Page 1

QUADERN D’AULA


1

1,32 kg de CO2

Emissions en material i procés d’impressió per exemplar

Quadern d’Aula

L’embalatge per al transport s’ha realitzat en capses fetes en cartró reciclat.

Mestres i professors

Reciclant aquesta agenda disminuïran les emissions de CO2 fins a 0,21 Kg.

Ep, mestres! Aquest és el vostre Quadern d’Aula, amb una selecció dels continguts de L’Agenda de la Terra de l’Escola i L’Agenda de la Terra de l’Institut que hem anat editant des de 2013, amb idees pedagògiques per a estimular l’esperit crític que es poden treballar a l’aula amb els vostres alumnes de primària i secundària.

El paper que s’ha fet servir per a la producció d’aquesta agenda prové d’una gestió forestal responsable, certificada amb el segell FSC®, que implica un sistema de control de la producció paperera que garanteix una gestió ambiental, econòmica i social responsable amb el lloc originari dels boscos.

Al Quadern d’Aula s’hi poden personalitzar les cobertes al vostre gust, amb el disseny del vostre centre.

textos: Justícia i Pau, Jordi Urgell Montané, Núria Busquet i Molist, Jordi Bancells Borràs i Eva Baltasar i Sardà assessorament: Gerard Corriols Ruiz, pedagog il·lustracions: Josep Solé Baños disseny i maquetació: Urgell Comunicació assessorament lingüístic: Jordi Bancells Borràs imprimeix: AGPOgraf Impressors

2 2-3 5 76 88 100 104

índex Enllaços Horaris del curs Agenda d’any acadèmic Avaluació continuada Fitxes dels alumnes Notes Adreces i telèfons

ISBN: 978-84-944922-9-7

2a edició revisada

< a l’interior de la coberta hi pots enganxar el calendari del curs que trobaràs a l’àrea de descàrregues de www.agendadelaterra.cat

Nom i cognoms/llinatges Adreça Codi postal Telèfons

Av. del Rei En Jaume, 143 08440 Cardedeu (El Vallès Oriental) Tel. 93 846 27 06 cardedeu@agendadelaterra.cat www.agendadelaterra.cat Edicions AT edita L’Agenda de la Terra, L’Agenda de la Terra de l’Institut (eso, batxillerat i estudis post-obligatoris); L’Agenda de la Terra de l’Escola (de 7 a 11 anys); El Quadern Marrecs (de 3 a 6 anys); El Quadern d’Aula, i carpetes i llibretes personalitzades per als centres escolars de Catalunya, Mallorca, Menorca, les Illes Pitiüses, el País Valencià, la Franja de Ponent, Andorra, Catalunya del Nord i l’Alguer.

/

Adreça electrònica

Centre Adreça Codi postal Telèfon Adreça electrònica

Aquesta obra està sotmesa a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense Obra Derivada de Creative Commons. No es permet un ús comercial de l’obra original ni la generació d’obres derivades.

Població

Població


2

enllaços d’interès comsonaleso.com Una trobada anual d’alumnat i professorat de música de secundària i batxillerat on es prepara un gran concert conjunt: 1.500 persones cantant, ballant i tocant. Una experiència única i espectacular.

general, de tota la comunitat educativa, en favor dels drets humans, la justícia social, la pau i la solidaritat. S’ofereixen eines per a interpretar la complexa realitat social animant al compromís personal i col·lectiu.

omnium.cat/premi-sambori (Catalunya, Andorra i Catalunya Nord) sambori.net (País Valencià) El Premi Sambori és un premi de narrativa en català dirigit als alumnes de primària, secundària i batxillerat de tots els territoris de parla catalana que té com a objectius promoure la participació en un projecte comú i difondre l’ús del català dins de l’àmbit escolar, tot incentivant la imaginació, la creativitat i aquells valors pedagògics que es treballen en cadascun dels centres. La participació ha anat en augment any rere any i en l’edició passada vam arribar a la participació total de 130.000 alumnes, cosa que el converteix en el premi literari escolar amb més participació d’Europa.

joanbruguera.cat/filmusical El fil musical d’aquesta escola gironina s’ha convertit en un recurs molt útil per a les escoles que també anuncien les entrades i sortides amb cançons. Un exemple de bones pràctiques molt complet, que suggereix un repertori a mida per a qualsevol època, tradició o esdeveniment dels que es viuen a en una escola al llarg del curs. Cançons triades amb molt de criteri, tenint molt present el valor pedagògic que ha de tenir la música a l’escola, i amb el convenciment que hi ha lletres de cançons que ajuden a reforçar la cohesió social i els valors que les famílies també treballen a casa.

pissiganya.cat Amb l’objectiu de difondre el gust per la creació poètica entre els alumnes dels centres educatius del nostre país, la revista de poesia per a xiquets i xiquetes de 0 a 100 anys pissiganya.cat convoca el Premi Pissiganya de Poesia Escolar, adreçat als alumnes de les escoles de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius dels territoris de parla catalana. elcami.cat És la ruta de senderisme cultural per les terres de parla catalana.

eduglosa.cat La plataforma de difusió de recursos didàctics i eines educatives de la glosa aplicats a l’ensenyament. Introducció explicativa de la història del glosat i del context social d’aquest gènere poètic i musical, composició popular que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia amb una mètrica i rima concretes. S’hi troben recursos com lletres de repertori, partitures, àudios i vídeos. També hi ha recursos per activitats didàctiques completes i, fins i tot, programacions senceres. jocsijoguines.cat/concurstisner Concurs per a nens i nenes de 5è i 6è de primària que creïn jocs en català.

ecodiari.cat Actualitat mediambiental. millorquenou.cat Ens ensenya a allargar la vida dels nostres objectes i a generar menys residus. alternativa3.com/xarxaescolescj Xarxa d’escoles pel comerç just. justiciaipau.org/ca/oferta-d-activitats/per-a-escoles Sessions de conferència i/o debat, videofòrums i altres activitats per a contribuir a la sensibilització i educació dels infants i joves del nostre país i, en

hores

dilluns

dimarts

agendadelaterra.cat/agendaires Proposta per a treballar el patrimoni cultural, lingüístic, arquitectònic, monumental, musical, geogràfic o natural de les nostres comarques. Un concurs vidogràfics per a les escoles que fan servir les agendes de la terra, amb interessants premis per als finalistes i també les agendes de franc per a l’escola guanyadora.

dimecres

dijous

divendres


horaris

hores

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

hores

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

3


4

l’àrea idiomàtica del català i les seves comarques

El català és una llengua minoritària? No pas! Actualment compta amb 10 milions de parlants repartits entre quatre estats d’Europa: Espanya, França, Andorra i Itàlia. És la catorzena llengua més parlada de la Unió Europea i es troba entre les 100 llengües més parlades del món.


