Page 1

06.11.09 322 ΗΧΟΙ

|

ΕΙΚΟΝΕΣ

|

ΛΕΞΕΙΣ

ΜΕ

ΦΟΝΤΟ

ΤΟ

ΑΣΤΙΚΟ

ΤΟΠΙΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

sex (shop) and the FREE PRESS

&

Συνεντεύξεις με τους «Belleruche» και την Κατερίνα Μακαβού. Οι intvduals μιλούν για…τηλεόραση. Antigone.gr. ΕΦΕΕ: Αποτυχημένη επανασύσταση. Αναζητώντας τη γαλλική ταυτότητα


edito

02

real

«Κρίση» με ημερομηνία λήξης του Ακη Σακισλόγλου, asakisloglou@ekdotiki.gr

Ας μην ανησυχούν οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας. Η κρίση στο εσωτερικό του κόμματος έχει ημερομηνία λήξης την επομένη της εκλογής του νέου αρχηγού. Oχι γιατί θα λυθούνε οι παρεξηγήσεις, ούτε επειδή θα ξεχαστούν τα μαχαιρώματα. Είναι τόσο πολλά και πολύπλοκα τα θέματα πάνω στα οποία θα κληθεί να κάνει αντιπολίτευση ο νέος αρχηγός που οι διαφωνίες θα βρεθούν αμέσως στο περιθώριο, μήπως και κάποια στιγμή το κόμμα επιστρέψει στην εξουσία. Ας μη γελιόμαστε. Η προσδοκία της εξουσίας κράτησε ενωμένο το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της παντοκρατορίας του Καραμανλή κι ακριβώς η ίδια ελπίδα θα «σώσει» τη Νέα Δημοκρατία από την αυτοκτονία. Η βεβαιότητα, φυσικά, ότι η δεξιά παράταξη θα παραμείνει αραγής δε σημαίνει ότι τα πρωτοκλασάτα στελέχη της χειρίζονται με τον κατάλληλο τρόπο την παρούσα κρίση. Αντίθετα, η βεβαιότητά τους ότι όλα αυτά δε θα οδηγήσουν σε διάσπαση τούς κάνει λιγότερο ενωτικούς απ’ ότι επιβάλλουν οι περιστάσεις. Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους που οδήγησαν το Δημήτρη 4-6. Αφιέρωμα sex shop Αβραμόπουλο στην απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Πέτυχε την εκλογή 7. Συνέντευξη με τους Belleruche του αρχηγού από τη βάση και όφειλε να παραμείνει για να ζητήσει από τον κόσμο την ψήφο του. Το να φύγει, δήθεν για να αποφευχθεί ο διχασμός, 8. «Αναζητώντας την ευτυχία» με αιχμές για τις μεθόδους της Κεντρικής Επιτροπής, προκάλεσε το 9. Αντιγόνη.gr αντίθετο αποτέλεσμα. Για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη δεν έχω κάτι να σχολιάσω. Η υποψηφιότητά του θυμίζει Βύρωνα Πολύδωρα και θα 10. Στιγμές σε καρτ ποστάλ έπρεπε ήδη κάποιος από το κόμμα να του «τραβήξει το αφτί». Κι έρχομαι στα δύο μεγάλα εσωκομματικά στρατόπεδα. Ντόρα 11. Στον … κόσμο μας Μπακογιάννη – Αντώνης Σαμαράς. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. 12- 13. Τίτλοι τέλους για την ΕΦΕΕ Οι αφετηρίες διαφορετικές, τα γεγονότα γνωστά και το μίσος τεράστιο. Αμφότεροι δείχνουν να το εκμεταλλεύονται αυτό για 14. Λόγια Δρόμικα με την Κατερίνα Μακαβού να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Είναι μεγάλο λάθος τους 16. Ημεροδρόμος αυτό. Στις εσωκομματικές εκλογές η επιχειρηματολογία δεν μπορεί να είναι ότι ο αντίπαλος είναι χειρότερος. Γιατί και ο 18-19. Ατζέντα εκδηλώσεων αντίπαλος δικός σου σύμμαχος θα πρέπει να γίνει όταν τον 20. Homepage κερδίσεις. Η σωστή τακτική θέλει τον υποψήφιο να πείθει ότι είναι ο ίδιος καλύτερος και παράλληλα να παραδέ21. Οι ταινίες της εβδομάδας χεται την αξία και το κύρος του αντιπάλου. Αυτό κανείς από τους δύο διεκδικητές της προεδρίας της Νέας 22. Blogspot Δημοκρατίας δεν το επιχειρεί. Ισως γιατί όπως έλεγα πριν δε φοβάται ότι θα γίνει αρχηγός χωρίς… κόμμα. Ισως πάλι γιατί δεν του το έμαθε κανείς ως τώρα.

συστατικά τεύχους

& μίλα μου

για μήλα

της Παυλίνας Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

«ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ». Δ. Αβραμόπουλος, βουλευτής ΝΔ

Αντίο λοιπόν, αντίο και κάνει Θεέ μου ένα κρύο...

«Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΩΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΥΣΗ». Τ. Κλούγκμαν, διευθύντρια του γραφείου Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών

Φωνή βοώντος;

«ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΕΛΟΣ. ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ». ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

06.11.09

Τ. Μπιρμπίλη, υπουργός Περιβάλλοντος

Αντίο λοιπόν, αντίο, το χάνω κι αυτό το πλοίο...

Τ.322 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Ακης Σακισλόγλου ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εβη Κουτέλιου ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Παυλίνα Εξαδακτύλου, Νίκη Κεφαλά, Χριστίνα Μπατσίλα, Κική Μουστακίδου, Φώτης Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Σαλαμές ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Χριστίνα Μπατσίλα ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Αγγελική Καράνου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ: Παύλος Ψωμάς, ppsomas@ekdotiki.gr, τηλ. 2310 779355 ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ: Βασιλεία Χαϊδαλή, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ: Σοφία Ψιλοπούλου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Ναταλί Ρούπα ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, τηλ. 2310 779340, fax 2310 779301 ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Πατριάρχου Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, τηλ. 210 7256750, fax 210 7256760 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


03

συνέντευξη στη Χριστίνα Μπατσίλα, chmpatsila@ekdotiki.gr

παλιο

σειρές

WWW.INTVDUALS.COM

Η τηλεόραση που αγαπάμε να μισούμε Eίναι μια ομάδα κανονικών ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας. Βλέπουν πολλή τηλεόραση και αγαπάνε να γράφουνε γι’αυτήν. Υπογράφουν ως Ρον Μος (aka Ριτζ Φόρεστερ), Βίκτορ Νιούμαν (aka Staralyzer), Vint Dual, Μέισον Κάπγουελ και άλλες 5-6 διαδικτυακές περσόνες που δεν γνωρίζουμε αν είναι αληθινές. Είναι αληθινά όμως τα post για την ελληνική τηλεόραση που μας κάνουν να κλαίμε από τα γέλια, όπως και το live blogging παράλληλα με την προβολή του «4» με comment που φτάνουν τα 300 ή 400 κάθε εβδομάδα. Είναι οι Intvduals, που ξεκίνησαν το 2007 ως wordpress και … κατέληξαν com.

Οι intvduals απαντάνε στο ερωτηματολόγιο, όχι του Προυστ, αλλά των διλημμάτων της ελληνικής τηλεόρασης και αναλύουν την επιτυχία του 4 και τοu cannibalive blogging.

Ρετιρέ ή Μικρομεσαίοι; Ρετιρέ φυσικά και έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως το γιατί. Αν ζούσαμε στην Αμερική θα είχε γίνει ταινία με σκηνοθέτη από Φίντσερ και πάνω.

Κωνσταντίνου και Ελένης ή Λίφτινγκ; Συμπαθούμε τον Χάρη Ρώμα γιατί δεν έχει τυποποιηθεί σε ρόλους δυσκοίλιου κρυφογκέι μισάνθρωπου που όλοι γύρω του είναι λοβοτομημένοι και γουρλώνει τα μάτια σαν να μην υπάρχει αύριο. Τον προτιμούμε όμως σε μάτσο ρόλους τύπου «Αγαπώ τη μαμά σου».

Τόλμη και Γοητεία ή Ατίθασα Νιάτα;

νή ζώνη να βάζει σίριαλ με έναν ερμαφρόδιτο νάνο που διαβάζει το Χρυσό Οδηγό και να το βλέπει όλη η Ελλάδα με μανία. Ο ΑΝΤ1 προσπαθεί να ξεπεράσει συμπλέγματα ετών με σίριαλ που θύμιζαν λιθουανικό b-movie. Αλλά αυτό το «FFREEEESSHHHH» ακόμα στοιχειώνει τους εφιάλτες μας...

Εκλαψα όταν σταμάτησε η προβολή του... 31 Δρόμοι. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν πέτυχε αυτή η σειρά. Ηταν τόσο ξεκαρδιστικά κακή, μακάρι να είχαμε σκεφτεί το live blogging τότε να την κάναμε διάσημη.

Αγαπημένη ατάκα σίριαλ «Πήγα στις Μυκήνες με το Σπύρο και κάναμε ένα γύρο και φάγαμε ένα γύρο - Μωρή, γύρους και κοκορέτσια πήγες και μου έβαλες μες στο ποίημα;» Δήμητρα – Γιάννης, Απαράδεκτοι.

Δύσκολη επιλογή, αλλά θα πούμε Ατίθασα Νιάτα. Μεγαλώσαμε με την Κρίκετ που όποιος την πλησίαζε στα 4 μέτρα πήγαινε για βιασμό, τα γάντια του μποξ του Βίκτορ Νιούμαν, τον υπηρέτη του Μιγκέλ που πρέπει να πέθανε παρθένος σαν το Νεύτωνα, το άρωμα «Θρασύ και Αυθάδικο» by Jabot. Αδυναμίες είναι αυτές.

4 ή 31 Δρόμοι; Στους 31 δρόμους συγκινηθήκαμε με το δράμα της Σοφίας Καρβέλα που όπως η μέση Ελληνίδα κοπέλα έφυγε για να φάει το πικρό ψωμί της ξενιτιάς και να ζήσει το όνειρο στη Νέα Υόρκη (δηλαδή να ξαφρίσει τους δικούς της) επειδή χώρισε με το γκόμενό της. Είναι το κλασικό χαμένο αριστούργημα των 00’s. Στο «4» ο Χριστόφορος ανατρέπει βασικές αρχές του σύμπαντος. Σε 4 επεισόδια δεν έχει κάνει σεξ, είναι και άσφαιρος και αν ισχύει αυτό όλες οι τράπεζες σπέρματος στον κόσμο πρέπει να βάλουν λουκέτο. Οι 31 Δρόμοι κερδίζουν μέχρι στιγμής.

Μίλα μου βρώμικα ή Υπέροχα πλάσματα; Θα απαντήσουμε με κάτι που είχαμε γράψει παλιότερα: «Aν ακόμα αναζητείτε στα μπαρ «τις πιο ωραίες φατσούλες της πόλης», τα γκομενικά σας θυμίζουν την εξίσωση του Valenzetti, τρώτε συνεχώς έξω, τις Κυριακές το μεσημέρι ψάχνετε για μεταχειρισμένα βιβλία σε γιουσουρούμ στο Γκάζι, αναρωτιέστε διαρκώς σε ποιον ανήκει το χέρι που πιάνετε μόλις ξυπνάτε καιαπεχθάνεστε τη «λαϊκιά δεύτερη»(την οποία κρύβετε επιμελώς μέσα σας) this is your show!»

MEGA ή ΑΝΤ1; Το Mega είναι σαν την ιερή αγελάδα. Θα μπορούσε στην απογευματι-

Bonus ερώτηση Σε ποια τηλεοπτική σειρά θα θέλατε να πρωταγωνιστείτε; Αναμφισβήτητα στο Ρετιρέ. Θα δίναμε τα πάντα για να περιπλανηθούμε στα γραφεία της Cosmos AE, να τσακωθούμε με τη Χαρούλα, να παραγγείλουμε καφέ από το Φοίβο, να συμμετάσχουμε στη συνέλευση της πολυκατοικίας στο σπίτι της Κατερίνας ή να φορτωθούμε με την Ειρήνη και τους ανεκδιήγητους φίλους της στο μίζερο εξοχικό της, να πιούμε ποτά στο μπαρ της Χαρούλας και της Ελένης, να σφαλιαρίσουμε την Ξινή ή να πάμε την τηλεόραση μας για φτιάξιμο στο μαγαζί του Αλκη και του Ιάσονα. Και την επόμενη μέρα, ξανά τα ίδια, πάντα με τη συνοδεία της ίδια εκνευριστικής μουσικής (φρουυυ-τι-ρι-ρι-ρι-ρι-ρι-ρι-ριιι).

Το Cannibalive blogging της Δευτέρας Εγινε πλέον θεσμός μετά την frame by frame ανάλυση του τρέιλερ. Για τους intvduals, «ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης σου δίνει απλόχερα υλικό για να τον κράξεις αλλά δεν στο πετάει στη μάπα, όπως κάνουν οι περισσότεροι. Στο τυλίγει σε ιλουστρασιόν χαρτί, βάζει φούξια κορδέλες, το ποτίζει με το αγαπημένο του άρωμα και στο παραδίδει με αγάπη στην οθόνη της τηλεόρασής σου. Η επιτυχία των cannibaLive blogging μπορεί να οφείλεται εν μερει στο διαδικτυακό hype που υπάρχει γύρω από το «4» τον τελευταίο καιρό, αλλά κυρίως θεωρούν πως έχει να κάνει με ένα πολύ σημαντικό πράγμα: την ομορφιά του να μοιράζεσαι με κάποιον την ίδια χολή, τη μαγεία του να βρίσκεις το έτερο σου ήμισυ στο κράξιμο. Υπάρχουν βιτριολικά comment που έχουν γραφτεί στο site τα οποία ήταν τόσο κοντά στο χιούμορ και στον αλλόκοτο τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, που σχεδόν μας προκάλεσαν δάκρυα στα μάτια. Γι’ αυτό το λόγο τις Τρίτες το μεσημέρι δημοσιεύονται λίστες με τα καλύτερα comments του CannibaLive Blogging. Είναι ένας τρόπος για να τους ευχαριστήσουμε.»


αφιέρωμα /

Δουλειές με φούντες για τη βιομηχανία του σεξ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τον Νεοέλληνα. Ενώ κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα βαρυγκωμεί, οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με ερωτικά βοηθήματα και…θεάματα περνάνε τη χρυσή τους περίοδο.

04

του Αλέξανδρου Σαλαμέ, asalames@ekdotiki.gr

Sex…Shop and the city Από sex shops άλλο τίποτα Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά….180 καταστήματα ερωτικής ψυχαγωγίας δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Από αυτά τα 21 εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη. Οσο για τον ετήσιο τζίρο τους, οι τελευταίες έρευνες μιλούν για τζίρο που ξεπερνά το 1000.000 ευρώ το χρόνο και αύξηση που αγγίζει το 60%.Οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων sex shops δεν διστάζουν να αναφερθούν σε κέρδη όπου μέσα στη τελευταία τετραετία είναι ισάξια των προηγούμενων δεκαετιών. Βασικός λόγος για αυτή την αύξηση θεωρούν ότι είναι η απενεχοποίηση του κόσμου, καθώς όλο και περισσότερα καταστήματα πλέον ανοίγουν σε λιγότερο κακόφημα μέρη, δείγμα ότι ο κόσμος δε διστάζει να τα επισκεφτεί. Σε αντίθεση με τα ερωτικά βοηθήματα, οι επιχειρήσεις ενοικιάσεων ταινιών ερωτικού περιεχομένου, έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Ο συνδυασμός του διαδικτύου με τις δέκα και πλέον εβδομαδιαίες εφημερίδες οι οποίες επιβιώνουν προσφέροντας μία οκτασέλιδη έκδοση συνοδευόμενη από…ισάριθμες ερωτικές ταινίες. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με την εγχώρια βιομηχανία παραγωγής πορνό ταινιών, η οποία μετά τις χρυσές σελίδες που έγραψε καθόλη τη δεκαετία του ‘70 με τον θρυλικό πλέον Κώστα Γκουσγκούνη φαίνεται πως προσελκύει και πάλι το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού.

