Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Ερώτηση Παύλου Βογιατζή για την αποκατάσταση των «αδικιών» του «Καλλικράτη»

«Πάσα» σε Αθανασίου

ΣEΛ. 6

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3621

TIMH €1,3

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 ΜΕΙΟΝ 22,3% σε σχέση με το 2011, η επιβατική κίνηση στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη

Ακτοπλοϊκό... μπλουμ Ο Λημνιός αθλητής κωπηλασίας Παναγιώτης Μαγδανής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου

Σήμερα μαζί με το «Ε» Δυο τεύχη «View» Ένα ταξίδι στη Λήμνο Κι ένα ταξίδι στην Ανατολή, στην παράδοση, στο καλοκαίρι της Λέσβου

ΣEΛ. 18

Προς εντατικοποίηση ελέγχων για το παραεμπόριο

ΣYNENTEYΞH

ΣEΛ. 7

Κάτια Δανδουλάκη:

«Να ζει κανείς και να αγαπάει…» ΣEΛ. 19

Με ρυθμό 22,3% τρέχει στο επτάμηνο η μείωση της επιβατικής κίνησης το 2012 στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, σε σχέση με το 2011. Πολύ πιο εντυπωσιακή είναι η μείωση της επιβατικής κίνησης τον Ιούλιο, η οποία ανέρχεται στο 40%, παρά την είσοδο στη γραμμή ενός νέου σύγχρονου πλοίου που οδήγησε σε πολύ μεγάλη αύξηση τις διαθέσιμες θέσεις επιβατών.

Ο πρώτος Λημνιός αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες ΣEΛ. 8


2

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Επίτιμος Στο Καστελλόριζο θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο τέως γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης, προκειμένου να του απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Δημότη από το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού. Προφανώς η δημοτική αρχή του νησιού θεωρεί ότι ήταν ο άνθρωπός της. Να θυμίσουμε ότι επίτιμος δημότης Καστελλορίζου είναι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ν.Μ.

Συνεχείς προσπάθειες Σπουδαίες προσπάθειες κάνει η πρόεδρος του Συλλόγου Αλτσχάιμερ Λέσβου, Στέλλα Τσορβαδέλλη, για να πετύχει το καλύτερο για τους ανθρώπους που πάσχουν στο νησί. Εκτός του ότι… τρέχει συνεχώς για τη δημιουργία του Κέντρου, δίνει το παρών και σε συναντήσεις συλλόγων Αλτσχάιμερ σε όλη την Ελλάδα. Το τριήμερο 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου η ίδια θα παρευρεθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην 3η Παγκρήτια Διεπιστημονική Συνάντηση για τη νόσο, όπου μέλη και εκπρόσωποι συλλόγων από όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, θα συζητήσουν και θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Αλτσχάιμερ. Γ.Σαρ. Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», του Σαββάτου 28 Ιουλίου 1945. Κριτικό σχόλιο κατά της τακτικής τού Κ.Κ.Ε., με αφορμή τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Βολές κατά ζώων Στην περιοχή του Υποθηκοφυλακείου της Μυτιλήνης κυκλοφορεί κάποιος ή κάποια, που συνηθίζει να πυροβολεί με αεροβόλο όπλο γάτες και άλλα κατοικίδια ζώα, που είτε γυρνούν αδέσποτα στην περιοχή είτε ανήκουν στους περιοίκους. Το γεγονός τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις και κάποιος πρέπει να επέμβει. Διότι κανείς δε δικαιούται να αφαιρεί τις ζωές ζώων επειδή έτσι του αρέσει. Αλλά και γιατί στο στόχαστρο μπορούν να μπουν και άνθρωποι. Ν.Μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ Σελ. 10 ημ. Aνατ. 05.25 ∆ύσ.19.38

28 Προχόρου, Νικάνορος, Τίμωνος και Παρμενά αποστ.

Με θέα το Σύνταγμα… Κάτι παραπάνω από τυχερός στάθηκε στην κλήρωση της Βουλής για τα γραφεία των βουλευτών της επαρχίας ο Παύλος Βογιατζής, ο οποίος και πήρε το γραφείο που είχε πριν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην «καρδιά» του Συντάγματος, Μητροπόλεως 1. Και μάλιστα, όπως έλεγε ο κ. Βογιατζής, το δίχωρο γραφείο του που βρίσκεται στον τέταρτο όροφο, έχει καταπληκτική θέα όλη την Πλατεία Συντάγματος κι είναι και επιπλωμένο. Οπότε, ελάχιστες παρεμβάσεις χρειάζονται, για να μπουν οι υπολογιστές και να οργανωθεί.

… με κατάλληλους συνεργάτες

ΙΟΥΛΙΟΥ

Ομοίως ικανοποιημένος - παρ’ ότι δεν έχει θέα - δηλώνει απ’ την κλήρωση των γραφείων και ο Γιάννης Ζερδελής, που θα έχει την έδρα του στην Αθήνα, στην οδό Σέκερη 1, κοντά στο Σύνταγμα, στον τρίτο όροφο. Και οι δύο πάντως, πέρα απ’ τα γραφεία και τον εξοπλισμό, αυτό που θέτουν ως πρώτο στόχο είναι η αναζήτηση των κατάλληλων συνεργατών που θα τους πλαισιώσουν και θα τους υποστηρίξουν στις βουλευτικές τους υποχρεώσεις. Άλλωστε, το παράδειγμα του τρίτου και πολύ παλιότερου απ’ τους νεοεκλεγέντες βουλευτή του Νομού Νίκου Σηφουνάκη, αποδεικνύει περίτρανα πόση σημασία έχει για έναν πολιτικό η επιλογή απ’ την αρχή άξιων και ικανών συνεργατών. ΜΑΡ.ΠΛ.

Καψόνια τραπεζών Η χρεωστική κάρτα που επιτρέπει στον καθένα να κάνει αναλήψεις και καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς γρήγορα και εύκολα, είναι από τα εξυπηρετικά μέσα της καθημερινότητά μας. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι τράπεζες. Ορισμένες από αυτές, όταν βρίσκονται σε διένεξη με τους πελάτες τους, τους στερούν τις χρεωστικές κάρτες και τους υποχρεώνουν να πηγαίνουν στα γκισέ ακόμη και για τις πιο απλές συναλλαγές. Αυτός είναι ο ορισμός του τραπεζικού καψονιού. Σε λίγο, πριν κάνουμε αναλήψεις, θα μας ζητούν να παίρνουμε και καμμιά 20αριά κάμψεις. Ν.Μ.

Να γίνονται έλεγχοι διπλωμάτων Να γίνονται επιτέλους έλεγχοι των διπλωμάτων των ηλικιωμένων οδηγών, τόνισε ότι πρέπει αναγνώστης μας, αυτόπτης μάρτυρας του ατυχήματος που σημειώθηκε στη διασταύρωση της Μόριας μεταξύ μοτοσυκλετιστή και ηλικιωμένου οδηγού αυτοκινήτου. Τα φαινόμενα δεν είναι τωρινά, έχουν συμβεί και στο παρελθόν, συνεχίζουν να συμβαίνουν και θα συμβαίνουν όσο δε γίνεται έλεγχος ικανότητας οδήγησης των ανθρώπων από μια ορισμένη ηλικία και πάνω. Πολύ συχνά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο τόσο για τους άλλους, όσο και για τον εαυτό τους, και κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα τέλος. Γ.Σαρ.

Κι επισήμως Γράφαμε χθες ότι έρχεται στη Μυτιλήνη το «Νήσος Χίος». Χθες, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Hellenic Seaways, επιβεβαιώθηκε και επισήμως αυτή η εξέλιξη. Όσο για το «Νήσος Μύκονος», αυτό πάει στη γραμμή Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος. Καλές θάλασσες να έχουν και τα δύο. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΚΑΚουργήµατα

Άρθρο Γράφει ο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ*

Όταν ανάψει η Φλόγα ένω στο Ολυμπιακό Χωριό, μαζί με την ελληνική αποστολή. Ανήκω πλέον στους μεγαλύτερους που βρίσκονται γύρω από την ομάδα. Βλέπω τα παιδιά και συνειδητοποιώ ότι στους πρώτους μου Ολυμπιακούς, πριν από είκοσι χρόνια, τα περισσότερα από αυτά ήταν μωρά. Μερικά ήταν και αγέννητα. Όποιο αγώνισμα και αν κάνεις, στο τέλος ο χρόνος θα νικήσει. Ευτυχώς αυτό δεν το ξέρεις ή δεν το πιστεύεις όταν πρόκειται να αγωνιστείς. Δεν το πιστεύουν ούτε τα παιδιά που βλέπω γύρω μου. Το κλίμα στην αποστολή διαφέρει αρκετά από την ατμόσφαιρα στα δικά μου χρόνια. Τότε για πολλούς, η συμμετοχή στους Αγώνες ήταν το όνειρο που εκπληρώθηκε. Και τους έβλεπες στο Ολυμπιακό Χωριό να είναι χαλαροί, χαρούμενοι, απολαμβάνοντας την εμπειρία. Τώρα δεν είναι έτσι. Στα πρόσωπα των αθλητών βλέπεις τη συγκέντρωση και την απόφαση να διεκδικήσουν την επίδοση και τη διάκριση. Στην ομάδα μας υπάρχουν οι δύο απουσίες της τελευταίας στιγμής. Για το Χονδροκούκη τι να πω εγώ, όταν όλα τα έχει πει ο πατέρας του; Τη Βούλα Παπαχρήστου τη βλέπω να προπονείται σκληρά στο ΟΑΚΑ. Θα ερχόταν στο Λονδίνο για να διεκδικήσει διάκριση. Όμως η συμπεριφορά της δε συνάδει με τα ολυμπιακά ιδεώδη, με τους κανονισμούς που θέτει η ΔΟΕ ως διοργανώτρια αρχή. Συνεπώς σωστά αποκλείστηκε, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Πέρασαν είκοσι χρόνια από το πρώτο μου μετάλλιο στη Βαρκελώνη. Τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο. Ούτε στη χώρα, ούτε, φυσικά, στον αθλητισμό. Όμως η συγκίνηση που θα αισθανθούν τα παιδιά βγαίνοντας στο ολυμπιακό στάδιο, είναι ένα συναίσθημα που δεν αλλάζει ποτέ. Τους εύχομαι να το απολαύσουν και να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους που τα κατάφεραν και βρέθηκαν εδώ. Τους εύχομαι επίσης να βρεθούν και σε άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μέλλον. Κάθε διοργάνωση θα έχει ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις τους. Ωστόσο, ειλικρινά, δεν τους ζηλεύω. Είναι η έκτη διοργάνωση στην οποία βρίσκομαι και σκοπεύω να την απολαύσω και αυτήν, όπως του Πεκίνου, χωρίς το άγχος του αθλητή, χωρίς εκείνο το συναίσθημα που δε σου επιτρέπει να βλέπεις τίποτα άλλο πέρα από το στόχο σου. Να, τώρα βλέπω τις εγκαταστάσεις και παρατηρώ τα οργανωτικά τους. Αν συγκρίνω τις υποδομές τους με τις δικές μας το 2004, δε βλέπω και μεγάλες διαφορές. Μάλιστα πιστεύω ότι σε ορισμένα σημεία ήμασταν καλύτεροι. Και οργανωτικά νομίζω ότι θα βρουν το ρυθμό τους και θα έχουν καλά αποτελέσματα. Οι Βρετανοί αγαπούν τα σπορ, οι εθελοντές τους είναι ζεστοί και λογικά θα κάνουν ωραίους Αγώνες. Πρέπει να σας πω ότι ακούω πολλά και για την τελετή έναρξης. Λέγεται ότι θα είναι εντυπωσιακή, αλλά πρέπει να γνωρίζεις πολλά για την ιστορία και την κουλτούρα των Βρετανών για να καταλάβεις όλα τα κομμάτια της. Επίσης δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό για τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο. Η τελετή έναρξης έχει πάντα έντονο το ελληνικό χρώμα. Ας το προσέξουμε περισσότερο αυτήν τη φορά. Είναι ευκαιρία να θυμηθούμε όχι μόνο τι συμβολίζει η Ελλάδα και ο πολιτισμός της στον κόσμο, αλλά και τι σπουδαία κληρονομιά έχουμε για να στηριχθούμε και να κοιτάξουμε μπροστά. Αποφασισμένοι και αισιόδοξοι.

Μ

Βουλιάζει Η μείωση της επιβατικής κίνησης στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη τον Ιούλιο, δείχνει το ρυθμό μείωσης του εσωτερικού τουρισμού στα δύο νησιά. Αλλά και το ρυθμό μείωσης των αφίξεων των συντοπιτών της Αθήνας και του Πειραιά αυτό το καλοκαίρι. Μπορεί, πάντως, η επιβατική κίνηση να μειώθηκε αισθητά φέτος, αλλά από πλοία σκίζουμε μετά και την προσθήκη του νεότευκτου «Blue Star Patmos». Με δυο κουβέντες, ο εσωτερικός τουρισμός βουλιάζει. Για αυτό και η κυβέρνηση έσπευσε να αναθεωρήσει την απόφαση κατάργησης του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού. Ν.Μ.

Περιμένουν απαντήσεις Δεν πήγε χθες στον εισαγγελέα, όπως είχε τονίσει ότι θα κάνει, ο Σύλλογος Περιφερειακών Ταξί Λέσβου. Οι Περιφερειακοί Οδηγοί θέλουν πρώτα να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία, ανάμεσά τους και τα πρακτικά της συζήτησης στη συνεδρίαση της Περιφέρειας, και έπειτα να τα καταθέσουν. Παράλληλα, όπως ο πρόεδρος τους Συλλόγου, Ανδρέας Αξής, τόνισε στο «Ε», μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα τα μέλη του Συλλόγου θα πάνε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να συζητήσουν σχετικά με το θέμα της μη πληρωμής τους για τα σχολικά δρομολόγια που εκτελούν από τον Οκτώβριο, τη στιγμή που - όπως οι ίδιοι τονίζουν - τα ΚΤΕΛ έχουν πληρωθεί και το Δεκέμβριο. Γ.Σαρ.

Ούτε χθες Άλλη μια εβδομάδα έφυγε, και η δακοκτονία δεν ξεκίνησε. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως να ξεκινήσει την 1η του Αυγούστου. Κατά συνέπεια, τα νέα είναι εξαιρετικά ευχάριστα για το δάκο, που χάρη στα υψηλά επίπεδα υγρασίας, μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητος το πάρτυ στον ελαιώνα της Λέσβου. Ε ρε, γλέντια… Και, αλήθεια, ποιος θα αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς από αυτή την εγκληματική καθυστέρηση της δακοκτονίας; Να ελπίσουμε,` το... Ελεγκτικό; Ν.Μ.

Μεγάλη η χάρη του… Με γραπτή της δήλωση, η υποψήφια τοπική σύμβουλος Σκουτάρου με το συνδυασμό του δημάρχου Ευρυδίκη Δεληγιάννη, ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή και δη στον αντιδήμαρχο Πέτρας, Γιώργο Κυριαζή, γιατί δεν υπήρξε μέριμνα για την έγκαιρη αποκατάσταση του δρόμου που οδηγεί στον Άγιο Παντελεήμονα της τουριστικής περιοχής «Τσιχράντα», παραμονές της τοπικής εορτής. «Είναι σίγουρο ότι με τις εργασίες αποκατάστασης που δεν πραγματοποιήθηκαν στο δρόμο, μόνο γαϊδουράκια θα μπορούσαν να κατεβούν, και προφανώς θεωρούν ότι είναι γαϊδούρια οι άνθρωποι που τίμησαν και προσκύνησαν τον Άγιο Παντελεήμονα», σημειώνει η δημότισσα απ’ το Σκουτάρο. Η οποία, με την ευκαιρία, διαμηνύει σε όλους τους τοπικούς «πολιτικούς» της περιοχής της Πέτρας, του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος, που όπως λέει «ήταν, είναι και θα θέλουν να είναι εμπλεκόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ότι παρατρεχάμενοι πίσω από “ξαδέλφια” ή “αδέλφια” συντελούν ενεργά στη διάλυση, εξαθλίωση και καταστροφή του τόπου μας και έχουν γίνει πλέον συνεργοί στην ισοπέδωση της περιοχής».

… και η χάρη της «Είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν ως σωτήρες στις επόμενες εκλογές, για αυτό και ετοιμάζονται συνωμοτώντας για την επόμενη μέρα. Αλλά οι επόμενες εκλογές είναι μετά από ενάμιση χρόνο (αν δεν υπάρξει η πολυθρυλούμενη παράταση) και οι ανάγκες του τόπου δεν μπορούν να περιμένουν τόσο, εκτός εάν θέλουν να εξαντλήσουν τη δυναμική τους δοξολογώντας τον τοπικό αντιδήμαρχο», καταλήγει. Η μάχη των επόμενων εκλογών είναι - και με αυτή την παρέμβαση επιβεβαιωμένο - ότι έχει ξεκινήσει. Τι διαστάσεις, όμως, έχει πραγματικά λάβει η προετοιμασία στην τοπική κοινωνία, πόσους και ποιους νοιάζει και αφορά, δυσκολευόμαστε προς το παρόν να καταλάβουμε. Κι αυτό γιατί και η επιστολή της κ. Δεληγιάννη, όπως και προσφάτως του παραιτηθέντα προέδρου Σκουτάρου, Κώστα Τρίχου, έφτασαν ηλεκτρονικά στο «Ε» μέσω της διεύθυνσης της ομοίως παραιτηθείσας αντιδημάρχου, Ταξιαρχούλας Πνακά. ΜΑΡ.ΠΛ. Κύριε ∆ιευθυντά Είναι άντρας τής ΕΛΑΣ, δηλώνει μέλος της «Χρυσής Αυγής» και με ακατανόητο θράσος απειλεί συστηματικά προϊσταμένους του προκαλώντας τους απροκάλυπτα: «δε θα γλυτώσεις από μένα αν σε δω να κυκλοφορείς χωρίς κράνος». Κανείς δε λέει ότι οι αξιωματικοί της Αστυνομίας δεν πρέπει να φοράνε κράνος, όπως απαιτούν και καλώς απαιτούν από τον απλό πολίτη. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σόι ασυλίας και από ποιους χαίρει ο λαμπρός τούτος νέος, για να μοιράζει απειλές και μάλιστα με τέτοιον τρόπο. Κι αν αυτά αφορούν σε στελέχη τής ΕΛΑΣ, πού να είσαι απλός πολίτης και να έχεις παρκάρει παράνομα ή να έχεις περάσεις με κόκκινο, και να πέσεις στα χέριά του. Ο Κινγκ Κονγκ μπροστά του μοιάζει ένα απλό χαριτωμένο πιθηκάκι. Αλήθεια, σε ποια εποχή ζούμε; ∆ιαπορών Μυτιληνιός

(Αναδημοσίευση από το Protagon.gr.) * Ο Πύρρος Δήμας είναι ολυμπιονίκης και βουλευτής Επικρατείας.


4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aπό το λάκκο των...

