__MAIN_TEXT__

Page 1

PIEKSÄMÄEN SEUTUOPISTO OPINTO-OPAS 2020-2021


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

OPPIA JA VIRKISTYSTÄ – SEUTUOPISTOSTA Olemme eläneet poikkeusolosuhteissa lähes koko kevään ajan. Opistossakin siirryttiin etäopetukseen maaliskuussa ja saimme yhdessä aikaan myös ensimmäisen virtuaalisen kevätnäyttelyn. Olimme niin iloisia siitä osaamisesta mikä opettajakunnastamme löytyi etäopetuksen toteuttamiseen ja miten hienosti kurssilaiset ottivat etäoppimisen haltuunsa. Osa kursseista kuitenkin keskeytyi ja opiskelijat jäivät kanssamme odottamaan valtakunnallisia ohjeita kurssien ja opetuksen uudelleen käynnistymisestä. Syksy on nyt käsillä ja uusi kurssitarjonta esillä. Moni varmasti miettii, miten arki käynnistyy ja miten koronatilanne Suomessa etenee. Me olemme opistossa varautuneet erilaisilla toimenpiteillä poikkeusolojen jatkumiseen. Olemme koonneet nämä varautumiseen liittyvät asiat yhteen listaukseen, josta asiat on helppo tarkastaa. Lähtökohtana on mahdollisimman turvallinen osallistuminen kursseille ja etukäteistieto kurssien etenemisestä, jos poikkeusolot jatkuvat. Toivomme varmasti kaikki, että virus saadaan nujerrettua ja paluu arkeen alkaa sujua. Yksi osa tavallista syksyä on opiston kurssien rytmittämä arki. Tarjolla on totutusti runsaasti uutuuksia, verkko-opiskelumahdollisuuksia ja tuttuja kestosuosikkeja. Kurssitarjonta on suunnittelijoidemme ja tuntiopettajien yhdessä laatima ja ennen kaikkea on huomioitu kuntalaisten toiveita. Opisto onkin meidän kaikkien yhteinen opisto. Tehdään yhdessä vireä ja turvallinen syksy! Päivi Majoinen rehtori Pieksämäen Seutuopisto on varautunut aloittamaan syksyllä kurssit totuttuun tapaan. Mikäli muutoksia tulee, tiedotamme niistä kurssilaisia. Opetuksen järjestämisessä noudatamme THL:n ohjeistusta ja suosituksia. Huomioimme turvaetäisyydet opetuksessa ja käytettävissä tiloissa. Tarvittaessa säädämme ryhmien osallistujaminimiä ja -maksimia. Olemme valmistautuneet toteuttamaan kursseja etäohjauksena ja -opetuksena sekä verkkokursseina lähiopetuksen keskeytyessä. Osaan kursseista pääset jo nyt osallistumaan kotoa käsin etäohjauksena ja -opetuksena sekä verkkokursseina. Mikäli valtakunnalliset linjaukset muuttuvat ja emme voi käynnistää kursseja tai opetus keskeytyy, tiedotamme muutoksista ilmoittautuneille ensisijaisesti sähköpostilla. Muistathan antaa ilmoittautuessasi toimivan sähköpostiosoitteesi!!! Poleenissa on kaikille avoin Tietotupa keskiviikkoisin ja torstaisin, jossa saat apua sähköpostin luomiseen. Jos tunsit jääväsi syrjään sähköisistä palveluista keväällä koronaviruksen aikana, olemme järjestäneet tueksi myös erillisen kurssin, jossa saat ohjausta ja neuvontaa mm. tietokoneen tai mobiililaitteen hankintaan ja käyttöön. Lisätietoja tässä opinto-oppaassa.

Mikäli poikkeusolot jatkuvat ja kurssisi ei tästä syystä käynnisty lainkaan, palautamme toki jo mahdollisesti maksamasi kurssimaksun. Huolehdi omasta ja toisten turvallisuudesta hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Jää sairaana kotiin rauhassa toipumaan. Jokainen opettaja varmasti muistuttaa ja huolehtii tästä opetuksen alkaessa. Toivotamme opiskelun iloa ja ahkeraa käsien pesua!

2


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

YHTEYSTIEDOT PIEKSÄMÄEN SEUTUOPISTO Savontie 13 76100 PIEKSÄMÄKI http://seutuopisto.pieksamaki.fi sähköposti: seutuopisto@pieksamaki.fi Toimisto on avoinna ma-to klo 9.00-12.00 ja 13.00-15.00 perjantaisin suljettu etunimi.sukunimi@pieksamaki.fi OPISTON TYÖVUOSI Syyslukukausi 1.8. - 31.12.2020 pääosa opetuksesta 14.9. - 5.12.2020 Syysloma viikolla 43, 19.10. - 25.10.2020 Kevätlukukausi 1.1. - 31.7.2021 pääosa opetuksesta 11.1. - 18.4.2021 Talviloma viikolla 9, 1.3. – 5.3.2021 Pääsiäisloma 1.4. – 5.4.2021 Loma-aikoina, itsenäisyyspäivänä, kiirastorstaina, vapunpäivänä ja helatorstaina ei anneta opetusta.

REHTORI Päivi Majoinen p. 044 588 3420 TOIMISTO Elise Loberg, toimistosihteeri p. 044 588 2211 Jonna Nuutinen, toimistosihteeri p. 0400 855 800 OPETTAJAT etunimi.sukunimi@edu.pieksamaki.fi Sari Härkönen, liikunnan suunn. opettaja, p. 040 183 6894 Merja Jauhijärvi, musiikin suunn. opettaja, p. 044 799 5298 Tiina Kerminen, apulaisrehtori, kädentaitojen suunn. opettaja p. 044 588 3428 Tuomas Raatikainen, tietotekniikan suunn. opettaja, p. 044 799 5299 Satu Radcliffe, kielten suunn. opettaja p. 044 588 3429 Jari Tuononen, teatteritaiteen suunn. opettaja p. 044 588 2440 Kuvataidekoulu: Hannele Haatainen, Susanna Tyrväinen, Heli Laitinen, Juha Lahtinen p. 044 799 5531

3


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

SISÄLLYSLUETTELO

Oppia ja virkistystä – seutuopistosta................................................... 2 Yhteystiedot .................................................................................... 3 Ilmoittautuminen .............................................................................. 5 Maksaminen.................................................................................... 5 Tärkeää tietoa opiskelijoille............................................................... 6 Yleisöluennot .................................................................................. 8 Taiteen perusopetus ....................................................................... 12 Näyttämötaiteet ............................................................................ 12 Musiikki ....................................................................................... 14 Kielet ........................................................................................... 23 Tietotekniikka ................................................................................ 35 Esittävä taide ja kirjallisuus ............................................................. 39 Kuvataiteet ja muotoilu .................................................................. 41 Käden taidot ................................................................................ 45 Tanssi ja liikunta ............................................................................ 53 Kotitalous, maa- ja metsätalous ....................................................... 65 Muu koulutus ................................................................................ 67 Erityisliikunta 2020-2021................................................................ 69 Opetus kylillä................................................................................ 70 Pieksämäen Seutuopistolaiset........................................................... 71

Julkaisija: Pieksämäen Seutuopisto Pidätämme oikeudet muutoksiin Painopaikka:Painotalo Plus Digital

4


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

ILMOITTAUTUMINEN ILMOITTAUDU ENNAKKOON! Kaikille kursseille ilmoittaudutaan ennakkoon viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua, ellei kurssin kohdalla ole toisin mainittu. HUOM! Tekstiviestillä emme ota ilmoittautumisia vastaan. Kurssipaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tee kursseille ilmoittautumisesi mahdollisimman pian. Näin varmistat itsellesi opiskelupaikan ja kurssin toteutumisen.

Kursseille ilmoittautuminen alkaa maanantaina 15.6.2020 klo 9.00 1. internetissä: http://opistopalvelut.fi/pieksamaki 2. toimistolla toimiston aukioloaikoina Poleeni, Savontie 13) 3. puhelimitse, puh. 044 588 2211, 0400 855 800, toimiston aukioloaikoina (ma-to 9-12 ja 13-15, pe suljettu) Opiston toimisto on suljettu 22.6. – 26.7.2020.

Turvataksesi opiskelupaikkasi, ilmoittaudu viimeistään 7.9.2020 klo 15.00 mennessä. Ilmoittautuminen on aina sitovaa ja velvoittaa maksamaan kurssimaksun!

MAKSAMINEN Opetus opistossa on maksullista. Kurssimaksu on kurssikohtainen. Maksun suuruus vaihtelee opintoryhmien tuntimäärien ja opetuksen järjestämiseen liittyvien kustannusten mukaan. Kurssimaksu on mainittu kunkin kurssin kohdalla. Kurssimaksuun ei yleensä sisälly materiaalia. Mikäli kurssimaksuun sisältyy tarvikkeita, siitä on maininta kurssin kohdalla. Verkkoilmoittautumisen yhteydessä saat tarvittavat tiedot kurssimaksun maksamista varten joko verkkopankissa tai ottamalla viitenumeron ja summan ylös myöhempää maksamista varten. VERKKOILMOITTAUTUMISESTA EMME LÄHETÄ ERILLISTÄ LASKUA!

Kurssimaksut maksetaan Pieksämäen kaupungin tilille:

• Suur-Savon Osuuspankki: FI67 5340 0020 0773 66 • Nordea: FI94 2039 3800 0004 78 • Danske Bank: FI22 8000 1600 8504 41

Jos sinulla on suorittamattomia kurssimaksuja edelliseltä vuodelta, et voi osallistua uudelle kurssille ennen kuin olet suorittanut rästissä olevat kurssimaksusi.

5


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

TÄRKEÄÄ TIETOA OPISKELIJOILLE KULTTUURI - JA LIIKUNTASETELIT Voit maksaa kurssimaksusi myös tyky-seteleillä ja korteilla. Poleenin kirjaston kassaan käyvät maksuvälineinä seuraavat setelit: Smartum kulttuuri- ja liikunta, Smartum liikunta, Edenred Virike, Tyky-kunto sekä Superseteli. Kassalle käyvät nämä kortit: Smartum Saldo, Smartum Visa sekä Ticket Mind & Body. Kassalla voit maksaa myös MobilePaylla. Ota mukaan kurssimaksulaskusi. Tarvittaessa saat laskun myös opiston toimistosta. Seutuopiston toimistossa voit maksaa myös ePassilla, Smartum Paylla ja Eazybreakilla. HUOM! Tyky-setelit ja -kortit ovat henkilökohtaisia maksuvälineitä ja niillä voi maksaa ainoastaan henkilökohtaisia kurssimaksuja.

OPINTOSETELIAVUSTUS Opetushallituksen myöntämällä opintoseteliavustuksella voimme tarjota yhden maksuttoman kurssin (maksuttomien kurssien luettelo alla) tai vaihtoehtoisesti yhden henkilökohtaisen 20 €:n alennuksen kurssimaksusta • 63 vuotta täyttäneille • kokoaikaisella eläkkeellä oleville • maahanmuuttaneille. Opintoseteliavustuksia voi hakea 15.6.2020 klo 9.00 alkaen sähköpostilla: seutuopisto@pieksamaki.fi tai soittamalla opiston toimistoon tai käymällä opistossa. HUOM! Ennen 15.6.2020 haettuja ja tekstiviestillä haettuja seteliavustuksia emme huomioi. HUOM! 20 €:n avustuksia on jaossa rajallinen määrä ja ne eivät riitä kaikille kohderyhmiin kuuluville. Setelit jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Opintoseteliavustusta ei voi saada erityisliikunnan ryhmiin.

KAUSIKORTTI, 210 € Jos haluat kausikortin, ilmoittaudu myös kausikorttiopiskelijaksi kurssinumerolla 000000 KAUSIKORTTI 2020-2021 ja maksa kausikorttimaksu 210 € saamallasi viitteellä. Jos olet oikeutettu alennuksiin (opintoseteli, työttömän alennus) ota yhteyttä opiston toimistoon ennen kurssimaksun maksamista. Kausikortilla voi opiskella rajoituksetta kaikilla kursseilla lukuun ottamatta kursseja, joiden kohdalla on maininta ”ei kausikortilla”. HUOM! Kausikortti ja opintosetelialennus eivät käy erityisliikunnan kursseihin. TYÖTTÖMÄN ALENNUS Pieksämäen Seutuopiston toiminta-alueen työttömillä on mahdollisuus saada 35 €:n alennus opintoihinsa Seutuopiston kursseilla. • alennuksen saa todistamalla työttömyytensä opiston toimistossa (viimeisin päivärahamaksun kuitti/laskelma tai Kelan/työttömyyskassan päivärahapäätös • alennus on henkilökohtainen • alennusta ei voi saada työllisyyskoulutuksessa oleva henkilö • alennusta jaetaan 50 työttömälle hakujärjestyksessä.

6

MAKSUTTOMAT KURSSIT, LUENNOT, ETÄLUENNOT Alla olevat kurssit ovat maksuttomia opintoseteliavus­ tuksen kohderyhmään kuuluville. 130106 Mitä on vanhojen valokuvien takana? 100706 Senioriyhtye Välisoitto 110225 Ruskateatteri 110231 Halkokummun kesäteatteri 110232 Pappilan pihan kesäteatteri 110233 Hällinmäen kesäteatteri 110236 Partaharjun kesäteatteri 110264 Lava-tapahtuman flash mob 120100 Suomen kielen perusteet 120102 Suomea keskitasolle 129807 Kielikahvila 129811 Kielikaveri – Language Friend 130107 Kulttuurikierrokset Pieksämäellä 340101 Senioreiden ATK-peruskurssi 340104 Digitupa 340114 Tietotupa 340115 Mobiiliklinikka, Jäppilä 340116 Mobiiliklinikka, Virtasalmi 340117 Tekstinkäsittelyn perusteet 340120 Mobiiliklinikka 340121 Tarvitsetko täydennystä ATK-taitoihisi? 340202 Kannettavan tietokoneen siivous ja päivitykset 340301 Älylaitteet liikunnan ja hyvinvoinnin tukena 349801 Järjestä digitaalinen jäämistösi ja tee digitaalinen testamentti


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

999901 Kirjastoauto, Lamminmäki-LängelmäkiSiikamäki/Peiposjärvi 999903 Finnish helpdesk 999905 Jäppilän muistitreenit 999906 Muistitreenit jatko (syksy) 999907 Muistitreenit Naarajärvellä – muistin ja aivojen huoltoa 999911 Opi oppimaan kieliä aikuisena 999912 Lukiseula 9-KORTTI (9-luokkaisille maksuton) Japanin alkeiden jatko KURSSIPAIKAN PERUMINEN Jos et pääse tulemaan kurssille, tee peruutusilmoitus välittömästi opiston toimistoon tai viimeistään ennen kurssin ilmoittautumisajan päättymistä. Ellei päättymis­aikaa ole määritelty, on peruutus tehtävä 7 päivää ennen kurssin alkamista opiston toimistoon joko puhelimitse tai sähköpostilla. Kurssin opettajalle peruutuksesta ilmoittaminen ei riitä. • peruutus 7 päivää ennen kurssin alkua - ei kurssimaksua! • peruutus 6-1 päivää ennen kurssin alkua -maksat 50 % kurssimaksuista ja mahdolliset materiaalimaksut • peruutus kurssin alettua - maksat koko kurssimaksun sekä mahdolliset materiaalimaksut Kurssimaksun maksamatta jättäminen tai kurssilta pois jääminen eivät riitä peruutukseksi. Myös kausikortin lunastaneen tulee tehdä peruutusil­moitus. Ellet tee peruutusta, joudut maksamaan osuutesi mahdollisista yhteisesti hankituista tarvikkeista. Opistolla on oikeus peruttaa kurssi, jos alkavan kurssin opiskelijamäärä jää alle kurssille asetetun minimiopiskelijamärän. Peruutuksista ilmoitetaan aina tekstiviesteillä. Huolehdithan että yhteystietosi ovat ajan tasalla. Opistolla on myös oikeus tehdä muutoksia opintoohjelmassa ilmoitettuihin kurssitietoihin.

HUOM! Opintoryhmä voi peruuntua yhden kerran lukukauden aikana esim. opettajan sairastumisen vuoksi ilman korvattavaa kertaa. Jos opettajan poissaolokertoja tulee enemmän, opisto hankkii sijaisen tai puuttuvat kerrat pidetään myöhemmin. Opisto ei vastaa sali- tai muiden tilojen peruutuksista, jotka johtuvat opistosta riippumattomista syistä. OPPITUNTI Yksi oppitunti on 45 min. VAKUUTUKSET Opisto ei vakuuta opiskelijoita. Alle kouluikäiset lapset on noudettava kurssipaikalta välittömästi opetuksen päätyttyä. TARVIKE- JA MATERIAALIMAKSUT Oppikirjat sekä opiskelu- ja työtarvikkeet opiskelija maksaa itse. TODISTUKSET Kurssille säännöllisesti (3/4) osallistunut opiskelija saa pyynnöstä todistuksen. Todistukset tulee pyytää heti kurssin loputtua tai kuluvan työkauden aikana. Edellisten työkausien todistuksista laskutetaan 10 €. TIEDOTTAMINEN Ajankohtaista tietoa opiston kurssitarjonnasta ja ohjelman painatuksen jälkeen tapahtuvista muutoksista saa opiston Facebook-sivulta, Instagramsivulta, Pieksämäen Lehden opistopalstalta sekä opiston kotisivuilta http://seutuopisto.pieksamaki.fi sekä erillisistä tiedotteista. VALOKUVAAMINEN JA VIDEOINTI Opintoryhmien toimintaa, opiston tapahtumia ja kurssitöitä valokuvataan. Valokuvia julkaistaan opiston www-sivuilla, Facebookissa ja opintooppaassa. Kuvia käytetään myös mainonnassa ja markkinoinnissa. Alaikäisen kuvaamiseen kursseilla tarvitaan huoltajan lupa. Huom! Lupa ei koske julkisia esiintymistilaisuuksia, joissa otettuja kuvia ja videoita käytetään Seutuopiston markkinointiin. Muistathan, että opiston kursseilla valmistettuja tuotteita ei saa myydä.

KURSSIMAKSUN PALAUTTAMINEN Kurssimaksu palautetaan opiskelijalle vain, jos kurssi peruuntuu. Opiston peruuttaman kurssin kurssimaksu palautetaan tai hyvitetään jonkun toisen kurssin hinnasta. Kurssimaksun palautusta varten tarvitaan pankkitilinumero.

7


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

YLEISÖLUENNOT POLEENIN SALISSA, SAVONTIE 13, VAPAA PÄÄSY! 999960 Lasinkirkas, hullunrohkea - Aila Meriluodon runoudesta ke 9.9. klo 14.00 Verkkovälitteinen luento Jyväskylän ikääntyvien yliopiston tarjontana. Luennoitsijana kirjailija, emeritusprofessori Panu Rajala, Tampereen yliopisto. 130100 Tulivuorista jääkausiin – Pieksämäen kallioperän historiaa to 10.9. klo 18.00, Maiju Laakso Suomi kuuluu maapallon vanhimpiin peruskallioalueisiin, joiden keski-ikä on noin 2000 miljoonaa vuotta. Pieksämäki kuului 1950 – 1885 miljoonaa vuotta sitten mannerlaattojen törmäysvyöhykkeeseen, joka synnytti merenpohjasta hyvin korkean poimuvuoriston ja sitä edeltävän tulivuorten saarikaaren. Muinaiset tuli- ja poimuvuoret ovat satojen miljoonien vuosien kuluessa täysin kadonneet, mutta niiden historia on säilynyt Pieksämäen seudun kallioperän kivilajeissa. Pieksämäeltä löytyy myös Suomen vanhin kraateri, joka syntyi meteoriitin törmäyksessä 1200 miljoonaa vuotta sitten! 999961 Pitkäaikaissairaus perheessä ja parisuhteessa to 24.9. klo 16.00 Läheisen sairastuminen parisuhteessa. Luennoitsijana Sanna Aavaluoma, erityistason psykoterapeutti ja

8

perheterapeutti. Yhteistyössä Pieksämäen seutuopisto, Pieksämäen Omaishoitajat ja Muistiluotsi. 999962 Älä jää yksin huoliesi kanssa. Tietoa ikääntyvien ja vammaisten aikuisten osalta. ma 6.10. klo 18.00 Saat tietoa, mistä kysyä neuvoa tai mihin ottaa yhteyttä, kun huoli herää itsestä tai toisista. Tule kysymään mieltä askarruttavista asioista. Tilaa keskustelulle! Paikalla keskustelemassa iäkkäiden palvelujen ja vammaispalvelun työntekijöitä. 999963 Ajan vaikutus yksilön ja sukupolvien murteeseen Poleeni, kokoustila Uino, huom! paikka ke 7.10. klo 14.00 Verkkovälitteinen luento Jyväskylän ikääntyvien yliopiston tarjontana. Luennoitsijana Suomen kielen professori Marjatta Palander, Itä-Suomen yliopisto. 999964 Itsemyötätunnon voima ma 26.10. klo 18.00 Paiste ry:n 10 -vuotisluento. Luennoitsijana Laura Elena Liefveld, joka on hyvinvointialan yrittäjä, joogaopettaja ja itsemyötätunto-ohjaaja. Hänen intohimonaan on auttaa muita löytämään lempeyden kautta jälleen yhteys itseen ja merkitykselliseen ja ilontäyteiseen elämään. Mitä on itsemyötätunto, mindfulness itsemyötätunnon tukena? Miksi


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

itsemyötätuntoa kannattaa harjoittaa? Mitä itsemyötätunto ei ole? Luennon ohella illan kuluessa tehdään lyhyitä harjoituksia. Ennen luentoa Paiste ry. tarjoaa juhlakahvit. Luennon järjestää yhteistyössä Paiste ry ja Pieksämäen seutuopisto. 999965 Geriatrin näkökulma koronaan ke 28.10. klo 14.00 Verkkovälitteinen luento Jyväskylän ikääntyvien yliopiston tarjontana. Luennoitsijana geriatrian professori Timo Strandberg, Helsingin yliopisto. 130101 Naarajärven sotilaslentokentän kuuma kesä 1944 to 29.10. klo 18.00, Asko Hankilanoja Suomalainen pommituslentolaivue 42 sijoitettiin Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aikoina Naarajärvelle, josta käsin se suoritti pommituksia Karjalan kannakselle ja Ilomantsin sotarintamalle. Pommit vietiin kohteisiin, mutta joskus niitä piti pudottaa myös Iso-Naakkiman aaltoihin. Tarinoita myös pudonneista koneista ja miehistä. 999966 Älä jää yksin huoliesi kanssa. Tietoa työikäisten, lapsiperheiden ja vammaisten lasten osalta sekä mielenterveys- ja päihdepalveluista. to 3.11. klo 18.00 Saat tietoa, mistä kysyä neuvoa tai mihin ottaa yhteyttä, kun huoli herää itsestä tai toisista. Tule kysymään mieltä askarruttavista asioista. Tilaa keskustelulle! Paikalla keskustelemassa perhepalveluiden sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen työntekijöitä. 999970 TalousTsemppari Poleeni, kokoustila Uino, huom! paikka ke 4.11. klo 13.00, Aluekoordinaattori Maria Rumpunen Takuusäätiön TalousTsemppari-koulutus on suunnattu henkilöille, jotka kohtaavat työssään talousasioiden kanssa kamppailevia sekä ihmisille, joilla on omia talousvaikeuksia sekä vapaaehtoisille. Koulutus sisältää perustietoa raha-asioiden suunnittelusta sekä velkojen selvittelyyn ja järjestelyyn liittyvistä asioista. Koulutuksessa esitellään talous- ja velkaongelmissa auttavat tahot sekä Takuusäätiön palvelut. Koulutus järjestetään yhteistyössä Pieksämäen seutuopiston ja Fin Famin kanssa 999967 Ole hyvä juuri näin ke 11.11. klo 18.00 Aiheena on suvaitsevaisuus ja itsensä hyväksyminen. Luennoitsijana pappi ja kirjailija Marja-Sisko

Aalto.Yhteistyössä Mielenterveyden Keskusliitto, OmaisOiva ja Pieksämäen Seutuopisto. Tilaisuus on MTKL:n Hyvinvoinnin Iltakoulu-teeman alla oleva luento. 130102 Pieksämäen punakaarti ja 1917-1918 tapahtumat ti 24.11. klo 18.00, Asko Hankilanoja Punainen näkökulma Veljessodan tapahtumiin Pieksämäellä. Seurataan järjestäytyneen työväenliikkeen ja niissä toimineiden aktivistien toimintaa sekä kuullaan Veljessodan vaikutuksista paikallisiin ihmiskohtaloihin. 999968 Luova laiskuus ja hallittu hidastelu Poleeni, kokoustila Uino, huom! paikka ke 9.12. klo 14.00 Verkkovälitteinen luento Jyväskylän ikääntyvien yliopiston tarjontana. Luennoitsijana kasvatustieteen professori Juha Hakala, Jyväskylän yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. 130103 Pieksämäen miehet talvisodassa1939-1940 osa II ke 27.1. klo 18.00, Asko Hankilanoja Pääosa pieksämäkeläisistä miehistä taisteli Jalkaväkirykmentti 37:ssä. Seurataan sotapolkua Laatokan Karjalaan karttojen, valokuvien ja tarinoiden avulla. Luento jatkoa keväällä 2020 pidetylle Pieksämäen miehet Talvisodassa 19391940 -luennolle. 130104 Abel Häyrinen ti 9.2. klo 18.00, Asko Hankilanoja Aabel Häyrinen (1842-1895) oli aikoinaan todellinen Pieksämäen pitäjän johtomies. Hän oli valtiopäiväedustaja, joka puhui väsymättömästi Pieksämäen kautta kulkevan Savon radan puolesta. Hän oli myös kunnallislautakunnan esimies, maanviljelijä ja kauppias Tienristintalossa. Häyrisen omistamat maa-alueet ylsivät Länsirinteeltä Kontiopuistoon. Kuollessaan hän testamenttasi maaalueet Pieksämäen kunnalle. Nykyinen kaupungin keskusta on pääosin Abel Häyrisen entisiä maita. Häyrisen perintöä on muistettu Pieksämäellä nimeämällä katu Häyrisentieksi ja kasvoveistoksella, joka on Kulttuurikeskus Poleenin vieressä. 130105 Vedenjakajareitistön tarinoita ti 20.4. klo 18.00, Asko Hankilanoja Suosittu Vedenjakajareitistö avattiin vuonna 2017. Reitistön polut ovat lähes ikiaikaisia, sillä niillä on liikkunut kivikauden ihminen,

9


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

erämiehet ja savolainen kansa kaskisavuineen. Suomen kolmanneksi vanhin Metsänvartijakoulu Nikkarilassa on jättänyt olemassaolostaan hyvin hoidetut metsät ja puulajipuistot reitistön varrelle. Salvosen harjumaisemat ovat puolestaan jääneet monille pojille ja tytöille mieliin kesäleireistään ja Partaharjun Opistosta. Tarinoita löytyy myös Salvosenmäeltä, jossa tapahtuneen veljesmurhan seurauksena Abraham Kaipainen mestattiin.

100412 Lasten yhteislaulut, Naarajärvi Kanttilasali, Vilhulantie 5 (Naarajärven uuden koulun valmistuttua Lasten yhteislaulut siirtyy sinne) ma 9.15-10.00, Piia Säpyskä-Hietala Lauletaan lastenlauluja vuosien varrelta. Laulamaan voi tulla kuka vaan, ei ikärajaa! Laulutoiveita voi esittää etukäteen Piialle, piia@poleeni.fi. Syksy: 28.9.,26.10., 23.11. Kevät: 18.1.,15.2., 22.3. ja 19.4.

KINO POLEENI

MUISTITREENIT – MUISTIKOULUT

Elokuvakerho aikuisille, vapaa pääsy! Poleeni, sali, Savontie 13 Tule katsomaan laatuelokuvia maanantai-iltapäivisin ja avartamaan tietämystäsi elokuvamaailmaan. Alussa elokuvan esittely ja elokuvan katselun jälkeen keskustellaan elokuvan tunnelmista. Yhteistyössä kirjaston kanssa.

999905 Jäppilän muistitreenit Opintosetelit muistin ja aivojen huoltoa Jäppilä, Jäppilä-talo, Jäppilän Kirkkotie 14 ti 9.45-11.15, 22.9.-27.10., Satu Radcliffe Tule mukaan ylläpitämään muistisi vireää toimintaa leppoisassa tunnelmassa. Aiheina muisti, helppoja muistiniksejä, pelejä ja muistipähkinöitä sekä muistelua eri aiheista.

ma 31.8. klo 14 Yesterday, 2019 ohj. Danny Boyle, kesto 1 h 56 min, K7 ma 28.9. klo 14 Dogman, 2018 ohj. Matteo Garrone, kesto 1 h 43 min, K16 (italiankielen opiskelijoille) ma 26.10. klo 14 Aurora, 2019 ohj. Miia Tervo, kesto 1 h 47 min, K12 ma 23.11. klo 14 Fingerpori, 2019 ohj. Mikko Kouki, kesto 1 h 25 min, K12

999906 Muistitreenit - jatko (syksy) Poleeni, pieni kokoustila Ruohola, Savontie 13 ti 10.00 – 11.00, 3.11.–1.12.,Satu Radcliffe Oletko joskus käynyt muistikoulun tai muistitreenit? Tule kertaamaan ja kutittelemaan muistia erilaisilla harjoituksilla ja peleillä. Materiaalia myös Ahaa! muistitreeneistä.

KIRJALLISUUS SYLVI SYMPOSIUMI 5.9.

YHTEISLAULUT 100410 Yhteislaulua Poleenissa ti 12.30-13.30, Piia Säpyskä-Hietala Tule laulamaan yhdessä. Ohjelmassa ikivihreitä, kansanlauluja, vanhoja lastenlauluja ja tietenkin toivelauluja. Syksy: 15.9., 29.9.,13.10., 27.10.,10.11.,24.11. ja ma 30.11.20 klo 15.00 Kevät: 12.1., 26.1, 9.2., 23.2., 9.3., 23.3., 6.4. ja ma 12.4. 100411 Lasten yhteislaulut, Poleeni ma 9.15-10.00, Piia Säpyskä-Hietala Lauletaan lastenlauluja vuosien varrelta. Laulamaan voi tulla kuka vaan, ei ikärajaa! Laulutoiveita voi esittää etukäteen Piialle piia@poleeni.fi. Syksy: 21.9., 12.10., 9.11. Kevät: 11.1.,8.2.,15.3. ja 12.4.

10

999907 Muistitreenit Naarajärvellä - Muistin ja aivojen huoltoa Paikka ilmoitetaan myöhemmin, ti 9.45-11.15, 26.1.-23.2, Satu Radcliffe Tule mukaan ylläpitämään muistisi vireää toimintaa leppoisassa tunnelmassa. Aiheina muisti, helppoja muistiniksejä, pelejä ja muistipähkinöitä, muistelua eri aiheista sekä uutta materiaalia Ahaa! -muistitreeneistä. Paikka ilmoitetaan myöhemmin.

VERKKOKURSSIT 100108 Perhemuskari A-verkkokurssi 100712 Musiikinteorian solmut suoriksi – verkkokurssi 115712 Lavis lavatanssijumppaa etänä 120105 Suomea verkossa 120305 Monday Steps Zoom 120315 Matkailuenglantia verkossa 120316 Englannin perusrakenteita lyhyesti ja ytimekkäästi 120317 Englannin rakenteita keskitasolle verkossa 120318 Insights into British Culture 2 – kulttuurikurssi


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

120319 Englannin kieliopin kertaus verkossa (lyhytkurssi) 120320 Englannin kirjoituskurssi verkossa 120321 Historian havinaa, englannin verkkokurssi 120402 Saksan verkkokurssi 120507 Ranskan verkkokurssi 120603 Venäjän verkkokurssi 120706 Espanjan alkeet verkossa 120707 Espanjan alkeiden jatko verkossa 120800 Italian alkeet verkossa 120805 Italian verkkokurssi 1 120806 Italian verkkokurssi 2 129802 Japanin alkeiden jatko 129806 Kreikan kielen ja kulttuurin kurssi 830420 Kotijumppaa etänä pienvälinein

LAPSET JA AIKUISET YHDESSÄ 100101 100102 100103 100104 100108 100109

Vauvamuskari 2-6 kk Vauvamuskari 2-6 kk kevät 2021 Vauvamuskari 7-12 kk Muskari 1-vuotiaat taaperot Perhemuskari A-verkkokurssi Perhemuskari B

100110 114312 114506 810201 830104 830426

Muskari 2-v Nappulat Nikkaripaja Nukkekodin pienesineet Leivo lapsen kanssa keväisiä herkkuja Perheiden liikunta- ja kokkauskurssi Suunnistuskurssi perheille

Seuraa ilmoitteluamme! SYYSMARKKINAT 1. – 2.9.2020 Tule tapaamaan Seutuopiston väkeä syysmarkkinoille. Samalla voit myös ilmoittautua kursseille. Kirjastoauto on myös paikalla klo 9.00 – 15.15. YSTÄVÄNPÄIVÄVIIKKO, VKO 6 NAISTENPÄIVÄN TILAISUUS MA 8.3. NUUKUUSVIIKKO, VKO 16 IKONIKURSSILAISTEN IKONINÄYTTELY 24.3. – 18.4.2021 KEVÄTNÄYTTELY 23.4. – 23.5.2021

11


TAITEEN PERUSOPETUS

Taiteen perusopetus on ensisijaisesti lapsille ja nuorille tarkoitettua tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää eri taiteenalojen opetusta. Opetus perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta (633/1998) sekä sitä täydentävään asetukseen (813/1989). Taiteen perusopetuksen tehtävänä on tarjota oppilaille mahdollisuuksia opiskella taidetta pitkäjänteisesti, päämäärätietoisesti ja omien kiinnos-

NÄYTTÄMÖTAITEET 110201 Pappilan pihan kesäteatterin alle 10-vuotiaiden lasten ryhmä Poleeni, Kellariteatteri Moreeni, Savontie 13 to 17.00-18.30 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Iiris Salmela Kurssimaksu 55,00 € 12

tuksen kohteiden suuntaisesti sekä luoda edellytyksiä elinikäiselle taiteen harrastamiselle. Opetus perustuu moniarvoiselle ja uudistuvalle kulttuuriperinnölle. Pieksämäen Seutuopistossa taiteen perusopetus noudattaa Opetushallituksen 1.8.2018 vahvistamia taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelman perusteita kuvataiteen ja teatteritaiteen kohdalla. Pappilan pihan kesäteatterin alle 10-vuotiaiden lasten ryhmä on taiteen perusopetuksen ryhmä. Lasten ryhmä tähtää ensi kesän yhteiseen kesäteatteriesitykseen Pappilan pihassa. Teatteri-ilmaisun perusopinnoissa annetaan virikkeitä lapsen mielikuvitukselle ja eläytymiskyvylle. Ryhmässä leikitään, näytellään ja opetellaan yhdessä olemisen taitoja.


