__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Månedens tema:

Foråret blomstrer Denne måned: Hele Danmark trækker historie Ti tips og tricks til tilværelsen Nyt: Bryd tabuet og side sex Lær at lave mad på Trangia Fede spots i Esbjerg by

2021 | MAJ


LEDER

19/05-2021

Skolen slår dørene op Foråret springer ud, det bliver varmere udenfor, og en lysere fremtid er endelig i sigte. Regeringen har endelig tilladt skolerne at åbne dørene for os elever, så vi kan vende tilbage til en normal hverdag. Noget af tiden i hvert fald. Men endelig efter flere måneder derhjemme med dalende motivation, zoom, der halter, og isolation fra resten af omverden, kan vi endelig se frem til, at landet åbner op igen. Partilederne på Christiansborg har omsider fået øjnene op for, hvor meget vi skoleelever lider under lockdown, og de har nu valgt at prioritere skoleeleverne i næste del af genåbningen.

både værtshuse og barer. Med åbningen af restauranter og butikker er der rigtigt kommet gang i byen igen, og det begynder så småt at blive muligt at forestille sig en hverdag, hvor vi vender tilbage til det liv, som vi kender og savner. Danmark er også godt i gang med vaccinationerne, og hvis vi er heldige, kan vi måske være vaccinerede til sommer, så vi rigtigt kan komme ud og leve igen.

Dette er også vældigt tiltrængt, nu da sommeren er Med denne tilbagevending til skolen får vi forhå- lige rundt om hjørnet, og man endelig kan begynde bentligt mere ud af undervisningen, så vi er klar til at se en ende på dette lange skoleår. alle vores prøver til sommer. Men inden da er der nogle eksaminer og årsprøver, Men skolen er ikke det eneste, der er åbnet. Som der skal overstås, og så vil jeg på vegne af hele rede fleste nok ved og allerede har taget i brug, har daktionen gerne ønske alle held og lykke med dem. værtshusene og barerne slået deres døre op igen. N.M. Dette har længe været tiltrængt, og det er heller ikke så underligt, at der har været lange køer foran

SUNES LEDER

Hej alle Håber I alle havde en god påskeferie og fik gjort noget ved jeres SRP/SSO og alle andre projekter og opgaver i øvrigt.

Jeg får rigtig mange spørgsmål på afslutningen af skoleåret fra alle jer kære afgangselever og den eneste jeg vil love jer, er at vi nok skal få holdt dimissionsgalla og dimission på en eller anden måde, men i hvilken form og om det bliver inde eller ude - ja det må tiden vise :)

Det er så skønt endelig at have jer alle tilbage igen og så må vi bare håbe på at politikerne åbner yderligere op i den nærmeste fremtid.

Ellers vil jeg ønske jer alle en fantastisk sommer når vi kommer så langt, men lov mig nu for jeres egen skyld at bruge kræfterne på skolen indtil da.

Da vi nu allerede er i maj måned, går der jo på trods af den forlængede undervisningstid grundet coronaen, ikke lang tid før eksamensperioden starter. Jeg vil naturligvis ønske jer alle held og lykke med eksamen og sørg nu for at give den gas :)

Mvh. Sune

2


Indholdsfortegnelse 2 Leder 4 Opslagstavlen 5 Hele Danmark trækker historie til eksamen

Side SEX 7 Bryd tabuet 8 Sommerferie i Danmark Side 9 10 Perler i Esbjerg 12 Redaktionens anbefalinger 13 Ti tips og tricks til tilværelsen 14 Begivenheder på EG 18 Månedens interview: Poul 20 Studentertidens komme 21 Fri linje 22 Anmeldelser 24 DIY 26 Opskrifter 28 The English Page 29 Memes & Jokes 3


4


Hele Danmark trækker historie til eksamen Af T o b ia s D yh rb er g J a c o b se n, 3 u

Med den lækre pizza, som kantinen havde lavet til os, i maverne, var der stadig en lille time tilbage, før eksamensplanen blev offentliggjort. Det betød endnu længere tid til, at spændingen kunne gære i alle elevernes forhåbningsfulde sind. Klokken nærmede sig 20:15, og en PowerPointpræsentation vistes til os. Der oplystes hvilke fag, der først og fremmest var i spil for klassen. Det var et bittersødt øjeblik. Indenfor de samme fire mure, kunne man se folk, der hoppede og dansede, mens man hos andre kunne se rædslen i øjnene. Men det lader til, at der uanset om man skal op i sit yndlingsfag, eller man har trukket det, man helst ville undgå, er en fællesnævner. I hvert fald for afgangseleverne på STX. Det virker som om, at alle har trukket historie til eksamen. Alle jeg selv spurgte udenfor min egen klasse, som også trak historie, havde trukket historie. Der er nogle, som ikke skal til eksamen i historie, men det er langt størstedelen, som skal. Jeg kontaktede Dan Støjer og Thomas Bjørndal for at høre, om de kunne give nogle uddybende oplysninger. Dan Støjer svarer, at antallet af mulige fag i år har været begrænset til fag på A-niveau eller studieretningsfag. Da der skulle trækkes to fag, var

