Enterprise magazine sommar 2015

Page 1

2

00

520 15

ENTERPRISEMAGAZINE.SE SOMMAR 2015

RAMONA

VÄ R L D E N S

STÖRSTA

KARLSSON UTMANAR MÄNNEN I

BILTRÄFF

POWER

BIG MEET

RALLYCROSS

FULL FART

PUTS, KROM OCH

TRIMMADE

PÅ LANDETS

MOTORER

RACERBANOR

SAHAGA | DJURSHOLMS GOLFRESTAURANG | TRYGG BIL | LIMO 4 ALL JAGUAR LAND ROVER STOCKHOLM | PRIMECAR | MC TRAVELLER | METRIK DÄCKSKIFTARNA | JÄGERSRO | DRAGKROKSLAGRET | TIPTOP BILSERVICE AUDI

CENTER

|

BERNATS

BIL

|

JRM

RACING

|

BILGRUPPEN

MICHELIN NORDIC | CITYBÄRGAREN | GRÖNDALS MOTORSPORTKLUBB | VMC GOODYEAR | DÄCKTEAM | UPPLANDS BILFORUM | SWÄRD BILVERKSTAD MEKONOMEN | KUNGSGÅRA BILDEMONTERING | HANINGE BILPARK | GBM

MICHELIN Guidar dig till rätt däck och mat

SID 40


Den lilla butiken med det stora sortimentet, i hjärtat av Slottsstaden.

Öppet alla dagar 08-22

ICA Supermarket Rönneholm Västra Rönneholmsvägen 62, 200 71 MALMÖ 040 - 98 78 70 - www.ica.se

Detta uppslag är en annons från ICA Supermarket Rönneholm


Detta uppslag är en annons från ICA Supermarket Rönneholm

Allt för alla på hyllorna Ica Supermarket Rönneholm i Malmö har gjort sig känd för sitt enormt breda sortiment. Trots en relativt liten butiksyta finns här allt som kunden kan tänkas behöva. Dessutom presenteras allt på ett tydligt och organiserat sätt.

Många skippar köttet och äter mer vegetariskt Ica Supermarket Rönneholm drivs av Patrik Olsson, en erfaren man som hade en fot i livsmedelsbranschen redan som 13-åring. – Min farmor hade en livsmedels butik som körde ut varor till kunderna och vi cyklade då ut med varorna. Det fanns ingenting som hette kyl- eller fryskedja på den tiden, ler Patrik Olsson. Efter gymnasiet började han jobba i livsmedelsbutik, närmare bestämt i en av butikskedjan Malmborgs butiker. När butikschefen i en av dessa butiker lämnade sin post blev Patrik Olsson tillfrågad om han ville ta över uppdraget. På den vägen är det. Ica Supermarket Rönneholm har i dag 21 anställda. Och Patrik Olsson, som redan hunnit driva butiken i 15 år, menar att dessa personer är de absolut viktigaste i hela verksamheten. – Både ut mot kund, med service och hela den biten, men också för att allt ska fungera.

Vi är en familj. Och ju mindre butik, desto mer familj blir man, säger han bestämt. Den låga personalomsättningen är ett kvitto på att detta är en arbetsplats som många trivs på. Den stora andel som rör på sig är skolungdomar som jobbat extra under studietiden. Sortimentet präglas av en bredd som gör att i stort sett allt möjligt finns inne. Patrik Olsson har dessutom valt att lägga lite extra krut på det ekologiska sortimentet. – Det har exploderat och fler och fler är intresserade. Priserna har sjunkit och det gör att ekologiskt är intressant att handla, säger Patrik Olsson, som gärna plockar in närproducerat och närodlat. Han har även lagt märke till en allt större efterfrågan på vegetariskt. – Många skippar köttet och äter mer vegetariskt, det går åt det

hållet. Sedan om du köper färdigt eller gör din egen grönsaksbiff, det är en smaksak. Framtidsplanerna ser enligt Patrik Olsson långsiktiga ut på Ica Supermarket Rönneholm. Här hoppas man kunna utveckla butiken ännu mer. Man hittar alltid bitar att utveckla och förnya, menar bitiksägaren, vars fru också är i livsmedelsbranschen. – Hon är ett bra bollplank och ger ofta nya perspektiv, berättar han. Ytterligare perspektiv ger samarbetet med Superskånegruppen – sju andra Icahandlare i Skåne. – En otrolig tillgång!

Vill man ta del av ett brett sortiment med ett bra utbud av ekologiskt, närodlat och vegetariskt är det dags för ett besök på Ica Supermarket Rönneholm. Här är det dessutom enkelt att handla och man kommer snabbt fram till kassan när det är dags att betala.


NYA DISCOVERY SPORT

ÄVENTYRET. EN DEL AV VÅRT DNA.

Starta äventyret från 376.900 kr. Discovery Sport är Land Rovers mest allsidiga kompakta SUV någonsin, med ett rymligt bagagerum på 1,698 liter och smarta 5 + 2-säten. Ny teknologi inkluderar Active Driveline, och klassens ledande Terrain Response-system, som gör den lika stark och säker på vägen som bredvid den. De 100 första som provkör nya Discovery Sport är med i utlottningen av en cykel till ett värde av 7.000 kr.

Jaguar Land Rover Stockholm

Sunnanängsvägen 10, Danderyd, mån-fre 10-19. lör-sön 11-15. Tel. 08 – 445 88 60 www.jaguarlandroverstockholm.se info@jlrs.se

Årets bilmärke - Guldknoppen 2014 Årets mest nöjda nybilsköpare Discovery Sport: Bränsleförbr. bl. körn. TD4 2.2 5,7 l/100 km. CO2-utsläpp 149 g/km.

Välkommen till Stockholms enda exklusiva återförsäljare av Land Rover. Vinnare av priset – Scandinavian Dealer of the Year!

Rek. ca pris från 376.900 kr. Service: De 3 första servicetillfällena är kostnadsfria (2.600 mil/12 mån, 5.200 mil/24 mån och 7.800 mil/36 mån), Garantier: 3 års nybilsgaranti (max 100.000 km), 6 års rostskyddsgaranti, 3 års vagnskadegaranti samt 3 års Land Rover assistans inom Europa. Bilen på bilden kan vara extra utrustad. Med reservation för eventuella tryckfel och prisändringar. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Vinsten kan ej lösas in mot kontanter.För en bilburen framtid VD/ANSVARIG UTGIVARE Robert Wreder robert@enterprisemagazine.se

FÖRSÄLJNINGSCHEF

Stefan Kihlman stefan@enterprisemagazine.se

REDAKTÖR

Gustaf Andersson text@enterprisemagazine.se 08-704 22 30

ART DIRECTOR

Ellinor Ihlström info@enterprisemagazine.se 08-704 22 30

EKONOMI

Anna Nilsson ekonomi@enterprisemagazine.se 08-704 22 30

SKRIBENTER

Adam Jönsson Camilla Kopponen Lina Spångberg Lise-Lotte Gill Maria Loboda

OMSLAG

S

venskar älskar bilar. Så är det bara. Vi är beroende av dessa fyrhjuliga fordon – från

bilen på ledigheten, det visar en rapport om svenskarnas bilsemestervanor gjord av Stena

herrgårdsvagnar och suvar till jänkare och cabbar. Några gillar att mecka med dem, andra

Line. De flesta som tar bilen gör det för att kunna vara mer spontan längs vägen, samt att

att glida runt i dem. Vissa kräver praktiska bilar, andra går efter utseendet och prestanda. Statistik visar att det går nästan en halv bil per svensk, oavsett ålder. Men även om svenskar älskar bilar välkomnar vi även ny teknik, miljövänlig körning och hållbara lösningar. Under april i år passerade det svenska beståndet av laddbara fordon 10 000-strecket, en imponerande tiodubblering på endast tre år. Ökningen är en följd av större kännedom och ökat intresse för den nya tekniken, samtidigt som fler modeller finns att välja på. Men i motsatts till vad många tror är laddbara fordon inget storstadsfenomen, utan de finns snart i alla landets kommuner. Att ha bil innebär en frihet. En rörlighet som vi inte klarar oss utan. Vi i Sverige kommer heller aldrig från det faktum att vårt land är väldigt avlångt och sträckorna därför lätt blir långa, och då är bilen ett nödvändigt ont. Du kanske till och med ska på en road trip i sommar?

möjligheten att köpa med sig saker hem ökar. Helst styr vi kosan söderut, Danmark och Tyskland är populärast. Och med oss hem har vi delikatesser, kläder, vin och souvenirer.

A

tt åka på bilsemester är en ihållande trend och under sommaren 2015 planerar var tredje svensk att ta med sig

E

tt annat stort sommarnöje är att besöka

någon av alla de bilträffar som anordnas överallt i landet. Vi har pratat med grundaren av Sveriges första och världens i dagsläget största(!) bilträff – Power Big Meet i Västerås. Kjell Gustafson, eller Kjelle Power som han är känd som, menar att bilträffen han skapat vuxit till ett monster, till ett evenemang som är helt okontrollerbart. Men vi har även intervjuat Ramona Karlsson, världens första kvinnliga förare i rallycrossens högsta klass. Hon är därtill sin egen boss i form av teamchef. Läs mer om vad hon har att säga om hur det är att köra en bil som är snabbare än en formel 1-bil, om hur det är att vara ensam tjej i en totalt mansdominerad bransch och hur hon ska göra för att lyckas i rallycross-EM.

Gustaf Andersson Redaktör

Månadens citat

» Nothing behind you matters...

- Enzo Ferrari

RAMONA KARLSSON Foto: Glenn Mattsing

Kommuner/Index UTGES AV RDS FÖRLAG AB 556669-6794 Adress: Voltavägen 2-4, 168 69 Bromma Telefon: 08-704 22 30 Fax: 08-704 22 34 info@enterprisemagazine.se www.enterprisemagazine.se

Enterprise Magazine tar inget ansvar för ej beställt material. Ej heller för material som inte har någon avsändare. Med reservation för eventuella tryckfel.

Botkyrka 44

Helsingborg 82

Djursholm 46

Malmö 84

Ekerö 46

Norrköping 91

Huddinge 47 Nacka 49 Nykvarn 49 Solna 50

Örebro 97 Eskilstuna 98 Uppsala 102

Stockholm 52

Gävle 105

Tyresö 80

Älvsbyn 111

Täby 81

Norge 113


innehåll sommar 2015

SNABBARE ÄN FORMEL 1 [ 8 ] Ramona Karlsson kör EM i rallycrossens högsta klass

RESOR PÅ TVÅ HJUL [ 18 ] MC-Traveller tar med dig på oförglömliga motorcykelresor

ROBUST, ORÄDD OCH ALLSIDIG [ 21 ] Har du en gång ägt en Land Rover är det svårt att byta

MÅNADENS ENTREPRENÖR [ 23 ] JRM Racing pressar prestandabilar till sitt yttersta

RING KNUTSTORP [ 30 ] Mitt i naturen ligger en av landets vackraste motorbanor

POWER BIG MEET [ 36 ] Möt Kjelle Power, mannen bakom världens största bilträff

VILKEN BILTRÄFF SKA DU PÅ? [ 37 ] Spana in vår lista över sommarens stora bilhändelser

KÄRLEK PÅ HÖG HÖJD [ 58 ] Åk upp i Kaknästornet och avnjut en middag bland molnen

STORA FÖRÄNDRINGAR PÅ JÄGERSRO [ 88 ] Med brinnande engagemang för travsporten

18

21

96

86


Text: Gustaf Andersson

Hon har en lång framgångsrik rallykarriär i bagaget och har bland annat blivit utvald till ”Årets rallyförare” samt framröstad till ”Årets bilsportare”. Nu har Ramona Karlsson bytt fil. I år satsar hon i stället på världens snabbast växande motorsport – rallycross. Och som världens första kvinnliga förare att driva sitt egna team i den snabbaste klassen supercar accelererar hon med 600 hästkrafter under huven snabbare än en formel 1-bil.

Foto: Glenn Mattsing


u Ramona Karlsson är mitt uppe i en stor rallycrossatsning. Nyss hemkommen från EMpremiären i belgiska Mettet har förberedelserna inför nästa tävling redan inletts. – Känslorna efter premiären i Belgien är lite blandade, berättar hon över telefon några dagar efter hemkomsten. Ramona plockade poäng i sin första supercartävling tack vare en heatseger och en andraplats(med punktering). Men ett sönderkört styrstag efter en kollision under första dagens andra tävlingsomgång satte stopp för vidare avancemang. – Jag var väldigt inställd på att ta mig till semifinal, men jag är ganska nöjd ändå eftersom vi inte kört bilen så mycket. I supercar är nivån på förarna väldigt hög och med tanke på förutsättningarna kom jag ändå ganska långt. Det handlar om ytterst små marginaler i mycket höga hastigheter. Förarna kämpar hela tiden med att finna en balans mellan att gasa fullt och att vara lagom tuff i närkamperna så att bilen inte går sönder. – Skillnaden mellan rally och rallycross är ganska stor faktiskt. I rally handlar det mer om uthållighet, gör man ett misstag i en kurva kan man ta igen det efter tio kurvor. Men i rallycross är det mycket mer intensivt med korta heat och få varv på banan. Minsta lilla misstag kan vara ödesdigert. Dessutom är det fyra andra dårar man har på banan som kan ställa till det för en, säger Ramona och skrattar. Hon avslöjar att hennes Akilleshäl tidigare varit att hon velat för mycket i början, något man inte har råd med om man ska gå vidare till semifinal och final. – Min taktik nu under tävlingen var att tagga ner lite i början och försöka öka farten successivt. På en rallycrossarena är det full aktivitet överallt och för att hitta fokus gäller det att leta upp en lugn plats. – Innan racen stänger jag in mig i en bubbla. Jag sätter mig för mig själv i några minuter, helst i bilen med hjälmen på, för att mentalt gå igenom hur

jag ska köra banan och vad jag kan ändra om jag redan kört ett heat. Bara andas och hitta ett lugn. Ibland kan det bli extra stressigt innan start av olika anledningar, som nu i helgen när Ramona fick punktering i ett heat vilket resulterade problem med diffarna. Denna gång gick det bra tack vare hennes duktiga mekaniker. Men som både förare och teamchef är det mycket att tänka på. På kort tid gäller det att hitta rätt fokus, något Ramona är bra på tack vare en annan sport som hon tidigare var mycket aktiv i – pistolskytte. En riktig koncentrationssport som hon vunnit flera juniormästerskap i.

Revansch i Tyskland Helgen den 19–21 juni väntar nästa tävling för Ramona. Denna gång i Estering, Tyskland. Till dess kommer hennes team utveckla bilen ytterligare och hitta några nya inställningar. Även nya testkörningar kommer att hinnas med. Hon är hungrig på revansch och vet redan nu vad hon kan göra annorlunda för att gå längre och plocka fler poäng. – Jag kommer tillbaka starkare. Rent körmässigt vet jag vad jag har att utveckla, plus att det är en bana som jag kört innan. Den är extra känd för att ha en förstakurva som är väldigt avgörande. Det gäller att vara först in, och eftersom jag har en väldigt startsnabb bil borde den passa speciellt bra där, säger hon självsäkert och hyllar därefter sitt egenplockade team: – Jag har bland annat anlitat mekaniker från Ingvar Gunnarsson Motorsport som byggt om bilen från början. De anses vara bland de bästa bilbyggarna i världen och självklart känner jag mig helt lugn med dem. Men det gör jag även med resten av teamet som alla skötte sina uppgifter i Belgien.

Dubbla roller Att både vara förare och chef i samma team är inget ovanligt inom rallycrossen i stort. Men däremot i världstoppen. Där är förarna bara förare och behöver i princip endast fokusera

på körningen. Ramona menar att guldläget hade varit att ha det som de flesta av hennes konkurrenter, men att det även medför många fördelar att också vara teamchef. – Jag tycker det är väldigt kul att ha koll på alla bitar runtomkring, att dra ihop hela satsningen och att hålla kontakten med alla sponsorer. Jag inbillar mig att jag kan både köra och vara chef, i alla fall känns det inte som att jag tappar fokus på körningen vilket är det viktigaste. Förutom att vara en skicklig förare är Ramona synnerligen även en driven och erfaren entreprenör som vet vad som krävs för att lyckas. – Under rally-VM 2012 drev jag mitt egna team. Det gör jag nog aldrig om, för i rally blir det så mycket mer. Vi körde i Sydamerika och på Nya Zeeland och det blev väldigt mycket med logistiken och saker som var tvunget att fixas på plats. Där var en person att driva ett helt team alldeles för lite, speciellt eftersom jag dessutom körde bilen. – Rallycross är bättre på så sätt att allt är samlat på ett ställe. Man får en bättre överblick. Det blir lättare att inte komma stressad till start än i rally.

Positivt att vara tjej När man pratar med Ramona är det svårt att komma från det som gör henne så unik – att hon är ensam kvinna i en totalt mansdominerad bransch och sport. På frågan om hon får kämpa hårdare än hennes manliga konkurrenter för att få respekt svara hon: – Det är svårt att svara på eftersom jag aldrig varit kille. Men så är det nog. Jag får bemöta många fördomar och upplever att jag måste bevisa innan jag får respekt. Som när jag vann finalen i rally-SM i fjol i tuff konkurrens, då var 99 procent av fallen positiva reaktioner. Men så fanns det även någon som hade skrivit ”vad är det för nivå på SM-rallyt när en tjej kan vinna?”. Helt accepterat är det inte. Men jag har hållit på så länge och är därför ganska luttrad. Skulle hon ta åt sig av allt hon får höra hade hon förmodligen slutat för länge sedan, menar hon.

»


I stället vänder hon på det och ser det som en drivkraft, en motivationshöjare. Dessutom finns det fördelar med att vara ensam tjej, som att Ramona får extra mycket uppmärksamhet från media vilket i slutändan gynnar hennes karriär. – PR-mässigt har jag fördelar. Alla som söker sponsorer försöker hitta saker som gör att just de sticker ut för att kunna marknadsföra sig. Där har jag en automatisk fördel med att vara ensam tjej. Det negativa med det är att jag får fler ögon på mig med ökad press som följd, men det har jag lärt mig tackla med åren. Jag tycker det är mer positivt än negativt att vara ensam tjej. Samtidigt vill hon inte proklamera att ”tjejer kan” eftersom det borde vara självklart och naturligt från början att män och kvinnor kan köra bil lika bra. Motorsport sticker faktiskt ut just av den anledningen att båda könen kan tävla på lika villkor eftersom det inte finns några direkta fysiska hinder – till skillnad från de flesta andra sporter. Trots det är könsfördelningen snedvriden. – Överlag är det tyvärr färre tjejer som intresserar sig för bilsport. Vad det beror på vet jag inte, men procentuellt sätt är det få som håller på och därmed få som lyckas. Skulle fler tjejer bli intresserade skulle fler bli bra. För två år sedan drog Ramona igång Young Female Drivers, ett projekt med målet att följa och stötta unga kvinnliga förare. Under projektets första period var Ramona väldigt aktiv och anordnade flera träffar tillsammans med de medverkande tjejerna, men eftersom det tog för mycket tid från hennes eget tävlande är hon i dag mest en mentor som de kontaktar. – De ringer mig när de har funderingar och rapporterar hur det går, vi träffas sinsemellan och hänger på tävlingar. Tjejerna håller på med olika sporter som crosscart, rallycross, folkrace och rally, men alla är faktiskt igång och tävlar vilket är skitkul. – Tyvärr slutar många tjejer i tidiga år, innan de lyckats få tillräckligt mycket skinn på näsan. Och jag själv saknade en mentor när jag var ung. Då tänkte jag ofta att ”va gött det hade varit att ha en tjej att ringa och fråga”. Speciellt i unga år när man kanske känner sig lite ensam och udda. Det vill jag hjälpa till med!

Snabbare än formel 1

Första gången Ramona Karlsson skulle testa en supercar hade hon höga förväntningar. När hon väl satt bakom ratten och tryckte ner gasen var reaktionen kraftigare än hon hade trott. Bilen med 600 hästkrafter sköts i väg som en kanon. Från noll till hundra kilometer i timmen på under två sekunder, snabbare acceleration än en formel 1-bil. ”Som en explosion under häcken!”. – Ja det var en mäktig känsla. När jag ens fattat att bilen var i väg skulle jag lägga i nästa växel. Och väghållningen är sjukt bra. Det går att ta kurvor med min Volkswagen Scirocco i hastigheter som man knappt tror är möjligt. Helt sjukt! Tanken på att gå över till rallycross kom i fjol, något som förvånade många eftersom det gick väldigt bra för Ramona i den högsta rallyklassen. Förklaringen är enligt henne enkel: – Jag ville göra en ny internationell satsning i min karriär och eftersom rallycross är världens snabbast växande motorsport var valet enkelt. Dessutom är det en sport koncentrerad på en arena där det är lättare att få sponsorer och som är både publik- och tv-vänlig. Jag har helt klart satsat rätt!

Namn: Ramona Karlsson Yrke: Förare och teamchef Bor: Kil, Värmland Varför rallycross?: Jag kör en av världens snabbaste och mest extrema bilar, det är explosivt med täta närfighter, vi slåss om tusendelar av sekunder – och allt detta inför tusentals människor som älskar motorsport. Det kan inte bli bättre! Bästa egenskaper: Viljestark, vinnarskalle och positiv Sämsta egenskaper: Tankspridd, tidsoptimist och dåligt tålamod Bästa motorsportsminnen: Första sträcksegern i rally-VM i Nya Zeeland 2012 och rallycross-heatsegern i Höljes 2014. Sämsta motorsportsminne: När rallybilen brann upp i Nya Zeeland. Övriga intressen: Fysisk träning, utomhusträning och husrenovering Jag gillar: Människor som ser möjligheter, självdistans, att skratta tills jag grinar och choklad Jag ogillar: Oempatiska människor, respektlöshet, cancer och krig. Läser helst: Facklitteratur, motorsporttidningar och humorserier Äter helst: Indisk mat Kuriosa: Jag kan läsa snabbt, är rädd för höjder och ibland spelar jag piano tvångsmässigt om nätterna eftersom jag ibland får för mig att jag måste lära mig en ny låt innan jag lägger mig – oavsett hur lång tid det tar.


Att ha ett eget EM-team i sporten i ett tidigt skede är enligt Ramona viktigt, inte minst för att utvecklingen kan gå snabbt. Många tror att rallycross till och med kommer att växa ikapp formel-1 på bara cirka fem år. – Och då handlar det plötsligt om sjuka pengar!

Aldrig rädd

När man kör rally eller rallycross är det små marginaler man spelar på hela tiden. Vad som helst kan hända när som helst med förödande konsekvenser som följd. Att då inte vara rädd när man sitter bakom ratten är anmärkningsvärt. Men Ramona menar att det tar bort för mycket fokus. – Jag är aldrig rädd i rallycross. Visst det kan hända otäcka krascher, men det tänker jag aldrig på när jag kör. Däremot tycker jag det är värre i rally, där är riskerna större med fler dödsolyckor. Rally är en farligare sport än rallycross. Jag var aldrig rädd när jag körde rally, men har varit med om några situationer där det kunde gått riktigt illa. På en bergssträcka under VM-premiären i Mexiko för något år sedan kunde det ha slutat

riktigt illa för Ramona och hennes dåvarande kartläsare Miriam Walfridsson. Duon var bara någon meter från att köra utför ett stup. – Jag missbedömde underlaget. Ett misstag som kunde lett till att vi båda hade dött. Vägen övergick från en väldigt mjuk grusväg till väldigt hård grusväg (rullgrus med dåligt fäste), vilket Ramona inte hade uppmärksammat. Miriam läser en not ”två hundra meter sedan trippelvarning höger ett”, en jättefarlig vinkelkurva åt höger. En trippelvarning på denna sträcka innebär sannolikt ett stup. Så när Ramona väl bromsar på en punkt som hon tror är tillräcklig visar det sig vara för sent för att kunna ta kurvan. – Jag får inte stopp på bilen. Det enda jag kan göra är att dra i handbromsen och få sladd och försöka ta kurvan i alla fall. Men jag inser tidigt att det inte går. Som tur var ligger det ett mjukare underlag i yttern på kurvan som vi glider ut i och som vi tuggar oss fast i. Vi får stopp på bilen. Bara en och en halv meter från stupkanten. Det var nära!

Känslorna kommer över dem på en gång. När bilen väl står still drar de en lättnandens suck och ser på varandra. Ramona säger ”Äh nu skiter vi i det här och åker hem och skaffar barn i stället!”. – Ha ha! Värsta megaperspektivet på tillvaron. Det var den sista sträckan den dagen så vi rullade i mål ganska snart efter. Senare på hotellet talade vi igenom vad som hänt och ju mer vi pratade desto mer insåg vi att det var värt alla dessa risker. Men efter händelsen höll jag faktiskt igen på liknande bergsträckor, just för att jag hade svårt att släppa det som hänt helt och hållet. Numera behöver hon tack och lov inte oroa sig lika mycket eftersom rallycross, enligt henne själv, är en säkrare sport på så sätt att det inte finns stup man kan åka ut för eller träd man kan köra in i. – Visst kan det hända olyckor, men inte med samma risk för livsfara. Men den främsta anledningen till att jag bytte är nog spänningen och adrenalinet jag får i den bil jag kör. Jag älskar att det är så intensivt och extremt med många närfighter. Dessa ordentliga urladdningar på kort tid triggar mina tävlingsnerver.

Tyvärr slutar många tjejer i tidiga år, innan de lyckats få tillräckligt mycket skinn på näsan.

Ramona Karlsson susar fram i sin Volkswagen Scirocco under EM-premiären i Mettet, Belgien


”KIA satte fröet och satsade”

Foto: Kia

Upplands Bilforum är med sina dryga 20 år en veteran i branschen och säljer nya och begagnade bilar, husbilar, husvagnar och båtar. Företaget är återförsäljare av KIA, ett bilmärke som blivit otroligt populärt under de senaste åren. DET RULLAR UNGEFÄR 100 000 KIA-bilar på våra svenska vägar i dag. Thomas Sölves-

son, som arbetar hos Upplands Bilforum sedan nio år tillbaka, har sett uppsvinget för det sydkoreanska märket på deras nybilssida. – Intresset har ökat markant för alla modeller och nu tillhör KIA världstoppen gällande design och kvalitet, inleder han. Det har hunnit gå sju år sedan KIA Ceed, en bränsleeffektiv, praktisk och ekonomisk bil som faktiskt blivit landets näst mest sålda bil till privatpersoner, äntrade marknaden. Den finns både som kombi, halvkombi och en lite sportigare GT. – Ceed betyder ju frö och man kan säga att KIA satte fröet och satsade. Det är jättekul att se. De är med överallt och ligger i framkant, säger Thomas Sölvesson, och intygar att försäljningen bara fortsätter att öka. KIA har sju års garanti på sina bilar och finns i en rad utföranden, något som gör att man tilltalar en bred kundkrets. – Det finns modeller för både yngre och äldre förare. KIA Venga är lite högre och är lätt att gå i och ur, vilket gör att den passar äldre personer bättre. Sedan finns det lite sportigare modeller för de yngre också.

Årets modell av KIA Sorento har precis dykt upp hos Upplands Bilforum och till hösten kommer fler uppdaterade modeller. – Det händer saker hela tiden, säger Thomas. Upplands Bilforum säljer även begagnade fordon. – Eftersom vi är en stor återförsäljare av KIA så får vi in många inbytesbilar. Vi köper in bilar från både privatpersoner och företag, så vi har något för alla smaker. är att upprätthålla en hög kvalitet, vilket innebär att kunderna ska känna sig välkomna när de kommer hit och nöjda när de åker iväg, oavsett om det är med bil, husbil, husvagn eller båt. Butiken arbetar även en hel del med prisbilden. – Vi fokuserar stort på att våra bilar, husvagnar, husbilar och båtar ska ha ett mycket attraktivt pris, förklarar Thomas Sölvesson. Till skillnad från de som säljer bilar privat kan Upplands Bilforum dessutom erbjuda garantier och personlig service, vilket varar långt efter att bilköpet är genomfört. Det är värt en hel del. DET FRÄMSTA MÅLET

Fyrislundsgatan 74, 754 50 Uppsala • 018 - 13 13 10 • info@upplandsbilforum.se www. upplandsbilforum.se • http://on.fb.me/1DGUzY2 • instagram.com/upplandsbilforum

12 | MOTOR


Audi gör bilägandet enkelt för dig Audi Stockholm har fem anläggningar med försäljning och verkstad samt en verkstadsanläggning. Vi har träffat Audi Center Smistas platschef Tomas Lennström för att prata kärnvärden, företagserbjudanden och Audi förstås. ÅR 2006 och nästkommande år blev produktoffen-

sivens tid för Audi. Hela programmet förnyades och modellerna A3, A4 och A6 fick sällskap av A5 och SUV-modellerna Q7, Q5 och Q3. För några år sedan dök R8 upp, det sportigaste du kan köra, samtidigt som Audiportföljen fylldes på med fler S- och RS-modeller. Att kunna erbjuda kunderna en premiumbil som Audi är bra, men det är minst lika viktigt att satsa på högklassig service, menar Smistas platschef Tomas Lennström. – Audi är en fin produkt och därför är det viktigt att även servicen ligger på samma nivå. Vi lägger mycket energi på att ta hand om våra gäster och är tydliga i vår kommunikation. Målsättningen är att göra bilägandet så enkelt som möjligt för dig, säger han. Företagets kunder befinner sig med andra ord i trygga händer. Personligen attraheras Tomas av Audis tre kärnvärden: sportigheten, dynamiken och progressiviteten. – Vi har väldigt avancerad produktteknik, som lever

upp till våra höga kvalitetskrav. Personligen gillar jag att fokusera på kunderna och säkerställa att arbetet utförs enligt överenskommelse. Han betraktar kundvården som en viktig del i processen, då den är helt avgörande för bland annat antalet stamkunder. produkter efter kundföretagens behov eftersom de tenderar att vara mer binära i sina beslutsprocesser. – Först diskuteras basbelopp och sedan erbjuder vi produktpaket eller helhetskoncept utifrån det. Vi är proffs på att sälja och serva bilar, samtidigt som vi kan erbjuda bra serviceavtal och attraktiva finansieringslösningar. För att underlätta kundernas vardag sköter Audi även om bokföringen av kostnader åt kunden, som sedan får en sammanställd faktura när arbetet är klart. – På så sätt kan kunderna ägna sig åt sin egen kärnverksamhet i stället, avslutar Tomas Lennström. AUDI SKRÄDDARSYR ÄVEN

MOTOR | 13


14 | MOTOR


Foto: Jenny Jurnelius

Fordonsspecialist i ständig förnyelse I nära ett halvt sekel har entusiasten Frits Bernats varit ett pålitligt och engagerat alternativ för bilburna stockholmare. Bernats Bil AB har vuxit stadigt sedan starten i Lugnets industriområde år 1969. Här servar och reparerar man person-, transport-, och lastbilar i flexibla och ändamålsenliga verkstadslokaler belägna i Länna söder om Stockholm. FRITS BERNATS BEGYNNANDE bil-

och motorintresse höll på att ta slut med förskräckelse då han som tonåring, i sin entusiasm över en kasserad TFordmotor, höll på att elda upp en loge på familjens gård hemma i Värmland. Som tur var lyckades han släcka branden utan större skada skedd, och utan att den egna passionen för motorer och bilar slocknade på kuppen. Trots att det är få förunnat att kunna försörja sig på sin hobby har Frits lyckats med precis det, allt sedan han öppnade sin första verkstad i slutet av 1960-talet. Under årens lopp har han flyttat några gånger mellan olika Stockholmsadresser och kunderna har både troget följt med honom och stadigt ökat i antal. Bernats Bil har ett mycket gott rykte bland Stockholms privatbilister, transportföretag, lastbilschaufförer och veteranbilsentusiaster. Här kan man stoltsera med stans nöjdaste kunder. – Vi ansvarar bland annat för en majoritet av huvudstadens ambulansbilar, vilket är unikt och ett enormt förtroende som vi är mycket stolta över, berättar Frits. Unikt är också all kompetens som finns samlad i företaget. Här utförs all typ av fordonsservice. Frits Bernats och hans dryga 70-talet anställda kan erbjuda fullservice till så vitt skilda fordon som husbilar

Bernats Bil Adress: Svarvarvägen 6-8

142 50 Skogås

Telefon: 08-709 47 00 Hemsida: www.bernatsbil.se Facebook: www.facebook.com/Bernatsbil

och tunga lastbilar. Här finns dessutom särskilda verkstäder för plåt, lack, glas, AC och däck. – Att driva en heltäckande verkstad har varit min målsättning hela tiden, förklarar Frits. En intention han utan tvivel lyckats med. Frits berättar att han hela tiden letar efter ny kompetent personal som vill driva företaget in i framtiden tillsammans med honom. Ett förvärv enligt den målsättningen är nytillsatte partnern och vd:n, Henrik Lessel. Med sin gedigna bakgrund i branschen, passion för bilar och sitt intresse för framtidens servicelösningar är han rätt man att driva företaget framåt i Frits Bernats anda. Henrik har varit vd på Bernats Bil sedan januari i år. – Vi vill satsa ännu mer på tyngre lastbilar och letar därför efter mekaniker som är duktiga på det, men behöver även anställa folk med övrig kompetens. Huvudsaken är alltid att man brinner för bilar, motorer och för service, säger Henrik. Just kundnöjdhet och bemötande är en prioritet på Bernats Bil. Personalens djupa kompetens och personliga service förklarar de otroliga framgångarna.

Vi ansvarar för en majoritet av huvudstadens ambulansbilar. – Att alla kunder, nya som gamla, känner av den här familjekänslan som Bernats Bil står för är oerhört viktigt för oss. De ska alltid känna sig välkomna och vara förvissade om att vi gör vårt bästa för att de ska bli hundra procent nöjda när de köper, säljer eller servar sin bil hos, säger Henrik med eftertryck. I linje med Henriks nytänkande perspektiv på service satsar man nu på utökade öppettider. Särskilt företag behöver få sina bilar åtgärdade omgående för att spara både tid och pengar.