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

KUVATAIDEKOULU Pieksämäen kuvataidekoulu toimii Pieksämäen Seutuopiston yhteydessä. Opetusta annetaan taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaisesti pii¬rustuksessa, maalauksessa ja digimaalauksessa, grafiikassa, valokuvauksessa, kuvanveistossa, keramiikassa ja taidekäsityössä. Opinnot antavat valmiuksia jatko-opinnoille kuvataiteessa. Syylukukausimaksu on 75 € ja kevätlukukausimaksu on 75 €. Sisarmaksu 65 €. Materiaalimaksu 20 €/ syyslukukausi ja 20 €/kevätlukukausi. Kausikortti ei käy maksuksi. 113400 Kuvataide 6 vuotiaat/Harjun Hali Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 ke 9.00-10.30 16.9.2020-25.11.2020, 20 oppituntia 13.1.2021-21.4.2021, 28 oppituntia Heli Laitinen, Susanna Tyrväinen Lukukausi 45,00 € Taiteen perusopetukseen valmentavaa koulutusta. Syyslukukausi 45 € ja kevätlukukausi 45 €, sisältävät materiaalimaksun. 113401 Kuvataide 5-6 vuotiaat/Harjun Hali ja Sylvin Syli IIso-Pappila, Sylvinkuja 5 to 9.00-10.30 17.9.2020-26.11.2020, 20 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 28 oppituntia Heli Laitinen, Susanna Tyrväinen Lukukausi 45,00 € Taiteen perusopetukseen valmentavaa koulutusta. Syyslukukausi 45 € ja kevätlukukausi 45 €, sisältävät materiaalimaksun. 113402 Kuvataidekoulu, 6-12 vuotiaat, Naarajärvi Siilin koulu, tekstiililuokka, Siilinkankaantie 5 ke 17.00-18.30 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Heli Laitinen, Susanna Tyrväinen Lukukausi 45,00 € Syyslukukausi 45 € ja kevätlukukausi 45 €, sisältävät materiaalimaksun.

11.1.2021-26.4.2021, 28 oppituntia Heli Laitinen, Susanna Tyrväinen 113404 Kuvataidekoulu, 7-9 vuotiaat, (tiistai) Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 ti 16.00-17.30 1.9.2020-15.12.2020, 30 oppituntia 12.1.2021-27.4.2021, 30 oppituntia Heli Laitinen ja Susanna Tyrväinen 113405 Kuvataidekoulu, 10-12 vuotiaat, (tiistai) Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 ti 17.30-19.00 1.9.2020-15.12.2020, 30 oppituntia 12.1.2021-27.4.2021, 30 oppituntia Heli Laitinen ja Susanna Tyrväinen 113406 Kuvataidekoulu, 10-12 vuotiaat, (keskiviikko) Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 ke 16.00-18.15 16.9.2020-16.12.2020, 45 oppituntia 13.1.2021-28.4.2021, 45 oppituntia Susanna Tyrväinen, Heli Laitinen, Juha Lahtinen 113407 Kuvataidekoulu, 13-18 -vuotiaat (torstai) Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 to 16.00-19.00 3.9.2020-17.12.2020, 60 oppituntia 14.1.2021-29.4.2021, 60 oppituntia Heli Laitinen, Susanna Tyrväinen, Hannele Haatainen, Juha Lahtinen 113408 Kuvataidekoulu, 7-15 vuotiaat, Jäppilä Jäppilän koulu, Jäppilän Kirkkotie 9 C to 15.30-17.00 3.9.2020-17.12.2020, 30 oppituntia 14.1.2021-29.4.2021, 30 oppituntia Heli Laitinen, Susanna Tyrväinen

113403 Kuvataidekoulu, 5-6 vuotiaat (maanantai) Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 ma 16.30-18.00 31.8.2020-14.12.2020, 30 oppituntia

13


MUSIIKKI MUSKARIT Varhaisiän musiikinopetus eli musiikkileikkikoulu (muskari) on tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää toimintaa ammattitaitoisen opettajan johdolla. Kaiken toiminnan keskiössä on lapsi ja musiikki. Ryhmiä on 2kk ikäisten vauvojen ryhmistä 7-vuotiaiden soittoryhmiin. Alle 3-vuotiaat käyvät ryhmissä yhdessä läheisen aikuisen, esim. isä, äiti, kummi, mummi, kanssa. Lähiopetuksen lisäksi ryhmille luodaan verkkoympäristö, jonka avulla lauluja ja leikkejä voi muistella myös kotona. Lukukauden viimeinen kokoontumiskerta on kaikilla huhtikuussa 2021 oleva kevätkonsertti. Lisätietoja varhaisiän musiikinopetuksesta p. 044 788 4324 / piia@poleeni.fi / Facebook: ”Piia Poleenista” Facebook: ”Pieksämäen Seutuopiston muskarit, MusaSoi-pajat ja Pikkupelimannit”

14

100101 Vauvamuskari 2-6 kk Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 ti 9.50-10.35 22.9.2020-8.12.2020, 11 oppituntia 12.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Pienempien vauvojen muskariryhmässä tuetaan vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta laulaen, leikkien, lorutellen, liikkuen ja soittaen. Lapsen mukana on aikuinen (äiti, isä tai muu turvallinen henkilö), joka toimii yhdessä lapsen kanssa. Vuorovaikutus niin aikuisen ja lapsen, kuin muunkin ryhmän välillä vahvistaa lapsen sekä sosiaalista, motorista, että kognitiivista kehitystä leikin avulla. 100102 Vauvamuskari 2-6 kk kevät 2021 Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 ti 10.40-11.25 12.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia


Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 30,00 € Ei kausikortilla! Syksyllä 2020 syntyneiden pienempien vauvojen muskariryhmässä tuetaan vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta laulaen, leikkien, lorutellen, liikkuen ja soittaen. Lapsen mukana on aikuinen (äiti, isä tai muu turvallinen henkilö), joka toimii yhdessä lapsen kanssa. Vuorovaikutus niin aikuisen ja lapsen, kuin muunkin ryhmän välillä vahvistaa lapsen sekä sosiaalista, motorista, että kognitiivista kehitystä leikin avulla.

100106 Muskari 4-5-vuotiaat Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 ma 17.40-18.25 21.9.2020-7.12.2020, 11 oppituntia 11.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Ryhmässä lauletaan, leikitään, soitetaan ja loruillaan ikäryhmän taitotason mukaisesti. Lapsen tulee olla täyttänyt 4 v syyskuun loppuun mennessä ja hän käy tunnilla ilman aikuista.

100103 Vauvamuskari 7-12 kk Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 to 9.50-10.35 17.9.2020-3.12.2020, 11 oppituntia 14.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Ryhmässä tuetaan vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta laulaen, leikkien, lorutellen, liikkuen ja soittaen. Lapsen mukana on aikuinen, joka toimii yhdessä lapsen kanssa. Vuorovaikutus niin aikuisen ja lapsen kuin muunkin ryhmän välillä vahvistaa lapsen sekä sosiaalista, motorista, että kognitiivista kehitystä leikin avulla.

100107 Soittomuskari 5-7 vuotiaat Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 ma 18.30-19.15 21.9.2020-7.12.2020, 11 oppituntia 11.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! 5-7 v suunnattu soittopainotteinen muskari. Pääpaino on Orff-soittimiston (ksylofoni, kellopeli, rytmisoittimet) soitossa, mutta lukuvuoden aikana tutustutaan moniin muihinkin instrumentteihin.

100104 Muskari 1-vuotiaat taaperot Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 ti 9.00-9.45 22.9.2020-8.12.2020, 11 oppituntia 12.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Taaperoiden ryhmässä lauletaan, leikitään, soitetaan ja loruillaan ryhmän ikätason ehdoilla. Lapsen mukana on aikuinen (äiti, isä, tai joku muu turvallinen henkilö) joka toimii yhdessä lapsen kanssa. Vuorovaikutus niin aikuisen ja lapsen kuin muunkin ryhmän välillä vahvistaa lapsen sekä sosiaalista, motorista että kognitiivista kehittymistä leikin avulla. 100105 Muskari 3-vuotiaat Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 ma 16.50-17.35 21.9.2020-7.12.2020, 11 oppituntia 11.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! 3-vuotiaiden kanssa lauletaan, leikitään, soitetaan ja loruillaan ikäryhmän taitotason mukaisesti. Lapsen tulee olla täyttänyt 3 v syyskuun loppuun mennessä ja hän käy tunnilla ilman aikuista. Lukukauden alussa tukihenkilö voi olla mukana.

100108 Perhemuskari A – verkkokurssi UUTUUS! ma 16.00-16.45 21.9.2020-7.12.2020, 11 oppituntia 11.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Muskari pidetään etänä Zoom-alustalla – voitte siis osallistua missä vain satutte olemaan ja yhteydet toimivat. Voitte osallistua ruudun takaa koko perhe. Linkki muskariin lähetetään ennen jokaista kokoontumista sähköpostiin. Nettimuskarissa lauletaan, leikitään, loruillaan, soitetaan ja liikutaan. Vuorovaikutus aikuisen ja lapsen välillä vahvistaa lapsen sekä sosiaalista, motorista että kognitiivista kehittymistä leikin avulla. Soittimistona käytetään kotoa löytyviä esineitä ja jotakin valmistetaan itse. Viimeinen lukuvuoden kokoontumiskerta on huhtikuinen kevätkonsertti Poleenissa. 100109 Perhemuskari, B Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 to 9.00-9.45 17.9.2020-3.12.2020, 11 oppituntia 14.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Perheryhmään voi osallistua 1-2 aikuista 1-3 lapsen kanssa. Lasten ikä voi olla 2 kk - 3 v. Muskarissa lauletaan, leikitään soitetaan loruillaan ja liikutaan. Vuorovaikutus niin aikuisen ja lapsen kuin muunkin 15


ryhmän välillä vahvistaa lapsen sekä sosiaalista, motorista, että kognitiivista kehittymistä. 100110 Muskari 2-v Nappulat Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 ti 10.40-11.25 22.9.2020-8.12.2020, 11 oppituntia 12.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! 2 v nappuloiden ryhmässä lauletaan, leikitään, soitetaan ja loruillaan ryhmän ikätason ehdoilla. Lapsen mukana on aikuinen, joka toimii yhdessä lapsen kanssa. Vuorovaikutus niin aikuisen ja lapsen, kuin muunkin ryhmän välillä vahvistaa lapsen sekä sosiaalista, motorista, että kognitiivista kehitystä leikin avulla. 100116 Muskari 1-5 v Virtasalmi Virtasalmi, Päiväkoti Tilhi, pe 10.15-11.00 18.9.2020-4.12.2020, 11 oppituntia 15.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Muskarissa lauletaan, leikitään, soitetaan ja loruillaan ryhmän taitotason ehdoilla. Ryhmä kokoontuu päivähoitopäivän aikana, mutta mukaan voi tulla lapsia myös kotihoidosta. 100117 Virtasalmen eskarimuskari Virtasalmi, koulu, Koulutie 12 pe 11.15-12.00 18.9.2020-4.12.2020, 11 oppituntia 15.1.2021-17.4.2021, 13 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Muskari on Virtasalmen esiopetusikäisille suunnattu ryhmä, joka kokoontuu eskariaikaan. Pääpaino on Orff-soittimissa (ksylofoni, kellopelit, rytmisoittimet) soitossa, mutta lukuvuoden aikana tutustutaan moniin muihinkin instrumentteihin.

PIANO Pianonsoiton perus- ja jatkotason opetusta kaiken ikäisille opiskelijan lähtötaso huomioiden. Opetellaan myös musiikin perusteita ja haluttaessa vapaan säestyksen alkeita. Ohjelmisto suunnitellaan opiskelijalähtöisesti yksilö- tai pariopetuksena. 100201 Pianonsoitto, Poleeni Poleeni, Savontie 13 to 12.00-

16

17.9.2020-3.12.2020, 33 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 39 oppituntia Jyrki Haatainen Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! 100202 Pianonsoitto, Keskusta Keskuskatu 32, luokka 110 ke 16.15-19.00 16.9.2020-2.12.2020, 38,5 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 45,5 oppituntia Ulla Kauppinen Kurssimaksu 135,00 € Ei kurssimaksua! 100204 Pianonsoitto, Naarajärvi Kanttila, Vilhulantie 5 ti 14.30-18.15 15.9.2020-1.12.2020, 55 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 65 oppituntia Ulla Kauppinen Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! 100205 Pianonsoittoa senioreille Kontiopuiston koulu, musiikkiluokka, Kuusitie 46 ma 17.15-19.30 14.9.2020-30.11.2020, 33 oppituntia 11.1.2021-12.4.2021, 36 oppituntia Ulla Kauppinen Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! 100206 Pianonsoitto, Jäppilä Jäppilän koulu, Jäppilän Kirkkotie 9 C pe 15.15-17.30 18.9.2020-4.12.2020, 33 oppituntia 15.1.2021-16.4.2021, 36 oppituntia Ulla Kauppinen Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! 100207 Pianonsoitto, Kontiopuisto Kontiopuiston koulu, musiikkiluokka, Kuusitie 46 ma 14.45-17.00 14.9.2020-30.11.2020, 33 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 39 oppituntia Ulla Kauppinen Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! 100208 Pianonsoitto kuvionuotein UUTUUS! Nukkekoti, Hiekanpääntie 21 to 16.30-18.00 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Ulla Kauppinen Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! Oletko aina halunnut osata soittaa pianoa, mutta


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

nuottien opiskelu on ollut tuskaa. Nyt soittotaitoon on olemassa oikopolku: seuraat vain eriväristen ja muotoisten koskettimille asetettavien merkkien opastusta ja huomaat loihtivasi ilmoille tuttuja melodioita käden käänteessä. Opiskelu tapahtuu yksilö- tai pariopetuksena valintasi mukaan. Henkilökohtaisista opetusajoista sovitaan opettajan kanssa ennen opetuksen alkua. Kaikenikäiset soittajat tervetuloa!

SOOLO- JA BÄNDISOITTIMET 100111 MusaSoi-paja, Keskusta Nukkekoti, Hiekanpääntie 21 ti 14.00-16.00 22.9.2020-8.12.2020, 29,26 oppituntia 12.1.2021-17.4.2021, 34,58 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Voit valita jonkin seuraavista soittimista: viulu, piano, 5-kielinen kantele tai nokkahuilu. Ryhmä kokoontuu yhdessä 2 kertaa lukukaudessa, muutoin jokainen käy pienellä yksityistunnilla viikoittain. Opettaja auttaa tarvittaessa soittimen hankinnassa. Opetuspäiväksi voit valita joko tiistain tai keskiviikon klo 14.00-16.00 välillä. 100118 MusaSoi-paja, Virtasalmi Virtasalmi, koulu, Koulutie 12 pe 12.30-14.30 18.9.2020-4.12.2020, 29,37 oppituntia 15.1.2021-17.4.2021, 34,71 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Voit valita jonkin seuraavista soittimista: viulu, piano, 5-kielinen kantele tai nokkahuilu. Ryhmä kokoontuu 2 x/lukukausi, muutoin oppilaat käyvät pienellä yksityistunnilla viikoittain. Tuntien ajat sovitaan opettajan kanssa syyskauden alussa. Soittimen hankinnassa auttaa opettaja; olkaa ajoissa yhteydessä, jotta päästään heti alkuun. 100209 Suomalaisia harmonikansoittajia UUTUUS! Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 pe 17.00-19.30 20.11.2020, 3 oppituntia 15.1.2021, 3 oppituntia Visa Wirén Kurssimaksu 15,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla tutustutaan suomalaisiin harmonikansoittajiin (Veikko Ahvenainen, Taito Vainio, Teuvo Ihanus, Unto Jutila ja Seppo Leino) ja heidän sävellyksiinsä kuuntelemalla. Kurssi soveltuu kaikille harmonikkamusiikista kiinnostuneilla.

100300 Harmonikansoiton alkeet lapsille Poleeni, musiikkiopiston tilat, Savontie 13 ti 18.00-18.45 15.9.2020-1.12.2020, 11 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 13 oppituntia Visa Wirén Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla tutustutaan harmonikansoiton perustaitoihin: soittoasento, soittotekniikka, nuotinluvun perusteet, helppoa lapsille soveltuvaa ohjelmistoa. Oma soitin tarvitaan, opettaja neuvoo ja auttaa mielellään sopivan harmonikan hankinnassa. Tied. Visa Wirén p. 0400 847 129. Uusia opiskelijoita toivotaan mukaan! 100301 Harmonikansoitto, aikuiset Poleeni, musiikkiopiston tilat, Savontie 13 ti 14.00-14.45 15.9.2020-1.12.2020, 11 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 13 oppituntia Visa Wirén Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla opiskellaan harmonikansoiton perustaitoja: mm. soittoasento, soittotekniikka, nuotinluvun perusteet, erityylistä ohjelmistoa. Opiskelijan omia toiveita voidaan ottaa huomioon ohjelmistovalinnoissa ja opetuksen sisällössä. Oma soitin tarvitaan, opettaja neuvoo ja auttaa mielellään sopivan harmonikan hankinnassa. Tied. Visa Wirén 0400-847 129. Olitpa aloittaja tai aiemmin soittanut, tervetuloa mukaan! 100302 Viulun- ja alttoviulunsoitto Poleeni, musiikkiopiston tilat, Savontie 13 ti 12.0015.9.2020-1.12.2020, 27,5 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 32,5 oppituntia Suvi Lehtoranta-Ståhl Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! Viulun- ja alttoviulun soitonopetusta yksilö ja pariopetuksena. Voit olla vasta-alkaja tai jo pidemmälle soittotaidoissa edennyt musikantti. Opetus etenee yksilölliseen tahtiin ja ohjelmisto valitaan jokaisen oppilaan oman kiinnostuksen mukaan. Soittoaika ja -päivä sovitaan erikseen kunkin oppilaan kanssa ennen lukukauden alkua. 100304 Saksofonin- ja klarinetinsoitto Poleeni, musiikkiopiston tilat, Savontie 13 ke 12.0016.9.2020-2.12.2020, 27,5 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 32,5 oppituntia Aki Saira

17


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! Saksofonin ja klarinetin soiton opetusta pari- tai yksilöopetuksena aina klassisesta pop/jazziin. Opetuspäivä keskiviikko, henkilökohtainen soittoaika sovitaan opettajan kanssa ennen opetuksen alkua. 100305 5-kielisen kanteleen soitto, aikuiset Nukkekoti, Hiekanpääntie 21 to 18.00-19.30 17.9.2020-12.11.2020, 6 oppituntia 14.1.2021-8.4.2021, 8 oppituntia Piia Säpyskä-Hietala Kurssimaksu 30,00 € Ei kausikortilla! Soitto aloitetaan alkeista. Tutustutaan sointusäestykseen ja näppäilytekniikkaan. Edetään opiskelijalähtöisesti ”rima matalalla ja tunnelma korkealla”. Oma soitin välttämätön, tarvittaessa opettaja auttaa sen hankinnassa. Lähiopetuksen lisänä opiskelijoille tehdään ohjevideoita nettiin. Kurssille voi tulla jo hieman soittaneet kertaamaan sekä aivan vasta-alkajat. Syksyn kokoontumiset 17.9., 15.10., 12.11. ja kevät 4.1., 11.2., 18.3., 8.4. 100306 Sellonsoitto Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 to 19.00-19.45 17.9.2020-3.12.2020, 11 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 13 oppituntia Tatu Ruoho Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! Sellonsoiton alkeiden opiskelua pari/yksilö-opetuksena, oma soitin välttämätön. Myös pidemmälle opinnoissaan ehtineet tervetuloa kurssille. Opetuspäivä torstai, henkilökohtaiset ajat sovitaan opettajan kanssa ennen kurssin alkua. 100307 Huilunsoitto Poleeni, musiikkiopiston tilat, Savontie 13 ke 18.00-19.30 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Noora Lehti Kurssimaksu 70,00 € Ei kausikortilla! Huilunsoiton pienryhmäopetusta kaiken tasoisille soittajille; aikaa pyritään jättämään myös yksilölliselle ohjaukselle. Oma soitin välttämätön. Tervetuloa huilunsoiton kiehtovaan maailmaan! 100309 Soitto alkaa A:sta Opistotalo, musiikki , Laaksotie 47 to 14.30-16.00 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia

18

Merja Jauhijärvi Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! Soiton yksilö/pariopetusta alkeista alkaen soittimissa piano, kosketinsoittimet, poikkihuilu, harmonikka ja jousisoittimet. Oma soitin välttämätön. Opettaja ottaa ilmoittautuneisiin yhteyttä henkilökohtaisen soittoajan sopimiseksi ennen kurssin alkua.

KITARANSOITTO / SOIVAT KIELET Kitara tutuksi-, Soivat kielet-, Bassonsoitto ja Komppaa ukulelella -kurssit on tarkoitettu kaikenikäisille ja tasoisille soittajille; oppilas pystyy itse vaikuttamaan soitettavaan ohjelmistoon. Opetus tapahtuu yksilötai pariopetuksena. Henkilökohtaisista opetusajoista sovitaan ennen kurssin alkua – opettaja ottaa yhteyttä . 100310 Kitara tutuksi Harjun koulu, luokkatila, Kuopiontie 22 ti 15.00-19.30 15.9.2020-1.12.2020, 60,5 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 71,5 oppituntia Kai Lahtinen Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! 100311 Soivat kielet Harjun koulu, luokkatila, Kuopiontie 22 to 14.30-16.45 17.9.2020-3.12.2020, 33 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 39 oppituntia Kai Lahtinen Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! Soittimenasi voi olla kitara, sähkökitara, tai ukulele. Kurssi on tarkoitettu kaikenikäisille ja tasoisille soittajille. Oppilas pystyy itse vaikuttamaan kurssin sisältöön. Opetus on yksilö- tai pariopetusta. Henkilökohtaisista opetusajoista sovitaan ennen kurssin alkua - opettaja ottaa yhteyttä. 100312 Soivat kielet, Naarajärvi Kanttila, Vilhulantie 5 ma 14.30-18.00 14.9.2020-30.11.2020, 49,5 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 58,5 oppituntia Kai Lahtinen Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! Soittimenasi voi olla kitara, sähkökitara tai ukulele. Kurssi on tarkoitettu kaikenikäisille ja tasoisille soittajille. Oppilas pystyy itse vaikuttamaan kurssin sisältöön. Opetus on yksilö- tai pariopetusta. Henkilökohtaisista opetusajoista sovitaan ennen kurssin alkua - opettaja ottaa yhteyttä.


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

100313 Bassonsoitto Opistotalo, kitaraluokka, Laaksotie 47 ke 16.30-18.45 16.9.2020-2.12.2020, 33 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 39 oppituntia Klaus Nyqvist Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! Sähköbasson ja kontrabasson soiton opetusta pari/ yksilöopetuksena.

LAULU

100314 Ukulelen soitto UUTUUS! Harjun koulu, luokkatila, Kuopiontie 22 ma 20.00-21.00 14.9.2020-30.11.2020, 14,63 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 17,29 oppituntia Kai Lahtinen Kurssimaksu 70,00 € Ei kausikortilla! Kurssi on tarkoitettu kaikille ukulelen soitosta kiinnostuneille. Aiempi soittokokemus ei ole välttämätön. Kurssilla opit perussoinnut ja komppikuviot iloisesti ryhmässä soittaen. Osallistua voit kaikilla C-viritteisillä ukeilla. Oma soitin toivottava. Pienryhmäopetusta .

100400 Iloa laulusta 1 Opistotalo, musiikki , Laaksotie 47 ma 12.00-18.00, joka toinen viikko 14.9.2020-7.12.2020, 56 oppituntia 11.1.2021-26.4.2021, 64 oppituntia Merja Jauhijärvi Kurssimaksu 195,00 € Ei kausikortilla!

RUMMUNSOITTO

Monipuolista rummunsoiton opiskelua yksilö- tai pariopetuksena kaiken tasoisille komppitaitureille. Henkilökohtaisista opetusajoista sovitaan opettajan kanssa ennen kurssin alkua. Opettaja ottaa yhteyttä. 100321 Rummunsoitto, Naarajärvi Siilin koulu, tekstiililuokka, Siilinkankaantie 5 to 16.30-18.00 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-15.4.2021, 26 oppituntia Tommi Relander Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! 100322 Rummunsoitto 1, Kontiopuisto Kontiopuiston koulu, musiikkiluokan viereinen lk, ma 15.30-17.45 14.9.2020-30.11.2020, 33 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 39 oppituntia Tommi Relander Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla! 100323 Rummunsoitto 2, Kontiopuisto Kontiopuiston koulu, musiikkiluokka, Kuusitie 46 ke 18.30 - 20.00 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Tommi Relander Kurssimaksu 135,00 € Ei kausikortilla!

Yksilöopetus 30 min. Laulutunneilla perehdytään laulun perustekniikkaan, hengitykseen ja laulujen tulkintaan. Ohjelmisto valitaan opiskelijoiden toiveet huomioiden kevyestä klassiseen. Kurssi on tarkoitettu 16 v täyttäneille. Opettaja ottaa yhteyttä henkilökohtaisten opetusaikojen sopimiseksi ennen opetuksen alkua.

100401 Iloa laulusta 2 Opistotalo, musiikki , Laaksotie 47 ke 14.00-18.00 16.9.2020-2.12.2020, 51,26 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 60,58 oppituntia Merja Jauhijärvi Kurssimaksu 195,00 € Ei kausikortilla! 100402 Kevyen laulun kevätkurssi UUTUUS! Opistotalo, musiikki , Laaksotie 47 ti 14.00-17.30 12.1.2021-13.4.2021, 60,58 oppituntia Merja Jauhijärvi Kurssimaksu 105,00 € Ei kausikortilla! Yksilöopetus 30 min 16 v täyttäneille. Tunneilla perehdytään laulun perustekniikkaan ja kevyen musiikin ohjelmistoon opiskelijan toiveet huomioiden. Opetellaan myös äänentoistolaitteiden käyttöä ja mikrofoniin laulamista. Opettaja ottaa yhteyttä henkilökohtaisten opetusaikojen sopimiseksi ennen opetuksen alkua. 100403 Yksinlaulu Opistotalo, musiikki , Laaksotie 47 pe 14.00-17.30 18.9.2020-4.12.2020, 44 oppituntia 15.1.2021-23.4.2021, 52 oppituntia Tatu Ruoho, musiikkipedagogi AMK Kurssimaksu 195,00 € Ei kausikortilla! Yksilöopetus 30 min 16 v täyttäneille. 100405 Ääni soimaan Kontiopuiston koulu, musiikkiluokka, Kuusitie 46 to 16.00-18.30 17.9.2020-3.12.2020, 36,63 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 43,29 oppituntia

19


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

Aki Hietala Kurssimaksu 195,00 € Ei kausikortilla! 100406 Iskelmälaulu, lyhytkurssi UUTUUS! Kontiopuiston koulu, musiikkiluokka, Kuusitie 46 pe 16.00-20.00 la 12.00-16.00 6.11.2020-7.11.2020, 10 oppituntia Aki Hietala Kurssimaksu 25,00 € Ei kausikortilla! Miten pidän mikrofonia? Kuinka minun täytyy fraseerata? Mitä esiintymisessä täytyy ottaa huomioon? Miten rakennan ohjelmiston? Kurssilla annetaan vinkkejä tämäntyyppisiin kysymyksiin ja lauletaan. Käydään myös lävitse yleisiä kysymyksiä iskelmälaulajan ammattiin liittyen ja asioita, joita osallistujaryhmästä nousee. Yhteinen aloitus (45 min) molempina päivinä ja yksilötunnit. Opettajana pitkän linjan levylaulaja ja tuhansia keikkoja tehnyt Aki Hietala.

KUOROT JA LAULURYHMÄT Seutuopistosta löytyy kuoroja ja lauluryhmiä monen ikäisille ja tasoisille laulajille. Valitse omasi ja tule rohkeasti mukaan virkistymään kuorolaulusta. 100501 Naiskuoro IhanNaiset Harjun koulu, ruokala, ma 17.30-20.00 31.8.2020-30.11.2020, 33 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 39 oppituntia Elsi Kinnunen Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Vaativampaa ohjelmistoa, esiintymisiä 3-5 vuodessa. Naiskuoro IhanNaiset laulaa 2-4 äänistä musiikkia. Ohjelmistossa on poppia, iskelmää, elokuvasävelmiä ja uudempaa kuoromusiikkia. Äänenhuolto on olennainen osa harjoituksia. Tervetuloa mukaan naiskuoron iloiseen porukkaan! 100502 Ilonpisarat – kuoro Keskuskatu 32, luokka 110, Keskuskatu 32 ma 17.30-19.30, joka toinen viikko 14.9.2020-23.11.2020, 15,96 oppituntia 11.1.2021-12.4.2021, 18,62 oppituntia Kirsi Alanko Kurssimaksu 40,00 € Ei kausikortilla! Matalan kynnyksen kuoro. Tule iloiseen joukkoon mukaan laulamaan! Kuorossa harjoitellaan 1-3 äänisiä erityylisiä lauluja, sekä käydään läpi laulamisen perustekniikan asioita. Esiintymisiä 1-2 kertaa vuodessa.

20

100505 Kamarikuoro Vox Ferrum Harjun koulu, ruokala, ke 18.00-20.00 16.9.2020-2.12.2020, 29,26 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 34,58 oppituntia Jussi Mattila Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Vaativampaa ohjelmistoa, esiintymisiä muutama/ lukuvuosi. Yhteyshenkilö: Merja Jauhijärvi p. 044 799 5298 tavoittavissa 1.8. alkaen. Jos olet valmis/ halukas pitkäjänteiseen, tavoitteelliseen toimintaan, innokas esiintymään, rakastat haasteita, harrastat musiikkia monipuolisesti, haluat toteuttaa itseäsi myös laulamalla, niin tervetuloa mukaan kuorotoimintaan. 100506 Pieksämäen Mieslaulajat Harjun koulu, ruokala, to 17.30-20.00 17.9.2020-3.12.2020, 33 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 39 oppituntia Ari Norontaus Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Vaativampaa ohjelmistoa, esiintymisiä 3-5 vuodessa. Tule mukaan perinteikkääseen mieskuoroon. Lukuvuoden aikana keskitytään äänenmuodostukseen ja kuoron soinnin kehittämiseen uudistuvan ohjelmiston myötä. Uusia laulajia tarvitaan kaikkiin stemmoihin. 100510 Länsituuli – kuoro Halkokumpu, Kumputalo, Halkokummuntie 24 pe 18.00-19.30, joka toinen viikko 18.9.2020-27.11.2020, 12 oppituntia 15.1.2021-9.4.2021, 14 oppituntia Kirsi Alanko Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! Matalan kynnyksen kyläkuoro, laulut pääasiassa 1-3 äänisiä. Tule kehittämään ääntäsi ja virkistymään kuorolaulusta. 100512 Ikäihmisten kuoro, Jäppilä Jäppilä, seurakuntatalo, to 10.00-12.00 17.9.2020-3.12.2020, 29,26 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 34,58 oppituntia Heikki Reijonen Kurssimaksu 55,00 € Matalan kynnyksen kyläkuoro. Laulut enimmäkseen 1-äänisiä. Tule kehittämään ääntäsi ja virkistäytymään kuorolaulusta mukavan yhteisolon merkeissä. Kuoro käy myös laulamassa ja laulattamassa väkeä myös Peltokartanon palvelutalossa.


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

100513 Laitakaupungin laulajat, Paltanen Paltanen, Paltasen Pysäkki, Syrjätie 2 pe 14.00-15.30, joka toinen viikko 18.9.2020-27.11.2020, 12 oppituntia 15.1.2021-9.4.2021, 14 oppituntia Kirsi Alanko Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! Matalan kynnyksen kyläkuoro. Tule nauttimaan yhteislaulun virkistävästä voimasta. Kurssilla lauletaan pääasiassa yksiäänisiä tuttuja lauluja, mutta harjoitellaan myös äänissä laulamista. Kokoontumiset aina parillisten viikkojen perjantaina.

