Page 1

Ó I X E N N O DESC

Neal Shusterman

te? r a t c e n n o c in des s s i d i c e d i s an r i Què faries u g e s n o c a tser o p v e L n e i Risa a l , r o n ran? n u o i C v e n r E b o s , ò r . pe escapar-se.. iferents. Tres vides d ble. a c a l p m i i e l l Una Un únic final. nys it a u v i d a n e b i r Només si ar ió… x e n n o c s e d a rl podran evita


LA RESSENYA La Segona Guerra Civil dels Estats Units, també coneguda com «Guerra Interna», va ser un conflicte llarg i sagnant que va concloure amb una resolució esgarrifosa: la vida humana es considerarà inviolable des del moment de la concepció fins que l’infant compleixi tretze anys; entre els tretze i els divuit anys d’edat, però, els pares poden decidir «avortar» de manera retroactiva ... amb la condició que el fill, des d’un punt de vista tècnic, no mori. Aquest procés s’anomena «desconnexió». Actualment, la desconnexió és una pràctica freqüent i socialment acceptada.

L’AUTOR

Neal Shusterman és guionista i autor de nombroses novel·les per a joves i adults. Aclamat per la crítica, ha rebut el premi de ficció Boston Globe-Horn Book Award. Per la seva obra Desconnexió, traduïda a més de deu idiomes, ha estat guardonat amb l’ALA Best.

E R T A B E D R E P M E U Q A T DES • Què en penses del fet de sacrificar la vida per una causa, una persona…? I si t’han preogramat? La programació de la ment. • Fins quan mantindries la vida d’una persona? En qualsevol estat? El debats ètics de la medicina. • Actuem de manera influenciada? Psicologia de les masses. • Som dependents de la tecnologia? Hi estem supeditats? Deshumanització i tecnologia.


QUÈ HAN DIT DE LA NOVEL·LA «Desconnexió és sens dubte la millor novel·la distòpica que he llegit des d’Els jocs de la fam. La història és absorbent i sorprèn per la seva intel·ligència ». Los libros de mi vida. «És una obra mestra, crua, a voltes tendra, amb ironia, una mica de romanç i moltíssima acció». Entre mundos. «M’agradaria destacar l’originalitat d’aquesta història distòpica, ja que, com és sabut, últimament ens inunden les distopies, i s’agraeix que n’hi hagi una que sigui així d’original i plena d’aventures». Its time to magic. «Combina l’opressió pròpia de les novel·les distòpiques amb algun gir propi del suspens, mantenint de base una idea original i diferent, terrorífica pel que té de realista, però fascinant al mateix temps». Revista Krítica. «Em va deixar amb els cabells de punta des del principi fins al final». Leyendo entre horas. «Una novel·la captivadora, concebuda per una imaginació brillant... Difícilment podria resultar més fascinant». Publishers Weekly. «Si us han agradat les novel·les distòpiques que ja hi ha publicades en el mercat, amb Desconnexió gaudireu del que no està escrit. No solament perquè Shusterman és un narrador excel·lent, ple d’idees noves, sinó també perquè les seves històries abasten temes que toquen la fibra sensible i que fa que et preguntis el veritable valor de la vida humana. No us defraudarà! ». La Espada en la Tinta. «Els personatges d’aquesta novel ·la viuen i respiren. Han estat perfectament concebuts i resulten complexos, capaços de prendre decisions d’una dificultat punyent. Un relat que convida a la reflexió, dotat d’un ritme magnífic i d’una força irresistible.» School Library Journal.


LA HISTÒRIA Es tracta d’un llibre que sota, l’aparença d’una novel·la d’intriga i acció, amaga un gran debat moral sobre l’existència de la vida humana. La història està perfectament construïda, amb uns personatges que evolucionen des del principi a la fi, i els trets personals pateixen un gran procés de maduració. Però no sols això, sinó que serà el mateix lector el qui, a mesura que vagi passant les pàgines, es trobarà plenament submergit en la seva ideologia, intentant pensar per si mateix per saber fins a quin punt les lleis poden governar la seva vida. L’autor ens explica la història de tres protagonistes, en Connor, la Risa i en Lev, els quals han de ser desconnectats. No obstant això, i per diferents circumstàncies, tots tres es converteixen en ASP (Absentat Sense Permís) i aconsegueixen així (almenys temporalment) evitar la seva desconnexió. Els mateixos personatges es plantegen contínuament el debat moral. Sense anar més lluny, la Iniciativa de la Cigonya. Aquesta pràctica consisteix en el fet que qualsevol presona pot deixar un nadó a la porta d’un habitatge aliè, sempre que no sigui vista, i, en el cas que succeeixi d’aquesta manera, el llogater de la casa on s’ha abandonat la criatura passarà a tenir l’obligació legal de tutelar aquest nadó (volgués o no vol tenir un fill). Es tracta d’una lectura que té la capacitat de transportar el lector a un altre món paral·lel en el qual quedarà totalment submergit, des de la primera pàgina fins a l’última.


ELS PROTAGONISTES En Connor és un adolescent que ha descobert que els seus pares han decidit desconnectar per un motiu desconegut; així que s’escapa de casa. La Risa té tretze anys i viu en un orfenat de l’Estat. Encara que té talent per al piano, el govern no pot mantenir tots els nois orfes majors de 13 anys i a ella li ha tocat de ser desconnectada. En Lev és un delme, fill d’una família religiosa que, en tenir deu fills, ha decidit lliurar-ne un a Déu com a ofrena, per la qual cosa serà desconnectat, però, per a ell, això és un honor que ha esperat tota la vida.

www.barcanova.cat www.barcanovainfantilijuvenil.cat

Dossier desconnexió  

DOSSIER DESCONNEXIÓ