– Ett transportbolag har exempelvis inte råd att låta bilar stå och vänta på att bli servade. Det borde vara en självklarhet för alla företag att erbjuda service vid de tidpunkter som passar kunderna, säger Henrik, som har startat ett kvällsskift sedan februari i år. Bernats Bil är auktoriserad märkesverkstad för Mercedes Benz, Chrysler, Dodge, Jeep, Lancia, Fiat, Fiat Proffesionals, Alfa Romeo, Mazda och Mitsubishi Canter. Man använder bara originaldelar och specialverktyg och mekanikerna är specialutbildade på de olika bilmärkenas egenskaper och funktioner Allt detta garanterar att bilen du hämtar ut håller samma eller bättre kvalitet som bilen du lämnat in. Om olyckan varit framme och du lämnat in en skadad bil kan du efter service hos Bernats Bil köra tryggt förvissad om att din bil håller samma säkerhetsklass som före krocken. EN VIKTIG DEL av

verksamheten är också försäljningen av huvudsakligen begagnade Mercedes Benztransportbilar av olika storlek. Samtliga har det gemensamma att de säljs i topptrim och med kundens behov av funktion, trygghet och service i fokus. Med siktet inställt mot framtiden värnar man på Bernats Bil samtidigt om det förflutna. Här finns en verkstad inriktad mot veteranbilar där entusiaster samlas för att vårda och bevara det viktiga kulturarv som de historiska bilarna utgör. Även om veteranverkstaden är en mindre del av företagets totala verksamhet vittnar själva existensen av den om den genuina kärlek för bilar och motorer av alla sorter som lever här. Oberoende undersökningar har visat att Bernats Bil har Stockholms mest nöjda verkstadskunder. Att den stora kärleken till bilar och motorer, den breda kompetensen och den enastående serviceandan är förklaringen till detta är nog uppenbart vid det här laget. MOTOR | 15


Foto: Seat

Foto: Audi

Verkstaden där kvalitet står i centrum Swärd Bilverkstad AB är en auktoriserad bilverkstad med lång erfarenhet, som servar och reparerar kända bilmärken som Volkswagen, Audi, Seat och Skoda. Kundservice, erfarenhet och kvalitetskontroll är några av nycklarna till framgången. ett familjeföretag i ordets rätta bemärkelse. I slutet av 1970-talet startade Åke Swärd verkstaden i Gnesta och omkring 15 år senare var det dags låta sönerna Lars och Kjell ta över verksamheten. I dag har firman flyttat från Gnesta till Järna och har expanderat stabilt genom åren. Swärd Bilverkstad har totalt 19 anställda, som är specialiserade på att serva bilar från Volkswagen, Audi, Seat och Skoda. – Vi tar inte emot bilar från andra tillverkare, säger Lars Svärd. Swärd Bilverkstad är en auktoriserad verkstad vilket innebär att de kan utföra garantiarbeten samt service- och reparationsavtal. Auktorisationen kräver att personalen har de utbildningar som krävs från bilmärkena även att verkstaden har rätt utrustning och verktyg. Den största utmaningen är den tuffa konkurrensen från allbilsverkstäder som auktoriserade aktörer möter. Samtidigt berättar bröderna att det finns en klar fördel med att serva bilen hos en auktoriserad verkstad som har specialiserat sig på utvalda bilmärken. – Vi ligger i framkant vilket innebär att vi måste investera i ny utrusning och vidareutbilda personalen efter nya bilmodeller som kommer. Grundkravet är att alla mekaniker ska vara expertutbildade inom ett SWÄRD BILVERKSTAD ÄR

16 | MOTOR

eller flera områden på bilen, vi servar och reparerar alltid bilen med Volkswagen originaldelar, säger Lars. Han har svårt att tro att allbilsverkstäderna kan hålla sig uppdaterade på alla olika märken. dessutom medlem i Motorbranschens Riksförbund, vilket innebär att de möter alla de lagkrav som finns för att erbjuda kunderna bästa möjliga trygghet. – Vi har både lånebilar och -cyklar, emellanåt skjutsar vi kunder till och från tågstationen utan kostnad, säger Lars. Det råder ingen brist på kundservicen med andra ord, samtidigt som en extern firma kontrollerar verkstaden för att säkerställa att kvaliteten alltid är på topp. – På vår verkstad görs det 180 kvalitetskontroller per år och vi blev Gassellföretag år 2010 och har i dag högst kreditvärdighet. Just kvalitet och kundvård är två viktiga framgångsrecept för Swärd Bilverkstad. De bilmärken Swärd är experter på har kundserviceprogram som alla Volkswagenverkstäderna arbetar efter. – Vi hoppas att vi tar hand om kunden bättre än andra genom skapa en personlig service och en hemtrevlig miljö. Gör man en kund nöjd kanske man vinner fem nya kunder, avslutar Lars Svärd. SWÄRD BILVERKSTAD ÄR

Swärd Bilverkstad Adress: Ullängsvägen 6 153 30 Järna Telefon: 08-554 811 90 E-post: info@swardbil.se Hemsida: www.swardbil.se Facebook: www.facebook.com/SwardBil


Med känsla för Volkswagen Certifierade Volkswagen-verkstaden Trygg Bil i Tyresö utför servicearbeten på person- och transportbilar av det tyska bilmärket. Här finns kunskaperna, engagemanget, specialverktygen och utrustningen som krävs för det bästa jobbet på din bil. Till rätt prislapp, förstås. började redan år 2008 då Erik Svensson, som hade jobbat på fristående serviceverkstad och certifierad märkesverkstad i två år, fick tillträde till en lokal på 115 kvadratmeter. – Det var tänkt att vara en hobbylokal men jag tänkte att det måste gå att göra mer och undersökte marknaden och märkte att bara min bekantskapskrets skulle kunna fylla en månads jobb, berättar han. TRYGG BILS HISTORIA

Trygg Bil Adress: Radiovägen 19 135 19 Tyresö Telefon: 08 - 37 40 37 Hemsida: www.vwtyreso.se Facebook: http://bit.ly/1yub8Kg

Verksamheten byggdes upp så sakteliga och Erik fick ganska snart in företagskunder som uppskattade den personliga servicen och lät honom ta hand om deras äldre vagnsparker. blev Trygg Bils nuvarande lokaler lediga. För Erik, som verkligen ville ha den där lokalen, var det ett tecken på att det var dags att expandera. Han tog in en praktikant, en sjukskriven som behövde rehabilitering och en gammal kollega. – Det gick bra, vi kämpade och fick lokalen och byggde om den, flyttade in och på den vägen är det. I dag är Trygg Bil inte bara det som i folkmun brukar kallas märkesverkstad, utan också en etablerad verksamhet som mäter alla data som finns för att ständigt bli bättre. Alla anställda har sina ansvarsområden och optimala resultat att uppnå. – Det är en annan värld. Förut hade man företaget på fickan, men nu går vi efter en tysk, certifierad prismall. I SLUTET AV ÅR 2009

Erik Svensson tillägger att en större verkstad kräver en minutiös planering för att allt ska fungera. Kraven är att alla kunder ska vara utomordentligt nöjda, alla jobb ska utföras på anslagen tid, rätt reservdelar ska planeras, samt att kunderna ska ha en smidig inlämning på deras villkor och kunna hämta fordonen på utsatt tid. – Det som har lovats ska vara gjort och det ska kosta enligt överenskommelse. Konstigare än så är det inte. är en förutsättning när man är etablerade på en liten ort och Trygg Bil är inget undantag från den regeln. Att se, bemöta och vända eventuellt missnöje hos kunden till lovord är en självklarhet, liksom att alltid göra det där lilla extra Går något sönder på bilen som verkligen inte ska gå sönder, ersätter Trygg Bil det för trogna kunder som köper konceptet med att alltid vända sig till den certifierade Volkswagen-verkstaden när det är dags för service eller reparation. ATT HA ETT BRA RYKTE

MOTOR | 17


18 | MOTOR


Motorcykelresor till USA och Sydafrika MC-Traveller är övertygade om att de bästa resorna görs på hjul. De arrangerar motorcykelresor till Route 66, Klippiga bergen och legendariska Highway 1, samt genom undersköna Sydafrika. Här bjuds varje deltagare på gemenskap, äventyr och vackra minnen för livet. började gro när Joachim Zetterlund tillsammans med sin pappa skulle köra Route 66. – Vi ville kolla upp lite information om resan, vilket var lättare sagt än gjort. Jag hittade inte speciellt mycket, berättar Joachim Zetterlund. Han blev förvånad då Route 66, eller Mother Road of USA som den också kallas, är en riktig klassiker. FRÖET TILL MC-TRAVELLER

MC-Traveller AB Adress: Odengatan 72 113 22 Stockholm Telefon: 08-728 00 20 E-post: info@mc-traveller.com Hemsida: www.mc-traveller.com Facebook: http://bit.ly/1CMDgTN

Joachim var vid den här tidpunkten relativt trött på sitt skrivbordsarbete och såg plötsligt möjligheten att öppna eget företag för att erbjuda de tjänster som tycktes saknas på marknaden. Fästmön Caroline Zetterlund arbetade som musikproducent och köks- och badrumsarkitekt, var hon inte sen med att hoppa på projektet. – Vi träffades ursprungligen i företagets linda och det kändes spännande för oss att kunna synka och hitta den gemensamma nämnaren för att göda affärsidén tillsammans, säger Joachim, som arbetade i Sydafrika under sin tid som ekonom. år 2009 och har sedan dess erbjudit en rad spännande resor. Paret Zetterlund kompletterar varandra och sätter all ära i att kunna ge sina resenärer riktigt bra minnen. De ser därför till att aldrig vara fler än 15 motorcyklister per resa, för att samtliga deltagare ska få en så lyckosam och personlig upplevelse som möjligt. Båda är vana resenärer och har sinnesnärvaro att lösa eventuella VERKSAMHETEN DROG IGÅNG

utmaningar som kan dyka upp längs med vägen. MC-Travellers kundkrets präglas av mångfald – hit söker sig allt från kockar och lastbilschaufförer till vd:ar. Par, kompisgäng och familjer. Den gemensamma nämnaren är motorcykelintresset och äventyrslystnaden. – Att kunna ge våra kunder upplevelser för livet är det bästa som finns. Resorna bjuder in till gemenskap, värme och mycket skratt. Faktum är att många deltagare har fått vänner för livet på de här resorna, säger Caroline. ATT ALLA KAN ha

kul och bara slappna av beror på att MC-Traveller planerar och sköter om allt det praktiska. På så sätt kan deltagarna bara njuta av semestern. – Vi är ett litet bolag, men vi gör allt för att göra upplevelsen så stor som möjligt, säger Caroline Zetterlund. Priset inkluderar svensk guidning, motorcykel, bensin, hotell och mycket mer. Som en extra kvalitetssäkring är paret Zetterlund alltid med på resorna. MOTOR | 19


En erfaren uppstickare i bilbranschen Bilgruppen i Helsingborg skiljer sig mot många andra bilfirmor. Här säger personalen att bilaffären inte startar förrän bilen är levererad. Till skillnad från många andra har Bilgruppen bara två säljare som på ett personligt sätt vägleder kunden. sedan startade Tomas Håård Bilgruppen i Helsingborg. Tanken sedan dess har varit att personlig service för varje kund är otroligt viktigt – något som Tomas håller fast vid än i dag. – Man brukar säga att när en bil är levererad slutar en bilaffär. Men för oss här på Bilgruppen startar den, säger Tomas Håård. Bilgruppen sticker dessutom ut på flera andra sätt. Här arbetar åtta personer, men bara två på säljavdelningen. Det är en stor skillnad jämfört med de större bilfirmorna, vilka kan ha 10–20 anställda säljare. – Eftersom vi slåss med de större bolagen som finns här är det service som gäller för oss. Vi känner till och kommer ihåg alla som köpt bil här, försäkrar Tomas. Samtidigt visar han och hans medsäljare upp goda resultat. Bilgruppen säljer omkring 600–650 bilar varje år, vilket innebär att säljarna snittar över 300 bilar var. Något säljare på större bilfirmor sällan mäktar med. FÖR 25 ÅR

mellan Bilgruppen och konkurrenterna är att Tomas och hans anställda kan kalla sig för Japan-specialister. Bland sina nya bilar säljer Bilgruppen endast Mazda, Suzuki och lätta lastbilar av märket Isuzu. EN ANNAN SKILLNAD

20 | MOTOR

Tomas Håård är nöjd med de bilmärken Bilgruppen är återförsäljare åt. – Mazda sticker ut väldigt mycket. De går sin egen väg. De har snygg design och trevliga lösningar som de är ensamma om, säger Tomas. – Suzuki är både billig att köpa och att äga. Det är japansk kvalitet när den är som bäst. Det är en superrolig bil som är kul att köra. Bilgruppen omsätter i dag mellan 60 och 70 miljoner kronor om året. Men även om det finns utrymme för en expansion av företaget är Tomas Håård nöjd med den nivå Bilgruppen ligger på i dag. Det är det som gör firman unik och annorlunda i området menar Tomas. Firman säljer mest till privatpersoner, men de senaste åren har tjänstebilsmarknaden vuxit mycket. Särskilt när det gäller Mazda. – Nu kommer det mycket tjänstebilsförfrågningar. Vi har skrivit ramavtal med många företag, säger Tomas Håård. Nästa år väntar en ombyggnation på Bilgruppen för att anpassa sig till Mazdas nya riktlinjer. Något han är helt ombord med. – Det är viktigt att man har rena lokaler. Men vi vill också skapa en hemma-hos-känsla, säger Tomas.

Bilgruppen Adress: Mörsaregatan 10 254 66 Helsingborg Telefon: 042-16 50 50 Hemsida: www.thbilgruppen.se


Robust, orädd och allsidig Jaguar Land Rover Stockholm i Danderyd är Skandinaviens största återförsäljare med siktet inställt på topp 20 i Europa år 2020. I dagsläget levererar man runt 400 nya och 250 begagnade Jaguar- och Land Rover-bilar om året. i det okända, då är det bara en Land Rover som duger. Robusta och orädda Land Rover bemästrar alla underlag och fångar folks hjärtan världen över. Märket har blivit lika stort som Volvo och i Stockholm återfinns den enda exklusiva återförsäljaren i Danderyd. Här har man inte mindre än 2 000 kvadratmeter försäljningsyta. Få europeiska anläggningar är så stora. – Den passar oss perfekt. Det är en elegant bilsalong med bra läge och goda parkeringsmöjligheter. SKA MAN GE SIG UT

Jaguar Land Rover Stockholm Adress: Sunnanängsvägen 182 46 Danderyd Telefon: 08-409 093 00 E-post: info@jlrs.se Hemsida: www.jaguarlandroverstockholm.se

Danderyd är absolut bästa distriktet i Sverige, säger försäljningschef Jyri Öström. Jantelagen är inte lika påtaglig i Sverige längre och det har blivit mer accepterat att åka i en fin bil i dag konstaterar Jyri Öström. Det är dessutom fullt möjligt att ha en Jaguar eller Land Rover till en normal ägarkostnad, något som gör att allt fler får upp ögonen för märkena. Som Jaguar XF, som är en stor mellanklassbil som säljs med tre fria servicetillfällen. – Det är där vi får de flesta nya kunderna, säger Jyri Öström. som lanserades 2011, är ytterligare en succé för företaget. – Jag kommer ihåg när vi lanserade den. Vår organisation var inte beredd på den stora anstormningen. Då var vi tre personer. I dag är vi 27 och ska anställa åtta till tio personer till i år. Han påpekar också att den mångsida kompakta SUV:en Discovery Sport inte är en till Evoque som många tror. Utan en helt ny produkt som många

RANGE ROVER EVOQUE,

kunder som tidigare kört Volvo tilltalas av. Hos Jaguar Land Rover finns en vilja att förändra och föryngra, samtidigt som man är mån om att bevara ikoner som Defender som kommer i en ny tappning till hösten. – Körningen och interiören blir något bekvämare, lovar Jyri Öström. Inom två till tre år kommer en elbil, något som är efterfrågat av kunderna. Att alltid ha kunden i fokus är en självklarhet. Då blir det bra. – Engagerar man sig i kunden vet man vad den vill ha. Kunden ska känna sig trygg, trygghet är oerhört viktigt för båda parter, säger Jyri Öström. Förmånskortet ger ytterligare trygghet. du vill vara. Var stolt och välj livsstilen som ägandet av en Jaguar Land Rover ger. Bilen är en förlängning av dig själv och när du en gång kört och ägt en Jaguar eller Land Rover, då är det svårt att byta till något annat. – Här hittar man hem! VÅGA VARA DEN

MOTOR | 21


Sopar banan med snabba prestandabilar En passion för prestandabilar och att få dem att göra sitt allra yttersta, det är vad som fick Joakim Dyrstedt att starta JRM Racing år 2002. Företaget innefattar i dag av såväl serviceverkstad som butik, och här finns de nödvändiga kunskaperna, produkterna och formlerna för att skapa fart i ordets rätta bemärkelse.

är specialiserade på Mitsubishi, Subaru och Nissan R35 GT-R och har nischat sig på den japanska marknaden, men arbetar även med de flesta förekommande prestandabilarna JRM Racing är förknippade med höga hastigheter och ligger bakom optimerade prestandabilar som den välkända EVO6:an som har gjort en ”tia på strippen” och sopat banorna med medtävlarna på Stockholm Open. Företaget började som ett hobbyföretag och är i dag störst i Skandinavien på sitt område. Dessutom har man gjort sig kända för att kunna ordna saker och ting till ett bra pris, oavsett vilken bil du kommer till JRM Racing med. Till skillnad från många märkesverkstäder är man dessutom tillgängliga dygnet runt. – Vi vet hur viktigt det är med support och tillgänglighet. Mitt mobilnummer är offentligt och jag svarar, säger ägaren Joakim Dyrstedt. SÖDERTÄLJEBASERADE JRM RACING

av dem som älskar fart och ägnar sig åt banracing. Han använder sina omfattande och ständigt uppdaterade kunskaper i tävlingar. Men även i helt andra sammanhang, exempelvis där svårt sjuka barn får möjligheten att förverkliga sina drömmar. – Vid ett sådant event får barnen själva välja vilka bilar de vill åka med på banan. Det är en liten grej för oss men något som verkligen gör barnen och deras familjer väldigt glada, säger Joakim. HAN ÄR EN

22 | MÅNADENS ENTREPENÖR

– Om ett barn mår dåligt blir hela familjen drabbad. Att få göra en sådan sak gör stor skillnad. förunnat att kunna livnära sig på sin hobby, men det gör verkligen Joakim Dyrstedt. – Det är klart att det finns en vardag i det här också, men vi brinner för det vi gör. Verksamheten började med att bygga och trimma bilar, servicen har tillkommit allteftersom. – Många har velat trimma sin bil och har varit nöjda med våra kunskaper och vårt trevliga bemötande. På deras begäran började vi med service också och betraktar oss nu som en fullserviceverkstad. Men huvudsysselsättningen är att optimera för att få ut mer effekt, berättar Joakim Dyrstedt. DET ÄR FÅ

knepen för att komma runt eventuella hinder för att få bilarna att gå snabbare än någonsin. De säljer dessutom delar och kan montera det om kunden vill. Givetvis har man sett till att ha en fysisk butik dit kunderna kan komma och se produkterna innan de slår till på något. Företaget har även en webbutik för dem som vill ta del av sortimentet, men kanske inte har möjlighet att ta sig till Södertälje Företaget är också Master Tuner för brittiska EcuTeK, ett system som krävs för att programmera om originalstyrboxarna. HÄR KAN MAN


​JRM RACING AB Adress: Klastorpsslingan 4

152 42 Södertälje

Telefon: 08-55063090 E-post: info@jrm-racing.se Hemsida: www.jrm-racing.se Facebook: www.facebook.com/JrmRacingAb

– Vi har ensamrätt på det i Sverige. Vill man få det gjort på rätt sätt ska man komma till oss, säger Joakim Dyrstedt. Han är den som sköter detta i företaget och även den som har börjat hjälpa EcuTeK-tuners i övriga världen, något som avslöjar en hel del om hans kunskaper. På JRM Racing har man programmerat ungefär 900 bilar vid det här laget. Här sätter man ära i att programmera på plats. Alla bilar ses som egna individer som går olika och reagerar olika på universallösningar. När man programmerar och mäter bilens effekter på plats kan man se till att bilen är optimerad i ordets rätta bemärkelse.

– Mjukvaran du har i din bil är gjord bara för din bil. Till JRM Racing kommer en mångfacetterad kundkrets från hela Skandinavien. – Det är allt från 18-åringen som vill byta avgassystem på sin 99:ans Subaru Impreza GT, till 55-åringen som kör lite bana runt om i Europa, säger Joakim Dyrstedt. GT-R-marknaden har formligen exploderat för JRM Racing, trots att det rör sig om bilar i miljonklassen. – Det är mycket pengar för en bil, men du får mycket bil för pengarna. Ingen kör ifrån dig och med några enkla medel får vi den att gå ännu bättre. Ingen kan slå dig på fingrarna! MÅNADENS ENTREPENÖR | 23


Stora maskiner för vida syften I lilla Billeberga på den skånska landsbygden ligger framgångsrika Wiklund Trading International AB. Här handlar man både nationellt och internationellt med begagnade och nya entreprenad- och vägmaskiner – som asfaltutläggare, minigrävare och hjullastare. WIKLUND TRADING GRUNDADES år

2004 av bröderna Niklas och Henrik Wiklund tillsammans med barndomskamraten Per Liljeblad. Till en början satsade man främst på export av begagnade asfaltutläggare och vältar, men redan efter ett par år etablerade man sig även på den svenska marknaden där man i huvudsak sålde begagnade minigrävare och lastmaskiner. Företaget har vuxit stadigt allt sedan starten och redan 2009 hade man exporterat till 86 olika länder. – I dag vilar vår verksamhet i huvudsak på tre ben. Vi är agentur åt världsledande producenter som Yanmar, Kramer och Cangini. Sedan säljer vi begagnade minigrävare och hjullastare på den svenska marknaden, samt exporterar begagnade asfaltutläggare och vältar, förklarar Niklas Wiklund. Den övergripande målsättningen på den svenska

marknaden är att öka användningsområdena för maskinerna. I detta syfte har man nyligen tagit fram en produktkatalog där de oändliga möjligheterna listas. – Det finns så många delar att komplettera till exempel en hjullastare med. Sopborste, snöblad, betongblandare och stubbfräs, exemplifierar Niklas. kunder är golfbanor, parkförvaltningar och kyrkogårdar. Verksamheter som värdesätter de behändiga maskinernas oändliga möjligheter. – Våra kunder uppskattar den service vi är så måna om. De är alltid välkomna till vår verkstad och vi hjälper till med reservdelar, reparationer och uppgradering av maskinparken, säger Niklas. – Vi lever på den trygghet som våra kunder känner när de samarbetar med oss, avslutar han. MÅNGA AV WIKLUND TRADINGS

Wiklund Trading AB Fabriksvägen 3, 268 73 Billeberga 0418 43 30 30 • info@wiklundtrading.com /Wiklund Trading

24 | MOTOR


Ett nöjescenter för alla smaker Nordic Gokart & Events kan med all rätt kalla sig nöjescenter. Företaget har en hel del på menyn och erbjuder givetvis gokart i olika former, men även femkamp, segway, elbilen Twizy, kalas och kulinariska upplevelser. Events är Uppsalas enda nöjescenter och har både privatpersoner och företag i kundkretsen. När det kommer till de förstnämnda utgör barnfamiljerna tveklöst den största delen. – Det är familjer som har barn i 10–15-årsåldern. De bokar kalas, femkamp och gillar gokart, berättar ägaren Melvin Zenkelt. Familjerna brukar också gilla gokartskolan, som erbjuder barn och ungdomar mellan 10–14 år allt de behöver kunna för att bli trygga och säkra förare. NORDIC GOKART &

Nordic Gokart & Events Adress: Bolandsgatan 10

753 23 Uppsala

Telefon: 018-10 61 20 E-post: info@nordicgokart.com Hemsida: www.nordicgokart.com Facebook: facebook.com/NordicGokartEvents

Nordic Gokart & Events ger både nybörjar- och fortsättningskurser. – I nybörjarkursen ingår även en mekkväll där vi visar hur man bygger olika motorer och framförallt hur gokartbilen fungerar rent tekniskt. HIT KAN DU även

vända dig när det börjar bli dags att arrangera konferens och företagsevenemang. Då erbjuder Nordic Gokart & Events färdiga paketlösningar med konferens inklusive gokarttävling, segwayåkning eller femkamp. Femkampen bjuder på grenar som exempelvis slangbella, rodeotjur, jättesumo, luftpistol och bågskytte. Aktiviteterna brukar skapa bra stämning och svetsa samman kollegorna på ett naturligt sätt. Melvin Zenkelt exemplifierar med Såma som har satsat på just femkampen hos Nordic Gokart & Events. – De har ju flera olika avdelningar som behöver samarbeta för att ta hand om kunden. Här kan de lära sig det på ett roligare sätt. Nordic Gokart & Events är verkligen en källa till glädje, sammanhållning och kulinariska upplevelser då fullständiga rättigheter gör besöket komplett.

Precis som företagsnamnet antyder är gokarten ett givet inslag och det går även bra att göra drop-in-besök. Gillar man när det rullar på annat sätt kan segway vara ett bra alternativ till gokart. Eller det senaste; Renaults elbilssatsning Twizy, som uppnår 45 kilometer i timmen och erbjuder ett helt nytt sätt att ta sig fram i stan. De används även som rullande reklamplatser. – Du behöver med andra ord inte lägga onödiga pengar på tv- och radioreklam längre, utan kör i stället runt med den här miljövänliga bilen så når du ut till en stor mängd människor. Vill man bara ta det lugnt och njuta av lite avkoppling är detta också fullt möjligt, företaget hyr nämligen ut badtunnor och bastun till intresserade kunder. Det enda kunden behöver är en bil med dragkrok.

MOTOR | 25


Prispressade dragkrokar

Dragkrokslagret säljer och monterar CE-märkta dragkrokar till lägsta prisgaranti, och har även kringutrustning som takboxar, släpvagnar, extraljus, kupé- och motorvärmare. ”Vi fick hot från de största aktörerna på den svenska marknaden som tyckte att vi har för låga priser, men resterande Europa har alltid legat på den här nivån”, säger vd:n David Kristoffersson.

att David Kristoffersson hade köpt en båt, men saknade dragkrok på bilen. – Jag ringde närmaste bilverkstad som begärde 12 000 kronor för att sätta dit dragkroken. Jag var helt chockad eftersom jag hade köpt en båt med trailer, men inte hade råd med dragkroken, berättar han. I en sann entreprenörsanda kontaktade David tillverkaren, beställde hem varorna och monterade sedan själv på dragkroken – på ynkliga fyra timmar. – Jag fick en wow-känsla och tänkte: ”Det där ville de ha 12 000 kronor för, det är ju helt sjukt.” Han började därefter åka runt i hela Sverige och montera dragkrokar på kundernas garageuppfarter, men det var långt ifrån en dans på rosor i början. David minns en incident då han monterade en dragkrok mitt i en snöstorm, när det var 35 minusgrader utomhus. ALLTING BÖRJADE MED

26 | MOTOR

Efter några år landande Dragkrokslagret med kontor , lager och verkstad i Halmstad, samtidigt som Gör-Det-Självpaketen, GDS-paketen, började säljas via nätet. I dag har företaget ytterligare verkstäder i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det kompetenta teamet ägnar sig åt montering av dragkrokar, installation av elkabelsatser och omprogrammering. – Det är så många nya, moderna bilar som måste omprogrammeras för att de ska förstå att det finns en dragkrok. Innan var det bara märkesverkstäder som erbjöd den tjänsten, men för 1,5 år sedan köpte vi också hem all nödvändig utrustning för professionell omprogrammering. både dragkrokar och elsatser från originaltillverkare och utför sedan arbetet för halva priset. FÖRETAGET BESTÄLLER HEM

– Det är ingen konstig ekvation egentligen, vi köper in stora mängder och pressar därmed ner fabrikspriserna, säger David Kristoffersson, som inte drar sig för att även själv sporadiskt hoppa in för att montera dragkrokar.

Dragkrokslagret Adress: Karlsrovägen 60 302 41 Halmstad Telefon: 0700-10 10 00 E-post: kontakt@dragkrokslagret.se Hemsida: www.dragkrokslagret.se


Sveriges modernaste motorsportanläggning Med ett perfekt läge i hjärtat av Mälardalen ligger Eskilstuna Motorsportarena. Här satsas det stort på tillgänglighet samtidigt som grundaren Johan Heggblad brinner för att arrangera motorsportevenemang och öka intresset för sporten i stort. av en 350 meter lång bana för gokart omgärdad av en tre gånger så lång bana avsedd för andra motorsporter. Målsättningen är att den längre banan ska bli tre kilometer lång senast år 2017. – Vårt tänk passar tiden. Korta, snabba banor med stadiumkänsla är modernt, säger Johan Heggblad som till vardags driver anläggningen med sitt bolag GTRAB i nära samarbete med Gröndal Motorsportklubb. Modernt är också hans synsätt på motorsporten. – För att säkerheten ska kunna vara så hög som möjligt behöver den vara anpassningsbar. En tolvåring som kör gokart har ett annat behov av säkerhet än en vuxen bilförare, säger Johan. Banan används inte bara till motorsport utan här ryms många sorters idrottsutövare, bland annat inom cykling och handikappidrott. – Vi jobbar med hjärtat och har mångfald och bredd i fokus. Social vinst är minst lika viktigt som ekonomisk vinst för oss. ESKILSTUNA MOTORSPORTARENA BESTÅR

kommunen och andra myndigheter en dag kommer att inse samhällsnyttan av en modern motorsportarena mitt i Sverige. – I år har vi fått möjligheten att arrangera Europas största tävling i drifting, Drift Allstars 4–5 juli, vilket kommer ge Eskilstuna och svensk motorsport oerhört mycket positiv uppmärksamhet. Drifting är en nyare typ av snabbt växande tävlingsform för bilar som den publikinriktade banan i Eskilstuna är perfekt anpassad för. En annan ny typ av motorsport är legends racing där man kör i små bilar inspirerade av det amerikanska 1940- och 50-talen, men som är försedda med supermoderna motorcykelmotorer. Både drifting och legends racing går bra att testa på FÖRETAGET HOPPAS ATT

Eskilstuna Motorsportarena och passar utmärkt för olika typer av events och företagsarrangemang. ut till företag från hela Mälardalsregionen. – Vi har massor att erbjuda företag. Kanske vill man börja med gokart för att sedan testköra en Porsche, säger Johan som även samarbetar med Porschecenter i Eskilstuna. Med ett hjärta som bultar för motorsporten fortsätter han att utveckla Eskilstuna Motorsportarena, fast besluten att en dag färdigställa Sveriges första Trackdaybana. En anläggning där du kan komma med din vanliga eller supersportiga bil och köra några varv på Mälardalens modernaste motorsportanläggning Greenvalley Track Resort. BANAN HYRS OFTA

Gröndal Motorsportklubb Besöksdress: Eskilstuna Motorstadion 633 52 Eskilstuna Telefon: 0734-11 96 14 E-post: kansli@gmsk.se Hemsida: http://bit.ly/1FSOQBy Facebook: www.facebook.com/EskilstunaMotorSportArena MOTOR | 27


Fräscha upp bilen till semestern Nu är sommaren äntligen här och de flesta går på välförtjänt semester, men glöm inte bort att även ge bilen lite extra omsorg. Att välja rätt verkstad är avgörande och det gäller att välja en ärlig mekaniker som alltid ser till kundens bästa, som TipTop Bilverkstad i Haninge. ”Vi är en auktoriserad BDS-verkstad och SONAX proffspartner”, säger ägaren Damir Velicanin.

TipTop Bilverkstad får in många uppdrag. Här är det full aktivitet när Enterprise Magazine kommer på besök. – Vi har fullt upp och gör alltid vårt bästa för att hjälpa alla kunder, säger ägaren Damir Velicanin, som har drivit företaget sedan år 2012. Med ytterst hög precision, noggrannhet och kompetens utför han sitt dagliga arbete, vilket har resulterat i många nöjda och återkommande kunder genom åren. – Jag är alltid ärlig. Om TipTop Bilverkstad inte kan utföra ett jobb så säger jag det till kunden, fortsätter Damir. Om verkstaden inte har möjlighet att åtgärda felet hjälper han kunderna att hitta en annan auktoriserad verkstad. – Jag kan engagera mig i en kund i flera timmar för att lösa ett enkelt problem, vilket alltid lönar sig i slutändan. DET MÄRKS ATT

– Det värmer verkligen hjärtat, säger Damir. Damir Velicanins främsta målsättning är att göra varje kund nöjd. Han lever sannerligen upp till företagsnamnet TipTop Bilverkstad, ett namn som ett av hans tre barn kom på. Att alla bilar ska vara i tiptop-skick när kunden rullar hem igen ligger som grund för Damirs livsprojekt. – Jag hjälper mina kunder att ta hand om sina bilar på bästa möjliga sätt och reparerar alla typer av bilmärken, avslutar han.

Jag hjälper mina kunder att ta hand om sina bilar. dyra och vissa bilägare har tyvärr blivit lurade någon gång i livet. Men det händer aldrig på TipTop Bilverkstad, eftersom Damir Velicanin värdesätter just ärlighet. – En gång sade en kund hur mycket hon hade spenderat på sin bil och jag var tvungen att vara ärlig mot henne och förklara att hon hade blivit lurad, säger han. I dag är hon en av företagets nöjda stamkunder och har så stort förtroende för Damir att hon har rekommenderat TipTop Bilverkstad till alla sina bekanta. REPARATIONER ÄR OFTAST

Dåntorpsvägen 33 HS Lokal 20-21 136 50 Jordbro Företagspark 08-684 186 66 info@ tiptopbilservice.se www.tiptopbilservice.se www.facebook.com/pages/TipTop-Bilservice-i-Haninge-AB

28 | MOTOR


Bygger kundförtroenden och färdtjänstfordon Auto Mec Nova främsta kundkrets består av åkerier med dieselfordon – lätta lastvagnar och även färdtjänstbussar. En hel del personbilar, åkerichaufförernas privata bilar, servas och repareras också i verkstaden. AUTO MEC NOVA är

inne på sitt femte verksamma år och har fullt upp. Åkerierna har blivit en självklar kundgrupp sedan starten och utgör minst 80 procent av kunderna.

Auto Mec Nova Adress: Trekantsvägen 7 117 43 Stockholm Telefon: 08-464 74 40 Mobil: 073-973 71 25 E-post: info@automecnova.se Hemsida: www.automecnova.se

– Vi kan deras bilar. Färdtjänstbussarna, till exempel. De har luftfjädring, vilket är väldigt speciellt, men vi kan det. Vi bygger också nya färdtjänstfordon, säger Auto Mec Novas verkstadschef Arne Lundgren, som ägnar sig åt mekande tillsammans med ytterligare en mekaniker och i samband med merjobb som fordonsbygge tar in ytterligare personal.

Arne Lundgren har givetvis ett starkt motorintresse, men tycker att kundkontakterna är yrkets riktiga framsida. – Jag tycker att det är roligt att få upp en kundkrets som är nöjd och kommer tillbaka, det är väldigt tillfredsställande. De är nöjda, tycker att det är roligt att komma hit och vet att det blir ett bra jobb, det är alltid kul att höra kunder säga: ”Vi litar på dig”.

MARKNADEN FÖR FÄRDTJÄNSTBUSSBYGGET är

TILL SKILLNAD MOT

inte helt enkel att ta sig in på, men Auto Mec Nova har lyckats. – Det är hård konkurrens och ganska styrt. Det ställs en hel del krav på vad man ska uppfylla och miljökraven har blivit en nöt att bita i. Vi har börjat titta på miljöcertifiering, för det kommer att behövas om vi ska hålla oss kvar.

de flesta andra verkstäder tar Auto Mec Nova en hel del akutjobb. Det handlar helt enkelt om att kunna serva sina kunder. – Vi har ju många åkerier och de är beroende av att det ska rulla. Jag bokar aldrig 100 procent, utan lämnar alltid en lucka för att kunna ta akutjobb, säger Arne Lundgren.

Med känsla för generatorer När Adam Norek tog över Frej Bildelar år 2008 hade han precis fått en dotter och under första året var hela familjen på plats i butiken. ”Vi kämpade för att betala av butiken, det var jättetufft i början”, erkänner han. och har tidigare arbetat på generatorfirma och tilltalas av de elektriska och tekniska utmaningar som generatorer ger. – Det var därför jag bestämde mig för att ta över butiken, berättar han. För att få snurr på affärerna valde han att utöka försäljningen från endast Stockholm till hela Sverige. – Jag startade webbutik och det fungerade bra, jag fick fler kunder direkt, säger han. ADAM ÄR BILMEKANIKER

Frej Bildelar ett par tusen generatorer per år, varav ungefär en fjärdedel såldes via webbutiken. Adam Norek menar att man aldrig blir fullärd i branschen. Han lär sig något nytt hela tiden och kan lösa sådant som märkesverkstäderna tar höga priser för. I DAGSLÄGET SÄLJER

Om bilen stannar, är strömlös eller om startmotorn strejkar, då är det definitivt hit man ska vända sig. – Vi erbjuder reparationer för ungefär halva priset jämför med vad en ny generator kostar, säger Adam. sund insats för vår miljö att reparera i stället för att kasta bort när något är trasigt. – Ibland blir det dyrt att reparera eller kunden har bråttom då säljer jag en ny generator. Jag har ett stort lager och samarbetar med flera leverantörer, vilket gör att jag kan erbjuda bra priser, berättar han. Här ligger fokus på att lösa kundens behov snabbt. – Jag brukar kunna ordna saker på någon timme, lovar Adam. DET ÄR EN

Frej Bildelar Adress: Frejgatan 49 113 49 Stockholm Telefon: 08-​313030 E-post: in­fo@​frej­bil­de­lar.​se Hemsida: www.frejbildelar.se MOTOR | 29


Däck för nordiska miljöer Din bils däck betyder mer än du kanske vet. På Goodyear Dunlops nordiska huvudkontor arbetar Ludvig Nauckhoff och hans team med att erbjuda däck utifrån vad marknaden efterfrågar. en bil är däcken ibland kanske det sista du tänker på, trots att däcken är den enda delen av bilen som kommer i direkt kontakt med vägen. Sanningen är att det kan vara värt att lägga en extra slant på däcken för att öka fordonets prestanda och säkerhet. På Goodyear Dunlops nordiska huvudkontor fokuserar verkställande direktör Ludvig Nauckhoff med sitt team, i samarbete med Goodyears innovationscenter i Luxemburg, på en utarbetad strategi för att utveckla premiumdäck till den nordiska marknaden. NÄR DU KÖPER

har Goodyear Dunlop satt ny standard för däckindustrin med innovation och säkerhet som högsta prioritet. I Norden har vi ett högt fokus på däck som är anpassade efter nordiska väderförhållanden. Innovationskraften har varit stark och vi ligger nu i täten när det gäller val av vinterprodukter, säger Ludvig. – I ÖVER 115 ÅR

På Goodyear Dunlop handlar en stor del av innovationen om framtiden. Företaget utvecklar kontinuerligt däck så att dess prestanda optimeras samtidigt som de reducerar påverkan på omgivningen. Ludvig Nauckhoff har arbetat på Goodyear i snart tio år och upplever att företaget lyckats bra på den nordiska marknaden. – Så sent som i december förra året öppnade vi vårt första nordiska testcenter i norra Finland. Framtiden handlar om att fortsättningsvis bemöta våra kunders behov och leverera det som de efterfrågar, med högsta kvalitet. Ludvig ger avslutningsvis tips till alla som funderar på att köpa nya däck. – Värdesätt dem som arbetar med dina däck och se till att även du engagerar dig i området. Skaffa mer information, så får du ut lite mer. Kvalitetsdäck håller inte bara längre utan förbättrar även din bilfärd som blir säkrare, mer ekonomisk och bekvämare.

