__MAIN_TEXT__

Page 1

ONTDEK & BELEEF

ENSCHEDE BEZOEK DE LEUKSTE STAD VAN OOST-NEDERLAND

UITINENSCHEDE.NL


WELKOM 2

Vanaf pagina 30 vind je een uitgebreide lijst met de leukste locaties per onderwerp. Kom je een locatie met een * erachter tegen, dan vind je hem terug in de lijst!


HAAL ALLES UIT JE BEZOEK AAN ENSCHEDE Enschede verveelt geen moment. Met haar 160.000 inwoners is Enschede de grootste stad van Oost-Nederland en Overijssel. Deze multiculturele studentenstad in Twente bruist volop. Honderden winkels, het gezelligste horecaplein van Oost-Nederland, een agenda vol evenementen en talloze culturele uitjes. Of je nu voor een citytrip met zijn tweeën komt of met de hele familie, in Enschede ontdek je meer. Zo kun je shoppen op het H.J. van Heekplein en in de verrassende kleine straatjes van Enschede. Plan daarna een lunch, borrel of diner aan de altijd gezellige Oude Markt. Of laat je verrassen door sfeervolle eetcafés en restaurants in de rest van de stad. Na het eten wat cultuur snuiven? Je hebt genoeg te kiezen. De musea in Roombeek Cultuurpark, de historische gebouwen van de binnenstad, de theaters, bioscopen en filmhuizen bieden genoeg inspiratie. Ook actief bezig zijn is in Enschede makkelijker dan je denkt. Maak bijvoorbeeld een stadswandeling door de binnenstad of door Roombeek. Of stap op de fiets en verken de natuurgebieden rondom de stad. Met deze folder leer je Enschede beter kennen. Hij staat vol tips voor de hipste winkels, foodhotspots, culturele inspiratie en de tofste evenementen. Daarnaast vind je er fijne hotels en B&B’s zodat je kunt blijven slapen om nóg meer van Enschede te ontdekken. Haal alles uit je bezoek aan Enschede Check www.uitinenschede.nl voor alle activiteiten, hotspots en tips.

3


OSE

AAT

MOLE

W MOLE NS

-

STR

GER

GEL

RNIN T RAA

HEN

T T R AA

PARAL

L

WENN

E

RA

4

SAM SAM

AT TRA RS GE HA RTE KO

AT

NS PE P IJ

AAT TR

3

STOET

TOURIST INFO ENSCHEDE

EI VAN KO

ID

RAA

ZU HA N

PARKEERGARAGE H.J. VAN HEEK-WEST

a 400 M. SYNAGOGE PRINSESTRAAT 14-16

KONINGSPLEIN

KONINGSTRAAT

SH

VAN

O

W

IN

DB RU G ST R AAT

HE EKPL EIN

BUSS TATIO N BOULE VARD-1 945 PARKEERGARAGE H.J. VAN HEEK-ZUID

RS

TR

AA T

EMMASTRAAT

H.J.