100701 Poleenin orkesteri Poleeni, Seutuopiston toimisto, Savontie 13 to 17.30-19.30, joka toinen viikko 17.9.2020-31.12.2020, 21,33 oppituntia 14.1.2021-6.5.2021, 23,94 oppituntia Tuulia Pulkkinen Tule soittamaan monipuolista klassista ja vähän viihteellisempääkin musiikkia Poleenin omaan orkesteriin. Soittajia etsitään etenkin jousisoittimiin. Esiintymisiä on yleensä 2-3 kertaa lukuvuodessa. Musiikkiopiston peruskurssi 3 tasoinen soittotaito suotavaa. Tervetuloa mukaan musiikin maailmaan!

KARAOKE

100702 Pieksämäen Puhaltajat Opistotalo, musiikki , Laaksotie 47 pe 17.45-19.45 18.9.2020-4.12.2020, 29,26 oppituntia 15.1.2021-23.4.2021, 34,58 oppituntia Janne Juutilainen Kurssimaksu 60,00 € Ei kausikortilla! Orkesterin ohjelmisto koostuu uudesta ja vanhasta puhallinmusiikkista laidasta laitaan. Orkesteri pyrkii myös esiintymään vähintään kerran lukuvuodessa. Oma soitin välttämätön. Tervetuloa!

Pienryhmäopetusta. Kurssilla saat toteuttaa itseäsi laulamalla omia toivekappaleitasi kannustavassa ilmapiirissä. Samalla käydään läpi laulamiseen ja rytmimusiikkiin liittyviä perusasioita. 100800 Karaokea, A Opistotalo, musiikki , Laaksotie 47 to 12.30-14.00, joka toinen viikko 17.9.2020-26.11.2020, 12 oppituntia 21.1.2021-15.4.2021, 12 oppituntia Klaus Nyqvist Kurssimaksu 50,00 € Ei kausikortilla! Syksyllä parilliset viikot ja keväällä parittomat. 100802 Karaokea, C Opistotalo, musiikki , Laaksotie 47 to 16.30-18.00, joka toinen viikko 17.9.2020-26.11.2020, 12 oppituntia 21.1.2021-15.4.2021, 12 oppituntia Klaus Nyqvist Kurssimaksu 50,00 € Ei kausikortilla! Syksyllä parilliset viikot ja keväällä parittomat. 100803 Karaokea, D Opistotalo, musiikki , Laaksotie 47 to 16.30-18.00, joka toinen viikko 24.9.2020-3.12.2020, 10 oppituntia 14.1.2021-8.4.2021, 14 oppituntia Klaus Nyqvist Kurssimaksu 50,00 € Ei kausikortilla! Syksyllä parittomat viikot ja keväällä parilliset.

BÄNDIT JA ORKESTERIT Valitse omasi opiston monipuolisesta orkesterikattauksesta ja tule rohkeasti mukaan soittamaan. Instrumentin opiskelijoille yhden orkesterin kurssimaksu puoleen hintaan.

100703 Seutuopiston jouset Poleeni, Seutuopiston toimisto, Savontie 13 pe 15.30-17.00, joka toinen viikko 18.9.2020-11.12.2020, 14 oppituntia 15.1.2021-16.4.2021, 22 oppituntia Merja Jauhijärvi Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! Iloista yhteismusisointia viululla, alttoviululla, sellolla ja kontrabassolla. Ohjelmistossa niin klassista, kuin kevyempääkin musiikkia. Sovitukset pyritään tekemään kunkin soittajan taitojen mukaisiksi. Oma soitin välttämätön. 100704 Bändikurssi Opistotalo, musiikki , Laaksotie 47 to 19.00-20.30 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Kai Lahtinen Kurssimaksu 70,00 € Ei kausikortilla! Bändikurssi on tarkoitettu oman soittimensa perusteet hallitseville soittajille. Ohjelmisto rakentuu yhdessä oppilaiden kanssa, pääpaino blues- ja rockmusiikissa. Tervetuloa hakemaan bändikokemusta niin soittajat kuin laulajat!

21


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

100705 Pelimannipiiri Siilin koulu, tekstiililuokka, Siilinkankaantie 5 ma 17.00-19.30 14.9.2020-30.11.2020, 33 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 39 oppituntia Asko Hankilanoja, Veikko Konttinen Kurssimaksu 55,00 € Ei kausikortilla! Pelimannihenkistä yhtyesoittoa leppoisassa hengessä, musiikista nauttien. Ohjelmistossa myös vanhaa tanssimusiikkia. Esiintymisiä myös tarjolla pitkin vuotta. 100706 Senioriyhtye Välisoitto Opistotalo, musiikki , Laaksotie 47 ti 12.00-13.30 15.9.2020-1.12.2020, 22 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 26 oppituntia Klaus Nyqvist Etupäässä vanhaa perinteistä tanssimusiikkia soittava senioriyhtye pitää rimaa matalalla ja tunnelmaa korkealla. Esiintymisiäkin on vuoden mittaan tarjolla. Tule rohkeasti mukaan kokemaan orkesterisoiton tunnelmaa.

22

MUU MUSIIKINOPETUS 100712 Musiikinteorian solmut suoriksi – verkkokurssi UUTUUS! 5.10.2020-21.12.2020, 4 oppituntia 4.1.2021-12.4.2021, 4,66 oppituntia Klaus Nyqvist Kurssimaksu 20,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla tehdään nuotit ja musiikin termit tutuiksi helppotajuisesti ja leppoisaan tahtiin. Ilmoita oma sähköpostiosoitteesi kurssille ilmoittautuessasi, saat opettajalta tarkempia ohjeita kurssista sitä kautta, sekä linkin, josta löydät oppimateriaalit. Syksyllä 6 x 30 minuuttinen oppitunti ja keväällä 7 x 30 min.


KIELET KIELET VUONNA 2020-2021

Opiston kielitarjonnasta löytyy kursseja niin vasta-alkajille kuin jo pidemmälle ehtineille ja kielivalikoimaan kuuluu myös joitakin harvinaisempia kieliä. Kursseilla pääpaino on käytännössä tarvittavan kielitaidon opettelu ja harjoittelu ja usein harjoittelussa keskitytäänkin puhumisen taitoihin, vaikka kursseilla ei unohdeta kielen muitakaan osa-alueita. Tavoitteena on oppia arkielämässä tarvittavaa kieltä ja ylläpitää saavutettua kielitaitoa. Ryhmässä opiskelu on tehokasta ja hauskaa ja kannustaa puhumaan. Yleensä jatkokurssit alkavat kertauksella. Kurssilla käytetty oppikirja hankitaan yleensä itse. Joskus oppikirjasta päätetään kurssin alussa yhdessä. Älä kuitenkaan hanki kirjaa ennen kuin kurssin alkaminen on varmistunut. Ensimmäisellä tunnilla pärjää ilman kirjaakin. Osalla kielten kursseilla voi suorittaa tänä vuotena uutena asiana osaamismerkin. Osaamismerkki antaa sinulle kuvan, millä tasolla kielitaitosi on tällä hetkel-

lä. Halutessasi voit osallistua myös virallisiin yleisiin kielitutkintoihin, joita opistomme järjestää. Osallistumalla tutkintoon saat tarkan kuvan kielitaidostasi. Lisätietoja näistä mahdollisuuksista löydät tästä esitteestä. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tai jatkaa kielenopiskelua. Tule löytämään kielten oppimisen ilo. Keväällä usealla kielten kurssilla siirryttiin käytännön pakosta etäopetukseen loppukaudeksi. Syksyllä saman ryhmän tunnille voi tulla, vaikka ei olisi osallistunut etäopetukseen. Opettaja huomioi tämän opetuksessa. Kielten opinto-ohjaus ja kurssien esittely Kielten tasoryhmittely on suuntaa antavaa. Ryhmän valintaan vaikuttaa, kuinka paljon olet opiskellut kieltä, kuinka kauan opiskelusta on ja kuinka paljon olet käyttänyt kieltä sen jälkeen. Kurssien yhteydessä käytetyt tasot viittaavat yleisten kielitutkintojen taitota-

23


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

soasteikkoon sekä eurooppalaiseen viitekehykseen. Taitotasojen kuvaus löytyy tästä esitteestä. Kurssien tason valinnassa saat apua kieltenopettaja Satu Radcliffelta, p. 044 588 3429. Kielen yksilö- ja pariopetus Yksilöopetus 210€/10 oppituntia. Ei kausikortilla! Jos et pääse osallistumaan kurssille, yksilö- ja pariopetusta voi kysyä suomen, englannin, ruotsin, viron, saksan, ranskan, italian, espanjan ja venäjän kielissä. Yksilö- ja pariopetus keskittyy peruskielitaidon opetukseen. Voit valita tason itse. Englannin yksilöopetuksessa myös joitakin erikoisalojen vaihtoehtoja kuten asiakaspalveluenglanti ja terveydenhuollon englanti. Tunneista sovitaan yhdessä opettajan kanssa ja opetus tapahtuu Seutuopiston tiloissa tai monissa kielissä myös virtuaalisesti netin kautta. Yleiset kielitutkinnot Seutuopisto järjestää yleisiä kielitutkintoja suomen ja englannin kielissä. Lisätietoa kokeesta ja ilmoittautumisesta löydät osoitteessa https://seutuopisto. pieksamaki.fi/opetus/kielet/yleiset-kielitutkinnot/ tai Opetushallituksen sivuilta. Yhteydenotot: satu.radcliffe@edu.pieksamaki.fi, 044 588 3429 Kielten osaamismerkit Kielten osaamismerkit on uusi tapa osoittaa kursseilla tai muualla hankitun kielitaidon taso. Osaamismerkki on digitaalinen ja visuaalinen tapa kuvata omaa osaamista. Osaamismerkin voi halutessaan suorittaa merkityillä kursseilla ja sitä haetaan kurssilla opettajan ohjeiden mukaan. Osaamismerkin suorittamien on täysin vapaaehtoista. Merkki suoritetaan kurssin aikana erilaisilla tehtävillä ja kurssille osallistumisella, ei arvioitavilla kokeilla. Merkin myöntämisestä ja saavutetusta tasosta vastaavat opettajat. Osaamismerkkien tasot perustuvat kielten eurooppalaiseen viitekehykseen (A1-C2) ja kurssien kuvausten tasot noudattavat viitekehystä. Merkin myöntää Pieksämäen seutuopisto ja se on maksuton. Lisätietoa merkeistä saat kielten suunnittelijaopettajalta: satu.radcliffe@edu.pieksamaki.fi, 044 588 3429 tai seutuopiston nettisivuilta.

KIELTEN TAITOTASOT Perustaso: A1-A2/YKI 1-2 Taso A1 / YKI 1: Tavoitteena kielen perusteiden hallitseminen. Ymmärtää hitaasta ja selkeästä puheesta

24

yksinkertaisia perustason ilmauksia, jotka liittyvät suoraan omaan elämään tai jotka koskevat välitöntä konkreettista ympäristöä. Pystyy ymmärtämään joitakin asioita helppotajuisista ja lyhyistä teksteistä. Selviää kaikkein yksinkertaisimmissa puhetilanteissa, mutta puhe on hidasta ja hyvin katkonaista ja ääntämisessä ja/tai kielen hallinnassa voi olla puutteita. Pystyy kirjoittamaan erittäin lyhyitä tekstejä, joissa on lukuisia kielellisiä puutteita. Taso A2 / YKI 2: Tavoitteena sosiaalinen kanssakäyminen ja lyhyt kerronta. Ymmärtää selkeää ja yksinkertaistettua puhetta, joka käsittelee jokapäiväisiä ja tuttuja asioita. Ymmärtää helposti lyhyitä, yksinkertaisia tekstejä ja saa selville pääasiat jokapäiväisen elämän aihepiirejä käsittelevistä teksteistä. Selviää rutiininomaisissa yksinkertaista tiedonvaihtoa vaativissa puhetilanteissa, vaikka ääntäminen tai kielen hallinta voi olla vielä puutteellista. Pystyy kirjoittamaan suppeita, yksinkertaisia tekstejä jokapäiväisistä asioista, mutta teksti voi olla hajanaista. Keskitaso: B1-B2/YKI 3-4 B1 / YKI 3: Tavoitteena selviytyminen arkielämän tilanteissa. Ymmärtää pidempää yhtäjaksoista puhetta ja keskeisen ajatuksen monista televisio- ja radio-ohjelmista, jos aihepiiri on tuttu ja puhetempo normaali. Ymmärtää tavallisia jokapäiväisen elämän tekstejä, mutta vaativammat tekstit, joiden aihepiiri on vieras, saattavat tuottaa vaikeuksia. Selviää tavallisimmissa käytännön puhetilanteissa ja pystyy kirjoittamaan yksinkertaista, yhtenäistä tekstiä tavallisista aiheista, vaikkakin kieliopilliset ja sanastolliset puutteet toisinaan vaikeuttavat ymmärtämistä. B2: / YKI 4: Tavoitteena selviytyä työelämän tilanteissa. Ymmärtää normaalitempoista puhetta yleisistä aihepiireistä, mutta joitakin yksityiskohtia saattaa jäädä ymmärtämättä. Nopea puhekieli ja murteellisuudet tuottavat kuitenkin vaikeuksia. Ymmärtää vaivatta yleisiä aihepiirejä käsitteleviä tekstejä, joskin muutamat tekstin välittämät sävyerot voivat jäädä epäselviksi. Selviää melko hyvin erilaisissa sekä virallisissa että epävirallisissa puhetilanteissa. Pystyy kirjoittamaan sekä yksityisiä että puolivirallisia tekstejä ja esittämään ajatuksiaan yhtenäisinä kokonaisuuksina . Ylin taso: C1-C2/YKI 5-6 C1 / YKI 5 Tavoitteena monipuolinen ja tehokas kielellinen ilmaisu. Ymmärtää pidempää, normaalitempoista kasvokkaista sekä mm. televisiosta ja radiosta kuultavaa puhetta, vaikka joskus ymmärtäminen vaa-


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

tii jonkin verran ponnistelua. Ymmärtää rakenteellisesti ja kielellisesti monimutkaisia tekstejä ja oman aikamme kirjallisuutta. Puhuu ja kirjoittaa selkeästi ja sujuvasti erilaisista aiheista, mutta harvinaisten sanojen ja monimutkaisten lauserakenteiden käyttö saattaa tuottaa vaikeuksia. Hallitsee kieliopin ja sanaston yleensä hyvin ja monipuolisesti (n. 10 000 sanaa). C2 / YKI 6 - Ymmärtää vaikeuksitta kaikenlaista puhuttua ja kirjoitettua kieltä. Ilmausten hienot sävyerot tuottavat enää harvoin vaikeuksia. Puhuu ja kirjoittaa erittäin sujuvasti tilanteeseen sopivalla tyylillä, ja pystyy ilmaisemaan hienojakin merkitysvivahteita. Kieliopin ja sanaston hallinta on varmaa lähes kaikissa tilanteissa, ja pienetkin puutteet ovat harvinaisia. Verkkokurssit Seutuopisto järjestää myös tänä vuonna useita verkkokursseja. Osa kursseista suoritetaan omaan tahtiin verkossa ja osa samanaikaisesti videoyhteyden välityksellä. Osa kursseista toimii yhteistyössä muiden 999911 Opi oppimaan kieliä aikuisena Poleeni, pieni kokoustila Ruohola, Savontie 13 to 16.30-17.30 17.9.2020, 1,33 oppituntia Satu Radcliffe Haluaisitko aloittaa kielten opiskelun ensimmäistä kertaa elämässäsi? Onko opiskelustasi vierähtänyt useampi vuosi? Onko kielenoppiminen tuntunut sinusta vaikealta? Tule tutustumaan, keskustelemaan kyselemään: Miten aikuinen oppii? Miten kieltä opitaan? Mitä eri tapoja on opiskella? Sopii myös jo opintonsa aloittaneille, jotka haluavat parantaa opiskelutekniikkaansa. 999912 Lukiseula Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 pe 9.10. klo 17.00, Tiina Kerminen Oletko joskus koulussa kokenut lukemisen tai kirjoittamisen vaikeaksi? Onko vieraan kielen oppiminen tuottanut erityisiä ongelmia? Niilo Mäki Instituutin kehittämä lukiseula on yksi tapa tunnistaa lukivaikeuksia aikuisilla. lukiseulaan, jonka jälkeen järjestetään henkilökohtainen palautekeskustelu erikseen sovittuna aikana.

SUOMI 120100 Suomen kielen perusteet Keskuskatu 32, luokka 207, ke 18.00-19.30 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia

kansalaisopistojen kanssa. Esitteessä verkkokurssit on esitelty lyhyesti, mutta kursseista löytyy lisätietoa netistä. Ota huomioon kurssin viimeinen ilmoittautumispäivä. Muista antaa sähköposti ilmoittautuessa. Kurssien alkaessa saat ohjeet sähköpostitse. Verkkokurssit samanaikaisena etäopetuksena: Tällaisilla verkkokursseilla opetustunnit pidetään ryhmäopetuksena samanaikaisesti verkon kautta. Tunnille tarvitset tabletin tai tietokoneen, jossa mikrofoni, kuulokkeet ja mielellään kamera. Joillakin kursseilla käy myös isoruutuinen älypuhelin. Ajasta ja paikasta riippumattomat verkkokurssit: Tällaiset verkkokurssit ovat itsenäisesti omaan tahtiin suoritettavia kursseja. Kurssilla tarvitset tabletin tai tietokoneen, jossa ainakin kaiuttimet. Joillakin kursseilla myös mikrofoni on suotava.

13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Heli Nikkilä Kurssi on tarkoitettu suomea jo vähän osaaville, mutta vasta-alkajat voivat myös tulla mukaan. Kurssin sisältöä muokataan osallistujien tason ja tarpeiden mukaan. Tukikielenä on tarvittaessa englanti Oppikirja: Suomen mestari 2, alusta. Taso A2/YKI 2. This course is aimed for those who already know some Finnish, but beginners are also welcome. The contents of the course will be adapted to the needs and the Finnish skills of the participants. The support language is English, as needed. Course book: Suomen mestari 2. We will start from the beginning of the book. Level A2/YKI 2. 120102 Suomea keskitasolle UUTUUS! Keskuskatu 32, luokka 206 ma 18.45-20.15 12.10.2020-30.11.2020, 14 oppituntia 11.1.2021-22.2.2021, 14 oppituntia Satu Radcliffe Monistemaksu 15 €. Suomen jatkokurssi. Osaat suomen perusteet. Olet ehkä jo tehnyt YKI-kokeen, mutta haluat oppia suomea lisää. Kurssilla luemme erilaisia tekstejä, opimme uusia sanoja sekä keskustelemme ja kirjoitamme tekstien pohjalta. Opettajan oma materiaali. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso B1-B2/YKI 3-4. 120103 Suomea verkossa/Finnish online 14.9.2020-13.12.2020

25


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

Renny Virta Kurssimaksu 43,00 € Ei kausikortilla! Tämä kurssi ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan. Kurssi on tarkoitettu jo suomen kielen alkeet hallitseville, jotka haluavat parantaa omia kirjallisia viestintätaitojaan suomeksi. Tehtävät koostuvat ajankohtaisista luku- tai tiedonhakutehtävistä, suomen kielioppia kertaavista harjoituksista, sanaston harjoittelusta sekä pienistä kirjoitelmista, jotka opettaja korjaa. Ilmoittautuessasi kurssille kerrothan sähköpostiosoitteesi. Ilmoittaudu 7.9. mennessä. Tuntimäärä 24. On this course you can study whenever or wherever you want. It is meant for those who already have studied the basics of the Finnish language but want to improve their writing skills. Exercises on reading and searching information about current topics and on the vocabulary. Small writing tasks that the teacher will correct for you. When you sign up, you need to give us your email address. Registration by 7. Sept. 24 hours. 999903 Finnish helpdesk - maahanmuuttajien apu ja tuki Poleeni, Seutuopiston toimisto, Savontie 13 ti 14.00-14.45 15.9.2020-1.12.2020, 11 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 13 oppituntia Satu Radcliffe Tule käymään, jos sinulla on kysymystä suomen opiskelusta tai Pieksämäen palveluista. Voimme harjoitella myös suomen kieltä. We help you settle down in your new town. Come to get help for learning Finnish or if you want to know about the services in town. We also support your learning Finnish. Приходите, если у Вас есть вопросы по поводу проживания в Пиексямяки или Вы хотите узнать больше об услугах, представленных в городе. Мы также можем оказать Вам поддержку в изучении финского языка.

RUOTSI 120202 Svenska igen Keskuskatu 32, luokka 202 ke 17.00-18.30 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Päivi Hokkanen Kurssimaksu 55,00 € Ruotsin kielen perussanaston ja -kieliopin kertausta ja aktivointia kannustavassa ilmapiirissä. Painopiste suullisessa harjoittelussa. Vaihtelevia tehtävätyyppejä. Perusteemojen lisäksi ajankohtaisia aiheita ja

26

pohjoismaista kulttuuria. Oppikirjasta päätetään yhdessä kurssin alussa. Taitotaso A1-A2/YKI 1-2

ENGLANTI 120302 Green English Keskuskatu 32, luokka 202 ti 16.45-18.15 15.9.2020-1.12.2020, 22 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 26 oppituntia Päivi Hokkanen Kurssimaksu 55,00 € Etenemme perustason englannin sanaston ja kieliopin opiskelussa tavoitteellisesti mukavassa ilmapiirissä. Pääpaino suullisen kielitaidon harjoittelussa pareittain ja pienryhmissä. Kurssin teemojen lisäksi ajankohtaisia aiheita. Tule rohkeasti mukaan! Oppikirja: Destinations 3. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso A2/YKI 2 120303 English at Eleven Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 to 10.45-12.15 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Satu Radcliffe Kurssimaksu 55,00 € Englannin perusteiden, arkielämässä ja matkalla tarvittavien teemojen harjoittelemista kannustavassa ilmapiirissä. Paljon puheharjoittelua. Sopii myös kertaajille. Oppikirja: Steps into English 2 loppuun ja yhdessä valittava uusi kirja. Uusi opiskelija: osta vasta uusi kirja. Alussa kertausta. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso A2/YKI 2. 120304 Morning English Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 ke 11.00-12.30 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Satu Radcliffe Kurssimaksu 55,00 € Kurssi muutaman vuoden englantia opiskelleille. Arkipäivässä ja matkailussa tarvittavia aiheita. Helppoja keskusteluharjoituksia rennossa ilmapiirissä. Alussa kertausta. Oppikirja: Everyday English 3 kpl 3-. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso A2/YKI 2. 120305 Monday Steps Zoom ma 18.30-20.00 14.9.2020-30.11.2020, 22 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 26 oppituntia Heli Nikkilä


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

Kurssimaksu 55,00 € Käytännönläheistä englantia sekä tilanneharjoituksia samanaikaisesti verkossa. Kirjan sanastoa ja aihepiirejä syvennetään opiskelijoiden tarpeen mukaan. Lisänä puhe- ja kuunteluharjoitukset sekä perusasioiden kertausta kuten lauserakenne. Oppikirja Steps into English 3, kpl 4-. Taso A2-B1/YKI 2-3. Ensimmäisellä kerralla pyritään järjestämään lähitapaaminen kuten mahdollisuuksien mukaan 2-3 muuta lähitapaamista vuoden aikana. Kurssille tarvitset tabletin tai tietokoneen, jossa mikrofoni, kaiutin ja mielellään kamera. Isoruutuinen älypuhelin käy myös. Lisätietoa sähköpostitse, joten muista antaa sähköposti ilmoittautuessa. 120306 Tuesday Steps Keskuskatu 32, luokka 207, ti 18.30-20.00 15.9.2020-1.12.2020, 22 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 26 oppituntia Heli Nikkilä Kurssimaksu 55,00 € Mukavaa ja innostavaa englannin opiskelua kiireettömästi. Vahvistetaan kielen perusteita. Pääpaino puhe- ja kirjoitusharjoituksissa tavoitteena kielenkäytön aktivointi. Oppikirja: Steps into English 3, kpl 4-. Taso A2-B1/YKI 2-3. Jos et joku viikko pääse tiistain ryhmään, voit sillä viikolla osallistua Monday Steps Zoom ryhmään. 120307 Stepping Stones Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 to 12.25-13.55 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Satu Radcliffe Kurssimaksu 55,00 € Pehmeästi etenevä englannin kurssi senioreille ja muille englannin perusteet osaaville. Tavoitteena kielen ylläpito, aktivointi ja puhesujuvuuden lisääminen. Keskustelua, tekstejä ja kuuntelua jokapäiväisistä teemoista. Oppikirja: Destinations 4 kpl 3-. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso B1/YKI 3. 120308 Wednesday Club Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 ke 13.00-14.30 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Satu Radcliffe Kurssimaksu 55,00 € Keskustelua, tekstejä, kuuntelua ja sanavaraston aktivointia. Aiheina mm. taide, ammatit ja vapaa-

ehtoistyö. Hauskaa ja virkistävää opiskelua. Sopii englannin perusteet osaaville. Oppikirja: Stepping Stones 2 kpl 5-. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso B1-B2/YKI 3-4 120309 News and Travel Naarajärvi, seurakuntatalo, ma 16.45-18.15 14.9.2020-30.11.2020, 22 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 26 oppituntia Satu Radcliffe Kurssimaksu 55,00 € Osaat jo englannin perusteet, mutta kaipaat lisää puhesujuvuutta ja sanaston laajentamista. ”Matkustamme” lähinnä englantia puhuvien maiden läpi eri teemojen ja uutisten parissa sekä tutustumme myös muihin yhdessä valittuihin aiheisiin lukemalla, kuuntelemalla ja keskustelemalla. Opettajan materiaali. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso B1-B2/YKI 3-4 120310 Top Stories Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 ti 12.00-13.30 15.9.2020-1.12.2020, 22 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 26 oppituntia Satu Radcliffe Kurssimaksu 55,00 € Ajatustenvaihtoa kannustavassa ilmapiirissä. Syvennetään kielitaitoa, harjoitellaan kuullunymmärtämistä ja saadaan lisää rohkeutta puhumiseen. Uusi innostava englantilainen oppikirja. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso B2-C1/YKI 4-5. 120311 Music Time - Golden Oldies Keskuskatu 32, luokka 207 to 16.30-17.30, joka toinen viikko 17.9.2020-26.11.2020, 7,98 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 9,31 oppituntia Elina Lannoy Kurssimaksu 20,00 € Nostalgiamatka englanninkieliseen musiikkimaailmaan. Tutustumme esittäjiin, käännämme laulujen sanoja ja katsomme videoita. Kokoontumiskerrat syksy: 17.9., 1.10., 29.10., 12.11., 26.11. ja keväällä: 14.1., 28.1., 11.2., 25.2., 18.3., 8.4. ja 22.4. 120312 Chat Time UUTUUS! Keskuskatu 32, luokka 206 ke 16.45-18.15 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Kristina Juvonen Kurssimaksu 55,00 €

27


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

Tule aktivoimaan englannin suullista taitoasi ja juttelemaan innostavassa ja rennossa ilmapiirissä! Rohkaistu puhumaan englanniksi. Oppikirja tai opettajan oma materiaali päätetään kurssin alussa. Taso B1-B2/YKI 3-4 120313 Travelogues and Travel Plans UUTUUS! Keskuskatu 32, luokka 202 ti 18.30-20.00 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Päivi Hokkanen Kurssimaksu 55,00 € Opi englantia koostamalla matkasi tapahtumat esitykseksi ja jakamalla kokemuksesi ryhmässä. Näin pääsemme matkaamaan ympäri maailmaa, matkamuistot tallentuvat jäsentyneesti itselle ja niistä on iloa läheisillekin. Keskustelemme toistemme matkakokemuksista ja matkailusta laajemminkin. Lisäksi puheharjoituksia matkailutilanteista. Keväällä unelmoimme myös tulevista matkoista ja esitämme matkasuunnitelmia. Jokainen työstää esityksensä omalla kielitaidon tasollaan. IT-opettaja opastaa meitä helpon ja visuaalisen Padlet-alustan eri esitysversioiden käytössä tekstin ja kuvien koostamiseksi. Myös muut (esim. Google slides) ja perinteiset esitysmuodot mahdollisia. 120314 English Recap - Englannin kertauskurssi UUTUUS! Keskuskatu 32, luokka 302 ti 18.00-19.30 9.2.2021-6.4.2021, 16 oppituntia Elina Lannoy Kurssimaksu 30,00 € Tule aktivoimaan englannin taitojasi ennen kesää. Aiheina mm. itsestä kertominen, matkalla ja jokapäivisissä tilanteissa toimiminen kuten kaupassa, ravintolassa, tienneuvominen. Sanaston kertausta ja aktivointia, puheharjoituksia sekä lyhyitä tekstejä, Sopii englannin perusteet osaaville. 120315 Matkailuenglantia verkossa UUTUUS! 1.2.2021-19.3.2021, 12 oppituntia Satu Radcliffe Kurssimaksu 25,00 € Ei kausikortilla! Tällä kurssilla verestät englannin taitojasi ennen kesän lomamatkaa omaan tahtiin. Aloitamme matkamme tervehdysten ja kohteliaisuuksien kertaamisella, sitten matkaamme lentokentälle, matkakohteessa kirjaudumme hotelliin, harjoittelemme tien neuvomista, lippujen ostoa, ravintolassa ja kahvilassa asioimista

28

sekä ostoksien tekemistä englanniksi. Kurssi sopii englannin perusteet osaaville, jotka haluavat kerrata matkustamisessa tarvittavia sanoja ja ilmauksia. Tarvitset tietokoneen tai mobiililaitteen, kuulokkeet ja mikrofonin. Taso A2-B1/YKI 2-3. Muista antaa ilmoittautuessa sähköpostiosoitteesi. Ilmoittaudu viimeistään 25.1.2021. 12 oppituntia. 120316 Englannin perusrakenteita lyhyesti ja ytimekkäästi verkossa UUTUUS! to 19.00-20.00 8.10.2020-19.11.2020, 8 oppituntia Satu Radcliffe Kurssimaksu 20,00 € Verkkokurssilla keskitytään kielioppiin perusteiden kertaukseen ja vahvistukseen. Aiheina mm. aikamuotoja, kysymyslauseita ja prepositiota. Jokaiseen aiheeseen tutustutaan kielioppitietoiskun ja harjoitusten avulla etukäteen ja teoria laitetaan käytäntöön samanaikaisissa verkkotapaamisissa. Osallistumiseen tarvitset tietokoneen tai tabletin, jossa mikrofoni, kaiutin ja kamera. Kerro sähköpostiosoitteesi, kun ilmoittaudut. Taso A2/YKI 2 120317 Englannin rakenteita keskitasolle verkossa UUTUUS! to 19.00-20.00 4.2.2021-18.3.2021, 8 oppituntia Satu Radcliffe Kurssimaksu 20,00 € Verkkokurssilla keskitytään englannin rakenteiden erikoisuuksiin kuten tulevaisuus, artikkelit, sananjohto ja prepositiorakenteet. Jokaisesta aiheesta saat tietoiskun ja harjoituksia etukäteen ja teoria laitetaan käytäntöön samanaikaisissa verkkotapaamisissa. Osallistumiseen tarvitset tietokoneen tai tabletin, jossa mikrofoni, kaiutin ja kamera. Kerro sähköpostiosoitteesi, kun ilmoittaudut. Taso B2/YKI 4 120318 Insights into British Culture 2 Englannin verkkokurssi 14.9.2020-30.11.2020, 18 oppituntia Satu Radcliffe Kurssimaksu 35,00 € Englannin kulttuurikurssilla 2 sinulla on mahdollisuus tutustua brittiläisen kulttuurin saloihin. Kurssi suoritetaan kokonaan verkossa omaan tahtiin eikä kurssiin kuulu oppikirjaa. Kurssiin kuuluu 6 aihetta: mm. iltapäivätee, asuminen, elokuvat ja kirjailijat Yorkshiressa. Kuhunkin aiheeseen tutustutaan tekstien ja videoiden avulla ja sen lisäksi sanastoa harjoitellaan erilaisten tehtävien avulla. Jokaisella on myös mahdollisuus vaihtaa ajatuksia kurssin keskustelu-alustal-


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

la. Saat tarkemmat ohjeet kurssin alussa sähköpostitse. Taso B2-C1/YKI 4-5. Ilmoittaudu viimeistään 7.9.2020. 120319 Englannin kieliopin kertaus verkossa (lyhytkurssi) UUTUUS! 14.9.2020-11.10.2020 Laura Kalliomäki Kurssimaksu 24,00 € Ei kausikortilla! Tällä lyhytkurssilla opiskellaan kielioppia monipuolisten tehtävien avulla. Jokaiselle viikolle on uudet tehtävät. Ensimmäisellä viikolla keskitytään verbeihin, toisella substantiiveihin, kolmannella pronomineihin ja prepositioihin ja neljännellä lauseoppiin. Ilmoita oma sähköpostiosoitteesi kurssille ilmoittautuessasi. Ilmoittaudu 7.9. mennessä. Taso B1-C1/YKI 3-5. 12 oppituntia. 120320 Englannin kirjoituskurssi verkossa UUTUUS! 14.9.2020-13.12.2020 Laura Kalliomäki Kurssimaksu 62,00 € Ei kausikortilla! Haluatko harjoitella englanniksi kirjoittamista? Tehtävävalikoimassa tällä kurssilla on esim. perinteinen ainekirjoitus, mielipidekirjoitus ja kääntäminen. Vaihtoehtoisesti kurssin voi suorittaa pitämällä päiväkirjaa ja kirjoittamalla omasta arjestaan. Kurssin tavoitteena on saada sujuvuutta englannin kirjoittamiseen ja samalla parantaa sanaston ja rakenteiden hallintaa. Ilmoita oma sähköpostiosoitteesi ilmoittautuessasi kurssille. Kurssille osallistuminen vaatii englannin perusteiden hallintaa. Ilmoittaudu 7.9.2020 mennessä. Tasot A2-C1/YKI 2-5. Tuntimäärä 36. 120321 Historian havinaa, englannin verkkokurssi UUTUUS! 12.10.2020-15.11.2020 Laura Kalliomäki Kurssimaksu 24,00 € Ei kausikortilla! Tällä lyhytkurssilla kerrataan englantia mielenkiintoisten historiaan liittyvien tehtävien avulla. Jokaisella viikolla tutustumme eri aikakauteen kuunteluiden, tekstien, pienten kirjoitustehtävien ja tietovisojen kautta. Ilmoita oma sähköpostiosoitteesi kurssille ilmoittautuessasi. Ilmoittaudu viimeistään 5.10.2020. Tasot B2-C1/YKI 4-5. 12 oppituntia. 120322 How do you spell it? –luento UUTUUS! Poleeni, kokoustila Uino, ke 16.30-18.00 27.1.2021, 2 oppituntia Liisa Huhtala-Halme

How do you spell it? Miksi englannin kirjoittaminen on niin kummallista? Asia askarruttaa varmasti kaikkia englannin opiskelijoita. Mikä on saanut aikaan sen, että sanoja ei voida kirjoittaa niin kuin ne sanotaan? Miksi ihmeessä niissä on niin paljon turhia kirjaimia? Miten voi olla että maailman miljoonia englanninopiskelijoita piinataan niin järjettömältä tuntuvalla oikeinkirjoituksella? Helppoa ei ole englantia äidinkielenään puhuvillakaan! Luento on suomenkielinen ja kansantajuinen, tarkoitettu kaiken tasoisille englannin harrastajille. Pyrkimyksenä on paitsi kertoa englannin oikeinkirjoituksen kiehtovasta historiasta, myös yrittää löytää jotakin ääntämisessä ja kirjoittamisessa sentään piilevää logiikkaa, josta voisi olla apua opiskelijoille. Liisa Huhtala-Halme on oppikirjojen tekijä ja pitkäaikainen työväenopiston englanninopettaja ja innostava luennoitsija. Hän on aikaisemmin käynyt Pieksämäelläkin puhumassa aiheesta ”Where do the words come from? Mistä sanat tulevat?”