Η πρώτη ελληνική hardcore παραγωγή Και το όνομα αυτής…. «Η εκδίκηση της παρθένας στα μπουζούκιας». Με ηθικό αυτουργό τον παραγωγό Δημήτρη Σειρηνάκη και την ομάδα παραγωγής «Sirina». Η χρονιά που μας πέρασε υπήρξε…καταλύτης για τον ελληνικό κινηματογράφο. Με δύο Ελληνες ηθοποιούς, τον Κώστα και το Δημήτρη –τα επίθετα δεν τα αποκάλυψαν ποτέ για ευνόητους λόγους- και με πρωταγονίστριες πλήθος από αλλοδαπές ηθοποιούς, δημιούργησαν ένα πραγματικό δράμα, όπου η φιλία δύο πολύ καλών φίλων, της Ελενας και της Μαρίας, δοκιμάζεται, όταν η Ελενα οποία


05

δεν έχει γνωρίσει ακόμη ερωτικό άγγιγμα αγοριού πιάνει την κολλητή της να συνευρίσκεται με το αγόρι της, το Δημήτρη. Για να τους εκδικηθεί λοιπόν η Ελενα αφήνεται στις ερωτικές ορέξεις δύο αθίγγανων, ενώ στέλνει και δύο μπράβους να κακοποιήσουν σεξουαλικά τη Μαρία. Η μοίρα τους θέλει λίγα χρόνια αργότερα να βρίσκονται όλοι μαζί στα μπουζούκια, όπου ακολουθεί πλήθος αποκαλύψεων. Από την ταινία μάλιστα δεν έλειψε και το ανάλογο τραγούδι του οποίου οι στίχοι πηγαίνουν ως εξής: «Με ένα Datsun τριγυρνώ και σε τσαντίρι μένω όμως από τη φύση μου με λένε προικισμένο»

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν… Και ενώ η βιομηχανία του sex στην Ελλάδα καταγράφει μεγάλη άνοδο, η ερωτική πράξη αυτή καθ’ εαυτήν φαίνεται πως περνάει τη δική της…κρίση. Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία παρουσιάστηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρών και Υγειονομικών ΙΚΑ, , η στυτική δυσλειτουργία πλήττει τον ανδρικό πληθυσμό σε όλο και μικρότερες ηλικίες, ακόμη και από τα 25 έτη. Από τα 212 ζευγάρια που μελετήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, το 40% των ανδρών έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, το 34% επιτυγχάνει σπάνια την κολπική διείσδυση, ενώ το ίδιο ποσοστό διατηρεί τη στύση του σπάνια και μόλις το 30,8% διατηρεί τη στύση του

H πρώτη ελληνική hardcore παραγωγή είναι γεγονός

μέχρι το τέλος της ερωτικής πράξης. Από τους άνδρες αυτούς το 30,8% δήλωσε ότι ικανοποιείται πολύ σπάνια και το 43,9% μόλις τις μισές φορές. Ο λόγος τον οποίο προβάλλουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα γι’αυτή τη δυσλειτουργία είναι το γεγονός ότι θεωρούν για τις συντρόφους ότι είναι αγχώδεις, δεν ζητούν σεξ και αναλαμβάνουν κατά τη σεξουαλική πράξη ρόλους ίσους προς τον άνδρα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μονίμως θέμα για το πρόβλημα του συντρόφου τους παρακινώντας τους να επισκεφτούν κάποιον ειδικό.


αφιέρωμα /

06

του Φώτη Νικολαΐδη

Το σεξ είναι υγεία Το σεξ είναι χαρά, κάνει καλό στην υγεία και λειτουργεί προληπτικά εναντίον διάφορων σοβαρών ασθενειών, αρκεί να υπάρχει σύνεση στην επιλογή του ερωτικού συντρόφου. Τι έδειξαν οι έρευνες Το σεξ μειώνει τις πιθανότητες θανάτου, όπως προέκυψε από μια 10ετή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1997 στην Ιρλανδία με τη συμμετοχή 1.000 ανδρών, όπου τα σεξουαλικά ενεργά άτομα είχαν 50% χαμηλότερα ποσοστά θανάτων, ενώ ανάλογα χαμηλά ποσοστά μείωση εμφάνιζαν και στα καρδιακά ή τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έρευνα, τα άτομα που είχαν 5 φορές την εβδομάδα σεξουαλική επαφή, εμφάνισαν κατά 33% χαμηλότερα ποσοστά καρκίνο του προστάτη. Από μια άλλη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία προέκυψε ότι η συχνή εκσπερμάτωση βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος και από μια που έγινε στη Φινλανδία προέκυψε ότι οι ηλικιωμένοι άντρες που διάγουν κανονική σεξουαλική ζωή κινδυνεύουν λιγότερο να παρουσιάσουν προβλήματα στύσης και ότι οι άντρες που αλλάζουν συχνά συντρόφους εμφανίζουν κατά 40% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου συγκριτικά με τους μονογαμικούς.

Πού κάνει καλό το σεξ Γεγονός είναι ότι το σεξ κάνει καλό στην ψυχολογία και όταν η ψυχολογία είναι καλή λειτουργεί καλύτερα και ο οργανισμός. Μια από τις ουσίες που εκλύονται κατά την ερωτική πράξη είναι η οξυτοκίνη που μειώνει το στρες και βοηθάει στον καλό ύπνο. Γενικά το σεξ βοηθάει στην απώλεια βάρους του σώματος, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, βελτιώνει τις αισθήσεις, ιδιαίτερα της όσφρησης, επιβραδύνει τις διαδικασίες γήρανσης,

καταπραΰνει τους πόνους, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες κρυολογήματος και γρίπης. Επιπλέον βοηθάει στην απώλεια βάρους, 200- 300 θερμίδες χάνονται σε κάθε ερωτική πράξη και στην καλή κατάσταση του σώματος, διότι η συνουσία αποτελεί και έντονη σωματική άσκηση που γυμνάζει πολλούς μυς του σώματος. Τέλος κατά τη διάρκειά της αυξάνεται η παραγωγή τεστοστερόνης και οιστρογόνων, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, που κάνουν καλό στον οργανισμό.

Info • Τα συχνότερα σεξουαλικά προβλήματα που εμφανίζουν οι γυναίκες είναι πόνοι κατά τη συνουσία, έλλειψη οργασμού, κολποσπασμός και έλλειψη ερωτικής επιθυμίας. Τα αντίστοιχα για τους άντρες είναι δυσκολίες στη στύση, πρόωρη εκσπερμάτωση και έλλειψη ερωτικής επιθυμίας. • Γεγονός είναι ότι οι άντρες περιαυτολογούν περισσότερο από τις γυναίκες στα σεξουαλικά θέματα και γενικά φουσκώνουν τους αριθμούς γύρω από τις επιδόσεις τους προκειμένου να εντυπωσιάσουν, σε αντίθεση με τις γυναίκες που υποβαθμίζουν τις επιδόσεις τους και παρουσιάζονται σεμνότερες από ότι στην πραγματικότητα είναι.


07

συνέντευξη στον Αλέξανδρο Σαλαμέ, asalames@ekdotiki.gr

Belle ruche «Χωρίς τους Motorhead δεν θα υπήρχαμε» Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του γεγονότος ότι η βρετανική μουσική σκηνή εξακολουθεί όχι μόνο να «γεννάει» σημαντικές μπάντες, αλλά και να πρωτοτυπεί δημιουργώντας καινούρια μουσικά μορφώματα. Ετσι και οι Belleruche. Με την Kathrin deΒoer στα φωνητικά, τον Ricky Fabulous στις κιθάρες και τον DJ Modest στα διπλά πλατό έσμιξαν hip hop και soul δημιουργώντας την «Turntable Soul». O Ricky Fabulous μιλάει στις «Δ» με αφορμή τη συναυλία τους στη Θεσσαλονίκη.

Ας ξεκινήσουμε από τη συναυλία. Τι να περιμένει το κοινό από τη ζωντανή σας εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη; «Αυθεντικά πρωτότυπες μελωδίες προερχόμενες από μία τραγουδίστρια, έναν κιθαρίστα και ένα DJ».

Μπορείτε να μου εξηγήσετε τον όρο «Turn table Soul» που χρησιμοποιήσατε για να περιγράψετε τη μουσική σας; «Αυτό το όνομα προέκυψε από την περίοδο που ηχογραφούσαμε τους δίσκους μας στο δικό μας label το «Hippoflex». Τότε ήταν που συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ταιριάζουμε με κανενός είδους μουσικό είδος, αρχίζοντας έτσι να αποκαλούμε τη μουσική μας «Turn table Soul». Από εκεί και πέρα, όταν συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με την Tru Thoughts, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να…επισημοποιήσουμε αυτό τον όρο, καθώς με τρεις λέξεις περιέγραφε ακριβώς τη μουσική που κάνουμε».

Πόσο δύσκολο ήταν να συνδυάσετε επιτυχημένα τη hiphop με τη soul; «Ποτέ δεν μπήκαμε στη διαδικασία να ορίσουμε επακριβώς τη μουσική που κάνουμε. Και οι τρεις έχουμε πάρα πολύ διαφορετικές επιρροές πάνω στη μουσική και αυτές οι επιρροές είναι που φέρνουν το συγκεκριμένο μουσικό αποτέλεσμα χωρίς πολύ κόπο. Περισσότερο θα έλεγα ότι είναι φυσική συνέπεια της μουσικής που ακούγαμε και θέλαμε και οι τρεις να δημιουργήσουμε».

Πού θεωρείτε ότι βρίσκεται το κοινό σημείο ανάμεσα σε αυτά τα δύο μουσικά είδη; «Θεωρώ ότι τόσο η soul όσο και η hip hop έχουν μία αρκετά προσωπική και ταυτόχρονα ανθρώπινη «συμπεριφορά» απέναντι στους ακροατές τους, καθώς τα κομμάτια έχουν προκύψει χωρίς επιτήδευση. Απλά οι καλλιτέχνες να μοιραζόμαστε με το κοινό μας και αυτοί τα δέχονται».

Πόσο δύσκολο ήταν να αναγνωριστείτε από το πιο παραδοσιακό κομμάτι της κοινότητας της soul; «Οι άνθρωποι που ακούνε soul είναι αρκετά ανοιχτόμυαλοι και υποδέχτηκαν με εξαιρετικό τρόπο η μουσική που παίζουμε. Αλλά και γενικότερα δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ πρόβλημα με καμία μουσική κοινότητα, καθώς παίξαμε με την ίδια επιτυχία, τόσο σε Jazz και blues festival όσο και σε…electronica».

Πιστεύετε ότι έχετε αρκετά προσόντα, προκειμένου να «κατακτήσετε» την αμερικάνικη μουσική κοινότητα; «Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, σε ό,τι έχει να κάνει με την ανταπόκριση που έχει η μουσική μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Μάιο θα βρεθούμε εκεί προκειμένου να κάνουμε την πρώτη μας

περιοδεία εκτός ευρωπαϊκού εδάφους».

Πόσο σημαντική ήταν για εσάς η συνεργασία σας με την «Trut houghts» προκειμένου να κυκλοφορήσετε τους δίσκους που ονειρευόσασταν; «Υπερβολικά σημαντική. Η Tru Thoughts υπήρξε για εμάς ο εκπρόσωπος μίας δημιουργικής ελευθερίας. Είχαμε την ευκαιρία χωρίς να καταπιεστούμε στο ελάχιστο καλλιτεχνικά να φέρουμε το καλλίτερο μουσικό αποτέλεσμα. Η TruThoughts απλά υπάρχει κάπου σε όλη αυτή τη διαδικασία επεμβαίνοντας δημιουργικά».

Λονδίνο-Manchester. Μεγάλη μερίδα των ακροατών και του Τύπου θεωρεί αυτές τις δύο πόλεις ως την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της μουσική. Ποιες είναι οι σημαντικότερες ομοιότητες ανάμεσα σε αυτές τις δύο πόλεις; «Το Λονδίνο είναι το μέρος, όπου γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε, οπότε αφετηριακά είναι μία σπουδαία πόλη για εμάς. Πρόκειται για μία πολυεθνική πόλη όπου σε κάθε γωνιά του ακούγονται πολλές και διαφορετικές μουσικές. Από την άλλη το Manchester ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει μια καταπληκτική μουσική σκηνή. Αν με ρωτάς λοιπόν για τη βασική ομοιότητα θα σου έλεγα ότι και οι δύο πόλεις είναι γεμάτες από ανθρώπους οι οποίοι απλά θέλουν να κάνουν μουσική και την κάνουν με όποιο τρόπο μπορούν».

Δεν μπορώ να μη ρωτήσω γιατί ο καλύτερός σας φίλος στο myspace είναι οι…Motorhead; «Γιατί, όσο και αν φαίνεται περίεργο, χωρίς τους Motorhead δεν θα υπήρχαν και οι Belleruche».

INFO Οι Belleruche εμφανίζονται το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στο block33 (26ης Οκτωβρίου 33, τηλ. 2310/533533). Ωρα έναρξης 21.30


ψυχή...

0

στα βαθιά

«Αναζητώντας την ευτυχία»

επιμέλεια: Παυλίνα Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

Αναζητούν την ευτυχία και γράφουν γι’ αυτή. Στην αρχή ήταν φωτοτυπίες σε άλφα τέσσερα και τώρα πια περιοδικό. Ενα περιοδικό που η συντακτική του ομάδα αποτελείται από μέλη από την ομάδα ασθενών του Κέντρου Ψυχικής Υγεία ς Βορειοδυτικού Τομέα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που οι άλλοι άνθρωποι τους βάζουν στο περιθώριο μόνο και μόνο επειδή τους θεωρούν αλλιώτικους. Δηλαδή υπάρχουν οι σκέτοι άνθρωποι και οι αλλιώτικοι άνθρωποι; Διακρίσεις και ταμπέλες που χωρίς λόγο βάζουν σύνορα στους ανθρώπους που δεν είναι κατ’ ανάγκη είτε σκέτοι είτε αλλιώτικοι. Η Βαλεντίνη Παπαγεωργίου, υπεύθυνη Tύπου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, μου εξηγεί πως η ιδέα του περιοδικού ξεκίνησε μέσα από συζητήσεις της ομάδας των ασθενών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Τα κείμενα συνήθως προκύπτουν από τις συζητήσεις που γίνονται μέσα στην ομάδα. «Στην αρχή τα γράφανε σε φωτοτυπίες και μετά προέκυψε η ανάγκη να βγουν όλα αυτά προς τα έξω. Τώρα είναι σχεδόν έτοιμο και το επόμενο. Το πρώτο τεύχος που βγάλαμε είναι το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου» . Η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που όπως λέει, αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στο κομμάτι της ψυχικής υγείας. «Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις ανθρώπων που έρχονται να γράψουν τα φάρμακά τους» μου εξηγεί η κ. Παπαγεωργίου. Η Κωνσταντίνα, ένα από τα μέλη της συντακτικής ομάδας, γράφει ένα ποίημα: «Αυτοκριτική» «Να ‘χα βρει κάποιο θησαυρό, το ξέρω- το βήμα μου είναι αργό! Εμαθα να λέω το νερό γλυκό και ήπια δάσος ουρανό θάλασσα. Πέρασαν χρόνια κι όμως άλλαξα. Καλμάρισα κι ας ήρθανε μπουρίνια. Φύγανε μόλις ΔΕ-ΗΘΗΚΑ. Ρούχα φορεμένα ξαναντύθηκα Λύτρωση να ‘ναι ή παιδεμός; Το ξέρω μόνο ΕΓΩ ως εδώ. Σαν θα γεράσω, θα παραδώσω Τον εαυτό μου στο θεό. Δυο φορές να τον γνωρίσω Μια τρίτη ώστε να μη γυρίσω!». Ενώ η Βούλα αποφασίζει να δημοσιεύσει ένα κείμενο και να πει τη γνώμη της γι’ αυτό που βιώνει:

«Για το τι φταίει για την ψυχική αρρώστια, όλοι είχαμε να αναφέρουμε μια πολύ σημαντική άποψη. Η Σύμη ανέφερε μήπως φταίει το περιβάλλον ή οι φύση ή οι γονείς. Η Σοφία είπε μήπως φταίει το ωροσκόπιο που έχει ο καθένας. Η Φιλιώ, η Ευτυχία, ο Βασίλης, ο κύριος Αλέξανδρος και εγώ η Βούλα αναφέραμε μήπως φταίει η κληρονομικότητα ή η οικογένεια. Θέλω να επισημάνω έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μου, ότι ίσως φταίει η κληρονομικότητα που έχουμε υιοθετήσει από τους γονείς μας. Μπορώ όμως να την αποφύγω μεγαλώνοντας σε ένα σωστό περιβάλλον χωρίς καβγάδες και πίεση. Το να μεγαλώνεις με αγάπη και φροντίδα και με το να παίρνουμε τα φάρμακα είναι η καλύτερη λύση για να γίνουμε καλύτερα. Να δουλεύουμε, να έχουμε χόμπι ή να σπουδάζουμε. Για κλείσιμο, έγραψα ένα μικρό ποιηματάκι. “Φυσάει το αεράκι στο ηλιοκαμένο κορμάκι κι η μόνη δροσιά είναι η καταγάλανη θάλασσα”».

Info

Κάθε τεύχος αποστέλλεται ηλεκτρονικά με σχετική επικοινωνία στο info@psychothes. gr και στο τηλέφωνο 2313 324 105, ενώ διανέμεται σε κεντρικά σημεία στην πόλη (βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, κινηματογράφος Ολύμπιον, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης).


