6 minute read

Haninge

Next Article

Boden

Konstruktionsglädje sedan 1959

Advertisement

Familjeföretaget Allti-Trä startade redan 1959 i Haninge och har sedan många år tillbaka flera strängar på sin lyra. I första hand är bolaget en certifierad takstolstillverkare men Allti-Trä har även utvecklat Mullbanken – en kompostlåda som i Ica Kuriren blivit utsedd till bäst i test!

I DAG ÄR det Peter Gidlöf som driver familjeföretaget AlltiTrä vidare in i framtiden. Kunderna är ungefär lika mycket privatpersoner som företag, och uppdragen för företagskunderna handlar ofta om att tillverka förråd, garage och bullerplank. Till den privata marknaden har AlltiTrä genom åren levererat allt från små tillbyggnader och friggebodar till färdiga husskal. Att leverera takstolar, bjälklag, panelade väggar och gavelspetsar som kunden själv monterar och inreder förekommer frekvent. Sedan 2011 är de certifierade takstolstillverkare. – Vi vill stå på kundens sida i en byggprocess. Ser man exempelvis till de projekt där vi tillverkar husskal, är det viktigt för oss att vi gör om ritningen tills kunden blir nöjd. Och det gör vi alltid utan extra kostnad. Dessutom blir relationen till oss mer personlig än till de stora arkitektfirmorna, säger Peter Gidlöf.

ENLIGT HONOM ÄR det viktigt att vänta med alla ritningar och exakta kostnadskalkyler tills bygglovet beviljats. AlltiTrä brukar även råda sina kunder att ta tag i alla ansökningar och gjuta bottenplattan redan under hösten. Kylan är inget hinder för att montera ett hus på senvintern.

– Det går alldeles utmärkt att montera mitt i vintern. Gör man exempelvis husplattan redan på hösten kan vi leverera husskalet redan i början av nästa år. Då slipper kunden de väntetider som kan komma när många andra också ska dra i gång sina husprojekt.

ALLTI-TRÄ TILLVERKAR OCKSÅ takstolar kontinuerligt för välkända företag som Fredells, Beijer Byggmaterial, Optimera och XL Bygg. På sikt är tanken att bli ännu mer renodlade. Ambitionen är att rikta in sig mot just takstolar och väggar. Till sin hjälp har man den bästa tekniken, och alla vinster företaget gör återinvesteras. – Visst skiljer det sig en hel del rent teknikmässigt från starten för så många år sedan. Men även sättet att göra affärer har förändrats. När det förr räckte med ett handslag gäller i dag välformulerade avtal. Vi har även känt att kunderna känner sig trygga med tanke på att vi har funnits så länge.

NÄR FAMILJEFÖRETAGET STARTADE 1959 var det under namnet Allt i trä emballage. År 1967 ombildades det till aktiebolaget AlltiTrä. – Man kan säga att vi är ett väletablerat företag som gärna hjälper till med idéer och ritningar för ditt hus. Vi kan också bistå vid bygglovshandlingar och ta fram konstruktionsritningar.

MED ETT SÅ erfaret familjeföretag som AlltiTrä som funnits så länge blir det lätt att olika projekt går sida vid sida i takt med att generationerna får sina egna hjärtebarn i verksamheten. För Peter Gidlöfs 80årige svärfar är till exempel komposten Mullbanken just det där favoritprojektet som han än i dag hänger sig åt. Och resultatet är skrytsamt! Kompostsystemet har under 30 år utsetts till ett av de mest populära i Sverige.

Vi hjälper dig gärna med idéer och ritningar för ditt hus, garage eller tillbyggnad och kan vara behjälpliga med bygglovshandlingar och konstruktionsritningar.

Allti-Trä

Adress: Lindalen 2, 137 91 Västerhaninge • Tel: 08 500 220 10 • info@alltitra.se • www.alltitra.se

Förser marin olje- och gasindustri med personal

Det var på efterfrågan från ett norskt varv som gjorde att Shkipe Oseku startade O&G Consulting 2012. ”Företaget behövde projektingenjörer som jag sökte, fick ihop och som företaget sedan valde ut fyra stycken av. Det gick fort, jag fick en flygande start”, berättar Shkipe Oseku.

