__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Juny 2019

Núm. 43

L’ESCLOPET La revista de cicle mitjà Squeeze your brain and find the words!

Esteu al dia de tot el que passa?

Per ara que arriba l’estiu, us proposem alguns jocs!

Per ser uns bons experts!


English FIND 8 ACTIONS AND WRITE THEM.

R

J

Y

S

1.-

M B

2.-

K

L

O N F

W U N V

C

L

I

B

M N G E

O N E

W

3.-

J

P

E

E

L

S

W V

F

4.-

C

H E

Y

L

H A V

E

H A

V

N A P

L

5.-

H Q 6.-

E

C

D R

Y

W Z

I

N K

Z

M

S

S

7.-

L

O L

S

8.-

AITOR, CHEJ, JUDIT, OLEGUER, ARAN.


English WORDSEARCH FIND THE NAME OF SIX DRINKS AND WRITE THEM A W H T

I

E

1.-

S

D N X

W O O O J

2.-

B

E

H A

V

U C

L

E

S

T

X

Z

C

S

F

N

3.-

T

F

L

4.-

M O N A

D E

V

5.-

N J

I

Q I

B

E

E

R

6.-

Q S

L

W W S

E

J

U

G I

K

S

A H B

W E

E

N T

Aina, Bernardí, Olívia, Adrià, Núria


English WORDSEARCH FIND THE NAMES OF EIGHT FURNITURE ITEMS AND WRITE THEM O D S

T

Z

N U K

L

1.-

X

M E

A V

W A J

P

2.-

C

U P

B

O A

D O

3.-

R

H T

Y

L

S

Q O E

I

4.-

A B

E

E

J

N R

S

R

5.-

I

M C

S

D H O K

G

6.-

R

S

A N Q

7.-

C

8.-

H E

G H S

L

F

M A K

J

U

PAULA, MERITXELL, ARNAU, AGUSTÍ, AINA R.


Jocs 1- Nom del joc: bip 2- Nombre de participants: il·limitat 3- Material: res 4- Espai: ampli 5- Organització d’ inici : s’ha de sortejar qui para i els que no paren es posen al seu costat. 6- Normes: el que para compta del vint fins a l’u, mentrestant els altres s’amaguen. Quan acaba de comptar ha de fer tres passes. Quan torna a comptar li resta 1.Quan troba algú ha de dir “bip” i el nom de la persona que ha vist. Les persones que ha vist no es poden tornar a amagar. Al final, el que ha vist primer para.

Tanit H., Samreet K., Carles M.


Jocs EL BURRO Nombre de participants: il·limitat Material: 1 pilota Espai: Un espai gran amb una paret. Organització d’inici: ordre determinat: tots els jugadors decideixen un ordre que s’ha de seguir tota la partida. Normes: quan es comença el primer xuta la pilota a la paret . Si la torna a tocar té la “b” de burro o si la toca algú que no li toca té la “b”. Si no toca la paret torna a tenir la “b”, si algú té tot el nom està eliminat . També si li toca de rebot també té la “b”. Si la torna a tocar te la “u”. No val amb les mans. I així es continua fins que té tot el nom de burro. MARTÍ.C, LAIA.F I GUIU.V


Jocs   1-Nombre de participants: Il·limitat. 2-Material: no has de fer servir cap material. 3-Espai: ampli i pla. 4-Organització d’inici: s’han de fer parelles. Un dels dos es posa de mans a terra i l’altre li agafa els peus.

5-Normes: quan es fa una senyal tots els jugadors surten per intentar arribar a la meta 1r, 2n, o 3r. Si cau el que està de mans a terra, s’ha de tornar a començar de nou. No val córrer sense que ningú t’agafi dels peus.

Biel B, Aina C i Laia T.


Jocs MATAR L’OCA Nombre de participants: il·limitat Material: tantes pilotes com jugadors té un equip Espai: il·limitat Organització d’inici: a l’inici un grup es col·loca en dues línies paral·leles, deixant un passadís entre mig. L’altre grup es col·loca en una banda del passadís. Normes: Un grup ha de passar entremig de les línies paral·leles un per un i l’altre grup ha de tirar les pilotes als que passen sense moure’s de lloc. Quan un membre del grup ha tirat la pilota ja no la pot tornar a agafar. Si un membre del grup del passadís toca la pilota un de l’altre equip el que l’han tocat queda eliminat.

Biel B.X., Pol B., Pau D.