5

setembre dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

setembre 8 11 15 16 21 22 22/23 23 26 29

dia internacional de l’alfabetització diada de catalunya dia internacional de la democràcia dia internacional de la preservació de la capa d’ozó dia internacional de la pau dia internacional sense cotxes equinocci de tardor dia internacional contra l’explotació sexual dia europeu de les llengües dia marítim internacional

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


6

agenda

notes

setmana del

al

de setembre de 20

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

Està alfabetitzada funcionalment tota persona que pot realitzar totes les activitats en què és necessària l’alfabetització per a propiciar un funcionament eficaç del seu grup o comunitat i per a permetre seguir utilitzant la lectura, l’escriptura i el càlcul amb vista al seu desenvolupament individual i el de la comunitat.

dissabte

Definició de l’alfabetització, adoptada per la Conferència General de la UNESCO el 1978.

Hi ha grans diferències en els nivells d’alfabetització entre homes i dones i diferents països. Una bona alfabetització comporta comprensió de l’entorn, reflexió crítica i presa de consciència política, i està relacionada amb el grau de desenvolupament humà i l’eliminació de les desigualtats. Llegeixes, comprens... decideixes exercir la teva condició d’alfabetitzat. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017. El dia 8 de setembre és el Dia Internacional de l’Alfabetització.

diumenge


7

setmana del

al

de setembre de 20

dilluns

notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge Un gat blau miola; espera al turó algú que el vulgui adoptar. Marramiau miola, ‘Hola mix “raru”, et diràs Miau; seràs adoptat. Mixet, estigues tranquil; no et quedaràs orfe’. “Gat” Maria Coma

Les protectores recullen animals abandonats que necessiten algú que els cuidi, i acollir-los a casa vol dir estar per ells cada dia. Vet aquí un gat, vet aquí un gos, ja cal que en siguis ben curós! De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016


8

agenda

notes

setmana del

al

de setembre de 20

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte Molt agraïts, però de pescar ja en sabíem. Potser us penseu que ens vau descobrir el mar. Molt agraïts, perquè, a canvi de tonyines, deixeu barrils de residus nuclears. “Cançó pirata somalí” Brams Berga, 2011

Anualment, pel concepte de deute extern -servei i interessos- els països empobrits ingressen als bancs dels països rics 5,4 vegades l’Ajuda Oficial al Desenvolupament que va del Nord al Sud. Esdevé aleshores una ajuda o un mecanisme de control i explotació? Creus que és just i moral que els governs d’aquests països hagin de tornar aquests diners? De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2013-2014. El dia 15 de setembre és el Dia Internacional de la Democràcia.

diumenge


9

setmana del

al

de setembre de 20

dilluns

notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Vosaltres us rieu de mi per ser diferent, i jo em ric de vosaltres per ser tots iguals. Bob Marley (1945-1981) Músic jamaicà

Creus en el que fas i el que penses, i expliques als altres la teva opinió. Perquè vols i et ve de gust i perquè l’opinió és teva, i és diferent. Això ho fa interessant, bo i sabent que no agradaràs a tothom. Per força! I qui agrada a tothom? De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016


10

agenda

notes

setmana del

al

de setembre de 20

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Quan l’home és domat per les armes. “Viatge astral” Circuspad Molins de Rei, 2015

El comerç d’armes promogut pel poderós lobby de la indústria militar és una de les grans amenaces per a la pau i els drets humans. Els estats espanyol i francès, dos dels grans exportadors d’armes al món, sovint venen a països on es violen greument els drets humans o que pateixen seriosos problemes de pobresa. Cal exigir que s’aturi aquesta pràctica inadmissible. centredelas.org/ca De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017 · Contingut elaborat per l’entitat Justícia i Pau · El dia 21 de setembre és el Dia Internacional de la Pau.


11

octubre dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

octubre 1 2 3 4 5 9 10 13 16 17 20 24 31

dia internacional de l’hàbitat (1r dilluns d’octubre) dia internacional de la gent gran dia internacional de la no-violència dia internacional dels ocells dia internacional dels animals dia internacional dels mestres i professors diada del país valencià dia internacional contra la pena de mort dia int. per la reducció dels desastres naturals dia internacional de l’alimentació dia internacional de l’eradicació de la pobresa dia mundial de l’estadística dia de la biblioteca dia internacional de l’estalvi

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


12

agenda

notes

setmana del

al

d’octubre de 20

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

Avui ha sortit el sol i potser ens escalfarà. L’hivern està essent molt llarg i a casa estan tots malalts. “Daus negres” Xavier Baró Almacelles, 2014

Els estats espanyol i francès han permès que només unes empreses acaparin la majoria del negoci del proveïment d’energia al nostre país. Oligopolis -a vegades, membres d’un govern en són gerents- que es reparteixen alts beneficis d’un servei privat cada dia més car per al consumidor. Mentrestant, moltes famílies no es poden permetre engegar la calefacció perquè no poden pagar el gas i l’electricitat més cars d’Europa. És la pobresa energètica, una vergonya. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016 · El primer dilluns d’octubre és el Dia Internacional de l’Hàbitat.

diumenge


13

setmana del

al

d’octubre de 20

dilluns

notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge Mariola és on m’he criat, rigut, jugat, caigut, alçat... Al costat del meu poble, envoltant està una serra erma avui, a fi de tornar a ser qui era abans. “Epíleg (Rap)” Cor Com Sona l’ESO Alcoi, 2013 Escolta-la a comsonaleso.bandcamp.com

Com sona l’ESO nasqué d’un grup de professors de música valencians de diferents instituts. Amb l’estímul d’anar més enllà de l’academicisme de les aules es proposaren unir les seves propostes i demostrar la potència de la música en el desenvolupament humà. comsonaleso.com De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2014-2015


14

agenda

notes

setmana del

al

d’octubre de 20

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

I que amb aquesta cançó reneixi el seu crit per camps, mars i boscos, i que sigui el seu nom com l’ombra fidel que és nostra tothora.

dissabte

“A Margalida” Joan Isaac Barcelona, 1977 Cançó dedicada a la xicota de Salvador Puig Antich, jove anarquista condemnat a mort pel règim franquista l’any 1974 a Barcelona.

