Page 1

kleuren van innovatie

aquatherm state of the pipe 1


Estland

Filipijnen

Vietnam

Korea

China

Azerbeidjan Armenië

Libanon

Japan

Hongkong

Mongolië

Qatar

Koeweit

Syrië

Rusland

Georgië

Servië Moldavië Oekraïne Turkije

Bosnië

Finland

Polen

Denemarken

Slowakije Hongarije

Litouwen

Zweden

Kroatië

België Nederland Slovenië Noorwegen Oostenrijk

Groot-Brittannië

IJsland fAERÖER

Portugal Frankrijk

Canada

Spanje

cHILI

EL Salvador

USA

aquatherm & PARTNERS WERELDWIJD

Maledieven

Roemenië Cambodja

Maleisië Nieuw-Zeeland

Australië

Indonesië

Brunei

Singapore

Thailand

Sri Lanka India Verenigde Arabische Emiraten

Saudi-Arabië Israël

Egypte

Griekenland Montenegro

Malta Tunesië

Botswana

Zuid-Afrika

Namibië

Italië

Zwitserland Luxemburg Algerije


INHOUDSOPGAVE

Voorwoord

pagina 5

Vergelijking van het watervolume

pagina 18

Vervaardiging van verdelers

pagina 33

Kleuren van innovatie

pagina 7

Symbolen en afkortingen

pagina 19

aquatherm red pipe

pagina 34

Nieuw logo en motto

pagina 9

aquatherm green pipe

pagina 20

Lastechniek

pagina 36

Het bedrijf

pagina 11

aquatherm blue pipe

pagina 24

Toepassingsvoorbeelden

pagina 38/46

Geteste kwaliteit

pagina 13

aquatherm lilac pipe

pagina 28

aquatherm black system

pagina 40

Milieu

pagina 15

Composiet technologie

pagina 30

aquatherm grey pipe

pagina 42

Materiaal: fusiolen速 PP-R

pagina 16

aquatherm ot

Page 31

aquatherm orange system

pagina 44

Overzicht van de toepassingsgebieden

pagina 17

aquatherm ti

pagina 32

Referenties

pagina 48

3


4


Geachte klant, Sinds mensenheugenis is men op zoek naar effectieve manieren om 'aqua' (latijn voor water) en 'therm' (latijn voor warmte) te transporteren. Door de eeuwen heen zijn hiervoor uiteenlopende technieken ontwikkeld, maar aan de achterliggende motivatie is nooit iets veranderd: hygiĂŤne, welzijn en gezondheid

Christof Rosenberg Directeur

aquatherm heeft de afgelopen veertig jaar actief deelgenomen aan deze ontwikkeling en op een aantal punten zelfs richting gegeven aan de verdere ontwikkeling. Door onze producten altijd af te stemmen op de behoeften van de markt en relevante knowhow op te bouwen heeft aquatherm de afgelopen 40 jaar wereldwijd grote successen geboekt en een goede reputatie verworven. Dit is iets waar wij erg trots op zijn en tegelijk een goede motivatie om onze producten continu te blijven verbeteren.

Maik Rosenberg Directeur

Deze brochure is bedoeld om u een algemene indruk te geven van onze producten en diensten. En natuurlijk om u nieuwsgierig te maken naar meer! Dirk Rosenberg Directeur

Gerhard Rosenberg Voorzitter van de Raad van Advies

5


6


ALLES VERANDERT, MAAR HET GOEDE BLIJFT. Uniek zijn en een uitgesproken identiteit hebben: dit zijn altijd twee fundamenten van onze bedrijfsfilosofie geweest. Onze inzet voor producten van de hoogste kwaliteit, een voorbeeldige klantenservice, stevige en toonaangevende industriële kennis en de ontwikkeling van innovatieve systemen heeft ons wereldwijd een positief bedrijfsimago opgeleverd. Om onze positie, waarden en producten een prominentere plek te geven bij ons publiek hebben we ons bedrijfslogo gemoderniseerd en geharmoniseerd met onze producten. aquatherm is een modern, hoogtechnisch en wereldwijd opererend toonaangevend bedrijf. Dit moet ook in onze bedrijfspresentatie tot uiting komen.

KLEUREN VAN INNOVATIE De wens om stagnatie te vermijden en om met steeds betere producten op de markt te komen, maar ook de drang om nieuwe toepassingsgebieden te zoeken en snel oplossingen te bedenken, heeft geresulteerd in de bekende productgroepen van aquatherm. De systemen kregen direct na ontstaan een naam, wat leidde tot een wirwar van aanduidingen voor leidingsystemen. Aanduidingen, die niet langer de lading dekken.

Een ander probleem is dat veel van onze leidingen namen hebben die niet met elkaar overeenstemmen en ook niet verwijzen naar de fabrikant, aquatherm. Ten derde gebruiken bedrijven in andere sectoren over de hele wereld dezelfde soort namen, wat verwarring oplevert tussen de producten van deze bedrijven en producten van aquatherm. De unieke eigenschappen van onze systeemidentificatie raakte op die manier verloren. Daarom is het voor ons een logische stap om nieuwe benamingen te ontwikkelen, waaronder onze producten geschaard kunnen worden. Een naam die past bij de producten en die deze verenigt. We introduceren deze nieuwe namen op de volgende pagina's. Tijdens de overgangsperiode hebben onze producten de oude en nieuwe namen. Zo kunt u bekend raken met de nieuwe namen en de oriëntatie ervan op de markt.

Een voorbeeld hiervan is climatherm, een leidingsysteem dat speciaal voor klimaatbeheersing (HVAC) was ontwikkeld, maar door zijn uitzonderlijke eigenschappen voor tal van toepassingen geschikt is. De klimaatbeheersingssector is nog steeds belangrijk, maar het is slechts een van de vele toepassingen voor climatherm. Helaas impliceert de oorspronkelijke naam dat de leiding alleen maar voor dit gebied geschikt zou zijn.

7


8


HET NIEUWE LOGO Ons logo is de voornaamste visuele representatie van ons bedrijf. Het is ons visitekaartje en bakent onze identiteit af. Daarnaast onderscheidt het ons van concurrenten. Het logo van aquatherm geeft ons bedrijf betekenis in de wereld en karakteriseert de producten die onze fabriek verlaten. Het is, kortom, ons handelsmerk. Hier beroepen we ons weer op een combinatie van oud en nieuw. Het  opvallende ontwerp en de bekende combinatie van tekst en beeld blijven behouden. Maar het lettertype is moderner en strakker geworden, wat aquatherm beter verbeeldt. In een afzonderlijke handleiding over de huisstijl zullen we u informeren over het precieze gebruik en de positioneringsmogelijkheden van het logo.

