6 pini, control alimentare PWM. Pachetul kit-ului conţine: PCB, componente electronice, schema de montaj. Modulele sunt asamblate, gata de folosit în aplicaţia lor. Kit Detector gaz şi vapori - este util pentru indicarea vaporilor (alcool, acetonă, benzen, propan) sau a gazelor (monoxid de carbon). Potrivit ca alarmă de incendiu sau alarmă de vapori, prin intermediul unui releu. Kit Senzor ultrasonic de proximitate – la intrarea în raza de acţiune a senzorului (10 – 80 cm) se aprinde un LED de avertizare (opţional se poate conecta un releu). Util pentru parcare asistată, alarmă de proximitate, alarmă pentru animale. Kit Comutator temperatură – la o temperatură prestabilită (de la -30°C până l a +150°C) închide sau deschide un releu. Se poate folosi ca termostat, alarmă de înghet, detector de incendiu.

6

Modul Barieră infraroşu 4 m – dispozitiv format dintr-un emiţător şi un receptor, rază de acţiune aproximativ 4 m. La trecerea prin bariera infraroşu se comută un releu care poate comanda o sonerie, o lampă sau un contor.

Modul Interfaţă motor pas cu pas, 6 pini – poate opera un motor pas cu pas cu 6 ramificaţii. Prin intermediul lui se poate schimba direcţia de rotaţie şi numărul de rotaţii (2 - 1000 Hz) Modul Control alimentare PWM – prin intermediul lui se poate controla curentul de încărcare pentru motoare, lămpi, radiatoare, LED-uri cu rezistenţe de protecţie. Gama de control: < 5% la > 95%, frecvenţă PWM: 10 - 20kHz. Tel. +40 256-201346 Mail office@oboyle.ro Web www.oboyle.ro

MINITECHNICUS


Electronica Azi HOBBY • Februarie, 2013 • Nr. 1

Minitechnicus, lumea pasionaţilor de electronică Staţia de lipit ZD-931 Staţia de lipit ZD-931 este un instrument potrivit pentru electroniştii amatori, ateliere şcolare, mentenanţă şi laboratoare. Are posibilitatea de reglare a temperaturii în paşi de 1 sau 10 grade cu ajutorul butonului de reglare temperatură. Când apar defecte în modul de operare, acestea vor fi semnalate prin avertismente vizuale şi sonore. Specificaţii tehnice: • Putere: 48 Watt • Domeniu reglare temperatură: 150 – 450°C • Afişare temperatură LCD: 2*31/2 grade, 150-450°C • Precizie afişaj: 5% • Dimensiuni: 195 × 87 × 165mm • Greutate: 2 kg Accesorii recomandate - Pistol şi vârfuri de rezervă

- Lupă cu braţ de prindere - Placă de tip breadboard

- Set fire de testare

7


Electronica Azi HOBBY • Februarie, 2013 • Nr. 1

Abonaţi-vă acum la revista de electronică:

Electronica Azi HOBBY ÎN FORMAT TIPĂRIT pentru a putea citi toate articolele prezentate în revistă şi pentru a avea şansa de a câştiga unul din nenumăratele premii oferite de colaboratorii noştri!

Preţul unui abonament pentru 6 apariţii este de 60 Lei Revista Electronica Azi - Hobby apare numai în format tipărit!

Pentru a vă abona la revista Electronica Azi - Hobby, trimiteţi un email la adresa redacţiei office@electronica-azi.ro în care să ne comunicaţi adresa dumneavoastră poştală unde doriţi să primiţi revista, numărul mandatului poştal / ordinului de plată şi data când a fost efectuată plata în valoare de 60 Lei reprezentând contravaloarea unui abonament pe 1 an la revista “Electronica Azi - Hobby”, iar la “Subiect” introduceţi mesajul: “Abonament la revista Electronica Azi Hobby” Mandatul poştal (sau ordinul de plată) se va face în favoarea societăţii: EURO STANDARD PRESS 2000 srl, CUI: RO3998003, Banca: OTP BANK ROMANIA S.A. - Agenţia Câmpulung-Muscel, Jud. Argeş Nr. cont: IBAN: RO26OTPV270000423682RO01 9

Electronica Azi - HOBBY  

A aparut primul numar al revistei Electronica Azi - Hobby

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you