Xarranca juny 2019

Page 1

Xarranca La revista de l’Escola Bages - Manresa

Núm. 82 – Juny 2019


Pàg. 2

Notícies

Editorial Deixem el curs enrera arxivat aquesta primavera. Deixem temps d’hores de classe, de preguntes, de respostes, de dubtes, cançons i converses, de lletres, llibres i veus, d’històries imaginades, pensaments, i de futurs a les portes d’aquest món amb molta feina per fer. Deixem jocs al pati sota el sol, crits i salts i somriures , errors a la paperera, alguna il·lusió per terra, i baralles i plors i pors i alguna que altra agradable sorpresa.

Deixem descobriments, llengua escrita, paraules noves i antics alès. Animals, paisatges, llums i estels, quina invasió encantadora, sublim i exquisida! Deixem molts dies llargs freds, plujosos o assolellats en entranyable compañía bufant a cor, acompassats. Ho deixem. Sense oblit. Entrem a les vacances amb alegria! I a una etapa nova de sons, colors, curiositat sempre infinita… i feliç vida. (Isabel Barriel)

Ja hem acabat un altre curs. Arribar al final mai no és fàcil. El camí és difícil, ple d’obstacles i entrebancs; però, alhora, ple de satisfaccions i sorpreses. Mirem enrere i pensem que tots i totes, Mestres, alumnes i educadores hem fet molta feina . Records, imatges, paraules… Acomiadar-se dels infants desperta un munt d’emocions! Ara venen unes merescudes vacances. Aquest estiu és per passar-s’ho bé i gaudir-lo! Bon estiu!!! Equip Directiu

SUMARI 2 ................................... 3.................................... 4-5 ................................ 6-7 ................................ 8-9 ................................ 10-11............................. 12-13............................. 14……............................. 15……............................. 16-17............................. 18-19............................. 20-21............................. 22-23............................. 24-25............................. 26-27............................. 28-29-30-31…................ 32................................... 33...................................

Editorial AMPA Notícies Esports Educació Infantil Educació Infantil Educació Infantil Alumnes de 1r - Cicle Inicial Alumnes de 2n - Cicle Inicial Cicle Inicial Cicle Mitjà Cicle Mitjà Alumnes de 5è - Cicle Superior Alumnes de 6è - Cicle Superior Música Anglès Entreteniments Xar i Pandi Xarranca-Núm. 82 Juny 2019


AMPA

Pàg. 3

EL DIUMENGE 3 DE MARÇ ELS VIKINGS DEL BAGES VAN DESEMBARCAR A MANRESA A RITME DE BATUKADA


Pàg. 4

Notícies

Volem dedicar unes paraules a la nostra companya Leonor Carreras, després de molts anys de treball, de dedicació i entrega, va arribar el mes de febrer i amb aquest, el moment de jubilar-se. Guardem un bon record del teu pas per l’escola, bona mestra i bona companya, sempre disposada a ajudar als altres. Esperem que estiguis gaudint de la teva jubilació i visquis al màxim cada moment! Una forta abraçada!

Aquest curs 2018-2019 tots i totes, des de P3 fins a 6è hem après moltes coses sobre el MAR. S’han treballat diferents projectes sobre aquesta temàtica a cada cicle, i a més a més, com cada any, els treballs plàstics dels/les alumnes i la imaginació de nens/es i mestres ha deixat una escola ben lluïda.

PEIXATERIA


Notícies

Pàg. 5

Els alumnes de 5è han participat a la

CANTÀNIA 2019

Cantània 2019 “A de Brossa”, van donar el millor d’ells mateixos/es! Altres nens i nenes també han pogut mostrar les seves aptituds vocals al Concert de Nadal dels més petits de l’escola, i la cantada de nadales per part dels alumnes de cicle mitjà.

CONCERT D’INFANTIL

LES NOSTRES FESTES

CANTADA DE NADALES

Un curs més, tots i totes, de P3 fins a 6è, hem gaudit units de la celebració de les nostres festes,

CARNESTOLTES CASTANYADA I NADAL

CARNESTOLTES

SANT JORDI


Pàg. 6

Notícies

OLIMPIADES SALUDABLES

ESPORTS A LA CARTA

Els alumnes de 3r han gaudit aquest curs del

Al llarg del 2n i 3r trimestre hem completat el

taller: Olimpiades saludables, emmarcat dins el

programa

PLA CATALÀ DE L’ESPORT.

s’organitza des de l’ajuntament de Manresa. Els alumnes

d’ESPORTS han

pogut

A

LA

practicar:

CARTA

que

Atletisme,

El taller tenia com objectiu fomentar els hàbits

Gimnàstica artística, Gimnàstica rítmica, Rugby,

saludables i els valors esportius, tot fomentant

Judo, Ball de saló i Esgrima.

els valors olímpics com a base per a un desenvolupament saludable i harmoniós de la persona

a

partir

dels

seus

tres

valors

fonamentals que es poden traslladar a qualsevol àmbit de la vida: l’amistat, el respecte i l’excel·lència. L’activitat va consistir en explicar què és una Olimpíada i els valors olímpics. Tot seguit es van fer uns jocs al pati on havien de posar en pràctica les explicacions. Al finalitzar l’activitat van poder fer un esmorzar saludable a base de fruita de temporada.


Notícies

Pàg. 7

TROBADA ESPORTIVA DE PRIMÀRIA Els alumnes de cicle superior van participar a la Trobada Esportiva de Primària que es va celebrar a la zona esportiva del Congost el divendres 10 de maig. En format d’equips mixtes de 8-9 alumnes van fer partits de Minifutbol, Minibàsquet, Minivolei i Minirugbi. Durant les estones de pausa van poder gaudir d’inflables, tir, rugby adaptat.

Un cop fetes les quatre rotacions, tots els participants van dinar i a la tarda van poder participar al ball d’espuma que es va fer al davant del pavelló Nou Congost. Una jornada lúdico-esportiva molt divertida.


Pàg. 8

Educació Infantil

EDUCACIÓ INFANTIL (P3-P4-P5). TALLER DE DISSOLUCIONS IMAGINEM QUE PASSARÀ SI BARREGEM L´AIGUA AMB PINTURA, OLI, SUCRE, REMOLATXA I SABÓ. QUÈ HA PASSAT? L´AIGUA HA CANVIAT O SEGUEIX IGUAL?

FEM HIPÒTESIS I A PARTIR DE L´EXPERIMENTACIÓ TREIEM CONCLUSIONS

TALLER: BUFEM! … amb xiulets!

… fent curses!

… amb pintura!


Educació Infantil

Pàg. 9

… flufis!

… espelmes!

… oueres!

Ens ho hem passat pipa!!!

SURA O NO SURA? OFERIM ALS NENS I NENES DIFERENTS MATERIALS (TAPS DE SURO, PEDRES, CADENES, PECES D’ESCUMA, FUSTES...). ENTRE TOTS I TOTES FEM HIPÒTESIS. QUINS OBJECTES SUREN? QUINS NO? PER QUÈ?

QUINS OBJECTES SUREN? QUINS NO? PER QUÈ?


Pàg. 10

Educació Infantil

TALLER DE TEXTURES DESCOBRIM QUÈ SIGNIFICA LA PARAULA TEXTURA A TRAVÉS DE L’EXPERIMENTACIÓ AMB DIFERENTS MATERIALS I PROPOSTES. POSEM EN FUNCIONAMENT EL NOSTRES SENTITS DEL TACTE TOCANT DIFERENTS TEXTURES AMAGADES A LES CAIXES. HO TOQUEM SENSE VEURE-HO I JUGUEM A ENDEVINAR QUÈ HI HA A DINS. És tan fi com un gat! MANIPULEM MATERIALS AMB TEXTURES VARIADES: LA FARINA, LA SORRA, L’ARRÒS I LA GELATINA. JUGUEM A TRASPASSAR, COLAR, OMPLIR I BUIDAR I TAMBÉ ENS AGRADA TASTAR-HO (SOBRETOT LA GELATINA)

DESPERTEM EL SENTIT DEL TACTE DELS NOSTRES PEUS I PASSEM PEL CAMÍ DE LES TEXTURES.

TALLER DE LLUM EN EL TALLER DE LLUM, HEM EXPERIMENTAT, CREAT, IMAGINAT I JUGAT AMB LES OMBRES, LA LLUM I ELS COLORS, TOT DESCOBRINT-NE LES CARACTERÍSTIQUES I LES PROPIETATS. PER FER-HO HEM FET SERVIR OBJECTES DEL DIA A DIA COM ARA COLADORS, REIXES, AMPOLLES, PAPER DE CEL·LOFANA DE COLORS, POTS OPACS I LOTS DE DIFERENTS MIDES.


Educació Infantil

Pàg. 11

TALLER DELS IMANTS AL TALLER DELS IMANTS JUGUEM AMB DIFERENTS MATERIALS PER DESCOBRIR EL MAGNETISME. COMENCEM EL TALLER AMB UNA PETITA CONVERSA PARTINT DEL QUÈ SABEM DEL TEMA I DESPRÉS PASSEM A EXPERIMENTAR. AMB IMANTS I OBJECTES DE LA CLASSE I DE TOTA MENA ANEM PROVANT I DESCOBRINT L’ATRACCIÓ, LA REPULSIÓ, EL TACTE I LES CARACTERÍSTIQUES DEL METALL, LA FUSTA, EL PLÀSTIC…I ALTRES… TAMBÉ PODEM JUGAR AMB JOCS MAGNÈTICS I MIRAR LLIBRES INTERESSANTS DE MATERIALS I IMANTS. I PER ÚLTIM RECOLLIM I PARLEM DELS NOSTRES DESCOBRIMENTS. UN CAMP MOLT ATRACTIU PER A LES PETITES I PETITS CIENTÍFICS!


Pàg. 12

Educació infantil

TALLER DE RAMPES EN AQUEST TALLER TOTS I TOTES COMPARTIM EL MATERIAL I COOPEREM. GAUDIM DELS JOCS QUE NOSALTRES MATEIXOS INVENTEM! FEM HIPÒTESIS I EXPERIMENTEM AMB LES DIFERENTS PILOTES PER COMPROVAR LA VELOCITAT SEGONS DIFERENTS VARIABLES.

SEGONS LA INCLINACIÓ DE LES DIFERENTS RAMPES OBSERVEM A QUINA VELOCITAT BAIXEN LES PILOTES. QUINA ARRIBARÀ ABANS AL TERRA?

TOT JUGANT I FENT PROVES, COMPROVEM QUE LES DIFERENTS CARACTERÍSTIQUES DE LES PILOTES, LA SEVA MIDA I PES, TAMBÉ INFLUEIXEN EN LA SEVA VELOCITAT DURANT LA CAIGUDA.


Educació infantil

Pàg. 13

TALLER DE TRANSVASSAMENT EN AQUEST TALLER EXPERIMENTEM AMB DIFERENTS MATERIALS QUE TENEN TAMANYS I FORMES DIVERSES: COM SORRA, PASTA DE DIFERENTS MIDES, LLEGUMS, PEDRETES DE COLORS; TAMBÉ AIGUA, QUE ÉS MOLT DIFERENT, JA QUE ÉS LÍQUIDA I “ S’ESCAPA” I NO PODEM AGAFAR-LA AMB LES MANS

I FENT PROVES D’ASSAIG-ERROR, DESCOBRIM QUINS SÓN ELS ESTRIS NECESSARIS PER TRANSVASSAR CADA MATERIAL: EMBUTS, COLADORS, PALES, CUBETS, ESPÀTULES, ETC. NO TOTS ELS ESTRIS VAN BÉ PER TRANSPORTAR TOTS ELS MATERIALS! I COMPARTINT, DESCOBRIM, ENS COMUNIQUEM I GAUDIM DE L’ACTIVITAT I EL JOC!

ENS HA ENCANTAT FER AQUESTS TALLERS AMB TOTS ELS COMPANYS I COMPANYES D’INFANTIL!!!


Pàg.14

Alumnes de 1r–Cicle Inicial

TASTET INSTRUMENTAL L’11 de març, tots els nens i nenes de 1r, en arribar a l’escola vam fer una bona caminada fins al conservatori n vam poder observar i tocar diferents instruments de veritat. Ens van dividir en grups de sis infants, cada petit grup va poder conèixer tres instruments diferents: piano, guitarra, saxo, violí, clarinet, bateria… Poder tocar instruments és molt divertit!

BIBLIOTECA INFANTIL DEL CASINO Com a primer ja sabem llegir, vam anar a conèixer la biblioteca més important de Manresa, alguns ja hi havíem anat però encara vam descobrir més possibilitats que no sabíem. Sempre podem anar-hi per treballar, llegir, buscar informació als llibres o a internet, jugar amb els ordinadors…Si tenim el carnet ens podem emportar de préstec llibres, pel·lícules o música. En Pep Molist, ens va ensenyar diferents tipus de llibres i, fins i tot, ens va explicar un conte sorprenent. Abans de marxar, vam poder gaudir una estona dels llibres de la biblioteca.


Alumnes de 2n – Cicle Inicial

Pàg. 15

SANT JORDI El passat mes d’abril els alumnes de 2n vam estar treballant la poesia de la Joana Raspall, “El llibre meravellós”. A partir d’aquí vam elaborar tots junts la nostra poesia sobre com seria el nostre llibre meravellós, que és la que vam llegir davant de tota l’escola durant la festa de Sant Jordi. També vam fer un intercanvi de llibres que vam portar desde casa, passant així una bona estona de lectura compartida.

GIMNÀSTICA RÍTMICA El dilluns 13 de maig, les classes de 2n ens vam desplaçar fins a l’Ateneu de les Bases per gaudir d’una classe de gimnàstica rítmica. Allà vam fer escalfament, estiraments i vam provar com funcionaven els diferents aparells (cercles, cordes, masses, pilota i cinta). Va ser molt divertit!


Pàg. 16

Cicle Inicial

FEM TALLERS Els dilluns a la tarda, els alumnes de cicle inicial fem tallers. Ens repartim en sis grups amb nens i nenes de totes les classes i durant el curs tenim la possibilitat de fer sis tallers. Manualitats/experimentació Hem experimentat amb el so i hem construït un telèfon amb pots de iogurt decorats. També ens hem adonat que la vista ens enganya, ho hem vist amb quadres i construccions d’il·lusions òptiques, hem elaborat un truc de màgia amb cartolina i un taumàtrop. A la última sessió, vam fer manualitats que tenien relació amb l’aire: un molinet de vent, una hèlice d’un helicòpter i una avioneta de paper. Taller d’anglès Ens hem introduït a la llengua anglesa amb l’ajuda de tres ossets de peluix molt simpàtics, Walter, Scott i Collins. Són germans i ens expliquen on viuen. N’hem fet un petit dossier. Modelatge Ens han ensenyat estratègies per aconseguir figures molt divertides amb Jumping clay, que és una plastilina que s’asseca a l’aire. Ja heu vist a casa els resultats del nostre treball, ja que ens les hem pogut emportar dins d’una bossa de paper que vam decorar. Pedra, paper, tisores Vam pintar i decorar còdols rodons de riu creativament al nostre gust amb pintura acrílica. Taller de música Aprofitant la sortida que vam fer al Palau de la Música hem conegut la Cobla, ballat una sardana i vam convertir-nos en dissenyadors de cases modernistes. Informàtica Dibuixar i pintar no només es pot fer amb un full i pintures, també amb l’ordinador podem imaginar i crear els nostres dibuixos. Amb els ordinadors hem conegut el programa Paint, amb el que hem pogut fer volar la nostre imaginació i creativitat per fer unes produccions molt boniques que hem imprès i emportat a casa.


Cicle Inicial

Pàg. 17

VISITA DE ROSER ROJAS A CICLE INICIAL A finals d’abril ens va venir a visitar a l’escola l´il.lustradora Roser Rojas. Ens va explicar dos contes molt divertits que ens van agradar moolt! Abans de marxar ens va donar uns dibuixos que explicaven escenes dels contes i ens va fer un dibuix gran per cada classe que ja el tenim penjat.

EXCURSIÓ AL COSMOCAIXA DE BARCELONA Aquest curs ha estat el primer que els nens i nenes de cicle inicial hem anat al Cosmocaixa. Malgrat ens hem trobat que hi feien obres, hem pogut veure el pèndol de Focault i ens han agradat molt les exposicions dels miralls i el Tintin a la Lluna. Hem pogut visitar el bosc inundat que ens va sorprendre molt. Vam poder investigar amb olors, moviments i construccions, entrar en el túnel del vent i experimentar amb la força de l’aigua per moure els vaixells a l’espai del Click . No ens en vam adonar i ja era l’hora de marxar, que de pressa ens va passar el dia! Sabeu perquè?? Perquè ens ho vam passar molt bé!! Hi volem tornar a anar!


Pàg. 18

Cicle Mitjà

En el marc de les Jornades Culturals vam crear i escenificar aquest poema al pati de l’escola. El vàrem titular “Alegria Marina” ja que la temàtica era el Mar.

ALEGRIA MARINA Els animals del mar s’entretenen, mentre les onades van i venen.

Entre roques i coralls l’ estrella de mar dansa eixerida, i amb els seus alegres balls deixa la mar ben acolorida.

Els animals del mar s’entretenen, mentre les onades van i venen.


Cicle Mitjà

Pàg. 19

El cavallet de mar és petit i molt valent i pel mar es va movent. No té potes, sols té una cua arrodonida que sempre porta ben recollida.

Els animals del mar s’entretenen, mentre les onades van i venen.

El pop no fa por, Te vuit potes i no ataca Si es dona un cop , treu tota la tinta de cop. i… si li dius : “ STOP! ” , es para a poc a poc.

Els animals del mar s’entretenen, mentre les onades van i venen.

Dins del mar, brillant com la purpurina Veig com neda la petita sardina, amb les escates de plata fina juga amb la seva amiga tonyina.

Els animals del mar s’entretenen, mentre les onades van i venen.

l dofí neda sense fi i viu al fons marí. Té una pell suau i brillant com un diamant. És divertit: canta i fa el pi saltant com un ballarí. Jugant i esquitxant, et mullarà en un instant.

Els animals del mar s’entretenen, mentre les onades van i venen.


Pàg. 20

Cicle Mitjà

TALLERS A CICLE MITJÀ Els tallers permeten treballar diferents competències i aprenentatges en espais diferents als habituals i amb companys/es diferents al grup classe convencional. Entre tots/es aportem i aprenem conjuntament. A continuació us en fem una breu ressenya .

Disseny Gràfic per Ordinador. Mitjançant l’ordinador treballem l’expressió artística i desenvolupem la creativitat realitzant composicions i creacions d’imatges.

Línies

En aquest treball hem experimentat i utilitzat el punt i les línies com a recurs plàstic i expressiu. Hem creat dibuixos senzills amb ajuda del regle i el compàs.

Utilitzem editors gràfics i de text i fem recerca d’imatges per Internet.

Color

En el taller de “Color” aprenem a combinar els colors càlids i els freds, utilitzant diferents tècniques i materials, per aconseguir crear sensacions diverses mitjançant el color.

Tècniques de pintura En aquest taller utilitzem diferents tècniques per pintar, aquí en tenim una mostra, utilitzant una palleta , una mica de pintura i molta imaginació podem fet dibuixos tan bonics com aquest arbre en plena primavera.


Cicle Mitjà

Pàg. 21

Bla, Bla, Bla, ens divertim Parlant, rient i jugant ens coneixem i utilitzem el llenguatge per comunicar i expressar-nos oralment.. Es potencia el desenvolupament de l’expressió oral mitjançant diferents activitats de grup, oferint diferents recursos per ajudar a construir el llenguatge de cada infant, de forma individual i cooperativa.

Act and play

Els nens han representat el conte “The three little pigs”. Fer teatre és jugar i, tot jugant, el nen aprèn a treballar en grup, a desenvolupar la seva capacitat comunicativa, a millorar l’expressió corporal i a progressar en l’aprenentatge global de l’anglès.

Experiments A través de les aventures d’un pirata hem treballat els conceptes de magnetisme i densitat ; hem construït una brúixola, hem ajudat a recuperar un tresor comprovant que l’aigua salada és més densa i ajuda a fer surar els objectes. Hem creat un pot de colors, veient que algunes substàncies són més denses perquè tenen més molècules que altres.

Probabilitat i Estadística. En aquest taller ens apropem ,de manera pràctica, a conceptes com: probable, impossible, segur, estimacions i a la representació gràfica dels resultats obtinguts.


Pàg. 22

Alumnes de 5è – Cicle Superior

El dijous dia 30 de maig els alumnes de 5è vam visitar el Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa.

Vam començar fent un taller que es deia “Vine a fer ciència”. Vam fer uns quants experiments: • • •

Calcular la quantitat de sucre que hi ha en un xiclet. Aprendre a calcular la densitat d’uns cilindres de diferents metalls. Interpretar il·lusions òptiques.

També vam fer una visita a la part del museu dedicada a l’energia de l’electricitat, el vent i l’aigua. Allà vam poder provar com funcionaven algunes formes d’energia.

Després vam anar a dinar a un parc i vam jugar una estona. Va ser una sortida divertida, interessant, impressionant…


Alumnes de 5è – Cicle Superior

Pàg. 23

Els alumnes de 5è, aquest 3r trimestre, hem après coses sobre els éssers vius i com s’adapten al medi. Per aprendre mes sobre el tema, vam fer un treball sobre els 5 regnes: moneres, protoctists, fongs, plantes i animals. Tots els essers vius estem formats per cèl·lules, aquestes ens permeten fer el nostre cicle vital. Així els alumnes de 5è vam elaborar una cèl·lula amb plastilina, vam triar entre una cèl·lula vegetal o animal i vam aprendre les parts que les formen d’una manera mes divertida.

Va ser molt INTERESSANT i FÀCIL d’aprendre!


Pàg. 24

Alumnes de 6è – Cicle Superior

COLÒNIES A MAS BADÓ

Aquest any els alumnes de 6è hem anat de colònies a la casa Mas Badó els dies 5, 6, i 7 de juny a Sant Quirze de Safaja. Les colònies eren en anglès i si no enteníem alguna cosa ho traduïen. Una mica després d'haver arribat vam fer tres grups de 14 i 15 persones. Els grups i els monitors es deien: -Mini Rates - Albert -Easy Peasy - Jovi -Watermelons - Charli Cada grup tenia un crit diferent i original, per exemple: Mini rates, au… Melon, melon watermelon Easy peasy, lemon squizy... Quan ja teníem els grups fets vam començar a fer diverses activitats com : tir amb arc, quads, pèndol, rugby, mistery, orienteering, quick adventure, air shuttle... El menjar estava molt bo i ens va agradar molt. Vam menjar canelons, patates, arròs, pollastre, calamars...Les habitacions eren de sis i vuit persones i entre nosaltres vam decidir qui dormia a cada una. Els jocs de nit eren molt divertits. La primera nit vam fer un joc del pedra-paper-tisores amb lots i la segona nit vam fer nit disco. Tot va ser molt divertit i ens emportem un molt bon record!!!


Alumnes de 6è – Cicle Superior

Pàg. 25

PROJECTE D’EMPRENEDORIA Aquest any els alumnes de 6è de primària de l’Escola Bages hem fet un projecte d’emprenedoria, que consisteix en crear una empresa-cooperativa i fer uns productes artesanals per vendre en un mercat. La primera cosa que es va fer va ser repartir les tasques entre tots els alumnes de la classe, creant els diferents equips: equip directiu, equip de disseny, equip de comunicació, equip de producció…. Tot seguit cada alumne va presentar un prototip i llavors vam votar quins eren més adequats a la nostra cooperativa i es va començar a produir. Cada soci (alumne) va aportar un capital inicial de 4 a 6€ per poder comprar els materials necessaris per fer la producció. Les dues cooperatives són: “Art de l’A” (6è A) i “CopCre” (6è B). Es va anar a l’ajuntament de Manresa per demanar el corresponent NIF.

Al llarg del 2n i 3r trimestre s’han elaborat els diferents productes.

També hem participat a la trobada de cooperatives del Bages que es va celebrar a Navàs. Un percentatge dels beneficis aniran destinats a diferents ONG. La cooperativa Art de l’A els donarà a la Fundació d’Oncología Infantil Enriqueta Villavechia, i la cooperativa Cop Cre els destinarà a dues ONG: AECC contra el Càncer i Aixopluc Manresa. L’altre % serà en benefici propi per fer diferents activitats.

El dia 28 de març vam anar al mercat de la Font dels Capellans. Ens vam dividir en dos grups i en torns. Mentre uns eren a la parada els altres feien publicitat i visitaven les altres parades. Va venir molta gent i familiars a comprar-nos productes. Vam vendre moltes coses, fins i tot es van esgotar alguns productes. Els que ens van sobrar també es van vendre a la festa de la Primavera.


Pàg. 26

Música


Música

Pàg.27

Aquest trimestre, els alumnes d’educació infantil hem treballat les qualitats del so amb els conceptes agut i greu, hem classificat els instruments en fusta i metall, hem ballat la

MÚSICA A

dansa de les Olles i la de Picarel·la, i hem fet relaxació amb la cançó dels massatges de la

INFANTIL

Dàmaris Gelabert. Ens ho hem passat bé, oi?

Agut i greu

Instruments de fusta

El senyor Agut i el senyor Greu

Instruments de metall

Olles, olles de vi blanc, totes són plenes de fang…

Relaxació


Pàg. 28

Anglès

First of primary It’s Wednesday and it means that… it’s corners day! The corners are: Computer corner: In the computer corner we watch TV series in English. Related with the things we are working in class. In that way, we get used to the English accent and we learn new vocabulary.

Story corner: In the story corner the teacher explains us a story in English. We learn new tales and values while we learn English! It’s very fun and we enjoy it a lot!


Anglès

Pàg.29

Role play corner: In this corner we do theatre in English. We work on a script and at the end of the class we represent it in front of the whole class!

I’m surprise!

How are you?

Second of primary In second of primary we are working on the clothes. We have a great time creating new looks in each of us! Look some examples:

I’m wearing

I’m wearing

a t-shirt!

a hat!

I’m wearing a dress!


Pàg. 30

Anglès

On 28th March, 5th and 6th grade students went on a school trip to Cardona. We visited the castle and the salt mines. The weather was very nice, it was warm and sunny but a little bit windy. We really enjoyed the excursion.

Cardona’s castle. A little bit of history Cardona’s castle is one of the most important medieval fortresses in Catalonia. It is located on a hill overlooking the river Cardener and the town of Cardona. The fortress was built in 886. Today the castle’s main jewel is the servant’s tower, “la torre de la minyona”. This tower is 15 metres high and it was a cruel prison in times of war. Next to the castle there is “Sant Vicenç church”.

Listening to the guide’s explanations before entering the castle

Making a performance at the church


Anglès

Pàg. 31

Now, we are at “the servant’s tower “(torre de la minyona”) It is 15 metres high and 10 metres of diameter. On the top there is a hole where war prisoners were thrown and condemned to die because of the terrible conditions: illnesses, hunger...

Cardona’s salt mountain It is located next to an old mine, one of the most important potash salt mines in Europe. We had to wear white helmets to visit the galleries. We could see spectacular stalactites and stalagmites. There, we tasted different types of salt. Yuck! All the places that we visited were very interesting. Cardona is cool!

5th grade students


PĂ g. 32

Entreteniments


Xar i Pandi

PÃ g.33

XAR I PANDI EL PRIMER DIAMillions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.