Page 1

Regio Alkmaar Magazine Actueel beeld van ontwikkelingen in de regio

20 11

De Waaghals 2010

6851_Pom1_fc.indd 1

Nieuw winkelhart

Aanpak van de N23

Knap staaltje werk

1

Watervrij autowassen

23-12-2010 9:35:13


Norbert Schmitz van Securitas

”OVERDRACHT VAAK EEN CHAOS.” Recent mocht ik weer eens meemaken hoe bij de overdracht van een pand zaken finaal mis kunnen lopen. Het vertrekkende bedrijf had nauwelijks iets geregeld. Sleuteloverdracht bestond eruit dat de nog aanwezige sleutels zonder enige documentatie of labeling waren uitgespreid op een van de nog aanwezige bureaus. Ga dan maar eens uitzoeken welke sleutels waar op passen. Ook werd er nog een briefje ter hand gesteld met de inschakelcode voor het alarmsysteem. Op de Particuliere Alarmcentrale men was aangesloten was even niet meer te achterhalen. Ja, dan heb je het pand in beheer, maar van enige beheersbaarheid is geen sprake. Hoeveel mensen kennen de inschakelcode van het inbraakdetectiesysteem en hoeveel sleutels van het pand zijn er nog illegaal in omloop? Niemand die daarop antwoord kan geven. Via een raamsticker kwamen we erachter dat er een bewakingsdienst was geweest, die kennelijk iets met het pand had gedaan. Dus maar eens bellen of men het pand kende. in eerste instantie was men vanuit de bewakingsorganistatie terughoudend met het verlenen van informatie, want zo bleek de vorige gebruiker het contract nog te hebben opgezegd en keurig de nota’s te betalen, dus werd deze als opdrachtgever beschouwd. Dus toch maar weer contact met de oude gebruiker zoeken met het vriendelijke verzoek om de contracten op te zeggen, zodat wij verder konden. Door snel de cilinders om te wisselen, was een eerste barriere geregeld. Maar ook de schakelcode van het inbraaksignaleringssysteem moest worden veranderd. Maar zonder documentatie van de installatie was dit niet mogelijk. Gelukkig bleek de bewakingsdienst bekend te zijn met de installateur van het systeem en door samenspraak kon snel de oude buiten werking worden gesteld. Ook de Particuliere Alarmcentrale waarvan de meldingen werden doorgemeld was nog niet door de oude gebruiker geinformeerd. Dus ook daar was nog het nodige te regelen. Gelukkig was de telefoonlijn waarmee alarmmeldingen werden doorgemeld nog in werking en niet afgesloten. Het kostte al met al meer dan een dag voordat de primaire voorzieningen waren geregeld. Dat had heel anders gekund indien beide partijen zich tijdig in de overdracht hadden verdiept. Dus mocht u met een overdracht worden geconfronteerd, neem dan tijdig maatregelen zodat u niet in risicovolle situaties beland.

1_1_stSp_fc_C.indd 1

20-12-2010 16:58:33

1000-20-9000-5500 RAM 2011/01

Kleur: fc


Horizon verbreding Horizon verbreding kan op allerlei manieren. Net als grenzeloos ondernemen. Daar is niet per se de opening van een nieuwe vestiging in het buitenland voor nodig. Een uitbreiding van de huidige bedrijfshal of een verhuizing telt net zo goed. Of het uitwerken van een idee tot nieuwe dienst of nieuw product. Juist door verder te kijken, (door) te groeien en/of geestelijk te ontwikkelen, verbreedt men zijn horizon. In dit nummer een aantal inspirerende voorbeelden.

INHOUD

NO. 1 / 2011

1

Thema 3

Column: De wereld is ons werkterrein

4

‘De Waaghals’ voor Nic. Oud Direct Mail

7

N23: van papier naar asfalt

12

Volop kansen in China en India

Profiel 11

Hal Trade Centre: een succesformule

16

Tromp als beste jongetje van de klas

30

Hörmann Alkmaar breidt uit

31

Geerts levert knap staaltje werk

32

Bclean2.com: geboren uit frustratie

Actueel 18

Nieuw hart voor Heerhugowaard

21

Regiomonitor FBA

23

Regiomonitor Ondernemend Alkmaar

25

Regiomonitor Bedrijfskring Heerhugowaard

27

Regiomonitor Bedrijfskring Langedijk

35

Column: Loslaten

36

Netwerkmonitor

Colofon Jaargang 20, nr. 1, januari 2011 Oplage: 4500, Regio Alkmaar Magazine is een uitgave van de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk, de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland en de Federatie Bedrijvenverenigingen Alkmaar e.o. (FBA) en verschijnt 4x per jaar. Hoofdredactie en productcoördinatie: Kees Kraakman, afdeling communicatie Gemeente Alkmaar. Redactie: Media Support, In- en externe communicatie, Alkmaar. Redactieadres: Gemeente Alkmaar, afdeling communicatie, Postbus 53, 1800 BC Alkmaar, tel. (072) 548 89 89, e-mail communicatie@alkmaar.nl. Fotografie: Erik Boschman, Alkmaar. Acquisitie: Elma Multimedia B.V., Postbus 18, 1720 AA Broek op Langedijk, tel. (0226) 33 16 00, fax (0226) 33 16 01. Informatie/adreswijzigingen: Gemeente Alkmaar, afdeling communicatie, Postbus 53, 1800 BC Alkmaar, tel. (072) 548 89 85, e-mail communicatie@alkmaar.nl.

6851_V00_fc.indd 1

22-12-2010 16:33:34


Zakelijk Internet bezorgt Alkmaars autobedrijf buitenlandse klanten De overstap naar Zakelijk glas van KPN heeft in meerdere opzichten gunstig uitgepakt voor autobedrijf Stokman. Buiten de gerealiseerde kostenreductie is hoofd boekhouding Jaap Lub zeer te spreken over de snelheid en betrouwbaarheid van telefonie- en internetdiensten over glas. In 1960 begonnen de gebroeders Stokman een Renault dealerschap in Alkmaar. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een modern autobedrijf met nevenvestigingen in Den Helder en Wieringerwerf. Naast Renault voert Stokman het zustermerk Dacia. Geen autobedrijf zonder internet De manier waarop in de autobranche wordt gecommuniceerd, is in vijftig jaar sterk veranderd. Geen autobedrijf kan meer zonder betrouwbaar internet. Denk aan de registratie van APK, kentekens en roetfilters, maar ook de communicatie met importeurs, leasemaatschappijen en verzekeraars wordt afgewerkt via het world wide web. Toen de importeur het centraal geregelde internet voor dealers uit kostenoverwegingen beëindigde, ging Stokman direct op zoek naar een passend alternatief. Er werd een afspraak gemaakt met een adviseur van CBG Connect om tot een oplossing te komen. CBG Connect is jaren KPN Business toppartner op het gebied van datanetwerken in Nederland en biedt als onafhankelijk adviseur op basis van klantbehoefte passende producten en diensten aan. Voor meer informatie kunt u kijken op website www. cbgconnect.nl Gecombineerde diensten over glasvezel Het concept dat adviseur Ruud Vermetten voor Stokman uitwerkte, leverde een maandelijkse besparing op die de investeringen ruimschoots kon afdekken.

6851_V00_fc.indd 2

Op de hoofdvestiging is een glasvezelverbinding aangelegd, die wordt gebruikt voor e-mail, internet, telefonie en pinnen. Medewerkers van de drie vestigingen zijn via een gesloten IP-VPN netwerk met elkaar verbonden in één virtuele kantoor- en werkplaatsomgeving. Bellen over glasvezel functioneert als vanouds, maar dan tegen gereduceerd tarief. Een ander voordeel is dat pinnen nu enorm snel gaat, waardoor betalingen direct worden verwerkt en dat is belangrijk in economisch onzekere tijden. Extra inkomsten Dat het bedrijf bij de tijd is, blijkt uit de internetactiviteiten. De webshop voor het merk Dacia trekt zelfs klanten uit België en Italië. Dagelijks komen er bestellingen via internet binnen, ook als het bedrijf gesloten is. Stokman kan zelf rechtstreeks bestellingen plaatsen bij de Renaultfabrieken in Frankrijk en doet dat ook voor branchegenoten in de regio. Camerabeveiliging De capaciteit van de glasvezel op de hoofdvestiging zal binnenkort ook worden gebruikt voor camerabeveiliging. De beschikbare bandbreedte is uiterst geschikt om HD videobeelden haarscherp te transporteren naar een meldkamer of naar medewerkers die thuis een oogje in het zeil houden. Verzekeraars verlenen aanzienlijke poliskortingen voor bedrijventerreinen of bedrijfspanden die met camera’s worden beveiligd. Jaap Lub heeft dan ook geen spijt van de overstap.

22-12-2010 16:33:35


Column •

Het is voor mij een hele eer bedrijvigheid met internationale om de openingscolumn te allure en zijn er te weinig ondermogen schrijven van het laatste nemingen die iets bedenken Regio Alkmaar Magazine in en creëren. Veelzeggend is deze format. Het blad krijgt het aantal octrooiaanvragen een nieuwe titel, een ander uit deze regio. Dat is verhouuiterlijk en zal ook nadrukkelijk dingsgewijs erg laag. Succesvol haar horizon verbreden naar ondernemen begint met origihet gebied Noord-Holland naliteit. Het hebben van ideeën boven het Noordzeekanaal. en focus is dus onontbeerlijk. Een mooier bruggetje naar mijn Ik ben in dat kader een groot column is bijna niet denkbaar, voorstander van het aanstellen want deze regio is te klein in van innovatiecoaches die een steeds sneller groeiende van binnenuit het proces van wereld. nieuwe producten begeleiden Daarom is mijn devies: onderen versnellen. Want het is vaak nemers, de wereld is ons een te lange weg met geringe werkterrein. Laat je inspireren garanties op succes. En dat en doe de oogkleppen af. Zie doet ondernemers afschrikken. wat je concurrenten doen. Stap Ik zie op dat gebied overigens uit de veilige kaders en probeer een belangrijke rol weggelegd investeerders te zoeken die je voor het Ontwikkelingsbedrijf ondersteunen om goede ideeën NHN. Hoe breng je een goed te vermarkten. Wees niet bang idee tot een innovatie? Als voor consultants die duur zijn je dat kunt mobiliseren, dan en laten we er voor zorgen dat neemt de kans op succes in Bert Molenaar we het toptalent vasthouden. deze regio toe. Ook in tijden Ondernemer, commissaris bij verschillende Noord-Hollandse Business development wordt van economische teruggang. bedrijven en medeoprichter van Airspray de toekomst. Haal daarvoor de kennis in huis. Geef talenten Want aan aantrekkingskracht geen aanleiding om hun carrière elders te zoeken. en mogelijkheden hebben we niet te klagen. Er is ruimte, we zitten op een steenworp afstand van Schiphol, het arbeidsethos Ik heb altijd een sterke binding gehad met deze regio. Ik ben is prima en de grond is relatief goedkoop. Noord-Hollanders hier geboren en getogen en mijn voormalige bedrijf was er zijn nuchter, sober, maar ook avontuurlijk. Als die op zoek gaan gevestigd. Toch was ik als ondernemer hoofdzakelijk internatibuiten hun grenzen, dan laten ze zich niet gek maken. Er zijn onaal georiënteerd. Dat is misschien wel de reden, dat ik goed gelukkig voorbeelden genoeg van ambitieuze ondernemers kan zien wat in deze regio zou moeten veranderen om compemet durf en creativiteit. Laten we ons daar in blijven ondertitief te blijven. Op dit moment constateer ik een gebrek aan scheiden.

NO. 1 / 2011

3

De wereld is ons werkterrein

Partners Regio Alkmaar Magazine:

6851_V00_fc.indd 3

22-12-2010 16:33:42


• Thema

‘Stoppen met groeien is geen optie’ In de Grote Sint Laurenskerk nam Patrick Oud, algemeen directeur van Nic. Oud Direct Mail, eind september de Regio Alkmaar Promotie Award 2010, ‘De Waaghals’, in ontvangst. ,,’De Waaghals’ past bij ons bedrijf. Wij zijn doeners en durven risico te nemen.’’

NO. 1 / 2011

4

Uit het juryrapport kwamen voornamelijk de kreten innovatief, betrouwbaar, regionaal betrokken en respect voor klant en personeel naar voren. ,,Dat zijn inderdaad belangrijke punten voor ons’’, aldus Patrick Oud. ,,We zijn een gezond familiebedrijf en betrokken bij onze omgeving. Dat ons personeel het bij ons naar zijn zin heeft, blijkt uit het lage ziekteverzuim.’’ Met bedrijfsuitjes, een personeelsvereniging en een kantine ingericht als restaurant zorgt het bedrijf in Heerhugowaard goed voor zijn medewerkers. Ook steekt het bedrijf tijd en energie in het begeleiden van mensen die moeilijk aan het werk komen. Toch denkt Patrick Oud dat hij voornamelijk dankzij het innovatieve karakter van het bedrijf de prijs in ontvangst mocht nemen. ,,Met nieuwe diensten blijven we ons constant ontplooien.’’ Zo heeft het bedrijf onlangs in samenwerking met New York Pizza een webapplicatie ontwikkeld waarmee de franchisers van de pizzaketen gemakkelijk zelf direct mailacties kunnen opzetten, gericht op zelf geselecteerde klanten. Oprichter van New York Pizza, Philippe Vorst, is laaiend enthousiast. ,,Alleen deze ontwikkeling is al genoeg reden om die award in de wacht te slepen!’’ Terwijl voorheen slechts enkele franchisers met de juiste kennis direct mails konden versturen, is dit nu voor alle franchisers mogelijk. Hij of zij kiest een direct mailactie uit, voegt de adressen toe en rekent meteen elektronisch af. Vervolgens print en verstuurt Nic. Oud de mailings binnen de gekozen termijn. Vorst: ,,De gepersonaliseerde kaarten werken goed. Je hebt direct contact met de klant en kan specificeren op doelgroep. Het is een enorme stap voorwaarts en multi-inzetbaar. Tandartsen kunnen met deze applicatie bijvoorbeeld heel snel en simpel afspraken met hun patiënten maken.’’

