__MAIN_TEXT__

Page 1


ARIPI Nr. 1 / 2020 Revistă realizată de Asociația eLiberare cu sprijinul Rescue: Freedom International. Această revistă nu s-ar fi realizat fără niște persoane extrem de speciale, care întruchipează ce înseamnă reziliența, frumusețea și puterea de a merge mai departe. A fost un privilegiu pentru noi să creăm o platformă care să facă vocea lor să fie auzită. eLiberare construiește de peste 7 ani o mișcare socială împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în România.

REDACTOR - ȘEF Ioana Bauer

REDACTORI Loredana Urzică Mirea Cristina Doboș Codruța Fernea Cătălina Matei

ART DIRECTOR Cătălina Matei © Reproducerea oricărui material din această publicație este categoric interzisă în lipsa consimțământului prealabil al Asociației eLiberare.

www.eliberare.com


EDITORIAL Ultimul lucru la care te aștepți într-un adăpost pentru persoane vulnerabile este să auzi râsete și veselie. Cu siguranță aceasta este percepția multora dintre noi. Cu toate acestea, adevărul este cu totul altul: dacă vrem să vedem cum arată reziliența, puterea de a merge mai departe, determinarea și frumusețea, nu există loc mai bun în care să ne începem căutarea. De prea multe ori, cu cele mai bune intenții, ajungem să substituim vocea celor alături de care vrem să venim cu ceea ce credem noi că este mai bine și util pentru ei. Creăm programe, indicatori de succes, planuri bine structurate, dar uităm să îi includem în acest proces. Revista Aripi a încercat să schimbe ce majoritatea din noi acceptăm ca ordine firească. În loc să creăm o resursă cu care apoi să mergem către cei cărora le este destinată, am schimbat lucrurile și am început cu ascultarea. Am ascultat nevoile, ideile, preferințele și, de ce nu, frustrările celor cu care ne vedem săptămânal în întâlniri de mentorat și grupuri de suport. Ceea ce consideram noi util l-am deschis la critică și am învățat enorm încă de la prima întâlnire. Ceea ce a devenit clar este că fiecare supraviețuitor și supraviețuitoare are atât un drum personal, cât și preferințe clare. De la culori, la fonturi, la subiectele care au ajuns pe pagini, toate au trecut prin filtrul cel mai exigent: cel al persoanelor pentru care ducem munca de zi cu zi a asociației eLiberare. Vă invităm să citiți ceea ce noi considerăm că este fix întruchiparea rezilienței, a vindecării și a puterii de a merge înainte, indiferent de circumstanțe. Textele acestea au prins aripi tocmai pentru că cele care au contribuit la scrierea și editarea lor le aveau deja.

REVIS TA ARIPI

·

1


CUPRINS STIL DE VIAȚĂ 12 O farfurie sănătoasă 16 Sărut-mâna pentru masă 20 Ai grijă tu, de tine

12

30 Sunt 86400 secunde într-o zi

FRUMUSEȚE 06 Ce este frumusețea? 08 Haina nu-l face pe om, dar îl recomandă

PERSONALITATE 04 Scrisoare către mine însămi 22 Test de personalitate 24 Ce ne facem cu tristețea? 34 Întrebări și răspunsuri

08

care sunt lucrurile ‹ Citește de care e bine să ții cont când alegi o ținută

MUNCĂ 28 Plec la muncă în altă țară

HOBBY 37 Pagina ta de relaxare 39 Jurnal

2

·

REVIS TA AR IPI

16


22

20

practice despre ‹ Idei cum poți avea grijă de tine însăți

24

ce tip de ‹ Descoperă personalitate ai și cunoaște-te mai bine

30

28 cele mai bune ‹ Află sfaturi pentru a ține tristețea la distanță

34 REVIS TA ARIPI

·

3


Completează spațiile libere de pe pagina alăturată și transmite un mesaj versiunii tale din viitor.

4

·

REVIS TA AR IPI


D ragă

,

Acum ai ani şi uite cât de departe ai ajuns! Chiar dacă nu credeai că va fi posibil, ai reuşit să termini şi acum eşti Ai trecut prin multe, iar asta e nedrept. Oamenii sunt făcuţi pentru a fi iubiţi, nu folosiţi, dar tu ai putut să depăşeşti ceea ce au făcut alţii şi să devii o persoană puternică, şi Una din amintirile mele preferate este:

Au fost oameni care au trecut prin viaţa ta şi care, deşi credeai că vrei să rămână, acum îţi dai seama că e mai bine că nu a fost aşa. Dar sunt şi oameni care ţi s-au lipit de suflet şi de care te bucuri că sunt lângă tine şi acum: şi , de exemplu. Cel mai mult îmi place la tine şi, chiar dacă mai sunt lucruri de schimbat, ai ajuns atât de departe! Mă bucur că ţi-ai propus să şi să Ai toate resursele să reuşeşti: inteligenţă, putere, determinare şi convingere; (unii poate ar spune chiar încăpăţânare, dar folosită doar în lucruri bune). Nu uita: cine eşti este mai important decât ceea ce ţi s-a întâmplat, iar tu, tu eşti o poveste frumoasă care continuă să se scrie şi care are toate motivele să aibă un final fericit. Cu cea mai multă apreciere şi afecţiune,

Eu însămi

REVIS TA ARIPI

·

5


Ce este frumuseţea?

CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII frumos sau frumoasă?

Mulți cred că frumusețea stă în cum arăți, cum te îmbraci, sau ce văd oamenii la tine. Ei bine, dacă frumusețea are mai mult de-a face cu lucruri care nu se văd de fapt? Dacă frumusețea este despre caracter? Ce face un om să fie frumos? Sunt câteva lucruri despre care nimeni nu poate spune că nu sunt frumoase:

Generozitatea O zicală veche spune că e mai bine să dai decât să primești. Amintește-ți când ai făcut ultima oară un cadou cuiva. Nu-i așa că a pus un zâmbet pe buzele acelei persoane, dar și pe chipul tău?

Iubirea Nu există ceva mai frumos pe lume decât iubirea. Atât să o oferi, cât și să o primești. O persoană iubitoare nu doar că e atrăgătoare, dar lumea devine mai bună și mai frumoasă la rândul ei, prin acțiunile celor care iubesc. 6

·

REVIS TA AR IPI

Bunătatea Un om bun e un om frumos, pentru că seamănă fapte bune pe unde merge și culege mulțumiri și aprecieri. Să faci bine cuiva înseamnă să îi faci viața un pic mai frumoasă și să îl lași mai bine decât l-ai găsit.

Încrederea în sine Este important să ai încredere în tine! Asta nu înseamnă că nu o să faci niciodată greșeli, ci doar că vei încerca mereu să fii cea mai bună versiune de-a ta. Învață din greșeli și fă o figură frumoasă data viitoare!

Fericirea Se spune că fetele fericite sunt cele mai frumoase. E valabil și pentru băieți, cu siguranță! Când ești fericit, asta se vede și pe fața ta, dar și în comportamentul tău. O persoană fericită va aduce fericire celor din jur, iar frumusețea lor va fi molipsitoare.


Frumusețea nu ți-o dă o persoană, de aceea nimeni nu ți-o poate lua! Frumusețea vine din interior, iar dacă de obicei oamenii se uită doar la ce e pe dinafară, ceea ce e pe dinăuntru va ieși la iveală până la urmă. În loc să te chinui să arăți într-un fel sau altul, mai bine asigură-te că ai un caracter frumos, iar restul va veni de la sine. REVIS TA ARIPI

·

7


Cu toții am auzit expresia: “Haina nu îl face pe om, dar îl recomandă”, aşa ar trebui să se întâmple şi când întâlnim pentru prima dată o persoană: să nu o judecăm imediat după ceea ce poartă, ci abia după ce interacţionăm puţin cu ea. Însă lucrurile stau tocmai invers. Prima impresie pe care şi-o face o persoană despre tine este în funcţie de ceea ce transmiţi prin stilul tău vestimentar, felul în care arată părul și machiajul tău, deoarece prima dată are loc “dialogul” vestimentar şi abia apoi cel verbal. Abia după aceea interlocutorul va vedea şi partea interioară.

Dincolo de acest aspect, trebuie să recunoaştem că opţiunea pentru un anumit stil vestimentar aparţine fiecăruia şi hainele pe care le alegi vor spune, de fiecare dată, ceva despre tine. Obiectele vestimentare sunt lucruri pe care ai ocazia să le observi de fiecare dată când te întâlneşti cu o persoană, indiferent de context: la școală, la un interviu de muncă, pe stradă, la o întâlnire romantică sau la o ieşire în oraş, cu prietenii.

Să nu uităm că nu există a doua șansă pentru o primă impresie. Fii autentic/ă acolo unde mergi. Eleganța și simplitatea sunt mereu la modă.

Observând atent îmbrăcămintea unei persoane, de zi cu zi sau cu alte ocazii, îţi poţi forma uşor o părere despre ea.

Bugetul este primul

lucru de care te lovești atunci când vrei să-ți cumperi haine. Câți bani dăm pe haine? Este important să ne alegem haine în care să ne simțim confortabil; în același timp să urmărim o balanță calitate - preț.

Unde mergem azi?