HOLLAND CASINO

EN

SB AK HA

T RAA

KUIPERSDIJK

MEDISCH SPECTRUM TWENTE

TST BEL

ER

GE

4

T RAA

AA T

WINKELCENTRUM KONINGSPLEIN

LO

ISST

GE

TR

N VA

F

DHU

ER

AS

T RAA

RD

TST BEL

PE

AA

AT

TRA

7

RIP

STR

TRA

KLEINE WILLEM

HOF

GES

AT

LAN

JACOBUSKERK

TRA

AKS

CEN

LS WA

BER

L

N

EIDS

SPLEIN

OP DE WA

AGE

ERH POLITIE

N

1

MARKTSTRAAT

ERH

LE

BOLWERKSTRAAT

AAT

MUZIEKCENT

ME ST NIST RA E AT N-

AT

RSTR

KRUISPUNT DE GRAAFF

ZUID

GA

MINK GAAR D

ST

D OR NO

BROEKHUIS

PARKEERGARAGE HERMANDAD

AT

WEN

OUDE MARKT GROTE KERK

NIJV

N VA

RA

RDE

ER

3

GEN ERHA

PLA

T NS

INKGAA

ST

OM

OO

AT

. TR

MELE

5

RAAT

KL

INSTRA

a 200 M. SAXION AN M.H

BRAM

HOEDEMAKERSPLEIN

INKST

WILLEM WILMINKPLEIN

PARKEERGARAGE STATIONSPLEIN RELE AAT MM R BRA RSST A DW

PIET HE

BUSSTATION

BANN

EIN TE HENGELOSESTRAAT KO R

NS STATION

PL IONS STAT

WILMINKTHEATER HAMETROPOOL RRY


EG

VA N

ER

HA G

IBB

EL

BR

UG

WINKELCENTRUM IRENE PROMENADE

KN

ST AD

HAVE RS TR

ST

RA

E

3

AT

O

KK

EN

AS

GE

PL

HO FS TR T AA

‘T H

OFJ

E

DE

TER

OUDE MARKT

2

H.J. VAN HEEKPLEIN

3

KLEINE STRAATJES

4

STADSWANDELINGEN

5

MUZIEKKWARTIER

KLO

MP

6

TWENTSCHE FOODHAL

7

SYNAGOGE

AT

OLDENZAA

ACH

TRA

2

KALANDERG

ANG

WINKELCENTRUM DE KLANDERIJ

VAN HEEKPLEIN WARENMARKT

T LSESTRAA

KA LA N

O

GES

RS T

LAN

DE

DE KLOMP

R AA T

STADHUIS

1

WILHELMINASTRAAT

SA PAS

KL

NTRUM

AT

AG

EN

ER

S AS TP AA

AG

AT RA ST EN AV

RH DE

R SG

HA V

AT

HIGHLIGHTS

EN

OR NO

M

PARKEERGARAGE IRENE

DE HEURNE

RD

ST .

NO O

THOFSTRA

AT

TRUM

HOGE BO

6

RA

LO

ST

CH

T AA

SE

R ST

AA L

EM

ENZ OLD

NNINKGAARDE

VOOR AUTO’S EN BUSSEN/TOURING CARS

TWENTSCHE FOODHAL IN PERFORMANCE FACTORY

NIET IN HET CENTRUM VOLKSPARK ROOMBEEK GO PLANET PARC GROLSCH BROUWERIJ VLIEGVELD TWENTHE

C.F.KLAARSTR AAT

LELW

TOURIST INFO PUNT BOUL

EVAR

P

D-194 DAGMAR KT 5

PARKEERGARAGE H.J. VAN HEEK-OOST

BOULEV ARD-19

P

45

P MOOIENHOF

ALPHATOREN

5


HIGHLIGHTS VAN ENSCHEDE 6

1

OUDE MARKT Uit eten in gezellige eetcafĂŠs, proeven van internationale gerechten, een filmpje pakken of een avondje theater. Het kan in Enschede allemaal rondom de Oude Markt, het hart van het uitgaansgebied. Midden op dit oude plein staat de Grote Kerk, met daaromheen volop leuke terrasjes. Hier kom je om te borrelen, voor een uitgebreide lunchpauze tijdens het winkelen of om te genieten van een driegangendiner.

2

H.J. VAN HEEKPLEIN Kom je shoppen? Dan moet je in Enschede op het H.J. van Heekplein zijn. Dit grote moderne plein is het hart van de winkelstad. Je vindt er grote winkels van bekende ketens als Zara, Mango, H&M en Primark. Daarnaast vindt er twee keer per week een grote warenmarkt plaats.

STADSWANDELINGEN Wandelingen door Enschede Wil je een uitgebreide stads­ wandeling onder begeleiding van een gids? Neem dan contact op met: Stichting Stadsgidsen Enschede enschedestadswandeling.nl 06-83109188 Robin Pater stadswandelingenschede.nl 06-14154969 Frits Heijne stadswandeling-enschede.com 06-13847683


3

KLEINE STRAATJES De kleine straatjes zijn het best bewaarde geheim van Enschede. De Haverstraatpassage, De Heurne, Walstraat en Zuiderhagen zitten tjokvol unieke winkels, knusse cafĂŠs en toffe restaurants. Je shopt er bij lokale boetiekjes bijzondere kleding en trendy woonaccessoires.

4

STADSWANDELINGEN Nog meer van Enschede zien? Maak dan eens een stadswandeling! Je komt langs historische monumenten en opvallende winkelpanden en hoort bijzondere verhalen over de binnenstad. Heel anders, maar minstens net zo mooi, is een wandeling door het moderne Roombeek.

