Page 1


TOTS ELS LLIBRES SELECCIONATS DISPOSEN DELS DOSSIERS DE LECTURA ACTIVA

PLA DE LECTURA Una selecció de textos que… • Té en compte les estratègies lectores de cada etapa  la comprensió lectora • Millora  otencia la lectura sistemàtica •P i la lectura crítica  otiva i fomenta l’interès per la lectura •M

TOTS ELS LLIBRES DEL PLA DE LECTURA BARCANOVA ESTAN DISPONIBLES EN EDICIÓ DIGITAL

Amb l’objectiu de… • Promoure la competència lectora  favorir la creació de bons lectors •A  esenvolupar l’hàbit lector •D  esenvolupar la cultura lectora •D en l’àmbit educatiu i personal


EL GUST PER LLEGIR

!

Editorial Barcanova posa a l’abast dels docents una selecció de textos adequats a les edats dels lectors, que fomenten l’hàbit i el gust per la lectura. La proposta que presentem recull les recomanacions que promou el Pla d’Impuls de la lectura (ILEC), el qual s’articula al voltant d’aquests eixos: Saber Llegir, Llegir per Aprendre i Gust per Llegir. L’objectiu és fomentar, al llarg de les diferents etapes educatives, l’èxit escolar i reforçar el domini de la lectura en totes les matèries. No hem d’oblidar que la lectura és, d’una banda, quelcom més que una eina lingüística i que, per tant, no pot quedar circumscrita només a les àrees de Llengua, i, de l’altra, una eina de formació del lector literari que cal potenciar com a tal: la lectura com a creixement personal.


LECTURA ACTIVA Una eina per millorar la competència lectora Els materials de Lectura Activa són descarregables des de l’apartat Àmbit educatiu del web www.barcanovainfantilijuvenil.cat V

ESTRATÈGIES LECTORES Aquest material d’animació a la lectura us facilitarà el desenvolupament de les estratègies lectores, amb nombroses activitats i propostes perquè pugueu triar les que considereu més útils per als vostres alumnes.

ACTIVITATS Hi trobareu activitats relacionades amb l’autor, l’obra i el seu context, propostes de comprensió lectora per dur a terme abans, durant i després de la lectura, i apartats plantejats per desenvolupar activitats relacionades amb la literatura comparada o amb propostes de caràcter més lúdic. Totes les activitats proposades tenen com a objectiu millorar la competència lectora.

INTERDISCIPLINARIETAT Els dossiers de Lectura Activa us ajudaran a compartir la lectura a l’aula mitjançant les activitats de l’apartat Interdisciplinarietat; d’aquesta manera, la lectura no quedarà circumscrita només a les àrees de Llengua.

Els continguts de cada dossier han estat elaborats per mestres, professors i especialistes en la matèria que han proposat, en els diferents apartats en què s’estructura cada document, suggeriments de treball molt diversos.

2


A R U T C E L A V I ACT L L A B E R T E D S O S S RECUR E R U T C E L S E L A R PE


NOVETAT Autor/a: Nathalie Pons Il·lustrador: Carlos LLuch Pàgines: 152 Codi comercial: 1456218 ISBN: 978-84-489-4137-6

Gènere: Fantasia El llop està fart de ser sempre el dole nt: es menja els nens, espanta les àvies, destrossa les cases i mil coses més. Però això s’ha acabat! Ha dec idit netejar el seu nom i donar a conèixer la seva veri table història, però no serà fàcil. L’autora d’aques t llibre va viure moltes aventures fins a descobrir aquest secret i, miraculosament, ha aconseguit deix ar testimoni de com és realment el llop. Si tu també ho vols descobrir, hauràs de començar a llegir aquesta història, però vigila... Les coses mai no tornaran a ser com abans! Nivell lector: Mitjà. Temàtiques: Animals. Autoestima. Valors i emocions: La por. La rela tivitat: no tot és bo o dolent / blanc o negre. Interdisciplinarietat: Els contes tradicionals i la seva reelaboració. L’escriptura i edic ió d’un conte.

4


LECTURA ACTIVA

Am∫ lletra lligada

La Moli, la Doli i la teeela de color vermeeell

Quin niu més bonic!

Autor: Pep Molist Il·lustrador: Valentí Gubianas Pàgines: 64 Codi comercial: 1456201 ISBN: 978-84-489-3217-6

Autor: Rodolfo del Hoyo Il·lustradora: Blanca Bk Pàgines: 96 Codi comercial: 1456197 ISBN: 978-84-489-3130-8

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

En aquesta segona aventura podem veure com la Doli és ja una ovella més dins el ramat. La Doli, al costat de la Moli, comença a anar a l’escola, com les altres ovelles. Des de darrere un arbre, una vella guineu es fixa en ella i en el seu vestit vermell. La Moli haurà de fer servir l’enginy per protegir la Doli –la germana petita– de l’enorme fam de la guineu.

El Becpetit és un pardal que té el niu en unes golfes plenes de joguines, gronxadors i dibuixos que ha anat portant la Núria, la nena que viu en aquella casa. Un dia, però, quan torna de volar, troba que la casa i el niu han desaparegut. El Becpetit viurà unes quantes aventures abans de la sorpresa final.

Trobareu una altra aventura d’aquest personatge en el llibre La Moli i la Doli («Sopa de Llibres» núm. 174).

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: El sentiment de protecció. El perill. Les diferències. El treball en equip. La relació entre germans. Interdisciplinarietat: La personificació d’animals. Els primers dies d’escola.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La manera d’afrontar els problemes. El sentiment d’arrelament. La dificultat dels canvis. Interdisciplinarietat: El món dels ocells. Les faules. La descoberta de l’entorn. Els habitatges i la seva construcció.

