Sommar 2016

Page 1

ENTERPRISEMAGAZINE.SE SOMMAR 2016

FRANSKA SMAKER FÖRGYLLER HOTELL I NACKA

TELLUS TOWERS RITAR OM STOCKHOLMS SKYLINE

SKATEPARKER, PICKNICKBÅTAR & VILLOR PÅ VATTEN

BYGGBOLAGET MTA–

HYLLAR MÅNGFALD OCH TAR SITT SOCIALA ANSVAR KOPPASKITTELN | SPINAB | FRESH HOME | HUSMÄSTARNA | BADRUMSVERKET BJÖRN PERSSON PLÅTSLAGERI AB | FURNITUREPLACE | SYSTRARNA & JAG INGE ERIKSSON LINJEMARKERING AB | FRISÖERNA I MÖRBY | EXPAND U LILLA HANTVERKAREN | MOAB ASFALT & ENTREPRENAD | KAMIN I UPPSALA ELENAS NAGLAR RISSNE | GUSTAV SVENSSON MARK & MASKIN | AKRIBIT RESTAURANG NOBEL / ÖSTERMÄLARSTRANDS RESTAURANG | SPINAB | JBM HAGA HEM UPPSALA | BÄTTRE RYGG LIDINGÖ | MOSAIKEN HEDESUNDA

LENA ISRAELSSON Lär dig att odla året om

SID 44


Ett stolt ställningsföretag rustat för framtiden. Vi erbjuder uthyrning och montering av byggställningar, väderskydd, bygghissar och hängställningar till entreprenörer. Med flexibla lösningar, hög kompetens står vi med båda fötterna på jorden men bygger på höjden.

montage

Lagervägen 56, 142 91 Skogås 08 735 66 94 - info@plusmontage.se www.plusmontage.se -  plusmontageab.se


Sveriges bästa priser på möbler och heminredning på nätet

COSY är en prisvärd kontinentalsäng med bra komfort.

ORION är en underbar utemöbelgrupp för de sena sommarkvällarna.

ENKEL är en perfekt soffa till barnens rum eller till stugan.

Vi erbjuder högkvalitativa möbler till Sveriges bästa priser. Alla ska ha råd med kvalitetsmöbler!

YMER är en klassisk designstol som drar blickarna till sig.

0771-24 24 40 www.furnitureplace.se

BUTTERFLY BLACK är en klassiker som lyfter hela ditt vardagsrum.


HJÄLP BARNEN SOM FLYR! Just nu har vi akuta insatser i bland annat Syrien, Grekland, Italien, Serbien och här hemma i Sverige. Men det räcker inte. Vi behöver din hjälp. Vi behöver bli er. Bli Barnrättskämpe på räddabarnen.se Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vårt 90-konto garanterar att dina pengar används så effektivt och ansvarsfullt som möjligt.

15-4182tg-RB_203x267.indd 1

2015-12-15 10:58


Akribit AB har ett brett och varierat utbud av tjänster. Vi vill att ni som kund ska bli nöjd, och skräddarsyr därför lösningar efter just era unika behov! Vi har mångårig erfarenhet av branschen och fokuserar på att alltid erbjuda prisvärda och högkvalitativa arbeten.

Unikt för Akribit är att vi även planerar och leder hela arbetet från idé till färdig produkt tillsammans med er!

Några exempel på våra tjänster: Renovering- och ombyggnationer, stenläggning, plattsättning, markarbeten, målning.

Varmt välkommen att kontakta oss för vidare information!

076-787 23 84 - info@akribit.com - www.akribit.com

Akribit AB


Att bygga högt innebär att VD/ANSVARIG UTGIVARE Robert Wreder robert@enterprisemagazine.se

FÖRSÄLJNINGSCHEF

Stefan Kihlman stefan@enterprisemagazine.se

REDAKTÖR

Gustaf Andersson text@enterprisemagazine.se 08-704 22 30

ART DIRECTOR

Ellinor Ihlström info@enterprisemagazine.se 08-704 22 30

EKONOMI

Anna Olsson ekonomi@enterprisemagazine.se 08-704 22 30

SKRIBENTER Elin Bisander Maria Loboda Marie Jacobsen

OMSLAG

besegra många hinder

A

E

ett innovativt bygge när det invigdes – både gällande konstruktion och antalet meter över marken. Men trenden uteblev.

befolkningstäthet inte så enkelt som det låter. Till exempel är det sällan varken lönsamt eller ändamålsenligt att bygga hus högre

Sedan byggnaden stod klar 2005 har ingen uppstickare lyckats nå högre.

än omkring tio våningar. Högre hus än så sägs exempelvis kräva fler än en hiss och ett trapphus. För varje våning som tillförs över de första tio kommer en större del av husets yta gå åt till trappor, hissar, pelare och väggar,

ntalet svenska skyskrapor är lätträknade. Turning Torso i Malmö, Nordens hittills högsta bostadshus, var

tt högt hus borde kunna rymma fler människor än ett lågt – men enligt experterna är sambandet mellan hushöjd och

I

Stockholm har höghusprojekt efter höghusprojekt stoppas av olika anledningar (förutom i Kista där både Kista Torn och Victoria Tower numera gör Kista Science Tower sällskap). Är det inte på grund av ”förfulning av stadsbilden” av ett skönhetsråd är det på grund av ”fara för rikets säkerhet” av Försvarsmakten. Eller att det ”stör flygtrafiken” enligt Luftfartsverket. De flesta skyskrapsprojekt som ändå lyckas komma till planeringsstadiet kapas uppifrån och ner, tills de inte ens är i närheten av att vinna höghöjdskampen. Samtidigt är huvudstaden i akut behov av fler bostäder – precis som många andra svenska städer. Men bara för att man bygger högt behöver det inte betyda att man löser bostadsbristen. Det menar ”motståndarna” i alla fall. För ju mer man gräver i ämnet desto tydligare blir det att det är mer komplicerat än vad man först kan tro.

el- och VVS-installationer. Skyskrapor kräver också att husen placeras glesare i förhållande till varandra än lägre hus. Därför förvånas man ofta när olika städers täthet redovisas. Till exempel har Paris(som anses vara en ganska låg stad) högre befolkningstäthet än New York(som alla vet har många skyskrapor). Och Gamla stan– med sin låga bebyggelse – är bland de mest täta stadsdelarna i Stockholm.

T

vå projekt som trots allt verkar bli av är Tellus Towers i Stockholm och Karlatornet i Göteborg. Den skyskrapa som först står klar klår då Turning Torso i höjd och erhåller titeln ”Norra Europas högsta bostadshus”. Och antalet svenska skyskrapor blir därmed lite mer svårräknade.

Gustaf Andersson Redaktör

Månadens citat TELLUS TOWERS

Bild: Wingårdh Arkitektkontor AB

LENA ISRAELSSON

Foto: Caroline Andersson

» Vi står bakom alla människors lika värde och det är något vi vill vara

tydliga med, såväl internt som externt. Jag tror att det är särskilt viktigt i en så mansdominerad värld och enkönad bransch som vår. Tommy Zryd, vd på MTA Bygg och Anläggning som även i år kommer att hissa regnbågsflaggor på sina byggarbetsplatser under pridefestivalen.

UTGES AV RDS FÖRLAG AB 556669-6794 Adress: Gårdsfogdevägen 18A, 168 67 Bromma Telefon: 08-704 22 30 Fax: 08-704 22 34 info@enterprisemagazine.se www.enterprisemagazine.se

Enterprise Magazine tar inget ansvar för ej beställt material. Ej heller för material som inte har någon avsändare. Med reservation för eventuella tryckfel.

Branscher/Index Bygg, Inredning & Trädgård

11

Detaljhandel & Livsmedel

69

Fritid, Nöjen & Kultur

70

Företag & Tjänster

71

Motor & Transport

83

Resor & Upplevelser

84

Restaurang & Uteliv

90

Skönhet & hälsa

99

Vård & Omsorg

105


innehåll sommar 2016

HÖGSTA HUSEN I STAN [ 8 ] Tellus Towers byggs för framtidens stockholmare

INVESTERA I EN SKATEPARK [ 12 ] Concrete Beaver bygger för kidsen i hela Skandinavien

VILLOR PÅ VATTEN [ 14 ] Följ med till Pampas Marina för ett vattennära boende

ÄNDA IN I KAKELUGNEN [ 24 ] Möt kaminmannen som brinner för sitt yrke

BYGGBRANSCHENS BÄSTA ARBETSPLATS [ 26 ] MTA investerar långsiktigt och tar sitt sociala ansvar

8

FÖR GRÖNARE FINGRAR [ 44 ] Lena Israelsson odlar och skördar alla årstider

FÖRST I SVERIGE MED RELINING [ 57 ] Dakki rensar, förstärker och förnyar dina avloppsrör

AFTER WORK PÅ SJÖN [ 70 ] Hos GoBoat kan vem som helst hyra en picknickbåt

MÅNADENS ENTREPRENÖR [ 82 ] Vi har besök ett hem för entreprenörer på 2 000 kvadrat

TÄVLING [ 107 ]

12

26

70

Vinn boken ”Odla året om”

14

82


Skraporna som ska blicka ut över framtidens Stockholm

Text: Gustaf Andersson, Marie Jacobsen Bild: Wingårdh Arkitektkontor AB

Med Tellus Towers ritar företaget SSM om södra Stockholms horisont och förser samtidigt huvudstaden med välbehövliga bostäder. Byggnationen av det som beräknas bli norra Europas högsta bostadshus (eller näst högsta beroende på om Karlatornet i Göteborg klarar sin tidsplan med att stå klart 2019) är omdiskuterad och byggplanerna har kantats av många hinder och dramatik ända från start. Men nu verkar projektet äntligen fått vind i seglen. Byggprojektet Tellus Tower planerades först intill motorvägen vid Telefonplan, men byggbolaget SSM tvingades tänka om när Försvarsmakten överklagade projektet på grund av att huset riskerade att skada försvarets riksintressen genom att störa ”tekniska system”. När bygget nu i stället tar plats i direkt anslutning till tunnelbanestationen Telefonplan har ett torn blivit två och man har redan innan säljstart fått in fler än 10 000 intresseanmälningar. Magnus Caspi, projektchef för Tellus Towers, hoppas och tror att de största hindren nu är övervunna. – Nu väntar vi på samråd. Det innebär att Stockholms stad kommer att ställa ut projektet och ge allmänhet och myndigheter en chans att uttala sig och komma med eventuella synpunkter. Samrådet sker från augusti och framåt och pågår under fyra till sex veckor.

Det är Stockholm stad som har kontakt med alla berörda parter och som tar in alla synpunkter. Förhoppningsvis blir det inga överklaganden och projektet rullar då in i nästa fas – detaljplanarbetet. Tellus Towers kommer att bestå av sammanlagt fyra byggnader: två skyskrapor om 78 respektive 58 våningar, ett punkthus på 17 våningar samt ett lamellhus på sju våningar. Tillsammans rymmer dessa totalt 1 271 lägenheter. Tunnelbanestationen Telefonplan kommer att däckas över på den västra sidan. Man ska även, på uppdrag av Stockholm stad, undersöka möjligheten att däcka över hela tunnelbanan. – Där spåret kommer ut ur berget däckar vi över och skapar grönområden för rekreation. I området mellan Tellus kvarter blir det tunnelbaneuppgång och stationsbyggnad, berättar Magnus.

Tellus Towers kommer, med sin unika arkitektur signerad Gert Wingård, att passa väl in det dynamiska området i sydvästra delen av huvudstaden. Byggnationen innebär också ett välkommet tillskott av bostäder i ett område som sedan en tid tillbaka befinner sig i kraftig tillväxt. Det attraktiva läget Telefonplan lockar till sig både privatpersoner och företag och framåt planeras både fler bostäder, en mängd nya butiker, caféer och livsmedelsaffärer här. Allt tyder på att populariteten i området kommer att fortsätta att öka. – Vid Telefonplan har alla våra kalkyler gått ihop från början och vi känner att Tellus bidrar med bostäder som behövs, konstaterar Magnus och tillägger att stödet hela tiden varit starkt från Stockholms stad, vilket varit en stor trygghet för SSM. – Både tjänstemän och politiker har backat oss hela vägen och det är vi glada för.


Innovation på liten yta

Foto: Annci Gustavsson

Lägenheterna i de båda skyskraporna blir både hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter, med de förstnämnda längst ner i husen. Den som lever i storfamilj gör kanske klokt i att leta någon annanstans. Hela 95 procent av bostäderna i Tellus Towers är nämligen anpassade för en till två personer. Lägenheterna i de båda skyskraporna kommer att vara antingen 32 eller 42 kvadratmeter, vilket är mindre än standardmåtten för en- och tvårummare. På de högsta planen planeras bostadsrätter, samt ett antal äganderätter. Under husen bygger man garage och tusentals parkeringsplatser för cyklar. I de två lägre fastigheterna byggs dock några lite större hyreslägenheter. Tellus Towers vänder sig till morgondagens stockholmare – människor mellan 20 och 40 år, de flesta förstagångsköpare. SSM har tagit utmaningen med att bo på liten yta på stort allvar. Till exempel samarbetar man i projektet med den världskände kinesiske arkitekten Gary Chang från Hong Kong. Chang är expert på compact living och smarta bostadslösningar och har kommit med flera kreativa förslag på hur man kan få alla de funktioner man önskar få på få kvadrat. Magnus är hemlighetsfull gällande de färdiga lösningarna, men liknar dem vid Kalle Ankas husvagn på julafton: – Du förändrar lägenheten genom att trycka, vrida och dra. På så sätt kan du,

Magnus Caspi, projektchef.på SSM

när du så önskar, få ett stort kök, ett stort badrum, eller ett sovrum med arbetsyta eller walk-in closet. Bostaden kan alltså anpassas, beroende på hur du flyttar väggarna. En byggnad på 78 respektive 58 våningar kräver också andra kreativa lösningar. Bland annat satsar man på att bygga så kallade intelligenta hissar, som påbörjar sin nedfärd så fort den boende registrerar sig med sin tag i lobbyn och man slipper därmed stå och vänta på bottenplan i onödan. Än råder alltså mycket hemlighetsmakeri kring detaljerna. Men den nyfikne behöver bara vänta några månader till innan man kan prova lösningarna på riktigt. Redan nu finns en enrummare i skala 1:1, som används som prototyp. Denna itereras nu, tillsammans med Chang, arkitekterna hos Wingårdhs och andra experter, för att sedan kunna visas upp för allmänheten. Den färdiga prototypen, som beräknas stå klar till årsskiftet, kommer att se exakt likadan ut som de planerade lägenheterna och användas under marknadsföringen av Tellus Towers. – Vi håller på att planera hur vi bäst kan använda den, säger Magnus. För närvarande har Tellus Towers imponerande 10 000 intresseanmälningar. Men hos SSM räknar man med att siffran kommer att dubbleras när man går ut med mer konkret information till allmänheten. – Det känns häftigt och visar hur attraktivt och hur stort behovet av ett sådant här projekt är.

Milsvid utsikt för alla Utsikten från 237 meters höjd kommer tveklöst att bli spektakulär och man planerar att utnyttja detta till max. På den högsta skrapans tak finns planer på en pool och på den andra en takterrass. Längst upp i tornen planeras också en restaurang, en skybar och ett besökscenter, alltsammans öppet för allmänheten. – Vi vill att alla ska kunna få ta del av den imponerande utsikten över Stockholm. Kanske får man betala en liten avgift för att få åka upp i hissen – det är allt, berättar Magnus. Tellus Towers är en byggnad som sticker ut i såväl Sverige som Norden. Den livliga debatten som omgivit projektet är dock inte unik. När det gäller att bygga på höjden i Stockholm kan man konstatera att debatt snarare är regel än undantag. Varför är det så svårt att bygga högt just i Sverige? Magnus Caspi förklarar fenomenet med brist på erfarenhet och berättar att SSM därför har valt att samarbeta med en utländsk entreprenör, med erfarenhet av att bygga högt. – Kravet vi ställer är att man tidigare ska ha byggt minst 20–30 hus motsvarande Tellus eller högre. Det här ska inte bli ett experiment, vi vill inte ta några risker, säger han. För att hitta bolag som når upp till kraven har SSM behövt lyfta blicken utanför Norden, till övriga Europa och Asien.


Magnus och kollegorna har rest runt och tittat på höga hus runtom i hela världen i över ett års tid. Det högsta man har varit uppe i är 828 meter höga Burji Khalifa i Dubai. Det blir allt tydligare att Tellus Towers, med sina 237 meter, ligger i lä ur ett globalt perspektiv. – En del vi pratat med anser att Tellus är för litet, de vill bygga kanske 600–700 meter som minst, ler Magnus. SSM har ännu inte fattat beslut kring entreprenör, men räknar med att ha bestämt sig och skakat hand innan sommaren. – Det är väldigt spännande. Ju fler studiebesök vi gör, desto tryggare blir vi i beslutet att välja en utländsk entreprenör.

Ritat av Gert Wingårdh Även om Sveriges skyskrapor är lätträknade, finns andra projekt planerade på samma nivå. Ett exempel är Karlatornet i Göteborg, som enligt planen ska stå färdigt ett helt år innan Tellus. Magnus är dock tveksam kring om man kommer att lyckas. – Det blir intressant att se om de klarar det. Deras byggnad är mer komplicerad än vår. Men det vore otroligt häftigt om de lyckas – det visar då att Sverige är redo för både höga och komplicerade hus. Tellus Towers har ritats av flertalet prisbelönade arkitekten Gert Wingårdh, vars byggnationer kännetecknas av djärv estetik och originalitet. Så också för Tellus Towers, där fasaden till stor del kommer att bestå av glas i speciell färgkombination. När man tvingades omlokalisera tog Gert chansen att förädla projektet ytterligare. De nya ritningarna innebär ett större fotavtryck om 26 gånger 26 meter. Alla inblandade är nöjda med hur det blev, konstaterar Magnus. – Det här blir ett bättre landmärke i direkt anslutning till tunnelbanan. Både vi, Gerts kontor och staden tyckte att det var en riktigt bra idé. Gert Wingårdh och hans team kommer i allra högsta grad att fortsätta vara delaktiga även framöver, bland annat kommer de att arbeta med utformningen av stationsfasaden vid tunnelbanan. Gert finns också med för att se till att alla detaljer kring utseende faller på plats. Just nu pågår diskussioner om glasleverantörer till fasaden. Man söker efter icke öppningsbara fönster med glas från golv till tak, vilket innebär att säkerhetskraven blir en utmaning. Glasen riskerar också att bli väldigt dyra. Ytterligare en utmaning är att hitta glas i exakt de kulörerna som Wingårdh valt, som samtidigt når upp till de högt ställda kraven. – Det som är kännetecknande för Wingårdhs idé om det hela är just färgsättningen av fasaden, så det är viktigt att det blir bra, berättar Magnus, men konstaterar samtidigt att man har tiden för sig. Det dröjer minst 18 månader innan det är dags att beställa glas. När tiden är inne hoppas man att utvecklingen hunnit längre och att det då finns glas som både har den exakta kulören man söker, klarar av de hårda kraven och allra helst också motsvarar önskad prisnivå.

Magnus Caspi liknar bostäderna i Tellus Towers vid Kalle Ankas husvagn på julafton. ”Du förändrar lägenheten genom att trycka, vrida och dra”, säger han.

Utmaningar på hög nivå Tellus Towers är SSM:s största och mest omtalade projekt hittills, både i förhållande till antal lägenheter, tidsspann och kostnad. Ett projekt av den här omfattningen innebär också en rad logistiska utmaningar. I ett vanligt höghus på 10–15 våningar, finns inga egentliga konstigheter kring logistiken. Men när man kommer högre upp uppstår nya utmaningar att förhålla sig till. Det handlar om allt från hur du fraktar material 200 meter upp i luften, till att samordna logistiken på marknivå och lösa byggtekniska detaljer. – När du spolar i toaletten nästan 240 meter upp kan avloppsvattnet inte bara rinna rakt ner, då förstörs alla kopplingar och rör. Vattnet måste fångas upp i olika vattenlås sektionsvis på vägen och på så sätt forslas ner och bort, berättar Magnus. Dessutom är många kockar inblandade i projektet. Utöver SSM ska Stena fastigheter bygga ett antal bostäder i anslutning till Telefonplans tunnelbanestation.

Det här är Tellus Towers Läge: I anslutning till tunnelbanestationen Telefonplan i Stockholm Antal hus: Fyra. Två skyskrapor och två lägre boningshus Antal våningar: 78 respektive 58 våningar i de två skyskraporna Antal bostäder: 1 271 Säljstart: Preliminärt under första kvartalet 2017 Första tillträde: Preliminärt 2020

Det centrala läget innebär också att man måste samordna bygget med tunnelbanan och bussar, trafik, skolor och räddningstjänst, som alla ska vara i drift under tiden arbetet pågår. Detta gör logistiken till den största utmaningen av dem alla. – Det som kan gå fel är inte att en lägenhet får fel golv, utan det handlar i så fall om logistiken. Också säkerhetsaspekten kräver sitt, när man bygger både högt, tätt och nära spårväg och andra kommunikationer. För att uppfylla brandkravet som finns på en skyskrapa har SSM anlitat en brandkonsult. Man för också en dialog med Brandförsvaret för att säkerställa att byggnaden håller måttet. Varje lägenhet kommer att utrustas med sprinkler, motsvarande de som finns på hotell, berättar Magnus, som försöker behålla kontrollen genom att ligga steget före. – Det vi vet om att vi inte har koll på, det kan vi ta hand om. Men det vi inte känner till att vi inte vet – det är där vår utmaning ligger. Jag har alltid en liten bok med mig, bland annat vid sängen hemma som jag skriver upp allt vi måste kolla upp. Själva byggnationens första fas innebär att man spränger och schaktar ur berget. Därefter görs en grundläggning och man påbörjar stomsystemet. Säljstart planeras i skrivande stund vid årsskiftet men redan innan första spadtaget är taget är intresset för att bo i Tellus Towers enormt. Detta utan att några detaljer kring varken bostäder eller prisbild egentligen släpps till allmänheten. En ungefärlig prisbild finns dock redan, säger Magnus. – En målsättning vi arbetar efter är att den som i dag bor i en tvåa i området, som är kanske 10–15 kvadratmeter större än bostäderna i Tellus, ska kunna sälja sin lägenhet och flytta in i Tellus utan att behöva betala någon mellanskillnad. Bostäderna blir alltså något dyrare per kvadratmeter, men för pengarna får köparen fler funktioner – och dessutom en alldeles spektakulär utsikt.


Bygger åtråvärda hus med mångsidig kompetens Trots att Ecodooria är ett nytt företag på den svenska marknaden har det redan många års erfarenhet av att bygga hus i andra europeiska länder. Dessutom erbjuder man alltifrån snickeri- och måleritjänster till betong- och markarbeten. Som både leverantör och byggherre marknadsför Ecodooria både kvalitetsprodukter och inredningstjänster. som startade i Sverige för bara ett år sedan. Trots det är personerna bakom långtifrån nybörjare på området. – Vi har tidigare byggt drygt 200 hus och villor i bland annat Danmark, Finland, Norge, Tyskland, Tjeckien, Frankrike och Ryssland, berättar Farhad Nabizada, en av ägarna. Att beskriva Ecodoorias verksamhet på några få rader är ingen lätt uppgift. I företaget finns kompetens för allt inom husbygge, renovering och försäljning. De producerar och uppför arkitektritade villor av alla storlekar från ritning till nyckelfärdigt hem, levererar och installerar kök samt utför alla typer av renoveringar från snickeri och måleri till betong- och markarbeten. ECODOORIA ÄR BYGGFÖRETAGET

DESSUTOM SAMARBETAR MAN med flera leverantörer

som erbjuder kvalitativa produkter, som parkett från Coswick, kakel från Keramin och möbler från Softform. – När det gäller husbygge på helentreprenad inleds processen med att du kommer till oss med din tomt och dina önskemål på vilken sorts hus du vill ha. Vi visar dig vårt utbud och du väljer ett som bäst motsvarar dina förväntningar, säger Farhad. När kunden valt hus vill den oftast göra specialanpassade ändringar som företagets arkitekter och

ingenjörer sedan överför till husritningar, vilka därefter presenteras för kunden. – Då får du också en offert med prisgaranti vilket betyder att kostnaden aldrig kommer att överstiga det pris som offerten anger, förklarar Farhad. är Ecodooria specialiserade på små och miljövänliga hus. – Våra trerumshus håller hög kvalitet till ett bra pris, går fort att bygga och är mycket bra för miljön, säger Farhad och berättar att efterfrågan på dessa ökar kraftigt. Även Ecodooria som företag växer hela tiden och de många nöjda kunderna rekommenderar ofta företagets tjänster till vänner och bekanta. – Jag tror att det beror på att vi erbjuder helhetslösningar utförda med stor hantverksskicklighet. Kunden behöver inte tänka på någonting utan kan fortsätta leva sitt vanliga liv, säger Wahid Nabizada, också ägare. – Ja, och vår raka och tydliga kommunikation. Vi får ofta höra att kunderna känner sig trygga i våra händer, fyller Farhad i. Företaget är återförsäljare för utvalda kvalitetsprodukter. Kakel och kök från Italien och kanadensisk parkett bland annat.

– Parketten har livstidsgaranti och är så levande och vackert som den vackraste konst, säger Farhad. Det råder inget tvivel om att kvalitet och kundnöjdhet är honnörsord för Ecodooria.

UTÖVER TRADITIONELLA VILLOR

Ecodooria Adress: Fågelviksvägen 1

145 53 Norsborg

Telefon: 0766-288 227 E-mail: info@ecodooria.se Hemsida: www.ecodooria.se Facebook: www.facebook.com/Ecodooria BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 11


Bygger med passion för skateboard Luleåbaserade Concrete Beaver designar och bygger parker för skateboardåkning i hela Skandinavien med grundaren, ägaren och skateboardfantasten Luke Jouppi i spetsen. En satsning på lokal skateboardkultur är en vinst inte bara för åkarna. I de kommuner och städer som investerar i välplanerade ramper och parker har flera oväntade och positiva sidoeffekter uppstått – främst för ungdomar, men i förlängningen även för hela samhället.

12 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD


inte bara åkare, utan de utvecklas ofta till mötesplatser för ungdomar i allmänhet som annars kanske skulle ha samlats utanför gatukök eller kiosker. I parkerna får de möjlighet till en mer meningsfull fritid och förhoppningsvis sprider sig passionen för sporten som kännetecknar skateboardkulturen. Att anlägga skateparker är ett sätt för mindre städer och kommuner att öka sin attraktionskraft bland ungdomar. Man signalerar något levande, och förhoppningsvis kan de tänka sig att bo kvar. Ungdomar som stannar i hembygden leder på längre sikt till ett mer aktivt och levande samhälle vilket också ger ökad ekonomisk tillväxt. – Många av våra kunder är just kommuner vars representanter oftast har väldigt begränsade kunskaper om skateboardåkning. För dem är en skatepark därför en stor och osäker investering. En viktig del i mitt jobb är att lugna dem, hela tiden se till att de får information och att vår kommunikation fungerar, säger Luke Jouppi. Han berättar att det för många blir en extra trygghet att höra om hur sympatisk gemenskapen bland skateboardåkare är. – Vi är rädda om våra skateparker och tar hand om dem. Det förekommer sällan eller aldrig nedskräpning och skadegörelse för de äldre uppfostrar de yngre, förklarar han. VÄLDESIGNADE SKATEPARKER ATTRAHERAR

Luke är själv sedan decennier tillbaka en passionerad skejtare och tillhör en gemenskap av fantaster över hela världen. – Att man åker själv är nödvändigt för att kunna designa och bygga bra skateparker. Om man aldrig har stått på en skateboard vet man inte hur viktigt underlaget är för åkkänslan, man kan ingenting om passande vinklar och avstånd och då blir skateparken en förlustaffär för dem som investerat i den, berättar Luke. En sådan park lockar inga åkare och kommer att stå öde och tom. i genomsnitt 4 000 kvadratmeter varierad skateboardyta om året. Sedan starten 2013 har de ansvarat för drygt 30 projekt i Skandinavien samt även gått in som mentorer och finansiärer i lokala gör det själv-initiativ. – Skateboardåkare är ett passionerat släkte. Finns det ingenstans att åka letar man upp ett passande ställe och bygger själv, säger Luke som tycker att det är viktigt att dela med sig av sina kunskaper och stödja varandra inom kulturen. Just ett sådant projekt står på kölistan för kommande projekt. – Vi ska till en liten ort i Finland där vi varit en hel del tidigare. Där finns en fantastisk skatekultur som drar folk från hela regionen och nu ska vi hjälpa dem att utveckla en redan existerande park, berättar Luke. Ett ännu större projekt som dragit igång nu i vår är byggandet av ytterligare en stor inomhuspark i Köpenhamn. – Där finns redan en jätteanläggning för inomhusåkning och nu ska den kompletteras med ännu en arena som ska anpassas särskilt för bowl och transition, säger Luke. CONCRETE BEAVER BYGGER

Luke en examen i industriell design och han har designat och byggt skateparker i nära 20 år. Bland annat har han designat skateparker i drygt fem år i både Australien, Kanada och USA. I GRUNDEN HAR

Luke Jouppi är själv en rutinerad skejtare.

– Att jag började som designer gav mig stora fördelar när jag senare började bygga, och när jag genom att ansvara för själva konstruktionen fick mer kunskap om olika material kunde jag använda det i den design jag fortfarande höll på med, berättar han. Concrete Beaver arbetar främst med externa designers men står ofta själva för design och är alltid djupt involverade i den processen. Ett fruktbart samarbete som är fördelaktigt för både designer, dem själva och kunden. Många människor inser nog inte hur mycket välplanerat och hårt arbete som ligger bakom en färdig skatepark. – Vi röjer marken, snickar, installerar all stål och sedan gjuter vi betongen. Betongarbetet, som är den viktigaste delen, kräver mycket erfarenhet och känsla då alla former arbetas in med handverktyg, berättar Luke. En passionerad och engagerad subkultur som inte väjer för hårt arbete, som sagt. Allt eftersom makthavare förstår kraften i denna gemenskap satsar man mer och mer på att stödja den. – Trenden går mot hela rekreationsområden med plats även för andra aktiviteter än skateboardåkning, förklarar Luke som tycker att det är en mycket positiv utveckling. Denna driftige skateboardprofil har många visioner för sitt redan framgångsrika företag men grundläggande är att alltid leverera bättre än förväntat. – Jag vill ge tillbaka till en sport som präglat hela mitt liv, säger han.

Beaver Concrete Adress: Varvsgatan 61 A

972 33 Luleå

Telefon: 070-6048812 Facebook: http://bit.ly/BeaverConcreteFb BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 13


Bygger för närhet till både hav och land Att bo och leva vid vatten är en dröm som förenar många människor. En satsning på ökade möjligheter att bo på, i stället för vid, vatten skulle ge fler möjlighet att njuta av Sveriges vackra skärgårdsnatur. Aquavilla bygger moderna och nytänkande hus för ett ankrat liv till havs.

byggdes och såldes för 15 år sedan. Sedan dess har ytterligare 16 familjer flyttat in i sina flytande hus som samtliga ligger förankrade vid Pampas Marina i Solna. Ett sprudlande hamnområde där en skön mix av människor arbetar och lever. – Problemet för oss är inte efterfrågan på våra hus, det svåra är att hitta platser där de kan ligga, förklarar Richard Bergström, grundare och vd för Pampas Marina och Aquavilla. Han drömmer om att Sveriges långa kust ska nyttjas av fler människor. Både för boende och rekreation. – När människor bor på, i stället för vid, vattnet blir strandlinjen tillgänglig för alla, säger han. DE FÖRSTA SJU AQUAVILLORNA

fyra olika modeller och storleken på husen varierar mellan 100 och 200 kvadratmeter. – Vi har ägnat många år åt att utveckla husen och de unika egenskaper som kännetecknar dem, berättar Richard. Husen är estetiskt tilltalande med funktion, säkerhet och bekvämlighet i fokus. Betongskrovet är till exempel konstruerat enligt en norm som garanterar att en stödjande bropelare kommer att hålla i hundra år utan att något underhåll behövs. – Vi har patent på vårt stomsystem som är lätt och oorganiskt vilket betyder att det inte suger åt sig vatten. Vi har också tagit fram och patenterat ett system som tar till vara vattenenergin, säger Richard. Systemet gör att nära 70 procent av energibehovet kan hämtas från vattnet. Sammanfattningsvis, ett hållbart kvalitetsboende för framtiden. AQUAVILLA FINNS I

14 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD


Vackra, funktionella och personliga badrum Kakelgruppen Bygg och Plattsättning är ett allsidigt byggföretag som inriktat sig mot badrumsrenoveringar med det lilla extra. I samarbete med leverantörer av kvalitetsprodukter, inredare och med hantverkare i världsklass uppfyller man badrumsdrömmar i alla smaker. utbyggnader, snickeriarbeten samt renovering och nybyggnation av kök och badrum. – Vår specialitet är dock unika badrum från ritning till slutbesiktning, berättar Filip Sandahl som startade Kakelgruppen redan år 2000. I dag har han fem anställda hantverkare tillsammans med sin kollega Patrik Wallén – alla med unik bredd och kompetens. Två år i rad har firman nominerats till den rikstäckande utmärkelsen Årets Hantverkare vilket skvallrar om kvalitet och bemötande av hög klass. – Vi arbetar med alla material. En dag blir det mosaik, nästa dag marmor eller betong, säger Filip och berättar att de just nu är ute på ett jobb där de sätter plattor med måtten 60x60 centimeter. KAKELGRUPPEN UTFÖR MINDRE

Vanligast är trots allt standardformaten av kakel, typ 20x40, eller 30x60. Att kvaliteten på plattorna är hög är avgörande för slutresultatet och därför samarbetar företaget med framför allt två kakelbutiker med kunnig personal och med ett stort sortiment unika plattor. I butikerna får kunderna hjälp av Kakelgruppens kontaktpersoner med alltifrån färgval till blandare. – Många gånger kan vi råda kunden att tänka om så att slutresultatet blir bättre samtidigt som man sparar pengar. Vi är med kunden hela vägen från idé till färdigt badrum. Vår långa erfarenhet gör det möjligt att fungera som rådgivare med kompetens att konkretisera hur idéer och visioner kommer att se ut i verkligheten, säger Filip. badrum är ett krävande projekt för den som bor i huset eller lägenheten. – Vi måste göra allt för att underlätta vardagen för våra kunder under hela processen. En duktig hantverkare är inte bara yrkesskicklig utan har även en stor dos social kompetens, förklarar Filip. Att hålla tidsplanen är ytterligare något han sätter stor ära i. – Det kan naturligtvis hända oförutsedda saker men då är det extremt viktigt att jag kommunicerar det till kunden, säger Filip som älskar utmaningar. Han kan inte understryka nog hur viktigt det är att välja hantverkare med stor omsorg.

– Att renovera ett badrum är en långsiktig investering och då lönar det sig aldrig att sätta pris före kvalitet, säger han bestämt. Ett pålitligt sätt att försäkra sig om att firman du står i begrepp att anlita är seriös är att kontrollera hur länge de har varit verksamma. Lång tid i branschen är ett tecken på nöjda kunder och väl utfört arbete, menar Filip. – Om du slarvar blir du inte långvarig, avslutar han.

ATT RENOVERA ETT

Kakelgruppen bygg och plattsättning Adress: Voltavägen 6

168 69 Bromma

Telefon: 0707-526 805 E-post: info@kakelgruppen.nu Hemsida: www.kakelgruppen.nu BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 15


Kreativitet och kompetens i komplicerade miljöer Plus Montage AB hyr ut och monterar byggnads- och hängställningar, väderskydd och bygghissar med särskilt expertis inom känsliga, komplicerade och värdefulla miljöer. Med absolut fokus på säkerhet, estetik och funktion samt med den gedigna kompetens man endast får av lång branscherfarenhet, räknar medarbetarna noga ut bästa möjliga lösningar för uppdragsgivare och andra berörda.

grundades redan 1999 och har i dag ett fyrtiotal medarbetare, som tillsammans verkar i nära samarbete med respektive uppdragsgivare i enlighet med de tre ledorden: ”kvalitet, kunskap och resultat”. – Jag skulle vilja påstå att något av det som utmärker oss lite extra, är det faktum att de av oss som jobbar med beräkningar och ritningar själva tidigare har arbetat som ställningsmontörer. Erfarenheten ger oss en unik förmåga att visualisera det aktuella projektet och den kommande byggprocessen och på så sätt hitta den absolut bästa lösningen både för uppdragsgivare och allmänhet, säger Lars Bergman, bolagets sälj- och marknadsansvarige. För ett otränat öga kan det verka som om att man tvunget måste montera en hel ställning på en gång. I många fall är ett sådant förfarande onödigt och det mest lönsamma alternativet kan i stället vara att hyra delar av en ställning som man sedan monterar och anpassar i etapper, allt eftersom bygget fortskrider. Plus Montage AB arbetar både med nybyggnation och renoveringar och garanterar en lösning för alla behov och krav. De är experter på känsliga miljöer som kräver extremt avancerade uträkningar och ritningar. – Vi jobbar mycket med kyrkor, som är fulla av komplicerade vinklar och nivåskillnader och där det behövs enorm skicklighet för att komma fram till stabila och säkra lösningar, förklarar Lars. PLUS MONTAGE AB

16 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

Byggnadsställningarna måste inte bara fungera för hantverkare och andra engagerade i bygget. Även förbipasserande allmänhet och eventuella butiksägare i huset är något man måste ha i åtanke. – Människor måste kunna gå förbi någorlunda fritt och absolut säkert och kunder måste hitta in i de butiker som berörs, säger Lars. Något man kanske inte tänker på som utomstående är de många frågor som främst uppdragsgivare men även allmänhet ställer vid ett bygge. – Vi måste förmedla trygghet och kompetens i allt vi gör. Det är extremt viktigt att vi kan svara på alla frågor och därför krävs det tydlighet och en god kommunikativ förmåga från vår sida, säger Lars. Utöver kyrkor har man på Plus Montage arbetat mycket med idrottsarenor, konserter, broar och historiskt känsliga miljöer. – Vi har arbetat vid läktare på gamla Söderstadion och på Studenternas IP i Uppsala, berättar Lars. Man var också engagerade i arrangemanget av Eurovision Song Contest i Globen och har tidigare gjort en hel del events med bland annat scenbyggen och läktare, både på inomhusarenor och ute i det fria. En annan viktig del av företagets verksamhet är uthyrning av väderskydd. – Väderskydd behövs i speciellt fuktkänsliga miljöer och är ofta en förutsättning för att hantverkare ska kunna utföra sitt arbete, förklarar Lars.