HET NIEUWE MOTTO – ONZE MERKBELOFTE We zijn "state of the pipe", omdat we onafhankelijk en slagvaardig opereren en tegelijkertijd altijd betrouwbaar zijn. Dit maakt ons de toonaangevende fabrikant van polypropyleenleidingen.

aquatherm state of the pipe

9


10


HET BEDRIJF aquatherm is gecertificeerd conform DIN/ISO 9001 en boekt wereldwijd succes met de productie van kunststof leidingsystemen voor toepassing in de drinkwatervoorziening, klimaatbeheersing en verwarming. aquatherm werd in 1973 opgericht als bedrijf dat vloerverwarming ontwikkelde, produceerde en installeerde. Destijds was aquatherm één van de drie grootste leveranciers van vloerverwarming op de Europese markt. In 1980 ontwikkelde aquatherm fusiotherm®, een systeem op basis van kunststof leidingen van polypropyleen voor sanitair en verwarmingstoepassingen. Tot op heden vormt deze innovatie de basis voor een gestage groei. Het bedrijf telt 450 medewerkers (verspreid over alle vestigingen). Dagelijks worden meer dan 150 kilometer buis en 230.000 fittingen geproduceerd, opgeslagen en uitgeleverd. Op dit moment heeft aquatherm drie vestigingen in Duitsland die samen meer dan 68.000 vierkante meter beslaan. Voor kantoren, productielocaties en magazijnen: 1. Hoofdkantoor van aquatherm in Attendorn (Biggen) 2. Vestiging van aquatherm in Radeberg bij Dresden 3. aquatherm-metall in Attendorn (Ennest) De productie van de leidingsystemen van aquatherm loopt 24 uur per dag, zes dagen per week door. Zo kunnen we voldoen aan de toenemende vraag, zowel nationaal als internationaal, en een vlekkeloze en punctuele levering garanderen. Tegenwoordig is aquatherm actief in 80 landen over de hele wereld. Daarmee is aquatherm de onbetwiste marktleider op vele terreinen en een flexibel middelgroot bedrijf dat de concurrentie met de grote groepen moeiteloos aan kan.

1973 Oprichting van aquatherm door Gerhard Rosenberg 1978 Verhuizing naar de eerste fabriek in Biggen / Attendorn (Duitsland) 1992 Oprichting van de vestiging in Radeberg nabij Dresden (Duitsland) 1996 Oprichting van metaalverwerkend bedrijf aquatherm metal in Attendorn 1998 Oprichting van een dochteronderneming in Carrara (Italië) 1999 Oplevering van hoofdlocatie in Attendorn als één complex (fabrieken 1+2, productie en magazijn laboratorium en opleidingscentrum) 2001 Oplevering van de uitbreiding van fabriek 2 in Attendorn Opening van het nieuwe opleidingscentrum in Radeberg (Duitsland) 2002 Oplevering van het logistiek centrum in Attendorn 2003 Oplevering van de renovatie en voltooiing van het opleidingscentrum in Attendorn Viering van 30-jarig bestaan aquatherm 2005 Toevoeging van 2 verdiepingen op het administratiegebouw 2005/06 Oplevering van de 4 verdiepingen tellende hal op het terrein in Attendorn 2008/09 Aquisitie van het voormalige magazijn van expediteur Kost, dat tevens ruimte biedt aan de onderhoudsfaciliteiten van de fabriek 2009 Opening van het nieuwe expertisecentrum voor technische toepassingen 11


S

S

LT 01

B 5174 Voldoet aan de normen 12

S


Management Systeem ISO 9001:2008 ISO 14001:2004 ISO 50001:2011

GETESTE KWALITEIT – HOOGSTE NORMEN CERTIFICERINGEN CONFORM ISO 9001, 14001 & 50001

www.tuv.com ID 0091005348

Sinds 1996 voldoet aquatherm aan de eisen van het certificeerbare kwaliteitsmanagementsysteem conform DIN ISO 9001. Het certificaat van TÜV 2012 werd uitgebreid met het milieumanagementsysteem conform ISO 14001 en momenteel met het energiemanagementsysteem conform ISO 50001. Dit succes vormt een grote bijdrage aan ons bedrijf. Het is een volgende stap in het versterken van onze concurrentiepositie en in het voldoen aan de hoge eisen en de verantwoordelijkheid voor onze klanten, partners en het milieu. aquatherm is zeer trots op zijn milieuvriendelijke productie en verwerking en de hoge kwaliteitsnormen die het voor al zijn producten hanteert: De kwaliteit van de materialen is sterk van invloed op de kwaliteit van het hele leidingsysteem. Daarom worden de hygiënische eigenschappen en de belasting die het materiaal aan kan continu door aquatherm gecontroleerd vóór, tijdens en na de productie. Externe controle gebeurt door SKZ in Würzburg en HY in Gelsenkirchen. Voor de eigen controles heeft aquatherm zelf een laboratorium ingericht in de hoofdvestiging in Attendorn. Op deze manier kan de continue kwaliteitscontrole worden gegarandeerd en kan het basismateriaal tegelijk verder worden ontwikkeld en afgestemd op de meest uiteenlopende behoeften. Natuurlijk wordt hier ook gewerkt aan innovatieve materialen voor nieuwe toepassingsgebieden.

Uitstekende resultaten van dit onderzoeksprogramma zijn de innovatieve leidingmaterialen fusiolen® PP‑R, fusiolen® PP-R C of fusiolen® PP-R FS als basis voor de in de hele wereld succesvolle leidingsystemen aquatherm green pipe, aquatherm blue pipe, aquatherm lilac pipe en aquatherm red pipe. Een supermoderne procescontrole leidt tot optimale kwaliteit. Alleen perfecte producten verlaten de aquatherm-fabriek op weg naar de klant. Tevreden klanten in meer dan 80 landen en tal van kwaliteitslabels en certificeringen getuigen van de hoge kwaliteitsnomen die gelden voor de producten van aquatherm.

13


14


AQUATHERM & MILIEU aquatherm neemt het milieu uiterst serieus! Producten zoals het aquatherm PP-R-leidingsysteem gaan niet alleen lang mee, maar zijn bovendien bijzonder milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord. Sinds zijn oprichting heeft aquatherm altijd sterk de nadruk gelegd op het feit dat zijn producten en productieprocessen onze gevoelige ecosystemen niet mogen vervuilen. aquatherm heeft daarom volledig recyclebare materialen ontwikkeld, die probleemloos kunnen worden hergebruikt bij het maken van nieuwe producten. Lang voordat het milieu in het middelpunt van de belangstelling stond, voldeed aquatherm al aan de milieunormen van nu. aquatherm onderstreept al meer dan 40 jaar de filosofie dat ecologische en economische belangen elkaar niet mogen tegenspreken, noch tijdens de productie en verkoop, noch tijdens het gebruik van het product. De milieuvriendelijke grondstof fusiolen速 wordt gebruikt voor de productie van de leidingsystemen van aquatherm. Om de milieutechnische compatibiliteit te garanderen zijn het uitgangsmateriaal polypropyleen en alle additieven (kleurpigmenten en stabilisatoren) uitgebreid getest, niet alleen door het eigen laboratorium van aquatherm maar ook door onafhankelijke laboratoria. Uit de resultaten blijkt dat fusiolen速 en het leidingsysteem voldoen aan de hoogste milieunormen en dus toekomstgericht zijn.