Marinverkstad med säsong mest jämt Uppsala Marinverkstad har varit igång sedan 80-talet. Huvudsysslan är att reparera, serva och renovera skotrar samt inom- och utombordare. ”Vi är specialister på utombordare och skotrar. Inombordare hinner vi med i mån av tid”, säger verkstadsägaren Mikael Sjöblom. en väletablerad verksamhet som kort och gott brukar kallas ”Marinverkstan” av sina kunder – skoter- och båtägare som vallfärdar hit främst från Uppsala, Sigtuna, Stockholm, Enköping, Gävle och Öregrund. Uppsala Marinverkstad ägs och drivs av Mikael Sjöblom som praktiserade här efter gymnasieutbildningen till marintekniker på Marina Läroverket. Han blev kvar och 2010 tog han över verksamheten. Här ägnar han sig åt reparationer, service och renovering, såväl som att se till att fordonen som lämnas in förvaras på ett idealiskt sätt när ägarna inte använder dem. Uppsala Marinverkstad har tidigare stått inför säsongsarbete. Det har handlat om intensivt arbete under april till oktober. Men numer är det säsong mest jämt, menar Mikael Sjöblom. – Vi är bara lediga två veckor om året. Det är bara att köra, säger med ett leende. UPPSALA MARINVERKSTAD ÄR

HÄR KÖR MAN helt

enkelt på och försöker samtidigt utveckla verksamheten i den mån det går. Att se till att ha uppdaterade kunskaper genom att delta i utbildningar hos olika motortillverkare är en självklarhet. – De har kurser varje år och vi försöker alltid gå på dem, säger Mikael som tror på att alltid försöka hjälpa kunden så snabbt som möjligt till bästa pris. Hans tips till skoter- och båtägare är att ha framförhållning när det kommer till att ta hand om sina fordon. Det kan handla om att fixa fordonet på hösten så att det bara går att lägga det i sjön till våren. – Sedan är det viktigt att serva, även om båten inte gått många timmar. Då slipper man problem! 30 | MOTOR

Uppsala Marinverkstad Adress: Mältargatan 19 753 18 Uppsala Telefon: 018 - 10 74 43 E-post: info@uppsalamarinverkstad.se Hemsida: www.uppsalamarinverkstad.se Facebook: http://on.fb.me/1J5rwTP


Full fart på Ring Knutstorp

Strax utanför skånska Kågeröd ligger en av Sveriges vackraste motorbanor – Ring Knutstorp. Mitt i det vackra naturreservatet Knutstorp med prunkande tall- och lövskog vilar detta motorsportsmecka. Här är det full fart dagligen med trafikutbildningar, konferenser, mässor och givetvis tävlingar på den välkända motorbanan. Men här finns även en unik fordonsteknisk gymnasieutbildning med inriktning mot att bli tävlingstekniker. motiverade elever som tillbringar mycket av sin tid vid motorbanan, säger Magnus Öhrström som är ansvarig vd på Ring Knutstorp. Vid anläggningens utbildningsavdelning finns även trafikskoleelever som gör sin halkutbildning på motorbanan. Men här finns även möjligheter för företag att anordna konferens på Ring Knutstorp och hyra in en riktig racerförare med bil. Dessutom får man vara med och prova på att åka med i en riktig racerbil. – DET ÄR EXTREMT

Ring Knutstorp Adress: Box 112 268 05 Kågeröd Telefon: 0418-840 40 E-post: info@ringknutstorp.com Hemsida: www.ringknutstorp.com Facebook: http://on.fb.me/1dWYkCP

Konferenserna är en stor del av verksamheten som pågår året om. – Det är ett extremt uppskattat inslag att få åka med in en racerbil och alla som upplevt det går härifrån med ett brett leende på läpparna, säger Magnus. MÅNGA FÖRETAG VÄLJER också

att utbilda sina anställda i att köra bil. För alla som redan har körkort eller som kör bil i tjänsten är en riskutbildning ett utmärkt sätt att komplettera och uppdatera sina kunskaper. – Jag brukar säga att de kommer hit och kör bil men åker härifrån som ”riktiga” förare, förtydligar Magnus. Ring Knutstorp har verkligen en högre växel att lägga i. – Ja, våra många olika aktiviteter och den underbara naturen gör att vi är unika jämfört med många andra verksamheter. Ett axplock från säsongen 2015 är exempelvis Svenskt Sportvagnsmeeting från den 3–5 juli, STCC-finalen från den 25–26 september, Autoropa Racing Days den 5 september och mycket mer. MOTOR | 31


Allt i bilväg Gotlands största bilföretag, Visby Motorcentral, har varit med ett tag. Företaget som är auktoriserad försäljare av Volvo, Renault, Nissan och systermärket Dacia har inte mindre än 75 år på nacken. eller kort och gott VMC, är med gotländska mått mätt ett av de större företagen på ön och störst bland bilbolagen. Företaget vänder sig till såväl privatpersoner som företag och är det självklara valet för de flesta gotlänningar när det är dags för köp av ny eller begagnad bil. – Våra kundundersökningar rullar löpande och vi vet att våra kunder tycker om oss, säger Ove Gardelius som äger VMC tillsammans med ytterligare fem personer. Hur kommer det sig? Företagets gedigna ålder gör givetvis sitt. VCM har trots allt varit verksamt i snart 80 år och har byggt upp både erfarenhet, kompetens och förtroende. På försäljningssidan arbetar fyra försäljare – alla med 100-procentig kundnöjdhet – vilka gör allt för att guida kunden rätt. Det handlar snarare om att kunna se kundens behov än att sälja en bil till varje pris. På VMC är chansen stor att hitta rätt bil med tanke på företagets många märken och det breda utbud de utgör tillsammans. Här finns verkligen bilar för alla behov och plånböcker. VISBY MOTORCENTRAL,

som det kompletta bilföretag man är inte bara erbjuda försäljning av bilar utan också däck- och bilservice, komplett skadeverkstad som reparerar och lackerar, reservdelar, tillbehör och bensinstation. – På verkstaden har vi ett koncept som heter PST – personlig servicetekniker – som tar hand om allt från inlämning av bilen till betalning. Våra kunder är väldigt nöjda med det, säger Ove Gardelius. – Vi håller också bilarna i originalskick. Vi sätter in originalreservdelar och det håller bland annat uppe andrahandsvärdet, säger delägaren Jan Linell. PERSONLIGA VMC KAN

VMC Adress: Lummelundsväg 9 621 41 Visby Telefon: 0498-20 52 00 E-post: info@vmcgotland.se Hemsida: www.vmcgotland.se Facebook: www.facebook.com/vmcgotland

Ta hand om bilen – det lönar sig

Det är alltid lönt att lägga ner lite extra tid och pengar på sin bil, då håller den längre och du kan tryggt köra på vägarna. Prime Car Skadeservice startade i Sätra år 2006 som auktoriserad skadeverkstad för Citroën och Peugeot, och är i dag en fullserviceverkstad för Volkswagen, Skoda och Volkswagen Transport. kan du tryggt lämna in din bil och få all den service som du vill. – Vi servar, utför garantireparationer, byter och lagar vindrutor, utför fyrhjulsmätning och däckoch luftkonditioneringsarbeten, berättar ägaren Lennart Krange. I dag har verkstaden cirka tjugo anställda och det märks att alla trivs på jobbet. Det är nämligen ingen personalomsättning och det är ett högt betyg. Lennart har själv ett stort bilintresse och har arbetat i bilbranschen sedan år 1975. – Vi gjort stora investeringar i diagnosutrustningar, specialverktyg och verkstadsutrustning, samtidigt som vår personal genomgår återkommande utbildningar inom alla områden på företaget. Vår HOS PRIME CAR SKADESERVICE

32 | MOTOR

satsning på utrustning, personal och servicenivå, fortsätter Lennart. Vi trivs tillsammans och har koll på vår bransch, det är nog därför det går bra för oss. erbjuder fullservice, servicepaket och tar även hand om plåt och lackering för din bil, året om. Lämna bilen till denna auktoriserade och miljöcertifierade skadeverkstad för att ta hand om plåtskador och annat. – Våra tekniker och mekaniker utbildas kontinuerligt för att vara uppdaterade på alla nya bilmodeller och för att kunna utföra arbetet med hög kvalitet. Här finns ett stort miljötänk och vi är alltid ärliga mot våra kunder, säger Lennart Krange.

Att veta att sin bil blir väl omhändertagen känns alltid bra, och det lönar sig att välja rätt verkstad.

PRIME CAR SKADESERVICE

PrimeCar Adress: Stensätravägen 2 127 39 Skärholmen Telefon: 08-449 48 40 E-post: kund@primecar.se Hemsida: www.primecar.se


Mer än service och reparation Teamet på VR Motor/Mekonomen i Bandhagen äger gott om erfarenhet och kompetens. ”Det är inte mycket som vi inte gör”, konstaterar delägaren Robin Raita. Här välkomnar man alla bilägare, oavsett bilmärke och årsmodell. Lite extra bra är verkstaden på Seat och Volkswagen Groups bilar som Volkswagen, Audi och Skoda. en Mekonomen-verkstad som drivs av Robin Raita och Kimmo Virkkunen. Kimmo arbetade inom Volkswagen-koncernen i tolv år innan han blev entreprenör och äger spetskompetens inom den tyska fordonsindustrin. – Pratar man med ledningen på exempelvis Audi så vet de flesta vem Kimmo är. Han var en högt uppsatt mekaniker på Audi Center i Smista dit han blev handplockad, berättar Robin Raita, vars egna kunskaper till stor del har förvärvats under tiden som lärling hos just Kimmo.

Telefon: 08-122 044 06

– Jag har även arbetat som reservdelsansvarig på Mekonomen, säger Robin. Det börjar närma sig fem år sedan mekanikerduon sade upp sig från sina tjänster för att slå upp portarna till deras gemensamma företag, VR Motor. Med facit i hand visade det sig vara ett lyckat drag. – Nog har det varit några tuffa år med mycket jobb, men det har det varit värt. På verkstaden sätter man all ära i kundvård och teamet ser till att ingen lämnar VR Motor missnöjd. Det är en av de främsta anledningarna till att de har så många återkommande kunder. – Vi har många stamkunder hos oss trots att några av dem föll bort i flytten från Älvsjö till Bandhagen, säger Robin. Den största andelen av kundkretsen består av privatpersoner, men även företag är välkomna att höra av sig.

E-post: info@vrmotor.se

HÄR REPARERAR MAN

VR MOTOR ÄR

VR Motor/Mekonomen i Bandhagen Adress: Magelungsvägen 150 124 59 Bandhagen

Hemsida: www.vrmotor.se Facebook: http://on.fb.me/1CMjlEk

– Backjobb existerar inte här. Många aktörer som slarvar tar inte ansvar för konsekvenserna. Vi satsar på kvalitet och tycker att det är viktigt att kunna stå för det slutresultat som vi levererar till kunden. Som en ytterligare säkerhet erbjuds kunderna ett års garanti på allt utfört arbete och tre års garanti på reservdelar. Inte nog med det, VR Motor har även ett däckhotell och erbjuder bra deal på hyrbilar genom Statoil, så det är bara att höra av sig oavsett vad du behöver hjälp med.

och servar bilar, samt ordnar stenskott, trasiga vindrutor eller monterar solfilm och rostfria avgassystem. Teamets styrka är att de är otroligt pålitliga och noggranna. MOTOR | 33


Vinnande däckbytarkoncept Vem har inte svurit över höstens eller vårens däckbyte? Antingen över utmaningen att byta däcken själv eller att se till att få in bilen på verkstad i tid för bytet till vinter- eller sommardäck. Däckskiftarnas affärsidé kom som en skänk från ovan för många. Här har man generösa öppettider alla veckans dagar och servar alla bilar som dyker upp – även efter stängningstid.

34 | MOTOR


man ära i att kunna byta däck åt alla som köat innan stängningsdags, även om det innebär ett övertidsarbete. Service är inte bara ett honnörsord, utan faktiskt hela affärsidén. Det är också det som gör att man står sig i konkurrensen. Öppettiderna är mycket generösa, från 8–22 alla dagar, även helgdagar. – När har folk tid att byta däck? Jo, innan eller efter jobbet, eller på helgen! Det är därför vår verksamhet fungerar. Vi har erfaren personal som vet hur man gör jobbet, som kan allt och löser allt på plats direkt. Det är drop-in och man får hjälp direkt, säger Sigge Kindbom, Däckskiftarnas ena ägare och grundare. Konceptet är vinnande. Däckskiftarna har flest kunder i hela Stockholm, kunder som får snabb service och får se på när arbetet görs om de vill. – Det hela tar bara drygt sex minuter, både att byta däck och att balansera upp om det behövs. Själva däckskiftet kan gå på en minut. Jag önskar att man PÅ DÄCKSKIFTARNA SÄTTER

Däckskiftarna Adress: S:t Eriksgatan 23 112 39 Stockholm Telefon: 08-684 19 677 E-post: info@dackskiftarna.se Hemsida: www.dackskiftarna.se Facebook: http://on.fb.me/1FfevHG

skulle kunna sitta kvar i bilen och betala med kortet, men det går inte, säger grundaren och ler. När Sigge Kindbom läste till medicinteknisk ingenjör och stod inför ett däckbyte på bilen uppkom idén till Däckskiftarna. – Det var för elva år sedan i dag. Det var snöstorm och jag var ute i sista minuten. På verkstaden hade man ingen tid förrän om två veckor, så det var kört. Jag tänkte att det måste finnas någonting bättre, berättar Sigge Kindbom. så småningom Däckskiftarna tillsammans med delägaren Jonas Hoffsten, inledningsvis med en station ute på Värmdö och en i Haninge. Men franchiseverksamheten har sedan dess spridit sig till dagens 17 stationer runt om i landet där alla stationer är egna företag. Den snabba expanderingen av stationer och det ökade intresset för Däckskiftarnas stationer var en bekräftelse för ägarna om att affärsidén var bra och skulle bli en succé. – Så länge det finns lag i Sverige på att byta däck och jag har lust att hålla på med en verksamhet och gör det bra, då finns det inget att riskera. Man måste satsa hårt ifall man ska göra succé oavsett bransch och den största utmaningen som Däckskiftarna har stött på är hitta arbetsvillig personal. – Det är ett väldigt intensivt arbete, hårt tryck med långa dagar under ofta dåliga väderförhållanden. Många kommer in och testar men orkar sedan inte köra vidare under nästa säsong. Därför är vi glada när vi väl hittar personal som delar vår förståelse och uppskattning för jobbet. Dessa personer värderar vi

ÅR 2011 GRUNDADE SIGGE

högt då vi vet att det är svårt att hitta sådana personer i dag, säger Sigge Kindbom. hunnit gå elva år sedan tanken om att hitta en bättre lösning på däckbyten uppkom där i snöstormen, och drygt fyra år sedan verksamheten väl drogs igång. Men Sigge Kindbom känner fortfarande engagemanget. – Det är kul att röra på sig och att kunna lösa problem som kunderna inte har kunnat få hjälp med någon annanstans. Vi har ett bra team och det säsongsbaserade arbetet gör att det finns tid att vila upp sig. Sigge Kindbom råder bilister att byta till sommardäck så fort det är möjligt när det är säsong. – Åker man på friktionsdäck, som har en annan gummiblandning, slits det fortare, säger han. DET HAR ALLTSÅ

däcken på verksamhetens däckhotell går det alldeles utmärkt. Samtliga stationer samarbetar och delar ytan för däckhotellet när stationerna inte är utplacerade på sina platser runtom i landet. Där får däcken den miljö som de mår allra bäst av och dessutom förvaras de till ett av marknadens bästa priser. – Vi försöker alltid att lägga oss lite bättre än våra konkurrenter. Vill man ha nya fälgar till bilen kan Däckskiftarna även ordna det. Men det är främst däck (i form av byten, balansering, punktering och förvaring) som är spetskompetensen. Däckskiftarna har som sagt poppat upp på flera ställen i landet, och enligt Sigge Kindbom kommer det ännu fler däckstationer i framtiden. VILL MAN FÖRVARA

MOTOR | 35


Året är 1978. På en grusplan i småländska Anderstorp har drygt 400 personer samlats för att umgås och snacka amerikanska bilar. De cirka 80 fordonen som körts hit utgör tillsammans en av Sveriges första bilträffar, men också starten till Power Big Meet – världens i dag största bilträff. Text: Gustaf Andersson Foto:Power Big Meet SEDAN STARTEN I slutet av 70-talet har det årliga evenemanget Power Big Meet vuxit till något så mycket mer än bara en stor bilträff. På Johannisbergs flygfält i Västerås, där träffen ägt rum sedan 1984, beräknas i år drygt 20 000 bilar radas upp under första helgen i juli. – Men utanför området är det minst fyra Power Big Meet till. Hela Västerås blir som en stor Kiviks marknad kombinerad med Mardi Gras. Något vi inte kan kontrollera längre, säger Kjell Gustafson, eller Kjelle Power som de flesta känner honom som. Som hans smeknamn avslöjar är han mannen bakom detta bensinångande fenomen. Kjelle ser dock ett problem i att evenemanget vuxit från ett kontrollerbart mindre format till det monster det är i dag. Han jämför med en stor rockfestival där allt kan kontrolleras från antalet camping- och parkeringsplatser till antalet sålda biljetter. Under Power Big Meet är allt sådant omöjligt att överblicka. – Flygfältet är inte för litet, men logistiken bakom är det. Varje år kommer till exempel jättemånga personer från andra länder, men det är omöjligt att veta hur många de är eftersom ingen vet hur många det är totalt sett. Det handlar om flera hundra tusen personer, men långtifrån alla är inne på själva området, säger han. Många av västeråsarna flyr fältet och hyr i stället ut sina bostäder till bättre behövande. Dessutom menar Kjelle att nästan alla hotell upp mot Stockholm och Örebro är fulla, plus alla campingplatser och stugbyar. På frågan om han är stolt över det han ligger bakom svarar Kjelle: – Jag bryr mig inte så mycket. Det finns så många delar i det här som kan gå åt helvete, som att någon blir påkörd. Men vi har faktiskt inte haft ett enda polisingripande inne på träffområdet under de senaste 25 åren. Förutom Power Big Meet är Kjelle med och anordna flera så kallade Big Meets på olika platser i landet under året, som i genomsnitt lockar 3 000 personer per träff. Dessutom driver han ACCS (American Car Club Sweden) med 17 000 medlemmar, en verksamhet som likt en fackförening driver olika frågor som hotar hobbyn amerikanska bilar. – Vi är pådrivande på olika sätt. Kaxiga jävlar mot dem som inte gillar oss, säger han utan sarkasm. RAGGARKULTUREN OCH INTRESSET för amerikanska bilar startade i Sverige under 50-talet. Faktiskt i Stockholm. Nästan alla amerikanska bilar fanns i huvudstaden under

den tiden och ägdes av högt uppsatta personer som hade dem som skattbefriade tjänstebilar. När dessa jänkare efter några år såldes vidare kom de ut bland den växande subkulturern raggarna som ville åka lite för många personer i bilarna. Under 70-talet tilltog importen av amerikanska bilar mycket, men intresset hade en svacka och nedgång under 80- och 90-talet. Sedan dess har dock förekomsten av raggare och amerikanska bilar ökat kontinuerligt. Däremot inte i Stockholm. Tvärtom. Raggarkulturen finns och frodas på mindre orter och i glesbygd. – Det är större än någonsin skulle jag säga. I dag köper 20-åringar raggarbilar. Det är enormt, men det händer inte i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det är ingen storstadsgrej, säger Kjelle som själv är född i Västergötland – raggarkulturens Mecka. För alla som har amerikanska bilar som religion är i alla fall Power Big Meet en helig helg. – Det är rock ’n’ roll från början till slut. Även om vi skulle få Rolling Stones till Västerås den helgen skulle bara 50 personer komma och titta, för folk skiter i annat än Power Big Meet den helgen! Man kommer för att vara social, titta på bilar och ha riktigt roligt. Bilarna är viktiga men den sociala biten är ändå viktigast.

Power Big Meet är svårt att förklara i ord för någon som aldrig varit på plats. Spektaklet måste därför enligt Kjelle se och upplevas på plats. Han menar att besökarna inte bryr sig om man är 8 eller 88 år, om bilen är värd 5 000 kronor eller en miljon. Folk kommer för att ha kul. – Vi brukar säga att vi har genomfört socialismen på riktigt, ingen bryr sig om vad du heter, vart du kommer från eller vad du väger. Alla är polare!

Upphovsmannen Kjelle Power

Under förra årets Power Big Meet kom över 20 000 bilarNorrländskt lugn och ärliga bilaffärer gör succé Haninge Bilpark i Stockholm erbjuder service sju dagar i veckan, samt sköter om handeln med begagnade bilar. Här erbjuds kunderna flexibla priser, hög kvalitet, ypperlig service och garantier, vilket är en extra trygghetsfaktor för bilköpare och -säljare. Nu är man dessutom i stort behov av ny bilkunnig och serviceinriktad personal. Bilpark, Jonas Nilsson och Torbjörn Winterqvist, har haft fullt upp under de senaste två åren och vet vad som kännetecknar en utmärkt bilaffär. ÄGARNA TILL HANINGE

Haninge Bilpark Adress: Vendelsövägen 53 136 44 Handen Telefon: 08-122 120 20 E-post: info@haningebilpark.se Hemsida: www.haningebilpark.se Facebook: facebook.com/Haningebilparkab 38 | MOTOR

– Det är att köpa eller sälja begagnade bilar under marknadspriset. Många av våra kunder kommer till oss när de vill sälja sina bilar och vissa gör det eftersom de är trötta på den ständiga parkeringsjakten som råder i Stockholm. hjälper Haninge Bilpark sina kunder att få bästa möjliga pris för sina fordon. De har god koll på priser och vet det ungefärliga marknadsvärdet för varje bil. Här erbjuds med andra ord personlig service, ovärderliga råd och tips, samt professionell värdering. Den främsta anledningen till Haninge Bilparks framgång är ärligheten. – Jag är en strävsam norrlänning som är ärlig och rak, skrattar Jonas. Det är roligt att höra att folk gillar det och är nöjda med oss. OAVSETT ANLEDNING SÅ

Förutom förmånliga priser erbjuder vi en garanti på upp till två år på våra bilar. EN ANNAN STYRKA är att teamet talangfullt lyckas pressa

ner priser när det behövs, samtidigt som de håller god koll på fordonens skick och milresor. Företaget hittar sina flesta bilar på nätet och många kunder ringer in efter att ha läst goda recensioner om Haninge Bilpark. Ägarna är rörande överens om att det som lockar nya kunder är just kundrekommendationer. – Förutom förmånliga priser erbjuder vi en garanti på upp till två år på våra bilar, vilket är en extra trygghet för kunderna. Med hjälp av oss får du med andra ord en rivstart med din nya bil. Det är bara att tuta och köra, ler Jonas Nilsson.


En okomplicerad bilprovning att lita på Opus Group är ett stort marknadsledande bolag som ägnar sig åt bilprovning i Sverige, USA, Sydamerika och Pakistan. Dotterbolaget Opus Bilprovning är sedan 2012 den största privata aktören inom bilprovning i Sverige med 74 stationer över hela landet.

2012 köpte Opus Bilprovning en tredjedel av statens stationer för bilprovningar, inklusive personal och utrustning. I dagsläget finns åtta aktörer på denna marknad, varav de tre största är Bilprovningen, Opus Bilprovning och Besikta. Antalet stationer har mer än fördubblats sedan staten gav upp sitt monopol. Opus Bilprovning strävar efter att ge sina kunder en enklare och trevligare upplevelse. Företaget konkurrerar med ett bra pris och en service som är så tillgänglig som bara är möjligt för kunderna. – Vi gick tidigt ut och garanterade en besiktningstid inom 48 timmar. När det var monopol var väntetiderna långa, men vi vill ge fordonsägare DEN 5 NOVEMBER

en bättre tillgänglighet och jobbar ständigt med att alltid leva upp till våra garantitider på alla våra stationer i Sverige, berättar Per Rosén, som är Opus Bilprovnings vd sedan 2013.

kunden dyka upp obokad och få den gjord inom 20 minuter. Klarar inte Opus Bilprovning att hålla det löftet får kunden efterkontrollen till halva priset. OPUS BILPROVNING

BOKNINGEN GÖRS ENKELT

via webb, mobilapp eller

företagets kundtjänst. – Vi har gjort om allt sedan uppköpet. Vi har utvecklat egna system för både bokning, ankomstregistrering och betalning. Med det nya systemet för ankomstregistrering slipper kunden kliva ur bilen, något som är mycket uppskattat, särskilt vid regniga dagar och de kallare månaderna. Vid en eventuell efterkontroll på personbil kan

gör också opartiska tester som kan vara bra att genomföra i samband med en försäljning av bilen. Detta gör att både säljare och köpare kan känna sig trygga med affären. – Det finns ett kundvärde i det, försäkrar Per Rosén.

Snabba lösningar på fordonsfronten AS Lastbilsservice har varit igång sedan början av 1970-talet och har många åkerier som kunder. Det kompetenta teamet åtgärdar snabbt skador och fel på större fordon, allt för att säkerställa att kunden snart kan åka vidare igen. Snart lanseras även en 24-timmars jourservice för lastbils- och entreprenaddäck.

sedan år 2014 från nya lokaler i Skrubba industriområde, Tyresö, där man har fyra stora lastbilar i sin tjänst. De fräscha lokalerna är helt nybyggda och skräddarsydda efter ägarnas egna önskemål. – Vi köpte tomten för ett par år sedan och har gjort om mycket själva med hjälp av goda vänner. En kund hjälpte oss med markarbeten, grund och murar, berättar Thoni Johansson som sedan år 1999 driver företaget tillsammans med Ibrahim Tabbi. Företagets sex anställda servar last-, schakt- och transportbilar, liksom grävmaskiner och entreprenadfordon. Inga märken är för komplicerade. De är vana vid att snabbt ta hand om exempelvis åkeriers fordon som inte sällan är lastade med kylvaror eller grönsaker och därför kräver snabba insatser. – Det viktiga för oss är att kunden kan åka vidare AS LASTBILSSERVICE UTGÅR

så fort som möjligt, annars blir ju deras kunder i sin tur drabbade. Inom kort kommer vi även att lansera en 24-timmars jourservice för lastbils- och entreprenaddäck. FÖRETAGET HAR GJORT sig

känd för att alltid ställa upp och det märks på antalet återkommande, nöjda kunder. – Vi har utvecklat nära relationer med våra kunder och bjuder dem bland annat på frukostfralla med kaffe på fredagar. Förutom personlig och snabb service kan AS Lastbilsservice även erbjuda förmånliga priser då man har knutit goda kontakter med stora däckleverantörer och beställer varor direkt från tillverkarna. – Tveka inte att kontakta oss om du får punktering på vägen, vi ser till att du snart kan köra vidare igen, avslutar Thoni Johansson.

Vattenkraftsvägen 9, 135 70 Sthlm http://bit.ly/1auPaeg

MOTOR | 39


Mobiliteten är mottot Michelin Nordic är inget vanligt däckföretag, utan ingår i en större koncern som startades av bröderna Michelin år 1889, och som även har skapat den världskända restaurang- och hotellguiden. Att verka för kundens mobilitet är mottot för både däckföretaget och guiderna.

av gummi, hur svårt kan det egentligen vara med däck kanske du tänker. Men då är det bäst att tänka om. Däck är i själva verket en komplex produkt som kräver imponerande kunskap i hela produktionsledet och utförlig kundinformation. Det vet Michelin, som nyligen klassades som ett av Sveriges starkaste varumärken. Den klassiska Michelingubben, som funnits med sedan slutet av 1800-talet, och en rykande färsk nordisk Michelinguide, som även finns som en gratisapp, bidrar till att stärka varumärket. Michel Pfeiffer, marknadschef med fokus på Michelin personbilsdäck, och presschefen Lotta Wrangle beskriver Michelin som ett innovativt företag med en stark ingenjörskultur. Forskning och utveckling är en självklar del av verksamheten och en stor del av budgeten läggs på detta. – Michelin står för spetskompetens och våra medarbetares passion för kvalitet genomsyrar hela SVART OCH RUNT

företaget. Vi kompromissar inte med vår målsättning att tillverka de bästa produkterna och om det kräver att gå ner på detaljnivå så gör vi det, säger Michel Pfeiffer. långa branscherfarenheten har tveklöst placerat företaget bland världens tre ledande däckaktörer. Här tror man på att arbeta mot kunden snarare än att glänsa i biltidningarnas däcktester. Produktionen av kvalitativa och säkra däck börjar oftast med gedigen research om kundernas faktiska körvanor och behov för att kunna erbjuda en passande lösning för varje enskild kund. På så vis kan man erbjuda däck för alla. – Vi kan erbjuda den bästa lösningen för varje konsument. Michelin är vårt premiummärke och sedan har vi även så kallade second line- och third line-märken att välja mellan för mer priskänsliga konsumenter, avslutar Michel Pfeiffer. PASSIONEN OCH DEN

Ärlig, skicklig och prisvärd verkstad AMD Bilcenter är resultatet av att Adis Jasarevic och Admir Mulahasic saknade en skicklig och förmånlig bilverkstad. Företaget fokuserar på två områden, rent mekande och skötsel som lackering med mera. Anknytningen till den välkända mekanikerkedjan Meka är en extra kvalitetsgaranti för kunden. var i sin linda var det som vilken fristående bilverkstad som helst, tills företaget valde att ansluta sig till Meka, en stor organisation som de flesta kunder känner till. NÄR AMD BILCENTER

– Det är en extra trygghet för kunden. Det finns ju vissa krav som vi behöver uppfylla för att få vara anslutna till Meka. Hos oss vet kunderna att de får valuta för pengarna, säger delägaren Adis Jasarevic. både privatpersoner och företag i sin kundkrets och ägnar sig åt service, underhåll, reparationer, diagnostisering, AC-service, plåt, glas och lack. Åkerier, taxibolag och hemtjänstföretag erbjuds extra snabb service, vilket är en förutsättning för att deras verksamheter ska fungera felfritt. Tack vare företagets samarbete med Bernats Bil har man alla reservdelar som krävs för att möta kundernas efterfrågan. – Meka har inte alla reservdelar, men det har återförsäljaren Bernats Bil som säljer originaldelar. Därför vänder vi oss till dem, berättar Adis. I gengäld ordnar AMD Bilcenter mekande och AMD BILCENTER HAR

AMD Bilcenter Adress: Fräsarvägen 3 142 50 Skogås Telefon: 08-515 101 40 E-post: info@amdbilcenter.se Hemsida: www.amdbilcenter.se Facebook: facebook.com/amdbilcenter

40 | MOTOR

lackering åt återförsäljaren, samt övriga intresserade samarbetspartners. stadigt genom åren och det finns flera förklaringar till framgången. – Det beror antagligen främst på att vi är pålitliga, ärliga, förklarar Adis Jasarevic utan att tveka en sekund. AMD Bilcenter har dessutom gjort sig kända för sina extremt låga priser på däckbyten, något som tillsammans med rekommendationer har genererat många nya kunder för företaget. – Vi har även låga priser på annan service och fuskar inte med vårt jobb, säger Adis. – Kunderna uppskattar vår personliga service och unika erbjudanden. Vi kan exempelvis hämta deras bilar och erbjuda dem gratis bildiagnostisering, samtidigt som våra stamkunder får fri tillgång till en lånebil, adderar Admir Mulahasic. VERKSAMHETEN HAR EXPANDERAT


Sveriges förmånligaste bildelar På Kungsåra Bildemontering, som har varit igång sedan 1966, demonteras ungefär 3 000 bilar – varje år. På bildemonteringens 75 000 kvadratmeter tar man främst emot bilar från verkstäder och försäkringsbolag. tillbaka drivs den miljövänliga bildemonteringen av Erik Pettersson, som guidar oss runt på verksamhetens gigantiska ytor. Här demonteras flera tusen bilar varje år och bildemonteringen säljer de delar som fortfarande fungerar. Faktum är att Kungsåra kan erbjuda Sveriges förmånligaste bildelar. Kunderna kan själva plocka till sig det de behöver till ett pris på 10 procent av det ursprungliga värdet. Ungefär 500 bilar finns till förfogande för detta och via ett register är det enkelt att hitta just den bil som man vill ha delar ifrån. Det finns även ett mer uppstyrt koncept där bildelarna redan är avmonterade, testade och inplastade, vilket kan rekommenderas för alla som gillar effektivitet. – Det är som en helt ny del, konstaterar Erik Pettersson, som även erbjuder försäljning via nätet, något som uppskattas stort av dem som inte kan svänga förbi verksamheten i Västerås.

återanvända och att återvinna minst 85 procent av det som blir över. Företagets verksamhet har effektiviserats mycket genom åren. – Det är mycket mer processtyrt nu, säger Erik Pettersson, som har investerat en stor del av verksamhetsvinsten i att skapa bästa möjliga förhållanden för de 30 personer som arbetar här.

130 000 begagnade bildelar går att söka efter i Bildelsbasen, Märkesdemo eller Laga. – Det går förstås också bra att slå en signal hit. Kungsåra Bildemontering följer givetvis även de uppsatta regelverk som finns. Det handlar om att samla in farligt avfall, att återanvända delar som går att

E-post: info@kungsarabildemo.se

SEDAN TJUGO ÅR

INTE MINDRE ÄN

Kungsåra Bildemontering AB Adress: Karleby 16 725 98 Västerås Telefon: 021-471 11 00

Hemsida: www.kungsarabildemo.se Facebook: www.facebook.com/kungsarabildemo MOTOR | 41


För en livsstil på fyra hjul

Foto:Laika

Intresset för husbilar har ökat markant under de senaste åren och nu börjar fler, utöver pensionärerna, få upp ögonen för de oändliga möjligheterna som finns. K. Öhman Bil & Maskin säljer fler husbilar för varje år som går, och fungerar i dag som svensk återförsäljare åt stora husbilsmärken som PLA och Laika. K. Öhman Bil & Maskin personbilsfokus, men år 2009 övergick företaget till att sälja husbilar. Personbilsbranschen var helt enkelt inte tillräckligt lönsam och marginalerna blev hela tiden sämre. TIDIGARE HADE

– När bilauktionssajterna kom blev det dessutom svårare att köpa bilar, varav jag började åka till Tyskland för att inhandla husbilar. Sedan rullade det bara på, berättar ägaren Stefan Öhman. av campingprodukter sedan år 1964, sökte återförsäljare i Sverige var saken klar. År 2011 skrev Stefan Öhman kontrakt med det tyska husbilsföretaget och började året därpå fungera som dess officiella återförsäljare. – Laika ligger i det övre skiktet jämfört med andra husbilar. Inredningen är skrammelfri eftersom den är intakt, skruvad och pluggad, säger Stefan, och fortsätter: – Inredningen är i massivt trä och kranarna är i metall. Längden är från 5,99 meter till 8,40 meter. NÄR LAIKA, TILLVERKAREN

K Öhman Bil & Maskin AB Adress: Långby Gård 725 96 Västerås Telefon: 021-280 56 E-post: stefan.ohman@mbox301.swipnet.se Hemsida: www.kohman.nu 42 | MOTOR

Allt fler kunder har fått upp ögonen för dessa husbilar som tillverkas i Italien. gärna drar söderut under de grå, mörka och kalla höst- och vintermånaderna dominerar K. Öhman Bil & Maskins kundkrets. – Vi har sålt husbilar även till 40–45-åringar, men den kundkategorin har oftast husvagn, varav de står uppställda på campingen hela sommaren. Husbilsägare reser runt mer och stannar oftast på ett ställe i max tre nätter innan de åker vidare. Stefan Öhman hälsar både nya och befintliga kunder välkomna till K. Öhman Bil & Maskin. Företaget samarbetar även med stora finansieringsbolag som Wasa Kredit och Santander för den som vill handla på kredit. PIGGA PENSIONÄRER SOM


Begagnade bilar till ett bra pris Staffans Bil har varit med längre än de flesta. Staffan Eriksson slog upp portarna till verksamheten, som är belägen på Idrottsvägen, redan för 28 år sedan. Här köper och säljer han begagnade bilar av det nyare slaget, bilar som är kvalitativa, testade och redo för nya ägare. om bilhandlare som mindre trovärdiga personer, men Staffan Eriksson är så långt ifrån denna föreställning som det bara går. Faktum är att han började arbeta med bilar redan som 21-åring när han flyttade till Sandviken för att arbeta som bilmekaniker på ortens BP-mack. Köp och sälj av person- och transportbilar har han ägnat sig åt sedan år 1987 och han är bestämd med att det ska vara hög kvalitet på produkterna. Bilarna som finns att köpa hos Staffans Bil är max tre år gamla och är i ett mycket bra skick. Oftast är det leasingbilar vars kontrakt har löpt ut. Denna typ av bilar har sällan körts några längre sträckor och är i topptrim. Staffan plockar guldkornen ur andrahandsmarknaden och låter alltid testa bilarna ordentligt innan de ställs ut till försäljning. MAN BRUKAR PRATA

också på att nischa sig på utvalda märken för att kunna ge bra service. – För att kunna lära sig en modell ordentligt är det bättre, eftersom alla bilar har olika utrustning och motorer. Volvo är ett av de märken som vi har arbetat med sedan starten, säger han. STAFFAN ERIKSSON TROR

DET ÄR INTE bara

bra bilar, utan även förmånliga bilar som säljs här. Staffan Eriksson har inte lika omfattande utgifter som nybilsförsäljare och kan därmed pressa priset ordentligt. Staffans Bil har avtal med olika finansbolag och kan på så vis även ge kunderna bra ekonomiska upplägg. Privatkunderna kan välja avbetalningar på olika lång tid och företagskunderna kan teckna förmånliga leasingavtal.

Staffans Bil Adress: Idrottsvägen 9 811 32 Sandviken Telefon: 0705-89 21 59 / 026-258 190 E-post: info@staffansbil.se Hemsida: www.staffansbil.se MOTOR | 43


När du vill färdas med stil Bal, födelsedagsfirande eller frieri på gång? Kanske svensexa, möhippa eller någon annan anledning till att färdas med stil? Limo 4 All kör en vit, 8,5 meter lång Lincoln med plats för åtta personer och chauffören tar er vart ni vill. DET HAR HUNNIT gå

två och ett halvt år sedan Per Corneliuson köpte sin glamourösa Lincoln och blev egenföretagare med Limo 4 All. Kunderna kan knappast färdas lyxigare och tryggare än så här. Per är en van chaufför som har jobbat för SL som busschaufför, trafikledare och personalplanerare sedan år 1978. Att färdas i limousin är en upplevelse som de flesta har på sin bucketlist. En del gör det i samband med festliga tillställningar som releasefester, filmpremiärer, födelsedagsfester eller andra firanden. Många väljer att korka upp champagnen och passar på att fria när limousinen rullar i lämpliga kulisser. Andra väljer att ta en limousin för att ta sig in till stan en helt vanlig festkväll. – Det är som två taxibilar. Ska man åka en bit är det inte särskilt mycket dyrare. Det är ju en jättefin start på kvällen, säger Per Corneliuson.

Att det knappast är tal om att bara transportera sig från a till b råder det ingen tvekan om. – Man åker runt, dricker lite champagne, lyssnar på sin egen musik och umgås. Sedan gör man ju en snygg entré, säger Per, som är känd för flexibilitet och alltid kan ge en prisuppgift över telefon. BRÖLLOPSSÄLLSKAP SOM SKA vidare

till festen eller ska fotograferas är en vanlig kund hos Limo 4 All. Här är limousinen en räddning då långa släp och stora kjolor inte ryms i vanliga bilar. Lördagar mellan klockan 17–20 är i princip alltid bokat för Limo 4 All. – Fredag och lördag är tveklöst de mest populära tiderna, säger Per Corneliuson, som kan samordna körningar med kollegor i branschen.

Limo4All Adress: Skogstorpsvägen 298 191 39 Sollentuna Telefon: 0707-98 95 98 E-post: info@limo4all.se Hemsida: www.limo4all.se

När olyckan är framme De flesta av oss har upplevt utsattheten som man känner i väntan på bilbärgningen. Jan Högstadius, som har 14 år i branschen och driver Citybärgaren i Stockholm, menar att hans uppdrag innebär mer än bärgning. ”Man får ofta vara psykolog och ta hand om chockade personer”, berättar han. haft ett motorintresse så länge han kan minnas och har ägnat sig åt bilbärgning sedan år 2001. – Först jobbade jag på en bilverkstad, men tyckte att det kändes instängt. Jag gillar att köra bil och vara ute och snurra, så bärgningsjobbet passade mig bättre. För två år sedan var det dags att starta egna Citybärgaren, där han har två bilar. Han ångrar inte att han tog steget ut som egenföretagare. Tiden kändes mogen och nu kan han driva verksamheten framåt genom att fatta beslut som känns bra. JAN HÖGSTADIUS HAR

Citybärgaren Stockholm AB Telefon: 020 - 38 38 38 Telefon båttransport: 0706 - 38 38 28 E-post: info@citybargaren.se Hemsida: www.citybargaren.se

44 | MOTOR

första man ska tänka på som bilist när olyckan är framme? – Det är att sätta på varningsblinkers och ställa ut varningstriangeln. Om möjligt bör man även försöka ställa sig på ett säkert ställe. Har man ringt efter bärgare ska man vänta tills denne kommer, säger Jan Högstadius. Det händer faktiskt att hans team ibland finner en tom, låst bil på platsen, varav det blir svårt att bärga. Ytterligare en försvårande faktor kan vara förbipasserande trafik. – Byt gärna fil och sänk hastigheten när du ser en bärningsbil arbeta längs vägkanten, det underlättar vårt arbete otroligt mycket, säger han. Enligt Jan Högstadius är en av de vanligaste orsakerna till att Citybärgaren behöver rycka ut driftstopp, som har orsakats av bland annat feltankningar. Vad prislappen för en bärgning hamnar på beror på vad bilisten har för försäkring. Har du en ny bil och råkar ut för vissa driftstopp ingår ofta bärgningskostnaden i nybilsassistansen, vid olycka täcks bärgningen av räddningsförsäkringen om sådan finns. VAD ÄR DET


Lyxig lunchrestaurang med ambitioner Många av Norrorts företagare väljer att sätta lite guldkant på vardagen genom att få lunchen serverad vid bordet på naturskönt belägna Djursholms golfrestaurang. Här erbjuder krögaren Michael Werme tillsammans med sin personal vällagad husmanskost och klassiska smårätter i en lugn och stressfri miljö. MICHAEL WERME ÄR erfaren

köksmästare och restaurangchef. Golfrestaurangen i Djursholm är den femte restaurangen i hans drift och här planerar han att bevara den välinarbetade menyn, samtidigt som han planerar att utöka den med godbitar ur det egna rika registret. – Hamburgertallriken, caesarsalladen och vår croque monsieur är exempel på populära rätter som alltid kommer att finnas på menyn, men med tanke på min historia i de thailändska och libanesiska köken är det troligt att matgästerna i framtiden hittar alternativ på menyn med inspiration därifrån också, säger han.