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Να ανταποκρίνονται επακριβώς οι εφημερίες στις πιστώσεις, ζήτησε ο υπουργός Υγείας από τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας

Λεόντων Υποσχέθηκαν, αλλά… δεν έδωσαν της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΡΑΦΗ

Φυσική αντιηλιακή προστασία! όγω των ημερών που απαιτούν συχνή επίσκεψη στη θάλασσα, θα ασχοληθούμε σήμερα με πιο πρακτικά πράγματα. Με συνταγές! Ναι, καλά διαβάσατε, συνταγές! Μετά από... αίτημα της φίλης μου της Εύας να της δώσω κάποιες αντιηλιακές φυσικές συνταγές (παλιά μου τέχνη γαρ...), σκέφτηκα να της τα γράψω από τη στήλη ώστε να ωφεληθείτε όλοι! Γνωρίζετε (;) ότι η ηλιοθεραπεία, εκτός από έκκριση μελανίνης (μαύρισμα), προκαλεί αφυδάτωση στο δέρμα! Στην αρχή βέβαια, γιατί αν την παρατείνουμε, θα δημιουργηθεί ηλιακό ερύθημα, δηλαδή μικρές κόκκινες κηλίδες στο δέρμα, ή και ηλιακό έγκαυμα, που είναι επώδυνο, δημιουργεί και φουσκάλες... Ακόμη, η παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο προκαλεί ηλίαση, με επακόλουθα ζαλάδες, ναυτία, αδυναμία, πυρετό και έντονο πονοκέφαλο. Τα προϊόντα της αγοράς για αντιηλιακή προστασία τα ξέρετε από τα περιοδικά, τον Τύπο γενικότερα, αλλά μπορούν πολύ καλά να σας πληροφορήσουν και οι αισθητικοί σας. Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε με προτάσεις που δεν έχουν να κάνουν με έτοιμα προϊόντα του εμπορίου, αλλά με παλιές καλές και δοκιμασμένες συνταγές, που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι και μόνες σας, στο σπίτι σας με υλικά που έχετε στην κουζίνα σας ή εύκολα μπορείτε να βρείτε στην αγορά της Μυτιλήνης. Κατ’ αρχάς ένα εύκολο σκεύασμα που πρέπει να έχετε πάντα, είναι ένα σπιτικό ανθόνερο. Θα το χρησιμοποιήσετε για να πλένετε το δέρμα σας, αλλά και ως συστατικό στις κρέμες σας. Το ανθόνερο είναι μαλακτικό και ενυδατικό. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 και 1/2 ποτήρι νερό (καλύτερα απεσταγμένο), μια φλούδα πορτοκαλιού και μερικά γαρύφαλλα ολόκληρα και αφήστε τα να βράσουν 10 - 15 λεπτά. Σουρώστε και έτοιμο το σπιτικό ανθόνερό σας! Για ένα απλό αντιηλιακό λάδι χρειάζεστε: σησαμέλαιο 30 ml, λάδι καρύδας 20 ml, και ελαιόλαδο 20 ml. Τα ανακατεύετε καλά και τα βάζετε σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Ένα πολύ καλό φυσικό αντιηλιακό λάδι, με περισσότερα υλικά, χρειάζεται τα παρακάτω: από 30 ml στο κάθε λάδι, αβοκάντο, καρύδας, ελαιόλαδο, σιτέλαιο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο, καλέντουλας και τριφυλλιού. Τα ανακατεύετε και τα ζεσταίνετε ελαφρά (40ο C) για καλύτερη ομογενοποίηση. Το φυλάτε σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, που προστατεύουν από τις υπέρυθρες ακτίνες και τη UVB, εμποδίζει την αφυδάτωση, είναι επουλωτικό και προστατεύει από τα εγκαύματα! Για πιο έμπειρους/-ες, έχω συνταγές για πιο σύνθετα σκευάσματα, που αν θελήσετε να πειραματιστείτε, μπορείτε να μου τις ζητήσετε. Βέβαια, αν έχετε μικρό παιδί, θα χρειαστείτε ένα ειδικό αλλά απλό λάδι προστασίας. Ανακατέψτε καλά 100 ml σησαμέλαιο, με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και φυλάξτε το σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Αν τα προμηθευτείτε και ΒΙΟ, ακόμη καλύτερα... Εναλλακτικά, μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα ένα λάδι με ένα φλιτζάνι σησαμέλαιο, 1/3 φλιτζανιού ξίδι από σταφύλια, μισό κουταλάκι του γλυκού καφέ βάμμα ιωδίου και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Ένα ακόμη εύκολο μείγμα, περιλαμβάνει: ένα φλιτζάνι λάδι καρύδας, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου (προσοχή σε ευαίσθητα δέρματα προκαλεί ερεθισμό). Αυτά προληπτικά! Αν τελικά δεν προσέξετε και ο ήλιος σάς προκαλέσει έγκαυμα; Το πρώτο ανακουφιστικό: μπάνιο με κρύο τσάι χαμομηλιού! Εναλλακτικά διαλύουμε 2 κουταλιές σόδα φαγητού σε ένα λίτρο νερό και κάνουμε κομπρέσες. Ακόμη, μπορείτε να απλώσετε στο έγκαυμα ένα μείγμα 3/2 από βάμμα καλέντουλας και ελαιόλαδο. Η λαϊκή σοφία λέει πασάλειμμα με φρέσκο γιαούρτι... Αν το έγκαυμα είναι αρκετό και το τσούζει έντονα, μπορείτε να εφαρμόζετε αδιάλυτο αιθέριο έλαιο λεβάντας, σε τακτικά διαστήματα. Επίσης, αν έχετε μαζί σας κάποια κρέμα με ζελέ αλόης, υπερικού ή τσουκνίδας, κάντε επάλειψη στο σημείο του εγκαύματος. Για το ηλιακό ερύθημα, φτιάξτε ένα μείγμα από 50 γραμμάρια κόκκινο κρασί και 50 γραμμάρια σιτέλαιο. Για το ξεφλούδισμα κάντε εντριβές με απόσταγμα φλούδας περγαμόντου και στη συνέχεια επάλειψη με αμυγδαλέλαιο! Για την αφυδάτωση, εφαρμόστε την παρακάτω μάσκα: 1/2 αβοκάντο και 1/2 μπανάνα πολτοποιημένα, 1/2 φλιτζάνι μέλι, 1 κουτάλι φαγητού κρέμα γάλακτος και 15 - 20 σταγόνες λεμόνι. Αποτελεσματικότατη! Αν τώρα, ο μηχανισμός ψύξης του δέρματος αποτύχει να ανταποκριθεί στην παρατεταμένη έκθεσή σας στον ήλιο και νιώθετε συμπτώματα ηλίασης, εφαρμόστε άμεσα κομπρέσες με κρύο νερό και αιθέριο έλαιο λεβάντας! Ακόμη πιείτε σταδιακά ένα ποτήρι νερό με μισό κουταλάκι αλάτι, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία στα υγρά του σώματος. Αν παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματα της ηλίασης δεν υποχωρούν, επισκευθείτε άμεσα το γιατρό σας. Μέσα από τον καλοκαιρινό λάκκο των λεόντων,

Λ

... ο Δανιήλ.

όγω των μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει με την καταβολή των εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, με απόφασή του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος καλεί όλους τους διοικητές των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας να προσαρμόσουν κατάλληλα το πρόγραμμα των εφημεριών των γιατρών από τον τρέχοντα μήνα και στη συνέχεια, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στα χρήματα που έχουν πιστωθεί για κάθε ίδρυμα. Μια από τα ίδια και για το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου οι γιατροί έχουν να αποζημιωθούν για τις εφημερίες τους από το Μάρτιο, ενώ πλέον αυτές θα περικόπτονται ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα χρήματα που δίνει το Υπουργείο. Όπως εξήγησε στο «Ε» ο Όπως σημειώνει ο κ. Κατσιδιοικητής του Βοστάνειου, φαράκης, το Υπουργείο είΔημήτρης Κατσιφαράκης, χε εγγράφως υποσχεθεί το Υπουργείο Υγείας έχει ε- πως μέσα στο πρώτο τρίμηγκρίνει για το Νοσοκομείο νο του 2012 άλλες 35.000 240.000 ευρώ το μήνα ώ- ευρώ θα πιστώνονταν για στε να αποζημιώνονται οι λογαριασμό του Νοσοκοεφημερίες των γιατρών. Οι μείου Μυτιλήνης, ώστε να πραγματικές ανάγκες όμως καλύπτονται επαρκώς οι ετου ιδρύματος ανέρχονται φημερίες, όμως αν και προσε 275.000 ευρώ, ποσό εγκρίθηκε η καταβολή του που θα κάλυπτε το πρό- ποσού, αυτό δεν έφτασε ποτέ στο Βοστάνειο. «Εμείς γραμμα των εφημεριών.

Λ

έχουμε φτιάξει το πρόγραμμα των εφημεριών μας πάνω στις 275.000 ευρώ που μας είχαν πει ότι θα μας δώσουν. Το Υπουργείο, όμως, δεν είχε άλλα χρήματα, οπότε και δε μας έδωσε τις 35.000, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σειρά από σημαντικά προβλήματα. Ο υπουργός μάς κάλεσε και μας είπε αυστηρά να κινηθούμε ανάλογα με τα ποσά που έχουν εγκριθεί και ούτε ένα ευρώ παραπάνω», σημειώνει ο κ. Κατσιφαράκης και συνεχίζοντας τονίζει: «Μόνο χάρη στην ευσυνειδησία και το αίσθημα υψηλού καθήκοντος των γιατρών της Λέσβου συνεχίζουμε χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στους ασθενείς που εξυπηρετούμε. Η διοίκηση δεν αισθάνεται καθόλου ευτυχής για το γεγονός αυτό και θα θέλαμε όλο το ποσό που μας είχαν υποσχεθεί, ώστε να πούμε ότι οι γιατροί αποζη-

μιώνονται με επάρκεια, όμως δυστυχώς δε μας το εγκρίνουν.»

Στα… όπλα οι γιατροί

Από την πλευρά τους, οι γιατροί, μετά και από αυτές τις εξελίξεις, έχουν πλέον αποφασίσει πως θα κινηθούν δικαστικά ώστε να απαιτήσουν τουλάχιστον τα δεδουλευμένα τους, όπως επεσήμανε μιλώντας στο «Ε» ο γραμματέας του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής. Ο κ. Παυλής τόνισε πως πέρα από την περικοπή που έχει γίνει στις εφημερίες σε σχέση με πέρυσι, το γεγονός ότι οι γιατροί δεν πληρώνονται ακριβώς τα δεδουλευμένα τους, είναι παράνομο. «Αν μειωθούν και άλλο οι εφημερίες, αυτό σημαίνει πως οι ασθενείς θα βρίσκουν λιγότερους γιατρούς να τους εξετάσουν και ακόμα πιο λίγους θα βρίσκουν στις σημαντικές ειδικότητες», κατέληξε ο κ. Παυλής.

280 Λημνιοί εξετάστηκαν για οστεοπόρωση ωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότηπραγματοποιήθηκαν σε πάνω Δαπότας 280 άτομα τις προηγούμενες ημέρες στη Λήμνο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο (ΜΕΑΣ) Βάρους «Ερμής». Η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την οστεοπόρωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Varos Village», σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή συγκεντρώθηκε για να ακούσει τα νεώτερα δεδομένα γύρω από την οστεοπόρωση, την πρόληψη και τη διατροφή. Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες, ενώ στο τριήμερο προηγήθηκαν οι δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας. Το πάνελ των ομιλητών αποτελούνταν από τον ενδοκρινολόγο Νικόλαο Μπουντουβή, το χειρουργό ορθοπαιδικό Λευτέρη Καραδήμα, τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Βασιλική Καριακλή και την εκπρόσωπο του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση Άννα Ντούτση. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του ΜΕΑΣ Βάρους «Ερμής», Ελευθερία Ραμπόσκυ, τονίζοντας την αξία της πρόληψης και της ενημέρωσης, λέγοντας πως παρόμοιες δράσεις θα γίνουν και στο μέλλον.

Παρουσιάσεις

Οι ομιλητές παρουσίασαν στον κόσμο τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει

Από την εκδήλωση στη Λήμνο η οστεοπόρωση ως χρόνια νόσος και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σε όλους τους παρευρισκομένους. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουντουβής εξήγησε αναλυτικά στο κοινό το τι είναι η οστεοπόρωση, ποιους αφορά και ποια είναι η κορυφαία οστική πυκνότητα. Επίσης, μίλησε για τους τρόπους ελέγχου της οστεοπόρωσης, τους παράγοντες κινδύνου και τη διάγνωση της οστεοπόρωσης, ενώ αναφέρθηκε και στον τομέα της πρόληψης. Ο κ. Καραδήμας εξήγησε αναλυτικά για τα κατάγματα που προκύπτουν από οστεοπόρωση και για το πώς αντιμετωπίζονται στα διάφορα σημεία, καθώς και για την πρόληψή τους. Τέλος, μίλησε για τη φαρμακευτική θεραπεία, την πρόληψη των πτώσεων και έκανε μια αναφορά στην άσκηση για την οστεοπόρωση. Η κ. Καριακλή αναφέρθηκε στην αξία της ισορροπημένης διατροφής, αλλά και στις τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ασβέ-

στιο, με πρώτα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, επεσήμανε τη σημασία της σωστής διατροφής από την παιδική ηλικία, η οποία αποτελεί και την καλύτερη πρόληψη. Τέλος, η κ. Ντούτση παρουσίασε σημαντικά στοιχεία από την έρευνα που έκανε ο Σύλλογος για την Ελλάδα, το πολύπλευρο έργο του Συλλόγου, καθώς και την κατάκτηση του πρώτου βραβείου στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Συλλόγους Οστεοπόρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων, πράγμα το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους τελευταίους να συνομιλήσουν με το επιστημονικό πάνελ και να εκθέσουν τα ερωτήματά τους. Τόσο οι επιστήμονες, όσο και η οργανωτική επιτροπή, έδωσαν την υπόσχεση να επαναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δράσεις στο μέλλον.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

5

Δυο χιλιάδες και κάτι η μηνιαία αντιμισθία του Δημήτρη Βουνάτσου, όπως ανακοίνωσε απαντώντας σε διαδόσεις

«Μικρός τόπος και γνωριζόμαστε όλοι» πάντηση σε σχόλια που κατά καιρούς έχουν γίνει και αφορούν στο ύψος της μισθοδοσίας του, έδωσε χθες ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, δημοσιοποιώντας βεβαίωση αποδοχών του πρώτου εξαμήνου τού 2012. Σύμφωνα με αυτήν, οι μηνιαίες αποδοχές του κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τα

A

2.300 ευρώ. «Με αφορμή τα κατά καιρούς διαδιδόμενα περί δήθεν αστρονομικών αντιμισθιών μου ως δημάρχου, με σκοπό, στο όνομα μιας τυφλής και χωρίς αρχές λαϊκίστικης αντιπολιτευτικής παλαιοκομματικής τακτικής, να με πλήξουν, όπως πιστεύουν προσποριζόμενοι τα όποια πολιτικά οφέλη

προσδοκούν και παρά τις διαψεύσεις μου κατά το παρελθόν προφορικά και έγγραφα και μάλιστα με βεβαίωση της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου και επειδή, δυστυχώς, οι ίδιοι αυτοί ψευδολόγοι συνεχίζουν τις τέτοιες σπερμολογίες τους, δίνω σήμερα στη δημοσιότητα έγγραφο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου,

το οποίο αποδεικνύει το πραγματικό ύψος των καθαρών αποδοχών μου το α΄ εξάμηνο του 2012, για την απόλυτη διαφάνεια», σημειώνει ο κ. Βουνάτσος σε δήλωσή του. Το άθροισμα της αντιμισθίας για τους πρώτους έξι μήνες ανέρχεται σε 13.651,71 ευρώ και κατόπιν τούτου - όπως επισημαίνει ο δήμαρχος - «έχω το

ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να καταγγείλω στους συνδημότες μας τα γνωστά χαλκεία των εναντίον μου τέτοιων ανήθικων και φαύλων πρακτικών, βέβαιος ότι ήδη τις έχουν καταδικάσει ακόμη μια φορά, για τους τυχόν απληροφόρητους. Γιατί ο τόπος μας είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι πάρα πολύ καλά.».

Σε εξέλιξη μεγάλο έργο, όπως και έλεγχος για συνδέσεις χωρίς υδρόμετρο, στην περιοχή Μανταμάδου

Το μαρτύριο του νερού στην Κλειώ της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY εν είναι θέμα επάρκειας, αλλά τρόπου διάθεσης του νερού το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα «ορεινά» Δσπίτια της Κλειούς στην υδροδότησή τους και αναμένεται να αντιμετωπιστεί κατόπιν εορτής, όταν τελειώσει το καλοκαίρι, αφού ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης που υλοποιείται στην περιοχή. Μέχρι τότε, αυτά τα λιγοστά νοικοκυριά στην είσοδο του χωριού, ελλείψει υπεύθυνου απ’ το Δήμο για να κλείνει και να ανοίγει κάποιες βάνες, βιώνουν το μαρτύριο του νερού. Επειδή όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού, οι διαμαρτυρίες όσων πληρώνουν γιατί δεν έχουν νερό να εξυπηρετηθούν, προκάλεσαν και έλεγχο για τον εντοπισμό εκείνων που ποτίζουν μπαχτσέδες τσάμπα. Κι όχι μόνο στην Κλειώ, αλλά σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μανταμάδου, όπως και της όμορης Δημοτικής Ενότητας Θερμής. Όπως μας εξήγησαν κά- διαμαρτύρονται εντονότοικοι της Κλειούς που τατα γιατί δεν έχουν νερό

στις βρύσες τους, θα περίμενε κανείς το καλοκαίρι που παραμένουν στο χωριό ελάχιστοι άνθρωποι - το πολύ 20, γιατί όλοι οι υπόλοιποι μετακομίζουν στα Τσόνια -, να μην υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης. Αντιθέτως όμως, παρ’ ότι υπάρχει επάρκεια νερού, αυτές οι λίγες οικογένειες δεν εξυπηρετούνται. Προκειμένου να υπάρχει νερό με την αναγκαία πίεση για τα σπίτια και το καφενείο στην είσοδο του χωριού, χρειάζεται να ανοιγοκλείνει μια βάνα που ρυθμίζει την πληρό-

τητα του πάνω τμήματος της υφιστάμενης δεξαμενής. Την ευθύνη αυτής της βάνας, ώστε να δίνεται αυτή την περίοδο νερό δυο ώρες το πρωί και δυο ώρες το απόγευμα, έχουν αναλάβει εθελοντικά ιδιώτες, σε συνεννόηση με το Δήμο. Υπάρχουν όμως συγχωριανοί τους που επιμένουν ότι δεν μπορεί η δεξαμενή να παραμένει ξεκλείδωτη κι όποιος θέλει, όποτε θέλει, να την ανοιγοκλείνει και έτσι να επαφίεται η ζωή τους σε ανθρώπους που δεν έχουν απολύτως καμμιά ευθύνη και οι οποίοι είτε μπορεί να απουσιάζουν απ’ το χωριό, είτε να ξεχάσουν τη βάνα.

Νέες δεξαμενές Απ’ την πλευρά του Δήμου, έγινε σαφές πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να διατεθεί υδραυλικός ή κάποιος υπάλληλος που θα αναλάβει αυτό το έργο, ενώ ο αντιδήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Ζαφειρίου, ο οποίος γνωρίζει το θέμα, σχολίασε πως πολύ σύντομα, μέχρι το Σεπτέμβριο με την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής εξωτερικών δικτύων ύδρευσης και νέων δεξαμενών που υλοποιείται σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ρνότητας Μανταμάδου, θα πάρουν τέλος, και αυτό, και όλα τα παρόμοια προβλήματα. «Λογικά το νερό έπρεπε να περισσεύει και στην Κλειώ, και στα Τσόνια, και αυτό θεωρώ πως θα

γίνει μόλις γίνουν τα εξωτερικά δίκτυα και οι συνδέσεις με τις νέες δεξαμενές», ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου, που προσέθεσε ότι έχουν ολοκληρωθεί δύο δεξαμενές, μία για την Κλειώ και μία για τα Τσόνια, ενώ ολοκληρώνεται και η σύνδεση του δικτύου στον παραλιακό οικισμό. Ανάλογα έργα έγιναν στο Γενί Λιμάνι και εκτελούνται σε Πελόπη, Κάπη και Μανταμάδο.

