Manual per a pirates

Page 1

MANUAL PER A

PIRATES


Vull agrair a les meves editores, la Patricia i la Clara, que hagin confiat en mi en aquesta aventura. I vull tatuar-me un «GRÀCIES» ben gros dedicat a la meva amiga Marta Mercader, per haver-me encomanat la seva passió pel món pirata. La seva ajuda és el tresor més preuat que trobareu en aquest llibre. P. M. Per a qualsevol persona amb desitjos d’aventura que encara no ha trobat la seva tripulació. M. S.

Text © Pato Mena, 2024 Il·lustracions © Mathias Sielfeld, 2024 Direcció editorial: Patricia Martín Edició: Clara Jubete Baseiria Direcció d’art: Noelia Murillo Ballesta Assistència editorial: Aina Florit Moll Traducció del castellà © Gemma Brunat, 2024 Correcció de textos: Montse Molist Forcada Llibre lliure d’emissions de CO2 gràcies a l’acord establert amb la Fundació Plant-for-the-Planet.

© Editorial Flamboyant, SL, 2024 Gran Via de les Corts Catalanes, 669 bis, 4t 2a 08013 Barcelona www.editorialflamboyant.com Tots els drets reservats Primera edició: febrer del 2024 ISBN: 978-84-10090-01-9 DL: B 2276-2024 Imprès a Egedsa, Sabadell.


MANUAL PER A

PIRATES Pato Mena · Oyemathias Traducció de Gemma Brunat


ÍNDEX Què és un pirata?

04

El que necessites per ser pirata

06

Pirates, corsaris, bucaners i filibusters

10

El vaixell

12

El teu navili pirata

14

Indumentària

16

Set errors en què no pot caure un pirata

18

Regles a bord

20

Navegant

22

La tripulació

24

Animals a bord

26

Amics i no tan amics

28

A l’abordatge!

30

El botí

32

L’illa

34

El mapa del tresor

36

El tresor!

40

La celebració

44

El cofre del tresor

46

El passeig (marítim) de la fama pirata

48

Dones pirata

50

Pirates en la història i fins avui

52


ABANS DE SALPAR Què dius? Que vols ser pirata? Que no tens por del mar i saltaries com si res, espasa en mà, d’un vaixell a un altre en plena batalla? Que fins i tot duries una cama de fusta i s’hauria acabat per sempre haver-te de cordar una de les vambes? Doncs aquest llibre t’anirà com l’anell al dit! Si vols ser pirata, hi trobaràs tot el que necessites per convertir-t’hi. Som-hi!


QUÈ ÉS UN PIRATA? La paraula pirata ve de la paraula grega peiratḗs (en el seu alfabet, πειρατής), que pot traduir-se com «que intenta fer una cosa difícil», en un sentit aventurer. És divertit, però alhora d’allò més exigent! Ara bé, amb el pas del temps, arran de la mala fama que tenien els pirates, la paraula va acabar significant «bandit».

Els pirates existeixen des d’antic, gairebé des que a la humanitat se li va acudir construir embarcacions i navegar pel mar. Això sí, els pirates que segurament has vist en llibres i pel·lícules, aquells amb la bandera de calavera i un pegat a l’ull, només van voltar pel mar prop de cent anys, més o menys entre els segles xvii i xviii. Aquest període es coneix com l’edat d’or de la pirateria. Va ser fa molt de temps. Fins i tot molt abans que nasquessin els teus avis, que ja és dir!

MESOPOTÀMIA

EGIPTE

XINA

POLINÈSIA

GRÈCIA

VIKINGS

4

FENICIS

L’EDAT D’OR


Un pirata és un bandit de mar que busca riqueses i no dubta a fer servir la força per aconseguir-les. Però els pirates de l’edat d’or no només fascinen pel seu esperit aventurer, sinó també per les regles i els principis que definien el seu estil de vida.