6851_V00_fc.indd 4

Nic. Oud denkt mee met zijn klanten en dat wordt op prijs gesteld. ,,Het bedrijf komt zelf met oplossingen en ideeën wanneer wij bijvoorbeeld willen dat onze post in het oog springt bij bedrijven’’, vertelt Theo Hoogendoorn van Le Champion. Voor deze sportorganisatie regelt Nic. Oud iedere maand mailingen. ,,We hebben jaarlijks twintig evenementen waarvoor we vele startnummers moeten versturen. Soms wel aan 30.000 deelnemers tegelijk, zoals bij de Dam tot Damloop. Nic. Oud personaliseert onze mailing waardoor onze deelnemers in één brief alle benodigde én aangevraagde informatie krijgen. Verder zorgt Nic. Oud voor het printen, inpakken en versturen en dat scheelt ons een hoop tijd.’’

w

Toekomst in webwinkels Hoewel het verzorgen van direct mails nog altijd hoofdzaak is, ziet Nic. Oud toekomst in webwinkels. ,,De oplages van direct mails worden steeds lager. Hoewel onze jaarlijkse omzet gestaag toeneemt, blijft het een krimpende markt.’’ Hij ziet grote kansen in zijn diensten voor webwinkels. ,,Sinds twee jaar zijn we hiermee bezig. De omzet die we daaruit halen, is nog wat laag, maar groeit met 100% per jaar’’, vertelt Oud enthousiast. Dankzij de snelle groei van de webwinkel van zijn zus kwam hij op het idee om zich toe te leggen op het managen van het logistieke deel van middelgrote webwinkels. Hij bood webwinkels aan de backoffice uit handen te nemen, zodat zij hun handen vrij hebben voor groei. ,,Dit viel bij vele eigenaren goed in de smaak. Zo ligt het magazijn nu vol met webshopproducten, beheren we de voorraad en verpakken en versturen we de online bestellingen. We bedienen nu 62 webwinkels en elke maand komen er nog wel twee bij’’, aldus Oud.

22-12-2010 16:33:55


Thema •

NO. 1 / 2011

5

w

De Regio Alkmaar Promotie Award 2010, ‘De Waaghals’, is toegekend aan Nic. Oud Direct Mail in Heerhugowaard.

Investeren of uitbesteden Een van zijn klanten is Kabeltje.com, een webwinkel die allerlei soorten kabels thuisbezorgt. Sinds april vorig jaar staat de voorraad opgeslagen bij Nic. Oud in Heerhugowaard en regelt het bedrijf de verpakking en verzending. Dit bevalt eigenaar Wouter Hol prima: ,,Toen we voor de tweede keer binnen een jaar uit ons jasje waren gegroeid, stonden we voor een keuze: investeren in een groter pand en meer personeel of het logistieke deel uitbesteden. We kwamen in contact met Nic. Oud en kozen voor het laatste. We hebben niet het makkelijkste product, want alles lijkt op elkaar, maar Nic. Oud pakt het goed op. Nu kunnen wij ons volop op de inkoop en op onze klanten richten.’’ Voor de klanten van de webwinkel biedt Nic. Oud ook voordeel. Het bedrijf heeft namelijk een eigen TNT-business balie, waardoor niet alleen de verzendkosten lager zijn, maar de klanten ook tot 20.00 uur kunnen bestellen en het product toch de volgende dag thuisbezorgd krijgen.

6851_V00_fc.indd 5

Uitbreiden Naast de kabels van Kabeltje.com verzorgt Nic. Oud de opslag en verzending van de meest uiteenlopende artikelen. ,,Telefoons, iPads, trouwartikelen, maar ook brommers en scooters. Niets is te groot’’, vertelt Patrick Oud. Tevens worden de diensten voor de webshops steeds meer uitgebreid. Naast het logistieke gedeelte kan Nic. Oud nu ook complete websites bouwen en de promotie verzorgen. ,,Een nieuwe dienst, gericht op startende webwinkels’’, legt Oud uit. Keerzijde van het succes is dat het huidige pand nu alweer te vol is. Maar daar wordt aan gewerkt. ,,Begin dit jaar wordt er een extra verdieping in het pand aangebracht. Daarmee kunnen we de volgende twee jaar weer vooruit.’’ Een hele gebeurtenis, maar de keuze was simpel. ,,We wilden niet verspreid zitten over meerdere locaties, ook niet met slechts een straat ertussen. Stoppen met groeien kon ook, maar dat is voor mij geen optie’’, lacht Oud. ,,Wij zijn doeners en durven risico te nemen. Ik moet eerder worden geremd, dan gemotiveerd.’’

22-12-2010 16:34:13


<\em\`c`^_\`[jZ_\Zb zó uitgebreid? ;XkbXekfZ_e`\k^iXk`j >XeXXi ck.nl deveiligheidsche voor een gratis advies over brand- en g inbraakbeveiligin f van uw woning o bedrijf. Einsteinstraat 26 - 1704 RT Heerhugowaard - T: 072 - 534 85 86 E: info@protectiepartners.nl - www.protectiepartners.nl Protectiepartners is onderdeel van Elektropartners

6851_V00_fc.indd 6

Dat kan wel degelijk. Want uw veiligheid ligt ons na aan het hart. Daarom bieden wij particulieren en bedrijven een gratis veiligheidscheck aan. Nodig ons uit, dan nemen wij uw woning of bedrijf zeer uitgebreid onder de loupe en checken we alle punten die in aanmerking kunnen komen voor preventieve brand- en inbraakmaatregelen. Ons advies is geheel vrijblijvend en u weet gelijk hoe veilig uw huis of bedrijfspand is. Wat u dan ook zeker weet is dat u verzekerd bent van onze gedegen kennis van zaken. Protectiepartners is erkend installateur en heeft alle benodigde vakpapieren op zak. Veilig gevoel, toch? Schrijf u in op deveiligheidscheck.nl. Ook gratis.

›9I8E;9<M<@C@>@E>›KF<>8E>J:FEKIFC<

Kijk voor actuele vacatures op www.protectiepartners.nl

›:8D<I89<M<@C@>@E>›@E9I88B9<M<@C@>@E>

22-12-2010 16:34:17


Thema •

Van papier naar asfalt Een huzarenstukje. Pronkjuweel. Een sterk staaltje. Bestuurders komen superlatieven te kort als ze het hebben over de Realisatieovereenkomst N23 Westfrisiaweg. Geheel onterecht is dat zeker niet. De N23, in de volksmond beter bekend als de Westfrisiaweg, heeft de gemoederen de afgelopen 40 jaar flink bezig gehouden. Nu bestuurlijk de weg bijna is geplaveid, kan papier eindelijk asfalt worden. In 2017 moet de weg helemaal klaar zijn. Onbekommerd en onbelemmerd van Alkmaar naar Zwolle. Het was lange tijd de grote droom van elke automobilist en vrachtwagenchauffeur. Dankzij de ondertekening van de Realisatieovereenkomst N23 Westfrisiaweg door de stuurgroep, die bestaat uit bestuurders van de provincie Noord-Holland, de gemeenten die belang hebben bij een opgewaardeerde N23, het Hoogheemraadschap en het ‘De georganiseerde bedrijfsleven, wordt voorbereidingen die droom in 2017 bewaarheid. In de overeenkomst is voor het Noordzijn in volle Hollandse deel naast een uitgewerkt gang’ ontwerp van de weg de financiële dekking van de totale kosten van € 350 miljoen opgenomen. De regio zelf brengt maar liefst € 69 miljoen bij elkaar, Het Rijk en de provincie staan garant voor de rest van het financiële fundament onder de weg. Projectbureau Het begint echt te gonzen. Men staat letterlijk te popelen om van de tekentafel het veld in te gaan. Zeker in het Projectbureau N23 Westfrisiaweg, wat het epicentrum is van het project. Vanuit het projectbureau worden alle activiteiten gecoördineerd en het is een ontmoetingsplaats voor vergaderingen en overleg.

NO. 1 / 2011

7

werking van mensen die voor een groot deel bij de betrokken partners vandaan komt. Dat is een belangrijke keuze, want we weten wat er speelt, spreken de taal en kennen de vooren nadelen. Die bundeling van kracht is ook de motor van het succes achter de N23. Er is nog nooit een project in Noord-Holland geweest op basis van zo’n brede groep van gemeenten, bedrijfsleven, het waterschap, Provincie en het Rijk. Dat is echt uniek.’’ Tracé Het ontwerp voor de N23 is zo goed als bepaald en als zodanig vastgelegd in de Realisatieovereenkomst. Na de goedkeuring van Provinciale Staten is dit stuk nu voor akkoord voorgelegd aan de betrokken gemeenteraden. ,,Inmiddels hebben 10 van de 13 gemeenten ingestemd met de overeenkomst. We verwachten niet meer op bezwaren te stuiten’’, aldus Sinselmeijer. ,,Toch hebben we wel weerstand gehad. Die weerstand zat vooral op de plaatsen waar we nieuw asfalt gaan aanleggen.

,,In 2012 gaat de schop echt de grond in, maar achter de schermen zijn de voorbereidingen al in volle gang’’, zegt Muriel Sinselmeijer, woordvoerder van het Projectbureau N23 Westfrisiaweg. Ze doelt daarmee op werkzaamheden als grondboringen en proefsleuven graven voor archeologisch onderzoek, het aankopen van grond en de communicatie met bewoners langs het tracé. Sinselmeijer: ,,Het projectbureau staat symbool voor de wijze waarop dit project tot stand is gekomen. Het is een samenWerkzaamheden aan de spoortunnel op de N23 in Heerhugowaard.

6851_V00_fc.indd 7

22-12-2010 16:34:28


Goed advies? Dat laat ik over aan professionals Voor u draait alles maar om één ding: de toekomst. De beslissingen van vandaag bepalen de gezondheid van uw bedrijf morgen. Daarbij wilt u niet over één nacht ijs gaan – u wilt inzicht en overzicht hebben. De mensen van GIBO Groep geven u dat. Als specialisten voor kleine en middelgrote ondernemingen kunnen wij u als geen ander adviseren bij uw bedrijfsvoering zodat u de toekomst zakelijk én privé met vertrouwen tegemoet kunt gaan. Bel voor meer informatie ons kantoor in Alkmaar (072) 567 02 00 of kijk op www.gibogroep.nl.

QNLH]HQ H W K F R P  LM : WDG V G Q D 5  H G  LQ YHUJDGHUHQ =HH  Q D D  G Q R P J RI(

,NTVUKHHUALL

100 meter van het strand - 30 min. van Amsterdam - 33 zalen 30 m2 tot 1000 m2 - 365 kamers - bar restaurant - feestzalen - sauna en zwembad - squashbaan - fitnessruimte - wellness center Zeeweg 52 1931 VL

6851_V00_fc.indd 8

Egmond aan Zee

T. 072-750 2020

sales@zuiderduin.nl

www.zuiderduin.nl

22-12-2010 16:34:34


Thema •

Dat heeft de meeste impact op de omgeving. Het overgrote deel van de N23 komt te liggen op de plaatsen waar nu al een weg ligt. Bij de rondweg Heerhugowaard en de doorsteek bij Hoogkarspel moet nieuw asfalt worden aangelegd.” „In Heerhugowaard had de omgeving aanvankelijk wat moeite, maar door de keuze voor een noordelijk tracé, dat ook voorziet in een betere doorstroming van het verkeer rond Heerhugowaard, is daar de weg geëffend. Grappig dat daardoor Heerhugowaard eigenlijk de primeur heeft van de N23. De infrastructurele verbeteringen op dit gedeelte zijn zo noodzakelijk dat ze er nu al mee zijn begonnen. Dus vooruitlopend op de daadwerkelijke start van de aanleg van de Westfrisiaweg. Dat is op zich natuurlijk al een geweldige impuls.’’ Economisch stimulans Tot 2014 neemt in Noord-Holland Noord de ruimte voor bedrijventerreinen met circa 150 ha toe en tot 2030 met nog eens ongeveer 250 hectare. Daarnaast groeit het glastuinbouwgebied Agriport A7 uit met minimaal 5.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Ook het aantal woningen groeit door. Tot 2015 zullen in West- Friesland en Noord-Kennemerland rond de 20.000 woningen worden gerealiseerd. Het maakt de N23 inmiddels tot veel meer dan een simpele verkeersverbinding tussen het oosten en westen van Nederland. Het wordt een belangrijke levensader en zal daardoor een enorme economische stimulans betekenen. De aanwezigheid van Agriport A7 en straks de overslaghaven bij Enkhuizen vragen om een goede verbinding.

Sinselmeijer: ,,Eén van de doelstellingen is de scheve woonwerkbalans te herstellen. Het moet voor bedrijven gunstig worden om zich hier te vestigen en dat kan, want er is ruimte genoeg en straks ook een goede infrastructuur. Zo ontstaat er een alternatief voor de Randstad met een uitstekend vestigingsklimaat. Wat je ook ziet gebeuren, is dat gemeenten die niet direct aan de N23 liggen of ‘Veel meer dan komen te liggen toch financieel meedoen. Zo betalen Alkmaar, een simpele Langedijk, Andijk, Schermer verkeersverbinding’ en Opmeer mee omdat ze het belang van het grotere geheel zien. Dat is bijzonder en geeft iets aan van het bestuurlijke draagvlak in de regio. Het gewin telt zwaarder dan de individuele gemeentelijke belangen. Dat zie je ook bij het bedrijfsleven. Men kijkt gelukkig veel verder dan de eigen voordeur.’’

NO. 1 / 2011

9 Op meerdere punten kruist de N23 belangrijke auto-, spoor- en vaarwegen. Langs de aangrenzende snelwegen bij Alkmaar, Enkhuizen, Lelystad en Kampen staat nu een aantal overslagterminals gepland. Daarmee krijgt het containervervoer over water een extra impuls. Dat maakt de regio extra interessant voor bedrijven die op zoek zijn naar een alternatief voor vervoer over het spoor, door de lucht of over de weg. Voor deze overslagterminals, maar ook voor de glastuinbouwbedrijven, is een goede verbinding met de afzetmarkt in Duitsland essentieel voor verdere groei. Als straks de N23 klaar is, is de Kop van Noord-Holland verbonden met Oost-Nederland en Duitsland.

De Westfrisiaweg ter hoogte van bedrijventerrein De Vork in Heerhugowaard.

6851_V00_fc.indd 9

22-12-2010 16:34:39


Intratuin Groenprojecten Een groene werkomgeving, een gezonde zaak Laat u inspireren over de talloze mogelijkheden, onze professionals staan voor u klaar!

BOUWEN OP ZOâ&#x20AC;&#x2122;N 100 JAAR VAKMANSCHAP Wijsheid in bouwen is kiezen voor een bouwer die bewezen heeft het vertrouwen waard te zijn. Zoâ&#x20AC;&#x2122;n bouwer is De Geus Bouw. Opgericht in 1912 heeft De Geus Bouw sindsdien een kleine stad aan bouwprojecten opgeleverd. De eerste bouwprojecten staan nu bijna een eeuw. Het zijn stille getuigen van de mentaliteit en kwaliteit die al sinds de oprichting loodrecht overeind staan. Kijk voor recente voorbeelden van sterk en betrouwbaar bouwen op www.geusbouw.nl of bel 0226-316244 voor een persoonlijk advies of prijsopgave. Of het nu gaat om grote of kleinere bouwprojecten, De Geus Bouw is graag uw partner.