15


VOORDELEN

Fusiolen® PP-R/PP-RP

Fusiolen® PP-R C

Fusiolen® PP-R FS

Fusiolen® PP-R

Geur- en smaakneutraal

Fysiologische geschiktheid

100% bestand tegen corrosie

Zeer goede laseigenschappen

Verbindingen d.m.v. lassen

Warmte- en geluidsisolatie

Geringe wrijving in de buis

Goed bestand tegen slijtende media

Hoge slagvastheid

Bestand tegen chemicaliën

Met stabilisatoren tegen metaalinwerking

Recyclebaar

Met stabilisatoren voor hogere temperatuurtoepassingen

Met stabilisatoren voor hele hoge temperatuurtoepassingen 16

Slecht ontvlambaar

• • •

Tientallen jaren ervaring met de productie en toepassing van PP-R-leidingsystemen en het streven naar continue ontwikkeling hebben geleid tot tal van verbeteringen in de systeemtechnologie van aquatherm. Nieuwe markten hebben op hun beurt aanleiding gegeven tot hogere kwaliteitsnormen. De eisen die aan de leidingen worden gesteld, nemen alsmaar toe. Door de uiteenlopende toepassingsgebieden moeten de te verwerken materialen zo onafhankelijk mogelijk zijn. Hiervoor zijn grondstoffen met nieuwe eigenschappen noodzakelijk. aquatherm heeft eigen, innovatieve PP-R-materialen ontwikkeld en geproduceerd, die voldoen aan de behoeften van de wereldmarkt op het gebied van drinkwater- en verwarmingstechniek, airconditioning en koeltechniek, de industrie en landbouw, de scheepvaart en brandbeveiliging. Succesvolle resultaten van dit onderzoek zijn: fusiolen® PP-R, fusiolen® PP-RP, fusiolen® PP-R C en fusiolen® PP-R FS.


TOEPASSINGSGEBIEDEN Systeem aanbevolen op basis van technische voordelen: l Toepassing van het systeem is mogelijk: m

Drinkwater Verwarming Klimaatbeheersing/HVAC-systemen Gekoeld water Zwembaden Chemisch transport, hierbij rekening houdend met de bestendigheid van het basismateriaal Regenwater Irrigatiesystemen Persluchtsystemen Vloerverwarming Scheepsbouw Voorge誰soleerde leidingsystemen voor verlegging in de grond Geothermische systemen Landbouw Sprinklersystemen

aquatherm red pipe

aquatherm lilac pipe

aquatherm green pipe

aquatherm blue pipe

l m m m l

l l l l

l

l

l l

m m m m l l

l

l

l l l l l l l

l 17


ø afmeting in mm

VERGELIJKING WATERVOLUME PER METER

ø 16 ø 20 ø 25 ø 32 ø 40 ø 50 ø 63 ø 75 ø 90 ø 110 ø 125 ø 160 ø 200 ø 250 ø 315 ø 355 ø 400 ø 450 ø 500 ø 560 ø 630 18

aquatherm green pipe SDR 6 S

0,088 0,137 0,216 0,353 0,555 0,876 1,385 1,963 2,826 4,229 -

aquatherm green pipe SDR 7,4 MF (fasercomposietleiding) aquatherm red pipe SDR 7,4 MF (fasercomposietleiding) aquatherm blue pipe SDR 7,4 & SDR OT 7,4 MF (fasercomposietleiding) 0,163 0,254 0,423 0,660 1,029 1,647 2,323 3,358 4,999 6,472 10,599 16,558 25,901 41,475 52,685 -

aquatherm green pipe SDR 9 MF (fasercomposietleiding) RP

0,483 0,754 1,182 1,869 2,659 3,825 5,725 7,386 12,109 18,908 29,605 46,966 59,625 -

aquatherm blue pipe  SDR 11 & SDR 11 OT MF (fasercomposietleiding) aquatherm blue pipe   SDR 11 S aquatherm green pipe  SDR 11 S aquatherm lilac pipe  SDR 11 S 0,206 0,327 0,539 0,834 1,307 2,074 2,959 4,252 6,359 8,199 13,430 21,010 32,861 52,172 66,325 84,290 106,477 -

aquatherm blue pipe  SDR 17,6 MF (fasercomposietleiding)

15,792 24,661 38,568 61,223 77,832 98,756 125,036 154,272 193,688 245,070


SYMBOLEN EN AFKORTINGEN drinkwatervoorziening

-C°

industriële vloerkoeling

landbouw

verwarming

+C°

industriële vloerverwarming

toepassing met regenwater

verwarmings- en koelsystemen

gekoeld water

irrigatie

+C°

vloerverwarming

verwarming en koeling van sportvloeren

sprinklersystemen

+C°

wandverwarming

zwembadtechnologie

toepassing in de scheepsbouw

plafondverwarming en -koeling

chemisch transport

grondleidingsystemen

+/-C°

geothermische systemen

afkortingenleidingstructuur

afkortingenmateriaal PP PP-R

polypropyleen polypropyleen random

PP-RP polypropyleen met vastheid onder verhoogde druk PB PE-RT PEX AL

polybuteen polyethyleen met verhoogde temperatuurbestendigheid cross-linked polythyleen aluminium

S M MF MS OT UV TI HI

enkelvoudig meerlaags meerlaags faser meerlaags stabi zuurstofdicht UV-bestendig thermisch geïsoleerd moeilijk ontvlambaar 19


green

aquatherm green Leidingsysteem gemaakt van polypropyleen voor drinkwatervoorziening

nieuwe huisstijl artikelnr.

