ITchannelPRO #4 2023

Page 62

Dossier:

Circulaire IT

Robin Deen van maxhub:

MAXHUB betreedt Benelux-markt

UCaaS rondetafel: techniek, churn en commercie in telecom

Circular IT group: hoe schrijf je een ESG-rapport?

bij ons in de it: Sona Business over toekomst SD-WAN

Telecom & IT nr.4 /2023

Wireshark Training and Tools

KEEP CALM AND BE

Wireshark University Certified Training Partner

SCOS Software Amsterdam/Hoofddorp offers official Wireshark University courses as the European Wireshark University Certified Training Partner of Gerald Combs, the creator of Wireshark. With more than 1 million downloads of Wireshark per month from Wireshark.org it has become the de facto open source analysis tool.

TCP/IP Analysis and Troubleshooting with Wireshark

This course is designed for Networking, Government and Security personnel that need to develop a set of packet investigation and network optimization techniques through study of the Networking Protocols using Wireshark and other Open-Source Analysis tools.

Masterclass Network/Security

Advanced Network/Security Analysis with Open Source Tools. This course is designed for Networking, and Security Engineers that need to further enhance their Network Analysis skills through study of Advanced Network Analysis using Wireshark and other Open-Source Network / Security Analysis tools.

virtual classroom, on-site or Amsterdam/Hoofddorp more info: www.scos.training TRAINING
PACKETS
AWARE:
NEVER LIE
Hoofddorp October 2023 NEW
2–6 TCP/IP Analysis and Troubleshooting 16-20 Advanced Network/Security Analysis 23-27 WiFi / 802.11 Network Analysis

Eric

Voorwoord

ITchannelPRO is meer dan het magazine dat nu voor je ligt en de website die elke werkdag nieuws brengt. ITchannelPRO en zusteruitgave Circulaire-IT zijn als mediapartner actief om events die ertoe doen meer onder de aandacht te brengen van de lezers.

Geloof het of niet, maar we zijn mediapartner van minstens 20 vakbeurzen, congressen en brancheverenigingen die voor het B2B IT- & telecomkanaal van belang zijn. Als mediapartner schrijven we niet alleen van een afstand over die beurzen, we zijn er zelf ook aanwezig. Neem Cloud Expo, later dit jaar in Houten. In dit nummer van ITchannelPRO staat een interview met Marc Verhoeven en Jeroen de Kam van Arrow ECS waarin we met ze spreken over de nieuwe editie van de Cloud Expo. Maar als mediapartner is ITchannelPRO ook aanwezig met een stand en zullen we de komende periode de nodige aandacht besteden aan deze unieke vakbeurs.

Voor de redactie zijn dat de momenten om in contact te komen met partijen waarmee de laatste jaren vooral via mail, telefoon of videovergaderingen contact mogelijk was. Elkaar live spreken heeft gewoon voordelen. Niet alleen wij vinden dat. Bij de meeste vakbeurzen is sprake van een opgaande lijn in het aantal aanmeldingen en bezoekers.

Een vakbeurs is namelijk veel meer dan ‘een dagje weg van de zaak’. Online of telefonisch zakelijke contacten leggen, is steeds lastiger. Beurzen en congressen maken die contacten makkelijk. Het aanbod is echter groot en de relevantie voor het kanaal is niet altijd duidelijk. De lijst van events waarvan ITchannelPRO en Circulaire-IT mediapartner is helpt je bij het maken van de juiste keuze.

ITchannelPRO is er om het IT- en telecomkanaal en het ecosysteem te helpen communiceren en elkaar te bereiken. Zoals ik al zei, we zijn meer dan een magazine en een website.

Colofon

ITchannelPRO is hét crossmediaal nieuwsplatform voor Telecom en IT-businesspartners in Nederland en België.

Uitgever

LuteijnMedia B.V.

Varenmeent 5

1218 AN Hilversum

Hoofdredacteur

Eric Luteijn - 035 2041 000 eric@luteijnmedia.nl

Redactie

Michiel van Blommestein, Rashid Niamat, Hans Steeman redactie@itchannelpro.nl

Eindredactie mediacontent.nu, Alphen a/d Rijn

Sales & Traffic

Marc Jongbloed - 035 2041 003 marc@luteijnmedia.nl

Ingrid van Bijsterveld (traffic) ingrid@luteijnmedia.nl

Columnisten

Gert-Jan Duis, Lieke Lamb, Fred Streefland

Coverbeeld

Maarten Labadie, photo12.nl

Vormgeving

Content innovators, Den Haag

Drukwerk

Veldhuis Media, Raalte

Copyright

Auteursrechten op de inhoud van deze uitgave rusten bij LuteijnMedia B.V. of bij de betreffende auteurs.

3 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
4 Inhoud 27 12
8 MAXHUB betreedt Benelux-markt Columns 11 Column Gert-Jan Duis 27 Column Lieke Lamb 55 Column Fred Streefland
ons in de IT 12 UCaaS rondetafel: techniek, churn en commercie 22 Sona Business: ‘SDN: Future proofing the NOW’ 37 Xtraaz 2023: Zonnig weekend met partners van SDC
Coverstory
Bij

Thema: Circulaire IT

42 Circular IT Group: hoe schrijf je een ESG-rapport?

46 Renewtech: ‘Hergebruik IT-hardware cruciaal’

48 Netgear: ‘Duurzaamheid en netwerkinnovatie’

50 RLA: ‘Bevorder duurzame teruggave en hergebruik’

Bedrijven

16 Enreach: ‘Conversational AI voor het mkb’

18 Arrow: ‘Vernieuwende beurs voorziet in behoefte’

20 Reltio: ‘MDM maakt data consistent en bruikbaar’

28 ALE: ‘Datagedreven IT-beslissingen en meer controle’

30 Netgear: ‘Steeds aandacht voor begeleiding resellers’ 32 Bright Access: ‘Aandacht voor partners centraal’

5 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
16
48
58
34
Exertis
toekomst
tegemoet En verder 3 Voorwoord 6 In ’t kort 64 Hebbedingen 66 Volgende keer 62
innovaphone: ‘myApps voor meer productiviteit’ 38 GT Connect 2 in de maak – wat is de status? 52 Tesorion: ‘Voorkom dat NIS2 een gamechanger is’ 56 CyberTwice: ‘Teams is hub communicatie en security’ 58 Gigaset PRO: ‘Productie in eigen beheer is essentieel’ 62
AV ziet
met vertrouwen

In ‘t kort

Lydis wordt distributeur AudioCodes Benelux

AudioCodes heeft Lydis aangewezen als nieuwe distributeur van diens oplossingen van meeting room en conferencing, IP-telefoons en managementoplossingen in de Benelux. AudioCodes ziet in Lydis een partner die kan helpen bij het realiseren van haar groeiambities in de Benelux.

Chantal Vergouw nieuwe

Chief Business Market bij KPN

Chantal Vergouw is bij KPN heeft aangesteld als Chief Business Market en neemt het stokje over van Marieke Snoep die is de rol van Chief Consumer Market op zich neemt. Chantal neemt ook zitting in de Raad van Bestuur.

Maarten Bovée Managing Director België Infinigate

Infinigate heeft Maarten Bovée benoemd tot Managing Director van Infinigate België. Maarten heeft uitgebreide channel-ervaring bij Ingram Micro en meer recentelijk als Platform Director bij ConXioN.

Youfone overgenomen door KPN

KPN neemt de Nederlandse activiteiten van het snelgroeiende Youfone over. Met deze overname wil KPN zijn positie in de mobiele en breedbandmarkt versterken, met name in de sneller groeiende no frills-segmenten. Youfone blijft zelfstandig opereren binnen KPN.

6

Eurofiber benoemt Elisabeth Hankeln tot Managing Director Cloud Infra

Als Managing Director wordt Elisabeth Hankeln verantwoordelijk voor de activiteiten van Eurofiber op het gebied van cloud-infrastructuur. Eerder bekleedde Hankeln verschillende senior managementfuncties bij Philips, en was werkzaam bij Cordstrap als VP Product en Marketing.

Leon Brabander wordt CCO bij Flex IT

Flex IT, één van de grootste Europese specialisten in IT Lifecycle Management, heeft Leon Brabander per direct benoemd tot CCO. Brabander heeft in het verleden diverse leidinggevende functies heeft vervuld bij Lenovo en HP.

DNA Services, Progent en Fresh IT Services gaan samenwerken

De Nederlandse bedrijven DNA Services, Fresh IT Services en Progent gaan samenwerken bij datavisualisatie met Microsoft Power BI, waarbij managementinformatie getoond wordt op dashboards. Voor de samenwerking heeft Progent een datawarehouse ingericht waardoor Fresh IT Services standaard dashboards kan aanbieden aan gebruikers van FreshERP. DNA Services zal de dashboards aanbieden aan klanten van Uniconta ERP.

Fortezza Groep neemt HTX over

Fortezza Groep heeft de Managed Service Provider HTX overgenomen. Fortezza ondersteunt middelgrote bedrijven als strategisch IT-partner bij hun IT-beheer. Fortezza wil met de overname HTX verder laten ontwikkelen naar ‘Local Champion’ van het noorden, en beide bedrijven laten groeien middels onderlinge kennisuitwisseling.

7 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023

‘Wij zoeken resellers die user experience vooropstellen’

MAXHUB betreedt Benelux-markt

8 coverstory

De footprint van MAXHUB beslaat meer dan 80 landen, met in 16 daarvan een eigen vestiging. Het bedrijf is ook al enige tijd actief in Europa. Toch zal de naam MAXHUB weinigen bekend in de oren klinken. Om daarin verandering te brengen, is de Benelux sinds begin dit jaar als eigen regio neergezet, geleid door Robin Deen.

Door: Rashid Niamat

Robin heeft veel ervaring met distributie in Nederland en daarbuiten: lezers kunnen hem nog kennen van zijn tijd bij Western Digital of als commercieel directeur EMEA bij Legrand AV. Hij heeft de taak de Benelux-markt voor

MAXHUB te ontwikkelen en het merk bekend te maken bij zowel resellers als gebruikers. Voor dat laatste heeft hij drie verhalen paraat. Eén gaat over de achtergrond van het bedrijf, het tweede gaat over de producten, en ten slotte is er nog het verhaal voor de resellers.

MAXHUB is een zelfstandig onderdeel van CVTE. Dit in 2005 opgerichte bedrijf is wereldwijd de grootste producent van moederborden voor televisies en OEM voor flatpanels. Met MAXHUB concurreert CVTE nadrukkelijk niet met de eigen afnemers, maar richt het zich op niches in de markt met speciaal daarvoor ontwikkelde producten.

Vier productgroepen

“Het portfolio van MAXHUB bestaat uit vier productgroepen”, zegt Robin. “We hebben Interactieve Flat Panels (IFP’s), Commercial Displays (CD), All-in-One LED-oplossingen en accessoires voor de UC-markt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan camera’s en soundbars. Met IFP richten we ons op die delen van de markt die buiten de scope van de klanten van CVTE liggen. Een IFP is een uitstekend product om MAXHUB bekender te maken in de Benelux.”

Het IFP-aanbod van MAXHUB is om meerdere redenen uniek. Om te beginnen richt het merk zich op een ander deel van de markt dan de concurrenten. IFP’s, die in Nederland vaak digiborden worden genoemd, zijn in tal van omgevingen te gebruiken. De meeste aanbieders hebben een aanbod voor de onderwijsmarkt. “Wij zitten nadrukkelijk niet in dat deel van de markt”, geeft Robin aan. “Onze IFP’s kom je wel tegen in het hoger onderwijs en bij universiteiten, maar onze sweet

spot is vergaderruimtes die zijn ingericht voor remote samenwerken en presenteren.”

Windows IFP’s

MAXHUB heeft IFP’s die gebruik maken van het Windows operating system, terwijl de rest van de markt voor Android-systemen kiest. Dat is volgens Robin een bewuste keuze. “Voor gebruikers is Windows de bekendste omgeving. De IFP integreert daarom veel makkelijker met de andere werkzaamheden en processen in een organisatie. Windows heeft vanuit security-overwegingen ook de nodige pluspunten in vergelijking met Android. Vergeet niet dat de IFP wordt gebruikt voor het delen van waardevolle en vertrouwelijke data. Dat systeem moet dus even veilig zijn als de andere devices in een netwerk.”

Omdat Robin spreekt over het integreren van werkzaamheden, wordt daar nog even verder op doorgegaan. Voor de lezer is het handig om het verschil tussen een IFP en een CD naar voren te halen. Een IFP heeft een aanraakfunctie, een CD niet. Robin: “Vergaderen en presenteren op afstand gebeurt steeds meer. We zijn er gewend aan geraakt, maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen even makkelijk is. Er is een behoorlijk verschil tussen het werken met een laptop of desktop en het bedienen van een groter scherm. Dat begint al direct bij de start, bij het aansluiten.”

Wat hij daarmee aanstipt, zal bekend voorkomen. Een beamer die niet start, een scherm dat zwart blijft, problemen met het geluid, kabels die niet passen of draadloze verbindingen die

9 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
‘MAXHUB heeft IFP’s die Windows gebruiken’

niet tot stand komen. “MAXHUB maakt daar het verschil. Bij iedere demonstratie, of het nu voor partners is of voor potentiële eindklanten, is iedereen onder de indruk. Het is uitpakken, aanzetten en het werkt. Geen gedoe, en dat betekent minder stress en tijdsverlies. Een meeting starten om 10.00 uur, en dan nog een kwartier wachten tot alles werkt; dat is verleden tijd. Door die ruis te elimineren, zijn meetings eindelijk een logisch onderdeel van de reguliere werkzaamheden.”

IT-telecom en AV-resellers

De markt die door MAXHUB in het vizier is genomen, is alles dat onder enterprise valt, en de prijsstelling van de oplossingen is daarop afgestemd. Om de producten aan de man te brengen, kiest MAXHUB voor het indirecte model, met Atis als eerste distributeur. “Daar zal op termijn wel een tweede bijkomen”, zegt Robin. “Want de markt die wij bedienen is groot, maar ook redelijk gescheiden. Het kanaal is heel erg op IT en telecom gebaseerd, en dat bedienen we met Atis. Ons portfolio, en dat bestaat uit meer dan IFP’s, is echter ook interessant voor resellers met een AV-focus. We hopen dit najaar een distributeur te kunnen optekenen die bekend is met die markten.”

servicesoftware kan de klant of de reseller de werking van al die componenten controleren. “De reseller die zijn klanten MAXHUB aanbeveelt, doet dat niet om service-uren te gaan schrijven. Hij doet dat omdat hij snapt dat zijn klant geen gedoe wil, maar gewoon wil werken. Een remote vergadering of presentatie starten, moet even makkelijk zijn als een kopje koffie zetten. Druk op de knop, meer niet. Hoge klanttevredenheid, daar draait het bij MAXHUB om. Dat is de basis om meer en andere producten van ons bij klanten onder de aandacht te brengen.”

Upsell en cross-sell

Tot die producten horen de Microsoft Teams Roomsoplossingen (MTR). Daar heeft MAXHUB deze zomer een aantal aantrekkelijke bundels van gelanceerd. Die voldoen ook allemaal aan de filosofie van het bedrijf, dat remote vergaderen en presenteren geen gedoe mag zijn. Het spreekt voor zich dat naast MTR onder de aandacht brengen via IFP’s, dat ook omgekeerd kan. Eerst de klant voorzien van een goed geprijsde MTR-bundel van hoge kwaliteit, en vandaar de belangstelling voor een IFP polsen.

MAXHUB wil resellers werven over deze twee distributeursassen. Robin rekent dat hij met 40 resellers, een mix van kleine tot en met grote bedrijven, de Benelux-markt kan bedienen. Deze resellers kan hij een aantrekkelijk aanbod doen. Tijdens het interview spreekt hij over marges tussen de 25 en 30 procent, maar hij onderstreept dat dit niet het enige is dat partijen moet aanspreken.

Klant wil geen gedoe

Resellers van vergadersystemen weten dat klanten snel de telefoon pakken als het niet werkt. Robin: “Resellers kunnen in de auto springen en dan op locatie het probleem oplossen. Dat betekent omzet. Wat zij bij de klant aantreffen, zal een opstelling zijn die is gebaseerd op de hardware van verschillende fabrikanten. Een IFP-oplossing van MAXHUB is echt iets heel anders.”

Iedere component van een MAXHUB IFP; scherm, geluid, camera en computer, is gemaakt door MAXHUB. Met

Daarmee is een van de krachtigste argumenten van MAXHUB voor het kanaal benoemd. Wie een goede markt wil en mogelijkheden ziet voor upsell en cross-sell, is bij Robin aan het goede adres. “Delen van de markt die we via partners bedienen, zijn een verzadigingsmarkt, andere delen moeten echt nog ontgonnen worden. Dat doet MAXHUB graag met resellers die een uitmuntende user experience van de eindklant vooropstellen.”

Zien en gebruiken is geloven

Het gesprek met Robin vond plaats bij Atis Telecom, de eerste distributeur van MAXHUB voor Nederland. Voordeel van deze locatie is dat het assortiment voorhanden is, en na afloop van het interview kreeg ITchannelPRO nog een demonstratie en mocht zelf aan de slag met de IFP. Dat zorgde voor nog meer duidelijkheid, want: zien en gebruiken is geloven. Later dit jaar hoopt Robin ook een eigen demoruimte annex showroom te openen, voor zowel resellers als eindklanten.

Meer weten over MAXHUB, of als reseller interesse in het aanbieden van MAXHUB? Neem dan contact op met Robin Deen via robin.deen@maxhub.com.

10 coverstory
‘De reseller die MAXHUB aanbeveelt, snapt dat zijn klant geen gedoe wil’

Gert-Jan Duis is HR Country Lead bij HSO. Hiervoor werkte hij onder andere bij TD Synnex en Ingram Micro. Altijd staat voor hem de mens centraal.

Roman

Zijn naam was Roman. Een oudere man met een Joodse achtergrond. Gevlucht uit Rusland omdat hij daar werd vervolgd om zijn geloof. Een man met een bewogen verleden, niet in de laatste plaats vanwege het verlies van zijn dochter bij de ramp in Tsjernobyl. Roman kwam uiteindelijk in een flatje in een buitenwijk van Arnhem terecht, samen met zijn vrouw. Van de sprankelende man van weleer was niet veel over. Meer dan acht jaar werkloosheid had zijn sporen nagelaten. Een groot deel van de tijd spendeerde Roman aan uit het raam kijken, verzonken in sombere gedachten.

