Page 1

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ISSN 19 1792-6017

Κωδικός: 1133

Βούλευμα σοκ για τη δημόσια περιουσία

05 «Να απαγορευτεί άμεσα η χρήση χημικών»

03 Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΤΟΣ 20ο Ι ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 235−236 Ι ΙΟΥΛΙΟΣ−ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 Ι ΤΙΜΗ €1,50

• on line www.epikairanea.gr www.youtube.com/epikaira

Μετά από τρεις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

Δάνειο ύψους 2,7 εκ. ευρώ παίρνει ο Δήμος

Το δημοτικό συμβούλιο, με αυξημένη πλειοψηφία, αποφάσισε να προχωρήσει σε δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

07 Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι

σελ.

Κοινωνική πολιτική και κινητοποιήσεις στην ατζέντα του Δήμου Βάρος στην κοινωνική πολιτική ρίχνει ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης. Μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των ανέργων εξήγγειλε ο Δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης.

ς ίζε

ρν

κο

κο

ύπ

ες

βιβ

ρο λία

λό

ϊτ

οί

χο

υ

t-shirt

08-09

κ λό ε ρ ών τ μπ ινη κ ad ς p ε e κ us e θή o m uzzl p Α: ΚΡΗΤΗΣ 22-24, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ 16451 ΤΗΛ.: 2109915810 FAX: 2109951114 ρδες ά κ ν Stock House: Λ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ κο 61, ΛΑΓΟΝΗΣΙ 19010 THΛ.: 2291079903 ΝΕΟ Λ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ 11, ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΤΗΛ.: 2291026493 FAX: 2291025950

σελ.

05

§Y°OYPA™ ¶AN√™ 1. °. ¶A¶AN¢PEOY 12-14, AP°YPOY¶O§H TH§./FAX: 210.99.36.074 2. A£HNA™ 38, BOY§IA°MENH - TH§.: 210 89.60.503


2

πι+φι

07-08/2011 www.epikairanea.gr

Το γράμμα Τ του εκδότη - Μπάρμπα Νίκο! Καιρό έχω να σε δω. Πού πας; Στους αγανακτισμένους κι εσύ; Έστρεψε το βλέμμα του ο μπάρμπα Νίκος προς τα κει που άκουσε τη φωνή. προσπαθώντας να διακρίνει το πρόσωπο εκείνου που του απηύθυνε το λόγο, έκλεισε λίγο τα μάτια του, έσμιξε τα φρύδια του και απάντησε: - Δημητράκη; Εσύ είσαι αγόρι μου; - Ναι, μπάρμπα Νίκο! Εγώ είμαι. Αλλά δεν είμαι πια πιτσιρίκος. Καβάλησα τα 45, μπάρμπα Νίκοοο… - Μικρός είσαι ακόμη, παιδί μου! - Καλά…. Δε μου είπες, όμως, στους αγανακτισμένους πας κι εσύ; - Όχι, αγόρι μου(!). Πάω για περπάτημα στην παλιά Αθήνα. Βλέπεις, ο γιατρός λέει πως πρέπει να περπατάω. Και θέλω να υπάρχει κόσμος γύρω μου, γιατί φοβάμαι μόνος. - Αν θέλεις, έρχομαι κι εγώ μαζί σου. Η λαϊκή συνέλευση αρχίζει στις 9.30 και έχω χρόνο. - Έλα, να έχω κι εγώ παρέα. Βγήκαμε στο Σύνταγμα και πήραμε την Ερμού. Σαββατόβραδο και οι δρόμοι γεμάτοι κόσμο. Έλληνες και ξένοι κινούνταν προς όλες τις κατευθύνσεις . άλλοι για φαγητό κι άλλοι για βόλτα. Ο μπάρμπα Νίκος, ενθουσιασμένος, παρατηρούσε τον κόσμο και έπιανε κουβέντα με μικρούς και μεγάλους: «βρε, κοίτα τον πώς στέκεται ακούνητος, έτσι βαμμένος χρυσός! σαν πραγματικό άγαλμα!» Στην Καπνικαρέα μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα έδινε υπαίθρια παράσταση. Μια στάση εκεί – από περιέργεια κυρίως – κι ύστερα συνέχεια προς Μοναστηράκι. Μια άλλη ομάδα εκεί – μια ροκ μπάντα αυτή τη φορά – έπαιζε μουσική για όλους. Κόσμος τριγύρω, παρακολουθούσε. - Μωρέ, δε μ’ αρέσει αυτή η μουσική, είπε ο μπάρμπα Νίκος. Πάμε προς το Θησείο; - Και δεν πάμε; Αντέχεις βλέπω… Πατείς με, πατώ σε στο δρόμο! Όλες οι ταβέρνες γεμάτες κόσμο – όλοι τουρίστες – που έτρωγαν σουβλάκι και χωριάτικη. Πιο κάτω, στην πλατεία, μια άλλη θεατρική ομάδα – αυτή τη φορά παιδική σκηνή – προσπαθούσε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των περαστικών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, στοχεύοντας κι αυτή στο πορτοφόλι των γονιών τους… Στο δρόμο προς την Ακρόπολη, (ακούραστος ο μπάρμπα Νίκος!) πολλοί μουσικοί με διάφορα όργανα – άλλο ο καθένας – προσπαθούσαν να κεντρίσουν το συναίσθημα των περαστικών και να αποκομίσουν κάποια οικονομική βοήθεια! Και άλλοι που πουλούσαν ό,τι βάζει ο νους σου στη μέση του δρόμου. Ο μπάρμπα Νίκος σταμάτησε σε έναν που έπαιζε το «άστα τα μαλλάκια σου ανακατεμένα». Έβαλε το χέρι του στην τσέπη και έβγαλε 5 ευρώ. «Μπράβο σου! Πάρε αυτά», του είπε και συνέχισε… Στην Ακρόπολη ο μπάρμπα Νίκος κουράστηκε. - Θα πάρω από δω το μετρό να γυρίσω σπίτι, παιδί μου. Εσύ να συνεχίσεις το δρόμο σου. Εσείς οι νέοι να προσπαθήσετε για τις καλύτερες μέρες.εμείς τα φάγαμε τα ψωμιά μας και ξέρω ότι σας παραδώσαμε ένα κόσμο όχι και τόσο καλό. Λυπάμαι γι αυτό! Καλή τύχη και αν σε φέρει ο δρόμος σου, να περάσεις απ’ το σπίτι να θυμηθούμε τα παλιά. - Καληνύχτα μπάρμπα Νίκο. Θα περάσω σίγουρα… Δημήτρης Πάσσαρης

ηλεφώνημα από κυβερνητικό στέλεχος δέχθηκε ο Γιάννης Κωνσταντάτος για να ακυρωθεί η διαμαρτυρία για τους παράνομους μετανάστες στις 15 Ιουνίου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου στις 8 Ιουνίου. Ποιος ενοχλήθηκε και γιατί;

με μάλιστα ότι «παίζουμε παιχνίδια εις βάρος των λουομένων». Αν παίζουμε παιχνίδια εμείς, τότε παίζει παιχνίδια και η Νομαρχία, το Γενικό Χημείο του κράτους, το ΕΛΚΕΘΕ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών που έκρινε την καταλληλότητα της παραλίας. Αυτός που δεν παίζει παιχνίδια, είναι το ΠΑΚΟΕ!

Η

Π

εταιρεία ανακύκλωσης ανακοίνωσε στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης πως δεν έχει να διαθέσει κάδους ανακύκλωσης γιατί έχει πέσει έξω οικονομικά! Οι ιδιώτες περιμένουν στη γωνία για να πάρουν την αποκομιδή των σκουπιδιών γιατί τα λεφτά είναι πολλά!

ερισσότερος από κάθε άλλη χρονιά είναι ο κόσμος που παρακολουθεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων και του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Η οικονομική εξαθλίωση των ελληνικών νοικοκυριών από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΤΡΟΪΚΑΣ-ΔΝΤ ωθεί τον κόσμο στη

Σ

ΔΩΡΕΑΝ ψυχαγωγία που εδώ και χρόνια προσφέρεται και χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

τη μεταφορά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στην αίθουσα που υπάρχει στο Ελληνικό συμφώνησε η αντιπολίτευση, με την προϋπόθεση όμως η διοίκηση να ενημερώσει για το πότε και το πού θα επιστρέψουν οι συνεδριάσεις στην Αργυρούπολη.

Ψ

ηφίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου ΕλληνικούΑργυρούπολης. Μένει να δούμε λοιπόν την εφαρμογή του. Για τα θέματα της δημοσιογραφικής κάλυψης καλό θα ήταν να υπάρξει μέριμνα. Οι εκπρόσωποι του τύπου εκτός από υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα, πράγμα το οποίο δεν ακούστηκε. Παράλληλα παρατηρείται τα δημοσιογραφικά καταγραφικά ήχου να είναι περισσότερα από τους δημοσιογράφους. Ποιος και πώς θα το ελέγξει αυτό; Το θέμα δεν είναι ουσιαστικό αλλά μας αφορά άμεσα.

Ε

πανήλθε και φέτος το θέμα με την καταλληλότητα των νερών της πλαζ του Αγίου Κοσμά. Ασχοληθήκαμε ενδελεχώς πέρσι τέτοιο καιρό και παρουσιάσαμε όλες τις μετρήσεις που πιστοποιούσαν την καταλληλότητα των νερών. Κατηγορηθήκα-

Μ

εγάλες πιένες για το θερινό κινηματογράφο που φιλοξενείται στο πάρκο αεροπορίας (129 Π.Υ.). Με τη συνδρομή και της κινηματογραφικής λέσχης Ελληνικού-Αργυρούπολης η φετινή χρονιά είναι ακόμα καλύτερη και σε ποιότητα και σε υπηρεσίες. Σταθερή αξία το εθελοντικό κουβάλημα των τραπεζοκαθισμάτων κάθε Κυριακή μετά το τέλος της προβολής!

Π

ολλά και χρόνια προβλήματα καλείται να λύσει η νέα δημοτική αρχή του Δήμου μας. Η συσσώρευση χρόνιων υποθέσεων (χρέος, κληρονόμοι Νάστου, παραλία, Υμηττός, πεζοδρόμια κ.α.) «μπλοκάρουν» την αποτελεσματικότητά της. Με δεδομένο πως καθημερινά έρχονται να προστεθούν και άλλα ζητήματα, οδηγούν πολλές φορές σε αναβλητικότητα αποφάσεων και ουσιαστικών λύσεων.

Α

ν αναλογιστεί κανείς και τις προσδοκίες που υπήρχαν από τους συνδημότες μας για τη νέα διοίκηση, το αποτέλε-

σμα μάλλον δεν πρέπει να θεωρείται επαρκές και δείχνει πως χρειάζεται πολύ δουλειά ώστε να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ε

ν τω μεταξύ τα φαινόμενα έλλειψης ομοιογένειας έκαναν την εμφάνισή τους στη διοίκηση του Δήμου. Είναι εμφανές πως δεν υπάρχει ενιαία στάση μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, φαινόμενο που εντείνεται ολοένα και περισσότερο τελευταία. Βέβαια, γίνεται πράξη η ψήφος κατά συνείδηση!

Π

λειά μας, ο κακομοίρης ο κόσμος τι φταίει; Σε μια αίθουσα περιορισμένης χωρητικότητας, με ελλιπή δροσισμό τώρα το καλοκαίρι και πολλά προβλήματα στη μικροφωνική, το θέαμα είναι αποκρουστικό. Η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει ο χώρος των συνεδριάσεων. Ελπίζουμε αυτό να γίνει σύντομα.

Χ

ώρο αποκλειστικά για τους δημότες στην πλαζ του Αγίου Κοσμά εξασφάλισε ο Δήμος. Νέες ομπρέλες στήθηκαν στο γκαζόν και εξυπηρετούν πλέον τους συνδημότες μας. Θετική η πρόβλεψη, από την ώρα που η ζήτηση για μια θέση στον ήλιο αυξάνεται ραγδαία.

Σ

υνεχίζονται οι ζυμώσεις μεταξύ των τριών για ενδεχόμενη κοινή κάθοδο στις εκλογές. Νωρίς, πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν συναινούν όλα τα στελέχη σε αυτό το ενδεχόμενο και υπάρχει και η πρώτη αποχώρηση.

Τ

α θερμά μας συλλυπητήρια στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελο Παπασπύρου και την οικογένειά του για το χαμό το αδελφού του.

μηνιαία εφημερίδα δημοτικού ενδιαφέροντος Εκδότης − Διευθυντής: Δημήτρης Πάσσαρης Ιδιοκτησία: «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΣΑΡΗ» Μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Θήρας 102 & Τραπεζούντος, Αργυρούπολη Τ.Κ. 164 51 Τηλ.: 210.99.65.656, 210.99.58.368 • Fax: 210.99.58.328 http:// www.epikairanea.gr • e−mail: epikairanea@ekdoseispassari.gr

ολύ κουραστικά έχουν γίνει τα δημοτικά συμβούλια. Και εμάς είναι η δου-

Κωδικός 1133 ISSN 1792-6017

Νομικός Σύμβουλος: Αναστάσιος Καϊμάκης Ετήσια Συνδρομή: Ιδιώτες: €15,00 Δήμοι, Σύλλογοι, Σχολεία, Τράπεζες, Οργανισμοί: €45,00

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση οποιουδήποτε τμήματος της εφημερίδας χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.


3

07-08/2011

τα εν δήμω...

www.epikairanea.gr

Νεκρός μετανάστης στα κρατητήρια του Ελληνικού

Την τελευταία του πνοή στα νέα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στο Ελληνικό, άφησε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου Πακιστανός μετανάστης, ο οποίος κρατείτο για διοικητική απέλαση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, ο κρατούμενος αλλοδαπός, στις 11 το πρωί αισθάνθηκε αδιαθεσία και παραπονέθηκε ότι τον πονούσε πολύ το στομάχι του. Αμέσως μεταφέρθηκε στο ιατρείο, όπου τον εξέτασαν γιατροί Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που βρίσκονται συνεχώς εκεί και οι οποίοι δεν έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και επέστρεψε στο κρατητήριο. Στη 1.20 ο Πακιστανός αισθάνθηκε και πάλι αδιαθεσία και έκανε εμετό. Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν και πάλι στο ιατρείο, όπου οι γιατροί έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκο-

μείο, γι΄ αυτό κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Μιάμιση ώρα αργότερα, όμως, στις 3 μετά το μεσημέρι και πριν ακόμα φτάσει το ασθενοφόρο, ο κρατούμενος εξέπνευσε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών των κρατητηρίων να τον κρατήσουν στη ζωή. Το ασθενοφόρο που έφτασε λίγο αργότερα τον μετέφερε σε νοσοκομείο, αλλά ήταν πλέον αργά. Για τα αίτια του θανάτου θα γίνει νεκροτομία, ενώ για την υπόθεση διενεργεί προανάκριση η Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής. Με αφορμή το περιστατικό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με κάλεσμα της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος το Σάββατο 16 Ιούλη 4μ.μ. στην Πλατεία Βάρναλη στην Αργυρούπολη. Συμμετείχαν εργαζόμενοι, νέοι και μέλη της λαϊκής συνέλευσης. Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης πα-

Επιτροπές εργασίας από τη «Σύγχρονη Πόλη» Στην ανάδειξη επιτροπών εργασίας και τη στελέχωσή τους, προχώρησε η δημοτική παράταξη «Σύγχρονη Πόλη» στις 27 Ιουνίου. Ο κανόνας που ακολουθήθηκε για τον επικεφαλής της κάθε επιτροπής, προκαθορίζει να είναι από την Πολιτική Γραμματεία, ώστε σε κάθε συνεδρίασή της, να υπάρχει άμεση ενημέρωση. Συμφωνήθηκε ότι για την αποδοτικότερη λειτουργία των επιτροπών μπορεί να γίνουν εσωτερικές αλλαγές καθώς και να ενδυναμωθούν με επιπλέον στελέχη και εκτός παράταξης. Η συνεδρίαση των μελών της παράταξης διήρκησε αρκετές ώρες και τα θέματα που κυριάρχησαν αφορούν: την ανάδειξη θεματικών Επιτροπών εργασίας και ο ρόλος τους, ενημέρωση από τον Πρόεδρο για την έως τώρα παρουσία της παράταξης, συζήτηση για το σχέδιο δράσης για τους καλοκαιρινούς μήνες, επίσης πολύς χρόνος εδόθη στα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου να κάνουν ερωτήσεις αλλά και να πουν απόψεις και προτάσεις για την αρτιότερη λειτουργία και την δημιουργία δράσεων της Παράταξης. Διαβάστε όλα τα ονόματα των Επιτροπών εργασίας στο www.epikairanea.gr

Εκπρόσωποι Αργυρούπολης και Ελληνικού στη ΔΗ.ΣΥ. Τρία μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ελληνικού-Αργυρούπολης εκλέχθηκαν στην κεντρική της επιτροπή στο 1ο συνέδριο του κόμματος. Πρόκειται για τους Μιχάλη Γαζή, Μάριο Τσιώλη και Άκη Κελέση. Οι τρείς τους, κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα στους 317 που έθεσαν υποψηφιότητα για την Κ.Ε. Θα πρέπει να επισημανθεί η συμβολή των έμπειρων στελεχών Πέτρου Σιδηρόπουλου και Βάσως Λίβα, οι οποίοι αν και θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα οι ίδιοι, πρότειναν να θέσουν υποψηφιότητα νέοι άνθρωποι ως μία συμβολική και ουσιαστική συνάμα κίνηση ανανέωσης και ελπίδας, δίνοντας την ευκαιρία σε δύο νέους κάτω των 30 ετών (Άκης Κελέσης και Μάριος Τσιώλης) να εκπροσωπήσουν την ομάδα πρωτοβουλίας στο κεντρικό όργανο του κινήματος. Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας εξελέγη η Ντόρα Μπακογιάννη με 1420 ψήφους, ενώ οι διαδικασίες τερματίστηκαν με την ανάδειξη των 200 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος.

ρακολουθεί το θέμα. Την Παρασκευή αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής το Δήμαρχο επισκέφθηκε τη διεύθυνση αλλοδαπών και ενημερώθηκε επισήμως για το περιστατικό. Με ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ σημειώνει: «Η διοίκηση της Αστυνομίας έτρεξε να συγκαλύψει την εγκληματική αδιαφορία που οδήγησε στο θάνατο επικαλούμενη …την αργοπορία του ΕΚΑΒ, την ώρα μάλιστα που υπήρχε μονάδα παροχής ιατρικής βοήθειας μέσα στο κρατητήριο! Όμως ο κρατούμενος υπό διοικητική απέλαση μετανάστης είχε παραπονεθεί από το πρωί για πόνους που αντιμετωπίστηκαν με παυσίπονα ενώ αργότερα κατέρρευσε χωρίς επιστροφή και το αίτημα του για μεταφορά σε νοσοκομείο δεν έγινε αποδεκτό παρά μόνο όταν έφτασε να κάνει εμετό. Στο ΕΚΑΒ το περιστατικό είχε δηλωθεί ως λιποθυμία. Αμέσως μετά την αναγγελία του άδικου θανάτου του, οι συγκρατούμενοι του δια-

μαρτυρήθηκαν έντονα . Η διοίκηση κάλεσε τα ΜΑΤ για να καταστείλουν την εξέγερση εισβάλλοντας μέσα στα κρατητήριο και χρησιμοποιώντας τις ασπίδες και τα ρόπαλα τους. Δεν προκαλεί κατάπληξη βέβαια ούτε η σπουδή να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της ΕΛΑΣ για τον άδικο χαμό του Μπαμπέρ Χάν, ούτε ότι τα ΜΑΤ έδειξαν για άλλη μια φορά το βάρβαρο πρόσωπο τους απέναντι στους εξεγερμένους. Η άμεση εκκένωση και μεταφορά των κρατούμενων σε άλλα τμήματα και κρατητήρια και η παραπομπή στον ανακριτή οκτώ κρατούμενων με την κατηγορία της στάσης και της απόπειρας απόδρασης είναι μια εκδικητική πράξη κατευθυνόμενη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είναι μήνυμα ότι είναι πρόθυμος ακόμη και καταδικάζοντας σε θάνατο τους μετανάστες κρατούμενους να συνεχίσει την πολιτική των απελάσεων και του ρατσισμού».