5

MUZIEKKWARTIER Midden in de binnenstad vind je het Muziekkwartier. Daar beleef je in Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede* en Metropool* spraakmakende theatervoorstellingen en concerten van de grootste artiesten.

6

TWENTSCHE FOODHAL De Twentsche Foodhal* is een must voor foodies. Je vindt deze foodbelevenis in de Oude Polaroidfabriek. In een relaxte setting eet je de lekkerste gerechten uit alle windstreken.

7


HIGHLIGHTS VAN ENSCHEDE 8

7

SYNAGOGE Aan de rand van de Enschedese binnenstad liggen de mooiste pareltjes. Een daarvan is de synagoge* aan de Prinsestraat. Het rijksmonument valt op dankzij zijn drie grote koepels, gekleurde glas-in-loodramen en mozaĂŻeken.

8

VOLKSPARK Wanneer je de stad uit loopt, dan zie je al gauw de bomen van het Volkspark*. Dit is niet alleen het oudste Volkspark van de stad, maar ook van Nederland. Het is een heerlijk plekje om even tot rust te komen en dat op slechts een steenworp afstand van de binnenstad.

9

ROOMBEEK Roombeek vind je op nog geen 1,5 km van de binnenstad. Na de vuurwerkramp op 13 mei 2000 herrees deze wijk uit de as. Nu vormt Roombeek een cultureel en architectonisch hoogtepunt van Enschede. Duik er in de textielgeschiedenis en bezoek de vele culturele instellingen.


10

GO PLANET PARC Het Go Planet Parc* is de entertainment boulevard van Enschede. Voor jong en oud, voor iedereen is er iets te beleven. Kom duiken, schaatsen, e-karten, lasertaggen, uit eten of bezoek eens een wedstrijd van FC Twente in de Grolsch Veste.

11

GROLSCH BROUWERIJ Grolsch bier is de grote trots van Enschede. Een tour door de moderne brouwerij aan de N35 mag daarom als highlight niet ontbreken. Luister hier naar het verhaal over de unieke beugelfles en proef de karakteristieke pilssmaak tijdens een proeverij.

12

VLIEGVELD TWENTHE Ten noorden van Enschede vind je natuurgebied en evenementlocatie Vliegveld Twenthe*. Waar ooit soldaten leerden schieten en militaire vliegtuigen opstegen en landden, hoor je nu 9 veldleeuweriken fluiten, fiets je door de velden en bezoek je de leukste festivals.


10

UNIEK ENSCHEDE


UNIEK ENSCHEDE Ware schoonheid zit van binnen. Dat geldt zeker voor Enschede! De stad overleefde de opkomst en teloorgang van de textielindustrie, drie stadsbranden, tientallen bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Tomeloze veerkracht maakte Enschede tot de stad die ze nu is. Een bruisende stad. Want met een hogeschool, een conservatorium en kunstacademie en een universiteit met in totaal 26.000 studenten is Enschede een echte studentenstad. Met 160 nationaliteiten en partnersteden Palo Alto (VS) en Dalian (China) heeft Enschede ook een internationaal karakter.

WIST JE DAT: - Enschede vroeger grachten had? - Het hartenbankje in de Langestraat van kunstenares Guusje Beverdam het meest gefotografeerde object van Enschede is? - Kennispark Twente de kraamkamer van startups is? Zo zijn o.a. Thuisbezorgd en Booking.com hier begonnen. - Je vanuit de stad nooit langer dan een kwartier verwijderd bent van natuur? - Enschede meerdere eigen lokale bierbrouwerijen heeft, zoals Stanislaus Brewskovitch en Brouwerij Eanske?