09 της Κικής Μουστακίδου, kikimous_90@yahoo.gr

παράσταση Studio Νeμεση

Η Αντιγόνη απέκτησε ιστοσελίδα Πώς γίνεται να ανεβάζεις την Αντιγόνη του Σοφοκλή, χωρίς να πατάς αυστηρά στο πρωτότυπο κείμενο, αλλά δημιουργώντας ένα άκρως πρωτότυπο αποτέλεσμα; Η παράσταση Antigone.gr κουβαλάει μια στρατιά από νέες οπτικές γωνίες και κάνει μια αρχαία τραγωδία να δείχνει πιο σύγχρονη από ποτέ. Λόγια διαχρονικά με στοιχεία από το σήμερα. Στίχοι που αντέχουν από τότε με μια ματιά που τα τοποθετεί στο τώρα. Αυτή είναι η προσέγγιση της θεατρικής ομάδας Νέμεση πάνω στο κλασικό δημιούργημα του Σοφοκλή, την Αντιγόνη. Επικίνδυνη ζαριά ή όχι; Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί την παράσταση και λέει: «Τα πάντα είναι ριψοκίνδυνα. Oταν αποφασίζεις να αγγίξεις κάτι με διαφορετικό τρόπο και να το εκθέσεις στον κόσμο, ρισκάρεις. Δεν προσπαθούμε να πλάσουμε κάτι νέο. Απλά ενσωματώνουμε στοιχεία από την εποχή μας και ψάχνουμε να βρούμε τι σημαίνουν αυτά τα λόγια σήμερα». Η παράσταση Antigone.gr δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι θεωρείται συνηθισμένο στην απόδοση μιας αρχαίας τραγωδίας. Και για του λόγου το αληθές, μια πρώτη ανάγνωση στα στοιχεία που τη συνθέτουν αρκεί για να το αποδείξει.

Τίτλος που σερφάρει Ενα βράδυ, μια πρόβα, μια κοπέλα που ρωτά επίμονα πώς θα ονομαστεί τελικά η παράσταση και το Antigone.gr απλά προκύπτει. Σε μετέπειτα ανάλυση, το gr θα μπορούσε να είναι Greece ή ακόμα και επιφώνημα στα συννεφάκια διαλόγου των κόμικς. Ουσιαστικά, είναι ένας τίτλος που σου γαργαλάει την περιέργεια.

Η αφίσα – πινακίδα Μια πινακίδα κυκλοφορίας εντοπίζεται τυχαία στο δρόμο και γίνεται η ιδανική αφίσα με την προσθήκη ενός σταυρού. Και ο εργάτης γίνεται νεκροθάφτης, και μια λακούβα γίνεται τάφος. Σύμβολο καθοριστικό αφού «η Αντιγόνη είναι ένα καθημερινό κορίτσι που θάβεται ζωντανό σε έναν κόσμο νεκρών».

Μοντάζ με περισπωμένη Μέσα από μια οθόνη, εμφανίζεται ο φύλακας – άγγελος.

Υποτίθεται πως ζει στο παρόν και εξιστορεί το παρελθόν, τη βασική ιστορία δηλαδή που διαδραματίζεται στη σκηνή. Και αυτή η ιστορία δε συνέβη χιλιάδες χρόνια πριν αλλά είναι άχρονη, μιας και τίποτα δεν ορίζει το χρόνο στην παράσταση του Δημήτρη Παπαδόπουλου. Το βίντεο και το μοντάζ επιτρέπονται σε μία τραγωδία δωματίου, όπως είναι το Antigone. gr. «Αλλάζει τελείως η οπτική των αρχαίων κειμένων. Τα τερτίπια του ζωντανού θεάτρου κλειδώνουν μέσα σε μια κλασική τραγωδία και τα νοήματα έρχονται πιο κοντά στο κοινό. Κι αυτό, κάποιες φορές, μπορεί μέχρι και να σοκάρει».

Αντιγόνη ή Κρέων; Κρέων ή Αντιγόνη, Αντιγόνη ή Ισμήνη; «Διαχρονική αφορμή για πόλωση. Εμείς την περάσαμε και την ξεπεράσαμε. Λέμε ναι σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που υπερασπίζεται τα ιδανικά της». Οποια κι αν είναι αυτά. Η παράσταση δεν ξεχωρίζει κανέναν ήρωα. Βλέπει ανθρώπουςπου παλεύουν να διατηρήσουν τις αξίες τους. Δεν είναι η Αντιγόνη το κύριο πρόσωπο, όλοι τους είναι πρωταγωνιστές. Ακόμα και η Ευρυδίκη, που ο ρόλος της ξετυλίγεται σε μονάχα δέκα σειρές, έχει λόγο. «Στη δική μας προσέγγιση, υπάρχει το στοιχείο της πολυφωνίας. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δίκιο και ταυτόχρονα έχει το δικαίωμα να το υπερασπιστεί. Και σε γενικές γραμμές, θαυμάζουμε όλους εμάς που ζούμε σε αυτόν τον κόσμο. Γιατί θέλει μεγάλη δύναμη να συναναστρεφόμαστε ο ένας τον άλλον καθημερινά».

INFO Η παράσταση Antigone.gr ανεβαίνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30 και κάθε Κυριακή στις 19.30 στο studio Νέμεση, Δελφών 176. Πληροφορίες στο 2310 326230 και στο www.nemesigroup.gr


στιγμές

σε καρτ ποστάλ

«Βαλς με το Μπασίρ» της Παυλίνας Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

Η εκδρομή ξεκίνησε με τον ήλιο. Η θάλασσα ήταν ζεστή και εκείνη κρατούσε ένα καλάθι με ζεστό ψωμί και γάλα. Οι βαθιές βουτιές κουράζουν και πάντα χρειάζεσαι λίγη τροφή για να συνέλθεις. Από το βάθος ακουγόταν το «No surprises» των Radiohead να βγαίνει μέσα από ένα μουσικό κουτί.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

06.11.09

Τι ζεστή μέρα! Γεμάτη παλάμες, ψωμί και θάλασσα. Τόλμησε να κλείσει για λίγο τα μάτια. Ξύπνησε ώρες μετά. Χωρίς ψωμί, χωρίς ήλιο, χωρίς χέρια. Μόνο η θάλασσα ήταν εκεί. Φοβόταν τη θάλασσα το βράδυ. Της ξύπναγε μια υπόνοια πνιγμού. Δεν είχε χέρια να γράψει στην άμμο. Σηκώθηκε με τα γόνατα. Ξαφνικά είδε σκυλιά να τρέχουν προς το μέρος της. Φοβόταν τα σκυλιά στη θάλασσα. Της ξύπναγαν μια υπόνοια ανέφικτου. Τρέχανε κατά πάνω της και ξύνανε το δέρμα της με τα νύχια και τα δόντια τους. Της σκίζανε τα ρούχα αλλά στην πραγματικότητα στην καρδιά στοχεύανε. «Σιγά μωρέ, σιγά μη φτάσετε μέχρι εκεί! » έλεγε και ξανάλεγε.

Μετά γύρισε στην πόλη. Τα ρούχα τα αντικατέστησε γρήγορα. «Τι ωραία ρούχα! Eχεις πολύ όμορφα ρούχα!». Μια μέρα ξύπνησε μέσα στη νύχτα. Hταν ακόμη στην πόλη. Αλλά τα πόδια της ήταν βρεγμένα, πράγμα που της ξύπνησε μια υπόνοια πνιγμού και ανέφικτου μαζί. Τα ρούχα της ήταν εντάξει. Oταν έβαλε το χέρι της στην καρδιά της, δεν τη βρήκε. «Δεν έπρεπε να έχω έρθει ποτέ σε εκείνη την παραλία».

Αν έχεις δει την ταινία «Βαλς με το Μπασίρ», καταλαβαίνεις ότι τα σκυλιά στην περίπτωση αυτή συμβολίζουν τις ενοχές. Αυτές που έρχονται πάντα εκ των υστέρων και πάντα λυσσαλέα για να ταράζουν τις ήσυχες νύχτες σου. Ενοχές επειδή έσπασες ένα βάζο που δεν έπρεπε, επειδή άνοιξες μια πόρτα που δεν έπρεπε, επειδή είπες κάτι που μετάνιωσες, επειδή δεν άκουσες μια συμβουλή που έπρεπε, επειδή δεν ήξερες ό,τι ξέρεις τώρα, επειδή υπάρχουν ένα εκατομμύριο επειδή. Υποθέτω πως «μεγαλώνω» σημαίνει μαθαίνω να ζω μαζί με τα σκυλιά μου και να μη μου χαλάνε τις εκδρομές στις θάλασσες. Υποθέτω πως έρχεται μια στιγμή που τα αφήνεις στην ακτή ή έστω στα ρηχά για να πλατσουρίσουν. Γιατί διάβασα πως όσο κι αν απολαμβάνουν το κολύμπι, το θαλασσινό νερό μπορεί να τους κάνει κακό. Κι αν βουτήξεις βαθιά; Αν βουτήξεις βαθιά, αφήνεις όσα υπάρχουν στην ακτή και συναντάς όσα δε φανταζόσουν ποτέ ότι υπήρχαν.

10

&

διορθώσεις με κόκκινο

της Χριστίνας Μπατσίλα, chmpatsila@ekdotiki.gr

Θλιμμένοι τροπικοί Ψάχνοντας στο Ιντερνετ, όχι για κάτι συγκεκριμένο, έπεσα πάνω στην είδηση ότι πέθανε ο Γάλλος ανθρωπολόγος Κλωντ Λεβί Στρος , σε ηλικία 101 ετών. Η αλήθεια είναι ότι ως όνομα δεν μου ήταν άγνωστο, ωστόσο η ανθρωπολογία δεν ήταν ποτέ ανάμεσα στα αντικείμενα με τα οποία έχω ασχοληθεί. Με περαιτέρω έρευνα, βρήκα και περισσότερα στοιχεία. Οτι επρόκειτο για έναν από τους σημαντικότερους διανοούμενους του 21ου αιώνα, ερευνητής και ιδρυτής της σχολής του στρουκτουραλισμού στην Ανθρωπολογία. Πως εφαρμόζοντας τη στρουκτουραλιστική θεώρηση από την επιστήμη της Γλωσσολογίας, μελέτησε τα κοινά μοτίβα στη συμπεριφορά και τη σκέψη, με επίκεντρο τους μύθους, σε διαφορετικές μεταξύ τους ανθρώπινες κοινωνίες, με σκοπό τον εντοπισμό ομοιοτήτων στη ανθρώπινη εσωτερική υπόσταση πέρα από κοινωνικές και άλλες συνθήκες. Οτι εθνογραφικές του μελέτες ξεκίνησαν με αντικείμενο φυλές της Βραζιλίας σε όλο τον Αμαζόνιο, δίδαξε σε πανεπιστήμια και ήταν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, κατέχοντας ισόβια την έδρα της Εθνολογίας, εξέδωσε βιβλία, αλλά αγαπούσε και τη ζωή στη φύση, τη χειρωνακτική δημιουργία και τη μουσική. Εμαθα ότι ένα από τα σημαντικότερα έργα του είναι το «Αγρια Σκέψη» που εκδόθηκε το 1962. Θέμα του η πρωτόγονη σκέψη σε μορφές σκέψης που όλοι χρησιμοποιούμε, ενώ τομείς που τον απασχολούν και τους εκθέτει σε αυτό είναι η θεωρία του για τον πολιτισμό και τον νου, και η θεωρία της ιστορίας και της κοινωνικής αλλαγής, απόψεις που τον έφεραν σε αντιπαράθεση με τον Ζαν Πολ Σαρτρ ως προς το ζήτημα της φύσης της ανθρώπινης ελευθερίας. Αυτό όμως που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι μια δήλωσή του από μια συνέντευξη που παραχώρησε το 2005, δήλωση που αναδημοσιεύτηκε σε άρθρο με αφορμή το θάνατό του. Λέει λοιπόν ότι «παρατηρώ την τρομακτική εξαφάνιση ειδών της πανίδας και της χλωρίδας. Το ανθρώπινο είδος ζει σε ένα καθεστώς εσωτερικής δηλητηρίασης. Σκέφτομαι τον κόσμο στον οποίο τελειώνω τις ημέρες μου. Και δεν αγαπώ αυτόν τον κόσμο». Και αν το «έφυγε πλήρης ημερών» είναι αφόρητο κλισέ, ακόμα και για κάποιον που μετράει 101 χρόνια, σίγουρα μπορεί να πει κανείς αναλογιζόμενος τη δράση του αυτό που εύγλωττα λένε οι Αγγλοι «a life well lived».

ΥΓ: «Θλιμμένοι τροπικοί» είναι ο τίτλος της ταξιδιωτικής μυθιστορίας που εξέδωσε ο Λεβί Στρος το 1955 και τον έκανε γνωστό στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Περιλαμβάνει τις εμπειρίες του ως εξόριστος σε ύφος πρόζας, με φιλοσοφικούς στοχασμούς και εθνογραφικές αναλύσεις για τους λαούς του Αμαζονίου.


11

στον... κόσμο

μας

κείμενο: Χριστίνα Μπατσίλα, chmpatsila@ekdotiki.gr

Αναζητώντας τη γαλλική ταυτότητα Tι σημαίνει να είσαι Γάλλος τον 21ο αιώνα; Ποιες είναι οι αξίες και τα ιδανικά που ορίζουν τη γαλλική εθνική ταυτότητα και θα είναι πιο εύκολο για τους μετανάστες να ενσωματωθούν στη γαλλική κοινωνία, αν αυτά οριστούν; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι Γάλλοι πολίτες, μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΕΑ Ενα νέο τρόπο φαίνεται ότι βρήκε η αστυνομία της Νέας Υόρκης για να ανοίγει το δρόμο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής. Ανακοίνωσε ότι θα εξοπλίσει περιπολικά με ένα νέο τύπο σειρήνας που θα ονομάζεται «the rumbler». Το ξεχωριστό με τη σειρήνα αυτή είναι ότι εκτός από ήχο θα εκπέμπει και δονήσεις χαμηλής συχνότητας σε ακτίνα 70 μέτρων, ώστε να την αισθάνονται ακόμα και οι οδηγοί εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται τον ήχο γιατί έχουν κλειστά παράθυρα ή πολύ δυνατή μουσική.

Τα ερωτήματα δεν τίθενται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία του δημόσιου διαλόγου. Εδώ και λίγες μέρες έχουν ξεκινήσει δημόσιες συναντήσεις σε περίπου 450 κυβερνητικά γραφεία σε όλη τη χώρα. Στις συζητήσεις αυτές θα συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές, συνδικάτα, μέλη του επιχειρηματικού κόσμου και πολιτικοί, ενώ αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου περίπου, οπότε και θα αξιολογηθούν τα συμπεράσματά τους. Στη διάθεση του κοινού θα είναι επίσης και μια ηλεκτρονική σελίδα, όπου θα μπορούν με ψευδώνυμο ή το κανονικό τους όνομα να συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση καταθέτοντας την άποψή τους για το τι ορίζει τη γαλλική ταυτότητα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Le Parisien, το 60% των Γάλλων πολιτών βλέπει θετικά την κίνηση αυτή, ενώ από τα στοιχεία που θεωρούν πιο καθοριστικά της γαλλικής ταυτότητας είναι η γαλλική γλώσσα, ακολουθούμενη από τη γαλλική σημαία. Μια από τις συνισταμένες της συζήτησης θα είναι και το τι συνεισφέρει η μετανάστευση στην εθνική ταυτότητα, ενώ στην έρευνα για τη Le Parisien οι ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 72% ότι το έθιμο του «καλωσορίσματος» των μεταναστών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της γαλλικής ταυτότητας. Ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης δήλωσε ότι οι συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσουν «δράσεις που θα ενισχύσουν την εθνική μας ταυτότητα και θα επαναβεβαιώσουν τις αξίες μας και την περηφάνια του να είσαι Γάλλος» .

Ωστόσο η κίνηση αυτή δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει αντιδράσεις και σχόλια από την αντιπολίτευση της Γαλλίας. Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι ο Νικολά Σαρκοζί επέλεξε να ανοίξει το θέμα αυτό εν όψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών, με απώτερο σκοπό να κερδίσει περισσότερες συντηρητικές ψήφους. Η άποψη αυτή αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις του Σοσιαλιστή βουλευτή JeanChristophe Cambadélis, ότι ο Σαρκοζί ανοίγει το θέμα της μετανάστευσης πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2001. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το θέμα του ορισμού της εθνικής ταυτότητας ήταν στην προεκλογική ατζέντα

του Νικολά Σαρκοζί από το 2007, όταν όντας υποψήφιος δήλωνε: «δεν έχω καμία πρόθεση να αφήσω στην άκρα δεξιά το μονοπώλιο της εθνικής ταυτότητας. Αν δεν αναλογιστούμε τι σημαίνουν οι γαλλικές αξίες πώς θέλουμε να ενσωματωθούν οι μετανάστες;» Πηγές: (www.elpais.com, www.aljazeera.net, www. timesonline.co.uk

& spam news

Κατά το Μεσαίωνα, τα ζώα δικάζονταν ακόμη και με την ποινή του θανάτου. Το 1386, ένα γουρούνι καταδικάστηκε σε απαγχονισμό (και αφού νωρίτερα του είχαν κόψει τα πόδια), με το αιτιολογικό της δολοφονίας ενός κοριτσιού. Πριν την εκτέλεση, είχαν ντύσει το γουρούνι με τα ρούχα του θύματος. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της επικής ταινίας «Η Βίβλος», ο σκηνοθέτης Τζον Χιούστον δήλωσε: «Δεν ξέρω πώς τα κατάφερε ο Θεός, αλλά εγώ δυσκολεύομαι πολύ».


το θέμα...