Daar kwam ik hem op het spoor. Als intercedent zocht ik kandidaten voor heel precies montagewerk, voor het maken van pacemakers bij Vitatron. Een prachtig bedrijf langs het kanaal bij Dieren. De markt was toen al krap, en ik zocht mijn heil in de stoffige archieven van het UWV. Daar vond ik Roman: een maker van sieraden en horloges, uit een ver land. Ik nodigde hem uit, en ik herinner me de liefde en het vakmanschap die hij uitstraalde toen hij over zijn sieraden en horloges sprak, die hij over mijn hele bureau had uitgespreid. Ik hielp hem met de voorbereiding voor zijn sollicitatie. Zijn Nederlands was gebrekkig, hij was al op leeftijd en langdurig werkloos, maar het was de gok waard.

voor zijn collega’s. Als hij zijn werkurenbriefje kwam inleveren, sloeg hij me lachend op de schouder en zag ik hem zwaaiend weer op de fiets naar Arnhem vertrekken.

Zijn vrouw kwam een half jaar later bij me. Of ik vijf minuten voor haar had. Ze gaf me een grote bos bloemen en begon te huilen. Van blijdschap: ze had haar man weer terug. Ze deden weer leuke dingen en ze waren weer net zo verliefd als toen ze elkaar leerden kennen. “Dankjewel voor het redden van mijn huwelijk”, fluisterde ze in mijn oor, terwijl ze haar armen om mijn nek gooide en een dikke kus op mijn wang drukte.

Het bedrijf gaf hem een kans. Op hoop van zegen. Toen ik hem vertelde dat hij was aangenomen, had ik zijn gezicht wel willen inlijsten. De overgang van verbazing naar extase, gevangen in een seconde. Het pakte fantastisch uit. Roman veranderde in een ander mens. Zelfs zijn gebogen tred werd er één met de borst vooruit. Hij straalde, en werd een mentor

Na mijn periode bij het uitzendbureau ben ik Roman uit het oog verloren. Het uitzendbureau bestaat niet meer, net als de pacemakerfabriek. Maar de herinnering blijft, tot in ieder detail. Werk vormt je identiteit: Roman was daarvan het levende bewijs. En het verhaal van Roman vormde daarmee ook een eerste stapje van het vormen van mijn eigen identiteit.

Ik hef een denkbeeldig glas. Op jou, Roman!

column 11 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
Gert-Jan Duis
‘Roman veranderde in een ander mens’

Over techniek, churn en commercie in telecomkanaal

Medio juni vond de ITchannelPRO UCaaS rondetafel plaats. De deelnemende partijen vormen een goede doorsnede van de aanbodzijde in de UCaaS-markt. De groep sprak vrijuit over de business en trends. Dat er veel speelt blijkt uit de duur van de bijeenkomst. De geplande drie uur werd ruimschoots overschreden.

De formule van de ITchannelPRO rondetafels is over de jaren ongewijzigd gebleven. Gestart wordt met een korte voorstelronde en enkele prikkelende vragen. Daarna een discussie aan de hand van trefwoorden en stellingen. De vragen bij de eerste ronde waren of men nog de telex en fax had gebruikt en wat de eerste mobiele telefoon was. De antwoorden zeggen het nodige over de leeftijd van de deelnemers. Daarnaast leverde het al direct een prettige dynamiek, want iedereen ging dieper in op de ervaringen met de eerste mobiele telefoon, die in twee gevallen een Kermit CT2 was.

Techniek

Het eerste trefwoord van de middag was techniek. Voor Wilco is het een uitgemaakte zaak dat eenvoud voorop moet staan bij de techniek. “Een communicatieplatform moet eenvoudig te bedienen zijn voor de klant. Iedereen moet ermee kunnen werken.” Daarnaast heeft compliance volgens Wilco invloed op het aanbod en de acceptatie van UCaaS-diensten. “Daar is techniek gevraagd en aanwezig om voor een oplossing te zorgen.”

Rick kan zich vinden in het antwoord van Wilco en vult het aan met het begrip integratie. “Een UCaaS-platform moet overweg kunnen met bijvoorbeeld CRM-pakketten. Ik noem dat aanpalende gebieden. Die stellen eisen aan wat je zelf levert en het dwingt je goed na te denken over de vraag of je

daarvoor zelf de oplossingen moet ontwikkelen. De grote spelers hebben budgetten waar wij niet aan kunnen tippen. Zij kunnen waarschijnlijk het beste en meest geïntegreerde stuk software schrijven.”

Voor Ronald is het punt dat Rick aansneed bekend. “Bij NEC focussen we niet voor niets op specifieke verticale en regionale oplossingen. De technische vraagstukken die daarbij horen, weten wij uitstekend te beantwoorden. Voor de spelers die uit zijn op globale marktdominantie zijn dat te complexe niches, voor ons zijn dat markten waar ons specialisme loont.”

Samenwerking, daar draait het volgens Goof om. “Je hoeft het wiel niet altijd zelf uit te vinden. Althans, dat is onze filosofie. Wij ontwikkelen zelf heel veel en kiezen waar nodig voor samenwerking. Natuurlijk kost dat marge, maar als je daardoor de beste dienst kunt leveren.”

Het eerste waar Remko bij nieuwe ontwikkelingen en techniek aan denkt is AI. “Ik weet nog niet precies wat deze innovatie gaat brengen, maar stel je voor dat het ertoe leidt dat klanten intuïtiever gebruik maken van UCaaS. Wat als het ertoe leidt

12
Door: Rashid Niamat
‘Een communicatieplatform moet eenvoudig te bedienen zijn voor de klant’
ITchannelPRO
rondetafel UCaaS 2023:
Bij ons in de it

dat het kanaal meer kennis krijgt en daardoor met de juiste bouwblokken oplossingen voor zijn klant kan bouwen? Dan krijgen we oplossingen die sneller live kunnen gaan en beter aansluiten op de klantbehoefte.”

Thijs reageert daarop. “Dat is toch wat AI nu al doet. Het analyseert klanten en maakt op basis daarvan configuratievoorstellen. De medewerkers bij de IT-dienstverleners hoeven dat niet meer te doen. Pure tijdswinst dus.” Daar is Remko, net als de andere aanwezigen, het eens. Maar hij maakt daarbij terecht nog wel de opmerking dat hij twijfelt over het werken met gemiddelden en de bron van de data.

AI leidt volgens Stephan te veel af. “We moeten terug naar de kern en de vraag wat de klant wil. Wij hebben in dat opzicht saai werk. De klant wil iets dat het altijd doet en wil er geen omkijken naar hebben. Een commodity dus. Te veel of te moeilijke techniek is niet het antwoord op die klantvraag.” Voor Snom betekent dat terug naar de basis om het simpel bedienbaar en betaalbaar te houden in plaats van achter elke rimpeling in de markt aanrennen.

Rick en Thijs geven nog een andere wending aan het begrip. Beiden hebben het over de technische volwassenheid van de Nederlandse markt. ISDN is EOL en net als de fax zo goed als overal verdwenen. Zendmasten die gedeeld worden, leidt ertoe dat het mobiele bereik op hoog niveau is. Thijs kan daarom niet snel een technische horde verzinnen die hem op

Deelnemerslijst

De UCaaS rondetafel telde negen deelnemers. Vijf andere genodigden waren verhinderd. Op de groepsfoto links naar rechts:

1. Ed Smit, Dstny Nederland, MD

2. Thijs van den Ende, Xelion, manager Sales & Marketing

3. Stephan Fuchs, Snom Technology, Channel Director

4. Remko van Ommeren, Enreach Nederland, CCO

5. Goof Midden, VoipQ, CCO

6. Rick van Schaik, Gamma Communications Benelux, CCO

7. Ronald Schapendonk, NEC, Director of Global Enterprise Marketing

8. Wilco van Dijk, Intermedia Cloud, Channel Development Director EMEA

9. Eric Luteijn, ITchannelPRO, uitgever

de Nederlandse markt hindert. “Hoeveel anders is het dan over de grens. Mijn buitenlandse collega’s hebben issues die wij echt niet meer kennen”, vult Rick hem aan. Iedereen aan tafel kan zonder moeite voorbeelden noemen waaruit dat laatste blijkt.

Als laatste reageert Ed. Hij komt nog even terug op AI. “De meeste gebruikers hebben tientallen apps tot hun beschikking. Ik voorzie dat AI ingezet gaat worden om op dat

13 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023

punt te komen tot geautomatiseerd advies. Klanten laten zien wat ze hebben, maar waarvoor ze betalen en wat ze daadwerkelijk gebruiken, is een ding. Vervolgens komen er suggesties voor verbeteringen. Die ontwikkeling heeft impact op de gebruikte techniek en waarschijnlijk ook op de omzet.”

Commercie

De opmerking over omzet van Ed maakt de weg vrij voor het tweede begrip van de ITchannelPRO ronde tafel: commercie. Wat is daar top of mind bij de aanwezigen? Ed neemt het voortouw en benadrukt dat er niet iets bestaat als de zakelijke markt. “De zakelijke markt bestaat voor Dstny uit drie hoofdgroepen. De onderkant is op zoek naar de goedkope, geïntegreerde commodity oplossing. Bij de m van het mkb speelt efficiency een grote rol. UCaaS als manier om op Fte’s te bezuinigen is daar gewoon aan de orde. Aan de bovenkant van de markt overheerst maatwerk voor geoptimaliseerde oplossingen.”

Aan de bovenkant van de zakelijke markt zitten volgens Remko de partijen die hun ICT-stack op maat laten implementeren op basis van beschikbare oplossingen. Dat besteden ze volgens hem uit aan derde partijen. Daarop reageren Ed en Wilco met de opmerking dat het uitbesteden soms door regelgeving wordt tegengehouden. Goof illustreert dat met een klantcase van een Nederlandse klant die nog steeds een fax en de bijbehorende infrastructuur moet aanhouden voor het zakendoen met Japan. “Dat leidt tot meer complexiteit en hogere kosten. Commercieel kan het interessant zijn, maar de keerzijde van die medaille is wel het onderhouden van legacy.”

De olifant in de kamer is volgens Wilco de positie van Teams in combinatie met het gebrek aan kennis en kunde bij de partners en eindklanten. “Als de markt dat zo makkelijk vindt en overal neerzet, dan verliezen we kennis van de klanten en de techniek. We worden afhankelijk van marge die zo kan verdwijnen en over het klanteigendom heb ik het dan nog niet eens. Commercie betekent je serieus verdiepen in je klant. Aanhoren, uitvragen wat er speelt en wat er geoptimaliseerd moet worden.”

Rick: “Wat jij zegt is; hoe doe je sales. Dat is inderdaad wel een punt. Goede salesmensen vinden, is als een speld in de hooiberg. Ik snap je andere punt ook wel. De vraag is vechten of omarmen. Voor beide is iets te zeggen. Wij kiezen voor het laatste omdat we meer kansen dan bedreigingen in zien.”

Er volgen reacties van de andere aanwezigen. Goof zegt dat het echt lastig is personeel te vinden dat commercie combineert met kennis van VoIP en UCaaS. “Het nadeel

daarvan is dat we niet elke klus kunnen aannemen. Het voordeel is dat we daardoor de krenten uit de pap kunnen halen. Die druk speelt bij ons en bij onze partners.” Ronald geeft aan dat de omgang met monopolisten van alle tijden is. “De partij waar we het nu over hebben, is een ander dan tien of twintig jaar geleden, maar het idee is hetzelfde.”

Remko spreekt over focus houden. “Je hebt commerciële doelen maar tegelijk heb je klanten die meer willen en dat het liefst snel. Je moet daarin een balans vinden en focus houden. Dat is lastig.” “Dat is heel herkenbaar”, zegt Thijs. “Klanten vragen constant om innovatie, omdat ze lezen dat Microsoft en Google weer iets hebben gelanceerd. Of ze het echt nodig hebben, is een ander verhaal.”

Bij Snom is de personeelsschaarste bij de partners eveneens een punt van constante aandacht. “Het remt ons en de partners”, zegt Stephan. “Omdat ze met te weinig personeel te weinig ruimte zien om nieuwe merken of producten te voeren. In het verlengde van wat Wilco al aangaf; als je te weinig handjes hebt, kun je doorvragen naar de precieze klantvraag. Het ontbreekt daarvoor gewoon aan tijd.”

Churn

De term churn heeft natuurlijk alles te maken met commercie. Thijs komt daar als eerste mee. “Churn is de grootste rem van groei. Oorzaak is het gebrek aan kennis en aandacht voor de eindklant. We kunnen ze niet allemaal bezoeken. Dat klanten overstappen naar een van de anderen hier aan tafel is iets dat ik moet accepteren.“

Rick ziet ook churn, maar ziet geen overstappers. “Ik zie klanten stoppen en overgenomen worden waardoor contracten worden samengevoegd. Verder zijn aanbestedingen een reden voor churn. Dat laatste herkent Wilco. “Dan kun je zomaar een trouwe en langdurige eindgebruiker kwijtraken.”

Ed ziet dat prijzen de churn bepalen aan de onderkant van de markt, bij de k van mkb. “Als ze een goedkoper aanbod zien, stappen ze op. Dat speelt in het middensegment veel minder.

Daar zie ik gebrek aan aandacht door de reseller als belangrijkste oorzaak. Als een vertegenwoordiger van de concurrent met een goed verhaal aan komt zetten terwijl de vaste dienstverlener al tijden niets van zich heeft laten horen, kan het snel einde verhaal zijn.”

14 Bij ons in de it
‘De grote spelers hebben budgetten waar wij niet aan kunnen tippen’

Thijs geeft als voorbeeld dat klanten overstappen vanwege bepaalde features die door de concurrent wordt benadrukt. “Als dan vervolgens blijkt dat wij dat al tijden voeren, maar dat de eindklant dat nooit heeft gemerkt en de reseller hem niets heeft verteld, is dat extra zuur. Helaas komt dat voor.”

Bij Enreach wordt elke beweging van klanten nauwlettend gevolgd. “Churn houden wij nauwkeurig bij”, zegt Remko. “We zien waarheen klanten migreren - ook als de omzet krimpt - en wat hiervoor de reden kan zijn. Wellicht speelt de keuze voor een goedkoper alternatief.”

Rick noemt nog een andere reden voor churn. “Het afschakelen van vaste bundels, vaste lijnen en het schrappen van seats voor de klassieke PBX levert continu churn. De markt voor bureautelefoons met vaste nummers voor kantoorpersoneel in Nederland houdt gewoon op te bestaan. Alleen contactcenters gebruiken die nog.”

Churn is er ook in het kanaal. Goof: “Wij zien twee bewegingen als gevolg van consolidaties. Wij ervaren churn als een reseller wordt overgenomen en uiteindelijk de klanten overhevelt naar de nieuwe eigenaar. De andere beweging is dat resellers bij ons aankloppen omdat ze op zoek zijn naar een nieuwe leverancier nadat de huidige is overgenomen. Dat is dus churn bij een ander waar wij van profiteren.”

Security

ITchannelPRO heeft ook de vraag gesteld naar de plaats die security inneemt bij de bedrijven. Dat leverde opvallend eenduidige reacties. Om te beginnen zijn de meesten ISOgecertificeerd, de anderen werken eraan. De verwachting is dat met een ISO 27001 de nieuwe NIS2-eisen een geringere horde vormen.

Snom ziet dat het up-to-date houden van oude toestellen steeds lastiger wordt en dat het voor sommige series simpelweg niet meer kan. Die zorgen hebben de UCaaSpartijen natuurlijk niet. Zij maken zich meer zorgen om het kennisniveau van partners en eindklanten. Eén van de deelnemers windt er geen doekje om: “Een deel van onze partners ontbreekt het aan kennis, kunde, discipline en soms alle drie.” Dat zijn harde woorden en geen van de aanwezigen was het daarmee oneens.

De antwoorden op de vraag wat zij doen om dat te verbeteren komen redelijk overeen. Trainingen tijdens het onboarden en daarna zijn overal aan de orde. Afscheid nemen van partijen is dat ook. Het netwerk schoon en de dienstverlening overeind houden, zijn uiteindelijk belangrijker dan elke klant aan boord houden.

Die focus op security heeft overigens een groot commercieel voordeel. De aanwezigheid van een ISO-certificering en bijkomende maatregelen maken het mogelijk mee te doen met aanbestedingen. Aandacht voor security is simpelweg commercieel interessant en helpt nieuwe klantgroepen te bedienen. Het is een van de opmerkelijke conclusies van de ITchannelPRO UCaaS rondetafel 2023.

ITchannelPRO organiseert regelmatig rondetafels. Wil je ook een keer meedoen? Laat het weten aan uitgever en hoofdredacteur Eric Luteijn via 0653 510 690 of mail hem op eric@luteijnmedia.nl.

15 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023

Conversational AI voor het mkb

AI leidt tot een grote sprong voorwaarts voor alles dat met telefonie te maken heeft. Dat is in een notendop de inhoud van het gesprek met Anne Bakker, verantwoordelijk voor AI binnen Enreach. Hij spreekt over de groeiende rol van AI bij telefonie, en geeft aan wat ons te wachten staat.

16
Door: Rashid Niamat Anne Bakker van Enreach over de rol van AI in telefonie

Het gesprek met Anne begint met het aanstippen van de kenmerken van huidige IVR-systemen. Gesprekken komen vaak op één telefoonnummer binnen. Dat is voor de klanten die bellen veel makkelijker en logischer dan zelf moeten uitzoeken welke afdeling welk nummer heeft. Het IVRsysteem bepaalt op basis van een menu de routering naar de juiste afdeling.

Van menu naar gesprekken

Voorheen kon de beller alleen via toetsen een keuze maken, maar daar is de afgelopen jaren de optie spraak bijgekomen. “Spraakherkenning op basis van AI maakt het mogelijk om je keuze uit te spreken en zo handsfree een IVR-menu te doorlopen”, vertelt Anne. Wel zo handig als je bijvoorbeeld in de auto zit of als je met oortjes in aan het wandelen bent. De kwaliteit van de spraakherkenning is de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor deze slimme IVR’s nu breed ingezet kunnen worden.

Van mechanisch naar menselijk

Naast de ontwikkeling in spraakherkenning, is ook het taalbegrip van machines door AI sterk verbeterd. Dit maakt het mogelijk om in plaats van lange IVR-menu’s aan te moeten horen, gewoon je vraag in te spreken: ‘ik heb een vraag over mijn nota’. Op basis hiervan wordt het gesprek naar de juiste afdeling doorgezet. Anne: “Dit maakt de ervaring veel menselijker en vaak ook sneller. Als bijkomend voordeel krijg je hierdoor ook beter inzicht in de vragen van klanten. Alleen al daarom zal AI traditionele IVR-systemen gaan verdringen.”