Man hyr även ut bygghissar. Hissarna finns anpassade för både material och människor och för laster mellan 350 kilo och två ton. Efterfrågan på dessa är enorm och en utmaning att tillfredsställa. Ytterligare ett specialområde är stora skyltställningar för marknadsföring och information. – På byggen finns ofta skyltar som informerar om projektet och vem som utför det. Dessa ska synas på långt håll och vi utformar och monterar dem helt enligt de önskemål som beställaren har, säger Lars. sanering, lagning av putsskador, fönsterbyten och blästring har Plus Montage speciella hängställningar som de vid behov kan specialanpassa enligt särskilda önskemål och förutsättningar. Självklart har man också en utarbetad och förankrad miljöpolicy. – Vi arbetar hela tiden för att minimera vår påverkan på miljön och väljer så långt det är möjligt produkter som är miljömärkta av Naturvårdsverket, säger Lars. Eftersom man verkar i offentliga miljöer måste bolaget, utöver säkerhet och funktion, även lägga stor vikt vid estetik. För de allra flesta är det nog svårt eller omöjligt att föreställa sig det arbete som ligger bakom de byggnadsställningar man ser på stan. – Det gäller att vi hela tiden arbetar kreativt och nytänkande för att hitta de absolut bästa lösningarna för varje miljö och projekt, förklarar Lars. För att synliggöra arbetet och den stora kompetens, erfarenhet och uppfinningsrikedom som finns samlad

i Plus Montage har Lars arbetat intensivt med företagets hemsida. – Det är viktigt att vi hela tiden arbetar med att stärka vårt varumärke och i ord och bild visar upp vilket fantastiskt och viktigt arbete vi faktiskt gör, säger han med eftertryck. Det är tydligt att han är stolt över att få verka som företagets ansikte utåt och över den verksamhet han representerar.

FÖR BLAND ANNAT

montage

Plus Montage AB Adress: Lagervägen 56

142 91 Skogås

Telefon: 08-735 66 94 E-post: info@plusmontage.se Hemsida: www.plusmontage.se Facebook: facebook.com/plusmontageab.se BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 17


Prisvärda möbler och inredningsdetaljer Att i lugn och ro handla möbler och inredningsdetaljer på nätet är en trend som kommit för att stanna. Hos Furnitureplace från Gävle hittar du ett brett sortiment av möbler och heminredningsdetaljer för alla smaker. Här finns också ett stort utbud av personlig utvalda produkter för den som vill inreda sitt hem med lite extra skruv och personlig touch.

byggbranschen med ett brinnande intresse för heminredning och design var steget till en egen möbel- och heminredningsbutik inte stort för Magnus Florin och Gustav Alpe. Med fokus på näthandel driver de Furnitureplace, som trots att det bara haft öppet i några månader redan har blivit en framgång bland både gävlebor och internetshoppare från hela Sverige. – Utöver vår hemsida, där man kan handla alla sorters möbler och inredningsdetaljer, har vi även en 1 000 kvadratmeter stor butik i Gävle, berättar Magnus Florin. Sortimentet är stort och noga utvalt för att kunna erbjuda något för alla, men samtidigt har man varit noga med att erbjuda personliga detaljer som inte går att hitta någon annanstans. – Vi har ett brett utbud med en egen touch. När man besöker vår butik eller vår hemsida ska man känna igen och veta att man är på Furnitureplace, säger Magnus. SOM VERKSAMMA INOM

18 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

Trots det gigantiska utbudet är hemsidan lättöverskådlig och inspirerande. Bilderna är tydliga och den välplanerade strukturen gör att man inte tappar bort sig. Användarvänligheten är hög. – Det ska inte vara svårt eller krångligt att handla hos oss, försäkrar Magnus. möbler i alla kategorier och storlekar. Magnus påpekar att många nog inte tänker på att det är otroligt smidigt att beställa även stora möbler som sängar och soffor på nätet. – Vi har avtal med DHL och skickar varorna samma dag som kunden beställer. Leveranstiden är cirka två dagar oavsett var i landet du bor eller storlek på den möbel du har beställt. Dessutom är frakten helt kostnadsfri, berättar Magnus. Han tillägger också att de även tar med kundens gamla soffa för återvinning om så önskas. På så sätt slipper kunden dels hyra ett släp för att själv frakta bort den, dels bära möbeln. UTBUDET BESTÅR AV

Ytterligare något som är unikt för Furnitureplace är att man lagerhåller alla varor. – Om du beställer en soffa i en vanlig butik måste du ofta vänta länge på leverans. Så är det inte hos oss. Vi har allting i lager och det är bara om du vill ha ett specialutförande som du kan behöva vänta, säger Magnus. Han och Gustav är måna om att hålla priserna nere. Man vill ge alla människor möjlighet att köpa möbler av god kvalitet till ett förhållandevis lågt pris. – Vi använder oss inte av mellanhänder utan köper våra möbler direkt från fabrikerna och det gör att vi kan erbjuda våra kunder ett lägre pris utan att kompromissa på kvalitet eller design, förklarar Magnus. Mottagandet har varit mycket positivt. Gävleborna har länge saknat en välförsedd inredningsbutik och internetkunderna uppskattar utbudet, priset och den korta leveranstiden. – Det är roligt och speciellt att handla till sitt hem. Och ingen vill då gå och vänta när man väl bestämt


sig och beställt det som man vill ha, säger Magnus. Utöver möbelsortimentet – som består av bland annat matsalsmöbler, förvaring, fåtöljer, sängar och mattor – finns här detaljer som är så viktiga för att skapa ett personligt hem. Man vill att hemmet ska spegla vem man är och det har Magnus tagit fasta på när han tillsammans med inredare valt vaser, tavlor, lampor, skulpturer och andra unika detaljer. – Personliga detaljer förändrar hela känslan i ett rum eller i ett helt hem. Vilken vägg blir inte mer

intressant och dekorativ med en vackert inramad tavla? frågar sig Magnus retoriskt. I sortimentet finns bland annat Buddhastatyer i betong, doftljus, kuddfodral, filtar och speglar. Man har satsat på en skön mix av trendiga och klassiska material. Just nu är till exempel koppar, mässing och marmor trendigt och i dessa material hittar du bland annat ljusstakar, krukor och köksdetaljer. – Intresset för heminredning bara växer och människor blir mer och mer medvetna. Man vill ha

hem där man blandar trendiga material med klassiska inslag och personliga detaljer. Därför är det väldigt viktigt att vi hänger med, förklarar Magnus som trots att han själv är kunnig och har ett väl utvecklat öga samarbetar med inredare och stylister. – De finns också som stöd åt våra kunder. Det är lätt att gå vilse i den här branschen. Trender kommer och går i en rasande takt och utbudet är stort. Det kan vara väldigt svårt att hitta det man tänk sig eller att överhuvudtaget veta vad man vill ha, säger Magnus. Med tanke på det varma mottagandet och den snabbt ökande försäljningen ser framtiden för Furnitureplace ljus ut. – Vi skyndar långsamt så här i början. Vi vill inte kompromissa när det kommer till kvalitet, pris och snabba leveranstider, men i framtiden ser vi helt klart möjlighet att utöka verksamheten. Både på internet och i vår fysiska butik.

Furnitureplace Adress: Skolgången 5

802 57 Gävle

Telefon: 0771-24 24 40 E-post: info@furnitureplace.se Hemsida: www.furnitureplace.se Facebook: facebook.com/furnitureplace.se Instagram: instagram.com/furniture_place BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 19


”Som snickare blir man aldrig fullärd” Bättre Bygg i Norrbotten startade för tre år sedan i Luleå, en stad vars omfattande tillväxt innebär många jobbmöjligheter. Grundaren, Rasmus Granberg, inledde karriären som svensk mästare i möbelsnickring 2001. ”Möbelsnickeri kräver precision och noggrannhet och det har jag tagit med mig till byggbranschen”, berättar han. RASMUS GRANBERG LOCKADES att

byta fält när en släkting, som ville bygga hus, anlitade honom för uppdraget. – Han blev väldigt nöjd och rekommenderade mig vidare till sina kontakter – sedan har det bara fortsatt att växa därifrån, berättar Rasmus. Kundkretsen består till stor del av återkommande kunder, något man inom bolaget betraktar som ”den bästa kvalitetssäkringen som finns”. – Jag tycker om att skapa långvariga relationer och det är roligt att så många av våra kunder återkommer år efter år, säger han. Bolaget har nyss anställt två snickare. Men tillväxt är inte det främsta målet. – Jag vill inte bli en vd som sitter med papper hela tiden, utan jag vill fortsätta att snickra, konstaterar Rasmus, som i mötet med kunden helt enkelt utgår från sig själv: – Vi har alltid en öppen kommunikation med kunderna. Jag är själv en vanlig arbetare och vet vilken investering det innebär att anlita en snickare. Uppdragen innebär främst underhållning och renovering av bostäder. Bättre Bygg tar sig an

såväl tak- och fasadarbeten, som fönster, målning och inredning. Ofta funderar man ut lösningarna tillsammans med kunden. RASMUS SER GÄRNA att

man i framtiden sysslar mer med nybyggnation – och kanske får några naturupplevelser på köpet. Som båtintresserad drömmer Rasmus om att få arbeta med stugorna i Luleås vackra skärgård. – Vi som arbetar här är naturmänniskor, så att arbeta i fina miljöer är alltid en bonus, säger han.

Bättre Bygg Adress: Edeforsgatan 59

974 39 Luleå

Telefon: 070-374 14 56 E-mail: rasmus@battrebygg.se Hemsida: www.battrebygg.se

Skapa din drömträdgård Christina Zuhr är kvinnan som gick från att arbeta inom bank och finans till att starta sitt eget företag inom trädgårdsplanering. Företaget Stinas Trädgård växte fram ur en önskan att arbeta mer kreativt och att ha ett friare jobb. I dag ägnar hon dagarna åt att skapa och bygga allt från klassiskt blommande, till strikt japanska trädgårdar. och anlägga en trädgård är ett tidskrävande arbete som kräver oändligt mycket planering. När trädgårdsmästaren Christina Zuhr arbetar brukar hon oftast ta fram ritningar redan på vintern, för att ha tid att bolla idéer med kunden innan projektet väl dras igång. Företagaren arbetar främst mot privata kunder, men även mot bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag. För Christina är det viktigt att vara personlig. Hon använder sig av ett frågeformulär som ger kunden chansen att tänka igenom detaljerna kring projektet och få det på pränt innan arbetet påbörjas. Det nära samarbetet fortsätter sedan tills sista spadtaget har tagits. Företaget har rullat på bra sedan starten 2010. Uppdragen kommer in trots att det i dag finns många aktörer inom branschen. Christina menar att det är hennes engagemang som är företagets främsta styrka. – Jag är väldigt engagerad. Varje trädgård är unik, och så fort jag får ett uppdrag börjar jag fundera på hur det kan bli. Jag drömmer fram vissa lösningar eller så poppar idéer upp på joggingrundan. Kundrelationen är central i arbetet. Det är viktigt att kunden känner förtroende. Det är en sådan kick när kunder några säsonger senare säger att de älskar sin nya trädgård och att jag till och med har fått dem att börja kompostera. Christina talar med värme om företaget och berättar att hon aldrig har ångrat sitt karriärbyte. ATT RITA UPP

20 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

– Det är så mycket bättre att få vistas utomhus, i stället för att sitta inne på ett kontor under såväl soliga vårdagar som regniga höstar, skrattar hon. Jag älskar att gräva i jorden, beskära träd och rensa ogräs. många samarbetspartners inom den gröna sektorn och ser alltid till att förvandla din idé till en färdig funktionell drömträdgård. STINAS TRÄDGÅRD HAR

Foto:Maria Öhman | Styling:Karin Uggla

Brunnsvägen 4b, 182 48 Enebyberg 070 975 72 04 info@stinastradgard.se www.stinastradgard.se Foto:Maria Öhman | Styling:Karin Uggla


Byggmaskiner för alla behov i Gävle På Hyrmaskiner.se i Gävle kan du hyra byggmaskiner för alla ändamål. Här finns alltifrån små borrmaskiner till stora moduler för byggarbetsplatser. Hit kan du vända dig, dels för ett klassiskt bassortiment, dels om du behöver maskiner för speciella ändamål som kan vara svåra att hitta någon annanstans. ansvarig för Mälarlifts depå i Gävle, råder det brist på maskiner för väldigt specifika ändamål inom byggbranschen – maskiner som bara ska användas ett fåtal gånger och därför blir alltför dyra att köpa. – Därför startade vi Hyrmaskiner.se för att kunna erbjuda den service som kunderna efterfrågar, säger han. Hyrmaskiner.se är en relativt nystartad utveckling inom Mälarlift, som är specialiserat på uthyrning av ett komplett segment av byggmaskiner, och sortimentet är ännu under uppbyggnad. – Det finns andra uthyrningsföretag i Mellansverige där vi verkar, men det som är unikt med vår tjänst är att våra maskiner alltid befinner sig i Gävle. ENLIGT TOMAS LARSSON,

Vi skickar dem inte över hela Sverige vilket gör att väntetiden alltid är kort, förklarar Tomas. En målsättning är att erbjuda ett sortiment även för privatpersoner, men först vill man ta reda på vad kunderna efterfrågar. – Vi är väldigt flexibla. Kommer det in ett önskemål om en jordfräs köper vi in en, försäkrar han och berättar att de inte är bundna till något särskilt varumärke. Även på den fronten har kunden möjlighet att påverka. Det är inte bara maskinparken som är under uppbyggnad, även lokalerna expanderar och utvecklas. Både verkstad och lager ska bli större och man är i full färd med planering av en armeringsstation inomhus. – Våra kunder ska kunna hyra plats hos oss för säker och bekväm klippning och bockning av armering, berättar Tomas. Som specialist på byggmaskiner måste man hålla sig uppdaterad. Både gällande arbetsmiljölagar och nyheter på produktmarknaden. – Nya maskiner är byggda för att underlätta arbetet samt minimera framför allt buller och damm. Därför är det viktigt att vi följer med i utvecklingen, förklarar Tomas. Framtiden ser ljus ut för företaget som bevisligen fyller ett stort behov på Gävles byggmarknad då efterfrågan redan är stor.

– Självklart vill vi växa för att kunna utöka sortimentet och erbjuda ännu bättre service, men det måste ske med förstånd och i lagom takt, säger Tomas. Man vill hitta en pris- och servicenivå som passar både företaget och kunderna som ska känna sig lika nöjda med affären när de får fakturan som när de hämtar ut maskinen. – Utan kundens förtroende blir det inget företag, sammanfattar Tomas företagets filosofi.

Hyrmaskiner / Mälarlift Adress: Fjärdingsvägen 1

802 93 Gävle

Telefon: 026-14 08 00 E-post: info@hyrmaskiner.se Hemsida: www.hyrmaskiner.se Facebook: http://bit.ly/malarlifthyrmaskiner BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 21


Expertis inom högspänning

Niklas Hanold driver Hanold El & Kraft i Söderhamn som trots de relativt få anställda har en bred kompetens. Denna allsidiga elfirma ansvarar för lösningar inom industri och andra företag. företag Hanold El & Kraft AB för sex år sedan och har i dag fem anställda elektriker. Den samlade kompetensen och erfarenheten i företaget är stor och de händer inte sällan att de anlitas av andra elfirmor för särskilt komplicerade uppgifter inom ramen för större projekt. – Vi har personal och kunskap för att hjälpa till även i stora projekt, säger Niklas som är riktigt nöjd över sitt företag och framför allt sina skickliga medarbetare. NIKLAS STARTADE SITT

bas i Hälsingland och tar sig an kunder från hela Sverige i behov av skickliga högspänningselektriker. – Vi har ett ramavtal med en stor industri åt vilka vi både installerar och hjälper till på drift och underhåll. Projekten varierar i omfattning. Alltifrån småjobb per timme till lite större projekt där Hanold många gånger kan få komma med egna idéer och lösningar. HANOLD ARBETAR MED

22 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

De installerar transformatorer, utför högspänningsavslut, gör kabelarbeten med mera. – Man kan sammanfatta det med att vi monterar, testar inklusive felsöker och hjälper till vid driftsättning i nya och gamla elektriska anläggningar, förklarar Niklas. nöjd med företagets nuvarande storlek. De är tillräckligt många för att ta sig an relativt stora jobb, men kan samtidigt dra nytta av det mindre företagets fördelar. – Beslutsvägarna är korta och kommunikationen rak. Eftersom vi är ett gäng kompisar ställer vi upp för varandra och fokuserar på att jobben blir noggrant utförda, säger Niklas. Att firman är så pass populär tror han beror på den allsidiga kompetensen och den positiva inställningen. – Vi kan det vi gör helt enkelt! HAN ÄR MYCKET

Hanold El & Kraft AB Adress: Throns väg 9

820 22 Sandarne

Telefon: 070-340 31 81 E-post: niklas@hanoldelokraft.se Hemsida: www.hanold.se


Stabilt stenföretag med anor Mosaiken Hedesunda AB producerar marksten, plattor och murar för trädgårdar, parker, torg och andra utomhusmiljöer. Med över 40 års branscherfarenhet vet man att satsa långsiktigt och att kvalitet framför kvantitet alltid lönar sig. utbud av produkter men aldrig fler än vi kan lagerhålla och leverera omgående, säger Erik Walldén vd och delägare. Mosaiken Hedesunda har anor från 1950-talet, då firman grundades av Eriks farfar. Tillsammans med Peter Fyhr och sin pappa, Frank Walldén, har Erik drivit bolaget i sin nuvarande form sedan 2008. – Vår affärsidé kan sammanfattas med att vi både ska hålla en hög servicenivå samt produktkvalitet så att våra återförsäljare känner en trygghet igenom hela samarbetet med Mosaiken, säger Erik och tillägger: – Vi ska vara ett uppskattat och självklart val för återförsäljare, kedjor och entreprenörer. Urvalet av saluförda produkter är noga utvalt med utgångspunkt i lång erfarenhet och djup kunskap. – VI HAR ETT BRETT

– Vårt sortiment är hållbart och vi erbjuder god kvalitet till rätt pris, säger Erik. DE ÄR NOGA med

att följa med i utvecklingen och bevaka utvecklingen på marknaden för nya produkter. – Vi säljer till exempel det amerikanska mursystemet Verti som går att använda för höga, stadiga murar och är byggd så att den dränerar sig själv, berättar Frank. Företaget har högsta kreditvärdighet och är – trots den relativt korta tid som gått sedan nybildningen – en stabil aktör på marknaden. För att vara säkra på att kunna leverera med kort varsel har man i bolaget ett par egna lastbilar som kan avgå omgående när det krävs.

I dag är man representerad av återförsäljare med regelbundna leveranser ända från Småland i söder upp till Västerbotten i norr, men finns även representerade på andra platser i landet. – En målsättning är att så småningom bli rikstäckande men det får aldrig ske på bekostnad av vår höga kvalitets- och servicenivå, avslutar Erik.

Mosaiken Hedesunda AB Adress: Harklöversvägen 24

810 40 Hedesunda

Telefon: 0291-10456 E-post: order@mosaiken.se Hemsida: www.mosaiken.se Facebook: www.facebook.com/mosaiken BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 23


Enligt Stefan Gustavsson måste man se sin kakelugn som det hantverk den är och inte elda för mycket och för ofta.

Sprider värme i Mälardalen Är du frusen? Drömmer du om en öppen brasa under regniga sommarkvällar? Då är du välkommen in i värmen på Kamin i Uppsala. I mitten av maj var det nyöppning för butiken, där du hittar både kaminer av alla de slag samt en ägare som besitter ovanligt stor kunskap och ett glödhett engagemang. ett strålande exempel på begreppet ”rätt man på rätt plats.” – Jag brinner verkligen för det här, säger han och skrattar åt sin egen ordvits. Stoltheten i rösten är påtaglig när han talar om yrket som genomsyrar hela hans liv. – Jag gör ingen skillnad mellan jobb och hobby eftersom jag tycker att det är så roligt att hålla på med detta. I butiken Kamin i Uppsala, tidigare Kaminhuset, tillhandahåller Stefan sedan tre år tillbaka ett brett utbud av kaminer. Och den 20–21 maj ägde en mindre mässa rum där med nyinvigning av lokalen. Utöver arbetet som murare och återförsäljare tar han också andra hantverksuppdrag, som badrumsarbeten och snickerier. – Ibland råkar man på annat som behöver fixas i samband med installationen av en kamin. Jag gör det som behövs, sammanfattar han. STEFAN GUSTAVSSON ÄR

24 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

murare redan som 16-åring. När 50-årsdagen nu närmar sig vet han det mesta som är värt att känna till om kaminer – till exempel vilka fel som är vanligast när man eldar. – Det är många som eldar för mycket. Man måste respektera gamla saker och se dem som de hantverk de är. Till exempel kan en kakelugn spricka om du eldar för kraftigt i den, berättar han och råder i stället den frusne att låta elden brinna ut ordentligt. Det är stor skillnad i värmealstring mellan dagens produkter och de äldre modellerna. En modern kamin är säkert 15–20 procent mer effektiv än de som kom för 20 år sedan. Den stora skillnaden är att det i dag är möjligt att styra värmen på ett sätt som tidigare inte var möjligt, menar Stefan. – Det gör att det enklare att elda, du behöver inte elda lika ofta och får mer värme, fortsätter han. Till nyöppningen av butiken har Kamin i Uppsala byggt ut till nästan dubbla ytan och tillhandahåller STEFAN BÖRJADE SOM

ett 30-tal olika kaminer. Det innebär en stor mängd alternativ när det kommer till såväl material som storlek och design. Stefans råd till hur man som kund ska veta vilken kamin som passar bäst är att själv besöka butiken. – Gå in, känn och kläm på produkten själv, då får du en känsla för de alternativ som finns, säger han.


är kaminer klädda med täljsten, samt plåtkaminer. En kamin i plåt lämpar sig för den som framför allt vill ha trivselvärme. Kaminen blir snabbt varm, men kallnar också snabbt så snart glöden brunnit ut. Dyrast är att köpa en kamin helt i täljsten eller en kakelugn. Det högre priset betalar sig dock i form av bättre värmealstring, menar Stefan. – En kamin helt i täljsten håller värmen i upp till 18 timmar, lite beroende på konstruktionen, berättar han. För en kakelugn är motsvarande siffra 15 timmar. POPULÄRAST I DAG

En murad skorsten avger mycket värme och blir som ett extra element, till exempel upp till övervåningen i en tvåplansvilla. Kamin i Uppsala har valt att enbart arbeta med kaminer från tillverkaren Heta. Skälet till detta anser Stefan är den överlägsna kvaliteten. – Heta har stabila produkter rakt igenom, kaminerna brinner bra och snyggt, säger han. Heta är också öppna för utveckling och har ett nära samarbete med återförsäljarna.

Så lyckas du elda rätt • Första steget är att få upp en bra glödbädd. I början behöver elden syre, se därför till att hålla luckan lite öppen. • När lågorna börjar ”dansa” uppe i kami nen och det finns bra glöd, påbörjas det som kallas sekundärförbränning. Nu kan du börja styra elden genom att strypa syretillförseln. • Elda inte för kråkorna! Många eldar för mycket och för hårt. Tumregeln är att elda tre till fyra kilo ved per timme,

det motsvarar lika många ganska rejäla vedklabbar. Eldar du mer än så går värmen rätt upp i skorstenen och du får ingen nytta av den, speciellt inte om du eldar i en plåtkamin.

• Se till att veden är tillräckligt torr. Minst ett år ska ved ligga på tork, innan du lägger den i kaminen. Blöt ved är svårare att elda, det mesta av veden förbränns innan värmen börjat spridas ordentligt. Dessutom sotar den mer.

– Vi har en pågående dialog om förbättringar och de lyssnar aktivt på oss som jobbar nära produkterna och åtgärder saker löpande. En ytterligare fördel med kaminerna i Stefans butik är att de har en extra det stor uppsamlare för aska. Hetas kaminer rymmer upp till åtta liter, till skillnad från standarden på ett par liter. Det innebär att de inte behöver tömmas lika ofta. – Det är ju lika jobbigt att tömma, men du behöver inte göra det oftare än var tredje vecka ungefär, utan kan fokusera på att elda, säger Stefan. Men vad betyder egentligen kvalitet när det handlar om kaminer? – Det handlar i mångt och mycket om detaljer. Det ska inte sota på glaset och inte finnas några synliga skruvar, utan vara snyggt och stilrent. Luckorna ska inte skramla, det ska kännas som ett kassaskåp när man öppnar.

Kaminhörnet Adress: Stångjärnsgatan 5

753 23 Uppsala

Telefon: 076–125 71 27 E-post: kontakt@kaminhornet.se Hemsida: www.kaminhornet.se Facebook: http://bit.ly/kaminhornetfb BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 25


Vill bli Sveriges bästa arbetsplats MTA Bygg och Anläggning sticker ut i byggbranschen. För det första upprätthåller företaget ett ovanligt stort socialt ansvar och stödjer både Röda korset, Barncancerfonden och Missing People. För det andra arbetar man aktivt för mångfald och driver projekt för att hjälpa ungdomar och nyanlända in på arbetsmarknaden. Sist men inte minst har MTA utsetts till en av landets bästa arbetsplatser. Text: Gustaf Andersson, Marie Jacobsen Foto: West Photo

I

dag driver MTA bland annat projektet U25, som syftar till att hjälpa arbetslösa ungdomar i Halmstad. Ett annat exempel är Nya synvinklar, ett projekt där bolaget rekryterar byggnadsarbetare från andra länder som Rumänien, Syrien och Baltikum. I samarbete med Galaxen erbjuder MTA också rehabiliteringsplatser för byggnadsarbetare som drabbats av funktionshinder eller sjukdom och har ett miljöengagemang genom sitt medlemskap i EMC, Energi- och Miljöcentrum. Tommy Zryd är vd och en av tre grundare av MTA. Han berättar att företagets sociala engagemang har vuxit mer och mer sedan starten 2010. – Problem i samhället är allas vårt ansvar. I takt med att vi växt och blivit en stor aktör på ett lokalt plan, har vi känt att vi också vill ta ett större ansvar i samhällsutvecklingen, säger han och tillägger att socialt arbete också gynnar företaget direkt.

– Vårt engagemang skapar givetvis mervärden för samhället, men det stärker också MTA:s självkänsla och kraft, eftersom våra medarbetare känner en stolthet över sitt företag.

Trygghet och engagemang MTA startades 2010 av Tommy tillsammans med branschkollegorna Mats Johansson och Andreas Granberg. Sex år senare har bolaget 170 anställda och verkar över hela Halland och norra Skåne. Trots den kraftiga expansionen är visionen fortfarande densamma. – Vi vill skapa företaget med stort ”F”, bolaget vi själva drömt om att arbeta vid, berättar Tommy, som stolt kan konstatera att man verkar ha lyckats. I en undersökning gjord av Great Place To Work, som hjälper organisationer i alla branscher att utvärdera och utveckla sin arbetsplatskultur, nådde MTA högst upp av

alla medverkande byggföretag inom spannet 50–249 medarbetare. På frågan om man skulle rekommendera sin arbetsplats svarade nästan 99 procent av MTA:s anställda ”ja”, en oerhört hög siffra som också sticker ut i undersökningen som helhet. Vad är hemligheten? Tommy återkommer till arbetsglädjen, det man internt kallar för ”MTA-andan”. – Arbetsglädje och trivsel på jobbet skapar effektivitet. Vi arbetar för att hålla glädjen levande och gör roliga saker tillsammans, både under och efter arbetstid. En förutsättning för att de anställda ska känna engagemang och trivsel är att man också känner trygghet. MTA arbetar hårt för att se varje medarbetare. – Våra anställda är vår största och viktigaste resurs. Vi vill att alla ska känna hur betydelsefulla de är, säger Tommy. När bolaget får beröm från en kund lyfter man alltid fram personalen, berättar han.


”Det är inte jag som vd som skapar nästa jobb, det är personen som slår i spiken på ett bra sätt och som har ett trevligt bemötande mot kunden.”

Hans råd till företag som vill ta ett större socialt ansvar är att börja där intresset finns. – Börja i det du brinner för. Stötta ett ungdomslag i idrott, eller anställ ett visst antal nyanlända. Ett ökat miljöengagemang är också en bra idé. Utmaningen för MTA framöver ligger i att behålla bolagets värderingar och unika arbetssätt under den kraftiga tillväxt som man kommer att genomgå under kommande femårsperiod. Målsättningen är att rekrytera nästan 150 personer fram till 2020 och bli 350 anställda. – Utmärkelsen visar på att vi lyckats, trots en kraftig tillväxt, men vi måste fortsätta att arbeta med det här varje dag. Det är så oerhört viktigt för vår framgång att vi lyckas behålla den höga arbetsglädjen och trivseln, avslutar Tommy med ett leende.

Våga tänka långsiktigt MTA är ett företag som tar socialt ansvar, där personalen stortrivs och där man samtidigt växer kraftigt men hållbart. Det är lätt att undra varför inte fler företag arbetar på det här sättet. Ofta handlar det om ett tankefel, menar Tommy. – Jag tror många betraktar vad vi vågar se som investeringar, som att satsa på ungdomar eller nyanlända, enbart som en kostnad. Men på lång sikt skapar vi lönsamhet. Insatserna lockar till sig bra människor, som i sin tur ger oss fler uppdrag. Det är i själva verket en positiv spiral, förklarar Tommy.

Foto: Klas Sjöberg

– Det är inte jag som vd som skapar nästa jobb, det är personen som slår i spiken på ett bra sätt och som har ett trevligt bemötande mot kunden. Det är dem vi ska lyfta upp. MTA lägger också ned mycket tid och resurser på att hitta människor som delar bolagets vision och värderingar. Målsättningen är att minst en av tre delägare ska vara med under varje arbetsintervju. En sådan rekryteringsprocess är unik för byggbranschen, där ett yrkesbevis ofta är det enda som efterfrågas innan du ombeds att börja jobba. – Vi tar det för självklart att en snickare som har yrkesbevis kan spika och sköta sitt jobb. Det vi är intresserade av är människan bakom, förklarar Tommy och berättar att den nyanställda under sin första tid hos MTA också arbetar nära en så kallad kulturbärare – en kollega som introducerar dem till MTA-andan. Trygghet och rätten att få vara den man är inte heller det en självklarhet i den ofta ”grabbiga” byggbranschen. Under pridefestivalen i Stockholm 2015 vajade den regnbågsfärgade flaggan på samtliga MTA:s arbetsplatser. Tommy vill gärna hissa regnbågsflaggan i sommar igen. – Det vill jag gärna att vi gör. Vi står bakom alla människors lika värde och det är något vi vill vara tydliga med, såväl internt som externt. Jag tror att det är särskilt viktigt i en så mansdominerad värld och i en enkönad bransch som vår, säger han.

Tommy Zryd, vd på MTA.

Under pridefestivaen i Stockholm 2015 hissades regnbågsflaggor på alla MTA:s byggen.


Smarta elektroniksystem för företag och hem På kort tid har efterfrågan bland privatkunder ökat markant gällande datoriserade styrsystem för elektronik i hemmet. I Luleå vänder sig både privat- och företagskunder till El & Telepartner för installation av nätverk för fjärrstyrning av bland annat belysning, värme och persienner. är El & Telepartner expert på installationer av starkströmssystem, ljud- och bildanläggningar samt olika typer av larm-, övervaknings- och passagesystem. – Vi utför även reparationer och underhåll av befintliga system, säger Mattias Laako grundare och delägare. Både han och delägarpartnern Frank Hellqvist är elektriker med lång erfarenhet. I firman arbetar även två heltidsanställda samt två praktikanter. Antalet uppdrag växer och nu söker de efter ytterligare personal till detta glada team. – Det ska vara en självgående problemlösare, säger Frank och tillägger att stor social kompetens är mycket viktig. – Vi har roligt på jobbet och får ofta höra av kunderna att det är trevligt att jobba tillsammans med oss, utvecklar han. UTÖVER FJÄRRSTYRDA NÄTVERK

KUNDERNA BESTÅR FRAMFÖR ALLT

av små och

medelstora företag. – Vi fungerar som underleverantörer av olika säkerhetssystem åt ett par säkerhetsbolag, berättar Frank som är den som har mest koll på telesidan. 28 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

Starkström är övervägande Mattias avdelning. – Vi installerar och underhåller starkström i både privata villor och industrilokaler, berättar han. blivit fler sedan ett styrsystem för villor tagits fram. Prisvärt, ekonomiskt och dessutom roligt att använda för den teknikintresserade. – Man kan styra hela hemmets elektronik från olika digitala enheter. Tänd lamporna i trädgården från sovrummet eller höj värmen i huset på väg hem i bilen, berättar Frank. Ja, varför ska man betala för att värma upp huset när man ändå inte är hemma? Vi sitter i AGA:s gamla lokaler och här pågår ett stort och långsiktig renoverings- och installationsprojekt där Mattias och Frank ansvarar för de elektriska systemen. Här renoveras ett av de gamla husen till att bli museum med försäljning av äldre och exklusiva bilar. – Vi har samarbetat länge med ägaren av de här lokalerna, förklarar Mattias och berättar att de arbetar löpande hos många kunder och att de bara fått nya uppdrag på rekommendation av tidigare och mycket nöjda kunder.

Inte så underligt med tanke på den goda renommé som företaget har. – Vi satsar på kvalitet och goda kundrelationer vilket jag tror att många uppskattar, avslutar Mattias.

ANTALET PRIVATKUNDER HAR

El & Telepartner AB Adress: Logementsgatan 2

97631 Luleå

Telefon: 0920-970 01 E-post: info@elochtelepartner.se Hemsida: www.elochtelepartner.se


Anpassade lösningar för din hiss Hissbyggarna TGS AB arbetar flexibelt med anpassade hisslösningar för varje kunds unika behov. Genom att använda öppna styrsystem underlättar man även för kunderna vid valet av vem som ska sköta hissunderhållet. arbetat tillsammans på ett storföretag i många år startade Staffan Hjalmarsson och Gunnar Hillman Hissbyggarna för snart fyra år sedan. Gunnar har jobbat i branschen i 20 år och Staffan började som lärling i bolaget direkt efter skolan. Arbetet innefattar både service av hissarna, nymontage samt modernisering. Det sistnämnda är kanske särskilt angeläget. – Många hissar är alldeles för gamla. En hiss har en genomsnittlig livslängd på 25–30 år, men majoriteten av hissarna vi stöter på är över 30 år. Det kan bli en förödande kostnad om man inte åtgärdar den i tid, berättar Staffan. EFTER ATT HA

och tar sig an uppdrag upp till 20 mil från staden, ofta i Stockholm. På sikt önskar man fler jobb även i Uppsala. Viktigt för bolaget är att alltid bygga med så kallade öppna styrsystem, där även andra företag kan komma in. – En del har slutna styrsystem, men vi vill inte knyta upp kunden på det sättet. Det ska vara frivilligt vem man anlitar, de som återkommer till oss gör det av fri vilja, säger Gunnar. HISSBYGGARNA HUSERAR I GÄVLE

elarbeten är då en stor fördel. Ett sätt att komma in i bolaget är genom att gå som lärling. Hissbyggarna utmärker sig i jämförelse med de större bolagen. Företaget är nåbart dygnet runt och arbetar med korta kommunikationsvägar, mellan såväl personal som kunder och leverantörer. – Oss får man alltid tag i! avslutar Staffan.

fem personer i företaget, plus en timanställd som rycker in vid behov. Hissbyggarna är alltid intresserade av att anställa fler och erfarenhet av I DAG ARBETAR

Hissbyggarna Adress: Strömsbrovägen 33

803 09 Gävle

Telefon: 0730 – 79 70 71 / 070 – 318 01 57 E-post: info@hissbyggarna.se Före

Efter

Hemsida: www.hissbyggarna.se

”Taket är husets mössa” Plåtslagaryrket är många hundra år gammalt och ett av få hantverk som finns kvar i dag. Magnus Karman tog över Be-Pe Plåtslageri efter sin far och har arbetat med tak sedan tidiga tonåren. Han menar att omsorg om taket lönar sig i längden. – TÄNK DIG ATT du investerat i ett nytt badrum på

övervåningen och att detta sedan skadas på grund av vatten som läcker in från ett trasigt tak. Försäkringen ersätter inte skador som orsakats av läckande tak och en sådan situation blir oerhört kostsam, varnar Magnus, som ofta besöker vindar där taket börjat läcka. sällan av oerfarna snöskottare. Det händer att människor använder yxor och att isbeläggningar bilas bort, något som naturligtvis skadar taket. Magnus uppmanar i stället fastighetsägare att anlita yrkesmän. Regelbundna takinspektioner, samt att åtgärda skador så snabbt som möjligt, lönar sig, påpekar han. – Man kan åtgärda läckan om man upptäcker den i tid. Be-Pe Plåtslageri erbjuder totalentreprenad med serviceavtal och utöver plåtslageriarbeten och plåttak SKADOR ORSAKAS INTE

lägger man också ler- och betongtegel. Vilken sorts tak man ska välja beror bland annat på husets konstruktion. – Ett bandtäckt plåttak får läggas på tak med ner till sex graders lutning. därefter behövs papp- eller gummiduk, berättar Magnus och konstaterar att plåt är det mest hållbara alternativet. – Ett plåttak som lagts av yrkesmän och som får rätt omsorg kan ligga i 100 år, säger han. Ett tegeltak behöver läggas om efter 30 år, eftersom pappen under pannorna då måste bytas ut. På senare år har man på Be-Pe Plåtslageri tillsammans med en plåtleverantör provat ett nytt material; en legering av magnesium och zink, som inte kräver underhåll. Magnus har provat materialet på ett tak utanför Uppsala. – Det är ett väldigt bra alternativ som inte kostar mycket mer än ett traditionellt plåttak, avslutar han.