11


WINKELEN

ONTDEK WINKELSTAD ENSCHEDE Zeg je Enschede, dan zeg je winkelstad. Zeven dagen per week shop je in de binnenstad bij grote merken, lokale hotspots en winkelcentra. De bekende merken zoals Zara, Mango, H&M en Primark vind je rondom het H.J. van Heekplein. Onder dit moderne plein ligt de grootste ondergrondse parkeergarage van Nederland. Je staat dus zo in je favoriete winkel op jacht naar koopjes of de allernieuwste mode-items. Op dinsdag en zaterdag staat op het plein een grote warenmarkt. Je loopt er tussen geurende bloemen, internationale etenswaren en kleurige kleding door. Wie de markt heeft gemist, kan bij de permanente dagmarkt aan het H.J. van Heekplein terecht voor onder andere bloemen, kaas en verse vis. Aan het H.J. van Heekplein vind je ook de Klanderij*. Dit deels overdekte winkelcentrum telt zo’n vijftig winkels met voor elk wat wils. Voor leuke lokale boetiekjes moet je in de gezellige kleine straatjes van Enschede zijn. Deze vind je tussen en rondom het H.J. van Heekplein en de Oude Markt*. In de Haverstraatpassage, De Heurne, Walstraat en Zuiderhagen ontdek je tal van eigentijdse en aparte winkels. Het aanbod is zeer divers, van kleding en woonaccessoires tot design en sieraden. Wat je ook zoekt, in Enschede ga je zÊker slagen. Kijk voor meer inspiratie op uitinenschede.nl/winkelen

12


13


CULINAIR 14

PROEF DE ECHTE ENSCHEDESE SMAAK Lekker lunchen, een terrasje pakken of een uitgebreid driegangendiner eten. Het kan in Enschede allemaal. Aan de Oude Markt* in het hart van de stad vind je gezellige eetcafĂŠs en restaurants met het lekkerste eten op de menukaart. In de zomer stromen de zonnige terrasjes rond de Grote Kerk vol, in de wintermaanden is het binnen warm en knus. Voor een kop koffie tijdens het shoppen zit je hier ook altijd goed.


Wandel je vanaf de Oude Markt de omringende straatjes in, dan ontdek je nog meer sfeervolle eet- en drinkgelegenheden. Van Italiaans tot Libanees en van Zuid-Amerikaans tot Aziatisch, qua eten is de hele wereld vertegenwoordigd. Vanaf de Oude Markt loop je in 10 minuten naar de Twentsche Foodhal*. Bij deze culinaire hotspot wordt lekker eten een belevenis. In een ongedwongen setting kijk, kies en proef je van de keukens die je het lekkerst lijken. Zoek dus een tafeltje uit en laat allerlei smaken op je bord belanden. Kijk voor meer inspiratie op uitinenschede.nl/etendrinken

15


CULTUUR

DAGJE CULTUUR SNUIVEN Met alle kunstzinnige uitjes en creatieve initiatieven wordt cultuur snuiven in Enschede wel heel makkelijk. Spot bijvoorbeeld historische gebouwen in de binnenstad tijdens een stadswandeling. In Roombeek Cultuurpark vind je enkele musea bij elkaar. Vergaap je in Rijksmuseum Twenthe* aan de rijkste collectie van Oost-Nederland en verbaas je bij Tetem* over eigentijdse mediakunst. Zelf aan de slag in een museum? Kom dan met de kids naar De Museumfabriek*. Hier ga je samen ontdekken, spelen en experimenteren en leer je wat de wereld voor moois te bieden heeft. Een avondje uit is in Enschede een echte belevenis. De theaters, podia, filmhuizen en bioscopen bieden veel variatie. In de vier gebouwen van het Wilminktheater en Muziekcentrum* zie je concerten en theatervoorstellingen van artiesten van formaat. Zoek je een verrassende theatervoorstelling? Kijk dan eens bij Concordia*. Dit culturele centrum heeft de mooiste bonbonnièrezaal van Nederland, waar ook nog eens films worden vertoond. Een filmpje pakken doe je daarnaast ook bij Kinepolis* en Cineast*. Gek op architectuur en erfgoed? Zet dan de synagoge* zeker op de planning. Dit rijksmonument met zijn drie koepels is dÊ blikvanger aan de Prinsestraat. Kijk voor meer inspiratie op uitinenschede.nl/kunstcultuur

16


17


ACTIEF 18

LEKKER ACTIEF IN ENSCHEDE EN OMGEVING Te voet of op de fiets verken je Enschede en de omgeving het beste. Bij de Tourist Info Points in de stad vind je verschillende routes. Zo kun je met Rondje Enschede fietsen door de groene longen van de stad. Je fietst dwars door velden en bossen, langs theetuinen, visvijvers en creatieve ateliers. Met de textiel fietsroute tussen Enschede en Gronau (DE) leer je meer over de textielgeschiedenis van de stad en regio. Ook eens een wandeling maken? Verrassende routes leiden je langs de monumenten van de binnenstad en de moderne architectuur van de wijk Roombeek.


