Page 1

Xarranca

La revista de l’Escola Bages - Manresa

Núm. 83 – Desembre 2019


Pàg. 2

Editorial

Editorial

Benvinguts al nou curs escolar! Després d'unes llargues vacances, tenim moltes ganes de retrobar-nos per embarcar-nos en una nova aventura. SOM-HI! Comencem un nou curs carregat de nous projectes, reptes i amb il·lusions i ganes d'aprendre amb els nostres alumnes, sempre comptant amb la col·laboració de tota la comunitat educativa. Alhora, donem la benvinguda als alumnes nous i a les seves respectives famílies així com al professorat incorporat aquest curs. Enguany, Gianni Rodari (1920 - 1980), una de les figures més rellevants de la literatura infantil, mestre, escriptor, pedagog i periodista italià prendrà ressò i serà el fil conductor d’alguns treballs que com a escola realitzarem a l’entorn dels contes i que tindrà més força en les jornades culturals que es celebraran en el mes de febrer. Rodari deia : ” És creativa una ment que sempre treballa, que sempre fa preguntes, que descobreix problemes on els altres troben respostes satisfactòries ” o “Jo crec que les rondalles, les velles i les noves, poden contribuir a educar la ment. La rondalla és el lloc de totes les hipòtesis: elles ens poden donar claus per entrar en la realitat per nous camins, poden ajudar l’infant a conèixer el món.” Per tant des d’aquesta perspectiva on els contes i rondalles són una eina educativa fonamental ens endinsarem a conèixer històries i aventures que ens transmetran valors educatius i ens socialitzaran i ens faran gaudir de les seves històries, personatges i diferents situacions i ens seran font de creació, inspiració, imaginació i ens oferiran models a seguir. Amb el desig de fer dels nostres alumnes infants l’aprenentatge, us desitgem:

creatius, autònoms i motivats per

Bones festes i bona entrada d’Any! L’equip directiu

SUMARI 2 ................................... 3 ................................... 4 ................................... 5 …................................ 6-11 .............................. 12-13 ............................ 14-15 ............................ 16-17 ............................ 18-19 ............................ 20-21 ............................ 22-23 ............................ 24-25 ............................ 26 …............................... 27 ………………................. 28 ..................................

Editorial AMPA Notícies Esports Educació Infantil Alumnes de 1r - Cicle Inicial Alumnes de 2n - Cicle Inicial Cicle Mitjà Alumnes de 4t - Cicle Mitjà Alumnes de 5è - Cicle Superior Alumnes de 6è - Cicle Superior Anglès Música Entreteniments Xar i Pandi Xarranca-Núm. 83 Desembre

2019


AMPA

Pàg. 3

El 17 d’Octubre vam fer l’Assamblea General de l’AMPA. Des d’aquí volem aprofitar per recordar a les famílies la importància de venir a l’Assamblea que es fà cada any a l’Octubre, per així assabentar-se de primera mà de les diferents activitats de l’ampa i projectes. Aquest any a l’assamblea es va presentar a totes les families que van venir el nou equip directiu de l’escola.

Com cada any el 31 d’Octubre vam celebrar i vam col·laborar amb l’escola a l’hora de repartir castanyes. Els alumnes de 6è van vendre castanyes a les famílies per tal de recaptar diners per les seves colònies.

Esmorzar Solidari.Aquest curs hem celebrat la 4a edició de l’esmorzar solidari amb un munt d’activitats, i la recaptació final assolida, 2.000€, es destina a la marato de TV3 i a la investigació de malaties minoritaries. Aquest any vam comptar amb la col·aboració de la FECAMM – Federació Catalana de Malalties Minoritaries – i de la FEDER – Federación Española de Enfermedades Raras -, i també van participar l’Esbart Manresà, la 501st Legion i la Rebel Legion de StarWars. Activitats:  Esmorzar  Pernilada  Venda joguiness  Panera solidaria  Partits de futbol  Jaquetes de 2a mà  Petits artistes

NADAL.L’ULTIM DIA DEL TRIMESTRE ELS MÉS PETITS CELEBRARAN EL “CAGA TIÓ” I AQUELLA MATEIXA TARDA REBREM LA VISITA DELS CARTERS REIALS ....., PREPAREU LES VOSTRES CARTES !!!!!