chancen for at trække fag som dansk og historie forstørret. Han skriver dog også, at udfaldet er usædvanligt. ”Det er rigtigt, at historie er i spil i samtlige 3.g klasser, men der er stadigvæk enkelte elever, der ikke skal op i historie.” Det er et synderligt udfald, for det virker også til at mange andre 3.g elever rundt i landet skal op i historie. På redaktionen har vi forhørt os hos venner fra forskellige steder i landet. I Aalborg, Vejle og Næstved er der 3.g’ere der har trukket historie. Det kunne være mere udbredt end som så. Min egen historielærer sagde endda at hun aldrig havde haft folk oppe i den nye eksamensform, som har været implementeret siden 2017. Hvis jeg skulle give min ret så ubetydelige mening om dette, manglede de testkaniner. De sad inde på Undervisningsministeriet og opdagede, at de manglede at afprøve deres nye eksamensform, og derfor ville de lade os alle gå til eksamen i historie. Men, hvis jeg lægger sølvpapirshatten på hylden igen, så går der jo ofte år imellem, at et fag udtrækkes. Én ting er i hvert fald sikkert. Mange af os skal læse op på pensum i historie, for at sikre os en god eksamen.

5

KO N S P I R AT I O N S T E O R I

Offentliggørelsen af eksamensplanen er længe blevet fejret som en fest, og i år var ingen undtagelse. Selv oplevede jeg høj musik og folk, der måske skulle have holdt igen med den sidste drink. Når det så er sagt, var det også en aften på skolen med spænding i luften. Trods en reducering i mængden af eksaminer for afgangseleverne, var det stadig for mange en nervepirrende oplevelse. Uden at afsløre for meget, var jeg meget glad for et bestemt fag, jeg ikke trak til eksamen.


S E X E D U C AT I O N

Nu er genåbningen for alvor på vej, og forårets kådhed blomstrer ligeså stille frem. Derfor vil vi i dette nummer sætte fokus på prævention. Siden her fungerer som et kort overblik.

Hormonel prævention findes på nuværende tidspunkt kun til kvinder, men der arbejdes på udviklingen af hormonel prævention til mænd. Denne type prævention kræver en recept fra lægen. Derudover beskytter hormonel prævention ikke mod sexsygdomme.

Generelt bruges prævention som beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme og/eller uønsket graviditet. Der skelnes mellem hormonel, nød– og barriereprævention.

P-piller, p-ring, p-stav, p-sprøjte, p-plaster, minipiller, spiral

Barriereprævention forhindrer kontakt mellem slimhinder og kønsorganer og kan desuden bruges i mange seksuelle forbindelser. Barriereprævention beskytter sædvanligvis mod både seksuelt overførte sygdomme og uønsket graviditet.

Slikkelapper: Tyndt stykke plastik/latex på størrelse med ½ A4-ark. Bruges ved oralsex som beskyttelse mod sexsygdomme. Almindelig husholdningsfilm kan også bruges.

Barriereprævention har ikke nogen bivirkninger, men kan være skadelige for miljøet.

P-piller: To forskellige slags: Ved den ene er rækkefølgen af pillerne vigtig. Kan selv styre sine menstruationer. Flere bivirkninger (f.eks. depression og blodpropper). Sikkerhed: 99%

Kondomer, slikkelapper, pessar, femidomer Spiral: To slags: Hormonspiral og kobberspiral. Bliver lagt op i livmoren. Virker i 3-8 år afhængig af model. Kobberspiralen gør menstruationerne kraftigere og forværrer smerterne. Vær opmærksom på ikke at suge spiralen ud, hvis du bruger menstruationskop. Sikkerhed: 98-99% Kondomer: Tynde hylstre af gummi/plastik. Rulles på pikken/fingrene/dildoen inden sex. Husk: Kondomer har forskellige størrelser. Synes du, det er pinligt at købe i en butik, så køb dem på nettet (f.eks. kondomland.dk). Sikkerhed: 97% HUSK! Der er intet rigtigt eller forkert. Valget om præventionstype er et personligt valg ift. din egen livsstil og hvordan din krop reagerer på præventionstypen.

Pessar: Bruges af kvinder under sex med en mand. Lavet af silikonegummi, formet som en halvrund, hvælvet hinde, som sættes op i skeden inden samleje. Sikkerhed: 94-97% Nødprævention skal kun bruges i nødstilfælde, når man vil undgå en uønsket graviditet efter ubeskyttet sex. Der findes to forskellige slags nødprævention, nemlig hormonbaseret og kobberspiral. Den hormonbaserede nødprævention kan købes på apoteket. De har prøvet det før, og det kan jo ske, at man får brug for en ”dagen-derpå-pille”, så du skal endelig ikke være bange for at købe en. Bivirkningerne kan dog være forholdsvist heftige, da man indtager en stor mængde hormoner. Bliv endelig endnu klogere på sexlinien.dk

