Page 1

PLA DE LECTURA

Eso


Angela Waye/Shutterstock.com


Per millor ar a r o t c e l a i c n è la compet El PLA DE LECTURA BARCANOVA és una proposta per a tota l’etapa educativa, dissenyada per millorar la capacitat de comprendre textos i potenciar la lectura sistemàtica, que recull les recomanacions que promou el Pla d’Impuls de la Lectura (ILEC), el qual s’articula al voltant d’aquests eixos: Saber llegir, Llegir per aprendre i Gust per llegir. El Pla de Lectura Barcanova posa a l’abast dels docents una selecció de textos, adequats a les edats dels lectors, que fomenten l’hàbit i el gust per la lectura. Pot integrar-se en el projecte educatiu de centre i pot facilitar als docents l’elaboració del PLEC (Pla de Lectura de Centre). Els textos van acompanyats dels dossiers de LECTURA ACTIVA, una proposta molt variada d’activitats relacionades amb diferents processos de la lectura com ara la interdisciplinarietat, la hipertextualitat, la literatura comparada, propostes per plantejar abans, durant i després de la lectura o propostes lúdiques. Totes aquestes activitats tenen com a objectiu millorar la competència lectora (CL) i aprofundir en el procés de formació de lectors. Els dossiers de Lectura Activa us facilitaran el desenvolupament de les estratègies lectores. Per fomentar i compartir la lectura a l’aula tenim una proposta d’activitats i tallers pensada especialment per a aquest objectiu: LA LECTURA A L’AULA.


ETENT P COM LECTOR EL

PLA DE LECTURA

LLEGIR D’UNA MANERA EFICAÇ I REFLEXIVA Una selecció de textos que… • Té en compte les estratègies lectores de cada etapa • Millora la comprenssió lectora • Potencia la lectura sistemàtica i la lectura crítica • Motiva i fomenta l’interès per la lectura Amb l’objectiu de… • Promoure la competència lectora • Afavorir la creació de bons lectors • Desenvolupar l’hàbit lector •D  esenvolupar la cultura lectora en l’àmbit educatiu i personal

2

www.barcanovainfantilijuvenil.cat


Vivim en una societat cada vegada més global i exigent, en la qual la lectura és un instrument cabdal per a l’aprenentatge i la millora del rendiment escolar, instrument que permet als joves d’accedir a la informació i al coneixement.

L’objectiu és fomentar, al llarg de les diferents etapes educatives, l’èxit escolar i reforçar el domini de la lectura en totes les matèries. No hem d’oblidar que la lectura és, d’una banda, quelcom més que una eina lingüística que no pot quedar circumscrita només a les àrees de llengua; i, de l’altra, que cal potenciar-la com a eina de formació del lector literari: la lectura com a creixement personal.

Tots els llibres seleccionats disposen dels dossiers de Lectura Activa.

La lectura comprensiva (LC) esdevé una eina primordial necessària en cada moment per interactuar amb l’entorn i per resoldre els reptes de la vida quotidiana; per aquest motiu, hem de dotar el jove dels recursos necessaris per ser un lector competent a l’hora de connectar els continguts amb la informació.

El Pla de Lectura Barcanova pot integrar-se en el projecte educatiu de centre i pot facilitar als docents l’elaboració del PLEC (Pla de Lectura de Centre).

www.barcanovainfantilijuvenil.cat

3


A V ACTI RA U LECT

Una eina per millorar la competència lectora Els materials de Lectura Activa són descarregables des de l’apartat Ambit educatiu del web www.barcanovainfantilijuvenil.cat

4

www.barcanovainfantilijuvenil.cat


Interdisciplinarietat Els dossiers de Lectura Activa us ajudaran a compartir la lectura a l’aula mitjançant les activitats de l’apartat Interdisciplinarietat; d’aquesta manera la lectura no quedarà circumscrita només a les àrees de llengua.

Activitats Hi trobareu activitats relacionades amb l’autor, l’obra i el seu context, propostes de comprensió lectora per dur a terme abans, durant i després de la lectura, i apartats plantejats per desenvolupar activitats relacionades amb la literatura comparada o amb propostes de caràcter més lúdic.

Estratègies lectores Aquest material d’animació a la lectura us facilitarà el desenvolupament de les estratègies lectores, amb nombroses activitats i propostes perquè pugueu triar les que considereu més útils per als vostres alumnes.