Pàg. 4

Notícies

Un 1 de setembre de l’any 1998 va arribar a l’Escola Bages el mestre Xavier Balet. D’això ja fa més de 21 anys. Durant aquests anys ha aportat a l’escola la seva experiència, la seva alegria, la seva dedicació i implicació,... Per tot això i molt més, només podem donar-te les gràcies per l’empremta que has deixat a l’escola. Tantes curses, tants partits, tantes competicions... ara toca canviar de lliga! Et trobarem a faltar, però sempre ens podràs venir a veure. Molta sort i gaudeix de la nova etapa!

El dia 29 de novembre va ser una data assenyalada pel twiter de l’escola!! @escolabages és una eina de comunicació entre tota la comunitat educativa i sobretot per donar a conèixer totes les activitats que es fan a l’escola. Aquest dia es va escriure el tweet número 1.000!! Una dada que ben bé mereix una celebració i així ho van pensar el nostres gegants de l’escola, en Xar i la Pandi.

El passat 30 de novembre a l’escola es va celebrar l’esmorzar solidari organitzat per l’AMPA. Els diners que es van recollir van anar destinats a la Marató de TV3, concretament a les “Malalties Minoritàries”. Així és que les setmanes abans tota l’escola vam estar treballant aquest tema des de les aules i el divendres en vam fer un mural conjuntament. Va ser un moment bonic, on nens de diferents edats es trobaven enganxant el seu paper d’un treball comú. El mural el podreu veure penjat al menjador de l’escola.


Esports

Pàg. 5

ACTIVITATS EXTRAESCOLARS – FUTBOL SALA Aquest curs 2019-2020 un total de 37 alumnes s’han apuntat a l’activitat de futbol sala. Això ha permès tenir 3 equips: l’equip aleví format pels alumnes de 5è i 6è i entrenat per l’Artur Negro, l’equip benjamí amb alumnes de 2n, 3r i 4t, entrenat pel Miquel Rueda i l’equip pre-benjamí amb els alumnes de 1r i 2n que tenen d’entrenadora la Marta Barrera. L’equip aleví i benjamí participen a les lligues dels Jocs Esportius del Bages i fan els seus partits com a locals cada dissabte al matí al pati de l’escola. L’equip aleví a les 10h i l’equip benjamí a les 11h. L’equip pre-benjamí al llarg del curs fa alguns partits amistosos. Podeu trobar el calendari de partits i la classificació a la web de l’escola a l’apartat d’esports. També podeu seguir les seves activitats al twiter @escolabages. PROGRAMA ESPORTS A LA CARTA Com cada curs des de l’ajuntament de Manresa es posa en marxa el programa ESPORTS A LA CARTA on els alumnes poden iniciar-se en alguna de les propostes esportives dels diferents clubs de la ciutat de Manresa. Aquest curs tenim programades les següents sessions: 6è – Ball de saló (Frak Manresa) 5è – Bàdminton (Club Bàdminton Bages) 4t – Judo (Gimnàs Esport7) i Esgrima (Club Esgrima SH Manresa) 3r – Atletisme (CA Manresa) i Gimnàstica artística (Egiba) 2n – Gimnàstica rítmica (Club Rítmica Manresa) i Boccia (AMPANS)


Pàg. 6

Educació Infantil

ELS ESPAIS A L’EDUCACIÓ INFANTIL Cada dijous a la tarda tots els infants d’educació infantil (3, 4 i 5 anys) tenen la oportunitat de relacionar-se amb altres infants que no siguin de la seva aula i interactuar amb un espai diferent de l’habitual del seu dia a dia. Aquesta manera de fer se’n diuen espais. Els espais són entorns d’aprenentatge, de relació i comunicació on a partir de diferents propostes que les mestres fan i preparen, els infants poden actuar, observar, experimentar, construir, inventar, compartir, imaginar, emocionar-se, relacionar-se... Aquesta metodologia respon a les necessitats autèntiques que mostren els nens i les nens de jugar i interaccionar amb els altres. És una manera de donar resposta als interessos i/o necessitats dels infants tot respectant els diferents ritmes d’aprenentatge. Els diferents espais que tenen a l’abast són:

ESPAI DE LES BOTIGUETES En aquest espai ens posem al rol del botiguer i comprador, i gaudim del joc del comerç. Tenim les botiguetes de la fruiteria, la peixateria i el supermercat tot aprenent vocabulari dels productes.


