Page 1

Dinsdag 27 september 2011, 41e jaargang nr. 151 Reformatorisch Dagblad

commerciĂŤle bijlage

Mens ouder worden

&


Gratis brochure? 0341 - 27 40 40 of www.molenaarwelzijn.nl

Lekker erop uit! DIRECT

AR LEVERBA

Moeite met lopen? U herkent het vast. U gaat met veel plezier op bezoek bij uw (klein) kinderen, maar u ziet tegen het fietsen op. U geniet graag van de zon en de natuur, maar u hebt eigenlijk niet de energie om een ommetje te maken. De meeste mensen die u op een scootmobiel ziet rijden, hebben om dezelfde soort redenen voor een scootmobiel gekozen. Dus waarom zou u uzelf niet de vrijheid en het comfort gunnen? Trek er lekker op uit, waar u ook heen wilt. Precies wat u nodig hebt. Bel voor een afspraak of thuisdemonstratie: 0341 - 27 40 40.

✓ Snelheid: Tot 15 k/u ✓ Bereik: Tot ± 25 km ✓ Makkelijk en veilig te bedienen ✓ Comfortabele zitting ✓ Optimale stabiliteit

Scootmobielen v.a.

399,-

✓ Luchtgeveerde banden

Bel direct 0341 - 27 40 40 voor een gratis uitgebreide brochure! De grootste collectie scootmobielen, trapliften, elektrische fietsen, comfortbedden en rollators!

Trapliften

Rollators

Elektrische fietsen

Seniorenbedden

Sta-op stoelen

Laat u comfortabel naar boven brengen en stap veilig uit. Eenvoudige bediening. 7 modellen. v.a. 2395,-

Naar de winkel lopen of een ommetje maken is geen probleem meer! 12 modellen. v.a. 99,-

Er is geen mooiere manier om de wereld te verkennen, dan op de fiets. 8 modellen. v.a. 949,-

Kies voor een slaapsysteem waar u dag en nacht plezier van krijgt. 32 modellen. v.a. 420,-

Sta gewoon samen met uw stoel op. Zo eenvoudig is het. 6 modellen. v.a. 690,-

!

Bel 0341 - 27 40 40 of kijk op www.mo lenaarwe lzijn.nl

WELZIJNSP

Bon voor GRATIS brochure! of bel direct 0341 - 27 40 40 Scootmobielen

Trapliften

Rollators

Bedden

Naam:

RODUCTEN

Gratis demo thuis?

Open: ma t/m vrij van 10-18 uur en op za van 10-17 uur.

Leef gezo blijf mob nd, ie i l

E-bikes Mevr

Dhr

Adres: Postcode:

Bel direct: 0341 - 27 40 40

Plaats:

Bezoek een dealer bij u in de buurt Arnhem Ringoven 16 Best Eindhovenseweg 30 Gorinchem Spijksedijk 24b Heerlen In de Cramer 21 Hengelo Vosboerweg 16 Nunspeet Laan 18 (ma. gesloten) Roden Westeresch 8 Veenendaal Groeneveldselaan 19 Waddinxveen Mercuriusweg 15 Trapliften staan alleen in onze speciaalzaken in Nunspeet en in Best

Telefoon: E-mail:

M1RD_wk39

Zonder postzegel naar: Molenaar, Antw. nr. 506, 8070 VB Nunspeet

WELZIJNSPRODUCTEN


dinsdag 27 september 2011 Reformatorisch Dagblad

3

Ouder worden in je woning Anne-Mette Vergunst

Voor sommigen is het een ’makkie’, voor anderen een heftige emotionele gebeurtenis: Op oudere leeft d verhuizen naar een appartement of seniorenwoning. John van Klaveren: „Veel keuzes worden op oudere leeft d vanzelfsprekend. Je groeit in dat proces.” H is praktisch en positief ingesteld. De 63-jarige John van Klaveren, die werkzaam is b Erdee Media Groep, betrok samen met z n vrouw in 2007 een comfortabel appartement in het hartje van Woudenberg. Met een prachtig balkon, geriefel ke badkamer en alle kamers op dezelfde etage, voldoet de woning precies aan de wensen van het echtpaar. „M n vrouw kwakkelde al geruime t d met haar gezondheid. Heupklachten in combinatie met chronische vermoeidheid maakten het trappen lopen voor haar steeds moeil ker. Daarnaast had ik het nog steeds druk met m n werk, waardoor er weinig t d overbleef om de noodzakel ke klussen in huis te doen. Deze combinatie van factoren leidde ertoe dat we ons inschreven voor het nieuwbouwproject Weteringsehof.”

Boodschappenkarretje Het appartement vangt de ongemakken, die het ouder worden met zich meebrengt, makkel k op: „Ik hoef geen gras meer te maaien, m n huis te schilderen of trappen op en af te rennen. M n boodschappenkarretje parkeer ik in de lift en terw l ik op de knop druk, zoeven m n pakken melk en wasmiddel in een mum van t d richting ons appartement. Het scheelt, vooral voor m n vrouw, een heleboel fysieke inspanning. De energie die ze nu bespaart, kan ze weer gebruiken voor iets anders.” Toch kleven er volgens Van Klaveren ook nadelen aan de verhuizing naar een appartement: „Ik kan m n auto niet meer voor de deur wassen of de was buiten op het balkon hangen. Waar je normaal met maximaal twee buren een schutting of tuin deelt, heb je in een appartementencomplex te maken met zeventien andere mensen waarmee je het gebouw deelt. Je bent gezamenl k eigenaar, dus moet ook gezamenl k beslissingen nemen.” Dat vraagt, volgens Van Klaveren, soms wel aanpassingsvermogen. „Wanneer ik de verlichting aan de wand b de voordeur buiten Colofon Mens & ouder worden is een commerciële bijlage van het Reformatorisch Dagblad Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn Foto voorpagina: Sjaak Verboom Directie Ir. B. Visser Manager commerciële zaken L.P. van Klaveren

wil vervangen, z n er zeventien buurmannen die meebeslissen. De meningen van al die mensen z n b na nooit gel k.” Tegel kert d realiseert het echtpaar dat elke manier van wonen of elke woning voordelen en nadelen heeft. „Je moet voor jezelf de weging maken wat voor jou belangr k is en waar je het meeste gewicht aan toekent. W z n ontzettend dankbaar dat

veel of te zwaar wordt, is de overstap naar een seniorenvriendel ke woning logisch. Wanneer je het heerl k vindt om in en om je huis te klussen, moet je zeker niet overstappen naar een appartement. Onze keus voor een appartement had vooral te maken met de gezondheidssituatie van m n vrouw. Door de verhuizing naar deze centrale plek in Woudenberg heeft z

we hier kunnen wonen. Dan neem je die paar nadelen voor lief.”

Aanleiding Verhuizen naar een seniorenappartement of ander soort woning doe je, volgens Van Klaveren, alleen als daar expliciete aanleiding voor is: „Het onderhoud van een ’normaal’ huis vraagt de nodige aandacht. Als dat op een bepaalde leeft d te

Seniorenwoningen Servicewoningen De zogenaamde servicewoningen bevinden zich in een wooncomplex voor zelfstandig wonende senioren. De bewoner kan te allen tijde zorg en ondersteuning krijgen van de zorgorganisatie die aan het wooncomplex verbonden is. Vaak is er voor deze woningen een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig.

Beschut wonen Iemand die vanwege gezondheid aangewezen is op de directe omgeving, maar toch zelfstandig wil wonen, kan

Tekstschrijvers advertorials Tekstbureau Vakmaten (vakmaten.nl) Vormgeving Thijs van Daalen Bram Lubbers Eindredactie Agna van Rees Advertorials 50+ park l’Abri Woonzorgcentrum

11 7

terecht in één van de ‘Beschut wonen’ projecten. In of bij het wooncomplex is vaak een ontmoetingsruimte voor activiteiten.

Seniorenappartementen Appartementen voor senioren die geheel zelfstandig willen en kunnen wonen. De appartementen zijn gelijkvloers en met een lift bereikbaar.

Groepswonen van ouderen De woonvorm ‘groepswonen van ouderen’ werd in Nederland geïntroduceerd door enkele ide-

alisten, die in 1983 de Landelijke Vereniging Groepswonen van Ouderen (LVGO) oprichtten. Hun doel: 50-plussers die samen een woongroep willen vormen met raad en deskundige adviezen bijstaan. De senioren wonen ieder zelfstandig in een eigen woning en zijn lid van een woonvereniging.

Rolstoel(aangepaste) woningen Een rolstoelwoning is een gelijkvloerse woning met extra’s. U moet wel een indicatie aanvragen om in aanmerking te komen voor een rolstoelwoning.

Natuursteenhuis Rikkoert Soet Wonen en Slapen TMC Zending over Grenzen

13 5 7 11 5

Advertenties Bonisa Zending Bos Bedden Dreyeroord GBS Hoge Hexel Hootsen

10 4 6 12 6 12

Hyundai Kliksafe Molenaar Ottevanger Passion Pluimers Rijssen Poortvliet Woonboulevard RST Ruiter Klaaswaal Selekthuis TMC Treur

8 6 2 12 6 4 16 12 14 4 10 10

alles dicht b de hand. Daarnaast paste deze overstap prima in de levensfase waarin w zitten.”

