__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

14.12.2019

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

MAINOSLIITE

YRITYSARVOT JA VASTUULLISUUS

Välittäjän vastuullisuuden pitäisi olla tärkein valintakriteeri | s. 6

Poppamies parantaa maailmaa chilitaimi kerrallaan

Metsästysseurojen toiminta on paljon muutakin kuin pelkkää riistanpyyntiä

Humaanit anarkistit ravintolaketjujen myytinmurtajina

| s. 3

| s. 8

| s. 10


2

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

MAINOSLIITE

Yritysarvot ja vastuullisuus

SISÄLLYS: Eläinystävän ihmekauppa Rehellisesti toimiva suomalaisyritys on hyvinvointivaltion takaaja Poppamies parantaa maailmaa chilitaimi kerrallaan Ympäristövaikutukset haltuun myös pienyrityksissä Kannattava liiketoiminta edellyttää vastuullisuutta InfraOne Oy näyttää suuntaa maarakennusalalla Välittäjän vastuullisuuden pitäisi olla tärkein valintakriteeri Vastuullinen onnellistaja Lähes 100 vuotta toimintaa luonnon monimuotoisuuden hyväksi Aktiivisesti vastuullisuuden asialla Millog on osaava uudistaja, rohkea vastuunkantaja ja reilu kumppani – Tehdään yhdessä parempi ja turvallinen tulevaisuus Humaanit anarkistit ravintolaketjujen myytinmurtajina Kokoaan suurempi vastuullisen maalämpökaivoporauksen edelläkävijä Lagerblad Foodsin Timo Luotonen: ”Emme pelasta maailmaa yksin, mutta ei ainakaan tarvitse tulla nillittämään, että ette tehneet mitään.”

Eläinystävän ihmekauppa

2

Teksti: Maija-Liisa Saksa

2 3 4 5 5 6 7

Lemmikkien ihmemaa on olemassa. Se on Turun Lemmikkiasema, yksityinen kivijalkakauppa keskustan tuntumassa.

Siellä ymmärretään, neuvotaan ja opastetaan lemmikkieläinten omistajia valitsemaan juuri oikeat syötävät ja tarvikkeet kaikille kodin lemmikeille kissoista, koirista ja linnuista alkaen aina vaihtolämpöisiin matelijoihin asti. – Kattava ruoka-, lisäravinne- ja tarvikevalikoimamme ovat asiakaspalvelumme ydin. Meiltä tuotteet saa heti mukaansa ja kehitämme valikoimaamme jatkuvasti asiakkaittemme tarpeiden mukaisesti. Asiantunteva ja kokenut henkilökuntamme osaa auttaa kiperissäkin tilanteissa, vakuuttaa yrittäjä Ritva Kyllönen. Kaikenlaiset lemmikit ovat tervetulleita Lemmikkiasemalle. Liikkeessä toimii suosittu lemmikkien kynsienleikkuupalvelu ilman ajanvarausta. Lemmikkiaseman PentuTreffeillä tiistaisin ja keskiviikkoisin on 8 vuoden aikana sosiaalistettu noin 3000 koiraa. PentuTreffit on iloinen, maksuton ja tärkeä leikkihetki koiranpennuille! – Asiakkaamme on kuninkaamme. Unelmamme on alusta alkaen ollut olla se paras ja läheinen erikoisliike ja tehdä jokaisesta päivästä lemmikille ja hänen omistajalleen merkityksellinen, korostaa Kyllönen.

8 9

9 10 11

12

Joulukuu 2019 Yritysarvot ja vastuullisuus on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu. Editor Helsinki on itsenäinen yritysviestinnän asiantuntija. Vastaava tuottaja: Christian Ehrström | AD: Maria Taari, Jenni Hyttinen Toimittajat: Jari Peltoranta, Timo Mansikka-aho, Kati Keturi, Maija-Liisa Saksa, Mia Heiskanen Kannen kuva: SKVL | Painopaikka: Sanomapaino 2019 Editor Helsinki Oy | www.editori.fi | Valtteri Rantalainen | p. 040 561 7703 tuotanto@editorhelsinki.fi

www.turunlemmikkiasema.fi

Kuluttajat voivat valinnoillaan vaikuttaa siihen, että kotimaiset kivijalkaliikkeet, niiden laajat tuotevalikoimat ja hyvä palvelu säilyvät, muistuttaa Ritva Kyllönen.

Rehellisesti toimiva suomalaisyritys on hyvinvointivaltion takaaja Yli 20 vuotta rakennusalalla toimineen Betoco Oy:n suomalainen omistajapariskunta on huolissaan rakennusalalle pesiytyneistä rikollisista toimijoista, jotka murentavat Betocon kaltaisten rehellisesti toimivien yritysten toimintamahdollisuuksia. Yrittäjät vetoavat nyt alan tilaajaorganisaatioiden vastuullisuuteen, kun ne palkkaavat alihankkijoita työmaille. Teksti: Jari Peltoranta

– Hyvinvointivaltion ylläpitäminen on kallista ja edellyttää sitä, että kaikki täällä toimivat yritykset maksavat lakisääteiset maksunsa ja veronsa. Muuten järjestelmämme ei toimi, Betoco Oy:n toimitusjohtaja Antti Peltomäki ja konsernin taloushallinnosta vastaava Satu Peltomäki toteavat. Vuonna 1997 perustettu Betoco Oy on erikoistunut betonielementtien pystysaumaustyöhön, ontelosaumauksiin sekä raudoitus- ja muotitustöihin. Yritys tekee ammattitaidolla myös uudisrakennusten muut rakennustyöt. Konserniin kuuluu myös kaksi muuta yritystä.

Rikolliseen toimintaan on puututtava – Suomeen on rakennusalalle pesiytynyt joukko rikollisia toimijoita, joilla ei ole aikomustakaan hoitaa lakisääteisiä maksujaan. Kokemukseni mukaan nämä hämäräfirmat ovat useimmiten ulkomaalaisomisteisia. Täällä pitäisi

kiireesti herätä tilanteeseen, Antti Peltomäki sanoo. Rakennusurakan tilaajalla ja urakoitsijalla on velvollisuus torjua harmaata taloutta. Peltomäet kuuluttavat työmaiden hankintaorganisaatioilta vastuullisuutta, jotta ne oikeasti paneutuisivat selvittämään alihankkijoidensa luotettavuutta. – Kokenut ison rakennusyrityksen hankintapäällikkö pystyy aika helposti tunnistamaan riskiyrityksen. Tällainen yritys on tuore ja valitettavan usein sellaisten henkilöiden perustama, joiden juuret ovat muualla kuin Suomessa. Usein urakka saadaan hieman kilpailijoita halvemmalla hintatarjouksella. Hämärätoimintaa pyöritetään, kunnes viranomainen huomaa yrityksen laiminlyönnit ja alkaa periä laiminlyötyjä lakisääteisiä maksuja oikeuden kautta. Silloin toiminta ajetaan alas ja jatkajaksi perustetaan uusi yritys puhtailla papereilla, Antti Peltomäki sanoo. Rikollinen toiminta ei usein-

kaan jää tähän, vaan laajenee myös laitehankinnan puolelle. Tarvittavia työkoneita ja laitteita ei osteta lainkaan, vaan ne varastetaan joltakin toimivalta työmaalta. – Tällainen toiminta murentaa suomalaisen hyvinvointivaltion perustan ja on ikävää seurata, miten asiat Suomessa rakennusalalla ovat. Meille Betocossa on kunnia-asia olla luotettava ja vastuullinen yritys, joka hoitaa yhteiskunnalliset velvoitteensa, jotta Suomi voi olla myös tulevaisuudessa hyvinvointivaltio, Peltomäet korostavat painokkaasti.

Betoco Oy: Aidosti yli 20 vuotta rakennusalalla toiminut rehellinen suomalainen yritys.

www.betoco.fi

– Haluamme varmistaa korkean laadun säilymisen rakennusalalla ja haluamme luoda uusia työpaikkoja. Näin omalta osaltamme varmistamme verotulojen kasvun ja suomalaisen hyvinvointivaltion turvaamisen, Betoco Oy:n toimitusjohtaja Antti Peltomäki ja konsernin taloushallinnosta vastaava Satu Peltomäki toteavat.


MAINOSLIITE

3

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

Yritysarvot ja vastuullisuus

Poppamies parantaa maailmaa chilitaimi kerrallaan Tamperelainen Poppamies valmistaa ja markkinoi aitoja maustamisen tuotteita – ja siinä sivussa muokkaa toimialaa hivenen vastuullisemmaksi. Teksti: Timo Mansikka-aho

– Maustaminen on lähtökohtaisesti globaali toimiala, ja se asettaa omat haasteensa myös vastuullisuusmielessä, toteaa Poppamiehen tuotekehittäjä Marko Suksi. – Erilaiset mausteet ja hedelmät vaativat omanlaiset ilmastot kasvaakseen ja menestyäkseen. Suomi ei valitettavasti ole ilmastoltaan paras paikka kasvattaa mausteita, vaan ne tuotetaan lähempänä päiväntasaajaa. Tästä on suora yhteys niin kuljetusten synnyttämiin ilmastorasitteisiin kuin paikallisiin työskentelyolosuhteisiin vaikuttamiseen. Poppamies on koko toimintansa ajan lähtenyt siitä, että se ei hae ehdoin tahdoin halvimpia tuottajia yhteistyökumppaneikseen, vaan toimii ainoastaan sertifioitujen tahojen kanssa. Esimerkiksi chilien kasvatuksessa yhtiö on itse rakentanut oman hankintaketjunsa, alkutuotannosta lähtien.

