__MAIN_TEXT__

Page 1

-

Elisa Helin Elisa Hurmerinta Ulla Ilomäki-Keisala Sari Muhonen Elsi Santala

LUKUTAITO


3. KERTOJAN MATKASSA

56

KUVAN LUKEMINEN

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 56

21/01/2019 15.21


Olenko minä tärkeä? Sinä olet parasta mitä vanhemmillesi on tapahtunut. Sinä olet tärkeintä mitä he ovat saaneet aikaan. Joukkue ei olisi joukkue ilman sinua. Luokka ei olisi juuri teidän luokka ilman sinua. Sinusta ei ehkä aina tunnu siltä, mutta näin on asia. Kukaan toinen ei voi olla sinä. Siksi sinä olet tärkeä. Kreetta Onkeli, Selityspakki. 2013.

KUVAAVA TEKSTI: selitys

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 57

57

21/01/2019 15.21


Rohkeasti erilainen Pidin musta kii Päiväkodin mankka täysil ja pöytä oli lava. Vaikka toiset nauro mulle, niin mä olin stara, vielä ihan pieni mutta unelmat niin isoja. Mä en menny pelaa lätkää niinku muut pojat. Kyl mä tiesin, et kaikki mua outona pitää, välitunnit tuntu liian pitkilt yksinään. Mut mä pidin musta kii. Mä pidin musta kii. Ja vaik välil mä epäilin, niin mä pidin musta kiinni. Löysin faijan vanhan kitaran jos oli mäsä kansi. Kun muut käytti Conversei, mul oli Vanssit. Perustettiin bändi, löysin aitoja ystävii, ja jos jotkut katto vinoon, sil ei ollu mitään välii. Autotallissa ainakin sata desibelii. Vähitellen opin olee ylpeä siit, et mä pidin musta kii. Mä pidin musta kii. Ja vaik välil mä epäilin, niin mä pidin musta kiinni.

78

Jos oisin päättäny vaan varjoon jäädä, niin silloin varmaan mun elämä ois ollu helpompaa. Mut sit mä en ois ollu mä. Mä pidin musta kii. Mä pidin musta kiinni. Mä pidin musta kii. Mä pidin musta kii. Ja vaik välil mä epäilin, niin mä pidin musta kiinni. Mä pidin musta kii. Mä pidin musta kii. Ja vaik välil mä epäilin, niin mä pidin musta kiinni. Esittäjä: Leevi Salonen Säveltäjät: Ilkka Wirtanen ja Vilma Lähteenmäki Sanoittaja: Vilma Lähteenmäki

KERTOVA TEKSTI: laululyriikka

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 78

21/01/2019 15.21


Vaarallinen tyttö Anni oli kaupungin vaarallisin tyttö. Kaikista salaperäisin ja erikoisin. Jos Annin kanssa ryhtyi kamppailemaan, tuli varmasti tyrmätyksi. Eikä Anni tarvinnut siihen nyrkkejä, kyynärpäitä tai edes jalkakamppia. Hän puhui. Hän puhui pojat pyörryksiin, ja tytöt myös. Sellainen otti tosissaan päähän. Se otti nuppiin, pannuun, kaaliin, kupoliin. Siitä tuli vihaiseksi, poltti päreet. Siksi piti selvittää, miksi. Kuinka hän sen teki, miten ja millä keinoin? Perustettiin vakoilupartio. Annia seurattiin ja tarkkailtiin. Otettiin kiikarit avuksi. Eivät he silti sitä keksineet. ”Kun Anni ei tee mitään!” he ihmettelivät. ”Täytyy sen jotain tehdä. Kaikki tekevät.” ”Mutta kun ei tee. Katsokaa itse!” Kiikari siirtyi toiselta toiselle. Anni näkyi selvästi ja tarkasti. Totta se oli. Anni ei tehnyt mitään. Hän vain istui ja luki. Karo Hämäläinen, Vaarallinen tyttö. Teoksessa Panttivanki ja muita kertomuksia (toim. Päivi Heikkilä-Halttunen). 2017.   JATKUU