είναι

12

13

της Κικής Μουστακίδου, kikimous_90@yahoo.gr

ΕΦΕΕτζίδικοι τίτλοι τέλους Εθνική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας. Με τα αρχικά να σχηματίζουν την ΕΦΕΕ. Αυτήν που κάποτε υπήρξε και διαλύθηκε. Που πήγε να ξαναγεννηθεί μέσα από στάχτες σχεδόν τριών δεκαετιών, μέσα από ένα συνέδριο που δεν έγινε ποτέ. Οι φοιτητικές παρατάξεις και οι εκπρόσωποί τους στη Θεσσαλονίκη έχουν τις δικές τους θέσεις για μια προσπάθεια που τέλειωσε πριν καν αρχίσει. Η ΕΦΕΕ αποτελεί θεωρητικά την ένωση όλων των φοιτητικών συλλόγων της χώρας. Η τελευταία χρονιά της στα δημόσια πράγματα ήταν το 1980, ενώ το πιο πρόσφατο Πανσπουδαστικό συνέδριο για την ΕΦΕΕ έγινε το 1995. Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, έφτασε και πάλι η ώρα να έρθει στο προσκήνιο. Το συνέδριο κανονίστηκε φέτος για τις 23 με 25 Οκτωβρίου, με τέσσερις φοιτητικές παρατάξεις να είναι θετικές στην ιδέα της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ. Η Αριστερή Ενότητα, η ΔΑΠ, η Πανσπουδαστική και η ΠΑΣΠ (με αλφαβητική σειρά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων) δεν μπόρεσαν να τα βρουν, αφού δεν συμφωνούν ακόμα και για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών του Μαΐου.

Χρωματισμένες φωνές Η ελπίδα για μια νέα ΕΦΕΕ έκανε βουτιά στο κενό. Και η κάθε παράταξη δίνει τη δική της εκδοχή για την εξέλιξη. Τα ψιλά γράμματα ίσως δεν παίζουν ρόλο. Το ζήτημα βρίσκεται στην αιώνια αδυναμία να βρεθεί μια κοινή γραμμή ανάμεσα σε παιδιά ίδιας ηλικίας και διαφορετικής ιδεολογίας. Στην απέναντι γραμμή του τηλεφώνου βρέθηκαν φωνές νέων παιδιών, που εμπιστεύτηκαν όνειρα σε σημαίες και κομματικούς πάγκους. Δίνουν την αίσθηση πως έχουν πίστη σε όσα υπερασπίζονται. Και αφήνουν τα λεγόμενά τους στην αντικειμενική ή υποκειμενική κρίση του καθενός.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ

«Οχι σε όρους καφενείου» Συνέδριο με προοπτική να καταντήσει φαρσοκωμωδία. Για τέτοια περίπτωση μιλά η ΠΑΣΠ. «Επεισόδια σε κάθε συνεδρί-

«Μπροστά οι γενικές συνελεύσεις» Ο Στρατής σπουδάζει στο ΤΕΙ Ηλεκτρονικής και ανήκει στην Αριστερή Ενότητα, που υποστηρίζεται από τον Συνασπισμό. Κεντρικός εκφραστής για την παράταξη είναι οι γενικές συνελεύσεις. «Δεν θεοποιούμε καμία ΕΦΕΕ, μας νοιάζει το πώς θα συγκροτηθούν οι συλλογικές διαδικασίες μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους». Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ βλέπουν σε μια ενιαία φοιτητική ένωση το σκαλοπάτι για συνομιλίες με την εκάστοτε κυβέρνηση και το αντίστοιχο Υπουργείο Παιδείας. «Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρόνια της ανυπαρξίας της ΕΦΕΕ είναι τα χρόνια της κυριαρχίας της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ». Ο Στρατής λέει πως η παράταξή του είναι ανοιχτή για νέα συζήτηση. «Στην Αθήνα κατέβηκε ο καθένας με τη δική του τοποθέτηση. Η κάθε παράταξη ρίχνει το φταίξιμο στους άλλους. Εμείς θα συζητήσουμε ξανά το θέμα, αρκεί τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών».

«Ποιος εγγυάται την ασφάλεια» Η ΔΑΠ στηρίζει την ΕΦΕΕ, γιατί είναι το πρώτο Πανσπουδαστικό όργανο. Οπως λέει ο Κώστας από το Οικονομικό τμήμα του Αριστοτελείου, η παράταξή του ήταν η πρώτη, μαζί με την Πανσπουδαστική, που επανέφερε τη συζήτηση για τη σύσταση της Ενιαίας Φοιτητικής Ενωσης. «Είμαστε επί δέκα χρόνια η πρώτη δύναμη. Αλίμονο αν δεν θέλαμε να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Οι δυνάμεις όμως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν επιτρέπουν συνεδριάσεις με τραμπουκισμούς. Πράγμα που συμβαίνει επαναλαμβανόμενα». Το μεγαλύτερο ζήτημα για τον Κώστα και την παράταξή του είναι αυτό της ασφάλειας. «Φέτος έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια, αλλά ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί την ασφάλειά μας; Σε έναν χώρο που ισχύει το άσυλο και με βίαιες συμπεριφορές, δεν μπορούμε να κατεβάσουμε οργανωμένα κόσμο».

«Εσκιζαν πρακτικά, έτρωγαν πρακτικά»

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

06.11.09

όποιον συνεδριάσει για την ΕΦΕΕ. Εσκιζαν πρακτικά, έτρωγαν πρακτικά. Θέλουν κίνημα διαλυμένο για να εκπροσωπούν την γκρούπα τους». Ρωτάω τον Φοίβο για εκείνους τους φοιτητές που μένουν εκτός παρατάξεων. Για το αν μια ΕΦΕΕ θα μπορούσε να τους δώσει κίνητρο για να πολιτικοποιηθούν μέσα στο πανεπιστήμιο. «Οταν, για παράδειγμα, οι σύλλογοι συνεδριάζουν δυο φορές το χρόνο, ο νέος φοιτητής δεν νιώθει πως οφείλει να συμμετέχει. Απομονώνεται, δε γίνεται κομμάτι του κινήματος».

Ο Φοίβος, φοιτητής του Γεωλογικού, ήταν ανάμεσα στους αντιπροσώπους της Πανσπουδαστικής που κατέβηκε στην Αθήνα για το συνέδριο.«Καμία παράταξη δεν κατέβηκε στο συνέδριο. Η ΚΝΕ και η Πανσπουδαστική συγκεντρώνονται και οι υπόλοιποι πάντα βρίσκουν λόγο να μην έρθουν». Τα βάζει με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ), για τα επεισόδια στις ημέρες του συνεδρίου. «Απειλούσαν ότι θα δείρουν

TIFF2:Agelioforos 26.6X16.5 04/11/2009 3:18 ΜΜ Page 1

αση της τεχνικής γραμματείας έκανε η παράταξη των ΕΑΑΚ. Προκλητική ήταν η συμπεριφορά της ΔΑΠ και της ΑΡΕΝ, που δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σε ανόθευτες κάλπες». Ο Γιάννης είναι φοιτητής του Πολυτεχνείου στο Αριστοτέλειο, στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Δεν θεωρεί ότι άλλαξε στάση η παράταξή του μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. «Είναι βέβαιο πως επιδιώκουμε την επανασύσταση της ενιαίας φοιτητικής ένωσης. Αυτό όμως μπορεί να γίνει δυνατό με σοβαρούς όρους, όχι με όρους καφενείου». Η ΠΑΣΠ κατηγορεί τη ΔΑΠ για επεισόδια που προκάλεσε στη διάρκεια της συνεδρίασης της τεχνικής γραμματείας.«Κατά την αποχώρηση της ΔΑΠ, μέλη της προπηλάκισαν, έβρισαν και απείλησαν το γραμματέα της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων».


το θέμα...

είναι

12

13

της Κικής Μουστακίδου, kikimous_90@yahoo.gr

ΕΦΕΕτζίδικοι τίτλοι τέλους Εθνική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας. Με τα αρχικά να σχηματίζουν την ΕΦΕΕ. Αυτήν που κάποτε υπήρξε και διαλύθηκε. Που πήγε να ξαναγεννηθεί μέσα από στάχτες σχεδόν τριών δεκαετιών, μέσα από ένα συνέδριο που δεν έγινε ποτέ. Οι φοιτητικές παρατάξεις και οι εκπρόσωποί τους στη Θεσσαλονίκη έχουν τις δικές τους θέσεις για μια προσπάθεια που τέλειωσε πριν καν αρχίσει. Η ΕΦΕΕ αποτελεί θεωρητικά την ένωση όλων των φοιτητικών συλλόγων της χώρας. Η τελευταία χρονιά της στα δημόσια πράγματα ήταν το 1980, ενώ το πιο πρόσφατο Πανσπουδαστικό συνέδριο για την ΕΦΕΕ έγινε το 1995. Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, έφτασε και πάλι η ώρα να έρθει στο προσκήνιο. Το συνέδριο κανονίστηκε φέτος για τις 23 με 25 Οκτωβρίου, με τέσσερις φοιτητικές παρατάξεις να είναι θετικές στην ιδέα της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ. Η Αριστερή Ενότητα, η ΔΑΠ, η Πανσπουδαστική και η ΠΑΣΠ (με αλφαβητική σειρά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων) δεν μπόρεσαν να τα βρουν, αφού δεν συμφωνούν ακόμα και για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών του Μαΐου.

Χρωματισμένες φωνές Η ελπίδα για μια νέα ΕΦΕΕ έκανε βουτιά στο κενό. Και η κάθε παράταξη δίνει τη δική της εκδοχή για την εξέλιξη. Τα ψιλά γράμματα ίσως δεν παίζουν ρόλο. Το ζήτημα βρίσκεται στην αιώνια αδυναμία να βρεθεί μια κοινή γραμμή ανάμεσα σε παιδιά ίδιας ηλικίας και διαφορετικής ιδεολογίας. Στην απέναντι γραμμή του τηλεφώνου βρέθηκαν φωνές νέων παιδιών, που εμπιστεύτηκαν όνειρα σε σημαίες και κομματικούς πάγκους. Δίνουν την αίσθηση πως έχουν πίστη σε όσα υπερασπίζονται. Και αφήνουν τα λεγόμενά τους στην αντικειμενική ή υποκειμενική κρίση του καθενός.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ

«Οχι σε όρους καφενείου» Συνέδριο με προοπτική να καταντήσει φαρσοκωμωδία. Για τέτοια περίπτωση μιλά η ΠΑΣΠ. «Επεισόδια σε κάθε συνεδρί-

«Μπροστά οι γενικές συνελεύσεις» Ο Στρατής σπουδάζει στο ΤΕΙ Ηλεκτρονικής και ανήκει στην Αριστερή Ενότητα, που υποστηρίζεται από τον Συνασπισμό. Κεντρικός εκφραστής για την παράταξη είναι οι γενικές συνελεύσεις. «Δεν θεοποιούμε καμία ΕΦΕΕ, μας νοιάζει το πώς θα συγκροτηθούν οι συλλογικές διαδικασίες μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους». Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ βλέπουν σε μια ενιαία φοιτητική ένωση το σκαλοπάτι για συνομιλίες με την εκάστοτε κυβέρνηση και το αντίστοιχο Υπουργείο Παιδείας. «Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρόνια της ανυπαρξίας της ΕΦΕΕ είναι τα χρόνια της κυριαρχίας της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ». Ο Στρατής λέει πως η παράταξή του είναι ανοιχτή για νέα συζήτηση. «Στην Αθήνα κατέβηκε ο καθένας με τη δική του τοποθέτηση. Η κάθε παράταξη ρίχνει το φταίξιμο στους άλλους. Εμείς θα συζητήσουμε ξανά το θέμα, αρκεί τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών».

«Ποιος εγγυάται την ασφάλεια» Η ΔΑΠ στηρίζει την ΕΦΕΕ, γιατί είναι το πρώτο Πανσπουδαστικό όργανο. Οπως λέει ο Κώστας από το Οικονομικό τμήμα του Αριστοτελείου, η παράταξή του ήταν η πρώτη, μαζί με την Πανσπουδαστική, που επανέφερε τη συζήτηση για τη σύσταση της Ενιαίας Φοιτητικής Ενωσης. «Είμαστε επί δέκα χρόνια η πρώτη δύναμη. Αλίμονο αν δεν θέλαμε να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Οι δυνάμεις όμως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν επιτρέπουν συνεδριάσεις με τραμπουκισμούς. Πράγμα που συμβαίνει επαναλαμβανόμενα». Το μεγαλύτερο ζήτημα για τον Κώστα και την παράταξή του είναι αυτό της ασφάλειας. «Φέτος έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια, αλλά ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί την ασφάλειά μας; Σε έναν χώρο που ισχύει το άσυλο και με βίαιες συμπεριφορές, δεν μπορούμε να κατεβάσουμε οργανωμένα κόσμο».

«Εσκιζαν πρακτικά, έτρωγαν πρακτικά»

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

06.11.09

όποιον συνεδριάσει για την ΕΦΕΕ. Εσκιζαν πρακτικά, έτρωγαν πρακτικά. Θέλουν κίνημα διαλυμένο για να εκπροσωπούν την γκρούπα τους». Ρωτάω τον Φοίβο για εκείνους τους φοιτητές που μένουν εκτός παρατάξεων. Για το αν μια ΕΦΕΕ θα μπορούσε να τους δώσει κίνητρο για να πολιτικοποιηθούν μέσα στο πανεπιστήμιο. «Οταν, για παράδειγμα, οι σύλλογοι συνεδριάζουν δυο φορές το χρόνο, ο νέος φοιτητής δεν νιώθει πως οφείλει να συμμετέχει. Απομονώνεται, δε γίνεται κομμάτι του κινήματος».

Ο Φοίβος, φοιτητής του Γεωλογικού, ήταν ανάμεσα στους αντιπροσώπους της Πανσπουδαστικής που κατέβηκε στην Αθήνα για το συνέδριο.«Καμία παράταξη δεν κατέβηκε στο συνέδριο. Η ΚΝΕ και η Πανσπουδαστική συγκεντρώνονται και οι υπόλοιποι πάντα βρίσκουν λόγο να μην έρθουν». Τα βάζει με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ), για τα επεισόδια στις ημέρες του συνεδρίου. «Απειλούσαν ότι θα δείρουν

TIFF2:Agelioforos 26.6X16.5 04/11/2009 3:18 ΜΜ Page 1

αση της τεχνικής γραμματείας έκανε η παράταξη των ΕΑΑΚ. Προκλητική ήταν η συμπεριφορά της ΔΑΠ και της ΑΡΕΝ, που δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σε ανόθευτες κάλπες». Ο Γιάννης είναι φοιτητής του Πολυτεχνείου στο Αριστοτέλειο, στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Δεν θεωρεί ότι άλλαξε στάση η παράταξή του μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. «Είναι βέβαιο πως επιδιώκουμε την επανασύσταση της ενιαίας φοιτητικής ένωσης. Αυτό όμως μπορεί να γίνει δυνατό με σοβαρούς όρους, όχι με όρους καφενείου». Η ΠΑΣΠ κατηγορεί τη ΔΑΠ για επεισόδια που προκάλεσε στη διάρκεια της συνεδρίασης της τεχνικής γραμματείας.«Κατά την αποχώρηση της ΔΑΠ, μέλη της προπηλάκισαν, έβρισαν και απείλησαν το γραμματέα της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων».


λόγια δρόμικα «Οι καλύτεροι μουσικοί είναι αυτοδίδακτοι» Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, η Κατερίνα Μακαβού, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι το άτομο που συνεχίζει μια σπουδαία παράδοση. Αυτή της μιας πόλης, όπου γεννούσε, γεννάει και θα γεννάει σπουδαίες φωνές και σπουδαίους δημιουργούς. Και η Κατερίνα είναι και τα δύο.

Το ντεμπούτο άλμπουμ μου «Μικρά μυστικά» δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μαζεμένο ανέκδοτο υλικό μου το οποίο το κυκλοφόρησα σε μια ολοκληρωμένη δουλειά. Ηταν μία ευκαιρία να μάθει ένα κομμάτι του κόσμου που με ήξερε σαν ερμηνευτή, να με γνωρίσει και σαν δημιουργό. Το στούντιο παρόλο που είναι μια σπουδαία διαδικασία, όπου βγαίνουν πολλά και όμορφα πράγματα μου φαίνεται πιο απόμακρο από τη ζωντανή συναυλία. Μου είναι πολύ πιο εύκολο και πιο οικείο να έχω άμεση επαφή με τον κόσμο. Σε ένα μικρό μουσικό stage είναι πολύ πιο εύκολο να κερδηθεί το κοινό από ένα μεγάλο συναυλιακό χώρο. Το κοινό εκεί είναι πιο ζεστό και ότι δώσεις το παίρνεις άμεσα πίσω. Από εκεί και πέρα η ευθύνη είναι η ίδια είτε εμφανίζεσαι μπροστά σε λίγα, είτε σε πολλά άτομα. Οι καλύτεροι μουσικοί που έχω ακούσει σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια είναι αυτοδίδακτοι. Ακόμη και αν τεχνικά μπορεί να μην είναι αντικειμενικά άρτιοι. Δεν έχει και πολύ σημασία. Οταν έχεις συνεργαστεί με κάποιο όνομα τόσο μεγάλο όσο ο Σωκράτης Μάλαμας σε μικρή ηλικία είναι μεγάλη υπόθεση. Ο Σωκράτης είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και ταλαντούχος και οι συναυλίες που έζησα μαζί του ήταν σημαντική εμπειρία. Υπάρχει μεγάλη αφθονία και ποιότητα καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που δυστυχώς όμως συμβαίνει είναι ότι ανακυκλώνεται ο ίδιος κόσμος. Είμαστε μία μικρή πόλη, οπότε ο κόσμος όπου θα στηρίξει ένα καλλιτέχνη είναι πολύ συγκεκριμένος και έχει την τάση να επαναλαμβάνεται. Είμαστε μία μικρή πόλη με πάρα πολλούς χώρους.