5


LECTURA ACTIVA

P R E F E R IT

pels LECTORS

La tortuga poruga i la seva amiga eruga

Un cop de vent

La Moli i la Doli

Autor: Carles Sala i Vila Il·lustradora: Marta Montañá Pàgines: 64 Codi comercial: 1456188 ISBN: 978-84-489-2908-4

Autor: Salvador Comelles Il·lustradora: Marta Montañá Pàgines: 64 Codi comercial: 1456177 ISBN: 978-84-489-2683-0

Autor: Pep Molist Il·lustrador: Valentí Gubianas Pàgines: 56 Codi comercial: 1456174 ISBN: 978-84-489-2566-6

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

La tortuga d’aquesta història és terriblement poruga; tant, que, ja de molt petita, decideix amagar el cap a sota de la closca i no tornar-lo a treure mai més. Per sort, però, un bon dia la tortuga poruga es fa amiga d’una petita eruga verda que l’ajuda a viure pel bosc i li explica com és de bonic el món que l’envolta.

Al poble d’Oms hi bufa sovint la tramuntana. Els seus habitants ja hi estaven acostumats però el que no s’esperaven era que un dia es fiqués en una casa, que ho remenés tot i que no en volgués sortir. Sort que tots els veïns ajudaran la senyora Margarida a trobar-hi una solució, i encara ho podran celebrar plegats.

La Moli és una ovella que sempre havia desitjat tenir una germana, com les altres ovelles del ramat, fins que, un dia, ella i els seus pares van trobar una ovella una mica diferent a la porta del tancat. Era més petita, de color groc, tenia els ulls allargats en forma d’ametlla i portava un vestit ple de flors dibuixades. Els pares de la Moli la van adoptar i li van posar Doli.

Trobareu una altra aventura d’aquest personatge en el llibre La Moli, la Doli i la teeela de color vermeeell («Sopa de Llibres» núm. 201).

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La inseguretat. La por. La curiositat. El respecte. L’amistat. L’ autoestima. Interdisciplinarietat: L’observació i l’entorn natural. La transformació del cuc de seda en papallona. Les faules. El sentit de la vista.

6

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: Resolució de conflictes. La cooperació. El treball col·laboratiu. Interdisciplinarietat: Els diferents vents del nostre país. Les receptes de cuina.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’educació per a la convivència. La diferència. La família. La tolerància. La solidaritat. La sociabilitat. L’ autoestima. Interdisciplinarietat: L’adopció. Les ovelles i els ramats. El gos d’atura. La cultura xinesa.


Am∫ lletra lligada

P R E F E R IT

P R E F E R IT

EMPLAR 0 +V 10.00 ENUT

EMPLAR 0 +V 10.00 ENUT

pels LECTORS

S

EX

S

S

S

EX

pels LECTORS

L’aventura de les flors

El pirata i la princesa

Fricandó

Autora: Txus Fernández Il·lustradora: Natalia Cardozo Pàgines: 64 Codi comercial: 1456163 ISBN: 978-84-489-2500-0

Autor: Salvador Comelles Il·lustrador: Francesc Rovira Pàgines: 64 Codi comercial: 1456144 ISBN: 978-84-489-2091-3

Autor: Joan de Déu Prats Il·lustradora: Marta Bru Zarandona Pàgines: 56 Codi comercial: 1456113 ISBN: 978-84-489-1882-8

Gènere: Poema narratiu

Gènere: Fantasia

Gènere: Realista

Aquesta petita aventura explica, en forma de poema, la història d’unes flors que necessiten salvar-se perquè es troben en perill. La gardènia les convoca a una reunió per explicar-los quina és la situació. A partir d’aquest moment, les flors es comencen a organitzar.

Una vegada hi havia un vaixell pirata que navegava mar enllà. En el vaixell hi anava una princesa que havien fet presonera per canviar-la per un gran tresor, però el capità pirata es va enamorar d’ella. Pistons! Que n’és de complicat això de l’amor! Passat el temps, princesa i capità es van retrobar en un circuit de Fórmula 1 que en Joan, l’amo i senyor de totes les joguines, havia muntat a la seva habitació.

El senyor Bernat és cuiner i s’estima tant el seu ofici que el primer que ensenya a dir al seu fill és «pa amb tomàquet», en comptes de «papa» o «mama». I no li explica contes; li explica com es fan la samfaina i la truita amb julivert. El nen, però, vol ser astronauta, bomber o alpinista… I és que el senyor Bernat ha oblidat que per pujar els fills cal temps i dedicació… com a la cuina!

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: El treball cooperatiu. La superació de dificultats. La identitat. Interdisciplinarietat: El respecte pel medi ambient i la cura de la natura. Els diferents tipus de flors i plantes. Els poemes i els rodolins.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: Les relacions d’amistat. El valor de la imaginació. Les competències personals. Interdisciplinarietat: Els oficis. Els vaixells. Els pirates. Tenir cura de les joguines.

Temàtiques: Humor. Relacions humanes. Valors i emocions: El creixement personal. L’autoestima. Les relacions familiars. El treball en equip. Interdisciplinarietat: L’alimentació i la dietètica. Els receptaris de cuina. Els oficis. La mesura del temps.

7


LECTURA ACTIVA

Am∫ lletra lligada

P R E F E R IT

pels LECTORS

S

EX

S

EX

S

EMPLAR 0 +V 15.00 ENUT

S

EMPLAR 0 +V 15.00 ENUT

La bombolla de sabó

Bona nit, Joan!