Vanzelfsprekend De verhuizing naar een seniorenvriendel ke woning kostte het echtpaar Van Klaveren weinig moeite. „Veel keuzes worden op deze leeft d vanzelfsprekend. Zo is een auto met een hogere instap gewoon handig. En maakt de aanschaf van een elektrische ets je mobieler. Dat is zelfs zo met de aankoop van een rollator. Daarnaast veranderen ook je interesses naarmate je ouder wordt. Zo is de invulling van vakantie, woonomgeving en inrichting van het huis anders dan b een jong gezin. Bepaalde zaken worden relatief als je ouder wordt. Dat geldt ook voor de aanschaf van gemaksproducten voor senioren.” Ook ’ouder worden’ is volgens Van Klaveren een relatief begrip: „Vanaf 55-jarige leeft d word je senior genoemd. In die leeft dscategorie ben je vaak nog exibel, mobiel en bezig met je werk. Daarna volgt een periode waarin je je werk moet loslaten en je gaat richten op andere zaken. Pas vanaf gemiddeld een jaar of 75 zie je de gebreken toenemen. Dan is het prachtig als er woningen z n die daarop aangepast z n.”

Online magazine

Voor het online magazine zie refdag.nl/mensenouderworden


Uw woning isoleren Voordelen isolatie

Direct op uw energiekosten! Heeft u een vrijstaande-, 2 onder 1 kap-, hoek- of tussenwoning? Dan kunt u direct veel geld besparen door het isoleren van uw woning. Dit betekent onmiddellijk een daling van de energiekosten en verhoging van het wooncomfort. Daarnaast krijgt uw woning een gunstiger energie-label. Dit kan de waarde van uw woning verhogen. Het isoleren van uw woning betekent dus een hele opluchting voor u en het milieu! Onder het motto ”Geen betere isolatie dan naadloze isolatie” isoleren we bestaande en nieuwe woningen met behulp van wol of een winddichte twee-componentenspray, die elke constructie (vloer, spouw en dak) 100% naadloos isoleert.

• Energiekosten omlaag • Wooncomfort omhoog • Lage BTW (6% i.p.v. 19%) • Gunstiger energie-label Heeft u vragen over isolatie of wilt u een adviesgesprek?

Bel: 0548 -51 62 25

Subsidie en belastingvoordeel bij isoleren Het BTW tarief op het isoleren van woning bedraagt nu 6% i.p.v. 19%. Vraagt u ook naar de subsidiemogelijkheden. Profiteer dus nu!

WWW.PLUIMERS.EU

TEL.: 0548 - 51 62 25 Comfortabel slapen met BOS bedden

SELEKT LIVING VOLOP GENIETEN, MOOI WONEN

Slaapkamermeubel Ticino is niet heel ® typerend een seniorenbed maar wel met een praktische comforthoogte en een leuke uitstraling. Leverbaar in 10 kleuren en afgebeeld is C75 verweerd en zo staat ze ook opgesteld in onze showroom. Ledikant met 2 nachtkastjes vanaf € 1.395,00

148

pagina’s inspiratie pagina’s

Bouwplannen? Bestel gratis het nieuwe SelektHuis magazine. 100% inspiratie • Ontwerp en indeling op maat • Traditionele bouw • Energiezuinig (EPC ! 0.6) • Korte bouwtijd • Scherpe prijs door uitgekiend bouwsysteem • Eén aanspreekpunt tot aan de oplevering

Gezellige slaapkamer met hoge instap.

GRATIS BROCHURE Tel. 0548-537555 www.selekthuis.nl


dinsdag 27 september 2011 Reformatorisch Dagblad

5 Zending over Grenzen Omroepweg 10 1324 KV Almere Postbus 1222 1300 BE Almere Tel. 036 - 536 36 15 info@zendingovergrenzen.nl www.zendingovergrenzen.nl Giro: 6004

Ouderen en gehandicapten in OostEuropa hebben het moeilijk. Schamele pensioenen en gebrek aan voedsel, kleding en bedtextiel maken de dagen lang en zwaar. U kunt helpen!

Geef om Oost-Europese ouderen en gehandicapten Een aantal jaar geleden werd de stichting Zending over Grenzen geconfronteerd met de zorgwekkende situatie van ouderen en gehandicapten in Oost-Europa. „Mensen hebben te weinig middelen om van te leven en tehuizen voor gehandicapten worden vaak achtergesteld op andere tehuizen”, aldus directeur Peter van der Bijl. „Alleenstaande ouderen zonder familie in hun omgeving en

gehandicapten zijn afgeschreven. We vroegen ons af hoe we deze mensen het beste konden helpen.” Ontmoetingscentra Al snel kwam de hulp op gang. Tot op de dag van vandaag worden mensen uitgenodigd naar lokale kerken te komen. Ze krijgen daar onder meer een maaltijd, kleding, medicijnen en cursussen. „Een beetje het idee

van een gaarkeuken”, licht Van der Bijl toe. „Mensen ontmoeten elkaar elke dag. We organiseren dit inmiddels in 22 plaatsen. We streven ernaar dat de kerken straks zelf deze diaconale taken overnemen.” Om deze hulp te kunnen blijven bieden, is steun vanuit Nederland hard nodig, benadrukt Van der Bijl. „We zijn blij met alle giften, of het nu gaat om geld of goederen. We ontvangen ook regelmatig legaten of geld uit een erfenis. Dat is geweldig! Op die manier geven we ouderen en gehandicapten in Oost-Europa óók een leven!”

Rikkoert Juweliers verbouwd Rikkoert Juweliers heeft begin dit jaar een forse metamorfose ondergaan. Wie het historische pand aan de Haven in Schoonhoven nu binnenloopt, wacht een vorstelijk welkom. Eenmaal de rode loper betreden, kijkt u in het gerenoveerde pand van Rikkoert Juweliers van links naar rechts. En nog eens. Uw oog valt op de stijlvol gepresenteerde collectie sieraden en horloges vóór u. Merken als Armani, Esprit, Breil, Guess, TW Steel, Tommy Hiliger en Certina trekken uw aandacht. U ziet prachtige, modieuze exemplaren. Trendy horloges, eigentijdse sieraden. U loopt rustig verder, terwijl goud, zilver en diamant u links en rechts lankeren. In het exclusieve juweliershuys ziet u onder meer sieraden van diamantmerk Marbeau, mechanische horloges van Frederique Constant, gouden horloges van Bouchard, eenwijzerhorloges van Meister Singer, gouden en zilveren sieraden van het Finse merk Lapponia en de goud-staalcombinaties van horloge-ontwerper Emile Pequignet. Wat een keuze! „We hebben gekozen voor een overzichtelijke presentatie per merk”, vertelt eigenaar Ab Rikkoert over de recente verbouwing die het monumentale pand onderging. Op 8 juni werd de volledig gerestylde speciaalzaak geopend. „Daarnaast hebben we de collectie per segment ingedeeld. Er

is duidelijk onderscheid gemaakt tussen de trendgevoelige collectie en het exclusieve assortiment. Ook beschikken we nu over een unieke trouwringengalerie waar stelletjes zich rustig kunnen oriënteren op ons aanbod van duizend verschillende trouwringen.” Grootste collectie Wie denkt dat het bij Rikkoert met horloges en sieraden ophoudt, zal verrast zijn. De juwelierszaak, met vestigingen in Schoonhoven en Lekkerkerk, voert een assortiment van meer dan duizend klokken, barometers, antieke juwelen, Swarovski-kristal en groot zilver. Van avondmaalsservies tot klein bedeltje en van een gouden collier tot een antieke klok: bij de juwelier met de grootste collectie van Nederland slaagt u zonder twijfel. Daarnaast onderscheidt de juwelierszaak zich met een eigen edelsmederij en uurwerkmakersatelier. Het was in het jaar 1876 dat de overovergrootvader van de huidige eigenaar de toen al belangrijke combinatie van een werkplaats en een winkel levenslicht gaf. Een traditie die vandaag de dag nog springlevend is.

Seeds of Hope Met het nieuwe project ”Seeds of Hope” wil Zending over Grenzen de leefomstandigheden van (kans)arme gezinnen in Oost-Europa structureel verbeteren. Doel is het opbouwen van een zelfstandig en onafhankelijk bestaan. De stichting, die ruim 35 jaar geleden met interkerkelijke hulpverlening startte, is actief in Roemenië, Albanië, Bosnië, Bulgarije, Oekraïne en Moldavië. Met geld en goederen worden de behoeftige Oost-Europeanen voorzien van scholing, emotionele ondersteuning en gezinshulp. Ook helpt Zending over Grenzen bij lokale geloofs- en gemeenteopbouw. Met ”Seeds of Hope” wordt gezinnen de kans geboden om in eigen onderhoud te voorzien. Ze krijgen een basisopleiding in de groenteteelt, zodat ze in staat zijn een eigen moestuin aan te leggen.