Be-Pe Plåtslageri Adress: Salabacksg. 56

754 32 Uppsala

Telefon: 018 - 25 13 10 / 0709-18 36 58 E-post: m.larsson83@gmail.com BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 29Bygger och förvaltar det kunden önskar Henrik Larsson och Johan Morelius är barndomsvännerna som tillsammans driver framgångsrika Södertörns Bygg & Förvaltning AB, SBFAB. På referenslistan står alltifrån golvläggning i minimala privathallar till hela förskolor och 248 studentbadrum. Inget projekt är för litet eller för stort för dessa optimistiska byggherrar. BÅDE HENRIK LARSSON och

Johan Morelius hade flera års erfarenhet av att driva eget innan de för drygt tre år sedan bestämde sig för att starta SBFAB tillsammans. Sedan dess har det bara gått framåt och uppåt. I dag har de 16 anställda och en rad stora och välkända företag som löpande kunder. Till exempel bygger de för tillfället en skola på Lidingö, en butik i Mall of Scandinavia och utför en mängd stora och små projekt åt privata kunder runt om i hela Storstockholm. – Hittills har vi fått alla jobb på referens från tidigare kunder. Det ena har lett till det andra så att säga, ler Johan. Henrik håller med och berättar att de aldrig lämnar en kund förrän den är nöjd. Oavsett om de går back på kuppen. – Vår ambition är att varje kund ska kunna ge oss goda referenser om de blir tillfrågade. Vi tycker att det är något som utmärker ett seriöst byggföretag, säger han. De jobbar hårt på att etablera och bevara goda kundrelationer, vilket tydligt märks då listan över nöjda kunder är ovanligt lång. Särskilt med tanke på hur förhållandevis kort tid firman har varit igång. – Kunderna är främst nöjda med att slutresultatet blir precis som de har tänkt sig, men vi få också ofta höra att det är skönt och tryggt att vi alltid är tillgängliga per telefon om de undrar över något, säger Johan. – Utan våra kunder är vi ingenting, så det säger sig självt att vi måste sätta relationen med dem i fokus, utvecklar Henrik. rak kommunikation och tillgänglighet är det en hederssak för killarna att alltid passa och hålla tider. UTÖVER HANTVERKSSKICKLIGHET,

– Kunden har ofta tagit ledigt från jobbet för att vi ska komma och då är det oerhört respektlös om vi inte är där i tid, säger Johan bestämt. De utför uppdrag åt både företag och privatkunder vilket är något de är mycket nöjda med. Omväxling förnöjer. Och ärlighet varar längst. – Får vi in jobbförfrågningar som vi känner att vi inte behärskar till fullo tackar vi nej, förklarar Johan. För övrigt kan de stå till tjänst med både snickare, målare, elektriker, plattsättare och rörmokare. Finns ingen på lönelistan för tillfället har man ett väl etablerat kontaktnät med hantverkare som kan anlitas på projektbasis. är lika med trygghet på många plan. Samtliga medarbetare arbetar under kollektivavtal och företaget har ansvarsförsäkringar som gör att du som kund är skyddad om olyckan på något sätt skulle vara framme. – Vi tar oss an alla jobb som vi vet att vi kan göra bra. Det bästa är att ta kontakt med oss via hemsidan. Beskriv projektet så återkommer vi så fort vi bara kan, försäkrar Johan. ATT ANLITA SBFAB

FÖRETAGET BYGGER NYTT, renoverar

och återställer. Kök och badrum är en specialitet och självklart har de alla typer av certifikat och försäkringar som garanterar att ditt våtutrymme byggs enligt konstens alla regler. – Vi bygger många altaner och uteplatser nu inför sommaren, men också friggebodar, garage och små och stora utbyggnader av villor och sommarstugor, berättar Henrik. På hemsidan finns en mängd referensprojekt med bild och text. Bland annat har de förvandlat en mörk och obeboelig källare till ett 70 kvadratmeter stort boendeplan med golvvärme och ljus atmosfär.

Här finns även en bastu byggd i ett tidigare fuktskadat källarutrymme samt altaner för spabad och mycket mer. Johan och Henrik håller sig helst och mest i Storstockholm men har arbetat ute i landet också. tid på att rekrytera duktig personal med rätt inställning. Att hitta yrkesskickliga medarbetare som delar deras kundfilosofi är inte alltid det lättaste. – I dag räcker det inte att man är bra på det man gör. Man måste ha social kompetens och verkligen göra sitt yttersta för att leverera det kunden vill ha, säger Johan bestämt. – Ja, annars blir man inte långvarig i den här branschen, fyller Henrik i. De är mycket nöjda med sina 16 medarbetare som med råge uppfyller duons krav. – Vi har roligt på jobbet och jag tror att kunderna märker det, säger Henrik och får medhåll av Johan. Det bestående intrycket av detta radarpar är just att de är så samspelta. De vet hur de vill driva sitt företag och arbetar kompromisslöst för att nå det uppsatta målet. Visionerna och framtidsplanerna är många men man skyndar långsamt. De har redan nått långt på bara tre år och det gäller att känna att man är i fas. – Vi vill naturligtvis växa som företag, men det får ta den tid det tar. Just nu känner vi att vi är lagom stora och att vi har en bra fördelning mellan löpande stora jobb och tillfälliga mindre. Därför vilar vi en stund med ytterligare expansion, förklarar Johan. Och naturligtvis får han medhåll av parhästen Henrik. DE LÄGGER MYCKET

Södertörns Bygg och Förvaltning AB Adress: Lyftkransvägen 5

14250 Skogås

Telefon: 08-410 600 47 E-post: info@sbfab.se Hemsida: www.sbfab.se Facebook: www.facebook.com/sbfab BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 31


Mästare på att bygga drömhus Husmästarna bygger hus efter kundens speciella önskemål, och namnet säger det mesta om verksamheten. Det handlar främst om renoveringar och badrum, men hjärtat slår extra hårt för de större projekten – att bygga villor av lösvirke och genomföra större om- och tillbyggnationer. våra kunder bygger sitt första och kanske sitt livs enda hus. Därför är det oerhört viktigt att det blir bra, säger Petrus Edvardsson, som driver Husmästarna tillsammans med kollegorna Andreas Larsson och Markus Westerberg. Trion har verkligen tagit tillvara på varandras olikheter. Petrus finns på kontoret och sköter kundkontakt, ekonomi och projektledning, medan Markus och Andreas befinner sig ute på byggena som arbetsledare. I genomsnitt gör Husmästarna 95 procent av sina jobb på rekommendation från tidigare kunder. – Att bygga hus på det sätt vi gör kräver speciella kunskaper. Husen är våra reklampelare, de visar vad vi kan, säger Petrus. Husmästarna samarbetar sedan länge med arkitekten Lars Hallgren, något som gör stor skillnad, menar de båda. – Du får en enorm skillnad i kvalitet. Lars känner oss väl vid det här laget och behöver inte fungera som – DE FLESTA AV

32 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

projektledare i alla steg. Därför hamnar kostnaden för arkitektkompetensen hos oss också mycket lägre än i vanliga fall, säger Markus. för en lekman att föreställa sig hur en idé ser ut när den förverkligas. Därför samarbetar företaget också med en leverantör som gör det möjlighet att visa badrumsmodeller i 3D, något som blivit mycket populärt. Gemensamt för de sju snickarna som arbetar i företaget är att de alla gillar utmaningar. DET ÄR SVÅRT

vi gör är specialanpassningar för en specifik kund och ofta kommer lösningarna till under resans gång. Att bygga hus på det här sättet innebär därför ett nära samarbete med kunden, berättar Petrus. – Efter att ha arbetat tillsammans under flera månader är man kompis med kunden och då blir det tråkigt att lämna, säger Markus. – MYCKET AV DET

Husmästarna Adress: Barrvägen 6

743 40 Storvreta

Telefon: 018-444 10 90 E-post: info@husmastarna.se Hemsida: www.husmastarna.se


Bygger boenden med utsikt Betege byggen AB startade redan 1983 och utför i dag alla typer av entreprenader. De arbetar bland annat med bostadsrättsföreningar och har specialiserat sig på att köpa råvindar och kontorslokaler som de bygger om till lägenheter. Bolaget ställer höga krav på sin produktion och tummar aldrig på kvaliteten.

”Vi bygger med en hög standard och kvalitet. Vi snålar inte och gör rätt för oss.”

har Betege byggen en optimal storlek för att kunna lägga stor vikt på god kommunikation och korta beslutsvägar. En viktig del i företagets filosofi är att beställaren ska känna stabilitet och trygghet under samarbetet. – Vi bygger med hög standard och kvalitet. Vi snålar inte och gör rätt för oss, berättar Johan, projektledare på bolaget. Betege byggen arbetar över hela Stockholm samt dess grannkommuner. Bolaget utför allt inom bygg och har också underentreprenörer för arbeten som rör el, rör, ventilation, målning, med mera. Bland företagets mer välkända fasta beställare återfinns bland andra Handelsbanken och Sophiahemmet. En stor del av företagets verksamhet utgörs av projekt i egen regi. Betege byggen köper då råytor på vindar och i före detta kontorslokaler. Dessa byggs sedan om till lägenheter och säljs i samarbete med mäklare. Arbetet kräver både erfarenhet och kompetens. Betege byggen anlitar externa arkitekter för att få fram optimala och attraktiva planlösningar. Företaget har skapat sig ett namn genom dessa arbeten och får ofta nya förfrågningar. MED SINA 25 ANSTÄLLDA

Projekten kräver god framförhållning, eftersom denna typ av arbete ofta tar lång tid och därför innebär en lång väntan. Från det att man köpt en råvind tar det omkring sex månader innan bygget är igång; därför måste man på Betege byggen hela tiden ligga steget före. Betege är ständigt på jakt efter nya råytor, där dom kan skapa nya spektaulära våningar. – Den största förtjänsten för en bostadsrättsförening som säljer och inreder råvinden är att man får betalt för ytan. Man får även in mer i avgifter och sparar in på värmekostnader, eftersom man får en uppvärmd yta på vinden, förklarar Johan. DE OINREDDA VINDSYTORNA blir

dock allt färre och tillslut finns inga ytor kvar att inreda i Stockholmsområdet. Johan berättar att det finns en del outnyttjade ytor på platta tak, där det är möjligt att bygga. – Vi gjorde ett sådant projekt på söder 2014. Det blev fyra häftiga etagelägenheter med terrasser och kungsbalkonger, säger han. – Vi är måna om att ha en god kommunikation med våra kunder. Vi är helt enkelt bäst, avslutar Johan med glimten i ögat.

Betege byggen AB Adress: Ulvsundavägen 29

167 32 Bromma

Telefon: 08 – 564 606 20 E-post: info@betege.se Hemsida: www.betege.se BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 33


Vill bli det självklara valet inom asfalt och entreprenad Moab Asfalt & Entreprenad hade en riktig rivstart hösten 2014, då bolaget startade, med alltifrån garageuppfarter till större projekt. Michel Ijou ser entusiastiskt på 2016. Med både nya kunder runt om i landet och återkommande kunder som Infratek i Hagalund börjar vårens arbetspass att ta form.

NÄR FÖRETAGET MOAB ASFALT & ENTREPRENAD

startade hösten 2014 fick de snabbt in många uppdrag med allt från garageuppfarter hos privatpersoner till betydligt större kommersiella arbeten. På Lidingö arbetade de ifjol exempelvis för ett par bostadsrättsföreningar, långtgående projekt med markarbeten och betongfundament till cykelhus. – Vi fortsatte hela 2015 med en hel del toppar. I mitten av november fick vi ett projekt av Lindén Data. De ville lägga asfalt och var beredda att köra trots jag berättade att det fanns vissa risker om det skulle bli kallt, berättar Michel Ijou. Moab körde på med projektet i Knivsta och Linköping och blev klara den 23 december klockan tre. – Då åkte vi hem och firade jul. Vi ska åka tillbaka dit och kolla om vi behöver åtgärda något i och med att vi körde på trots att det var kallt, säger Michel och visar på företagets goda serviceanda. Efter ett litet vinteruppehåll har verksamheten kommit igång igen sedan i mitten av mars. Från etableringen i Rotebro utgick 20 man under större delen av fjolåret och under hösten fick de in större projekt. En av kunderna var Infratek i Hagalund där Moab fick utföra allt underhållsarbete på ett spårområde. Kunden blev väldigt nöjd och har redan erbjudit fler uppdrag. 34 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

även gjort en upphandling via Gävle kommun för att bygga fiber, något han har stora förhoppningar på. – Jag tror att vi kommer bli ganska stora på fiberutbyggnaden i år. Vi har god erfarenhet, lärt oss väldigt mycket och fått en stabil grund att stå på, berättar Michel. Företaget har sina lokaler i Gävle. Där finns kontor, tvätthallar och verkstadshallar. Det är en bra etablering att vara på, tycker Michel som nu söker folk som kan arbeta i Mellansverige. – En tjänst hos oss innebär trygghet, men vi vill att man är duktig i sitt arbete. Man får jobba mycket om man vill, men det är inget krav. Vill man tjäna extra finns även den möjligheten med våra bonusar, berättar Michel. Han anser att större företag, som är toppstyrda, inte är lika roliga att arbeta på. – Det är inte alls samma sak utan blir mer opersonligt. Det är viktigt att det ska vara roligt att gå till jobbet. Har man roligt på jobbet tillsammans med sin arbetsgrupp gör man oftast ett bra jobb. Så behåller vi våra kunder och får nya kunder, menar Michel. På Moab Asfalt & Entreprenad är gemenskapen bra. På schemat står teambuilding-aktiviteter och ledningen arbetar mycket med att sammanhållningen MICHEL IJOU HAR

ska vara god. Här råder ingen hierarki och man ska kunna ringa till vem som helst inom företaget, vilket ärende det än gäller. Allt man gör är lagarbete, därför är det viktigt att man kan arbeta bra i team.

Michel Ijou satsar på god sammanhållning.


ENLIGT MICHEL ÄR det

extremt svårt att få tag i asfaltsarbetare med flera års branschvana, vilket man söker just nu. Moab letar även efter anläggningsarbetare, stensättare och fibertekniker. Även enmansföretag med grävmaskin är intressanta kandidater. Man är öppna för att samarbeta med andra företag och kommer att behöva göra det vid arbetstoppar. – Jag har killar som ställer upp och arbetar väldigt bra, det är jag väldigt glad för. Jag kommer även att behöva folk i Stockholm med Rotebro som utgångspunkt. Körkort är ett krav för att få jobba hos oss. Självklart har vi kollektivavtal, säger Michel. I DAGSLÄGET DRIVER Michel

Ijou företaget själv sedan hans medgrundare lämnade företaget i juni 2015. Även styrelsen har gjorts om och är nu lite mer av ett familjeföretag. Både Michels syster med sambo sitter i styrelsen, plus att hans flickvän arbetar med lönerna. Han har även tagit in en säljare som kommer att jobba med Gävleborg, som redan dragit in nya kunder.

Entreprenadbolaget Netel i Stockholm har Moab gjort några provasfalteringar åt. De ringde tillbaka och sa att de aldrig tidigare haft någon så bra asfaltsentreprenör. – Det var väldigt roligt att höra från ett rikstäckande företag som Netel. Vi fick även ett asfalteringsuppdrag hos dem på ett stort område. Självklart är vi väldigt intresserade av att följa dem nationellt, berättar Michel. Stora framtidsplaner finns för Moab Asfalt & Entreprenad. De vill öppna nationellt, men allt har sin tid. – Man ska inte ha bråttom, vidare etablering får ta den tid det tar, säger Michel. Helst vill man jobba med större projekt och rikta in sig på större kunder. I Gävle försöker de arbeta främst mot fastighetsbolag och byggföretag, men redan i dag är de verksamma i hela Mellansverige. Vad är då era styrkor? – Kvalitet, flexibilitet, noggrannhet och kundfokus. Det vill kunden ha, svarar Michel utan att tveka.

MOAB Asfalt & Entreprenad Adress: Storgatan 9-11

80645 Gävle

Telefon: 073-582 71 11 E-post: info@moabasfalt.se Hemsida: www.moabasfalt.se Facebook: www.facebook.com/moabasfalt BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 35


Språkundervisning vid spisen Trött på standardiserad inredning? Välkommen till Idérum/Bazar i Luleå. Här hittar du unika inredningsdetaljer, tillverkade av återvunnit material. Vad sägs till exempel om en vacker blomma, tillverkad i tyg? tavelinramning, snickeri, måleri och textilarbete, alltsammans med utgångspunkt i återvunnit material. För tillverkningen står människor som av olika anledningar befinner sig utanför arbetsmarknaden. – Att inreda enbart med nya saker kan lätt bli lite tråkigt. Om jag ska trivas hemma måste jag kunna lägga mig och vila på golvet, det gör man kanske inte i ett – om än väldigt vackert – perfekt stylat hem. En av våra större kunder är en butik som sysslar med yoga och hälsa. De hittade mycket av sin inredning hos oss. IDÉRUM/BAZAR SYSSLAR MED

DET BERÄTTAR KRISTINA OJA ,

verksamhetsansvarig på Idérum. Hon har arbetat här i tio år och är en av de drivande krafterna bakom verksamhetens nya inriktning mot språkträning genom aktivitet. Tillsammans hjälper man främst utlandsfödda kvinnor som saknar arbetslivserfarenhet, att prova sina kompetenser i arbetslivet. – Det kan vara matlagning, sömnad eller städarbete, sådant som man kan men inte skryter om, berättar hon. Målet är att starta ett socialt kooperativ. Men för att nå dit behövs tid. – De som kommer till oss i dag är främst människor som helt saknar arbetslivserfarenhet. Deras självförtroende måste byggas upp och sådant tar tid, konstaterar Kristina och berättar att man även erbjuder stöd till ungdomar som hoppat av gymnasiet, sjukskrivna och andra som söker gemenskap eller vägledning. Kristina ser ljust på framtiden och räknar med att ha fått igång en kommersiell verksamhet inriktad på catering inom ett år. Hon menar att språkträningen gynnas av att man tillsamman också utför något praktiskt. Men viktigast är ändå glädje. – Vi skrattar mycket. Det tror jag hjälper till, avslutar hon. 36 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD


Auktoriserad takläggare krävs för ett lyckat papptak

Ett papptak som lagts av en specialist som utbildat sig på just papptak kan skydda ditt hus från vattenskador i upp till 30 år. Tobias Björk från Siccum tak, som är just det, har en mängd tips och råd att dela med sig av för alla som står i begrepp att byta ut sitt tak. karriär i byggbranschen valde Tobias Björk för sex år att sadla om till att bli takläggare specialiserad på papptak. I januari 2015 startade han sitt företag Siccum Tak. – Hus som har papp som beläggning är ofta väldigt platta med minimal lutning vilket gör dem väldigt känsliga för stående vatten och fuktskador, berättar han. Av den anledningen är det extra viktigt att man anlitar en firma som är specialiserad på just papp. Att använda rätt sorts papp är också avgörande för slutresultatet. – Den papp jag använder måste man vara auktoriserad för och jag har gått flera utbildningar hos tillverkaren som även regelbundet kontrollerar mitt arbete för att inte riskera att förknippas med oseriösa utförare, berättar Tobias. EFTER EN LÅNG

Ytterligare en trygghet för kunder är att välja en takläggare som är medlem i den tätskiktsgaranti som skapats av Nordens fyra stora papptillverkare. – För medlemskap där granskas man verkligen under lupp, säger Tobias och berättar att Siccum tak numera är ansluten dit. Att välja en entreprenör som är godkänd av denna sammanslutning ger dig 15 års garanti på taket, vilket är en enorm trygghet och ökar också värdet på huset vid eventuell försäljning. Att lägga om taket med papp kostar i genomsnitt 50 000 kronor och tar cirka tre dagar för två takläggare. Ett tydligt tecken på att det är dags är när sprickor i pappen uppstått. – Vid försäljning betalar sig ett nygjort tak och man ska även se till att byta hängrännor och stuprör

samtidigt eftersom det lönar sig i längden och förlänger takets livslängd, säger Tobias. För dig som ska köpa hus är det viktigt att kontrollera takets skick. Bland annat ska du se till att pappen är uppvikt över kanter och andra hinder. Är man det minsta osäker tycker Tobias att man ska låta en fackman besiktiga taket. – Ett tak som läckt blir ofta väldigt kostsamt att åtgärda, varnar han. en anställd, men letar hela tiden efter duktiga takläggare. – Eftersom vår bransch är så väderkänslig måste man vara beredd att jobba långa dagar när vädret väl tillåter. Man behöver också vara stark och naturligtvis trevlig och kunnig, avslutar Tobias. TOBIAS HAR I DAG

Siccum Tak Adress: Gränsvägen 65

135 47 Tyresö

Telefon: 0723-88 80 72 E-mail: tobias@siccum.se Hemsida: www.siccum.se Facebook: www.facebook.com/siccumtak BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 37


Personliga möten är viktigast ”Jag tycker om när folk kommer in för att titta, låta sig inspireras och prata lite. De måste inte handla varje gång de kommer”, säger Kinna Anderberg och ler. I en liten röd bod i Täby driver hon butiken Inne hos Vera. Täby centrum är total. I Kinnas lilla butik finns unika produkter, alla utvalda av henne själv. Framför allt handlar det om inredning, men utbudet har efter kundernas önskemål utökats med kläder, sjalar, smycken och andra accessoarer. – Jag vill erbjuda något för alla smaker och prisnivåer. Ett barn ska kunna handla en present till sin förälder och en vuxen kunna köpa en fin detalj till hemmet, säger Kinna. Hon åker på mässa två gånger per år för att handplocka de leverantörer hon vill samarbeta med. Detta gör att sortimentet förnyas och att hon får veta mer om varornas ursprung. – Många vill till exempel veta var produkten kommer ifrån och vilket material den är tillverkad av, det kan jag ge dem. KONTRASTEN TILL NÄRLIGGANDE

från början, utan tidigare erfarenhet av varken inredning eller entreprenörskap. Men drömmen om att starta eget har funnits länge. – För två år sedan övertalade maken mig att det var dags att ta steget, berättar hon. Butiken öppnade först i Småland, i en ladugård som tillhört Kinnas mormor och morfar. Hösten 2014 gick flytten till den röda boden i Täby. KINNA ÄR EKONOM

Kinnas kunder består till största delen av människor boende på orten. Många är på promenad kring Rönningesjön och blir glatt överraskade när de upptäcker att det finns en butik här. Bredvid Kinnas butik finns också ett välbesökt café, en blomsterbutik och en leksaksaffär. För de som inte har möjlighet att besöka butiken i Täby finns en webbutik med ett urval av produkter. Namnet då? Varför Inne hos Vera? – Jo, så hette min mormor, hon med ladugården, där allt började för två år sedan.

Inne hos Vera Adress: Södervägen 3

183 69 Täby

Telefon: 073-616 84 81 E-post: info@innehosvera.se Hemsida: www.innehosvera.se Facebook: www.facebook.com/innehosvera Instagram: www.instagram.com/innehosvera

Alla bör ha en jordfelsbrytare Som elektriker utför Jonny Östberg ett varierat och viktigt arbete, där kvaliteten på både service och kommunikation är viktig. ”Jag utgår från hur jag själv skulle vilja bli behandlad av en hantverkare, förklarar han. EFTER FLERA ÅR som

anställd var det friheten som lockade Jonny Östberg att hösten 2014 starta eget. Eltjänst Jonny Östberg AB har sätet i Sandviken och arbetar med både privatpersoner och företag. Han gör allt från larminstallation till kabeldragningar och industrijobb. – Ofta handlar det om utbyggnader och badrum, nu till sommaren är det mycket sommarstugor och uterum, berättar han. El innefattar allt från världsliga ting till sådant som bokstavligen är livsviktigt. – Alla bör ha en jordfelsbrytare, de räddar liv, säger han och berättar att sådana ofta ger rabatter på försäkringspremier. För installationsarbetet kan du dessutom göra rotavdrag. en kundkrets från start, som sedan växt tack vare ett gott rykte. Jonny trivs bra med att vara egen och ser fördelar även för kunden. – Du träffar samma person. Det är jag som dyker upp vid första mötet, som lämnar offerten, genomför arbetet och sedan fakturerar. Jag är som vår slogan lyder ”en säker kontakt”. Det möjliggör en nära dialog med varje kund, något som Jonny värderar mycket högt. FÖRETAGET HAR HAFT

38 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

– Jag gillar verkligen att ha en dialog och få bidra med mina kunskaper när det behövs, säger han. Elarbeten innefattar ibland snabba utryckningar och oväntade upptäckter, där uppgiften förändras under arbetets gång. I sådana situationer är kommunikation extra viktigt. Jonny ger gärna råd kring det mesta som rör el. – Det kan vara bra att tänka på att det finns olika färgtemperaturer på belysningar i dag som lämpar sig för olika miljöer och att man då utgår från den rätta miljön som ska belysas. Rita upp hur du tänkt dig möbleringen och låt en kunnig elektriker hjälpa dig, tipsar han.

Eltjänst Jonny Östberg AB Adress: Jugasvägen 10

811 35 Sandviken

Telefon: 070-378 64 30 E-post: jonny@eltjanstsandviken.se Hemsida: www.eltjanstsandviken.se Facebook: http://bit.ly/eltjanstfb


Smart köksrenovering med tradition NordDesign Kök har erbjudit måttanpassade luckor och lådsystem sedan starten 1980 och var därmed först i Skandinavien med det. De svensktillverkade köken är marknadsledande än i dag och välkända för sin höga kvalitet och flexibilitet. ATT RENOVERA KÖKET behöver

inte betyda att allt rivs ut. I många fall är stommarna fortfarande i gott skick och nya luckor och bänkskivor räcker för att köket ska kännas fräscht och uppdaterat. Med bas i Hedesunda, söder om Gävle, ansvarar Hans Sundin för försäljning, leverans och montering av NordDesign Kök – från Stockholm i söder till Härnösand i norr. – Hos oss ingår ett gratis hembesök då vi har med oss luckor, handtag och bänkskivor för att göra det lättare för kunden att välja, berättar han. VID HEMBESÖKET TAR man

mått och diskuterar speciallösningar samt funktioner som det existerande köket saknar. – Efter beställning tar det en dryg månad innan köket levereras och monteras av våra snickare, säger Hans. trots allt vill göra en komplett köksrenovering är NordDesign Kök även då ett bekvämt och prisvärt alternativ. – Att göra allt från grunden med golvläggning och rördragning tar ungefär två veckor och vi sköter allt. Det är tillräckligt jobbigt att leva mitt i en köksrenovering och att dessutom behöva samordna och planera blir en övermäktig uppgift, förklarar Hans. I sortimentet finns ett stort urval av köksluckor och bänkskivor. – Vita och grå luckor har varit mest populärt under många år, men det verkar som om vi går mot mer färg, säger Hans och tillägger att vi svenskar är väldigt trendmedvetna. För att hålla sig uppdaterad åker han ofta på internationella inspirationsresor. Utöver flexibiliteten och den höga servicegraden tror Hans att många väljer NordDesign Kök för tryggheten. – Vi är ett välkänt varumärke som har funnits länge och det är en trygghetsgaranti, säger han. FÖR DEN SOM

NordDesign Kök Adress: Södra Gävlevägen 16, 810 40 Hedesunda Telefon: 0291-44 000 E-post: hedesunda@norddesign.se Hemsida: www.norddesign.se Facebook: www.facebook.com/norddesignkokgavle BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 39


Traditionsrikt hantverk på hög höjd SIPAB AB är ett byggnadsplåtslageri med flera decenniers erfarenhet av komplicerade tak- och fasadarbeten. Många av Stockholms tinnar, torn, skorstenar och kupor har dessa skickliga yrkesmän under årens lopp klätt med plåt.

belägna högt uppe bland takåsar vill det till att en skicklig plåtslagare är strukturerad, noggrann och kreativ. – Det är ett klurigt och utmanande yrke. Taken vi arbetar med är sällan plana utan består av massvis med vinklar, försänkningar och svårigheter och det kräver uthållighet, uppfinningsrikedom och mångårig erfarenhet för att klara av sådana arbetsuppgifter, säger Jens Jelgard som driver SIPAB, Stockholms Industriplåt AB. Med sina 35 års erfarenhet av yrket är han verkligen rätt person att formulera vilka egenskaper som krävs. Att Jens är stolt över sina yrkeskunskaper och sitt företag går inte att ta miste på. SIPAB är förknippat med kvalitet och yrkesskicklighet och har ett grundmurat och välförtjänt gott rykte bland kollegor och kunder. – Det beror förmodligen på att vi aldrig kompromissar med kvaliteten på våra jobb. Om tid krävs för att det ska bli bra får det helt enkelt ta den tid som krävs, säger Jens bestämt. MED SVÅRÅTKOMLIGA ARBETSPLATSER

40 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

I dag använder han sin långa yrkeserfarenhet främst inom projektledning och besiktning. Han är behörig besiktningsman och kontrollerar standarden på utförda jobb på tak över hela Stockholm. – Det vore oerhört pinsamt om en annan besiktningsman skulle ha en massa att anmärka på något av mina jobb, säger Jens, som trots att han ler är mycket tydlig med att han menar allvar. Kvalitet är något han under inga omständigheter förhandlar om.

annat målning av plåttak, snöskottning, montage av hängrännor och taksäkerhetsanordningar, skorstenar och alla typer av fasaddetaljer i plåt. Kunderna är bland annat kommuner, fastighetsbolag, fastighetsförvaltare, byggentreprenörer men även mindre bostadsrättsföreningar och privatpersoner. De anlitas både som underentreprenörer och ansvarar för jobb på helentreprenad. Om kunden önskar ett papp- eller tegeltak har de underleverantörer som ombesörjer detta.

JUST KVALITET OCH omsorg

UNDER FÖRETAGSNAMNET SIPAB BYGG

om detaljer är vad som utmärker ett väl lagt plåttak. Plåtarbeten gjorda av erfarna och skickliga hantverkare har mycket lång hållbarhet. – Jämfört med ett tegel- eller papptak är plåten dyrare på kort sikt, men eftersom det har längre hållbarhet jämnar det ut sig i längden, förklarar Jens. Som byggnadsplåtslagare tar sig SIPAB an alla tänkbara jobb förknippade med plåt, fasad och tak. Utöver de mer komplicerade taken utför de bland

erbjuder Jens tillsammans med sina samarbetspartners helhetslösningar inom alla sorters byggprojekt. – Genom åren har jag etablerat ett gott samarbete med duktiga yrkesmän från alla kategorier inom byggsektorn och tillsammans med dem åtar jag mig alltifrån grund till tak, säger Jens. Hans långa erfarenhet som projektledare och besiktningsman är en stor tillgång och en trygghet för kunden i dessa projekt och gör det lätt för dem


att överlåta hela processen, från projektering till slutbesiktning, åt SIPAB. Ytterligare en trygghetsfaktor är Jens fasta övertygelse om att kvalitet kräver rätt person på rätt plats. – Plåttak ska läggas av plåtslagare och rör ska dras av rörmokare, säger han som när han är ute på besiktningar förvånande ofta stöter på konsekvenserna av bristande kompetens hos andra aktörer.

Jens Jelgard kräver rätt person på rätt plats.

närmast uråldrigt hantverk som tar många år av hårt arbete att lära sig. För att med yrkesstolthet kunna lämna ifrån sig ett jobb ska taket inte bara vara tätt utan också vackert. – Det är ett genuint hantverk och inget som går att köpa i snabbkassan, konstaterar Jens torrt. I dag utbildas färre plåtslagare än tidigare. Jens vet inte vad det beror på men han har en del teorier. – Det är ett hårt yrke. Man arbetar på hög höjd i alla väder och man måste ha en stark vilja att lyckas för att bli duktig, förklarar han. Andra egenskaper som krävs för den som drömmer om en karriär inom plåtslageribranschen är noggrannhet, självständighet, kreativitet och förmåga att snabbt lösa plötsligt uppdykande problem. – Det är ofrånkomligt att du stöter på oförutsedda svårigheter som du måste lösa på egen hand. Man kan uttrycka det så att man blir sin egen lilla arkitekt där uppe på taket, säger Jens. I dag har han tre anställda plåtslagare med just dessa egenskaper. Han litar fullständigt på deras kompetens och omdöme, och skrattar lite åt sig själv PLÅTSLAGERI ÄR ETT

när han upptäcker att han inte har riktigt full koll på vilket projekt de arbetar med för tillfället. Eftersom plåtslagaren oftast arbetar på så hög höjd är resultatet av deras arbete något man kanske inte så ofta tänker på. Ett tips är därför att höja blicken nästa gång du promenerar längs Stockholm gator. Högt däruppe kröns husen av fantastiskt detaljrika och oerhört avancerat lagda tak, signerade skickliga yrkesmän som i ur och skur och på svindlande höjder plåttäckt våra hus med skyddande och vackra tak.

SIPAB (Stockholms Industriplåt AB) Adress: Regulatorvägen 21

141 49 Huddinge

Telefon: 08-641 00 16 / 070-777 44 23 E-mail: info@sipab.se Hemsida: www.sipab.se Facebook: www.facebook.com/www.sipab.se BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 41


Allt från småjobb till hela hus

Byggbranschen i Stockholm är omfattande och att hitta rätt aktör för ett projekt är inte alltid lätt. Lösningen stavas AMM BYGG AB i Tumba. Adam Mietus, som bland annat medverkat i tv-programmen Byggfällan och Äntligen hemma, driver företaget med tre anställda samt bra kontakter och referenser. Han är inne på sitt femte år som egenföretagare och drömmer om att bygga egna hus för försäljning. arbetat på många olika företag, stora som små. Med en svensk snickarutbildning i bagaget har han hunnit med att dels arbeta för bemanningsföretag, dels arbetat flera år med försäkringsskador och dels medverkat i både Byggfällan och Äntligen hemma. De två säsongerna med Byggfällan innebar arbete på 120 timmar i veckan. Måndag till söndag. – Vi arbetade till klockan ett på natten och började igen klockan sju nästa morgon, minns Adam och berättar att han vid inspelningen av Äntligen hemma bland annat var med under en villarenovering på Lidingö. Men detta var innan han startade eget. AMM BYGG är nu inne på sitt femte år och företaget har sex anställda samt ytterligare tre personer som hjälper till vid behov. Man expanderar snabbt. Adams specialitet är att bygga, men han har även kontakter med folk inom el och VVS. Företaget inriktar sig främst mot andra företag, men det händer att ett och annat uppdrag åt privatpersoner dyker upp. Det enda Adam egentligen tackar nej till är markentreprenad. Hans bästa tips för att du som kund ska veta om ett företag är seriöst eller inte är att ta referenser. ADAM MIETUS HAR

42 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

– Nöj dig inte bara med en bild utan be om att få se jobben på riktigt. Om de inte har några referenser är det ett stort varningstecken, menar Adam. gärna totalentreprenad och har bland annat hjälpt till att bygga två hus i Södertälje. Adam bygger gärna både utvändigt, invändigt och ombyggnationer. Drömmen och målet är att kunna köpa material, bygga hus och sedan sälja dem. För tillfället är Adam på jakt efter en duktig snickare, och drömkandidaten är en utbildad sådan i åldern 30–45 år som har flera års yrkeserfarenhet, talar god svenska och är självgående. AMM BYGG GÖR

goda vitsord från Peter Nyberg, kändissnickare som bland annat medverkat i Byggfällan. De arbetade tillsammans i programmet och när arbetet avslutades tackades Adam och hans arbetskollegor av med orden ”Det var jättekul, men utan er fyra snickare skulle det aldrig ha blivit något”. På agendan står nu bland annat ett stambyte på en ambassad inne i Stockholm, en renovering av en sommarstuga samt en ommålning av ett hus. ADAM SJÄLV HAR

AMM BYGG AB Adress: Hålvägen 40

14 753 Tumba

Telefon: 070-791 89 19 E-post: info@ammbygg.se Hemsida: www.ammbygg.se


Anlägger med noggrannhet och precision Efter tio år i bygg- och markanläggningsbranschen var Pierce Jussi redo att starta eget. Förra våren startades Gävleborg Mark och Bygg AB av denne unge företagare som drivs av att träffa nya kunder och att komma på bra lösningar så att alla blir nöjda. FÖR DET MESTA arbetar

Pierce Jussi med privatpersoner i mindre projekt. De flesta arbeten sker i utomhusmiljö och han riktar främst in sig på Sandviken, Hofors och uppåt Hälsingland. Att planera trädgårdsarbetet med kunderna och bolla idéer för att tillsammans komma fram till ett slutresultat är en del av yrket som Pierce verkligen uppskattar. – Många kunder är osäkra på vilket alternativ de ska välja, då hjälper jag gärna till för tillsammans med dem hitta bra lösningar, berättar han. VANLIGA PROJEKT ÄR arbeten

med dräneringar och stensättningar. Vanligast är garageuppfarter, att ta bort gammal asfalt och istället lägga nya plattor. De flesta vill även ha fina miljöer runt omkring trädgården, till exempel få trappen omgjord eller en mur satt. Pierce tror att de som väljer honom gör det för att han är noggrann och har

ett trevligt bemötande. Han tar sig tid för sina kunder och det är viktigt att de blir nöjda. – Jag ogillar att lämna ett jobb som jag inte själv är nöjd med. Då stannar jag hellre och jobbar en dag extra så att båda parter blir nöjda. är i dag ett enmansföretag men inom tre år hoppas Pierce Jussi kunna ha tre eller fyra personer anställda. Han vill kunna fokusera mer på kundkontakter och samarbetet med kunderna, som enligt honom är jobbets roligaste del. Den hetaste trenden i trädgård just nu är att blanda modernt och rustikt, gärna tumlade stenar blandat med spotlights. Pierces tips för att lyckas med trädgården är att inte slarva med underarbetet. Det ska vara rätt material och noggrant utförda underarbeten. – Annars är det bara att riva upp och börja om från början, menar Pierce. GÄVLEBORG MARK OCH BYGG

Gävleborg Mark och Bygg Adress: Gröna Gatan 5, 81132 Sandviken Telefon: 0735458216 E-post: info@gavleborgmarkochbygg.se Hemsida: www.gavleborgmarkochbygg.se Facebook: www.facebook.com/gavleborgmarkochbygg

Tredje generationen plåtslagare ”Som origami, fast med plåt.” Så beskriver Jonny Löfström arbetet som plåtslagare. Tillsammans med brodern Jimmy och kusinen Jonas driver han Årsta plåtslageri – ett familjeföretag som funnits sedan slutet av 40-talet. farfar som startade verksamheten för snart 70 år sedan. Att arbeta som plåtslagare är speciellt och kräver flera års erfarenhet innan man kan arbeta självständigt. – Du behöver möta många slags problem och prova en mängd olika lösningar, säger Jonny. De båda bröderna började i familjeföretaget direkt efter skolan och uppfyller med andra ord kravet på erfarenhet med råge. Och det märks inte minst på kvaliteten. – Vi har knappt haft en enda besiktningsanmärkning på alla år, konstaterar Jonny nöjt. Kärnan i Årsta plåtslageri är byggnadsplåt. Plåten kommer på 100 metersrulle, utifrån den tillverkar plåtslagaren till exempel måttanpassade skivor, band, skorstenar eller vindskivor. DET VAR BRÖDERNAS

både byten av befintlig plåt och nyproduktion. Man arbetar till stor del med bostadsförvaltningsbolag och olika byggherrar, men de nya ägarna har också valt att i större utsträckning vända sig till privatpersoner. – Vi tycker det är roligt att jobba hemma hos folk, berättar Jimmy. Vår och sommar innebär högsäsong. Årsta plåtslageri tar in externa resurser när det behövs och utför också, via

samarbeten med andra experter, takmålning. Bolagets fokus på kvalitet och noggrannhet utmärker sig i en bransch som i bland lämnar en del övrigt att önska när det gäller just detta. Jimmy och Jonny råder den som vill anlita en plåtslagare att försäkra sig om kvaliteten, kanske viktigast av allt är att ta in referenser. – Om du ska köpa en tavla av en konstnär tittar du såklart på det som personen gjort innan. Det är samma sak med hantverk, konstaterar Jonny.

