Page 1


TOTS ELS LLIBRES SELECCIONATS DISPOSEN DELS DOSSIERS DE LECTURA ACTIVA

PLA DE LECTURA Una selecció de textos que… • Té en compte les estratègies lectores de cada etapa  la comprensió lectora • Millora  otencia la lectura sistemàtica •P i la lectura crítica  otiva i fomenta l’interès per la lectura •M

TOTS ELS LLIBRES DEL PLA DE LECTURA BARCANOVA ESTAN DISPONIBLES EN EDICIÓ DIGITAL

Amb l’objectiu de… • Promoure la competència lectora  favorir la creació de bons lectors •A  esenvolupar l’hàbit lector •D  esenvolupar la cultura lectora •D en l’àmbit educatiu i personal


EL GUST PER LLEGIR

!

Editorial Barcanova posa a l’abast dels docents una selecció de textos adequats a les edats dels lectors, que fomenten l’hàbit i el gust per la lectura. La proposta que presentem recull les recomanacions que promou el Pla d’Impuls de la lectura (ILEC), el qual s’articula al voltant d’aquests eixos: Saber Llegir, Llegir per Aprendre i Gust per Llegir. L’objectiu és fomentar, al llarg de les diferents etapes educatives, l’èxit escolar i reforçar el domini de la lectura en totes les matèries. No hem d’oblidar que la lectura és, d’una banda, quelcom més que una eina lingüística i que, per tant, no pot quedar circumscrita només a les àrees de Llengua, i, de l’altra, una eina de formació del lector literari que cal potenciar com a tal: la lectura com a creixement personal.


NOVETATS

, A R B A D A ABRAC ! A R B A C E POTA D Autor/a: Enric Lluch Il·lustracions: Ismael Martínez Pàgines: 112 Codi comercial: 1456214 ISBN: 978-84-489-3488-0

Gènere: Realista El pare de l'Arnau ha comprat entrades per veure l'espectacle del mag Magalín. L'Arnau es queda bocabadat veient l'espectacle: M'agradaria ser mag! Per això parla amb el veí, que va ser mag abans de treballar d'impressor. L'Arnau aprèn a fer el truc del didal misteriós. A l'escola declara als companys i companyes que és mag, que sap fer un munt de trucs. I és clar!, els companys i companyes també volen aprendre a fer màgia. S'acosta l'aniversari de l'escola i aquesta és l'oportunitat d'actuar en públic! Nivell lector: Bàsic. Temàtiques: Humor i relacions humanes. Valors i emocions: L’amistat. El fet de compartir (experiències, descobertes...). La col·laboració intergeneracional. Interdisciplinarietat: La màgia com a espectacle. Usos didàctics de la màgia.

2


NOVETAT

Autora: Beatrice Masini Il·lustrador: Antonello Dalena Pàgines: 128 Codi comercial: 1498122 ISBN: 978-84-489-3872-7

UN A NE NA CU RI OS A. TR AVAG AN T. UN A ÀV IA UN A MI CA EX R VI ATJA R UN RE LL OTGE MÀ GI C PE ER EL S GR AN S EN EL TE MP S I CO NÈ IX ST ÒR IA PE RS ON ATGE S DE LA HI QU AN ER EN PE TI TS .

Gènere: Aventures. Fantasia La Maisie acaba de sortir del teatre amb l’àvia Pen quan el seu rellotge màgic comença a funcionar. Un mom ent després és al saló d’una dama: allà hi ha un nen amb perruca blan ca i mirada desperta que està tocant el clavicèmbal. La Maisie el reconeix de seguida: és Wolf-gang Amadeus Mozart. La Maisie s’està uns quants dies amb el nen prodigi fent-se passar per la seva dama de companyia i, gràc ies a la trobada amb un misteriós cavaller vestit de negre, descobreix que l’Amadeus té un doble secret. Nivell lector: Mitjà. Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: La curiositat. El valor del coneixement. L’amistat i complicitat. El creixement persona l. Interdisciplinarietat: La vida i l’obra de Amadeus Mozart. Història de la mús ica. El reconeixement dels personatges cèlebres de la història. Autora: Beatrice Masini Il·lustrador: Antonello Dalena Pàgines: 128 Codi comercial: 1498121 ISBN: 978-84-489-3871-0

Gènere: Aventures. Fantasia

at: ja no hi ha de Florència quan va a parar al pass La Maisie està passejant pels carrers Leonardo da at, amplis espais verds i, al seu cost més aglomeracions de turistes, sinó or i, amb un pint tarà la Maisie al taller d’un gran Vinci, que té la seva edat! En Leo por a nocturna. fest p, on participarà en una màgica carro a tota velocitat, a una vil·la al cam Nivell lector: Mitjà. Temàtiques: Relacions humanes. plicitat. valor del coneixement. L’amistat i com Valors i emocions: La curiositat. El El creixement personal. na, art, de Leonardo da Vinci. La vida quotidia Interdisciplinarietat: La vida i l’obra neiura renaixentista: obres i artistes. El reco ciència de l’època de Leonardo. La pint la història. xement dels personatges cèlebres de Autora: Beatrice Masini Il·lustrador: Antonello Dalena Pàgines: 128 Codi comercial: 1498120 ISBN: 978-84-489-3870-3

Gènere: Aventures. Fantasia Gràcies al poder del seu rellotge, la Mai sie viatja a Alexandria, a Egipte, a la cort d’una joveníssima Cleopatra. La princesa acab a de perdre el papir que havia d’estudi ar, i la Maisie l’ajudarà a buscar-lo; envolta da de tutors severs i soldats massa obe dien ts, es veurà embolicada en una lluita entre prínceps i s’haurà d’enfrontar amb una bandada de llops famolencs i amb un majestuós tigre blanc. Nivell lector: Mitjà. Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: La curiositat. El valor del coneixement. L’amistat i la complicitat. El creixement personal. Interdisciplinarietat: La vida i la hist òria de Cleopatra. La cultura egípcia: vida quotidiana, art, ciència. El reconeixeme nt dels personatges cèlebres de la hist òria.

3


LECTURA ACTIVA Una eina per millorar la competència lectora Els materials de Lectura Activa són descarregables des de l’apartat Àmbit educatiu del web www.barcanovainfantilijuvenil.cat V

ESTRATÈGIES LECTORES Aquest material d’animació a la lectura us facilitarà el desenvolupament de les estratègies lectores, amb nombroses activitats i propostes perquè pugueu triar les que considereu més útils per als vostres alumnes.

ACTIVITATS Hi trobareu activitats relacionades amb l’autor, l’obra i el seu context, propostes de comprensió lectora per dur a terme abans, durant i després de la lectura, i apartats plantejats per desenvolupar activitats relacionades amb la literatura comparada o amb propostes de caràcter més lúdic. Totes les activitats proposades tenen com a objectiu millorar la competència lectora.

INTERDISCIPLINARIETAT Els dossiers de Lectura Activa us ajudaran a compartir la lectura a l’aula mitjançant les activitats de l’apartat Interdisciplinarietat; d’aquesta manera, la lectura no quedarà circumscrita només a les àrees de Llengua.

Els continguts de cada dossier han estat elaborats per mestres, professors i especialistes en la matèria que han proposat, en els diferents apartats en què s’estructura cada document, suggeriments de treball molt diversos.

4


Nivell Lector Bàsic n

P R E F E R IT

pels LECTORS

No ho expliquis a ningú!

La biblioteca abandonada

Mal de queixal

Autora: Teresa Blanch Il·lustrador: J. Ángel Labari Pàgines: 80 Codi comercial: 1456202 ISBN: 978-84-489-3218-3

Autora: Elena Bigas Il·lustrador: Eduard Altarriba Pàgines: 80 Codi comercial: 1456192 ISBN: 978-84-489-3033-2

Autora: Anna Cros Il·lustradora: Jani Lunablau Pàgines: 88 Codi comercial: 1456183 ISBN: 978-84-489-2689-2

Gènere: Realista

Gènere: Fantasia

Gènere: Aventures

En Ferran i la Cloe són bons amics i passen moltes hores junts. Per això, el dia que la Cloe marxa de vacances tot un mes, a en Ferran li cau el món al damunt. Abans de marxar, però, la nena li confia la seva tortuga Llepafils per tal que en tingui cura fins a la seva tornada. A més, li lliura un ou guardat dins una capseta i li diu que l’ha de covar fins que ella torni. El que no s’imagina en Ferran és que l’ou li donarà molta feina i molts maldecaps. Per acabar-ho d’adobar, la Nas-de-Mocs, la seva germana petita, tampoc no li posa les coses gens fàcils.

Ens trobem dins la biblioteca d’una escola. Els llibres, ben ordenats a les prestatgeries, estan avorrits; se senten abandonats… Ningú no els fa cas. Les lletres d’aquests llibres no resten quietes davant l’abandó i organitzen una rebel·lió liderada per les lletres majúscules. Les lletres saben molt bé el que volen; però, ho aconseguiran?

La protagonista d’aquesta història és la més petita d’una família que viu en una raconada d’un riu. Els germans grans són molt pesats i la mare és tan distreta, que no s’adona de gairebé res. Per culpa d’un terrible mal de queixal, ha de fer un viatge riu avall per anar a cal dentista, però ni el viatge ni el dentista no són tan innocents com semblaven al principi…

Temàtiques: Relacions humanes. Sentiments. Valors i emocions: El creixement personal. L’autonomia i la decisió. La responsabilitat. La resolució de conflictes. L’amistat. Interdisciplinarietat: Els animals ovípars i el seu hàbitat. La família. La cura. El respecte i la responsabilitat envers els animals.