Este prima întrebare care ne vine în minte când ne gândim ce haine alegem din dulap. Pentru fiecare ocazie/ loc unde mergem trebuie să alegem hainele potrivite. Spre exemplu, la o plimbare în parc ne îmbrăcăm într-un anumit fel, pe când la muncă sau la școală alegem altă ținută vestimentară. Când ești în vacanță (la mare) te îmbraci mai lejer, spre deosebire de ținuta vestimentară de la un eveniment tip nuntă, petrecere. REVIS TA ARIPI

·

9


O ținută pentru

ȘCOALĂ

O ținută pentru

MUNCĂ

10

·

REVIS TA ARIPI


O ținută pentru

PLIMBARE

O ținută pentru

PETRECERE REVIS TA ARIPI

·

11


O farfurie

SĂNĂTOASĂ Corpul și mintea noastră sunt influențate de ce și cât mâncăm, iar alegerile bune ne ajută să devenim mai rezistenți și sănătoși. Ceea ce pui în farfurie are un rol important în a te feri de boli.

legumele Legumele, în special cele verzi, trebuie să ocupe cel mai mult spațiu în farfuria ta. Cartofii (de exemplu, cartofii prăjiți) nu intră în această categorie.

fructele Fructele sunt gustarea ideală între mese. Consumă fructe de toate culorile.

12

·

REVIS TA ARIPI


carbohidrații Cerealele, cartofii, pâinea, orezul trebuie consumate în cantități limitate și trebuie să ocupe maxim un sfert din farfuria ta.

proteinele Carnea de pui, curcan, vită și cea de pește, brânza, iaurtul, ouăle, fasolea sau nucile sunt alimente de bază într-o alimentație sănătoasă. Evită pe cât posibil mezelurile, șunca sau alte cărnuri procesate din comerț.

apa Bea apă în cantități mari precum și ceaiuri naturale, iar cafeaua consum-o în cantități limitate. Evită băuturile cu zahăr. Hidratarea corpului este la fel de importantă precum alimentele pe care le mănânci.

REVIS TA ARIPI

·

13


Câteva

SFATURI PRACTICE

pentru o viață sănătoasă:

1 2 3 4 5 6

Să-ți rezervi 10 minute pe zi pentru tine și gândurile tale.

Să mănânci mai lent și să mesteci complet alimentele pe care le consumi.

Să te oprești din mâncat când ești 80% sătul/ă .

Să-ți planifici câteva dintre mese, făcând o listă de opțiuni pentru mic dejun, prânz și cină.

Să-ți formezi un program de somn.

Să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, plimbări lungi, alergare sau orice altă formă de sport care îți place.


Păstrează-te în formă bună!

REVIS TA ARIPI

·

15


Sărut-mâna pentru

MASĂ!

Știm cu toții că pentru a face impresie bună e important” cum te îmbraci, cum te machezi, cum vorbești. În aceeași măsură, contează să știi cum să mănânci frumos. Ce poți face pentru a te bucura de un timp cât mai plăcut, la masă, alături de cei de lângă tine? Iată câteva sfaturi ce te pot ajuta să eviți momentele neplăcute și în plus să faci o impresie foarte bună celor cu care mănânci.

16

·

REVIS TA ARIPI


1

Aşteaptă-i şi pe ceilalţi să vină la masă

Timpul mesei este mai mult decât mâncatul. Chiar dacă îți este foarte foame, amintește-ți că la masă nu doar mâncarea contează, ci și compania. Așadar, nu începe să mănânci până nu a fost servită toată lumea. Cât timp aștepți, poți ajuta la pregătiri sau poți vorbi cu cei de la masă. Dacă toată lumea este așezată și toți au primit o porție de mâncare, poți spune „Poftă bună!” și să începi să mănânci.

2

Mănâncă frumos

1. Înainte de masă, spală-ți mâinile. În acest fel vei evita să pui microbi în mâncare și vei fi sănătoasă mai mult timp. 2. Folosește tacâmurile, ele te ajută să nu te murdărești și să nu atingi cu mâna mâncarea pe care o vor lua și alții. 3. Poți conversa pe timpul mesei însă ai grijă să nu vorbești cu gura plină. Nu este o imagine plăcută pentru ceilalți și te poți îneca. Este bine să iei înghițituri mici și să mesteci cu gura închisă.

3

Încearcă să păstrezi curăţenia

E normal că se vor aduna farfurii și tacâmuri murdare, însă nu e de dorit să fii nevoit/ă să cureți întreaga bucătărie după fiecare masă. Așadar, folosește șervețele când vrei să te ștergi la gură sau pe mâini și încearcă să nu împrăștii firimituri sau să nu le lași să cadă pe jos.

4. Nu este politicos să ocupi tot spațiul celor de lângă tine sau să-i lovești cu cotul în timp ce mănâncă, așa că nu pune coatele pe masă și nu sta cu picioarele sub tine. 5. Dacă ai nevoie de ceva care este mai departe de tine, pe masă, nu te întinde să îl iei. Ca să eviți să dărâmi din greșeală ceva, roagă-i pe cei de la masă să îți ofere lucrul dorit.

REVIS TA ARIPI

·

17


5

Crează o atmosferă plăcută

Nu te concentra doar pe mâncare. Masa este un moment potrivit pentru discuții relaxate. Ai grijă să alegi un subiect potrivit acestui moment. Nu deschide un subiect delicat care ar putea supăra pe cineva sau care ar putea porni o ceartă. Vorbește după ce ai terminat de mestecat ce ai în gură și nu vorbi peste ceilalți, dacă la masă se poartă deja o discuție.

