2 minute read

Gällivare

Next Article

Falun

Lapplands växande upplevelsestad

Mycket är på gång i Gällivare. På stadens egna fjäll Dundret, endast tre kilometer från stadskärnan, sker naturnära aktiviteter året runt. Och på stadens klart största hotell, Grand Hotel Lapland, kommer nästan allt vara nytt och utbyggt i början av nästa år. Vi har träffat två entreprenörer och representanter för ortens upplevelseutbyggnad för att få veta mer.

Advertisement

NORR OM POLCIRKELN, insprängt i ett vackert kuperat lågfjällslandskap, ligger Gällivare. Även om avståndet hit från resten av Sverige kan upplevas som långt är detta en mycket lättillgänglig stad. Här finns nämligen både flygplats, järnvägstation samt Europavägarna E45 och E10 som slingrar sig genom skogarna.

MEN HÄR FINNS även Dundret, ett berg som erbjuder flertalet aktiviteter och varierande upplevelser året om. – Dundret är kanske inte Sveriges mest spektakulära fjäll, men säkerligen landets mest tillgängliga. Man kan säga att det är fjällupplevelser mitt i stan, säger Dundrets vd Tommy Niva och syftar på att gästerna kan både bila, tåga och flyga hit.

I SOMMAR BLIR det exempelvis musikfestival på toppen av berget, barmarksläger för Vasaloppsåkare, den stora löpartävlingen Dundret Extreme Running i slutet av augusti samt ett rullskidslopp upp till toppen av Dundret under samma helg. Dessutom utvecklar man olika aktivitetsdelar hela tiden, till exempel cykling både utför och i terräng. – Sedan har vi renoverat hotellet, byggt om hotellrum till hotellägenheter som kan hyras både som enkelrum och som lägenheter. Vi har även utvecklat husvagnscampingen, byggt ut en väldigt fin sportbutik och gör renoveringar i restaurang och kök. Nere vid bergets fot sker dessutom en stadsomvandling som innebär nya bostadsområden för cirka 1 000 boende, tillägger Tommy Niva.

MEN ÄVEN NERE i stadskärnan sker stora förändringar. På Grand Hotel Lapland byggs det mesta om. – Vi räknar med en stor invigning i februari 2015. Då har vi byggt under cirka två års tid och kommer att ha drygt 180 rum, säger hotellets ägare Peter Aasa.

I KÄLLAREN KOMMER då bland annat åtta bowlingbanor och en nattklubb att finnas. I markplan blir det reception, en cafédel och ett stekhus med eget hängmörat kött, träkolsgrillar och vedeldade ugnar som maten lagas i. Dessutom konferensavdelning med kapacitet för upp till 500 personer, frisersalong, en stor restaurang med plats för 500 sittande, samt ett gym på 300 kvadratmeter. – Vi kommer även ha en spaavdelning med olika behandlingar och sex olika basturum. Bland annat en vedeldad bastu på hotellets tak. Där blir det även två pooler, varav en i drift året runt, säger Peter Aasa.

PÅ TAKET KOMMER även en stor uteservering att finnas med midnattsolen som kvällens huvudgäst. – Vi är ensamma om att ha en så stor och bred verksamhet i Gällivare och sticker även ut aktivitetsmässigt mot andra hotell i landet. Byggandet har gått bra och nu går vi in i inredningsfasen. Därmed räknar vi även med att utöka personalstyrkan från 50 personer till cirka 70.

www.gellivarelapland.se