Els continguts de cada dossier han estat elaborats per mestres, professors i especialistes en la matèria que han proposat, en els diferents apartats en què s’estructura cada document, suggeriments de treball molt diversos.

www.barcanovainfantilijuvenil.cat

5


LA U 'A L A RA U LECT LA

TALLER DE CREACIÓ LITERÀRIA Una activitat dinàmica, col·laborativa i participativa

El taller d’escriptura conduït per l’escriptora Anna Tortajada, proposa als joves descobrir l’entrellat i els trucs d’un bon text literari. D’aquesta manera aprendran com el podem reconèixer en un llibre i servir-nos-en per escriure les nostres pròpies històries a través d’una activitat lúdica i engrescadora. Objectius: Oferir als alumnes les eines necessàries per saber desenvolupar un text; com estructurar-lo i com expressar-se a partir del text. Promoure el treball de l’expressió oral i escrita.

TALLER: VIU ELS CLÀSSICS! Tallers interdisciplinaris de clàssics literaris

Els tallers interdisciplinaris de clàssics de literatura, conduïts per l’escriptor Miquel Pujadó, donen l’oportunitat de conèixer el context de les obres i els seus autors, i les característiques bàsiques. Objectius: Apropar els clàssics als lectors, descobrir de quina manera els clàssics ens parlen encara avui, com és de vigent la seva temàtica i com han influït en el teatre, el cinema, la pintura o el còmic, entre altres.

6

www.barcanovainfantilijuvenil.cat


M’AGRADA UN LLIBRE: VULL QUE EL VEGIS! Per anar més enllà de la lectura

Aquesta és una activitat interdisciplinària basada en la novel·la Música amagada, de l’escriptor Joan Bustos, en la qual l’autor proposa de fer fer als alumnes un booktrailer de la seva novel·la. Una proposta que obliga a mirar els llibres des d’un altre punt de vista. No calen grans mitjans; només una lectura atenta, bones idees i col·laboració. Objectius: Dur a terme un projecte creatiu col·laboratiu en el qual intervenen altres àrees. Apropar-se al llenguatge cinematogràfic d’una manera molt senzilla, pas a pas; els alumnes podran crear un booktrailer.

TOP SECRET Literatura i il·lustració: un joc creatiu espectacular

La novel·la Número 5. El submarí perdut, de l'autor Lluís Llort i de l’il·lustrador Oriol Malet, ens dóna l'oportunitat de conèixer què hi ha darrere del joc creatiu entre el text i les il·lustracions. Aquesta mena d’híbrid entre novel·la convencional i novel·la il·lustrada és un exemple magistral de creació. Objectius: Que els joves s'apropin al procés creatiu d’un projecte literari singular. Autor i il·lustrador compartiran amb els alumnes la seva experiència com a creadors. D’aquesta manera els joves (individualment o en grup) podran repetir el procés de creació de la novel·la: començant un relat o fent una il·lustració.

www.barcanovainfantilijuvenil.cat

7


LA U 'A L A RA U LA LECT PALESTINA, SIMFONIA DE LA TERRA Intercanviant papers…

Els personatges de les novel·les ens fan sentir coses, ens fan pensar, ens generen simpaties o rebuig. A vegades ens permeten descobrir les nostres pròpies febleses i també els nostres somnis… I sovint n’aprenem coses. Aquest taller està conduït per l’escriptora Anna Tortajada, que ens proposa una activitat basada en la seva novel·la Palestina, simfonia de la terra. La història de les famílies de l’Arik i la Djamil·la, amb tots els seus personatges, on la terra n’és un més, ens ofereix moltes situacions i actituds diferents que ens permeten posar-nos en la pell de l’altre. Objectius: Una proposta per potenciar l’esforç de conèixer i comprendre millor l’altre, mitjançant personatges i històries literàries. Perquè la realitat supera la ficció, molts dels personatges ficticis ho són, de reals.

TALLER D’ANIMACIÓ A LA LECTURA Sessions de creació d’hàbits de lectura i formació de lectors

Us oferim sessions d’animació a la lectura adaptades a les estratègies de cada etapa i a les vostres necessitats específiques. La sessió es pot dur a terme abans, en el transcurs o després de la lectura i basar-la en un llibre o en una col·lecció. Objectius: Les sessions, amb activitats engrescadores, innovadores i interdisciplinàries, volen conciliar els objectius curriculars amb la creació d’un hàbit de lectura i la formació de lectors. El nostre desig és apropar els infants als llibres d’una manera lúdica i afectiva.