Autora: Elena Bigas i Mayans Il·lustrador: Francesc Infante Pàgines: 56 Codi comercial: 1456112 ISBN: 978-84-489-1753-1

Autor: Salvador Comelles Il·lustrador: Francesc Rovira Pàgines: 80 Codi comercial: 1456093 ISBN: 978-84-489-1569-8

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

Un dia, un grup de nenes i nens i la seva mestra decideixen fer bombolles de sabó al pati de l’escola. Bufen i bufen per fer bombolles amb les palletes, i el resultat és una bombolla gegantina, plena de nens i nenes, que, de sobte, s’enlaira. Però, gràcies a la intervenció d’una gavina argentada que els vigila de prop, els infants aconsegueixen aterrar, després d’haver viscut una aventura fantàstica i inoblidable.

A l’hora d’anar a dormir, el pare acompanya en Joan, la seva marmota i el seu conill de peluix al llit. Aquell vespre, però, el conill i la marmota s’adonen que el nen té un malson i decideixen entrar en el seu somni. Hi troben en Joan parlant amb un llop que amaga molt males intencions. El conill i la marmota fan servir el seu enginy i, amb l’ajuda d’altres joguines, allunyen el nen de les urpes del llop malvat.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: El creixement personal. La companyonia. L’esperit de superació. Els reptes. Les relacions d’amistat. Interdisciplinarietat: L’entorn natural.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La por. Els malsons i els somnis. L’ autoestima. Interdisciplinarietat: Els bons hàbits per anar a dormir. Les mascotes de joguina.

8


Nivell Lector Bàsic n

P R E F E R IT

P R E F E R IT

pels LECTORS

pels LECTORS

Tramuntana a la granja!

La Cira

El forn d’en Musaranya

Autor: Carles Sala i Vila Il·lustradora: Montse Español Pàgines: 128 Codi comercial: 1456171 ISBN: 978-84-489-2603-8

Autor: Josep Gòrriz Il·lustradora: Montse Español Pàgines: 104 Codi comercial: 1456136 ISBN: 978-84-489-1963-4

Autora: Svetlana Makarovic Il·lustradora: Mercè Arànega Pàgines: 80 Codi comercial: 1456133 ISBN: 978-84-489-1891-0

Gènere: Fantasia

Gènere: Contes

Gènere: Fantasia

A Sant Airet del Mig tothom està acostumat a les ventades intenses; sobretot en Ramon i la Teresa, els pagesos del mas Repòs. Un bon dia, però, una tramuntanada canvia les veus dels animals, i ¿us podeu imaginar un gall que lladra, una truja que renilla o una gallina que miola? En Ramon i la Teresa decideixen buscar una solució al problema. I, per fer-ho, recorren al refrany més conegut de Sant Airet: «El que el vent et portarà, més tard ja s’ho endurà».

A la Cira no li agraden les bledes, però li encanten els tresors de la selva. Vol ser domadora de feres i demana un lleó per anar-se entrenant. No dorm per culpa d’una dent que està a punt de caure-li i uuuuuh!, veu un fantasma horripilant! A la Cira no li agrada gens veure la mare enfeinada i un vespre decideix de fer el sopar ella sola…; ja veuràs quin sopar!

El forner Musaranya feia un pa tan bo que els habitants de Ratoliu se’n llepaven els dits. No passava el mateix a Viladegalls, on el forner pastava un pa gomós que ningú no es podia empassar, de manera que va convèncer la molinera perquè esbrinés com feia el pa en Musaranya, i ella va descobrir que el forner de Ratoliu guardava un vell secret. El secret del conte està ben amagat dins l’obrador d’en Musaranya…

Trobareu una altra aventura d’aquest personatge en el llibre Més contes de la Cira («Sopa de Llibres» núm. 137).

Temàtiques: Humor. Bestiari. Valors i emocions: L’empatia. L’angoixa. L’alegria. La imaginació. Interdisciplinarietat: La vida al camp i a la granja. Els diferents noms dels vents. Els animals de granja. L’entorn social: el poble, el mercat… Dites, refranys i onomatopeies.

Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: Les relacions familiars. La importància de fer-se gran. La motivació. Interdisciplinarietat: Els hàbits alimentaris. Les mascotes. Els contes i les rondalles.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: L’educació per a la convivència. L’enveja. Interdisciplinarietat: Els oficis artesans. El procés de l’elaboració del pa. La rondallística i els contes populars.

9


LECTURA ACTIVA

P R E F E R IT

pels LECTORS

S

EX

S

EMPLAR 0 +V 25.00 ENUT

L’Osvald, l’elefant musical

Autora: Txus Fernández i Montolí Il·lustradora: Montse Español Pàgines: 112 Codi comercial: 1456106 ISBN: 978-84-489-1581-0

Gènere: Aventures. Viatges L’Osvald és un petit elefant que vol dedicar-se a la música, i per això decideix anar a la Gran Ciutat i matricular-se al Conservatori. Però el pobre Osvald s’adona que no és apte per tocar el piano, ni la flauta tavessera, ni el timbal, ni el bongo…, i ni tan sols el tambor! El primer dia al Conservatori resulta un desastre. Tanmateix, quan està a punt de marxar, descobreix que no és tan maldestre com pensa.

Trobareu una altra aventura d’aquest personatge en el llibre L’Osvald i l’Elefantcello («Sopa de Llibres» sèrie taronja núm. 187).

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La perseverança i la superació dels reptes. L’autoestima. Com afrontar les dificultats. Interdisciplinarietat: La música i els instruments musicals. La personificació dels animals en la literatura infantil.

