__MAIN_TEXT__

Page 1

Xarranca La revista de l’Escola Bages - Manresa

Núm. 81– Desembre 2018


Pàg. 2

Editorial

EDITORIAL Com cada any en aquesta època nadalenca, tenim el plaer de escriure unes línies des de l’AMPA de l’escola dels vostres fills. Al graduar-se tres línies de sisè l’any passat i entrar nomes dos de P3, el numero de alumnes s’ha vist reduït enguany a la nostra escola en un 5%. Tot i que som menys, està sent un gran any per l’escola. Per exemple, estem donant mes vida al pati, on s’ha instal·lat un rocòdrom, rodes de colors, bancs, taules, i sorrals. A part de vida, també li estem donat molt color, amb grans murals, una pissarra enorme per a dibuixar, jocs al terra i a les parets, etc. La meta es que els nens puguin desenvolupar més la seva creativitat innata durant el temps que passen al pati, que gaudeixin més, i com no, el factor integrador que comporten tots els jocs de per si. També ens agradaria recordar que amb totes les activitats i parades de l’Esmorzar Solidari, tots plegats hem aconseguit col·laborar amb la Marató de TV3 amb 1.900 Euros. Es el granet de sorra de l’Escola Bages en la investigació contra el Càncer. Per últim volem mencionar l’aterratge dels 25 portàtils nous a l’escola, amb els quals els nostres fills aprenen mes de les noves tecnologies, i aprenen de una forma mes adaptada i dinàmica totes les matèries pels quals s’utilitzen, des de 1r fins a 6è. Us volem desitjar a tots un bon nadal, un feliç 2018, i que poguéssim gaudir tots en família del essers estimats, dels tiós, dels arbres de nadal, dels pessebres, dels torrons, i com no, dels regalets, que ens hem portat tots molt be enguany! A veure si ens toca la Grossa! Ens veiem l’any que ve!

SUMARI 2 .................................. 3................................... 4-5 ............................... 6-7 ............................... 8-9 ............................... 10-11............................ 12-13............................ 14-15............................ 16-17............................ 18-19............................ 20................................. 21................................. 22-23............................ 24................................. 25-26............................ 27................................. 28.................................

Editorial AMPA Notícies i esports. Alumnes 3 anys - Educació Infantil Alumnes 4 anys - Educació Infantil Alumnes 5 anys - Educació Infantil Alumnes de 1r - Cicle Inicial Alumnes de 2n - Cicle Inicial Alumnes de 3r - Cicle Mitjà Alumnes de 4t - Cicle Mitjà Alumnes de 5è - Cicle Superior Alumnes de 6è - Cicle Superior Alumnes de Cicle Superior Música Anglès Entreteniments Xar i Pandi

Xarranca - Núm. 81 - Desembre 2018


AMPA

Pàg.3

Aquest inici de curs des de l’AMPA s’ha continuat amb les actuacions de millora del patí que es van iniciar el curs passat i que han comportat la introducció de diversos jocs, incloent-hi dos rocodroms.

Com cada any el 31 d’Octubre vam celebrar la Castanyada, tot i que una tarda de pluja va deslluir una mica la festa

Esmorzar Solidari.Aquest curs hem celebrat la 3era edició de l’esmorzar solidari amb un munt d’activitats, i la recaptació final assolida, 1.900€, es destina a la marato de TV3.. Activitats: Esmorzar Venda joguiness Panera solidaria Partits de futbol Revenda de Xandalls Murals solidari

NADAL.L’ULTIM DIA DEL TRIMESTRE ELS MÉS PETITS CELEBRARAN EL “CAGA TIÓ” I AQUELLA MATEIXA TARDA REBREM LA VISITA DELS CARTERS REIALS..... PREPAREU LES VOSTRES CARTES!!!!!