bedrijf

speciale leidingkenmerken

SDR-klasse

leiding足 structuur

green

SDR 11

S

PP-R

SDR 7,4

S

PP-R

systeem

materiaal

10208 . . . 10248

fusiotherm SDR11

10806 . . . 10818

fusiotherm SDR 7,4

aquatherm

green

10006 . . . 10024

fusiotherm SDR 6

aquatherm

green

SDR 6

S

PP-R

70806 . . . 70824

fusiotherm stabileiding

aquatherm

green

SDR 7,4

MS

PP-R

70708 . . . 70744

fusiotherm fasercomposietleiding

aquatherm

green

SDR 7,4

MF

70758 . . . 70794

fusiotherm fasercomposietleiding UV

aquatherm

green

SDR 7,4

MF

UV

1270711 . . . 1270737

fusiotherm fasercomposietleiding ISO

aquatherm

green

SDR 7,4

MF

TI

PP-R

370712 . . . 370744

aquatherm green pipe

aquatherm

green

SDR 9

MF

RP

PP-RP

370762 . . . 370794

aquatherm green pipe UV

aquatherm

green

SDR 9

MF

RP UV

PP-RP

Toepassingsgebieden

20

oude merknaam

nieuwe merknaam aquatherm

PP-R PP-R


green Fusiotherm®- de innovatieve, multifunctionele leiding, een revolutie in de industrie voor kunststof leidingen en zich over decennia heeft ontwikkeld, zal gaan heten

aquatherm green De leiding is onder deze nieuwe naam drie jaar geleden op diverse internationale markten geïntroduceerd en werd snel erkend om zijn hoogste kwaliteit en milieuverantwoordelijkheid. De milieuvoordelen, maar ook de wereldberoemde en vaak overgenomen kleur van het leidingsysteem, vormden de basis voor de nieuwe naam. Het leidingsysteem bewijst al meer dan 30 jaar lang zijn uitstekende technische geschiktheid in toepassingen over de hele wereld. Het systeem wordt alom beschouwd als een van de volledigste en beste systemen voor kunststof leidingen. Verschillende soorten leidingen (SDR 6, SDR 7,4, SDR 9 en SDR 11) maken deel uit van het systeem. Ze worden aangevuld met speciaal versterkte producten, zoals de fasercomposietleiding SDR 7,4, de aquatherm green pipe SDR 9 en de stabicomposietleiding SDR 7,4. Meer dan 450 verbindingsstukken en koppelingen, (kogel)kranen en afsluiters maken het systeem compleet. De producten zijn leverbaar met een buitendiameter van 16 tot 450 millimeter. Het aquatherm green pipe-systeem wordt toegepast op alle gebieden van • NIEUWE INSTALLATIES • REPARATIES en • RENOVATIES.

21


green

aquatherm green Leidingsysteem gemaakt van polypropyleen voor drinkwatervoorziening SDR: 6 / 7,4 ø: 16 – 125 mm Leidingtype: Oud: Fusiotherm® Nieuw: aquatherm green pipe S

TOEPASSINGSGEBIEDEN Drinkwatervoorziening en verwarming voor koud- en warmwaterinstallaties, bijv. in residentiële gebouwen, ziekenhuizen, hotels, kantoor- en schoolgebouwen, scheepsbouw, sportcomplexen enz. huisaansluiting boileraansluiting waterdistributiesysteem stijgleidingen hoogbouw (conventioneel of speciaal aangesloten) wateraansluitpunten 22

SDR: 11 ø: 20 – 450 mm Leidingtype: Oud: Fusiotherm® SDR 11 Nieuw: aquatherm green pipe S SDR 11

SDR: 7,4 ø: 16 – 110 mm Leidingtype: Oud: Fusiotherm® stabicomposietleiding Nieuw: aquatherm green pipe MS

Verwarmingsleidingen voor residentiële gebouwen warmtegeneratoraansluitingen warmteverdelers standpijpen hoogbouw verdeleraansluitingen radiatoraansluitingen

• • •

Leidingnetwerken in land- en tuinbouw Regenwatertoepassingen Industriële leidingen, bijv. voor het transport van agressieve vloeistoffen (zuren, basen, enz) gelet op de chemische bestendigheid


green green

SDR: 7,4 / 9 ø: 20 – 355 mm Leidingtype: Oud: Fusiotherm® fasercomposietleiding Nieuw: aquatherm green pipe MF

SDR: 7,4 / 9 ø: 20 – 250 mm Leidingtype: Oud: Fusiotherm® fasercomposietleiding UV Nieuw: aquatherm green pipe MF UV

NIEUW aquatherm green

SDR: 7,4 / 9 ø: 32 – 250 mm Leidingtype: Oud: Fusiotherm® ISO fasercomposietleiding Nieuw: aquatherm green pipe MF TI

Voordelen PP-RP SDR9 RP

aquatherm zet de innovatieve normen in de productie van PP-leidingen en fittingen wereldwijd. We zijn steeds bezig de productontwikkelingen te verbeteren. Het huidige evolutieniveau heet "fusiolen PP-RP". Met "fusiolen PP-RP" kunnen we glasvezelversterkte composietleidingen produceren met een geringere wanddikte, maar waarbij alle gevestigde voordelen behouden blijven.

• • • • • • • •

geringere wanddikte 14% hoger debiet bij dezelfde snelheid vergeleken met fasercomposietleiding SDR 7,4 toegestane bedrijfsdruk is hoger dan die van de fasercomposietleidingen PP-R SDR 7,4 en glasvezelversterkte leidingen gemaakt van PP-RCT SDR 9 gelijke uitzettingscoëfficiënt als faserleiding SDR 7,4 16% gewichtsafname t.o.v. fasercomposietleiding PP-R SDR 7,4 lager gewicht dan roestvrijstalen, stalen en koperen leidingen, wat zijn voordeel heeft bij transport en handling op de bouwplaats snellere verwerking door kortere stomplastijden. probleemloos verlasbaar met alle PP-R-fittingen van aquatherm

23


blue

aquatherm blue Leidingsysteem gemaakt van polypropyleen voor koeling, verwarming en diverse industriële toepassingen

nieuwe huisstijl nieuwe merknaam

artikelnr.

oude merknaam

2010208 . . . 2010212

climatherm SDR11

aquatherm blue

2070112 . . . 2070712

climatherm fasercomposietleiding SDR7,4/SDR11

aquatherm blue

bedrijf

systeem

climatherm fasercomposietleiding SDR7,4/SDR11 UV OT

2570130 . . . 2570154

climatherm fasercomposietleiding SDR17,6

2270111 . . . 2270142

climatherm fasercomposietleiding SDR7,4/SDR11 ISO

2470711 . . . 2470126

climatherm fasercomposietleiding SDR7,4/SDR11 OT ISO

Toepassingsgebieden +C°

24

leiding­ structuur

SDR 11

S

speciale leidingken- materiaal merken PP-R

SDR 7,4 en SDR 11

MF

SDR 7,4/SDR 11/SDR 17,6

MF

UV

PP-R

SDR 7,4/SDR 11

MF

OT

PP-R

aquatherm blue aquatherm blue

SDR 7,4/SDR 11

MF

UV-OT

PP-R

SDR 17,6

MF

aquatherm blue aquatherm blue

SDR 7,4/SDR 11

MF

TI

PP-R

SDR 7,4/SDR 11

MF

OT-TI

PP-R

2070162 . . . 2070762 climatherm fasercomposietleiding SDR7,4/SDR11/SDR17,6 UV aquatherm blue 2170114 . . . 2170712 climatherm fasercomposietleiding SDR7,4/SDR11 OT aquatherm blue 2170164 . . . 2170188

SDR-klasse

PP-R

PP-R


blue climatherm, onze specialiteit voor de distributie van verwarming en koeling in gesloten systemen en voor diverse industriële toepassingen, zal gaan heten

Het aquatherm blue pipe-systeem wordt toegepast op alle gebieden van

aquatherm blue

• nieuwe installaties • reparaties en • renovaties.