Παράνομες συνδέσεις Στην αρχή του καλοκαιριού, με αφορμή πολλά τέτοια προβλήματα, αλλά και καταγγελίες-διαμαρτυρίες δημοτών που δεν μπορούν να έχουν όσο

νερό χρειάζονται, ξεκίνησε ο έλεγχος των δικτύων σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μανταμάδου, όπως και της γειτονικής Θερμής. Ο έλεγχος γίνεται με τη βοήθεια της ΔΕΥΑΛ και έως τώρα έχουν διαπιστωθεί αρκετές παράνομες συνδέσεις, απ’ τις οποίες, χωρίς να μεσολαβεί υδρόμετρο, κάποιοι παίρνουν νερό για να ποτίζουν τα ζώα τους, αλλά και για να καλλιεργούν μπαχτσέδες. Ο κ. Ζαφειρίου δε θέλησε να σχολιάσει το γεγονός, αλλά απηύθυνε έκκληση, κατά προτεραιότητα ειδικά τους θερινούς μήνες το νερό να χρησιμοποιείται για τους ανθρώπους, τα ζώα και μετά τους μπαχτσέδες. Σημείωσε μάλιστα: «Δε γνωρίζω αν κάποιοι, και πόσοι είναι αυτοί, παίρνουν νερό δίχως να το πληρώνουν, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν εκατοντάδες έντιμοι δημότες στην ευρύτερη περιοχή, στους οποίους οφείλουμε να παρέχουμε άφθονο και ποιοτικό νερό, και αυτό επιδιώκουμε.»


EI∆HΣEIΣ

6

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ερώτηση Παύλου Βογιατζή για την αποκατάσταση των «αδικιών» του «Καλλικράτη»

«Πάσα» σε Αθανασίου της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ύο πρώην νομάρχες και νυν βουλευτές τής Ν.Δ., οι Παύλος Βογιατζής και Ηλίας Βλαχογιάννης, επέλεξαν η κοινοβουλευτική τους θητεία να ξεκινήσει με ερώτηση για το θέμα του «Καλλικράτη» και το σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση αδικιών σχετικών με τις αρμοδιότητες και το χωροταξικό. Δεδομένων των δηλώσεων που έχουν γίνει με την ανάληψη των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, για αλλαγή του «Καλλικράτη» με τη δημιουργία περισσότερων δήμων στη Λέσβο, η χθεσινή ερώτηση του κ. Βογιατζή εμμέσως αποτελεί την καλύτερη «πάσα» για να ανοίξει κι επισήμως το θέμα. «Με το σχέδιο “Καλλικράτης” επιχειρήθηκε μεγάλη τομή στα αυτοδιοικητικά πράγματα του

Δ

τόπου μας. Το εγχείρημα ήταν σίγουρα θετικό. Παρ’ όλα αυτά, για διάφορους λόγους, τόσο σε θέματα αρμοδιοτήτων όσο κυρίως και σε θέματα εδαφικών ορίων (χωροταξικό), δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις των ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, αλλά και των τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν πολλές αδικίες», σημειώνουν οι πρώην νομάρχες Λέσβου και Τρικάλων σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Οι προερχόμενοι απ’ την αυτοδιοίκηση γνωρίζουν το θέμα, έχουν στηρίξει το θεσμό, αλλά έχουν και διαμορφωμένη άποψη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις περιοχές τους απ’ την εφαρμογή του.

Νησιά και ορεινά Ειδικά ο κ. Βογιατζής, που αρχικά δεν εναντιώθηκε στην προοπτική δημιουργίας ενός δήμου, φαίνεται ότι στην πράξη έχει διαπιστώσει στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του ενιαίου Δήμου πόσο επιτακτική είναι η αλλαγή του χωροταξικού. Για αυτό και το ζήτημα

που θέτουν στον αρμόδιο υπουργό με την ερώτησή τους, είναι «αν προτίθεται να επανεξετάσει το σχέδιο και να αποκαταστήσει τις αδικίες, κυρίως σε ό,τι αφορά στις νησιωτικές και στις ορεινές περιοχές της χώρας μας». Πέρα απ’ το χωροταξικό, επείγει να επανεξεταστούν και θέματα αρμοδιοτήτων, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπάρξουν ακόμη 12 αρμοδιότητες που θα επωμιστούν οι δήμοι, δίχως - όπως συμβαίνει συνήθως - να μεταφέρονται και οι ανάλογοι πόροι και το προσωπικό. Όπως σχολίασε ο κ. Βογιατζής, όμως, από μόνο του το θέμα του χωροταξικού σχετίζεται άμεσα με τις αρμοδιότητες, αφού για παράδειγμα αν ο ενιαίος Δήμος Λέσβου χωριστεί σε πέντε, θα πρέπει αναλόγως να μοιραστεί και η Πολεοδομία, που ως γνωστόν διατηρεί στη Λέσβο ενιαίο αρχείο. Οπότε, δεν αποκλείεται στα νησιά να υπάρξει και ζήτημα επαναφοράς αρμοδιοτήτων στην αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα.

Για την παραίτηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Κέντρου Αδέσποτων Ζώων

Ερώτηση Πατερέλλη στο δήμαρχο συζητηθεί το θέμα του Κέντρου Αδέσποτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και γενικόNτερααΖώων να υπάρξει το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον για τα θέματα των αδέσποτων, ζητά με ερώτησή του προς το δήμαρχο ο επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος, Δημιουργική πορεία», Παντελής Πατερέλλης. Στην ερώτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος επισημαίνει πως επικρατεί μεγάλη ανησυχία μεταξύ των φιλοζωικών συλλόγων, αλλά και πολλών ευαισθητοποιημένων συνδημοτών μας, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λέσβου. Τα μέλη της πενταμελούς Επιτροπής που συγκρότησε ο Δήμος για τη διαχείριση του προγράμματος αδέσποτων ζώων, έχουν εγγράφως ενημερώσει για την αναστολή της λειτουργίας της λόγω της μη εκταμίευσης του εγκεκριμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο ποσού των 28.000 ευρώ περίπου, για τη λειτουργία του Κέντρου. Επίσης μεγάλη κουβέντα έγινε τις προηγούμενες μέρες σχετικά με τις στειρώσεις από εθελοντές κτηνιάτρους και τη διαμάχη που ξέσπασε με τους τοπικούς κτηνιάτρους. Ο κ. Πατερέλλης επισημαίνει ότι αρκετοί δήμοι έχουν ζητήσει και έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα και επιχορηγήσεις από τα αρμόδια υπουργεία για ανάλογες δράσεις και ρωτά το δήμαρχο γιατί η δημοτική του αρχή, παρ’ ότι έχει αντιδήμαρχο κτηνίατρο στο επάγγελμα, «δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, που απασχολεί πολλούς συνδημότες μας λόγω και της ανεξέλεγκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το θέμα των αδέσποτων ζώων» Ακόμη, ζητώντας το θέμα να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ρωτά να πληροφορηθεί γιατί παραιτήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής και τι θα κάνει ο Δήμος Λέσβου ώστε το Κέντρο να λειτουργήσει κανονικά και να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Ήρθαν σοδιασμένες! ρωί - πρωί χθες και κατά τον κατάπλου ΠΑσφαλείας του πλοίου, οι λιμενικοί του Γραφείου μετά από ένδειξη αστυνομικού σκύλου, εντόπισαν δέμα το οποίο έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση. Λίγο αργότερα, προσήλθαν μια 29χρονη και μια 45χρονη και παρέλαβαν το δέμα,

στο οποίο βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη εντός μεταλλικού κυτίου μια συσκευασία από αλουμινόχαρτο, που περιείχε χασίς βάρους 55,48 γραμμαρίων. Επίσης, μέσα στις αποσκευές της 29χρονης βρέθηκε μια μεταλλική ταμπακέρα, η οποία περιείχε χασίς βάρους 5,48 γραμμαρίων.

Με χασίς στο Σίγρι υνελήφθη την Πέμπτη το μεσημέρι στο Σίγρι της Λέσβου 55χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών. Στην κατοχή του βρέθηκε, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, και κατασχέθηκε γυάλινη συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα χασίς συνολικού βάρους 2,1 γραμμαρίων.

Σ

Έξι Σύριοι μέσω Τουρκίας υνελήφθησαν χθες το πρωί στη Μυτιλήνη τρεις Σύριοι ηλικίας 22, 32 και 60 ετών, καθώς και τρεις γυναίκες οΣμοεθνείς τους, ηλικίας 30, 54 και 60 ετών. Όπως κατέθεσαν το απόγευμα της Πέμπτης, είχαν αναχωρήσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια επιβαίνοντας σε μια φουσκωτή πλαστική βάρκα και αποβιβάστηκαν σε σημείο κοντά στο αεροδρόμιο.

78χρονος κατά δικυκλιστή για τη Μόρια και παρέΈσυρεστριψε δικυκλιστή τον οποίο έστειλε στο Νοσοκομείο με κατάγματα. Ο λόγος για 78χρονο που έστριψε στο δρόμο για τη Μόρια από την επαρχιακή οδό Μυτιλήνης - Θερμής στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Συγκρούσθηκε δε, πλαγιομετωπικά με δίκυκλη μοτοσυκλέτα, που οδηγούσε 39χρονος με κατεύθυνση προς τη Μυτιλήνη. Ο τελευταίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και νοσηλεύεται.


EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

7

Με κοινωνιολόγο και εργοδηγό

«Μαραθώνιος» η απόσταση από τη Μυτιλήνη… στο Χάλικα

Κλιμάκια ελέγχου για το παραεμπόριο

Δύο μήνες και βάλε, για τη μεταφορά ενός τηλεφώνου

ε απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, συγκροτήθηκε το μητρώο των μελών των M Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου. Σε αυτό συμμετέχουν 42 υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών που εδρεύουν στη Λέσβο (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Δήμος Λέσβου, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης κ.ά.). Από αυτούς, με απόφαση του περιφερειάρχη, θα συγκροτούνται τα κλιμάκια που θα κάνουν τους ελέγχους. Για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, μένει να διευκρινιστεί αν χρειάζεται να εκδοθούν κανονιστικές αποφάσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Θέμα που αναμένεται να λυθεί σύντομα. Η αποτελεσματικότητα, πάντως, των κλιμακίων είναι αμφιλεγόμενη από τη στιγμή που στο μητρώο των ελεγκτών έχουν περιληφθεί ένας κοινωνιολόγος, διοικητικοί υπάλληλοι, γραμματείς, μηχανικοί και μία εργοδηγός. Επιπλέον, οι έλεγχοι που θα κάνουν τα κλιμάκια, θα είναι σε ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να μένει εκτός ελέγχου το υπαίθριο εμπόριο, που ασκείται τις βραδινές και απογευματινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Ακόμη και ο συντονισμός υπαλλήλων από διαφορετικές υπηρεσίες που θα πρέπει να βρεθούν στο ίδιο κλιμάκιο ελέγχου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η συγκρότηση του μητρώου των υπαλλήλων των μελών των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου δείχνει βέβαια το ενδιαφέρον της Περιφέρειας να ασχοληθεί συστηματικά με την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, κι από αυτή την άποψη η απόφαση κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Ν.Μ.

Προς εντατικοποίηση ελέγχων για το παραεμπόριο ροχθές Πέμπτη έγινε σύσκεψη στο Δήμο Λέσβου για την εντατικοποίηση των ελέγχων του παραεΠμπορίου και κατά τη διάρκειά της αποφασίσθηκε η Δημοτική Αστυνομία να συγκροτεί κοινά κλιμάκια ελέγχου με την Αστυνομία στους ελέγχους που θα κάνει στο πλανόδιο και στάσιμο υπαίθριο εμπόριο σε όλη τη Λέσβο. Ιδιαίτερη προσπάθεια θα καταβληθεί για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που δημιουργείται από τους Τσιγγάνους που φθάνουν στη Λέσβο από άλλες περιοχές της χώρας και δραστηριοποιούνται στο πλανόδιο εμπόριο χωρίς άδειες, χωρίς να τηρούν φορολογικά στοιχεία και φυσικά χωρίς να υπάρχει κανένας ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων που πουλάνε. Στην ίδια σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Γιάννης Βατός τόνισε ότι η Δημοτική Αστυνομία διαθέτει μόλις έξι υπαλλήλους για όλη τη Λέσβο, οι οποίοι εκ του νόμου είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν ορισμένα καθήκοντα, όπως είναι η σφράγιση και αποσφράγιση καταστημάτων. Παράλληλα, δήλωσε ότι βούληση της δημοτικής αρχής είναι να συμβάλει στον αυστηρότερο έλεγχο του παραεμπορίου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου, Κίμων Καζάζης, και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Λέσβου. Ν.Μ.

τoυ NIKOY MANABH ύο μήνες χωρίς τηλέφωνο και internet παραμένει ένας κάτοικος της Μυτιλήνης, που φαίνεται ότι έχει πέσει θύμα της διαμάχης των εταιρειών που προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Ο Θ.Τ. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) είναι πελάτης τής Forthnet. Στις 20 Μαΐου κατέθεσε αίτηση για τη μεταφορά του τηλεφώνου του σε νέα διεύθυνση (στο Χάλικα), επειδή επρόκειτο να μετακομίσει. Μέχρι τις 25 Ιουλίου, το αίτημά του δεν είχε ικανοποιηθεί! Σύμφωνα με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών τού ΟΤΕ στη Μυτιλήνη, Μανώλη Γιαμουγιάννη, ο καταγγέλλων θα αποκτήσει τηλέφωνο την Τρίτη 31 Ιουλίου, δηλαδή σχεδόν δυόμισι μήνες από τότε που κατέθεσε την αίτηση.

Δ

Η αρχή… Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένας πελάτης τής Forthnet, όταν αλλάζει σπίτι και θέλει να κρατήσει την ίδια τηλεφωνική γραμμή, καταθέτει αίτηση μεταφοράς της γραμμής στην εταιρεία. Όμως η Forthnet δεν μπορεί να κάνει τη μεταφορά. Αυτή μπορεί να γίνει μόνο από τους τεχνικούς τού ΟΤΕ. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους παρόχους τηλεφωνικών υπηρεσιών. Κι αυτό γιατί μόνο ο ΟΤΕ έχει δικαίωμα να χειρίζεται τα τηλεφωνικά δίκτυα. Όμως ο ΟΤΕ ταυτοχρόνως είναι ανταγωνιστής τής Forthnet και των άλλων ιδιωτικών εταιρειών στην

παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται τριβές που δε θα υπήρχαν αν ο διαχειριστής των δικτύων δεν ταυτιζόταν με κάποιον πάροχο τηλεφωνικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, η Forthnet έχει στείλει την αίτησή του για μεταφορά του τηλεφώνου πέντε φορές στον ΟΤΕ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η μεταφορά της γραμμής, διότι η Τεχνική Υπηρεσία τού ΟΤΕ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί (δεν μπορούσε μέχρι προσφάτως) να βρει το σπίτι στο οποίο θα πρέπει να μεταφερθεί η γραμμή. Η Τεχνική Υπηρεσία τού ΟΤΕ ισχυρίζεται πως η περιγραφή και ο προσδιορισμός του σπιτιού που λάμβανε από τη Forthnet δεν την

βοηθούσαν να βρει το σπίτι. Κι αυτός είναι λόγος που καθυστερεί να γίνει η μεταφορά. Η Forthnet, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι από την αρχή είχε δώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν για την ανεύρεση του σπιτιού. Επιπλέον, η Τεχνική Υπηρεσία τού ΟΤΕ στη Μυτιλήνη σημειώνει ότι ακολουθεί τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, κι ότι ο πελάτης τής Forthnet θα εξυπηρετηθεί μέσα στα πλαίσια της προθεσμίας που έχει ο ΟΤΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταγγέλλων, στο διάστημα που περιμένει, έχει απευθυνθεί στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το Συνήγορο του Καταναλωτή, ωστόσο το πρόβλημα δε λύθηκε.

Επιμελητήριο Λέσβου

Για τις αρμοδιότητες της Διοικούσας Επιτροπής αρχή του Επιμελητηρίου. τημα και να πάψει ο κίνμεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Δ.Σ. του ΕπιμεΛέσβου στη Διοικούσα Επιτροπή, είναι το Προ ημερών ο αντιπρόε- δυνος ακύρωσης των αHκύριολητηρίου δρος του Επιμελητηρίου ποφάσεων της Διοικούθέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 1η Αυγούστου, στις 7:30 το απόγευμα. Το ζήτημα αυτό απασχο- μεταβιβάζει αρμοδιότηλεί το Δ.Σ. του Επιμελητη- τες από το Δ.Σ. στη Διοιρίου εδώ και αρκετό και- κούσα Επιτροπή. Η παράρό. Επανατέθηκε προς ταξη είχε ζητήσει από τη συζήτηση από την παρά- διοίκηση του Επιμελητηταξη του Γιώργου Ζαφει- ρίου το ΦΕΚ, όταν όμως ρίου, η οποία υποστηρί- δεν το έλαβε, απευθύνθηζει πως δεν έχει δημοσι- κε στην Αποκεντρωμένη ευθεί σε ΦΕΚ παλαιότερη Διοίκηση Αιγαίου, η οαπόφαση του Δ.Σ. που ποία είναι εποπτεύουσα

Παρασκευάς Φραντζέσκος είχε δηλώσει στο «Ε» πως δεν υφίσταται θέμα από τη στιγμή που οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο. Η εισαγωγή του θέματος στο Δ.Σ., προφανώς, γίνεται για να κλείσει το ζή-

σας Επιτροπής. Άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η έγκριση των αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής για τα οικονομικά του Επιμελητηρίου, η έγκριση των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης και διάφορα άλλα θέματα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

8

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ο Λημνιός αθλητής κωπηλασίας Παναγιώτης Μαγδανής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου

Ο πρώτος Λημνιός αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες ι Λημνιοί έχουν το δικό τους λόγο να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκίνησαν χθες στο Λονδίνο. Το δικό τους παιδί, ο αθλητής της κωπηλασίας Παναγιώτης Μαγδανής, θα εκπροσωπήσει τη Λήμνο για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, στην κορυφαία αυτή αθλητική διοργάνωση. Αύριο Κυριακή στις 11:10 το πρωί, ο Παναγιώτης Μαγδανής και ο συναθλητής του Λευτέρης Κόνσολας θα αγωνιστούν στα προκριματικά με αντιπάλους τους από τη Δανία, τη Νορβηγία, την Κούβα και την Ουγγαρία. Αν εξασφαλίσουν την πρόκριση, θα αγωνιστούν στους ημιτελικούς κι αν τα ξανακαταφέρουν, την ερχόμενη Πέμπτη και στους τελικούς σε μια εβδομάδα, το Σάββατο 4 Αυγούστου. Οι γονείς του, Θανάσης και πρώτη φορά στους ΟλυΣταυρούλα, αναχωρούν σή- μπιακούς Αγώνες», δηλώμερα για το Λονδίνο για να νει η μητέρα του, Σταυρούβρίσκονται κοντά στο γιο λα. τους και να τον εμψυχώ- Ο πατέρας του Θανάσης πισουν. Και οι δύο δηλώνουν στεύει ότι θα πάνε όλα καστο «Ε» πολύ χαρούμενοι λά. «Ο Παναγιώτης έχει που ο γιος τους έφτασε μέ- προετοιμαστεί καλά, έχει χρι εδώ. «Του λέω να μην προπονηθεί και εμείς θα είαγχώνεται, να είναι ήρεμος μαστε κοντά του για να τον και ό,τι καταφέρει, για μας εμψυχώσουμε. Είναι για είναι νικητής και μόνο που μας μεγάλη χαρά που το έφτασε στην Ολυμπιάδα. παιδί μας συμμετέχει στους Είμαστε χαρούμενοι που το παιδί μας έφτασε τόσο ψη- Ολυμπιακούς Αγώνες», μας λά με πολύ κόπο και θυ- λέει ο ίδιος.