10

Nivell Lector Bàsic n


Nivell Lector Mitjà nn

P R E F E R IT

pels LECTORS

Un Romeu de pega dolça

Un bon dia, un barret

Plou i fa sol

Autora: Maria Mercè Roca Il·lustradora: Bernadette Cuxart Pàgines: 112 Codi comercial: 1456196 ISBN: 978-84-489-3115-5

Autora: Mar Pavón Il·lustradora: Anna Clariana Pàgines: 48 Codi comercial: 1456186 ISBN: 978-84-489-3030-1

Autora: Caterina Valriu Il·lustradora: Nívola Uyá Pàgines: 48 Codi comercial: 1456181 ISBN: 978-84-489-2687-8

Gènere: Contes i rondalles

Genere: Fantasia

Gènere: Fantasia

L’escola del llop Pepito fa cent anys i, per celebrar-ho, la senyoreta decideix que a la seva classe faran una obra de teatre: Romeu i Ju­ lieta! Tothom s’hi esforça de valent. La Júlia i en Joan Porquet fan de protagonistes, i en els assajos tot surt d’allò més bé. Segur que triomfaran! Però, quan estan a punt d’estrenar l’obra, el destí vol que el llop Pepito hagi de fer de Romeu, i el món li cau a sobre. Perquè en Pepito, per més que s’hi esforci, és incapaç d’aprendre’s ni una frase del text. Ai, pobre Pepito, quin fracàs que li espera! Com s’ho farà? Algú el podrà ajudar? Se’n sortirà?

Un bon dia, un barret va sortir volant de l’aparador de la barreteria. I, tot volant, volant, va anar a parar al cap d’un cobrador de rebuts, d’un lladre de cortines, d’un tastador d’entrepans de mortadel·la… Finalment, es va colar per una finestra i va conèixer la Lia, una nena d’allò més eixerida, i amb tot el temps del món per endavant…

Quan plou i fa sol, diuen que les bruixes es pentinen. I és així, però un dia una nena que es diu Bel descobreix que les bruixetes més joves estan tristes perquè no volen anar sempre de dol. Caldrà trobar una solució per fer, de les seves robes velles i tronades, vestits plens de color. Amb l’ajut de l’arc de sant Martí, dels embarbussaments i de la poesia, el dol de les bruixes es convertirà en alegria.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: El sentiment de responsabilitat i la presa de decisions. El compromís personal. L’amistat. El treball col·laboratiu. El suport emocional. L’enamorament. Interdisciplinarietat: El teatre com a gènere literari. La preparació d’una obra teatral a l’aula. El valor dels clàssics literaris. Paraules, expressions i frases fetes.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: Les relacions personals. La sort. Interdisciplinarietat: Els oficis. Els dies de la setmana. Les rimes.

Temàtiques: Sentiments. Humor. Valors i emocions: L’alegria. La felicitat. La importància dels colors en els sentiments. Interdisciplinarietat: Les cançons populars. La poesia i els embarbussaments. Les tipologies de text. Els fenòmens meteorològics.

11


LECTURA ACTIVA

P R E F E R IT

pels LECTORS

T

S

EX

S

EMPLAR 0 +V 20.00 ENU

Em vols fer un favor?

En Jaumet busca escola

La tortuga d’en Hans

Autora: Maria Mercè Roca Il·lustradora: Bernadette Cuxart Pàgines: 104 Codi comercial: 1456166 ISBN: 978-84-489-2501-7

Autor: Carles Sala i Vila Il·lustradora: Xènia Xinxeta Pàgines: 48 Codi comercial: 1456165 ISBN: 978-84-489-2492-8

Autor: Pere Martí i Bertran Il·lustradora: Carmen Queralt Pàgines: 64 Codi comercial: 1456108 ISBN: 978-84-489-1617-6

Gènere: Contes i rondalles

Gènere: Aventura

Gènere: Realista

La iaia del llop Pepito demana un favor al seu nét: ha d’anar a casa de la seva amiga Caterina a portar-li un paquet. «D’acord», diu en Pepito… Però, en passar per davant de la pista esportiva, veu que els seus companys estan a punt de començar un partit de futbol. I, qui s’hi pot resistir? En Pepito no… I, mentre ell juga, el paquet desapareix. I ara què?

En Jaumet és un nen que no para mai quiet. Aquest any ha començat primer curs, i veient que a la nova escola s’haurà d’estar moltes estones assegut, ha decidit voltar pel món a la recerca d’un col·legi diferent. Al desert, al pol Nord, a la selva… En algun lloc hi deu haver una escola com la que en Jaumet s’imagina! O potser no?

A en Hans, un nen alemany, li porten una tortuga de la Costa Brava. En Hans està entu­ siasmat amb la idea de tenir cura d’un animal com aquell. Però, en començar el fred, la tortuga es colga sota terra per passar-hi l’hivern. En Hans, amb el cor encongit, pensa que la tortuga hauria de tornar al seu hàbitat, i convenç els pares per anar a passar unes vacances d’estiu a la Costa Brava i deixar l’animal en una reserva.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: El sentit de la responsabilitat i la presa de decisions. El compromís. L’amistat. Interdisciplinarietat: Expressions i frases fetes. Tutoria: el compromís personal.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La importància d’anar a escola. La diversitat. La pluralitat cultural. La solidaritat. Interdisciplinarietat: Les escoles d’arreu del món. Els mitjans de transport. L’entorn natural: desert, selva, glaceres… i la seva relació amb l’entorn social.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La responsabilitat i el respecte pels animals. La presa de decisions personals. El sentiment de possessió. L’autoestima. Interdisciplinarietat: Els animals i el medi natural. L’hàbitat de les tortugues. La importància dels llibres i la cultura.

12


Nivell Lector Mitjà nn

Embolics a palau

El somni de les andròmines

Autora: Teresa Blanch Il·lustradora: Isabel Badia Pàgines: 80 Codi comercial: 1456087 ISBN: 978-84-489-1381-6

Autor: Joan de Déu Prats Il·lustrador: Oriol Vidal Pàgines: 48 Codi comercial: 1456212 ISBN: 978-84-489-3399-9

Gènere: Aventures

Gènere: Fantasia

A palau hi ha un gran aldarull perquè la princesa no vol ser reina. Ha decidit de ser cuinera! La reina no ho acaba de pair, però la princesa és tan tossuda que l’única solució és segrestar-la i casar-la amb el príncep Luka von der Vista! Sa majestat la reina i el seu fidel capità enllesteixen tots els preparatius per al segrest que ha de posar fi a les cabòries de la jove princesa.