ABANS DE CONTINUAR, T’HAIG DE DIR UNA COSA: GAIREBÉ TOTS ELS PIRATES EREN HOMES, PERÒ, EVIDENTMENT, QUALSEVOL PERSONA POT ARRIBAR A SER PIRATA GRÀCIES A AQUEST MANUAL. SI T’AGRADA LLANÇAR-TE A L’AVENTURA, TENS CORATGE I POTS PASSAR TEMPORADES LLARGUES SENSE DUTXAR-TE, JA POTS PUJAR A BORD!

DE FET, HI VA HAVER DONES PIRATA EXCEPCIONALS, I TAMBÉ LES CONEIXEREM.

5


EL QUE NECESSITES PER SER PIRATA VALENTIA

PACIÈNCIA A veure, ens mourem en vaixell i els viatges poden durar un munt de dies. Per entrenar la paciència, pots llegir, aprendre’t una recepta de cuina o adoptar i cuidar una planteta. Era això, el que feien els pirates…? No ho podem descartar pas!

Una persona valenta no és la que es llança en braços del perill, sinó més aviat la que és capaç d’enfrontar-se a les seves pors… encara que li tremolin les cames! Però recorda’t bé de les tres «T» a les quals segur que t’hauràs d’enfrontar com a pirata: trifulgues, tempestes i taurons!

TREBALLAR EN EQUIP Ser pirata és com formar part d’una companyia de teatre d’aficionats en què de vegades tens el paper protagonista, i d’altres t’encarregues dels focus. És a dir, has de saber fer de tot i confiar en la feina dels altres.

6


SABER NEDAR Si el vaixell s’enfonsa, si ensopegues enmig d’un abordatge, si pica l’ham un hipopòtam que va ben despistat…, hi ha moltes possibilitats que acabis de cap a l’aigua. Saber nedar pot salvar-te la vida o ajudar-te a salvar la d’algú altre. Curiosament, en general els pirates no eren gaire bons nedadors.

FAM D’AVENTURES

ENGINY Has de ser capaç de resoldre situacions complicades de manera ràpida i eficaç. Per exemple, els pirates solien canviar la bandera de seguida quan s’acostava un vaixell enemic. Això ajudava a despistar-los i fugir, o bé a llançar un atac sorpresa.

És tan important el que tens com el que no tens. I què és el que no tenien els pirates? Justa la fusta: wifi! Així que en comptes de quedar-se arrepapats al sofà agafant pols, sortien a prendre l’aire, el sol, les onades i algun tret de canó.

7


SABER CAÇAR I PESCAR Desembarques en una illa i fa dies que tens la panxa buida. L’energia que et queda, l’has de dedicar a caçar o pescar. Senglars, sargantanes, peixos… És el contrari d’encarregar menjar perquè te’l portin a casa: has de córrer i espavilar-te per aconseguir-lo!

SER POLIT

FER ANAR FIL I AGULLA Si s’esquinça una vela en plena fugida, qualsevol pirata l’ha de poder reparar en un tres i no res. A més, al mar la roba dura ben poc, així que més val que te’n sàpigues confeccionar. Com a botons, els pirates feien servir des de vèrtebres de tauró fins a formatge anyenc. I d’agulles, espines de peix! A alta mar, la coberta és com una passareŀla de moda!

No embrutar gaire i netejar sovint el vaixell és crucial. Entre altres motius, perquè l’acumulació de sal el va fent malbé. No en tinguis cap dubte: si duus un pal de fregar, ets tan pirata com si duus una espasa.

8


IDIOMES Quan viatges has de xerrar amb gent de tot arreu. Per poder arribar a acords o demanar informació, és recomanable que parlis com a mínim dues o tres llengües.

JUGAR Potser no sembla tan important com els altres punts, però esbargir-se és vital per no perdre els nervis en els viatges llargs (i això inclou la vida mateixa!). Per això, gairebé tots els pirates eren aficionats a jugar a cartes.

MENYSPREU PELS DINERS «Però si als pirates els encanten els tresors!», pot cridar algú, indignat. Sí, però com que portaven una vida plena de perills, sabien que la festa es podia acabar en qualsevol moment… La majoria tenien clar que els diners només eren un mitjà per aconseguir coses, així que se’ls gastaven de seguida en el que els venia de gust.