SAKSA 120400 Deutsch aktiv Keskuskatu 32, luokka 201 ti 16.45-18.15 15.9.2020-1.12.2020, 22 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 26 oppituntia Dörte Leupold-Törrönen Kurssimaksu 55,00 € Saksan jatkokurssi. Kurssi soveltuu vähintään 2 vuotta opiskelleille. Opiskellaan arkipäivän saksaa ja vahvistetaan kielitaidon eri osa-alueita, sekä yhdessä, että pieniryhmissä. Alussa kertausta toiveiden mukaan. Oppikirja: Einverstanden 2 jakso 13 sekä päätetään kurssin alussa seuraavasta oppikirjasta. Osaamiskurssimahdollisuus. Taso A2-B1/YKI 2-3. 120401 Matkailusaksa UUTUUS! Keskuskatu 32, luokka 201 ma 16.45-18.15 14.9.2020-30.11.2020, 22 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 26 oppituntia Dörte Leupold-Törrönen Kurssimaksu 55,00 € Haluatko opiskella saksaa matkailua tai yleensä vapaa-ajan viettoa varten? Kurssin aikana perehdytään saksan kieleen, sekä kulttuuriin, esim. tapoihin, nähtävyyksiin tai arkkitehtuuriin ympäri Saksaa. Sopii saksaa joskus vähän opiskelleille. Oppimateriaali ilmoitetaan kurssin alussa. Taso A1-A2/YKI 1-2

29


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

120402 Saksan verkkokurssi 14.9.2020-13.12.2020 Uta Lindgren Kurssimaksu 43,00 € Ei kausikortilla! Tällä kurssilla voit itse valita, milloin opiskelet syntyperäisen opettajan johdolla. Kurssi on tarkoitettu jo saksan kielen alkeet hallitseville, jotka haluavat parantaa omia kirjallisia saksan viestintätaitojaan. Tehtävät koostuvat ajankohtaisista luku- tai tiedonhakutehtävistä, saksan kielioppia kertaavista harjoituksista sekä sanaston ja fraasien harjoittelusta. Kurssille ei tarvitse hankkia oppikirjaa. Muista antaa sähköpostiosoitteesi ilmoittautumisen yhteydessä. Tasot A2-B1/YKI 2-3. 24 tuntia. Ilmoittaudu 7.9.2020 mennessä.

RANSKA 120503 Ranskan alkeet hauskasti ja helposti Keskuskatu 32, luokka 206 ke 18.30-20.00 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Kristina Juvonen Kurssimaksu 55,00 € Pidämme kynnyksen matalana. Pääset ranskan oppimisessa alkuun helposti, kun keskitymme puhumiseen ja havainnollistamiseen. Oppikirjasta päätetään kurssin alussa. Osaamismerkkimahdollisuus. 120504 Ranska 2 Keskuskatu 32, luokka 206 ti 18.30-20.00 15.9.2020-1.12.2020, 22 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 26 oppituntia Kristina Juvonen Kurssimaksu 55,00 € Kurssi n. 3 vuotta ranskaa opiskelleille. Painopiste puhumisessa ja käytännön tilanteissa. Hauskaa ja havainnollista oppimista kannustavassa ilmapiirissä. Myös jo opitun kertausta. C’est Parfait! Kpl 3-. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso A2/YKI 2. 120505 Ranska 3 - Ca Continue! Keskuskatu 32, luokka 206, Keskuskatu 32 ti 16.45-18.15 15.9.2020-1.12.2020, 22 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 26 oppituntia Kristina Juvonen Kurssimaksu 55,00 € Maltillisesti etenevä kurssi n. 3-4 v ranskaa opiskelleille. Painopiste suullisessa ilmaisussa ja käytännön tilanteissa. Tehokasta oppimista rennossa ja kannus-

30

tavassa ilmapiirissä. Myös jo opitun kertausta. Oppikirja: Parfait! 3 Kpl 4-. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso B1/YKI 3. 120506 Le temps des chansons UUTUUS! Keskuskatu 32, luokka 207 to 16.30-17.30, joka toinen viikko 24.9.2020-3.12.2020, 7,98 oppituntia 21.1.2021-15.4.2021, 7,98 oppituntia Elina Lannoy Kurssimaksu 20,00 € Nostalgiamatka ranskankieliseen musiikkimaailmaan. Tutustumme esittäjiin, käännämme laulujen sanoja ja katsomme videoita. Opintokerrat: syksyllä 24.9., 8.10., 15.10, 5.11., 19.11., 3.1. ja keväällä 21.1., 4.2., 18.2., 11.3., 25.3. ja 15.4. 120507 Ranskan verkkokurssi 18.1.2021-12.4.2021 Tuomas Salomaa Kurssimaksu 43,00 € Ei kausikortilla! Toiveissa opiskella ranskaa haluamanasi ajankohtana? Kevään verkkokurssi soveltuu eritasoisille opiskelijoille: voit valita, harjoitteletko matkailijalle tarpeellisia ilmaisuja ja tutustut ranskalaiseen kulttuuriin (matkailulinja), vai kertaatko ranskan kielen keskeisiä rakenteita ja matkailutilanteita (kertauslinja). Saat viikoittain opiskeluohjelman ja palautettavan harjoituksen aiheen, josta opettaja antaa sinulle henkilökohtaista palautetta. Saat opettajalta kurssin alussa tarkat ohjeet sähköpostitse. 24 tuntia. Tasot A1-B1/ YKI 1-3. Ilmoittaudu 11.1.2021 mennessä.

VENÄJÄ 120600 Venäjän jatko Keskuskatu 32, luokka 206 ma 17.00-18.30 14.9.2020-30.11.2020, 22 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 26 oppituntia Alesya Pulkkinen Kurssimaksu 55,00 € Kurssi sopii pari vuotta venäjää opiskelleille. Jatketaan venäjän perusteiden opiskelua kannustavassa ilmapiirissä. Kurssilla huomioidaan venäläinen kulttuuri ja arkielämän aiheet. Alussa kertausta. Oppikirja: Pora 1 kpl 8-. Taso A2/YKI 2 120601 Venäjää senioreille Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 pe 11.00-12.00 18.9.2020-4.12.2020, 13,3 oppituntia


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

15.1.2021-23.4.2021, 17,29 oppituntia Alesya Pulkkinen Kurssimaksu 40,00 € Jatketaan venäjän alkeiden opiskelua. Edetään rauhalliseen tahtiin ilman stressiä arkipäivään liittyvien teemojen parissa. Tutustutaan venäläiseen kulttuuriin ja musiikkiin sekä tehdään retki Valamoon Heinävedelle 9.10. (erillinen maksu). Oppikirja: Pora 1 kpl 3-. Taso A1/YKI 1. 120603 Venäjän verkkokurssi 14.9.2020-13.12.2020 Irina Taskinen Kurssimaksu 62,00 € Ei kausikortilla! Kurssi sinulle, joka olet jo opiskellut verkkokurssi ykkösen tai vähintään vuoden venäjää muilla kursseilla. Kurssilla on neljä eri tasoa, ja kurssin alussa opettaja ohjaa sinut omaa tasoasi vastaavien harjoitusten pariin. Kurssilla voit kerrata tai opetella sekä harjoitella venäjän kielen keskeisiä rakenteita ja käytännön kielenkäyttötilanteita. Saat myös palautettavia kirjoitusharjoituksia, joista opettaja antaa sinulle henkilökohtaista palautetta. Kurssi soveltuu parhaiten opiskelijoille, jotka haluavat opiskella itsenäisesti ja itse valitsemanaan ajankohtana. Muista antaa ilmoittautuessasi sähköpostiosoitteesi! Tasot A2-B2/YKI 2-4. Ilmoittaudu 7.9.2020 mennessä.

ESPANJA

120702 Espanjaa iltapäivisin Keskuskatu 32, luokka 201 ma 15.00-16.30 14.9.2020-30.11.2020, 22 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 26 oppituntia Dörte Leupold-Törrönen Kurssimaksu 55,00 € Pehmeästi etenevä espanjan kurssi. Keskitytään arkipäivän aiheisiin ja sanastoon. Vahvistetaan kielen perusteita ja syvennetään kielitaitoa. Sopii 1-2 vuotta espanjaa opiskelleille. Oppikirja: Fantástico 1, kpl 11. Lisämateriaalista/uudesta oppikirjasta sovitaan yhdessä. Taso A1-A2/YKI 1-2. 120703 Espanjaa leppoisasti Keskuskatu 32, luokka 201 to 15.45-17.15 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Dörte Leupold-Törrönen Kurssimaksu 55,00 € Vähintään kaksi vuotta espanjaa opiskelleille. Kurssilla syvennetään espanjan perusteita leppoisessa ilmapiirissä. Pääpaino on arkipäivän tilanteissa espanjaksi. Alussa kertausta. Oppikirja: Fantástico 2, kpl 11-, mahdollisesta lisämateriaalista/oppikirjasta sovitaan kurssin alettua. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso A2-B1/YKI 2-3.

120700 Espanjan alkeet aamuvirkuille senioreille UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 to 11.00-12.30 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Irina Harjunheimo Kurssimaksu 55,00 Tutustumme espanjan kielen alkeisiin esim. matkailun ja arkipäivän tilanteita varten. Opettajan oma materiaali.

120705 Espanjaa 7 - Suu auki! Keskuskatu 32, luokka 206 to 15.00-16.30 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Irina Harjunheimo Kurssimaksu 55,00 € Aktivoiva keskustelukurssi. Kurssilla käydään reippaassa tahdissa läpi espanjan peruskielioppi 45 min. sekä puhutaan 45 min. kaverin kanssa. Oppikirja ACCIÓN 2, kpl 17 B. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso B1-B2/YKI 3-4.

120701 Espanjan alkeet matkailijoille – jatko Keskuskatu 32, luokka 206 to 16.30-18.00 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Irina Harjunheimo Kurssimaksu 55,00 € Soveltuu hyvin niille, jotka osaavat espanjan alkeet. Jatketaan espanjan opiskelua leppoisasti. Oppikirja:Fantástico 1, kpl:sta 8. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso A1/YKI 1

120706 Espanjan alkeet verkossa UUTUUS! 14.9.2020-23.11.2020 Mira Lavonen Kurssimaksu 45,00 € Ei kausikortilla! Alkeista lähtevä omaan tahtiin suoritettava verkkokurssi. Aiheina mm. ääntäminen, tervehtiminen ja kahvilassa asioiminen. Uusi kappale avautuu kerran viikossa. Viikkotunteja kolme, yhteensä 30 tuntia. Kurssilla ei ole oppikirjaa, vain verkkokurssimateriaali. Muista antaa ilmoittautuessasi sähköpostiosoitteesi! Ilmoittaudu 7.9.2020 mennessä.

31


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

120707 Espanjan alkeiden jatko verkossa UUTUUS! 18.1.2021-29.3.2021 Mira Lavonen Kurssimaksu 45,00 € Ei kausikortilla! Jatkoa syksyn kurssille mutta sopii kaikille hieman espanjaa osaaville. Aiheina mm. hotelli, päiväykset ja harrastukset. Uusi kappale avautuu kerran viikossa. Viikkotunteja kolme, yhteensä 30 tuntia. Muista antaa ilmoittautuessasi sähköpostiosoitteesi! Ilmoittaudu 11.1.2021 mennessä.

ITALIA 120800 Italian alkeet verkossa UUTUUS! to 18.00-19.30 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Elina Lannoy Kurssimaksu 55,00 € Tervetuloa tutustumaan italian kielen alkeisiin samanaikaisesti etäyhteyden avulla. Lähdemme aivan alkeista kohti jokapäiväisissä tilanteissa ja matkalla tarvittavaa kielitaitoa. Luvassa lukemista, puhumista, kuuntelua, kielioppia harjoituksineen sekä kulttuuria mm. laulujen parissa. Materiaalina Si parte! 1. Osaamismerkkimahdollisuus, Osallistumiseen tarvitset tabletin tai tietokoneen, jossa kamera, mikrofoni ja kuulokkeet. Ensimmäinen kerta pyritään järjestämään lähitapaamisena sekä 2-3 muuta kertaa lukuvuoden aikana. Lisätietoa sähköpostitse. Ilmoita siis sähköpostisi ilmoittautuessa

opiskelleille. Rohkaistutaan käyttämään italiaa monipuolisesti eri tilanteissa. Harjoitellaan yhdessä ja pareittain käyttäen apuna myös pelejä ja musiikkia. Ci vediamo! Oppikirja: In Piazza 1 kpl 28- sekä yhdessä valittava uusi kirja. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso A2-B1/YKI 2-3. 120803 Parliamo italiano Keskuskatu 32, luokka 201 ke 15.00-16.30 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Elina Lannoy Kurssimaksu 55,00 € Kurssin etusijalla keskustelu eri aiheista. Harjoittelemme käytännön kieltä myös lukemalla ja kuuntelemalla. Käytetään rohkeasti italiaa eri tilanteissa yhdessä sekä pareittain. Dai, andiamo! Oppikirja: In Piazza 2 kpl 20. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso B1-B2/ YKI 3-4. 120804 Italian intensiivikurssi UUTUUS! Keskuskatu 32, luokka 201 ke 17.00-19.30 21.4.2021-5.5.2021, 9 oppituntia Elina Lannoy Kurssimaksu 20,00 € Ei kausikortilla! Perussanaston ja arkikielen kertausta. Käytännönläheistä matkailuitaliaa ja puhumisen aktivointia ennen kesän lomaa. Opettajan oma materiaali.

120801 Italian jatkokurssi Keskuskatu 32, luokka 201 ke 18.30-20.00 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Elina Lannoy Kurssimaksu 55,00 € Entinen alkeiden jatkokurssi. Sopii 2-3 vuotta italiaa lukeneille. Jatketaan italian perusteiden opiskelua rennossa ilmapiirissä. Alussa kertausta. Benvenuti a tutti! Kirja: In Piazza 1 kpl 15-. Osaamismerkkimahdollisuus. Taso A2/YKI 2

120805 Italian verkkokurssi 1 14.9.2020-13.12.2020 Merja Kontinen Kurssimaksu 62,00 € Ei kausikortilla! Kurssi sinulle, joka olet lukenut italian alkeet tai osaat jo hiukan italiaa ja haluaisit jatkaa opintojasi itsenäisesti verkossa. Kurssilla harjoittelet italian kielen keskeisiä perusrakenteita ja -sanastoa sekä aloittelijalle tärkeitä käytännön kielenkäyttötilanteita. Saat palautettavia kirjoitusharjoituksia, joista opettaja antaa sinulle henkilökohtaista palautetta. Muista antaa ilmoittautuessasi sähköpostiosoitteesi! 36 tuntia. Taso A1/YKI 1. Ilmoittaudu 7.9.2020 mennessä.

120802 Italiaa keskitasolle Keskuskatu 32, luokka 201 ke 16.45-18.15 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Elina Lannoy Kurssimaksu 55,00 € Entinen italian jatkokurssi. Sopii italiaa n. 4 vuotta

120806 Italian verkkokurssi 2 18.1.2021-18.4.2021 Merja Kontinen Kurssimaksu 62,00 € Ei kausikortilla! Tällä kevään kurssilla jatkat italian kielen oppimista, esim. verkkokurssi 1:n jälkeen. Kurssi on sinulle, joka et ole enää aivan alkeissa, vaan osaat jo käyttää kieltä melko hyvin ja haluaisit jatkaa opintojasi

32


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

itsenäisesti. Kurssilla harjoittelet lisää italian kielen keskeisiä perusrakenteita ja -sanastoa sekä tärkeitä käytännön kielenkäyttötilanteita. Saat palautettavia kirjoitusharjoituksia, joista opettaja antaa sinulle henkilökohtaista palautetta. Muista antaa ilmoittautuessasi sähköpostiosoitteesi. 36 tuntia. Taso A1/YKI 1. Ilmoittaudu 11.1.2021 mennessä.

MUUT KIELET 129800 Viron jatkokurssi Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 la 9.00-11.30/10.00-12.30 19.9.2020-12.12.2020, 18 oppituntia 16.1.2021-17.4.2021, 21 oppituntia Andra Kaus Kurssimaksu 45,00 € Tere tulemast ka sellel sügisel toredasse seltskonda tegelema eesti keele ja kultuuri teemadega. Kordame ja täiendame eesti keele oskust õpiku ”K nagu Kihnu” (autor Mall Pesti) abil. Jätkame peatükist 10. Koguneme kuuel laupäeval - 19.9, 3.10, 17.10. klo 9.00-11.30 ja 7.11, 21.11, 12.12. klo 10.0012.30. Õppetund sisaldab ühe pausi. Taso B1/YKI 3. Kevään kokoontumiskerrat sovitaan erikseen. 129801 Portugalin jatkokurssi Keskuskatu 32, luokka 207 pe 15.00-17.30, joka toinen viikko 18.9.2020-4.12.2020, 21 oppituntia 15.1.2021-9.4.2021, 21 oppituntia Claudia Marinho Virtanen Kurssimaksu 55,00 € Kurssi on jatkoa lyhyelle alkeiskurssille. Tutustumme Portugalin ja Brasilian kulttuuriin ja elämään sekä niissä puhuttujen kielten eroihin. Paneudumme ääntämisen hallintaan ja opettelemme selviytymään arkipäivän tilanteissa. Opimme ymmärtämään yksinkertaisia keskusteluja. Syksyllä: 18.9., 2.10., 16.10., 30.10., 13.11., 27.11. ja 4.12. Keväällä: 15.1., 29.1., 12.2., 26.2, 12.3., 26.3. ja 9.4. 129802 Japanin alkeiden jatko pe 17.00-18.30 la 17.00-18.30 19.9.2020-5.12.2020, 14 oppituntia 16.1.2021-17.4.2021, 16 oppituntia Aaro Haavisto Kurssimaksu 40,00 € Aktivoidaan ja vahvistetaan japanin alkeiden perusteita ja pyritään käytännöllisen kielitaidon kehittämiseen. Kurssin alussa huomioidaan opiskelijoiden toiveet aihepiirien käsittelyssä. Suoritetaan

samanaikaisesti verkossa. Tarvitset siis tabletin tai tietokoneen, jossa on kamera, mikrofoni ja kaiuttimet. Oppimateriaali: Japanin kielen alkeet 1 (Takako Karppinen) ja opettajan oma materiaali. Mahdollisuuksien mukaan pyritään järjestämään keskustelua japanilaisten vapaaehtoisten kanssa. 9-korttikurssi. Syksy: pe 25.9., la 26.9., pe 16.10., pe 30.10., la 31.10., pe 13.11., pe 20.11. Kevät: pe 22.1., la 23.1., pe 5.2., la 6.2., pe 19.2., la 20.2., pe 19.3. ja la 20.3. 129803 Heprean aakkoskurssi UUTUUS! Keskuskatu 32, luokka 301 ti 17.00-18.30 22.9.2020-13.10.2020, 8 oppituntia Lea Lyytikäinen Kurssimaksu 20,00 € Haluaisitko oppia hepreaa? Tule lyhytkurssille opiskelemaan heprean aakkoset. Opiskelemme heprean kirjaimet ja vokaalimerkit rauhalliseen tahtiin. Harjoittelemme heprean ääntämistä ja opimme samalla hyödyllistä sanastoa. Harjoittelemme myös kirjoittamista. Kun heprean aakkoset on hallussa, on kielen opiskelua helppo jatkaa. Kurssi ei vaadi aiempia heprean opintoja ja sopii kaikille hepreasta kiinnostuneille. 129804 Kiinan kielen alkeet UUTUUS! Keskuskatu 32 Adialen Rodriguez Hernandez Kurssimaksu 55,00 € Tule opiskelemaan yhtä maailman valtakielistä ja tutustumaan mielenkiintoiseen kulttuuriin. Aloitamme kiinan opiskelun alkeista ja keskitymme arkipäivässä tarvittaviin sanoihin ja ilmauksiin. Uusi innostava oppikirja. Chi le ma? Kurssipäivä ja kellonaika varmistuvat elokuun alussa. 48 tuntia. 129805 Johdanto hollannin kieleen UUTUUS! Keskuskatu 32, luokka 202 pe 16.30-19.45 6.11.2020, 4 oppituntia Elina Lannoy Kurssimaksu 10,00 € Tule tutustumaan hollannin kielen alkeisiin: perusfraaseja ja perussanastoa (lukusanat, värit ja perusadjektiivit, ruoka ja juomat…) sekä kulttuuria. Opettajan oma materiaali. 129806 Kreikan kielen ja kulttuurin kurssi UUTUUS! to 18.00-19.30 17.9.2020-3.12.2020 14.1.2021-15.4.2021

33


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

Evangelia Antzaka Kurssimaksu 77,00 € Ei kausikortilla! Tervetuloa opiskelemaan kreikan kieltä käytännön läheisesti! Kurssi jatkuu viime vuodelta, mutta tervetulleita ovat kaikki nykykreikan kielestä ja kulttuurista kiinnostuneet, jotka osaavat jo aakkoset ja alkeet. Kurssilla jatketaan kreikan kielen opiskelua ja kreikkalaiseen kulttuuriin tutustumista, luetaan tekstejä, laajennetaan sanavarastoa, keskustellaan ja harjoitellaan enemmän puhumista. Opiskelu tapahtuu netin välityksellä samanaikaisesti opiskelijan omalta koneelta. Tarvitset vain nettiyhteydellä varustetun tietokoneen tai isonäyttöisen älylaitteen ja mikrofonikuulokkeet (tai vastaava laite). Kamera on myös suositeltava. Opettajan kirjoittamat oppimateriaalit. Opiskelun tueksi opettaja kirjoittaa myös blogia: www.opikreikkaa.blogspot.fi. Muista antaa ilmoittautuessasi sähköpostiosoitteesi! Taso A2/YKI 2. Yht. 46 tuntia. Ilmoittaudu 7.9.2020 mennessä. 129807 Kielikahvila Poleeni, Savontie 13 ke 16.30-18.00 4.11.2020, 2 oppituntia 17.2.2021, 2 oppituntia Satu Radcliffe Kielikahvila on kansainvälinen ja avoin kaikille. Vapaata jutustelua ja/tai pelejä eri kielillä. Kielikahvilassa muodostetaan joka kielelle oma pöytä, jossa kieltä voi harjoitella syntyperäisen puhujan kanssa. Kahvila kokoontuu 4.11.20 ja 17.2.21. Poleenin kahvilassa. Halukkaat voivat ostaa kahvia yms kahvilasta klo 17 asti. Mukana olevat kielet ilmoitetaan facebookissa ennen kahvilakertoja. Tule rohkeasti mukaan. Tarvitsemme myös vapaaehtoisia. Jos haluat auttaa muita harjoittelemaan äidinkieltäsi, ota yhteyttä satu.radcliffe@edu.pieksamaki.fi, 044 5883429. An informal language café is open for all. You can choose a language table according to the language you want to practise and meet and chat with Finns and native speakers. The café meets 4.11.20 and 17.2.21 in Poleeni café. If you wish, you can buy coffee etc at the counter until 17.00. We will also need volunteers representing various languages. If you would like to help others learn your language, please contact us in advance. Contact info: satu.radcliffe@edu.pieksamaki.fi, 044 588 3429

34

129808 Tukiviittomat Keskuskatu 32, luokka 207, pe 16.30-19.45 la 10.00-13.15 29.1.2021-6.2.2021, 16 oppituntia Sini Halttunen, Niina Naumanen ja Roosa Honkaniemi Kurssimaksu 30,00 € Tukiviittomakurssi sopii kaikille, jotka haluavat oppia tukiviittomia ja niiden käyttöä kommunikoinnissa. Aikaisempaa kokemusta ei tarvitse olla. Kurssin aikana opetellaan arkipäivän tilanteiden viittomia. Huomioimme aihealueiden valinnassa myös kurssilaisten toiveet. 129811 Kielikaveri - Language Friend Poleeni, Seutuopiston toimisto, Savontie 13 ti 18.30-19.30 15.9.2020-1.12.2020, 1,33 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 1,33 oppituntia Satu Radcliffe Muodostetaan pareja, joissa kummallakin on eri äidinkieli. Parit opiskelevat toistensa kieltä. Sopii hyvin maahanmuuttajalle, joka haluaa oppia enemmän suomea ja samalla ”opettaa” äidinkieltään suomalaiselle. Ilmoita, mitä kieltä haluat oppia: satu. radcliffe@edu.pieksamaki.fi tai 044 588 3429. Infotilaisuus tiistaina 24.9. klo 18.30 in Poleeni. Do you want to find a ”language friend”? You both can learn each other’s language by doing different things, chatting, reading newspapers, discussing things you are interested in. Tell us which language you want to learn by email or text message: satu. radcliffe@edu.pieksamaki.fi or 044 5883429 The first meeting on Tuesday 24 Sept at 18.30 in Poleeni. Найдите себе иностранного компаньона для изучения неродного для Вас языка! Каждый из партнеров может выучить родной язык своего товарища в процессе различной деятельности, ведения бесед, прочитывания газет, обсуждения интересующих Вас тем. Сообщите, какой язык Вы хотите изучать: satu.radcliffe@edu.pieksamaki.fi или 044 588 3429


TIETOTEKNIIKKA Huom! Voit ottaa tietotekniikan kursseille mukaasi myös oman kannettavan tietokoneen ja/tai tabletin.

PERUS- JA JATKOKURSSIT 340101 Senioreiden ATK-peruskurssi Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 pe 9.30 - 11.45 18.9.2020-27.11.2020, 30 oppituntia Ilmo Jäppinen Peruskurssi, jossa tutustutaan tietokoneeseen, hiireen ja näppäimistöön. Opetellaan perusohjelmien käyttöä, tallentamista sekä Internetin käyttöä ja tietoturva-asioita. Huom! Voit ottaa kurssille mukaasi myös oman kannettavan tietokoneesi. 340102 Windows 10 jatkokurssi Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 ma 15.00 - 17.15 15.2.2021-22.3.2021, 15 oppituntia

Ilmo Jäppinen Kurssimaksu 30,00 € Kurssilla kerrataan Windows peruskurssilla opiskeltuja asioita. Kertauksena tekstin tuottamista, muokkaamista ja tallentamista (WordPad). Tallennus muistitikulle. Harjoitellaan kansioiden tekemistä ja tallennettujen töiden löytämistä. Harjoitellaan liitetiedostojen lähettämistä, vastaanottamista ja tallentamista sähköpostipalvelussa (Gmail). Kerrataan Internet-selaimen käyttöä: suosikit, välimuistin tyhjennys, tärkeimmät Internet-asetukset. Tutustutaan Kauppa-sovellukseen ja maksuttomien ohjelmien hankintaan sekä niiden asentamiseen omalle koneelle. Keskustellaan Microsoft-tilistä ja sen merkityksestä. Tutustut oman koneen tietoturvaan ja miten huolehdit, että eri ohjelmien päivitykset ovat ajan tasalla. 340103 Senioreiden ATK-jatkokurssi, kevät Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 pe 9.30-11.45

35


15.1.2021-26.3.2021, 30 oppituntia Ilmo Jäppinen Kurssimaksu 40,00 € Tällä kurssilla syvennämme ATK-taitoja kerraten aiemmin opittua sekä tutustuen tarkemmin tietokoneenkäytön osa-alueisiin, Internetiin, tekstinkäsittelyyn, sähköpostiin ja tietojen hallintaan (kansiot) ja varmuuskopiointiin (tallennus muistitikulle tai ulkoiselle kiintolevylle). Kurssi sopii hyvin atk:n peruskurssin käynneille tai perusasiat omaaville henkilöille. Käytämme Windows 10 käyttöjärjestelmää. 340104 Digitupa Keskuskatu 32, luokka 401, Keskuskatu 32 ke 15.00-17.00 16.9.2020-25.11.2020, 26,7 oppituntia 13.1.2021-24.3.2021, 26,7 oppituntia Tuomas Raatikainen Jatkoa viime lukukaudella pidetylle digituvalle. Vapaamuotoista oppilaiden toiveiden mukaista tietotekniikan opiskelua. Kurssille kannattaa ottaa mukaan oma kannettava tietokone. Opistolla on myös pari lainakonetta. Tervetuloa uudet ja vanhat opiskelijat! 340105 ATK, Syvänsi, syksy Jäppilä, Jäppilä-talo, Jäppilän Kirkkotie 14 to 9.00-11.15 17.9.2020-29.10.2020, 18 oppituntia Tuomas Raatikainen Kurssimaksu 30,00 € 340106 ATK, Jäppilä, syksy Jäppilä, Jäppilä-talo, Jäppilän Kirkkotie 14 to 9.00-11.15 5.11.2020-10.12.2020, 18 oppituntia Tuomas Raatikainen Kurssimaksu 30,00 € 340107 ATK, Syvänsi, kevät Jäppilä, Jäppilä-talo, Jäppilän Kirkkotie 14 to 9.00-11.15 14.1.2021-18.2.2021, 18 oppituntia Tuomas Raatikainen Kurssimaksu 30,00 € 340114 Tietotupa Poleeni, pieni kokoustila Ruohola, Savontie 13 ke 10.00-12.30 to 10.00-12.30 2.9.2020-26.11.2020, 79,92 oppituntia 7.1.2021-27.5.2021, 126,54 oppituntia Mediapaja Jos tarvitset apua internetin käytössä, sähköisissä

36

pankkipalveluissa tai digikuvien siirtämisessä tietokoneelle jne. Auttamassa mediapajan nuoret. Tervetuloa mukaan tietoyhteiskuntaan! Max. osallistujamäärä 10 henkilöä/ kerta. 340115 Mobiiliklinikka / Jäppilä Jäppilä, kirjasto, ke 14.00-15.30 23.9.2020-2.12.2020, 20 oppituntia Timo Naukkarinen ja Tiina Honkanen Jos tarvitset apua mobiililaitteesi (älypuhelin tai tablet-tietokone) kanssa, mobiiliklinikka auttaa! Auttamassa seutuopiston tietotekniikan opettajat. Ei kurssimaksua, ei ilmoittautumista, max. 10 osallistujaa/ kerta. (Huom. UUSI AIKA) 340116 Mobiiliklinikka / Virtasalmi Virtasalmi, kirjasto, to 14.00-15.30 24.9.2020-3.12.2020, 20 oppituntia Timo Naukkarinen ja Tiina Honkanen Jos tarvitset apua mobiililaitteesi (älypuhelin tai tablet-tietokone) kanssa, mobiiliklinikka auttaa! Auttamassa seutuopiston tietotekniikan opettajat. Ei kurssimaksua, ei ilmoittautumista, max. 10 osallistujaa/ kerta. (Huom. UUSI AIKA) 340117 Tekstinkäsittelyn perusteet Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 ke 10.00-12.15 30.9.2020-11.11.2020, 18 oppituntia Tiina Honkanen Kurssin aikana tutustutaan tekstinkäsittelyohjelmien esim. Microsoft Word, Google Docs, Libre/Open Office perusteisiin ja ns. syvällisempiin toimintoihin. 340119 ATK Jäppilä, kevät Jäppilä, Jäppilä-talo, Jäppilän Kirkkotie 14 to 9.00-11.15 11.3.2021-22.4.2021, 18 oppituntia Tuomas Raatikainen Kurssimaksu 30,00 € 340120 Mobiiliklinikka Poleeni, pieni kokoustila Ruohola, Savontie 13 ti 13.30-15.00 15.9.2020-24.11.2020, 20 oppituntia 12.1.2021-23.3.2021, 20 oppituntia Tuomas Raatikainen, Timo Naukkarinen Jos tarvitset apua mobiililaitteesi (älypuhelin tai tablet-tietokone) kanssa, mobiiliklinikka auttaa. Auttamassa seutuopiston tietotekniikan opettajat ja mediapajan nuoret. Tervetuloa mukaan tietoyhteiskuntaan! Max. osallistujamäärä 10 henkilöä/ kerta.