ÅRSTA PLÅTSLAGERI UTFÖR

Årsta Plåtslageri Adress: Hardemogatan 3

124 67 Bandhagen

Telefon: 070-438 38 85 E-post: info@arstaplat.se BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 43


Alla kan odla

året om Lena Israelsson, författare till boken Odla året om, ger sina bästa tips till nybörjare och andra som vill behålla sina gröna fingrar – även efter att löven ligger bruna på marken.

Lena Israelsson är journalist, trädgårdsprofil och författare till flertalet odlingsböcker.

Text: Marie Jacobsen

Hej Lena! Det är trendigare än någonsin att odla. Vad tror du att det beror på? – Jag tycker faktiskt inte att man kan använda ordet trend när det kommer till odling. Vi människor har odlat sedan tidernas begynnelse. Däremot pågår det en rörelse mot mer och mer odling i dag. Det kan vara svårt att som nybörjare veta hur man ska börja. Har du något tips på hur man kommer igång? – Det beror på vilka förutsättningar man har. Det som behövs för att odla just ätbara grödor är en plats med sju timmars ljus om dagen, alltså en plats dit dagsljuset når. Det kan vara en balkong, en kolonilott, ett köksfönster eller en solig fläck på bakgården. Det är ljuset som är det viktiga, att fotosyntesen fungerar är en förutsättning för att det du skördar ska bli gott. Den som saknar trädgård kan fråga fastighetsägaren, det brukar gå lättare än man tror att få odlingslådor. Varför ska man odla året om? – När du odlar under alla årstider får du också njuta färska grödor hela året, inte

bara under sommarmånaderna. Vi behöver bli bättre på att se vilka möjligheter vårt klimat ger. Klimatförändringarna innebär till exempel att vi i Sverige fått långa höstar och det är dumt att inte utnyttja dem för odling. När jag besöker kolonilotten i september har alla åkt därifrån, medan jag har minst två månader av odling framför mig. Behöver man inte vara rädd för kylan under de mörka årstiderna? – Vi har en panisk rädsla för frost som ofta är helt obefogad. De flesta fullvuxna grönsaker tål ett par minus utan problem. Det är egentligen bara ett fåtal, som tomat och squash, som inte klarar frost. Grönkål tål till exempel 18 minus. Kan du ge exempel på några vanliga ”odlingsmisstag”? – Det absolut vanligaste gäller vattningen. Många kommer till mig och säger ”jag har sått morötter men de gror inte”. De har sått, vattnat och sedan satt sig att vänta. Du måste vara beredd på att hålla jorden jämnt fuktig ända tills en rad kommit upp. Jag rekommenderar fiberväv, den är jättebra för att hålla kvar fukten. Ett annat vanligt misstag är att sätta frön i skuggläge, eller att missa att fylla på

med gödsel under säsongen. Om du samlar många människor runt ett matbord och de äter mycket och länge, då måste du fylla på med mer mat. Samma sak gäller för växter – de behöver näring även under högsommaren. Undantaget är baljväxter, dem ska man inte gödsla för mycket. Kan du ge några förslag på grödor man kan odla under varje årstid? – På våren kan du skörda perenna, alltså fleråriga, grönsaker samtidigt som du sår annat. Gräslök och jordärtskocka är också som godast under våren. – På sommaren är en solvarm tomat oslagbart. Slätbladig persilja växer i överflöd i värmen och är både fantastisk god och en av de nyttigaste växterna vi har. Även gurka, potatis och brytbönor av alla slag är sommarklassiker. – Till hösten vill jag slå ett slag för italiensk svartkål, som har en otroligt fin smak. Och squash, den är lättodlad och kan både grillas, fyllas och ätas som sallad. Chilipeppar fortsätter att ge frukt på hösten, ända fram till jul om du tar in den. De asiatiska bladgrönsakerna ska också odlas på hösten. Till vintern fungerar till exempel kål bra, grönkål och mangold är oslagbart på julbordet.

Vinn boken ”Odla året om” på sidan 107!


Låt fackmän slå din plåt För snart 50 år sedan grundade Björn Persson ett plåtslageri. Björn Persson Plåtslageri AB som företaget heter än i dag drivs numera av dottern och byggnadsingenjören Emelie Stål. Detta är ett väletablerat seriöst företag med hög servicekänsla. i södra Stockholm huserar Björn Persson Plåtslageri, ett företag med anor från 1970. Grundaren Björn Persson har i hela sitt yrkesverksamma liv arbetat som plåtslagare, likt sin far, och erhöll 2007 ett mästarbrev i plåtslagaryrket. Sedan två år tillbaka är det dottern Emelie Ståls tur att föra det anrika företaget in i framtiden. Hon är själv utbildad byggnadsingenjör och har under många år arbetat inom företaget. Björn Persson Plåtslageri vänder sig till såväl stora som små byggföretag, fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Deras främsta syssla är byggnadsplåtslageri och arbetet innebär mycket reparationer, ombyggnad och tillbyggnad. På vintrarna skottar de även snö och har avtal med olika bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag. Mest I VÄSTBERGA INDUSTRIOMRÅDE

arbetar de inom rotsektorn. Emelie hoppas på att även få fler uppdrag inom nyproduktion. hjälper till med alla sorters tak. Företaget är helförsäkrade och anslutna till branschorganisationen Plåtslageriernas Riksförbund, vilket innebär att de är anslutna till kollektivavtal samt att de betalar skatter, avgifter och arbetsgivaravgifter. Detta är ett företag som bryr sig om sina kunder. – Vi är bra på att hålla en hög servicenivå för att vi har bra resurser. Behöver någon hjälp fort kan vi ordna det. Problem händer, men de löser vi. Vi gömmer oss inte någonstans utan tar tag i problem på en gång och står för de misstag som eventuellt sker, berättar Emelie. Om man ska anlita ett företag för att lägga om sitt BJÖRN PERSSON PLÅTSLAGERI

tak är det flera saker som Emelie tycker att man bör tänka på. – Gör kreditkoll av företaget samt undersök om de är med i en branschorganisation. Se till att teckna ett avtal och betala aldrig i förskott, tipsar Emelie. Miljön är viktig att värna om anser hon. Företaget har avtal med Sita som sköter avfallshanteringen. Allt avfall sorteras på plats i containrar. Arbetsmiljö är också en viktig parameter och Emelie ser till att de anställda får gå kurser för att hålla sig uppdaterade. Hon vill gärna att företaget växer. Det enda som hindrar henne är att det är svårt att få tag i duktiga plåtslagare. Att få in fler kvinnor i denna mansdominerande bransch är också något hon brinner för. Därför har hon startat nätverket Stålkvinnorna – ett nätverk för kvinnor inom stålbranschen.

Björn Persson Plåtslageri AB Adress: Vretenborgsvägen 10-12

126 30 Hägersten

Telefon: 08-645 67 32 E-post: info@bpplat.se Vd Emelie Stål driver även nätverket Stålkvinnorna.

Hemsida: www.bpplat.se BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 45


Experter på nedsmutsade fasader och miljöer Med lång erfarenhet av klottersanering, tak- och fasadtvätt samt soprumssanering arbetar man på Industrimålning i Stockholm AB, Imisab, miljömedvetet med sanering av nersmutsade miljöer. Fler och fler kunder väljer att behandla sina byggnader med förebyggande skydd, något som är både ekonomiskt klokt och klimatsmart. IMISAB HAR ARBETAT med

klottersanering sedan 1997. – Klottersanering utgör fortfarande en stor del av vårt arbete men nuförtiden satsar vi även stort på bland annat tak- och fasadtvätt, berättar Daniel Ferm som för knappt två år sedan tog över driften av firman efter sin far. Efter att ha arbetat i familjeföretaget på lov och helger sedan tonåren har Daniel naturligtvis ovanligt lång och bred kunskap om hur branschen fungerar och vilka metoder som finns för olika typer av sanering och tvätt. Idag driver han Imisab i nära samarbete med Rickard Larsson, driftsansvarig. bland annat utvecklat vår miljöpolicy, vilket är ett prioriterat område i företaget, förklarar Rickard och berättar att bolaget arbetar med omsorg om miljön på alla fronter – från planerad bilkörning till att välja miljöanpassade medel och metoder för sanering. Imisab undviker i största möjliga mån att använda kemikalier. – En viktig del i det här arbetet är också att arbeta förebyggande. På så sätt kan vi ofta sanera genom att bara använda vatten, säger Daniel. Förebyggande arbete innebär bland annat att man behandlar fasader med exempelvis klotterskydd som hindrar smuts och färg från att tränga in i fasaden.

– Man slipper fula spår av klotter och fasaden håller längre, vilket är ekonomiskt lönsamt i längden, säger Rickard. rengöring av till exempel soprum och tvätt av nedsmutsade och illaluktande kärl. Tjänster som ofta efterfrågas av större och mindre bostadsrättsföreningar. – Sopkärl tvättar vi invändigt med specialanpassad utrustning som även samlar upp allt lakvatten. Miljön är viktig för våra kunder, berättar Daniel. Företaget eftersträvar ett nära och långsiktigt samarbete med sina uppdragsgivare. IMISAB ERBJUDER ÄVEN

– Det är viktigt för oss att vara flexibla och att vi har en bra dialog med våra kunder. Är inte kunden nöjd är inte vi det heller, säger Rickard. Innan man anlitar ett företag tycker Daniel och Rickard att man ska kontrollera referenser noga. – Vi har ram-avtal med några av Stockholms största värdar vilket garanterar att de tjänster vi erbjuder håller hög kvalitet och att kundnöjdheten är stor, säger Daniel.

– TILLSAMMANS HAR VI

46 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

Industrimålning i Stockholm AB Adress: Fraktflygargatan 6C

128 30 Skarpnäck

Telefon: 08-658 10 17 E-post: info@imisab.se Hemsida: www.imisab.se Facebook: www.facebook.com/imisab1


Gör hemdrömmar till verklighet Tillhör du en av alla dem som gärna vill ha ett vackert hem men som känner dig osäker på din egen smak och vilka möjligheter som finns? Fru Bohlin är inredningsföretaget som hjälper dig att göra dina drömmars hem till verklighet. Från färgkod, via golvval, till kakling och rördragning – de fixar allt! för tre år sedan av Anna Broström, projektledare och Ulrika Carlgren, inredare. Tillsammans erbjuder de en lösning där kunden, efter att ha godkänt det tydligt presenterade förslaget, kan slappna av och i stället göra det som man tycker är allra viktigast i livet. – När vi har gjort klart för oss vad kunden är ute efter presenterar vi visuellt tydliga ritningar och listor där allt från färgval till hantverkskostnader finns specificerat, berättar Anna. FRU BOHLIN GRUNDADES

Bohlin är just samarbetet med noga utvalda hantverkare. För kunden innebär detta att Anna och Ulrika sköter all kontakt med andra inblandade. De har koll på varenda detalj och kunden kan alltid vända sig till dem vid frågor eller eventuella ändringar efterhand. Utmärkande för Fru Bohlin är UNIKT FÖR FRU

förmågan att visualisera och konkretisera vad kunden har svårt att formulera. – Du kan få hjälp med allt ifrån gardinval till sovrummet till totalrenovering och inredning av en hel våning, berättar Ulrika. erfarenhet i ryggen är de båda skickliga på att hitta lösningar också till projekt där budgeten är begränsad. – I sådana fall gäller det att presentera material som uppfyller krav på både estetik, funktion och kostnad, förklarar Anna. Något de båda tycker är en spännande utmaning. – Du behöver absolut inte anlita oss hela vägen, om du endast vill ha en ritning så fixar vi naturligtvis det med, försäkrar Ulrika. Hos Fru Bohlin är det helt klart kunden som bestämmer. MED MÅNGA ÅRS

Förenklar vardagen i flerfamiljshus För att vardagen ska gå ihop i ett flerfamiljshus måste tvättstugan, dess maskiner och bokningssystem fungera. AT Drift AB arbetar med reparationer, underhållsservice, utbyte av tvättutrustning, projektering, rådgivning och service av bokningssystem. Alltid med pålitlighet och kvalitet i fokus. av tvättstugor åt några av Stockholms största hyresvärdar, samt åt ungefär 100 bostadsrättsföreningar i hela Storstockholm, berättar Annelie Norling, som driver företaget tillsammans med Torbjörn Kilander. De har båda många års erfarenhet av branschen, något som visat sig vara en tillgång när det gäller att ta fram kundanpassade lösningar. AT Drift prioriterar alltid ett nära samarbete med beställaren. – VI SKÖTER DRIFTEN

AT

DRIFT AB

Stöttingsgränd 27, 129 45 Hägersten 08-21 22 88 - info@atdrift.se www.atdrift.se

små och stora kunder, säger Annelie och berättar att vissa vänder sig till dem för att beställa en lakansträckare, medan andra vill att man ska installera, samt sköta drift, underhåll och kundsupport av tvättstugor för flera hundra boende. AT Drift erbjuder även support kring frågeställningar som har att göra med elektroniska bokningssystem. Tillgängligheten är något de ofta får beröm för. – Vi är extremt noga med att återkoppla till kunderna - vår svarsgrad är mycket hög, säger Torbjörn med stolthet i rösten. Via fjärruppkoppling hjälper man också till om någon får problem med till exempel inloggning eller bokning. – Vi sysslar också med ren rådgivning. Mindre bostadsrättsföreningar, där bokningen fungerar har ofta inget behov av ett elektroniskt bokningssystem, vilket vi då är noga med att förmedla, fortsätter Torbjörn. AT Drift rekommenderar kunderna att låta inspektera sina maskiner en gång om året, bland annat på grund av brandsäkerheten. – Att underhålla regelbundet gör också att maskinerna håller längre, avslutar Annelie. – VI VÄLKOMNAR BÅDE

BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 47


Måleri med konstnärlig kompetens Allsidiga måleriföretaget Siljendahls Måleri grundades för över 45 år sedan. Utmärkande för företaget har i alla år varit den breda kompetensen inom både traditionellt och dekorativt måleri. Med stor omsorg om sina många och troget återkommande kunder samt sina skickliga medarbetare anstränger man sig å det yttersta för att alltid ligga i täten för utvecklingen av måleribranschen. grundades som namnet antyder av tre bröder redan 1970. Företaget har sedan dess drivits av Ingvar Siljendal, en målare med konstnärlig ådra vilket förklarar specialiteten inom dekorationsmåleri. Sedan 2007 är det Conny Endrell som är vd för Siljendahls. – Jag anställdes som målare i firman 1995, blev arbetsledare 2003 och sedan tog jag över som vd när det var dags för Ingvar att gå i pension, berättar han. Siljendahls kunder är främst byggföretag, bostadsrättsföreningar och fastighetsägare, men man gör även jobb åt privatpersoner. – Vi utför alla sorters måleriarbeten, både utvändigt och invändigt. Puts- och träfasader, nyproduktion, fönstermålning och fönsterrenovering med glasbyte är några exempel, säger Conny. BRÖDERNA SILJENDAHLS MÅLERI

48 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

Kulturbyggnader som kräver varsam renovering enligt viss standard samt trapphus åt bostadsrättföreningar är arbeten de ofta anlitas för. – Hos dessa kunder utför vi ofta dekorationsmålning med fokus på marmorering, berättar han. I firman finns några erfarna dekorationsmålare som kan stoltsera med den kunskap som endast talang i kombination med många års erfarenhet kan ge. På väggarna i rummet där vi sitter finns imponerande exempel på vad de kan åstadkomma – det är omöjligt att utan att känna på väggen avgöra om den är målad eller i sten. Hit bjuder man ofta in kunder för att visa vad man kan erbjuda. – All marmorering sker på fri hand. Det kräver naturligtvis en konstnärlig ådra men också kunskap om marmor och hur olika den kan se ut beroende på sort, sprängning och stenbrott, berättar Conny.

Andra exempel på kunder är Grand Hôtel och stora bostadsrättsföreningar. Bolaget arbetar främst i Storstockholm men är flexibla om kunderna behöver hjälp på andra platser i landet. CONNY ANSER ATT en

bra målare framför allt ska ha intresse och en vilja att utvecklas, det är en fördel om man har en känsla för måleri men det är en kompetens som går att träna upp om man har rätt inställning. – Vi jobbar mycket med coaching för att utveckla yrkesmannaskapet hos våra medarbetare, förklarar han. Utmärkande för Siljendahls är att kunderna alltid får vad de beställt och för att garantera detta är just förmåga och vilja att kommunicera med uppdragsgivaren som är avgörande. Utöver målerikompetensen är social förmåga och en


problemlösande inställning därför oerhört viktigt för att passa in i firman. – Självklart är det önskvärt med några års erfarenhet i yrket men viktigast är ändå just inställningen och viljan att lära, säger Conny, som just nu är på jakt efter en ny målare till bolaget. Han berättar att det inte är ovanligt att de tar in lärlingar. Det var faktiskt på så sätt Conny själv inledde målarkarriären för många år sedan. För att behålla sina medarbetare på lång sikt arbetar man strukturerat med personalvård. Conny erbjuder också personalen anställning på heltid året runt, vilket är ovanligt i en bransch där man ofta anställer på säsongsbasis.

De anställdas trygghet är alltid i fokus för vd Conny Endrell.

för mig att vi är en trygg arbetsgivare och det är något jag hela tiden jobbar för att utveckla, förklarar Conny. Ett led i detta arbete är att inom ett par år kunna erbjuda sina anställda sex timmars arbetsdag. – Samhället är pressat i dag och många stressar mellan arbete, lämningar och hämtningar av barn och andra vardagssysslor. Jag tror fullt och fast på att medarbetare som slipper stressa gör ett bättre jobb, vilket naturligtvis blir positivt både för oss och för våra kunder, utvecklar han. Ytterligare en vision inför framtiden är att Siljendahls ska ISO-certifieras. Man arbetar redan enligt angivna riktlinjer och Conny är därför övertygad om att en certifiering blir verklighet inom kort. – Måleribranschen är strikt reglerad vad gäller lösningsmedel och färg. Vi får bland annat inte använda miljöfarliga kemikalier och det är naturligtvis något vi utan undantag efterföljer, säger han. Siljendahls är AAA-rankade, vilket innebär att de har högsta möjliga stabilitet vad gäller ekonomi och finanser. En trygghet för kunderna som kan känna sig säkra på att företaget sköter sina åtaganden. – Vi ska finnas med hela vägen, från projektering till att åtgärda eventuella misstag, säger Conny som är oerhört mån om sina kunder. Många är återkommande vilket borgar för en god relation och etablerad kommunikation. Sammanfattningsvis kan man beskriva Bröderna Siljendahls Måleri som ett företag där kompetens, kundvård och omsorg om de anställda sätts i första rummet. – För att nå vår vision om att bli ännu starkare ekonomisk, miljömässigt samt att fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare är dessa ledord avgörande, avslutar Conny Endrell. – DET ÄR VIKTIGT

Bröderna Siljendahls Måleri Adress: Årsta Skolgränd 4

117 43 Stockholm

Telefon: 08-449 09 30 E-post: info@siljendahls.se Hemsida: www.siljendahls.se Facebook: www.facebook.com/imisab1 BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 49


Växer brett efter kundernas behov Sergnes AB tillhandahåller allt från tjänster inom byggnation och uthyrning av maskiner, till städtjänster och logistik. Sedan starten för åtta år sedan har bolaget växt successivt utifrån det behov och intresse man sett hos sina kunder. ett byggföretag inriktat mot företag. Men snart märkte man att intresset växte även från privatkunder. – Fler och fler människor anlitade oss. De blev nöjda, rekommenderade oss vidare och vi växte. Det har hela tiden varit kundintresset som styrt vår utveckling, säger Irina Erikson som själv varit med nästan från start och i dag äger bolaget tillsammans med maken Alexander. SERGNES BÖRJADE SOM

Sergnes numera har flera samarbetspartners i form av etablerade bygg- och måleriföretag över hela landet. Tjänsterna innefattar allt från köksrenovering till markentreprenad – allt utom ren nybyggnation. Dessutom erbjuder Sergnes sedan en tid tillbaka också sina kunder flertalet tjänster inom logistik och städ. När en kollega föreslog att bolaget skulle utöka verksamheten med fler tjänster var Irina först tveksam. Men det visade sig att kundbehovet var stort. – Vi hittade kunder direkt och det är trots allt det enda som behövs – resten är ganska enkelt, säger hon leende. Irina och maken Alexander har fått två barn tätt och därmed fokuserat på familjelivet, men nu fortsätter IRINA BERÄTTAR ATT

man att växa och utöka utbudet av tjänster i bolaget. Näst på tur står uthyrning av byggmaskiner. Som underentreprenör hyr Sergnes ut alla slags maskiner till såväl byggföretag och privatpersoner. Alexander berättar att de till exempel tillhandahåller ett 20-tal lyftkranar med olika kapacitet, som alla kan levereras dit kunden vill ha dem.

Sergnes fortsätta att växa genom att utveckla de tjänster man har ytterligare, men också upptäcka nya marknader. – Vi ska finnas där kunden finns, avslutar Irina och uppmanar den som är intresserad att kontakta bolaget. I FRAMTIDEN VILL

Vi arbetar hela tiden utifrån det kundbehov som finns och därför är vårt utbud väldigt flexibelt. – Vi arbetar hela tiden utifrån det kundbehov som finns och därför är vårt utbud väldigt flexibelt. Vi hjälper till med allt från fönsterputsning till omfattande renoveringar, säger han. Att driva ett företag med ett så brett utbud är inte helt enkelt, medger paret. – Det är helt klart en utmaning. Men ju mer vi växer, desto mer kan vi anställa och delegera uppgifter, säger Irina.

Sergnes AB Adress: Lützengatan 9

11520 Stockholm

Telefon: 0722- 406 464 E-mail: info@sergnes.se Hemsida: www.sergnes.se Facebook: www.facebook.com/sergnesab 50 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD


”Våra resultat talar för sig själva” I en bransch där alltmer fokus ligger på billiga lösningar arbetar CN Norden Bygg i stället för ökad kvalitet, yrkesstolthet och rimliga tidsplaner. Arbetssättet gör bolaget, som även säljer arbetskläder, unikt i branschen i dag. som snickare i Sundsvall när han en dag fick ett uppdrag i Stockholm – och blev kvar där. Drygt tio år efter starten av CN Norden Bygg har företaget nu ombildats till aktiebolag med elva anställda. Inriktningen är främst att utföra kompletta stomkompletteringar, till exempel bygger de innerväggar, fönster, tak och golv. – Vi är i stort sett först in och sist ut, förklarar Dennis Roslund, delägare i verksamheten. På referenslistan finns bland annat namnkunniga bolag som Ikano, JM, Mockfjärdshus och MVB. Kvalitetsarbete har kommit att bli något av ett undantag i byggbranschen, menar Niclas. – Det finns ett tankefel i branschen i dag. Man ägnar sig åt kortsiktiga och billiga lösningar i stället NICLAS BALKERUD ARBETADE

för att bygga med kvalitet från start och tjäna både pengar och tid, säger han och Dennis fyller i: – Vi ser det hela tiden, ofta får vi komma in när det gått fel och lösa problemen. arbetar man annorlunda. Målet är att hitta rätt människor och se till att de får goda förutsättningar i form av bästa möjliga utrustning och material. Företaget säljer även arbetskläder till andra. – Vi levererar alltid kvalitativa byggnader som uppfyller kraven på både kort och lång sikt. Samtliga våra projekt hållet tidsplanen och kunderna är nöjda, konstaterar Niclas. – Vi är stolta över vårt företag och det vi står för, konstaterar han. PÅ CN NORDEN BYGG

Just yrkesstoltheten är viktig menar Niclas och tillägger: – Jag skulle vilja se mer av den varan i branschen. Jag vet ingen annan som satsar på kvalitet, personal och material på samma sätt som vi. Och våra resultat och referenser visar att det även lönar sig.

CN Norden Bygg AB Adress: Frösundaviks Allé 15

169 70 Solna

Telefon: 08-655 26 20 E-post: info@cnbygg.se Hemsida: www.cnbygg.se

Stålsäkra konstruktioner Stålpartier i Norr AB tillverkar fönster, dörrar och skräddarsydda lösningar i stål. Bolaget levererar till både privata och offentliga projekt i hela landet med visst fokus på jättelika prestigebyggen i Mälardalen. beställningar kommer från Stockholm. Vi har till exempel nyligen levererat konsoler till bygget av Citybanan, berättar Ulf Isaksson, vd och en av fyra delägare. Spinab, som företaget kallas till vardags, grundades för drygt två år sedan och har sitt huvudkontor i Öjebyn strax utanför Piteå. – Vi är kvalitets- och miljöcertifierade och självklart fokuserar vi på att leverera produkter av maximal kvalitet, säger Ulf. – MÅNGA AV VÅRA

Innan leverans kontrolleras alla produkter enligt väl inarbetade och strukturerade rutiner. – Vi följer ett särskilt protokoll som undertecknas av den som ansvarat för kontrollen, förklarar Ulf. En garanti som skänker trygghet, både för kunden och Spinab. för att ingå som bärande element i komplicerade konstruktioner vilket gör att fokus på hållbarhet och kontroll av denna har högsta prioritet. – Avlastningar, stommar till inglasningar och rörkonstruktioner är andra exempel på vad vi gör. Just stål efterfrågas ofta av de arkitekter vi samarbetar med eftersom det är smäckrare men samtidigt mer hållbart än till exempel trä, säger Ulf. Trots sin korta historia expanderar bolaget kraftigt och behöver nu byta till större lokaler samt anställa fler personal. – Vår nuvarande personal är oerhört kompetent och vi söker folk i deras kaliber med kunskaper inom konstruktion, kalkylering och CAD, berättar Ulf. Ledord utöver hållbarhet och kvalitet är flexibilitet, ärlighet och tillgänglighet. – Vi vill verka i nära samarbete med våra uppdragsgivare för att resultatet ska bli precis som efterfrågat, avslutar Ulf. FÖRETAGETS PRODUKTER TILLVERKAS

Spinab Adress: Kabelgatan 9

943 31 Öjebyn

Telefon: 0911-21 22 23 E-post: info@spinab.com Hemsida: www.spinab.com Facebook: facebook.com/stalpartierinorr BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 51


Arbetar för tillväxt och samhällsförändring ”Om någon är hungrig har du två val – ge personen en fisk, eller lär henne att fiska, så att hon aldrig går hungrig igen.” Exemplet kommer från Jonas Svanäng, vd på Relean – ett bolag som genom att dela med sig av unik kompetens hoppas förbättra samhället.

som en skyldighet att dela med oss av vår kunskap. Det är vårt sätt att ge tillbaka, förklarar Jonas. Bredvid honom sitter kollegan Martin Grauers. Båda är utbildade civilingenjörer med flera år inom industrin, på bolag som Toyota, McKinsey, Klarna och Scania, bakom sig. – Åren i bilindustrin gav uppslag till de idéer och visioner vi arbetar med att sprida i dag, berättar Martin, som leder företagets konsultverksamhet. – VI SER DET

direkt med företagskunder, men sprider också kunskap genom seminarier och kunskapsartiklar. Man hjälper till med att både sätta riktning för företag och utveckla företagen att nå dit. – Riktningen måste definieras och förankras i bolaget, först sedan kan man starta sin förbättringsresa, säger Jonas. Bolaget har idag kontor i Stockholm, London och USA. Åtta partners och ett nätverk med cirka 50 frilansande konsulter finns knutna till bolaget. RELEAN ARBETAR DELS

52 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

Hållbar tillväxt handlar om att få in rätt personer och att leva sina värderingar. Rebecca Byron Lohk, är beteendevetare som arbetar med executive search, ett av bolagets kärnverksamheter. – Hållbar tillväxt handlar om att få in rätt personer och att leva sina värderingar. Strategi och rekrytering är två sidor av samma mynt, förklarar hon. I höst startar Relean en akademi där man utbildar talanger från industrin. Man planerar också en problemlösningsakademi, kostnadsfri och öppen för alla. Företaget har också en vision för samhället i stort. – Vi vill skapa fler jobb i Sverige, få fler företag att starta och växa här och hjälpa företag att flytta hem produktionen. Vi vill lära fler företag att fiska, avslutar Jonas.


Fyrtio år som golvläggare Att Inge Eriksson är en erfaren golvläggare är ingen överdrift. I över 40 år har han lagt och behandlat i princip alla typer av golv som finns på marknaden. Från plastgolv i idrottshallar till stavparkett i privata vardagsrum – och allt däremellan. som fick Inge Eriksson att i mitten av 1970-talet överge snickeriet för golvläggaryrket. Han började med att lägga golv och måla linjer i idrottshallar och sedan dess har flera välkända hallar i Sverige blivit signerade Inge Eriksson. – Jag har till exempel varit med och lagt golvet i Lötsjöhallen i Sundbyberg. Det var 1977 och ligger så vitt jag vet fortfarande på plats, berättar Inge. Kvalitet kompromissar han inte med. – Alla kan göra fel, men det som utmärker en yrkesman är att om ett fel skulle uppstå ser man till att göra något åt det så att slutresultatet blir som kunden önskat, säger han. Inge driver sin firma Inge Eriksson Parkett & Linjemålning AB med stor framgång. Kunderna är både kommuner, föreningar, företag och privatpersoner. Utöver nyläggning av bland annat parkett-, linoleumoch plastgolv, slipar, målar och lackar han även befintliga golv samt åtgärdar och bygger nya grundgolv. – Att grunden som man lägger golvet på är jämn är helt avgörande för slutresultatet. Vi gör alltifrån att DET VAR EN SLUMP

gjuta ny grund till att jämna till genom att slipa eller regla, förklarar Inge. Fuktskydd är naturligtvis väldigt viktigt och det är något Inge behärskar nästan med förbundna ögon. – Det handlar om att på olika sätt åstadkomma en luftspalt mellan golv och underlag vilket leder bort fukten och hindrar den från att tränga upp och skada golvet, berättar han. något som Inge tycker är viktigt för att alla ska bli nöjda. Många behöver råd och Inge delar gärna med sig av sin kunskap. – Det finns en mängd olika typer av ytbehandling vilket resulterar i olika nyanser och slitskydd. Offentliga golv är mer utsatta för slitage än golv i vanliga hem, men även för privatpersoner lönar det sig att satsa på kvalitet. Att välja ett massivt trägolv samt att behandla med en för behovet och önskemålet rätt ytbehandling gör att golvet håller länge, råder Inge och tillägger: – Lack kräver minst underhåll, men passar inte i vissa miljöer. Oljade golv håller längst men kräver GOD KOMMUNIKATION ÄR

mycket underhåll. Hårdvaxolja ligger någonstans mittemellan. Men alla ytbehandlingar kan hålla upp till 30 år om de sköts och underhålls på rätt sätt. Att hantverkare håller rent omkring sig är viktigt för dem som bor mitt i en renovering. En golvslipning orsakar mycket damm men Inge gör sitt bästa för att det mesta ska hamna i dammsugaren. – Det handlar mycket om kommunikation. Om kunden i förväg vet hur det kommer att bli så går samarbetet smärtfritt, säger Inge.

Inge Erikssons Parkett & Linjemarkering AB Adress: Stångåvägen 9B

128 44 Bagarmossen

Telefon: 08-645 07 63 E-post: golvsupport@gmail.com Hemsida: www.golvvett.se BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 53


En oas mitt i stan Livsstilsbutiken Haga Hem på Gamla Torget i Uppsala är en verklig guldgruva för den mode- och inredningsintresserade som vill ge uttryck för sin personliga stil. I det noga utvalda sortimentet hittar du en mängd produkter av hög kvalitet. Här finns bland annat inredning, kläder, doftljus, belysning, kryddor och teer. Många är varor som du inte hittar någon annanstans i stan. GUNILLA EDVINSSON SOM driver

Haga Hem har en lång karriär inom sömnad, mode och inredning bakom sig. Det var därför ingen höjde på ögonbrynen när hon för över tre år sedan tog över butiken - snarare tvärtom. – Första gången jag satte foten i den här lokalen kände jag att det var just här jag hörde hemma, säger Gunilla med ett leende. Den första butiken, som låg på Haga i Göteborg, blev snabbt en stor framgång. Sedan kom tillfället att köpa Villagekedjan och då ökade butiksantalet och man fick också några franchisebutiker med på resan. I dag har Haga Hem butiker på flera platser i landet, från Sundsvall i norr till Helsingborg i söder. Med Haga Hems sortiment som bas har varje butiksägare stor frihet att sätta personlig prägel på sin egen verksamhet. Ingen butik är den andra lik och det är något som Gunilla verkligen har tagit fasta på. – Om man har varit i en annan Hagabutik så känner man igen sig när man kommer in till mig men jag har också ett stort sortiment av produkter från andra varumärken, berättar hon. 54 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

Gunillas Haga Hem ut som en liten butik men den som kliver in genom dörrarna överraskas av den stora och luftiga atmosfären som råder här inne. Gunilla har inrett med omsorg och lugnet som råder är sällsynt för en butik som denna. Det är gott om utrymme mellan hyllor, ställningar och bord och intrycket är vilsamt för ögat. – Många kunder kommer faktiskt hit för att slappna av en stund, hämta kraft och ta en paus från det hektiska livet utanför, säger Gunilla. Lokalen är 182 kvadratmeter stor och sortimentet är ovanligt brett. – När jag valt ut vilka kläder jag ska sälja har jag velat erbjuda något för alla. Jag har ett märke i en lite lägre prisklass och så har jag märkeskläder i mellanprisklass, berättar Gunilla. Med en bakgrund som sömmerska är hon mycket noga med att materialet ska hålla hög kvalitet och vill alltid känna på ett plagg innan hon bestämmer sig för att ta in det. Kläderna ska inte bara vara snygga, minst lika viktigt är att de är sköna att bära. FRÅN GATAN SER


– Stilen på mina kläder kan nog beskrivas som en blandning mellan tufft och klassiskt. Det är många som tycker att det är fint och nästan alla hittar något som passar just dem, säger hon. Klädavdelningen ligger längst in i butiken och på vägen dit får besökare en god överblick över butikens hela sortiment. Med säker hand har Gunilla skapat små miljöer där man som kund kan botanisera och låta sig inspireras. Hur länge som helst, tycker vissa. – Kunderna säger ofta att de skulle kunna gå här hur länge som helst och de flesta går faktiskt minst två varv, skrattar hon. Doftljussortimentet är stort både vad gällande design och doft. – Jag är lite extra stolt över att sälja doftljusen Brun Cancer som tagits fram av Ung Cancer i samarbete med Haga Hem. Det känns fint att jag via mina kunder får bidra litegrann, säger Gunilla. Här finns även de vackra ljuslyktorna från Majas Cottage, där tio procent av intäkterna från försäljningen går till Barncancerfonden. Många människor uppskattar möjligheten att ge bort en gåva som betyder lite extra.

– Jag har också en liten barnavdelning med bland annat snuttefiltar, mjukisdjur, sängkläder och porslin. Även de här sakerna är väldigt populära att köpa i present, berättar Gunilla. Det luktar gott här inne. En blandning av doftljus, godis och kryddor. Man förstår varför många kommer för att bara insupa atmosfären. ”Var får du allt ifrån?”, är en vanlig fråga som Gunilla får. ”Jag vill ha allt härinne!” är en annan kommentar som hon till sin stora glädje hört många gånger. Ett kvitto på att hon hittat rätt och att de varor hon så noga valt ut är efterlängtade. kläder, inredning, glas och porslin, lampor från Globen Lighting, mindre möbler och mycket, mycket annat. Kort sagt, noga utvalda godbitar för de flesta smaker. När Gunilla blir ombedd att nämna en särskild produkt tvekar hon länge. – Jag tycker om allt, men en sak som sticker ut lite är det ekologiskt garvade förklädet i läder från Tärnsjö. Där Villagenamnet kommer tillbaka som ett eget varumärke, jättekul, säger hon. I BUTIKEN SÄLJS

I butiken anordnas regelbundet kundkvällar med umgänge och shopping, samt rabatter som bara gäller kvällens gäster. Under kvällarna lottas även fina priser ut ur butikens sortiment, något som brukar vara väldigt uppskattat. – Det började med att jag bjöd in mina vänner och sedan spred sig ryktet snabbt, berättar Gunilla. Den som själv vill vara värdinna och bjuda in sina vänner får bestämma precis hur hon vill ha det. Somliga vill bjuda på fika och något bakat medan andra föredrar ett glas bubbel och snittar. Kundkvällarna är oftast fokuserade på kläder. Man provar, skrattar och tipsar varandra. – Det är verkligen jättetrevligt, säger Gunilla innan hon avslutar intervjun för att välkomna dagens första kunder.

