Page 1

Novembre 2012

Núm. 11

L’ESCLOPET LA REVISTA DE CICLE MITJÀ Teniu ganes d’aprendre a cuinar?

En aquesta revista hi trobareu

Consulteu l’apartat de receptes.

notícies sobre el començament

Us expliquem com fer una pizza

d’aquest curs a la nostra escola:

per celíacs i unes ulleres de pasta de full.

novetats, alumnes nous... També la notícia sobre la darrera edició de la Volta a la Maria. No us perdeu la descripció del falcó pelegrí, l’ocell que vola més ràpid i

Els reportatges d’aquesta revista ens parlen d’en Felix Baumgartner i la

l’explicació d’uns quants peixos verinosos molt interessants.

Malala Yousafzai.

A l’apartat d’entretenimets podreu practicar l’anglès buscant en una sopa de lletres. També hi trobareu endevinalles, acudits i missatges per desxifrar, no us ho perdeu!


Felix Baumgartner Fa 52 anys el nord-americà Joe Kittinger va enlairarse fins a una mica més de 31 kms i va estar 4 minuts i 36 segons en caiguda lliure, que vol dir sense paracaigudes. Va arribar a la velocitat de 988 km/h. Ara en Joe té 84 anys, i ha ajudat en Felix en el seu salt.

En Felix a punt de saltar

En Joe Kittinger i en Felix

El 15 d’octubre de 2012 l’austríac Felix Baumgartner de 43 anys va pujar amb un globus, a Nou Mèxic, al sud d’Estats Units durant 2 hores i 36 minuts, fins a 39 km d’alçada protegit dins d’una càpsula. Allà va tirar-se al buit i durant 4 minuts i 20 segons no va obrir el paracaigudes i, un cop obert, encara va tardar 5 minuts per arribar a terra. Va aconseguir una velocitat de més de 1.100 km/h. La seva novia l’esperava a terra. Encara no té fills, però li agradaria tenir-ne. Va néixer el 20 d’abril de 1969. http://www.super3.cat/infok/9624/un-salt-de-record


Malala Yousafzai La Malala és una nena pakistanesa de 14 anys que viu a la vall del Swat, al Nord del Pakistan. Els Talibans van tancar les escoles per a nenes quan ella en tenia 11. Quan van tancar la seva va començar a explicar com vivien les nenes sota el domini Talibà (http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7834402.stm) a la web de la BBC, una televisió molt important del Regne Unit. Escrivia amb el pseudònim de Gul Makai. Animava als paquistanesos a no acceptar-ho. Preguntava: com s’atreveixen els Talibans a treure’m la meva educació? Quan els Talibans van marxar la Malala va tornar al cole, li van donar el Premi Nacional de la Pau i li van fer moltes entrevistes. Els Talibans se’n van assabentar i un d’ells va pujar al seu autobús i li va disparar un tret al cap el 2 d’octubre passat. També van ferir dos nenes més. Va estar a punt de morir i la van portar a un hospital a Londres on s’està recuperant. Aquí veieu el seu pare i germans que la van a visitar. El seu pare és poeta i professor de literatura. La germana del noi que la va disparar ha demanat perdó a la Malala. Més d’un milió de persones ha recolzat públicament la Malala, i més de 90.000 demanen que li donin el Premi Nobel de la Pau per haver tingut el coratge de defensar el dret a l’educació de les nenes paquistaneses, enfrontant-se als Talibans. Qui són els Talibans? Viuen a l’Afganistan, un país molt pobre al nord-oest del Pakistan que ja fa molts anys que està en guerra. Els Talibans són un grup polític terrorista, és a dir que són : - fanàtics, que vol dir que no accepten que ningú pensi diferent d’ells. - violents, no els importa castigar, torturar o matar els que són diferents a ells. No accepten el diàleg. Prohibeixen: que les nenes vagin al cole, els esports, la música, que les dones vagin a comprar, ... http://www.super3.cat/infok/9616/malala-la-nena-activista Els articles de Malala i Felix els han fet el Blai Minoves, la Meritxell Fígols, la Maria Parras, el Lucas Villalba, l’Aina Solà, el David Espinosa, el Miquel Solà, la Marina Sistach, el Joan Canudas, l’Esteve Corominas, l’Esther Ebale, la Marwa el Badaoui, el Nil Farrés, l’Anna Mas i la Maria Górriz.