9


PIRATES, CORSARIS, BUCANERS I FILIBUSTERS

PIRATES Eren bandits organitzats (la majoria originaris de França, Holanda i Anglaterra) que es dedicaven a assaltar altres vaixells per apoderar-se de les mercaderies que transportaven. Els pirates de tota la vida, vaja.

CORSARIS Eren el mateix que els pirates, però amb un permís oficial d’un govern o rei per fer les seves barrabassades (per contracte, estaven obligats a donar-los part del botí). Molt sovint, es consideraven pirates els corsaris d’altres països. Quin embolic!

10


BUCANERS Caçaven vaques i porcs salvatges per vendre’n la carn. Perquè es conservés més temps, la salaven i la fumaven amb una tècnica anomenada «bukan» (ja deus haver endevinat per què els deien bucaners, oi?). Quan els van expulsar de l’illa de la Tortuga, molts es van fer pirates. Per això, als pirates de vegades també els anomenaven bucaners.

FILIBUSTERS S’anomenaven així els pirates del mar de les Antilles. En comptes d’anar mar endins, es caracteritzaven per quedar-se prop de terra per saquejar i extorquir les poblacions de la costa. La seva tècnica estrella era segrestar persones importants d’una ciutat i exigir un rescat. I si no els el donaven… glups.

ARA QUE JA SAPS EL MÉS BÀSIC, T’ENSENYARÉ L’INTERIOR D’UN VAIXELL. SEGUEIX-ME!

11


EL VAIXELL

COFA

CABINA DEL CAPITÀ El capità no sempre tenia una cabina pròpia. Encara que hi havia jerarquies, els pirates intentaven ser tan igualitaris com fos possible.

COI

Hamaca que la tripulació feia servir per dormir.

BODEGA PER AL BOTÍ

El botí podia ser or, però també altres menes de mercaderies.

REBOST

Amb reserves de líquids i carn fumada.

12


LLEVEU ÀNCORES!

LAVABO

MENJAD OR

També s’utilitzava com a espai de trobada.

No queda clar que en aquests vaixells hi hagués un lavabo pròpiament dit, però el nostre sí que en té un. (Recorda’t d’abaixar la tapa, pirata!)

SANTABÀR

COBERTA

BA R A

La pólvora i les municions es guardaven aquí. Rep aquest nom perquè santa Bàrbara és la patrona dels artillers.

PROA

BABORD

ESTRIBORD

BUC

SAL A D’ARM

ES

Un pirata no acostumava a anar sense armes, però si ho feia, les deixava aquí.

13

POPA


EL TEU NAVILI PIRATA

Un vaixell pirata és el cos i l’ànima de tota la tripulació.

En general, els vaixells pirata eren lleugers i no gaire grossos. La velocitat és clau tant per atacar com per fugir!

Per desafiar vaixells robustos i armats, convé esporuguir-los tant com es pugui. La bandera pirata ha de ser terrorífica i quedar ben a la vista.

La bandera pirata s’anomena Jolly Roger. La més coneguda és la que té una calavera i dos ossos creuats, però n’hi havia altres versions amb espases, llances, rellotges de sorra o cors.

LA BANDERA ÉS LA SIGNATURA DEL PIRATA. PER TANT, MOLT MILLOR SI TE LA DISSENYES TU!

14


ISBN: 978-84-10090-01-9

• UNEIX-TE A LA TRIPULACIÓ • TRIA LA ROBA ADEQUADA • DISSENYA UNA BANDERA • MEMORITZA EL CODI PIRATA • APRÈN A LLEGIR UN MAPA DEL TRESOR

I… PASSA A L’ACCIÓ!

Per ser un bon pirata no cal rts abordar vaixells, saquejar po mort. ni viure situacions de vida o No sempre, vaja. N’hi ha prou a de tenir fam d’aventures, un ixer tripulació de primera i conè Puja al els secrets de la navegació. nual i vaixell pirata amb aquest ma bans! viu una aventura com les d’a

Projecte de sostenibilitat LLIBRES LLIURES DE CO2


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.