SEX 6


Af Sara E n ge lb æ k, I B 1

7

B R Y D TA B U E T

Vi har alle prøvet at få en dårlig karakter i skolen. viduelle egenskaber tæller nemlig meget mere i Eller måske er det ikke en personligt dårlig karak- det lange løb, end dit snit fra gymnasiet. ter, men samfundets forventninger og sammenlig- På grafen herunder kan man se, at der er meget lille ningen med klassekammeraternes karakterer gør, forskel på ens snit fra gymnasiet og chancen for at at man bliver utilfreds eller ked af resultatet. Det være i job første år efter sin universitetsuddannelse. er super nederen, og for mange kan det gå vold- Det kan måske lægge en dæmper på stressen, for somt ud over motivationen for resten af skolear- uanset dit snit er der rige muligheder for at klare bejdet, og det kan forværre den overordnede selv- det godt på sin uddannelse og komme i job efter tillid. De sidste mange år er der blevet sat stor fo- det. kus på det at få gode karakterer, blandt andet ved at kravene for karaktergennemsnit er steget ved forskellige universitetsuddannelser. Sociale mediers indvirken i vores dagligdag fremprovokerer også et stigende behov for at være perfekt. Dette kommer blandt andet til udtryk i især unge pigers forventninger til dem selv og deres høje karakterer. Men generelt sammenligner vi, elever, os meget med hinanden, og karaktererne er ikke en undtagelse. Og dette på trods af, at karakterer jo er noget utroligt personligt og generelt, skaber det ikke et billede, der kan sammenligne os retfærdigt med vores venner. Gymnasieelever i dag kæmper med for- Kilde: EVA på baggrund af Danmarks Statistik. 24.121 studerende, som har afsluttet deres uddannelse i 2014-15, indgår. Studerende, der efterfølgende er uden for arbejdsstyrken, indgår ikke i ventningerne om de gode karakterer, analysen. Det er således sandsynligheden for ledighed året efter sammenlignet med sandsynligheog det kan være verdens undergang at den for at være i beskæftigelse, der måles. få en dårlig karakter. Men i virkeligheden går verden jo ikke i stå på grund af dit 4- Og med det sagt, betyder det selvfølgelig ikke, at tal i tysk. Det kan være rart at vide hvor man lig- universitetet er det eneste rigtige, uanset karakterger på skalaen, i forhold til at finde ud af hvilken gennemsnit. I virkeligheden kan det være, at man fremtid, man kan drømme om. Men det er jo også slet ikke kommer til at bruge sine karakterer til noabsurd i praksis, at en enkelt lærers vurdering at et get, og så ville det jo være spild af kræfter at gå og individ skal sætte grænserne for, hvordan man kan være stresset i tre år over de tal på ens karakterkort, drømme. Dine karakterer bestemmer ikke dit når man kunne bruge sin gymnasietid på at læse værd, og du kan sagtens have rige muligheder i nogle spændende fag og nyde ungdomslivet med din fremtid med et lavt snit. Personlighed og indi- sine bedste medmennesker.


Det er ikke ”bare” Danmark - Der er masser af muligheder

Af Lær ke F e nt z, 2 b

Tag på cykelferie Tag på vandretur Besøg en af de danske øer Tag på kanotur (eventuelt fra Tjørring til Silkeborg langs den smukke Gudenå) Tag i en forlystelsespark (Legoland, Djurs sommerland eller Fårup sommerland) Tag på fisketur Tag på shelter-tur med en eller flere overnatninger

ARTIKEL

Gå et halv maraton eller et maraton på en dag Tag på interrail i Danmark (eventuelt fra syd til nord eller fra øst til vest) Udforsk de bedste ishuse i Danmark. Der er rigtig mange! Arranger en Corona-venlig festival i haven med et par stykker fra din boble ;) Tag på camping i et lille iglotelt eller en campingvogn (det er hyggen, der tæller) Tag i zoologisk have (Givskud, Odense eller Blåvand) Tag på storbyferie og dyk ned i kulturmulighederne Tag et par dage ned til det sydfynske øhav, hvor du kan ø-hoppe, som man kan bestille et pas til (Ærø, Langeland, Tåsinge, Drejø, Strynø osv.) Besøg en masse museer, så du kan indhente det tabte fra nedlukningen Tag ud og klatre i en klatrepark (Gorilla Park i Vejle er et fedt sted) Tag ud og stå på vandski (KABELPARK i Hvidsande) Lær at surfe - Findes flere steder langs vestkysten Tag en stranddag med strandspil og kolde øl Tag i udendørs biograf med en masse guf! Oplev højderne - Kan være rundetårnet, tandemspring eller bridgewalking

Har du nogensinde besøgt Tirpitz eller Ribe vikingecenter! Hvis ikke, afsted! Road tripping kan bestemt også gøres i Danmark. Her kan I besøge en masse udflugtssteder, som I aldrig har oplevet før. Har du nogensinde oplevet Råbjerg mile, Himmelbjerget, Møns klint, Grenen, Fyns hoved, Hammershus osv. Der er så mange smukke steder i Danmark! 8


Asta Birkler, 3x En kærlig hilsen fra Luna, der elsker blæsevejr (som det ses på billedet), harelorte og at fange alt fra mus til edderkopper.

Nanna Kastorp Bøtker, 3z Det her er Balder. Han er en samojede, med et utroligt stort behov for opmærksomhed og nus. Han kan godt lide at stå op ad vores hegn, så han kan følge med i, hvem der kommer og går, samt forhåbentlig charmere forbipasserende til at give et klap eller to :)

Natasha Nicole Chapman, 3z

Lærke Fentz, 2b Det er min hund Vida, der betyder liv på spansk. Hendes livret er skovsnegle og døde frøer.

9


10

PERLER I ESBJERG


11


R E D A K T I O N E N S A N B E FA L I N G E R

Sara anbefaler: De Hvide Mænd

Turen fra mit hjem og ud til De Hvide Mænd ved Sædding Strand går jeg ofte med en god podcast i ørerne. Jeg elsker at gå en lang tur i det danske forår, og jeg må nok sige, at med en spændende bog eller en dejlig ven, er stranden mit yndlingsspot i Esbjerg :)

Tobias anbefaler: Bogormen Jeg er en kæmpe nørd. Derfor vil jeg anbefale alle mine med-nørder Bogormen. LP’er, CD’er, bøger, blade, DVD, blu-ray. Jeg kunne bruge flere timer derinde på at finde den rette plade eller bog. Så hvis du også kan lide at læse eller samle på ting, er det lige stedet.