Dit systeem werd 10 jaar geleden ontwikkeld om corrosie in leidingen voor klimaatbeheersing te voorkomen. Het toepassingsgebied voor dit systeem groeide al snel, omdat het systeem vele positieve kenmerken voor andere installatiegebieden vertoonde. Het systeem is met succes in hotels, stadions, scholen, kantoren en industriële complexen toegepast. Het aquatherm blue pipe-systeem is speciaal ontwikkeld voor andere toepassingen dan drinkwaterinstallaties. Naast de algemene voordelen van het PP-R-leidingsysteem heeft aquatherm blue pipe vergeleken met het aquatherm green pipe-systeem een grotere doorlaat dankzij de geringere wanddikte. Systeemonderdelen Het systeem moet in combinatie met de fittingen van het aquatherm green pipe-systeem geïnstalleerd worden. Het omvat alle elementen voor de installatie van leidingsystemen voor gekoelde en verwarmde vloeistoffen en diverse industriële toepassingen.

• verwarmingsleidingen voor residentiële gebouwen warmtegeneratoraansluitingen warmteverdelers stijgleidingen hoogbouw verdeleraansluitingen radiatoraansluitingen • leidingsystemen voor klimaattechniek voor gekoeld water voor zwembaden voor chemisch transport voor toepassingen met regenwater voor perslucht voor vloerverwarmingssystemen voor in de scheepsbouw voor ondergrondse leidingen voor geothermische systemen

25


aquatherm blue Leidingsysteem gemaakt van polypropyleen voor koeling, verwarming en diverse industriële toepassingen SDR: 11 ø: 20 – 32 mm Leidingtype: Oud: climatherm-leiding Nieuw: aquatherm blue pipe S

SDR: ø: Leidingtype: Oud: Nieuw:

aquatherm blue pipe stopt corrosieschade! Klimaatbeheersingssystemen (problemen met het dauwpunt) die met stalen leidingen zijn geïnstalleerd, zijn zeer gevoelig voor corrosie aan de buitenkant van de leidingen. aquatherm blue pipe is gemaakt van 100% corrosiebestendig materiaal, dat de levensduur van de leidingsystemen voor klimaatbeheersing aanzienlijk zal verlengen. Isolatie tegen energieverlies Vergeleken met metalen leidingen vereisen aquatherm blue pipe-leidingen een aanzienlijk dunnere isolatielaag. 26

7,4 / 11 / 17,6 20 – 630 mm climatherm fasercomposietleiding aquatherm blue pipe MF

SDR: ø: Leidingtype: Oud: Nieuw:

7,4 / 11 20 – 250 mm climatherm fasercomposietleiding OT aquatherm blue pipe MF OT


aquatherm lilac Leidingsysteem gemaakt van polypropyleen voor geregenereerd water SDR: ø: Leidingtype: Oud: Nieuw:

7,4 / 11 20 – 250 mm climatherm fasercomposietleiding UV aquatherm blue pipe MF UV

SDR: ø: Leidingtype: Oud: Nieuw:

7,4 / 11 / 17,6 32 – 315 mm climatherm ISO fasercomposietleiding aquatherm blue pipe MF TI

Verwarming en koeling aquatherm blue pipe omvat alle componenten voor de installatie van leidingen voor gekoeld water, verwarmings- en diverse industriële toepassingen. De gereduceerde wanddikte biedt een grotere doorlaat en de producten zijn gestabiliseerd voor hogere temperaturen. IJsvloerkoeling Het ijsvloerkoelsysteem is gemaakt van een ideale combinatie van componenten van het aquatherm blue pipe- en het aquatherm green pipesysteem. Voor de bouw van mobiele ijsbaanoppervlakken is het leidingwerk aangevuld met componenten van het aquatherm blue pipe-systeem.

SDR: ø: Leidingtype: Oud: Nieuw:

11 20 – 125 mm aquatherm lilac aquatherm lilac pipe S

De distributieleidingen, maar ook de verbindingsleidingen, zijn gemaakt van aquatherm blue pipe en zijn aangesloten met tegengestelde terugvoer (Tichelmann-principe). De laszadeltechniek, die ontwikkeld is door aquatherm, wordt toegepast voor de productie van verdelervertakkingen. Veldverwarming Om een veld met natuurlijke of kunstmatige graszoden sneeuw- en ijsvrij te houden, biedt aquatherm een systeem om de grond efficiënt warm te houden en toch rekening te houden met de milieuaspecten. De ideale combinatie van aquatherm blue pipe en aquatherm green pipe schept deze mogelijkheden. 27


lilac

aquatherm lilac Leidingsysteem gemaakt van polypropyleen voor geregenereerd water

nieuwe huisstijl artikelnr. 9010212 . . . 9010238

Toepassingsgebieden

28

oude merknaam aquatherm lilac

nieuwe merknaam bedrijf aquatherm

systeem lilac

SDR-klasse SDR 7,4/SDR 11

leidingstructuur materiaal S

PP-R


lilac lilac werd exclusief ontwikkeld voor de waterrecycling en heet officieel

aquatherm lilac In landen die zeer toegewijd zijn aan het milieu, zoals Australië en Californië, is het standaard om het dagelijkse waterverbruik te verminderen door gebruik van gerecycled water. Nu geldt lilac ook in andere landen als de standaardkleur voor grijswaterleidingen, wat ons zowel de kleur als de naam voor onze leidingen voor hergebruikt water gaf. Water wordt steeds vaker hergebruikt. Regelgeving hieromtrent wordt aangepast, zodat verstandiger wordt omgesprongen met water, bijvoorbeeld door het opvangen van regenwater. De voorschriften bepalen dat het systeem volledig gescheiden moet zijn van de drinkwatervoorziening en dat leidingen een kleurcodering moeten hebben en een label dat aangeeft dat het water geen drinkwater is.