KERTOVA TEKSTI: kertomus

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 79

79

21/01/2019 15.21


Erilainen Ihan jokainen kokee joskus olevansa erilainen. Ulkopuolisuuden, vääränlaisuuden, erillisyyden ja yksinäisyyden kokemus kuuluvat kaikkien elämään, mutta niille ei kannata antaa valtaa. Ne pitää hyväksyä ja muistaa, että mitä vanhemmaksi tulet, sitä helpommin löydät oman paikkasi, omat ihmisesi ja omat juttusi. Sinulla ei ole kiire, aikaa on koko loppuelämä. Mikä on erilaisen vastakohta? Samanlainen? Kuka haluaa olla samanlainen kuin joku muu? Joskus varmasti tuntuu, että olisi helpompaa olla erottautumatta massasta, sulautua joukkoon, luovuttaa silmätikun rooli edes hetkeksi jollekin muulle. Mutta minkälainen paikka maailma olisi, jos kaikki yrittäisivät olla samankaltaisia? Jos kukaan ei uskaltaisi olla oma itsensä, rohkeasti erilainen. Sitä paitsi ne, jotka eivät koskaan uskalla olla omia itsejään, haluavat sitä salaa ja ihailevat niitä, jotka uskaltavat. Toivon sinulle rohkeutta olla erilainen, rohkeutta hyväksyä erilaisuus ja rohkeutta tukea erilaisuutta. Sillä on tosi ok olla erilainen. Jenni Pääskysaari, Poika sinä olet... 2016.

80

KUVAAVA TEKSTI: tietoteksti

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 80

21/01/2019 15.22


1.

Lue tekstit sivuilta 78–80. Keskustele tai kirjoita lukukokemuksestasi. a. Mistä aiheesta kaikki tekstit kertovat? b. Millainen on mielestäsi rohkea ihminen? c. Miksi voi olla vaikeaa olla erilainen? d. Mistä asioista haluat ”pitää itsessäsi kiinni”?

4.

Keksi ja kirjoita paristasi etsintäkuulutus. • Muodostakaa parit ja tehkää toisistanne etsintäkuulutukset. • Suunnittele ja tee etsintäkuulutus niin, että se vastaa seuraaviin kysymyksiin: Ketä etsitään? Miksi hänet halutaan löytää? Miltä hän näyttää? Minkä ikäinen hän on?

2.

Lue teksti Vaarallinen tyttö sivulta 79. Kerro tai kirjoita.

Mitä hänellä on yleensä mukanaan?

a. Miksi Anni oli kaupungin vaarallisin tyttö?

Mitkä ovat hänen suosikkisanojaan tai -sanontojaan?

b. Miksi päätettiin perustaa vakoilupartio?

Mistä hänet on helppo tunnistaa?

c. Mitä vakoilupartio sai selville Annista? d. Mikä teki Annista ylivoimaisen?

3.

Miten hän pukeutuu?

Mikä tekee hänestä ainutlaatuisen? • Kiinnittäkää etsintäkuulutukset koulunne tai luokkanne seinälle.

Tutki laululyriikkaa Pidin musta kii sivulta 78. Muuta alla olevat laulun säkeet yleiskielelle. a. niin mä olin stara b. Ja vaik välil mä epäilin c. ja jos jotkut katto vinoon d. Mä pidin musta kii.

TEKSTIN TULKINTA JA TUOTTAMINEN

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 81

81

21/01/2019 15.22


6. SANKARIT JA SEIKKAILIJAT

134

KUVAN LUKEMINEN

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 134

21/01/2019 15.23


Kalan salaisuus Yksinäni vettä pelkään. Kala sanoi: Hyppää selkään! Veden alle sinut ohjaan. Kurkistamme meren pohjaan. Kala kiitää syviin vesiin, kutsuu salaisuudet esiin. Suuren kiven alta vasta runon löydän – simpukasta. Anna-Mari Kaskinen, Runometsä. 2005.