El petit Joan descobreix que totes les coses somien: des de les eines més humils del camp fins a la pluja, les flors o el sol. Però, tot d’una, s’adona que a les golfes de casa un munt d’estris vells estan tristos perquè ja no somien. El petit Joan els portarà al país dels somnis perquè les gàbies es converteixin en arpes, les estrelles de mar en estels caiguts del cel, els miralls trencats en calidoscopis…

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La capacitat de comprensió. El respecte. El creixement personal. Saber prendre les pròpies decisions. L’ autoestima. Interdisciplinarietat: Els oficis. La cuina i els llibres de receptes.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La imaginació i la creació. El creixement personal. L’art com a creador d’emocions. Interdisciplinarietat: La creació artística en general. L’obra i la figura de Joan Miró. La prosa poètica.

13


LECTURA ACTIVA

El Foc de la Nit Autor: Toni Villalobos Il·lustradora: Marta Balaguer Pàgines: 96 Codi comercial: 1456038 ISBN: 978-84-489-0672-6

Gènere: Fantasia En Tim no s’hauria imaginat mai que aquella cuca petita i lletja que acabava de conèixer tingués la solució per enfrontar-se als ratpenats gegants i, encara menys, que acabaria convertint-se en una bona amiga…

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La superació d’entrebancs. L’esforç. La presa de decisions. El creixement personal. L’ autoestima. Interdisciplinarietat: La vida al bosc: flora i fauna, els ocells en particular.

14

Nivell Lector Avançat nnn


A R U T C E L A V I ACT S É M IA … S É M A L L A B E R T E D S O S S RECUR E R U T C E L S E L A R PE


I A MÉS A MÉS…

En Maure i el follet Cacagroga

Més contes de la Cira

És fosc!

Autora: Gisela Asensio Il·lustradora: Àfrica Fanlo Pàgines: 104 Codi comercial: 1456179 ISBN: 978-84-489-2685-4

Autor: Josep Gòrriz Il·lustradora: Montse Español Pàgines: 104 Codi comercial: 1456137 ISBN: 978-84-489-2085-2

Autora: M. Àngels Juanmiquel Il·lustrador: Guillem Cifré Pàgines: 96 Codi comercial: 1456110 ISBN: 978-84-489-1622-0

Gènere: Fantasia

Gènere: Contes. Rondalles

Gènere: Psicològica

En Maure està molt enfadat amb el follet Cacagroga, que viu a la seva panxa, perquè no li agrada el blat. Per culpa seva no pot menjar res que tingui gluten. I rumia que rumiaràs, vet aquí que el dia que bufa les espelmes del pastís del seu sisè aniversari, a en Maure se li acut demanar un desig molt especial… Es tracta d'una història amb molt d’humor que serveix per mostrar-nos les experiències dels infants celíacs.

En aquestes noves històries, la Cira descobrirà que el nyanyo que s’ha fet és poqueta cosa comparat amb el que es va fer el seu avi de jove i que li va valer guanyar una copa de futbol. També marxarà a buscar bolets i es trobarà amb un rossinyol ferit que, finalment, anirà a viure a casa de la Cira. En els altres dos contes s’adonarà que comprar un gelat a l’estiu no és tan senzill com sembla i que anar a visitar l’hort de la tieta pot ser molt divertit, encara que visqui tan lluny!

Tan bon punt el pare surt a comprar i l’Enric es queda sol, esclata una terrible tempesta i els llums de la casa s’apaguen. Tot és fosc! L’Enric sent sorolls arreu i gairebé no s’atreveix a moure un dit. Vol pensar que el pare no trigarà, però passen els minuts i no arriba. Aleshores recorda que en un calaix del menjador hi ha una llanterna. Amb el llum a la mà, l’Enric lluita a tort i a dret contra les ombres i els sorolls…, però a la llanterna aviat se li acaben les piles!

Trobareu una altra aventura d’aquest personatge en el llibre La Cira («Sopa de Llibres» sèrie groga núm. 136).

Temàtiques: Sentiments. Autoestima. Valors i emocions: L’acceptació d’alguna intolerància a algun aliment. El creixement personal. Interdisciplinarietat: Els trastorns de l’alimentació. La temàtica dels infants celíacs.

16

Temàtiques: Relacions humanes. Valors i emocions: Les relacions familiars. La importància de fer-se gran. La motivació. Interdisciplinarietat: Els contes i les rondalles.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La superació de les pors. La inseguretat. La incertesa. La responsabilitat. Interdisciplinarietat: Els sentits de la vista i l’oïda. Les tempestes i els fenòmens meteorològics. Les onomatopeies.


Nivell Lector Bàsic n

Els tres amics

L’any de l’Esquirol

Autor: Helme Heine Il·lustrador: Helme Heine Pàgines: 72 Codi comercial: 1456062 ISBN: 978-84-489-1002-0

Autora: Teresa Duran Il·lustrador: Sesé Pàgines: 88 Codi comercial: 1456015 ISBN: 978-84-489-0652-8

Gènere: Contes. Rondalles

Gènere: Contes. Rondalles

Hi ha moltes granges al món, però no n’hi ha cap com la del Bonestar. Allà hi viuen molt bé en Cesc Gall, en Joan Ratolí i en Silvestre Gras, tres grans amics que van junts a tot arreu… Els agrada parlar fins a mitjanit; però, què poden fer perquè l’endemà en Cesc Gall es desperti ben d’hora?