Valvomalla itse tuotantoa Poppamies tietää koko ajan, mistä raaka-aineet tulevat. Samalla yritys pyrkii koko ajan vaikuttamaan myös siihen, miten asiat tehdään. – Valitsemme kumppanimme pitkälti arvomaailmojen perusteella, Caj Sjöman toteaa. – Tuotteiden laatu on luonnollisesti tärkeää, mutta esimerkiksi työntekijöistä ja työskentelyolosuhteista huolehtiminen ovat asioita, joita myös edellytämme. Yhteiset tekemisen periaatteet ovat tärkeitä. Edellytämme yhteistyökumppaneiltamme sitoutumista samoihin kansainvälisiin standardeihin, mitä itse noudatamme. Esimerkkinä tästä on BSCI (Business Social Compliance Initiative), joka on YK lanseeraama aloite, ja jota Poppamies on omassa toiminnassaan sitoutunut noudattamaan.

Tuotantoketju

Kun tuotanto on siellä missä raaka-aineetkin, niin tuotteiden saaminen Costa Rican tehtaalta Äänekosken Citymarketin maustehyllylle ja edelleen suomalaiseen ruokapöytään ei ole aivan helppoa. Huomion kiinnittäminen pieniinkin asioihin saa aikaan merkittäviä kerrannaisvaikutuksia. – Seuraamme tarkasti niin rahdin kuin koko tekemisemme hiilijalanjälkeä, ja pyrimme minimoimaan sitä kaikin tavoin, Marko Suksi kertoo. – Pyrimme hoitamaan kulje-

– Chilikastikkeissa pyrimme pitämään hankintaketjun mahdollisimman lyhyenä, toteaa toimitusjohtaja Caj Sjöman. – Portugalissa meitä varten istutettiin tänä vuonna 37 000 chilitainta. Kasvatus tapahtuu mahdollisimman lähellä tehtaita, jotta raaka-aineen kuljettaminen tehtaalle olisi mahdollisimman tehokasta. Viljelmiltämme on vain parin sadan metrin matka tuotantolaitoksille.

Kuljetukset

tukset mahdollisimman kevyellä tavalla, ja kompensoimme aiheuttamaamme ilmastorasitetta mm. istuttamalla Panaman sertifioidun metsäprojektin puitteissa Poppamies-puita.

”Muutos ei lähde kuin omasta itsestä ja siitä esimerkistä, jota näytämme muille.” – Caj Sjöman

Rahtiyhtiöiltä pyydetään laskelmat hiilijalanjäljestä. Se on yksi esimerkki eleestä, jonka tarkoitus on tehdä asioita oikeaan suuntaan – aina senhetkisen tietämyksen varassa.

Vaikuttaminen Työolojen lisäksi Poppamies tekee käyttämilleen tuotantolaitoksille selväksi, miten se haluaisi esimerkiksi vaikuttaa niiden energiantuotantoon. Poppamies on itse valjastanut varastonsa lämmityksen maalämpöön, ja toimitilojen käyttämän sähkön tuotannossa hyödynnetään Tampereen sähkölaitokselta vuokrattuja aurinkopaneeleja. – Muutos ei lähde kuin omasta itsestä ja siitä esimerkistä, jota näytämme muille, Caj Sjöman painottaa. Päättäväinen ote on tuonut

hienoja tuloksia. Costa Ricassa Poppamies on valmistuttanut mausteita hiilineutraalisti jo vuosikymmenen ajan. Tuotannosta huolehtii perheyritys, joka tunnetaan erittäin hyvin vastuullisesta toiminnastaan. Costa Rica sai valtiona erityistä tunnustusta YK:n ilmastokokouksessa 2019 toimistaan ilmaston suojelemiseksi. Tässäkin pienen maan esimerkki on tärkeä meille kaikille. – Hankkimalla mausteita kehittyvistä maista voimme jälleen olla omalla pienellä toiminnalla tukemassa kehittymistä, Caj Sjöman muistuttaa. –Tuotteiden laadun varmistamiseksi teemme tarkkaa valvontaa niin omasta kuin yhteistyökumppaneidenkin toimesta. Viimeisenä varmistuksena toimii Suomessa erittäin hyvin toimiva elintarvikevalvonta ja Tullin laboratoriotestit.

Aktiivinen ote Poppamies suhtautuu vastuullisuuteen kokonaisvaltaisena kehityshankkeena; niihin asioihin, joita on mahdollisuus edistää, pyritään aktiivisesti vaikuttamaan. Myös tuoteturvallisuus- ja elintarviketurvallisuusasiat kuuluvat näihin, ja yritys onkin mukana ajamassa läpi ISO26000-yhteiskuntavastuusertifiointia. – Me näemme toimintamme vastuullisena äijäilynä, Marko Suksi korostaa. – Alalla on yleisesti ottaen paljon tekemistä vastuullisuusasioi-

den suhteen, me emme halua nyt emmekä tulevaisuudessa tuntea huonoa omatuntoa siitä, että emme olisi tehneet asian eteen voitavaamme. Kannattava liiketoiminta on kuitenkin se, joka loppupeleissä mahdollistaa myös vastuullisuuteen panostamisen. – Terve yritys pystyy huolehtimaan myös vastuullisuusasioista paremmin, Caj Sjöman painottaa. – Emme mekään voi kuristaa itseämme näillä asioilla, vaan teemme sen, mihin liiketoiminnan ehdoilla pystymme. Tärkeää on tiedostaa, että pienilläkin teoilla voi olla suuri merkitys. Muutokseen täytyy suhtautua intohimoisesti, omat mahdollisuudet ja vahvuudet tiedostaen. Poppamies tekee aitoja maustamisen tuotteita, joilla se toivoo olevan kuluttajille lisäarvoa. Siinä sivussa on tarkoitus rakentaa yritys, josta omat lapsetkin voisivat joskus olla ylpeitä.

poppamies.fi


4

MAINOSLIITE

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

Yritysarvot ja vastuullisuus

Ympäristövaikutukset haltuun myös pienyrityksissä Liiketoiminnan aiheuttamien ympäristövaikutusten vähentäminen on yhä tärkeämpi osa yritysten strategiaa. Omille asiakkaille ja sidosryhmille on pystyttävä todentamaan eri lähteistä syntyvien päästöjen määrä ja erityisesti niiden vähentäminen. Tämän mahdollistaa EnerKey SaaS-palvelu, joka yhdistää uudella, säästöjä tuovalla tavalla ympäristövastuullisuuden ja energianhallinnan. Jatkossa kumppanuusmallin myötä EnerKey-palvelu on tarjolla myös pienille yrityksille energiayhtiöiden ja muiden kanavakumppanien kautta. Teksti: Maija-Liisa Saksa

Kuvat: Anssi Kumpula

EnerKeyn käyttäjät ovat tähän asti olleet pääosin isoja yrityksiä ja kaupunkeja. – Haluamme auttaa kaikkia käyttämään vähemmän resursseja. Järjestelmällisen seurannan, raportoinnin ja analysoinnin avulla tehdyt toimenpiteet näkyvät vähentyneinä päästöinä, jätteinä, pienentyneenä energiankulutuksena sekä parempana sisäilmana. Olemme pilotoineet kahden asiakkaamme, Helenin ja Väreen, kanssa Powered by EnerKey energianhallinnan alustan. Se tarjoaa loppuasiakkaille, esimerkiksi taloyhtiöille ja isännöintitoimistoille, työkalut vastuulliseen energianhallintaan. Jatkossa palvelumme on kaikkien käytettävissä, toteaa EnerKeyn Vice President Jaakko Huhta. – Olemme vastuullisten energianhallintapalvelujen markkinajohtaja Pohjoismaissa. Pelkän energiankulutuksen mittaaminen eri kohteissa on helppoa, mutta me pystymme auttamaan yrityksiä löytämään kiinteistömassastaan kohteet, joihin säästötoimet kannattaa kohdistaa. Palvelumme käyttöönoton jälkeen asiakkaamme ovat vähentäneet energiankulutustaan ja päästöjään jopa viisi prosenttia pelkästään systemaattisella toiminnalla, ilman ainuttakaan investointia, kertoo Huhta.

Pitkäjänteisen yhteistyön, energiansäästöinvestointien ja EnerKeyn avulla esimerkiksi Kesko on saanut vuosittain viiden miljoonan euron säästöt energiankulutuksessaan. Palvelun avulla pystytään hallitsemaan energian-

säästöpotentiaaleja, -investointeja sekä energiatehokkuustoimenpiteitä. Palvelu myös automaattisesti seuraa älykkäästi toimenpiteiden vaikuttavuutta ja onnistumista. – Palvelujemme avulla voidaan seurata kaikkien energialaatujen, nyt myös liikennepolttoaineiden ympäristövaikutuksia. Toisessa uutuuspalvelussamme selvitetään eri jätelaatujen määrä ja niistä aiheutuvat päästöt.