Receptes MÓN CELÍAC Avui prepararem una pizza de formes diferents per celíacs. Els celíacs són persones que no poden menjar blat. Aquesta recepta es fa amb la THERMOMIX. INGREDIENTS PAS 1 150 g de llet 150 g d’aigua 50 g d’oli de oliva. Una cullerada de sucre Una cullerada de sal 30 g de llevat PAS 2 400 g aproximadament de farina PROCELI

PREPARACIÓ 1. Posa tots els ingredients del pas 1 en el got i programa 1 minut, 40 a velocitat 2. 2. Posa els ingredients del pas 2 i programa 15 segons en velocitat 6 i a continuació 2 minuts en velocitat espiga. 3. Treu la massa amb les mans mullades amb oli. 4. Estira la massa en dos plàstics o dos papers de forn deixant-la molt fina. Posa sobre la massa els ingredients que vulguis i tira-li una mica d’oli. 5. Escalfa el forn a 200º de 15 a 30 minuts, segons el tamany de la massa . *Variants: també podeu fer pizzes petites per aperitiu amb ingredients variats.


ULLERES DE PASTA DE FULL INGREDIENTS

( per 6 persones )

- Pasta de full - Sucre PROCEDIMENT 1- Estendre la pasta de full sobre d’una safata espolvorejada amb sucre i pressionar una mica per tal que el sucre s’enganxi. 2- Posar una mica de sucre per sobre de la placa de pasta de full. 3- Doblegar la massa dels costats cap al centre com si tanquéssim una finestra. 4- Pressionar una mica els plecs. 5- Tornar a repetir el pas 3 i 4 dues vegades. 6- Amb un ganivet fer tires d’un centímetre i col·locar-les en una safata de forn coberta amb paper. 7- Coure al forn a 220º durant 15 minuts, després donem la volta a les ulleres i les deixem 5 minuts més al forn. Les deixem refredar i llestes per menjar! Es poden fer soles o amb diferents tipus de xocolata. Aquest apartat de receptes l’han fet: Ioana Jitari, Adrià Hernando, Jana Hernández, Pere López de Vinuesa, Raquel Martín, Maria Sánchez, Clara Coma, Berta Navarrete, Clàudia Pastor, Martí Pujols, Aleix Corominas, Mar Gubianes, Pol Gabarrós i Jennifer Rodríguez.


Notícies NOVA EDICIÓ DE LA VOLTA A LA MARIA. La 4a edició de la concorreguda cursa del nostre poble, s’ha celebrat amb èxit el passat diumenge 21 d’octubre, tot i el mal temps.

El diumenge 21 d’octubre, es va celebrar al nostre poble la 4a edició de la Cursa “Volta a la Maria”, que acull participants de totes les edats.

La cursa té una distància de 15,5 kms. amb un desnivell de 650 m. Els nens i nenes també poden participar de la festa amb la “mini-volta a la Maria”, un circuit tancat, on els participants recorren distàncies diferents en funció de la seva edat i categoria. Hi van participar un total de 105 nens i nenes de la nostra escola, però també molts altres nens de les escoles de la comarca: com Berga, Olvan, Bagà, Puigreig...

Tot i la pluja, que va començar a caure amb força només començar les curses, les ganes no van impedir que tots els participants es pengessin el pitral i gaudissin de la seva cursa. Per acabar, tots els nens i nenes, tot i anar ben molls i plens de fang, van poder refer-se amb una bona tassa de xocolata desfeta i coca.


BENVINGUTS A LA NOSTRA ESCOLA! LES RETALLADES ARRIBEN A LA NOSTRA ESCOLA.