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

340121 Tarvitsetko täydennystä ATK-taitoihisi? Poleeni, Seutuopiston toimisto, Savontie 13 14.9.2020-11.12.2020, 20 oppituntia Tuomas Raatikainen Onko koronatilanne nostanut esiin puutteita tietoteknisissä taidoissasi? Ilmoittaudu tälle kurssille niin opettaja Tuomas Raatikainen sopii syksyn 2020 aikana kanssasi lähi-tai etäopetuskerran, jossa kartoitetaan tietotekniset taitosi maksutta. Tarkastetaan ensimmäisenä ainakin nämä asiat: - Jos sinulla ei ole älypuhelinta niin millainen kannattaisi hommata ja miksi? - Jos sinulla ei ole sähköpostitiliä, luodaan sinulle sellainen. - Jos sinulla on älypuhelin, ladataan siihen WhatsApp. - Selvitetään mistä löydät opiston kotisivut, peda.net sivun ja some-tilit. - Selvitetään mistä kanavista opisto sinua pääsääntöisesti lähestyy. - Miten saat oman tai opettajan äänet päälle videopuhelussa? - jne.

SOVELLUSKURSSIT 340201 Tietokoneen perushuolto kotikäyttäjälle Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 ma 17.00- 19.15 14.9.2020-28.9.2020, 9 oppituntia Ilmo Jäppinen Kurssimaksu 20,00 € Perehdytään toimenpiteisiin, joilla kotikone pidetään turvallisena ja toimintakuntoisena. Soveltuu tietotekniikan perusteet hallitseville. Voit ottaa oman koneen mukaan kurssille. 340202 Kannettavan tietokoneen siivous ja päivitykset Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 ti 17.00-19.15 9.3.2021-23.3.2021, 9 oppituntia Ilmo Jäppinen Hidasteleeko koneesi ja käynnistyy hitaasti? Syynä voivat olla koneeseen tarttuneet haitakkeet, jotka kuormittavat konetta ja saavat sen käyttäytymään hitaasti. Kurssilla tutustutaan muutamiin ilmaisohjelmiin, joilla voit siivota konetta ja toimimaan sen kuin uutena. Lisäksi tutustutaan Windows 10:n ominaisuuspäivityksiin, mitä ominaisuuksia ne tuovat mukanaan ja huolehditaan ajantasaisesta tietoturvasta.

MOBIILILAITTEET JA TABLETIT 340301 Älylaitteet liikunnan ja hyvinvoinnin tukena Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 ti 17.00-19.15 9.2.2021-23.2.2021, 9 oppituntia Ilmo Jäppinen Kurssilla tutustutaan käytännössä sähköisiin liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviin mittalaitteisiin ja sovelluksiin sekä erilaisiin malleihin hyödyntää niitä. Osallistujia autetaan kehittämään itselle sopivia tapoja tukea hyvinvointiaan ja kuntoiluaan. Kurssin aikataulut on suunniteltu siten, että kokoontumisten välille jää aikaa kokeiluihin ja uusien kysymysten miettimiseen. 340303 Tablet-perusteet, syksy Poleeni, pieni kokoustila Ruohola, Savontie 13 ma 13.30-15.00 19.10.2020-9.11.2020, 8 oppituntia Timo Naukkarinen Kurssimaksu 20,00 € Kurssilla käydään iOS ja Android käyttöjärjestelmillä varustettujen tablet-tietokoneiden (iPad, Samsung Galaxy, Huawei jne.) perusteet. Eli jos olet vasta hankkinut tai aikeissa hankkia tabletin, niin tämä kurssi on sinulle! 340304 Tablet-perusteet, kevät Poleeni, pieni kokoustila Ruohola, Savontie 13 ma 13.30-15.00 18.1.2021-8.2.2021, 8 oppituntia Timo Naukkarinen Kurssimaksu 20,00 € Kurssilla käydään iOS ja Android käyttöjärjestelmillä varustettujen tablet-tietokoneiden (iPad, Samsung Galaxy, Huawei jne.) perusteet. Eli jos olet vasta hankkinut tai aikeissa hankkia tabletin, niin tämä kurssi on sinulle!

KUVANKÄSITTELY 340401 Valokuvat tietokoneelle ja ystäville Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 ma 15.00-17.15 11.1.2021-8.2.2021, 15 oppituntia Ilmo Jäppinen Kurssimaksu 30,00 € Opiskellaan kuvien tallennusta, muokkausta ja jakelua eteenpäin sekä opetellaan paperikuvien / kuvakirjojen tilaus Internetin kuvapalveluista. Kurssilla käytetään Windowsin mukana tulleita ohjelmia sekä ilmaisohjelmia. Voit tuoda oman tietokoneen mukaan kurssille. 37


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

VALOKUVAUS JA KUVANKÄSITTELY

MUU TIETOTEKNIIKKA, TIETOLIIKENNE

340501 Digijärjestelmäkameran käyttö 1 Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 to 17.00-19.15 17.9.2020-15.10.2020, 15 oppituntia Ilmo Jäppinen Kurssimaksu 30,00 € Käydään läpi kameran perusrakenne, toiminta, objektiivityypit, valotuksen säädöt ja syvyysterävyys. Tutustutaan digijärjestelmäkameran aiheohjelmiin, tehdään kuvausharjoituksia tunnilla ja kotona. Oma järjestelmäkamera ja käyttöohje mukaan.

349801 Järjestä digitaalinen jäämistösi ja tee digitaalinen testamentti Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 ma 17.00- 19.15 5.10.2020-26.10.2020, 9 oppituntia Ilmo Jäppinen Oletko miettinyt, miten digitaalinen elämäsi jatkuu, kun sinusta aika jättää? Digitaalisen testamentin tekeminen on tarpeen, jos koko elämä on bittimuodossa pilvipalveluissa ja some-tileillä. Kurssilla pohditaan mitä palveluita sinulla on käytössäsi ja mitä haluat niille tehtävän ja mitä salasanoja niihin on? Esim. Facebookissa voit määrittää jo eläessäsi, haluatko profiilisi muuttuvan muistosivuksi vai poistuvan kokonaan tai voit nimetä perintöyhteyshenkilösi hoitamaan asioitasi, kun sen aika on.

340502 Digijärjestelmäkameran käyttö 2 Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 to 17.00-19.15 29.10.2020-26.11.2020, 15 oppituntia Ilmo Jäppinen Kurssimaksu 30,00 € Irti automatiikasta! Kurssilla tutustutaan syvemmin kameran valikoihin ja kameraan liitettäviin lisälaitteisiin (mm. salamat, mikrofonit jne.). Lisäksi käydään läpi eri kuvauslajien perusteita. Oma järjestelmäkamera ja käyttöohje mukaan.

38


ESITTÄVÄ TAIDE JA KIRJALLISUUS NÄYTTÄMÖTAITEET 110202 Jäppilän lasten teatteri Jäppilä, Jäppilä-talo, Jäppilän Kirkkotie 14 ke 14.15-16.00 30.9.2020-9.12.2020, 20 oppituntia 13.1.2021-19.5.2021, 36 oppituntia Tuomo Salmela Kurssimaksu 45,00 € 110204 Burleskikurssi Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 pe 17.00-20.00 la 10.00-13.00 5.2.2021-24.4.2021, 16 oppituntia Cloud BeDevil Kurssimaksu 35,00 €, ei kausikortilla! Lyhytkurssi kaikille burleskitaiteesta kiinnostuneille. Kahden viikonlopun ja etätuntien aikana pääset perehtymään burleskin erilaisiin osa-alueisiin. 110212 Nuorisoteatteri Puntti, yli 13-vuotiaille Poleeni, Kellariteatteri Moreeni, Savontie 13 to 18.30-21.00 17.9.2020-10.12.2020, 21 oppituntia 7.1.2021-13.5.2021, 51 oppituntia Iiris Salmela Kurssimaksu 15,00 € Mistä syntyy teatterin taika ja miten se tehdään? Siitä otetaan selvää Nuorisoteatteri Puntissa lukuvuonna 2020-2021! Kurssilla opiskellaan teatterin tekemistä monipuolisesti ja tehdään esityksiä erilaisiin tiloihin. 110213 Iltamat Poleeni, Kellariteatteri Moreeni, Savontie 13

la 12.00-16.00, joka toinen viikko 12.9.2020-19.12.2020, 28 oppituntia Juhani Joensuu Kurssimaksu 40,00 € Tehdään yhdessä Pieksämäki-teemalla iloiset iltamat, luodaan yhteisöllisen tapahtuman runko, eli valitaan ja kirjoitetaan ohjelmanumerot (voivat olla sketsejä, runoja, monologeja, lauluja, tansseja...). Iltamat harjoitellaan kannustavassa ilmapiirissä ja esitetään Poleenissa. 110214 Kuunnelma I - dramaturgia ja kirjoittaminen UUTUUS! Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 ke 17.00-21.00, joka toinen viikko 10.10.2020-25.11.2020, 20 oppituntia 6.1.2021-7.4.2021, 28 oppituntia Juhani Joensuu Kurssimaksu 55,00 € Kurssi on Mikkelin kansalaisopiston kanssa yhteistyössä toteutettavan yhteiskurssin ensimmäinen osa, jossa kurssilainen perehtyy käsikirjoittamiseen ja dramaturgiaan pienoiskuunnelmien teon kautta. Yhteiskurssi jatkuu Ääni-ilmaisu ja -näytteleminen (Mikkeli) ja Äänitekniikka ja äänenkäsittely osioilla syksyllä. Kurssille voit osallistua Pieksämäellä ja Mikkelissä. Pieksämäellä kurssin opiskelijamäärä on maksimissaan 8. Kurssi alkaa intensiiviviikonlopulla Pieksämäellä ja Mikkelissä. Kurssi on mahdollista suorittaa osittain etäopiskeluna, vaatii pääsyn nettiin ja ymmärryksen Google-ympäristöstä. Kurssilla pääset tekemään pienimuotoisia kuunnelmia, äänimaisemia tai tilanteita, joiden työstämisessä voit perehtyä kaikkiin äänituotannon osa-alueisiin yksin tai pienryhmissä. Kurssin yhteistyökumppanina on Essote, jolle tuotamme kuultavaa heidän yksiköihinsä. Yhteiskurs-

39


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

sin päätyttyä opiskelijalla on kokemuspohjaista osaamista kuunnelman tekemisen erilaisista osa-alueista. 110225 Ruskateatteri Poleeni, sali, Savontie 13 to 13.00-14.30 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 7.1.2021-20.5.2021, 34 oppituntia Jari Tuononen Ruskateatterissa valmistetaan lukuvuoden aikana esitys, josta pidetään esityskausi keväällä Poleenin salissa. Ainoa vaatimuksesi ryhmään tulosta on, että et ole enää aivan tytön hupakko tahi pojan kloppi! 110231 Halkokummun kesäteatteri 110232 Pappilan pihan kesäteatteri, Kurssin alaikäraja 10 v, sitä nuoremmat Pappilan pihan kesäteatterin alle 10 vuotiaiden lasten ryhmään! 110233 Hällinmäen kesäteatteri 110234 Vanajan näytelmäkurssi 110236 Partaharjun kesäteatteri 110258 Kirkkodraama UUTUUS! Poleeni, kokoustila Uino, 2 krs, Savontie 13 su 12.00-15.00 20.9.2020-29.11.2020, 30 oppituntia 17.1.2021-4.4.2021, 36 oppituntia Tuomo Salmela Kurssimaksu 65,00 € Kurssilla tehdään improvisaatio- ja ilmaisuharjoituksia sekä valmistetaan Raamatun tekstien pohjalta näytelmä, jota esitetään keväällä pääsiäisen aikoihin. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, vain innostunut ja avoin mieli. Ensimmäinen kokoontuminen su 20.9. klo 12. Silloin sovitaan muut kokoontumiskerrat. 110260 Kuunnelma III - Äänisuunnittelun ja -tekniikan kurssi Poleeni, sali, Savontie 13 la 10-13 8.5.2021-29.5.2021, 16 oppituntia Teemu Nykänen Kurssimaksu 30,00 € Kyseessä on jatkoa Mikkelin kansalaisopiston kanssa toteutettavassa Kuunnelma-kurssissa. Aiemmassa Kuunnelma I -kurssissa käsikirjoitetut äänimaisemat ja lyhyet kuunnelmat voidaan suunnitella ja toteuttaa kurssin intensiiviviikonloppujen aikana. Ja ne toimitetaan yhteistyökumppani Essotelle kurssin päätteeksi. 110264 Lava-tapahtuman flash mob Poleeni, Kellariteatteri Moreeni, Savontie 13 pe 17.00-21.00 la 12.00-20.00 40

su 12.00-20.00 12.3.2021-21.3.2021, 24 oppituntia Hanna Ryti Nopean teatterin erikoisjoukot kokoontuvat tapahtumaa edeltävänä viikonloppuna pe-su 12.-14.3. ja yhdessä luovat Lava-tapahtuman avajaisissa pe 19.3. esitettävän flash mobin tai muun nopeasti toteutettavan teatteriesityksen. Esityksen toteutustavan, teeman ja sisällön päättävät tekijät.

KULTTUURI, KIRJALLISUUS 130201 Luovan kirjoittamisen piiri Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 Joka toinen viikko la 12.00-13.30 su 12.00-13.30 19.9.2020-29.11.2020, 20 oppituntia 9.1.2021-28.3.2021, 24 oppituntia Juhani Joensuu Kurssimaksu 55,00 €, ei kausikortilla! Kirjoitamme erilaisia tekstejä luovassa ja rennossa ilmapiirissä viikonloppuisin. Välillä myös kirjoitamme erilaisia etätehtäviä, josta annamme toisillemme palautetta kannustavassa hengessä ja hiomme rivejä yhdessä. 130202 Kirjallisuuspiiri Poleeni, kokoustila Poheemi, 2 krs, Savontie 13 ma 12.00-13.30, joka toinen viikko 14.9.2020-23.11.2020, 12 oppituntia 11.1.2021-12.4.2021, 14 oppituntia Jari Tuononen Kurssimaksu 40,00 € Tutustumme kirjallisuuteen vapaasti keskustellen. Erilaisia teemapäiviä. Lukuvuoden aikana muutama yhteinen lukuromaani/novelli. Piiriläisten kirjaesittelyjä ja lukuvinkkejä. Kurssin sisältö muokkaantuu osallistujien kiinnostuksen mukaan. 130204 Kirjoita ja oivalla Poleeni, neuvotteluhuone Aapeli, 2 krs, Savontie 13 ke 18.00-20.00, joka toinen viikko 16.9.2020-25.11.2020, 12 oppituntia 20.1.2021-21.4.2021, 14 oppituntia Iiris Kääriäinen Kurssimaksu 40,00 € Tarkastelemme omaa elämää pintaa syvemmältä. Kirjoittamisessa käytetään kirjallisuusterapeuttisia menetelmiä. Tekstin avulla työstämme itseämme. Saamme mahdollisuuden lisätä itsetuntemusta ja kohdata omia tunteita. Kurssille ilmoittautumissa ei ole varasijoja. Kurssille osallistujan on oltava täysi-ikäinen.


KUVATAITEET JA MUOTOILU MAALAUS JA GRAFIIKKA Ikonimaalauskurssin alussa jokainen maksaa 15 € pientarvikkeista opettajalle, varaa sopiva raha mukaan. Huomioithan mahdolliset allergiasi, ikonimaalauksessa käytetään voimakastuoksuisia kemikaaleja! 113000 Ikonimaalaus, alkeet Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 ke 17.30-21.00 16.9.2020-2.12.2020, 44 oppituntia 13.1.2021-31.3.2021, 44 oppituntia Seija Juutilainen Kurssimaksu 75,00 € Kurssi tarkoitettu vasta-alkajille! Ensimmäinen työ kaikilla sama, Kristus- tai Jumalanäiti-ikoni. 113001 Ikonimaalaus, jatko Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47

to 17.30-21.00 17.9.2020-3.12.2020, 44 oppituntia 14.1.2021-1.4.2021, 44 oppituntia Seija Juutilainen Kurssimaksu 75,00 € Jatkokurssi tarkoitettu ikonimaalauksen alkeet hallitsevalle. Maalattava ikoni on vapaavalintainen. 113002 Ikonimaalauksen sekaryhmä Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 ti 9.00-12.30 15.9.2020-1.12.2020, 44 oppituntia 12.1.2021-30.3.2021, 44 oppituntia Seija Juutilainen Kurssimaksu 75,00 € Kurssi tarkoitettu jo jonkin verran ikoneita maalanneille, ikonimaalauksen perusasiat osaaville. Kurssilla maalataan pyhä kuva joko laudalle tai puumunalle perinteisellä munatempera -tekniikalla. Lisäksi voidaan tehdä kultausta sädekehään ja ikonin taus-

41


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

taan. Opettajalta voi ostaa maalattavan puumunan. Maalattavan ikonin aihe on vapaasti valittavissa. 113003 Keskeneräisten ikonien loppuunmaalaaminen Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 la 9.00-14.15 10.4.2021, 7 oppituntia Seija Juutilainen Kurssimaksu 15,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla maalataan loppuun keskenjääneitä ikoneita. Kurssi on tarkoitettu lukuvuonna 2020-2021 ikonimaalauksen kursseilla olleille. 113004 Ikonilaudan rakentaminen UUTUUS! Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 ma 15.00-18.30 7.9.2020, 8 oppituntia Tapio Laakso ja Seija Juutilainen Kurssimaksu 20,00 € Ei kausikortilla! Ikonilauta rakennetaan Tapio Laakson ohjauksessa. Laudan materiaalikulut maksetaan opettajalle. Lauta pohjustetaan Seija Juutilaisen ohjauksessa erikseen sovittavana ajankohtana. Pohjustukseen käytettävät materiaalit maksetaan opettajalle. 113005 Ikonien kiiltokultaus UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 la 9.00-16.30 9.1.2021, 8 oppituntia Seija Juutilainen Kurssimaksu 20,00 € Ei kausikortilla! Ikonilauta pohjustetaan punasavella, jonka jälkeen lasketaan kulta. Lopuksi ikoni kiillotetaan akaattikivellä. Kurssi on suunnattu seutuopiston omille pitkään ikonimaalausta harrastaneille kurssilaisille. Pientarvikkeet ja kullat maksetaan erikseen opettajalle. Piirustusta ja maalausta eri tekniikoilla aloittelijoille ja jo pidempään harrastaneille. 113007 Maalaus ja piirustus A Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 ma 18.15-20.45 14.9.2020-30.11.2020, 33 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 39 oppituntia Hannele Haatainen Kurssimaksu 70,00 € 113008 Maalaus ja piirustus B Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 to 12.00-15.15 17.9.2020-3.12.2020, 44 oppituntia

42

14.1.2021-22.4.2021, 52 oppituntia Hannele Haatainen Kurssimaksu 80,00 € 113009 Maalaus ja piirustus C Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 pe 12.00-15.15 18.9.2020-4.12.2020, 44 oppituntia 15.1.2021-23.4.2021, 52 oppituntia Hannele Haatainen Kurssimaksu 80,00 € 113010 Maalaus ja piirustus D Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 su 12.00-16.15 20.9.2020-29.11.2020, 30 oppituntia 17.1.2021-11.4.2021, 35 oppituntia Hannele Haatainen Kurssimaksu 65,00 € Ei kausikortilla! Kurssipäivät syksyllä: 20.9., 4.10., 18.10., 1.11.,15.11. ja 29.11.2020. Kurssipäivät keväällä: 17.1., 31.1., 14.2., 28.2., 14.3., 28.3. ja 11.4.2021. 113011 Eläinmaalaus ja –piirustus Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 la 12.00-16.15 su 12.00-16.15 6.2.2021-21.2.2021, 20 oppituntia Hannele Haatainen Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla piirretään ja maalataan eläinaiheita eri tekniikoita käyttäen. Kokoontumiskerrat: la-su 6.-7.2. ja la-su 20.-21.2.2021 klo 12.00-16.15. 113022 Nukkekodin kuvataideleiri lapsille Nukkekoti, Hiekanpääntie 21 ma 10.00-15.00 ti 10.00-15.00 ke 10.00-15.00 to 10.00-15.00 14.6.2021-17.6.2021, 20 oppituntia Susanna Tyrväinen ja Heli Laitinen Kurssimaksu 60,00 € Kuvataideleirillä odotettavissa värikäs seikkailu! Leirillä on joka päivälle uusia taide-elämyksiä savitöistä ympäristötaiteeseen ja seripainannasta erilaisiin maalaustekniikoihin. Leiri on suunnattu 7-12 -vuotiaille. Kurssimaksu sisältää materiaalit ja joka päivä lämpimän ruuan. Ilmoittautuminen 31.5.2021 mennessä.


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

Metalligrafiikka on kiehtova taiteenlajinsa. Valmistamme grafiikan laattoja kuivaneula-, viivasyövytysja akvatintatekniikoilla ja vedostamme laatat prässin avulla paperille. 113015 Metalligrafiikan viikonloppukurssi A Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 la 10.00-16.15 su 10.00-16.15 10.10.2020-11.10.2020, 16 oppituntia Hannele Haatainen Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! 113016 Metalligrafiikan viikonloppukurssi B Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 la 10.00-16.15 su 10.00-16.15 21.11.2020-22.11.2020, 16 oppituntia Hannele Haatainen Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! 113017 Metalligrafiikan viikonloppukurssi C Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 la 10.00-16.15 su 10.00-16.15 20.3.2021-21.3.2021, 16 oppituntia Hannele Haatainen Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! 113018 Metalligrafiikan viikonloppukurssi D Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 la 10.00-16.15 su 10.00-16.15 17.4.2021-18.4.2021, 16 oppituntia Hannele Haatainen Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! 113019 Puupiirros UUTUUS! Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 la 10.00-15.15 su 10.00-15.15 26.9.2020-27.9.2020, 12 oppituntia Heli Laitinen Kurssimaksu 25,00 € Ei kausikortilla! Tule kokeilemaan grafiikan tekemistä kohopainotekniikalla, missä painopinnat ovat laatan muuta osaa korkeammalla ikään kuin reliefinä. Laatta valmistetaan kaivertamalla kuva-aihe koivuvanerille. Öljypohjainen väri siirretään laatalta paperille hiertämällä. Kurssilla mahdollisuus valmistaa laatta esim. joulukorttien tekemiseen. Materiaalimaksu käytön mukaan.

113020 Poptaidemuotokuvia UUTUUS! Iso-Pappila, Sylvinkuja 5 la 10.00-15.15 27.3.2021, 6 oppituntia Heli Laitinen Kurssimaksu 15,00 € Ei kausikortilla! Tehdään poptaidemuotokuvia älykännykällä otetusta omakuvasta, ystävän tai lemmikin kuvasta. Kuva muokataan mustavalkokuvaksi, jota jatkojalostetaan kuvankäsitelyllä lopulliseen muotoon. Muokatusta kuvasta valmistetaan sabluuna, jolla toteutetaan poptaidemuotokuvia A4- kokoiselle paperille. Älykännykkä välttämätön kurssilla. Materiaalimaksu käytön mukaan.

KERAMIIKKA 113100 Keramiikkaa päivän piristykseksi Järjestötalo, keramiikkaluokka, Tasakatu 4-6 ma 9.30-13.00 14.9.2020-30.11.2020, 44 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 52 oppituntia Merja Nykänen-Naukkarinen ja Susanna Tyrväinen Kurssimaksu 80,00 € Keramiikkaryhmässä valmistamme koriste- ja käyttöesineitä sekä veistoksia. Käymme läpi erilaiset perustekniikat ja pintakäsittelymenetelmät sekä tutustumme erilaisiin veistoksen rakennustekniikoihin. Materiaalimaksu töiden mukaan. 113101 Keramiikkaa iltojen iloksi Järjestötalo, keramiikkaluokka, Tasakatu 4-6 ma 17.00-20.30 14.9.2020-30.11.2020, 44 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 52 oppituntia Susanna Tyrväinen Kurssimaksu 80,00 € Keramiikan iltakurssi sopii vasta-alkajille ja pidempään harrastaneille aikuisille ja nuorille. Tule toteuttamaan ideoitasi ja oppimaan kivassa porukassa. Vain uunin koko töiden rajana! Materiaalimaksu töiden mukaan. 113102 Omaperäistä keramiikkaa Järjestötalo, keramiikkaluokka, Tasakatu 4-6 ke 9.30-13.00 16.9.2020-2.12.2020, 44 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 52 oppituntia Merja Nykänen-Naukkarinen Kurssimaksu 80,00 € Tule tekemään keramiikkaa omien ideoitten ja suunnitelmien mukaan, etsien omaa ilmaisua keramiikan parissa. Käytössäsi eri savilaatuja ja paljon lasite

43


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

mahdollisuuksia. Sopii vasta-alkajille ja pidempään harrastaneille. Materiaalimaksu käytön mukaan. 113103 Kokeilevaa keramiikkaa Järjestötalo, keramiikkaluokka, Tasakatu 4-6 pe 9.30-13.00 15.1.2021-23.4.2021, 52 oppituntia Susanna Tyrväinen Kurssimaksu 60,00 € Tule mukaan oppimaan uusia tekniikoita vanhojen rinnalle! Kurssilla voit kokeilla perinteisiä saventyöstömenetelmiä tai keskittyä uusiin herkkuihin! Tänä vuonna kokeilussa kidelasitteita. Kidelasitteet vaativat oman erikoispolttonsa, jossa haudutusaika on pitkä. Kurssilla voi tehdä myös nerikomi- keramiikkaa ja kuvansiirtoa savelle. Nerikomi on japanilainen savenkoristelutekniikka, jossa tehdään keramiikkaesineisiin värillisillä savilla koristekuvioita. Lisäksi muuta mukavaa, mitä yhdessä keksitään. Materiaalimaksu käytön mukaan. 113104 Rakupoltto UUTUUS! Sari Tidenberg, Hietamäentie 518 la 10.00-17.00 22.5.2021-22.5.2021, 8 oppituntia Susanna Tyrväinen ja Sari Tidenberg Kurssimaksu 30,00 € Ei kausikortilla! Rakupoltto on elämyksellinen ja hauska keramiikkapoltto, joka tapahtuu ulkona. Työt saa samana päivänä kotiin! Poltossa esineen pinta saa ainutlaatuisia punaisen, vihreän ja lysterin sävyjä sekä krakleekuviota, savun mustatessa lasittamattomat kohdat. Rakutyöt tehdään kevään aikana Susanna Tyrväisen keramiikkakursseilla ja poltetaan Sari Tidenbergin luona Niskamäessä. Uunimaksu 5€/oppilas maksetaan Sarille polton yhteydessä.

44

LASI 113301 Lasia ja posliinia A Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 ke 13.00-15.30 16.9.2020-2.12.2020, 33 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 39 oppituntia Ulla-Riitta Immonen Kurssimaksu 70,00 € Kurssilla valmistetaan lasitöitä eri tekniikoilla, esim. sulatus, tiffany, lyijylasi ja puhalluslamppuhelmet. Lasitöiden lisäksi kurssilla mahdollisuus maalata posliinia. Aloittelijoille tekniikoiden opetusta, jatkajille vapaavalintaista sivellintyöskentelyä ja muita tekniikoita. Kurssi sopii myös aloittelijoille. Sulatus- ja polttomaksut maksetaan suoraan opettajalle. 113302 Lasia ja posliinia B, Jäppilä Jäppilä, Jäppilä-talo, Jäppilän Kirkkotie 14 la 10.00-14.15 19.9.2020-28.11.2020, 20 oppituntia 16.1.2021-27.3.2021, 20 oppituntia Ulla-Riitta Immonen Kurssimaksu 45,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla valmistetaan lasitöitä eri tekniikoilla, maalataan posliinia ja mahdollisuus tehdä myös tiffanytöitä. Kurssi sopii myös aloittelijoille. Sulatus- ja polttomaksut maksetaan suoraan opettajalle. Syksy: 19.9., 17.10., 7.11. ja 28.11.2020 Kevät: 16.1., 6.2., 27.2. ja 27.3.2021 113303 Itsesulatettua lasimosaiikkia UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 la 10.00-15.00 su 10.00-15.00 3.10.2020-18.10.2020, 12 oppituntia Ulla-Riitta Immonen Kurssimaksu 25,00 € Ei kausikortilla! Sulatetaan mm. tiffany-töistä käyttämättä jääneitä lasin kappaleita mosaiikkitöitä varten. Kurssipäivät la 3.10. ja su 18.10.2020. Sulatusmaksu maksetaan suoraan opettajalle.


KÄDEN TAIDOT Kädentaitojen, kuvataiteen ja muotoilun yksilöopetus Yksilöopetus 35 € / oppitunti Ei kausikortilla! Jos et pääse osallistumaan kurssille tai haluat opastusta erityisen taidon tai tekniikan oppimiseen, voit kysyä yksilöopetusta. Järjestämme yksilöopetusta käytettävissä olevien resurssien mukaan. Yhteydenotot Tiina Kerminen 044 588 3428.

TEKSTIILITYÖ Ompelun iloa -kurssilla opitaan ompelun perustaitoja. Samalla opit käyttämään valmiskaavoja, ompelukoneita ja saumuria. Voit valmistaa yksilöllisiä vaatteita ja kodintekstiilejä arkeen ja juhlaan sekä aikuisille että lapsille. Mahdollisuus myös tuunata vanhoista kangasaarteista uusia persoonallisia kokonaisuuksia. 114000 Ompelun iloa A Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47

ma 15.00-17.30 14.9.2020-30.11.2020, 33 oppituntia 11.1.2021-14.4.2021, 39 oppituntia Tiina Kerminen Kurssimaksu 70,00 € 114001 Ompelun iloa B, Naarajärvi Siilin koulu, tekstiililuokka, Siilinkankaantie 5 ti 17.30-20.00 15.9.2020-1.12.2020, 33 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 39 oppituntia Tiina Kerminen Kurssimaksu 70,00 € 114002 Ompelun iloa C, Jäppilä, Jäppilä-talo, Jäppilän Kirkkotie 14 to 12.00-15.15, joka toinen viikko 17.9.2020-26.11.2020, 24 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 28 oppituntia Tiina Kerminen Kurssimaksu 60,00 €

45


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

Tuunaustyöpajan aikana tuunataan vanhasta uutta hyödyntäen vanhoja vaatteita ja tekstiilejä sekä kirpparilöytöjä. Perehdytään myös erilaisiin kankaan kuviointimahdollisuuksiin. Opiskelijoilla on kurssipäivinä mahdollisuus jatkaa omatoimisesti työskentelyä tekstiililuokassa klo 12.30-14.30. 114003 Tuunaustyöpaja A Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 ma 10.00-12.30, joka toinen viikko 14.9.2020-23.11.2020, 18 oppituntia 11.1.2021-22.3.2021, 18 oppituntia Tiina Kerminen Kurssimaksu 45,00 € 114004 Tuunaustyöpaja B Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 ma 10.00-12.30, joka toinen viikko 21.9.2020-7.12.2020, 18 oppituntia 18.1.2021-12.4.2021, 18 oppituntia Tiina Kerminen Kurssimaksu 45,00 € 114005 Perheen pienimmille Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 ma 17.30-20.45 2.11.2020-7.12.2020, 24 oppituntia Anna-Kaarina Kalliokoski Kurssimaksu 40,00 € Lastenvaatekurssilla ompelemme vaatteita ja asusteita lapsille hyödyntäen valmiita kaavoja. Ompelemme helppoja trikoovaatteita ja myös kangasvaatteita oman mieltymyksesi ja tarpeesi mukaan käyttäen omia kankaita. Teemme tarvittaessa yhteistilauksia kankaista. Opettajalta voit ostaa tarvikkeita esim. nappeja, koristenauhoja ja vetoketjuja. 114006 Kepeästi kevääseen UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 pe 17.00-20.30 la 10.00-16.30 su 10.00-16.30 16.4.2021-25.4.2021, 20 oppituntia Anna-Kaarina Kalliokoski Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla valmistamme setin, johon kuuluu kesähattu, laukku ja kesäiset kangaskengät espadrillokset. Kenkiin käytämme valmiita espadrillospohjia, joihin ommellaan päällinen. Laukkuun saat lisäilmettä valmiilla sangoilla. Hatut voivat olla naisellisia lierihattuja ja sporttisia lippalakkeja tai vinkeitä trikoopipoja. Hyödynnämme valmiita kaavoja ja muokkaamme niitä tarvittaessa. Voit käyttää omia kankaita tai ostaa materiaaleja opettajalta. Info 16.4. klo 17.00-20.30 46

ja kurssi la-su 24. – 25.4.2021. 114007 Alusvaatteet omilla mitoilla Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 ma 17.30-20.45 pe 17.30-20.45 la 10.00-15.00 su 10.00-15.00 8.2.2021-21.2.2021, 20 oppituntia Anna Mattila Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! Ommellaan rintaliivit käyttäen valmiskaavoja. Infoillassa 8.2. tutustutaan erilaisiin liivimalleihin ja valitaan itselle sopivat. Varsinainen kurssi pe-la 20.21.2.2021. Opettaja tilaa kaavat ja materiaalit. Rintaliivien lisäksi kurssilla mahdollista valmistaa alushousuja. Kudontaa ja käsitöitä -kurssilla on mahdollista kutoa kangaspuilla ja tehdä muita askarteluja ja käsitöitä. Ensimmäisillä kokoontumiskerroilla suunnitellaan yhdessä kurssin sisältöä opiskelijoiden toiveiden mukaan. 114021 Kudontaa ja käsitöitä, Montola Montola, Kurikkalan kauppa, Niittylammentie 13 ke 17.30-20.45, joka toinen viikko 16.9.2020-25.11.2020, 24 oppituntia 13.1.2021-25.4.2021, 28 oppituntia Irene Kalliokoski ja Anna Mattila Kurssimaksu 60,00 € 114022 Kudontaa ja käsitöitä, Jäppilä Jäppilä, Jäppilä-talo, Jäppilän Kirkkotie 14 to 17.30-20.00 17.9.2020-3.12.2020, 38 oppituntia 21.1.2021-8.4.2021, 18 oppituntia Irene Kalliokoski ja Anna Mattila Kurssimaksu 60,00 € Syksyllä kokoonnutaan joka viikko ja keväällä joka toinen viikko. Syyslomaan asti klo 17.30-20.45 ja syysloman jälkeen 17.30-20.00 kevääseen asti. Kudontakurssilla käydään läpi kudonnan perusasiat ja keskeiset laskutoimitukset. Tutustutaan kangaspuiden rakenteeseen, kankaanrakentamiseen ja eri materiaalien soveltuvuuteen suunniteltuun työhön. Kierrätys kulkee koko ajan materiaalivalinnoissa mukana. 114023 Kudontaa aloittelijoille ja hiukan harrastaneille, päiväryhmä Laaksotien kudontaluokka, Laaksotie 47 ti 10.00-13.15


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

15.9.2020-1.12.2020, 44 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 52 oppituntia Irene Kalliokoski ja Anna Mattila Kurssimaksu 90,00 € 114024 Kudontaa aloittelijoille ja hiukan harrastaneille, iltaryhmä Laaksotien kudontaluokka, Laaksotie 47 ti 17.00-20.15 15.9.2020-1.12.2020, 44 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 52 oppituntia Irene Kalliokoski ja Anna Mattila Kurssimaksu 90,00 € 114025 Keskeneräiset käsityöt Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 la 10.00-14.15 su 10.00-14.15 17.4.2021-18.4.2021, 10 oppituntia Tiina Kerminen Kurssimaksu 25,00 € Ei kausikortilla! Jäikö kauden aikana käsityö kesken? Löytyykö kaappien kätköistä viittä vaille valmiita töitä? Nyt mahdollisuus saada työt valmiiksi yhteisessä pajassa. Kurssilaisilla mahdollisuus jatkaa työskentelyä tilassa klo 14.15-21.00.