6 4

Gustă înainte de a refuza

Se poate întâmpla să nu îți placă mâncarea. Este în regulă să ai preferințe, însă nu critica felurile de mâncare servite; persoana care s-a străduit să pregătească masa s-ar putea simți jignită. 1. Nu refuza înainte să guști. Dacă nu-ţi place ceva, lasă-l în farfurie. 2. Dacă mâncarea este prea caldă, nu te agita și nu sufla în mâncare. Aşteaptă să se răcească de la sine. 3. Dacă un aliment este greu de mestecat sau ţi-a rămas între dinţi, ridică-te de la masă şi înlătură-l la baie. Nu e deloc plăcut pentru ceilalți să îl privească mestecat, pe farfuria ta sau pus într-un șervețel. 18

·

REVIS TA ARIPI

Nu te grăbi

Atunci când trebuie să servești alimente de pe un platou, nu te repezi la bucata cea mai mare, ci alege bucata din dreptul tău. Dacă ai terminat mai repede de mâncat, aşteaptă-i şi pe ceilalţi. Nu cere următorul fel înaintea lor.


9

Retrage-te elegant

Nu este nimic în neregulă dacă vrei să pleci de la masă. Însă, nu lipsi o lungă perioadă de timp. Dacă ai nevoie să pleci de la masă puțin, cere-ți scuze și ridică-te fără să deranjezi. Întoarce-te când ai terminat, pentru a continua masa sau pentru a ajuta la strânsul ei.

7

Fii atent la cei din jur!

Chiar dacă trebuie să aștepți, nu îți verifica machiajul sau nu îți aranja părul la masă. În schimb, folosește acest timp pentru a conversa sau pentru a ajuta la așezatul și strânsul mesei. Evită să te lași absorbit de

8

imaginile de la televizor și nu te uita pe telefon în timpul mesei. Dacă vrei să vorbești cu cineva, cere-ți scuze, părăsește puțin zona și întoarce-te în momentul în care îți poți concentra atenția asupra celor de lângă tine.

Nu te descuraja dacă greșești

Dacă se întâmplă să faci din greșeală ceva nepoliticos, cel mai bine este să nu atragi atenția asupra ta. Corectează-te în liniște, se poate ca nimeni să nu fi observat. În cazul în care

cineva a fost deranjat de gestul tău, cere-ți scuze. Nimeni nu se naște învățat și este normal să uiți unele lucruri în procesul de învățare. Continuă să exersezi și data viitoare sigur îți va ieși mai bine!

10

Mulțumește celui care a pregătit masa

Nimic nu este mai plăcut pentru persoana care a gătit decât să vadă că masa a fost apreciată, iar mulțumirea de la final este asemenea unui desert pentru suflet. Poți spune ”mulțumesc pentru masă” chiar și dacă nu ai fost servit/ă cu mâncarea preferată, doar pentru a aprecia munca bucătarului. Dacă vrei s-o spui mai haios, cu rimă, poți spune “Sărut-mâna pentru masă… c-a fost bună și gustoasă”. În acest fel vei încheia într-o notă veselă și minunată, o masă pe măsură.

Articol inspirat din: "Codul bunelor maniere astăzi" - Aurelia Marinescu

REVIS TA ARIPI

·

19


AI GRIJĂ

TU DE TINE

De multe ori suntem copleșiți de lucrurile pe care trebuie să le facem zi de zi. Fie că oamenii din jurul nostru au nevoie de noi, fie că programul zilnic este obositor, adevărul este că uităm să avem grijă de propria noastră persoană. Pentru că e greu să ne gândim și la noi, trebuie să facem un plan de îngrijire de sine și să-l urmăm.

CO

Mai jos găsești câteva lucruri practice pe care le-ai putea face pentru mintea și corpul tău, pentru a menține relații sănătoase cu oamenii din jurul tău și pentru a avea grijă de sentimentele tale.

Joacă-te cu mingea împreună cu prietenii. Aleargă sau practică orice alt sport îți place mult. Mergi la plimbare în natură. P Dansează cât mai des. R Plimbă-te cu bicicleta.

MINTE Caută formele norilor de pe cer. Citește ceva împreună cu o altă persoană. Desenează sau așează-ți gândurile pe hârtie. Imaginează-ți și planifică-ți ce vrei să faci în viitor. Mergi la plimbare pentru a-ți limpezi gândurile și caută lucruri noi în jurul tău. 20

·

REVIS TA ARIPI


Bucură-te de mesele împreună cu colegii și prietenii tăi. Sună-ți familia sau scrie o scrisoare celor dragi. Vorbește despre ce înseamnă prietenia și ce consideri tu că este un prieten bun. Alătură-te activităților care se organizează la școală, centru sau în comunitatea în care trăiești.

