Enterprise Magazine Augusti/September/Oktober 2022

Page 1

CLEOPATRA INK / EGENDOMSBYRÅN AB / THÄRNSTRÖMS MOTOR / ONSJÖ BYGG AB / MÅLVAKTSLÄGER / SUSANNE CARLSSON KBT AB / OLYMPEX / HAGMANS BILSERVICE / JOHN SCOTT’S KOPPARBERG / RIFF MUSIK BAR / 98BURGER / AB KARL HEDIN BYGGHANDEL / ARBETSCENTRALEN AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 WWW.ENTERPRISEMAGAZINE.SE 70+ FÖRETAG I MAGASINET David Beckham F45 TRAINING PARTNER Vi möter F45 franchisetagarna JAY CLARK & GARETH EVANS PASSIONATE ENTREPRENEURS INDUSTRI/SERVICE/VÅRD/SKÖNHET/MODE/UTBILDNING/MOTOR/DRYCK/MAT/KONSULTER/EKONOMI/JURIDIK/INREDNING/HEM/NÖJE/BYGG/HÄLSA/TRÄNING

2 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 INNEHÅLL

37

67

98 JA Vinslöv Företagstjänst AB 100 Egendomsbyrån AB

102 Persson & Persson 104 Industrigalv i Borås AB

REDAKTIONELLT

12 Lådan CrossFit Olympex Ownit Sweden Akupunktur och Hälsokost AB

UTBILDNING

INNEHÅLL

82

74

Samtliga artiklar publicerade i magasinet som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten. Enterprise Magazine ansvarar ej för insänt, ej beställt material. Med reservation för eventuella tryckfel.

22

21 AB Karl Hedin Hofors Klimatfastigheter Becia Entreprenad MVP Syd Wase VVS AB Anders Rör & Smide AB EVO Baltic Construction AB Mongol Bygg Onsjö Bygg AB Eddi gräv och bygg Olofssons Byggservice i Gnesta AB Betongverket

38 John Scott's Kopparberg och Riff Bar Hotell Mårtenson Gösens Sportfiske Sportson Borås

84

JURIDIK & RÅDGIVNING Advokatbyrån Lexseven

54

68

76

86

TILLVERKNING & INDUSTRI

50

14

29

17

57 Björk HR kompetens AB Mäklarhuset Borås ABS Consulting AB Verksamhetsdesign 3L Kolaas Consulting AB Arbetscentralen

42

40

80

VÅRD & OMSORG

MOTOR & TRANSPORT

59

Musik

MAT & DRYCK

64 Ica Nära Höviksnäs TADAH Kafferosteri AB 98burger The Church AVE Kultur Bistro Matfors AB Öbrygd AB Bakeriet

AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 4041Trycksak0820 SVANENMÄRKET

48

55

78

16

62

18NaturligtvisEquestrianfysio

20 Bergling & Bjureks Måleri AB

HEM & INREDNING RAMA konstinramning No Worries BBQ Kdesign Movi Design & Interiör AB Elins Blommor i Boarp Knippen av blommor Jentzen Inredningsstudio

EKONOMI & REDOVISNING Releconomy AB

BYGG & ENTREPRENAD

70

72

91 Klaras och Butiken Annalunda

34

60

43

32

49

61

66

TRÄNING & HÄLSA

75 Södertörns LBC AB Björklin Motor AB 77 Hagmans Bilservice MECA Bromma Bilservice & Bilvård Thärnströms Motor

81 Jabbo Utbildning & Jobbförmedling MLB Truck kompetens AB Quam Utbildning

4 F45 Training 10 Knut Agnred 56 Medveten i Stan 106 Krönika / Emma Andersson

Enterprise Magazine ges ut av RDS Förlag AB, org.nr 556669-6794. Vd: Danny Nilsson, danny@enterprisemagazine.se. Ansvarig utgivare: Mickey Grundström, mickey@enterprisemagazine.se. Redaktionschef: Edouard Bonneau, edouard@enterprisemagazine.se. Försäljningschef: Stefan Kihlman, stefan@enterprisemagazine.se. Redaktör: Jenny Olsson, j.olsson@enterprisemagazine.se. Emmy Nilsson, emmy@enterprisemagazine.se. Digital kommunikatör: Jenny Knutsson, jenny@enterprisemagazine.se. Text: Jenny Olsson, Emma Nilsson, Emma Svensson, Martin Van Destru. Omslag: F45/David Beckham, foto av F45. Tryck: Printall, Estland 2022.

KONSULTER & REKRYTERING

58

FRITID & NÖJE

24

MODE & SKÖNHET

71

31

19 Målvaktsläger

52

30

46

3ENTERPRISEMAGAZINE.SE

36

28

41

44

85 Helvi Skönhet AB Cleopatra Ink 88 Skogsapoteket AB 90 Ink Nation

26

92 Evighetens Vila 94 Susanne Carlsson KBT AB 96 Barnmorska Sibelle AB

SERVICE & TJÄNSTER

REDAKTIONELLT4 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 F45 TRAINING F45 STUDIOS2000TRAINING60LÄNDERGÖR SUCCÉ I SVERIGE

F45 Training med partners som bland annat Mark Wahlberg och David Beckham i spetsen har nått stora framgångar med sina träningsstudios världen över. Nyligen slog de för första gången upp dörrarna i Sverige, med en träningsstudio i Göteborg och nu tar de sikte på Stockholm.

5ENTERPRISEMAGAZINE.SE REDAKTIONELLTF45 TRAINING

MEDLEMMAR OCH JAG TROR ATT DET ÄR DEN PERSONLIGA KÄNSLAN UTMÄRKER OSS"

Själva kärnan i konceptet gör dem unika, dels för att de erbjuder 45 minuters högintensiva träningspass i grupp, vilket resulterar i att medlemmarna inte behöver avsätta lång tid men ändå får ett ordentligt träningspass. Men också för att det på alla studios råder en familjär känsla och att varje studio har tränare med erfarenhet och som är duktiga på att coacha i grupp. Det gör att medlemmarna får en speciell gemenskap men även motivation till sin träning.Ikoncernen

Under våren kom F45 Training till Sverige för första gången, då franchisetagarna Jay Clark och Gareth Evans öppnade en studio intill Järntorget i Göteborg. Studion som är belägen på markplan har en yta på drygt 320 kvadrat och har sedan starten blivit en omtyckt plats för många träningssugna människor.

45 Training såg dagens första ljus i Australien 2012 och man kan inte kalla det annat än en framgångssaga. De är en av de snabbast växande franchisekoncepten inom träning och finns idag i över 60 länder och har satt över 2 000 studios på kartan.

"VI KÄNNER VÅRA

SOM

Till F45 i Göteborg kommer människor i alla åldrar, såväl unga som gamla. I varje klass deltar mellan 10 och 25 personer.–Allatränar tillsammans och det är coolt att se. Det finns en speciell sammanhållning inom F45, där medlem marna som kommer in delar erfarenheter och växer inom sin träning. Jag säger inte var människor ska träna eller att de ska byta studio men om de vill ingå i en grupp med sammanhållning och få bra resultat av sin träning så är det här rätt ställe. Vi vet vad vi gör och vi gör det också bra, menar Jay.

REDAKTIONELLT6 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 F45 TRAINING F45

finns tunga namn, då skådespelaren Mark Wahlberg och den tidigare fotbollsstjärnan David Beckham gick in som partners för några år sedan.

F

7ENTERPRISEMAGAZINE.SE REDAKTIONELLTF45 TRAINING

REDAKTIONELLT8 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 F45 TRAINING

– Så snart vi har hittat en lokal kommer vi att köra och vi räknar med att kunna slå upp dörrarna i början av nästa år. Vi har också planer på att öppna en till studio här i Göteborg, säger Jay.

"VI VET VAD VI GÖR OCH VI GÖR DET OCKSÅ BRA"

Att studion i Göteborg har nått stora framgångar på kort tid tror Jay beror på den personliga känslan som råder.–Vi känner våra medlemmar och jag tror att det är den personliga känslan som utmärker oss. Det är inte alla gym eller studios som har den. Vi ger så mycket tillbaka till våra medlemmar. På samma sätt som det finns kärlek inom en familj så finns det kärlek här, då det finns en stark, familjär känsla, avslutar Jay.

9ENTERPRISEMAGAZINE.SE REDAKTIONELLTF45 TRAINING

Då den nya studion tagits emot väl av träningssugna människor som vill utöva funktionell träning, satsar de nu på nästa stad och denna gång i Stockholm.

Kanskesjukhus.är

dramatiken och musiken alltid funnits där. Som treåring sjöng han av sina bebislungors fulla kraft för sin pianolärare. Genom hela hans uppväxt var sången hans flykt till frihet och förnöjelse. Verkligheten fanns där dock och han valde att axla det genom att läsa till elektroingenjör på Chalmers Högskola i Göteborg. Drömmen att ens ”kunna drömma” om att spela och sjunga professionellt vågade han inte ens drömma om. Dock träffade han Jan Rippe, Per Fritzell och Peter Rangmar som också studerade och det blev kemi (inte ämnet) direkt.Den

Förexistens.Knuthar

och styrkan, då pengar inte var drivkraften för deras musikaliska korståg. Två år senare träffade de resterande medlemmar och de satte ihop revyn ”Skruven är lös”. Genast blev det en succé och alla föreställningar blev utsålda. Efter det började färden genom svensk historia. Återigen är det passionen till deras gemen samma drivkraft och att göra det fullt ut. Alltid gav de 100% i alla shower och föreställningar. Det märktes och de vann fans från alla levande generationer. Beviset på det blev när Knut själv spräckte en blindtarm och fortsatte att explo atera sin karaktär live på scen. Bakom kulissen grät han av smärta, då omedveten om sitt fulla krisläge. När det var dags ut gå ut på scen igen pumpade adrenalinet, viljan, styrkan, kärleken och teamkänslan såpass att smärtan försvann och han genomförde sin del av förställningen under ytterligare en timma. Sedan blev det ambulans, akut operation och en veckas vistelse på

framförallt hans mest dramatiska är ”trumdå ren”. Med denna karaktär får Knut katastrofala loss besinningslöst i kosmos. Likt en chockvåg sätter han allt på spel och utmanar både sina medspelare och publiken bortom gränser. Det är här Knut Agnred visar styrkan vi alla människor har inom sig. Bortom prestige, stolt het, fördom och rädsla visar han sin innersta kärna fylld av kärlek och harmoni. Det är äkta!... utan strävan efter medhåll eller samtycke och inte heller under bältet. Det är ren energi!

det då man ifrågasätter drivkraf ten. Den forcerande känslan som föser dig till fortsatt kämpande för att jaga föda till ditt begär. Hur mycket kittlar det ditt belöningscen tra? Hur mycket balans krävs till verkligheten?

10 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 REDAKTIONELLT KNUT AGNRED

Att du får uppleva en fullsatt salong att braka ihop av skratt! Att se ett folkhav som böljar i vågform och skrattar så mycket att de inte vet vart de skall ta vägen! Att känna en total samhörighet med alla i hela byggnaden! Är inte detta en fullständig bekräftelse på att du gör något bra och att din drivande passion inte bara gynnar dig? Ett tydligt patos på att du tror och litar på det du gör.

Martin van Destru

med en av mina förebilder gläds jag över att han är äkta och fortfarande en studerande elev i livets utmaningar. Knut drivs trots allt vidare, i ett lugnare tempo, för musiken och sången. Aftershave & Galenska parna ligger fortfarande i tiden även för den nya unga generationen av nytillkomna fans. Deras himla många tv-program, revyer, krogshower, turnéer, långfilmer och musikalbum fortsätter att roa för Sverige i tiden.

KNUT AGNRED

-Jag är en lycklig man som har fått göra det jag helst ville och vetskapen att det är få förunnat att kunna göra det. Jag är tacksam för alla år även om det varit slitsamt! Jag har haft så roligt och fått uppleva stunder i glädje och gråt. Och jag har fått göra sånger som berört folk på ett tänkvärt sätt, säger Knut, sittandes med en kopp svart kaffe på Lorensbergsteatern i Göteborg.Eftermötet

Knut Agnred ser färger och snabbt helheten i sitt skapande. Det gör honom väldigt rörlig i sitt spåneri och framtagande av karaktärer och musik. Han är full av ord och ideér och det måste ut. Ofta triggas detta till extravagans även på scen. En av hans mest abstrakta roller och

Sabbatsåret han tog från Chalmers fortgår och han skriver låtar än idag. Under åren är insikten för det man gör minst lika viktig och han är enormt tacksam för att han har fått möjligheten att följa sin dröm.

heroiska kvartetten började att spela på barer och olika tillställningar runtom i Göteborg. Överallt spelade de för nästan inga pengar alls och glädjen var nästintill maxime rad. Tillsammans hade de passionen, viljan

I

sitt visuella agerande kaosar han gränslöst loss hela vägen. Med alla sinnen mottagliga för spontanitet och intryck är scenen han står på ett smörgåsbord av möjligheter. Knut Agnred är mannen och den tidlösa legenden inom spektakulära utfall och dramatisk tänkvärdhet.Tillsammans med sina kollegor i Aftershave & Galenskaparna har han alltid funnits där genom uppväxten. Sedan barnsben har Knut och de andra roat med största glädje och genomtänkta scenarier framtagna mestadels av Claes Eriksson. För mig har Knut varit den modigaste i gänget. Den hämningslösa gestalt du själv drömde om att kunna vara som liten fjunig tonårsgosse. Styrkan att axla din egna personlighet fullt ut och den brinnande viljan att forcera mentala titanmurar och solsystem. Med sin pondusoptimerade stämma gör han sig hörd å det grövsta och med en nästan mördande blick kan inte ens introverta husdjur undvika hans

AFTERSHAVE & GALENSKAPARNASYTTERLIGHET.EGNA

11ENTERPRISEMAGAZINE.SE REDAKTIONELLTKNUT AGNRED

Lådan Crossfit i Kungsbacka bjuder in såväl ung som gammal, tränad som otränad till trivsamma och glädjande pass som ger styrka.

12 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 TRÄNING & HÄLSA LÅDAN CROSSFIT

H

På Lådan CrossFit får nya medlemmar gå en introduktionskurs där de under en helg får testa på i princip alla övningar. Därefter får de fria pass under två veckor för att se vad Crossfit

– De orden försöker vi nå ut med och har jobbat med ända sedan vi öppnade 2018. Vi finns helt enkelt till för att alla ska bli starkare, lyckligare och mer levande. Vi tränar styrka och kondition och man blir starkare i kroppen bara av att komma hit. Men även den mentala styrkan ökar när man utmanar sig med tyngre vikter eller högre tempo. Lyckliga blir vi av ruset av att få träna ihop med människor vi tycker om, relationerna mellan våra medlem mar är starka. Levande är som en följd av stark och lycklig. Om vi på något sätt kan inspirera till att någon testar något nytt i livet utanför boxen så bidrar vi till att de blir mer levande, säger Johanna som äger och driver Lådan.

Hos Lådan Crossfit väcks glädje genom träning samtidigt som det råder ett stort fokus på gemenskap. Här finns en vägg med namn och bild på alla deras 170 medlemmar – du ska veta namnet på alla du tränar med.

Johanna berättar att CrossFit-pass kan se väldigt olika ut beroende på vilken anläggning man besöker men att det inom deras verksam het fokuseras mycket på kärlek och känsla.

CROSSFIT I KUNGSBACKA GER STYRKA OCH GEMENSKAP

os Lådan Crossfit i Kungsbacka genomsyras verksamheten av de tre ledorden stark, lycklig och levande.

– Det är övningar som ska ge oss ett längre liv och hjälpa oss i vardagen. Vi jobbar inte isolerat med vissa muskler, utan med helkroppsrörel ser. Det är ofta hög intensitet under passen, men det är en individuell intensitet – varje atlet väljer vikter och tempo på sin nivå. Det gör att en ung stark tävlingsatlet kan träna samma pass som en äldre, kanske mer otränad atlet.

– Vi vill ha starka, hela medlemmar. Vissa har uppfattningen att man ofta skadar sig inom Crossfit men det är missvisande.

Hos Lådan Crossfit kan alla uppleva funktionell träning och medlemmarna är i åldersspannet 17 till 72 år. Under ett pass utför man varierande och funktionella rörelser under hög intensitet.

13ENTERPRISEMAGAZINE.SE TRÄNING & HÄLSALÅDAN CROSSFIT

månader sade hon upp sig från sitt fasta, trygga jobb för att istället satsa fullt ut på Lådan och Crossfit.–Jaghar aldrig känt mig så rädd. Men samtidigt så levande.

Ett mål för framtiden är att få in fler medlemmar och bli större, för att även kunna lägga fokus på barn- och ungdomsträning.

– Att få in den här typen av träning tidigt i livet skulle vara fantastiskt. Både kroppsligt och mentalt. Att som ung lära sig att ha ett dynamiskt tankesätt kommer göra så många fler starka, lyckliga och levande, avslutar Johanna.

verkligen innebär. Johanna själv upptäckte Crossfit när hon var mammaledig. Träningen gav snabbt resultat och det var den roligaste träningen hon någonsin utfört. Efter två år kände Johanna och hennes man att de ville göra det på sitt sätt genom att öppna något eget och tillsammans med två vänner startade de Lådan Crossfit. De ville starta något där de kunde träna tillsammans och ha med sig sina barn.

LÅDAN CROSSFIT

Webbplats: www.ladancrossfit.se

arbetade parallellt som molekylär biolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset när hon startade upp Lådan CrossFit. Efter åtta

E-post: info@ladancrossfit.se

Adress: Kabelgatan 12, 434 37 Kungsbacka

Telefon: 0709-72 00 04

– Vi har ett lekrum där barnen kan vara medan man tränar. Det var viktigt för oss att skapaJohannadet.

GYM OCH KONDITION I

U

Bland annat har de tankar på att bygga om övervåningen till en spaavdelning. Men i första skedet blir det nog en yogahall.

14 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 TRÄNING & HÄLSA OLYMPEX

E-post:

Adress: Brantabäcksgatan 4, 531 33 Lidköping 0703-72 77 72 hello@olympexfitness.com www.olympexfitness.com

Robin som kombinerar den nya verksam heten med sitt yrke som tatuerare tycker att det är en härlig kombination.

– Jag känner ett lugn när jag tatuerar och det gör jag här med. Det är samma känsla att vara här som när jag tatuerar, att man kan hjälpa någon. Till min tatueringsstudio kommer någon med en vision som de vill förverkliga och går därifrån jättenöjd. Samma sak är det här, att människor som kanske mår dåligt och har lite ont vill bli hjälpta, avslutar Robin.

nder våren 2022 öppnade Olympex Fitness, ett gym som erbjuder både styrke- och konditionsträning i Lidköping. I trivsamma lokaler erbjuder de träningsglädje för alla. Hit är såväl ung som gammal, tränad som otränad välkommen, för att hitta inspiration till sin träning.  – Vi ville hitta något som inte fanns i stan och vi vet vad som krävs för att man ska uppnå resultat rent ergonomiskt. Det var viktigt för oss att starta en verksamhet som gör nytta och som människor mår bra av. Så fort medlemmarna kliver in här vill vi att de ska känna värme och glädje, säger delägaren Robin Fogelqvist.Inomföretaget

I lokalerna finns också en trevlig lounge som är inredd med möbler från EM-Home som Olympex för ett samarbete med. Från loungen kan gästerna direkt köpa med sig möbler om de hittar något som de gillar.

Webbplats:

Inför framtiden finns många idéer och visioner, då Robin berättar att de vill expandera.

finns också Robins sambo Lovisa samt Robins bror med sambo, vilket gör gymmet till ett genuint familjeföretag. Från att de fick idén till att de öppnade gymmet gick det snabbt. I augusti fick de idén och redan i september hade de hittat lokalen och började därefter beställa maskiner. Lokalerna där andra företag hade huserat tidigare byggdes snabbt om och renoverades för att passa deras verksamhet. Idag erbjuder de en rymlig och trevlig träningslokal på cirka 700 kvadratmeter. Utomhus har de också tillgång till en stor yta, där de i framtiden planerar att ha utomhuspass.

Hos nyöppnade Olympex Fitness i Lidköping råder en familjär känsla i en härlig atmosfär. Här är det svårt att inte känna träningsglädje!

Telefon:

– Vi har ju även två andra delar av byggnaden som vi kommer nyttja till större gym så snart allt flyter på. I spaavdelningen har vi tänkt att ha en vanlig bastu, ångbastu, varmbassäng och två isbad med ismaskin. Vi har även visioner om att bygga ut uppe på taket, där vi kan ha en balkong med soldäck.

OLYMPEX

15ENTERPRISEMAGAZINE.SE TRÄNING & HÄLSAOLYMPEX

LIDKÖPING

OWNIT SWEDEN

”VI ÄR TRE HJÄRNOR

O

InomTherese.onlinecoachingen

wnit Sweden erbjuder personlig och individanpassad onlinecoaching inom kost och träning. Hit söker sig både kvinnor och män för att få inspiration och tips till ett sundare leverne.

– Kunden skickar in en intresseanmälan via vårt webbformulär och under samtalet tar vi reda på mer om kunden och vilka behov som finns, så att vi redan där får en tanke på hur vi kan utforma det på bästa sätt, säger Elin.

– Vi kom också på tanken med skonsam träning och vad man kan ha för redskap hemma och tog fram egna träningsband, multiband och miniband som vi säljer via vår webbshop. De är både enkla att ta med sig och att träna med, säger

Bakom företaget finns systrarna Elin och Hanna samt vännen Therese. Inom företaget finns en stor erfarenhet, då de alla tre har flera utbildningar. Bland annat inom Crossfit, gymnastik, tyngdlyftning, kettlebells samt kvinnohälsa och träning. De är också utbildade kostrådgivare.–Vijobbartillsammans större delen av tiden, vilket gör att vi kan bolla idéer med varandra.

– Det är träning på alla nivåer, oavsett om man är nybörjare eller erfaren, ung som gammal. Det behöver inte vara krångligt och svårt att börja leva hälsosamt liv. Man kan börja i liten skala och även små justeringar kan göra att man mår så mycket bättre. Börjar man träna lite och röra sig gör det att man undviker skador och ändrar man lite på kosten kan det göra att man känner sig piggare och gladare. Man behöver inte träna sju dagar i veckan för att det ska hända något, säger Elin Bierich.

ONLINEOCHINOMCOACHINGKOSTTRÄNING

SOM TÄNKER IHOP ETT PROGRAM TILL PERSONER ISTÄLLET FÖR ATT BARA VARA EN, VILKET GÖR DET TRE GÅNGER SÅ BRA”

utformas träningen och kosten så att det ska passa varje individ men också så det ska fungera i vardagen. Här är inte syftet att man måste träna hårt eller hålla en strikt kosthållning.

Telefon: 0739-59 81 05 E-post: ownitsweden@gmail.com Webbplats: www.ownitsweden.se

De har alla tre ett stort intresse för träning och kost och samtidigt som de tränat mycket

Till Ownit Sweden är människor i alla åldrar, män som kvinnor, välkomna att höra av sig. Här råder en personlig känsla till alla kunder och innan de startar programmet med en kund bokar de också in ett telefonsamtal.

16 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 TRÄNING & HÄLSA OWNIT SWEDEN

Att börja leva hälsosamt behöver varken vara krångligt eller svårt. Det bevisar Ownit Sweden som både erbjuder onlinecoaching inom kost och träning samt klasser i mammaträning.

samt läst många utbildningar så väcktes idén om att starta ett företag tillsammans. Då de alla tre är mammor började de med att hålla mammaträningar, något som de fortsatt med och därifrån utvecklades företaget.

– Man ska kunna äta vanlig mat som är sund och hälsosam, som fungerar när man är en barnfamilj men även när du är äldre och har utflugna barn. Vårt mål är att hitta ett sätt att både äta och träna som håller över tid och inte bara är en quick fix. Man ska kunna äta gott på helgen utan att få ångest för det men att man har sin träning och de sunda vanorna största delen av tiden. Vi har gått många kurser som rör kvinnor, både under och efter graviditeten, men under de här två åren har vi breddat oss mer. Det är skillnad på var man befinner sig i livet, när det gäller hur man ska lägga upp kost och träning. Därför vill vi nå ut till människor, för att tala om hur de ska tänka under olika skeenden i livet, avslutar Elin.

Vi är tre hjärnor som tänker ihop ett program till personer istället för att bara vara en, vilket gör det tre gånger så bra, säger Hanna.

IHÄLSOKRAFTFALKÖPING

samtidigt driva butiken vidare. Efter en liten ombyggnad kan de nu erbjuda akupunktur, ryggmassage, Gua Sha, Dornmetoden och allt från Hälsokrafts gedigna sortiment.

att kunna hjälpa sina kunder ytterligare. För Yvonne och Zenitha är detta en livsstil som driver dom vidare in i en hälsosam vardag med mer energi och positivare sinne. Detta smittar även av sig på deras kunder, vilket märks, då de båda har fantastiska betyg på bokadirekt.se.

En hälsokostbutik som funnits Falköping i många år med bra läge och ett starkt varu märke. Här fick de även möjligheten att ha sina respektive behandlingar i samma lokaler och

Telefon: 0701-47 40 60

E-post: falkoping@halsokraft.se Webbplats: www.halsokraft.se

D

Det finns alltid nya mål att sikta på och de har planer om att expandera deras verksamhet på något sätt. Både Zenitha och Yvonne får en lyster i ögonen när de börjar prata om deras framtida visioner.

De har båda egna mottagningar som de båda driver med mycket gott renommé. Yvonne driver Fru Grön (frugron.com) med massage, akupunktur och kosttillskott i Falköping och Zenitha Driver Zenithas Akupunktur (zenithap. com) med massage, akupunktur och kosttill skott i 2019Falköping.komerbjudandet att ta över Hälsokraft.

AKUPUNKTUR OCH HÄLSOKOST NATURLIGTVIS

Adress: Storgatan 30, 521 42 Falköping

e jobbade båda som grafiker på varsitt håll och i deras sökande efter personlig utveckling kände de att något fattades. De utbildade sig båda till massörer och träffades senare på Akupunkturutbildningen i Falköping. Intresset för hälsa, kroppens energier, nervsystem med mera var deras nya fokus.

De har båda hunnit få bra kunskap inom sina områden och de vill hela tiden lära sig mer för

När du börjar tänka på att du vill förhålla dig frisk eller må så bra som det är möjligt under dina egna förutsättningar, inser man ofta att energier och balans är viktiga faktorer i ens hälsa. Både mentalt och fysiskt måste det finnas harmoni och jämvikt. Då har kroppen mycket bra förutsättningar att optimera sin helhet och styrka. För Yvonne och Zenitha blev det en ny riktning i deras karriär.

17ENTERPRISEMAGAZINE.SE TRÄNING & HÄLSAAKUPUNKTUR OCH HÄLSOKOST NATURLIGTVIS

Hos Equestrian Fysio AB i Vallåkra får ryttare hjälp att sitta balanserat på hästryggen, något som i sin tur ger rörelseglädje och därmed utveckling. Att sitta i vertikal energisnål position är dessutom något som är hållbart för både häst och ryttare.

– Hästar är i grunden rörelseglada varelser som alla andra och nästan alla vill göra det bästa för sin häst men vissa ryttare är inte medvetna om hur mycket felaktig balans påverkar dem. Hållbarheten, för både ryttare och häst är min drivkraft, avslutar Lena.

Webbplats: www.equestrianfysio.se

Efter besöket lägger Lena upp ett program som kunden ska träna på hemma och om kunden bor långt bort kan uppföljningen sedan ske digitalt. Vilken sadel ryttaren använder är

Lena har alltid varit en hästtjej men har också sysslat med både elitgymnastik och friidrott. Hon är född på landet och köpte sin egna häst som nioåring och lärde sig att rida på egen hand.

EQUESTRIANFYSIO AB

Lena menar att oavsett om man rider på eliteller hobbynivå, är det viktigt att sitta i balans på –hästen.Jagfår ofta feedback av ryttare som säger att symmetriträning har gjort sådan stor skill nad för deras ridning och prestation. Även de som inte tävlar får ut mer glädje av ridningen, för vem vill inte dansa med sin häst?

VERTIKAL BALANSERAD RIDNING –HÅLLBART FÖR BÅDE HÄST OCH RYTTARE

E-post: equestrianfysio@gmail.com

Via en kund fick hon kontakt med Maria Hallring på sadelföretaget Ergox2 som hade samma visioner som Lena och under 2016 startade de kurskonceptet Vertikal Balanserad Ridning.–Ungefär tjugofem procent har ett lagom stort bäcken och de kan rida i det mesta. De andra är precis lika skickliga men de får inte samma förutsättningar och kommer kanske inte upp till sin högsta nivå. Det vill vi ändra på! Det märks tydligt att Lena brinner för hästar, människor och hållbarhet.

– Det är inte alla som har råd att köpa en ny sadel men jag har kontakt med många bra sadelprovare, så då kan kunden eventuellt köpa en begagnad sadel så länge som passar både ryttare och häst.

Adress: Bältebergavägen 43, 253 42 Vallåkra

Senare i livet valde Lena att utbilda sig till sjukgymnast och därefter till energiingenjör. Efter tio år, då ett ryggproblem åter gav sig till känna var hon tvungen att gå tillbaka till ett jobb där hon fick röra på sig. Då hon hade jobbat som sjukgymnast under 15 år kände hon att hon ville göra något annat och under 2014 startade hon Equestrian Fysio, där hon sammanlänkade sitt yrke som sjukgymnast med sitt gedigna hästintresse.–Jagsatte ihop ett koncept utifrån forskning och myntade uttrycket sitsoptimering och gjorde kurser runt det.

18 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 TRÄNING & HÄLSA EQUESTRIANFYSIO AB

E

– När jag började rida så red jag barbacka i skogen. Därefter red jag för instruktörer och efter det var jag utomlands och jobbade med hästar.

questrian Fysio hjälper ryttare att sitta balanserat, det vill säga i jämvikt på hästryggen, något som ger så mycket mer glädje till ridningen, oavsett om man rider på hobby- eller elitnivå. Bakom företaget finns Lena Gunnarsson som är utbildad sjukgymnast i grunden. Här jobbar de med vertikal balanse rad ridning och här står ledorden rörelseglädje, utveckling och hållbarhet i fokus. Hit kommer människor från hela landet men de har även kunder från hela Norden, som vill ha hjälp när ridningen inte fungerar optimalt och/eller de har ont efter att ha suttit på hästryggen. Under det första besöket som tar cirka 1,5 timme undersöker Lena vad som är grunden till problemet.–Jagjobbar med en symmetrianalys som jag har tagit fram. Då tar jag reda på vad som stör rörelsemönstret mest. Det kan var alltifrån en fot till en skuldra som inte är stabil eller en bröstkorg som inte är centrerad, säger Lena.

Telefon: 0702-18 85 29

viktigt och det är inte alltid som ryttaren har de bästa förutsättningarna i den sadel som de har.

Timy berättar att när det kommer till de allra yngsta deltagarna försöker han få dem att leka in fotbollen.–Detskainte vara för mycket teknik, då de i den åldern vill ha kul. Jag försöker bara få dem att jobba med lek och spelförståelse samtidigt som de i olika leksammanhang får kasta och fånga bollen. Högre upp i åldrarna kan man gå in på teknik. Mitt mål är att de ska bli sin egen tränare och ta med sig det härifrån, så att de sedan kan fortsätta på egen hand. Jag försöker få dem att tänka själva och även hitta någon målvakt som de kan ha som idol.