ERITYISTEKNIIKAT 114100 Nypläyksen uudet tuulet Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 ma 17.00-20.15 14.9.2020-30.11.2020, 44 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 52 oppituntia Laura Rosenberg Kurssimaksu 80,00 € Kokeilemme nypläystä eri materiaaleilla tai nypläämme perinteisiä pitsejä eri käyttötarkoituksiin. Jokainen nypläystyö suunnitellaan opiskelijan tarpeiden ja toiveiden mukaan valmiita tai itse suunniteltuja malleja käyttäen. Mahdollisuudet ovat rajattomat liinasta lampunvarjostimeen tai koruista tykkimyssyn pitseihin. Kurssi soveltuu myös vasta-alkajille. 114101 Keskeneräiset kirjonnat Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 ti 15.30-18.45 15.9.2020-1.12.2020, 44 oppituntia Katri Miettinen Kurssimaksu 55,00 € Löytyykö kaappien kätköistä aloitettuja kirjontatöitä, kansallispukujen osia tai parittomia rukkasia? Ommellaan vuosien aikana keskeneräisiksi jääneet kirjonnat sekä turkis- ja nahkatyöt valmiiksi.

114102 Uutta ja vanhaa kirjontaa Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 ti 16.00-19.30 26.1.2021-13.4.2021, 44 oppituntia Katri Miettinen Kurssimaksu 55,00 € Koko kevään monipuolista kirjontaa uutta ideoiden tai perinteitä kunnioittaen kurssilaisten toiveiden mukaan. 114103 Lankatekniikat UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 ti 13.15-15.30 26.1.2021-13.4.2021, 33 oppituntia Katri Miettinen Kurssimaksu 45,00 € Opetellaan perinteiset pirtanauhat, lautanauhat, palmikot ja punokset. 114104 Tinalankakirjonta Jäppilä, Jäppilä-talo, Jäppilän Kirkkotie 14 pe 17.00-20.15 la 10.00-15.00 16.4.2021-24.4.2021, 20 oppituntia Katri Miettinen Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! Opetellaan tinalankapunontaa ja -kirjontaa eri materiaaleille, valmistaen pieniä koruja ja kukkaroita. Kokoontuminen pe-la 16.-17.4. ja 23.-24.4.2021. 114105 Seinävaate makrameetekniikalla UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 la 10.00-13.30 17.10.2020, 4 oppituntia Emmi Lemmetty-Garcia Kurssimaksu 10,00 € Ei kausikortilla! Solmeillaan yhdessä muodikas makramee seinävaate. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta makrameesta tai käsitöistä tullaksesi kurssille. Voit tuoda oman n. 50 cm pitkän kepin ja makrameehen sopivaa puuvillalankaa tai voit ostaa tarvikkeita paikan päältä. 114106 Amppeleita makrameetekniikalla UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 su 10.00-13.30 28.3.2021, 4 oppituntia Emmi Lemmetty-Garcia Kurssimaksu 10,00 € Ei kausikortilla! Tule solmeilemaan keväinen amppeli. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta makrameesta tai käsitöistä tullaksesi kurssille. Voit tuoda omaa makrameehen sopivaa puuvillalankaa tai voit ostaa tarvikkeita paikan päältä. 47


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

114107 Koneneulontapaja omilla koneilla Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 ma 10.00-16.00 ti 10.00-13.15 ke 10.00-13.15 pe 12.00-15.15 19.4.2021-23.4.2021, 20 oppituntia Katri Miettinen Kurssimaksu 40,00 € Ei kausikortilla! Pölyttyykö vanha neulekoneesi kaapin nurkassa? Tutustutaan oman neulekoneen käyttöön ja koneneulonnan perusasioihin työpajamuodossa. Opettaja paikalla ma 10.00-16, ti-ke 10.00-13.15 ja pe 12.00-15.15. Kurssilaisilla mahdollisuus työskennellä tiloissa ma-pe klo 10.00-20.00. 114108 Maalaus tilkuista – kangaskollaasikurssi Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 to 9.00-11.30, joka toinen viikko 24.9.2020-3.12.2020, 15 oppituntia 21.1.2021-15.4.2021, 15 oppituntia Tiina Kerminen Kurssimaksu 40,00 € Kurssilla tehdään ”maalaus” tekstiilimateriaaleista. Pohjapahville liimataan tilkkuja, kangassilppua, lankoja yms. materiaalia. Tuloksena taideteos, joka muistuttaa maalattua taulua, mutta on kolmiulotteisempi ja vivahteikkaampi materiaalien vaihtelun vuoksi. Ei vaadi erityistaitoja. Ilmoittautuneille lähetetään tarvikelista. Opiskelijoilla mahdollisuus jatkaa omatoimista työskentelyä tekstiililuokassa klo 11.3015.00. 114109 Kortteja ja kalligrafiaa kauniisti kirjoittaen –syksy Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 ti 17.30-20.00, joka toinen viikko 29.9.2020-24.11.2020, 15 oppituntia Pirjo Riipinen Kurssimaksu 30,00 € Kurssi sopii kaikille kalligrafiasta kiinnostuneille! Aloittelevien kanssa käydään läpi kalligrafian perusteita, välineitä ja muutama peruskirjainmalli sekä runsaasti harjoituksia. Pidemmälle ehtineiden kanssa kertausta kirjainmalleista, hienoja alkukirjaimia eri menetelmin, tutustutaan korttien sidontamalleihin ja tehdään korttipohjia eri menetelmillä sekä yhdessä sovittavat projektit. Kaikkien kanssa teemme joulukortteja ja seinäkalenterin 2021. 114110 Kortteja ja kalligrafiaa kauniisti kirjoittaen –kevät Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47

48

to 10.00-12.30, joka toinen viikko 11.2.2021-8.4.2021, 15 oppituntia Pirjo Riipinen Kurssimaksu 30,00 € Kurssi sopii kaikille kalligrafiasta kiinnostuneille! Aloittelevien kanssa käydään läpi kalligrafian perusteita, välineitä ja muutama peruskirjainmalli (tekstaus ja käsialakirjoittaminen) sekä korttipohjien tekoa eri menetelmillä ja runsaasti harjoituksia. Pidemmälle ehtineillä mahdollisuus tehdä pieniä tauluja runoista ja aforismeista sekä ”ei ihan tavallisia kortteja”, käyttämällä apuna myös muutakin kuin paperia, mm. feikkikultaa, nahkaa, tuohta ym. 114112 Emalikoruja jouluksi Järjestötalo, keramiikkaluokka, Tasakatu 4-6 la 10.00-15.00 21.11.2020, 5 oppituntia Susanna Tyrväinen Kurssimaksu 10,00 € Ei kausikortilla! Tervetuloa tutustumaan ikivanhaan tekniikkaan, emalointiin. Pajassa jokainen ehtii emaloida ainakin korun tai magneetin. Käytettävät emalit eivät sisällä lyijyä. Materiaalimaksu menekin mukaan. 114113 Mosaiikkia Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 pe 17.30-20.45 la 10.00-16.30 su 10.00-16.30 29.1.2021-31.1.2021, 20 oppituntia Ulla-Riitta Immonen Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! Valmistetaan erilaisia mosaiikkitöitä sisä- ja ulkotiloihin. Kurssilla myös mahdollisuus valaa betonista kolmiulotteisia muotoja. Ilmoittautuneille lähetetään tarvikelista. 114114 Villi ja vapaa huovutuspaja Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 pe 18.00-19.30 la 10.00-15.00 su 10.00-15.00 5.2.2021-14.2.2021, 14 oppituntia Tiina Kerminen Kurssimaksu 30,00 € Ei kausikortilla! Irrotellaan ja innostutaan villan, kankaiden ja kirjontojen väreistä ja mahdollisuuksista. Valmistetaan uniikkeja tekstiilejä käyttöön ja koristeeksi. Lopputulos ihana yllätys. Kurssilaisilla mahdollisuus työskennellä omatoimisesti tilassa klo 15-21. Pe 5.2. tutustutaan tekniikkaan ja tarvikkeisiin. Varsinainen kurssi la-su 13.–14.2.2021.


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

114121 Kalannahkan parkitseminen Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 ke 18.00-20.30 21.4.2021-21.4.2021, 3 oppituntia Ulla-Riitta Immonen Kurssimaksu 40,00 € Ei kausikortilla! Parkkiaineiden keräämiseen ja kalannahkojen käsittelyyn parkitsemista varten tutustutaan infoillassa ke 21.4.2021 klo 18.00-20.30. Kesä kalastellaan ja syksyllä saaliit parkitaan pe-su 6.-8.8. ja la 28.8.2021. Tuohityökurssilla opettelemme tuohitöiden alkuvalmisteluja ja valmistamme eri tekniikoilla esimerkiksi leipäkorin, säilytyskopan, erilaisia rasioita ja pientuotteita. Opettajalta mahdollisuus ostaa kurssilla käytettävä tuohimateriaali. Valmiit nauhat koppaan n. 40 e. Mukaan puukko, mattoveitsi, sakset, metalliviivain sekä noin 40 kpl pyykkipoikia. 114509 Ihanat tuohityöt UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 pe 17.00-21.00 la 9.00-15.00 su 10.00-15.00 9.10.2020-11.10.2020, 18 oppituntia Jaana Öljymäki Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! 114510 Ihanat tuohityöt 2 UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 pe 17.00-21.00 la 9.00-15.00 su 10.00-15.00 9.4.2021-11.4.2021, 18 oppituntia Jaana Öljymäki Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla!

TAITOPAJAT 114200 Taitopaja A, Niskamäki Niskamäki, Seija Kohvakka, Etelä-Niskamäentie 665 to 12.00-15.15 24.9.2020-3.12.2020, 20 oppituntia 21.1.2021-15.4.2021, 20 oppituntia Tiina Honkanen, Heli Laitinen, Juha Lahtinen ja Susanna Tyrväinen Kurssimaksu 45,00 € Pajassa valmistetaan muistojen laatikko, kaiverretaan puupiirroksia, solmitaan makrameeta, tehdään katiskaverkko- ja emalitöitä sekä ideoidaan yhdessä mitä muuta voisi tehdä. Kokoontumiskerrat syksyllä: 24.9., 8.10., 5.11., 19.11. ja 3.12.2020. Kokoon-

tumiskerrat keväällä: 21.1., 4.2., 18.2., 18.3. ja 15.4.2021. 114201 Taitopaja B, Virtasalmi Virtasalmi, kirjasto ke 10.00-13.15, joka toinen viikko 16.9.2020-25.11.2020, 24 oppituntia 13.1.2021-7.4.2021, 28 oppituntia Kumpulainen Pertti, Honkanen Tiina, Immonen Ulla-Riitta ja Tyrväinen Susanna Kurssimaksu 60,00 € Pajassa tehdään kahvipussitöitä, valmistetaan tontulle jouluinen ovi, sulatetaan lasia ja tehdään keramiikkatöitä. Ideoidaan yhdessä lisää mitä muuta voisi tehdä.

TEKNINEN TYÖ HUOM! Jokaisen puu- ja metallityökurssin alussa on opastus koneiden ja laitteiden turvalliseen käyttöön. Perehdytyksen todentamiseksi osallistuja kuittaa allekirjoituksellaan saamansa opastuksen. 114300 Puukkokurssi Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 ti 18.00-21.15 15.9.2020-1.12.2020, 44 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 52 oppituntia Eetu Taivalantti Kurssimaksu 90,00 € Kurssilla perehdytään puukon valmistuksen eri vaiheisiin. Pääosa opetuksesta muodostuu käytännön työskentelystä ja sen ohessa annettavasta yksilöllisestä ohjauksesta. Tarvikkeet opiskelija hankkii itse. Opettaja opastaa tarvikehankinnoissa. Alaikäraja 15 vuotta. 114301 Puu- ja metallitöiden paja Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 ma 14.45-18.00 14.9.2020-30.11.2020, 44 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 52 oppituntia Tapio Laakso Kurssimaksu 90,00 € Mahdollisuus tehdä sekä puu- että metallitöitä. Töissä käytettävät tarvikkeet opiskelija hankkii itse. Opettaja ohjaa hankinnoissa. Alaikäraja 15 vuotta. 114302 Luovasti puusta UUTUUS! Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 ma 18.00-21.15 14.9.2020-30.11.2020, 44 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 52 oppituntia

49


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

Eetu Taivalantti Kurssimaksu 90,00 € Kurssilla pääset tekemään puutöitä luovalla ja rennolla otteella. Keksi vanhalle huonekalulle uusi käyttötarkoitus tai kokeile rohkeasti miten puu taipuu vaikkapa taiteeksi. Kurssilla tutustutaan puuntyöstön perusteisiin ja kurssi soveltuu vasta-alkajille sekä myös enemmän puutöitä tehneille. Alaikäraja 15 vuotta. 114303 Puutyö A Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 ti 14.45-18.00 15.9.2020-1.12.2020, 44 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 52 oppituntia Tapio Laakso Kurssimaksu 90,00 € Kurssilla valmistetaan käyttö- ja koriste-esineitä käsityövälineillä ja puuntyöstökoneilla. Liimat, hionta- ja kiinnitystarvikkeet opiskelija hankkii itse. Alaikäraja 15 vuotta. 114304 Puutyö B Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 to 18.00-21.15 17.9.2020-3.12.2020, 44 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 52 oppituntia Paulus Holster Kurssimaksu 90,00 € Valmistat ohjatusti useita työvaiheita edellyttävän puutuotteen kuten esimerkiksi jakkaran tai pöydän. Opit turvalliset ja oikeaoppiset työtavat (myös sähkötoimiset). Laajennat osaamistasi erilaisiin työtapoihin ja tekniikoihin kuten liimauksiin ja liitoksiin. Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka hallitsevat perusasiat puuntyöstöstä ja koneiden käytöstä. Materiaalit ja liiman opiskelija hankkii itse. Alaikäraja 15 vuotta. Koristeveistokurssilla opitaan koristeveistossa käytettävien työvälineiden käyttöä ja työstötapoja omaan työhön soveltaen. Materiaalin ja liiman opiskelija hankkii itse. 114305 Koristeveisto A Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 ke 14.45-18.00 16.9.2020-2.12.2020, 44 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 52 oppituntia Martti Lehikoinen Kurssimaksu 90,00 € Alaikäraja 15 vuotta. 114306 Koristeveisto B Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 50

ke 18.00-21.15 16.9.2020-2.12.2020, 44 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 52 oppituntia Martti Lehikoinen Kurssimaksu 90,00 € Alaikäraja 15 vuotta. 114307 Koristeveisto C Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 to 14.45-18.00 17.9.2020-3.12.2020, 44 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 52 oppituntia Martti Lehikoinen Kurssimaksu 90,00 € Alaikäraja 15 vuotta. 114310 Huonekalujen korjaus, entisöinti ja verhoilu Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 ti 18.00-21.15 15.9.2020-1.12.2020, 44 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 52 oppituntia Päivi Kuronen ja Paulus Holster Kurssimaksu 105,00 € Kurssilla korjataan, entisöidään ja verhoillaan erilaisia huonekaluja. Kurssin tavoitteena on oman huonekalun kunnostus puuosien korjauksesta pintakäsittelyyn asti. Samalla opitaan perinteisiä kunnostustapoja ja pintakäsittelymenetelmiä. Oma huonekalu mukaan jo ensimmäisellä kerralla. Entisöinnin ja verhoilun opettajat ovat kurssilla yhtä aikaa opettamassa, jolloin työn ongelmakohtaan saa heti opetusta. Osan verhoilutarvikkeista voi ostaa opistolta ja osan mm. liiman, opiskelija hankkii itse. Korjaus- ja entisöintitarvikkeet opiskelija hankkii itse. Alaikäraja 15 vuotta. 114312 Nikkaripaja Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 pe 17.00-19.30 la 12.00-15.30 11.9.2020-28.11.2020, 14 oppituntia 23.1.2021-17.4.2021, 16 oppituntia Eetu Taivalantti Kurssimaksu 40,00 € Tule nikkaroimaan yhdessä lapsesi tai lapsenlapsesi kanssa. Pajalla tutustutaan turvallisesti puutöiden alkeisiin ja voitte toteuttaa kurssin aikana omia yhteisprojekteja tai tehdä puutöitä valmiiden ohjeiden mukaan. Huom. Lapset kurssille ainoastaan huoltajan kanssa. Alaikäraja 6 v. Kurssi-info pe 11.9 klo 17.00-19.30 Taitotalolla. Varsinainen kurssi kerran kuussa lauantaisin. Kurssimaksu 40 €/lapsi - lapsen mukana tulevasta aikuisesta ei kurssimaksua. Varsinaiset kokoontumiskerrat syksyllä 26.9., 31.10.


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

ja 28.11.2020. Keväällä 23.1., 20.2., 20.3. ja 17.4.2021. 114313 Hitsauspaja naisille Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 su 10.00-16.30 27.9.2020-29.11.2020, 24 oppituntia 24.1.2021-18.4.2021, 32 oppituntia Eetu Taivalantti Kurssimaksu 60,00 € Ei kausikortilla! Naiset rohkeasti hitsaamaan! Kurssilla pääset tutustumaan hitsauslaitteiden käyttöön ja voit tehdä esim. pihallesi somisteen tai käyttöesineen. Ota mukaan kaikenlaista rautaromua, josta ajattelet tehdä työsi. Alustava suunnitelma auttaa alkuun. Vaatetuksena pitkähihainen puuvillapaita, farkut tai vastaavat työhousut tai työhaalari sekä nahkaiset, pitkävartiset suojakäsineet. Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että jo aiemmin hitsanneille. Alaikäraja 15 vuotta. Kokoontumiskerrat syksyllä 27.9.,1.11. ja 29.11.2020. Keväällä 24.1., 21.2., 21.3. ja 18.4.2021. 114315 Amppeleita, kukkapöytiä ja muita kasvialustoja UUTUUS! Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 la 10.00-16.30 su 10.00-16.30 13.3.2021-14.3.2021, 16 oppituntia Heidi Harmanen Kurssimaksu 30,00 € Ei kausikortilla! Tehdään kukkaruukuille puisia jalustoja sisätiloihin, sekatekniikalla amppeleita sekä taimille juurrutusastioita. Kurssille kannattaa ottaa mukaan kukkaruukut, joille jalustat tulevat. Opettaja lähettää sähköpostitse lisätietoa materiaaleista ennen kurssin alkua.

MUUT KÄDEN TAIDOT 114500 Ihana ekoprintti Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 la 10.00-15.00 su 9.30-15.00 5.9.2020-6.9.2020, 12,5 oppituntia Ulla Lapiolahti Kurssimaksu 30,00 € Ei kausikortilla! Ekoprintti on kokeilevaa kankaankuviointia – ihmeen ihanaa, mukaansatempaavaa ja yllättävää! Menetelmä on luonnonläheinen ja lopputulos uniikki, sillä kuviot kankaalle syntyvät kasvien väriaineista ja orgaanisista muodoista. Kurssin aikana opitaan puuvilla- ja pellavakankaille soveltuva menetelmä, lisäksi kuvioidaan paperia. Myös menetelmän perusteet jo hallitseville on tarjolla uusia vinkkejä – ja alkusyksyn kasvivalikoimakin on mukavan monipuolinen sekä

runsas! Kurssiin sisältyy etätehtävänä kasvien kerääminen sekä kankaiden esikäsittely soijamaidolla. Kurssimaksu sisältää kurssilla käytettävät liemet. Kurssiosallistuminen ei edellytä ennakkotaitoja. Haluatko vähentää kemikaalikuormitusta ja valmistaa itse ekologiset pesuaineet? Kurssilla valmistetaan pyykinpesuaineita, pyykinpesuun sopivaa palasaippuaa ja pyykkietikkaa. Osallistujille lähetetään infoa tarvikkeista. Materiaalimaksu määräytyy käytön mukaan. 114501 Itsetehdyt kodin pesuaineet 1 Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 su 10.00-16.30 22.11.2020, 8 oppituntia Anna Mattila Kurssimaksu 20,00 € Ei kausikortilla! 114502 Itsetehdyt kodin pesuaineet 2 Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 su 10.00-16.30 21.3.2021, 8 oppituntia Anna Mattila Kurssimaksu 20,00 € Ei kausikortilla! 114503 Itse tehty saippua Laaksotien tekstiilityöluokka 2, Laaksotie 47 ma 18.00-19.30 la 10.00-15.15 22.3.2021-27.3.2021, 8,5 oppituntia Anna Mattila Kurssimaksu 20,00 € Ei kausikortilla! Tehdään saippuaa perinteisin menetelmin lipeän, öljyjen ja luonnollisten väri- ja tuoksuaineiden avulla. Maanantaina tutustutaan raaka-aineisiin ja valmistukseen. Lauantaina valmistetaan saippuaa. Osallistujille lähetetään infoa tarvikkeista. Materiaalimaksu määräytyy käytön mukaan. Alaikäraja 15 vuotta. 114506 Nukkekodin pienesineet Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 ma 17.30-19.00 la 10.00-17.00 su 10.00-17.00 28.9.2020-5.12.2020, 26 oppituntia 23.1.2021-17.4.2021, 32 oppituntia Tiina Honkanen Kurssimaksu 60,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla valmistetaan kaikenlaista tarpeellista nukkekotiin eri tekniikoilla – huonekaluja, valaisimia, tekstiileitä, kirjoja, lehtiä, viherkasveja ja kukkia sekä ruokia ja ruokapakkauksia. Teemme kurssilla myös tarvittaessa nukkekodin asukkaita. Kurssilla voi myös 51


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

rakentaa pienoishuoneen eli roomboxin, joka sisustetaan. Aiempaa kokemusta ei tarvita, alle 10-vuotiaat lapset vanhemman seurassa ja vastuulla. Info 28.9. klo 18.00-19.30, jolloin keskustellaan tarvikkeista ja käydään läpi kurssin ohjelma. Opiskelijat hankkivat materiaalit pääsääntöisesti itse. Opistolta ja opettajalta saa materiaaleja ja niitä voi ostaa opettajalta. Tarvittaessa tehdään yhteistilauksia. Kokoontumiskerrat syksyllä: 10.10., 7.11. ja 5.12.2020. Kokoontumiskerrat keväällä: 23.1.,20.2., 20.3. ja 17.4.2021. 114507 Muistojen laatikko, pienois- tai miniatyyrimaailma UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 ma 17.30-19.00 la 10.00-17.00 su 10.00-17.00 26.10.2020-1.11.2020, 18 oppituntia Tiina Honkanen Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla toteutetaan pienoismaailma nukkekotien ja miniatyyrin innoittamana. Pienoismaailman voi rakentaa vaikkapa puutarhalyhtyyn, kenkälaatikkoon, seinäkelloon, vanhaan matkalaukkuun tai itse rakentamaan laatikkoon. Voit tehdä vaikkapa tontun tuvan, keväisen puutarhan, sisustaa yksittäisen huoneen matkamuistoilla tai ihan mitä vaan mielikuvitus keksii. Info- ja suunnittelukerta on ma 26.10. ja varsinainen kurssi la-su 31.10.-1.11.2020. Opiskelijat hankkivat materiaalit pääsääntöisesti itse. Opistolta ja opettajalta saa materiaaleja ja niitä voi ostaa opettajalta. 114508 Kehärumpu Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 la 10.00-14.00 su 10.00-14.00 3.10.2020-11.10.2020, 20 oppituntia Jouni Kurki Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla valmistetaan suurehko kehärumpu, joka on soikea ja kooltaan n. 60x70 cm. Rumpuun tulevat materiaalit ja poron nahka maksavat yhteensä noin 80 €/rumpu. Kokoontumiset la-su 3.-4.10. ja 10.11.10.2020. 114525 Tavaroiden uusi elämä UUTUUS! Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 la 10.00-16.30 su 10.00-16.30 14.11.2020-15.11.2020, 16 oppituntia Heidi Harmanen

52

Kurssimaksu 30,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla keksitään yhdessä teollisen muotoilijan opastuksella omille vanhoille tai rikkonaisille tavaroille uusi ilme tai käyttötarkoitus esim. vanhasta kakkuvuoasta keittiön kelloksi. Osallistujille lähetetään infoa tarvikkeista ja vinkkejä suunnittelutyöhön. Viikonlopun aikana toteutetaan suunnitelma: hiotaan, maalataan, porataan ja paikataan. Poistetaan osia tai lisätään. Päästetään mielikuvitus valloilleen. 114530 Naishahmoja paperimassasta UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 to 17.00-20.30 la 10.00-16.30 su 10.00-16.30 28.1.2021-15.4.2021, 32 oppituntia Mari Hämäläinen Kurssimaksu 45,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla muotoillaan naishahmoja paperimassasta ja paper clay massasta. Vartalon osat muotoillaan, hiotaan ja maalataan. Vaatetuksen voi muotoilla ja maalata hahmon päälle tai hyödyntää erilaisia tekstiilimateriaaleja kuten pitsiliinoja, pitsejä, värjättyjä ja kirjottuja tekstiilejä, metallilankaa, erilaisia paperimateriaaleja kuten silkkipaperia, kirjansivuja ja käsintehtyä paperia. Ompelutaitoa ei kurssilla tarvita. Kurssilaisille lähetetään tarvikelista. Kokoontumispäivät: to 28.1. ja 11.2., la-su 27.-28.2. sekä to 18.3. ja 15.4.2021. 114531 Sovitusnukke omilla mitoilla UUTUUS! Laaksotien tekstiilityöluokka 1, Laaksotie 47 ma 17.30-19.00 pe 17.00-21.15 la 10.00-15.30 su 10.00-15.30 1.2.2021-7.2.2021, 20 oppituntia Anna-Kaarina Kalliokoski Kurssimaksu 35,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla valmistamme sovitusnuken omilla mitoilla. Mukaan tarvitset käytetyn t-paidan, jonka päälle sovitusnukke muotoutuu. Alkuvaiheessa työskentelemme pareittain. Voit käyttää sovitusnukkea ompelussa, mutta voit tehdä siitä myös persoonallisen sisustuselementin. Tarvittavat materiaalit voit ostaa opettajalta tai hyödyntää omia kankaitasi. Kurssin sisältöön ei kuulu jalan valmistus. Info ma 1.2. ja varsinainen kurssi pe-su 5.-7.2.2021.


TANSSI JA LIIKUNTA LASTEN TANSSI JA LIIKUNTA 115005 Tanssijamitus, 6-8 –vuotiaat Myllykadun tanssi- ja liikuntasali, Myllykatu 1, 3.krs ti 15.15-16.00 15.9.2020-1.12.2020, 11 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 13 oppituntia Johanna Seppänen Kurssimaksu 40,00 € Tanssijamitus tunnilla liikutaan monipuolisesti musiikin tahdittamana. Tutustumme yhdessä erilaisiin tanssityyleihin nykytanssista katutanssiin ja teemme lyhyitä helppoja koreografioita. Tunti soveltuu kaikille tanssimisesta innostuville lapsille ja aiempaa tanssitaustaa ei tarvita. Ota tunnille mukaan oma vesipullo. 115006 Showtanssi, 9-11 –vuotiaat Myllykadun tanssi- ja liikuntasali, Myllykatu 1, 3.krs ti 16.00-17.00 15.9.2020-1.12.2020, 14,63 oppituntia

12.1.2021-13.4.2021, 17,29 oppituntia Johanna Seppänen Kurssimaksu 45,00 € Showtanssi on näyttävä ja vauhdikas tanssilaji. Tunti sisältää salin poikki liikkuvia harjoitteita; tunnilla kehitetään liikkuvuutta ja harjoitellaan monipuolisesti hyppyjä, pyörähdyksiä ja erilaisia askelikkoja. Tunti sisältää tanssitekniikkaa ja vaikutteita eri tanssilajeista. Streetdance-tunnilla tutustutaan eri katutanssilajeihin ja opetellaan erilaisia tanssisarjoja tämän hetken kuumimpiin hittibiiseihin. Tunnit ovat rentoja ja vauhdikkaita, Streetdance soveltuu mainiosti kaikille hyvästä musiikista, liikkumisesta ja temppuilusta kiinnostuneille. 115007 Streetdance, 8-11 v Veturitori, Tallikankaankatu 3 ma 15.15-16.00 14.9.2020-7.12.2020, 11 oppituntia

53


11.1.2021-19.4.2021, 13 oppituntia Johanna Seppänen Kurssimaksu 40,00 € Ei opetusta 30.11. 115008 Streetdance, yli 12-vuotiaat Veturitori, Tallikankaankatu 3 ma 17.00-18.00 14.9.2020-7.12.2020, 16,63 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 17,29 oppituntia Johanna Seppänen Kurssimaksu 45,00 € Ei opetusta 30.11. 115009 Fortdance, yli 9 v Veturitori, Tallikankaankatu 3 ma 16.00-17.00 14.9.2020-7.12.2020, 14,63 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 17,29 oppituntia Johanna Seppänen Kurssimaksu 45,00 € Tanssitunti sisältää Fortnite-pelistä tutuilla liikkeillä maustettua katutanssia, sekä menevää musiikkia. Tanssin ohella pääset treenaamaan myös akrobatiataitojasi. Jalkineeksi sopii hyvin lenkkarit tai tennarit. Kurssi sopii kaikenikäisille. Ei opetusta 30.11. Satutanssissa tutustumme tanssin kiehtovaan maailmaan leikin kautta ikäkaudelle sopivalla tavalla käyttäen myös luovaa tanssia. Huom! ei opetusta viikoilla 42/2020 ja 10/2021. 115011 Satutanssi, 3-vuotiaat Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 ti 16.45-17.15 15.9.2020-8.12.2020, 7,37 oppituntia 12.1.2021-20.4.2021, 8,71 oppituntia Heli Venäläinen Kurssimaksu 30,00 € 115012 Satutanssi, 4-5 –vuotiaat Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 ti 17.30-18.15 15.9.2020-8.12.2020, 11 oppituntia 12.1.2021-20.4.2021, 13 oppituntia Heli Venäläinen Kurssimaksu 40,00 € 115013 Satutanssi, 5-6 vuotiaat Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 ti 18.15-19.00 15.9.2020-8.12.2020, 11 oppituntia 12.1.2021-20.4.2021, 13 oppituntia

54

Heli Venäläinen Kurssimaksu 40,00 €

ZUMBA 115300 Zumba gold - zumbaa senioreille Veturitori, Tallikankaankatu 3 ke 17.00-18.00 16.9.2020-2.12.2020, 14,63 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 17,29 oppituntia Mira Ilmoniemi Kurssimaksu 45,00 € Zumba gold sopii sekä ikäihmisille että liikuntarajoitteisille ja liikuntaa aloitteleville. Askeleita opetellaan rauhassa ja nautitaan yhdessä latinomusiikista (mm. salsa, cumpia, flamenco, tango). Tunnit kehittävät kunnon lisäksi myös tasapainoa ja muistiakin. 115301 Zumba Veturitori, Tallikankaankatu 3 ke 18.00-19.00 16.9.2020-3.12.2020, 14,63 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 17,29 oppituntia Mira Ilmoniemi Kurssimaksu 45,00 € Energinen tanssitunti iloisessa ja innostavassa Zumba-tunnelmassa latinalaisrytmien tahtiin.