Altijd voordeel bij Rikkoert Waarom Rikkoert Juweliers zo’n bruisende speciaalzaak is? Mede vanwege de doorlopend aantrekkelijke acties die klanten hoe dan ook voordeel opleveren. Neem bijvoorbeeld de actie met het Meister Singer-horloge. Schaft u er één aan, dan krijgt u gratis de originele klok van dat merk - een vergrote wijzerplaat in glas - cadeau! Of wat dacht u hiervan: bij aankoop van een Pequingnet horloge ontvangt u een bijpassende ring in goud-staalcombinatie! Een andere actie: wanneer u bij inruil van gouden sieraden iets koopt bij Rikkoert, ontvangt u een bonus van 20 procent bovenop de eigenlijke waarde van het edelmetaal. De artikelen contant verkopen kan natuurlijk ook. „We verzinnen regelmatig nieuwe acties”, zegt eigenaar Ab Rikkoert. „Maar er zijn ook kortingen die altijd gelden. Zoals de gratis tweede trouwring van ons eigen huismerk Rikkoert Ringen. De goedkoopste ring krijgt de klant voor niets! Van deze kortingsactie hebben al heel veel mensen met veel plezier gebruik gemaakt.”

Rikkoert Juweliers Haven 1-13 2871 CK Schoonhoven Tel. 0182 - 38 26 51 Burg. Roosstraat 22 2941 AC Lekkerkerk Tel. 0180 - 66 14 90 info@rikkoert.nl www.rikkoert.nl


3=2

jß PXH

rfydpe [MXR

3 nachten verblijven = 2 nachten betalen

bTNYH G TNHXJNXH XN X~P\TQ MMR BM TNVXETRRXQYA

ACTIE-ARRANGEMENT Inhoud arrangement • 3 overnachtingen op een van onze mooie kamers • gebruik van een uitgebreid ontbijtbuffet • elke avond een heerlijk 3-gangenmenu (alleen bij half pension) • exclusief toeristenbelansting van € 1,65 p.p.p.n. • koffie en thee inclusief • entreekaart Airborne Museum Oosterbeek

nQTRI\WX UXQLH G VJ\\V ML EXV XN TNHJMYGZXXJH UXH IXNTMJXNL\RRXH# kXH UXH [MXR ,pNHXJNXH XN X~P\TQ FMMJ IXNTMJXN$ QXXJH G TN XXNFMGYTVX IH\LLXN \\N YX IQ\V HX V\\N PXH TNHXJNXH TN aTNYMEI *# ]MY\H G [TSFMMJ[XXQY P\RRXQTSR UXH Q\\HIHX NTXGEI QXXIH XN RGNH X~P\TQXN PXH GE -RQXTN'RTNYXJXN#

Prijs: Inclusief ontbijt: € 120,- per persoon op basis van 2 personen op een 2-persoonskamer € 185,- per persoon op basis van een 1-persoonskamer

F\N\W

"

€}LX(J uP|\\NY

eH\L NG MFXJ ML yvel 4 [XQQXN XN MNHF\NV rfydpe UXH [MXR ,pNHXJNXH XN X~P\TQ FMMJ IXNTMJXN$@

jXXP ZMNH\ZH ML PXH nQTRI\WX FT\ -!}/%' 9*/ |||#

…. boek nu via de site of bel

Stichting Het Passion Torenallee 6 6999 DD Hummelo Triodos 78.13.22.618

Hotel DREYEROORD J.W. van der Straaten (HOTELMANAGER) Fax 026 - 334 31 47 Graaf van Rechterenweg 12 info@dreyeroord.nl 6861 BR Oosterbeek www.dreyeroord.nl Tel. 026 - 333 31 69

vTJXZH [XIHXQQXNA

Gegarandeerd onvergetelijk, waardevol, verrijkend en verrassend...

Half pension: € 180,- per persoon op basis van 2 personen op een 2-persoonskamer € 245,- per persoon op basis van een 1-persoonskamer

Gegarandeerd zinvol besteed aan onze diaconale doelstelling…

…. wordt nu donateur

Tel. 0314 - 38 24 62 info@hetpassion.nl www.hetpassion.nl

Bungalowpark Hoge Hexel, het complete bungalowpark voor iedereen. Vakantieplezier in een prachtige natuur en een vertrouwde sfeer.

Bruine Hoopsweg 6, 7645 BJ Hoge Hexel Tel. 0546 - 57 98 65 | Fax. 0546 - 57 13 08 E-mail: info@hhexel.nl | www.hhexel.nl


dinsdag 27 september 2011 Reformatorisch Dagblad

7 l’Abri

l’Abri: warme zorg, persoonlijke aandacht

Wilhelminalaan 57-59 3701 BG Zeist Tel. 030 - 697 52 71 info@huislabri.nl www.huislabri.nl

Aan de bosrijke oostrand van Zeist ligt, verscholen tussen het groen, woon-zorgcentrum l’Abri. Het relatief kleine centrum hecht veel waarde aan warme, persoonlijke, maar vooral kwalitatief hoogwaardige zorg. „In zijn huidige vorm bestaat l’Abri tien jaar”, vertelt directeur van het woon-zorgcentrum, mevrouw Ezinga. „We hebben ruimte voor maximaal twaalf personen, met elk een eigen kamer. Al zijn er ook een aantal kamers geschikt voor echtparen.” In l’Abri wonen voornamelijk dementerende ouderen, vertelt mevrouw Ezinga. „Ze krijgen hier zorg die vrijwel gelijk staat aan de zorg die in een verpleeghuis wordt geboden.” Met zo’n 25 full- en parttime medewerkers streeft mevrouw Ezinga ernaar de bewoners zo goed mogelijk in staat te stellen hun ‘vroegere’ leven zo goed mogelijk voort te zetten, ook al wonen ze niet meer zelfstandig. L’Abri is een christelijk woon-zorgcentrum, dat de Bijbel als maatstaf neemt voor het beleid. „Onze medewerkers verlenen zorg vanuit hun bewogenheid als christen.”

Het woon-zorgcentrum is zeker niet groot; volgens mevrouw Ezinga een bewuste keuze. „Juist door de kleinschaligheid ervaren onze medewerkers de zorg als warm en betrokken. We hebben geen lange gangen, zodat de bewoners niet hoeven te zoeken naar hun kamer. We vormen samen een kleine gemeenschap, waar de lijntjes kort zijn en er ruim aandacht is voor persoonlijk contact. Dementerende mensen raken snel in de war, ze weten bijvoorbeeld niet meer waar ze zijn als ze ‘s ochtends wakker worden. We doen er alles aan om die verwarring te voorkomen. De geringe omvang van ons centrum draagt daar aan bij.” Eén van de medewerkers woont zelf ook in het woon-zorgcentrum. „Dat garandeert ook ‘s nachts goede zorg, mocht dat nodig zijn”, zegt mevrouw Ezinga. „Daarnaast is er ook een

slaapwacht aanwezig.” In de huiskamer kunnen bewoners ook contact met elkaar onderhouden. „Er is altijd een medewerker aanwezig, die voorleest of met de bewoners een spel doet. Geregeld zingen we samen of drinken we gezellig een kopje kofie.” Als het mooi weer is, gaan de medewerkers er met de bewoners op uit. Op loopafstand zijn twee parken te bezoeken. „Het samenspel van ruimte, groen, comfort en persoonlijk contact, spreekt onze bewoners aan. Ik hoop dat we die combinatie nog lang kunnen bieden.”

Al zeventig jaar een vertrouwd adres Soet Wonen & Slapen in Bergambacht, wie kent de naam niet? Al ruim zeventig jaar een betrouwbare speciaalzaak voor alles op het gebied van - hoe kan het anders? - wonen en slapen. Welkom op het ruim 2000 vierkante meter vloeroppervlak met een uitgebreide collectie meubelen, slaapkamers, gordijnen en vloeren.