Als je gek bent op shoppen, heeft Enschede verschillende shoppingroutes. De Ambachtelijke Route verrast bijvoorbeeld met duurzame en bijzondere winkeltjes. Enschede ligt in een groene omgeving. Voor echte natuurliefhebbers mag een bezoek aan een van de natuurgebieden daarom niet ontbreken. Ook voor families met kinderen is hier genoeg te doen. Wandel samen door de bossen van Het Rutbeek*, ontdek de speeltuinen, neem een frisse duik vanaf het strandje of ga eens waterskiĂŤn. Verder zijn Het Stroot, het Aamsveen, de Lonnekerberg en natuurgebied Vliegveld Twenthe* een bezoek waard. Ieder gebied heeft zijn eigen gezicht en biedt een mix van heide, moerasgebied, bos en uitgestrekte velden. Kijk voor meer inspiratie op uitinenschede.nl/actief en uitinenschede.nl/routes

19


EVENEMENTEN

BELEEF ENSCHEDE IN EVENTS In Enschede is altijd wat te doen. De agenda staat het hele jaar vol evenementen. Van culturele festivals zoals Kunst in het Volkspark tot sportieve events , zoals de Enschede Marathon, de oudste marathon van Nederland. Ook is Enschede het thuis van de Military BoekeloEnschede. Dit beroemde hippische evenement vindt jaarlijks in oktober plaats in het dorp Boekelo. Je geniet er een week lang van paardensport op topniveau. Muziekliefhebbers houden van Enschede! Tijdens de vele muziekfestivals, zoals Freshtival op Het Rutbeek en de Grolsch Summer Sounds draait alles om muziek. Met de Grolsch Summer Sounds wordt de Oude Markt een zomer lang omgetoverd tot ĂŠĂŠn groot openluchtpodium. De ene week luister je er naar latin, de volgende naar rock en de week erna naar Hollandse hits. Gek op lekker eten? Kom dan naar de culinaire Proef Eet in september. De hele binnenstad staat dan vol met kramen waar je voor een paar euro de meest smaakvolle gerechtjes proeft. In dezelfde periode vindt ook GOGBOT plaats. Dit festival mixt kunst, muziek en creatieve technologie tot een experience zoals je die nog nooit hebt gezien. In de wintermaanden verandert de hele binnenstad in een winters spektakel voor Winter Wonderland. Kom schaatsen, kerstshoppen of warme chocolademelk drinken in een compleet versierde binnenstad. Kijk voor meer inspiratie op uitinenschede.nl/ziendoen/evenementen

20


21


22

KINDEREN


KIDS HOUDEN VAN ENSCHEDE! Kinderen hoeven zich in Enschede geen minuut te vervelen. Neem ze bijvoorbeeld eens mee naar een van de parken, zoals het Abraham Ledeboerpark* of het Volkspark*. De kinderboerderij in het Volkspark en de vele speeltuinen zorgen voor genoeg vermaak. Ook buiten de stad is er voor kids genoeg te doen. Haal een frisse neus en geniet van de mooie omgeving! Bij recreatiegebieden Het Rutbeek* en Hof Espelo* vind je heerlijke outdoor speel­plaatsen en klauterwouden voor alle leeftijden. Op zoek naar indoor activiteiten? Ga samen op ontdekking in De Museumfabriek*, het Rijksmuseum Twenthe* of Museum Buurtspoorweg* in Boekelo/Haaksbergen. Een overschot aan energie en slecht weer? Laat de kinderen stoom afblazen in een van de indoor speelparadijzen. Daarna is het tijd om gezellig samen uit eten te gaan. In de binnenstad van Enschede vind je genoeg restaurants met een kindvriendelijke menukaart en toffe speelgelegenheid. Eet smakelijk! Kijk voor meer inspiratie op uitinenschede.nl/kids