O

σίες. Είναι τιμή για μας που εκπροσωπεί το νησί μας για

«Κορυφαίο γεγονός» Ο πρώτος του προπονητής,

Ο Παναγιώτης Μαγδανής (πρώτος στο σκάφος) με το Λευτέρη Κόνσολα

πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Λήμνου, Γιάννης Λυτσάκης, μιλώντας στο «Ε» είπε: «Είναι για μας κορυφαίο γεγονός, για το Ναυτικό Όμιλο Λήμνου και για τη Λήμνο, η συμμετοχή του Παναγιώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχα τη χαρά να ήμουν προπονητής του στο ξεκίνημά του και γνωρίζω πόσο σπουδαίος αθλητής είναι. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί και μαζί με το συναθλητή του, Λευτέρη Κόνσολα από τη Σαλαμίνα, έχουν φτιάξει ένα πολύ δυνατό πλήρωμα. Οι Λημνιοί είμαστε πολύ χαρούμενοι

και όλοι τούς ευχόμαστε καλή επιτυχία!»

Ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, εύχε-

ται «καλή επιτυχία στο Λημνιό Αθλητή Παναγιώτη Μαγδανή, που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Την Κυριακή 29 Ιουλίου και ώρα 11:10, ο Παναγιώτης Μαγδανής και ο συναθλητής του Λευτέρης Κόνσολας θα αγωνιστούν στα προκριματικά. «Η Λήμνος είναι περήφανη για τον Παναγιώτη. Για μας είναι ήδη Ολυμπιονίκης», λέει ο κ. Χατζηδιαμαντής.

Ποιος είναι… Παναγιώτης Μαγδανής γεννήθηκε ΟΓονείς στις 28 Νοεμβρίου 1991 στη Λήμνο. του είναι ο Αθανάσιος Μαγδανής από τον Κάσπακα και η Σταυρούλα Μαυρολαμπάδου από το Ρωμανού. Από μικρός ασχολήθηκε με την κωπηλασία στο Ν.Ο. Λήμνου και σύντομα άρχισε να διακρίνεται στα πανελλήνια πρωταθλήματα μικρών κατηγοριών, με τη βοήθεια του προπονητή του Γιάννη Λυτσάκη. Το 2005 στο σκιφ και το 2006 στο διπλό σκιφ παίρνει την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων. Το 2008 με παρτενέρ το συντοπίτη του Παύλο Πραβλή πήραν τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα και αναδείχθηκαν δευτεραθλητές Ελλάδος στο διπλό σκιφ εφήβων. Επίσης, επιλέχτηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας και έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο Λιντς της Αυστρίας. Στη συνέχεια πήρε μέρος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων στο Βελιγράδι, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ και το χάλκινο μετάλλιο στο τετραπλό σκιφ εφήβων. Το 2009, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο χωρίς πηδαλιούχο νέων ανδρών, με παρτενέρ τον Παύλο Πραβλή, και το χάλκινο στο σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών, όπου τον ξεπέρασαν μόνο οι δυο ολυμπιονίκες Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος. Το 2010 είχε αλματώδη εξέλιξη. Είχε εντυπωσιακή παρουσία σε δυο μεγάλες

διεθνείς διοργανώσεις στην κατηγορία του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, με παρτενέρ το Λευτέρη Κόνσολα του Ναυτικού Ομίλου Σαλαμίνας, στους αγώνες τού Πιεντιλούκο στην Ιταλία (πέμπτη θέση) και στη Διεθνή Ρεγκάττα τού Ντούισμπουργκ στη Γερμανία, όπου τερμάτισαν πρώτοι. Το Μάιο αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος στους άνδρες στο σκιφ ελαφρών βαρών και πήρε την τρίτη θέση στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών με παρτενέρ τον έφηβο Κώστα Τσόπανο. Μετά τις εμφανίσεις αυτές, ο ομοσπονδιακός προπονητής τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για τα Παγκόσμια Κύπελλα. Στο 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο Μπλεντ της Σλοβενίας, τερμάτισε στη 10η θέση ανάμεσα σε 24 αθλητές. Την ίδια θέση πήρε και στο 3ο Π.Κ. στην Ελβετία. Στη συνέχεια προετοιμάστηκε στη λίμνη Καστοριάς με την Εθνική Ομάδα Κάτω των 23 ετών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Λευκορωσίας. Στις 22 έως 25 Ιουλίου 2010 έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την Εθνική Ομάδα, που διεξήχθη στο Μπρεστ της Λευκορωσίας. Μετείχε στην κατηγορία διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, με παρτενέρ το Λευτέρη Κόνσολα του Ναυτικού Ομίλου Σαλαμίνας. Στον προκριματικό τερμάτισαν πρώτοι στη σειρά τους με χρόνο 6:38.41. Έτσι προκρίθηκαν απ’ ευθείας στον ημιτελικό, το μοναδικό πλήρωμα από τα έξι που τα κατάφερε. Στην ημιτελική σειρά τερμάτισαν πάλι στην πρώτη θέση και πέρασαν σχετικά εύκολα στον τελικό, που έγινε στις 25/7/2010. Εκεί, έπειτα από συγκλονιστική μάχη, αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές με χρόνο 6:42.78, αφήνοντας πίσω τους τις ομάδες της Μ. Βρετανίας και της Δανίας. Το 2011, στο αντίστοιχο πρωτάθλημα Κ-23 που διεξήχθη στο Άμστερνταμ, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών. Το Σεπτέμβριο του 2011 κατάφερε να πλασαριστεί στη 10άδα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανδρών στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, με παρτενέρ το Λευτέρη Κόνσολα, και να εξασφαλίσει την πρόκριση για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012.


ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

9

Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., στις Καμάρες, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα.Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται μονώροφη μεζονέτα 60 τ.μ., δίπλα στο ξενοδοχείο «Θεοπίστη» («Πύργος Μυτιλήνης»). Πληρ. τηλ. 6944181009.. Ενοικιάζεται σε πολύ καλή τιμή δυάρι διαμέρισμα, στην περιοχή του Νέου Κόσμου, πολύ κοντά στη Στάση Φιξ τού τραμ. Πληρ. τηλ. 6976-634053. Ενοικιάζεται δυάρι στον 3ο όροφο, χωρίς κοινόχρηστα πετρελαίου, με αυτόνομη θέρμανση air-condition (νέας τεχνολογίας), στην Ε. Βοστάνη 60, κοντά στο Νοσοκομείο. Πληρ. τηλ. 6936-284135, 6945-184066. Ενοικιάζεται νεόχτιστο διώροφο τεσσάρι, 120 τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Μεγάλο σαλόνι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, εσωτερική αποθήκη, 2 ιδιωτικές θέσεις πάρκινγκ, αυτόνομη θέρμανση, 3 κλιματιστικά, ηλιακός θερμοσίφωνας, ελάχιστα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, περιοχή Παγκρατίου (Φορμίωνος), διαμέρισμα 3ου ορόφου, τριάρι, με 2 υπνοδωμάτια, σαλανοτραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο. Διαμπερές με βεράντες. Κατάλληλο και για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6945-930207. Ενοικιάζεται στη Σουράδα μεζονέτα 85 τ.μ., με θέα, 2 Υ/Δ, μπάνιο, WC, air-condition, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση και γκαράζ. Πλρη. τηλ. 6937-124998, 6977055677. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Φάληρο κοντά στο «Μακεδονία Παλλάς», δυάρι, ευρύχωρο, με air-condition και θέρμανση, στο 2ο όροφο. Πληρ. τηλ. 6972-863868, 22510 44919 Ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Άνω Τούμπα, δυάρι σε νεόκτιστη πολυκατοικία, στο 2ο όροφο, πλήρως επιπλωμένο, με ηλεκτρικές συσκευές, αυτόνομη θέρμανση (φυσικό αέριο). Πληρ. τηλ. 22510 29308, 6945-859802. Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., στη Σουράδα, με θέση πάρκινγκ στην πιλοτή. Πληρ. τηλ. 22510 25434, 6974-456606. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., β) γωνιακό δυάρι οροφοδιαμέρισμα 65 τ.μ. και γ) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ.. Στη Μυτιλήνη, περιοχή Μαύρα Σίδερα, οδός Μαρκοπούλου 4, κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 90 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, ενεργειακά-θερμομονωτικά κουφώματα, με αυλή, στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης, πλησίον «Καραμπόλα». Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 41564, 6948-686725 και 6937373792. Σε καταπράσινο κήπο δίπλα στο Πανεπιστήμιο ενοικιάζονται επιπλωμένα διαμερίσματα. Πληρ. τηλ. 22510 43111. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο lux τριάρι, 90 τ.μ., ισογείου, καινούργιας διπλοκατοικίας στη Βαρειά. Άνετο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, εσωτερική αποθήκη, μεγάλη βεράντα, αυτόνομη θέρμανση, σήτες, ιδιωτική αυλή, 2 θέσεις πάρκινγκ, 200 μ. από την παραλία, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται τριάρι, 2 Υ/Δ, με κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο, αποθήκη. Διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 21709 & 6975-519856.

Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, ημιυπόγειο, ανεξάρτητο, με air-condition, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6978-625400.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια, 1ου ορόφου, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., στην Παναγιούδα, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζονται Α) οροφοδιαμέρισμα 96 τ.μ., 2ου ορόφου, σε μικρή πολυκατοικία, με φουλ έξτρα, περιοχή Χρυσομαλλούσας και Β) διαμέρισμα 78 τ.μ. γωνιακό, 3ου ορόφου, περιοχή Καλλιθέας, κοντά στα Σχολεία. Πληρ. τηλ. 22510 23318, 6972-272880. Ενοικιαζεται διαμέρισμα τριάρι, 81 τ.μ., ρετιρέ, διαμπερές, με 2 υπνοδωμάτια και 2 μπαλκόνια. Περιοχή Aγ. Φωτεινής. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 6934215457 και 22530 42047. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 93 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσης 6, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6937-178634, 6977509360, 22510 51084. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην Καλλιθέα, 1ου ορόφου, με θέα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργια, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., σε μονοκατοικία στην περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468. Ενοικιάζεται δυάρι 42 τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα σε άριστη κατάσταση, πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη με πλυντήριο, TV και κλιματισμό, χωρίς κοινόχρηστα, στην περιοχή του Δικαστηρίου. Ενοίκιο 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945-952562. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 28 τ.μ., στο Βουναράκι, ισογείου, με θέα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με πλυντήριο και αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πολυτελείας (λουξ), ευρύχωρη, με τζάκι, πλήρως εξοπλισμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με ελεύθερο ίντερνετ. Πληρ. τηλ. 6940606072. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., επιπλωμένο, με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο της πόλης, κατάλληλο για συγκατοίκηση φοιτητών. Πληρ. τηλ. 6974640422.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι, 85 τ.μ., στην περιοχή Πυργέλια της Μυτιλήνης (όπισθεν νέας Αστυνομίας). Διαθέτει 2 κρεβατοκάμαρες, χωριστή κουζίνα, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, θέα στη θάλασσα, κατασκευής 1996. Πληρ. τηλ. 6946 701935, 22530 22164. Ενοικιάζεται μεγάλο καινούργιο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγεια, σε διπλοκατοικία, δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 45 τ.μ., με κεντρική θέρμανση. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, κουζινοτραπεζαρία, χωλ, λουτρό και αυλή, στην Καλλιθέα, κοντά στην Αστυνομία και τα σχολεία. Πληρ. τηλ. 22510 24974 και 6980 854487, 6974-016419. Ενοικιάζεται τριάρι 60 τ.μ., στην περιοχή του Νοσοκομείου, 2ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι 69 τ.μ., με μεγάλο υπνοδωμάτιο, μεγάλη κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, χωλ και μπάνιο. Καινούργια κουφώματα αλουμινίου, μεγάλες βεράντες, χωρίς κοινόχρηστα, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 21585, 6945-453997. Ενοικιάζεται μικρό δυάρι 35 τ.μ., στο Γαλάτσι, σε κεντρικό μέρος κοντά στη λεωφόρο Γαλατσίου. Είναι πρόσφατα βαμμένο. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί όλες τις σχολές. Πληρ. 6946-815402, 22510 61017. Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, πλήρως επιπλωμένη, με πλυντήριο ρούχων, 30 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα, κοντά στη θάλασσα. Ενιαίος χώρος, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6983-375979. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες πλήρως επιπλωμένες, 30 τ.μ. έκαστη. α) Π. Βοστάνη 10, έναντι Αγ. Κωνσταντίνου και β) Ε. Βοστάνη 35, έναντι Γηροκομείου. Τιμή: 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945-168722, 22510 45513. Ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη, Αγίου Δημητρίου, κοντά στο Πανεπιστήμιο, διαμπερές διαμέρισμα 1ου ορόφου, 75 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές. Πληρ. τηλ. 6978-907177. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., στην περιοχή τού ΟΤΕ, με τηλεόραση και πλυντήριο, 1ου ορόφου, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, ισογείου, με θέα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με μια θέση πάρκινγκ. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πύργοι Θερμής, οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946280702. Ενοικιάζεται ευρύχωρη γκαρσονιέρα 42 τ.μ., στην Αθήνα, 250 ευρώ ή ανταλλάσσεται με σπίτι για διαμονή στη Μυτιλήνη. Άνω Πατήσια, δεύτερος όροφος, 100 μ. από το μετρό, σε γειτονιά και πολυκατοικία με Έλληνες. Πληρ. τηλ. 6978-231291. Ενοικιάζεται διαμέρισμα με 1 Υ/Δ, σαλόνι, μπάνιο κ.τ.λ.. Σύγχρονη κατασκευή, κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια, θέση αυτοκινήτου, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6972-136903, 22510 28919, 6972-031578. Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων, στο Ακρωτήρι. Μεγάλη αυλή, μεγάλος χώρος στάθμευσης, τζάκι, ηλιακός, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται α) διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης, β) διαμέρισμα ισόγειο, νεόδμητο, 110 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στο Μεσαίο Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα με τζάκι, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Ιπποκρατείου με Σχολή Τυφλών. Ανακαινισμένο, θέρμανση με φυσικό αέριο, κλιματιστικό, πόρτα ασφαλείας. Κατάλληλο για φοιτητές και για οικογένεια. Πληρ. τηλ. 22510 31832, 6942-840670, 6976408285. Ενοικιάζεται δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 40 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, λίγα κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία αποτελούμενη από σαλονοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Διαθέτει αυλή και τζάκι. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι 45 τ.μ., στη Βαρειά, σε μονοκατοικία, νεόκτιστο, με 1 Υ/Δ, ενιαίο χώρος κουζίνα - καθιστικό και μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, θερμοσίφωνα, μεγάλη αυλή και θέση πάρκινγκ. Κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς. Πληρ. τηλ. 6979-228312, 22510 71732. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα νεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., επιπλωμένη (με πλυντήριο ρούχων, ηλεκτρική κουζίνα και ψυγείο). Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 22530 23434 και 6932-291584. Ενοικιάζεται δυάρι στο Ακρωτήρι. Πολυτελής κατασκευή, με αυτόνομη θέρμανση, αυλή, χώρο στάθμευσης και απεριόριστη θέα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 210 6130706, 22510 24264, 6939-564527, 6972623625. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή, στα Πάμφιλα. Άριστη κατάσταση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στ’ Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 390 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται α) πολυτελές διαμέρισμα 90 τ.μ. σε μονοκατοικία στο Ακλειδιού, με αυτονομία θέρμανσης, A/C, ηλιακό, διπλά τζάμια, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλο κήπο και πανοραμική θέα και β) διαμέρισμα 50 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με αυτονομία θέρμανσης και κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 6973647763. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 390 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι σε μικρή νεόδμητη πολυκατοικία (2 ετών), φωτεινό, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, σε ήσυχη περιοχή, με θέα και κήπο, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6979-972865.


10

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 2 δωματίων, στην Παναγιούδα. Αυτόνομη θέρμανση, air-condition, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 31080, 6932-752308. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα μονόχωρη, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματισμό. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 28294, 6937-248623. Ενοικιάζεται στον Άγιο Νικόλαο δυάρι, καινούργιο, 1ου ορόφου, διαμπερές, ήσυχο, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 26358, 6947-337488. Ενοικιάζονται μεζονέτα και γκαρσονιέρα στην Παναγιούδα, επιπλωμένες, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, ιδιωτικό πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 31336. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 80 τ.μ. στη Θερμή, στο δρόμο προς Άγιο Ραφαήλ. Διαθέτει 2 Υ/Δ, κουζινοτραπεζαρία, μεγάλη αυλή, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 71121, 6972-932539 (What’s up). Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στην περιοχή Πυργί, 1ου ορόφου, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 130 τ.μ., με θέα, αυτόνομη θέρμανση και τζάκι, στα Μαύρα Σίδερα (πλησίον γηπέδου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη με τηλεόραση, κουζινάκι, ψυγείο και air-condition στη Χρυσομαλλούσα, με ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή: 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942-084107, 22510 43518. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο, διαμπερές δυάρι 54 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936 - 440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003. Ενοικιάζεται στη Βαρειά καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 38 τ.μ., με θέα στη θάλασσα και πάρκινγκ. Σύγχρονη γραμμή, πλήρως επιπλωμένη, φωτεινή, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, σήτες, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936 - 440105, 6938477850.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Πωλείται στο νέο οικισμό των Δαφίων Καλλονής κτίσμα (ημιτελές), με: ισόγειο: 200 τ.μ. / όροφο: 200 τ.μ. / υπόγειο: 120 τ.μ., σε οικόπεδο 520 τ.μ.. Πωλείται και κάθε όροφος ξεχωριστά. Μεγάλη ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 6995-095180 και 22530 24054 (ώρες καταστημάτων). Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 70 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-294590. Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., στην περιοχή του Νοσοκομείου, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 230.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται παλιά μονοκατοικία 74 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισόγειο, υπερυψωμένο, στην περιοχή της πρώην «Ολυμπιακής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806. Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα (3 υπνοδωματίων) στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 400.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα με απεριόριστη θέα, 65 τ.μ., 1ου ορόφου, στο Ακρωτήρι. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα (σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου), 80 τ.μ., στη Νεάπολη (πλησίον πλαζ), με χώρους στάθμευσης, αποθήκη και αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ισόγειο δυάρι 50 τ.μ., νεόδμητο, με αυλή και αυτόνομη θέρμανση, κοντά στον Πλάτανο. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται από ιδιώτη διαμπερές διαμέρισμα 110 τ.μ., επί της οδού Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλήνη. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6974702027 και 22510 28583.

