Enterprise Magazine Feb/Mars/April 2023

Page 1

”EN AV SVERIGES BÄSTA TATUERARE”

KFW
BILSERVICE
MOTION AB / AB KARL HEDIN / MATLABBET FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 WWW.ENTERPRISEMAGAZINE.SE 70+ FÖRETAG I MAGASINET Artisten ORNATUS PASSIONATE ENTREPRENEURS KONSULTER / JURIDIK / EKONOMI / UTBILDNING / NÖJE / MAT / MODE / SKÖNHET / TRÄNING / HÄLSA / TEKNIK / HEM / TRÄDGÅRD / BYGG / MOTOR / TILLVERKNING
BILSERVICE AB & KZR FABRICTION / KROGARNA.SE / BERGSLAGSKONDITORIET / SMÅLANDS BYGGNADSVÅRD AB / RUCCOLA / STYLINGHUSET SVERIGE AB / EME / BRUNNBY SKOG & TRÄDGÅRD / SALONG CUT SOLNA / LUNDINS TRÄDGÅRD & MOTOR AB / RIGHT ON REKRYTERING INTERIM MANAGEMENT /
BETTER
2 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 INNEHÅLL

FEBRUARI/MARS/APRIL 2023

INNEHÅLL

MODE

MOTOR & TRANSPORT

68 Bolddesignz AB 70

TILLVERKNING

SERVICE

Larm

89 FF Nordic

90 GV Stars Bemanning

REDAKTIONELLT

4 Ornatus

Enterprise Magazine ges ut av RDS Förlag AB, org.nr 556669-6794. Vd: Danny Nilsson, danny@enterprisemagazine.se. Ansvarig utgivare och redaktionschef: Edouard Bonneau, edouard@enterprisemagazine.se. Försäljningschef: Stefan Kihlman, stefan@enterprisemagazine.se. Digital kommunikatör: Jenny Knutsson, jenny@enterprisemagazine.se. Text: Emmy

Nilsson, Edouard Bonneau. Omslag: Ornatus, foto av Ornatus. Tryck: Printall, Estland 2023.

Adress: Framtidsvägen 12A, 352 22 Växjö Telefon: 08-704 22 30 E-post: info@enterprisemagazine.se Följ oss i sociala medier: enterprisemagazine

Samtliga artiklar publicerade i magasinet som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten. Enterprise Magazine ansvarar ej för insänt, ej beställt material. Med reservation för eventuella tryckfel.

3 ENTERPRISEMAGAZINE.SE
& ENTREPRENAD 8 Wettersol 10 Elengårds VVS 11 ET Installation AB 12 Kigge Sme 13 Vitexo Bygg AB 14 Haninge Riv & Sanering 15 Berglund Skog och Naturvård AB 16 DB i Jönköping AB 18 Gudens Bygg & Montage AB 19 Södertörns Service & Entreprenad 20 Alion Byggdesign AB 21 VT Solmontage AB 22 Smålands Byggnadsvård AB 23 AB Linus Maskin 24 TDH Mark & Miljö AB 26 NeAx Tak & Bygg AB 28 Sjöbo Betonghåltagning AB 30 BMP Mur & Puts 32 AB Karl Hedin Kristinehamn EKONOMI & REDOVISNING 34 EA Redovisning AB 35 Ekonomikonsult Mullsjö AB FRITID & NÖJE 36 Cheval Entier 38 Tjusta Golf AB 39 Renzstein AB HEM & TRÄDGÅRD 40 Fröken Fröjd 42 Törnrosa by Fröken Fröjd 44 Buketten 46 Lundins Trädgård & Motor AB 47 Breabäck Trädgård & Design AB 48 Brunnby Skog & Trädgård AB 49 Soxbo 50 Finbostad 52 Fridhems
BYGG
Blommor 53 Erik Nordin eftr (Förlängning) IT & TEKNIK 54 Infragate AB KONSULTER & BEMANNING 55 Right On Rekrytering Interim Management
MAT & DRYCK 56 RJ Närproducerat 58 Spishällen AB 59 La Gare by Sofiehof 60 Ruccola 61 La Vera 62 Matlabbet 64 Bergslagskonditoriet
65 EME Bilservice 66 KFW Bilservice AB & KZR Fabrication
Better Motion AB
Bilvård i Kolsva
Wegans Transport AB
Silverstadens Trafikskola 74 Krogarna.se
71
72
UTBILDNING 73
& SKÖNHET
Salong Cut Solna Strand
Barbara Guza Photography
Stylinghuset Sverige AB
Salong Woar
Hard Rock Eco.
75
76
78
79
80
& INDUSTRI
NEEM Development AB
82
& TJÄNSTER
VJS Transport & Städ
CTSSAB
Städmästarna Jönköping AB
MWG
84
86
87
88

EN AV SVERIGES FRÄMSTA TATUERINGSKONSTNÄRER

Oavsett om det är litet eller stort, är en tatuering en vacker form av konst som stannar på kroppen för resten av ditt liv. Ornatus (Georgios) är en tatueringskonstnär som, genom sin skicklighet, går utöver det vanliga för att leverera unika och personligt detaljerade resultat. Han skapar från grunden varje projekt ner till minsta detalj för att uppnå ett unikt konstverk som passar varje enskild entusiast.

Historien om Georgios passionerade intresse för konst började när han var liten pojke. En pojke som var väldigt svår att hålla lugn.

-Jag hade svårt att hålla mig lugn och tyst, och jag störde alltid min mamma från hennes jobb. Så för att hålla mig lugn gav hon mig ofta ett papper och en penna och bad mig att rita den finaste teckningen jag kunde göra, säger Georgios vars motivation växte större i varje projekt.

FEBRUARI/MARS/APRIL 2023
ORNATUS

Passionen växte och han utmanade sig själv genom att rita den bästa version av en teckning med sina förbättrade färdigheter varje gång, inget under att han idag är en av Sveriges främsta tatueringskonstnärer. Idag har Georgios eftertraktade tatueringsstudio fått namnet Ornatus som betyder dekorerad på Latin

-Sedan dess har jag lovat att fortsätta utmana mig själv genom min konst, säger Georgios som tror att tatueringar är den vackraste formen av konst eftersom de kommer att stanna med dig för livet.

Idag har vi äran att besöka hans ljusa, fräscha tatueringsstudio på Baldersgatan 3 i Göteborg, som bjuder in till en stund av avkoppling med sin lugna atmosfär.

-Den största anledningen till att jag kom till Sverige var att jag sökte större utmaningar och konkurrens än vad som fanns tillgängligt i Grekland.

Världen har fantastiska konstnärer och det inspirerar mig dagligen att vara den bästa versionen av mig själv inom tatueringskonst,

ENTERPRISEMAGAZINE.SE
ORNATUS

förklarar Georgios, som också har arbetat som en handplockad gästkonstnär på en av världens mest berömda tatueringsstudios i USA.

Det var en extremt stor möjlighet och ögonöppnare för honom att bli inbjuden till världsberömda tatueringsstudios och tatueringskonvent, särskilt i Los Angeles och New York, som definitivt är världens största huvudstäder inom tatueringskonst. Trots att han nu har slagit rot i Sverige med regelbundna kunder från kändiseliten som skådespelaren Dragomir och många influencers, flyger kunder också från hela världen för att bli tatuerade av den skickliga Georgios.

-Jag specialiserar mig på att använda en grå-svart tatueringstil. Genom att arbeta med korta stötar och tunna nålar minimerar jag smärtan för mina klienter. De flesta människor somnar till och med medan de sitter eller ligger i tatueringsstolen, säger Georgios, vars inspiration ofta tas från grekisk mytologi, där vi hittar änglar, gudar och demoner, samt en fascinerad av den mänskliga anatomin. Georgios lägger all sin energi och själ till att ge varje kund en realistisk, detaljerad och personlig resultat.

6 REDAKTIONELLT

-Jag har själv inga tatueringar alls eftersom jag inte skulle kunna lita på någon annan tatueringskonstnär på samma sätt som jag litar på mig själv. Därför tatuerar jag mina klienter med visionen i mitt huvud att jag faktiskt tatuerar på min egen kropp, säger Georgios.

Med andra ord, det är inget undantag att kunderna, trots periodvis långa väntetider, väljer att flyga till Ornatus Studios, något som Georgios är otroligt tacksam för. Här vet de att de får ingenting annat än ren perfektion, ner till minsta detalj.

-Jag kan garantera att jag kommer göra mitt allra bästa för att ge dig det mest unika resultat du kan tänka dig att ha för en livstid säger Georgios som definitivt är en person som förtjänar stort beröm för sin outtömliga kreativitet och makalösa kompetens.

ORNATUS STUDIOS

E-mail: booking@ornatusmgt.com

Instagram: @ornatus.33

7 REDAKTIONELLT

SÄNK DIN ELRÄKNING OCH FRAMTIDSSÄKRA

HEMMET MED SOLCELLER I JÖNKÖPING

Minimera riskerna med de höga elpriserna genom att maximera mängden egenproducerad, grön och kostnadseffektiv solel. Med sina smarta, digitaliserade lösningar vill Wettersol hjälpa familjer såväl som företag att bli helt självförsörjande på egenproducerad energi.

Vi befinner oss just nu i ett världsläge där elkrisen är mer påtaglig än någonsin, vilket också medför att vi behöver se över hur vi förser våra fastigheter med energi. Här är solpaneler och solcellsbatteri en av lösningarna.

Vi vill, tillsammans med våra kunniga servicetekniker, ge våra kunder rätt service och support i energiomställningen. Vi erbjuder unika helhetslösningar med solceller där du både kan producera, styra och lagra solel för att minska din elförbrukning och dina elräkningar, säger Magnus Juvén, medgrundare och VD på Wettersol.

Sedan fem år tillbaka har Wettersol försett privatpersoner, företag, lantbruk och industrier med kompetent service inom allt som rör solceller i Jönköping. När Magnus först fick upp ögonen för solceller fick han inte alls de svaren eller bemötandet som han hade förväntat sig. Ju mer kunskap han samlade på sig, desto mer insåg han hur många brister det fanns i branschen. Det ville han tillsammans med Wettersols två andra medgrundare ändra på.

Idag finns det tyvärr många oseriösa solcellsföretag och lycksökare i branschen som inte har rätt kunskap eller erfarenhet att installera bra och säkra solcellsanläggningar, men som ser en möjlighet att tjäna ”enkla” pengar. Både bolag som kräver att du skriver på en offert innan de gjort en ordentlig bedömning hemma hos dig. Likväl företag som erbjuder dig grym hjälp fram till signering, men därefter är omöjliga att få tag på. För oss är det viktigt med kvalitet och kunskap i alla led, från minsta skruv till färdig slutprodukt och eftersupport. Därför har vi valt att arbeta lokalt i Jönköping och med de bästa produkterna, för att kunna erbjuda våra kunder snabb support och bästa möjliga service, förklarar Magnus.

Vi har till exempel flera gånger sett offerter som kunder visat oss från andra bolag där de säljer komponenter och produkter som inte går eller bör användas ihop. Även energiberäkningar som är helt orimliga för att de inte sett till kundens verkliga förutsättningar. De kan exempelvis exkludera att räkna på hur skugga, solstrålning och snö påverkar den

verkliga elproduktionen, vilket visar ”för” bra siffror. Kunden blir alltså lurad. Det kan man även se på anmälningar hos ARN: att kunder rapporterar att de inte får ut de kilowattimmar som företaget lovat. Vi står alltid för det vi säljer och lovar. Vi kan solceller och är stolta över våra solcellsanläggningar. Det är vi trygga med, berättar Eveline Eskengren som är marknadsansvarig på Wettersol.

Få ut mer av dina solpaneler med ett solcellsbatteri

Många faktorer spelar in för att du ska få ut det mesta av dina solpaneler. Lagring av solenergi är den pusselbit som saknats, men som nu är möjlig för de som vill investera i solpaneler. Med hjälp av ett batteri kan man alltså lagra elöverskottet till morgonen eller kvällen när solen inte lyser, och därmed använda mer av sin producerade solel. Wettersol var bland de första som installerade batterier i Jönköping och har sedan dess samlat på sig gedigna erfarenheter kring storskalig batterilagring och batterier för de vanliga hushållen.

8 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD
WETTERSOL AB

Genom att lagra sin egenproducerade solel i ett batteri kan man fördubbla sin egenanvändning av solel. Man får alltså ut betydligt mer av sin investering och minskar samtidigt husets driftkostnader. Med ett batteri ges även möjligheten att köpa och lagra el från elnätet när elpriset är lägre, för att driva fastigheten med el helt eller delvis från batteriet när elpriset är högre. Även ”peak-shaving” är möjligt, vilket gör att man kan spara ännu mer pengar nu när effekttariffer blir vanligare, berättar Magnus.

Solpaneler är bara början. Med sitt djupa samarbete med sina leverantörer deltar Wettersol aktivt i utvecklingen av nya produkter.

Vi vill hjälpa våra kunder att ta fler steg i energiomställningen än att ”bara” producera egen el. Vi vill skapa ett förberedande tänk för framtiden. Med exempelvis smarta elbilsladdare kan du tanka gratis solel direkt från taket, utan skatt, moms eller överföringsavgift. Att få olika avancerade system att fungera ihop är en av de saker vi arbetar mycket med, säger Eveline.

Magnus konstaterar avslutningsvis.

Vår dröm är inte att bli störst. Vår dröm & ambition är att vara den bästa och mest kompetenta solcellsintallatören i branschen, och det är en sak jag tror skiljer Wettersol från de flesta solcellsbolag. Vi vill bidra till förändring och göra skillnad på riktigt - och framför allt hjälpa kunden i alla steg för deras energiomställning. Solpaneler är bara början.

WETTERSOL AB

Adress: Tallvägen 4, 564 35 Bankeryd

Telefon: 036-33 00 830

E-post: info@wettersol.se

Webbplats: www.wettersol.se

9 ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENAD
WETTERSOL AB

RÖRMOKARE MED KÄNSLA FÖR

SERVICE OCH KVALITET

Om du är ute efter en rörmokare i Jönköping med goda omdömen kan du tryggt vända dig till Elengård VVS. Genom att kika på deras referensbilder från tidigare arbeten ute hos kunderna syns deras kompetens och kunnighet ännu tydligare. Med sina omfattande tjänster inom VVS hjälper de dig på ett säkert, snabbt och smidigt sätt.

Linus Elengård tänkte inleda sitt arbetsliv som snickare, men så småningom började han av intresse att kolla på hur framtiden kunde se ut inom rörmokarbranschen och såg en stor efterfrågan.

Jag tyckte att det verkade intressant så jag bestämde mig för att köra på den inriktningen, vilket jag trivs jättebra med idag säger Linus som idag arbetar som rörmokare i Jönköping.

Hans lillebror Charlie hade heller inte några planer sedan innan på att bli rörmokare, men trivdes med att få arbeta med händerna då han ofta byggde kojor och mycket annat som liten.

Egentligen så hade jag alltid sagt att jag skulle bli snickare, tills brorsan istället föreslog att jag skulle bli rörmokare. Jag var skeptisk till en början men bestämde mig ändå för att hoppa på då jag såg möjligheterna inom branschen, vilket jag inte ångrar en sekund berättar Charlie.

Det visade sig snabbt att deras nya yrkesval hade stor variation och innebar många olika moment. Att få vara och lappa och laga lite överallt var något som passade de båda bröderna och kollegorna. Just nu befinner de sig på ett nybygge på 20 radhus där de gör allt som rör vatten, avlopp och värme.

Vi gör i princip allt inom VVS såsom nyinstallationer, reparationer, installerar värmepumpar och akutjobb förklarar Linus.

Elengårds VVS har ett stort upptagningsområde och utför arbeten runt om i hela Jönköping. Trots att det finns en hel del liknande firmor i Jönköpingsområdet så har efterfrågan varit över förväntan.

Vi brukar tänka på hur många VVS firmor som finns här i stan och sedan hur mycket jobb det egentligen finns här säger Charlie.

Även om arbetet ibland kan vara slitsamt, exempelvis när de får bila eller konka på otympliga saker till badrum, så är slutresultatet och kundens reaktion ändå alltid värt allt det hårda jobbet som ligger bakom.

En riktigt go känsla får man när kunden kommer hem och blir riktigt nöjd när de får se det slutliga resultatet berättar Linus.

Elengårds VVS, som jobbar i enlighet med säkervatten, lägger stor vikt vid att det inte bara ska se snyggt ut, utan faktiskt vara praktiskt och säkert, vilket har lett till hög kundnöjdhet och ett mycket gott rykte. Genom ärlig prissättning, noggrann planering och prisvärda produkter lämnar de alltid slutfört arbete med hundra procent kvalite.

Vi är noggranna men ändå snabba, vilket kunderna uppskattar. Vi ser alltid till att hänga med i den ständiga utvecklingen och uppdateringarna som kommer titt som tätt, så att alla arbeten utförs på rätt sätt avslutar Linus som tillsammans med brodern Charlie ser till att ha med en fullmatad bil ut till kunderna varje dag för att kunna ge så snabb och kvalitativ service direkt på plats.

ELENGÅRDS VVS

Telefon: 0706-44 05 08 Linus

Telefon: 0738-02 31 53 Charlie

E-post: linus.elengard@hotmail.com

E-post: charlie.elengard@hotmail.com

10 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD ELENGÅRDS VVS

ET INSTALLATION - FÖR SÄKRA ELARBETEN

Med mycket erfarenhet inom branschen, högt och brett, löser entreprenören bakom elfirman ET Installation, Daney Rizkalla, det flesta situationerna som kan uppstå som personlig elinstallatör. De har både företagskunder och privatpersoner som kontaktar dem för att ta del av deras service som innefattar i princip allt inom el för både större entreprenader till mindre arbeten. Inget projekt är för stort eller för smått!

Vi får lära känna Daney, som står bakom ET Installation i Uppsala, och höra honom berätta om vägen till att driva ett eget företag här i Uppsala.

Ända sen jag blev elektriker så har jag tänkt att jag skulle starta eget någon gång. Så för ett år sen fick jag för mig att plugga för att få behörigheten som man måste ha för att kunna starta upp sin egna elfirma förklarar Daney vars visioner har blivit förverkligade då han idag utför säkra och noga utförda elarbeten i Uppsala där det inte tummas på kvaliteten.

Daney var anställd i tio år innan han insåg att det var dags att satsa tid såväl som pengar för att bli egenföretagare. Det skulle inte komma att bli några problem som helst då han redan hade en hel del erfarenhet och mycket användbar och kompetens som gör att både större företagskunder och privatpersoner idag känner sig trygga med att lämna arbetet helt till Daney.

Den stora skillnaden att ha eget och att vara anställd är att man som egenföretagare måste lösa problemen, man kan inte tacka ja till ett jobb och sen inte kunna genomföra det. Man måste få ihop det och kunna lämna en säker anläggning berättar entreprenören och elektrikern Daney.

El är ett område som de flesta i byggbranschen inte har behörighet för. För att bli behörig måste man lägga ner mycket tid och pengar på att faktiskt bli behörig att utföra elarbeten.

Det finns otroligt många som inte vet vad som gäller rent säkerhetsmässigt och då kan

farliga situationer uppstå och jag rekommenderar alltid att du som kund ska kolla upp elföretaget på elsäkerhetsverkets lista över behöriga företag och vad de är behöriga att göra. Elsäkerhetsverket är även snabba på att ta bort företag som inte sköter sig säger Daney.

Han menar även att de elföretag som faktiskt kan sin sak och är duktiga oftast har sina dagar planerade, men att de flesta kan släppa planeringen för att lite snabbt ta hand om akuta situationer.

ET Installation hjälper dig med guidning från första fundering, föranmälan, offerten till färdig installation. Även om det kan behövas mer omfattande service som omdragning av elen, så hjälper Daney och hans tre medarbetare dig i alla lägen. Deras kompetenser tillsammans blir en perfekt kombination för att utföra snygga, säkra arbeten samtidigt som de jobbar snabbt. Hos ET Installation råder det aldrig någon tvekan om vem som ska ta sig an vilket projekt.

Nu är arbetar vi på ett projekt med 280 lägenheter där allt ska trådas om och göras nytt. Sen har vi flera andra projekt inom kort med flera lägenheter. Vi fokuserar mycket på våra privatkunder också, vi vill inte tacka nej till dem säger Daney, lämnar du god kvalite så får du ett gott rykte.

Det kan vara en svår balans ibland, men hör av dig i tid så vi kan planera bättre berättar Daney vidare som drivs av en ambition om att alla beställare ska få hundra procent kvalitet och vara helt nöjda.

ET INSTALLATION AB

Adress: Norrhällby Haga 25, 755 94 Uppsala, Sweden

Telefon: 018-700 85 11

E-post: daney.rizkalla@etinstallation.se

Webbplats: www.etinstallation.se

11 ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENAD ET INSTALLATION AB

MÅNGKUNNIG ALLSERVICE HOS KIGGE SME'

På Christer Adolfssons verksamhet med stor räckvidd på sina tjänster så kan du göra allt från att tanka bensin och diesel, byta och laga däck. Inte nog med det, han kan även hjälpa dig med mark och stenarbeten samt utföra reparationer och service på cyklar, gräsklippare, lantbruksfordon och personbilar här i sin verkstad på Visingsö.

Det är inte svårt att förstå att Christer är en driven person och en lösningsorienterad entreprenör som har kompetens kring allt möjligt. Under sin uppväxt ute på landet fick han ofta vara med och laga och bygga sina egna grejer, då fick han även upp ögonen för att svetsa, böja och bända.

Nu får man äntligen nytta av allt det som man lärt sig under uppväxten berättar Christer som startade det egna företaget Kigge Sme år 2019 och sedan dess så kan du som kund tanka bensin och diesel, byta däck och få annan service såsom mark- och stenarbete på Visingsö. Kigge Sme är även postombud till DHL, Schenker och bring, vilket betyder att du smidigt kan hämta dina paket här. Spolarvätska, penslar och annat hittar du här också.

I början så hjälpte han de andra företagen ute på Visingsö men de senaste året har Christer bara jobbat med det egna då tiden inte räcker till.

Även om jag är en utbildad bilmekaniker från början så är jag självlärd med väldigt mycket. Jag lär mig fort och bara jag får göra det praktiskt så fastnar det lätt säger Christer.

Det är minst sagt ett intressant men vinnande koncept som han har lyckats med att etablera på relativt kort tid. Idag sysslar han till stor del med anläggningssidan där han gör jobb som exempelvis kan vara plattläggning, reparationer på cyklar, gräsklippare, lantbruksfordon och mycket mer.

Mitt jobb är väldigt varierande, ena stunden är jag i verkstaden och pillar med något, sen ute hos en kund och gör mark och stenarbeten för att sedan ta hand om lite däck berättar Christer vars verksamhet har blivit en träffpunkt dit folk kommer antingen för att smörja cykelkedjan eller ta en liten pratstund över en kaffe.

Många kunder på Visingsö känner lättnad över att inte behöva åka in till Jönköping, utan att de kan få tillförlitlig och snabb hjälp med alla dessa sakerna här på Visingsö. Förutom att han underlättar för privatpersoner så är det en enorm avlastning för bönderna, som numera slipper långa, onödiga transportsträckor för att få service eller reparationer på sina lantbruksfordon.

Jag får ofta höra att man gör bra ifrån sig och kunderna är positiva. Det är ett förtroende som jag har byggt upp och som jag gör allt för att det ska upprätthållas. Kunderna anlitar mig för att de vet att jag kommer göra ett bra jobb förklarar Christer som skippar semestern på sommaren då de flesta vill ha hjälp med trädgårdarna på sommarbostäderna eller sina permanenta boenden under semesterperioden.

Kigge Sme fortsätter att fylla ett stort behov bland kunderna på Visingsö och Christer tackar inte nej i första taget, utan gör sitt yttersta för att lösa det allra mesta.

KIGGE SME’

Adress: Norrbovägen 46, 563 94 Visingsö

Telefon: 0705-51 63 77

E-post: kigge200@hotmail.com

Webbplats: www.kiggesme.se

12 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD KIGGE SME'

BYGGFÖRETAG I FAMILJÄR ANDA

Varför ska man jobba för andra när man kan göra det minst lika bra själv? Det var frågan som denna familjen ställde sig innan de startade eget företag som i dagsläget tar hand om allt som rör bygg, snickeri och renovering åt sina kunder.

Vi kliver rakt in i familjeföretaget Vitexo Byggs morgonmöte en solig fredag, för att få lära känna Pontus, Matthias, Dennis och Anki och för att få höra om deras resa med det gemensamma byggföretaget.

Jag har jobbat med pappa som snickare på både större och mindre företag under en period. Redan under den tiden så började vi bygga upp våra kontakter och nätverk av kunder berättar Pontus.

Efter pandemin drog de igång verksamheten då både Dennis och Pontus stod fast vid att egenföretagandet lockade. De fyra yrkeskunniga snickarna och familjemedlemmarna bildar idag Vitexo Bygg som erbjuder helhetstjänster inom bygg, snickeri och renovering i Järfälla, Enköping och Stockholm.

Jag hade jobbat runt en del och var sugen på att starta denna resan med ett eget familjeföretag och Pontus var väldigt kunnig. Det var där själva grundtanken kom in och det funkade hur bra som helst säger Dennis.

Dennis hade också arbetat inom byggbranschen under en längre tid, bland annat som arbetsledare på ett bygge på Gotland dit han även tog med sin sonen Pontus.

Alla blev rädda och vill skära ner på sina verksamheter när pandemin slog till. Det har krävts mycket slit och tid och det är fortfarande en utmaning men man växer med företaget berättar Dennis. Alla har sina olika kvaliteter inom företaget. Ankie hjälper till med det mesta också men har sitt största fokus på att vara spindeln i nätet och sköta det administrativa.

Och man kan med största säkerhet säga att allt slit har lönat sig. Sedan starten år 2019 så har det, liksom inom alla branscher, gått upp och ner, men hittills har de bara fått goda omdömen av sina kunder.

Jag fick höra att min flickväns familj skulle starta eget byggföretag. Då jag också hade gått byggprogrammet och arbetade inom branschen så sa jag upp mig och flyttade hit för att haka på förklarar svärsonen Matthias vars kompetens och driv visade sig vara ett perfekt komponent i företaget.

Dennis är en entreprenör som aldrig kollar bakåt utan har full fart framåt med allt han gör.