”Kehitämme EnerKeytä jatkuvasti entistäkin älykkäämmäksi energianhallinnan ja vastuullisuuden alustaksi. Ensimmäisenä palveluntuottajana voimme esimerkiksi yhdistää kiinteistöjen energiajohtamisen sisäilman laadun johtamiseen ja kävijäseurantaan.” - Jaakko Huhta

Yksinkertaisimmillaan tiedot saadaan vuositasolla vastuullisuusraportointia varten, mutta järjestelmä voidaan kytkeä jatkuvaan seurantaan, jolloin tehtyjen muutosten vaikutus saadaan esiin nopeasti, selvittää Huhta.

Sisäilman laatu osaksi energianhallintaa Energiansäästö on saattanut kostautua sisäilman laadun huono-

nemisena. Enerkeyn yhteistyö sisäilman laatuun erikoistuneen IISY Oy:n Freesi-sisäil­mapalvelun kanssa mahdollistaa ensimmäistä kertaa kiinteistöjen energianhallinnan johtamisen liit­tämisen sisäilman laadun johta­miseen laajamittaisesti. Enerkeyn asiakkaat ovat kansainvälisiä suomalaisia yrityksiä ja sen ISO 50001 ja ISO 14001 sertifioituja palveluja käytetään jo kymmenessä maassa.

EnerKey Enegia Solutions Oy • Vastuullisten energiahallintapalvelujen markkinajohtaja Pohjoismaissa • Palvelut käytössä 10 Euroopan maassa • Liikevaihto 6 milj. € • 1000 asiakasta, yli 15 000 kiinteistöä • Yli 100 000 mittauspistettä • Yli 80 integraatiota ja rajapintaa

EnerKey mahdollistaa yrityksille pitkäjänteisen, vastuullisen ja säästöjä tuovan energiajohtamisen.

www.enerkey.com


MAINOSLIITE

5

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

Yritysarvot ja vastuullisuus

Kannattava liiketoiminta edellyttää vastuullisuutta Teksti: Maija-Liisa Saksa

– Meillä arvot ja kannattava liiketoiminta kulkevat käsi kädessä, ne eivät ole toisiaan poissulkevia. Lähtökohtamme on, että kannattavuus syntyy kestävällä ja vastuullisella tavalla, selvittää Aspa Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Johanna Nyström.

Aspa Palvelut on kotimainen, yhteiskunnallinen yritys, joka tarjoaa yksilöllisiä asumispalveluja omassa arjessaan tukea tarvitseville. Tuki voi olla fyysistä auttamista jokapäiväisissä toimissa, asioiden hoitamista, opiskelun ja työssäkäynnin tukemista tai kodin ulkopuolisten verkostojen ylläpitoa. Asiakkaista noin puolet on mielenterveyskuntoutujia.

Vastuullisuus näkyy monessa

Meillä Aspa Palveluissa vastuullisuutemme näkyy myös siinä, että asiakkaamme ovat kaikin mahdollisin tavoin mukana oman elämänsä päätöksissä, he ovat oman elämänsä asiantuntijoita, kertoo Johanna Nyström.

Aspa Palveluissa vastuullisuus liitetään vahvasti laatuun: se mitä luvataan, myös tehdään. – Lupauksiimme liittyy vastuullisuus niin asiakkaitamme, henkilökuntaamme kuin palvelujemme tilaajaa eli kuntia kohtaan kaikissa arjen kohtaamisissa. Olemme kiitollisia ja myös nöyriä siitä, että kaikissa asiakaskokemusmittauksissa olemme saaneet yli 90-prosenttisesti hyvää palautetta, sanoo Nyström. Hän korostaa, että ei ole olemassa erillään hyvää asiakaskokemusta tai hyvää työntekijäkokemusta, vaan ne täydentävät toisiaan. Jotta toimintoja voidaan kehittää edelleen, julkaisi Aspa Palvelut asiakkailta, tilaajilta ja henkilöstöltä saamansa

palautteen avoimesti #meilläpuhutaan-verkkosivuillaan.

Laitamme hyvän kiertämään Aspa Palvelujen tuotot palautuvat takaisin yhteiskunnalliseen työhön. – Maksamme osinkoa meidät kokonaan omistavalle, vammaisjärjestöjen perustamalle Aspa-säätiölle. Se käyttää osingon uusien kohtuuhintaisten asuntojen hankkimiseen sekä itsenäisen elämän kehittämiseen yhdessä asukkaiden kanssa. Vuosittain hankitaan noin 50 uutta kotia niitä tarvitseville. Laitamme siis hyvän kiertämään, sanoo Nyström.

Aspa Palvelut Oy • 1 250 asumispalvelujen asiakasta • Eri puolella Suomea 40 Aspa-kotia (toimintayksikköä) • Palveluiden tilaajina 65 kuntaa • 430 työntekijää • Liikevaihto noin 20 miljoonaa euroa

InfraOne Oy näyttää suuntaa maarakennusalalla InfraOne Oy on rohkea suunnannäyttäjä ja ensimmäinen maarakennusyhtiö Suomessa, joka hyvittää täysimääräisesti omasta toiminnasta syntyvät hiilidioksidipäästöt. Tavoitteena on täysin päästötön maarakennuksen kokonaispalvelu. Teksti: Mia Heiskanen

InfraOne Oy on maarakennusyhtiö, jonka ydinbisnestä ovat maanrakennustyöt ja rakennusten pohjatyöt projektijohtoperiaatteella. – Keskitymme kerrostalojen, toimitilojen, kauppojen, teollisuushallien ja asutusalueiden maanrakennustöihin ja toimimme pääasiassa pääkaupunkiseudulla, mutta tarvittaessa ympäri Suomen, toimitusjohtaja Miikka Karttunen kertoo.

Perustana vankka arvopohja Vuonna 2017 perustetun maarakennusyhtiön toiminta on rakennettu vahvalle arvopohjalle. – Halusimme lähteä rakentamaan yhtiökumppani Kaarle Karttusen kanssa yritystä vahvalle arvopohjalle, joka ohjaa arjen toimintaa. Meillä on takana pitkä työkokemus alalla ja halusimme oman kokemuksemme perusteella tehdä tietyt asiat eri tavalla kuin muut, Miikka Karttunen selventää. – Yrityksemme arvot ovat luotettavuus, tehokkuus ja yhteistyö. Luotettavuus ja yhteistyö korostuvat toimiessamme tilaajaorganisaatioiden kanssa jo hankkeiden

suunnitteluvaiheessa. Teemme suunnittelunohjausta rakennusliikkeille, joten kustannusarvioiden ja suunnittelunohjauksen toimenpiteiden on pidettävä myös hankkeen toteutusvaiheessa. Se onnistuu vain molemminpuolisen luottamuksen ja yhteistyön kautta, tuotantojohtaja Kaarle Karttunen kertoo. Tehokkuus onkin avainasemassa InfraOnen toiminnassa. – Kilpaillulla maarakennusalalla ei voi toimia vastuullisesti, mikäli toiminnan tehokkuuteen ei kiinnitetä erityistä huomioita. Luotettavuus, tehokkuus ja yhteis-

työ mahdollistavat hankkeiden läpiviennin maaliin sovitussa aikataulussa ja sovitulla budjetilla, Miikka Karttunen lisää.

Kaikki päästöt hyvitetään InfraOne Oy on nostanut ympäristötietoisuuden vahvasti toiminnan keskiöön. – Olemme ylpeitä siitä, että olemme ensimmäinen maarakennusyritys Suomessa, joka hyvittää toiminnasta aiheutuvat päästöt. Haluamme näin toimia esimerkkinä ympäristöystävällisestä ajatte-

lusta. Asiakkaatkin arvostavat sitä ja uskomme, että ympäristötietoisuus tulee olemaan yhä useammalle päätöksenteon peruste. Pyrimme myös kiinnittämään huomiota käyttämiemme tuotteiden kotimaisuuteen, jolloin voimme varmistaa niiden vastuullisen valmistuksen, Kaarle Karttunen kertoo. InfraOne hoitaa päästöhyvitykset yhteistyössä kotimaisen CO2Esto Oy:n kanssa ja yhtiö on tähän mennessä hyvittänyt 57,2 tonnin edestä hiilidioksidipäästöjä. – Olemme lanseeraamassa palvelun, jonka avulla myös tilaa-

jamme voivat hyvittää työmaan maarakennusurakasta aiheutuneet päästöt. Näin voimme tarjota ensimmäisenä Suomessa täysin päästötöntä maanrakennuspalvelua, Miikka Karttunen toteaa.