Bij Soet Wonen & Slapen komen klanten voor een totaalconcept, benadrukt dhr. Soet. „Jong en oud kan bij ons slagen. We merken dat vooral senioren het assortiment aantrekkelijk vinden, omdat de producten goed en betaalbaar zijn. We moeten echt zelf achter onze producten staan. Je moet met vertrouwen garantie kunnen geven, vinden wij.” Bekende merken In de linnenshop van Soet Wonen & Slapen vindt de klant onder meer bekende merken als Cinderella, Jade, Cevilit en Texeler. Het assortiment op de meubelafdeling omvat een brede collectie van zowel moderne als klassieke meubelen. Toonaangevende merken daarbij zijn onder meer Brouwer,

Elastoform, Vidato, Revalux en Koinor. Een bijzonder merk op het gebied van woonprogramma’s is Venkajob, een Duits merk. Soet: „Het staat voor kwaliteit en design, maar is bovendien betaalbaar. Mirage, een van de successen van het merk, is een lexibel kastenprogramma dat veel mogelijkheden biedt qua indeling en uitvoering. Mirage is leverbaar in genoest naturel eiken en Amerikaans notenhout. Deze fraaie houtsoorten zijn afgewerkt met een proterra lak, op basis van natuurlijke oliën en bijenwas. Daarmee behoudt het materiaal haar natuurlijke structuur en karakteristieke uitstraling.” Ook op het gebied van zonwering kunnen klanten bij Soet Wonen & Slapen terecht. „Wij helpen klanten graag met een deskundig advies, en realiseren de beste oplossingen.” Bij de keuze voor een zonweringsysteem gaat het niet alleen om persoonlijke wensen en smaak, benadrukt Soet. „Ook de situatie van een woning is bepalend: de ligging, de zonoriëntatie, de lichtinval en niet te vergeten de bouwstijl. Al deze factoren nemen wij mee in ons advies. Wij leveren hoogwaardige zonweringsystemen van gerenommeerde fabrikanten. Of het nu gaat om moderne

knikarmschermen, om charmantnostalgische markiezen of om de nieuwste raamplissé-systemen.” Slaapcomfort Niet alleen op woongebied hebben klanten een ruime keuze, ook als het gaat om iets essentieels als slaapcomfort is Soet Wonen & Slapen het juiste adres. Soet: „We gaan hier op vakkundige wijze mee om en besteden dan ook veel aandacht aan het aanbod van verantwoord slaapcomfort. Klanten zijn hartelijk welkom in onze showroom!”

Tuin Speciaal voor haar bewoners is naast huis l’Abri een ruime tuin aangelegd waar bewoners kunnen genieten van lora en fauna. De brede, verharde paden lenen zich prima voor een kort ommetje, tussendoor. „Bij de aanleg van de tuin is in ruime mate rekening gehouden met veiligheid”, zegt mevrouw Ezinga, directeur van het woon-zorgcentrum. Ze is in haar nopjes met de kleine oase. „De vijver is verhoogd, zodat de bewoners niet in het water vallen als ze struikelen.” Ook aan de bloemen en planten in de tuin wordt met zorg aandacht besteed. De ruime opzet van paden, de kunstige waterpartijen en een idyllisch schuurtje sluiten naadloos aan bij het statige pand waarin het woon-zorgcentrum gevestigd is.

Gratis RAL-kleur Wilt u graag eenheid in uw inrichting? Dat bijvoorbeeld de horren dezelfde kleur hebben als het kozijn? Bij Soet Wonen & Slapen in Bergambacht geldt de laatste paar dagen van september en de gehele maand oktober een aantrekkelijke actie om extra voordelig de horren in de kleur van het kozijn aan te schaffen. „Als klanten in deze maanden de horren van UNILUX kopen, worden de horren volledig gratis in de bijpassende RAL-kleur geleverd. Klanten betalen op die manier dus geen meerprijs voor de kleur.” Nieuw bij Soet Wonen & Slapen is de extra dienstverlening Soet Woonklaar Service. Desgewenst kan de speciaalzaak u van dienst zijn bij praktische zaken rond de (her)inrichting van een nieuwe woning, zoals bijvoorbeeld schilderwerk en behangklussen. Uiteraard met de kwaliteit en betrouwbaarheid van Soet Wonen & Slapen. Zoals klanten dat gewend zijn.

Soet Wonen & Slapen Hoofdstraat 11-13 2861 AK Bergambacht Tel. 0182 - 35 15 18 info@soetwonen.nl www.soetwonen.nl


Voordeel komt vanzelf, je moet het alleen wel pakken

WEGENBELASTING

VRIJ 2 jaar 0% rente. Daar word je vrolijk van. De actie is simpel. Je betaalt de helft nu (vaak is de inruil van je huidige auto al voldoende). En de andere helft over twee jaar; rentevrij. In de tussentijd betaal je geen rente. En ontvang je wel meteen 5 jaar garantie. Hoeveel kilometers je ook rijdt. Sommigen herkennen kansen. Anderen grijpen ze. Wat doe jij? TM

Rij de nieuwe Hyundai i10 voor

€3.997, 50 Hyundai i10

en betaal de rest rentevrij over 2 jaar.

Contante waarde van het goed

Aanbetaling/ inruil (50%)

Totale kredietbedrag

Maandelijks termijnbedrag

€ 7.995,00

€ 3.997,50

€ 3.997,50

€ 0,00

Debetrentevoet/jaarlijks Duur van de kostenpercentage overeenkomst 0,0%

24

Kredietvergoeding

Totaal te betalen bedrag

€ 0,00

€ 3.997,50

Na 2 jaar kunt u gebruikmaken van het doorlopend krediet met een jaarlijks kostenpercentage van 5,9% (op basis van de huidige rentestand). Voor de voorwaarden verwijzen wij u naar de brochure. Genoemde prijzen zijn incl. BTW en BPM en excl. kosten rijklaar maken, laktoeslag en verwijderingsbijdrage. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van de standaarduitvoering. Dit aanbod betreft een uitgestelde betaling en doorlopend krediet van Hyundai Financial Services. Hyundai Financial Services bemiddelt in financiering van Alpha Credit Nederland (Vergunningnummer 12012518). Toetsing en registratie bij het BKR te Tiel. Prijs- en rentewijzigingen voorbehouden. Prospectus verkrijgbaar via www.hyundai.nl.

Genoemde prijzen zijn incl. BTW en BPM en excl. kosten rijklaar maken, laktoeslag en verwijderingsbijdrage. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaarduitvoering. Energielabel en wegenbelastingvrijstelling is afhankelijk van de verkrijgbare uitvoering. Actie is alleen geldig op de Hyundai i10, Hyundai i20, Hyundai i30 en Hyundai i30 CW en geldt op de consumentenprijs excl. opties, accessoires en overige kosten. Betaling 2e helft uiterlijk 2 jaar na registratiedatum. Geldt niet op actiemodellen. Voor de voorwaarden verwijzen wij naar de brochure. Druk- en zetfouten voorbehouden. Actie geldig met datum koopovereenkomst vanaf 15 april 2011 met een uiterste registratiedatum van 30 september 2011. Vraag uw dealer naar de voorwaarden.

Gecombineerd brandstofverbruik: 4,6 - 5,5 (l/100 km) / 21,7 - 18,2 (km/l); CO2 - emissie: 108 - 129 (g/km). Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG. Zuid-Holland Barendrecht: Gorinchem: Katwijk: Maasdijk: Oostvoorne: Oud-Beijerland: Spijkenisse: Rotterdam: Waddinxveen: Zoetermeer: Zuidland:

Autobedrijf Noteboom Rotterdam B.V. Van Willegen Autobedrijven Dijksman Automobielbedrijven B.V. Automobielbedrijf Huisman B.V. Van Trigt Oostvoorne B.V. Autobedrijf Kooy Oud-Beijerland B.V. Autobedrijf Kooy Spijkenisse b.v. Van der Linden Rotterdam B.V. Van der Linden Groep Waddinxveen B.V. Hyundai Van der Linden B.V. Garagebedrijf W. van Trigt B.V.

010-2923434 0183-622205 071-4090050 0174-518171 0181-485144 0186-621500 0181-613544 010-2863099 0182-632100 079-3427890 0181-451922

Gelderland Borculo: Doetinchem:

Auto Mido Borculo Auto Mido Doetinchem

0545-271480 0314-346644

Noord-Brabant Halsteren:

Autobedrijf Eskes Bergen op Zoom b.v.

0164-215000

Overijssel Hardenberg: Rijssen: Zwolle:

Mastebroek Hardenberg B.V. Autobedrijf Schippers V.O.F. Autobedrijf Bert Wieten

0523-267000 0548-512565 038-4212128

Utrecht Nieuwegein: Woerden:

Cluistra Nieuwegein B.V. Hans Jongerius Hyundai

030-6062598 0348-435700

Drenthe Hoogeveen: Meppel:

Mastebroek’s Autobedrijven B.V. Herman Jubbega V.O.F.

0528-264055 0522-242525

Flevoland Emmeloord:

Van Slooten Auto’s B.V.

0527-620202

Zeeland Burgh Haamstede: Autobedrijf Landegent B.V. Goes: Auto Sturm B.V. Middelburg: Auto Sturm B.V.

0111-658042 0113-602000 0118-612042


dinsdag 27 september 2011 Reformatorisch Dagblad

9

Rusten in een relaxstand Anne-Mette Vergunst

Een goede zit geeft rust en ontspanning. En dat is niet voor niets, volgens Jörgen de Boer, bedr fsleider van Velderhof meubelen. „Relaxfauteuils geven het lichaam voldoende steun en de mogel kheid om echt tot rust te komen. Want een verkeerde zit kan direct of indirect gevolgen hebben voor de gezondheid.” U kent het gevoel ongetw feld. U hebt een poosje heerl k gezeten en wilt opstaan. De spieren en gewrichten in rug, heupen en benen beginnen te protesteren. U komt voor uw gevoel moeil k overeind. Volgens Jörgen de Boer een lastig probleem, met een eenvoudige oplossing: „Een relaxfauteuil, staop-stoel of ergofauteuil kan deze problemen al snel verhelpen. Onze stoelen combineren zitcomfort en eigent dse vormgeving met ergonomie”, aldus De Boer.