Pàg. 4

Iniciem un nou curs amb moltes activitats i algunes novetats; entre aquestes el canvi de conserge de l’escola. Acomiadem i agraïm al Salvador els anys de dedicació a l’escola i a les famílies i li desitgem molta sort a la nova escola. D’altra banda, donem la benvinguda al Bages al David, el nostre nou conserge.

Notícies


Esports

Pàg. 5

ESPORTS A L’ESCOLA Un curs més des de l’escola participem al programa ESPORTS A LA CARTA que s’organitza des de l’àrea d’esports de l’ajuntament de Manresa. Aquest curs les activitats que es portaran a terme són: 2n: Gimnàstica rítmica 3r: Gimnàstica artística i atletisme 4t: Judo i Esgrima 5è: Beisbol 6è: Ball de saló

Imatges de l’activitat de beisbol que s’ha fet aquest 1r trimestre.

ACTIVITATS FUTBOL SALA Aquest curs amb els alumnes que participen a l’activitat de futbol sala s’han pogut fer dos equips que participen a la competició dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya. Un equip format per alumnes de 2n, 3r i 4t en la categoría benjamí i un equip de 5è i 6è que competeix a la categoría aleví.

Els partits com a locals els juguen cada dissabte al matí al pati de l’escola, a les 10h l’equip aleví i a les 11h l’equip benjamí.


Pàg. 6

Alumnes 3 anys – Educació Infatil

ELS NENS I LES NENES DE P3 ENS HEM ADAPTAT MOLT BÉ A L’ESCOLA. JA HEM TRIAT EL NOM DE LA CLASSE, ELS DE P3A SOM LA CLASSE DELS TAURONS I ELS DE P3B LA CLASSE DELS POPS.

AQUESTS DIES HEM ESTAT JUGANT A NINES, CONTRUCCIONS, COTXES, ENCAIXOS I A LA CUINETA.

PERÒ NO TOT HA ESTAT JUGAR, HEM COMENÇAT A FER LES RUTINES I TREBALLAR ELS HÀBITS.

TAMBÉ HEM DESCOBERT EL PATI, HEM JUGAT AL SORRAL, HEM BAIXAT PEL TOBOGAN, HEM PUJAT A LES RODES, HEM FET PERCUSSIÓ…


Alumnes 3 anys – Educació Infatil

Pàg. 7

ENS HA VISITAT LA DEIXALLARIA MÒBIL I ENS HAN ENSENYAT COM PODEM RECICLAR.

ENTRE TOTS I TOTES HEM DECORAT L’ENTRADA DE L’ESCOLA AMB MURAL DE LA TARDOR, HA QUEDAT MAQUÍSSIM!

HEM TASTAT FRUITES DE LA TARDOR: LA MAGRANA I EL MONIATO. SÓN BEN DIFERENTS!

TAMBÉ HEM ANAT AL TEATRE, HEM CELEBRAT LA CASTANYADA I ENS HO HEM PASSAT MOLT BÉ!


Pàg. 8

Alumnes 4 anys – Educació Infantil

AQUEST PRIMER TRIMESTRE DE CURS HEM ARRIBAT A L’ESCOLA UNA MICA MÉS GRANS I EIXERITS, AMB MOLTES GANES D’APRENDRE I JUGAR AMB ELS COMPANYS I COMPANYES. HEM ESTABLERT UN VINCLE MÉS FORT AMB ELS NOSTRES AMICS, AMIGUES I MESTRES. TOTS JUNTS HEM FET MOLTES COSES, AQUÍ EN TENIU UNA MOSTRA:

EL PRIMER DIA VAM REBRE LA BENVINGUDA AL NOU CURS AMB MÚSICA, DISFRESSES I UNA PALLASSA.

HEM FET DUES SORTIDES AL TEATRE, UNA AL KURSAAL I L’ALTRA AL TEATRE CONSERVATORI.

PER A TREBALLAR EL RECICLATGE I LA TRIA DE DEIXALLES HEM REBUT LA VISITA DE LA DEIXALLERIA MÒBIL. ENS VAN EXPLICAR UN CONTE MOLT BONIC I VAM PODER RECICLAR LA BROSSA QUE TENÍEM.