II

REL AȚ

P

E

C TI C RA

6

Menține curat spațiul în care trăiești. Stabilește responsabilități alături de oamenii cu care locuiești. Construiește-ți o rutină pentru dimineață și seară. Învață despre cum să gestionezi banii cât mai bine. Fă-ți temele și sarcinile care ți-au fost date la școală, la centru sau în familie. MO

Ț

II Uită-te la un film cu prietenii. Scrie o scrisoare sau un gând cuiva drag. Vorbește despre ce simți cu cei din jur, chiar și atunci când îți este greu. Desenează un portret al tău. Spune glume sau bancuri. Spune-le celor din jur atunci când îi apreciezi.

Plantează un copăcel. Roagă-te pentru tine și ai tăi. Vorbește despre ce înseamnă să ierți. Fă-ți o listă cu lucrurile pentru care ești recunoscătoare. Mulțumește cuiva care te-a făcut să te simți mai bine. Petrece timp în natură, lângă copaci și flori.

I SPIR

T

REVIS TA ARIPI

·

21


Test de personalitate Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni sunt gălăgioși, energici și plini de umor în timp ce alții sunt liniștiți, calmi și atenți la detalii? Suntem diferiți și acesta este un lucru bun. Dacă ai niște calități, ele merită puse în valoare, iar la defecte trebuie să lucrăm. Tu cât de bine te cunoști? Testul de mai jos te va ajuta să descoperi ce fel de temperament ai. Citește fiecare descriere și notează cu X pătratul din dreptul coloanei care ți se potrivește. Dacă nu știi ce înseamnă un cuvânt îi poți întreba pe cei de lângă tine.

RAR

înțelegătoare dezorganizată uitucă iertătoare ușor de descurajat nedisciplinată extrovertită îi întrerupi pe alții plină de viață renunți repede spontană comunicativă veselă prietenoasă întârzii deseori TOTAL DELFIN:

faci pe "șefa" decisă sinceră încredere de sine încăpățânată deschisă aventuroasă competitivă îndrăzneață curajoasă convingătoare iute la mânie insensibilă directă muncitoare

·

sensibilă critică o bună prietenă nesigură greu de mulțumit te superi ușor singuratică te sacrifici pentru alții introvertită respectuoasă perfecționistă organizată ierți greu ordonată creativă TOTAL PISICĂ:

foarte tăcută lipsită de entuziasm pesimistă ezitantă timidă acidă încăpățânată îngrijorată relaxată nehotărâtă înceată rezervată calmă răbdătoare de încredere TOTAL LEU:

22

DES

REVIS TA ARIPI

TOTAL LEBĂDĂ:

RAR

DES


Adună X-urile de pe coloana inimioarelor, de la fiecare secțiune și vezi la care ai nota cea mai mare. Secțiunea cu cel mai mare scor reprezintă temperamentul tău de bază, iar cea de pe locul doi reprezintă temperamentul tău secundar.

TEMPER AMENT SA N GV I N I C

TEMPER AMENT MEL ANCOLIC

Persoanele de acest tip sunt pline de viață, extravertite, curioase și creative. Sangvinicii adoră să își asume riscuri și se plictisesc repede căutând mereu distracția. Sunt persoane cărora le place riscul, care se adaptează foarte ușor. Dorința de a avea experiențe noi îi poate face mai vulnerabili în fața viciilor, la care trebuie să fie mai atenți decât ceilalți oameni. Cea mai mare calitate a sangvinicului este că are multe idei, motiv pentru care de multe ori va alege meserii precum: marketing, relații publice, turism, modă, gătit, teatru, actorie sau sport.

Persoanele melancolice sunt foarte calme și foarte loiale. Ele iubesc ordinea și rutina, motiv pentru care își fac mereu planuri. Ele sunt răbdătoare, atente la detalii, atingându-și scopurile încet, dar sigur. Dacă exagerează cu organizarea, pot deveni rigide și încăpătânate. Faptul că se gândesc mult înainte de a face ceva este bine, dar poate fi și un dușman dacă ajung să piardă prea mult timp gândindu-se la trecut și la ce ar fi trebuit să facă diferit. Cariere perfecte pentru melancolici sunt: domeniul social, organizare de evenimente sau administrație.

TEMPER AMENT COLERIC

TEMPER AMENT F L E GM AT I C

Delfin

Pisică

Leu

Lebădă

Cei care au un temperament coleric sunt perfecți pentru rolul de conducători, datorită calităților precum: ambiție, voință, fire dinamică. Ei au de obicei succes în ceea ce fac și pot fi foarte muncitori. Cu toate acestea, ei nu sunt mereu foarte prietenoși sau sociabili. De obicei, vorbesc puțin și se bucură de conversații profunde. Colericii doresc să controleze totul și au tendința de a da ordine. Dacă învață însă cum să vorbească, colericul poate fi o persoană motivatoare. Locurile de muncă ideale sunt: management, tehnologie, statistici, inginerie, programare, afaceri.