Η Κατερίνα Μακαβού θα εμφανιστεί τις Παρασκευές 6 και 13 Νοεμβρίου στο Le Cirque (Τσιρογιάννη 3, Πλατεία Ντορέ, τηλ.2310/271211). Ωρα έναρξης 22.00

4

του Αλέξανδρου Σαλαμέ, asalames@ekdotiki.gr

ήχοι Τον πιάσανε λέει. Είναι χρήστης λέει. Και διάσημος, από αυτούς τους ποιοτικούς που δεν τους δικαιολογεί κανείς αν παραστρατήσουν από το δρόμο που τους χάραξε η δημοσιότητα. Και πέσανε όλοι να τους φάνε. Ειδικά τα μεσημεριανάδικα. Αυτοί οι αιώνιοι τιμητές των πάντων. Και μαζί τους και μια ολόκληρη υπνωτισμένη κοινωνία να περιμένει ξαναμμένη το πόρισμα. Πρώτος τον λίθο Η τηλεόραση ανακαλύπτει ξανά τον τροχό που λέγεται «ηθική». Χρόνο με το χρόνο παρακολουθώ περιφερόμενους δημοσιογράφους με πρόσωπα βουτηγμένα στην ανηθικότητα και τις καταχρήσεις να ανοίγουν τα στόματά τους και να γουρλώνουν τα άψυχα μάτια τους με απορία κάθε φορά που το παραστράτημα κάποιου δημοσίου προσώπου βλέπει το φως της δημοσιότητας. Και να σου τα αφιερώματα και οι απευθείας λήψεις και κρίσεις και επικρίσεις και λογής λογής σκερτσάκια με μοναδικό στόχο να πουληθεί ακριβά ο τηλεοπτικός χρόνος. Και μόλις η ψευτοηθικιστική οργή καταλαγιάσει και το θέμα πάψει να πουλάει, αρχίζουν όλοι να μαζεύονται. Να δικαιολογούν τη θέση τους και να αναδεικνύουν το συγκεκριμένο πρόσωπο. Αφού πρώτα το πάτησαν κάτω. Για τα καλά.

& O Dj Trei από τη Νέα Ζηλανδία θα εμφανιστεί τη Δευτέρα στη Στοά

Να θυμηθώ O Καναδός…βιρτουόζος της Drum n Bass Trei κατευθείαν από τη Νέα Ζηλανδία θα εμφανιστεί τη Δευτέρα στη Στοά (Στοά Β.Ηρακλείου) σε μία βραδιά που θα κάνει διάλειμμα από την hip hop πραγματικότητά της. Ωρα έναρξης 23.00 Τους Αθηναίους chupakavlas για ένα πρόγραμμα από μια «Ο,τι να ναι» μπάντα όπως έχουν αυτοχαρακτηριστεί. Λέει και να μην το χάσεις, ότι και να γίνει. Ωρα έναρξης 23.00 Συνεχίζοντας μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε τρία χρόνια πριν στη Ρώμη το Tattoocircus λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη χρονιά. Κόσμος από διάφορες περιοχές που γνωρίζει την τέχνη του «τρυπήματος» θα μοιραστεί τη τέχνη του. Ολα αυτά στην κατάληψη ορφανοτροφείου (Γρ.Λαμπράκη 186). Ωρα έναρξης 13.00

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

06.11.09

Η ταινία του Luis Bunuel «Το φάντασμα της ελευθερίας (Le fantôme de la liberté)» θα προβληθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινωνικού Χώρου για την Ελευθερία Μικρόπολις (2ος όροφος) (Βενιζέλου και Βασ. Ηρακλείου 18). Ωρα έναρξης 22.00


ευ ζην

15 του Φώτη Νικολαΐδη

υγεία διατροφή

βελονισμος

Θεραπεία... με ένα τσίμπημα

INFO

Τι είναι βελονισμός Σε διάφορα σημεία του σώματος, στα λεγόμενα σημεία βελονισμού, τοποθετούνται με σχεδόν ανώδυνο τρόπο πολύ λεπτές βελόνες για 20-25 λεπτά, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ασθενείς από τα διάφορα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν. Τα σημεία βελονισμού είναι συνήθως το σώμα, τα αυτιά, το κρανίο. Σύμφωνα με τα κινεζικά διδάγματα, ο βελονισμός αυτών των σημείων δεν είναι πάντοτε απαραίτητος, τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να έλθουν και με την κατάλληλη εντριβή των σημείων βελονισμού ή με την υπερθέρμανσή τους με την καύση βοτάνων.Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται βελονισμός με ακτίνες λέιζερ που συνεχώς κερδίζει έδαφος, μιας και είναι εντελώς ανώδυνος. Πάντως ο

Πολύ πριν από τον Ιπποκράτη, οι Κινέζοι εφάρμοζαν με επιτυχία θεραπευτικές τεχνικές με βελονισμό που τις κατέγραψαν σε ιατρικό βιβλίο, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα σημεία βελονισμού και ο τύπος βελόνας που χρειάζεται για κάθε περίπτωση.

βελονισμός θεωρείται η πιο αποτελεσματική εναλλακτική μορφή θεραπείας με ευρύτατο πεδίο εφαρμογών και το πλεονέκτημά του είναι ότι δεν παρουσιάζει παρενέργειες και ότι μπορεί να εφαρμοστεί στην καταπολέμηση κάποιων χρόνιων παθήσεων, όπου η συνεχής λήψη φαρμάκων μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Τι ακριβώς κάνει

Tips • Η κατάρτιση και η υπευθυνότητα των ατόμων που χειρίζονται το βελονισμό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γι’ αυτό καλό είναι να επισκεφτείτε ένα αναγνωρισμένο και δοκιμασμένο κέντρο βελονισμού για τη θεραπεία σας. • Δοκιμάστε να κόψετε το κάπνισμα με τη μέθοδο του βελονισμού που έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, 40-75%. • Μπορείτε να υποβληθείτε σε βελονισμό αν η ασθένειά σας αντιμετωπίζεται με φάρμακα ή με φυσιοθεραπείες, όχι όμως και όταν απαιτείται χειρουργείο. • Δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για τις βελόνες, διότι αυτές είναι αποστειρωμένες και μιας χρήσεως, ενώ είναι κατασκευασμένες από τέτοια υλικά που δεν σπάνε και δεν προκαλούν αλλεργίες. • Για να ολοκληρώσετε ένα πρόγραμμα θεραπείας θα πρέπει να υποβληθείτε σε 8-12 βελονισμούς ανάλογα με το είδος της πάθησης .

Ο βελονισμός δεν αποκαθιστά κάποιες κατεστραμμένες δομές του οργανισμού, αλλά συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ελέγχοντας κάποιες δυσλειτουργίες, όπως χρόνιους πόνους της σπονδυλικής στήλης, της μέσης ή πονοκεφάλους, αλλεργίες, όπως το αλλεργικό συνάχι, διάφορες ενοχλήσεις στο στομάχι και στο έντερο, όπως καούρες, διάρροια, καρδιακά και κυκλοφοριακά προβλήματα, όπως υψηλή πίεση, αϋπνίες, άσθμα, κυρίως το αλλεργικό, ναυτία, ενοχλήσεις κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, όπως χαμηλή πίεση, εξάντληση, παχυσαρκία, μεγάλη ευαισθησία στις ιώσεις, εξαρτήσεις, όπως το κάπνισμα.

Πώς αντιμετωπίζεται από τον ιατρικό κόσμο Γενικά θεωρείται μια ολοκληρωμένη μέθοδος θεραπείας και αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα από τον ιατρικό κόσμο, που τώρα έχει στη διάθεσή του ικανά μέσα για τη στατιστική απεικόνιση της όποιας προόδου ή παρενέργειας προκαλείται. Σήμερα εφαρμόζονται πιο σύγχρονες πρακτικές στο βελονισμό, που στηρίζονται στην πρόοδο που σημείωσε η ιατρική τις τελευταίας δεκαετίες και πολλά πανεπιστήμια διαθέτουν τώρα τμήματα βελονισμού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορα ερευνητικά προγράμματα, προκειμένου να τεκμηριωθεί και από επιστημονικής πλευράς η αποτελεσματικότητα του βελονισμού. Τέλος ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με τις κλασικές μεθόδους ιατρικής, όπως με τη φαρμακοθεραπεία για παράδειγμα.

• Πάνω από 5.000 μελέτες δημοσιεύτηκαν και εκατοντάδες βιβλία εκδόθηκαν στο δυτικό ημισφαίριο για το βελονισμό. • Περισσότεροι από 50.000 ιατροί στη Γερμανία επιλέγουν το βελονισμό ως μέσο θεραπείας. • Ο βελονισμός δεν εφαρμόζεται μόνο στην Κίνα, αλλά και στην Κορέα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, όπου έχουν εξίσου μεγάλη παράδοση και ειδικές σχολές βελονισμού. • Πολύ θετικά συμπεράσματα προέκυψαν από μια μεγάλη έρευνα με το όνομα Gerac που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 5.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βελονισμό.


ημεροδρόμος

16

η εβδομάδα που πέρασε σε λέξεις και εικόνες

29.10 ΠΕΜΠΤΗ Θύμα έκπληξης στο κύπελλο έπεσε η ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή. Ηττήθηκε 1 - 0 από τα Τρίκαλα και αποκλείστηκε με αποτέλεσμα να απολυθεί και ο προπονητής Ολεγκ Προτάσοφ. Ο αντικαταστάτης του Σάββας Κωφίδης ξεκίνησε τρεις μέρες αργότερα με νίκη επί του Αστ. Τρίπολης.

30.10 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ολα τα είχαν στην Αθήνα, οι συγκρούσεις μεταξύ μελών της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ τους έλειπαν. Πάντως το γεγονός ότι φοιτητές συγκρούονται με λοστούς, γκλομπ και σουγιάδες μόνο τιμητικό δεν είναι για την ακαδημαϊκή κοινότητα.

02.11 ΔΕΥΤΕΡΑ Αυτό που πολλοί περίμεναν τελικά έγινε. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δε θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος άφησε αιχμές για διχαστικές ενέργειες που πλήττουν την παράταξη, αλλά ήταν από μέρες γνωστό ότι ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων έψαχνε αφορμή για να παραιτηθεί.

του Ακη Σακισλόγλου, asakisloglou@ekdotiki.gr

03.11 ΤΡΙΤΗ Αλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την επίσημη συνέντευξη Tύπου του.. στην Αθήνα. Κάθε φορά που γίνεται αυτό οι Θεσσαλονικείς αντιδρούν, πόσω μάλλον φέτος που γιορτάζονται τα 50 χρόνια του θεσμού...

04.11 ΤΕΤΑΡΤΗ Ανακοινώθηκαν τελικά τα περισσότερα από τα ονόματα των γενικών και ειδικών γραμματέων των Yπουργείων. Πρόκειται για μια προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να στελεχωθούν οι γραμματείες από ανθρώπους έξω από το στενό κομματικό μηχανισμό. Θα πετύχει; Για να δούμε...

31.10 ΣΑΒΒΑΤΟ

Συγκλήθηκε τελικά η κεντρική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και αποφάσισε μέσα από κόντρες και πιέσεις τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθεί η παράταξη στις κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού. Τελικά προτιμήθηκε το σύστημα με τα τρία «ου», δηλαδή «κουτουρού».

&

comments της Παυλίνας Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

Κι εσύ σωπαίνεις

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

06.11.09

01.11 ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΟΧΤΥΠΗΣΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΟΤΑΝ Η 15ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ 17ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ FACEBOOK. ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΑΦΟΥ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ.

Οταν είσαι νέος, πρέπει να ακούς. «Εσύ δεν ξέρεις από αυτά». Οταν είσαι νέος, είναι καλύτερο να σωπαίνεις. «Εσύ δεν ξέρεις από αυτά». Οταν μιλάς, γίνεσαι θρασύς. Οταν σωπαίνεις, γίνεσαι υπάκουος. Οταν είσαι άσημος, η γνώμη σου δεν έχει σημασία. Είσαι ένας ακόμη για τον οποίο ισχύει αυτό που είπε κάποτε ο Ιστγουντ σχετικά με τις απόψεις. Ανοίγει και κλείνει συνέχεια μια συζήτηση για τα Νέα Μέσα, τα μπλογκ και λοιπά, η οποία με τρομάζει γιατί πάντα με αφήνει με την αίσθηση ότι κάτι κακό πλανάται στον αέρα. «Οι πολίτες πήραν στα χέρια τους το διαδίκτυο». «Η κουτσή Μαρία γράφει σήμερα ό,τι της κατέβει». Γιατί είναι κακό η κουτσή Μαρία να γράφει αυτά που θέλει; Και πώς ορίζεται η κουτσή Μαρία ακριβώς και από ποιo πόδι κουτσαίνει αλήθεια; Είσαι άσημος σημαίνει είσαι η κουτσή Μαρία. Είσαι νέος συνήθως σημαίνει είσαι η κουτσή Μαρία. Αν υποθέσουμε ότι ο Αλφα γράφει μια ανοησία, ο Βήτα δεν έχει την ικανότητα να αντιληφθεί κατά πόσο αυτό που έγραψε ο Αλφα είναι αλήθεια, είναι ψέμα, είναι ανάμεσα σε αλήθεια και ψέμα, είναι ροζ, κίτρινο, βιολετί και σάπιο μήλο, υποκειμενικό, αντικειμενική παραδοχή ή τίποτα από όλα αυτά; Κι αλήθεια, η σιωπή υποδηλώνει πάντα υπακοή ή μήπως δειλία; Γίνεται να είσαι νέος και να σωπαίνεις; Αλήθεια, σε έναν κόσμο που σε συμπιέζει όσο περισσότερο γίνεσαι και σε κάνει αόρατο, τι άλλο σου μένει εκτός από το να φωνάξεις;


urban

17

living

Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης στη PHARMAPOINT

Νέα σειρά γραφείων από τα ENTOS! Τα ENTOS, προσφέροντας πάντα έξυπνες και οικονομικές λύσεις για το σπίτι, εμπλουτίζουν και ταυτόχρονα διευρύνουν τη γκάμα των προϊόντων τους προσφέροντας μια νέα ολοκληρωμένη σειρά επίπλων γραφείου. Μέσα από μία μεγάλη ποικιλία γραφείων, καθισμάτων, βιβλιοθηκών, τραπεζών συμβουλίου και άλλων επίπλων, τα ENTOS έρχονται να δώσουν την καλύτερη και οικονομικότερη λύση της αγοράς τώρα και για τον επαγγελματικό σας χώρο. Από τις 5 έως 14 Νοεμβρίου μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα ENTOS όλα τα έπιπλα γραφείου σε προσφορά γνωριμίας -50%.

Ο ΣΥ.ΦΑ Θεσσαλονίκης, πιστός στο ετήσιο ραντεβού του, συμμετείχε και φέτος στο φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση PHARMA point. Το περίπτερο του ΣΥ.ΦΑ ήταν όπως πάντα το μεγαλύτερο κερδίζοντας όλες τις εντυπώσεις με την πρωτοπορία και την αισθητική του. Για άλλη μία χρονιά ο ΣΥ.ΦΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό του φαρμακείου στο μέλλον και στην πιο ειλικρινή προσέγγιση του πελάτη. Την έκθεση απασχόλησε η παγκόσμια κρίση και συζητήθηκαν τα οικονομικά της υγείας, ενώ πραγματοποιήθηκε και ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό με θέμα «Το παιδί στον 21ο αιώνα: υγεία-διατροφή-ψυχολογία».

Πλήρως ανακαινισμένο και με προδιαγραφές λειτουργίας ανταποκρινόμενεςστο νέο διεθνές μοντέλο τραπεζικού καταστήματος που έχει υιοθετήσει η Εμπορική Τράπεζα, είναι πλέον το ιστορικό κατάστημα της πλατείας Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Παράλληλα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα υιοθετείται το νέο λογότυπο της τράπεζας, το οποίο αντικατοπτρίζει την ουσιαστικότερη ένταξη της Εμπορικής Τράπεζας στον Ομιλο της Credit Agricole. Το συγκεκριμένο γεγονός σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς ενεργειών της Τράπεζας που στοχεύουν στην αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη συμμετοχή της σε ένα διεθνή οργανισμό του κύρους της Credit Agricole. Στο πλαίσιο του γενικότερου εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης του δικτύου της, η Εμπορική Τράπεζα προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση του καταστήματος Αγίας Σοφίας,το οποίο στεγάζεται στο συγκεκριμένο χώρο από το 1964. Η επένδυση αυτή ανέδειξε ακόμα περισσότερο την υψηλή αισθητική του διατηρητέου κτιρίου, καθώς συνδυάστηκε η νεοκλασική αρχιτεκτονική με το μοντέρνο ύφος του νέου μοντέλου καταστημάτων λιανικής τραπεζικής.