Han menar att det inte finns något att tveka på om man har den rätta kompetensen, erfarenheterna och arbetsviljan.

Det är en livsstil. Vi tycker det här är kul och har en ärlig och trygg atmosfär som genomsyrar hela vår verksamhet säger Dennis som brinner lite extra för renoveringar och får drivkraft av de utmaningarna som det oftast för med sig.

VITEXO BYGG AB

Telefon: 0760-71 01 04 Pontus

Telefon: 0733-55 92 62 Mathias

E-post: vitexobygg@gmail.com

13 ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENAD VITEXO BYGG AB

PROFESSIONELLT TEAM MED EXPERTIS INOM

RIVNING OCH SANERING

Här används de senaste maskinerna, kunniga medarbetare som strävar efter att ge varje kund ett optimalt resultat. Haninge Riv och Sanering står till tjänst med bland annat säker rivning, sanering och betonghåltagning. Alla tjänsterna utförs på ett tryggt sätt med teknik, noggrannhet och effektivitet i fokus.

Ikhtiyar och Rabia Alimzhanov har erfarenheter inom branschen sedan en längre tid tillbaka och hade därför en etablerad kundkrets redan när de började ta stegen mot att bli egenföretagare. Ikhtiyar hade kunskaper om hur man driver ett företag då han studerat ekonomi och även jobbat som rivare. Jag ville vara entreprenör. Jag var inte intresserad av att bara jobba åtta timmar om dagen utan hade viljan och visionen om att göra något större berättar Ikhtiyar som idag, tillsammans med Rabia och femton anställda, arbetar med att tillgodose kundernas behov av rivning, betonghåltagning och sanering i Stockholm. Ska du exempelvis renovera badrummet så fixar Haninge Riv och Sanering rivningen på en dag så att byggfirman kan påbörja renoveringen, redan nästa dag.

Trots den starka konkurrensen som finns inom branschen så har de lyckats med att få en trogen kundkrets av både företags- och privatkunder runtom i hela Stockholm.

Vi gör det vi älskar och alla medarbetare är nära varandra och trygga med att kunna prata om allt och hjälpas åt. Vi är som en stor familj, alla är vänner som umgås tillsammans på fritiden. Som företag vill vi växa tillsammans

mot ett gemensamt mål säger Rabia vars arbetsplats mestadels är hemmakontoret där hon sköter kontakten med kunderna samt pappersarbetet.

Till henne, såväl som de andra medarbetarna på firman, kan du som kund vända dig till med dina funderingar. Rabia och Ikhtiyar ser till att alla arbeten blir genomförda på ett ordentligt sätt där du som kund får information om vad som ska göras i ditt hem och varför. Haninge Riv och Sanering har även gått en utbildning där de fick ett specialtillstånd från arbetsmiljöverket för att kunna sanera asbest på ett effektivt sätt som är säkert för alla inblandade.

När vi exempelvis arbetar med stambyten så kommer vi först in som en rivfirma, efter det börjar vi ta prover på mögel, asbest och många andra farliga ämnen som kan finnas i väggarna säger Ikhtiyar och Rabia fortsätter att förklara att det inte är alla byggföretag som tar sitt ansvar att ta prover så att kunderna känner sig säkra, särskilt kunder som har barn där hemma.

När det kommer till håltagning för nya rör eller annat som ska installeras så tar Haninge Riv och Sanering det säkra före det osäkra och kollar även där vad som bär betongen genom att gå igenom ritningar innan de börjar borra.

HANINGE RIV & SANERING

Telefon: 0720-02 22 00

E-post: info@haningeriv.se

Webbplats: www.haningeriv.se

14 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD HANINGE RIV OCH SANERING AB

SKOGSAVVERKNING I SKÅNE OCH BLEKINGE

Entreprenören Martin Berglund som driver Berglund skog och naturvård AB får andas en hel del frisk luft då han jobbar ute i det gröna med manuell huggning, röjning, skogsavverkning och gallring med maskiner. Ja helt enkelt allt inom skogsvård och avverkning.

Med en farfar som var skogvaktare och en far som arbetade på sågverk så kan det tyckas naturligt att också Martin skulle arbeta i skogen, men familj och släkt avrådde honom från den osäkra arbetsmarknaden. Det starka skogs- och naturintresset medförde dock att Martin ändå sökte sig till skogsbruksgymnasium och han fick arbete direkt efter studenten.

Jag har fått en bred skoglig kompetens av att ha varit anställd länge och hos olika arbetsgivare, jag har sett vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt gällande det skogliga arbetet, chefskap och företagande. Efter 23 år i branschen storskaligt skogsbruk var det dags att starta eget, säger Martin, som nu är inne på sitt tredje år som chef på Berglund skog och naturvård AB.

Branschen är i stort behov av kompetens. Att vara skogsarbetare eller maskinförare idag innebär att man ska kunna hantera både tekniskt avancerade dataprogram i allt mer digitaliserade skogsmaskiner men också ha kunskap om regler och lagar som rör natur- och kulturmiljö samt skogsbruksåtgärder och

virkesdimensioner.

Det är ett fantastiskt roligt och allsidigt arbete. Jag och min kollega har arbetat lika länge i skogsbranschen, med allt från manuell huggning och röjning till gallring, skotning och flisning, fortsätter Martin.

Målet för Berglund skog och naturvård AB är att vara ett allsidigt företag som kan erbjuda kunder en fortsatt hög skoglig kompetens genom professionella, engagerade och kunniga medarbetare som kan hantera motorsåg, skogsmaskiner och markägares myckenhet av behov.

Vårt ansvar består i att försöka maximera den ekonomiska fördelen för alla parter utan att göra avkall på kvalitet och miljö. I slutändan är det ändå trädet som avgör vad det blir av det. Evighetsträd är evighetsträd, boträd för fåglar får stå kvar, av knaggliga träd blir det pappersmassa och en rak och fin tall blir i slutändan ett fint furugolv, avslutar Martin Berglund.

Visionen för Martin Berglunds företag är ett skogsbruk där vi tillsammans förvaltar en grön råvara på ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt.

BERGLUND SKOG OCH NATURVÅRD AB

Adress: Konsumsvägen 7, 29572 Gualöv

Telefon: 0766-27 28 52

E-post: Berglundskog@gmail.com

15 ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENAD BERGLUND SKOG OCHW NATURVÅRD AB

PLATTSÄTTNING OCH RENOVERING I JÖNKÖPING

Den nytänkande entreprenören Damian Blaszyk som får sin drivkraft av nya utmaningar erbjuder lösningar inom plattsättning och renovering. DB i Jönköping har ett brett kunskapsområde och kan göra allt från poolbygge, renovering av kök och kakla badrum till att göra hela spaavdelningar.

För ungefär ett och ett halvt år sedan startade Damian, som från början är en utbildad elektriker, sin egna verksamhet. Idag har entreprenören och hans kollega ett fullbokat schema under en lång tid framöver.

Jag såg fram emot att komma tillbaka i byggbranschen där jag är självlärd inom snickeri och plattsättning säger Damian, grundare av DB i Jönköping.

Damian är absolut inte den som tar den enkla vägen bara för att saker och ting ska bli snabbt överstökade, utan han tar hellre den vägen som är lite krångligare om det krävs för att få det bästa resultatet.

Vi fortsätter att utveckla oss varje dag med att hitta nya lösningar, produkter och utmanande projekt berättar Damian som samarbetar med en rad olika handplockade leverantörer. Allt för att kunna erbjuda tjänster som breddar sig åt alla håll och kanter.

Största delen av projekten som DB i Jönköping tar sig ann är renoveringar, ändringar av planlösningar, om- och tillbyggnationer och plattsättningar. Givetvis har Damian och hans kollega samtliga utbildningar som krävs för att alla arbeten ska göras på ett säkert och regelrätt sätt.

Snickeri är det som man vill ägna sig åt under

16 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD
DB I JÖNKÖPING AB

sommaren och då kan det vara sådant som panelbyte, takbyte och trallbygge. På vintern så arbetar vi mest inomhus med plattsättning, renovering och annat som kunderna vill ha gjort förklarar Damian.

DB i Jönköping står även, vid behov, för helheten och anlitar andra underentreprenörer som ingår i byggbranschen. En smidig lösning för dig som planerar ett större projekt som kräver fler kompetensområden såsom elektriker och VVS-firmor.

Vi försöker variera våra uppdrag och det gör att man aldrig tröttnar på sitt jobb. Det är inte kul i längden att bara jobba med en och samma sak, jag är alldeles för rastlös för det säger Damian.

Något som motiverade honom till att starta eget var just att man fick friheten att kunna välja vad man faktiskt ville göra. Damian vet att om man gör det man brinner för och har kul under tiden så får man ett riktigt bra, funktionellt och hållbart slutresultat.

Jag har alltid inspirerats av att hitta lösningar på saker och ting, speciellt unika projekt. Det är väldigt krävande och utmanande men det gör att man lämnar bra resultat efter sig och att man se fram emot nästa dag på jobbet berättar Damian.

DB I JÖNKÖPING AB

Telefon: 0730-24 28 93

E-post: info@dbbyggservice.se

17 ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENAD
DB I JÖNKÖPING AB

SNICKARE I OSBY - GUDENS BYGG & MONTAGE

Mattias Gudmundsson är en entreprenör och snickare som vet att man alltid får tillbaka positivitet när man lägger sitt fokus på att leverera riktigt bra arbete ute hos kunderna. Han använder sina gedigna kunskaper och långa erfarenheter inom snickeri- och byggbranschen när han arbetar med det mesta inom bygg och snickeri såsom tillbyggnad och ombyggnad.

Nu har entreprenören Mattias drivit Gudens Bygg & Montage i sju år och namnet på hans byggfirma har en bakgrund från hans tidigare hockeykarriär.

Mina kompisar i hockeyn kallade mig för Guden och eftersom att jag inte ville ha hela mitt efternamn som företagsnamn så fick det bli det gamla men roliga smeknamnet förklarar Mattias, grundaren av Gudens Bygg & Montage i Osby, där han arbetar som snickare.

Mattias har alltid vetat att han i framtiden ville starta eget företag, att det blev just inom byggbranschen var inte heller någon tillfällighet då han gick bygglinjen på gymnasiet och hans pappa var snickare.

Jag är lite av en rastlös själ och lite av ett kontrollfreak. Men jag ser det bara som positiva egenskaper som kommer väl till hands när jag arbetar med det jag gör berättar Mattias som nu söker försiktigt efter en självgående och yrkesskicklig medarbetare, någon som man kan släppa kontrollen till när det behövs.

Att hitta rätt person kan vara svårt som arbetsgivare, vilket Mattias är väl medveten om. Han förklarar att de som är duktiga vet om det och tar betalt efter det men att man i många fall får igen det i form av kvalitet och kundnöjdhet som arbetsgivare i slutändan. Har man den rätta inställningen så finns det stora möjligheter.

Det är kunden som står i fokus, alla dagar i veckan. Det gäller att vara en ansvarstagande snickare som har god kontakt med kunden under hela projektets gång förklarar Mattias.

Just nu arbetar han bland annat som underentreprenör åt en stor firma som åker runt på restauranger där de bygger och renoverar deras lokaler som får utstå ganska mycket slitage.

Vi har det väldigt kul ihop på jobbet, vi är i ungefär samma ålder och vi umgås mycket på fritiden säger Mattias som har kontakter för att kunna lösa det mesta inom hantverk och bygg.

Gudens Bygg & Montages goda rykten fortsätter att sprida sig som ringar på vattnet och trots att han en gång fick smeknamnet Guden så är han i slutet av dagen en ödmjuk person som formar sitt arbete utefter varje kunds unika behov.

GUDENS BYGG & MONTAGE AB

Adress: Holmö 1508, 283 91 Osby

Telefon: 0763-05 88 28

E-post: gudensbyggmontage@gmail.com

18 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD
BYGG & MONTAGE
GUDENS

CERTIFIERAD RÖRMOKARE PÅ SÖDERTÖRN MED

FOKUS PÅ KVALITET

Södertörns Service & Entreprenad åker hem till dig eller ut till ditt företag för att hitta den bästa lösningen för ditt behov. De ser till att det blir humant för plånboken och att arbetet utförs på ett säkert och noggrant sätt. Södertörns Service & Entreprenad löser ditt problem med fastigheten och hjälper dig med VVS, trädfällning, markarbeten och fastighetsskötsel.

Pontus Rylander som var skoltrött och är uppvuxen i Haninge halkade in i rörmokarbranschen genom en vän till familjen, och han blev förtjust direkt i rörmokararbetet.

Det är ett roligt arbete där man får arbeta med händerna. Man har en väldigt stor frihet under ett väldigt stort ansvar berättar Pontus som är grundare av Södertörns Service & Entreprenad, där han bland annat arbetar som certifierad och auktoriserad rörmokare på Södertörn.

Pontus introducerades för arbetslivet och entreprenörskapet redan som trettonåring då han började att jobba extra under skoltiden, bland annat med att dela ut lokaltidningen i området där han bodde.

Jag har varit en entreprenör ända från barnsben och har alltid drömt om att få starta ett eget företag säger Pontus som till slut vågade ta steget och bli egenföretagare våren 2020 som har ett stort nätverk som består av nära vänner som är egenföretagare allihopa.

Sedan fem år tillbaka har han arbetat som rörmokare hos en stor fabrik som förblev en fortsatt trogen kund när Södertörns Service & Entreprenad, som ständigt arbetar enligt Säker Vattens branschregler, slog upp sina dörrar. Det råder ingen tvekan om att han gör ett väldigt bra jobb, inte bara när det kommer till vatten-, avlopps och värmesystem utan även fastighetsskötsel och markarbeten.

Jag är som en servicekille till fastighetsägare. Om jag inte kan göra jobbet själv så anlitar jag folk som kan det genom mitt kontaktnät av snickare, elektriker och andra hantverkare säger Pontus.

Södertörns Service & Entreprenad prioriterar att leverera kvalitet istället för kvantitet genom att göra ett fantastiskt bra arbete för att hitta den optimala lösningen ute hos varje enskild kund

Det är viktigt att varje arbete blir noggrant utfört och att det blir rätt gjort så att vattenskadorna hålls borta och för att du som kund ska få dina garantier förklarar Pontus som ser till att hålla sig uppdaterad kring nya lösningar inom VVS som dyker upp med jämna mellanrum.

SÖDERTÖRNS SERVICE & ENTREPRENAD AB

Telefon: 0702-10 96 35

E-post: info@sodertornsservice.se

Webbplats: www.sodertornsservice.se

19 ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENAD
SÖDERTÖRNS SERVICE & ENTREPRENAD AB

INREDNINGSSNICKARE FÖR EN PERSONLIGARE SERVICE - ALION BYGGDESIGN

Alla kan sätta ihop ett kök, en garderob eller andra möbler. Men för att få till den sista touchen, det där lilla extra som gör att det känns perfekt, så krävs en kunnig och passionerad person med ett öga för detaljer. Ali har under mer än femton år samlat erfarenheter kring möbelsnickeri och platsbyggda kök och inredningar. Han kan även hjälpa dig med att anpassa standardlösningar så att det passar just dig och ditt unika hem.

Kulturen med att platsbygga och tillverka möbler och annan inredning har under lång tid varit sed i Albanien. Där är det inget konstigt med att gå till sin lokala snickerifirma och få möbler tillverkade efter egna mått. Nu har Ali tagit med sig seden till Sverige och erbjuder snickeritjänster även i Stockholmsområdet.

Redan som ungdom fick Ali hjälpa till i sin fars möbelsnickerifirma i Tirana, så man kan säga att han har fötts med snickrandet i blodet. Han har tillverkat möbler och inredningar så länge han kan minnas och hade även en tid ett eget företag med anställda verksamt i Tirana. Egentligen ända tills han fick en förfrågan från en bekant i Sverige om att tillverka och leverera specialanpassad inredning till en exklusiv villa.

Jag gjorde allt från trappor, fönsterramar, vägg- och takpaneler i exklusiva material till platsbyggda garderober, badrumsmöbler till måttanpassade köksluckor, säger Ali.

Alion Byggdesign AB startades i september 2020 tillsammans med en kompanjon, Paulina, som beskriver vad hon anser är speciellt med Alis arbete.

Jag fastnade direkt för dom knivskarpa detaljerna i Alis arbete som är direkt avgörande för hur slutresultatet kommer att se ut. Trots en ödmjuk framtoning så är han ett riktigt proffs med stort yrkeskunnande och talang som levererar det där lilla extra.

Paulina fortsätter med att förklara att människor oftast inte tänker på att de möbler man köper på stora varuhus faktiskt inte skiljer sig i pris så mycket mot att få dessa tillverkade

av en snickare. Tack vare rotavdraget kommer man ner i pris och även om de stora varuhusen erbjuder också monteringshjälp i vissa fall så är arbetstiden för platsbyggda lösningar större och det är just arbetstiden som berättigar till rotavdraget.

Fördelen med att köpa platsbyggd inredning är just att den är anpassad utefter just ditt behov och dina förutsättningar, minimering av ”döyta” och tomma utrymmen bakom passbitar och dekorsidor. Sedan att slippa spendera tid till att själv montera ihop en garderob eller möbel är ju också positivt, säger Paulina med en skämtsam blick åt reportern som just tillbringat en hel helg med att skruva ihop en skjutdörrsgarderob.

Förfrågningarna som inkommer består bland annat av kökssnickerier, badrumsinredningar, garderober och annan förvaring. Alion Byggdesign AB har även levererat en platsgjuten ho till en diskbänk i svartpigmenterad betong till en kunds kök. Vi samarbetar även med andra underentreprenörer och leverantörer för att leverera unikt designad hållbarhet och kvalitet.

Varje projekt är unikt och det får ta sin tid. Vi vill jobba med att ge våra kunder en personlig service och att lösningarna vi kommer med är hållbara över tid. Det är viktigt för oss att det vi levererar ska passa hem och person och vi vill göra ett bra jobb som vi alla kan vara stolta över.

Alion Byggdesign AB:s kunder, nya som återkommande, kan lita på att få ett professionellt slutresultat som är helt anpassat efter just deras boende och behov.

ALION BYGGDESIGN AB

Telefon: 0762-95 79 76

E-post: info@alionbyggdesign.com

Webbplats: www.alionbyggdesign.com

20 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD ALION BYGGDESIGN AB

SOLCELLER FÖR EN GRÖNARE FRAMTID

VT Solmontage vänder sig till företag och privatkunder som vill investera i en mer hållbar framtid med hjälp av solceller. De hjälper dig enkelt med att tillverka din helt egna el istället för att köpa den!

Som artonåring blev Viktor Torsteni egenföretagare, vilket inte var något som han själv hade kunnat förutspå tidigare.

Jag var nog en av dem som inte hade så bra koll på vilken väg jag skulle välja i skolan. Jag gick handelslinjen som egentligen inte alls passade mig berättar Viktor, VD på VT Solmontage där han idag erbjuder montering av solceller i Kristianstad.

Sakta men säkert introducerades han för arbetet med solceller genom sin pappa, Tomas Torsteni, som i grund och botten är elektriker med ett långt arbetsliv i bagaget.

Efter att vi kommit hem från ett arbete på Gotland så började jag och Viktor diskutera kring att starta eget företag säger Tomas.

Sonen Viktor var mer sugen på att vara ute och jobba på taken istället för att gå i skolan och även om Tomas inte delade samma framtidsvisioner om att bli egenföretagare igen så stöttade han sin son.

Jag hade kontakterna och visste att det fanns massor av jobb framför oss berättar Tomas som arbetat med solceller sedan 2013, ett yrke som han själv beskriver som en blandning av takläggare och elektriker.

Utvecklingen kring solcellerna har gått i rask takt och dagens paneler är så mycket som

dubbelt så effektiva och är inte alls lika känsliga för skuggningar som förr. Tack vare inbyggda dioder så stängs bara den skuggade delen av panelen ner istället för hela systemet.

Många kunder är ganska pålästa själva när det gäller solpanelerna säger Viktor som tillsammans med pappa Tomas och medarbetaren Simon arbetar som underleverantörer samt återförsäljare av sina egna anläggningar som de sedan monterar på alla möjliga tak, stora som små.

Trots förlängda väntetider på grund av materialbrist hos tillverkarna så har VT Solmontage inte stött på några missnöjda kunder under resans gång.

Vi försöker montera som om vi gjorde det till oss själva samtidigt som vi ser till att inte vara i vägen för kunden genom att synas och höras så lite som möjligt förklarar Viktor.

Med ett arbetssätt som genomsyras av stor yrkesstolthet, händighet och noggrannhet tar de sig an de flesta projekten inom montering av solcellspaneler i de flesta skalorna.

Vi är rätt så lättsamma och sätter stort värde på yrkesstoltheten. Vi ser till att göra rätt från början till slut säger Tomas. Vi har både utrymmet och viljan för att växa.

VT SOLMONTAGE AB

Adress: Olingevägen 8 289 32 Knislinge

Telefon: 0723-00 75 19

E-post: viktor@vtsolmontageab.se

E-post: tomas@vtsolmontageab.se

21 ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENAD VT SOLMONTAGE AB

BYGGNADSVÅRD I JÖNKÖPING

MED OMNEJD

Smålands Byggnadsvård erbjuder byggrådgivning samt byggtjänster som präglas av beprövade hantverksoch byggnadstekniker med naturliga material. Allt görs med hänsyn till husets ursprungliga konstruktion och arkitektur.

David Gard har haft en passion för äldre hus sedan länge. Då en öronsjukdom satte stopp för hans karriär som träslöjdslärare sökte han sig vidare mot nya möjligheter. Sedan 2010 har han drivit Smålands Byggnadsvård AB där han jobbar med varsam byggnation med beprövade tekniker efter husens förutsättningar.

Jag jobbar med gamla hus på ett mer traditionellt plan. Det handlar om att förstå de gamla husens byggfysik och dess förutsättningar.

Rätt materialval är oerhört viktigt förklarar

David. Smålands Byggnadsvård flyttar även hus, plockar ner dem timmer för timmer, för att sedan bygga upp dem igen på den nya platsen. Naturliga byggmaterial står alltid i fokus. Det skall både vara sunt för dem som jobbar med det, för miljön och inte minst för dem som ska bo i huset. Smålands Byggnadsvård använder sig exempelvis inte utav några plastfärger utan målar istället med linoljefärger och slamfärger som inte alls gör lika stora fotavtryck på miljön och som samspelar med husets karaktär och kvalitéer.

Resultatet får gärna se ut som det alltid gjort genom tiderna i husen vi jobbar i. Därför använder vi inte sällan återbrukade- eller traditionella material som användes kring den tiden som huset byggdes berättar David. Vi återskapar också ofta förvanskade hus till ett mer ursprungligt skick.

Smålands Byggnadsvård sköter allt inom renovering, underhåll och nybyggnation, från grund till skorsten, på hus som är byggda fram till 1950-talet. Smålands byggnadsvård ser till varje kunds specifika önskemål. Tack vare kontakterna som David har samlat på sig under åren i branschen kan han ta fram rätt virke och material till rätt bygge.

Det handlar om gamla bostadshus, ladugårdar, ekonomibyggnader eller torp som behöver underhåll, rustas upp och många vill ha en bekvämare standard för att kunna bo i dem året runt säger David. Vi försöker att inte göra allt för stora ingrepp utan bevara husets karaktär. Energieffektivisering är också en stor det i vårt arbete.

Eftersom man aldrig kan veta exakt hur konstruktionen ser ut under innan man börjar riva i gamla hus så ser David till att ha täta, transparenta dialoger med kunden.

Det är förstås alltid viktigt att vara lyhörd för vad kunderna är ute efter berättar David.

Med en varsam hand vill han hålla minst lika bra kvalité som tidigare generationer gjort och samtidigt slå hål på myter kring traditionella byggtekniker och material som finns.

Adress: Källstigen 5, 565 31 Mullsjö

Telefon: 0707–62 66 46

E-post: info@smalandsbyggnadsvard.se

Webbplats: www.smalandsbyggnadsvard.se

22 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD SMÅLANDS BYGGNADSVÅRD AB
SMÅLANDS BYGGNADSVÅRD AB

MARK- OCH ANLÄGGNINGSARBETEN I NACKA

Om du behöver tjänster som dränering, grundläggning, sprängning och övrig markentreprenad, så har Linus Maskin de rätta resurserna och erfarenheterna för att kunna leverera ett arbete av hög kvalitet.Linus Maskin har ett brett kontaktnät som gör att de kan ta helhetsansvaret i dina mark- och anläggningsprojekt.

Linus Sandström vet hur utelämnande det kan vara som kund och hur svårt det kan vara att utan egna kontakter, veta vem man ska lita på i byggbranschen.

Jag och mina medarbetare går långt för att kunderna ska känna sig trygga och bli nöjda med det slutliga resultatet, säger Linus. Jag tycker att det är roligt att prata med människor, hjälpa dem och i många fall faktiskt förverkliga deras husdrömmar.

Linus Maskin tar sig även ann olika projekt i utemiljöer såsom gångar, uppfarter och planteringslådor. Med hjälp av kunniga trädgårdsarkitekter så har Linus och hans medarbetare levererat innovativa lösningar av hög standard.

Det började sprida sig i grannskapet att jag hade en grävmaskin och allt fler behövde min hjälp, berättar Linus som nu står till tjänst med det mesta inom markentreprenad, dränering, sprängning, vatten och avlopp och grundläggning. Linus Maskin är även ISODRÄN-certifierade för att utföra säkra dräneringar.

Tidigare så har han varit själv och samarbetat med andra engagerade entreprenörer i de större projekten, men på grund av den ökade efterfrågan på hans tjänster så har Linus tagit in två medarbetare för att allt ska gå ihop, både på det ekonomiska och det privata planet.

Min generella svaghet i livet är att jag säger nej till väldigt lite då jag älskar utmaningar. Tomter med krångliga förutsättningar och lägen där man får hitta lösningar för att leverera en bra produkt är extra roliga, säger Linus som hittills har haft fullt upp.

Han berättar vidare att han är väldigt tacksam att han har funnit två duktiga killar som håller samma höga kvalitet på sina projekt. Linus Maskins goda rykte har spridit sig från mun till mun vilket har lett till att de nu har fått jobbförfrågningar i hela Stockholms-området.

Jag är mån om att växa i en takt där vi inte äventyrar det goda ryktet som vi har byggt upp förklarar Linus, en entreprenör som ser varje enskild kund som står bakom projekten.