Het aquatherm lilac pipe-systeem wordt toegepast op alle gebieden van • • •

nieuwe installaties reparaties en renovaties.

• • •

Regenwater Irrigatie Landbouw

De nieuwe aquatherm lilac pipe is exclusief voor deze toepassingen ontwikkeld. De leidingen bevatten hetzelfde duurzame, corrosiebestendige polypropyleen dat al meer dan 30 jaar met veel succes in gebruik is voor de distributie van warm en koud water. Dit, en het gewijzigde ontwerp, de kleuring, de markering en de onafhankelijke certificering door NSF International, maakt van lilac de ideale keuze voor een zuinig waterverbruik. Systeemonderdelen Het systeem moet in combinatie met de fittingen van het aquatherm green pipe-systeem geïnstalleerd worden. Het omvat alle elementen voor de installatie van leidingen voor regenwater en irrigatie.

29


COMPOSIETTECHNOLOGIE PP-R-laag Aluminiumlaag PP-R-laag

PP-R-laag Faserlaag PP-R-laag

PP-R-laag Faserlaag PP-R-laag

FASERCOMPOSIETTECHNOLOGIE De composietleidingen worden vervaardigd door middel van een meerlaags extrusieproces en hebben een hogere stabiliteit, dankzij de aluminium- of glasvezelversterking in de middelste laag. Er zijn nog meer voordelen vergeleken met gewone PP-buizen: • Minder uitzetting • Hoger debiet dankzij grotere binnendiameter • Grotere beugelafstanden • Lager gewicht 30

De volgende soorten leidingen worden geproduceerd met deze technologie: • aquatherm green pipe MF (fasercomposietleiding) • aquatherm blue pipe MF (fasercomposietleiding) • aquatherm red pipe MF (fasercomposietleiding)


blue PP-R-laag Faserlaag PP-R-laag Zuurstofbarrière

aquatherm blue ot MET ZUURSTOFBARRIÈRE!

ZUURSTOFDICHT

De voordelen van aquatherm blue pipe OT:

Met de vernieuwde aquatherm blue pipe fasercomposietleiding OT introduceert aquatherm een zuurstofdichte leiding met een zuurstofbarrière en dus conform de voorschriften van DIN 4726.

• • • • • • • • • • •

De aquatherm blue pipe fasercomposietleiding OT bevat in combinatie met het aquatherm blue pipe-systeem alle elementen voor de installatie van leidingen voor gekoelde en verwarmde vloeistoffen en diverse industriële toepassingen.

zuurstofdicht door diffusiebarrière gecertificeerd volgens DIN 4726 100% bestand tegen corrosie geringere wrijving in de buis hoge stabiliteit hogetemperatuurstabiliteit milieuvriendelijk hoge slagvastheid hoge bestendigheid tegen chemicaliën warmte- en geluidsisolerende eigenschappen zeer goede laseigenschappen reductie dikte isolatiemateriaal 31


aquatherm green aquatherm blue

ti ti

VOORGEÏSOLEERDE LEIDINGSYSTEMEN voor ondergrondse leidingen Een van de meest energie-effectieve methoden voor het transporteren van warm drinkwater en verwarmings- of koelwater over grote afstanden is de toepassing van ondergrondse leidingen. Om de benodigde isolatie te verkrijgen voor deze toepassing biedt aquatherm het in de fabriek voorgeïsoleerde aquatherm tileidingsysteem met verschillende medium buizen. Deze systemen worden geïsoleerd met PUR-hardschuim met gesloten celstructuur en voorzien van een mantelbuis van HDPE. Alle medium buizen zijn kunststof-fiber composiet buizen.

32

➠ aquatherm green ti – fasercomposietleidingsysteem SDR 7,4/9/11

COMPONENTEN

De volgende componenten zijn beschikbaar voor alle geïsoleerde fasercomposietleidingsystemen: {{buizen (rechte stukken van 6 en 12 meter) ➠ aquatherm blue ti – fasercomposietleidingsysteem SDR 7,4/11/17,6 {{knieën 45° leidingsysteem voor verwarmings-, koel- en {{knieën 90° (kort en lang) afvalwater in de afmetingen DN25 – DN300 {{T-stukken {{verloopstukken ➠ aquatherm blue ot ti – {{overspringstukken fasercomposietleidingsysteem SDR 7,4/11 {{isolatiemoffen voor verbindingen zuurstofdicht leidingsysteem voor verwarmings- {{speciale fittingen op aanvraag en industriële toepassingen in de afmetingen DN25 – DN100

leidingsysteem voor drinkwater in de afmetingen DN25 – DN200


red PRODUCTIE VAN VERDEELSTUKKEN – OP MAAT GEMAAKT – EEN SPECIALE AQUATHERM-SERVICE Tijd is geld. Deze wijsheid geldt altijd en overal, zeker in de bouw. Het leggen van buizen voor verwarming en sanitair is bij elk project een tijdrovende en logistieke uitdaging, niet alleen voor de architect maar ook voor de aannemer.

Wij ontwerpen en bouwen uw complete verdeelstukken op voorhand in onze fabriek volgens uw specificaties en leveren die vervolgens kant-en-klaar, waar ook ter wereld.

De realisatie op locatie is vaak een probleem voor de site-beheerders. De externe omstandigheden en tijdsdruk staan niet toe dat ze zich in detail bezighouden met de precieze constructie van een gecompliceerd verdeelstuk. Bovendien zijn de kosten van onverwachte ontwikkelingen en tijdelijke uitgaven hoog. De kosten van deze oplossingen zijn vaak nog hoger. Nu biedt aquatherm de klant een alternatief.

U hoeft ons alleen maar uw tekeningen en/of specificaties te bezorgen. Wij sturen u dan een prijsopgave met materiaallijst en tekening. Onze ervaren technici helpen u graag. Neem voor meer informatie over het maken van verdeelstukken contact op met ERIKS: T (072) 514 18 11 of E leidingsystemen@eriks.nl

33


red

aquatherm red Leidingsysteem gemaakt van polypropyleen voor sprinklersystemen

nieuwe huisstijl artikelnr. 4170707 . . . 4170730

Toepassingsgebieden

34

oude merknaam aquatherm fasercomposietleiding firestop

nieuwe merknaam bedrijf aquatherm

systeem red

SDR-klasse

leiding足 structuur

speciale leidingkenmerken

materiaal

SDR 7,4

MF

HI

PP-R


red Firestop, het eerste brandwerende kunststof leidingsysteem in Duitsland, gecertificeerd door de VdS, verandert zijn naam in

aquatherm red Corrosie in brandblussystemen brengt het risico met zich mee dat sprinklerinstallaties haperen, juist wanneer ze nodig zijn. Lekken bij de verbindingen verhogen de installatie- en onderhoudskosten. Het red pipesysteem ontwikkeld door aquatherm voorkomt beide en heeft een hoog veiligheidsniveau vanwege zijn vlamdovende eigenschappen.