AI-bots op schaal

Enreach heeft een sterke focus op partners met mkb-klanten. De smart IVR-oplossing is dan ook voor die groepen bedoeld. “We hebben een platform, gebaseerd op enterprise technology, geschikt gemaakt voor mkb-klanten door uitgewerkte oplossingen (bot skills) en een conversation app-store aan te bieden”, legt Anne uit. “Dit is een managed service die de partner zijn klanten aanbiedt. Enreach doet centraal het onderhoud voor het gehele platform en alle bots, zodat de partner zich volledig op zijn klanten kan richten.”

Concrete cases

De vraag is natuurlijk voor welk soort mkb-klanten dit interessant is, oftewel welke concrete cases er zijn. “We hebben partners die deze dienst aanbieden aan huisartsen,

apotheken, taxicentrales en restaurants”, zegt Anne. “Wat deze klantgroepen gemeen hebben, is het hoge volume van gesprekken, en wat wij smalle dialogen noemen. Iemand belt een restaurant om een tafel voor zoveel personen op een bepaald tijdstip te reserveren; zoiets is perfect voor onze bots. Voor taxi’s hebben we een bot die integratie met Whatsapp voor de locatie ondersteunt.”

Goede business

Behalve dat deze bots interessant zijn voor de eindgebruikers, is het om meerdere redenen ook goede business voor partners. “Als leverancier van telefonie ben je een kostenpost”, zegt Anne. “Wij zien partners die met het telefonieportfolio steeds meer opschuiven naar het IT-domein, omdat ze een andere positie willen. Conversational AI past daar heel goed bij. Dan ga je namelijk waarde toevoegen met software. Je hebt niet langer het hoofd IT of de inkopers als gesprekspartners, maar de business zelf. Dat is een fundamenteel verschil.”

Het aanbieden van conversational AI-bots die de rol van een ouderwetse IVR overnemen, ook al is het een turnkeyoplossing, vergt natuurlijk wel enige kennis en voorbereiding. Enreach organiseert daarom diverse sessies voor partners om ze vertrouwd te maken het met onderwerp en om samen de mogelijkheden te bespreken. Daarbij is zichtbaar dat de berichten over ChatGPT zorgen voor extra belangstelling. Deze ontwikkelingen zullen volgens Anne verder versnellen. “We merken nu al dat klantcases door de partners worden aangegrepen om met andere verticals en sectoren in gesprek te komen.”

Enreach Virtual Assistant

Telefonie zal door AI ingrijpend veranderen, en dat betreft meer dan de IVR-omgevingen. Anne licht aan het einde van het gesprek nog een tipje van de sluier op. “Ik verwacht dat er op termijn een AI-based Enreach Virtual Assistant interface voor alle telefonie-interacties komt. Die werkt volledig handsfree, op basis van het woord of de zin die je uitspreekt.”

17 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023 Meer weten over Enreach Nederland? Mail naar communicatie.nl@enreach.nl.
‘AI zal traditionele IVRsystemen gaan verdringen’
‘Enreach heeft een sterke focus op partners met mkb-klanten’

Cloud Expo 2023 in Expo Houten flink uitgebreid

Vernieuwende beurs voorziet in behoefte

De markt kan zich ook dit jaar weer verheugen op een editie van Cloud Expo; na het succes van vorig jaar kon dat ook niet uitblijven. Jeroen de Kam (Event Manager) en Marc Verhoeven (Marketing Manager) van Arrow Nederland delen hun enthousiasme en geven hun relaas over de achtergronden, opties en kansen van het evenement. Cloud Expo is op 6 en 7 december in de Expo Houten.

“We hebben de Cloud Expo georganiseerd met het idee om het anders te doen”, zegt Marc. “Dus ruimere stands en een open karakter, zodat iedere exposant het maximale uit de expositie kan halen. Daarbij zijn de kosten voor de exposanten flink lager dan bij andere beurzen. Ook hebben we veel energie gestopt in de aanloop naar de Cloud Expo, bijvoorbeeld met de Beach Party, en nu in aanloop naar de beurs zelf onder andere met advertenties op reclamemasten langs de snelwegen. Bezoekers van de nieuwe beurs ervaren bij binnenkomst gelijk een prettige ambiance.”

Jeroen vult aan: “Een nieuwe beurs, een nieuw bezoekersprofiel en voor ons veel nieuwe exposanten. Dat was spannend toen we vorig jaar de beurs voor het eerst organiseerden, maar tegelijkertijd wisten we waar we aan begonnen en hoe graag we het succesvol wilden laten zijn, dat is gelukt. Reden om dit jaar vol vertrouwen door te gaan.”

Marc en Jeroen zijn duidelijk. “We kennen de markt beter dan gevestigde beursorganisaties. We organiseren de expo als een onafhankelijke beurs. Met Arrow zijn we daarnaast een gewone exposant, net als de anderen.”

Waarom Cloud Expo?

De cloud maakt een prominent deel uit van de hedendaagse IT-strategie, maar wat houdt dit in voor jouw organisatie? Veel bedrijven kennen het woord cloud, maar weten vaak nog niet waar het hun bedrijfsprocessen kan verbeteren en vereenvoudigen. Heldere voorbeelden kunnen daarbij helpen. Marc: “Uiteraard hebben we een pakkend programma samengesteld om de voordelen van cloud helder te maken. Er wordt gezocht naar een interessante spreker die tijdens de lunchpauze, als alle theaters dicht zijn, een pakkende presentatie houdt. Er kan nog niet onthuld worden wie die sessie zal verzorgen, maar dat F1 centraal zal staan is helder. F1-teams zijn grootverbruikers van cloudoplossingen. Meerdere exposanten hebben ook een binding met de verschillende F1-teams, zoals Arrow met het raceteam van McLaren. Dat zal in de pitstraat die we inrichten te merken zijn. De verschillende uitingen markeren de ingang van het F1-theater.”

Ook voor de exposanten is het evenement aantrekkelijk. Nadrukkelijk richt men zich niet op het channel, maar op de partners die direct met klanten samenwerken. Daar moet immers een relatie ontstaan. De app rond de Expo is de heilige graal die klanten gebruiken om zich te registreren en een plan voor het bezoek te maken. Daarbij komt algemene

18
Door: Hans Steeman

informatie vrij die de organisatie kan gebruiken om het concept te verfijnen. Exposanten die bezoekers uitnodigen voor een event in het theater kunnen in de app de registratie regelen. Alle informatie die daaruit voortkomt is voor de exposant.

Jeroen: “We maken het de exposanten eenvoudig om professioneel voor de dag te komen. Iedereen maakt gebruik van een uniform design van de stand, kan zijn eigen achterwand en vloerbedekking kiezen en alles aanvullen met extra functies, zoals een barista.”

Cloud-thema’s

“Ter ondersteuning van het cloud-concept hebben we in de Cloud Theaters gedurende de hele dag diverse kennissessies van onder andere Microsoft, IBM Cloud en Amazon”, vult Jeroen aan. Een slimme verdeling van stands en presentaties bevordert de mobiliteit van de bezoekers.

Hoe, wat, waar

Cloud Expo vindt plaats op 6 en 7 december in de goed bereikbare Expo Houten. Er is ruime en gratis parkeergelegenheid op locatie, en een goede OV-verbinding vanaf Utrecht Centraal. De entree is gratis, maar bezoekers worden verzocht zich vooraf te registreren op de website van Cloud Expo. Voor een hapje en een drankje wordt door de organisatie en exposanten gezorgd. Vorig jaar trok het evenement 3.000 bezoekers in twee hallen. Dit jaar wordt opgeschaald naar vier hallen, en flink meer bezoekers.

Tijdens Cloud Expo 2023 is aandacht voor alle ins en outs van de cloud en de mogelijkheden om IT te vereenvoudigen. De belangrijkste aandachtspunten die tijdens de beurs in de schijnwerpers staan:

• Cloud

• Cyber Security

• Big Data

• Workplace

• Sustainability

• New Tech & IoT

• Artificial Intelligence

• Connectivity

• Unified Communications

• No-Code / Low-Code

Cloud Expo heeft dus voor iedereen iets interessants in petto.

Deelnemen aan de Cloud Expo? Neem contact op met Jeroen de Kam via jeroen@cloudexpo.nl, bel 0630 227 201 of ga naar www.cloudexpo.nl.

19 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
Eventmanager Jeroen de Kam (links) en marketingmanager Marc Verhoeven
‘Bezoekers ervaren bij binnenkomst gelijk een prettige ambiance’

Vincent Harmsen van Reltio:

‘MDM maakt data schoon, consistent en bruikbaar’

Data betrouwbaar maken, is een proces van data bij elkaar brengen, samenvoegen, opschonen, ontdubbelen, verrijken. Die handelingen maken een consistente dataset die kan worden teruggebracht in de operationele systemen, een data lake of analytische toepassingen. We spreken met Vincent Harmsen van Reltio, over SaaS Master Data Management en het belang ervan voor partners.

Door: Rashid Niamat

Vincent is Head of Europe van Reltio, een aanbieder van SaaS Master Data Management Solutions (MDM). Hij kiest ervoor niet met een definitie van MDM te komen, maar beschrijft wat er op dit moment op de meest plekken gangbaar is.

“Organisaties hebben een veelvoud van systemen met data. Bij grote organisaties zijn dat letterlijk honderden systemen. De datafragmentatie is enorm. Om zinvol te kunnen werken met data, moet die om te beginnen betrouwbaar zijn.”

Al die begrippen en handelingen zullen volgens Vincent voor de lezers van ITchannelPRO wel bekend zijn. “In kleinere organisaties wordt dat vaak nog handmatig gedaan. De klantgroepen die Reltio bedient hebben een grotere omvang. We hebben klanten met 100.000 medewerkers, 100.000 producten of met miljoenen klanten. De omvang, snelheid en verscheidenheid van die data is zo omvangrijk, dat een zoveel mogelijk geautomatiseerd en efficiënt proces met behulp van AI de enige oplossing is. Dat hele proces noemen we MDM.”

Onderscheidend vermogen Reltio

Reltio MDM heeft als onderscheidend vermogen dat het tien jaar geleden als eerste een cloud-native, multi-domain MDM-oplossing in de markt zette. Het trackrecord van die SaaS-oplossing is indrukwekkend, en dat geldt ook voor de lijst met klanten. Bijzonder is dat het realtime capabilities heeft en datasets niet meer batchgewijs worden verwerkt. Uniek is ook de snelle realisatie van businesswaarde: resultaten zijn zichtbaar in weken in plaats van maanden.

Daarmee komt het gesprek uit op de klanten en partners van Reltio. Vincent: “Onze sweet spot is grote internationale klanten. We focussen op bijvoorbeeld life sciences, de verzekeringssector, financiële dienstverleners en sectoren

met een sterke B2B/B2C-orientatie zoals retail, hospitality, technologiebedrijven en manufacturers.”

Partners

Vincent en het team dat de Europese hub in Nederland en de UK vormt, komen op twee manieren met de klantorganisaties in diverse marktsectoren in contact. Rechtstreeks, omdat de bedrijven Reltio benaderen, of door het partnerkanaal. “We kennen meerdere soorten partners: de grote internationale system integrators, de hyperscalers en gespecialiseerde, regionale partners, ofwel boutique partners.” De boutique partner is een specialist in een specifieke sector. Wat alle partners gemeen hebben is dat datafragmentatie een van de fundamentele hordes is die moet worden overwonnen om andere projecten die ze uitvoeren succesvol te doorlopen.

Als een organisatie besluit gebruik te maken van de MDM SaaS-oplossing van Reltio, dan blijft de partner direct betrokken. “De inbreng en kennis van de partner zijn in elke fase van MDM van grote waarde. Voorop staat dat ervaringen van onze partners tot snelle resultaten voor de business van onze klanten leiden”

“De klant is in de praktijk steeds vaker de business zelf”, geeft Vincent aan. “Afdelingen die schone, bruikbare, consistente data nodig hebben zijn niet primair de IT-afdelingen. Het zijn de operationele afdelingen en de businessfuncties die de vragende partij zijn, en die zelf de beschikking willen hebben over betrouwbare data. Daarnaast vervullen data-architecten of een Chief Data Officer een belangrijke regisserende rol.

20

Data is fundamenteel

Data is, in de woorden van Vincent, fundamenteel voor alle processen en beslissingen. Die moet dus in orde zijn. “Als de kwaliteit van je data niet onder controle is, zal elk proces stranden. Hier geldt: ‘garbage in, is garbage out’. Klantorganisaties zien dat echt wel in. Zij kunnen zich niet permitteren beslissingen te nemen op basis van onvolledige, niet consistente of vervuilde data. Welke data er wanneer nodig is en door wie, en hoe uniforme data voor iedere dataconsument binnen een organisatie wordt bereikt, dat is een discussie die wij met de klant voeren. We zijn daarom ook eerder adviseur dan pur sang verkopers van een bijzondere clouddienst.”

De laatste vraag voor Vincent is wat iemand die dit artikel gelezen heeft, moet doen. Na een korte stilte zegt hij: “Ik hoop dat de lezer herkent dat data cruciaal is, en wat de meerwaarde is van schone, consistente en betrouwbare data voor ieder bedrijf en in iedere sector. Wij helpen organisaties graag om dit snel en succesvol te realiseren. Dit is onze specifieke expertise, hier zijn wij goed in.”

21 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
Meer weten over Reltio? Neem contact op met Vincent Harmsen via vincent.harmsen@reltio.com.
‘Data is fundamenteel voor alle transformatieprogramma’s’

Bijeenkomst Sona Business en Huawei

SDN: Future proofing the NOW

Sona Business en Huawei organiseerden recent een kleinschalige bijeenkomst over SD-WAN, in samenwerking met W.T. Media & Events. De bijeenkomst werd gehouden in het prachtige Schielandshuis, te Rotterdam. Techniek kwam daarbij slechts zijdelings ter sprake; uitwisseling van kennis tussen aanbieders, leveranciers en potentiële klantgroepen stond centraal.

SD-WAN (Software Defined Wide Area Networking) is een modern en beter alternatief voor connectiviteit. Het verdringt met name MPLS (Multiprotocol Label Switching). Hoewel

SD-WAN al enige jaren bestaat, is van massale adoptie nog steeds geen sprake. Hier werden tijdens de bijeenkomst verschillende verklaringen voor gegeven.

Kennisuitwisseling – geen pitches

Er was op de agenda geen ruimte gereserveerd voor verkooppitches: deze bijeenkomst was bedoeld om kennis uit te wisselen, en te achterhalen wat de vragen zijn bij mogelijke gebruikers en wederverkopers. SD-WAN is immers een cloudgebaseerde oplossing die via een IT-dienstverlener kan worden aangeboden.

Edwin Bijl van de W.T. Group had de rol van moderator en leidde het gesprek in goede banen. Aan de hand van stellingen en vragen peilde hij de meningen van de aanwezigen, en dit leverde een levendige en open discussie op. Niet alle besproken punten komen in dit artikel ter sprake. Deels omdat daarvoor de ruimte te beperkt is, deels omdat sommige uitspraken duidelijk off the record waren.

Alles connected en naar cloud?

De eerste vraag van de middag was: waar gaan we naar toe? Gaat alles naar de cloud, wordt alles connected en wat zijn daar dan de consequenties van? Voor de meesten is het een uitgemaakte zaak dat veel naar de cloud zal migreren. Veel, dus niet alles. Waarom dat is, daarover was men het met elkaar eens. Kroonjuwelen en regelgeving dwingen organisaties tot het maken van keuzes, en dan is de cloud niet altijd de beste oplossing. Een term die daarbij direct viel en die later nog een prominente rol claimde was ‘security’. Een ander interessant punt was de opmerking uit het publiek: ‘Alles gaat naar de cloud, totdat het een keer goed fout gaat. Dan wordt alles in het werk gezet om tot een meer verstandige architectuur te komen’.

Over het begrip ‘connected’ werd ook het nodige verteld.

Arjen Bakker van Volker Wessels Telecom, bij velen bekend als een partij die glasvezelverbindingen aanlegt, noemde als

22
‘Een klant wil connectiviteit, en security is daarbij het ondergeschoven kindje’
bij ons in de it

eerste de toenemende klantvraag naar leverancieronafhankelijkheid. Of het nu gaat om vaste of mobiele verbindingen, men wil de keuze hebben uit meerdere aanbieders en verschillende netwerken. Niet alle eieren in één mandje leggen is een bewuste keuze, voor meer flexibiliteit en redundantie.

Het voordeel van meer keuze is ook dat datastromen beter kunnen worden gescheiden. In de zorg is dit bijvoorbeeld nu al gangbaar, zegt Agnes Vet van ’s Heeren Loo. “Medische data loopt over eigen bekabeling. Het signaal voor radio, tv en internet voor bewoners van de complexen komt via een fysiek gescheiden infra. Dat is een bewuste en vooral noodzakelijke keuze.”

Security

Daarmee wordt eigenlijk het punt security weer naar voren gehaald. Veiligheid rond de connectiviteit speelt ook op de luchthaven Schiphol een belangrijke rol. “Ik beperk me daarbij tot de vrachtdata”, zegt Marco van Katwijk van Schiphol. “Iedereen kan zich voorstellen dat de data over ladingen veel waard is. Transporteurs moeten op tijd over die data kunnen beschikken, anders klopt het logistieke proces niet. De

transportketen is echter heel erg lang. Wij hebben een grote uitdaging in het zorgen dat data niet weglekt, waardoor criminelen zouden kunnen toeslaan. Veilige connectiviteit voor de hele keten is een serious issue.”

Herman Tanis van Ipronto voegt de twee begrippen connectiviteit en security op een confronterende wijze samen. “Een klant wil connectiviteit, en security is daarbij het ondergeschoven kindje. Het wordt gezien als iets dat er los van staat. Connectiviteit volgens het cloudmodel heeft een klant wel oren naar, want dat klinkt makkelijk en goedkoper. Security blijft gewoon een heel lastig onderwerp.”

Deze uitspraak leidde tot de nodige reacties. Een daarvan was: “Ik heb een SDWAN-router, en dan? Wat is het onderscheidend vermogen, hoe beveilig ik mijn kroonjuwelen?” Segmentatie, kwam daarop als antwoord. “Als het goed is ingericht, dan is het veiliger”, merkte iemand anders op. Kortom, stilstaan bij security leidt tot een stortvloed van reacties. Het geeft aan dat een gesprek over SDN snel een bepaalde kant op kan gaan, terwijl er ook andere aspecten zijn die de aandacht verdienen.