Middenweg A1 â&#x20AC;˘ 1703 RA Heerhugowaard T 072 57 57 120 â&#x20AC;˘ www.intragroen.nl

Samen zorgen voor de natuur

$ENATUURSTAATSTEEDSMEERONDER DRUK.ATUURMONUMENTENSTELTDE NATUURVEILIG5WSTEUNISHARDNODIG 7ORDLID DATKANALVANAF Äą Ä PER MAAND+IJKVOORMEERINFORMATIEOP WWWNATUURMONUMENTENNL

Dijk 30 1721 AE Broek op Langedijk Postbus 210 1723 ZL Noord-Scharwoude

T 0226 31 62 44 F 0842 28 26 00 info@geusbouw.nl www.geusbouw.nl

6WLFKWLQJ9DVWJRHG5DSSRUWDJH

9DVWJRHGV\PSRVLXP Het Alkmaars Vastgoedsymposium georganiseerd door de SVR vindt plaats op 26 mei 2011. Noteer in uw agenda.

Locatie: Datum: Aanvang: Thema:

Afas Stadion 26 mei 2011 17.45 uur (zaal open 17.00uur) Stationsgebied Alkmaar CS

Wilt u dit evenement bijwonen of wilt u deelnemer worden van de Alkmaarse VastgoedsociĂŤteit meldt u dan aan via onze website

www.svrapportage.nl

.ATUURMONUMENTEN!LSJEVAN.EDERLANDHOUDT

6851_V00_fc.indd 10

22-12-2010 16:34:43


Profiel •

Aan een succesformule sleutel je niet Op 7 oktober jl. vierde het HAL Trade Center in Heerhugowaard feest. Het unieke kantoorverzamelgebouw bestond 25 jaar en is sinds de oprichting een succes gebleven. ,,Onze units zijn vrijwel continu bezet’’, aldus manager Tineke Verhaar. ,,We staan nooit meer dan 2 procent leeg.’’

Het HAL Trade Center maakt onderdeel uit van Opmars Exploitatie Vastgoed B.V. en verhuurt en beheert kantoorunits aan de Bevelandseweg in Heerhugowaard. ,,In al die 25 jaar hebben we eigenlijk weinig hoeven adverteren’’, vertelt Verhaar. Door de mond-totmondreclame zijn de units bijna altijd bezet. Toevalligerwijs vertrekt in de tweede helft van 2011 een groot bedrijf dat veel vierkante meters in beslag neemt. Dat is echt een unicum. Dit bedrijf is uit zijn jasje gegroeid en biedt nu weer ruimte aan nieuwe ondernemers.’’ Dienstverleners 25 jaar geleden is het HAL Trade Center opgezet om het ondernemersklimaat in de regio te bevorderen. ,,We richtten ons in de beginjaren op productiebedrijven, maar we kwamen er al snel achter dat er meer vraag kwam vanuit de zakelijke markt. Om aan die behoefte te voldoen, gaven we de units een kantoorkarakter. Momenteel hebben we nog een enkel productiebedrijf, verder zijn ondernemers in de zakelijke en persoonlijke dienstverlenende sector de belangrijkste doelgroep. De ondernemingen zijn zeer divers, we verhuren aan advocaten, psychologen en adviesbureaus, maar ook aan creatievelingen. Zo gaat binnenkort een fotografe hier haar studio inrichten en een yogadocente maakte van een kantoorunit een rustgevende ruimte voor haar lessen.’’

Startlocatie Het zijn voornamelijk starters die ruimte huren bij het HAL Trade Center. Verhaar: ,,Het was van begin af aan onze opzet om met name starters binnen de regio te helpen. Het is een succesformule waar je niet aan sleutelt: de locatie is ideaal, het onderdak is voordelig en contracten zijn flexibel. De opzegtermijn is een maand in het eerste jaar. Voor beginnende ondernemers zeer geschikt; stel dat hun onderneming na een tijdje toch niet blijkt te werken, hebben ze in ieder geval geen probleem met de huur. Ze kunnen hier Kleinschalig snel vertrekken. karakter Die regel hebben we altijd gehanspreekt aan teerd. Mocht de onderneming wel een succes worden en het bedrijf groeit verder, dan is er altijd mogelijkheid tot uitbreiding. We hebben 120 units van 16 tot 120 m2 zodat uitbreiding binnen het centrum mogelijk is. Wanneer een bedrijf nog verder groeit, wordt er meestal naar een andere locatie gezocht.’’

NO. 1 / 2011

11

vaak de reden om hier een ruimte te huren. Het is gezellig, je leert mensen kennen en je legt contacten die vaak ook zakelijk gezien interessant zijn. Die onderlinge samenwerking proberen we als beheerder te stimuleren, bijvoorbeeld door feestelijke recepties te organiseren. Het is ontzettend leuk om te merken dat iedereen van elkaar leeft. Men doet elkaars administratie, de catering wordt intern geregeld en zelf volg ik al lange tijd de yogalessen.’’

Onderlinge samenwerking Het kleinschalige karakter van het HAL Trade Center spreekt veel eenmanszaakjes aan. ,,In plaats van in je eentje thuis een kantoortje runnen, heb je hier veel aanspraak. Voor vrouwen is dat

Voornamelijk starsters huren een ruimt bij het HAL Trade Center.

6851_V00_fc.indd 11

22-12-2010 16:34:52


• Thema

Grenzeloos ondernemen

Volop kansen in China en India China en India horen bij de snelst groeiende economieën ter wereld. Niet alleen grote bedrijven kunnen hier hun voordeel mee doen. Ook voor het Noord-Hollandse mkb liggen er volop kansen. Wel moeten de contacten via de Nederlandse overheid verlopen, maar daar helpt zij graag bij.

NO. 1 / 2011

12

Volgens gedeputeerde Jaap Bond is er een enorme markt in China en India voor het Noord-Hollandse bedrijfsleven. ,,Een steeds groter deel van de bevolking gaat naar school en verdient meer geld dan jaren geleden. Hierdoor stijgt de vraag naar producten en kennis en daar liggen grote kansen voor onze regio’’, aldus Bond. Ter stimulatie van deze internationale handel zijn China Desk en India Desk opgericht door de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Zowel Nederlandse als Chinese en Indiase ondernemers kunnen hier gratis kennis opdoen over zakendoen in deze landen. ,,Wij hebben al enkele jaren veel contact met beide landen en zo een uitgebreid netwerk opgebouwd. Hiermee kunnen wij deze markt toegankelijk maken voor middelgrote en kleinere bedrijven’’, vertelt Bjorn Borgers, acquisitiemanager van Ontwikkelingsbedrijf NoordHolland Noord. Overheidsbanden noodzakelijk Wil een Nederlandse ondernemer zaken doen in China of India, dan is een relatie met de overheid erg belangrijk. ,,Dat schept

International Business Award 2010 Bent u een ondernemer die grensverleggend werkt? Schrijf u dan in voor de International Business Award 2010 van de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland. Deze verkiezing heeft als doel: het stimuleren en erkennen van internationaal ondernemerschap en vindt in april voor de derde keer plaats. Inschrijven kan tot 15 januari 2011 op www.kvk.nl/iba.

6851_V00_fc.indd 12

vertrouwen’’, aldus Borgers. Vooral China hecht hier grote waarden aan. ,,Daar word je niet eens serieus genomen als er bij het eerste contact niet iemand van de overheid aanwezig is. Dat komt door de communistische achtergrond’’, legt Bond uit. Om de contacten met China te bevorderen, organiseert de provincie regelmatig handelsreizen naar de Chinese provincie Shandong. Omdat het land zo groot is, heeft de provincie zich op dit gebied gericht. Bond: ,,Deze provincie lijkt het meest op die van ons. Het is een kustprovincie, heeft een grote agrarische sector en trekt veel toerisme. Overigens voornamelijk binnenlands toerisme, want buitenlands toeristen zien liever de Chinese muur.’’ In de loop der jaren heeft de provincie een goede relatie opgebouwd met Shandong en hebben Nederlanders een streepje voor. ,,Wij hebben een ontzettend goede naam. Ze vinden ons ondernemend en betrouwbaar. Een volk dat door de jaren heen heeft bewezen verder te kijken dan de eigen grenzen.’’ Contacten leggen Dat er aardig wat interesse is voor de handelsreizen van de provincie naar China, blijkt uit het aantal deelnemers. Tijdens de handelsmissie van mei 2010 waren dit er 35. ,,Voordat we op pad gaan, geven we de ondernemers een paar do’s en don’ts op papier. Er zijn namelijk wel wat cultuurverschillen. Zo bestaat het eerste gesprek enkel uit elkaar leren kennen en vertrouwen opbouwen. Er worden dan zelden zaken gedaan. Dat gebeurt pas wanneer de ondernemer enkele weken later terugkeert voor een tweede gesprek. Dan hoeft er niemand van de overheid meer bij te zijn, want is het contact al gelegd.’’

22-12-2010 16:34:52


Thema •

Zo verliep het ook bij het Alkmaarse bedrijf AFPRO-filters. Als resultaat van contacten die AFPRO tijdens de handelsmissie heeft gelegd, is het bedrijf een samenwerking aangegaan met de Chinese airconditioningproducent Yatai en hebben zij samen een fabriek in China geopend. Joost Verlaan, directeur van de joint venture AFPRO China, is erg blij met de provinciale ondersteuning: ,,Dankzij de provincie hebben wij direct en op het juiste niveau relaties opgebouwd met de bestuurders in China. Iets wat ons anders jaren zou kosten of misschien helemaal onmogelijk zou zijn.’’ Zijn Chinese partner bevestigt dat: ,,Internationaal zakendoen is voor een groot deel afhankelijk van het verkrijgen van de juiste contacten. Via het contact met de provincie Noord-Holland hebben wij inzicht gekregen in het zakendoen in de EU en kregen wij toegang tot deze markt.’’ NO. 1 / 2011

Noord-Holland in trek Maar niet alleen Nederlanders zien kansen in China en India. Ook andersom vormt Noord-Holland een interessant gebied om zaken te doen voor Chinese en Indiase ondernemers. ,,Via onze contacten met het Ministerie van Economische Zaken Ook Noordkrijgen wij regelmatig verzoeken van Holland vormt Chinese en Indiase ondernemer die willen investeren in onze provincie’’, een interessant vertelt Borgers. Economische gebied Zaken selecteert onze provincie op verschillende sectoren. Voornamelijk agribusiness, distributie en energie. ,,In die sectoren hebben wij de expertise in huis. Wij zijn immers leider in zaadveredeling en glastuinbouw, hebben ervaring in (duurzame) energie en energieopslag en zitten maar 30 kilometer van Amsterdam verwijderd, terwijl onze kavels een stuk goedkoper zijn dan die rondom Schiphol.’’ Ook Bond heeft al een aantal handelsrelaties in Nederland mogen ontvangen. ,,Hoewel Nederlandse producten het goed doen in China, zijn de Chinezen vooral geïnteresseerd in onze agribusiness. Van alles wat in China groeit, is 60 tot 80% afkomstig van zaad uit Noord-Holland. Seed Valley heeft dan ook een vestiging daar.’’ Seed Valley is ook erg populair bij de Indiase bedrijven in de agribusiness. Zo opende Krishidhan Seeds afgelopen zomer haar Europese hoofdkantoor in Enkhuizen. Deze stad staat wereldwijd bekend als het hart van de zaadindustrie dankzij onze kennis van zaadverdeling. Kennis is onze kracht Volgens Bond vormt onze kennisvoorsprong dan ook onze kracht en ons kapitaal. ,,Producten kunnen we prima in het buitenland laten maken, maar onze kennis moeten we hier houden; anders hebben ze ons niet meer nodig. Dat zou jammer zijn, want deze samenwerking is erg goed voor de Noord-Hollandse economie en werkgelegenheid’’, aldus Bond.

6851_V00_fc.indd 13

13

Jaap Bond: „Chinezen zijn vooral geïnteresseerd in onze agribusiness.“ Niet alleen bewonderen ondernemers uit beide landen onze kennis, ook zijn ze onder de indruk van onze mentaliteit. ,,Het openstaan voor handel wordt erg gewaardeerd. Daarbij spreekt onze directheid vooral Indiase ondernemers erg aan. In tegenstelling tot de Chinezen, komen zij snel ter zake’’, aldus Borgers. Doordat de voertaal in India Engels is, en men in China aan een tolk is gebonden, lijkt het zakendoen in dit land makkelijker. Toch willen beide heren dat niet zo zeggen. Bond: ,,In beide landen heb je cultuurverschillen. Ook haken sommige Nederlandse ondernemers af door de grote afstand, maar ik ken ook een heel aantal dat nu al flink zaken doet. Het zijn grote landen met grote kansen. De opdrachten zijn dan vaak ook omvangrijk.’’

22-12-2010 16:34:54


(Advertorial)

INVENTOR BUSINESS PARK MBEDRIJFS ENKANTOORRUIMTEIN!LKMAAR

D!

R

U HU

R

%

VE

90

s.OGENKELEUNITSTEHUUR s5NITSVANAFMTOTM s!ANDERANDWEGVAN!LKMAAR s$IRECTEVERBINDINGMETDE! s'OEDEBEREIKBAARHEIDMETHET/PENBAAR6ERVOER

Van der Meer & Philipsen heeft meer in huis

s/PENKELEMINUTENVANHETCENTRUMVAN!LKMAAR s!KOESTISCHSYSTEEMPLAFOND s6ERLICHTINGMETCENTRALESCHAKELING s+ADEMETAANLEGSTEIGER s%NERGIEZUINIGEN#/NEUTRAAL s6LOER PLAFONDVERWARMING KOELING s2UIMEPARKEERGELEGENHEID

VOOR MEER INFORMATIE : 072 562 97 30 INVENTOR BUSINESS PARK - KEESOMSTRAAT - ALKMAAR

Soms bent u nog niet klaar als u uw werk gedaan heeft

Onze tip: Schakelt u ons op tijd in om geschillen te voorkomen en/of te beslechten en risicoâ&#x20AC;&#x2122;s te beperken, dan is uw profijt en onze toegevoegde waarde direct zichtbaar. Wij kunnen u bijstaan in alle fasen, voor juridisch advies, incasso, constateringen, gerechtelijke procedures en uiteraard ook voor beslagleggingen, afgifte, gerechtelijke ontruimingen en verkopen.