Llegeixes que en els països de l’Europa occidental hi ha molts menys assassinats que als EUA. Amb aquesta dada et demanes què porta a legislar encara a favor de la pena de mort i si n’és tan responsable l’opinió pública com els legisladors. Existeix el dret a la venjança? De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2017-2018 · El 10 d’octubre és el Dia Internacional Contra la Pena de Mort.

diumenge


15

setmana del

al

d’octubre de 20

dilluns

notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Els badalls van de boqueta en boqueta, com els ocells, de branqueta en branqueta. Refrany popular

Aquests dies se celebra el Dia Internacional dels Ocells i s’organitzen un munt d’activitats per a escoltar, veure i gaudir del munt d’espècies alades que viuen amb nosaltres. Digues a casa que t’hi portin; és tot un món! De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016 · El dia 3 d’octubre és el Dia Internacional dels Ocells.


16

agenda

notes

setmana del

al

d’octubre de 20

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte Hi ha un marrec que esmorza cola d’una bossa que portava coses que ell mai comprarà. I amb l’olor somia que la sort canvia i el destí no està fixat. “Un món, dues classes de persones” Els Pets Constantí, 2001

La marca del teu ordinador ha deixat de pagar 13.000 M€ d’impostos a l’illa on hi té la seu alhora que els països empobrits no poden aixecar el cap, endeutats com estan amb els interessos del préstec contret amb els països enriquits. Per ser ric, cal que hi hagi pobres? De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2017-2018 · El 17 d’octubre és el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa.

diumenge


17

novembre dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

novembre 1 7 10 14 15 16 20 25 28

tots sants diada de catalunya nord dia internacional de la ciència al servei de la pau dia internacional contra l’exclusió social dia internacional de l’escriptor empresonat dia internacional per la tolerància dia internacional de la infància dia int. per l’eliminació de la violència vers les dones dia internacional sense compres

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


18

agenda

notes

setmana del

al

de novembre de 20

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte A Barcelona, mentre un tal Neymar trobava casa de lloguer per 12.000 euros mensuals al barri de Pedralbes, l’Ajuntament feia desallotjar tres-centes persones que malvivien en naus obsoletes al Poblenou. “Encara sort”, article de na Marta Rojals Vilaweb, 29-07-2013

La renda anual de 150.000 famílies mitjanes equival al patrimoni de l’home més ric del nostre país, i la desigualtat s’eixampla cada any. A què creus que es deu aquesta diferència? Quines mesures adoptaries, si fossis un governant, en vistes del panorama? De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017 · El dia 14 de novembre és el Dia Internacional Contra l’Exclusió Social.

diumenge


19

setmana del

al

de novembre de 20

dilluns

notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

No oblidaré mai el meu club d’esplai, passant amb els companys els meus millors anys. “El club d’esplai” Ossifar Palma, 1994

A l’esplai, al grup de teatre, al centre excursionista o a la colla castellera... hi trobes els amics que fins fa gaire encara no ho eren. El cap de setmana és per a gaudir de les experiències més engrescadores. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2016-2017


20

agenda

notes

setmana del

al

de novembre de 20

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

Tokatiquetà, en català! “Tokatiquetà” Marcel Casellas & La Principal de la Nit Esplugues de Llobregat, 2004

Llegeixes les etiquetes perquè vols saber si el que menges és el que sembla que menges i voldries menjar. Llegeixes les etiquetes perquè vols saber on es fabrica i de què està fet allò que podries estar a punt de comprar. Llegeixes les etiquetes perquè saps que a vegades el que sembla més barat és caríssim per a la teva salut i la del planeta. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016 · El dia 28 de novembre és el Dia Internacional Sense Compres.

diumenge


21

setmana del

al

de novembre de 20

dilluns

notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

El pare i el seu xicot Frank estan vivint junts. Ells treballen junts, mengen junts, dormen junts, s’afaiten junts, i, de vegades, fins i tot es discuteixen. Però, al final, fan les paus. En Frank també m’estima. De l’”Auca per a explicar l’homosexualitat als nens” extreta d’un llibre d’una escola alemanya.

Coneixes alguna persona homosexual? L’homofòbia és l’antipatia o discriminació contra la gent que se sent atreta per persones del mateix gènere. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2016-2017. El dia 16 de novembre és el Dia Internacional per la Tolerància.


22

agenda

notes

setmana del

al

de novembre de 20

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

Com el Whatsapp. Apaga’l! Que no et troben! Tinc un poc de llibertat. “Això és” Atupa Montcada (l’Horta Nord), 2012

La teva parella et controla les connexions al Whatsapp, et demana que treguis persones o fotos de les xarxes socials o et pressiona perquè facis el que vol? Sabies que això s’anomena ciberassetjament i que és un tipus de violència en les relacions afectives? No permetis que ho faci, la teva vida només et pertany a tu. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2014-2015. El dia 25 de novembre és el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Vers les Dones.

diumenge


23

desembre dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

desembre 2 5 9 10 11 15 18 20 26 28 31

dia internacional per l’abolició de l’esclavatge dia internacional del voluntariat dia internacional contra la corrupció dia internacional dels drets humans dia internacional de les muntanyes dia de l’esperanto dia internacional dels emigrants dia internacional de la solidaritat sant esteve, festiu a catalunya i andorra dia dels sants innocents diada de mallorca, aniversari de la conquesta de l’illa