EducaciĂł Infantil

PĂ g. 7

ESPAI DE CUINA I DE LES NINES Els nens i nenes gaudeixen preparant plats per poder donar a les seves nines, cuinen amb pasta seca com ara macarrons, llenties, etc. A la vegada anem adquirint vocabulari culinari.

Comencem a tenir destresa amb estris, representem moments quotidians i ens fem grans!


Pàg. 8

Educació Infantil

ESPAI DE METGES I METGESSES Hem parlat de la importància de fer-nos grans i d´estar sans i que, per això ,és fonamental una bona alimentació i anar al metge a fer-nos revisions o quan estem malalts.

Observem ,manipulem i utilitzem els seus estris: estetoscopi,otoscopi ,termòmetres,pinces,martell,radiografies...

Hem après tot jugant


Educació Infantil

Pàg. 9

ESPAI DE PERRUQUERIA En aquest espai de joc simbòlic es tracta de que els infants puguin representar rols i accions reals d’una perruqueria. D’aquesta manera els oferim la possibilitat de pentinar, maquillar i pintar els cabells a diferents caps (maniquins), com també fer-se polseres al seu gust, entre d’altres coses.


Pàg. 10

Educació Infantil

ESPAI DE LES DISFRESSES En aquest espai tenen al seu abast tot tipus de disfresses, de tipus de robes i diferents complements com ulleres, barrets, collarets, bosses, mocadors...amb tot això només cal pensar: de què em vull disfressar?


Educació Infantil

Pàg. 11

ESPAI DE CONSTRUCCIONS En aquest espai construïm amb materials de joc i de la natura. Experimentem i juguem per fer petites o grans creacions que es munten i desmunten i que ens agraden molt!!!


Pàg. 12

Alumnes de 1r – Cicle Inicial

A principis de trimestre els nens i nenes de primer vam fer un projecte sobre els homes i les dones a la Prehistòria, de seguida ens vam engrescar molt i vam portar molta informació per explicar-la a l’escola.. Al final vam anar d’excursió a Les Coves del Toll, a Moià. Allà vam visitar les coves per dins, però no podíem fer fotos, hi havia bombetes per veure-hi, però quan les apagaven estava molt fosc. A la Prehistòria no hi havia llum, només la del Sol i la del foc. Al principi, al Paleolític, vivien a la cova, però anaven canviant de casa per buscar menjar i bon temps, eren nòmades. Dins la cova vam veure un crani de rinoceront prehistòric i un altre d’ós de les cavernes, que van trobar dins la cova, eren molt grans! Devien fer molta por!

Quan moria algú de la família l’enterraven, com fem nosaltres, van trobar l’esquelet de dos nens que van morir i estaven senyalats amb llums per ensenyar-nos com estaven. Hi havia roques que sortien del sostre, i feien unes formes molt xules, aquesta de la foto semblava una trompa d’elefant!


Alumnes de 1r – Cicle Inicial

Pàg. 13

Amb el temps, al Neolític, van aprendre a coure el fang i fer gerros per guardar el menjar, i feien espelmes! Ho guardaven tot al final de la cova. Dins la cova sempre fa la mateixa temperatura, a l’estiu i a l’hivern. Ja cultivaven la terra, tenien animals i vivien també en cabanes. Vam conèixer al Jose, un arqueòleg que estava treballant i mirava la terra que havia excavat de dins la cova. Ens va ensenyar el que havia trobat: una costella d’un animal petit i una petxina amb un foradet que segurament van fer-la servir per fer collarets. Vam veure com eren les cabanes on vivien quan ja no eren nòmades, allà vam veure cranis que ens ensenyaven com van evolucionar els homes i les dones, abans eren més petits i s’assemblaven molt als micos. Vam aprendre com feien foc (amb pedres o amb pals i herba seca) i com eren els alguns estris per caçar... Vam construir un brunzidor, que els servia per comunicar-se, doncs no tenien telèfons! Va ser molt interessant, ens va agradar moltíssim aprendre com vivien els nostres avantpassats!