Ben segur que l’esquirol recordarà aquella setmana de tardor. Ell feia la seva feina, però, de tant en tant, s’enduia uns bons ensurts. I va arribar l’hivern i l’esquirol es va haver de guardar del fred. Va arribar després la primavera, i el sol el va escalfar. I a l’estiu… l’esquirol va tenir set fills i, amb els altres animals del bosc, ho van celebrar.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: L’amistat. La convivència. Aprendre a compartir, a ajudar-se i a col·laborar. Interdisciplinarietat: El medi natural. La vida en una granja. Els jocs. La higiene personal. L’alimentació.

Temàtiques: Bestiari. Animals. Valors i emocions: L’amistat. La importància de les tradicions. La transmissió del coneixement. El perill. Interdisciplinarietat: Les estacions de l’any. El bosc i els animals que l’habiten. Les festes populars. Els contes i les rondalles.

17


I A MÉS A MÉS…

En Kiki vol xocolata!

Un elefant amb cor d’ocell

La bruixa i el mestre

Autor: Txiliku Il·lustrador: Jokin Mitxelena Pàgines: 80 Codi comercial: 1456078 ISBN: 978-84-489-1206-2

Autora: Mariasun Landa Il·lustrador: Emilio Urberuaga Pàgines: 72 Codi comercial: 1456058 ISBN: 978-84-489-0968-0

Autora: Mariasun Landa Il·lustradora: Asun Balzola Pàgines: 80 Codi comercial: 1456056 ISBN: 978-84-489-0966-6

Gènere: Realista

Gènere: Fantasia

Gènere: Fantasia

En Kiki s’empipava d’allò més quan tenia gana i ningú no li’n feia cas, i aleshores podia fer uns crits terribles. I vet aquí que un dia que el meu avi tenia molta feina i el lloro molt poca paciència, va passar una cosa terrible…

«Ramat d’elefants amb inquietuds culturals busca mestra amb esperit dinàmic i aventurer. Oferim: habitatge a la selva africana i dieta vegetariana. Salari: cent tones de plàtans.» En llegir aquest anunci, una mestra sol·licita el lloc de treball. Allà, a la selva, descobrirà que no tots els elefants són iguals… Depèn del cor que tinguin!

La bruixa Desastre era maldestra i romancera. Els seus encanteris i bruixeries només tenien efecte entre els professors de les escoles: els convertia en ampolles de cava. Fins que va conèixer el mestre Roger i l’amor va canviar completament la seva vida.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La responsabilitat. El respecte per la gent gran. La família. La mort. Les vivències personals. Interdisciplinarietat: La cura dels animals. El tren: els oficis, les estacions, les locomotores, etc.

Temàtiques: Sentiments. Valors i emocions: La relació entre mestres i alumnes. L’adquisició de coneixements com a forma d’enriquiment personal. L’amistat. Interdisciplinarietat: L’entorn natural. La protecció i el respecte pels animals. La comunicació. El tipus de vida a l’Àfrica.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: La companyonia. L’amistat. La importància de la imaginació. La superació de les pors. Interdisciplinarietat: Els oficis i les professions. Els personatges fantàstics. La importància de la tradició oral. Les bruixes.

18


Nivell Lector Mitjà nn

La Llufa, quina mofeta!

L’any del Blauet

El forçut manyós i el lleó xerraire

Autora: Glòria Marín Il·lustrador: Valentí Gubianas Pàgines: 48 Codi comercial: 1456036 ISBN: 978-84-489-0706-8

Autor: Jaume Cabré Il·lustrador: Sesé Pàgines: 64 Codi comercial: 1456026 ISBN: 978-84-489-0725-9

Autor: Salvador Comelles Il·lustradora: Àngels Ruiz Pàgines: 40 Codi comercial: 1456101 ISBN: 978-84-489-0519-4

Gènere: Aventures

Gènere: Aventures

Gènere: Contes. Rondalles

A l’illot de la Ferum, una colònia de mofetes viu feliç i confiada fins al dia en què el temible caçador Esguerrapell hi arriba disposat a capturar-les. Però al caçador no li serà fàcil sortir-se amb la seva: la Llufa, una mofeta jove i entremaliada, disposa de l’arma perfecta per defensar-se…

El Blauet decideix deixar la selva i conèixer món; així, doncs, haurà d’aprendre molt sobre els costums del fred i la calor en el nostre país, perquè, a la selva, el temps era sempre el mateix. Coneixerà la senyora Tardor, que fa perdre les fulles al Pollancre; l’Hivern, que gela l’Estany; la Primavera, que fa retornar els amics, i l’Estiu, que fa madurar el gra.

T’agraden les auques i els rodolins? Si és així, obre el llibre i trobaràs una història d’un home forçut que, de tant aixecar pesos, aconsegueix avorrir el seu públic. Com que és manyós, es fa una caravana i es llança a l’aventura de buscar un públic nou. Arriba a una illa i, mentre es prepara un suculent esmorzar, té un bon ensurt: un lleó ferotge li esguerra el tiberi. Però no pateixis, el lleó només és… un lleó xerraire.

Temàtiques: Humor. Valors i emocions: L’amistat. La superació de la por. La participació activa. Interdisciplinarietat: Els animals especialment preuats per la seva pell. Les mofetes. L’entorn natural.

Temàtiques: Bestiari. Animals. Valors i emocions: Les ganes d’aprendre i de viure experiències noves i la necessitat de compartir-les amb els altres. Interdisciplinarietat: Els ocells. La selva. Els diferents tipus d’arbres. Les estacions de l’any.

Temàtiques: Contes. Rondalles. Valors i emocions: La força i la valentia. La soledat. L’amistat. L’autonomia personal. Interdisciplinarietat: Els animals salvatges. Els oficis i les professions.