Nicole anbefaler: Dyrehaven Siden jeg ikke bor så langt dyrehaven, er jeg tit dernede at gå. Det er en hyggelig skov med store bøgetræer, hvor man kan komme tæt på sikahjorte, kron- og dådyr.

Anne anbefaler: Esbjerg Bibliotek Noget, jeg nyder rigtig meget, er stilhed og ro til at fordybe mig. Derfor er det altid en behagelig oplevelse at tage på biblioteket for enten at lave afleveringer eller bare for at læse en god bog. 12


- eksamen

Lav flashcards for at læse op på pensum - Benyt evt. Quizlet eller lav dine egne i hånden.

Lav en plan over hvad og hvordan, du vil læse op til eksamen, så du ikke står dagen inden og ingen hukommelse har om pensum.

Hvis du skal op i et fag, hvor tavlen skal bruges, er det en god idé at øve sig i at skrive på en tavle inden. Spørg evt. om et ledigt lokale, som du og nogle venner kan bruge til at øve. Giv dig selv tid til inden eksamen, at lukke øjnene og forestille dig det værste. På den måde kan intet overraske dig. F.eks. kan du forestille dig, at du glemmer hele pensum, tisser i bukserne og kaster op på censor - Det virker altid for mig ;)

Mød veludhvilet og ikke på tom mave.

Fortæl lærer og censor din plan/disposition for eksaminationen - På denne måde sikrer du dig, at lærer og censor ikke stiller spørgsmål uden for det område, du har forberedt. Tal dig varm under prøven, hvis du er nervøs - Start med de ting, som du føler dig sikker i (f.eks. præsentation af din tekst/emne).

Tag selv initiativet - Disponér stoffet under forberedelsen og overvej din fremlæggelsesstrategi.

Du må gerne tage dig tid til at trække vejret eller drikke et glas vand i 10 sekunder Lærer og censor vil dig det bedste. 13

T I T I P S O G T R I C K S T I L T I LVÆ R L S E N

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Start med at spise frøen i optakten til eksamen - Start med det sure, så du kan nyde alt andet bagefter.


B E G I V E N H E D E R PÅ E G

Offentliggørelsen af eksaminerne Tre års hårdt slid kulminerer snart i eksaminer. Det er tiden til at se, hvem der har faket den og hvem, der faktisk har fulgt med i timerne. På trods af Corona og alle de aflysninger, som virussen medfører, fik afgangsklasserne mulighed for at komme ud på skolen om aftenen torsdag den 6. maj, for at få offentliggjort eksamensplanen i selskab med hele klassen. Til arrangementet blev der serveret lækker pizza af kantinen, og derudover var der mulighed for køb af øl og sodavand. I nogle lokaler blev der vist festet vildt igennem ;)

TAK til ledelsen, kontaktlærerne, kantinen og rengøringsholdet, som gjorde det muligt for at afholde en tradition, som afgangseleverne helst ikke ville være foruden.

Held og lykke til alle!

14


Sidste dyst i EG-Games er lige løbet af staben. Her skulle de tre idrætslærere, Sanne, Kristian og Kim løbe gennem en forhindringsbane, som var tilpasset den enkeltes fysik. På banen skulle konkurrenterne desuden kaste og sparke med forskellige bolde i forsøget på at ramme et mål. Ramte lærerne forkert, blev der lagt 5 strafsekunder til deres samlede tid. Klasserne fik således muligheden for at stemme på den lærer, som de mente, ville gennemføre banen på kortest tid. Til alle deltagende klasser, blev der givet 10 kugler, og yderligere 20 blev givet til dem, som gættede rigtigt.

TOP FEM! Delt første plads: 1.b og 1.c med 112 kugler Tredje plads: 1.u med 110 kugler Delt fjerde plads: 3.d og 3.x med 109 kugler Hvem, der løber med trofæet, er endnu ikke afgjort. Der kommer desværre ikke flere dyste i år, og derfor vil der blive afholdt en finale mellem 1.b og 1.c i Bumperball om første præmien.

SANNE Tid: 3:12 Fejl: 6 Sammenlagt tid: 3:42

KIM Tid: 3:05 Fejl: 9 Sammenlagt tid: 3:50

KRISTIAN Tid: 2:20 Fejl: 11 Sammenlagt tid: 3:15

15

Altså blev det Kristian, som gennemførte banen på kortest tid.


Højdepunktet på skoleåret er nået: Nomineringerne til Frøkåring 2021 er skudt i gang!

B E G I V E N H E D E R PÅ E G

HUSK at stemme inden den 21. maj!

SILDEN PÅFUGLEN

ÅRETS BABE

ÅRETS STIL

FRØEN

ÅRETS FRØ (1.G’ER)

BAVIANEN

ÅRETS TINDER-CHAMP

LØVEMANKEN

ÅRETS FRISURE

KRAMMEBJØRNEN

ÅRETS EG-ÅND GIRAFFEN

ÅRETS DIVA

FESTABEN

TURTELDUERNE

ÅRETS PARTYSTARTER

ÅRETS PAR

DOMPAPPEN

ÅRETS BOMMERT

TYREN

ÅRETS HUNK 16


Årets stormøde Den 22. april blev årets stormøde sendt ud til eleverne. For første gang i historien, måtte det foregå virtuelt, ligesom så mange andre ting har gjort i år. Forhenværende elevrådsformand, Nanna, gav en opsummering af elevrådets aktiviteter i det forgangne år. Men netop grundet Corona, har det ikke været muligt at lave så mange ting, som elevrådet ellers plejer at gøre. Der har derfor næsten ikke været nogen indtægter eller udgifter. Dette fortalte forhenværende kasserer, Camilla, om med en meget sigende graf.