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


24

agenda

notes

Reclameu el dret a canviar d’opinió. És el primer que us negaran els vostres adversaris. Joan Fuster (1922-1992) Escriptor i assagista valencià

No et fa vergonya admetre que t’has equivocat; no ets com un d’aquells tertulians de la ràdio o la televisió que no baixen del burro que de les seves opinions en fan dogma de fe, defensant-les a crits. Ets diferent: et deixes seduir per altres idees, si cal. I ara et sents més còmode pensant d’una altra manera; has evolucionat! De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016


25

notes

Endevina, endevinalla: Una truita de patates i gall dindi arrebossat, el dinar de la sortida ella guarda ben guardat. Saps què és? La carmanyola

Els campions en evitar deixalles portem l’esmorzar de l’escola i els àpats de les excursions en embolcalls reutilitzables o a la carmanyola; i l’aigua, a la cantimplora! El paper d’alumini no ens agrada perquè no es pot reciclar! De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016


26

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

A tu qui t’ho anava a dir, que els obrers que t’han fet ric et vorien tremolar... “El cel de les illes Caiman” Senior i el Cor Brutal València, 2014

26.400 M€ és l’import del frau fiscal anual de Catalunya, les Illes i el País Valencià junts. Qui fa més trampes són xarxes d’empreses que concentren moltíssims diners -el 2% del teixit empresarial comet el 72% del frau-. Qui ha de pagar aquests impostos? I fer retornar els 31.400 M€ més que la ciutadania honrada d’aquests territoris paga anualment i no es reinverteixen en serveis públics? De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016 · El dia 9 de desembre és el Dia Internacional Contra la Corrupció.

diumenge

de 20


27

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

El pitjor són les nits. A vegades tinc por de dormir, perquè quan dormo somio que estic mort. En Visnia tenia setze anys quan el van entrevistar a Cambodja

Al món hi ha esclaus: s’explota nens per a treballar o fer de soldat, noies per a servir desitjos sexuals, es forcen matrimonis... sovint utilitzant el deute econòmic com a xantatge. Encara passa, sovint molt a prop nostre. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2016-2017 · El dia 2 de desembre és el Dia Internacional per l’Abolició de l’Esclavatge.


28

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte En Pau és com la resta: quan beu molt molesta les cambreres dels locals. Però al mateix temps es mou, vol canviar el món. “Pau” Els Pets Constantí, 2004

Qui ha regalat el seu temps a persones que volen aprendre la llengua, a organitzacions ecologistes o culturals, camps de treball, bombers voluntaris, projectes de cooperació, protectores d’animals... coincideix a dir que ha estat una experiència que tanca les portes a l’apatia i n’obre moltes que cal travessar en primera persona. Algun voluntari? voluntaris.cat plataformavoluntariat.org voluntariat.ad De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2014-2015 · El dia 5 de desembre és el Dia Internacional del Voluntariat.

diumenge

de 20


29

gener dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

gener 6 17 26 27 30

diada de reis sant antoni, diada de menorca dia internacional de l’educació ambiental dia int. de commemoració de les víctimes de l’holocaust diada escolar de la no-violència i la pau

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


30

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte Amaguen els morts i els ferits, mostren amb gran precisió el que volen que siga vist. Esclats de llum, verdosa llum. L’impacte de molts projectils. “Bagdad 91 (La guerra en directe)” Raimon Xàtiva, 2011

El xàfec constant d’informació a voltes embafa. És transparent, completa, independent? Ens fa reflexionar? Podem construir amb aquesta informació el nostre propi criteri? Mèdia.cat és una eina que ens hi pot ajudar, alhora que ens farà descobrir la veu d’alguns silencis mediàtics que sovint ens fan exclamar: “Aquí hi ha gat amagat!”. media.cat De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2014-2015

diumenge

de 20


31

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge Imagina’t que no hi ha propietat; no sé si podràs. Que no hi ha enveges ni fam, sinó homes vivint en germanor. Imagina’t que tothom ho comparteix tot arreu del món. “Imagine” John Lennon Nova York, 1971

Els nens i nenes sou molt espontanis i no teniu tanta por d’equivocar-vos com els grans, i és per això que feu coses molt originals: sou molt creatius. Ja cal que vigileu que no us prenguin aquest do, a mida que us feu grans! De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016


32

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte Avui m’he aixecat i tot és de plàstik, menjo l’entrepà de fibres de plàstik. Vull tornar al radical dràstic, vull canviar al radical dràstic... “Plàstik” Bikimel Sabadell, 2010

La meitat del volum dels nostres residus domèstics són envasos i embolcalls! No es tracta tant de reciclar-los com d’evitar-ne l’ús, comprant sempre que sigui possible aliments a granel. I si no, fem servir envasos reutilitzables: a la llarga tornarà a ser l’opció dels fabricants. És el poder dels petits canvis. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016 · El 26 de gener és el Dia Internacionl de l’Educació Ambiental.

diumenge

de 20


33

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Són pas torres de guaita, sinó de molt alta tensió, que destrossaran la plana del Rosselló. “100.000 volts blues” Blues de Picolat Perpinyà, 1996

Amb l’ajuda del mestre identifica quines fonts d’energia s’utilitzen a l’escola o a casa, i digues quines són renovables. Amb els teus companys intenta cercar solucions que ajudin a l’estalvi energètic. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016 · El 26 de gener és el Dia Internacionl de l’Educació Ambiental.