Temàtiques: Relacions humanes. Conflictes. Valors i emocions: El treball col·laboratiu. La importància en el creixement personal de la lectura. Interdisciplinarietat: Les noves tecnologies. El llibre. La biblioteca, personal i col·lectiva. L’ortotipografia.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: Creixement personal. Enfrontar reptes i perills. La maduresa. Interdisciplinarietat: La pèrdua de les dents. La salut bucodental. La importància d’una alimentació sana. L’hàbitat dels cocodrils. Els rius tropicals.

5


LECTURA ACTIVA

P R E F E R IT

P R E F E R IT

pels LECTORS

P R E F E R IT

pels LECTORS

pels LECTORS

La Sara Pegues i l’esquelet desmanegat

Un Cargol fabufantàstic

La Sara Pegues i el capità caguetes

Autora: Gisela Pou Il·lustradora: Rosa Sández Abella Pàgines: 64 Codi comercial: 1456168 ISBN: 978-84-489-2561-1

Autora: Eulàlia Canal Il·lustradora: Carole Edet Pàgines: 104 Codi comercial: 1456161 ISBN: 978-84-489-2481-2

Autora: Gisela Pou Il·lustradora: Rosa Sández Pàgines: 56 Codi comercial: 1456150 ISBN: 978-84-489-2150-7

Gènere: Realista

Gènere: Aventures

Gènere: Realista

La Tomasa Pocatraça ha desmanegat l’esquelet del laboratori i la Sara fa tot el que pot per ajudar-la. La Fiona Fastigosa està desesperada perquè ha perdut el seu anell i culpa a tothom de ser-ne el lladre. La Sara és castigada injustament, però ella no es dóna per vençuda i, amb intriga i humor, resoldrà el misteri de l’anell perdut i de l’esquelet que no es vol aguantar dret.

El Cargol és un animal eixerit i sensible. Viu enmig del bosc amb les seves amigues: la Vaca, l’Oca i la Cabra. El Cargol, molt sovint, se sent sol envoltat d’animals més forts, més grossos i més ràpids que ell. El Cargol, però, troba una manera de comunicar-se i de fer-se escoltar: escrivint cartes. A tots els animals els agrada de rebre les cartes del Cargol i gairebé sempre li responen. Les respostes li propor­cionen l’oportunitat de conèixer el punt de vista dels altres i d’adonar-se que cadascú viu les coses que passen d’una manera ben diferent.

La Sara Pegues sempre vol solucionar els problemes dels altres; és clar que les seves idees esbojarrades fan que tot es compliqui. Així que la Fastigosa entra en acció, les malifetes estan assegurades. En aquesta història, la Sara vol ajudar en Pau a no tenir por, però la Fastigosa farà tot el que pugui perquè la Sara l’espifiï. Una acampada al pati, uns monstres que no són monstres, una nit clara, moltes ria­lles i una mica de por. Tot això ho trobem en aquesta divertida aventura.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’autoestima. La soledat. La convivència. Les limitacions i les pors. El respecte. La capacitat de compartir. Interdisciplinarietat: El bosc i els seus animals. L’escriptura com a forma d’expressió. Les formes de comunicació humana a través de la història. L’origen de l’escriptura. La història del correu postal.

Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: L’ educació en la tolerància. La superació dels problemes personals. Les pors nocturnes. La gelosia o l’alegria. El treball col·laboratiu. Interdisciplinarietat: La importància dels llibres i les noves tecnologies com a font de coneixement. L’ educació socioemocional. La temàtica dels jocs, la interculturalitat.

Trobareu una altra aventura d’aquest personatge en el llibre La Sara Pegues i el capità caguetes («Sopa de Llibres» núm. 150) i La Sara Pegues i el mural blau («Sopa de Llibres» núm. 205).

Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: La responsabilitat. L’amistat i la companyonia. El treball col·laboratiu. Interdisciplinarietat: La importància de seguir una alimentació sana. El concepte de globalització. La recollida selectiva de deixalles. La sostenibilitat del nostre planeta.

6


Nivell Lector Bàsic n

Una granota reial

Sóc com sóc

Lluny de l’altiplà

Autora: Maria Carme Roca Il·lustradora: Esther Lecina Pàgines: 64 Codi comercial: 1456141 ISBN: 978-84-489-2088-3

Autor: Carles Sala i Vila Il·lustrador: Quim Bou Pàgines: 64 Codi comercial: 1456138 ISBN: 978-84-489-2149-1

Autor: Toni Villalobos Il·lustrador: Oriol Malet Pàgines: 80 Codi comercial: 1456135 ISBN: 978-84-489-1962-7

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

El príncep Adalbert era bon jan i ben plantat, però també força tímid i acoquinat. Quan es va fer gran i va haver de buscar una promesa, llavors… li feia vergonya i, en lloc de dir paraules boniques a les pretendentes, es quedava mut com un totxo. A sobre de tenir tan poca esma, la bruixa Malespuces el va encantar en forma de gripau, del qual solament es podria alliberar rebent el petó d’una princesa. Fixeu-vos quin embolic!

¿Us imagineu un talp d’ulls grossos i a qui no agradés anar per sota terra? ¿I un garrí polit, un llop vegetarià, una guineu despistada, un gall afònic, un liró amb insomni, un pingüí fredolic…? Doncs tots aquests personatges i molts altres viatjaran plegats a la recerca de l’Àvia Sàvia per demanar-li ajut. Estan ben tips de ser la riota dels animals del bosc només per ser com són! Però, l’Àvia Sàvia, serà prou sàvia per solucionar el seu problema? Perquè, tenen un problema, oi?

Els Tirrova són uns curiosos animals que viuen segons els seus costums i tradicions i res no els fa canviar. Dins de la tribu, però, n’hi ha un de petit que qüestiona totes les decisions i que sempre vol saber el perquè de tot plegat. La seva curiositat l’enfronta amb el Consell d’Ancians i fa que decideixi veure món. Això el portarà a descobrir nous paisatges, nous personatges i a conèixer-se millor ell mateix, tot vivint apassionants aventures.

Temàtiques: Humor. Sentiments. Valors i emocions: La convivència. La tolerància. L’amistat. La superació personal. L’esforç, la constància i la tenacitat. La timidesa. La solidaritat. Interdisciplinarietat: El món d’internet. Els contes populars, els contes tradicionals i les rondalles. El pas del temps. El significat dels noms.

Temàtiques: Bestiari. Autoestima. Valors i emocions: L’autoestima. L’educació per a la convivència i la tolerància. L’acceptació i el respecte d’un mateix i dels altres. El sentiment de rebuig. Interdisciplinarietat: La vida al bosc. Les caracterítiques pròpies dels animals. Els diferents hàbitats. La rondallística i les faules tradicionals.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’autoestima. La por de l’aïllament i la por de tot el que desconeixem. La decisió, la lluita i l’autoestima. L’esforç. Interdisciplinarietat: Les paraules compostes. Les diferents espècies d’animals. Els diferents paisatges, fauna i flora. Les faules.

7


LECTURA ACTIVA

P R E F E R IT

pels LECTORS

8

En Luka i la Maria al País Vermell

Gri grill i altres animalades

Autor: Sebastià Sorribas Il·lustradora: Mireia Coll Pàgines: 64 Codi comercial: 1456127 ISBN: 978-84-489-1887-3

Autora: Núria Albertí Il·lustrador: Francesc Rovira Pàgines: 64 Codi comercial: 1456124 ISBN: 978-84-489-1885-9

Gènere: Fantasia

Gènere: Poesia

En Luka i la Maria són cosins i tenen vuit anys. S’avorreixen, però gràcies a la imaginació de l’avi, viuen una aventura insòlita al País Vermell, on han de superar els tres enigmes que els ha plantejat l’avi i se les han d’haver amb la Pepeta, una bruixa molt lletja i molt malpensada. El premi que obtindran serà un barret de cuiner per poder cuinar les seves receptes preferides.

¿Alguna vegada heu sentit el cant d’un grill, d’aquells insistents, que no callen mai? En Gri grill us explicarà la seva història, la del gos fotogènic, la del gripau que viu al pou, la de l’aranya teixidora amb la qual ensopeguen uns excursionistes, i algunes animalades més. En aquest llibre hi trobareu poesies divertides, màgiques i sorprenents. Si us agraden els animals, la música i jugar amb les paraules, us divertirà conèixer en Gri grill.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: Les relacions familiars. Imaginació. Fantasia. Cooperació. Responsabilitats personals. El treball col·laboratiu. Interdisciplinarietat: L’alimentació i la dietètica. La màgia. La cura dels animals domèstics. Els colors: primaris, i freds i calents.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’afecte i el respecte per la vida. Interdisciplinarietat: El bestiari. Els crits de cada animal. El llenguatge poètic. La tradició oral. Els jocs de paraules.


Nivell Lector Bàsic n

P R E F E R IT

pels LECTORS

Això no mola, Escarola

La colla del fantasma Barruf

Pinyons de maduixa

Autora: Núria Pradas i Andreu Il·lustrador: Daniel Serrano Piquer Pàgines: 112 Codi comercial: 1456117 ISBN: 978-84-489-1755-5

Autor: Rodolfo del Hoyo Il·lustrador: Roger Ballabrera Pàgines: 112 Codi comercial: 1456105 ISBN: 978-84-489-1580-3

Autor: Josep Gòrriz Il·lustradora: Marta Balaguer Pàgines: 104 Codi comercial: 1456079 ISBN: 978-84-489-1207-9

Gènere: Realista

Gènere: Ciència-ficció

Gènere: Fantasia

La Rita té nou anys i el Dani és el seu millor amic des que anaven junts al parvulari. Quan el noi recull l’Escarola, una gosseta rinxolada i bufona que algú ha abandonat, no s’atreveix a portar-la a casa seva i l’amaga a casa de la Rita, amb la complicitat de la noia i sense que la mare se n’adoni, perquè, a la mare de la Rita, el Dani no li cau gaire bé… Al final, però, després d’un seguit d’aventures plenes d’humor, tot acaba bé i el Dani es pot emportar la gosseta a casa.