OBSERVEM AMB LA LUPA ELS PETITS ELEMENTS DE L’ENTORN: BOLETS, INSECTES, CLOÏSES, SORRA...


Alumnes 4 anys – Educació Infantil

ESTUDIEM EL MAR I LES TORTUGUES

A ESTONES, TREBALLEM I JUGUEM TOTS ELS NENS I NENES DE P4 JUNTS.

I AQUESTS SOM NOSALTRES, LA CLASSE DE LES TORTUGUES I DELS DOFINS.

Pàg. 9


Pàg.10

Alumnes 5 anys – Educació Infantil

P5 VÀREM ANAR A L´AJUNTAMENT A REALITZAR UN MANIFEST PELS DRETS DELS INFANTS. AQUEST ANY EL TEMA VA SER LA IGUALTAT DE GÈNERE. CADA CLASSE VA TRIAR DOS CONTES TRADICIONALS ALS QUALS VAM CANVIAR EL FINAL PER UN FINAL NO SEXISTA. LA CLASSE DE LES BALENES VA ESCOLLIR “LA CAPUTXETA” I “EL GEGANT DEL PI”. VAM PARLAR DE LES ACTIVITATS I HABILITATS QUE PODEN TENIR NENS I NENES, I VAM ADONAR-NOS QUE PODEM TENIR LES MATEIXES. ELS CAÇADORS PODEN SER VALENTS, PERÒ LES CAPUTXETES TAMBÉ.

I LA GEGANTA DEL PI CONEIX BÉ EL VALOR DEL DIÀLEG PER SOLUCIONAR ELS CONFLICTES


Alumnes 5 anys – Educació Infantil

Pàg.11

LA CLASSE DELS PEIXOS VAM ESCOLTAR ELS CONTES DE “LA VENTAFOCS” I EL DE “LES SET CABRETES I EL LLOP”. VAM PARLAR DE LES TASQUES DOMÈSTIQUES, PENSEM QUE ÉS IMPORTANT AJUDAR EN ALLÒ QUE ES NECESSITA I QUE NO NOMÉS ÉS COSA DE NENES. PER AIXÒ VAM PENSAR EN CANVIAR EL FINAL DEL PRIMER CONTE. TAMBÉ VAM PARLAR SOBRE COM AJUDAR A LES CABRETES I SE’LS HI VA OCÓRRER LA IDEA DE DISFRESSAR-LES I PODER SER TANT O MÉS INTEL·LIGENTS QUE EL LLOP.

EL PRÍNCEP VENTAFOC VA ESCOLLIR ANAR A JUGAR A BASQUET I NO ANAR AL BALL.

LES CABRETES ES VESTEIXEN DE LLOP I PREPAREN UNA FESTA SORPRESA AL LLOP.


Pàg.12

Alumnes de 1r – Cicle Inicial

Hola, som les classes dels cavallets de mar i de les estrelles de mar, hem començat Primària i fem moltes coses diferents. Ens agrada fer Matemàtiques, tres dies a la setmana fem Laboratori dels nombres, tenim un llibre, però abans, fem pràctiques amb el collaret, els cubets encaixables, la pissarreta màgica,...

Un altre dia fem Aventures, ara estem ajudant en Samuel i la Martina a resoldre reptes del conte: El Mar de les Illes Voladores; hem fet un escut, hem resolt laberints, hem buscat en un plànol, hem après el joc dels vaixells,...


Alumnes de 1r – Cicle Inicial

Pàg.13

I, el que més ens agrada... Mathville..., anem aconseguint edificis per muntar la nostra granja, podem fer-ho si resolem proves amb els chromebooks que ens va regalar l’AMPA de l’escola.


