Page 1

Stikkontakten nr. 1 - 2008

NOE – laver el! TV-journalisten – spare selv penge Gode tilbud – til påskeåbent

påskekonkurrence

Kom og besøg os påskelørdag den 22. marts og vind en mikroovn fra OBH


Skivevej 120 . 7500 Holstebro

Tlf. 97 42 14 88 . www.noe.dk e-mail:noe@noe.dk Fax 97 40 44 02 Nordvestjysk Elforsyning Amba er ejer af følgende selskaber: NOE Energi A/S NOE Service A/S NOE Energi Forsyning A/S NOE Fibernet A/S

Udgiver:

Nordvestjysk Elforsyning i samarbejde med Dagbladet Holstebro·Struer Ansvarshavende: Chefredaktør Erik Møller Tekst: Niels S. Overgaard Layout/grafik: GIB + KALJ, Dagbladet Tryk: Bergske Avistryk, Struer Oplag: 48.000 eksemplarer Der tages forbehold for trykfejl og udsolgte varer

Nu skal vi selv lave el!

STIKKONTAKTEN 2008

Nordvestjysk Elforsyning

NOE har foreslået Lemvig Kommune, at der opsættes vindmøller på Harboøre og Bøvling Klit. På tangerne mod Vesterhavet vil der kunne produceres elektricitet på en særdeles effektiv måde. Vi fortalte om planerne på et borgermøde i Tangsø Idrætscenter i januar, og stemningen var positiv. Vi følte en god opbakning. Men desværre har kommunen i første omgang ikke taget vores idé med i deres udkast til en ny vindmølleplan.

NOE’s forslag om vindmøller ved Vesterhavet er bragt videre til Christiansborg. Vi har i København præsenteret planerne for Folketingets Energipolitiske Udvalg. Politikerne tog rigtig godt imod NOE’s forslag og har bagefter stillet flere spørgsmål til klima- og energiminister Connie Hedegaard. NOE pointerede meget klart over for udvalget, at det bør være lokale, som udnytter områdets aktiver i kraft af vinden. Det skal ikke være investorer, som er uden lokal tilknytning, eller som kun låner en forbindelse til vores egn. Fra møder med Lemvig Kommune ved vi, at kommunen også i givet fald lægger vægt på, at der skal være en stor lokal forankring. Lokalbefolkningen skal i videst muligt omgang involveres i projektet, både før, under og efter opstillingen af møllerne. Derfor tilbyder NOE plads i projektet på Harboøre Tange til et lokalt vindmøllelaug på en væsentlig del (op til halvdelen) af kapaciteten. Størrelsen afhænger af, hvordan den såkaldte skrotningsordning for gamle vindmøller kommer til at indgå. Når NOE går ind i et sådant projekt, bliver alle selskabet kunder medejere af projektet. Det har betydning for NOE, at vindmølleopsætningen er en midlertidig løsning på samfundets energiproblemer. Når der findes andre alternative løsninger til at producere el, eller når møllerne er slidt op, skal de fjernes uden at efterlade ar i naturen. Møllerne låner naturen i en periode på en skånsom måde og gør en masse for godt klimaet. NOE mener, at Lemvig Kommune derfor bør støtte en placering af vindmøller på tangerne. Det bliver en miljømæssig gevinst, som er større end ulempen.

God læselyst af vort kundeblad Ebbe Ravn Sørensen bestyrelsesformand Nordvestjysk Elforsyning Amba

2

SIDE


Billig varme uden bøvl

Isabella og Oliver har fået en kæmpemæssig legeplads rundt om huset.

Murermester Preben Kjeldbjerg er nu i gang med at lægge fliser. Han mangler også at skrue lamper i muren rundt om huset. Men han ser frem til at få masser af tid til at nyde omgivelserne. Han har nemlig fravalgt et fastbrændselsfyr, som mange ellers opfordrede ham til. Han orker ikke at fodre varmeanlægget med træpiller eller anden brændsel. I stedet har Preben Kjeldbjerg fået gravet 400 meter varmekabler ned rundt om huset. Jorden giver det meste af varmen til huset, men suppleret af en solfanger på taget.

Økonomien Preben Kjeldbjerg har ikke sat sig meget ind i, hvordan anlægget henter varme op fra jorden. Han ved, at når der bruges én kilowatttime strøm, så kommer der flere gange så meget energi tilbage i form af varmt vand. Det opvarmer gulvene i huset og brugsvandet. For familien Kjeldbjerg har det været afgørende at få en nem, praktisk og billig løsning på opvarmningen. Efter indkøringen har systemet fungeret upåklageligt i fire måneder. I vintertiden er der brugt omkring 1.300 kWh om måneden til varme og varmt vand. Det synes Preben Kjeldbjerg er begrænset til et hus i den størrelse og en familie med tre børn. De regner med, opvarmningen kan klares for under 15.000 kr. om året. Han skal intet gøre for at passe anlægget. Kun skrue op, hvis de ønsker højere temperatur. Én gang om året skal en montør efterse, men det klares på en time eller to.

Så meget spares Husejere med oliefyr kan typisk halvere den årlige varmeregning, hvis de graver et jordvarmeanlæg ned. Det viser beregninger fra Teknologisk Institut.