Η Dexim γιορτάζει την επιτυχημένη πορεία ανάπτυξης της με το άνοιγμα νέου franchise καταστήματος στην Περαία Θεσσαλονίκης και σας προσκαλεί να μπείτε στο χορό της αποπλάνησης με χειμερινά σχέδια που εντυπωσιάζουν. Μέσα σε έναν ολοκαίνουριο χώρο 100 τετραγωνικών μέτρων, έχετε πραγματικά τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τις προτάσεις της Dexim με νέα τολμηρά σχέδια και χρώματα, που θα αναδείξουν κάθε ώρα της ημέρας τη λάμψη, την αυτοπεποίθηση και τη θηλυκότητά σας.


ατζέντα...

να φύγουμε

«Και πάλι χαίρετε» μας λέει η Αρλέτα ύστερα από 13 χρόνια δισκογραφικής απουσίας.

18

επιμέλεια: Αλέξανδρος Σαλαμές, asalames@ekdotiki.gr

LIVE ΣΑΒΒΑΤΟ 07.11 PETER MURPHY

Oσοι γνωρίζουν, ξέρουν τι τους περιµένει. Oσοι θα µάθουν θα ανακαλύψουν τον εξαιρετικό πρίγκιπα μιας διαφορετικής ρoκ μουσικής, ονειρεμένης, χαμένης στο διάστημα, μαγικής, ικανής να σε απογειώσει για πάντα. Και όσοι δεν µάθουν, απλά χάνουν µια ευκαιρία ζωής να συντονιστούν µε το πιο πρωτοποριακό ζωντανό μύθο της σύγχρονης µουσικής πραγματικότητας. Ο Peter Murphy πάντοτε θα παραµένει ηγετική φιγούρα των Bauhaus. Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει το Σάββατο στο Principal Club Theater (2χλμ μετά την αερογέφυρα αεροδρομίου, τηλ.2310/428088). Ωρα έναρξης 21.30

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΩΣ 15.11 ΜΕΡΕΣ ΕΠΙΓΕΙΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

06.11.09

Στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Helexpo διοργανώνουν την ατομική έκθεση του Γιάννη Λασηθιωτάκη, με τίτλο «Μέρες Επίγειες», στο Περίπτερο 6 (Αίθουσα των Εθνών- Δ.Ε.Θ.) Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2009. Ο Γιάννης Λασηθιωτάκης ανήκει στους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στη δεκαετία του ΄80 και διαμορφώνει την καλλιτεχνική του ταυτότητα στη δεκαετία του 1990. Θεωρείται ένας από τους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στη δεκαετία αυτή.

LIVE ΣΑΒΒΑΤΟ 7.11 ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ Με τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας, αλλά και με αγαπημένα κομμάτια συναδέλφων του, σύγχρονων και παλιότερων, ο Ελληνας τραγουδοποιός το Σάββατο στο club του Μύλου (Αγ.Γεωργίου 56, τηλ.2310/551836) θα γίνει οδηγός στις δικές του ξεχωριστές μουσικές διαδρομές. Ο Μίλτος Πασχαλίδης , με αξιοζήλευτη λαϊκότητα, συμπληρώνει την επί σκηνής παρουσία του με τις δικές του αγαπημένες επιτυχίες.. Ωρα έναρξης 21.30

ΘΕΑΤΡΟ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ

ΘΕΑΤΡΟ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 09 Η ΚΟΥΛΑ Η ΚΑΤΣΙΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Το έργο του Ευγένιου Τριβιζά θα παρουσιάσει η Παιδική - Νεανική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης στο θέατρο «Αριστοτέλειον» (Εθν. Αμύνης 2, τηλ.2310/222299). Ο συγγραφέας αναφέρει για τη παράσταση: «“Ολα αρχίζουν με μια ιδέα”. Με αυτή τη φράση γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Πνευματικών Δικαιωμάτων που έγινε αφορμή να γραφτεί η “Κούλα η κατσικούλα”, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από αυτό το θέμα». Παραστάσεις: Δευτέρα – Παρασκευή (για σχολεία κατόπιν συνεννόησης στο τηλ.2310/471068), Κυριακή 11.30 (κοινό)

Ενα έργο, ορόσημο της ελληνικής δραματουργίας, ανάγλυφο ντοκουμέντο της γεωγραφίας και των ψυχικών διαθέσεων των ανθρώπων του ελληνικού χώρου -η «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου- ανοίγει την αυλαία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, τηλ.2310/288000) σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Παραστάσεις: Τετάρτη και Σάββατο 18.00 και 21.00, Πέμπτη και Παρασκευή 21.00, Κυριακή 19.00


19

Οι «Διαδρομές» αλητεύουν σε 100 σημεία στην πόλη

LIVE ΠΕΜΠΤΗ ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ

Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής στην Αποθήκη του Μύλου (Α.Γεωργίου 56, τηλ.2310/515600) σε ένα πρόγραμμα λιτό, χωρίς περιτύλιγμα, τολμούν και αγγίζουν την πεμπτουσία της μουσικής και του τραγουδιού και μας χαρίζουν στιγμές μοναδικές αλλά και απόλυτα προσωπικές. Ενα πραγματικό ρεσιτάλ πιάνου-φωνής όπου τα παλιά μπλέκονται μελωδικά με τα καινούρια, οι μουσικές εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη και τα δεδομένα ανατρέπονται κάθε στιγμή. Ωρα έναρξης 22.00

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΩΣ 14.11 ΜΗΝΥΜΑ ΕΣΤΑΛΗ Εκθεση ζωγραφικής πραγματοποιείται από τη Σίλια Γιακαμόζη στον εκθεσιακό χώρο του Ε’ Δημοτικού διαμερίσματος (Πέτρου Συνδίκα 24). Η Σήλια Γιακαμόζη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε σε μια κωμόπολη λίγο πιο έξω από την Κομοτηνή, τελείωσε το σχολείο στην Αθήνα για να καταλήξει με τις σπουδές της και πάλι στη Θεσσαλονίκη.

ΘΕΑΤΡΟ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 ΑΝΤΙΓΟΝΗ Αντισυμβατική, ανυπότακτη, ανυποχώρητη, αμετάπειστη …Η «Αντιγόνη»…του Σοφοκλή, σε μετάφραση Σοφίας Νικολαΐδου, και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, … ένα νεαρό κορίτσι που στρέφεται ενάντια στην αυταρχική εξουσία που θέλει να της επιβάλει τα «πρέπει» του νόμου. Αντιστέκεται. Επαναστατεί… με όποιο τίμημα. Η «Αντιγόνη» καταλαμβάνει τη Νεανική Σκηνήτου Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στη Μονή Λαζαριστών – Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» (Γ.Κολοκοτρώνη, τηλ.2310/288000). Παραστάσεις: Τρίτη -Παρασκευή:10.30(για σχολεία κατόπιν συνεννόησης),Κυριακή 13:00 (για το κοινό)

8.6x12 KataxArkas

22-09-09

16:14

Σελίδα1

EFHMERIDA 131X165.pdf

¯ıÚÔ›Ô˜ ÂÍ ·›Ì·Ù

·fi 8.10.09

14/10/2009

3:04:58 ìì

ΕΘΝΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Don50Quixote

ÙÔ˘ ∞Úο

με

φημισμένους χορευτές

Μουσική:

LUDWIG MINKUS Χορογραφία:

£EATPO TOY NEOY KO™MOY

PETAR LUKANOV

™∫∏¡√£∂™π∞ µ·ÁÁ¤Ï˘ £ÂÔ‰ˆÚfiÔ˘ÏÔ˜ ∂¶πª∂§∂π∞ ∫π¡∏™∏™ ∞ÁÁÂÏÈ΋ ™ÙÂÏÏ¿ÙÔ˘ ™∫∏¡π∫A - ∫√™∆√Àªπ∞ ª·ÁÈÔ‡ ∆ÚÈÎÂÚÈÒÙË ª√À™π∫∏ §·¤ÚÙ˘ ª·ÏÎfiÙÛ˘ ™Ã∂¢π∞™ª√™ ºø∆π™ªø¡ ™¿Î˘ ªÈÚÌ›Ï˘ ¶∞π∑√À¡ §·¤ÚÙ˘ ª·ÏÎfiÙÛ˘ ÃÚ‹ÛÙÔ˜ ª·Ï¿Î˘ £‡ÌÈÔ˜ ∫Ô‡ÎÈÔ˜ Ã√ƒ∏°√π ∂¶π∫√π¡ø¡π∞™

ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ

¶·ÙÚÈ¿Ú¯Ô˘ πˆ·ÎÂ›Ì 1, ¶Ï·Ù›· ∞Á›·˜ ™ÔÊ›·˜, £ÂÛÛ·ÏÔÓ›ÎË, ÙËÏ: 2310 225 172

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

24 & ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 9 μ.μ. ΤΡΙΤΗ

στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” Εισιτήρια προπωλούνται στο μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & στο ταμείο Αριστοτέλους ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΤΗΛ.: 2310 895 938-9

Stand στο κέντρο της πόλης: Πλ. Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, με Β. Ηρακλείου και με Εγνατία (2) Τσιμισκή με Εθν. Αμύνης, με Ναυαρίνου, με Διαγώνιο και με Βενιζέλου, Μητροπόλεως με Πλ. Ελευθερίας με Αριστοτέλους Αγ. Σοφίας με Ερμού και με Λ. Νίκης, Εγνατίας με Δωδεκανήσου, με Δημ. Γούναρη και με Πα. Μακ., 26ης Οκτωβρίου (Δικαστήρια), Β. Ολγας με Μαρτίου και Μπότσαρη, Λαγκαδά (Βαρδάρι) Καφέ - μπαρ - εστιατόρια: Allos Mondo, Art House, Banquet, Elit, Face, Garcon, Harry’s Spot, Journal, Juicy, Kitchen bar, Local, Miles, Mom’s, Nouveau, Olympion, On the Road, Pantheon, Pasta Flora, Psilicology, Resident’s, Spirto, Spiti mou, Social, TGI Friday’s, Times, Urban, Verdi, Yamas, Ανεμόεσσα, Αστόρια, Αχίλλειον, Γαζία, Εν μικρώ, Εντεχνον, Ζώγια, Ηλιος, Θερμαϊκός, Καμάρα, Νίκης 35, Παπαρούνα, Café Χαριλάου, Βόσπορος Βιβλιοπωλεία: Βιβλιορυθμός, Ελευθερουδάκης, Ελευθερουδάκης – Πλαίσιο, Ιανός Αριστοτέλους, Μαλλιάρης, Μπαρμπουνάκης, Παπασωτηρίου, Πρωτοπορία Πολυχώροι: Μονή Λαζαριστών, Μύλος. Ξενοδοχεία: ABC, Anatolia, Astoria, Capsis, City, Daios, Holiday Inn, Les Lazaristes, Makedonia Palace, Mediterranean, Metropolitan, Park, Queen Olga, Tourist, Vergina, Εγνατία Παλλάς, Ηλέκτρα Παλλάς, Ολύμπιον. Σχολές: City, Mediterranean College, N. Y. College, Ακμή, Δέλτα, Μπαχαράκης, Ξυνή, Παστέρ. Κυλικεία πανεπιστημιακών σχολών: Βιολογικού, Kεντρική Bιβλιοθήκη, Μακεδονίας, Πολυτεχνείου, Φιλοσοφικής, Φυσικού. Διάφορα: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης , ΟΤΕ Καρ. Ντηλ, Πάρκιγκ «Πλατεία» Υποκαταστήματα μικρών αγγελιών «Αγγελιοφόρου»: Κέντρο (Τσιμισκή 45), Καλαμαριά, Αμπελόκηποι, Χαριλάου. Μην ξεχνάτε φυσικά ότι οι «Διαδρομές» κυκλοφορούν κάθε Παρασκευή πρωί (και σε επαναδιανομή κάθε Δευτέρα) μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ σε όλες τις γραμμές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Ενώ κάθε Πέμπτη απόγευμα διανέμονται χέρι - χέρι στα σημεία: Τσιμισκή με Αριστοτέλους, Τσιμισκή με Κούσκουρα, Τσιμισκή με Ικτίνου, Αγ. Σοφίας με Μητροπόλεως και Εγνατία με Δημ. Γούναρη (Καμάρα).


home

20

page

επιμέλεια: Χριστίνα Μπατσίλα, chmpatsila@ekdotiki.gr

είδαμε

ακούσαμε

ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ IXTHEIS

Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο Αριάγκα Παίζουν: Σαρλίζ Θερόν, Κιμ Μπέισινγκερ ΤΟ DVD: Η 16χρονη Μαρίνα προσπαθεί να συμφιλιώσει τις διαλυμένες ζωές των γονιών της κάπου στο Μεξικό, η Σίλβια στο Πόρτλαντ πρέπει να θάψει μια αμαρτία του παρελθόντος, το ζευγάρι Τζίνα και Νικ αντιμετωπίζουν μια μυστική υπόθεση και η Μαρία, ένα νεαρό κορίτσι, βοηθά την οικογένειά της να βρει συγχώρεση και αγάπη. Ολοι ανακαλύπτουν ότι οι ενέργειές τους μπορεί να ορίζουν την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Μας άρεσε: Ενδιαφέρουσα ταινία με ένα μάλλον προβλέψιμο σενάριο, αλλά με εξαιρετικές πρωταγωνίστριες. Δεν μας άρεσε: Το απότομο τέλος Είδος: Περιπέτεια Γλώσσα: Αγγλικά Ηχος: Dolby Digital 5.1

Δεύτερο CD για το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη. Οι Ixtheis ανοίγουν το «Βιβλίο της ζωής», που περιλαμβάνει δέκα τραγούδια, τα εννέα στα ελληνικά και το «All the magic» αγγλόφωνο. Με ροκ ύφος, ηλεκτρικές κιθάρες και καλά δουλεμένες ενορχηστρώσεις, πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη δουλειά. (Pyxida Records)

IN THIS LIGHT AND ON THIS EVENING EDITORS

STAR TREK Σκηνοθεσία: Τζ.Τζ.Αμπρας Παίζουν: Μπρους Γκρίνγουντ, Ερικ Μπάνα, Γουινόνα Ράιντερ ΤΟ DVD: Το χρονικό των πρώιμων ημερών του Τζέιμς Κερκ και των υπολοίπων μελών του πληρώματός του. Μας άρεσε: Τα ειδικά εφε και η εξαιρετική καθοδήγηση του σκηνοθέτη που αναδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά των ηρώων με ρεαλισμό, ζεστασιά και ανθρωπιά Δεν μας άρεσε: Αν δεν είστε θαυμαστής της σειράς Είδος: Φαντασίας Γλώσσα: Αγγλικά Ηχος: Dolby Digital 5.1

Τρίτο CD για τους Editors, με πρώτο single το Papillon και αρκετά διαφοροποιημένο ήχο. Ο Tom Smith, μιλώντας για την αλλαγή αυτή κατεύθυνσης, εξηγεί ότι «αν προσπαθούσαμε να κάνουμε άλλον έναν παραδοσιακά κιθαριστικό δίσκο, δεν θα τα καταφέρναμε,. Για χάρη της ψυχικής μας υγείας, έπρεπε νακάνουμε κάτι που δεν είχαμε κάνει ποτέ πριν». (Kitchenware Records)

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ ( OST) ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ Ν.Κ.

& διαβάσαμε Η ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΕ ΘΕΑ ΤΗ ΖΩΗ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΠΑΝΤΑΗ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

06.11.09

Η Ελένη Αποστολίδου μας μεταφέρει σε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή και μας διηγείται γλαφυρά τη συναρπαστική περιπέτεια της ζωής των ηρώων. Ταυτιζόμαστε μαζί τους και ταξιδεύουμε στα πάθη και στην ιστορία χέρι χέρι με τη Μαρίγια, που αγάπησε μοιραία, χάραξε προσωπική πορεία και δεν διστάζει να γκρεμίσει ό,τι της στερεί τον έρωτα και τη δημιουργία. (Λιβάνη)

H Σοφία είναι ένα διαφορετικό πλάσμα. Ζει τη ζωή της φορτωμένη με ενοχές και υπομένει στωικά τη μοίρα της, έχοντας επιλέξει για τον εαυτό της το ρόλο του θεατή. Λίγοι της δίνουν σημασία, αλλά και αυτή συγκρατεί λιγότερα, γιατί έχει μάθει να επιλέγει, και να θυμάται ό,τι επέλεξε. Ετσι αντιστέκεται στη θύελλα του 20ού αιώνα, στη μοναξιά, στον έρωτα και στη ματαίωση, γράφοντας η ίδια την ιστορία της από την αρχή. (Καστανιώτη)

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΙΑΚΜΟΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ Συλλογή 27 διηγημάτων, γραμμένων από το 2004 ως και το 2009, στα οποία κυριαρχούν και επανέρχονται θέματα από το οικείο σύμπαν του συγγραφέα, όπως τα άφεγγα μέρη, οι αναδιπλώσεις της μνήμης, οι υπόγειες κρύπτες, το ανεπαλήθευτο, το παίγνιο,οι δύσκολες σχέσεις, η φθορά, η κρίσιμη στιγμή που φέρνει την αλλοίωση και σε ορίζει. (Ελληνικά Γράμματα)

Η μουσική για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή Βαθιά» με θέμα τον ελληνικό εμφύλιο. Στην ηχογράφηση συμμετείχαν το πολυφωνικό σχήμα «Διώνη» και η παραδοσιακή ορχήστρα «Λόζιος κι ανακατωσιά», ενώ εκτός από τα ορχηστρικά κομμάτια περιλαμβάνονται το «Εμβατήριο του Δημοκρατικού Στρατού» σε μουσική Γιάννη Αγγελάκα και στίχους άγνωστου στιχουργού της εποχής και του Γιάννη Αγγελάκα, αλλά και το «Ψυχή Βαθιά». (All together now)

!

