Page 1

AROMATHERAPIE opleiding

stichting Wellness & Aromatherapie


Informatie Aromatherapie opleiding Welkom bij de aromatherapie opleiding. In 12 lessen (1x per maand) maken we gebruik van de kennis van de Engelse en Franse aromatherapieschool, gecombineerd met onze eigen visie. Docenten Ellen Wagenaar en Harmen Rijpkema willen graag hun kennis en ruim 30 jaar praktijkervaring met aromatherapie met je delen tijdens deze 12 dagen.. Je leert goed hoe je de oliÍn therapeutisch ingezet kunnen worden en je anderen ermee kan helpen, thuis of op je werk.


AROMATHERAPIE OPLEIDING De opleiding bestaat uit 12 dagen en is gericht op de therapeutische inzet van essentiĂŤle oliĂŤn gecombineerd met wellness. Tijdens een lesdag is de ochtend gereserveerd voor theorie, met presentaties via het digibord. Een deel van de middag wordt gebruikt voor toepassingen in de praktijk en producten maken. Elke lesdag wordt er een aromatisch product gemaakt om thuis of in de praktijk toe te passen. De opleiding is geschikt voor schoonheidsspecialisten, masseurs, therapeuten, pedicures, en mensen die in de zorg werkzaam zijn.

Online academie Voor aanvang van de eerste les krijg je inloggegevens en verwelkomen we je op de online academie. Daar staan per dag het lesmateriaal, informatie, huiswerk en recepten voor je klaar. Na de 12 lesdagen kun je op een goede en veilige manier als aromatherapeut de aromatherapie toepassen in de praktijk en producten voor klanten op maat maken.. Studiebelasting: 1/2 - 2 uur ongeveer per week Bij verhindering van een lesdag kan de lesdag in overleg ingehaald worden in een andere groep. De opleiding is (nog) niet geaccrediteerd. Betaling kan in termijnen.

www.stichtingwellness.nl


Olieboek

De eerste dag beginnen we met een kennismaking en de indeling van de dag. Uitleg van de aromatherapie via een mooie presentatie. Tijdens de presentatie krijg je meteen een uitleg en tips waar je op kunt letten bij het maken van je olieboek (eindopdracht). Verder alle toepassingen, kwaliteit, contra-indicaties en alles wat wij belangrijk vinden om te weten bij het toepassen van de essentiĂŤle oliĂŤn.


DAG 1 Theorie o.a.: Uitleg huiswerk en eindopdracht Geschiedenis en winning Juiste benamingen en INCI-namen Werking en contra-indicaties Kwaliteit en toepassingen Eerste hulpoliën Boeken, tijdschriften, websites en aromatherapiebedrijven

Praktijk Maken van een huidbalsem

Meenemen dag 1 Potje 30 ml (leeg)

Docent: Ellen Wagenaar

Huidbalsem

Een verzorgende en beschermende huidbalsem bestaat uit bijenwas of sheabutter en verschillende vette plantoliën. Deze basis van verschillende werkstoffen maakt de huid fluweelzacht, glanzend en soepel. Ook kunnen er nog essentiële oliën naar wens aan de huidbalsem toegevoegd worden. De huidbalsem kan zowel als dag- en nachtverzorging gebruikt worden alsook bij diverse huidproblemen. www.stichtingwellness.nl


Plantenfamilies Alle essentiĂŤle oliĂŤn hebben gemeenschappelijke kenmerken, maar iedere plantenfamilie heeft zijn eigen aard. De families komen voor in koude, gematigde en tropische gebieden. Elke plant en iedere olie is uniek.


DAG 2 Theorie Uitleg van de plantenfamilies Bespreken van de citrusfamilie Presentatie van de bergamotolie Werking, recepten en toepassingen Citrustype (psyche) Quiz over de citrusoliën

Praktijk Bergamot (vrucht) analyseren Badolie maken

Meenemen dag 2 Flesje van 20 ml (leeg)

Docent: Ellen Wagenaar

Citrusoliën Citrusoliën zijn heel vluchtig en werken snel. Ze maken alles licht en luchtig. Er zijn vele onderzoeken geweest en er is uitgekomen dat citrusoliën stemmingverbeterende oliën zijn. Elke citrusolie heeft haar eigen specialiteit en inzetbaarheid, Citrusschiloliën kunnen met alle andere essentiële oliën gecombineerd worden. www.stichtingwellness.nl


Aromatische Chemie Aromatische Chemie maakt het makkelijk om de eigenschappen van een essentiĂŤle olie te herkennen en te begrijpen. Zo kun je bijvoorbeeld al bij het lezen over een olie herkennen welke geur en werking deze olie kan hebben. Als een olie bijvoorbeeld veel 1.8-cineol bevat, zal de olie naar eucalyptus ruiken en een goede uitwerking hebben op het immuunsysteem..