«Να απαγορευτεί άμεσα η χρήση χημικών» Ψήφισμα που καταγγέλλει την αστυνομική βιαιότητα και τη χρήση χημικών, με στόχο να καμφθεί η λαϊκή κινητοποίηση στην απεργιακή κινητοποίηση της 29ης Ιουνίου πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Το ψήφισμα κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μετά από τροποποιήσεις που έγιναν, ψηφίστηκε από τους συμβούλους της συμπολίτευσης και του Θ. Λιάππη. «Το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 30/6/11 καταγγέλλει την οργανωμένη προβοκάτσια με στόχο το λαϊκό κίνημα στην Αθήνα στις 29/6/11. Σε διατεταγμένη υπηρεσία οργανωμένες ομάδες κουκουλοφόρων και τα ΜΑΤ στράφηκαν με αγριότητα και τόνους χημικών κατά της λαϊκής κινητοποίησης έξω από τη Βουλή. Αξιοποιώντας μηχανισμούς κρατικών κατασταλτικών υπηρεσιών είτε χρησιμοποιώντας ομάδες παρακρατικών οργανώσεων, η κυβέρνηση εφάρμοσε σχέδιο εξόντωσης του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και συνολικά των πολιτών που συμμετέχουν ειρηνικά στις τελευταίες κινητοποιήσεις, την ίδια ώρα που υποκριτικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος καλούσε σε διάλογο τους “αγανακτισμένους”. Στόχος η διάλυση της συγκέντρωσης. Η απάντηση στον κλιμακούμενο αυταρχισμό, στην άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα είναι η λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της κυβέρνησης που βρίσκεται απέναντι στην Κοινωνία. Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί να απαγορευτεί άμεσα η χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών και να καταστραφούν όλα τα κρατικά αποθέματα» αναφέρει το ψήφισμα. Συμπαράσταση και στήριξη Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας, ψήφισε ομόφωνα και δύο ακόμα ψηφίσματα που αφορούν τις διώξεις των μελών του Δ.Σ. της περιόδου 1999-2002 και τις απολύσεις στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης «Ένεκα Παιδείας». «Με αφορμή τη δίωξη του συνόλου σχεδόν των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αργυρούπολης της περιόδου 1999-2002 και των π. Δημάρχων κ.κ. Σαραφίδη Χαράλαμπου και Ιωάννη Τσαρπαλή για την “σύναψη προγραμματικής σύμβασης με αθλητικό σωματείο” και με δεδομένο ότι: α) Η πράξη των π. Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων έχει ήδη κριθεί από τον Εισαγγελέα κ. Σακκά και έχει τεθεί στο Αρχείο, β) Τα εποπτικά όργανα της Περιφέρειας Αττικής έκριναν ως νόμιμη την Προγραμματική σύμβαση όπως και η

νομική υπηρεσία του Αθλητικού Οργανισμού. γ) οι υπό δίωξη αιρετοί δεν είχαν δόλο και δεν προσπορίστηκαν κανένα οικονομικό όφελος αλλά η ενέργειά τους αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο στην προσφορά του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού στους δημότες μας και για τους λόγους αυτούς το: Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα την έκδοση αυτού του ψηφίσματος συμπαράστασης και στήριξης διωκόμενων προσβλέποντας στην πανηγυρική απαλλαγή τους». «Ένεκα Παιδείας» «Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης αποφασίζει ομόφωνα να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα για επαναπρόσληψη των τριών απολυμένων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης που απολύθηκαν από την επιχείρηση φροντιστηρίων Μ.Ε. «Ένεκα Παιδείας» επειδή πρωταγωνίστησαν όλο το προηγούμενο διάστημα στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και συγκρούστηκαν με την επιχείρηση υπερασπιζόμενοι μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου. Καλούμε τη διεύθυνση της επιχείρησης να ανακαλέσει τις απολύσεις και να επαναπροσλάβει τους απολυμένους γιατί θεωρούμε ότι οι απολύσεις είναι εκδικητικές και έγιναν για να τιμωρηθεί η συνδικαλιστική δράση τους».


4

07-08/2011 www.epikaira-

Το μετρό ενώνει Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν από κοινού οι δημοτικές παρατάξεις «Αγώνας για το Μέλλον», «Σύγχρονη Πόλη» και «Αναγέννηση» για την κωλυσιεργία παράδοσης του Μετρό σε Αργυρούπολη και Ελληνικό. Οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων Γιάννης Κωνσταντάτος, Χάρης Πασβαντίδης και Γιάννης Τσαρπαλής ζήτησαν την άμεση λειτουργία των σταθμών προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τους τρεις άνδρες και μετά τις τοποθετήσεις τους προχώρησαν στο συμβολικό κλείσιμο του ενός ρεύματος κυκλοφορίας της Λ. Βουλιαγμένης (σ.σ. ρεύμα προς Αθήνα) για τρία λεπτά. Η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και φρόντισε για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας μέσω παρακαμπτηρίου. Ο Γ. Κωνσταντάτος τόνισε: «Διεκδικούμε με μια φωνή να λειτουργήσει το μετρό στην πόλη μας. Πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα το έργο γιατί η πόλη ταλαιπωρείται, είναι επιτακτική ανάγκη. Οι εργαζόμενοι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται με τα λεωφορεία και μετά και τη συγχώνευση του 208 με το Α4 το πρόβλημα έχει μεγαλώσει». «Φτάνει πια η κοροϊδία των συνεχόμενων αναβολών για τη λειτουργία του Μετρό» σημείωσε ο Χάρης Πασβαντίδης που δεν έκρυψε την ανησυχία του για το έργο: «Από τη στιγμή που θα υπο-

γραφεί η σύμβαση με τη Siemens θα χρειαστούν 10 μήνες για να παραδοθούν οι σταθμοί. Δηλαδή ούτε το φθινόπωρο του ’11 θα παραδοθεί το έργο». Ο επικεφαλής της «Σύγχρονης Πόλης» τόνισε πως δε θα επιτρέψουν το θέμα να παραπεμφθεί στις Ελληνικές καλένδες απαιτώντας άμεση λύση. «Αν κλείσαμε τη Λ. Βουλιαγμένης για 10 λεπτά σήμερα, την επόμενη θα την κλείσουμε για 10 ώρες και 10 μέρες αν χρειαστεί, ώσπου να μας πουν πώς θα λειτουργήσει» υποστήριξε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πασβαντίδης. Το θέμα της ενότητας των τριών παρατάξεων εξήρε ο Γιάννης Τσαρπαλής «ρίχνουμε τα θεμέλια σήμερα» υποστήριξε και έκανε λόγο για μεγάλη ανάγκη της πόλης να λειτουργήσει το μετρό. «Αυτό που δεν έκανε η δημοτική αρχή (σ.σ. να ασχοληθεί με το μετρό) το κάνουμε εμείς με την πρωτοβουλία μας» τόνισε ο κ. Τσαρπαλής. Τη συγκέντρωση παρακολούθησε και χαιρέτισε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης. Παρών και ο πρώην Δήμαρχος Αργυρούπολης Δημήτρης Ευσταθιάδης. Ως επακόλουθο της συγκέντρωσης υπήρξε άμεση αντίδραση από την εταιρεία Αττικό Μετρό Α.Ε. που γνωστοποίησε επισήμως τα εξής: «Είναι ήδη γνωστοί από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ στους δημότες του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης αλλά και γενι-

«Ξεκολλάει» το Μετρό

κότερα στο πανελλήνιο, οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής και να παραδοθούν σε λειτουργία οι Επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η μη ανάθεση του, απολύτως απαραίτητου για την λειτουργία των Σταθμών, Συστήματος Σηματοδότησης δεν αφορά σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων και της βούλησης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (ΑΜ) αλλά οφείλεται κυρίως σε πολιτικούς λόγους. Η εταιρεία μας, διαβεβαιώνει ότι έχουν καταβληθεί πολύμηνες προσπάθειες στον βαθμό των δυνατοτήτων μας, προκειμένου η πολιτεία δια των αρμοδίων οργάνων της, να καταλήξει σε επίλυση του προβλήματος. Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο αναμονής σχετικής κρίσης, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να ξεπεραστεί ένα από τα στάδια που απαιτούνται για την υπογραφή της Σύμβασης για τη σηματοδότηση. Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι Σταθμοί της Επέκτασης να παραδοθούν το συντομότερο δυνατό στο κοινό και το αρ-

γότερο σε ένα περίπου χρόνο. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία και την απογοήτευση του κόσμου που έτσι και αλλιώς περνάει μια δύσκολη καθημερινότητα λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας για την χώρα μας. Πιστεύουμε ωστόσο ότι, η συμβολή της λειτουργίας των νέων Σταθμών θα είναι καθοριστική για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών των νοτίων προαστίων, για την μείωση των μετακινήσεων με ΙΧΕ στην Λεωφ. Βουλιαγμένης και γενικά για το περιβάλλον. Έχετε υπ’ όψιν ότι για τον σχεδιασμό, την λειτουργικότητα, την αισθητική και την ανάπλαση των επιφανειών η ΑΜ έθεσε υψηλές προδιαγραφές ώστε το έργο μας να αποτελεί ορόσημο για την πόλη σας για τις επόμενες δεκαετίες. Τέλος, αναμένοντας μαζί σας τις θετικές εξελίξεις για το θέμα από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, με την ευκαιρία σας ευχαριστούμε και πάλι για την υπομονή και το πνεύμα συνεργασίας που δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια που τα έργα μας εκτελούνται στην περιοχή σας.»

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ανακοίνωσε ότι σε έξι ως δώδεκα μήνες θα παραδοθούν οι επτά σταθμοί των επεκτάσεων του Μετρό, καθώς βαίνει προς απεμπλοκή το πρόβλημα με τη Siemens. Μεταξύ αυτών και οι σταθμοί Ηλιούπολης-Αλίμου-Αργυρούπολης και Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη γερμανική εταιρία και εφόσον υπάρξει και πολιτική απόφαση, η νέα σύμβαση θα έλθει στην Βουλή και θα ξεκινήσουν τα έργα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕΜΠΕ ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χ. Τσιτούρας, οι επτά σταθμοί, τέσσερις στην επέκταση προς Ελληνικό, δύο στο Περιστέρι και ένας στο Χαϊδάρι, είναι κατά 95% έτοιμοι και απομένουν τα συστήματα σηματοδότησης, που έχει αναλάβει η Ζίμενς. Πρόσφατα οι δημοτικές παρατάξεις «Αγώνας για το Μέλλον», «Σύγχρονη Πόλη» και «Αναγέννηση» είχαν διαμαρτυρηθεί και είχαν κλείσει για λίγα λεπτά τη Λ. Βουλιαγμένης στο ύψος της Αργυρούπολης για την καθυστέρηση παράδοσης των σταθμών.

Καρκίνος και όχι «επάρατη νόσος» Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Be Strong (Μείνε Δυνατός) διοργάνωσε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου. Στα εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑ στο Μαρούσι την Κυριακή 5 Ιουνίου συγκεντρώθηκαν μέλη της οργάνωσης, όλοι τους νικητές της ζωής – νικητές του καρκίνου, και κατέθεσαν την προσωπική τους ιστορία – οδύσσεια, τονίζοντας στους παραβρισκόμενους τη θέλησή τους και τη δύναμή τους για να βγουν νικητές από αυτή τη δοκιμασία. «Τα βάσανά του ο Θεός στους δυνατούς τα δίνει / γιατί εις τους αδύνατους δεν έχει εμπιστοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ένας από τα μέλη της οργάνωσης και εξήρε το κουράγιο όλων των νικητών. Ο πρόεδρος, Παναγιώτης Μιχαήλ, δε δίστασε να καταφερθεί εναντίον των ΜΜΕ για τη χρήση της φράσης «επάρατη νόσος», επειδή περισσότερο τρόμο προκαλεί στους πάσχοντες και δεν βοηθάει καθόλου στην ψυχολογική τους διάθεση και στη μάχη που καλούνται να δώσουν. Εισηγητές έδωσαν την επιστημονική άποψη για τα συναισθήματα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς, μίλησαν για τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο γιατρό και τον ασθενή και στο τέλος ακολούθησε συναυλία από τη μουσική μπάντα μελών της οργάνωσης.

Νέες εκδόσεις

ANALYTICON Το πρώτο τεύχος του περιοδικού Ψυχανάλυσης του Φόρουμ Ψυχανάλυσης Λακανικού Πεδίου Αθήνας Η Ψυχαναλυτική Εμπειρία Ιχνηλατώντας τα γεγονότα Πολύτιμο εργαλείο γνώσης για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία και όχι μόνο Δημήτρης Γ. Καρανικόλας

17,00€

Αποκλειστική διάθεση ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΣΑΡΗ: Θήρας 102, Αργυρούπολη

18,00€


5

07-08/2011

τα εν δήμω...

www.epikairanea.gr

Κοινωνική πολιτική και κινητοποιήσεις στην ατζέντα του Δήμου του Στράτου Ιωακείμ

Βάρος στην κοινωνική πολιτική ρίχνει ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης. Μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των ανέργων εξήγγειλε ο Δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης. Παράλληλα αναμένονται μια σειρά κινητοποιήσεων που αφορούν τα παρακρατηθέντα προς τους ΟΤΑ και τη δημόσια περιουσία. Στην ομιλία στην πλατεία Βάρναλη με θέμα: «Τα προβλήματα και οι προοπτικές του δήμου μας» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το Δήμο μας και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και την πολιτική που χαράζει: «Ο Δήμος μας πρέπει να έχει θέση στο γενικότερο αγώνα του λαού μας, για να ανατραπεί η πολιτική του μνημονίου» τόνισε αρχικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα παρακρατηθέντα ποσά που οφείλει η κεντρική διοίκηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανακολουθία της κυβέρνησης που μέσω του «Καλλικράτη» έταξε κάποιους πόρους, οι οποίοι δεν έχουν αποδοθεί στους Δήμους. 2εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς «Ψάχνουμε να βρούμε πόρους» επισήμανε ο κ. Κορτζίδης ανακοινώνοντας πως ο Δήμος μέσω του Δ’ κοινοτικού πλαισίου (ΕΣΠΑ), εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών με ένα ποσό που μπορεί να ξεπεράσει τα 2 εκ. ευρώ για δύο χρόνια. Παράλληλα και με γνώμονα το όφελος των δημοτών υπενθύμισε πως η δημοτική αρχή αποφάσισε συνειδητά να επιβαρύνει τα έσοδα του Δήμου προκειμένου να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη, να καταργηθούν τα τροφεία και στους παιδικούς σταθμούς της Αργυρούπολης και να λειτουργήσει το πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης δωρεάν και για τα παιδιά της Αργυρούπολης. Σχετικά με το δάνειο και την απόφαση να δανειοδοτηθεί ο Δήμος με το ποσό των 2,7 εκ. ευρώ ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης το χαρακτήρισε «ανάσα» ώστε να αποπληρωθεί ένα μέρος των οφειλών. «Με το δάνειο απλώς ανακουφίζουμε λίγο τα πράγματα. Το βασικό είναι να πάρουμε πίσω αυτά που μας έχουν αφαιρεθεί από τις κρατικές επιχορηγήσεις». Περίπου 3 εκ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά μπήκαν στα ταμεία του ενιαίου πλέον Δήμου. «Δεν πουλάμε τη δημόσια περιουσία» Αναφορά έγινε και στη δημόσια περιου-

Η πλατεία Βάρναλη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δημάρχου

σία με σημαντικότερο όλων την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκποιήσει το πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού. «Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Μιλάμε για ξεπούλημα όσο-όσο, για ληστεία από τους πιστωτές της χώρας, από τους διεθνείς τοκογλύφους με την πλήρη παράδοση και συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τίθεται θέμα εθνικής αξιοπρέπειας. Η πάνδημη απάντησή μας πρέπει να είναι δεν πουλάμε. Ας μετατρέψουμε το Δήμο μας σε πόλο αντίστασης σε σημείο αναφοράς ενάντια στην πολιτική που στραγγαλίζει τη χώρα και το λαό μας και ουσιαστικό συστατικό της στοιχείο είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» υποστήριξε ο κ. Κορτζίδης προμηνύοντας δυναμικές κινητοποιήσεις. Δωρεάν εξετάσεις σε ανέργους και άπορους Ως το σοβαρότερο πρόβλημα –που καλείται να λύσει- χαρακτήρισε το θέμα της συμμετοχής των δημοτών στη δράση του Δήμου, ο κ. Κορτζίδης: «Χρειαζόμαστε λαϊκή ενότητα-οργάνωση και αλληλεγγύη». Ο Δήμαρχος κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του Δήμου. Αναφορά έκανε και στην εθελοντική προσφορά όλων στις δράσεις του Δήμου. Εξήρε τη στάση δεκάδων γιατρών της πόλης μας που δέχθηκαν να προσφέρουν αφιλοκερδώς στη δράση που θα αναπτύξει ο Δήμος σύντομα, με την επίβλεψη της κοινωνικής υπηρεσίας και αφορά την δωρεάν εξέταση σε ανέργους και άπορους συνδημότες μας. Επίσης ευχαρίστησε μια ομάδα εθελοντών που προσφέρθηκε να βοηθήσει το Δήμο με τη συλλογή τροφίμων για να δημιουργηθούν συσσίτια που θα προσφέρονται σε φτωχούς και άπορους δημότες.

Ευχαρίστησε τους 35 συμπολίτες μας που συμμετέχουν στην εθελοντική ομάδα προστασίας του Υμηττού. Ευχαρίστησε τους συμπολίτες μας που βοηθούν και αυτοί εθελοντικά στην εύρυθμη λειτουργία της δημοτικής πλαζ στον Άγιο Κοσμά. Τέλος ευχαρίστησε όλους εκείνους που συμμετέχουν τις Κυριακές στον εθελοντικό καθαρισμό περιοχών του Δήμου. Δημιουργία γραφείου εθελοντών Μετά τις ευχαριστίες ο Δήμαρχος συμπλήρωσε πως η προσπάθεια που γίνεται δεν αρκεί και ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή, μεγαλύτερη προσφορά από τους πολίτες ενώ υποσχέθηκε από τη μεριά του Δήμου να υπάρξει καλύτερη οργάνωση για την αξιοποίηση αυτής της προσφοράς. Ανακοίνωσε τη δημιουργία γραφείου εθελοντών που μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να προσφέρει. Σχετικά με τη συμμετοχή, ο Χρήστος Κορτζίδης κάλεσε να την κάνουν πράξη και οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης: «Δυστυχώς μέχρι τώρα δείχνουν να είναι αλλού. Δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου αλλά για το πώς θα στήσουν ιστορίες από το πουθενά για να πλήξουν το κύρος και την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στη δημοτική αρχή και εμένα προσωπικά». Ο κ. Κορτζίδης πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις παρατάξεις με μια απλή προϋπόθεση: Να βάλουμε μπροστά τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου, να συζητήσουμε ουσιαστικά γι’ αυτά, να λέμε την αλήθεια στον κόσμο, να δούμε που δια-

Βούλευμα σοκ για τη δημόσια περιουσία Με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, οι κληρονόμοι Νάστου απαλλάσσονται από τις κατηγορίες για απάτη και συναυτουργία σε κακούργημα βάσει της μήνυσης που είχαν ασκήσει πριν δύο χρόνια εναντίον τους οι δήμοι Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αλίμου. Ήδη έχει γίνει σύσκεψη μεταξύ των αρμοδίων δημάρχων και αναμένονται εξελίξεις. Εξετάζεται από τους τρεις Δήμους να ασκηθεί αίτημα αναίρεσης του βουλεύματος.

Το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών δεν είναι ακόμη γνωστό καθώς αναμένεται να καθαρογραφεί. Παράλληλα αρνητική εξέλιξη είχαμε για το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Η κ. Τσιγκρινού κληρονόμος της οικογένειας Νάστου σε αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον του πρ. Δήμου Αργυρούπολης για διαφυγόντα κέρδη (αφορά ένα από τα οικόπεδα του Δήμου) δικαιώνεται από το δικαστήριο. Της εκδικάστηκε το ποσό των 177 χιλ. ευρώ, που καλείται να πληρώσει ο Δήμος μας.