El fantasma Barruf està decidit a anar-se’n de vacances a les illes Moltlluny amb la Safata Verda, l’escombra Laie i els germans Barret, encara que hagi de fer-ho a esquena dels germans Rucase, els seus amos. Malgrat que els amics tenen poders màgics, el trajecte cap a l’aeroport és força accidentat. Gràcies a l’ajuda d’uns follets de ciutat, però, aconsegueixen trobar l’aeroport i arribar finalment a les illes Moltlluny.

El fantasma, en lloc d’espantar la gent, vol explicar acudits; la bruixa és presumida i bonica; el mag, un despistat; l’ogre és vegetarià i li fa fàstic menjar infants, i la sirena és grassa i llaminera. Per això, el savi boig decideix castigar-los i aconsegueix que el color gris s’apoderi del món de la imaginació. L’Helena i en Bernat són els únics que tenen la fórmula màgica per ajudar tots els personatges.

Trobareu una altra aventura d’aquests personatges en el llibre El capità Barruf i els caçafantasmes («Sopa de Llibres» núm. 159).

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: Equivocar-se i aprendre a rectificar els errors. La diversitat. L’amistat. La cooperació. Interdisciplinarietat: Les responsabilitats derivades del fet de tenir un animal domèstic. El procés de domesticació. Els gossos i les seves races.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’autoestima. La convivència. La tolerància. La superació personal. El treball col·laboratiu. El respecte pels altres. Interdisciplinarietat: Les frases fetes. La vida al poble i la vida a la ciutat: inconvenients i avantatges. L’ecologia i el reciclatge.

Temàtiques: Humor. Sentiments. Valors i emocions: L’autoestima. El creixement personal. La decisió i l’empenta. Interdisciplinarietat: Els personatges de conte. Els éssers fantàstics i la seva evolució. Els balls populars.

9


LECTURA ACTIVA

Una història s e t s i n o g a t o r p s n u b am molt originals! P R E F E R IT

pels LECTORS

La botiga de mascotes extraordinàries Autor: Rubèn Montañá Il·lustradora: Marta Montañá Pàgines: 192 Codi comercial: 1498100 ISBN: 978-84-489-3602-0

Gènere: Fantasia. Aventures A qui no li agradaria tenir una mascota? Pots triar i remenar; n'hi ha per a tots els gustos: de peludes, de pelades, amb plomes, amb escates, amb bec, amb morro, rosegadores, ovípares, omnívores, carnívores, herbívores i ovolactovegetarianes. Però, si decideixes anar a buscar el teu animal de companyia a la botiga de mascotes extraordinàries, pot ser que, la nova adquisició et faci ballar el cap d’allò més i, fins i tot, que t’obligui a emprendre un viatge ple d'aventures com mai no havies imaginat.

Nivell lector: Mitjà. Temàtiques: Animals. Humor. Valors i emocions: Les relacions entre humans i animals. La relació afectiva amb les mascotes. La lleialtat. El treball en equip. L’amistat. Interdisciplinarietat: La cura i el respecte vers les mascotes i els animals en general. Les faules. L’hàbitat dels animals.

10


Nivell Lector Mitjà nn

Faules del Llibre de les bèsties Autor: Ramon Llull Adaptació: Pere Martí i Bertran Il·lustradora: Maria Espluga Pàgines: 64 Codi comercial: 1498119 ISBN: 978-84-489-3869-7

Gènere: Contes i rondalles Temps era temps, en un bell prat es van reunir tota mena d’animals per triar rei. No cal dir que les discussions entre ells van ser llargues i de vegades tenses i tot, però, finalment, el Lleó va ser l'elegit i tothom ho va acceptar amb més o menys entusiasme o resignació; tothom no, perquè la Guineu, des de bon començament, va embolicar la troca i va començar a fer intrigues per aconseguir un poder que no li havia estat donat. Val a dir que no se’n va sortir i que al final va ser víctima dels seus enganys.

Nivell lector: Mitjà. Temàtiques: Bestiari. Relacions humanes. Valors i emocions: Les qualitats i els defectes dels éssers humans. Els poders (polític, social i religiós) i les lluites que genera. Interdisciplinarietat: La importància de la figura i l’obra de Ramon Llull. La societat medieval: les religions en contacte, els conflictes i les classes socials. Les faules.

11


LECTURA ACTIVA

P R E F E R IT

pels LECTORS

El professor Sabatòtil i les piràmides d’Egipte

L’extraordinària màquina empaquetapares

L’inventor despistat

Autor: Jordi Ortiz Il·lustrador: Jordi Sunyer Pàgines: 152 Codi comercial: 1456208 ISBN: 978-84-489-3076-9

Autora: Marta Romera Il·lustrador: Jorge del Corral Pàgines: 128 Codi comercial: 1456213 ISBN: 978-84-489-3487-3

Autor: Joan de Déu Prats Il·lustradora: Teresa Martí Pàgines: 64 Codi comercial: 1456198 ISBN: 978-84-489-3131-5

Gènere: Aventures. viatges

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

El professor Sabatòtil viu aïllat en una casa sota terra al cap Norfeu, a un parell d’hores a peu de Cadaqués. Uns diuen que és un savi i uns altres que és un vell sonat. Al poble hi viuen la Cristina, en Víctor i en Celoni. Un dia van a conèixer el professor. Descobreixen que la seva casa és com un museu. El professor col· lecciona objectes de tots els llocs del món i de totes les èpoques. Però n’hi ha un de molt especial que desitjaria tenir, i proposa als nens d’anar a buscar-lo. És un amulet sagrat egipci. Per aconseguir-lo, hauran de viatjar milers d’anys enrere en el temps.

Els teus pares no et deixen fer allò que vols? T’obliguen a menjar el que no t’agrada? Has tingut mai ganes d’empaquetar-los perquè deixin d’empipar-te? Sí? Doncs exactament això és el que pot fet el gran inventor Helmunt von Enreden amb l’extraordinària màquina empaquetapares. I encara més, s’ha empescat un giny magnífic que fabrica pares ideals en sèrie! Sona bé, oi? Els nens i les nenes d’Aralbad no s’ho van pensar gens ni mica: van fer empaquetar els seus pares vells i, tot cofois, els van canviar per uns pares ideals nous de trinca. Però ben aviat van descobrir que els pares ideals no ho són tant com semblen.

I si cada vegada que ensopegues és perquè algú invisible t’ha fet la traveta? Això és el que sospita l’inventor despistat, protagonista d’aquesta història. I per què algú hauria de fer una cosa així? Per passar-s’ho bé? O potser… per avisar-nos que som uns badocs! Això és el que vol esbrinar l’inventor despistat amb el seu nou invent: un detector de follets. Segons la tradició, els follets són uns dimoniets ben trapelles… Però, això és veritat? L’inventor despistat procurarà descobrir si els follets són unes criatures entremaliades… O potser no ho són…?

Temàtiques: Relacions humanes. Humor. Valors i emocions: L’amistat. El valor del coneixement. La responsabilitat i la presa de decisions. Interdisciplinarietat: La cultura egípcia: art, ciència, vida quotidiana… L’humor i la paròdia en la literatura. El col·leccionisme com a font de coneixement.

Temàtiques: Relacions humanes. Humor. Valors i emocions: Les relacions pares-fills. L’amistat i la complicitat. La iniciativa i la cooperació per arribar a un objectiu comú. L’enginy com a eina per superar les limitacions. La valentia. Interdisciplinarietat: Els invents. Els inventors i la literatura. Els bons usos i els mals usos de la ciència. La vida familiar: el paper dels pares en l’educació.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’autoestima. La creativitat. L’esforç. La paciència. L’actitud davant els problemes. La superació. Interdisciplinarietat: Els inventors: en la realitat i en la literatura. Els tòpics i la necessitat de qüestionar-los. El món dels follets i la cultura popular arreu del món. Les diferències entre l’entorn rural i l’entorn urbà. La comunicació.

12


Nivell Lector Mitjà nn

L’Osvald i l’Elefantcello

Cris, el follet de l’espai

El pot de les enrabiades

Autora: Txus Fernández Il·lustradora: Montse Español Pàgines: 112 Codi comercial: 1456187 ISBN: 978-84-489-2907-7

Autor: Jordi Ortiz Il·lustradora: Mireia Coll Pàgines: 152 Codi comercial: 1456182 ISBN: 978-84-489-2688-5

Autora: Maria Àngels Juanmiquel Il·lustradora: Màriam Ben-Arab Pàgines: 80 Codi comercial: 1456176 ISBN: 978-84-489-2682-3

Gènere: Aventures. Viatges

Gènere: Fantasia. Aventures

Gènere: Fantasia

L’Osvald és un jove elefant que estudia el darrer curs de direcció al conservatori. Ara és molt feliç, malgrat que encara té el neguit de no poder tocar cap instrument. Com que és un elefant molt tenaç i mai no es rendeix, fa un llarg viatge al País del Nord amb el nan Pol. Allà hi viu en Kurt Perskla, un gran amic d’en Pol, que intentarà fer realitat el somni de l’Osvald.

Després de travessar un núvol de pols interestel·lar, els quaranta tripulants d’una nau espacial s’adormen i no es tornen a despertar. Només hi ha dos nens que no han estat afectats: l’Andrea i en Raül. Ells hauran de trobar la manera de salvar els seus companys adults. S’embarquen en una missió sense esperança cap a sis planetes de l’estrella Sírius. Abans d’arribar-hi, trobaran en Cris, un ésser estrany, entremaliat, que ha viscut sol a l’espai durant milers d’anys.