NĂłg een keer bellen, weer aanschrijven. En de betaling is nog steeds niet binnen. Vervelend en onterecht, want Ăş heeft uw werk al gedaan en de tijd tikt door net zoals de kosten. Voor u het weet is er alweer een week voorbij.

Het team van van der Meer & Philipsen bestaat uit 45 deskundige en ervaren medewerkers waaronder 7 juristen, 8 gerechtsdeurwaarders die u graag van dienst zijn.

Bij Van der Meer & Philipsen weten we hoe het wel werkt. Wij pakken zoiets snel, doortastend en met kennis van zaken aan. Voor u het weet zit er eindelijk schot in de zaak.

Het procederen zal ten gevolge van de reeds ingevoerde en nog op stapel staande verhoging van het vastrecht duurder worden. De competentiegrens van kantonzaken zal verhoogd worden van 5.000 naar 25.000 euro. In tegenstelling tot de oude situatie kunt u nu gebruik maken van een concurrerend

Van der Meer & Philipsen, zo maak je vorderingen!

6851_V00_fc.indd 14

Wij zijn dĂŠ expert om u bij te staan op vele juridische gebieden. Denkt u daarbij aan koop, verrichte dienstverlening, huur, geldleningen, ongerechtvaardigde verrijking maar ook aan onverschuldigde betaling.

22-12-2010 16:34:55


(Advertorial)

tarief waar u voorheen een advocaat diende in te schakelen. Van der Meer & Philipsen, maar speciaal haar juristen kan u met juridische kennis en vaardigheden bijstaan. Het structureel breder inzetten van haar juristen zal bij van der Meer & Philipsen in 2011 verder geactiveerd worden. In uw belang kunnen wij voor u uw algemene voorwaarden, uw overeenkomsten screenen en/of opstellen. Immers, een goede start is belangrijk en daarbij moeten zoveel mogelijke facetten van de overeenkomst geregeld zijn om geschillen te voorkomen. Van der Meer & Philipsen behartigt uw belangen door het verstrekken van juridisch advies, het verzorgen van uw incasso en biedt in het gehele credit management traject transparantie. Hierbij gaan wij juridische uitdagingen niet uit de weg en houden wij de voor u uw belangrijke klant- relatie in het oog. Wenst u meer informatie of wilt u van onze diensten gebruik maken, dan maken wij graag een afspraak met u voor een persoonlijk adviesgesprek.

NL DOET, het betere dagje uit! Op 18 en 19 maart 2011 vindt weer de grootste vrijwilligers actie van Nederland plaats, NL DOET. Wij zijn op zoek naar klussen èn klussers! Maatschappelijke organisaties, meld uw klussen bij ons aan! Daarnaast zijn wij op zoek naar bedrijven en scholen die bereid zijn om in groepsverband, een dag of dagdeel, klussen aan te pakken. U kunt zich aanmelden via lisa@de-waaier.nl

De Waaier? Makelaar in maatschappelijk betrokken ondernemen. Stichting De Waaier zet zich, samen met haar platform van ondernemers uit de regio Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk, in om ondersteuning te leveren aan verenigingen en stichtingen die dat nodig hebben.

Stichting De Waaier Postbus 315 1800 AH Alkmaar E info@dewaaier.nl | I www.de-waaier.nl T 072 511 06 01 / 06 12 62 08 23

F.J.M. van der Meer J.G. Philipsen Gerechtsdeurwaarders Telefoon: 072-5147000 e-mail: pr@vdmph.eu Internet: www.vdmph.eu

Samen maken we de toekomst

Unica Alkmaar T (072) 520 08 17 www.unica.nl

6851_V00_fc.indd 15

22-12-2010 16:34:56


• Profiel

Tromp wil altijd het beste jongetje van de klas zijn Wim Tromp begon in de werkplaats van zijn vaders schildersbedrijf met het reviseren van oude röntgenapparatuur. Nu, twintig jaar later, is Tromp Medical uitgegroeid tot marktleider in apparatuur voor digitale mammografie en botdichtheidsmeters. Het succes van het bedrijf is volgens Tromp zelf te danken aan de drive van het hele team om continu de beste te willen zijn.

NO. 1/ 2011

16

In de afgelopen twintig jaar heeft Tromp Medical een enorme ontwikkeling ondergaan. Na het opknappen van tweedehands apparatuur haalde Tromp de apparatuur zelf uit ziekenhuizen, knapte ze op en verkocht ze vervolgens door naar het buitenland. ,,Het was een behoorlijke uitdaging om kisten van duizenden kilo’s op de plaats van

bestemming te krijgen’’, vertelt Wim Tromp. ,,De uitdaging was misschien nog wel groter vanwege de taalbarrière, om de bedienende artsen ter plekke uit te leggen hoe de apparatuur te gebruiken.’’ Marktleider Eind jaren negentig maakte Tromp een grote groei. Het bedrijf liet een eigen

pand bouwen en richtte zich op een andere markt: verkoop van röntgenbuizen binnen Nederland. ,,Deze onderdelen van een röntgenapparaat moeten regelmatig vervangen worden en zijn duur. Bij de Nederlandse gebruikers van röntgenapparatuur was er veel vraag naar een alternatief product met een lagere kostprijs. Hier sprongen wij snel op in en dat was onze introductie binnen de ziekenhuizen in Nederland. In 2001 begonnen we met de service en verkoop van apparatuur voor mammografie en botdichtheidmetingen. In beide productgroepen zijn we inmiddels marktleider.’’ Inmiddels heeft Tromp Medical 53 werknemers in dienst. ,,Groei is niet onze primaire ambitie. Wat we wel willen, is het realiseren van langetermijnstabiliteit met meerdere producten van meerdere leveranciers.’’ Succes heeft Tromp in ieder geval al in de digitale mammografie. Met de producten van leverancier Hologic heeft Tromp een marktaandeel van 85%. De rest behoort tot merken als Siemens, GE en Philips. Dat succes geldt niet alleen voor de levering aan ziekenhuizen. Ook voor het borstkanker bevolkingsonderzoek in de bekende bussen op locatie heeft Tromp voor alle regio’s de diverse aanbestedingen van de mammografie-apparatuur gewonnen.

In 2010 verhuisde Tromp naar het nieuwe duurzame pand in Castricum.

6851_V00_fc.indd 16

22-12-2010 16:35:12


Profiel •

ambitie geldt ook voor onze klanten in de medische diagnostiek.’’ In 2008 had Tromp een wereldprimeur met de levering van een 3D-mammograaf aan het MCA te Alkmaar, waarmee borstweefsel onder verschillende hoeken wordt gefotografeerd waarna de beelden door software worden opgerekend tot een aantal plakjes. Dit verhoogt de detectie voor bepaalde type borsten en voorkomt zogenoemde valspositieven. ,,Ook binnen de MRI-apparatuur leveren we sinds kort een uniek apparaat: een extremiteitenMRI, dit is een MRI speciaal voor scans van ledematen. De patiënt krijgt geen last van claustrofobie en voor het ziekenhuis is het een stuk goedkoper in aanschaf. Door de unieke eigenschappen van het apparaat is er geen directe concurrentie en de markt is groot. Door een sterke toename van het aantal MRI’s in Nederland heeft elk ziekenhuis in Nederland met meerdere MRI-systemen op termijn reden om voor onze extremiteiten-MRI te kiezen.’’ Duurzaam Niet alleen op technisch vlak legt Tromp Medewerkers van Tromp Medical instalde lat hoog. Naast het leveren en onderleren een MRI-systeem in het Kennemer houden van de allerbeste apparatuur is Gasthuis in Haarlem. het ook de ambitie van de firma Tromp om een voorbeeldfunctie te vervullen. De nieuwste techniek Dat is in extreme mate te zien aan het De kracht van het succes ziet Wim duurzame pand in Castricum waar het Tromp zelf in de combinatie van een bedrijf is gevestigd. ,,In 2005 hebben flexibele service en het vertegenwoorwe de laatste uitbreidingsmogelijkheden digen van A-merken. ,,Verkoop zonder van ons oude pand benut. Kort daarop een flexibel en betrouwbare waren we er uit gegroeid. We ‘Voortdurend hebben toen direct ons huidige service werkt niet in onze branche. Onze concurkijken naar pand gekocht, nog enkele jaren rentie bestaat vooral uit aan de oude eigenaar terug de nieuwste verhuurd en meteen plannen multinationals. Die zijn een stuk minder adaptief.’’ technische opgestart om het 40 jaar oude Omdat Tromp overal de gebouw deels te renoveren en ontwikkelingen’ beste in wil zijn en de beste deels te vernieuwen.’’ apparatuur wil leveren, kijkt het bedrijf voortdurend naar de nieuwste In juni 2008 startte de voorbereidingsfase technische ontwikkelingen. Tromp: ,,Dat en in juni 2010 werd het pand geopend. zit ook wel een beetje in de progres,,Het is een prachtig, duurzaam en goed sieve aard van Nederlanders. We willen doordacht pand geworden dat in de altijd vooruit en het nieuwste van het groene omgeving past. Veel materiaal nieuwste in huis halen. Deze innovatie is gerecycled, bijvoorbeeld de oude

6851_V00_fc.indd 17

straatstenen die onder de werkvloer in de hallen vandaan kwamen. Die hebben we gebruikt voor de parkeerplaatsen. De zonnepanelen die we in 1998 op ons bedrijfspand lieten plaatsen, zijn meeverhuisd: deze kunnen nog twintig jaar mee. Voor al het hout is uitsluitend gebruik gemaakt van FSC-hout en voor het exterieur veel gerecycled kunststof.’’ Comfortabel Het duurzame pand van Tromp begint bekendheid te krijgen. Veel bedrijven doen er ideeën op. ,,We geven nog steeds een aantal keren per maand rondleidingen en dat doen we graag, want we zijn zeker trots op onze vooruitstrevendheid. Wat mensen opvalt wanneer ze hier binnenlopen, is naast de fraaie inrichting ook een prettig klimaat. Dat hebben we bereikt met behulp van de expertise van Kodi uit Heerhugowaard. Kodi heeft door een combinatie van state-of-the-art technische installaties en een aantal innovaties de combinatie van duurzaamheid en comfort gemaximaliseerd.’’

NO. 1 / 2011

17

Die systemen zijn bijvoorbeeld te vinden in de vloerverwarming en plafondkoeling. ,,Hier stroomt water doorheen dat in de kelder door grondwater is afgekoeld. Les één in comfort: je moet je voeten warm en je hoofd koel houden. Het pand heeft geen gasaansluiting; warmte wordt opgewekt met warmtepompen voor de vloerverwarming. Water in de keuken- en toiletruimtes verwarmen we middels een warmtepompboiler die in de serverruimte staat waar altijd warmte aanbod is. De CO2-gestuurde ventilatie zorgt voor goede ventilatie op maat en speciale plantenpotten met ventilatoren bevochtigen de lucht. Ook is er een separaat actief warmtepompsysteem dat is aangesloten op grondbronnen wat ervoor zorgt dat energie overschotten en tekorten van de ene naar de andere ruimte wordt gepompt. De combinatie van deze systemen voorkomt energieverspilling in ons pand. Ik durf te zeggen dat ik nog geen comfortabeler pand in NoordHolland ben tegengekomen.’’

22-12-2010 16:35:23


• Actueel w

Nieuw hart voor Heerhugowaard Na de uitbreiding en vernieuwing van Winkelcentrum Middenwaard heeft Heerhugowaard nog een compleet horecaplein in het verschiet. Met deze aanpak is het stadshart herboren en loopt de gemeente qua voorzieningen niet langer achter, maar ver vooruit!

NO. 1 / 2011

18 Het stadshart van Heerhugowaard was nodig aan vernieuwing toe. ,,Vijftien jaar geleden hebben we laten onderzoeken of de voorzieningen van het stadshart op peil waren en of deze konden voldoen aan de groei van Heerhugowaard. Daar kwam uit dat de huidige voorzieningen al niet adequaat genoeg waren’’, vertelt Loek Punt, projectmanager bij de gemeente Heerhugowaard. Als resultaat van het onderzoek besloot de gemeente daarom Middenwaard om te toveren tot nieuw stadshart. ,,Uitgebreid met horeca en woningen, zodat Middenwaard een regionale functie krijgt.’’ De aanpak van het stadshart gebeurt in fasen. Gestart werd met de uitbreiding en renovatie van Winkelcentrum Middenwaard. Vastgoedbelegger en projectontwikkelaar Segesta Groep uit Alkmaar ging in 2002 met de eerste plannen aan de slag en eind november jl. vond een feestelijke opening plaats van het vernieuwde winkelcentrum. ,,We hebben de winkeloppervlakte verdubbeld naar circa 45.000 m2 en er een sfeervol centrum van gemaakt. Door de grote toename in aanbod is het niet langer een plek om even iets te halen, maar kan men hier wel een hele dag ‘funshoppen’: uitgebreid winkelen en heerlijk recreëren’’, aldus Wouter van den Eshof, hoofd portefeuillemanagement bij de Segesta Groep.