φωνούμε και που συμφωνούμε -γιατί είναι θεμιτές οι διαφωνίες- και κυρίως να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια». Κίνημα για την τοπική αυτοδιοίκηση Συνοψίζοντας ο κ. Κορτζίδης έδωσε το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η διοίκηση του Δήμου στο επόμενο διάστημα: «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που γίνονται για την ανατροπή του μνημονίου, των πολιτικών και των φορέων του. Οργανώνουμε τη δική μας φωνή μέσα στους αγώνες αυτούς. Τη φωνή της Τ.Α. και των προβλημάτων της. Δίνουμε βάρος στις δράσεις για το αεροδρόμιο κυρίως μέσα στον ίδιο το χώρο. Δίνουμε βάρος στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου με έμφαση στην καλύτερη καθαριότητα και στο πράσινο, στην αντιμετώπιση κυκλοφοριακών προβλημάτων σε διάφορα σημεία και γειτονιές της πόλης, στη διαμόρφωση των χώρων γύρω από τους σταθμούς του μετρό και την πίεση στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη λειτουργία του. Συνεχίζουμε τη συντήρηση των σχολείων με στόχο όταν ξεκινήσει η νέα χρονιά να είμαστε σε καλύτερη θέση, στη στελέχωση των παιδικών σταθμών ώστε να γίνει κατορθωτό την καινούρια χρονιά να αυξηθούν κατά 10% οι εγγραφές, στη στελέχωση των υπηρεσιών αθλητισμού και πολιτισμού ώστε να συνεχιστούν τα προγράμματα με το δυνατόν καλύτερο τρόπο». Την ομιλία του Δημάρχου παρακολούθησαν μερικές εκατοντάδες ακούγοντας την προτροπή του: «Ας αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών. Ας δουλέψουμε με υπομονή, επιμονή και συλλογικότητα. Τότε μπορούμε να ελπίζουμε πως θα τα καταφέρουμε. Καλή δύναμη και καλό αγώνα».

Αεροπορικά Εκδρομές Οργανωμένα ταξίδια Ακτοπλοϊκά Κρουαζιέρες ενοικιάσεις


6

07-08/2011 www.epikairanea.gr

Αιώνιες πολιτικές αλήθειες

του Αριστείδη Αποστόλου αρχισυντάκτης Kathimerini.gr

«Μ

ια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου». Τάδε έφη Πλάτωνας, περίπου 2.400 χρόνια πριν, επιχειρώντας να στηλιτεύσει το φαινόμενο της αδιαφορίας ορισμένων για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Και δεν ήταν ο μόνος. Ουκ έστι αριθμός όσων έχουν γράψει απτές πολιτικές αλήθειες, προσπαθώντας απλώς να αφυπνίσουν τους απλούς ανθρώπους και να τους δείξουν το σωστό δρόμο ενασχόλησης με την πολιτική. Οι αλήθειες, λοιπόν, έχουν ειπωθεί. Χιλιάδες χρόνια πριν. Και εξακολουθούν να λέγονται. Δυστυχώς, «χάρη» στην έλλειψη κριτικού πνεύματος που χαρακτηρίζει τους σύγχρονους ακροατές, οι ήχοι αυτοί δεν ακούγονται δυνατά. Και, μέσα στο κλίμα παραπληροφόρησης που χαρακτηρίζει την εποχή μας, σχεδόν εξαφανίζονται προτού καν αγγίξουν τα ώτα μας. Όμως, σε ποια θέματα εστίαζαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι και πολιτικοί; Από τα βασικότερα ήταν η σωστή εφαρμογή της δημοκρατίας ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε πλούτο και κοινωνική τάξη («Άριστη δημοκρατία είναι εκείνη που δεν έχει ούτε πάρα πολύ πλούσιους ούτε πάρα πολύ φτωχούς πολίτες», έλεγε Θαλής ο Μιλήσιος), αλλά και η πιστή υπακοή στους υπάρχοντες νόμους από όλους τους πολίτες («Η καλύτερη διακυβέρνηση είναι εκείνη όπου ο λαός υπακούει στους άρχοντες και οι άρχοντες στους νόμους», τόνιζε ο Σόλων ο Αθηναίος). Κυρίως, όμως, έκαναν λόγο για την ανάγκη συνετής συμπεριφοράς των πολιτών, προκειμένου οι ίδιοι να διαφυλάξουν το «πολύτιμο αγαθό» της δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα από τον Αθηναίο ρήτορα Ισοκράτη: «Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία». Επίκαιρο όσο ποτέ.

Σε ισχύ ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ. Ψηφίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 30 Ιουνίου. Τα σημεία του νέου κανονισμού που αφορούν τη λειτουργία του συμβουλίου και έχουν ξεχωριστή σημασία έχουν να κάνουν με το χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Στην προ ημερησίας διάταξη ο συνολικός χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι για να εκφράσουν ερωτήσεις και απόψεις δεν θα υπερβαίνει τα 30 λεπτά. Κάθε κάτοικος μπορεί να τοποθετείται για τρία λεπτά. Οι ανακοινώσεις-προτάσεις που θα διαβάζονται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. δεν θα υπερβαίνουν τα πέντε λεπτά. Οι επικεφαλής των παρατάξεων θα έχουν δικαίωμα να μιλούν πέντε λεπτά χωρίς δευτερολογία ενώ ο χρόνος που προβλέπεται για τους δημοτικούς συμβούλους είναι τρία λεπτά. Στον κανονισμό προβλέπεται μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου εφ’ όσον το θέμα που συζητείται κρίνεται σοβαρό. Στα θέματα ημερήσιας διάταξης ο Δή-

μαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων έχουν το δικαίωμα ομιλίας για 10 λεπτά και πέντε λεπτά δευτερολογίας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα παίρνουν το λόγο για πέντε λεπτά και τρία λεπτά θα έχουν το δικαίωμα να μιλούν στη δευτερολογία τους. Στα θέματα ημερήσιας διάταξης θα έχουν δικαίωμα να μιλούν εκπρόσωποι φορέων, ιδι-

ώτες (ειδικοί επί συγκεκριμένου θέματος που θα συζητείται) και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων. Ειδική ρύθμιση προβλέπεται και για τη δημοσιογραφική κάλυψη των συνεδριάσεων. Οι δημοσιογράφοι θα κάνουν γραπτή αίτηση στο προεδρείο, αναφέροντας το μέσο που εκπροσωπούν και θα διαπιστεύονται ανάλογα.

Ολοήμερα και ξένη γλώσσα Δύο «καυτά» θέματα επαναφέρει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αργυρούπολης. Το πρώτο αφορά το ολοήμερο σχολείο και το δεύτερο τη διδασκαλία ξένης γλώσσας στα δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια. Και στα δύο θέματα η στάση του Υπουργείου απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές και γονείς. Η Ένωση αναφέρει για το πρώτο θέμα: «Tο ολοήμερο δημοτικό σχολείο παρουσιάζει προβλήματα, όπως η καθυστερημένη πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και βασίζεται για την εξασφάλιση τραπεζοκόμου και τον εξοπλισμό των χώρων σίτισης στην υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων. Δεν παύει όμως να είναι ένα σχολείο που στηρίζει και μορφώνει το παιδί και στέκεται δίπλα στην εργαζόμενη οικογένεια. Το ολοήμερο σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες γνωστικές, ερευνητικές, κατασκευαστικές, πολιτιστικές. Ταυτόχρονα αναπτύσσουν την προσωπικότητα και το χαρακτήρα τους. Σήμερα το Υπουργείο με τις αποφάσεις του χωρίζει σε δυο κατηγορίες τους μαθητές: 1) αυτούς που φοιτούν στα Δημοτικά σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, στους οποίους χωρίς κανέναν περιορισμό δίνεται το δικαίωμα να συνεχίσουν να παρακολουθούν την ζώνη του ολοήμερου 2 με 4 το απόγευμα και 2) στους μαθητές του «κλασικού» δημοτικού, για τους οποίους, προκειμένου να φοιτήσουν στο ολοήμερο Πρόγραμμα, προϋπόθεση είναι οι γονείς να προσκομίσουν βεβαίωση εργασίας ή βεβαίωση ανεργίας. Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά; Πολύ περισσότερο όταν η επιλογή των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα έγινε από το Υπουργείο. Δημιουργούμε σχολεία και μαθητές δύο ταχυτήτων ή ακόμα χειρότερα το Υπουργείο αποσκοπεί στη μετακίνηση μαθητών από το ένα σχολείο στο άλλο, στην αποδυνάμωση κάποιων σχολικών μονάδων και στη συνέχεια στη συγχώνευσή τους ; Ζητάμε: • Τη δημιουργία των ολοήμερων τμημάτων και στα «κλασικά» δημοτικά χωρίς καμία προ-

ϋπόθεση. • Ένα ολοήμερο σχολείο που να μπορούν να το παρακολουθούν ΟΛΟΙ οι μαθητές εφόσον το επιθυμούν. • Την άμεση παρουσίαση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για να λειτουργήσει το Ολοήμερο χωρίς προβλήματα». Διδασκαλία ξένης γλώσσας Σχετικά με το δεύτερο φλέγον θέμα η Ένωση αναφέρει: «Το Υπουργείο έρχεται με τις αποφάσεις του να καταργήσει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας και να αναγκάσει τους μαθητές είτε να υποταχθούν στην επιλογή της πλειοψηφίας ανεξαρτήτως του ποια γλώσσα διδάχθηκαν τα προηγούμενα σχολικά έτη είτε να ζητήσουν απαλλαγή από το μάθημα και να καταφύγουν για τη συνέχεια της γλωσσικής εκπαίδευσής τους στα φροντιστήρια. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο οι μαθητές της Ε’ τάξης Δημοτικού που φέτος διδάχθηκαν μια ξένη γλώσσα, του χρόνου να διδάσκονται μια άλλη και ακόμη χειρότερα να μην γνωρίζουν ποια δεύτερη ξένη γλώσσα θα παρακολουθήσουν στο Γυμνάσιο. Όπως επίσης οι μαθητές του Γυμνασίου να αναρωτιούνται ποια δεύτερη ξένη γλώσσα θα κάνουν του χρόνου στο σχολείο. Ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης, που έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό μας, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να το υποβαθμίσει και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τάξεων και των σχολείων. Τονίζουμε την αντίθεση μας: • Στην υποβάθμιση της Παιδείας. • Στην οποιαδήποτε αλλαγή επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Ζητάμε : • Το Σεπτέμβρη παρουσίαση όλων των εκπαιδευτικών των δεύτερων ξένων γλωσσών στα σχολεία στην αρχή του σχολικού έτους και όχι όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια πάντα με καθυστέρηση. • Δωρεάν τα βιβλία της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του 12ταξιου σχολείου».

Αναστάτωση σε γονείς και μαθητές με τη δεύτερη ξένη γλώσσα Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία από την επόμενη σχολική χρονιά θα διδάσκεται μόνο μία δεύτερη ξένη γλώσσα στα δημοτικά σχολεία, ή γαλλικά ή γερμανικά, αντί της δυνατότητας διδασκαλίας και των δύο. «Με αφορμή αυτή την εγκύκλιο, εμείς οι γονείς των μαθητών της 5ης τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ Γιατί αυτή η εξέλιξη συνιστά υποβάθμιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στο Δημοτικό σχολείο. Οδηγεί συστηματικά στην απαξίωση της Δημόσιας δωρεάν Δημοτικής Εκπαίδευσης Προκαλεί εντονότερα προβλήματα στα παιδιά μας που θα πάνε στην 6η τάξη και έχουν ήδη αρχίσει να διδάσκονται δύο δεύτερες ξένες γλώσσες. Από του χρόνου, τα μισά από αυτά θα πρέπει να αρχίσουν όχι από την αρχή μια δεύτερη ξένη γλώσσα που δεν είναι της επιλογής τους, ενώ τα άλλα μισά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη διδασκαλία τους. Γι’ αυτούς τους λόγους ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Να συνεχιστεί το πρόγραμμα διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας όπως την απερχόμενη σχολική χρονιά χωρίς αλλαγές. Να σταματήσουν οι περικοπές στη χρηματοδότηση της παιδείας που προκαλούν μάλλον παιδευτική ένδεια παρά εξοικονόμηση χρημάτων».


7

07-08/2011

μαθητικό ÂÈ̤ÏÂÈ·: ∞ÚÈÛÙ›‰Ë˜ ∞ÔÛÙfiÏÔ˘

www.epikairanea.gr

«Ανεφάρμοστος ο νόμος που προωθεί το υπουργείο»

Ως «τεράστιο βήμα προς τα πίσω» χαρακτηρίζει ο πανεπιστημιακός και δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μωυσίδης, τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ κάνει λόγο για χρόνια, επικοινωνιακή προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στην εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με το προσχέδιο νόμου που ανακοίνωσε και προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Οι πανεπιστημιακοί εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς αφενός η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων) έκανε έκκληση να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν ολοκληρωθεί ο διάλογος με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αφετέρου 136 πανεπιστημιακοί υπέγραψαν κείμενο υπέρ της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για το θέμα αυτό, τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ μίλησαν με τον κ. Αντώνη Μωυσίδη, καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο και δημοτικό σύμβουλο στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ο κ. Μωυσίδης σημείωσε πως το νομοσχέδιο βρίσκεται σε λανθασμένη κατεύθυνση, πως προωθείται το σχήμα ενός πανεπιστημίου-επιχείρησης, πως επιδιώκεται ο έλεγχος των πανεπιστημιακών καθηγητών, ενώ επέρριψε ευθύνες στα κόμματα εξουσίας για τα κακώς κείμενα στον χώρο της παιδείας. Αναλυτικότερα, ο κ. Μωυσίδης ανέφερε – μεταξύ άλλων – τα εξής: «Το νομοσχέδιο είναι σε τελείως λανθασμένη κατεύθυνση. Ουσιαστικά ανατρέπει κάθε έννοια πανεπιστημίου, ως χώρος, όχι απλώς μετάδοσης γνώσεων, αλλά και γέννησης της γνώσης. Τον θεωρώ ανεφάρμοστο νόμο. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να ισχύουν ορισμένα σενάρια, τα οποία αναφέρουν πως η κυβέρνηση προτείνει έναν νόμο με υπερβολές, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει πίσω μία σειρά από πράγματα, στην πορεία – τάχα – της διαβούλευσης. »Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συγκυρία, η οποία δεν είναι ασυνήθιστη για την Ελλάδα: να έρχεται, δηλαδή, ένας νόμος εν μέσω καλοκαιριού. Είναι προφανής η σκοπιμότητα. Ακόμα πιο προβληματικό είναι ότι δεν μιλάμε καν για σχέδιο νόμου· μιλάμε για προσχέδιο, το οποίο μόνο ως πληροφόρηση αναφέρθηκε. Ουσιαστικά δεν κατατέθηκε ποτέ στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν έγινε καν διάλογος. Τώρα δόθηκε το προσχέδιο, το οποίο δεν είναι και σαφές. Είναι ο κατάλληλος χρόνος τώρα, το καλοκαίρι, για την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές, για να συζητήσουν και να διαβουλευτούν πάνω στον νόμο; Είναι τουλάχιστον μη δημοκρατικό, αντιδεοντολογικό να φέρνεις έναν νόμο σε μία «νεκρή» περίοδο, για έναν χώρο τόσο κρίσιμο. »Αλλαγές πρέπει να γίνουν παντού. Υπάρχουν δυσλειτουργίες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Τα πανεπιστήμια δεν είναι εκτός της κοινωνίας. Εάν θέλουμε να αναζητήσουμε τα αίτια της κακοδαιμονίας ή των δυσλειτουργιών στην παιδεία, θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι αυτοί που διαμόρφωσαν τα αίτια. »Το πρόβλημα της παιδείας δεν ξεκινάει από τα πανεπιστήμια. Τα παιδιά, από

Αντώνης Μωυσίδης μικρή ηλικία, βιώνουν έναν μόνιμο, εξεταστικό Γολγοθά. Είναι τραγικό, οι επιλογές των παιδιών να βρίσκονται κάτω από καταναγκασμούς. Υπάρχει μία τεράστια αγωνία των παιδιών για το μέλλον τους. »Το όλο σχήμα που προωθεί το υπουργείο, παραπέμπει σε ένα πανεπιστήμιοεπιχείρηση, το οποίο θα πρέπει να βγάζει τα έξοδά του και να διοικείται κατά τρόπο επιχειρησιακό. Δεν είναι αβάσιμη η υποψία μας ότι σε ελάχιστα χρόνια από τη ψήφιση του νέου νόμου, θα μπουν δίδακτρα και στο προπτυχιακό επίπεδο. Αυτό το σχήμα εντάσσεται πλήρως σε αυτό που θα λέγαμε ακραία νεοφιλελεύθερη άποψη. Κατά την άποψή τους, τα πάντα πρέπει να κοστολογούνται ανάλογα με την αξία του εμπορεύματος. Και το εμπόρευμα είναι η παιδεία. »Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια αλλαγής του «άρθρου 16» τα τελευταία χρόνια, παρά τη συνταγματική αναφορά πως η παιδεία προσφέρεται δωρεάν και από το δημόσιο. Και μάλιστα από αυτοδιοίκητους οργανισμούς, όπως είναι τα πανεπιστήμια. Όλο αυτό φαίνεται να αίρεται. Φοβούμαστε πως κάποια στιγμή θα έρθει ο χρόνος για να προχωρήσουν σε αλλαγή του συντάγματος. Άλλωστε, τα κόμματα εξουσίας είναι σύμφωνα προς την κατεύθυνση αυτή. »Με το νέο νόμο υπάρχει αλλοίωση του χαρακτήρα των πανεπιστημίων και φυσικά δημιουργείται θέμα για το αυτοδιοίκητο των οργανισμών. Εξάλλου, στο Συμβούλιο Ιδρύματος που δημιουργείται, θα υπάρχει μία υπεροχή καθηγητών της Πρωτοβάθμιας. Δεν ορίζεται ακριβώς εάν θα εκπροσωπούνται όλες οι σχολές ή πώς θα επιλέγονται αυτοί. Πέραν αυτών, οι υπόλοιποι επτά θα είναι διαπρεπείς προσωπικότητες εκτός πανεπιστημίου. Εδώ μπαίνει ένα σημαντικό ερώτημα: ποιες ιδιότητες θα πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι για να αποφαίνονται για την ακαδημαϊκή λειτουργία ενός πανεπιστημίου; Εδώ, ήδη διαβλέπουμε πως θα γίνει μία σειρά από εξαρτήσεις, συναλλαγές και ομηρίες, κομματικές ή άλλες. Καταργείται η δημοκρατική εκλογή – με όλα τα λάθη και τις υπερβολές που

έχουν οι δημοκρατικές διαδικασίες – για να πάμε σε ένα ολιγαρχικό καθεστώς, διοριζόμενο ουσιαστικά. Είναι ένα τεράστιο «βήμα προς τα πίσω» για τη λειτουργία του ακαδημαϊκού χώρου. »Εάν ήθελαν τα κόμματα εξουσίας και το υπουργείο να εξαλείψουν το φαινόμενο της κομματοκρατίας, θα μπορούσαν να επέμβουν στα δικά τους «παιδιά». Επιπλέον, το υπουργείο δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει για οικογενειοκρατία, τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη νομιμότητα της εκλογής ενός καθηγητή και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Ανάλογο είναι και το ζήτημα της διασποράς των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε όλη την επικράτεια, που έγινε για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους. Συνεπώς, τα κόμματα που είχαν την εξουσία όλα αυτά τα χρόνια, έχουν και την ευθύνη για τα συγκεκριμένα φαινόμενα. »Χρόνια ολόκληρα υπάρχει μία επικοινωνιακή προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου, ώστε να έρθει, ως «ώριμο φρούτο», η ανάγκη αλλαγής του. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχει σχέδιο απαξίωσης των πανεπιστημίων, όπως έγινε και πριν από περίπου είκοσι χρόνια, στη δημόσια υγεία: την απαξίωσαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιτραπεί μετά η παρουσία ιδιωτικών φορέων. »Παρόλα αυτά, η παρεχόμενη εκπαίδευση στα πανεπιστήμια είναι σε υψηλό επίπεδο, ανεξαρτήτως της έλλειψης κατάλληλων υποδομών, επαρκούς χρηματοδότησης, δυσμενών συνθηκών εργασίας και έρευνας κ.ά. »Έτσι όπως είναι ο νέος νόμος, νομίζω πως δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Ας πούμε ότι το αυτοδιοίκητο «περνάει». Πρέπει να ανασυνταχθεί όλο το πανεπιστήμιο, να καταργηθούν τα τμήματα, να δημιουργηθούν σχολές, εντός των σχολών να δημιουργούν προγράμματα, να γίνει όλη αυτή η ανακατάταξη για να μπορέσει να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό μέρος προκειμένου τελικά να δοθεί πτυχίο. Δεν νομίζω πως είναι τόσο απλό. »Με τον νέο νόμο που προωθείται, θα έχουμε το καθηγητικό δυναμικό των πα-