Kiinnostuitko? www.infraone.fi


6

MAINOSLIITE

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

Yritysarvot ja vastuullisuus

Välittäjän vastuullisuuden pitäisi olla tärkein valintakriteeri Asunnon myynti tai ostaminen on iso teko, johon liittyy paljon tunteita. Pitkät vastuuajat tarkoittavat, että virhepäätöksistä tai hätiköinneistä on yleensä ikäviä seurauksia. Siksi kiinteistönvälittäjä, joka omistautuu asialleen ja tekee juuri sen mitä lupaakin, erottuu muista. Teksti: Kati Keturi

Kun puhutaan vastuullisuudesta kiinteistönvälityksessä, puhutaan aivan muusta kuin perinteisestä hiilijalanjäljestä, eli asuntokauppaa hoitavan välittäjän vastuullisuudesta. Asunnon ostamisessa ja myymisessä on kyse isoista päätöksistä ja rahoista, eikä varaa virheisiin ole. – Välittäjän ammattitaidon pitäisi olla ensisijainen ja tärkein valintakriteeri. Yrityksellemme se on kaiken a ja o, ja se erottaa meidät monista alan toimijoista. Vastuullinen asenne välittyy asiakkaillemme joka käänteessä, kertoo Maison Luumin perustaja Heidi Luumi. Luumilla on pitkä kokemus myynnin ja markkinoinnin maailmasta. Toimittuaan pitkään isossa kiinteistönvälitysketjussa, oma toimisto näki päivänvalon 2015. Kaiken keskiössä on aina asiakas, jonka palvelusta huolehtii välitysalan ammattilaisten tiimi. – Me teemme joka tilanteessa saumatonta yhteistyötä keskenämme ja rakastamme työtämme, sen rankkuudesta huolimatta. Vaikka asuntokaupan puhutaankin yleisesti hidastuneen, pääkaupunkiseudulla edelleen kauppa käy. Uudet trendit kuten digitalisaatio eivät horjuta perustaa, jolle yritys on rakennettu. – Emme ole lähteneet sähköiseen kaupankäyntiin mukaan alan

keihäänkärkenä, sillä siinä jäädään paitsi hienosta kaupantekotilanteesta, jossa itselle tärkeä ja rakaskin asunto vaihtaa omistajaansa.

Virtaviivaisessa toimistossa uudistukset toteutetaan heti Hyvä Välitystapa antaa välittäjille ja koko alalle yleiset toimintaraamit. Laki se ei ole, mutta suosituksena muodostaa vankan pohjan, jolla toimia. Kun asuntokauppaa hoitamaan palkataan ammattilainen, odotuksena on, että toimeksianto hoidetaan niin hyvin kuin mahdollista.

”Satsaamme perusteelliseen taustatyöhön vahvasti. Jokainen epäloogisuus selvitetään ja vasta sitten alamme myydä.” – Kiinteistönvälittäjillä on villi maine ja alalla on monenlaisia toimijoita. Tavoitteenamme on muuttaa ihmisten käsitystä välittäjistä, vaikka sitten yksi asuntokauppa kerrallaan. Asiakkaamme ovat meille tärkeitä kauppojen jälkeenkin ja pidämme heihin yh-

teyttä säännöllisesti. Suurin osa toimeksiannoistamme tuleekin suositusten kautta. Asiakkaamme tietävät, että olemme jatkossakin heidän ”oma” välittäjänsä, Luumi iloitsee. Yksi kompaktin kokoisen toimiston etuja on se, että alan uusiin säännöksiin ja lainmuutoksiin voidaan heti tarttua ja käytännössä toteuttaa. Byrokratiaa ei pienemmässä toimistossa ole, eikä lupia muutoksiin tarvitse kysellä muilta osastoilta. – Esimerkiksi GDPR- ja rahanpesuohjeistusten muutokset huomioimme heti toiminnassamme, myös esittelyissä. Asiakkaille tämä on näkynyt jälleen poikkeuksellisena alan käytäntönä, ja meitä on kiitelty asenteestamme. Pidän kaikkea tätä välitystapaamme kuuluvana, itsestään selvänä asiana. Kaikki langat pysyvät käsissäni, koska toimistomme on niin tiivis yksikkö.

Perusteellinen taustatyö kunniaan Maison Luumin seinien sisällä työnjako on selvä. Myyjät voivat keskittyä omaan myyntityöhönsä, koska taustalla ahertaa asiantuntijatiimi. Kun uusi kohde on tulossa toimistolle myyntiin, kaikki mahdolliset paperit liitteineen etsitään ensin käsiin ja jokainen asia tarkistetaan.

– Satsaamme perusteelliseen taustatyöhön vahvasti. Jokainen epäloogisuus selvitetään ja vasta sitten alamme myydä. Kaikista työvaiheista löytyy tarkat paperit, yksittäisiä sähköposteja myöten. Myös kauppakirja tehdään huolella niin kattavaksi, ettei osapuolille jää kaupasta epäselvyyksiä. Tätä on vastuullisuus käytännössä. Sen sijaan, että varautuisimme tuleviin valituksiin palkkaamalla oman lakimiehen, panostamme mieluummin taustatyön tekemiseen. Laadukkaan työn ansiosta viisivuotias yrityksemme ei ole saanut toiminnastaan yhtäkään reklamaatiota.

Taustatyön lisäksi Luumi uskoo kiinteistönvälittäjien yhteistyöhön yli rajojen. Yrityksen järjestämä välittäjäbrunssi on Suomessa kiinteistöalalla poikkeuksellista. Idea on yksinkertainen: parikymmentä välittäjää muista toimistoista kutsutaan yhteisbrunssille, jossa he pääsevät tutustumaan arvokohteisiin. – Paikalla olleet välittäjät voivat sitten tahoillaan tarjota kohdetta omille asiakkailleen. Kunhan myynti hoidetaan oikein ja myyjä on tyytyväinen, en välitä siitä, tuleeko koko palkkio meille. Ratkaisevaa on se, että asiakas on tyytyväinen.

Maison Luumi Oy • Kiinteistönvälitys, kiinteistömyynti ja -vuokraus • Liikevaihto 0,9 milj. euroa (2018) • Perustettu 2012 • Heidi Luumi (LKV, LVV ja KiAT), Vuoden 2013 Turvateko-palkinto hyväntekeväisyystyöstä sekä vuoden 2017 Kauppalehden Menestyjä-yritys

www.maisonluumi.fi

Heidi Luumi kasvattaa yritystään hallitusti, eikä halua tinkiä asiakkaiden kiittelemästä palvelutasosta.

Kuva: SKVL


MAINOSLIITE

7

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

Yritysarvot ja vastuullisuus

Sokotelin toiminnassa kaikki perustuu vastuullisuuteen henkilöstöä ja ympäristöä kohtaan. Henkilöstö on mukana kehitystyössä ja kaikilla on iso vastuu omasta työstään. Kuvassa Rana, Jarkko, Rebecca ja Jennie.

Vastuullinen onnellistaja Teksti: Maija-Liisa Saksa

– Haluamme, että hotellivieraamme ja ravintola-asiakkaamme kokevat meillä olonsa onnelliseksi, sitä varten olemme olemassa. Tämä edellyttää, että me työnantajana kannamme vastuun henkilökunnastamme ja ympäristöstämme. Koko toimintamme rakentuu tämän päälle. Kun me huolehdimme työntekijöistämme, pystyvät he huolehtimaan asiakkaistamme parhaalla mahdollisella tavalla, avaa Sokotel Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Härmälä yrityksen perusperiaatteita. Sokotel on SOK:n tytäryhtiö, jolla yhteensä 26 hotellia, joista 14 Sokos-hotellia Suomessa, kaksi Tallinnassa ja kolme Pietarissa. Lisäksi se operoi seitsemää kansainvälistä Radisson Blu -hotellia eri puolilla Suomea. Yritys kasvaa ja Pasilan Triplaan on aukeamassa yhtiön seuraava uusi hotelli 13. tammikuuta.

Oikeus hyvään johtamiseen – Jokaisella on oikeus hyvään johtamiseen. Valmennamme johtoamme, jotta esimiestyömme on hyvää. Me myös mittaamme sitä ja huolehdimme, että toimimme johtamislupaustemme mukaisesti. Tämä kaikki vaikuttaa työhyvinvointiin ja saa työntekijät viihtymään. Asiakkaiden suuntaan tämä näkyy hyvänä palvelutasona, selvittää HR-johtaja Jennie Stenbom. – Henkilökuntamme pystyy vaikuttamaan paljon omaan ja tiiminsä työhän ja myös ottamaan siitä vastuuta. Olemme madalta-

neet hierarkiaamme ja ohjanneet päätöksentekoa työntekijöille. He voivat itse ratkaista asioita työssään, jossa kaikki tähtää asiakkaiden onnellistamiseen. – Itseohjautuva toimintakulttuurimme pitää huolen siitä, että asiat menevät oikein ja tiimeissä ihmiset huolehtivat toisistaan.

”Valmennamme johtoamme, jotta esimiestyömme on hyvää. Me myös mittaamme sitä ja huolehdimme, että toimimme johtamislupaustemme mukaisesti.” Näin henkilökuntamme viihtyy, kehittyy ammatillisesti ja kokee onnistumisia. Yrityksemme valittiinkin työtyytyväisyystutkimuksen perusteella tänä vuonna yhdeksi maamme innostavimmista työpaikoista, iloitsee Härmälä. Stenbom korostaa, miten henkilökunnan tekemillä pienillä asioilla voi olla iso merkitys asiakkaalle. – Asiakaspalvelu on ihmisten kohtaamista ihmisenä. Jokaisen asiakaan huomioiminen yksilönä onkin henkilökuntamme vahvuus. Sen voin uutena työntekijänä aistia hyvin selvästi, toteaa hän yhden kuukauden työkokemuksellaan talosta. Työympäristön kokonaisval-

taisen kehittämisen lisäksi työtyytyväisyyttä lisäävät monipuoliset henkilöstöedut. Yhtiö kuuluu S-ryhmään ja kaikkien sen 1800 toimipisteen henkilökuntaedut ovat käytettävissä.

