Carnavalsgids 2022-2023

Page 1

C.S. DE EEMSCHUUMERS 2022-2023

Dagelijks bestuur: Voorzitter: Martijn Teske Penningmeester: Ralph van Dijk Secretaris: Tom van den Hoven Vragen en/of opmerkingen: CS De Eemschuumers, Postbus 28038 info@eemschuumers.nl www.eemschuumers.nl Bankrekening: NL93 RABO 0123009707

Inhoud 3 Voorzitter spreekt 4 • POFFERTJESKAR • TAPKAR • BROODKAR • IJSKAR • ESPRESSOKAR • FRIETKAR
www.depofferie.nl info@depofferie.nl C.S. De Eemschuumers
2

Voorzitter spreekt

De winter en carnaval komen eraan: haal de schaatsen maar uit het vet!

Nou, winter? Je zou het op dit moment haast niet zeggen, wanneer we terugkijken naar de eerste weken van november. Toen was het weer bijna net zo mooi als het weer tijdens het carnaval van afgelopen jaar. Want herinnert u zich dat nog? Vier avonden volle bak losgaan in ‘t Zottenhok? Deze uitverkochte avonden lieten zien dat we wel weer toe waren aan een feestje na een winter binnen te hebben gezeten. Hoewel het seizoen vorig jaar hoopvol begon, waarbij alles voor de prinsenwissel geregeld was, moesten we helaas 2 dagen ervoor weer schakelen. Met de positieve instelling dat het tijdens het carnavalsweekend allemaal wel weer open zou zijn, werd de moed erin gehouden. Onze creativiteit werd dan ook geraadpleegd toen de gemeente met het bericht kwam dat de optocht niet door kon gaan, maar we lieten ons niet kennen en zetten alle zeilen bij.

Deze andere manier van een seizoen organiseren, waarin flexibiliteit centraal stond, bracht ook veel plezier en verbintenis binnen de Eemschuumers. Zo werden alternatieve opties overwogen, zoals het organiseren van een (op)Tocht. Want ja, een carnaval zonder optocht kan niet! Dit ‘doorstroomevenement’, een woord wat dagelijkse spreektaal werd, was georganiseerd volgens de strengste maatregelen en met de inzet van vele mensen. Twee weken voor het carnavalsweekend kregen we goed nieuws; de feestavonden mochten gehouden worden, dus hoppa! We gingen hard aan de gang om tijdens het carnavalsweekend de deuren van ‘t Zottenhok te kunnen openen, waarbij de carnavalskrakers uit de speakers klonken! Wat hebben wij genoten tijdens deze avonden!

Toelevend natuurlijk naar de zondag, waar een stralend zonnetje de fiets(op)tocht verwelkomde. Een totaal van 750 deelnemers ging fietsend door het dorp, met fietsen omgebouwd tot ware creaties. De één nog gekker verkleed als de ander. De tocht ging via 11 locaties, waar bevriende carnavalsgroepen of muziekkorpsen activiteiten organiseerden en waar de deelnemers een dagvullend programma mee hadden. Fietsend door Concordia, een 1.5 m polonaise op straat tot een carnavaleske onderhoudsbeurt bij de garage. Het was dan ook leuk te horen dat iedereen een geweldige dag had! Dankbaar dat we door creativiteit en flexibiliteit, ondanks de maatregelen van afgelopen winter, toch een (fiets)tocht hebben kunnen neerzetten. Uiteraard was dit alles niet mogelijk zonder de enorme inzet van de Eemschuumers, de vrijwilligers, de bevriende carnavalsgroepen en de deelnemers. Nogmaals dank aan jullie allen!

De start van dit jaar was gelukkig weer als vanouds. Na 3 jaar hadden we eindelijk weer een Prinsenwissel! Met trots hebben we onze nieuwe Prins met Hofhouding bekend mogen maken. Prins Kenneth schroeft dit jaar de ijzers onder! Carnaval giet oan!

Al het goede wordt bewaard, zo doen wij dat ook. Hij heeft er dan wel een jaartje langer op moeten wachten voor hij zich kon voorstellen, maar verderop in de gids wordt met trots ons nieuwe raadslid voorgesteld. In de voetsporen van….

Met een drukbezochte Prinsenwissel is de start van het komend seizoen afgetrapt. In deze gids kunnen jullie lezen dat er voor komend seizoen weer veel op stapel staat. Als vanouds, dus haal niet alleen je ijzers uit het vet, maar ook je potloden, de karren en verf. Schroom niet om te beginnen met het nadenken over ideeën voor de optocht, want ook dit seizoen giet it oan!

Met een carnavaleske groet, Martijn Teske

3
3

Prins Kenneth

Net als de Elfstedentocht was het een aantal jaartjes wachten, maar met trots presenteer ik mezelf hier als Prins Kenneth. Het zal voor niemand een verrassing zijn dat het voor mij een grote eer is om dit jaar als ‘vorst’ door het carnavalsseizoen te gaan. Tijdens winterse schaatstochten is het belangrijk om nooit alleen op pad te gaan. Daarom ben ik heel erg blij dat ik dit jaar word bijgestaan door mijn Hofdame Yvonne en Adjudanten Vincent en Bob.

Mijn eerste stapjes op het gladde ijs van de optocht door ’t Zandkruuersgat waren als kleine jongen bij de vriendengroep van mijn ouders; ‘de Pennen en Potlodenclub’. Zoals vele deelnemers kunnen beamen is onze optocht een ware beproeving, maar de voldoening des te groter. Het warme gevoel voor carnaval bekoelde niet. Met B.C. Stapelgek heb ik in 2008 en 2009 de eer gehad om op het hoogste podium te staan. De Kruiwagen winnen blijft toch het allermooiste wat je in ’t Zandkruuersgat kunt bereiken.

In het seizoen van Prins Robbert kwam ik bij de jeugdcommissie (later jongerenraad) van de Eemschuumers. Met deze fantastische groep hebben we de leukste dingen gedaan; organiseerden het jongerencarnaval, speelden mee op de Bonte Eemschuumers Avond en waren deelgenoot van alle carnavalspret op feesten van andere carnavalsverenigingen. Een ervaring die ik iedereen gun!

Tijdens het ‘verbindende’ seizoen van Prins Ronnie mocht ik toetreden tot de Raad van 11. Iets waar ik al een langere tijd naar had uitgekeken. In de afgelopen jaren heb ik mij bij de Eemschuumers bezig gehouden in de activiteitencommissie, met de Kapiteins, draaiboeken en projecten. Natuurlijk was het vooral bijzonder om in de vorige seizoenen de miniatuuroptocht en de fietstocht te organiseren. Echt iets om trots op te zijn, het was immers geen optie om niets te organiseren.

In mijn werkzame leven bij Laurens IJzerwaren Leusden ben ik dus ‘schroefjes verkoper’, zoals vele mij zullen noemen, maar mijn werk is veel meer dan dat alleen. Vraagbaak voor de vakman en doe-het-zelver. Een ambacht waar ik voor leef. Afgelopen jaar overleed mijn werkgever, vriend en mijn allergrootste carnavalsfan. Het is jammer dat ik hem niet meer kan laten zien dat ik als vorst op de hoogste trede van ’t Zandkruuersgat sta.

Laurens IJzerwaren Amersfoort Telefoon: 033-2035048 Email: info@laurensijzerwaren.nl Bezoek Adres: Astronaut 8c Bedrijventerrein Calveen 3824MJ Amersfoort Openingstijden: Ma t/m Vr 08.00 tot 17.30u Za 09.00 tot 16.00u Laurens IJzerwaren Leusden Telefoon: 033-2035049 Email: leusden@laurensijzerwaren.nl Bezoek Adres: Hamersveldseweg 6a 3833GP Leusden Openingstijden: Ma t/m Vr 08.00 tot 17.30u Za 09.00 tot 17.00u www.laurensijzerwaren.nl IJZERWAREN • GEREEDSCHAP • HANG & SLUITWERK • ELEKTRA • INSTALLATIEMATERIAAL • TUINGEREEDSCHAP • WERKKLEDING 4

Graag wil ik alle (oud) bouwgroepen oproepen om de kwasten uit het vet te halen. Deze editie van de grote optocht door het Zandkruuersgat wordt een bijzondere! Na 2 jaar afwezigheid van carnavalswagens in de Hooglandse straten, wordt het weer hoogtijd voor een ouderwets mooie optocht. Dus o.a. Happy Hooglanders, Keters, OEBS, Vrij-Gezellig en Deresklits; tijd om te werken aan een rentree op het hoogste niveau!

Al jaren kent onze optocht zogenoemde ‘Stayers’. Deelnemers die al jaren te zien zijn in onze optocht. Veelal zijn dit de alom bekende buurtschappen zoals Mgr. van de Weteringstraat en Zevenhuizen. Zit jij nu thuis? En lijkt het je leuk om een ploeg op te richten met je buren? Kom in actie! Stel je eens voor; Buurtschap de Biezen, Buurtschap Ambachtenbuurt, Buurtschap de Koop.

Wij verwachten bezoekersaantallen die gelijkstaan aan de finish op de Bonkevaart en deelnemers die zoals de schaatsers staan te trappelen van ongeduld aan de hekken. Graag nodig ik jullie uit op zondag 19 februari 2023 in ons mooie Zandkruuersgat. Wij schroeven alvast onze schaatsen onder. En gaan er voorbereidend een mooie seizoen van maken.

5
De (op)tocht gaat door. Of zoals Elfstedenvoorzitter Henk Kroes in 1997 aan ons mededeelde; IT GIET OAN! Driewerf Alaaf, Prins Kenneth
5
CAFE- BAR SLIJTERIJ DE KOLKRIJST

Proclamatie

Ik, Prins Kenneth

Vraagbaak voor doe-het-zelvers, Voorvechter van Hooglands gedachtengoed, Vastgeroest carnavalist, 50ste prins der Eemschuumers.

Maak bij gratie van mijn Hofdame Yvonne, Adjudanten Vincent en Bob, én de Raad van Elf bekend dat;

Ten 1ste Vorst, sneeuw en ijs. Maak u maar klaar, we krijgen gegarandeerd een strenge winter dit jaar.

Ten 2de Onder erbarmelijke omstandigheden geven wij zeker niet op, aan mijn zijde gesterkt voor hofdame Yvonne en adjudanten Vincent en Bob.

Ten 3de Rayonhoofden van bouwclubs en buurtschappen. Dít seizoen wordt bijzonder! Ik, prins Kenneth schroef de ijzers onder.

Ten 4de Samen met de Raad van Elf vormen wij een hechte ploeg, gelukkig hebben we weer heel véél festiviteiten voor de boeg.

Ten 5de Tijdens onze feesten in ’t Zottenhok zal de temperatuur niet dalen. Hier kan je bij ieder e post een stempeltje halen.

Ten 6de OP 16 jarige leeftijd bij onze geliefde Jongerenraad toegetreden. Sinds die tijd door vele carnavalsjaren heen gegleden.

Ten 7de Knutselen en bouwen, ik vind het een pracht. Met Stapelgek en Happy Hooglanders heel wat prijzen naar huis gebracht.

Ten 8ste Op zondag 19 februari gaan de wagens in ’t Zandkuuersgat door de straten, dé tocht der tochten voor carnavalsfanaten.

Ten 9de Mijn werk als schroefjes verkoper doe ik al vele jaren met passie en plezier. Mijn baan is véél meer dan alleen moertjes, boutjes of scharnier.

Ten 10de Samen met onze vrijwilligers pakken wij de draad weer op. Vrijwilligers werk in mijn geliefde Hoogland is echt helemaal TOP!

Ten 11de Tenslotte zijn wij erg blij met wat licht aan de ijzige horizon , Het credo voor de Eemschuumers dit seizoen; It Giet Oan!

Aldus getekend en gedaan. Heden de 11de van de 11de plus 1 dag, Carnavalsstichting de Eemschuumers, Prins Kenneth en Hofhouding.

Dames Eemschuumers

Ja, we zijn er weer! Drie jaar geleden onthaalden we met zijn allen Prins Teske. Wie had toen gedacht dat we twee jaar lang de prinsenwissel zouden overslaan? Wat zijn we trots op wat de Eemschuumers de afgelopen twee jaar hebben neergezet. Zonder optocht kunnen wij niet, dus dan maar op schaal en op de fiets. Hoe gaaf was dat!

In deze wat rustigere jaren op carnavalsgebied, was er in sommige huishoudens plek voor gezinsuitbreiding en is de Eemschuumersfamilie uitgebreid met een paar gezonde baby’s.

Wij bereiden ons nu met Prins Kenneth voor op een strenge winter. Weer samen, lekker warm, in ‘t Zottenhok. Op naar een feestweekend en een optocht door de Hooglandse straten waar we zo naar verlangen. Dat deze dit jaar gladjes moge verlopen. Onze schaatsen zijn in ieder geval alvast geslepen.

We wensen iedereen veel plezier en hopen jullie allemaal terug te zien in ‘t Zottenhok of langs de route van de Tocht der Tochten in ‘t Zandkruuersgat!

7
7
Groeten, de dames Eemschuumers

Nieuwe Jongerenraadsleden

Sanne van den Hengel:

Ik ben Sanne van den Hengel en ik ben 17 jaar oud. Ik doe nu de opleiding Vakexpert Veehouderij niveau 4 op het Aeres in Barneveld. Thuis werk ik graag op de boerderij tussen de koeien en in m’n vrije tijd rijd ik paard. Ik vind dat ik in de Jongerenraad pas, omdat ik van kleins af aan meeloop met de carnavalsoptocht en ik graag naar de feesten in Hoogland ga.

Cornee Heijmeskamp: Hallo, ik ben Cornee Heijmeskamp. Ik ben 17 jaar oud en woon in Nieuwland. Momenteel volg ik de opleiding Groen, Grond en Infra op het Aeres college in Barneveld. Mijn hobby’s zijn voetballen en ik ben het meest te vinden op de boerderij of in een trekker. Ik vind het geweldig om in de Jongerenraad te komen, want carnaval vieren zit echt in mijn bloed. Ik kom uit een carnavalsgezin en ben er dus echt mee opgegroeid. Ik heb er superveel zin in en hoop dat het een gek gezellig jaar wordt.

Lotte Nieuwenburg: Hoi hoi, ik ben Lotte Nieuwenburg. Ik ben 18 jaar oud en woon in Hoogland-West. Na de HAVO ben ik begonnen aan de studie Toegepaste Biologie. Ik ben enorm enthousiast om bij de Jongerenraad te komen! Ik vier carnaval al van kleins af aan. Van het Kindercarnaval tot aan het Grote Carnaval (met dansjes en drankje). Ik kijk erg uit naar alle gezelligheid tijdens de komende carnavalsdagen!!

Tim van Asch: Hallo, ik ben Tim van Asch. Ik ben 16 jaar oud en kom uit Hoogland. Ik zit op het Soma Collage Kraanmachinist opleiding BBL. Ook ben ik veel te vinden bij vv Hoogland. Ik vind het super om nu ook in de Jongerenraad te zitten. Ik ben zelf ook opgegroeid met carnaval en heb ook al aantal keer meegelopen, dit jaar ook weer met de Knetterkoppen. Ik heb er veel zin in en we gaan er veel leuke feestjes van maken!

Glazenwassers- en Schoonmaakbedrijf - Hogedrukreiniging H. Kommer & Zn. VOF Ep T 0578 - 612291 F. 0578 - 621739 E n o@herms n D tinche T 0314 - 326490 F 0314 - 330001 E info@herms.nl www.her ms.nl Epe T. 0578 - 612291 • Doetinchem T. 0314 - 326490 • Amersfoor t T. 033 - 7200950 • Urk T. 0527 - 729929 8

Lente Brouwer:

Hoi hoi, ik ben Lente Brouwer. Ik ben 17 jaar en woon in Hoogland. Ik vind het een mega eer dat ik ben gevraagd voor de Jongerenraad. Ik bouw zelf al 5 jaar mee met veel plezier. Ik houd erg van gezelligheid met mijn familie, vrienden en vind het ook erg leuk om te hockeyen. Ik kan niet wachten op dit nieuwe avontuur.

9
9
V.L.N.R. Sanne, Cornee, Lotte, Tim en Lente

Nieuwe Raadsleden

Mijn naam is Jasper Zwanenburg. Ik ben momenteel 23 jaar oud en woon ondertussen al 12 hele jaren in Niekark (Nijkerk). Nu zullen jullie je wel afvragen wat zo’n Niekarker in Hoogland moet bij de Raad van 11. Nou...

Als klein jochie, wonend in Amersfoort, werd carnaval er bij mij met de paplepel ingegoten. Vanaf mijn eerste levensjaar heb ik carnaval van dichtbij mee mogen maken. Dit is gekomen door mijn ouders (Ignas & Anke Zwanenburg) die toen ook bij de Eemschuumers zaten. Ik hielp mee met de wagenbouw en liep mee met de optocht.

Na heel wat jaren te hebben meegelopen bij de Eemschuumers, gingen mijn ouders de Raad uit. Echter, ontstond er voor mij geen reden om carnaval niet meer te vieren. Ik ben alle jaren vrolijk doorgegaan en kan er tot op het moment van vandaag nog lang geen genoegen van krijgen!

In het dagelijks leven ben ik bezig met een deeltijd HBO studie in de richting van de Civiele techniek. Ik ben werkzaam bij Boskalis Nederland als uitvoerder in de infrawerken. In het weekend zoek ik graag een kroeg of feestje op, om daar onder het genot van een biertje de werkweek achter me te laten. Maar, hoe kom ik nu bij de Eemschuumers? Nou, in één van de weekenden dat ik op een feestje rondliep met een biertje op, werd mij door Hans Bos gevraagd of het niet eens tijd werd dat ik bij de Eemschuumers zou komen. Deze vraag werd me al door meerdere Eemschuumers gesteld toen ik 19 was. Toen was mijn antwoord vaak dat ik daar nog te jong voor was. Echter, was dit antwoord geen excuus meer en zei ik met een gekke bek “Ja tuurlijk, waarom ook niet!”. De week erop werd ik gebeld door Hans met de vraag wanneer ik tijd had voor een bak koffie om het er eens over te hebben. Mijn vraag was “Waar wil je het over hebben?”. Dat bleek dus te gaan over hetgeen waar ik in het weekend met Hans over gesproken had. Maar ja, na een paar biertjes vergeet je nog wel eens wat...

Op een vrijdagavond kwam ik bij Hans binnen. Daar zat Julian ook al aan tafel. Toen wist ik het zeker: de vraag gaat nu komen. Natuurlijk had ik mijn antwoord al klaar en dat was een duidelijke “JA!”.

Laten we er een supermooi en gezellig carnavalsjaar van maken. Ik heb er zin in en ik hoop jullie ook. PROOST!

Hamseweg 18 Amersfoor t/Hoogland t 033 4801441 kokwooncenter.nl De grootste designcollectie van Midden-Nederland 10
Jasper Zwanenburg

Ik weet het nog goed. Het was een warme zomeravond in 2021 toen Kenneth van Gelderen aan de deur van ons huis aan de Boskamp stond te rammelen. “Ik word komend seizoen Prins der Eemschuumers en Bob en jij worden Adjudant!” In mijn tijd werden dit soort zaken altijd netjes even gevraagd van tevoren, maar kennelijk kan er een boel veranderen in 6 jaar afwezigheid. De mededeling was gedaan. Of ik er nog even over na mocht denken? “Je bent er toch altijd bij, dan kan je net zo goed even dat pak aantrekken. Leuk man! Kom je even een jaartje terug in de Raad ook, helemaal mooi. Trouwens Bob heeft al ingestemd. Het wordt een topseizoen. Geef even je maten door, dan regelt Yvonne de kleding. Ajoo!” Kenneth stapte vervolgens op zijn fiets om bij Bob de zelfde truc toe te passen. Zo regel je dat.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en hebben we de Prinsenbekendmaking van 2021 helaas over moeten slaan. Onderscheidingen gedrukt, kielen genaaid, proclamatie gerijmd. Alles lag klaar. Gelukkig hebben we dit op 12 november jongstleden weer uit de kast kunnen halen. De verrassing was er niet minder om! Concordia vol en allemaal leuke reacties. Dan weet je weer hoe het leeft in Hoogland. Daar zijn we dan ook weer ijsberentrots op met z’n allen!

Over ijs gesproken:

Erik Hulzebosch loopt op zijn schaatsen door de woestijn. Na enige tijd komt hij 2 Arabieren tegen. “Hallo heren, waar kan ik hier stempelen?” “Stempelen?”, zegt 1 van de 2 mannen. “Waar denk je wel niet dat je bent?” “Ik ben op zoek naar het bruggetje van Bartlehiem”, zegt Erik. “Bartlehiem? Je bent hier in Bethlehem!” “Ooooh.”, zei Erik. “Ik dacht al, wat is het toch ver klunen!”

Afijn, zoals gezegd zijn we een jaar verder. In een jaar kan er veel gebeuren. Inmiddels zijn we verhuisd naar ’t Haartje, is onze zoon Maas geboren en ligt er een mooi nieuw carnavalsseizoen voor ons te glimmen als een pas gedweilde ijsbaan. Samen met Kenneth en Yvonne, Bob en Laurien en Esther hoop ik dat het een fantastisch jaar gaat worden. Aan de Prins en zijn Adjudanten zal het niet liggen. Tot in ’t Hok of natuurlijk tijdens onze prachtige optocht door ’t Zandkruuersgat! Kleed je warm aan, want ondanks fake news vanuit de Faam, is de kans groot dat het flink koud zal worden langs de route. Brrrrrrrrr.

11
Heb jij een passie voor sleutelen? Kom dan eens langs. Wij zoeken monteurs voor de machinebouw. Astronaut 40 | 3824 MJ Amersfoort T 033 4564 432 | E hr@trilo.com | I www.trilo.com 11

Tijd

Alaaf Alive 14-01 16 12,50 20:30 01:00 Bouwersbal 28-01 Alleen voor BOUWERS

JongerenCarnaval 17-02 12 14,- 20:00 01:00 Ijzersterke zaterdag 18-02 16 16,- 20:00 02:00 Prijsuitreiking optocht 19-02 alleen voor deelnemers optocht KinderCarnaval 20-02 geen 3,- 13:00 15:30 Maandag incl. bus 20-02 16 20,- 12:00 23:11 Marathon maandag 20-02 16 14,- 18:00 23:11 Prinsenmaal 21-02 geen 15,- 18:00 00:00 Doordouwersbal 21-02 16 0,- 20:00 00:00 Kaartverkoop

12
en Tarief Datum min. Leeftijd Prijs Zaal open Zaal dicht
bij Bruna Hoogland Voor wie Wanneer Alaaf Alive Iedereen vanaf 12-12 Weekendkaarten Donateurs 16-01 t/m 21-01 Weekendkaarten Iedereen 22-01 om 12.00

Alaaf Alive

Denk je 2023 lekker rustig te kunnen beginnen? Wij denken van niet! Zet je in het nieuwe jaar namelijk maar schrap voor de 4e editie van Alaaf Alive, want op 14 januari is het weer zo ver! Ook dit jaar zullen wij iedereen even goed wakker schudden met een weergaloze avond. Eerdere edities stonden garant voor een goedgevuld programma en dit jaar zullen wij daar zeker niet voor onder doen. DJ Partido komt onze kant op en deze beste man staat wel garant voor een feestje. Hij staat niet voor niks bekend als de held van de nacht, dus die voetjes mogen van de vloer. Zodra de heupjes lekker los zijn, pakken we door met de heren van Flabbergasted op de bühne. Deze heren zullen je zeker niet vervelen en maken er met hits van de 90’s tot aan nu een onvergetelijke avond van. Is het dan alweer genoeg? Zeker niet!

We sluiten Alaaf Alive af met een rammer, namelijk met Vieze Jack! Deze feestelijke ranspoot is een bekend gezicht en wist er bij ons al 2 keer eerder een groot spektakel van te maken. Hierdoor zijn wij van deze man gaan houden en geloven wij erin dat hij ‘t Zottenhok helemaal op zijn kop gaat zetten. Dat wil je natuurlijk niet missen.

Gratis tip: Als je er dan toch bent, laat dan ook gelijk je stempeltje zetten bij de stempelpost.

13
13

Bouwersbal

Zet het vast in je agenda, want op zaterdag 28 januari gaat het weer gebeuren. Dan organiseren de Eemschuumers het feest voor bouwers door bouwers, namelijk het welbekende Bouwersbal. Na een dag druk bouwen met de hele groep richting Café de Plank. Waar we gezellig samenkomen met de andere bouwgroepen om te sparren over het belangrijkste onderwerp in deze periode: het bouwen van de mooiste carnavalscreatie in ‘t Zandkruuersgat! Je strakke pak kan je lekker in de kast laten, want de dresscode is je oude kloffie. Natuurlijk het kloffie dat het meest onder de behangplaksel en verf zit. De precieze invulling van het Bouwersbal laten we nog niet los, maar 1 ding weten wij zeker; het wordt een te gekke middag!

alleen inclusiefbouwers eten bouwkleding verplicht in de plank Geheel vernieuwd H amseweg 16 A mers foor t- H oogland T ( 0 3 3 ) 4 8 0 3 8 0 8 w w w trendhopper-hoogland.nl makkelijk bereikbaar Hier vind je je per fec te interieur, in elke stijl en voor elk budget ! VERSE RAADSHEREN 14

Vrijdagavond (Jongeren

Carnaval)

De Jongerenraad neemt je mee op reis!

Alle hens aan dek! Het is weer tijd om de heupen los te gooien. De Jongerenraad mag het carnavalsweekend inluiden door op de vrijdagavond een gezellig feest neer te zetten! Dit jaar neemt de Jongerenraad jullie wél mee op reis. Verkleed je naar je favoriete vakantiebestemming om vervolgens aan boord te gaan in het allergezelligste vliegtuig van de Eemschuumers. Dans je dit jaar de salsa als Spaanse danser(es)? Gooi je je heupen los in Rio de Janeiro? Vier jij op de vrijdagavond ‘karneval’ in Duitsland? Of nemen we je mee naar het tropische Hawaii? De partyvliegtickets zijn te verkrijgen bij de bemanning van de Jongerenraad of vliegmaatschappij de Bruna ;)

Tot dan!

15
Wilt u dat het snel verholpen is? Wilt u gratis vervangend vervoer? Wilt u kwaliteit? En.. ook nog eens vriendelijk? Deukje? Kosmonaut 27 3824 MK Amersfoort t 033 45 55 592 f 033 45 56 808 e calveenamersfoort@asnmail.nl Ga dan naar ASN Autoschade Ser vice Calveen Amersfoor t (onderdeel van de ASN Groep) ww w ijzersterkinschadewerk nl 15 Neuzenvreugde dj mitchel van wijk dj rhoo partybeukers
Martijn Teske, Ralph van Dijk, Hans Bos, Jeffrey van Middelaar, Bob van Valkenhoef, Vincent Vreekamp, Jeroen Boersen, Niels Julian Smink, Thijs Samuels, Ronald Bos, Jasper Zwanenburg, Mark Hooijer, Valkenhoef, Kenneth van Gelderen, Yvonne Boersen, Niels Herlé, Stef Hoofd, Erik van Laar, Ronald van Wee en Tom van den Hoven

Ijzersterke Zaterdag (‘t Sneeuwbal)

Een ijzersterk feestje op de zaterdagavond waar zelfs de Zware jongens een flinke kluif aan gaan hebben! Ook Feest DJ Jesse zal zijn schaatsen uit het vet halen om ons van de mooiste deuntjes te voorzien. Glijd over de dansvloer, houd je lichaam warm en vergeet ook zeker niet genoeg vocht tot je te nemen. Neem bij voorkeur een lekker koud pilsje of warm jezelf op met een aantal shotjes Nozem. Ben jij meer een liefhebber van de intiemere feestjes, neem dan een kijkje bij DJ Flow in de kleine zaal, want hij zal de harten sneller laten kloppen met zijn moersterke beats.

Preventieadviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen 06 - 472 80 720 info@a3multidiensten nl klus en montage @ W or k ir o tel 06 -20001940 / 033-4807301 tel 06 - 20001940 18 Amerbloazers DJ Jesse DJ Flow Zware Jongens OPENINGSTIJDEN Maandag t/m donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 9.00 - 18:00 uur 9.00 - 20:00 uur 9.00 - 18:00 uur gesloten Kraailandhof 19 3828 JN Hoogland 033 - 433 19 54 Hoogland
19 Zoek de 11 verschillen 19 ADJUDANT VINCENT HOFDAME YVONNE ADJUDANT Bob ADJUDANT VINCENT HOFDAME ADJUDANTYVONNE Bob

De Carnavalsoptocht: it giet oan!

Nu de dagen korter worden en de temperaturen zakken, wordt het weer tijd om voorbereidingen te treffen voor de carnavalsoptocht. Het is inmiddels 3 seizoenen geleden dat Prins Teske met zijn Adjudanten door ’t Zandkruuersgat kwamen. Het weer was onstuimig, maar gelukkig ging het hele spektakel “oan” en konden we voor de 44ste keer door de straten van Hoogland crossen. Dit jaar zal de kopgroep aangevoerd worden door Prins Kenneth, want wat er ook gebeurt: carnaval, it giet oan! En dus zal de tocht der tochten dit jaar in winterse sferen ondergedompeld worden. Hopelijk vallen de te klunen meters mee en zullen we voorspoedig bij de stempelpost op de Kerklaan aankomen. Alwaar voldoende mogelijkheid is om verkleumde lichaamsdelen op te warmen en het lichaam te hydrateren.

20 O OP ZOEK NAAR (Met behoud van fabrieksgarantie) SL AA G S EWE G 33 3828 P K H O O GL A N D 033 4803670 06 40756590 R IE T D E K K E R S B E D R I J F

Uiteraard is het fantastisch dat u tijdens uw optreden het publiek probeert te betrekken bij de optocht. Bedenk wel, dat als het te lang duurt, er mensen weggaan die denken dat de optocht al is afgelopen of dat het wachten te lang duurt. Dit is niet alleen zonde voor de toeschouwers die een hoop kijkplezier missen, maar ook voor de deelnemers zelf. Zij steken uren, dagen, weken en zelfs maanden tijd in hun creatie en dan is het ook niet leuk om door lege straten te trekken.

De optocht door het Zandkruuersgat is op zondag 19 februari 2023 en start zoals gewoonlijk weer om 13.00 uur op de hoek Molenweg – Hamseweg, waarna het zijn weg zal vervolgen over de Hamseweg, Zevenhuizerstraat, Esdoornlaan, Acacialaan, Plataanweg, Zevenhuizerstraat en de Kerklaan. Het eindpunt is bij de St. Martinuskerk, waar men afslaat afhankelijk van de eindbestemming. Voor deelnemers is het mogelijk om in te schrijven via onze internetsite: www.eemschuumers.nl.

Wij wensen jullie alvast heel veel plezier bij het bedenken, bouwen en tot uitvoering brengen van uw creaties.

Groeten van de Optochtcommissie

zondag 19 februari

21
A u t obedrij f P ie t S mink B V, Z evenhuizer st raa t 93 , Hooglan d Tel : 033 480 34 35 , E -mail : in f o@pie t smink n l DE MAANDAGBUS 21

Kindercarnaval

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met carnaval vieren en daarom vieren we natuurlijk ook weer Kindercarnaval. We gaan dansen, zingen, gek doen en de polonaise lopen met Prins Kenneth, Hofdame Yvonne, adjudant Bob en adjudant Vincent. Natuurlijk is er ook genoeg lekkers voor iedereen, want anders kun je geen carnaval vieren.

In de optochtkrant vinden jullie straks een mooie kleurplaat, dus pak je potloden, stiften, verf en plaksels maar uit de kast. Degene die de mooiste tekening inlevert, maakt kans op mooie prijzen! Ook zijn er prijzen voor de best verklede jongen en meisje. Wij hebben er zin in! Jullie ook? Sleep dan je papa, mama, tantes, ooms, opa’s, oma’s of je buren mee naar ’t Zottenhok en vier dit heerlijke feestje met ons mee!

Hamseweg 12 Hoogland 033 480 90 96 alexander@uwwijnspecialist.nl www.uwwijnspecialist.nl TANK & SCHENK Tank bij en steun lokale verenigingen en steun de optocht 22 Cool kidsparty

Maandag bus

Op de maandagmiddag is het weer tijd voor de jaarlijkse tocht naar Achterveld. Volgens het protocol verzamelen we omstreeks 12.00 uur bij Café de Kolkrijst. Kleine tip: zet je fiets bij Concordia. Speciaal voor deze heuglijke dag komt het besloten vervoer de gehele delegatie bij de Kolk ophalen en worden jullie afgezet bij de welkomstceremonie in Achterveld.

Aan het eind van de middag gaan we weer in peloton terug naar ons eigen feestje. Wees op tijd, anders wordt het Klunen. Bij aankomst staat er een heerlijke maaltijd op jullie te wachten. Daarna is het tijd om alle protocollen los te laten en even goed uit je stekker te gaan! It giet oan!

23
Voor het bedrukken van o.a. reclame - en promotieartikelen; industrieel zeefdrukwerk, relatiegeschenken, paraplu´s, t- shirts enz.enz. Tel. 033 - 456 66 67, Ariane 12, Amersfoort 23 https://w ww.facebook .com/Par typicshoogland/

Marathonmaandag (Carnaval Festival)

De maandagavond staat compleet in het thema van Prins Kenneth. Je kunt het zo gek niet bedenken of het schroefje zit los. Help jij het feestje bouwen en draai je alles vast? Of gaan bij jou alle remmen los?

Het ijs op de dansvloer zal glad zijn en zo glijden we van act naar act. We beginnen met DJ Partido, maken een knotsgekke party met Lanterfantje en belanden in een feestelijke chaos met Gekkenhuys. Dan zit de tocht er nog niet op, want we gaan nog hard op Papa Lauda en finishen met een spektakel van Fake Tits. Wees voorbereid! Verspil niet al je energie bij het Kindercarnaval of in Achterveld. Trek je best geslepen schaatsen aan, want op maandagavond gaan we los!

Partido Lanterfantje PapaGekkenhuys Lauda Fake Tits

Mgr. van de Weteringstraat 68
24
www.parenda.nl
Hoogland-West

Dinsdagavond (Doordouwersbal)

Iedereen is van harte welkom om met Prins Kenneth te komen eten. Serveert hij met zijn hofhouding koek en zopie of wordt het boerenkool met worst? Zodra de buikjes gevuld zijn, schroeven we nog één laatste keer de ijzers onder voor het finalestuk. Het welbekende Doordouwersbal staat garant voor plezier.

Vergeet bij het naar huis gaan niet om je stempelkaart af te laten stempelen. Dit kan na het Prinsenmaal, maar ook zeker nog na het doorzakken tijdens het Doordouwersbal. Voor het Prinsenmaal heb je een kaartje nodig. Kom je alleen naar de eindsprint in ’t Zottenhok? Dan is de toegang helemaal gratis!

DJ Rhoo

25
De Plafondvegers
V ER B O U W V ER HUU R N I E UWB O U W PRO J EC T O N T WIKK E L I N G Schoonderbeek BV Computerweg 16 3821 AB Amersfoort 033 - 455 83 65 info@schoonderbeek-bv.nl www.schoonderbeekbouw.nl 25

Fietspuzzeltocht

Weet je het nog, afgelopen carnaval? Zondagochtend, redelijk op tijd, fietsten door heel ‘t Zandkruuersgat allemaal verklede mensen op versierde fietsen richting één van de 11 startlocaties! Overal werd er met fietsbellen gebeld en klonk er muziek uit verschillende boxjes. Het carnavalsgevoel was aanwezig en ondanks dat we die mooie grote optocht een klein beetje misten, was iedereen blij en enthousiast. Wat was er ook alweer allemaal te doen?

1. Bij de Kolk had Edo een quiz, waar er maar 1 de winnaar kon zijn.

2. Bij de golfclub was er door Stapelgek een ware Squidgame te spelen.

3. Ringsteken bij de Knotsen in de plank.

4. 1,5m Polonaise lopen op de muziek van de Amerblazers op het Loonwerkershof.

5. Raadsleden van de Hooge Narren raden in de Faam.

6. Bij de Peut werd je fiets volledig gecontroleerd door onze eigen BAC (FAC) commissie.

7. In de Noot belandde je zowaar op de camping van de Doordouwers en werd een echte muziekbingo gespeeld mét een prachtige prijs.

8. Door naar de manege, waar Unctus Grandis voor ons klaar stond met een ren-vragen-spel.

9. Bij onze eigen thuishonk Concordia moest je buiten hard aan het werk bij de fiets-fitness.

10. Binnen konden we even met de voetjes van de vloer met een optreden van Feest DJ Maarten.

11. Tot slot werd er voor alle deelnemers een heerlijk eitje gebakken bij de kerk. Dit alles uiteraard onder het genot van de nodige drankjes hier en daar.

Als je je dan nog verveelde onderweg, kon je ook nog puzzels oplossen. Soms moest je daar best even over nadenken. Deze puzzels waren ook te vinden voor iedereen die de gratis route wilde fietsen en ook daar hebben we veel mensen langs zien gaan. Wat super om te zien!

Ondanks dat we hopen dat we niet vaker voor een alternatieve optocht moeten gaan, zijn we wel trots op wat we met elkaar hebben opgezet. Aan alle locaties en groepen die aan dit succes hebben bijgedragen: bedankt!

26
Rijwielhandel Zevenhuizerstraat 101, Hoogland, Tel. 033 - 433 15 53 27 ww w. r ves ch ilde r w e r ken . n l 06 134 76 99 7 i nfo @ r v e s ch ild e r w e r ke n. n l H oog la n d S c h i l d e r w e r k e n

Achter de schermen

Ben jij ook zo benieuwd wat er allemaal achter de schermen gebeurt bij de Prinsenwissel van de Eemschuumers? Er moet genoeg gedaan worden voordat de nieuwe Prins om elf over elf het podium op kan stappen, zowel tijdens de avond zelf als in de periode vooraf. Met deze praatjes en plaatjes geven we jullie een kleine ‘sneakpeek’ achter de schermen. De voorbereidingen voor Prins Kenneth waren in sommige gevallen al wel meer dan 2 jaar geleden gedaan. Zo was Koning Winter al een jaar eerder opzoek naar het ijs in de Hooglandse wateren. Wil je de beelden terugzien van deze zoektocht? Ga dan naar Youtube en zoek naar ons kanaal ‘Eemschuumers Carnaval’.