ITÄMAINEN TANSSI 115400 Itämainen tanssi, alkeet Myllykadun tanssi- ja liikuntasali, Myllykatu 1, 3.krs ma 18.15-19.45 14.9.2020-30.11.2020, 22 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 26 oppituntia Anne Hämäläinen Kurssimaksu 55,00 € Tutustu itämaisen tanssin maailmaan. Tanssi on tehokasta ja rentouttavaa liikettä koko selkärangalle, samalla vahvistaen keskivartalon lihaksia. Aloitamme perusliikkeistä ja helpoista askelsarjoista. Sopii vasta- alkajille ja niille, jotka haluavat kerrata tanssin perusteita. 115401 Itämainen tanssi, jatko Uimahalli, alasali, Opintie 2 su 16.30-18.00 20.9.2020-13.12.2020, 22 oppituntia 17.1.2021-25.4.2021, 26 oppituntia Anne Hämäläinen Kurssimaksu 55,00 € Jatkotasolla harjoitellaan tanssin tekniikkaa ja vaativampia jatkotason koreografioita.


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

PARITANSSI Lavatanssi on hauskaa yhdessäoloa, terveysliikuntaa, sekä oppimisen iloa. Tunneilla opettelemme eri lavatanssien perusaskeleita, sekä vienti- ja seuraamistekniikoita rennossa ja iloisessa ilmapiirissä. Koronatilanteen vuoksi ilmoittautuminen pareittain ja harjoittelemme koko ajan oman parin kanssa. 115500 Lavatanssit, alkeet Veturitori, Tallikankaankatu 3 to 18.00-19.15 17.9.2020-3.12.2020, 18,37 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 21,71 oppituntia Sari Härkönen ja Erkki Huupponen Kurssimaksu 60,00 € / hlö Tällä kurssilla aloitamme alkeista. 115501 Lavatanssit, alkeisjatko Veturitori, Tallikankaankatu 3 to 19.15-20.30 17.9.2020-3.12.2020, 18,37 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 21,71 oppituntia Sari Härkönen ja Erkki Huupponen Kurssimaksu 60,00 € / hlö Ilmoittautuessasi tälle kurssille sinun olisi hyvä hallita perusaskeleet. 115504 Lavatanssit, jatkokurssi Kontiopuiston liikuntahalli su 13.30-15.00, joka toinen viikko 20.9.2020-13.12.2020, 12 oppituntia 10.1.2021-18.4.2021, 14 oppituntia Riitta Kauhanen ja Seppo Viinikainen Kurssimaksu 50,00 € / hlö Kurssilla syvennämme lavatanssin osaamista perinteisiin lavatansseihin huomioiden osallistujien toiveet. Kurssilaisten on hyvä hallita lavatanssin perusteet. Ilmoittautuminen pareittain. Koronatilanteen vuoksi kurssilla ei ole parinvaihtoa. 115505 Lavatanssit, Jäppilä JJäppilä, monitoimitalo, Jäppilän Kirkkotie 9 su 16.00-17.15, joka toinen viikko 13.9.2020-29.11.2020, 10,02 oppituntia 17.1.2021-25.4.2021, 11,69 oppituntia Riitta Kauhanen ja Seppo Viinikainen Kurssimaksu 50,00 € / hlö Kurssilla tanssimme perinteisiä lavoilla tanssittavia tansseja kurssilaisten toiveet huomioiden. Ilmoittautuminen pareittain. Koronatilanteen vuoksi kurssilla ei ole parinvaihtoa.

115506 Parisalsaa sunnuntaisin Kontiopuiston liikuntahalli su 10.00-14.15 15.11.2020, 5 oppituntia 28.2.2021, 5 oppituntia Anne ja Markku Nissinen Kurssimaksu 30,00 € / hlö, ei kausikortilla! Tule tanssimaan kanssamme aurinkoista parisalsaa! Aloitamme alkeista ja etenemme ryhmän tason mukaan. Ilmoittautuminen pareittain. Koronatilanteen vuoksi kurssilla ei ole parinvaihtoa. Salsa on hauskaa. 115507 Askeleet haltuun Night club 2 step –tanssiin UUTUUS! Veturitori, Tallikankaankatu 3 su 10.00-14.15 29.11.2020, 5 oppituntia 21.3.2021, 5 oppituntia Anne ja Markku Nissinen Kurssimaksu 30,00 € / hlö, ei kausikortilla! Night club 2 step on helposti omaksuttava kädenalitanssi, jota tanssitaan rauhalliseen Suomi-iskelmään. Aloitamme alkeista, et tarvitse aiempaa kokemusta tanssista. Ilmoittautuminen pareittain. Koronatilanteen vuoksi tunnilla ei ole parinvaihtoa. 115508 Fusku alkeista alkaen Veturitori, Tallikankaankatu 3 la 12.00-17.00 26.9.2020, 6 oppituntia Pirjo ja Tommi Koivula Kurssimaksu 25,00 € / hlö, ei kausikortilla! Fusku on lavoilla suosittu kädenalitanssi. Jo muutamalla kuviolla pääsee mukavasti tanssin tunnelmaan. Kurssilla opetus alkaa alkeista. Koivulat kiertävät päätoimisina tanssinopettajina ympäri Suomea. Heidän tunneillaan on mukavan rento tunnelma ja paljon käytännönläheisiä harjoituksia. Koronatilanteen vuoksi kurssilla ei ole parinvaihtoa. Ilmoittautuminen pareittain.

MUUT TANSSIT 115701 Showtanssi yli 12 v ja aikuiset Myllykadun tanssi- ja liikuntasali, Myllykatu 1, 3.krs ti 17.00-18.00 15.9.2020-1.12.2020, 14,63 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 17,29 oppituntia Johanna Seppänen Kurssimaksu 45,00 € Showtanssi on näyttävä ja vauhdikas tanssilaji. Tunti sisältää tanssitekniikkaa ja vaikutteita eri tanssila-

55


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

jeista. Showtanssi on suunnattu yli 12 vuotiaille ja aikuisille. 115704 Rivitanssi Veturitori, Tallikankaankatu 3 ke 19.00-20.30 23.9.2020-18.11.2020, 12 oppituntia 13.1.2021-31.3.2021, 14 oppituntia Maarit Tirkkonen Kurssimaksu 40,00 € Joka toinen viikko parittomilla viikoilla. Huom! opetusta on syys- ja talvilomaviikoilla. 115705 Tutustu Afroon UUTUUS! Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 to 18.00-19.00 17.9.2020-3.12.2020, 14,63 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 17,29 oppituntia Mari Kontulainen Kurssimaksu 45,00 € Tutustu afroon -kurssilla pääset nimensä mukaisesti tutustumaan afrikkalaisen tanssin maailmaan, liikekieleen ja rytmeihin. Afro on kokonaisvaltaista, energistä ja ilmaisuvoimaista tanssia. Pääpainona kurssilla ovat länsiafrikkalaiset tanssit. Aiempaa kokemusta lajista et tarvitse. Afroa tanssitaan paljain jaloin. Mukaasi tarvitset mukavat liikuntavaatteet sekä juomapullon. Lämpimästi tervetuloa! 115706 Tanssia erityisryhmälle 1 Tahiniemen koulu, Tuohiniementie 4 ma 17.15-18.00 14.9.2020-30.11.2020, 11 oppituntia 11.1.2021-12.4.2021, 12 oppituntia Terhi Fullwood Kurssimaksu 40,00 € Tunnilla opetellaan ja tanssitaan erilaisia koreografioita. Innostutaan ja iloitaan tanssi-ilmaisusta rennossa ilmapiirissä. 115707 Tanssia erityisryhmälle 2 Tahiniemen koulu, Tuohiniementie 4 ma 18.15-19.00 14.9.2020-30.11.2020, 11 oppituntia 11.1.2021-12.4.2021, 12 oppituntia Terhi Fullwood Kurssimaksu 40,00 € Tunnilla opetellaan ja tanssitaan erilaisia koreografioita. Innostutaan ja iloitaan tanssi-ilmaisusta rennossa ilmapiirissä.

56

Lavis-lavatanssijumppa on helppo, hauska ja hikinen liikuntamuoto, joka perustuu lavatanssiaskeleiden ja jumpan yhdistelmään. Tunnilla tanssitaan yksin, joten ei ole vaaraa, että kukaan talloo varpaille. Ohjelmistossa tuttuja lavatanssilajeja kuten valssi, humppa, jenkka, rock/jive, cha cha ja samba, tangoa unohtamatta. Kuntoilun ohella saatat huomaamattasi oppia lavatanssien askeleita. 115711 Lavis Veturitori, Tallikankaankatu 3 ma 18.30-19.30 14.9.2020-7.12.2020, 14,63 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 17,29 oppituntia Sari Härkönen Kurssimaksu 45,00 € Ei opetusta 30.11. 115712 Lavis lavatanssijumppaa etänä UUTUUS! ma 18.30-19.30 14.9.2020-30.11.2020, 14,63 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 17,29 oppituntia Sari Härkönen Kurssimaksu 45,00 € Striimattu Lavistunti etäopetukseen. Haluatko tanssahdella kotona? Tämä tunti etäohjataan verkkoyhteyden välityksellä livestriimaten, mikä mahdollistaa vuorovaikutuksen kurssilaisten ja ohjaajan kanssa. Osallistuaksesi kurssille sinulla tulee olla tietokone, tabletti tai älypuhelin ja toimiva internetyhteys. Etäkurssille ilmoittaudut samoin kuin muillekin opiston kursseille: joko netissä tai soittamalla opiston toimistoon. Muistathan antaa sähköpostiosoitteesi ilmoittautuessasi. Ennen kurssin alkua saat sähköpostiisi osallistumisohjeet ja linkin, jonka kautta pääset osallistumaan kurssille. Osallistumiseen riittävät mainiosti tietokoneen peruskäyttötaidot, et tarvitse erityistä tietoteknistä osaamista. 115714 Lavis, päiväsaikaan Veturitori, Tallikankaankatu 3 ma 12.00-13.00 14.9.2020-30.11.2020, 14,63 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 17,29 oppituntia Sari Härkönen Kurssimaksu 45,00 €


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

115715 Lavis, sunnuntai Veturitori, Tallikankaankatu 3 su 17.45-18.45 20.9.2020-13.12.2020, 14,63 oppituntia 17.1.2021-25.4.2021, 17,29 oppituntia Sari Härkönen Kurssimaksu 45,00 € 115723 Lavis maraton 3.10. Veturitori, Tallikankaankatu 3 la 10.30-13.00 3.10.2020, 3,33 oppituntia Sari Härkönen Kurssimaksu 10,00 €, ei kausikortilla! Tässä Lavis Maratonissa hikoilemme kolmen oppitunnin verran. Mukaan tanssitossut/lenkkarit tai muut tanssijumppaan sopivat jalkineet, sekä juomapullo ja pieni välipala, jos ajattelet tarvitsevasi tankkausta. 115716 Rennosti lattareita ja tasapainoa senioreille, Virtasalmi Virtasalmi, Ojintalo, Koulutie 12 pe 16.45-17.30 18.9.2020-4.12.2020, 11 oppituntia 15.1.2021-16.4.2021, 13 oppituntia Emmi Lemmetty-Garcia Kurssimaksu 40,00 € Tanssia rennolla otteella aurinkoisten latinalaisrytmien tahtiin kehittäen samalla tasapainoa, koordinaatiota ja liikkuvuutta. 115717 Rennot lattarit, Virtasalmi Virtasalmi, Ojintalo, Koulutie 12 pe 17.30-18.15 18.9.2020-4.12.2020, 11 oppituntia 15.1.2021-16.4.2021, 13 oppituntia Emmi Lemmetty-Garcia Kurssimaksu 40,00 € Hyvänmielen aurinkoisia lattarirytmejä rennolla otteella tanssien, venyttelyitä unohtamatta. 115718 Zumba, Peiposjärvi Peiposjärvi, Seurantalo, Peiposjärventie 1671 ke 18.00-19.00 16.9.2020-2.12.2020, 14,63 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 17,29 oppituntia Mira Ilmoniemi Kurssimaksu 45,00 € Energinen tanssitunti iloisessa ja innostavassa Zumba-tunnelmassa latinalaisrytmien tahtiin. Tunti etäohjataan livestriimaten, mikä mahdollistaa vuorovaikutuksen kurssilaisten ja ohjaajan välillä.

115719 Zumba, Kumputalo Halkokumpu, Kumputalo, Halkokummuntie 24 ke 18.00-19.00 16.9.2020-2.12.2020, 14,63 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 17,29 oppituntia Mira Ilmoniemi Kurssimaksu 45,00 € Energinen tanssitunti iloisessa ja innostavassa Zumba-tunnelmassa latinalaisrytmien tahtiin. Tunti etäohjataan livestriimaten, mikä mahdollistaa vuorovaikutuksen kurssilaisten ja ohjaajan välillä.

VESILIIKUNTA Ohjatuilla allasvuoroilla kaikkien vesijumppien hinta on 2,50 €/kerta + uintimaksu. Maksut maksetaan etukäteen uimahallin kassalle. Ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. 830000 Aquaboxing UUTUUS! Uimahalli, lämmin allas, Opintie 2 ke 17.30-18.00 16.9.2020-2.12.2020, 7,37 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 8,71 oppituntia Jonna Nuutinen Lyhyistä ajastetuista sarjoista koostuva intervallityyppinen tehokas vesijumppa. Osallistujilta edellytetään uimataitoa! 830001 Voimaa vedestä UUTUUS! Uimahalli, lämmin allas, Opintie 2 ti 16.45-17.15 15.9.2020-1.12.2020, 7,37 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 8,71 oppituntia Hilda Vedenpää Reipastempoista, kaikille soveltuvaa vesijumppaa erilaisia välineitä ja oman kehon vastusta hyödyntäen. Tunti kehittää tehokkaasti sekä lihas- että aerobista kuntoa ja parantaa liikkuvuutta. 830004 Äijävesi Uimahalli, lämmin allas, Opintie 2 to 18.00-18.30 17.9.2020-3.12.2020, 7,37 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 8,71 oppituntia Eila-Sinikka Niemeläinen Reipastempoista vesijumppaa nuorekkaan musiikin tahtiin. 830005 Syvänveden jumppa UUTUUS! Uimahalli, iso allas, Opintie 2 ma 18.00-18.30 14.9.2020-30.11.2020, 7,37 oppituntia

57


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

11.1.2021-19.4.2021, 8,71 oppituntia Eila-Sinikka Niemeläinen Tehokas vesijumppa isossa altaassa. Uimataito vaaditaan. Jumpassa saatetaan tarvita vesijuoksuvyötä. Jos omaa vyötä ei ole, sen saa veloituksetta käyttöön uimahallilta.

LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTA 830101 Lasten jooga 4-7v UUTUUS! Järjestötalo, diskotila, Tasakatu 4-6 ke 17.15-17.45 16.9.2020-2.12.2020, 7,37 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 8,71 oppituntia Satu Savolainen, lasten joogaohjaaja (Barnyoga.com) Kurssimaksu 35,00 € Joogatunnilla lapset liikkuvat joogasatujen maailmassa. Joogaan tutustutaan ilon ja leikin avulla, ilman kilpailua. Tunnin rauhallinen, myönteinen ilmapiiri tukee keskittymiskyvyn vahvistumista ja auttaa löytämään rentouden vahvistaen lapsen itsetuntemusta ja itseluottamusta. Jooga-asennot auttavat ylläpitämään liikkuvuutta sekä vahvistavat motoriikkaa ja tasapainoa. Pukeudu mukaviin joustaviin vaatteisiin. Oma alusta mukaan. 830102 Lasten jooga 8-11v UUTUUS! Järjestötalo, diskotila, Tasakatu 4-6 ke 18.00-18.45 16.9.2020-2.12.2020, 11 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 13 oppituntia Satu Savolainen, lasten joogaohjaaja (Barnyoga. com) Kurssimaksu 40,00 € 830104 Perheiden liikunta- ja kokkauskerho Perheiden talo, Kalevalankatu 38 ke 17.00-19.15, joka toinen viikko 9.9.2020-11.11.2020 Kurssimaksu 10,00 € Perheiden liikunta- ja kokkauskurssilla valmistamme helppoja ja maukkaita perheen arkiruokia. Lapsille on erikseen ja yhdessä vanhempien kanssa liikunnallisia leikkejä, pelejä, tanssia jne. sekä sään salliessa ulkoiluretki makkaran paistoineen. Valmistettuja ruokia nautimme yhdessä tuntien lopuksi. Ohjaajina toimivat liikunnan ja ravitsemuksen ammattilaiset. Kokoontumiset 9.9., 23.9., 7.10., 28.10. ja 11.11. Kurssimaksu 10 € /perhe. Ilmoittautuminen Seutuopiston toimistoon p 044 588 2211 tai p. 0400 855 800.

58

JOOGA, ASAHI, PILATES JA RENTOUTUS 830200 Jooga, seniorit Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 to 14.15-15.45 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Anja Pietiläinen, joogaopettaja SJL Kurssimaksu 55,00 € SJL joogaa naisille ja miehille. Helpotettu ohjelma, joka lähtee opiskelijan yksilöllisistä lähtökohdista ottaen huomioon hänen mahdollisuutensa ja rajoituksensa. Ohjelma sisältää lihaskunto-, jooga- ja rentoutumisharjoituksia. Ota alusta mukaan! 830201 Aamujooga, seniorit Uimahalli, alasali, Opintie 2 ke 9.00-10.30 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Virpi Eskelinen, joogaopettaja SJL Kurssimaksu 55,00 € SJL joogaa naisille ja miehille. Helpotettu ohjelma, joka lähtee opiskelijan yksilöllisistä lähtökohdista ottaen huomioon hänen mahdollisuutensa ja rajoituksensa. Ohjelma sisältää lihaskunto-, jooga- ja rentoutumisharjoituksia. Ota alusta mukaan! 830202 Aamujooga Järjestötalo, monitoimitila, Tasakatu 4-6 pe 9.00-10.30 18.9.2020-4.12.2020, 22 oppituntia 15.1.2021-23.4.2021, 26 oppituntia Virpi Eskelinen, joogaopettaja SJL Kurssimaksu 55,00 € Aamujoogalla elinvoimaa ja hyvää oloa päivään. Sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille naisille ja miehille. Ota alusta mukaan! 830203 Jooga, Kontiopuisto Kontiopuiston koulun sali, Kuusitie 46 ma 16.30-18.00 14.9.2020-30.11.2020, 22 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 26 oppituntia Virpi Eskelinen, joogaopettaja SJL Kurssimaksu 55,00 € SJL joogaa. Opetus etenee ryhmän valmiuksien mukaisesti. Sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille naisille ja miehille. Ota oma alusta mukaan.


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

830204 Äijäjooga Järjestötalo, monitoimitila, Tasakatu 4-6 ti 17.30 -19.00 15.9.2020-1.12.2020, 22 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 26 oppituntia Anja Pietiläinen, joogaopettaja SJL Kurssimaksu 55,00 € Äijäjooga on niin jäykille kuin notkeammillekin miehille tarkoitettua SJL-joogaa ( = Suomen Joogaliiton välittämää joogaa ), jonka perustana ovat luonnollisen ja tietoisen hengityksen rytmittäminä tehtävät fyysiset harjoitukset, rentoutuminen sekä kehon ja mielen rauhoittumisen kokeminen tasapainona ja läsnäolona. Tarvitaan joustava asu ylle ja oma alusta mukaan. 830205 Naisten jooga, Jäppilä Jäppilä, monitoimitalo, Jäppilän Kirkkotie 9 ma 17.30-19.00 14.9.2020-30.11.2020, 22 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 26 oppituntia Tarja Naukkarinen, joogaopettaja SJL Kurssimaksu 55,00 € Joogalla lisää liikkuvuutta niveliin ja rentoutta lihaksiin. Harjoittamalla hengitystä ja liikkeiden rytmittämistä hengitykseen lisäämme rauhoittumista ja asettumista tähän hetkeen. Kaiken kuntoiset tervetuloa joukkoon! Oma alusta mukaan. 830207 Äijäjooga, Jäppilä Jäppilä, monitoimitalo, Jäppilän Kirkkotie 9 ti 18.30-20.00 15.9.2020-1.12.2020, 22 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 26 oppituntia Tarja Naukkarinen, joogaopettaja SJL Kurssimaksu 55,00 € Kaikenikäisille ja -kuntoisille miehille tarkoitettu ryhmä. Edetään rauhassa venytellen ja kehoa kuunnellen, unohtamatta hengityksen tärkeyttä joogassa. Tule mukaan rennon reippaaseen ryhmään. Oma alusta mukaan. 830209 Jooga, Naarajärvi Naarajärvi, Kerttula, Seunalantie ke 17.45-19.15 16.9.2020-2.12.2020, 22 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 26 oppituntia Anja Pietiläinen, joogaopettaja SJL Kurssimaksu 55,00 € SJL:n joogaharjoituksiin yhdistetään kokonaisuuteen sopivia Asahi-harjoitteita. Asahi on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä terveysliikuntamuoto. Tunnin painotus on joogaharjoitteissa. Oman hengityk-

sen rytmittämät liikkeet virkistävät ja rentouttavat kehoa ja mieltä tuottaen tasapainoisen ja rauhoittuneen olon. Joustava asu ja oma alusta mukaan. 830212 Aamuasahi Poleeni, Savontie 13 pe 9.00-10.00 18.9.2020-4.12.2020, 14,63 oppituntia 15.1.2021-23.4.2021, 17,29 oppituntia Sari Härkönen Kurssimaksu 45,00 € Asahi terveysliikunnan helpot harjoitukset vahvistavat, rentouttavat ja lisäävät liikkuvuutta. Se on kehitetty erityisesti niskahartia-seudun jännitysten ja stressin lieventämiseen, sekä tasapainon vahvistamiseen. Asahi sopii kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille. Asahin hitaat ja venyttävät liikkeet sopivat erinomaisesti urheilijoille palauttavana harjoituksena. 830213 Rentouttava Ilta-Asahi UUTUUS! Järjestötalo, monitoimitila, Tasakatu 4-6 ti 19.15-20.00 15.9.2020-1.12.2020, 11 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 13 oppituntia Anja Pietiläinen Kurssimaksu 40,00 € Ilta-Asahi harjoitusten tavoitteena on vahvistaa alaraajojen ja selän lihaksistoa, sekä tasapainoa. Harjoituksen myötä olo rentoutuu ja rauhoittuu; mieli ja keho ovat harmoniassa. Kurssilla tutustumme lisäksi Mentastics-liikunnan periaatteisiin kehon jännitystilojen sulattamiseksi. Näin mieli ja liike ovat yhtä ja liike kevyttä ja vapautunutta. Pilates on Josef Pilateksen (1880-1967) luoma kehonhallintamenetelmä. Tunnilla opetellaan käyttämään kehon lihaksia ja niveliä tasapuolisesti, jolloin liian aktiiviset lihakset rentoutuvat ja keskivartalon ryhtiä tukevat lihakset vahvistuvat. 830215 Pilates alkeet Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 ma 18.30-19.30 14.9.2020-30.11.2020, 14,63 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 17,29 oppituntia Riina Väkeväinen Kurssimaksu 55,00 € Et tarvitse aiempaa kokemusta lajista. Oma alusta mukaan.

59


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

830216 Pilates alkeet –päiväryhmä Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 ke 13.15-14.15 16.9.2020-2.12.2020, 14,63 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 17,29 oppituntia Sari Härkönen Kurssimaksu 55,00 € Et tarvitse aiempaa kokemusta lajista. Oma alusta mukaan. 830217 Pilates alkeisjatko Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 ma 17.15-18.15 14.9.2020-3.12.2020, 14,63 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 17,29 oppituntia Sari Härkönen Kurssimaksu 55,00 € Kurssille tullessa olisi hyvä osata lajin perusteet. 830218 Pilates jatko Järjestötalo, monitoimitila, Tasakatu 4-6 to 18.00-19.00 17.9.2020-3.12.2020, 14,63 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 17,29 oppituntia Ritva Seppä Kurssimaksu 55,00 € Tämä on jatkokurssi lajia jo aiemmin harrastaneille. 830220 Vahvistu ja rentoudu Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 ti 19.15-20.15 15.9.2020-1.12.2020, 14,63 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 17,29 oppituntia Marjo Korhonen Kurssimaksu 45,00 € Kurssilla huolletaan kehoa vahvistavin ja venyttävin liikkein opetellen samalla kehotietoisuutta. Kehotietoisuus on olennainen asia rentoutumisen opettelemisessa. Tunnin lopussa on ohjattu rentoutuminen. Kurssi sopii naisille ja miehille.

KEVYT LIIKUNTA JA KEHONHUOLTO 830300 Seniorijumppa, Naarajärvi Naarajärvi, Kerttula, Seunalantie ti 16.00-17.00 15.9.2020-1.12.2020, 14,63 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 17,29 oppituntia Riina Väkeväinen Kurssimaksu 45,00 € Jumppaa ryhmäläisten toimintakyky huomioiden. Myös erilaisin välinein, esim. keppi, kuminauha, pal-

60

lo, käsipaino. Tavoitteena lihaskunnon, tasapainon ja liikkuvuuden kehittyminen, sekä liikunnan ilo. 830302 Kevennetty liikunta, Virtasalmi Virtasalmi, Ojintalo, Koulutie 12 to 16.00-17.00 17.9.2020-3.12.2020, 14,63 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 17,29 oppituntia Pasi Julkunen Kurssimaksu 45,00 € Tunti sisältää alkulämmittelyn, tasapainoharjoituksia, lihaskunto-osuuden ja kehonhuollollisen loppuverryttelyn. 830303 Kohtuu kuntoon Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 ke 9.30-10.15 16.9.2020-2.12.2020, 11 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 13 oppituntia Riina Väkeväinen Kurssimaksu 40,00 € Äitiysliikuntaan perehtynyt fysioterapeutti ohjaa oikeanlaiset ja turvalliset harjoitteet keskivartalon ja lantionpohjan lihaksille. Harjoitteilla voidaan valmistaa kehoa synnytykseen, autetaan synnytyksestä palautumista ja helpotetaan useimpia raskaudesta ja synnytyksestä aiheutuneita vaivoja (kuten erkauma ja virtsan karkailu). Kurssi on suunnattu raskaana oleville (rv XX eteenpäin) ja synnyttäneille (vauva alle 6kk). Vauvan voi tuoda kurssille mukaan, mutta harjoitteet tehdään pääsääntöisesti ilman vauvaa. Kurssille voi tulla myös kesken kauden, jos ryhmässä on tilaa. 830304 Kohtuu kuntoon, iltapäivä Järjestötalo, diskotila, Tasakatu 4-6 ti 14.45-15.30 15.9.2020-1.12.2020, 11 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 13 oppituntia Riina Väkeväinen Kurssimaksu 40,00 € Äitiysliikuntaan perehtynyt fysioterapeutti ohjaa oikeanlaiset ja turvalliset harjoitteet keskivartalon ja lantionpohjan lihaksille. Harjoitteilla voidaan valmistaa kehoa synnytykseen, autetaan synnytyksestä palautumista ja helpotetaan useimpia raskaudesta ja synnytyksestä aiheutuneita vaivoja (kuten erkauma ja virtsan karkailu). Kurssi on suunnattu raskaana oleville (rv XX eteenpäin) ja synnyttäneille (vauva alle 6kk). Vauvan voi tuoda kurssille mukaan, mutta harjoitteet tehdään pääsääntöisesti ilman vauvaa. Kurssille voi tulla myös kesken kauden, jos ryhmässä on tilaa.


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

830305 Fascia method: Vireyttä venytellen Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 ke 19.30-20.30 16.9.2020-2.12.2020, 14,63 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 17,29 oppituntia Jonna Nuutinen Kurssimaksu 45,00 € Kurssin tavoitteena on liikkuvuuden, tasapainon, koordinaation ja voiman paraneminen. Näkökulma on ennaltaehkäisevä ja kuntouttava sisältäen harjoitteita yleisimpiin tuki- ja liikuntaelinoireisiin. Menetelminä mm. myofasciaalinen liikkuvuusharjoittelu, kireiden lihasten täsmävenytykset, fasciakäsittely pallolla ja liikehallintaharjoitteet. Kurssi soveltuu niin miehille kuin naisillekin ikään katsomatta. 830306 Hulavanne haltuun UUTUUS! Laaksotien liikunta- ja tanssisali, Laaksotie 47 su 19.00-19.45 20.9.2020-4.10.2020, 3 oppituntia Jonna Nuutinen Kurssimaksu 10,00 € Hulavanteesta on moneksi: sillä voi treenata muutenkin kuin vain pyörittämällä. Vanteesta saat lisää tehoa lihaskuntoharjoitteluun ja se on oiva väline kehonhuoltoharjoituksissa. Tunti koostuu alkulämmittelystä, lihaskunto-osuudesta ja loppuverryttelystä ja toki mukana on vanteen pyöritystä. Oma vanne ja alusta mukaan. 830307 Selkäjumppa, Partaharju Partaharju, Partaharjun opisto, Partaharjuntie 361 to 17.30-18.30 17.9.2020-3.12.2020, 14,63 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 17,29 oppituntia Riina Väkeväinen Kurssimaksu 45,00 € Kurssilla opetellaan tiedostamaan ja tunnistamaan selän neutraaliasentoa ja vahvistamaan selkää tukevia lihaksia. Lisäksi kurssilla lisätään liikkuvuutta selkärangan koko matkalle ja harjoitellaan optimaalista kehon käyttöä eri alkuasennoissa. Harjoitukset pohjautuvat UKK-instituutin tutkimukseen pilatesharjoittelun soveltuvuudesta selkäoireisille. Ota oma alusta mukaan. 830420 Kotijumppaa etänä pienvälinein UUTUUS! ke 12.00-13.00 16.9.2020-11.11.2020, 3 oppituntia 13.1.2021-17.3.2021, 3 oppituntia Riina Väkeväinen Kurssimaksu 25,00 €

Etäkurssi, jossa perehdytään yleisimpien kodeista löytyvien jumppavälineiden käyttöön esim: jumppakuminauha, keppi, putkirulla, kahvakuula, käsipainot. Kerrran kuukaudessa fysioterapeutti ohjeistaa sinulle yhden välineen käytön ja ohjaa jumpan tätä välinettä käyttäen. Tallenne harjoituksesta jää käyttöösi koko kaudeksi. Syyskaudella: 16.9., 14.10. ja 11.11 Kevätkaudella: 13.1., 10.2. ja 17.3. Osallistuaksesi kurssille sinulla tulee olla tietokone, tabletti tai älypuhelin ja toimiva internetyhteys. Etäkurssille ilmoittaudut samoin kuin muillekin opiston kursseille: joko netissä tai soittamalla opiston toimistoon. Muistathan antaa sähköpostiosoitteesi ilmoittautuessasi. Ennen kurssin alkua saat sähköpostiisi osallistumisohjeet ja linkin, jonka kautta pääset osallistumaan kurssille. Osallistumiseen riittävät mainiosti tietokoneen peruskäyttötaidot, et tarvitse erityistä tietoteknistä osaamista.

KUNTOLIIKUNTA JA KEHONHUOLTO 830400 Rvp-reisivatsapeppujumppa Uimahalli, alasali, Opintie 2 ma 18.30-19.30 14.9.2020-30.11.2020, 14,63 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 17,29 oppituntia Tuula Vahtermo Kurssimaksu 45,00 € Monipuolista, tehokasta kuntojumppaa kohdistettuna vatsa-, pakara- ja reisilihaksiin. Tunti koostuu alkulämmittelystä, tehokkaasta lihaskunto-osuudesta ja venyttelystä. 830401 Bodyjumppa Siilin koulu, liikuntasali, Siilinkankaantie 5 ti 17.30-18.30 15.9.2020-1.12.2020, 14,63 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 17,29 oppituntia Riina Väkeväinen Kurssimaksu 45,00 € Koko kropan tehokasta treeniä välineillä ja ilman. Pääosin kurssilla jumpataan omaa kehonpainoa käyttäen. Sisältää sykkeennostoa ja helppoja askelluksia. Tunti koostuu alkulämmittelystä, tehokkaasta lihaskunto-osuudesta sekä loppuverryttelystä ja lyhyestä venyttelystä. Liikkeet sovellettavissa oman kuntotason mukaan. Ohjelma vaihtuu 3-4 viikon välein. Oma alusta mukaan.