Kansainvälinen työympäristö Sokotel on työympäristönä kansainvälinen: asiakkaista noin puolet on ulkomaalaisia ja puolet kotimaisia, asiakkaat ovat sekä liikematkustajia, kokousvieraita kuin turistejakin. Henkilökunta koostuu 42 eri kansallisuudesta ja yhtiössä kunnioitetaan monimuotoisuutta. Yrityksen Radisson Blue hotelleissa toteutetaan kansainvälisen hotellin laatustandardeja ja työntekijöillä on mahdollisuus kiertää yhtiön eri yksiköissä lisätäkseen ja kehittääkseen omaa työkokemustaan. Erilaiset ja erikokoiset hotellit ravintoloineen ja brändeineen tarjoavat paljon tilaisuuksia ammattilaisille ja alalle haluaville. – Meillä henkilökunta on varsin nuorta, keski-ikä on 35 vuotta. Eri alojen ammattilaisilla onkin meillä loistavat mahdollisuudet edetä urallaan yhtä vaativampiin tehtäviin. Isoissa hotelleissa saatua ammattitaitoa arvostetaan alalla, muistuttaa Härmälä.

nen ympäristömerkki ja edistää kestävää matkailua. Yritys käyttää mm. tuulisähköä ja on pystynyt vähentämään päästöjä kolmessa vuodessa 33 prosenttia sekä sähkön kulutusta suhteellisesti yli 9 prosenttia/käytetty huone. Myös hotellihuoneiden vedenkulutus on vähentynyt merkittävästi. – Jokaisessa toimipisteessämme on dokumentoitu ympäristöohjelma, jota noudatamme. Olemme mm. sitoutuneet käyttämään hankinoissamme ruokatuotevalikoimaa eettisyyden, vastuullisen ja ympäristöarvojen mukaisesti. Ympäristövastuullisuus on myös jär-

kevää liiketoimintaa, sillä merkityksellisillä teoilla on myös valtava taloudellinen vaikutus. Kun vähennämme energiankäyttöämme ja ruokahävikkiämme, kulumme vähenevät ja kannattavuutemme paranee. Tämä jatkuva toimintojemme uudistaminen ja tuloksellinen toiminta ovatkin arvojemme mukaisia, muistuttaa Härmälä. Sokotel haluaa parantaa myös yhteistä hyvinvointia. Radisson Blue hotellit tukevat SOS-Lapsikylätoimintaa ja Sokotelin Sokos Hotellit Helsinki Missionin työtä. www.sokotel.fi

Ympäristövastuullisuus on osa arkea Sokotel-hotellit saivat ensimmäisinä hotelleina Suomessa Green Key -sertifikaatin. Se on kansainväli-

Sokotelin ravintoloissa asiakkaiden viihtyvyys on henkilökunnan ykkösasia. Kuvassa Marjo ja Ville.


8

MAINOSLIITE

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

Yritysarvot ja vastuullisuus

Lähes 100 vuotta toimintaa luonnon monimuotoisuuden hyväksi Metsästäjien työpanos on valtava voimavara luonnon monimuotoisuuden säilyttäjänä. Ilman heidän vapaaehtoistyötään kotoperäiset eläinlajimme olisivat vielä nykyistäkin ahtaammalla vieraslajien, esimerkiksi minkin ja supikoiran levittäytyessä yhä laajemmalle. Erityisesti maailmanlaajuisestikin uhanalaiset vesilintumme hyötyvät niiden pesiä ryöstävien minkkien metsästyksestä. Teksti: Maija-Liisa Saksa

Metsästysseurojen toiminta on paljon muutakin kuin pelkkää riistanpyyntiä. Jäsenet kunnioittavat luontoa ja hoitavat aktiivisesti riistakantoja perustamalla lintukosteikkoja ja riistapeltoja. He myös huolehtivat omista maistaan riistaystävällisellä tavalla. Paikallisten seurojen jäsenet tuntevat ympäristönsä ja seuraavat riistakantojen sekä niiden mahdollisesti aiheuttamien vahinkojen kehitystä alueellaan. – Varsinkin harvoin metsäpalstallaan käyvien kaupunkilaismetsänomistajien kannattaisi olla yhteydessä paikalliseen metsästysseuraan ja keskustella, millaista molemminpuolista hyötyä yhteistyöstä voisi olla vaikkapa taimikkovahinkojen vähentämiseksi, vinkkaa Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari. Lisäksi metsästäjät tekevät arvokasta työtä myös parantamalla liikenneturvallisuutta, sillä hirvieläinkolareiden määrä on suoraan suhteessa eläinten määrään. Viime vuosina erityisesti peuraonnettomuudet ovat lisääntyneet kannan kasvun myötä, muistuttaa Siitari. Liikenneonnettomuuksiin voidaan vaikuttaa myös sijoittamalla eläinten ruokintapaikat niin, että ne ohjaavat riistan pois vilkasliikenteisten teiden läheisyydestä. – Kun liian runsaslukuisiksi kasvaneita eläinkantoja harven-

netaan kestävästi, pidetään samalla yllä eläinlajistomme monimuotoisuutta, mikä on meille tärkeä arvo. Kun riista metsissämme voi hyvin, voi muukin luonto hyvin.

Nuoret ja naiset kiinnostuneita Nuorten ja naisten määrä Metsästäjäliiton jäsenistössä on kasvanut viime vuosina. Liitto järjestääkin lapsille ja nuorille Metsoleirejä, joissa opetellaan ensin erätaitoja, kalastusta sekä luontoon liittyviä asioita. Iän karttuessa järjestetään myös varsinaisia metsästysleirejä. Siitari korostaa Metsästäjäliiton avoimuutta kaikille. Perinteisesti miehinen ala onkin muuttumassa ja metsästäviä naisia on jo 26 000. Monet heistä ovat innostuneet metsästyksestä oman koiraharrastuksensa myötä. Lisäksi monet kaupunkilaiset haluavat terveellisen elämäntavan innoittamina riistalihaa ruokapöytään. – Liitollamme on tasa-arvosuunnitelma ja haluamme olla koti kaikille metsästäjille, joten jokainen metsästyksestä kiinnostunut on tervetullut. Jahtimedia.fi -sivustollamme on vinkkejä siitä, miten metsästysharrastuksen voi aloittaa. Metsästäjäliitto pyrkii myös vaikuttamaan ja tuomaan uusia työkaluja siihen, että kaikilla, myös nuorilla on yhtäläiset mahdolli-

Metsästysseuroissa tärkeää on yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, jolloin eri sukupolvet kohtaavat luontevasti toisensa. Samalla vaalitaan eräkulttuuria.

suudet edetä järjestöjen luottamustoimissa. Näin varmistetaan metsästyskulttuurin jatkuvuus myös tuleville sukupolville. – Koulutus on tärkeä osa vastuullista toimintaamme. Metsästys vaatii taitoja ja haluamme olla asiantunteva kumppani, joka auttaa jäsenistöään pysymään ajan tasalla lainsäädännöstä sekä myös

kehittämään omia taitojaan. Näin metsästys on eettistä ja turvallista eikä eläin kärsi tarpeettomasti tai ympäristölle aiheudu vaaraa metsästystilanteessa, selvittää Siitari. Ampumakoulutuksen lisäksi Metsästäjäliitto vastaa mm. hygieniakoulutuksesta, jossa metsästäjiä opetetaan tunnistamaan eläintauteja, jotta he pystyvät ar-

vioimaan eläimen ruhon laadun. Metsästäjät ovatkin avainasemassa, kun selvitetään eläintautien leviämistä luonnossa. – Tarvitaan vapaaehtoisia, jotta tautiepidemia voidaan löytää ajoissa. Jos sikarutto tulee Suomeen, on äärimmäisen tärkeää pitää villisikakanta kurissa, jotta tauti ei leviä, korostaa Siitari.

Tietoisku Suomessa lunastetaan vuosittain 39 euron hintaisia metsästyskortteja noin 300 000 kpl. Rahat ohjataan valtion budjettiin ja varoilla rahoitetaan riistahallintoa.

Metsästäjäliitto • Metsästäjien etujärjestö, perustettu 1921 • Edistää kestävää metsästys- ja metsästysseuratoimintaa • Kouluttaa osaavia ja vastuullisia metsästäjiä • Jokainen metsästäjä tervetullut jäseneksi • 16 piiriä, joihin kuuluu 2700 metsästysseuraa • Jäseniä yht. 161 000

www.jahtimedia.fi www.metsastajaliitto.fi

Metsästys pitää yllä fyysistä kuntoa ja mielenvireyttä.


MAINOSLIITE

9

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

Yritysarvot ja vastuullisuus

Aktiivisesti vastuullisuuden asialla Vaatteet ja tekstiilit ovat olennaisella tavalla osa arkeamme. Niiden huoltamiseen kuluu niin aikaa, vettä kuin energiaakin. SOL Pesuloissa tiedetään, että kaikista näistä osa-alueista on kuitenkin mahdollista säästää. Vastuullisuus onkin osa yrityksen pitkäaikaista ideologiaa. Teksti: Kati Keturi

Pesulapalveluiden toiminnan a ja o on toimiva vaate- ja tekstiilihuolto. Vastuullisesti ajateltuna se ei sisällä ainoastaan pyykinpesua, vaan myös liiallisen pyykinpesun välttämistä. Kun pestään täysiä koneellisia, säästetään vettä, pesuainetta ja energiaa. Noudattamalla oikeita pesulämpötiloja ja käyttämällä laadukkaita pesuaineita päästään pitkälle. – Vaatteiden ja tekstiilien hoito-ohjeita noudattamalla ne kestävät pidempään käytössä. Ammattilaisemme tietävät, miten pesukoneistamme saadaan paras irti. Uuden teknologian avulla voimme lisäksi optimoida pesutoimintoja. Henkilöstömme on innostunutta ja saamme heiltä hyviä kehitysideoita, kertoo SOL Pesulapalveluiden toimitusjohtaja Elina Jalonen.