6851_V00_fc.indd 18

Coolplein Om de regionale functie van Middenwaard te versterken, mocht een compleet horeca-aanbod niet ontbreken. Ook dit ontwikkelt Segesta. Hiervoor heeft het bedrijf in 2005 de locatie van het voormalige afgebrande bowlingcenter aan het Coolplein gekocht. ,,Op deze plek bouwen we een horecacomplex van zo’n 5.500 m2 met op de begane grond een drietal grote horecazaken met royale terrassen. In de kelder een bowlingcenter met officiële wedstrijdbanen en een aantal pooltafels en op de eerste verdieping een family entertainment center met een kids lounge, een pannenkoekenfoyer, games, een cadeau- en prijzenshop, kleine attracties en kans- en behendigheidsspelen, waarmee alle leeftijden van de bevolking worden bediend. Helemaal bovenop komen appartementen, net als boven het winkelcentrum. Zo heerst er continu een prettige leefbare sfeer.’’ Voor Segesta is het de eerste keer dat het een horecaplein ontwikkelt. Ter inspiratie zijn oude en nieuwe horecapleinen door heel Nederland bezocht en beoordeeld op architectuur en invulling. Van den Eshof: ,,We hebben gekozen voor een gevarieerd, speels en knus plein in een modern jasje, zodat het aansluit bij het moderne winkelcentrum.’’ De invulling van de horecagelegenheid kostte aardig wat moeite. ,,Vooral in deze tijd van crisis en met het rookverbod in de horeca was

dit niet makkelijk. We zijn erg zorgvuldig geweest in de selectie van de ondernemers. Variatie en kwaliteit vonden we belangrijk, maar ook de achtergrond van de ondernemers.’’ Uiteindelijk viel de keuze op grand café Wonder’s eten & drinken, het Japanse restaurant Hasekura en het specialiteitenrestaurant Stroming. Bekend in de regio Wonder’s was met drie populaire vestigingen in Bergen, Egmond en Zaandam al een bekende in de regio. Hoewel eigenaren Paul en Debby de Wit van Wonder’s nu zeer enthousiast zijn over hun vierde vestiging in Heerhugowaard, reageerden ze sceptisch toen Segesta hen eind 2007 benaderde. ,,We wilden eerst weten wat er zou komen, want er zat nog niets’’, legt Paul de Wit uit. Bij het zien van de impressies zag hij de toegevoegde waarde die Wonder’s de theater- en bioscoopbezoekers en het winkelpubliek kan bieden. ,,Wij zijn laagdrempelig, gericht op een breed publiek en van 09.30 tot 01.00 uur geopend. De ondernemers van het theater, de bios en de omliggende zaken reageerden enthousiast op onze komst. Hoe meer verschillende kwalitatieve zaken, hoe meer mensen er komen.’’ Hoewel de oorspronkelijke planning was dat het Coolplein in 2009 klaar zou zijn, krijgen de horecaondernemers nu begin maart de sleutel en verwachten ze in mei 2011 hun deuren te openen. ,,Tijdens dit

22-12-2010 16:35:30


Actueel • w

NO. 1 / 2011

19

Het vernieuwde Winkelcentrum Middenwaard telt circa 45.000 m2 winkeloppervlakte.

uitstel in combinatie met de crisis had ik wel even mijn twijfels over het geheel, maar de crisis gaat wel weer over en onze nieuwe Wonder’s wordt prachtig. Het krijgt een loftachtige sfeer met open keuken, het wordt wel 9 meter hoog en krijgt een extra zaal voor de verhuur of om bij het restaurant te trekken’’, vertelt De Wit enthousiast. Om zich in de tussentijd alvast op de promotie van het Coolplein te richten, zijn de horecaondernemers bezig met de voorbereiding van Stichting Horecaondernemers Coolplein. Ook horecaondernemers in de omgeving zijn blij met de ontwikkelingen. Zowel Segesta als Wonder’s hebben geen weerstand gemerkt. De Wit: ,,Ze zien ons niet als concurrenten maar als toevoeging. De bestaande ondernemers rond het Coolplein willen zelfs allemaal deelnemen in de stichting!’’

6851_V00_fc.indd 19

Parkeertarieven De enige vorm van verzet die is geweest, was de kritiek op het parkeerbeleid. Volgens Loek Punt van de gemeente is dat allemaal opgelost. ,,Straks hebben we 2.000 parkeerplekken en dat is ruim voldoende voor de bezoekers en omwonenden. Ook zijn de parkeertarieven nu akkoord. Met de bewoners hebben we afspraken gemaakt over parkeervergunningen en bezoekers parkeren nu het eerste kwartier gratis en betalen daarna € 0,30 per kwartier’’, aldus Punt. Knelpunten oplossen Met de aanpak van Middenwaard heeft Heerhugowaard een nieuw hart met hoogwaardige voorzieningen waar ook mensen uit omliggende gemeenten op af komen. Om dit extra te stimuleren, moet de bereikbaarheid goed zijn. Daarom focust de gemeente zich nu op de aanpak

van de knelpunten in de Zuidtangent. ,,Dit najaar willen we de kruising Zuidtangent-Broekerweg aanpassen, begin 2012 de Westtangent tot en met de rotonde Middenweg en in 2014 willen we de gelijkvloerse kruising bij het treinstation ongelijkvloers maken’’, vertelt Punt. Momenteel liggen deze voorstellen ter goedkeuring bij de gemeente. Van den Eshof is erg te spreken over de aanpak van de gemeente Heerhugowaard. ,,De gemeente is laagdrempelig, staat open voor interactie en is op efficiënte wijze resultaat- en oplossingsgericht. Dankzij die instelling heeft Heerhugowaard straks een dynamisch en bruisend stadshart met goede voorzieningen voor de stad en de regio.’’ Ook Paul de Wit is erg positief over het nieuwe stadshart. ,,Heerhugowaard heeft allure gekregen. Het is niet meer het dorpje dat het vroeger was.’’

22-12-2010 16:35:46


Uw groene logistieke partner voor Europa Vol (groen) gas vooruit! Logistiekcentrum Stad Alkmaar BV staat niet stil. Ons 133 jaar jonge familiebedrijf houdt zich actief bezig met innovaties op het gebied van Logistiek, Opslag, Europese Distributie en Milieu. Inmiddels rijden vier van onze distributievoertuigen op BIO-GAS, dus CO2 neutraal. Begin 2011 komen daar nog zes wagens bij. De rest van ons wagenpark voldoet al aan de strenge Europese emissie-normen.

In de gehele BeNeLux bieden we een uitstekende 24-uurs distributieservice. Wij verzorgen uw pakket-, palletzendingen en compleetvrachten naar alle Europese bestemmingen, tegen zeer scherpe tarieven en met snelle doorlooptijden. Bij ons vindt u alle diensten onder één dak, met één vast contactpersoon. Kortom, wij leveren maatwerk voor al uw logistieke vragen!

schoonmaakdiensten

Bij ruim 400 bedrijven en instellingen in NoordHolland hebben zij Victoria tot een begrip gemaakt. Flexibel inzetbaar zorgen ze voor kantoren, scholen, theaters, hotels en zorginstellingen. Prettig werken in een schone, opgeruimde omgeving? Maak kennis met Victoria!

De kracht van gemotiveerde mensen.

hotel- en recreatiediensten

Schoonmaken is een vak. Een vak dat Victoria als geen ander verstaat. Dat laten onze goed opgeleide medewerkers elke dag weer zien.

Havinghastraat 23 1817 DA Alkmaar T 072 561 24 42 F 072 562 45 63 info@victoriaschoonmaak.nl

victoriaschoonmaak.nl

6851_V00_fc.indd 20

22-12-2010 16:35:49


Regiomonitor Regiomonitor ••

12 procent meer buitenlandse bezoekers Alkmaar is door 12 procent meer internationale (dag)toeristen bezocht. Dit bleek uit het driejaarlijkse onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. In 2005 bezochten 560.420 buitenlandse gasten de stad en in 2009 trok Alkmaar 633.000 internationale bezoekers. Het merendeel, 54 procent, van de toeristen komt uit Duitsland. Gevolgd door België (12 procent) en het Verenigd Koninkrijk (8 procent). De toeristen komen voornamelijk naar Alkmaar voor de historische bezienswaardigheden, een museumbezoek, om te wandelen of om te winkelen en besteden per dag gemiddeld € 73,30. Wethouder Rian van Dam is verheugd

NO. 1 / 2011

21 De kaasmarkt vormt een van de toeristische trekpleisters. over de stijging. ,,Met meer dagjesmensen gaan de inkomsten en de werkgelegenheid in de stad omhoog.

Leo Kramer nieuwe directeur van Ontwikkelingsbedrijf NHN Per 1 december jl. is de heer L.A.C. (Leo) Kramer algemeen directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord NV. Kramer volgt hiermee de heer Eric Rijnders op. Samen met de heer Thierry van Veen Delaunay (CFO) vormt Kramer het directieteam. Leo Kramer is een econoom met de passie om in teamverband ontwikkelingen teweeg te brengen die het welvaren

van mens en natuur bevorderen. In 2003 stapte hij over vanuit het bedrijfsleven (Bouwfonds, TCN property projects) naar de Rijksoverheid. Hier startte hij als projectleider, waarna hij projectdirecteur werd bij het Rijksvastgoed en Ontwikkelingsbedrijf van het Rijk. In die functie leidde hij dossiers als de herontwikkeling van Luchthaven Twente en het Hembrugterrein.

Aanleg spitsstroken op de A9 Om de doorstroom op de A9 tussen Alkmaar en Uitgeest te verbeteren, legt Rijkswaterstaat spitsstroken aan. Dit gebeurt in de periode van november 2010 tot eind juni 2011. Tevens worden er onderhoudswerkzaamheden verricht. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van het asfalt, de aanleg van pechhavens, geluidsschermen en aanpassing van

6851_V00_fc.indd 21

de signalering. Door deze werkzaamheden zal het verkeer richting Alkmaar tot eind juni hinder ondervinden als gevolg van versmalde en verschoven rijstroken en een snelheidsbeperking van 70 km per uur. Het verkeer vanaf Alkmaar moet van eind maart tot eind juni rekening houden met extra reistijd ten gevolg van de wegwerkzaamheden.

Dit is goed voor de Alkmaarse economie en de ondernemers’’, aldus Van Dam.

Intentieverklaring voor regionale samenwerking De gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk hebben eind november jl. een intentieverklaring getekend voor samenwerking op het gebied van afvalinzameling en beheer van de openbare ruimten. Met de ondertekening gaven de gemeenten de start voor een gezamenlijk onderzoek naar de voor- en nadelen van samenwerking. Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte heeft betrekking op onder meer water, wegen, kunstwerken, riolering, verkeersvoorzieningen, groenvoorziening, openbare verlichting, afvalverwijdering en reiniging. Hier geven alle gemeenten jaarlijks een groot bedrag aan uit. Omdat de gemeenten de komende jaren te maken krijgen met bezuinigingen, kan een regionale samenwerking op dit gebied mogelijk een kostenbesparing opleveren. Daarbij dient de schaalvergroting tevens te leiden tot meer efficiëntie en het delen van kennis.

22-12-2010 16:35:51


Dorpsstraat 682 Noord-Scharwoude, 0226-312970, www.bxb.nl

Bossen & de Bakker, een begrip in de regio! Al bijna 50 jaar herkenbaar langs de Provincialeweg tussen de S3 en het sluisje. In 1961 zijn Klaas de Bakker en Gerrit Bossen op die plek begonnen met de verkoop van en het onderhoud aan Mercedes-Benz auto’s. In 1990 is het bedrijf door de huidige eigenaren Jan en Cor de Bakker overgenomen en voortgezet. Mercedes-Benz is en blijft het hoofdmerk, maar sinds een aantal jaar is eerst SsangYong en nu ook het merk Porsche sterk vertegenwoordigd. Niet op de laatste plaats omdat Jan en Cor zelf een behoorlijke passie voor Porsche hebben. Elk jaar rijden zij samen in Frankrijk de Tulpenrallye met hun Porsche 356 SC uit 1964. Deze auto wordt gekoesterd door de heren. Net zoals zij elke Mercedes-Benz of Porsche koesteren die in de showroom staat of gestaan heeft. Een belangrijke activiteit van Bossen & de Bakker is het importeren van auto’s uit Duitsland. Het aanbod in jong gebruikte, luxe auto’s is daar een stuk groter.

6851_V00_fc.indd 22

Samen met de klant wordt net zolang gezocht tot de gewenste auto is gevonden. Daarbij wordt niet over één nacht ijs gegaan. Uiteindelijk wordt de auto persoonlijk in Duitsland beoordeeld en opgehaald. Vervolgens vindt de importkeuring plaats en kan de klant tevreden in zijn bijna nieuwe, luxe uitgevoerde auto rijden. Sinds kort is Bossen & de Bakker aangesloten bij de Mercedes-Benz Specialisten Groep. Een groep ondernemers met een groot Mercedes-Benz hart. Onderling worden kennis en activiteiten uitgewisseld en dat is met een landelijke dekking heel prettig werken. Voor de klant betekent het een aantal zekerheden bij aanschaf van een occasion, bijvoorbeeld twaalf maanden garantie en mobiliteitsgarantie. Bent u Mercedes-Benz of Porsche liefhebber en benieuwd wat Bossen & de Bakker voor u kan beteken? Eén ding is zeker. Of het nu in de werkplaats of de showroom is, de service verlening staat voorop. U bent van harte welkom!

22-12-2010 16:35:57


e ond

rnem

Ondernemend Alkmaar •

end

Binnenstad sfeervol verlicht De Alkmaarse binnenstad heeft dit seizoen nieuwe sfeerverlichting. Volgens Jelle Groeneveld, voorzitter van Winkeliersvereniging Binnenstad Alkmaar (WBA) was het hoog tijd voor nieuwe versiering. ,,Iedere straat had zo zijn eigen sfeerverlichting. Een rommelig gezicht. Daarnaast werd de kwaliteit zo slecht dat het zelfs gevaarlijk werd’’, aldus Groeneveld. De nieuwe verlichting heeft de vorm van grote lichtbollen en is lichter en vele malen energiezuiniger dan wat vorig jaar de straten sierde. Ook is het aantal verlichte straten uitgebreid van dertien naar dertig. De sfeerverlichting is de eerste zichtbare investering uit het Ondernemingsfonds met als doel de binnenstad nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Het Ondernemingsfonds is een initiatief van

NO. 1 / 2011

23

Foto: Fotostudio Wick Natzijl Ondernemend Alkmaar, gezamenlijk met bedrijvenverenigingen en wordt gefinan-

Officiële uitreiking Fairtrade Gemeente Op 22 november jl. kreeg wethouder Jan Nagengast de titel ‘Fairtrade Gemeente’ officieel uitgereikt door Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar. Met de titel is Alkmaar de eerste Fairtrade Gemeente van NoordHolland en de achtste van Nederland. De titel vormt een beloning voor de bijzonder grote aandacht die de lokale overheid, bedrijven, organisaties en

consumenten in Alkmaar besteden aan fairtrade. De uitreiking vond plaats tijdens de ledenbijeenkomst van Ondernemend Alkmaar in het AZ-stadion. Andere onderdelen op het programma waren een toespraak van politiek analist Frits Wester over de stand van zaken in Den Haag en de behaalde mijlpalen van Ondernemend Alkmaar over 2010.

Technische topstudies in Alkmaar De studies Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde van Inholland Alkmaar hebben een eerste plaats behaald in de ‘Elsevier Beste Studies 2010’. Elk jaar onderzoeken het weekblad en onderzoekinstituut ResearchNed de kwaliteit van Nederlandse opleidingen in het hoger onderwijs. Meer dan duizend opleidingen werden beoordeeld op faciliteiten, inrichting, onderwijs, docenten, toetsing en organisatie. De studie Werktuigbouwkunde scoorde gemiddeld een 7,1+ en Elektrotechniek een 7,3+. Regionaal netwerk Paviljoen 2030 zette de docenten in het zonnetje tijdens de maandelijkse lunchbijeenkomst op de hogeschool over verduurzaming. Met oog op het dreigende personeelstekort in de technische sector is Paviljoen 2030 verheugd met de goede plek op de lijst van Elsevier. Dankzij deze aandacht verwacht het duurzaamheidsnetwerk van ondernemers, overheid en onderwijs een toename van jongeren die een technische studie kiezen.

cierd met opbrengsten uit de reclamebelasting.