34

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Tu tens un mòbil d’última generació que sempre està calent. “L’Hospitalet” Ingmar Amsterdam, 2013

Els nostres telèfons mòbils contribueixen al conflicte que ha causat més morts des de la 2a Guerra Mundial: el conflicte a la R.D. del Congo. Informes de les Nacions Unides denuncien que existeix una vinculació entre l’extracció, la compra-venda dels minerals utilitzats per a fabricar mòbils i el finançament de grups armats. Informa-te’n i consumeix responsablement: conflictminerals.org De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017 · Contingut escrit per l’entitat Justícia i Pau. · El dia 30 de gener és el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau.

de 20


35

febrer dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

febrer 2 6 12 20 21

dia internacional dels aiguamolls dia internacional contra la mutilaciĂł genital femenina dia internacional dels infants soldats dia internacional de la justĂ­cia social dia internacional de la llengua materna

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


36

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte I diuen que qui dorm està menjant. Tu tanques els ulls i encens el teu món. Brindaré per tu i la teva pau, i l’amor que tu em regales i em dóna ales. “Amor i migdiada” Projecte Mut Eivissa, 2014

Tens confiança amb la teva parella perquè valora les teves opinions i sentiments i parleu del que us preocupa per a trobar-hi solucions. Valores el seu espai i el temps que no compartiu perquè viviu l’amor de la mateixa manera: des del respecte. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017

diumenge

de 20


37

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

I fa un amén poc convençut, el soldadet, i acaricia el seu fusell, intentant no pensar en res. “La cançó del soldadet” Manel Barcelona, 2011

A alguns llocs, als nens se’ls priva d’anar a l’escola per a obligar-los a fer de soldats, lluny de la seva família i dels seus somnis i il·lusions. Hi ha qui lluita perquè puguin tornar a casa. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2016-2017 · El 12 de febrer és el Dia Internacional dels Infants Soldats.


38

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

Res no és etern tret del canvi. Heràclit (535aC-484aC) Filòsof grec

El petroli es transforma en combustible per a escalfar; serveix per a fer coses de plàstic (envasos per a magdalenes, posem per cas), i per a propulsar vaixells que carreguen a orient tones de coses de plàstic que cal vendre a occident. Però queda poquíssim petroli, i ja no n’hi haurà més. Pensa-hi, quan mengis magdalenes. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016

diumenge

de 20


39

setmana del

al

de/d’

de 20

dilluns

notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

L’esdevenidor és un lloc còmode per a col·locar-hi els somnis. Anatole France (1844-1921) Escriptor francès

T’acabes les magdalenes i t’imagines un món sense plàstic ni regals amb codis de barres. Potser hi haurà més tallers i menys botigues... Amortitzarem més els productes perquè en comptes de comprar-los ens els deixarem els uns als altres... Reutilitzarem més en lloc d’haver de reciclar o fabricar... Aleshores potser tampoc caldrà guanyar gaires diners... I viurem més dignament! millorquenou.cat De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016


40

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

Un idioma no es muda en un altre com qui es treu un mantell fora d’usança, ans bé n’és un vestit tan acostat a l’ànima i tan de durada, que sols un poble ensopit i llord consent tacar-se’l i esqueixar-lo.

dissabte

Marià Aguiló (1825-1897) Poeta, bibliògraf, bibliòfil i lingüista mallorquí

La majoria de llengües del món no es poden aprendre a l’escola, i moltes es perden perquè les respectives administracions imposen les dominants. L’abandonament d’identitats forjades al llarg de segles provoca desarrelament i marginació social. Per això és tan important preservar els drets dels parlants de totes les llengües. No n’hi ha de més importants; totes juntes formen part del patrimoni de la humanitat. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016 · El dia 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna.

diumenge

de 20


41

març dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

març 3 5 8 15 19 21 22 23 27

dia internacional de la vida salvatge dia internacional de l’eficiència energètica dia internacional de les dones dia internacional dels drets del consumidor sant josep, festiu al país valencià dia de l’europa de les nacions dia internacional de l’aigua dia internacional de la meteorologia dia internacional del teatre

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


42

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte La igualtat de les dones ha de ser un component central en qualsevol intent per a resoldre els problemes socials, econòmics i polítics. Kofi Annan (1938) Diplomàtic ghanès que fou el secretari general de les Nacions Unides entre el 1987 i el 2006.

Les tasques de cura de les persones dependents són poc valorades. Encara hi ha la percepció que les dones tenen més facilitat per a fer-les i es pressuposa massa sovint que són elles qui les han de fer. I tot això en una societat on encara hi ha diferències salarials de fins al 26,42% en favor dels homes, segons un estudi del 2015. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017 · El dia 8 de març és el Dia Internacional de les Dones.

diumenge

de 20


43

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

La vida és com un mirall: és amable si sóc amable. Les persones estan tristes si estic trist; tots m’estimen si jo els estimo; tots són dolents si jo els odio, i hi ha cares somrients si jo els somric. El món és feliç si jo sóc feliç; la gent s’enfada si jo estic enfadat, i les persones són agraïdes si jo sóc agraït. Mahatma Gandhi (1869-1948) Pensador i polític indi

Quan ens sentim feliços ens assemblem una mica a una gran mànega de dutxa que no para de ballar: tothom qui se’ns acosta queda xop de la nostra felicitat. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016 · El dia 20 de març és el Dia Internacional de la Felicitat.


44

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

Actuar és fàcil, pensar és difícil. Actuar mentre es pensa és encara més difícil. Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) Pensador i literat alemany

Consum és comprar a la botiga de la cantonada? I engegar la calefacció, omplir el dipòsit de la moto i agafar el tren, que ho són? Ho és mirar la tele?; ho és la publicitat?; ho és llegir? L’oci i la cultura són consum? Què és el consum? De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016 · El dia 15 de març és el Dia Internacional dels Drets del Consumidor.

diumenge

de 20


45

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Endevina, endevinalla: Quina és la paraula plena de grans que llegida del dret és un cereal i, de l’inrevés, un mineral? L’arròs

No és bo menjar massa carn; aquest tipus de vianda fa que el cos hagi de treballar més per a estar sa i eliminar toxines. Ara bé, menjant més cereals i llegums assimilarem proteïnes semblants a les d’un bon bistec! De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016


46

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte Gota a gota, sembla que no plogui massa. I vas veient que sempre és el mateix. Però les coses no canvien soles. Has de voler que canviïn. “Aigua” Vuit Barcelona, 2013

L’aigua és un recurs necessari per a l’home, però també és imprescindible per als éssers vius i el planeta. Comptabilitzar ambdues funcions és un dels reptes més importants, i els nostres rius pateixen una sobrepressió que posa en risc fer-ho possible. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017 · El dia 22 de març és el Dia Internacional de l’Aigua.