Under lägren hyr han in bollkanoner och anlitar elitmålvakter. Under de här dagarna får även deltagarna med sig något hem, som till exempel en fotboll.

Redan i ung ålder började Timy med idrott och blev tidigt fotbollsmålvakt. Under åren har han på sidan av sitt ordinarie jobb som lärare

Timy berättar att under de individuella träningarna och målvaktslägren är han alltid mån om att få feedback från deltagarna så att de själva kan vara med och påverka.

Det märks tydligt att Timy brinner för att lära ut, samtidigt som han vill att deltagarna ska känna glädje när de tränar.

MÅLVAKTSLÄGER

Adress: Kavelvägen 4, 302 25 Halmstad

– Jag vill att alla ska få ut maximalt av lägren och om någon har en kompis som hamnat i en annan grupp och de vill vara i samma grupp, så löser vi det.

19ENTERPRISEMAGAZINE.SE TRÄNING & HÄLSAMÅLVAKTSLÄGER

Målvaktsträning i Halmstad AB anordnar målvaktsläger för barn och ungdomar och här står glädjen alltid i fokus. – Det viktigaste är att barnen och ungdomarna känner att de fått ut något av det och att de tycker att det är roligt. Blir pressen för stor kan det leda till att de slutar träna och det är ett ansvar som både föräldrar och vi tränare har, säger Timy Karlsson.

varit målvaktstränare i många olika föreningar. Han valde även att utbilda sig till målvakts tränare och gick även en tränarutbildning. Bland annat har han varit målvaktstränare för Hallands Fotbollsförbund, Falkenbergs FF:s A-trupp och även 98-landslaget.

B

akom Målvaktsträning i Halmstad står ingen mindre än målvaktstränaren Timy Karlsson. Han har en lång erfaren het av yrket som tränare och är även tränare för landslaget. För några år sedan började han i samarbete med några andra medarbetare att anordna målvaktsläger och erbjuda enskilda träningspass. Lägren som alltid är två dagar långa anordnas två gånger per år och innefattar totalt fyra träningar med olika teman. På lägren medverkar pojkar och flickor från nio till sexton år. Det är många föreningar som vänder sig till Timy för att deras målvakter vill medverka på lägren men också privatpersoner, där föräldrar anmäler sina barn. Många av deltagarna kommer från närområdet men hit söker sig också deltagare från flera delar av Sverige.

Timy som har många strängar på sin lyra, har också en helt annan verksamhet tillsammans med sin fru, som också gillar träning väldigt mycket. Tillsammans anordnar de ett lopp, Tylösand OCR, en gång per år och som i år arrangeras för femte gången.

Webbplats: www.malvaktstraning.nu

Under lägren går han också in på rörelse mönster för att deltagarna ska träna på sin koordinationsförmåga.–Iallaövningarsom jag lär ut, åtminstone med de äldre deltagarna, försöker jag tänka så matchlikt som möjligt.

– Jag tycker att det är jättekul att vara tränare och så länge man ser glöden i ögonen på barnen och ungdomarna och de frågar när nästa träning blir, så vill man fortsätta, avslutar Timy.

Inom företaget säljer han också målvakts handskar och har även tagit fram en egen handske.–Jagsåg att det fanns ett behov och började därför med detta. Jag gör det som en sidogrej men tycker att det är väldigt kul, säger Timy.

MÅLVAKTSLÄGER FÖR BARN OCH UNGDOMAR

E-post: info@malvaktstraning.nu

E-post: info@bb-maleri.se Webbplats: www.bb-maleri.se

De målar på alla slags fasader, som trä, tegel, plåt och puts.

Företaget startades upp av Patrik och Johan i november 2020. De hade båda jobbat som målare under många år och var dessutom kollegor på samma företag i flera år.

KUNNIGA MÅLARE I JÖNKÖPING

– De är nöjda, tycker att det blir fint och är tacksamma. För oss är det alltid viktigt att göra bra jobb, det är så det goda ryktet sprider sig, avslutar Johan.

RYKTET SPRIDER SIG”

De sprutmålar i så stor utsträckning som det är möjligt, då detta både underlättar och gör arbetet effektivt.

”FÖR OSS ÄR DET ALLTID VIKTIGT ATT GÖRA BRA JOBB, DET ÄR SÅ DET GODA

Bergling och Bjureks Måleri AB besitter en stor kunskap av måleriyrket. Med en lång erfarenhet förser de sina kunder med kvalitativa målarjobb. – Vi är effektiva, noggranna och lämnar ett bra jobb efter oss, säger Patrik Bergling.

BERGLING & BJUREKS MÅLERI AB

ergling och Bjureks Måleri är kun niga målare i Jönköping som förser både privatpersoner och företag med såväl in- som utvändig målning samt tapetsering. De utför även sprutmålning av platsbyggda möbler som både är trendigt och snyggt.

– Det är något vi verkligen står för och jobbar efter, säger VintertidJohan.ärjobben uteslutande inomhus medan våren och sommaren betyder många utvändiga målningar, som fasadmålningar.

– Johan och jag kände varandra långt tidigare, då vi också utbildade oss till målare på samma skola på 80-talet. Både jag och Johan sökte nytt jobb och vi kom då på idén att starta egen firma tillsammans, säger Patrik.

Under sensommaren 2020 anställde de Johans son Linus som några månader senare klev in i företaget som delägare. Under de här åren har företaget fått många nöjda kunder.

FöretagetPatrik. som har sitt kontor i Bankeryd är verksamma där men också på närliggande orter som Habo och Jönköping. Förutom att Bergling och Bjureks Måleri anlitas av privatpersoner och företag har de under den senaste tiden även börjat jobba åt HSB.

B

– Det gäller bara att underbehandla och tvätta rätt, menar Johan.

20 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 BYGG & ENTREPRENAD BERGLING & BJUREKS MÅLERI AB

– Vi använder detta både in- och utvändigt och drar sedan ut det med pensel. Det tar lite extra tid att täcka men i övrigt går det snabbt, säger

– Vi har sprutmålat en hel del möbler, som vitrinskåp, bokhyllor och garderober, antingen som är nybyggda eller gamla och det blir väldigt bra, säger delägaren Patrik Bergling.

Adress: Fiskebäck Solhaga, 566 35 Habo Telefon: 0707-14 44 10

– Vi anlitas för totalrenovering när lägenhe terna står tomma, där vi då gör om såväl tak och väggar som snickerier och badrum, säger Johan Bjurek som är delägare.

Företaget som förutom Patrik och Johan även drivs av Linus Bjurek, har tillsammans över 70 års erfarenhet av branschen, vilket också ger dem en kunskap att stoltsera med. Här jobbar man efter ledord som kvalitet, erfarenhet, noggrannhet och ordning.

– Vi försöker påbörja utomhusjobben redan i

april och fortsätter ute till och med september, säger Patrik.

Hit kan även den som bygger nytt kök söka sig, då butiken har ett produkter från Marbodal kök. Något som är lite unikt för bygghandeln är att de också har ett sortiment av kaminer, något som de haft under många år.

– Även om konkurrensen inte finns på orten idag, så kan ändå kunderna välja att åka till en bygghandel på en annan ort om vi inte gör ett bra jobb. Vi vill ständigt utvecklas och bli bättre, avslutar Robert.

Adress: Rönningsgatan 11, 813 34 Hofors

– Jag trodde att kundflödet skulle minska när pandemin tog fart men det blev precis tvärtom. Alla skulle plötsligt börja bygga och det tog slut på mycket, säger Robert.

Telefon: 0290-270 40

O

Karl Hedin Bygghandel AB i Hofors är en välbesökt bygghandel av såväl privatpersoner som företagare. Här förser de sina kunder med stor kunskap och service samtidigt som de erbjuder ett brett utbud av produkter.

DIN LOKALA BYGGHANDEL I HOFORS

i Hofors har funnits sedan 2007 och Robert har jobbat ända sedan starten. Idag jobbar totalt åtta anställda på anläggningen, där alla är från Hofors. Flera av dem har varit med sedan butiken slog upp sina dörrar, vilket har lett till att de kan erbjuda ett kunnigt team med stor expertis som kan hjälpa kunderna. Under pandemin påverkades inte butiken nämnvärt, förutom att det efter en tid blev brist på vissa material, som också skenade i pris.

I butiken värnar de om att ständigt erbjuda det bästa till sina kunder, både vad gäller produkter och service.

Till bygghandeln i Hofors söker sig såväl den erfarne byggaren som hemmasnickaren för att köpa material till sina projekt. Runt om i Hofors finns också många fritidsboenden, vilket gör att butiken besöks av turister som är på orten för att bygga om i sitt fritidshus.

Butiken har också utkörning av byggmaterial, vilket är en bekväm service till kunderna.

– Under sommarmånaderna har vi körningar flera gånger per dag. Vi kör ut själva men anlitar också ett åkeri som kör ut materialet med

21ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENADAB KARL HEDIN BYGGHANDEL HOFORS

avsett om man ska bygga nytt eller renovera är det både tryggt och bekvämt att söka sig till en bygghandel som är kunnig och har ett brett utbud av kvalitativa produkter.

lastbil och har även kran när det kommer till större leveranser, säger Robert Persson som är

AB KARL HEDIN BYGGHANDEL HOFORS

Webbplats: www.abkarlhedin.se/bygghandel/karta/hofors

E-post: robert.persson@abkarlhedin.se

Karlplatschef.Hedin

22 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 BYGG & ENTREPRENAD KLIMATFASTIGHETER

G

Utöver villa- och fastighetsägare, samarbetar de idag med både banker och energibolag och kommer att kunna erbjuda tjänster för både kommuner och regioner framöver.

– Genom att logga in med bank-id hämtas tillgängliga data om huset och genom att fylla i några enkla frågor får användaren all informa tion för att kunna ta ett beslut om renovering utifrån sina egna förutsättningar. Köparen av tjänsten får tillgång till samordnande av alla kontakter man behöver, från bank och fastighetsmäklare till installatörer. Samman ställningen genererar ett dokument för att tydliggöra erbjudandet. I underlaget syns vad renoveringen kommer att kosta, hur mycket det kommer att sänka kostnaderna och hur återbetalningstiden ser ut. Klimatfastigheter kontaktar alltid kunden för att kontrollera så att det inte är några steg vi har missat i det digitala verktyget och därefter hjälper vi kunden genom hela renoveringsprocessen, säger Martin Wikman.

– När jag arbetade som legitimerad lärare fokuserade vi mycket på energi och klimatet

KLIMATFASTIGHETER

i mina ämnen, och det blir väldigt tydligt att vi alla kan göra något för att få till en positiv förändring. Det var egentligen när vi började att renovera här hemma som energifrågan blev mer central. Tankarna att göra något för klimatet förstärks även av att man själv har barn och funderar över deras framtid, vad kan vi göra idag för att ställa om och minska klimatpåverkan?Efteratthaberäknat och samordnat sin egen renovering kontaktade han Linneuniversitetet och presenterade sin idé kring att samordna renoveringar, vilket var en fullträff då de letade efter en person som Martin. Han blev medbju den på en klimatmässa i Nederländerna via ett EU-projekt strax efteråt där han fick presentera sin idé och sitt nystartade företag.

enom att energirenovera sin fast ighet kan man både spara på plånboken och miljön, genom minskad elförbruk ning. Att energirenovera kan dessutom höja husets eller fastighetens värde.

Martin, som verkligen brinner för klimat- och miljöfrågor, startade företaget tillsammans med sin sambo Caroline Christoffersson.

Bakom Klimatfastigheter Småland finns grundaren Martin Wikman. Han hade själv ett äldre hus och i samband med ett större renoveringsprojekt där flera delar skulle samordnas upptäckte han att det fanns ett behov på marknaden att fylla. Det resulterade i att han gick från sin lärartjänst till att bli egen företagare och starta Klimatfastigheter Småland. Idag har han tillsammans med andra aktörer utformat ett smart verktyg som både privatkunder och företag kan använda sig av när de ska energirenovera en fastighet.

Idag är det tre år sedan Martin startade företaget och han har i samarbete med Linnéu niversitetet jobbat fram en modell för företaget och även hittat flera viktiga samarbetspartners under resans gång. De följer även upp kunderna för att kvalitetssäkra och förbättra tjänsten.

Adress: Jät Lindeberg Prästgård 1, 362 52 Jät

ENERGIRENOVERA DIN FASTIGHET – TRYGGT OCH ENKELT

Klimatfastigheter Småland hjälper sina kunder att energirenovera sitt hem på ett tryggt sätt. De sköter hela processen från start till mål, som resulterar i att du sänker dina elkostnader, boendekostnader, ökar komforten och samtidigt värnar om klimatet.

E-post: info@klimatfastigheter.se Webbplats: www.klimatfastigheter.se

Telefon: 0739-69 42 88

– Vi hade några pilotkunder där vi installe rade bergvärme, solceller och satte in smart styrning för att minska kostnaderna ytterligare. Vi uppnådde ca 75 procents minskning av kostnader för kunden per år samtidigt som koldioxidutsläppen minskade drastiskt.

23ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENADKLIMATFASTIGHETER

FASTIGHET

24 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 BYGG & ENTREPRENAD BECIA ENTREPRENAD

&Becia Entreprenad startade för ett år sedan och har redan hunnit samla ett brett spann av kunder, runt om i Sverige. Till största del utför de elinstallationer vid nybyggnationer av butiker. Idag sker många av uppdragen i Stockholm men också i övriga Sverige, där de anlitas som underkonsulter av elinstallationer vid butiksbyggnationer eller av fastighetsägare vid stambyte. Just idag jobbar de med ett omfattande projekt i Vårberg, som sträcker sig över fem år, där de är med under stambytet av tusen lägenheter. G&Becia Entreprenad som har en imponerande bredd och erfarenhet inom företaget är också proffs på installation av solpaneler.

De anlitas också till stor del av SL, då de kommer in som säkerhetspersonal och ansvarar för att strömmen stängs av under byggarbeten och arbetet kommer utföra på korrekt sätt. De utför också elinstallationer vid nybyggnationer av stora hotellkedjor, där uppdragen sker över hela landet.

G

Företaget drivs idag av Beata Greszta som sedan 2019 också drivit städföretaget G&Becia Entraprenad EF i Stockholm. Hon valde att slå sig samman med elektrikern Gregor Korba som hon kände tack vare att deras barn gick på samma skola. Medan Beata till största del har hand om städuppdragen och sköter det administrativa så har Gregor ansvar över elinstallationerna.Idagjobbartotalt fjorton anställda inom el och städ. Just nu håller G&Becia Entreprenad AB på att upphandla ett kontrakt på ett större projekt och om de vinner upphandlingen förväntas de anställa 15-20 personer till efter årsskiftet. Inför framtiden har Beata och Grzegorz planer på att utöka verksamheten.

G&Becia Entreprenad AB utför kvalitativa elinstallationer åt företag och framförallt många butiker, runt om i hela Sverige. Med den nyaste tekniken, snabba leveranser och väl utförda jobb har de snabbt blivit en omtyckt och flitigt anlitad aktör på marknaden.

– Vi vill bygga upp vårt varumärke i hela Sverige. Idag har vi ett kontor i Stockholm och visionen är att öppna ytterligare ett kontor i Flen och Göteborg under nästa år, avslutar Grzegorz Korba.

PROFFS PÅ SOLPANELER OCH ELINSTALLATION

PROFESSIONELL STÄDNING I STOCKHOLM OCH SÖDERTÄLJE

När Beata precis hade startat sitt städföretag var uppdragen koncentrerade runt Södertälje med omnejd men i takt med att företaget och förfrågningar vuxit har de nu ökat sitt geogra fiska område och tar även uppdrag i centrala Stockholm.Inomföretaget råder en familjär känsla, både mellan de anställda och i relationen till sina kunder.–Jag har hela tiden haft visionen att ha företag med en familjär känsla. Att de anställda ska känna sig trygga och gå till jobbet med glädje och det känner jag att jag har lyckats skapa, säger Beata.

"JAG HAR HELA TIDEN HAFT VISIONEN ATT HA FÖRETAG MED EN FAMILJÄR KÄNSLA. ATT DE ANSTÄLLDA SKA KÄNNA SIG TRYGGA OCH GÅ TILL JOBBET MED GLÄDJE"

De utför professionell städning i Stockholm och Södertälje, framför allt åt privatpersoner då de utför såväl flytt- som veckostäd men även storstädning för de som vill ha hemmet grundligt genomstädat. För en tid sedan utökade de också sina tjänster med att även utföra städuppdrag åt företag.

Telefon: 0737-69 78 79

H

os G&Becia Entreprenad AB står kundnära relationer alltid i fokus. De utför städuppdrag med både kvalitet och ett stort kundfokus.

även startat och blivit delägare i aktiebolaget G&Becia Entreprenad AB. Där utför de bland annat elinstallationer åt företag och butiker runt om i landet och har på kort tid vuxit i både uppdrag och anställda.

BECIA ENTREPRENAD

E-post: info@beciaentreprenad.se

Med kunnig och serviceinriktad personal utför G&Becia Entreprenad AB i Stockholm städuppdrag åt både privatpersoner och företag.

– Vi får ofta beröm av våra kunder för att vi är noga och de kunder som vi har städat hos under flera år säger att vi är som en del av familjen. Personalen som jobbat är omtyckt, säger Beata Greszta som äger företaget.

Webbplats: www.beciaentreprenad.se

Beata har en lång och gedigen erfarenhet av städbranschen. Hon var tidigare anställd städare på ett företag men kände efter en tid att hon ville driva något eget och startade G&Becia Entreprenad EF. Idag har hon dessutom utökat sitt verksamhetsområde ytterligare, då hon

25ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENADBECIA ENTREPRENAD

Sinan förklarar att tack vare 3D-ritningarna kan eventuella fel upptäckas tidigt, vilket kan betyda stora kostnadsbesparingar för företagen.

– Man slipper göra fel, då jag granskar noggrant och gör många kontroller innan arbetet ska påbörjas. Jag kan tidigt gå igenom med kunden och påvisa om något behöver ändras.Närde gör en höjdsättning, som till exempel en parkering, skapar han en skiss i datorn som konverteras till en maskinstyrningsfil, vilket gör att kunden får in ritningen i maskinen samtidigt som de också får en 3D-modell.

VP SYD Mark & VA Projektering AB är ett företag i framkant som utför Mark och VA- projektering i Småland. När konsultföretaget utfört en projektering av mark, gata eller VA i 3D, levererar de det sedan till entreprenörerna och deras maskiner som är ute på fältet. De digitaliserar helt enkelt byggbranschen och får därmed en annan bredd, jämfört med andra konsulter inom branschen. Företaget gör inte bara modeller på mark och VA, utan skapar också modeller på konstruktio ner på inre VVS och inom el och fjärrvärme.

Sinan berättar att alla maskiner är utrustade med maskinstyrning men att inte alla jobbar med det. Dock är det något som har vuxit de senaste fyra-fem åren, då många mindre entreprenörer har upptäckt nyttan med det.

Med hjälp av 3D-skisser kan entreprenörer spara både tid och pengar genom att arbetet blir rätt och riktigt utfört från början. Med stor noggrannhet och kunskap utför MVP SYD Mark & VA Projektering AB kvalitetssäkrade 3D-skisser.

KVALITATIV MARK OCH VAPROJEKTERING I SMÅLAND

26 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 BYGG & ENTREPRENAD MVP SYD MARK & VA PROJEKTERING AB ”MAN SLIPPER GÖRA FEL, DÅ JAG ARBETETMÅNGANOGGRANTGRANSKAROCHGÖRKONTROLLERINNANSKAPÅBÖRJAS.JAGKANTIDIGTGÅIGENOMMEDKUNDENOCHPÅVISAOMNÅGOTBEHÖVERÄNDRAS”

– Alla konsulter gör i grund och botten samma sak, med att ta fram 2D-ritningar men det som skiljer oss åt är att vi gör dem i 3D. Vi kan även göra om andra 2D-ritningar till 3D. Denna typ av projektering gör att vi kan granska vårt arbete mycket mer noggrant. Vi får koll på lutningar och att vi uppfyller tillgänglig hetskrav. På så sätt kan vi göra en helt annan kontroll och kvalitetssäkra våra ritningar, säger Sinan Gerzic som äger företaget.

– Utifrån den kan i maskinisten se på vilken nivå det kommer att vara när allt är färdigbyggt. De ser enkelt hur de ska gräva och hur alla nivåer kommer att vara.

M

– Jag kände att jag ville så mycket mer än mina kollegor. De var nöjda när arbetsdagen var slut och klockan slog fem medan jag kunde sitta hela nätterna för att bli riktigt nöjd med något.

– Jag vill vara där det händer och ha en dialog med entreprenörerna ute på fältet. Jag fick med mig det bästa från två världar efter mina anställningar, då jag fick både teoretiska och praktiska kunskaper. Många konsulter har inte varit ute på fältet så som jag har varit. Med min kunskap inom maskinstyrning och min noggrannhet inom projektering har jag fått en enorm uppskattning från mina kunder, avslutar Sinan.

Programmet är också fjärrstyrt, vilken gör att Sinan kan koppla upp sig direkt mot maskinen om kunden behöver hjälp med något.

Sinan har alltid jobbat nära fältet bland entreprenörerna och det är något han storm trivs med.

27ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENADMVP SYD MARK & VA PROJEKTERING AB

Telefon: 0733-87 87 78

E-post: sinan.gerzic@mvpsyd.se

Webbplats: www.mvpsyd.se

Adress: Telestad Karlslund 2, 355 91 Växjö

MVP SYD MARK & VA PROJEKTERING AB

Sinan har en lång erfarenhet av branschen, då han är utbildad ingenjör inom Mark och VA och bland annat har jobbat som mätingenjör och sysslat med maskinstyrning på ett större företag. Det var under 2020 som han valde att starta eget, då han kände att han ville utföra jobben i egen regi.

– Vi har stor kompetens inom företaget och kan göra i stort sett allt. Om kunden har tänkt sig en sak och vi ser att det skulle bli bättre att göra på något annat vis, så talar vi alltid om det. Vi säger också nej till jobb om vi inte kan göra på det sätt som vi tror blir bäst, då vi värnar om ett bra Underslutresultat.årenharde fått ett stort kundspann, då ett utfört jobb har gett ringar på vattnet och

E-post: info@wasevvs.se

Wase VVS AB är en bred aktör i Stockholm som ständigt växer. Med bred kompetens och stor erfarenhet anlitas de av såväl privatpersoner som företag.

Wase VVS som är ett fristående, auktoriserat och privatägt företag jobbar med ett brett spann av tjänster, som värmepumpsinstallationer, pannbyten och avlopp, både när det gäller nyinstallationer och renoveringar. De utför jobb i hela Stockholm med omnejd och även från Uppsala till Nynäshamn.

Adress: Tegnérsvägen 11, 147 31 Tumba

Som företagskunder har de många BRF:er och har bland annat medverkat under stam byten i Nynäshamn, där de anlitades för 200 lägenheter. Projekten kan både vara kortare och längre men oavsett hur stora eller små de är, utförs de alltid med en stor dos kvalitet och känsla. Här delar de också gärna av sig med tips och råd till sina kunder.

Anders startade Wase VVS tillsammans med sin fru Maria under 2011. Anders som hade lång erfarenhet av branschen redan då, både som VVS-montör och arbetsledare, kände att det var

28 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 BYGG & ENTREPRENAD WASE VVS AB

H

LEDIGA TJÄNSTER HOS WASE VVS

gjort att fler kunder sökt sig till dem. Anders berättar att han drivs av att hjälpa människor och att han värnar om hög kundnöjdhet.–Jagjobbar efter strategin att kunden ska vara nöjd medan vi tjänar pengar, i kombina tion med att det blir ett bra utfört jobb, avslutar Anders.

dags att starta något han kunde göra i egen regi. I företaget jobbar även Michael Borg som också har en lång erfarenhet och tillsammans med Anders utför de uppdrag åt både privatpersoner och företag. Maria som är diplomerad redovis ningskonsult tar hand om ekonomin och hyr även ut sig till andra företag som kan behöva hjälp med bokslut, rådgivning och liknande.

Webbplats: www.wasevvs.se

Telefon: 0702-89 48 00

os Wase VVS finns lediga tjänster inom VVS i Stockholm. För rörmokaren som är självgående, social och söker ett arbete där det är fria tyglar som gäller, kan Wase VVS vara nästa arbetsplats. För dem är det viktigaste att personen har rätt inställning och egenskaper.–Detärviktigt att den som jobbar är framåt och kan dra in sina egna jobb men också att de som ska ingå i vår grupp passar in i vår sfär. Här är vi innovativa, påhittiga och ser möjligheter och lösningar istället för problem, säger Anders Wase som är rörmokare och delägare.

WASE VVS AB

A

Adress: Läckebyvägen 13, 395 97 Läckeby

Det vi kan utför vi själva men vi samarbetar också med en kylmontör som vi kan ringa när det behövs, säger Anders Polteg som äger och driver firman.

tt anlita en kunnig firma när det kommer till badrumsrenoveringar eller nybyggnationer brukar kännas både tryggt och bra. Om de dessutom är kunniga på flera områden blir det givetvis ännu bättre.

Anders som tidigare jobbat som anställd på flera företag inom branschen har rest på många håll i Sverige och även i världen, vilket har gett honom en gedigen erfarenhet. Han har jobbat inom såväl VVS som plåt och smide. Han besitter ett stort teknikintresse och som barn var han ofta med sin morbror när han smidde i ässjan. Anders brinner för hantverket och att bygga saker i rör och plåt.

KUNNIG RÖRSVETSARE I KALMAR

29ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENADANDERS RÖR & SMIDE AB

E-post: anders@andersrorosmide.se

Med stort kunnande och lång erfarenhet utför Anders Rör & Smide AB uppdrag inom VVS och licens- och industrisvetsning i Kalmar. Med personligt engagemang utför de både små och stora uppdrag.

Han berättar att han tycker mycket om att bygga i rostfritt, då dessa ofta är synliga på till exempel vattenverk och reningsverk och att han därmed måste skapa något som ser bra ut rent estetiskt. Anders som startade sitt företag under 2004 har anlitats för en mängd olika uppdrag genom åren. Han har bland annat byggt olika konstruktioner åt företag man förstår snabbt att man måste vara något av en uppfinnare för att kunna konstruera egna maskiner.NärAnders

Anders Rör & Smide är en rörsvetsare i Kalmar med lång erfarenhet och en bredd att stoltsera med, då de utför i stort sett allt inom VVS men även licens- och industrisvetsningar. Både deras uppdrag och kunder är många, då de gör alltifrån reparationer och VVS-installationer till att sätta upp stora pannrum på industrier samtidigt som de också kan utföra service och reparationer.–Vijobbar mycket med värmepumpar också.

startade företaget jobbade han ensam men har idag en heltidsanställd samt en konsult som han hyr in vid behov.

– Då måste det gå undan så det inte blir långa stopp. Vi gör då bitarna innan och stänger av en eller ett par timmar för att det inte ska bli kostsamt för företaget eller resultera i att människor blir utan vatten länge.

– Det är just det som är vår grej, att bygga och göra en konstruktioner på plats. Det är olika

De anlitas också för många akutjobb på till exempel vattenverk och industrier.

platser och saker varje gång och det är hantver ket som är det allra roligaste, menar Anders.

I framtidsvisionen finns att växa i både anställda och uppdrag och att även kunna ta jobb på andra håll, då Anders längtar efter att resa för att kunna besöka fler kunder som är i behov av en duktig hantverkare.

Telefon: 0480-608 05

ANDERS RÖR & SMIDE AB

– En av killarna går som underhållspersonal på en större firma, där han lagar och reparerar hela tiden, medan jag och min anställde är ute och bygger om saker och utför jobb inom VVS och badrum. Uppdragen är otroligt varierande. Just nu är vi på väg för att byta några värmerör i ett växthus.

Webbplats: www.andersrorosmide.se

det krävs mycket planering för hur det ska genomföras. Det är mycket att tänka igenom men med tiden kommer idéerna.

EVO BALTIC CONSTRUCTION AB

alltid lägga min touch på jobben så det blir unika och när jag är klar blir kunden alltid väldigt glad. Jag gillar att skapa något med känsla och tillför alltid några element så det ska bli min signatur på jobben. Jag ser också till att ständigt utvecklas, lära mig nya saker och förbättras, säger Evaldas.

E

VO Baltic Construction AB, ett företag med hantverkare i Kalmar, har verkligen en bredd att stoltsera med. Företagets ägare Evaldas Pagojus har en lång erfarenhet av byggbranschen som han jobbat inom i tjugo år, vilket gör att han också kan erbjuda många olika slags tjänster. Företaget utför alltifrån nybyggnation av garage, hus och altaner till renoveringar av hela hus eller enstaka rum, som till exempel badrum. De kan också sätta kakel, spackla, måla samt byta dörrar och fönster.

Telefon: 0760-86 24 49

E-post: 3valdac@gmail.com

Just renoveringar är ett stort fokus för dem, då de alltid försöker göra det tidsenligt för att bevara husets själ och charm. Evaldas brinner för yrket, både att bygga och för att skapa något kreativt.–Jagförsöker

– Vi gör ofta unika jobb, vilket tar mer tid men som ger nöjda och tacksamma kunder. Att renovera är mer komplicerat än att bygga nytt men det är också det jag har mest erfarenhet

Just nu har de ett spännande projekt strax utanför Vetlanda, där de ska renovera ett 250 år gammalt hus.

Adress: Skammelstorp 112, 395 98 Läckeby

– Jag besökte Sverige första gången när jag var arton år och förälskade mig i naturen och kulturen och att jobba med trä i stor utsträckning.Detfickhonom att flytta till Sverige och att starta eget i början av 2020. Evaldas har idag en anställd men kan i framtiden tänka sig att anställa fler, om projekten och kundförfråg ningarna ökar. Sedan starten har de fått många nöjda kunder, vilket har gett dem ett gott rykte som spridit sig från mun till mun.

HANTVERKARE MED PASSION I KALMAR

Med stor noggrannhet bygger och renoverar EVO Baltic Construction AB hus och byggnader med en unik prägel.

av. Därför tar vi oss också an många jobb som andra företag säger nej till. Kunderna berättar om sina visioner och vissa tänker att det är omöjligt många gånger men jag tycker att allt är möjligt, man får bara lägga ner lite mer tid, avslutar Evaldas.

Evaldas som kommer från Litauen har alltid fascinerats av hus och stora byggnader. Som tonåring kom han i kontakt med byggbranschen tack vare hans farbror som var snickare och drev egen firma. När Evaldas var femton år bör jade han jobba åt honom och han beskriver sin farbror som sin första mentor, som inspirerade honom till att utvecklas inom bygg. Efter en tid började han jobba som hantverkare i flera olika länder, innan han valde att flytta till Sverige.

30 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 BYGG & ENTREPRENAD EVO BALTIC CONSTRUCTION AB

– Vi ska lyfta huset och göra ny grund och

– Vi jobbar snabbt och kostnadseffektivt. Dessutom utför vi alltid jobb med stor kvalitet samtidigt som vi för ett gott samarbete med våra kunder, säger Batsukh Davaadorj som tillsammans med Ganbat Tserennorov driver företaget.Ägarna

Med kvalitet och effektivitet förser Mongol Bygg företag i byggbranschen med stora och små projekt inom gipsmontage. Med stor noggrannhet monterar de gips åt sina kunder i hela Stockholm.

A

Webbplats: www.mongolbygg.se

KUNNIGA GIPSMONTÖRER I STOCKHOLM

Telefon: 0729-05 65 43

E-post: ganbat@mongolbygg.se

Mongol Bygg är gipsmontörer i Stockholm som både värnar om goda kundrelationer och att alltid leverera med kvalitet. Trots att de är ett väldigt ungt företag på marknaden har de hunnit bli en omtyckt aktör som snabbt fått många kunder.