VOORDELEN

-----------------

gecertificeerd en geteste kwaliteit verbindingen d.m.v. lassen bestand tegen corrosie en chemicaliÍn geen ophoping van corrosieproducten lagere ruwheidsfactor en hoge slijtvastheid warmte- en geluidsisolerend hoge slagvastheid lekdichte verbinding van leiding en fitting door lastechniek moeilijk ontvlambaar volgens DIN 4102-1 bouwmateriaalklasse B1 laag gewicht vergeleken met metalen leidingen korte verwerkingstijd geen pakkingen – afdichtingselementen zijn niet nodig 3-laags leiding met glasvezelversterkte tussenlaag verborgen brandbeveiliging vermindering van structurele kosten doordat de leiding in beton verlegd mag worden laszadeltechniek mogelijk

Voor de productie van deze leidingen wordt fusiolenÂŽ PP-R FS gebruikt. Dit is een kunststof met eigenschappen die bij uitstek geschikt zijn voor deze toepassing. Bij de ontwikkeling is rekening gehouden met de wensen van de installateur (gemakkelijker te verwerken) en de behoefte aan maximale veiligheid in latere toepassingen, waarvoor het bij ontwikkeling werd beschouwd. aquatherm red pipe is: - verbonden d.m.v. lassen Geen afdichtingen of lijmen benodigd voor deze permanente verbinding - corrosiebestendig Voorkomt verstoppingen van de sprinklerkoppen met corrosieve materialen. Dit zorgt voor een lange onderhoudsarme levensduur en een storingsvrije werking van het systeem.

aquatherm red pipe bestaat uit een uitgebreid assortiment leidingen en fittingen voor de installatie van sprinklersystemen. 35


LASTECHNIEK I MOFLASSEN

De leiding en fitting worden met elkaar versmolten. Het resultaat is een homogeen geheel. De leiding en fitting worden verwarmd met behulp van een daarvoor geschikt lasapparaat en vervolgens gewoon in elkaar geschoven. Klaar! Op het punt van verbinding is het materiaal dubbel zo dik. Het anders zo kritieke punt in een leidingsysteem is nu dus dubbel zo veilig. Dankzij de smelttechniek van aquatherm maakt u op een gemakkelijke manier een permanente, lekdichte verbinding.

36


LASTECHNIEK II LASZADELTECHNIEK

Aftakkingen kunnen gemakkelijk worden aangebracht met een laszadel, ook in een later stadium van de installatie. Met laszadels bespaart u materiaal en tijd. Normaal gesproken wordt bij het maken van een aftakking een T-stuk gebruikt. Hierbij dienen altijd drie verbindingen gemaakt te worden. Bij het gebruik van een laszadel hoeft slechts ĂŠĂŠn gat geboord te worden en kan het laszadel direct vastgelast worden. Klaar!

37


VOORBEELDEN

38


VOORBEELDEN

39


black

aquatherm black Systeem voor verwarming en koeling voor plafond, wanden en andere toepassingen gemaakt van polypropyleen nieuwe huisstijl artikelnr. 5000050 … 5080500 Toepassingsgebieden +C°

40

+C°

+/-C°

oude merknaam climasystem

nieuwe merknaam bedrijf aquatherm

systeem black

kleur

speciale leidingkenmerken

materiaal

antraciet

OT

PP


black climasystem, een van de nieuwere, toonaangevende ontwikkelingen draagt nu de naam

aquatherm black Slechts 3 jaar nadat het systeem als klimaatregeling op de markt kwam, kreeg het al vele prijzen en ontving het internationale erkenning als de volgende fase in comfort voor klimaatbeheersing. Van plafondkoeling in open kantoren tot wandverwarming in eengezinswoningen en speciale toepassingen als mobiele verwarmings- en koelelementen, de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.

VOORDELEN:

• • • • • • • • • • • • • • •

Voor 'natte' en 'droge' bouw Geen tocht Geruisloos Minder stofverplaatsing Eenvoudige regeltechniek Betere thermische eigenschappen van het gebouw Uitbreiding van het systeem is mogelijk Snelle installatie dankzij hoge mate van prefab Gelijkmatige temperatuurverdeling Veilige verbindingstechnieken d.m.v. versmelten Steekverbindingen voor plafondelementen Diffusiedicht Minimale constructiedikte Meer vrijheid qua architectuur Energiebesparend

aquatherm black system wordt uitsluitend gemaakt van fusiolen® PP-R. De superieure las- en smelteigenschappen resulteren in een homogeen geheel voor een maximale zekerheid en levensduur. Bij aquatherm black system worden verbindingen gemaakt door middel van lastechnieken. De roosters kunnen zowel parallel als serieel worden gelast. Wandverwarmingselement 'droog' Met dit nieuwe verwarmingselement biedt aquatherm een product dat snel en efficiënt kan worden geïnstalleerd. Sneller installeren betekent tijdwinst en kostenbesparing. De 'droge' verwarmingselementen van aquatherm zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie en produceren veel warmte. Het resultaat is een aangename omgeving zonder stofverplaatsing. De lagere objectieve kamertemperatuur die hiermee mogelijk wordt, zorgt voor energiebesparing, terwijl er toch een aangenaam subjectief warmtegevoel is. Dit droge systeem wordt afgewerkt met 12,5 millimeter dikke systeemelementen van gips en zuurstofdichte aquatherm black systemroosters. De montage gebeurt met de gladde zijde naar de kamer. Na het lijmen van de naden kunnen de elementen worden geverfd, behangen of bepleisterd. Voor eenvoudige montage zijn de elementen leverbaar in verschillende formaten.

• • •

Groot verwarmingsoppervlak regelbaar met verwarmingscircuits Energiebesparing door lage gemiddelde verwarmingstemperatuur Snelle en betrouwbare installatie 41


grey

aquatherm grey Drinkwater- en verwarmingsinstallaties voor verbindingen met drinkwater en (vloer)verwarming

nieuwe huisstijl artikelnr.

oude merknaam

bedrijf

systeem

kleur

leiding­ structuur

materiaal

77000 … 77002

aquatherm SHT

aquatherm

grey

groen/grijs

M OT

PB

77020 … 77040

aquatherm SHT

aquatherm

grey

grijs

MS OT

PB

aquatherm SHT

aquatherm

grey

wit

M OT

PE-X

77070 … 77058

red

Toepassingsgebieden

42

nieuwe merknaam


grey aquatherm SHT met meer dan twintig jaar wereldwijd succes, de schuifmoftechnologie verandert zijn naam in

Het aquatherm grey pipe-systeem biedt drie soorten buizen:

aquatherm grey

Het aquatherm grey pipe-systeem is geschikt voor drinkwater en (vloer) verwarming.