Haga Hem Uppsala Adress: Gamla Torget 5

753 20 Uppsala

Telefon: 018-60 00 44 E-post: uppsala@hagahem.com Hemsida: www.hagahem.com BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 55


Kompromissar aldrig med kvalitet ”Det är oerhört kul att få vara med och förverkliga en dröm som någon burit på och sparat till länge”, säger Christopher Lager, grundare av Carl Lager VVS Installationer AB som vill uppdatera bilden av vad hantverkare gör och kan. utför Christopher Lager servicearbeten, värmepumpinstallationer och badrum till större VVS-entreprenader. Han fungerar också som projektledare. – Vi förmedlar kontakt med kunniga personer som vi vet jobbar enligt vår vision och kan driva projekt från start till mål, berättar Christopher stolt. Det är lätt att det blir missförstånd i byggprojekt, ofta på grund av att man har olika förväntningar kring vad som ska göras. I projektledarrollen utgör han en viktig länk mellan kund och hantverkare. – Det kan finnas ett glapp mellan kundens vision och det som är praktiskt görbart. Jag försöker vara en mellanhand, förklarar han men poängterar att målet alltid är att komma så nära kundens dröm som möjligt. I ARBETET SOM VVS-MONTÖR

– Vi rekommenderar att du visar en bild på hur du vill ha det, så att vi får en gemensam utgångspunkt, säger Christopher och berättar att han också ber kunden att själv skriva en kravlista, där man formulerar sina förväntningar. Han kontrollerar också att allt kunden vill ha finns i offerten. – Jag brukar utforma den som en slags punktlista, så att det blir tydligt.

att många underskattar hantverkares kunnighet, kanske särskilt när det kommer till det estetiska. – De hantverkare som kommer ut på arbetsmarknaden i dag är nytänkande och ofta mycket intresserade av mode och design, avslutar han.

på många sätt en konsults och kräver bred kompetens. Särskilt VVS:are har bred kunskap. – Vi är tvungna, eftersom vi är beroende av många olika delar och måste känna till även regler kring bygg, el och så vidare, säger Christopher, som menar HANTVERKSYRKEN LIKNAR I DAG

Carl Lager VVS Installationer AB Adress: Speditionsvägen 15

14250 Skogås

Telefon: 076-1603113 E-post: carllagervvs@gmail.com Hemsida: www.carllagervvs.se

”Ett nytt kök innebär minst 100 olika val” Odd Job Kökssnickeri bygger måttanpassade kök och levererar måttanpassade bänkskivor i sten. Bolagets fem snickare tar fram samtliga komponenter efter varje kunds unika behov och önskemål, ett arbete som kräver såväl djup kompetens som god kunddialog. bygga kök precis som kunden vill och att ta in material från hela världen, säger, Odd Brådhe vd på bolaget. Att bygga kök på det här sättet innebär många beslut och bolaget stöttar kunden genom hela beslutsprocessen. – Du ska välja knoppar, vitvaror, gångjärn, färger, bänkskivor, typ av lucka och så vidare. Vi brukar säga att du behöver fatta runt 100 beslut under ett köksbygge, berättar Odd och konstaterar att många kunder har svårt att navigera bland alla alternativ. – VI HAR MÖJLIGHET ATT

att tänka igenom så mycket som möjligt inför mötet med Odd Job och gärna ta med en inredningstidning, så att de får en bild av vilken stil kunden vill ha. Kunden bör också fundera på sin budget och vad denna omfattar. HAN RÅDER KUNDERNA

– Detaljer kring material, som kanske verkar små under tiden du väljer, kan i själva verket göra stor skillnad, speciellt när det kommer till kvalitet över tid. Många kunder vill ofta stöta och blöta. Ju mer vi bestämmer innan, desto smidigare går tillverkningen sedan, förklarar Odd. ODD JOB KAN tillsammans med sina egna underentreprenörer också genomföra kompletta köksmonteringar för att minimera risken för missförstånd och få bra kvalitet. Odd tycker det är synd att definitionerna mellan olika typer av snickare till stor del försvunnit de senaste åren, vilket gör att det är svårt att veta vilken kompetens olika snickare har. – En köksmontering kräver särskild kompetens och det är millimetrar och vattenpass som gäller, avslutar Odd.

Odd Job Adress: Förrådsvägen 2, Hus C

181 41 Lidingö

Telefon: 08-767 35 40 E-post: info@odd-job.se Hemsida: www.odd-job.se 56 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD


Maria och Malou Ovsiannikow som båda arbetar på familjeföretaget Dakki.

Relining ger dina avlopp nytt liv Dakki skapar hållbara avloppsystem med hjälp av relining. Vid relining behöver inget ytskikt rivas upp, du kan bo kvar i bostaden och du spar på både ekonomin och miljön. Under arbetet rensas, förstärks och förnyas rören invändigt med ett plastmaterial – och arbetet är klart på bara några dagar. startade Dakki 1987 var han en föregångare i branschen. Efter att på nära håll fått uppleva de olägenheter stambyten kan innebära bestämde han sig för att finna en lösning på problemet. Resultatet blev landets första reliningföretag i fastigheter – Dakki. – Han lade redan från start grunden för det som Dakki än i dag vilar på – ekonomi, miljö och sociala aspekter, berättar Brors dotter Maria Ovsiannikow, som i dag äger och driver familjeföretaget vidare. Ett stambyte är ett stort och påfrestande ingrepp. I många fall sker det dessutom i onödan. Med hjälp av relining rensas och förstärks i stället de befintliga rören invändigt med ett plastmaterial vilket gör att de får ny livslängd. Förutom att man sparar drygt 80 procent av kostnaden mot att tvingas byta rören slipper man bo i ett mindre kaos med byggdamm, uppbrutna golv och tillfälliga toaletter – alternativt tvingas flytta under arbetets gång. NÄR INGENJÖR BROR EKLUND

i Årstaberg i Stockholm, består av ett produktbolag och ett utförarbolag. Produktbolaget tillverkar verktyg och maskiner som behövs vid relining, samt programvaror som används när rören filmas och analyseras. Produktbolaget utbildar och auktoriserar även återförsäljare runt om i landet. – Utförarbolaget Dakki Entreprenad skapade vi för att bibehålla kontakten med slutkunden och för att kunna arbeta med vidareutveckling av våra produkter, förklarar Maria. År 1992 utfördes det första kommersiella projektet med Dakki då avloppsystemet till 43 kommunala lägenheter i Habo förnyades. – Prover därifrån visar att våra metoder och material än i dag möter kraven, säger Maria stolt. Uppskattningsvis är i dagsläget 50 000–60 000 lägenheter relinade med Dakki, fördelade på Sverige, Norge, Finland, Danmark, Polen och Lettland. Dakki har sedan 2003 ett typgodkännande från SP och kvalitetscertifierade i enlighet med BRiF3Q. DAKKI, SOM FINNS

Varför Dakki?

Dakki Entrepenad AB Adress: Svärdlångsvägen 44

• Helhetslösningar, utför både coating och lining • Kunden i fokus • Lång erfarenhet, etablerades 1987 • Tryggt för kunden • Hög kvalitet

120 60 Årsta

Telefon: 08-709 00 15 E-post: info@dakki.se Hemsida: www.dakki.se Orensat rör

Belagt rör

Facebook: http://bit.ly/dakkifb BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 57


Erfarenhet en tillgång i en blomstrande bransch Det är över 30 år sedan Tommy Berggren startade firman T Berggren Bygg AB som sysslar med general- och totalentreprenad. Detta är ett litet företag med stora resurser som främst arbetar mot fastighetsägare i Storstockholm. TOTALENTREPRENAD INNEBÄR ATT

T Berggren Bygg sköter samordningen av alla insatser som behövs, vilket besparar kunden både tid och energi. – Vi träffas och går igenom vad du som kund behöver. Sedan ordnar jag fram underentreprenörer och syr ihop alltsammans, berättar Tommy. Ett projekt kan innefatta allt från plattläggning till badrumsrenovering eller utbyggnad. Just nu söker Tommy fler snickare. Skickliga hantverkare som kan arbeta självständigt, är noga med att städa upp efter sig och har en bred erfarenhet.

– Åldern spelar mindre roll, men du behöver ha en bred bas. Då är några år i branschen ofta en förutsättning, konstaterar han. Bolaget utmärker sig bland konkurrenterna med att vara trippel A- certifierat. – Det krävs att man sköter sig väl ekonomiskt under lång tid tillbaka för att åstadkomma det, säger Tommy, men påpekar samtidigt att arbetet med kvalitet till lika stor del handlar om den dagliga kundkontakten. – Vi svarar alltid i telefon. God kommunikation med kunderna är en förutsättning för allt vi gör.

DESSA LEDORD GÄLLER också för Isacsons

betonghåltagning, där Tommy tillträdde som vd för ett par år sedan. Tillsammans med sex anställda agerar man underentreprenör när det ska borras i betong, tegelväggar, eller liknande. På frågan vilket projekt som varit roligast under den långa karriären

svarar Tommy Berggren snabbt: – Vi gjorde om en gammal strokeavdelning till barnhospice på Ersta sjukhus. Det var verkligen en spännande resa, berättar han och minns hur både familjerna som väntat på att kunna flytta in och självaste drottning Silvia kom till invigningen.

T

ERGGREN BYGG B AB T.Berggren Bygg AB / Isacsons betonghåltagning Adress: Box 1053, 171 21 Solna

Gustafsvägen 1, 169 58 Solna

Telefon: 0708-371 476 E-mail: info@tbbygg.se Hemsida: www.tbbygg.se / www.isacsonsbtg.se

Ordning och reda skapar arbetsglädje Anders Jonsson har aldrig skjutit fram en besiktning. ”Den dagen det händer ligger jag i en kista”, hävdar han med ett skratt. I en annars ganska rörig byggbransch sticker hans bolag Jonsson Byggprojektering & Miljö AB ut, med fokus på struktur, noggrannhet och rak kommunikation. en åker eller ett skogsparti. Så kan starten av ett projekt se ut för Jonsson Byggprojektering & Miljö AB (JBM). Bolaget sysslar med både nyproduktion och totalentreprenad, man utför även byggnation och anlitar allt från elektriker till rörmokare för att genomföra byggprojekt i sin helhet. – Jag börjar i stort sett med en grop och avslutar med att lämna över nycklarna till en färdig bostad, berättar Anders, som efter 30 år i branschen ETT FOTOGRAFI AV

fortfarande stortrivs och talar engagerat om produktionsarbetet. – Jag tycker verkligen att det är roligt att bygga och att hitta nya lösningar på problem, säger han. utvecklat miljötänk i allt från materialval till arbetsgång och arbetar gärna med kunder som delar samma engagemang. Att hushålla med resurserna är minst lika viktigt när det kommer till kommunikation, påpekar Anders. Hela 30 år i branschen har gett JBM HAR ETT

honom en god kunskap i vad som krävs av en projektledare. – Jag arbetar extremt strukturerat och noggrant, som projektledare släpper jag ingenting och jobbar hela tiden för att vi talar rakt och öppet med varandra. Det sparar mycket kraft, tid och pengar – dessutom får man roligare tillsammans, konstaterar han. mer engagemang, ett större ansvarstagande och omsorg av andra i branschen. JBM ska genom sitt arbete verka för den förändringen, nu och i framtiden. – Framöver skulle jag gärna vilja agera mentor åt nyutbildade projektledare och hjälpa dem att bli trygga i sin roll, berättar han. ANDERS VILL SE

JBM Adress: Kokstensvägen 107,804 33 Gävle Telefon: 070-620 98 74 E-post: anders.jonsson10@comhem.se 58 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD


Måleri med konstnärlig ambition Efter skolan övervägde Bobby Lindell att följa i sin fars fotspår och bli elektriker, men tack vare intresset för att rita och teckna föll yrkesvalet i stället på måleri. ”Som målare får jag ofta arbeta kreativt”, säger Bobby, vars bolag Bobby Lindells Måleri utmärker sig både vad gäller kundkontakt och konstnärlig ambition. kommer målarna alltid i tid, försäkrar Bobby Lindell. Något som är långtifrån en självklarhet i branschen. – Om vi kommit överens med kunden om en tid ser vi till att komma då. Folk blir ofta överraskade över vår punktlighet, berättar Bobby, som är stolt över bolagets goda rykte bland såväl kunder som kollegor. HOS BOBBY LINDELLS MÅLERI

I dag har företaget, som funnits i 15 år, sex anställda. Man arbetar brett med både företag och privatpersoner i hela Stockholmsområdet. Till exempel målar man fasader och möbler, gör fönsterarbeten och utför tapetsering. Det innebär att Bobby ena dagen kan måla ett industrigolv, för att nästa förvandla en ful plåtdörr till vackert trä genom så kallad illusionsmålning.

– Med rätt teknik kan du få plåten att se ut som en gammal fin trädörr, eller en pelare att se ut som marmor. Illusionsmålning är roligt, det var en av de saker som lockade mig till branschen, berättar Bobby, som annars tycker om att arbeta utomhus, till exempel med fönsterarbeten. han dock att lämna ifrån sig penseln och kliva in på kontoret på heltid. – Mitt mål när jag startade var att sluta måla vid 40, säger han och konstaterar nöjd att det målet snart är uppnått. På kontoret ligger fokus i stället på kundkontakten. Både Bobby och hans anställda tycker om att träffa människor. – Social kompetens är inte en självklarhet i branschen, tyvärr. Jag försöker alltid göra rätt för mig. Vi lämnar aldrig en kund missnöjd, utan ser till att lösa problem om de uppstår, avslutar han. I FRAMTIDEN PLANERAR

Bobby Lindell Måleri AB Adress: Yttervägen 1

141 69 Huddinge

Telefon: 0739-600 404 E-post: bfmaleri@hotmail.com Facebook: http://bit.ly/blmalerifb

Lysande framtid med LED-lampor Att välja LED-belysning framför lågenergilampor kan minska energianvändningen med upp till 80 procent. Många tvekar inför investeringskostnaderna men övertygas när man förstår vilka fördelar som finns på sikt. Det berättar Rune Nilsson, en av tre delägare i Svenska LED. förbjöds ersattes de i de flesta fall med lågenergilampor. Att i stället investera i LED-belysning har en mängd fördelar. – LED-lampor kan till exempel tändas och släckas i stort sett ett obegränsat antal gånger utan att slitas ut och passar utmärkt för utomhusmiljöer, eftersom de lyser starkare vid lägre temperaturer, förklarar Rune och berättar att Svenska LED har beslysningsalternativ för flera miljöer och behov. Fasader, parkeringsoch trapphusbelysning är några exempel. NÄR TRADITIONELLA GLÖDLAMPOR

i grunden, arbetade på Arlanda i 20 år innan har startade bolaget. – På Arlanda väcktes mitt intresse för energibesparande lösningar och det var också där jag först kom i kontakt med LED-lampor, berättar han. Nuförtiden vet de flesta att ljuset från en LEDlampa inte är kallt och blåaktigt men många tror RUNE, SOM ÄR ELEKTRIKER

fortfarande att det är dyrare än lågenergialternativet. – Visst är det så att investeringskostnaden är högre men den har man sparat in efter några år. Därefter tjänar man betydande summor, säger Rune. ENDAST CIRKA TIO PROCENT av all gatubelysning i dag

är LED. – Det kostar i snitt 1 000 kronor att byta en gatlykta. Att använda LED-lampor i större utsträckning skulle spara in upp till 50 procent av den totala kostnaden, säger Rune. Pengar som skulle komma väl till pass inom andra kommunala sektorer. För att kommunerna ska ha råd att byta ut lamporna erbjuder Svenska LED olika finansieringslösningar. Att byta till LED handlar också om miljön. – Att välja LED är ett bra sätt att nå uppsatta miljömål. BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 59


Omvandlar din vision till verklighet Akribit är ett byggföretag med en tydlig och etablerad värdegrund där hög kvalitet och goda kundrelationer står i centrum. Trots att firman är nystartad har man redan byggt upp ett stort nätverk av nöjda och återkommande kunder. BOEL HAMBRAEUS OCH maken

Josef har båda lång erfarenhet som egenföretagare. Josef har arbetat som byggledare i över 40 år, främst i tyska och österrikiska projekt. Boel är tandläkare med egen mottagning. När paret för ett par år sedan beslutade sig för att driva företag tillsammans omlokaliserade de Josefs byggverksamhet till den svenska marknaden. Akribit riktar sig i dag till privatpersoner i innerstaden, Bromma samt Stockholms norra närförorter. – Jag är ansvarig för ekonomi, kundkontakter, marknadsföring och är den som håller ihop allting på organisationsnivå, medan Josef fungerar som byggledare och finns ute på byggplatsen, förklarar Boel. – Det är en stor trygghet för våra kunder att jag och Josef har full insikt i vår gemensamma byggprocess, fortsätter hon. Akribit hjälper kunder med allt från stora till små projekt. Man tar vid behov in kvalificerade under60 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

leverantörer, vilka samtliga är noga utvalda, erkänt skickliga och auktoriserade. – Projektets storlek spelar mindre roll – vi tycker att det är lika roligt att göra en platsbyggd garderob som att renovera en villa, säger Boel. Det man i stället fokuserar på, är att skapa ett nära samarbete med kunden. – En viktig del av vårt arbete är att vara lyhörda och sätta ord på vad det är kunden vill ha. Ofta har man en ofullständig idé som vi tillsammans konkretiserar och tydliggör, förklarar Boel. Att kunden under byggprocessen som följer kommer på tillägg eller förändringar är fullständigt naturligt och just därför är det avgörande för slutresultatet att den nära kontakten med kunden hålls levande genom hela projektet. – Jag tror att våra kunder uppskattar den personliga kontakten och vår strävan efter kvalitet. Även vår lyhördhet för vad det är kunden vill ha tillsammans

med vår flexibilitet, tydlighet och tillgänglighet från första kontakten till slutbesiktning, sammanfattar Boel. från det grekiska ordet akribeia som betyder “noggrannhet” och betecknar i vetenskapliga sammanhang noggrannhet och exakthet och kan tolkas som ett utryck för bolagets strävan efter kvalitet på alla nivåer. Bolaget säger nej till kunder som vill att man presenterar en offert utan att ha fått komma ut och titta på projektet, samt i de fall där man blir ombedd att kompromissa med kvaliteten på arbetet. Arbetsgången för nya projekt är noga utarbetad och inte något man är beredda att ändra på eller hasta över. – Ett grundligt arbete i varje steg är avgörande för slutresultatet. Vi kompromissar aldrig med kvalitet. Att vi skulle behöva komma tillbaka för att göra om ett bristfälligt arbete finns inte på kartan, säger Boel med eftertryck. FÖRETAGSNAMNET AKRIBIT KOMMER


har kontaktat Akribit besöker man platsen, lyssnar noga på vad det är kunden vill ha, antecknar och fotograferar. Tillbaka på kontoret skriver Akribit sedan en offert som man skickar till kunden. Offerterna är alltid noga specificerade och innehåller tydliga redovisningar för vad det är man betalar för. – Många uppskattar att offerterna från oss alltid innehåller beräknad tidsåtgång samt att alla kostnader presenteras på samma offert. Den nära kundkontakten är extra viktig för att kunden verkligen ska förstå vad det är de betalar för, förklarar Boel. – Vi lovar aldrig något vi inte kan hålla vilket vi är tydliga med, särskilt om kunden har önskningar som inte är möjliga att genomföra. Att komma på avtalad tid är också något man är väldigt noga med. EFTER ATT KUNDEN

– Människor har tagit ledigt från sina arbeten för att träffa oss och det är oerhört viktigt att vi respekterar det, säger hon. För människor som står i begrepp att välja byggfirma har Boel några viktiga råd att dela med sig av. – Du bör kontrollera att företaget har goda referenser, en stabil ekonomi utan anmärkningar samt känna att kommunikationen fungerar, sammanfattar hon. Många kunder återkommer till företaget och Boel berättar att man uppskattar långsiktiga samarbeten, där man tillsammans med kunden deltar i en kreativ process över tid. – En växande kundkrets är det bästa betyget, konstaterar hon. Boel och Josef vill fortsätta att driva sin verksamhet som ett familjeföretag. Naturligtvis vill de växa, men tio anställda inom ett par år känns alldeles lagom.

– Något vi verkligen vill satsa på är att fortsätta vårt arbete med att etablera ett nära samarbete med olika produktutvecklare. Vi letar hela tiden efter innovativa specialprodukter som fattas på marknaden i dag, avslutar Boel.

Akribit AB Adress: Valhallavägen 128 A

114 41 Stockholm

Telefon: 076-787 23 84 E-post: info@akribit.com Hemsida: www.akribit.com BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 61


Lägger grunden för ett bra husresultat Inget jobb är för stort för Gustav Svensson Mark & Maskin AB i Uppsala. Detta allsidiga företag, som sysslar med alltifrån dräneringar till uterum, arbetar kompromisslöst enligt det självklara men ofta förbisedda faktum att underarbetet är avgörande för slutresultatets hållbarhet och utseende. Något de alltid kommunicerar till sina kunder.

som anställd startade Gustav Svensson eget 2008. Inledningsvis drev han sin firma parallellt med heltidsarbete, men på grund av den snabbt ökande efterfrågan på hans tjänster sa han ganska snart upp sin fasta tjänst. – I dag har jag fem egna anställda samt två med egen firma som jobbar för mig, berättar han. Viktiga arbetskamrater är också de fem grävmaskinerna, de tre hjullastarna samt dumpern som finns i företagets maskinpark. – Jag har grävmaskiner som klarar alltifrån tre och ett halvt till sexton ton. Eftersom jag har både mindre och större jobb är det viktigt med den bredden på kapacitet, säger Gustav. Han uppskattar att han till 70 procent arbetar som underleverantör till andra byggfirmor och de resterande 30 procenten som ensam ansvarig för privata jobb. Samarbetspartners väljer denne mycket seriösa och yrkesstolta hantverkare med stor omsorg och kontaktnätet är minst sagt omfattande. – Jag arbetar bara tillsammans med folk som jag skulle anlita för att göra jobb hemma hos mig själv, försäkrar han. EFTER EN LÅNG KARRIÄR

62 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

Företaget tar sig an alla typer av markarbeten. Dräneringar, murning av husgrunder, plattsättning, anläggning av stödmurar och gräsmattor. Det absolut roligaste är att få arbeta med hela trädgårdsanläggningar anser han. – Jag gillar alla jobb, men att få planera och färdigställa en tomt är tillfredställande eftersom man lämnar det så fint. När man gräver för avlopp eller på annat sätt förbereder för husbygge syns inte det stora och viktiga arbete som vi har lagt ner på samma sätt, säger Gustav som har en mängd råd och tips för kunder som står in begrepp att anlita en markanläggare. – När man ber flera företag om offerter är det viktigt att man presenterar samma jobb för alla annars kommer priset att skilja sig väldigt mycket åt. Väljer man då den mest fördelaktiga offerten kan slutpriset bli en stor och obehaglig överraskning, säger Gustav bestämt. både kunden och han själv blir nöjda är mycket viktigt och därför är kommunikation under hela processen något Gustav aldrig kompromissar med. SLUTRESULTATET OCH ATT

– När man gräver dyker det ofta upp oväntade saker under marken. Man vet aldrig på förhand hur det ser ut därunder och ibland kan man till exempel hitta stenar som är för stora för våra grävmaskiner – de måste vi spräcka, säger Gustav och utvecklar: – Det min skyldighet att informera kunden om detta eftersom en sådan upptäckt kan göra att projektet tar längre tid och kostar mer än man trott från början. Men eftersom Gustav Svensson Mark & Maskin alltid är tydliga, förbereder kunderna på att sådana eventualiteter kan uppstå samt uppdaterar dem under arbetsprocessen blir detta sällan något problem. Det är också viktigt att kunden är införstådd med vikten av ett grundligt markarbete för att slutresultatet ska bli hållbart och snyggt, menar Gustav. Ett dåligt utfört underarbete kan leda till att jobbet måste göras om och då blir det hela naturligtvis en mycket kostsam och onödig affär. – Eftersom underarbetet inte syns förrän man står där med något som är skevt eller läcker in vatten är det oerhört viktigt att förklara detta för kunden. Jag vill alltid lämna jobben stolt över vårt arbete och med nöjd kund som gärna anlitar oss igen.


MED SIN LÅNGA erfarenhet

ger Gustav också handfasta råd om dränering och när det är dags för att få detta gjort. – Om källaren börjar lukta eller om man upptäcker fukt är det definitivt dags, säger han och understryker hur viktigt det är med regelbunden kontroll av källare med panelbeklädda väggar. – Den klassiska gillestugan är livsfarlig på så sätt att träet på väggarna stänger in både fukt och lukt vilket gör att det är svårt att upptäcka mögel och andra problem innan det har gått väldigt långt, säger Gustav. Kanske har man då levt i en hälsovådlig miljö och står inför en renovering som blir både dyrare och mer omfattande än om man åtgärdat källarmiljön i tid.

FÖRETAGET GRÄVER JUST nu

mycket för trekammarbrunnar eftersom lagstiftning och kontroll skärpts. Efter att avloppssystemet besiktigats och man har fått föreläggande om att det behöver åtgärdas har man tre år på sig innan man riskerar vite. Därför råder Gustav alla att ta kontakt med någon som gräver omgående i stället för att vänta. – Eftersom så många måste gräva om sina avloppsystem just nu kan det vara långa väntetider hos företagen, och då är det bra med framförhållning, säger han. Det roligaste med arbetet som markansläggare och maskinist tycker han är att lösa olika problem som ofta uppstår på vägen.

– Jag gillar att inget jobb är det andra likt och arbetar alltid enligt devisen att allt går att lösa, förklarar Gustav.

Gustav Svensson Mark & Maskin AB Adress: Finnsta 417

740 20 Vänge

Telefon: 070-517 22 66 E-post: gsmarkmaskin@gmail.com BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 63


Ett halvt sekel i byggbranschen NT Larsson Bygg AB i Sundbyberg startades redan i början av 1960-talet och få andra byggföretag har en så lång och gedigen historia som detta familjeföretag. Dessutom har man ända sedan starten hela tiden stått stadigt i en konjunkturkänslig och stundtals svajig bransch. I dag drivs företaget av bröderna Nicklas och Thomas Larsson som med glädje tar sig an alltifrån mindre finsnickeri till totalrenoveringar av villor på helentreprenad.

BRÖDERNA LARSSON TOG över

driften av NT Larsson Bygg för sju år sedan, då det var dags för pappa Lars-Erik att börja dra ner på takten inför den kommande pensionen. – Pappa har styrt företaget sedan 1973, så det är inte helt lätt för honom att sluta, han är fortfarande först på plats på morgnarna och sist hem om kvällarna, skrattar Nicklas och får medhålla av sin bror. – Han fungerar lite som spindeln i nätet, kan man säga, säger Thomas. NT i företagsnamnet står just för Nicklas och Thomas och de har båda hjälpt till i företaget på lov och ledigheter sedan de var små. – Det känns bra att ha den erfarenheten nu när det är vi som ska ta till vara på det som morfar och pappa byggt upp, säger de. Bröderna tycker att snickeri är fantastiskt roligt och de bygger mer än gärna möbler och platsbyggda lösningar på beställning. En fantastisk utemöbel kan stå färdig att levereras till kund i god tid inför den härliga trädgårdssommaren. – Vi har många altaner och andra sommarprojekt på gång just nu, berättar Nicklas. 64 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

Efter alla år i branschen har de naturligtvis utvecklat nära relationer med andra erfarna och pålitliga hantverkare inom alla branschens yrkesområden. På deras lista över samarbetspartners och underleverantörer står exempelvis några av Stockholms skickligaste rörmokare, plåtslagare, elektriker och målare. – Tack vare vårt goda samarbete med andra firmor utför vi ofta projekt på helentreprenad vilket våra kunder uppskattar mycket, säger Thomas. – Ja, det underlättar för dem att det är vi som planerar och samordnar, samt att en person har total överblick och kan svara på alla frågor, fyller Nicklas i. För den som är nyfiken på att se jobb signerade NT Larsson finns bilder på företagets hemsida från ett fantastiskt projekt – en villa i Bromma där man först totalrenoverade badrummet och sedan köket. – Badrummet bestod innan av två små rum, så vi började med att slå ut väggen mellan dem för att få ett stort rum. Vi platsbyggde en bastu som svartbetsades, specialputsade väggar och la marmorgolv. Det blev väldigt bra och ägarna blev mycket nöjda, berättar Thomas.

Ett kvitto på att man gjort ett bra jobb är att bli anlitad för nya projekt av samma kunder vilket var precis vad som hände i det här fallet. – När badrummet var färdigt gjorde vi köket åt dem. Det var riktigt roligt och blev lika bra som badrummet, säger Nicklas. Utöver Bromma arbetar de mest i norrort. NT Larsson gör många badrum och kök, alla typer av uteprojekt men har också ansvarat för totalrenoveringar av hela hus.


– Jag tror att just vår mångsidighet och breda kompetens utmärker oss. Kunderna vet att vi kan allting, förklarar Thomas. Utöver mångsidigheten är de kända för att lägga stor vikt vid en god kommunikation med kunden. – Det är avgörande för slutresultatet att vi och kunden verkligen förstår varandra och därför är vi noga med att under projektet stämma av flera gånger så att allt löper på enligt offert, säger Nicklas. – När vi får ett nytt jobb åker vi först ut och tittar och pratar med kunden. Sedan skriver vi en offert som vi går igenom med kunden på plats. Vi kan ha missuppfattat och kunden kan ha ändrat sig eller tänkt på något nytt och då kan vi justera offerten på en gång, förklarar Nicklas. utvecklade under 1970-talet ett samarbete med försvaret och Fortifikationsverket vilket resulterade i många jobb åt dem. Det rörde sig till exempel om bergrum och olika typer av skyddsobjekt, ramavtal som bedrevs under 40 års tid mellan 1973 och 2013. Det finns nog inte många byggföretag på marknaden som kan ståta med en sådan kvalitetsstämpel. – Vi samarbetar fortfarande en del med försvaret men i mycket mindre omfattning, och det är pappa som sköter det mesta kring det, säger Thomas. Att välja NT Bygg gör att ditt nya hem är i säkra och erfarna händer. Här samlas kunskap som förts vidare från generation till generation. Och att en firma överlevt så länge är en försäkran om trygga finanser och nöjda kunder. NT Bygg är dubbel A-värderade vilket är ett bevis för att du väljer att samarbeta med ett företag som skött sina finanser oklanderligt. Pär Eriksson, anställd sedan två och ett halvt år trivs på jobbet. – De är fantastiskt duktiga och jag lär mig något varje dag, säger han. PAPPA LARS-ERIK LARSSON

NT Larsson Bygg AB Adress: Milstensvägen 52

174 62 Sundbyberg

Telefon: 070-620 75 23 / 070-5950684 E-post: larssonbygg@telia.com Hemsida: www.larssonbygg.se Facebook: facebook.com/larssonbygg BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 65


Bygger våtrum du kan lita på Att göra om badrummet har blivit trend. Men för den som planerar renovering i ett våtrum finns mycket att tänka på. Badrumsverkets grundare Evangelos Paraskevas har sett många fuskbyggen under sina 20 år i branschen. Han råder människor att satsa på kvalitet och kompetens som lönar sig på sikt. BADRUMSVERKET ARBETAR I hela

Stockholmsområdet och specialiserar sig, som namnet avslöjar, på badrum. Man ansvarar kompletta arbeten i badrum och hyr in elektriker och annan kompetens om det krävs. Bolaget utför även arbeten i kök och olika slags snickerier. – Att arbeta med badrum innebär allt från rena snickeriarbeten till belysning och VVS. Vi kan använda vår breda kunskap till mycket i hemmet, berättar Evangelos och tillägger att det kan vara skönt för kunden att slippa ta in två olika firmor. Arbete med våtrum kräver speciella kunskaper och innebär ibland en obekväm situation för kunden under tiden arbetet pågår. Ett standardbadrum tar ungefär 14 arbetsdagar att färdigställa, förutsatt att kunden har köpt porslin och annat material på förhand. – Det är framför allt torktiden som tar tid. Om man inte har flera badrum hemma är det ofta smidigast att bo någon annanstans under tiden arbetet utförs, säger Evangelos. De speciella förutsättningarna kräver såväl god kunskap som kommunikation. De fyra hantverkarna på Badrumsverket har det våtrumscertifikat som krävs. Man fokuserar också på att hålla en öppen 66 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

dialog med kunden, redan från allra första kontakten. – Vi lämnar alltid specificerade offerter där du kan se allt som ingår, samt hur lång tid det tar. Det är viktigt för oss att hålla oss till den uppsatta tidsplanen, säger Evangelos. Under arbetets gång uppdaterar Badrumsverket också kunden kring hur arbetet fortskrider genom att till exempel skicka bilder. välkänt problem när det handlar om badrum. Evangelos förklarar det med brist på kompetens, samt rent slarv. Det sistnämnda är ofta en konsekvens av prisdumpning i branschen, menar han. – De flesta vill ha det allra billigaste. Men det kan vara bra att fundera ett ögonblick över hur det kan vara så billigt. Vad är det man dragit ner på? Ett lågprisalternativ är en chansning som kan bli kostsam i längden, påpekar han. Många hantverkare saknar också det våtrumscertifikat som är ett krav för att få utföra arbeten i badrum. Det är faktiskt inte ovanligt att bolag ljuger om att de har dem. – Många är duktiga på att plattsätta, men misslyckas med konstruktion och montering av tätskikt, vilket leder till problem förr eller senare, säger Evangelos. FUSK ÄR ETT

Evangelos Paraskevas älskar badrumsutmaningar.


– Det kan ta tre, fyra år innan det börjar läcka. Ett badrum som görs på rätt sätt ska i själva verket hålla i 40 år, gärna ännu längre. Han råder därför den som står inför en renovering att på förhand kontrollera vilka certifikat ett bolag har, samt att ta in referenser. Badrumsverket lämnar tio års garanti och ansvarar, i linje med konsumenttjänstelagen, för arbetet under hela tidsperioden. i badrummet har blivit något av en trend idag. Målade ytor, vävtapeter och plastmattor får nu lämna plats för marockanskt kakel, marmorskivor och klinkers. Badrumsverket hjälper gärna kunder som vill med inredning och färgval. För den som vill sticka ut har Evangelos ett tips: – Drygt 80 procent av kunderna väljer ett mörkgrå golv och vitt kakel. Så jag rekommenderar den som vill ha något unikt att undvika just det, säger han med ett leende. Roligast är när kunderna vågar gå utanför ramarna och tänka nytt, både vad gäller färg och form säger han: – En utmaning är alltid roligast. I dag finns stora möjligheter att få badrummet personligt. ATT GÖRA OM

Badrumsverket AB Adress: Kaggeholmsvägen 68

122 60 Enskede

Telefon: 08 612 17 20 E-post: info@badrumsverket.nu Hemsida: www.badrumsverket.nu

Tips till dig som går i renoveringstankar: • Ta in referenser på de bolag du är intresserad av. • Kontrollera att bolaget har nödvändiga certifikat. På Byggkeramikrådets hemsida(www.bkr.se) kan du genom en enkel namnsökning ta reda på detta. Arbete med plastmattor kräver ett sär skilt certifikat. På www.gvk.se kan du kontrollera vilka bolag som har detta. • Kontrollera också att bolaget är försäkrat, så att det inte är du som kund som får ta kostnaderna om problem uppstår. •

Tänk på att leveranstiden kan vara lång och att handla hem porslin, kakel och annat material i god tid. Undvik de allra billigaste produkterna när det kommer till blandare och liknande, de går snabbt sönder.

kan använda för att se till att allt arbete utförs på rätt sätt. Informationen finns också på Konsumentverkets hemsida. • Stora kakelplattor är inne just nu. Sådana kräver dock en väggnära golvbrunn. De kostar dock mer – men är väldigt snygga. •

Att renovera badrummet inför en försälj- ning är ofta en lönsam affär. Se bara till att arbetet dokumenteras, med informa- tion om vem som gjort jobbet, certifikat, garantier och försäkringar. Som köpare bör du kontrollera att all sådan informa- tion finns i bostadspärmen.