La Paula és afectuosa i juganera, però té mal geni. Per poca cosa s’enrabia i això li porta força problemes, fins al dia que el pare i la mare li donen un pot de llauna gros, que els han regalat en una parada del mercat. Què volen que en faci, d’una llauna buida i vella? Però aviat hi trobarà una utilitat: hi cridarà les enrabiades a dins i així ningú no la sentirà rondinar. Poc es pensa que això li portarà una sèrie de problemes amb els quals no compta. Si vol sortir de l’embolic, haurà de fer un pacte.

Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: L’amistat. El treball col·laboratiu. La justícia. L’equitat i el respecte. Interdisciplinarietat: La sostenibilitat del nostre planeta. La recerca i innovació. La contaminació i malalties.

Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: L’autonomia. L’autosuficiència. L’autoconfiança. La ràbia i l’enuig. L’amabilitat, l’alegria. La coneixença d’un mateix i l’autocontrol. Interdisciplinarietat: La llengua i els seus sons. Les paraules compostes.

Trobareu una altra aventura d’aquests personatges en el llibre L’Osvald, l’elefant musical («Sopa de Llibres» Sèrie groga núm. 106).

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’autoestima. La feina ben feta. La constància. L’esforç per superar les dificultats. L’amistat. Interdisciplinarietat: La música i els lutiers. La creació artística i artesanal. La tradició de les faules i la tradició oral. La cultura dels països del nord.

13


LECTURA ACTIVA

P R E F E R IT

pels LECTORS

La Palangana i el cas de l’àvia Hortènsia

L’Oleguer i el clan de les Llunes Grises

El capità Barruf i els caçafantasmes

Autora: Eulàlia Canal Il·lustradora: Cristina Sardà Pàgines: 192 Codi comercial: 1456173 ISBN: 978-84-489-2565-9

Autora: Dolors Garcia i Cornellà Il·lustradora: Rosa Sández Abella Pàgines: 152 Codi comercial: 1456164 ISBN: 978-84-489-2455-3

Autor: Rodolfo del Hoyo Il·lustrador: Oriol Malet Pàgines: 152 Codi comercial: 1456159 ISBN: 978-84-489-2491-1

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

Gènere: Aventures

L’Hortènsia, l’àvia d‘en Guido i la Rita, pateix un estrany mal: cada dia s’encongeix una mica més. Això li passa des que va morir l’avi. «Enyoritis», en diuen. En Guido i la Rita tenen por que l’àvia acabi desapareixent i creuen que aquest mal només el pot curar la màgia de la Palangana. Així, doncs, demanen a la Palangana que vagi a buscar l’avi al regne dels morts i el faci tornar, encara que només sigui per al dia de l’aniversari de l’àvia. La Palangana se les haurà d’empescar totes per sortir-se d’aquesta missió impossible.

L’Oleguer dorm en una habitació on la mare ha escrit llibres per a nens i nenes. A la nit, de les parets de l’habitació, en surten els personatges que ha creat la seva mare i s’enduen l’Oleguer a viure aventures. La nit que comença a llegir El clan de les Llunes Grises, l’Oleguer coneix la Cori, la filla d’un criador de conills a qui unes bruixes volen robar els animals. La Cori demana a l’Oleguer que l’ajudi i se l’enduu amb ella en el seu món, on es trobaran amb tot de personatges màgics.

Els germans Rucase i la colla del fantasma Barruf gaudeixen d’unes vacances a les Illes Moltlluny. Allà trobaran en Vladimir Xup-xup, un antic company d’escola dels germans Rucase, que, per venjar-se de les dolenteries que li van fer quan eren petits, manipularà un correu que anirà a parar a uns bruixots extraterrestres i a uns caçadors de fantasmes. La por s’apoderarà de les illes, però tota la seva colla lluitarà contra l’amenaça dels caçafantasmes amb l’ajut dels bruixots extraterrestres i d’unes bruixetes andorranes.

Trobareu una altra aventura d’aquests personatges en el llibre Les set dents de la Palangana («Sopa de Llibres» núm. 118).

Temàtiques: Sentiments. Relacions humanes. Valors i emocions: La dificultat per acceptar una nova realitat. Els records. La pèrdua d’un ésser estimat. Interdisciplinarietat: La importància de la comunicaió i les seves formes. Les bruixes i els bruixots. El cicle de la vida. Els oficis.

14

Trobareu una altra aventura d’aquests personatges en el llibre La colla del fantasma Barruf («Sopa de Llibres» núm. 105).

Temàtiques: Conflictes. Valors i emocions: L’amistat. La resolució dels problemes en equip. La imaginació. El sentit de la responsabilitat. Interdisciplinarietat: La literatura. La professió d’escriptor. Els personatges fantàstics. La màgia. La lluna i els eclipsis.

Temàtiques: Humor. Fantasia. Valors i emocions: L’educació per a la convivència. El treball col·laboratiu. L’amor i la gelosia. L’amistat. La venjança. Interdisciplinarietat: Les noves tecnologies. Els rodolins i les frases fetes. Les illes Medes. El turisme i la conservació del medi natural.


Nivell Lector Mitjà nn

P R E F E R IT

pels LECTORS

S

EX

S

EMPLAR 0 +V 10.00 ENUT

En Roger i el xoriguer

Flairosa, la bruixa dels sabons

Les set dents de la Palangana

Autor: Pere Martí i Bertran Il·lustradora: Noemí Villamuza Pàgines: 56 Codi comercial: 1456156 ISBN: 978-84-489-2473-7

Autor: Carles Sala i Vila Il·lustradora: Cristina Sardà Pàgines: 96 Codi comercial: 1456146 ISBN: 978-84-489-2362-4

Autora: Eulàlia Canal Il·lustradora: Núria Millàs Pàgines: 80 Codi comercial: 1456118 ISBN: 978-84-489-1789-0

Gènere: Realista

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

En Roger és un nen de vuit anys que té molt clar que de gran vol ser veterinari com el seu oncle Pau, el qual dirigeix un centre de recuperació d’ocells. Cada any, a l’estiu, passa uns quants dies a casa de l’oncle, que li explica tot allò que vol saber de la seva feina i dels ocells. Aquell estiu no s’imaginava pas que podria viure tan en directe la feina de l’oncle: un pagès els va portar un xoriguer ferit. I encara es podia pensar menys que seguiria l’evolució de l’ocell fins al dia d’alliberar-lo. I encara menys, que aquell fet desvetllaria els seus sentiments.

Darrerament, a Vilafrondosa passen coses molt estranyes. El riu és brut i pudent, en Roc de can Xerrapeta no bada boca, i unes bèsties misterioses es passegen pels voltants del poble fent de les seves. Tot fa pensar que el bruixot Nastapat ha tornat. La primera que s’adona que alguna cosa no rutlla és la Flairosa, la bruixa dels sabons màgics. Però, els seus encanteris sabonosos, seran prou poderosos per combatre el malvat bruixot?

La bruixa Palangana perd les set dents que li queden i, com que no pot mastegar, el cuc de la gana li rosega l’estómac. En Guido, un nen del poble del costat, tampoc no està content, perquè els llibres del seu poble s’han quedat sense lletres i, per això, el seu germà petit està malalt de «deslletritis». La bruixa i en Guido busquen dents i lletres al mercat, però trobar les lletres no és gens fàcil, perquè són dins d’un volcà a l’illa del malvat Barrabàs. En canvi, aconseguir noves dents per a la Palangana només és qüestió d’imaginació. Trobareu una altra aventura d’aquests personatges en el llibre La Palangana i el cas de l’avia Hortènsia («Sopa de Llibres» núm. 173).

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’autoestima. El creixement personal. Les relacions familiars. Interdisciplinarietat: La poesia. L’estimació i la cura dels animals. La descoberta de l’entorn dels ocells. El respecte per la naturalesa. La professió de veterinari.

Temàtiques: Relacions humanes. Els conflictes. Valors i emocions: La voluntat d’afrontar els reptes i superar-los. El respecte per la natura i la seva protecció. El gust per llegir. Interdisciplinarietat: L’ecologia. La protecció de la natura. El món de les bruixes en la literatura. Les bruixes modernes. La rondallística popular.

Temàtiques: Humor. Relacions humanes. Valors i emocions: L’amistat. La bondat. L’abús de confiança. Interdisciplinarietat: Els jocs de llengua. La rondallística. La llengua com a eina de comunicació. La caiguda de les dents. El mercat. Els aliments i l’alimentació.

15


LECTURA ACTIVA

Nivell Lector Mitjà nn

Contes d’estar per casa Autora: Dolors Garcia i Cornellà Il·lustradora: Bernadette Cuxart Pàgines: 112 Codi comercial: 1456091 ISBN: 978-84-489-1403-5

Gènere: Contes. Rondalles

P R E F E R IT

pels LECTORS

S

EX

S

EMPLAR 0 +V 15.00 ENUT

¿Sabíeu que hi ha cases que parlen i expliquen històries de tota mena? Al senyor Bastida i Fonaments li costava de creure-s’ho. Però un bon dia es va creuar amb un mestre d’escoltar cases que li va donar la fórmula per aprendre a escoltar-les. El senyor Bastida ho va fer tan bé que, a partir d’aquell dia, cases d’arreu del món li van confessar algunes de les millors històries que trobareu a les pàgines d’aquest llibre.