Persoanele flegmatice sunt relaxate și plăcute. În relațiile cu ceilalți sunt prietenoase, pline de compasiune și încrezătoare, ajungând adesea să se orienteze către scopuri nobile. Ele caută relații frumoase și de durată. Flegmaticii tind să evite conflictele și să intervină între ceilalți pentru a face pace. Uneori sunt nesiguri, nu se pot concentra pe detalii și vor să facă pe plac tuturor. Carierele ideale pentru flegmatici pot fi: asistență medicală, predare, psihologie sau consiliere, dezvoltarea copilului sau lucrul cu publicul.

REVIS TA ARIPI

·

23


24

·

REVIS TA ARIPI


Ce ne facem cu

TRISTEȚEA? „O zi mă simt grozav, iar în următoarea, sunt tristă. Ceea ce ieri nu părea mare lucru, astăzi mi se pare foarte dificil.” Maria Trăirile diferite din viața de zi cu zi apar din cauza nesiguranței. Poți înțelege sentimentele tale și poți învăța ce să faci cu ele, astfel încât să nu îți controleze viața. Să luăm exemplul tristeții.

Tristețea este o emoție pe care o avem atunci când pierdem ceva: obiecte personale, sănătatea, un prieten sau o relație importantă, siguranța unei lumi cunoscute, precum și atunci când pierdem pe cineva drag. Tristețea apare pentru a ne (re)aminti ceea ce este important pentru noi și, mai ales, care sunt oamenii

sau lucrurile care dau sens vieții noastre. Când te simți trist/ă poate îți vine să plângi fără motiv, simți în tot corpul o oboseală, o lipsă de energie şi poate nu te mai interesează acele lucruri care altă dată îți făceau plăcere. Primul lucru pe care vrem să-l facem este să fim singuri, dar soluția este să fim alături de alte persoane, care să ne ajute să depășim situația în care suntem.

REVIS TA ARIPI

·

25


Uneori putem confunda tristețea cu alte emoții precum: furia, ura, rușinea sau anxietatea, însă este nevoie să ne gândim de ce ne simțim așa pentru a înțelege exact emoția pe care o trăim. De exemplu: atunci când îi învinuim pe alții pentru tristețea

Cum putem gestiona

1

TRISTEȚEA?

Tristețea este o emoție normală, face parte din noi și nu o putem evita mereu. Atunci când ne simțim triști, deși vrem să fim singuri și să fim lăsați în pace, persoanele de încredere din jurul nostru ne pot asculta și ajuta.

2

Găsește motivul adevărat pentru care te-ai întristat. Ia-ți timp să-l înțelegi și discută cu o persoană adultă de încredere despre ceea ce simți. De asemenea, poți folosi un jurnal ca să scrii sau să desenezi emoția, poți face exerciții fizice sau poți îmbrățișa pe cineva după ce îi ceri voie.

3

Când eşti tristă, de obicei, nu ai chef să faci nimic. Cu cât stai mai mult în această stare, cu atât va fi mai greu și va părea o situație fără de ieșire. Ce poți face? Folosește mișcarea, joaca, întâlnirile cu oamenii ca motiv să ieși din starea aceea. Amintește-ți că oricât ai fi de trist/ă există speranță. Permite-ți să afli care este mesajul tristeții tale. Stă în puterea ta să îi faci față!

noastră apare furia, dacă încercăm să scăpăm de tristețe dând-o altcuiva apare ura, dacă ne considerăm vinovați de pierderea pe care am suferit-o atunci apare rușinea sau dacă suntem blocați în sentimentul de pierdere mult timp apare anxietatea.E bine să știm

6 sfaturi pentru a combate

TRISTEȚEA

Petrece mai mult timp în aer liber și ia-ți doza zilnică de vitamina D

Ține un jurnal pentru a-ți documenta gândurile și emoțiile negative

Aranjează-ți spațiul în care locuiești pentru a sta cât mai mult la soare

Evită obiceiurile alimentare nesănătoase

Stai la soare

Fă plimbări lungi afară 26

·

REVIS TA ARIPI


ii t

ale?

î Ce es te

e l e t tris a p s t n

REVIS TA AR IPI

·

27


PLEC LA MUNCĂ în altă ţară

”Sunt atât de bucuroasă să plec din țară. Am găsit un loc de muncă care-mi place mult și abia aștept să încep noi aventuri în altă parte.” îmi spunea Ana, plină de entuziasm, care, în sfârșit, a găsit un loc de muncă

1

Numere utile de telefon

2

Helpline Antitrafic

Numărul misiunii diplomatice din țara de destinație - află numărul ambasadei sau a consulatului României din țara în care vei călători. Pune-l într-un loc sigur.