Företaget om startade under 2020 har på kort tid vuxit med många uppdrag och kunder och inför framtiden hoppas Batsukh och Ganbat att de kan växa ytterligare.

– Vi vill växa i lagom takt och vara runt 25 personer om några år, avslutar Ganbat.

MONGOL BYGG

anställda och verkar oftast som underentrepre nörer till byggföretag.

Mongol Bygg tar sig an både större och mindre uppdrag av gipsmonteringar men inte sällan anlitas de för större jobb. Företaget som har moderna maskiner och stor kunskap får oftast ritningar från byggbolagen som de utgår ifrån. Just nu utför de ett uppdrag som underleveran tör åt ett byggföretag, där de är med och bygger 150 lägenheter i Täby Parken.

som båda är gipsmontörer kommer från Mongoliet och har en lång erfarenhet av branschen. Företaget som har tjugo anställda är verksamma i hela Stockholm. Idag har de tio

tt anlita ett företag som kan sitt område, är snabb och samtidigt levere rar med kvalitet är inte alltid självklart men är drömmen för många företag som ska anlita underleverantörer inom byggbranschen.

31ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENADMONGOL BYGG

Till största del utför de renoveringar men gör också större och mindre nybyggnationer. Att bygga ett hus från grunden är något av ett drömprojekt för duon.

32 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 BYGG & ENTREPRENAD ONSJÖ BYGG AB

F

de på samma företag där de jobbade tillsam mans under fem år.

– Företaget blev då uppköpt och jag tog tjänstledigt för att bygga mitt eget hus. Då fick vi idén om att testa och köra själva och startade företaget på sensommaren 2020. Vi hade ändå jobbat tio år i branschen och hunnit samla på oss mycket erfarenhet, vilket gjorde att vi kände oss säkra, säger Gustav.

Onsjö Bygg AB förser sina kunder med såväl renoveringsuppdrag som nybyggnation. Förutom att de har en lång erfarenhet av jobbet som snickare är de också väldigt måna om sina kunder.

– Att bygga en villa i lösvirke är ett drömjobb för oss. Då är vi på samma plats ett tag och är med under hela processen. Vi har också ett nära samarbete med både en arkitekt och konstruk tör som vi kan bolla frågor med, säger Fredrik.

När de startade företaget fick de snabbt kunder, tack vare att de redan hade mycket kon takter och fick många uppdrag av människor som de tidigare gjort jobb åt.

ONSJÖ BYGG AB

– Vi har gjort mycket showrooms åt ett företag och brukar även hyra ut oss som underkonsulter till både större och mindre byggföretag, säger Gustav Osvald som tillsam mans med Fredrik Telemo driver företaget.

Telefon: 0707-75 73 31 E-post: gustav@onsjobygg.sefredrik@onsjobygg.se

– De ska veta vad de får när de anlitar oss. Målet för oss är inte att tjäna massa pengar, utan att göra ett bra jobb som ger nöjda kunder. Vi är noggranna, öppna och enkla att ha att göra med, säger Fredrik Telemo.

Fredrik och Gustav gick i samma klass under gymnasiet då de utbildade sig till snickare.

rån kök- och badrumsrenoveringar och fönsterbyten till nybyggnationer av altaner, garage, utbyggnader och lösvirkeshus. Listan kan göras lång på tjänsterna som Onsjö Bygg kan erbjuda sina kunder. Byggföretaget i Halmstad har främst privatpersoner som kunder men de anlitas också av företag på orten.

FRÅN RENOVERING TILL

Efter utbildningen jobbade de båda som anställda snickare och så småningom hamnade

– Vi får ofta höra att vi är noga och ärliga. Vi är också måna om att hålla tider och sätter alltid upp ett mål i hur lång tid det ska ta. Däremot vet man aldrig vad som dyker upp i väggen under till exempel en renovering men vi är alltid noga med att kommunicera med kunderna och det får vi ofta positiv respons för, avslutar Gustav.

NYBYGGNATION – ETT MÅNGSIDIGT BYGGFÖRETAG I HALMSTAD

Instagram: onsjobygg

– De hörde av sig eftersom de var nöjda med vad vi gjort tidigare. Därefter har vi fått fler kunder genom att ryktet spridit sig från mun till mun, säger Fredrik.

Både Fredrik och Gustav som har lång erfarenhet av branschen kommer ofta med råd och rekommendationer till sina kunder. Idag jobbar de själva i företaget men hoppas att de inom ett par år har kunnat anställa en eller två personer.Devärnar om god kundkontakt och har på de här åren fått mycket fin respons från sina kunder.

33ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENADONSJÖ BYGG AB

34 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 BYGG & ENTREPRENAD EDDI GRÄV OCH BYGG

ddi Gräv och Bygg i Stockholm har både en gedigen bredd och värnar om att alla jobb ska utföras med kvalitet. Företaget utför alltifrån badrums- och köksrenoveringar till altanbyggen. Ägaren Cristian Radu Rasu som också är plattsättare kan göra allt ifrån att riva ett badrum till att bygga upp ett helt nytt.

Just idag befinner sig Cristian på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, där han anlitas som underleverantör för bland annat målning.

– Vi har byggt plattan och sedan det prefabri cerade huset kommit till platsen bygger vi allt invändigt, som kök, badrum och monterat tak.

E

som har en lång erfarenhet av branschen anlitas av både privatpersoner och företagskunder. Han samarbetar också med andra hantverkare som är behöriga inom el och VVS, vilket gör att han kan erbjuda sina kunder en bekväm helhetslösning. Eddi Gräv och Bygg har också hjälpt flera kunder att bygga hus, från grund till tak.

MEDDELANDE TILL MIG OCH SAGT

ATT DE VARIT VÄLDIGT GLADA

ÄR VISSA KUNDER SOM SKICKAT

Eddi Gräv och Bygg AB i Stockholm utför alltifrån snickerijobb till målning åt både privatpersoner och företag och lämnar alltid ifrån sig jobb med kvalitet.

"KUNDEN SKA VARA NÖJD, DET

– Jag försöker alltid lämna ifrån mig ett bra jobb. Jag är seriös och gör jobben så snabbt det går utan att tumma på kvaliteten, säger Cristian.Cristian

GRÄV OCH BYGG MED BREDD OCH

ÄR DET ALLRA VIKTIGASTE. DET

ÖVER JOBBET SOM JAG GJORT".

KVALITET I STOCKHOLM

35ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENADEDDI GRÄV OCH BYGG

Facebook: Cristian Rusu

Cristian som ursprungligen kommer från Rumänien har jobbat inom branschen i sitt hemland samt i flera andra länder, innan han flyttade till Sverige för tjugo år sedan. I Sverige började han jobba åt ett företag där han fick fin kontakt med ägaren. Han hjälpte sedan Cristian att starta företaget och idag samarbetar de inom olika uppdrag. Inom företaget råder många mjuka värden, då Cristian värnar om goda kundrelationer. När han besöker en ny kund bokar han först in ett möte där denne får berätta sina visioner. Därefter ger Cristian råd och tips och kommer tillsammans med kunden fram till en bra lösning för projektet.

EDDI GRÄV OCH BYGG

Telefon: 0736-10 76 47

E-post: cristian.gravochbygg@outlook.com

– Kunden ska vara nöjd, det är det allra viktigaste. Det är vissa kunder som skickat meddelande till mig och sagt att de varit väldigt glada över jobbet som jag gjort. Jag har också många stamkunder. Det är flera villaägare som anlitat mig för olika projekt under de fem senaste åren, avslutar Cristian.

– Vi har kollektivavtal inom Byggettan och ingen av mina anställda har sagt upp sig, säger

Olofssons Byggservice i Gnesta som har fått både många och stora kunder under åren, har också blivit utsedd till Nordiskt Tillväxtföretag via–UC.Det är bara 5 procent av Sveriges företag som uppnår kriterierna för detta, säger Robin.

Efter en tid började han jobba på en byggfirma, där han blev kvar i fem år. När de la ner företaget startade Leif företaget Olofssons Byggservice tillsammans med Håkan Sjökvist som idag jobbar som anställd inom företaget.

– Vi försöker alltid att hålla nere ledtiderna, vara tillgängliga och snabbt vara på plats när en kund behöver hjälp, säger Leif.

Leif som ständigt kommer på nya projekt och idéer har nyligen tagit fram en prototyp på ett dammskyddsnät, som bland annat används på Scania.–Nätet

OLOFSSONS BYGGSERVICE

används för att det inte ska ramla ner smuts på pallarna mellan våningsplanen. Det samlar upp träflisor och annat som sedan bara kan skakas av och det har kommit in en hel del beställningar på dem nu, avslutar Leif.

FöretagetLeif.har

36 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 BYGG & ENTREPRENAD OLOFSSONS BYGGSERVICE

Inom företaget råder en stor servicekänsla, då man alltid vill ställa upp för kunderna.

L

Olofssons Byggservice AB Bygg & Fastighetsservice - Montage - Passivt brandskydd

BYGGSERVICE OCH FASTIGHETSSKÖTSEL

Bland annat jobbar bröderna Robin och Joakim Johansson inom företaget, som också är en del av företagets styrelse. Det märks tydligt att de är ett sammansvetsat gäng.

Efter en tid började Leif att anställa fler, vilket idag har resulterat i fem anställda.

Telefon: 0736-24 91 91

E-post: l.olofsson@olbygg.com

Adress: Södra Stockholm

I SÖDRA STOCKHOLM

– Vi gör alltifrån att montera whiteboard och renovera toalettgrupper till att sätta in dörrar och laga parkettgolv. När företagen funderar på vilken hantverkare de ska ringa, kan de ringa till Olofssons, säger Robin.

ett stort spann av tjänster inom byggservice och fastighetsskötsel. Deras kunder är både industrier och fastighetsägare, där några av de största är Scania och Rikshem.

Olofssons Byggservice i Gnesta AB är ett byggföretag med en gedigen kunskap inom industrin. Här jobbar de alltid kundnära samtidigt som de är problemlösare. För dem känns det som ingenting är omöjligt.

Inom företaget har de stor kunskap och vana av att jobba med industrier.

eif Olofsson som äger och driver Olofssons Byggservice i Gnesta har lång erfarenhet av både bygg och livet som företagare. En entreprenör ut i finger spetsarna som så småningom landade inom byggbranschen.Hanstartade sitt första företag redan som artonåring och har genom åren bland annat drivit en städfirma, ett gatukök och en färgkopieringsbyrå.–Jagjobbadeentid inom respektive bransch, för att sedan ta med mig erfarenheten och starta eget, säger Leif.

– Jag jobbade tidigare på ett spannmålssilo och har därför stor erfarenhet av processindu strin. Industrin har en speciell miljö och därför kan man oftast inte anlita vilka byggfirmor som helst, menar Robin.

Inom företaget har de också riktat in sig på service och underhåll av rökluckor samt brandtätningar och brandavskiljningar.

– Det finns otroligt mycket att göra när man jobbar mot industrier som vi gör, säger Leif.

I starten verkade Olofssons Byggservice som en renodlad byggfirma men via kontakter kom de efter en tid i kontakt med Scania, som sedan dess har varit företagets kund och som de till stor del utför underhållsjobb åt.

Idag består en stor del av deras arbete med att gjuta, göra om och besikta skyddsrum, där de jobbar från Linköping och Norrköping till Uppsala, Örebro och Västerås.

Tomas jobbar idag själv i företaget men har sin son och några andra killar till hjälp som han anlitar vid behov. Inför nästa år finns dock tankarna på att anställa för att kunna ta sig an flerIdaguppdrag.harTomas samarbete med flera etable rade betongföretag i Mälardalen och visionen är att fortsätta serva dem med information med samma goda service.

De jobbar också till stor del med att vara med då tunnlar under jord ska byggas i Stockholms området, där de verkar som underentreprenör åt flera, stora företag.

Adress: Bränningestrandsvägen 121, 15139 Södertälje

37ENTERPRISEMAGAZINE.SE BYGG & ENTREPRENADBETONGVERKET

Webbplats: www.betongverket.se

EXPERTER PÅ BETONG I MÄLARDALEN

– Jag har ett eget labb där jag jobbar mycket med betongteknik och olika mätmetoder. Något som jag i framtiden ska satsa ännu mer på, säger Tomas som startade Betongverket i början av året.Bland

Tomas intresse för betong fick han redan som tolvåring. Han fick upp ögonen för det under en praktik och valde sedan att gå en yrkesskola för tunga transporter. Därefter blev han direkt anställd på en betongfirma i Södertälje. Efter att ha jobbat som anställd inom branschen under 35 år valde han att starta eget.

recept till att designa formar som det ska gjutas och har till och med varit med och designat fabrikerna som framställer betongen.

Tomas som också sitter med i Tekniska Utskottet för Svensk Betong jobbar med många etablerade och välkända företag, där han hjälper till med sin expertis. Man förstår snabbt att han är ett välkänt namn inom branschen.

– När de har frågor som rör tungbetong ska Betongverket vara det självklara valet dit de vänder sig, avslutar Tomas.

å Betongverket förser de olika bran scher med olika lösningar inom betong, tungbetong och lösningar i betonglabb. Bakom företaget står Tomas Norrstrand som har lång erfarenhet och är en riktig innovatör. Här jobbar han bland annat med receptopti mering för att ta fram de bästa lösningarna. Det gäller såväl elementtillverkning och platsgjut ning inom tre olika klasser som egna lösningar inom tungbetong.

Med stor kunskap förser Betongverket i Mälardalen AB många stora aktörer med lösningar inom tungbetong, elementtillverkning och platsgjutning inom tre olika klasser.

P

annat har Tomas tagit fram en lösning i samarbete med GE Healtcare, ett strålskydd för röntgenmaskiner, som levereras till stora sjukhus världen över.

BETONGVERKET

– Då jobbar vi med sprutbetong och många specialgjutningar. Vi följer då med företagen och gjuter mycket på nätter och storhelger, då trafiken står stilla i Stockholm. Det är också många andra, olika företag som efterfrågar om jag kan vara med. Jag gör då provtagning på plats och har med mig egen utrustning.

Idag tar Tomas fram nya koncept, från

Telefon: 023-24 100

– Det var många som ifrågasatte varför jag inte drev eget, då jag både har en hel del patent och egna idéer. Jag har dessutom gjort det mesta inom betong, elementtillverkning, platsgjutning och fabrikstillverkningar.

E-post: tomas.norrstrand@betongverket.se

38 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 FRITID & NÖJE JOHN SCOTT’S KOPPARBERG

Här finns ett femtiotal sorters öl men också cider och även där ingår ett lokalt utbud som de köper in från Kopparbergs Bryggeri. De har även något som de kallar för Bubbel & Burgare, som de erbjuder under torsdagar, då gästerna kan köpa cava eller prosecco tillsammans med en hamburgare till ett rabatterat pris.

Telefon: 0580-70 95 80

På John Scott’s Kopparberg serveras lokala och kvalitativa råvaror av både mat och dryck samtidigt som man kan njuta av bra livemusik i form av band och trubadurer.

Under vår, höst och vinter besöks puben och restaurangen flitigt av lokala invånare, medan de sommartid även har besök av många utländska turister. Då och då har de stand up comedy, trubadurer eller har spelningar med större artister.

På uteserveringen finns också en liten sandlåda, för att de minsta barnen ska kunna roa sig. Här finns verkligen något för alla.

– Vi har lyckats mycket tack vare att Johan har så bra kontakter inom nöje och musik men också för att det finns en mentalitet här som säger att man ska hjälpas åt. Många ortsbor planerar in att de ska komma hit minst två gånger i månaden, för att de vill att stället ska finnas kvar, avslutar Mats.

– Vi sa nej för att jag och Johan ville fortsätta med musiken och tjejerna med deras men när vi väl började tänka på det kände vi att det vore kul och att det var ett bra läge att flytta hem. Vi hade aldrig jobbat inom branschen tidigare så

JOHN SCOTT’S KOPPARBERG

E-post: kopparberg@johnscotts.se

Idag drivs verksamheten av Johan, Mats, Kajsa och Mimmi. Under 2019 fick de en förfrågan av Kopparbergs Bryggeri som ägde fastigheten om att starta upp ett John Scott’s. Då de bodde i Stockholm och jobbade med annat var de till en början tveksamma, men beslutade sig sedan för att tacka ja.

Trots att de startade strax innan pandemin slog till har de haft en bra start, då de hela tiden arbetat för att kunna fortsätta bedriva verksam heten på samma sätt trots restriktioner.

P

Adress: Kristineplan 1, 714 35 Kopparberg

EVENT IHAMBURGAREOCHKOPPARBERG

– Vi bad kommunen om lov och byggde ut uteserveringen och använde flyttbara möbler för att anpassa oss.

å den engelska puben John Scott’s som ligger centralt belägen i Kopparberg serveras god mat i en trivsam miljö, här ryms hamburgare, öl och event i en lyckad kom bination. På menyn finns alltifrån fish’n chips, olika slags hamburgare men också vegetariska alternativ som halloumi. Till allt som tillagas använder de svenska varor och så långt som det är möjligt även lokalproducerat.

Webbplats: www.johnscotts.se/kopparberg

– I somras körde vi till exempel en rätt med bara råvaror från Bergslagen. Att använda närproducerat är viktigt för oss och vi vill visa att det inte behöver vara dyrt för att vara lokalt, säger delägaren Mats Eriksson.

– När vi har större artister blir biljetterna slutsålda på en kvart. Även när vi har trubadur och fri entré brukar det vara fullt här. Livemusik är något som verkligen lockar.

det blev mycket att lära på kort tid men vi hade bra hjälp från John Scott’s koncernen.

Sedan starten har verksamheten vuxit, vilket har gjort att de kunnat anställda fler. De båda paren jobbar inom olika områden och nyligen har de också anställt kökspersonal. Visionerna för framtiden är att fortsätta i samma anda, att växa och bli ännu bättre.

MEXIKANSKT OCH EVENT I CENTRALA LINDESBERG

De fyra delägarna som började driva John Scott’s i Kopparberg under 2019 var intresse rade av att ta över restaurangen när de fick höra talas om att den var till salu, som då gick under ett annat namn och hade ett annat koncept. Johan ringde den tidigare ägaren och la ett bud och snart hade de en till restaurang att driva. För att få den rätta känslan åkte dom till Mexiko under en månad, som ett studiebesök. Där

Men de värnar om att endast använda svenska råvaror i köket och närproducerade livsmedel så långt som det är möjligt.

– Vi brukar ha trubadurer och även DJ:s. Bland annat har vi haft Dregen i The Hellacop ters här. De som gillar musik uppskattar vårt ställe. Det har inte varit så mycket uteliv på senaste tiden på grund av pandemin, framfö rallt inte med musik, vilket är något som många i Lindesberg uppskattar, säger Mats Eriksson som äger baren tillsammans med sin bror Johan och deras respektive Mimmi och Kajsa.

Hos Riff Musik Bar möts man av en mexikansk anda i såväl mat som dryck, men här finns också influenser från USA. I en trevlig atmosfär serveras hamburgare och tacos till tonerna ifrån DJ:s och trubadurer.

Telefon: 0581-500 28

R

hämtade de inspiration som de tog med sig hem till Lindesberg och utformade restaurangen efter.–Maten och drycken, som öl och drinkar är till stor del Mexiko-inspirerade. Vi köpte också med oss en del inredning därifrån. Det finns en stad i Mexiko, Mexicali som gränsar till Kalifornien och därifrån har vi hämtat lite inspiration och även valt att ha hamburgare och amerikansk öl på menyn, eftersom vi älskar det, avslutar Mats.

RIFF MUSIK BAR

Adress: Bytesgatan 17, 711 30 Lindesberg

Baren och restaurangen som ligger centralt i Lindesberg har öppet torsdag till lördag men planerar att utöka sina öppettider inom kort. Trots att de inte haft öppet mer än några månader så har de redan blivit ett populärt inslag i den lilla staden.

39ENTERPRISEMAGAZINE.SE FRITID & NÖJERIFF MUSIK BAR

iff Musik Bar som ägs och drivs av samma ägare som John Scott’s i Koppar berg (se artikel bredvid), har en genuin känsla. Här finns vinylspelare i baren och inredningen ger en trevlig känsla. Här serveras mexikansk mat som tacos och tortillas av olika slag men även flera olika sorters hamburgare i kombination med trevliga event i Lindesberg.

E-post: info@riffmusikbar.se

Webbplats: www.riffmusikbar.se

40 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 FRITID & NÖJE

www.hotellmartenson.seHOTELL MÅRTENSON

– Vi har många olika delar i hotellet och det är vi väldigt stolta över. Hit kan man som gäst komma flera dagar i veckan men ändå uppleva olika saker, säger Linda Alm.

– Vi har fått ett otroligt bra mottagande. Det känns härligt och idag har vi många stamgäster som hänger här, avslutar Linda.

– Dit kan man ta med sig sitt kompisgäng som privatperson eller hyra in sig för en konferens som företagare, samtidigt som man har full access till resten av hotellet, säger Linda Alm som är hotelldirektör.

UNIKT LIFESTYLEHOTELL I HALMSTAD

– Det finns mycket att göra runt omkring och vi har själv mycket på hotellet. Bland annat kan vi erbjuda blomsterbinderikurser i vår blomsteraffär och varje onsdag har vi vinprovningar, då deltagarna har sin egen kock ochFörservispersonal.Lindaochde andra anställda, som uppgår till cirka åttio personer under sommar månaderna, står gästen alltid i fokus. Inför den närmsta framtiden ligger planen på att öppna den Gula Villan och sätta hotellet på kartan, som Linda uttrycker det.

Hotell Mårtenson i Halmstad är ett unikt lifestylehotell som passar utmärkt för mindre grupper som vill uppleva en hotellvistelse utöver det vanliga.

Sedan nyöppningen av Hotell Mårtensson har de fått otroligt fin feedback och respons från sina gäster.

Adress: Storgatan 52, 302 43 Halmstad

Hotellet är privatägt men är medlem i Nordic Hotel and Resort som ägs av Choice.

Under sommarmånaderna är det många

Till hotellet kommer gäster i många olika åldrar, men där de mellan 40 och 50 år är deras största målgrupp.

Telefon: 035-17 75 75

otell Mårtenson sticker ut med sin otroliga bredd och är ett fint lifestyleho tell i Halmstad. Här finns många olika delar under ett och samma tak. Olika outlets så som café, bar, bistro, takbar, gym, blomster- och inredningsbutik, CO-working och Chambre Séparée. Hotellet som nyligen totalrenoverades och rymmer 137 rum kommer snart att öppna ett litet hotell i hotellet som kommer att kallas för Gula Villan. Det ska rymma sex dubbelrum, en svit, ett vardagsrum och en relaxavdelning.

H

Under 2016 tog företaget Midstar över fastigheten och under våren 2020 stängdes hotellet för en omfattande renovering.

– Vi anlitade ett duktigt designföretag från Göteborg som lät 1920-tal möta 2020-tal, vilket resulterade i en retrokänsla men med en modern touch. Visionen med renoveringarna är att vi ska bli Halmstads nya vardagsrum och det som gör oss unika är att vi verkligen är ett lifestylehotell av rang.

Hotellets restaurang är en fransk bistro inspirerat av Franz och Greta, som det finns en sann historia bakom. Franz var tidigare ägare till hotellet och blev tillsammans med städer skan Greta. När Franz dog sa han att Greta skulle få bo kvar på hotellet tills hon dog, vilket hon gjorde fram till 1996. Franz och Greta reste över stora delar av världen och har blivit en stor inspirationskälla till eller för restaurangen.

E-post: info@hotellmartenson.se Webbplats:

Hotellet har en lång historia bakom sig och Linda berättar att det var en välbesökt plats på 80- och 90-talet men att det sedan inte underhölls på många år och hamnade i lite skymundan.

privatpersoner som bor på hotellet medan många företag hyr in sig på hotellet de övriga årstiderna. Mestadels söker sig små och medelstora företag till Hotell Mårtensson, som ligger strategiskt beläget mitt i city.

HOTELL MÅRTENSON

– De som kommer hit är de som älskar god mat, dryck och design. Vi är också väldigt välbesökta av privatpersoner under helgerna eftersom vi har det utbud som vi har. Det är inte så många som kan erbjuda det vi kan.

Under fredagarna är det många som samlas i den franska bistron, där det råder en härlig stämning och kontinental känsla.

som funnits under många år kommer människor i alla möjliga åldrar och med olika kunskapsnivåer.

GENUIN SPORTFISKEBUTIK

Adress: Nyköpingvägen 50, 151 32 Södertälje

Gösens Sportfiske i Södertälje finns något för alla, oavsett om man är nybörjare eller proffsfiskare. Här råder dessutom ett stort intresse för både kunder och fiske.

– Vi försöker hjälpa alla med deras fiskepro blem och här finns något för alla. Vi är alltid hjälpsamma och ärliga, då vårt mål är glada

– Man märkte under pandemin att människor ville ut i större utsträckning. Det är lättare och mer givande att vara ute i naturen, på sjön eller stranden istället för att sitta hemma. Det är mer inne att vara ute, säger Patrick.

– Vi kan inte lova bra fiske men att ha bra grejer gör det enklare. Bara ett enkelt metspö kan göra sitt till. Det kostar nästan ingenting att börja fiska, säger Patrick som är ägare till

I SÖDERTÄLJE

GÖSENS SPORTFISKE

Gösen Sportfiske i Södertälje är en old-school butik med en verkligt genuin anda. Hit kommer fiskeintresserade, nybörjare som inbitna, för att handla men också fråga om råd om produkterna inför fisketuren. Butikens utbud möjliggör fisketurer med så goda förutsättningar som det går att få.

E-post: info@gosens.se

41ENTERPRISEMAGAZINE.SE FRITID & NÖJEGÖSENS SPORTFISKE

ökat i ständig takt och med det har tyvärr också många fysiska butiker försvunnit. Att handla på nätet är många gånger lättsamt och gör allt mer lättillgängligt men det man istället missar är allt annat som man får när man kliver in i en fysisk butik.

– I en butik kan kunderna klämma och känna på produkterna och vet vad de köper. Får de problem kan de alltid komma in och få snabb hjälp. Även om vi behöver beställa hem delar så går det snabbt. I butiken servar vi också rullar och lagar toppöglor på spön plus fixar slipning av Patrickis-borrskär.hardrivit butiken i 17 år och det märks tydligt att han brinner för både fiske och kundservice.Hanbörjade själv att fiska som liten med sin sportfiskeintresserade pappa.

M

Telefon: 08-550 129 20

Facebook: Gösens Sportfiske

butiken.Tillbutiken

ed tiden har webbhandeln

Under pandemin drabbades många företag negativt men för vissa branscher gick försälj ningen istället upp.

kunder som känner att de har gjort en bra affär när de går ut härifrån.

Patrick menar att det både finns många och stora fördelar med att handla i en fysisk butik gentemot att handla över nätet.

Sedan Christer tog över rodret igen har omsättningen ökat med 60 procent, vilket också har gjort att de blev i behov av en större lokaler och har idag 800 kvm butiksyta plus drygt 200 kvm lager. Sportson Borås är minst sagt en omtyckt butik, både i sitt utbud och för sin fina service.–Här

Christer berättar att en del företag har uppfattningen att det ska medföra en massa administrativt arbete men att det inte alls är så, då Personalcyklar löser allt administrativt.

Christer att jobba extra i butiken vid sidan av sitt ordinarie jobb. Under 2012 blev han butiksansvarig och efter ett kort avbrott, då han jobbade med annat fick han återigen förfrågan om att driva butiken.

SportsonSten.Borås har bland annat Borås Stad som kunder, men även många mindre företag. Deras kunder finns också i många andra kommuner som Ulricehamns, Mjölby och Marks kommun.

– Det fungerar precis som med förmånsda torerna som var populära på 90-talet. Mot ett visst bruttolöneavdrag har man här möjlighet att plocka ut en valfri cykel. Det blir både en vinning för företaget med en friskare personal och samtidigt kan de anställda få ut en riktigt bra cykel på ett tryggt och bra sätt, säger ägaren Christer

Att ta ut en förmånscykel fungerar på samma sätt som att leasa en bil. Efter tre år kan man välja att antingen lämna tillbaka, byta eller lösa ut den, som är det förmånligaste alternativet.

Hos Sportson Borås får kunderna också ett tryggt ägande, då det ingår en fri service en gång om året på deras förmånscyklar.

FÖRMÅNSCYKLAR I BORÅS

Telefon: 033-14 02 00

Hit söker sig många privatkunder men också många företag eftersom butiken kan erbjuda förmånscyklar och har ett samarbete med Personalcyklar som kan erbjuda ett upplägg gällande förmånscykel.

– Vi är öppna för alla förslag och finns det

får man ett tryggt och säkert ägande av sin cykel. Vi får ofta höra att vi är tillmötesgå ende och ställer upp för kunden. Det ska vara ett enkelt ägande när man köper en cykel av oss, avslutar Christer.

42 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 FRITID & NÖJE

– Av de företag vi har som kunder så har vi fått väldigt bra respons, då det innebär att fler cyklar till jobbet och att det även snackas mycket cyklar där.

– Jag sa först nej men då jag fick en deal om att ta över butiken efter tre år så nappade jag och sedan årsskiftet 20/21 driver jag butiken i eget bolag som franchisetagare.

SPORTSON BORÅS

os Sportson Borås finns ett brett spann av cyklar. Från balanscyklar för de allra minsta barnen till tävlingscy klar. Butiken som är ett franchiseföretag har också ett brett urval av märken som Scott, Crescent, Trekk, Ecoride, Huskvarna och många fler därtill. Här finns också en cykel verkstad där de både lagar och servar och alla kunder som köper en cykel får ett års fri service.

önskemål om att vi ska komma ut och visa cyklar för personalen på ett företag, så försöker vi alltid att lösa det.

Hos Sportson Borås finns cyklar för såväl stor som liten, elcyklar och mountainbikes. Här finns också förmånscyklar som blivit omåttligt populära bland företag att erbjuda sina anställda, då det ger sundare vanor och därmed friskare personal.

E-post: boras@sportson.se Webbplats: www.sportson.se

Adress: Källbäcksrydsgatan 5, 507 42 Borås

H

Sportson Borås som inte bara har ett stort intresse för cyklar, värnar också om en fin kundservice och det personliga mötet med kunden. Då och då har de också happenings med cykelturer på helgerna, där de människor som vill kan ansluta. Vad som händer och var, får alla som följer Sportson Borås på sociala medier information om. Sportson i Borås slog upp sina dörrar 1995 och redan då började

SPORTSON BORÅS

INRAMNING AV KONST I KARLSKRONA

RAMA KONSTINRAMNING

Adress: Intagsvägen 3, 371 46 Karlskrona

Hos RAMA Konstinramning i Karlskrona kan kunderna få handtillverkade och skräddarsydda ramar enligt önskemål. Här tillverkas allt med stor kreativitet och kvalitet.

N

– När jag lagt klart allt guld ska jag patinera ytan så den får rätt uttryck och ett naturligt Liksomslitage.

är man kliver in hos RAMA Konstinramning möts man av en visningsbutik där den som ska göra en inram ning av konst i Karlskrona kan hitta massor av inspiration. Här finns ramar i alltifrån lekfull och modern stil till gammal stil, för att passa alla hem och smaker. Här säljs nämligen inga hyllprodukter, utan alla ramar skapas efter beställning, vilket gör att kunderna kan få en ram som är helt utformat efter deras konstverk. Hit kommer såväl privatpersoner som företag, unga som gamla, som vill ha mindre eller större föremål inramade.