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. στη Σουράδα, με γκαράζ 25 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής Πλατάνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 80 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Τιμή 205.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και 1 γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημιισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr


11

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948172730. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου: 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 170 τ.μ., νεόδμητη, 5 Υ/Δ, με 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλειστές, θέα σε βουνό - θάλασσα, 360.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE215050). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ., με 2 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, θέα απεριόριστη στη θάλασσα, 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212468). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται μεζονέτα 245 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, σε οικόπεδο 4 στρεμ., 500.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-177007). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 350.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-202933). Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 77 τ.μ., νε-

όδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-192335). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., διαμπερές, με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζακούζι, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι ενεργειακό, ηλιακό θερμοσίφωνα, βεράντες, τέντες ηλεκτρικές, αποθήκη, 1 θέση parking, 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-223384). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδμητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE197163). Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ., 2ου ορόφου, με 1 Υ/Δ, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, βεράντες, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE226147). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμαν-

Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα 384 τ.μ. (ισόγειο 245 τ.μ., όροφος 139 τ.μ.) συν υπόγειο 245 τ.μ., ενιαίος χώρος, υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, στην Αρίσβη Καλλονής. Εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 24663 (ώρες καταστημάτων). Ζητείται για ενοικίαση χώρος για ουζερί (όχι ιδιαίτερα μεγάλος), στο κέντρο της πόλης, κατά προτίμηση στην Κουμιδιά. Πληρ. τηλ. 6975-978067. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δίχωρο γραφείο 40 τ.μ., επί της προκυμαίας Μυτιλήνης, πλησίον της Εφορίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 τ.μ. στο ισόγειο και 20 τ.μ. στον όροφο) στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται αποθήκη στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μαγαζί στη γωνία Καβέτσου και Ξενοφώντος 2. Ισόγειο, 80 τ.μ., με πατάρι 50 τ.μ., υπόγειο 70 τ.μ. και τουαλέτα. Πληρ. τηλ. 22510 27357. Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972210895.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Ενοικιάζεται εξοπλισμός για catering (τραπέζια, καρέκλες, τραπεζομάντηλα, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια). Όλα σε άριστη κατάσταση, για κάθε κοινωνική εκδήλωση, γάμο, βάπτιση, πάρτυ κ.τ.λ.. Πληρ. τηλ. 22510 32222.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλούνται α) ψυγείο σαλατών (βιτρίνα)-συντήρησης snacks 141x70x125 εκ., β) ερμάριο ανοξείδωτο (παραδοτήριο) με 4 πόρτες 188x70x86 εκ., γ) καταψύκτης-μπαούλο, τοστιέρα (ραβδωτή) T.202, δ) ερμάριο ανοξείδωτο με πάσο και γούρνα 140x55x130 εκ., με ενσωματωμένο ψύκτη νερού mini fresh, ε) ψυγείο-πάγκος (συντήρηση) με 2 πόρτες 131x70x85 εκ.. Από Ερεσό, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6984292326. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο,

λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση, καφετέρια-αναψυκτήριο, πλήρως εξοπλισμένη, με πολύ χαμηλό ενοίκιο, σε κεντρικό σημείο της πόλης, με παιδότοπο. Το κατάστημα λειτουργεί. Πληρ. τηλ. 6970311187. Πωλείται επιχείρηση (περίπτερο) στην προκυμαία της Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6951-799242. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolianestate. gr Πωλείται επιχείρηση ταβέρναεστιατόριο στη Φίλια, μαζί με τον επαγγελματικό εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 6977-676491 Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Επώνυμο, υγιές και κερδοφόρο εκπαιδευτικό κέντρο ξένων γλωσσών στη Μυτιλήνη ανακοινώνει την πώληση της επιχείρησης, της επωνυμίας, καθώς και της γεωγραφικής αποκλειστικότητας, λόγω οικογενειακής μετακόμισης. Η επιχείρηση προσφέρει σταθερά κέρδη και συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το πελατολόγιο, τον εξοπλισμό, το προσωπικό, το know-how, την

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ση, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225925). Μυτιλήνη, 2 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται μονοκατοικία 180 τ.μ., με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, 1 WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, μπόιλερ, θέα απεριόριστη, σε οικόπεδο 6,6 στρεμ, με γεώτρηση, κήπο, δέντρα, 550.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225014). Μυτιλήνη, Κιόσκι. Πωλείται μονοκατοικία πέτρινη 150 τ.μ., με 4 Υ/Δ, σε οικόπεδο 160 τ.μ., 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-227189). Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο + 20 τ.μ. αποθήκη, με 4 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 340.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE215416). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 67 τ.μ., με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 95.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-

realestate.gr (κωδικός: LE209593). Μυτιλήνη, κέντρο, Καβέτσου. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-204502). Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 183,82 τ.μ., 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-166385). Μόρια. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 147 τ.μ., 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE227255). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα, 137 τ.μ., 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212630). Μυτιλήνη. Πωλείται γραφείο 35 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE203077). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλεί-

ται οικόπεδο 900 τ.μ.. Χτίζει 4 μεζονέτες 100 τ.μ. η κάθε μία, με θέα στη θάλασσα, 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE203601). Μυτιλήνη, παραλιακή. Πωλείται οικόπεδο 4.090 τ.μ., με θέα σε θάλασσα και Κάστρο, 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE227065). Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 1.176 τ.μ., με άδεια για χτίσιμο 400 τ.μ. εμπορικής αποθήκης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-224010). Μυτιλήνη, 3 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται οικόπεδο 4.350 τ.μ., με θέα απεριόριστη, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225010). Μυτιλήνη, Λουτρά-Χαραμίδα. Πωλείται οικόπεδο 9.000 τ.μ., με οικοδομική άδεια για μεζονέτες, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-213918). Μυτιλήνη, βόρεια προάστια. Πωλείται οικόπεδο 288 τ.μ., χτίζει 120 τ.μ., 80.000 ευρώ.

Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225403). Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE181519). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ.. Χτίζει 498 τ.μ., 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ.. Χτίζει 160 τ.μ., 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE199879). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται οικόπεδο 2,8 στρεμ., χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπόθεση), 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE182064). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 200 τ.μ., με παλιά οικία και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-215021).


12

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

εκπαιδευτική υποστήριξη και την επιχειρησιακή συνεργασία, με στόχο τη διατήρηση, την αύξηση και ανάπτυξη του πελατολογίου και των υπηρεσιών. Η τιμή πώλησης διατίθεται κατόπιν λήψης e-mail. Παρέχεται δυνατότητα διακανονισμού κάτω από προϋποθέσεις. Η αξιολόγηση των προσφορών θα βασιστεί σε δύο παραμέτρους: α) το ποσό προσφοράς και β) τη συμφωνία τήρησης των βασικών προδιαγραφών της επιχείρησης. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με e-mail επισυνάπτοντας: 1) βιογραφικό του ενδιαφερομένου, 2) επιστολή όπου θα αναγράφεται η πρόθεση και οι λόγοι ενδιαφέροντος και 3) στοιχεία επικοινωνίας για περαιτέρω συζήτηση. Προσφορές χωρίς την τήρηση των παραπάνω επισυνάψεων, δε θα ληφθούν υπόψη. Θα τηρηθεί πλήρης εχεμύθεια. e-mail: plirofories@ hotmail.com (Α. Παπαδόπουλος)

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται ακίνητο (βοσκότοπος και ελαιόκτημα), έκτασης 10 στρεμ. περίπου, στη βορειοανατολική Λέσβο, στην παραλιακή ζώνη της Πεδής, περιφέρειας Μανταμάδου. Βρίσκεται σε πλαγιά, με πανοραμική θέα προς τον όρμο Μακρύ Γιαλού και την παραλία της Πεδής, σε απόσταση 200 μ. από τη θάλασσα και 100 μ. από όριο οικισμού. Εξασφαλισμένη πρόσβαση στο δημόσιο δρόμο Μανταμάδου - Μυτιλήνης, με αγροτικό δρόμο μήκους 150 μ.. Πληρ. τηλ. 6976-164433. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα στο Χάλικα και εντός πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα στον Επάνω Χάλικα, τα Λουτρά, την Παναγιούδα. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., γωνιακό και σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 6 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 90.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ζητώ εργασία ως αποκλειστική ή για φροντίδα ηλικιωμένων ή ασθενών. Πληρ. τηλ. 6972998243. Νέα, έμπειρη κοπέλα με προϋπηρεσία, αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών. Πληρ. τηλ. 6942663305. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα. Πληρ. τηλ. 6970-143538. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διά-

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 4,5 στρεμ. στο 10ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, περιοχή Λάρσος. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο 39.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ., σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο, Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

βασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητούνται πωλητές/πωλήτριες για εξωτερική εργασία, με ευγενικό θράσος. Προσφέρονται μισθός, ποσοστά, πριμ, από την εταιρεία COMPACO HELLAS. Πληρ. τηλ. 6974-792581. Ζητείται για εργασία ως εσώκλειστη/-ος γυναίκα ή άντρας, ηλικίας 40 έως 55 ετών, για περιποίηση παραπληγικού νέου. Περιοχή Μήθυμνα. Παρέχεται στέγη, τροφή και μισθός. Πληρ. τηλ. 6937-443124, 22530 71474. Εμπορική εταιρεία διανομών ζητά για μόνιμη εργασία πωλητή,

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Ζητείται από ξυλουργείο τεχνίτης για τοποθέτηση κουζίνας, ντουλάπας, κουφωμάτων. Πληρ. τηλ. 6937-086330. Ζητούνται συνεργάτες-ασφαλιστικοί σύμβουλοι από την Interamerican, για τη στελέχωση του γραφείου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6932-445007, fax 2310 778715, pazarlis@ otenet.gr Ζητείται πωλητής ή μεταπωλητής σε χώρο ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού υλικού. Πληρ. τηλ. 210 8949728 (ώρες επικοινωνίας 17:00 - 19:00). Ζητείται web developer, με γνώσεις PHP, MySQL, HTML, CSS, Javascript (jQuery) για μόνιμη απασχόληση (πενθήμερο, οκτά-

ωρο) στη Μυτιλήνη. Επιθυμητή προηγούμενη εμπειρία σε CMS, SEO και ηλεκτρονική διαφήμιση. Αποστολή βιογραφικών στο info@mks.gr (υπόψη Εριέττας Μυλωνάδη). Πληρ. τηλ. 22510 40377. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παραδίδονται μαθήματα γερμανικών σε αρχάριους και προχωρημένους. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6976-463093. Παραδίδονται μαθήματα ιταλικών από έμπειρη καθηγήτρια, απόφοιτη Ιταλικής Φιλολογίας, σε αρχάριους και προχωρημένους. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6946-316679, 22510 47247. Ισπανόφωνη κοπέλα παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Εφαρμόζοντας δημιουργική και επιτυχημένη μέθοδο διδασκαλίας, εγγυάται εύκολη και γρήγορη μάθηση.

AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947949150 ASPIS REAL ESTATE

Πωλείται Fiat Panda 4x4 με 49.000 km, καινούργια λάστιχα, σε άριστη κατάσταση. Δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6936-897035. Πωλείται Alfa Romeo 147, του 2004, τετράπορτο, σε άριστη κατάσταση, με 17άρες ζάντες. Τιμή 3.600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6982-770592. Πωλείται Smart, μαύρο, μοντέλο 2000, 600cc, με φουλ έξτρα. Τιμή 3.700 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται καυστήρας πετρελαίου. Πληρ. τηλ. 6936-284135, 6945-184066. Πωλείται καναπές καινούργιος, 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλούνται καθαρόαιμα ποιμενικά της Ανατολίας (Kangai). Γονείς με Pedigree. Πληρ. τηλ. 6948-118351, 6932549955. Πωλείται άδεια επαγγελματική παράκτιας αλιείας, με 2,47 gt και 26 ίππων μηχανή, 19.000 ευρώ (συζητήσιμη). Πληρ. τηλ. 6936 687373, 210 4923635. Θα θέλατε μια όμορφη σχέση; Μια σχέση διακριτική επιπέδου συμβίωσης/γάμου; Μπορεί να γίνει άμεσα, με σοβαρότητα και εχεμύθεια. Φωτογραφίες, εξυπηρέτηση πανελλαδικώς. Πληρ. τηλ. 6975764343, 210 5239191, 210 5239427. Πωλούνται έπιπλα σε καλή κατάσταση (κάποια καινούργια) και ηλεκτρικές συσκευές, σε τιμή ευκαιρίας, λόγω μετακόμισης. Πληρ. τηλ. 22510 43235, 6976-881587, 6979458641.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996791925 (Σάββας).

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

ηλικίας έως 30 ετών, με ερασιτεχνικό δίπλωμα αυτοκινήτου, κατά προτίμηση με προϋπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 44410.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πληρ. τηλ. 6976-900504.

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, ΈκθεσηΈκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


ΓPAMMATA & TEXNEΣ Η Κάτια Δανδουλάκη μιλάει στο «Ε» για τη Λέσβο, τους «Σουλιώτες» που γυρίστηκαν στο νησί, την παράσταση που πρωταγωνιστεί και άλλα πολλά…

«Να ζει κανείς και να αγαπάει…» τη Λέσβο θα βρίσκεται για τις δύο επόμενες μέρες η καταξιωμένη ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, η οποία και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Να ζει κανείς ή να μη ζει;», που θα παρουσιαστεί αύριο στο Κάστρο της Μυτιλήνης και τη Δευτέρα στο Κάστρο του Μολύβου. Με μια μακρόχρονη πορεία στο χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου, η κ. Δανδουλάκη φέτος δείχνει για άλλη μια φορά μέσα από το ρόλο της στην παράσταση, την κωμική πλευρά της. Η ίδια, μιλώντας στο «Ε», κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην παράσταση στην οποία συμμετέχει και αποκαλύπτει τι της έμαθαν οι καθημερινές σειρές στις οποίες πρωταγωνιστούσε στην τηλεόραση και κατά πόσο έχει επηρεάσει η κρίση το χώρο του θεάτρου. Τέλος, δεν παραλείπει να απαντήσει και στο ερώτημα «να ζει κανείς ή να μη ζει»…

Σ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο… «Το έργο είναι μια φάρσα, μια ρομαντική κομεντί που περιγράφει τις αστείες καταστάσεις της ζωής ενός ζεύγους που έχουν ένα μεγάλο θέατρο στη Βαρσοβία, και όλα αλλάζουν όταν η κ. Μπρόσκι ερωτεύεται ένα νεαρό υποσμηναγό. Τότε αρχίζει ένα ερωτικό τρίγωνο με ζήλιες και ανατροπές, την ίδια στιγμή που εισβάλλουν τα γερμανικά στρατεύματα στην Πολωνία. Μέσα από όλα αυτά, περιπλέκεται μια ξεκαρδιστική περιπέτεια, γέλιου και αναψυχής. Για μένα είναι από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που έχω παίξει στην καριέρα μου, με γέλιο που βγαίνει πηγαία και αυθόρμητα και με απρόβλεπτες καταστάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Παίζουν εξαιρετικοί ηθοποιοί, όπως ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, ο Τάσος Κωστής, η Σοφία Μουτίδου, η Χριστίνα Τσάφου, ο Σπύρος Μεργιανός, ο Πρόδρομος Τουσουνίδης και δύο νέα παιδιά, ο Στέλιος Ντούλας και ο Διονύσης Κομνηνός. Είναι ένας μεγάλος θίασος, με εξαιρετική μουσική και τραγούδια από την Αφροδίτη

Μάνου, τα σκηνικά είναι του Αντώνη Δαγκλίδη και τα υπέροχα κοστούμια τής Έβελυν Σιούπη. Και φυσικά η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Ρέππα και του Θανάση Παπαθανασίου, οι οποίοι είναι και το καλύτερο σκηνοθετικό δίδυμο που έχουμε. Είναι παιδιά που έχουν δοκιμαστεί σε όλα τα είδη του θεάτρου. Τους αγαπώ, τους θαυμάζω και νιώθω περήφανη για το φετινό αποτέλεσμα.» Μοιάζετε να απολαμβάνετε αυτό που κάνετε φέτος. «Το απολαμβάνω απόλυτα, γιατί είναι μεγάλη υπόθεση να παίζεις κωμωδία, που έχει μάλιστα και μεγάλη απήχηση σαν έργο. Το γέλιο του κόσμου σού αναπτερώνει την ψυχή, σου δίνει ζωή. Έχουμε ακούσει αρκετές φορές φέτος από το κοινό να μας λέει “σας ευχαριστούμε για το δώρο που μας κάνατε”, είναι μεγάλη υπόθεση το γέλιο, και έτσι όπως έχουμε περιοριστεί, δεν είναι καθόλου εύκολο να γελάει κανείς.»

Για το γέλιο… Το έργο διαδραματίζεται στην Πολωνία υπό γερμανική κατοχή. Μπορεί να γίνει κάποιος παραλληλισμός με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας; «Η αλήθεια είναι ότι μας είχε έρθει λίγο πρωτύτερα να ανεβάσουμε αυτό το έργο, και όταν το επιλέξαμε ήταν κάτι τυχαίο, γιατί το έργο έχει πολλές αρετές. Σίγουρα όμως υπάρχει παραλληλισμός, είναι ένα κλείσιμο του ματιού στους θεατές. Γίνεται μια αντίσταση από τη συνένωση των ηθοποιών από μια σκωπτική, καυστική ματιά, και όχι βέβαια δραματική. Με την κωμωδία, άλλωστε, μπορείς να καυτηριάσεις πιο πολύ μια δυσάρεστη κατάσταση. Εί-

ναι γεγονός ότι όταν γελάει κανείς με τα πάθη του, την ίδια στιγμή να παίρνει κουράγιο για να τα αντιμετωπίσει.» Τελικά, να ζει κανείς ή να μη ζει; «Το πιο βασικό είναι να ζει κανείς και να αγαπάει και στο θέατρο να πάει. Έτσι τραγουδάμε στο τέλος της παράστασης. Αυτό που βγαίνει, είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, και για μένα το ουσιαστικό είναι να ζεις και να αγαπάς. Η ζωή είναι ένα υπέροχο παραμύθι που μας χάρισε η φύση, ή ο Θεός, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς. Γινόμαστε σοφότεροι όταν αγαπάμε και μας αγαπάνε. Αν είχαμε μείνει στην ουσία που είναι απόλυτα απλοϊκή, να ζούμε με όσα μας χρειάζονται και να αγαπάμε και να μας αγαπάνε, δε θα υπήρχαν προβλήματα. Από τη στιγμή που αρχίζει η απληστία, αρχίζουν και τα προβλήματα.»

Συνεργασία με νέους Σας αρέσει να συνεργάζεστε με νέους ηθοποιούς; «Πάρα πολύ. Τρελαίνομαι, γιατί η σχέση σου με τη δουλειά σου μέσα από τους νέους ηθοποιούς ανανεώνεται. Είμαι πολύ υπέρ του συνδυασμού του νέου με το παλιό, σε όλα τα επίπεδα. Από τις γνώσεις μέχρι και σε επίπεδο ιατρικής. Θα με ενδιέφερε, για παράδειγμα, να πάω σε ένα γιατρό πεπειραμένο, αλλά να με συμβουλεύσει και ένας νεώτερος. Δεν μπορούμε να σβήνουμε το παρελθόν, γιατί πρέπει να αρχίζουμε από το μηδέν και δε μου αρέσει αυτό. Ποτέ ένας σοφός άνθρωπος που έχει ζήσει τη ζωή του, δεν απαρνιέται το παλιό, και δεν απορρίπτει όμως το νέο. Ο συνδυασμός και των δύο είναι το σοφότερο. Ακόμα και στην αισθη-

τική, στη ζωγραφική, στην ποίηση, ο τρόπος που επιπλώνεις για παράδειγμα το σπίτι σου. Όλα όσα συνδυάζουν το παλιό με το μοντέρνο, βγάζουν ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερο.» Οι καθημερινές σειρές στις οποίες πρωταγωνιστήσατε για πολλά χρόνια, τι σας έμαθαν; «Αυτό που μου άφησαν οι καθημερινές σειρές, είναι να ξέρω να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες της ημέρας και να τις χειρίζομαι έτσι ώστε να μην κουράζομαι. Στην τηλεόραση, και ειδικά στα καθημερινά σήριαλ, πρέπει κάθε μέρα να υπερασπίζεις αυτό που κάνεις και να μην επαναλαμβάνεσαι εκφραστικά, κάτι που εύκολα μπορεί να σου κάνει κακό. Πρέπει να μάθεις να μην κουράζεις τον κόσμο με επαναληπτικές μανιέρες. Στην καθημερινή σειρά, υποδηλώνεις πιο εύκολα τη μανιέρα σου και πρέπει να είσαι σε εγρήγορση ούτως ώστε να μην επαναλαμβάνεσαι εκφραστικά και να μην κουράζεσαι. Αυτό έμαθα και αυτό ήταν και το μυστικό μου.»