Jocs 1- Nom del joc: Comecocos. 2- Nombre de participants: il·limitat. 4-Espai: un camp on hi hagi línies. 5-Organització d´inici: abans de començar la partida s´ha de triar el jugador/a que para i també si es córrer o si es camina. El que para es posa a la línia del mig del camp i els altres a les línies que vulguin. 6-Normes: el qui para ha d’atrapar a un altre jugador, no es pot sortir de les línies ni del camp i si un jugador surt, para i ha de tocar a un altre company.

Neu B., Guiu M., Denis Javier M.


Notícies INCENDI A NOTRE-DAME El dia 15 d’abril, a la ciutat de París, es va incendiar la catedral de NotreDame. L’incendi va començar quan ja s’havia acabat l’horari de visites a la catedral i sembla que el motiu va ser que estaven fent obres a dins de l’església i va saltar alguna espurna. El foc es va iniciar cap a les 18:50 h i es va escampar molt ràpidament. L’incendi va fer caure el sostre i l’agulla central. Un bomber, dels aproximadament 400 que van participar en les tasques d’extinció, va resultar ferit lleu. Aleix A., Carla D., Iona S. i Queralt R.

SANT JORDI El passat 23 d’abril, al matí, els alumnes de primària de l’escola Santa Maria d’Avià vam anar a l’Ateneu a llegir poemes. Un cop acabat, ens van donar coca i xocolata desfeta. També ens vam quedar una estona més a escoltar com d’altra gent en recitava. A la tarda, els nens i nenes de 3r van representar l’obra de Sant Jordi en versió femenina, és a dir, Santa Jordina. Després de la representació, vam ballar una sardana conjuntament fillols i padrins.

Èlia M., Paula M., Biel R. i Maria P.


Notícies CANTATA A BERGA El dimecres 1 de maig, a la plaça de Sant Pere de Berga, es va fer una cantata solidària. La cançó que es va cantar va ser “Caminem lluny” del grup Doctor Prats. Va començar a les 6 de la tarda i es va haver d’assajar durant 2 hores abans de gravar-la. El seu objectiu era ajudar la gent que té càncer i es van aconseguir uns 10.000 €. Els castellers de Berga també hi van participar cantant i fent castells. Va ser la cantata que fins ara ha tingut més gent a Catalunya, unes 1.700 persones. Jordi D., Marc F., Sònia T. i Guerau V.

NOVETATS A L’ESCOLA Durant els mesos d’abril i maig, a l’escola Santa Maria d’Avià, s’han portat a terme diverses activitats, que formen part del que s’anomena “projecte millora de patis”. Així doncs, els nens de 5è i 6è han pintat jocs al terra del pati: els escacs, el twister, la punteria matemàtica i una xarranca per tres persones. Està previst que s’hi facin més coses a diferents espais. Anteriorment ja s’havia construït un rocòdrom, però s’ha hagut de treure perquè van començar a fer una escala d’emergència i anava al mateix lloc. El tornaran a fer a la paret del costat.

Ferran C., Clàudia V. i Bernat G.


CATALUNYA Catalunya és una comunitat autònoma dins d’Espanya situada al sud oest d’Europa. Catalunya està governada per Espanya. Té 7.516.544 habitants i 42 comarques repartides en 4 províncies: Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona. La seva superfície és de 32.113 Km2 . Quan parlem de la història de Catalunya podem referir-nos a èpoques, com: fenicis i grecs, els romans, els visigots, els àrabs, la reconquesta, les institucions catalanes, els reis catòlics, la guerra de successió, la guerra del francès, la dels carlins, la segona república, la guerra civil o el franquisme, els anys seixanta... Catalunya té una llengua pròpia, el català. Ara mateix governa Junts per Catalunya amb Joaquim Torra i Catalunya no és independent.

Oriol C. A., Oriol C. D., Eloi G. i Arnau R.


EL LLOP IBÈRIC DESCRIPCIÓ: El nom científic del llop ibèric és (canis lupus signatus). És una subespècie del llop canis lupus. Es troba a la península Ibèrica. La mida petita pesa entre 25 i 55 kg mentre que altres subespècies poden arribar als 75 kg. Tenen unes taques fosques a les potes a les potes davanteres.

HÀBITAT: El seu hàbitat és típic del bosc, tant el mediterrani com l'atlàntic, però també és capaç d'adaptar-se a llocs més oberts.