Temàtiques: Humor. Sentiments. Valors i emocions: L’agraïment i la gratitud. La generositat. L’autoestima. La convivència i la tolerància. La comunicació. Interdisciplinarietat: La interculturalitat. Les diferents cases del món. El coneixement de l’entorn. Els oficis i les professions. El consum responsable.

Nivell Lector Avançat nnn Espaguetti Miu Autora: Maria Barbal Il·lustradora: Sara Ruano Pàgines: 48 Codi comercial: 1456147 ISBN: 978-84-489-2148-4

Gènere: Realista L’Espaguetti és un gat de carrer que busca una vida millor. Una nena, la Clara, es fixa en ell perquè el veu llarg i prim com la pasta, que tant li agrada. Ell es converteix en una obsessió de tota la família, semblant a l’obsessió del gatet per la forma de formatge que troba en la lluna quan se la mira amb la panxa buida. El pare de la Clara decideix adoptar l’Espaguetti, però uns quants entrebancs retardaran encara la feliç trobada del gat amb la seva amiga.

Temàtiques: Animals. Sentiments. Valors i emocions: La tendresa. La compassió i la pena. Els remordiments. L’amistat. Interdisciplinarietat: El respecte als animals. Els gats i les seves races. Les característiques dels felins i la seva alimentació.

16


S É M IA … S É AM


I A MÉS A MÉS…

Gnoms de jardí

La Sara Pegues i el mural blau

L’Èlia va de bòlit

Autora: Gemma Sales Il·lustrador: Toni Cabo Pàgines: 80 Codi comercial: 1456206 ISBN: 978-84-489-3284-8

Autora: Gisela Pou Il·lustradora: Rosa Sández Pàgines: 64 Codi comercial: 1456205 ISBN: 978-84-489-3283-1

Autor: Llorenç Capdevila Il·lustradora: Marta Biel Pàgines: 136 Codi comercial: 1456203 ISBN: 978-84-489-3219-0

Gènere: Aventures. Misteri

Gènere: Realista

Gènere: Fantasia

A Puig-rodó, hi ha cases que tenen jardins guarnits amb gnoms. Deu ser per això que la Mariona, el Xavier, la Judit, el Benet, el Víctor, la Valentina, l’Òscar i la Mireia es fan dir la Colla dels Gnoms. A tots els agraden les aventures, però poc es pensen que un dia es veuran involucrats en els estranys esdeveniments que sacsegen la vila, els protagonistes dels quals són els gnoms.

La classe de la Sara ha triat el dibuix del Quim Consciència per decorar la paret blava del gimnàs. Quan el dibuix desapareix, la Sara està convençuda que només una persona pot ser la culpable. La Sara investiga i investiga; descobreix mentides, trampes i falsificacions. Res no és el que sembla, però al final la justícia s’imposa. Una història plena a vessar d’humor i intriga.

L’Èlia és una nena divertida, que sempre va amb un coet al cul. Un dia, en despertar-se, s’adona que s’ha convertit en la seva gossa, l’Espurna. A partir d’aquell moment, convertida en gossa, comença una aventura que portarà l’Èlia a enfrontar-se amb la seva mare, amb la cangur, amb uns gossos abandonats i amb dos homes que la volen agafar per portar-la no sap ben bé on. També tindrà temps, però, per fer algun amic.

Trobareu una altra aventura d’aquests personatges en el llibre La Sara Pegues i el capità caguetes («Sopa de Llibres» núm. 150) i La Sara Pegues i l’esquelet desmanegat («Sopa de Llibres» núm. 168).

Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: L’amistat. El treball per al bé de la comunitat. Interdisciplinarietat: El respecte per la natura. L’ecologia. La vida rural. La mort d’éssers estimats. Les colles.

18

Temàtiques: Relacions humanes. Humor. Valors i emocions: El valor de l’esforç. L’amistat i la companyonia. El treball col·laboratiu. Interdisciplinarietat: La falsa popularitat i l’engany passen factura. Les obres de Miró i Kandinski.

Temàtiques: Relacions humanes. Humor. Valors i emocions: L’empatia. Les relacions i els vincles familiars. Interdisciplinarietat: La relació amb els animals. El tractament, la cura i el respecte pels animals domèstics.


Nivell Lector Bàsic n

Cargol, i què faràs dins un iglú?

De Satanasset a Aletes-de-Vellut

En Màtic i Internet / Les vambes noves d’en Marc

Autora: Eulàlia Canal Il·lustradora: Carole Edet Pàgines: 80 Codi comercial: 1456191 ISBN: 978-84-489-2909-1

Autor: Enric Lluch Il·lustradora: Monse Fransoy Pàgines: 96 Codi comercial: 1456104 ISBN: 978-84-489-1579-7

Autora: Olga Garcia Il·lustradora: Isabel Gomis Pàgines: 64 Codi comercial: 1456089 ISBN: 978-84-489-1383-0

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

Gènere: Ciència-ficció

Aquí teniu dues històries més del Cargol. En la primera, el Cargol vol anar a passejar amb la Papallona, però no sap com acostar-s’hi. Al Cargol li caldrà una idea lluminosa de les seves i poder comptar amb els seus amics. En la segona història, el Cargol vol fugir al pol nord per no haver de fer els deures de l’escola. El mestre Popòtam Tipàtic els demana que pensin allò que volen ser de grans, però ell, que és tan menut, no es veu amb cor de fer res en aquest món tan immens.

Satanàs està molt amoïnat perquè el seu fill, Satanasset, es fa pipí al llit. Per poder solucionar el problema, decideix segrestar en Magalí, metge del cel, perquè està segur que tindrà un remei per al seu fill. Curiosament, dalt del cel, Aletes-de-Vellut, filla de l’Encarregat Major de les Plomes, també es fa pipí al llit. Per això, el metge decideix que Satanasset vagi una temporada a casa d’Aletes-de-Vellut. Però la convivència entre dimoniets i angelets no és gens senzilla…

En Ferran, «Màtic» per a tothom, és un noi que va amb cadira de rodes i és expert en informàtica. Un bon dia, mentre treballa amb l’ordinador, es mareja una mica i queda com ensopit. Quan es desperta, es troba enmig d’una plaça d’un país imaginari on els habitants estan en perill d’extinció. Esperaven l’arribada d’en Màtic… Podrà salvar-los? En Marc calça unes sabatilles esportives noves que tenen poders i el fan ballar sense parar, i voldria desempallegar-se’n. Sort, però, que l’ajuden, a ell i als seus amics, a fer de detectius i descobrir el misteri dels entrepans desapareguts.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: La convivència i la tolerància. L’amistat. La família. La comprensió i la capacitat per resoldre problemes. Interdisciplinarietat: Les noves tecnologies. L’enuresi.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: L’ amistat. Desconfiança. La interculturalitat. Interdisciplinarietat: Les discapacitats. Les barreres arquitectòniques. L’educació per al consum. Les noves tecnologies.

Trobareu una altra aventura d’aquests personatges en el llibre Un Cargol fabufantàstic («Sopa de Llibres» núm. 161).

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’autonomia. La convivència. La companyia i la soledat. La diversitat. La valentia. Interdisciplinarietat: L’escriptura. Les cartes i la comunicació escrita com a forma d’expressió. El bosc i els seus animals. El pol nord.

19


I A MÉS A MÉS…

S

EX

S

EMPLAR 0 +V 10.00 ENUT

Missatges galàctics

El Pop dels Nou Tentacles

Autora: Pilar Lozano Carbayo Il·lustradora: Teresa Martí Pàgines: 64 Codi comercial: 1456085 ISBN: 978-84-489-1203-1

Autor: Toni Villalobos Il·lustradora: Penélope Tidor Pàgines: 80 Codi comercial: 1456081 ISBN: 978-84-489-1199-7

Autor: Salvador Comelles Il·lustrador: Lluís Farré Pàgines: 48 Codi comercial: 1456046 ISBN: 978-84-489-0956-7

Gènere: Ciència-ficció

Gènere: Aventures. Viatges

Gènere: Aventures. Viatges

«Hola, extraterrestres, habitants d’altres galàxies. Avui és dijous. Sóc en Xavi. Us he vist al cinema. Us espero. Desperteu-me. M’agradaria molt conèixer-vos», escriu un dia en Xavi als extraterrestres. I els extraterrestres li responen!

En Serafí és un peix valent i agosarat, però inexpert. No s’ha mogut mai de la Ciutat del Mar, i imagina els misteris que hi ha fora dels límits de la Ciutat gràcies a les històries que li contava el seu avi. Un bon dia inicia una perillosa aventura i cau en mans del Pop dels Nou Tentacles, un monstre temut per tots els habitants del mar! Sortosament, la veu d’alarma per la desaparició d’en Serafí arriba a orelles dels seus amics i del Gran Capità, un vell tauró que n’ha vistes de tots colors, i tots plegats van a rescatar-lo.

Un matí va acostar-se al meu taxi un home carregat amb dues maletes molt grosses i em va proposar d’acompanyar-lo a fer la volta al món. No m’ho podia creure! La volta al món! Jo que em passava el dia anant i venint de la Rambla! Vaig pensar que seria un pallús si deixava perdre un client com aquell. Així, doncs, vaig posar el taxímetre en marxa i vaig començar un viatge que em reservava més sorpreses de les que jo mateix esperava…

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: La convivència i la tolerància. Les relacions familiars. La relació entre germans. Interdisciplinarietat: La comunicació escrita. Els extraterrestres.

Temàtiques: Sentiments. Autoestima. Valors i emocions: L’amistat. L’autonomia. La valentia. El creixement personal. La companyonia. Interdisciplinarietat: L’oralitat. El fons marí.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: L’educació per a la convivència i la tolerància. La capcitat de tenir un comportament ètic. El coneixement dels altres. La companyonia. Interdisciplinarietat: La professió de taxista. El coneixement de l’entorn. Els viatges al voltant del món.