– Vi mal bönorna och brygger kaffet själva. Här har vi samma kaffe som serveras på Nobelmiddagen. Efter sommaren kan golfklubbens medlemmar och övriga gäster se fram emot grillkvällar på den stora altanen och till jul hoppas ägaren på att kunna återinföra restaurangens julbordstradition. Fler förändringar är på gång men Michael Werme skyndar långsamt. Nytänkande får aldrig drabba kvaliteten. – Att servera god mat är allra viktigast, säger krögaren, som alltid ser till att gästerna lämnar krogen mätta och belåtna.

han fortfarande främst på välsmakande husmanskost tillagad så långt det är möjligt av svenska och närproducerade råvaror. Michael rekommenderar alla att prova husets Wallenbergare vilken ofta serveras på fredagar. – Nytt hittills är vår utökade salladsbuffé som är mycket uppskattad, säger Michael som dessutom satsar på en gedigen vinlista och kaffebönor från kvalitetsleverantör.

Adress: Hagbardsvägen 1 182 63 Djursholm

I SOMMAR SATSAR

Djursholms Golfrestaurang

Telefon: 08-755 53 77 E-post: michael.werme@hotmail.com Hemsida: www.dgk.nu/se/restaurangen Facebook: http://on.fb.me/1PLq1wW

Kolla upp din elektrikers behörighet Drottningholms Elektriska är ett företag i Stockholmstrakten som sedan 2011 utför alla typer av el- och teleinstallationer. Framför allt är man inriktade på kraft och belysning. Det har varit en spikrak karriär och företaget har haft mycket att göra sedan starten. att hålla en hög kvalitet sedan start, säger Joakim Gagnfors som driver Drottningholms Elektriska tillsammans med Johnny Palmqvist. Båda är mycket noggranna och vill alltid genomföra bra jobb. Det är en snårig bransch, men duon är överens om att uppdragen mer eller mindre bara har trillat rakt i knät. Målgruppen är främst bostadsföreningar och privatpersoner, och både Johnny Palmqvist och Joakim Gagnfors är utbildade elektriker och certifierade för reparbeten samt att utföra elinstallationer på tak, fasader och master. Kvaliteten mellan olika hantverkare kan skilja sig stort enligt Johnny och Joakim. Det är tyvärr många som inte har rätt kompetens att bedriva verksamhet eller utföra uppdrag som elektriker. Därför ska kunder alltid fråga efter ett behörighetsbevis när ett avtal skrivs. – VI HAR FÖRSÖKT

– Det betyder inte att den som äger firman har rätt behörighet. Firman måste ha en behörig elinstallatör anställd som ansvarar för arbetet. Var alltid noggrann med att dubbelkolla sådant för din egen skull, för det finns egentligen ingen större kontroll av detta i dag, säger Johnny. – Vill man ha rätt installatör på plats gäller det att begära en kopia på behörighetsbeviset, då kan du vara trygg, fortsätter han och berättar att det är en snårig bransch. auktoriserad hjälp med installationer i sina hem. Just nu pågår en kampanj som heter Elrätt. Det är ett samarbetsprojekt mellan Elektriska Installatörsorganisationen EIO, Sveriges Elgrossister SEG och Elrätt MÅNGA PRIVATPERSONER BEHÖVER

Leverantörerna med syfte att inspirera och visa möjligheterna med modern elteknik. – Det är en granskning av vår bransch som jag tror är bra för alla, avslutar Joakim.

Drottningholms Elektriska AB Adress: Knalleborgsvägen 12 A 178 35 Ekerö Telefon: 076-200 88 21 E-post: info@drottningholmsel.se Hemsida: www.drottningholmsel.se Facebook: http://on.fb.me/1zMd5SN DJURSHOLM/EKERÖ | 45


46 | BOTKYRKA


Stark tillväxt lyfter klienterna Franso Redovisning är en av de snabbast växande redovisningsbyråerna söder om Stockholm vilket delvis beror på att de hjälper sina klienter med oändligt mycket mer än bara finansiell rådgivning. Tack vare en juridisk bakgrund och ett välutvecklat nätverk erbjuds även hjälp med avtalsrätt, tvister, förlikningar och tillståndsansökningar. ett familjeföretag som grundades redan år 1989 och när fadern pensionerade sig överlämnade han verksamheten till sina tre söner. Nu representerar de procentuellt sett en av de snabbast växande redovisningsbyråerna söder om Stockholm, och mottog redan år 2012 bland annat diplom för bästa tillväxt. – UC och Bisnode kontaktade oss eftersom de var förvånade över att vår omsättning har stigit så kraftigt på så kort tid, inleder Patrik Franso som driver byrån tillsammans med sina två bröder. Samtliga tre är utbildade revisorer och två av dem, Patrik och Francois, har även en juridisk bakgrund FRANSO REDOVISNINGSBYRÅ ÄR

Franso Redovisning AB Adress: Krögarvägen 4 145 52 Norsborg Telefon: 08-121 322 40 E-post: info@franso.se Hemsida: www.franso.se Facebook: http://bit.ly/1CZGgwz

vilket gör att de smärtfritt kan sammankoppla dessa två områden, ekonomi och affärsjuridik, till en komplett kedja av värdefulla tjänster för företagare. – Utöver ekonomi arbetar vi bland annat med avtalsrätt, tvister, förlikningar, tillståndsansökningar och andra affärsjuridiska delar. Hittills har vi aldrig förlorat ett mål gentemot en motpart, berättar Patrik. Trots att huvudinriktningen är att erbjuda företag finansiell rådgivning och hjälp med löpande redovisning, bokslut och årsredovisningar, väger de juridiska frågorna minst lika mycket. har Franso Redovisning ett brett kontaktnät genom både klientel och samarbetspartners som advokatbyråer, mäklare, banker, andra finansinstitut, myndigheter och kommuner. – Vi har ett gott rykte om oss och vårt arbete har gett gott resultat. Både klienter och samarbetspartners förknippar oss med pålitlighet, trygghet och kompetens, vilket indikerar att vi är på väg mot toppen för att stanna där. Detta trots att marknadsföringen uteslutande sker genom rekommendationer av klienter, vilkas förtroende byrån har vunnit med hjälp av anmärkningsvärd service och kvalitet. Kundnöjdheten har förstås också gett visst bränsle åt tillväxten.

– Härnäst expanderar vi i centrala Stockholm där vi kommer att öppna upp fler kontor under året. Förutsättningen för en modern redovisningsbyrå är att tillgodose alla kunders behov och vårt motto är att vi kan växa om vi tillser att våra kunder växer, säger Patrik Franso. UNDER SINA ÖVER 25 år har Franso Redovisning samlat

på sig oersättlig erfarenhet och värdefull kunskap, styrkor som har gjort företaget till ett gott incitament kring företagsrådgivning och vinstmaximering. Kontakta byrån om ditt företag också behöver bli starkare.

TILL SIN HJÄLP

BOTKYRKA | 47


En personligare redovisningsbyrå Behöver ni hjälp med bokföring, redovisning, löner, fakturering eller leverantörsreskontra? KontorsKliniken hjälper er med det. Teamet utför arbetet ytterst professionellt och korrekt, samtidigt som deras engagemang och glädje lyser igenom hela projektet. är helt enkelt att rätt personer befinner sig på rätt plats. – Jag trivs verkligen med mitt jobb och tycker att det är roligt att gå hit. Jag har fantastiska kunder som visar stor uppskattning, vilket höjer glädjen ytterligare, säger Helén Ekman, som står vid rodret på KontorsKliniken och befinner sig på plats redan klockan sex på morgonen. Hon berättar att KontorsKliniken i första hand vänder sig till de företag som värdesätter den personliga relation och höga service som en liten byrå kan erbjuda. Här får man oftast svar på mail eller samtal inom en timme. – Vi fungerar som kundens ekonomiavdelning och kan lösa det mesta. Många ser oss som en medarbetare i sitt företag. Det kom in en kund vid sex i morse och hans dator hade kraschat. Han frågade mig om han fick köpa en ny och sade att det är jag som bestämmer. Det är skönt att man kan ha den dialogen. ANLEDNINGEN TILL ENTUSIASMEN

alltid välkommen med sina frågor, samtal, mejl eller byråbesök, samtidigt som kunden enkelt kan ta del av räkenskaperna på byråns hemsida KontorsKliniken har expanderat kund för kund och tillströmningen beror främst på rekommendationer. HIT ÄR MAN

48 | HUDDINGE

I dagsläget har företaget ungefär 60 kunder, alltifrån mäklarbyråer, bilföretag, hälsokostföretag, restauranger till frisörer och byggföretag. Företaget har flertalet kunder i innerstaden, som lämnar sina papper till KontorsKliniken, som sedan scannar allting. – Vi sköter om betalningar, faktureringar, offerter, moms- och lönerapportering, deklarationer, K10:or, bokslut, årsredovisningar och hjälper till med budgetarbete, säger Helén Ekman som behärskar konsten att förklara ekonomi på ett lättbegripligt sätt och alltid uppdaterar sina kunskaper. nyföretagare dyker upp hos KontorsKliniken och teamet delar gärna med sig av råd till den som står på tröskeln till företagandet. Att gå in på webbplatsen verksamt.se är ett bra tips. – Det är en fantastisk tjänst där Bolagsverket och Skatteverket har gått ihop för att erbjuda rådgivning virtuellt. Där finns även alla nödvändiga blanketter. Att kontakta både Skatteverket och en redovisningsbyrå för att få svar på sina frågor är en bra idé för alla som vill starta eget. – Gör en budgetplan och fråga dig vad du har för vision. Börja med att starta en enskild firma, som du senare kan ombilda till ett aktiebolag är mitt tips. EN HEL DEL

KontorsKliniken Adress: Box 1218 141 25 Huddinge Telefon: 08-711 82 22 E-post: helen@kontorskliniken.se Hemsida: www.kontorskliniken.se


Smide sedan tidigt sextiotal Det finns de som behärskar smide och de som verkligen bemästrar smide. Metrik tillhör den sistnämnda gruppen och har varit verksamt inom hantverksbranschen sedan 1960-talet. Företaget drivs i dag av två riktiga veteraner som kombinerar kunskap och nytänkande, samt gärna kompletterar smidet med andra spännande material. Tomas Fogelberg har ägnat sig åt smide sedan 1970-talet och blev efter ett tiotal år i branschen kollegor på Metrik. När ägarna skulle gå i pension år 1994 bestämde de sig sedan för att köpa verksamheten. Resten är historia. Metrik ägnar sig åt byggnadssmide och hela 85 procent av kunderna är företag, allt från mindre aktörer till byggjätten Skanska. Smidesverkstaden producerar, säljer och monterar stålstommar, skapar interiörer och förverkligar andra kreativa idéer, inte sällan med inslag av trä och glas. – Om du till exempel vill ha en trappa, så kommer vi ut och tittar på platsen och tar reda på dina önskemål, innan vi åker tillbaka till kontoret för att göra en priskalkyl att presentera. Om du godkänner offerten ”caddar” och snickrar vi ihop trappan, berättar Tomas Fogelberg. Han åsyftar på programvaran AutoCad, som framför allt används av arkitekter och är ett verktyg som används för att skapa detaljritningar i 2D eller 3D. – Vill du ha detaljer i glas eller trä så fixar vi det också. KJELL ERICSSON OCH

händer väldigt sällan att företaget tackar nej till jobb på grund av deras storlek. – När vi tackar nej handlar det snarare om att vi har för fullt upp, berättar Tomas Fogelberg. Är du nyfiken på vad Metrik kan åstadkomma ska du styra stegen till Gröna Lund. Utsmyckningar såsom entrén till en av attraktionerna, som ser ut som en vacker solfjäder, har Metrik skapat.

Metrik Adress: Fräsarvägen 3 142 50 Skogås Telefon: 08-771 60 70

helt enkelt det mesta och få jobb är för omfattande för företaget, som har alla certifieringar som krävs för att utföra jobben. Det

E-post: kjell@metrik.se

HÄR ORDNAR MAN

Hemsida: www.metrik.se

Grundmurad byggkompetens Att så här under sommaren planera inför höstens myskvällar framför den nymurade öppna spisen eller värmeslingorna i det nya badrumsgolvet kan kännas fel. Men för att dina drömmar ska bli verklighet är det dock hög tid att redan nu kontakta en kunnig hantverkare. Det menar Magnus Berglöf på Kummelnäs Bygg AB – en person som verkligen vet vad han pratar om. startade Kummelnäs Bygg 2006 hade han varit anställd murare i nära 25 år. Fritiden hade Magnus dessutom ägnat åt snickeri och husbyggen. Det är sålunda en erfaren och mångsidig hantverkare som i dag tar sig an alla typer av renovering och nybyggnation åt privatpersoner i södra Stockholm. – Vi gör mycket badrum inklusive plattsättning och är båda våtrumscertifierade, säger Magnus. NÄR MAGNUS BERGLÖF

VI, DET ÄR han själv och Johan Sjödahl som arbetat i fir-

man sedan 2012. Knutet till företaget finns dessutom ett antal målare, rörmokare och elektriker som Magnus hyr in för att kunna ta på sig uppdrag på helentreprenad. – Kunderna uppskattar att all kontakt sker med mig.

Att samma person står för planering, utförande och fakturering känns tryggt, menar Magnus. Kummelnäs Bygg är ett företag med bred kompetens som utför det mesta inom renovering och nybyggnation. De lägger tak, bygger garage och renoverar fasader. Kompetensen inom mur och puts är unik. Med Magnus i spetsen murar och putsar de husgrunder, öppna spisar och skorstenar. Magnus funderar en stund och berättar sedan om ett extra roligt uppdrag. – Förra sommaren byggde vi ut en sommarstuga med 40 kvadratmeter innan vi blåste ut hela innanmätet på originalhuset och totalrenoverade det. Kunden blev väldigt nöjd och det var ett kul projekt, säger han och tillägger: – Men alla jobb är roliga på sitt sätt!

Kummelnäs bygg AB Adress: Badhusvägen 9 132 37 Saltsjö-Boo Telefon: 070-511 83 15 E-post: info@kummelnäsbygg.se Hemsida: www.kummelnäsbygg.se HUDDINGE/NACKA | 49


Boende och konferens i storslagen natur En bit av Sörmland när den är som bäst – så brukar Bommersvik Konferens beskrivas. Verksamheten ligger vackert mellan Nykvarn och Järna. Här finns allt för både privatpersoner och företag.

BOMMERSVIK KONFERENS, VARS ledord är inspiration,

flexibilitet och enkelhet, har konferensrum som är kvalitetsmärkta av bokningsbolaget Svenska Möten och fått namn efter kända socialdemokrater såsom Anna Lind, Olof Palme och Alva Myrdal. Och Tage Erlander, förstås. Den före detta statsministern bodde länge här. – Grädden på moset var när Tage Erlander kom till den SSU-kurs som fanns på området. Han pratade, skrattade och berättade sin historia och om sin politiska drivkraft, berättar Eva Larsson, vd för Bommersvik Konferens. Hon har tidigare arbetat för Visita – den svenska besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi träffar Eva Larsson vid eldstaden i Bommersviks varma och ombonade restaurangmiljö. En hisnande vacker utsikt över sjön Yngern omger oss. När man sitter här blir man inte särskilt förvånad av att höra att många privatpersoner och företag 50 | NYKVARN

väljer att återkomma hit, år efter år. Faktum är att Bommersvik har många gäster som kommer hit varje sommar och som gjort det i 25 år. En del bokar flera år i förväg. – Det är nog för att det är både barnvänligt, lugnt och tyst men också att det finns möjlighet till både bad, båt och andra fritidsaktiviteter, berättar Eva Larsson som själv tycker att miljön är idealisk för att vara i nuet och när man vill fatta bra beslut. kapitel för sig och får högt betyg i kundundersökningar. Här görs allt från grunden och fokus ligger på svenska råvaror. – Vi jobbar med det som närområdet har att erbjuda och vi för en bra dialog med små, lokala producenter, säger Eva Larsson som har god erfarenhet av kvalitativ matlagning och så sent som i fjol ansvarade för Nobelbanketten. MATEN ÄR ETT

Bommersvik Adress: Bommersvik 153 95 Järna Telefon: 08-552 410 00 E-post: receptionen@bommersvik.se Hemsida: www.bommersvik.se Facebook: http://on.fb.me/1HcyRS7 LinkedIn: http://linkd.in/1J5srnf Instagram: http://bit.ly/1FZEIbY


Korta köer hos Ica Kvantum Solna Centrum Sedan Ica startades i Solna Centrum år 1992 har butiken lyckats göra kundernas vardag lite enklare, bland annat med hjälp av snabb service och ett stort utbud. Den välorganiserade butiken, som har nya spännande erbjudanden varje vecka, riktar sig till både singelhushåll och mindre barnfamiljer. heter duon som driver Ica Kvantum i Solna centrum. Butiken har funnits i familjens ägo sedan starten och är en välfylld butik som har blivit många lokalbors förstahandsval. – Vi är en personlig familjeägd matbutik som satsar på färskvaror och svenska produkter. Jag trivs som butikschef och är mer eller mindre uppvuxen i butiken, säger Max. Målgrupperna har förändrats genom åren, men butiken besöks fortfarande flitigt av både ensamhushåll och barnfamiljer. MAX OCH TED

på marknaden har ökat behovet av att synas och höras. Trots att Ica är ett välkänt och stabilt varumärke, behöver varje butik nischa sig inom något speciellt. Det gör butiken i Solna bland annat genom att erbjuda korta kötider, manuell delikatess och ett brett utbud av ekologiska samt laktos- och glutenfria produkter. DEN ÖKADE KONKURRENSEN

Butiken har dessutom valt att utöka sin köttavdelning med en ny leverantör, Smak av Gotland, för att fortsätta arbetet med svenskt och lokalproducerat. – Ett extra plus är att personalen varje morgon står och bakar färskt bröd i butiken, så det doftar ljuvligt här när man anländer, ler Max. Personalen består av ett engagerat team med totalt 75 anställda, vilka engagerar sig stort i arbetet. De ser till att bemöta kunderna med ett leende och fylla hyllorna med nya varor. – Vi har nya erbjudanden varje vecka, inklusive student- och pensionärsrabatter med extra satsning på kundkortskunder. sin personliga prägel på butiken och hoppas på att kunna utöka sortimentet med mer närproducerad mat i framtiden. Max vill även ha en större delikatessdisk och börja erbjuda färska råvaror rakt över disk. FAMILJEN HAR SATT

En av butikens största fördelar är att det går snabbt i kassan, här slipper kunderna långa väntetider. – På fredagar är det högtryck och många vill handla snabbt för att komma hem fortare. Vi står för snabb service, högklassiga råvaror och ett tryggt koncept där du känner dig som hemma.

Ica Kvantum Solna Adress: Postgången 22A 171 45 Solna Telefon: 08-514 941 00 E-post: kundkontakt.solna@kvantum.ica.se Hemsida: www.ica.se Facebook: http://on.fb.me/1HRrSOR SOLNA | 51


Jurist med långsiktiga klientrelationer Robert Wälikangas, som driver egna Wälikangas Juridik, besitter en gedigen erfarenhet av juristyrket. Som allmänpraktiserande jurist tror han på långsiktiga klientrelationer. ”Det ska inte vara en debiteringsgrad som gör att man anlitar juristen en gång och att det sedan är tack och hej. Jag har hellre ett fåtal klienter som jag har långsiktiga relationer med”, säger han.

ROBERT WÄLIKANGAS HAR ett förflutet som officer.

Wälikangas Juridik Adress: Vallgatan 5B 170 67 Solna Telefon: 072 - 511 10 80 E-post: info@wjuridik.se Hemsida: www.wjuridik.se 52 | SOLNA

I samband med nedläggningen av regementet i Östersund valde han att skola om sig. Det blev en kandidatexamen i juridik på Stockholms universitet, något som följdes av arbete på advokatbyrå i Östersund. – Jag hade turen att ha att göra med bra advokater och fick lära mig yrket från grunden. Det har jag haft stor nytta av, säger Robert Wälikangas. Efter några år gick han vidare till arbete med skattefrågor i kammarrätten och senare på regeringskansliet där fokus låg på skatt-, redovisning- och kapitalmarknadsfrågor. I januari i år tog han språnget ut i egenföretagandet. Till Wälikangas Juridik vänder sig framför allt till företag som söker en mindre byrå som kan erbjuda en personlig relation över en längre tidsperiod. På Wälikangas Juridik ägnar man sig åt juridisk

rådgivning, processföring och utbildning. För att kunna ha långsiktiga relationer med klienterna ser man till att kunna erbjuda ett brett tjänsteutbud, något som exempelvis kan handla om att hjälpa företag med avtal, bolags- och skattefrågor, men även med privata delar såsom testamente och äktenskapsförord. – Juridiken är sällan så komplicerad att man som småföretagare måste anlita flera olika byråer som enbart är inriktade på en speciell del av juridiken, säger Robert Wälikangas. Han menar att många som står i uppstarten till mindre företag har en tendens att slarva med den juridiska rådgivningen. – Det kan vara värt att ta en rådgivningstimme så att man vet exakt vad man behöver reglera i exempelvis ett aktieägaravtal för att undvika eventuella problem i framtiden.


Passionerade mäklare i framkant Mäklarkedjan HusmanHagberg kan mäta sig med de största utan att tappa driv, entreprenörskap och dynamik. ”Det är högt till tak, ledningen är engagerad och vår verkställande direktör Lennart Hagberg har själv varit mäklare sedan unga år och äger fortfarande ett kontor. Det har resulterat i ett härligt klimat som genomsyrar hela kedjan”, säger fastighetsmäklaren Håkan Westerberg. sedan köpte Håkan Westerberg och Johan Ljung HusmanHagberg på Kungsholmen. När fastighetsmäklarkontoren i Solna och Sundbyberg blev till salu slog de till igen tillsammans med kollegan John Nilsson. – Vi fick Centralvägen, där vi också har ett kontor, på köpet. Den här lokalen letade vi reda på senare, eftersom det kändes helt rätt etablera företaget i Sundbyberg, berättar Håkan Westberg när vi träffar honom och John Nilsson på distriktskontoret. De menar att personalen och deras engagemang, liksom vilken stöttning och engagemang de får från ledningen, är avgörande för att kunna sticka ut i FÖR FEM ÅR

konkurrensen. Att verka lokalt är ytterligare en framgångsfaktor. Det gäller helt enkelt att vara på plats och samla på sig gott om kunskap för att möta kunden på deras hemmaplan. – Vi producerar även snyggt material i tryckta medier och på nätet, vilket är ett sätt för oss att sticka ut från mängden. Det är så vi vill uppfattas som också, att vi är en seriös fastighetsmäklare som erbjuder kvalitet hela vägen, säger John Nilsson. – Men vi tänker även alltid brett! Vi förmedlar inte bara finpustade objekt, utan är passionerade och moderna mäklare som ligger i framkant, flikar Håkan Westberg in. BOSTADSAFFÄREN ÄR OFTA den

HusmanHagberg Solna/Sundbyberg Adress Solna: Centralvägen 3,171 68 Solna Adress Sundbyberg: Landsvägen 71 A, 172 65 Sundbyberg Telefon: 08-705 59 90 E-post: solna-sundbyberg@husmanhagberg.se Hemsida: www.husmanhagberg.se/solna-sundbyberg Facebook: http://on.fb.me/1OJVsnV

största affär för många människor och därför är valet av mäklare avgörande. Det gäller att välja en aktör som äger kompetens och goda kontakter med rätt köpare. Vid en första anblick kan byråerna se rätt lika ut men vid en närmare titt kan skillnaderna stora. Mäklarens lokala förankring, kunskap om sina områden och försäljningsförmåga är avgörande för en lyckad fastighetsaffär. – Om vi sköter vår kunddatabas på ett bra sätt så har vi fördel gentemot dem som inte gör det. Genom det kan vi ha flera hundra potentiella köpare på en lägenhet redan innan annonseringen har kommit igång, vilket är en stor fördel, säger Håkan Westberg. affärsmässigt arbete ger onekligen ett lönsamt resultat, något som HusmanHagberg i Sundbyberg satsar stort på. STRUKTURERAT, SYSTEMATISKT OCH

SOLNA | 53


Grönt är det nya svarta Ekvationen bakom harmonisk och hänförande miljö finns i mötet mellan hav och land – det vet Nordic Green Design. Samarbetet med systerbolaget Akvarieleasing AB gör Nordic Green Design till det där lilla extra i växtinredningsbranschen. VÄXTVÄGGAR, INOMHUS ELLER utomhus,

fristående eller som avskiljare, med eller utan glaskonst, media, ljud och akvarium, det är bara ett exempel på en rad unika produkter Nordic Green Design erbjuder till sina kunder. – Vi utvecklar egna produkter genom att dra nytta från båda bolagen, säger företagets verkställande direktör och delägare Mattias Lundgren, som tidigare har verkat inom telekombranschen men tilltalas av arbetet med levande produkter och menar att det berör på ett annat sätt. Nog berör de unika växtinredningar som Nordic Green Design skapar. Sann ögonfröjd som inte bara skapar en stressminskande och inspirerande miljö, utan också en betydligt bättre inomhusluft, det är något som svenskarna varit lite svältfödda på. Det tyder i alla fall det kundtryck som Nordic Green Design har haft sedan starten för nio månader sedan. Nordic Green Design vill sprida växt- och vatteneffekten till fler och slår därför upp portarna till den allra första butiken i Slagsta, Stockholms Inredningsgalleria inom kort. 54 | SUNDBYBERG

Verksamheten kommer också under året att etablera sig i Göteborg, Malmö och Örebro. En inspirationslounge växer fram i Sundbyberg i skrivande stund. Här kommer evenemang och kund- och arkitektträffar att äga rum. – Tanken är att vi ska visa framtidens inredningar när det gäller akvarium och även framtidens växtmöbler, säger Mattias Lundgren. som uppstår i mötet mellan Nordic Green Design, växter och möbler. En flexibel bokhylla och förvaringssystem med växtmoduler, en kontorslampa med växter i och en grönskande kryddhylla är endast några exempel på det som Nordic Green Design förser sin kundkrets, företag och offentliga miljöer med. – Vi arbetar med allt från små frisörsalonger till stora kontorskomplex. Några kunder är Globen, Scania, Green Cargo och World Trade Center. Växt- och mossväggarna är tveklöst det nya svarta i kontorslandskapen. Från att ha haft vita, öppna kontorslandskap med skärmväggar slår nu trenden

om till gröna och avskärmade miljöer – bersåer, vinrankor, bark och mossa är vanliga inslag på kontoren. Att medarbetarna blir mer kreativa och harmoniska av detta behöver knappast tilläggas. – Hälsoeffekterna har aldrig varit mer i fokus än nu och det gör att man tittar efter härliga och inspirerande miljöer. Det räcker inte med några krukväxter, en juicemaskin eller frukt längre, konstaterar Mattias Lundgren.

VÄXTMÖBLER ÄR DET

Nordic Green Design Adress: Starrbäcksgatan 3 174 72 Sundbyberg Telefon: 08-684 040 50 E-post: info@nordicgreendesign.com Hemsida: www.nordicgreendesign.com Facebook: facebook.com/nordicgreendesign


Ett paradis för godisälskare Det första som slår oss när vi kommer in på Godisbolaget är det enorma utbudet av lösgodis i den stora butiken. Fullt av läckert godis trängs på hyllor och bord, det finns över 1 000 olika sorter att välja mellan. Godisbolagets butiker i Segeltorp, Haninge, Nacka, Bromma och Mjölby har ett lösgodissortiment utöver det vanliga. En dröm för godisälskare helt enkelt.

GODISBOLAGET ÖPPNADE SIN första

butik i Stockholm för ungefär tre år sedan och idag finns det fyra butiker i Stockholm, samt en butik i Mjölby längst med E4:an. – Vi vill expandera i lagom takt, säger Sonny Hedblom som driver företaget tillsammans med två kompanjoner. Tanken är att erbjuda ett lösgodissortiment utöver det vanliga så att alla kan hitta sitt favoritgodis i butikerna. Om man saknar något godis kan man skriva upp det på en önskelista som finns i varje butik. Sedan försöker Godisbolaget få tag på de sorter som kunderna önskar. Det är kanske en av anledningarna till att företaget har blivit så omtyckt. Lokalerna är stora och det är lätt att drömma sig bort bland alla färgglada godissorter. Personalen har plasthandskar på sig när de fyller godislådorna med godis som levereras flera gånger i veckan för att det alltid ska vara färskt och fräscht. Kunderna plockar

sitt lösgodis från godislådorna med plastskedar som diskas efter varje kund. Det finns också färdigpackade godiskorgar i cellofanpapper med inslaget lösgodis på hyllorna. Att ge bort godis i en fin förpackning som gåva blir mer och mer populärt. – Det är vanligt att ge bort en flaska vin och en blomma när man är inbjuden på middag eller ska uppvakta någon, men en fin förpackning med inslaget lösgodis överträffar det, säger Sonny. GODISBOLAGET HAR FÖRPACKNINGAR för

de flesta tillfällen, som exempelvis fina korgar, presentförpackningar, godispåsar till barnkalas och säsongsförpackningar vid högtider som jul, påsk och halloween. Det är inte bara privatpersoner som söker sig till Godisbolagets butiker utan även företag som vill beställa godis. – Inför jul och påsk beställer många företag godis och då är det bra om vi får beställningarna i god tid.

Företag kontaktar också oss när de behöver godis till sina konferenser, kundmöten och nu inför sommarsemestern då de vill uppmuntra sin personal och tacka sina kunder, avslutar Sonny.

Godisbolagets butiker finns i Bromma, Nacka, Haninge, Segeltorp och Mjölby Godisbolaget Bromma

Ekbacksvägen 32 168 69 Bromma

Telefon: 08-464 80 60 E-post: bromma@godisbolaget.com Hemsida: www.godisbolaget.com Facebook: www.facebook.com/Godisbolaget STOCKHOLM | 55


För en förändrad kvinnosjukvård På S:t Görans sjukhusområde, i det som brukar kallas för läkarvillan eller kvinnohuset, återfinns en av Cevita Cares GynStockholm-mottagningar. Hit är alla kvinnor med gynekologiska besvär välkomna – utan krav på remiss. Hos Cevita Care, som även finns i Jakobsberg, Kista, Stuvsta samt Rimbo, arbetar man hårt för att förändra kvinnosjukvården.

man komma oavsett vilka gynekologiska problem man har, säger Ann Christin Höjden, Cevita Cares verksamhetschef och fortsätter: – Problem som graviditetsskydd, besvär av smärtor och besvärliga blödningar, svårighet att bli gravid och liknande omhändertas av experter. Vi vänder oss till kvinnor i alla åldrar. Hos Cevita Care finns speciell kompetens för utredning av barnlöshet hos ett par. Orsaken kan finnas hos såväl man som kvinna, och ibland kan hindren undanröjas med följden att kvinnan blir gravid naturligt. Men ibland behövs IVF. Denna del kan ske privat eller via Karolinska Huddinge. – TILL OSS KAN

CEVITA CARE HAR sedan

CARE

Gyn Stockholm

S:t Görans sjukhus, 112 81 Stockholm 08-120 75 510 - www.gynstockholm.se

Cevita 56 | STOCKHOLM

grundandet för 17 år sedan fokuserat på gynekologisk kirurgi. Sveriges mest erfarna gynekologer arbetar med kirurgin på Cevita. Man har inte bara lyft kvaliteten för de kvinnor som blivit opererade där utan också spridit kunskap till många kollegor i Sverige som arbetar vid andra kvinnokliniker. Nygamla bedövningsmetoder gör det möjligt för de flesta som opereras att kunna gå hem samma dag som de opereras. De vanligaste ingreppen är för urinläckage, framfall, borttagande av livmoder samt operation av äggstockscystor. På S:t Göran har Ann Christin Höjdén samlat ett tiotal erfarna gynekologer och den samlade sakkunskapen där kan ta hand om alla de gynekologiska problem som kan inträffa under en kvinnas liv.


En bransch på frammarsch Med flera decenniers erfarenhet i redovisningsbranschen erbjuder Kristina Osmund med sitt företag MyController alla sorters redovisningstjänster för kunder som främst verkar inom tjänstesektorn, konsultbranschen och e-handeln. I takt med företagets framgångar söker hon nu fler driftiga redovisningskonsulter för att kunna tillgodose ett växande behov av kvalitativa redovisningstjänster. direktör för MyController, trivs med sin profession som auktoriserad redovisningskonsult och rekommenderar fler att utbilda sig inom yrket. – Det är en bransch på frammarsch. Det är ett roligt och tacksamt arbete där främsta uppgiften handlar om att hjälpa företag genom att organisera och strukturera deras ekonomiska processer så att de blir så kostnadseffektiva som möjligt, säger Kristina. KRISTINA OSMUND, VERKSTÄLLANDE

företag MyController i mars år 2006, men har varit egen företagare i redovisningsbranschen sedan år 1987. I dag har hon 17 anställda redovisningskonsulter och ekonomer. Företagets framgångar gör att Kristina hela tiden letar efter nya duktiga medarbetare. – Vi är ett expansivt och modernt företag med full koll på de senaste lösningarna i branschen. Vår övergripande ambition är att med stor omsorg om varje kund hela tiden ligga i framkant, berättar en sprudlande Kristina som gärna vill slå hål på myten om bokföring och redovisning som grått och trist. – Har man goda yrkeskunskaper, social kompetens och gillar fart och fläkt ska man arbeta hos oss, säger hon. HON GRUNDADE SITT

sig mot mindre ägarledda företag inom tjänstesektorn och konsultbranschen, men även e-handelsföretag, detaljhandel och forskningsföretag. Man hanterar alla sorters bolagsformer och erbjuder ett rikt utbud av redovisnings- och bokföringstjänster. – Vi hanterar bolagsbildningar, bokslut, årsredovisningar, inkomstdeklarationer, löner, projektredovisningar, skattekalkyler med mera, samt hjälper företag med MYCONTROLLER HAR SPECIALISERAT

skatteplanering och organiserar rutiner för en effektivare hantering, berättar Kristina, när hon ombeds ge exempel på några av det mångfald av tjänster som MyController erbjuder. – Det blir en hel del ekonomisk rådgivning också. ETT FÖRETAG SOM vänder

sig till MyController garanteras ett personligt bemötande där förtroende, leverans, engagemang och rimlighet är centrala ledord. – Våra kunder ger oss ett stort förtroende och vår främsta uppgift är att förvalta detta förtroende och leverera största möjliga kundnytta, sammanfattar Kristina Osmund MyControllers väl inarbetade värdegrund.

MyController Sweden AB Adress: Sveavägen 49 113 59 Stockholm Telefon: 08-20 46 30 E-post: info@mycontroller.se Hemsida: www.mycontroller.se Facebook: www.facebook.com/MyController Instagram: instagram.com/mycontrollersweden LinkedIn: www.linkedin.com/company/mycontroller STOCKHOLM | 57


Kärlek bland molnen Få platser kan erbjuda sina gäster en så annorlunda upplevelse som Kaknästornet i Stockholm. Här får gästerna inte bara god mat och dryck utan även en helt fantastisk utsikt över den vackra huvudstaden.

58 | STOCKHOLM


EFTER FYRA ÅRS byggande

stod Kaknästornet klart 1967. Dåvarande kommunikationsministern Olof Palme invigde det 155 meter höga tornet som sedan dess varit ett av Stockholms kanske mest kända landmärken. I dag drivs verksamheten av Johnny Askervall och Rich Martinez. Duon har ett tydligt budskap med sin verksamhet – det ska vara kärlek i tornet. Kaknästornet är hem till en restaurang med plats för upp till 130 sittande gäster. Förutom lunch och middagar erbjuds helggästerna en fullmatad brunchbuffé, vilken serveras från 11–14.30 på lördag och söndagar. Längst upp på våning 30 finns skybaren som invigdes 2014. Här kan gästerna avnjuta sin favoritdryck samtidigt som de får en helt makalös utsikt över Stockholm. Under en klar dag går det att se flera mil i alla väderstreck.

Kaknästornet Adress: Kroken 28 – 30 115 27 Stockholm Telefon: 08-667 21 80 E-post: kontakt@kaknastornet.se Hemsida: www.kaknastornet.se Facebook: http://on.fb.me/1DM9X5m

Johnny Askervall och Rich Martinez säger båda att allting som görs på Kaknästornet görs med kärlek. Maten består av råvaror av bästa klass samtidigt som utsikten kan förtrolla vem som helst. – Det är väldigt rogivande. Är du stressad kan du bara sätta dig i ett hörn och koppla av, säger Johnny Askervall.

Rich och Johnny dessutom utveckla konceptet kärlek i tornet ytterligare med speed dating. Men oavsett vilket syfte man besöker Kaknästornet lovar duon en härlig upplevelse. – Det är en annorlunda upplevelse. Det är inte som att gå på vilken krog som helst, säger Johnny Askervall. I FRAMTIDEN HOPPAS

mest populära evenemang är nyårsafton. Gästerna serveras en välkomstdrink tillsammans med en trerätters middag som bland annat innehåller färsk hummer. Vid tolvslaget tar sig gästerna upp till våning 30 och blickar ut över det fantastiska fyrverkeriet runt om huvudstaden. Kaknästornet, som även är hem åt ett fantastiskt konstverk av Walter Bengtsson och en populär souvenirshop, har ofta full beläggning. Det gäller att boka bord ett par dagar i förväg. För de större evenemangen, som julbord, gäller det att beställa månader i förtid. – Vi har dessutom många stamgäster som kommer varje helg, säger Rich Martinez. I dag arbetar omkring 25 anställda på Kaknästornet som förutom restaurangen, utsikten och baren erbjuder konferenser och event för företag. Lokalerna rymmer 10–20 personer och inkluderar allt som behövs för en lyckad konferens, som teknik, kaffe, middag och festmåltider. ETT AV TORNETS

STOCKHOLM | 59


Hjälp i en vårdnadstvist Advokat Denise Lagercrantz driver sin byrå med bred inriktning inom humanrätt. Hon tar sig an bland annat brottmål och LVU-ärenden, samt brinner lite extra för vårdnadsärenden och kan hantera de starka känslor som oftast uppstår vid livskriser och separationer. mitt uppe i en vårdnadstvist befinner man sig i kris och ens känslor är inte alltid rationella. Man känner sig ofta övertygad om att den egna uppfattningen är lika med barnens bästa. – I sådana fall är det min roll som juridiskt ombud att representera den ena parten, berättar Denise Lagercrantz, som trots att hon naturligtvis representerar den ena parten i en vårdnadstvist alltid har barnens bästa för ögonen. – Ibland kan jag behöva sätta ner foten och vara ganska hård i fråga om vad som faktiskt är barnets bästa, vilket kan vara svårt att acceptera i stunden, men som många klienter är tacksamma längre fram. NÄR MAN ÄR

MÅNGA SOM STÅR inför

en separation kan tveka inför att kontakta en advokat, men Denise råder alla att åtminstone höra sig för vad som gäller genom att ringa ett kostnadsfritt första telefonsamtal. Förhoppningsvis kan parterna enas utan tvist,

men det skadar inte att känna sig säker på vilka rättigheter och skyldigheter man har som förälder vid en separation. Inget ärende är det andra likt och det är viktigt att få rådgivning i det enskilda fallet för att kunna fatta kloka beslut. I advokatens yrkesroll ingår med andra ord en stor dos psykologi. Ett ämne som fascinerat Denise så länge hon kan minnas. I dag håller hon föreläsningar på universitetet i terapeutisk juridik. – Kortfattat kan man säga att det handlar om att anamma lösningsinriktade metoder baserade på förståelse för mänsklig psykologi och att försöka hitta långsiktiga lösningar på problem snarare än att kasta skit på varandra, förklarar hon. Denise ger några avslutande råd för dem som står inför en separation. – Välj någon med erfarenhet av vårdnadsärenden, som du känner förtroende för, och som är advokat eller jurist på en advokatbyrå.