Oubollig Wie de winkel van Velderhof Meubelen in Hillegom binnenstapt, wordt hoffel k ontvangen door één van de medewerkers. Al gauw zit u tevreden met een kopje kof e onderuitgezakt in een relaxstoel, terw l u de draaivoet z’n werk laat doen en de showroom in ogenschouw neemt. Wie denkt dat de relaxfauteuil niet meer is dan een oubollig, muf ruikende stoffen stoel voor oude mensen, vergist zich terdege. Het is verbazingwekkend hoeveel kleurr ke modellen er bestaan van deze ’relaxfauteuils’. De moderne relaxfauteuils w ken qua uiterl k niet af van ander zitmeubilair. Daarnaast bieden ze dat extra steuntje in de rug en het zitcomfort dat het fysieke gedeelte van het ouder worden makkel ker maakt.

Basisvoorwaarden Volgens De Boer voldoet een kwalitatief goede stoel aan zeven basisvoorwaarden: goede neksteun, ondersteuning van de wervelkolom, juiste lendenondersteuning, armleggerhoogte, juiste zithoek, zitdiepte en zithoogte. „Tegel kert d bl ft zitcomfort een zeer persoonl ke zaak”, aldus de bedr fsleider. „Elk mens is verschillend en fauteuils moeten daarop aangepast kunnen worden. Daarom is maatwerk ook ontzettend belangr k. Met behulp van verschillende ergonomen en fysiotherapeuten ontwikkelen w de stoel die het best b de klant past.”

Soorten gemaksfauteuils Velderhof Meubelen onderscheidt drie soorten gemaksfauteuils. De Boer: „Als eerste onderscheiden we de zogenaamde Ergofauteuils. Met een aangepaste zithoogte en zitdiepte is deze fauteuil niet alleen mooi en makkel k, maar ook nog eens ergonomisch verantwoord. De bouw van deze stoel is erop gericht mensen optimaal, ofwel

gezond, te laten functioneren. Gewicht, lichaamslengte, postuur en eventuele fysieke beperkingen z n daarb bepalend. De ergofauteuil heeft verschillende verstelmogel kheden, zodat de stoel aangepast kan worden aan verschillende zithoudingen. Een avond visite

’zit’ immers anders dan een avond relaxen.” Als tweede onderscheidt De Boer de zogenaamde sta-op-fauteuils. „Deze stoel is speci ek ontworpen als hulp b het opstaan. De stoel kantelt gedeeltel k mee en ondersteunt terw l je opstaat. Het

elektronische systeem wordt aangestuurd door een accu die onder de stoel bevestigd is.” Als laatste z n er zogenaamde relaxfauteuils. „Deze stoelen z n voorzien van een uitklapbare voetensteun en verstelbare rugleuning. Doordat ze zich volledig

Gezond zitten De wervelkolom en de gewrichten van de mens zijn gemaakt voor beweging, niet voor stilzitten. Toch komt het vaak voor dat je lange tijd achtereen stilzit, bijvoorbeeld op het werk. De gewenning aan een zittende levenswijze, en de daarbij behorende dwangmatige houding, verdringen echter steeds meer de gezonde bewegingsbehoefte die je lichaam van nature heeft. Deze behoefte aan beweging staat in schril contrast met de steeds minder wordende mogelijkheid om te bewegen. Uiteindelijk is het gevolg dat ziektes die ontstaan door gebrek aan beweging, hand over hand

toenemen, ook wel ‘zitziektes’ genoemd.

den, ademhalingsmoeilijkheden of moeite met opstaan.

Onderzoek

Houding variëren

Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 90% van de Nederlanders verkeerd zit. Wie achteroverhangt in een stoel of bank, ondersteunt de natuurlijke s-vorm van de wervelkolom niet optimaal. Daardoor wordt de rug langdurig plaatselijk belast. Deze verkeerde zithouding geeft uw spieren in eerste instantie rust, maar na een tijdje kunt u behoorlijke klachten krijgen: rugklachten, zenuw- of aderafknellingen, weefselirritatie, stoornissen in de ingewan-

Veel rugklachten zijn terug te voeren tot een verkeerde leefstijl. Onderzoek bij rugpatiënten leert dat 85% van de klachten te herleiden is tot een (langdurig) verkeerde zithouding. Een beter leven begint met gezond zitten. Daarin is variatie heel belangrijk. Verandering van houding zorgt namelijk voor een optimale voeding van de tussenwervelschijven. Het is belangrijk dat een ergonomisch verantwoord zitmeubel hiervoor de voorwaarden schept.

aanpassen aan het lichaam, geven de fauteuils het lichaam optimale rust.”

Vakwerk Het ontwerpen van een kwalitatief goede relaxfauteuil, sta-op stoel of ergofauteuil vereist vakwerk. Met speciale meetapparatuur wordt de zithouding en de lichaamsgrootte van de klant nauwkeurig gemeten en digitaal vastgelegd. De gegevens worden naar de fabriek gestuurd, waar de stoel op maat wordt vervaardigd. Volgens De Boer is een concept pas geslaagd als je je stoel volledig vergeet terw l je zit. „Dat is alleen mogel k als de relaxfauteuil past b lichaam en smaak. Model en kleur z n belangr ke elementen als het gaat om de keuze die onze klanten maken, maar maatvoering en kwaliteit spelen een even zo grote rol”, aldus De Boer. „We z n voornamel k specialisten in ontspanning. Het geheim van comfort ligt in de combinatie van kwaliteit en ergonomie. Het is een eenvoudig maar doeltreffend recept, en als één van de weinigen z n we erin geslaagd om het consequent toe te passen in de vervaardiging van al onze stoelen.”


" Knip deze bon uit.

Ja, ik wil graag de Bonisa zending steunen. Steunen kan op verschillende manieren. Uw bijdrage waarderen we zeer. Informatie vindt u op onze website: www.bonisa.nl

Kruis uw keuze aan: Geld schenken ! Periodieke donatie: Ik machtig de Bonisa zending om per ! maand ! kwartaal ! halfjaar ! jaar een bedrag van ! ! 15 ! ! 25 ! ! 50

Treur wil u terzijde staan bij het regelen en verzorgen van een begrafenis. Inmiddels hebben al heel wat families kennisgemaakt met onze werkwijze waarbij rust en respect centraal staan. Nadat een familie ons gebeld heeft, komen wij naar hen toe om alle praktische zaken te regelen. Het samen met de familie verzorgen van de overledene is een mogelijkheid die vaak benut wordt en waarbij men vaak achteraf zegt: ”wat heeft mij dit goed gedaan. Thuisopbaring is één van de mogelijkheden waar men tegenwoordig weer meer voor kiest, als familie heb je in de dagen naar de begrafenis toe dag en nacht de mogelijkheid om afscheid te nemen in de vertrouwde omgeving. Als familie heeft u de keus waar u wilt dat de overledene wordt opgebaard; hetzij in de kerk of in een rouwcentrum bij u in de buurt.

! !...........................,- van mijn rekening af te schrijven

Speciale donatie mogelijkheden Graag ontvang ik informatie over

! Fiscaal voordelig schenken Ik wil een jaarlijkse aanzienijke schenking over een periode van minimaal 5 jaar in een notariële akte vastleggen.

! Nalatenschap Ik wil Bonisa testamentair gedenken en een vastgesteld bedrag (legaat) nalaten.

Meer informatie ! Stuur mij het Bonisa kwartaalblad

Stuur deze antwoordbon geheel naar Bonisa zending Antwoordnummer 301, 2160 VB Lisse (postzegel niet nodig, mag wel)

Aandacht vraagt tijd: In de aanloop naar de dag van de begrafenis bezoeken wij iedere dag de familie om opkomende vragen te beantwoorden. Juist het geven van aandacht en het er zijn, betekent in deze dagen veel voor mensen, zo is het ook mogelijk een stuk vertrouwen te winnen in een tijd waarin men zoveel uit handen moet geven. Bereid u voor: Mensen stellen ons regelmatig de vraag: Is het vreemd dat wij alles omtrent onze begrafenis eens met jullie willen doorspreken. Deze vraag kunnen wij ronduit beantwoorden met nee het is niet vreemd. Het is juist goed dat men zich ook wil voorbereiden op een komende begrafenis, persoonlijke wensen uitspreken en opschrijven in een wilsbeschikkingboekje is confronterend maar voor de nabestaanden neemt het een hoop werk uit handen.

Mijn gegevens Naam

Voorletters

dhr./mevr.

Adres Postcode

Woonplaats

Telefoon

E-mail

Bankrekening* Datum

Handtekening

*Alleen bij periodieke donaties/machtigingen. Ik behoud mij het recht voor om binnen 30 dagen na afschrift zonder opgave van reden mijn bank terugbetaling te laten verzorgen.