20

La volta al món en taxi


Nivell Lector Bàsic n

S

EX

S

EMPLAR 0 +V 20.00 ENUT

Les ensopegades de l’Alícia Paf

Autor: Gianni Rodari Il·lustradora: Montse Ginesta Pàgines: 80 Codi comercial: 1456010 ISBN: 978-84-489-0647-4

Gènere: Aventures. Viatges L’Alícia Paf sol ficar-se en embolics, tot i que sempre se n’acaba sortint, de les seves fantàstiques aventures. Ella no se sorprèn si cau dins una pàgina plena d’il·lustracions i parla amb el llop o si cau dins el tinter o si es fica en una bombolla de sabó… Serà meravellós acompanyar-la en aquest món tan ple d’imaginació i fantasia!

Temàtiques: Humor. Relacions humanes. Valors i emocions: L’educació per a la convivència i la tolerància. La curiositat. El poder de la imaginació i la creativitat. Interdisciplinarietat: Els jocs infantils. El coneixement de l’entorn.

21


I A MÉS A MÉS…

P R E F E R IT

P R E F E R IT

pels LECTORS

pels LECTORS

La Sara Pegues i la Fastigosa

La Sara Pegues i l'ou de dinosaure

Història del Perdut

Autora: Gisela Pou Il·lustradora: Rosa Sández Pàgines: 64 Codi comercial: 1498085 ISBN: 978-84-489-3369-2

Autora: Gisela Pou Il·lustradora: Rosa Sández Pàgines: 96 Codi comercial: 1498101 ISBN: 978-84-489-3604-4

Autora: Glòria Marín Il·lustradora: Núria Feijoó Pàgines: 104 Codi comercial: 1456190 ISBN: 978-84-489-3032-5

Gènere: Realista

Gènere: Misteri

Gènere: Fantasia

La Sara i la seva colla somien pujar al globus aerostàtic. Buiden les guardioles i compten els diners. Entre tots, amb prou feines poden pagar mig viatge. La Sara ho té clar i els anima: «Pujarem al globus! Paraula de Pegues!». Sense saber d’on ha sortit, apareix una nena amb patinet que corre a tota castanya i crida: «Aparteu-vos, cucs llefiscosos! Deixeu-me passar, rates guenyes!». És la Fiona Fastigosa, la nena que tot ho sap, tot ho vol i sempre mana…

T’imagines que un dia trobes un ou de dinosaure? I si després l’ou desapareix misteriosament? Què faries per saber què ha passat? I si descobreixes qui és el lladre? Doncs tot això, i molt més, els passa a la Sara Pegues i a la seva colla; ja els coneixes: el Valentí Valent, la Tomasa Pocatraça, el Quim Consciència, la Berta Bufona, el Camil Perd-el-fil, el Jaume Genial, el Pau Caguetes, el Gruny i… la Fiona Fastigosa! Amb grans dosis d’humor i misteri, la Sara i els seus amics enceten una nova i emocionant aventura.

L’ocell protagonista d’aquest conte arriba a les mans d’un nen, el Jan, d’una manera sorprenent i original: caigut, del cel! Aquesta arribada canviarà la vida del nen i del seu avi, perquè, després de viure un munt d’aventures esbojarrades amb l’ocell, es convertiran tots tres en amics inseparables.

Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: L’amistat i la companyonia. El treball col·laboratiu. La responsabilitat. La motivació davant els reptes. Interdisciplinarietat: Els globus aerostàtics: funcionament, condicions meteorològiques, història, tipus de vol.

Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: L’amistat i la companyonia. El treball col·laboratiu. La responsabilitat. Interdisciplinarietat: Els dinosaures: característiques i curiositats, espècies i jaciments de restes més importants. Divulgació de la tasca que duen a terme els museus: difusió, conservació i investigació.

Temàtiques: Humor. Sentiments. Valors i emocions: Les relacions familiars. L’amistat. La interculturalitat. Interdisciplinarietat: El cicle vital dels ocells.

22


Nivell Lector Mitjà nn

El jardí de les papallones

L’Oslo vol pintar la lluna

Skimmer!

Autora: Nathalie Pons Il·lustradora: Eva Sans Pàgines: 88 Codi comercial: 1456189 ISBN: 978-84-489-3031-8

Autora: Teresa Blanch Il·lustrador: Jordi Sunyer Pàgines: 80 Codi comercial: 1456111 ISBN: 978-84-489-1881-1

Autora: Glòria Marín Il·lustradora: Cristina Duran Pàgines: 64 Codi comercial: 1456109 ISBN: 978-84-489-1618-3

Gènere: Aventures. Realista

Gènere: Fantasia

Gènere: Ciència-ficció

Aquesta és la història de la Maria, una nena que vol saber per què té la pell negra. Capítol a capítol, el seu avi li explica una fantàstica aventura que va passar fa molts anys a la selva del Camerun: la lluita dels natius pel seu hàbitat, la descoberta de les tribus indígenes i les aventures d’en Max i la Nuna al cor de la jungla, que faran descobrir a la Maria un país llunyà.

L’Oslo està obsessionat per la lluna. Arreu on va la dibuixa i cada vespre, abans d’anar a dormir, li diu bona nit. L’Anna i en Pep, els pares de l’Oslo, comencen a imaginar-se que el seu fill és un home llop. Per això, les nits de lluna plena l’observen atentament, no fos cas que es tornés pelut i udolés. Mentrestant, d’amagat, l’Oslo construeix una nau espacial i espera el moment més adient per poder aixecar el vol cap a la lluna!

En Víctor té un ensurt dels grossos quan s’adona que, a través d’una esquerda de les golfes de casa seva, apareix una massa d’escuma argentada que té un sol ull, vidriós i negre, i que respon al nom de Skimmer Silver. Aquell monstre està molt enfadat amb en Víctor i busca venjança! Finalment, les bones intencions d’en Víctor i la increïble màgia de l’Skimmer fan que tots dos esdevinguin amics inseparables.

Temàtiques: Conflictes. Relacions humanes. Valors i emocions: L’educació en la tolerància. Els llaços familiars. Interdisciplinarietat: La genètica i les seves lleis. La natura. La vida i la cultura a l’Àfrica.

Temàtiques: Sentiments. Autoestima. Valors i emocions: L’educació per a la convivència i la tolerància. Les relacions familiars. Interdisciplinarietat: La Lluna. Els planetes i els satèl·lits. L’univers.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’autoestima. El creixement personal. El respecte. La convivència. La família. Interdisciplinarietat: Els hàbits d’ordre i de neteja. Les golfes i les diferents parts de la casa.

23


I A MÉS A MÉS…

P R E F E R IT

pels LECTORS

S

EX

S

EMPLAR 0 +V 10.00 ENUT

La cançó del bosc cremat

Pet de llop

M’avorreixo, va dir en Pol

Autora: M. Àngels Juanmiquel Il·lustradora: M. Rosa Aragó Gassiot Pàgines: 64 Codi comercial: 1456099 ISBN: 978-84-489-1575-9

Autor: Pep Molist Il·lustrador: Teo Peiró Pàgines: 112 Codi comercial: 1456086 ISBN: 978-84-489-1204-8

Autor: Toni Villalobos Il·lustrador: Lluís Filella Pàgines: 88 Codi comercial: 1456070 ISBN: 978-84-489-1141-6

Gènere: Realista

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

La Carla i la seva família viuen en un mas voltat de boscos d’alzines i pins i de camps de sembrat. Un dia d’estiu s’albira un foc llunyà, però la tramuntana bufa de valent. No es pot badar i esperar: els adults de la família s’apressen a salvar els animals i a protegir la casa on han viscut sempre, i duen la Carla a un altre mas fins que passi el perill. L’endemà, la Carla torna a casa i s’entristeix en veure el bosc cremat i silenciós i els estables destruïts. Cal començar de nou…

Viure vora una bruixa, encara que no faci malifetes perquè ja és vella i repapieja, pot neguitejar una mica pel fet que, si li agafa un rampell, ben segur que la farà ben grossa. Això és el que va passar a Nariuska, un poble on vivien tranquils i en pau fins que la vella bruixa Olívia va tenir l’acudit d’elaborar la recepta de Tuf de Merda d’Oca. Sort que en Narcís, el bruixot amic de l’Olívia, arribava al poble. I prou que s’adonà que la flaire era terrible i que la seva amiga no estava per romanços! ¿Com s’ho faria per caçar les olors per a la recepta màgica que necessitava?

En Pol s’ha vist obligat a canviar d’escola i, des del primer dia, s’adona que en aquell centre passen coses una mica estranyes i que no s’hi podrà acostumar de cap de les maneres. Per començar, l’escola és molt avorrida, tothom està molt seriós i l’únic que fan és treballar. A més, el seu tutor té cura d’un estrany arbre en miniatura amb el qual fa bruixeria!

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’autoestima. La por. El suport de la família. L’optimisme davant les dificultats. L’educació ètica i cívica. Interdisciplinarietat: La protecció en la natura. Els incendis forestals.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: La convivència i la tolerància. El respecte a la diversitat. L’amistat. L’acceptació de la diferència. La sinceritat. Ajudar els altres de manera desinteressada. Interdisciplinarietat: Les frases fetes. El sistema digestiu i l’alimentació. Els bolets. Les bruixes i els bruixots. Rússia.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’autoestima. Les relacions familiars. La creativitat i la imaginació. L’autonomia. La importància de saber escoltar. L’adquisició de criteri propi. Interdisciplinarietat: Els oficis i les professions. La importància de la comunicació.