LINUS MASKIN

Telefon: 0708-94 37 34

E-post: info@linusmaskin.se

Webbplats: www.linusmaskin.se

23 ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENAD LINUS MASKIN

UNGA ENTREPRENÖRER DRIVER

ANLÄGGNINGSFIRMA PÅ VÄRMDÖ.

TDH Mark & Miljö gör i princip alla arbeten som kan utföras med en grävmaskin!

Tommy och Daniel startade TDH Mark & Miljö 2011. De var då 24 och 22 år gamla när de blev egenföretagare.

Jag har alltid haft idéer och visioner om att jag vill vara egen, på ett eller annat sätt säger Tommy. Att det blev just inriktningen på markentreprenad, dränering och andra markarbeten var något av en slump.

TDH Mark & Miljö är lite av ett familjeföretag, där mamma är ekonomiansvarig och pappa hjälper till när det behövs. Tillsammans med sina tretton anställda tar de sig an både små och stora jobb runtom i Stockholm. Mestadels arbetar de dock i det lokala området kring Värmdö där de har lyckats bygga upp en trogen och nöjd kundkrets på kort tid.

Vi är inte låsta till ett visst geografiskt område, men det har varit en otroligt stor efterfrågan på markarbeten i området kring Värmdö, så vi har aldrig behövt sträcka oss så

24 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD TDH MARK & MILJÖ
Bröderna Tommy och Daniel Hellström som driver anläggningsfirman TDH Mark & Miljö AB på Värmdö, sköter allt från planering till grundarbete, schaktarbete, poolgrävning och akuta jobb som till exempel vattenläckor.

långt härifrån förklarar Daniel.

Vi sätter en ära i att utföra våra projekt med högt kvalitets- och miljöfocus.

Kvalitet ska levereras ut i varje arbete säger Tommy. Bröderna gillar att utmanas av de krångligare projekten där det fordras extra tankearbete, exempelvis vid vattenläckor där det kan krävas kameror för att lokalisera läckan.

Det märks tydligt att de båda bröderna brinner för det de arbetar med och att de lägger ner mycket tid och engagemang på sitt företag. De strävar efter att kunna erbjuda helhetslösningar med mark och anläggningar inom kort. De har byggt upp ett kontaktnät av hantverkare som de anlitar när så behövs, hantverkare som naturligtvis har samma kvalitetstänk som de själva.

Det händer med jämna mellanrum att vi blir inhyrda av andra företag, till exempel snickare som behöver hjälp med grundarbeten.

På det sättet har vi fått en större förståelse för branschen och hur vi själva vill vara som egenföretagare och arbetsgivare säger Daniel.

TDH MARK & MILJÖ

Telefon: 0735-03 38 69

E-post: tommy.hellstrom@tdhmark.se

Webbplats: www.tdhmark.se

25 ENTERPRISEMAGAZINE.SE

TAKLÄGGNING, BYGGPROJEKT OCH ENTREPRENAD I SKÅNE

NeAx Tak & Bygg ser till att rätt kompetens hamnar på rätt projekt. De förverkligar dina byggdrömmar med sina djupgående kunskaper kring nyläggning och omläggning av papptak, tillbyggnad, ombyggnad, renovering och övriga byggprojekt.

För entreprenören Ola Axelsson, som tidigare har jobbat som både kock och personlig assistent, blev hantverkaryrket trots allt en naturlig väg att ta för att hitta nya utmaningar och större chans till utveckling. Hans familj har alltid funnits där med sitt betydelsefulla stöd sedan resans start.

Som personlig assistent kommer man nära personen som man tar hand om och får äran att lära känna honom eller henne på djupet. Till slut blir det som en andra familj förklarar Ola, en driven egenföretagare som bland annat förser sina kunder med tjänster såsom takläggning i Skåne.

Tillsammans med sina fyra kunniga heltidsanställda och sitt gedigna kontaktnät inom byggbranschen kan Ola idag utföra de allra flesta projekten inom bygg och entreprenad, med lite extra kunskap och fokus kring tak då

26 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD NEAX TAK & BYGG

hela företagsresan började med just papptak.

Man måste underhålla sitt tak för att det ska hålla sig över tid och det gäller att upptäcka skadorna i god tid för att kunna åtgärda innan det börjar läcka.

Taket är hatten över huset och funkar inte det blir det skador på resten av huset. Om man exempelvis vet om att det har varit ett skyfall är det inte helt fel att gå upp och kolla så att vattnet har runnit bort och att brunnen inte är tilltäppt säger Ola.

Ola ser sig själv som en i gruppen och värdesätter högt är att hitta kompetenta och noggranna medarbetare som har det roligt tillsammans och trivs med att jobba ihop som ett sammansvetsat team med stort kundfokus.

Det är inte lätt att hitta kompetent folk inom branschen men idag jobbar jag med duktiga personer som jag litar på. Jag tar in andra entre-

prenörer från mitt nätverk när det behövs säger Ola, som just nu dessutom söker en behörig takläggare till sitt team på NeAx Tak & Bygg.

NEAX TAK & BYGG AB

Adress: Trastgatan 2, 27562 Blentarp

Telefon: 0706-690 690

E-post: info@neax-tak.se

Webbplats: www.neax-tak.se

27 ENTERPRISEMAGAZINE.SE

KVALITATIV HÅLTAGNING OCH FOGFRIA

GOLV I SKÅNE

Med kvalificerad personal och moderna maskiner kan Sjöbo Betonghåltagning ta sig an även de tuffaste uppdragen. Förutom borrning och sågning av betong, tegel och natursten så lägger de också fogfria epoxi- och akrylgolv som har fördelaktiga egenskaper för exempelvis verkstaden, storköket eller garaget.

Allt började med att den teknikintresserade Stefan Jacobsson halkade in på ett rivningsföretag efter gymnasiet. Vilket var ett yrke som han knappt tidigare hade hört talas om men som inom kort skulle visa sig passa honom perfekt. Snart började intresset och passionen för arbetet att växa sig allt större och större.

I många fall så ligger rivning och betonghåltagning ganska nära. Då jag ofta arbetade bredvid betonghåltagare fick jag chansen att utvecklas inom det varierande och utmanande arbetet förklarar Stefan och beskriver sig själv som en rastlös person med mycket spring i benen.

Trots tjugo års erfarenheter av branschen så stöter han än idag på utmanande arbetsuppgifter som kräver extra försiktighet och noggrannhet. Med sitt företag Sjöbo Betonghåltagning förser han sina kunder med tjänster som betonghåltagning och epoxigolv runtom i Skåne. Med hjälp av så kallade diamantverktyg, elektriska och hydrauliska, kan de borra, såga i och slipa hårda material som natursten, tegel och betong.

Vi har all utrustning som behövs för alla olika moment. Det kan handla om att såga eller riva ner en betongvägg eller slipa rent och polera upp ett gammalt betonggolv säger Stefan.

Vill man exempelvis göra sitt betonggolv lättstädat och dammfritt så kan man lägga ett epoxigolv, en industribeläggning som läggs i flytande form som sedan blir stenhårt när det har härdat.

Fördelen med fogfria epoxi- och akrylgolv är att det är helt vattentätt, kemikalieresistent, lättstädat och att det inte behövs några tätskikt under. Sedan kan man även göra en halkskyddsbeläggning berättar Stefan som har mycket erfarenhet av industribeläggningar tack vare sitt tidigare arbetsplats.

Det råder ingen tvekan om att Sjöbo Betonghåltagning är en firma med breda kompetenser inom flera områden. Genom att samarbeta med andra drivna och egenföretagare som också brinner för yrket, hoppas Stefan på att kunna ta större och större projekt med fokus på att leverera den högsta kvaliteten och den bästa servicen.

28 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD SJÖBO BETONGHÅLTAGNING AB

SJÖBO BETONGHÅLTAGNING AB

Adress: Fränninge skogsväg 17, 275 68 Vollsjö

Telefon: 0763–17 36 22

E-post: info@borrning.nu

Webbplats: www.borrning.nu

29 ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENAD
SJÖBO BETONGHÅLTAGNING AB

MURARE OCH PUTSARE I NACKA OCH VÄRMDÖ

BMP Mur & Puts kunder är privatpersoner, byggentreprenörer, företag och fastighetsägare som är i behov av högkvalitativa och noggranna fasadjobb såsom tegel, murning och putsning. För BMP Mur & Puts är kundnöjdhet A och O, därför finns det certifikat för samtliga arbeten som berör puts, tegel och mur.

Ryan Umit är uppvuxen i Frankrike där han började arbeta som murare. För tolv år sedan flyttade han och hans familj till Sverige för en större möjlighet att utvecklas och växa inom branschen. Trots att man inte jobbar på samma sätt som murare här som i Frankrike, lärde han sig snabbt och efter en valideringskurs blev han slutligen en certifierad murare i Sverige. Efter tre år som anställd på ett större företag så beslutade han sig för att starta upp ett eget företag vid namn BMP Mur & Puts.

Tack vare mina tidigare kollegor lärde jag mig otroligt mycket, både av språket och om yrket. Jag är övertygad om att min verksamhet har lyckats så bra just för att jag lärde mig språket och valde att anpassa mig till det svenska samhället, säger Ryan som även har stora språkkunskaper inom franska, turkiska och engelska.

Nu har det snart gått sju år sedan han startade sin firma BMP Mur & Puts som minst sagt har utvecklats till en blomstrande verksamhet. Ryan är inte bara en murare och putsare som arbetar med tegel, murning och putsning i

30 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD

Nacka och Värmdö. Han fixar även alla möjliga fasadjobb. BMP Mur & Puts är ett etablerat företag som är specialiserade på sitt område och utför även högkvalitativa arbeten inomhus där den erfarne muraren Ryan bland annat kan stå till tjänst med putsning med kalkbruk.

En stor framtidsdröm är att få jobba med K-märkta hus, villor och historiska byggnader, berättar Ryan, en egenföretagare vars högsta prioritet är kundnöjdhet och att ständigt ha ett miljötänk som genomsyrar hela verksamheten.

Ryan är väl medveten om hur viktigt det är att vara lösningsorienterad och ser alltid till att lämna ett snyggt, noggrant och högkvalitativt resultat efter sig på alla arbetsplatser, oavsett om det handlar om nybyggnation eller renovering.

Verksamheten fortsätter att växa ikapp med att kunderna blir allt fler och fler, förklarar Ryan. Som entreprenör har jag uppnått allt jag någonsin har önskat mig sedan jag startade mitt företag här i Sverige.

BMP MUR & PUTS

Telefon: 0735-95 34 43

E-post: info@bmpmur.se

Webbplats: www.bmpmur.se

31 ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENAD

BYGGHANDEL MED GOD KUNDSERVICE I KRISTINEHAMN

Hos Karl Hedin i Kristinehamn finns en stor kunskapsbank, samtidigt som man är måna om god kundservice. – Det spelar ingen roll om kunden som kommer in är en erfaren snickare eller en nybliven husägare som ska bygga en altan. Här får alla kunder samma hjälp, säger Marcus Bergström.

När man som hemmasnickare ska påbörja ett bygg- eller renoveringsprojekt eller när en yrkessnickare söker material till sina kundprojekt, är det mycket värt att kunna söka sig till en kunnig bygghandel. Karl Hedin i Kristinehamn har funnits sedan 2016 och har under åren blivit en omtyckt aktör. Hit söker sig många proffsbyggare men också många konsumenter.

I den stora och fina butiken har man satsat mycket på det interiöra sortimentet i form av kök, färg och tapeter. Bygghandeln i Kristinehamn rymmer också ett stort sortiment av trävaror, färdigkapade stommar och annat material, som de även kör ut till

byggarbetsplatserna.

– Det är något som vi har satsat stenhårt på då snickarna sparar tid och pengar med vår logistik genom att inte behöva lämna arbetsplatsen för att handla. Det är många som använder sig av tjänsten och under sommarhalvåret har våra lastbilschaufförer fullt, säger Marcus Bergström som tog över butiken för 1,5 år sedan.

Lokal bygghandel i Kristinehamn

I butiken jobbar kunnig personal, som alla är duktiga inom sin genre. Medan Marcus är träexpert så har en av de anställda jobbat som snickare under decennier.

32 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 BYGG & ENTREPRENAD AB KARL HEDIN BYGGHANDEL KRISTINEHAMN

– Dock blir man aldrig fullärd inom bygghandeln, då det ständigt kommer nya saker, men jag känner att vi är duktiga på att leverera både kunskap och kundservice. Det är ingen som kommer in här och inte blir sedd. Bra kundservice är A och O för oss och något vi jobbat med sedan dag ett.

Marcus hade jobbat i butiken som säljare i tre år då han fick en förfrågan från den tidigare platschefen. Han hade då ägnat över tio år inom industrin och fastnade snabbt för jobbet som säljare. När den tidigare platschefen skulle gå i pension frågade han om Marcus ville ta över butiken efter honom, något som Marcus inte var sen att hoppa på. Det märks tydligt att Marcus har en vision att alltid göra det bästa för sina kunder.

– Mitt motto har alltid varit att vara bättre än nummer två. Man ska aldrig vara nöjd. Visionen är att vara det lokala alternativet och det tror jag att vi har lyckats med, avslutar Marcus.

AB KARL HEDIN BYGGHANDEL

KRISTINEHAMN

Adress: Karlstadsvägen 41, 681 37 Kristinehamn

Telefon: 0550-275 60

E-post: info.kristinehamn@abkarlhedin.se

Webbplats: www.abkarlhedin.se

33 ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENAD AB KARL HEDIN BYGGHANDEL KRISTINEHAMN

REDOVISNINGSKONSULT I JÖNKÖPING SOM

PRÄGLAS AV PERSONLIG SERVICE

Trots att Eva Abrahamsson tar hand om de flesta ekonomiska delarna digitalt så lägger hon stor vikt vid att ha personlig kontakt med sina kunder. Med en varierad kompott av kunder i olika branscher så kan hon erbjuda en komplett ekonomifunktion i form av tjänster inom löpande redovisning, komponentredovisning, momshantering, fastighetsförvaltning med mera.

Det var lite av en slump att det blev just ekonomlinjen på Högskolan i Växjö, en slump som snart skulle visa sig passa henne väldigt bra. Nu har hon 35 års erfarenhet inom branschen och driver sedan 2018 en egen redovisningsbyrå. Ett tillfälle dök upp att i egen regi samarbeta med ägaren på det företag där hon hade sin senaste anställning.

Jag tog tillfället i akt och startade en egen verksamhet som uppdragstagare, främst åt företag inom fastighetsbranschen säger Eva som idag är en erfaren redovisningskonsult i Jönköping där hon har nischat sig inom fastighetsbranschen, och arbetar med fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar som behöver långsiktig hjälp med förvaltning och ekonomi.

Eva har utöver kunder inom fastighetsområdet och Bostadsrättsföreningar även uppdrag för kunder som verkar inom andra områden. Vilket är en variation som hon uppskattar som entreprenör.

Även om jag jobbar mycket digitalt så träffar jag företagare och har personlig kontakt med mina kunder. Samtidigt är det praktiskt att kunna sköta det löpande jobbet digitalt som även ger mig frihet att kunna jobba varsomhelst förklarar Eva, en entreprenör med ett bredare perspektiv och större engagemang.

Den digitala världen underlättar i de allra flesta fallen men kan ibland kännas främmande för en del företagare av olika orsaker.

Ibland får jag lotsa kunder till ett mer digitalt arbetssätt och visa på fördelarna, vilket jag har lyckats med säger Eva. Jag, som ekonomiansvarig, ser till att nyttja de smidiga systemen som finns och gör företagarna delaktiga genom att parallellt utbilda, informera och visa dem vad jag gör och varför.

EA Redovisning försöker erbjuda mer än bara den löpande ekonomiska redovisningen. Eva ser till så att du som företagare och ansvarig får en större inblick i hela din verksamhet och blir mer insatt i det ekonomiska.

Det viktigaste och roligaste för mig är när jag känner att jag hjälper till och är en resurs i verksamheten. Att få leverera en bra tjänst och produkt med personlig kontakt där jag gör mitt jobb och samtidigt håller kunden informerad förklarar Eva som gör sitt bästa för att försöka göra det intressant och enkelt att förstå.

Om man som egenföretagare känner att man inte har koll på det ekonomiska råder Eva att ta hjälp för att slippa orosmoment, med den löpande redovisningen och tex med att sätta en budget för att i sin tur kunna fokusera helhjärtat på det man är bäst på, sin egen, huvudsakliga verksamhet.

EA REDOVISNING AB

Telefon: 0702-35 14 77

E-post: eva@earedovisning.se

Webbplats: www.earedovisning.se

34 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 EKONOMI & REDOVISNING EA REDOVISNING AB

RÅDGIVNING OCH TJÄNSTER INOM EKONOMI I MULLSJÖ

utmaningar som du och ditt företag kan komma att stå inför. Lars och hans tre anställda har styrkorna som krävs för att hjälpa dig på ett flexibelt sätt med allt från ekonomisk rådgivning, bokföring, fakturahantering, lönehantering, deklarationer till bouppteckning och arvsskifte.

Ända sedan barnsben så har Lars haft en ådra för siffror. Något som talar för detta är anteckningsblocken från tonåren som är fyllda med statistik, tabeller och beräkningar kring det mesta.

Siffror kan betyda väldigt mycket, även om de bara är få förklarar Lars som bytte riktning i livet till att arbeta med ekonomi och revision efter värnplikten var genomförd.

Han fastnade på en revisionsbyrå i Tidaholm och erfarenheterna sam lärdomarna är något som underlättar för Lars idag då han erbjuder ett brett tjänstespann inom ekonomi och redovisning i Mullsjö.

Som egenföretagare så kan man påverka verksamheten på ett helt annat sätt än när man arbetar som anställd. Att själv ansvara över vilka uppdrag man ska ta sig an och hur man går tillväga för att göra kunden nöjd säger Lars.

I mitten på 2020 tog han över den befintliga firman som han tidigare jobbat på och samtidigt tog han över en kundskara som det annars kan ta tid att bygga upp som ett nystartat företag. Genom sitt flexibla, noggranna och kompetenta arbetssätt väljer allt fler företagare att tryggt lämna över det ekonomiska ansvaret till

Ekonomikonsult Mullsjö.

Vi är flexibla och kan ta hand om det mesta, från stort till smått. Vi kan göra allt från att skapa deklarationsbilagor för aktie- och fastighetsförsäljning till att företag låter oss ta hand om deras bokföring, betalningar, fakturering och lönehantering. Med andra ord kan vi hjälpa till med en hel kontorstjänst för ditt företag berättar Lars.

Han förklarar att han inte sätter alltför mycket tilltro till de digitala systemen som finns idag, utan att de mänskliga faktorerna är avgörande för en korrekt utgång.

Vi löser det mesta digitalt men lägger stor vikt vid att faktiskt träffa kunderna när det finns möjlighet och behov säger Lars.

Ekonomikonsult Mullsjö tackar inte nej till någon utan finns till hands för företag inom de allra flesta branscherna. Under sina 45 år inom ekonomibranschen så har Lars dock märkt en markant ökning på förfrågningar från företag inom jord- och skogsbruk.

Det känns som att kunskapen hos byråerna i städerna brister i kunskaperna kring dessa områden, vilket gör att de får svårt att behärska de uppdragen från företagen. Många som driver

företag inom jord-och skogsbruksbranschen vet att de då kan vända sig till oss säger Lars som fick en hel del användbara erfarenheter kring detta under sin tid som anställd på byrån i Tidaholm.

Lars brinner för att lyckas med att göra ett bra jobb och göra kunderna nöjda. Med sina styrkor främst inom skattefrågor vänder han sig till sina kunder med en bred, helhetlig och flexibel ekonomiservice.

EKONOMIKONSULT MULLSJÖ AB

Adress: Bjurbäcksvägen 1, 565 33 Mullsjö

Telefon: 039-23 10 15

E-post: lars.eriksson@ekonomikonsultmullsjo.se

Webbplats: www.ekonomikonsultmullsjo.se

35 ENTERPRISEMAGAZINE.SE EKONOMI & REDOVISNING EKONOMIKONSULT MULLSJÖ AB
Lars Eriksson på Ekonomikonsult Mullsjö tar sig an en rad ekonomiska

HÄSTUTBILDNING I SKÅNE MED INDIVIDANPASSADE UPPLÄGG

Att denna verksamheten fått namnet Cheval Entier, som på franska betyder hela hästen, är ingen slump. För här på den prydliga och välskötta gården bland de vackra byggnaderna så är det nämligen hästen som är i centrum. Här fokuserar man på att stärka bandet till varje enskild häst för att skapa en trygg plats för individanpassad utbildning, utveckling och rehabilitering.

Fastän det är höst gick det knappt att se ett endaste löv på backen när vi närmade oss sadelkammaren där vi fick äran att träffa de två entusiastiska ryttarna och entreprenörerna på Cheval Entier, Fanny Kokotsaki och Beatrice Quist.

Min mamma har alltid jobbat med hästar vilket ledde till att jag, under all min lediga tid, var i stallet och på ridskolan under hela uppväxten. När jag sedan fick en egen ponny rullade allt på och jag har liksom Fanny tävlat väldigt mycket, nästan varje helg förklarar den rutinerade Beatrice.

Både Fanny och Beatrice har hela tiden lagt ner det där lilla extra när det kom till ridningen och hästarna. Något som speglar deras verksamhet där de idag bedriver individanpassad hästutbildning i Skåne dit kunder kommer från hela landet för att uppleva den stillsamma och inspirerande atmosfären. Många kunder har till och med beskrivit miljön här på gården som magisk.

Det krävs ett speciellt driv för att kunna bli riktigt duktig säger Fanny som började sin resa med hästar när hon fick börja på ridskolan redan vid fem års ålder för att sedan som fjortonåring köpa en egen storhäst.

Beatrice red ponny och Fanny hade fullt fokus på sin storhäst, så kanske var det bara ödet att deras vägar en dag lyckligtvis korsades. De gick från att vara två tjejer i tonåren som inte kände varandra överhuvudtaget, till att hitta något hos varandra som klickade direkt.

Vi har format varandra och blivit väldigt lika med åren men är så olika från början förklarar Fanny.

CHEVAL ENTIER

Adress: Nordanå Nordanågård 2301B, 28992 Broby

Telefon: 0734-07 40 34 Bea

Telefon: 0733-61 13 55 Fanny

E-post: kontakt@chevalentier.se

Webbplats: www.chevalentier.se

36 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 FRITID & NÖJE CHEVAL ENTIER

Vi pratade ofta om att vi nån gång skulle ha ett eget ställe för att bedriva vår egen verksamhet.

Tack vare deras tid som anställda så kom de till insikt om vad de som egenföretagare ville ha och vad man inte ville ha i sin verksamhet. En dag dök en plats upp som skulle visa sig vara allt som de någonsin ville ha och som kändes som hemma från första början. Från och med vintern 2019 har Fanny och Beatrice här på Nordanå Gård tagit emot hästar för utbildning, vidareutbildning, uppvisning av unghästar på championat, rehabilitering efter skador och även förvaltning.

Det är viktigt att vi gör ett bra jobb med att förbereda och lära känna hästen grundligt inför tävlingar, årskontroller samt försäljning. Vi samarbetar även med en veterinär så att vi tar emot hästar här direkt efter operation för att sedan ta dem till återbesöket efter avslutad rehabilitering hos oss säger Fanny. Detta för att du som ägare inte ska behöva komma hit förrän din häst är frisk igen.

Ett visst lugn vilar över gården. En känsla och atmosfär som främjar utveckling såväl som läkande, vilket gör att hästarna trivs väldigt bra här och känner sig trygga med Beatrice och Fanny.

Det blir aldrig stimmigt här och hästarna blir inte uppjagade av varandra fastän det kommer in nya hästar med jämna mellanrum beskriver Beatrice som tillsammans med Fanny har gedigna erfarenheter om vad som krävs för att hästarna ska må bra och tas hand om på rätt sätt, helt stressfritt.

37 ENTERPRISEMAGAZINE.SE

ENTREPRENÖREN BAKOM

TJUSTA GOLF OCH VEDBITEN.SE

Johan Baalack är en kreativ och initiativrik egenföretagare med många järn i elden. På Tjusta gård, som egentligen var lämpad för animalieproduktion och betesdjur, började han år 1999 att bygga Sveriges i särklass finaste niohålsbana, som 2006 byggdes ut och blev en artonhålsbana. Utöver sin vackra golfbana på Tjusta Gård så driver han även företaget Vedbiten som levererar ved direkt till dörren runtom i hela Uppland.

Mellan Stockholm och Arlanda, där många kör förbi dagligen, håller Johan till med sitt kunniga team på Tjusta Gård/Golf. Johan såg ett vinnande koncept och en god affärsidé med att driva en golfbana som endast ligger fem kilometer från Arlanda flygplats där han själv arbetat med att flyga i över trettio år.

Jag flyger fortfarande, dock inte airline längre utan det är helikopter och mindre affärsjet säger Johan som inte var intresserad av att ha kossor och andra betesdjur på Tjusta Gård och därför valde att göra om en del av gården till en golfbana.

Själv var han varken en inbiten golfare eller hade några visioner sedan innan om att driva en egen golfbana, utan såg intresset som fanns hos andra kring golfen, främst bland sina före detta kollegor på Arlanda.

Största delen av flygplatspersonalen och mina gamla kollegor arbetar oregelbundet treskift. Jag såg då att man kunde utnyttja fördelen med att jobba oregelbundet treskift med att spela golf innan man kommer till jobbet eller efter man har jobbat och inte behöva offra ungefär sex timmar på golfbanan utan istället en timme och fyrtiofem minuter på en väldigt fin bana berättar Johan med en märkbar entusiasm kring sin verksamhet.

Entreprenören berättar vidare om hur vi inte har samma kultur kring golfen i Sverige som exempelvis i England, där det för de flesta golfare är en stolthet att få tillhöra en golfklubb. Där är golfen så mycket mer än bara golf, menar han.

I England spelar det ingen roll om man inte har spelat golf på en vecka, man åker till

golfklubben för att ta en öl, äta middag, träffa sina kompisar och helt enkelt finna ett socialt sällskap och detta saknas i sin helhet i Sverige förklarar Johan.

Förutom sin toppklassiga golfbana så driver han ett framåttänkande företag, sedan tio år tillbaka, med ett helt annat fokus som nu är mer aktuellt än någonsin med tanke på energipriserna i vårt land.