• Se till att ha ekonomin i ordning innan arbetet påbörjas. Du får dra av 30 procent av kostnaden i rotavdrag. • Badrumsarbeten innebär särskilda krav. På Badrumsverkets hemsida finns aktuella regelverk, samt checklistor du

Facebook: http://bit.ly/badrumsverketfb BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD | 67


En metod som kan revolutionera marknaden

Stab Tech arbetar med grundförstärkning av fastigheter och använder en metod som kan revolutionera branschen. Bolaget kan, till skillnad från de traditionella metoderna, genomföra störningsfria grundförstärkningar och lämnar nästintill inga spår efter avslutad entreprenad. ofta nödvändig när en fastighet drabbats av sättningsskador till följd av att marken sjunker. Sättningar uppkommer oftast i mark som har varierande grad av fuktighet. Vissa jordtyper är mer utsatta än andra, speciellt mark med hög andel lera, eftersom de i förhållande till deras fukthalt krymper och sväller. EN GRUNDFÖRSTÄRKNING ÄR

oftast när marken under fastigheten tappar bärförmåga mot grunden. Detta gör att grunden börjar spricka eller på sikt också luta. Reparationsåtgärden som Stab Tech genomför bygger på att återskapa bärförmågan i marken gentemot grunden. Man använder en metod som innebär att man borrar smala rör ner till avsett djup och injekterar marken och dess hålrum med Geopolymer. Geopolymer är en expanderande plast som fyller hålrum och binder samman lösa fraktioner som sand, sten och jord under grunden. När marken är fylld med Geopolymer har en markförstärkning skapats. Därefter kan Stab Tech fylla marken med EN SÄTTNINGSSKADA UPPTRÄDER

68 | BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD

ytterligare Geopolymer som kan lyfta fastigheten till önskad nivå. Stab Tech utför denna typ av arbeten på de flesta sorters fastigheter såsom lager-, industrilokaler, hyreshus och villor. kan du som fastighetsägare åtgärda sättningsskador utan att avbryta verksamheten i lokalen eller flytta ut ur ditt hus. En fastighetsägare med en lagerlokal behöver heller inte flytta stora maskiner eller tungt gods utan arbetet utförs med dem stående på sin plats, berättar Emil. Förutsättningen för att en hållbar och högpresterande åtgärd ska kunna skapas är den mycket grundliga besiktning som Stab Tech genomför innan arbetet påbörjas. – Det är viktigt att få en helhetsbild av problemet och att hitta orsaken till att fastigheten sjunker. Ju förr du åtgärdar skadan desto billigare blir det. Med vår metod är arbetet inte alls så omfattande eller störande som man kanske tror, säger Emil. – MED VÅR METOD

Stab Tech AB Adress: Lövhagsvägen 5

179 62 Stenhamra

Telefon: 08-560 432 11 E-post: info@stabtech.se Hemsida: www.stabtech.se Facebook: www.facebook.com/stabtechab


Utmanar normen i konservativ byggbransch I byggbranschen gör många gärna ”som man alltid har gjort”. Men i Sandviken finns två unga snickare som vill något mer. Med moderna material, nyskapande lösningar och en rejäl dos ödmjukhet arbetar MR Bygg utifrån ett övergripande mål – att omvandla kundens vision till verklighet. är ett stort steg och därför något många väntar med. Olov Mollstedt och Emil Rääf gjorde tvärtom och startade MR Bygg endast något år efter att ha erhållit sina yrkesbevis. Ett drygt år senare är de glada att de vågade. – Eftersom vi är unga, utan barn och familj, kan vi satsa fullt ut och vara flexibla när det behövs, konstaterar Olov. De är själva utbildade snickare, men genom samarbeten med andra erbjuder MR Bygg ett brett utbud av tjänster. Man utför arbeten i såväl kök och badrum, som fönster och fasad och bygger också helt nya bostäder. Bolaget har sin bas i Sandviken men arbetar nationellt. – På en mindre ort sprids rykten snabbt. Att vi får 90 procent av våra uppdrag via rekommendation i dag är ett gott betyg, säger Emil stolt. ATT STARTA EGET

arbetssätt vill MR Bygg utveckla både sig själva och byggbranschen. – Vi arbetar hela tiden för att hitta bästa möjliga material och lösning för varje kund. Det finns mycket att vinna, både ekonomiskt och ur miljöperspektiv, på att våga prova nya lösningar, säger Emil. Han berättar att MR Bygg också har valt att prioritera kommunikationen med kunderna. Man svarar alltid i telefon och håller kunden uppdaterad kring vad som händer under etts projekts gång.

– Vi är ödmjuka för kundens situation. Att anlita hantverkare kan vara obekvämt om det till exempel handlar om en badrumsrenovering. Då måste vi arbeta så snabbt som möjligt och prioriterar att bli klara, säger Olov. – Vi kör inte över kunden genom att presentera en lösning rakt av, utan vi lyssnar och kompletterar kundens vision med vår kunskap, avslutar Emil.

GENOM ETT MODERNT

MR Bygg Adress: Gävlevägen 57E, 811 31 Sandviken Telefon: 070-21 229 56 / 073-09 131 92 E-post: info@mr-bygg.se Hemsida: www.mr-bygg.se Facebook: facebook.com/www.mrbygg.se Instagram: www.instagram.com/mrbyggab

Inspirerar till matlagning och umgänge På Cervera i Luleå finns ett noga utvalt sortiment av produkter för all sorts matlagning, bak och servering. Den glada och kunniga personalen hjälper dig att hitta just det du söker – oavsett plånbok, behov eller kunskap. MED MÅLSÄTTNINGEN ATT varje besök på Cervera ska vara en inspirerande upplevelse

har Maria och Krister Boman drivit butiken i Storheden på franchisebasis sedan 2005. – Vårt sortiment består huvudsakligen av produkter för matlagning och servering. Vi har alla sorters kärl, knivar, glas, bestick och porslin, berättar Krister. Alla varor är noga utvalda, av hög kvalitet och finns i alla prisklasser. Man säljer både kända varumärken och produkter ur Cerveras egen produktion. – Det spelar ingen roll om du är student eller medelålders grillmästare – här hittar alla det de behöver, försäkrar Krister. han tillsammans med sin fru, deras dotter Josefine, två ordinarie- och tre extraanställda. – Det är inga blåbär som jobbar här, skrattar han och berättar att Håkan som jobbar här har 35 års erfarenhet av glas och porslin. Kunderna uppskattar erfarenheten och kunskapen. Krister glömmer aldrig den gången han fick höra att han har ” svart bälte i stekpannor.” I BUTIKEN ARBETAR

INTERNET I ALL ÄRA, men det personliga mötet och expertis på plats har ett stort värde

för många människor. Det är något Krister och hans medarbetare vet att ta vara på. – Vi är oerhört lösningsfokuserade och tycker om utmaningar. Om det kommer in en kund som letar efter en present till någon som har allt så fixar vi det, säger han. Ett kvitto på den positiva inställning som präglar butiken är att många av kunderna kommer tillbaka. – Det händer ganska ofta att kunder frågar efter samma person som hjälpte dem förra gången. Då är man nöjd med bemötandet, ler Krister stolt.

Cervera Storheden Adress: Storhedsvägen 12

973 45 Luleå

Telefon: 0920-20 05 40 E-post: storheden@cervera.se Hemsida: www.cervera.se/hitta-butik/lulea-storheden Facebook: http://bit.ly/cerverastorhedenfb BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD / DETALJHANDEL | 69


Båtäventyr för alla

Barnfamiljer på utflykt, turister på sightseeing, möhippesällskap och arbetskamrater på after work. Listan över besökarna på GoBoat är både lång och varierande. Nu öppnar man för en ny säsong och alla som vill är välkomna att kliva ombord. på intågande är vi många som längtar ut på sjön. Hos GoBoat kan den som vill hyra en picknickbåt och ge sig ut på vattnet. Företaget finns i Stockholm, Malmö och även i Danmark. Idén fick grundaren Kasper EichRomme när han hade sin svärmor på besök. – Jag ville visa henne runt men när jag undersökte möjligheterna att hyra båt upptäckte jag att det bara fanns ett bolag och att det de erbjöd inte var särkilt imponerande. Jag tänkte att det måste gå att göra bättre, berättar han. NÄR SOMMAREN ÄR

PÅ GOBOAT ÄR man

i dag tre delägare som tillsammans arbetat fram ett koncept sedan starten för två år sedan. Miljön är en viktig faktor. Samtliga båtar drivs med hjälp av elmotorer och solpaneler, samt omkring en tredjedel av båten är gjord av återvunna plastflaskor.

70 | FRITID & NÖJEN

– Båtarna är optimerade till social samvaro, berättar Anders Mörck, en av delägarna. Kunden kör själv båten, som kan ta upp till åtta personer. Den som vill hyra kan boka via hemsidan. Man kan även komma förbi – har man tur finns en båt ledig. after work på våra båtar. Snacks och dryck kan man köpa med sig från oss eller ta med själv. Barnfamiljer kan få med sig ett fiskenät och barnen bli ”skräppirater.” Kommer de tillbaks med skräp i nätet bjuder vi på glass, berättar han. Efterfrågan på båtarna är stor och delägarna satsar i framtiden på att göra Goboat till ett världsomspännande bolag. – Vi vill att alla människor ska ha möjlighet att ge sig ut på sjön, även de som inte har äger egen båt, säger Anders. – MÅNGA TRÄFFAS FÖR


Ger värdefulla råd vid stora affärer Advokat Jonas Bosten har en lång bakgrund inom juridiken och driver Advokatfirman Bosten sedan år 2006. Hit kan kunderna särskilt vända sig gällande frågor om fel i fastighet, frågor om köp eller försäljning av hus samt hantverkstvister. TVISTER OM FASTIGHETSFEL gäller

till största del badrum, dräneringar och tak. Har man som köpare köpt ett hus i det skick man har kunnat förvänta sig. Eller motsatt, har man som säljare sålt ett hus där köparen inte undersökt ordentligt. Tvister med hantverkare handlar till största del om badrumsrenoveringar. – De allra flesta konflikter med hantverkare orsakas av dålig kommunikation. De kan också bero på dålig kompetens hos hantverkaren, att man har byggt fel helt enkelt, berättar Jonas som råder den som anlitar hantverkare att vara noga med dokumentationen. – Det är bra att skriva ner det viktigaste när man kommer överens med sin hantverkare. Vad som ska göras, hur och när betalning ska ske, hur lång tid ska det ska ta och förstås priset, säger Jonas. Att kontrollera att hantverkaren har F-skattsedel är också viktigt. Annars kan man som kund själv åka på att betala till exempel sociala avgifter.

Om du upplever att du efter en renovering, ett köp eller en försäljning av en fastighet hamnat i tvist, då ska du kontakta mig. tvist om det är fel eller inte bör man låta en besiktningsman komma och titta och bedöma. Förutom om det är fel eller inte kan det vara tvist om priset och vad som ingått i avtalet och vad som är tillkommande arbete. – Även om man avtalat en viss timtaxa kan man ha anledning att ifrågasätta antalet timmar. När det gäller vad som har ingått från början och vad som är tillkommande arbete kan det vara avgörande vad som finns skrivet om vad som ska utföras. Jonas poängterar också att det inte är självklart att få rätt, även om man egentligen har det. Bevisning är därför nödvändigt. OM DET UPPSTÅR

– Vid tvist räcker det inte med en åsikt, sammanfattar han. De kunder som kommer till advokatfirman Bosten gör det ofta genom rekommendationer. Många känner till Jonas via ett samarbete med Villaägarnas riksförbund. att du efter en renovering, ett köp eller en försäljning av en fastighet hamnat i tvist, då ska du kontakta mig, säger Jonas som ser det som mycket viktigt att alltid vara ärlig mot sina kunder. – Jag berättar om det är ett ärende som är processbart eller inte. Och det är alltid klienten som bestämmer om vi ska gå vidare, avslutar han. – OM DU UPPLEVER

Advokatfirman Bosten Postadress: Box 5216

102 45 Stockholm

Besöksadress: Nybrogatan 34 Telefon: 08-24 24 80 E-post: advokat@bosten.se Hemsida: www.bosten.se

Tar täten mot en digital framtid ”Att välja revisor är som att välja frisör. Det är viktigt att ta någon som du klickar med.” Det konstaterar Erik Ågerup, som för två år sedan sa upp sig för att arbeta med revision och redovisning på mer nytänkande sätt. BOLAGET ÅGERUP REVISION jobbar

digitalt, vilket innebär att arbetet kan utföras på distans mot kunder över hela landet. Kärnverksamheten är revision. En sådan innebär att en revisor kvalitetssäkrar årsredovisningen i ett aktiebolag. Genomgången ger revisorn en god bild av verksamheten, utifrån vilken man sedan kan ge råd. – Revisionen är en trygghet för såväl styrelsemedlemmar, som ägare och andra intressenter. Det är en kvalitetsstämpel som visar att du är seriös och ofta kan revisorn genom rådgivning också spara företaget mycket pengar, säger Erik som råder den som vill starta eget att koppla in en revisor redan från början. – Då kan du komma längre och spara mycket pengar från start. ser Erik som en fördel. – Nu är revisorn någon som tillför något positivt, snarare än ett nödvändigt ont. Vi får visa kunderna vilket värde vi faktiskt tillför, säger han. Ågerup revision hjälper också till med redovisning, ett arbete som sköts av kunniga samarbetspartners och kvalitetssäkras av Erik innan det lämnas till kund. Bolaget har också tillgång till ett omfattande nätverk av experter, vilket innebär att man kan hjälpa kunder med till exempel juridiskt stöd när sådant behövs. ATT REVISIONSPLIKTEN TAGITS BORT

att redovisning automatiseras allt mer ser Erik en framtid där arbetet i hög grad sker digitalt och där rådgivningen blir en central del. Redan nu består dagarna till stor del av telefonkontakt med kunderna, vilket han uppskattar. – Kontakten med passionerade entreprenörer är bland det bästa med det här jobbet. För oss är varje kund viktig, avslutar han. I TAKT MED

Ågerup Revision AB Adress: Skeppsbron 44, 111 30 Stockholm Telefon: 08-68441840 / 0702-171840 E-post: info@arevision.se Hemsida: www.arevision.se Facebook: www.facebook.com/ageruprev FÖRETAG & TJÄNSTER | 71


Snabbväxande städbolag med hjärtat inom idrotten Hos OKH STÄD stannar både kunder och personal länge. Receptet bakom framgångarna lyder mindre administration, mer personalsatsningar – och ett unikt idrottsengagemang där man bland annat sponsrar flera idrottsföreningar.

72 | FÖRETAG & TJÄNSTER


OKH STÄD, med vd Thomas Svensson i spetsen, samverkar sedan länge med flera idrottsklubbar.

Thomas Svensson, gjorde karriär inom reklambranschen fram tills han för tio år sedan tröttnade på att pendla och bestämde sig för att starta bolag i Stockholm. – Jag trivs i rollen som entreprenör och lockades av tanken att bygga upp något från grunden, säger han. Kunderna dök upp direkt och det var det snabba intresset som fick Thomas att våga satsa på just städtjänster. I år omsätter OKH STÄD 20 miljoner kronor, har 50 fast anställda och arbetar i hela Storstockholm. Bolaget tillhandahåller fönstertvätt, städning av trapphus, kontor, butiker och hemstädning. – Vi växer rekordsnabbt, vilket jag ser som ett gott betyg på arbetet vi utför. En av nycklarna bakom framgången är att vi valt att lägga tid och resurser främst på det operativa, menar Thomas. OKH STÄD arbetar med korta beslutstider, lägger minimalt med tid på administration och låter marknadsföringen ske organiskt genom ett gott rykte. Pengarna satsar man i stället på personalen, till exempel har man kollektivavtal – något som långtifrån är en självklarhet i branschen. Man satsar på att köpa in kvalitativt material. Ett samarbete med Volkswagen innebär att OKH STÄD har en maskinpark där samtliga bilar är max tre år gamla. Bilarna nyttjas när städpersonalen arbetar hos kunder utanför centrala Stockholm. Inom tullarna är det i stället kollektivtrafiken som gäller, städmaterialet placeras därför ute hos respektive kund redan från början. – Det handlar både om miljöhänsyn och omsorg om personalen, säger Thomas. Bolaget utbildar också sin personal efter behov. – Många av våra städare har rötter utomlands och en del saknar nödvändiga kunskaper i engelska eller svenska. Vi anordnar därför intern språkutbildning för dem, berättar Thomas, som anser att en fungerande kommunikation med kunden är nödvändigt för att arbetet ska fungera. VD FÖR BOLAGET,

Satsningarna på personalen har gett resultat: OKH STÄD har en ovanligt låg personalomsättning och antal sjukdagar. Även kunderna stannar kvar. I dag arbetar man till stor del med bostadsrättsföreningar, privata fastighetsägare, kontor och butiker. Bland kunderna finns namnkunniga bolag som Volkswagen, H&M, Cos, Other Stories, Handelsbanken, Pampas Marina, HSB, Brand Factory, Fabrique Brödbutiker, Åhlens City och Sveriges Olympiska Kommitté(SOK). specialiserat sig särskilt på fönster och har tre personer som arbetar heltid med detta. Det var kvaliteten på detta arbete som gav bolagets en av de största kunderna. – Vi arbetar sedan många år med H&M, bland annat i deras butik vid Sergels torg. Åhléns City, som också ligger där, ringde oss och frågade om vi kunde ta över deras fönsterputsning, eftersom de tyckte att H&M:s skyltfönster var bättre putsade än deras, berättar Thomas stolt. OKH STÄD ansvarar även för städningen i SOK:s lokaler vid Stockholms Stadion, ett samarbete som kommit ur bolagets unika engagemang inom idrottsvärlden. – Till exempel har vi just börjat sponsra SDE Hockey. Det innebär att vi, för varje ny kund vi får via klubben, skänker 25 kronor per fakturerad timme direkt till klubbverksamheten, berättar Thomas.

marknaden för hemstäd vuxit. Arbetet hos privatpersoner kräver större flexibilitet, men innebär också en närmare kontakt med kunderna. – Vi kliver in i ditt hem vilket kräver tillit, säger Thomas och berättar att bolagets storlek möjliggör en nära kommunikation med varje kund, något som innebär stora fördelar, både för företaget och för kunderna. – Vi fokuserar på att lära känna varje kunds önskemål och kommer tillbaka om någon inte skulle vara nöjd.

OKH STÄD HAR

bolaget med Danderyds SK, Roslagens Squashklubb, Göta Traneberg Hockey, Enebybergs Tennis och Enebybergs Fotbollsklubb genom liknande upplägg. – Det är ett värdefullt samarbete både för klubbarna och för oss, konstaterar han och berättar att 30 nya kunder från Enebybergs Fotbollsklubb inneburit drygt 90 000 kronor till klubben per år. I dag är en fjärdedel av OKH STÄD:s kunder privatpersoner. I samband med rutavdraget har

många olika saker, beroende på vad kunden vill ha hjälp med. Hos äldre privatkunder innebär ett städuppdrag kanske att stanna på en kopp kaffe eller att hjälpa till att handla. – Vi utgår från en tidsram, sedan kan kunden välja att antingen låta oss arbeta utifrån vårt eget förslag, baserat på erfarenhet, eller att själv instruera kring vad man vill få gjort under de beställda timmarna. Du kanske till exempel vill storstäda köket, då kan du be oss att lägga all tid där, säger Thomas och påpekar återigen vikten av en god och tydlig kommunikation. I framtiden vill han fortsätta att utveckla företaget, kanske utanför Stockholm. Thomas stortrivs med sitt snabbt växande bolag och konstaterar nöjt att det finns mycket kvar att göra. – Jag blir kvar här i många år till, avslutar han med ett leende. HEMSTÄD KAN INNEBÄRA

SEDAN LÄNGE SAMVERKAR

OKH STÄD AB Adress: Gävlegatan 17

113 30 Stockholm

Telefon: 08-663 28 10 E-post: info@okhstad.com Hemsida: www.okhstad.com FÖRETAG & TJÄNSTER | 73


Med fullt fokus på relationer och stabilitet

I Kungens Kurva hittar du Solid Redovisning, en redovisningsbyrå som arbetar enligt devisen att redovisning och ekonomisk rådgivning ska bygga på god kommunikation och ett ömsesidigt förtroende.

företags ekonomi i någon annans händer kräver en relation präglad av den trygghet som ett personligt bemötande ger, säger vd Pia Norling. Solid Redovisning erbjuder traditionell redovisning och uthyrning av tjänster på plats hos företagen. – Det kan handla om hjälp med leverantörsfakturor och betalningar. Vissa företag har personal som sköter den biten och hyr istället tjänster riktade mot styrelsen, i form av månadsbokslut och rapporter, förklarar Pia. Byrån har även hjälpt större företag att etablera rutiner kring lönehantering, fakturor, samt övrig redovisning. Rutiner som är viktiga, både för att skapa trovärdighet och för att maximera den ekonomiska vinsten. – ATT LÄGGA SITT

SOLID RIKTAR SIG främst mot mindre och medelstora

aktiebolag med uttalat vinstintresse. Pia har en bakgrund inom reklam och man har därför även flera stora produktionsbolag och filmproduktioner som kunder. – Trots att vi är så pass små att alla medarbetare känner varje kund är vi tillräckligt stora för att alltid ha back up vid eventuell sjukdom, försäkrar hon och understryker att byrån är en inarbetad verksamhet med fasta rutiner. Både kunder och anställda stannar länge, vilket möjliggör den personliga relation som hon och hennes medarbetare värderar så högt. 74 | FÖRETAG & TJÄNSTER

– Vi får ofta höra att vi är lätta att samarbeta med och vi hoppas naturligtvis att en anledning till det är att vi är så måna om att vår kommunikation, både inom företaget och med våra kunder, är tydlig och välfungerande, säger Pia. Solid Redovisning har i dag elva anställda, men målet är att inom några år växa till ytterligare fyra. Personalmässigt vill bolaget satsa på kompetens och värderar även den sociala kompetensen högt. Samtidigt vill man bygga underifrån och anställa utbildade ekonomiassistenter med goda kunskaper kring datorer och en förståelse för utvecklingen inom olika redovisningsprogram. – Just nu är vi även på jakt efter en revisor för samarbete kring till exempel skatteplanering, säger Pia. Hon önskar främst någon med eget företag och egna klienter som vill sitta hos dem och har intresse av att köpa Pia Norling, vd . tjänster av varandra.

satsa inom film- och medieproduktion vill Pia så småningom öppna en filial inne i stan. – Geografisk närhet underlättar samarbete och vi vill erbjuda även dessa företag all den service de efterfrågar, avslutar hon. FÖR ATT KUNNA

Solid Redovisning i Stockholm Adress: Jägerhorns väg 1

141 75 Kungens Kurva

Telefon: 08-60 70 400 E-post: info@solidredovisning.se Hemsida: www.solidredovisning.se Facebook: http://bit.ly/solidredovisningfb


Stockholms personliga städföretag När Agnes Karlsson flyttade från Polen till Sverige var det extremt svårt att hitta ett jobb. Städjobb kändes otänkbart, men eftersom det var svårt att få de jobb hon önskade fick det bli så. Till slut startade hon städföretaget Fresh Home som hon i dag driver tillsammans med Dominik Zych.

fri i det jobb jag har i dag. Det är det här jag vill göra, berättar Agnes Karlsson stolt när vi träffar henne och Dominik Zych. År 2007 startade hon egna Fresh Home och efter tre år kom Dominik in i företaget. Agnes sitter som vd och Dominik är kundansvarig samt sköter marknadsföringen. Några kunder har de kvar än i dag sedan tiden då Agnes själv arbetade som städerska. – JAG KÄNNER MIG

de haft mål att gå framåt och under 2015 var målet att flytta företaget till ett riktigt kontor där i dagsläget tre personer arbetar. Men utöver det arbetar 30 personer med själva städningen. Av de 1 200 kunderna är de flesta privatpersoner. Och Fresh Home erbjuder i stort sett allt inom städning – som hemstädning, flyttstädning, storstädning, visningsstädning, extrastädning och fönsterputs. – Vi har olika paketlösningar för städning också som vi skräddarsyr efter kundens behov och önskemål, berättar Dominik. De som anställs i företaget får interna utbildningar. Har man ingen erfarenhet alls introduceras man först genom att gå dubbelt med en arbetsledare. Sedan går man bredvid erfaren personal i två till tre veckor innan VARJE ÅR HAR

man börjar arbeta själv. Dessutom finns detaljerat städschema för aktuellt jobb så att allt ska bli rätt. Agnes och Dominik vill att företaget ska växa ytterligare, ungefär till det dubbla mot dagens storlek. Dessutom vill de starta ett till företag som är mer inriktat på företagsstädning. många personer blivit mer återhållsamma med städtjänster. Anledningen är ändringarna som skett med rutavdraget tror han. – Förut kunde man ha städning för 50 000 kronor per år och endast betala hälften av det. Nu har totalsumman halverats till 25 000 kronor per år och många tror nog att det innebär mindre städning än tidigare. Men 25 000 kronor motsvarar ungefär fyra timmars städning per vecka under ett år och person som du kan få rutavdrag för, berättar Dominik. Oftast hittar kunden Fresh Home via internet. Man börjar med en provstädning. Det är det bästa sättet att bedöma hur lång tid en städning hos befintlig kund kommer att ta. Alla kunder har 100 procent nöjdhetsgaranti. – Det är väldigt viktigt att kunden är nöjd och att vi har bra kvalitet. Vi ska alltid göra det absolut bästa

och alltid lösa problem, sätta kunden i centrum, avslutar Dominik.

DOMINIK UPPLEVER ATT

Fresh Home AB Stockholm Adress: Franstorpsvägen 9

172 66 Sundbyberg

Telefon: 08-120 595 05 E-post: info@freshhome.se Hemsida: www.freshhome.se Facebook: http://bit.ly/freshhomefb FÖRETAG & TJÄNSTER | 75


76 | FÖRETAG & TJÄNSTER


”Vårt främsta uppdrag är att leverera förtroende” Mitt i centrala Stockholm hittar du Expand U, en redovisningsbyrå där tillgänglighet och flexibilitet är honnörsord man aldrig kompromissar med. Här finns stor samlad erfarenhet och de situationer inom bokföring och redovisning som bolaget inte har erfarenhet av är lätträknade. att tänka på när du ska välja redovisningsbyrå för ditt bolag men det kanske viktigaste är att kontrollera att redovisningskonsulten verkligen förstår företaget och den bransch du verkar i, säger Anna Björkbom grundare och vd för Expand U. Hon driver byrån med partnern Veronica Lidback och tillsammans med sina medarbetare utgör de ett ovanligt engagerat och kunnigt team, som brinner för sina kunder och för sitt arbete. – Jag har världens bästa jobb. Jag kan inte tänka mig något roligare än att få möta alla dessa fantastiska entreprenörer varje dag, säger Anna med ögon som lyser av den passion hon känner för sitt yrke. Innan hon startade Expand U för snart två år sedan drev Anna en annan redovisningsbyrå och dessförinnan var hon anställd. Med sådan gedigen kunskap i bagaget hade Anna en tydlig bild av vilken sorts byrå hon ville driva. – Jag ville bygga ett seriöst företag. Någon att räkna med, något bestående. En helhetsbyrå där redovisning och rådgivning går hand i hand, förklarar hon. För att nå dit har Anna och Veronica valt sina medarbetare med stor omsorg. De anställda måste känna samma engagemang för varje kund som de själva gör och inse vikten av att alltid vara tillgänglig för dem man arbetar med. – Vår roll är att agera vägvisare så att kunderna kan ägna sig åt det de är bäst på. Jag vill hävda att det är just engagemanget och tillgängligheten som skiljer agnarna från vetet i vår bransch, konstaterar hon och berättar om kunden som för några år sedan förvärvade en stor restaurang i juli månad. – Han ringde mig och självklart avbröt jag min semester för att sätta igång, säger hon och lägger till hur mycket hon älskar när hennes kunder gör affärer. Eftersom Anna har arbetat så länge på byrå har hon erfarenhet av de flesta branscher och dess speciella förutsättningar. Något som är en stor fördel för de företag som anlitar henne. – En advokatbyrå kräver kunskap om klientmedel och delägaravräkningar, arbete med redovisningen för ett byggbolag innebär rutiner för byggmoms och restaurangers kontanthantering är en stor utmaning för den som inte har erfarenhet av det tidigare, förklarar hon. – DET FINNS MYCKET

även på Expand U att man ställs inför situationer där man saknar erfarenhet sedan tidigare. Skillnaden mot en mindre rutinerad redovisningsbyrå är att man på Expand U är van vid de utmaningar det innebär att stöta på patrull. Byrån har väl inarbetade rutiner för sådana situationer och Annas kontaktnät är imponerande stort och lojalt. – Svaret på mina frågor finns bara ett samtal bort, skrattar hon. Att anlita en byrå har många fördelar jämfört med att satsa på en ekonomiavdelning. Först och främst kan man tjäna stora pengar på att anlita någon per timme, jämfört med att betala för heltidsanställda. På en ekonomiavdelning har man dessutom sällan kompetens att ta hand om de mer avancerade redovisningskraven, vilket leder till att företaget måste komplettera med tjänster utifrån. – Att sköta årsbokslut, deklarationer och analys av siffror kräver kunskap du bara hittar på en erfaren redovisningsbyrå, säger Anna med eftertryck och hävdar att en byrå också är ett mer flexibelt alternativ, eftersom kunden enbart betalar för de tjänster man verkligen behöver.

Starten av byrån är nästan overkligt framgångsrik och efter bara ett år blev Anna också uppringd av ett exklusivt och framgångsrikt nätverk för kvinnliga entreprenörer. – Här är de allra bästa med och att få ingå i den gemenskapen är oerhört hedrande och givande, säger hon. Målet att växa med två anställda per år är redan uppfyllt. I framtiden vill företaget fortsätta att växa, att bygga sitt varumärke och i den processen aldrig kompromissa med den nära och personliga relation de har till sina kunder. – För att nå dit är rätt medarbetare avgörande och vi letar hela tiden efter människor som med samma passion som vi vill vara med och ta Expand U in i framtiden och själva utvecklas och ha roligt på jobbet, säger Anna avslutningsvis.

NATURLIGTVIS HÄNDER DET

kan spara stora pengar för företagen är att anlita en redovisningsbyrå redan vid start, i stället för att sköta bokföring och redovisning på egen hand. – Det kostar mer att reda upp en rörig redovisning i efterhand än att anlita någon från början, konstaterar hon. Det är lätt att smittas av Annas yrkesstolthet och den glädje och tillfredställelse hon känner för sitt värv. Ekonomi, siffror och redovisning som i mångas öron kanske känns som ett nödvändigt ont framstår, när hon berättar och förklarar, plötsligt som inspirerande och roligt. – Jag ser lösningar och möjligheter här och nu, samtidigt som jag också är förutseende gällande orosmoln på sikt. Att Expand U blivit framgångsrikt på så kort tid kommer inte som en överraskning.

Anna Björkbom och Veronica Lidback driver med passion och glädje en expanderande redovisningsbyrå.

YTTERLIGARE NÅGOT SOM

Expand U Adress: Kungsgatan 8, 111 43 Stockholm Telefon: 08-408 073 90 E-post: info@expandu.se Hemsida: www.expandu.se Facebook: www.facebook.com/expand.u.ab LinkedIn: www.linkedin.com/company/expand-u-ab FÖRETAG & TJÄNSTER | 77


Familjeföretag med kundbehov i fokus I nära 30 år har familjeföretaget Itri Städ AB erbjudit skräddarsydda städ- och servicelösningar till företag i alla storlekar. I dag är man mitt i en utvecklingsprocess då man utökar de tjänster man erbjuder sina kunder. Ett av många exempel är dörrleverans av generösa fruktkorgar karaktäriserade av fräschhet och flexibilitet. föräldrar som grundade Itri 1987, berättar Chrisstie Nikolaidou som sedan 2010 driver företaget tillsammans med sin syster Eri Nikolaidou. – Namnet Itri är en förkortning av Dimitris som är vår pappas namn, tillägger Eri. Systrarna har arbetat i familjeföretaget sedan de var små och när man samtalar med dem utstrålar de stolthet och entusiasm. Både över sina föräldrar och över hur de själva med hjälp av lång erfarenhet och ett imponerande entreprenörskap har utvecklat företaget. – Vi har kunder som varit oss trogna sedan starten och de viktigaste av allt är att vi tackar dem genom att hela tiden vara flexibla och lyhörda för deras behov av våra tjänster, säger Chrisstie. Eri nickar instämmande. – För att upprätthålla den nära relation till våra kunder som våra föräldrar byggt upp under alla dessa år, är det enormt viktigt att vi hela tiden vårdar kundrelationen som karaktäriserar Itri Städ, fortsätter hon. – DET VAR VÅRA

NÅGOT SOM SYSTRARNA gör

med glädje. Just relationen till kunderna är en av de starkaste drivkrafterna i systrarnas ledarskap. Ytterligare något de vårdar med största omsorg är kontakten med och relationerna till personalen. Ett arbete som resulterat i att Itri Städ är det ett av de städföretag i Stockholm som utmärker sig genom sin låga personalomsättning. – Det är viktigt, för både oss och för våra kunder, att vår duktiga personal trivs på jobbet, säger Chrisstie 78 | FÖRETAG & TJÄNSTER

med eftertryck och berättar om regelbundna medarbetarsamtal, friskvård och bonusar. – Våra medarbetare är skickliga och vi har en noga utarbetad anställningsprocess för att försäkra oss om att vi får de allra bästa människorna hit, utvecklar hon. Att personalen delar deras inställning till service, att de är välvårdade och har nära till ett leende är minst lika viktigt som kvaliteten på den städning de utför. Totalt 160 lokalvårdare arbetar i företaget och de allra flesta stannar som sagt i många år. Bland Itris kunder återfinns både mindre företag och några av Stockholms största. De utför inte bara alla sorters traditionell städning utan utvecklas mer och mer mot fastighetsskötsel i stort. Särskilt utmärker man sig när det gäller golvvård och fönsterputs. – Vi vet hur man behandlar golv och mattor för bästa resultat och kan avgöra exakt vilken behandling det aktuella golvet kräver, berättar Eri. Vad gäller fönsterputsning är bolaget experter på höga byggnader och självklart är man extremt noga med personalens säkerhet i utförandet av sådana tjänster. De är specialutbildade och kemikalierna som används tar hänsyn till miljön. – Hänsynen till vår gemensamma miljö präglar allt vi gör, förklarar Chrisstie. Itri är certifierade enligt ISO 9 001 och 14 001. Man använder sig av miljöbilar och planerar noga varje dags körningar för att vara säkra på att man alltid tar den mest miljövänliga vägen mellan de olika uppdragen.


en problemlösande inställning och inför varje ny utmaning fokuserar de på hur hindret ska övervinnas på allra bästa sätt. – Vi är alltid tillgängliga för våra kunder. Det spelar ingen roll om de ringer en lördagkväll, vi svarar och tar tag i det de behöver hjälp med, försäkrar Chrisstie. Att alltid fokusera på nya lösningar och tjänster och utvecklas i takt med de tjänster kunderna efterfrågar, är för Itri samtidigt en hederssak och en drivkraft. Ett exempel är de fruktkorgar som nämndes tidigare. FÖRETAGET KARAKTÄRISERAS AV

– Vi har märkt att många är missnöjda med de fruktleverantörer de tecknat avtal med och vill därför erbjuda dem frukt av hög kvalitet och en tjänst utan bindande avtal, berättar Eri. Flexibilitet är kännetecknande för Itri. Det är viktigt för dem att kunderna alltid är fria att välja och förändra som man önskar. Man utvecklas nu mer och mer mot ett utbud av tjänster som utöver lokalvård även innefattar pentrytjänster, flytthjälp och allmän fastighetsskötsel.

– Vi vill kunna erbjuda våra kunder helhetskoncept. Vi är övertygade om att det underlättar för dem att slippa hålla kontakt med flera olika företag och i stället kunna ägna sig åt företagets kärnverksamhet, säger Chrisstie. är nöjda märks tydligt då de är Itri trogna och majoriteten av de nya kunderna kommer på rekommendation. Systrarna och deras medarbetare knackar dessutom trots sin storlek fortfarande dörr. – Det kanske låter konstigt men vi tror benhårt på kraften i det personliga mötet, säger de. Företaget har ett stadigt växande antal kunder över hela Sverige och satsar på att växa organiskt. Dock aldrig på bekostnad av den familjära stämningen och de korta beslutsvägar som garanterar omgående anpassning efter kundernas behov. ATT DERAS UPPDRAGSGIVARE

Itri Städ i Stockholm AB Adress: Esbogatan 18

164 74 Kista

Telefon: 08 - 752 01 33 E-post: info@itri.se Hemsida: www.itri.se Facebook: http://bit.ly/itristadfb FÖRETAG & TJÄNSTER | 79


80 | FÖRETAG & TJÄNSTER


Snabb och trygg förmedling av tillfälliga företagsboenden Företagslogi hjälper företagare att hitta kort- eller långtidsboende åt anställda som arbetar tillfälligt på annan ort. Under 18 års tid har bolaget byggt upp ett stort och väletablerat kontaktnät av värdar, bostadsrättsföreningar och privatpersoner, vilket gör det möjligt att hitta bostäder som passar de flesta önskemål om geografiskt läge, kostnad och storlek. inom de flesta branscher. I registret av återkommande kunder finns stora flygbolag, bemanningsföretag, byggföretag, ambassader och telekombolag. Att vända sig till Företagslogi sparar tid och pengar och gör att du kan fokusera på din kärnverksamhet i stället för att ägna timmar eller dagar åt att jaga lämpliga och tillgängliga bostäder åt dina anställda. – Vi får ofta höra att vi är snabba. När en kund hör av sig till oss återkopplar vi på en gång. Det handlar om minuter innan kunderna får prata med oss personligen och vi presenterar alltid en lista med förslag på passande bostäder samma dag, säger Annelie Permerin, företagets vd och grundare. – Ja, vi är tillgängliga även i semestertider då många andra företag stänger ner eller kör på halvfart, fyller hyresmäklare Ulrika Nyström i. Ett företag som önskar tillfälligt boende för sina anställda kan vända sig till Företagslogi med sina önskemål om läge, storlek och pris på bostaden eller bostäderna. Den första kontakten kan ske via mail, telefon eller med hjälp av registreringsprogrammet på företagets hemsida. – Tidigare har vi arbetat främst i Stockholm men efterfrågan i övriga Sverige har ökat kraftigt under de senaste åren så numera förmedlar vi bostäder i hela landet, förklarar Ulrika. FÖRETAGSLOGI HAR KUNDER

intresseanmälan inkommit startar Annelie och Ulrika en effektiv urvalsprocess. De har ett imponerande kontaktnät och kan på kort tid presentera en lista med boenden som stämmer med kundens önskemål. – Kunden väljer sedan de alternativ som de är intresserade av och vi bokar tid för visning av bostäderna, berättar Annelie. Utbudet är imponerande. Små och stora lägenheter, villor och radhus i alla prisklasser. Vissa är omöblerade andra möblerade, och Företagslogi samarbetar även med en möbelfirma som kan ombesörja nya möbler om så önskas. Kunden har därmed alla möjligheter att erbjuda sina anställda ett boende som de kommer att trivas i.

EFTER ATT EN

Annelie och Ulrika delar ofta och gärna med sig av sin gedigna kunskap om bostadsmarknaden, inte bara i Stockholm utan i hela Sverige. – Vi tipsar om kommunikationer mellan arbetsplats och bostadsort. Om de är goda kan man välja en bostad lite längre ut vilket naturligtvis blir billigare utan att kompromissa med de anställdas bekvämlighet, förklarar Ulrika. Vid eventuella problem under hyrestiden står de naturligtvis redo att rycka ut för att vistelsen ska fungera så smidigt som möjligt. – Vi ordnar allt runt omkring. Vi ser till att uppkoppling och telefoni fungerar, att alla avtal med elbolag och dylikt är i sin ordning samt förser de hyresgäster som önskar med städhjälp, berättar Annelie.