8

www.barcanovainfantilijuvenil.cat


L’AUTOR ENS VISITA L’experiència vital d’escriure explicada pels autors i les autores

Posem al vostre abast la possibilitat que alguns dels nostres autors visitin les vostres aules o centres. Cada autor aporta la seva experiència professional d’una manera vital i això permet que els infants tinguin una visió realista del fet d’escriure i de crear històries. Objectius: Es tracta que els infants puguin conèixer de prop els creadors i el seu món, la qual cosa, sens dubte, afavoreix el diàleg i l’intercanvi d’idees.

Si esteu interessats en alguna d’aquestes activitats, poseu-vos en contacte amb el vostre promotor de zona. Les aules amb llibres de lectura socialitzats no entren dins les possibilitats d’acolliment d’aquestes activitats.

www.barcanovainfantilijuvenil.cat

9


SELECCIÓ DE LECTURES


666 calaixos Autor: Jordi Folck Il·lustrador: Leonardo Rodríguez Pàgines: 272

1452186

Nivell lector: Bàsic Gènere: Misteri. Fantasia. Temàtiques: Sentiments. Relacions humanes. Valors i emocions: L’autoestima. El creixement personal. L’esforç. Interdisciplinarietat: La imaginació. La creació d’un ambient de misteri, por… Les referències simbòliques i literàries. La novel·la iniciàtica. La intertextualitat. El valor de la lectura. L’ arquitectura. A partir del periple iniciàtic de l’Eduard, el jove protagonista, aquesta novel·la tracta sobre les pors i els neguits dels adolescents i del que significa i implica fer-se gran, amb tota la càrrega d’incertesa que aquest procés comporta. L’Eduard és un nen que s’entreté jugant tot sol amb la seva espasa d’efectes especials. Se sent cofoi, perquè gràcies a l’espasa es veu capaç de lluitar contra la foscor i contra el Senyor de les Tenebres. Però un dia el seu avi la perd al parc i, com que veu l’Eduard tan trist, decideix acompanyar-lo a una oficina d’objectes perduts perquè potser algú la hi ha portat. L’oficina d’objectes perduts és un edifici singular ja des de l’entrada que guarda en 665 calaixos els objectes i les andròmines extraordinàries i curioses que hom es pugui imaginar. La oficina d’objectes perduts és un laberint, una successió de passadissos en forma de sisos, que guarda encara un misteri molt més terrible: on és el calaix 666 i qui s’hi amaga?

Mar i cel Autor: Àngel Guimerà Il·lustradora: Montse Español Pàgines: 120

1403013

Nivell lector: Bàsic Gènere: Teatre Temàtiques: Relacions humanes. Sentiments. Valors i emocions: Les pors i els traumes personals. L’amor. La interculturalitat. Interdisciplinarietat: El romanticisme i el teatre romàntic. Els conflictes religiosos i socials. La pirateria i els moriscos. Amb Mar i cel, Àngel Guimerà va tenir un èxit immediat. L’obra va ser traduïda a vuit idiomes i això li atorgà una dimensió internacional que no havia assolit cap altre escriptor català modern. Els temes i els sentiments de l’obra són tan actuals i universals que poden arribar amb força als joves. Aquesta és una de les tragèdies romàntiques més conegudes d’Àngel Guimerà i de la literatura catalana. Narra la història d’amor impossible entre en Saïd, un pirata sarraí, i la Blanca, una jove cristiana a qui ha capturat en el darrer abordatge. La història succeeix en ple segle xvii, en un vaixell que es dirigeix a Alger, i els diferents personatges esdevenen testimonis d’aquest amor impossible. El tema del mestissatge i el xoc entre cultures és un tema recurrent en l’obra d’Àngel Guimerà.

12

www.barcanovainfantilijuvenil.cat


Dedica’m un poema encara que sigui teu

1498068

Autora: Maria Carme Roca Pàgines: 104

Nivell lector: Mitjà Gènere: Realista Temàtiques: Sentiments. Relacions personals. Valors i emocions: L’amor. L’amistat i el compromís amb els altres. Les relacions familiars intergeneracionals. L’honestedat. L’esforç. La comunicació de sentiments i vivències. Interdisciplinarietat: La vida i l’obra de Miquel Martí i Pol. El valor i els usos socials de la poesia. La gent gran i la transmissió oral. Els enamoraments juvenils. Una lectura de la qual els lectors gaudiran mentre descobreixen la figura i l’obra d’un dels nostres grans poetes i comparteixen amb els protagonistes les seves vivències i emocions, a les quals els lectors juvenils són especialment sensibles. La Laura està empipada de debò amb l’Oriol, el noi que li agrada, perquè acaba de descobrir que els poemes que li dedica per WhatsApp no són seus, sinó del poeta Miquel Martí i Pol. Quin morro! És una beneita, perquè no se n’havia adonat. I això no és tot: acabarà descobrint una història ben curiosa relacionada amb la seva besàvia i el poeta, plena de sentiments i d’equívocs.