• aquatherm grey pipe PE-RT-verbindingsbuis (rood) voor (vloer) verwarming en radiatoren, op rol, 16 – 20 mm, zuurstofdicht conform DIN 4726 •  aquatherm grey pipe, meerlaags metaalcomposiet (wit) Ø 16‑40 mm in rechte stukken (16 + 20 mm ook op rol leverbaar), gemaakt van het materiaal PE-HD Het aquatherm grey pipe-leidingsysteem kan eenvoudig worden gecombineerd met het aquatherm green pipe-leidingsysteem.

Het gebruikte materiaal, PB oftewel polybuteen, is door zijn hoge warmtestabiliteit en uitstekende hygiënische kwaliteiten bij uitstek geschikt voor drinkwatertoepassingen. Het profiel van PE-RT (polyethyleen (PE) met verhoogde temperatuurbestendigheid (RT: Raised Temperature resistance)) maakt dit materiaal ­geschikt voor het aansluiten van radiatoren en vloerverwarming. Het gebruik van beide materialen samen maakt kleinere verbindingen mogelijk, ideaal dankzij de hoge flexibiliteit. De aquatherm grey pipe wordt aangesloten door middel van een schuifmof. Dit type verbinding is gemakkelijk en ziet er keurig uit.

aquatherm grey pipe PB-verbindingsbuis (grijs) op rol, Ø 16 – 32 mm, gemaakt van het bijzonder flexibele polybuteen (PB).

Ideaal voor het aansluiten van radiatoren, maar ook voor drinkwatertoepassingen, met permanente verbindingen van kleine afmetingen met ­koperen en kunststof fittingen. Zonder de kosten van zwaar gereedschap, zonder moeilijke montage.

43


orange

aquatherm orange Oppervlakteverwarmingssystemen voor vloerverwarming in woongebouwen, kantoren en sportcomplexen

nieuwe huisstijl artikelnr.

oude merknaam

bedrijf

90020 . . . 90030

aquatherm FBH

aquatherm

90306 … 90317

aquatherm FBH

aquatherm

Toepassingsgebieden +C°

44

nieuwe merknaam

+C°

-C°

+C°

kleur

leidingstructuur

materiaal

orange

oranje

M OT

PE-RT

orange

grijs

M OT

PB

systeem


orange aquatherm, het oppervlakteverwarmingsysteem waar het allemaal mee begon, heet nu

aquatherm orange Meer dan 40 jaar geleden ontwikkeld als een van de eerste wand- en vloerverwarmingsystemen is de basis van het bedrijf aquatherm. Het meest traditionele systeem in onze serie verandert niet alleen van naam, maar ook van kleur. Vanaf nu worden de PE-RT-leidingen in deze oranje kleur geproduceerd. Na de oprichting heeft aquatherm in een kort tijdsbestek een zeer succesvolle positie op de markt voor vloerverwarming weten te verwerven.

Door de vloerverwarmingsystemen van aquatherm orange system te combineren met aquatherm green pipe, aquatherm blue pipe of aquatherm grey pipe zijn er ontelbare oplossingen voor: • • • • • • •

vloerverwarming wandverwarming/koeling verwarmingssystemen voor renovatie en nieuwbouw verwarming van open ruimten industriële vloerverwarming vloerverwarming in sporttoepassingen (voetbal)veldverwarming

Door in de loop der jaren onze technische knowhow constant uit te breiden en steeds meer ervaring op te doen met vloerverwarming loopt aquatherm altijd één stap voor, ook bij bijzondere toepassingen.

45


VOORBEELDEN

46


VOORBEELDEN

47


48

Pandion Vista, Keulen, Duitsland


WOON足 GEBOUWEN

DAVINCI HAUS, Duitsland

Woningbouw, Unterliedenbach, Duitsland

Woningbouw, Madrid, Spanje

49


SCHEEPSBOUW

Cruiseschip COSTA VICTORIA, Italië

Cruiseschip CARNIVAL VALOR, Italië

50

Clubschip AIDA AURA, Duitsland

DESH VIRAAT


STADIONS

Centraal station, Leipzig, Duitsland

Veltins Arena Gelsenkirchen, Duitsland

Millerntor-stadion, FC St. Pauli 1910 e.V

Trainingslocatie REAL MADRID

Brita Arena Wiesbaden, Duitsland


RAYONEX Schwingungstechnik GmbH, Lennestadt, Duitsland 52


HOTELS

Hanse Hotel, Attendorn, Duitsland

Hotel Meliton, Porto Carrai, Griekenland

Hotel Ankara, Turkije

Hotel The Regent Esplanade, Zagreb, KroatiĂŤ

53


CATALOGI

54


Meer informatie & aquatherm blue systemen Bestelnr.: E10101 voor drinkwater- en verwarmingstoepassingen aquatherm green

aquatherm red aquatherm lilac pipe aquatherm orange aquatherm black aquatherm grey

sprinklersystemen Bestelnr.: E40000 leidingen voor hergebruikt en gerecycled water

Bestelnr.: E18201

vloerverwarmingssystemen

Bestelnr.: E90001

verwarmings- en koelsystemen

Bestelnr.: E97060

drinkwater- en radiatorverbindingssystemen

Bestelnr.: E70001

aquatherm-artikellijst Bestelnr.: E54152 aquatherm-catalogus met referenties Bestelnr.: E57002 aquatherm TI – voorgeïsoleerde leidingen Bestelnr.: E30000 Voor meer informatie, neem contact op met onze informatieservice op +49 (0) 2722 950-0 of bezoek onze downloadpagina op onze website www.aquatherm.de

55


Wilhelm-Rรถnsch-Str. 4 | D-01454 Radeberg | Telefoon: +49 (0) 3528 4362-0 | Fax: +49 (0) 3528 4362-30 info@aquatherm.de www.aquatherm.de

56

ERIKS bv I Postbus 280 I 1800 BK Alkmaar I T (072) 514 18 11 I F (072) 515 56 45 I E leidingsystemen@eriks.nl I www.eriks.nl

Management Systeem ISO 9001:2008 ISO 14001:2004 ISO 50001:2011 www.tuv.com ID 0091005348

Editie: 03.2013

Biggen 5 | D-57439 Attendorn | Telefoon: +49 (0) 2722 950-0 | Fax: +49 (0) 2722 950-100

Bestelnr.: E57055

aquatherm GmbH

Aquatherm  
Aquatherm  

Aquatherm kleuren van innovatie. Brochure met bedrijfspresentatie en productoverzicht Kunststof Leidingsystemen. Aquatherm - state of the p...