Postbank

31.555.32

Grachtweg 20, 2161 HN Lisse 0252 - 41 82 69 www.bonisa.nl

Bonisa

Nadat er een gesprek geweest is, krijgen we vaak te horen dat het een stuk rust brengt dat ook dit geregeld is. Een gratis wilsbeschikkingboekje is bij ons aan te vragen. E. Treur Kroostweg 22 3704 ED Zeist Tel. 030 - 692 42 58 06 - 57 31 56 89 www.begrafenisondernemingtreur.nl info@begrafenisondernemingtreur.nl ”dag en nacht bereikbaar”

Begrafenisonderneming

Z E N D I N G

Treur

Inrichten op maat! Als u gaat voor: • Een mooie inrichting • Voor kwaliteit meubelen • Binnenhuisadvies (ook aan huis) • Meubelen die op maat voor u gemaakt kunnen worden • Voor de grootste collectie relaxfauteuils • Combineren onder één dak • Een winkel met eigentijdse presentatie Dan kiest u voor: TMC Kruiningen ons pas geheel vernieuwde winkel, een winkel die mooi laat zien hoe mooi een inrichting kan zijn.

TMC Kruiningen | Zandweg 1b | (0113) 38 26 26

w w w.t m cw oo nw inkels.nl


dinsdag 27 september 2011 Reformatorisch Dagblad

11 50-PlusPark Batterijenweg 13 4041 DA Kesteren Tel: 0488 – 48 15 49 www.50-pluspark.nl info@50-pluspark.nl

„Onze missie? Dat onze klanten – veelal senioren – zo lang mogelijk kunnen participeren in de maatschappij. Gemakkelijk ouder worden, dát is het idee. In onze showroom vinden klanten werkelijk alles op dat gebied.”

Leukste gemakswinkel van Nederland Dat zegt Dik Ravenhorst, eigenaar van 50-PlusPark in Kesteren, naar eigen zeggen de grootste gemakswinkel van Nederland. Sinds april runt hij aan de Batterijenweg in Kesteren een ruim opgezette showroom. Al veel eerder lanceerde de ondernemer een webshop (www.50pluspark.nl), maar in de praktijk bleek dat veel klanten een tastbare winkel op prijs stelden, zegt

Ravenhorst. Inmiddels draaien zowel de webwinkel als de fysieke showroom op volle toeren. In Kesteren voelt de klant zich meteen helemaal op zijn gemak. Een gastvrije ontvangst is bij elk bezoek gegarandeerd. Na een warm welkom kunt u op uw gemak de producten in de toonzaal bekijken. Van de Rollz Rollator tot de videobel, van de Brinno Deurspion tot de Balance iets, van een

Sfeer, dáár gaat ‘t om Een familiebedrijf is in Nederland op zich geen unicum, maar ondernemingen zoals TMC Woonwinkels in Goes vind je er niet zoveel. „We zijn met acht broers en twee zussen.”

Het was de vader van huidig mede-eigenaar Jaap Witte die 36 jaar geleden het TMC-concept van de grond tilde. „Mijn oudere broer en ik werden al vrij snel bij de zaak betrokken”, vertelt de Zeeuwse ondernemer. „Na verloop van tijd participeerde ons hele gezin in de winkel.” Totaalplaatje Inmiddels telt TMC Woonwinkels 87 fulltime medewerkers en vijf ilialen. Met een verzorgingsgebied dat strekt van Dirksland tot Sas van Gent en van Zoutelande tot Oud Gastel bestrijkt de onderneming een aanzienlijk deel van Zuid-West-Nederland. „Wij zijn gespecialiseerd in het inrichten van woningen”, vat Witte kernachtig samen. „Of het nu gaat om meubels, tapijten, raamdecoratie, gordijnen of parketvloeren, voor alles op het gebied van inrichting kunnen klanten bij ons terecht. Van het karpet tot de gestoffeerde trap, van de hoektafel tot een volledig wandmeubel en van het nachtkastje tot een compleet ingerichte slaapkamer.” Bijzonder aan TMC Woonwin-

kels is dat de onderneming het totaalplaatje van begin tot eind met eigen mensen verzorgt. Van binnenhuisarchitect tot stoffeerder en van meubelbezorger tot verkoper: ze zijn allemaal bij TMC in dienst. „We willen graag betrokken en persoonlijk zijn, zodat klanten zich altijd welkom voelen. Het draait bij ons allemaal om sfeer. Tegelijk willen we klanten bedienen van kwalitatief advies en verstrekkende service. Dat kunnen we garanderen, omdat we alles in eigen beheer uitvoeren.” Mooi, leuk en anders Bij TMC Woonwinkels draait alles om maatwerk. En niet alleen de modellering is maatwerk, de prijzen zijn dat ook. Witte: „We hebben voor bijna elke beurs een oplossing. Ons assortiment strekt van gemiddeld tot exclusief. Wij delen onze verschillende ilialen als volgt op: in Bergen op Zoom is het handig, in Kruiningen is het mooi, in Goes is het leuk en in Koudekerke is het anders. Dat is onze diversiteit in een paar simpele woorden getekend.”

ruime collectie meubels, seniorentelefoons, gemaksproducten voor keuken, badkamer en woonkamer tot de Strider scootmobiel. Op de gebieden mobiliteit, wonen, zorg en welzijn, slapen, ontspanning en communicatie zijn alle artikelen aanwezig om zelfstandigheid, onafhankelijkheid en zelfredzaamheid te combineren met gemak en comfort. Behalve advisering in de showroom, komt 50-PlusPark ook graag langs in tehuizen om demonstraties te geven. Daarnaast verzorgt de Kesterense onderneming voor haar klanten regelmatig interessante activiteiten.

Lezing over schenken en erven Een fruitteler, een imker, een notaris: bij 50-PlusPark in Kesteren komen ze allemaal langs om hun passie te delen met klanten of om nuttige informatie te verstrekken die voor de doelgroep van belang is. Op 11 oktober aanstaande is notaris mr. D.G. Hoek uit Wageningen te gast. Hij komt belangstellenden alles vertellen wat zij moeten weten over schenken en erven. De lezing begint om 14.00 uur in de winkel van 50-PlusPark. Uiteraard krijgt u alle gelegenheid om uw prangende vragen aan de notaris voor te leggen. Vooraf is er een kopje kofie en na aloop serveren we u een hapje en een drankje. Lijkt het onderwerp u interessant? Hartelijk welkom! Meldt u zich alstublieft even aan via info@50pluspark.nl of bel met 0488 – 48 11 61. Deelname aan de lezing is gratis!

TMC Woonwinkels Vestigingen: TMC Koudekerke, Dorpsplein 35 TMC Goes, Marconistraat 13 TMC Woonconcepten Goes, Marconistraat 15-15A TMC Kruiningen, Zandweg 1B TMC Bergen op Zoom, Van Konijnenburgweg 13 Tel. 0113 - 22 41 02 www.tmcwoonwinkels.nl www.tmcwebshop.nl website@tmcwoonwinkels.nl

Vernieuwd iliaal In april 2011 is de TMC Woonwinkel in Kruiningen totaal vernieuwd. „Het is nu een van de mooiste winkels in de wijde omtrekt”, zegt Jaap Witte niet geheel zonder trots. In het vernieuwde pand vindt de klant onder meer de Novastyl meubelcollectie. Doordat inkopers van Novastyl alle beurzen in binnen- en buitenland bezoeken, is de collectie altijd actueel en bij de tijd. Voor de nieuwste trends en de laatste mode bent u in Kruiningen dus altijd aan het goede adres. „Deze meubelcollectie bevindt zich qua prijs in het midden- en hogere segment”, legt Witte uit. „De meeste meubels zijn vervaardigd van eiken en uitgevoerd in tal van stijlen: modern, romantisch, landelijk en klassiek.” Ook bij de Novastyl-collectie geldt het principe van maatwerk onverkort. Bij diverse collecties kan de maatvoering tot op de millimeter aan de wensen van de klant worden aangepast. „Klanten mogen van onze meubelen meer verwachten”, aldus Witte. „En niet alleen van onze meubelen, óók van onze mensen. De klant staat bij ons altijd centraal!”


i`SUY`^\W^ = i`SKVS^\W^

STIJLVOL VERRASSEND Hootsen Kleding biedt een fraaie en stijlvolle collectie voor het najaar. Laat u verrassen in Kootwijkerbroek! Veluweweg 66 • Kootwijkerbroek (0342) 44 12 71

openingstijden ma 13.30 - 17.30 uur di/wo/do 09.30 - 17.30 uur

www.hootsenkleding.nl

vr 09.30 - 21.00 uur za 09.30 - 17.00 uur

Kanttekeningenbijbels in luxe uitvoering

Çy\[W adQ \Z WV^ Q]P\R ZdW cY\[O`W NVW`WQ Y 6AAB9 3LEK;9QBMHJ LB 8 ILO9 L59=Q 3A=J BAMHJu cH;;NIHLB 9HGMLEHGF AK 7AA= EQBJL=L 9HGMj

Bijbels in Statenvertaling

XL=?ELJHBJ LB 7L=3A=JHBJ MAA= DLML6L=FL=; DL9 LLB =LKA=DQ9A=H;NIL HMLB9H9LH9, MQ9 H; LLB 7L=9=A86M HMLLj cLL= HBKA=DQ9HLu 666j=;93A=JjBE AK OLE @*#: y #: :* :#j