24


Nivell Lector Mitjà nn

Un desembre congelat i altres contes

Les coses de la Berta

Autor: Salvador Comelles Il·lustradora: Isabel Badia Pàgines: 112 Codi comercial: 1456061 ISBN: 978-84-489-1015-0

Autor: Roger Collinson Il·lustradora: Antonia Santolaya Pàgines: 136 Codi comercial: 1456049 ISBN: 978-84-489-0959-8

Gènere: Contes. Rondalles

Gènere: Realista

Qui diu que els hiverns no són freds? De vegades els desembres poden ser tan congelats que fins i tot es glacen les paraules de la gent que parla al carrer. Quan això passa, els carrers són plens de ponts de paraules i la feinada és de la gent per poder-se moure sense dir ni piu, és clar! Cada relat d’aquest llibre ens explica una història sorprenent protagonitzada per personatges fantàstics.

A la Berta li passen les coses més increïbles. El cas és que pertany a una família normal, va a l’escola, celebra les festes, li agrada la xocolata, li cau la primera dent…, com a qualsevol nena de la seva edat. Però té alguna cosa que fa que tot sigui més complicat, i també més divertit.

DISPOSA D’ADAPTACIÓ TEATRAL

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’autoestima. La convivència i la tolerància. L’amistat. El respecte per la diferència. Interdisciplinarietat: L’educació per al consum. Les fades i els gegants. Els diferents estats de la matèria. L’adopció. Els viatges.

Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: La convivència i la tolerància. La gelosia infantil. La capacitat de relacionar-se amb els altres. El fet de créixer. Interdisciplinarietat: L’educació per al consum. Les festes tradicionals.

25


I A MÉS A MÉS…

P R E F E R IT

pels LECTORS

Autor: Miquel Martí i Pol Il·lustradora: Carme Solé Vendrell Pàgines: 64 Codi comercial: 1456025 ISBN: 978-84-489-0726-6

26

S

EX Bon profit! / Per molts anys!

S

EMPLAR 0 +V 30.00 ENUT

Marina / Cavall de mar Autora: Olga Xirinacs Il·lustradora: Asun Balzola Pàgines: 64 Codi comercial: 1456020 ISBN: 978-84-489-0657-3

Gènere: Poesia

Gènere: Poesia

Aquest és un altre llibre màgic: també sembla un de sol…, però també en són dos! Embarca’t en un viatge deliciós per les menges més exquisides i fes, després, un recorregut apassionant pel nostre calendari… o viatja, primer, a través del temps i gaudeix, després, dels plaers de la taula.

Aquest és un llibre màgic: sembla un de sol, però… ves per on, en són dos: Cavall de mar i Marina, segons el mireu, o Marina i Cavall de mar, segons el remireu. I quan els llegiu, us adonareu que hi ha més màgia: la màgia d’unes paraules que canten als peixos que veus quan et capbusses a l’aigua del mar o la màgia de misterioses endevinalles…

Temàtiques: Humor. Sentiments. Valors i emocions: El coneixement de la cultura popular. Interdisciplinarietat: Les festes populars. L’alimentació. La figura de Miquel Martí i Pol. La poesia.

Temàtiques: Bestiari. Animals. Valors i emocions: Sentiments. Autoestima. Interdisciplinarietat: El llenguatge poètic. Endevinalles. El mar i els animals marins. Els cavallets de mar.


Nivell Lector Mitjà nn

S

EX

S

EMPLAR 0 +V 25.00 ENUT

El Superheroi de la tele

El dimoni sense feina

Autor: Joles Sennell Il·lustradora: Monse Fransoy Pàgines: 72 Codi comercial: 1456017 ISBN: 978-84-489-0654-2

Autor: Salvador Comelles Il·lustradora: Montse Ginesta Pàgines: 72 Codi comercial: 1456004 ISBN: 978-84-489-0522-4

Gènere: Fantasia

Gènere: Aventures. Viatges

El Superheroi d’una sèrie de dibuixos animats traspassa la pantalla del televisor amb la intenció d’ajudar els nens i les nenes del món real amb els seus superpoders. Després de no poques peripècies, decideix, però, tornar a la seva sèrie… ¿Era el nostre món tan diferent de com se l’havia imaginat el Superheroi?

El protagonista d’aquesta història és un dimoni que treballa de titella, però està ben tip de rebre sempre garrotades i decideix buscar una altra manera de guanyar-se les garrofes. ¿Trobarà feina en un pessebre? ¿Trobarà feina en una colla de diables d’un correfoc? ¿Trobarà, a la fi, una feina sense cops?

DISPOSA D’ADAPTACIÓ TEATRAL

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: La imaginació. La solidaritat. La por de no encaixar en un grup. Interdisciplinarietat: Els personatges fantàstics. La comunicació.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: La convivència, la tolerància i el respecte. Interdisciplinarietat: Els oficis i les professions.

27


I A MÉS A MÉS…

Antònia Purpurina

Obre la capseta!

El misteri dels Ogres Golafres

Autora: Maria Espluga Il·lustradora: Maria Espluga Pàgines: 72 Codi comercial: 1456184 ISBN: 978-84-489-2776-9

Autor: Josep Gòrriz Il·lustradora: Mercè Canals Pàgines: 128 Codi comercial: 1456000 ISBN: 978-84-489-1608-4

Autors: Salvador Comelles i Anna Cros Il·lustradora: Stefanie Pfeil Pàgines: 72 Codi comercial: 1456073 ISBN: 978-84-489-1165-2

Gènere: Realista. Fantasia

Gènere: Psicològica

Gènere: Realista

L’Antònia Purpurina és una nena una mica especial, d’una família una mica especial. La seva mare sempre és fora amb la companyia de teatre i l’Antònia, des de ben petita, viu amb la seva àvia Matilde. No ha anat mai a escola i això és el que desitja. Finalment, arriba el dia que tant ha esperat.

La mare de la Lara i de l’Enric ha mort després de patir una greu malaltia, i ara s’han d’acostumar a viure sense ella. Els dos germans animen el pare tant com poden, i fins i tot li busquen una xicota perquè refaci la seva vida. Però les candidates a promeses del pare han de reunir una sèrie de requisits perquè la Lara i l’Enric hi donin el seu vistiplau. Al cap i a la fi, poden parlar sempre que volen amb la mare: només han d’obrir la capseta de música que els va donar abans de morir.

Una misteriosa mà ha fet desaparèixer tots els exemplars del conte dels Ogres Golafres! Quan el Club dels Personatges Dolents se n’assabenta, designa ràpidament dos emissaris perquè investiguin el cas: la bruixa Àrnica, especialista en infusions malèfiques, i el pirata Barba d’Oca. Tanmateix, buscar aquest conte no és gens fàcil, sembla que se n’hagi perdut la pista… i és que darrere de tot plegat s’hi amaga algú capaç d’enganyar el lector més enginyós!

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’amistat. L’amor. L’enyorança. La por de no encaixar en un grup. La superació de les pors. L’acceptació d’un mateix. Interdisciplinarietat: L’educació per a la convivència. La diferència. Les relacions familiars.

Temàtiques: Sentiments. Autoestima. Valors i emocions: L’amor. La solitud. La germanor. Interdisciplinarietat: Les relacions familiars. La mort.

Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: La convivència. La tolerància. L’autonomia. Desenvolupar la pròpia personalitat. Interdisciplinarietat: L’educació per al consum. La biblioteca. La tradició oral. El plaer de la lectura i la investigació.

28


Nivell Lector Avançat nnn

P R E F E R IT

pels LECTORS

S

EX

S

EMPLAR 0 +V 10.00 ENUT

En el cor del bosc

Tocats del bolet

Autor: Agustín Fernández Paz Il·lustrador: Miguelanxo Prado Pàgines: 144 Codi comercial: 1456043 ISBN: 978-84-489-0970-3

Autor: Joles Sennell Il·lustradora: Cristina Losantos Pàgines: 96 Codi comercial: 1456029 ISBN: 978-84-489-0700-6

Gènere: Fantasia

Gènere: Policíaca. Misteri

Aquella excursió va ser inoblidable per a la Raquel: el viatge amb autobús, el bosc immens, les braves aigües del riu, el vell monestir… i, sobretot, el descobriment d’un estrany personatge a l’interior de la seva motxilla.

L’autor d’aquest llibre ens explica l’estranya experiència que va viure quan una mestra li va telefonar per convidar-lo a xerrar amb els seus alumnes, els quals s’ho havien passat d’allò més bé llegint uns contes que ell havia escrit. El nostre escriptor va arribar a l’escola i va trobar una mestra misteriosa i uns nens molt estranys. A més, l’autor va començar a explicar bajanades, els alumnes feien coses estrafolàries i la mestra… Tots semblaven ben bé tocats del bolet!

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: L’amistat i la capacitat de comprensió. El respecte per la família i l’estimació envers aquesta. L’educació no sexista. Interdisciplinarietat: Els personatges fantàstics. L’entorn natural. El món dels follets. L’escola.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: La importància de la imaginació. La convivència. La tolerància. El respecte per la diversitat. La companyonia. Interdisciplinarietat: El poder dels contes.

29


L

A R U T C E AL

A L U A ' L A


LA LECTURA A L’AULA Activitats a l’aula Les activitats relacionades amb l’aula que us proposem estan especialment pensades per fomentar l’interès i la participació activa dels alumnes en les activitats orientades al foment de la lectura.

LABORATORI D’INVENTAMOTS Activitat dinàmica, creativa i col·laborativa per crear invents mitjançant l’enginy, la imaginació i les paraules. Una de les capacitats a desenvolupar pels infants és la competència lingüística; una bona manera de treballar-la és fer-ho de manera lúdica en forma de jocs verbals. El poder de la paraula: la importància de la imaginació i de l’enginy per crear invents de cara a canviar la realitat que ens envolta Objectius: Jugar amb la llengua tot creant a l’aula un Laboratori d’inventamots. Aquest taller està conduït per l’escriptora Marta Romera.