61


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

830404 Kuntonyrkkeilyä naisille ja miehille Taekwondosali, Myllykatu 1, 3 krs. ti 19.00-20.15 15.9.2020-1.12.2020, 18,37 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 21,71 oppituntia Mira Ilmoniemi Kurssimaksu 50,00 € Reipasta kuntoa ja koordinaatiota kehittävää liikuntaa rennossa ilmapiirissä. Hikitakuu! 830405 Jääliikunta K-60 Pieksämäen OP-areena (jäähalli), Karjalankatu 27 to 12.00-13.00 17.9.2020-3.12.2020, 14,63 oppituntia 14.1.2021-15.4.2021, 15,96 oppituntia Jukka Eerola Kurssimaksu 80,00 € Kurssilla pelataan kaukalopalloa. Pienessä mitassa taktista opetusta. Lajin vaatimat varusteet mukaan; kypärä (pakollinen), luistimet ja maila. Muut suojaimet suositeltavia. Kurssilla käytettävä materiaali: Jääkiekon C-junioreiden harjoitteluopas. 830411 Kolmen kerran Curling Pieksämäen OP-areena (jäähalli), Karjalankatu 27 ke 16.30-18.30, joka toinen viikko 16.9.2020-14.10.2020, 8,01 oppituntia Martti Korkalainen Kurssimaksu 25,00 € Nyt mahdollisuus tutustua curlingiin. Kurssilla opastetaan ja tutustutaan lajin saloihin ja pelataan ohjattuna: 3 – 5 henkilön joukkueilla perinteistä ja keppicurlingia, 2 hengen joukkueilla paricurlingia. Kokeneille pelaajille järjestetään tekniikkaharjoittelua omana ryhmänä. Ohjaajina toimivat lajiohjaaja koulutuksen käynyt henkilö ja pitkään lajia pelanneet seuran pelaajat. Pukeudu vetreään ulkoiluasuun ja ota mukaan vaihtokengät esim. paksupohjaiset lenkkarit, jotka vaihdat jalkaasi ennen jäälle tuloa. Lajin vaatimat pelivälineet sisältyvät kurssimaksuun. Kokoontumiset 16.9., 30.9. ja 14.10. Kuntojumppa sopii niin miehille kuin naisillekin. Tunti koostuu alkulämmittelystä, lihaskunto-osuudesta ja kehonhuollollisesta loppuvenyttelystä. Vastuksena käytetään kehonpainoa, sekä esim. kuminauhoja tai käsipainoja. 830412 Kuntojumppaa naisille ja miehille, Peiposjärvi Peiposjärvi, Seurantalo, Peiposjärventie 1671 pe 18.15-19.15 18.9.2020-4.12.2020, 14,63 oppituntia

62

15.1.2021-23.4.2021, 17,29 oppituntia Opettaja ilmoitetaan myöhemmin Kurssimaksu 45,00 € 830413 Kuntojumppaa naisille ja miehille, Vehmaskylä Vehmaskylä, koulu, Vehmaskyläntie 420 ma 18.30-19.30 14.9.2020-30.11.2020, 14,63 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 17,29 oppituntia Opettaja ilmoitetaan myöhemmin Kurssimaksu 45,00 € 830414 Kuntojumppaa naisille ja miehille, Paltanen Paltanen, Paltasen Pysäkki, Syrjätie 2 ti 18.00-19.00 15.9.2020-1.12.2020, 14,63 oppituntia 12.1.2021-20.4.2021, 17,29 oppituntia opettaja ilmoitetaan myöhemmin Kurssimaksu 45,00 € 830415 Kuntojumppaa naisille ja miehille, Jäppilä Jäppilä, monitoimitalo, Jäppilän Kirkkotie 9 ke 18.00-19.00 16.9.2020-2.12.2020, 14,63 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 17,29 oppituntia Opettaja ilmoitetaan myöhemmin Kurssimaksu 45,00 € 830419 Kuntojumppaa naisille ja miehille, Halkokumpu Halkokumpu, Kumputalo, Halkokummuntie 24 ti 19.00-20.00 15.9.2020-1.12.2020, 14,63 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 17,29 oppituntia Mervi Leva Kurssimaksu 45,00 € 830417 Kuntojumppaa naisille, Virtasalmi Virtasalmi, Ojintalo, Koulutie 12 to 17.15-18.30 17.9.2020-3.12.2020, 18,37 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 21,71 oppituntia Pasi Julkunen Kurssimaksu 50,00 € Monipuolista kuntoliikuntaa ja lihaskuntoharjoituksia koko keholle. Tunti sisältää alkulämmittelyn ja loppuvenyttelyn. 830418 Miesten kuntoliikunta, Virtasalmi Virtasalmi, Ojintalo, Koulutie 12 to 18.30-20.00 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Pasi Julkunen Kurssimaksu 55,00 € Monipuolista liikuntaa sisältäen alkulämmittelyn ja kehonhuollollisen loppuverryttelyn. 830425 Suunnistuskurssi UUTUUS! to 17.00-18.30 3.9.2020-24.9.2020, 8 oppituntia Reetta Heiskanen Kurssimaksu 20,00 € Haluatko oppia suunnistamaan tai kehittää taitojasi? Nyt se on mahdollista. Kurssilla käydään läpi suunnistuksen alkeet karttamerkeistä alkaen. Harjoituksia voidaan soveltaa jokaiselle sopivaksi, joten mukaan ovat tervetulleita myös jo rasteilla käyneet harrastajatkin. Kaikki neljä kurssikertaa sisältää lyhyen teoriaosion ulkona ja liikkumista luonnossa. Ensimmäinen kokoontuminen Uhonmäellä. 830426 Suunnistuskurssi perheille UUTUUS! to 17.00-18.30 8.4.2021-6.5.2021, 10 oppituntia Reetta Heiskanen Kurssimaksu 20,00 € Kurssilla lapset yhdessä vanhempiensa kanssa pääsevät tutustumaan luonnossa liikkumiseen ja suunnistukseen. Opettelemme suunnistuksen alkeita leikin varjolla ja teemme erilaisia lapsille sopivia suunnistusharjoituksia. Ensimmäisillä kokoontumiskerroilla olemme osan ajasta sisällä, mutta pääasiassa toimimme ulkona luonnossa. Kurssille voi osallistua vanhempi lapsen tai lapsien kanssa. Ensimmäinen kokoontumiskerta uimahallin kokoushuoneessa. Kurssimaksu 20 €/perhe. Ilmoittautuminen Seutuopiston toimistoon p. 044 588 2211 tai p.0400 855 800.

KUNTOSALI 830500 Miesten kuntosali Uimahalli, kuntosali, Opintie 2 to 19.00-20.30 17.9.2020-3.12.2020, 22 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 26 oppituntia Eila-Sinikka Niemeläinen Kurssimaksu 80,00 € Kurssimaksu sisältää kuntosalimaksun ja ohjauksen. Kuntopiirimäisesti suoritettavaa kuntosaliharjoittelua. Harjoittelun painopiste eri lihasryhmien välillä vaihtelee harjoituskerroittain.

830501 Naisten kuntosali Uimahalli, kuntosali, Opintie 2 ti 17.45-19.00 15.9.2020-1.12.2020, 18,37 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 21,71 oppituntia Hilda Vedenpää Kurssimaksu 75,00 € Kurssimaksu sisältää kuntosalimaksun ja ohjauksen. Kuntopiirimäisesti suoritettavaa kuntosaliharjoittelua jossa kaikki lihasryhmät käydään läpi joka kerta. Alussa yhteinen alkulämmittely ja lopussa venyttelyt Kuntosaliharjoittelu senioreille -ryhmässä yhteinen alkulämmittely ja loppuvenyttely. Kuntosaliharjoitteluun yksilöllinen ohjaus huomioiden mahdolliset ikääntymisen, vamman tai sairauden mukanaan tuomat rajoitukset. Kurssimaksuun sisältyy kuntosalimaksu. 830503 Kuntosaliharjoittelu A, seniorit Uimahalli, kuntosali, Opintie 2 ti 10.15-11.15 15.9.2020-1.12.2020, 14,63 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 17,29 oppituntia Hilda Vedenpää Kurssimaksu 70,00 € 830504 Kuntosaliharjoittelu B, seniorit Uimahalli, kuntosali, Opintie 2 ti 11.30-12.30 15.9.2020-1.12.2020, 14,63 oppituntia 12.1.2021-13.4.2021, 17,29 oppituntia Hilda Vedenpää Kurssimaksu 70,00 € 830505 Kuntosaliharjoittelu C, seniorit Uimahalli, kuntosali, Opintie 2 ke 9.15-10.15 16.9.2020-2.12.2020, 14,63 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 17,29 oppituntia Jonna Nuutinen Kurssimaksu 70,00 € 830506 Kuntosaliharjoittelu D, seniorit Uimahalli, kuntosali, Opintie 2 ke 10.30-11.30 16.9.2020-2.12.2020, 14,63 oppituntia 13.1.2021-14.4.2021, 17,29 oppituntia Jonna Nuutinen Kurssimaksu 70,00 €

63


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

830510 Mammasali UUTUUS! Uimahalli, kuntosali, Opintie 2 to 16.00-17.00 17.9.2020-3.12.2020, 14,63 oppituntia 14.1.2021-22.4.2021, 17,29 oppituntia Riina Väkeväinen Kurssimaksu 70,00 € Kurssi on suunnattu raskaana oleville ja äideille, joilla synnytyksestä kulunut vähintään 2kk tai jälkitarkastuksen jälkeen. Äitiysliikuntaan perehtynyt fysioterapeutti ohjaa kuntosalilla turvallisia ryhtiä tukevia ja lihaskuntoa ylläpitäviä liikkeitä. Hyvä fyysinen kunto auttaa äitiä synnytyksessä ja siitä palautumisessa. Lihaskuntoharjoittelun positiivisia vaikutuksia ovat esimerkiksi ryhdin, lihaskunnon ja hapenottokyvyn paraneminen, raskausajan diabeteksen ja liiallisen painonnousun sekä selkävaivojen ja turvotuksen ehkäisy. Kurssille voi myös tulla kesken kauden, jos ryhmässä on tilaa. Kurssimaksuun sisältyy kuntosalin pääsymaksu. Tule Jäppilän kuntosalille kohentamaan toimintakykyä ylläpitävää lihaskuntoa turvallisesti. Kurssilla vaihteleva ohjelma, sisältäen alkulämmittelyn, kuntosalilaitteilla ja muilla välineillä tehtävän treenin ja lyhyen loppuverryttelyn. Liikuntarajoitteet ja sairaudet huomioidaan. Turvallisuussyistä ryhmäläisen tulee pystyä liikkumaan itsenäisesti. 830521 Kuntosali senioreille, Jäppilä A Jäppilän terveysasema, kuntosali, Jäppilän Kirkkotie 16 ma 9.00-10.15 14.9.2020-30.11.2020, 18,37 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 21,71 oppituntia Riina Väkeväinen ja Aija Lappi Kurssimaksu 45,00 € 830522 Kuntosali senioreille, Jäppilä B Jäppilän terveysasema, kuntosali, Jäppilän Kirkkotie 16 ma 10.30-11.45 14.9.2020-30.11.2020, 18,37 oppituntia 11.1.2021-19.4.2021, 21,71 oppituntia Riina Väkeväinen ja Aija Lappi Kurssimaksu 45,00 €

64


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

KOTITALOUS, MAA- JA METSÄTALOUS

PUUTARHATALOUS 710302 Suunnittele kaunis ja toimiva piha Keskuskatu 32, luokka 301 ke 17.00-20.15 10.3.2021-7.4.2021, 20 oppituntia Pippa Rantala Kurssimaksu 35,00 € Kurssilla opit pihasuunnittelun perusteita ja rakentamista, eri materiaaleja. Opetellaan käyttämään monipuolisesti erilaisia kasviryhmiä pihalla. Jokaisella kerralla suunnittelet omaa pihaasi. Ota mukaan valokuvia pihastasi, kyniä, viivaimia, mahdollisesti asemapiirros pihastasi. Opintokerrat: 10.3., 17.3., 24.3., 31.3. ja 7.4. 710303 Yrtit ja kesäkukat yhdessä Keskuskatu 32, luokka 301 ke 17.00-20.15 14.4.2021-21.4.2021, 8 oppituntia Pippa Rantala Kurssimaksu 20,00 € Yrteistä makua, tuoksua ja silmäniloa. Yhdistele yrttejä rohkeasti kesäkukkien kanssa. Opetellaan yrttien kasvatusta ja eri lajeja, miten niiden koristearvoa ja monipuolisuutta käytät hyödyksi kesäkukka istutuksissa. Opintokerrat: 14.4. ja 21.4.

114511 Pajusta leikkiin ja löhöilyyn UUTUUS! Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 pe 17.30-20.45 la 10.00-17.00 su 10.00-17.00 19.2.2021-28.3.2021, 22 oppituntia Anita Kalliokoski Kurssimaksu 40,00 € Ei kausikortilla! Kurssilla valmistetaan pajusta veistos, lapsille siirrettävä pajumaja, riippumatto tai puutarhatuoli vanhaan metalliseen tai puiseen tuolikehikkoon. Osallistujien punontakokemuksesta riippuen voimme punoa myös perinteisempiä pajutöitä kuten pajupallon, kukkakehikoita ja muita pienempiä puutarhaan sopivia töitä. Tarkemmat tiedot infotilaisuudessa 19.2.2021 klo 17.30-19.00. Pajujen paras keruuaika on alkaa syksyllä lehtien putoamisesta ja jatkuu maaliskuun loppuun. Pajun keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Mikäli aikoo käyttää töissään kissapajuja, kannattaa ne kerätä heti pajunkissojen puhjettua. Pajut on hyvä säilyttää ulkolämpötilassa ja –kosteudessa suojassa pikkujyrsijöiltä. 114512 Risut nippuun ja koristeiksi UUTUUS! Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 la 10.00-17.00 su 10.00-17.00 15.5.2021-16.5.2021, 16 oppituntia Anita Kalliokoski Kurssimaksu 30,00 € Ei kausikortilla! Osallistujien aikaisemmasta risutyökokemuksesta riippuen voimme valmistaa kurssilla risuveistoksen, risukruunun, risukiemurakeppejä, joista voi koota erilaisia töitä, vaikkapa kukkakehikon. Vanhan puutarhakalusteen voi myös päällystää risuilla. Materiaaliksi risutöihin sopii taipuisa risu tai varpu. Notkea, ohut ja taipuisa koivunoksa on risutöiden perusmateriaali. Lehdettömistä mustikan varvuista saa kauniita vihreitä töitä. Risujen paras keruuaika on syksyllä heti lehtien putoamisen jälkeen jatkuen maaliskuun lopulle. Risujen ja varpujen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Kerätyt risut on hyvä säilyttää ulkolämpötilassa ja kosteudessa suojassa pikkujyrsijöiltä. 710304 Hyönteishotelli UUTUUS! Siilin koulu, taitotalo, Siilinkankaantie 5 la 10.00-13.30 19.9.2020, 4 oppituntia

65


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

Heidi Harmanen Kurssimaksu 10,00 € Ei kausikortilla! Nikkaroidaan pölyttäjähyönteisille hyönteishotelli käyttäen kotimaisten hyönteislajikkeiden suosimia materiaaleja. Materiaaleja ovat mm. lahopuu ja korret. Hyönteishotelli auttaa pölyttäjiä pesimään ja talvehtimaan puutarhassa tai jopa parvekkeella. Opettaja lähettää lisätietoa materiaaleista ennen kurssin alkua.

KOTITALOUS 810200 Lasten cookie- ja cupcake- kurssi Hiekanpään koulu, Keskuskatu 45, C-rak. kotitalousluokka su 12.00-16.00 11.10.2020, 5 oppituntia Anu Weissmann Kurssimaksu 15,00 € Tervetuloa tehtailemaan keksejä ja kuppikakkuja! Leivotaan hassunhauskoja, mutta helppoja ja maukkaita kuppikakkuja sekä cookieita yhdessä, kivalla porukalla. Kurssi on tarkoitettu 7-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille. Raaka-aineista peritään erillinen maksu. 810201 Leivo lapsen kanssa keväisiä herkkuja Hiekanpään koulu, Keskuskatu 45, C-rak. kotitalousluokka su 12.00-16.00 21.3.2021, 5 oppituntia Anu Weissmann Kurssimaksu 15,00 € Leivo lapsen kanssa keväisiä herkkuja- kurssilla lapset ja aikuiset pitävät uunia lämpimänä, kun loihtivat ihanan raikkaita, keväisiä leivonnaisia yhteistuumin. Raaka-aineista peritään erillinen maksu. Tee ilmoittautuminen sekä lapsesta että aikuisesta. Kurssimaksu 15 eur/lapsi - lapsen mukana tulevasta aikuisesta ei kurssimaksua. 810202 Italian ruokakurssi UUTUUS! Hiekanpään koulu, Keskuskatu 45, C-rak. kotitalousluokka la 13.00-17.00 21.11.2020, 5 oppituntia 13.3.2021, 5 oppituntia Elina Lannoy Kurssimaksu 20,00 € Ei kausikortilla! Tutustumme yhdessä italialaisiin resepteihin, opimme italialaista ruokasanastoa ja valmistamme itsellemme illallisen alkuruoasta jälkiruokaan! Kurssille voi tulla

66

myös ilman aiempia italian opintoja. Ruoka-aineista peritään erillinen maksu. 810203 Ranskan ruokakurssi UUTUUS! Hiekanpään koulu, Keskuskatu 45, C-rak. kotitalousluokka la 13.00-17.00 28.11.2020, 5 oppituntia Elina Lannoy Kurssimaksu 15,00 € Ei kausikortilla! Tutustumme yhdessä ranskalaisiin resepteihin, opimme ranskalaista ruokasanastoa ja valmistamme itsellemme illallisen alkuruoasta jälkiruokaan! Kurssille voi tulla myös ilman aiempia ranskan opintoja. Ruoka-aineista peritään erillinen maksu. 810204 Miehet kokkaa Hiekanpään koulu, Keskuskatu 45, C-rak. kotitalousluokka ke 17.30-20.45 la 9.00-15.00 23.9.2020-29.11.2020, 16 oppituntia 17.2.2021-17.4.2021, 16 oppituntia Mervi Tinakari Kurssimaksu 45,00 € Ei kausikortilla! Tervetuloa miesten ruokakurssille, jossa valmistamme kotiruokaa arjessa helpottavilla nikseillä. Raaka-aineista peritään erillinen maksu. Ilmoitathan ilmoittautumisen yhteydessä mahdolliset ruoka-aineallergiat. 810205 Suolaista ja makeaa gluteenitonta leivontaa UUTUUS! Hiekanpään koulu, Keskuskatu 45, C-rak. kotitalousluokka la 9.00-15.00 14.11.2020, 8 oppituntia Mervi Tinakari Kurssimaksu 20,00 € Ei kausikortilla! Leivomme kurssilla gluteenittomia suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä jaamme vinkkejä niiden onnistumiseen. Raaka-aineista peritään erillinen maksu. Ilmoitathan ilmoittautumisen yhteydessä mahdolliset ruoka-aine allergiat. 810206 Viinitietouskurssi Pöyhölän pappila, Pöyhöläntie 170 ke 18.00-20.00 28.10.2020, 2,67 oppituntia Minna Vihonen Kurssimaksu 15,00 € Viinitietouskurssilla tutustutaan eri viinilaatuihin ja maistetaan muutamaa sekä saadaan katsaus viinin ja ruoan kiehtovaan yhteyteen.


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

MUU KOULUTUS

130106 Mitä on vanhojen valokuvien takana? Poleeni, Savontie 13 ma 13.00-15.00, joka toinen viikko 14.9.2020-23.11.2020, 15,96 oppituntia 11.1.2021-12.4.2021, 18,62 oppituntia Ulla Huttunen Katsellaan yhdessä valokuvia 1960-80 luvuilta, tunnistetaan ihmisiä ja paikkoja Pieksämäeltä. Kuvia katsellaan joka toinen maanantai Poleenissa, kotiseutuarkistossa. 130107 Kulttuurikierrokset Pieksämäellä to 12.00-14.00 17.9.2020-10.10.2020, 10 oppituntia Terho Häkkinen Kulttuurikierroksilla Pehtoori vie osallistujat Pieksämäen keskustan historiallisesti arvokkaiden rakennusten ja paikkojen äärelle. Kulttuurikävelyt ovat kestoltaan 1h 30 min. To 17.9. Hiekkapuronhautausmaa Kokoontuminen klo 12.00 hautausmaan parkkipaikalla. To 24.9. Kirkonmäki Kokoontuminen Vanhan kirkon parkkipaikalla klo 12.00. To 1.10 Keskustan kävelykierros Kokoontuminen Veturitorilla klo 12.00. La 10.10 Kartanokierros bussilla klo 10-14 kohteina Nokkalan kartano, Nikkarilan kartano, Moision kartano, Iso-Pappila. Lähtö Poleenilta klo 10.00. Nikkarilan kartanolla päiväkahvit omakustanteisesti. Huom! Bussikierrokselle ennakkoilmoittautuminen seutuopiston toimistoon p 044 588 2211. Kävelykierroksille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Riittää, että saavut paikalle.

410200 Luontoliikkuja-kurssi ti 16.45-19.30 15.9.2020-6.10.2020, 12 oppituntia Asko Hankilanoja Kurssimaksu 25,00 € Kurssilla tutustutaan Pieksämäen seudun luontoreitteihin ja luontokohteisiin. Kuljetut polut kertovat tarinoita luonnosta, ihmisestä ja menneestä ajasta. Paikkakunnan oma kulttuuriperintö on tutustumisen arvoista. Retkivaatetus ja omat eväät mukaan. Syksyn ohjelma: Kokoontumiset tiistaisin torille klo 16.45, josta yhteiskyydein kohdepaikoille. Patikointimatka noin 5 km. 15.9.2020 Vangasjärvi-Vehkalampi-Nuuvinniemi luontoreitti. Korpivaellus. 22.9.2020 Siilinsalmi, esihistoria ja pyyntikuoppia 27.9.2020 Tuopunkankaan luontoreitti, 6 km. Kuiva kangasmetsä ja harjut, alueen uudet esihistorian löytöpaikat. 6.10.2020 Uhomäki Mäkiä ja historiallisia tarinoita 999901 Kirjastoauto, Lamminmäki-Längelmäki-Siikamäki/Peiposjärvi ti 9.00-10.00, 10.45-11.45, 12.30-13.30 1.9.2020-24.11.2020, 15,96 oppituntia 5.1.2021-6.4.2021, 15,96 oppituntia Pysähdykset: Lamminmäen asema klo 9.00-10.00, Längelmäen entinen kauppa klo 10.45-11.45, Siikamäen entinen asema klo 12.30-13.30. Kokoontumiset syksyllä: 1.9.2020 Kirjastoauto Syysmarkkinoilla 6.10.2020 Kroppaan voimaa kotikonstein - kuinka vahvistat lihasvoimaa kotioloissa?, Sari Härkönen 3.11.2020 Vanhoja perinnekäsitöitä ja työkaluja, Matti Tuomela 1.12.2020 Joululauluja, Eine Karjalainen Kokoontumiset keväällä: 5.1.2021 Mistä jännitys rakentuu - dekkarikirjailijan työkalupakki, Tuire Malmstedt 2.2.2021 Vanhoja valokuvia kyliltä, Ulla Huttunen 2.3.2021 Pieksämäen perusturvan tarjoamia palveluita ja tukea ikääntyneille asukkaille, Pieksämäen kaupungin palveluohjaus ja tukipalvelut 6.4.2021 Kesäkukkia ja -perhosia, Tiina Honkanen

67


68

Voimaa ja tasapainoa

Tuolijumppa

Kuntojumppa

Vesijumppa/ Uimahalli

Tanssi

830620 Voimaa ja tasapainoa Järjestötalo, monitoimi>la 14.45-16.00

830625 Voimaa ja tasapainoa B Virtasalmi, Ojintalo 10.45-12.00

830623 Voimaa ja tasapainoa Abeli 14.15-15.30

830619 Voimaa ja tasapainoa Abeli 13.15-14.30

830606 Tuolijumppa, reipas Järjestötalo, monitoimi>la 16.15-17.00

830605 Tuolijumppa Järjestötalo, disko>la 13.45-14.30

830604 SovelleWu kuntojumppa 9.00-10.00 Uimahalli, alasali

830624 Voimaa ja tasapainoa A Virtasalmi, Ojintalo 9.15-10.30

830601 Kuntojumppa 13.00-14.00 Uuden kirkon urheiluhalli

1

830626 Voimaa ja tasapainoa Jäppilä, monitoimitalo 15.00-16.15

830607 Tuolijumppa Laakso>en liikunta- ja tanssisali 10.45-11.30

830610 Selkävesijumppa 15.00-15.45

830603 Nivelvesijumppa 15.15-16.00

KESKIVIIKKO

830609 Nivelvesijumppa 14.00-14.45

TIISTAI

830602 Sydänvesijumppa 14.15-15.00

MAANANTAI 830600 Senioritanssi 10.00 -11.30 Veturitori

830616 Voimaa ja tasapainoa Abeli 14.00-15.15

830612 Voimaa ja tasapainoa (vert.ohj.) KerJula 13.30-14.45

830615 Voimaa ja tasapainoa KerJula 12.00-13.15

830611 Voimaa ja tasapainoa Järjestötalo, monitoimi>la 8.45-10.00

830617 Vesijumppaa liikuntarajoiWeisille 15.15-16.00

830614 Selkävesijumppa 13.15-14.00

830613 Viileän veden vesijumppa 12.15-13.00

TORSTAI

PIEKSÄMÄEN KAUPUNGIN ERITYSLIIKUNNAN RYHMÄT SYKSY 2020 - KEVÄT 2021 (syyskausi alkaa 7.9.2020, kevätkausi 11.1.2021)

830622 Voimaa ja tasapainoa Abeli 8.45-10.00

830618 Kuntojumppa 10.30-11.30 Laakso>en liikunta- ja tanssisali

PERJANTAI

http://seutuopisto.pieksamaki.fi


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

ERITYISLIIKUNTA 2020-2021 Erityisliikunnan (= soveltava liikunta) ryhmät on tarkoitettu henkilöille, joiden vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi on vaikea osallistua yleisiin liikuntapalveluihin. Soveltavan liikunnan tavoitteena on terveyden ja toimintakyvyn vahvistaminen ja virkistyksen tuottaminen sekä sosiaalisten suhteiden luominen. Ja liikunnanilo! Ohjaajat huomioivat erilaiset liikuntarajoitteet suunnitellessaan liikuntaryhmien toimintaa. Muistathan kuitenkin tehdä liikkeet oman kuntosi mukaan. Vastuu liikuntaryhmiin osallistumisesta on sinulla itselläsi. Vesijumppaa suositellaan erityisesti nivel- ja selkäoireisille. Uimataidottomuus ei ole este vesijumppaan osallistumiselle. Liikuntaryhmiä on mm. uimahallilla, Abelissa, Järjestötalolla, Kerttulassa, Jäppilässä, Virtasalmella ja Opistotalolla Laaksotiellä. Kaudella 2020-2021 erityisliikunnan ryhmiä ohjaavat: Terhi Fullwood, Jonna Nuutinen, Eila-Sinikka Niemeläinen, Hilda Vedenpää, Riina Väkeväinen, Sari Härkönen ja Erkki Huupponen. ERITYISLIIKUNNAN RYHMIEN HINNAT Erityisliikunnan kaikki ryhmät ovat maksullisia. Opiston kausikortti ja opintosetelialennus eivät käy erityisliikunnan ryhmiin. Osallistumismaksu 10€/syys– tai kevätkausi: Voimaa ja tasapainoa-ryhmät: Jäppilä, Virtasalmi, Kerttulan vertaisohjaajaryhmä Osallistumismaksu 20€/syys- tai kevätkausi: jos osallistut vain yhteen ohjattuun ryhmään. Liikuntaryhmä voi olla kuntojumppa-, voimaa ja tasapainoa-, senioritanssi-, tai tuolijumpparyhmä. Ohjausmaksu 30€/syys- tai kevätkausi: vesijumpan ohjauksesta. Ohjausmaksun lisäksi tulee maksaa allasosaston käyntimaksu uimahallin hinnaston mukaisesti. 65-vuotta täyttänyt voi ostaa SENIORIKORTIN, jolla voi osallistua erityisliikunnan ryhmiin seuraavasti: SENIORIKORTTI 30€ voimassa syys- tai kevätkauden. Sisältää yhden tuolijumpparyhmän, yhden kuntojumpparyhmän, yhden voimaa ja tasapainoa -ryhmän ja senioritanssiryhmän /viikko. SENIORIKORTTI 55€ voimassa syys- tai kevätkauden. Sisältää yhden tuolijumpparyhmän, yhden kuntojumpparyhmän, yhden voimaa ja tasapainoa -ryhmän ja senioritanssin. Lisäksi kortti sisältää rajattoman allasosaston käytön ja yhden vesijumpan ohjausmaksun /viikko. Ensimmäisellä kerralla ostettaessa lisätään uimahallin korttimaksu 5 €. SENIORIKORTTI 110€ voimassa lukuvuoden (syys- ja kevätkauden)

Sisältö sama kuin SENIORIKORTTI 55€. Ensimmäisellä kerralla ostettaessa lisätään uimahallin korttimaksu 5 €. Seniorikortti käy vain erityisliikunnan ryhmiin. ERITYISLIIKUNNAN RYHMIEN MAKSAMINEN SENIORIKORTTI 55€ ja SENIORIKORTTI 110€ maksetaan uimahallin lipunmyyntiin. Lipunmyynti on avoinna ma, ke ja to klo 12-19, ti klo 9-19, pe klo 9-18, la-su klo 12-17. Muista erityisliikunnan maksuista lähetetään lasku kotiin ryhmän päättymisen jälkeen. ILMOITTAUTUMINEN Jos olet jo keväällä ilmoittanut jatkavasi ryhmässä syksyllä 2020, on ilmoittautumisesi voimassa, eikä sinun tarvitse ilmoittautua uudelleen. Uusien ryhmäläisten on mahdollista ilmoittautua ryhmiin ke 19.8. klo 9.00 alkaen joko puhelimitse p. 040 183 6894/Sari Härkönen tai Seutuopiston toimisto p. 044 588 2211 tai p. 0400 855 800 tai sähköpostilla sari.harkonen@pieksamaki.fi. Jos poikkeustila vaikuttaa erityisliikunnan ryhmien toimintaan syksyllä 2020, ilmoitamme muutoksista ryhmäläisille tekstiviesteillä. Vaihtoehtoina poikkeustilan jatkuessa ovat esimerkiksi ulkoliikuntaryhmät, parvekejumpat ja etäohjatut jumpat. Mahdolliseen etäopetukseen osallistuakseen ryhmäläisellä tulee olla käytössään älykännykkä, tietokone tai tabletti.

69


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

OPETUS KYLILLÄ Halkokumpu 100510 Länsituuli-kuoro 110231 Halkokummun kesäteatteri 115719 Zumba 830419 Kuntojumppa Hällinmäki 110233 Hällinmäen kesäteatteri Jäppilä 110202 Jäppilän lasten teatteri 100206 Pianonsoitto 110235 Jäppilän näytelmäkurssi 100512 Ikäihmisten kuoro 113302 Lasia ja posliinia B 113408 Kuvataidekoulu, 7-15 – vuotiaat 114002 Ompelun iloa C 114022 Kudontaa ja käsitöitä 114104 Tinalankakirjonta 115505 Lavatanssit 340106 ATK, Jäppilä, syksy 340115 Mobiiliklinikka 340119 ATK Jäppilä, kevät 830205 Naisten jooga 830207 Äijäjooga 830415 Kuntojumppaa naisille ja miehille 830521 Kuntosali senioreille A 830522 Kuntosali senioreille B 999905 Jäppilän muistitreenit – muistin ja aivojen huoltoa Lamminmäki- Längelmäki-Siikamäki/Peiposjärvi 999901 Kirjastoauto Montola 114021 Kudontaa ja käsitöitä Naarajärvi 100204 Pianonsoitto 100312 Soivat kielet 100321 Rummunsoitto 100411 Lasten yhteislaulut 113402 Kuvataidekoulu, 6-12 –vuotiaat 113404 Ikonilaudan rakentaminen 114001 Ompelun iloa B 114300 Puukkokurssi 114301 Puu- ja metallitöiden paja 114302 Luovasti puusta 114303 Puutyö A 114304 Puutyö B 114305 Koristeveisto A 114306 Koristeveisto B 114307 Koristeveisto C 114310 Huonekalujen korjaus, entisöinti ja verhoilu

70

114312 Nikkaripaja lapsille 114313 Hitsauspaja naisille 114315 Amppeleita, kukkapöytiä ja muita kasvialustoja 114508 Kehärumpu 114525 Tavaroiden uusi elämä 114511 Pajusta leikkiin ja löhöilyyn 114512 Risut nippuun ja koristeiksi 120309 News and Travel 710304 Hyönteishotelli 830209 Jooga 830300 Seniorijumppa 830401 Bodyjumppa 999907 Muistitreenit Naarajärvellä – muistin ja aivojen huoltoa Niskamäki 114200 Taitopaja A Paltanen 100513 Laitakaupungin laulajat 830414 Kuntojumppa Partaharju 110236 Partaharjun kesäteatteri 830307 Selkäjumppa Peiposjärvi 115718 Zumba 830412 Monipuolinen liikunta Syvänsi 340105 ATK, Syvänsi, syksy 340107 ATK, Syvänsi, kevät Vanaja 110234 Vanajan näytelmäkurssi Vehmaskylä 830413 Kuntojumppa Virtasalmi 100116 Muskari 1-5 –vuotiaat 100117 Virtasalmen eskarimuskari 100118 MusaSoi –paja 114201 Taitopaja B 115716 Tanssin taikaa ja tasapainoa senioreille 115717 Tanssin taikaa ja tasapainoa lattareiden tahtiin 340116 Mobiiliklinikka 830302 Kevennetty liikunta 830417 Kuntojumppa naisille 830418 Miesten kuntoliikunta


http://seutuopisto.pieksamaki.fi

71


Julkinen tiedote Jokaiseen talouteen

PIEKSÄMÄEN SEUTUOPISTO TOIMISTO: Savontie 13, 76100 PIEKSÄMÄKI p. 044 588 2211 ja 0400 855 800 seutuopisto@pieksamaki.fi http://seutuopisto.pieksamaki.fi

AVOINNA:

ma-to klo 9-12 ja 13-15, perjantaisin suljettu

Profile for eliselo

Pieksämäen Seutuopiston opinto-opas 2020 - 2021  

Pieksämäen Seutuopiston opinto-opas 2020 - 2021  

Profile for eliselo
Advertisement