23 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023

Optimaliseren

Optimaliseren is zo’n ander aspect. Iedereen die netwerken en connectiviteit onder zijn hoede heeft, weet dat dit belangrijk is om de kosten in de hand te houden en alle mogelijke risico’s te minimaliseren.

Agnes geeft als voorbeeld de manier waarop zorginstellingen functioneren. “Onze eigen systemen hebben we onder controle, maar je moet kunnen communiceren met andere instellingen en instanties, die ook weer eigen veiligheidsvoorschriften hebben. De optimalisatie van je eigen omgeving kan leiden tot frictie als je met de buitenwacht contact moet hebben.”

Voor Jaap Hemmes van 12 Connect betekent optimaliseren iets anders. “Door omstandigheden hebben wij in 2008 ons hele netwerk opnieuw moeten opbouwen. We hebben het aanvalsoppervlak zo klein mogelijk gemaakt, en zijn van buitenaf niet meer zichtbaar. Dat is voor mij optimaliseren: meer veiligheid en meer overzicht.”

Herman wijst op de mens. “Optimaliseren wordt standaard gelinkt aan bandbreedte en capaciteit. In Nederland is dat helemaal geen issue. Als we het hier over optimaliseren hebben, dan gaat het altijd over een security-aspect. We zetten techniek maximaal in, om de kans op menselijke fouten te verkleinen. Of dat altijd werkt is een tweede, want de mens is creatief genoeg om voor hem onlogische hordes te omzeilen.” De voorbeelden die vervolgens door anderen worden gegeven, spreken verder voor zich.

Brug naar SDN

Optimaliseren kan nog iets heel anders betekenen. Dennis Tossijn van Huawei: “Ik denk aan gebruikerservaring. Los van je locatie, thuis, onderweg of op kantoor, de applicatie doet het gewoon. Overal dezelfde kwaliteit.” Daarmee is weer een brug geslagen naar een van de belangrijke features van SDN: het bieden van een constante kwaliteit van de netwerk- en dienstenlaag. Zowel Sona Business als Huawei kunnen hier de verleiding niet weerstaan om toch iets dieper de techniek in te gaan. Voor de aanwezigen is deze uitleg handig, voor dit artikel is het te gedetailleerd.

SDN-doelgroepen

Omdat optimaliseren zo’n belangrijke plus is, komt de vraag waarom SDN dan nog niet op een grote schaal wordt omarmd, en voor welke doelgroepen het bij uitstek geschikt is. Martijn Peulen van Exclusive Networks heeft als distributeur goed zicht op de markt, bestaande uit resellers en eindklanten. Die laatste groep moet een bepaalde omvang hebben om SDN in overweging te willen nemen. “Aan de onderkant van het mkb is de scoringskans voorlopig verwaarloosbaar klein. Vanaf middelgrote bedrijven en natuurlijk bij bedrijven die zich interesseren voor technologische innovaties, daar is de markt voor SDN.”

Arjen ziet dat SDN nu al aanslaat bij bedrijven die openstaan voor kostenreductie van de huidige (MPLS)-lijnen en die het begrip redundantie op de wensenlijst hebben staan. “Overal waar de uitfasering van MPLS en de implementatie van SDN speelt is de klant goedkoper uit, omdat er geen dedicated lijnen meer nodig zijn. Je kunt SDN gebruiken met elke willekeurige breedbandverbinding: ADSL, coax of glasvezel. Daarom heeft het een lagere prijs, en wordt het inzetten van een tweede lijn voor redundantie gewoon een no-brainer. Tel daarbij op dat je verkeer en applicaties ook veel makkelijker en beter kunt managen. Je kunt dankzij SDN heel wat optimaliseren.”

Dit beeld, dat nadrukkelijk betrekking heeft op grotere organisaties, spreekt Jaap en Marco aan. Marco ziet bijvoorbeeld mogelijkheden om op basis van versimpelde architectuur de passagiers en goederendata beter te kunnen scheiden, met daarbij de juiste monitoringstool om verkeerde gebruikers te weren.

Voordelen duidelijker

De voordelen van SDN worden in de loop van het gesprek duidelijker; dat niet iedere onderneming het zal omarmen, wordt dat ook. De omvang van het bedrijf speelt daarbij een rol. In de zorg is het bijvoorbeeld logischer te gaan voor twee gescheiden netwerken, om de redenen die al eerder zijn aangegeven.

Wat is er nodig om het aantal SDN’s sneller te laten groeien? De kennis in de markt is toch nog te laag, daarover zijn alle deelnemers het eens. Markt staat hierbij voor klanten en de dienstverleners. SDN is new business, en tegelijk een bedreiging voor IT-dienstverleners die nu nog vooral conventionele connectiviteit leveren.

24 bij ons in de it
‘SDN is geen confectie, maar maatwerk’

Maatwerk, geen confectie

Wil je van SDN voor de klant een succes maken, dan moet je als leverancier serieus tijd stoppen in het uitvragen, zegt Walter Perris van Sona Business. “SDN is geen confectie, maar een hoge mate van maatwerk. Zonder zicht op de applicaties en fysieke locaties kan ik de klant niet optimaal bedienen. Het gesprek daarover aangaan is echt nodig.” David en Herman vullen hem aan: “Daarbij hoort ook het stellen van lastige vragen over wederom security. Dat kan confronterend zijn, omdat het dan doordringt dat connectiviteit en security onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.”

Samenwerking en consolidatie

Kijkend naar de manier waarop andere clouddiensten door de markt zijn geadopteerd, verwacht men dat het nog wel een paar jaar zal duren eer de versnelling zichtbaar wordt. Wat er dan zal gebeuren, is volgens Arjen eerst samenwerking, en daarna een consolidatieslag. “Om van SDN een succes te maken is meer nodig dan kennis van het WAN. De binnenkant, het LAN moet ook bekend zijn. Dat zijn nu nog twee totaal gescheiden disciplines. SDN zorgt ervoor dat die gaan samensmelten.”

De ontwikkeling die Arjen schetst kan op instemming van de andere aanwezigen rekenen. Dit is immers wat bij andere

Sona Business uit Rotterdam, opgericht in 2012, is leverancieronafhankelijk wholesale aanbieder van B2B-telecom en IP-diensten. SD-WAN en SD-LANoplossingen maken deel uit van het portfolio. Het bedrijf is vooral actief in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk, en bedient zowel de private als de publieke sector. Voor onder andere de SDN-oplossingen werkt het samen met Huawei Nederland als leveranciers van benodigde hardware. De bijeenkomst in het Rotterdams Schiehuis is een voorbeeld van deze samenwerking.

clouddiensten eveneens het geval is. Eén verschil lijkt er wel te zijn: voor SDN is het begrip vendor-neutraal of leverancieronafhankelijk veel belangrijker. Het wordt tijdens de middag diverse keren door meerdere deelnemers genoemd als USP en voorwaarde tegelijk.

SDN blijft een intrigerend onderwerp, waar het laatste woord zeker nog niet over is uitgesproken. Bijeenkomsten zoals deze blijven nodig om het onbekende bekender te maken. Eén ding is duidelijk, het is in veel opzichten even disruptief als andere clouddiensten, zoals hosting en rekenkracht, waar we ondertussen aan gewend zijn. Het grote verschil is wel dat lokale spelers en specialisten bij SDN de betere kaarten in handen hebben.

Meer weten over Sona Business? Neem dan contact op met Sonia Harjani via sonia@sonabusiness.com of info@sonabusiness.com. Bellen kan ook, naar 010 8920 330.

25 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023

Easy Voice combineert de functionaliteit van Cisco met de zekerheid van Pocos. Dat is pas Easy!

Dé cloudtelefonie oplossing voor het MKB

Pocos Easy Voice is de perfecte cloudtelefonie-oplossing voor je MKB-klanten. Gebaseerd op het VoIP-platform BroadWorks van Cisco en volledig geïntegreerd met Webex by Cisco. Heel easy door jou geleverd met de zekerheid van Pocos. In drie varianten: Basic, Next of Pro, altijd incl. Webex Basis licentie.

Ontdek heel easy hoe het werkt op pocos.nl/telefonie/easy-voice of scan de QR-code.

connectiviteit | telefonie | mobiel | cloud

-tivity that

connec beats

Lieke Lamb is CEO van het Future Expertise Center, directeur van Women in Tech NL, co-founder van Trendwatcher.TV en spreekt als Keynote Speaker over innovatie, tech, trends en de toekomst.

Daarnaast is ze actief als (TV)host, dagvoorzitter, moderator en auteur.

Data, het vooroordeel van de twijfel

Afgelopen maand was ik uitgenodigd om in Kosovo bij Dokutech te spreken als Artificial Intelligence-expert. Het was een indrukwekkend internationaal gezelschap, van onder andere een professor Artificial Intelligence uit de VS - met een verhaal over kunst en AI - tot de Chief of CyberDefense van het ministerie van Defensie van Kosovo. Ik mocht er in gesprek over neural networks, veiligheid, backpropagation, bias, LLM, rechten, plichten en hoe wij er bij Women in Tech tegenaan kijken.

Allereerst werd besproken hoe breed AI is. Van het herkennen van afwijkingen op medische foto’s, tot het produceren van ‘Barbiefilters’ door generative AI. De privacyvraagstukken en de maatschappelijke en sociale consequenties verschillen enorm, en vragen om veel gesprek en discussie.

Het tweede aandachtspunt was de data die wordt gebruikt als input. Dat bepaalt de output, en dus de bruikbaarheid van een AI-hulpmiddel. In mijn bijdrage vertelde ik over het ‘AI – ABCD’ bij het ‘voeden’ en trainen van algoritmes.

maakt kunst in ‘gestolen’ stijlen) als om het gevecht met de ‘black box’ aan te gaan en te achterhalen waarom de AI met bepaalde uitkomsten komt.

C: Compleet. Steeds meer bedrijven springen op de Datamarkt. Van wie is die data? Mag alle data worden gebruikt, of ontbreken er private datasets waardoor de AI-output incompleet en dus scheef is?

D: Diversiteit. Als je informatie invoert, moet die zo divers mogelijk zijn. Pas als je informatie van alle groepen invoert, kan er voor al die groepen goed bruikbare data uitkomen.

Een AI-systeem is net zo goed als wat je hem voedt. En als je hem goed voedt, dan hoeft er juist geen bias te zijn.

A: Absolute waarheid. Die bestaat vaak niet. Wat zie je als waarheid? Dat de wereld niet plat is? Daar is wel consensus over, maar andere zaken bevatten veel grijs gebied en dus gekleurde AI.

B: Bronnen. Welke input is er gebruikt, en hoe traceerbaar is die? Zowel auteursrechtmatig (sommige generatieve AI

Wat blijft, is de bias bij mensen zelf. Dus eindigde ik met de briljante clip van FIFA Frankrijk, die geweldige voetbalhoogtepunten van mannelijke spelers toont, om aan het einde te onthullen dat het CGI-bewerkte beelden van vrouwelijke spelers waren.

column 27 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
‘Een AI is net zo goed als wat je hem voedt’

ALE lanceert nieuw cloudplatform OmniVista Cirrus R10

‘Datagedreven IT-beslissingen en meer controle’

ALE lanceert de Alcatel-Lucent OmniVista Cirrus Release 10, een nieuwe generatie cloudgebaseerd Software-as-a-Service netwerkmanagementplatform. Reden voor een gesprek met deze leverancier van maatwerk communicatie-, cloud- en netwerkoplossingen.

Door: Redactie

28

Het schaalbare en veilige cloudplatform biedt een gebruiksvriendelijke interface en vereenvoudigde workflows voor het configureren en monitoren van Alcatel-Lucent OmniAccess Stellar WLAN-access points. Zo hebben bedrijven meer controle, meer flexibiliteit, en is het eenvoudiger te beheren.

OmniVista Cirrus 10 is gebaseerd op een abonnementsmodel en stelt bedrijven in staat om in te spelen op de veranderende behoeften in het digitale tijdperk:

• Digitale transformatie leidt tot hogere verwachtingen van de schaalbaarheid en efficiëntie van het netwerk

• De toename van mobiliteit en IoT zorgt voor een constante vraag naar verhoogde netwerkprestaties en beveiligingsaspecten

• Meer flexibiliteit om je aan te passen aan veranderende bedrijfsprioriteiten en technologie-updates

Om IT-teams te ondersteunen bij het aanpakken van deze uitdagingen, is OmniVista Cirrus 10 gebaseerd op een cloud-native microservices architectuur, om continu verbeteringen te leveren zonder downtime. Met vereenvoudigde provisioning biedt het automatische software-updates die kritieke beveiligingspatches bevatten, zodat de beveiliging en compliance verbeterd worden.

Alcatel-Lucent Enterprise biedt netwerk-, communicatie- en cloudoplossingen van het nieuwe digitale tijdperk. Met diensten op maat en flexibele bedrijfsmodellen in de cloud, op locatie en hybride. Alle oplossingen hebben ingebouwde security en een beperkte impact op het milieu. Met het hoofdkantoor in Frankrijk en wereldwijd 3.400 business partners, realiseert Alcatel-Lucent Enterprise een effectief wereldwijd bereik met lokale focus.

Unified Policy Access Manager (UPAM), een Network Access Control (NAC)-service die beveiligde bedrijfsauthenticatie, rolbeheer en beleidshandhaving biedt voor werknemers, gasten, BYOD-gebruikers en IoT-apparaten.

Het volledig open API-gebaseerde platform integreert met systemen van derden en is aanpasbaar aan de noodzakelijke behoeften van IT-teams. Zo kunnen ze nieuwe diensten implementeren of bestaande diensten upgraden, zonder verstoringen op het netwerk.

“Ons doel is dat OmniVista Cirrus 10 het ultieme platform wordt voor het beheer van LAN, WLAN, SD-WAN, IoT en security, via één overzichtelijke interface”, zegt Stephan Robineau, Executive Vice President van ALE Network Business Division. “Zo kunnen bedrijven de digitale transformatie omarmen, de gebruikerservaring verbeteren en IT-activiteiten vereenvoudigen, terwijl de schaalbaarheid en security worden gewaarborgd. Dat vertaalt zich in een verlaagde TCO.”

Kunstmatige intelligentie

Het wordt geleverd met functies die voldoen aan de noodzakelijke behoeften van netwerkgebruikers. Proactive Service Assurance stelt bedrijven in staat om de Quality of Experience van gebruikers te bewaken, terwijl gedetailleerde netwerk- en gebruikersanalyses waardevolle inzichten bieden voor het optimaliseren van de prestaties.

Troubleshooten

OmniVista Cirrus 10 stroomlijnt de IT-activiteiten door beheer en troubleshooten te vereenvoudigen, in het bijzonder bij gedistribueerde implementaties waarbij het aantal ITmedewerkers beperkt is. Het cloudplatform is uitgerust met

Met een veelvoud aan nieuwe functies blijft OmniVista Cirrus 10 evolueren en geavanceerde functionaliteiten integreren. In de toekomst zal OmniVista Cirrus worden geïntegreerd met OmniVista Network Advisor, waardoor besluitvorming op basis van kunstmatige intelligentie mogelijk wordt. De SaaS-oplossing kan worden aangepast aan de noodzakelijke bedrijfsbehoeften op basis van verbruik, en is daarom beschikbaar met verschillende flexibele betaalopties.

29 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023 Meer weten over de nieuwe generatie OmniVista Cirrus Release 10 van ALE? Mail dan naar bnl@al-enterpise.com of bel 030 2228 000.
‘Bedrijven hebben meer controle, meer flexibiliteit en eenvoudiger beheer’

NETGEAR al 27 jaar netwerkleverancier van het mkb

‘Steeds aandacht voor begeleiding resellers’

Bedrijfscommunicatie heeft in 20 jaar een gigantische transformatie ondergaan. Na de tijd van bekabelde computers, zitten we nu in het draadloze tijdperk met steeds nieuwere generaties wifi. Al die jaren was NETGEAR van de partij. Met Regional Director Benelux & Nordics Arend Karssies van NETGEAR blikken we terug en kijken we vooruit.

30
Door: Hans Steeman

Tijdens ons gesprek ontpopt Arend zich als een begenadigd spreker met een heldere blik op NETGEAR en de Beneluxmarkt. Arend: “NETGEAR focust op het kanaal, en de resellers focussen zich op het mkb. Onze partners spreken met klanten en geven NETGEAR de smoel die ons populair maakt bij het mkb. Aan ons de taak om de partners te voorzien van de juiste middelen, zodat zij de markt succesvol kunnen benaderen.”

Dat NETGEAR in de spotlights staat, komt door de veranderingen in de markt. Wifi is de data-infrastructuur van het heden en de toekomst. Daar waar in het verleden een ethernet-poort het uitgangspunt voor connectiviteit was, is wifi dat tegenwoordig. Bovendien is het aantal clients per medewerker groter dan ooit tevoren. Iemand op kantoor heeft al snel twee of drie apparaten die met het wifi-netwerk communiceren. Bedrijven moeten dus flink opschalen om die vraag bij te benen. Bij 25 medewerkers zijn al snel 75 apparaten met het netwerk verbonden. Daar komt nog bij dat het beheerde en niet-beheerde apparaten zijn die wifi willen gebruiken.

Maar er speelt nog wat: een netwerk is veel meer dan wat access points met de nieuwste wifi-standaarden. Bij een upgrade zijn ook nieuwe switches nodig om de hogere snelheden te ondersteunen. De netwerksnelheid naar de access points moet al snel multi-gig zijn en dat vraagt om 10G-uplinks. En dan is er ook de stroomvoorziening van de AP’s die om vernieuwing vraagt. “Dit alles betekent dat de engineer het nodige moet designen”, zegt Arend. “Het mooie van NETGEAR is dat hij daarvoor gratis van onze diensten gebruik kan maken. We helpen de reseller met engineers van het ProWiFi designteam bij het maken van een optimaal design. En dat gaat verder dan een simpele heat map.”

Uitdagingen resellers

NETGEAR is succesvol in het mkb en doet er alles aan om zijn resellers te helpen succesvol te zijn in die markt. De beheerdienst NETGEAR Insight helpt resellers om tijd te besparen, gemoedsrust te realiseren en zichtbaarheid op issues te verkrijgen door het complete netwerkmanagement te centraliseren in een portaal. “Het past bij de nieuwe manier

van op cloud gebaseerde werkwijze. Alle door NETGEAR Insight beheerde netwerken en apparaten zijn beschikbaar in één venster op zowel de webportal als de mobiele app. Dit alles om de zichtbaarheid te vergroten. Dit is een belangrijk element omdat het niet langer realistisch is dat voor elk issue on-site support wordt gegeven. De portal zorgt ervoor dat bijna alle issues remote kunnen worden opgelost. Hierdoor kan de reseller veel efficiënter en sneller reageren op vragen van zijn klant”, legt Arend uit.