Min verksamhet Vedbiten levererar ved runtom i hela Uppland till dig som vill ha en prisvärd, kvalitativ produkt och slippa det krångliga momentet med att själv transportera hem din ved. Med våra kranbilar så ställer vi av dom 2 kubik stora vedsäckarna precis där du vill ha dem eller så tippar vi av veden löst från en container som är ett billigare alternativ. Johan som har sin egen fjärrvärmeanläggning försörjer alla 15 hushåll på sin gård med värme och varmvatten och självklart drivs den med ved dock 15 gånger längre pinnar än de som ligger i våra vedsäckar säger Johan och ler.

Men det var inte bara veden och det explosionsartade intresset som fick Johan att starta Vedbiten. Det var personalaspekten som inspirerade honom att tänka vidare ytterligare.

På golfbanan hade vi personal från den första april till den sista oktober, för att sedan ta in helt ny personal till nästa säsong som aldrig hade sett vår verksamhet eller golfbana så det blev att lära upp på nytt för vår ban-chef. Jag startade då ”Vedbiten.se” så att det fanns sysselsättning för min golfbanepersonal under hela året förklarar den uppfinningsrike mångsysslaren Johan vars drivkraft är att se lösningar och göra idéer till verklighet.

Adress: Tjusta Gård, 195 96 ROSERSBERG

Telefon: 08-591 441 70

E-post: klubben@tjustagolf.se

Webbplats: www.tjustagolf.se

38 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 FRITID & NÖJE TJUSTA GOLF AB
TJUSTA GOLF AB

BOKA FISKEGUIDNING I SÖDRA SVERIGE

- Sportfiske är en utvecklingsmöjlighet och man slutar aldrig lära sig, säger Fredrik Renz, grundaren av Renzstein. Han har inte bara tagit fram sina högkvalitativa fiskeprodukter såsom handgjutna hård- och mjukbeten, krokar, spön och andra tillbehör. Nu erbjuder Fredrik även guidade fisketurer där han finns till hands under hela upplevelsen med sina gedigna kunskaper kring allt som rör fiske.

För ungefär femton år sedan började gäddfisket på riktigt för Fredrik och det var under de åren som han fastnade för ett etablerat varumärke i fiskevärlden. Så småningom började han att arbeta för den välkända profilen som stod bakom fiskeprodukterna.

Jag fiskade för honom i många år och han stod för all min fiskeutrustning. 120 till 140 dagar om året var jag ute själv på sjön och fiskade. Då jobbade jag natt för att kunna fiska hela dagarna säger Fredrik.

Det var någonstans här som han fann inspirationen till att långsiktigt börja bygga upp sitt varumärke Renzstein, vars mångsidiga produkter finns tillgängliga på webshoppen såväl som i butiker runtom i hela landet.

Idag är han även produktutvecklare och kontrollerar noggrant hela ledet, från design till tillverkning hos en fabrik som uppfyller kraven.

Allt bygger på fiskeglädje och det är något som alla kan få säger Fredrik som brinner för

hållbar kvalitet och har stora erfarenheter kring vad som faktiskt funkar ute på vattnet.

Att sprida glädje och kunskap kring fisket gör han inte bara genom sina produkter utan också genom att hålla i guidade fisketurer där han visar hur du på bästa sätt använder utrustningen för att lyckas med ditt fiske. En naturupplevelse som bjuder på så mycket mer än bara fisket.

Du och ditt sällskap kan komma med tomma händer då all utrustning som behövs redan finns på plats. Det finns även bokningsbara boenden med allt som kan tänkas behövas för ert besök.

Det är ett stort plus om du har med dig ditt favoritspö och favoritbeten för då lär jag mig av andra varumärken och hur dem fångar fisk förklarar Fredrik.

Fredrik har inga hemligheter när det gäller fisket och vill dela med sig av sina kunskaper och upplevelser för att hjälpa alla att lyckas.

RENZSTEIN.SE

Adress: Kiabygatan 5, 295 31 Bromölla

Telefon: 0763-48 72 89

E-post: renz@renzstein.se

Webbplats: www.renzstein.se

39 ENTERPRISEMAGAZINE.SE FRITID & NÖJE RENZSTEIN.SE

BLOMMOR FÖR ALLA HOS FRÖKEN FRÖJD PÅ ALLUM

I Partille hittar du den färggranna och inspirerande blombutiken som funnits här i köpcentrumet sedan 2009. Här finns blommor och buketter för livets alla stunder såsom dop, bröllop och begravningar. Visa uppskattning med en personlig bukett till någon du bryr dig om, beställ blommogram via webshoppen eller välj från det färdiga urvalet av “grab and go-blommorna” som alltid finns till hands hos Fröken fröjd.

När man kliver in i Carolina Hjeltes blomsterbutik så infinner sig känslan av att alla här älskar och brinner för att skapa med blommor i alla olika färger och former. Tillsammans så skräddarsyr de skickliga floristerna, som tillsammans har många års erfarenheter, det mesta inom blommor, buketter och arrangemang med en personlig touch.

Det som jag tycker är roligast med butikerna och det som jag vill att folk ska känna när de besöker oss är att de får inspiration berättar floristen Carolina som även driver blombutiken Törnrosa by Fröken Fröjd i centrala Göteborg.

Vi finns här för våra kunder vid alla tillfällendop, bröllop, sorg eller fredagsbuketten inför en mysig helg med familjen eller någon man tycker om. Vi har stått och gråtit och skrattat med våra kunder, man blir väldigt engagerad och känner för sina kunder säger Carolina.

Fröken Fröjd ingår i kedjan Interflora som är störst på blommor i hela Sverige och firar dessutom 100 år nästa år. Genom att ha Interflora i ryggen som en säkerhetsstämpel kan de utlova hållbar kvalite och gör det möjligt för dig som kund att kunna spåra exakt varifrån

40 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 HEM & TRÄDGÅRD FRÖKEN FRÖJD KUNGÄLV

dina blommor faktiskt kommer från. Interflora är även huvudsponsor till rosa bandet vilket Fröken Fröjd i sin tur är med och stöttar genom deras samarbete.

Just nu så är det två forskare som arbetar heltid med bröstcancerforskning som Interflora helt betalar för och tanken är att det snart ska bli fler. Våra kunder handlar för en väldigt god sak förklarar Carolina.

Hos Fröken Fröjd så är det viktigt att blommorna håller och att miljön finns med i åtanken, särskilt då snittblommor är färskvaror som inte växer här i Sverige och påverkas av väder och klimat. Genom att ständigt testa sig fram och utbilda sig vidare så ser medarbetarna hos Fröken Fröjd till att kunderna får ett brett sortiment att välja från av hög kvalitet.

Det som är så fantastiskt med vårt yrke är att säsongerna förändras liksom färgskalan. Från julen, där det är mycket mastigt och rött, för att sedan gå till vårens spirande nya blomsorter, lökar och tulpaner. Längtan och vetskapen om att något nytt snart är på ingång gör att vårt yrke aldrig blir tråkigt säger Carolina.

Adress: Älvebacken 29, 442 48 Kungälv

Telefon: 0303-131 30

E-post: frokenfrojd@live.se

Webbplats: frokenfrojdkungalv.interflora.se

41 ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & TRÄDGÅRD
FRÖKEN FRÖJD KUNGÄLV FRÖKEN FRÖJD KUNGÄLV

TÖRNROSA BY FRÖKEN FRÖJD I GÖTEBORG

Tjugo meter från lokalen där Törnrosa tidigare fanns, i en mindre och mysigare kvartersbutiken hittar du nu ett stort urval av blommor som färgas av personlig stil, trender och säsong. Färdiga buketter, buntar, exklusiva växter, snittblommor och mycket mer finns här. Här är det inte bara blommorna i sig som är av hög kvalitet utan även det gedigna hantverket bakom allt det vackra.

Törnrosa är en välkänd butik som har funnits i Göteborg sedan 1921 och startades upp av en blomsterhandlare som återvände till Göteborg från Stockholm där han arbetade på NK. I November förra året så tog Carolina Hjelte över och butiken fick då namnet Törnrosa by Fröken Fröjd. Blombutiken flyttades då en bit bort till en lite mindre lokal med en mysig och inspirerande miljö. Projekten har växt och vi jobbar mycket med företag,restauranger och även event på Liseberg säger Carolina.

Törnrosa by Fröken Fröjd vänder sig alltså inte bara till privatpersoner som exempelvis vill skicka blommor utan även företag för avtackningar, event, veckobuketter och växtservice.

Utifrån så kanske butiken ser liten ut, men här inne så är möjligheterna stora där hantver-

42 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 HEM & TRÄDGÅRD TÖRNROSA BY FRÖKEN FRÖJD

förklarar Carolina.

Inom blomsterbranchen finns det en fantastisk kunskap och alla butiker har sin egna slags grundstil även om de professionellt sätt kan göra det mesta. Törnrosa by Fröken Fröjd har verkligen lyckats med att skapa en stil för sig från grunden som tilltalar många besökare.

Den här butiken är verkligen jag. Jag fick möjligheten att gå in och göra allting själv precis som jag ville ha det. Allt från takhöjden och golvet till belysningen berättar Carolina.

Törnrosa by Fröken Fröjd vill ge det där lilla extra till sina kunder och erbjuder skräddarsydda och detaljerade lösningar med hög personlig prägel.

Även om jag i dagsläget mestadels sköter det administrativa så älskar jag när jag får stå i butiken och skapa tillsammans med kunderna. Det spelar ingen roll om man vaknat upp på fel sida, när jag kommer till jobbet känns allt mycket bättre igen säger Carolina.

Carolina drömmer om att få ta butiken tillbaka till den äldre och större lokalen för att kunna erbjuda ett ännu större sortiment. Just nu arbetar hon med att utveckla sin hemsida för att göra det ännu enklare för dig som kund att stötta din lokala blomsterbutik.

Om vi vill ha kvar de lokala butikerna så måste vi stötta dem. Annars kommer det bara finnas färdiga opersonliga buketter på livsmedelsaffärerna. Så om du ska köpa eller beställa blommor online så vill jag att man ska kolla göra det direkt hos sin lokala blombutik avslutar Carolina.

ket får ta större plats berättar Carolina.

Trots att butiken har flyttat till en ny plats så har mycket av den tidigare andan bibehållits. Här står du som kund i fokus och dina idéer vidareutvecklas med hjälp av personalens kunskaper bakom det hela.

Man kan ta hjälp av oss med det mesta, exempelvis så kan man lämna in listor på de anställdas bemärkelsedagar så håller vi koll på detta åt dig för att skicka ut buketter till ditt företag på dessa datum säger Carolina.

Den personliga Kundservicen, det detaljerade hantverket och den omfattande kunskapen utgör tillsammans grundtanken bakom Törnrosa by Fröken Fröjd. De hjälper till med både det stora och det lilla.

Vi ordnar bordsdekorationer vid konferens, arrangemang kring scener och kundevent

Adress: Södra Vägen 47, Gothenburg, Sweden

Telefon: 031-16 20 16

E-post: Tornrosabyfrokenfrojd@outlook.com

Webbplats: https://tornrosa.interflora.se/#/

43 ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & TRÄDGÅRD TÖRNROSA BY FRÖKEN FRÖJD
TÖRNROSA BY FRÖKEN FRÖJD

EN BLOMSTERBUTIK I JÖNKÖPING UTÖVER DET VANLIGA

Lisbeth Andersson har alltid jobbat med blommor. Som trettonåring började hon att hjälpa till med sådant som plantering av julgrupper och förberedelser inför de olika högtiderna. I samma veva började hon snudda vid ytterligare delar av verksamheten som hon, inom en snar framtid, skulle komma att trollbindas av.

Tankarna på att starta upp en egen Buketten-butik hade funnits under många år och till slut så fick jag möjligheten och tillfället att satsa till hundra procent förklarar Lisbeth som tillsammans med sina medarbetare guidar sina kunder i Jönköping genom sitt unika och breda sortiment av blommor och inredning

När man går förbi Bukettens inbjudande skyltfönster på Östra Storgatan är det svårt att inte inspireras. Här inne gömmer det sig nämligen ett stort sortiment av blommor och växter för alla tillfällen, begravning, dop och bröllop till att välkomna dina kunder med i lobbyn. De kan även erbjuda smidiga blomsterabonnemang till dig som är företagskund.

såsom stilrena krukor i olika designer. Blomsterbutiken, som utstrålar sin mysiga torgkänsla i Jönköping vänder sig inte bara till dig som privatperson utan de kan även hjälpa ditt företag med service, skötsel och byte av blommor på plats.

Lisbeth och hennes man Alex tog chansen att göra om den tomma lokalen helt från scratch. Tillsammans skapade de sin egna blomsterbutik, precis så som de själva ville att den skulle vara. Egentligen så var det bara tänkt att Alex skulle hjälpa till lite med renoveringen, men det blev lite mer än bara så.

Det blev en helt annorlunda yrkesinriktning för honom när han fick börja att hjälpa till i

butiken med att binda buketter och ta hand om kunder. Han har fått lära sig allt från grunden säger Lisbeth och Alex instämmer.

De är ett par som har det väldigt roligt tillsammans och kompletterar varandra med sina likheter såväl som olikheter. En sak som de har gemensamt är att de är mycket kräsna med kvaliteten på blommorna som de köper in och att de lägger stor vikt vid att varje enskild kund ska bli sedd och hörd.

Vårt koncept är att vi har hög kvalitet till bra priser, inte bara till företagskunderna utan även privatpersonerna berättar Alex som tillsammans med Lisbeth ger sin själ i allt som de gör och lägger ner stor omtanke om varje liten blomma.

44 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 HEM & TRÄDGÅRD BUKETTEN I JÖNKÖPING

Här finns en tanke bakom allt och det märks att personalen verkligen brinner för det dem gör och att de har det roligt tillsammans på arbetsplatsen.

Jag tror att många kunder saknar den varma, härliga kontakten med en verklig person. På vissa ställen är det massproduktion som gäller och det kan vara omöjligt att få kontakt med en människa. Hos oss är det värme och personlig service som gäller berättar Lisbeth

Det handlar inte bara om att blommorna ska vara i toppskick i butiken utan att du som kund också alltid blir informerad om hur du bäst tar hand om dina blommor hemma.

Vi är smidiga, trevliga, enkla och väldigt serviceinriktade, vilket är något som vi har fått höra från kunderna säger Alex.

Buketten i Jönköping får blommor från sina leverantörer flera gånger i veckan för att hålla blommorna så färska som möjligt. Alla blommor och växter vårdas i sin tur med stor omsorg och kärlek vilket är ett arbetssätt som även speglar hur de dagligen bemöter sina kunder, genom stunder av sorg såväl som glädje.

BUKETTEN JÖNKÖPING

Adress: Östra Storgatan 25, 553 21 Jönköping

Telefon: 073-528 35 70

E-post: buketten.jkpg@gmail.com

45 ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & TRÄDGÅRD BUKETTEN I JÖNKÖPING

TRÄDGÅRDSSKÖTSEL OCH REDSKAP FÖR HELA

DIN TRÄDGÅRD

Lundins Trädgård & Motor är inte bara en butik med ett väl tilltaget sortiment av bland annat robotgräsklippare från kända varumärken, utan de erbjuder också service, reparation och förvaring av dina maskiner. Om du skulle behöva hjälp med anläggning och skötsel av din tomt så har Lundins Trädgård & Motor även möjlighet att stå till tjänst med detta.

Efter ungefär fem års tid som anställd började Kim Lundin och hans fru sakta men säkert att bygga upp deras egna företag tillsammans med en gammal kollega.

Efter en trafikolycka bestämde jag mig för att skola om mig från svetsare till grävmaskinist då jag alltid älskat maskiner. Jag bestämde mig för att ta steget mot entreprenörskapet och köpte in en grävare, en traktor och en vagn förklarar Kim som beskriver sig själv som lite av en arbetsnarkoman.

Han såg möjligheterna att växa och utökade sina grävtjänster till trädgårdstjänster, försäljning, installation och auktoriserad service av robotgräsklippare och ett stort utbud av trädgårdsredskap i butiken i Osby.

Vi tar hand om allt från att fälla träd till att planera och färdigställa hela trädgårdar med planteringar och plattor säger Kim vars verksamhet har utökats med en anställd per år sedan start fram till 2022.

Som egenföretagare och arbetsgivare så har Kim alltid strävat efter att alla de anställda ska trivas och må bra på sin arbetsplats. Alla medarbetare har en gemensam vision om

att det inte finns några hinder, utan ser bara möjligheterna när man kommer ut till varje enskild kund.

Jag ser inga hinder när jag kommer ut och titar på ett jobb utan jag ser bara lösningarna och har en positiv inställning om att jag ska lösa det förklarar Kim.

Lundins Trädgård & Motor åker hem till dig för att installera din robotgräsklippare, lägga slingan och ta bort eventuella hinder som finns på tomten. De erbjuder även övriga tjänster för din utemiljö såsom landskapsanläggning, gräsklippning och fastighetsskötsel.

Kunden ska känna sig trygg och det ska inte vara några frågetecken när jag åker därifrån. Det är lika viktigt för dem som det är för mig berättar Kim vidare.

I april 2021 beslutade Kim och hans fru för att optimera verksamheten med att slå dörrarna till en fullskalig butik med en serviceverkstad.

Det tog inte lång tid förrän deras vision blev till verklighet. Nu kan de stå för helhetslösningar året runt med sitt sortiment av produkter från välkända och högkvalitativa varumärken såsom Stiga, Ryobi och Robomow.

Det Japanska premiummärket Echo, som är en del av vårt sortiment och de har hela fem års garanti på sina produkter vid rätt skötsel. Den långa garantitiden talar verkligen för sig själv om att det är en riktigt bra produkt säger Kim som tillsammans med sina betrodda medarbetare ser till att verksamheten fortsätter att möta varje kunds behov.

Lundins Trädgård & Motor AB

Adress: Marklunda 2327, 283 91 Osby

Telefon: 0479-41 04 00

E-post: lundins@tradgardmotor.se

Webbplats: https://tradgardmotor.se/

Webbplats: https://lundinsgrav.se/

46 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 HEM & TRÄDGÅRD
LUNDINS TRÄDGÅRD & MOTOR

ODLINGSRÅDGIVNING OCH

TRÄDGÅRDSDESIGN FRÅN BRÖSARP PÅ

ÖSTERLEN

Breabäck Trädgård och Design AB besitter breda kunskaper kring gröna miljöer och den gröna näringen. Här kan du få hjälp med att förverkliga dina trädgårdsdrömmar, utveckla din frukt- och bärodling men även praktisk hjälp såsom skötsel och beskärning.

För den kreative, och välutbildade trädgårdsingenjören Gustaf Johansson, har gröna miljöer alltid varit ett brinnande intresse. Med över 10 års erfarenhet av trädgårdsprojektering, vingårdsarbete och ciderproduktion erbjuder han tjänster såsom trädgårdsdesign och odlingsrådgivning på Österlen med omnejd.

För mig personligen ligger det stor glädje i skapandet och hela processen av att se något växa fram från ett frö eller en idé, till något som går att ta på och njuta av, berättar Gustaf, vars verksamhet finns vid Brösarp på Österlen.

På Breabäck, en idylliskt belägen gård nära Verkeåns naturskyddsområde, driver han tillsammans med sin sambo Amanda även en mindre plantskola som erbjuder ett urval av egenproducerade fruktträd och bärbuskar till privatpersoner.

Idag har han stor användning för sin expertis inom odling och gröna miljöer då han utför tjänster såsom rådgivning, skötsel, växtval, ympning, beskärning, planering och utformning av privata trädgårdar såväl som kommersiella fruktodlingar åt sina företagsoch privatkunder. Breabäck Trädgård & Design utvecklar befintliga frukt-och bärodlingar i

Skåne, men hjälper även nyetablerande fruktoch bärodlare med planering och att komma igång.

Vi har kunskap och ideér för såväl den lilla trädgården som den stora fruktodlingen, säger Gustaf. Han är en erfaren trädgårdsingenjör, utbildad på SLU Alnarp, och brinner för att ge sina kunder det allra bästa resultatet.

På Breabäck Gård bedrivs även odling av frukt, bär och grönsaker i mindre skala. En del bär säljs till lokala gourmetrestauranger och namnkunniga dryckesproducenter. I den egna plantskolan erbjuds ett spännande urval av egenodlade vinstockar och fruktträd som äpplen, päron och plommon som kommer att finnas tillgängliga att beställa via hemsidan under säsongen 2023.

Vi strävar alltid efter att ta fram lösningar anpassade efter såväl kunden och uppdraget som växtplatsen. För om växterna trivs betyder det nöjda kunder, förklarar Gustaf, som dagligen inspireras av det ekologiska odlandet och att värna om den biologiska mångfalden. Detta lägger grunden till den hållbara verksamheten som bedrivs av Breabäck Trädgård & Design AB.

Välkommen till Breabäck!

BREABÄCK TRÄDGÅRD

BREABÄCK TRÄDGÅRD & DESIGN AB

Adress: Breabäck 102, 273 57 Brösarp

Telefon: 0736-21 93 82

E-post: info@breaback.se

Webbplats: www.breaback.se

47 ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & TRÄDGÅRD
BREABÄCK TRÄDGÅRD & DESIGN AB

HITTA RÄTT PRODUKTER FÖR JUST DIN TRÄDGÅRD

Brunnby Skog & Trädgård är en auktoriserad återförsäljare av STIHL och Husqvarnas produkter för skog- och trädgårdsskötsel. I butiken får du guidning av kunnig personal för att hitta rätt produkter för just dig och din trädgård. I verkstaden kan du även lämna in dina skogs- och trädgårdsmaskiner i trygga händer för service och reparation.

Emil Sundqvist, ägare och VD på Brunnby Skog & Trädgård sedan 2018, har lång och bred erfarenhet inom kundvård och handelsbranschen.

Han började med att utbilda sig till civilingenjör och arbetade sedan som konsult. Efter det arbetade han hos en frisörgrossist och jobbade runt om i hela landet. Emil tröttnade på det ständiga resandet och bestämde sig istället för att söka nya jobbmöjligheter hemma i Västerås.

Jag kommer inte från branschen alls, men jag har snabbt fått lära mig under vägen. Något som jag dock har hållit på med en hel del innan är ju butiksdelen och att ta hand om kunderna säger Emil .

Idag är Brunnby Skog & Trädgård inte bara en återförsäljare av högkvalitativa robotgräsklippare från kända varumärken utan de har även sin egna serviceverkstad och Aspen tankstation, där du kan fylla på din tomma bensindunk med alkylatbensin själv, dygnet runt. Denna bensinen är inte utblandad med etanol som vanlig bensin och har därför en mycket längre hållbarhet. Samtidigt är den skonsammare för miljön och för dig som kör gräsklipparen och andas in avgaserna.

Man kan ha en dunk med alkylatbensin stående i fem år, till skillnad från den vanliga bensinen som har en hållbarhet på ungefär fyra till sex månader. När du tankar alkylatbensin hos oss så sparar du även upp till nio kronor

litern berättar Emil.

Emil och hans kollegor finns alltid till hands för dig som vill bolla idéer eller få tips och råd. De ser till att rätt produkt hamnar hos rätt person och att du får den servicegrad som du behöver.

Jag har otroligt kompetenta medarbetare. Det krävs mycket fingerfärdighet i verkstaden då det är massor av smådelar som man ska plocka isär och sätta ihop. Förutom det mekaniska så finns det mycket teknik i dagens maskiner förklarar Emil.

Här värdesätts den varma, personliga kontakten och servicen. Oftast går saker sönder när man behöver det som mest och det kan vara krångligt att hitta reservdelar eller produkter online som faktiskt håller måttet. Brunnby Skog & Trädgård erbjuder ändamålsenliga produkter och tjänster av hög kvalitet.

Vi har hela spannet, från gräsklippare för dig som har en mindre tomt till fastighetsägare som klipper sina gräsmattor flera gånger i veckan. Sedan kan vi åka ut och hämta din robotgräsklippare för vinterförvaring där vi även servar, reparerar och rengör den under tiden. När gräset börjar växa igen kommer vi och installerar din robotgräsklippare säger Emil.

Brunnby Skog & Trädgård hjälper dig med allt från att göra service på röjsågar, installera robotgräsklippare till att guida dig i butiken till de rätta produkterna för dig och din trädgård, under alla årstider.

BRUNNBY SKOG & TRÄDGÅRD

Adress: Brunnby Gård, 725 97 Västerås

Telefon: 021-18 00 40

E-post: info@brunnby.se

Webbplats: https://www.brunnby.se/

48 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 HEM & TRÄDGÅRD BRUNNBY SKOG & TRÄDGÅRD

TRYGG ANDRAHANDSUTHYRNING AV DIN BOSTADSRÄTT I STOCKHOLMS LÄN

En bostad är förmodligen den bästa och största affären i ditt liv, därför är det viktigt att vända sig till en professionell och lyhörd fastighetsförmedlare. Oavsett om du vill hyra eller hyra ut en bostadsrätt så hjälper Soxbo dig hela vägen.

Att hyra ut sin bostadsrätt kan vara en lång och krånglig process med en hel del orosmoment. Anders Soxbo, entreprenören bakom Soxbo, har en lång erfarenhet inom branschen och besitter därför en djup förståelse för vilka problem som faktiskt kan uppstå. Soxbo erbjuder tjänster som ser till att din andrahandsuthyrning av din bostadsrätt sker på ett tryggt och säkert sätt. Med styrka i sina omfattande kunskaper och erfarenheter hjälper Soxbo dig genom att spara din tid samt undvika onödiga kostnader och problem. Här står både hyresgästens såväl som hyresvärdens behov och önskemål i fokus.

Vi jobbar utifrån ditt perspektiv och pressar aldrig på bara för att man vill göra ett avslut på affären, förklarar Anders som även blev utsedd till Sveriges bästa mäklare 2011 hos RE/MAX. Vi förhandlar åt dig, tar de jobbiga samtalen, undviker onödiga visningar och ser till att uthyrningen sker på det sättet som du vill. Soxbo vänder sig till dig som enskild uthyrare, fastighetsägare, företag, organisationer, ambassader och ekonomiskt solida

privatpersoner som antingen är intresserade av att hyra eller hyra ut bostäder eller lokaler i Sverige. Oavsett om du vill hyra eller hyra ut ett studentrum eller en stor villa så finns Soxbo här för dig före, under och efter hyresprocessen.