Σήμερα Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, στις 8:00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Βιβλιορυθμός (Βασ. Ηρακλείου 47) θα γίνει παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Ηδονή και εξουσία» της Αλεξάνδρας Μπακονίκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Θα μιλήσουν ο Ηλίας Κουτσούκος, συγγραφέας-δημοσιογράφος, ο Γιώργος Καλιεντζίδης, ποιητής - δημοσιογράφος, και η ποιήτρια.


σελιλόιντ

21 οι ταινίες της εβδομάδας

της Νίκης Κεφαλά, nikik82@hotmail.com

κινηματογράφοι

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Μόστοου Παίζουν: Μπρους Γουίλις, Ράντχα Μίτσελ, Ρόζαμουντ Πάικ Τι συμβαίνει; Οι άνθρωποι ζουν σε απομόνωση και αλληλεπιδρούν μέσω υποκατάστατων ρομπότ τα οποία διευκολύνουν τα πάντα στη ζωή τους. Ωστόσο οι δολοφονίες κάποιων φοιτητών αναγκάζουν έναν αστυνομικό να εγκαταλείψει το σπίτι του για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, προκειμένου να βρει τον ένοχο. Σ’ έναν κόσμο γεμάτο μάσκες όμως, δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις το ψεύτικο από το αληθινό. Να το δω; Το φιλμ βασίζεται στην ομώνυμη σειρά κόμικ της Top Shelf και δημιουργήθηκε από τον Ρόμπερτ Βεντίτι, οπότε προετοιμαστείτε για αδιάκοπο μασούλημα ποπ κορν και hitech δράση χωρίς ιδιαίτερες σκέψεις.

ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΝ ΕΠΙΜΟΝΑ ΚΑΤΣΙΚΕΣ Σκηνοθεσία: Γκραντ Χέσλοου Παίζουν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Κέβιν Σπέισι, Τζεφ Μπρίτζες Ενας δημοσιογράφος στο Ιράκ πετυχαίνει το λαβράκι της ζωής του, όταν συναντά τον Λιν Κάσαντι, έναν άντρα που ισχυρίζεται ότι είναι πρώην μέλος του 1ου Τάγματος της Γης στο στρατό των ΗΠΑ, μια μονάδα που απασχολεί παραφυσικές δυνάμεις στις αποστολές τους.

ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ

Μ Ε ΤΑ ΦΥ Σ Ι Κ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπιλινγκσλεϊ Παίζουν: Βινς Βον, Ζαν Ρενό, Κρίστεν Μπελ Ενα νεαρό ζευγάρι αποφασίζει να πάει διακοπές σ’ ένα τροπικό νησί-θέρετρο σε μια προσπάθεια διάσωσης του γάμου του. Επειδή όμως τα οικονομικά του δεν του επιτρέπoυν να πάει εκεί μόνο του, προτείνει σε άλλα τρία φιλικά ζευγάρια να το ακολουθήσουν στον «παράδεισο» και να απολαύσουν μοναδικές διακοπές.

Σκηνοθεσία: Ορεν Πέλι Παίζουν: Μάικλ Μπέιπουθ, Κέιτι Φέδερστον, Μαρκ Φρέντριχς, Αμπερ Αρμστρονγκ Η Κέιτι και ο Μίκα, ένα ανέμελο ζευγάρι, στοιχειώνονται από ένα αόρατο πνεύμα που κατοικεί στο σπίτι τους. Αποφασίζουν να εξερευνήσουν τις όλο και πιο παράξενες και κλιμακούμενες εισβολές, τοποθετώντας μια βιντεοκάμερα που θα τους βοηθήσει να καταγράψουν την ύπαρξη αυτής της δαιμονικής παρουσίας. Θ’ ανακαλύψουν, όμως, πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούσαν να φανταστούν.

Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χάνεκε Παίζουν: Ούλριχ Τουκούρ, Σουζάνε Λόταρ, Κρίστιαν Φρίντελ Το 1913 μια σειρά από παράξενα γεγονότα αναστατώνει την τακτοποιημένη και φαινομενικά ειρηνική καθημερινότητα ενός αγροτικού χωριού της Βόρειας Γερμανίας.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ TASTA ΑΕΒΕ (τηλ. 2310/ 262.051 & 2310/ 270. Ψυχή βαθιά (18.00 - 20.30 - 23.00) ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310/ 233.665): Α1: Julie & Julia (18.45 - 21.00) Michael Jackson This is it (23.10) Α2: Κυριακάτικο κάλεσμα (19.00) Χάλια μέρα για ψάρεμα (21.00 - 23.00) VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/ 499.999): Α1. Ψηλά στον ουρανό - μεταγλωττισμένo (16.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.10 14.00 - 16.00) Michael Jackson’s: This is it (21.00 - 23.10, Σάββατο και Κυριακή: 18.40 - 21.00 - 23.10) Στο βάθος κήπος (18.40, Σάββατο και Κυριακή: καμία προβολή) Α2. Ο Μπάρι και οι Ντισκο-σκώληκες - μεταγλωττισμένo (15.20 - 17.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.50 - 13.40 15.20 - 17.10) Saw VI (22.50 - 00.40, Τρίτη καμία προβολή) Οι άντρες που κοιτούν επίμονα κατσίκες(Παρασκευή & Σάββατο: 20.50) Ζευγάρια στα βαθιά (Τρίτη 19.10 - 21.40 - 24.00) Γυμνή αλήθεια (18.50 - 20.50, Παρασκευή & Σάββατο: 18.50, Τρίτη καμία προβολή) Α3. Γυμνή αλήθεια (Τρίτη 16.30 - 18.30) Saw VI (Τρίτη 22.40 - 00.40) Ζευγάρια στα βαθιά (16.50 - 19.10 - 21.40 - 24.00, Σάββατο και Κυριακή: 19.10 21.40 - 24.00, Τρίτη καμία προβολή) Στο βάθος κήπος (Σάββατο και Κυριακή: 17.00) Ψηλά στον ουρανό - μεταγλωττισμένo (Σάββατο και Κυριακή: 11.20 13.10 - 15.00) Α4. Michael Jackson’s: This is it (15.20 - 17.40 - 19.50 - 22.10 - 00.20, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 15.10 - 17.40 - 19.50 - 22.10 - 00.20) Α5. Tinkerbell 2 - μεταγλωττισμένo (Σάββατο και Κυριακή: 14.30) Oceanworld 3D (16.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.10 - 12.50 - 16.20) Μεταφυσική δραστηριότητα (20.10 - 22.00 - 23.50) Ψηλά στον ουρανό - μεταγλωττισμένo (18.10) Α6. G-Force - μεταγλωττισμένo (16.30 - 18.30, Σάββατο και Κυριακή: καμία προβολή) Νομοταγής πολίτης (20.20 - 22.30 - 00.40, Σάββατο και Κυριακή: 22.30 - 00.50) Ψυχή βαθιά (Σάββατο και Κυριακή: 13.50 - 16.50 - 19.40) Α7. G-Force - μεταγλωττισμένo (Σάββατο και Κυριακή: 11.30 - 13.30 - 15.40 - 17.30) Αντικαταστάτες (15.40 - 17.30 - 19.30 - 21.30 - 23.30, Σάββατο και Κυριακή: 19.30 - 21.30 - 23.30) Α8. G-Force μεταγλωττισμένo (Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.20 - 16.30 - 18.30) Νομοταγής πολίτης (Σάββατο και Κυριακή: 20.20) Ψυχή βαθιά (16.40 - 19.30 22.20, Σάββατο και Κυριακή: 22.40) Α9. Ζευγάρια στα βαθιά (19.10, Σάββατο και Κυριακή: 16.50 - 19.10) Αντικαταστάτες (21.30, Παρασκευή έως Κυριακή: 21.30 - 23.30) Α10. Michael Jackson’s: This is it (19.50, Σάββατο και Κυριακή: 17.40 - 19.50) Νομοταγής πολίτης (22.30)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310/834.996, B. Ολγας 150) Γυμνή αλήθεια (18.30) Coco Chanel & Igor Stravinsky (20.00) Julie & Julia (22.00) ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/ 261.727, Φιλ. Εταιρείας - Δημ. Μαργαρίτη, Dolby Stereo): Κυνόδοντας (19.00 - 21.00, 23.00) ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket. gr.): Α1. Cinema park: Ανθρώπινη εμπειρία (Κυριακή 12.30) Oceanworld 3D (Σάββατο και Κυριακή: 15.10) Η εποχή των παγετώνων: Η αυγή των δεινοσαύρων - μεταγλωττισμένo (Σάββατο και Κυριακή: 17.00) Αντικαταστάτες (19.00 - 21.00 - 23.00) Α2. Ψηλά στον ουρανό - μεταγλωττισμένo (Σάββατο 17.20, Κυριακή: 13.00 - 15.00 - 17.20) Ραγισμένες αγκαλιές (19.30 - 22.10, Παρασκευή & Σάββατο: 19.30) Οι άντρες που κοιτούν επίμονα κατσίκες (Παρασκευή & Σάββατο: 22.10 - 00.15) Α3. Ο Μπάρι και οι Ντισκο-σκώληκες - μεταγλωττισμένo (17.30, Σάββατο 15.40 - 17.30, Κυριακή: 12.00 - 13.50 - 15.40 - 17.30) Μεταφυσική δραστηριότητα (19.20 - 21.30 - 23.30) Α4. Στο βάθος κήπος (18.00 - 20.00 - 22.00) Saw VI (24.00) Α5. Ψυχή βαθιά (17.10 - 20.00 - 22.50) Α6. Ετσι πήραμε το Γούντστοκ (18.10) Νομοταγής πολίτης (20.40 - 23.10) A7. Ζευγάριασταβαθιά (18.20 - 20.50 - 23.20) Α8. Michael Jackson’s: This is it (17.50 - 20.10 - 22.30) ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310/ 378.404): Α. Ολύμπιον: Λευκή κορδέλα (17.00 - 19.45 - 22.30) Α. «Παύλος Ζάννας»: Moon (17.45) Ακαδημία Πλάτωνος (19.15 - 21.15 23.00) STER CINEMAS ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Ψυχή βαθιά (16.20 - 19.20 - 22.20, Σάββατο και Κυριακή: 13.20 - 16.20 - 19.20 - 22.20) Α2. G-Force - μεταγλωττισμένo (16.30, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.30 - 16.30) Ζευγάρια στα βαθιά (18.30 - 20.45 - 23.00) Α3. Ο Μπάρι και οι Ντισκο-σκώληκες - μεταγλωττισμένo (16.15 - 18.00 - 19.45, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 13.00 - 14.40 - 16.15 - 18.00 - 19.45) Αντικαταστάτες (21.30 - 23.30) Α4. Michael Jackson’s: This is it (16.00 - 18.40 - 21.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.20 - 13.40 - 16.00 - 18.40 - 21.00) Saw VI (23.15, όχι Παρασκευή & Σάββατο) Οι άντρες που κοιτούν επίμονα κατσίκες (Παρασκευή & Σάββατο: 23.15) Α5. Michael Jackson’s: This is it (18.10 - 20.30, Σάββατο και Κυρια-

κή: 13.10 - 15.30 - 18.10 - 20.30) Γυμνή αλήθεια (22.45) Ο Αντίχριστος (Παρασκευή & Σάββατο: 00.50) A6. Michael Jackson’s: This is it (17.40 - 20.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.40 - 15.00 17.40 - 20.00) Ραγισμένες αγκαλιές (22.10) Saw VI (Παρασκευή & Σάββατο: 00.40) Α7. Michael Jackson This is it (17.10 - 19.30, Σάββατο και Κυριακή: 11.45 - 14.20 - 17.10 - 19.30) Julie & Julia (21.45) Το ορφανό (Παρασκευή & Σάββατο: 00.15) Α8. Η εποχή των παγετώνων: Η αυγή των δεινοσαύρων - μεταγλωττισμένo (17.15, Σάββατο και Κυριακή: 11.15 - 13.15 - 15.15 - 17.15) Στο βάθος κήπος (19.15) Νομοταγής πολίτης (21.15 - 23.40) Α9. Ψηλά στον ουρανό - μεταγλωττισμένo (16.45 - 18.45, Σάββατο και Κυριακή: 12.45 - 14.45 16.45 - 18.45) Αντικαταστάτες (20.40 - 22.30, Παρασκευή & Σάββατο: 20.40 - 22.30 - 00.30) Α10. Ψηλά στον ουρανό - μεταγλωττισμένo (17.45, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 - 13.45 - 15.45 - 17.45) Μεταφυσική δραστηριότητα (20.00 - 22.00, Παρασκευή & Σάββατο: 20.00 - 22.00 - 24.00) Α11. Ψυχή βαθιά (17.50 - 20.50 - 23.50, Σάββατο και Κυριακή: 11.50 - 14.50 - 17.50 - 20.50 - 23.50) STER CINEMAS CITY GATE (Εμπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Ψυχή βαθιά (18.30 - 21.20, Παρασκευή 18.30 - 21.20 - 00.10, Σάββατο 12.40 - 15.30 - 18.30 - 21.20 - 00.10, Κυριακή: 12.40 - 15.30 - 18.30 - 21.20) Α2. G-Force - μεταγλωττισμένo (17.30 - 19.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.50 - 13.40 - 15.40 - 17.30 - 19.20) Μεταφυσική δραστηριότητα (21.10 - 23.00, Παρασκευή & Σάββατο: 21.10 - 23.00 - 00.50) Α3. Η εποχή των παγετώνων: Η αυγή των δεινοσαύρων - μεταγλωττισμένo (17.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 13.00 - 15.00 - 17.00) Ζευγάρια στα βαθιά (19.10 - 21.30 - 23.50) Α4. Michael Jackson’s: This is it (17.40 - 20.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.50 - 15.20 - 17.40 - 20.00) Saw VI (22.20, Παρασκευή & Σάββατο: 22.20 - 00.30) Α5. Michael Jackson’s: This is it (16.20 - 18.40 - 21.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 - 14.00 - 16.20 - 18.40 - 21.00) Γυμνή αλήθεια (23.30) Α6. Ψηλά στον ουρανό - μεταγλωττισμένo (16.15 - 18.15, Σάββατο και Κυριακή: 12.15 - 14.15 - 16.15 - 18.15) Αντικαταστάτες (20.30 - 22.30, Παρασκευή & Σάββατο: 20.30 - 22.30 - 00.40) Α7. Julie & Julia (Σάββατο και Κυριακή: 12.10) Michael Jackson’s: This is it (17.10 - 19.30, Σάββατο και Κυριακή: 14.50 - 17.10 - 19.30) Νομοταγής πολίτης (22.00, Παρασκευή & Σάββατο: 22.00 - 00.20) ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/ 960.063): Ραγισμένες αγκαλιές (18.45 - 21.00 - 23.10)


blogspot

22

.com

Αντιγράφω άρα υπάρχω «Ανθρώπινος συναθροιστής και παραγωγός περιλήψεων». Με αυτήν την ταυτότητα συστήνεται στο διαδίκτυο. Περισυλλέγει, λέει τις πιο αντιπροσωπευτικές πληροφορίες από πολλές και διάφορες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τις ομαδοποιεί. Μια διαδικασία όπως η αντιγραφή και η επικόλληση. Και εκεί χρωστάει το όνομά του το clopyandpaste.blogspot.com. Μην πεις πως δεν είναι ευφάνταστος ο τίτλος του. Καμιά φορά η προσθήκη ενός και μόνο γράμματος αρκεί για να μεταμορφώσει το νόημα μιας λέξης. Και η αντιγραφή έχει συνδεθεί με την κλοπή, από τότε που το ταίρι σου στο θρανίο κρυφοκοίταγε την κόλλα σου στα μαθηματικά. «Είναι κοινός τόπος ότι η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από υπερπληροφόρηση. Το διαδίκτυο ως μέσο πληροφόρησης είναι ένα κατακερματισμένο τοπίο. Αυτός ο καταιγισμός των πληροφοριών περιορίζει και εξαντλεί τον ελεύθερο χρόνο του χρήστη. Επομένως, αυτή η πληροφορία πρέπει να κεντρικοποιείται». Μοιάζει λιγάκι αυστηρό το εισαγωγικό κείμενο που δίνει μια εικόνα του blog στον αναγνώστη. Η υπόλοιπη περιήγηση στο χώρο των «Αντιγραφέων» δεν δίνει καθόλου αυτήν την αίσθηση. Οι γλαφυροί τίτλοι και τα πιασάρικα θέματα δημιουργούν ένα φιλόξενο περιβάλλον για όσους δεν έχουν χρόνο για δικές τους αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Και ένα μωσαϊκό από ειδήσειςκαι πληροφορίες ποικίλης ύλης καταλαμβάνει την οθόνη. Από τον Ιανουάριο του 2009 έχει φτάσει τα 300 άρθρα και οι επισκέψεις που δέχεται καθημερινά δεν είναι και λίγες.Οι άνθρωποι που κλικάρουν είτε για να ρίξουν μια ματιά σε ένα διαφορετικό λεξιλόγιο ανδρών και γυναικών είτε για να θαυμάσουν αστεία φωτογραφικά ενσταντανέ των πολιτικών, είναι γύρω στους εκατό. Ζωή να έχουνε. Το clopyandpaste.blogspot.com είναι παιδί της οργάνωσης. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από την τακτοποιημένη εικόνα που φτάνει στον δέκτη. Αν θελήσεις ποτέ να συνεργαστείς με την ομάδα του ή να δημοσιεύσεις τη διαφήμισή σου, δεν πρόκειται να δυσκολευτείς. Οι επιλογές είναι τακτικές και νοικοκυρεμένες. Μάλιστα το blog έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια έκδοσης ηλεκτρονικής εφημερίδας, διαλέγοντας τα επιλεγμένα και αγαπημένα του άρθρα. Η εφημερίδα εκδίδεται κάθε Κυριακή βράδυ και έχει φτάσει στο τρίτο φύλλο της. Η ομάδα του clopyandpaste. blogspot.com μάλλον επιχειρεί να αποδείξει ότι «και η αντιγραφή θέλει την τέχνη της» με όποια μορφή και αν γίνεται.