KERTOVA TEKSTI: runo

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 135

135

21/01/2019 15.23


Silmiöidenmeren salaisuus Viikossa Aliisa alkoi nauttia merielämästä. Hän ei lakannut ihastelemasta merta. Oli hän tietenkin nähnyt meren omassa maailmassaan, mutta se oli erilainen, värittömämpi ja jotenkin tylsempi. Silmiöidenmeri oli niin sininen ja vihreä ja turkoosi, että se näytti lähes epätodelliselta. Se hohteli auringonvalossa, liikkui ja läikehti, nousi hurjiksi vaahtopääaalloiksi ja tyyntyi peilipinnaksi. Se oli jatkuvasti elossa ja muuttuva, leikkisä ja lähellä. Meri vaikutti usein siltä kuin olisi laulanut tai nauranut. Se tuoksui suolalta ja vapaudelta ja ihmeellisiltä väreiltä. Kun pärskeet löivät laivan kannelle ja kastelivat pisaroillaan poskipäät ja huulet, se tuntui meren riemukkaalta suudelmalta. Aliisa nuoli huuliltaan suolan makua, joka oli hyvä ja raikas. Meri ja meri. Aliisa ei ollut aiemmin ajatellut sitä, että Merin nimi tarkoitti merta. Nyt kun hänet näki laivan kannella, hiukset tuulessa hulmuten, tajusi kuinka hyvin nimi sopi hänelle. Meri oli kuin meri. Aina liikkeessä ja elossa, hetkessä naurava, hetkessä vakava. Hän oli yhtä kiehtova ja yllätyksellinen ja arvaamaton kuin meri. Ja kun nauru välkehti hänen silmissään jo ennen kuin se oli ehtinyt huulille saakka, se oli vähintään yhtä kaunista kuin meren aaltojen välke. Mitä Tuikkeen miehistö sitten oikeastaan teki? Miksi laiva seilasi pitkin Silmiöidenmerta? Laivakettu Lox kertoi sen tytöille eräänä päivänä. – Me kalastamme hukkuneita tarinoita. Maailma on täynnä tarinoita, jotka ovat unohtuneet ja kadonneet. Ne ovat päätyneet ajelehtimaan Silmiöidenmereen tai uponneet pohjaan. Meidän tehtävämme on etsiä ne ja kalastaa ne turvaan. Salamaisuuksien puutarhaan rakennetaan suurta hukkuneiden tarinoiden kirjastoa.

136

KERTOVA TEKSTI: kertomus

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 136

21/01/2019 15.23


Toisella viikolla laiva osui kohtaan, jossa aalloista nousi kirjain­ langasta punotulla tarinaverkolla hukkunut kertomus toisensa jälkeen. Osa tarinoista oli pullopostina lasipullojen sisällä, osa oli kaiverrettu ajopuihin tai kirjoitettu pieniin kirjoihin ja suljettu rauta-arkkuihin, jotkut tarinat olivat simpukankuorien sisällä ja kun kuoren painoi korvaansa vasten, kuuli tarinan meren kohinan lomasta. Tuikkeen miehistö riemuitsi. Näiden hetkien takia he jaksoivat purjehtia viikosta toiseen, sietää kovaakin merenkäyntiä, elää niukalla ja yksipuolisella ravinnolla. Heidän iloaan katsellessaan Aliisa mietti omaa maailmaansa ja kaikkia sen kadonneita tarinoita. Pelastiko niitä kukaan? Ehkä ei, vaikka pitäisi. Kun saalis oli saatu nostettua laivaan ja varastoitua ruumaan, tytöt pääsivät myös näkemään, mitä silmiöt olivat. Aliisa oli käymässä hytissä hakemassa vettä, kun Meri huusi hänelle kannelta: – Aliisa! Tule äkkiä katsomaan! Aliisa ryntäsi kannelle ja näki ne. Silmiöiden parvi. Silmiöt olivat pyöreitä ja suunnilleen ison rantapallon kokoisia. Ne olivat ikään kuin silmämunia, joissa oli monta iiristä, vähintään kymmenen yhdessä. Ne pomppivat aalloilla kuin delfiinit, sukelsivat välillä kadoksiin ja ponnahtivat sitten taas esiin. Ne näyttivät niin hassuilta, että Aliisa nauroi ääneen. Meri nauroi hänen kanssaan. – Ajattele, että me olemme paikassa, jossa on sudenolentoja ja tuulikeijuja ja hukkuneita tarinoita ja silmiöitä! hän hihkui. – En unohda tätä ikinä. En koko elämäni aikana. Salla Simukka, Sisarla. Seikkailu toisessa maailmassa. 2016.