Kom og se jordvarmeprogram fra BOSH til påskeåbent hos NOE

Jorden og solen leverer energien til ny villa i Handbjerg – ejeren kender ikke synderligt til teknikken, men det virker! De kan se til Struer, Mors og op langs Sallings vestkyst. Når rådyr løber over markerne, gør vidderne, at de kan følge dem i flere minutter. På en bakke i Handbjerg har familien Kjeldbjerg bygget en villa på 263 kvadratmeter, hvor de flyttede ind i november.

STIKKONTAKTEN 2008

De står oven på deres varmeanlæg – Oliver, Isabella og Preben Kjeldbjerg.

Hurtig klaret Jord- og solvarmeanlægget har kostet omkring 100.000 kr. Til gengæld har Preben Kjeldbjerg sparet at investere i et fyr. Ved husbyggeriet har det intet gjort, at kablerne skulle i jorden. De er lagt ned i en rende på 80 centimeter, og det varede under en arbejdsdag. Men som entreprenør ved Preben Kjeldbjerg, at mange er bekymrede for at få jordvarme ned i deres beplantede have. - Men det kan faktisk gøres skånsomt med en kædegraver, fortæller håndværkeren.

3 SIDE

Preben Kjeldbjerg har 12 mand i arbejde i sit firma, så han behøver ikke også at skulle bruge tid på at hælde træpiller i et fyr.


STIKKONTAKTEN STIKKONTAKTEN 2008 2008

Der har været tusindvis af kroner at spare, når Peter Ingemann sammen med Trine Keinicke Sørensen efterser familiers energiforbrug. Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

Sådan sparer tv-journalist selv I programmet ”Guld og Grønne Skove” har Peter Ingemann jaget energibesparelser hos danske familier, men også på sit arbejde og hjemme hos sig selv prøver han at begrænse forbruget 35-årige Peter Ingemann er en gennemsnitlig dansk el-, vand- og varmeforbruger. Han slukker lyset, når hans kone eller børn går fra et værelse badet i kilowatttimer. Han aflæser sine målere og regner på, om temperaturen falder fornuftigt fra indløb til udløb. Men fanatisk har han aldrig været. Hidtil.

Fornuftigt hus

Men nu har Peter Ingemann gennem otte uger besøgt danske familier i serien ”Guld og Grønne Skove” og hjulpet dem med at skære ned på deres forbrug. Udsendelserne har inspireret tusindvis af danskere til, hvad de selv kan gøre – og tv-journalisten har også fået ideer til sit eget arbejdsliv og familieliv. For eksempel har han opdaget, hvordan spot-lysene i hans hus grovæder strøm.

– Fra starten har det været et godt hus med fornuftig isolering og rimelige vinduer. Men da vi skulle bygge om, gik vi op i at købe ruder med superlavenergiglas og tilbygningen skulle isoleres efter de allernyeste forskrifter. Vi får fjernvarme til en rimelig pris i Ry, og vi har gulvvarme.

– Det har overrasket mig. Jeg har gået og talt, hvor mange spot vi har. 300 watt i køkkenet og 300 watt på badeværelset. Hold da op. Og hver kilowatttime koster 1,70 kr. Det skal vi have gjort noget ved, siger Peter Ingemann. Han har fundet ud af, der findes sparespots. Hidtil har det været et problem at bruge dem sammen med lysdæmpere. Under planlægningen af udsendelserne er det ikke lykkedes at finde leverandører med en løsning. Men det kommer, ved tv-journalisten.

4

SIDE

Trine og Peter Ingemann bor i Ry i Midtjylland sammen med Caroline på 7 år og Marie på 4. Huset er bygget i 1996, og de købte det for et par år siden. De har udvidet med 70 kvadratmeter.

Ved Peter Ingemann her og nu på stedet, hvor meget familien bruger på varme om året? Ikke på de sidste tal i afregningen, men han husker, det ligger mellem 8000 og 9000 kr. Beløbet er ok, mener han.

Spare-tørretumbler Peter Ingemann er klar over, det ser værre ud med elektriciteten. Her bruger han også 8-9.000 kr., og det er i overkanten. Han prøver at undskylde sig med to mindreårige børn og al tøjvasken.


Bilelskeren Familien kører i en VW Passat diesel. Den klarer 17 km på en liter, men den er også forholdsvis dyr i indkøb. Til gengæld holder den prisen bedre, forventer han. Peter Ingemann har vænnet sig til at regne i totaløkonomi, ligesom folk skal gøre, når de investerer i hvidevarer og andre ting, der bruger el. Han er glad for biler og kunne sådan set godt tænke sig en vogn med mere kraft. V6-motor og 250 hestekræfter. – Men jeg er for nærig. Og så dur det heller ikke at blæse al den CO2 ud. Peter Ingemann praktiserer selv guld og grønne skove.