νεπιστημίων – δηλαδή, αυτό που η κοινωνία ονομάζει διανόηση – σε μία μόνιμη ομηρία και ανασφάλεια για την εργασία και τη διαβίωσή του. Θα οδηγηθούμε σε απόλυτο έλεγχο των καθηγητών. Σας λέω πως χειρότερο πράγμα από την ανασφάλεια της επιβίωσης ενός ανθρώπου που τον πληρώνει η κοινωνία για να σκέφτεται, δεν υπάρχει. Και ο δάσκαλος, ιδιαίτερα στο ανώτατο επίπεδο, πρέπει να έχει χρόνο για να σκέφτεται. »Με το νόμο που προωθείται, υπάρχει πλήρης κατάργηση του ασύλου. Καταρχάς, ορίζεται ο χώρος που θα ονομάζεται άσυλο, γίνεται δηλαδή γεωγραφικός προσδιορισμός, ενώ ο πρύτανης – που θα επιλέγεται από το Συμβούλιο του Ιδρύματος – θα αποφασίζει μόνος του, εάν θα καλεί την αστυνομία ή όχι. Στην ουσία, λοιπόν, μιλάμε για κατάργηση του ασύλου. »Φοβάμαι πως ο νέος νόμος θα οδηγήσει και σε έναν έλεγχο της σκέψης των καθηγητών και της δουλειάς τους. Το τι θα διδάσκεται δεν θα πια έργο ενός τμήματος, αλλά των διάφορων οργάνων του πανεπιστημίου. Επί της ουσίας, η ελευθερία της πανεπιστημιακής παιδείας – είτε με άσυλο είτε χωρίς – οδηγείται σε ένα σοβαρότατο αδιέξοδο. »Όσο για το θέμα των «αιωνίων φοιτητών», αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των φοιτητών που είναι ενεργοί – και δηλώνουν συμμετοχή κάθε εξάμηνο – από τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων του κάθε τμήματος. Εξάλλου, ο νόμος Γιαννάκου μιλάει ήδη για ν+2+2 χρόνια. »Δεν συζητάω καθόλου το θέμα των 3ετών σπουδών. Δεν είμαστε ΙΕΚ, δεν κάνουμε κατάρτιση· μορφώνουμε τον κόσμο. »Οι αλλαγές στον χώρο της παιδείας πρέπει να έρθουν μέσα από διάλογο και διαβούλευση, που θα διαρκέσουν όσο χρόνο χρειάζεται. »Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των φοιτητών που παρακολουθούν τα μαθήματα, μειώνεται, καθώς όλο και περισσότεροι εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, για οικονομικούς λόγους. Με όλη αυτήν την απαξίωση που υπάρχει για τον πανεπιστημιακό χώρο, η εικόνα του πτυχίου στα μάτια των παιδιών υποβαθμίζεται. Το πανεπιστήμιο δεν υπάρχει για να αναπτύσσει την οικονομία. Η οικονομία θα πρέπει να είναι αυτή που αναπτύσσεται για να υποδεχθεί τους πτυχιούχους. » »Μία από τις βασικές στοχεύσεις του υπουργείου είναι τα πανεπιστήμια να αναπτύξουν σχέση με την αγορά εργασίας. Εάν συμβεί αυτό, τότε όλες οι θεωρητικές επιστήμες δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Ωστόσο ποιος είπε πως οι ουμανιστικές επιστήμες δεν είναι σημαντικές; Ποιοι κινούν τον κόσμο; Δεν είναι οι φιλόσοφοι; Δεν είναι οι μεγάλοι κοινωνιολόγοι; Δεν είναι οι μεγάλοι ιστορικοί που ορίζουν τις συνισταμένες της σκέψης μας; Πώς, λοιπόν, καταργείς ή υποβαθμίζεις ή απαξιώνεις ή θα κλείσεις τέτοιους είδους τμήματα και τέτοιου είδους μόρφωση;» Δείτε στην ιστοσελίδα των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΝΕΩΝ το προσχέδιο του υπουργείου για την ανώτατη εκπαίδευση.


τα εν δήμω...

8

07-08 www.epik

Δάνειο ύψους 2,7 εκ. ε του Στράτου Ιωακείμ

Τέλος, στο συνεχιζόμενο επί τρεις συνεδριάσεις θέμα για τη λήψη δανείου, έβαλε το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 30 Ιουνίου και αποφάσισε με αυξημένη πλειοψηφία -καταψήφισε ο κ. Λιάππης- να προχωρήσει σε δανεισμό ύψους 2 εκ. 709 χιλιάδων ευρώ, από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Πρόκειται για την εφαρμογή του δεύτερου σκέλους της πρότασης που κατέθεσαν οι παρατάξεις «Αγώνας», «Σύγχρονη Πόλη» και «Αναγέννηση» και έκανε λόγο για δανεισμό 2εκ. 400 χιλ. ευρώ. Η διοίκηση του Δήμου πρότεινε να προστεθούν στο ποσό αυτό ακόμα 309 χιλ. ευρώ που αφορούν δικαστικές αποφάσεις, αίτημα που έγινε δεκτό και από τις τρεις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις με αποτέλεσμα το συνολικό δάνειο να φτάσει τα 2,7 εκ. ευρώ. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και άριστος γνώστης των οικονομικών Άγγελος Παπασπύρου, ενημέρωσε το σώμα σχετικά με το πρώτο σκέλος της πρότασης των αντιπολιτευόμενων. Οι τρεις παρατάξεις είχαν ζητήσει τη σύναψη ενός δεύτερου δανείου που θα αναχρηματοδοτούσε παλιότερο δάνειο, το επιτόκιο του οποίου έχει ξεπεράσει το 11%. Ο κ. Παπασπύρου τόνισε πως η πρόταση αυτή δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί με δανεισμό μέσω του ταμείου παρακαταθηκών καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία. (ο Δήμος δεν υπάγεται σε άρθρο που ο νομοθέτης έχει συντάξει για την οικονομική εξυγίανση των ΟΤΑ). Ως εκ τούτου το 1.8 εκ. ευρώ που απαιτείται πρέπει να βρεθεί κατόπιν συμφωνίας με άλλη τράπεζα. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θοδωρής Λιάππης καταψήφισε επιμένοντας στη θέση που είχε διατυπώσει και σε προηγούμενες συνεδριάσεις. «Ο Δήμος μας, οφείλει να διεκδικήσει τα οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση» επανέλαβε. Η σύναψη του δανείου δεν απεμπολεί τη διεκδίκηση των παρακρατηθέντων σημείωσε ο κ. Πασβαντίδης. Να γίνει έρευνα ώστε να βρεθεί τράπεζα που δίνει καλύτερο επιτόκιο από το 11,44% ώστε να γίνει αναχρηματοδότηση του δανείου πρότεινε ο κ. Τσαρπαλής. Η πρώτη απόπειρα Στις 8 Ιουνίου έγινε η πρώτη απόπειρα σύναψης δανείου. Δεν κατέληξε σε συμφωνία η πρόταση της διοίκησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης για σύναψη δανείου ύψους 7 εκ. ευρώ ώστε να πληρωθούν οι εργολάβοι-

Προμηθευτές και εργολάβοι παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. προμηθευτές, να τακτοποιηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του Δήμου και γενικά όλα τα χρέη προς τρίτους. Με παρέμβαση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Ζωγόπουλου που εκλέχθηκε με τη δημοτική παράταξη «Αγώνας για το Μέλλον» τέθηκε θέμα αναβολής του θέματος ώστε να γίνει εκ νέου προσπάθεια να βρεθεί κοινής αποδοχής λύση ώστε ο Δήμος να βγει από το «αδιέξοδο». Η πρόταση του κ. Ζωγόπουλου ψηφίστηκε από τον ίδιο και όλους του συμβούλους της συμπολίτευσης. Για τη ψήφιση της σύναψης του δανείου χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 22 ψήφων ώστε να περάσει. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης είναι 20. Παρ’ ότι η «Σύγχρονη Πόλη» και ο επικεφαλής της Χάρης Πασβαντίδης σε παλαιότερη συνεδρίαση προσανατολιζόταν στην υπερψήφιση του δανείου τελικά στη συνεδρίαση στις 8 Ιουνίου απέρριψε το ενδεχόμενο μετά από «έρευνα που έκανε η παράταξη, στα οικονομικά του Δήμου». Αντίθετοι με τη σύναψη του δανείου και οι κ.κ. Κωνταντάτος, Τσαρπαλής και Λιάππης επικεφαλής του «Αγώνα για το Μέλλον», της «Αναγέννησης» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αντίστοιχα. Από τη διοίκηση του Δήμου τονίστηκε η αναγκαιότητα της λήψης του δανείου με επιτόκιο που φθάνει το 5,9%, δάνειο το οποίο θα αναχρηματοδοτήσει και παλαιότερο δάνειο (υπόλοιπο περίπου 1,5 εκ. ευρώ) που το επιτόκιο του σήμερα έχει φθάσει το 7,8%. Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, προσπάθησε την ύστατη στιγμή να δώσει λύση προτείνοντας τη λήψη δανείου ύψους 4.8 εκ. ευρώ ώστε να πληρωθούν τα χρέη προς εργολάβους και προμηθευτές καθώς κινδυνεύει ο Δήμος από μπαράζ αγωγών που θα οδηγήσουν μοιραία σε εξόφληση με υψηλότερο τίμημα. «Δεν υπάρχει καμία εργολαβία που να μην έχει σταματήσει. Κάποιες μάλιστα από το 2010. Όλοι οι εργολάβοι θα προχωρήσουν σε αγωγές. Θα βρεθούμε να πληρώνουμε τόκους και δικαστικά έξοδα» τόνισε η Ροδή Γεωργακάκη. «Η αγορά δεν εμπιστεύεται πλέον το Δήμο μας. Στήνουμε τη δημιουργική απασχόληση και θέλουμε να αγοράσουμε κάποια μικροπράγματα και κανείς προμηθευτής δε μας δίνει προσφορά» επισήμανε ο Βασίλης Μπούκας. «Το δάνειο θέτει πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου» υποστήριξε ο Γιάννης Τσαρπαλής που υποστήριξε πως ο Δήμος μπορεί και χωρίς αυτό να ξοφλήσει τα χρέη. Για τα παρακρατηθέντα της πολιτείας έναντι των ΟΤΑ μίλησε ο Θοδωρής Λιάππης. «Τα χρωστούμενα είναι πάνω από 10 δισ. και έχουν αποδοθεί μόνο 1,7. Το 2010 από

τα 2,7 δισ. που ήταν για τους Δήμους παρακρατήθηκαν 900 εκ. ευρώ. Η πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις οδηγεί τους Δήμους στο να παίρνουν δάνεια» υποστήριξε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Άκαρπη και η δεύτερη προσπάθεια λήψης δανείου Δε βρέθηκε η χρυσή τομή για τη λήψη δανείου από το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη που κληρονόμησε η νέα διοίκηση ούτε στις 20 Ιουνίου. Με παρέμβαση του Δημάρχου και προκειμένου να βρεθεί η «Σολομώντεια» λύση πρότεινε τη λήψη δανείου ύψους 4 εκ. ευρώ. Η αντιπολίτευση («Αγώνας», «Σύγχρονη Πόλη» και «Αναγέννηση») πρότειναν από κοινού τη λήψη δανείου επίσης 4 εκ. ευρώ με μια διαφοροποίηση όμως. Ο Γιάννης Τσαρπαλής επικεφαλής της «Αναγέννησης» ανέλαβε να εκπροσωπήσει τις τρεις παρατάξεις. Πρότεινε 4 εκ. ευρώ με την προϋπόθεση: Να αναχρηματοδοτηθούν δύο δάνεια ύψους 1,8 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα 2,2 εκ. ευρώ να δοθούν για την αποπληρωμή των χρεών με την εξής διαδικασία: Να ξεχρεώσει άμεσα ο Δήμος προμηθευτές και εργολάβους που οι οφειλές τους δε ξεπερνούν τα 30χιλ. ευρώ. Να καταβάλει το 50% σε προμηθευτές και εργολάβους που χρωστά ο Δήμος από 30 χιλιάδες ευρώ και πάνω και να δοθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα οι υπόλοιπες οφειλές. Η πρόταση των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων προήλθε μετά από τη σχετική έρευνα που έγινε από τον κ. Τσαρπαλή στα οικονομικά στοιχεία. Όπως προέκυψε όμως δεν είχε λάβει υπ’ όψιν όλα τα στοιχεία που περιελάμβανε ο φάκελος για τη σύναψη του δανείου, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άγγελος Παπασπύρου. Επιπλέον η πρόταση αυτή δε μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τη διοίκηση καθώς το δημοτικό συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να ψηφίσει δάνειο για αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων. Για να είναι σωστή η διαδικασία θα έπρεπε να ζητηθεί συγκεκριμένη προσφορά από τις τράπεζες που θα χορηγούσαν ένα τέτοιο δάνειο και θα αναγραφόταν πως προορισμός του είναι η αναχρηματοδότηση των δανείων. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κωνσταντάτος μιλώντας για την προηγούμενη θητεία στη διοίκηση του Δήμου τόνισε: «Αποχώρησα από το πολιτικό μου χώρο (σ.σ.Δημοκρατική Προοδευτική Συνεργασία) έχοντας ένα σκεπτικό. Δε μπορεί λοιπόν να χρεώνομαι την προηγούμενη διοίκηση. Ο κ. Παπασπύρου (πρόεδρος Δ.Σ.) ήταν συνεργάτης του κ. Σαραφίδη και του κ. Ευσταθιάδη. Έχει λοιπόν ευθύνες για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου στο παρελθόν. Εγώ δεν είμαι υπόλογος για τις διοικήσεις Σαραφίδη, Τσαρπαλή και Ευσταθιάδη».


9

8/2011

τα εν δήμω...

airanea.gr

ευρώ παίρνει ο Δήμος Ο κ. Κωνσταντάτος συνέχισε λέγοντας: «Όφειλε ο Δήμαρχος να μας καλέσει και να μας δώσει τα πλήρη οικονομικά στοιχεία. Να μας εξηγήσει περαιτέρω και να υπάρξει συναίνεση. Υπάρχει μια σειρά οφειλών που χρειάζονται να εξετασθούν και δεν πρέπει να τις πληρώσει ο Δήμος». «Λύση με αίσθημα ευθύνης» ζήτησε να δοθεί, ο επικεφαλής της «Σύγχρονης Πόλης» Χάρης Πασβαντίδης. «Με τις αναλύσεις που έχουμε κάνει δε μπορεί να ανταπεξέλθει ο Δήμος σε δάνειο 7 εκ. ευρώ. Υπολογίζουμε πως από τις παροχές που έχουν ψηφιστεί στο Δ.Σ. και τα τοκοχρεολύσια ο Δήμος επιβαρύνεται με 2εκ. ευρώ το χρόνο. Ψηφίσαμε θετικά στον προϋπολογισμό για δάνειο 4 εκ. ευρώ. Απορρίπτουμε το δάνειο των 7 εκ. ευρώ». Εκ μέρους της διοίκησης μίλησε ο Άγγελος Παπασπύρου: «Το χρέος του Δήμου σε ιδιώτες αγγίζει το 5,5 εκ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουμε τα 7 εκ. ευρώ. Αυτό δε σημαίνει πως δε θα προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς με τους εργολάβους και τους προμηθευτές ώστε να καταλήξουμε στο ακριβές ποσό που χρειάζεται να δανειστούμε» τόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και πληροφόρησε πως το δάνειο που θα κληθεί να πάρει ο Δήμος θα είναι με σταθερό επιτόκιο 5,9%. Ο Δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, τόνισε πως η διοίκησή του δεν είναι υπεύθυνη για το χρέος του Δήμου Αργυρούπολης και πως πρέπει να παρθεί το δάνειο για να πληρωθούν άμεσα προμηθευτές και εργολάβοι πολλοί εκ των οποίων τους χρωστά ο Δήμος δεδουλευμένα τριών και τεσσάρων χρόνων. Σχετικά με τις δηλώσεις άγνοιας περί των οικονομικών που έκαναν αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι σημείωσε: «Κάναμε ειδική συζήτηση στο Μ. Θεοδωράκης για τα οικονομικά του Δήμου. Όλοι γνωρίζουν λοιπόν». Ο κ. Κορτζίδης σημείωσε: «Δεν υπάρχει προοπτική στο Δήμο μας αν δε παλέψουμε να έρθουν περισσότεροι πόροι από την κεντρική διοίκηση. Η διεκδίκηση αυτή δεν

αποτρέπει όμως τη σύναψη δανείου. Δε έχουμε το χρόνο να περιμένουμε να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική –που μειώνει πόρους- για να πληρώσουμε». Σχετικά με την οικονομική επιτροπή ο κ. Δήμαρχος σημείωσε: «Συζητήσαμε το θέμα του δανείου και στην οικονομική επιτροπή. Ο κ. Πασβαντίδης δεν ήρθε. Ο κ. Κωνσταντάτος ήρθε και έφυγε. Ο κ. Τσαρπαλής μας είπε πως δε χρειάζεται καθόλου δάνειο». Στο κλείσιμό του ο κ. Κορτζίδης διέκρινε μια καλύτερη προσπάθεια για να συζητηθεί το θέμα κάτι που δεν υπήρξε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Επίσης διατύπωσε ακόμα μια φορά τη θέση της διοίκησης του Δήμου που είναι στην κατεύθυνση της μη συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών που προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες του. Την άποψη πως πρέπει ο Δήμος να διεκδικήσει τα παρακρατηθέντα και όχι να πάει σε δάνειο επαναδιατύπωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θοδωρής Λιάπης. «Δε λέμε όχι γενικά στα δάνεια. Υποστηρίζουμε πως η σύναψη δανείων πρέπει να γίνεται για έργα και υποδομές και όχι για την αποπληρωμή χρεών» τόνισε ο επικεφαλής της «ΛΑ.ΣΥ.». Απουσίαζε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρώτη Πόλη» Νάσος Σπυρόπουλος. Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία. Η πρόταση της διοίκησης για δάνειο ύψους 4 εκ. ψηφίστηκε από τους συμβούλους της συμπολίτευσης. Η πρόταση των τριών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων ψηφίστηκε από τους συμβούλους του “Αγώνα”, της “Σύγχρονης Πόλης” και της “Αναγέννησης”. Τελικά, επικράτησε η άποψη να επανέλθει το θέμα προς ψήφιση αφού γίνει προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος. Μικροεντάσεις δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου. Εργολάβοι και προμηθευτές που έδωσαν το «παρών» επιτέθηκαν λεκτικά κατά των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων θεωρώντας τους υπεύθυνους για τη μη σύ-

Η irt h s T υ ο τ α δ μό είναι εδώ! Ελάτε να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό σας t-shirt ή polo ή όποιο άλλο από τα είδη ένδυσης διαθέτουμε και φτιάξτε τη δική σας γραμμή μόδας! Μπορούμε να βοηθήσουμε. Διαλέξτε ανάμεσα από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και δημιουργήστε τα δικά σας είδη ένδυσης. Κορυφαία ποιότητα εκτύπωσης για 100% βαμβακερά ρούχα με αυθημερόν παράδοση! Φτιάξτε το τέλειο t-shirt για τη βραδινή έξοδο σας, για το συγκρότημα σας, για την ομάδα σας και για κάθε λη πο επιχειρηματική δραστηριότητα ή οτιδήποτε άλλο ύ ρο μπορείτε να σκεφτείτε! γυ ρ Δημιουργήστε το προσωπικό Α : το ς, σας μπλουζάκι από 15 ευρώ! ς σ 1) το

ν . ρίε σωτ εζού ο σ ό οφ (ε π ι σ ληρ 656 Τρα ρ Π ε ες π 965 2 & 0 9 ρ τε 10. ας 1 2 ήρ Θ

ναψη δανείου και κατ’ επέκταση για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους σε μια εποχή που η αγορά δεν έχει καθόλου ρευστότητα. Με υπόμνημα που κατέθεσαν στο Δ.Σ. 7 μηχανικοί εργολήπτες δημοσίων έργων, διαμαρτύρονται για τη μη πληρωμή οφειλών του Δήμου για δημοτικά έργα παρελθόντων ετών. Στο υπόμνημα αναφέρουν: «Οι παρακάτω υπογράφοντες Μηχανικοί Εργολήπτες Δημοσίων Έργων διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη στάση του Δήμου σας να μη πληρώνει για τα έργα που έχουμε εκτελέσει στο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αργυρούπολης. Τα έργα αυτά εκτελέσθηκαν έντεχνα και εμπρόθεσμα σύμφωνα με τις υπογραφείσες συμβάσεις και τους νόμους των δημοσίων έργων και έχουν παραληφθεί από την υπηρεσία σας πολλά χρόνια πριν. Για την κατασκευή των έργων αυτών την χρήση των οποίων απολαμβάνουν οι δημότες σας διαθέσαμε ίδια κεφάλαια, αρκετά των οποίων προήλθαν από τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να καλύψουμε τις δαπάνες των έργων. Πέραν αυτού έχουμε ήδη προπληρώσει τον ΦΠΑ, τους φόρους εισοδήματος, τις λοιπές κρατήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και την περαίωση φορολογίας για τα έτη που αντιστοιχούν τα έργα, δηλαδή για εισοδήματα που δεν έχουμε εισπράξει. Επειδή η κατάσταση αυτή έχει φθάσει στο απροχώρητο και η υπομονή μας έχει εξαντληθεί, πρέπει να δοθεί μία άμεση λύση. Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθεί οριστική απόφαση για εξεύρεση του τρόπου αποπληρωμής των οφειλών, διότι είναι απαράδεκτο και άδικο να μας καθυστερείτε τόσα χρόνια την πληρωμή περαιωμένων έργων. Τέλος, επειδή δεν μας αρκούν οι υποσχέσεις και οι αναβολές ζητούμε την απόφαση και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για την οριστική αποπληρωμή των οφειλών». Οι εκπρόσωποι των εργοληπτών μετά την απόφαση για σύναψη δανείου 2,7 εκ. ευρώ ευχαρίστησαν το δημοτικό συμβούλιο.


