Page 1

CASE PROJECTEN

V.l.n.r.: Leen Lankhaar, Ton Prins en Ger Nieuwenhuizen

Momentive laat ERIKS on site assisteren bij stops

‘De chemie is goed’ Hoe zorg je voor een vlekkeloze materiaaluitgifte tijdens fabrieksstops voor groot onderhoud? In de praktijk is dit vaak geen sinecure. Momentive Specialty Chemicals in Rotterdam schakelde daarom ERIKS in voor assistentie ter plaatse. Twee stops zijn inmiddels probleemloos verlopen, tot grote tevredenheid van Momentive: ‘De juiste chemie is aanwezig en dat is bij ons altijd belangrijk. Dat geldt voor onze producten, maar zeker ook voor onze partners.’ Momentive Specialty Chemicals B.V. in Pernis is onderdeel van de Amerikaanse fijnchemiegigant Momentive - wereldleider in kleefstoffen, composieten en coatings. Op de productielocatie in Pernis, gehuisvest in een voormalige fabriek van Shell, worden onder andere epoxyharsen gemaakt. Er werken meer dan 300 medewerkers. Aan tafel namens Momentive zitten Ger Nieuwenhuizen (Turnaround Manager), Leen Lankhaar (magazijnbeheerder/samensteller werkpakketten voor de stops) en Ton Prins (stop purchaser). Net als tijdens stopevaluaties overleggen zij met ERIKS-medewerkers Sjaak Nijman (Application Engineer Afdichtingen), Cock Tieleman (Sales/Materiaaluitgifte) en Willem Hazebroek (Regiomanager Servicecenters Zuidwest Nederland).

Beter beheersbaar “In het verleden ging er tijdens de stops nogal eens wat mis met de materiaaluitgifte”, vertelt Leen Lankhaar. “Materialen waren soms onvindbaar voor de aannemer of bleken niet geschikt te zijn. Soms waren werkpakketten zoek of aangebroken. Hoog tijd dus om de uitgifte beter beheersbaar te maken, vonden wij. Omdat ERIKS in het verleden al eens stopondersteuning had gegeven, hebben we ERIKS benaderd om on site de voorraden in de stopcontainers te beheren en de materiaaluitgifte te verzorgen. ERIKS is bovendien onze vaste leverancier van afdichtingen. ERIKS heeft dus veel expertise op dit gebied en kan een groot pakket werktuigbouwkundige materialen snel uit voorraad te leveren, ook in spoedgevallen.”

Ger Nieuwenhuizen, Turnaround Manager Momentive:

‘We hebben samen met ERIKS een zeer werkbare materiaaluitgifte neergezet.’ 10

Klantcase Projecten

Twee stops, in de Momentive-fabrieken EPIKOTE en INCA, zijn al achter de rug. ERIKS beheert de hapsnapcontainers (voor de grijpartikelen), een container voor de werkpakketten via uitgiftebalies. Daarnaast belevert ERIKS de materialen, een compleet ingerichte container, een Atex-telefoon, en een op het ERIKS-netwerk aangesloten laptop en printer. Pakkingspecialist Cock Tieleman bemande de containers tijdens de drie weken durende stops, bij drukte ondersteund door een collega. Hij was namens ERIKS ter plaatse om de materialen uit te geven aan de aannemer, aan te vullen en zonodig met spoed te bestellen, maar ook om advies op maat te geven. Overigens zit de derde stop al in de pijplijn.

Zekerheid De meerwaarde van de gekozen oplossing is groot, vinden de medewerkers van Momentive. Leen: “We hebben nu de zekerheid dat de spullen goed bij de aannemer terecht komen. Er wordt namelijk voor elke uitgifte getekend.” Ger: “Het eigenaarschap is nu goed geregeld, en dat levert een forse kostenbesparing op. Cock is

de dedicated persoon die verantwoordelijk is voor het beheren van de materialen. Iedereen weet dus bij wie hij moet zijn, en Cock zorgt ervoor dat alle benodigde materialen er zijn of snel komen. Zo grijpt de aannemer nooit mis en er gaan geen materialen verloren.”

Het complete stopteam van Momentive en ERIKS kijkt terug op een goed verlopen samenwerking.

Ton: “Ook zijn we veel sneller geworden bij spoedopdrachten. De aannemer meldt zich in die gevallen bij Cock, die direct zijn lokale collega’s van Productie in het Servicecenter Rijnmond van ERIKS inschakelt. Zij kunnen alle met spoed benodigde afdichtingen terstond produceren. Ideaal, en bovendien hier om de hoek. Bovendien komt het papierwerk pas in tweede instantie en dat levert soms een halve dag tijdwinst op in vergelijking met de oude situatie.” Ger: “Soms zijn pakkingen fout besteld omdat ze verkeerd in het Momentive systeem stonden. In zulke gevallen zijn de corrigerende acties van ERIKS ook supersnel. Sowieso zijn we samen met ERIKS bezig onze systemen en productnummers op elkaar af te stemmen, zodat we altijd over dezelfde artikelen praten.” Elke stop wordt afgesloten met een evaluatie: wat ging er goed, en wat kan er beter? Ton: “Er gaan altijd wel zaken anders dan verwacht, maar daar kun je van leren. Bij de eerste stop bijvoorbeeld, liep de facturering knel doordat beide partijen iets te enthousiast van start waren gegaan. Dat is snel rechtgetrokken, en gebeurt nu ook niet meer.” Ook wordt de volgende stop voorbesproken met aandacht voor zaken als de Turnaround organisatie, Planning and scheduling en de contractors. Zo worden de verantwoordelijkheden en de werkwijze voor de materiaaluitgifte bepaald en afgesproken. Momentive vindt het prettig werken zo. Leen: “We zijn allemaal mensen van de praktijk, en dat is een groot voordeel. Samen hebben we iets nieuws opgezet, wat heel goed uitpakt. Zoals gezegd, de chemie is goed.” ■

Deze case is gepubliceerd in het ERIKS magazine Topics, nummer 27 [april 2014]. www.eriks.nl/klantcases

11

ERIKS case projecten: Momentive  

ERIKS case projecten: Momentive Zie voor talloze andere cases: http://www.eriks.nl/klantcases

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you