Στη Λέσβο… Στο νησί δεν έρχεστε για πρώτη φορά. Έχετε γυρίσει και ταινία στη Λέσβο… «Στη Λέσβο έχω γυρίσει τους “Σουλιώτες”, στην πολύ αρχή της καριέρας μου, και ήταν υπέροχη εμπειρία. Έχω περάσει πολλές φορές από το νησί, όμως χωρίς να έχω μείνει πολύ, για κάποιες ποιητικές βραδιές κ.λπ.. Γενικά, λατρεύω τη Μυτιλήνη, έχω λατρέψει το Μόλυβο. Έχω γυρίσει πολλές πόλεις της Λέσβου και μάλιστα μου έχουν μείνει αξέχαστα τα πολύ παγωμένα νερά που είχε η θάλασσα στην παραλία της Εφταλούς. Επίσης είναι μαγευτική η ο-

μορφιά της πόλης της Μυτιλήνης.» Απέχετε πολλά χρόνια από τον κινηματογράφο. Έχετε στα σχέδιά σας κάποια ταινία; «Δεν απέχω συνειδητά από τον κινηματογράφο, ήταν κάτι εντελώς τυχαίο. Αγαπώ πάρα πολύ τον κινηματογράφο, έκανα 14 ταινίες στην αρχή της καριέρας μου και μετά έτυχε η αποχή. Χωρίς να είναι προγραμματισμένη ή να συμβαίνει για κάποιο λόγο, κράτησε πολλά χρόνια, σε σημείο που και εγώ η ίδια απορούσα. Πάντα ήθελα να κάνω κάτι, αλλά ή δεν τύχαινε να μου κάνουν προτάσεις ή όταν μου γίνονταν, δεν είχα χρόνο να αφιερώσω γιατί δούλευα κάτι άλλο. Θέλω να σας πω, όμως, πως μέσα στο χειμώνα πρόκειται να κάνω μια ταινία, αν και δεν μπορώ να αποκαλύψω τώρα περισσότερες λεπτομέρειες.» Η κρίση δεν έχει αφήσει ανέγγιχτο το χώρο του θεάτρου. Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα πλέον; «Όσο ανατρεπτικά είναι τα πράγματα στην καθημερινή μας ζωή, έτσι είναι και στο θέατρο. Η κρίση φυσικά και έχει αφήσει το σημάδι της. Πλέον οι μεγάλες παραστάσεις είναι δύσκολο να γίνουν. Έχουν έρθει τα πάνω κάτω, κόβονται μεγάλες παραγωγές, δε γίνονται με τα ίδια μέσα, επιλέγεται μικρότερος θίασος. Βέβαια εμείς φέτος, κατανοώντας την κατάσταση του κόσμου, βάλαμε τα εισιτήρια να ξεκινάνε για συγκεκριμένες περιπτώσεις από 12 ευρώ. Το θέατρο είναι ένα ταξίδι αναψυχής και ρίξαμε τις τιμές για να μπορεί να έρθει ο κόσμος.»


14

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

Προτάσεις του Δήμου Λέσβου για αναβάθμιση-ολοκλήρωση των Κέντρων Μεσοτόπου, Πλωμαρίου και Πέτρας

Πολυχώροι πολιτισμού στο ΕΣΠΑ της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY εγάλο κομμάτι απ’ τα τελευταία δύο εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει το ΕΣΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο για έργα πολιτισμού, διεκδικεί ο Δήμος Λέσβου με τρεις προτάσεις που υπέβαλε προς ένταξη. Οι προτάσεις αυτές αφορούν σε εργασίες αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού, ολοκλήρωσης και εξοπλισμού τριών πολυχώρων πολιτισμού σε Πέτρα, Πλωμάρι και Μεσότοπο. «Με τις προτάσεις αυτές επιδιώκουμε να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση που θα καταστήσει απόλυτα λειτουργικούς τρεις πολυχώρους φιλοξενίας πολιτιστικής δράσης, τρεις χώρους δημιουργίας και ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής φυσιογνωμίας, τρεις χώρους που θα στεγάσουν εκδηλώσεις για ντόπιους και επισκέπτες», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Γιάννης Τσακίρης, σημειώνοντας πως με τις προτάσεις αυτές που υπεβλήθησαν την προηγούμενη Παρασκευή και θα αξιολογηθούν άμεσα, «προσδοκούν περίπου 1,3 εκατ. ευρώ για τις υποδομές του Δήμου στον πολιτισμό, τομέα στον οποίο έχουν εντάξει ήδη αξιόλογα έργα στο ΕΣΠΑ».

Μ

Τα Πολύκεντρα Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η Ελπί-

δα Αβαγιανού απ’ το Γραφείο Προγραμματισμού, η πρόταση για το Πολύκεντρο Μεσοτόπου είναι προϋπολογισμού 540.000 ευρώ και αφορά στις οικοδομικές εργασίες με τις οποίες και θα ολοκληρωθεί το Κέντρο. Μεταξύ άλλων, θα γίνει ηχομόνωση, τοποθέτηση κλιματισμού, διαμόρφωση σκηνής θεάτρου, ενώ θα αγοραστεί και ο απαιτούμενος εξοπλισμός για τη λειτουργία του ως πολιτιστικού πολυχώρου. Σε ό,τι αφορά στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, προβλέπονται εργασίες ανακαίνισης που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των κουφωμάτων, διαμορφώσεις που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργικότητα του χώρου, καθώς και η αγορά νέου σύγχρονου εξοπλισμού. Ο προϋπολογισμός της πρότασης για το Πλωμάρι είναι 415.300 ευρώ. Η άλλη πρόταση του Δήμου αφορά στην ολοκλήρωση του έργου «Αποκατάσταση κτηρίου παλιού ελαιοτριβείου - σαπωνοποιείου Ελευθεριάδη Πέτρας και μετατροπή του σε κέντρο πολυδραστηριότητας». Με συνολικό προϋπολογισμό 311.500 ευρώ, προτείνονται εργασίες για την αξιοποίηση του κτηρίου, την τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού επίπλων και γενικά όλων των ειδών για τη λειτουργία του ως πολύκεντρου πολιτισμού.

Η Αγιάσος, στην… Αγία Παρασκευή! το πλαίσιο του Λεσβιακού ΣΛέσβου, Καλοκαιριού του Δήμου την περασμένη Πέμπτη το βράδυ το «Αναγνωστήριο Αγιάσου» βρέθηκε στην Αγία Παρασκευή. Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ελιάς παρουσίασε με το μουσικό και χορευτικό του τμήμα τη μουσικοχορευτική παράδοση των νησιών του Αιγαίου και ιδιαίτερα της Λέσβου. Οι χορευτές, με επικεφαλής το χοροδιδάσκαλο Θύμιο Σαραντίδη, με τη γνήσια χορευτική τους παρουσία και τις πολύχρωμες παραδοσιακές στολές τους, μαζί με το αριστοτεχνικό παίξιμο της παραδοσιακής κομπανίας του Αναγνωστηρίου, ξεσήκωσαν τους θεατές και ιδιαίτερα τους ομογενείς από

την Αυστραλία. Οι τελευταίοι έκλεισαν την όμορφη βραδιά χορεύοντας συρτά, καρσιλαμάδες και ζεϊμπέκικα της Λέσβου.

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ε ανακοίνωση της ΑρχαιΜ ολογικής Υπηρεσίας, έγινε γνωστό το θερινό ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Λέσβου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης θα παραμένει ανοικτό καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Το Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμένει ανοικτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης θα παραμένει ανοικτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 8:30 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Ο αρχαιολογικός χώρος του

Προϊστορικού Οικισμού της Θερμής θα παραμένει ανοικτός καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού του Μέσσου θα παραμένει ανοικτός καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η αρχαιολογική συλλογή της Ερεσού θα παραμένει ανοικτή από Τρίτη έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Τέλος, η αρχαιολογική συλλογή της Νάπης θα είναι επισκέψιμη κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στον αριθμό 22530 31786.

Στη Σκάλα Ερεσού για τα θαλασσοπούλια τη Σκάλα Ερεσού θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο 28 ΣΙουλίου η Κινητή Έκθεση του Προγράμματος LIFE για τα θαλασσοπούλια, μετά από συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερεσού με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η κινητή έκθεση του Προγράμματος LIFE για τα θαλασσοπούλια ταξιδεύει για άλλη μία χρονιά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών των νησιών για τον Αιγαιόγλαρο, τον Θαλασσοκόρακα, καθώς και τα άλλα θαλασσοπούλια που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος και τη σημασία του δικτύου των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Η ενημερωτική Κινητή Έκθεση του Προγράμματος ταξιδεύει μαζί με την ερευνητική ομάδα της Ορνιθολογικής και της MOm με το σκάφος τής MOm «Οδύσσεια», σταθμεύοντας στα λιμάνια των νησιών. Καθ’ όλη τη 10ήμερη διαδρομή της Έκθεσης, θα γίνεται παράλληλα από τους ερευνητές της Ορνιθολογικής καταγραφή των θαλασσοπουλιών στο θαλάσσιο χώρο. Η Έκθεση αποτελείται από έξι ενημερωτικές επιφάνειες με θέμα τον Αιγαιόγλαρο, το Θαλασσοκόρακα, τα πελαγικά θαλασσοπούλια του Αιγαίου, το Πρόγραμμα LIFE, τις πολύτιμες ακατοίκητες νησίδες και τη Μεσογειακή Φώκια, ενώ η παρουσία της σε κάθε λιμάνι θα συνοδεύεται και από τη διάθεση ενημερωτικού υλικού. Η διαδρομή της Έκθεσης ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου από την Αλόννησο και εκτός της Λέσβου περιλαμβάνει σταθμούς στη Σκύρο, τη Λήμνο, τη Θάσο, τη Χαλκιδική, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο.


ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

15

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Σήμερα Σάββατο 28 Ιουλίου στις 21:00 στο Κάστρο Μολύβου Δυο μονόπρακτα του Ντάριο Φο «Η μαμά φρικιό» και «Ελεύθερο ζευγάρι» από τη Θεατρική Ομάδα Αγίας Παρασκευής «Οι Παράλογοι» στις 21:00 στο «Makara Club» της Καλλονής Συναυλία Βασίλη Παπακωσταντίνου και Τάνιας Κικίδη στη Σκάλα Παμφίλων Γιορτή κρασιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παμφίλων / Μουσική βραδιά με το συγκρότημα «Άκρως Λαϊκόν»

Έως αύριο Κυριακή 29 Ιουλίου στις 21:00 στην Επάνω Σκάλα Τριήμερος εορτασμός για την 32η Γιορτή Ούζου με μουσικές βραδιές από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Επάνω Σκάλας, με την αρωγή του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου

Έως Τρίτη 31 Ιουλίου από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 19:00 έως τις 22:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Έκθεση ζωγραφικής με έργα ναΐφ, του Χαράλαμπου Καπτσή στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού Λήμνου Εγκαίνια της έκθεσης «Αντιμέτωποι με το κλίμα», Σουηδών και Ελλήνων γελοιογράφων στη Λήμνο στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Έκθεση φωτογραφιών του Ευστράτιου Καβαρνού

Έως Παρασκευή 3 Αυγούστου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Δεμερτζή

Έως Κυριακή 5 Αυγούστου στο Παλιό Δημαρχείο της Σκάλας Ερεσού Έκθεση έργων της Blanca Gálvez Díaz, με τίτλο «Κουβάρι στην πλάτη»

Έως Τρίτη 28 Αυγούστου κάθε Τρίτη, από τις 10:00 έως τις 14:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης Μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά, από την ΠΟΛΙΑΝΑ (Λεσβιακό Καλοκαίρι)

Έως αρχές Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέ-

χνης Κοντιά Λήμνου Έκθεση γλυπτικής του Δημοσθένη Σωτηρούδη, με τίτλο «Θήλυ» κάθε Τετάρτη στην καφετέρια «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Πολιτιστικές εκδηλώσεις από την ομάδα «Θέατρο η Ζωή μου»

Αύριο Κυριακή 29 Ιουλίου στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Θεατρική παράσταση «Να ζει κανείς ή να μη ζει;», με την Κάτια Δανδουλάκη, το Γιάννη Τσιμιτσέλη και το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στις 21:00 στην Καντίνα της Χαραμίδας Ροκ συναυλία με αθηναϊκά συγκροτήματα

Δευτέρα 30 Ιουλίου στις 21:00 στο Κάστρο Μολύβου Θεατρική παράσταση «Να ζει κανείς ή να μη ζει;», με την Κάτια Δανδουλάκη, το Γιάννη Τσιμιτσέλη και το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στις 21:00 στο Σίγρι Η Ορχήστρα του Δήμου Λέσβου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη παρουσιάζει αφιέρωμα στο Δήμο Μούτση στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή της ταινίας «Σαλβαντόρ»

Τρίτη 31 Ιουλίου στις 21:00 στην Καντίνα της Χαραμίδας Παραδοσιακή ρεμπέτικη βραδιά

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Πέμπτη 2 Αυγούστου «Δικός σου για πάντα», του Σκοτ Χικς (αισθηματική) Πρωταγωνιστούν: Ζακ Έφρον, Τέιλορ Σίλινγκ, Μπλάιθ Ντάνερ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 «American Pie: Reunion», του Τζον Χούρβιτζ (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Μπιγκς, Μίνα Σουβάρι, Άλισον Χάνιγκαν, Γιουτζίν Λέβι, Κρις Κλάιν, Τάρα Ριντ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30

Σ. Β. Σκοπελίτης Αγράμπελη και κισσός Ποιήματα Εκδόσεις Γαβριηλίδης Αθήνα 2012, σελ. 35

Στέλιος Σκοπελίτης, γνωστός Oενεργητικό Μυτιληνιός φωτογράφος, έχει στο του εκτός από φωτογραφικά λευκώματα, και τα παρακάτω βιβλία: «Ταξίδι χωρίς ξεκίνημα» (1963), «100 Bd de la Villette» (1994), «Στη ροή του ποταμού» (1995), «Δίπτυχος μονόλογος» (1995), «Σημειώσεις ενός Έλληνα φωτογράφου για τη φωτογραφία» (2002). Πριν λίγο καιρό, από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» κυκλοφόρησε μια νέα ποιητική συλλογή με 14 ποιήματα. Τα ποιήματα αυτά δημοσιεύονται στις δεξιές σελίδες, έχουν τα μισά τίτλο «Κισσός» και τα άλλα μισά «Αγράμπελη». Στις αριστερές σελίδες δημοσιεύονται αποκόμματα από εφημερίδες, κείμενα και φωτογραφίες, που έχουν ως θέμα τους τον πόλεμο, τη βία, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις, τον παραλογισμό της αμερικανικής υπερδύναμης. Ενάντια σ’ αυτήν τη θλιβερή και αποκρουστική εικόνα του 21ου αιώνα, ο ποιητής αντιπαραθέτει την ομορφιά της ποίησης, του έρωτα, του ανθρώπινου σώματος, της γυναίκας, της σαρκικής επαφής, αλλά και της φύσης της γης, της απλότητας. Ως μικρό δείγμα γραφής παραθέτω το παρακάτω ποίημα: «Η Ομορφιά σου είναι φιλική, είναι και αντρίκια. / Νιώθω καλά, νιώθω ασφαλής κάτω από τα φτερά σου. / Το χρώμα των ματιών σου φραγή σε κάθε μου οργή. / Οι πόθοι σου ροές του ποταμού σου. / Άφηνέ με να καταπίνω τις ροές σου. / Οι όχθες μου μηροί ερίζουν για την ομορφιά τους. / Ποιος άραγε Θεός ή Θεά μπήκε ανάμεσά μας; / Οι γλώσσες μας φιλιώθηκαν μαζί και τα κορμιά μας. / Τίποτα δεν μοιάζει από χθες, τίποτα από το τώρα, / και σαν τον αετό που δεν γνωρίζει τη σκιά του, / έτσι και εγώ από έρωτα δεν ξέρω πού πηγαίνω. / Τα σπλάχνα μου άνοιξε και μπες κι άλλο μη ζητήσεις. / Σε αγαπώ, σε αγαπώ, μπολιαστήκαμε οι δυο μας. / Κούρνιασε στον κόρφο μου κούρνιασε, / ησύχασε στην κοιλιά μου. / Το δάκρυ των δακρύων σου ροή της ηδονής μου. / Τα σύν’ωρα χάδια μας ποτέ μη λησμονήσεις, / ψέμα ότι ο έρωτας πονά.» Π.Σ. Υρμίνιος (Σάκης Παπαδημητρίου) Φλοίσβος της Υρμίνης

Εισιτήρια για τη συναυλία του Ματθαίου Γιαννούλη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Έγινε την Πέμπτη 26/7/12, στις 7 το βράδυ, ζωντανά στη ραδιοφωνική εκπομπή «Απόγευμα με τον Αργύρη», του Αργύρη Μητσέλλη, και η δεύτερη κλήρωση για να αναδεχθούν οι ΔΕΚΑ νικητές του διαγωνισμού τού Emprosnet.gr/. Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό διεκδίκησαν ένα εισιτήριο για τη συναυλία που διοργανώνει η Start From Zero Productions και θα γίνει την Παρασκευή 3 Αύγουστου στη μαρίνα Μυτιλήνης, με το μοναδικό Ματθαίο Γιαννούλη. Οι νικητές του διαγωνισμού ήταν: 1. Αγγελική Δρακούλα 2. Χρήστος Μουτζούρης 3. Γιώργος Καλλονιάτης 4. Γιώργος Καμπούρης 5. Νεοκλής Σίμου 6. Παναγιώτης Κοντέλης 7. Ηλίας Πίκουλος 8. Στεφανία Τσακίρη 9. Στρατούλα Μιχελλή 10. Ευάγγελος Ζήκας Οι παραπάνω νικητές θα πρέπει να επικοινωνήσουν μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουλίου με τα γραφεία τής ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. και της εφημερίδας «Ε», καλώντας τον τηλεφωνικό αριθμό 22510 41619 και μιλώντας με τη Γραμματεία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον BEST FM για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία του, καθώς επίσης και τη Start From Zero Productions για την προσφορά της. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.