På mødet skulle der desuden vælges nyt formandskab. Kandidaterne lavede hver især en valgtale, hvorefter stemmerne blev talt op på Lectio.

FORMAND KASSERER

MIKKEL DALHOF, 2Y

ANNA HANSEN, 1C

NÆSTFORKVINDE

ASTRID VIGEL, 1Z TAK til det forhenværende formandskab og VELKOMMEN til det nye! 17


Tæt på en lærer

MÅNEDENS INTERVIEW

Månedens interview er med Poul Højlund, underviser i tysk og engelsk. Nu har du muligheden for at lære din yndlingslærer lidt bedre at kende! Hvordan forholder du dig til kageordninger? Kageordninger er skam en fin ting, så længe jeg ikke bliver rodet ind i dem. Det formulerer jeg så på forskellige måder. Hvad er din livsfilosofi/tilgang til livet? Man er nok bare nødt til at tage tingene, som de kommer. Det formulerer jeg så på forskellige måder. Hvordan er din yndlingselev? Det er en, der har valgt at gå på EG. Hvilke karaktertræk har den mest irriterende elev? Jeg tror aldrig, jeg har haft en irriterende elev. Hvad er din yndlingsdrink? Jeg tror egentlig det er Sprite Light – tæller det som en drink? Beskriv din vildeste bytur. Øhh, den har jeg glemt. Hvem var du i klassen, da du gik på gymnasiet? Jeg var ham, der sørgede for at få pladsen nede i hjørnet på bageste række – så havde jeg ligesom overblik over det hele. Hvad er din guilty pleasure? Jeg æææælsker black light posters – de er så flotte.

18


Har du gjort noget pinligt, som du har lyst til at dele med os? Det er i hvert fald pænt pinligt, at jeg, hver gang jeg er ved tandlægen, med grådskælvende læber siger: ”Jeg er bange”. Hvem er du til festerne? Ham der ikke kan danse, derfor ikke tør danse, men heller ikke vil være bekendt ikke at danse. Det er kompliceret. Hvis du fik at vide, at du skulle dø i morgen, hvad ville du så lave og spise? Jeg ville tromme alle jeg kender sammen og kræve, at de finder ud af, hvordan jeg kan blive reddet. Mens de så roder med det, ville jeg se gamle fodboldkampe fra 70´erne og spise pizza med ekstra ost, burgere fra Burger King og Tarp Grillen og drikke Sprite Light. Hvad er dit yndlingsspot i Esbjerg? Mit hjem.

19


S T U D E N T E R T I D E N S KO M M E

Ligegyldigt hvilken farve huen har, følger en række traditioner og regler med. Her gives et kort overblik over de vigtigste og mest almindelige regler.

Scorer man 12 i sidste eksamensfag, skal man løbe efter studentervognen til første stop

Sidste eksamenskarakter skrives i guldlogoet i huens for Ens bedste venner skal bide i skyggen som tegn på evigt venskab

Den for evigt udkårne skriver sit navn i guldlogoet i foret

Største og mindste huemål giver øl til klassen Frække aftaler skrives på indersiden af svederemmen

Der skal klippes en bølge i huens svederem, hvis man bader kun iført huen

Studenterhuen skal vendes omvendt, så skyggen sidder i nakken, når man har været vågen i 24 timer i træk

Trekant klippes i huens svederem, hvis man ser solopgangen efter en fest

Se evt. endnu flere regler på studenterhueregler.dk 20


Møjkøter du Af Michele R. Holst, 2a

Vi tales ved. Tit og ofte i længslens tomrum på en mandag eftermiddag. Og tirsdag og torsdag og fredag. Et sandfærdigt og ugennemskueligt sprog. Du køber slik for 100 kr. i Føtex og jeg skænker det en tanke. Jeg taler hele tiden om mig selv.

Jeg lægger ikke en besked på telefuckingfonsvaren. Græder på dine vegne. Alle vegne. Man kan ikke have patent på mennesker, men kun i strik. Hvorfor så sentimental nu? Vi tænker tanker og tankerne tænker. Undskyld mig, hvad består din dødsmenu af? Nr.42 fra King Tut uden champignon. Ord forsvinder i en dårlig sammenhæng. Fortæl mig jeg skal bruge min krop som siddemøbel. Du sover til klokken fem og spiser aftensmad klokken ti. Jeg får bager surdejsbrød, taber masker og beglor fairtrade porno. En hund gør af dig og du gør tilbage, fordi du er til. Du skriger og græder og sætter grænser. Jeg sætter kun streger i sand. Må jeg bede om en veggiehotdog? Nej desværre du, vi sælger ikke den slags i Jylland.

21

FRI LINJE

Tit og ofte.


”Stå fast: Et opgør med tidens udviklingstvang” af Svend Brinkmann

Svend Brinkmann har skrevet en bog, som henvender sig til mennesker, der ønsker at stå fast. I et accelererende senmoderne samfund, hvor forandringer er uophørlige, kan det være svært at finde fodfæste i tilværelsen.