23


ROOMBEEK

ROOMBEEK, CULTUUR, ARCHITECTUUR EN GESCHIEDENIS Roombeek is een wijk vol inspiratie. Op 13 mei 2000 werd de wijk getroffen door een vuurwerkramp. Er kwamen 23 mensen om, meer dan 1000 mensen raakten gewond en 42,5 hectare stad werd verwoest. Nu is de wijk schitterend herbouwd. Je geniet er van moderne archi­ tectuur, rijke cultuur en originele kunst. Met het grote aantal culturele instellingen is Roombeek een echte culturele hotspot binnen Enschede. Combineer een wandeling door de wijk met een bezoek aan de uiteenlopende musea, galeries en ateliers die hier gevestigd zijn. Zo zorgen Rijksmuseum Twenthe*, De Museumfabriek* en Tetem* voor kunstzinnige inspiratie, spelend ontdekken en de rijkste kunstcollectie van Oost-Nederland. Kijk voor meer inspiratie op uitinenschede.nl/roombeek

24


25


BEREIKBAARHEID

SNEL EN ZONDER STRESS DE BINNENSTAD IN Met het openbaar vervoer reis je snel en zonder stress naar Enschede. Na aankomst met de trein op station Enschede pak je de bus. Verschillende buslijnen lopen langs het centrum, inclusief een stop bij het H.J. van Heekplein, met de winkels om de hoek. Een fiets huur je op verschillende plekken in de stad. Strak aangelegde fietspaden en heldere fietsknooppunten brengen je dwars door de stad en zelfs naar de natuurgebieden erbuiten. De fiets parkeren in de binnenstad? Dat kan in de bewaakte ondergrondse stallingen bij onder andere het H.J. van Heekplein en het Willem Wilminkplein. Kom je met de auto naar Enschede, dan rijd je via de A1, A35/ N35 en N18 in enkele minuten het centrum in. P-borden langs de route wijzen je de weg naar betaalde parkeerplaatsen. Grootste parkeergarage in het centrum is de H.J. van Heekgarage. Daarnaast vind je nog vier andere parkeergarages in de stad. Bekijk de website uitinenschede.nl voor de actuele parkeertarieven. Goedkoper parkeren? Zet dan je auto op het P+R terrein aan de Zuiderval. De bus brengt je vervolgens in vijf minuten naar hartje stad. Kijk voor alle informatie op uitinenschede.nl/praktisch

26


27


OVERNACHTEN

BLIJF SLAPEN EN ONTDEK MEER In Enschede is zo veel te ontdekken dat één dag niet genoeg is. Haal daarom meer uit je bezoek en blijf slapen. Het maakt niet uit of je gezellig met zijn tweetjes komt voor een citytrip of met de hele familie. Enschede biedt genoeg hippe hotels, charmante B&B’s, landelijk gelegen campings of een praktische groepsaccommodatie. Als je uitgebreid wilt winkelen of stedentrippen zit je bijvoorbeeld goed in een van de hotels in of vlakbij het centrum, zoals het Intercity Hotel en Van der Valk Hotel. Na een lekker uitgebreid ontbijt in het hotel ben je binnen enkele minuten in de binnenstad. Heb je graag meer rust en groen om je heen? Kies dan voor een overnachting net buiten de stad. Het U Parkhotel op de campus van Universiteit Twente, Resort Bad Boekelo of de andere hotels in de dorpen Boekelo, Usselo en Lonneker zijn namelijk een oase van rust. Je stapt er op de fiets voor een rondje door het Twentse coulisselandschap of maakt er een fijne wandeling door de bossen. Daarnaast ben je ook zo in hartje stad voor een royale brunch op de Oude Markt, om te winkelen, musea te bezoeken of naar het theater te gaan. Kijk voor meer inspiratie op uitinenschede.nl/overnachten

28


29


LOCATIES 30

WINKELEN 1. Bertus Workel De Heurne 45 2. Boekhandel Broekhuis Marktstraat 12 3. Comicasa Zuiderhagen 35 4. Conceptstore The Upperside Haverstraatpassage 68 5. Confetti Oude Markt 8 6. Goods4Home Haverstraatpassage 40 7. Het Gouden Randje Zuiderhagen 21 8. House of Snobs H.J. van Heekplein 1 9. Jac Hensen De Heurne 4b 10. KLOF Haverstraatpassage 17 11. KNhus Lifestyle Haverstraatpassage 42A 12. Matou Byoux Stadsgravenstraat 38 13. Mevrouw Janne Batjanstraat 22 14. Molletje Korte Haaksbergerstraat 20 15. Pico by AmazingKids Korte Haaksbergerstraat 3-18 16. Pico Women De Heurne 51