Arjen helpottaminen on hyväksyttävää Ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus ovat Jalosen mukaan yrityksen kaikkeen tekemiseen nivoutuneina. Pesuloissa käyte-

doin opittu käyttämään arjen kiirettä helpottavia palveluja, kuten siivousapua. Kaikesta ei tarvitse itse selviytyä, eikä pesulapalvelun hyödyntäminen todellakaan tarkoita, että on laiska ihminen, Jalonen naurahtaa. Yritys huoltaa niin kuluttajien kuin yritysasiakkaidenkin kaikenlaiset vaatteet ja tekstiilit myymälöissään. Toimitusaika on nopeimmillaan kolme tuntia kemiallisessa pesussa. – Myös erilaiset vahinkopyykit hoituvat kauttamme, on sit-

ten kyseessä savu-, vesi- tai homevaurioinen tekstiili. Pesun jälkeen tekstiilit ovat jälleen käytettävissä, raikkaina ja desinfioituina. Jalosen mukaan tarjolla oleva kierrätyspalvelu on suosittu. Asiakkaat tuovat käytöstä poistetut tekstiilit pesulaan, josta ne lähtevät jatkojalostukseen ja uusiokäyttöön. – Pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Keravalla olemme ottaneet käyttöön tämän mahdollisuuden. Ilmainen palvelu on helppoa vastuullisuutta!

Vaatteet ja tekstiilit kestävät aikaa, kun niitä hoidetaan oikealla tavalla.

tään ympäristöystävällisiä ja biohajoavia pesuaineita. Järjestelmä annostelee pesuaineen pyykin painon mukaan, jolloin ainetta ei tule liikaa eikä liian vähän. Yritys haluaa lisäksi aktiivisesti vähentää muovijätettä. – Olemme vähentäneet muovisia pakkausmateriaaleja, niiden sijaan voi valita kuitukassin tai kierrätetyistä muovipulloista valmistetun pukupussin. Vedenkulu-

tusta vähennetään käytössä olevan talteenottojärjestelmän avulla. SOL Pesuloiden noin 200 työntekijää sekä tarkoin kriteerein valitut yhteistyökumppanit takaavat korkean palvelutason ja antavat yritykselle mahdollisuuksia kehittyä. Kotimainen perheyritys haluaakin panostaa kuluttajien ja yritysasiakkaiden arjen helpottamiseen. – Suomessakin on onneksi vih-

SOL Pesulapalvelut Oy • Osa SOL-konsernia, kotimainen perheyritys • Toiminta Suomen lisäksi: Viro, Latvia, Liettua, Venäjä, Ruotsi, Tanska • Kattava pesulaverkosto ympäri Suomen • Valtakunnalliset yritysasiakkaat • Henkilöstö 200 työntekijää • Liikevaihto 11,3 milj. euroa (2018)

www.sol.fi

Millog on osaava uudistaja, rohkea vastuunkantaja ja reilu kumppani –

Tehdään yhdessä parempi ja turvallinen tulevaisuus Millog Oy on suomalainen elinjaksopalveluihin erikoistunut yritys, jonka toiminta perustuu pitkäaikaisiin kumppanuuksiin. Patria-konserniin kuuluvassa yrityksessä pidetään hyvä huoli työntekijöistä motolla ”terveenä kotiin”. Teksti: Millog

Millog ylläpitää Puolustusvoimien maa- ja merivoimien kalustoja sekä ilmavoimien valvontajärjestelmiä – niin normaali- kuin poikkeusoloissa. Millog palvelee myös siviilitoimialoja, joille turvallisuus, huoltovarmuus ja kumppanuus ovat kriittisiä menestystekijöitä. Yrityksen ydinosaamista on teknisen kaluston ja järjestelmien elinjakson laajuinen huolto- ja kunnossapitotoiminta. Yli tuhat henkeä työllistävä Millog arvostaa yritykseen kertynyttä asiantuntijuutta ja osaamista ja pitää hyvää huolta työntekijöistään, heidän osaamisestaan ja työkyvystään. Yhteiskunnan toimivuuden turvaaminen on Millogille tärkeää ja valmius ohjaakin milloglaisten jokapäiväistä työtä. Millogin ja puolustusvoimien välinen strateginen kumppanuus on valmiuden kannalta keskeinen, sillä ilman joka päivä kunnossa olevaa tarpeenmukaista kalustoa valmiutta ei olisi olemassa. Valmiuden kehittämistä ja ylläpitämistä harjoitellaan esimerkiksi harjoituksissa, joissa Millogin korjauspartiot ja

logistiikkapalvelut tukevat Puolustusvoimien joukkoja. Pitkä ja syvällinen strateginen kumppanuus puolustusvoimien

kanssa on osoittautunut erittäin toimivaksi ja sitä kehitetään yhteistyössä joka päivä. – Toimimme avoimesti, jaam-

”Toimimme avoimesti, jaamme kiitosta sekä kannamme vastuuta toistemme turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.”

me kiitosta sekä kannamme vastuuta toistemme turvallisuudesta ja hyvinvoinnista – oli kyseessä sitten asiakas, yhteistyötaho tai

työkaveri, toimitusjohtaja Sami Pitkänen kertoo. Millog on sitoutunut vastuulliseen liiketoimintaan myös ympäristöasioissa. Energiankulutuksen vähentäminen, kierrätys ja omasta toiminnasta syntyneiden ympäristövaikutusten minimointi ovat osa Millogin ympäristöpolitiikkaa. Järjestelmä on sertifioitu ISO 14001:n mukaisesti. Tänä vuonna uudistettiin yrityksen arvot. Arvotyöhön osallistui koko henkilöstö ja tavoitteena oli kiteyttää tämän päivän Millogin toiminta ja kulttuuri. Arvolauseeksi muodostui seuraava: ”Me olemme Millog – osaava uudistaja, rohkea vastuunkantaja ja reilu kumppani.” – Siinä on vahvoja adjektiiveja, sillä milloglaiset ovat sellaisia, osaavia, rohkeita ja reiluja, Pitkänen toteaa. – Tartumme haasteisiin ja olemme ylpeitä siitä, mitä teemme. Kun kyseessä on Suomen ja kansalaisten turvallisuus, mikään tehtävä ei ole meille mahdoton, hän lisää.


10

MAINOSLIITE

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

Yritysarvot ja vastuullisuus

Humaanit anarkistit ravintolaketjujen myytinmurtajina Naughty BRGR lähtee siitä, että asiakkaalle on tarjottava parasta mahdollista. Herkullisten burgereiden lisäksi tämä tarkoittaa jatkuvaa panostusta niin asiakaskokemukseen kuin vastuullisuuteenkin. Teksti: Timo Mansikka-aho

Vastuullisuus tuli rytinällä hampurilaisravintoloiden kuumaksi perunaksi vasta hiljattain. Asia on kuitenkin tiedostettu jo pitkään. Paljon on tehty myös systemaattista työtä sen eteen, että vastuullisuuden periaatteet saataisiin entistäkin paremmin toteutumaan. Pienillä, yksittäisillä toimenpiteillä voidaan jo saavuttaa huomattavia kerrannaisvaikutuksia. Niiden lisäksi on asioita, jotka ihastuttavat ja hämmästyttävät innovatiivisuudellaan. Hampurilaisravintoloista löytyykin tänä päivänä uskomatonta kekseliäisyyttä ja sitoutumista. Lopputuloksena on entistä ainutlaatuisempi makunautinto, joka pystytään toteuttamaan koko ajan kevyemmällä ympäristöjalanjäljellä. Yksi tällaisia win-win -ratkaisuja intohimoisesti kehittävä ketju on taannoisen Top chef -voittajan, huippukokki Akseli Herlevin perustama Naughty BRGR.

– Haluamme, että Naughty ei olisi kenellekään pelkkä työpaikka, vaan suoranainen elämys, kertoo toimitusjohtaja Mikko Mollberg. – Ravintolaketjujen työntekijät kahlitaan usein, vähintään mielikuvallisesti, erilaisiin keskinkertaisuutta ja tylsyyttä edustaviin normeihin. Meidän kunnia-asiamme on kapinoida tällaista välineellistämistä vastaan. Merkittävänä osana tätä elämyksellisyyttä on työntekijöiden tuotetietouteen ja ammattiylpeyteen panostaminen. Esimerkiksi ruoan alkulähteisiin perehdytään huolella; henkilökuntaa on muun muassa viety tutustumaan liharaaka-aineen alkulähteelle Naughtyn yhteistyökumppanin Tammisen kanssa. Näin vastuullinen tekeminen saa luontevasti uuden ulottuvuuden.

paljon iskuja vastaan kuin lihatalous, Mikko Mollberg toteaa. – Me olemme jo pitkään pyrkineet tarjoamaan paljon erilaisia vaihtoehtoja ja tasapainottamaan ruokalistojamme mahdollisimman moneen makuun sopiviksi.

Kaikki lähtee ihmisistä

Punaista lihaa ja paljon muuta

Naughtyssa ymmärretään, että vastuullisuuden periaatteet voivat toteutua ainoastaan ihmisten kautta. Tämä pyritään varmistamaan huolehtimalla siitä, että henkilökunta on motivoitunut ja sitoutunut työyhteisön tavoitteisiin ja toimintamalliin.