diumenge

de 20


47

abril dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

abril 4 6 7 16 22 23 25 29

dia int. de sensibilització sobre les mines dia internacional de l’activitat física dia internacional de la salut dia internacional contra l’esclavatge infantil dia de la terra sant jordi, dia del llibre diada del país valencià, aniversari de la batalla d’almansa dia de la dansa

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


48

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

Estaves venent llimones al mercat Roberto Huembes; te n’hagués comprat una bossa si se m’hagués acudit què fer-ne. No alçaves cinc pams de terra i eres índia com tu sola, i semblava, quan somreies, que la misèria fos cosa bona.

dissabte

“Nena de Nicaragua” Brams Berga, 1998

Al document de la Convenció sobre els Drets de la Infància de novembre de 1989 s’exigia l’escolarització obligatòria per als nens de fins a quinze anys, però malauradament encara hi ha massa canalla que ha de treballar per a mantenir la seva família i a ells mateixos. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017 · El dia 16 d’abril és el Dia Internacional Contra l’Esclavatge Infantil.

diumenge

de 20


49

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Una nit el rei va fer-se portar els colors més vius del mar per a sopar. Les balenes van anar a cercar els colors, viatjant per les ciutats del mar Menor. Varen trobar, per aigües d’arreu del món, tot ple de negres i marrons. “Rondalles d’un món malalt” Whiskyn’s Reus, 1996

Gairebé un terç de l’oli que fem servir a casa per a cuinar es transforma en residu. Però un litre d’aquest oli contamina 100 litres d’aigua! Per això és tan important reciclar-lo, portant-lo al punt verd o a la deixalleria. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016 · El dia 22 d’abril és el Dia de la Terra.


50

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

A força de nits m’estimo la vida i d’ella en vaig fent la millor amiga, a cop de veritats, a cop de mentides, un poc em fa mal, un poc em fascina.

dissabte

“A força de nits” Lluís Llach Verges, 1975

Converteixes cada petit èxit del que més et costa en estímul per anar-ho fent fàcil i divertit. Et concentres per treure’t del “barret” emocions de perseverança i optimisme i “voilà”!, anar així fent desaperèixer els entrebancs. Ets el gran mag de l’entusiasme! De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017

diumenge

de 20


51

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Si no ho faig, no s’estronca un bon cabal d’endorfines. Si no ho faig, no intervinc, no llastro el rodar del món. “Si no ho faig” Quim Vila Moià, 2011

Fer esport és beneficiós perquè alliberem endorfines que reforcen el nostre sistema immunitari i ens fan estar més de bon humor, i alhora beneficien la circulació de la sang i que arribi oxigen a tot el cos. Així el cervell produeix més neurones i podem estar més atents i motivats. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017 · El dia 6 d’abril és el Dia Internacional de l’Activitat Física.


52

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

He perdut el tren, el tenia davant. He perdut el tren, ni me n’he adonat. “No ho sé” Salagrau Cardedeu, 2015

El tren és el transport públic més energèticament eficient per als trajectes entre pobles i ciutats, però tristament no ha arribat a algunes capitals de comarca, al contrari de llocs com Suïssa, on arriba a pràcticament tots els pobles. Podem reclamar als governants, per mitjà de correus electrònics o cartes al diari, que s’inverteixi en tren intercomarcal i en carrils per a bicicletes, el transport més eficient de tots. trenscat.com/pcat De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016

de 20


53

maig dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

maig 1 3 10 11 15 15 17 18 21 22 31

dia dels treballadors dia internacional per la llibertat de premsa dia internacioal sense televisió dia internacional del comerç just dia internacional pel clima dia internacional de l’objecció de consciència dia internacional contra l’homofòbia dia internacional dels museus dia internacional per la diversitat cultural dia internacional per la diversitat biològica dia internacional sense tabac

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


54

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

La premsa és lliure, no hi ha manipulació i qui ho digui està en contra de la llibertat d’expressió. “Premsa lliure” Brams Berga, 1999

Els mitjans de comunicació han de tenir la llibertat per a difondre la informació que creguin adient sense estar condicionats per la censura d’estats i poders econòmics. Aquesta immunitat és un indicador de qualitat democràtica, i Reporters Sense Fronteres en publica anualment un informe mundial. rsf.org De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017 · El dia 3 de maig és el Dia Internacional per la Llibertat de Premsa.

diumenge

de 20


55

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge Per un biblioferit com jo és una sort tenir-te tan a prop, passar sovint pel teu davant com qui no vol la cosa; entrar dissimulant. “Biblioferit” La Tresca i la Verdesca

Els llibres ens conten històries passejant amb els seus protagonistes, però hi trobarem encara més sorpreses, però hi trobarem encara més sorpreses si ens apuntem al club de lectura de la biblioteca i escoltem què hi han trobat els altres nens i nenes. Sovint cada lletraferit hi troba caminets i paisatges diferents. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016 · El dia 10 de maig és el Dia Internacional Sense Televisió.


56

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

Que ara són seus el cafè, el blat i el sucre. “Corbelles” Zoo Gandia, 2014

Consumeixes d’una manera responsable evitant les grans empreses i apostant per les que reparteixen la riquesa d’una manera més equitativa. Són les cooperatives i el comerç de proximitat, en comptes de les grans multinacionals. alternativa3.com/xarxaescolescj/accions De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017 · El dia 11 de maig és el Dia Internacional del Comerç Just.

diumenge

de 20


57

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Endevina, endevinalla: Sóc tota morenor, dolça com les confitures, i em veuràs moltes vegades pel nas de les criatures. La xocolata.

Els arbres del cacau no creixen a prop de la nostra escola. Però si quan anem a comprar demanem la xocolata que té el segell de comerç just, garantirem que qui conrea el cacau rebi un preu just per la seva collita. alternativa3.com/xarxaescolescj/accions De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016 · El dia 11 de maig és el Dia Internacional pel Comerç Just.