Advokatfirman Lagercrantz Adress: Krukmakargatan 42

104 62 Stockholm

Telefon: 08-6118500 E-post: info@advokatzz.se Hemsida: www.advokatzz.se Facebook: http://on.fb.me/1Gl09ma

Ett kreativt yrke i hälsans tecken Till Pernilla Raanaes och Åsa Malmberg på Oral Estetik kan du vända dig för rådgivning redan innan du går till tandläkaren. Med passion för sitt yrke arbetar tandteknikerna i en renoverad butikslokal mitt i centrala Stockholm. Förbipasserande kan se dem i koncentrerat arbete genom det upplysta skyltfönstret eftersom de anser att synliggörandet gagnar både patienter och yrket i stort.

Åsa Malmberg hade arbetat tillsammans i 12 år innan de för tre år sedan bestämde sig för att starta eget tandtekniskt laboratorium ihop. – Vårt arbete är väldigt varierat men sammanfattningsvis kan man säga att vi tillverkar olika konstruktioner som kronor, implantat och broar, men även bettskenor och tandskydd, berättar Åsa. – Vi håller också många konsultationer med rådgivning och färgtagning, fyller Pernilla i.

arbetar duon för ett ökat samarbete mellan tandläkare och tandtekniker. – Vi tror att ett arbete i team runt en patient ökar förståelsen för dennes behov och önskemål, säger Pernilla och Åsa. De tillägger att det innebär en extra trygghet för patienten att få träffa och konsultera dem som tillverkar implantaten. – På så sätt säkerställer man att slutresultatet blir som patienten har föreställt sig.

lika delar funktion som estetik i fokus med hjälp av avancerad cad/cam-teknik. Samtliga material som används i konstruktioner och implantat är vävnadsvänliga och innehåller inga andra metaller än titan. Utöver den övergripande drivkraften, att bidra till människors goda tandhälsa,

TANDTEKNIKERNA ANSTRÄNGER SIG

PERNILLA RAANAES OCH

ARBETET UTFÖRS MED

60 | STOCKHOLM

för att hålla sig uppdaterade i en bransch på snabb frammarsch. De åker gärna utomlands för att hämta inspiration och mer kunskap, samtidigt som de är måna om att sätta sig in i den senaste tekniken och i nya material. Allt för högsta komfort och bästa resultat för patienten.

Oralestetik Stockholm Adress: Upplandsgatan 27

113 60 Stockholm

Telefon: 08-515 111 61 E-post: info@oralestetik.se Hemsida: www.oralestetik.se Facebook: www.facebook.com/OralEstetik


Mycket kompetens i litet format Initialbokstaven i R3 Revisionsbyrå står för revision och rådgivning medan siffran står för det heliga tretalet. ” Alla goda ting är tre”, säger grundaren Eric Lindahl som startade verksamheten år 1987.

en R3-kultur är man fast övertygad om på revisionsbyrån som finns i både Stockholm och Göteborg. ATT DET FINNS

R3 Revisionsbyrå Adress: Riddargatan 30 114 57 Stockholm Telefon: 08-555 108 00 E-post: revision@r3.se Hemsida: www.r3.se

– Vi har en platt organisation och vill inte ha hierarkiska strukturer. Det viktiga här är att alla känner sig delaktiga och att dörrarna är öppna för folk som har frågor, säger byråchefen och auktoriserade revisorn Christina Kallin. Hon började arbeta på byrån när ekonomstudierna vid Uppsala universitet var avklarade för 14 år sedan. Tiden har gått fort i den öppna och hjärtliga stämning som råder på byrån. Alla i personalen är högskoleutbildade och uppdaterar sina kunskaper regelbundet. Att vara medlemmar i branschorganisationen Far är en självklarhet. För det engagerade teamet innebär inte professionalism att man behöver vara opersonlig. Kombinationen av

kompetens och ett personligt bemötande går hem hos både anställda som kunder – medelstora och större företag – och bidrar till en organisk tillväxt. TJÄNSTEUTBUDET ÄR BRETT. Byråns

fokus ligger på revision och rådgivning, där ett nätverk med duktiga specialister möjliggör lösningar på det mesta. Medlemskapet i Prime Global ger kunderna den kompetens som krävs för att göra internationella transaktioner. – Vi har mycket kompetens i ett mindre format och det skiljer oss från andra byråer i samma storlek. Vi är en spelare som kan vara inne på samma marknad som större aktörer, men ändå ha bättre möjlighet att ta större uppdrag, även av internationell karaktär. STOCKHOLM | 61


Tuffare vårdnadstvister i dag än för tio år sedan Advokatbyrå Lege AB i Stockholm är inriktad mot familjejuridik och brottmål och är ombud i vårdnadstvister, försvarare för brottsmisstänka och målsägandebiträde för brottsoffer. Företaget har bred erfarenhet inom dessa områden och har därtill telefonjour mellan klockan 8–20 alla dagar i veckan. LEGE ANSVARAR FÖR advokatjouren

på Södermalm. Detta är en uppskattad och välfungerande service som erbjuds för att ge råd och vägleda folk per telefon. – Det rör sig ofta om människor i en livskris och därför är det avgörande att kunna ge korrekt juridisk rådgivning, men också god mänsklig stöttning även om vår del är att vara just advokater, säger Karl Potapoff och Jennica Lundbäck på LEGE. Företaget startades år 2010 och blev advokatbyrå tre år senare. Inriktningen är det helhetsgrepp som många gånger benämns humanjuridik. – Det kan handla om att våld har förekommit i en vårdnadstvist och då bistår vi i de olika delarna. Även omhändertagande av barn, LVU, är en del av verksamheten. På byrån står alltid klienten i centrum och LEGE är verksam över hela landet. – Vi ordnar möten där klienten finns. Det är viktigt att finnas tillgänglig då det många gånger handlar om just livskriser. Möten, telefon och mejl gör det möjligt att också skyndsamt ha direktkontakt med klienterna. 62 | STOCKHOLM

Jennica Lundbäck förklarar att det ofta är mitt i en livskris för klienten som advokaten kommer in i bilden. Klienterna kan ha blivit utsatta för brott, själva vara misstänkta eller är oense om vårdnaden och umgänget kring barnen med sin före detta. Det är då viktigt att ha respekt för vad varje person varit med om. Domstolen arbetar oftast hårt på att förlika parterna och få dem att frivilligt komma överens när det gäller vårdnad och umgänge. hänsynen till att våld, missbruk eller psykisk ohälsa kan vara orsaken till att föräldrarna hamnat i domstol om barnen. Där har vi advokater en viktig roll att verka för förlikning i de fall detta passar, medan vi i andra fall måste stå upp för våra klienter gentemot motparten och domstolen. Är det tuffare att gå in i en vårdnadstvist i dag än för tio år sedan? – Ja, det är tuffare och ställer högre krav. Många klienter lider av problem med droger, kriminalitet och psykiska sjukdomar, samtidigt som umgänges-

rätten bevakas allt hårdare. Att domstolarna då pressar på förlikning, oavsett skäl och bakgrund, försvårar ibland arbetet och gör att det kan ta längre tid, svarar Karl Potapoff. Har ni några tips att ge till människor som befinner sig i en vårdnadstvist eller annan process? – Anlita en advokat med erfarenhet. Lyssna och följ deras råd även om det går emot den egna situationen. Det gäller att inte agera på egen hand i ett läge där man mitt i en kris också hamnar i domstol.

– DÄRMED MINSKAR OFTA

Advokatbyrån Lege Adress: Tegnérgatan 35

111 61 Stockholm

Telefon: 08-665 00 00 E-post: kontakt@lege.se Hemsida: www.lege.se


En avancerad elinstallation kräver lite planering Bra jobb är alltid lika med nöjda kunder. Så resonerar Fredrik Ung som trots sin ringa ålder drivit flera företag och är en entreprenör ut i fingerspetsarna. I dag driver han bland annat företaget Bluepuma El AB i Stockholm och är även delägare i 2Electrify AB i Göteborg. att göra ett bra jobb och att vara seriös med tanke på att byggbranschen dessvärre har haft dåligt rykte, berättar Fredrik Ung som driver Bluepuma El AB sedan två år tillbaka. Han uppmanar att alltid kolla upp firman du vill anlita samt att ta referenser. Fredrik har arbetat tio år inom elbranschen och har rätt utbildning och certifiering för att utföra installation och service av smart styrning av elsystemet samt installation och service av el i villor och företagslokaler och installation av solpaneler. Målgruppen är både privatpersoner och företag. – DET ÄR VIKTIGT

Bluepuma EL AB Adress: Siljansvägen 74, 7tr

120 57 Årsta

Telefon: 070-768 40 76 E-post: info@bluepumael.se Hemsida: www.bluepumael.se Facebook: www.facebook.com/bluepumael

– Vi försöker ha minst fyra veckors framförhållning. Det är främst privatpersoner som ibland har svårt att planera in att även en elektriker behövs från start för att genomföra ett byggprojekt. viktigt att planera in i tid om det krävs en elektriker i ett byggprojekt. Det är också många gånger en kostnadsfråga att få mer ljuseffekter och en avancerad elinstallation i ditt hem. – Det finns också en rad olika möjligheter när det kommer till avancerad ljusinstallation, berättar Fredrik. Det kommer otroligt mycket material på marknaden som kunden inte vet om och vi samarbetar nära våra leverantörer, bland annat Solar här i Stockholm. Vi åker även på mässor för att uppdatera oss och engagera oss i det senaste på marknaden. DET ÄR DÄRFÖR

kontoret. En riktigt smart lösning! förklarar Fredrik och berättar om systemet som heter KNX. Det går även att få effektivare värmestyrningar, integration av larm och även att styra enskilda vägguttag i ditt hem. Det är en smart lösning och möjlighet att styra sitt hem med större frihet. Det är också en stor frihet för företag att kunna koordinera sin verksamhet på detta sätt.

HÄR FINNS HELT klart

viljan och intresset för branschen och då blir också jobben bra. När en kund beställer en extra avancerad installation gör Bluepuma El en behovsanalys och testar och säkrar att den efterfrågade elinstallationen verkligen går att genomföra. – Tänk dig att du ska ha gäster men måste jobba över. Men från din mobil eller surfplatta kan du då larma av, lås upp dörren och tända belysningen från STOCKHOLM | 63


Italiensk glass av naturliga råvaror Det är skillnad på glass och glass. Stockholmsbaserade Nonna’s Gelato gör glass på italienskt hantverksmässigt vis där naturliga råvaror och enkla smaker står i centrum. och hennes man Thomas Järn åkte på bröllopsresa till Toscana föll det nygifta paret inte bara för det underbara landskapet utan även för glassen de smakade på ett torg i en liten bergsby. Varav idén om att starta något liknande hemma föddes. Paret är entreprenörer som även tidigare har drivit framgångsrika företag, men att börja producera glass hade de ingen erfarenhet av sedan förut. – Vi ville göra något nytt tillsammans, ta tag i nya utmaningar. De berättar att gelato skiljer sig mot den svenska gräddglassen på flera vis. Den italienska glassen görs på mjölk i stället för grädde och har bara omkring åtta till tio procents fetthalt. Dessutom innehåller den bra mycket mindre luft vilket gör den krämig och lite seg. – Den serveras även lite varmare än vanlig glass, säger Chris, som har deltagit i två kurser nere i Italien där hon fick lära sig hur en bra gelato produceras och ska smaka. – Glassen tillverkas bara av naturliga råvaror som smakar mycket. Det är även lite intressant att italienarna ser gelato som mat snarare än som ett litet tilltugg som vi svenskar gör. NÄR CHRIS SUNDQVIST JÄRN

64 | STOCKHOLM

sålt gelato på flera olika platser runt om i Stockholm under sommarsäsongen. Reaktionerna har varit positiva och på företagets Facebook-sida har omkring 1 600 personer röstat fram sina favoritsmaker. – Vi bygger vårt varumärke genom att först låta kunderna prova våra olika smaker, säger Christ och fortsätter: – Bra respons betyder att vi har lyckats. Duon har använt sig av traditionella glasscyklar från Sicilien, där glassen håller sig kall i timmar, som mobila försäljningsställen. Förutom gelato gör företaget även gelato-tårtor. – Det är ett bra alternativ till vanliga gräddtårtor som alla nödvändigtvis inte gillar, säger Chris. I framtiden hoppas Nonna’s Gelato på att kunna expandera ytterligare genom att börja producera gelato för exklusivare matbutiker. De har även blivit tillfrågade att servera gelato på olika evenemang som exempelvis bröllop. Oavsett vad som sker i framtiden tror paret på sin affärsidé. – När jag känner att en idé fortfarande är bra efter ett halvår eller ett år så vet jag att den är bra, avslutar Chris Sundqvist Järn. NONNA’S GELATO HAR

Nonnas Gelato Adress: Hasseluddsvägen 131 F 132 39 Saltsjö-boo Telefon: 070 441 87 95 E-post: info@nonnas.se Hemsida: www.nonnas.se Facebook: facebook.com/Nonnasgelato


Sätter färg på tillvaron i ditt hem Mikspiration heter företaget som på olika nivåer kan hjälpa kunden med såväl inredningsuppdrag som styling av allt från rum till hela hus. Mikaela Gustrin är kvinnan bakom Mikspiration. Hennes kunskap och intresse för färg, form och estetik samt kunskaper om Feng Shui kan hjälpa dig att få ett mer harmoniskt och inspirerande hem. INTRESSET FÖR INREDNING är

oerhört stort i dag i Sverige. Men stressen och tidsbristen i samhället resulterar ofta i att många försummar sina egna hem, med följd av att både balans, flöde och harmoni saknas. Det är här som Mikaela Gustrin kommer in i bilden med sitt företag och hjälper oss att inreda enligt konstens alla regler.

Mikspiration Adress: Orsavägen 38 123 45 Bromma Telefon: 0707 - 16 30 43 E-post: mikaela@mikspiration.se Hemsida: www.mikspiration.se Facebook: www.facebook.com/mikspiration1

– Jag försöker verkligen plocka fram själen i varje boende genom att arbeta med flöden, ljus, genomtänkta materialval och energier, säger hon. Mikaela använder grundprinciperna inom feng shui som ett komplement till sin erfarenhet och kunskap med syftet att skapa rätt balans i varje hem beroende på livsstil, behov och önskemål.

Jag försöker verkligen plocka fram själen i varje boende.

Hennes företag Mikspiration arbetar gärna med att blanda material och där det tillåts även färger, en kontrast till det övervägande vita och ljusa naturliga toner som dominerar i dag, i synnerhet i Sverige. Det ljusa och skandinaviska ger ett rent och harmoniskt intryck, men fler färger skapar mer energier. Men vad är då det klassiska felet folk gör när de ska inreda sina hem? – För mycket prylar! Släng, sortera och låt ditt hem få andas. Hemmet mår bra av ett naturligt flöde och balans, säger Mikaela Gustrin. helt lätt att lyckas med denna kombination på egen hand, därför ska man vända sig till Mikaela Gustrin som har både inredningserfarenhet och kompletterande utbildning inom Feng Shui. Med sin känsla för färg och form hjälper hon dig att skapa en inspirerande och harmonisk tillvaro. Kontakta Mikspiration du också för ett skönare hem. 
DET ÄR INTE

– Jag utgår ofta från hallen, då det är det första rummet man möter. Det känns extra viktigt att hallen ger besökaren en skön känsla. Nu går det givetvis inte alltid att jobba så, men om möjligheten finns utgår jag från hallen där jag gärna lägger in lite extra energi på att skapa en ”wow-effekt”.

STOCKHOLM | 65


En mumsbit för kulturälskare Konceptet opera och mat är kanske ganska ovanligt i Kultursverige, men sedan mitten av 90-talet har Hans Ramberg drivit SpaghettiOperan, vars framgång har byggt på just affärsidén om att även servera mat under föreställningarna. dyr konstform eftersom det krävs en hel del för att sätta upp en föreställning inklusive operakompani, scenkonst, akustik och turnéer. Det var bland annat mot den bakgrunden som konceptet SpaghettiOperan sjösattes på Norrlandsoperan i mitten av 90-talet, en tid då föreställningar fortfarande ägde rum i foajéer, pizzerior och restauranger. När Hans Ramberg tog över ledningen flyttades verksamheten till Stockholm, där den intog kulturscenen i den kungliga huvudstaden med storm. SpaghettiOperan hyrde inledningsvis in sig på Kaféteatern där 44 föreställningar visades. – Efter första föreställningen fick vi en briljant recension i Svenska Dagbladet och sedan var det slutsålt. Vi var rätt unika med konceptet som inkluderar både mat och opera, förklarar han. OPERA ÄR EN

länge tills de tog över regin för Reginateatern. Här kunde kompaniet producera såväl SpaghettiOpera som helaftonsopera. Föreställningarnas höga kvalitet och det unika konceptet DET DRÖJDE INTE

66 | STOOCKHOLM

ledde bland annat till att operan utnämndes till en av Stockholms fem bästa nöjesattraktioner av tidskriften National Geographic. Det spännande konceptet gjorde dessutom att operan fick en helt ny publik. – Ungefär 60 procent av dem som kommer till våra förställningar har aldrig gått på opera förr, säger Hans Ramberg. är däremot inte särskilt stor i den tuffa kulturvärlden, och därför såldes Reginateatern till en ny ägare. – För första gången på 20 år fick vi ett seriöst anbud från en grupp som ville fortsätta att göra teater, därför kändes självklart för mig att sälja och låta dem driva Regina vidare. Nu kan jag lämna med flaggan i topp. Men konceptet finns fortfarande kvar och Hans Ramberg kommer att fortsätta sätta upp föreställningar, och kan samtidigt ägna sig åt andra intressanta projekt. Den enda skillnaden är att SpaghettiOperan nu har gått tillbaka till att bli ett mobilt kompani. Det spelar ingen roll om du ser

SpaghettiOpera på Regina eller någon annanstans, upplevelsen är densamma. – Det är en unik och interaktiv upplevelse, då publiken blir inblandad ibland. Det är annorlunda och roligt. Närheten till scenen ger extra krydda till upplevelsen eftersom du kan följa en sopran eller tenor sjunga på nära håll.

DEN EKONOMISKA TRYGGHETEN

SpagettiOperan Adress: Drottninggatan 71 A

111 36 Stockholm

Telefon: 08-411 63 20 E-post: info@spaghettioperan.se Hemsida: www.spaghettioperan.se Facebook: facebook.com/Spaghettioperan


En personligare fastighetsförvaltning Borg & Merio Fastighetsförvaltning AB är ett företag som månar om sina kunder på djupet. Med ledstjärnorna kvalitet, snabbhet och enkelhet i fokus erbjuder man bostadsrättsföreningar, kommuner och företag alltifrån byte av glödlampor till avancerade ekonomiska tjänster i form av till exempel skattedeklarationer och bokslut.

centralt och vi gör allt vi kan för att anpassa våra tjänster efter kundens behov, berättar Borg & Merios vd, Tomas Merio som med 30 års erfarenhet i fastighetsbranschen grundade företaget 2003. – Vissa kanske endast har behov av ett felanmälan- och jouravtal medan andra väljer full service, förklarar han vidare. Tomas och hans fem anställda erbjuder en mängd tjänster inom teknisk, ekonomisk och kommersiell förvaltning. De samarbetar med en rad underentreprenörer för att kunna ta sig an de riktigt stora jobben. – Just nu sköter vi till exempel en omfattande balkongrenovering åt en bostadsrättsförening. Vi har anlitat hantverkare för själva utförandet men ansvarar för upphandling, kontroll och besiktning åt föreningen, berättar Tomas. – JUST FLEXIBILITET ÄR

Borg & Merio Fastighetsförvaltning AB Adress: Malmgårdsvägen 16

116 38 Stockholm

Telefon: 08-36 14 14 E-post: info@borgmerio.se Hemsida: www.borgmerio.se Facebook: www.facebook.com/BorgMerio

MED FLERA DECENNIERS erfarenhet

av den i perioder instabila fastighetsbranschen har Tomas kunskap och erfarenhet att förutse och hantera alla tänkbara svårigheter. – Vårt arbete med besiktning och tillsyn garanterar att vi upptäcker problem i god tid och därmed kan komma med lösningsförslag innan saker och ting får större proportioner än nödvändigt, säger Tomas. På Borg & Merio är goda kundrelationer verksamhetens kärna och man är noga med att ha löpande personlig kontakt för att försäkra sig om att kunderna är nöjda med det arbete man utför. – Vi vill gärna växa men aldrig på bekostnad av kontakten med våra kunder och kvaliteten på de tjänster vi levererar, säger Tomas med eftertryck. Trots att uppdragen växer i storlek och mängd är det viktiga att behålla känslan av ”det lilla företaget”. Kanske föreställer sig många att ett företag inom fastighetsförvaltning främst erbjuder tekniska tjänster i form av reparationer och service. – Detta är en ganska vanlig missuppfattning men vi erbjuder full skötsel av hela BRF:er inklusive löpande ekonomisk administration med mera, berättar Tomas. Utöver sitt arbete med bostadsrättsföreningar i alla storlekar är man på Borg & Merio även vana att hantera allt gällande skötseln av kommersiella lokaler. – En annan rolig sak som vi börjat med ganska nyligen är att vi hjälper Värmdö Kommun med uthyrning av nybyggda lägenheter på Lilla Sandhamn, avslutar Tomas. STOCKHOLM | 67


Hjälper dig att hitta rätt i livet Många lever sina liv med en känsla av att det måste finns något mer. Vi famlar efter något större. En andlig värld. Hos Universums Källa kan du få hjälp att skala av de många lager som döljer ditt verkliga jag. För långt där inne kan du hitta en ny riktning i livet. hittade sin riktning efter en utbrändhet. Efter att ha gått in i väggen för några år sedan bestämde hon sig för att förändra livet. Ett långt yrkesliv som sjuksköterska och inom kyrkans värld lades åt sidan till förmån för ett lugnare och mer harmoniskt leverne. – Det måste finnas något annat, fast vid det laget visste jag inte riktigt åt vilket håll jag skulle. Jag ville hitta ett lugnare och mer harmoniskt levnadssätt och kom på Harmonimässan i kontakt med duktiga människor inom healing, meditation och andlig rådgivning, berättar Vivian som efter utbildning på området startade sitt företag Universums Källa. Numera kommer sökande människor från hela Stockholm till henne för healing och medial rådgivning. Tjänster som också kan fås på distans om man hellre önskar det. Gemensamt för dem som kommer är att de börjat fundera över meningen med livet. Och vanligt är att man kan behöva hjälp med åt vilken riktning man ska gå. – Med hjälp av healing kan man hitta kärnan i varje människa. Det som är genuint. Ofta har man gömt och glömt det som är ens riktiga jag och önskningar. Jag kan hjälpa människor att hitta tillbaka, berättar Vivian som älskar sin nya tillvaro och den riktning som hennes liv tagit. Att hjälpa människor har alltid varit centralt för henne, men att det skulle ske som medium hade hon tidigare ingen aning om. Hon är genuint intresserad av att varje människa ska hitta just sin väg i livet. VIVIAN EKLÖF JOHANSSON

Universums Källa Adress: Majvägen 22 187 51 Täby Telefon: 076-222 06 63 E-post: universumskalla@gmail.com Hemsida: www.universumskalla.se Facebook: http://on.fb.me/1CMpWyE Bokadiretk: http://bit.ly/1Rke5lE

Ekologiskt i ordets rätta bemärkelse Coop Nära Södra Station har ett centralt läge som gör att affärerna flyter på stabilt, och har valt att satsa på ett koncept med mycket varor på liten yta. ”Vi har ett brett sortiment, fokus på det ekologiska, mindre leverantörer och större utbud av biodynamiskt odlad mat”, berättar butikschef Petra Barkman. har öppet från sju på morgonen till tio på kvällen och kunderna som besöker butiken är ofta förbipasserande som är på väg någonstans. Det är framför allt människor som bor eller arbetar i området. Petra Barkman, som är butikschef och franchisetagare sedan fem år, erkänner att det är en utmaning att kunna möta alla kunders efterfrågan på en sådan liten yta som Coop Nära Södra Station förfogar över. COOP NÄRA SÖDRA STATION

efterfrågan på det ekologiska väl. Petra Barkman är övertygad om att ekotrenden har kommit för att stanna, något som syns tydligt i fruktoch gröntavdelningen där det endast finns ekologiska alternativ av flera produkter. Coop var även först med erbjudandet Veckans Ekoprodukt, något som i dag är vanligt hos fler butikskedjor. Något man kan skryta med är att det egna märket Änglamark vunnit utmärkelsen Årets grönaste varumärke av det svenska folket – för femte gången! Varumärkesstrategibyrån Differ ligger bakom utmärkelsen där drygt 1 000 personer i åldern 15–75 år fått tycka till kring årets grönaste varumärke. Och Änglamark har alltså kammat hem vinsten fem gånger i undersökningens sexåriga historia.

Coop har även blivit utsedd till ”Most sustainable brand” vid ett flertal tillfällen genom åren. Och hos Coop Nära Södra Station är salladsbaren omåttligt populär, så pass att det går åt cirka 60 kilo sallad om dagen. ”Söders fräschaste salladsbar” är något personalen ofta får höra från sina gäster. – Det är inte alla det fungerar för, men vi har lunchunderlaget, säger Petra Barkman, som lovar att butikens tre kassor gör att lunchkunderna slipper köa bort tiden.

HÄR MÖTER MAN

68 | STOCKHOLM

Coop Nära Södra Station Adress: Swedenborgsgatan 21

11827 Stockholm

Telefon: 010-7417990 Hemsida: www.coop.se Facebook: http://on.fb.me/1OHqCS4


”Vi värdesätter ärlighet” Collins Solutions i Johanneshov är företaget som tar hand om nästan allt inom hemservice. De passar lägenheten när du är på semester, storhandlar om du inte har någon bil, städar och fixar både hemmet och trädgården i toppskick. Som om inte detta vore nog röjer de även vind, källare och förråd. arbetat på en mängd olika städföretag sedan hon kom till Sverige. Efter ett tag tröttnade hon däremot på att fara runt mellan olika arbetsgivare och startade då Collins Solutions. Ett serviceföretag som erbjuder det mesta inom hushållsnära tjänster, vilket är otroligt efterfrågat i dagens samhälle där många lever ett stressigt liv och inte får livspusslet att gå ihop. – Det är där jag och mitt företag kommer in. TATIANA COLLINS HAR

Vi erbjuder privat- och hemstädning, samt skötsel, planering och design av trädgården. Ifall du vill måla och tapetsera om hemma så ordnar vi även det. Företaget gör dessutom garageuppfarter, uteplatser, altaner, trädäck, staket, gångar, stigar och trädgårdsmurar av olika material som exempelvis natur- och betongsten. – Vi sätter plattor, murar och lägger stenar för dem som vill ha en riktigt fin uteplats. lösningar och ger gärna användbara, konkreta råd och tips till sina kunder gällande val av blommor, buskar, rabatter, färger och stenar. Allt för att trädgården ska vara så trivsam, fin och lättskött som möjligt. – Vi värdesätter ärlighet. Det är viktigt att kunden förstår uppdragets karaktär och vad som är möjligt samt praktiskt i verkligheten. Vi kan också mejla fotografier för att de ska få en uppfattning om hur slutresultatet kommer att se ut. Collins Solutions utför även med kontors- och

TEAMET HITTAR INDIVIDUELLA

Collins Solutions Adress: Bolidenvägen 10 121 63 Johanneshov Telefon: 0736- 45 16 36/ 0737- 55 30 00 E-post: info@collinssolutions.se Hemsida: www.collinssolutions.se

trappstädning åt bostadsrättsföretag och andra företag, samt bedriver någon form av hemtjänst eftersom många kunder är över 90 år. – Deras barn köper tjänster av oss. Förutom städning kan det handla om att påminna dem om att ta sina mediciner eller handla mat. Ibland vill de bara ha sällskap för att känna sig mindre ensamma. De vill bara sätta sig ner för att fika och prata med någon, även då finns vi där. En annorlunda tjänst som företaget erbjuder är att sköta om hemmet när ägaren befinner sig på semester. – Vi vattnar blommor, tar hand om posten, klipper gräset och fixar annat som behöver göras. Det är bra även ur säkerhetssynpunkt då antalet inbrott har tendens att öka på sommaren. Om tjuvarna ser att det rör sig i huset, att lamporna tänds och släcks vid olika tidpunkter, så håller de sig borta. Anlita Collins Solutions om du också vill få professionell hjälp med att avlasta vardagen. På så sätt får du ett rent hus, en fin trädgård och mer tid åt dina fritidssysslor. STOCKHOLM | 69


Till enkelhetens lov i Gamla Stan

I hjärtat av Gamla Stan, endast ett stenkast från tunnelbanestationen ligger gemytliga Restaurang Kryp In. Här värnar krögaren, Jesper Zällh om svensk mattradition med fokus på rena smaker och råvaror av högsta kvalitet. en kort promenad upp längs Tyska brinken från Mälartorget hittar du lilla Restaurang Kryp In. Här trivs en skön blandning lokala stamgäster, stockholmare från andra delar av stan och turister. – När man väl hittat till Kryp In kommer man tillbaka, skrattar Jesper Zällh och berättar om amerikanen som förra veckan kom in och åt för tolfte gången. Jesper är inte ny på Kryp In. Han var anställd här i ett par år innan han började på Hotel Radisson Blu i Uppsala vars restaurang var nyöppnad och där han efter några månader blev kökschef och senare även dessertchef. Nu uppskattar han att återigen arbeta i det mindre formatet. – Målet med mitt arbete är att göra andra glada och det är härligt att se folk gå härifrån mätta och med ett leende på läpparna, säger han.

tycker att hans främsta uppgift är att få de naturliga smakerna att framträda ännu starkare.

på menyn vittnar om Jespers kärlek till vår svenska matlagningskonst. Samtliga rätter är baserade på råvaror unika för det nordiska köket. – Storsäljaren och favoriten som stått sig i alla år är vår renrostbiff som serveras med bland annat västerbottenpuré och soltorkade lingon, berättar Jesper. Ren återfinns även på förrättssidan i form av souvas, en traditionell samisk rätt som Jesper gjort sin egen tolkning av genom att servera det rökta renköttet tillsammans med ramslökspesto, syltade svartrötter och ost från Almnäs Bruk. – Det viktiga i min matlagning är att jag inte överkryddar våra fina råvaror, säger Jesper som

Kryp In erbjuder även ett ambitiöst och noga utvalt sortiment av viner och för de allt fler som gärna väljer alkoholfritt finns ett spännande utbud av ekologisk och rättvisemärkt läsk. – Vi har bland annat en blåbärsläsk som smakar som kolsyrad hemgjord saft – helt utan tillsatser, utbrister Jesper lyriskt. Den lilla restaurangen utökas under den varma delen av året med en mysig uteservering. Här tillämpas drop in och du är varmt välkommen att stanna till när som helst. För ett bord inomhus rekommenderar Jesper att du bokar per telefon minst några dagar i förväg.

PÅ PRÄSTGATAN 17, BARA

EN SNABB TITT

70 | STOCKHOLM

menyn ska följa årstiderna och bytas ut fyra gånger per år. Då och då planerar Jesper att komplettera menyn med tillfälliga gästspel. Att överraska och utvecklas är viktigt för en restaurang menar han. AMBITIONEN ÄR ATT

Det viktiga i min matlagning är att jag inte överkryddar våra fina råvaror.

Restaurang Kryp In Adress: Prästgatan 17

111 29 Stockholm

Telefon: 08-20 88 41 E-post: info@restaurangkrypin.se Hemsida: www.restaurangkrypin.se Hemsida: www.jofiaimport.se Facebook: facebook.com/krypinrestaurang


Alltid lika skinande rent Störst är inte alltid bäst. Det är Lillo Städ ett bevis på. Michael Lillos städfirma har bara funnits i ett par månader, men har redan hunnit bli en mycket uppskattad aktör i Stockholms städbransch. inte nöjd med hur den städfirma hans bostadsförening hade anlitat skötte sitt jobb. Han beslutade sig därmed för att starta sin egen städfirma och skicka en offert till sin bostadsförening. Lillo Städ fick jobbet och har sedan dess fått fler och fler kunder runt om i Stockholm. Efter bara ett par månader har det nystartade företaget utvecklats en hel del och erbjuder i dag flytt-, trapp- och hemstädning, inklusive fönsterputs. – Varenda gång vi är ute kommer folk fram och säger att vi gör ett bra jobb, säger Michael Lillo. I dagsläget driver han företaget tillsammans med sin fru, men duon kan kalla in extrapersonal vid behov. Lillo Städs framgång tillskriver Michael bland annat till den standard och kundservice han alltid försöker upprätthålla. – Jag kan städa när som helst. Jag är extremt serviceinriktad. Är det någon som vill ha städat sent på kvällen kan vi fixa det. Vi tar inget extra för det. MICHAEL LILLO VAR

företaget kommer fortsätta att expandera. För att lyckas vill företagaren anlita mer personal, som lever upp till hans skyhöga standard och kvalitetskrav. Kunderna är välkomna att anlita Lillo Städ för enskilda eller mer regelbundna städjobb, abonnemangspriserna är förstås något lägre. Företaget håller priser som varken är för dyra eller för billiga, utan lagom. Här får du garanterat valuta för pengarna. – Vi är pålitliga, gör ett bra jobb, håller löften och viker inte från den överenskomna tidplanen, avrundar Michael Lillo. FÖRHOPPNINGEN ÄR ATT

Effektiv webbaserad redovisningshjälp På JLM Redovisning & Revision AB ligger den digitala utvecklingen i framkant. Här försöker Maths-Ove Järpenfjord få de allra flesta kunder att se över sina siffror och redovisningsresultat på nätet för att bespara sig själva både tid och pengar. är en bransch som traditionellt sett har varit väldigt pappersfixerad. Årsredovisningar, deklarationer, fakturor och andra dokument skrivs ut och lämnas in till redovisningskonsulten som sedan sammanställer allting, men i takt med den digitala utvecklingens framsteg har det blivit allt enklare att ta del av den informationen via nätet. Det vet Maths-Ove Järpenfjord på JLM Redovisning & Revision. – Nu kan den tiden läggas på planering och ekonomin i stället, vilket i slutändan resulterar i att man kan leverera en bättre tjänst som är värd mycket mer. Jag ser fram emot att kunna fortsätta att effektivisera tillvaron för våra kunder. REDOVISNING OCH REVISION

& Revision har kunder inom flertalet branscher, som sällan behöver tävla om att få uppmärksamhet och den hjälp som de behöver av byrån. Här ligger nämligen kundvård högt upp på listan, vilket har lett till många nöjda stamkunder. – Vår personal är både professionell och personlig. De ser alltid till att bygga upp en nära relation med kunderna, i vår bransch behåller man gärna kunder i flera decennier, ler Maths-Ove Järpenfjord.

MATHS-OVE HAR OMKRING 25

års erfarenhet från redovisning och arbetade på en rad olika byråer innan han startade eget. Att jobba ”i egen låda’’ gör att han har större frihet än förut, även om det förstås innebär mycket hårt slit. Förutom de vanliga arbetsuppgifterna som deklarationer, årsredovisningar och liknande har Maths-Ove även erfarenhet från likvidationer och granskningar. JLM Redovisning

Flyttstäd • Kontorstäd • Butikstäd Maskintvätt/polish av trapphus Fönsterputs • Trappstäd Ring Micke för offert på 076 26 72 864

www.jlmredovisning.se - info@jlmredovisning.se 072-155 66 80 - Sjöängsvägen 11, 192 72 Sollentuna

STOCKHOLM | 71


Prisbelönad matbutik som levererar Coop Daglivs har 2 400 kvadratmeter och två våningsplan till förfogande. Till den centrala butiken är det en ständig trafik med omkring 9 000 kunder om dagen. ”Det är fantastiskt roligt och en underbar utmaning”, säger Niklas Persson, som har varit butikschef här sedan år 2010. Under de senaste åren har det skett en påtaglig utveckling i det ekologiska sortimentet. Veckans ekovara, två sidor ekologiskt i kundbladet och en tydlighet i utbudet av både frukt och grönt samt köttsortimentet är några tydliga satsningar som Coop Daglivs har gjort. – Det finns snart ett ekologiskt alternativ för det mesta, säger Niklas Persson, som vittnar om ett tydligare hälsotänk och en ökad medvetenhet hos kunderna. sist är det kunderna som styr sortimentet. På Coop Daglivs har man till och med en sortimentsgaranti som tillgodoser deras behov av en viss vara, förutsatt att den finns tillgänglig på den svenska marknaden. – Det har varit ett framgångsrikt och roligt sätt för dem att utveckla sortimentet. TILL SYVENDE OCH

Coop Daglivs Adress: S:t Eriksgatan 34-38 sina ytor väl och ser till att ha ett bra sortiment. Saluhallen, som är ett resultat av renoveringen som gjordes för två år sedan, är ett exempel på detta, och charkuteriet är ett kapitel för sig. Butiken vann faktiskt priset Årets kött- och charkavdelning på fjolårets Dagligvarugala. – Det är vi jättestolta för, säger Niklas Persson, som började jobba på Coop redan som 15-åring. Charkuteriet är faktiskt inte den enda som COOP DAGLIVS DISPONERAR

kammade hem priser åt butiken förra året. Coop Daglivs segrade även i kategorin ”Årets kassalinje”. Här slipper kunderna köa några längre stunder och Niklas Persson menar att det är de cirka 200 anställda ligger bakom framgångarna. – Våra medarbetare tycker om att jobba här och gillar kundmötet. De drivs av att arbeta med försäljning, äger ett matintresse och vill utveckla sortimentet. Det är viktigt att trivas på arbetet.