ANMELDELSER

Af Lær ke F e nt z, 2 b

I løbet af bogen kommer Brinkmann med konkrete og den pessimistiske attitude hele tiden. Han ønløsninger til, hvordan vi kan gøre op med nutidens sker at genoplive integriteten, hvor man ikke haludviklingstvang. Han gennemgår en række opfor- ser efter de nyeste bølger og trends, men at man dringer som ”tag nej-hatten på” og ”fyr din står fast! coach”. Den positive psykologi bliver bestemt udfordret i bogen, da Svend Brinkmann tydeliggør vigtigheden i ikke altid at tage ja-hatten på, men i stedet stille rationelle spørgsmål. Med det mener han, at vi som mennesker ikke altid skal være positive, optimistiske og løsningsorienterede. Nej, vi bør være rationelle og tænke for os selv, hvor det ikke er et krav at være samarbejdsvillig konstant. Andre opfordringer tiltræder også i bogen som ”undertryk dine følelser” og ”fokuser på det negative i dit liv” Disse pessimistiske budskaber er med til at skabe en humoristisk stemning, der latterliggør vores selvrealiseringskultur og selvhjælpsguides. Jeg havde stor fornøjelse med at læse bogen, idet den skiller sig meget ud. Den kommer med dens satiriske udtryk til at sætte tanker i gang. Jeg kom pludseligt til at tænke over mine daglige tankemønstre, hvor jeg ville øve mig i at stå fast! Det er svært, men ikke umuligt! Jeg vil beskrive bogen som genial, fordi den sætter en stor mængde stof til eftertanke. Jeg er langt fra enig i alle hans udtalelser, men det er ud fra mit perspektiv heller ikke pointen. Hvis du har lyst til at høre om, hvordan du støver din nej-hat af og tager den på igen, vil jeg varmt anbefale denne bog. Det skal dog pointeres, at Svend Brinkmann ikke ønsker, at vi skal rende rundt med nej-hatten

22


”Det hele handler ikke om dig” af Niels Overgaard

Hvornår har du sidst mindet dig selv om, at du skal dø? Døden er tabubelagt, selvom den er uundgåelig for alle levende væsener, men ifølge Niels Overgaard er det vigtigt, at man husker at minde sig selv om, at man ikke er udødelig. Af An n e B j er g mar k , 3 u

Bogen ”Det hele handler ikke om dig” giver læse- indse, at det hele ikke handler om dig, så læs denne ren fem antikke principper, som oprinder fra filoso- fantastiske bog og tag endelig principperne til dig fien stoicisme. Ifølge Overgaard vil man ved at føl- jeg kan i hvert fald mærke mere ro i min hverdag. ge disse principper opnå et liv med sindsro, frihed og mening. I løbet af bogen bliver læseren præsenteret for de fem principper, hvordan de skal forstås og måske vigtigst; hvordan man kan bruge dem i sin dagligdag. Principperne lyder: •

Fokusér på det, du kan kontrollere

Succes er at gøre det rigtige

Selvdisciplin gør dig fri

Døden er din ven

Det hele handler ikke om dig

Overgaard tager udgangspunkt i flere af stoikerne og deres tekster og kommer undervejs med citater og ikke mindst anbefalinger til videre læsning om emnet. Overgaard beskriver selv, hvordan stoicismen har hjulpet ham gennem svære perioder i sit liv, bl.a. gennem stress på en tidligere arbejdsplads og sin fars pludselige død. Efter læsningen sidder jeg tilbage med følelsen af at være blevet givet en manual for det moderne menneske til det gode liv. Og det gælder både privat, på arbejdet og i skolen. Bogen opfordrer læseren til at kigge indad og filosofere over, hvordan man bedst kan udnytte de ressourcer, som man har fået givet i livet, så livet vil udforme sig på bedst mulige vis for netop dig. Så hvis du er klar på at kigge indad og

23


Gør-det-selv-Trangia Af Lær ke F e nt z, 2 b

D O I T YO U R S E L F

Hvis du elsker at lave mad i naturen, eller hvis du ønsker at snuse til madmulighederne i naturen på et Trangia, så skal du læse med her! Når man er på kanotur, vandretur eller bare på en dagsudflugt i naturen, er et trangiasæt din bedste ven. Den kommer i alverdens udgaver, hvor det er muligt at anvende både sprit og gas som brændstof. Jeg bruger personligt sprit, men de fleste bruger gas nu om dage. Fordelen ved gas er, at det tager kortere tid, før vandet når sit kogepunkt, hvor sprit tager lidt længere tid. Du kan bruge den til alt slags mad, som man normalvis bruger en gryde eller en pande til. Du kan riste pølser, lave havregrød og selvfølgelig også lave dig en lækker kande kaffe. Friluftslivet er fantastisk og med denne lille sag som følgesvend, bliver det ikke bedre!

Den obligatoriske havregrød til morgenmad. Du kan opgradere den ved at stege nogle æbler i kanelsukker som du tilføjer til din lune grød.

De billige pandekager til 6 kr. smager fantastisk på en trangiapande med lidt Rasmus Klump syltetøj!