Pàg.14

Alumnes de 2n – Cicle Inicial

COLÒNIES A LA MARINADA El 4 i 5 d’octubre els nens i nenes de 2n vam marxar de colònies a la “Marinada”, una casa de Cambrils. Allà ja ens esperaven els monitors, de la mà dels quals vam poder fer moltes coses. Ja al matí vam tocar i conèixer animals d’uns aquaris que tenien a la casa. A la tarda vam anar a passejar pel port i vam veure com arribaven les barques carregades amb la seva pesca. Ens van donar estrelles de mar i vam poder veure la llotja. Al vespre vam fer un joc de nit del Pirata Potacrec, vam haver de per unes proves perquè ens aparegués. L’endemà al matí vam anar fins a la platja on vam fer una gimcana per poder arribar a ser uns bons pirates i descobrir el tresor. Creieu que ho vam descobrir? Doncs Sí!!! Vam trobar un tresor seguint les indicacions del pirata! Vam dinar a la casa i ja vam enfilar el camí de tornada. Ja ho veieu, no vam tenir temps per avorrir-nos i ens ho vam passar genial!!


Alumnes de 2n – Cicle Inicial

Pàg.15

BEE-BOTS A L’ESCOLA Segur que els vostres fills i filles us han parlat que durant una setmana a l’escola hem fet robòtica amb unes abelles que caminen, són els Bee-bots i són uns robots educatius per infants. És un primer contacte amb la programació informàtica que els ha agradat molt!! Estan pensades per Ed Infantil i Cicle Inicial. Els nens i nenes han de programar un robot, en aquest cas les abelles, amb moviments simples mitjançant set tecles per fer-les anar cap a un lloc concret.

Mireu, mireu que bé s’ho van passar!


Pàg. 16

Alumnes de 3r- Cicle Mitjà

HOLA, SÓC LA HOLA, SÓC EL KAIL

KIARA!


Alumnes de 3r- Cicle Mitjà

Els alumnes de 3r vam fer un taller de capgrossos. Vam construir dos capgrossos, un indi i una índia. Quan els vam tenir fets vam proposar diferents noms per a ells. Després d’una votació els noms escollits van ser: Kail i Kiara.

Pàg. 17


Pàg. 18

Alumnes de 4t- Cicle Mitjà

Els nens i les nenes de 4rt hem treballat el tema la IGUALTAT DE GÈNERE en els Drets dels Infants. Per començar va venir una monitora de l’Ajuntament i ens va fer un taller on ens va explicar com els humans solem distingir a partir de les característiques en sexe (es classifica a les persones en funció de les característiques corporals: genitals externs, cromosomes,...) i gènere (com a fet d’identificar-se com a home o dona i comportar-se com a tal). L’espècie humana és sexista perquè en base als trets sexuals classifica a les persones en homes o dones com si fossin dues categories fixes, delimitades i centrades en la seva identitat. A partir d’aquí vam mirar un vídeo al YouTube: Dibuixant el gènere. Capítol 1 i vam fer un joc que ens va ajudar a entendre com tothom som igualment persones encara que cadascú se senti o sigui diferent al que la societat espera d’ell o ella. Era un joc com fer pizzes de diferents ingredients, però la base sempre era la mateixa. El fet de ser pizzes diferents igualment eren bones, cadascú triaria la seva preferida.


Alumnes de 4t- Cicle Mitjà

Pàg. 19

Després, amb l’ajuda d’unes alumnes de l’IES Guillem Catà, vam decidir quin joc faria cada classe per portar-lo a la trobada de totes les escoles i poder fer una gimcana amb tots per jugar-hi. 4tA : El dobló 4tB : Pistomon 4tC:Busca el tresor i posa-te’l

Ens ho hem passat molt bé jugant amb els jocs que els altres companys i companyes han construït i hem après que TOTES LES PERSONES : -Han de ser respectades per igual. -Han de tenir les mateixes oportunitats. -Ningú ens pot obligar a ser com li diguin. -Podem ser diferents però no pas dolents. -Decidir poder vestir, jugar,... Com vulguem.