Maja har drivit RAMA Konstinramning sedan 2009 och flyttade till lokalen som det ligger beläget i idag under 2011. Maja som alltid haft en kreativ ådra har både utbildat sig på musiklinjen i Växjö och gått en konstskola på Frösön i Östersund. Under många år jobbade hon med musik, främst med inriktning på barn

ningar och blanda lerpigment till grunderingen. Allt avslutas med bladguld. Just nu jobbar hon med replika på en 1400-tals ram, där hon använt lerpigment i två färger och sedan handförgyllt med äkta bladguld för att komma så nära originalet som möjligt.

– Kunderna kan komma med alltifrån en liten sak som en medalj till en gammal tavla som de ärvt och vill ha en ny ram till. Vi går då igenom och tittar på lite olika alternativ som kan passa, säger Maja Hallén som äger och driver företaget.

Telefon: 0733-48 42 42

man står i ett kundmöte och ska hjälpa kunden att välja en ram handlar det mycket om deras tycke och smak men även trenderna har en stor påverkan. Guld är något som fått ett uppsving. Idag har många minimalistiska hem i skandinavisk stil och då vill många gärna ha ett blickfång som utmärker sig. Ramar i massiva träslag såsom valnöt och ask är också populärt.

I rummet intill ligger ramverkstaden som är hjärtat av verksamheten och där Maja tillverkar kundernas beställningar. Här gör hon allt från grunden och har bland annat en avancerad CNC-maskin som kan användas för att skära i flera olika material och ge perfekta snitt.

E-post: maja@rama.se

Webbplats: www.rama.se

allt annat inom inredning och detaljer för hemmet, så kommer och går även trender på ramar, något som Maja håller sig uppdaterad inom.–När

43ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & INREDNINGRAMA KONSTINRAMNING

och ungdomar men valde så småningom att starta RAMA Konstinramning. Att Maja ville bygga sin verksamhet på kunskap och kvalitet visste hon från första början. För att få mer kunskap om yrket gick hon de utbildningar som fanns och tog åt sig all kunskap hon kunde hitta. Med gesällbrevet avklarat var det en höjdpunkt var 2017 få hämta Mästarbrevet i Blå Hallen

– Jag har precis anställt en tjej på timmar och det är ett stort steg, även om det är i liten omfattning.Jaggillar att driva upp och starta saker och därför vore det kul med en filial i framtiden, avslutar Maja.

I framtiden finns tankarna på att kunna utveckla verksamheten med en filial i någon närliggande stad.

Längst ned i lokalen finns ett tredje rum, som också benämns som det mest kreativa rummet. Här skapar Maja alla handförgyllda ramar genom att koka eget lim, göra limkritabland

ner träd för att ha något att elda med, vilket ledde till förstörelse. Det var en elektriker som uppfann Christies bbq. På 70-talet tog man fram den första grillen som gick på el samt gas, dock har vi inte gas i Sverige ännu. Sedan dess har den utvecklats till dagens standard och den enda i världen som är rullstolsanpassad och naturligtvis kan användas även vid eldningsför bud. Christies grillar är världsunika och vinner alltid pris för bästa design, bästa innovation samt miljö. De ska alltid vara miljövänliga, enkla att använda och säkra, avslutar Ann-Sofie.

Med en robust grill får man både en grillplats som står sig år efter år men också en miljö som skapar stämning och gemenskap. No Worries BBQ säljer elgrillar för det offentliga rummet, som ska skapa både trivsel och trygghet.

– De steriliserar sig själv och tar bort alla bakterier, vilket gör att man bara behöver borsta ren

– Det började med att regeringen i Australien var så trötta på alla som bröt pinnar och tog

HÅLLBARA OCH UNDERHÅLLSFRIA UTEGRILLAR

os No Worries BBQ kan kunderna vara säkra på att få en grill som både är säker och enkel att använda. Till kunder över hela Sverige säljer de hållbara och underhållsfria utegrillar som kommer till sin rätt på platser där människor vill ses och skapa trevliga tillställningar. Grillarna är utformade för offentlig användning i alla miljöer och är dessutom tillgänglighetsanpassad för rullstolsbundna.–Attskapasäkra grillplatser är vår vision. Trivsel och gemenskap är en annan aspekt som i sin tur ger trygghet och det är något som vi strävar efter i samhället. Att kunna få människor i utsatta områden att ha det trevligt och fint tillsammans, säger företagets ägare Ann-Sofie Saville.

H

Grillarnadem.ärväldigt robusta och kan stå ute i alla sorters väder. De är också barnsäkra, då man måste hålla in en knapp i sex sekunder för att de ska

Ann-Sofiestarta.somstartade

företaget No Worries BBQ har många års erfarenhet av de unika grillarna. Hennes mål är att erbjuda alla samma chans att vara tillsammans och mötas vid en samlingsplats som innehåller en grill på ett miljövänligt och hållbart sätt.

– ATT SKAPA SÄKRA GRILLPLATSER ÄR VÅR VISION.

De prisbelönta grillarna som kommer från det australiensiska företaget Christie är elgrillar som är tillverkade i 3 mm rostfritt stål. De är dessutom enkla att montera och använda, då de rengör sig själv.

44 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 HEM & INREDNING NO WORRIES BBQ

45ENTERPRISEMAGAZINE.SE NO WORRIES BBQ Telefon: 0708-59 31 33 E-post: info@nwbbq.se Webbplats: www.noworriesbbq.se We introduced the first-ever public barbecue cabinet in 1996 to provide a sturdy and straightforward alternative to built-in barbecue structures. Twenty-five years on the Modular series’ industry-defining shape is synonymous with the iconic Australian public barbecue. ICON Series

Introducing the Ultimate Public Barbecue

Variationen i hennes arbetsdagar är att hon kan kombinera sina tre delar i företagandet. Butiken, konsultation av färgsättning/inred ning och kaféet.

46 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 HEM & INREDNING KDESIGN

dag driver Katrin med anställda begrep pet/stilen ”Kdesign”. Katrin har lyckats driva fram sina visioner kristallklart och det syns tydligt från helhet till detalj. Byggnaden arkitektritades för butiken och kaféet samtidigt som det hela tiden fanns en tanke om att den 350 kvadratmeter stora huskroppen i framtiden skulle kunna nyttjas till något helt annat om så önskades. I butiken har hon lyckats blanda stilar och variationer för ett brett utbud. Sam tidigt har hon även lyckats bevara sin identitet genom att med fingertoppskänsla välja sina inköp. Något som faktiskt syns då hon har tagit avstånd från vissa ”kommersiella” varumärken. I kaféet kan man njuta av en lättare lunch som varieras allt efter tid på året. Men stående är alltid att det ska finnas en matig sallad att välja på. Såklart bakas det fikabrödet i huset.

KDESIGN – EN GEMENSAMHETSOAS I UTKANTEN AV FALKÖPING

Adress: Falköping Webbplats: www.kdesign.nu

– Att få möjligheten att lyssna in kunderna i de olika sammanhangen de efterfrågar, där är vår styrka! Mottot är att vara ödmjukt kaxig. Hos oss och med oss ska man må bra, avslutar Katrin.

KDESIGN

I sin estetiska drivkraft formar hon Kdesign framåt i tiden. Katrin Borgenhard ser möjligheter och frihet i allt och skapar ständigt en trivsam miljö runt sin verksamhet. Som ung entreprenör och utbildad florist vid 17 års ålder drev hon sin första butik till succé. Det blev sedermera ett stabilt riktmärke mot vilken väg hon ville forma sin framtid framöver.

Titeln florist är fortfarande högst aktuell och Katrin ges ibland möjlighet att leverera blommor till begravning som för henne är ett av de mest ärofyllda uppdragen. Hon får många olika inredningsuppdrag och balansen blir mötet i butiken/kaféet med olika kunder som gör dessa uppdragen fantastiskt inspirerande och givande.

I

47ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & INREDNINGKDESIGN

Webbplats: www.movidesigninterior.com

Idag ligger deras lager mellan Uppsala och Knivsta men i framtidsvisionerna finns att byta till något större och mer centralt eftersom kunderna ständigt blir fler.

FÄRGSTARKA INREDARE I UPPSALA

E-post: movi.interior@gmail.com

Monica och Victoria är i grunden utbildade pedagoger och har jobbat inom det i över femton år. Det var också på jobbet som de möttes och insåg att de delade samma intressen och livsvärderingar. De valde att skola om sig och utbildade sig till inredare och stylister inom Feng Shui och homestaging.

saker. Vi är också noga med att ta upp färgerna, då en färg inte ska leva ensam utan ska finnas på flera ställen. Många som har anlitat oss gillar att vi jobbar mycket med just detta, säger Monica.

– Kunderna har varit nöjda och ryktet har spridit sig från mun till mun. Vi var tidigt ute och visade upp oss och har på så sätt fått många samarbeten med mäklare, flyttfirmor och butiker. Vi har varit ivriga med att träffa människor, skapa kontakter och att synas, vilket också har lett till att vi snabbt fått många uppdrag, säger Victoria.

I samarbete med butiker kommer de inom kort att ha kundkvällar där butiken bjuder in sina kunder. Då kommer Movi Design & Interiör bland annat att hålla workshops i hur man inreder med balans.

– En del kanske till exempel behöver mer lugn i hemmet. Vi har en analyskarta som familjen får fylla i och som vi utgår ifrån för att sedan prata med familjen, säger Monica.

– När vi kommer hem till människor saknar de främst färg och växter. Många inreder med

MOVI DESIGN & INTERIÖR AB

Inför en fotografering av en bostadsförsälj ning stylar de hemmet helt eller kompletterar med detaljer för att skapa en attraktiv helhet. När de ska inreda ett hem där en familj ska bo och inte inför en försäljning, går de lite djupare in på inredningen för att den ska passa familjens behov och leverne.

drag inför bostadsförsäljningar samt uppdrag åt företag, då de skapar trivsamma kontorsmiljöer och andra allmänna ytor. I alla deras uppdrag har de ett holistiskt synsätt och inreder och stylar med Feng Shui som grund. De håller även workshops inom bland annat Feng Shui, för att dela med sig om sin kunskap om att inreda hållbart och göra hemmet eller arbetsplatsen till en trivsam oas. Både Victoria Glosemeyer och Monica Lörhammer som driver företaget sedan hösten 2021, brinner för både inredning och människor. Trots att de inte haft företaget ens i ett år så har de redan hunnit få ett brett spann av kunder.

Uppdragen kan variera i storlek. Medan de ibland inreder helt tomma hem eller lokaler kan de andra gånger komplettera ett redan inrett hem. För dem är det viktigt att inredningen inte bara ser trevlig ut, utan att den ska kännas och upplevas med alla sinnen.

48 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 HEM & INREDNING MOVI DESIGN & INTERIÖR AB

Telefon: 0739-43 99 09 (Monica) 0707-20 09 33 (Victoria)

Hos Elins Blommor i Boarp finns både svensk- och närodlade växter för den som söker något nytt till både hem och trädgård. Här råder en fin kundservice där man alltid försöker lösa kundernas önskemål.

Butiken har också förmedlingstjänster, då kunderna kan beställa blommor som skickas ut via andra butiker över hela Sverige men även beställa blommor som körs ut på orten. Kunderna består av många privatpersoner men också företag och då främst anläggare som gärna köper in material och växter via butiken.

– Hos oss finns det allra mesta och om det är något som efterfrågas av kunderna som vi inte har på lager försöker vi alltid att ta hem det, säger Elin Ekenberg som äger butiken.

en som är ute efter nya växter till sin trädgård eller vill förnya hemmet med vackra växter och krukor har kommit helt rätt när de kliver in hos Elins Blommor i Boarp. I butiken säljs alltifrån snittblommor till krukor och växter för hemmets insida. Till butiken hör också en stor utegård där det säljs växter för trädgården, som närproducerade sommarblommor, svenskod lade växter från olika plantskolor, buskar, träd, jord och tillbehör.

– Det är mycket jobb för dem att leta fram rätt växter och krukor och då gör vi det åt dem.

I sortimentet finns även häckar, som beställs direkt från leverantören och som levereras hem till kunden. Hit kommer också många kunder för att beställa blommor till bröllop, begravningar och fester.

naturen och sociala medier berättar att erbjuda bra kundservice är viktigt i butiken.

D

Adress: Italienskavägen 281, 269 91 Båstad

ELINS BLOMMOR I BOARP

E-post: elin@elinsblommor.com

Elin är uppvuxen med blommor och trädgård, då hennes mormor och morfar drev en handelsträdgård som hennes föräldrar senare tog–över.Jagvet inget annat och det här blev en naturlig väg att gå. Det hade varit tomt om man inte haft blommor runt sig, eftersom man alltid haftElindet.som gick Handels på gymnasiet gick därefter en kortare floristutbildning. Trots det är hennes kunskap stor efter all tid som hon tillbringat i handelsträdgården under uppväx ten. Idag köper Elin in sommarblommorna till butiken av hennes föräldrar, som de odlar i Forslöv.Elinsom finner mycket inspiration i både

BLOMSTRANDE BUTIK I BOARP

49ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & INREDNINGELINS BLOMMOR I BOARP

– Det finns så mycket man kan göra och erbjuda, som att klippa gräs, rensa ogräs, köra ut jord och mycket annat som underlättar för kunderna, avslutar Elin.

– Det är viktigt att vara lyhörd när man jobbar med detta och att kunna vägleda kunden till rätt Butikenköp.som är välbesökt har under åren fått många nöjda kunder, som ofta ger beröm för att butikens blommor håller bra kvalitet. Idag är de tre anställda men i framtiden har Elin visionen om att växa med en till anställd och även kunna erbjuda trädgårdstjänster till sina kunder.

Telefon: 0431-707 72

minst sagt lång erfarenhet av branschen. Redan som 14-åring fastnade hon för floristyrket under en praktik och valde därefter att utbilda sig. Sedan har hon bland annat drivit en stor blomsterbutik, tävlat och varit domare inom binderi, utbildat och hållit inspirationskvällar för florister och jobbat hos en blomstergrossist i Holland. För ett par år sedan beslutade hon sig för att öppna en butik på nytt. Dels fanns det ingen blomsterbutik i Falkenberg och dels hade hon en idé på hur konceptet skulle se ut med de färdiga buket terna och knippen i fokus.

BLOMMOR MED MODERNT KONCEPT I FALKENBERG

– Här finns ett brett sortiment av blommor, som kan förmedla alla känslor och tillfällen under livet. Vi är noga med att inte massprodu cera utan vill att kunden skall känna att det får ett fint och välgjort hantverk.

Hos Knippen av Blommor i Falkenberg kan man snabbt och enkelt köpa en färdig och vacker bukett samtidigt som man får blommor med kvalitet.

Emma har valt att inte tillhöra någon förmedling, vilket betyder att hon inte tar emot blomsterbud via någon förmedlingstjänst. I mån av tid går det fint att ringa eller maila butiken om man önskar utkörning inom Falkenberg centrum med omnejd.

Emmas vision för framtiden är att anställa fler florister och fortsätta utveckla konceptet och sina idéer. Sedan starten har hon fått många nöjda kunder.

os Knippen av Blommor säljs inredning och blommor i Falkenberg.

50 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 HEM & INREDNING KNIPPEN AV BLOMMOR

– Jag har anställt en tjej som hållit på med te och kaffe hela sitt liv och framförallt teerna har verkligen blivit ett populärt inslag i butiken.

Emmamycket.haren

– Jag har valt just Knippen av Blommor som företagsnamn för att man får en knippe blommor här. Här får dock kunderna bättre kvalitet än vad de får om de handlar i en dagligvaruhandel, då buketterna står sig länge, säger Emma Segermalm som äger och driver butiken.Härfinns också ett noga utvalt sortiment av krukväxter, fina krukor och en härlig inredning. Samt en gård fylld med utomhusväxter efter säsong. Butiken som ligger i ett centralt läge i Falkenberg har bra parkeringsmöjligheter, vilket är smidigt för de kunder som köper större växter och krukor, då de kan parkera nära butiken. Dessutom säljs kaffe och teer som de blandar själva på plats i butiken.

Till butiken kommer både män och kvinnor, yngre som äldre, för att handla.

Här möts man inte bara av en modernt inredd lokal utan också av ett koncept som ligger helt rätt i tiden. Här finns snitt i färdig producerade buketter, vilket gör det både enkelt och smidigt att handla.

– Det är otroligt viktigt att vara säljande men det är också lika viktigt att säga till om man inte kan hjälpa dem. Ibland hänvisar jag en kund vidare till en annan butik om jag inte har det som efterfrågas och det brukar uppskattas väldigt

De gör också buketter för olika tillställningar, som bröllop och begravning, som får hämtas av kunderna i butiken.

– Kunderna är så extremt tacksamma och så snälla mot oss. De tycker det är så fint och inspi rerande här och att buketterna är fantastiska. Jag är glad att de gillar mitt koncept, avslutar Emma.

– Kunderna vet att det alltid finns färdiga buketter här och att jag binder hela tiden. Tar det slut på kvällen är jag här och binder upp nya på morgonen innan vi öppnar.

Hos Knippen av Blommor värnar man om kun derna och att alltid möta dem med hög service, oavsett om man har något som uppfyller deras efterfrågan eller inte.

H

51ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & INREDNINGKNIPPEN AV BLOMMOR KNIPPEN AV BLOMMOR Adress: Lokstallarna, Sandgatan 36, 302 36 Falkenberg Webbplats: www.knippenavblommor.se

SOM STÄRKER DITT VARUMÄRKE

52 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 HEM & INREDNING JENTZEN INREDNINGSSTUDIO

– Jag hjälper företag att skapa härliga och effektiva miljöer som stödjer verksamheten och höjer företagets anseende, samtidigt som de får engagerade medarbetare som trivs. Man kan

lyfta ett varumärke med hjälp av inredning och det gäller att hitta det som är rätt för just det företaget, säger hon.

Kristina brinner för att skapa fina och funk tionella miljöer, som både stärker människor och företag. Hennes kunder består av alltifrån kontor till restauranger men också privatper soner, då hon inreder deras hem. Det senaste halvåret har hon också jobbat med att hjälpa ett bibliotek på uppdrag av en Stockholmskommun samt inrett ett stort kontor för Landstinget i Stockholm.

M

Jentzen Inredningsstudio AB hjälper företag att skapa funktionella och attraktiva miljöer, som får medarbetarna att må bra och förstärker varumärket.

INREDNINGSARKITEKT I STOCKHOLM

ed inspirerande inredning kan man uttrycka så mycket mer än det man ser med blotta ögat. Genom att inreda med omsorg kan man också lyfta ett varumärke och skapa den rätta känslan som attraherar både kunder och medarbetare. Det menar i alla fall Kristina Jentzen som är inredningsarkitekt i Stockholm, Södertälje.

tionell och trivsam. Det kan vara jättefint och stiligt men det kanske inte känns så inbjudande att man vågar slå sig ner och därför är det viktigt att få in alla delar, inte minst funktion.

Att inreda fler restauranger eller få uppdrag av kunder med många kontor som de vill ha hjälp att göra om, är något av Kristinas drömprojekt som hon hoppas få många av i framtiden.Kristina har också ett mål som sträcker sig över tio år.

Efter gymnasiet utbildade hon sig till dekoratör vilket hon jobbade som i flera år. Kristina valde därefter att utbilda sig till inredningsarkitekt. Efter jobb på några olika arkitektkontor arbetade hon sedan tio år på ett stort arkitektkontor men valde 2018 att starta eget, då hon ville jobba med mindre projekt och närmare kunderna. Idag jobbar hon till största del med inredningsuppdrag även om uppdrag inom arkitektur också finns med.

Att få kontorsmiljöer attraktiva tror Kristina är särskilt viktigt efter pandemin.

Telefon: 070-786 56 50

– Jag tror en del kontor behöver hjälp att locka tillbaka sina medarbetare så att de blir inspirerade och därmed kan göra sitt bästa när de är på sin arbetsplats. Jag tror också att det är viktigt att skapa ytor där medarbetarna kan samarbeta på bästa sätt men även sitta i lugn och ro, precis som man är van vid hemma.

RÄTTHITTAINREDNINGMEDVARUMÄRKEHJÄLPAVOCHDETGÄLLERATTDETSOMÄRFÖRJUSTDETFÖRETAGET”

E-post: kristina@jentzeninredning.se

”MAN KAN LYFTA ETT

Kristina menar att människor påverkas mycket av de miljöer som de befinner sig i och hennes mål är att skapa inredning som människor mår bra

Kristina som är otroligt kreativ berättar att det är flera komponenter som bör finnas med för att miljön ska resultera i en lyckad helhet.

JENTZEN INREDNINGSSTUDIO AB

– På de åren har jag som mål att förbättra tusen människors vardag och liv med hjälp av inredning och arkitektur.

Webbplats: www.jentzeninredning.se

53ENTERPRISEMAGAZINE.SE HEM & INREDNINGJENTZEN INREDNINGSSTUDIO

–av.Redan under uppväxten påverkades jag mycket av miljöerna jag vistades i. Hemifrån var jag van vid omsorg om färgsättning, detaljer och funktioner. På andra platser insåg jag att det jag sett som naturligt inte är lika självklart för alla.

– En riktigt bra inredning är både fin, funk

Advokatbyrån Lexseven i Södertälje är den mindre och personliga byrån men med en imponerande bredd.

ADVOKATBYRÅN LEXSEVEN

– Tanken med att vi är belägna just här är för att vi vill vara nära våra klienter. Vi är en

Adress: Dalgatan 12, 151 33 Södertälje

– Egentligen skulle jag vilja sitta varje dag och processa i rätten. Jag älskar att träffa människor och är väldigt social. Jag vill lyssna på livsöden, ta mig an utmaningar och hjälpa människor mot den stora staten. Det som driver mig är att hjälpa människor och vinna målen. Det är dock viktigt i det här yrket att även vara en bra förlorare. Om en åklagare väcker ett åtal så ligger procentsatsen på hennes eller hans sida.

Peter som jobbat som anställd på en byrå med inriktning på brottmål under många år, kände efter en tid att han ville starta eget. När han startade företaget under 2017 tog han över en juristbyrå som han gjorde om till en advokatbyrå. Idag samarbetar han med de tidigare ägarna som är inriktade på migrationsrätt och tvistemål, vilket ger byrån en imponerande bredd.

Här jobbar de alltid nära sina klienter, som de har ett engagemangbrinnandeför.

– Jag hoppas att de klienter som anlitar oss känner att vi gjort allt för dem. Att vi hade rätt kunskap och höll deras hand när det stormade i rätten. Vårt engagemang för klienten är otroligt starkt, avslutar Peter.

– Procentuellt sett så jobbar vi till 80 procent inom brottmål men vi vill kunna erbjuda alla delar som en service. Jag hade till exempel en klient som jag hjälpte inom brottmål och därefter behövde denne hjälp med familjerät ten. Sådana gånger är det praktiskt att ha allt på samma byrå och kunna hjälpa klienterna med allt de behöver.

ENGAGERAD OCH KUNNIG FÖRSVARARE INOM BROTTMÅL OCH FAMILJERÄTT I STOCKHOLMH

På byrån råder fina ledord, som tillgänglig het, engagemang och ett brinnande intresse.

E-post: info@advokatlexseven.se

Webbplats: www.lexseven.se

byrå som vill engagera oss för den lilla klienten och verka för dem, gentemot den stora staten. Den som söker sig till vår byrå kan förvänta sig hundra procent engagemang, med ett brinnande intresse och kunskap, säger ägaren Peter Ataseven som är brottmålsadvokat.

os Advokatbyrån Lexseven finns både en gedigen kunskap och ett stort engagemang. Här hjälper de klienter inom brottmål och familjerätt, som försvarare och målsägandebiträde i Stockholm. De jobbar även som särskilt företräde för barn. Advokat byrån som ligger belägen i Södertälje har ett stort fokus på att alltid jobba kundnära.

54 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 JURIDIK & RÅDGIVNING ADVOKATBYRÅN LEXSEVEN

Inom byrån utgår de från Södertälje och även fast de har många klienter på orten så jobbar de över hela Sverige. Peter är minst sagt driven och har ett brinnande intresse för såväl juridiken som för människor.

Telefon: 08-539 738 36

E-post: kontakt@releconomy.se Webbplats: www.releconomy.se

T

Det är oftast företag som kontaktar oss eftersom de inte har tid att navigera genom en byråkratisk djungel av regler, lagar och förordningar. Vi tar då även själva kontakt med facket, med olika myndigheter och ser att långa proceduren för arbetstillstånd blir så smärtfritt som möjligt för företagen. Dessutom gör vi det till ett skäligt pris, säger ägaren Ferhat Anik.

REDOVISNINGSBYRÅ I UPPSALA MED BREDD OCH ENGAGEMANG

Företaget erbjuder även rådgivning när det kommer till hyresavtal för lokaler samt investeringar i fastigheter. De kan även medverka vid förvärv av lokaler och då i rollen som fastighetsmäklare. I alla uppdrag som företaget tar sig an råder ett stort engagemang förJagkunden.ärofta med vid till exempel olika avtals skrivningar och åker runt till olika städer. Där sitter jag med när till exempel ett hyreskontrakt ska skrivas och kunderna uppskattar det. Jag sätter mig alltid in i kundens situation och ser till deras bästa vid stora beslut.

RELECONOMY AB

När Ferhat startade verksamheten för fem år sedan var det för att han såg att det fanns ett behov, då hans egen bror som drev klinik behövde flera hårtransplantatörer från utomlands.Meddetblev det också fler tjänster, då jag upptäckte att kunderna ville ha hjälp i allt större utsträckning. Det ledde till att jag även fick storbolagen som kunder. Därefter har ryktet spridit sig från mun till mun och vi är alltid noga med att leverera med kvalitet. Jag får ofta fin respons från kunderna, som tycker att jag med min breda kompetens är engagerad och bryr mig om dem, avslutar Ferhat.

Söker personer att anställa Idag har Ferhat en anställd i företaget men hans mål är att de ska vara totalt fyra anställda inom en snar framtid. Därför söker han idag några personer att anställa och tar även emot praktikanter.Jagvillgärna ha någon som har kunskap om Fortnox, som vi i huvudsak jobbar med. För mig är det också viktigt att mina kunder får rådgivning och därför är det ett stort plus om den jag anställer har drivit eget och sedan skolat om sig till redovisningskonsult. För oss är det inte svårt att få uppdrag. Det är snarare så att vi måste vara fler för att kunna ta oss an ytterli gare kunder, då det finns hur stor efterfrågan som helst på våra tjänster.

Med ett minst sagt stort engagemang hjälper Releconomy AB sina kunder med alltifrån bokföringstjänster och rådgivning till att hjälpa utländska företag att ordna arbetstillstånd i Sverige för deras anställda. De erbjuder även engagerad rådgivning vid köp och hyra av fastigheter och lokaler.

rots att Releconomy AB inte har funnits på marknaden mer än fem år har de blivit en omtyckt aktör på marknaden med många stora företag som sina kunder. Deras hjärtliga engagemang är förmodligen den bästa ingrediensen för deras framgångssaga. Företaget som delvis är en redovisningsbyrå i Uppsala sysslar med allt ifrån löpande bokföring till redovisning, skatter, löner och ekonomisk rådgivning. Releconomy jobbar med små och medelstora bolag inom alla branscher. Inom deras andra verksamhetsområde hjälper de företagen att ordna arbetstillstånd åt personal som de vill rekrytera från utomlands.

55ENTERPRISEMAGAZINE.SE EKONOMI & REDOVISNINGRELECONOMY AB

samtidigt ställa krav på företag och systemet. Med kontot vill jag få bort alla myter om att det är svårt och dyrt att ställa om. Och så vill jag få fram att vi behöver bli många individer som gör tillräckligt mycket, inte några få som gör allt. Den största förändringen får vi till genom att vi får med oss fler, säger Annika.

Annika har ett holistisk synsätt på hållbarhet och menar att det handlar om hållbarhet både på det personliga planet och inom miljö och klimat. Allt hör ihop. En stor del som Annika själv har ändrat är sin konsumtion.

– Det är ett fantastiskt sätt att ta sig fram, det ger noll utsläpp, man får (förhoppningsvis) frisk luft och motion samtidigt som det är gratis. Jag driver Cykeluppropet med två andra greenfluencers. Det handlar om att samhället måste göra det lätt att göra rätt. För många känns det osäkert att cykla och systemet måste göra det lätt för oss att ta cykeln. Andra hållbara resetips är att ta kollekivtrafik, samåka, byta ut fossilbilen mot elbil samt skippa flyget och ta tåget. Visionen med instagramkontot är att få så många som möjligt att hoppa på vakna upp och vilja förändra.

B

– Jag vill få fler personer att agera. Jag vill inte ha ett ”vanligt jobb” där jag bara gör saker, jag vill påverka på riktigt. Jag vill känna när jag avslutar jobbet för dagen att idag har jag gjort något viktigt, för en person eller för världen, avslutar Annika.

MEDVETEN I STAN HJÄLPER DIG ATT LEVA HÅLLBART

Hon brinner för att förbättra världen som hon beskriver det och hon har själv gjort en omställningsresa för att leva mer medvetet hållbart.–Detbörjade 2008 när jag var gravid. Då jag insåg hur fostret påverkas av det vi stoppar i oss och av de kemikalieblandningar som runt oss. Jag började ställa om maten och gick sedan vidare med område för område; hygienprodukter, konsumtion, städprodukter, transporter och sådant som inte syns – elaavtal och pensionssparande. Jag insåg att det är bråttom att ställa om, men också att det är roligt och härligt. Men omställningen gick alldeles för långsamt, så för drygt tre år sedan startade jag Medveten i stan. Jag visste att jag kunde dra nytta av min kunskap inom kommunikation och på så sätt få fler att vilja ställa om och

56 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 KONSULTER & REKRYTERING REDAKTIONELLT / MEDVETEN I STAN

– Ungefär 80 procent av en produkts klimatavtryck tillkommer vid produktionen och därför är det viktigt att använda det som redan finns. Så istället för att vara konsument och köpa nytt, bli en cirkulent – byt, låna, hyr, dela, laga, upcykla samt sälj/köp second hand. Använd en sak eller ett plagg så länge du behöver - sedan cirkulera. Den bästa saken är saken som Gällandeanvänds.matrekommenderar Annika att man ska äta efter säsong och välja ekologiskt och närproducerat så långt det är möjligt. Att äta kött menar hon är okej ibland, men öka det

akom det hållbara instagramkontot Medveten i Stan finns Annika Sundin som också äger företaget Medveten Kommunikation. Hon har sin grund i projektoch förändringsledning samt kommunikation, som hon jobbat med i tjugo år inom olika branscher. Hon jobbar dagligdags med företag som hon hjälper att bli mer hållbara.

En annan viktig del ur ett hållbarhetsperspektiv är vilket färdsätt man väljer, där Annika slår ett slag för cykel.

gröna. Köp lagom - använd handlingslistor och se till att äta upp.

Instagramkontot Medveten i stan inspirerar till ett mer hållbart sätt att leva. Både vad gäller den inre hållbarheten och den yttre. Och det är både vi som individer, företagen och systemet som ska ställa om. Häng med och bli inspirerad du med!

får ett nytt uppdrag försöker hon till en början att lära känna företaget, deras kultur och vilka förändringar som behöver göras.

– Det är också bra att höra sig för inom sitt nätverk där man kan få lite tips.

– Det är verkligen jättekul med ett så varie rande arbete. Att få jobba inom olika branscher och lära sig hur olika organisationer fungerar. Det känns också otroligt kul att få efterlämna något hos ett företag, där man varit med och skapat en förändring, avslutar Riitta.