Samen sterk

Het is volgens Arend belangrijk dat resellers kunnen rekenen op een kortere installatie- en configuratietijd van apparaten. “Dit combineren we met de mogelijkheid van Insight om beheerde NETGEAR Insight-apparaten eenvoudig te detecteren en configureren. Dat geeft rust en zorgt voor eenvoud, met realtime statusinformatie van het netwerk, downtime-meldingen en beheer van firmware-upgrades.”

Om het assortiment van NETGEAR nog krachtiger en completer te maken, is de nieuwe PR60X Pro Router met Insight Remote Cloud Management en 10G/Multi-Gigabit dual WAN-poorten aangekondigd. “Deze router is de nog ontbrekende schakel in het assortiment en biedt zeer hoge snelheden en een connectiviteit die zakelijke gebruikers zal bekoren”, aldus Arend. “De PR60X staat borg voor een ononderbroken internetconnectiviteit voor kritische applicaties met een dual-WAN failover bescherming. De slanke rack mount vormfactor is ontworpen voor eenvoudige integratie met traditionele netwerkapparatuur. Dankzij de ondersteuning van Insight is de router vanaf elke locatie en 24/7 eenvoudig te configureren, beheren en monitoren. Daarmee is het de meest betaalbare, cloud managed routingoplossing op de markt.”

31 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023 Voor meer informatie over Netgear zoek je contact met Arend Karssies via akarssies@netgear.com, of bel 0653 838 541.
‘Onze partners geven NETGEAR de smoel die ons populair maakt bij het mkb’
‘Partners krijgen juiste middelen om de markt succesvol te benaderen’

Bright Access wil grootste aanbieder

glasvezel bedrijventerreinen worden

‘Aandacht voor partners speelt centrale rol’

Bright Access heeft een heldere ambitie: het bedrijf uit Enschede wil de grootste aanbieder van zakelijk glasvezel op bedrijventerreinen worden. Om dat doel te realiseren, kiest algemeen directeur Janarthanan Sundaram voor een andere strategie dan de concurrentie.

32
Door: Rashid Niamat

Het is goed te weten wat Bright Access levert, en aan wie. Janarthanan zorgt op dat punt direct voor helderheid. “Wij leveren glasvezelverbindingen op bedrijventerreinen, en dat doen we uitsluitend via partners. Samen richten we ons op het middelste marktsegment. Bedrijven aan de onderkant die aan een 4G-, DSL- of consumentenglasverbinding voldoende hebben, zijn niet onze doelgroep. Dat geldt ook voor de hele grote bedrijven, die met aanbestedingen en mantelcontracten werken.” De partners van Bright Access hebben de contacten en contracten met de bedrijven ter plekke. Het zijn in de regel IT-dienstverleners, die naast de reguliere IT ook het connectiviteitsvraagstuk van de eindklanten invullen.

Reputatie

Bright Access heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd op het vlak van betrouwbaarheid en kwaliteit. Dienstverleners die nog geen klant zijn, kloppen specifiek daarom aan om zaken te kunnen doen. De eisen die hun eindklanten stellen, staan op gespannen voet met wat sommige andere aanbieders van zakelijk glas leveren. Janarthanan: “Wij doen niet aan overboeking, werken niet op basis van vraagbundeling. Wij garanderen de aanleg van een verbinding met een uitstekende latency en hoge uptime.”

Goede kwaliteit leveren gaat bij Bright Access hand in hand met aandacht voor de klant, dus voor de partners. “Hier is echt grote behoefte aan”, legt Janarthanan uit. “Dat is ook niet zo vreemd, want zakelijk glasvezel is een complex product. De eindklant kan er heel veel mee doen, en lang niet ieder scenario is bekend bij de partner. Die vindt in ons dan de juiste leverancier die hem terzijde staat, daadwerkelijk geïnteresseerd is in zijn business en bereid is samen oplossingen voor de eindklant te leveren.” Bright Access heeft daarbij het hele proces in eigen hand, tot en met de fysieke aanleg en belichting. Dat lijkt misschien een detail, maar is volgens Janarthanan wel heel belangrijk. Partners doen met slechts één partij zaken, wat de snelheid van communicatie en handelen enorm verbetert.

Groei door overnames

Janarthanan maakt duidelijk dat de focus op kwaliteit en aandacht ook leidt tot steeds meer contact met collegaaanbieders van zakelijke glasvezelnetwerken. Die opmerking is een bruggetje naar de vraag waar de groei vandaan komt om die ambitie te realiseren.

Uiteraard kent Bright Access autonome groei, omdat het meer partners weet te bereiken, maar het komt ook door overnames. “De afgelopen periode hebben we twee bedrijven overgenomen, Cheetah Fiber en Wauwau. Twee verschillende soorten ondernemingen, waar we in goed overleg de

glasvezelbusiness van hebben overgenomen. Hierdoor hebben we onze footprint fors kunnen uitbreiden. Inmiddels zijn we in 10 van de 12 provincies aanwezig.”

Tussen de regels door laat Janarthanan doorschemeren met meer collega’s in gesprek te zijn. “Wij zien behoorlijk wat ondernemers op een kruispunt staan. Je hebt een netwerk opgebouwd, er zijn klanten en je genereert omzet. Maar je moet blijven investeren in dat netwerk en die kennis, al was het maar om de paar grote landelijke concurrenten op afstand te houden. Niet iedereen wil of kan dat. Dan gaat men om zich heen kijken, en zo kom je met elkaar in gesprek. Wij zijn geen grote afstandelijke organisatie. Zowel partners als collega’s hebben een goed gevoel bij onze bedrijfscultuur, waarin de oprechte aandacht voor de partner en zijn business voorop staat.”

Zekerheid voor klanten

Gesprekken kunnen leiden tot samenwerking, die vervolgens op termijn uitmondt in een volledige overname. Janarthanan: “Als collega-aanbieders daarvoor kiezen, hebben ze de zekerheid dat ze hun klanten en eindklanten aan een waardige opvolger overdragen. Wij verwachten dat over deze as de groei voor ons de komende periode nog verder zal versnellen.”

Naamsbekendheid bij eindgebruikers

Er zijn ruim 4.000 bedrijventerreinen in Nederland, en het aantal groeit. Bright Access heeft dus nog een forse klus voor de boeg. Om het proces te versnellen, is er nog wel een punt waaraan Janarthanan meer aandacht wil schenken. “We zijn goed bekend bij IT-dienstverleners en collega’s, ook als zij in regio’s actief zijn waar onze footprint nog gering is. Wij missen echter nog de naamsbekendheid bij de eindgebruikers, dus de klanten van IT-dienstverleners: de vaste lezersgroep van ITchannelPRO. Daar gaan we de komende periode meer werk van maken. Daar zal de lezer dus ook meer van gaan merken, omdat zijn klanten gericht om connectiviteit van Bright Access gaan vragen.”

33 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023 Wil je meer weten over Bright Access, neem dan contact op met verkoop@brightaccess.nl of bel naar 088 0450 945.
‘Kwaliteit gaat hand in hand met aandacht voor de klant’

‘Platform myApps zorgt voor meer

De nieuwe slogan ‘more than communication’ van innovaphone is een treffende beschrijving voor de uitbreiding van het myApps-platform met organisatietools voor bedrijven. Hiertoe behoort bijvoorbeeld de recent gepubliceerde ‘Working App’, voor eenvoudige werktijdregistratie. Het doel van de nieuwe applicaties: meer tijd voor de echt belangrijke taken en projecten, en meer ruimte voor creativiteit door slimme managementtools.

Door: Redactie

Na de vakantie met slechts één klik weer inloggen op de werkplek, de Calculator App gebruiken voor een snelle schatting van de kosten, gebruik maken van een projecttool voor een optimaal overzicht van lopende projecten en taken, en ook efficiënter samenwerken; innovaphone, specialist voor werk- en communicatie-oplossingen, voegt al deze toepassingen samen op het myApps-platform.

Het innovaphone-ecosysteem is gestart als platform voor UCC-applicaties met de slogan ‘communicate.connect. collaborate.’, en groeit voortdurend. Door eigen appontwikkelingen en ontwikkelingen van app-partners, maar het wordt nu ook uitgebreid met applicaties op het gebied van werkorganisatie en productiviteit. Voorzitster Dagmar Geer van innovaphone legt uit: “Ons doel is om onze klanten een volledig businessplatform te bieden, dat alle tools voor het dagelijkse werk samenvoegt in één gebruikersinterface –onafhankelijk van het gebruikte eindtoestel. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat de werktijd onderweg en tijdens het werken met de smartphone net zo kan worden geregistreerd als op kantoor. Of dat een videoconferentie in de auto via smartphone net zo comfortabel is als op een pc.”

Release van de Working App

Nu heeft innovaphone de Working App op de markt gebracht, die al vooraf door de innovaphone-community is getest. De feedback is verwerkt in het design van de uiteindelijke gebruikersinterface van deze slanke toepassing. De tweedelige app bestaat uit een gebruikersversie voor werknemers en een beheerdersversie voor HR-managers. Hiermee kunnen werktijden eenvoudig en tijdbesparend worden geregistreerd volgens de wettelijke eisen voor werk-, pauze- en rusttijden, en worden afwijkingen snel herkend.

Klanten van innovaphone die myApps al on-premise of in de cloud gebruiken, hoeven de Working App alleen nog vrij te geven voor de betreffende users. Nieuwe klanten kunnen het myApps-platform gratis installeren en vervolgens de Working App activeren. Er is alleen een licentie van de Working App per gebruiker nodig, tegen een huurprijs van drie euro per maand, of zestig euro bij aankoop van de licentie.

34
‘Wij bieden onze klanten een volledig businessplatform’
Dagmar Geer van innovaphone:
productiviteit’

“Vanaf het begin hadden we de visie van een open platform, dat creatieve ideeën genereert, vaak in verband met een specifiek probleem, en dat dient als motivatie voor onze partners en klanten om hun eigen ideeën te ontwikkelen”, bevestigt Dagmar. “De voortdurend groeiende innovaphonecommunity en het steeds toenemende aantal beschikbare apps in onze App Store, deels zelf ontwikkeld en deels door onze partners, laten zien dat onze visie van een vruchtbaar myApps-ecosysteem steeds meer tot leven komt.”

Volgens innovaphone moeten bedrijven zich er ook van bewust zijn dat een urenregistratie noodzakelijk is, in verband met de beslissing van het Europese Hof van Justitie over de registratie van werktijden.

Over innovaphone

innovaphone is een pionier op het gebied van IP. Het middelgrote high-tech bedrijf uit Sindelfingen (Zuidwest-Duitsland) heeft ongeveer 150 medewerkers in Duitsland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Scandinavië. Met het innovaphoneplatform is het een toonaangevende Europese aanbieder van werk- en communicatieoplossingen. Alle hardware- en softwareoplossingen worden door eigen ingenieurs en softwarespecialisten in Europa ontwikkeld en geproduceerd.

Voordelen van een digitale werktijdregistratie voor bedrijven:

• De app kan snel worden geïnstalleerd en geconfigureerd

• Gebruikers hoeven niet handmatig worden toegevoegd, omdat de app is geïntegreerd in het telefoonsysteem

• Het bespaart veel tijd, omdat gewerkte uren eenvoudig in de app kunnen worden ingevoerd

• Werktijden worden veilig gedocumenteerd

Welke voordelen levert de app gebruikers op?

• Online urenregistratie werkt overal en altijd: een registratie van werktijden is ook buiten het kantoor mogelijk, bijvoorbeeld via smartphone of tablet

• De app-interface is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Werktijden kunnen eenvoudig, snel en intuïtief worden geregistreerd

• De werktijdregistratie is geïntegreerd in de vertrouwde werkomgeving van innovaphone – je hoeft niet heen en weer te schakelen tussen programma’s

innovaphone is steeds op zoek naar nieuwe partners. Meer informatie? Zoek dan contact met t.belloff@innovaphone.com (Tobias Belloff, Head of Sales Benelux & VS), of neem contact op met jgarciaamparo@innovaphone.com (Jasmin García Amparo, Inside Sales Benelux).

35 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023

CRAZY

TELEFOONSYSTEEM

BESTANDSDELING

BESTAND BACKUP

CONFERENTIE

BRUG CONTACT CENTER

BELKOSTEN

SOFTWARE

OVEREENKOMSTEN

MOBIELE COMMUNICATIE

ONSITE TRAINING

HARDWARE UPGRADES

DATA OPSLAG CHAT

VIDEO VERGADEREN

ANTI VIRUS

SOFTWARE UPGRADES

GESPREKSOPNAME

TECHNISCHE ONDERSTEU-

SIMPLE!

ÉÉN COMPLEET COMMUNICATIEPLATFORM - ÉÉN LAAG MAANDELIJKS TARIEF

TELEFONIE - VIDEOVERGADEREN - CHAT - FILE MANAGEMENT

MS TEAMS INTEGRATIE - CONTACT CENTER

UNIVERGE BLUE®

BENIEUWD? WWW.UNIVERGEBLUE.NL

Verslag Xtraaz-reis 2023

zonnig weekend met partners van SDC

Hvar is een prachtig eiland voor de kust van Kroatië, bekend om zijn prachtige stranden, heldere turquoise wateren en overvloedige zonneschijn. Populair bij strandliefhebbers en zonaanbidders, en dit jaar bestemming van de Xtraaz-reis.

We vertrokken vrijdag 16 juni met 31 personen naar Hvar. Onder de aanwezigen waren Frank Damen van TP-Link, Simon Scholten van Gigaset, SDC-partners en SDCmedewerkers.

We landden in Split, en vertrokken vanaf daar met drie speedboten naar Hvar. We werden ontvangen met een cocktail, en genoten aansluitend van een heerlijk diner. De partners konden daarna in de late uurtjes de stad verkennen.

SDC-partners die tussen november en maart producten, trainingen en diensten van Gigaset, TPLink Omada, Grandstream, Yealink of MikroTik bij SDC inkochten én zich hadden aangemeld voor Xtraaz, spaarden mee voor de incentivereis. Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsoren Gigaset en TP-Link, en sponsoren Grandstream, Yealink, MikroTik en SDC.

Zaterdag verkenden we met acht Volkswagen Cabrio’s het eiland, met lunch in een restaurant in het laagland van Stari Grad, een vruchtbare vlakte op de Werelderfgoedlijst. Zondag sloten we af met een speedboot-trip tussen de eilanden Hvar en Brac. Vanaf Brac terug naar Split, en na onvermijdelijke vertraging landden we ’s nachts veilig op Schiphol!

Weer een heel mooi en bijzonder Xtraaz-weekend met de partners van SDC, met na afloop ook veel mooie reacties. Op naar Xtraaz 2024!

37 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
Door: Redactie
bij ons in de it
38 Tijdens de ITchannelPRO UCaaS Summit (zie elders in deze uitgave) is een paar keer de nieuwe aanbesteding van GT Connect genoemd. Reden genoeg voor de redactie om nog eens in dit dossier te duiken.
Rashid Niamat De redactie duikt in het dossier
in de maak –
status?
Door:
GT Connect 2
wat is de

De eerste versie van GT Connect is met juridische strijd tot stilstand gekomen en dat zal gevolgen hebben voor de nieuwe versie. De vraag is of genoeg marktpartijen bereid zijn aan het aanbestedingsproces deel te nemen. Wat voor potentiële aanbieders geldt, speelt evenzo voor de gemeenten. Hoeveel van de 340 gemeenten in Nederland doen nog mee aan deze gezamenlijke inkoop? Tenslotte zijn er vragen die tot nu toe niemand hardop durft te stellen.

GT Connect 1

Eind 2020 bracht ITchannelPRO als eerste het bericht dat VNG de stekker uit het GT Connect-project had getrokken. Daarmee kwam een einde aan traject dat nooit soepel heeft gelopen. Idee was via een gezamenlijke inkoop de telefonie en UC-diensten van gemeenten onder te brengen bij een kundige partij. Door vraagbundeling waren de vragende partijen in staat een betere prijs en service te bedingen. Dit had ook voordelen voor de aanbieder.

Het speelveld is sinds 2018 enorm veranderd. Kriskras door de samenleving zijn de kennis en het gebruik van UC enorm toegenomen. Dat betekent in theorie ook dat gemeenten, via VNG, veel beter een uitvraag kunnen doen. De techniek heeft zich veel verder ontwikkeld en MS Teams is quasi een van de standaarden geworden.

In GT Connect 2 wordt, en dat zal dan niet verbazen, gestuurd op het bieden van telefonie en UC-diensten gebaseerd op MS Teams door gemeenten die dat al gebruiken.

Minder animo

Alleen gemeenten die Teams al gebruiken, zullen meedoen. Dit betekent minder deelnemers dan in 2018 en een raamcontract met een lagere waarde. Dit zal, zo zeggen insiders, leiden tot veel minder animo.

Het is echter niet alleen hierdoor dat er minder belangstelling is. De inlichtingenrondes, waarbij het projectteam van VNG de vragen van de marktpartijen over de gestelde eisen beantwoordde, maken duidelijk dat partijen zich maximaal willen indekken. De antwoorden van VNG zullen de spoeling nog dunner maken. Maar dat is niet alles.

Dat idee bleek al snel te rooskleurig. Daarbij moet de lezer weten dat dit is gaan spelen in 2018 en 2019. Atos won de aanbesteding. Het bedrijf probeerde met te weinig kundige medewerkers techniek, die deels nog in de kinderschoenen stond, te implementeren bij tientallen gemeenten. Die beoogde klanten waren weliswaar als één partij opgetreden, maar de eisen per gemeente liepen behoorlijk uiteen. Allesbehalve standaardisatie dus, en het aantal succesvolle implementaties was minimaal.

Rechtszaken

VNG trok in 2020 de stekker uit het project. Daarna volgde er een rechtszaak, bij dit soort aanbestedingen onvermijdelijk. De inzet voor Atos was het voortzetten van de raamovereenkomst, die een omzet van enige miljoenen euro’s vertegenwoordigde. VNG wilde dat niet. Bijkomend wilde Atos dat de rechter VNG verbood een nieuwe GT Connectaanbesteding te starten. Atos verloor het kort geding, het hoger beroep en eind 2022 ook nog de bodemprocedure.