Presoners del mar

1452188

Autor: Arturo Padilla Il·lustradora: Montse Español Pàgines: 112

Nivell lector: Mitjà Gènere: Realista. Aventures. Temàtiques: Relacions humanes i sentiments. Valors i emocions: L’amor. La superació i el creixement personal. Les situacions límit. Interdisciplinarietat: El món submarí. Els esports subaquàtics. L’estructura i els recursos d’una obra narrativa. El llenguatge no verbal. L’autor estructura la novel·la d’una manera ben especial: en els capítols senars, desenvolupa la trama dels protagonistes quan són adolescents i, en els parells, quan ja han passat set anys, amb la particularitat que el lector no sap que els protagonistes d’ambdues trames són les mateixes persones fins ben avançada l’obra. En una platja solitària, un noi, en Trapella, roba una barca de pescadors i s’endinsa al mar perquè no vol assistir a les colònies d’estiu. La Sara, una companya, intenta aturar-lo. Tots dos acaben en-dinsant-se en el mar sense que ningú se n’adoni i sense que ningú els trobi a faltar en tres setmanes. D’altra banda, una parella de bussejadors, l’Oriol i la Laia, fan la seva primera immersió. Per causa d’un accident el noi queda encallat entre les roques, mentre la Laia comprova horroritzada com se li esgota l’aire.. Quin final els espera a aquests quatre joves? www.barcanovainfantilijuvenil.cat

13


L’amic de Salvador Dalí Autor: Miquel Arguimbau Pàgines: 160

1452194

Nivell lector: Mitjà Gènere: Realista Temàtiques: Relacions humanes. Conflictes. Valors i emocions: L’amistat en la diferència. La pèrdua d’un ésser estimat. El valor de la feina ben feta. Ser jove en temps difícils. Interdisciplinarietat: L’art i la figura de Salvador Dalí. Els inicis de l’aviació i la indústria bèl·lica. La novel·la de base històrica: entre la realitat i la ficció. La novel·la d’espies. Aquesta és una novel·la d’espies, misteri i relacions humanes intenses, que ens dóna l’oportunitat de gaudir d’un personatge ben especial –el d’un jove Salvador Dalí– sota la mirada de l’autor, que el va conèixer personalment. Com a periodista, va tenir l’oportunitat d’entrevistar el genial pintor. No us perdeu la transcripció d’aquella entrevista que trobareu en l’apèndix final de llibre. 1916. En Salvador Dalí és un adolescent capaç de passejar per la Rambla de Figueres disfressat de Rei Mag. A Barcelona, en Març Birkigt, enginyer de la Hispano Suïssa, ha de fugir de la ciutat ja que la seva vida està en perill. Els plànols d’un motor d’avió destinat a les forces que lluiten contra l’imperi alemany són el motiu. L’enginyer viatja fins a Figueres acompanyat per un mecànic i en Jordi, el fill d’aquest. Mentre en Salvador i en Jordi viuen aventures que provoquen la desesperació del pare del geni, un espia alemany controla els moviments d’en Marc Birkigt, disposat, fins i tot, a matar per endur-se els plànols.

L’okupa de cervells Autor: Miquel Pujadó Pàgines: 160

1452107

Nivell lector: Mitjà Gènere: Aventures. Ciència-ficció. Temàtiques: Relacions humanes. Conflictes. Valors i emocions: L’amor. L’amistat i el compromís amb els altres. La violència. Interdisciplinarietat: El comportament de la ment. El racisme. La multiculturalitat. La vida quotidiana en un institut. El relat té un seguit d’ingredients que el fan molt atractiu al lector: un marc referencial proper amb el qual se sent identificat (institut, família, companys, amor…) i al qual l’autor ha afegit un component de ciència-ficció amb intriga i humor. Que un professor de matemàtiques fred i dur com el marbre comenci a fer l’animal pels passadissos de l’institut no és un fet gaire normal. El culpable d’aquest desgavell es diu Òscar, estudia segon d’ESO i un bon dia descobreix, que disposa d’una capacitat molt especial, d’un poder realment únic: ocupar a voluntat la ment i el cos d’una altra persona. Quan decideix utilitzar-lo per cridar l’atenció de la Cristina, la noia que li agrada, es troba empresonat dins un cos que no és el seu, en una aventura molt perillosa.