Man får vara väldigt försiktig, det finns många saker som kan gå fel. Mitt tips är att inte gå in på olika portaler och betala aldrig i förskott. Något som också är värt att fundera på är vem du absolut inte vill hyra ut din bostad till och vilken hjälp du kan förvänta dig om det inte går bra. Du kan ställa högre krav på en auktoriserad hyresmäklare än en bostadsportal som varken utför bakgrundskontroller eller har sett bostäderna som de förmedlar, berättar Anders. Vissa aktörer är väldigt effektiva men kanske inte hjälper någon i slutändan.

Att hjälpa sina kunder på bästa sätt utifrån deras behov, önskemål och förutsättningar är något som Anders finner sin största drivkraft i. 2006 startade han sitt första AB, Sox Bostäder AB. Efter det köpte Anders en andel i RE/MAX Uthyrning som han sedan utvecklade till ett nytt varumärke. 2018 sålde han sin tredjedel

och startade sitt egna varumärke Soxbo som idag har vuxit till en trygg aktör som allt fler väljer att vända sig till för en trygg och smidig affär.

Det handlar om att vara en lyhörd rådgivare och inte bara en förmedlare som strävar efter ett avslut. Jag har kunder som har ringt upp mig efter femton år för att berätta att jag hjälpte dem. Jag behandlar kunderna som jag själv vill bli behandlad, säger Anders avslutningsvis.

SOXBO - WWW.SOXBO.COM

Telefon: 0709-68 81 88 Anders

Telefon: 0766-40 41 61 Ulla

E-post: info@soxbo.com

Webbplats: www.soxbo.com

49 ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & TRÄDGÅRD SOXBO - WWW.SOXBO.COM

NYCKELFÄRDIGA ATTEFALLSHUS I STOCKHOLM

FÖR VARJE BEHOV

Om du funderar på att bygga en komplementbostad, gäststuga eller sommarstuga så hjälper Finbostad dig med allt från planering och rådgivning till markarbeten och installation. Med sina omfattande kompetenser kring industritillverkning och prefabrikation av trähus levererar Finbostad hög standard snabbt och utan dolda kostnader.

Välj mellan de olika husmodellerna och skräddarsy sedan ditt unika Attefallshus utefter just dina behov och visioner. Sedan mars 2020 så kan dessa prefabricerade husen ritas upp till hela 30 kvadratmeter för att sedan inredas precis som en vanlig permanentbostad. Gör det mesta av utrymmet på din tomt, oavsett om det handlar om ett nyckelfärdigt Attefallshus med loft som ska användas som en gäststuga eller för potentiella hyresgäster.

“ Finbostad etablerades med avsikten att erbjuda enkla, smarta och miljövänliga helhetslösningar för Attefallshus.” (Finbostad 2020)

Med en optimerad byggprocess där miljö, noggrannhet och effektivitet ständigt står i fokus så tar det inte mer än tre veckor innan ditt Attefallshus står klart.

Avtalet signeras inte förrän du har fått uppleva kvaliteten på ditt färdigställda hus med egna ögon. Vill du få hem ditt Attefallshus

ännu snabbare så finns det visningsmodeller att utforska och reservera på plats. Under tiden bygganmälan och eventuella grundarbeten färdigställs står ditt hus hos Finbostad.

“ Det är enkelt för er som kund att beställa, eftersom vi tar ansvaret för hela processen: från bygglovsdokumentation och projektering till leverans av nyckelfärdigt Attefallshus. “

(Finbostad 2020)

Alla Attefallshus hos Finbostad är industritillverkade för att säkerställa den jämna och

50 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 HEM & TRÄDGÅRD
FINBOSTAD

höga kvaliteten på varje enskilt hus, oavsett funktion och standard. Alla hus kontrolleras och kvalitetssäkras enligt BBR, Boverkets byggregler. Tack vare Finbostads kontaktnät av handplockade hantverkare blir din resa mot ditt drömhus så bekymmersfri och bekväm som möjligt. Om du har några funderingar kring processen eller har svårt att välja mellan de olika husmodellerna så är du alltid välkommen in på en kopp kaffe hos Finbostad på huvudkontoret i Stockholm eller ta kontakt via deras hemsida. Där hjälper Finbostads kunniga personal dig att hitta en skräddarsydd och kostnadseffektiv lösning utifrån dina behov. “ Tveka inte att kontakta oss med både stora och små frågor. Vi finns här för dig. “ (Finbostad 2020)

FINBOSTAD

Telefon: 0766-28 82 27

E-post: info@finbostad.se

Webbplats: www.finbostad.se

51 ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & TRÄDGÅRD
FINBOSTAD

BLOMMOR FÖR LIVETS

ALLA STUNDER HOS FRIDHEMS BLOMMOR

Fridhems Blommor är en blombutik med ett brett utbud av blommor, växter och inredning. Med 30 års erfarenhet kan den kreativa och kunniga personalen hos Fridhems Blommor även hjälpa dig med blommor, arrangemang och dekorationer inför bröllop, dop, begravning och fest.

För Jackline Eriksson, som extrajobbade i butiken under sin skolgång och uppväxt, blev det en naturlig övergång när hon blev tillfrågad av de tidigare ägarna att ta över Fridhems Blommor.

Jag har testat på en rad olika jobb men till slut hittade jag tillbaka hit igen, säger Jackline, vars tidigare chefer nu arbetar som anställda på Fridhems Blommor.

Denna anrika blomsteraffär har funnits här i Smedjebacken sedan långt tillbaka. Idag har ägaren Jackline, tillsammans med sina medarbetare, skapat sig en trogen kundskara. Hit, till Fridhems Blommor, kommer kunder för att ta del av deras handplockade sortiment av högkvalitativa blommor för alla tillfällen såsom fest, bröllop, begravning och dop. Inredning som krukor, ljus och mycket annat

hittar du också här hos Fridhems Blommor.

Vi har något för alla, oavsett inredningsstil eller ålder, samtidigt som vi värnar om miljön och andra företag och verksamheter här i närheten. Fridhems Blommor samarbetar bland annat med en frisör samt ett företag som gör tårtor. Allt för att vi vill kunna leverera ett komplett paket med tjänster till våra kunder inför bröllop och andra evenemang, berättar Jackline.

Färger och trender är något som går i säsong, vilket är naturligt när man talar om blommor och inredning. Hos Fridhems Blommor hittar du allt från vanliga köksväxter till mer avancerade växter och framodlade blommor samt inredningsdetaljer. Här slår personalen ihop sina kunskaper och erfarenheter för att på bästa sätt finnas till hands med tjänster och ett

sortiment som tilltalar kunderna.

Här finns det många års erfarenhet under ett och samma tak. Oavsett vilka trender eller förfrågningar som dyker upp så ser vi tillsammans alltid till att hålla kvaliteten, förklarar Jackline.

FRIDHEMS BLOMMOR

Adress: Johan Ahlbäcksplats 6, Smedjebacken

Telefon: 0240-703 91

E-post: fridhems@telia.com

52 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 HEM & TRÄDGÅRD FRIDHEMS BLOMMOR

CYKLAR, TRÄDGÅRDSMASKINER OCH

ROBOTGRÄSKLIPPARE

Hos Erik Nordin Eftr i Örebro erbjuder de ett stort sortiment av cyklar och trädgårdsmaskiner. Här har de också en verkstad som gör att de kan hjälpa kunderna från behovsanalys av produkt till installation och service.

Hos Erik Nordin Eftr hittar man ett brett sortiment av cyklar, motorsågar och robotgräsklippare i Örebro. Verksamheten har en lång historia då butiken slog upp sina dörrar redan 1930.

Erik Nordin som grundade butiken var cyklist och började att sälja cyklar för att senare komplettera med sportartiklar. Här både tillverkades och byggdes det om cyklar i verkstaden. Under åren har butiken både bytt lokaler, ägare samt utökat sitt sortiment och idag drivs den av makarna Anette och Robert Lord.

Anettes pappa tog över butiken 1986 och fem år senare, då Robert och Anette blivit ett par, började Robert att jobba åt honom.

– Jag jobbade som byggnadsarbetare men när byggkrisen kom blev jag arbetslös och erbjöd mig då att hjälpa till i butiken, säger Robert.

Under tiden som Anettes pappa drev butiken flyttade han verksamheten till större lokaler och utvecklade då sortimentet med fler cyklar och även gräsklippare. Anette kom in i verksamheten under 2012 och idag driver de butiken tillsammans i fina, stora och fräscha lokaler.

Hos Nordins som butiken kallas i folkmun av ortsborna, finns en stor kunskap men också en gedigen kundservice. Förutom sitt breda produktsortiment har de också sin verkstad, vilket gör att de kan hjälpa kunderna hela vägen.

– Om en kund till exempel ska köpa en robotklippare kan vi hjälpa denne i valet av produkt genom att åka titta på deras tomt. Vi kan också hjälpa till med installationen och dessutom med service och förvaring. Det gäller egentligen alla våra produkter. Vi har en hög servicegrad i butiken och hjälper kunderna att hitta det som är rätt för just dem, säger Anette.

Sedan Anette och Robert tog över verksamheten har de satsat mycket på både robotgräsklippare och elcyklar.

– Det har verkligen exploderat och utgör en stor del av vår verksamhet idag, menar Robert.

Sedan starten har de också utvecklat butiken med en webbshop.

– Vi hade inte tänkt att ha någon webbutik men efter att vi lanserat vår hemsida ökade förfrågningarna, vilket gjorde att vi beslutade oss för att starta den, säger Robert.

I butiken som rymmer ett brett sortiment har de också en del specialcyklar, däribland trehjuliga cyklar, som de också utför service på. Anettes och Roberts visioner för framtiden är att eventuellt växa lite till samtidigt som de vill fortsätta ta hand om sina kunder med samma stora engagemang och genuina service.

– Vi behöver också gå från sex anställda till sju och just nu söker vi en till person att anställa till vår verkstad, avslutar Robert.

ERIK NORDIN EFTR

Telefon: 019-25 11 11

E-post: info@eriknordins.se

Webbplats: www.eriknordins.se

Facebook: ErikNordinEft

Instagram: eriknordin_eftr

53 ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & TRÄDGÅRD ERIK NORDIN EFTR.

IT

SUPPORT FÖR FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER

Infragate drivs av två barndomsvänner vars affärsidé är att stå till tjänst med det mesta inom IT och felsökning, reparation och försäljning av elektronisk utrustning.

Vi får träffa två personer på IT firman Infragate som har känt varandra ett bra tag och som har upplevt en hel del ihop, nämligen vd:n Hampus Jalkling och Emil Gustafsson som är anställd.

Vi sa, funkar det så funkar det. Sedan tog vi chansen och jag accepterade att bli anställd säger Emil som från början är en utbildad typograf.

De båda vännerna hade ett intresse som har funnits med från början. Ett intresse för att plocka isär och skruva ihop började växa fram redan när de radiostyrda leksakerna gjorde entré under tidig uppväxt. Hampus hade även visioner under gymnasietiden om att en dag driva något eget när han praktiserade i en datorbutik.

2021 startade jag Infragate och jag lyckades få med Emil på tåget. Vi kände att det var dags att ta steget berättar Hampus som hade tröttnat på de lite monotona arbetsuppgifterna på den tidigare arbetsplatsen.

Huvudfokuset och den begynnande affärsidén hos Hampus och Emil på Infragate är att hjälpa företag och privatpersoner med allt

inom IT support.

De vanligaste uppdragen växlar vanligtvis mellan IT support och installationer av kameraövervakning och larm, men vi gör det mesta utöver det också säger Emil.

Många väljer att låta oss sköta installationen av deras kameraövervakning och larmsystem då det innebär att de slipper de månadskostnader och bindningstider som annars är vanligt med liknande tjänster inflikar Hampus.

Ena stunden kan de fixa en TV som slutat fungera hemma hos en familj för att i nästa stund vara ute hos de företag som har deras supportavtal för att exempelvis hjälpa till med en skrivare som krånglar. Från avancerade tekniska till rena fysiska åtgärder så finns Infragate där för att tillgodose just ditt behov.

Vi säljer, underhåller och reparerar i stort sett alla typer av elektronisk utrustning. Genom att exempelvis byta batteriet på sin mobil istället för att hela tiden köpa nytt så kommer vi längre bort från den här köp- och slängmentaliteten säger Hampus. Det lönar sig oftast att laga och byta delar istället för att köpa nytt.

INFRAGATE AB

Adress: Tegskiftesvägen 1, 291 73 Önnestad

Telefon: 0761-91 98 50

E-post: info@infragate.se

Webbplats: www.infragate.se

54 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 IT & TEKNIK INFRAGATE AB

Drivet hos den glödande entreprenören Eva Jacobson Weinefalk tändes när hon insåg den stora skillnaden mellan traditionell rekrytering och headhunting. Jag tror inte att folk riktigt förstår skillnaden. En rekryteringskonsult lägger ut en annons och tar sedan emot de personerna som söker jobbet, vilket oftast inte är så många med rätt kvalifikationer. Headhunters går ut för att hitta, identifiera och kontakta personer med den profilen som kunden söker. Att vi som arbetar med headhunting dessutom kan garantera tidsåtgången när vi söker efter bland annat ingenjörer, specialister och chefer är också en stor skillnad, förklarar Eva som är grundare av Right On.

Med Right Ons licensierade coacher erbjuder de även interimstjänster och outplacement.

I korta drag handlar interim om att täcka ett tillfälligt behov eller fylla en roll snabbt på företaget, medan outplacement är ett effektivt sätt att ge stöd åt en uppsagd medarbetare. Eva och hennes medarbetare är inte rädda för att kavla upp ärmarna och göra ett hårt jobb.

Jag älskar och drivs av att alla ska må bra, jobba hårt och motivera varandra, fortsätter Eva.

Tillsammans med erfarna headhunters utför Eva ett omfattande arbete, med en ledtid på cirka 30 arbetsdagar, där de personer som bäst matchar kundernas behov identifieras, lokaliseras och kontaktas. Det kan vara allt från

RIGHT ON HITTAR KOMPETENSEN SOM KRÄVS!

Tillsammans med kvalificerade headhunters med minst tio års erfarenhet inom branschen använder sig Right On av ren headhunting för att identifiera, lokalisera och kontakta de personer som är mest optimala för rollen. Right On erbjuder tillsättning av hög kompetens och arbetar konsekvent med svårrekryterade roller såsom ingenjörer, specialister och chefsbefattningar, där de levererar snabbt och träffsäkert.

högre chefer till specialister, befattningar som ofta är väldigt svåra att hitta.

Innan vi levererar de slutliga kandidaterna som kunden vill träffa har vi pratat med mellan 100–300 kandidater som eventuellt är lämpliga för tjänsten. Våra headhunters får i genomsnitt in två till tre svar på platsannonsen och i bästa fall är en av dem är en någorlunda match. På Right On chansar vi inte, utan vi hittar de perfekta kandidaterna för rollen genom olika sökmotorer, tillvägagångssätt och processer, där vi skannar av passande områden och bolag på marknaden, berättar Eva.

De får fram namnen på de kandidater som är mest lämpliga för rollen och är intresserade av jobbet.

Det är långt ifrån alla som vill ha ett nytt jobb men det är ändå en viktig del av headhuntingprocessen att kontakta de allra bästa, säger Eva.

Eva drev tidigare ett av de större headhuntingbolagen i Europa som hon sedan sålde av år 2017. Målet för henne nu är att skapa ett rekryteringsbolag som ger den unika och personliga servicen som ofta går förlorad i större sammanhang.

Jag var nyfiken och tänkte att jag ville göra något nytt. På så sätt så skaffade jag mig ännu mer förståelse för entreprenörskapet, förklarar

Eva som hela tiden är på jakt efter nya utmaningar och möjligheter. - Lika roligt som det var att göra de andra satsningarna så var det roligt att få komma hem igen och starta Right On.

Efter Evas 20 år i branschen har hon nu på Right On handplockat de hon tycker är allra bäst och mest kvalificerade. Samtliga headhunters har tidigare suttit på ledande positioner i näringslivet samt jobbat med rekrytering i minst 10 år och är därför experter inom de branscher Right On riktar sig mot.

Alla våra headhunters är effektiva och snabba med att hitta målföretagen. Det är det här de kan som allra bäst och det tar ofta åratal innan man kommer upp i det här fokusområdet, säger Eva vars strävan är att alla ska jobba tillsammans mot ett och samma mål, genom jobbiga stunder såväl som goda stunder.

RIGHT ON REKRYTERING INTERIM MANAGEMENT

Telefon: 0708-90 03 39

E-post: eva@right-on.se

Webbplats: https://www.right-on.se/

55 ENTERPRISEMAGAZINE.SE KONSULTER & REKRYTERING RIGHT ON REKRYTERING INTERIM MANAGEMENT

NÄRPRODUCERAT KÖTT FRÅN VAREKIL PÅ

RJ Närproducerat kör ut sina omtyckta köttlådor av väldigt fin kvalitet från sin webbshop till största delen av Göteborg. Välj och vraka från det rymliga sortimentet av egenproducerat kött, hängmörat nötkött, lamm, fläsk, kyckling och chark.

Här, på Orust i Varekil, i det gamla ekoslakteriet, driver nu Lars Hansson sin verksamhet RJ Närproducerat. Hans butik måste upplevas för att ta del av det smakrika och högkvalitativa utbudet.

Till skillnad från när man måste åka och handla i en vanlig matbutik, så kommer folk hit till oss på RJ Närproducerat för att de vill, inte för att de måste. Många väljer även att ta del av våra köttlådor av olika varianter från vår webbshop, där de väljer innehållet utifrån eget önskemål. Där kan man blanda som man vill och välja mellan kyckling, nöt, fläsk, korvar, färs och chark säger Lars.

När det kommer till deras populära köttlådor med ett urval av närproducerat kött, brukar de flesta välja lite blandat innehåll. Du väljer helt vad du vill att just din köttlåda ska innehålla på den egna hemsidan, sedan packas allt samma dag för att i sin tur köras ut till i stort sett hela Göteborg.

Vi har färdiga populära köttlådor som du kan beställa men sen kan du även välja själva vilka produkter som du vill handla, som i en butik fast via webshopen, som vi sedan kör ut till Hisingen, Kungälv, Torslanda, Landvetter och runt om i hela Göteborg berättar Lars.

RJ Närproducerat lägger stor vikt vid att hålla transporterna så korta som möjligt, därför köper Lars Hansson allt kött av ett tjugotal lokala bönder från närliggande gårdar för att sedan slaktas här på plats. Efter det tas köttet väl om hand av kunnig personal. Allt för att du som kund ska få en smakupplevelse av hög kvalitet. Från början av processen till färdig

56 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MAT & DRYCK RJ NÄRPRODUCERAT
ORUST

produkt finns både miljön och djuren i åtanke i allra högsta grad.

Djuren blir inte stressade på samma sätt när de inte behöver transporteras så långt förklarar Kim, en av Lars anställda.

Varje slakteri har sin egna karaktär, och RJ Närproducerat har sitt slakteri precis vägg i vägg där köttet även slaktas, hängmöras och styckas för att få så mycket smak som möjligt samt för att få bort den mesta vätskan ur köttet.

2019 deltog RJ Närproducerat i Korvfestivalen som ägde rum i Göteborg där de var rätt så ensamma om att sälja korvar gjorda helt på nötkött.

Då vi slaktar så pass mycket nötkött så använder vi oss av det när vi gör våra korvar, detta ger en annan textur än de vanliga fläskkorvarna samt en väldigt god smak. De som kommer hit och testar själva är väldigt nöjda både med smaken och kvaliteten berättar Lars, som brinner för att genom personligt bemötande se till att alla kunder känner sig uppskattade.

Med sina unika, närproducerade produkter som verkligen har lyckats med att locka ut kunder i alla målgrupper till deras butik, fortsätter RJ Närproducerat att leva upp till sitt goda rykte varje dag.

RJ NÄRPRODUCERAT

Adress: Lundby 126, 472 96 Varekil

Telefon: 0304-103 03

E-post: info@rjnarproducerat.se

Webbplats: www.rjnarproducerat.se

57 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MAT & DRYCK RJ NÄRPRODUCERAT
GOTT KLIMATSMART RÄTT

LUNCHRESTAURANG I HUSKVARNA

På denna restaurang hittar du dagens lunch med allt från svensk husmanskost med moderna inslag, italienska rätter, asiatiska rätter till franska rätter. Till dagens lunch får du alltid sallad, dryck, två sorters hembakat bröd och kaka. Deras hembakade favorit schnitzel med hemslagen bearnaisesås finns att välja hos Spishällen varje dag.

Av en ren slump så bestämde sig den nuvarande restaurangägaren, Emil Svensson, som femtonåring att söka in på hotell- och restauranginriktningen på gymnasiet. Efter gymnasietiden fick han jobb direkt och har sedan dess arbetat som kock både i Sverige men även utomlands. Som pappa till tre barn insåg han att han ville ha lite mer frihet och mer förmånligare arbetstider som kock. År 2016 tog han steget och blev egenföretagare när han köpte restauranglokalen och sedan dess har han drivit sin egna lunchrestaurang i här Huskvarna.

Jag fick nys om att förra ägaren av restaurangen ville sälja så då bestämde jag mig för att köpa. Jag fortsatte lite med samma koncept då restaurangen hade ett bra rykte redan innan men vässade vissa saker berättar kocken Emil.

Hos Spishällen är all mat nylagad vilket för Emil är avgörande för att kunna servera den bästa matkvaliteten från en varierad a la carte-meny till dig som kund, varje dag.

När man går på restaurang tycker jag att det är det värsta när man får mat som man känner har legat i värmeskåp ett tag innan man

fått den säger Emil som lägger mycket tid på förberedelser och planering av inköp för att allt ska kunna tillagas samma dag som det ska serveras till gästerna.

Den omtyckta lunchrestaurangen som funnits här i Huskvarna sedan 1948 erbjuder något för alla, vad man än kan tänkas vara sugen på just idag. Här finns inte bara husmanskost såsom köttbullar och raggmunk utan även högrevshamburgare, wallenbergare, pepparstekt laxfile och många andra utsökta rätter kan dyka upp på veckomenyn. På fredagar ingår även efterrätt som exempelvis kan vara äppelpaj med vaniljsås.

Vi har trogna lunchgäster och stammisar som kommit hit i många år. Det är ett ställe som många här i Huskvarna känner till förklarar Emil.

Förutom att han söker en glad och social medarbetare som kan hantera kassan och hjälpa till med städning och förberedelser, så drömmer han om att antingen kunna renovera restaurangen eller öppna upp på ett annat ställe i närheten.

SPISHÄLLEN

Adress: Bruksgatan 15, 561 31 Huskvarna

Telefon: 0730-39 82 57

E-post: emil_sv@hotmail.com

Webbplats: www.spishallen.se

58 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MAT & DRYCK SPISHÄLLEN

RESTAURANG/BAR/A LA CARTE I JÖNKÖPING

La Gare by Sofiehof är inte bara en hotellrestaurang, utan också en restaurang och en bar som inte bara välkomnar hotellgäster, utan även alla gäster utifrån. Här kan du bland annat avnjuta deras utsökta hotellfrukost eller middag där du väljer från en A la Carte meny som har något för alla tillfällen. På Sofiehof Underjord får du ta del av deras mycket omtyckta evenemang såsom stand-up, musikuppträdande och så mycket mer.

Efter att ha studerat International Tourism Management, jobbat med olika projekt och varit turismutvecklare så fick Andreas Lilja en förfrågan från hans dåvarande chef på hotellet där han arbetade som receptionist.

Vi var ett mindre team som jobbade nära varandra och hjälptes åt vilket ledde till att man lärde sig av alla delarna av verksamheten. När de sedan sökte en ny person för chefsrollen så blev jag tillfrågad av den dåvarande hotellchefen som tyckte att jag skulle passa perfekt för den tjänsten säger Andreas.

Idag står han bakom en av restaurangerna som är en del av hotellkoncernen Ligula Hospitality Group som har ett 40-tal hotell och restauranger runt om i Sverige. La Gare by Sofiehof hänger ihop med fyrstjärniga hotellet Profilhotels Hotel Savoy, som är citynära och håller högst standard i kedjan, där bland annat Radisson Blu och Good Morning Hotels också ingår i koncernen. Hit kommer det inte bara gäster från Sverige utan från alla olika delar av världen för att ta del av deras harmoniska, sofistikerade och avkopplande miljö.

Vi har vanligtvis två helt olika målgrupper som kommer hit till oss. På vardagarna är det mycket affärsresenärer och konferensgäster medan på helgerna lockar fritidsresenärerna, familjerna och andra större eller mindre sällskap som är här på en weekend, en middag eller kanske på en aw-kväll berättar Andreas.

På kvällen kan du välja och vraka från La Gare by Sofiehofs A La Carte meny med paradrätter som exempelvis deras ryggbiff med den berömda såsen som är en stor favorit på deras restaurang. Till middagen kan du välja mellan passande handplockade viner och ölsorter såsom ipa, suröl och öl från lokala tillverkare. Avsluta kvällen med en utsökt dessert från en väl tilltagen meny.

På fredagarna är det en afterwork med en speciell aw-deal säger Andreas som ser till att musiken hålls på en behaglig ljudnivå så att man lättare kan hålla en konversation med sitt sällskap.

Välkommen till La Gare by Sofiehof i Jönköping för att uppleva olika smaker i en lugn och sofistikerad miljö som är mycket uppskattad av hotellgästerna såväl som kvällsgästerna.

LA GARE BY SOFIEHOF

Adress: Brunnsgatan 13, 553 17 Jönköping

Telefon: 036-30 03 90

E-post: info@sofiehof.com

Webbplats: https://ligula.se/la-gare-by-sofiehof/

59 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MAT & DRYCK LA GARE BY SOFIEHOF

PIZZA GJORD MED KÄRLEK

Pizza, pasta, kebab, sallad och hamburgare är några utsökta exempel på vad du hittar på menyn hos den omtyckta restaurangen Ruccola.

Ruccola slog upp sina dörrar för första gången år 2008 i Vällingby och idag finns restauranger på sju olika ställen runtom i hela stockholm. Inom kort ska ytterligare en restaurang öppnas upp i Jakobsberg.

Målet är att ha minst tio stycken enheter här i Stockholm och att i framtiden bli en franchisekedja med restauranger i hela landet säger grundaren Ihsan Arikan som började bygga sin trogna kundkrets redan innan han startade eget.