Aquest any a l’escola d’Avià han vingut nens i nenes nous: el Joan Manuel i l’Àngela, de 1r, la Carla de 2n, l’Esther de 4t i el Biel, de 5è.

La nostra escola, no s’escapa de les retallades que ha fet el Departament d’educació per aquest curs. Al setembre vam començar l’escola amb les mateixes ganes de cada any, però sabent que tindríem menys reforços a les aules, perquè les retallades del Departament han fet que aquest curs tinguem tres mestres menys a l’escola. Per altra banda han fet millores a la nostra escola com un nou camp de gespa artificial que ens va molt bé per fer educació física, i una nova font a la part de les cargoleres.

NOU CURS AMB UNA SOLA CLASSE DE P3 Aquest any a la nostra escola només hi ha un P3. Els primers dies ploraven però ara ja vénen contents a la nostra escola. Són 23 nens (14 nenes i 9 nens) i la seva mestra és la Montse. Per fer la castanyada han cantat la lluna lluneta i els hi ha sortit molt bé. També han fet unes estrelles dels bons somnis. I tenen un follet que viu a darrera de la pissarra. Són molt espavilats i aprenen moltes cançons.

Hem redactat aquestes notícies: el Pau Buscall, el Sergi Espinosa, el Pol Minoves, el Roger Díez, el Tobias Nahuel Araujo, la Carla Escribano, el Jordi Solé, el Joan Viñas, el Marco Antonio Farcas, l’Aina Arroyo, l’Aina Campà, l’Aina Monné, la Marta Freixa, la Nerea Parras i l’Eloi Guixé.


Natura EL FALCÓ PELEGRÍ El falcó pelegrí és un ocell rapinyaire diürn que fa entre 38 i 50 cm de llargada i uns 95 – 115 cm amb les ales obertes. El mascle té l’esquena de color gris blavós amb ratlles grises fosques; per sota és blanquinós amb ratlles horitzontals fosques. Té una mena de grans bigotis negres. Les potes són grogues. Les ales són punxegudes i la cua llarga. La femella és més gran i de coloració més fosca. El falcó pelegrí és un dels falcons més grans ,com ara un corb gros. El mascle pesa uns 570-710 grams. Com ocorre en altres espècies de falcons i milans, les femelles són més grans que els mascles i pesen entre, 910-1.300 grams. QUÈ MENJA: Les seves preses solen ser aus, de grandària variable des de petites aus, fins a coloms i ànecs. Les captura llençant- se en picat i colpejant amb les urpes a les ales, arribant a una gran velocitat. ON VIU: No fa nius, sinó que aprofita els de les altres aus, i també viuen en parets rocoses. COM ES DESPLAÇA: El Falcó Pelegrí vola a gran velocitat, pot superar els 300 quilometres per hora quan caça volant en picat. COM ES REPRODUEIX: Cria en sortints rocosos, costats de roca o penya-segats, en tots els continents excepte l’Antàrtida. Al març- abril ponen de 2 a 4 ous que coven duran 28 -33 dies. Els polls volen cap als 45 dies de vida. CURIOSITATS: Poden viure fins a 15 anys. El falcó pelegrí és la criatura mes veloç sobre el planeta. El falcó pelegrí s’utilitza en alguns aeroports per espantar ocells que podrien causar accidents i estavellar-se contra avions.

Els redactors d’aquest apartat han estat la Núria Beringues, el Jordi Boixadera, l’Arnau Brea, la Maria Candàliga, l’Aran Capdevila, el Pol Santacreu, la Sara Tubau i la Tere Vladutu.