KERTOVA TEKSTI: kertomus

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 137

137

21/01/2019 15.23


1.

Lue teksti Silmiöidenmeren salaisuus. Keskustele tai kirjoita lukukokemuksestasi.

2.

Lue teksti Silmiöidenmeren salaisuus. Kerro tai kirjoita. a. Miten Aliisa suhtautui siihen, että aallot kastelivat häntä?

a. Millaisia kokemuksia sinulla on merestä?

b. Miten tekstissä kuvailtiin merta?

b. Mitä kuulet tai tunnet, kun ajattelet merta?

c. Miten tekstissä kuvailtiin Meriä? d. Mikä näky oli tytöistä unohtumaton?

c. Kenen henkilön unohtuneen tarinan haluaisit löytää Silmiöidenmerestä? d. Minkä oman elämäsi tarinan haluaisit säilyttää Silmiöidenmeressä?

3.

Tutki kertomusta Silmiöidenmeren salaisuus. Vastaa kysymyksiin. a. Ovatko kertomuksen tapahtumat totta vai kuvitelmaa? Perustele. b. Kuvaile kertomuksen tapahtumapaikkaa.

4.

Keksi ja kirjoita pullopostin alku. • Keksi hahmo, joka kirjoittaa pullopostin. Minkälainen hahmo on? Missä hän on? Miksi hän kirjoittaa?

c. Kuka on tarinan päähenkilö?

• Kirjoita pullopostin alku.

d. Kuvaile päähenkilön luonnetta.

• Jätä viesti kesken jännittävässä kohdassa.

Hei si

nä sie

ll ä ! Olen p h a a ks e l a s ta u t u n laivas i­rikkoutune ut m a a n ta t u n t e m a es ta ttora n ta a n...

138

TEKSTIN TULKINTA JA TUOTTAMINEN

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 138

21/01/2019 15.23


5.

Kadonneet pullopostit Äänittäkää pulloposti.

Muodostakaa kolmen hengen ryhmä.

Keksikää tarina. • Tuikkeen miehistö on kalastanut verkkoonsa kasan kesken jääneitä pulloposteja.

Tehkää äänimaisema. • Kuvitelkaa, mitä ääniä pullopostin lähettäjän ympärillä kuului, kun hän kirjoitti viestinsä. • Kokeilkaa, miten voitte tehdä äänet itse. • Yhdistäkää äänet äänimaisemaksi. • Harjoitelkaa äänimaiseman esittämistä.

• Keksikää ja kirjoittakaa pullopostin viesti. Mitä pullopostin lähettäjälle on tapahtunut? Mitä hän tuntee ja ajattelee tilanteestaan? Missä hän on? Mitä hän tarvitsee?

VINKKI! Käyttäkää sivun 138 tehtävän 4 keskeneräisiä pulloposteja.

Yhdistäkää viesti ja äänimaisema kuunnelmaksi. • Harjoitelkaa lukemaan viesti eläytyen. • Päättäkää, kuka esittää viestin ja ketkä tuottavat äänimaiseman. • Äänittäkää kuunnelma.