[

ser i serien, otte udsendel t nd se r ha DR t, om u ikke afgjor og det er endn e. nd ru en ny der kommer aysen

Foto: Jens Th

]

Danskerne er fornuftige Peter Ingemann har arbejdet i mange brancher, før han i 2001 sluttede uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole i Århus. Slagteriarbejder på Tulip i Brabrand, træindustriarbejder på en møbelfabrik, pakket toldfrie varer i lufthavnen i München osv. Men el har han først beskæftiget sig med i serien ”Guld og Grønne Skove”. Tidligere ledede han tv-programmet ”Hammerslag”, og til det program er der nu igen optagelser i gang. ”Guld og Grønne Skove”-ideen er importeret fra New Zealand. Men da de danske tilrettelæggere begyndte forberedelserne, fik de udfordringer med at finde energifrådsere i Danmark. - Generelt sagt er danskerne rimeligt gode til den slags. Vi er klar over sparepærerne, og de findes i næsten ethvert hjem. Vore biler er fornuftige og hele vejen igennem. I New Zealand lever de meget lig amerikanerne, og her var der rigtig meget at komme efter for tv-programmet, fortæller Peter Ingemann. - Danskerne er de pæne i energiklassen. Men stadig kan vi også forbedre os, og der kan gå sport i det. Peter Ingemann vil gerne løbe foran og vise veje.

[

] [ ilier kan Alle typer fam -serien. tv r se spare, vi Bergius Foto: Bjarne DR n, se an rm He

STIKKONTAKTEN 2008

– Vi har købt en A-tørretumler. Den bruger under det halve. Til gengæld larmer den lidt mere. Men vi skulle nok være flittigere til at hænge tøjet ud til tørre en større del af året, erkender Peter Ingemann.

erne TV-programm på s se ig kan stad ld gu k/ r.d www.d

]

5

SIDE


STIKKONTAKTEN 2008

Vi giver

10% RABAT

netop den da g på ventilation sanlæg

Slip for dug på ruderne! Et ventilationsanlæg fra NOE kan hjælpe dig og din familie af med fugten i jeres hus. Sådan fungerer et ventilationsanlæg Køkkener, badeværelser, bryggerser og soveværelser er normalt boligens mest fugtige rum. Et ventilationsanlæg suger den fugtige luft ud og puster frisk luft så effektivt ind i boligen, at hele 80 procent af varmeenergien i den brugte luft overføres til den nye luft. Kontakt NOE for et uforpligtende konsulentbesøg om hvordan du får et bedre indeklima i dit hus.

SIDE

Se mere og hent brochure på www.noe.dk under "privat" og "produkter"

Med et ventilationsanlæg får du frisk luft og et bedre indeklima.

6

Og så slipper du for: • • • •

at vinduer, karme og murværk opsuger fugt røg, mados og anden dårlig luft at lufte ud flere gange dagligt at åbne vinduer frister indbrudstyve til at aflægge dit hjem et besøg • træk fra de åbne vinduer • varmetab ved udluftning

KUPON Jeg vil gerne kontaktes af en konsulent om et uforpligtende besøg. Jeg ønsker at få tilsendt materiale om et bedre indeklima.

Priseksempel “Gør-det-selv” komplet grundpakke med 8 luftventiler

Gerne pr. e-mail.

KR

33.29. 3,-

Mit telefonnummer i dagtimerne er:

Evt. aften fra kl. _______Telefon:

Installeret grundpakke med 8 luftventiler inkl. montage

Sendes ufrankeret Modtageren betaler portoen

PRISE

Navn:

R

FRA K R. 43.54 3,-

Postnr. og by: E-mail:

NOE Energi A/S Skivevej 120 Postboks 1330 +++ 5323 +++ 7500 Holstebro


STIKKONTAKTEN 2008

Kristian Eriksen begynder med det allervigtigste: At måle om HPFI-afbryderen stopper livsfarlige fejlstrømme.

Tjek på el-sikkerheden Brande og ulykker kan undgås ved at give installationen et eftersyn ligesom bilen Har du hørt om folk, som kommer hjem til et nedbrændt hus, fordi der har været fejl i el-systemet? Hvert år dræbes mennesker, fordi de får strøm igennem sig. Mange af tragedierne kunne undgås ved at efterse installationen, ligesom de fleste sender deres bil på værksted med regelmæssige mellemrum. En række el-installatører og også NOE tilbyder at tjekke el-sikkerheden. Prisen er lavere end for mange vedligeholdelseseftersyn på bilværksteder. Installationsassistent Kristian R. Eriksen fra NOE bestilles ofte til et tjek, når folk har købt et hus og får mistanke om, at noget er galt. Men efterhånden som ordningen bliver kendt, tror han, at flere og flere vil give deres el-sikkerhed et tjek. Måling Kristian Eriksen begynder med at kigge på tavlen i bryggerset i et hus fra 1958 midt i Holstebro. Det er ombygget for ti år siden, men selv om der da er kommet nye automatsikringer og andet udstyr, så tager Kristian Eriksen blodtrykket på HPFI-afbryderen. Slår den fra ved 30 milliampere, som den skal? - Vi kommer ud for nogle fejlstrømsafbryder, som ikke virker, eller som først afbryder, når en fejlstrøm er alt for kraftig, fortæller Kristian Eriksen. Installationsassistenten råder husejeren til at bruge tjekknappen et par gange om året. Afbryderen har også godt af motion.

Halogenspot Med skruetrækker i hånden begynder Kristian Eriksen en rundtur i huset. Han trækker halogenspot ud af loftet for at se, om ledningerne er samlet på en lovlig måde. Han hiver stikkontakter ud.

Både inde og ude følger Kristian Eriksen kablerne.