τα εν δήμω...

10

07-08/2011 www.epikairanea.gr

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για κέντρα υποδοχής μεταναστών Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα κέντρα υποδοχής μεταναστών στο Ελληνικό πραγματοποίησε η δημοτική παράταξη «Αγώνας για το Μέλλον» την Τετάρτη 15 Ιουνίου στο Δημαρχείο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Τη διαμαρτυρία στήριξαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Σύγχρονη Πόλη» Χάρης Πασβαντίδης και «Αναγέννησης» Γιάννης Τσαρπαλής. O κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, ευχαρίστησε εκ μέρους και των 3 επικεφαλής των παρατάξεων τους παρευρισκόμενους στην ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη μέρα με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της πατρίδας. Αλλά παρ’ όλα αυτά εσείς δίνετε εδώ το δυναμικό παρόν σας για να στείλετε το μήνυμα: ότι όλοι εμείς και πάρα πολλοί ακόμη συνδημότες μας, είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία στο δήμο των κέντρων υποδοχής των παράνομων μεταναστών», είπε. Πληροφόρησε για την επιβεβαίωση που είχε από το υπουργείο για την απόφαση της δημιουργίας αυτών κέντρων στο Ελληνικό, μιας και, όπως ανάφερε, σχεδιάζουν να αδειάσουν το κέντρο της Αθήνας, μεταφέροντας τους λαθρομετανάστες στο Μενίδι και στο Ελληνικό. «Ενοχλήθηκα σφόδρα και αποφασίσαμε ως παράταξη να αντιδράσουμε άμεσα και να οργανώσουμε την αποψινή διαμαρτυρία, γιατί αυτός εδώ ο τόπος, που χτίστηκε με κόπο και όνειρα από τους κυνηγημένους από τους Τούρκους πόντιους αδελφούς μας, δεν του αξίζει να μετατραπεί σε γκέτο μεταναστών, σε έναν άλλο Αγ. Παντελεήμονα. Αντιδρούμε και διαμαρτυρόμαστε» υπογράμμισε. Συνέχισε λέγοντας: «Μόλις ανακοινώσαμε την οργάνωση αυτής της διαμαρτυρίας, δέχτηκα τηλεφώνημα από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που μου είπε: Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδράς, την στιγμή που ο δήμαρχός σας έχει συναινέσει και θα παραμείνει σιωπηλός , μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία; Αυτό το καταγγέλλω επίσημα ενώπιόν σας. Και η απάντησή μου ήταν: Καλά κάνει ο δήμαρχος και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζει, αλλά εμείς, οι άλλες δύο παρατάξεις και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη δεν συμφωνούμε και δεν θα δεχτούμε την εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών στην περιοχή». Έκτοτε, όπως ανέφερε, δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα, απαράδεκτους και χυδαίους χαρακτηρισμούς, ακόμη και την προτροπή… να φύγει από την περιοχή, αν δεν μπορεί να ζήσει με τους λαθρομετανάστες! «Αυτή είναι η λογική τους. Όμως εγώ δεν στενοχωρήθηκα γι’ αυτά. Στενοχωρήθηκα με τον πρώτο πολίτη της πόλης, τον δήμαρχο κ. Χρ. Κορτζίδη, που, όχι μόνο σιώπησε και δεν αντέδρασε, αλλά έβγαλε και μία κατάπτυστη ανακοίνωση στην οποία και τι δεν μας είπε…» ανέφερε υπογραμμίζοντας, ότι το χειρότερο στην ανακοίνωση του δήμαρχου είναι η δήλωσή του ότι όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. «Κάνετε λάθος κ. Κορτζίδη. Οι Ελληνικιώτες και οι Αργυρουπολίτες που έχτισαν τα σπίτια τους σε αυτή την περιοχή έχουν το δικαίωμα της ασφάλειας, της ποιότητας ζωής, της ανθρώπινης διαβίωσης και όχι της γκετοποίησης» τόνισε. Κατηγόρησε με οξύτητα την κυβέρνηση για την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής που έχει δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση, καθώς και για τις αποσπασμα-

τικές αποφάσεις της και τα «μπαλώματα» που θα δημιουργήσουν, όπως είπε, περισσότερα προβλήματα από αυτά που ίσως λύσουν. Απέδωσε και σκοπιμότητα στην απόφαση της εγκατάστασης των λαθρομεταναστών στο Ελληνικό, μιας και, όπως δήλωσε, μπορεί να στοχεύει και στην περαιτέρω υποβάθμισή του για ευκολότερη εκποίησή του, ενώ κατάγγειλε και τη δημοτική αρχή για την απρόσμενη και αυθαίρετη εγκατάσταση λαθρομεταναστών σε κτίρια της ΟΣΠΑ στο Ελληνικό. «Ο δήμος μας μέχρι τώρα, παρά τις αντιπαραθέσεις, είχε ένα υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Όμως αυτό που βιώνουμε σήμερα με τους συνεχείς προπηλακισμούς εκ μέρους της δημοτικής αρχής, επειδή έχουμε αντίθετη γνώμη και τολμάμε να την εκφράσουμε, είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Αλλά σας δηλώνω ότι θα είμαι απλός στρατιώτης στους κοινούς αγώνες που θα δώσουμε, όχι μόνο για να μη φέρουν τους παράνομους μετανάστες στην περιοχή, αλλά και για να μη γίνει ο δήμος μας Εξάρχεια. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση, εδώ γεννηθήκαμε, εδώ είναι τα σπίτια μας και συγκρουόμαστε και με τις κυβερνήσεις και με τα κόμματα και με όποιους άλλους χρειαστεί, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας» κατέληξε. Ο κ. Χάρης Πασβαντίδης, αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές που βιώνει η χώρα, ενώ για τον δήμο τόνισε, ότι αυτός απειλείται με μία μεγάλη υποβάθμιση. «Όσοι είστε εδώ εκπροσωπείτε τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας που σήμερα υψώνουν ένα αποφασιστικό ΟΧΙ στην υποβάθμιση του δήμου. Ενα ΟΧΙ που θα σαρώσει σαν χάρτινο πύργο κάθε σκέψη να δημιουργηθούν εδώ Κέντρα λαθρομεταναστών» είπε και συνέχισε «Οι Αργυρουπολίτες και οι Ελληνικιώτες στην συντριπτική πλειοψηφία τους υψώνουμε απόψε ένα σινικό τείχος στα σύνορα της πόλης. Οχι τοίχο ξενοφοβίας, όχι τοίχο ρατσισμού, ή μισαλλοδοξίας εναντίον συνανθρώπων μας, αυτά δεν μας ταιριάζουν. Υψώνουμε ένα τοίχο προστασίας της ηρεμίας, της ζωής και της περιουσίας του δήμου και των συμπολιτών μας» τόνισε με έμφαση. Συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε όλοι εδώ ενωμένοι, ξεπερνώντας τις όποιες διαχωριστικές γραμμές μας, να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τον κίνδυνο που απειλεί τον δήμο μας. Ολοι ενωμένοι, πλην του κ. Κορτζίδη και των λαϊκιστοδημαγωγών Συριζέων του που μας καταγγέλλουν ανερυθρίαστα». Αναφέρθηκε λεπτομερειακά στην ανακοίνωση του κ. Χρ. Κορτζίδη με την οποία

επιχειρεί να πλήξει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «…. Ψέμα, συκοφαντία, διαβολή. Αυτά είναι τα επιχειρήματά τους τούτη την ώρα για να πλήξουν την αντίδρασή μας. Και αυτός είναι ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από ένα καλοκάγαθο χαμόγελο ενός υποτιθέμενου καλού παιδιού, που δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να διατηρήσει τα οφίτσια και την καρέκλα της εξουσίας του» είπε και συνέχισε «Εμείς, οι επικεφαλής των τριών παρατάξεών, σπουδάσαμε στο Παν/ο Αθηνών Οικονομικές, Κοινωνικές και Μαθηματικές επιστήμες. Δεν σπουδάσαμε στο Παν/ο της Μόσχας την εποχή του Μπρέσνιεφ και της Σοβ. Ένωσης με αντικείμενο σπουδών την ακατάσχετη προπαγάνδα, την αθλιότητα, το ψέμα και τη συκοφαντία. Και ομολογώ την ολοκληρωτική αδυναμία μου να αντιμετωπίσω αυτόν τον προπαγανδιστικό μηχανισμό. Δεν μπορώ να φτάσω στο επίπεδο μιας τέτοιας, αισχρής, ανελέητης και αδίστακτης προπαγάνδας» υπογράμμισε. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό του ζητήματος των λαθρομεταναστών από το 2004 και μετά, όπου οι παράνομοι καταλάμβαναν το ένα μετά το άλλο κτίρια της Αθήνας χωρίς κανείς να ασχολείται, ενώ οι κάτοικοι έβλεπαν τον κίνδυνο να έρχεται και διαμαρτυρόντουσαν, αλλά σε ώτα μη ακουόντων. «Το 2007 ο τότε Νομάρχης Αθηνών έστελνε αγωνιώδη επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό για το ζήτημα και τις συνέπειές του. Και τι έγινε; Τίποτε. Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα και αλλόφρονες οι κάτοικοι του κέντρου ξεπουλούν όσο-όσο και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ όσοι απέμειναν κλειδώνονται τα βράδια μέσα φοβισμένοι. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που δεν προέβλεψε την κρίση, και έρχεται τώρα να την διαχειριστεί. Αλλά πώς; Μεταφέροντάς την από το Κέντρο της Αθήνας σε άλλες περιοχές, όπως η δική μας. Αλλά εμείς που φυλάμε τις Θερμοπύλες τους λέμε: Μολών Λαβέ» σημείωσε. Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε «Δεν περίμενα ποτέ από έναν ποντιακής καταγωγής, όπως είναι ο δήμαρχος, να υποπέσει σε αυτό που χαρακτήρισα αποκρουστικό και αποτρόπαιο ιστορικό, πολιτικό και ηθικό ατόπημα. Να ταυτίσει δηλαδή τους ποντιακής και προσφυγικής καταγωγής Έλληνες με τους κάθε λογής λαθρομετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα και απειλούν τους πάντες και τα πάντα. Του λέω λοιπόν, ότι οι ποντιακής καταγωγής Ελληνες επέστρεψαν στην μητέρα Πατρίδα κατατρεγμένοι από μία γενοκτονία και έναν ξεριζωμό,

πληρώνοντας ακριβά τη διαφορετικότητά τους από τους Τούρκους. Αν είναι ποτέ δυνατόν ένας δήμαρχος δύο πόλεων που θεμελιώθηκαν από τους πόντιους Ελληνες να κάνει τέτοιους παραλληλισμούς και εξομοιώσεις… Τέλος, δηλώνουμε ότι η ζωή μας ανήκει σε εμάς και θα την διαχειριστούμε όπως θέλουμε εμείς» . Ο κ. Γιάννης Τσαρπαλής, υπογράμμισε το, όπως το χαρακτήρισε, περίεργο και ανελεύθερο καθεστώς που επικρατεί τους τελευταίους 5,5 μήνες στο δήμο τονίζοντας, ότι κάθε παράταξη έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της με ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο. Ως πρόσφατο παράδειγμα ανάφερε το συνεχές μεταμεσονύκτιο κατέβασμα και καταστροφή των πανό της παράταξής του για την εκδήλωση από εργάτες του δήμου «Αυτή είναι η δημοκρατική αντίληψη ενός ανθρώπου που λέει ότι προέρχεται από την Αριστερά; Είναι δυνατόν να μην διαθέτουν στις 3 παρατάξεις μας, που συγκέντρωσαν το 54% των ψήφων του λαού, ένα γραφείο στο δημαρχείο για τις ανάγκες τους, όπως προβλέπει και ο νόμος; Αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί» είπε και συνέχισε κατηγορώντας την διοίκηση Κορτζίδη για ασχετοσύνη και ανικανότητα στη διαχείριση των οικονομικών και της καθημερινότητας αναπτύσσοντας σχετικά παραδείγματα. Αναφερόμενος στην απόφαση για την λειτουργία Κέντρων λαθρομεταναστών στο Ελληνικό τόνισε «Δεν περίμενα ποτέ να έχει συμφωνήσει ο δήμαρχος, γιατί όντως έχει συμφωνήσει, να φέρει στον δήμο μας 2.500 και πλέον παράνομους μετανάστες που το βράδυ θα μένουν στα Κέντρα και την ημέρα θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στις γειτονιές μας. Και γι’ αυτό κατηγορεί τις δημοτικές παρατάξεις που του κάνουν κριτική, ως ξενόφοβες και ρατσιστικές. Ε, λοιπόν θα του απαντήσω: Εχω επισκεφθεί σχεδόν όλα τα σπίτια της πόλης, Και βρήκα εγκαταστημένους 1000 περίπου νόμιμους μετανάστες που είναι νοικοκυραίοι και τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία της πόλης μας και προοδεύουν, που εσείς ανοίξατε τις αγκαλιές σας και τους δεχτήκατε. Όσο για τον ρατσισμό που μας κατηγορούν θα τους απαντήσω, ότι ο ρατσισμός δεν εκδηλώνεται μόνο σε φυλές και χρώματα. Εκδηλώνεται και στην καθημερινότητα, σε έναν ανάπηρο, σε ένα ΑΜΕΑ κλπ. Υπάρχει όμως άλλος Δήμος στην Ελλάδα που έχει 4 ειδικά σχολεία και έχει αγκαλιάσει τόσο πολύ τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες; Είμαστε λοιπόν εμείς ρατσιστές;» ρώτησε. Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην επανεμφάνιση πολλών ασθενειών στη χώρα που τις είχαμε ξεχάσει, ακόμη και λέπρας «Θέλουμε λοιπόν να έχουμε μία τέτοια υγειονομική βόμβα στην πόλη μας; Αυτό θέλουν και κατηγορούν εμάς ως ξενόφοβους. Όχι κύριε Κορτζίδη, εσάς είναι που δεν θέλουμε και να φύγετε, εσείς και η ομάδα σας» κατέληξε. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Κ. Κόκορης δήμαρχος Γλυφάδας, ο οποίος κλείνοντας υπογράμμισε την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης που, όπως είπε, οδήγησαν σήμερα τα πράγματα σε αδιέξοδο. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και την έγκριση σχετικού Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας το οποίο στη συνέχεια προσυπόγραψαν οι παριστάμενοι πολίτες.


11

07-08/2011 www.epikairanea.gr

Κουραστική ηθικολογία

του Στράτου Ιωακείμ μέλους της Ε.Σ.Π.Η.Τ.

Μ

ας «έπρηξαν» με την ακατάσχετη και συνάμα κουραστική ηθικολογία τους. Οι περισσότεροι πολιτικοί, αν όχι όλοι, έχουν πάρει σβάρνα τα κανάλια και μας κάνουν μαθήματα ηθικής περί βίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών όμως, δεν λένε για τη βία την οποία υφιστάμεθα εμείς οι πολίτες: ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ο συνταξιούχος που δεν μπορεί να πάει στο φούρνο να πάρει ψωμί. ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ο μισθός των 592 ευρώ για τον νέο που ξεκινά τη ζωή του. ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ να κλείνουν τα νοσοκομεία ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ να κλείνουν τα σχολεία. ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ να σε φορολογούν σκληρά και μάλιστα με έκτακτες εισφορές εκ των υστέρων. ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ να χάνεις τη δουλειά σου γιατί το κράτος ξόδευε περισσότερα από ότι έπρεπε. ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ να περιορίζονται οι ελευθερίες μας προς χάριν αυτών που εποφθαλμιούν την περιουσία του Ελληνικού λαού. «Όταν τρώει ένα γιαούρτι ένας βουλευτής είναι επίθεση κατά της Δημοκρατίας! Όταν ψεκάζονται 100.000 Έλληνες με χημικά, είναι απλά Τετάρτη» σημειώνει σωστά ένας φίλος μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook προσθέτοντας ακόμα μια διάσταση. Μιλάνε για Δημοκρατία αυτοί που την τσαλάκωσαν ανεπανόρθωτα. Αυτοί που με τις πολιτικές τους απεμπόλησαν την εθνική μας κυριαρχία. Αυτοί που αρνούνται πεισματικά να φέρουν τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή. Αυτοί που σκοπεύουν να πουλήσουν ακόμα και τις παραλίες μας. Αυτοί που δανείζονται χρόνια με τοκογλυφικούς όρους και τώρα μας ζητάνε και το λογαριασμό. Έζησα από πρώτο χέρι τη βία που άσκησαν στις 29 Ιουνίου οι δυνάμεις καταστολής με άνωθεν εντολές. Να τους χαίρονται οι προϊστάμενοί τους που είναι ηθικοί αυτουργοί για όλα όσα έγιναν και θα γίνουν. Το Υπουργείο αυτό μόνο κατ’ ευφημισμό είναι προστασίας του πολίτη. Μην κοροϊδεύετε άλλο τον κόσμο…

τα εν δήμω...

Επιτροπές κατοίκων για το αστικό πράσινο Επιστολή στο Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστο Κορτζίδη και το δημοτικό συμβούλιο απέστειλαν οι επιτροπές κατοίκων Ελληνικού και Αργυρούπολης που προωθούν τη εφαρμογή του Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου του πρώην Δήμου Ελληνικού και απόδοση των προβλεπόμενων περιοχών Αστικού Πρασίνου στους κατοίκους του δήμου. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πρώην Δήμου Ελληνικού (ΦΕΚ 238/Δ90), και τη μελέτη αναθεώρησης του (ΦΕΚ 932 Δ/19-12-1991), δύο περιοχές της πρώην Αεροπορικής μονάδας 129 Π.Υ. στο Ελληνικό, έχουν από το 1991 χαρακτηριστεί περιοχές Αστικού Πρασίνου. Πρόκειται για τις: Περιοχή Α εμβαδού 26.729τμ μεταξύ των οδών Βουλιαγμένης, Βοσπόρου, Δραγατσανίου (από είδη κήπου Praktiker μέχρι το σταθμό του ΜΕΤΡΟ Αργυρούπολης Περιοχή Β που αποτελεί λωρίδα της πρώην Αεροπορικής βάσης πλάτους 50 – 60μ παράλληλης της Λ. Βουλιαγμένης και μήκους περίπου 1200μ (από τον σταθμό ΜΕΤΡΟ Αργυρούπολης μέχρι το σταθμό ΜΕΤΡΟ Ελληνικού) εμβαδού περίπου 5000 6000τμ. Σκοπός του σχεδιασμού ήταν να αποδοθούν οι δύο περιοχές στους κατοίκους του δήμου, η περιοχή Α ως πάρκο και χώρος αναψυχής και η περιοχή Β ως πεζοδρόμος για να τη χρησιμοποιούν οι μαθητές και οι κάτοικοι της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής του Ελληνικού ώστε να συνδέονται με ασφάλεια με τα σχολεία αλλά και το αντίστοιχο διοικητικό και εμπορικό κέντρο του δήμου Ελληνικού. «Δυστυχώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί 18 έτη με διάφορες δικαιολογίες και παρά την υποβολή πλήθους αιτημάτων από το Δήμο αλλά και από τους κατοίκους δεν έχει παραδώσει τις συγκεκριμένες περιοχές, παρόλο που στην ίδια περιοχή διαθέτει εκατοντάδες στρέμματα και παρόλο που από το 2009 έχει μετακινηθεί

και η εδρεύουσα στην περιοχή πρώην Αεροπορική μονάδα 129 Π.Υ. Σήμερα με βάση τη νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόγραμμα Καλλικράτης ΦΕΚ 87Α/07-06-10, η εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων ανατίθεται στους νέους Δήμους. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω: Υποβάλλουμε αίτημα προς το νέο δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης για την εφαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, με σύνταξη της οικίας πράξης εφαρμογής του και όλων των προβλεπομένων ώστε τελικά να αποδοθούν οι δύο περιοχές στους κατοίκους του δήμου μας. Ο Δήμος μας πρέπει να κινηθεί τάχιστα εκμεταλλευόμενος τη νέα του αρμοδιότητα και ανεξάρτητα με το τι σχεδιάζεται για την ευρύτερη περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, να προχωρήσει στη δέσμευση των χώρων που δικαιωματικά του ανήκουν. Διαφορετικά και με βάση την υπάρχουσα συγκυρία, (πώληση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, δημιουργία Επιχειρηματικού Κέντρου στην

Μεταλλικοί κάδοι Στο πρόβλημα με τα ογκώδη αντικείμενα που αφήνονται στα πεζοδρόμια ή ρίχνονται μέσα στους κάδους απορριμμάτων & ανακύκλωσης έρχονται να δώσουν λύση οι μικροί μεταλλικοί κάδοι που τοποθετήθηκαν πιλοτικά από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης για διευκόλυνση των κατοίκων σε διάφορα σημεία της πόλης μας. Οι κάδοι αυτοί μπορούν να δεχτούν άχρηστα ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά, ακόμη και λίγες σακούλες με μπάζα που επιθυμούν οι κάτοικοι να απομακρύνουν άμεσα. Τους κάδους αυτούς θα τους βρείτε: Αργυρούπολη 1. Κεφαλληνίας & Μπότσαρη 2. Κεφαλληνίας & Κυψέλης & Λαμπράκη 3. Αθαν. Διάκου 208 4. Νεκροταφείο Αργυρούπολης (όχι για τους κατοίκους) 5. Αργοναυτών στο Νηπιαγωγείο

Ελληνικό 6. Αναστάσεως (Νεκροταφείο) 7. Βοσπόρου (Praktiker) 8. Αλικαρνασσού (παιδική χαρά) 9. Β Οδός & Πρώτη Οδός 10. Παραλία Αγίου Κοσμά – Ιππόκαμπος 11. Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας 12. Μεταφόρτωση Εργοτάξιο Παράλληλα παρακαλούνται οι κάτοικοι από το Δήμο μας, πριν βγάλουν έξω στο πεζοδρόμιο οτιδήποτε άχρηστο αντικείμενο για πέταμα να ειδοποιούν με ένα τηλεφώνημα την υπηρεσία καθαριότητας (213 2026000-1, 210 9622077) προκειμένου να προγραμματιστεί πότε και πώς πρέπει να βγάλουν τα ογκώδη αντικείμενα. Ο δήμος έχει τακτά προγραμματισμένα δρομολόγια για την περισυλλογή τους. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δείχνει σεβασμό στο περιβάλλον και στο γείτονα.