19


A A R R U U T C E LLA LECCTTIVA AL'AULA A L L A B E R T E D S O S S RECUR E R U T C E L S E L A R PE


LA LECTURA A L’AULA Activitats a l’aula Les activitats relacionades amb l’aula que us proposem estan especialment pensades per fomentar l’interès i la participació activa dels alumnes en les activitats orientades al foment de la lectura.

LA MÀGIA DE LES PARAULES Tallers de creació d’encanteris, refranys, haikus… Us proposem tres tallers de creació literària: • Taller de creació de refranys. • Taller de creació d’encanteris. • Taller de creació de haikus (recomanat per a alumnes de Cicle Superior). Tots els tallers estan conduïts per l’escriptora Núria Albertí. Objectius: Promoure la creativitat dels alumnes, el treball col·laboratiu i l’ús del llenguatge (comprensió lectora i escrita, i expressió oral i escrita).

TALLER D’EMOCIONS I POESIA Aprendre a ser més feliços. La poesia és el llenguatge adequat per descriure emocions que no sabríem com expressar d’altra manera. Una imatge, una metàfora, només són eines per entendre i veure reflectides les nostres emocions. La poesia es converteix en una bona excusa per abordar temes com l’assertivitat, l’autoestima o autoconeixement personal entre altres. Aquest taller està conduït per Núria Albertí, formadora en intel·ligència emocional.

22


Si esteu interessats en alguna d’aquestes activitats, poseu-vos en contacte amb el vostre promotor de zona. Les aules amb llibres de lectura socialitzats no entren dins les possibilitats d’acolliment d’aquestes activitats.

ANIMACIÓ A LA LECTURA Sessions de creació d’hàbits de lectura i formació de lectors. Us oferim sessions d’animació a la lectura adaptades a les estratègies de cada etapa i a les vostres necessitats específiques. La sessió es pot dur a terme abans, en el transcurs o després de la lectura i basar-la en un llibre o en una col·lecció. Objectius: Les sessions, amb activitats engrescadores, innovadores i interdisciplinàries, volen conciliar els objectius curriculars amb la creació d’un hàbit de lectura i la formació de lectors. El nostre desig és apropar els infants als llibres d’una manera lúdica i afectiva.

L’AUTOR ENS VISITA L’experiència vital d’escriure explicada pels autors. Posem al vostre abast la possibilitat que alguns dels nostres autors visitin les vostres aules o centres. Cada autor aporta la seva experiència professional d’una manera vital i això permet que els infants tinguin una visió realista del fet d’escriure i de crear històries. Objectius: Es tracta que els infants puguin conèixer de prop els creadors i el seu món, la qual cosa, sens dubte, afavoreix el diàleg i l’intercanvi d’idees.

23


A R A U L T LEPCER CATIVA A TECA O I L B BI

L L A B E R T E D S O S S RECUR E R U T C E L S E L A R PE


RODOLINS, RODOLINS Rodolins i coneixements Llibres que ofereixen dos elements fonamentals en l’aprenentatge de la lectura global: d’una banda, el text, escrit amb lletra lligada i de pal, i, de l’altra, les imatges, amb fotografies i dibuixos. En cada llibre s’ha fet una selecció de rodolins amb molt de ritme que facilita la recitació i la memorització.

Codi comercial: 146408

Codi comercial: 1464090

9

Codi comercial: 1464099

Codi comercial: 1464091

Codi comercial: 1464100 Codi comercial: 1464092

26

• Lectura global • La recitació • La rima • El ritme • La memorització • El rodolí

Codi comercial: 1464108

Codi comercial: 1464107

Autor: Pere Martí i Bertran. II·lustradors: Núria Feijoó, Mercè Galí, Roser Matas i Cristina Zafra.


TEMPS A L’ESCOLA Contes És una col·lecció de contes per divertir-se i aprendre, pensada per treballar diferents aspectes de l’educació dels nens i nenes en l’àmbit escolar i familiar mitjançant el foment de la lectura. En els llibres hi trobareu propostes musicals senzilles per fer a casa i a l’escola i una petita guia didàctica per ampliar coneixements i comprovar el nivell de comprensió lectora. Autores: Carlota Iglesias i Àngels Ribas. Il·lustracions: Lia Bertran. Música: Aleix Tarrés i Dani Alonso.

Codi comercial: 1464093

• El creixement personal • La superació de les dificultats • La tolerància • L’educació per a la convivència • La resolució de conflictes

Codi comercial: 1464086

Després d’un s moments de silenci, UN NEN li DIU : —NO, és ELL qui HA DE DEC IDIR. LLAVORS, s’ac osta a la gàbia i LI DEIXA LA PORTA OBE RTA.

ELS NENS mire n l’ocell engabia t. ARA ENTENE N PER QUÈ LA PARAULA LLIBERTAT ES VA TRENCAR el dia que va L’ESCURA-XEM arribar. ENEIES se’ls mira i AFIRMA: —ALLIBERAR-LO DEPÈN DE VOS ALTRES. 26

BG00224401_INT_el

_lladre_de_paraules.

indd 26

27

28/02/14 11:15

BG00224401_INT_e

l_lladre_de_paraules

.indd 27

Codi comercial: 1464082

28/02/14 11:15

S–ee

–yπu!

M’HA CAIGUT EL SAC!

K–isses!

A VÉNS

G–ππd

night!

? MB MI?

IS RR CO NO

M RA’ SPE T, E TAN

!

ye!

B–ye-∫

observa La lluna plena ARRIBEN. ELS NENS com

l’entrada A la porta de EL SEU AMIC, veu en Julià, SOMRIENT que L’ESPERA objecte amb un enorme

—Mare, afanya’t, TS ELS FANALE —diu S’ENCENEN! és l’Abril—. On ? nino el meu

a la mà.