SEDAN DEN DÄR flygande starten 2012 har det gått som på räls för O&G Consulting. Fokus ligger fortfarande på att så kostnadseffektivt som möjligt kunna erbjuda den nationella och internationella marina olje och gasindustrin med erfaren och kompetent personal. – Det är ingenjörer, arbetsledning, förmän, operatörer och sedan har jag ett speciellt team, så kallat work permits, som arbetar med arbetstillstånd. Allt jobb på till exempel en oljerigg går via dem eftersom det finns så mycket folk och arbeten som ska utföras när en oljerigg kommer in till en kaj för reparation och underhåll. Det ska koordineras och det är det som mitt team gör, förklarar Shkipe Oseku.

FAKTUM ÄR ATT O&G Consultings work permit team är så vasst att inte en enda olycka ägde rum under arbetet åt riggägarna Transocean, något som tidigare inte hänt i det företagets historia. – Mitt team hade stenkoll på allt. Det slår vi oss på bröstet för, berättar Shkipe Oseku som också har kunnat starta ett norskt dotterbolag i Egersund och Stavanger.

ÄR MAN INTRESSERAD av att arbeta för O&G Consulting kan man fylla i en spontanansökan på företagets webbplats. Beroende på vilken tjänst det gäller brukar Shkipe Oseku begära in de certifikat och diplom som tjänsten kräver efter att ha haft en personlig intervju med den sökande. Slutligen kollas referenserna upp. – Vi har en speciell mall som vi använder oss av när vi kollar referenser och kan på så vis säkerställa kompetensen. Vi är ett tryggt företag, säger Shkipe Oseku, som hävdar att företag är branschens bästa, både att anlita och att arbeta i.

Stabila fiskeplattformar till bra pris

Det är inte för inte som den amerikanska båttillverkaren Tracker är branschledande i hemlandet. Mojo Boats, som säljer de robotsvetsade och stabila båtarna, menar att om man provar en så förstår man varför. De är som gjorda för vårt fiske och våra fiskevatten.

MOJO BOATS DRIVS av huvudägaren Robert Bertrandt och delägaren Jonas Karlsson, två erfarna sportfiskare som under de senaste åren importerat båtar från USA. De har gjort ett urval av Trackerbåtar som är som gjorda för våra svenska fiskevatten, men företaget kan också ta hem båtar enligt kundens önskemål. Oavsett vad man väljer är garantin och CEmärkningen en självklarhet.

Mojo Boats tar även in rejäla pontonbåtar som blir allt mer populära och har i dagsläget återförsäljare i såväl Örebro, Kumla och Skåne som Finland, Danmark och på Åland. Och man fortsätter att satsa på fler återförsäljare. – Försäljningsökningen har varit helt fantastisk. Förra året hade vi fem miljoner och i år är vi redan över tio med två månader kvar, berättar Jonas Karlsson, som tror att den explosionsartade ökningen till stor del beror på företagets personliga service.

DET SOM BÖRJADE på hösten 2011 med en container med båtar till några kända profiler inom sportfisket har kommit att utvecklas till en betydligt större verksamhet som alltfler, inklusive barnfamiljer, tilltalas av. Det faktum att Missouritillverkade Tracker har välutrustade sportfiskebåtar med en bra prisbild är ytterligare en del av nyckeln till framgångarna. – Det faktum att båtarna handlar om absolut funktionalitet och komfort. Så stora som Tracker är på den amerikanska marknaden är man inte för inte, menar Robert Bertrandt som bor i USA sedan 20 år tillbaka och är något av en förgrundsgestalt inom det svenska gäddfisket.

Vi säljer robotsvetsade, stabila Trackerbåtar i färdiga paket - fullutrustade med Mercurys prisbelönta motorer, Minnkota elmotorer, Lowrance plotter, Respotrailers och allt du behöver.

Allt till priser du inte tror är möjligt!

www.mojoboats.se • Tel: 070-274 38 84

www.ogcab.se Lärjungevägen 6 (1trp), 13669 Vendelsö Tel: 076 00 86 181 • E-post: s.oseku@ogcab.se