GT Connect 2

Na de drie rechtszaken was het een kwestie van tijd eer VNG weer met een nieuwe GT Connect-aanbesteding zou komen. Er zijn nog steeds gemeenten die de voordelen van vraagbundeling inzien en toe zijn aan een nieuw contract voor afname van telefonie en UC-diensten.

Black box

De diensten die worden gevraagd, zijn gebaseerd op een platform. Over dat platform hebben aanbieders en gebruikers nul komma nul zeggenschap. Iedereen die iets weet van SLA’s met hyperscalers voelt de al bui hangen. Hoe kun je diensten bouwen, onderhouden en continueren waar hoge eisen aan worden gesteld, als het fundament een grote black box is?

Het voorsorteren op dit platform roept ook andere vragen op. Inmiddels is bekend dat bij de Europese Commissie een onderzoek loopt naar de marktdominantie van Microsoftclouddiensten waarbij Teams expliciet staat genoemd.

Tot zover bekend is het niet eerder voorgekomen dat bij een aanbesteding uitsluitend een product is toegestaan dat onderwerp van een dergelijk onderzoek is. Nemen partijen hierdoor geen risico? De stap van Brussel komt daarbij niet uit de lucht vallen. Is het daarom niet nog eigenaardiger dat in de uitvraag elke verwijzing hiernaar ontbreekt?

Oktober 2023

VNG streeft ernaar 24 oktober 2023 bekend te maken wie met GT Connect 2 aan de slag mag. ITchannelPRO zal de ontwikkelingen blijven volgen.

39 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
‘Er zijn nog steeds gemeenten die de voordelen van vraagbundeling inzien’

Circulaire IT in beeld

De redactie van ITchannelPRO volgt de trends in Circulaire IT op de voet. In deze editie de laatste ontwikkelingen op het gebied van Circulaire IT en duurzame smartphones. Kijk ook op ons platform met informatie en nieuws over duurzaamheid en Circulaire IT.

www.circulaire-it.nl

Meer op de volgende pagina’s

Doe ook mee! Stuur je nieuws en persberichten over Circulaire IT naar redactie@circulaire-it.nl

Dossier

Circular IT Group over European Sustainability Reporting Standards:

Hoe schrijf je een duurzaamheidsrapport?

Grote bedrijven binnen de EU moeten als gevolg van de European Sustainability Reporting Standards vanaf 2025 verplicht rapporteren over hun non-financiële activiteiten. Maar hoe schrijf je een rapport over immateriële zaken zoals mensenrechten, duurzaamheid, gezondheid en veiligheid binnen én buiten de organisatie?

42 circulaire it
Door: Michiel van Blommestein

Het rapporteren van de factoren Environmental, Social en Governance (ESG) raakt steeds meer in zwang. Maar ondanks dat duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen steeds belangrijker worden gevonden, heeft het altijd iets vrijblijvends gehad.

Daar komt dus een eind aan met de publicatie van de European Sustainability Reporting Standards. Vanaf 2025 moeten bedrijven die aan bepaalde criteria voldoen, een deel van de non-financial data rapporteren volgens de komende Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) over het jaar 2024. Dat wordt verplicht voor organisaties die aan twee van de drie volgende criteria voldoen: meer dan 250 werknemers, een omzet van meer dan 40 miljoen euro en/of 20 miljoen euro aan activa. Wel zijn er op 31 juli door de EU nog wat uitzonderingen bijgekomen. Zo kunnen bedrijven met minder dan 750 werknemers iets later aan de slag met bepaalde eisen, en er is wat flexibiliteit ingebracht.

Werkvelden

Toch ontkom je er uiteindelijk niet aan. In totaal bestaat het pakket uit twaalf werkvelden met standaarden voor rapportage, waaronder vervuiling, biodiversiteit, circulaire economie en mensenrechten in de hele bedrijfsketen. ESG-rapporten - die rond dezelfde tijd uitkomen als het financiële rapport - worden verplicht en moeten uiteindelijk ook worden geaudit.

gevolg van de CSRD is dat bedrijven die hun zaken niet op orde hebben, moeilijker de samenwerking op kunnen zoeken met anderen. Ook zal het lastiger zijn talent te vinden dat voor je wil werken, want MVO en ESG zijn voor werknemers een steeds belangrijker factor geworden.”

Data verzamelen

Het begin voor dergelijke rapporten zit in het verzamelen van de data en het definiëren van de Key Performance Indicators (KPI’s). “Veel bedrijven nemen de Social Development Goals van de Verenigde Naties mee in hun impact-reporting”, legt Wieger uit. “Al deze informatie neem je dan mee in het sjabloon van het Global Reporting Initiative. Je kunt bedrijven inschakelen voor het weergeven van de data volgens de GRI of de regels van de CSRD.”

Wanneer de gegevens zijn verzameld, dan moet op basis daarvan beleid worden opgesteld. “Veel daarvan is gewoon wettelijk verplicht”, zegt Wieger. “Denk aan hoe je met klokkenluiders moet omgaan, of met de mensenrechten. Daar moet je in het rapport KPI’s tegenoverstellen. Hoe werkt de klachtenprocedure? Hoe zijn gezondheid en veiligheid geregeld? Hoe zit het met de man-vrouwquota binnen de organisatie? Hoe lang melden mensen zich ziek? Het zijn allemaal niet-financiële zaken waaraan je kunt zien of het goed gaat met het bedrijf.”

Duurzaamheid speelt hierin natuurlijk een grote rol. “Bij mijn vorige werkgever hadden we bijvoorbeeld KPI’s over het efficiënter en milieuvriendelijker maken van onze producten, zoals het gebruik van recycled plastic met een 91 procent kleinere carbon footprint. Bij Circular IT Group kijken we onder meer naar wat we kunnen doen aan levensduurverlenging en device-as-a-service. De meeste besparing kun je immers halen door een product níét te laten maken, maar door een product in gebruik langer in te zetten.”

Wie de rapportage niet goedgekeurd krijgt, kan het boekjaar niet afsluiten. “Het is natuurlijk een slecht teken als een rapport niet kan worden goedgekeurd”, zegt Wieger Deknatel. Hij is hoofd van ESG-beleid bij de Circular IT Group en heeft in zijn carrière veel ervaring opgedaan met het opstellen van dergelijke rapporten. Volgens hem gaat het dan ook veel verder dan de reputatie van een bedrijf. Organisaties krijgen problemen met hun stakeholders. “Het

Vorm is belangrijk

Het is natuurlijk mogelijk om het allemaal zo droog en kaal mogelijk te houden. Maar, zo waarschuwt Wieger, dat is riskant. Niet alleen de interne professionals lezen het rapport, maar ook (potentiële) klanten, toeleveranciers, partners en werknemers. “Ik zou het dus interessant maken”, adviseert hij. “De tone of voice moet kloppen, en ondersteunend beeld is een pre.” Persoonlijk is Wieger ook

43 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
‘In 2025 moeten grote bedrijven verplicht rapporteren over hun ESGactiviteiten in 2024’

gecharmeerd van persoonlijke verhalen in een rapport.

“Als je de directeur aan het woord laat, dan voegt dat extra geloofwaardigheid en verantwoording toe”, zegt hij. “Het maakt de genoemde doelstellingen harder. Zulke eerlijkheid wordt gewaardeerd.”

Wat niet wordt gewaardeerd is ongefundeerde borstklopperij. “Zo’n 80 procent van de rapportage is de data, KPI’s en doelen”, zegt Wieger. “Je moet het vervolgens leesbaar opschrijven. Maar het moet wel allemaal verifieerbaar zijn. Anders krijg je greenwashing.”

Er bestaat ook een sterke neiging om weg te laten wat minder goed gaat. “Maar je kunt het ook zo zeggen: ‘Sommige dingen binnen zijn niet sustainable, daar moet

iets aan gebeuren anders heeft dat een negatieve impact op het klimaat.’ Dat moet je durven benoemen.” Hij raadt dan ook aan om een materialiteits-matrix mee te nemen in het rapport: een soort enquête onder medewerkers en stakeholders, zoals klanten, toeleveranciers, consumenten en investeerders, over wat zij belangrijk vinden.

Veel bedrijven weten nog niet goed hoe ze de CSRD moeten aanpakken. “Dat merk je ook aan de reclame die auditors nu hierover maken”, zegt Wieger. “Maar het is nog steeds iets nieuws, en het zal vooral een kwestie van wennen worden. Het komende jaar zal dan ook cruciaal zijn voor bedrijven om zich voor te bereiden op de verplichte CSRD-rapportages.”

Voor meer informatie over de CSRD-rapportages en hoe daarmee om te gaan, zoek je contact met Wieger Deknatel via wieger.deknatel@circularitgroup.com.

44 circulaire it

Dstny UCaaS today and tomorrow.

Over Dstny UCaaS

Het unified communications platform dat al jouw communicatiekanalen overzichtelijk samenbrengt op ieder apparaat. Meer dan 3 miljoen actieve gebruikers in Europa vertrouwen dagelijks op onze technologie om beter bereikbaar te zijn, effectiever samen te werken en eenvoudiger informatie te delen.

Kom vrijblijvend in contact

088 204 23 00

• Mobile First

• Platform op basis van eenvoud en betrouwbaarheid

• Integraties met o.a. CRM- en ERP systemen & MS Teams

• Alle communicatiekanalen overzichtelijk op ieder apparaat

• Analytische inzage in communicatiestromen

• Eigen technologie met in-house ontwikkeling, beheer en ondersteuning

Als reseller wil je jouw klanten een communicatieoplossing bieden die indruk maakt. Dstny UCaaS is precies wat je nodig hebt. Met onze "Simplicity obsessed" benadering maken we het eenvoudig voor zowel jou als je klanten om onze oplossing in te stellen en te gebruiken. Met de uniforme stijl van het platform creëren we een ervaring, die voor zowel klanten als beheerders herkenbaar is. Ons platform evolueert snel, waardoor jij en je klanten altijd profiteren van de nieuwste functies en mogelijkheden. En omdat we "Mobile First" zijn, kunnen jouw klanten altijd en overal communiceren, waar ze ook zijn. Ontdek meer over Dstny UCaaS en hoe het jou als partner kan helpen groeien. Bezoek onze www.dstny-ucaas.nl en laat je verrassen. www.dstny-ucaas.nl

Ontdek
"Dstny White Label Services maakt het makkelijk voor jou"

IThardware cruciaal voor duurzame toekomst’

De IT-sector is één van de grootverbruikers van waardevolle en schaarse grondstoffen, energie en kapitaal. Steeds meer bedrijven gaan daarom op zoek naar manieren om hun IT duurzamer te maken. Gespecialiseerde bedrijven zoals het Zwitserse (en van oorsprong Nederlandse) Renewtech kunnen daar een belangrijke rol bij spelen.

Binnen de wereld van IT-infrastructuur worden talloze routers, switches, servers, fiber optics, access points en storage-systemen ingezet. Er is in deze markt een groot verschil tussen de technische levensduur en de economische levensduur van een product. Fabrikanten van netwerkapparatuur leveren bijvoorbeeld producten die qua techniek vijftien jaar te gebruiken zouden kunnen zijn, maar na vijf jaar al ‘end of support’ worden verklaard. Dat laatste is voor IT-beheerders vaak aanleiding om hardware te vervangen door nieuwe apparatuur, om de continuïteit van de infrastructuur te borgen. Dit gaat echter ten koste van het behoud van kostbare en schaarse grondstoffen. “Dat is nou precies het moment waarop bedrijven zoals Renewtech de helpende hand bieden”, zegt Sales Director Daniël Kwakkel van Renewtech.

ITchannelPRO sprak met Daniël over de mogelijkheden die deze circulaire IT-serviceprovider voor IT-eindgebruikers achter de hand heeft. “We zijn in 2019 opgericht als een circulaire IT-dienstverlener, en bieden diensten zoals Third Party Maintenance (TPM), ITAD, Hardware Refurbishment, Resale, Repair, Data Shredding en Cable & Fiber Optic Solutions, onder het label Speeddy. Door onder andere Third Party Maintenance, onder het label RenewCare, worden IT-beheerders geholpen met hun ‘end of support’probleem. Renewtech verschaft onderhoudscontracten op IT-netwerkapparatuur, waardoor hardware nog een aantal jaar veilig kan worden gebruikt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de levensduur van deze apparatuur wordt verlengd.

Hoe het begon

Renewtech is in 2019 door Roger van Norden in Nederland opgericht, en het hoofdkantoor is tegenwoordig gevestigd in Zwitserland. De onderneming heeft verkoopvestigingen in Zwitserland, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, waardoor de markt meertalig kan worden bediend: met recht een internationaal concept. Het bedrijf richt zich op zakelijke eindgebruikers, met name in de mid-market en

46 circulaire it
Door: Hans Steeman
‘Hergebruik
‘De IT-sector is grootverbruiker van schaarse grondstoffen, energie en kapitaal’

corporate sector. We slaan graag een brug van de circulaire economie naar een maximaal financieel en duurzaam resultaat én daarmee een geoptimaliseerde TCO.

Renewtech is onder andere gespecialiseerd in Third Party Maintenance voor netwerk, storage en servers. Via ITAD en Repair zorgt men voor het verantwoord en gecertificeerd ontmantelen, repareren en eventueel refurbishen van oude hardware.

daarvoor gecertificeerde software, volledig ontdaan van alle gebruikersdata.

Herbruikbare onderdelen worden gerecycled en weer ingezet waar dat mogelijk is. Daarmee kan ook een breed aanbod aan refurbished systemen op de markt worden aangeboden: een tweede leven voor producten die nog jaren hun diensten kunnen bewijzen.

Omdat Renewtech de volledige maintenance van infrastructuur kan aanbieden, ontzorgt het de gebruiker gedurende de hele levenscyclus, waarbij alle reparaties worden uitgevoerd met de originele onderdelen van de fabrikant. Aan het absolute einde van de levenscyclus wordt de oude apparatuur desgewenst ingenomen, en volgens ISOgecertificeerde ITAD-processen (IT Asset Disposition) met

Daniël: “Klanten kunnen bij Renewtech aankloppen voor de support op producten van onder andere Dell, HPE, Cisco, IBM en Juniper. Belangrijk om te weten is dat Renewtech ISO-gecertificeerd is voor kwaliteitsmanagement (ISO 9001), milieubeheer (ISO 14001) en informatiebeveiliging (ISO 27001). Daarmee is het een bewezen solide partner die zijn rol als circulaire IT-serviceprovider meer dan waarmaakt.”

Heb je naar aanleiding van dit artikel interesse in Renewtech, dan kun je contact opnemen met Daniël Kwakkel via daniel@renewtech.com of bel hem op 0683 162 865.

47 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
‘Renewtech maakt zijn rol als full service, circulaire ITserviceprovider meer dan waar’

Duurzaamheid en netwerkinnovatie

48 circulaire it
Richard Jonker van NETGEAR

Duurzaamheid is veel meer dan het afvinken van acties en het gedachteloos volgen van governance. Richard Jonker, Vice President Commercial Business Development bij netwerkleverancier NETGEAR, vertelt hoe zijn bedrijf zich onderscheidt en inzet op de praktische inzet van kennis en techniek.

Greenwashing, waarbij bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn, blijft een zorgwekkend fenomeen. Hoewel steeds meer IT-bedrijven met duurzaamheid bezig zijn, ziet Richard dat het vaker om de vorm gaat dan om daadwerkelijke actie. “Ik hoor vaak hetzelfde: methodieken, acties uit een reflex, dingen die van bovenaf zijn opgelegd via wetgeving”, begint Richard. “Maar voor ons is het meer een kwestie van hoe partners de techniek opzetten bij hun individuele klanten.”

Dat is volgens hem het onderscheid tussen bedrijven die aan greenwashing doen, en bedrijven die daadwerkelijk duurzaam beleid voeren. “Er is een noodzaak voor concrete actie in plaats van oppervlakkigheden”, zegt Richard. “We moeten als branche cradle-to-cradle omarmen.” Hergebruik van apparatuur, eventueel ook in andere markten, moet bespreekbaar worden.

Duurzame netwerken?

Het zijn geen teksten die je zou verwachten vanuit een leverancier van netwerkapparatuur die zich richt op het mkb. Vooral omdat de netwerkmarkt niet bepaald als eerste opkomt bij discussies over groene ICT. Maar Richard wijst erop dat NETGEAR op dit punt veel meer is dan een leverancier. Ze doen meer dan het controleren van hun productielocaties in China, en of deze in lijn zijn met hun ESG-doelen - iets waar ze overigens verder in gaan dan wat wettelijk wordt geëist.

Hij merkt op dat een aanzienlijk deel van de investeringen op het gebied van duurzaamheid is gericht op audiovisuele oplossingen voor vergaderruimtes. Dat zijn vaak energieintensieve apparaten die continu zijn ingeschakeld, terwijl dat helemaal niet nodig is. “Het is niet meer voldoende om alleen maar netwerkverbindingen te leggen”, zegt Richard. “Door bijvoorbeeld vergaderruimtes te voorzien van Power over Ethernet, kun je tientallen apparaten via het netwerk voeden, en ook weer uitzetten wanneer er geen stroom nodig is.” Dit vergroot volgens Richard de relevantie van NETGEAR in de duurzaamheidsdiscussie.

Trainingen

“We zetten sterk in op bewustwording bij de partners en resellers”, noemt Richard. “Wij begeleiden hen bij het opzetten

van veilige en duurzame infrastructuur. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bepalen wat de optimale locaties zijn voor de apparaten, zodat ze het minste stroom verbruiken, en ook dat er alleen wordt ingekocht wat nodig is.” Proportionaliteit bij de selectie van technologie speelt hier ook een rol. “Is de allerbeste - en meest energieverslindende - camera echt nodig in iedere vergaderruimte”, vraagt Richard zich retorisch af. “Soms is ‘minder’ voldoende, vooral als de kosten in verhouding moeten blijven. Je kúnt een luxeauto kopen om boodschappen te doen, maar het is niet de beste keus.” Die bewustwording geldt ook voor gebruiksscenario’s. “Hoe vaak hoor ik van een school waar de wifi 24/7 aan staat, terwijl dat bijvoorbeeld in het weekend helemaal niet nodig is? Dat zijn details waar je over na moet gaan denken.”

Het zijn dingen waar de markt serieus naar moet kijken, ook omdat de wetgeving de markt anders langzaam maar zeker gaat inhalen. “Als de branche niet uit eigen beweging actie onderneemt, zal de overheid dat doen”, zegt Richard.

“NETGEAR zet zich daarom in om samen met anderen op te trekken, en de duurzaamheidstransitie gezamenlijk vorm te geven.”