Vi befinner oss på Ruccola i Åkersberga där vi får ta del av hans resa från diskpojke till att bli en driven entreprenör. Ihsan kom till Sverige när han var arton år och började arbeta med att diska på en pizzeria. Snart gick han vidare till att baka pizza vilket skulle komma att bli en livslång passion.

Jag har alltid haft drivet och mitt mål är att utvecklas så mycket som jag bara kan, jag vill inte slösa en enda minut berättar Ihsan som själv jobbar i köket än idag där han alltid strävar efter att leverera högsta kvalitet.

Ganska snart så började det goda ryktet om Ruccola att sprida sig i Stockholm och kunderna ville att restaurangen skulle öppna upp på fler ställen.

Vi har satsat på service och kvalitet till ett bra

pris. Det kanske är därför kunderna väljer att fortsätta komma tillbaka säger Ihsan. Vi vill ge samma kvalitet och goda smakupplevelse varje gång man kommer.

Ruccolas Oxfilepasta är en rätt som har blivit väldigt populär bland kunderna. Även deras fräscha sallader med bland annat mozzarella, halloumi, honung och chevreost har blivit en stor kundfavorit.

Jag ger kunden det som står på menyn. Vissa ställen använder sig av biff istället för oxfile och lufttorkad skinka istället för riktig parmaskinka. Vi lurar inte kunderna för då är det oss själva som vi lurar i slutändan när vi förlorar kunderna berättar Ihsan.

Genom att använda sig av samma högkvalitativa råvaror och beprövade recept så tummar Ruccola aldrig på kvaliteten. Deras kebab grillas på plats och skärs med automatiska robotar för att hålla samma grillning, konsistens och tjocklek. Här har man lagt ner lika mycket tanke och kärlek bakom varje rätt, inte bara pizzorna.

Vi använder oss av råvaror från kända märken. Det kanske blir lite dyrare för mig men då vet jag vad jag serverar till kunderna och det är viktigt för mig förklarar Ihsan som själv brukar besöka sina restauranger som gäst för att få hela upplevelsen ur kundernas perspektiv.

RUCCOLA

Adress: Älvsundavägen 1, 194 47 Upplands Väsby

Telefon: 08–531 706 99

E-post: info@ruccolavasby.se

Webbplats: www.ruccolavasby.se

Webbplats: www.ruccolaakersberga.se

Webbplats: www.ruccolabromma.se

60 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MAT & DRYCK RUCCOLA

RESTAURANG MED MAT FÖR HELA FAMILJEN

Letar du efter en restaurang med en bred meny så är La Vera det perfekta stället för dig. Även om de är mest kända för sin utsökta pizza så har de också högrevsburgare, indisk mat, vegetarisk och vegansk mat. Med färska råvaror serveras smakrika och populära rätter som passar alla målgrupper och åldrar.

Menyn hos familjerestaurangen är minst sagt bred och här hittar du garanterat en favorit eller nya, spännande smaker att utforska. Alla de indiska rätterna görs av deras kock, Abbu, som kommer från Bangladesh.

Ibland är inte alla i familjen sugna på samma mat, just därför vill vi kunna erbjuda en varierad meny på ett och samma ställe berättar Anoush Mirkhosravi som driver familjerestaurangen i Mölnlycke.

För att hålla kvaliteten så hög som möjligt och för att kunna använda färska råvaror och ingredienser så har menyn fokus på kundfavoriterna. Förutom pizza så har de också smashad högrevsburgare, vegansk och vegetarisk mat och indisk mat som är tillagad av den indiska kocken Abbu.

Hos La Vera kan du och ditt sällskap även avnjuta vin eller öl till maten.

Anoush bodde tidigare i England där han drev en pizzeria. Där är det vanligt att restauranger och take away-ställen har indisk

mat och pizza tillsammans på samma ställe. Detta var något som Anoush snappade upp och inspirerades av vilket i si tur ledde att han tog med sig idén till Sverige.

De sista fem åren så har indisk mat blivit populärt här i Göteborg och ligger i tiden vilket är något som vi på La Vera märkte berättar Anoush.

La Vera har blivit mest känd för sin pizza men har en rad andra alternativ för dig som vill boka bord till ett större sällskap, beställa takeaway eller välja från lunchmenyn.

Vi vill att alla ska känna sig bekväma, barn och vuxna. Samt att det ska finnas något för alla i familjen. Vi är inte ett hamburgerställe eller en pizzeria utan La Vera är alla delar i ett säger Anoush.

Det viktigaste för medarbetarna på La Vera är kvaliteten på råvarorna och att hålla kvaliteten på maträtterna.

Vi vill fortsätta med att servera kvalite till bra priser samt att kunderna ska känna att de får bra service förklarar Anoush.

LA VERA

Adress: Centralvägen 13, 435 30 Mölnlycke

Telefon: 031-88 17 95

E-post: laveralavera766@gmail.com

Webbplats: www.laverapizzamolnlycke.se

61 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MAT & DRYCK
LA VERA

ENKEL OCH NYTTIG MAT FÖR ALLA

Övervikt och fetma är ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem. I dag har hälften av alla vuxna män, drygt en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn övervikt eller fetma. Bara hälften av våra svenska barn äter den rekommenderade mängden grönsaker och frukt vilket är 400 gram per dag.

Denna dystra verklighet väckte Martina Jönssons engagemang i dessa frågor och idag är Martina en utbildad kostekonom och folkhälsovetare med inriktning inom mat och hälsa som också är hennes största intressen.

Martina driver företaget Matlabbet, där hon presenterar handfasta råd som är baserade på vetenskaplig fakta, hur vi kan få både våra medarbetare, kollegor, våra barn och oss själva att äta bra mat utan att krångla till det.

Hon ger många tips på hur man kan leka, experimentera och nästan lura i barn nyttig mat och samtidigt utforska nya smaker och

inspirera både föräldrar och pedagoger att bli bättre förebilder för de yngre.

Vi måste prata om bra matvanor tidigt med barnen och för att nå fram till dem behöver vi på ett lekfullt, men pedagogiskt, tillvägagångssätt lära både barn och vuxna att hälsosam mat inte behöver vara komplicerad eller tråkig, säger Martina Jönsson.

Hon föreläser gärna om både smak och sensorik, då det handlar om att uppleva maten med alla sina sinnen.

Grundkonceptet är att bra mat för hälsan inte handlar om en massa förbud och regler. Det

62 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MAT & DRYCK
MATLABBET
FOTOGRAF: PAMELA HANNÉ Foto: Pamela Hanné

handlar om att skapa goda vanor som i sin tur bygger hälsosammare vardagsrutiner, förklarar Martina.

I dagens läge når varken vi vuxna eller våra svenska barn och ungdomar upp till de rekommendationer vi har rörande mat och fysisk aktivitet och Martina bestämde sig för att vara en del av lösningen på Sveriges folkhälsoproblematik.

Martina jobbar flexibelt runt om i hela landet och föreläser på bland annat förskolor, skolor och idrottsföreningar. Hon bygger mycket av sina föreläsningar kring sitt koncept Matlabbet, som handlar om att bli medveten om sina sinnen, att se maten som ett pedagogiskt verktyg i verksamheten och att experimentera med frukt och grönsaker för att hitta matglädjen.

I sitt koncept Matlabbet har Martina involverat barn som utvärderat hennes matexperimenten öppet och ärligt, och hon är övertygad om att det är tack vare barnens ärlighet som hon har tilldelats flera priser för sitt arbete.

Martina Jönsson är inte bara föreläsare och instruktör i bland annat yoga, utan också barnboksförfattare som tilldelats flertalet priser, däribland “Världens bästa kokbok för barn” 2018 i Gourmand Word Cookbook

Awards som då hölls i Kina, pris för Årets Svenska Måltidslitteratur 2017 och även Hallands Akademis pris 2018.

Martina har även tävlat i den nordiska mattävlingen Embla där hon representerade Sverige med sitt koncept Matlabbet i kategorin ”Bra mat för barn och unga” och hon har även blivit omnämnd ett flertal gånger i media för sitt gedigna engagemang kring bra mat för barn. Boken “Matlabbet goda experiment för hungriga barn” bjuder på goda och spännande recept, men framförallt på en mängd enkla men effektfulla experiment där man måste använda sina sinnen för att utforska smakernas fantastiska värld.

Matlabbet är ett roligt hjälpmedel för att upptäcka nya smaker, och köket är den perfekta platsen för att experimentera och ha roligt tillsammans. Vet du vad ett guttaperka-ägg är eller hur en lila morot smakar? undrar Martina med glimten i ögat.

Martina har även tagit fram brädspelet ”Kryddresan” där man ger sig ut på uppdrag för att leta reda på kryddor till din kryddblandning som gömmer sig i de 12 olika regionerna runt om i världen. Varje region har tillhörande faktakort om typiska frukter och grönsaker samt information om regionens matkultur och vilka länder som ingår i varje region.

Ett perfekt tillfälle att lära sig geografi, olika matkulturer och samtidigt uppleva och smaka på världens kryddor. Givetvis får man recept på de olika kryddblandningarna så att du kan blanda dem själv förklarar Martina Jönsson.

Martina håller föreläsningar, utbildningar,

FOTOGRAF: PAMELA HANNÉ

kick off och workshops för både offentliga och privata företag och personalgrupper där hon på ett inspirerande och engagerande sätt pratar fakta om kost & hälsa, sömn, stress, motion och motivation.

”Är det möjligt att ta igen förlorad sömn?” eller ”Hur kommer man igång med träningen” är några av de frågor som besvaras under föreläsningarna, och det allra viktigaste målet för Martina är att deltagarna får med sig handfasta råd och enkla tips för en hälsosammare vardag.

När man går ut från föreläsningen vet man vad man kan göra för förändringar och kan starta på en gång.

För vem vill inte bli piggare, gladare och samtidigt mer miljösmart? påpekar folkhälsovetaren och utbildaren Martina.

Hur du tar kontakt med Martina och mycket mer hittar du på matlabbet.se där du även kan köpa den prisbelönta boken “Matlabbet” och det inspirerande brädspelet “Kryddresan”.

MATLABBET

Telefon: 0733-90 16 52

E-post: matlabbet@outlook.com

Webbplats: www.matlabbet.nu

63 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MAT & DRYCK MATLABBET
Foto: Pamela Hanné Foto: Pamela Hanné

GENUINT KONDITORI MED ALLTIFRÅN LUNCH

TILL FIKA I LUDVIKA

Hos Bergslagskonditoriet kan du slå dig ner för att njuta av deras utsökta bakverk, tårtor, smörgåsar och maträtter som varierar från vecka till vecka. Varför inte ta ett glas vin eller öl till maten? Konditoriet är en samlingspunkt med familjär atmosfär där spännande evenemang även äger rum året runt.

Under 1998 tog Åsa Hedberg och hennes man över det anrika Bergslagskonditoriet i Ludvika som de femte ägarna. Då bestämde de sig för att renovera den gamla lokalen och ta fram de vackra tegelväggarna. De lyckades minst sagt med att skapa en ombonad miljö med inslag i inredningen som både avslöjar och framhäver konditoriets rika historia.

Vi försöker vara påhittiga, både när det kommer till det som finns på menyn och våra evenemang berättar ägaren Åsa som har kämpat vidare som egenföretagare för att utveckla verksamheten med hjälp av personalen då hennes man, som även var delägare, hastigt gick bort 2019.

Idag lockar Bergslagskonditoriet många sötsugna och hungriga kunder som kommer in för att bland annat unna sig fika, mat, vin och veganska bakelser på Åsas konditori. På menyn hittar du rätter såsom deras populära surdegspizza, bakpotatis, nachotallrik och vegetariska biffar och lasagne. Här bakas i stort sett allt som serveras från grunden, exempelvis deras breda och varierade utbud av bröd och kaffebröd.

Vi har allt från morgonmackan till kvällsmaten. Eftersom att vi har fler ben att stå på utöver konditoridelen så brukar jag kort och gott säga att vi är en konditoribistro säger Åsa, en entreprenör som värnar om sina trogna kunder som även gjorde det möjligt att ta sig igenom pandemin. För att ge tillbaka till sina kunder som kanske har det lite sämre ställt så har Bergslagskonditoriet börjat med “pay-itforward” vilket betyder att man kan komma och ta en kopp kaffe utan kostnad.

Under sommaren har de uteservering med tvåhundra sittplatser samt en scen för musikuppträdanden. Då har Bergslagskonditoriet även after-work varje fredag. Nya koncept för evenemang är på gång, som speeddating, kareokekväll och singelkväll.

Jag och mina medarbetare kommer fortsätta att vara positiva och hitta på grejer. Våra leverantörer är också duktiga på att ta fram nya saker. Det finns så mycket som man skulle vilja göra men man får inte glömma bort sig själv. Det skulle dock behövas fler konditori här i närområdet då det alltid är bra med konkurrens avslutar Åsa.

BERGSLAGSKONDITORIET

Adress: Storgatan 30, 77130 Ludvika

Telefon: 0240-10338

E-post: bkkonditoriet@outlook.com

Webbplats: www.bergslagskonditoriet.com

64 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MAT & DRYCK BERGSLAGSKONDITORIET

FULLSKALIG BILSERVICE I KOLBÄCK

Välkommen till den MECA-anslutna bilverkstaden EME Bilservice för service och reparation av personbilar, lätta lastbilar, släpkärror, amerikanska bilar och racingbilar.

Att vara bilmekaniker är ett speciellt arbete som inte passar alla. Entreprenören och bilmekanikern Erik Mark menar att man måste ha en viss bakgrund och drivkraft för att lyckas inom yrket. Han har nämligen mekat med bilar ända sedan han var liten pojke, så det är inte överraskande alls att han nu har drivit sin egna verkstad i över tjugo år här i Kolbäck.

Den största utmaningen är att rekrytera bra, intresserade och arbetsvilliga mekaniker. Det är ytterst få som har drivet och viljan att lära sig för att sedan kunna bli självgående säger Erik vars verkstad är rustad för att kunna erbjuda komplett service och reparation på din personbil, veteranbil och släpkärra.

Ur eget intresse och engagemang i motorsport och dragracing växte kärleken för de äldre bilarna fram, främst de amerikanska. Erik reste då runt i Europa och frilansade som mekaniker i olika team.

Det finns inte så många verkstäder som vill hålla på med de äldre bilarna men för mig är det lika naturligt som vilket annat jobb som helst förklarar Erik som även har gått en unik utbildning i USA där han fick lära sig hur man tillverkar bilplåtar enligt den gamla tekniken. En teknik som innebär att man gör skärmar och dörrar från en helt vanlig stålplåt, något som inte förekommer hos din moderna skadeverkstad.

Denna kunskapen fick Erik inte bara nytta av i dragracingen där man får tillverka inredningen i bilarna själv från scratch, utan även i

hans verkstad idag.

Får man in en Cadillac från 1959 så finns inte all plåt att köpa på marknaden, då måste man tillverka den själv berättar Erik.

EME Bilservice ombesörjer all tänkbar service för din bil, gammal som ny, under ett och samma tak, oavsett vad du har för behov. Här finns också däckservice och däckhotell, allt för att du ska kunna få en heltäckande service på en och samma verkstad.

Det är superviktigt i ett litet samhälle att man ska kunna åka till en verkstad och få hjälp med allt där. Våra kunder kommer inte bara från Kolbäck utan vi har även kunder från Stockholm som lämnar sin bil här för att få den iordninggjord och sedan hämta den när det passar dem säger Erik. Tills dess står kundens bil i tryggt förvar på vårt inhägnade och larmade uteområde.

Kunderna som har Amerikanska veteranbilar är beredda att åka lite längre sträckor för att få den kompetenta servicen och reparationen som erbjuds här på EME Bilservice. Trots Eriks gedigna erfarenheter och kunskaper kring veteranbilarna så ser han till att hänga med i den ständiga utvecklingen i branschen.

All elektronik utvecklas enormt snabbt och lika fort utvecklas tekniken i bilarna. Tänk på vilken extrem miljö dessa system arbetar i med tanke på vibrationer, kyla och luftfuktighet förklarar Erik, som har utrustningen som krävs i verkstaden för att jobba med elbilar.

EME BILSERVICE

Adress: Industrivägen 10, 734 51 Kolbäck

Telefon: 0220-413 10

E-post: info@eme-bilservice.se

Webbplats: https://www.eme-bilservice.se/

65 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MOTOR & TRANSPORT EME BILSERVICE

SAKKUNNIG VERKSTAD I STOCKHOLM FÖR SERVICE, REPARATION OCH SPECIALTILLVERKNING AV BILDELAR

Genom sitt samarbete kan KFW Bilservice och KZR Fabrication erbjuda en rad olika tjänster till sina kunder. Här tar de inte bara emot bilar och andra motorfordon för service och reparation utan här specialtillverkas även bildelar i rostfritt titan och aluminium.

Kazum Radhi och Frida Woxén driver idag den mångsidiga och kunniga verkstaden KFW Bilservice och KZR Fabrication. Hit kommer privatpersoner såväl som företagskunder för att få service med en kortare varsel av hög kvalitet till ett bättre pris än de större, auktoriserade aktörerna. Just nu utvecklas även en webbshop med ett brett utbud av bildelar för den som vill göra det själv. På YouTube lägger Kazum ut instruktionsvideos kring detta till hans följare.

Vi tittar alltid på hur vi kan göra reparationer för en billigare peng istället för att byta hela delar som de större verkstäderna oftast tenderar att göra, säger Kazum, en entreprenör som har långa erfarenheter av yrket som bilmekaniker. Innan han tillsammans med sambon Frida tog över verkstaden var arbetade han även som verkstadschef på familjeföretaget.

66 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MOTOR & TRANSPORT KFW BILSERVICE AB & KZR FABRICATION

KZR Fabrication är ett ben i deras verksamhet som jobbar med svetsning och specialtillverkning av bildelar som exempelvis avgassystem och grenrör. Alla delar görs av rostfritt titan och aluminium som sedan formas och anpassas för att passa karosser av olika slag. En tjänst som blivit populär bland bilentusiaster och driftingförare då det inte går att köpa bildelar som passar alla motorkoncept eller chassin. Utöver detta så driver Kazum och Frida KFW Bilservice som är en verkstad med en helhetslösning med allt från svetsning, däcktjänster till felsökning och service.

Här finns alla specialverktygen och all utrustning som behövs för att vi ska kunna ta oss ann i princip alla olika bilmodeller, förutom några amerikanska, förklarar Frida, en tjej som har ett stort hästintresse men som fått upp ögonen för bilar och fordon sedan hon och Kazum slog upp

dörrarna till sin egna verkstad i maj 2022.

Sedan KFW Bilservice och KZR Fabrication startades upp så har de byggt sig ett gott rykte och fått många nöjda kunder tack vare sin noggranna, lösningsorienterade och ärlig service.

Det är alltid viktigt att jämföra flera olika verkstäder, i många fall kan man halvera kostnaderna till skillnad från hos de auktoriserade verkstäderna. Ett tips är att även besöka verkstäderna för att kunna bilda din egen uppfattning innan du lämnar in ditt fordon i deras händer, säger Kazum.

Du har dessutom en större chans att få en snabbare tid hos de mindre verkstäderna så att du slipper ställa av din bil så länge i väntan på service eller reparation, fortsätter Frida.

Trots stigande priser på marknaden så försöker Frida och Kazum, tillsammans med deras två skickliga mekaniker, att bibehålla en snabb, högkvalitativ service till bra priser.

KFW BILSERVICE AB & KZR FABRICATION

Adress: Symmetrivägen 12, 196 37 Kungsängen

Telefon: 0707-80 97 29

E-post KZR Fabrications: kazum@kzrfabrication.se

E-post KFW Bilservice: verkstad@rservice.se

Webbplats: https://kzrfabrication.se/

67 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MOTOR & TRANSPORT KFW BILSERVICE AB & KZR FABRICATION

FULL CUSTOM DESIGNS TILL DIN MOTOCROSS

Matcha hela din hoj till din personliga stil med hjälp av högkvalitativa produkter specialanpassade för just din motocross. Teamet på Bolddesignz hjälper dig att skapa en design som får din motocross att matcha din personlighet och får dig att sticka ut. Tillsammans med dig så tar de fram unik grafik för hela eller delar av din motocross.

De kreativa personerna som står bakom det nyskapande designföretaget Bolddesignz och varumärket Bold är ytterst insatta i allt som rör supermotard och motocross. De har byggt sitt varumärke genom en livsstil som handlar om att uttrycka sig själv och vill ge alla möjligheten att sticka ut.

Vi är ett designföretag med hög kompetens och erfarenhet av att bygga virala och extremt kittade crossmotorcyklar berättar den engagerade grundaren och entreprenören Niklas Kjärhus.

Niklas har själv motocross som ett stort fritidsintresse sedan långt tillbaka men han kunde inte riktigt hitta vad han sökte, en personlig design för hans motocross som skulle få honom att sticka ut i mängden. Idag ingår han i

ett stort community för motocross där han och hans kollegor på Bolddesignz inspirerar med sina högkvalitativa och extraordinära custom designs till motocross.

Innan Bolddesignz så fanns det inte mycket alternativ till den som ville ha en helt full custom design som involverar extramaterial såsom chrome, fluo, glitter och mycket mer. Det enda riktiga sättet att få tag på det var om du hade bra kontakter, alternativt var en sponsrad förare.

Vi gav denna möjlighet till "vanliga" människor vilket var väldigt uppskattat säger Niklas.

Tillsammans med det kunniga och engagerade teamet på Bolddesignz så kan Niklas erbjuda tjänster som låter dig helt,

eller med deras hjälp, skapa personlig grafik som är anpassade till just din motocross. Ge en beskrivning på hur du vill ha det så skickas sedan en design utifrån dina önskemål till dig när den är klar.

Allt produceras i Bolddesignz egna fabrik på Västkusten och 100% av försäljningen sker via deras smidiga e-handel där utbudet finns lättillgängligt för alla.

Större delen av Bolddesignz publik kommer från övriga delar av Europa men nu har trenden med custom designs till motocross och supermotard även börjat etablera sig mer och mer här i Sverige.

Vi är en del av målgruppen som vårt varumärke Bold riktar sig mot, så vi vet exakt vad våra kunder faktiskt letar efter. Vi vill hjälpa

68 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MOTOR & TRANSPORT BOLDDESIGNZ

kunderna att göra deras crossmotorcyklar att kännas mer personlig och få dem att sticka ut i mängden med kaxiga custom designs förklarar Niklas.

Då Niklas hade en stor passion inom att både bygga,designa och köra crossmotorcyklar, Speciellt crossar med vägdäck som kallas för supermotard. började han att bygga sitt team av personer med hög kompetens och gedigna erfarenheter. Han tog sina visioner och omvandlade dem till verklighet och hans innovativa designföretag har expanderat fort.

Sedan start har vi varit många involverade till att bygga varumärket till vad det faktiskt är idag. Allt handlar om att sticka ut och inte vara som alla andra. "Don't be like everyone else” poängterar Niklas.

Nu det finns storslagna framtidsplaner för det relativt unga företaget.

Framtidsvisionen för Bolddesignz är att kunna ha en anpassad verkstad där man kan plocka isär hela motocrossar, polera och anpassa varenda liten del in i det minsta för att sedan sätta ihop den igen. Med andra ord, göra en ny motocross av en gammal.

Det finns många inom denna branschen som bara vill sälja sina produkter för att tjäna pengar. Vi vill så mycket mer än det och är en del av motocross och supermoto-communityn. Jag vill att man ska se vilka vi är som faktiskt står bakom varumärket säger Niklas.

Vi vill kunna ge dig det bästa av det bästa utan några kompromisser förklarar entreprenören Niklas avslutningsvis.

BOLDDESIGNZ

Telefon: 0768-75 09 30

E-post: niklaskjarhus@gmail.com

Webbplats: bolddesignz.com

69 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MOTOR & TRANSPORT BOLDDESIGNZ

MOTOROPTIMERING OCH VERKSTAD I BÅLSTA

Med stor passion för motorer och prestandabilar hjälper Leo Adler dig med motoroptimering, service, uppgraderingar, felsökningar, loggning, uppmätning och mycket annat när det gäller din pärla. Enligt ryktet är möjligheterna oändliga innanför Better Motions väggar.

Vi träffar grundare av Better Motion, Leo Adler tillsammans med hans kollega och barndomsvän, Pierre Wahlberg, i Leos unika verkstad på Hornvägen 6 i Bålsta. En hel del kunskap, verktyg och avancerad teknik finns samlad här för att se till att du som kund ska få kvalitet rakt av; från det att du lämnar in din bil till att du kör härifrån efter utförd motoroptimering.

- Det fina med allt är att alla som kommer hit till oss gör det för att de älskar bilar, säger Leo som har en daglig kontakt med sina kunder både jobbrelaterat såväl som personligt.

Leo på Better Motion har själv ett stort motorintresse vilket är något man snabbt lägger märke till. Därför är det inte så konstigt att så många bilentusiaster söker sig just hit. När kundskaran blev allt bredare och efterfrågan på Better Motions tjänster växte sig allt större, tog Leo steget från att bara fokusera på mappning till att kunna erbjuda mer omfattande tjänster.

- Många kunder hittar oss via rekommendationer och de åker hit för att dumpa av bilen för att sedan flyga hem igen. Andra kommer hit på

semestern och lämnar in sin bil hos oss och tar sedan in på hotell med sin respektive. När de senare hämtar sina bilar så kan de lita på att de fått den mest optimalt anpassade servicen för just deras bilar, berättar Leo.

Leo började med att lära sig hur ett styrsystem fungerar, vilket var en resa i sig. Han reste runt i Europa för att hitta rätt kontakter med hög kompetens som kunde lära honom allt. Efter det så sökte han sig till ännu större utmaningar; han ville lära sig hur man gick till väga för att anpassa bilens hjärna för en optimal prestanda, det vill säga styrdonen.

- Styrdonen styr hur hela bilen tänker och agerar. Gör man de rätta justeringarna och utgår från den egenutvecklade programvaran för just din bil så kan man hitta dolda limits och knäcka dem, säger Leo.

När du kommer till Better Motion så får du reda exakt på vad du betalar för, vad de ska göra och varför de ska göra det. Du får en genomgång av processen innan de börjar och efteråt får du en rapport som innehåller alla steg som de gått igenom.

