Page 1

ARCHITECTURAL PORTFOLIO [2016-2019] esmanur demir


ESMA NUR DEMİR 17.04.1997 Kayseri/Turkey 05395690763 esmanur.demir@agu.edu.tr https://esmanour.tumblr.com

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Educations ĀþÿĂĀþÿă ĀþÿăĀþÿĄ ĀþÿĄĀþÿĆ ĀþÿĆ WYQQIV ĀþÿĆĀþÿć (fall)

ABDULLAH GUL UNIVERSITY LANGUAGE SCHOOL ABDULLAH GUL UNIVERSITY CIVIL ENGINEERING ABDULLAH GUL UNIVERSITY ARCHITECTURE BILGI UNIVERSITY SUMMER SCHOOL OSTRAVA TECHNIC UVIVERSITY (ERASMUS EXHANGE )

)\TIVMIRGIW

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ IN ARCHITECTS SHOE by Shota Tsikoliya 78%**)('%78F]2MP‚JIV/S^MOSŲPY *30(%&0)4%:-0-327F]WQMEWXVYGXYVEPQSVTLSPSK]MREVGLMXIGXYVI %,Ʃ98%7%6-1ƁƩeƁ0ƁűƁF]3VYpeEOQEOPØ 409+Ɓ2 %68-'90%8-327-296&%24%88)623*/%=7)6Ɓ F]2ILMV%OK‚RERHh^PIQ/IZWIVSŲPY

/)287)0786%8).ƁF]%PM*EVYO+}OWY 368%=%/%6-Ʃ-/F]%XØP%OK‚RH‚^ERH'IVIR7}^IV


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

7SJX[EVIW

VLMRS KVEWWLSTTIV GEXME HEWWEYPXW]WXrQIW autocad photoshop MPPYWXVEXSV VIZMX WOIXGLYT

0ERKYEKIW

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 8YVOMWL )RKPMWL .ETERIWI *VIRGL

2EXMZI ƁRXIVQEHMEXI &IKMRRIV &IKMRRIV


#1

OSTART

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ostrava Community Art Center  

 

3WXVEZE'^IGL6ITYFPMG   ĀþÿĆ*EPP

4VSJJIWSV7YTIVZØWSV

Ing. arch. Ing. Daniel Vaněk ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ The concept of project was to design a place that community will come and design their own art. So function and the form SJHIWØKRIZSPZIHEGGSVHMRKXSXLMWGSRGITXSJQYWIYQ Curved forms were used in contrast with sharp floor slabs to obtain dynamic angles. The circulation and programs were defined by the distrubition of those curvy shapes throughout the building. While doing this common repetitive form for curved parts are determined to be sphere.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 7TLIVIMWEWLETIXLEXLEWEWXVSRKTSXIRXMEPMRERW[IVMRKXLIIVKSRSQMGRIIHWSJZEVMSYWWTEGIW[MXLMXWGSRZI\ERHGSRGEZIWYVJEGIW8SSFXEMR XLSWIWYVJEGIW[MXLHMJJIVIRXERKPIWXLIHIWMKRYWIWPEVKIZEVMIX]SJWTLIVIW[MXLHMJJIVIRXHMEQIXIVW;MXLWPMGMRKXLSWIKISQIXVMIWMRXSWQEPPIV WIGXMSRWJVSQHMJJIVIRXTEVXWWTEGIW[MXLSVKERMGZSPYQIWLEZIFIIREMQIHXSFISFXEMRIHXLVSYKLSYXXLIFYMPHMRK


Because of existing building in the east side of the building, it has prefereed to used as a transparan area, which includes spiral stairs to provide circulation in the design and maximize the sun light that it captures. The height of the building is kept in the same level as besides building. The first and second floor are used as looby, administration, bar, museum shop and reading areas, third floor used as lecture area. In the fourth and fifth floor workshops and exhibitions will held on. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++sun path diagram

+++function diagram


04.00 level plan

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

07.00 level plan

0.00 level plan

10.00 level plan

WORKSHOP ROOM

STORAGE ROOM

MECHANICAL ROOM

STORAGE ROOM

FLOOR PLANS

WORKSHOP ROOM

WC

MECHANICAL ROOM

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

-4.00 level plan

-16.00 level plan


#2 HOUSE IN THE HILL

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ A HOUSE AND STUDIO FOR A WOOD CARVER    /%=7)6ķ896/)= FALL 2017

4VSJJIWSV7YTIVZØWSV ƁTIO%OTØREV

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ The house in the hill is a house and studio for a wood carver. Selim is 29 years old wood carver who designs wood toys and teach children how to carv their own toy in his studio. In the desiging process given site was in the hill, by using this the carver’s house designed to be in upper level, while design studio and workshops are in the street level.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

TRANSFORMATION OF SITE TROUGHOUT TIME

-RXLIHIWMKRTVSGIWWPSGEXØSRSJXLIWXYHØSHIXIVQØRIHEGGSVHMRKXSMXWVIPIXMSR[MXLTVMQEV]WGLSSP[LMGLEPWSEMQIHXSHIZIPSTVIPEXMSR[MXL MXERHEPWSPMZMRKVSSQPSGEXIHXSGETXYVIEQE^MRKZMI[SJQSYRX%0ķ[LMGLMWSRISJXLIQSWXMQTSVXERQSYRXEMRWSJ/E]WIVM-RYTTIVPIZIP height of the building follows topogrphy to not to stand in the front of historical view. Furhermore, in the balcony of bedroom and green garden the carver can enjoy sunset fully.