περιοχή της πρώην 129 Π.Υ., δημιουργία κόμβων της επέκτασης της Αττικής Οδού, ……..κτλ) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τελικά να χαθούν οι δύο περιοχές και να αποδοθούν σε άλλες χρήσεις. Ειδικά η πρώτη περιοχή (Α)* των 27 στρεμμάτων είναι κρίσιμης σημασίας μιας και σ’ αυτή προβλέπονταν η κατασκευή συγκοινωνιακών υποδομών (όπως των 2 κόμβων της επέκτασης της Αττικής Οδού με βάση τα σχέδια Σουφλιά) που θα υποστήριζαν το σχεδιαζόμενο Επιχειρηματικό Κέντρο Ελληνικού. Πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουν χαθεί και άλλες περιοχές Αστικού Πρασίνου που προβλέπει το ίδιο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Μία από αυτές είναι και το οικόπεδο που έχει οικοδομηθεί το πολυκατάστημα Praktiker περιοχή Γ (οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών: Λ. Βουλιαγμένης, Τιτάνων, Αγίας Παρασκευής, Κομνηνών). Μία δεύτερη περιοχή Αστικού Πρασίνου με παρόμοια τύχη είναι και το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Λ. Βουλιαγμένης, Εθνάρχου Μακαρίου, Αριστοτέλους και Αφροδίτης περιοχή Δ, από το οποίο έχει διασωθεί μόνο μια μικρή παιδική χαρά. Επιπρόσθετα: Παρακαλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις του νέου Δήμου να δεσμευθούν και από κοινού να κάνουν ότι είναι δυνατόν, για τη διάσωση των τελευταίων περιοχών Αστικού Πρασίνου του δήμου μας, που τόσο πολύ τις έχουμε ανάγκη» αναφέρουν οι υπογράφοντες εκ μέρος των επιτροπών Δόμνα Δασκαλάκου και Κωνσταντίνος Ιατρού. * Στις 27-09-2009 μετά από δυναμική κινητοποίηση του δήμου Ελληνικού και των όμορων δήμων και με τη συμμετοχή πλήθους κατοίκων, κατελήφθη, περιφράχθηκε και αποδόθηκε στο κοινό το πάρκο Αεροπορίας μεταξύ των οδών Βουλιαγμένης, Βοσπόρου, Δραγατσανίου.

Σπασμένα γραφεία

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν τα μέλη της δημοτικής παράταξης “Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης” όταν το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουνίου έφθασαν στο γραφείο της παράταξης επί της Λ. Ιασωνίδου στο Ελληνικό και βρήκαν σπασμένες τις τζαμαρίες. Άγνωστοι τα ξημερώματα του Σαββάτου χρησιμοποιώντας μεγάλες πέτρες προκάλεσαν φθορές στα τζάμια. Περισσότερες απο τέσσερις πέτρες βρέθηκαν εντός των γραφείων. Οι δράστες δεν πείραξαν τίποτα μέσα από το γραφείο ενώ ειδοποιήθηκε η αστυνομία και η ασφάλεια. Κατάτεθηκε μήνυση κατά αγνώστων και η ασφάλεια διενεργεί έρευνα για τους δράστες. Την Παρασκευή άγνωστοι έσκισαν δύο πανό της δημοτικής παράταξης “Αναγέννηση” στο Ελληνικό, που καλούσαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, που θα γίνει στις 15 Ιουνίου στην πλατεία Δημαρχείου.


πολιτιστικό

12

07-08/2011 www.epikairanea.gr

Κρουστά και χορός Ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσίασαν στις 15 Ιουνίου η Σχολή Κρουστών Οργάνων «Σπύρος Λιβιεράτος» και το Τμήμα Σύγχρονου Χορού της Αργυρούπολης στο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 800 θεατές. Στο πρώτο μέρος, παρακολουθήσαμε μια μικρή συναυλία με κρουστά, ελεύθερα solo στα drums, παραδοσιακά τραγούδια, ορχηστρικά κομμάτια, λάτιν ρυθμούς και μια μικρή συναυλία με τη συμμετοχή του συγκροτήματος SIGMA. Την καλλιτεχνική επιμέλεια -διδασκαλία είχε ο Αντρέας Νικόλης. Στη συνέχεια, το τμήμα Σύγχρονου Χoρού χρησιμοποίησε μια μηχανή του χρόνου και μας ταξίδεψε προς τα πίσω από τους χορούς του σήμερα μέχρι το 1920. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με Hip-Hop, break-dance, πέρασε στο Rock n’ roll, mambo, βάλς, τάνγκο, can-can και έκλεισε με μουσικές των καμπαρέ του μεσοπολέμου και με το γνωστό τραγούδι της Lisa Minelli Money – Money. Την καλλιτεχνική επιμέλεια – διδασκαλία είχε η Χριστιάνα Σκιαθά.

4o Φεστιβάλ νέων

Στις 20-21-22 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ Νέων Ελληνικού - Αργυρούπολης στο Ανοιχτό Πέτρινο θέατρο της πόλης μας. Η συμμετοχή των νέων ήταν μεγάλη και ενθουσιώδης. Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι το Ανοικτό Θέατρο το επισκέφθηκαν και τις τρεις ημέρες περίπου 3.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους μαθητές και νέοι της πόλης. 23 Μουσικά συγκροτήματα, χορευτικές ομάδες και Skateboarders όλων των ηλικιών έλαβαν μέρος και στις 3 μέρες του Φεστιβάλ, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα, αφού έδειξαν σε όλους εμάς ότι μπορούν να δημιουργήσουν και να προάγουν τον πολιτισμό σε όλες τις μορφές του. Ρυθμικοί ήχοι και φωνές γέμισαν τους πρόποδες του Υμηττού και μας υπενθύμισαν για μια ακόμη φορά πως ο Πολιτισμός ανήκει κυρίως στους νέους. Τρεις μέρες γεμάτες κέφι και προπαντός μουσική από πολλά νέα συγκροτήματα με ήχους Rock, alternative rock, metal, heavy metal και έντεχνο. Η όλη εκδήλωση ηχογραφήθηκε από την Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας Ε.Τ.Ε.Ρ. οι οποίοι θα παραδώσουν στα συγκροτήματα το ηχογραφημένο υλικό και η δισκογραφική εταιρεία MELON MUSIC μέσω του διευθυντή της κ. Μπεκιάρη και του γνωστού καλλιτέχνη Κώστα Μπίγαλη ανέλαβε να ηχογραφήσει CD με ένα τραγούδι από το κάθε συγκρότημα. Στο Φεστιβάλ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος της πόλης μας κ.Xρήστος Κορτζίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής του δήμου. Όλοι ευχήθηκαν να πραγματοποιηθεί και του χρόνου το Φεστιβάλ με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή νέων.

§ÔÁÈÛÙÈÎfi °Ú·ÊÂ›Ô ñΔ‹ÚËÛË ‚È‚Ï›ˆÓ ñ ¢ËÏÒÛÂȘ º.¶.∞, º.ª.À ñºÔÚÔÏÔÁÈΤ˜ ‰ËÏÒÛÂȘ ÂÈÛÔ‰‹Ì·ÙÔ˜ ñ ¢ËÏÒÛÂȘ ∫ÙËÌ·ÙÔÏÔÁ›Ô˘ ∫ˆÓÛÙ·ÓÙÈÓÔ˘fiψ˜ 57 ∞ÚÁ˘ÚÔ‡ÔÏË ΔËÏ.: 210.96.13.758

¶·Ó·ÁÈÒÙ˘ °. ÃÚÔÓfiÔ˘ÏÔ˜

Μεγάλη ανταπόκριση για τις θερινές προβολές Κάτω από τους ευκαλύπτους συγκεντρώθηκε μια μεγάλη παρέα φίλων του κινηματογράφου και υποδέχθηκε το Χάμφρι Μπόγκαρτ και την Ινγκριντ Μπέργκμαν στην ταινία θρύλος του αμερικάνικου κινηματογράφου «ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ». Πριν την έναρξη, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του δήμου κα Σοφία Καραλή η οποία ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης για την προσφορά τους και τόνισε πως το πρόγραμμα έχει ποικιλία ταινιών που καλύπτει μεγάλο φάσμα των ενδιαφερόντων των θεατών. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας κ. Δημήτρης Καλαντίδης ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προσπάθεια του δήμου και ευχήθηκε σύντομα να γίνει και η δική μας κινηματογραφική λέσχη μέλος της Ομοσπονδίας. Μας μετέφερε επίσης ένα ελπιδοφόρο μήνυμα απ’ όλη την Ελλάδα όπου γεννιούνται καινούργιες κινηματογραφικές λέσχες, την ίδια εποχή που πολλοί θερινοί κινηματογράφοι κλείνουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Την προβολή παρακολούθησαν ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Κορτζίδης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Την Κυριακή 3 Ιουλίου μετά την προβολή της ταινίας «ΤΟ ΜΙΣΟΣ» οι θεατές βοήθησαν όλοι μαζί να μαζευτούν οι καρέκλες και να παραδοθεί ο χώρος καθαρός. Μια κίνηση πολύ συγκινητική σε μια εποχή που κυριαρχεί το εγώ και η αποξένωση. Οι προβολές θα συνεχιστούν κάθε Σαββατοκύριακο έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Πρόγραμμα Σάββατο 30 Ιουλίου: Machuca Κοινωνική | 2004 | ΕΓΧΡ. | 120’. Χιλιανή ταινία του Αντρές Γουντ με τους Ματίας Κερ, Αριέλ Ματελούνα. Η συγκινητική φιλία δύο 11χρονών παιδιών διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, στην ταραγμένη περίοδο πριν το πραξικόπημα στη Χιλή. Κυριακή 31 Ιουλίου: Να πεθαίνεις στα 30 (Mourir a 30 ans) Ντοκιμαντέρ | 1982 | Α/Μ | 95’. Γαλλική ταινία του Ρομέν Γκουπίλ. Ευαίσθητο πορτρέτο της γενιάς του Μάη του 1968, των ονείρων, των αγώνων, των επιτευγμάτων και των ψευδαισθήσεών της. Σάββατο 6 Αυγούστου: Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας (Soldados de Salamina) Ιστορική/Κοινωνική | 2003 | ΕΓΧΡ. | 120’. Ισπανική ταινία του Ντάβιντ Τρουέμπα με τους Αριάντνα Χιλ, Ντιέγκο Λούνα, Μαρία Μπότο. Ο ισπανικός εμφύλιος μέσα από την ανθρωπιά ενός αφανούς Δημοκρατικού που έσωσε τη ζωή ενός αντιπάλου, γνωστού Ισπανού ποιητή. Κυριακή 7 Αυγούστου: Μαμούθ (Mammuth) Κομεντί | 2010 | ΕΓΧΡ. | 89’, K-17. Γαλλική ταινία των Μπενουά Ντελεπίν, Γκιστάβ Κερβέρ με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Γιολάντ Μορό. Το κυνήγι των ενσήμων για τη σύνταξη με μια μηχανή «Mammuth», μέσα από ένα τρυφερό ταξίδι με διακριτική σατιρική ματιά. Σάββατο 20 Αυγούστου: Το ταξίδι (The Trip) Κομεντί | 2010 | ΕΓΧΡ. | 107’, K-13. Aγγλική ταινία του Μάικλ Γουιντερμπότομ με τους Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον.

Δυο κωμικοί σε εστιατόρια για μια εκπομπή, ωδή στη φιλία και στο χιούμορ. Κυριακή 21 Αυγούστου: Η γη των κόκκινων ανθρώπων (La Terre des Hommes Rouges) Κοινωνική | 2008 | ΕΓΧΡ. | 104’ K-17. Ιταλο-βραζιλιάνικη ταινία του Μάρκο Μπεκίς με τους Κλαούντιο Σανταμαρία, Αλιτσέλια Καμπρέιρα. Μια φυλή εξεγείρεται ενάντια σε όσους εκμεταλλεύονται τη γη της. Σάββατο 27 Αυγούστου: Τι έκανες στον πόλεμο μπαμπά; (What Did You Do in the War Daddy?) Κωμωδία | 1966 | ΕΓΧΡ. | 116’. Αμερικανική ταινία του Μπλέικ ‘Εντουαρντς με τους Τζέιμς Κόμπερν, Ντικ Σόουν. Απολαυστική αντιπολεμική κωμωδία για την παράνοια του πολέμου. Θερινός κινηματογράφος στο Ελληνικό

Κυριακή 28 Αυγούστου: Το δένδρο που πληγώναμε Κοινωνική | 1986 Ι ΕΓΧΡ. | 75’. Ελληνική ταινία του Δήμου Αβδελιώδη, με τους Γιάννη Αβδελιώδη, Νίκο Μειωτέρη. Σπουδαία ποιητική ταινία για την παιδικότητα, στη Χίο (αρχές ΄60). Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου: Γουάλας και Γκρόμιτ (Wallace & Gromit, The Curse of the Were-Rabbit) Παιδική | 2007 | ΕΓΧΡ. | 85’. Μια από τις πιο αστείες παιδικές ταινίες των τελευταίων χρόνων. Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου: Μαχαιροβγάλτης Δραματική | 2010 | Α/Μ | 108’, K-17. Ελληνική ταινία του Γιάννη Οικονομίδη με τους Βαγγέλη Μουρίκη, Στάθη Σταμουλακάτο. Αλληγορία για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις. Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου: Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας (How to Train Your Dragon) Παιδική | 2009 | ΕΓΧΡ. Ι 98’. Μια ευαίσθητη ταινία για τη δύναμη των συναισθημάτων και την καλοσύνη. Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου: Χώρα προέλευσης Δραματική | 2010 | ΕΓΧΡ. | 111’. Eλληνική ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα με τους Αμαλία Μουτούση, Θάνο Σαμαρά, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκο Λίτση. Οικογενειακό δράμα, ακτινογραφία της νεοελληνικής πραγματικότητας.

MAPMAPA ñ °PANITE™ ñ TZAKIA ™ÙȘ ‰È·ÛÙ¿ÛÂȘ Î·È ÙÔ Û¯‹Ì· Ô˘ ÂÈı˘Ì›ÙÂ

E§EY£EPIO™ & IøANNH™

M¶ATI™TATO™ A’ EK£E™H: TÚÈfiψ˜ 47, AÚÁ˘ÚÔ‡ÔÏË, TËÏ.: 210.96.16.653 B’ EK£E™H: ¶‡ÏÈ¯Ô AÛÚÔ‡ÚÁÔ˘, TËÏ.: 210.96.16.653 EP°O™TA™IO: 4Ô ¯ÏÌ. §ÂˆÊ. B¿Ú˘-KÔÚˆ›Ô˘, TËÏ.: 210.89.72.642 KINHTA: 6944.337792, 6946.410449

¶·ÓÙÂÏ‹˜ NÈÎ. KÔÓÙ·Í¿Î˘ ∞‰ÂÈÔ‡¯Ô˜ HÏÂÎÙÚÔÏfiÁÔ˜ EÁηٷÛÙ¿ÛˆÓ

∏ÏÂÎÙÚÈΤ˜ ÂÁηٷÛÙ¿ÛÂȘ, ÂÈÛ΢¤˜ Î·È ·Ó·Î·ÈÓ›ÛÂȘ Û Â·ÁÁÂÏÌ·ÙÈÎÔ‡˜ ¯ÒÚÔ˘˜ Î·È Î·ÙÔÈ˘.

TËÏ.: 210.996.9036 ñ KÈÓ.: 693.249.2706 e-mail: info@theelectron.gr ñ www.theelectron.gr


07-08/2011 www.epikairanea.gr

Πέντε μέρες αφιερωμένες στον Πολιτισμό Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πενθήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα που παρουσίασε σε Ελληνικό και Αργυρούπολη ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος «Η Αργυρούπολη». Αισθητά αναβαθμισμένο το πενθήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτέλεσε όαση στις δυσκολίες που βιώνουν όλοι οι Έλληνες. «Φέτος το πρόγραμμα προσαρμόστηκε στις ανάγκες του νέου Δήμου μας, που προέκυψε από την 1η Γ ε νάρη του 2011. Ο Φορέας μας πραγματοποίησε φέτος τις εκδηλώσεις του και στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα των Ελληνικιωτών» αναφέρει ο σύλλογος.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου δόθηκε συναυλία με τη δεκαμελή λαϊκή ορχήστρα του συλλόγου «Λαϊκοί Αντίλαλοι» και τη μεικτή χορωδία «Ορφέας». Το Σάββατο 18 Ιουνίου το Αττικό Φεστιβάλ δημοτικών και λαϊκών χορών φιλοξενήθηκε στην πλατεία Σουρμένων. Με τη συμμετοχή οκτώ χορευτικών ομάδων, χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα και ζωντανή μουσική, το κοινό απόλαυσε ένα τρίωρο πρόγραμμα που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη του. Την Κυριακή 19 Ιουνίου την σκυτάλη πήρε η Αργυρούπολη. Στο πέτρινο δημοτικό θέατρο το κοινό παρακολούθησε τη δεύτερη μέρα του Αττικού Φεστιβάλ δημοτικών και λαϊκών χορών.

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου στην πλ. Βενιζέλου στην Αργυρούπολη, δόθηκε συναυλία με τη λαϊκή ορχήστρα του συλλόγου «Λαϊκοί Αντίλαλοι» και τη συμμετοχή της μεικτής χορωδίας «Ορφέας», με τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών. Τέλος, την Τρίτη 21 Ιουνίου και πάλι στην πλ. Βενιζέλου το θέατρο σκιών του Σωτήρη Βύνιου παρουσίασε δύο παραστάσεις καραγκιόζη. «Ο καραγκιόζης αγανακτισμένος» και «Ο εφιάλτης του Πασά». Προηγήθηκε η παρουσίαση της ζωής του μελισσιού από τον ερασιτέχνη μελισσοκόμο και μέλος του συλλόγου Γρηγόρη Ζήση. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Χρήστου Κορτζίδη, του αντιδημάρχου παιδείας και πολιτισμού Βασίλη Μπούκα και της προέδρου της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου μας, Σοφίας Κάραλη. Οι κ.κ. Πασβαντίδης και Τσαρπαλής επικεφαλής της «Σύγχρονης Πόλης» και της «Αναγέννησης» αντίστοιχα, τίμησαν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι: Μανώλης Τρίκας, Αλεξάνδρα Πολυχρονίδη, Χρήστος Βλάχος, Νίκος Σούγελας, Ροδή Γεωργακάκη, Γιώργος Ιωαννίδης.