17. Scooter Haverstraatpassage 60 18. Sooco Footbar Langestraat 27A 19. So Fifties Korte Hengelosestraat 13a 20. T Hooge Huys Walstraat 16a 21. WAAR Langestraat 19A 22. Winkelcentrum De Klanderij H.J. van Heekplein 58-17 23. Winkel Fier Van Loenshof 14 24. Woonplein Enschede Schuttersveld

CULINAIR 1. Oude Markt Het altijd gezellige horecaplein met vele restaurants 2. Big Belly’s Tavern Van Lochemsstraat 230 3. Bistro en Wijnbar Bruut Noorderhagen 42 4. Carlina’s Walstraat 69 5. El Gaucho Zuiderhagen 16 6. Fellini Bolwerkstraat 2


7. Habibi Wethouder Beversstraat 185 8. Het Middelpunt Rembrandtlaan 56 9. Het Paradijs Nicolaas Beetsstraat 48 10. Japans Restaurant TAO Deurningerstraat 17 11. Kosie Restaurant Van Lochemstraat 226 12. Le Pompidou Wesselerweg 13 13. Mister Pancake Gronausestraat 710B 14. Restaurant Joann Nijverheidstraat 2 15. Restaurant La Roche Hengelosestraat 200 16. Sapori e Ricordi Haverstraatpassage 21 17. Tapasbar El Corru Poolmansweg 3-B 18. Thais Restaurant Aroy-D Noorderhagen 20 19. The Saloon Walstraat 63 20. Twentsche Foodhal Hoge Bothofstraat 39a twentschefoodhal.nl 21. Verso Cucina Italiana ‘d Intenzo Deurningerstraat 11 22. Yuzu Asian Grand Café Van Loenshof 35

23. Hanninkshof Usselerhofweg 5, Usselo 24. Ribhouse Texas Dirk Papestraat 30, Boekelo 25. Sprakel Dorpsstraat 137, Lonneker

CULTUUR BIOSCOPEN

1. Filmhuis Concordia Oude Markt 15 concordia.nl 2. Kinepolis Cineast Bolwerkstraat 4 kinepolis.nl 3. Kinepolis Enschede Colosseum 60 kinepolis.nl

MUSEA & GALERIEËN 1. Concordia Langestraat Langestraat 56 concordia.nl 2. De Museumfabriek Het Rozendaal 11 demuseumfabriek.nl 3. Museum Buurtspoorweg Boekelosestraat 410 & Stationsstraat 3, Haaksbergen museumbuurtspoorweg.nl 4. Rijksmuseum Twenthe Lasondersingel 129-131 rijksmuseumtwenthe.nl

31


LOCATIES 32

5. Tetem Stroinksbleekweg 16 tetem.nl

THEATER & POPPODIA 1. Concordia Oude Markt 15 concordia.nl 2. De Vrijhof De Veldmaat 5 cultuur.utwente.nl 3. Het Vestzaktheater Walstraat 35 hetvestzaktheater.nl 4. Jazzpodium de Tor Walstraat 21 jazzpodiumdetor.nl 5. Metropool Willem Wilminkplein 2 metropool.nl 6. Mystiek Theater Rigtersbleek-Zandvoort 10 mystiektheater.nl 7. ’t Verborgen Theater Beckumerstraat 2, Boekelo verborgentheater.nl 8. Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede Wenninkgaarde 40-42 wilminktheater.nl

KINDEREN 1. Avontura Twentehallen De Reulver 120 avontura.nl 2. Ballorig J.J. van Deinselaan 30 ballorig.nl/enschede 3. Glowgolf Enschede J.J. van Deinselaan 30a glowgolf.nl 4. Klauterwoud Hof Espelo Weerseloseweg 259 www.landschapoverijssel.nl/ koetshuis-hof-espelo 5. Krazy Kangaroo Reulver 120 krazykangaroo.nl 6. Monkey Town Colosseum 82 monkeytown.eu 7. Speelpark, restaurant & midgetgolf Hoge Boekel Hoge Boekelerweg 40 hogeboekel.com

ACTIEF 1. ArquĂŠ klimcentrum J.J. van Deinselaan 20 arque.nl 2. De Fabriek Skatepark Hoge Bothofstraat 45 defabriek.org