58

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

Fum, allunya’t de mi; no vull el teu mall perfum, fragància de mort, cel sense sort. “Fum” Lax’n’Busto El Vendrell, 2003

Cada any moren més de 5 milions de persones a causa del tabac, la indústria del qual s’esforça a captar nous clients joves que s’hi enganxin tota la vida. Però tu no et deixes vendre la moto, t’estimes molt més. who.int/gho/tobacco/en/index.html De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017 · El dia 31 de maig és el Dia Internacional Sense Tabac.

diumenge

de 20


59

juny dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

juny 4 5 8 12 14 17 20 21 23 24 26

dia internacional dels infants víctimes de l’agressió dia internacional del medi ambient dia internacional dels oceans dia internacional per l’abolició del treball infantil dia internacional del donant de sang dia internacional contra la desertització i i la sequera dia internacional dels refugiats dia internacional de la música focs de sant joan, flama del canigó sant joan, festa nacional dels països catalans dia internacional contra el tràfic de drogues

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


60

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

Com sabeu si la Terra no és l’infern d’un altre planeta? Aldous Huxley (1984-1963) escriptor anglès, autor de Brave New World (Un món feliç)

Grans marques de roba multinacionals encarreguen la producció a països empobrits sense els mínims drets laborals: els treballadors no es poden sindicar, cobren menys del salari mínim i fan jornades llarguíssimes. Sovint són menors d’edat feinejant en condicions d’esclavitud, i per això no poden anar a escola. A més, enviar les peces de tan lluny comporta unes repercussions ambientals innecessàries. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016 · El 12 de juny és el Dia Internacional per a l’Abolició del Treball Infantil.

diumenge

de 20


61

setmana del

al

de/d’

de 20

dilluns

notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Si no actues tal com penses, acabaras pensant tal com actues. Pascal (1623-1662) Filòsof, matemàtic, físic, inventor, escriptor i teòleg occità

Hi ha marques de roba de mida més humana. La campanya Roba Neta de l’oenagé Setem ha fet una guia on podreu triar qui us pot no només estampar, sinó també teixir i confeccionar a prop les samarretes per la festa de l’insti, el viatge de fi de curs o la comissió de festa major sense que hagin de voltar mig món ni ser injustos amb qui les fabrica. robaneta.org De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016


62

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Guardeu-nos del mal de llengua, que és un mal que no es pot sofrir. Som ben antics en els parlars, com tres branques té el Pi. “Dolor de llengua” De Calaix Figueres, 2006

La Flama del Canigó roman encesa tot l’any al Castellet de Perpinyà. El dia 22 serà duta al cim del Canigó on encendrà un fogueró perquè desenes d’excursionistes d’arreu dels territoris de parla catalana la recullin amb quinqués. Després, al pla del refugi de Cortalets, gresca fins a la matinada, i l’endemà duran la flama als seus pobles per a encendre les fogueres de Sant Joan, en la nit més curta de l’any. flama.cat De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2013-2014

de 20


63

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Sóc un nòmada que cerca la sort per les fronteres d’un món bel·licista. “SOS” Aspencat Marina Alta, 2011

Fugint de la guerra milers de famílies queden atrapades a les fronteres perquè els governs dels països on van no els volen refugiar. La solidaritat de persones anònimes és el seu darrer refugi. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2016-2017 · El dia 20 de juny és el Dia Interncanional dels Refugiats.


64

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte Visc sota un clima tropical en un poble peculiar ple d’espècies fascinants. “Bestial” Terratombats Igualada i La Llacuna, 2016

Unes vacances engrescadores poden ser anar a visitar algun dels parcs naturals que tenim escampats pel territori, i gaudir de la flora i la fauna autòctones. Ben a prop de casa: al Principat de Catalunya n’hi ha 13; a Catalunya del Nord, 2; a les Illes Balears, 6, i al País Valencià, 22. A més, tenim dos parcs nacionals: el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i el de l’Arxipèlag de Cabrera. En tornar-ne, tinguem cura de l’entorn més proper com si fos un parc natural. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016 · El dia 5 de juny és el Dia Internacional del Medi Ambient.

diumenge

de 20


65

juliol dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

juliol 3 dia internacional lliure de bosses d’un sol ús 7 dia internacional de la conservació del sòl 9 dia internacional per a la destrucció d’armes

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


66

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte Al camp la fruita es podreix, hi ha massa intermediaris. “No hi ha planificació”, això diuen els diaris, i així ho resa el camperol. “Si els fills de p... voléssin no veuríem mai el sol” Quico Pi de la Serra Sant Esteve de Palautordera, 2011

Els productes alimentaris de temporada i de proximitat conserven millor les seves propietats quant a nutrients, olor, gust i textura, perquè són més frescos. Són més ecològics perquè es gasta menys energia per a conservar-los i transportar-los, i per això són més econòmics. Si no poden ser de prop de casa, triem els de comerç just (cafè, sucre, xocolata...). De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2013-2014

diumenge

de 20


67

setmana del

al

de/d’

de 20

dilluns

notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Aquest món és tan fred que no li dóna cap importància a aquestes petites coses que tu comparteixes amb els teus. Estimo la teva alegria, estimo la teva tristesa. Algú com tu fa que tot valgui la pena. “Vals la pena” Elèctrica Dharma Barcelona, 2000

Intercanviem... Anem a fer un tomb pels mercats de segona mà i d’intercanvi. Segur que se n’organitza algun aviat a prop de casa i hi podem plantar la nostra paradeta. Tot un espectacle per a descobrir què podem rebre a canvi d’aquella andròmina que ens sembla avorrida i que per a algú serà tot un petit tresor. intercanvis.net De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2014-2015


68

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

La nena que no vol ser escriu cartes que enlluernen. Descriu el seu trasbals. Hi deixa anar la pena. “Joia” Kitsch a la Cova Banyoles, 2015

No són pas els esdeveniments els que et faran actuar d’una manera agressiva, si no t’agraden. Ets tu qui interpreta el que passa i decideix si val la pena estar de mala llet o de bon rotllo amb els altres, i amb tu mateix. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017

diumenge

de 20


69

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Mor la paraula al punt que és dita, diuen alguns. Jo dic que just comença a viure en aquell moment. Emily Dickinson (1830-1886) Poetessa estatunidenca