13

πολιτιστικό

70η επέτειος της Μάχης της Κρήτης Την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης πραγματοποίησε την εκδήλωσή του για να τιμήσει όλους εκείνους που πολέμησαν στην ενδοξότερη και παραδοξότερη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εκδήλωση έγινε μπροστά στο μνημείο που πέρυσι ανέγειρε και εγκαινίασε ο Σύλλογος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση. Στην συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Θυμιανό Εμμανουήλ και από τον Δήμαρχο Ελληνικού –Αργυρούπολης κ. Κορτζίδη Χρήστο. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στην συνέχεια η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας όπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αποστολάκης Φίλιππος στην ομιλία του τόνισε την σημασία αυτού του μνημείου που εκφράζει την γενναιότητα και την δύναμη των Κρητών. Ακολούθησε μικρός χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Κορτζίδη Χρήστου όπου αφού συνεχάρει τον Σύλλογο Κρητών τόνισε το ρόλο που έχουν οι μνήμες αυτών των αγώνων για τις νεότερες γενιές. Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο κ. Αναγνωστάκης Ανδρέας. δικηγόρος και κύριος ομιλητής ο οποίος στάθηκε στις πιο σημαντικές στιγμές της μάχης της Κρήτης τονίζοντας περισσότερο τον ανθρώπινο χαρακτήρα των Κρητικών και πώς αντέδρασαν σ’ αυτή την μάχη αλλά και τι είπαν οι αντίπαλοί τους για την ηρωική τους αντίσταση. Ακόμη έκανε αναφορές στην σημερινή κατάστα-

ση και στους αγώνες που πρέπει να δοθούν. Στην συνέχεια τραγούδησε η ομάδα Ριζίτικου τραγουδιού «Ριζίτες». Ακολούθησαν χοροί από το παιδικό χορευτικό και αμέσως μετά χόρεψε το χορευτικό από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης. Την εκδήλωση έκλεισε το τμήμα του μεγάλου χορευτικού. Δάσκαλος των χορευτικών ο Φανουργάκης Δημήτρης. Μουσική και τραγούδια της Κρήτης από το συγκρότημα του Αντώνη Κεχαγιαδάκη.

Γλέντι Ηπειρωτών

Κρητικό γλέντι - Νέο Δ.Σ.

Παρουσία εκατοντάδων συνδημοτών μας πραγματοποιήθηκε το «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» που διοργάνωσε η Αδελφότητα «Ηπειρωτών» Αργυρούπολης το Σάββατο 9 Ιουλίου στο άλσος της πόλης (πατητήρι).

Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2011, στο Άλσος Υμηττού Αργυρούπολης, ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης διοργάνωσε την καθιερωμένη «Κρητική Βραδιά». Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λουσίδης Χρήστος ο οποίος τόνισε την σημασία της διατήρησης της Παράδοσης και κάλεσε τους παρευρισκομένους να συμμετέχουν σ’ αυτό το γνήσιο Κρητικό γλέντι. Αμέσως μετά χόρεψαν τα παιδιά από το μικρό και το εφηβικό χορευτικό του Συλλόγου που απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα από τον κόσμο για την παρουσία τους. Στη συνέχεια ξεκίνησε το γλέντι με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων οι οποίοι χόρεψαν με την συνοδεία των μουσικών μέχρι πρωίας. Στην εκδήλωση έπαιξαν οι μουσικοί Σκορδαλός Γιώργος (Λύρα), Επιτροπάκης Χρήστος (Λαούτο), Δάβρης Χρήστος (Λαούτο) και Κουφάκης Σίμων (Κρουστά). Όλοι οι καλεσμένοι απόλαυσαν το Κρητικό πιλάφι και άλλα εδέσματα και ήπιαν από το κρασί παραγωγής του Συλλόγου. Νέο Δ.Σ. Κατά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο Σύλλογο στις 7 Ιουνίου και μετά τη συγκρότηση σε σώμα των εκλεγμένων μελών, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που διαμορφώθηκε είναι η ακόλουθη: Πρόεδρος: Λουσίδης Χρήστος Αντιπρόεδρος: Παπαδάκης Εμμανουήλ Γεν. Γραμματέας: Μοτάκη Ανδριάνα Ταμίας: Καρδαμάκης Ανδρέας Αναπλ. Γεν. Γραμματέας: Τσιβουράκης Ιωάννης Κοσμήτορας & Υπεύθ. Βεστιαρίου: Θυμιανού Ηλέκτρα Μέλος: Ρουμπελάκης Εμμανουήλ

Την Ηπειρώτικη μουσική και τα τραγούδια επιμελήθηκε η κομπανία του Θ. Γεωργόπουλου εκτοξεύοντας το κέφι των παρευρισκομένων. Το πρόγραμμα άνοιξε το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας που κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου. Τη σκυτάλη στο χορό πήρε ο κόσμος που παρευρέθηκε στο «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» βάζοντας «φωτιά» στην πίστα.

www.e-pyxida.gr Επαγγελματικός οδηγός Ελληνικού - Αργυρούπολης


επιστολές

14

07-08/2011 www.epikairanea.gr

Σχετικά με τα νέα τμήματα της Τεχν. Υπηρεσίας Υπόμνημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού-Αργυρούπολης κατέθεσε ο υπάλληλος του Δήμου Θανάσης Δρελιώσης εκπροσωπώντας παράλληλα και τη συνάδελφό του Αλίκη Λαζαρίδου. Ο κ. Δρελιώσης εκτός της κατάθεσης του υπομνήματος έθεσε το θέμα και προ ημερησίας στο σώμα του Δ.Σ. αναφέροντας: «Στην σύσκεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας την Παρασκευή 8/7/2011, η Αντιδήμαρχος Κα Γεωργακάκη μας ανακοίνωσε την απόφαση Δημάρχου για αλλαγή της Υπηρεσίας μας, δημιουργώντας δύο νέα τμήματα και καταργώντας ένα. Κατ΄ αρχάς πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει νομικό έρεισμα, παρά μόνο μετά την ψήφιση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και το νέο ΦΕΚ αυτού . Παραπέμπουμε στο Ν. 3852/2010 και στην εγκύκλιο 74571/28.12.2010. Σήμερα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης στελεχώνεται από τον Διευθυντή, τους 3 Τμηματάρχες και τους 10 μηχανικούς.

Στο προτεινόμενο νέο σχήμα, η κ. Λαβασά τμηματάρχης του πρώην Δήμου Ελληνικού αναλαμβάνει το τμήμα μελετών-κατασκευών με 8 υφισταμένους, η κ. Λαζαρίδου τμηματάρχης του πρώην Δήμου Αργυρούπολης το νέο τμήμα Συγκοινωνιακού με 2 υφισταμένους και ο κ. Δρελιώσης τμηματάρχης του πρώην Δήμου Αργυρούπολης το νέο τμήμα Σχολικής Στέγης με 0 υφισταμένους. Θα ήθελα να σταθώ για λίγο στην Τεχνική Υπηρεσία του πρώην Δήμου Αργυρούπολης. Μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε επιτελέσει ένα εκπληκτικό Τεχνικό Έργο. Είμαστε ο πρώτος Δήμος Πανελληνίως που ολοκλήρωσε μέχρι το 1985 το δίκτυο αποχέτευσης. Έχουμε κατασκευάσει κατά ποσοστό 75% επί των οδών το δίκτυο αντιπλημμυρικών. Ο Δήμος Αργυρούπολης με μελέτες-κατασκευές της Τεχνικής Υπηρεσίας έχει κατασκευάσει με αυτεπιστασία έργα όπως το Κλειστό Γυμναστήριο στην οδό Ολυμπάς, το τριώροφο Πολιτιστικό Κέντρο της

οδού Σπετσών, το Τουριστικό Περίπτερο στον Λόφο Τρουμπάρι, ολοκλήρωσε το Εμπορικό Κέντρο στην Ιμέρας. Έχει κατασκευάσει με μελέτες δικές της το Σπίτι της Γυμναστικής, το Κολυμβητήριο, το Σχολείο Κωφών, τον Καλό Σαμαρείτη, το Εκθεσιακό, τους Παιδικούς Σταθμούς Φλέμιγκ, Αριστάρχου, Μπουμπουλίνας και Χανίων και τόσα άλλα.. Έχουμε ασφαλτοστρώσει όλους τους δρόμους της πόλης, έχουμε κατασκευάσει 14 ανοικτά Αθλητικά Κέντρα με αποδυτήρια, δεκάδες Παιδικές χαρές, πλατείες κλπ. Μετά από όλα αυτά οι Τμηματάρχες της Τεχνικής Υπηρεσίας του πρώην Δήμου Αργυρούπολης περιμέναμε ότι η εμπειρία και ικανότητά μας αλλιώς θα αξιολογείτο από την Διοίκηση του νέου μας Δήμου και όχι με το υποβαθμισμένο 0-2-8. Κλείνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι τα 30 σχεδόν χρόνια που εργαζόμαστε στον Δήμο μας, λειτουργούμε σαν υπάλληλοι του Δήμου και όχι του εκάστοτε Δημάρχου».

Ελληνικό: Ό,τι τους κάτσει... Κατατέθηκε ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές, η πρόταση για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την οποία εκπόνησε με απ’ ευθείας ανάθεση και «αφιλοκερδώς», το γραφείο του Ισπανού πολεοδόμου Χοσέ Αθεμπίγιο, προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού μας. Σύμφωνα λοιπόν με όσα δημοσίευσαν η Ελευθεροτυπία και τα Νέα, σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, προτείνεται να χτιστούν κτίρια συνολικής επιφάνειας 2 εκατομυρίων τετρ. μέτρων εκ των οποίων τα 980.000 τετρ, μέτρα για κατοικίες: Συγκεκριμένα προτείνεται Συντελεστής Δόμησης 0,3 ή 0,5 και οι ακόλουθες χρήσεις: • ιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες, καθώς και κυβερνητικές υπηρεσίες • 6200-6500 κατοικίες (σε πολυώροφα κτίρια), στα οποία θα στεγαστούν 15.000 νέοι κάτοικοι • Ξενοδοχείο • Εμπορικό κέντρο, στις παρυφές της έκτασης, 300.000τετρ. μέτρων • Συνεδριακό Κέντρο • Κέντρο έρευνας • Πανεπιστήμιο στον πυρήνα της έκτασης (δεν διευκρινίζεται αν θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο) • Κεντρικό Πάρκο 2.600 στρεμμάτων Ακόμη στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αναφέρεται ότι από την συνολική έκταση το 15 % θα είναι δρόμοι, 12% επιφάνειες κάλυψη με κάθε είδους κατασκευές, και το υπόλοιπο 72 % θα είναι ακάλυπτος χώρος μεταξύ των κτιρίων, στον οποίο θα υπάρχει και πράσινο (γκαζόν κλπ). Δεν είναι σαφές αν στην συνολική έκταση «πράσινου» περιλαμβάνεται και το υπάρχον γκόλφ, στα όρια με την Γλυφάδα. Ακόμη, πολλά από τα Ολυμπιακά έργα του 2004, δεν αποτυπώνονται στην πρόταση Αθεμπίγιο. Όσον αφορά τον παραλιακό χώρο του Αγ. Κοσμά, προβλέπεται η κατασκευή νέας Μαρίνας (άγνωστης χωρητικότητας) με δημόσια πρόσβαση στην προκυμαία και η δημιουργία «μεσογειακών χωριών» γύρω από την νέα Μαρίνα. Ακόμη προβλέπεται η παράκαμψη της παραλιακής Λεωφ. Ποσειδώνος (δεν αναφέρεται υπογειοποίηση) και η διατήρηση της γραμμής του τράμ. Αδιευκρίνιστα ωστόσο παραμένουν μια σειρά ζητήματα : • Το «χωροταξικό σχέδιο» του κ. Αθεμπίγιο είναι προσωρινό, το οποίο «θα μπορεί να προσαρμοστεί στις επιθυμίες των υποψήφιων επενδυτών που θα αναζητηθούν, με μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος» • Το σχέδιο δεν είναι τελικό και ενδεχομένως να

μην ανακοινωθεί κάν άλλο πριν από τον διαγωνισμό αλλά να συνδιαμορφωθεί με τον ή τους υποψήφιους επενδυτές στους οποίους θα δοθεί μεγάλη ευελιξία στην διαμόρφωση της επένδυσης. Συμπεράσματα Μια νέα πόλη 15.000 κατοίκων και δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών «εγκυμονείται» στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Oι διαδικασίες που προβλέπονται είναι πρωτόγνωρες και δίνουν την δυνατότητα για την προώθηση συμφωνιών «κάτω από το τραπέζι». Η αοριστία των χρήσεων επιτρέπει να κατασκευαστεί τελικά στον χώρο του πρώην αεροδρομίου «ό,τι τους κάτσει». Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας δεν αποτελεί ουσιαστική δέσμευση. Ο αδόμητος δημόσιος χώρος δομείται και παραχωρείται σε ιδιώτες για πολύχρονη εκμετάλλευση. Οι ακάλυπτοι χώροι μεταξύ των 6.500 κατοικιών που προγραμματίζονται, θεωρούνται «πράσινο». Το 72% πράσινου που εμφανίζεται, είναι παραπλανητικό. Όπως παραπλανητικός είναι και ο αριθμός των 28.000 εργαζομένων που υποτίθεται θα δουλεύουν εκεί. Από που προκύπτει αυτό; Ποιον δουλεύουν; Από τα σχέδια που προωθούνται για το Ελληνικό, είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα επωφεληθούν και θα κερδοσκοπήσουν. Όπως είναι βέβαιο ότι η ιδιωτικοποίηση και δόμηση του μεγαλύτερου τμήματος ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες δημόσιους και ελεύθερους χώρους, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα ζωής των σημερινών κατοίκων της Αθήνας αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Υψηλού Πράσινου στο Ελληνικό και στην παραλία του Αγίου Κοσμά, σε συνδυασμό με πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές χρήσεις, αποτελεί την μοναδική απάντηση στα κερδοσκοπικά σχέδια που εξυφαίνονται εδώ και δεκαετίες και προωθούνται σήμερα με πρόσχημα την δύσκολη κατάσταση που περνά η χώρα μας. Ακόμη,το ξεπούλημα της δημόσιας γης στον ζωτικό χώρο του Ελληνικού δεν μπορεί να θεωρείται πρόσχημα για το πρασίνισμα και την ανάπλαση άλλων υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας οι οποίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους ολόκληρες δεκαετίες. Ας μη τους επιτρέψουμε να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους! Πάνος Τότσικας Μέλος «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού»

Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την πλατεία ζωντανή του Δημήτρη Πάσσαρη Είδα το πρωί της Κυριακής 3 Ιουλίου τον κ. ΚΑΜΙΝΗ, το δήμαρχο Αθήνας, σε μία ΕΜΕΤΙΚΗ συνέντευξη στη ΝΕΤ. Μου ήρθε να βάλω τα κλάματα επειδή είπε ότι δυσκολεύεται να κρατήσει την πόλη καθαρή και το χώρο γύρω και επί της πλατείας, εννοώντας ότι δυσκολεύεται εξαιτίας των προσφάτων γεγονότων κ.ά. Χαρακτήρισε ¬ με απαξιωτικό ύφος «ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΟ ΠΛΗΘΟΣ» τους διαδηλωτές! Αυτή όμως, είναι και η επιτυχία της κίνησης των αγανακτισμένων: ότι ακριβώς είναι ετερόκλητο πλήθος, κύριε Καμίνη! ΔΕΝ σας λέει τίποτε αυτό; Ναι, είναι ετερόκλητοι, αλλά μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους! Οι δημοσιογράφοι της ΝΕΤ μιλούσαν για επιθέσεις από διαδηλωτές! ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτές οι φράσεις είναι επικίνδυνες! ΔΕΝ ήταν διαδηλωτές οι κουκουλοφόροι τσαμπουκάδες, από όπου και αν προέρχονται! Διαδηλωτές είναι οι αγανακτισμένοι που όμως δεν σήκωσαν ούτε μία πέτρα και δεν έκαναν καμία ζημιά. Και αυτό σας το αποδεικνύουν με τη συμπεριφορά τους στην πολυήμερη παραμονή τους στην πλατεία, που μαζεύουν ακόμα και τα σκουπίδια τους για να μην κουράζεται ο κ. Καμίνης. Ακυρώθηκαν κάποιες κρατήσεις στα ξενοδοχεία, είπαν, και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε αυτά; ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ οι αγανακτισμένοι γι αυτό. Αλλού να ψάξετε να βρείτε τους υπεύθυνους. Εδώ ακυρώθηκε η ζωή όλων μας και κανείς δε νοιάζεται. Μη συγχέετε τις έννοιες διαδηλωτές και κουκουλοφόροι, όταν μάλιστα η πλατεία έδειξε πως τους απομόνωνε! Υποπτεύομαι ότι προετοιμάζουν το έδαφος για να διαλύσουν την κίνησή μας. Θα χρησιμοποιήσουν ό, τι μέσο έννομο ή άλλο μπορούν. Το απέδειξαν προχθές. Είναι καλά εκπαιδευμένοι οι δημο-

σιογράφοι και οι πολιτικοί για να το στήσουν όπως τους βολεύει. Δεν δέχομαι να κάνουμε ήρωες τους ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΥΣ, τα Mc DONALDS και τα ξενοδοχεία. Αν η περιοχή βλάπτει τα συμφέροντά τους να πάνε τις επιχειρήσεις τους αλλού. Γιατί όλοι όσοι προανέφερα θέλουν να φύγουμε εμείς από δω και να πάμε σε κανένα βουνό να διαδηλώσουμε για να μην ενοχλούμε κανένα! Στην ίδια εκπομπή ο βουλευτής κ. Κακλαμάνης καταφέρθηκε εναντίον της «ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», επειδή ο κόσμος κατηγορεί συλλήβδην τους πολιτικούς για όλα τα κακά που συμβαίνουν. Του θυμίζω ότι αυτή την αρχή χρησιμοποίησε και ο συνάδελφός του κ. Πάγκαλος όταν ξεστόμισε το περιβόητο «ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ». Εμείς εδώ, δεν φάγαμε τίποτα «συλλογικά», κ. Κακλαμάνη! Διατηρώ μία μικρή επιχείρηση με 2 άτομα προσωπικό. Δεν είδα ανάμεσα στα πολλά μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση να πάρει και κάποια για τις τράπεζες και τα δάνεια που χρωστάει όλος ο κόσμος. Απλά, οι οφειλές στις τράπεζες είναι και παραμένουν απαιτητές, ο κόσμος να χαλάσει! Και δε νοιάζονται αν μπορούμε να πληρώσουμε, έτσι που τα έκαναν τα πράγματα! Φοβάμαι ότι ήδη μεθοδεύουν την αντίδρασή τους κατά της κίνησης της πλατείας πρέπει να προχωρήσουμε πιο κάτω. Να καταλήξουμε κάπου. Ρεαλιστικά θέλω να τα βλέπω και φοβάμαι ότι αργότερα θα περάσει και το μνημόνιο 3 και 4 και το επόμενο μεσοπρόθεσμο, αγνοώντας τις πλατείες. Δεν ξέρω ακόμα τι πρέπει να κάνουμε, αλλά πρέπει να θωρακίσουμε την κίνηση αυτή και πρέπει να γίνει άμεσα. [Το κείμενο αυτό παραδόθηκε στην γραμματεία της Λαϊκής Συνέλευσης Συντάγματος την Κυριακή 3 Ιουλίου].