Winkelcentrum Polderhof in beweging De bebouwing van het winkelcentrum Polderhof in Oudorp is sterk verouderd en wordt daarom vernieuwd. De winkeliers, het gezondheidscentrum, de bibliotheek, de omwonenden, het cliëntenplatform, de ontwikkelaar Heddes en de Vereniging Oudorperpolder Woonkwaliteit hebben met elkaar gesproken over het bouwplan, het bestemmingsplan en de invulling van de openbare ruimte. Voor dit laatste is de eerste stap al gemaakt. Om voldoende parkeerplaatsen te realiseren moet de oeverlijn van de sloot verlegd worden en hier heeft het Hoogheemraadschap reeds toestemming voor gegeven. Begin 2011 spreken alle belanghebbenden verder over de inrichting van het plein. Naar verwachting zal de gemeenteraad het bestemmingsplan in april 2011 vaststellen, waarna de bouwvergunning wordt aangevraagd.

www.ondernemendalkmaar.nl 6851_V00_fc.indd 23

22-12-2010 16:36:00


B.V., uw mensen in goede handen Quinto Groep B.V. richt zich op het ontwikkelen en aanbieden van diensten op het brede en sterk in ontwikkeling zijnde terrein van Human Resource Management. Wij leveren alle oplossingen op de gebieden salarisadministratie, HR diensten, arbeidsrechtelijke en loonbelastingtechnische vraagstukken. Tijdens de verschillende ontwikkelfasen van uw onderneming kunnen wij u bijstaan met advies, projectmanagement, interim management, opleidingen en het inrichten van uw procedures en systemen. Met 9 vestigingen in Nederland zijn wij ruim vertegenwoordigd binnen de branche. Wij managen uw risico en ontzorgen u. En alles ligt in één hand: Quinto Salarissen Quinto Quinto Quinto Quinto

Zorgt voor een pasklare salarisadministratie zoals u die voor ogen heeft. Wij kunnen uw volledige administratie verrichten, maar ook enkel ondersteunen met advies. HR Diensten Legt samen met u de basis voor een goed HR Beleid. Wij leveren onder andere diensten op het gebied van Pensioencommunicatie, Arbeidsintegratie en Personeelsinformatiesystemen. Advies Arbeidsjuristen en beloningsadviseurs geven heldere antwoorden op complexe vragen inzake arbeidsrecht, beloning van werknemers en expats. Detachering Helpt bij tijdelijke bezettingsproblemen en verricht consultancy werkzaamheden op de gebieden Salarisverwerking en HR Diensten. Opleidingen Interactieve Workshops gericht op onderwerpen als loonheffingen, sociale verzekeringen en arbeidsrecht. (Quinto Opleidingen is erkend opleider bij het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA).

Arcadialaan 26, 5e etage 1813 KN Alkmaar Postbus 9456 1800 GL Alkmaar T: +31 (0)72 - 800 9800 F: +31 (0)72 - 800 9801 E: salarispraktijk.alkmaar@quintogroep.com W: www.quintogroep.nl

OdZ`bVX]^cZDei^bVa^hVi^Z

Km_bjkmX[Zh_`\X[j[hl_dZXWWhcWa[d_dZ[h[]kb_[h[ pe[ah[ikbjWj[dlWd=ee]b[5 BZiYZY^ZchiZckVcOdZ`bVX]^cZ#cZi`jcijY^ioZZgZZckdjY^\ WZgZ^`Zc#OdZ`bVX]^cZ#cZi]ZZ[iYZZgkVg^c\ZcYZiddah^c ]j^hdbjlWZYg^_[hlZWh^iZ]dd\^cYZodZ`gZhjaiViZciZaViZc kZghX]^_cZc# @^_`kddgbZZg^c[dgbVi^Zde lll#odZ`bVX]^cZ#cZid[WZa&((,#))',&& :abVBjai^bZY^V^hh^cYh_VVgZcYV\YZWZigdjlWVgZeVgicZg^c ]Zij^i\ZkZckVcBV\Vo^cZhZc?VVgWdZ`Zc#9^ZoZa[YZeVgicZg `jccZcl^_dd`o^_ckddgjlk^cYWVVg]Z^Yde]Zi^ciZgcZi#

8dccZXi^c\7jh^cZhh ;bcWCkbj_c[Z_W8$L$ EdhiWjh&&,'%667gdZ`deAVc\ZY^_` IZaZ[ddc/ (&''+((&+%% ;Vm/ (&''+((&+%& :"bV^a/ ^c[d5ZabV#ca >ciZgcZi/ lll#ZabV#ca

6851_V00_fc.indd 24

22-12-2010 16:36:06


Bedrijfskring Heerhugowaard •

Brons bij ‘Groenste Voorlopig geen cameratoezicht stad van Nederland’ Op 10 november jl. heeft de jury van Entente Florale de gemeente Heerhugowaard brons toegekend bij de competitie ‘Groenste stad van Nederland’. Daarnaast kreeg zij een bijzonder certificaat voor duurzaamheid. Dit laatste heeft de gemeente te danken aan haar duurzame bebouwing. Winnaar van de verkiezing was Deventer. Zilver ging naar Ede en Eindhoven en Nijmegen nam tevens brons in ontvangst. De nationale groencompetitie wordt jaarlijks door Entente Florale gehouden om het groen breed onder de aandacht te brengen van overheden, het bedrijfsleven en de burger.

SEW Food & Process naar Heerhugowaard SEW (Stainless Equipment Works) heeft onlangs een vestiging in Heerhugowaard geopend. Het bedrijf verwerkt roestvaststaal voor zowel de olie- en gasindustrie, als voor de voedingsmiddelen en processindustrie en is opgedeeld in de bedrijfsonderdelen SEW Oil & Gas en SEW Food & Process. Beide onderdelen waren aan de Aalbos in Broek op Langedijk gevestigd, maar kampten met ruimtetekort door de grote groei in werkaanbod voor SEW Oil & Gas. Om meer ruimte te creëren besloot de organisatie het onderdeel SEW Food & Process te verhuizen naar een nieuwe locatie op de Dopplerstraat in Heerhugowaard. Door de fysieke scheiding denkt het bedrijf zijn klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Tevens biedt de nieuwe locatie in Heerhugowaard SEW Food & Process ruimte om mee te groeien met de markt.

Het bewakingsplan van de Bedrijfskring Heerhugowaard om de bedrijventerreinen Zandhorst, Beveland en De Frans te voorzien van camerabeveiliging vindt voorlopig geen doorgang. Het initiatief met als doel de bedrijventerreinen in Heerhugowaard veiliger te maken, vond te weinig draagvlak bij de ondernemers. ,,Slechts 10 procent van de bedrijven wilde meedoen en

dat is te weinig’’, aldus Jan Molenkamp namens Bedrijfskring Heerhugowaard. Door de geringe deelname heeft de stichting geen geld om te investeren in de camerabeveiliging. Toch zijn de plannen niet helemaal van de baan. Bij de ontwikkeling van bedrijventerrein De Vork wordt het opnieuw geprobeerd in samenwerking met de gemeente. NO. 1 / 2011

25

Oplaadpunten cadeau Binnenkort telt Heerhugowaard elf oplaadpunten voor elektrische auto’s. Vijf hiervan zijn een cadeau van Stichting e-laad.nl, een initiatief van de samenwerkende Nederlandse netbeheerders. De netbeheerders hebben als taak de verduurzaming van de energievoorziening te faciliteren en geven daarom elke gemeente op verzoek een oplaadpunt per tienduizend inwoners. Ook heeft de Vomar reeds een oplaadpunt geschonken aan de Stad van de Zon en heeft een particulier er een aangekocht. De laadpunten van Stichting e-laad.nl komen op het Berkheideplein, het Raadhuisplein, het Stationsplein, in de Rivierenbuurt en de Bomenwijk. Gemeente Heerhugowaard plaatst er zelf nog vier bij het gemeentehuis voor eigen elektrische auto’s. Aan ieder oplaadpunt kunnen twee auto’s stroom laden. Het parkeren van auto’s op benzine op bij deze punten wordt verboden.

Voorbeeld van een oplaadpunt voor elektrische auto’s.

www.bedrijfskringheerhugowaard.nl 6851_V00_fc.indd 25

22-12-2010 16:36:13


Voor een frisse blik op 2011

Jan Wagenaar | Accountant

Hoe verhouden uw bedrijfsplannen zich tot de economische situatie? In de meeste bedrijven zijn de groeiambities de afgelopen jaren bijgesteld. Bij het prille herstel van de economie is het meer dan ooit van belang om vooruit te kijken. Mogelijkheden zien in plaats van beren op de weg. De Hooge Waerder ondersteunt u hierbij graag. Met managementinformatie, moderne online personeelsapplicaties en advies in juridische en ďŹ scale kwesties. We hebben zelfs een speciaal kredietteam geformeerd om uw ďŹ nancieringsaanvragen te begeleiden. Heeft u behoefte aan een frisse blik op uw zaak? Bel Jan Wagenaar, 072 - 5180000

6851_V00_fc.indd 26

22-12-2010 16:36:15


Bedrijfskring Langedijk •

De Geus Bouw wint Nationale Staalprijs 2010 Met de bouw van een nieuw bedrijfspand voor Wilo in Westzaan heeft De Geus Bouw uit Broek op Langedijk de Nationale Staalprijs 2010 in de wacht gesleept. Het pand voor de fabrikant van pompen en pompsystemen heeft een hightech aluminium uiterlijk en stijgt diagonaal van oost naar west. Het wijst richting Beverwijk, waar Wilo voorheen was gevestigd. Hoewel de jury enige kritiek op de functionaliteit van de schuine vorm had, was zij verder louter positief. ‘Dit laat zien dat je met bedrijfshallen veel meer kunt dan rechttoe rechtaan met een kantoor er aan vast. Het gebouw is een verademing, niet in de laatste plaats door de humor die het uitstraalt’, aldus het juryrapport.

NO. 1 / 2011

27

Het nieuwe bedrijfspand van Wilo in Westzaan.

Henselmans Bouwbedrijf maakt doorstart

Bedrijfskring Langedijk houdt koers aan Bedrijfskring Langedijk bestond in oktober jl. 20 jaar. ,,Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst hebben we hier extra aandacht aangegeven. Onze focus is en blijft gericht op het behartigen van ondernemersbelangen op sociaal/economisch gebied. Met de groei van onze vereniging naar 70 leden, nemen ook onze activiteiten toe. Goede contacten met de gemeente zijn hiervoor vereist’’, vertelt voorzitter Mart de Waard. Na de start van het nieuwe college heeft Bedrijfskring Langedijk dan ook kennis gemaakt met het college en de raadsleden. ,,Tijdens de bijeenkomst hebben we onze visie en aandachtspunten kenbaar gemaakt, waaronder het belang van een gezond bedrijfsleven, duurzaamheid (parkmanagement), goede infrastructuur en revitalisering van de bedrijventerreinen. In samenwerking met de gemeente trachten we subsidie van de provincie te krijgen voor de aanpak van De Mossel 1.’’

Na het uitgesproken faillissement van Henselmans Bouwbedrijf in oktober 2010, gaat het 132 jaar oude familiebedrijf uit Noord-Scharwoude in sterk afgeslankte vorm verder. Het aanvankelijke faillissement heeft een grote impact gehad in de regio. Bij Henselmans waren ook de kleinere aannemers Gielens uit Schagen en Houtenbos uit Bergen

ondergebracht. Van de 68 personeelsleden blijven er 32 werkzaam in de nieuwe vennootschap. Directeur Arnold Henselmans zegt dat veel opdrachtgevers hebben laten weten met het bedrijf door te willen gaan. Er wordt dan ook hard gewerkt om de activiteiten weer op te starten.

Koel naar Italië Met de ontwikkeling van nieuwe koel/ wissellaadbakken kan De Waard Transport producten onder geleide temperatuur nu ook per trein van en naar Italië vervoeren. Dit vormt een duurzaam alternatief voor transport over de weg. Iets wat het Noord-Scharwoudense transportbedrijf benadrukt met de kreet ‘Cool and Fresh / CO2 less’ op de koelbakken. Naast een lagere CO2-uitstoot, kan het vervoer per spoor ook kostenvoordeel bieden.

Vrachtwagens over de weg zijn gebonden aan een maximaal totaal gewicht van 40 ton. Met gecombineerd vervoer mag dit 44 ton zijn. Sinds december kunnen de koelbakken dagelijks worden ingezet op het traject van Rotterdam naar Milaan of Verona. In deze laatste stad heeft De Waard Transport een eigen vestiging. Het vervoer van en naar de treinterminals regelt het transportbedrijf zelf en houdt zo de regie in eigen hand.

www.bedrijfskringlangedijk.nl 6851_V00_fc.indd 27

22-12-2010 16:36:27


(Advertorial)

Win-win Sander Douma Architecten BNA, gevestigd in de karakteristieke voormalige pastorie in het landelijke Stompetoren, werkt al 35 jaar gedreven aan een grote diversiteit in projecten.

vastgoedontwikkeling met een extra dimensie Robijnstraat 30 1812 RB Alkmaar Ă&#x153;vÂ&#x;Ă&#x161;Ă´Ă&#x2014;ĂŁĂ&#x161;Â&#x2C6;ÂłÂ&#x2C6;Â&#x2C6;{Â&#x2039;Â&#x2039;Ă&#x161;Ă&#x161;Ă&#x161;aĂ&#x161;Ă&#x161;Ă&#x161;Â&#x2014;ÂŁJÂ&#x2DC;Â&#x;Ă&#x161;Â&#x2DC;¨Â&#x192;ÂŹVĂ?ÂŹĂ&#x153;Ă&#x153;vĂŤvvÂ&#x;ÂŁÂ&#x2039;Ă&#x20AC;¨Â&#x;Ă&#x161;Ă&#x161;Ă&#x161;aĂ&#x161;Ă&#x161;Ă&#x161;ĂŹĂŹĂŹĂ&#x20AC;Ă?ÂŹĂ&#x153;Ă&#x153;vĂŤvvÂ&#x;ÂŁÂ&#x2039;Ă&#x20AC;¨Â&#x;

Grontmij Leading in sustainable urban development and real estate

Grontmij is een toonaangevend en duurzaam advies- en ingenieursbureau dat actief is in de groeimarkten water, energie, transport, mobiliteit en duurzame stedelijke ontwikkeling. Wij creĂŤren waarde voor onze klanten door onze multidisciplinaire werkwijze en regionale kennis. www.thedevelopmentengineers.nl

6851_V00_fc.indd 28

Bestaande uit een compact team van 10 medewerkers zijn de lijnen kort, waardoor er constant terugkoppeling plaatsvindt tussen de verschillende activiteiten binnen het bureau. We streven naar een breedschalige benadering van het vakgebied, van initiatieffase tot oplevering. Architectuur is voor Sander Douma Architecten het zoeken naar de optimale werksituatie, dat wil zeggen: â&#x20AC;˘ op een karakteristieke wijze inspelen op de (vaak gevoelige) locatie â&#x20AC;˘ streven naar een optimale energiebalans â&#x20AC;˘ goede samenwerking met de opdrachtgever â&#x20AC;˘ openstaan en inzet tonen voor reĂŤle initiatiefplannen Het Sportplaza in de Westrand Alkmaar is bij uitstek zoâ&#x20AC;&#x2122;n opgave. Samen met serieuze investeerders kan in samenwerking met de gemeente Alkmaar en de provincie op basis van een stedenbouwkundig masterplan met de noodzakelijke ongelijkvloerse kruising een schitterend plan gerealiseerd worden. Uitgaande van het nog te concretiseren masterplan is het plan gefaseerd uitvoerbaar. Actie = reactie, het ene initiatief zal het andere aanwakkeren. Het draagvlak voor de plannen is groot en de uitvoering komt steeds dichterbij. Een start van de activiteiten die nodig is om eindelijk een bij Alkmaar passende Westrand te realiseren, om in de economisch moeizame tijd een stuk werkgelegenheid te creĂŤren en om een aantal enthousiaste ondernemers de kans te geven hun droom gestalte te geven. Een win-win situatie.