Tilslutningsdåsen til opvaskemaskinen sidder løs. En montør har sjusket. Den skal fastgøres. Kristian Eriksen tager stikprøver, hvor hans trænede sind og erfaring giver mistanke. Han ødelægger intet, men han graver ind mange steder.

Mange fejl Stort set i ethvert hus kan Kristian Eriksen finde fejl. Mere eller mindre alvorlige. - Vi bliver jævnligt tilkaldt af el-installatører, som har fundet noget tvivlsomt. Vi er uvildige, og vi skal ikke udføre reparationerne bagefter. Vi er ligesom FDM, når de tjekker biler, sammenligner Kristian Eriksen. Han melder ingen til politiet efter et installationstjek. El-systemet er husejerens eget ansvar. Men Kristian Eriksen sender en rapport. Den kan også være en vigtig information til købere, hvis huset senere skal sælges. De bygningssagkyndige, som udarbejder ejerskifterapporter, går ikke i dybde med el- og vvs-installationer.

Bag mange nedsænkede lofter findes farlige samlinger.

Prisen NOE tager 2.000 kr. inklusive moms plus kørsel for et installationseftersyn. Der gives ingen garanti for, at enhver fejl er udpeget, men Kristian Eriksen og hans kolleger ved, hvor de skal kigge efter de typiske – og farlige - fejl.

7 SIDE


STIKKONTAKTEN 2008

Påskehygge med NOE Grillet laks med sprød salat med basilikumpesto 4 pers. 4 laksekoteletter med skind 2 tsk. olie 2 tsk. appelsinsaft 1-2 tsk. tørret salvie Salt og peber Salat ½ friseesalat ½ krølsalat eller lign. 2 stk. rød grape 1 agurk 200 g frosne ærter 50 g soltørrede tomater i strimler 2 spsk. basilikumpesto

Fremgangsmåde: Laksekoteletter: Rør olie med appelsinsaft og salvie og pensl laksen med blandingen Læg laksen på grillen med skindsiden ned og grill ca. 10 min. afhængig af tykkelse. Drys med salt og peber.

Tilbehør: Groft brød Vend salaten med ærter, grape, agurk og soltørrede tomater. Rør pesto med lidt vand, og dryp over salaten. Serveres med godt brød

Salat: Skyl salaten, der plukkes i mindre stykker og anrettes i en skål eller i et fad. Skær skrællen af grapeen og skær dem i både, undgå hinden. Skær agurken igennem på langs og fjern kernerne. Skæres i tynde skiver.

Påsketærte med marcipan og chokolade Tærtebund:

Grillede laksesteaks

80 g smør 150 g hvedemel 60 g flormelis 1 æg

med salat, rød grape og ærter

Tærtefyld:

Kom og se Cobb-grillen i brug på NOE

100 g marcipan 100 g sukker 80 g smør 2 æg 100 g groft hakkede valnødder 75 g hakket mørk chokolade

påskelørdag den 22. marts

Overtræk:

Den dag tilberedes der lammekølle.

75 g mørk chokolade Små likøræg Serveres kold med creme fraiche.

Fremgangsmåde Hak smørret i små stykker i melet, tilsæt flormelis og saml dejen med 1 æg. Tryk dejen flad og lad den hvile koldt i ½ time. Skær marcipanen i mindre stykker og bland den med sukkeret. Tilsæt smør og rør godt sammen. Rør æggene i ét ad gangen. Tilsæt til sidst hakkede valnødder og chokolade. Rul dejen ud og beklæd en tærteform på ca. 24 cm i diameter.

Fordel fyldet på tærtebunden og bag den ved 180° C i ca. 30 min. (Til fyldet er stivnet og overfladen er lysebrun). Lad tærten afkøle lidt. Hak chokoladen i mindre stykker og fordel det over den varme tærte. Når chokoladen er smeltet fordeles det på tærten. Pynt med små likøræg.

8

SIDE SIDE

Påsketærte Herlig tærte til påskedagene. En lille ”bombe” som gerne må bages dagen før, det gør den ikke dårligere!


STIKKONTAKTEN 2008

Guld og grønne skove hos NOE Du kan denne aften møde en familie, som medvirkede i tv- programmet ”Guld og Grønne Skove. Mona Rasmussen og Michael Petersen fra Hogager NOE har desværre ikke mulighed for at komme hjem til alle for at finde de steder, hvor I kunne spare strøm og varme. Til gengæld inviterer vi nu alle til at besøge os. Kom og hør, hvor energisynderne måske findes i dit hjem, og hvordan du tæmmer dem.