Pølsemix er en klassiker! Du skal bruge: Pasta, bacon, ketchup, eventuelt løg og pølser

Fyldte tortellini med tomat, sauce, revne gulerødder og færdigstegte kyllingestykker. Kan alt sammen købes i et supermarked når man er ude på tur 24


Rist din egen kaffe Af An n e B j er g mar k , 3 u

Kaffebønner deles op i to kategorier: Arabica og Robusta kaffebønner. Arabica kaffebønnerne har ofte en højere kvalitet i smagen og er ofte lidt sødere end Robusta samt har en mere blød og rundet smag. Robusta kaffebønner indeholder mere koffein end Arabica og kaffen opleves desuden mere bitter og skarp i smagen. Smag er dog selvfølgelig individuel.

Hvis du heller ikke kan få nok af kaffe, kan det kun anbefales at riste bønnerne selv. Hele bønner, der er friskristede, har nemlig den stærkeste aroma og smag. Ofte, når man køber kaffe i butikkerne, står der ikke, hvornår de er blevet ristede, og derfor kan der sagtens være gået lang tid, fra at bønnerne blev ristede, til du køber dem i en butik.

GUIDE TIL RISTNING Når man rister kaffe, er det vigtigt at anvende både sin syns- og høresans, da man bl.a. lytter efter, hvornår kaffebønnerne knækker i ovnen.

Der findes forskellige måder at riste sine bønner på. Man taler om en skala fra meget lys til meget mørk. Den meget mørke ristning frembringer en mere brændt og kraftig smag af kaffen.

Bred dine grønne kaffebønner ud på en bageplade og sørg for, at bønnerne ikke ligger oven på hinanden. Tænd ovnen på 225° C. Det skal ikke være varmluft, da bønneskallerne vil flyve rundt i hele ovnen! Jeg vil anbefale at riste bønnerne i ca. 6-7 min. Vær desuden opmærksom på, at ovne er forskellige og kan varme ujævnt.

Rister man sine bønner lyst, tager man dem ud af ovnen lige efter at bønnerne er begyndt at knække. Det sker efter ca. 5 minutter. Rister man sine bønner mørkt, tager man dem ud af ovnen efter, at alle bønnerne har knækket to gange. Det sker efter ca. 9 minutter.

Når dine ristede bønner er kølet ned, skal de helst opbevares mørkt og køligt. De friskristede bønner afgiver desuden en gas, og derfor er det vigtigt ikke at opbevare bønnerne i en lufttæt beholder.

Almindeligvis går man efter en middelvej mellem den lyse og mørke ristning. Smagsoplevelsen af kaffen er naturligvis personlig, og der er mange muligheder for at forbedre den færdigbryggede kop kaffe i løbet af processen af at lave kaffen. Prøv dig frem! Anbefalet hjemmeside: risteriet.dk

Her kan du bl.a. købe grønne kaffebønner, hvortil der står en grundig beskrivelse af både smagen samt ristningen af bønnerne. 25


Sund, SU-venlig og super lækker

Chana Masala

OPSKRIFTER

Her er en opskrift på en personlig favorit: Chana Masala! En sund, vegansk og mættende ret, der kan laves til næsten ingen penge! Mængden af krydderi er min personlige præference, men prøv dig frem:)

INGREDIENSER

UDFØRELSE

Til to personer

Sæt risene over, mens resten forberedes. Hele retten kan laves på min. 22 min.

2 løg

2 fed hvidløg

2 tsk tikka masala krydderi

1 spsk karry

2 tsk gurkemeje

1 tsk rosmarin

2 tsk spidskommen

1 dåse kikærter

1 dåse kokosmælk

3 dl ris

4,5 dl vand

2 håndfulde spinat

Evt. æbler, lime og naanbrød

RIS Sæt vandet over på højeste blus. Når det koger, kommes risene i, og der lægges låg på. Skru blusset ned til medium varme og sæt en timer til 11 min. Lad risene simre uden at løfte låget. Den varme vanddamp er vigtig for ris-kogningen, og der skal ikke røres i dem, før de er færdige! Efter de 11 min. tages risene af blusset, og de står igen 11 min. med låg på, før de er klar til servering.

KIKÆRTEGRYDE Varm en gryde op, mens løgene snittes i den ønskede størrelse. I lidt olie steges løg, hvidløg og krydderier, til løgene er bløde, og duften af det indiske køkken spreder sig i hjemmet. Hæld væsken fra kikærterne fra, (og evt. gem denne aquafaba, da den kan bruges til alverden) og skyl dem. Tilsæt kikærterne til gryden, og lad dem stege med i et minuts tid, før kokosmælken tilsættes. Lad hele herligheden stå og simre, mens risene damper færdige. Vend spinaten i til sidst. Smag til med ekstra krydderier, salt og peber. Serveres gerne med ris, æbler, lime og/eller naanbrød, men kan også sagtens nydes uden :) 26


Den sunde krydderkage Elsker du kage, men prøver du også at skære ned på sukkeret? Her er den perfekte løsning!