Pàg. 14

Alumnes de 2n – Cicle Inicial


Alumnes de 2n – Cicle Inicial

Pàg. 15


Pàg. 16

Alumnes de Cicle Mitjà

Aquest any 2020, en Gianni Rodari faria 100 anys. Era nascut a Itàlia al 1920. Fou escriptor , periodista i pedagog. L’any 1950 va fundar i dirigir una revista italiana per a nens. Dins la seva obra hi ha molts contes, novel·les i poemes. Tots els seus llibres parlen de la fantasia, de l’art d’inventar històries i de la imaginació. Va recórrer escoles italianes per recollir les reaccions que tenien els infants en llegir els seus contes i a partir d’aquí crear més bones històries. Va ser un escriptor que va renovar la literatura infantil i també l’educació. Va ser mereixedor del Premi Andersen. Amb motiu d’aquest centenari, a les hores de Biblioteca els nens i les nenes de 3r i 4t llegim i expliquem contes d’en Rodari. Contes plens de creativitat, de frescor i humor. El títol dels contes que treballem ens permeten fer jocs de paraules o canviar-ne l’ordre per imaginar, i de sobte entre tots i totes fer néixer una història nova. Rodari ens convida a entrar amb llibertat al món de la imaginació i la creativitat.


Alumnes de Cicle Mitjà

Pàg. 17

Composem , dibuixem I imaginem Els dijous, a cicle mitjà, es fan tallers. A les classes de tercer es treballa de manera plàstica diferents aspectes de la figura humana i : dibuixem, composem, desenvolupem la imaginació i obtenim resultats força espectaculars!!!!

Treballem, composem i imaginem

Avi, nen i pare contents i passejant

Practiquem el retrat

El cos en moviment


Pàg. 18

Alumnes de 4t – Cicle Mitjà

Setmana dels Drets dels Infants, dedicada al respecte Aquest any la Setmana dels Drets dels Infants ha estat dedicada al respecte: respecte cap a un mateix, cap als altres i cap al medi ambient. Per a treballar aquest tema van venir unes monitores que ens van fer dues sessions d’activitats de dinamització sobre el respecte. El divendres 29 de novembre vam participar en la Gimcana “Imaginem un futur amb respecte” al pati del Casino, junt amb tots els nens i nenes de 4t de les altres escoles que van participar en aquest programa d’activitats.


Alumnes de 4t – Cicle Mitjà

Pàg. 19

FESTA DE CLOENDA DE LA SETMANA DELS DRETS DELS INFANTS AL PATI DEL CASINO AMB JOCS I BALL FINAL


Pàg. 20

Alumnes de 5è – Cicle Superior

El dia 12 de novembre, els alumnes de 5è i 6è, vam anar d'excursió a la Fageda d'en Jordà. Va ser molt divertit, tot era molt bonic! En arribar a la Fageda d'en Jordà, vàrem jugar una estoneta i després vam anar a esmorzar. Tot seguit, en grups de 10 nens i nenes, vam pujar als carruatges per anar a fer una volta pel bosc on hi havia molts arbres (faigs). Durant el viatge, ens van explicar que el nostre cavall es deia Faig i que va guanyar el premi "al cavall més bonic" de Catalunya. Els altres cavalls es deien: Estrellita, Crasti, Castany i Floquet de neu. També, que al bosc, hi viu un animal anomenat cabirol que s'assembla a un cérvol petit. En acabar aquesta visita pel bosc vam anar en autobús fins al "Lava Park" on hi havia una petita granja d'animals: ponis, conills, oques, ocells, gallines i conillets d’índies. Tot seguit, va arribar el tren que era molt gran i vam visitar els volcans de la Garrotxa. Mentre miràvem el paisatge per la finestra, ens anaven explicant el que estàvem veient. Vam passejar pels quatre volcans (dos d'aquests es diuen Croscat i Montsacopa) i ens vam fer fotos amb el tren. Vàrem tornar a la Fageda d'en Jordà per anar a dinar tots junts, jugar una mica i després tornar a Manresa. Ens ho vam passar d’allò més bé!


Alumnes de 5è – Cicle Superior

Pàg. 21

Experimentem l’aparell respiratori! Aquest trimestre hem treballat la nutrició de les persones i a través de quins processos es duu a terme. Un d’aquests processos és el de la respiració. Vam realitzar un experiment en petits grups per simular els moviments respiratoris juntament amb els òrgans que hi intervenen: la tràquea, els pulmons, el diafragma i la caixa toràcica. Els materials que vam utilitzar van ser: gots de plàstic, canyes, globus, gometes i cinta adhesiva.

Ha estat una manera molt més visual i divertida d’entendre com funciona el nostre cos. Esperem fer altres experiments per a poder aprendre moltes més coses sobre el medi que ens envolta!