Torsdag d. 10. april kl. 19.00 hos NOE, Skivevej 120, Holstebro Du kan denne aften møde en familie, som medvirkede i tv- programmet ”Guld og Grønne Skove. Mona Rasmussen og Michael Petersen fra Hogager deltog i den allerførste udsendelse i serien og fik hjælp til at isolere deres hus. Ved arrangementet på NOE fortæller de om, hvorfor de tilmeldte sig programmet. De beretter også om, hvordan det var at være med, og hvilket udbytte det har givet. Aftenen byder desuden på andre indslag. ”Brug pæren”! Spar penge og få et bedre miljø. Knud Lyngholm fra firmaet Nybye i Aulum viser og

fortæller, hvorfor det kan betale sig at skifte til lavenergipærer. I dag findes der rigtig mange muligheder, så næsten alle lamper kan anvende lavenergipærer. Husholdningskonsulent Agnete Støjberg, NOE, gennemgår, hvor meget vore apparater i hjemmet bruger af strøm, når de står på standby. Hun giver tips om, hvordan forbruget mindskes. Agnete Støjberg giver også små forslag til, hvordan vi kan let kan ændre i hjemmet, så energiforbruget minimeres – uden det gør ondt. • •

• •

Hvorfor det kan det betale sig at vaske tøj i koldt vand? Kan man koge otte æg i fire spiseske fulde vand i stedet for i en helt liter vand? Hvorfor skal der være max 5 grader i køleskabet? Hvordan udnytter vi ovnen optimalt til for eksempel middagsmaden

9

SIDE

GULD OG GRØNNE SKOVE HOS NOE TORSDAG D. 10. APRIL 2008 KL. 19.00 Sted: NOE, Skivevej 120, 7500 Holstebro

NOE serverer smagsprøver samt kaffe og kage. Deltagerpris.: 25,- kr. pr. pers. Gå ikke glip af en spændende NOE aften, så skynd dig at tilmelde dig på tlf.:

97421488 dagligt mellem kl. 8.00 – 15.00 eller på

asa@noe.dk.

Der er begrænset deltagerantal.

Mona Rasmussen, som medvirkede i programmet ’’Guld og grønne skove’’ ses her ved køleskabet.


STIKKONTAKTEN 2008

Jordvarme Jeg kunne godt tænke mig lidt mere tekst i denne annoncedjslksbnmvlksdnvs,.dvfnsdklæjkæmf

• Mindre forurening • Mindsker drivhuseffekten fra kul, olie og naturgas • Solen genererer hver sommer ny energi i din have • En god og sikke investering • Forøger husets værdi • Anlægget bestaler sig selv i form af årlige besparelser på varmereg ningen • Sænker fyringsudgifterne 40-50% i forhold til olie eller naturgas • Udviklet og produceret i Danmark • Høj effektivitet og nyttevirkning • Brugervenlig • Høj komfort • Nem at vedligeholde • Systemgodkendt og testet af Dansk Teknologisk Institut

10

SIDE

et OE for ntbeN t k a t sule Kon de kon rdvarme n e t g i l n jo uforp hvorda r m o g sø virke dk w.noe. w w å ep se mer

KUPON Jeg vil gerne kontaktes af en konsulent om et uforpligtende besøg.

Sendes ufrankeret Modtageren betaler portoen

Jeg ønsker at få tilsendt materiale om et bedre indeklima. Gerne pr. e-mail. Mit telefonnummer i dagtimerne er:

Evt. aften fra kl. _______Telefon: Navn:

Postnr. og by: E-mail:

NOE Energi A/S Skivevej 120 Postboks 1330 +++ 5323 +++ 7500 Holstebro


STIKKONTAKTEN 2008

Sæt vindmøller ved Vesterhavet! Ægtepar ser mange fordele i at producere strøm på Harboøre Tange og Bøvling Klit i stedet for at stille møller op inde i landet 500-700 meter sydøst for deres hus drejer fem vindmøller, og dem har de det okay med. Også selv om vingerne i lavt sollys blinker ind i deres stue, og selv om blæsten somme tider puster lidt støj hen over deres grund. Men nu risikerer Lene Dilling Hermansen og Evan Skød Pedersen i allerværste fald at blive omkredset af i alt 14 meget højere møller inden for en kilometers afstand, og det synes de er både urimeligt og meningsløst. – Sæt i stedet møller op på Harboøre Tange og eventuelt også nogle på Bøvling Klit, opfordrer ægteparret. Her blæser vinden meget hårdere, og der er derfor ikke brug for så mange som inde i landet. Her kan kablerne trækkes i én streng, og det bliver meget billigere. Her bor ingen mennesker, som generes, og de, der går en tur langs stranden fire gange om året, kan sagtens leve med sus og lysglimt.

Vil købe anparter Lene Dilling Hermansen, Evan Skød Pedersen og mange af deres naboer i Skalstrup nordvest for Vemb er glade for, at NOE har foreslået at sætte møller på Harboøre Tange og Bøvling Klit. Hvis anparterne bliver af en rimelig størrelse, så er de også parate til at investere lidt penge i dem. Her i naturområdet øst for Nissum Fjord tænker de både på naturen og som købmænd, og det forenes i, at vindmøller skal stå på kanten af Vesterhavet. Ægteparret Hermansen-Pedersen kan af samme grund ikke forstå Lemvig Kommunes plan for møller. Her placeres de næsten alle sammen i den sydlige del af kommunen og navnlig ved Skalstrup.

– Det bliver meget dyrere, når der skal laves veje og graves kabler til spredte møller. Og selv om det blæser hos os, så har vi kun 75 % vind i forhold til, hvis de stod ved havet, fortæller Lene Dilling Hermansen.

Bedst på havet Hun er lærer på Uddannelsescenter Mariebjerg i Vemb, og her bliver hun snart kollega med sin mand. Tømreren Evan Skød Pedersen har fået job som pedel. De har boet i Skalstrup i 3½ år.