Met Psalmen en formulieren, goudsnee (145 x 215 mm) KTBS23 KTBS23K KTBS23KP KTBS25 KTBS25K KTBS25KP

bruin of zwart leer koperen sloten, bruin of zwart leer koperen pilaarsloten, bruin of zwart leer antiekbruin leer koperen sloten, antiekbruin leer koperen pilaarsloten, antiekbruin leer

m m m m m m

146,197,277,198,249,329,-

Zonder Psalmen en form., goudsnee (204 x 304 mm) KTB20BK KTB22 KTB22K KTB22KP KTB22KPH KTB24 KTB24K KTB24KP KTB24KPH

koperen sloten, bruin kunstleer bruin of zwart leer koperen sloten, bruin of zwart leer koperen pilaarsloten, bruin of zwart leer koperen pilaarsloten en acht hoeken, bruin of zwart leer antiekbruin leer koperen sloten, antiekbruin leer koperen pilaarsloten, antiekbruin leer koperen pilaarsl. en 8 hoeken, antiekbr. leer

m 102,m 174,m 223,m 302,m m m m m

441,239,292,370,509,-

Nijverheidstraat 21, 4143 HN Leerdam Postbus 168, 4140 AD Leerdam Telefoon (0345) 61 01 55 E-mail: info@gereformeerdebijbelstichting.nl Giro 1.355.824 t.n.v. penningmeester GBS te Leerdam

V Vraag voor andere bijbels in g gewone of luxe uitvoering o onze folder aan of breng een b bezoek aan onze showroom in Leerdam, waar u op uw g gemak een keuze kunt maken u uit onze uitgaven.

WHE GHG AAF MQ9 A8ML=LB 3A EQBJ DAJLEHGF

W Wij hebben ze allemaal op vvoorraad en geven u graag d deskundig advies.

eHGF 7AA= QN98LEL 7QNQ98=L; A? AB3L 6LO;H9L

O Onze showroom is geopend o op ma. t/m vr. van 8.30 ttot 16.30 uur.

9I8H; F8BBLB OEHG7LB 6ABLB, MQB H; 6L=FLB HB ML 9I8H;3A=J .DH;;NIHLB2 HL9; 7AA= GA8v 666j=;93A=JjBE

\[Z TA=J7L=ELBL=; OHLM9 AAF F=QQD3A=J LB I8H;IA8MLEHGFL I8E?


dinsdag 27 september 2011 Reformatorisch Dagblad

13 NatuursteenHuis Goes

Natuursteen duur? Een goedkoop vooroordeel, als het aan Kees Eckhardt, de directeur van NatuursteenHuis (voorheen Zandee & de Kuijper) ligt. „In de aanschafkosten kom je iets hoger uit, maar op langere termijn is het altijd voordeliger.”

Stanleyweg 16 4462 GN Goes Tel. 0113 - 21 65 55 Fax 0113 - 22 05 22 www.natuursteenhuis.nl info@natuursteenhuis.nl

Goede investering in onzekere tijden Om meteen nog maar een cliché te ontkrachten: een toepassing van natuursteen is bepaald geen luxe-oplossing. Verre van, stelt Eckhardt. „Woorden als praktisch en eficiënt zijn veel meer op z’n plaats. Neem een natuurstenen vloer. Zeer onderhoudsvriendelijk en slijtvast. Die gaat jaren mee.” In dat opzicht vertoont het natuurproduct een opmerkelijke gelijkenis met de Zeeuwse onderneming. Haar oorsprong is te herleiden naar het jaar 1771. Eeuwomspannend vakmanschap resulteert vandaag de dag in een rijke expertise die stoelt op liefde voor het ambacht. Maar tegelijk ook op passie voor vernieuwing in bewerking en toepassing. Twee pijlers Grofweg is NatuursteenHuis, met vestigingen in Goes en

Middelburg, op te delen in twee hoofdpijlers: bouwen & wonen en gedenktekens. In het eerste geval: of het nu gaat om vloeren, terrassen, vensterbanken, dorpels, trappen, tafels, gevelbekleding, vloerverwarming, wandbekleding, deuromlijsting of sierschouwen, bij NatuursteenHuis vindt u het. Eckhardt: „We zijn gespecialiseerd in het toepassen van natuursteen in nieuwe en bestaande situaties. Voor veel mensen is het op dit moment meer haalbaar om te investeren in de huidige woning. Wij kunnen het totaalplaatje verzorgen. Sommige klanten zien erg tegen de ‘verbouwing’ op. We nemen, indien gewenst, zelfs de tijdelijke verhuizing en de opslag van meubels uit handen. We zijn al jaren bekend en erkend als de vakspecialist als het gaat

om het plaatsen van vloeren, gevels en overig maatwerk. Wij houden ons dagelijks bezig met het adviseren, coördineren en de daadwerkelijke plaatsing van natuursteen in woningen en andere gebouwen.” Ook bij restauraties van kerken en oude gebouwen komt het vakmanschap van NatuursteenHuis te pas. Menig kerkvloer en ornament is door de Zeeuwse onderneming bewerkt en geplaatst, zowel in Zeeland als ver daarbuiten. Ontzorgen „We ontzorgen klanten compleet”, resumeert Eckhardt. „We zijn betrokken bij complexe nieuwbouw- en restauratie-projecten, maar de consument die binnenstapt voor een paar vierkante meter natuursteen krijgt bij ons evenveel aandacht.”

Grafgedenkteken; een weloverwogen keuze Het is ieders verantwoordelijkheid om tijdig na te denken over zaken die te maken hebben met de laatste levensfase. Naast de geestelijke aspecten dringen voor velen ook de materiële zaken zich toch nog onverwacht op. We merken dat in de gesprekken rond de keuze van een grafmonument voor een dierbare. Nabestaanden staan soms tamelijk onvoorbereid voor de keuze van een passende herinnering op het graf. Als vakbedrijf proberen we zo goed mogelijk te adviseren. Wij raden iedereen aan die in de gelegenheid is, om tijdig na te denken over de nazorg na het overlijden. Daarbij hoort ook de keuze van een grafmonument. Het is goed om vooraf de begrafenisondernemer hierbij te betrekken, of zich door één van onze adviseurs vrijblijvend te laten voorlichten over de mogelijkheden. Daarmee neemt men op dit punt de zorg van de nabestaanden enigszins weg en is er sprake van een weloverwogen keuze. Graag zijn we u van dienst.


Verzilver uw goud!

Apeldoorn Stationsstraat 160 T 055-5217988

De goudprijs was nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden en munten te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres. En dat is er nu: Goudwisselkantoor.

Den Haag Valkenbosplein 1 T 070-3615384

Goudwisselkantoor is onderdeel van Goudprijs BV, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud en sieraden in. Dat inkopen doen we niet alleen van particulieren, maar ook van

Eindhoven Leenderweg 150 T 040-2122297

opkopers en juweliers. En door onze jarenlange ervaring weten we waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reĂŤle taxatie en een goede prijs. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie.

Groningen Verlengde Hereweg 1 T 050-5255441

Overigens kunt u ook bij ons terecht als u in het bezit bent van zilveren munten, baren, sieraden of een zilver servies. De zilverkoers is de laatste tijd sterk gestegen, waardoor het nu ook de juiste tijd is om zilver te verkopen.

Rotterdam Dorpsweg 74a T 010-4803001

www.goudwisselkantoor.nl

vacatures

Hoofdkantoor: Klaaswaal Industrieweg 13 T 0186-571366

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Binnen het bedrijf hebben we op ons hoofdkantoor in Klaaswaal de volgende vacatures:

Wij bieden: Afwisselend werk Goede werksfeer Uitstekende arbeidsvoorwaarden

Administrateur (m/v)

Webwinkel medewerker (m/v)

BackOffice medewerker (m/v)

Hoofdtaken:

Hoofdtaken:

Hoofdtaken:

- Crediteuren- en debiteurenadministratie

- Klantenservice

- Uitzoeken en verwerkingen van

- Loonadministratie

- Orderverwerking

- Bijhouden kasboek

- Voorraadbeheer

- Kennis van goud, zilver, munten en postzegels

- Verzorging managementinformatie

- Administratie

- Beheer van goederenstromen

- Facturatie

collecties en goud

- Administratie

Profiel: Profiel:

- 16 - 20 jaar

Profiel:

- 30 - 45 jaar

- Afgeronde middelbare school of

- 18 - 25 jaar

- Ruime administratieve ervaring

opleiding administratie

- MBO/HBO werk- en denkniveau

- Afgeronde middelbare school Enthousiast, leergierig en vlot

- Communicatief vaardig

Omschrijving:

- Analytisch

Verzamelaarsmarkt.nl is de webwinkel voor de

- Ervaring met exact is een prĂŠ

verzamelaar. Met 70.000 artikelen online de grootste webwinkel in de verzamelbranche.