Netwerkomgevingen vormen een bedrijfskritisch ICTonderdeel bij vrijwel iedere organisatie. Dat is niet iets waarop wordt bespaard. Bij investeringen in het netwerk moet er worden gekeken naar de rol van netwerkleveranciers, hun partners én hun klanten in het duurzaamheidsvraagstuk. “Voor NETGEAR is het een belangrijk criterium dat bedrijven bereid zijn buiten hun comfortzone te treden, en op zoek zijn naar structurele verbeteringen in hun eigen werkwijze én in die van hun klanten.”

Neem voor meer informatie contact op met NETGEAR via nl.sales@netgear.com, stuur Richard Jonker op LinkedIn een bericht of ga naar netgear.com/nl/.

49 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
‘AV-oplossingen zijn continu ingeschakeld en verbruiken veel stroom, dit kan anders’

Voorzitter Tony Sciarrotta van de RLA:

‘Bevorder duurzame teruggave en hergebruik’

De Reverse Logistics Association (RLA) werkt sinds de oprichting in 2002 aan het terugdringen van retourzendingen van apparaten. Tony Sciarrotta, sinds 2016 de voorzitter van de wereldwijd actieve organisatie, deelt zijn ervaringen en vertelt hoe fabrikanten de levenscycli van hun apparatuur kunnen verbeteren, zodat ze minder kosten maken.

50 circulaire it
Door: Michiel van Blommestein

De RLA begon als een onderzoeksorganisatie, maar al snel verschoof de focus naar retailers, fabrikanten en derde partijen die oplossingen bieden voor terugnames en recycling. Tony is al geruime tijd betrokken, en werkte daarvoor jarenlang bij Philips. “Ik merkte dat heel veel apparaten die we retour kregen helemaal geen defecten vertoonden”, zegt hij. Dat zorgt voor onnodige kosten, en vooral voor onnodige e-waste en verspilling. Daarom is het volgens Tony belangrijk te beginnen bij de bron. Producten moeten gebruiksvriendelijk zijn, en verpakkingen efficiënt. “Als consumenten begrijpen hoe ze producten optimaal kunnen gebruiken, dan verminder je het aantal retourzendingen.”

Tony merkt dat er een duidelijk verschil is met hoe in beide internationale markten wordt omgegaan met retours. “In de VS gaat het vrijwel allemaal via de retailer”, legt hij uit. “Zij onderhandelen vaak over vergoedingen in plaats van retourzendingen met fabrikanten. Maar dit heeft risico’s. Ja, voor CIO’s kan dat interessant klinken. Maar eigenlijk verschuif je daarmee de ESG-verantwoordelijkheid van fabrikant en reseller naar de retailer. Consumenten hebben ook veel meer de neiging hun apparaten naar de winkel te retourneren in plaats van naar de fabrikant.”

Stappen

Dat de behoefte aan optimalisatie van de levensduurketen groeit, is duidelijk. Toen Tony zich aansloot bij de RLA, waren er nog geen organisaties die zich specifiek bezighielden met dit onderwerp. Producten werden meestal domweg weggegooid of ruw verwerkt. “We gingen op zoek naar best practices en oplossingen”, zegt hij. “Vooral als het gaat om ITAD, ook omdat gegevensbescherming zo belangrijk is.”

Mentaliteit

Dat is allemaal begonnen met een mentaliteitsverandering.

“Toen ik bij Philips zat, merkte ik dat leveranciers per productgroep vaak puur kiezen voor de goedkoopste dienstverleners voor hun terugname”, zegt hij. “Daardoor werken ze samen met heel veel verschillende dienstverleners.” Door retourzendingen rechtstreeks van winkels naar aangewezen faciliteiten te verplaatsen, kunnen kosten worden bespaard en het verwerkingsproces efficiënter worden gemaakt. “Door dat aantal terug te brengen en te kiezen voor end-to-end partnerships, konden we het aantal terugnames terugdringen, de verwerking veel efficiënter maken en veel meer apparaten herwinnen voor de markt.”

Dat het onderwerp steeds meer is gaan leven, blijkt ook wel uit de groei van de RLA. Bij de oprichting waren er vijf grote bedrijven actief betrokken. Inmiddels heeft de RLA meer dan driehonderd leden, waarvan honderd in Europa. In de tussentijd is de belangrijkste verandering de opkomst van e-commerce en de ’14-dagenregel’, die de drempel voor het retourneren van goed functionerende apparaten hebben verlaagd. Het doel van de RLA is om vooral in Europa te groeien, en dat valt onder de verantwoordelijkheid van Business Development Manager Bianca Knerr.

Tony ziet dat er in Europa veel nadrukkelijker naar de fabrikant wordt gekeken. “Het is geografisch ook kleiner, dus je hebt meer dichtheid. Maar als er bijvoorbeeld negatieve berichtgeving verschijnt over een bepaalde fabrikant, dan wordt die er ook op aangesproken. In de VS wordt de wetgeving niet aangescherpt en blijven retailers in zulke gevallen buiten schot.”

Er worden dus stappen gezet, maar we zijn er volgens Tony nog lang niet. Goed nieuws is bijvoorbeeld dat gebruikte smartphones nu beter verkopen dan nieuwe. De keerzijde is echter dat producten ook sneller verouderd raken, door technologische ontwikkeling. Tony kijkt als voorbeeld vooral naar de auto-industrie. “Daar zijn onderdelen voor bepaalde modellen tientallen jaren beschikbaar. Die kant moeten we ook op met de ICT.”

Het is volgens Tony zowel een vloek als een zegen om wereldwijd de enige vereniging van zijn soort te zijn. “Je hebt te maken met verschillende snelheden. In Europa gaat het bijvoorbeeld heel snel, met bijvoorbeeld de Franse repareerbaarheidsindex. Uiteindelijk hopen we via kennisdeling van waarde te kunnen zijn voor de gehele branche, waar dan ook.”

51 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023 Meer weten? Stuur een mail naar tony@rla.org of bianca@rla.org, of bezoek de RLA website.
‘Het is belangrijk om te beginnen bij de bron’
‘De behoefte aan optimalisatie van de levensduurketen groeit’

‘Voorkom dat NIS2 een gamechanger is’

De Europese Richtlijn NIS2 voor informatiebeveiliging is één van de belangrijke onderwerpen in het kanaal. In de ogen van senior consultants Frans Dondorp en Marcel de Haan van Tesorion moeten bedrijven voorkomen dat het een gamechanger is voor bedrijven en ITdienstverleners. In een goed gesprek leggen ze uit waarom.

Door: Rashid Niamat

Frans ziet de nieuwe richtlijn Network and Information Security, ook wel NIS2, als een herhaling van de AVG. Bij NIS2 gaat het om Informatiebeveiliging (IB) en bij de AVG om privacy. “Voor zowel IB als privacy hebben we al heel lang regels, maar die werden amper nageleefd. De AVG heeft de mogelijkheid sancties op te leggen en dat heeft impact. NIS2 doet dat ook. NIS2 zou daarbij geen gamechanger moeten zijn, je had de maatregelen immers al moeten nemen.”

De realiteit is echter dat veel bedrijven tot nu toe structureel te weinig aandacht besteden aan IB. Frans: “Als de sancties van NIS2 de motivatie zijn voor directies om IB nu pas een

vaste plek op de agenda te geven, dan is het tijd om zich zorgen te maken.”

Daarmee heeft hij een belangrijk punt van NIS2 benoemd. Net als bij de AVG zijn directies en bestuurders voor de IB verantwoordelijk. Het grote verschil tussen AVG en NIS2 is echter dat de scope van IB veel breder is. Ter vergelijk: AVG gaat over de vertrouwelijkheid van persoonsgegevens, IB gaat over de kwaliteit van ALLE bedrijfsgegevens. Daarmee is NIS2 echt van een andere orde dan AVG.

Sneeuwbaleffect

De hoop dat IT-dienstverleners buiten schot blijven, is onterecht. Marcel legt dat uit. “In Nederland gaan ongeveer 10.000 bedrijven en organisaties direct met NIS2 te maken krijgen. Zij zullen procedures moeten naleven en op termijn volgt er ook een audit. Dat aantal lijkt op het eerste gezicht wellicht mee te vallen, maar is al zo’n 25 keer meer dan de

52
‘Informatiebeveiliging gaat over de kwaliteit van ALLE bedrijfsgegevens’
Een goed gesprek met: Tesorion

bedrijven die onder de eerste NIS-versie vielen. En dan houd je nog geen rekening met het sneeuwbaleffect van organisaties die indirect met NIS2 te maken krijgen.”

prioriteit? Dat is een afweging van het bedrijfsrisico. Vergelijk het met een fietsslot. Neem je genoegen met een slot van een paar euro voor je dure racefiets of wil je juist een slot van 300 euro voor je studentenfiets van een paar tientjes? Daar maak je ook een afweging.”

Daarmee bedoelt hij iets dat nu al bijvoorbeeld speelt bij ISO-certificeringen. Als dat van een leverancier wordt geëist dan zal die voorwaarde vroeg of laat ook door die leverancier aan zijn eigen toeleveranciers worden gesteld. “Dus ook als kleinere aanbieder ga je met NIS2 te maken krijgen.”

Tools

Toen de AVG om de hoek kwam kijken is die aangegrepen om meer hard- en software te verkopen. Zal zoiets nu weer gebeuren? Frans verwacht van wel. “Het is echter pertinent onjuist te denken dat je door een Excel-sheet of slim kastje NIS2 compliant kunt worden. Het zijn in het beste geval tools die directies en bestuurders helpen de volgende vragen te beantwoorden: wat beveilig je, waarom en met welke

Marcel vult Frans aan: “Uitbesteden aan de IT-dienstverlener is evenmin een oplossing. Sterker nog, dat kan je niet verleggen. Bestuurders en directies zijn er volledig verantwoordelijk voor dat de IB op orde is. Dat doen ze uiteraard niet alleen. Focus op IB betekent dat inkoop andere eisen moet stellen, IT-beheer naar andere dingen moet kijken en dat de medewerkers-awareness op peil is. De enige manier waarop je dat voor elkaar krijgt, is door processen te veranderen en als organisatie meer met elkaar samen te werken. Dat betekent ook dat je als organisatie in staat moet zijn om continu risico’s af te wegen en keuzes te maken. Daar zit volgens ons dan ook de impliciete uitdaging van NIS2.”

Rol IT-dienstverlener

Als NIS2 zo zeer een bedrijfsinterne aangelegenheid is, wat is dan de rol voor de externe IT-dienstverlener? Verandert er daar wat? Marcel: “Van leveranciers zal door die ketenwerking andere aantoonbare kwaliteit worden verwacht. Of iedereen aan die eisen kan voldoen zal per geval verschillen.”

53 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
‘Ongeveer 10.000 organisaties gaan direct met NIS2 te maken krijgen’

Frans neemt spreekwoordelijk het neefje van de directeur van een zorginstelling als voorbeeld. “Als dat neefje tot nu toe de digitale omgeving voor de medicijnverstrekking verzorgt, dan moet de directeur zich nu echt gaan afvragen welke risico’s daaraan verbonden zijn. Grote kans dat de conclusie luidt dat daarvoor een andere partij moet worden gevonden. De website voor de bezoekerstijden en de excursies voor de bewoners kunnen wel bij het neefje blijven, omdat daar amper waardevolle data bij betrokken is of risico’s aan verbonden zijn.”

Tesorion organiseert regelmatig bijeenkomsten over security. Deze online en live bijeenkomsten zijn toegankelijk voor relaties en geïnteresseerden. Zo is er recent nog een bijeenkomst geweest aan de Vinkeveense plassen over NIS2. Het nuttige werd gecombineerd met het aangename door af te sluiten met een gezellige BBQ. De Tesorion events worden bekend gemaakt op de website van het bedrijf en via de kalender van ITchannelPRO. Het eerstvolgende event is op 24 oktober, dan staat een virtuele Dark Web Tour op de agenda.

Directie-onderwerp

Het neefje zal dus omzet gaan verliezen. Maar er komt ook ruimte zich te specialiseren of er andere taken bij te nemen. De lezer van ITchannelPRO kan aan de hand van dat fictieve voorbeeld ook een inschatting maken van wat NIS2 voor hem betekent.

NIS2 is bedoeld voor de directies van organisaties die IT-diensten nodig hebben om te blijven draaien en bestaan, dat zijn dus (bijna?) alle organisaties. Frans: “NIS2 is geen intern IT-feestje, maar een onderwerp voor de directie. Dat die dienstverlener er iets van gaat merken mag duidelijk zijn. Maar laten we niet in de valkuil stappen hem taken toe te dichten waar de leverancier niet verantwoordelijk voor kan en mag zijn.”

Meer weten over Tesorion? Bel dan 033 4563 663 of stuur een e-mail naar marketing@tesorion.nl.

54
‘NIS2 is geen intern IT-feestje, maar een onderwerp voor de directie’

Fred

Fred Streefland is werkzaam als CEO van Secior. Hiervoor werkte hij onder meer bij Defensie, IBM, Accenture en vervulde verschillende CISO-functies.

Voetbal en basketbal zijn echt andere sporten!

Ondanks het feit dat zowel voetbal als basketbal met een bal worden gespeeld en het team met de meeste (doel)punten wint, zijn het toch echt andere sporten. Zo is het ook met IT-security en OT-security: het zijn echt verschillende expertises.

Helaas zie ik de laatste tijd steeds vaker IT-securitybedrijven verkondigen dat zij ook OT-security doen, terwijl dat echt iets anders is. Het vereist namelijk specialistische OT-kennis om een OT-omgeving inzichtelijk te maken, te begrijpen en uiteindelijk te kunnen beveiligen. OT staat voor ‘Operationele Techniek’, en dat zijn apparaten en systemen die jaren geleden met een ander doel (lees: jarenlange robuustheid) zijn ontworpen, en niet ‘secure-by-design’ zijn ontwikkeld. Ze communiceren via andere protocollen, en waren nooit bedoeld om met het internet te worden verbonden.

we als schoenmakers vooral bij onze leest blijven, en meer gaan samenwerken. De werelden van IT- en OT-security zijn namelijk al jaren geen losse eilandjes meer, maar steeds meer geconvergeerd.

Ook de cyberaanvallers maken geen onderscheid tussen IT- of OT-‘ingangen’. Zolang zij maar ongezien binnen kunnen komen bij een organisatie, en het liefst op een zo makkelijk mogelijke manier. Zichtbaarheid op de gehele aanvalsoppervlakte is essentieel, en een IT-securitybedrijf kan - met alle respect - deze vereiste zichtbaarheid binnen het OT-domein gewoonweg niet bieden. Andersom geldt hetzelfde: een OT-securitybedrijf heeft waarschijnlijk minder inzicht in het IT-domein. Maar samen kunnen deze securitybedrijven wel een complementair beeld genereren van de gehele aanvalsoppervlakte.

Het is goed dat er meer aandacht komt voor OT-security, omdat de kans op OT-cyberincidenten toeneemt. Maar laten

Hopelijk blijven ook voetballers en basketballers zich focussen op hun eigen sport, en worden zij hier steeds beter in, zodat het geweldige Olympische Spelen gaan worden.

column 55 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
Streefland
‘De werelden van IT- en OT-security zijn steeds meer geconvergeerd’

CEO Otto van Linden van CyberTwice:

‘Teams centrale hub in communicatie en security’

CyberTwice is een Nederlandse Independent Software Vendor (ISV) die applicaties voor ondernemingen en overheden ontwikkelt op basis van Azure. De oplossingen integreren onder andere toegangscontrole en bewakingsgegevens in Microsoft Teams, en worden samen met Teams-communicatie vastgelegd en geanalyseerd voor controle en handhaving. We spreken CEO Otto van Linden.

56
Door: Hans Steeman

Het team van CyberTwice heeft decennia ervaring in Compliance Recording, Communications en Surveillance. Otto van Linden is een inspirerende persoonlijkheid. We spreken hem in zijn rol als CEO van CyberTwice, maar ook van Robin Telecom Delevopment dat onder zijn hoede valt. Typisch iemand die snapt wat er omgaat in telecom, frontline workers en public safety.

De speerpunten van CyberTwice zijn Capture (capture audio en video in Microsoft Teams), Control (integreer de audio- en videostreams van IP-devices in Microsoft Teams), Communicatie (verbeter businessprocessen) en Comply (beveilig processen in ATTEST om de feiten vast te leggen conform regelgeving). Safe & Simple!

Nieuwe wetgeving, nieuwe kansen

De basis van CyberTwice is de in 2018 door de EU gelanceerde regulering Markets in Financial Instruments

Directive (MiFID II, artikel 16). Dit heeft volgens Otto gezorgd voor een gigantische toename in opgenomen en geanalyseerde audiogegevens bij banken en andere financiële instellingen, onder andere door het moeten vastleggen van mobiele gesprekken. CyberTwice heeft toen voor een grote Nederlandse telecom-serviceprovider een cloudgebaseerde Mobile Voice Recording-service ontwikkeld die geheel volgens de MiFID-policy werkt en die door deze operator als dienst wordt aangeboden aan de financiële markt.

“Onze focus qua applicatieontwikkeling is kort daarna veranderd”, zegt Otto. “We hadden kennisgemaakt met Microsoft Teams, en waren erg onder de indruk van het snel groeiende aantal gebruikers. Met de kennis die was opgedaan bij de ontwikkeling van de Private Cloud-gebaseerde Mobile Voice Recording-applicatie, zijn we ATTEST gaan ontwikkelen, een op Azure gebaseerde SaaS-toepassing voor Teams Collaboration Recording en ATTEST Replay, een native Teams-app voor surveillance”, legt Otto uit. “Tijdens deze ontwikkeling zagen we ook mogelijkheden voor samenwerkende applicaties, als aanvulling op de Teams meeting recording waardoor we een veel groter marktbereik hebben gekregen. Eind 2020 hebben we CyberGate gelanceerd, een SaaS-applicatie die IP-video voor toegangscontrole en beveiliging integreert met Microsoft Teams.”

Sleutel tot meer toepassingen

Otto: “Met de introductie van CyberGate hebben we een uniek concept gerealiseerd, waarmee tal van IP-devices kunnen worden geïntegreerd in de Microsoft Teams-omgeving. Het zorgt voor een migratie van separate oplossingen naar één universele Teamsbenadering, met als extra de vastlegging en analyse door ATTEST. Een securitycamera, een

deurontgrendeling, een video-intercom en andere IP-devices kunnen dankzij CyberGate in Teams worden aangenomen en aangesproken. Wij zijn merk-onafhankelijk en integreren inmiddels meer dan 50 verschillende camera’s, intercoms en omroepinstallaties. Steeds meer aanbieders van hardware sluiten zich bij ons platform aan.”