14

www.barcanovainfantilijuvenil.cat


Mil revolts Autora: Maria Mercè Roca Pàgines: 192 Obra guanyadora de l' 11è Premi Barcanova de literatura

1452200

ifantil i juvenil

Nivell lector: Mitjà Gènere: Realista. Aventures. Temàtiques: Sentiments. Relacions humanes. Valors i emocions: L’adolescència. L’enamorament. Les relacions intergeneracionals. La vellesa. El creixement personal. Interdisciplinarietat: La història del segle xx. El coneixement d’algunes comarques de Catalunya des de diferents aspectes: naturals, culturals i socials. Mil revolts és una novel·la on la carretera és la metàfora dels temps, de la vida, del procés de canvi i del creixement personal dels protagonistes, una road movie, si parlem amb llenguatge cinematogràfic, on el més important no és el viatge ni els llocs per on es passa, sinó el procés que desencadena. Mil revolts és el viatge de tres argonautes moderns –l’avi Genís, el seu nét Albert i la seva companya d’institut, la Neus-, a la recerca d’un velló d’or molt especial: la senyoreta Isabel, un antic amor d’en Genís. Es tracta d’una dona que sempre tenen a tocar però que se’ls esmuny i els fa anar cada vegada més lluny, en un periple que els portarà de Girona a Gandesa, de Gandesa a Tremp i de Tremp a Girona. Però un viatge sempre és descobriment i canvi, i al costat de la il·lusió d’en Genís hi trobem l’evolució dels sentiments de l’Albert que primer són de ressentiment, però que després canviaran…

Número 5. El submarí perdut

1452180

Autor: Lluís Llort Il·lustrador: Oriol Malet Pàgines: 240

Nivell lector: Mitjà Gènere: Aventures. Temàtiques: Humor. Relacions humanes. Valors i emocions: L’amistat i el compromís amb els altres. L’amor. La col·laboració. Interdisciplinarietat: La paròdia. La novel·la gràfica. Els personatges de ficció. La història i la cultura del segles xx i xxi. Aquesta és una novel·la molt especial per diversos motius, com ara l’originalitat de l’estructura, la varietat de la temàtica, la combinació de ficció i realitat, i la barreja de personatges inventats i d’altres de reals que desfilen per les seves pàgines. Els capítols centrals de la novel·la tenen un tractament gràfic. Nuno Peixoto és un jove científic que relata amb un ritme trepidant les aventures en què es veu immers quan decideix seguir la pista d’una mena d’invent denominat «líquid transmatèric». Nuno treu a la llum un sorprenent projecte secret que es va posar en marxa en plena Segona Guerra Mundial: una insòlita cursa entre sis submarins. Nuno descobreix que un dels submarins amaga un tresor d’origen dubtós. Les emocions i els perills de la recerca del tresor els compartirà amb l’Agripina, una dona ben especial, i la Silvana, una jove de caràcter decidit que li robarà el cor… www.barcanovainfantilijuvenil.cat

15


www.barcanovainfantilijuvenil.cat Si voleu m茅s informaci贸 sobre el Pla de Lectura de Barcanova, poseu-vos en contacte amb el vostre promotor de zona.

16

www.barcanovainfantilijuvenil.cat


EDITORIAL BARCANOVA Mallorca, 45, 4a planta 08029 Barcelona Tel. 932 172 054 Fax 932 373 469 barcanova@barcanova.cat www.barcanova.cat

XARXA COMERCIAL 08029 BARCELONA Mallorca, 45, pl. baixa Tel. 934 955 399 Fax 934 190 297 clients@barcanova.cat 17005 GIRONA Montfalgars, 1, local C Tel. 972 243 814 / 636 481 862 Fax 972 400 086 plastra@cga.es

07011 PALMA Francesc Vallduví, 18, local 1 Polígon can Enetgistes Tel. 971 253 000 Fax 971 253 003 dllambias@cga.es 43203 REUS Domènech i Soberano, 7-9, baixos Tel. 977 327 933 / 650 661 014 jgonzalezs@cga.es

@EDBARCANOVA facebook.com/editorialbarcanova

W

blogprimaria.barcanova.cat

9243180

25006 LLEIDA Cristòfor de Boleda, 6 Tel. 973 273 388 / 676 991 781 Fax 973 274 719 jsans@cga.es

8

421728 416188

PLA DE LECTURA ESO  

El Pla de Lectura Barcanova és una proposta per a tota l'etapa educativa, dissenyada per millorar la capacitat de comprendre textos i potenc...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you