112 34 Stockholm

Telefon: 010-741 97 00 E-post: tips@daglivs.com Hemsida: www.daglivs.se Facebook: www.facebook.com/daglivsklippet Twitter: twitter.com/Daglivs

Juridik för egenföretagare På Beanier Advokatbyrå ägnar man sig åt både familje- och affärsjuridik. ”Från mitt perspektiv har det varit ett sätt att kunna ge en bra service åt klienten”, säger advokat Mikael Beanier. Man behöver inte vara flera advokater för att området flyttar sig från det ena till det andra. Det tror han att många uppskattar. FRAMFÖR ALLT ÄR det

företagsägare som uppskattar den breda kompetens som finns på Beanier Advokatbyrå. Företagaren och dens privatliv går ofta hand i hand och att ha allt på samma byrå är effektivt. Mikael Beaniers karriär startade 1994 när han började som verksjurist på Lantmäteriverket. Två år senare gick han över till det privata näringslivet med fokus på IT-system, och i slutet av 1990-talet valde han att återvända till juridiken, närmare bestämt med privatjuridik på Swedbank Juristbyrå. Här stod de familjejuridiska frågeställningarna och den ekonomiska juridiken i centrum. Efter det drev Mikael Beanier egen juristbyrå ända fram tills han vidareutbildade sig till advokat. Sedan 2012 driver han självbetitlade Beanier 72 | STOCKHOLM

Advokatbyrå. På frågan vad uppgraderingen från jurist till advokat gör svarar han: – Man får fler skarpa uppdrag, uppdrag som faktiskt betyder någonting. Exempelvis tvister och liknande. Som jurist får man snarare uppdrag som är preventiva. Man kan säga att man vänder en typ av klienter ryggen när man går från juristbyrå och vänder sig till en ny klientgrupp när man blir advokat. Det är en grupp som har ett skarpt intresse av att få sina saker prövade i domstol, säger Mikael Beanier.

Börja sondera terrängen och försök att hitta den eller de du vill arbeta med, via rekommendationer eller din egen undersökning.

som står inför pension att börja planera för företagets fortlevnad i tid. – Funderar du på att lämna över ditt företag eller gå i pension, se inte hanteringen som en kostnad.

Telefon: 08-661 16 90

HAN RÅDER FÖRETAGARE

Beanier Advokatbyrå AB Adress: Barnhusgatan 4 111 23 Stockholm

E-post: mikael@beanier.se Hemsida: www.beanier.se


Hitta din crawlteknik Behöver du hjälp att hitta simglädjen, tryggheten i vattnet eller slipa crawltekniken? Eller skulle det sitta fint med en ordentlig massage? På Ta Tag finns den oslagbara kombinationen av erfarenhet, kunskap och pedagogik som krävs för att möta just dina behov. juniornivå, simtränare, chefstränare och elitansvarig i Stockholmspolisens Idrottsförening, ungdomstränare i Tyresö Simsällskap och medicinsk massageterapeut. Anders Fribergs meritlista kan göras lång och i det egna företaget Ta Tag använder han sina erfarenheter och sin kompetens för att vidareutbilda, rehabilitera och få folk att må bra i största allmänhet. Att känna sig trygg i vattnet kan vara skillnad på liv och död. Det är definitivt en fråga om säkerhet. Frågan rör både den som känner sig otrygg i vattnet och eventuella barn. Anders Friberg har det som krävs för att få folk att känna sig tryggare i vattnet och håller kurser i vuxensimning. Utbildningen tar språng ur ett samtal där man tar reda på vad personen behöver eller önskar sig. Sedan löper den personliga feedbacken som en röd tråd genom hela utbildningen. Även de som kör lopp i öppna vatten och Triathlon tjänar på att kontakta Anders Friberg. – Plus alla som vill motionera med simning, men inte vill riskera att bli uttråkade. Tillsammans kan vi hitta olika vägar mot ett mål, så att det blir roligare, säger han. En filosofi är att inte lära sig allt på en gång, oavsett vad det handlar om, utan att i stället bli riktigt bra på några få saker innan man går vidare. Att välja att träna med Anders är att ge sig själv möjligheten att bli sitt allra bästa jag – utmanas och utvecklas. Ta Tag har även andra uppdrag än att anordna kurser för otrygga simmare och folk som vill slipa på Triathlonformen, svensexor och födelsedagsfiranden med simtävlingar är exempel på sådana uppdrag. AKTIV SM-SIMMARE PÅ

att undvika skador är en självklarhet för Ta Tag och som ett förebyggande inslag använder Anders Friberg en speciell massageteknik där strykning och knådning är centralt. – Jag är diplomerad inom klassisk svensk massage. Den kompetensen med ett liv som simmare, simtränare och vårdbiträde inom äldreomsorgen gör att jag har lätt för att möta olika människor. Om någon har större problem än vad massagen rår på har Anders Friberg ett brett nätverk omkring sig att ty sig till. Han delar nämligen mottagningen på Södermalm med naprapater, en kiropraktor och en fotvårdare. ATT HJÄLPA FOLK

Ta Tag Adress där jag masserar i Elite Rehabs lokaler

Katarina Bangata 57 116 42 Stockholm

Telefon: 076-349 40 04 E-post: anders@tatag.nu Hemsida: www.tatag.nu Facebook: http://on.fb.me/1DhR7oG STOCKHOLM | 73


Specialistvård utanför sjukhusen ”Till oss kan man komma med eller utan remiss”, säger doktor Lennart Sandberg, verksamhetschef och ortopedspecialist med över tjugo års erfarenhet av barnortopedi. Barnortopediskt centrum, BOC, och dess team erbjuder spetskompetens inom området barnortopedi i öppen vård för att kunna möta barns skiftande och komplexa behov. öppnades Barnortopediskt Centrum på Dalagatan 10 i Stockholm som drivs av Lotta och Lennart Sandberg. Verksamheten är ett kompetens- och utbildningscentrum av ett slag som inte funnits på området tidigare. Verksamheten skall synliggöra, stärka och bredda den öppna barnortopedin i Sverige. Med kostnadseffektiv och tillgänglig öppenvård ska också den högspecialiserade sjukhusvården avlastas. På ett halvår har mottagningen fått besök av 3 700 barn, mest från Stockholm men även från andra län och länder. De har avtal med Stockholms läns landsting genom vårdval. – Barnortopedi är en mycket viktig pusselbit i den specialiserade öppna sjukvården och den fordrar erfarenhet, speciellt omhändertagande och stor bredd vad det gäller bedömningar för att inte neurologiska eller barnmedicinska åkommor skall missas, poängterar Lennart. I JUNI I FJOL

Vi behandlar allt som har med barnets rörelse att göra. PÅ BARNORTOPEDISKT CENTRUM föddes

även idén om en Barnortopedisk Akademi, som består av en grupp med kunniga och erfarna specialister inom olika områden, såsom sjukgymnaster, idrottvetare, psykologer med flera. Gruppen träffas regelbundet och målet är att gruppens sammansättning skall vidga och öka gemensamma kunskaper och erfarenheter kring barn och ungdomars rörelseproblem i den öppna vården. Lotta och Lennart har även en entreprenöriell ådra, de har egenutvecklat en hälkopp Heeler som produceras i Sverige och har tagits fram för den stora gruppen växande barn med hälsmärtor (Calcaneus apofysit).

74 | STOCKHOLM

På frågan vad barnortopedi är och vilka barn som kan komma till BOC svarar Lennart: – Vi behandlar allt som har med barnets rörelse att göra, som idrottsskador, knä, höfter, skolioser, plattfötter, gångrubbningar, tillväxtproblem, second opinion med mera. De gör även kontroller efter frakturer och sköter av -och omgipsningar efter olycksfall. Barnortopediskt Centrum opererar även dagkirurgiska operationer där barnen går hem samma dag efter operationen. trädde den nya patientlagen i kraft, vilken ger dig som patient rätt att välja öppen specialistvård i hela Sverige. Barnortopediskt Centrum står för kompetens, tillgänglighet, flexibilitet och erbjuder kvalitativ specialistsjukvård i den öppna vården. De är nominerade i två kategorier till Dagens Medicins pris Guldskalpellen 2015, Årets förnyare och Årets Entreprenör. DEN FÖRSTA JANUARI 2015

Barnortopediskt Centrum Adress: Dalagatan 10 111 23 Stockholm Telefon: 08-208 308 E-post: info@barnortopedi.se Hemsida: www.barnortopedi.se Facebook: www.facebook.com/www.barnortopedi.se


Kostnadsfri rådgivning inom familjerätt Juristfirman Pandekt står för kvalitet, omsorg och kundservice. Byråns jurister är inriktade på familjerätt och vårdnadstvister och är vana att lotsa klienter genom svåra livskriser. Tyvärr har de upplevt en ökning av vårdnadstvister genom årens lopp vilket betyder att deras hjälp och rådgivning har blivit viktigare än någonsin förut. driver Juristfirman Pandekt i Stockholm sedan två år tillbaka och är van vid vårdnadstvister. – Det vanligaste problemet är att parterna har svårt att samarbeta efter en separation. Det är såklart tråkigt att två människor som har levt tillsammans inte kan komma överens, men det är i sådana fall som vi kliver in för att lösa situationen, säger han. Pandekt utgår som sagt från huvudstaden men är JURISTEN JOHAN HULTQVIST

Pandekt Adress: Engelbrektsgatan 4 114 32 Stockholm Telefon: 08-684 04 810 E-post: kontakt@pandekt.se Hemsida: www.vårdnadstvistt.se

verksamma i hela Sverige. Beslutet att inrikta sig på familjerätt och vårdnadstvister kommer av ägarens egna erfarenheter då han upptäckte stora skillnader i det svenska rättssystemet och ville göra skillnad. – Det är normalt sett svårt att få ensam vårdnad men efter vissa lagändringar år 2006 har det blivit lite lättare. Man inte generalisera i vårdnadsmål eftersom varje mål är unikt, säger Johan som planerar att bli färdig advokat innan årsskiftet. Att söka jurist- eller advokathjälp kan kosta en del men lönar sig oftast i slutändan. – Ombudskostnader kan bli höga men man kan genom sin hemförsäkring få hjälp genom rättsskyddet. Saknar man hemförsäkring eller om separationen skett nyligen kan man eventuellt får rättshjälp. Vid rättshjälp får du inte tjäna mer än 260 000 kronor om året. För att få en ungefärlig kostnadskalkyl går det bra att kontakta byrån, som även svarar på övriga frågor. – Vi kan genom ett enkelt telefonsamtal hjälpa dig vidare i ärendet och gör alltid vårt yttersta för

att hålla kostnaderna nere för dig som klient, bland annat genom att utreda möjligheterna till rättshjälp eller rättsskydd. telefonrådgivning från klockan 8–20 på vardagar. Enligt Johan bör klienter även vara beredda på att en vårdnadstvist kan pågå under en längre tid om konflikten är svår. – Om ärendet tar kort eller lång tid beror helt och hållet på dess karaktär. Det vanligaste problemet brukar vara att parterna inte tar hänsyn till barnets behov. Alla föräldrar älskar sina barn och vill självfallet vara tillsammans med barnet så mycket som möjligt. – Det är inte ovanligt att missbruk eller misshandel är involverat, varav ena föräldern helt enkelt inte är lämplig som vårdnadshavare. Men vi värnar alltid om barnets bästa när det gäller lösningar kring vårdnad, boende och umgänge. FÖRETAGET ERBJUDER KOSTNADSFRI

STOCKHOLM | 75


Byggboom rullar in över Sverige Byggbranschen är en växlande och säsongsbetonad bransch med många upp- och nedgångar. Just nu sveper det dock en stor byggboom genom landet varav Stockholms Bygg & Service under loppet av ett år har expanderat stort. Några orsaker till framgången är att teamet fokuserar på personlig service, utförlighet och kvalitet.

Vi har alltid en öppen och ärlig dialog med kunden genom hela projektet.

Alejandro Reyes vet av egen erfarenhet att entreprenörskap inte är ett nio till fem-jobb. För att lyckas måste man ha en tydlig vision, tålamod och satsa hårt. Egenskaper som den entusiastiske företagaren äger och därmed har lyckats skaffa sig en trogen kundkrets. – Vi hade en tuff start men kom snart igång och kan nu presentera en mycket stabil verksamhet, gläds Alejandro, som har arbetat i byggbranschen i tio år.

I slutändan gör ägaren en extra kontroll av varje projekt för att säkerställa att slutresultatet stämmer överens med kundens beställning. – Det uppskattas stort av våra kunder som verkligen kan lita på oss. Jag vill ha ryggen fri och försäkra mig om att resultatet är felfritt och klarar av en besiktning, förklarar Alejandro och fortsätter: – Vi har alltid en öppen och ärlig dialog med kunden genom hela projektet.

har både privatpersoner och företag som kunder, samtidigt som personalen äger rätt kompetens och erfarenhet för att ha behörighet att utföra alla typer av byggarbeten.

DET ÄR TYDLIGT

SNICKAREN OCH PLATTSÄTTAREN

STOCKHOLMS BYGG & SERVICE

att Stockholms Bygg & Service satsar på kvalitet snarare än kvantitet. – Jag tycker att man måste vara beredd att betala lite mer för att få det bästa som marknaden har att erbjuda.

Genom att anlita oss garanteras du kvalitet samtidigt som du kan känna dig trygg med att vi äger rätt försäkringar och licenser för att arbetet ska skötas på ett så korrekt vis som möjligt, avslutar Alejandro Reyes.

Stockholm Bygg & Service AB Adress: Vaniljvägen 17 123 55 Farsta Telefon: 0760 - 07 00 86 E-post: alejandro99sbs@gmail.com

Juridikhjälp på nätet Med en tanke om en mer flexibel juridikbyrå startade Joakim Erman Er Juridik. Firman är internetbaserad och kan hjälpa kunder när det passar dem bäst, oavsett var i världen de befinner sig. jobbat som anställd under flera år beslutade sig Joakim Erman i slutet av förra året för att starta sin egen firma. Resultatet blev Er Juridik, en juridikbyrå som skiljer sig från en hel del av sina konkurrenter eftersom arbetet och kundkontakten mestadels sker över internet. – Vår service är huvudsakligen nätbaserad och är därmed tillgänglig för alla klienter, säger Joakim, vars erfarenhet inom familjerätt och humanjuridik sträcker sig över tio år. EFTER ATT HA

Ett ärende kan vara avhandlat på bara några timmar. Det är främst dessa två områden som han jobbar med inom Er Juridik. En stor del av arbetet handlar om att upprätta olika typer av dokument såsom testamenten, bouppdelningar, samboavtal och mycket annat. 76 | STOCKHOLM

Klienter ringer eller mejlar Er Juridik med sina frågor och när byrån återkommer med sitt svar kan de sedan bestämma om ärendet skall tas vidare eller inte. Allt sker över internet och när kunden själv har tid, vilket är ett kostnads- och tidseffektivt arbetssätt som gynnar båda parter. – Ett ärende kan vara avhandlat på bara några timmar, säger Joakim. Vid mer krävande ärenden bokas även personliga möten in. av företagets kunder är privatpersoner och i framtiden vill Joakim utöka utbudet med företagsprenumerationer. – Tanken är att vi ska rikta oss till företag som vill ge sina anställda en premie. De anställda får då tillgång till en hel del av våra tjänster som deras företag står för, säger Joachim Erman och tillägger: – Eftersom vi är internetbaserade är tjänsten rikstäckande och vänder sig till alla företagsbranscher. EN STOR DEL

Er Juridik Adress: Dalagatan 23 113 24 Stockholm Telefon: 08-722 01 11 E-post: info@erjuridik.se Hemsida: www.erjuridik.se


Modulhus är framtiden Ögrens Anläggning & Bygg i Stockholm har oersättlig kompetens i huset och siktar på att utöka teamet, som i dag består av sju personer, till 25 anställda innan årets slut. Personalen behärskar det mesta inom byggnation, anläggning, renovering samt trädgårdsarbete, och målet är att börja bygga modulhus också. Jonas Ögren har varit med sedan starten, och har stora visioner för företaget. – Nu är vi åtta anställda med mig, men vill alltså ha ett team på 25 personer. Hittills har vi satsat på att anställa skickliga trädgårdsanläggare, målare och snickrare. Tack vare tydliga målsättningar och en bra affärsidé har verksamheten lyckats expandera på ett stabilt sätt, varav ytterligare arbetskraft behövs. – Vi behöver fler duktiga hantverkare, forsätter Jonas, som är extremt noggrann med vilka företaget anställer. Han poängterar vikten av kunskap, erfarenhet och pålitlighet. – Vi skulle även vilja få in fler kvinnor i teamet eftersom det fortfarande är relativt ovanligt i den här branschen. SNICKAREN OCH ÄGAREN

Vi skulle även vilja få in fler kvinnor i teamet eftersom det fortfarande är relativt ovanligt i den här branschen. det hektiskt på Ögrens Anläggning & Bygg, som planerar att börja bygga hus som är tillverkade i moduler bestående av golv, väggar och tak. Jonas förklarar att det i princip krävs två man att sätta upp modulhus, som är ritade och tillverkade av ett företag uppe i Sundsvall. Allt som går att göra färdigt i fabriken tillverkas där och resten görs vid monteringen på plats. – Det är ett bra sätt att hålla nere kostnaderna, fortsätter Jonas. Om kunden exempelvis har köpt en dyr tomt kan detta vara ett smart och kostnadseffektivt besparingssätt. Utan att för den sakens skull skära ner på kvaliteten. Modulhusen håller enligt honom samma kvalitet som traditionella villor. JUST NU ÄR

Ögrens Anläggning & Bygg AB Adress: Härjedalsgatan 31

162 66 Vällingby

Telefon: 073 - 320 89 28 E-post: info@ogrens.se Hemsida: www.ogrens.se

Med de besparade pengarna kan kunden i stället satsa på att anlägga en vacker uteplats, vilket företaget också hjälper till med. – Vi erbjuder hjälp genom hela byggprojektet och bistår med trädgårdsarkitekter samt andra externa kontakter. Det är en helhetslösning som uppskattas stort av våra kunder, eftersom de samtidigt får vara med i själva planeringsstadiet. Jonas Ögren poängterar åter igen att han är otroligt noggrann med vem han anställer och samarbetar med. Målet är att ha branschens mest kompetenta, kreativa

och erfarna team omkring sig. Folk som gillar att ta tag i saker, gör ett bra jobb och ser till att utvecklas. – Våra hantverkare arbetar med flera uppgifter, vilket ökar möjligheten för utveckling och kreativitet. De behöver sällan ägna sig åt samma sysslor i all oändlighet, samtidigt som det arbetssättet gör att deras kunskaper finslipas om jämnan. Det skickliga arbetsspåret har resulterat i många nöjda kunder genom åren och många av dem har anlitat samma hantverkare i flera byggprojekt, vilket är ett gott betyg i sig. STOCKHOLM | 77


Med livsmedelsbranschen i blodet Ulf Davidson har livsmedelsbranschen i blodet. Handlaren på Ica Supermarket Brommaplan är fjärde generationens livsmedelshandlare i familjen Davidson så han vet hur en bra livsmedelsbutik ska skötas. REDAN I SLUTET av

1800-talet startade Ulf Davidsons mormors mor en livsmedelsbutik i småländska Högsby. På 1920-talet öppnade Ulfs mormor och morfar upp en butik i samma samhälle. Som om det inte vore nog drog Ulfs föräldrar även de i gång en butik såväl som en livsmedelsbuss som åkte runt på landsbygden och sålde matvaror till lokalbefolkningen. Med denna bakgrund var det kanske inte så konstigt att Ulf hittade in på samma linje. Han gick en butiksledarutbildning och jobbade sedermera som butikschef i bland annat Malmö. År 1973 styrdes kosan

till Västerås där Ica-karriären drog i gång. Efter ett par år som tjänsteman köpte Ulf en butik i Enköping. – Jag hade arbetat med butiker hela tiden. Det var liksom självklart på något sätt, säger Ulf Davidson.

Ulf, som i princip jobbat i livsmedelsbranschen sedan han föddes, vad som gäller för att driva en framgångsrik butik. – Vi försöker att ge bästa möjliga service. Det gäller att aldrig göra avkall på kvalitet. Dessutom har jag har aldrig träffat en människa som tycker om att stå i kö, säger Ulf Davidson. I SLUTÄNDAN VET

SEX ÅR EFTER butiksöppningen

i Enköping fick Ulf ett erbjudande om att bli handlare på Ica Kvantum i Kungens Kurva. När Ica 1992 tog över Metrokedjan fick Ulf ännu ett erbjudande. Den här gången tog han över Ica Supermarket Brommaplan där han varit sedan dess – en butik som skiljer sig från många andra.

Tunnlandet 1-3, 168 36 Bromma

78 | STOCKHOLM

– Vi har större andel fisk än de flesta andra. Faktum är att vi har större andel fisk här än vad svenska folket äter procentuellt, säger Ulf Davidson stolt.

08 - 634 27 00 • www.ica.se • http://on.fb.me/1QmaEu7


Ekologiska varor och stor salladsbuffé Coop Mariatorgets ägare valdes år 2008 ut till Årets företagare in koncernen, inte minst tack vare hans suveräna ledarskap och affärssinne. Här finner du ett brett utbud av prisvärda ekologiska och närproducerade varor, en imponerande salladsbuffé och unika erbjudanden varje vecka. Välkommen till butiken vars vänliga personal betjänar dig sju dagar i veckan.

på Hornsgatan i Stockholm är verkligen en butik med hjärtat på rätt ställe, vilket märks bland kunder och anställda. Ägaren Danko Ilec är stolt över allt som han har lyckats åstadkomma under sin tid som butikschef. Han har verkligen arbetat hårt och började sin resa i koncernen som praktikant för 10 år sedan. – Det har naturligtvis inte varit lätt alla gånger, men jag tror på att jobba hårt. Det lönar sig i längden, understryker han. Höjdpunkten i karriären var när han blev vald till Årets företagare. Det var ett bevis på att allt hårt slit verkligen ger resultat, samt att en motiverad personal är lycklig personal. – Vi trivs verkligen tillsammans och är ett härligt gäng, säger Danko som bevisligen är en driftig chef som älskar sitt jobb. COOP MARIATORGET

mjuka värden och alla arbetar mot samma mål, samtidigt som ägaren är noggrann med att ge sina anställda positiv feedback och belöningar. BUTIKEN GENOMSYRAS AV

Coop Konsum Mariatorget Adress: Hornsgatan 54

118 21 Stockholm

Telefon: 010-741 79 60 Hemsida: www.coop.se Facebook: http://on.fb.me/1JfOhp5

– Min personal är den bästa i hela Stockholm, skrattar Danko, vars fru också jobbar i butiken. Coop har genomgått stora förändringar på sistone, vilket även inkluderar butiken vid Mariatorget. – Vi satsar bland annat stort på att utöka vårt ekologiska och närodlade sortiment. Det är både nyttigare och hälsosammare samtidigt som den ökade populariteten äntligen har lyckats pressa ner priserna. – Varje vecka har vi dessutom 4–5 unika erbjudanden och dessa produkter brukar vara oerhört populära, vilket är positivt. Veckans erbjudande är en riktig succé. I SAMARBETE MED Scan

arbetar koncernen just nu med en kampanj som heter ”Köttresan” där ekologiskt och närodlade produkter står i fokus, varav Danko för stunden bygger om sina köttdiskar och charkuteriet De ekologiska produkterna kommer att ligga i centrum och vara KRAV-märkta enligt EU:s direktiv, vilket gör att butiken skiljer sig från mängden. – Vi försöker alltid att ha ett stort sortiment av ekologiska samt vegetariska produkter utöver vårt ordinarie sortiment. Vi har till och med haft ekologisk julskinka i vårt sortiment, säger Danko. Utöver det erbjuder teamet ett bra kundbemötande samt en ren och fräsch butik som känns inbjudande och trevlig att besöka. Butiken har dessutom en imponerande salladsbuffé som består av hela 42 olika sorter, vilka kan kombineras efter eget smak och tycke. Älskar du sallad är det med andra ord hit som du ska styra stegen. – Jag tror vi har en av Stockholms största salladsbufféer, säger Danko stolt. Vi har en hög omsättning och jag märker att det har blivit en storsäljare.

Sommartid väljer förstås fler att köpa en sallad och sätta sig utomhus i parken, men stamkunderna handlar salladslunch här året om. Coop ändrade sitt poängsystem förra året, vilket har visat sig vara positivt. I det gamla poängsystemet fick kunderna tillbaka pengar på kundkortet, men nu får de bonuspoäng i stället. – När du betalar med ditt Coop MedMera-kort får du ett extrapoäng per krona vid varje köptillfälle. När du handlar externt med Visa eller MasterCard får du upp till ett extrapoäng per krona, beroende på vilket kort du har. Tidigare undersökningar visar att kunderna uppskattar att få något tillbaka med hjälp av bonuskortet. De kan bland annat välja mellan att ta ut olika produkter eller få rabatt på flyg, boka resor och hotell. – Det är extremt förmånligt och du kan kontrollera dina poäng på nätet eller gå in i butiken och dra ditt kort i någon av våra kundautomater. Det är verkligen värt det, avslutar Danko Ilec.

STOCKHOLM | 79


Miljötänk och fokus på kvalitet Att vädret påverkar oss vet vi redan och det påverkar inte minst företag som utför schakt- och markentreprenader. Deras arbete är otroligt säsongsbetonat men det finns aktörer som har fullt upp året om, som Strands Maskinentreprenad. Där lyser flitens lampa hela tiden.

Återfinn glädjen och höj livskvaliteten KOGNITIVA PT arbetar med människor som befinner sig i livskris eller vill förändra sin tillvaro. Här får du verktyg för att må bättre oavsett om du lider av nedstämdhet, ångest, stress eller relationsproblem. Hit kan med andra ord alla som kämpar på ett eller annat vis vända dig. VIVI-ANNE BLOMGREN ÄR legitimerad sjuksköterska och

KBT-terapeut, som driver KOGNITIVA PT i Stockholm sedan fyra år tillbaka. KBT är en behandlingsmetod som rekommenderas för personer som lider av bland annat oro, ångest, fobier och nedstämdhet. – Man måste vilja och våga göra skillnad i sitt liv. Jag ger de konkreta verktygen för att klienten ska kunna se problemet utifrån ett annat perspektiv och ändra sitt förhållningssätt och få friheten att agera eller reagera annorlunda, säger hon och tillägger snabbt: – Men sedan behöver klienten öva i sin egen vardag! Maskinentreprenad, som grundades år 2011, har mycket att göra under hela kalenderåret så brukar generellt sett höst och vinter betraktas som branschens lågsäsong. Företaget utför schakt- och markentreprenader i Mälardalen och Stockholm och har även utökat med sten- och bergspräckning nyligen. – Vi vänder oss både till både privatpersoner och företag, säger anläggningsingenjören och ägaren Andreas Strand, som arbetade som konsult men slutligen ville fokusera på att driva eget. ÄVEN OM STRANDS

Strands Maskinentreprenad har en stor stamkundskrets som är nöjda med företagets tjänster och vissa använder sig utav rotavdraget. Det betyder att de kan göra skatteavdrag för arbetskostnaden vid reparationer, underhåll, ombyggnation och renovering. Är det många som använder denna tjänst? – När det gäller omdräneringar av källargrunder så används rot flitigt men annars är det inte särskilt många, det är betydligt vanligare vid om och tillbyggnad av huset än vid markjobben, svarar Andreas. till med stensättning och anlägger trädgårdar för bostadsrättsföreningar. Det finns dessutom ett stort miljötänk inom företaget, som arbetar efter KMA, kvalitet, miljö och arbetsmiljö. – Det uppnår vi genom att se till att lagar och regler inom arbetsmiljö, miljö och trafiksäkerhet följs, samtidigt som kvaliteten på utförda jobb är hög. Det tillgodoser vi genom att alltid ha som minimum krav att arbeta enligt AMA. TEAMET HJÄLPER ÄVEN

Sågverksgatan 90 12241 Enskede 08-23 85 06

andra ord alltid beställarens krav, behov och förväntningar. FÖRETAGET UPPFYLLER MED

info@strandsmaskinentreprenad.se www.strandsmaskinentreprenad.se

0768-50 07 32 kognitiva@gmail.com www.kognitiva.se

80 | STOCKHOLM

man med att förändra människors invanda beteenden och tankemönster om sig själv, omgivningen och framtiden. Det handlar om att sätta upp nya mål och utmaningar som uppmuntrar till att våga göra saker på ett annorlunda sätt. – Vi arbetar med situationen här och nu, men också på djupet med klientens historia, allt utifrån klientens önskemål. KOGNITIVA PT behandlar privatpersoner, par, grupper och familjer, men arbetar även mot företag och organisationer. – Visionen är att i framtiden coacha chefer till att bli inspirerande ledare, vilket i längden gagnar hela företaget och personalen, säger Vivi-Anne. För henne är mötet med människor viktigast och hon poängterar vikten av att känna förtroende för sin terapeut, annars blir det svårt att få önskat resultat Hos KOGNITIVA PT får man personlig terapi samtidigt som man alltid möts med empati och full respekt. – Vi har tystnadsplikt och det är något som du kan räkna med till hundra procent hos oss. INOM KBT ARBETAR


Sätter kvalitativ färg på tillvaron Tomas Nilsson har varit aktiv i målarbranschen sedan 1982 och har ”hunnit snappa upp ett och annat genom åren”. Med egna Premium Måleri får han den frihet han många gånger saknat som anställd. ”Men också ett större ansvar, både gentemot mig själv och kunderna”, säger han. ger en hel del merarbete, men för Tomas Nilsson väger fördelarna med egna Premium Måleri mer än nackdelarna. Det har hunnit gå sex år sedan han registrerade företaget och två år sedan han släppte sin fasta anställning och tog språnget fullt ut i egenföretagandet. Målarkunskaperna finns här, det råder det inga tvivel om. Med över 30 års erfarenhet av yrket vet Tomas Nilsson, som är medlem i bransch- och arbetsgivarorganisationen Måleriföretagarna, att han kan leverera bra jobb åt kunderna. – Jag borgar för bra kvalitet på de jobb jag gör. Sedan är det bara att ragga kunder, och det går bättre och bättre. Nu slipper jag annonsera – kunderna ringer mig. Jag behöver inte jaga jobben längre, säger han. ATT VARA EGENFÖRETAGARE

av privatpersoner. Undantaget som bekräftar denna regel är en och annan bostadsrättsförening som Premium Måleri har utfört uppdrag åt. Rotavdraget har gett fler uppdrag. Folk målar inte själva i lika stor utsträckning längre och vinner inte bara tid och energi, utan får jobbet korrekt utfört. Många amatörer och hemmafixare använder fel färg till fel material. Eller dålig färg som kan leda till att trä ruttnar. – Ta huset som jag målar om nu som exempel. Färgen jag målar med skyddar fasaden i minst tio år. Det gör den inte om du köper en billig färg i en lågprisbutik, säger Tomas Nilsson. Vill man ha kvalitet och hållbart resultat kostar det lite extra, men det lönar sig i längden. KUNDKRETSEN UTGÖRS UTESLUTANDE

Det gäller inte bara färg, utan också arbetskostnaden. Tomas Nilsson tar betalt för sin kunskap. Hans kunder återkommer och tycker att ett väl utfört arbete är värt det.

Premium Måleri Adress: Sleipnervägen 12 135 47 Tyresö Telefon: 073 640 41 09 E-post: info@premiummaleri.se Hemsida: www.premiummaleri.se TYRESÖ | 81


Ny stjärna på stenhushimlen Bygg & Service 4 You Täby har varit verksamt sedan år 2007 och ombildades nyligen till aktiebolag. Här ägnar man sig framför allt åt snickerier, nybyggnationer och renoveringar och är nu även på väg in på stenhusmarknaden. har bland annat utfört jobb åt Kista Galleria och Cityterminalen och tror på kvalitet i rätt tid. Länge har man ägnat sig åt snickeri, nybyggnation och renoveringar med nöjda kunder som följd. Nu är det dags för företaget som kan ta ett helhetsgrepp på uppdragen genom att erbjuda kunden totalentreprenad att börja bygga stenhus. I juni påbörjas det första bygget om allt går enligt planerna. BYGG & SERVICE 4 YOU TÄBY

Bygg & Service 4 You Täby AB Adress: Vallatorpsvägen 110 187 52 Täby Telefon: 076-117 43 72 E-post: kontakt@byggservice4you.se Hemsida: www.byggservice4you.se

Agnes Iwaniuk, som driver företaget tillsammans med Rafael Bieniek, är entusiastisk inför stenhusbyggandet. Hon tilltalas av stenhusens estetik och tycker att sten är ett perfekt alternativ till trähusen, och hon är inte ensam. – Det är fler och fler som intresserar sig för stenhus och putsade fasader, säger hon och nämner att invandringen bidragit till detta. Folk vill helt enkelt ha det sorts hus de haft i sitt ursprungsland, det förstärker känslan av hemtrevnad. Stenhus är dessutom värmeisolerade och hållbara och ger ett behagligt inomhusklimat.

möjlighet att hämta materialet från Polen, säger Agnes Iwaniuk. Ytterligare en fördel är det faktum att Bygg & Service 4 You Täby tar totalentreprenad. Detta gör att man har full koll på de olika hantverkarna, alla med rätt certifieringar och behörighet, och när de ska lösa av varandra. I slutänden skapar detta ett snabbare utförande åt kunden.

då vända sig till just Bygg & Service 4 You Täby när man tagit beslutet att låta bygga ett stenhus? – Vi ordnar allt, från grund till tak. Teamet har en egen arkitekt och kan ordna design och inredning Vi kan ordna ett lite bättre pris eftersom vi har VARFÖR SKA MAN

Bara Vara i den bästa av världar Bara Vara är en förstklassig restaurang och välbesökt bar mitt i centrala Helsingborg. Här ska du helt enkelt bara vara. Atmosfären är livlig och det är uppdukat för en smakrik afton för gästerna. I restaurangen är levande ljus tända på vackert dukade bord. Stämningen är härlig och rofylld. Detta är en välkänd mötesplats med läcker mat och fina klassiska viner på menyn. för alla här, konstaterar Martin Olsson, en av tre delägare, när Enterprise Magazine besöker honom på restaurang Bara Vara. Ägartrion är ett driftigt team som även står bakom Jacob Hansens Hus, restaurang Sillen & Makrillen samt sommarrestaurangen Vikingstrand. Det är med andra ord mycket arbete året runt, men eftersom de är ett yrkeskunnigt gäng som brinner för sina jobb flyter det på. Och maten står givetvis i fokus. – Min personliga favorit på menyn är hängmörad entrecote med hemmalagade pommes, kryddsmör och friterad purjolök, fortsätter Martin. Vi har generösa portioner och vi byter meny ungefär var sjätte vecka. – DET SKA FINNAS MAT

i köket och lägger ner all sin energi på att göra läckra maträtter i köket som är öppet ut mot restaurangen, vilket skapar en nära relation med gästerna. Många resande gäster kommer till Bara Vara och personalen tar då sig alltid tid att prata med dem. Alla som kommer hit ska känna att de kan slappna av och vara sig själva. – Vi är helt enkelt en restaurang där du bara kan vara. Vi har även en uteservering på sommaren och det är ett bra läge med sol hela dagen, säger Martin. Bara Vara har även en gedigen vinlista vilket lockar många personer som bara uppskattar ett gott glas vin efter jobbet med lugn musik i bakgrunden. Där du hör hemma. HAN ARBETAR SJÄLV

82 | TÄBY/HELSINGBORG


En naturlig mötesplats för alla Hamnkrogen i Helsingborg ligger precis invid stadens kaj och är den optimala mötesplatsen för många helsingborgare. Detta är en välkänd åretruntrestaurang med en härlig uteservering som givetvis lockar många turister sommartid. Uteserveringen är alltid full av människor som njuter av sommarens värme, en välsmakande middag eller en efterlängtad after work.

mellan 16.00 och 19.00 är det full fart på Hamnkrogen. Den populära AW:n med mat från grillen för 85 kronor samt öl, vin och cider för 39 kronor lockas många av. Uteserveringen har 150 platser och inomhus finns 50 platser till. Och när det är fullsatt här är stämningen på topp. Rena festivalkänslan. Hamnkrogen serverar även en ljuvlig lunch fram till 14.30 på vardagarna och á l a carte kvällstid. ALLA DAGAR I VECKAN

– Vi har en relativt liten meny men fokuserar på bra priser i stället, säger Jonas Johansson, en av fem delägare på Hamnkrogen. Han har arbetat här sedan 2002 och varit aktiv som delägare sedan tre år tillbaka. Han är tillsammans med sina kollegor stolt över att Hamnkrogen blivit lite av en central mötespunkt att starta kvällen på. Många kommer nämligen hit innan de ska ut. – Samtidigt är det roligt att vi har en så stor målgrupp. Det är många äldre som kommer hit på vår AW och äter en god bit mat till ett bra pris.