Karjasta puheen ollen, punaisen lihan leimautuessa suoranaiseksi ilmastohäiriköksi eivät hampurilaisravintolatkaan ole välttyneet loanheitolta. – Viime aikojen vastuullisuuskeskustelussa harva teollisuudenala on saanut ottaa niin

Toinen toimialaan vahvasti liitettävä vastuullisuuspeikko on pakkausmateriaalien ja eritoten muovin käyttö. Harva tuote on leimautunut niin rankaksi ilmaston pilaajaksi kuin hampurilaisravintolan muovipilli. – Naughtyssa on jo pitkään kiinnitetty huomiota muovin vähentämiseen, Mikko Mollberg korostaa.

”Haluamme toimittaa parhaan burgerin ja parhaan asiakaskokemuksen, joka kerta.” Viime kesänä Naughty BRGR otti merkittävän askeleen kohti entistä laajempaa ja monipuolisempaa hampurilaisten raaka-ainevalikoimaa, kun se lanseerasi ensimmäiset vegaaniburgerinsa.

Vähemmän muovia, vähemmän kilometrejä

– Pyrimme korvaamaan muovia mahdollisimman paljon biohajoavalla PLA-komposiitilla, sekä paperilla ja pahvilla. Vuositasolla tämä merkitsee yli miljoonaa muoviartikkelia vähemmän. Ruoan laadun ja alkuperän ohella kuljetuskustannukset muodostavat merkittävän osan niin taloudellisesta kuin ympäristöön kohdistuvasta rasitteesta. Mikko Mollberg kertoo, että Naughtyssa pyritään minimoimaan kuljetusmatkoja ja hankkimaan raaka-aineet niin läheltä kuin suinkin mahdollista.

Kaiken takaa löytyy tyytyväinen asiakas Vaan miten on asian laita, kun huomio kääntyy siihen tahoon, jonka tyytyväisyys loppujen lopuksi määrittelee sen, kuinka hyvin Naughty BRGR menestyy – ja pystyy sitä kautta kehittämään entistä innovatiivisempia ratkaisuja myös vastuullisuuden saralla? – Jos emme pystyisi tarjoamaan joka päivä laadukkaita asiakaskokemuksia, emme myöskään pystyisi toimimaan kannattavasti. Tämä johtaisi ennen pitkää puolestaan siihen, että myös vastuullisuuden periaatteiltamme putoaisi pohja pois. Kulttuurin ja laadun ehdoilla,

ilman kompromisseja. Mikko Mollberg nostaa vielä kerran esiin yhteen pelaavan työyhteisön merkityksen. Valtaisa voimavara on pystytty valjastamaan niin, että lopputuloksena on jotain, joka murtaa koko toimialan stereotypioita. Vastuu kannetaan yhdessä, ja yhdessä iloitaan myös uusista onnistumisista. – Haluamme toimittaa parhaan burgerin ja parhaan asiakaskokemuksen, joka kerta. Se on kunnianhimoinen tavoite, joka ei onnistu ilman yhteisöä, joka voi olla aidosti ylpeä työnsä jäljestä. Yhteisöä, josta huokuu välittämistä niin toisistamme, tuotteestamme kuin asiakkaistamme. Yhteiskunnan yleisen kehitysvauhdin kiihtyessä myös vastuullisuus saa uusia ulottuvuuksia. Akseli Herlevi painottaakin, että myös Naughty BRGR:n kaltaisten edelläkävijöidenkin on koko ajan mietittävä, kuinka niin henkilöstöä kuin asiakkaitakin pystytään puhuttelemaan. – Vastuullisuus on ehkä tänä päivänä kilpailuetu, mutta huomenna se on jo standardi. Tämä on yritysten hyvä pitää mielessä, kun ne miettivät, miten asiakkaita tulevaisuudessa houkutellaan. naughtybrgr.com


MAINOSLIITE

11

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

Yritysarvot ja vastuullisuus

Kokoaan suurempi vastuullisen maalämpökaivoporauksen edelläkävijä Maalämpökaivojen poraukseen erikoistunut PT Energia Poraus Oy toimii Pohjois- ja Etelä -Savon sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalan toimialueilla. Yritys on kuitenkin jo kauan toiminut valtakunnallisena porausalan tiedonjakamisen edelläkävijänä. Vastuullisuus on kokonaisvaltaisesti läsnä myös muussa yrityksen toiminnassa, kuten työntekijöiden työehdoissa ja työn laadussa. Teksti: Jari Peltoranta

– Pyrimme ajattelemaan pelkkää yksittäistä kauppaa pidemmälle, että maalämpöratkaisu olisi toimiva asiakkaille. Maalämpö on hallituksenkin suosima ympäristöystävällinen lämpöenergian tuotantotapa, PT Energia Porauksen poraustoiminnasta vastaava Sanna Kauhanen toteaa.

Avoin nettiopas koko alan käyttöön PT Energia Poraus Oy oli ensimmäinen suomalainen porausyritys, joka teki virallisen oppaan maalämpökaivojen porauksesta avoimeen levitykseen nettisivujensa kautta vuonna 2012. Tätä opasta on vuosien varrella ladattu paljon myös kilpailijoiden käyttöön. Havainnollisessa oppaassa kerrotaan, mitä porauksessa pitää huomioida ja mitä ongelmia voi tulla vastaan. – Tulin alalle vuonna 2012 ja huomasin tuolloin, että netistä ei löytynyt mitään tietoa maalämpöporauksen käytännön toteutuksesta. Jokainen asiakas kysyi aina samat kysymykset. Kukaan ei ollut heille niistä kertonut, Kauhanen toteaa. Samalla hän näki poraajien ja putkittajien käytännön ongelmia ja alkoi kuvata sekä kirjoittaa niistä. Tästä materiaalista syntyi lopulta nettiin käytännönläheinen opas, joka oli pitkään ainoa alal-

la avoimesti tarjolla oleva porausopas jota myös päivitetään vuosittain.

Maalämpöjärjestelmän suunnittelu kuuluu ammattilaisille Maalämpöjärjestelmän laitteet kehittyvät koko ajan, ja kotitalouskäyttöönkin on tullut niin sanottuja invertteripumppuja. Invertteri optimoi järjestelmän lämmitystehoa säätämällä kompressorin pyörimisnopeutta. – Invertteripumppuihin liittyy myös riskejä, kun laitteita hankittaessa ei käytetä alan asiantuntijoiden apua. Erityisesti invertteripumppuja hankittaessa tehdään helposti vääriä mitoituksia maalämpökaivon pituutta määriteltäessä. Oikea mitoitus on kuitenkin kaiken A ja O. Lämpökaivo jäätyy, jos sen yhteyteen asennetaan liian tehokas pumppu suhteessa kaivon pituuteen, Kauhanen varoittaa. Hän on huolissaan, että koko maalämpölämpöpumppuala voi joutua huonoon maineeseen, jos tätä ongelmaa ei tiedosteta, ja kaivoja jäätyy väärän mitoituksen vuoksi. – Mitoitusongelmaan pitää puuttua tiukasti ennen kuin vahinkoja alkaa tulla enemmän, Kauhanen sanoo painokkaasti.

Maalämpöjärjestelmän toimivuuden kannalta keskeistä on maalämpökaivon pituuden ja kaivoon kytkettävän lämpöpumpun oikea mitoitus. Parhaimmillaan nykytekniikalla päästään jo siihen, että yhdellä järjestelmään käytetyllä sähköenergiapanoksella tuotetaan viisinkertainen määrä lämpöenergiaa.

Hän ohjeistaa, että maalämpöratkaisun ostajan ei pidä lähteä pilkkomaan hanketta pieniin osiin, jolloin pumppu hankitaan yhdestä paikasta, poraus toisesta ja mitoitusarvot tehdään jossakin nettifoorumissa. Maalämpöpumppufirmoissakin on mukana myyjiä, jotka myyvät pumppuja käymättä koskaan asiakkaan luona kohteessa. Laskelmissa saatetaan käytetään mitoituksia, jotka eivät välttämättä sovi kyseiseen kohteeseen. Talo saattaa olla vaatimuksiltaan aivan toi-

senlainen kuin ostettu pumppu. – Aina pitäisi hankkeessa käyttää osaavaa ammattilaista, joka tulee paikan päälle arvioimaan tarvittavan laitteiston ja lämpökaivon mitoituksen, Kauhanen sanoo.

Laatu ja terveys edellä Vuonna 2014 yritys kokeili toimintansa ja toimialueensa laajentamista alihankkijoiden avulla. – Pian jouduimme toteamaan, että muilla ei ole samanlaisetlaatuvaatimukset kuin meillä. Pää-

dyimme siihen, että on parempi tehdä vähemmän töitä hyvällä laadulla, Kauhanen toteaa. Oman firman sisäisen kasvun esteenä on ollut ammattitaitoisten työntekijöiden puute. Suomen Kaivonporausurakoitsijat ry:n yhdistys Poratek aloitti viisi vuotta sitten kaivonporaajien koulutuksen maanrakennusalan ammattitutkinnon muodossa, mutta tämä ei näytä riittävän alan työvoimatarpeen täyttämiseen. – Olemme joutuneet tähän asti kouluttamaan työntekijöitä itse. Työ on raskasta reissutyötä, mutta olemme kehittelemässä putkipuolellekin uusia apuvälineitä, jotta työ saataisiin vähän helpommaksi. Suunnittelemme näiden apuvälineiden valmistamisten laajemminkin alan käyttöön. Prototyypit ovat jo olemassa, Kauhanen sanoo. Kaivonporaajat palavat helposti loppuun raskaassa työssä. Siksi PT Energia Porauksen poraajat on määrätty joka toinen viikko tasoitusvapaalle, jotta työntekijät eivät kuormittuisi liikaa ja työmailla säästyttäisiin vahingoilta väsymyksen takia. – Tämä on meillä alan yleisestä käytännöstä poikkeava toimintatapa. Pidämme hyvää huolta työntekijöistämme ja samalla työn laadusta, PT Energia Poraus Oy:n toimitusjohtaja Pasi Voutilainen toteaa.