LA MASCOTA EXTRAORDINÀRIA Taller de creació d’un personatge extraordinari tot jugant amb els diferents atributs dels animals. El taller consisteix a crear una «mascota extraordinària» barrejant diferents atributs d’animals reals i jugant amb l’atzar. Entre tots crearem un personatge més de l’imaginari de la novel·la. Objectius: Promoure el treball col·lectiu en un procés de creació. Aquest taller està conduït per l’escriptor i actor Rubèn Montañá.

32


FAULES DE LLULL L’activitat basada en l’obra Faules del Llibre de les bèsties permetrà als infants descobrir les faules: històries breus que Llull té l’habilitat de saber lligar amb la història general i que serveixen per recordar-nos tant allò que hem de fer com allò que no hem de fer, sempre a través d’un exemple. Les faules eren un recurs molt habitual en aquella època i tenien una llarga tradició en les cultures índia, persa o hebrea… Objectius: Amb aquesta activitat, els infants descobriran la riquesa de les faules i coneixeran la figura i l’obra de Ramon Llull, considerat el primer gran escriptor en llengua catalana i un dels grans personatges de la literatura universal.

ANIMACIÓ A LA LECTURA Sessions de creació d’hàbits de lectura i formació de lectors. Us oferim sessions d’animació a la lectura adaptades a les estratègies de cada etapa i a les vostres necessitats específiques. La sessió es pot dur a terme abans, en el transcurs o després de la lectura i basar-la en un llibre o en una col·lecció. Objectius: Les sessions, amb activitats engrescadores, innovadores i interdisciplinàries, volen conciliar els objectius curriculars amb la creació d’un hàbit de lectura i la formació de lectors. El nostre desig és apropar els infants als llibres d’una manera lúdica i afectiva.

L’AUTOR ENS VISITA L’experiència vital d’escriure explicada pels autors. Posem al vostre abast la possibilitat que alguns dels nostres autors visitin les vostres aules o centres. Cada autor aporta la seva experiència professional d’una manera vital i això permet que els infants tinguin una visió realista del fet d’escriure i de crear històries. Objectius: Es tracta que els infants puguin conèixer de prop els creadors i el seu món, la qual cosa, sens dubte, afavoreix el diàleg i l’intercanvi d’idees.

33


LA MÀGIA DE LES PARAULES Tallers de creació d’encanteris, refranys, haikus… Us proposem tres tallers de creació literària: • Taller de creació de refranys. • Taller de creació d’encanteris. • Taller de creació de haikus (recomanat per a alumnes de Cicle Superior). Tots els tallers estan conduïts per l’escriptora Núria Albertí. Objectius: Promoure la creativitat dels alumnes, el treball col·laboratiu i l’ús del llenguatge (comprensió lectora i escrita, i expressió oral i escrita).

TALLER D’EMOCIONS I POESIA Aprendre a ser més feliços. La poesia és el llenguatge adequat per descriure emocions que no sabríem com expressar d’altra manera. Una imatge, una metàfora, només són eines per entendre i veure reflectides les nostres emocions. La poesia es converteix en una bona excusa per abordar temes com l’assertivitat, l’autoestima o autoconeixement personal entre altres. Aquest taller està conduït per Núria Albertí, formadora en intel·ligència emocional.

Si esteu interessats en alguna d’aquestes activitats, poseu-vos en contacte amb el vostre promotor de zona. Les aules amb llibres de lectura socialitzats no entren dins les possibilitats d’acolliment d’aquestes activitats.

34


E R D QUA

DE

S E R E N È G

S E U Q I T I TEMÀ


Temàtiques

Gèneres

Dades del llibre

36 Fantasia

Realista

Sentiments / Autoestima

Conflictes (personals / socials / bèl·lics) 16 13 19 14 28 24

nnn n nn n nn nn n nn nn nn nnn

l l

l

l

l

Humor

l l

Contes / Rondalles

l

l

Relacions humanes (familiars / amistat / parella)

l l

Policíaca / Misteri

l

l

l

l

l

l

l

En Luka i la Maria al País Vermell

19

En el cor del bosc

27

El Superheroi de la tele

9

El professor Sabatòtil i les piràmides d’Egipte

29

El pot de les enrabiades

El jardí de les papallones

Bàsic n

El Pop dels Nou Tentacles

El dimoni sense feina

Gradació de dificultat de lectura en tres nivells:

El misteri dels Ogres Golafres

El capità Barruf i els caçafantasmes

Aventures / Viatges

De Satanasset a Aletes-de-Vellut

Històrica

Cris, el follet de l’espai

Poesia

Contes d’estar per casa

Nivell lector

Cargol, i que faràs dins un iglú?

Pàgina del catàleg

Bon profit! / Per molts anys!

Avançat nnn Això no mola, Escarola

Mitjà nn

Antònia Purpurina

QUADRE DE GÈNERES I TEMÀTIQUES

29 20 13 12 28 30 9

n nn nn nn nnn

l l

l l

l

l

l

l

l

l

n

l

l

Ciència-ficció

l

l

Psicològica

l

Bestiari / Animals l l l

l

l

l


En Màtic i Internet / Les vambes noves d’en Marc En Roger i el xoriguer Espaguetti Miu Faules del Llibre de les bèsties Flairosa, la bruixa dels sabons Gnoms de jardi Gri grill i altres animalades Història del Perdut Jo també sóc mag! L’Èlia va de bòlit L’extraordinària màquina empaquetapares L’inventor despistat L’Oleguer i el clan de les Llunes Grises L’Oslo vol pintar la lluna L’Osvald i l’Elefantcello La biblioteca abandonada La botiga de mascotes extraordinàries La colla del fantasma Barruf La cançó del bosc cremat La Palangana i el cas de l’àvia Hortènsia La Sara Pegues i la Fastigosa La Sara Pegues i l’ou de dinosaure La Sara Pegues i el capità caguetes

Quadre de gèneres i temàtiques

19 15 16 11 15 18 9 24 2 18 12 12 14 24 13 5 10 9 25 14 22 23 6

n nn nnn nn nn n n nn n n nn nn nn nn nn n nn n nn nn nn nn n

l l l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l l

l l

l

l

l

l

l l l

l

l

l

l

l

l l l

l l

l

l

l l

l l

l l l

l l l

l

l

l

l

l

l

l

l

37


QUADRE DE GÈNERES I TEMÀTIQUES Gradació de dificultat de lectura en tres nivells:

La Sara Pegues i el mural blau

La Sara Pegues i l’esquelet desmanegat

La volta al món en taxi

Les coses de la Berta

Les ensopegades de l’Alícia Paf

Les set dents de la Palangana

Lluny de l’altiplà

M’avorreixo, va dir en Pol

Maise i el doble de Mozart

Maise i el tigre de Cleopatra

Maise i l’estel de Leonardo

Mal de queixal

Marina / Cavall de mar

Bàsic n

Pàgina del catàleg

18

6

20

26

21

15

7

26

3

3

3

5

27

Nivell lector

n

n

n

nn

n

nn

n

nn

nn

nn

nn

n

nn

Mitjà nn

Dades del llibre

Avançat nnn

Poesia

l

Històrica

l

Aventures / Viatges

l

Gèneres

Ciència-ficció

l

l

l

l

l

l

l

l

Fantasia

l

l

Policíaca / Misteri Realista

l

l

l

Psicològica Contes / Rondalles

Temàtiques

Bestiari / Animals Humor

l

Relacions humanes (familiars / amistat / parella)

l

Sentiments / Autoestima Conflictes (personals / socials / bèl·lics)

38

l l l

l

l

l

l

l

l l

l

l

l l


Missatges galàctics No ho expliquis a ningú Obre la capseta! Pet de llop Pinyons de maduixa Skimmer! Sóc com sóc Tocats del bolet Un Cargol fabufantàstic Un desembre congelat i altres contes Una granota reial

Quadre de gèneres i temàtiques

20 5 29 25 9 25 7 30 6 26 7

n n nnn nn n nn n nnn n nn n

l

l l

l

l

l

l

l l l

l

l

l

l l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

39


ORS T C E L S R PRIME

PLA

IE NES PERTA URA LEC R LA

ERIO

PLA LEC TO CRICLE SUP SEGO N CUR S

ER A LA P S EINE CTURA LE

L A I C I N I E CICL

SI  VOLEU  MÉS  INFORMACIÓ  SOBRE  ELS  MATERIALS  DE  SUPORT  A  LA  LECTURA, PODEU  SOL·LICITAR  AQUESTS  CATÀLEGS.

SE GO


Vivim en una societat cada vegada més global i exigent, en la qual la lectura és un instrument cabdal per a l’aprenentatge i la millora del rendiment escolar, instrument que permet als joves d’accedir a la informació i al coneixement.

La lectura comprensiva (LC) esdevé una eina primordial necessària en cada moment per interactuar amb l’entorn i per resoldre els reptes de la vida quotidiana; per aquest motiu, hem de dotar el jove dels recursos necessaris per ser un lector competent a l’hora de connectar els continguts amb la informació.

El Pla de Lectura Barcanova pot integrar-se en el projecte educatiu de centre i pot facilitar als docents l’elaboració del PLEC (Pla de Lectura de Centre).


Eines per a la lectura. Cicle Mitjà  

Eines per a la lectura. Cicle Mitjà Editorial Barcanova

Eines per a la lectura. Cicle Mitjà  

Eines per a la lectura. Cicle Mitjà Editorial Barcanova

Advertisement