[

Evan Hermansen og Lene Dilling s re de en trives på Skød Peders de rå om e i det flad idylliske plet Fjord. m su is N øst for

Ligesom mange andre ønsker de vindmøller, ”men bare ikke lige her hos os”. Det dilemma kan de godt se, men de bakker op om en alternativ løsning ikke så langt væk – møller på tangerne. De tvivler på, det vil genere turister og andre gæster. Alle erkender, at der skal produceres mere vindenergi, og partierne i Folketinget er enige om, at der skal opstilles flere møller. – Det allerbedste vil være at støbe alle møllerne fast ude på havet. Men de, der skal stå på land, skal selvfølgelig placeres, hvor det blæser mest, og hvor det er mest økonomisk – ved Vesterhavet.

Sådan kan det komme til at se ud, hvis der placeres møller på Harboøre Tange og Bøvling Klit, som NOE foreslår, og Lene Dilling Hermansen og Evan Skød Pedersen støtter.

]

11

SIDE


STIKKONTAKTEN 2008

NU MED E REND A P S E B ELTION K N U F ° +8

Frostsikker dit sommerhus

12

SIDE

med en ny varmepumpe Frostsikker dit sommerhus, uden elmåleren går amok. Panasonic NE serien er særligt velegnet til de danske sommerhuse. Med den nye +8 °C/10 °C funktion kan du holde sommerhuset frostfrit med mindst muligt elforbrug. Panasonic NE modellerne er specielt designet til at fungere uovervåget henover vinteren.

< 8m

Panasonic NE har disse egenskaber: • Effektfaktor på 4,36, hvilket betyder, at du får 4,36 kWh varme, hver gang den bruger én kWh strøm. • Panasonic NE kan varme dit hus op, selv når temperaturen udenfor når ned på -20 grader. • Kan afgive op til 6,6 kW varme (NE12), som kan opvarme de fleste sommerhuse. • Super allergifilter. • Højeffektiv scroll kompressor. • Meget lavt lydniveau på kun 22 dB.

[

Kom ud til NOE og få en snak om varmepumper med NOEs professionelle energirådgivere. Vi har over 10-års erfaring med varmepumper til sommerhuse.

rmepumpe. yring til din va st rn tufje en Køb sæt tempera epumpen og rm e, va rm til va g gt in R dejli mmerhuset er ren op, så so er. når I ankomm ............. .. .. PRIS ..........

2.150,-

n

is ku Påskelørdagspr

1.850, inkl. moms

]

Pris fra kun kr.

19.700,-

KUPON

INKL. MOMS OG MONTERING

Jeg vil gerne kontaktes af en konsulent

Leveres fragtfrit i Jylland og til brofaste øer.

Jeg ønsker tilsendt materiale Gerne pr. e-mail.

Ønsker du NOE 5-ÅRS TOTALGARANTI skal du købe professionel montering hos NOE.

Mit telefonnummer i dagtimerne er:

Evt. aften fra kl. _______Telefon:_______________

Bemærk, at anlægget skal monteres af en aut. kølemontør, ellers bortfalder garantien på selve anlægget.

Sendes ufrankeret Modtageren betaler portoen

Navn:

Adr.:

Postnr. og by: E-mail:

NOE Energi A/S Skivevej 120 Postboks 1330 +++ 5323 +++ 7500 Holstebro


STIKKONTAKTEN 2008

Tjen penge ved at betale forud beregninger det giver en god forrentning. Mindst 3-4 % i skattefri gevinst. En typisk husstand bruger cirka 5.000 kWh om året. Ved en pris omkring 1,70 kr. alt i alt – svarer det til en årlig regning på 8.500 kr. Hvis du betaler NOE det beløb forud, så får du en rabat på 143,75 kr. Hvis du betaler på almindelig vis, så skal du betale de 8.500 i acontorater hen over året. Du låner altså ikke selskabet alle de 8.500 kr. i et helt år, men gennemsnitlig kun i cirka 5 måneder.

Derved kommer forretningen op på cirka 4 %. Hvis du i stedet sætter penge ind på en bankkonto, så skal den på grund af skatten give 6 % for at matche besparelsen på el-regningen. Hvis du bruger mindre end 5.000 kWh bliver forretningen endda større – og omvendt, hvis du kommer over de 5.000.

13

SIDE

Energiafgifter ændres Fra nytår i år er der sket nogle ændringer i de energiafgifter, som el-forbrugere skal betale. Dele af satserne forhøjes, mens andre er uændrede.

Det vil sige, at den samlede energiafgift for elvarmekunde er ændret fra 51,1 til 52,0 øre/kWh.

Almindelige elkunder

Ikke alt går op i pris. CO2-afgiften nedsættes fra 9,0 øre/kWh til 8,8 øre/kWh. Besparelsen gælder for alle typer forbrugere.

• Energiafgiften forhøjes fra 53,0 øre/kWh til 54,1 øre/kWh. • Elsparebidrag ændres ikke – er fortsat 0,6 øre/kWh. • Eldistributionsbidrag ændres ikke – er fortsat 4,0 øre/kWh. Det vil sige, at den samlede energiafgift for almindelige elkunder er gået op fra 57,6 til 58,7 øre/kWh.