Στίχοι και ρίμες Μυτιλήνη 2012, σελ. 67

Υρμίνιος, ψευδώνυμο του γνωστού OΠαπαδημητρίου, παιδαγωγού και συγγραφέα Σάκη γεννήθηκε στη Νέα Μανολάδα Ηλείας, αλλά εδώ και 30 χρόνια ζει μόνιμα στη Λέσβο. Διατέλεσε καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης και σχολικός σύμβουλος Ειδικής Αγωγής στην Περιφέρεια Ανατολικού Αιγαίου. Άρθρα του κοινωνικού, εκπαιδευτικοπαιδαγωγικού και πολιτιστικού περιεχομένου έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο της Λέσβου και σε παιδαγωγικά περιοδικά. Στην παρούσα πρώτη και ποιητική συλλογή συγκέντρωσε μια σειρά από ποιήματά του δημοσιευμένα σε τοπικές εφημερίδες από το 1991 μέχρι σήμερα, καθώς και κάποια αδημοσίευτα. Χωρίζονται σε 10 ενότητες με τους παρακάτω τίτλους: Μυρσίνη, Υρμίνη, Ελεγείες, Σονέτα, Πόνος κι ελπίδες, Νοσταλγίες, 15σύλλαβοι οδύνης και χαράς, Αντί του μάννα, Λαοπλάνοι, Αισιοδοξία. Ως μικρό δείγμα παραθέτουμε το ποίημα με τον τίτλο «Προσμένω»: «Έλυσαν τα παλαμάρια / και δέθηκε η ψυχή μου, / τράβηξαν τα σκοινιά / και μ’ έζωσαν οι αλυσίδες. // Έφυγε το πλοίο / κι έσερνε την καρδιά μου, / γύρω μου κόσμος πολύς / κι εγώ είχα ερημιά. // Σκόρπισε ο ήλιος το φως / κι εγώ είχα σκοτάδι, / ήρεμη η θάλασσα, γαλήνια / κι εγώ είχα φουρτούνα. // Έφυγες εσύ κι έμεινα μόνος / εδώ να προσμένω, / στο ίδιο σημείο, στο ίδιο μέρος / την ημέρα της επιστροφής.» Π.Σ.


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ

Τέλος δεν έχουν οι συζητήσεις για το σχεδιασμό του Αιολικού, αν και δεν έχει διευκρινιστεί πού θα αγωνίζεται η ομάδα

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 Στασιμότητα στα μεταγραφικά των τοπικών ομάδων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η κίνηση να είναι περιορισμένη.

Ψάχνουν μέλη να βοηθήσουν υνάντηση για το σχεδιασμό του Αιολικού είχαν το απόγευμα της Τετάρτης οι παράγοντες της ομάδας, όπου και συζητήθηκαν διάφορα θέματα, με τον πρόεδρο, Ταξιάρχη Βέρρο, να θέτει τις προτάσεις του σε ό,τι αφορά στην καλύτερη λειτουργία του συλλόγου εν όψει της νέας χρονιάς, αν και ακόμα κανείς δε γνωρίζει σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί ο Αιολικός. Οι άνθρωποι του ΑΙΟ θέλουν να κάνουν μια ομάδα που θα έχει παρόν και μέλλον, βασι-

Σ

σμένη στο μεγάλο παρελθόν που έχει και έτσι να προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά. Στη συνάντηση, εκτός του κ. Βέρρου, παρευρέθηκαν οι αδερφοί Τσακυρέλλη, ο Θεόδωρος Δουβαλέτας και ο Σταύρος Γρυπιώτης, οι οποίοι κατέθεσαν με τη σειρά τους τις προτάσεις τους. Στις τάξεις του συλλόγου είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι τελικά ο Αχαρναϊκός δε θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει και δε θα δηλώσει τελικά συμμετοχή, οπότε ο ΑΙΟ, εκμεταλ-

λευόμενος αυτό, θα πάρει τη θέση της ομάδας του Μενιδίου στη Γ΄ Εθνική. Αυτό βέβαια για να γίνει πρέπει να εγκριθεί από την Football League και μόνο σε περίπτωση που αλλάξει η νομοθεσία τής ΕΠΟ, θα επιτραπεί στη δεύτερη ομάδα να αγωνιστεί στη θέση της πρώτης. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που καθυστερεί ο σχεδιασμός της ομάδας της Μυτιλήνης, αλλά πιστεύεται ότι πολύ σύντομα οι διοικούντες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν μεταγραφές

που είναι στα… σκαριά και θα αφορούν κυρίως ντόπιους παίκτες, μια και η διοίκηση ξεκαθάρισε πως θα «χτίσει» πάνω σε ντόπια παιδιά. Αναφορικά με το θέμα του προπονητή, τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες αυτός θα είναι άνθρωπος που δεν έχει σχέση με το νησί και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο. Παράλληλα, η πρόταση του κ. Τσακυρέλλη που παραμένει στο σύλλογο ως αντιπρόεδρος, ήταν η εγγραφή περίπου 600 μελών,

οι οποίοι με 10 ευρώ ελάχιστο ποσό θα βοηθήσουν την ομάδα και θα την στηρίξουν στον αγώνα που κάνει να γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια. Τέλος, στη Μυτιλήνη βρέθηκε ο Μπάμπης Μουρατίδης για προσωπική του υπόθεση. Ο Αθηναίος επιθετικός δηλώνει στους ανθρώπους του Αιολικού ότι αν τον θέλουν στην ομάδα τους, είναι διαθέσιμος. Ακόμη, στην Καλαμάτα θα συνεχίσει την καριέρα του ο Σταύρος Τσουλάκος, που συμφώνησε με τη μεσσηνιακή ομάδα.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα συνεχίζει τον εμπλουτισμό τού ρόστερ της η ΑΕΛΚ

Πήρε το Ζουλιώτη δεύτερη μεταγραφή της πραγη ομάδα της ΚαλλοTνής,ηματοποίησε που επέλεξε τον 28χρονο αμυντικό Δημήτρη Ζουλιώτη. Ο παίκτης αναμένεται να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του ο Χρήσος Μήτσης φεύγοντας για τη Νίκη Βόλου. Ο νεοαποκτηθείς ποδοσφαιριστής είναι γνώριμος στο λεσβιακό κοινό, αφού πριν από λίγα χρόνια φορούσε τη φανέλα του Αιολικού, όταν η ομάδα αγωνιζόταν στη Γ΄ Εθνική, και μάλιστα ήταν ένας από τους πιο σταθερούς σε απόδοση παίκτες. Το ίδιο απέδειξε και πέρυσι, που αγωνιζόταν με τον Ηρακλή Ψαχνών. Με τη λήξη τής σαιζόν, ο έμπειρος παίκτης επέλεξε να μείνει ελεύθερος, μια και δε συζήτησε καν το ενδεχόμενο παραμονής του στην ομάδα του Ηρακλή, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος. Από την πρώτη στιγμή, η Καλλονή τον προσέγγισε με μια αρκετά δελεαστική πρόταση για συνεργασία και ο παίκτης, αξιολογώντας όσα του πρότεινε ο πρόεδρος της ΑΕΛΚ, Νίκος Μιχαλάκης, απάντησε θετικά. Ο Ζουλιώτης έφτασε χθες στο νησί, ώστε να τελειώσει και τυπικά το θέμα της μεταγραφής του και θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας. Ο 28χρονος αμυντικός έχει επίσης αγωνιστεί στον Παναιτωλικό, στον ΠΑΟΚ Κα-

Εξαιρετικές επιδόσεις πέτυχαν οι αθλητές των Αργοναυτών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης

Σπουδαία η εμφάνιση των Αργοναυτών, που εντυπωσίασαν με τη συμμετοχή τους

«Ασημένιος» ο Αναγνώστου Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΛΚ, Δημήτρης Ζουλιώτης

λυβίων, στον Εθνικό Αστέρα και στην Κόρινθο. Πέρα από την απόκτηση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή, αυτές τις μέρες η ΠΑΕ ενδέχεται να ανακοινώσει και άλλες μεταγραφές, αφού ο προπονητής της ομάδας, Τίμος Καβακάς, έχει ζητήσει ακόμη δυο επιθετικούς και έναν γκολκίπερ, ώστε να κλείσει το ρόστερ. Παράλληλα, η ΠΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να έρθει στο νησί, αρχές

Σεπτεμβρίου, μια μεγάλη ομάδα με σκοπό τη διεξαγωγή φιλικής αναμέτρησης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για έναν από τους πιο μεγάλους συλλόγους αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, με τεράστια ιστορία στο ποδόσφαιρο. Τέλος, ο νεαρός ποδοσφαιριστής Μάκης Σαμπάνης συμφώνησε σε όλα και τη νέα περίοδο θα αγωνίζεται με την ομάδα της Κορίνθου στη Football League 2.

εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι αθλητές της κολυμβητικής ομάδας ΠΑΕ Αργοναύτες Σστοπουδαίες Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης, όπου και πήραν μέρος. Η συνολική συγκομιδή ήταν 22 βαθμοί, 1 ασημένιο μετάλλιο και 8 πλασαρίσματα στην οκτάδα, ενώ υπήρξε συμμετοχή σε 18 αγωνίσματα. Συγκεκριμένα, ο Καλλίνικος Αναγνώστου αναδείχθηκε 2ος στα 100 μ. πρόσθιο, με χρόνο 1:14.00, και πήρε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ ο ίδιος και πάλι αθλητής κατέλαβε την 6η θέση στα 200 μ. πρόσθιο. Ο Ανδρόνικος Ατσικπάσης πήρε την 8η θέση στα 100 μ. πεταλούδα, με χρόνο 1:09.00. Παράλληλα, η ομάδα σκυταλοδρομίας με τους Ανδρέα Παγώνη, Καλλίνικο Αναγνώστου, Νίκο Σαμαρά και Ανδρόνικο Ατσικπάση κατέλαβαν την 5η θέση στα 4 x 100 μ. μικτή ομαδική, μια ανάσα από το μετάλλιο. Ο Νίκος Σαμαράς πήρε τη 12η θέση στα 1.500 μ., ενώ οι Ανδρέας Παγώνης, Χρόνης Τελωνιάτης και Αικατερίνη Δημούδα πραγματοποίησαν μια αξιοπρεπή εμφάνιση και ρεκόρ, στην πρώτη τους συμμετοχή σε αγώνες τόσο υψηλού επιπέδου, όπου πήραν μέρος συνολικά 1.200 αθλητές από όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η αθλήτρια Έλλη Τακοπούλου κατέλαβε τρεις 7ες θέσεις στα 50 μ., 100 μ. και 200 μ. ύπτιο στην Κατηγορία Νεανίδων. Όπως σημειώνεται από το σωματείο, συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους αθλητές, που κάτω από αντίξοες συνθήκες στάθηκαν στο ύψος τους τη φετινή χρονιά. «Οι επιτυχίες αυτές ας είναι ένα μήνυμα για το Δήμο Λέσβου, ώστε να πραγματοποιήσει τα μέγιστα δυνατά και να εξασφαλίσει στους αθλητές την απρόσκοπτη λειτουργία του Κολυμβητηρίου και την επόμενη χρονιά», τόνισε η ομάδα των Αργοναυτών.


17

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα

τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 τηλ. 22510 47448 κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@

τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 τηλ. 22510 37477 κιν. 6976 980830 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα

Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

gmail.com

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217, κιν. 6948-309834 Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217 κιν. 6944-586587

KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος

Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής

Θεσσαλονίκης Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις,

Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Αγ. Ειρήνης 3Α, Μυτιλήνη τηλ. 22510 43033 κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, τηλ. 22510 46868 κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις

μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών,

παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Μπούχλια 10 τηλ. 22510 41803, κιν. 6971-736667 (24 ωρών)

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111

Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βίγλα - Νεάπολη τηλ. 2251041285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com

Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874

Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 (πλησίον Άγ. Ιωάννη Καλυβίτη) τηλ. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία

Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667


18

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΜΕΙΟΝ 22,3% σε σχέση με το 2011 από την αρχή του χρόνου, η κίνηση στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη

Επιβατηγός κατρακύλα… Κίνηση στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη ΕΠΙΒΑΤΕΣ 2011 2012 Ιανουάριος 19.015 13.854 Φεβρουάριος 12.471 8.962 Μάρτιος 17.504 12.349 Απρίλιος 27.949 24.425 Μάιος 20.117 16.915 Ιούνιος 23.683 26.772 Ιούλιος* 53.876 32.411 ΣΥΝΟΛΑ 174.615 135.688 * Τα στοιχεία του Ιουλίου αφορούν μέχρι και τις 25/7.

Κίνηση στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη ΔΙΑΦΟΡΑ -5.161 -3.509 -5.155 -3.524 -3.202 3.089 -21.465 -38.927

τoυ NIKOY MANABH ε ρυθμό 22,3% τρέχει στο επτάμηνο η μείωση της επιβατικής κίνησης το 2012 στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη σε σχέση με το 2011. Πολύ πιο εντυπωσιακή είναι η μείωση της επιβατικής κίνησης τον Ιούλιο, η οποία ανέρχεται στο 40%, παρά την είσοδο στη γραμμή ενός νέου σύγχρονου πλοίου που οδήγησε σε πολύ μεγάλη αύξηση τις διαθέσιμες θέσεις επιβατών. Ο Ιούλιος μαζί με τον Αύ- τους μήνες του έτους, όγουστο είναι οι δύο μή- που η μείωση κυμαίνεται νες που γίνεται ο μεγαλύ- από 27,14% έως 29,45%. τερος όγκος των μετακι- Σε μικρότερα ποσοστά ανήσεων με τα πλοία της νέρχεται η μείωση της εακτοπλοΐας, καθώς ταξι- πιβατικής κίνησης κατά δεύουν οι κάτοικοι της η- τους μήνες Απρίλιο και πειρωτικής Ελλάδας προς Μάιο. Αυτό οφείλεται στη τα νησιά για τις καλοκαι- σχετικά αυξημένη κίνηση ρινές διακοπές τους. Φέ- που υπάρχει πάντα την τος τα στοιχεία δείχνουν περίοδο πριν και μετά το ότι οι μετακινήσεις πε- Πάσχα, αλλά και στις εριορίστηκαν δραστικά, κλογές που έγιναν στις καθώς η οικονομική κρί- αρχές του Μαΐου. ση ρίχνει βαριά τη σκιά Σε απόλυτους αριθμούς, της σε όλο και μεγαλύτε- όπως φαίνεται και στον ρα τμήματα της ελληνι- πίνακα, χάθηκαν 40.000 επιβάτες (38.927 για την κής κοινωνίας. Τον Ιούνιο παρατηρείται ακρίβεια) μέσα στους μια αύξηση της κίνησης πρώτους επτά μήνες τού κατά 13%, η οποία οφεί- 2012, από τη γραμμή λεται στις μετακινήσεις ε- Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήτεροδημοτών που χρημα- νη. τοδότησαν τα κόμματα Συν ένα πλοίο για τις βουλευτικές εκλο- Θα πρέπει εδώ να διευγές. Πολύ μεγάλα ποσο- κρινίσουμε ότι από την στά μείωσης της επιβατι- αρχή του χρόνου έως τις κής κίνησης παρατηρού- 10 Ιουλίου, η γραμμή ενται και στους τρεις πρώ- ξυπηρετούνταν από δύο

Μ

Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2011 2012 Ιανουάριος 1.591 1.235 Φεβρουάριος 778 1.013 Μάρτιος 1.253 958 Απρίλιος 2.841 2.086 Μάιος 1.737 1.250 Ιούνιος 2.259 2.355 Ιούλιος* 8.621 4.853 ΣΥΝΟΛΑ 19.080 13.750 * Τα στοιχεία του Ιουλίου αφορούν μέχρι και τις 25/7.

πλοία, ένα τής ΝΕΛ και ένα τής Hellenic Seaways. Το ίδιο διάστημα του 2011, στη γραμμή υπήρχαν δύο πλοία τής ΝΕΛ και πλοίο τής Hellenic Seaways. Από την άλλη, από τις 10 Ιουλίου τού 2012 στη γραμμή δραστηριοποιείται και το νεότευκτο «Blue Star Patmos». Η μείωση στην επιβατική κίνηση στην κύρια γραμμή του Βορείου Αιγαίου, όσο και αν ακούγεται εντυπωσιακή, δεν είναι έξω από τα πλαίσια που κινείται η μείωση σε όλες τις γραμμές του Αιγαίου. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Attica, Σπύρος Πασχάλης, κατά την παρουσίαση του «Blue Star Patmos» στη Μυτιλήνη είχε αναφέρει ότι η μείωση της επιβατικής κίνησης κυμαίνεται από 15% έως 25% στο Αιγαίο.

Τα φορτηγά και τα Ι.Χ. Ένα του που στη

πολύ μεγάλο μέρος τζίρου των πλοίων δραστηριοποιούνται γραμμή Πειραιάς -

Κίνηση στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη ΔΙΑΦΟΡΑ -356 235 -295 -755 -487 96 -3.768 -5.330

Χίος - Μυτιλήνη, προέρχεται από τη μεταφορά φορτηγών. Η κίνηση των φορτηγών δεν παρουσιάζει μεγάλη κάμψη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έφθασε στο -6,87% ή τα 548 οχήματα. Τούτο οφείλεται στο ότι οι μεταφορές προϊόντων από και προς το νησί με φορτηγά, καλύπτουν πάγιες ανάγκες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσουν τόσο εντυπωσιακά ποσοστά πτώσης μέσα σε λίγους μήνες. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, ωστόσο, δηλαδή σε διάστημα τριών έως πέντε ετών, η πτώση του αριθμού των φορτηγών που μεταφέρονται από τα πλοία, είναι πολύ μεγαλύτερη. Επιπλέον θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως στη μεταφορά φορτηγών δραστηριοποιείται και το Ro-Ro «Πελαγίτης», με αποτέλεσμα η πίτα να μοιράζεται σε περισσότερα πλοία. Κατά 27,93% μειώθηκε η μεταφορά Ι.Χ. αυτοκινή-

ΦΟΡΤΗΓΑ 2011 2012 Ιανουάριος 1.146 957 Φεβρουάριος 836 852 Μάρτιος 1.074 975 Απρίλιος 1.134 986 Μάιος 1.093 1.138 Ιούνιος 1.151 1.643 Ιούλιος* 1.537 872 ΣΥΝΟΛΑ 7.971 7.423 * Τα στοιχεία του Ιουλίου αφορούν μέχρι και τις 25/7.

των στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη το επτάμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Μόνο τον Ιούλιο η μεταφορά Ι.Χ. αυτοκινήτων καταγράφει πτώση 43,70%. Μόνο το Φεβρουάριο παρουσιάζεται ανάκαμψη στη μεταφορά Ι.Χ. αυτοκινήτων στη γραμμή, κατά 30,2%. Επίσης μικρή ανάκαμψη καταγράφεται και τον Ιούνιο κατά 4,2%, η οποία είναι φανερό ότι σχετίζεται με την έλευση των ετεροδημοτών για τις βουλευτικές εκλογές.

Αβέβαιο μέλλον Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το «Ε» σήμερα, αν δεν αλλάξουν εντυπωσιακά τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες, προδιαγράφουν ένα εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα στο χώρο της ακτοπλοΐας. Όσο κι αν χαιρόμαστε που ήρθε το νεότευκτο «Blue Star Patmos», όσο κι αν χαιρόμαστε που στη γραμμή συνεχίζει να κινείται το «Νήσος Χίος»,

ΔΙΑΦΟΡΑ -189 16 -99 -148 45 492 -665 -548

δεν μπορούμε παρά να αγωνιούμε για το μέλλον. Διότι η μεγάλη κάμψη στη μεταφορά επιβατών, φορτηγών και Ι.Χ. αυτοκινήτων καθιστά ζημιογόνα την εξυπηρέτηση της γραμμής από τρία επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία και ένα Ro-Ro. Κι επειδή τα περιθώρια που έχουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να συσσωρεύουν ζημίες εν όψει μελλοντικών κερδών έχουν εξαντληθεί, σύντομα τα σημερινά δεδομένα θα αλλάξουν. Αυτό σημαίνει πως είτε κάποιο από τα πλοία θα αποχωρήσει για να σταματήσει να γράφει ζημίες, είτε θα μειωθούν τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται, με στόχο να περιοριστούν ή να μηδενιστούν οι ζημίες. Μια άλλη λύση είναι να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων προς τα πάνω. Ένα τρίτο σενάριο, βέβαια, είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω λύσεων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πλαγιοκοπεί το ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ηφελούς για το πρόγραμμα ΚοινωΕργασίας αποτέλεσε την αφορμή για κριτική εκ μέρους τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην Κομματική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Επί της ουσίας συμφωνεί στο ότι το πρόγραμμα καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θυμίζει όμως ότι υλοποιείται από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ηλιακτί-

δα», της οποίας πρόεδρος είναι η κ. Ανδρεαδέλλη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης θυμίζει ότι ο κ. Τεντόμας στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπερψήφισε το άνοιγμα των καταστημάτων στη Σάμο τις Κυριακές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πάγια θέση των εμποροϋπαλλήλων για προστασία της κυριακάτικης αργίας. Χαρακτηριστικά, η ΑΝΤΑΡ-

ΣΥΑ σημειώνει: «Οι καταγγελίες για την αντεργατική πολιτική και τα καλέσματα για αγώνες ακυρώνονται από την πολιτική που εφαρμόζουν τα στελέχη πρώτης γραμμής τού ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ.. Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η συσπείρωση σε μαχητικά και δημοκρατικά σωματεία και η διεκδίκηση μόνιμης δουλειάς, με αξιοπρεπείς συνθήκες, αμοιβές και ασφάλιση.»


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ υπ’ αριθμ: 7/2012 ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: B126113/2407-2012 ΑΔΑ: Β4124691Ω2-ΩΣ4 Ανοικτού Δημόσιου Διαγωνισμού με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή για την επιλογή Αναδόχου του έργου: «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ (1) ΕΤΟΣ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ & ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ, συνολικού προϋπολογισμού «200.000,00» € ευρώ πλέον του ΦΠΑ 23% ή «246.000,00» € ευρώ με τον ΦΠΑ 23% 1. Αναθέτουσα Αρχή: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) 2. Διεύθυνση για Πρόσθετες Πληροφορίες-Παροχή Εγγράφων-Αποστολή των Προσφορών: Αντίγραφα της παρούσας και, ενδεχομένως, διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους της, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ζητήσουν από την αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών Β4 Γραφ. 235, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες 9:30 έως 14.30 στο τηλέφωνο, 210.9989594-210. 9989595, ΦΑΞ 210 9989589. 3. Είδος σύμβασης: Παροχή υπηρεσιών. 4. Συσχέτιση του Διαγωνισμού με Σχέδιο / Πρόγραμμα Χρηματοδοτούμενο από τα Ταμεία της Ε.Ε.: Από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ 5. Περιγραφή-αντικείμενο της σύμβασης: «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ (1) ΕΤΟΣ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ & ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ», συνολικού προϋπολογισμού «200.000,00» € ευρώ πλέον

του ΦΠΑ 23% ή «246.000,00» € ευρώ με τον ΦΠΑ 23% 6. Τόπος παροχής υπηρεσιών: «Μεταφορά των πάσης φύσεως υλικών του ΟΑΕΔ μεταξύ των Υπηρεσιών του, καθώς και από τις Κεντρικές Αποθήκες στις Υπηρεσίες του και αντίστροφα, για ένα (1) έτος» στις παρακάτω περιοχές: 1. Μακεδονία - Θράκη 2. Κεντρική Ελλάδα - Εύβοια και Θεσσαλία εκτός των περιοχών της Αττικής 3. Δυτική Ελλάδα - Νομοί Αχαΐας και Ηλείας και Ήπειρος 4. Υπόλοιπο Πελοποννήσου 5. Νησιά εκτός Ευβοίας 6. Νομός Αττικής 7. Συνολικός προϋπολογισμός: «200.000,00» € πλέον του Φ.Π.Α. 23%. ή «246.000,00» €, με τον Φ.Π.Α. 23%. Το ανωτέρω συνολικό ποσό καλύπτει την υλοποίηση του συνόλου (και για τις 6 επί μέρους περιοχές) προβλεπόμενου στη διακήρυξη έργου και αφορά τις κάθε είδους δαπάνες, επιβαρύνσεις, αμοιβές (τρίτων, προσωπικού, συνεργατών κ.λπ.), την αμοιβή του Αναδόχου-Αναδόχων, καθώς και κάθε παρεχόμενη υπηρεσία του Αναδόχου-Αναδόχων, προς την Αναθέτουσα Αρχή στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου. 8. Νόμισμα προσφερόμενης τιμής: Ευρώ 9. Διάρκεια ή προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης: Ένα (1) έτος από την υπογραφή της σύμβασης. 10. Παροχή ασφάλειας και εγγυήσεις που απαιτούνται: Το ύψος της προβλεπόμενης στο Φάκελο Δικαιολογητικών Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής ανέρχεται σε ποσοστό 5% επί της συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης του Έργου συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., δηλαδή στις δώδεκα χιλιάδες τριακόσια EYΡΩ «12.300,00» € (συμμετοχή για όλες τις περιοχές) ή δύο χιλιάδες πενήντα (2.050,00) €, για κάθε μία περιοχή (ανάλογα με την συμμετοχή τους). Επισημαίνεται ότι για ενώσεις εταιρειών ή κοινοπραξίες, η εγγύηση συμμετοχής πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο ότι η εγγύηση καλύπτει τις υποχρεώσεις όλων των μελών της ένωσης ή της κοινοπραξίας. Η εγγύηση καλής εκτέλεσης θα καλύπτει το 10% της συνολικής συμβατικής αξίας μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. 11.) Οικονομική και χρηματοοικονομική ικανότητα Σύμφωνα με το άρθρο 47 της Οδηγίας: Α) Σχετικά έντυπα «Ε» της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. β) Ισολογισμούς ή αποσπάσμα-

τα ισολογισμών ή δήλωση του Ν 1599/86 περί του συνολικού του ύψους του κύκλου εργασιών για τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις 12) Τεχνική ικανότητα (Σύμφωνα με το άρθρο 48 της Οδηγίας) Ο Προσφέρων πρέπει να έχει προβεί σε εμπρόθεσμη και προσήκουσα εκτέλεση τριών (3) έργων συναφών με το προκηρυσσόμενο με την παρούσα κατά τα τρία (3) πριν από τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό έτη Πληροφορίες σχετικά με την προσωπική κατάσταση των παρόχων υπηρεσιών: Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΠΔ 118/07 ΦΕΚ 150/Α/10-07-07 13. Νομική μορφή που πρέπει να έχει ο όμιλος των παρόχων υπηρεσιών στον οποίο θα ανατεθεί η σύμβαση: 1) Δεν απαιτείται νομική μορφή πριν την κατακύρωση. 2) Θα περιβληθεί με ορισμένη νομική μορφή κατόπιν συμφωνίας με την ένωση, ενόψει της ικανοποιητικής εκτέλεσης της σύμβασης. 14. Είδος διαδικασίας: «Ανοικτή» 15. Κωδικός Ταξινόμησης: CPV 60000000-8 16. Κριτήρια Ανάθεσης: Η χαμηλότερη τιμή 17. Προθεσμία για την κατάθεση - παραλαβή των προσφορών: Α) Αυτοπροσώπως ή με το νόμιμο εκπρόσωπο τους ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο μέχρι την ημερομηνία ημέρα και ώρα διενέργειας του διαγωνισμού, στο Γενικό Πρωτόκολλο Εισερχομένων του Οργανισμού, Εθνικής Αντίστασης 8 ΤΚ 17456 Άλιμος, ήτοι μέχρι 0409-2012 ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 9:30 πμ. Β) Ταχυδρομικώς στην παραπάνω Δ/νση ως συστημένες. Όσες προσφορές υποβληθούν ταχυδρομικώς θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες μόνο αν πρωτοκολληθούν μέχρι την προηγούμενη της ημέρας διενέργειας του διαγωνισμού, ήτοι μέχρι την 03-092012 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 14:30. 18. Προθεσμία για υποβολή εγγράφως αιτήματος για συμπληρωματικές πληροφορίες, διευκρινήσεις και έγγραφα: Εφόσον από τους ενδιαφερόμενους, ζητηθούν έγκαιρα τα σχετικά με τον προκηρυσσόμενο διαγωνισμό έγγραφα, αυτά παραδίδονται σ’ αυτούς, μέσα σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής αίτησης/ Συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της παρούσας Διακήρυξης μπορούν να ζητούνται μέχρι και οκτώ (8) η-

μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας άσκησης της ένστασης του άρθρου 15 παρ. 2 περ. α του Π.Δ. 118/2007 και παρέχονται το αργότερο τρεις (3) ημέρες πριν από την εκπνοή της ως άνω προθεσμίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση που ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές οι ως άνω συμπληρωματικές πληροφορίες αυτές δίνονται το αργότερο εντός έξι (6) ημερών πριν την ημερομηνία υποβολής των προσφορών, χωρίς ο προσφέρων να έχει δικαίωμα ένστασης δυνάμει του άρθρου 15 παρ. 2 περ. α του ΠΔ 118/2007 ΦΕΚ 150/Α/10-07-2007. 19. Γλώσσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην προσφορά: Η Ελληνική γλώσσα. 20. Ελάχιστη απαιτούμενη χρονική διάρκεια ισχύος της προσφοράς: (180) ημερολογιακές ημέρες από την επόμενη της προθεσμίας παραλαβής προσφορών. 21. Δικαίωμα Συμμετοχής: Φυσικά πρόσωπα - Νομικά πρόσωπα - Ενώσεις - Συμπράξεις 22. Πρόσωπα που επιτρέπεται να παρευρίσκονται κατά το άνοιγμα των προσφορών: Οι ίδιοι ή εξουσιοδοτημένα από αυτούς πρόσωπα. 23. Γίνονται δεκτές προσφορές για το σύνολο του έργου, ή μέρους αυτού. Οι τιμές των προσφορών για

τις παρεχόμενες υπηρεσίες γίνονται σε ΕΥΡΩ, χωρίς τον Φ.Π.Α., ολογράφως και αριθμητικώς, ανά κυβικό μέτρο και κιλό, για όλες τις επιμέρους μεταφορές. Η σύγκριση των προσφορών θα γίνεται στη συνολική τιμή των προσφερόμενων υπηρεσιών (στην περίπτωση προσφοράς για το συνολικό έργο) ή στις επιμέρους τιμές αυτών (στην περίπτωση προσφοράς για τις επιμέρους περιοχές). Μειοδότης-Μειοδότες θα αναδειχθούν οι μεταφορείς που προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή ανά κυβικό μέτρο και κιλό, για τη μεταφορά υλικών κ.λπ., εντός του Ν. Αττικής, καθώς και για τις μεταφορές από και προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι, στις οδικές μεταφορές, η σχέση βάρους-όγκου είναι 1:3, ήτοι 1 κυβικό μέτρο (m³) αντιστοιχεί σε 333 κιλά. 24 Ημέρα ώρα και τόπος διενέργειας του Διαγωνισμού: Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει από την Επιτροπή Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων Διαγωνισμών της Διοίκησης του ΟΑΕΔ την 0409-2012 Ημέρα Τρίτη και ώρα 9:30 πμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΑΕΔ Εθν. Αντίστασης 8 Άλιμος. Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ: 28.7.2012 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ”

12.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“BLUE STAR”

09.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ”

07.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΜΥΤΙΛΗΝΗ”

10.20 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ: 29.7.2012 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ”

12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“BLUE STAR”

21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“BLUE STAR”

09.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“Ε. ΕXPRESS”

18.00 ΠΡΟΣ

“Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ”

22.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ: 30.7.2012 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ”

12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“E. EXPRESS”

19.00

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΠΡΟΣ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “BLUE STAR”

20.00

“Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ”

22.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

19 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΠΑΥΛΗ Σ. - ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ Α. Αγ. Ειρήνης 1-3 Τηλ. 22510 20879 07.45 - 21.00

ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κυδωνιών 2 Συνοικισμός Τηλ. 22510 44416 07.45 - 14.00

ΤΣΕΡΔΑΝΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Πιττακού 31 Τηλ. 22510 45455 07.45 - 14.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κυδωνιών 2 Συνοικισμός Τηλ. 22510 44416

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΠΑΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ερμού 312 Τηλ. 22510 28738 07.45 - 21.00

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ Ζαλόγγου 33 Τηλ. 22510 42455 21.00 - 07.45 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

SUDOKU

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

EΘNIKH TPAΠEZA

∆ΥΣΚΟΛΟ

415/470156-97

ALPHA BANK ΕΥΚΟΛΟ

ΛYΣΕΙΣ

601-00-2002-008741

ΜΕΤΡΙΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


20

XPONOΓPAΦHMA

ΣABBATO 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

µέρα νύχτα

Σοφά λόγια XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Το ποτό και ο καφές είναι δυο φορές πιο απολαυστικά αν συνδυαστούν με ποιοτική μουσική και προσεγμένο περιβάλλον. Όλα αυτά θα τα βρείτε στην προκυμαία Μυτιλήνης και πιο συγκεκριμένα στο καφέμπαρ «FabbRica», που αν και λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό, έχει κατορθώσει να γίνει σημείο αναφοράς της καθημερινής ζωής της προκυμαίας της πόλης. w Σήμερα Σάββατο βράδυ, στο «Μakara», στη Σκάλα Καλλονής, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για μία και μόνο εμφάνιση θα μεταδώσει την ενέργεια και την ένταση που μόνο αυτός ξέρει, με τα τραγούδια και την παρουσία του στη σκηνή. w Ένα εκρηκτικό και καυτό πάρτυ διεξάγεται επίσης σήμερα Σάββατο βράδυ, στο cafe-bar «Cielo», στην Eυρειακή, με τις sexy DJs Andreadakis Twins. Διασκέδαση και ξεφάντωμα… εις διπλούν. w Η «Κουντουρουδιά» άλλαξε πρόσωπο. Η γνωστή ταβέρνα της ομώνυμης τοποθεσίας δημιούργησε για τους πελάτες της τον εξωτερικό της χώρο, έτσι ώστε το ταξίδι γεύσης των πιάτων που προσφέρει, να συνοδεύεται και να παίρνει ρυθμό από τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας που σκάνε στα πόδια σου.

αντρέψου οπωσδήποτε. Αν πάρεις κα«Π λή γυναίκα θα είσαι ευτυχισμένος, αλλιώς θα γίνεις φιλόσοφος.» Σωκράτης

J

Από τον Καμύ και όπου πάει… ίγες μέρες πριν, διάβασα στο EPIRUS GATE: «Πηγαίνουν για μπάνιο και παίρνουν μαζί και το “τσιγαριλίκι” τους»!!! Μετά από μια μικρή παύση κατά την οποία σκέφτηκα το αν πρέπει να μπει το τσιγαριλίκι εντός εισαγωγικών, διάβασα πιο κάτω: «Οι τακτικοί έλεγχοι της ομάδας ΔΙΑΣ στην Πρέβεζα, χαλάνε τα σχέδια των λουομένων που θέλουν να απολαύσουν και άλλα πράγματα»… Όλο υπονοούμενα αυτά τα παιδιά… και αναφέρονται στο γεγονός της σύλληψης ενός 35χρονου με μικροποσότητα κάνναβης!!! Ξέρω πως υπάρχει το «γράμμα», καθώς και το «πνεύμα» του νόμου. 35 χρονών, πιθανό να είναι παντρεμένος ή το πολύ ένα βήμα πριν το γάμο, δεν αποκλείεται να έχει και ένα κουτσούβελο. Οπωσδήποτε όμως, δεν κουβαλούσε ένα κιλό. Χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο; Θα μου πείτε τώρα, «αυτό είναι το μοναδικό στραβό»; Προφανώς και όχι, εξάλλου στο συγκεκριμένο άνθρωπο, με το γενικότερο πρόβλημα των ναρκωτικών και τις διαστάσεις που θα πάρει στο εγγύς μέλλον, το πολύ πολύ να του κάνουν αέρα… Αλλά είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις πως ακόμη και σήμερα, στην κατάστασή μας, συνεχίζουμε να διυλίζουμε τον κώνωπα, ενώ καταπίνουμε α-

Λ

μάσητη την κάμηλο… Την ίδια μέρα και λίγη ώρα αργότερα, για να αλλάξω θέμα, πέρασα μπροστά από τη βιβλιοθήκη μου στο σπίτι. Είδα ένα άσπρο εξώφυλλο με την άκρη του ματιού και θυμήθηκα πως δε διάβασα τον «Ξένο» τού Καμύ, που μου δάνεισε ο κουμπάρος μου. «Το διάβασες;», ρώτησα τη γυναίκα μου. «Ναι», μου απάντησε. «Καλό, Εύη;», την ξαναρώτησα και την ώρα που μου έγνεφε βαριεστημένα «ναι» με το κεφάλι, συνειδητοποίησα τη χαζομάρα μου… «Διάβασε τον Καμύ σου, ρε μαλάκα», σκέφτηκα με έντονη τη διάθεση αυτοκριτικής, «θέλεις και εγγυήσεις… σαχλαμάρα»!!! Πάνω εκεί έγινε η καραμπόλα και έφυγε το μυαλό μου πολλά χρόνια πίσω, στη γειτονιά μου και στον παλιό μου γείτονα,

το Γιάννη το «Σαχλαμαρίδη»!!! Καλός άνθρωπος. Καλά, όμως, δεν μπορείς να πεις ότι ήταν!!! Κοστούμι πάντα. Άσπρο κασκόλ, χειμώνα - καλοκαίρι. Πιαστράκια στα πόδια για να μη λερώνονται τα μπατζάκια του από την αλυσίδα του ποδηλάτου του. «Βίσμαρκ» φυσικά, με σχάρα στην πίσω ρόδα και ένα σιδερένιο λοστάρι πάνω της, για όποιον τον κορόιδευε… Κατ’ επέκταση μπορείτε να φανταστείτε σε τι κατάσταση διατηρούσε το σπίτι του. Παλιό, στενό, διώροφο. Χωρίς θέρμανση και με την προσοχή που μπορεί να του δώσει ένας μισότρελος… Άνθρωποι και ποντίκια. Αναρωτήθηκα για άλλη μια φορά για το ποιος θα ζούσε σε αυτό το σπίτι μετά το «Σαχλαμαρίδη». Δεν το έμαθα ποτέ, γιατί πρόλαβε και… το έκα-

ψε!!! Όπως ακριβώς έπρεπε… Μετά από χρόνια, ο ιδιοκτήτης το γκρέμισε και έχτισε πάνω του ένα όμορφο καινούργιο σπίτι. Μοιραία και εύλογα μέσα από αυτές τις σκέψεις μου και σε συνάρτηση με τα όσα συμβαίνουν, έφτασα στο συμπέρασμα πως δεν μαζεύεται το μπουρδέλο, ρε παιδιά… Τσάμπα παιδευόμαστε. Το καις, αφήνεις να ξεχαστεί η ύπαρξή του και κατόπιν φτιάχνεις κάτι όμορφο, με μεράκι. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω τα περσινά μου λόγια. Να κάνετε τα μπάνια σας και να φροντίσετε τον εαυτό σας. Εάν σωθούμε, θα συνεχίσουμε να ζούμε στο ίδιο μπουρδέλο. Αν γκρεμιστεί, θα χάσουμε μόνο την τσατσά, που θα φύγει νύχτα. Τα «κορίτσια», πάντα εδώ γύρω θα βρίσκονται… Αλέξης Β. Τζιμογιάννης

22510 44242

Εμπρός 3621  

Ημερήσια Εδημερίδα Ν.Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you