+++site section

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++satallite views


?IPIZEXMSRA


?WIGXMSRWA

?TIVWTIGXMZIWA


#3 STAFFED CONCRETE

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ;SVOWLST /E]WIVM8YVOI] *EPPĀþÿą [Role] HIWMKRIVHVE[IVQSHIPQEOIV 



[Partner] =EWIQMRiREP

[Softwares] VLMRSKVEWWLSTTIVMPPYWXVEXSV [Instructor] 2MP‚JIV/S^MOSŲPY

0SVIQMTWYQ

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


+

[understanding dynamics of the geometry]

+

+

?HIKVEHEXMSR JSV JEFVMGEXMSRA

+

[final JSVQJSV JEFVMGEXMSRA


+

[transforming digital drawings to fabric mold]

+

+

[appying fiber reinforced concrete]

+


?*Ɓ2%013()0A


#4 FOLDABLE PAVILLIONS ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ DEPLOYABLE STRUCTURES 

/%=7)6Ɓ896/)=

PROFESSORS/SUPERVISORS   3QEV%ZIPPERIHE   2EXEPPME8SVVIW   :EPIRXMRE&IEXMRM

[PROJECT DESCRIPTON] ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ (IWMKRIHF]XLIWYTIVZMWSV3QEV%ZIPPERIHEFIGSQIE WTEGIJSVEWWIQFP]IMXLIVJSVVIWXSVIRXIVXEMRQIRX8LI āQIXIVXEPPWXVYGXYVIGSZIVMRKEVIESJĀĆWUYEVIQIXIVW [SYPHFIHITPS]EFPIERHIEWMP]EWWIQFPIH9WMRK[SSH QEOIMXPMKLX[IMKLXETTVS\MQEXIP]ĀþOK-XGSRWMWXIHSJ ÿĆþ[SSHIRFEVWĆþTZGNSMRXWERHĂĆþRYXWERHWGVI[W


?8LIGVIEXMSRSJQYPXMTPIGSQTPI\GSRJMKYVEXMSRWEPPS[IHJSVEREP]WMWXLIRYQIVSYWTSWWMFPI[E]WXLIWIWXVYGXYVIW WMQTPIKISQIXV]XLIWXVEMKLXFEVWQSZI*VSQĀ(WXVYGXYVIWXSXLIā(SRIWXLIQYPXMTPIGSQTSWMXMSRWKIRIVEXIH QER]HMJJIVIRXWLETIWERHX]TIWQSZIQIRXWFSXLW]RGPEWXMGERHERXMW]RGPEWXMGA


?ÿÿQSHIPMRWGLSSP¸W KEVHIRA

?ÿÿQSHIPA


#5

789()28¸7 FRONT ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 7XYHIRX'IRXIVERH;EXIVJVSRX(IZIPSTQIRXJSV&MPKM9RMZIVWMX]         ƁWXERFYP8YVOI]        7YQQIVĀþÿĆ

PROFESSORS/SUPERVISORS   )PMJ/IRHMVGM  &YVGY/‚X‚Op‚SŲPY

[PROJECT DESCRIPTON] +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Student’s front is a student center proposal for Bilgi 9RMZIVWMX]¸W 7ERXVEP 'EQTØW [LMGL MW PSGEXIH MR XLI near Haliç which is a water intrusion. Its smell is unbearable because of heavy pollution, in the design my purpose was the maximixe the relationship with the water, so I integrated my design with plants which cleans water. Furthermore, gridal structure used both in water cleaning and building design which allow future development of the student center.


?GSRXI\XA

?WMXIWIGXMSRA

?WMXIWIGXMSRA

?GSRXI\XA ?ERPE]WMWA

?WEXEPPMXIZMI[A


?YRHIVWXERHMRKWMXI [MXLGSPPEKIA


?WMXIQETA


?[EXIVGPIERMRK W]WXIQA

?JPSSV TPERWA

?WMXIQETA ?[EXIVGPIERMRK W]WXIQA


[axonometric views]


[axonometric views]


[THANK YOU]

Profile for Esma Demir

[esma's portfolio]  

It includes selected works between 2016-2019

[esma's portfolio]  

It includes selected works between 2016-2019

Profile for esmademir
Advertisement