Vi har en relativt liten meny men fokuserar på bra priser. SOMMARTID ÄR DET mycket

Hamntorget 2, 252 21 Helsingborg 042 – 12 87 55 - info@hamnkrogen-hbg.se www.hamnkrogen-hbg.se - www.facebook.com/hamnkrogen

att göra och då är det är upp emot 20 anställda som tillsammans servar gästerna. Personalen är enligt Jonas ett härligt gäng som kommer tillbaka varje år. – Jag brukar hålla mig i baren, skrattar Jonas som erkänner att han vill vara där det händer lite saker. Under sommaren är det som sagt fullt upp eftersom Hamnkrogen ska vara en naturlig mötesplats för alla. En nyhet är en ny utebar som öppnats på fram- och baksidan av serveringen. En riktig fullträff. – Det står fyra bartenders på baksidan. En härlig glädje eftersom vi har så många olika åldrar. Helsingborgs Hamnkrog är som att komma hem. Det blir en familjär stämning och alla ska känna sig lika välkomna, säger Jonas och tillägger: – Baren har öppnat och maten är serverad – det är bara du som fattas! HELSINGBORG | 83


En designresa med doft av Spanien Att bo på charmiga Hotel Maria i Helsingborg är en unik upplevelse. Det är en designresa genom tid och rum – från vikingatid till elegant barock. Alla rum är personligt inredda in i minsta detalj. Allt för att skapa en exklusiv stämning. Hotel Maria har blivit en plats som besökarna återkommer till. En plats där spansk matglädje möter rustik interiör och personal som får dig att vilja boka en natt till. Bara för att vara kvar och uppleva. Och att sova gott. en personlig atmosfär med maximal komfort, och därför valde vi även Hästens sängar till alla våra rum, skrattar Agneta Lilie von Rosen, ägare till Hotel Maria. Fastigheten är över 200 år gammal och har sin egen historia att berätta. Vi har försökt att spara alla gamla fina detaljer, men utan att göra avkall på moderna bekvämligheter. Hotellet slog upp sina portar 2006 och då var huset i stort behov av renovering. Det har skett en stor förändring sedan dess. Eftersom fastigheten är så gammal har det charmiga vinklar och vrår som gör just dess personliga charm. – VI HAR SKAPAT

Fredriksdal, tura, Sofiero Slott och andra härliga upplevelser i Helsingborgsregionen. vacker miljö och charmiga detaljer bäddar för en extraordinär hotellupplevelse. Det bästa av allt är att du själv slipper bädda. Har du tur kanske det är hotellets gamla historia, andar och liv som har hjälpt till att städa upp just ditt rum. SPANSK MAT, ESTETISKT

det charmiga hotellet finns Marias Tapasbar som öppnade i juni 2014. Eller rättare sagt flyttades ned en trappa, med entré från gatuplan och en härlig uteservering sommartid. Hotellet har öppet sju dagar i veckan och det har varit en lång resa från start tills nu, men det är just det som varit så intressant. – Jag har en idé om att ta verksamheten ett steg längre, men just nu vill jag bibehålla det personliga med god mat och att våra gäster ska få en personlig hotellupplevelse, fortsätter Agneta. Hotellet har återkommande stammisar på resande fot. Den andra stora målgruppen är människor som väljer hotellpaket med inbakade upplevelser som I ANSLUTNING TILL

Inredning och montage på kundens villkor Efter att i många år ha arbetat i nära samarbete med Ikea och drivit stora projekt i hela landet styr nu Patrik och Bettina Carlsson sitt företag Active Inredning & Montage i ny riktning. Duon satsar på nära samarbeten, kundvård, samt renovering och styling av alla tänkbara inomhusmiljöer.

andra framgångsrika företag föddes idén till Active Inredning & Montage ur efterfrågan av tjänster som saknades på marknaden. – Jag träffade Bettina i arbetet som säljare av kontorsmöbler för Ikea. Tillsammans kom vi fram till att det saknades företag med samma kundorienterade syn som Ikea för montering av de sålda kontorsmöblerna, berättar Patrik. Paret bestämde sig för att starta ett sådant företag själva och efter att i många år fungerat som Ikeas första rikstäckande partner med ansvar för att installera Ikeas kök och badrum hos kunder över hela Sverige har man nu valt att vidga sina vyer och arbeta ännu bredare. – Vi har fortfarande spetskompetens inom köksoch badrumsrenoveringar men har nu valt att satsa mer på att marknadsföra vår kunskap inom bygg och styling, berättar Bettina. PRECIS SOM MÅNGA

84 | HELSINGBORG

Active Inredning & Montage samarbetar med ett 50-tal hantverkare som alla delar deras glädje över att med sin yrkeskunskap få hjälpa människor att skapa hemmet de drömmer om. inte bara extremt skickliga hantverkare, de är också passionerade i sin yrkesutövning och förstår att alla människor har olika behov, säger Patrik. – VÅRA SAMARBETSPARTNERS ÄR

i nysatsningen har man alldeles nyligen lanserat ny hemsida för att nu tydliggöra vilka tjänster Active erbjuder sina kunder. – Vi är ett familjeföretag och tillsammans med våra hantverkare älskar vi att uppfylla och överträffa våra kunders förväntningar. Vill du veta mer så är du varmt välkommen att kontakta oss, avslutar Bettina. SOM ETT LED

Active Inredning & Montage AB Adress: Garnisonsgatan 14 254 66 Helsingborg Telefon: 077 444 66 66 E-post: info@activeinredning.se Hemsida: www.activeinredning.se Facebook: facebook.com/Activeinredning


Värdeskapande IT-system för din verksamhet Olivetree Solutions AB grundades 2007 och arbetar med att bygga IT-system som underlättar för företag att fungera optimalt i samverkan med andra, något som blivit allt viktigare på en allt mer komplex och globaliserad marknad. Företagsnamnet valdes med tanke på olivens stora nytta och olivträdens beständighet. Grundläggande värden inom Olivetrees verksamhet. brett med en idé om att bygga affärssystemlösningar som var annorlunda än de traditionella. Det saknades gränsöverskridande system och långsiktigt arbete, samt att ge företag i alla branscher möjlighet att överblicka sina flöden i samverkan med andra företag över hela världen, berättar Anders Eklund grundare och marknadschef.

– VI STARTADE GANSKA

planerade kampanjer effektivt och med maximal vinst, förklarar Anders. I samarbete med bland annat ett av Sveriges största byggföretag har man på Olivetree utvecklat molntjänsten Myloc vars syfte är att underlätta och förenkla samverkan och planering i logistikflödet. och har rönt stor uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands. I dag används Myloc av ett växande antal stora företag som uppskattar vinsterna i form av överblick och kontroll över materialflödet vilket i förlängningen leder till stora ekonomiska vinter. – Vi arbetar hårt med att bygga vidare på de utvecklingssteg vi tagit och står inför en spännande och utmanande framtid, avslutar Anders. TJÄNSTEN INTRODUCERADES 2013

förtaget specialiserat sig mer och konstruerat system för logistik kring långa, komplexa och globala försörjningskedjor. – Rent konkret kan man exemplifiera med ett klädföretag som med hjälp av vårt system får kontroll över transporter från Asien. På enklast sätt kan de till exempel få reda på var de olika containrarna befinner sig och kan med den informationen genomföra EFTER 2011 HAR

Olivetree Adress: Stortorget 8 211 34 Malmö Telefon: 040 630 46 43 E-post: info@olivetree.se Hemsida: www.olivetree.se Hemsida: www.mylock.se

Däckbyte för din bekvämlighets skull I en extremt konkurrensutsatt bransch vet Christoffer Lindskog och Andreas Andersson att service utöver det vanliga är nyckeln till framgång. Till deras däckverkstad i Malmö återkommer nöjda kunder, säsong efter säsong. arbetat för större däckfirmor i många år bestämde sig barndomsvännerna Christoffer Lindskog och Andreas Andersson för att starta eget tillsammans. Nu har de drivit Däckservice i Malmö, Hyllie Däck AB, sedan år 2012. Och i en svår bransch har de med hårt arbete och fokus på kundnöjdhet lyckats, inte bara gå runt, utan också att få sitt företag att växa och blomstra. – Många av våra kunder har vi haft åratal, de har följt med i våra flyttar, berättar Christoffer. – Nya kunder kommer på rekommendation och vi är stolta och glada över att folk är så nöjda över de tjänster vi erbjuder och det arbete vi utför, fyller Andreas i. Med ett fantastiskt läge i Hyllie erbjuder Däckteam däck- och fälgbyten samt försäljning av däck och fälg av de flesta märken. För pendlare betyder det centrala läget en perfekt möjlighet att lämna in bilen innan de tar morgontåget till Köpenhamn för att sedan hämta den på väg hem från arbetet. EFTER ATT HA

MÅNGA KUNDER UPPSKATTAR systemet

med tidsbokning vilket gör att man undviker väntetider och köbildning. – Att byta däck på bilen är inte något man njuter av, det bara måste göras. Vårt jobb är att se till att det sker nästan utan att kunden märker det, konstaterar Christoffer. För att öka kundernas bekvämlighet gör killarna sitt yttersta för att anpassa sina tjänster efter kundernas behov. Ofta är bilarna färdiga före utsatt tid.

– Vi jobbar med den inställningen att bilen behövs i våra kunders vardag och vi håller utsatta tider och arbetar så fort det bara går för att undvika olägenhet för kund, avslutar Andreas.

Däckteam Malmö Adress: Arenagatan 10 215 32 Malmö Telefon: 040-617 00 55 E-post: info@hylliedack.com Hemsida: www.hylliedack.com Facebook: http://on.fb.me/1PBNhKR MALMÖ | 85


Satsar på kvalitet ända in i kaklet För dig som planerar att renovera ditt badrum eller kök rekommenderas ett besök hos Svenska Kakel. Här hittar du ett imponerande utbud av trendigt och klassiskt kakel från Europas mest välrenommerade tillverkare och leverantörer. I butikerna välkomnas du av kunnig personal med mångårig erfarenhet som guidar dig rätt i den överväldigande kakeldjungeln. av familjen Bergman i Helsingborg redan 1977. I dag är man stolta över att vara Sveriges största privatägda aktör i kakelbranschen. Företaget drivs än i dag som ett familjeföretag och har butiker i Malmö, Helsingborg, Halmstad, Göteborg, Stockholm och Luleå. Med 112 anställda och representerade av 85 återförsäljare från Ystad i söder till Haparanda i norr finns Svenska Kakel tillgängliga för kunder i hela Sverige. – Förenklat kan man säga att Svenska Kakel vilar på tre ben, berättar Lars Jehlbo, affärschef vid butiken i Malmö. – Våra sex butiker är tillsammans med vår hemsida ansiktet utåt. Sedan har vi även en säljorganisation på fältet som besöker och samarbetar med arkitekter, större byggföretag och plattsättningsentreprenörer. Vidare har vi en återförsäljarorganisation som fungerar som grossister åt våra samarbetspartners, utvecklar Lars. SVENSKA KAKEL GRUNDADES

man på att visa upp det omfångsrika sortimentet i form av olika kreativa lösningar och möjligheter. Här byggs kompletta badrumsmiljöer upp för att kunderna ska ges möjlighet att föreställa sig hur resultatet kan bli i deras egna hem. Här arbetar ett kunnigt team av säljare vars främsta uppgift är att guida kunderna genom hela processen med att välja plattor vilka många gånger ska sitta i decennier. – Många kunder som kommer hit är väl förberedda och vet precis vad de vill ha. Andra är osäkra och behöver mer stöd från våra säljare. Vi finns till för alla, försäkrar Niclas Engdahl, butikschef i Malmö. Utöver butikerna har Svenska Kakel även satsat stort på sin hemsida. Hit uppmuntrar man kunderna att vända sig för information och inspiration. – En bra början är att först sätta upp en budget och därefter leta inspiration på nätet, säger Niclas. – Ja, utan förberedelse är det lätt hänt att man överväldigas av det stora utbud vi visar upp här i butiken, fyller en leende Lars i. Utöver privata kök och badrum arbetar man också med företagskunder och kunder i offentlig verksamhet. På Svenska Kakel välkomnas projekt i alla storlekar. – Från små privata badrum till utvändiga 5 000– 6 000 kvadratmeter stora väderbeständiga keramiska fasader. Inget jobb är för litet eller för stort, säger Lars. I BUTIKERNA SATSAR

tillsammans med ledande leverantörer och tillverkare från främst Italien där man ligger i framkant gällande design och teknikutveckling. Men man begränsar sig inte till den italienska marknaden utan har utvalda samarbetspartners från hela Europa. – Vi har hittat de bästa i Spanien, Portugal, Frankrike och Tyskland vilket garanterar våra kunder ett stort och varierat utbud, berättar Niclas. Det är inte bara det stora utbudet av vackra plattor som gör att kunder återvänder till Svenska Kakel. Hit kommer man också för att vara säker på att det kakel man köper håller högsta kvalitet. SVENSKA KAKEL ARBETAR

86 | MALMÖ


– Om man till exempel ska lägga ett nytt stengolv är det viktigt att man väljer plattor med rätt slitstyrka, och vad gäller kakel i dusch vill man att glasyrlagret ska vara så tjockt att utseendet inte förändras av fuktgenomslag, berättar Lars. För de kunder som önskar hjälp med hela renoveringsprocessen har Svenska Kakel ett kontaktnät av noga utvalda hantverkare som man med glädje rekommenderar att kunderna anlitar. – De hantverkare vi samarbetar med vill inte arbeta med produkter som inte håller högsta kvalitet och det är ju självklart ytterligare en trygghetsfaktor för våra gemensamma kunder, säger Lars. Personalen på Svenska Kakel har naturligtvis full koll på aktuella trender. – Vissa kunder letar efter en klassisk effekt som håller år efter år medan andra är mer intresserade av vad som är stort just nu, säger Niclas. Han berättar att det sedan några år tillbaka är populärt med råa ytor och naturliga material. Det finns bland annat klinker som ser precis ut som trägolv. Oavsett vilket utseende och vilken stil man väljer på sina plattor kan man vara säker på att man hos Svenska Kakel möts av branschens bästa kompetens, service och kvalitet. Här har man i nära 40 år finslipat varje detalj för att försäkra sig om att man förser sina kunder med det absolut bästa som står att finna inför en renovering eller nybyggnation. – Vi brinner för vårt arbete och de flesta av oss har arbetat för företaget i många år vilket garanterar kunskap och engagemang, avslutar Lars och får medhåll av Niclas.

Svenska Kakel Adress: Stenyxegatan 31 213 76 Malmö Telefon: 040-685 34 00 Hemsida: www.svenskakakel.se Facebook: http://on.fb.me/1QBeBLC MALMÖ | 87


Skånska travsällskapet skapar vinnare Skånska travsällskapet står inför ett massivt förändringsarbete där man satsar på att med ett stort samhällsengagemang hitta nya vägar för möten mellan travsporten och människor. Det övergripande målet är att med hjälp av en fantastisk sport bidra till att människor i alla åldrar, oavsett bakgrund och kön, får möjlighet att växa.

88 | MALMÖ


SKÅNSKA TRAVSÄLLSKAPET HAR sin

verksamhet förlagd vid internationellt välkända Jägersro trav- och galopp. – Att vi är proffs på att arrangera travtävlingar är välkänt. Nu vill vi satsa mer på eventen, känslan och i samverkan med samhället i övrigt skapa något bestående, avslöjar Lars Holst, marknadschef på Skånska Travsällskapet. sammanfattat visionen i mottot ”samma plats men ny känsla” med målet att vara Malmös mest spännande arena 2020. Och arbetet för att sprida den nya inriktningen pågår för fullt. – Vi vill visa upp vår fantastiska verksamhet och ge ännu fler människor möjlighet att ses här för trevligt umgänge, god mat och spel, fortsätter Lars. För intresserade som inte vet så mycket om sporten har man under årets första månader introducerat ett nybörjarpaket i vilket entré, egen guide, stallbacksrunda, middag och underhållning ingår. Paketet kostar 199 kronor och har på kort tid lockat över 2 500 nya besökare till Jägersro. – Vår kanske största satsning just nu är vårt arbete för unga och för att hitta och uppmuntra nya talanger inom travsporten, säger Lars. I linje med denna satsning pågår en uppsjö av spännande projekt. HÄR HAR MAN

– Vi har en egen travskola där barn i 5–6-årsåldern får lära sig umgås med, sköta om och köra häst. För unga talanger kommer vi i höst att dra igång något vi kallar Ponny League. Tävlingar som ger unga från hela södra Sverige möjlighet att tävla mot varandra. Vi hoppas även i framtiden att starta Jägersro Academy för unga talanger, berättar Lars. Utöver verksamheterna för redan insatta barn och ungdomar satsar man på att i samarbete med

Arbetsförmedlingen ge unga människor som ännu inte hittat sin plats på arbetsmarknaden en möjlighet till meningsfull sysselsättning och möjlig framtida karriär. – Vi erbjuder dem praktik och hoppas naturligtvis att på så sätt bidra till både individuell utveckling och ett bättre samhälle, säger Lars. Lars personifierar Skånska Travsällskapets nytänkande, kreativitet och brinnande engagemang för travsporten och samhället i stort.

Jägersro Telefon: 040-671 82 00 E-post: info@jagersro.travsport.se Hemsida: www.jagersro.se Facebook: http://on.fb.me/1dfsFwc MALMÖ | 89


Unik mötesplats i centrala Malmö Med ett fenomenalt läge centralt i Malmö ligger Sofielunds Folkets Hus. Grundat redan 1995 har verksamheten mer åren utvecklats till en av regionens viktigaste mötesplatser för människor med olika intressen, bakgrund och förutsättningar. har arbetat vid Sofielunds Folkets Hus sedan starten. Från början med rivningskontrakt på begränsad tid. Men verksamheten blev snabbt en sådan framgång att Malmö stad drog tillbaka rivningsbeslutet. Lokalerna har renoverats efter hand och är i dag anpassade för att fungera för så många behov och verksamheter som möjligt. – Jag tröttnar aldrig på mitt arbete. Här pågår nya projekt hela tiden och verksamheten är i ständig förändring tack vare alla fantastiska människor som möts och verkar här, berättar en entusiastisk Carlos. Förra året besöktes huset av 243 000 människor och mycket tyder på att rekordet kommer att slås i år. Här träffas människor från över 50 föreningar. Man dansar, sjunger i kör, lär sig språk, lagar mat och mycket mera. – Tyvärr har vi inte kapacitet att ta emot fler föreningar med återkommande aktivitet just nu men VERKSAMHETSCHEFEN CARLOS CORTÉS

90 | MALMÖ

man är välkommen att ställa sig i kö och det finns alltid möjlighet att boka lokal för enskilda möten eller events, säger Carlos. även två skolor och huset sjuder av liv och kreativ aktivitet mellan klockan 8.00 och 21.00 alla dagar i veckan. Malmö stad är stolta över Sofielunds Folkets Hus och verksamheten får ofta stå som förebild för hur man kan arbeta för gränslösa möten mellan människor. I LOKALERNA HUSERAR

vi berättat om och visat vår verksamhet för delegationer från alla världsdelar, berättar Carlos. Och framtiden ser ljus ut för huset. – Här arbetar vi med öppna dörrar och fokuserar och satsar på utvecklingsmöjligheter, avslutar eldsjälen Carlos Cortés. – GENOM ÅREN HAR

Sofielund Folkets Hus Adress: Rolfsgatan 16 214 34 Malmö Telefon: 040-34 58 48 E-post: sfh@sofielund.org Hemsida: www.sofielundsfolketshus.se Facebook: http://on.fb.me/1c0tYO8


Mäklarfirma som siktar på toppen Fastighetsmäklarna Caroline Thagesson och Simon Falke var tidigare kollegor på en av Malmös mäklarfirmor. Men för drygt ett år sedan bestämde de sig för att skapa något riktigt bra tillsammans. Resultatet blev Skandiamäklarna Malmö – en mäklarfirma utöver det vanliga.

bakom Skandiamäklarna Malmö sin verksamhet. Det innebär att man har satsat på att kombinera mäkleri och restaurangverksamhet under samma tak. Uteservering i söderläge, öl- och vinrättigheter, prima råvaror och trubadur på fredagskvällarna ingår i konceptet. LIVSSTILSMÄKLERI KALLAR DUON

SkandiaMäklarna Adress: Slussplan 5 211 30 Malmö Telefon: 040-692 55 00 E-post: malmo@skandiamaklarna.se Hemsida: www.skandiamaklarna.se Facebook: http://on.fb.me/1QBbDXE

Under det dryga år som Skandiamäklarna Malmö varit verksamt har ursprungliga två mäklare blivit 20 till antalet. – Vi är extremt målmedvetna och extremt olika, så vi kompletterar varandra exemplariskt. Vårt mål är att ligga i topp tre inom två år och siktar man högt måste man jobba hårt, säger Caroline Thagesson. att ha kul under tiden är en framgångsfaktor, det är både hon och Simon Falke övertygade om. Utöver detta är jävlaranamma, driv, ödmjukhet och att passa in i gruppen de krav som mäklarduon ställer på sina anställda. På Skandiamäklarna Malmö finns också stora utvecklingsmöjligheter. Det är inte för inte som Skandiamäklarna är den enda mäklarfirma som Villaägarna rekommenderar. När det kommer till mäkleriet är det kvalitet som gäller för Skandiamäklarna Malmö – från början till slut.

Förtroendet ska vara hundraprocentigt och mäklarna pålästa. Här finns inga osäkerheter och ”vet inte”. – Jag brukar skämta och säga ”tänk arga snickaren som vill ha svar på allt till punkt och pricka. Vi är arga mäklaren.” Det finns en plan med allt, man får inte lämna någonting åt slumpen. Det ska vara genomtänkt, hög kvalitet och ordning och reda, säger Caroline Thagesson.

ATT SE TILL

MALMÖ | 91


Den stora utmaningen börjar när ungdomarna ska ut och lära sig att leva i samhället.

För en hållbar drogfrihet Bogruppen erbjuder ett avancerat boendestöd för missbrukare som ingen annan har kunnat hjälpa vidare i livet. Här är personalen den klippa som krävs för ett hållbart tillfrisknande. De vågar tänka utanför ramarna, vilket har gett ett lyckat och varaktigt resultat. sedan startades det framgångsrika boendestödet, Bogruppen. Allting fick egentligen sin början när grundarna, Jimmy Regn och Peder Ring, fortfarande jobbade som väktare och anlitades av Söderköpings kommun för att råda bot på skadegörelser, men eftersom budgeten var begränsad fick duon ta till egna medel. – Vi började hänga med ungdomarna, vilket var ganska kontroversiellt på den tiden. Vi fungerade som en privat kvarterspolis, säger Peder Ring, som i dag är affärsutvecklare på Bogruppen, tillsammans med Jimmy Regn. Ungdomsprojektet uppmärksammade i flera riksmedier, och gav ett gott resultat. Skadegörelsesumman sjönk till 50 000 kronor året därpå, efter att ha legat på omkring 600 000 kronor tidigare. Kommunen bad därmed duon att fortsätta sitt gedigna arbete med ungdomarna. Sagt och gjort. FÖR NÄRMARE SJU ÅR

92 | NORRKÖPING

De sålde av sina tidigare verksamheter, köpte ett hotell i Söderköping och öppnade helt sonika ett stödboende för ungdomar. En verksamhet som så småningom blev ett HVB-hem för pojkar och flickor mellan 16–21 år, vilka på grund av exempelvis missbruksproblem inte kan bo med familjen. man däremot en svaghet i HVB-upplägget. Kommunen gav uppdragsgivaren sex månader på sig att färdigbehandla en missbrukare och sedan ansågs uppdraget vara slut. – Vi fick dem på banan, men de var långt ifrån färdigbehandlade efter sex månader. I stället möttes ungdomarna av ett utanförskap. De hade inget att göra och ingenstans att ta vägen, vilket renderade i flera återfall, förklarar Peder Ring. HVB-hemmet var inget annat än ren och skär förvaring, menar grundarna, som öppnade Bogrup-

pen som en eftervårdsenhet till denna verksamhet. – Det är inte svårt att hålla sig inom vissa ramar när man bor här, får vård och har personal omkring sig dygnet runt. Den stora utmaningen börjar när ungdomarna ska ut och lära sig att leva i samhället. När de måste skaffa sig jobb och social kompetens, säger Jimmy Regn.

GANSKA OMGÅENDE SÅG

veva startades Assertive Community Treatment, ACT, vars målsättning är att hjälpa personer med dubbeldiagnoser. Det vill säga personer som lider av både missbruk och psykiska problem, en grupp som ofta hamnar mellan stolarna. Bogruppen kontaktades för att arbeta med denna mycket marginaliserade grupp av personer, som har en tendens att uppträda aggressivt. – Risk, hot och våld är vardagsmat för oss. Killarna märkte snart att det inte hade någon effekt på oss, att I UNGEFÄR SAMMA


deras hot inte fick oss att backa. Då fick vi plötsligt mandat för att agera fritt, vilket resulterade i många lyckade fall. länge sålt. I dag satsar Bogruppen i stället stenhårt på att öka antalet långvariga tillfrisknanden, men först måste basala behov, som boende och föda, täckas. – Man kan inte kräva att en person ska bli drogfri om han eller hon bor i en pappkartong eller trappuppgång, säger Peder Ring. Bogruppen ser först till att personen som ska rehabiliteras och integreras i samhället har en egen lägenhet, utan missbrukande grannar i närheten. – På så sätt blir de äntligen en del av samhället, förklarar verksamhetschefen Markus Erenius. Att verkligen se individen och skapa en plan utifrån dennes förutsättningar är a och o. – Arbetet kräver att personalen får vrida och vända på sig kring varje person. Men det är nödvändigt, för det är där vi får resultaten, säger Jimmy Regn. HVB-HEMMET ÄR SEDAN

Den vägen är lång för en person som har varit på BUP redan som 9-åring, fått sin första medicin som 10-åring, samt har träffat en hel drös av läkare och fått ytterligare diagnoser som 14-åring. Men förändringen är möjlig. Bogruppen har lyckats hjälpa de allra tyngsta fallen. Lyckats hjälpa personer som har varit på väg att klassas som kroniskt psykiskt sjuka. Teamet bakom Bogruppen ser den tidspressade psykiatrin, med

dess snabba mål, som en anledning till långvariga missbruksproblem. Bränderna släcks för stunden, medan grundproblemet kvarstår. – Det handlar om ett systemfel där människor pressas till att fatta snabba beslut på grund av ekonomiska skäl. Kommunerna vill spara pengar. De borde tänka mer långsiktigt och satsa på rehabilitering som ger varaktigare resultat.

TID ÄR OCKSÅ en viktig aspekt för tillfrisknandet. Att

bli drogfri, bygga upp ett nytt liv och ha tillit till andra människor är ingenting som händer över en natt.

Bogruppen Adress: Importgatan 24 602 28 Norrköping Telefon: 011-25 05 50 E-post: info@bo-gruppen.se Hemsida: www.bogruppen.se Facebook: www.facebook.com/bogruppenAB NORRKÖPING | 93


”Vi vill hjälpa våra gäster att äta rätt” I det östgötska samhället Krokek är invånarna varmt fästa vid sin Konsumbutik. Butiken som tog hem den ärofyllda utmärkelsen ”Årets butik” vid Handelsgalan i Norrköping förra året är ett lysande exempel på att det går att driva livsmedelshandel framgångsrikt även på mindre orter. sitt arbete som butikschef för Coop Konsum i Krokek. – Jag har ett fantastiskt jobb och får träffa massvis av härliga människor varje dag. Inget går upp emot att känna deras stöd, säger han entusiastiskt. Den till ytan förhållandevis lilla butiken ökar sin omsättning varje år och Nic är övertygad om att framgången till största delen beror på den glada och professionella personalen. – Vår styrka är helt klart personalen och vår vilja att hela tiden anpassa oss efter våra gästers behov, säger Nic, och berättar att all personal har ett anteckningsblock i fickan för att direkt kunna skriva ner kundernas önskemål. De gör allt för att ständigt vara lyhörda, lyssna på kundernas åsikter och köpa in varor som de efterfrågar om möjlighet finns. NIC SÖDERQVIST ÄLSKAR

94 | NORRKÖPING

är många och spännande. Nic hoppas på en utbyggnad av butiken för att kunna bredda sortimentet ännu mer och vill satsa på en manuell delikatessdisk med lite extra lyxiga varor. I linje med koncernens ambition om att vara den goda kraften hoppas han även på att erbjuda demonstrationer med provsmakning i en mer informerande och utbildande form än tidigare. – Vi vill hjälpa våra gäster att äta nyttigt och rätt, säger Nic. Enligt denna övertygelse är han ständigt på jakt efter lokalt och ekologiskt producerade råvaror. Det ökade intresset för den kategorin har inte gått honom obemärkt förbi. – Vårt jobb är att alltid leverera det bästa vi kan, avslutar den driftige och medvetna butikschefen med eftertryck. VISIONERNA INFÖR FRAMTIDEN

Coop Konsum Krokek Adress: Sjöviksvägen 78

618 30 Kolmården

Telefon: 011-39 10 06 E-post: krokek.bc@coop.se Hemsida: www.coop.se Facebook: facebook.com/CoopKonsumKrokek


Frigörande dans – meditation i rörelse Frigörande dans är ett enkelt sätt att komma i balans. Likt yoga har dansen en lugnande och stärkande effekt på kropp, sinne och själ, samtidigt som spänningar släpper och leder smörjs. Lika kravlöst som ett barn rör sig till musik kan alla röra sig i dansen på ett lustfyllt sätt. Träningsstudion Comiform i Norrköping tar dig ett steg närmare en stressfri tillvaro. spänningar i kroppen ofta skapad av långvarig stress. Yoga är ett välkänt sätt att lösa upp stelhet, få igång flödet och rensa ut slaggprodukter. Ett annat är frigörande dans som grundar sig på de sju livsrytmerna skaka, flöda, tydlighet, kaos, stillhet, lätthet och din dans Dansen omfattar enkel rörelseträning i syfte att ALLTFLER MÄNNISKOR UPPLEVER

Comiform Adress: Bandygränd 21 60374 Norrköping Telefon: 070-232 25 05 E-post: gabriella.e.erenger@gmail.com Hemsida: www.comiform.se Facebook: www.facebook.com/Comiform

befria dansaren som bor i varje kropp – oavsett ålder, kondition eller form. Det är du själv som bestämmer på vilket sätt du vill röra dig. Den avslappande tillåtande stämningen, den totala närvaron i nuet, andningen och de fria rörelserna löser upp stelhet, frigör livsenergi och utvecklar din intuitiva förmåga. – Det är enkelt och lustfyllt. Att finna din dans är som att finna dig själv, på din mest flödande och kreativa nivå. Varje danstillfälle blir unikt, du är inte

samma varje gång – säger Gabriella Erenger som driver Comiform i Norrköping. livscoach, certifierad dansinspiratör och -pedagog, yogainstruktör och har även utbildning inom meditation, massage och akademisk bakgrund inom pedagogik, kommunikation och retorik. Träningsstudion som hon driver erbjuder yoga, frigörande dans, meditation, coachning samt driver kurser och workshops i ämnet. – Det är viktigt att släppa alla föreställningar, tillåta dig att slappna av och låta musiken flöda genom kroppen som dansar av sig själv. Det är enligt Gabriella, oerhört välgörande att vi så ofta som möjligt tillåter oss att vara totalt närvarande i nuet – mindfulness – att verkligen lyssna till kroppen, landa i den. Ny forskning visar på mängder av hälsovinster baserade både på yogan och dansen. Hjärnan förändras och sjukdomar lindras. – Ge dig det bästa! HON ÄR DIPLOMERAD

NORRKÖPING | 95


Färgglatt och kreativt målade hem

Det går att göra mycket med färg. Det är ledmotivet Sara Andersen jobbar efter på sitt nystartade Cre8ive Walls. Här får kunderna möjlighet att sätta en fullständig personlig prägel på sina hem. år sedan valde Sara Andersen att starta eget. Den utbildade målaren vill visa såväl privatpersoner som företag att det går att göra mycket med färg. Resultatet blev Cre8ive Walls där Sara gör fondväggar, väggmotiv och en hel del annat i färg. Traditionellt sätt använder vi oss av tapeter när vi vill göra fondväggar, men det finns flera fördelar med att använda färg i stället. – När man ska ha en personlig inredning är det svårt att hitta sin egen stil i alla dessa tapetkataloger. Jag gör väggmotiv med personlig inriktning. Det kan vara alltifrån rena detaljer till en hel vägg, vilket du inte kan få i tapetform, säger Sara Andersen. FÖR DRYGT ETT

år har Sara hunnit med en mängd olika uppdrag. Hon hjälpte bland annat ett par att måla en vägglina med olika saker hängandes i det rum där paret normalt sett hänger sin tvätt. Ett annat UNDER SITT DRYGA

96 | NORRKÖPING

uppdrag innebar att göra en stor Buddha-avbildning. Hon förklarar att det finns en annan fördel med att välja färg framför tapet, och det är att färgen kan torkas av om det skulle bli en fläck på den. tapet är betydligt svårare. Det går dessutom att göra om samma vägg flera gånger genom att byta färg, en process som skulle bli betydligt dyrare och jobbigare med tapet. ATT TVÄTTA EN

entreprenören på att kunna utveckla sitt koncept ytterligare, och har redan hunnit komma en bra bit på vägen. – Jag vill sprida färg, motiv och nya möjligheter omkring mig. Ju längre tiden har gått, desto fler idéer har jag samlat på mig, som jag kan spinna vidare på för att skapa nya sätt att göra om en vägg på, avslöjar Sara Andersen. I FRAMTIDEN HOPPAS


För dig som älskar djur Det är alltid ett ansvar att ha ett husdjur. Många föräldrar är positiva till att barnen får lära sig att ta ansvar när familjen skaffar sig en katt eller hund. Men det gäller att välja rätt typ av husdjur, det som passar familjens förutsättningar bäst. På Arken Zoo i Norrköping råder det febril aktivitet och personalen hjälper dig gärna kring valet. fundera mer än en gång innan du faktiskt går och köper ett husdjur. Fundera över om du verkligen klarar av det stora ansvaret eller inte. Har du pengar, tid och ork? Att skaffa sig ett husdjur kräver nämligen en stor drös av engagemang, tid och kärlek. Vem ska ta hand om djuret medan du är på semester? – Du får inte heller glömma att det kostar en del eftersom det är värt att lägga ner några extra slantar på djurvården. Husdjuret blir som en kär familjemedlem och bör vårdas ömt, säger Sara Bäckstedt, butiksägare på Arken Zoo. Många djur lever dessutom väldigt länge och då gäller det att vara förberedd. DET GÄLLER ATT

Arken Zoo är en rikstäckande djuraffär som säljer utvalda djur, tillbehör och foder, samt erbjuder tjänster som kloklippning, trimning och veterinärvård i utvalda butiker. Butiken i Norrköping säljer mindre husdjur som marsvin, undulater, fiskar och reptiler. – Vår butik erbjuder även klippning och trimning för hundar och katter. ägt ett stort djurintresse sedan barnsben, och driver i dag verksamheten tillsammans med sin mamma. De har dessutom tre anställda som delar deras stora passion för djur. Förutom ett genuint intresse för ämnet har alla i personalen valt att ta hobbyn ett steg längre genom att utbilda sig om djur. SARA BÄCKSTEDT HAR

– Alla i personalen har gått certifierade kurser antingen på gymnasie- eller eftergymnasial nivå, samtidigt som vi vidareutbildar oss hela tiden. Genom att vi ständigt lär oss nytt och uppdaterar vår kunskapsbank om djur så kan vi erbjuda våra kunder bästa möjliga service.

VÄLKOMMEN TILL OSS! WWW.ARKENZOO.SE

ARKEN ZOO INGELSTA KOPPARGATAN 20, 602 23 NORRKÖPING

/ ARKENZOOINGELSTASHOPPING | 011-31 10 20

NORRKÖPING | 97


För hela livet med bilen Personalen hos OKQ8 på Hagmarksgatan i Örebros ses ofta hjälpa sina kunder med ett leende på läpparna och erbjuder hjälp med skötsel, tvätt och reparationer av fordon alla dagar i veckan. Under våren kommer den populära vrksamheten även att börja erbjuda motorcykelservice i sin bilverkstad. chef för OKQ8 Hagmarksgatan i Örebro, har alltid varit väldigt nyfiken som entreprenör. Han har provat på att vara hotellägare i Jönköping och Örebro tidigare, men började för några år sedan att driva en OKQ8-anläggning. – Jag började i den här branschen redan för tio år sedan och har fått se den utvecklas mycket genom åren. Det är en rolig och omväxlande bransch, vilket passar mig eftersom jag gillar förändringar. Här finns moderna och välutrustade biltvättsanläggningar med maskintvätt, samt gör det själv-hallar där kunderna kan tvätta och mecka sina bilar själva, vilket är populärt. I den ljusa fräscha OKQ8-butiken finns allt från fika, snacks, mat, tidningar och bilvårdsprodukter. SAMER ABDUL SAHIB,

OKQ8 Hagmarksgatan Adress: Hagmarksgatan 45

702 16 Örebro

Telefon Hagmarksgatan: 019-10 31 10 Telefon Västhaga: 019-32 15 08 E-post: 37740@station.okq8.se Hemsida: www.okq8.se Hemsida: www.orebrobilservice.se Facebook: http://on.fb.me/1EuBjTs 98 | ÖREBRO

– Det är oerhört viktigt för oss att jobba med klimatsmarta produkter, säger Samer. Vi arbetar helhjärtat utifrån miljöaspekten och använder miljövänliga produkter. Många av våra produkter i butiken är Svanen märkta. Den tillmötesgående och glada personalen i butiken hjälper kunderna att välja rätt produkt. bedriver servicehjälpen första torsdagen i varje månad mellan klockan 14–18. Personalen finns då på plats ute på stationsplan med sina gula västar på sig, för att hjälpa kunder med att kontrollera och vid behov fylla på motorolja, pumpa däcken, byta lampor och torkarblad, fylla på glykol och kylarvätska. – Vi försöker göra så mycket som möjligt för våra kunder. Service, bemötande, kompetens, försäljningsteknik och tillgänglighet är viktiga ledord. – Personalen vidareutbildas hela tiden och jag själv deltar i olika chefsutbildningar, det är så man får nöjda stamkunder, säger Samer. OKQ8 HAGMARKSGATAN I ÖREBRO

för sin utmärkta service och sitt miljötänk, samt tar även emot praktikanter från bland annat fordonsprogrammet. – Med hjälp av oss får de en gedigen utbildning som verkligen sätter kunden, miljön och kunnandet i fokus, säger Samer Abdul Sahib. OKQ8:s motto lyder ”För hela livet med bilen”, något man enligt honom verkligen lever upp till. KONCERNEN HAR PRISATS


Få en ny syn på tillvaron I Eskilstuna hittar du butiken som får dig att både Se & Synas, precis som dess fyndiga namn antyder. I mars 2015 firade butiken 20 år, vilket ägarna Cilla Pettersson och Susanna Eriksson är väldigt stolta över. Duon beskriver sitt nära samarbete med varma ord och det märks att de brinner för sitt arbete: ”Att ge kunderna den bästa synen, det är vår passion och drivkraft”, säger de.

Att bära glasögon ska vara mer än att bara se, du ska synas också. Det har ägarduon tagit till vara på. De har ett väl genomtänkt koncept för vad de vill erbjuda sina kunder. De har dessutom skickat sin assistent på en färganalyskurs, då hon brinner för formgivning och färg. – Det är en härlig känsla att få se hur väl de nya glasögonen passar kunden.

är en optiker i framkant. Butiken lanserar nyheter, utbildar sina optiker och tycker att det är jätteviktigt att erbjuda sina kunder en noggrann synundersökning. De säljer även kontaktlinser av de nyaste materialen, samt trendiga bågar med moderna och bra glas. – Om du har tröttnat på dina glasögon och kontaktlinser har vi även Ögonlasern i samma lokal. De kan utföra synkorrigerande laserbehandlingar.

CILLA OCH SUSANNA

SE & SYNAS

Se & Synas Telefon: 016-51 22 15 Hemsida: www.seochsynas.se/eskilstuna Facebook: http://on.fb.me/1vjm9qq

Det är inte många optiker i Sverige som kan erbjuda laseroperationer, så vi är väldigt stolta över det, säger delägaren Susanna Eriksson. genomför förundersökningar till linsbyten, RLE, för kunder med åldersynthet. Denna form av linsbyte lämpar sig bäst för de som annars använder progressiva glasögon. Optikerna kan också ögonbottenfotografera patienters ögon, och bilderna skickas sedan till en ögonläkare för bedömning. – Vi kallar det för en synhälsoundersökning, förklarar den andre delägaren Cilla Pettersson. Det råder inget tvivel om butikspersonalens höga kompetens och kunnande. Cilla och Susanna handplockar även sitt urval av bågar i butiken. Båda har ett stort intresse för mode och tar god tid på sig att välja ut snygga bågar till det breda sortimentet. SE & SYNAS

vill fortsätta med att vara personliga och hålla fast vid sin vision. Troligtvis har den framgångsrika duon ytterligare 20 givande år framför sig. – Vi vet att bra kvalitet inte behöver vara dyrt. Vår vision är att fortsätta att utöka vår verksamhet. Därför flyttade vi till nya lokaler för sex år sedan, och planerar nu att lansera en ny nätbutik. har redan startat och snart kommer kunderna åt det breda utbudet med ett enkelt klick. – Håll utkik på Facebook och nätet, så att ni inte missar våra fina erbjudanden under året. Välkomna in i butiken och på nätet önskar, Se & Synas i Eskilstuna. Cilla & Susanna med personal PILOTPROJEKTET FÖR NÄTBUTIKEN

ESKILSTUNA | 99


”Inget jobb är omöjligt” Att spränga runt brostöden under Essingeleden är inget man får göra varje dag. ”Det är ett spännande uppdrag att få vara del av. Inget arbete är omöjligt, bara olika svårt. Jag ser varje projekt som en unik utmaning och målet är att alltid göra mitt bästa. Jag mår bra av att göra kunderna nöjda”, säger Peter Boy.