în străinătate. De multe ori auzim despre locuri de muncă care par ireale, prea frumoase să fie adevărate. Salariul foarte mare și multe beneficii, sarcini de lucru ușoare. Însă, trebuie să fim atenți la aceste locuri de muncă care nu inspiră încredere și sunt ușor de găsit, câștigi mulți bani (câteva mii de euro/ lună) și nu muncești mult. Dacă te-ai gândit că ai vrea să pleci la muncă în alt oraș, altă țară sau în vacanță, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi/ faci înainte să pleci. Îți las aici câteva dintre lucrurile pe care le recomand oricui pleacă la muncă în străinătate.

28

·

REVIS TA ARIPI

La numerele de telefon 0 800 800 678 (apel naţional gratuit) sau 004 021 313 31 00 (apelabil şi din străinătate) poate suna oricine întâlnește potențiale cazuri de trafic de persoane. La numărul de urgență răspunde un angajat al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane care este gata să preia informațiile și să le transmită persoanelor abilitate să intervină.


3

Contract de muncă legal, în limba română

Nu pleca la muncă pe ochi frumoși sau pe un contract scris într-o limbă pe care nu o înțelegi. Asigură-te că vei încheia un contract legal, în limba română. În cazul documentelor încheiate în limba de origine a țării de destinație, solicită unui traducător autorizat traducerea documentelor pe care urmează să le semnezi.

4

Parola de siguranță

Parola de siguranță este un lucru simplu, dar care poate ajunge să îți salveze viața. Înainte de a pleca din țară, stabilește o frază simplă cu un membru al familiei/ prieten(ă) cu care vei vorbi în mod constant (în caz contrar, această persoană va contacta autoritățile). Această frază trebuie să fie una foarte ușor de strecurat într-o conversație normală. De exemplu, când acea persoană te întrebă cum ești, sau ce faci, poți spune lucruri pozitive, chiar dacă acestea nu sunt adevărate, urmate de fraza de siguranță ‘dar, mă doare măseaua’ - această frază va comunica nevoia de ajutor, fără însă a alerta persoana care te amenință.

5

Copii act de identitate

6

Contact de urgență

7

Adresa & telefonul de la locul de muncă

Asigură-te că iei cu tine câteva copii ale actului de identitate. Nu le pune pe toate în același portofel. Ascunde una într-un buzunar de haină. Nu uita că doar poliția te poate legitima și îți poate opri actul de identitate.

Contactul de urgență este cineva care se sesizează dacă nu a primit nicio veste de la tine, care călătorește și adoptă măsuri în consecință (ex. contactează familia, poliția, Agenția Împotriva Traficului de Persoane, etc.). Acesta poate fi un prieten apropiat din țara în care călătorești sau o persoană de încredere de acasă.

Asigură-te că știi cu exactitate locația și numărul de contact al locului de muncă unde urmează să mergi. Verifică aceste coordonate înainte să pleci din țară, fie folosind internetul (Google, Maps, etc.), fie sunând în prealabil pentru a confima aceste detalii. REVIS TA ARIPI

·

29


86400 30

·

de secunde

REVIS TA ARIPI


Fiecare persoană este unică și are propriile obiceiuri pe care le practică în fiecare zi. Fie că îți dai seama sau nu, și tu ai deja astfel de obiceiuri - adică lucruri pe care le faci în mod repetat, ceea ce înseamnă că ai o rutină zilnică. Hai să vedem care e programul tău și care este rutina ta. Urmărește cu atenție tot ceea ce faci și vezi care obiceiuri te fac mai fericit/ă, mai plin/ă de viață și de sănătate.

Ce înseamnă să ai o rutină zilnică? Înseamnă să ai un anumit timp din ziua ta pentru a face anumite lucruri. Înseamnă să nu amâni anumite activități, ci să îți faci un obicei. De exemplu, exercițiile fizice regulate și un program de somn bine stabilit te ajută să te simți bine, mai puțin stresat/ă. Unele lucruri mai bine le faci până în prânz, pentru că trebuie evitate seara. Este important și cum închei ziua pentru că acest lucru poate determina starea ta din ziua următoare și lucrurile pe care le vei face. Totul se leagă, totul este conectat.

REVIS TA ARIPI

·

31


Fizic: Corpul tău are nevoie de mișcare în fiecare zi. Alege să dansezi pe melodia ta preferată, să alergi sau să faci exerciții fizice.

Social: Suntem ființe sociale și avem nevoie să fim alături de oameni. Fie că vorbești la telefon cu cineva drag, fie că te întâlnești cu persoana respectivă, acordă-i toate atenția ta și fii pe deplin prezentă la întâlnire.

Locuinţã: Ai grijă de tine și de locul în care îți petreci timpul. Lucrurile mici fac diferența: fă patul, aranjează-ți biroul, dă o mână de ajutor în bucătărie!

32

·

REVIS TA ARIPI


Relaxare: Fă ceva pentru sufletul tău! Găsește acele lucruri care te relaxează și pune-le în programul tău zilnic. Acestea pot fi: cititul, grădinăritul, plimbatul, meditația sau pur și simplu să asculți muzica preferată.

Sunt

86400

de secunde într-o zi. Fă astfel încât fiecare să conteze!