- Vi rekommenderar aldrig våra kunder att köpa något hux flux bara för att det är dyrt, flashigt och låter bra. Allt har sitt syfte och görs med minutiös förståelse för de olika grundläggande systemen, säger Pierre.

Better Motion tar emot bilar från hela Sverige, men de flesta kunderna bor i Stockholm, Göteborg, Skåne och Norrland.

BETTER MOTION AB

Adress: Hornvägen 6, 746 50, Bålsta

Telefon: 08-39 91 40

E-post: info@bettermotion.se

Webbplats: www.bettermotion.se

70 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MOTOR & TRANSPORT BETTER MOTION AB

BILVÅRD I KOLSVA

På Bergslagsvägen 39 i Kolsva ligger en verksamhet som är etablerad sedan en tid tillbaka där du får ta del av service såsom bilvård där din bil tvättas för hand invändigt och utvändigt, rekond, däckbyte, balansering, lagning av däck, däckhotell samt försäljning av däck. Du som har en lite äldre bil kan även lämna in din bil för service och reparation. Här kan du även tanka din bil, under tiden kan du passa på att köpa dig en kaffe och något gott till i deras butik.

Den Certifierade massösen, Linnéa Tarifi, kunde inte fortsätta med sitt arbete som massös på grund av en ryggskada. Som tur var, dök en möjlighet upp som hon nappade på. Ett beslut som hon verkligen inte ångrar idag.

Det var dags för både mig och min man, som hade drabbats hårt av utbrändhet inom restaurangbranschen, att byta bana helt. Det var svårt att hitta andra jobb i närheten och krångligt att pendla när man har små barn. Nu rullar vår verksamhet på som är på nära avstånd till barnen och hemmet förklarar Linnéa.

Trots att hon inte har drivit sin firma så länge så har hon en kundkrets med stamkunder som hon är väldigt mån om att få behålla.

Flertalet kunder med äldre bilar kommer hit för mer förmånligare priser än de inne i stan på exempelvis reparationer och oljebyten.

En del åker långt för att komma hit till oss och få bilen handtvättad säger entreprenören

Linnéa som står bakomBilvård i Kolsva där du som kund är välkommen att tanka drivmedel, ta del av kiosken samt lämna din bil för bilvård.

Det är stor skillnad på att köra bilen igenom

en maskintvätt och på att få den handtvättad, dessutom så får du ju inte bilen tvättad inuti när man använder sig av en maskintvätt, menar Linnéa. Vi har en blandad kundkrets men uppskattas kanske allra mest av de äldre som inte kan tvätta sin bil invändigt själva längre. Idag har Linnéa två anställda som jobbar i tvätten och verkstaden. Trots att det är personal som arbetar här så räknas deras mack, konstigt nog, som obemannad. Därav blir deras drivmedelspriser lägre.

Vi tar inte samma priser som de större namnen, även när det kommer till våra tjänster inom bilvård. När man har en gammal bil så får man tyvärr betala mycket inne i stan för minsta lilla grej berättar Linnea, då kan det vara mera förmånligt att komma till oss.

Utöver butiken, bilvården och verkstaden så kan Linnéa och hennes medarbetare även stå till tjänst med att beställa hem prisvärda reservdelar och däck, som du sedan enkelt hämtar upp här på Bilvård i Kolsva. I framtiden planerar hon för att fortsätta tillgodose efterfrågan på deras tjänster och att eventuellt kunna renovera utsidan av sin kiosk och verks

BILVÅRD

I KOLSVA AB

Adress: Bergslagsvägen 39, 731 12 Kolsva

Telefon: 0221-77 24 00

E-post: Bilvardikolsva@outlook.com

71 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MOTOR & TRANSPORT BILVÅRD I KOLSVA AB

TRANSPORT OCH BEMANNING I

JÖNKÖPING

Wegans Transport är ett snabbt växande företag som utgår ifrån Jönköping. De förser sina kunder med tjänster inom bemanning och bud som präglas av en hög servicekänsla.

Wegans Transport ser till att leverera gods såväl som kompetent och kunnig personal med kort varsel till behövande bolag. Med arbetsvilja, proffsigt bemötande och positiv inställning sköts alla uppdrag på ett ytterst professionellt och serviceinriktat sätt.

Intresset har alltid funnits där och jag visste att jag ville starta upp ett eget åkeri. Jag följde ofta med min papp som hade sitt egna åkeri efter skolan och på helgerna, säger Robin som idag driver Wegans Transport. Ett mångsidigt företag som hjälper sina kunder med det mesta inom bemanning och transport.

Med hjälp av två stycken Mercedes Sprinters, en distributionslastbil, en fjärrbil och två småbilar levererar Robin och hans åtta anställda allt från små paket, vitvaror elektronik och bildelar ut till privatpersoner, företag och industrier runt om i hela Sverige. Wegans Transport distribuerar även åt Bring på dagtid.

Det är ett fantastiskt arbete om man gillar att se sig “omkring i landet”, träffa nya människor och tycker om att jobba självständigt med sina arbetsuppgifter, berättar Robin. Så länge du åker ut och gör det du ska i tid så är det ett ganska fritt arbete.

När det kommer till bemanningen försöker vi alltid sy ihop så att rätt chaufför hamnar på rätt arbete. Vi gör vårt allra bästa för att kunna lämna ett klanderfritt utfört arbete efter oss,

förklarar Robin.

Robin är en entreprenör med kämparglöd och en lösningsorienterad chef som ser människan bakom chauffören. Han beskriver sina medarbetare som ett kunnigt och självgående gäng där alla bryr sig om varandra. Som chef ser han alltid till att ha en tät kontakt med sina anställda och att alla i teamet känner sig sedda. För Robin är det lika viktigt med positiv feedback både från kunderna och sina anställda.

I framtiden hoppas jag att Wegas Transport är ett namn som man kommer känna igen ute på vägarna, säger Robin avslutningsvis.

Wegans Transport ser till att leverera gods såväl som kompetent och kunnig personal med kort varsel till behövande bolag. Med arbetsvilja, proffsigt bemötande och positiv inställning sköts alla uppdrag på ett ytterst professionellt och serviceinriktat sätt.

Intresset har alltid funnits där och jag visste att jag ville starta upp ett eget åkeri. Jag följde ofta med min papp som hade sitt egna åkeri efter skolan och på helgerna, säger Robin som idag driver Wegans Transport. Ett mångsidigt företag som hjälper sina kunder med det mesta inom bemanning och transport.

Med hjälp av två stycken Mercedes Sprinters, en distributionslastbil, en fjärrbil och två småbilar levererar Robin och hans åtta anställda allt från små paket, vitvaror elektronik och bildelar

ut till privatpersoner, företag och industrier runt om i hela Sverige. Wegans Transport distribuerar även åt Bring på dagtid.

Det är ett fantastiskt arbete om man gillar att se sig “omkring i landet”, träffa nya människor och tycker om att jobba självständigt med sina arbetsuppgifter, berättar Robin. Så länge du åker ut och gör det du ska i tid så är det ett ganska fritt arbete.

När det kommer till bemanningen försöker vi alltid sy ihop så att rätt chaufför hamnar på rätt arbete. Vi gör vårt allra bästa för att kunna lämna ett klanderfritt utfört arbete efter oss, förklarar Robin.

Robin är en entreprenör med kämparglöd och en lösningsorienterad chef som ser människan bakom chauffören. Han beskriver sina medarbetare som ett kunnigt och självgående gäng där alla bryr sig om varandra. Som chef ser han alltid till att ha en tät kontakt med sina anställda och att alla i teamet känner sig sedda. För Robin är det lika viktigt med positiv feedback både från kunderna och sina anställda.

I framtiden hoppas jag att Wegas Transport är ett namn som man kommer känna igen ute på vägarna, säger Robin avslutningsvis.

WEGANS TRANSPORT AB

Telefon: 0762-65 58 17

E-post: weganstransport@hotmail.com

72 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MOTOR & TRANSPORT WEGANS TRANSPORT AB

TA DITT KÖRKORT I SALA

Hitta utbildningspaketet som passar just dig på Silverstadens Trafikskola. De erbjuder teori och kurser för B-körkort, BE, B96, AMmoped och även moped klass II. För dig som redan har körvana så finns paketet Intensivutbildning. Alla de olika kurserna som finns att välja mellan hos Silverstadens Trafikskola i Sala går även att kombinera med ett prisvärt boende i anslutning till trafikskolan.

Ägaren Ewa Nyberg bildar tillsammans med sina djupt engagerade anställda på trafikskolan en plats där eleverna är i fokus till hundra procent. Ewa är inte bara trafiklärare utan även utbildningsledare och riskutbildare.

Det goda ryktet och de positiva omdömena verkar att fortsätta sprida sig då eleverna på Silverstadens Trafikskola strömmar till från hela Sverige.

Vi har elever som åker hit från Enköping, Uppsala, Stockholm och Göteborg. Jag tycker att det är ett kvitto på att vi anpassar oss till varje elevs behov för att kunna ge eleverna en god individuell utbildning berättar Ewa på Silverstadens Trafikskola.

På trafikskolan så har de både automatbilar och manuella bilar som används under körlektionerna. Som elev väljer du självklart helt fritt vilken typ av behörighet som just du behöver ha för ditt körkort.

Trafiklärarna på Silverstadens Trafikskola strävar efter att du som elev ska känna att din utbildning är utformad efter dig.

Hos oss arbetar vi bland annat med att faktiskt lära sig av sina misstag.

Vi är ju alla människor med både uppgångar såväl som nedgångar, säger Ewa.

Det är viktigt att du som elev känner dig trygg i sin körning innan du ger sig ut i allt för trafikerade områden. Här får du chansen att kunna ta ditt körkort i lugn och ro i en trygg miljö utan att du behöver stressas av en stökig stadsmiljö.

Välj en trafikskola med god resumé och gå efter rekommendationer från de andra eleverna, tipsar körskoleläraren Ewa.

För att se de olika utbildningarna, kurserna och paketen så kan du kika in på Silverstadenstrafikskola.se. Där kan du även läsa mer om boendet och annan viktig information inför din utbildning hos Silverstadens Trafikskola i Sala.

SILVERSTADENS TRAFIKSKOLA

Adress: Rådhusgatan 3, 733 30 Sala

Telefon: 0736 31 66 01

E-post: info@silverstadenstrafikskola.se

Webbplats: www.silverstadenstrafikskola.se

73 ENTERPRISEMAGAZINE.SE UTBILDNING SILVERSTADENS TRAFIKSSKOLA

KROGARNA.SE - KRÖGARNAS NETFLIX MED

WEBBASERADE UTBILDNINGAR

Krogarna.se satsar på att bli krögarnas Netflix med webbaserade utbildningar på abonnemang. Hos Krogarna.se hittar du interaktiva, lärarledda utbildningar för din hotelleller restaurangverksamhet. Här får du även hjälp med att snabbt söka serveringstillstånd och tobakstillstånd.

Vi träffar Mattias Högstedt som är uppvuxen i en krögarfamilj där han ofta jobbade extra under skolloven och andra ledigheter på sin fars restauranger. Mattias pappa ville att han skulle ta över efter honom men han själv hade helt andra planer. Det dröjde inte länge förrän han kom in på polishögskolan där han slutligen blev en färdigutbildad polis. Ganska snabbt in i yrket så visade det sig att nattklubbarna hade stora problem och brister och att krögarna hade det tufft när det kom till att hålla koll på arbetsmiljölagarna, skattelagarna och de olika tillstånden som krävs inom restaurangnäringen.

För att driva restaurang så måste du ha många kunskaper i beredskap, men rent lagligt så behöver du inte vara utbildad inom allt som följer med i branschen. Det finns många fallgropar, en risk för skattesmällar och andra problem som oftast dyker upp på vägen som krögare förklarar Mattias, grundaren av siten Krogarna.se. Här kan du bland annat hitta webbaserad utbildning för serveringstillstånd, personalutbildning och olika ombudspaket som satsar på avtal, överklagande av beslut och myndighetskontakt samt upphandling av priser. Alla utbildningar är av en hög kvalité där du som kund snabbt kan få hjälp och svar på dina frågor av experter inom ämnet.

Mattias såg ett stort behov av en hjälpande hand inom krogvärlden och fick i uppgift att börja utbilda poliser gällande alkohollagen och hur man gjorde tillsyn och kontroller på

restaurangerna. Han utbildade även krögare för att hjälpa dem med att få rätsida på sina problem och utmaningar. Så småningom bestämde han sig för att ta sina kunskaper och erfarenheter kring branschen och starta eget. Ett stort steg från en fin karriär med fina vitsord och stora möjligheter. Allt byggde på en vilja att fånga upp och hjälpa krögare att spara både tid och pengar samt göra det enklare för dem att utbilda och investera i sin personal.

Jag har aldrig varit rädd för att testa eller att förlora. Jag har hela tiden tänkt att det värsta som kan hända är att man inte lyckas, berättar Mattias som har ett brinnande entreprenörsdriv i ryggmärgen.

Nu har det gått elva år och idag arbetar han, tack vare digitaliseringen, från Marbella med hela Sverige som sin marknad. Hans framtidsvision är att fortsätta leverera högkvalitativa tjänster till sina kunder och att växa utan att tappa kvaliteten. Krogarna.se arbetar ständigt med att förbättra sina utbildningar och målet är att bygga upp den största digitala plattformen för restaurang- och hotellutbildningar.

Jag såg tidigt att det fanns ett stort behov i branschen, ja en möjlighet att göra skillnad på riktigt för alla krögare och restaurangägare, vilket vi också gjort och under 2023 förbättrar vi vårt kunderbjudande och lanserar ett supersmart abonnemang där krögaren får möjlighet att utbilda hela sin personalstyrka, till kostnaden av ett par dagens lunch, säger Mattias avslutningsvis.

KROGARNA.SE

Adress: Strandvägen 7A, 114 56 Stockholm

Telefon: 010-139 19 90

E-post: kundtjanst@krogarna.se

Webbplats: www.krogarna.se

74 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 UTBILDNING KROGARNA.SE

POPULÄR FRISÖRSALONG I SOLNA STRAND

Salong cut vänder sig till kunder i alla åldrar som ser fram emot en stund av avkoppling medans man får personlig hårstyling och en rad andra behandlingar såsom skäggklippning, klippning och färgning av hår. Innan du går hem med din nya snygga frisyr som du kan känna dig bekväm i så får du även skötselråd om hur du tar hand om ditt hår på bästa sätt där hemma.

Ibrahim Icho, som även kallas för Ibbe, älskade att få håret och skägget fixat hos frisören i hemlandet Syrien redan som tonåring. När han var sjutton år hade han sin alldeles egna salong som fick ett gott rykte som spreds väldigt snabbt.

- Jag älskade det jag höll på med och jag visste exakt vad jag ville göra när jag flyttade till Sverige 2005 berättar Ibrahim.

Till en början så jobbade han som anställd i flera år i centrala Stockholm där han fick ofta följa med på visningar och utbildningar hos Wella Studios och Loreal. Ibrahim trivdes att vara anställd men kom till insikt med att han faktiskt ville starta något eget efter några år i branschen. 2018 slog han upp dörrarna till Salong Cut som idag har blivit en populär frisör här i Solna Strand.

- Jag hann driva salongen i två år innan världen chockades av pandemin. Jag gick från att ha helt fullbokade dagar där jag fick tacka nej till ett par kunder varje dag till att bara ha några

enstaka kunder om dagen förklarar Ibrahim.

Idag har Salong Cut en trogen kundkrets som kommer för att göra sig fina i håret såväl som sitt skägg. Just efterfrågan på skäggtrimning är något som ibrahim har märkt en tydlig ökning på bland hans kunder.

- Det är trendigt med skägg och det är en trend som jag tror väldigt mycket på personligen. Barbieringen är en helt egen sektion i min salong dit mina kunder kommer för att få ansiktsmassage, fixa linjerna och fräscha till sitt skägg säger Ibrahim.

Ibrahim berättar att trenderna tenderar till att följa årstiderna, från höstens varmare och mörkare koppartoner till sommarens ljusare nyanser. När det kommer till hår så jobbar Ibrahim med moderna färgningstekniker som exempelvis balayage som ger en mindre synlig utväxt och ett naturligare resultat.

- Vissa kommer in för att toppa håret för att hålla det fräscht och hälsosamt medans andra bokar in en tid för att göra en större förändring

berättar Ibrahim.

Med sin långa erfarenhet och sitt rykte som sin starkaste reklam så råder det ingen tvekan om att han är duktig på det han gör. Välkommen in i en lugn, avslappnande miljö där du blir lyssnad på till hundra procent. Salong Cuts främsta mål är att du känner dig helt nöjd när du går ut från salongen.

SALONG CUT SOLNA

Adress: Solna Strandväg 76, 171 54 Solna

Telefon: 08-29 51 50

Webbplats: https://salongcutsolna.se/

77 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MODE & SKÖNHET SALONG CUT SOLNA

BARNFOTOGRAFERING OCH

FAMILJEFOTOGRAFERING I HANINGE

Småbarnstiden går ofattbart fort och ibland så önskar man att det fanns en pausknapp. Barbara Guza hjälper dig att ta vara på denna dyrbara tid på ett väldigt vackert sätt. Med den rätta ljus- och färgsättningen, miljön och rekvisitan så tar hon magiska bilder på spädbarn såväl som de äldre barnen.

Barbaras resa som fotograf började som ett hobbyintresse då hon fotograferade sina barn, hennes vänners barn och deras familjer. Allt fler blev intresserade och ville fånga sina små ögonstenar på bild. Barbara, som i själva verket gick ekonomilinjen i skolan, började så småningom att utbilda sig och gå kurser inom fotografering. Hon har nu specialiserat sig på just barnfotografering och familjefotografering i sin studio i Haninge.

78 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MODE & SKÖNHET
PHOTOGRAPHY
BARBARA GUZA

Ofta kommer det nyfödda barn hit som knappt är två veckor gamla. Spädbarnen sover ofta djupt vilket gör att jag enkelt kan sätta eller lägga dem på olika sätt förklarar den kreativa fotografen Barbara. De lite större barnen får man underhålla lite extra för att sedan snabbt fånga den perfekta bilden.

Barbara fotograferar inte bara inne i sin fina studio utan även ute i naturen och ett av hennes absoluta favoritställen att fotografera på är Tyresö slott. Även om miljön spelar roll så menar Barbara att det viktigaste faktiskt är personen på bilden och inte allt som finns runtomkring.

Alla bilder har en naturlig, beigebrun färgsättning och komposition där personen eller personerna hamnar i fokus säger Barbara.

Att vara kreativ ligger henne varmt om hjärtat då hon även skapar sina egna, helt unika rekvisita som används vid fotograferingen. Hon gör allt från att virka vackra filtar och mössor till att snickra ihop små söta lådor eller sängar av trä.

Jag pysslar mycket själv med olika material för att kunna ta fram den perfekta, personliga detaljen till just din bild berättar Barbara.

Barbara fortsätter att berätta att hon varje dag strävar efter att bli bättre och att man aldrig blir helt fullärd. Med jämna mellanrum så går hon olika fotograferingskurser, online och på plats utomlands. Allt för att du som kund ska få en unik upplevelse och vackra bilder att se tillbaka på tillsammans med ett leende på läpparna.

Adress: Träffgatan 2, Våning 3, 136 44 Haninge

E-post: barbaraguzaphotography@gmail.com

Webbplats: https://www.barbaraguza.se/

79 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MODE & SKÖNHET BARBARA GUZA PHOTOGRAPHY
BARBARA GUZA PHOTOGRAPHY

LYCKAS MED DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING MED HOMESTYLING

Stylinghuset gör din bostad redo för fotografering och visning. Med en anpassningsbar inredningsstil, naturnära material och jordtoner skapar de en hemtrevlig atmosfär som tilltalar fler spekulanter. Förhöj chanserna till en bra försäljning med hjälp av homestyling som framhäver det bästa med ditt hem.

De unga och driftiga entreprenörerna Frida Hammar och Martin Bromley valde att slå ihop sina erfarenheter och kunskaper för att göra något helt i deras egna stil. Frida, som alltid har haft ett brinnande intresse för inredning och styling, arbetade tidigare inom marknadsförings- och fotograferingsbranschen. Medgrundaren Martin är en tjugosex-åring som har hunnit med att vara både butikschef och restaurangägare.

När jag jobbade på Fridas förra stylingbyrå så minns jag att jag tänkte att vi kunde göra det bättre själva säger Martin.

Flera anställda från Fridas tidigare företag valde att följa med när Stylinghuset kickade igång sin verksamhet. Förväntningarna på företaget blev mer än besvarade och det gick fort från idé till att bli en blomstrande verksamhet.

Att få se visionen komma till liv och att det faktiskt gick så bra som vi hade tänkt oss gjorde att vi fick ännu mer drivkraft och motivation att fortsätta berättar Frida som står bakom sitt trogna team som idag består av nio kunniga medarbetare på Stylinghuset.

Stylinghusets team utför skräddarsydda

homestylingar efter bostadens behov, som i sin tur ger ett bra värde på försäljningen. De arbetar med över trettio leverantörer för att kunna anpassa sig efter kunder och mäklare. Med inspiration från en neutral färgbas och en skandinavisk stil ser de till att kunna anpassa stil efter bostad, område och spekulanter.

Vi handlar inte i vanliga butiker, utan direkt av leverantörerna säger Martin. Vi tillverkar och designar även egen inredning och möbler som inte går att köpa. I vår webbshop finns det även möjlighet för både spekulanter och bostadsköpare att köpa den delen av inredningen som de fastnade lite extra för. Det är en uppskattat förlängning av vår verksamhet som vi kommer att fortsätta att utveckla.

Martin berättar vidare att det är viktigt att välja en stylingfirma som ser behovet av bostaden och använder det som går, istället för att ta bort allt.

Det är bostadens material, ytskikt och grund som man ska sälja. Istället för att gömma den grunden så adderar vi till den eller neutraliserar den. Man behöver inte alltid göra om allt, utan att bara fixa till en del kan få till en bra helhet. Frida förklarar vidare att de roligaste projekten

att ta sig ann är när säljarna inte känner att de behöver någon hjälp med styling, ser slutresultatet och inser att det verkligen gör en skillnad. Genom att öka funktionerna i en bostad och veta vad spekulanterna söker i det specifika området gör de ett avgörande arbete för försäljningen. Det märks tydligt att stylade bostäder lockar fler spekulanter och högre bud. Vi lämnar inga projekt halvdant, vi är där hela vägen och vi är stolta över alla våra projekt säger Martin.

Ambitionen för Stylinghuset är att bli en kedja som kan erbjuda homestyling i hela landet, uppåt i Umeå såväl som nere i Malmö.

STYLINGHUSET SVERIGE AB

Telefon: 08-96 50 60

E-post: info@stylinghuset.nu

Webbplats: https://www.stylinghuset.nu/

80 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MODE & SKÖNHET STYLINGHUSET SVERIGE AB

GEMYTLIG FRISÖR OCH SKÖNHETSSALONG I

SKÖVDE, JÖNKÖPING OCH MARIESTAD.

- Det som ger mig drivkraft och inspiration är att man i första hand ser att personalen trivs och vill utvecklas och såklart att kunderna är nöjda berättar Kimberli Weinö, som tillsammans med Ricard Weinö, driver Salong Woar i Skövde, Jönköping och Mariestad. Här du kan få det mesta inom hår och skönhet under ett och samma tak.

Kimberli har alltid haft ett väldigt stort intresse för allt som rör skönhet. Hon har länge arbetat som utbildad skönhetsterapeut och har långa erfarenheter kring skönhetsbehandlingar. Under tid byggde hon upp en trogen kundkrets som hon och Ricard slog samman med den första frisörsalongen som dom tog över och bestämde sig för att sätta sin egna prägel på den befintliga salongen i Skövde. Nu bedriver de ytterligare två verksamheter, en skönhetssalong i Jönköping och en till i Mariestad.

Vi ville satsa på att kunna erbjuda ett helhetskoncept. Därför bestämde vi oss för att slå ihop frisörerna och skönhetsverksamheten och fortsätta att bygga upp affärsidén vidare därifrån, säger Kimberli. Vi har en lång och bred meny på våra tjänster, vilket vi behöver ha då vår kundgrupp är så pass blandad. Att ge alla kunder ett varmt välkomnande, trygga behandlingar och en top-notch service är vårt främsta mål.

På Salong Woar hittar du det mesta inom hår och skönhet. Även bröllop är något som dom har satsat stort på och specialutbildat sig inom. Alla hårbehandlingar utförs av välutbildade och

kreativa frisörer som ständigt hålls uppdaterade kring de nyaste trenderna och teknikerna. Utöver Salong Woars breda utbud av frisörtjänster erbjuds även injektionsbehandlingar , resultatinriktade hudvårdsbehandlingar, permanent make-up, naglar, Lash & Browlift. Kunderna kan känna sig trygga med att vi aldrig tar in behandlingar som inte ger minst 95% kundnöjdhet, förklarar Kimberli. Vi strävar alltid efter att endast erbjuda behandlingar som genererar de bästa resultaten och som vi vet att majoriteten av kunderna blir nöjda med. Det är så pass viktigt för oss att vi faktiskt har valt att gått in i ett bolag, Indigo Hair, som säljer peruker och löshår, för att vi inte tyckte att de som fanns på marknaden var tillräckligt bra för våra kunder. Nu har vi det absolut bästa!

Salong Woar är minst sagt en blomstrande verksamhet.

Hos oss vill vi att du ska känna dig hemma, omhändertagen och sedd säger Ricard som har sin styrka i sina gedigna erfarenheter av både företagande och personalvård. Vi är verkligen tacksamma över att vi har lyckats hitta sådana fantastiska personer som vi har i personalen som alltid ser till att göra det lilla extra för

att hitta lösningar och överträffa kundernas förväntningar. Samtidigt som dom arbetar tillsammans med oss mot vårat gemensamma mål som vi har med verksamheten.

Att vi har så många återkommande kunder och även kunder som exempelvis åker ända från Stockholm för att ta del av våra behandlingar är ett extra kvitto på att vi alla i företaget gör ett riktigt bra jobb, inflikar Kimberli avslutningsvis.