DE HJÄLPER FÖRETAGEN PÅ DERAS DIGITALISERINGSRESA

senaste åren har hennes största fokus legat på just digitalisering, där hon hjälper företagen under deras digitaliseringsresa och allt runt omkring som berörs.

BJÖRK HR KOMPETENS AB

Just idag har hon ett uppdrag på en bank där hon arbetar med att undersöka hur de kan få manuella processer att bli digitaliserade.

– Jag jobbar också mycket med förändrings ledning, så att medarbetarna ska förstå vad vi ska förändra och hur. Man kan inte bara att ta in ett IT-system eller HR-system då medarbe tarnas arbetssituationockså blir annorlunda, sägerRiittaRiitta.jobbar med företag inom alla möjliga branscher och till största del är det då medel stora bolag som finns i Stockholm. När Riita

D

Riitta som har en lång bakgrund inom löneadministration och HR har också många års erfarenhet av att jobba som chef. Hon får ofta höra av sina kunder att hon har en stor drivkraft samtidigt som hon är ödmjuk och ser människorna i verksamheten. Det märks tydligt att Riita både brinner för att skapa förändring och ha goda kundrelationer.

Hennes uppdrag kan vara både på hel- och deltid. Ibland har hon deltidsuppdrag samtidigt som hon jobbar med stöttning inom mindre uppdrag, för de kunder som inte har råd med en konsult på heltid.

E-post: froling@hrkompetens.com Webbplats: www.hrkompetens.com

Björk HR Kompetens AB förser företag inom många olika branscher med att digitalisera och effektivisera. Med en lång erfarenhet hjälper de företagen med sin förändringsresa på ett smidigt och effektivt sätt.

57ENTERPRISEMAGAZINE.SE KONSULTER & REKRYTERINGBJÖRK HR KOMPETENS AB

igitaliseringen har lett till enklare och effektivare arbetsprocesser inom många branscher och företag. När det kommer till en omställning inom företaget gäller det att få en smidig övergång och samtidigt få medarbetarna med på tåget. Björk HR Kompetens hjälper företag att digitalisera HR-Bakomprocesser.företaget står interimskonsulten Riitta Fröling som har en lång meritlista och imponerande erfarenhet. Här hjälper hon företag inom många olika branscher, antingen som partner eller i chefsposition. Under de

– Jag lägger upp en plan där jag kan ha täta dialoger med företagsledningen eller upp dragsgivaren. Riitta får många förfrågningar från rekryteringsbyråer som hittat eller hört talas om henne, där hon anlitas av dem som underkonsult för uppdraget.

– Jag ger förslag på hur man kan gå tillväga. På många arbetsplatser har man så mycket att göra att man inte hinner tänka på hur man ska förändra och det är då jag kan komma in och avlasta.Närman som kund ska välja vilken HR-konsult man ska anlita, menar Riita att det viktigaste är att först fundera ut vilket område som man behöver hjälp inom.

att det ofta finns många spekulanter på hyreshus och att det för det mesta innebär en ganska snabb affär. Medan till exempel industrifastigheterna är färre och ofta innebär en längre försäljningsprocess. När det kommer till lager och produktionslokaler är det idag vanligt att man köper dessa för att bedriva egen verksamhet i.

58 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 KONSULTER & REKRYTERING MÄKLARHUSET BORÅS KOMMERSIELLA

Mäklarhuset Borås Kommersiella förmedlar alltifrån kontor, hyreshus och lagerlokaler till industrifastigheter. Med stor kompetens, lång erfarenhet och ett brett kontaktnät förser de sina kunder med bekväma helhetslösningar för deras affärer.

När en ny kund vänder sig till Mäklarhuset Borås Kommersiella gör de först en värdering där de tittar på fastigheten, dess läge och vilka eventuella hyresintäkter som finns. Om kunden väljer att sälja dokumenteras och fotas fastighe ten för att sedan läggas ut på Objektvision.

Ä

Telefon: 033-10 77 69

De flyttade nyligen in i trivsamma lokaler i centrala Borås. Här finns plats för lunchträffar och möten med olika aktörer som revisorer, banker och fastighetsägare.

garna till det nystartade Mäklar huset Borås Kommersiella, Andreas Bergqvist och Peter Karlsson, har en lång erfarenhet av branschen. För en tid sedan valde de att starta ett helt nytt företag, för att kunna fokusera på försäljning av kommersiella fastigheter.–Viharjobbat med privatmarknaden under många år och då fått många kommersiella fastigheter i form av hyreshus och lagerlokaler. Därför ville vi starta ett nytt bolag där vi endast jobbar med kommersiella fastigheter. Vi tror på marknaden och på Sjuhäradsbygden. Dessutom har vi ett brett kontaktnät och samarbetar med många banker och jurister, säger Andreas.

Adress: Kungsgatan 29, 503 33 Borås

– Man köper inte bara för att förvalta och tjäna pengar, utan för att köparen själv ska använda det. Då kan det ibland bli lite svårare

finansieringsmässigt, eftersom man själv ska finansiera kostnaden utan hyresintäkter. Därför har vi anställt en kille som har erfarenhet av finansiering från bank och Almi. Han kommer vara en del av oss och kunna hjälpa våra köpare att hitta den bästa lösningen för att finansiera ettFöretagetköp. jobbar i Borås med två timmars radie i alla väderstreck men de kan också tänka sig att åka längre för ett projekt. Andreas berät tar att marknaden för kommersiella fastigheter är stor och att de tror att den kommer fortsätta växa.–Även om marknaden är lite skakig nu så har fastigheten visat sig vara ett av de bättre alternativen för placering av pengar, avslutar Andreas.

E-post: kommersiella_boras@maklarhuset.se Webbplats: www.maklarhuset.se/boras_kommersiella

– Vi använder också vårt kontaktnät. Eftersom vi har jobbat i så många år med det här har vi en bra lista med spekulanter och känner till många som söker efter olika typer av Andreasfastigheter.berättar

MÄKLARHUSET BORÅS KOMMERSIELLA

FÖRSÄLJNING BORÅSFASTIGHETERKOMMERSIELLAAVI

Alexanders kunder består främst av bemanningsföretag som har kontakt med företagen men med tiden har han också anlitats direkt av flera kunder som han då själv skriver kontraktAlexandermed.förklarar att han verkligen trivs med att jobba på olika ställen och med olika projekt.–Man

ABS CONSULTING AB

E-post: alexander@absconsulting.se

– Som konsult är man väldigt öppen för vilka ekonomiuppgifter som helst. Vi tar oss an allt som kunden önskar. Vi kör på och är flexibla och det spelar ingen roll om man behöver jobba kvällar och helger om behovet finns. Som konsult är man beredd att hantera press, stress och ändå kunna leverera och det är något man blir bättre på för varje uppdrag.

Webbplats: www.absconsulting.se

59ENTERPRISEMAGAZINE.SE KONSULTER & REKRYTERINGABS CONSULTING AB

Alexander som stormtrivs med att jobba under press och ha många bollar i luften har gått flera utbildningar, både i sverige och utomlands. Bland annat har han läst ekonomprogrammet och en masterutbildning på uppsala universitet. Därefter studerade han i canada och kina. För tio år sedan började han att jobba som finance manager på ett startup bolag i malaysia som sedan kom att expandera med flera bolag i sydostasien.

EFFEKTIV KONSULT INOM CONTROLLING

Alexander började som konsult på ett större och välkänt bolag under 2017. Han var då anställd på ett bemanningsbolag men startade efter en tid en enskild firma. I takt med att kunderna växte, valde han för 1,5 år sedan att omvandlade den enskilda firman till aktiebolag.

G

enom att hyra in en erfaren konsult kan man täcka det tillfälliga behovet på ett företag, när till exempel någon blir sjukskriven, det är dags att nyanställa eller man helt enkelt tillfälligt behöver ha mer resurser i form av arbetskraft. Abs consulting ab förser företag med konsulttjänster inom controlling.

Alexander anlitas ofta för att täcka upp ett behov, som till exempel när en nyckelperson inom företaget har slutat och företaget behöver lite tid på sig att anställa någon ny.

Genom åren har alexander haft många nöjda kunder och han får ofta höra av dem att de uppskattar hans prestationsförmåga att ständigt leverera.I framtiden finns planerna på att starta ett till företag och eventuellt anställa konsulter som han matchar med företagens olika förfrågningar och behov.

måste ha rätt personlighet för att jobba med det här samtidigt som man måste tycka att det är kul och intressant. För varje bolag jag kommer till är det nya system och nya processer, så det krävs att man är snabblärd för att kunna prestera snabbt.

– Det var fullt ös från början och det var bra att få den erfarenheten och mentaliteten att man måste jobba hårt. Jag är dessutom uppfostrad med att välja det man vill göra och satsa helhjärtat på det.

Med lång erfarenhet förser ABS Consulting AB företag inom olika branscher med konsulttjänster inom controlling.

Alexander bitar som äger och driver företaget hyr ut sig till olika företag som business och financial controller och riktar numera även in sig på roller som finance manager och cfo. Bland annat fokuserar han på finansiell analys och rapportering till ledning och styrelse i bolag samt till börsen.

– Jag berättar hur en viss period har gått resultatmässigt och gör även prognoser, för det nuvarande och kommande året eller åren. Genom att göra det kan man till exempel se om företaget behöver investera i en större anläggning, bygga ut en it-avdelning eller anställa fler, förklarar alexander.

60 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 KONSULTER & REKRYTERING VERKSAMHETSDESIGN 3L

engagemang menar Leif att det gäller att vara realistisk och ta en sak i taget.

Leif poängterar också att det är viktigt att medarbetarna känner sig delaktiga inom verksamheten och att skapa engagemang tillsammans med dem.

Telefon: 0709-82 57 48

– Om ett företag förbättrar arbetsmiljön 3-5 procent första året efter en utbildning så bör vi alla vara riktigt nöjda. Hade jag inte varit där hos dem hade de fortsatt att harva där de var. Under mina föreläsningar och utbildningar sår jag ett frö i hur man ska bete sig mot varandra. Vi pratar om vikten att använda feedback och kommunicera tydligt och mycket, att vi måste minska våra kostnader som beror på kvalitets brist samt ha tydliga ledare. Jag tror mycket på att man ska bemöta medarbetarnas motstånd/ uppgivenhet med vänlighet.

VerksamhetsDesign 3L AB förser företag med matnyttiga utbildningar, inspirerande föreläsningar och coaching. Det skapar delaktiga, ansvarstagande engagerade medarbetare som vill vara med och utvecklas på individnivå, inom teamet och för verksamheten.

Leif som också erbjuder konsulttjänster och inspirationsföreläsningar har en lång och gedigen bakgrund. Bland annat har han varit utvecklingskonsult inom lag och ledarskap på Volvo Kompetenscenter. Genom åren har Leif bland annat haft styrelseuppdrag, projektdel tagande, samordningsuppdrag och framförallt har han mött många människor. Genom hans stora erfarenhet har han också blivit duktig på att hitta nyckeln till vad som gör att människor tar ansvar och blir engagerade. Han startade Verksamhetsdesign 3L AB 2007 som förutom utbildningarna, även klipper och tar ner träd, renoverar kundernas rabatter. I höst ska de även såga upp grova trädstammar till plank, för att göra fina bänkar och bord. De jobbar både med egna kunder och som underkonsult för utbildningsföretag och har kunder i bland annat Göteborg, Malmö, Stockholm, och Jönköping.

E-post: leffe@vd3l.se

Nyligen har han utbildat ledningsgrupper och första linjes chefer inom BAM på två olika företag i Skaraborg och tre företag i Kisa. Leif berättar att han pratar till stor del om många mjuka värden under sina föreläsningar och utbildningar, något som han ofta får positiv feedback för av sina åhörare. När man ska göra förändringar inom ett företag och skapa

VERKSAMHETSDESIGN 3L

LEDARSKAPSUTBILDNINGAR OCH BAM SOM SKAPAR UTVECKLING

E

– De kanske har haft chefer tidigare som inte brytt sig och därför känt att de inte haft något för att de engagerar sig och då gäller det att få med sig dessa. Det gäller att SKAPA ett bra arbetsklimat där alla vill utvecklas, det skapar lönsammare företag, avslutar Leif.

ngagerade medarbetare och bra ledarskap är kanske en av de viktigaste nycklarna för en fungerande och välmående verksamhet. Det kan låta enkelt men för att lyckas inom verksamheten kan det vara mycket värt med lite stöttning och hjälp på vägen för att nå sina Verksamhetsdesignmål.3L AB, som består av grundaren Leif Larsson, utför en rad olika utbildningar, däribland ledarskapsutbildning och BAM, Bättre arbetsmiljö för chefer och skyddsombud.Undersinautbildningar besöker han både små och stora företag och under åren har han utbildat alltifrån grupper på fyra personer till drygt 150 personer.

Webbplats: www.vd3l.se

A

E-post: eli@kolaas.se

tt hyra en HR-konsult kan underlätta för många företag. De gör strategiska och operativa insatser där det behövs och fungerar som ett stort stöd vid många olika tillfällen. Kolaas Consulting som ägs och drivs av Eli Kolaas har jobbat med HR frågor i drygt tjugo år. Kolaas Consulting erbjuder ett brett spann av tjänster till företag och lägger stort fokus på utveckling av HR och arbetsmiljö. De engagerar sig i formella frågor som lön, avtal, HR-processer, förhandlingar, efterlevelse av kollektivavtal, lagar och regler men också i mjukare frågor kopplade till utveckling av individ, grupp och organisation.

Eli berättar att man på mindre företag ofta hittar den HR-ansvariga på ekonomiavdel ningen och att många här ser behovet av att ta in en kunnig konsult i takt med att företaget växer och insikten om krav ökar.

61ENTERPRISEMAGAZINE.SE KONSULTER & REKRYTERINGKOLAAS CONSULTING

Eli är väl insatt i de juridiska bitarna, inom till exempel rekrytering, arbetsrätt, avveckling ochEliomorganisation.äranslutentill bemanningsföretaget Jurek, som hyr ut HR-konsulter, varifrån hon får många av sina uppdrag. Bemanningsföreta get kvalitetssäkrar alla sina konsulter.

När Eli anlitas av en ny kund går hon igenom företaget för att se vad som saknas.

Telefon: 0723-18 84 84

– Mycket fokus ligger på att skapa förutsätt ning för utveckling. Att skapa trivsel och tillväxt då det är områden som ligger nära HR. Jag jobbar också mycket med teamutveckling och coachning av chefer. Det är otroligt tillfreds ställande att se hur cheferna växer i sina roller

– Det finns lagkrav som måste vara på plats och utöver det ofta en hel del saker som är önskvärt att utveckla. Insatserna prioriteras sedan, med målet att fläta in nya processer och rutiner med det som redan finns på företaget. Företaget ska uppleva att de gör saker på ett bättre sätt utan att göra mer. Min roll handlar också om att utveckla chefer till att bli bra ambassadörer för sina företag, genom att vara bra ledare. Trygga ledare är en viktig nyckel.

– Jag tror att kunderna väljer mig för min personlighet men också för att jag har så pass mycket kunskap och erfarenhet. Jag älskar verkligen konsultrollen, avslutar Eli.

vilket leder till att deras team också utvecklas, säger Eli.

HR-KONSULT MED FOKUS PÅ ARBETSMILJÖ

Kolaas Consulting har både en lång och bred erfarenhet av HR. Som konsult förser de företag inom olika branscher med sin expertis. – Mitt arbete handlar till stor del om verksamhetsutveckling. Att få med alla på tåget och skapa förståelse och sammanhang mellan verksamhetens olika mål och i det dagliga arbetet, både i team och på individnivå, säger Eli Kolaas.

Webbplats: www.kolaas.se

Eli som besitter en stor kunskap är utbildad både inom pedagogik och HR. Hon är certi fierad coach och tränad konfliktmedlare. Hon arbetade under många år som anställd på alla nivåer inom HR, innan hon valde att starta eget 2018 och har genom de här åren fått många nöjda kunder.

KOLAAS CONSULTING

– Ska man ha en bra konsult men är osäker på hur man ska hitta en, ska man vända sig till ett bolag som hyr ut konsulter. Jag får också egna uppdrag via rekommendationer, då det goda ryktet sprider sig från mun till mun.

– När man suttit som HR-ansvarig en tid inser många att det finns massa lagar och förordningar, rättigheter och skyldigheter som man behöver förhålla sig till. Många förstår då hur komplicerat det är och att de faktiskt behöver hjälp. Ansvar och komplexitet växer med företagets storlek och när man når 80–100 anställda kommer många till en brytpunkt. Då kan det vara sunt att ta in en HR-specialist.

– Vi har haft många kriser i världen. Under 2015 var det flyktingkrisen och nu Ukraina-kri sen och för mig handlar det om att ha en plan för hur vi ska kunna hjälpa dessa människor.

På kort tid har ArbetsCentralen blivit en omtyckt aktör på marknaden. Företaget som har funnits sedan 2019 och varit verksamma sedan 2020, har ständigt vuxit och har idag kontor på flera orter. De öppnade sitt första kontor i Helsingborg och har sedan utökat

Nyligen startade de också ett till företag inom koncernen ArbetsCentralen som kommer att få namnet ArbetsCentralen Bemanning, där de helt kommer att fokusera på bemanning och rekrytering, något som de under de senaste månaderna auktoriserat sig inom.

– Vår affärsidé har ändå från starten handlat om att hjälpa samhället och människorna som står utanför arbetsmarknaden att komma in i samhället och in på arbetsmarknaden. Det gör vi genom olika insatser, som att rusta dem inför olika utmaningar. Vi är jätteduktiga på är att matcha ut deltagare mot arbete och utbildning. Detta mäts genom olika ratingsystem och vi har varit på topp och haft högsta rating, säger Miran Burazerovic som grundat och driver ArbetsCentralen Sverige.

– Vårt mål är att minst 60 procent ska komma ut i arbete och hittills har vi lyckats bra med det. Arbetsgivarna har förstått att vi är duktiga på att matcha kompetent arbetskraft och det ryktet har spridit sig. Samtidigt som också individer som hört talas om oss ryktesvä gen hör av sig till oss. Förutom att ArbetsCen tralen jobbar lokalt på de olika orterna hjälper de också företag över hela Sverige när det kommer till rekrytering.

Nyckeln till att de på så kort tid vuxit sig så stora tror Miran beror på det stora engagemang som han och hans personal besitter.

E-post: info@arbetscentralen.nu Webbplats: www.arbetscentralen.se

Med stort engagemang förser ArbetsCentralen Sverige AB arbetsgivare med rätt kandidater samtidigt som de utrustar de arbetssökande med rätt förutsättningar för att komma in på arbetsmarknaden. – Vi är måna om både individen och företaget och att jobba effektivt, så processen med att dessa ska hitta varandra går snabbt, säger Miran Burazerovic.

ör ArbetsCentralen Sverige står individen alltid i fokus, liksom att de jobbar nära arbetsgivaren för att se deras behov och sedan verka som länken däremellan. Här jobbar de med arbetsförmedlingsverksam het men också bemanning och rekrytering.

Det märks tydligt att Miran brinner för att göra skillnad, för såväl individen som samhället i stort.–Det

Adress: Järnvägsgatan 22, 252 78 Helsingborg Telefon: 0735-37 27 92

62 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 KONSULTER & REKRYTERING ARBETSCENTRALEN

ARBETSCENTRALEN

Idag har koncernen 21 anställda och här pratar man cirka femton olika språk.

Miran som är statsvetare i grunden har en gedigen bakgrund inom arbete på olika myndigheter, däribland Arbetsförmedlingen, brinner verkligen för samhällsutveckling och globala frågor.

med två kontor i Malmö samt ett i Borås och Landskrona. Just nu är de i färd med att även öppna i Hässleholm och Kristianstad.

F

– Vårt mål med det nya bolaget är att vi ska hyra ut personal inom bemanningsbranschen.

De arbetssökande som kommer till ArbetsCentralen är antingen de som vill komma ut i arbete så fort som möjligt eller de som vill jobba inom ett visst yrke och vill ha vägledning och coaching.

STÖD OCH MATCHNING – MED INDIVIDEN

som är givande med detta är att när vi hjälper en människa till en arbetsgivare förändrar vi ibland en hel familjs liv, samtidigt som företaget har fått den kompetens som de behöver. Jag kom själv som flykting från Bosnien och så som jag blev hjälpt vill jag hjälpa andra, avslutar Miran.

63ENTERPRISEMAGAZINE.SE KONSULTER & REKRYTERINGARBETSCENTRALEN

OCH I FOKUS

ARBETSGIVAREN

– Eftersom det är pendlingsavstånd till Göteborg så är det många som stannar på morgonen för att handla. Vi gör baguetter och smörgåsar varje dag, så arbetarna och de som är på språng kommer ofta in och handlar, säger butikens ägare Camilla Busck.

ICA NÄRA HÖVIKSNÄS FÖR DEN SOM ÄR PÅ SPRÅNG

os Ica Nära Höviksnäs är mottot att det ska gå snabbt och vara enkelt att handla. Här råder en enorm servicekänsla, då det är viktigt att kunden får ett trevligt bemötande samtidigt som de finns tillgängliga under många timmar av dygnet. Butiken som byggdes om för sex år sedan var tidigare en bensinstation under många år och

Ica Nära Höviksnäs på Tjörn är den lilla och personliga butiken men med ett stort utbud och generösa öppettider. Förutom ett brett utbud av livsmedel finns också dagsfärska smörgåsar för den som är hungrig och snabbt vill göra ett stopp.

därför har man valt att behålla de generösa öppettiderna mellan klockan 06.00 och 21.00.

64 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MAT & DRYCK ICA NÄRA HÖVIKSNÄS

I butiken råder en trevlig atmosfär. Här märks det tydligt att personalstyrkan är ett sammansvetsat gäng som har roligt tillsam mans, vilket inger en känsla som smittar av sig tillRuntkunderna.Butiken

som ligger vid väg 169 och hela vägen ut till Tjörn, bor många bofasta som ofta besöker butiken. Men även många turister

H

”DET ÄR EN TREVLIG

Lokalernakö.

I butiken råder en väldigt familjär känsla och här känner personalen igen många av kunderna som kommer in för att handla.

– Här går det fort att handla och vi brukar vara snabba med att öppna en till kassa när det blir

I framtidsvisionen finns att utöka butikens yta och att utveckla konceptet med färdig mat, då kunderna som är på språng enkelt kan köpa med sig hem, avslutar Camilla.

ICA NÄRA HÖVIKSNÄS

Facebook: ICA Nära Höviksnäs Skafferiet

som byggdes 1983 av Camillas föräld rar, drevs som bensinstation under alla år fram till 2008 och därefter som servicebutik fram till 2016. Camilla som tagit över verksamheten några år tidigare, beslöt sig sedan för att bygga en Ica Nära-butik. Dock finns släpvagnar för uthyrning kvar och även en gör det själv-hall med tvätt. Under de här sex åren har butiken byggts om flera gånger och förbättrats i sin utformning.

65ENTERPRISEMAGAZINE.SE MAT & DRYCKICA NÄRA HÖVIKSNÄS

hittar hit under somrarna. I butiken värnar man om att kunna erbjuda fräscha livsmedel och att det alltid ska ge ett snyggt och rent intryck. Här vill man inte heller att kunderna ska behöva vänta länge.

Telefon: 0304-66 16 30

– Vi har möblerat om och byggt ramper. Dessutom har vi utvecklas hela tiden och nu ska vi bara finslipa vårt sortiment lite till. Många kunder, som inte varit här sedan vi gick från bensinstation till butik, blir förvånade över hur stort det är och att vi har så pass många artiklar.

E-post: camilla.busck@nara.ica.se

– Det är en härlig känsla. Det är en trevlig stämning och vi skrattar ofta med våra kunder.

STÄMNING OCH VI SKRATTAR OFTA MED VÅRA KUNDER”

Adress: Höviksnäsvägen 2, 471 70 Höviksnäs

Telefon: 0707-76 93 39

– Vi brinner verkligen för att driva det här. Det här är som rekreation för oss, då vi verkligen älskar det vi gör, säger Michael.

Michael och Julia som kommer från Tyskland startade verksamheten för två år sedan. Innan dess hade de besökt många kafferosterier, inte bara i Tyskland utan även på Island, i Finland, Sverige och Danmark och ju fler besök de gjorde desto mer växte intresset.

D

Webbplats: www.tadah.se

66 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MAT & DRYCK TADAH KAFFEROSTERI AB

Till Kafferosteriet söker sig många privat personer men också företag som kan få ett kaffe framtaget helt efter deras smak, då paret utvecklar kaffet tillsammans med kunden. Därefter paketeras kaffet med en egen design. Här kan caféer få sitt egna kaffe som de säljer, medan ett hotell kan erbjuda sina gäster ett unikt morgonkaffe.

– Många tänker att specialkaffe ska vara dyrt men så är det. Vi kallar det café design och vi känner att det passar bra här i Småland, som är kända för sin design och sitt hantverk, avslutar Julia.

Adress: Romarliden 2, 364 41 Lenhovda

E-post: team@tadah.se

UNIKT KAFFEROSTERI I SMÅLAND

TADAH Kafferosteri består av en fint inredd butik. Här säljer de sexton olika typer av kaffe, vilket gör att det finns något för alla, oavsett vilken sort man föredrar. Kaffepåsarna i hyllorna passar för olika bryggmetoder och har också olika smaker. Medan ett kaffe drar mer åt det blommiga hållet så har ett annat inslag av

Hos TADAH Kafferosteri AB framställs och säljs specialkaffe med underbara smaker. Här rostas och framställs allt genom ett genuint hantverk och med en stor dos passion.

TADAH KAFFEROSTERI AB

choklad. I lokalerna finns även en gårdsbod där de säljer andra lokalproducerade råvaror, som till exempel honung men även presentartiklar. Längre in i lokalen finns ligger rosteriet. Här rostar de ibland under butikens öppettider, vilket gör att besökarna, om de har tur, kan se hur rostningen går till. TADAH är en riktig hel hetsupplevelse, då de också har en cafédel med goda bakverk och även ett litet kaffemuseum. Inom verksamhetens väggar finns verkligen ett brett utbud och det är imponerande att Julia och Michael gör allt själva från grunden.

De hittade huset som verksamheten ligger belägen i idag och kände att den skulle passa perfekt för deras ändamål. Innan flytten från Tyskland letade de och valde noga ut impor törer av kaffe och hittade två olika, som båda jobbat med kaffe i över hundra år. De blandade bönor från alla världens hörn och rostade dem tills de hittade de perfekta smakerna.

en som älskar kaffe har verkligen kommit rätt när de besöker TADAH Kafferosteri i Småland.

– Vi jobbar bara med specialkaffe. Det är något väldigt annorlunda mot för det kaffe man köper i affären. Det här är det absolut bästa kaffet man kan få och det är en 100 procent ren produkt. Hur man rostar kaffet har också stor betydelse. Industrier rostar på hög värme under några minuter, medan vi rostar längre och på lägre temperatur, vilket gör stor skillnad för smaken. Genom rostningen kan man styra smakerna och ur samma böna kan otroligt många olika smaker framträda, säger Michael.

– Vi älskade Sverige som vi besökt under många år och funderade på hur vi skulle kunna kombinera vårt intresse med en flytt till Sverige och en dag bestämde vi oss för att ta steget, säger Julia.

Bakom verksamheten som drivs av makarna Michael och Julia Skentelbety finns en enorm passion för hantverket. Här tillverkas flera olika kaffesorter, med kvalitet i varje led, från inköp och rostning till paketering och försäljning.

D

Mustafa har en lång erfarenhet av branschen och att jobba i kök. Han började sin bana på en restaurang i Fagersta, där han fick lära sig allt från grunden. Därefter började han att jobba

– Jag älskar burgare. Jag brukade ofta laga det hemma till mina vänner och de verkligen gillade det. Det fick mig att starta eget, då jag alltid drömt om det. Jag köpte en kiosk i Avesta, som hade plats för fjorton matgäster. Det fungerade jättebra och det var ständigt kö. Men det var för mycket folk för att jag skulle kunna ge den kvalitet som jag vill ge. Stekbordet var fullt 12 timmar i streck. Därför har jag för tillfället stängt kiosken, då jag ska renovera och bygga ut den för att kunna ta hand om fler matgäster.Mustafa berättar att han även i Lindesberg fått fin respons för sina hamburgare.

– Ryktet sprider sig ständigt. Om en kund kommer hit, kommer den sedan tillbaka med sina vänner. Jag får också fina betyg på nätet.

67ENTERPRISEMAGAZINE.SE MAT & DRYCK98BURGER

HAMBURGAREVÄLSMAKANDEI LINDESBERG, AVESTA OCH FILIPSTAD

en som gillar en god hamburgare med kvalitativa ingredienser har verkligen kommit rätt när de besöker 98burger. Ägaren Mustafa Khamis, som är en ung entreprenör som älskar att laga mat, serverar sina gäster i Lindesberg och snart även i Avesta och Filipstad, burgare med det lilla extra.Hamburgehaken i Lindesberg och Avesta är likadant inredda och har samma meny. Här serveras tio olika hamburgare och för den som vill äta vegetariskt finns både oumphburgare och halloumiburgare. När de har möjlighet kör de även ut beställningarna till sina kunder.

på en annan restaurang, där han snabbt blev kökschef. Just hamburgare är dock något som ligger honom varmt om hjärtat

98burger i Lindesberg är en välbesökt hamburgerrestaurang. Snart slår de även upp portarna i Filipstad och Avesta.

Mustafa som ständigt ser framåt och vill utvecklas har visionen att starta en kedja med stand up-comedy som ska ha alkoholtillstånd och givetvis servera goda hamburgare.

Telefon: 0762-76 51 16 Facebook: Ninety-eight

98BURGER

– Jag kommer att vara i samma lokal som tidigare men jag ska renovera och göra om allt innan jag öppnar, säger Mustafa.

Mustafa som tidigare bott och drivit restaurang i Filipstad, kommer även att öppna verksamheten där under sommaren.

är man kliver in hos The Church slås man snabbt av den häftiga miljön.

UNIK OCH IMPONERANDE PUBMILJÖ I SANDVIKEN

kommer hit med sina kunder, säger Shawn Afshari som är ägare till restaurangen.

på ren fine dining. Här är maten som serveras mer enkel men otroligt vällagad och består av kvalitativa råvaror.

Den gamla kyrkan som gjorts om har högt i tak och många spännande detaljer, som platsbyggda möbler från Italien och den maffiga takkronan som är gigantisk väger ett ton. Varenda centimeter av byggnaden är omgjord och genomtänkt. The Church i Sandviken bjuder verkligen på en unik miljö och serverar fantastisk mat. Trots att miljön är unik och maffig har man valt att inte rikta in sig

Till restaurangen kommer många privat personer och företagare som är lokala men hit söker sig också många gäster som är på genomresa och har hört talas om The Church.

68 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MAT & DRYCK THE CHURCH

– Idag är vi bland en av de bästa restaurang erna i Sandviken. Vi har varit med i White Guide i flera år och har fått massor med fina recensioner av våra gäster och vår vision är att fortsätta så. Vi har en meny som tilltalar den breda massan eftersom vi har många olika slags gäster som besöker oss, alltifrån barnfamiljer som åker skidor i Kungsberget till företag som

Förutom att gästerna kan avnjuta vällagad à la carte eller lunch finns det också möjlighet att gå på vinprovning, boka konferenslokalen för ett möte eller abonnera hela restaurangen för olika typer av fester.