22-12-2010 16:36:44


(Advertorial)

Gedreven door naar realisatie Mulder Obdam heeft samen met de initiatiefgroep Westrand in november 2009 het masterplan Westrand Alkmaar (november 2009) gepresenteerd. Sindsdien is er veel gebeurd in de ontwikkeling van de Westrand Alkmaar. De structuurvisie is vastgesteld, een startnotitie is opgesteld en vele initiatiefnemers hebben zich enthousiast getoond voor de plannen. Het toont aan dat de ingeslagen weg de juiste is en er nog steeds investeringsbereidheid is, als de gedachte achter de plannen maar goed is. Met een positieve insteek en door het maatschappelijk belang in het oog te houden zet Mulder Odbam zich samen met de andere initiatiefgroepleden dan ook voor dit plan en de realisatie van Sportplaza in. Een manier van werken die Mulder Obdam kenmerkt. Bij al haar projecten zetten de medewerkers van Mulder Obdam zich volledig in voor het eindresultaat. Onder het motto “bouwen is vertrouwen” wordt aan alle projecten in transparantie en openheid aan de projecten gewerkt. Lean bouwen is daarbij een belangrijke tool die door Mulder Obdam wordt toegepast. Lean bouwen richt zich in essentie tot faalkostenreductie en waardevermeerdering voor de klant. Bij het project Westrand speelt deze openheid ook een belangrijke rol. Intensief overleg vindt plaats tussen alle initiatiefnemers en het enthousiasme dat in deze groep heerst leidt tot een breed gedragen positieve insteek om het project verder uit te werken. Immers zowel ontwikkelen als bouwen leidt tot een product waar de klant tevreden mee moet zijn. De klant, in de Westrand zowel de gemeente als de bezoeker maar natuurlijk ook de eigenaar.

BOUWEN IS VERTROUWEN

WESTRANDALKMAAR.NL

Mulder Obdam heeft het initiatief genomen voor de ontwikkeling van de Westrand Alkmaar. Tezamen met een aantal participanten is zij bezig met plannen voor een plaza van sport, ontspanning en beleving aan de Westrand. MEER WETEN OVER DIT OF ANDERE PROJECTEN VAN MULDER OBDAM? KIJK EENS OP DE WEBSITE. Mulder Obdam is innovatief in bouwen en projectontwikkeling. Meer dan 200 medewerkers werken aan duurzame kwaliteit voor overheid, semi-overheid, woningbouwverenigingen, ondernemingen en particulieren.

MULDEROBDAM.NL

6851_V00_fc.indd 29

CU-COC-808843 Het keurmerk van verantwoorde bosbouw. © 1996 Forest Stewardship Council A.C.

22-12-2010 16:36:47


• Profiel

Hörmann Alkmaar breidt uit Als onderdeel van de Hörmann groep groeide het voormalige Dyna Seal enorm. De crisis gooide wat roet in het eten, maar het huidige Hörmann Alkmaar b.v. ziet de markt weer aantrekken en breidt zelfs uit met de bouw van een nieuwe expeditiehal. vanuit de Beverkoog. Vanwege de kortere transportwegen naar Oost Europa is er bovendien een fabriek in Polen opgezet. ,,Daar wordt alleen geproduceerd. De product- en marktkennis zit in Alkmaar.’’ Hörmann Alkmaar blijft uitbreiden. ,,In 1994 met een extra hal en in 2000 kochten we nog eens 3.000 m3 grond aan voor bebouwing. Daarnaast huren we opslagruimte elders in Alkmaar, maar dat vervalt na de oplevering van onze nieuwe expeditiehal van 4.000 m2.’’ Deze hal, inclusief showroom en trainingsruimte voor scholing van verkopers en monteurs van Hörmann, wordt momenteel naast het huidige pand gebouwd en is naar verwachting in maart klaar.

NO. 1/ 2011

30

Naast het huidige pand in de Beverkoog bouwt Hörmann een nieuwe hal, inclusief showroom en trainingsruimte.

Het 25-jarige jubileumfeest van Dyna Seal in 2002 was tevens een soort afscheidsfeest. Dat jaar werd het Alkmaarse bedrijf in los- en laadapparatuur (dockequipment) namelijk onderdeel van de deurenproducent Hörmann. Dit Duitse familiebedrijf is marktleider in zijn branche. Het heeft verkoopvestigingen in heel Europa en Rusland en talrijke fabrieken onder zijn hoede met elk zijn eigen specialisatie en product. Blij met overname Toen Hörmann dockequipment wilde toevoegen aan zijn assortiment viel de keus op Dyna Seal. ,,Wij hadden al eerder samengewerkt en voldeden aan het zoekplaatje. Hörmann neemt liever een klein bedrijf over en bouwt dat uit, in plaats van een groot bedrijf

6851_V00_fc.indd 30

te integreren’’, aldus Hendrik Goeman Borgesius, algemeen directeur van Hörmann Alkmaar. Goeman Borgesius is blij onderdeel te zijn van de groep. ,,Daardoor hebben we onze ambitie waar kunnen maken en zijn we enorm gegroeid. Zonder grote partner was dat niet mogelijk.’’ Het huidige Hörmann Alkmaar richt zich sinds 2006 helemaal op de productie. ,,Als Dyna Seal hadden we verkoopvestigingen in Polen, Engeland, Nederland en België. Dankzij de bestaande Hörmannkanalen zijn onze producten nu binnen en zelfs buiten Europa vertegenwoordigd.’’ Uitbreiden tijdens crisis Sinds 1990 ontwikkelt en produceert Hörmann Alkmaar laad- en losappartuur

De uitbreiding was al eerder gepland, maar uitgesteld vanwege de onrustige markt in 2008. Wegens de crisis nam het werk af en werd 2009 een lastig jaar. Hierdoor is de organisatie aangepast om winstgevend te blijven. ,,De markt trekt weer wat aan en nu is het een goede tijd om te bouwen’’, vertelt Goeman Borgesius. Hij is dan ook optimistisch over de toekomst. ,,Het is zeker een voordeel dat we deel uit maken van een groot bedrijf. Binnen de groep wordt hard gewerkt om orders binnen te halen en ik verwacht voor de komende jaren weer een groei. Niet meer zo sterk als van 2002 tot 2008, maar geleidelijker aan.’’ In de tussentijd blijft het bedrijf zich focussen op een efficiënte productie. ,,De nieuwe expeditiehal draagt hier zeker aan bij. Al is het maar dat we dan niet meer heen en weer hoeven te rijden’’, lacht Goeman Borgesius.

22-12-2010 16:36:55


Profiel •

Geerts levert knap staaltje werk Koffiekannen, pannen, verwarmingselementen, uitlaten, je kunt het zo gek niet bedenken of ze rollen bij Geerts Metaalwaren naadloos uit de machine. Ze worden geproduceerd op een wijze die bij weinig mensen bekend is. Het is de kunst van de dieptrektechniek.

NO. 1 / 2011

31 Investeringen Geerts Metaalwaren maakt deze naadloze Het bedrijf ontwikkelt zich al ruim een producten voor de meest uiteenlopende halve eeuw en durft steeds nieuwe risico’s branches. ,,We hebben zo’n 80 klanten te nemen. ,,Als ondernemer moet je uit de grootkeukenbranche, de medische vooruit kijken. In ons geval is dat vooral industrie, de petrochemische industrie en technisch van aard. Vorig jaar hebben de energiesector’’, vertelt eigenaar Peter we bijvoorbeeld de grootste dieptrekGeerts. ,,Maar we hebben bijvoorbeeld automaat van Europa aangeschaft. Deze ook een matrijs gemaakt voor de uitlaat automaat doet 4 bewervan een F16 en we ontworpen de mal voor het welbekende raketijsje. Steeds nieuwe kingen in een keer. Per uur maakt de automaat Dat was een van de moeilijkste risico’s nemen 500 producten, terwijl je vormen om uit één vlak metaal er met de hand ongeveer te maken. Ondanks sommige 150 maakt. In juli 2010 takelden we ingewikkelde vormen is dieptrekken een nieuwe stansmachine ons pand een beter alternatief dan bijvoorbeeld binnen. Deze machine is zwaarder, groter lassen. Het is sneller en voordeliger, maar en 4,5 keer sneller dan de oude. Het bovenal naadloos, wat een stuk hygiëniapparaat maakt zo’n 9.000 producten per scher is.’’ uur, bovendien kunnen we er grotere matrijzen inzetten.’’ Willy Wortel Cor Geerts legde in de oorlogsjaren de Kwaliteit basis voor Geerts Metaalwaren. De opa Dergelijke investeringen zijn fors, maar van de huidige eigenaar startte met een garanderen kwaliteit. Sinds de jaren 90 is metaalverwerkend bedrijf waarbij de Geerts Metaalwaren in het bezit van een nadruk lag op stanswerk. Geerts: ,,Het ISO-certificaat. Elke drie jaar wordt het was een echte Willy Wortel. Hij had de bedrijf opnieuw compleet gecontroleerd. beste uitvindingen, maar weinig zakelijk Geerts is daar blij mee en ziet het als een inzicht. Mijn vader had dat des te meer verbetertraject. ,,Dat onze producten en bracht het bedrijf groot. In 1984 van kwalitatief hoog niveau zijn, hebben kwam ik er tijdens mijn afstuderen bij en we mede te danken aan ons personeel. eigenlijk ben ik nooit meer weggegaan. Het is een hechte club die met cursussen Qua organisatie zijn we na de jaren ’90 bijblijft. Omdat er geen echte matrijssterk gegroeid, we hadden 50 man in makers meer zijn, leiden we iedereen dienst en de omzet was vertienvoudigd. intern multifunctioneel op. Maar we De laatste jaren hebben we vooral zien ook in dat binnen ons bedrijf de geïnvesteerd in mensen en techniek.’’

6851_V00_fc.indd 31

vergrijzing toeslaat, daarom doen we er alles aan om de jeugd te laten zien wat de dieptrektechniek inhoudt. Basisscholen krijgen rondleidingen en studenten van Inholland Alkmaar hebben volop de ruimte voor stages en afstudeeronderzoeken. Kennisoverdracht is in deze tijd immers van groot belang.’’

De producten van Geerts Metaalwaren worden gemaakt met de kunst van de dieptrektechniek.

22-12-2010 16:37:08


• Profiel

Bclean2.com: geboren uit frustratie Sinan Gül ergerde zich aan zijn vieze auto, maar vond het teveel moeite om deze regelmatig te wassen. Wat zou het toch mooi zijn als dat gewoon tijdens werk gebeurt, dacht hij. Vanuit die wens startte hij zijn autowasbedrijf Bclean2.com. Zijn dienst valt in de smaak, want in een jaar tijd is hij al bezig met internationale uitbreiding.

NO. 1/ 2011

32

Alkmaarder Sinan Gül was accountant en had totaal geen ervaring in het op de markt brengen van een dienst. Na zich jarenlang te ergeren aan zijn vieze auto, besloot hij de stap te wagen en nam ontslag om zijn idee waar te maken. ,,Mensen verklaarden me voor gek: wie zet er nu in een tijd van kostenbesparing een duurzaam en innovatief project op? Maar ik zag het als een uitdaging om mijn idee te realiseren. Daarbij was het voor mij juist een goede tijd, want het maakte me scherper op de kosten. En wanneer de economie zou groeien, kon ik meeliften.’’ Na een positief onderzoek naar de behoeften van het op locatie wassen van auto’s, zag Bclean2.com in oktober 2009 het levenslicht.

Australië. ,,Met behulp van een reinigingsmiddel op basis van citrusextracten en een waxelement, veeg je het vuil zo van je auto. Het is niet alleen snel, simpel en krasvrij, maar ook erg duurzaam doordat er geen water aan te pas komt.’’ Omdat hij zijn bedrijf zo snel mogelijk wilde starten, stak hij geen moeite in het patenttraject. ,,Ik wilde Bclean2.com snel in de markt zetten. Hoor je niet bij de eerste drie grote aanbieders, dan heb je geen slagingskans’’, aldus Gül.

Omdat het bedrijf niet uit techniek, maar uit wens ontstond, onderzocht Gül als eerste het logistieke probleem: het kunnen wassen van de auto zonder de eigenaar te moeten storen. Dat vormde immers het gemak van zijn dienst. Een barcode op de achterruit vormde de oplossing. ,,De eigenaar geeft door hoe vaak zijn auto gewassen moet worden, wij scannen de auto, wassen hem en schrijven de kosten automatisch af.’’

Grootse aanpak In plaats van klein te beginnen, heeft Gül gelijk heel West-Europa als doel. ,,Wil ik een gezond bedrijf met toekomst, dan moet ik Europees denken.’’ Van het begin af aan, heeft hij de oprichting internationaal aangepakt. ,,Vandaar ook het ‘.com’ achter onze naam. Daarbij is ‘Bclean2’ internationaal aantrekkelijk, past het bij de tijd van internet en linkt het naar ons bestaansrecht schoonmaken.’’ De locatie van het bedrijf maakt volgens Gül niet uit. ,,We werken via internet en waar onze klanten zitten, leiden we mensen op voor het wassen van auto’s. Zelf blijf ik in Alkmaar, want ik ben en blijf een kaaskop.’’