Foto: Volvo

startade sin verksamhet år 1991 med bara ett fåtal maskiner. – I dag har vi en maskinpark på cirka 40 enheter, allt från 1,5- till 50- tonsmaskiner. Vår breda kunskap är vår styrka då vi utför transporter, markarbeten, planeringsarbeten, gräv- och lastmaskinsjobb, sprängning, knackning och krossning, inleder han. Företaget, som är ME-anslutet, har ungefär 20 anställda, som arbetar efter en utförlig miljö- och kvalitetsplan. De utgår från Eskilstuna och verkar främst i Mellansverige, men har även varit med och FÖRETAGAREN PETER BOY

Peter Boy Adress: Gredbyvägen 11 632 21 Eskilstuna Telefon: 016-13 07 00 E-post: info@peterboy.se Hemsida: www.peterboy.se 100 | ESKILSTUNA

drivit projekt uppe i Åre där de byggde kraftledningsfundament åt ElTel. – Längst söderut schaktade vi en tunnel under E6 i Glumslöv, säger Peter. Göta Älv är ett pågående projekt som beräknas slutföras om fyra år. Ett annat projekt sker i samarbete med NCC, där flera vattenreningsverk ska ta form. Peter Boy arbetar även med ett uppdrag åt ett österrikiskt företag och håller på att spränga runt brostöden under Essingebron. – Går något fel rasar bron. Spännande, men vi vet vad vi håller på med. Vår erfarenhet och bra medarbetare gör oss trygga. Utförs uppdragen korrekt och man inte försöker sig på några genvägar uppstår det oftast inga problem, säger Peter och tillägger: – Forserar man utsätter man sig för större risker. Gör man däremot allt systematiskt, som sig bör, så händer det sällan något olyckligt. Beslutet om att bygga Förbifart Stockholm har fattats, vilket innebär att det är en hel del järnvägsprojekt ETT TUNNELBYGGE UNDER

på gång just nu. Peter Boy-företaget har haft med- och motgångar i branschen, men för stunden känns det därför positivt. De arbetar huvudsakligen mot olika byggbolag , men tar även egna projekt ibland. Oavsett vem man arbetar mot är mottot alltid detsamma. – Vi vill ha nöjda kunder och försöker tillgodose deras behov. Om vi saknar maskiner eller verktyg så ordnar jag fram det. Inget kan stoppa oss, det gäller bara att hitta lösningar, säger Peter. Företaget arbetar nu i ett gammalt parkeringshus under Katarinahissen vid Slussen. – Jag tillverkade en förlängningsarm för vår maskin och en pump för att vi skulle kunna schakta sju meter djupt under mycket svåra och trånga förhållanden. Vi var nere på Gustav Vasas tid, så precis som jag sade tidigare; inget är omöjligt, bara olika svårt. Han har gjort det mesta under sina verksamhetsår, byggt järnvägar, vägar, bostäder och annat. – Nu börjar jag vara inne på tredje och fjärde varvet på projekten. Det finns inget som vi inte kan göra, avslutar Peter Boy.


Högkvalitativa glasfibertankar Smè-Plast i Eskilstuna tillverkar glasfibertankar i alla storlekar för olika behov. Avloppstankar, fettavskiljare, färskvattentankar – allt man kan tänka sig. Samhällets allt högre ställda miljökrav, i kombination med de kvalitetsprodukter som Smè-Plast levererar, har gjort att affärerna går lysande.

I JUNI 2014 tog Krisztian Cedlind och Robert Jordman över företaget som de har jobbat för i decennier. De nygamla företaget döptes om till Smè-Plast. Ägarduons erfarenhet inom branschen är lång, och sedan de tog över har de jobbat tidiga morgnar och sena kvällar för att tillgodose kundernas efterfrågan. – Vi tillverkar främst avloppstankar i glasfiber, men det finns ingen typ av tank som vi inte klarar av, säger Krisztian, och räknar därefter upp en mängd olika typer av tankar för en mängd olika ändamål. Han förklarar att det finns slutna tankar, slam-, fett- och oljeavskiljare, färskvattentankar, urintankar, matavfallstankar och ovan jordtankar på ben. – Det finns både standard- och specialtankar, som görs för särskilda förhållanden, tillägger Robert. TANKARNA TILLVERKAS I alla

tänkbara storlekar. Från mindre i enkubiksklassen till riktigt stora tankar på

Smè-Plast AB Adress: Vägmästarvägen 4

635 02 Eskilstuna

Telefon: 016-13 31 96 E-post: info@smeplast.se Hemsida: www.smeplast.se Facebook: http://on.fb.me/1E0owDC

20 kubikmeter. Produktionen sker i verkstadslokaler, med en maskinpark optimerad för tillverkning av glasfibertankar. Ägarduon förklarar att branschen är i expansionsfas och att efterfrågan på företagets produkter är stor. – De allt högre ställda miljökraven gör att företagen behöver se över sina system för avfallshantering och förvaring. Våra tankar och avskiljare kan möta de krav som ställs, berättar Robert. – Vi har en bra produkt och äger rätt kompetens och lång erfarenhet. Det är därför lätt för oss att anpassa oss efter kundens specifika behov, säger Krisztian Cedlind. är stolta över sitt arbete och över sin tillverkning. Med all rätt. De har inte fått ett endaste klagomål eller reklamation sedan starten, och listan över nöjda storkunder är lång. – Vi säljer till företag i hela Sverige som bland annat Skandinavisk Kommunalteknik, Ahlsell och Skandinavisk Ecotech. Företaget har stor utvecklingspotential och man har redan börjat vidareutveckla sitt koncept genom att i samarbete med ett annat företag tillverka poolprodukter i glasfiber. – En av de största fördelarna med glasfiber är hållbarheten, säger Robert Jordman. Inom den närmsta framtiden hoppas ägarduon på att kunna anställa personal. Till dess fortsätter de den välintrampade vägen, att bygga upp ett stabilt företag med siktet på att så småningom bli störst i Sverige. SMÈ-PLASTS BÅDA ÄGARE

ESKILSTUNA | 101


Vattenträning i spamiljö Att ha ett hemmaspa eller en jacuzzi är fortarande en dröm för många, men nu har saker och ting förändrats. Priserna har gått ner och allt fler satsar på sin dröm att få njuta av ett eget spa i trädgården. Det är underbart att få krypa ner i ett bubblande bad och koppla av. Folkpool i Uppsala kan förverkliga den drömmen. Den nya trenden är att kombinera träning och spa. uppvuxen i poolbranschen och driver nu familjeföretaget Folkpool, som han har tagit över efter sin far som startade företaget redan år 1972. Mycket har dock hänt sedan dess och nu presenteras ett helt annat utbud. – Det finns fler möjligheter för dig som vill ha ett spa i din trädgård trots liten ytan, säger Patrik, som även har hittat en smart lösning för att ha en pool i sitt eget hem. I april flyttade butiken in i större, fräschare lokaler. – Vi flyttade bara ungefär tio meter ifrån vår gamla adress. De här lokalerna är betydligt större och därav kan vi visa upp fler produkter ur vårt breda sortiment. Företagaren återgår till att förklara den snabba utvecklingen i branschen. Patrik träffar ofta kunder som säger att de vill köpa en jacuzzi eller pool när de i själva verket menar ett spa. Det gäller med andra ord att ha koll på de olika valmöjligheterna som finns, något som Folkpool i Uppsala är proffs på. – Ett spa kan vara betydligt mindre och är i regel tio grader varmare än en jacuzzi eller pool, förklarar Patrik. Ett nytt spa-märke, Jacuzzi, är på väg ut på marknaden och butiksägaren håller det färska PATRIK ÅKERFELDT ÄR

102 | UPPSALA

produktbladet i sin hand. Han berättar att det är ett italienskt varumärke som senare utvecklades av en amerikansk affärsman. – De är mest kända för sina badkar med inbyggda jetstrålar som masserar kroppen under bad, vilket har blivit populärt i dag, säger Patrik Åkerfeldt. andra alternativ för den som vill kombinera träning och avkoppling. – Vi säljer swim-span där har du möjlighet att träna samtidigt som du kan använda det som ett spa Skillnaden här ligger i temperaturen, för du vill inte ha för hög temperatur om du ska träna. Det orkar inte kroppen med. Ett traditionellt spa kan däremot hålla högre temperaturer och har ofta olika massage- och bubbelfunktioner, vilket gör att priset kan variera något beroende på vilka effekter man önskar att ha. – Det är stora prisskillnader men det gäller att få rätt kvalitet så att det är anpassat för ens eget behov och det svenska klimatet, säger Patrik. Vi hjälper dig att välja rätt. DET FINNS ÄVEN

Folkpool Uppsala Adress: Kungsgatan 107

753 18 Uppsala

Telefon: 018-39 82 50 E-post: patrik@folkpooluppsala.se Hemsida: www.folkpooluppsala.se Facebook: facebook.com/FolkpoolUppsala


Träning för kvinnor sedan 90-talet Womens Wellness startades 1996 och är än i dag ett koncept som håller. Många kvinnor uppskattar att fokusera på träningen fullt ut samt att träna tillsammans eller individuellt. ”De flesta tycker att det är lugnt och skönt här och stannar kvar, medan en del letar sig vidare till andra gym”, säger den operativt ansvariga personalchefen Heléne Savolainen.

i Uppsala vänder man sig i första hand till de som är ovana vid träning och har tidsbrist. Men även de som har fastnat i träningen och inte kommer vidare till önskat resultat. – Då behöver man mycket hjälp, konstaterar Heléne Savolainen. Företaget har tre gym i Uppsala och på alla råder samma övertygelse. Här köper man inte ett bara gymkort utan ett livsstilsprogram. – Som vi ser det går man oftast och köper ett årskort, får en kort introduktion på gymmet och PÅ WOMENS WELLNESS

sedan blir det inte så mycket mer. Det är för många förknippat med att misslyckas med sin träning och vi har funderat över hur vi ska lösa det, berättar Heléne och fortsätter: – Vi tror att det behövs någon som pushar på och strukturerar upp träningen för att få resultat. Det är därför det ingår personlig träning i varierande grad i våra livsstilsprogram. Utan PT är risken att träningen inte tar dig mot ditt mål. Men med hjälp av en personlig tränare får du snabb respons hela tiden! är det i snitt 34–40 procent som inte tränar under tre veckor då PT:n inte är inbokad. Bland de som har PT ligger denna procentsats på 0–15. – Men man når inte sina mål genom att bara köpa en tjänst, det krävs en insats också! Womens Wellness har också tagit fram gruppträningen Focus Training – Focus Force, Balance, Mindful och Strong – som ger komplett träning. – Det stillar det inre, bygger muskler, ger kondition och rörlighet. Med den kunskap vi har i personalgruppen kände vi att det var dags att ta fram något eget som motsvarar det Womens Wellness står för inom bland annat gruppträning.

HOS WOMENS WELLNESS

Womens Wellness Adress: Kungsgatan 79 753 21 Uppsala Telefon: 018-147074 E-post: info@womenswellness.se Hemsida: www.womenswellness.se Facebook: http://on.fb.me/1F8R5lg Instagram: instagram.com/womenswellness

UPPSALA | 103


Välkänt matbolag med bredd och medvetenhet I 20 år har Cajsa Johansson drivit Cajsa’s Kök enligt övertygelsen om att mat ska vara både hälsosam och välsmakande. Företaget som startade som lunchrestaurang har i dag utvecklats till ett välkänt matbolag med varma luncher, högkvalitativ färdigmat och catering i både Uppsala och Stockholm. SOMMAREN ÄR ÄNTLIGEN HÄR .

Och för medarbetarna på Cajsa´s Kök är den dubbelt efterlängtad. – För oss är festsäsongen i full gång, en rolig tid med stora och häftiga events för både oss och våra kunder, säger vd Sara Karlsson-Klingberg. Bröllop och konserter avlöser varandra sommaren igenom och Cajsa Johansson med resten av personalen njuter av att få organisera fantastiska temafester som blir minnen för livet. – Vi lagar maten såklart men ofta står vi även för allt annat som gör en fest speciell. Med mat, blommor och musik skapar vi den stämning som kunden vill bjuda sina gäster på, berättar Cajsa. De flesta eventen arrangeras i Uppsala men en stark etablering i Stockholm är i full gång. Till bland annat NK:s saluhall och Västermalmsgallerian i Stockholm levererar Cajsa’s Kök sin uppskattade färdigmat 104 | UPPSALA

och catering. Maten finns både som färdigpackade matlådor och på vikt för kunden att kombinera. – All vår mat ska ätas färsk och så ska det förbli, säger Cajsa som aldrig tummar på kvaliteten. I Uppsala driver hon fyra lunchrestauranger där det varje dag serveras hemlagad mat.

All vår mat ska ätas färsk och så ska det förbli. FÖRUTOM HÄLSOMEDVETENHETEN GENOMSYRAS

Cajsas matlagning av kreativitet och nytänkande. – Ofta utgår jag ifrån en lokal råvara som jag förnyar med hjälp av kryddor och tillbehör från världens alla kök, säger Cajsa och berättar om flankstek från trakten serverad med en New Yorkinspirerad chilimajonäs och barbecuesås.

Med sprudlande energi och matglädje skapar hon det hon älskar mest av allt – minnesvärda upplevelser med maten i centrum.

Cajsa´s kök Adress: Fyrisborgsgatan 4

754 50 Uppsala

Telefon: 08-230 190 / 018-13 01 90 E-post: info@cajsas-kok.se Hemsida: www.cajsas-kok.se Facebook: www.facebook.com/cajsaskok Instagram: instagram.com/cajsas_kok


Personligt italienskt med härlig uteservering Hos nyöppnade P.U.B (Personlig Unik Bar) i centrala Gävle lagas all mat från grunden. Gästerna lockas främst av den fräscha italienska menyn och den stora uteserveringen med plats för upp till 150 personer. Målet är att P.U.B ska vara en naturlig mötesplats där man äter gott, tar en smarrig drink i baren eller laddar inför nattens klubbliv. Mattias Pettersson, Andreas Lundin och Fredrik Vendin, vill att deras gäster ska känna sig som hemma och det finns även en väl tilltagen cocktailbar. Premiären gick av stapeln ÄGARNA BAKOM P.U.B,

P.U.B Personlig Unik Bar Adress: Södermalmstorg 1

802 52 Gävle

Telefon: 026-61 07 70 Hemsida: www.pubgavle.se Facebook: http://on.fb.me/1GOIO2H Instagram: instagram.com/p.u.bgavle

så sent som den 17 april i år och det har mer eller mindre varit fullbokat sedan dess. – Vi har fått en otroligt fin respons. Det har varit mycket att göra men det känns otroligt bra att vi äntligen är igång, säger Mattias Pettersson. Menyn är inspirerande och italiensk rakt igenom med mycket mozzarella, tomat och olivolja. – Vi försöker locka med bland annat en läcker kalvschnitzel, fortsätter Andreas, som har många års vana från kök och restaurang.

och soliga utekvällar på terrassen med goda vänner. Gävleborna kommer inte att bli besvikna försäkrar ägartrion. – Det kommer bli ett lyft för alla nya gäster och vi brinner för detta, säger Andreas som är ansvarig för restaurangen tillsammans med Mattias. Båda är dessutom utbildade bartenders och vet vikten av att kunna servera en läcker drink i baren. Ett bra barhäng ska gå hand i hand med skön stil även trubadurer, gästartister och andra överraskningar. Det är meningen att P.U.B ska vara en naturlig mötesplats att ses på innan nattlivet går igång, men målet är också att få folk att stanna kvar efter en god middag och njuta av en välsmakande drink i baren. UNDER SOMMARHALVÅRET PLANERAS

att ha en passion för mat och det råder ingen tvekan om att detta kreativa gäng har lyckats. Restaurangen ligger centralt beläget på Södermalmstorg i Gävle och det väntas bli en fullspäckad sommar med cocktails, italiensk mat DET ÄR VIKTIGT

GÄVLE | 105


LO W E B R I N D F O R S

Vissa barn önskar att de var vuxna. Andra önskar att de fick vara barn. Du har makten att ge barn en framtid. Bli månadsgivare redan idag på räddabarnen.se

Vår Verksamhet kontrolleras aV sVensk InsamlIngskontroll. Vårt 90 - konto garanterar att dIna pengar anVänds så effektIVt och bra som möjlIgt.


J Lennartsson snickeri AB, Joakim Lennartsson,VD:

”Vindarna är husets lungor” Efter 25 år inom finsnickeribranschen tycker Joakim Lennartsson att han fortfarande har ett viktigt och roligt jobb. ”Mitt jobb ger mig utlopp för min kreativitet och skaparglädje” har stadigt vuxit sedan starten som enskild firma år 1996. Då var fokus främst på att leverera trappinredningar av hög kvalitet. Intresset för äldre hantverk och byggnadsvård har alltid varit stort och efter en offentlig upphandling år 2006 fick företaget förtroendet av Statens Fastighetsverk att renovera 250 år gammal ekparkett på Stockholms slott. Utvecklingen företaget gjort genom åren faller Joakim Lennartsson(VD) i smaken. ”Jag gillar problemlösning oavsett om det gäller renovering av ekparkett till Kungliga slottet eller att räkna ut bästa lösningen för emballage till stålindustrin”. J LENNARTSSON SNICKERI AB

detta år investerar företaget i en stor 5 axlig CNC maskin. Att köpa in en CNC fräs innebär bland annat en förbättrad arbetsmiljö men framförallt att företaget kan åta sig nya uppdrag som förr inte varit ekonomiskt försvarbart. Nu kan företaget erbjuda ännu mer special med fortsatt hög kvalitet. ”Vi har kunskapen och entusiasmen inom företaget, det kan bara bli bra” säger Joakim med glädje och spänning inför framtiden. UTVECKLINGEN FORTSÄTTER OCH

Joakim Lennartsson om... ...Byggnadsvård... ”Var rädd om vindarna. Att bygga in och varmbona en vind i ett äldre hus kan göra att huset inte mår bra. Man missar lätt små takläckage vilket kan ge stora konsekvenser på sikt. Vindarna är husets lungor.” ...Trappinredning... ”Att trappen är skön att gå i är viktigt, och att den estetiskt förtjänar den plats den tagit och faller väl in i planlösningen. Men även hög kvalitet på material och konstruktion för att få en hållbar trapp.” ...Hållbarhet... ”Vår ambition är att tillverka produkter med lång hållbarhet och möjlighet till framtida renoveringar.” Läs mer på: www.lennartsson-snickeri.com

GÄVLE | 107


108 | GÄVLE


Personlig redovisnings- och revisionsbyrå Norengs Redovisning & Revision har varit verksamt sedan 1960-talet och drivs sedan år 1994 av andra generationens revisor, Stefan Noreng. Byråns två revisorer och åtta redovisningskonsulter arbetar framgångsrikt med revision, redovisning och ekonomiska konsultationer. företag i Gävletrakten utgör Norengs Redovisning & Revisions kundkrets. – Vi har mest fåmansföretag där ägarna jobbar i företaget, säger Stefan Noreng, vars far startade verksamheten på 1960-talet. Det finns en hel del redovisnings- och revisionsbyråer i Gävle, men ingen annan som är ISO-certifierad. – Vi certifierade oss år 2006 för att strukturera upp allt, berättar Stefan, som tror på att vara en personlig byrå och därför har valt en adress i en hemtrevlig villamiljö. – Man ska känna sig välkommen och slippa behöva sitta i ett väntrum vid en reception. Här kommer man in och får kontakt med oss direkt.

Vi möter Stefan och hans sambo Kicki mitt i byråns högsäsong. Från mars till midsommar är det fullt upp, varav de kommer att behöva förstärkning med ytterligare en erfaren redovisningskonsult. De är kända för att ha nöjda kunder som gillar ordning och reda, kunder som värdesätter tryggheten i att ha en redovisnings- och revisionsbyrå som kan sin sak.

Norengs Redovisning & Revision

BRANSCHEN BLIR ALLT

SMÅ OCH MEDELSTORA

Adress: Hälsingegatan 7

801 34 Gävle

Telefon: 026-10 01 80 E-post: info@norengs.se Hemsida: www.norengs.se

som ser det positiva i utvecklingen och menar att de roliga jobben kommer att öka. Byrån har förberett sig inför tekniksprånget med ett eget moln och andra IT-tjänster som kunderna redan nu kan arbeta mot. – Vi har förberett oss och är redo när övergången kommer.

faktum att byrån ligger centralt men ändå bjuder på en personlig och hemtrevlig miljö och är tillgänglig när hjälpen behövs. Klienter behöver sällan köa eller vänta någon längre stund med sina frågor. – Oftast slinker de bara in, säger Stefan. Konceptet är omtyckt och byrån får nya kunder hela tiden, i princip alltid på rekommendation. MÅNGA UPPSKATTAR DET

mer automatiserad och det traditionella pappersarbetet håller på att digitaliseras, även Norengs Redovisning & Revision står inför tekniksprånget. – Vi har kunder som gillar papper och kunder som vill digitalisera mer. Det finns mycket teknik som kommer att kunna användas och nu spås det att cirka 95 procent av bokföringsuppdragen kommer att försvinna inom loppet av tjugo år, säger Stefan, GÄVLE | 109


Djurrikets kungar och drottningar behöver hjälp. Trots att de är både starka och listiga har de ingen chans emot ett skarpladdat gevär. I femtio år har vi arbetat med att förhindra dödandet i skyddade områden runt om i världen. För att sätta stopp för den avancerade tjuvjakten arbetar vi med myndigheter för att både skärpa lagarna och få dem att tillämpas. Vi jobbar också för att efterfrågan på olagliga produkter ska minska.

Stöd vårt arbete, bli Djungelfadder idag! wwf.se/djungelfadder

Silverback Western lowland gorilla. © NaturePL.com / T.J. Rich / WWF

Hjälp oss rädda de starkaste


Egen erfarenhet är en god hjälp inom missbruksvården Summan av våra laster är alltid konstant i jämförelse med vårt obearbetade känsloliv. Det beskriver både problemet och lösningen. ”När jag började ta tag i mitt känsloliv och bearbetade det, då började mina missbruksproblem att lösa sig”, säger Jonas Johansson som driver behandlingshemmet Avstampet i Älvsbyn.

att i en inledningsfas är det flera klienter som till en början har lättare att identifiera sig med honom som har egen erfarenhet. – Många gånger har människor som kommer hit svårt att lita på dem som inte har varit missbrukare. De upplever att personerna inte har förståelse för vad de känner, och det kanske man inte gör fullt ut, men de kan ändå vara bättre terapeuter. Därför har vi både personal som har egna missbrukserfarenheter och de som inte har det. Då får man chansen att lära sig att vanliga människor utan missbruk också har många bra erfarenheter. att deras behandlingsfilosofi bygger på Anonyma Narkomaners tolvstegsprogram. Men poängterar att det är viktigt att förstå att missbruket bara är symptom på sjukdomen, oavsett om det gäller droger, arbetsnarkomani, mateller sexmissbruk. – Missbruket är som jag ser det en slags känslomässig ohanterlighet som kommer från samma kärna. Vi flyr problemen och det är vad den här behandlingen grundar sig på. Stor vikt läggs därför vid att skapa nya sätt att hantera sitt känsloliv. Man försöker även blanda in aktiviteter som stimulerar till fortsatt hög motivation till behandling, samt till att finna en bekväm drogJONAS FÖRKLARAR VIDARE

vad han pratar om. Redan som sjuåring började han snusa och röka. Det gav honom nikotinkickar som på ett sätt gjorde att han slapp känna de känslor han inte kunde hantera. – Men jag var också tidigt sockerberoende och när jag som nioåring drack alkohol för första gången var det som att hitta hem. Det höll jag på med i 20 år i både större och mindre mängder. Så småning om blev det ett dagligt bruk, minns han. Behandlingshemmet Avstampet, som Jonas Johansson, driver har sex platser och tar främst emot missbrukare som vill komma ifrån droger, kriminalitet men även andra missbruksproblem. Jonas tror JONAS JOHANSSON VET

frihet där man upptäcker eller återupptäcker intressen, hobbys friluftsliv eller likande. Helt enkelt saker att göra och fylla livet med. – Vi försöker även hjälpa till att hitta nya kontaktnät och vänner, som inte är beroende. har vägen att bryta denna livsstil oftast tre olika problemområden. Det första och enklaste är att se att man har problem med exempelvis droger. Nästa steg kan vara att arbeta med en eventuell kriminell livsstil. Det som brukar bli kvar till sist, och som många gånger är svårt att släppa, är de vänner och relationer man har som lever i missbruk eller dysfunktionalitet. – Det finns en rädsla om att ”utan vänner är jag ingenting”. Detta är ett viktigt inslag i vår behandling, där vi gärna ser att de som gör behandlingen engagerar sig i de självhjälpsgrupper som finns och att de försöker umgås och knyta kontakter med drogfria människor som har funnit en väg ut ur missbruket. – Vår roll är att leda och handleda människor till att finna en bekväm drogfrihet. Jag tror inte det finns några hopplösa fall, utan att vi alla har olika erfarenheter och bakgrunder som bör tas hänsyn till när behandlingen bedrivs för att därigenom kunna möta individen på dennes nivå. ENLIGT JONAS JOHANSSON

Avstampet är ett HVB-hem som fungerar som ett storfamiljehem. Boendet är i miljöterapeutisk kollektivform med en 12-stegs grund, där personal deltar i alla aktiviteter tillsammans med de inneboende.

F

Vi är beläget i natursköna Älvsbyn, där vi har naturen alldeles runt hörnet, men vi har även städer så som Luleå, Piteå och Boden inom 45 minuters avstånd vilket utöver behandlingsarbetet erbjuder möjligheter till aktiviteter och naturupplevelser www.avstampet.se • Telefon: 0929-55 200 • Mobil: 070-534 39 33 • Adress: Tärnstigen 13, Älvsbyn • Facebook: Avstampet i norr AB

ÄLVSBYN | 111


Norges vackraste spa- och konferenshotell Natursköna Rømskog Spa & Resort ligger bara en halvtimme från centrala Oslo. Här bor du i en lugn miljö mitt i naturen med skogen, bergen och sjön precis runt knuten. Det fantastiska läget och den enastående servicen banar vägen för en lyckad vistelse. och ligger vid Vortungensjön i Rømskog. Det familjära boendet med totalt 44 rum erbjuder även möjligheten att hyra hela anläggningen om så önskas. Här kan gästerna åtnjuta utsökta rätter i restaurangen och koppla av i spaavdelningen, eller ägna sig åt en rad underhållande aktiviteter. – Vi har upptäckt att kunderna uppskattar den intima atmosfären hos oss. Gästerna brukar känna av lugnet så fort de kliver in genom dörrarna, säger marknadschefen May-Therese Halvorsen. Den största målgruppen består av företag och konferensgäster. På Rømskog Spa & Resort hålls det ofta ledningsmöten och kurser för bland annat teambuilding. Alla är dock hjärtligt välkomna till hotellet som även anordnar bröllop, privata fester och energigivande spahelger. Även miljövänner kan checka in här med ett gott samvete. – Hotellet har en stark miljöprofil och lägger stor vikt vid rätt materialval och alternativa energilösningar. Vi har bland annat använt återvunna Fretex-kläder i väggarna, säger Halvorsen. Rømskog har satsat stort på sin spa-avdelning. Här finns faciliteter som ett japanskt bad, en ångbastu, HOTELLET BYGGDES 2008

112 | NORGE

bastu, kallvattenpool och saltvattenbassäng med panoramautsikt mot Vortungen-sjön. – Vi har sju behandlingsrum där vi erbjuder avkopplande skönhetsbehandlingar. Relaxavdelningen har en bar med vacker sjöutsikt. Hotellets restaurang har en fast veckomeny och serverar utsökta rätter av finaste råvaror. – Vi har fått mycket god respons från våra matgäster, och många kunder säger att de kommer hit enbart för att njuta av de goda smakerna. Så ska det vara, vi vill att maten som serveras här ska förgylla kundens vistelse hos oss. nära relation till sina samarbetspartners i området, och skräddarsyr ofta olika aktiviteter åt gästerna. Det finns bland annat kanot- och cykeluthyrning, samt möjlighet till fiske i Vortungen-sjön. – Vi har även en kåta utanför hotellet som rymmer 30 personer och en grillplats som är populär året om. Det finns gott om vandringsleder här, hinderbanor och en naturstig med tipsrunda. Vi skräddarsyr aktiviteter och ser alltid till att möta kundernas specifika önskemål, avslutar May-Therese Halvorsen. HOTELLET HAR EN

Rømskog Spa & Resort Adress: Vortungen 1950 Rømskog Telefon: +47 69 00 25 80 E-post: booking@romskogspa.no Hemsida: www.romskogspa.no Facebook: www.facebook.com/romskogspa Instagram: instagram.com/romskogsparesort


Radions framtid är digital På norska Sahaga är svaret om radions överlevnad självklar, här är det digitalradio som gäller i framtiden. Företaget fungerar som distributör till flera stora elektronikkedjor inom radioteknikens allra senaste modeller. är fullt och länder runt om i världen har därmed börjat söka efter alternativa lösningar för att säkerställa radions framtid, som fortfarande betraktas vara en av våra viktigaste mediekanaler. Många länder har valt att göra satsningar på en digital version av sitt radionät, den så kallade dab-radion. Hos det norska företaget Sahaga har konceptet funnits sedan länge och där betraktas det som radions framtid. Företaget startades av den tidigare NRKprogramledaren HC Andersen, som efter många års programledarskap valde att dra sig tillbaka för att satsa på eget företag, vilket skedde ungefär i samma veva som han fick barn tillsammans med sin fru. – Jag tycker väldigt mycket om radio och att den ska få en lång framtid, det vill säga en digital sådan, säger han. Sahaga har i dag flera olika produktmodeller i varierande prisklasser från flera olika tillverkare. En storsäljare är modellen POP som finns i flera olika DET KLASSISKA FM-NÄTET

Sahaga Telefon: +47 974 75 516 E-post: salg@sahaga.com Hemsida: www.sahaga.com Facebook: www.facebook.com/SahagaAs Twitter: www.twitter.com/sahaganordic Instagram: instagram.com/sahaganordic

färger, eller den något dyrare modellen, Revo Superconnect, som förutom FM-radio och dab-radio även ger lyssnaren tillgång till internetradio, streamingtjänster som Spotify och flera andra funktioner. att fördelarna med en digitalisering av radion är många jämfört med det nuvarande FM-nätet. FM-kanaler har en tendens att smitta av sig på andra frekvenser, något som inte händer med en digitalradio. Dessutom finns det plats för fler kanaler på det digitala nätet. För lyssnarna finns det också klara fördelar. Digitalradion ger bättre ljud och information om vilken låt eller vilket program det är som du lyssnar på. HC Andersen säger att framtidens radioapparater även kommer att vara utrustade med olika typer av färgskärmar där du till exempel kan delta i omröstningar eller liknande. HC ANDERSEN SÄGER

har beslutat att stänga FM-nätet redan år 2017, medan samma sak förväntas ske i Sverige först år 2022, men oavsett om det blir en stängning eller inte tycker HC Andersen att det är dags att införa ny teknik. – Det här är förberedelser för radions överlevnad, säger Sahaga-grundaren. Med sin långa erfarenhet har han dessutom en tydlig plan för att även fortsättningsvis tillhöra de marknadsledande företagen i branschen. – Vi erbjuder tilltalande, högkvalitativa och användarvänliga lösningar, som är anpassade för den skandinaviska marknaden och ger många fler kanaler, avslutar HC Andersen. DEN NORSKA REGERINGEN

NORGE | 113


Företagsindex MOTOR AMD Bilcenter 40 AS Lastbilscenter 39 Audi Center 13 Auto Mec Nova 29 Bernats bil 14 Bilgruppen 20 Citybärgaren i Stockholm 27 Dragkrokslagret 26 Däckskiftarna 34 Frej bildelar 29 Goodyear 30 Gröndals Motorsportklubb 27 Haninge bilpark 43 Jaguar Land Rover Stockholm 21 JRM Racing 22 K.Öhman Bil& Maskin 42 Kungsgåra Bildemontering 41 Limo4A11 44 MC Traveller 18 Michelin Nordic 40 Nordic Gokart & Event 25 Opus Bilprovning 39 PrimeCar 32 Ring Knutstorp 31 Staffans bil 43 Swärd Bilverkstad 16 TipTop Bilservice 28 Trygg bil 17 Upplands bilforum 12 Uppsala Marinverkstad 30 VMC 32 VR Motor/Mekonomen 33 Wiklund Trading 24

DETALJHANDEL/LIVSMEDEL/BUTIK ArkenZoo Ingelsta 97 Coop Daglivs 72 Coop Konsum Krokek 94 Coop Mariatorget 79 Coop Nära Södra station 68 Godisbolaget 55 Ica Kvantum Solna C 51 Ica Supermarket Brommaplan 78 Ica Supermarket Rönneholm 2 Mikspiration 65 Se & Synas 99

BYGG/HANTVERK/INDUSTRI Active Inredning & Montage 84 Bluepuma El AB 63 Bygg & Service 4You 82 Drottningholms elektriska 45 J. Lennartsson Snickeri AB 107 Kummelnäs bygg 49 Metrik 49

Peter Boy 100 Premium Måleri 81 Sme-Plast 101 Stockholms Bygg & Service Ab 76 Strands Maskinentreprenad 80 Ögrens Anläggning & Bygg 77

SKÖNHET/HÄLSA Barnortopediskt centrum 74 Cevita 56 Comiform 95 Folkpool Uppsala 102 Oral estetik 60 Universums källa 68 Womens Wellness 103

HOTELL/RESOR/RESTAURANG Bara Vara 82 Bommersvik 50 Cajsas kök 104 Djursholms Golfrestaurang 45 Hamnkrogen 83 Hotell Maria 84 Kaknästornet 58 Nonnas Gelato 64 PUB Personlig Unik bar 105 Restaurang Kryp In 70

FÖRETAG/TJÄNSTER Advokatbyrån Lege 62 Advokatfirman Lagercrantz 60 Avstampet behandlingshem 111 Beanier Advokatbyrå 72 Bogruppen 92 Borg & Merino 67 Collins solution 69 Cre8ive Walls 96 Er juridik 76 Franso Redovisning 46 HusmanHagberg Solna/Sundbyberg 53 JLM Redovisning & Revision 71 Juristfirman Pandekt 75 Kognitiva PT 80 Kontorskliniken 47 Lillo städ 71 MyController 57 Nordic Green Design 54 Norengs Revisionsbyrå 108 OKQ8 Hagmarksgatan 98 R3 Redovisningsbyrå 61 Skandiamäklarna 90 Svenska Kakel 86 Ta Tag 73 Wälikangs juridik 52

FRITID/NÖJEN/KULTUR Jägersro 88 Sofielunds Folketshus 91 SpagettiOperan 66

IT/TEKNIK/MEDIA Olivetree 84 Sahaga 113

12

65

113


Vill du ta ditt företag till nästa nivå? Allt fler söker sig till nätet och sociala medier, därför kan vi med hjälp av redaktionell marknadsföring hjälpa ditt företag att synas på ett smidigt, genomslagskraftigt och lönsamt sätt. Vi skapar en intressant artikel om ditt företag och hjälper dig att sprida materialet digitalt och på så sätt når du ut till rätt kunder inom strategiskt utvalda områden. Enterprise Magazine delas på Facebook till 300 000 användare och på andra sociala medier.

ENTERPRISE

MAGAZINE.S E MARS/APRI L 2015

MÖNSTERR

OCH PE RS ONIKLI G INREDNIN G

ESTRID

ERICSON

EXKLUSIV

– EVIG STILIK

INTERVJU

ON

Enterprise Magazine ser till att din artikel snabbt får stor spridning i sociala medier, vilket vi presenterar detaljerad statistik på.

BLADVERKET

| ESSAGRUPPE N | FAGERDALA FAMILJEN VÅRDHEM BYGGARE | CITYBANAN | SACO | OFFICELINE KÖKSFABRIKEN | PROJEKTENGA & DÖRRFA GEMANG | BRIKEN STENHUS I IMEX | HYPOX NORDEN | I ÖSTERMALM STÄKET BYGG STOCKHOLMS & MÅLERI HANTVERKSFÖ | SPEKTRAKLINI RENING | KEN ÖSTERVÅLA HÄSSELBY VVS SERVIC BLOMMOR E | J TYSK | SVOK FOLKETS HUS | SKADEHANTE & PARKER | RINGS DESIRE DESIGN TEKNIK | DAGPRO | BIFF GRILL & BAR

• Våra medarbetare sitter på lång erfarenhet och hög kompetens. • Du får korrektur på allt material innan publiceringen.

MÅNADENS ENTREPRENÖ R

Christina Zuhr, hjälper dig att skapa en funktio nell drömträdgård .

SID 34

Synlighet

Läsvärd artikel • Vi tar fram en intressant och givande artikel om ditt företag och dina tjänster.

ME

MONTAZAMD I

• Er artikel publiceras i en blädderbar digital tidning som går ut till cirka 300 000 Facebook-användare och delas ut i övriga sociala medier. • Er artikel publiceras på enterprisemagazine.se med kontakt-information och bilder.

Riktad marknadsföring • Vi sprider er artikel från vår Facebook-sida via sponsrat inlägg. • Artikelspridningen sker under fem dagar via vår Facebook-sida. • Välj ålder, geografiskt område och intressen. • Få din statistik både före och efter artikelspridningen. • Få resultat på spridningen, hur många likes, kommentarer och delningar den gav.

• Vi sökoptimerar alla artiklar i Google och andra större sök- motorer vilket ger ökad synlighet. • Du når ut till fler människor/företag för en mindre kostnad än tradi- tionell tidningsannonsering. • Ert budskap blir skräddarsytt efter rätt målgrupp i rätt område.

Kontakta gärna oss så berättar vi mer! 08-704 22 30 | www.enterprisemagazine.se | synas@enterprisemagazine.se

Vill du prenumerera? JA, TACK jag vill ha 6 nummer för 395 kr.

FÖRETAG: NAMN: ADRESS: TELEFON: E-POST:

RDS Förlag AB Voltavägen 2-4 168 69 Bromma


Avs:

RDS Förlag AB Voltavägen 2-4 168 69 Bromma

R REDOVISNING/BOKFÖRING – Bokslut – Årsredovisningar – Deklarationer

R JURIDIK

– Juridisk rådgivning – Företagsöverlåtelser – Alkoholtillstånd – Avtal – Företagsförmedling – Skatterättsliga frågor

Krögarvägen 4, 145 52 Norsborg 08 121 322 40 info@franso.se www.franso.se

R SKATTEFRÅGOR

– Skatterådgivning – Företagsrådgivning

R PERSONAL

– Anställningsavtal – Löneadministration

R ADMINISTRATION

– Budgetering – Starta eget/bolagsbildning


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.