Det handlar om minuter innan kunderna får prata med oss personligen och vi presenterar alltid en lista med förslag på passande bostäder samma dag. För den som vill hyra ut sin bostad är det tryggt, enkelt och praktiskt att anlita Företagslogi. Kanske ska du prova att bo tillsammans med din partner, kanske ska du på långresa eller studera på annan ort. Tänk vad skönt att lämna över allt som rör din bostad i Annelies och Ulrikas erfarna händer. – Det är gratis och vi tar hand om all organisation och administration. Dessutom är det mycket tryggare än att annonsera på egen hand eftersom vi kontrollerar våra företag och sköter kontakten med dem om något skulle hända som behöver ersättas, förklarar Annelie. För företagaren innebär ett samarbete med Företagslogi stora vinster i form av tid och pengar. – Det säger sig själv att det är avsevärt mycket billigare att välja oss framför hotell, försäkrar Ulrika. – Ja, och man ska inte underskatta de ekonomiska vinsterna som man gör genom att låta oss ta hand om sökandet efter passande boende, utvecklar Annelie. Tid är som bekant pengar. Att hitta boende på Stockholms hårt ansträngda bostadsmarknad är inte något som låter sig göras i en handvändning. Om man dessutom har specifika önskemål krävs att man anlitar ett proffs. – Vårt bostadsregister uppdateras flera gånger dagligen och vi rekommenderar att man hör av sig till oss åtminstone sex till åtta veckor innan man vill ha tillträde till bostaden, säger Annelie. Tjänsten är kostnadsfri fram till dess att kontraktet är påskrivet. Man förbinder sig inte heller till att fullfölja påbörjad affär.

Hon och Ulrika är stolta över sina många återkommande kunder. Att nya kunder så gott som alltid kommer på rekommendation är också något de värdesätter högt och är ett kvitto på att deras tjänster är uppskattade. kund är den långa erfarenheten, det stora kontaktnätet och det goda ryktet som Annelie och Ulrika har byggt upp en ovärderlig trygghet. Ett samarbete med Företagslogi är att ge dina anställda de allra bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb. FÖR DIG SOM

Företagslogi

Specialisten på företagsbostäder

Företagslogi Adress: Sturegatan 27

172 31 Sundbyberg

Telefon: 08-644 58 20 E-post: info@foretagslogi.se Hemsida: www.foretagslogi.se FÖRETAG & TJÄNSTER | 81


Ett hem för entreprenörer och företagare Utifrån finns lite som skvallrar om det nästan 2 000 kvadratmeter stora kreativa myller som gömmer sig bakom den gamla tegelfastigheten på Erik Dahlbergsallén 15, Östermalm, där Kornetten – Home Of Entrepreneurs huserar. Hela det representativa huset, sju plan plus källare, har inretts till hemlika arbets- och mötesplatser för entreprenörer och företagare, från startups till etablerade entreprenörer och företagare. Detta är ett hem för entreprenörer. under takbjälkarna på sjunde våningen sitter Daniel Oppenheim, vd för Kornetten – Home of Entrepreneurs. – Det här är Kornetten Sky, säger Daniel och slår ut med armarna över våningen som är inredd med italiensk känsla för kontraster. Här blandas rustikt trä och blank mässing med rå betong och mjuka fårskinn. Resultatet är både hemtrevligt och representativt. – Syftet med Sky är dels att erbjuda kunder en annorlunda mötesplats för event, utbildningar, workshops och konferenser, men också för våra kunder och nätverk att samlas på, berättar Daniel. I EN FÅTÖLJ

KORNETTEN HAR STARTAT ett nätverk

som heter Kornetten Event Network, där nätverket träffas för frukost eller after work kontinuerligt. Ofta gästade av inspiratörer för samtal och föreläsningar. 82 | FÖRETAG & TJÄNSTER

Service, kvalitet, entreprenörsanda, ”hemma-hos-känsla” och flexibilitet är några av de mest centrala värden som präglar atmosfären i huset. – Kornetten är ett kontorshotell så tillvida att vi hyr ut kontor till företagare, men vårt koncept rymmer så mycket mer och det är det man blir en del av när man har sin arbetsplats hos oss, förklarar Daniel. En del av konceptet och visionen är att erbjuda en social mötesplats, en tillhörighet, med nätverkande och utbyte av erfarenheter. Som företagare kan du välja mellan cirka 40 olika kontor i storleksordningen 7–30 kvadratmeter. Platserna, för både spontana och planerade möten, är många och genomtänkta. Lounger och mötesrum finns strategiskt placerade på de olika våningsplanen. Här sitter representanter från en mängd branscher. Många enmansföretag men också verksamheter med

upp till tio anställda. Somliga kunder är inte fysiskt på plats utan använder Kornetten som ett virtuellt kontor. Här finns rum för möten i alla dimensioner.

Bara fantasin sätter gränser för vad som ryms i visionen om Kornetten som en attraktiv plats för företagare och entreprenörer.

Kornetten – Home Of Entrepreneurs Adress: Erik Dahlbergsallén 15, 115 20 Stockholm Telefon: 0723 – 957493 E-post: daniel@kornetten.nu Hemsida: www.kornetten.nu Facebook: www.facebook.com/kornettenkontorshotell Instagram: www.instagram.com/kornetten_sthlm LinkedIn: se.linkedin.com/in/danieloppenheim/sv


Personligare redovisning i Kista När Kista Redovisningsbyrå startade 2014 arbetade man hemifrån. Tack vare ett stort driv sitter man nu i egna lokaler i Kista med många kunder i närområdet. Vi träffar ekonomichef Faraz Naeem för att få veta mer. PERSONALEN PÅ KISTA REDOVISNINGSBYRÅ har lärt sig

mycket under de två år som gått sedan starten. Bland annat började många nya kunder ramla in när man förbättrade hemsidan och blev aktiva på Facebook. Här vill man att det ska vara lätt för kunden att ta kontakt. – Man ska inte känna att det är jobbigt att ringa oss, utan kunna prata öppet i lugn och ro. Vi vill att kunderna ska känna sig bekväma och det är viktigt att vi förstår varandra så att samarbetet blir bra, berättar Faraz Naeem. sig till både små och medelstora företag. Förutom beskattning, planering och rådgivning hjälper de till när någon önskar starta eget företag. Byrån kan hjälpa kunden att få igång ett aktiebolag inom ett par dagar. Kista redovisningsbyrå jobbar med fasta priser. På så vis slipper kunden bekymra sig över att det ska kosta mer än de har räknat med. – Som nyföretagare vill man gärna satsa på sin produkt eller tjänst, då kan det vara skönt att lämna över den ekonomiska biten till en redovisningsbyrå. Vi hjälper kunden att få struktur i företaget. Vi kan också förutse en del kommande problem och se till att man undviker dem, säger Faraz. KISTA REDOVISNINGSBYRÅ VÄNDER

Arbetet för redovisningskonsulter har förändrats en del genom åren. I dag ägnar man sig mer åt rådgivning och utveckling än rent sifferarbete. Kista redovisningsbyrå har främst kunder som håller till i Kista, men kan ta emot uppdrag från hela Sverige. En kund sitter i utlandet och kommunicerar via e-post och Skype. det finns många fördelar med en mindre byrå. – Vi tar mindre betalt än de stora, plus att man får en bättre personlig kontakt. Det är bara att knacka på och komma in och prata, avslutar han. FARAZ MENAR ATT

Kista Redovisningsbyrå Adress: Borgarfjordsgatan 12, 164 55 Kista Telefon: 072-315 36 66 E-post: info@kistaredovisning.se Hemsida: www.kistaredovisning.se Facebook: facebook.com/Kistaredovisning

En total frihet på vatten På en vattenskoter kan du färdas snabbt och fritt över hav och sjöar, utan hastighetsbegränsningar eller ens vägar att anpassa dig efter. Välkommen till 88 Motorsport, en butik som tar dig ett steg närmare drömmen om frihet på vattnet. på Värmdö är full av priser. – Jag har bara de finaste framme, säger Sammy Pajalin och ler. Efter mer än tio år i tävlingssammanhang är han välkänd och siffran 88, som återfinns i företagsnamnet, är också Sammys tävlingsnummer. Tillsammans med hustrun Salla säljer han vattenskotrar – eller jet skis – och fyrhjulingar. Paret driver i dag två butiker, en på Värmdö utanför Stockholm, samt en i Helsingfors. I anslutning till butikerna finns en verkstad, där man hjälper kunder med service. – Vi utför ren service, men gör också ommålningar och liknande, säger Sammy och berättar att man dessutom har all tänkbar tillutrustning i sortimentet. Sedan en tid tillbaka säljs här klädsel som tagits fram av bolaget själva, ett arbete som tagit fyra år. – Många utrustningar tål inte påfrestningarna som skapas när man åker vattenskoter, förklarar Salla och konstaterar nöjt att det aktuella plagget uppfyller kravet på den kvalitet man vill erbjuda kunderna. VÄGGEN I BUTIKEN

kört alla fordon som säljs och känner produkterna extremt väl. – Vi pressar maskinerna till max för att se vad de klarar av, berättar han och minns särskilt en långtur utanför Estlands kust, i storm med sju meter höga vågor. Det är stor skillnad mellan olika maskiner och Salla SAMMY HAR SJÄLV

och Sammy ser till att noga prata med kunden för att kunna hitta bäst maskin för just dem. Kunderna är nöjda och de flesta kommer tillbaka. 88 Motorsport är unika i att man inte representerar något specifikt märke. – Vi är fria att utgå enbart från kvalitet, konstaterar Salla och tillägger: – Det är enkelt att köra en vattenskoter. Jag har aldrig träffat någon som provat och inte tyckt om det.

88 Motorsport.se

Live a Dream - ride extreme orionsväg 1, 134 44 Gustavsberg 08-40910001 - 88@88motorsport.se /88Motorsportsweden

FÖRETAG & TJÄNSTER / MOTOR & TRANSPORT | 83


Modernt hotell med gastronomiska upplevelser Quality Hotel Nacka är inte bara ett modernt konferenshotell med allt att erbjuda företag i alla storlekar. Det optimala läget med närhet till både skärgård, naturreservat och citypuls lockar även många barnfamiljer – inte minst nu under sommaren. Här överraskas gästerna på ett positivt och avspänt sätt med bland annat den nyrenoverade relaxavdelningen samt den nya restaurangen Brasserie X – med inspiration från det franska köket.

Den franske kocken Ben Hérisson är den nya restaurangens ansikte utåt.

QUALITY HOTEL NACKA har

Hotellets egna foodtruck – Brasserie X en Route.

84 | RESOR & UPPLEVELSER

varit verksamt sedan 1987och ligger vid Sickla köpkvarter, endast åtta minuter från Södermalm och 20 minuter från city. Härifrån kan gästerna, som erbjuds gratis parkering, enkelt ta sig in till stan med antingen bil, tåg eller buss. Samtidigt finns storslagen natur runt hörnet i form av både skärgård och Nacka och Sickla naturreservat. Boendedelen består av 164 hotellrum med totalt 358 bäddar, från enkelrum till hotellets absoluta top floor. – Gästernas behov handlar inte längre främst om hotellrummen, utan snarare om hur helhetsupplevelsen och den personliga servicen är. Gästernas önskelistor är nytänkande och har högre krav på helheten än tidigare, därför arbetar vi på Quality Hotel Nacka med att kunna möta våra gäster på ett nytt sätt, säger Camilla Sandström, hotelldirektör och vd, och tillägger: – Vi ska vara lite mer fun and friendly och locka till oss en bredd av gäster. Vi försöker överraska våra gäster på ett positivt sätt och har alltid en liten överraskning på lut till en utvald gäst. Ett annat bevis på denna avslappnade lekfullhet är att man bjuder på glass och popcorn under mötespau-

serna när företag har konferens i hotellets optimala lokaler. Ledorden It’s taken care of genomsyrar allt som händer på hotellet. – Andra exempel är att vi kommer att renovera tio nya fyrbäddsrum med sporttema, samt att vi hoppas kunna bygga en klättervägg här utanför i sommar för alla barn, fortsätter Camilla Sandström. I sommar kommer även den fräscha relaxavdelning med en underbar utomhusdel att vara öppen, så att barnen kan leka i poolen inomhus medan föräldrarna solar ute. – Alla familjer som kommer hit kommer att överraskas och känna en otrolig familjär stämning av personalen. Ni kommer råka ut för lite småtokiga saker. Men jag lovar att ni kommer att checka ut fyllda av en enorm energi och glädje, säger Camilla Sandström. finns även allt som krävs för att möta företagens behov, som kickoffer, konferenser, möten och event. Som kund finner du garanterat rätt lokal för ditt arrangemang. I arsenalen finns inte mindre än 13 konferenslokaler, allt från mindre rum som passar direktörs-, sälj- och HÄR PÅ QUALITY HOTEL NACKA


styrelsemöten till omfattande Atlas Diesel – en lokal med scen och plats för upp till 210 personer. – Det är en fantastisk lokal. Hela förra sommaren hade vi ett tyskt filmteam där som har kommit hit och filmat i tio år och alltid bor hos oss, berättar Camilla Sandström. Atlas Diesel är det självklara valet när det kommer till minimässor, arrangemang, produktlanseringar och fester. Lokalen ligger i anslutning till hotellets konferenscafé där gästerna kan njuta av fri tillgång till kaffe, te, frukt, popcorn och mjukglass med en uppsjö av olika strössel. – Vi har även lite nyttigare alternativ om så önskas, tillägger Camilla. kommer Brasserie X, Quality Hotel Nackas nya franskinspirerande restaurang, att servera sin första kulinariska upplevelse. Men innan det sker rullar en foodtruck runt på gatorna för att promota restaurangen. Brasserie X en Route är en gammal champagnebil av märket Citroën från 1965 som nu under våren och sommaren kommer att parkera lite varstans på Stockholms gator och torg till många kunders glädje. – Den visar upp i matväg vad som komma skall. Dessutom har vi olika tävlingar där man kan vinna alltifrån övernattningar på hotellet till mössor och presentkort på restaurangen. Allt möjligt! Ibland dyker foodtrucken upp på hemliga ställen och då gäller det att leta upp den själv för att lyckas vinna en specifik tävling. – Det är spexigt, det serveras god mat och det hela blir ett smakprov på hur restaurangen kommer att kännas när den står klar. Vi har även anställt en fransk kock som Food & Beverage Manager, aka Executive Chef, som ska vara vårt ansikte utåt gällande restaurangen. Det är även han som lagar all mat i foodtrucken. INOM EN SNAR FRAMTID

HANS NAMN ÄR Benoit

”Ben” Hérisson och började sin restaurangkarriär redan som 15-åring inom den hårda franska kockskolan. Via arbete på lyxhotell i England, där Ben arbetade upp sig från commis de cuisine hela vägen till chef de partie saucier, hamnade han slutligen i Stockholm 2003 tack vare sin svenska fru. – Jag började på Hilton Slussen och fick jobb som souskock. Där arbetade jag i sju år. Efter det var jag både souschef för Grand Hotel och köksmästare på Mårten Trozig i Gamla stan, berättar Ben. Sedan började han hos Nordic Choice Hotels, först som bankettsouschef på Clarion Stockholm. – Där var jag under två och ett halvt år tills Camilla gav mig möjligheten att få mitt egna kök på Quality Hotel Nacka. Här har jag nu varit under ett år och ska börja min nya tjänst vilket känns väldigt kul och utmanande. ÄVEN OM DET dröjer

lite till innan premiären för Brasserie X sker går det bra att redan i dag äta gott på Quality Hotel Nacka. Här kan man välja mellan lunchbuffé eller dagens varmrätt. Och om man är ett större sällskap som vill sitta avskilt dukar personalen gärna upp i Petersenska Matsalen eller lokalen Atlas Disel. Hotellet bjuder på en hälsosam och god mat och ser alltid till att fylla serveringsfaten med mycket frukt och grönsaker. Alla är välkomna att ta del av dessa kulinariska upplevelser, inte bara konferensgäster och boende. – Här kan man njuta av fantastisk mat och dryck. Man kan komma hit efter jobbet eller under ett besök i Sickla köpcenter, föreslår Camilla Sandström. Faktum är att alla familjemedlemmar är välkomna till Quality Hotel Nacka – även de fyrfota.

Quality Hotel Nacka Adress: Värmdövägen 84

120 08 Nacka

Telefon: 08 - 506 160 00 E-post: q.nacka@choice.se Hemsida: www.choice.se Hotelldirektör Camilla Sandström ser fram emot en spännande sommar fylld med upplevelser.

Facebook: facebook.com/qualityhotelnacka RESOR & UPPLEVELSER | 85


En oas med närhet till det mesta Med humor och entusiasm driver paret Helena Holmgren och Mats Dalborg Camp Kungsgården. Hit till campingen strax utanför Sandviken kommer turister från hela Sverige och norra Europa för att njuta av den vackra naturen och alla aktiviteter som regionen har att erbjuda.

är en liten och väldigt lugn camping ligger den nära en mängd populära aktiviteter. Mackmyra whiskyby, Furuviks djurpark, Göranssons Arena i Sandviken med konserter och andra evenemang samt turer med ångbåten Emma på Storsjön är bara några exempel på aktiviteter för alla åldrar och smaker. – Vi har också Högbo i närheten, där det arrangeras både mountainbiketävlingar, hundutställningar och musikevenemang, berättar Mats. – Ja, i sommar kommer Antikrundan dit också, tillägger Helena. På Camp Kungsgården finns 45 platser för åretruntboende och drygt 30 för kortare vistelser. Här finns även fyra campingstugor. Många kommer hit för att fiska. – I nuläget har vi en liten båt att hyra ut. I framtiden ska vi satsa på fler båtar och kanske även ett par kanoter, säger Mats. De vill verkligen ta vara på det fantastiska läget vid den vackra Storsjön. Ett par nya stugor står också på ”att göra- listan” och de hoppas att inom några år kunna öppna en liten sommarrestaurang vid bryggan. TROTS ATT CAMP KUNGSGÅRDEN

86 | RESOR & UPPLEVELSER

HELENA OCH MATS skrattar mycket och är bra på att hitta

på roliga events, till glädje för både ortsbor och gäster. – Två år i rad har vi ordnat ankrace i ån, ler Mats. Ägarna är mycket stolta över de många återkommande och nöjda gästerna. Det varma och personliga bemötandet är vad många uppskattar allra mest. – Vi följer alltid våra gäster till deras plats och om det är möjligt får de välja var de vill ligga, berättar Helena. Semesterservice när den är som bäst, helt enkelt!

Camp Kungsgården Adress: Ovansjövägen 221

812 93 Kungsgården

Telefon: 0707-88 97 45 E-post: info@campkungsgarden.se Hemsida: www.campkungsgarden.se Facebook: facebook.com/campkungsgarden


Rofylld campingplats i spektakulär miljö Vid Undens strand, granne med nationalparken Tiveden, ligger gemytliga Camping Tiveden. Här välkomnas du av Marlies och Hein de Kort som med sina tre söner driver denna lugna och fina familjecamping som gästerna gärna återkommer till. här har vi lärt känna campinglivet och våra gäster väl, och vi är glada över att många vill komma tillbaka, säger Marlies de Kort. Familjen bor på campingen och bakom deras hus, nere vid sjön, ligger campingområdet. – Att vi bor här gör att vi kan erbjuda service dygnet runt vilket är något vi tycker är viktigt för våra gästers trivsel, berättar Hein. Förutom svenska gäster kommer även många besökare från bland annat Tyskland, Nederländerna, Belgien, men även andra europeiska länder och ännu längre bort ifrån. Campingen har plats för husbilar, husvagnar och tält. Familjen är själva vana campare och vet hur viktigt det är med bekvämlighet. – Vi har ett område endast för tält där det också finns el, säger Marlies. Husbilsplatserna ligger skyddade mellan träd med utsikt över sjön där det finns en liten barnanpassad – EFTER FEM ÅR

strand samt en brygga från vilken man kan paddla kajak och kanot. En segelbåt finns också att hyra. För de som hellre vandrar finns en mängd natursköna leder. också ut tolv stugor av olika standarder – från enkla och basinriktade till lite lyxigare med egen dusch och toalett. I receptionen finns en kiosk med ett noga utvalt utbud av produkter och under högsäsong kan gästerna njuta av hemlagad mat i restaurangen. I Tived som ligger nära finns en även lanthandel och café. Gästerna uppskattar lugnet på campingen, det vackra läget intill de förtrollande skogarna med underbara solnedgångar över den klara sjön. Avkoppling och aktiviteter är vad man får uppleva här. – Vi vill erbjuda kvalitet hellre än kvantitet. Just harmonin är något vi slår vakt om inför framtiden, säger de.

CAMPING TIVEDEN HYR

Camping Tiveden Adress: Baggekärr 2

69597 Tived

Telefon: 0584-474 083 E-post: info@campingtiveden.se Hemsida: www.campingtiveden.se Facebook: facebook.com/campingtiveden RESOR & UPPLEVELSER | 87


Bo bekvämt i Karlsborg Gula Villan, idylliskt belägen precis vid Vätterns strand, byggdes redan 1898 för militärens räkning. I dag rymmer detta vackra och välbevarade hus Karlsborgs B&B och Vandrarhem. Hit kommer gäster från hela Europa för att njuta av Karlsborgs rika kultur- och naturliv. som vandrarhem sedan 1993 men än i dag händer det att äldre människor kommer på besök för att se huset de bodde i som barn, berättar ägaren Christian Lewenhaupt leende. I dag finns här åtta B&B-rum med totalt 22 sängplatser samt 15 vandrarhemsrum med 52 bäddar. – Alla B&B-rum har eget badrum och naturligtvis ingår en generös frukost, säger Christian och tillägger att även vandrarhemsgäster kan köpa till både frukost och lakanset med handduk. – HUSET HAR FUNGERAT

skryta med något så unikt som en lång strandlinje och naturligtvis finns här en mängd aktiviteter för den som är intresserad av vattenaktiviteter. – Vi samarbetar med bland annat kanotuthyrare och fiskeföretag så det är bara att säga till så ordnar KARLSBORGS KOMMUN KAN

vi det mesta, försäkrar Christian som tycker att samverkan företagare emellan är avgörande för ett levande Karlsborg. nedanför Gula Villan, har Karlsborgs Turism en vedeldad flytbastu som kan bokas för grupper upp till 20 personer. Kanske något att överaska medarbetare eller kunder med om du väljer att hålla din konferens här. Att Christian tog över Karlsborgs B&B är något han aldrig ångrat. – Jag brinner för att marknadsföra Karlsborg och allt vår kommun har att erbjuda i form av rikt kulturliv, sevärdheter och strålande vacker natur. Att driva Gula Villan är ett utmärkt sätt för mig att välkomna besökare och se till att de trivs och vill återvända till oss, säger han entusiastiskt.

VID STRANDEN, ALLDELES

Karlsborgs B&B och Vandrarhem Adress: Ankarvägen 2

54630 Karlsborg

Telefon: 0505-44600 E-post: bokning@karlsborgsvandrarhem.se Hemsida: www.karlsborgsvandrarhem.se

Aktivt campingliv i strålande natur Vid Dalälvens strand, några kilometer utanför Hedesunda, hittar du idylliska Hedesunda Camping. Är du en person som föredrar att tillbringa din ledighet i naturens stillhet eller vill du hellre fylla dina semesterdagar med kultur och aktiviteter? Oavsett vilket hittar du det du söker här. och drivs av Renata Kunz och Meindert Hamstra. Sedan paret tog över campingen för elva år sedan har de genomfört omfattande renoveringar och kan i dag välkomna gäster från hela Europa till en toppfräsch camping med otaliga möjligheter till rekreation och nöje. Eftersom området vid Dalälven tillhör ett av Sveriges bästa fiskeställen är de särskilt nöjda över att också ha öppnat en komplett fiskebutik. Här fiskas gös, gädda och abborre och fiskevatten med lax och öring finns bara en kortare bilresa bort. – Här på området har vi också traktens enda sandstrand och en bit bort finns även möjlighet för hundar att bada, berättar Renata. HEDESUNDA CAMPING ÄGS

Campingen erbjuder 60 platser med el och 30 utan. Här finns också tio stycken campingstugor, vissa fullutrustade och andra med enklare standard. Renata och Meindert bor själva på campingområdet och gör, med god hjälp av sina barn, allting själva. – Vi vill vara tillgängliga hela tiden och finns alltid på plats, säger Renata som tycker att något av det bästa med att driva camping är mötet med alla människor.

alla är välkomna att boka. På sommaren gästas man av artister och andra besökande musikarrangemang. – Det här är en härlig plats på jorden, avslutar Renata.

PÅ OMRÅDET FINNS restaurang

Sandsnäs där det sommartid serveras frukost, lunch och middag. Här kan besökaren njuta av ett glas vin på terrassen med utsikt över älven eller handla glass och godis i den intilliggande kiosken. Här finns också en flytande bastu som

Hedesunda Camping Adress: Övägen 68

81040 Hedesunda

Telefon: 0291 - 441 23 E-post: info@hedesundacamping.se Hemsida: www.hedesundacamping.se Facebook: http://bit.ly/hedesundafb 88 | RESOR & UPPLEVELSER


Full rulle på Rullsand Med direkt närhet till både skog, hav och långa sandstränder hittar du Rullsands Havsbad & Camping. Sedan 2011 har man satsat stort på renovering och aktiviteter vilket gjort campingen mer uppskattad än någonsin. Här finns något för alla. som kommer tillbaka år efter år och det är vi mycket glada över, säger Anna Hidegren, som tillsammans med sin man Mattias Hidegren arrenderar campingen av Upplandsstiftelsen. När paret tog över driften var servicedelen och restaurangen nyrenoverade och de lägger nu mycket kraft på att skapa såväl aktiviteter som möjlighet till rekreation. – Vi ordnar både barn- och vuxenaktiviteter och är noga med att det ska finnas något för alla, säger Anna och berättar om aktiviteter som bland annat sandslottstävlingar, kubbturneringar och skattjakter. I restaurangen serveras luncher och kvällsmeny. Plankstek, egengjorda hamburgare och pizzor är, enligt restaurang- och kökschef Heidi Östlund, populära rätter till middags. Tre kvällar i veckan ordnar man även välbesökta trubaduraftnar. – VI HAR GÄSTER

Rullsands camping är beläget mitt i det uppländska naturreservatet Billudden. Naturen är spektakulär och inbjuder till vandringar och upptäcktsfärder. – Det skyddade området gör att vi och våra gäster måste värna lite extra om miljön här, förklarar Anna och berättar att sandstränderna är flera och passar för olika behov. – Vi har bland annat en långgrund strand som är populär bland barnfamiljer och en med djupare vatten, berättar hon.

Från augusti till maj anordnar man konferenser och andra evenemang riktade mot grupper. – Rullsand har massvis att erbjuda året om, sammanfattar Anna.

planering av en naturlekplats och man kommer också att satsa lite extra på aktiviteter för ungdomar i år. – Vi kommer att erbjuda bland annat boule och pingis, berättar Anna som varje år vill överraska med något nytt.

Telefon: 026-86 220

JUST NU PÅGÅR

Rullsands Havsbad & Camping Adress: Rullsandsvägen 1

81493 Skutskär

E-post: info.rullsand@gmail.com Hemsida: www.rullsand.se Facebook: www.facebook.com/Rullsand RESOR & UPPLEVELSER | 89


Bekvämt friluftsliv i Tiveden I den spektakulära urskogsnaturen i Tiveden ligger Hamgården Nature Resort. Här hittar besökare något så ovanligt som en möjlighet att förena aktivt friluftsliv med ett stillsamt och bekvämt boende i fullutrustade stugor. – NÄR VI TIDIGARE drev camping märkte vi att det fanns en kundgrupp som vill semestra nära naturen men ändå bo bekvämt och avskilt, berättar Marian Van Ham, som tillsammans med maken Arjan har grundat den lilla stugbyn. Paret har byggt de sex timrade tvåbäddsstugorna på egen hand och utrustat dem med sköna sängar, toalett och dusch. I det lilla köket finns allt man behöver för att kunna laga alla mål mat. Här finns till och med en diskmaskin för en semester fri från alla vardagens måsten. – Vi bor själva här på området och har en liten restaurang där vi serverar frukost och middag för den som önskar, säger Marian och berättar att man i mån av plats välkomnar även utomstående gäster till restaurangen. De små stugorna ligger mitt i naturen och med direkt närhet till oändliga vandrings- och cykelleder. I

närområdet finns även möjlighet till en mängd andra aktiviteter, som ridning, fiske eller paddling. Marian som arbetar både på turistbyrån och som guide tipsar och hjälper till för att besökarnas semester ska bli precis som de önskar. En målsättning är att människor ska upptäcka Tiveden även vintertid. – Här finns eldsjälar som ordnar fantastiska aktiviteter året om, säger Marian och berättar om snöskovandringar på myrarna och övernattningar utomhus. En vedeldad bastu vid sjön är också planerad, vilket låter som en underbar avslutning på en lång vandringsdag. Arjan och Marian har påbörjat arbetet med att bygga ytterligare tre stugor. Sedan räcker det, tycker de. – Eftersom människor kommer hit för enskildhet och lugn är det viktigt att vi inte blir för stora.

Hamgården Nature Resort Tiveden Adress: Baggekärr 8

69597 Tived

Telefon: 0584-47 40 30 E-post: info@hamgarden.se Hemsida: www.hamgarden.se Facebook: http://bit.ly/hamgardenfb

”Även en kopp kaffe ska vara en upplevelse” Välkomna till Bro Hof Slotts restaurang, en mötesplats för såväl små snickerifirmor som kungligheter. Här finns något för alla – oavsett om du vill golfa, promenera, köpa glass eller smaka vin värt miljoner. KRÖGARNA MICHEL BERENDJI och

Daniel Tegeland tog över restaurangen förra året och det råder ingen tvekan om att de båda älskar vad de gör. Arbetet beskriver de som en livsstil och efter en utmanande start kan de nu nöjt konstatera att man nått upp till ambitionerna för vilken slags restaurang man vill driva. – Utmaningen låg länge i hur vi skulle få restaurangen att passa ett internationellt klientel. Det ska finnas mat för alla smaker och bra lösningar när vädret skiftar och gästerna rör sig ut och in, förklarar Michel. – Vår ambition är att höja njutningen för alla som är ute på golfbanan. Även en snabb kopp kaffe ska det vara en upplevelse. Besökaren ska känna ”wow, vilket gott kaffe!”, fyller Daniel i. I sommar har slottsrestaurangen hela 80 olika företagsevent inbokade och utöver dessa tillkommer flera bröllop, barnkalas och födelsedagsfester. Då har man inte räknat in de 800 medlemmarna i golfklubben, som tillsammans gör 35 000 golfrundor per säsong. 90 | RESOR & UPPLEVELSER / RESTAURANG & UTELIV

Vår ambition är att höja njutningen för alla som är ute på golfbanan. PÅ RESTAURANGENS MENY finns

något för alla smaker: allt från korvstroganoff till bouillabaisse. Nytt för i år är att man också kommer att erbjuda julbord. – Det blir ett traditionellt bord med de klassiska rätterna, säger Daniel och berättar att man kommer att ta fram julmaten i samarbete med bland andra stjärnkocken Christian Hellberg. – Alla är välkomna, både de som vill gå en tur på banan, de som vill äta gott och de som bara njuta av den vackra miljön. Oavsett varför du kommer ska ett besök hos oss överträffa dina förväntningar - då har vi lyckats, avslutar Michel.


Mätt och prisvärt belåten i Täby Bröderna Nino och Lois Barssom är mycket stolta över sin restaurang Lilla Hantverkaren i Täby. Denna familjära restaurang är ofta fullsatt. Här kan man äta husmanskost till lunch då de två pizzabagarna har fullt upp. Och på á la carte-menyn finns de klara favoriterna plankstek och Pasta hantverkaren. Bland mycket annat.

Foto: www.MaxiPixel.se

ligger Lilla Hantverkaren som bröderna Nino och Lois Barssom drivit tillsammans i snart tio år. Här kan man avnjuta riktig svensk husmanskost. I köket står deras gotländska kock och lagar populära luncher som bland annat lockas av många företagskunder. – Vårt motto är ”Ät hur mycket du vill!” Ingen ska behöva gå hungrig härifrån, säger Lois nöjt. Förutom husmanskosten kan man välja mellan 50 pizzor och den populära salladsbuffén. En lunch kostar 85 kronor och lunchgästerna strömmar in varje dag i veckan. – Vi tjänar inte mycket pengar, utan vi gör detta för att det är roligt, berättar Nino. Lois utbildade sig till kock på gymnasiet och de båda har haft intresse för matlagning sedan tidig ålder. Bröderna har tidigare tillsammans även drivit en kvarterskrog i Örebro. När de hörde att en restaurang i Täby kyrkby skulle upphöra åkte de dit för att titta, bara för skojs skull. Och de fastnade. Restaurangen renoverade de både utvändigt och invändigt. I TÄBY KYRKBY

en á la carte-meny som i regel byts ut var fjärde månad. Ibland är menyn italiensk, ibland svensk eller fransk. Det är kunden som styr, och bröderna är alltid lyhörda för vad som är mest populärt och anpassar menyn därefter. – Planksteken kommer vi aldrig att byta ut. Den har funnits på menyn ända sedan vi öppnade och kunderna

skulle bli väldigt besvikna om vi tog bort den. Den, och pastan med oxfilé, får alltid vara kvar, försäkrar Lois. Rätten han syftar på är ”Pasta hantverkaren” – en pasta penne-rätt med oxfilé, grädde, paprika, champinjoner, basilika, lök och ruccola. Restaurangen är ofta fullsatt middagstid och bordsbokning brukar behövas. Annars kan ett alternativ vara att beställa sin mat för avhämtning. håller hög kvalitet. De har väl beprövade leverantörer och vet vid det här laget precis vad de får när de lägger sin beställning. Varför restaurangen är så populär är bröderna Barssom överens om. Det beror främst på att det är extremt bra service och för att maten håller så bra klass. Miljön är mycket barnvänlig och gästerna känner sig trygga. Hit kommer man inte för att dricka mycket. – Våra kunder känns mer som familjemedlemmar än som kunder, berättar Nino. Att det ofta är fullsatt talar sitt tydliga språk. RÅVARORNA DE ANVÄNDER

LILLA HANTVERKAREN HAR

Lilla Hantverkaren Adress: Midgårdsvägen 1, 18774 Täby Telefon: 08-510 145 14​ E-post: lilla.hantverkaren@hotmail.com Hemsida: www.lillahantverkaren.se Facebook: www.facebook.com/LillaHantverkaren RESTAURANG & UTELIV | 91


Vällagad mat på kvarterskrog i ny kostym Några av Örebros bästa luncher serveras numera, till mångas förvåning, på Restaurang och Pizzeria Nobel. Det gamla ölhaket på Väster har efter hårt och enträget arbete framgångsrikt förvandlats till en trivsam kvarterskrog dit gästerna återvänder flera gånger i veckan för att njuta av hemlagad mat och skön stämning till rimliga priser.

förvärvade Restaurang och Pizzeria Nobel för fyra år sedan var han medveten om att han stod inför en rejäl utmaning. Restaurangen var känd som ett ganska bedagat hak med en inte så ambitiös meny. – Jag började med en rejäl uppfräschning av lokalerna och sedan har vi förlitat oss på att ryktet om vår goda hemlagade mat ska sprida sig bland örebroarna, berättar Angel vars modiga satsning sakta men säkert har visat sig vara lyckad. Många lunchgäster kommer för en av stans bästa salladsbufféer. Varje dag serveras minst tio olika blandade sallader. Alltifrån coleslaw till tomat- och mozzarellasallad. ”Man vill inte sluta äta salladen” – för att citera Lunchpatrullen från Nerikes Allehanda. Luncher består av till stor del av klassiska rätter från det svenska husmansköket, som raggmunk med fläsk, herrgårdsstek med gelé och gräddsås samt torsk i ugn. – Vår kock är skicklig och lagar mat från grunden, berättar Angel och tillägger att det också bakas bröd och kakor i köket varje dag. På kvällarna serveras en ambitiös à la carte-meny från vilken man kan beställa både mellan tillfälliga gästspel och permanenta klassiker. NÄR ANGEL OLIVER

92 | RESTAURANG & UTELIV

– Även på kvällarna serverar vi hemlagad mat, säger Angel. Hamburgare gjord av egenmald högrev serverad med både klassiska och mer nytänkande tillbehör att välja mellan, plankstek gratinerad på gjutjärn och grillad lax med dillkryddad räkröra är bara några exempel som får det att vattnas i munnen. hög klass. De pryds av exempelvis färska champinjoner, ruccola, färsk ananas och handskalade räkor. Naturligtvis på en grund av hemlagad tomatsås och toppade med ett rejält lager god ost. Gästerna är en salig blandning av grannar och tillresta. Här – på vad som kommit att utvecklas till en gemytlig kvarterskrog – äter och trivs numera både barnfamiljer, äldre och par i en härlig mix. Många kommer tillbaka flera gånger i veckan. – Jag får dagligen höra gäster som uttrycker stor förvåning över hur bra vår restaurang blivit, och de säger att de ska rekommendera alla de känner att äta hos oss, ler Angel med välförtjänt stolthet. Succén är tack vare den engagerade och duktiga personalen. ÄVEN PIZZORNA HÅLLER

Restaurang Nobel Adress: Västra Nobelgatan 19 B

70355 Örebro

Telefon: 019-12 78 37 E-mail: restaurangnobel@hotmail.com Hemsida: www.restaurangnobel.com Facebook: www.facebook.com/nobel.orebro


Gourmetmat med sommarkänsla och Mälarvy I ett av Västerås starkast växande områden ligger Öster Mälarstrand Krog. Här vid Mälarens strand kan västeråsarna se fram emot en mängd spännande förändringar och nyheter. Den nye ägaren, krogprofilen Angel Oliver, längtar efter att öppna en verksamhet för alltifrån njutstunder på den 400 kvadratmeter stora bryggan, till sushi för avhämtning i den nyrenoverade baren på framsidan. är att ta vara på, och verkligen utnyttja potentialen hos, restaurangens helt unika läge, säger Angel Oliver som är tämligen säker på att få ställen i Västerås kan konkurrera med en sådan fantastisk utsikt över Mälaren. Hela restaurangen samt den stora bryggan är byggt på pålar direkt i vattnet. – Tänk att sitta här en varm sommarkväll med ett glas gott vin och höra vattnet klucka alldeles nedanför fötterna, säger Angel som verkligen ser fram emot att välkomna sina gäster till vad som han hoppas blir Västerås sommarställe nummer ett. Angel har investerat i en gigantisk markis som täcker hela altanen vilket gör att man kommer att kunna sitta ute från tidig vår till sen höst. Något vi svenskar verkligen uppskattar. – UTGÅNGSPUNKTEN FÖR MIG

har Angel renoverat det gamla caféet som tidigare huserade där. Nu öppnar han där i stället en efterlängtad sushibar. – Vi har en helt fantastisk sushikock som har mer än tjugo års erfarenhet av japansk matlagning. Jag lovar kreativitet och fantastiska smaker och alla menyer kommer att vara noga utprovade och testade innan de serveras, försäkrar Angel som är uppenbart glad och förväntansfull över sin nya verksamhet. PÅ FRAMSIDAN AV RESTAURANGEN

som är renoverad och försedd med nytt möblemang serveras goda och mättande luncher. Kyliga dagar kan det hända att det brinner en brasa i den öppna spisen. – Jag skulle beskriva inriktningen som husman med en extra twist, säger Angel och berättar om oxkind med jordärtskocka, friterad sej med tartarsås och kålpudding med rårörda lingon och gräddsås. Man erbjuder även skräddarsydd catering och möjlighet att arrendera hela restaurangen för fester eller bröllop. En mer passande lokal för ett sommarbröllop vid vattnet är svårt att föreställa sig. Till sommaren planerar Angel för trevliga aktiviteter och temakvällar på bryggan. – Skaldjurskvällar passar ju bra med tanke på det sjönära läget men även stillsam underhållning och möjlighet att spontan bara slinka in på ett glas vin och kanske några bitar sushi när man har lust, säger han. INNE I SJÄLVA RESTAURANGEN

Öster Mälarstrands Krog Adress: Strandtorget 1

723 48 Västerås

Telefon: 021-144470 Hemsida: https://gastrogate.com/restaurang/ostermalarstrandskrog Facebook: www.facebook.com/ostermalarstrandskrogg RESTAURANG & UTELIV | 93


94 | RESTAURANG & UTELIV


Gemytlig familjerestaurang vid Mälarens strand Mitt i idylliska Sigtuna hittar du restaurang Kopparkitteln. Här kan besökare njuta av klassisk, vällagad mat i historisk miljö med en fantastisk utsikt över Mälaren. har drivit Kopparkitteln sedan 1991. I dag är det sonen Robin som har huvudansvaret. Han är examinerad från Grythyttans treåriga restaurangutbildning och har matlagning i blodet. – Pappas och mammas koncept var väl inarbetat, så jag har inte gjort så stora förändringar utan uppdaterar försiktigt, berättar Robin. Menyn är rustik och innehåller rätter som de flesta av oss känner igen och många älskar. Oxfilé med tryffelsås, gösfilé med smörslungade tomater och vegetarisk planka med gratinerade grönsaker är några uppskattade rätter. Kopparkitteln har många stamkunder, både boende i Sigtuna och långväga. – Vi har gäster som i många år har rest hit för att äta Nicks pepparstek, då måste den smaka som den alltid har gjort, ler Robin och tillägger att man serverar rejäla portioner. – Våra gäster ska gå härifrån mätta och nöjda, säger han bestämt. Flexibilitet, hög servicenivå och kvalitet är ledord för Kopparkitteln. – Vi anpassar oss så långt det är möjligt efter gästernas behov. Om de vill sitta vid ett speciellt bord eller byta ut ingredienser gör vi allt som står i vår makt för att ordna det, försäkrar Robin. NICK OCH KATTI AKRAPP

SIGTUNA ÄR EN underbar sommarstad vilket också märks på Kopparkitteln. Under sommarhalvåret serveras luncher bestående av klassiska husmansrätter. – Vi har alltid en kött-, fisk- och en vegetarisk rätt, berättar Robin. För att hålla hög och jämn kvalitet i restaurangen satsar man på kvalitet framför kvantitet. Med 25 års erfarenhet vet Nick värdet av att använda sig av bra råvaror. Han besöker personligen leverantörerna för att själv välja ut det bästa köttet. – Vissa tycker kanske att vår meny är liten men eftersom trycket på sommaren är så stort vill vi försäkra oss om att det vi serverar håller högsta klass, förklarar Robin som också är en mästare på att kombinera mat och dryck. Något han lärde sig under sin tid vid Grythyttans restaurangakademi. Även på dryckeslistan betonas kvalitet och en särskild vinbar är snart färdigställd. – Jag har personligen valt ut vin och öl som ska passa till varje rätt, berättar han och delger samtidigt en annan nyhet. Man har länge planerat för konferenspaket med extra god mat som utmärkande specialitet. I höst öppnar man så för kundanpassade dagskonferenser till bra priser. Välkomna till familjen Akrapp!