Shawn som driver The Church har alltid älskat krogbranschen och när hyresvärden började prata om att riva eller göra om den gamla baptistkyrkan som avkristnades för många år sedan, började han spåna på idén om en ny restaurang.–Jaghade gått förbi kyrkan många gånger och sett en vision men aldrig tänkt att det var möjligt men då kom chansen. Jag tog med mig vår arkitekt och besökte många olika länder för att söka inspiration. Därefter utformade vi

The Church i Sandviken bjuder verkligen in till en restaurangupplevelse utöver det vanliga. I en genuin miljö serverar de mat med kvalitet och har flertalet gånger synts i White Guide.

N

På restaurangen jobbar idag 13 heltids anställda samt timanställda men inom kort kommer de att behöva bli fler i personalstyrkan. Kompetenserna som de främst letar efter är personer som har kunskap inom mat och dryck och kan jobba som sommelier, servitris/servitör samt bartender.

THE CHURCH

E-post: info@thechurch.se

– Vi räknar med att växa och arrangera olika typer av event och utöka samarbeten med företag. Här kan vi skräddarsy efter vad våra kunder vill ha inom fester och möten. Vi har en fin lokal med högt i tak så det går att göra jättemycket. I framtiden kan vi också tänka oss att gå in på show under vissa kvällar, som ger kunden det lilla extra, avslutar Shawn.

Telefon: 026-25 83 00

ritningar och en presentation och visade för hyresvärden, där vi tryckte på att vi skulle göra Sveriges häftigaste restaurang. Vi jobbade med projekteringen under två år och byggde och renoverade sedan under tre år. Det var en häftig och nervös resa, då det var ett stort projekt men slutresultatet blev jättebra. Idag är The Church en viktig mötesplats!

Webbplats: www.thechurch.se

69ENTERPRISEMAGAZINE.SE MAT & DRYCKTHE CHURCH

70 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MAT & DRYCK AVE KULTUR

Hos AVE Kultur i Fridhemsberg, utanför Ullared, bakas surdegsbröd och bullar utan tillsatser, med ekologiska råvaror och med en stor dos passion. Här står hantverket i fokus, där allt som bakas och säljs är tillverkat med en genuin känsla.

VE Kultur ligger beläget på en naturskön, lummig och pittoresk plats i Halland. På gårdsbageriet i Fridhemsberg bakas surdegsbröd och bullar och här kan man också slå sig ner för en fika i trädgården under sommaren och inomhus under vinterhalvåret. I det mysiga bageriet står råvarorna i fokus. Här bakas allt på ekologiskt hantverksmjöl utan onödiga tillsatser.

mot ogräs. Kulturspannmål är mer hållbart för miljön eftersom de inte behöver besprutas vilket gynnar den biologiska mångfalden, säger Andrée Victorin som tillsammans med sin fru äger bageriet.

Andrée sa upp sig och Emelie tog tjänstledigt för att lämna lägenheten i Göteborg och tillbringa fyra månader på Gotland.

Där besökte de bönder, caféer och bagerier och trivdes så bra att de valde att stanna ett helt år.

E-post: info@avekultur.se

Till gårdsbageriet kommer många stamkun der men även nya kunder som hittar hit via tips eller Andréerekommendationer.arbetadetidigare

Webbplats: www.avekultur.se

AVE KULTUR

På kafferosteriet ska kunderna både kunna dricka kaffe på plats och köpa med sig bönor hem. Rosteriet ska ha samma grundkoncept som bageriet, där det genuina hantverket och de utvalda råvarorna alltid står i fokus.

vad vi stoppade i oss. Det ledde till att jag började baka surdegsbröd hemma i köket. Jag nördade ner mig i olika mjölsorter och ungefär efter ett år blev jag nöjd med resultatet. Bröden gavs bort till vänner och familj. Jag tog bilder på bröden och la ut dessa på sociala medier. Efter en tid började några följare höra av sig och ville köpa bröd. Det triggade mig ännu mer och intresset växte sig större, säger Andrée.

– Vi har valt att fokusera på äldre kultur spannmål, som ger mer näring och smak tack vare att de får växa i sin takt, vilket ger långa rötter och höga strån som skyddar naturligt

SURDEGSBRÖD FRÅN GENUINT GÅRDSBAGERI

Adress: Fridhemsvägen 11, 311 62 Ullared

A

I matbröden använder de endast mjöl, vatten och salt och ibland smaksättning. Hos AVE Kultur väljer besökarna mellan olika surdegsbröd, varianter av croissanter och bullar. I brödsortimentet finns det fem olika bröd varav fyra är återkommande. Receptet på det femte brödet ändras varannan vecka och kallas ”hitte-på-brödet”, ofta smaksatt med ett ovanligt mjöl och innehåller ibland frön eller nötter.–Vi

har ett smalt sortiment men det är för att vi vill hålla hög kvalitet. Det vi producerar ska vara bra och hållbart, säger Andrée.

– När vi träffades lagade vi mycket mat tillsammans och blev mer och mer måna om

som kock och Emelie arbetar inom IT-branschen, ingen av dem har någon tidigare erfarenhet av bageribranschen eller eget företagande. Idén och drömmen om ett bageri kom genom ett gemensamt intresse för mat. Tillsammans ville de stå på egna ben.

Andrée och Emelie sökte strax därefter ett stipendium som de vann.

Under året på Gotland testade de på olika jobb, bland annat jobbade Emelie extra på ett kafferosteri där en helt ny värld inom kaffe öppnade sig. Erfarenheten efter resan och mötena med inspirerande människor gjorde att Emelie och Andrée blev mer beslutsamma att lämna Göteborg och flytta ut på landet för att driva sin egna verksamhet. Nu är det tre år sedan de hittade bageriet i Fridhemsberg, där de också bor på samma gård, och vill nu satsa på att expandera sin verksamhet med ett kafferosteri.–Jagharett stort kaffeintresse som har växt ända sedan tiden på Gotland. Att få möjligheten att jobba i ett eget kafferosteri är en dröm som går i uppfyllelse för mig, det kompletterar även bageriet bra, säger Emelie.

Telefon: 0761-08 52 48

71ENTERPRISEMAGAZINE.SE MAT & DRYCKBISTRO MATFORS

– Det ramlade in folk. Vi hade inte ens gått ut med att vi hade öppnat, utan det spreds ryktesvägen och det var många som gick och väntade på att vi skulle öppna, säger Robert.

På menyn finns bland annat ett stort och spännande urval av olika plankor, både klas siska och mer ovanliga. Här finns till exempel entrecote med sydamerikanska smaker och ryggbiff med ingefära.

Hos Bistro Matfors serveras plankor i många olika och spännande tappningar. Här kan besökarna njuta av trevlig stämning, god mat och underhållning.

Telefon: 0725-99 00 09

Webbplats: www.bistromatfors.se

os Bistro Matfors råder en välkom nande och familjär känsla. Hit kan man komma som man är, slå sig ner och bara njuta av mat, dryck och under vissa kvällar även underhållning i Matfors. Här anordnas ibland quiz- och trubadurkvällar samt uppträdanden av olika band.

Adress: Centrumgatan 15, 864 31 Matfors

BISTRO MATFORS

MAT OCH UNDERHÅLLNING I MATFORS

E-post: marie@bistromatfors.se

Efter att de ägnat många timmar åt att renovera lokalen slog de upp dörrarna och det blev minst sagt en succé.

– Det är uppskattat bland gästerna som tycker att det är kul att vi har varianter. Vi byter även meny tre till fyra gånger per år och vi har ständigt nya idéer, säger Marie Almkvist som äger restaurangen tillsammans med sin man Robert.Påsommarmenyn finns även rätter som mandelpotatischips med löjrom och crème fraiche samt rökta räkor med smörstekt levainbröd och aioli.

Robert som är utbildad kock i grunden och Marie som har ett genuint matlagningsintresse utgör en lyckad duo. Efter en flytt från Stockholm till Matfors besökte de restaurangen och tänkte att det var något som de kunde göra bättre. När de senare fick chansen att köpa hela fastigheten, med restaurang och två lägenheter

H

på ovanvåningen slog de till. Huset byggdes 1878 och under renoveringen kom original timmer och tapeter fram som de lät vara kvar, vilket gör att gästerna också får en historisk upplevelse när de kliver in i restaurangen.

När de slog upp portarna jobbade Robert och Marie i köket medan deras äldsta söner serverade. Idag är de fyra fast anställda samt två anställda som jobbar extra vid behov.

Marie berättar att det är en livsstil att jobba inom restaurangbranschen och att de båda trivs bra med att driva egen restaurang. Kanske är det just det som gör att det råder en så varm känsla i lokalerna. I framtidsvisionerna finns planerna på att starta och driva något mer.

– Det allra roligaste är att arrangera ölprov ningar. Jag brukar servera och mingla medan Ola får berätta om ölen. Vi har haft flera företag som medverkat på provningarna och vi hoppas att vi kan växa inom det, säger Christina.

Hela idén med bryggeriet kom ur en passion och ett intresse för att brygga öl, något som Ola började med hemma i köket.

I framtiden hoppas de kunna öka försäljningen ännu mer och arrangera fler ölprovningar.

GENUINT MICRO-BRYGGERI

Telefon: 0760-21 51 32

Inom den närmsta framtiden planerar Ola och Christina att lägga fokus på att inreda den nya lokalen, för att skapa en personlig touch på den. Idag har både Christina och Ola ordinarie jobb på sidan av, då Ola jobbar som elektriker och Christina som lärare. Inom några år hoppas Ola på att kunna försörja sig helt på verksamheten.–Jagvillkunna

– Från början var det bara tänkt att jag skulle brygga för eget bruk men jag lyckades bra och fastnade för det på en gång. De som fick smaka ölen blev positivt överraskade. Det var kul att experimentera och testa sig fram. De första fem åren bryggde jag aldrig samma sort två gånger. Jag har lärt mig mycket under tiden och lär mig fortfarande, då öl är ett hur stort område som helst, säger Ola.

spännande att se vad de tycker när de provar dem, säger Ola.

Adress: Fiskaregårdsvägen 64, 373 66 Hasslö

P

E-post: ola@obrygd.se Webbplats: www.obrygd.se

ÖBRYGD AB

– Det brukar vara uppskattat av gästerna att få testa de här nya ölsorterna och det är väldigt

Hos Öbrygd AB bryggs det öl med en stor dos passion och känsla. Härifrån kommer den genuina hantverksölen som säljs till lokala restauranger.

lägga hela min själ i detta och vi hoppas att verksamheten växer ännu mer. I framtiden hoppas vi också på att kunna samarbeta med andra företag och till exempel köra ett helhetskoncept under en dag, säger Ola.

å Hasslö i Karlskrona Skärgård ligger Öbrygds microbryggeri. Här bryggs det öl av Ola Sandberg som tillsammans med sin fru Christina driver bryggeriet. I deras lokaler som består av både en pub och restaurang bryggs framförallt klassisk öl som IPA, fast med en liten twist. Här dyker också ständigt nya idéer och recept upp som Ola skapar. I lokalen som de köpte inför denna sommar, står tre stycken tusenliters tankar med öl, som byttes ut från de två hundra liters kärl som stod i deras tidigare lokal. Efter förra sommaren märkte de att deras lokaler och kärl inte räckte till och beslutade sig därför att köpa lokalen som verksamheten ligger belägen i idag. I och med det tog de också över restaurangen som låg i samma byggnad men som drivs av en annanÖlenentreprenör.sombryggssäljs till alla närliggande restauranger, en golfbana på Almö och några restauranger inne i stan. En av deras klassiska ölsorter, som också är en storsäljare är IPA:n Stora Hawaii, som fått sitt namn på grund av att Hasslö kallas för lilla Hawaii. Stora Hawaii kom till som en uppföljare av deras folköl Lilla Hawaii. Under hösten kommer Stora Hawaii att lanseras på Systembolaget och därmed säljas direkt till slutkonsument. Idag finns två stycken ölsorter i det stående sortimentet och fyra sorter som är limited edition och därmed byts ut med jämna mellanrum och som bara säljs på plats i lokalen samt under ölprovningarna.

72 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MAT & DRYCK ÖBRYGD AB

73ENTERPRISEMAGAZINE.SE MAT & DRYCKÖBRYGD AB PÅ HASSLÖ

Telefon: 0707-90 00 18

– Det känns extra bra att man slipper transporter. Det kostar lite extra för oss men vi tycker att vi får ut mycket av det i slutänden, menar Betina.

– Vi levererar över hela Sverige men skickar även utomlands, som till Danmark och vi har till och med skickat till USA några gånger. Vi är dock noga med vilka återförsäljare vi har, så det inte blir för många butiker på små orter, säger Anette Kruse som tillsammans med sin dotter Betina driver verksamheten.

PEPPARKAKOR I PREMIUMKLASS

Till Bakeriet i Båstad kommer kunder som uppskattar hantverket och vill handla bröd, kakor och sötebröd utan onödiga tillsatser.

74 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MAT & DRYCK BAKERIET

Allt som säljs i butiken är bakat utan konserveringsmedel och tillsatser och endast med rena produkter. Här jobbar de också med lokala produkter och köper bland annat närproducerat rågmjöl.

rån Bakeriet i Båstad sprider sig en ljuvlig pepparkaksdoft ända ner till hamnen. Tre månader om året, under höst och vinter är det högsäsong för deras pepparkakor i premiumklass men de bakas året om. Pepparkakorna är unika i sitt slag och blir snabbt en slående favorit hos de som smakar dem. De är kryddiga och bakade utan onödiga tillsatser och med kvalitativa ingredienser som riktigt smör och dinkelmjöl. Här bakas också goda biscottis på samma premisser, där allt är bakat med omsorg och som ett genuint hantverk. De italienska skorporna och pepparkakorna säljs till återförsäljare, som delibutiker, te- och kaffehandlare runt om i landet men också i deras egen butik.

Webbplats: www.bakeriet.se

F

E-post: info@bakeriet.se

– Vi får ofta höra att de är glada och tack samma för att de kan köpa riktigt bröd i Båstad. Inför öppningen 2019 var det många som sa att de längtat efter hantverksmässigt tillverkat bröd, säger Betina.

Hos Bakeriet i Båstad bakas pepparkakor som är något alldeles extra. Här bakas också surdegsbröd, biscottis och sötebröd. Allt med en stor dos passion men utan tillsatser och onödiga ingredienser.

Oktober till december är det full produktion på pepparkaksbaket men övrig tid på året tar deras brödbutik med dess sortiment allt större plats. I brödbutiken säljs surdegsbröd, frallor, sötebröd och kondisbitar. Här kan man inte bara köpa med sig dagsfärskt bröd, utan även slå sig ner för en fika.

Betina som till största del sköter brödbutiken tycker att det är väldigt kul att experimentera med nya recept, då möjligheterna är nästintill oändliga inom surdegsbak. Betina och Anette äger även Kaffestugan i Båstad, där bröd och bakverk från Bakeriet säljs och där Anette tillbringar sin största tid under sommaren. Kaffestugan har öppet sex dagar i veckan efter midsommar, då högsäsongen börjar och under vissa helger under vår, höst och vinter. Bakeriet har öppet året om, vilket är väldigt uppskattat av kunderna. Både Anette och Betina har

BAKERIET

Adress: Ängelholmsvägen 4, 269 31 Båstad

– Min dröm är att växa och bli en av de stora centralerna. Vi har dubblat vår omsättning men är fortfarande små i jämförelse med de stora lastbilscentralerna men som familjeföretag fungerar det bra. Visionen är dock att vi om några år har etablerat oss ännu mer här i Stockholm, avslutar Joseph.

Joseph berättar att han tycker att det är en intressant bransch att jobba i, då dagarna är

75ENTERPRISEMAGAZINE.SE MOTOR & TRANSPORTSÖDERTÖRNS LBC

SÖDERTÖRNS LBC

– Vi tar hand om våra kunder och är levererar alltid det som utlovats, säger Joseph

E-post: info@sodertornslbc.se

Webbplats: www.sodertornslbc.se

tio anläggningsbilar. Just idag är företaget i färd med flera uppdrag. Bland annat samarbetar de med ett entreprenadföretag som håller på att riva en skola. Deras roll är då att transportera bort materialet som rivs samt hämta nytt material som de kör dit. Samtidigt jobbar de också i Tyresö där samma entreprenadföretag håller på att bygga bostäder.

– Kunden behöver bara ringa en enda kontakt. Om det är en kund som till exempel vill ha hjälp med att utföra ett poolbygge, tar jag kontakt med mina underleverantörer som får åka dit, titta och sedan ge mig en offert. När den är godkänd är vi med under arbetet gång och tar ansvar från början till slut, säger Joseph SödertörnsMarouni.

Med stor kvalitet och en känsla för service förser Södertörns LBC AB sina kunder med uppdrag inom schakt och transport. Tack vare deras stora kontaktnät kan de också erbjuda sina kunder bekväma helhetslösningar.

SCHAKT OCH TRANSPORT I STOCKHOLM

– Jag tog behörigheter för att få köra maskin och börjar jobba inom anläggning. Till en början var jag anställd men började efter några år att köpa in egna bilar. Det började med en och sedan blev det allt fler och jag har under åren samarbetat med de flesta centraler. Några år senare beslutade jag mig för att starta min egen central och bytte namn på mitt företag JMT i Botkyrka till Södertörns LBC.

Adress: Vreta gårds väg 92, 147 43 Tumba

LBC har sin bas i Tumba men jobbar i hela Storstockholm, från Arlanda till Nykvarn. Idag är de tretton anställda och äger

Telefon: 08-600-05 99

Joseph som kom in branschen 2012 hade under många år jobbat som krögare men beslutade sig för att byta inriktning i sin karriär när han sålde sin restaurang.

väldigt varierande. För honom är det viktigt att alltid ge sina kunder fin service.

S

– Jag tackar aldrig nej till en kund. Jag hjälper alltid till så gott jag kan och är själv ute och kör när det behövs.

Södertörns LBC är idag den mindre och personliga lasbilscentralen, som under åren vuxit i både uppdrag och kunder och har som vision att fortsätta växa.

ödertörns LBC är en den mindre lastbilscentralen i Stockholm som utför bortforsling och transporter av kross material, jord, sten och schaktmassor. Deras kunder består av företag men de har också en del privatpersoner som sina kunder. Uppdragen är varierande, från mindre jobb för några tusen lappar upp till väldigt stora jobb för miljonbe lopp. De verkar också som spindeln i nätet då de kan förse sina kunder med helhetslösningar. Här samarbetar de med underleverantörer som till exempel grävmaskinister.

Telefon: 018-14 18 14

göra det på sina egna villkor. Idag har det gått ett och ett halvt år sedan han för första gången slog upp dörrarna och Robert stormtrivs verkligen med att driva sin egen verkstad. Han brinner för variationen, att ingen dag är den andra lik.

76 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MOTOR & TRANSPORT BJÖRKLIN MOTOR AB

B

För Robert som är uppvuxen med en pappa som var egen företagare i samma bransch kändes det självklart att börja jobba med bilar. Under många år jobbade han som anställd, på flera stora företag. Från början jobbade han till stor del med Volkswagen och Audi men gick så småningom över till ett företag i Uppsala som jobbade med Jaguar och Land Rover, där han också blev verkstadschef. Efter tre år lades verksamheten ned och det var också där och då han fick idén om att öppna en egen verkstad och

Här kan också bilägaren som mekar själv köpa egna delar. I framtiden är tanken att de ska bygga upp en webbshop där de kommer att sälja delar till Jaguar och Land Rover. Hos Björklin Motor i Uppsala går det också snabbt att få tider, trots att de samtidigt har förmånligare priser än många andra verkstäder.

Adress: Kometvägen 2, 755 94 Uppsala

BJÖRKLIN MOTOR AB

Den nyöppnade verkstaden Björklin Motor AB i Uppsala har snabbt blivit en omtyckt aktör på marknaden. Till den nischade verkstaden söker sig många ägare av Jaguar och Landrover men hit kommer också ägare till många andra märken för att lämna in sin bil.

jörklin Motor är en specialiserad Jaguar och Land Rover- verkstad i Upp sala. De är en oberoende specialist men är anslutna till Mekonomen. I den nybyggda verkstaden har man investerat i bra verktyg för Land Rover och Jaguar, för att kunna förse bilägarna med kvalitativa jobb. Här tar de också emot andra bilmärken. I verkstaden är de noga med vilka delar som används och använder så långt som det är möjligt originaldelar. På kort tid har verkstaden fått många kunder och blivit ett självklart val för många. Hit kommer många nya kunder på rekommendation från andra.

Idag jobbar tre anställda inom verksamheten men då de ständigt växer söker de nu personal att–anställa.Dåvihar så mycket jobb måste vi bli fler för att hinna med oss och jag söker främst en till verkstadstekniker för Jaguar och Land Rover, avslutar Robert.

SPECIALISERAD

– Man träffar ständigt nya kunder och därmed får ta sig an nya problem och utma ningar som ska lösas.

E-post: info@bjorklinmotor.se

– Vi får främst beröm för att vi har en bra kundkontakt, kvalitet och för att vi alltid lämnar ett prisförslag först, som vi alltid håller oss till. Här känner kunderna att de blir omhändertagna och vi ser att många väljer att åka hit, även från Stockholm och andra orter, säger Robert Björklin som är VD och ägare.

Webbplats: www.bjorklinmotor.se

JAGUAR- OCH LAND ROVERVERKSTADUPPSALAI

Adress: Söderby Gårds Väg 69-71, 144 51 Rönninge

77ENTERPRISEMAGAZINE.SE MOTOR & TRANSPORTHAGMANS BILSERVICE

– Vi är Stockholms mest rekommenderade bilverkstad. Förutom att göra ett bra jobb så servar vi också våra kunder, säger Cvijetin Grujicic.

rygghet, gott bemötande och kvalitet är några ord som genomsyrar bilverksta den i Salem/ Rönninge. Verkstaden håller dessutom konkurrenskraftiga priser, utan att tumma på noggrannheten i arbetet som utförs. Här utförs alla typer av service, allt ifrån glas till maskinskador, dessutom både däckservice och däckhotell. Nyligen har personalen också börjat samarbeta med en lackfirma för att kunna erbjuda sina kunder en bekväm och komplett lösning. De har också avtal med de flesta försäkringsbolag. Verkstaden är ackrediterad både via Swedac och Autoexperten, vilket gör att den kan ta emot och jobba med både nyare och äldre bilar.

retag som äger många bilar. Bakom Hagmans Bilservice finns en lång erfarenhet då båda ägarna har jobbat inom branschen i många år, innan de valde att driva eget.

Hagmans Bilservice är en bilverkstad där kunden kan få en helhetslösning. Här får kunderna mer än bara service på sin bil.

Telefon: 08-530 340 10

– Vi har heltäckande garantier som gör att kunderna kan känna sig trygga när de lämnar bilen hit, säger Cvijetin Grujicic som tillsam mans med Maid Hamzic äger verksamheten.

Den som lämnar in sin bil för lagning eller på service kan också få låna en ersättningsbil av företaget. En annan tjänst inom service som företaget tillhandahåller är de att de kan hjälpa sina kunder med bärgning om de blir stående efter vägen. De kunder som har tecknat assistansförsäkring kan då få hjälp vart de än befinner sig i Sverige.

Inom företaget råder många mjuka värden och Cvijetin förklarar att de är måna om kundens plånbok.

– Vi hade haft ambitionen att starta något eget under flera år men hittade inte rätt lokaler. Till slut lyckades vi hitta det här företaget som vi tog över 2014. Vi fick en bra start då företaget var väl inarbetat och hade drivits av familjen Hagman sedan 80-talet.

Till företaget kommer både privat- och företagskunder, som består av alltifrån mindre hantverksföretag till större entreprenadfö

HAGMANS BILSERVICE

Webbplats: www.hagmans-bilservice.se

– Om det gäller säkerhetsutrustning som måste bytas rekommenderar vi alltid att de gör det men gäller det andra skavanker kan vi till exempel laga istället för att sätta dit nya delar. Kunderna känner sig trygga i att vi vägleder dem med vilka åtgärder man kan göra för att bilen ska rulla vidare. Vi får ofta höra av kunderna att de betalar mycket mindre hos oss än hos andra verkstäder, avslutar Cvijetin.

E-post: info@hagmansbilservice.se

T

KVALITATIV BILVERKSTAD I SALEM/ RÖNNINGE

KVALITATIV BILSERVICE OCH

– Vissa bilar indikerar inte när det är dags att serva bilen, därför är det viktigt att ha koll på serviceboken och följa anvisningarna för att bilen ska hålla så länge som möjligt. Det är också viktigt att serva bilen enligt anvisningar och att rätt produkter används för att garantin ska gälla, säger Naba Alhakim och Noujin Tabei som äger Bromma Bilservice & Bilvård.

som ger kunderna ett enkelt bilägande.

et är viktigt att följa de rekom menderade serviceintervallerna från biltillverkarna för ett hållbart bilägande.

– Det var dels för att underhålla mina egna bilar men även för att jag ville starta upp ett företag i bilservicebranschen och jag brinner för det här så otroligt mycket, avslutar Naba.

Brommaansvar.Bilservice

Hos Bromma Bilservice & Bilvård utför de alla sorters reparationer, oavsett om det rör en kamrem, växellåda, bromsar eller en koppling som krånglar. Här råder en hög servicenivå och här ingår alltid en trygghetsförsäkring via MECA.–Försäkringen innebär att om något skulle bli fel så hjälper vi alltid kunden att rätta till

D

78 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MOTOR & TRANSPORT MECA – BROMMA BILSERVICE & BILVÅRD AB

& Bilvård erbjuder sina kunder lika hög kvalitet på såväl arbetet som bildelar som de stora verkstäderna, till förmånliga priser.

felet. Kunderna ska alltid känna sig trygga och känna att de får hjälp. Ibland kommer det in kunder med bilar som de nyss har köpt och fått stora problem med, där firmorna som sålt bilen vänt kunden ryggen. Det är verkligen dåligt gjort av bilfirmorna och jag känner stor sympati för kunderna och försöker göra allt för att hjälpa dem, dels med bilen men även med hur de ska gå tillväga för att få bilfirmorna att ta sitt

Hos Bromma Bilservice & Bilvård förser man både bilarna och kunderna med bra service. Här erbjuder man ett brett spann av tjänster,

– Det blir billigare att anlita oss jämfört med de stora drakarna. En annan fördel med att anlita oss är att jag verkligen gör allt för mina kunder.Naba är uppvuxen i en familj som har drivit en taxirörelse sedan 1998, där Naba har varit med och hjälpt till. Det ledde till att han efter en tid startade ett eget bolag i branschen och idag har han totalt 14 bilar som går som taxi och färdtjänst. Att serva och underhålla alla bilar blev kostsamt och det var då Naba fick idén om att starta en egen verkstad. I september 2021 hittade han en lokal som skulle passa för ändamålet och öppnade Bromma Bilservice & Bilvård.

Verkstaden som är en del av MECA tar emot alla bilmärken och även elbilar. De använder endast originaldelar eller motsvarande original delar i alla jobb som de utför, vilket gör att kunderna kan förvänta sig samma resultat som om de vänt sig till bilmärkets egna verkstad.

Hos bilverkstaden finns ett brett utbud för både privatpersoner och företag. Här erbjuder de bilservice, verkstadstjänster, rekond, biltvätt, bilreparation, däck, däckskifte samt däckhotell till bilägaren.

79ENTERPRISEMAGAZINE.SE MOTOR & TRANSPORTMECA – BROMMA BILSERVICE & BILVÅRD AB BILREPARATIONER I BROMMA MECA – BROMMA BILSERVICE & BILVÅRD AB Adress: Tornväktargränd 10, 168 59 Bromma Telefon: 08-39 57 70 E-post: info@brommabilservice.se Webbplats: www.meca.se

os familjeföretaget Thärnströms Motor i Örebro möts man av fin kundservice och kunnig personal. Bilverkstaden som tillhör kedjan AD Bildelar erbjuder service och reservdelar med kvalitet. Här säljs också robotgräsklippare från tyska Alko.Företaget drivs sedan flera år tillbaka av makarna Pär och Sandra Thärnström, som erbjuder såväl kunskap som ett stort engagemang för sina kunder, oavsett om det rör försäljning av robotgräsklippare eller bilservice. Här har de en slogan som lyder; personlig service med garanti.

Butiken har också en webbshop där de säljer Alkos robotgräsklippare. Dels för att det öka försäljningen men mestadels för att kunderna ska kunna ha det som ett skyltfönster, då Pär och Sandra gärna ser att kunderna handlar i butiken, så att de kan ge dem ett personligt bemötande.–Omdekommer

80 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MOTOR & TRANSPORT THÄRNSTRÖMS MOTOR

Webbplats: www.tharnstrom.se

Pär har lång erfarenhet av branschen. Han jobbade tidigare på sin pappas verkstad, OT:s Bilservice, som låg beläget i samma lokaler. Med tiden ville Pär starta eget och öppnade verkstad inne på Holmen. När hans pappa gick i pension hyrde han ut lokalen till ett företag under en tid innan Pär beslutade sig för att köpa den. Efter ett halvår köpte han även marken runt om av kommunen.

Många upplever att vi har en bra kund kontakt. Något som alltid varit viktigt för oss är att vara raka, ärliga och informera kunden. Om vi lämnat ett pris på något och ser att det inte kommer gå att utföra till det priset så informerar vi alltid kunden så denne får besluta innan vi gör något, avslutar Pär.

Telefon: 019-260 255

Adress: Hjalmar Bergmans väg 1B, 703 59 Örebro

in till oss kan vi rekom mendera en robotgräsklippare som passar för deras behov samt att vi kan montera den åt dem. Vill kunderna absolut handla maskinen själv på nätet så är vi gärna med och instruerar dem eftersom 90 procent av de fel som blir på en robot är handhavandefel. Det ska vara proffs som installerar dem, menar Pär.

Hos familjeföretaget Thärnströms Motor i Örebro råder en hög kundservice och kvalitet på såväl produkter som service på både maskiner och bilar. Här säljs även kvalitativa robotgräsklippare.

H

FÖRSÄLJNING AV ROBOTGRÄSKLIPPARE OCH

I verkstaden servar de även robotgräsklip pare som är köpt i andra butiker och har även däckförsäljning samt däckhotell för 140 bilar.

BILSERVICE I LYCKAD KOMBINATION

– Vi garanterat ett väl utfört jobb. Alla AD:s reservdelar ligger under Europagarantin och servar kunden sin bil här har de fri assistansför säkring ett helt år. Vi vill alltid att kunderna ska känna sig nöjda när de går, säger Pär.

När Pär startade hette verksamheten Thärnströms Motor Bil och MC-service, då de jobbade mycket med motocrosscyklar. Under 2015 gick de med i AD-bildelar och valde att rikta in sig på endast bilservice och robotgräsklippare. Sandra jobbade tidigare med bland annat vägunderhåll men gick efter en tid in i företaget och idag jobbar de båda heltid i verksamheten.Underårenhar företaget fått många nöjda kunder, vilket deras recensioner på nätet siar om.–

E-post: pt.motor@yahoo.com

THÄRNSTRÖMS MOTOR

Deras kunder består av företag och beman ningsföretag men de håller också i lager- och logistikutbildningarna för Arbetsförmedlingens räkning.Marwan skräddarsyr utbildningarna för att de ska passa kundernas behov men alla utbildningar följer läroplanen och Arbetsmil jöverkets krav. Även privatpersoner kan gå Jabbos utbildningar och Marwan menar att det är viktigt att välja rätt utbildare.