Azure Marketplace

De CyberTwice-applicaties worden hoofdzakelijk digitaal via de Microsoft Azure Marketplace verkocht en geleverd, om zo elke Microsoft 365-gebruiker te bereiken en op een eenvoudige en snelle manier van dienst te zijn. Dat verklaart ook direct waarom CyberGate zo’n snelle ontwikkeling doormaakt: er zijn klanten vanuit de hele wereld, zelfs tot in Australië en Japan. De licentie voor CyberGate wordt afgenomen naar rato van het aantal aangesloten devices, en is dus niet user-gebaseerd.

ATTEST is de Communications & Surveillance Recordingoplossing voor Microsoft Teams, die garandeert dat alle Teams-gesprekken en -meetings worden opgeslagen en voldoen aan de wet- en regelgeving. Wij noemen dat overigens Attestation. Niet alleen de Teams-gesprekken en -meetings maar ook de video- en voice-streams van bijvoorbeeld camera’s, bodycams en intercoms kunnen worden vastgelegd. “De ontwikkelingen rond Teams zijn stormachtig”, zegt Otto. “Zeker nu telefonie door Microsoft als speerpunt wordt gezien. Ik denk dat traditionele aanbieders deze snelle verandering van de markt met lede ogen aanzien.”

Klantvoordelen

“CyberGate faciliteert de migratie van ‘conventionele PABX-systemen’ naar Teams”, vertelt Otto van Linden van CyberTwice. “Met name kleinere bedrijven kunnen zelfs afzien van Video Management-toepassingen, omdat CyberGate dit samen met ATTEST in Teams biedt. De gebruikersvriendelijkheid neemt toe; geen aparte applicaties, maar alles gecentraliseerd in Microsoft Teams, en daardoor ook meteen toegang tot de Azure Cognitive services zoals spraaken videoanalyse. Teams heeft dan ook nog het voordeel dat alles ook remote, decentraal in de Teams mobile app beschikbaar is. Kortom: er zijn naast kostenbesparing veel andere voordelen voor Teams-gebruikers.”

57 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023 Meer weten over de oplossingen van CyberTwice? Stuur een mail naar sales@cybertwice.com of bel 072 2100 204.

‘Productie in eigen beheer is essentieel’

58
Simon Scholten van Gigaset PRO:

Het van oorsprong Duitse bedrijf Gigaset levert DECT-systemen voor vrijwel iedere markt. Het heeft een Nederlands kantoor in Arnhem en we spraken af met Simon Scholten, die met twee collega’s het succesvolle Gigaset PRO-team vormt. Gezamenlijk zorgen ze ervoor dat klanten met 5 tot 20.000 DECT-aansluitingen krijgen wat ze zoeken.

DECT bruist al sinds de beginjaren en is in veel marktsegmenten nog de populairste technologie voor draadloze communicatie. Gigaset heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling. Het is sinds 2012 een zelfstandig bedrijf dat, in tegenstelling tot haar concurrenten, het hele proces in eigen hand heeft én in Europa realiseert, van ontwerp tot en met productie.

Hiertoe staat er een hypermoderne productielijn in het Duitse Bocholt, vlak over de grens bij Arnhem. In deze fabriek worden - volgens de laatste stand van de technologie - de systemen door een gestroomlijnde samenwerking van mens en machine geproduceerd. Primair de reguliere Gigasetproducten, maar ook on demand voor klanten. Simon: “De kracht van Gigaset PRO is dat we de wens van de klant te allen tijde centraal kunnen stellen, dankzij de overzichtelijke organisatie en korte communicatielijnen. We luisteren naar onze klanten, nemen hun wensen mee en optimaliseren daarmee de producten die we leveren. Dit alles in een zeer kort tijdsbestek. Dat is uniek in de markt.”

Zelf produceren

“De productie in eigen beheer is essentieel”, zegt Simon. “We ontwikkelen en produceren alles in Europa, en hebben daarom geen last van strubbelingen met bijvoorbeeld China. Bovendien weten onze klanten dat ze een degelijk Europees kwaliteitsproduct kopen, dat ook nog eens helemaal kan worden gepersonaliseerd. Want ook bij kleine projecten

kunnen we voldoen aan nagenoeg alle wensen qua kleur, vorm en functies.”

De kracht van Gigaset PRO wordt direct duidelijk als het bedrijf samen met haar partners meedoet aan tenders om oplossingen op maat te bieden. Simon: “Wij kiezen ervoor om rechtstreeks met de eindklant te communiceren, en samen met onze partners sterke concepten op maat voor te stellen - zeker wanneer er mooie projecten voorbijkomen. Dit doen we nu al zeer succesvol in bijvoorbeeld de zorg en de horeca.”

Professioneel portfolio is de kern

De klanten worden via verschillende producten ondersteund. Er zijn kleine gebruikers, die behoefte hebben aan bijvoorbeeld vijf draadloze aansluitingen, maar ook grote klanten die duizenden toestellen of andere DECT-producten in hun infrastructuur gebruiken. Voor grote(re) gebouwen heeft Gigaset tal van multi-cel-oplossingen. En dit sluit precies aan op de markttrend.

Daarnaast is er de serie Android-smartphones (GX4 PRO en GX6 PRO) met een zeer degelijk design, die dankzij de MIL-STD-810H en IP68-certificaties ook onder de meest uitdagende omstandigheden blijven werken. Simon: “Het Gigaset PRO-salesteam is helemaal gericht op de professionele klanten en doet er middels een persoonlijke benadering alles aan om inzicht te krijgen in de wensen en eventuele features die nog ontbreken. Het mooie van Gigaset PRO is dat we veel nieuwe functies gratis beschikbaar stellen. Deze komen mee met een software-update, zoals de recente toevoeging van support voor Microsoft Teams of uitbreidingen met messaging- en locatieservices. Dankzij de

59 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
Door: Hans Steeman
‘Gigaset heeft het hele proces in eigen hand’

verbinding met Teams kunnen DECT-terminals bijvoorbeeld spraak ondersteunen binnen de Teams-omgeving. Dit soort innovaties zorgen ervoor dat we altijd een concurrerend aanbod houden. Dankzij de intensieve contacten met de klant en de korte lijnen naar de ontwikkelaars, werkt dit uitstekend.”

Degelijk design voor zakelijke gebruikers

Zoals Simon al aangaf, richt Gigaset PRO zich op de zakelijke (B2B-) gebruikers, en heeft steeds meer succes in de zorgsector. In deze markt wordt de kracht van het DECTconcept gezien en zijn de degelijke (ruggedized) modellen krachtig genoeg om jarenlang probleemloos te functioneren. Dankzij haar mobiele portfolio kan Gigaset overal communicatie-oplossingen aanbieden.

Over Gigaset

Gigaset is een internationaal bedrijf op het gebied van communicatietechnologie en Europees marktleider op het gebied van DECT-telefoons. Met ongeveer 900 medewerkers en verkoopactiviteiten in ongeveer 50 landen, biedt Gigaset naast DECTtelefoons een uitgebreid smartphoneportfolio, cloudgebaseerde Smart Home-systemen en zakelijke telefonieoplossingen voor zowel het mkb als grotere bedrijven in het enterprise-segment. In de B2B-markt werkt Gigaset samen met distributeurs als BusinessCom en SDC, en in België BusinessCom en Com8.

Zo’n vier jaar geleden is de eerste ruggedized Gigaset PRO-smartphone geïntroduceerd: de GX290. Het degelijke apparaat bleek bij uitstek geliefd onder medewerkers in de buitendienst. Direct daarna groeide dan ook de interesse vanuit de horeca. Omdat de roaming tussen verschillende DECT-cellen perfect is, ontstond er ook interesse vanuit de zorg, waar grotere gebouwen met DECT zijn ingericht. De degelijke modellen, met een lange accutijd en de mogelijkheid om via de software maatwerk te leveren, zorgen voor het groeiende succes. Bijkomend voordeel van de producten is dat ze ook simpel te repareren zijn, en bijvoorbeeld een defecte accu eenvoudig kan worden verwisseld. Dat is goedkoper, en beter voor het milieu. Gigaset PRO werkt in de zorgsector samen met partners zoals Cinnovate en Xelion.

60
Meer weten over Gigaset PRO? Neem contact op met Marketing Manager Jaap Terhaard via jaap.terhaard@gigaset.com.
‘Wij kiezen ervoor om rechtstreeks te communiceren met de eindklant’

Samenwerking met Amacom brengt volop nieuwe kansen

Exertis AV ziet toekomst met veel vertrouwen tegemoet

ITchannelPRO had onlangs in Den Bosch een interessant gesprek met Christ-Jan

Beljaars van Exertis AV en Bas Janssen van Amacom, The Amazing Company

BV, waar Exertis AV sinds ruim een jaar deel van uitmaakt. De rode draad in het gesprek was de hechte samenwerking, en het vertrouwen waarmee een ambitieus

Exertis AV de toekomst tegemoet treedt.

“We hebben een hele mooie stap naar de toekomst gezet”, opent sales director Pro AV Christ-Jan Beljaars het gesprek. “De samenwerking met Amacom, maar ook die met de Europese Exertis-vestigingen, garandeert een breder portfolio en een sterk verbeterd ‘one-stop shop’-concept. Daarmee kunnen we onze klanten altijd en overal in zeer korte tijdbestekken commerciële oplossingen bieden.”

Progress makers

Exertis AV is als value added-distributeur al ruim 25 jaar een bekende speler op het gebied van Unified Collaboration en professionele audiovisuele oplossingen, en is net als Amacom onderdeel van de in Ierland gevestigde DCC Group.

wijze waarde te creëren voor aandeelhouders, klanten en maatschappij.

Grote transitie

Exertis AV omarmt deze progressie-gedachte, en blikt terug op een periode waarin het bedrijf een grote transitie heeft doorgemaakt. Christ-Jan Beljaars: “Met de integratie van Kerèn en de verhuizing van de kantoren naar Moerdijk achter ons, hebben we actief stappen voorwaarts gezet. Ook hebben we alle logistieke activiteiten verhuisd naar de Amacom-warehouses in Den Bosch en Rosmalen. Dit is allemaal binnen een jaar gerealiseerd, en de organisatie draait nu steeds meer naar wens. Vanzelfsprekend hebben we onze uitdagingen gehad, maar vanuit een nauwe samenwerking met Amacom hebben we inmiddels een ambitieuze, toekomstbestendige organisatie neergezet.”

Moederbedrijf DCC plc (geconsolideerde omzet van 22,2 miljard Britse Pond in 2022, red.) is een toonaangevende internationale sales-, marketing- en servicepartner, die op progressieve wijze oplossingen biedt binnen de divisies Energy, Technology en Healthcare. Het Britse Exertis is binnen de divisie DCC Technology de vooruitgeschoven trade partner. DCC/Exertis positioneert zich als echte ‘progress makers’, en stelt dagelijks alles in het werk om op innovatieve

“Wij zijn de eerste regio waar we met elkaar bouwen aan een landenorganisatie”, vult Managing Director Bas Janssen van Amacom aan. “Met Amacom als centraal middelpunt en de verschillende business units daaromheen, die gebruik maken van de logistieke infrastructuur en overkoepelende shared services. Hiermee creëren we een sterke Exertis Beneluxorganisatie, die haar partners vanuit een effectieve bedrijfsvoering optimaal kan bedienen.”

62
Door: Rashid Niamat
‘Exertis AV biedt uitgebreid service-aanbod’

Over Exertis AV

Exertis AV distribueert producten en diensten van topmerken op het gebied van Unified Collaboration, professionele AV-middelen en alle bijbehorende accessoires. Door het uitgebreide portfolio en de waarde die Exertis AV toevoegt, biedt zij haar resellers die technologieproducten doorverkopen een onestop shop met complete oplossingen. Exertis AV is met meer dan 500 medewerkers actief in meer dan 20 landen en maakt deel uit van de Exertis Group, een volledige dochteronderneming van moederbedrijf DCC plc.

Synergievoordelen

Amacom is in 1999 opgericht als familiebedrijf, en is inmiddels uitgegroeid tot een bepalende distributie- en fulfilmentorganisatie op het gebied van consumentenelektronica in de Benelux. Amacom is sinds mei 2019 onderdeel van DCC/Exertis.

Bas Janssen nam op 1 december 2022 het stokje over van co-founder Dick Engels, en draagt buiten Amacom en Exertis AV ook de verantwoordelijkheid voor de succesvolle business units Megami en Gezamenlijk Voordeel. “Amacom biedt haar partners een uitgebreide range aan services en een totaal-oplossing voor hun logistieke en commerciële vraagstukken; of het nu gaat om dropshipments, loyalty of ondersteuning op het gebied van marketing en sales. Door dit uitgebreide dienstenaanbod zijn we nu met elkaar in staat om voor Exertis AV de gehele dienstverlening naar een hoger plan te tillen.” Voor de opslag is ruim 20.000 m2 magazijnruimte beschikbaar en de fysieke distributie van producten gebeurt onder meer met 18 eigen bak- en vrachtwagens.

Man in the middle

Quecom is het door Amacom ontwikkelde online bestel- en informatiesysteem dat onlangs in een nieuw jasje is gestoken. Met dit vernieuwde systeem is Exertis AV ‘the man in the middle’ tussen leveranciers en resellers. Leveranciers hebben met Quecom direct inzicht over uitstaande orders, leveringen en voorraadposities. Omgekeerd kunnen resellers bijvoorbeeld rapportages draaien en realtime de status van orders en leveringen opvragen. Met Quecom wordt 24/7 inzicht verschaft in alle facetten van de business.

Christ-Jan: “We hebben met ons team keihard gewerkt aan een stevig fundament voor de toekomst en kijken er samen met alle Amacom-collega’s naar uit om de samenwerkingen met onze bestaande en nieuwe partners verder te verbeteren en uit te bouwen!”

Ga voor meer informatie naar: www.exertis.nl of www.amazingcompany.eu of neem bij vragen, interesse en/of opmerkingen contact op met Christ-Jan Beljaars (christ-jan.beljaars@exertis.nl) of Bas Janssen (b.janssen@amazingcompany.eu).

63 ITchannelPRO Magazine nr. 4 | 2023
Christ-Jan Beljaars (links) en Bas Janssen in het logistiek centrum van Amacom in Rosmalen

hebbe dingen hebbe dingen

hebbe dingen

hebbedingen

Orde in de chaos op je bureau

Iedereen kent wel: de wirwar aan bekabeling en een schreeuwende behoefte aan laptoppoorten bij het thuiswerken of op kantoor. De Logi Dock lost dit op. De alles-in-één docking-oplossing is er voor een headset, een luidsprekertelefoon, het afspelen en opnemen van audio, en er zijn extra poorten en oplaadmogelijkheden voor laptops. De bedieningsknoppen voor tijdens vergaderingen maken de dock onmisbaar. Het funky back light maakt ‘m ook lekker stijlvol. Toegegeven, hij is met 399 dollar aan de prijs, maar dan heb je ook een topmodel (in huis).

Neem je televisie mee in je koffer

VR zonder snoeren

De accessoire VR Air Bridge van D-Link maakt een directe, dedicated draadloze link tussen je (gaming) PC en een VR-headset Meta Quest. Hij gebruikt Wi-Fi 6 (heel veel bandbreedte) en dus is de verbinding super snel met super lage latency. Daarmee is ‘ie zelfs geschikt voor de framerates van VR-games op een PC je kunt ‘m natuurlijk ook gebruiken bij samenwerking en collaboration. Dus weg snoeren en heeft veel bewegingsvrijheid.

Voor mensen die al hun favoriete series geen moment kunnen missen, heeft LG nu de oplossing. De televisie in de vorm van een koffer, de StanbyME Go, komt in de VS beschikbaar voor 1.000 dollar. Hij is ‘maar’ 27-inch, heeft een luidsprekersysteem van 20 watt en een ingebouwde accu voor 3 uur kijktijd. Er is wel een touchscreen voor de bediening en hij heeft smart tv-functies op het LG webOS met onder andere Netflix, Spotify en HBO. De TV-koffer ondersteunt zelfs Dolby Atmos en Dolby Vision.

64
hebbe dingen hebbe dingen
hebbe dingen

Elke

dag

het zonnetje in huis

Deze slimme WiiM-wekker met Wake-Up Light maakt je langzaam wakker door zonlicht na te bootsen. Maar de WiiM is ook een Amazon Echo-speaker met een ingebouwde Alexa en bluetooth. Je kunt de instellingen voor licht en geluid dus doen via spraak, maar ook via de app of handmatig. De wekker heeft ook Spotify en andere apps voor muziek en podcasts. ’s Avonds gebruik je de uitgebreide bibliotheek aan rustgevende geluiden om in slaap te vallen.

Nooit meer boeken onder je laptop

Videogesprekken en vergaderingen zijn niet meer weg te denken uit het zakenleven. Met de Curve SE zie je er tijdens die gesprekken op je best uit. Je kunt de camera van je laptop op ooghoogte zetten. Er zijn drie Curves, en de Curve Flex is opvouwbaar, draagbaar en verstelbaar in hoogte. De modellen zijn leverbaar in matzwarte en witte afwerking en passen dus bij elke huis- of kantoorinrichting. Dus nooit meer boeken stapelen onder uw laptop.

Altijd je lader bij de hand

De ChargeKey van Nomad is een oplaadoplossing voor de echte digital nomad. De oplader van duurzaam gevlochten kabel en zinken kabelpunten zijn magnetisch verbonden en voorzien al je Lightning-apparaten van stroom. Je draagt ‘m strak en minimalistisch aan je sleutelbos.

65

Volgende keer

Een verslag van KPN Partner Networks Vision AI 2023 partnerdagen, voor iedereen die er niet bij was.

Interview met Tonny Siemons van Enreach, over hoe de organisatie Microsoft Teams omarmt.

Interview met Jan-Dirk Krispijn en Gerard Aldus van NEG IT Group, marktleider in Lifecycle Management van de desktop.

… zit ITchannelPRO volgende keer weer boordevol informatie en nieuws uit het IT- en telecomkanaal. Er is natuurlijk weer veel aandacht voor circulariteit, en we hebben interviews met de belangrijkste spelers.

Interview met Mark Slagmolen van ProLion, over de benoeming van hun Storage Partner Nederland van het jaar.

Interview met Yves Gheeraert van Blancco, over het verband tussen cyberveiligheid en ITcirculariteit.

Interview met Yvonne Schers en Omar Benameur van TSOC, over de huidige koers van de Telecom Society.

66
En verder...

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.