Σωσίβιο... η Ελλάς

η άλλη εκδοχή…

Μέριμνα όσων σχεδιάζουν… είναι να εξασφαλίζουν πρωτίστως και ένα αξιόπιστο σωσίβιο που θα φυλάσσεται και θα συντηρείται κατάλληλα για να χρησιμοποιηθεί την δύσκολη ώρα, την ώρα μηδέν. Ετσι και οι σχεδιαστές της Ευρωπαϊκής οικονομίας και όχι μόνο, εξ αρχής σχεδίασαν το σωσίβιο τους για να το έχουν την στιγμή του οικονομικού τους ναυαγίου. Με μια απλή ματιά, μέσα από δημοσιεύματα και επίσημα ακούσματα καταλαβαίνουμε ότι η διεθνή πραγματικότητα μας δείχνει ότι όλοι χρωστούν σε όλους. Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ της κάθε χώρας σε σχέση με τα οικονομικά της φαίνεται πως είναι απελπιστικά. Αν τα αναλύσουμε με λογική και χωρίς ειδικές γνώσεις θα ανακαλύψουμε ότι σχεδόν σε όλα τα κράτη ιδιαίτερα του δυτικού κόσμου το ΑΕΠ τους (το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους δηλαδή ) έχει φτάσει στο μέγιστο δυνατό τους σημείο. Ένας μέτριος οικονομικός αναλυτής αυτό το γνωρίζει και βλέπει ότι η ανάπτυξη στις περισσότερες οικονομίες σχετικά με το ΑΕΠ έφτασε σε ‘’αναπτυξιακό κορεσμό ‘’. Τότε έρχεται η ώρα της χρήσης του σχεδιαζόμενου από καιρό οικονομικού σωσίβιου. Το σωσίβιο αυτή την φορά φαίνεται, κύρια, για την Ευρώπη (όμως θέλει και η Αμερική ) πως είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα επίσημα και σύμφωνα με ειδικούς δεν έχει ακό-

μα δείξει ούτε στο ελάχιστο, την αναπτυξιακή της δυναμική, δηλαδή το πραγματικό της ΑΕΠ. Αυτό γιατί, είτε δεν μπόρεσε μόνη της, είτε γιατί δεν την άφησαν ή δεν ήθελαν κάποιοι σκοτεινοί και εξωτερικοί παράγοντες. Από την άλλη την προγραμμάτισαν για τα δύσκολα, ξεγελώντας την με τα εφήμερα και τα επιφανειακά κοροϊδεύοντας πολιτικούς και λαό. Μέχρι εκεί, ανάπτυξη και ισχυρό ΑΕΠ στη Ελλάδα δεν ήθελαν ποτέ και εντέχνως τα κατάφεραν. Αντίθετα, απαξίωναν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της επιστήμης και της βιομηχανίας της, αναγκάζοντας τους άξιους και τους ικανούς να πηγαίνουν στις χώρες τους. Έτσι δεν έκλειναν μόνο ορυχεία, ανοίγοντας χωματερές, αλλά έκρυβαν με κάθε τρόπο κάθε έρευνα και ιδέα εκμετάλλευσης του Ελληνικού πλούτου. Ταυτόχρονα προγραμμάτιζαν για μας έργα χωρίς ουσιαστική ανάπτυξη (ολυμπιακοί αγώνες κ.α ) δανείζοντάς μας και κατόπιν παίρνοντάς τα, πάλι πίσω αφού αυτοί τα έφτιαχναν ή τα εκμεταλλεύονταν (και όσα δεν μπόρεσαν με αυτό τον τρόπο τα θέλουν τώρα …). Τότε ποτέ δεν άκουσα γερμανό ή άλλον φίλο... ξένο, να μιλά για τους δημόσιους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους, για το που πήγαιναν τα δανεικά τους, τότε όμως έπρεπε να καταναλώνουμε τα προϊόντα τους. Σήμερα δεν τους φτάνει αυτό, σήμερα θέλουν το σωσίβιο – Ελ-

λάδα αφού το φούσκωσαν καλά με αέρα (με χρήματα που μας έδιναν και τα ξανάπαιρναν πίσω) το χρειάζονται για να σωθούν. Θέλουν να κάνουν ότι εμείς με τους άχρηστους πολιτικούς μας δεν μπορέσαμε ποτέ, να αξιοποιήσουμε δηλαδή αυτό που η φύση μας χάρισε, έναν υπέροχο και πλούσιο τόπο. Θέλουν να μας εξαθλιώσουν για να μην έχουμε δύναμη αντίδρασης Θέλουν να μας κάνουν ξένους στο σπίτι μας. Θέλουν να κάνουν κατοχή στην περιουσία που δανειστήκαμε απο τα παιδιά μας. Η Ελλάδα είναι το σωσίβιο τους για να σωθούν από τον κορεσμό τους. Το δίκαιο είναι να σωθούμε όλοι μαζι ( χρωστώντας μας και χάρη ) ή να ξυπνήσουμε και να σωθούμε μόνοι μας, γιατί μπορούμε, γιατί μας αξίζει. Από ανέκαθεν φαίνεται ότι στα δύσκολα κανείς δεν αγάπησε περισσότερο την Ελλάδα και τους Έλληνες από ίδιους τους Έλληνες. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι, αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για να δώσουν λύσεις στην κρίση οι ντόπιοι και ξένοι κρατικοί διαχειριστές, θα έπρεπε με κάθε τροπο να βρουν που έχει συσσωρευτεί τόσο κλεμμένο χρήμα και ποιοι το διαχειρίζονται, γιατί δεν μπορεί να εξαερώθηκε κάπου υπάρχει … Δε νομίζετε…;;; Ενεργός πολίτης Αργυρούπολης – Ελληνικού Λιάτσος Γιώργος


15

07-08/2011 www.epikairanea.gr

Ο «Σούπερμαν» D. Howard φιλοξενούμενος του Α.Σ.Η.

Στην Αργυρούπολη καλεσμένος του Aθλητικού Συλλόγου Ηλεκτρούπολης ήρθε την Τρίτη 14 Ιουνίου ο Dwight Howard Ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ και της ομάδας Orlando Magic βρέθηκε στο κλειστό γήπεδο της πόλης με τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον μεγάλο αυτό αθλητή. Ο D.Howard βραβεύτηκε από το Σύλλογο Μπάσκετ της Ηλεκτρούπολης με ένα άγαλμα του Ηρακλή από την ελληνική μυθολογία που μοιάζει με τον σύγχρονο μυθικό ήρωα Σούπερμαν που είναι και το παρατσούκλι του Howard. Τα παιδιά του Α.Σ.Η ενθουσιάστηκαν πάρα πολύ με το να έχουν δίπλα τους ένα τόσο μεγάλο όνομα του ΝΒΑ, χαρήκανε, παίξανε και απόλαυσαν την κάθε στιγμή που βρέθηκαν κοντά του. Ο Dwight χωρίς κανένα ίχνος βεντετισμού.. έπαιξε, προπονήθηκε και συζήτησε με τους αθλητές του συλλόγου και μάγεψε όλους τους παρεβρισκόμενους, αστειεύτηκε μαζί τους αλλά και προσπάθησε να τους διδάξει κάποια μυστικά του αθλήματος. Μίλησε με ενθουσιασμό για την εθνική μας ομάδα μπάσκετ για την Ελλάδα μας και την Σπάρτη και τόνισε ότι η ομαδικότητα και η καλή άμυνα είναι το μυστικό της νίκης και της επιτυχίας. Μεγάλη διάκριση για την ομάδα κοριτσιών του Α.Ο.Ν.Αργυρούπολης που κατέκτησε την 1η θέση στο τουρνουά ΜΙΝΙVOLLEY (3x3) που διοργάνωσε με επιτυχία ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Ιωνίας το Σάββατο 28/05/11 στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ν. Ιωνίας. Στο τουρνουά έλαβαν μέρος 40 ομάδες κοριτσιών του γυμνασίου (έτη γεν. 19971998) και 48 ομάδες κοριτσιών του δημοτικού (έτη γεν. 1999-2000-2001). Πρωταθλήτρια ομάδα στην κατηγορία 1997-1998 και καλύτερη ομάδα του τουρνουά αναδείχθηκε η ομάδα του Α.Ο.Ν.Αργυρούπολης-1 με τις αθλήτριες Χαλκίδου Αντα, Μπουντούρογλου Μικαέλα, Κουλοπούλου Κατερίνα και τον προπονητής τους τον Παπανικολάου Μιχάλη , κερδίζοντας στο μεγάλο τελικό του τουρνουά την ομάδα Γ.Σ.Χολαργός-2 με 2-1 ΣΕΤ (11-15, 15-8, 15-13). Στην πρωταθλήτρια ομάδα του Α.Ο.Ν.Αργυρούπολης απονεμήθηκε το κύπελο του τουρνουά και στις αθλήτριες και στον προπονητή δόθηκαν χρυσά μετάλλια. Ακόμα πολύ καλή παρουσία στο τουρνουά είχε και η ομάδα Α.Ο.Ν. Αργυρούπολης-3 η οποία στην κατηγορία 19971998 κατέκτησε την 5η θέση, με τις αθλήτριες Τζώρτζη Ηλιάνα, Παπακων-

Ήρθαν και οι επιτυχίες

Οι μικροί αθλητές του βόλεϊ ΑΟΝΑ έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο σταντίνου Ειρήνη, Γιατρά Κωνσταντίνα, Ζουμπούκου Κωνσταντίνα, καθώς επίσης και η ομάδα Α.Ο.Ν.Αργυρούπολης-4 η οποία κατέλαβε και εκείνη την 5η θέση στην κατηγορία 1999-2000-2001 με τις αθλήτριες Μήτσικα Ιωάννα, Παναγιωτάκη Κατερίνα, Μιλάνου Άννα.

Η Ε.Σ.Π.Η.Τ. για τα επεισόδια «Η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου καταγγέλλει τα πρόσφατα επεισόδια με επιθέσεις αστυνομικών αδιάκριτα σε βάρος συναδέλφων μας δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερς, τεχνικών και πολιτών. Οι αστυνομικές δυνάμεις, ουσιαστικά μαινόμενες, επετέθησαν με πρωτοφανή βιαιότητα εναντίον ανθρώπων και λειτουργών της ενημέρωσης, σύμφωνα με μαρτυρίες παρόντων συναδέλφων, μελών της ΕΣΠΗΤ. Επίσης επετέθησαν εναντίον αθώων πολιτών που θέλησαν να ασκήσουν το θεμελιωμένο δικαίωμα της διαμαρτυρίας απέναντι σε μέτρα που συνεχίζουν την κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας, διογκώνουν την ανεργία και μαύρη εργασία και μεθοδεύουν επιστροφές σε ένα αύριο αντιγραφή Μεσαίωνα και δουλοπαροικίας.

Ο Dwight Howard στην Αργυρούπολη

Ζητάμε την απομάκρυνση του πολιτικά υπεύθυνου υπουργού και την εκδίωξη των υπευθύνων για την τριτοκοσμική επίθεση καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας του, με πρόσχημα τις επιθέσεις γνωστών αγνώστων και προβοκατόρικων ομάδων που οι ηθικοί αυτουργοί και προστάτες της δράσης τους αποτυπώθηκαν στο Τύπο. Η βία δεν θα περάσει. Το Μεσοπρόθεσμο έχει ήδη καταψηφιστεί από την τεράστια πλειοψηφία του λαού και θα “καταψηφίζεται” σε κάθε ευκαιρία με μαζικούς αγώνες των εργαζόμενων και όλου του λαού, μέχρι να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Καλούμε τα μέλη της ΕΣΠΗΤ να συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, τον αγώνα για δουλειά και αξιοπρέπεια».

«Παίζω βόλεϊ» Μαζική συμμετοχή των μικρών αθλητριών του Α.Ο.Ν.Αργυρούπολης στο 1ο Φεστιβάλ «Παίζω Βόλεϊ» το οποίο διεξήχθη την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 στο ΟΑΚΑ (Αγορά Καλατράβα) υπό την αιγίδα της Ε.Ο.ΠΕ.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΕΣΠΑΑΑ και την ΕΣΠΕΔΑ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια με μαζική συμμετοχή. Περισσότερα από 50 κορίτσια (έτη γεν. 19982004) του Α.Ο.Ν.Αργυρούπολης χωρισμένα σε 12 ομάδες των 4 κοριτσιών έλαβαν μέρος στο 1ο Φεστιβάλ «Παίζω Βόλεϊ» παίζοντας από 2 αγώνες των 2 σετ, παιχνίδι (3x3) και καθοδηγημένα από τον προπονητή τους Μιχάλη Παπανικολάου δόθηκε η ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να δείξουν ένα μέρος των δυνατοτήτων τους συναγωνιζόμενα με άλλες ομάδες. Στο Τουρνουά πήραν μέρος 50 σωματεία τα οποία ανήκαν στην δύναμη της Ε.Ο.ΠΕ και υπολογίστηκε ότι περισσότερα από 1800 αγόρια και κορίτσια έπαιξαν στους αγώνες του Φεστιβάλ. Ο Α.Ο.Ν.Αργυρούπολης είχε μια από τις πιο πολυπληθείς συμμέτοχες σ’ αυτή τη γιορτή του βόλεϊ για τις μικρές ηλικίες, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη πρόοδο και εξέλιξη που έχει τα τελευταία χρόνια στα αναπτυξιακά τμήματα και την πολύ σοβαρή και οργανωμένη δουλειά που γίνεται σε βάθος στο τμήμα βόλεϊ του συλλόγου.

«Ο λαϊκός παράγοντας πρωταγωνιστής» Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αργυρούπολης χαιρετίζει «τον μεγαλειώδη αγώνα των χιλιάδων ανθρώπων που κατεβαίνουν στις πλατείες όλης της χώρας από τις 25 Μάη και ιδιαίτερα τους απεργούς που στις 15/6 κατέβηκαν για να διαδηλώσουν ειρηνικά, μαζικά και να φωνάξουν ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί… Που διαδήλωσαν απέναντι στη διάθεση της κυβέρνησης να τους διαλύσει, ενωτικά και νικηφόρα. Ο λαϊκός παράγοντας τέθηκε πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και φαίνεται ότι οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση την κυβέρνηση όσο και όσους απεργάζονται σχέδια ευρύτερων συνεργασιών. Χωρίς αμφιβολία είναι ο μεγάλος νικητής αυτών των εξελίξεων. Καιρός είναι να το καταλάβουν όλοι, ότι από εδώ και πέρα δεν μπορούν να ασκούν πολιτική μόνοι τους, αγνοώντας τις διαθέσεις του κόσμου. Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει μπει στο στόχαστρο και είναι καιρός για

την μεταπολίτευση του λαού. Ήδη έχουμε πετύχει κάποιες μικρές αλλά σημαντικές νίκες. Η μικρή υποχώρηση της κυβέρνησης στα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, η αναζήτηση εκ μέρους της κυβέρνησης ευρύτερων συναινετικών λύσεων αποτελούν μερικά σημάδια αυτής της πρωτοφανούς άτακτης υποχώρησης, που δεν μπορεί να σταματήσει. Η επιλογή του Γεωργίου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του παρά τις συνεχείς απώλειες να συνεχίσει στην ίδια λογική είναι σίγουρο ότι θα εντείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια. Ήρθε η ώρα να τους πούμε, να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ότι τέτοιου είδους λύσεις εάν δεν εμπεριέχουν την ουσιαστική αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Η κοινωνία απαιτεί τώρα να φύγει η κυβέρνηση, η τρόικα, το μνημόνιο. Η λύση για την κοινωνία είναι μία - εδώ και τώρα - η φυγή σας και η άμεση προκήρυξη εκλογών».


αθλητικό

Special Φαίδρα

16

07-08/2011 www.epikairanea.gr

Η Φαίδρα Μαρκίδη στο πρώτο σκαλί του βάθρου

Η Φαίδρα Μαρκίδη, αθλήτρια του συλλόγου Ιππόκαμπος και μαθήτρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελληνικού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. ύπτιο (κατηγορία F3) στα Special Olympics της Αθήνας. Η κολυμβήτρια πανηγύρισε με την ψυχή της τη μεγάλη επιτυχία της ενώ γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο που βρέθηκε στο Ολυμπιακό Κλειστό Κολυμβητήριο. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και την τελευταία μέρα των Αγώνων, όταν η Φαίδρα κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4Χ50 ελεύθερο γυναικών. Τα κορίτσια που συμμετείχαν ήταν: Φαίδρα Μαρκίδη, Βικτώρια Καλιόντζη, Βαγγελίτσα Φαραντάκη και Αντωνία Μπιτσαξάκη.

Νέος πρόεδρος στον ΑΟΝΑ ο Γιώργος Χειλαδάκης Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας διοίκησης Δ.Σ. του ΑΟΝ Αργυρούπολης. Οι βασικές επιδιώξεις εστιάστηκαν στη συγκρότηση μιας ισχυρής διοικητικής ομάδας με έμφαση στην ανανέωση και την είσοδο νέων μελών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και, το μη κομματικό προσδιορισμό των υποψηφιοτήτων των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Νέος πρόεδρος ο Γιώργος Χειλαδάκης. Οι στόχοι του νέου διοικητικού σχήματος, είναι οι ακόλουθοι: • Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων υποστήριξης των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, • Η πρόθεση συνέχειας και αξιοποίησης του έργου των προηγουμένων διοικήσεων • Η δέσμευση όλων των μελών της νέας διοίκησης για διαρκή προσπάθεια προσφοράς και υποστήριξης προς τους αθλητές και αθλήτριες όλων των τμημάτων του συλλόγου σε μια ιδιαίτερα απαιτητική εποχή κα-

θώς επίσης • Η ανάδειξη του ιστορικού σωματείου ως ένα πρότυπο – μοντέλο, το οποίο θα λειτουργεί ως αθλητική κυψέλη και πόλος έλξης στην αθλητική κοινότητα και του οποίου το αθλητικό και κοινωνικό έργο, θα είναι εμφανώς αναγνωρίσιμο από τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους θεσμικούς δημόσιους και αθλητικούς φορείς. Με την ολοκλήρωση της εκλογής και της συγκρότησης σε Σώμα, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συλλόγου είναι η ακόλουθη: 1. Χειλαδάκης Γιώργος, Πρόεδρος 2. Βάγιας Κώστας, Α΄ Αντιπρόεδρος 3. Καλφοδήμος, Παναγιώτης, Β’ Αντιπρόεδρος 4. Κολέρης Γιάννης, Γραμματέας 5. Πάνου Ζώτος, Αναπληρωτής Γραμματέας 6. Παπαδόπουλος Δημήτρης, Ταμίας 7. Νιώτης Βαγγέλης, Αναπληρωτής Ταμίας 8. Τα Κεφαλάς Βαγγέλης, Γενικός Αρχηγός στο Τμήμα κορίτσια σε δράση... Ποδοσφαίρου

∂ÚÁ·ÛÙ‹ÚÈÔ ÃÚ˘ÛÔ¯Ô˚·˜ ¡. ™∞μμ∞™ - ¢. ¶∞¶∞¢O¶OÀ§O™ §. ∫‡ÚÔ˘ 59 ∞ÚÁ˘ÚÔ‡ÔÏË

ΔËÏ/Fax: (210) 99 18 357 ΔËÏ: (210) 99 52 312

Δ∂§∂Δ∂™ Δ√°ƒπ¢∏ ∂Δ∞πƒ∂π∞ ∫√π¡ø¡π∫∏™ ∂•À¶∏ƒ∂Δ∏™∏™

AP°YPOY¶O§∏

μ∞ƒ∏

BOY§A

∫À¶ƒ√À 74

μ∞∫Ã√À 1 - 3

¶§A™THPA 8

TH§.: 210 99.52.145

TH§.: 210 96.54.740

TH§.: 210 89.92.777

ANø °§YºA¢A

°§YºA¢A

NIKAIA

°√À¡∞ƒ∏ 11

A°. KøN/NOY 10

¶. PA§§H 507

TH§.: 210 96.01.920

TH§.: 210 89.43.888

TH§.: 210 49.18.888

∫ø™Δ∞™: 6944 310 5 8 0 § ∞ ∑ ∞ ƒ √ ™ : 6 9 4 4 3 10579 fax: 210 96.15 . 3 8 6 e - m a i l : i n f o @ t o g r i d i s . g r w w w .togridis.com

9. Δέδες Γιώργος, Γενικός Αρχηγός στο Τμήμα Βόλλευ 10. Μαρτιναίος Κώστας, Γενικός Αρχηγός στο Τμήμα Μπάσκετ 11. Παπουτσάκης Μιχάλης, Γενικός Αρχηγός στο Τμήμα Τζούντο 12. Τζώρτζης Βασίλης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας 13. Παπαδόπουλος Δαμιανός, Σύμβουλος 14. Γκολιάς Δημήτρης, Σύμβουλος 15. Σαρλάς Παναγιώτης, Σύμβουλος «Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία και σε μια «τραυματισμένη» κοινωνία, αισθανόμαστε βαθιά την ευθύνη αλλά και την πρόκληση των καιρών στο να υποστηρίξουμε ουσιαστικά και να σταθούμε δίπλα στους αθλητές και τις αθλήτριές μας που στελεχώνουν τα τμήματα του ιστορικού συλλόγου και οι οποίοι αποτελούν μια από τις πλέον ελπιδοφόρες προοπτικές για τη διατήρηση και ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας» σημειώνει η νεοεκλεγείς διοίκηση του συλλόγου.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΓΟΥΣΤΟΣ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ 235-36

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you