Voor het onderzoeken van de wasmogelijkheden schakelde hij innovatienetwerk Syntens in. De best toepasbare manier was een methode ontwikkeld in

Na het kiezen van een strategie, vormde het verkrijgen van marktaandeel in heel Nederland de eerste stap. Het op de markt brengen ging niet vanzelf. ,,We

6851_V00_fc.indd 32

hebben zes maanden lang zeer intensief geadverteerd, demo’s op beurzen gegeven en bedrijven aangeschreven. Je moet niet alleen een markt veroveren, maar ook creëren en dat kost veel tijd en moeite. Bij het opzetten van een patatzaak kent iedereen je product, maar onze werkwijze was nog onbekend.’’ Omdat Gül als accountant geen ervaring had in het vermarkten van een duurzaam project, schakelde hij ervaren deskundigen in. ,,Een goede ondernemer erkent zijn zwaktes en neemt actie.’’ Snelle groei De aanpak blijkt te werken. Al gauw is de gemeente Amsterdam zijn eerste klant, een paar maanden later volgt een grote opdracht van TNT en is hij een landelijke samenwerking aangegaan met Q-park, een van de grootste Nederlandse aanbieders van parkeergarages. Naast het gemak van het reinigen op locatie tegen concurrerende tarieven, blijkt het duurzame karakter van zijn dienst een schot in de roos. Gül: ,,Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Steeds meer bedrijven en organisaties letten hier op bij het maken van een keuze voor samenwerking. De kunst is om duurzaamheid te verweven in de normale bedrijfsactiviteiten, zonder hogere kosten. Wij komen aan die wens tegemoet. We kunnen personenauto’s wassen, bedrijfswagens, maar ook vrachtwagens.

22-12-2010 16:37:18


Profiel •

NO. 1 / 2011

33

De duurzame reinigingsmethode van Bclean2.com maakt het gebruik van water overbodig.

Allemaal met dezelfde techniek en tegen goede tarieven.’’ Duurzaamheid is voor Bclean2.com zelf ook erg belangrijk. ,,Kijk je naar de prioriteiten van een bedrijf, dan staat winst op één en volgt de rest. Bij ons staat juist continuïteit op de eerste plaats, gevolgd door duurzaamheid voor de medewerkers, klanten en het milieu.’’ Om continuïteit te verzekeren, groeit Bclean2.com snel, maar verantwoord. ,,Binnen een jaar zijn we van een eenmanszaak naar een bedrijf bestaande uit vijf vaste krachten en dertig flexibele wassers gegroeid. Voor het eind van het jaar verwacht ik ruim honderd extra

6851_V00_fc.indd 33

wassers in dienst te hebben. Dit kunnen er meer zijn, maar ik wil er zeker van zijn dat iedereen goed is opgeleid en voldoende leertijd heeft gehad. Ik wil dat onze diensten aan hoge eisen voldoen, want kwaliteit is het allerbelangrijkst.’’ Het proces van opleiden heeft hij nu onder de knie. ,,We willen dit proces nog efficiënter maken en leren dagelijks. We zijn een lerende organisatie.’’ Kleurrijke toekomst Hoewel Bclean2.com het rustig aanpakt, zijn de toekomstplannen groot. ,,De regels voor het reinigen met water in Europa worden steeds strenger. Ik zie de toekomst dan ook goed tegemoet.’’ Langzaam maar

zeker begint hij ook al aan de verovering van West-Europa. ,,Begin dit jaar starten we in België en dan verwachten we in het najaar een doorstart te maken in de UK. Daarnaast willen we binnen een half jaar een thuisversie op de markt brengen voor particulieren. Hiervoor werken we druk samen met partners. Maar eerst moeten we ons product bij een groot publiek bekend maken.’’ De felle magentakleur als huisstijl laat het bedrijf in ieder geval goed opvallen. De keuze voor die kleur was simpel. ,,Magenta springt eruit, maar is ook één van de basis drukkleuren. Daardoor kreeg ik 40 procent korting op de drukkosten! Ik blijf een accountant’’, lacht Gül.

22-12-2010 16:37:35


 Q H H U U H D G D H M L  Z Q X H H V L Q Q H  J Z L  M N L N X : O H J HHQ R U I M T E

E N

W O N E N

Als het om kwaliteit gaat kiest U voor Advies & Managementbureau Hansen! • Publiek Private Samenwerking mr. F.H. Hansen Adviseur Hansen advies & management Wierdijk 1, 1689 WD Zwaag

• Gebiedsontwikkeling • Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) • Erfpacht • Bouwvergunning & procedures

T 0229 - 75 71 17 M 06 - 219 333 02 E henkhansen@henkhansen.nl

• Bestemmingsplannen • Planschade

www.henkhansen.nl

“De gemeente Langedijk wenst alle bedrijven een fantastisch 2011 toe”

nedvice b.v. Hamsterkoog 14 1822 CC Alkmaar

6851_V00_fc.indd 34

T (072) 562 81 18 F (072) 562 81 17 E info@nedvice.nl www.nedvice.nl

22-12-2010 16:37:51


Opinie •

Loslaten Met de ouder die zijn kind moet loslaten is de metafoor snel gevonden. Dat loslaten dat al bij de geboorte begint en dat kind dat elke dag dat het ouder wordt, meer op eigen benen staat. Met deze eerste editie van de 20e jaargang is het Regio Alkmaar Magazine ‘groot’ gegroeid en is de tijd rijp om de blik te verruimen. Dat kan gelukkig nog volop in Noordwest-Holland!

NO. 1 / 2011

35

Wie de twintig jaargangen doorneemt, kan er niet omheen: er is veel gebeurd in de regio Alkmaar. Vanuit dat ‘prille’ in het begin laat deze zich nu ‘lezen’ als een zelfbewuste regio, waarin de Kamer van Koophandel, de lokale overheden en het bedrijfsleven elkaar ‘georganiseerd’ snel weten te vinden. De Federatie Bedrijvenverenigingen Alkmaar e.o. organiseert de bedrijfskringen Langedijk en Heerhugowaard en Ondernemend Alkmaar en de acht gemeenten in de regio Alkmaar werken nauw samen in een regiegroep. Als het Regio Alkmaar Magazine in september 1992 voor het eerst verschijnt, is dat het prille begin van de regionale samenwerking tussen de drie gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. Samen stonden zij voor een omvangrijke VINEX-taak met woningbouw, bedrijvigheid, infrastructuur en recreatiegebieden als uitdaging. Inmiddels is die taak met succes vervuld en kijken we verder, want de wereld is groter. Tijd om ook de horizon van het Regio Alkmaar Magazine te verbreden.

6851_V00_fc.indd 35

Door de jaren heen ontwikkelde het blad zich van een pure promotie glossy naar een opiniërend magazine op het scheidvlak van lokaal bestuur en regionaal bedrijfsleven, met openhartige standpunten en stevige discussies over kansen en bedreigingen voor de regionale economie. Met een heldere bladformule, een krachtige en onderscheidende titel, een strakke verschijningsfrequentie, een bijdetijdse uitstraling en bovenal content die er toe doet, droeg het magazine actief bij aan de economische ontwikkeling van de regio.

Kortom in die twintig jaar is het kind ‘groot’ gegroeid. En dat is maar goed ook, want de schaal van de economische vraagstukken is veranderd en dus verandert tevens ook de scope van dit magazine met Noordwest-Holland als nieuwe uitdagende horizon. Het kind is volwassen, loslaten de kunst! Hier sprak een trotse ouder.

Kees Kraakman

22-12-2010 16:37:58


Netwerkmonitor •

Net wer km oni tor W Wanneer: 22 oktober 2010 Waar: BroekerVeiling, Broek op Langedijk Wat: Jaarlijkse bijeenkomst van Agriboard Noord-Holland Noord. Onder het thema ‘Voor en door ondernemers’ kregen de 150 belangstellenden uit de agribusiness, het onderwijs, kennisinstellingen en van de gemeenten een beeld van wat Agriboard NHN het afgelopen jaar in gang heeft gezet. Naast voorzitter en gedeputeerde Jaap Bond, spraken verschillende ondernemers over de ontwikkelingen in 2010. Ook de toekomstplannen kwamen aan bod.

NO.1/ 2011

36

Wanneer: 4 november 2010 Waar: Windpark van Luna, Heerhugowaard Wat: Officiële ingebruikname van de windmolens. Onder toeziende ogen van ruim 400 kinderen van basisscholen in Heerhugowaard Zuid zijn de drie windmolens in het Park van Luna officieel in gebruik genomen. Dankzij de windmolens en andere energiebesparende maatregelen wordt er in Stad van de Zon nu net zoveel duurzame energie opgewekt als de huishoudens hier verbruiken.

Wanneer: 4 november 2010 Waar: De Grote Kerk, Alkmaar Wat: De derde regionale Beursvloer. Tijdens Beursvloer 2010 maakte organisator stichting De Waaier maar liefst 417 matches tussen maatschappelijke organisaties met hulpvragen en ondernemers die hier een bijdrage aan willen leveren. Een landelijk record! De bijeenkomst werd geopend met een mini-conference van Youp van ’t Hek, gevolgd door enkele woorden van de burgemeesters van Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard.

Wanneer: 4 en 5 november 2010 Waar: HDC Media, Alkmaar Wat: Goede Zaken Ondernemers 2-daagse. Voor de aanwezige ondernemers had organisator HDC Media weer een vol programma in petto. Zo waren er lezingen van Kees Jansma en Dirk Scheringa, workshops en productpresentaties. Ook was er een speedcoach voor de aanpak van bepaalde zaken op de werkvloer en uiteraard voldoende ruimte om te netwerken.

Wanneer: 6 november 2010 Waar: ROC Horizon College, Heerhugowaard Wat: Startersdag 2010 van de Kamer van Koophandel. Ruim 1.100 (toekomstige) ondernemers kwamen naar de negende editie van de Startersdag om zoveel mogelijk informatie over het zelfstandig ondernemerschap te verzamelen. Zowel de presentaties als de aanwezige stands trokken veel bezoekers. Tevens zijn er vele contacten gelegd.

6851_V00_fc.indd 36

22-12-2010 16:38:27


Altijd én overal zorgeloos werken

Eén aanspreekpunt voor alle telecom en IT zaken: - Vaste telefonie - Gehoste telefonie - Mobiele telefonie - IT netwerken - IP camera’s - IP Camera beeldopslag en beheer - Telecom helpdesk en beheer - IT helpdesk en beheer - Infrastructuur-advies, -bemiddeling en -beheer

4P, expertise in Telecom & IT Otterkoog 9 1822 BW Alkmaar

Tel 072 - 576 88 00 info@4p-ict.nl

www.4p-ict.nl

?dZ[cWWa0 ;d[h]_[h[]_e7bacWWh

9ZgZ\^d6a`bVVgl^ao^X]dcil^``ZaZcidiZcZg\^ZgZ\^d/CddgY" =daaVcYCddgYVahXZcigjbkVc]dd\lVVgY^\Z`Zcc^hZclZg` de]Zi\ZW^ZYkVcVVgY\VhZcYjjgoVbZZcZg\^ZiZX]cdad\^Z#

c^ZjlZVgWZ^YheaVVihZcde!Zccd\ZZchodkZZaW^_idZaZkZgVc" X^Zgh#6ahYZ\VhdehaV\`aVVg^h!kZgeaVVihiI6F6:cZg\n]Zi ]dd[Y`VciddgkVc9Zc=VV\cVVg6a`bVVg#

9ZZcZg\^ZgZ\^d#=ZiWZ\^ciVahZZc^YZZ#9Z`jchi^hdb]Zi iZgZVa^hZgZc#9ViYdZi\ZZceVgi^_VaaZZc#9ViYdZclZhVbZc#

9Z\ZbZZciZ6a`bVVg!]Zib^c^hiZg^ZkVc:Xdcdb^hX]Z OV`ZcZcI6F6kdgbZchVbZcZZcdcil^``Za^c\hWZYg^_[kddg YZZcZg\^ZgZ\^d#>c'%&&hiVViZZc^ciZgcVi^dcVaZZcZg\^Z" Xdc[ZgZci^ZdeYZV\ZcYV#

I6F6YgVV\iW^_bZiYZVVcaZ\kVc<VhdehaV\7Zg\ZgbZZg# 9Z^ckZhiZg^c\kVc-%%b^a_dZcZjgdodg\ikddgdc\ZkZZg &*%%bVc_VgZclZg`0lZg`YVilZW^_kddg`Zjg\jccZcVVc dcYZgcZbZghj^iYZgZ\^d#9Z\VhdehaV\oZa[aZkZgiodÉck^_[i^\

6bW^i^Zhkdgb\ZkZcYdZ_ZhVbZc#OdlZg`ZclZbZiZa`VVg VVcYZidZ`dbhikVcCddgY"=daaVcY#

7ZZaY/^begZhh^ZkVcYZ\VhWZ]VcYZa^c\h^chiVaaVi^ZdeYZWZdd\YZadXVi^Z^cYjhig^ZiZggZ^c7dZ`ZaZgbZZgOj^Y# I6F6:cZg\n7#K#Zmead^iZZgiZcegdYjXZZgi\Vh!dch]dgZdeaVcYZcd[[h]dgZWj^iZcYZ`jhi^cCZYZgaVcY#7dkZcY^ZcWZ]ZgZc l^_ ZZc dehaV\[VX^a^iZ^i kddg VVgY\Vh/ YZ E^Z`\Vh^chiVaaVi^Z ^c 6a`bVVg# >c _VcjVg^ '%%, cVb I6F6 :cZg\n YZ CZYZgaVcYhZ ZmeadgVi^Z"ZcegdYjXi^ZiV``ZckVc7EdkZg#:glZg`Zc^cidiVVa'%%bZchZcdekZghX]^aaZcYZadXVi^Zh!odlZadch]dgZVahd[[h]dgZ# >cYZgZ\^d6a`bVVglZg`ZccjVa*%eZghdcZc#DeYZCddgYoZZWZhX]^``ZclZdkZgkZghX]Z^YZcZeaVi[dgbhkddg\VhegdYjXi^Z# lll#\VhdehaV\WZg\ZgbZZg#ca =ZibdZYZgWZYg^_[I6F6egdYjXZZgilZgZaYl^_Yda^ZZc\Vh!bVVgdd`ZaZ`ig^X^iZ^iZclViZgdcio^ai^c\# lll#iVfV\adWVa#Xdb

6851_Pom3_fc.indd 1

21-12-2010 9:23:08


1_1_stSp_fc_D.indd 1

21-12-2010 8:50:21

1000-20-9000-5204 RAM 2011-1

Kleur: fc

Regio Alkmaar Magazine 2011-1  

Regio Alkmaar Magazine 2011-1