& αθλοπαιδιές του Ακη Σακισλόγλου, asakisloglou@ekdotiki.gr της Κικής Μουστακίδου, kikimous_90@yahoo.gr

internet news

Πάνε σαράντα χρόνια από τότε που κάποιος προσπαθούσε να κάνει δυο μακρινούς υπολογιστές «να μιλήσουν» μεταξύ τους. Σήμερα αυτός ο κάποιος με το όνομα Leοnard Kleinrock έχει πατήσει τα 75 του χρόνια και φουσκώνει από υπερηφάνεια όταν σκέφτεται πως οι προσπάθειές του εξελίχθηκαν σε αυτό που λέμε Ιντερνετ. Ο Leonard ήταν επικεφαλής μιας πανεπιστημιακής ομάδας όταν αποφάσισε να φέρει σε επαφή δυο υπολογιστές που βρίσκονταν μακριά ο ένας από τον άλλον. Δε φανταζόταν φυσικά ποτέ ότι η κίνησή του αυτή θα έφερνε επανάσταση, αφού πίστευε πως οι δύο συσκευές θα λειτουργούσαν τελικά όπως τα τηλέφωνα.

«Νόμιζα ότι συνέδεα υπολογιστή με υπολογιστή, όχι ανθρώπους με ανθρώπους. Ποτέ δεν περίμενα ότι η 99χρονη μητέρα μου θα χρησιμοποιούσε το Internet με τέτοια θέρμη » έγραφε πρόσφατα σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

06.11.09

Σήμερα ο 75χρονος Leonard κάθεται και παρατηρεί τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου. Προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο λογισμικό που θα κάνει τις συναλλαγές των ανθρώπων online. Δεν το λες και σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

Επιτέλους, μεγάλος προπονητής Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αθλητική είδηση της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι η πρόσληψη του Εκτορ Ραούλ Κούπερ στην τεχνική ηγεσία του Αρη. Με την κίνηση αυτή η διοίκηση των κίτρινων κατάφερε να αλλάξει το κλίμα στην ομάδα μετά τις τέσσερις διαδοχικές ισοπαλίες στο πρωτάθλημα και την αγχωτική πρόκριση στο κύπελλο επί του Ασπρόπυργου. Ο Αργεντινός τεχνικός θα αναλάβει την ομάδα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία ωστόσο ξέρει ότι έχει στη διάθεσή του καλό υλικό και πίστωση χρόνου για να φανερώσει τη δουλειά του. Οι μεταγραφικές κινήσεις του Δεκεμβρίου θα τον βοηθήσουν να πετύχει το στόχο της ομάδας που είναι η έξοδος στην Ευρώπη και η κατάκτηση του κυπέλλου. Ειδικά για το κύπελλο ο Αρης διατηρεί ακέραιες ελπίδες, αφού η πρόκριση στους 8 θα παιχτεί σε νοκ άουτ αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης στο «Κλ. Βικελίδης». Τώρα για το σαββατιάτικο ματς με τη Νέα Καβάλα οι «κίτρινοι» θα παραταχθούν με το Νάτσο Γκαρσία πανέτοιμο και τους Νέτο, Κάμπορα παρόντες, παρά τις ενοχλήσεις. Αντίθετα, Βαγκέλι, Φλάβιο και Γκιάρο θα απουσιάσουν. «Διπλό» στην Κομοτηνή Στον ΠΑΟΚ ο αγώνας με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή είναι μια ευκαιρία για το πρώτο «διπλό» της χρονιάς που θα εδραιώσει την ομάδα στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Βέβαια κάθε άλλο παρά εύκολα είναι τα πράγματα. Φιλομένο, Αμπουμπακάρι, Χαλκιάς θα απουσιάσουν, ενώ και ο Αντελίνο Βιερίνια θα μείνει εκτός. Αντίθετα πανέτοιμος φαίνεται ο Ζλάνταν Μουσλίμοβιτς δίνοντας ακόμη περισσότερες επιλογές στον Φερνάντο Σάντος. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πειράματα του Πορτογάλου τεχνικού να χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα τον Πάμπλο Γκαρσία και τον Βίκτορ Βιτόλο. Στον αγώνα του Σαββάτου θα δώσουν το παρών 2.000 οπαδοί του δικεφάλου. Προσδοκίες για μια καλύτερη πορεία δημιούργησε στον Ηρακλή η πρόσληψη του Σάββα Κωφίδη στην τεχνική ηγεσία. Εστω και στο τέλος ο «γηραιός» κέρδισε τον Αστέρα Τρίπολης και απομακρύνθηκε από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής θα έχει δίπλα του τον Γρηγόρη Τσινό σε μια προσπάθεια να συμμαζευτούν οι χτυπητές αδυναμίες της ομάδας και να αλλάξει η κακή ψυχολογία. Ο Ηρακλής το Σάββατο μοιάζει να δίνει έναν αγώνα «χαμένο» με αντίπαλο τον Ολυμπιακό όμως το γεγονός ότι θα παίξει χωρίς άγχος μόνο καλό μπορεί να του κάνει. Από το Καραϊσκάκη θα απουσιάσουν ο τιμωρημένος Γιάκομπ και ο τραυματίας Μπόσνιακ, ενώ ο Σαρμπέλ Τουμά θα δώσει κανονικά το παρών.


στ’ αστέρια

23

βλέπεις μόνο ζώδια

των Αντζελο και Φραντσέσκο Φιλιππίδη*

κριός

Αντζελο: Ακονίζετε τα κέρατά σας τις τελευταίες μέρες Φραντζέσκο: εκνευρισμένοι κι Δύσκολος απογοητευμένοι καιρός για από άτομα στο πρίγκιπες. Αφού χώρο εργασίας βλέπετε ότι δεν σας. Μείνετε προχωράει το θέψύχραιμοι και μα με το πρόσωπο, δώστε τέλος τι το συνεχίζετε;! σε κακές συΛέτε να το βαλσαμώνεργασίες. σετε;! Προχωρήστε…

Οι Καρκίνοι την είδαν… Κ(λ)αρκ Κεντ. Οι Κριοί ακονίζουν τα κέρατά τους. Οι Τοξότες κλείνουν φιλικά ματσάκια σε σατέν γρασίδια.

Αντζελο: Μην παρασύρεστε από αμετροεπείς επαγγελματικές προτάσεις. Θα έχετε ευκαιρίες να αναδειχθείτε επαγγελματικά. Ζυγίστε τις επιλογές σας κι αποφασίστε συνετά.

ταύρος

Φραντζέσκο: Το να αναλώνεστε σε σχέσεις άνευ ουσίας καθαρά από ανασφάλεια είναι τουλάχιστον υποτιμητικό. Τι ανεξάρτητοι καυχιέστε ότι είστε; Μείνετε λίγο μόνοι. Δε θα πάθετε τίποτα.

λέων

Αντζελο: Από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την πραγμάτωσή της μεσολαβεί η Φραντζέσκο: οργάνωση! Εκεί Τα παράνομα τετ φαίνεται να χωλαία τετ σε παρακνετε τελευταία με μιακά κι απόμερα αποτέλεσμα να μπαράκια σας ιντριγκάρουν, το καπαγιδεύεστε σε ταλαβαίνω. Η Σούλα σπασμωδικές όμως που λιώνει στο κινήσεις. κλάμα με τον Νινιό, τι φταίει; Κρίμα είναι…

Είναι αμφιλεγόμενος. Οι συγγραφικές του αρετές δεν εντυπωσιάζουν έναν λάτρη της φιλολογίας. Η δράση και η γοργή εναλλαγή των εικόνων κάτω από το μουντό φως συνωμοτικών προβολέων, όμως, καθηλώνει. Ο Κώδικας Ντα Βίντσι σκανδάλισε, οι Illuminati επιστημοποίησαν το θείο. Ο Dan Brown επιστρέφει ύστερα από εξαετή λογοτεχνική σιωπή με το Χαμένο Σύμβολο, μια ακόμη συνωμοσιολογική νουβέλα με ήρωα τον καθηγητή Robert Langdon. Λογοτεχνικά άρτιο ή μη, το Χαμένο Σύμβολο είναι αναμφίβολα ένα εγγυημένο best seller.

ζυγός

Αντζελο: Οσο και να θέλετε, ο κολιός δε σκάει μύτη Νοέμβρη Φραντζέσκο: μήνα. Μην πιέζετε Δεν την παλεύει λοιπόν καταστάάλλο το μωρό με σεις στη δουλειά τα συναισθημασας. Ολα θέλουν τικά σας σκαμπατο χρόνο τους νεβάσματα! Οταν και το σωστό όμως είστε μόνοι, η timing! Υποδιάθεσή σας ανεβαίμονή… νει κατακόρυφα. Δε θέλει πτυχίο στα μαθηματικά το πράγμα…

τοξότης

Αντζελο: Αλλάξαμε αιώνα κι ακόμα να προχωρήσετε σε αλλαγές. Ονειρεύεστε Φραντζέσκο: δημιουργικά επαγΠολύ ντόμπροι οι γέλματα καθισμέΤοξότες μας αυτή νοι σε κοντρατην εβδομάδα με πλακέ γραφεία. ερωτικά παιχνίδια Ακούστε λίγο σε διπλό ταμπλό κι κι εκείνο το έντονα φλερτ με… φίλο που σας φίλους. Αλλωστε τα καλύτερα γκολ μπαίβρίζει… νουν στα φιλικά, έτσι;!

Dan Brown Καρκίνος, 22.06.64

Ο Φραντσέσκο Φιλιππίδης είναι ο μικρότερος αδελφός του Αντζελο. Αφού σπούδασε Ψυχολογία στο Παρίσι και το Βερολίνο, ταξίδεψε στις Ινδίες και την Καμπούλ και έφαγε εκατομμύρια ιταλικές μακαρονάδες της μαμάς, σκέφτηκε να βοηθήσει τον αδελφό του στη συγγραφή των ζωδίων, δίνοντάς τους μια επιπλέον ψυχολογική διάσταση.

αιγόκερως

Αντζελο: Μη διστάζετε να γνωρίσετε νέα άτομα. Θα σας κάνουν να ανοίξετε τους Φραντζέσκο: πνευματικούς σας Δώστε και λίγη ορίζοντες που θα σημασία στο σας βοηθήσουν μετεκνό στο σπίτι. σοπρόθεσμα στα Πρέπει πού και πού επαγγελματικά να δείχνετε στους σας. άλλους ότι έχετε και συναισθήματα. Ναι, συναισθήματα! Τι ακριβώς δεν καταλάβατε;!

καιρός του ήτανε Βροχές και υψηλά ποσοστά υγρασίας θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες τρεις ημέρες, που το θερμόμετρο θα δείχνει μεταξύ 11 και 20 βαθμών Κελσίου

δίδυμοι

Αντζελο: Δείξτε αποφασιστικότητα κι αφήστε τις ανασφάλειες κατά μέρους. Μην προΦραντζέσκο: σπαθείτε να παίζετε Περισυλλογή… τον καλό Σαμαρείτη Δε φταίει ο Λάστη δουλειά σας, μπης γιατί νέρωσε γιατί θα σας εκμεη φασολάδα, τι ταλλεύονται μια ξεσπάτε πάνω του; ζωή! Οιλεύτεροι πάλι, αντί να κοιτάτε στον ουρανό, κοιτάξτε μέσα σας. Ξέρετε τι θέλετε;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 11-20οC 13-20οC 11-19οC

υδροχόος

Αντζελο: Εχετε ιδέες, τα άστρα σας ευνοούν, οι δικοί σας άνθρωποι σας στηρίζουν… Ε, Φραντζέσκο: μην τα κάνετε τώρα Μια σχέση από θάλασσα! Υπέρμετα παλιά έρχεται τρα ενθουσιώδης ξανά στο προκαθώς είστε, αφήσκήνιο, για να σας στε τους παρορκάνει να καταλάβετε μητισμούς! ότι τίποτα δεν τέλειωσε κι ας τη στολίσατε με βρισίδια. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκινά…

καρκίνος

Αντζελο: Καταπιάνεστε με νέα πράγματα κι αυτό σας κάνει να νιώθετε δυναμικοί Φραντζέσκο: και με αυτοπεΓιατί ρε τόσα νεύποίθηση. Ωραία! ρα;! Από τη μία η Βγάλτε όμως σχέση σας ξινίζει, την κόκκινη από την άλλη η μομπέρτα… Οχι ναξιά σας βρωμάει. πια τόση παΠεράστε λίγο πολύτιμο, ποιοτικό χρόνο με ρόρμηση! τον εαυτό σας μπας και ξεκαθαρίσετε!

παρθένος

Αντζελο: Καιρός να πραγματοποιήσετε τα εργασιακά σας θέλω. Θα έχετε Φραντζέσκο: δίπλα σας ως Μην κοιτάτε αρωγούς άτομα δέκα ώρες το που σας πιστεύμονόπετρο, πάρτε το! Αφού το ουν. Δε θα είναι αποφασίσατε! Οσοι σπαρμένος με πάλι αρέσκεστε στη ροδοπέταλα dolce vita είναι πολύ ο δρόμος. καλή εποχή για φλερτ, Αλλά μη νάζια κι έρωτες. μασάτε…

σκορπιός

Αντζελο: Είστε ανταγωνιστικά ζώδια, οπότε ο αυξανόμενος ανταγωνισμός Φραντζέσκο: στα εργασιακά Δεν σταματάτε να δε θα πρέπει να σκέφτεστε εκείνα σας αγχώνει. τα ανατολίτικα, Φορέστε την πλάνα μάτια από το αστραφτερή διπλανό γραφείο. Εκσας πανοπλία φραστείτε αλλά προκαι χαράξτε σεκτικά, για να μη δείτε τα μούτρα σας πρώτο στρατηγική. θέμα στη Λαμπίρη.

ιχθείς

Αντζελο: Δηλαδή σας είναι τόσο δύσκολο πια να βάλετε μια Φραντζέσκο: τάξη στο χάος της Ναι, το μελαχρισκέψης σας και νό μωρό εσάς να φτιάξετε ένα κοίταζε! Δεχτείτε πλάνο;! Please το! Οσο κι αν σας μη στρουθοφαίνεται εξωπραγκαμηλίσετε ματικό, υπάρχουν άνθρωποι που για πάλι με τυχόν κάποιο ανεξήγητο λόπροβλήματα γο ενδιαφέρονται για στη δουλειά σας. Αφήστε τους… σας…

gossip news

&

Ας εκλέξουν πια πρόεδρα εκεί στη Ρηγίλλης, γιατί δεν αντέχεται αυτό το έκτρωμα / Αραγε πόσο θα πληγεί το θέατρο αν πέσουν οι μνημειώδεις «Ιστορίες Γυναικών»; / Ο Αλέξης Κούγιας γιαουρτώθηκε, ενώ έπινε καφέ κι έτσι απλά υπάρχει Θεός / Η wannabe Oprah Τατιάνα κάνει στο σπίτι την πάπια. Αμ, έτσι εξηγούνται όλα… / Σύννεφα εμφανίστηκαν στο δεσμό της Γιάννας Πολιάκου και του Νίκου Στεργίου. Βασικά, ποιοι είναι αυτοί;! / Η Αγγελική Ηλιάδη είναι ο ιδανικός ενοικιαστής / Ena, Dyo, Tria… Doulepse! Again!!! Ena, Dyo, Tria… Doulepse! Μπααα, δεν… / Η «δεν έχω λόγια» Αντριάνα Λίμα ψηφίστηκε ως η πιο hot σύζυγος ΝΒΑer.


ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 322  

ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 322

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you