Timp liber: Îl poți umple cu ce vrei tu, important e să te simți bine și să fie activități care te ajută și sunt pozitive.

Timp pentru a fi recunoscătoare În fiecare seară, înainte de a merge la somn, notează-ți pentru ce ești recunoscător/oare în ziua respectivă. Mai poți nota diferite experiențe sau emoții pe care le-ai trăit, ce te-a inspirat sau orice altceva consideri că te ajută să îți pui în ordine gândurile și trăirile. Este dovedit științific că recunoștința amplifică mult bunăstarea fizică și mentală.

REVIS TA ARIPI

·

33


34

·

REVIS TA ARIPI


? Vezi răspunsurile la întrebări pe pagina următoare

REVIS TA ARIPI

·

35


Dragă Maria,

Dragă Ana,

Ne bucurăm că ai găsit o persoană care te iubește și îți împlinește toate dorințele. Este o decizie importantă pe care o vei lua pentru viața ta și te sfătuim să te gândești foarte bine înainte. Află mai multe despre locul unde veți merge: unde veți locui, ce veți munci în mod concret. Asigură-te că, înainte să pleci din țară, ai un contract de muncă într-o limbă pe care o înțelegi. Nu te pune în situația în care să accepți să lucrezi „la negru” sau să depinzi de cineva în totalitate, doar pentru „visul unei vieți mai bune”. Dacă prietenul tău evită să îți ofere detalii, acest lucru ar trebui să te pună pe gânduri. Nu de puține ori, unele persoane ajung să fie puse să facă lucruri pe care nu și le doresc - doar pentru că au avut încredere în cine s-au îndrăgostit. Citește și articolul despre plecările în străinătate, pentru informații care vă pot ajuta pe amândoi dacă vă găsiți într-o situație dificilă.

O relaţie este sănătoasă dacă are la bază respectul, încrederea şi dacă ambele persoane implicate în relaţie înţeleg nevoia celuilalt de a avea şi o viaţă personală, separată, în afara relaţiei. A avea hobby-uri, prieteni, intimitate la conturile de social media sau chiar momente de solitudine este ceva absolut normal. Nu lăsa pe nimeni să te facă să te simți vinovată pentru că nu petreceți suficient timp împreună și nu permite ca asta să te separe de prieteni, sau chiar de familie. În România, traficul de persoane se întâmplă sub ochii noștri și traficanții sunt de cele mai multe ori persoane din cercurile noastre de prieteni, care ne câștigă încrederea, apoi preiau controlul, pentru ca apoi să ne exploateze. Decizia despre continuarea relației este a ta, însă dacă lucrurile continuă așa, nu ezita să ceri ajutor. Nimeni nu te poate obliga să ai o relație care nu îți face bine.

36

·

REVIS TA ARIPI

Dragă Violeta, Ne pare rău de situația delicată în care te afli. Ceea ce este online rămâne online, chiar și în mesaje private, de aceea trebuie să fim foarte atenți la conținutul mesajelor pe care le trimitem. Cel mai bine ar fi să vorbești despre situația în care te afli cu ai tăi sau cu cineva de încredere, și chiar dacă îți este rușine, este deosebit de important să solicitați ajutorul poliției și a unui avocat. Fostul tău iubit trebuie să afle că difuzarea sau transmiterea, în orice mod, a imaginilor intime cu persoane identificabile, fără consimțământul acestora, este un fapt penal în România și se pedepsește cu închisoare. Nu lăsa teama sau rușinea să te pună într-o situație în care să accepți lucruri care nu sunt bune pentru tine.


MOMENTUL TĂU

de relaxare

O viaţă avem, colorată să fie!

REVIS TA ARIPI

·

37


38

·

REVIS TA ARIPI


Jurnal

Pune-ti gândurile · pe hârtie

REVIS TA ARIPI

·

39


ARIPI

40

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

41


ARIPI

42

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

43


ARIPI

44

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

45


ARIPI

46

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

47


ARIPI

48

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

49


ARIPI

50

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

51


ARIPI

52

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

53


ARIPI

54

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

55


ARIPI

56

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

57


ARIPI

58

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

59


ARIPI

60

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

61


ARIPI

62

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

63


ARIPI

64

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

65


ARIPI

66

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

67


ARIPI

68

·

REVIS TA ARIPI


ARIPi

REVIS TA ARIPI

·

69


Un material

© Asociația eLiberare Cu sprijinul

Rescue:Freedom International

Profile for Catalina Matei

Revista Aripi Nr. 1/2020  

Vă invităm să citiți ceea ce noi considerăm că este fix întruchiparea rezilienței, a vindecării și a puterii de a merge înainte, indiferent...

Revista Aripi Nr. 1/2020  

Vă invităm să citiți ceea ce noi considerăm că este fix întruchiparea rezilienței, a vindecării și a puterii de a merge înainte, indiferent...

Profile for eliberare
Advertisement