DAG 3 Theorie Aromatische Chemie Schema Franchomme INCI-lijsten Etikettenleer Plantenfamilie Mirteachtigen Kruidentype (psyche)

Praktijk Analyseren van diverse producten Massage-olie maken

Meenemen dag 3 Huidverzorgingsproduct flesje van 20 ml (leeg)

Docent: Ellen Wagenaar

Etiketten lezen Het is heel leerzaam om etiketten te kunnen lezen. Zo kun je zien of een product uit 100% natuurlijke ingrediĂŤnten bestaat. Natuurlijke ingrediĂŤnten bestaan vaak uit 2 Latijnse namen, afkomstig uit de natuur van planten, edelstenen, leem/aarde, zout.

www.stichtingwellness.nl


Peeling Een aromatische peeling heeft een reinigende, stimulerende en zuiverende werking. Het is een goede voorbereiding voor een lichaamsmassage of een lichaamspakking. Na de peeling kunnen producten beter opgenomen worden door de huid. In de les maken we gebruik van een honingpeeling of zoutpeeling.


DAG 4 Theorie Aromatherapie en de luchtwegen Receptenleer Toepassingsmogelijkheden Peeling en kompressen Plantenfamilie lipbloemigen deel 1 Bloemtype (psyche)

Praktijk Kompres en peeling nek/schouder Warme massage nek/schouder Potje met peeling maken voor thuisgebruik

Meenemen dag 4 Handdoek en kompresdoek Potje van 50 ml (leeg)

Docent: Ellen Wagenaar

Lipbloemigen (1) In de plantenfamilie van de lipbloemigen zitten de meeste medicinale oliën. De belangrijkste oliën voor het immuunsysteem zijn oregano, tijm en bonenkruid. Deze oliën bevatten veel fenolen en zijn sterk en krachtig in werking. Bij een hoog gehalte aan fenolen moet de olie altijd goed verdund worden, anders gaat de olie branden op de huid of slijmvliezen. www.stichtingwellness.nl


Huidoliën Een huidolie bestaat uit één of meerdere vette plantoliën. Vette plantoliën worden geperst uit noten, zaden en vruchten en zitten vol vitamines. Elk land heeft zijn eigen vette plantoliën en gebruiken. Er zijn bekende vette plantoliën zoals olijfolie, amandelolie en zonnebloemolie, maar ook onbekende oliën uit verre landen zoals passievruchtolie, woestijn komkommerolie, kalaharimeloenolie, ximeniaolie en kahaiolie. Elke vette plantolie heeft zijn eigen specialiteit en inzetbaarheid.


DAG 5 Theorie Aromatherapie en huidproblemen Receptenleer Huidverzorgingsproducten Maskers Plantenfamilie lipbloemigen deel 2 Houttype (psyche)

Praktijk Shia stempels maken Producten samenstellen Plan maken voor thuis gebruik

Meenemen dag 5 Flesje van 15 ml (leeg)

Docent: Ellen Wagenaar

Lipbloemigen (2) In de plantenfamilie van de lipbloemigen zitten ook zeer rustgevende en verkoelende oliĂŤn. Lavendel, melisse en patchouli zijn het meest rustgevend in deze plantenfamilie. Pepermunt is geweldig bij hoofdpijn en zoete marjolein is super ontkrampend bij pijnlijke spieren. www.stichtingwellness.nl


Aromecum Het boek aromecum is een aanrader tijdens de opleiding. In het aromecum kun je namelijk veel opzoeken over de aromatische chemie. Harmen laat tijdens de les ook andere waardevolle boeken zien.


DAG 6 Theorie Aromatherapie en inhoudsstoffen Schema's leren lezen Casuïstiek

Meenemen dag 6 Pen en papier

Docent: Harmen Rijpkema

Schema's Door het leren van schema's met de aromatische chemiegroepen kun je in één oogopslag zien op welke klacht of op welk gevoel de essentiële olie kan werken. De aromatische chemie wordt zo steeds belangrijker, interessanter en makkelijker voor je. www.stichtingwellness.nl


Zorg In de zorg maken we al jaren dankbaar gebruik van aromatherapie. Zachte of complementaire zorg met aromatherapie is een must en een weldaad.


DAG 7 Theorie Aromatherapie in de zorg Rituelen Receptenleer Plantenfamilie samengesteldbloemig Worteltype (psyche)

Praktijk Kompressen: hand en onderarm Diverse massagesoorten Huidolie op maat maken

Meenemen dag 7 Handdoeken en kompresdoeken Flesje van 20 ml (leeg)

Docent: Ellen Wagenaar

Massages In de zorg is het fantastisch om een op maat gemaakte massage toe te passen. We gaan masseren met edelstenen, , penselen, teddypluche washandjes. Zo is er altijd een ontspannende massagevorm, ook als iemand bijna niet meer aangeraakt kan worden.

www.stichtingwellness.nl


Pakkingen Een aromatische pakking is een weldaad voor spieren en gewrichten en is zuiverend voor de huid. Er zijn diverse poeders die aangemaakt kunnen worden voor een pakking. Tijdens de praktijkles maken we gebruik van groene leem.