3. Escape Rooms Diverse escape rooms in en rondom de stad 4. Forelderij Usselerrietweg 50 forelderij.nl 5. Go Planet Parc Met o.a. Bowling, Glowgolf, Dive World, Zero55 Colosseum 72 6. Golfbaan Het Rijk van Sybrook Veendijk 100, Lonneker www.golfenophetrijk.nl 7. Het Rutbeek Jacobsrietweg 182 www.hetrutbeek.nl 8. IJsbaan Twenthe Colosseum 90 ijsbaan-twente.nl 9. Shortgolf Spielehof Spieleweg 24 spielehof.nl 10. Skicentrum Moser Blikkermaatsweg 15 skicentrummoser.nl 11. Starworld J.J. van Deinselaan 28 star-world.nl 12. Zwemparadijs Aquadrome J.J. van Deinselaan 2 aquadrome.nl

NATUUR 1. Aamsveen 2. Abraham Ledeboerpark 3. G.J. van Heekpark 4. Natuurgebied Vliegveld Twenthe 5. Volkspark 6. Wooldrikspark

OVERIG 1. FC Twente - De Grolsch Veste Colosseum 65 fctwente.nl 2. Grolsch Brouwerij Tour Brouwerslaan 1 grolsch.nl/brouwerijtour 3. Holland Casino Koningsplein 8 hollandcasino.nl 4. The Game Box Marktstraat 10 thegamebox.nl Dit is een selectie. Kijk voor het volledige aanbod op uitinenschede.nl.

33


VERWACHT

BINNENKORT IN ENSCHEDE Melkhal Enschede In de oude Melkhal van Coberco kun je eind 2020 onder één dak eten, overnachten, wonen, werken en genieten van een cultureel podium. Raiffeissenstraat melkhal-enschede.nl

Restaurant Loetje Vanaf zomer 2020 kan de befaamde biefstuk van Loetje ook in Enschede gegeten worden. In de zomer opent Loetje haar Enschedese vestiging in het Volkspark. Parkweg 49 enschede.loetje.nl

VUE Cinema In het oude postkantoor worden in 2020 tien moderne bioscoop­zalen gerealiseerd en restaurantketen De Beren opent in dit monumentale pand haar eerste vestiging in Twente. Boulevard 1945 vuecinemas.nl

34

Disclaimer: Deze folder is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Geen van de beschreven tips of adressen heeft voor een vermelding betaald. Alle teksten zijn geschreven voor en door Stichting Enschede Promotie. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd of op enig andere manier worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Enschede Promotie. Enschede Promotie aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten of onvolkomenheden in de vermelding van de gegevens in deze uitgave. Contact: info@enschedepromotie.nl.


Op onze website, blog en social media verzamelen we altijd de laatste nieuwtjes, de beste tips en de leukste activiteiten. Kijk voor meer inspiratie op: uitinenschede.nl en uitinenschede.nl/blog

35


OPENINGSTIJDEN BINNENSTAD In Enschede kun je zeven dagen per week naar hartenlust shoppen. Van bekende grote ketens tot fantastische boetiekjes, Enschede heeft het allemaal. Elke week is er op dinsdag en zaterdag markt op het H.J. van Heekplein. Maandag: 11:00-18:00 uur Dinsdag: 09:30-18:00 uur Woensdag: 09:30-18:00 uur Donderdag: 09:30-21:00 uur Vrijdag: 09:30-18:00 uur Zaterdag: 09:30-18:00 uur Zondag: 12:00-17:00 uur

TOURIST INFO ENSCHEDE Bij de Tourist Info kun je terecht voor de belangrijkste toeristische vragen en informatie. Langestraat 41, 7511 HB Enschede Maandag t/m vrijdag geopend van 09:00-17:00 uur. Kijk voor de overige Tourist Info Punten op de website.

ENSCHEDE ENSCHEDE

APP 06 5881 3211

UITINENSCHEDE.NL

Profile for Enschede Promotie

Ontdek & Beleef Enschede  

Enschede verveelt geen moment. Met haar 160.000 inwoners is Enschede de grootste stad van Oost-Nederland en Overijssel. Deze multiculturele...

Ontdek & Beleef Enschede  

Enschede verveelt geen moment. Met haar 160.000 inwoners is Enschede de grootste stad van Oost-Nederland en Overijssel. Deze multiculturele...