Elvarmekunder (for forbrug, der overstiger 4.000 kWh i helårsboliger) • Energiafgiften ændres fra 46,5 øre/kWh til 47,4 øre/kWh. • Elsparebidrag ændres ikke – er fortsat 0,6 øre/kWh. • Eldistributionsbidrag ændres ikke – er fortsat 4,0 øre/kWh.

CO2-afgift nedsættes

Nu flere oplysninger på www.noe.dk NOE styrker sig på nettet. Hjemmesiden www.noe.dk er udbygget, så alle forbrugere nu kan logge ind på deres egen konto. Her kan de indtaste aflæsninger, se tidligere forbrug, studere regninger, melde flytning m.v. Adgangskode og kundenummer står på både selvaflæserkortene og regninger fra NOE. Det er en god idé, at du ændrer din adgangskode første gang, du logger ind. Samtidig kan du opdatere dine stamdata.


STIKKONTAKTEN 2008

Tilbud påskelørdag SUPER PÅSKETILBUD Cobb grill m. taske, 100 optændingsposer, 4 kg Heat Beat briketter, Cobb stegerist, 1 pk. Kingsgrill DAG Vejl. Pris 1.441,90 KELØR

PÅS

. kun kr

00

999

Obs: De første ti som køber en Cobb grill, får en Cobb kogebog gratis værdi 99,00 kr.

OBH SAFTCENTRIFUGE OBH NORDICA VITAMIX PRO

SPAR

Saftcentrifuge med ekstra stort rør, der kan tage hele frugter og grøntsager. Stærk motor på 700 W laver juice hurtigt og NOE RIS effektivt. 2 hastigheder til forskellige slags frugter. ÅSKEP P Sikkerhedsbøjlen gør, at apparatet ikke kan starte, 95 såfremt det ikke er samlet korrekt. Alle dele er aftagelige for nem rengøring. Rivefilter i rustfrit stål. Stabiliserende gummifødder. Beholder til frugtkød 1,4 liter. Kande til 1,25 liter juice. Vejl pris 799,75 kr.

599

200,-

,-

200 SPAR

NOE PRIS PÅSKE

OBH Nordica Vitamix Plus

95

249

Saftcentrifuge med stærk motor. Friskpresset saft af årstidens frugt og grønt. Til alle slags frugt, bær og grøntsager. Med 2 hastigheder for bedre udnyttelse af råvarerne. Kande til 0,7 liter saft. Separat beholder til pulpen. Skumseparator. Nem at rengøre. NOE Vejl. pris kr. 299,75

OBH FRUTTI BLENDER OG MIXER, PULSE-FUNKTION

300 watt. Blender i pænt design. Blender og mixer supper, saucer, milkshakes, babymos etc. Kan også knuse is til drinks m m. Glasbeholderens kapacitet: 0,8 liter. Aftagelig kniv i rustfrit stål - nem at rengøre. 4 flotte farver. Vejl. Pris 399,95 kr

PRIS

200,SPAR

PÅSKE

14

SIDE

95

249

vi ag har d r ø l e Påsk blenderen gang i smag

og - kom ooties ede sm hjem. v la e m med hjem kriften s p o å - og f

D TILBU PÅ VENTI R A L O S

OBH NORDICA STÅLBLENDER, 1.5 L Blender i unikt design. Blender og mixer supper, saucer, milkshake, babymad etc. Blenderen er velegnet til at knuse isterninger og bolcher til eks. drinks. 2 hastigheder. Moment funktion. 1,5 liter glaskande. Knive i rustfrit stål. Aftagelig knivdel – nem at rengøre. Vejl. Pris 499,95 kr.

100,SPAR

P

SUPER IS R ÅSKEP

95

399

Var sommerhuset koldt og klamt? SolarVenti til sommerhuset, annekset, garagen Påskelørdag den 22. marts -10 % på alle de kendte modeller fra SolarVenti. Udvalgte modeller op til 25% rabat. Kom og gør en god handel. Aftal evt. opsætning og få en samlet pris.


STIKKONTAKTEN 2008

Køb varmepumpe som en pakke Mange med oliefyr eller sommerhus kan tjene penge på at trække kalorier ud af luften udenfor, men en række anlæg fungerer dårligt i det danske klima Da pc’eren begyndte at invadere Danmark, opfordrede eksperter kunderne til at købe computer, printer, programmer og alt det andet udstyr samme sted. Så skulle de ikke diskutere med en butik, om det var grejet fra en anden forretning, som ikke fungerede. Nu kommer det samme råd om varmepumper. Lad være at købe det billigste anlæg et sted og den billigste installation et andet sted. Så vil den ene give forretning den anden skylden, hvis der opstår fejl, advarer Jesper Holm. Han leder i Århus et af de større danske firmaer, som henter varmepumper til landet. Men han kommer fra Holstebro, hvor han er uddannet elektriker hos elinstallationsfirmaet Arne Hald. Jesper Holm var i sin læretid blandt andet med til at bygge TV/Midt-Vest.

15

Iskappe Flere og flere sælger varmepumper. Det skønnes, at der nu årligt opsættes 10-15.000 anlæg i Danmark. Først var det især folk med el-varme, der udnyttede muligheden for at skære ned på regningen, men nu er der også stor afsætning til folk med oliefyr og andre varmeanlæg.