Kopparkitteln Adress: Stora Gatan 31, 193 30 Sigtuna Telefon: 08-592 510 95 / 070-258 02 85 E-post: boka@kopparkitteln.se Hemsida: www.kopparkitteln.se Facebook: facebook.com/kopparkittelnsigtuna RESTAURANG & UTELIV | 95


Prisvärd streetfood med höga ambitioner Till CGs Streetfood i Danderyd kommer människor resande från hela Stockholm för att njuta av de unika pizzor och hamburgare som det tagit Carl Gustaf Forsbeck flera års slit att utveckla till perfektion.

Carl Gustaf Forsbeck sprider snabbmatsglädje.

sedan sa Carl Gustaf upp sig från sitt arbete för att satsa helhjärtat på att driva restaurang i egen regi. Sedan dess har han jobbat hårt för att kunna erbjuda kunderna en matupplevelse de sent ska glömma. – När människor tar sig tid att resa från Kungsängen för att äta min pizza, då gäller det att leverera, säger han med eftertryck. Allt på menyn är skapat eller förfinat av Carl Gustaf med personal. Pizzadegen krävde många års arbete innan han blev nöjd och på samma sätt har han med oändligt tålamod experimenterat fram den perfekta köttblandningen till restaurangens hamburgare. – Att få till en riktigt god hamburgare är en konst, konstaterar han och berättar att burgarna kommer i olika smakkombinationer med till exempel syrad rödlök, färskostkräm och CGs egen orginaldressing. Självklart finns också en lika omsorgsfullt framtagen vegetarisk burgare. Pizzorna lockar som sagt också de långväga gäster. – Jag kan rekommendera Heta Räkan, med räkor, purjolök, färskostkräm och vår egen chili- och vitlöksolja. Den är mer av en komplett måltid än en traditionell pizza, säger CG. Samtliga rätter är fastfood och är skapade för att bli klara på mindre än fyra minuter. CGs Streetfood erbjuder hemkörning i Danderyd, Täby och delar av Sollentuna för dem som har svårt att komma ifrån för att hämta maten. FÖR TRE ÅR

96 | RESTAURANG & UTELIV

du att kunna äta CGs hamburgare när du besöker Sveriges största bakluckeloppis på Täby Galopp. – Varje lördag och söndag kommer vi att sätta upp ett tält och flippa burgare. Det ska bli fantastiskt kul, säger CG med den strålande entusiasm som präglar hela hans entreprenörskap. I SOMMAR KOMMER

CGs Streetfood Adress: Sunnanängsvägen 1b

182 36 Danderyd

Telefon: 08-753 24 24​ E-post: bringmemyfood@cgsstreetfood.com Hemsida: www.cgsstreetfood.com Facebook: www.facebook.com/CGsStreetfood Instagram: instagram.com/cgsstreetfood


Kalasgod mat till festen Sedan mars 2015 driver paret Mattias Björåsen och Julia Lindberg cateringföretaget Kalaskocken som lagar och levererar mat till alla typer av tillställningar. Populärast är kalasbuffén som körs ut till olika festtillfällen i Nora med omnejd. cateringföretag i Nora som lagar och levererar mat till privata tillställningar som kalas, bröllop och begravningar, samt personalfester och större evenemang. Under två somrar arbetade Mattias Björåsen för Kalaskocken och när han blev tillfrågad att ta över verksamheten åkte han till Australien och funderade en sväng. Beslutet blev ja, och sedan mars 2015 driver Mattias Kalaskocken tillsammans med sambon Julia Lindberg. – Jag halkade med på ett bananskal, säger Julia glatt. Paret anser sig vara nytänkande och vill få in kunder från flera målgrupper. De satsar även på att laga maten mer från grunden. – Förr köpte vi majonnäsen, men nu gör jag den själv, berättar Mattias. Deras populäraste beställning är kalasbuffén. På den står två sorters kött, lax, potatissallad, tzatziki, KALASKOCKEN ÄR ETT

salsa, sallad och bröd. Många beställer kallskuret. På hemsidan finns olika menyer, men dessa är främst tänkta som förslag för att ge kunden inspiration och en prisidé. Kalaskocken kan ordna det mesta som efterfrågas. tycker de båda är roligt, och förra sommaren blev det exempelvis några bröllop med Mattias vid grillen då Julia hade hand om övriga buffén. Dessutom serverades 200 personer under en traktorparad, så att ta sig an stora förfrågningar är inget problem för Kalaskocken. Paret är överens om att det är roligt att vara ute bland folk och vill gärna jobba på events. Inför kommande sommar är de optimistiska. Mattias har exempelvis tänkt åka runt på marknader och sälja mat. – Det händer saker i Bergslagen hela somrarna, så chansen är stor att vi kommer ha att göra, ler Mattias. ATT TRÄFFA FOLK

Kalaskocken Adress: Tullbacken

71331 Nora

Telefon: 0739-830 581 E-post: kalaskocken@telia.com Hemsida: www.kalaskocken.nu Facebook: www.facebook.com/kalaskocken Instagram: www.instagram.com/kalaskocken

Unikt koncept utanför tullarna Sedan drygt två år tillbaka behöver den som befinner sig i Märsta inte längre åka in till Stockholm för att kunna gå ut och äta mat av god kvalitet i vackra lokaler. Mingel Kök & Bar erbjuder ett komplett koncept med vällagad mat, musik och trevlig atmosfär. kommer gäster i alla åldrar. Några för att äta husmanskost under lunchen, andra på kvällstid för att avnjuta à la carte menyn eller kanske umgås över ett glas i baren. Gabi Brasco har arbetat länge i restaurangbranschen. När han startade eget hade han bilden klar för sig: – Jag ville skapa ett koncept från grunden. Särskilt har man satsat på råvaror av god kvalitet samt på att skapa en hemtrevlig stämning. Lokalerna är helrenoverade med tonvikt på spännande design. – När vi slog upp portarna för två år sedan fanns igenting liknande här, berättar Gabi och konstaterar att konceptet inspirerat andra aktörer i Märsta. Mingel Kök & Bar ligger centralt intill stationen. Tvärs över gatan finns den lokala nattklubben, dit många gäster fortsätter efter en drink i baren. TILL MINGEL KÖK & BAR

utöver klassik husmanskost också hamburgare, kycklingspett och annat som får det att vattnas i munnen. – Rätterna i à la carte-menyn är nischade mot grill, eftersom det är godare så, säger Gabi. Man satsar också på bra service och ser trevlig personal som en självklarhet. Nu har uteserveringen just slagit upp portarna för säsongen. Under helgerna gästas man av en dj, till sommaren spelas musiken också på uteserveringen. Lokalerna kan abonneras av företag och privatpersoner, till konferens, födelsedag och bröllop. Gabi ser att man med verksamheten fyller ett behov i förorten. – Vi tillför rörelse, en trevlig mötesplats innan man går ut, men där du också kan stanna hela kvällen, avslutar Gabi. PÅ MENYN FINNS,

Mingel Kök & Bar Adress: Södergatan 29C

19547 Märsta

Telefon: 073-722 81 28 Hemsida: www.mingelbar.se Facebook: http://bit.ly/mingelfb RESTAURANG & UTELIV | 97


Enkelt och hemlagat på menyn hos systrarna På Systrarna & Jag i vackra Hallsberg kan du njuta av hemlagade röror, sallader och bakverk. Här fikar, äter och njuter gäster från hela regionen. Tallriken med italienska delikatesser och hasselnötslatten är inslag på menyn som rekommenderas lite extra. Valentine Naccachian saknade ett matställe i Hallsberg där man kunde äta något lätt och fräscht. Med den handlingskraft och optimism som kännetecknar dem båda öppnade de därför Systrarna & Jag i december 2013. I dag en blomstrande restaurang- och caféverksamhet dit människor kommer för den trivsamma och välkomnade atmosfären som springer ur systrarnas glädje och entusiasm för verksamheten. – Vi har satsat stort på vår populära salladsbar och på våra hemlagade röror, såser och dressingar men vi har också varma rätter som fajitas, falafel och lasagne på menyn, berättar Ann-Christin. Särskilt stolta är de över Husets special, en italiensk tallrik med bland annat lufttorkad skinka, pesto, mozzarella, ruccola och tomat. – Vi serverar den med en grekisk röra och en sallad med orientalisk dressing vid sidan, berättar Valentine. SYSTRARNA ANN-CHRISTIN OCH

lagade av systrarna själva. – Vi satsar på hemlagat. Visst kan du köpa en sallad på andra ställen – men just våra dressingar kan du inte få någon annanstans. De är pricken över i:et, säger Ann-Christin. Salladsbaren är fylld till bredden av dagsfärska alternativ och man väljer naturligtvis själv det man vill ha. – Många älskar vår rödkålssallad som vi marinerar i kylen över natten, berättar Valentine. I dag är Systrarna & Jag främst ett lunchställe men de båda driftiga ägarna satsar stort på att utveckla cafédelen, dit människor kan komma och slappna av på eftermiddagarna. De bakar bland annat cheesecake, kladdkaka, pajer och morotskaka. – Vi väljer sådant som våra kunder efterfrågar och sådant vi själva tycker om, säger Ann-Christin. Även kaffemenyn är bred. Här kan du, utöver en kopp traditionellt kaffe, välja mellan cappuccino, olika sorters latte och espresso. För den som föredrar te finns en mängd smaker att prova.

Ann-Christin och Valentine är osedvanligt måna om sina kunder och gör allt för att de ska få precis vad de önskar. Självklart kan allt på menyn tas med. – Vi är flexibla och beredda att anpassa oss efter alla behov. Storbeställningar, servering på plats eller att byta ut ingredienser efter personlig smak är inga problem, lovar de två systrarna.

NATURLIGTVIS ÄR TILLBEHÖREN

98 | RESTAURANG & UTELIV

Systrarna & Jag Adress: Västra Storgatan 3, 694 30 Hallsberg Telefon: 0582-77 34 49 Facebook: www.facebook.com/SystrarnaOchJag


Vägen till en välmående rygg Om du är en av många människor som drabbas av smärta, återkommande sträckningar, tendiniter eller minskad rörlighet i ryggen vet du alltför väl vilket hinder det är i vardag och träning. Åsa Almudde, legitimerad naprapat, har nära 25 års erfarenhet av att behandla ryggar.

för det mesta på en obalans i vårt rörelsemönster med förändrade förutsättningar för ledrörlighet och muskelarbete. Därför fokuserar jag i behandling och rådgivning på detta, förklarar Åsa Almudde som driver det egna företaget Bättre Rygg på Lidingö. Efter 18 år i samarbete med läkare delar hon nu lokaler med ett gym, något hon tycker är både roligt och givande, samt ger ett stort mervärde för patienterna. – Jag blev naprapat för att jag är mycket intresserad av träning och rörlighet och tycker det är roligt att arbeta med människor. Det är också stimulerande att kontinuerligt gå utbildningar och förädla mitt eget sätt att arbeta, säger Åsa. De flesta som kommer hit har akuta problem som nackspärr, ryggskott eller ischias. Åsa inleder alltid med en utförlig anamnes om allmänt hälsotillstånd, träning och vad som är själva problemet innan hon övergår till att undersöka med fokus på rörlighet och funktion före behandlingen tar vid. – Att man tränar kontinuerligt och på det sätt jag visat påverkar resultatet, poängterar hon. Att få problem med ryggen trots att man tränar och tar hand om sin kropp upplever många som extra frustrerande. Åsa tror att många smärttillstånd kan förklaras av att vi stressar och att vi inte har särskilt stor variation i vad vi gör. Det är till exempel lätt att alltid gå på samma pass på gymmet eller göra samma styrkeövningar i samma – SMÄRTA BEROR

tempo och antal repetitioner. Desto mer variation vi har desto mer stimulerar och bygger vi in kvalitet i kroppen, menar hon. – I stressade situationer och av vana andas vi inte på ett, för kroppen, optimalt sett. Att träna andningsmönster har stor påverkan på muskel- och ledfunktion och i vårt hektiska tempo i samhället mår många bra av meditation eller bara en stund av stillhet, säger hon.

Jag har haft förmånen att ha Åsa som min “ryggfixare” i 15 år. Det har inneburit att jag har kunnat både dansa och spela golf obehindrat.”

Åsa Almudde, legitimerad naprapat.

/Lars-Erik Svennerby

i yrket tycker Åsa fortfarande att hon har världens bästa jobb. Hon har alltid velat ha ett rörligt arbete och tycker att det är roligt och tillfredsställande att arbeta med människor. I yrket ingår att läsa av och möta varje person på det sätt just denne önskar och har behov av. En del vill prata mycket och ha detaljerad information medan andra föredrar att vara tysta och klara sig mer på egen hand. – Just att alla är så olika, både till kropp och själ, gör mitt arbete omväxlande och otroligt tillfredsställande, säger Åsa engagerat.

EFTER NÄRA ETT KVARTS SEKEL

Bättre Rygg Lidingö Adress: Stjärnvägen 1A

181 50 Lidingö

Telefon: 070-733 77 99 E-post: asa@battrerygg.se Hemsida: www.battrerygg.se Facebook: http://bit.ly/battreryggfb SKÖNHET & HÄLSA | 99


Gör ett lyckat klipp i Mörby Centrum Mitt i Mörby Centrum huserar den framgångsrika salongen Frisörerna i Mörby, som ägs och drivs av vännerna Cezar och Kevin. Tillsammans med sina fem anställda tar de sig an varje kund med samma glädje och entusiasm vilket är en av orsakerna till att folk återvänder år efter år.

100 | SKÖNHET & HÄLSA


som liten att jag ville bli frisör, men det är en gåta för mig var jag har fått passionen för hår och frisyrer ifrån. Allt jag vet är att jag i tolv år haft mitt drömyrke, säger Cezar, som arbetat på salongen i åtta år. Kevin, som värvades till salongen av Cezar för fyra år sedan, hyser samma stolthet och kärlek till yrket men att han blev frisör var mer en lycklig slump än något han planerat. – Jag var väldigt intresserad av mitt eget hår och var noga med min frisyr, så det var faktiskt min dåvarande frisör som trodde att jag skulle passa för yrket. Efter att ha funderat i några dagar bestämde jag mig för att prova, skrattar han. Passionen för yrket växte fram och blev allt starkare i takt med att erfarenheten växte. Det märks tydligt att Kevin hittat hem. Att han och Cezar, som är lite mer eftertänksam, har olika personligheter är viktigt och något som är värt att ta vara på. De kompletterar varandra perfekt. – En del kunder kommer nästan mer för att prata än för att få håret fixat, medan andra hellre sitter tysta. Då är det viktigt att de kan välja en frisör som passar just dem, förklarar Kevin. Mångsidighet och bredd garanterar kvalitet och kundnöjdhet och bland de sju frisörerna på salongen finns en imponerande bred kompetens. – Någon är extra duktig på att klippa barn, en annan är en stjärna på färg och slingor medan en tredje bemästrar herrfrisyrer bättre än de flesta, berättar Cezar. Visionen är att leverera både kvalitet och kvantitet. Just allsidigheten och bredden är viktiga faktorer för att nå dit. – Något som kunderna värderar är också vår låga personalomsättning. Vi är måna om att våra medarbetare trivs eftersom vi vet att personal som trivs leder till trygga återkommande kunder, förklarar Kevin. – Ja, de tycker om att se kända ansikten när de kliver in genom dörren, fyller Cezar i. – JAG VISSTE REDAN

Att de två frisörerna trivs ihop går inte att ta miste på. Innan de blev kollegor hade de bott grannar i 15 år och kamratskapet dem emellan sprider en gemytlig stämning i hela salongen. alla åldrar. Hit kommer bland annat barnfamiljer, seniorer och herrar som är på språng mellan hem och arbete. Salongens utmärkta läge, precis vid parkering och tunnelbana, gör det möjligt för den som önskar att klippa sig lite i farten. Men de flesta är ändå kunder som kommer för att sitta en stund och verkligen bli ompysslade. – Särskilt på damsidan har det hänt massor de senaste åren, säger Cezar och berättar om en nyhet som heter Olaplex. – Det är en produkt som innehåller oljemolekyler och som gjort det möjligt att på ett enkelt och skonsamt sätt färga håret i fantastiskt vackra nyanser, förklarar han. Med hjälp av Olaplex är det också möjligt att återställa ett väldigt slitet hår och i vissa fall till och med få bättre kvalitet än innan. – Det är en revolutionerande produkt, en dröm för en frisör, utbrister Kevin. Han och Cezar sätter en ära i att kunna erbjuda sina kunder ett rikt utbud av kvalitetsprodukter. De är noga med att det alltid ska finnas något för alla. – Vi är ytterst omsorgsfulla när vi väljer vilka varumärken vi ska saluföra och letar alltid efter produkter fria från skadliga kemikalier, säger Cezar. – Vi använder dessutom bara varumärken som är etablerade och kända för sin goda kvalitet, fyller Kevin i. De vill vara stolta över de flaskor och burkar som står på salongens hyllor. KUNDERNA ÄR I

långvarig i frisöryrket är det viktigt att följa med i branschens utveckling och att hela tiden tänka nytt. Man får inte stagnera. – Ingen vill gå till en frisör som kör samma sak år efter år. Man måste vara kreativ och nytänkande, både för kundens och för sin egen skull, säger Kevin. FÖR ATT BLI

Andra viktiga egenskaper är att man lyssnar på kunden; att man är lyhörd. En frisör får gärna tipsa om nya frisyrer eller färger, men man måste gå försiktigt till väga så att man inte skrämmer i stället för att uppmuntra. – Det kan vara lite läskigt att byta frisyr och många vill ha samma år efter år, det måste man ha förståelse för, samtidigt som det inte skadar att utmana lite ibland. Man får ta pulsen på kunden helt enkelt, ler Kevin. viktigt att frisören, även om det kan kännas svårt, vågar tala om för en kund att den frisyr eller den färg man tänkt sig kanske inte passar så bra. – Det roligaste jag vet är att göra mina kunder nöjda. Att se resultatet av mitt arbete och få en kram av en nöjd kund – då når jag nirvana, skrattar Kevin. Cezar håller med och tillägger att mötet med människor av alla sorter och den skapande sidan av frisöryrket är ytterligare faktorer som gör att det bara blir roligare och roligare med åren. DET ÄR OCKSÅ

Frisörerna i Mörby Adress: Mörby Centrum, Golfvägen 4

182 31 Danderyd

Telefon: 08-755 15 00 Hemsida: www.frisorernaidanderyd.se Facebook: http://bit.ly/frisorernamorbyfb SKÖNHET & HÄLSA | 101


Unna dig glittrande sommarnaglar Elena Gretser har arbetat som legitimerad nagelterapeut i 25 år och besitter en yrkeserfarenhet få andra i branschen kan stoltsera med. Med ett sällan skådat driv har hon sakta men säkert byggt upp sin verksamhet och driver nu med stor framgång Elenas Naglar vid Rissne centrum i Sundbyberg. Hit kommer kunder så långt bortifrån som Uppsala för bland annat nagelvård och tandblekning. född och uppvuxen i Spanien där hon arbetade som hudvårdsterapeut. Då hon kom till Sverige 1989 fanns ingen efterfråga på hudvårdstjänster vilket gjorde att denne driftige entreprenör i stället valde att vidareutbilda sig till nagelterapeut. Även inom detta skönhetsvårdsområde skulle det visa sig att hon var en innovatör. – När jag började fanns det bara en, två, kanske tre stycken som arbetade med naglar i Stockholm, men kundunderlaget var så litet att det nästan var omöjligt att försörja sig, berättar Elena. Hon hyrde en liten lokal i Kista galleria och det var inte ovanligt att hon vissa veckor endast hade en enda kund. För att försörja hade hon andra jobb vid sidan av det egna företaget. Trots att det var en fruktansvärt jobbig tid övervägde hon aldrig att ge upp sin dröm. – Jag är en sådan person som kämpar, skrattar hon. I dag kan hon verkligen skörda frukterna av sitt slit och sin envishet. Elenas Naglar går mycket bra och numera arbetar hon tillsammans med sin dotter som så småningom ska ta över salongen. Elenas välfyllda register av återkommande kunder är ett bevis gott som något för hennes yrkeskicklighet och engagemang. ELENA GRETSER ÄR

102 | SKÖNHET & HÄLSA

– Jag har kunder som varit med mig ända sedan de där första hårda åren i Kista, säger hon och berättar att de allra flesta är stamkunder som från början hittat till Elenas Naglar via rekommendation från vänner och bekanta. För nagelkunder finns en mängd behandlingar och Elena är noga med att anpassa metoder efter den enskilde kundens förutsättningar och behov. Hennes yrkesheder förbjuder henne att göra alla naglar på samma sätt. – För förlängningar arbetar jag med både akryl och gelé. Förr ansågs gelé vara det mest skonsamma alternativet för de egna naglarna men i dag är de två materialen likvärdiga, berättar hon. för 25 år sedan var fransk manikyr det som efterfrågades allra mest. Elena är glad att dagens trender är mer färgsprakande och individualistiska. – I dag vill man ha färger och mönster. Vi arbetar mycket med glitter och olika typer av dekorationer. Jag tycker om när kunden har spännande idéer. Är det något jag aldrig gjort förut gör jag allt för att NÄR HON BÖRJADE


lyckas, skrattar hon och rekommenderar att man vid bokning berättar vad man tänkt sig så att hon kan beräkna tidsåtgång. Utöver olika typer av nagelbehandlingar erbjuder Elena ett rikt utbud av tjänster och fler är på ingång. – Vi färgar bryn och fransar, plockar bryn, vaxar, ger pedikyr och viss hudvård för att nämna några exempel. Kunderna uppskattar utbudet och många passar på att boka flera behandlingar vid samma tillfälle, berättar Elena. Tandblekning är ytterligare en tjänst som verkligen är på frammarsch. Trots att blekningen hos Elena är skonsam för tänder och mun rekommenderar hon starkt ett besök hos tandhygienist före behandling. – Blekningen här är ytlig och behöver göras om ungefär var tredje månad men i gengäld är den ytterst skonsam mot tänderna och du får inga biverkningar i form av ilningar eller smärta, förklarar hon. Det tar tre gånger sju minuter eller tre gånger tio minuter och skenan med gelé byts ut tre gånger under processen. Total behandlingstid är ungefär en timme. På salongen finns även vissa dagar en terapeut med över tio års erfarenhet av botoxbehandlingar. Något som efterfrågas allt mer och som Elena är glad över att kunna erbjuda sina kunder.

Skönhetsbranschen är i ständig utveckling. Hela tiden kommer nya och förbättrade produkter och behandlingsmetoder ut på marknaden. – Både jag och min dotter går ofta kurser och utbildningar för att hålla oss à jour och kunna erbjuda våra kunder det allra senaste, säger Elena. hon börja med 3D-tatuering av ögonbryn, men först måste de gå en kurs vars kvalitet duger för Elena. Hon har höga krav och vill bara ge sina kunder det allra bästa. En sådan inställning tyder på yrkesstolthet och serviceanda men är också ett sätt att utmärka sig i en bransch där konkurrensen ökat lavinartat på bara några år. – Antalet salonger har ökat hundrafalt sedan jag började och man måste hela tiden ligga på topp för att behålla sina kunder, förklarar hon. Något denne hårt arbetande kvinna inte alls är främmande inför. Hela hennes karriär har kantats av utmaningar så hon är ju inte den som ger upp för lite konkurrens. Snarare tvärtom, det är en utmaning att anta. – Jag vet att min yrkesskicklighet och erfarenhet är unik och jag litar på att mina kunder uppskattar tryggheten som det innebär att gå till någon som på djupet vet vad de sysslar med, säger Elena. TILL HÖSTEN HOPPAS

Elenas Naglar Rissne Adress: Kavallerivägen 18

174 58 Sundbyberg

Telefon: 08-733 24 68 / 0739-39 94 55 Facebook: http://bit.ly/elenasnaglarfb Instagram: www.instagram.com/elenas.naglar SKÖNHET & HÄLSA | 103


Uppnå dina skönhetsdrömmar Till Dubois Skönhet & Laserklinik i Vällingby går man för effektiv permanent hårborttagning med den senaste maskinen på marknaden. Hit går man även för att bli vaxad eller få brynen och fransarna fixade. Planen är att i framtiden också kunna erbjuda massage, naglar, smink, botox och fillers. Allt under samma tak.

i Vällingby startade i november 2015 och har redan fått mycket positiv respons. Ägaren Amal Dubois, som är laserterapeut, utför behandlingarna och är även återförsäljare för diodlasermaskinen som hon använder sig av. Kliniken fungerar även som showroom och utbildningslokal för den sydkoreanska maskinen som är helt ny i Sverige. Framöver kommer Amal att ta in maskiner som även utför skin tightening, tatueringsborttagning och hudföryngring. Samtliga används av läkare. DUBOIS SKÖNHET & LASERKLINIK

INNAN SALONGEN STARTADES gjorde Amal mycket

efterforskning för att hitta den bästa maskinen på marknaden. Hon anser att IPL inte är i närheten lika bra som diodlaser. Dels kan diodlaser ta bort hår på alla olika hudtyper, dessutom går det tio gånger så snabbt. 104 | SKÖNHET & HÄLSA

Amals drivkraft för att starta företaget var en stark känsla av att alla ska kunna ta bort sin oönskade hårväxt oavsett ekonomi. – Jag är medveten om att jag har satt låga priser. Det har jag gjort för att jag känner att alla ska ha råd att ta hand om sig, berättar Amal. som kommer till kliniken vill ta bort hår i armhålor och bikinilinje. Män däremot vill ofta ansa skägget för att få snygga linjer vid kindben och hals. Behandlingen känns som små stick men ska inte göra ont. Amal betonar att man inte kan lova en kund hur många gånger man behöver gå, eftersom det är ytterst individuellt. – Jag har haft kunder som har fått mycket bra resultat efter bara två gånger, säger Amal. DE FLESTA KVINNOR

Inom kort kommer kliniken även att erbjuda naglar och smink samt botox och fillers utförda av läkare.

Dubois Skönhet & Laserklinik Adress: Mörsilsgatan 3

162 66 Vällingby

Telefon: 070-776 82 19 E-post: info@duboislaser.se Hemsida: www.duboislaser.se Facebook: www.facebook.com/duboislaser Bokadirekt: http://bit.ly/duboisbokadirekt


För en värdig äldreomsorg Med 20 anställda och lika många års erfarenhet inom vården bakom sig driver Birgitta Alvsrud företaget Birgittas Hemtjänst som erbjuder hemtjänst och omvårdnadsinsatser till äldre med demenssjukdomar. Verksamheten finns såväl på Norrmalm i Stockholm och Marks kommun i Västergötland. BIRGITTAS HEMTJÄNST HJÄLPER

kunderna med allt de för tillfället inte klarar själva, och hemtjänsten pågår dygnet runt. Det kan vara allt från inköp av livsmedel, matlagning, städning, tvättning och disk till att få sällskap en hjälpa av läkare och fotvårdare. Birgitta Alvsrud, som grundat och driver företaget, är beteendevetare i grunden. Hon har arbetat 20 år inom vården, varav hälften av tiden som chef över vård och omsorgsboenden. Birgitta har skrivit ett avtal med Stockholms stad om att 75 procent av de anställda måste vara utbildade undersköterskor, och enligt henne trivs personalgruppen med varandra och med sitt arbete.

– Vi har personal som gör det lilla extra för kunden. Det är viktigt att inte hasta iväg, utan att även ha tid att sitta ner med kunden så att denne får lite lugn och ro, menar Birgitta och säger att målet är att alla ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt.

ge varandra tips i arbetet. De har även tillgång till ”ABC” – ett datorprogram där man kan lära sig mer om demens. För att arbeta hos Birgittas hemtjänst bör man ha undersköterskeexamen,

kunder lagar personalen maten, med det är kunden som bestämmer vad som hamnar på tallriken. Företaget har en humanistisk människosyn och ser lika på alla. Birgitta försöker även planera schemat så att samma personer kommer till samma kund i största möjliga mån. På APT-träffar har personalen möjlighet att prata med varandra och

Birgittas Hemtjänst AB

HOS NÄSTAN ALLA

vara lämpad för arbetet samt behärska det svenska språket. – En värdig äldreomsorg är min vision. Jag vill verkligen att det ska vara mycket kärlek i verksamheten, avslutar Birgitta.

Adress Stockholm: Torsgatan 36, 113 62 Stockholm Adress Marks kommun: Skenevägen 8, 511 92 Örby Telefon: 072-96 475 10 E-post: birgitta@birgittashemtjanst.se Hemsida: www.birgittashemtjanst.se Facebook: http://bit.ly/birgittashemtjanstfb VÅRD & OMSORG | 105


Företagsindex BYGG, INREDNING & TRÄDGÅRD Akribit 60 AMM Bygg 42 Aquavilla 14 AT Drift 47 Badrumsverket 66 Be Pe Plåtslageri 29 Betege Byggen 33 Björn Persson Plåtslageri 45 Bobby Lindells Måleri 59 Bröderna Siljendahl Måleri 48 Bättre Bygg 20 Carl Lager VVS Installationer 56 CN Norden Bygg 51 Concrete Beaver 12 Dakki 57 Ecodooria 11 El & Telepartner 28 Eltjänst Jonny Östberg 38 Fru bohlin 47 Furnitureplace 18 Gustav Svensson Mark & Maskin 62 Gävleborg Mark & Bygg 43 Haga Hem Gunillas Heminredning 54 Hanold El & Kraft 22 Hissbyggarna 29 Husmästarna 32 Hyrmaskiner 21 Idérum 36 Industrimålnng i Stockholm 46 Inge Eriksson Linjemarkering 53 Inne hos Vera 38 JBM 58 Kakelgruppen Bygg & Plattssättning 15 Kamin i Uppsala 24 Moab Asfalt & Entreprenad 34 Mosaiken Hedesunda 23 MR Bygg 69 NordDesign Kök 39 NT Larsson Bygg 64 Odd Job 56 Plus Montage 16 Relean 52 SBFAB 30 Sergnes 50 Siccum tak 37

Sipab 40 Spinab 51 Stab Tech 68 Stinas trädgård 20 Svenska Led 59 T Berggren Bygg / Isacsons Betonghåltagning 58 Årsta Plåtslageri 43

CGs Streetfood Danderyd 96 Kalaskocken 97 Kopparkitteln 94 Lilla Hantverkaren 91 Mingel kök & bar 97 Restaurang Nobel / Östermälarstrands restaurang 92 Systrarna & Jag 98

SKÖNHET & HÄLSA

DETALJHANDEL/LIVSMEDEL/BUTIK Cervera Luleå

69

FÖRETAG/ TJÄNSTER Advokatfirman Bosten 71 Expand U 76 Fresh home 75 Företagslogi 78 ItriStäd i Stockholm 80 Kista Redovisningsbyrå 83 Kornetten - Home Of Entrepreneurs 82 OKH Städ 72 Solid Redovisning 74 Ågerup revision 71

Bättre Rygg Lidingö Dubois Skönhet & Laserklinik Elenas naglar Rissne Frisöerna i Mörby

99 104 102 100

VÅRD & OMSORG Birgittas hemtjänst

105

FRITID, NÖJEN & KULTUR GoBoat 70

MOTOR & TRANSPORT 88 Motorsport Sweden

83

RESOR & UPPLEVELSER Camp Kungsgården 86 Camping Tiveden 87 Hamgården 90 Hedesunda Camping 88 Karlsborgs B&B 88 Quality Hotel Nacka 84 Rullsands Havsbad & Camping 89

RESTAURANG & UTELIV Bro Hof Slottsrestaurang

90

94

87

66


Vinn en kokbok! Var med i vår tävling. Svara på frågorna nedan och få chansen att vinna ett exemplar av ”Odla året om” av Lena Israelsson. E-posta svaren till info@enterprisemagazine.se eller posta till: RDS Förlag, Gårdsfogdevägen 18A, 168 67 Bromma. Märk ditt tävlingsbidrag med ”Odla”. Senast den 19 augusti vill vi ha ditt svar.

[1]

Tellus Towers vid Telefonplan utmärker sig med en djärv estetik, signerad en välkänd arkitekt. Vilken? 1) Per Ebbe Hansson X) Santiago Calatrava 2) Gert Wingårdh

Glad sommar önskar vi på Enterprise Magazine!

[2]

[3]

1) 150 X) 170 2) 190

1) Grönkål X) Tomat 2) Squash

MTA har vuxit rekordsnabbt sedan starten för sex år sedan. Hur många anställda har bolaget i dag?

Lena Israelsson dödar myten om att vi bara kan odla under vår och sommar. Vilken gröda kan du skörda i december?

Hitta oss på nätet Enterprisemagazine.se är vår plats på nätet, där vårt magasin och företag presenteras utförligt. Här finns information om hur man går tillväga om man vill arbeta hos oss och våra kontaktuppgifter.

att kostnadsfritt synas med reportage, bild och kontaktinformation på vår portal. Över 3 000 företag syns hos oss och tillsammans skapar de ett utvecklande klimat att mötas, verka och samarbeta i.

Men enterprisemagazine.se är mer än så – vi har utvecklat en dynamisk sökportal där företag och kunder möts. För företag som finns med i vår tidning ges möjlighet

Gör som många andra, presentera dig och ditt företag på vår hemsida. Med några enkla musklick hittar besökarna fram till dig och ditt företag.

Vill du prenumerera? JA, TACK jag vill ha 6 nummer för 395 kr.

FÖRETAG: NAMN: ADRESS: TELEFON: E-POST:

RDS Förlag AB Gårdsfogdevägen 18A 168 67 Bromma


Avs:

RDS Förlag AB Voltavägen 2-4 168 69 Bromma

Våra kunder ska känna sig trygga i våra händer

Årsta Skolgränd 4 • 117 43 Stockholm Tfn: 08-449 09 30 • Fax: 08-449 09 38 info@siljendahls.se •www.siljendahls.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.