Adress: Västra Storgatan 3, 553 15 Jönköping

Telefon: 036-71 30 19

E-post: woarjonkoping@woar.se

Webbplats: www.woar.se

81 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MODE & SKÖNHET SALONG WOAR

EKOLOGISK SALONG, HUDVÅRD & YOGA I KLIPPAN

De sju kollegorna på Vedbyvägen 10 i Klippan, bildar tillsammans ett härligt team på Hard Rock Eco, en skönhetssalong med det lilla extra. Där du kan boka din nästa tid för klippning, färgning, skönhetsbehandling eller vaxning, allt i temat hållbart, snyggt och trendigt. Som kund kan du alltid lita på att alla behandlingar utförs av välutbildad personal som till största del använder sig av ekologiska, högkvalitativa produkter.

För ungefär fem år sedan förstärktes varumärket Hard Rock Salong med ännu en ägare och salongen bytte namn till Hard Rock Eco. Med det nya namnet ville de visa att trend, mode, skönhet och stil absolut går hand i hand med att arbeta hållbart för båda människa och miljö, och dessutom få samma snygga resultat som tidigare.

- Hard Rock Eco är kända för att alltid leverera bra, snygga resultat. Salongen är välkomnande, snygg och stilren och personalen är väldigt serviceminded. Efter att ha varit kund här i över 10 år så känns det som hemma varje gång jag kommer hit, berättar Sandra som dagen till ära får färgat och klippt sitt hår.

Hard Rock Eco är en ständigt växande och utvecklande salong. Teamet idag består av 4 frisörer, en massageterapeuter/hudterapeuter och en vaxterapeut. De söker nu efter ännu en till två stjärnor att välkomna till teamet.

- Vi söker en driven, glad och positiv frisör som älskar att skapa magiska resultat. Vi söker dig som vill arbeta i ett roligt team som hela tiden utvecklas och blir bättre genom vidareutbildningar, kick offs och dedikerat arbete, även en massageterapeut / hudterapeut för att utveckla verksamheten ännu mer säger Frida Sunnadotter grundaren av Hard Rock Eco. Kunderna kommer inte bara hit för att klippa sig eller färga håret. Det breda utbudet av tjänster gör att kunderna kan ge sig själva en heldags lyx om de så vill. Varför inte börja dagen med en djupgående massage, följt av en hudföryngrande ansiktsbehandling för att sedan avsluta dagen med en ny frisyr?

Vad gör Hard Rock Eco till en unik salong?

- Vi utmanar våra kunder, inte bara när det kommer till valet av frisyr eller klippning utan vi även pushar dem till att få den inre personligheten att lysa starkare. Vi vill få dem att våga gå på den där dejten eller andra spännande möjligheter som dyker upp i livet. Vår filosofi är att man inte ska fastna i normerna i samhället, utan att våga vara sig själv hela vägen genom sin personlighet, stil och livsstil berättar Caroline, den andra ägaren av salongen.

82 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 MODE & SKÖNHET
HARD ROCK ECO.

På salongen använder personalen sig nu av bland annat av ekologisk växtfärg, New Generations hårfärger som är helt fri från oxidation och godkänd av Grön Salong, samt mer traditionell hårfärg men som är fri från PPD och Ammoniak. Kunden kan alltså själv bestämma var på ekoskalan man vill vara och vi är med i rådgivningen för att guida rätt i djungeln. Vi har en djupare utbildning inom kemikalier än en traditionell frisör och i produktsortiment är vi stolta återförsäljare av bl.a Maria Åkerberg och R+Co som du som kund kan ta del av.

Hard Rock Eco har mycket under ett och samma tak och nu söker de även efter en ny positiv, öppen person som trivs med högt tempo för att komplettera deras team.

- Att arbeta här har gjort att jag utvecklats så otroligt fort och bra. Den stora kundkretsen gör att jag utmanas varje dag som frisör och jag lär mig alltid något nytt. Vi är stolta över våra arbeten vi gör här och ser alltid till att arbeta med högsta proffesionalitet, berättar Kristin, frisör på Hard Rock Eco.

När salongen slog upp sina dörrar hade ryktet redan börjat sprida sig om salongen och idag har Frida och Caroline och deras team en bred och trogen kundkrets. Tillsammans hjälper de sina kunder att våga sticka ut lite mer och våga vara sig själva, fullt ut.

Vi tar inte för givet vad kunden vill ha, utan vi ser till kundens behov och livsstil, efter det görs en analys för att lära känna kunden innan vi börjar klippa och färga förklarar Frida. På så vis skapas de bästa förutsättningarna för att få ett lyckat och grymt bra resultat och våra kunder får känna sig som Superstars när de lämnar salongen.

Detta året kommer huset fira 100 år och salongen har funnits i lokalen i 10 år, vi firar med stor fest 2e september, och till dess har vi även inkluderat en yogastudio i verksamheten, skönhet kommer inifrån helt enkelt, och vi vill vara ett helhetskoncept.

Varmt välkommen att besöka oss på www. hardrocksalong.com och i vår Lokal på Vedbyvägen 10 i Klippan I Skåne.

Cheers/ Hard Rock Eco Team

Hard Rock Eco

Adress: Vedbyvägen 10, 264 35 Klippan

Telefon: 0435-154 50

E-post: hardrocksalong@gmail.com

Webbplats: www.hardrocksalong.com

83 ENTERPRISEMAGAZINE.SE MODE & SKÖNHET
HARD ROCK ECO.

FÖR EN ENKLARE VARDAG - NEEM DEVELOPMENT

NEEM Development komplicerar inte saker och ting. Genom smart produktutveckling tas kostnadseffektiva och smidiga lösningar fram för ditt hem.

Återigen befinner vi oss i Växjö, denna gång hemma hos den uppfinningsrike och lösningsorienterade Claes Hansson som länge har arbetat med produktutveckling, marknadsföring och försäljning. Liksom de allra flesta nystartade företag så är NEEM Development ett mindre företag med stora framtidsplaner och många idéer som är redo att ta form. Nu har Claes innovativa företag tagit fram KlarÄlven, ett högeffektivt duschfilter som håller din golvbrunn ren och CableTube, en smart kabelsamlare för att slippa trassliga sladdar.

Genom NEEM Development får jag utlopp för mina idéer och för att inte bara ha dem som idéer, utan också förverkliga dem, så anser jag att man måste ha ett eget företag berättar Claes vars kompetens har präglats av ett långt och innehållsrikt arbetsliv.

Claes berättar vidare om en bild som har fastnat hos honom och funnits med i hans tankar. Han såg en slags stång som stack ut från ett skåp, som sedan kunde fällas in när den inte längre behövdes. Detta inspirerade honom till att fortsätta arbeta för att ta fram smarta lösningar som skulle passa i varje hem.

82 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 TILLVERKNING & INDUSTRI NEEM DEVELOPMENT

Det var det som egentligen var början till allt. Jag ser lösningar, saker som underlättar för alla hem. Lösningar i form av kostnadseffektiva produkter med funktion och utseende i åtanke säger Claes.

Han började tidigt jobba på IKEA där han fattade tycke för alla de smarta lösningarna som kom de allra flesta till gagn i vardagen.

Men det var inte bara produkterna och kundnyttan i sig som entreprenören fastnade för, utan även själva tillverkningen och framställningen av dem.

Med en märkbar entusiasm berättar Claes om hur han får inspiration bara av att gå in i fabriker för att känna dofterna, se olika material bearbetas och aktiviteter som pågår, höra ljuden från maskiner och surret från medarbetare som diskuterar. Att senare i nästa steg se den färdiga produkten erbjudas i olika media till potentiella kunder är fantastiskt spännande. Och till sist, den största belöningen, att se produkten användas av kunderna i olika situationer. Cirkeln är sluten!

NEEM DEVELOPMENT AB

Adress: Västergatan 18A - 1302, 352 31 Växjö

Telefon: 0703-68 46 79

E-post: info@neemdev.se

Webbplats: www.neemdev.se

83 ENTERPRISEMAGAZINE.SE TILLVERKNING & INDUSTRI NEEM DEVELOPMENT

BOKA FLYTTSTÄDNING I STOCKHOLM

VJS Transport & Städ erbjuder städtjänster för företag såväl som privatpersoner i Stockholm, Botkyrka och Södertälje. Medarbetarna har tillsammans lång erfarenhet inom allt som rör flyttstädning, hemstädning, kontorsstädning och företagsstädning. En del av medarbetarna är inriktade på hemstäd och den andra delen är mer fokuserade på företagsstädning.

Innan Vedusan Sivarajah startade sitt egna bolag 2021 så arbetade han med sina gymnasiekompisar på ett större företag med att köra ut matvaror och produkter till beställare.

Allt är uppstaplat för dig så det är bara att tuta och köra. Det var en perfekt matchning för mig som tycker om att träffa människor, köra bil och lyssna på musik säger Vedusan.

Resan som nybliven entreprenör började med att leta reda på samarbetspartners för att sedan se till att tillgodose deras krav. Tack vare sitt breda nätverk som Vedusan byggt upp under sitt korta men innehållsrika arbetsliv kunde han få tag på rätt fordon till sitt VJS Transport & Städ. Med hjälp av sin mor så fick han även fart på städtjänsterna. Nu hjälper de företag och privatpersoner med noggrann och effektiv flyttstädning, hemstädning, kontorsstädning och företagsstädning i Stockholm, Botkyrka och Södertälje.

Vår verksamhet är uppdelad i två grupper, en som är inriktad på hemstädning och en som är inriktad på företagsstädning berättar Vedusan

84 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 SERVICE & TJÄNSTER VJS TRANSPORT & STÄD

som har varit med i branschen länge trots sin unga ålder.

VJS Transport & Städs största mål är kundnöjdhet som de uppnår genom att se till att du som kund får hjälp på bästa sätt. De strävar också efter att bli mer miljövänliga och ett hållbart förhållningssätt inom bolaget. Här får du inte bara en städning utan en totalrengöring som bland annat innebär att de tvättar dina fönster utvändigt och invändigt samt rengör kakel och väggar. Allt detta och mycket mer görs av kunnig personal.

Vi kör alltid helhjärtat, om en kund inte är nöjd så kommer vi tillbaka och rättar till. Vi ser till att du hålls uppdaterad från start till mål om vad vi kommit överens om. Hos oss får du ett bra utförande till ett bra pris. Behöver du hjälp med städ av hög standard så finns vi här och vi hjälper till med allt från hemstäd och storstäd till företagsstäd och kontorsstäd säger den unga men erfarna entreprenören Vedusan som har planer på att bredda verksamheten ytterligare inom kort.

VJS TRANSPORT & STÄD

Adress: Timotejvägen 15, 145 67 Norsborg

Telefon: 0720-35 52 85

E-post: info@vjstransport.se

Webbplats: www.vjstransport.se

85 ENTERPRISEMAGAZINE.SE SERVICE & TJÄNSTER VJS TRANSPORT & STÄD

STÄDFIRMA FÖR FÖRETAG OCH

PRIVATPERSONER I VÄXJÖ

CTSS erbjuder tillförlitlig städhjälp för de allra flesta behoven och situationerna. Samtidigt som de värnar om miljön genom att använda mildare rengöringsprodukter så hjälper de dig med storstädning, veckostädning, flyttstädning, kontorsstädning och mycket annat. Skulle du behöva hjälp med att montera möbler, sätta upp hyllor eller gardinstänger så hjälper CTSS dessutom till med detta.

Om det är någon som verkligen har fått uppleva skillnaderna mellan professionell städning utomlands och Sverige, så är det Cristina Torres Sandoval som är född och uppvuxen i Mexico där studerade hotel- och resturangförvaltning. Under tre års tid så bodde och arbetade hon i Boston, USA där hon även träffade den stora kärleken. När paret bestämde sig att flytta till Sverige, då Cristinas svägerska bodde i Stockholm, fick hon jobb på en stor städfirma.

Min man påpekade att jag var duktig på att städa och att jag ville ha det rent och snyggt hemma säger entreprenören Cristina som genom sin städfirma CTSS jobbar med företagsstädning och veckostädning i Växjö.

Något som Cristina tog lärdom av genom sina arbetserfarenheter inom städbranschen i USA var att man ofta fick välja mellan att antingen städa bra eller städa snabbt, vilket i sin tur gjorde personalen otroligt stressade. Här i Sverige har hon upplevt att man har större förståelse för att det tar lite extra tid för att det ska bli bra. Cristina var fast beslutad om att ta sina kunskaper och erfarenheter för att omvandla sina visioner till verklighet.

För mig och mina fem anställda så är det viktigt att man faktiskt städar med kärlek och omtanke, att man städar så som man vill ha det städat hemma hos sig själv. Det är viktigt att min personal har samma tankesätt som jag då det är jag som är ansvarig för allt i slutändan förklarar Cristina som är noggrann när det kommer till sin att rekrytera rätt personal.

Tillsammans med sina anställda hjälper hon dig som privatperson eller företag med veckostädning, fönsterputsning, kontorsstädning, flyttstädning och flera andra högkvalitativa tjänster inom städ.

Det är viktigt att man som arbetsgivare inte är bossig utan får sina anställda att känna sig trygga och att vi gör det här tillsammans fortsätter Cristina vars verksamhet även lägger stor vikt vid att använda miljövänliga städprodukter.

Från första början så var tanken att rikta sig mer mot företagskunder, vilket hon gjorde då CTSS idag är en etablerad städfirma i Växjö som sköter städningen regelbundet bland annat på en föräldrakooperativ förskola. Även bland privatpersoner så har CTSS byggt upp sitt goda omdöme tack vare sina breda och väl genomtänkta tjänster.

Tack vare min man, som är duktig på det mesta, så kan vi även hjälpa till med övriga saker i hemmet som exempelvis att hänga upp krokar och tavlor eller montera upp eller ner möbler både inne och utomhus säger Cristina.

CTSS AB

Adress: Växjö med omnejd

Telefon: 0732-55 50 79

E-post: info@ctssab.se

Webbplats: www.ctssab.se

86 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 SERVICE & TJÄNSTER CTSS AB

FÖRETAGSSTÄD I JÖNKÖPING

Städmästarna Jönköping AB började med att erbjuda städservice till privatpersoner och företag. Nu har de utökat utbudet på sina städtjänster med flyttstädning, kontorsstädning, fönsterputsning och mycket annat med fokus på noggrannhet. Allt för att du som kund ska känna dig trygg och bli nöjd med det färdiga resultatet.

Innan Zarif Beg, flyttade till Jönköping så bodde han i Trollhättan där han gick ekonomilinjen på gymnasiet. Redan där så började drömmarna och resan med egenföretagandet då han fick starta UF-företag. Jag fick mer och mer självförtroende och visioner under gymnasiet och bestämde mig för att starta ett aktiebolag efter gymnasiet. Under tiden jag startade mitt företag läste jag kurser inom företagsekonomi berättar Zarif när vi träffade honom på hans företag vid namn Städmästarna Jönköping AB som bland annat erbjuder företagsstäd i Jönköping och Huskvarna.

En analys av möjligheterna inför framtiden gjordes och den handelskraftige Zarif började genast skissa på sina planer samt bolla ideer med kompisarna som allt fler blev intresserade av att ansluta sig till hans företagsresa.

I starten så bestämde jag och mina medgrundare oss för att erbjuda städservice till privatpersoner och företag, under resan fick vi kontakt med allt fler som ville haka på säger Zarif som i nuläget på egen hand äger företaget Städmästarna Jönköping.

När pandemin kom gick det lite sämre då människor inte kände sig bekväma med att släppa in nytt folk i sina hem på grund av smittläget i samhället. Men Zarif hade inga planer på att sluta hjälpa företag och privatpersoner med sina kostnadseffektiva, flexibla och kvalitativa städtjänster.

Vi minskade ner verksamheten något, men jag var inte redo att släppa taget helt då vi hade

satsat så mycket tid och energi. Så jag bestämde mig för att fortsätta resan själv i min egen takt förklarar Zarif som kände att det relativt nystartade företaget var som hans eget barn som han ville ta hand om.

Det var ett smart drag då han idag har lyckats bygga upp sitt företag mer och mer under tidens gång och idag har kunder från alla möjliga måloch åldersgrupper.

Vi hjälper alla som vill lägga sitt fokus och sin tid på annat än att städa. All personal har rätt kompetens för att kunna ge den bästa servicen. Vårt motto är att städa lika bra som man vill städa hemma hos sig själv säger Zarif som ser till varje kunds behov och vad de vill att man ska lägga lite extra fokus på i just deras hem.

STÄDMÄSTARNA JÖNKÖPING AB

Telefon: 0732-63 29 23

E-post: stadmastarna.jonkoping@outlook.com

87 ENTERPRISEMAGAZINE.SE SERVICE & TJÄNSTER STÄDMÄSTARNA JÖNKÖPING AB

KVALIFICERAD LARMINSTALLATÖR AV HÖGSTA BETYG I STOCKHOLM

MWG Larm är ett företag vars siffror kring sina tidigare uppdrag talar för sig själva. Med deras höga kundnöjdhet och kompetens tar de hand om allt från nyinstallation av brandlarm, felsökning av brandlarm till uppdatering och komplettering. Tveka inte att ta kontakt vid frågor eller om du är nyfiken på att börja arbeta som brandlarmstekniker hos MWG Larm i Stockholm.

Marcin Wozniak visste redan under sin skolgång att han i framtiden skulle arbeta med elektronik av något slag. I första hand så hade han räknat med att bli elektriker, men en annan oväntad möjlighet skulle snart visa sig.

De flesta av mina klasskompisar fick sina praktikplatser ute hos olika elektrikerfirmor, medans jag fick plats hos ett larmföretag. Jag tänkte att det var bättre än att sitta i skolbänken och plugga. Jag hamnade hos ett relativt nytt företag där jag blev väldigt involverad och fick delta aktivt i deras verksamhet precis som de anställda berättar Marcin.

Denna möjligheten gjorde att Marcin inte bara fick in en fot i arbetslivet som larmtekniker utan nya vänner och matnyttiga lärdomar som idag får komma till stor nytta som egenföretagare och brandlarmstekniker i Stockholm.

Chefen för företaget kom fram och frågade om jag ville få lön för den tiden som jag praktiserat hos dem. Det goda omdömet kring min praktiktid som han lämnade ledde till att jag fick ett diplom för bästa praktikanten år 2012 säger Marcin som aldrig har behövt söka ett jobb, utan fick jobb direkt efter skolan.

Efter att han pratat med sina före detta chefer om hur man går tillväga på bästa sätt för att starta eget inom branschen så bestämde sig Marcin för att bli egenföretagare.

Jag avslutade alla projekt som jag hade som anställd innan jag, efter flera års anställning, sa upp mig för att testa på entreprenörskapet

och på riktigt testa allt som jag hade lärt mig förklarar Marcin.

Han berättar vidare att efterfrågan på tjänsterna fortsätter att öka i snabb takt och att han därför söker en driven och arbetsvillig medarbetare som gör det lilla extra. En självsäker man eller kvinna mellan tjugo och trettio år som vill lära sig för att bli självgående så snabbt som möjligt.

Även om man inte har någon utbildning så kan man lära sig grunderna under en period, det krävs bara att man har en vilja. Jag föredrar att träffa människor för att få en rättvis bild av hur dem är som personer säger Marcin.

Marcin är en erfaren entreprenör som lägger stor vikt vid att skapa en positiv och utvecklande arbetsmiljö där alla medarbetare trivs och blir sedda.

MWG LARM

Telefon: 0762-17 71 10

E-post: info@mwglarm.se

Webbplats: www.mwglarm.se

88 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 SERVICE & TJÄNSTER MWG LARM

FF NORDIC - LOGISTIK OCH ON-SITE SERVICE

FF Nordic är ett On-site service och logistikföretag som är verksamma i egen regi i Sverige och Danmark men har även partners för att kunna täcka behov åt sina kunder i hela Europa. Företaget arbetar med framförallt service för företag i form av uppdrag som installation, montering, uppdatering, felsökning och underhåll. Även lagerföring av kunders material. De installerar och monterar allt från möbler, lampor och telefonboxar i kontorslandskap till displayer och skyltmaterial i butiker och shop-in-shops.

Mårten Fällström som idag är delägare på FF Nordic har jobbat inom logistikbranschen de senaste tjugo åren. När en tidigare kollega, som hade startat FF Nordic i Danmark, frågade om Mårtens hjälp med att starta upp FF Nordic i Sverige tvekade han inte med att tacka ja.

Mårten började då sin resa att bygga upp FF Nordic i Sverige som idag är leverantör till en mängd stora företagsnamn och butikskedjor, däribland Kicks, Sephora, Rituals och Mutebox. De monterar möbler i kontor, uppdaterar skyltmaterial och displayer i butiker och shop-in-shops. En shop-in-shop är när en återförsäljare hyr en mindre del av en större butik för att driva sin helt egna och oberoende butik. FF Nordic utför även uppdrag åt kunder inom Travel Retail som främst handlar om aktörer och butiker på flygplatser och båtar.

Ett typiskt uppdrag för oss finns inte då installationsuppdragen nästan alltid ser olika ut. Vår affärsidé är att vi får in färdigt material in till vårt lager, lagerför materialet åt kunden och sedan ser vi till att detta hamnar och monteras hos kunden i rätt tid förklarar Mårten på FF Nordic.

Deras vanligaste kunder just nu brukar vara olika kosmetikbutiker, kontorsägare och affärer som behöver hjälp med installation, montering och uppdatering av inredning och

displaymaterial.

Vi åker ut i butiker och uppdaterar displaymaterial åt olika varumärken. Exempelvis så har vi nu fått i uppdrag att åka ut till Kicks butiker för att uppdatera Rituals shop-in-shops skyltmaterial med nyheter från varumärket säger Mårten.

Svenska FF Nordic täcker hela Sverige men har främst arbetat i Stockholm. Men de gör uppdrag på många håll i landet.

Danska FF Nordic brukar täcka Malmö och Göteborg, de har närmare dit så vi tar allt över det säger Mårten. Tillsammans med deras samarbetspartners utanför skandinavien så kan de täcka upp uppdrag i hela Europa.

I dagsläget så har vi två anställda men jag söker med ljus och lykta efter en till kvalificerad medarbetare för att komplettera vårt team. Det är en fördel om man tidigare har jobbat inom flyttbranschen då det blir en del bärande och kånkande av tunga grejer. Att vara teknisk och ha ett öga för felsökning är också en viktig del av yrket samtidigt som minst ett B-körkort krävs berättar Mårten.

Fastän FF Nordic är relativt nystartat i Sverige så har de på kort tid gjort sig kända i branschen och plockat på sig välkända kunder.

FF Nordic har etablerat sig som en seriös och professionell aktör.

Hittills så har inte våra kunder gått över till

någon av våra konkurrenter, snarare tvärtom, våra kunder väljer att lägga sitt förtroende på oss i FF Nordic.

Inom en snar framtid så kommer vi att behöva utöka både lagerutrymme och antalet anställda då trycket på oss hela tiden ökar och lagret är idag ofta fyllt säger Mårten.

Vår ambition är att öppna upp FF Nordic i Norge och Finland.

Det gäller att kunna stå på flera ben. Vi har nyligen börjat inreda butiker och lokaler åt våra kunder. Det gäller kontor, hotell lounger och till och med en vårdcentral. Därför växer vi så det knakar och behöver få in mer folk som vill följa med på vår resa att leverera bäst service åt våra kunder.

FF NORDIC

Telefon: 0708-13 78 80

E-post: info@ffnordic.com

Webbplats: www.ffnordic.com

89 ENTERPRISEMAGAZINE.SE SERVICE & TJÄNSTER FF NORDIC

PERSONLIGT BEMANNINGSFÖRETAG I JÖNKÖPING MED OMNEJD

GV Stars Bemanning rekryterar personal och konsulter med rätt inställning, kompetens och erfarenhet till ditt företag. Här strävar man alltid efter långsiktiga uppdrag och lösningar för både företag såväl som arbetssökande.

Med individen, tillgänglighet och ärlighet i fokus har grundarna Goran Vukojevic och Chener Kaki byggt upp ett gediget kontaktnät och en djup förståelse för allt som rekryteringsbranschen innebär. Goran har tidigare arbetat som produktionschef och det var där som intresset för att jobba med människor började blomstra. 2021 blev han egenföretagare då han startade GV Stars Bemanning i Jönköping, ett beslut som han inte ångrar det minsta idag.

Det viktigaste och det som driver oss är att vi älskar att jobba med människor. Vi är ärliga med våra kunder och lär känna våra konsulter personligen, förklarar VD:n Goran.

Vi är mer än chefer till våra konsulter. Vi hjälper dem med deras dagliga problem och frågor. Vi tror på människor och våra kunder som vi har personlig kontakt med dygnet runt, berättar den erfarna konsultchefen Chener.

GV Stars Bemanning ser till att rätt kompetens och arbetskraft hamnar ute hos de behövande företagen. Det kan handla om ett behov från tio konsulter upp till hela 300. Framförallt tar de fram konsulter för de mer

komplicerade rollerna inom industri, lager och logistik såsom duktiga svetsare och laseroperatörer. Oavsett vad ditt företag har för behov så levererar GV Stars Bemanning rätt arbetskraft till rätt plats.

Vårt främsta mål är att våra konsulter ska bli anställda hos våra kunder efter en viss tid. Kunderna förlitar sig på oss och vi måste pricka rätt. Under det senaste året blev över 60 konsulter övertagna av våra kunder, säger Goran.

Den stora utmaningen är att hitta bra personer som faktiskt vill lära sig och är villiga att arbeta. Genom sociala medier, vår hemsida och vårt breda kontaktnät hittar vi rätt personer i tid, berättar Chener.

Trots att de idag har många kunder utanför Jönköping, som exempelvis i Eksjö och Värnamo, så är GV Stars Bemanning involverade och hälsar på sina konsulter ute på arbetsplatserna minst en gång i veckan. Att alla ska känna sig trygga och hörda är A och O för Chener och Goran, två människokännare som alltid kämpar för att alla ska gå ut genom dörren med ett leende på läpparna.

Adress: Herkulesvägen 4, 553 03 JÖNKÖPING

Telefon: 0761-90 95 55

E-post: info@gvstars.se

Webbplats: www.gvstars.se

90 FEBRUARI/MARS/APRIL 2023 SERVICE & TJÄNSTER GV STARS BEMANNING
GV STARS BEMANNING
www.enterprisemagazine.se/seo Optimera din SEO med Enterprise Magazine De första fem organiska sökresultaten står för 67% av alla klick Öka era chanser att vara en av dem. Scanna QR-koden för att läsa mer om hur vi kan hjälpa just ert företag att ranka högre.
www.enterprisemagazine.se Posttidning B Returadress: RDS Förlag AB 351 96 Växjö
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.