Pàg. 22

Alumnes de 6è – Cicle Superior

Projecte d’emprenedoria Aquest any els alumnes de 6è hem participat també en un projecte d’emprenedoria molt interessant. Consisteix en crear una societat per portar a terme un petit negoci, en el que vendrem productes artesanals fets pels alumnes de 6è. Primer a cada classe vam escollir quin tipus de societat seria més convenient. Després de buscar informació sobre Societat Anònima (S.A.), una Societat Limitada(S.L.) o una Cooperativa, vàrem fer votacions i es va acordar fer una cooperativa a cada classe. Vam escollir els noms democràticament i ens diem: “Coop Bages” i “Clas Plas”. Vam redactar els estatuts en els que vam decidir: l’objecte social, el capital inicial que hem d’aportar, les penalitzacions, etc. A continuació vam fer votacions per formar els equips de treball i van sortir l’equip directiu, de producció, de fotografia, informàtica, disseny i publicitat. Vam decidir que una part dels beneficis aniran a unes ONGs i la resta per benefici propi, en una activitat lúdica que entre tots decidirem.


Alumnes de 6è – Cicle Superior

Pàg. 23

Llavors vam votar a quina o quines ONGs col.laborar i van resultar ser: “Greenpeace” contra el canvi climàtic i la segona ONG és la “Open Arms” a 6è A. I a l’altra classe de 6èB va escollir una ONG de lluita contra el Càncer Infantil de ST. Joan de Déu i “Solidarios sin Fronteras”. Al cap d’uns dies ens va venir a fer un taller de logotips, una dissenyadora que es diu Anna Martí. En aquest moment encara hem de crear el nostre propi logotip, anar a fer una visita a l’ajuntament , fer els prototips dels productes per després poder vendre a l’escola i al mercat de la Font dels Capellant… i unes quantes coses més que ens fa molta il·lusió fer!


PĂ g. 24

Anglès

ENGLISH SONGS! English is everywhere. Nowadays we read in English, we watch films and tv series in English but, mostly, we listen to music (on the radio, on YouTube, on Spotify...) in English. Although, do we know what we are listening?

With girls and boys of the 3rd and 4th grade we start all the classes listening an English song and looking at the lyrics. We choose a song, previously proposed by the students, and we play a lyric video of the song on YouTube.


Anglès

Pàg. 25

We listen and read, very concentrated, the lyrics on the screen. Then, we answer some questions about the lyrics.

What is the song

What

words

talking about?

you understand?

have

Who is the singer of

What is the name

the song?

of the song?

Finally, once we’ve answered all the questions one student writes the name of the song in a poster called “Song of the day” and stays there until the next song. With the girls and boys of 4th grade we are also making a classroom playlist to remember all the songs, and probably, posting them on YouTube at the end of the term, so you all can listen our songs!


Pàg. 26

Música

LA MÀGIA DE LA MÚSICA A INFANTIL Als nens i les nenes d’educació infantil de l’Escola Bages estan en contacte amb la música durant al seu dia a dia: a les entrades i sortides de l’escola, en els moments dels àpats...però també hi ha sessions especialitzades en aquest àmbit. En aquestes sessions els oferim diferents recursos perquè tinguin la oportunitat de cantar, d’escoltar sons de l’entorn i audicions, d’utilitzar el seu propi cos com a recurs per produir sons, ballar... conèixer i tocar diferents instruments, apreciar el que fa so i el que no (sosilenci)...totes aquestes propostes ajudaran a l’infant en el seu desenvolupament.


Entreteniments

Pàg. 27

JEOROGRIPHIS A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

*

(

·

@

|

#

$

{

H

L

M

N

Ñ

O

P

Q

R

S

=

¨

}

+

/

~

;

<

¿

``

T

U

V

W

X

Y

Z

£

β

¥

π

©

ESBRINA LES FRASES 1.- =* *¿¿”‘*£ *+·*¨ 2.- ‘~+ *+·*¨ 3.- (*#* £“~ 4.- £“~ ·@ *+·* 5.- }@¿¿π (=¿“``£}*``

6.- ‘~+ *+ π 7.- ¿@#*¨ `` ·@ *+·*¨ 8.- @¨ *+·*¨ @`` ‘~+“( 9.- ¿~·¨| 10.- @¨ ;*¿@ ~+@¨


PÃ g. 28

Xar i Pandi


Profile for escola2013

Xarranca desembre 2019  

Xarranca desembre 2019  

Advertisement