5

04/10/13 13:01

4

_NitPrimavera.indd

04/10/13 13:01

5

BG00221301_INT_TE

era.indd 4

_NitPrimav BG00221301_INT_TE

27


TEMPS PER DIVERTIR-SE Contes Els protagonistes dels contes d’aquesta col·lecció viuran experiències amb les quals els lectors més petits s’identificaran fàcilment perquè els ajudaran a expressar els sentiments propis dels infants. Els contes d’aquesta col·lecció ens parlen dels sentiments com a elements positius, siguin els que siguin. Autores: Carlota Iglesias i Àngels Ribas. Il·lustracions: Emma Reixach i Gemma Riba.

Codi comercial: 1464094

• Els sentiments • L’autoestima • Les pors • El valor de l’amistat • La superació de les dificultats  entiment de pertinença •S i arrelament a un lloc

Daniel arriba a casa amb Fins que UN DIA, en POR PER CAÇAR! JA NO QUEDA CAP

Codi comercial: 1464087

–el m†÷ H–i ha –dies –que maquillem –i –el fem –a√π◊rit.

les mans buides.

ja NO HI HA RES valent ni fort, perquè Ningú no necessita ser FACI PLORAR. QUE ESPANTI NI QUE Al món on viu, LA GENT

12

JA NO SE SENT SOLA.

13

És això el que volem?

04/07/14 12:59

enjapors.indd 13

04/07/14 12:59

BG00229201_INT_TD_MaquinaM

enjapors.indd 12

BG00229201_INT_TD_MaquinaM

Codi comercial: 1464083

NAVEGUEN entre les cales i fondegen, CONFIATS QUE UN SARD O UN PAGELL descuidat ES DEIXARÀ ATRAPAR.

A l’horitzó VEUEN UNA TACA MOLT GRAN que s’apropa cap a ells.

H–i ha –dies –que –all¬ –que –e speres –es fa realitat.

DE SOBTE, en Rull arrufa

el nas.

—Què tens, Rull? Què has vist? —diu en Gerió. —Arf, arf! —fa en Rull. 4

5

BG00221401_INT_TD_IllaArrels.

indd 4

01/10/13 09:01

BG00221401_INT_TD_IllaArrels.

indd 5

01/10/13 09:01

28


A R U T C E L A V I ACT L L A B E R T E D S O S S RECUR E R U T C E E LD S E L A R PE

E R D QUA

S E R E N È G

I

S E U Q I TEMÀT


QUADRE DE GÈNERES I TEMÀTIQUES Gradació de dificultat de lectura en tres nivells:

Bona nit, Joan!

El Foc de la Nit

El forçut manyós i el lleó xerraire

El forn d’en Musaranya

El pirata i la princesa

El somni de les andròmines

Els tres amics

Em vols fer un favor?

Embolics a palau

En Jaumet busca escola

En Kiki vol xocolata!

En Maure i el follet Cacagroga

És fosc!

Fricandó

La bombolla de sabó

Bàsic n

Pàgina del catàleg

8

14

19

9

7

13

17

12

13

12

18

16

16

7

8

Nivell lector

n nnn nn

n

n

nn

n

nn nn nn nn

n

n

n

n

Mitjà nn

Dades del llibre

Avançat nnn

Poesia Històrica

Gèneres

Aventures / Viatges

l

l

Ciència-ficció Fantasia

l

l

l

l

l

l

l

Policíaca / Misteri Realista

l

l

l

Psicològica

l

Contes / Rondalles

l

l

Temàtiques

Bestiari / Animals Humor

l

l

Relacions humanes (familiars / amistat / parella) Sentiments / Autoestima Conflictes (personals / socials / bèl·lics)

30

l

l l

l

l

l

l

l l

l

l

l

l

l

l


La bruixa i el mestre La Cira La Llufa, quina mofeta! La Moli i la Doli La Moli, la Doli i la teeela de color vermeeell La tortuga d’en Hans La veritable història del llop La tortuga poruga i la seva amiga eruga L’any de l’Esquirol L’any del Blauet L’aventura de les flors L’Osvald, l’elefant musical Més contes de la Cira Plou i fa sol Quin niu més bonic! Tramuntana a la granja! Un bon dia, un barret Un cop de vent Un elefant amb cor d’ocell Un Romeu de pega dolça

18 9 19 6 5 12 4 6 17 19 7 10 16 11 5 9 11 6 18 11

nn n nn n n nn nn n n nn n n n nn n n nn n nn nn

l l l l l l

l

l

l

l l

l

l l

l l

l

l

l

l

l l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

31


ORS T C E L S R PRIME

PLA

SE GO

EINES PER A LA A R U T C E L PLA LEC TO R SEGO NS CUR S

PER A

CICLE MITJÀ

LA

EINESLECTURA R IO R E P U LE S

CIC

SI  VOLEU  MÉS  INFORMACIÓ  SOBRE  ELS  MATERIALS  DE  SUPORT  A  LA  LECTURA, PODEU  SOL·LICITAR  AQUESTS  CATÀLEGS.


Vivim en una societat cada vegada més global i exigent, en la qual la lectura és un instrument cabdal per a l’aprenentatge i la millora del rendiment escolar, instrument que permet als joves d’accedir a la informació i al coneixement.

La lectura comprensiva (LC) esdevé una eina primordial necessària en cada moment per interactuar amb l’entorn i per resoldre els reptes de la vida quotidiana; per aquest motiu, hem de dotar el jove dels recursos necessaris per ser un lector competent a l’hora de connectar els continguts amb la informació.

El Pla de Lectura Barcanova pot integrar-se en el projecte educatiu de centre i pot facilitar als docents l’elaboració del PLEC (Pla de Lectura de Centre).


Eines per a la lectura. Cicle Inicial  

Eines per a la lectura. Cicle Inicial Editorial Barcanova

Eines per a la lectura. Cicle Inicial  

Eines per a la lectura. Cicle Inicial Editorial Barcanova

Advertisement