MONILUKUTAITO

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 139

139

21/01/2019 15.23


Valitse ja luo Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. 1. Valitse yksi aukeaman tehtävistä. 2. Jos tehtävä on pari- tai ryhmätehtävä, muodostakaa ryhmät. 3. Mieti opettajan kanssa tehtävän tavoitteet. 4. Sovi, miten tehtävä arvioidaan. Esimerkiksi:

• keskustelu opettajan kanssa

• itsearviointi

• vertaisarviointi

RYHDY HOMMIIN!

5. Valitse, miten julkaiset tuotoksen muille.

Näin opit merirosvoksi! • Kuvitelkaa olevanne Itämeren vaarallisimmat merirosvot. Suunnitelkaa video, jolla opetatte muille merirosvouksen saloja. • Vangitkaa katsojan huomio kiinnostavalla aloituksella: Merirosvon ammatissa pelkurit eivät pärjää! • Esitelkää vaarallisen merirosvon kolme tärkeintä taitoa. Käyttäkää tarvittaessa rekvisiittaa. Näyttäkää videollanne, kuinka taitoja harjoitellaan. Jokainen kunnon merirosvo osaa solmia...

158

• Esittäkää lopputervehdys. Seuraamalla ohjeitani sinäkin saat merenkulkijoiden puntit tutisemaan! • Kuvatkaa rauhallisessa paikassa, jossa ei ole taustameteliä. • Valitkaa sopiva tausta videollenne ja asettakaa kamera jalustalle. Voitte rakentaa jalustan myös itse. • Kuvatkaa useampi otos ja valitkaa parhaat. Leikatkaa otoksista kokonainen video.

MONILUKUTAITO JA ARVIOINTI

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 158

21/01/2019 15.24


Sukellus Silmiöidenmeressä • Kuvittele, että olet sukellusretkellä Silmiöidenmeressä. Viritä kuulo-, näkö- ja tuntoaistisi. • Pohdi seuraavia kysymyksiä ja tee vastauksistasi tukisanalista tai ajatuskartta.

Mitä näet meressä ja merenpohjassa? levää, silmiöitä, laivan hylyn...

Mitä tunnet? aaltojen liikkeen, hiekan karheuden...

Mitä ääniä kuulet? liplatusta, kuplien pulputusta, kalojen hengitystä... • Kirjoita kuvaus sukellusretkestäsi. • Voit elävöittää kuvaustasi kuvilla.

Aavelaivan arvoitus • Muistelkaa, mitä tapahtui kertomuksessa Aavelaiva tuuliajolla (s. 154–156). • Keksikää yhdessä, miten kertomus voisi jatkua.

Musikaali Esittäkää elokuvan loppukohtaus puhuen, laulaen, soittaen ja tanssien.

Komedia

• Muuttakaa keksimänne lopetus elokuvan loppukohtaukseksi, jossa esiintyy neljä roolihahmoa.

Esittäkää elokuvan loppukohtaus humoristisesti. Tavoite on saada katsojat nauramaan.

• Jakakaa roolit.

Dokumentti

• Valitkaa yksi tapa esittää elokuvan loppukohtaus.

Esittäkää elokuvan loppukohtaus niin, että roolihahmot ja tapahtumat tuntuvat todellisilta.

• Videoikaa kohtaus tai esittäkää se muille.

Seikkailuelokuva Esittäkää elokuvan loppukohtaus jännittävästi ja toiminnallisesti. Roolihahmoissa on selkeästi sankareita ja pahiksia.

MONILUKUTAITO JA ARVIOINTI

Kuiske-5_sisus_34a_painovalmiiksi.indd 159

159

21/01/2019 15.24

Profile for Edukustannus

Kuiske 5 Lukutaito: malliaukeamat  

Kuiske 5 Lukutaito: malliaukeamat  

Advertisement