PT Energia Poraus Oy on lämpökaivojen poraukseen erikoistunut yritys, joka on noussut alansa edelläkävijäksi panostamalla tuotekehitykseen, avoimeen tiedon jakamiseen sekä ammattitaidon kehittämiseen. Yritys on alansa luotettavimpia yrityksiä, joka arvostaa sekä asiakkaitaan että työntekijöitään. Yritys on palkittu Leppävirran vuoden 2016 vuoden yrittäjänä. Yritys on perustettu vuonna 2011 ja työllistää 10 vakituista työntekijää. Maalämpöalan kehitys riippuu osaltaan hallituksen päätöksistä ja maalämmölle myönnetyistä avustuksista, toimitusjohtaja Pasi Voutilainen ja poraustoiminnasta vastaava Sanna Kauhanen PT Energia Poraus Oy:stä toteavat.

pt-energiaporaus.fi


12

Editor Helsinki Oy:n tuottama asiantuntijajulkaisu

MAINOSLIITE

Yritysarvot ja vastuullisuus

Lagerblad Foodsin Timo Luotonen:

”Emme pelasta maailmaa yksin, mutta ei ainakaan tarvitse tulla nillittämään, että ette tehneet mitään.” Lagerblad Foods on parikymmentä vuotta sitten kokkien perustama yritys. Kuvassa kehitystiimi: asiantuntijamyyjä, chef Nicklas Grundström (vas.) johtaja, myynti & tuotekehitysvastaava, keittiömestari Timo Luotonen sekä keittiömestari Toni Skog. Teksti Eeropekka Rislakki

Kuvat: Lagerblad Foods

Vastuullisuutta ja kestävää kehitystä ratkotaan yrityksissä läpi Suomen. Yksi yrityksistä on helsinkiläinen ravintoloihin ja mm. kuntien henkilöstöravintoloihin ruokatuotteita valmistava Lagerblad Foods.

He muistuttavat, että on mahdotonta julistaa, että valmista tuli – tavoitteisiin pääsy on jatkuva prosessi. Kestävä kehitys on tekoja, ei pelkkää puhetta.

Pho-keitto mausteisella vegenapilla.

– Olemme ujoja ja kainoja. Emme halua esiintyä profeetallisena organisaationa. Ensin teemme ja sitten vasta puhumme. Se, että olemme määritelleet ohjelman, jonka mukaan toimimme joka päivä, toiminee esimerkkinä. Jos kaltaisemme pieni yritys siihen pystyy, siihen pystyy kuka tahansa, Timo Luotonen sanoo ja jatkaa: – Olemme rouhean kotikutoinen yritys, valmistamme kokkien tekemää ruokaa. Meidän pitää voida seistä sen takana, mitä sanomme ja teemme. Ulkopuolelta opiskeltuja lauseita emme pysty edes toistamaan. Emme me yksin maailmaa pelasta, mutta ei aina-

kaan tarvitse tulla nillittämään, että ette edes tehneet mitään. Taustalla ovat YK:n ilmasto-ohjelman kiteyttämät, kestävän kehityksen 17 kohdan tavoitteet. Lagerblad Foods on tunnistanut viisi tavoitetta, joihin sillä on suurin mahdollisuus vaikuttaa toiminnassaan. Osa tavoitteista liittyy ilmastotoimiin kuten valikoiman uusiin kasvipainotteisiin tuotteisiin ja hävikin minimointiin, osa sosiaalisesti kestävään kehitykseen kuten tuottajasuhteisiin sekä henkilökunnan hyvinvointiin. Hävikin minimointi ja Ei Nälkää -periaatteen kohtaamiseen kuuluu sekin, että Lagerblad Foods toimittaa ylijäämät Hurstin ruoka-avulle. – Aina on jokin selitys, ettei tarvitse ryhtyä puheista tekoihin: vastuullisuus teettää liikaa työtä, tai on liian monimutkaista. Kun on halua, olemme nopeita oppimaan, ja kun uskomme johonkin, olemme valmiita tekemään. Mikään ei ole heti valmista, mutta suunta on selvä, Luotonen kertoo. Lagerblad on käytössä ilmastomittari, joka kertoo raaka-aineiden tuottamat päästöt. Yhtiö on tuonut nopeasti asiakkaiden tarpeisiin lisää kasvis- ja vegaanituotteita. Lihatuotteiden osalta lagerbladilaiset keskittyvät laatuun ja lihan alkuperään. Laatulupaukseen on helppo uskoa, sillä Lagerbladin perustamisen takana ovat pitkän linjan ravintolakokit.

– Kokille on pahinta, jos ruoka jää lautaselle, koska se ei maistu. Ruoan hyvä maku on paras tapa ehkäistä ruokahävikkiä. Maistuva ruoka syödään. Mauton ruoka menee jätteisiin, Timo Luotonen muistuttaa. Ruoka ja ruoan tuotanto ovat

”Ruoan hyvä maku on paras tapa ehkäistä ruokahävikkiä.” keskeinen osa-alue kasvihuonekaasujen tuottajina liikenteen ja energian ohella. Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuodessa 120–160 miljoonaa kiloa, eli 20–25 kiloa henkeä kohden. Muun ruokaketjun (alkutuotanto, teollisuus, kauppa, ravintolat) ruokahävikki on 280–340 miljoonaa kiloa vuodessa. Oleellista on myös se, että yrityksissä ei nysvätä vain omissa nurkissa vaan osallistutaan yhteisiin projekteihin. Harvassa yrityksessä kaikki viisaus asuu omien seinien sisäpuolella. –Yhdessä tekemisen idea on se, ettei ole kilpailijoita, on yhteistyökumppaneita, Timo Luotonen huomauttaa. Lagerbladille tällainen projekti on ollut mm. yhdessä John Nurmisen Itämeri-säätiön kanssa toteutettu Itämeri liemessä -hanke, jossa parannetaan Itämeren tilaa käyttämällä roskakalaksi leimattua särkeä ravintona, koska särki sitoo itseensä ylimääräisiä ravinteita. Lagerblad kehitti maistuvan särkipihvin, joka on levinnyt

henkilöstöravintoloiden pöytiin. – Yhteistyö synnyttää uusia tuotteita, jotka otamme tuotantoon oman valikoimamme oheen. Emme kilpailuta tavarantoimittajia jatkuvilla hintahuutokaupoilla. Periaate on, että yhteistyön täytyy olla kaikille osapuolille kannattavaa, Timo Luotonen sanoo. Lagerbladin valikoimissa ovat myös metsiemme riistaa, sieniä, poroa ja marjatuotteita sisältäviä tuotteita. Lagerblad Foods osoittaa, että teollisen tuotannon ei tarvitse olla mautonta tai persoonatonta, tai että laatu ja maku tuotaisiin ruokaan raaka-aineen ulkopuolelta. – Käyttämämme raaka-aineet ovat samoja kuin kotikeittiöissä. Yhä useammin uudet tuotteet ovat kasvispohjaisia, jopa vegaanisia. Mutta jotta ruoassa olisi kunnolla makua, useimmin ne ovat lakto-ovoa. Uskomme sekasyömisen voimaan, emme totalitaa-

risiin valintoihin. Mitä tahansa teemmekin, ruokaan liittyy aina makua ja ruoka pakastetaan heti tuoreeltaan, markkinoinnista vastaava Heidi Lerche kertoo. – Tällä hetkellä lihatuotteittemme lihapitoisuus on suuri. Jos lihan osuutta saadaan pienennettyä, vaikka kasvisten avulla ilman, että menetämme makua, se on iso juttu ilmaston kannalta, Timo Luotonen hehkuttaa. Heidi Lerche muistuttaa vielä, että ”vastuullisuus on toiminnan lähtökohta, ei enää lisäarvo”. – Kun kolmen, neljän vuoden kuluttua olemme uuden tehtaan rakentamisen kynnyksellä, otamme kunnon askeleet energian säästössä. Nyt vanhan talon ratkaisut ovat annettuja. Tähän Timo Luotonen vielä lisää: – Teemme sen, minkä lupaamme. www.lagerbladfoods.fi

Kasviskofta, kukkakaali-taboulleh ja musta valkosipuli-creme.

Profile for Editor Helsinki Oy

Yritysarvot ja vastuullisuus / Joulukuu 2019  

Yritysarvot ja vastuullisuus on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu. Editor Helsinki on itsenäinen yritysviestinnän asiantuntija...

Yritysarvot ja vastuullisuus / Joulukuu 2019  

Yritysarvot ja vastuullisuus on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu. Editor Helsinki on itsenäinen yritysviestinnän asiantuntija...