I denne krydderkage bruges der hverken sukker eller hvedemel, så du kan sagtens tage et stykke ekstra uden at få dårlig samvittighed. 3x, Jens Jønsson og Trine Iversen kan varmt anbefale den ;)

INGREDIENSER

UDFØRELSE

KAGEDEJ • 100 g dadler (uden sten) • 50 g flydende honning • 4 æg • 400 g sød kartoffel • 1 æble • 150 g rapsolie • 150 g hvid fuldkornshvedemel • 1 tsk bagepulver • 1 tsk natron • 1 tsk stødt kardemomme • 2 tsk kanel • 1 tsk stødt ingefær • ½ tsk salt • 50 g valnødder

Tænd ovnen på 175° C (varmluft). Blend dadlerne med honningen. Slå æggene ud i en røreskål, tilsæt dadelmassen og pisk det godt sammen. Skræl og riv de søde kartofler fint. Riv æblet fint (med skræl). Rør begge dele og rapsolien i dejen. Bland de tørre ingredienser (mel, bagepulver, natron, alle krydderier og salt) i en anden skål. Vend dem i dejen sammen med grofthakkede valnødder. Hæld dejen i en beklædt eller smurt springform på ca. 23 cm i diameter. Bag den i ca. 40-45min. Smelt/temperer den mørke chokolade og rør stødt ingefær i. Fordel det ud over krydderkagen og drys med finthakkede valnødder.

TOPPING • 60 g mørk chokolade • ½ tsk stødt ingefær • Valnødder

27


R E SU M E for non-Danish speakers

T H E E N G L I S H PA G E

Bzzz bzzz The theme of the month: Hello IBees! “Spring is blooming” This issue of the EG school paper is all about the good and bad of the current season: Spring. That includes the most stressful time for, especially the 3th year, students with their exams and the looking forward to a Danish summer holiday for everyone. As a new initiative, EGebladet introduces the new concept of page SEX and taboo-breaking, which this time includes birth control and race for good grades. If you are staying in Denmark this summer (which you probably are) we have some good advice on how to have a fun summer in this small country of ours. Some ideas are: To go on a trip (biking, hiking, road trip, or city break), visit a zoo or museum, go climbing, water skiing or fishing. The possibilities are endless!

If you followed along on the latest EG-games, you would have seen that our IB1 bio teacher, Kristian, won the obstacle course over the other PE teachers: good job! There was also selected a new student council chairperson, vice chairperson and cashier, at the great meeting this spring. Congratulations to those elected and everyone who participated.

Take a look on page 9 for some extra dopamine in these days, and take a look at the four cuties, who made it to this issue.

Poul Højlund was the interviewed teacher this time, and he told us about his favorite drink: Sprite Light, his complicated relationship with dancing at parties and his love for his home.

The editorial staff has made a long list of recommended spots in Esbjerg and the surrounding areas, and we highly advise you to take a look at the many interesting and fun places around the city.

If you are graduating this year, remember that there are some rules if you are having a “studentcap”. For example, you need to bite into the shadow of your best friends´ caps - as a sign of long lasting friendship.

Whether you are already done with your exams (well done you!!), in the midst of it all or looking ahead at the exam period, there are some tips and tricks for you to have in mind during exam filled times. The most important ones are as followed: •

Make a plan for your exam period, so you don’t get overwhelmed.

Show up to an exam on a good night of sleep and not on an empty stomach.

It is okay to take breaks - Both during your study time and the actual exam - the most important thing is your well-being :)

There are also some amazing food recipes in here (Chana Masala, roasted coffee, healthy cake and food on a trangia), that you should totally make with your friends! Enjoy the last month of the school year, and we will see you next semester!

If you have a fun question for the mailbox, a written piece of fiction or a cute photo of your pet, send it to: egebladeteg@gmail.com and it will be included in the next issue. 28


JOKE

Bjørnen ønskede med det samme, at alle andre bjørne i skoven var hunbjørne. Kaninen ønskede sig en motorcykel. Dernæst ønskede bjørnen sig, at alle bjørne i naboskovene var hunbjørne. Kaninen ønskede sig en hjelm til sin motorcykel. Bjørnen tænkte sig om et øjeblik. Så sagde han: “Jeg ville ønske, at alle andre bjørne i hele verden var hunbjørne”. Kaninen satte sig op på motorcyklen, tog hjelmen og sagde til bjørnen: “Og jeg ønsker, at du var bøsse.”

PICK-UP LINES til de naturvidenskabelige ;) Baby, er du lavet af hydrogen, carbon og oxygen? For du er sød som sukker. Hvaså skatter. Skal vi forhøje vores dopaminniveauer sammen? Du har gode gener. Jeg har gode gener. Lad os sammen sikre de næste generationer. Baby, du er ligesom en prokaryot celle. Jeg bliver nødt til at penetrere din væg for at komme ind til dine væsker. Baby, foregår der en exoterm reaktion på dig? For du er sygt hot. Når jeg ser dig, får jeg det som en forbrændingsreaktion. Jeg har brug for ilt. Du har ikke brug for poler for at være tiltrækkende. 29

BIDRAG fra Astrid, 3a: Det som vi alle kan relatere til og som afgangseleverne endelig kan se en ende på!

MEMES & JOKES

En bjørn og en kanin gik en tur i skoven. De stødte på en heks, som stoppede dem og sagde således. “Jeg vil give jer hver tre ønsker.”


REDAKTIONEN

Anne Bjergmark

Sara Engelbæk

Tobias Jacobsen

Lærke Arnbjerg

Chefredaktør

Skribent/Translator

Skribent

Fotograf

Nicole Møller

Trine Tanggaard

Lærke Fentz

Skribent

Skribent/Illustrator

Skribent

Husk at skrive ind til os! I Brevkassen kan du få svar på hvilket som helst spørgsmål. I Fri Linje kan du få publiceret dine fiktive tekster. På Side 9 kan du få vist dit søde kæledyr frem.

egebladeteg@gmail.com

Følg os på Instagram: egebladet.eg 30

Profile for EGebladet

EGebladet | Maj 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded