Carnavalsgids 2020-2021

Page 1

Carnaval1:11 De omstandigheden zijn niet optimaal, daarom vieren de Eemschuumers carnaval op schaal!

c.s. de eemschuumers 2020-2021


18- niemand erin Dit jaar zijn er meerdere scenario’s voor het naar binnen komen met de 18- regel. 1: geloof het of niet, maar dit is het beste scenario die je kan hebben. Je bent namelijk 17 jaar en je neemt normaal altijd netjes je 18min pasje mee, • Optie maar die mag je dit jaar thuis laten (Yeah woehoee!).

Oh, maar jezelf daarentegen ook..

2: Ja!! Gefeliciteerd, je bent 18 jaar geworden! Proost! Kan je eindelijk je 18min pasje thuis laten. Helaas moet je jezelf ook thuis laten, • Optie want niemand komt erin…

...maar bekijk het positief: volgend jaar zal je nog steeds 18plus zijn.

• Optie 3: je bent 33 jaar en je gaat al járen naar de feestjes, maar dit jaar kom je er zowaar niet in.

Het maakt dit jaar eigenlijk ook niet uit of je 44, 33, 22 of 11 jaar bent. 18min Niemand komt erin. Maar het komt goed, houd de moed er in. Volgend jaar gaan we het met z’n allen inhalen!

C.S. De Eemschuumers Dagelijks bestuur: Voorzitter: Martijn Teske Penningmeester: Ralph van Dijk Secretaris: Jeffrey van Middelaar Vragen en/of opmerkingen: CS De Eemschuumers, Postbus 28038 info@eemschuumers.nl www.eemschuumers.nl Bankrekening: NL93 RABO 0123009707




Carnavalsvrienden Wat was 2019-2020 een ontzettend mooi carnavalsjaar. We zijn letterlijk in alle staten geweest. Van veel feestvreugde tot de hoogspanning of de optocht wel door kon gaan. Wat zijn wij ontzettend trots op hoe alles verlopen is. Ook aan dit jaar is een einde gekomen, afsluitend hebben we een lekker harinkje gegeten bij de Kolk en zijn we na een korte rustperiode weer gaan brainstormen voor 2020-2021. Al snel werd duidelijk dat dit jaar alles anders wordt. Veiligheid voorop, dus helaas geen polonaise en momenten waar we normaal gesproken bij elkaar komen. Vergaderen via de computer is nu zelfs een standaard gebruik geworden binnen de Eemschuumers. Wij, de Eemschuumers, zouden de Eemschuumers niet zijn als we niet toch alle mogelijkheden uitpluizen en onderzoeken! Soms letterlijk terug naar de tekentafel na ĂŠĂŠn van de persconferenties, maar de creativiteit had de vrije loop. Zo ontstond de miniatuuroptocht en kwam er een 1:11 commissie die dit is gaan uitwerken. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 60 inschrijvingen en wordt er hard gebouwd aan een studio voor de optochtfilm. Wij hopen dat iedereen zijn of haar creativiteit ook dit jaar alsnog kwijt kan op het plankje van 30 bij 60 centimeter. Ieder jaar staan er weer vele vrijwilligers klaar om er samen met ons een mooi carnavalsjaar van te maken. Doordat er nu minder gebeurt, is er ook minder contact met elkaar, maar we moeten elkaar niet uit het oog verliezen. Zodra het kan, hopen we iedereen weer mee te krijgen om te doen waar we goed in zijn: carnaval vieren en organiseren. Dat het volgende carnavalsfeest maar weer een mooi en groots feest mag worden. Op zondag 14 Februari 2021 presenteren wij de miniatuuroptocht. Deze zal te zien zijn via onze social media kanalen. En we houden de maatregelen uiteraard in de gaten. Wellicht klinkt dit nu nog wat te dromerig, maar mocht er tegen die tijd toch meer kunnen dan zullen we daar zeker voor gaan. Stay tuned en volg ons tot die tijd op het internet. #1:11 Met vriendelijke groet, C.S. De Eemschuumers

3


Miniatuuroptocht op 14-02-2021 C.S. de Eemschuumers presenteert op zondag 14 februari 2021 een miniatuuroptocht in Hoogland. Deze optocht zal achter gesloten deuren worden opgenomen en online worden uitgezonden. Deelnemers kunnen hun creativiteit dit jaar kwijt op een plankje aangeboden door de Eemschuumers. Wieltjes zijn niet nodig voor de bouw, dit wordt allemaal geregeld tijdens het filmen. Om deze optocht zondag de 14de uit te zenden, zullen 2 weken eerder de beelden geschoten worden. Deelnemers zullen dus rekening moeten houden met 2 weken minder bouwtijd dan ze normaal voor een grote wagen zullen hebben. Uiteraard wordt er contact opgenomen om op een verantwoorde manier de creaties in te leveren.

Jury en Prijzen Creaties worden beoordeeld door onze onafhankelijke jury. Over de uitslag en toekenning van de prijzen kan niet worden gecorrespondeerd. Er wordt beoordeeld op deze hoofdlijnen; Carnavaleske stijl, originaliteit, creativiteit en onderliggend verhaal. Per categorie zijn er 3 prijzen te winnen. Deze prijzen zullen wij later in het seizoen aan jullie bekend maken. Zelfs de algehele hoofdprijs in de vorm van de Zilveren ZandkruuĂŤr (KRUIWAGEN) kan gewonnen worden! Elke categorie dingt mee!

4

ITEQ WENST HOOGLAND EEN FANTASTISCH CARNAVAL!


Categorieën

• Madurodamklasse

Dé hoofdklasse van onze miniatuuroptocht. Val je niet onder de hieronder benoemde categorieën? Dan schrijf je jezelf in in de Madurodamklasse.

• Da Vinci klasse

Inzendingen waar toegepaste techniek de meeste punten oplevert. Denk hierbij aan bewegende delen, verlichting en special effects. Hierbij is het mogelijk om tijdens de opnamedag zelf aanwezig te zijn om alles goed werkend in beeld te krijgen.

• School klasse

Dé klasse voor alle scholen in en om Hoogland die het carnavalsfeest ook moeten missen. Maak een mooie bouwtekening met vrienden uit jouw klas. Stuur deze naar info@eemschuumers.nl. Wie weet mag jij je wagen echt bouwen en mee laten rijden in de online optocht!

Bouwsels Deelname aan onze miniatuuroptocht kan alleen door te bouwen op een door ons ter beschikking gesteld onderstel. Bouwsels op een ander onderstel kunnen helaas niet meedoen aan de optocht. Monteer ook geen onderdelen, zoals bijvoorbeeld wielen, onder of lager dan het onderstel. Wij zorgen er zelf voor dat de inzendingen uniform voortbewogen kunnen worden tijdens het filmen. Heb je een enorm goed argument om hier van af te wijken? Ga met ons in overleg en we bespreken de mogelijkheden tot een uitzondering.

Afmetingen De afmetingen van het te verstrekken onderstel zijn 60 x 30 cm. (LxB) Om de boel stabiel te houden, vragen we je om je creatie niet te ver buiten het onderstel te laten uitsteken. Advies maten max: 80 x 50 x 80 cm. (LxBxH) Houd er rekening mee dat de wagens aan de voor- en achterkant aan elkaar gekoppeld gaan worden d.m.v. een kabel.

De grootste designcollectie van Midden-Nederland

Hamseweg 18 Amersfoort/Hoogland t 033 4801441 kokwooncenter.nl


Huisvlijt Bouwsels en versieringen dienen door de deelnemers zelf gemaakt te zijn door middel van handenarbeid. Gekochte en kant-en-klare onderdelen worden negatief beoordeeld door de jury. Het gebruik van miniatuur poppetjes (lego, playmobil of dergelijk) om de boel aan te kleden levert geen minpunten op.

Uitsluitingen Inzendingen met een aanstootgevende, discriminerende of commerciĂŤle boodschap worden uitgesloten van deelname. De organisatie behoudt zich het recht om deelnemers en/of creaties te weigeren zonder opgaaf van reden. Bij een groot aantal inzendingen zal er vooraf geselecteerd worden op de kwaliteit van de inzendingen.

Stark wark Een degelijke constructie van de wagen is vereist. Wagens moeten aan- en afgevoerd worden naar de opname locatie. Het zou zonde zijn als onderdelen kapot gaan. Houd hier dus voldoende rekening mee!

Verhaal We kunnen ons voorstellen dat je graag meer informatie wilt geven over de gebouwde creatie. Wagens met een duidelijke verhaallijn worden bovendien hoger gejureerd. Voorafgaand aan de opnames wordt contact opgenomen met de contactpersoon van de betreffende groep om informatie te delen die tijdens de film verteld kan worden. Denk alvast na wat er over de wagen verteld moet worden.

Tot slot Denk bij het bouwen van de wagen na over de actuele regels en richtlijnen van de Nederlandse Overheid en het RIVM, met betrekking tot afstand houden tot elkaar en maximale groepsgrootte in een huis. Verdeel de taken dus goed! Maak veel plezier! Neem bij het bouwen eens een kleine versnapering in de vorm van een shotje of een poppenpilsje! Veel succes.

CAFE- BAR SLIJTERIJ

6

DE KOLKRIJST


Proclamatie Wij, de

Eemschuumers,

Ik, Prins Teske, 47ste prins der Eemschuumers, Waardeerders van zowel het grote hetleven, klein, Kilometervreter voorals het Sinds kort fervent gebruikers van online vergaderprogramma’s, Marskramer van beroep, En carnavalisten in hart en nieren. Opperbevelhebber van de Raad van Elf Maken bekend dat: Maak bij gratie van mijn Adjudanten Bob en Kenneth en de aadwe van lf der Eemschuumers bekend dat: Ten 1e: Een mooi feestje vieren datRdoen al E jaren, En ook dit jaar zullen wij niet bedaren. Ten 2e: zaldagelijks ons Zandkruuersgat raken, en 1ste Een crisis n mijn leven sta ik niet als M artijn bekend, De Eemschuumers doen niet aan optochten staken.

T

Ten 3e: de

Ten 2 Ten 4e: Ten 3de Ten 5e:

Ten 4

de

Ten 6e:

en 5de Ten T 7e: Ten T 8e: en 6de

Ten T 9e: en 7de

I

maar jullie zijn meer aan Teske gewend.

Al zijn de omstandigheden verre van optimaal, olonaise lopen wij door Hooglandse straten, Dan kiezen we gewoon voor eendecarnaval op schaal. jaar: arnaval vieren wij in alle staten. Eén mijn op elfthema bepaaltditdit jaarCalle formaten, Dit jaaregeren trekt de optocht van Nederland door de Hooglandse straten. kankleinste ik echter niet alleen,

P

R

De coronamaatregelen maken het carnavalsjaar andersom dan daarom heb ik mijn adjudanten Bob en Kenneth megewend, heen. de anderhalve meter samenleving is ons natuurlijk niet onbekend.

In Baarn ben ik geboren,

Maar laten de omstandigheden het enigszins toe, maar aan ’t Zandkruuersgat heb ik mijn hart verloren. Dan zijn festiviteiten niet langer taboe. kanoën, skiën en motorrijden, We zijn aast dit jaar natuurlijk niet alleen met de Raad, kun je mij het en meest Carnaval of feestjes verblijden. De Raadsvrouwen het met bestuur staan ook weer paraat. De Jongerenraad is uiteraard amen met de Piepers enook Hvan appydeHpartij, ooglanders heb ik vele wagens gebouwd, Op gepaste afstand zij aan zij. de hoofdprijs binnenslepen, dat was goud.

N S

T

Met spanning wachten wij Zandkruuers af, ijdens de vele reizen voor mijn werk, wanneer het dak van ‘t Zottehok er weer af mag. verkoop ik Trilo’s, da’s mien merk! Ten 10e: ste Om op de hoogte te blijven van al onze verhalen, Ten 8 KanE seizoen carnavalsjaren, je en onsjubileum volgen opditonze socialinmedia kanalen. ste de 44 keer zal de Eemschuumers schuit door het dorp varen. Ten 11e: Restvoor ons nog iedereen veel sterkte te wensen, de Ten 9 Pas goed Samen met onze spelen wij het weer klaar, op uzelf en opvrijwilligers uw medemensen! wij zijn super blij met jullie inzet ieder jaar. AldusTgetekend en 10de en gedaan, Kom op de vrijdagavond de Jongerenraad vereren, heden de 11e plus 3 dagen van de 11e 2020. het Zottenhok zal in staat van feeststemming verkeren.

C.S. de Eemschuumers

Ten 11de

Eindelijk kunnen we ons nu naar de bar begeven, En onthoud: Eemschuumer ben je voor het leven!

Aldus getekend en gedaan,

Heden de 11de van de 11de minus 2 dagen, vaate@casema.nl Carnavalsstichting de Eemschuumers, Prins Teske en Hofhouding.

7


'Hè dames, de programmagids komt er weer aan. Hoe gaan we de foto dit jaar vormgeven?’ Tsja. Daar appten we dan, in de week voorafgaand aan de prinsenwissel. Normaal gesproken plannen we op de avond van de prinsenwissel een moment om samen even onze bijdrage voor het programmablad te fotograferen. Dit jaar niet. Dit jaar is alles anders. Zelfs de ludieke 1,5 meter afstandsfoto kan niet, want op het moment van schrijven mogen we maar met twee personen buiten zijn. Enfin, op zoek naar de mogelijkheden. Dat doet de Raad van Elf immers ook! Op deze pagina onze op schaal gemaakte dames Eemschuumers groepsfoto! Sommigen van ons hebben zelden zo gunstig op de groepsfoto gestaan… Ieder nadeel, heeft z’n voordeel! Hetzelfde geldt voor de rest van het carnavalsseizoen. Deze keer geen lunch brengen op de bouwlocatie, geen berg kielen, overhemden en colberts in de wasmanden… Wel mannen die opeens tijd overhouden. Resultaat; meer tijd voor (ver)bouwen in huis, tijd voor de kinderen en de vrouwen en ...... Eemschuumersbaby’s op komst! Het is een ander jaar en daar moeten we maar mee dealen. We gaan er wat van maken met elkaar! Blijf gezond, wees lief voor elkaar en tot ooit!

Dames Eemschuumers

8


9


Wie is Wie?

Overdekte caravanstalling Netelenburch voor meer informatie: hengel0@online.nl 06 226 248 14 035 54 129 21

A3 Adv 11-12-12 09:48 Pagina 2

Preventieadviseur Politie Keurmerk Veilig Wonen

ir o

a dri va n de n hove n Ambachtlaan 17 3828 DB Hoogland 06 - 472 80 720 info@a3multidiensten.nl www.a3multidiensten.nl

10

tel 06 -20001940 / 033-4807301

klus en montage

@

Work


11:11

Jens van Middelaar

Rob van Hamersveld

Simone van de Fijnegeer

Dianne Boersen

Loes Hartman

Koen Groenestein

Tino Schoonderbeek

Lucas Hartman

Geert Huurdeman

Ingrid Eijbergen

Lotte van ‘t Klooster

Sophie Schrijver

Roet in het eten is wat er gebeurt, gelukkig hebben wij de Eemschuumers die ons Hoogland er door heen sleurt! Jammer dat wij op de vrijdagavond het jongerencarnaval niet kunnen beginnen, wij hebben daarom iets anders moeten verzinnen. Het komt aan op onze creatieve geest, dus gaan wij nu aan de slag als een beest. Even heel kort door de bocht, wij doen mee met de miniatuur optocht. Wij kijken trots terug op onze vrijdagavonden. Wat zou het fijn zijn als we die geweldige tijd konden herbeleven met de tijdmachine. Maar een sprookje is het leven niet altijd, als onze gezondheid er maar niet onder leidt! Dus spits allemaal jullie oren, we laten nog veel van ons horen!

Gezonde groetjes van de jongerenraad • Onderhoud • Reparatie • APK • Schadeherstel

• Onderhoud • Onderhoud • Onderhoud • Reparatie • Reparatie • Reparatie • APK • APK • APK • Schadeherstel • Schadeherstel • Schadeherstel

OP ZOEK NAAR OP ZOEK EEN ZOEK GOED NAAR NAAR ADRES EEN EEN GOED VOOR GOED ADRES ADRES VOOR VOOR OPOP ZOEK NAAR EEN GOED ADRES VOOR MITSUBISHI FIAT,MITSUBISHI OfMITSUBISHI NISSAN? OfOfOf NISSAN? MITSUBISHI NISSAN? NISSAN? Voor al fabrieksgarantie) uw lasapparatuur, (Met behoud van fabrieksgarantie) (Met behoud (Met behoud van fabrieksgarantie) van (Met behoud van fabrieksgarantie) gereedschappen en meer! (voorheen Bij Daatselaar Mitsubishi (voorheen dealer) (voorheen bent Mitsubishi Mitsubishi u altijd dealer) dealer) bent bent uu altijd u altijd (voorheen Mitsubishi dealer) bent altijd voordelige verzekerd service van voordelige voordelige en onderhoud service service enen onderhoud en onderhoud verzekerd van voordelige service onderhoud Kosmonaut 23c 3824MK Amersfoort Tel: 033-4569908 Fax: 033-4552926 ERVICE UTO DAATSELAAR UTO && & S ERVICE S ERVICE DAATSELAAR DAATSELAAR UTO S ERVICE DAATSELAAR Mail: Info@werkplaatsservice.nl

ANBIE INGEN ANBIEDDINGEN DINGEN INGEN ANBIE

Bel of mail voor een vrijblijvende offerte

robert@voorburginstallatie.nl

06 53 62 34 04

11


Alaa

f Ali

ve

Een spetterende avond vol live muziek én als je geluk hebt zelfs een optreden van de Raad van 11. Echt een opwarmertje voor de volgende maand. De carnavalsstemming begint al te komen! En wie wordt de nieuwe kapitein der Eemschuumers? Je maakt het mee bij Alaaf Alive Het welkomstdrankje van dit jaar houden jullie van ons tegoed

H. Kommer & Zn.

Glazenwassers- en Schoonmaakbedrijf - Hogedrukreiniging

12

www.herms.nl

VOF Epe T. 0578 - 612291 F. 0578 - 621739 E. info@herms.nl

Epe T. 0578 - 612291 •

Doetinchem T. 0314 - 326490 F. 0314 - 330001 E. info@herms.nl

Kootwijkerbroek T. 0342 - 442544 F. 0342 - 441247 E. info@herms.nl

Doetinchem T. 0314 - 326490 •

Amersfoort T. 033 - 7200950 •

Urk T. 0527 - 729929


n e r e g jon l a v a n car Vrijdagavond = Jongerencarnavalsavond. De officiĂŤle aftrap van het carnavalsweekend. Laat je entertainen door de jongerenraad en leer hier waarom je carnaval op de Kerklaan viert!

13


p o o d n Wage

Op de zaterdag voor de optocht rijden we de carnavalswagen naar de werkplaats van Odijk Zwanenburg. Hier worden we ieder jaar gastvrij ontvangen en leggen we de laatste hand aan onze wagen. Rond 12:00 uur wordt het buffet geopend en eten we samen met onze gastheer en de verschillende commissieleden. Heel soms komt er zelfs wat te drinken bij kijken.

Autobedrijf Piet Smink BV, Zevenhuizerstraat 93, Hoogland Tel:033 480 34 35, E-mail:info@pietsmink.nl

DE MAANDAGBUS Geheel vernieuwd Hier vind je je perfecte interieur, in elke stijl en voor elk budget!

14

Hamseweg 16

Amersfoort-Hoogland

T. (033) 480 38 08

www.trendhopper-hoogland.nl

makkelijk bereikbaar


g a d r e zat avond

Gezonde spanning bij de verschillende deelnemers aan de optocht. Vandaag zijn de wagens gereed gemaakt voor de grote optocht morgen. Voor nu kunnen de zorgen opzij en kan er gefeest worden tot diep in de nacht. De wekker komt morgen toch te vroeg‌.

Deukje? Wilt u dat het snel verholpen is? Wilt u gratis vervangend vervoer? Wilt u kwaliteit? En.. ook nog eens vriendelijk? Ga dan naar

ASN Autoschade Service Calveen Amersfoort (onderdeel van de ASN Groep)

Kosmonaut 27 3824 MK Amersfoort t 033 45 55 592 f 033 45 56 808 e calveenamersfoort@asnmail.nl

www.ijzersterkinschadewerk.nl

15


11:11

Ronald van Wee

Thijs Samuels

Ralph van Dijk

Martijn Teske

Stef Hoofd

Tom van den Hoven

Hans Bos

Wilfred van Veldhuizen


Kenneth van Gelderen

Jeroen Boersen

Melco Elberse

Mark Hooijer

Erik van Laar

Julian Smink

Niels HerlĂŠ

Jeffrey van Middelaar


kin car der nav al Onze toekomst! Polonaise lopen met de prins of hossen met de Raad van 11. De coolste carnavalsmuziek en chips en cola in overvloed. Zo doen we dat. Maak jij kans op een mooie prijs bij de verkiezing van het mooist verklede jongetje of meisje? Of heb jij de mooiste tekening gemaakt? Je hoort het tijdens ons kindercarnavalsfeest.

Schoonderbeek BV Computerweg 16 3821 AB Amersfoort 033 - 455 83 65 info@schoonderbeek-bv.nl www.schoonderbeekbouw.nl

18

VERBOUW VERHUUR NIEUWBOUW PROJECT ONTWIKKELING


bus ... . . . r a na

Als je je optochtpak goed hebt weggezet zondagavond, kan je er op maandagmorgen zo weer instappen. Op naar Achterveld om daar busladingen vol met Hooglandse gezelligheid te brengen. De hele middag groot feest in de verschillende kroegen en zalen. Wel weer op tijd in de bus terug voor het avondprogramma in het ’t Zandkruuersgat. Want het mooiste aan Achterveld is toch altijd weer de weg terug naar Hoogland.

RIETDEKKERSBEDRIJF

SLAAGSEWEG 33 3828 PK HOOGLAND 033 4803670 06 40756590 SportcafĂŠ de Dissel, Dart & Poolcafe Hamseweg 34, Hoogland

Ook geschikt voor feesten en partijen.

Gezellige ambiance en ruimte voor max. 120 personen

19


l a v a n r a c al v i t fes

Op maandagavond vieren we Carnaval Festival. 1 strakke line-up met 3 of 4 populaire carnavalsartiesten op een rij. Op tijd beginnen is op tijd klaar, want om 23:11 uur loopt deze avond op zijn einde. Zo kan je dinsdagmorgen ook nog wat nuttigs doen!

S c hil der we rk e n

ROSSENBERG

06 134 76 997 info@rveschilderwerken.nl Hoogland www.rveschilderwerken.nl

20


dins dag avo nd

De allerlaatste avond in ons geliefde Zottenhok. Na een stevige Prinsenmaaltijd kunnen nog 1 keer de voetjes van de vloer. De prins en zijn hofhouding worden bedankt voor hun inzet en om 00:00 uur dooft het licht definitief. Zorg je wel dat je in je eigen pak thuis komt? Van ruilen komt op dinsdag vaak geen huilen.

Rijwielhandel

Zevenhuizerstraat 101, Hoogland, Tel. 033 - 433 15 53

21


Filmdag Hollywoodtaferelen in Hoogland. Want voor de plannen die gesmeed zijn voor het seizoen 2020/2021 is er een video opgenomen, waarin de miniatuuroptocht bekend werd gemaakt. De welbekende Eemschuumers; Niels, Mark, Martijn en Ralph schitterden op het doek en legden het hoe en wat van de miniatuuroptocht piekfijn uit. De kijkcijfers schoten letterlijk door het dak. Heb je deze video nog niet gezien? Bekijk hem dan op www.eemschuumers.nl/inschrijving De film is gemaakt door Dick van den Berg van A1 Studio. De verhaallijn en teksten zijn geschreven door de 1:11 commissie, bestaande uit Martijn, Vincent, Kenneth, Ralph, Thijs en Ronald. De filmlocatie was Concordia Hoogland, tijdens het Carnavalsweekend ook wel ’t Zottenhok genoemd.

22


steken en dan

D e grootste FEESTWINKEL van Amersfoort en omstreken!!!! met deze bon 10% korting

https://www.facebook.com/Partypicshoogland/

www.partyworlds.nl

23


Tijd over? Het lijkt alweer eeuwen geleden dat het carnaval onder aanvoering van Prins Teske gevierd werd in ’t Zandkruuersgat. We zaten vlak voor de eerste lockdown en er is inmiddels een hoop veranderd. Er zijn XXL teststraten, bij klachten moeten we in quarantaine en de uitjes die we zo gewend waren kunnen ook niet meer allemaal. Kortom, er is een hoop tijd beschikbaar gekomen. En hoe vul je die nou in? De Eemschuumers hebben wel wat tips om deze feestloze tijd en misschien ook wel je quarantaine goed door te komen. Uiteraard is de beste tip om je te vermaken in deze periode het bouwen van een miniatuurwagen voor onze miniatuuroptocht. Lekker prutsen op schaal. Niks geen koude schuren, klef papier-maché en uren achter de naaimachine. Je hoeft er de deur niet voor uit en het is dus naast corona-proof ook quarantaineproof. Wij kunnen niet wachten om alle creaties op 14 februari in de optochtfilm te bewonderen. Heb je zin om nu al optochten te bekijken? Zoek het beeldmateriaal op onze Facebookpagina eens op. Vorig jaar hebben wij namelijk een hoop video's van oude optochten geplaatst. Op onze website vind je ook de volledige optochtfilms van 2011 t/m 2016 terug. Uren beeldmateriaal dus! En kan je je de serie van Margreet nog herinneren? In het jaar van Prins Jeffrey liep de verslaggeefster van RTV Utrecht mee achter de schermen. Een uniek kijkje in het leven van de Eemschuumers. Weer eens wat anders als Netflix, Disney Plus of Pathé Thuis. Ben je niet zo’n optocht liefhebber, maar een rasechte feestknaller? Pak dan je Spotify erbij en maak je enige echte eigen carnavalsafspeellijst. Van 'Een paard in de gang' tot 'De Toreador' in de Spaanse arena. Van bobbelen met Snollebollekes tot een rit in de Boemeltrein met Lamme Frans. Jouw afspeellijst zorgt er ongetwijfeld voor dat je in een solo-polonaise door het huis gaat. Is al dat digitale niet jouw ding? Geen probleem. De Eemschuumers helpen je ook op een andere manier de tijd door. In onze gids en optochtkranten vind je namelijk ieder jaar wat puzzels. Kruip dus in de archieven en kijk of jij de woordzoeker, Zweedse puzzel en zoek-de-verschillen kunt oplossen. Kom je liever in beweging? Ook dan weten we raad. Duik in je kasten en zoek al je carnavalskleding op. Misschien kunnen ze nog wel een wasbeurtje gebruiken. En ruikt het allemaal weer fris en fruitig, richt dan je eigen carnavalskledingkast in. Je wordt al vrolijk als je een blik in deze kast werpt en misschien kan je de verleiding wel niet weerstaan om weer even in je favoriete kostuum te kruipen. Genoeg te doen dus! Voor je het, weet is het alweer februari en kunnen we ons opmaken voor de primeur van de eerste miniatuuroptocht. De omstandigheden zijn dan misschien niet optimaal, maar met deze tips redden we het allemaal.

A ANBIE 10% korting

op onderdelen en arbeidsloon

Gratis leenauto/-fiets

bij onderhoud of reparatie Uw lokale vakspecialist met persoonlijke aandacht voor de Vakman en Doe-Het-Zelver. APK voor alle auto’s inclusief afmelden voor “Wie Laurens kent zoekt niet,

KIJ K VOOR ONZE 175 OCCASIONS OP Wie zoekt kent Laurens niet.” WWW.AUTOBE • Ha ndgereedscha p • Inbraakbeveiliging Handig • Werkkleding • Elektrisch Gereedscha p • Tuingereedschap • Elektra

James Auto en Service Daatselaar • Bevestigingsma teriaa l

• Loodgietersma teriaa l

• Sleutelservice

bij in de buu

Astronaut 8C | 033 20 35 048 | Bedrijventerrein Calveen AmersfoortSiliciumweg 95 | Telefoon 033-465 64 10

24

urt!


25


bou

wgr bez oepen oek

Als het bouwseizoen zijn einde nadert trekken we met de Eemschuumers de regio in om verschillende bouwgroepen te bezoeken. De laatste loodjes wegen doorgaans het zwaarst. Papier-machĂŠ dat niet wil drogen in verband met ijzige vorst of emmers bevroren verf en leeggelopen banden kunnen de bouwmoraal ernstig doen dalen.

Pannenkoekenhuys In den Gloeiende Gerrit

bij inlevering van de advertentie bij twee carpaccio halen/bestellen 1 betalen

26


Hallo carnavalsvierders van Hoogland en omstreken, We zitten alweer in december en lopen tegen het einde van 2020 aan. Een jaar geleden hadden we toch niet kunnen voorzien dat het allemaal zo zou gaan lopen. Toen was er geen vuiltje aan de lucht en zaten we midden in het carnavalsseizoen van Prins Teske. Voor mij een carnavalsjaar met een gouden randje, want wat was het een eer om het jaar als Kapitein der Eemschuumers door te gaan! Ik neem jullie graag mee naar zaterdag 11 januari van 2020. De avond van Alaaf Alive. De Raad van 11 had voor de gelegenheid de steek omgeruild voor een cowboyhoed en iedereen werd ontvangen met een goede slok olie. Naarmate de avond vorderde en iedereen nog meer in de olie zat, maakte ik me klaar om de bekendmaking van de Kapitein te gaan filmen voor de Facebookpagina van de Eemschuumers, zoals ik dat ieder jaar doe. Maar voordat ik dit kon doen, vroeg de hofhouding mij om vast even mee te lopen naar achter, de kapitein wilde namelijk graag eerst nog een foto. Terwijl ik de mannen volgde, dacht ik nog “Goh, ben benieuwd wie het dit jaar geworden is”. Voordat ik een naam kon bedenken, zag ik daar ineens mijn moeder en wat mensen van de Eemschuumers zitten. Het duurde even voor het kwartje viel, maar vanaf het moment dat die viel is de glimlach de rest van de avond niet meer van mijn gezicht verdwenen. Wat een enorme eer en wat waren alle felicitaties en reacties overweldigend! Dat ik later hoorde dat ik de titel van jongste kapitein had overgenomen van de vader van één van mijn beste vriendinnen, namelijk Frans Voskuilen, maakte het nog specialer. Ik zal de eer met trots dragen Frans. Niet alleen deze avond, maar het hele seizoen barstte voor mij van de hoogtepunten. Als kersverse kapitein mocht ik als assistente optreden bij de knotsgekke bingoshow op het jubileumfeest en ben ik mee geweest op de dubbeldekker met het bezoeken van de bouwgroepen. En voor ik er erg in had, was het alweer tijd voor het carnavalsweekend. Wat hebben we in spanning gezeten voor storm Ellen (bizar hoe toeval soms werkt). Het was sowieso een aparte dag voor mij, want op het moment dat de beslissing viel over het door laten gaan van de optocht, overleed mijn oom Jan aan de gevolgen van een noodlottig ongeval. Hij was ieder jaar vaste deelnemer aan de optocht en mijn gevoel zegt dat toeval hier ook een rol heeft gespeeld. Ondanks de bijzondere omstandigheden van deze dag ging onze optocht, in tegenstelling tot vele anderen, gewoon door. Het was nat, het was koud en waaierig, maar wat hebben we genoten! De mensen langs de kant, de deelnemers in de optocht en ik denk dat Jan van bovenaf ook heeft meegenoten. Het weekend heb ik tot slot afgesloten met een matrozenploeg aan familie en vrienden bij het Prinsenmaal. Helemaal super! Het was voor mij een bijzonder mooi carnaval. Mede dankzij de fantastische hofhouding en Raad van 11. Wat is het een goede groep samen en mooi om te zien hoe er allerlei prachtige initiatieven van de grond komen. Ik verwacht dan ook dat de miniatuuroptocht van 2021 een daverend succes wordt. Natuurlijk vieren we het liefste feest en gaan we met de wagens en groepen door de straten, maar we weten allemaal dat het er nu even niet in zit. Nu gewoon volle bak genieten van de alternatieven. Voordat ik mijn verhaal afsluit, wil ik alle vrijwilligers in Hoogland bedanken voor hun inzet. We kunnen niet zonder jullie! Alle felicitaties en reacties die ik het afgelopen seizoen heb ontvangen, maakte voor mij wel weer duidelijk waar ik het allemaal voor doe. Ik vond het één groot feest om dit jaar aan het roer te staan. Eemschuumers, bedankt!

Captain Ellen 27


Prins Teske In het seizoen 2019/2020 vierde ik, Prins Teske de eerste, carnaval in alle staten. En wat een seizoen was het zeg! Het heeft mij zeker in een andere staat gebracht. Een staat van voldoening! Nooit had ik gedacht ooit Prins Carnaval te mogen worden van de mooiste carnavalsstichting van Hoogland en omstreken en wat een eer was dat. Zeker dankzij het feit dat we afgelopen jaar alweer de 44ste optocht door het Zandkruuersgat mochten organiseren. Om aan 44 optochten te kunnen komen moet je vooral 1 ding niet doen: Optochten afgelasten. Dat doen we dan ook niet. Van een beetje regen worden we in Hoogland niet bang en ook voor de corona uitdagingen vinden wij passende oplossingen. Die 45e optocht gaat er dan ook gewoon komen, let maar op! Zoals ik hierboven al zei, heb ik nooit de ambitie gehad om prins te worden. Ik ben al jaren voorzitter van de Eemschuumers en dat doe ik met veel plezier. Om daarnaast ook nog als prins overal voorop te gaan lopen, dat trok me niet zo. Als voorzitter werk je er vooral aan om het voor de prins zo goed mogelijk te organiseren. Dat veranderde dus afgelopen jaar. Bob van Valkenhoef heeft er een zomertje voor nodig gehad, maar na de 4e keer aandringen had hij me zo ver: Ik stelde mezelf verkiesbaar voor deze unieke functie. Achteraf gezien ben ik hem dankbaar, want ondanks mijn 9 jaar lange ervaring bij de Eemschuumers heb ik toch weer veel nieuwe dingen tijdens het seizoen zien gebeuren. Als je denkt dat je weet wat er in de organisatie en het dorp omgaat in carnavalstijd…. Vergeet het maar. Van het ontvangen van heerlijk prinsenbrood tot een mand met warmhoudertjes tijdens de optocht. Of de vele mensen die huizen beschikbaar stellen tijdens de optocht voor jury of blaaskapellen. Het is niet voor te stellen wat er allemaal gebeurt op die zondag. De verbindende factor in het dorp Hoogland is groot. Het enthousiasme van zo veel mensen naar de prins toe en hetgeen waar je voor staat, is gewoon gaaf. Een mooie anekdote die me te binnen schiet om dit te illustreren: Mijn ouders (beide Baarnaren die onbekend zijn met het carnavalsvirus) kwamen voor de prinsenmaaltijd in ’t Zottenkok op dinsdagavond naar ’t Zandkruuersgat. Ik kwam ze buiten ophalen toen er een groep voorbijgangers langs fietste die om de beurt riepen: “Goedenavond Hoogheid”. Ik heb mijn ouders nog nooit zo verbaasd zien kijken. Ik heb ze maar niet verteld dat we verder weinig waarde hechten aan dit soort titels. Laat ze dat binnen de stadsmuren maar volhouden.

TANK & SCHENK

Tank bij 28

en steun de en steun lokale optocht verenigingen

Hamseweg 12 Hoogland 033 480 90 96 alexander@uwwijnspecialist.nl www.uwwijnspecialist.nl


Ik neem jullie kort mee naar de hoogtepunten van mijn prinsenjaar. Het begon natuurlijk met de prinsenwissel. Maanden ervoor wist ik al dat ik prins zou worden. Naast het vele reizen voor mijn werk was het ook een drukke bedoening om de voorbereidingen goed te laten verlopen. Dankzij de vele hulp van mijn ervaren adjudanten Kenneth en Bob kwam dit gelukkig allemaal goed. Zij hielden de druk er lekker op en bewaakten de agenda. Aangezien naaien en stikken niet ons ding, is kregen we hulp van hun partners Yvonne en Laurien. Zo stonden wij er piekfijn bij tijdens de prinsenwissel in een bomvol Concordia. De animo voor deze avond is de laatste jaren overweldigend waardoor ook de laatste statafels verwijderd dienden te worden om alle bezoekers erin te krijgen. Dan weet je weer waarvoor je het doet. Na de bekendmaking ben je vooral erg druk met felicitaties in ontvangst nemen en het onderscheiden van verschillende Hooglanders. Een week na de wissel moest ik voor mijn werk verschillende staten in Australië en Nieuw Zeeland bezoeken. Stomverbaasd was ik dan ook om daar nog een verdwaalde Hooglander tegen het lijf te lopen om 7:00 uur ’s ochtends. En zo had ik de eer om Monique van Dijk te mogen onderscheiden op de terminal van Auckland Airport. Ja, dat zijn dingen die je niet snel vergeet. Tussen de prinsenwissel en het carnavalsweekend gebeurt er ook van alles. Die aanloop is geweldig want, er is dan uitgebreid de tijd om bij collega verenigingen op bezoek te gaan, of zelf nog een aantal kleine evenementen te organiseren. Die uitjes bij andere verenigingen bezoeken we meestal per bus, zodat de jongerenraad mee kan, de Eemschuumers vrouwen en soms haken er ook commissieleden aan uit bijvoorbeeld de B.A.C. of de activiteitencommissie. Mega gezellig is dat! En na afloop natuurlijk eieren bakken voor de die-hards. Wel even checken of iedereen naar huis is als je zelf naar bed gaat… Gelukkig was er ook tijd voor een klein rustpuntje. Samen met 3 andere raadsleden zijn we op vakantie gegaan naar de Verenigde Staten. Wellicht niet helemaal toevallig, maar het paste perfect bij het thema van dit jaar. Uiteraard hebben we daar de Route 44 even opgezocht. Dat is natuurlijk zo gepiept in een klein land als Amerika. In januari hadden we Alaaf Alive. Mooi om te zien dat de bezoekers ook dit evenement steeds beter weten te vinden. De grote zaal stond goed vol tijdens deze gezellige avond. 2 weken later kwam daar ook nog eens het eenmalige optocht jubileum feest overheen. Dagen lang werd er hard gewerkt om de schuur bij Henk en Wilma van Wee om te toveren tot een gezellige feestlocatie. Na een vermakelijk middagprogramma voor oud gedienden en vrijwilligers rolden we zo door in een spetterende avondshow. Het was er weer één voor in de boeken.

BINNENKORT EEN FEESTJE? UNIEKE BIERTAP TE HUUR Onze biertap is een echte sfeermaker op ieder feest. Een verjaardag, Huwelijksfeest, bedrijfsborrel of een andere gelegenheid om een biertje te drinken? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en beschikbaarheid via www.facebook.com/tukverhuur of telefonisch op 06 27 44 78 05

29


Een van mijn favoriete onderdelen is het bezoeken van de bouwgroepen. Met een grote Engelse dubbeldekker schuumden we langs verschillende bouwlocaties om de bouwers te motiveren voor de laatste loodjes. Blaaskapel op het dak en broodjes en iets te drinken in het luik. Je zal wel begrijpen dat dit een topdag was. Ondanks de regen, maar die hadden we dan alvast maar gehad, in plaats van tijdens de optocht…….. Aangekomen bij het grote carnavalsweekend kan ik zeggen dat ik meer dan ooit genoten heb van deze geweldige week. Het bord onthullen met Prins TweedeHans van de Hooge Narren en dan zijn we los. 6 dagen lang carnaval! Alle avonden, laatste voorbereidingen voor de optocht, scholenbezoek en het ziekenhuis. Ja, echt alles was fantastisch om als prins mee te mogen maken. Ik wil dit stuk eindigen met de optocht. Want dat we het afgelopen jaar veel verschillende staten hebben gekend, dat is voor de meesten wel duidelijk. De onzekerheid over het al dan niet door kunnen gaan van de optocht heeft ons lang bezig gehouden. Zou het dan toch? Dat de optocht door Hoogland niet door zou kunnen gaan door de voorspelde slechte weersomstandigheden? Vanuit het hele land stroomden de annuleringen binnen in de dagen en uren vooraf. Ook in Hoogland veel gespannen gezichten. Gelukkig konden we, een uur later dan normaal, gewoon van start. Dankzij de inspanning van vele commissieleden, met name de Bouw Advies Commissie en de Optochtcommissie konden we groen licht geven. In Hoogland kennen we de wagens. Bouwgroepen worden vanaf het eerste begin begeleid en geadviseerd in hun creaties. Met de nodige aanpassingen konden we veilig op weg. Helaas hebben we een enkele bouwgroep moeten teleurstellen. Maar veiligheid staat ten alle tijden voorop. De vloedgolf aan reacties op Social Media was ongekend, Wij konden door! Onze door de raad gebouwde, (Deutz)groene pick up truck reed als prinsenwagen voorop in de optocht en het is geweldig om als prins bovenin te staan met mijn adjudanten. Onderweg nog een klein buitje tegen het stof, en zo konden wij veilig naast ’t Zottenhok parkeren om de rest van de optocht aan ons voorbij te laten gaan. Ik heb er van genoten. Ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk gemaakt heeft. Alleen kan je niks, je moet het samen doen! In het bijzonder bedank ik mijn adjudanten Kenneth en Bob en Yvonne en Laurien voor hun geweldige steun.

Aldus getekend, Prins

Teske

Voor het bedrukken van o.a. reclame- en promo tieartikelen; industrieel zeefdrukwerk, relatiege schenken, paraplu´s, t-shirts enz.enz.

30

Tel. 033 - 456 66 67, Ariane 12, Amersfoort

-


31


D’Ouwe Steen De Specialist in Sierbestrating g

sierbestrating tuinverlichting keramische tegels

Kom kijken in onz e show tuin v an MEER dan 1.000 m2

tuinhout blokhutten grind/split natuursteen 033 456 58 35 • De Zonnecel 1, Amersfoort • ouwesteen.nl • info@ouwesteen.nl

ODIJK-ZWANENBURG GROND SLOOP Spaceshuttle 1 EN 3824 MLAmersfoort INFRAWERKEN 033 455 09 40