SIDE

De bedste typer henter fem gange så meget varme ud af luften, som der puttes strøm i dem. Effekten fremgår af den såkaldte COP-værdi, og den skal forbrugerne endelig kigge efter, opfordrer Jesper Holm. Støjen er også vigtig. De dårligste anlæg larmer voldsomt.

Tilpasning En varmepumpe er egentlig et airconditionanlæg, og trods fremgangen i Danmark er vi et lille marked i forhold til de hede lande i Sydeuropa. Mange af de systemer, som sendes på tilbud i danske butikker, er skruet sammen til steder, hvor der aldrig opstår frost. - Når de så opstilles herhjemme, kommer problemerne. Hvis de omkring frysepunktet stadig skal give varme, så er udedelen nødt til at afrime jævnligt, og det kan mange billige anlæg ikke. Så bygger de is på sig, og på et tidspunkt stopper de, forklarer Jesper Holm.

Lang garanti Han får sine anlæg fra det svenske firma Kinnan, som igen importerer dem fra det kæmpemæssige japanske firma Panasonic. Sverige har meget el-varme – og rigtig mange varmepumper. Kinnan tilpasser anlæggene til skandinaviske forhold. Justerer styring og gør andre indgreb. Det sker, uden at det påvirker garantien. Panasonic og Kinnan giver fem års garanti. Det gælder uanset, om det er mekanikken, der kikser, eller installatøren har begået fejl – når systemet er købt som en pakke.

Kom og se Panasonicprogram til påskeåbent hos NOE Når Jesper Holm kommer på besøg hos sine forældre i Holstebro, går han en tur for at se, hvad der nu er sket i byen.

Tjek listen Teknologisk Institut har udarbejdet en positivliste over varmepumper. Den rummer systemgodkendte anlæg og kan findes på hjemmesiden http://www. teknologisk.dk/varmepumpeinfo. Panasonic-modellerne står på listen.


Påsken er en herlig tid, hvor vi nyder en lækker frokost, går en tur i lunt forårsvejr og hygger os med familie og venner. Men mange har også behov for lidt afveksling.

om vinteren kan udlufte og affugte et almindeligt sommerhus. Anlægget fjerner simpelt hen ”sommerhuslugten”.

Den tilbyder NOE på Skivevej i Holstebro, når vi holder åbent hus påskelørdag den 22. marts. Det foregår mellem 10.00 og 15.00.

Varmepumpe giver energien

Det er et arrangement, som henvender sig til lejere, husejere, campister og sommerhusejere. Her er noget at hente for alle, som er interesseret i at spare på energien, og som samtidig ønsker det bedste indeklima.

Billig varme – på den nemme måde NOE viser jordvarmeanlæg fra Bosch og giver vejledning og råd om jordvarme. Få en snak om billig og nem opvarmning.

Grilldemonstration Se den meget populære Cobb-grill i brug. Den udmærker sig ved på én gang at være handy og yde flotte resultater med alskens grillmad. Husholdningskonsulent Agnete Støjberg demonstrerer Cobb-grillen med grill-tangen i hånden. Smagsprøver hele dagen.

mellem . marts 5.00 2 2 n e d 0-1 kl. 10.0 NOE s o h

En varmepumpe er en fornuftig løsning mange steder - i sommerhuset, parcelhuset, garagen, på lageret osv. Den luner i vintermånederne på en billig måde. Når varmpumpen forsynes med 1 kWh strøm, så afleverer den mindst 4 kWh varme.

Væk med dug på rude Et ventilationsanlæg fra NOE kan hjælpe dig og din familie af med fugten i jeres hus, uden I bliver flået i el. Kom til påskelørdag hos NOE og tag en tegning over huset med. Så kan du få et tilbud med hjem. Vi sælger både gør-det-selv og nøglefærdige løsninger. Nye muligheder med fiberbredbånd Mød MidtVest Bredbånd og hør om lynhurtigt internet, billig telefoni og tv på en helt ny måde. Kom og se de seneste nyheder og deltag også i vores påske-konkurrence.

16

Undgå koldt sommerhus Mange kender til at træde ind i et klamt og koldt feriehus. Løsningen kan være SolarVenti. En soldrevet ventilationsenhed, som Internet

I forbindelse med arrangementet vil der være en lang række gode tilbud, som kun gælder på selve dagen. Alene af den grund kan der være god grund til at kigge forbi på Skivevej. Det foregår påskelørdag den 22. marts mellem 10 og 15 hos NOE

TV-portal

Telefoni

BØRNEAKTIVITET

SIDE

Tegn og klip og få et flot påskeæg. Påskelørdag har NOE et børneaktivitetsbord med masser af papir, farver, sakse m.m. Alle børn, der laver et gækkebrev eller en påsketegning, får et påskeæg med hjem.

PÅSKEKONKURRENCE Kan man stege bacon i en mikrobølgeovn?

Ja

STIKKONTAKTEN 2008

Besøg NOE påskelørdag!

Vind flot OBH mikrobølgeovn og OBH knivsliber

Navn

Nej

Adresse: Postnr.:

Tlf.:

E.mail:

Afleverer kuponen til Åbent hus hos NOE påskelørdag d. 22. Marts, Skivevej 120, 7500 Holstebro Vindere får direkte besked.

STIKkontakten nr. 1 - 2008  

STIKkontakten

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you