DAG 8 Theorie Spieren en gewrichten Pakkingen Receptenleer Rugbehandeling Essentiële oliën bij rugklachten

Praktijk Kompres rug Peeling en massage rug Pakking rug

Meenemen dag 8 Handdoeken en kompresdoeken Flesje van 20 ml (leeg)

Docent: Ellen Wagenaar

Pijnstillende oliën Er zijn een aantal goede pijnstillende oliën in de aromatherapie. Geranium en lavendel zijn geweldig en zijn goed te combineren.. Tijdens de les bespreken we diverse combinaties.

www.stichtingwellness.nl


Massage bij Zwangerschap Het is heerlijk om gemasseerd te worden als je zwanger bent. Voor ontspanning maar ook om klachten te verlichten. Een geweldige massage is op het warmwaterkussen.


DAG 9 Theorie Aromatherapie en hormoonsysteem Menstruatie Zwangerschap Overgang Plantenfamilie schermbloemigen Ritmes Dosering

Praktijk Massageolie maken Massage van de rug op het warmwaterkussen

Meenemen dag 9 Handdoeken, flesje van 20 ml (leeg)

Docent: Ellen Wagenaar

Veilige oliën bij zwangerschap Het is goed om te weten welke essentiële olie je kunt gebruiken tijdens zwangerschap en hoe. Belangrijk bij je keuze voor een essentiële olie zijn ritmes en de dosering. Elke vrouw en elke essentiële olie heeft haar eigen ritme. www.stichtingwellness.nl


Hydrolaten Hydrolaten zijn geurende planten of bloemenwaters die ontstaan tijdens het destilleren van essentiĂŤle oliĂŤn. Ze hebben een lichte, aangename geur zoals rozenwater en oranjebloesemwater. Sommige hydrolaten hebben een beetje muffe geur en ruiken naar hooi en gedroogde kruiden, zoals lavendelwater en kamillewater. Hydrolaten zijn goed te gebruiken in de huidverzorging, culinair en therapeutisch. .


DAG 10 Theorie Hydrolaten Vette plantoliĂŤn Maceraten Aromatische chemie CasuĂŻstiek

Meenemen dag 10 Pen en papier Aromecum Flesje van 100 ml voor eigen gemaakt hydrolaat

Docent: Harmen Rijpkema en/of Ellen Wagenaar

Maceraten Maceraten zijn aftreksels van hele planten of plantendelen in een vette plantolie. De planten worden een maand of langer in de olie geweekt op een zonnige plek Geleidelijk geven de planten hun werkzame stoffen af aan de vette plantolie, waardoor een hoogwaardig medicinaal product ontstaat. Bekende maceraten zijn arnica, goudsbloem en sint-janskruid. www.stichtingwellness.nl


Edelstenen Edelstenen zijn er in diverse kleuren en kunnen goed ingezet worden als warme of koude massagesteen tijdens massages. . Samen met de essentiĂŤle oliĂŤn zorgen zij voor extra ontspanning of voor meer energie.


DAG 11 Theorie Aromatherapie en energie Mindset Aromatherapie en edelstenen Reinigingsrecepten Airsprays Bodyboters

Praktijk Maken van een airspray Maken van een bodyboter (bij Ellen)

Meenemen dag 11 Potje van 50 g Spray flesje van 50 ml (leeg)

Docent: Ellen Wagenaar of gastdocent

Airsprays Airsprays kunnen gebruikt worden als een heerlijke geur en om snel geur in een ruimte te creĂŤren. Voor een extra energetische werking kan een bloesemremedie of edelsteenelixer worden toegevoegd.

www.stichtingwellness.nl


Parfum maken Je eigen parfum maak je van de allerlekkerste essentiële oliën, verdeeld in topnoten, middennoten en basisnoten. Parfum gemaakt van luxe essentiële oliën kan zeer kostbaar worden.


DAG 12 Theorie Aromatherapie en parfumindeling Bijzondere essentiële oliën Attars, enfleurages en CO2-oliën Parfum en de psyche/stress Plantenfamilie harsachtigen Plantenfamilie grasachtigen

Praktijk Parfum maken op jojoba Parfum maken op alcohol Deodorant maken

Meenemen dag 1 2 Flesjes van 10 ml (leeg)

Docent: Ellen Wagenaar

Bijzondere oliën De CO2-oliën en enfleurages zijn in opmars, en zijn met hun mooie werking goed inzetbaar voor aromatherapie.. Er zijn zelfs in water oplosbare oliën, hier gaan we het allemaal over hebben tijdens deze laatste lesdag.

www.stichtingwellness.nl


Informatiedagen

Op de informatiedagen geven we informatie over de opleidingen. Kom gezellig langs om sfeer te proeven en om de docent(en) te ontmoeten. De koffie en thee staan klaar met lekkere aromatische hapjes. Op de website staat de volgende informatie dag

Geef je op via de website

www.stichtingwellness.nl


Producten en ingrediĂŤnten Na de les kun je altijd producten kopen in de winkel tegen inkoopprijs. In Klarenbeek hebben we in de winkel ook vele mooie lege flesjes en potjes. Kijk ook op onze webshop


www.stichtingwellness.nl

Profile for ellenwagenaar

Informatie aromatherapie opleiding  

www.stichtingwellness.nl

Informatie aromatherapie opleiding  

www.stichtingwellness.nl

Advertisement