Interesse: Indien u interesse heeft voor deze functies, verzoeken wij u een sollicitatiebrief met CV (+pasfoto) binnen 8 dagen na plaatsing van deze advertentie te sturen per e-mail naar johan@deruiterbv.nl of per brief aan: De Ruiter BV | Goudprijs BV T.a.v. Johan de Ruiter, Industrieweg 13, 3286BW Klaaswaal


dinsdag 27 september 2011 Reformatorisch Dagblad

15

Testament voorkomt twist Anne-Mette Vergunst

Misschien vindt u het lastig om over na te denken, maar aan ieder leven met kostbare momenten en p nl ke herinneringen, vreugde en verdriet komt een einde. U heeft misschien een b zondere band met uw (klein)kinderen mogen opbouwen. En wat u hoe dan ook wilt voorkomen, is een ruzie rond de erfenis. Volgens notaris Harold de Boer van Schuite De Boer Notarissen is het aan de orde van de dag: onbeschaafde ruzies om de soms meest eenvoudige bezittingen van overleden ouders. Het treft hem diep. „Als iemand overl dt, is dat al verdrietig genoeg. Wanneer dan ook nog eens bl kt dat de persoon in kwestie geen testament heeft nagelaten, kan het nog dramatischer worden. De wens van de overledene is dan niet bekend. Geld en goederen kunnen op ongewenste plaatsen terecht komen.” Als een overleden gehuwd persoon geen testament heeft opgemaakt, treedt volgens het Wettel k Erfrecht de ’wettel ke verdeling’ in werking. De Boer: „Dat betekent dat de langstlevende echtgenoot automatisch alle zaken, goederen, maar ook schulden, van de overleden echtgenoot kr gt. Kinderen kr gen in dit geval hun erfdeel niet in handen. Hun deel van de erfenis wordt al wel omgerekend in een geldbedrag, dat pas op te eisen is b het overl den van de langstlevende ouder. Op het moment dat dat gebeurt, z n de kinderen verplicht erfbelasting te betalen over hun erfdeel. Dit kan een behoorl k bedrag z n. Door goed advies van een notaris kan dit voorkomen of uitgesteld worden.”

Geruststelling Volgens de notaris laat dit soort situaties zien dat het opstellen van een gedegen testament van groot belang is. „Als je precies wilt regelen wat er na je overl den gebeurt met je nalatenschap, zul je een testament moeten maken”, aldus De Boer. „Op het moment van overl den is het dan gel k helder wat de overledene heeft gewild. Zo

kan er geen ruzie ontstaan over de eerste verdeling van de goederen. Dit is vaak voor degene die het testament heeft laten opmaken een enorme geruststelling.”

Voordelen Volgens De Boer heeft het een aantal voordelen om een testament op te laten maken: „Als eerste voorkom je zo dat alleen de wet regeert. Zonder testament kun je niets nalaten aan niet-bloedverwanten, anders dan echtgenoot of echtgenote. Niets gaat naar een pleegkind, een goede vriend of een goed doel. Als tweede kun je geen speci eke geldbedragen of goederen, legaten, aan iemand nalaten. B een goed testament kan ook b de notaris de erfenis scaal slim geregeld worden. Over elke schenking of erfenis betaal je belasting. De hoogte hiervan hangt af van de relatie met de schenker

of overledene. Een goed testament kan scaal voordeel opleveren. Als laatste kun je met een testament iemand of cieel onterven. Dit is geen leuke aangelegenheid, maar sommige mensen hebben daar gegronde redenen voor.” Zodra het testament is opgemaakt of b de notaris in bewaring is gegeven, zal deze het testament aanmelden b het Centraal Testamenten Register. Hier wordt meegedeeld dat er een testament is en b welke notaris dit testament in bewaring is gegeven. De inhoud van het testament wordt niet b Testamenten Register bekend gemaakt. Pas na overl den komen de gegevens beschikbaar.

De Boer, goed aan zaken op t d te regelen in geval van overl den. „Over voogd wordt gesproken in het geval niet de ouder maar een derde het gezag over het kind voert. Een voogd kan aangewezen worden door de rechter of door de ouders in een testament. Indien de eerste ouder overl dt, voert de langstlevende het gezag. Indien de laatste ouder overl dt, bepaalt in beginsel de rechter wie voogd wordt. Op dat moment kan een kind door de rechter in een omgeving geplaatst worden, waar je als ouder zelf nooit voor zou hebben gekozen. In een testament is het mogel k dit zelf te regelen door te bepalen wie voogd wordt.”

Jonge kinderen

Uitsluitingclausule

Niet alleen senioren moeten nadenken over het opstellen van een testament. Ook ouders met jonge kinderen doen er, volgens

Een ander belangr k punt voor een testament is, volgens De Boer, de zogenaamde uitsluitingclausule. „Helaas neemt het aantal

echtscheidingen toe. Indien een kind dan heeft geërfd en in gemeenschap van goederen gehuwd is, heeft de ex-echtgenoot na de scheiding recht op de helft. De uitsluitingclausule voorkomt dat.” Volgens De Boer is het van groot belang dat een testament naadloos aansluit op een persoonl ke situatie: „Wanneer iemand is overleden moeten de nabestaanden zich kunnen richten op hun verdriet. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat alles keurig geregeld wordt, precies zoals de overledene het heeft gewild. Het opmaken van een testament is vaak een emotionele gebeurtenis. Het is daarom belangr k dat je als notaris echt meedenkt met de mensen. Daarnaast is het prettig als je in begr pel ke taal voorgelicht wordt. Je kunt wel gaan sm ten met dure woorden, maar daar heeft je klant niks aan.”

Testamentvormen Testamenten zijn er in allerlei vormen, de meest voorkomende varianten zijn: 1. Langstlevende testament met ouderlijke boedelverdeling De zogenaamde ‘ouderlijke boedelverdeling’ is een testamentvorm die onder het huidige recht niet meer kan worden gemaakt. In de basis komt deze testamentvorm erop neer dat de langstlevende ouder alle bezittingen van de nalatenschap krijgt. Volgens de erfrechtelijke regels die sinds 2003

gelden, is dit min of meer de standaardregeling voor mensen die geen testament hebben. 2. Vruchtgebruiktestament In een vruchtgebruik-testament is geregeld dat de kinderen eigenaar worden van hun deel van de erfenis (bijvoorbeeld het huis), maar dat de partner (de langstlevende) het mag blijven gebruiken. De kinderen hebben dus eigenlijk niets aan hun eigendom. Dit vruchtgebruik eindigt

dan wanneer de langstlevende zelf ook overlijdt. Ook kan in deze testamentvorm geregeld worden dat het vruchtgebruik van de echtelijke woning eindigt op het moment dat de langstlevende ouder deze woning verlaat. 3. Combinatie testament In bepaalde situaties wil de erlater (degene die het testament op laat stellen) de keuze van de verdeling van de nalatenschap overlaten aan

de langstlevende echtgenoot. Die kan dan zelf een keuze maken voor bijvoorbeeld de wettelijke verdeling of een legaat van vruchtgebruik. 4. Echtscheidingstestament Na een echtscheiding willen beide expartners in het algemeen dat ze over en weer niet meer van elkaar erven. Toch zijn er situaties denkbaar waarbij, zonder testament, er toch vermogen naar de ex-partner overgaat. Dit kan met name gebeuren als u samen

kinderen heeft. Bij overlijden van de eerste ouder erven de kinderen. Komt daarna een kind te overlijden - zonder achterlating van kinderen of echtgenoot - dan zal de nalatenschap (zonder testament) vererven naar diens broers/zusters en de langstlevende ouder (de ex-partner). Als u dit wilt voorkomen, moet er een testament worden opgemaakt. In een dergelijk testament wordt dan de nalatenschap na het overlijden van een kind naar anderen dan de ex-partner gestuurd.


KORTING TOT

TOTALE LEEGVERKOOP! Van onze slaapk amerafdeling...

60%

Komplete slaapkamers...

OP ALLE BOXSPRINGS

PRESCOTT

KORTING

L I F E STY L E B OXS P R I N G S

Boxsprings in vele uitvoeringen...

AllesMoetWeg!

Grote keuze in Merkbedden...

TOT

40%

OP ALLE LINNENKASTEN

Schuifkasten in vele modellen...

Vele Merkmatrassen in de leegverkoop...

Nu start opruiming van alle showroommodellen op onze slaapkamerafdeling in verband met de verhuizing naar de nieuwe slaapafdeling later dit jaar.

KORTING

20%

TOT

30%

40%

50%

OpisOp!

50%

OP ALLE MATRASSEN

KORTING TOT

60% 60%

OP ALLE SHOWMODELLEN

Boxsprings in diverse kleuren...

Schuifkasten in diverse maten...

POORTVLIET Openingstijden Dinsdag t/m donderdag

van 10.00 tot 17.30 uur

Vrijdag (koopavond) Zaterdag Zondag en maandag

van 10.00 tot 21.00 uur van 9.30 tot 17.00 uur gesloten

BEZOEK OOK ONZE WEBSITE MET DE MEEST ACTUELE AANBIEDINGEN WWW.WOONBOULEVARDPOORTVLIET.NL

Paasdijkweg 33 Poortvliet infolijn 0166 619100

Senioren bijlage  
Senioren bijlage  

Senioren bijlage bij het Reformatorisch Dagblad