PEIXOS VERINOSOS PEIX ROCA El peix roca presenta un cos verrucós i tacat que no es distingeix del medi que l’envolta. Deixa que les algues i les anemones creixin per contribuir el seu camuflatge. Més d’una tercera part del cos està ocupada pel cervell. La boca es troba a la part superior del cos, igual que els ulls, és de mida gran i surt cap endavant ben oberta i després torna a la seva posició inicial. Això li permet capturar peixos grans. La seva coloració pot variar depenen del lloc en que es troba. La pell té taques que imiten esponges i algues,que l'ajuden a camuflar-se. Les aletes ventrals, dorsal i anal tenen alguns radis durs transformats en espines, que poden injectar verí. La seva mida màxima és de 40 cm. LA VAQUETA BANYUDA La vaca de banyes llargues pertany el grup dels peixos cofre. Se ‘ls anomena així perquè han desenvolupat una coberta protectora de plaques escamoses grans i gruixudes. Aquesta coberta fa que els peixos cofre adults no puguin ser menjats pels depredadors, excepte els que siguin més grans. No tenen aletes pèlviques i en seu lloc poden apareixen punxes òssies. Són els moviments de les aletes dorsal, anal i pectorals que els permet una natació lenta És de color groc, qu e pot variar la intensitat segons el seu estat d’ànim, amb punts blau elèctric. La seva aleta caudal o cua creix contínuament tota la seva vida i pot arribar a ser tan llarga com el cos. La seva mida màxima és de 50 cm. Viu en esculls de corall a uns 10 -20 m de profunditat Alguns d’aquests peixos cofre s’autoprotegeixen encara més segregant una substància verinosa a l’aigua que els envolta. S’anomena baqueta banyuda per les 2 punxes d’os que té sobre els ulls que recorden dues banyes. PEIX ESCORPÍ El peix escorpí presenta algunes de les seves aletes dividides en radis, amb aspecte de plomes ,de manera semblant als dracs xinesos. El seu cos té una coloració amb franges verticals marrons i blanques. Algunes de les seves aletes tenen espines amb glàndules verinoses. Aquestes aletes i la seva magnífica coloració ratllada avisen que no se’ls ha de tocar. La mida màxima és de 38cm. La majoria de les vegades neden tranquil·lament, ondulant les seves aletes amb suavitat, sense fer cas dels depredadors, ja que saben que el senyal del seu cos ratllat de color vistós és una advertència de perillositat. Són carnívors depredadors de peixos.

La Xènia Tomas, la Berta Corominas, el Gerard Ahicart, el Janel Batalla, l’Eric Palau, el Josep Alique i l’Elisabet Marmi hem estat els redactors d’aquest apartat.


Entreteniments WORDSEARCH Find 8 words about Halloween

H A L L O W E E N B

S S Z B A T S Z V L

K P G A U Q R A P A

E I H T P O M Z U C

L D D M N P G O M K

E E H B I G Y M K C

T R C R H H F B I A

O H E V B O S I N T

N F S D J S Q E H T

W I T C H T H S D A

Oriol Bascompte, Gerard Moncayo i David Perarnau

Quin és el missatge secret? A  K  U  

B 

C D E F G H I    £   ±

J 

L M N O P Q R S T          V  

W X   

Y Z   

Roc T. Arnau S. Èric M.


Segueix el camí i trobaràs les parelles Què li diu un esquelet a un cambrer?

- Cambrer, una cervesa i un pal de fregar.

Què li diu una rata pinyada tota ensangonada a una altra? Anna Pujals, Sira Tort i Núria Vilella

- Veus aquella paret, oi? Doncs jo no l’he vista. Isabel Casals, Ana Navarro i Núria Fígols

Jo sóc filla de muntanya, vinc al món quan ve el fred i, en coure’m no t’estranyis, que, en cremar-me, faci un pet. Qui sóc ?

Com que no tinc gaire feina, a la nit surto a fer por i no em cal obrir cap porta per canviar d’habitació. Qui sóc?

Penjat de cap per avall m’adormo sense piular; Quant surt el sol, em llevo, i surto una estona a volar. Qui sóc?

Es fan a la tardor, i la gent en menja molts els més bons, els de pinyons. Qui som ? Alba Ribera, Aina Riera i Carla Riera

Esclopet 11  

Revista realitzada pels alumnes de cicle mitjà de l'Escola d'Avià.