Webbplats: www.jabboutbildningar.se

RÄTT UTBILDNING –ARBETSGIVARENS ANSVAR

– Många har mycket kunskap och lång erfarenhet men är ändå arbetslösa och vi kan då coacha dem i till exempel intervjuteknik. Ibland tipsar vi också om arbetsgivare och ringer även runt till företag som söker folk om vi har någon som vi tror kan passa för deras tjänst.

– Jag började inom lager och logistik 2010, som truckförare på ett företag. Jag har också jobbat som konsultchef och säljare inom bemanning, där jag såg att det fanns en stor efterfrågan av utbildade och kunniga förare med rätt behörigheter.

Under de fyra år som företaget funnits har de snabbt vuxit och Marwan har många planer för framtiden och hoppas att de inom kort är det självklara valet för svenska företag inom branschen.–Ärman ute efter en truckförare ska man hitta rätt person och det ska vara enkelt. Här kan man hitta en medarbetare som har de behörigheter man behöver. Mitt mål inför fram tiden är att vi ska finnas på varje ort i Sverige, avslutar Marwan.

JABBO UTBILDNING & JOBBFÖRMEDLING

– Arbetsledningen kommer att kunna välja en enklare version av alla våra utbildningar för att dels veta vad medarbetarna fått för utbildning men också förstå de skyldigheter och rättigheter som både arbetsgivare och medarbetare har.

– När man kommer till ett nytt jobb ska man veta vad man handskas med. Även den ergonomiska delen är viktig.

är man jobbar inom lager och logistik krävs en rad olika utbildningar, som till exempel truckförarutbildning, travers, säkralyft mfl. Att se till att de anställda har rätt utbildning, hamnar inom ramen för arbetsmiljöfrågor som är arbetsgivarens ansvar.

E-post: info@jabboutbildningar.se

Tills för tre månader sedan jobbade Marwan själv i företaget men har idag en anställd som jobbar med jobbförmedlingsdelen.

Med stor expertis och lång erfarenhet bakom företaget förser Jabbo Utbildning och Jobbförmedling sina kunder med såväl utbildningar inom logistikverksamhet som jobbcoaching.

N

– Jag började med truckutbildningar för att jag insåg att det är brist på truckförare och att deras behörighet inte var komplett. På ett lager och inom logistikverksamhet behöver man en truckförare som kan hantera maskin, gods på ett säkert sätt men också jobba ergonomiskt för att undvika förslitningar och skador.

– Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för arbetsmiljön, då de har arbetsmiljöansvar för verksamheten och medarbetaren. De är jätteduktiga på arbetsmiljöfrågor men de vet i många fall inte vilka krav som gäller för de olika utbildningarnas innehåll, säger ägaren Marwan Jabbo.Företaget

underleverantörer och får in deltagare som varit arbetssökande under en längre tid.

När Jabbo Utbildningar startade erbjöd de endast truckutbildningar men idag har företagets tjänster breddats. De är idag ett utbildningsföretag inom lagerlogistik men coachar också människor att hitta och komma i arbete inom branschen. De jobbar då som

Inom kort kommer Marwan även att erbjuda utbildningar för företagsledningen.

Telefon: 072-900 11 17

erbjuder såväl truckutbildningar som säkrare lyft, brandutbildningar,lift och första hjälpen i deras utbildningslokaler i Södertälje och Eskilstuna.

Marwan Jabbo har själv jobbat i branschen under tolv år, vilket ger företaget en erfarenhet att stoltsera med. Det var också under sin tid som anställd han såg vilka brister det fanns och därmed fick idén till sitt företag.

81ENTERPRISEMAGAZINE.SE UTBILDNINGJABBO UTBILDNING & JOBBFÖRMEDLING

Adress: Brunnsängsvägen 20, 152 42 Södertälje

intresserad av att lära dig mer om MLB Truck Kompetens och deras mycket uppskattade utbildningar läser du vidare på mlbtruckkompetens.com.

Genommer.

Lukasz Bartosiak kom till Sverige som 20-åring och jobbade då inom ekonomi, efter det blev han arbetschef på Postnord i Helsingborg där han fick upp ögonen för logistikbranschen. Han fängslades av allt som rullade fram på hjul och ville provköra varje nytt fordon han upptäckte och började genast utöka sitt körkort. Från en utbildning till en annan, samlade Lukasz sakta men säkert på sig nya kunskaper och licenser för en rad olika fordon inom logistik.

- Logistikbranschen kommer inte att dö ut och fler och fler behövs för att hinna ikapp med i teknikutvecklingens snabba takt.

TRUCKUTBILDNINGKVALIFICERADIHELSINGBORG

- Känslan när elever ringer oss efter sin avslutade utbildning och berättar att de fått jobb är den största drivkraften säger Lukasz med stor glädje i rösten.

Söker du eller ditt företag seriösa utbildningar inom logistik och säkerhet på arbetsplatsen är det fritt fram att välja och vraka från det breda utbudet hos MLB Truck Kompetens AB i Helsingborg. Där hittar du bland annat kurser som truckutbildning, lift, fallskydd, hjullastare, teleskoplastare. MLB Truck Kompetens vill trycka på säkerheten vilket utgör

MLB

82 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 UTBILDNING MLB TRUCK KOMPETENS AB

MLB Truck Kompetens utbildningar har fått högt betyg och många positiva omdömen, framförallt för deras förmåga att skapa personkemi med eleverna. De har kontaktnät runt om i Helsingborgsområdet vilket har lett till att flertalet elever har fått in en fot i logistikbranschen och till och med hjälpt till att få ett jobb.

- Större delen av arbete inom logistik och lagerarbete är enformigt, man kör truck, lossar och lastar, men det är också ett socialt arbete där samspelet med kollegorna är avgörande för hur man trivs på jobbet, avslutar grundaren

En sak som han inte hade räknat med var att det blev just lärandet i sig som skulle komma att trollbinda honom och leda honom vidare dit där han befinner sig idag. MLB Truck Kompetens grundare Lukasz skaffade sig en rejäl kun skapsbank och den vill han fortsätta dela med sig av till andra som vill in i logistikbranschen eller utöka sina kunskaper. Tillsammans med hans fru Maja satsade han på sitt alldeles egna utbildningsföretag beläget i Helsingborg och fortsatte att ta alla chanser han fick att lära sig ännu

När du fullföljer en utbildning hos MLB Truck i Helsingborg får du certifikat i handen att uppvisa för din arbetsgivare, certifikat som står för välkänd kvalité. Företag behöver lager och där behövs alltid lagerarbetare som är duktiga och gör ett bra, effektivt jobb och inte begår kostsamma misstag.

att lära andra lär man sig själv och det är något som utbildarna hos MLB Truck inspi reras och motiveras av dagligen. De erbjuder även extra hjälp vid språksvårigheter på engelska, polska, serbiska och arabiska. Detta dels för att man ska få en så grundlig utbildning som möjligt och dels för att språket är nyckeln till att kunna lära sig och dels för att ha en chans att bli attraktiv på arbetsmarknaden.

Lukasz.Ärdu

Truck Kompetens grundar till största del sina utbildningar i praktik och hos dem finns samtliga fordon på plats som behövs för att kunna fullfölja din utbildning på bästa sätt. Varje helg erbjuds kostnadsfria praktikdagar hela året runt för att eleverna på MLB Truck Kompetens ska få en grundlig utbildning och förberedas för att kunna stå tryggt på egna stadiga ben i.

83ENTERPRISEMAGAZINE.SE UTBILDNINGMLB TRUCK KOMPETENS AB MLB TRUCK KOMPETENS AB Adress: Sockerbruksgatan A, 252 25 Helsingborg Telefon: 0733-90 80 94 E-post: kontakt@mlbboka.se Webbplats: www.mlbtruckkompetens.com

WEBBUTBILDNINGEFFEKTIVMEDQUAMUTBILDNING

– Företagen gör även stora ekonomiska besparingar då de slipper resa för att gå en utbildning. Utbildningarna passar utmärkt att använda som studiecirklar och det ökar möjligheterna för effektiv implementering. Jag har även hållit i en del digitala föreläsningar men webbutbildningarna har företagen tillgång till under ett helt år.

E-post: info@quamutbildning.se

nder pandemin startade Quam Utbildning. Bakom företaget finns delägaren Anne Lundin som under många år arbetat inom verksamheter för personer med neuropsykiatriska och psykiska funktionsnedsättningar. Hon startade företaget tillsammans med kollegan Camilla Johansson. Deras främsta inriktning är att utveckla webbutbildningar om neuropsykiatriska och psykiska funktionsnedsättningar men utbildar även på plats genom föreläsningar och uppdragsutbildningar.–Detkännsjättespännande att ha startat verksamheten och vi tror att även om res triktionerna är över har man börjat se stora fördelar med det digitala formatet, säger Anne.

– Personer med funktionsnedsättningar är överrepresenterade när det gäller arbetslöshet, ekonomiska problem och sjukskrivningar och vi vill nå ut till människor som jobbar inom till exempel skola, arbetsförmedling och social tjänst. Vi har också en webbutbildning som riktar sig till personal inom äldreomsorg.

U

Idag är det många kunder som hunnit intressera sig för Quams utbildningar. Bland annat är det 300 personer i Lund som just nu genomgår en av dem. Anne och hennes kollega har nyligen också startat ett samarbete med tre andra aktörer som kommer att vara med och spela in onlineföreläsningar och även utforma webbutbildningarna.–Vitarinandraså att vi kan dela på kostna derna för att så småningom expandera och vara fler under samma paraply, avslutar Anne.

Med stor erfarenhet i ryggsäcken förser Quam Utbildning AB företag över hela landet med digitala utbildningar, föreläsningar och kognitivafunktionsnedsättningarfunktionsnedsättningar,uppdragsutbildningaromneuropsykiatriskapsykiskaochsjukdomar,funktionersamtsamsjuklighet.

Anne som under många år drivit företaget Neuropsykiatriutbildning AB kände att Quam skulle bli ett bra komplement. Anne som älskar att resa föreläser och utbildar personal över hela Sverige. Anne har inte bara lång erfarenhet av många år inom neuropsykiatriska funktions nedsättningar, utan också många år av praktiskt arbete bakom sig, då hon bland annat har jobbat som enhetschef.

tycker att det är skönt med en föreläsare som vet hur det verkligen fungerar operativt.

84 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 UTBILDNING QUAM UTBILDNING AB

Telefon: 0733-66 40 92

– Jag jobbar också som personlig assistent åt en kvinna med autism idag och det är något som deltagarna jag möter ofta kommenterar, då de

Webbplats: www.quamutbildning.se

Att köpa en webbutbildning har många fördelar menar Anne. Företaget som köper in webbutbildningen kan låta nyanställd personal genomgå samma utbildning som övrig personal när de börjar.

QUAM UTBILDNING AB

Idag finns mycket forskning inom neuropsy kiatriska funktionsnedsättningar men Anne menar att ett stort problem är att forskningen inte når ut och att många vuxna människor lever utan diagnos. Därför behövs utbildning inom alla branscher där man ofta möter människor med funktionsnedsättningar.

På Helvi Skönhet hittar du behandlingar såsom färgning och klippning av hår, hårförlängning med Hairtalk, färgning och formning av bryn, färgning av fransar och även medicinska massagebehandlingar.

Systrarna på HELVI vill förmedla till sina kunder att de kan komma in genom dörren och slappna av, släppa alla måsten för ett tag och ha en trevlig och skön stund på salongen i Sundsvall.Påwww.helvi.se kan du se utbudet av behandlingar och boka in tid för en stund att unna dig själv.

Hos systrarna Jennie, Anna och Helena på HELVI i Sundsvall bokar du frisör och massagebehandlingar som utförs av behörig och lyhörd personal.

D

FAMILJÄR SALONG I CENTRALA SUNDSVALL

e tre systrarna som jobbar på HELVI i Sundsvall erbjuder ett brett utbud av professionella behandlingar och som ett kvitto på det så har frisörerna Jennie och Helena licens och gesällbrev och Anna är diplomerad medicinsk massageterapeut.Vemsomhelstkan öppna en salong utan att faktiskt vara behörig säger systrarna och kollegorna på HELVI, att kunna visa att man exempelvis har ett gesällbrev ger trygghet hos kunderna i att vi kan det vi gör och att vi är seriösa.Härkommer

du in i en familjär atmosfär där du som kund tryggt kan lämna över ansvaret till behörig personal och bara tillåta dig att slappna av helt medan du blir fin i håret hos Jennie och Helena eller får medicinsk massage av Anna.

och Jennie hade jobbat länge som anställda frisörer på andra salonger och Anna flyttat hem efter många år i Uppsala så bestämde dem sig till slut för att förverkliga drömmen om en alldeles egna salong.

Efter mycket slit och arbete med att renovera den gamla vapenaffären i centrala Sundsvall hade de äntligen lyckats skapa och inreda en välkomnande och hemtrevlig atmosfär för sina kunder.Förväntansfulla och med ljus syn på sin affärsidé trots pandemi och restriktioner slog de upp dörrarna till sin efterlängtade salong som fick namnet HELVI efter deras mormor som även kom att bli systrarnas första kund på den nya salongen i Sundsvall.

Adress: Medborgargatan 29, 856 30 Sundsvall Telefon: 060-531 99 44 Webbplats: www.helvi.se

Sedan dess har salongen fortsatt överträffat allaStamkundernaförväntningar.och nya kunder väljer att fortsätta boka in sina behandlingar hos HELVI.

85ENTERPRISEMAGAZINE.SE MODE & SKÖNHETHELVI

Vi är flexibla och anpassar våra tider så att det passar kunderna bäst och därför kan det bli lite ovanliga arbetstider, men det fungerar bra och vi trivs med att jobba så säger systrarna på HELVI.NärHelena

HELVI välkomnar en mix av kunder i alla åldrar och erbjuder även en uppskattad pensionärsrabatt på onsdagar.

HELVI

T

– Vi vill nå människor som kan tycka att det är spännande med tatuering. Det spelar ingen roll vem du är. Vi är här för att uppfylla männ iskors drömmar, säger Jasmine Andersson som tillsammans med sin bror Jonny driver studion. Med i företaget finns även deras mamma Viveka som också är delägare.

SVERIGES

atueringsstudion Cleopatra Ink i Kungälv känns unik så snart man kliver in i studion. Lokalen är ljus, hemtrevlig och öppen med stora fönster. Här finns också plats för att bara komma in, slå sig ner och ta en kopp kaffe. Cleopatra Ink är helt enkelt en plats för människor i alla åldrar, hit kan man komma för att bygga en sleeve som tjugoåring eller för att kanske göra en minnestatuering som 70-åring.

ÖPPNATCLEOPATRAFÖRSTAINKHARIKUNGÄLV

På Cleopatra Ink jobbar tatuerare som är välutbildade och kvalitetssäkrade genom många tester och tävlingar. Alla tatuerare är utbildade via Cleopatra Inks egen utbildning och inte sällan åker de runt för att jobba på olika studios och dela erfarenheter med varandra.

”IDAG ÄR CLEOPATRA INK VÄRLDENS STÖRSTA KEDJA INOM TATUERINGAR MED 73RUNTTATUERINGSSTUDIOSOMIVÄRLDEN”

Nyligen öppnade Sveriges första Cleopatra Ink. Tatueringsstudion som är belägen i Kungälv erbjuder både kunskap och kvalitet i trevliga lokaler.

När det kommer en ny kund får de först träffa en designer för konsultation. Därefter ritas tatueringen upp och efter tatueringstillfället får alla kunder ett års garanti.

86 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MODE & SKÖNHET CLEOPATRA INK

Tatueringskedjan Cleopatra Ink slog upp sina dörrar för allra första gången i Turkiet 2014. Sedan dess har den omtyckta franchise kedjan vuxit och idag finns 73 tatueringsstudios runt om i världen och därmed är de världens största kedja inom tatueringar.

E-post: jasmineandersson.98@outlook.com

CLEOPATRA INK

– Det som skiljer oss från andra studios är att man här har en kontakt hela vägen, vilket blir en stor trygghet för kunden, säger Viveka.

Telefon: 0729-75 45 63

87ENTERPRISEMAGAZINE.SE MODE & SKÖNHETCLEOPATRA INK

Instagram: cleopatraink

Studion ger också flera betalningsalternativ då de är anslutna till Klarna. På Cleopatra Ink råder både en varm och välkomnande känsla. Hit kan man alltid komma om man har frågor, funderingar eller bara vill njuta av atmosfären i studion.–Manska

inte vara rädd för att komma in och prata med oss och bolla idéer. Alla ska känna sig välkomna här, säger Viveka.

I studion är allt inrett och ritat enligt turkisk

design och alla studios världen över är likadant inredda, så att människor väl känner igen sig när de kliver in i en Cleopatra Ink studio.

tanke är också att ha en lastbil med två tatuerare som åker runt och besöker olika städer och orter om somrarna, avslutar Jasmine.

Under hösten kommer de att utöka tjäns terna med piercing och även där är personalen utbildad inom Cleopatra Ink. I framtiden finns också planen på att växa med fler studios i Göteborg och därefter på fler håll runt om i Sverige.–Min

Adress: Hasselbackevägen 9, 444 44 Stenungsund

H

Cecilia som har en lantmästarexamen i botten, har alltid haft ett stort intresse för djur.

NATURLIGA SALVOR FÖR DJUR OCH MÄNNISKOR

Alla produkter som finns i Skogsapotekets sortiment är så naturliga att de går att förtära.

finns också bland annat ansiktskrämer, läppbalsam och även rengö rande ansiktskrämer som innehåller kaffesump, som har en bra, rengörande effekt.

Medan Cecilia gör alltifrån att plocka och koka växterna till salvor. Paketera dem och sköta kundkontakter, tar Roger hand om ekonomin i företaget.

– De flesta rengöringsprodukter innehåller plastkulor som rengör och som skadar vår miljö. Grunden i alla våra produkter är bivax och rapsolja som inte är det minsta skadligt. Beroende på produkt tillsätter vi sedan andra naturliga oljor och ingredienser, säger Cecilia von Braun som tillsammans med sin man Roger Nilsson driver företaget.

– Jag hade höns som fick löss. Det fanns ett medel som var väldigt effektivt men plötsligt försvann det från marknaden, då det förbjöds.

allt fler produkter.

os Skogsapoteket finns ett brett utbud av naturliga salvor för djur och människor. Deras sortiment, som endast är tillverkat av sånt som man kan hitta i skogens skafferi, ligger helt rätt i tiden. Trots detta, bygger recepten och läkemedelskonsten på urgammal tradition, som värnar om såväl människor och djur som vår miljö. En storsäljare i sortimentet är Ringblomssalva, som hjälper såväl torra händer som spruckna nagelband. Liksom Tassalva för hundar och Tjärsalva som kan användas på djur som har hudproblem.Isortimentet

Cecilia har även jobbat som lärare på en Lantbruksskola och som djurskyddsinspektör. För cirka tio år sedan fick hon upp ögonen för de naturliga produkterna, då hon själv fick problem och sökte en lösning.

88 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MODE & SKÖNHET SKOGSAPOTEKET AB

Jag fick då tips om en växt som jag testade istället och den hjälpte. Jag började experimen tera med olika produkter och fick bra resultat. Det ena gav det andra och med tiden blev det

jag kunna få det godkänt skulle det vara en fjäder i hatten. Utöver det är jag inte ute efter att bygga ett stort bolag, utan får jag syssla med detta och vi kan försörja oss så är jag nöjd,

– När det kommer in i kroppen omvandlas det till cetylsyra. Jag började framställa den efter att jag själv gjort mig illa. Värken släppte nästan direkt och dessutom har den en inflammatorisk verkan.

Skogsapoteket AB tillverkar naturliga salvor för både människor och djur. Här är allt som framställs tillverkat av hundra procent naturliga produkter.

– Jag är uppvuxen på landet och köpte min första egna häst när jag var tio år, som jag jobbat ihop genom att klippa gräs. Några år senare började jag att jobba som dräng innan jag utbildade mig inom djur och jordbruk. Jag har alltid haft djur nära mig och tycker mycket om dem, de är väldigt ärliga och enkla.

Cecilia som har många idéer om hur natu rens växter kan komma till nytta för oss och djuren och hoppas att det tidigare godkända fästingmedlet FÖRSVINN en dag återigen ska bli godkänt. Här fattas dock likvida medel för att få ett godkännande utomlands i stället för i Sverige där intresse från berörda myndigheter saknas.–Skulle

När Cecilia framställer en ny produkt låter hon ett hundratal frivilliga kunder testa pro dukten. Därefter återkopplar de med respons på hur produkten fungerade. Det senaste tillskottet i sortimentet är en linimentkräm som innehåller salisylsyra som omvandlas till salin och finns i sälgbuskarnas inre bark, samt i växten älgört.

89ENTERPRISEMAGAZINE.SE MODE & SKÖNHETSKOGSAPOTEKET AB SKOGSAPOTEKET AB Telefon: 0471-101 81 E-post: cecilia@skogsapoteket.se Webbplats: www.skogsapoteket.se

N

Adress: Övre Villagatan 26A, 151 34 Södertälje E-post: sodertalje@inknation.se Webbplats: www.inknation.se

– Vi vill alltid göra ett så bra jobb som möjligt och fokusera på kunderna. Vi vill också kunna stå för allt vi utför och förlorar hellre en kund än att göra något som vi inte tror blir bra.

Sebastian som i grunden är fastighetstek niker och tidigare jobbat som bland annat hantverkare, kom i kontakt med branschen 2017, då två kompisar till honom öppnade tatueringsstudion Arts Ink.

som de blir tatuerade, säger Sebastian Kröger som är delägare till tatueringsstudion.

I början på året kom det nya färger som skulle bytas ut på alla tatueringsstudios, då de gamla innehöll ämnen som var cancerframkal lande. Något som Ink Nation tagit fasta på, då de bara använder sig av de nya färgerna idag.

– Jag började hjälpa till under kvällar och helger och det fungerade bra. Under 2018, när jag skulle börja jobba heltid renoverades också lokalerna och i samma veva bytte vi namn till Ink Nation.

INK NATION

På Ink Nation råder många mjuka värden,

– Vi vill ge en exklusiv känsla som känns hemtrevlig. Här ska man känna sig bekväm och harmonisk. För många är det första gången de tatuerar sig och många är väldigt nervösa och vi vill att de ska känna sig trygga och att de är goda händer. Här kan kunderna också titta på film och serier eller lyssna på musik under tiden

MODERN TATUERINGSSTUDIO I STOCKHOLM

då de värnar om hög kundnöjdhet och att alltid utföra tatueringar med kvalitet.

Med stor känsla erbjuder tatueringsstudion INK Nation i Stockholm tatueringar med fokus på kvalitet. – Vi tänker på hur vi själva skulle vilja ha det och ser alltid på det ur kundens perspektiv, säger Sebastian Kröger.

i Stockholm kommer det kunder från hela Mälardalen men också mer långväga kunder som från till exempel Umeå och utlandet, som hört talas om studion. När en ny kund vänder sig till dem utför de först en konsultation, antingen på plats eller via telefon, beroende på var kunden bor. Under konsultationen visar kunden en referensbild och därefter får de ett fast pris för sin tatuering.

Förutom studion i Södertälje har de också en filial i Göteborg och har totalt sex stycken Tillanställda.InkNation

90 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 MODE & SKÖNHET INK NATION

är man kliver in i tatueringsstudion i Stockholm möts man av en trevlig atmosfär och en modern lokal. Före ställningen om hur en tatueringsstudio brukar se ut, med en trappa ner i en källare, stämmer inte alls. Lokalen som är öppen och ljus består av flera glasbås där tatuerarna tar emot sina kunder. Båsen gör att det blir luftigt samtidigt som tatueraren bara har kunden i fokus.

I studion tatueras just nu kunden Johan Nilsson, som hittat till studion på grund av rekommendationer.–Mindotterhade varit här och rekommen derade mig att gå hit. Det är trevlig personal och det var enkelt att få tid här. De har också varit väldigt flexibla, då jag hade en vision om ett motiv som inte var klart men som de hjälpte mig att färdigställa, säger Johan.

– Det kommer att vara gratis och jag kommer att visa vad man kan använda produkterna i min butik till och locka fram inspirationen, säger

I Ängelholm hittar man två unika och trivsamma butiker i samma lokal. Här finns både tygbutiken Annalunda och klädbutiken Klaras och i båda butikerna råder en stor och personlig service. – Vi tycker att det är så fantastiskt roligt. Vi älskar verkligen att driva dessa butiker, säger Klara.

Webbplats: www.butikenannalunda.se

de två butikerna, som drivs av Klara Ericsson och mamma Anna Ericsson råder en härlig stämning. Här kan man som kund verkligen inspireras av såväl snygga plagg och detaljer som tyger och sydetaljer i härliga färger. I Klaras som är en lifestylebutik säljs i stort sett bara danska varumärken, många välkända men också mer ovanliga märken från både Sverige, Spanien och Danmark. Här finns märken som InWear, Lois och Ioaku.

sin butik redan för 29 år sedan i sitt hem men flyttade för 1,5 år sedan in till Ängelholm där Klara startat sin butik.

för färg. Då hon är uppväxt i sin mammas butik och även har en mormor som är konstnär, blev valet givet att starta en butik. Hon jobbade tidigare i en klädbutik där hon var med på inköpen och därmed skapade många kontakter med återförsäljare. När butiken skulle stänga för gott fick hon idén om att starta en egen butik och hittade snart en lokal som stod tom.

Anna.Både Anna och Klara har fått mycket fin och positiv feedback av sina kunder under de här åren.–De tycker det är kul att de får så mycket service och att det är roligt att komma in till oss och få inspiration, avslutar Klara.

91ENTERPRISEMAGAZINE.SE MODE & SKÖNHETKLARAS & BUTIKEN ANNALUNDA

E-post: butikenannalunda@gmail.com

Annalunda är istället en kreativ tygbutik i Ängelholm. Här har man riktat in sig på quilttyger och tillbehör för lappteknik. En unik butik med kvalitativa tyger, som man inte hittar många av i Sverige.

BUTIKEN ANNALUNDA

– Jag försöker skapa en härlig mix och att plaggen ska vara unika. Jag köper bara in få plagg av varje, säger Klara.

Adress: Storgatan 11, 262 32 Ängelholm E-post: butikklaras@gmail.com Instagram: klarasbutik

– Jag köper inte något som jag själv inte tycker om och det har gett mig en trogen kundkrets som vet vad de kan hitta här. Jag handplockar också allt som finns i butiken. Jag har haft kunder från Köpenhamn som sagt att det inte finns någon sådan butik där, säger Anna.Till butiken finns också en välbesökt webbshop.Annastartade

– Det här är den gamla delen av Ängelholm och för ett år sedan gick vi aktörer på gatan ihop och döpte området till Soso,vilket har gett den här delen ett riktigt uppsving. Vi hade invigning i maj och vi har aldrig sett så mycket folk i den här delen av stan tidigare. Jag har också anordnat modevisningar, ibland i samarbete med andra aktörer och det har varit fullsatt varje gång, berättar Klara.

I

I de båda butikerna råder en hög servicekänsla. Här står kunden alltid i fokus, då man värnar om det personliga mötet. Klara har alltid haft en dröm att driva eget och har ett stort intresse

LIFESTYLEBUTIK OCH KREATIV TYGBUTIK UNDER SAMMA TAK I ÄNGELHOLM

I framtidsplanerna finns bland annat att förändra och renovera en del av lokalen och att modevisningarna ska bli ännu större. Klaras kommer även att satsa på större storlekar till hösten, för att fler ska kunna hitta passande plagg när de kliver in i butiken. Anna kommer istället att börja med inspirationskvällar.

Till Klaras butik kommer kvinnor i åldrarna femton till hundra år. Här finns något för alla.

Adress: Storgatan 11, 262 32 Ängelholm

KLARAS

När en ny kund kommer till Cecilia tar de kontakt via en hemsida, mail eller telefon och därefter bokar Cecilia in ett möte med kunden.

Hon är väldigt flexibel gentemot kunderna, då hon även kan boka in möten under kvällar och helger om det passar den anhörige bättre. Under mötet lyssnar Cecilia på kundernas önskemål och lägger sedan fram förslag på alltifrån kista till hur begravningen kan genomföras. Hos Evighetens Vila får kunderna hjälp hela vägen, då Cecilia även har kontakter som kan förmedla både blommor och catering underCeciliabegravningen.berättaratt det viktigaste i hennes roll är att lyssna på kunderna och låta dem få prata innan hon lägger fram sina förslag.

E

De allra flesta begravningarna som Cecilia håller i är i antingen Helsingborg eller Ängelholm men hon har även haft uppdrag på andra orter, som till exempel Hässleholm.

– De allra flesta säger att de är jätteglada, nöjda och är tacksamma att de valde mig och ska rekommendera mig vidare. När allt är klart med bouppteckning och allt annat, så säger en del att det är tråkigt att de inte får träffa mig mer och så känner jag med, avslutar Cecilia.

Adress: Magnerupsvägen 20, 254 77 Fleninge Telefon: 042-366 066

– Det är viktigt att inte pusha någon eftersom vissa som befinner sig i sorg är väldigt medgörliga.

– Jag är lite billigare än genomsnittet och mycket beror på att jag jobbar hemifrån och inte har någon dyr lokal att betala, säger Cecilia.

vighetens vila erbjuder begravnings planering i Helsingborg. Med stort och personligt engagemang hjälper ägaren Cecilia Konstantin sina kunder med allt som rör begravningen, från ett första möte med anhöriga efter dödsfallet till begravning och bouppteckning. Här möts kunderna av Cecilia från det första samtalet tills dess att uppdraget är slutfört. Många gånger åker Cecilia ut till kunderna istället för att de ska behöva ta sig till henne. Ända sedan starten har Cecilia värnat om att ge alla kunder en fin service och även erbjuda en bra prisbild.

– Jag tyckte att det var lite kymigt att behöva ta sig till en begravningsbyrå när man befann sig i sorg. Samtidigt började det komma begrav ningsbyråer på nätet och då upptäckte jag att all service försvann, samtidigt som det var lika dyrt som att anlita en lokal begravningsbyrå. Det ska ingå service, för är det någon gång man behöver ett stort stöd så är det när man utsätts för dödsfall inom familjen.

Under de här åren har Cecilia, som idag driver byrån ensam, fått otroligt fin respons från sina kunder.

E-post: info@evighetensvila.se Webbplats: www.evighetensvila.se

EVIGHETENS VILA

Hos Evighetens Vila råder en stor omtanke vid varje uppdrag. Det är den lilla och personliga begravningsbyrån men med det stora engagemanget. – Här råder en enorm service. Hade det rört någon i min egen familj hade jag inte gjort annorlunda än vad jag gör mot mina kunder, säger Cecilia Konstantin.

För Cecilia som tidigare jobbat som butikschef har service alltid varit en stor och viktig del i hennes liv. Det var efter att hennes egen mamma gick bort under 2012 som idén föddes. Med hjälp av f.d. sambon beslutade hon senare att starta en begravningsbyrå, i hopp om att göra skillnad i branschen.

I framtiden hoppas Cecilia på att kunna ha en anställd, då det är enklare att vara två när de ska bisätta och lyfta in kistor i bilen, liksom att få lite avlastning vid större begravningar.

BEGRAVNINGSPLANERING MED OMTANKE I HELSINGBORG

92 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 VÅRD & OMSORG EVIGHETENS VILA

93ENTERPRISEMAGAZINE.SE VÅRD & OMSORGEVIGHETENS VILA

som använt våld av olika slag. Det man ser vid första anblicken är ett brott men det finns en människa bakom, som ofta har med sig många saker i ryggsäcken. Kanske har de varit utsatt för mobbning och så vidare.