In de weken voor de Prinsenwissel werd het stempelhuisje in de verf gezet. Zo kan iedereen dit carnavalsjaar zijn eigen stempelkaart vol maken en aan het einde van het carnavalsweekend het enige echte Eemschuumers Elfstedenkruisje ophalen.

28

Tijdens de Prinsenwissel zelf, moet de nieuwe Prins zich snel omkleden, want niet kort daarvoor is de prins nog gewoon in de zaal als Raadslid. Onder het podium mag de nieuwe Hofhouding zich klaar maken voor de bekendmaking, Dit is het eerste moment dat de Prins de enige echte prinsenketting en prinsencape om mag. Ook krijgt de Prins de prinsenstaf overhandigd door Sanne en Leo van Mispelaar, die er ieder jaar een prachtige creatie van weten te maken. Zodra de Hofhouding in vol ornaat staat, gaat het spektakel dan echt beginnen!

zonnepanelen. de

De dag na de Prinsenwissel is er voor de kersverse Prins weinig tijd om bij te komen. Op de zondag moeten namelijk altijd de foto’s gemaakt worden, die we vervolgens kunnen gebruiken in deze gids en op onze website. Dit jaar werden de foto’s rondom de Kooi bij Bunschoten gemaakt. Met z’n allen in pak de fiets op om vervolgens netjes te poseren. Het foto’s maken is ook een vak op zich, want wist je dat er zelfs afspraken zijn over hoe de handen gepositioneerd moeten worden? Hierin in zelfs een verschil in de even en de oneven jaren.

Dit is nog maar een kleine greep van de dingen die achter de schermen gebeuren. Gelukkig zijn er een hoop fanatieke vrijwilligers bij en rondom de Eemschuumers om alles vlekkeloos te laten verlopen. Zo giet it ieder jaar weer oan!

MIRvA uw specialist:

- Voor verlichtingsinstallaties voor binnen en buiten.

- Voor al uw domotica.

- Voor alle overige elektrotechnische installaties voor de particuliere of zakelijke gebruiker.

MIRvA uw specialist:

- Voor verlichtingsinstallaties voor binnen en buiten.

- Voor duurzaamheidsoplossingen a.d.h.v. zonnepanelen.

- Voor alle overige elektrotechnische installaties voor de particuliere of zakelijke gebruiker.

WWW.MIRvA.NL

29
29

Stempelkaart

Net zoals bij de Elfstedentocht kan een Elfstedenkruisje niet ontbreken en daarom heeft Prins Kenneth het enige echte Eemschuumers Elfstedenkruisje in het leven geroepen. Een ware collectors item die in jouw verzameling natuurlijk niet mag ontbreken. Hier moet je wel wat voor doen. Bij iedere feestavond is namelijk de stempelpost aanwezig en zo kan je gedurende het carnavalsseizoen jouw stempelkaart vullen. Heb je op de woensdag van het carnaval een volle stempelkaart bij het Haringhappen? Dan is het Eemschuumers Elfstedenkruisje voor jou! En zeg nou zelf, 11 feestjes bezoeken is peanuts vergeleken bij het schaatsen langs elf steden, toch?! De Eemschuumers wensen je een hele feestelijke en voortvarende Elffeestentocht!

A ANBIE 0% korting op onderdelen en arbeidsloon James Auto en Se 30 Prinsenwissel ROUTEKAART ELF ACTIVITEITEN TOCHT Inschrijfavond Alaaf Alive Bouwersbal Jongeren Carnaval ‘t Sneeuwbal Carnavalsoptocht Zandkruuersgat Haringhappen Doordouwersbal Dorpsomdoop Carnaval Festival

18 min, toch erin!

Voor iedereen onder de 18 jaar geldt niet roken en niet drinken. Ook mogen jongeren tot hun 18e geen alcohol bij zich hebben in het openbaar. Behalve dat je zelf een behoorlijke boete krijgt, krijgt ook de organisator van het feest een boete van meer dan €1000 en bij herhaling is het einde vergunning voor het feest. Zover moeten we het niet laten komen.

Wij, de Eemschuumers, willen jullie graag toelaten tijdens het carnavalsweekend. Op de website 18mintocherin.nl kunnen alle jongeren van 16 tot 18 jaar zich inschrijven. Dit kost niets. Jouw gegevens zijn dan bekend en je krijgt een pasje. Dit pasje, altijd in combinatie met je ID-kaart, laat je bij ons aan de deur zien. Hiermee spreken we af dat je tot je 18e geen alcohol drinkt en/of bezit op ons feest. Doe je dit wel, dan word je direct van het feest verwijderd en heb je één punt te pakken. Ga je hierna nog een keer de fout in, dan is het einde verhaal. Je hebt dan een heel jaar lang, tot en met de volgende editie van het feest waar je voor de tweede keer de fout in ging, geen toegang tot de feesten van de Eemschuumers, Dorpsfeest Hoogland en Jong Hoogland. Ook niet als je binnen dat jaar 18 wordt!

Met deze regeling voorkomen we dat we de leeftijdsgrens voor onze feesten van 16 naar 18 jaar moeten verhogen. Nu kunnen we nog gewoon gezellig feesten met z’n allen en daar gaan we ook voor.

NB: Zonder pasje kunnen we je helaas niet toelaten, dus vraag hem tijdig aan. Houd onze social media en die van ‘18 min toch erin’ in de gaten.

ROSSENBERG

31
31 
033 456 58 35 • De Zonnecel 1, Amersfoort • ouwesteen.nl • info@ouwesteen.nl D’Ouwe Steen De Specialist in Sierbestrating g kijkenKom in showtuinonze van MEER dan 1.000 m2 sierbestrating tuinverlichting keramische tegels tuinhout blokhutten grind/split natuursteen
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.