Pàg. 20

Alumnes de 5è - Cicle Superior

Creació de contes animats Ja fa quasi un mes que 5è treballa en unes històries inventades fetes per grups, totes són diferents. N’hi ha de por, de riure, de nervis… Els títols de les històries són: La senyora de la mala sort, Els excursionistes i el bruixot, La patata fregida, Els tres porquets 2, Super nens, La super banana, La casa del terror, El Patufet Garcia i la casa de les trampes, La casa Frankfurt, La família Hunter, El bosc problemàtic, La Nasa i Els tres animals ferotges. Primer vam formar grups per fer aquest treball. Cada grup va parlar i inventar la seva història. La vam escriure en un full en brut i després la vam copiar a l’ordinador. Finalment, vam pensar en els dibuixos per representar les histories. Ens hem esforçat molt i ens ha sortit molt bé. A continuació va venir el moment de gravar els contes. Per acabar, escanejarem les imatges i ho ajuntarem amb la veu i tindrem uns contes animats que podrem regalar a les classes dels més petits. Segur que els agradaran! Ens ha agradat molt fer aquesta activitat!!


Alumnes de 6è - Cicle Superior

Pàg. 21

EMPRENEDORIA Aquest curs els alumnes de sisè també participem en el projecte d’emprenedoria. Primer de tot vam decidir si seríem cooperativa o societat anònima. Mitjançant una votació, vam decidir que totes dues aules de sisè serem una cooperativa.

Vam començar decidint el nom de la cooperativa. De les moltes propostes, el nom que vam triar va ser: “ART DE L’A”(6è A), i “COOPCRE”(6è B). Unes exalumnes de l’escola van venir una tarda i ens van explicar la seva experiència, els volem agrair el seu esforç, ho van fer molt bé i ens va ajudar a prendre decisions. Segur que les tornarem a cridar quan ho necessitem. Per estar ben organitzats necessitem una estructura i tots nosaltres ens vam presentar al càrrec que volíem fer. Els candidats per formar l’Equip Directiu van presentar les seves candidatures. Va ser molt engrescador escoltar les propostes dels nostres companys

Al final vam fer votacions un cop escoltades totes les propostes i vam decidir qui serà l’equip directiu. Per fer la imatge de les nostres cooperatives van venir l’Anna i la Lluïsa, i gràcies als seus consells hem començat a construir el nostre logotip. Tot just ara estem fent els esborranys però de ben segur que triarem el millor!


Pàg. 22

Alumnes de Cicle Superior

El dimecres 14 de novembre els alumnes de cicle superior vam anar al Museu Pau Casals, al Vendrell. Primer vam esmorzar en el jardí de l’ auditori Pau Casals. Quan vam entrar al museu ens vam repartir en diferents grups. Uns vam visitar el museu mentre els altres vam fer tallers. Vam anar a dinar a la platja i després ens van deixar jugar una estona. Va ser molt divertit!

El museu Pau Casals està situat al passeig marítim de Sant Salvador, en realitat era la casa on havia viscut. Era una casa molt maca i gran i encara hi havia molts dels mobles de la seva època. També alguns dels instruments que havia tocat en Pau Casals. Durant la visita guiada ens van anar explicant curiositats de la seva vida.

El taller de 5è es deia: Músiques del món. El músic que ens va fer el taller es deia Lito i ens va tocar “El Cant del Ocells”. Vam poder tocar el carilló i els cròtals per fer ritmes. A la Sala de la Música vam fer el taller de 6è que es deia: Paraules i Grooves. Consistia en crear uns poemes breus d’estil japonès i els havíem de descriure.


Alumnes de Cicle Superior

Pàg. 23

El dilluns 21 d’octubre ens van venir a fer un taller sobre el reciclatge. A 5è va ser el reciclatge de les piles i a 6è de l’oli. Ens van explicar qualitats de l’oli, i com s’havia de reciclar, i que no es podia tirar per l’aigüera perque contaminava el mar. A la furgoneta de reciclatge hi havien uns contenidors per reciclar deixalles que no es poden dipositar als contenidors que trobem als nostres carrers i que cal portar a la deixalleria. També ens va explicar que si no començàvem a reciclar es contaminaria molt l’aigua i els peixos no podrien respirar bé perquè es faria una capa de oli a sobre el mar. Hem conegut quin és el component principal de les piles botó: el mercuri; que és un metall altament contaminant, per això és molt important reciclar-les als punts de recollida o a la deixalleria.

Durant el mes d’octubre els alumnes de cicle superior vam realitzar un taller de robòtica. El primer pas va ser fer els grups. Vam engegar a l’ordinador l’aplicació LEGO WE DO que ens mostrava els passos a seguir per fer el muntatge i on donàvem les instruccions de programació,

Vam començar a muntar diferents mecanismes. Per fer-los funcionar calia connectar el HUB LEGO a l’ordinador. Llavors havíem d’observar els diferents moviments dels engranatges i politges i respondre les preguntes de cada apartat del dossier. Vam observar que els diferents muntatges ens permetien girar en la mateixa direcció o la contrària, a diferents velocitats, calcular el temps de durada i, fins i tot, posar-hi so. L’última sessió vam construir un robot d’uns ocellets que vam fer girar a diferents velocitats i direccions.


Pàg. 24

Música

A 5è FEM UN ESCAPE ROOM PER INTRODUIR LA CANTÀNIA Els i les alumnes de 5è vam introduir la Cantània a través d’un Escape Room a la biblioteca de l’escola. Per poder “sortir”, per equips havien de superar quatre proves. La Cantània d’enguany fa un homenatge a Joan Brossa. La història la protagonitzen dues noies que es colen a l’àrea restringida de la biblioteca. Una d’elles prové d’una família a la que li agrada la poesia i té una mirada poètica d’allò que l’envolta, l’altra, en canvi, no té aquesta mirada. Tots els equips van superar amb èxit totes les proves. Voleu veure com van treballar? Mireu aquestes fotos!


Anglès

Pàg.25

This term 3rd graders have learnt how to express abilities in English trough songs, boardgames and speaking activities. We can’t play the

We can’t ride a horse!

recorder.

We can draw!

WHAT CAN THE INSECTS DO? WHAT’S INSECTS BODY? The beetle can’t sing.

The bee can fly.

The grasshopper can jump.


Pàg. 26

Anglès

This Term 4th graders have learned to describe people through games .They have learned having fun!! Guess who game Game Overview: “Guess Who” is a two player game where players use differential yes or no questions to isolate a hidden character. The first player to guess the other players hidden character wins. Has she got ponytail? Is he old? Is he strong? Has she got blond hair?

Describing people board-game This game it’s very fun! 1,2,3 He’s got a beard.

It’s my turn !

How do you say in English…….?


Entreteniments

Pàg. 27

VERTICAL 1. Fil fort tibant que tenen alguns instruments. 2. Instrument de corda fregada que tocava en Pau Casals. 4. Fragment musical interpretat per un únic instrument o per una sola veu. 5. Vareta de fusta amb una corda feta de pels de cavall que es frega amb cordes. 7. Acció d’assajar. 8. Estat de tranquil·litat o de quietud que no és alterat per res. HORITZONTAL 3. Poble on va néixer Pau Casals. 6. Funció on s’interpreten peces musicals o on actuen un cantant o un grup de música. 8. Terreny pla a la vora del mar, rius i llacs. 9. Vareta de fusta que fa servir el director de l’orquestra.

L’arbre de Nadal necessita els seus regals. Li pots ajudar a fer el camí?

Busca les diferències

Sudoku 1 Sudoku 3

Sudoku 2


PÃ g.28

Xar i Pandi


Profile for escola2013

XARRANCA desembre 2018  

XARRANCA desembre 2018  

Advertisement