Susanne fortsätter att berätta att alla människor är individer och att lösningar också är helt individuella. Något som hon alltid utgår ifrån i sitt yrke som terapeut.

Susanne Carlsson KBT AB hjälper människor som på olika sätt mår dåligt och får dem att återfå kontrollen över sitt liv. Hon jobbar både med klassisk KBT och tredje vågens terapi, som lär klienten att hantera och acceptera negativa tankar.

94 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 VÅRD & OMSORG

KUNNIG KBTTERAPEUT HALMSTADI

Susanne som är utbildad beteendevetare i grunden har en lång erfarenhet av att jobba med människor. Hon har bland annat tillbringat 17 år inom kriminalvården, där hon mött många olika människor och livsöden.

ill Susanne Carlsson som är KBT-tera peut i Halmstad söker sig människor med olika slags problematik. Nedstämdhet, oro, stressrelaterad ångest, relationsproblem samt ångestdiagnoser som tinnitus, yrsel och social fobi är några vanliga orsaker. Här jobbar Susanne Carlsson med KBT som grund men också andra evidensbaserade metoder inom tredje vågens terapi, som Compassion foku serad terapi och mindfulness. Inom klassiskt KBT jobbar man mestadels med beteende eller tankar medan Susanne också jobbar mycket med det som händer i kroppen.

– Jag har jobbat mycket med människor

T

Susanne jobbar individuellt med klienter men håller också i grupper inom meditation och mindfulness i Halmstad.

Susanne jobbar med vuxna som är över 18 år. Hit kan den som på något sätt mår dåligt söka sig. När en ny klient vänder sig till henne börjar kontakten med ett telefonsamtal, där denne får berätta om hur den känner.

SUSANNE CARLSSON KBT AB

– Under det först samtalet får jag en bild av situationen och ser om mina kunskaper matchar med behovet. I annat fall skickar jag dem vidare. Därefter gör jag en fallformulering där jag frågar vad personen har varit med om. Kanske har de några jobbiga minnen som präglat dem och hur de ser sig i relationen med andra människor. Alla har vi våra säkerhets beteenden, där vi gör vissa saker för att skydda oss. Kanske undviker man folk i vissa lägen eller skriker högt för att folk ska backa. Då tittar jag på vad det är och vad det är kopplat till för tankar och beteenden. Kartläggning kan ta mellan 1-3 timmar beror på hur komplext det är men det är för att både jag och klienten ska

– Jag ser ofta att olika symptom sätter sig i kroppen. De behöver lösas upp, vidgas och skapa rymd för att det ska bli ett flöde i kroppen.

förstå hur det hänger ihop. Sedan kan klienten nå de mål som denne satt upp och en behand lingsplan görs därefter.

95ENTERPRISEMAGAZINE.SE VÅRD & OMSORG

Adress: Backagårdsvägen 1, 302 79 Holm

E-post: susanne.carlsson.kbt@outlook.com

Webbplats: www.kbtihalmstad.se

Telefon: 0705-39 79 72

SUSANNE CARLSSON KBT AB

Hjärnans tre motivationssystem strävanyfikenhet,Belöning,prestera,efter vänlighet,Trygghet,kontakt,lugnande säkerhetssökandeskydd-stress,Hot,och

– Jag jobbar mycket med känslor och hur de expanderas, för att förstå vad som händer med oss när vi har starka känslopåslag. Oavsett vad vi har med oss så har vi alla livserfarenheter

SUSANNE CARLSSON KBT AB

Efter sin tid på kriminalvården vidareutbil dade sig Susanne och gick en steg 1-utbildning och därefter utbildade hon sig till instruktör inom Mindfulness och Mindful self compassion och inom Compassion fokuserad terapi.

Susanne har idag jobbat med behandlingar sedan 2008 och startade sitt företag 2018 och det märks tydligt att hon brinner för människor och för att hjälpa dem.

som påverkar oss på ett eller annat sätt.

hur individen utvecklas och resan denne gör. När man lär känna sig själv, kan man också lära sig att tycka om sig själv på ett annat sätt och känna att man har kontroll över sitt liv, avslutar Susanne.

– När jag träffar en person och denne får förståelse för sina reaktioner, kan de bli lite snällare mot sig själva. Det är också kul att se

96 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 VÅRD & OMSORG BARNMORSKA SIBELLE

– Det finns metoder där man kan vända sin bebis själv, som jag är utbildad i. Kanske har man gjort vändningsförsök på sjukhuset men inte lyckats och då kan kvinnan få hjälp av mig.

E-post: hej@barnmorskasibelle.se Webbplats: www.barnmorskasibelle.se

– Det är den mest populära kursen jag har. Där känner de sig fria att ställa alla sina frågor och kan arbeta ihop sig på ett annat sätt när det bara är vi.

Sibelle hyr även ut TENS-apparater som är en effektiv smärtlindring för många. TENS består av små elektrodplattor som klistras fast i ryggslutet som är kopplade till en apparat. Man kan börja med smärtlindring redan hemma när värkarna sätter igång.

– Den ger en skön vibration, som stör signalen upp till hjärnan så det inte gör lika ont. Förlossningen första fas är latensfasen som pågår upp till ett dygn innan förlossnings värkarna sätter igång. Såvida man inte har det väldigt besvärligt åker man inte in till sjukhuset under denna fas utan man kan använda TENS som smärtlindring, förklarar Sibelle.

– Jag hör ofta att pappor oroar sig för många saker. De behöver verkligen stöd och hjälp, så att de kan känna sig bekväma i sin roll under förlossningen. I kursen berättar och visar jag med hjälp av korta filmer och powerpoints hur de kan planera, agera och tänka när det är skarpt läge. Jag har även spelat in föräldrapar när de gör övningar. Allt för att på bästa sätt förbereda sig själva och hur de som blivande pappa på bästa sätt stöttar sin kvinna, avslutar Sibelle.

Något som ingår i Sibelles kurser, både gruppkurserna och de enskilda, är övningar som får fostret att lägga sig rätt i livmodern inför förlossningen. Blivande mödrar kan även boka tid hos Sibelle för att få denna hjälp, om de inte gått någon av hennes kurser.

PROFYLAXKURSER I SÖDERTÄLJE

hembesök hos de blivande föräldrarna.

97ENTERPRISEMAGAZINE.SE VÅRD & OMSORGBARNMORSKA SIBELLE

tt gå en förlossningsförberedande kurs är viktigt för att kunna förbereda sig kroppsligt och mentalt för en bättre upplevelse och kunna ta hand om sitt barn efteråt.–Många kvinnor säger att de tar det som det kommer men det är ingen bra strategi! Om du t.ex. ska börja ett nytt jobb så förbereder du dig praktiskt och mentalt och det gäller även förlossningen. När födsloarbetet startar så är det viktigt att förstå vad som sker för att förstå vad som händer i kroppen. Kroppen gör värkarbetet åt dig men risken är att man hamnar i stress och rädsla som gör att man får mer ont, säger Sibelle Colliander. Och det är här hennes kurser kommer till stor hjälp.

Telefon: 0706-67 42 35

Erfarna barnmorskan Sibelle Colliander hjälper blivande föräldrar med att förbereda sig inför förlossningen, för att skapa en god upplevelse och en bra start på föräldraskapet.

Sibelle har en lång erfarenhet av jobbet som barnmorska. Hon började sin karriär 1998 som anställd barnmorska och har jobbat på flera sjukhus. Idag driver hon eget och håller bl.a. profylaxkurser i Södertälje. Vid kurstillfällena, som är en halvdag, väljer Sibelle att ha små grupper om max fem par, för att göra det personligt och hinna hjälpa varje deltagare.

– Min vision är att alla föräldrapar går en profylaxkurs så att de känner sig trygga, då tryggheten är den viktigaste ingrediensen under en födsel. Är man trygg vågar man också släppa fram värkarna och barnet. Det är också viktigt att partnern är nära och stöttar, säger Sibelle.

Till Sibelles gruppkurser kommer par från närområdet men också från Stockholm, Nyköping och Gnesta. Planerna finns att även hålla kurser i Nyköping under nästa år. Det går också att boka in digitala möten med henne. Senare i höst hoppas Sibelle kunna lansera en webbkurs för blivande pappor som hon just nu arbetar med.

Hon håller också i enskilda kurser genom

A

BARNMORSKA SIBELLE

Adress: Elsarostigen 8, 152 48 Södertälje

Anette jobbar med alltifrån enmansföretag till medelstora koncerner, inom alla möjliga

– Jag har valt att jobba med det som jag brinner för och som jag tycker är spännande och kan därför erbjuda många olika sorters tjänster inom dessa områden.

Både Anette och Jonathan har en lång och gedigen erfarenhet inom sina yrken och områden, vilket gör att de kan erbjuda kvalitet rakt igenom, oavsett vilken tjänst företaget anlitas för.

Anette som är auktoriserad redovis ningskonsult erbjuder ett brett spann av tjänster, allt från löpande bokföring, bokslut, årsredovisningar och deklarationer till löner och konsultation. Att jobba nära kunderna och skapa goda relationer tycker Anette är oerhört viktigt.–Det

98 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 SERVICE & TJÄNSTER JA VINSLÖV FÖRETAGSTJÄNST AB

ventilationsarbeten. Inom montage utför han alltifrån stomresning till ventilation. När det gäller snickeri utför han alltifrån nybyggnatio ner i form av garage och altaner men gör även kompletta fönsterbyten då han kan kombinera sina kunskaper inom plåt och snickeri. Han hyr också ut sig som underkonsult till andra företag som behöver extra arbetskraft under vissa perioder.–Jagtycker både om att göra jobb i egen regi men även att anlitas som konsult för olika projekt. När jag jobbar som konsult brukar jag ibland verka som projektledare också.

har en lång erfarenhet av snickeri, montage och även plåtjobb kan erbjuda många tjänster till sina kunder.

Inom kort ska Jonathan påbörja ett konsultuppdrag inom nybyggnation där han också är arbetsledare.

JA Vinslöv Företagstjänst AB är det mindre men personliga företaget som erbjuder två helt olika typer av tjänster mot företag, såväl inom bygg- som redovisningstjänster.

är viktigt att kunden känner ett förtroende för mig och att de vågar ställa frågor. Jag fungerar alltid som en rådgivare till mina kunder och om jag får en fråga som jag inte direkt kan svara på så återkopplar jag så fort jag tagit reda på fakta. Jag säger också till kunden om jag ser något som jag anser kan förbättras, även om det i slutänden är kunden som bestämmer såklart, säger Anette.

Johnatanbranscher.som

et var under 2020 som makarna Anette Rindestam Bencker och Johnatan Bencker valde att slå ihop sina expertiser & kunskaper och ombildade sina två enskilda firmor och blev då JA Vinslöv Företagstjänst AB. Idag erbjuder de därmed företagstjänster inom två helt olika ben, bygg som är Johnatans område och redovisnings tjänster som är Anettes kunskapsområde.

BYGG- OCH REDOVISNINGSTJÄNSTER I LYCKAD KOMBINATION

Inom plåt är uppdragen varierande, bland annat klär han om skorstenar på hus och utför

D

99ENTERPRISEMAGAZINE.SE SERVICE & TJÄNSTERJA VINSLÖV FÖRETAGSTJÄNST AB JA VINSLÖV FÖRETAGSTJÄNST AB Adress: Boarpsvägen 23, 288 33 Vinslöv Telefon: Jonte (ute) 0707-12 81 27 Telefon: Anette (inne) 0706-98 08 83 E-post: info@javft.se Webbplats: www.javft.se

Webbplats: https://www.egendomsbyran.se/

Egendomsbyrån Tingsryd AB är en oberoende mäklare som på kort tid vuxit sig stora. Här finns en bred kompetens men också många mjuka värden som har gjort dem till en omtyckt mäklarbyrå.

gendomsbyrån är en modern och växande mäklarbyrå som säljer bostadsrätter, villor, fritidshus, gårdar och skogsfastigheter samt kommersiella fastigheter. Företaget drivs av fastighetsmäklaren och vd:n Jörgen Johansen och hans hustru Annika. De tog över mäklarbyrån i Tingsryd 2013 och har nu växt så att de idag är 13 medarbetare och har kontor i Tingsryd, Ronneby, Lessebo och Olofström.Jörgenpratar varmt om sin personal.

Adress: Storgatan 56, 362 30 Tingsryd

Jörgen som är född i Köpenhamn men uppväxt

Jörgen fortsätter att berätta att det råder stor transparens i mötet med kunderna.

100 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 SERVICE & TJÄNSTER EGENDOMSBYRÅN AB

– När jag kommer ut till en ny kund så rekommenderar jag alltid att de ska köra med öppna budgivningar. Vi är alltid så ärliga vi bara kan och den öppenhet och transparens vi kör med gör att människor har fått förtroende för oss.

Förutom att företaget har en bred kompetens att stoltsera med har de också en hög tillgäng lighet och varken lördags- eller semesterstängt. Jörgen som gärna håller en nära och öppen relation med sina kunder skickar även ut nyhetsbrev, där han gärna håller en personlig ton.

FRÅN SMÅ TORP TILL KOMMERSIELLA FASTIGHETER

Telefon: 0477-100 00

– Jag skriver gärna personligt och jag har fått mycket positiv respons för nyhetsbreven.

– En anledning till att bolaget expanderat är att flera av de som börjat arbeta hos oss som mäklarassistenter trivts att de vid sidan om sin anställning också utbildat sig till mäklare. Då har det blivit en naturlig följd att öppna nya kontor till dem, säger Jörgen.

E

E-post: info@egendomsbyran.se

EGENDOMSBYRÅN AB

Trots att företaget ständigt växer har Jörgen ingen vision om att bli störst, utan snarare att vara den bästa mäklarbyrån.

– Det var en ren slump att jag köpte företaget. Den tidigare ägaren skulle gå i pension och jag fick chans att köpa det. Jag gjorde en kalkyl på hur många hus jag behövde sälja för att det skulle gå runt och det gick bättre än jag tänkt mig. Jag gjorde på mitt sätt och blev varmt emottagen. Idag har vi mer än 50 procent av marknaden i Tingsryd och det är vi väldigt tacksamma för.

101ENTERPRISEMAGAZINE.SE SERVICE & TJÄNSTEREGENDOMSBYRÅN AB

på Jylland har jobbat som anställd mäklare i både Danmark och Sverige innan han valde att starta eget.

– Det viktigaste är att ha en bra verksamhet, där man känner glädje när man ska gå till jobbet och träffa sina trevliga kollegor. Så länge jag tycker om mitt jobb kommer jag att vilja fortsätta driva det här företaget. Jag är en entreprenör och ser möjligheter i saker. Tankarna finns på att öppna fler kontor men det viktigaste är att jag har personalen bakom mig, då jag hoppas att det är de som vill köra det här vidare i framtiden, avslutar Jörgen.

– Det är mycket uppskattat att vi har personal som har danska, tyska och engelska, ja även albanska som modersmål. En stor del av de fastigheter som förmedlas har utländska köpare/säljare och vi marknadsför våra fastigheter både i Danmark och Tyskland. Det är vi unika med och det har i flera fall medfört att säljarna har fått bättre betalt för sina fastigheter, säger Jörgen.

PERSSON & PERSSON

Morgan som båda är kreativa själar brinner också för service och att dela med sig av sitt skapande till besökare.

– Glaset får en bra kvalitet. Det är stryktåligt, kan maskindiskas och det ligger lite lägre i pris än vad munblåsta vin- och kristallglas gör. Vi har något som kanske har saknats lite på mark naden. Man får känslan av att det är handgjort och det får en personlig prägel samtidigt som vi kan hålla priserna nere, säger Morgan.

När de flyttade till huset fanns det redan en gammal affärsdel som de har valt att bevara.

Där säljs återbruksglasen som består av både färgat och genomskinligt glas.

– Tidigare har vi bara sett det som att skapa fina ting och inte gjort något mer av det men med tiden har vi tänkt om. Att ha en sådan här verksamhet är en dröm för oss, då vi gillar service och att kunna ge människor en helhetsupplevelse, säger Elin.

Adress: Ösjöbol 5, 364 33 Åseda

E-post: info@perssonochpersson.se

I glashyttan har de riktat in sig på återbruk, där de skapar nya bruksföremål av gamla glasflaskor.Derengör

Morgan som har jobbat som glaskonstnär i 22 år jobbar även med glaskonst, som även det säljs i galleriet. Han berättar att variationen med att utföra beställningar av bruksföremål ena dagen, för att nästa dag tillverka konstglas är oerhört givande.ÄvenElin är glaskonstnär i grunden men jobbade länge som kostymmakare innan de beslutade sig för att öppna den gemensamma verksamheten. Morgan har även haft en egen utställning av sin glaskonst i New York, där han har sålt sina verk och till hösten väntar en grupputställning i staden.

os Persson & Persson, glaskonstnärer i Småland , kan man uppleva en härlig dagsutflykt. Här kan man avnjuta en god fika eller köpa glasföremål som dricksglas, vaser och karaffer. De har skapats av glaskonstnären Morgan Persson, som tillsammans med sin fru Elin Persson driver verksamheten. Gården i Ösjöbol i Småland ligger vackert och natur skönt belägen på den småländska landsbygden. Det var för fem år sedan som makarna öppnade verksamheten på sin gård och som idag innefattar café, galleri och tillverkning i glashyttan. Under sommarmånaderna kan man som besökare också, om man har tur, se hur Morgan skapar glaskonsten.

Telefon: 0474-170 35

Webbplats: www.perssonochpersson.se

då gamla flaskor som de sedan tempererar upp till 560 grader i en ugn. Sedan fäster de en järnstång med lite varmt glas i botten av flaskan, som de stoppar in i en invärmningsugn som håller cirka 1300 grader. Där blir flaskan sakta varm, mjuk och börjar röra sig och därefter utför Morgan klassisk glasblåsning, då han med hjälp av verktyg formar glaset. På det här sättet slipper de smälta ner glaset, vilket sparar mycket energi och därmed värnar om miljön.

– Många åker hit för att fika och bara titta på glasblåsningen, man behöver inte handla. Det är en fin och lugn miljö och vi har avsiktligt låtit bli att sätta upp massa skyltar. Vi vill att folk aktivt ska leta upp oss och man hittar hit om man är intresserad, avslutar Morgan.

GLASKONSTNÄRER I SMÅLAND

H

Morgan betonar också att det går lika bra att besöka dem för endast en fika och för att uppleva miljön.

I en naturskön miljö, mitt i den småländska landsbygden ligger glashyttan Persson & Persson. Här kan besökarna ta del av ett trivsamt café, glasgalleri samt se hur det återbrukade glaset får nytt liv.

Till gården kommer många privatpersoner. Här har de också plats för upp till 40 gäster, vilket gör att de kan ta emot större sällskap som föreningar.Elinoch

102 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 TILLVERKNING & INDUSTRI PERSSON & PERSSON

103ENTERPRISEMAGAZINE.SE TILLVERKNING & INDUSTRIPERSSON & PERSSON MED ÅTERBRUK I FOKUS

Företagetkunden.har

M

– Vår kunskap och våra maskiner gör att vi kan hantera vissa typer av detaljer som inte alla i branschen kan, säger Dejan Ahlenius som är vd.

ELEKTROLYTISK YTBEHANDLING I BORÅS

– Vi har nog lyckats samla de flesta branscher som är i behov av våra tjänster men vi skulle också kunna tänka oss att börja jobba mot fler, som till exempel möbelindustrin eller verkstadsindustrin inom prototypbranschen.

Vi är ett nischat ytbehandlingsföretag och planen är att bli mer aktiva på att hitta nischade bolag. Där man hanterar inkommande order eller produkter som är på prototypnivå eller har särskilda krav. Som inte är legotillverkning, som vi till stor del utför idag, avslutar Dejan.

ed en fin och bred maskinpark och en stor dos kunskap förser Industrigalv i Borås lite mer unika galvaniseringar och ytbehandlingar av sina kunders produkter.

104 AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 TILLVERKNING & INDUSTRI INDUSTRIGALV I BORÅS AB

Industrigalv i Borås förser kunder inom många olika branscher med ytbehandlingar av plåt och metaller. Förutom att de har en modern maskinpark, besitter de stor kunskap och har en serviceanda utöver det vanliga.

stora serier och tar gärna på sig jobb som är lite utmanande och kräver mer handpåläggning. Den moderna maskinparken har tre liner och består av två trumliner och en hängline. Här kan de ytbehandla alltifrån små skruvar till stora och tunga detaljer. Det senaste tillskottet i maskinparken var en nya trumline som de investerade i under 2018 och som kostade drygt tioIndustrigalvmiljoner. har en lång historia bakom sig. Det startade redan i slutet av 60-talet i ett garage. I slutet på 70-talet flyttade verksam heten till lokalerna som de ligger belägna i idag. Dejan som började jobba inom företaget 2010 tog över verksamheten 2014 av den föregående ägaren Bengt Svensson. Dejan har en lång erfa renhet av branschen, då han i stort sett jobbat inom industrin i hela sitt yrkesverksamma liv. Idag har företaget tjugo anställda och ett brett spann av kunder. Visionen för framtiden är att börja arbeta mot ytterligare någon bransch.

Företaget utför så kallad elektrolytisk elförzinkning, som innebär att de ger plåt och metaller en ytbehandling. De ger detaljen ett korrosionsskydd innan de skickas tillbaka till producenten eller slutmontören för att monteras på slutprodukten. De jobbar mot många olika branscher och har kunder inom såväl bygg- och marin- som verkstads- och fordonsindustrin. Största delen av deras kunder finns i Småland, då tillverkningsindustrin inom metall är oerhört stor i detta område.

Industrigalv i Borås är unika på många sätt. Förutom att de jobbar brett och kan lösa de lite svårare uppdragen så besitter de också en stor servicekänsla.–Viharenservicenivå utöver det vanliga. Till exempel kan en av våra kunder ringa och säga att de missat en leverans till sin kund, som ska skickas dagen efter. Då är det inga problem för oss att sätta oss i en skåpbil och köra ut detaljerna till vår kund. Snabbare leverans än så är det svårt att få och vi gör alltid det lilla extra för

riktat in sig på små och medel

105ENTERPRISEMAGAZINE.SE TILLVERKNING & INDUSTRIINDUSTRIGALV I BORÅS AB INDUSTRIGALV I BORÅS AB Adress: Idrottsvägen 21, 507 71 Gånghester Telefon: 033-25 61 30 E-post: dejan@industrigalv.se Webbplats: www.industrigalv.se

Underriktigt.mina

Som ni säkert förstår är många av de vi kör, människor som varit inom psykvården tidigare. Jag har så många gånger under mina 11 år i yttre tjänst hört människor vittna om samma sak. ”Jag vill inte komma in och få ännu fler mediciner och sen bli utsparkad igen. Jag vill ha någon att prata med”

Självklart har jag trampat i klaveret och tagit upp ett ämne som var helt fel för personen där och då. Jag har då bett om ursäkt och börjat om.

106KRÖNIKA AUGUSTI/SEPTEMBER/OKTOBER 2022 POLIS EMMA EMMA ANDERSSON

person som sitter tyst med stark ångest inom sig kan vara som en tickande bomb. En viktig uppgift för mig som sitter i baksätet med en labil person är att absolut inget får hända som riskerar min kollega som kör bilen.

Polis Emma är ”attraherapolis” i polisområdet Fyrbodal och har via sitt egna Instagramkonto fått flera tusen följare där hon delar sin tankar, motiverar, informerar om polisyrket samt svarar på frågor om polisutbildningen. @polis.emma

DESTRUVANMARTINFOTO:

Det är lite som att en dator/hårddisk behö ver starta om sig med jämna mellanrum. Helst varje dag. Så måste vi ta hand om vår hårddisk (hjärnan) och vår mjukvara (hjärtat) och göra enReceptomstart.på omstart ala @polis.emma. Ta en promenad i naturen. Sov på natten. Ta en powernap på dagen när du kan (om det inte stör din nattsömn). Ät godis (nej inte varje dag men nån gång ibland det blir iaf jag lycklig av) Ät bra mat för det mesta. Möt andra människor med ett leende. Tro inte att alla andra andra är

KAN JAG SNÄLLA FÅ PRATA MED DIG IGEN? FÖR DU VAR SÅ BRA ATT PRATA MED

många år som polis i yttre tjänst har jag ofta känt att de flesta i den situationen inte mår bra av tystnaden. Den inre smärtan och ångesten kommer då fram som ett svart monster och börjar gnaga på personen inifrån och ut. Jag har märkt att om man ger lite extra värme och sträcker ut en hand (bildligt talat) skapar det oftast en trygghet där personen lättare kan förmå sig att börja prata. Och om någon vill ha en hand på axeln eller en kram så har jag inga problem att bjuda på det. Även om vi inte har de mjukaste kramarna i vår uniform med radioutrustning och skyddsväst mm. Så kan vi ha en av de tryggaste kramarna.

Inte sällan har vi 5 upp till drygt 10 mil att köra till psykakuten. Det jag kommer skriva nu är inget negativt till alla som kämpar inom psykvården och gör sitt allra bästa för att vårda och hjälpa de som behöver det allra mest varje dag. Men det är däremot en rejäl skopa kritik till de som är ytterst ansvariga för de nedskär ningar som gjorts inom psykvården under många många år.

Jag anser vidare att vi måste lyssna mer på människor som mår dåligt vad just de behöver. Varför kan vi inte ge dem samtal och mänsklig kontakt om det är det de behöver. Att ge människor mer och mer mediciner (det har ökat lavinartat och gått ner i låga åldrar) är inte någon långsiktig lösning och botar inte grundproblemet utan dövar bara symptomen. Jag säger inte att vissa inte mår bättre av och behöver sin medicin.

Det kan vara den finaste komplimangen jag nånsin fått ”kan jag få prata med dig igen för du va så bra att prata med”. Utan att veta om det så har alla ni som sagt den där meningen genom åren visat mig meningen med mitt jobb och min tid här på jorden. Utan varandra är vi ingen.

lyckliga -exakt alla kämpar med något. Skriv ner eller säg högt varje kväll eller morgon vad du är tacksam över. Om du tänker en snäll tanke om någon säg den högt.

D

Jag ber personen berätta för mig så att jag kan förstå. För jag vill förstå. Jag vill lyssna. Om jag kan få en annan människa att känna lite lättnad i en blytung situation gör det mig glad på

MEN jag vågar påstå att vi behöver skriva ut de grundläggande behoven på recept i första hand.Mänsklig kontakt, rörelse/motion, frisk luft, tillräckligt med sömn och bra matvanor.

Tillbaka till baksätet. Jag försöker alltid tillsammans med den jag möter hitta ljusglim tarna i livet. Inte sällan kan en person faktiskt le under vår bilresa tillsammans. Ibland skratta högt. Det kan sedan återgå till ångest eller tårar men det kan även återigen bli ett leende under resans gång. Jag påminns gång på gång hur lite det krävs av mig för att hjälpa en människa som är i mörker att hitta tillbaka till ljuset om än för en liten stund i taget.

Människor på botten ber alltså om att få prata med någon. De ber om mänsklig kontakt. De ber om någon att bolla tankar med när det blir för ensamt och svårt att inte ha någon att reda i tankarna med.

en frågan har jag fått så många gånger när jag kört in en medmänniska till psykakuten. Varje gång har jag blivit lika glad, stolt och rörd. Men samtidigt har jag blivit både ledsen och frustrerad. Jag är polis. Inte läkare. Inte psykolog. Mitt uppdrag är att hjälpa människor i akuta situationer. Ibland är mitt uppdrag en handräckning åt sjukvården. Det innebär att jag och min kollega ska köra en människa som mår mycket dåligt till psykvår den. Att sitta i baksätet i en polisbil och försöka prata med en person som är i sitt sköraste jag kräver fingertoppskänsla.

Jag mår på riktigt bättre i själen av att få andra att må lite bättre här och nu men det finns även en annan aspekt och det är säker heten i bilen. Så länge en person pratar och berättar så har jag koll på situationen. En

Optimera din med första fem organiska sökresultaten 67% av alla klick era chanser att vara en av

SEO

Enterprise Magazine De

står för

www.enterprisemagazine.se/seo

dem. Scanna QR-koden för att läsa mer om hur vi kan hjälpa just ert företag att ranka högre.

Öka

www.enterprisemagazine.se Posttidning B 351RDSReturadress:FörlagAB96Växjö

Articles inside

Industrigalv i Borås AB

2min
pages 104-105

Persson & Persson

3min
pages 102-103

Krönika / Emma Andersson

5min
pages 106-108

Egendomsbyrån AB

2min
pages 100-101

Barnmorska Sibelle AB

3min
pages 96-97

JA Vinslöv Företagstjänst AB

2min
pages 98-99

Evighetens Vila

2min
pages 92-93

Klaras och Butiken Annalunda

3min
page 91

Ink Nation

2min
page 90

Skogsapoteket AB

3min
pages 88-89

Cleopatra Ink

2min
pages 86-87

Helvi Skönhet AB

2min
page 85

MLB Truck kompetens AB

3min
pages 82-83

Quam Utbildning

2min
page 84

Jabbo Utbildning & Jobbförmedling

2min
page 81

Thärnströms Motor

2min
page 80

Hagmans Bilservice

2min
page 77

MECA Bromma Bilservice & Bilvård

2min
pages 78-79

Björklin Motor AB

2min
page 76

Öbrygd AB

3min
pages 72-73

Södertörns LBC AB

2min
page 75

Bakeriet

2min
page 74

Bistro Matfors AB

2min
page 71

AVE Kultur

3min
page 70

The Church

2min
pages 68-69

98burger

2min
page 67

TADAH Kafferosteri AB

3min
page 66

Arbetscentralen

3min
pages 62-63

Ica Nära Höviksnäs

2min
pages 64-65

Kolaas Consulting AB

2min
page 61

Verksamhetsdesign 3L

2min
page 60

ABS Consulting AB

2min
page 59

Mäklarhuset Borås

2min
page 58

Björk HR kompetens AB

2min
page 57

Medveten i Stan

3min
page 56

Releconomy AB

2min
page 55

Jentzen Inredningsstudio

3min
pages 52-53

Elins Blommor i Boarp

2min
page 49

Knippen av blommor

3min
pages 50-51

Kdesign

1min
pages 46-47

Advokatbyrån Lexseven

2min
page 54

Movi Design & Interiör AB

3min
page 48

No Worries BBQ

2min
pages 44-45

RAMA konstinramning

3min
page 43

Gösens Sportfiske

2min
page 41

John Scott's Kopparberg och Riff Musik Bar

5min
pages 38-39

Olofssons Byggservice i Gnesta AB

2min
page 36

Sportson Borås

3min
page 42

Hotell Mårtenson

3min
page 40

Eddi gräv och bygg

2min
pages 34-35

Betongverket

2min
page 37

Onsjö Bygg AB

2min
pages 32-33

EVO Baltic Construction AB

2min
page 30

Mongol Bygg

1min
page 31

Becia Entreprenad

3min
pages 24-25

Wase VVS AB

2min
page 28

Anders Rör & Smide AB

2min
page 29

Klimatfastigheter

2min
pages 22-23

MVP Syd

3min
pages 26-27

AB Karl Hedin Hofors

2min
page 21

Equestrianfysio AB

3min
page 18

Målvaktsläger

3min
page 19

Akupunktur och Hälsokost Naturligtvis

1min
page 17

Lådan CrossFit

3min
pages 12-13

Bergling & Bjureks Måleri AB

2min
page 20

Olympex

2min
pages 14-15

Ownit Sweden

3min
page 16

Knut Agnred

4min
pages 10-11
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.