Fixa’t en les llengües que es parlen a prop teu. Les que parlen alguns dels teus veïns i amics a casa, la del botiguer del carrer de baix... Cada llengua és una manera d’entendre les coses, perquè també és una manera de dir-les. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016


70

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte Drap de pols, escombra, espolsadors, plomall, raspall, fregall d’espart, camussa... Surt el guerrer vers el camp de batalla. Maria-Mercè Marçal (1952-1998) Poetessa catalana

Donem un cop de mà al pare i la mare en les tasques de casa, ajudant a fer el menjar, anant a comprar, i fent la neteja. Demanem-los que ens ensenyin també a arreglar les coses, a cosir un botó... Tenir la casa ben endreçada i ordenada és feina de tota la família. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016

diumenge

de 20


71

agost dilluns dia

dimarts dia

dimecres dia

agost 5 diada de formentera 8 diada dâ&#x20AC;&#x2122;eivissa 19 dia internacional de lâ&#x20AC;&#x2122;assistència humanitĂ ria

dijous dia

divendres dia

notes

dissabte dia

diumenge dia


72

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

Moren infants, moren amb tu. Rio, Bagdad, Johannesburg. Tomba nacions, mil formes de viure. Presons de pobles, presons de somriures. Combat poders, vertaders culpables. Tòquio, Brusel·les, Washington, Moscú.

dissabte

diumenge

“Sense terra” Obrint Pas València, 2002

Què en sabem del poble amazic, els governs autònoms del Kurdistan, el setge palestí, els camperols dels latifundis del Brasil o els refugiats del Líban o Síria? El que passa allà sovint té vincles amb el nostre entorn i amb la nostra manera de viure, i és informant-nos i coneixent altres realitats com podrem fernos nostres les causes d’un món global que ha de ser més solidari si vol continuar essent divers. De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2015-2016

de 20


73

setmana del

al

de/d’

de 20

dilluns

notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge

Una nena molt bufona va trobar un llop i li va dir: “Vols que juguem una estona corrent tots dos pel camí?” I ell respon: “Què t’has pensat? No em faràs pas la punyeta, vaig quedar prou escaldat fa tamps amb la Caputxeta”. Enric Larreula escriptor català

A les nostres comarques hi ha una vuitantena d’espècies animals en perill d’extinció, entre les quals s’hi compten la rata d’aigua, el llop, la sargantana pallaresa, algunes espècies de ratpenats, la fura, l’esturió o el fartet. Les causes de la seva desaparició són diverses: el canvi climàtic, l’ús de pesticides o la introducció d’espècies invasores. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016


74

agenda

notes

setmana del

al

de/d’

dilluns

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte Com el mar, puc treure pels ulls gotes d’aigua salada. Com el mar, i no per això haver-me d’enfonsar. “Com el mar” Anna Roig i l’ombra de ton chien Sant Sadurní d’Anoia, 2014

D’acord, també plores. Però malgrat que la vida a voltes et faci enfadar, no deixes que les emocions t’aclaparin. Perquè quan vénen, respires a fons per a poder-les entendre. És part de la intel·ligència emocional, que per a estar bé va fenomenal. De l’Agenda de la Terra de l’Escola 2015-2016

diumenge

de 20


75

setmana del

al

de/d’

dilluns

de 20 notes

dimarts

dimecres

dijous

divendres

dissabte

diumenge No et limites a contemplar / aquestes hores que ara vénen / baixa al carrer i participa. No podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu. Vicent Andrés Estellés poeta, Burjassot (1924-1993)

Ninot manipulable al servei de les empreses que fan negoci amb les teves dades posant-te publicitat a les xarxes socials? No, cliques “m’agrada” a la causa, però apagues la pantalla, vas a la reunió del grup que la reivindica i aprofites les hores per a canviar el món real amb els teus amics de carn i ossos. elpep.info/pantalles De l’Agenda de la Terra de l’Institut 2016-2017


76

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


77

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


78

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


79

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


80

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


81

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


82

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


83

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


84

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


85

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


86

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


87

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


88

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


89

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


90

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


91

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


92

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


93

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


94

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


95

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


96

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


97

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


98

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


99

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


100

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


101

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


102

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


103

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


104

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


105

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


106

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


107

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


108

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


109

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


110

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


111

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


112

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


113

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


114

grup/matèria:

nom i cognoms 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


115

avaluaciรณ

observacions 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36


116

entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____


entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

117


118

entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____


entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

119


120

entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____


entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

121


122

entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____


entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

123


124

entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____


entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

125


126

entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____


entrevistes alumnes/a i família

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

fitxa de l’alumne/a pare/mare/tutor/a adreça-e centre d’origen matèries pendents ____ /____ /____

núm /

telèfons

núm /

/

____ /____ /____

____ /____ /____

127


128

notes


notes

129


130

notes


notes

131


132

adreces i telèfons nom i cognoms

Av. del Rei En Jaume, 143 08440 Cardedeu (El Vallès Oriental) Tel. 93 846 27 06 cardedeu@agendadelaterra.cat www.agendadelaterra.cat

adreça electrònica

número de telèfon

Edicions AT edita L’Agenda de la Terra, L’Agenda de la Terra de l’Institut (ESO, batxillerat i estudis post-obligatoris), L’Agenda de la Terra de l’Escola (de 7 a 11 anys), el Quadern Marrecs (de 3 a 6 anys), El Quadern d’Aula i carpetes i llibretes personalitzades per als centres escolars de Catalunya, Mallorca, Menorca, les Illes Pitiüses, el País Valencià, la Franja de Ponent, Andorra i Catalunya Nord.


SEGELL FSC AGPOGRAF

Quadern d'Aula (mestres i professors)  

· Format Din A4 · Planificador mensual · Agenda setmana per pàgina · 40 pàgines d'avaluació continuada · Fitxes dels alumnes i tuturies · No...

Quadern d'Aula (mestres i professors)  

· Format Din A4 · Planificador mensual · Agenda setmana per pàgina · 40 pàgines d'avaluació continuada · Fitxes dels alumnes i tuturies · No...

Advertisement