ALIMENTACIÓ: Caça tota mena de presa, des de les de grandària més gran com: cérvols, daines, muflons, senglars o bèsties domèstiques; fins altres més petits com: conills, llebres o micro mamífers.

REPRODUCCIÓ: Després d'una gestació d'unes nou setmanes, les femelles pareixes en un cau amagat entre la vegetació o les roques, fins a 7 o 8 cadells.

CURIOSITATS: És un animal molt actiu, descansa durant l'estiu per ser més dinàmic a l'hivern. Existeix una glàndula olorífica present a la base de la cua dels llops, que els gossos no tenen, la qual cosa confereix a cada individu un rastre aromàtic únic, que permet identificar-se entre ells.

Aina A., Eva C., Ona P. i Clara S.


ELS GATS Tots sabeu que hi ha persones que són al·lèrgics als gats. Ara bé, éreu conscient que aquests animals també poden ser al·lèrgics als humans? El fum del tabac, la caspa, la pols, entre altres coses, poden inflamar les seves vies respiratòries i provocar-los asma felina, una afectació cada cop més freqüent.

Un gat passa la meitat de la seva vida netejant-se. Els gats passen entre el 30% i el 50% dels seus dies netejant-se el cos, per això gairebé sempre s'estan llepant-se. Mantenir-se nets estimula la seva circulació i els refresca.

El seu cervell és més complex que el dels gossos. El seu cervell té 300 milions de neurones, en canvi, els gossos posseeixen 60 milions de neurones. A més, segons han determinat els científics, s'assembla un 90% al cervell dels humans!

De vegades beuen aigua amb les potes. Molts cops els gats prefereixen mullarse les potes i llepar el líquid, que no pas beure directament d'un bol. El motiu? Alguns recipients són incòmodes, perquè en apropar-s'hi, es freguen amb els seus llargs bigotis, una de les parts més sensibles del seu cos.

Els gats parlen amb els ulls. Aquests animals tenen un llenguatge corporal bastant desenvolupat i part d'aquesta comunicació s'evidencia en els seus ulls. I és que els fan servir per expressar diferents estats d'ànim.

Els gats tenen més ossos que els humans: 230, nosaltres 206. El seu cor batega el doble de ràpid que els humans.

La llegenda de les seves 7 vides és perquè suporta greus caigudes gràcies al fet que poden girar-se a l'aire i caure drets.

Enric D., Adam E., Jordi M. i Arnau Z.


LES VAQUES Nom científic: Bos taurus.

Família: Bòvids.

Mamífer de gran tamany que fa uns 2 metres de llarg i que pot pesar uns 600 kg. El cos és fort i gran, la pell està recoberta de pèls marrons, blancs o negres segons la raça. Hi ha molts dibuixos antics que hi surten vaques i també hi ha un gegant de l'Índia que és una vaca que li diuen "La vaca". Alimentació: menja herba i farratger. Una vaca pot menjar al voltant de 70 kg cada dia. Es passen unes 6 hores al dia ingerint l'aliment i unes altres 8 hores mastegant-lo! La vedella és una vaca i el vedell és el brau, és quan no tenen més d'un any d'edat.

Total

de

vaques

al

món

l'any

2009:

995.838.000

vaques.

Reproducció: La femella gesta durant uns nou mesos i pareix una cria anomenada vedell. El vedell s'alimenta de llet fins que ja és capaç de menjar. Habitat: actualment viu en granja o en ramats que són portats a pasturar per un pastor.

La llet més beguda: Les vaques produeixen gairebé el 90% de la llet que es consumeix al món i són responsables de les majors expulsions de gas metà a l'atmosfera.

Carla B., Laia C. i Eva P.


CERCAPISTES Aquí teniu l’última pista per descobrir l’enigma. Recordeu que només us serà d’utilitat la primera lletra de la paraula en qüestió, ja que la resposta a l’enigma final és una paraula formada per les 4 primeres lletres de les 4 preguntes que heu trobat al llarg del curs. Podeu deixar escrita la solució de l’enigma, juntament amb el vostre nom i curs, a la bústia de color groc que hi ha ubicada a l’entrada que dona al vestíbul. Animeu-vos, teniu temps fins dilluns a la tarda.

ENIGMA: “Quan en vens, és que no estàs al cas.”

PISTA 4: Pista, petjada o olor que deixa un animal.

Profile for Escola Avià

Esclopet 43  

Esclopet 43  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded