Page 1

ILMOITUSLIITE

tämä julkaisu on EDITOR HELSINKI OY:N tuottama TOIMIALAlehti

OPAS

ILMOITUSLIITE

Sisustussuunnittelija

Anita Koposen

vinkit huone huoneelta Rohkea rakentaa itse

– Onni on oma talo

vain remontin päässä

Vielä ehtii!

Puutarhaohjelma Edenin Minna Toivanen kannustaa kaikki cityviljelijät pihoille

Editor Helsinki toivottaa kaikille lukijoille hyvää kesää


2

uusi koti opas | www.editori.fi/kuluttajalle

Sisältö

4 Rohkea rakentaa itse 4 Seinäjoen seudulla arki sujuu komiasti 5 Onni on oma talo

Asunnon ostajan opas 


1. 2.

6 Anita Koposen sisustuspalapeli 6 Sisustussuunnittelija Anita Koposen vinkit 8 Kivi, hiekkapaperi, sakset

Mieti ensin mistä ja millaisen asunnon haluat ostaa: vanha, uusi, kerrostaloasunto, rivitaloasunto vai omakotitalo?

Rahoitus kuntoon: pyydä asuntolainatarjous ainakin 3-4 pankista ja vertaile niitä. Ota selvää kaikista kuluista, joita pankki perii. Jos et ymmärrä, pyydä pankkivirkailijaa selvittämään asiat ja laskemaan todelliset yhteiskulut lainasta.

10 Ihanasti p-i-h-a-l-l-a 11 Cover -lasitusjärjestelmällä on rajattomat mahdollisuudet

3.

Etsi sopivia asuntoja sanomalehti-ilmoituksista ja internetin asuntohakupalveluista ja käy asuntoesittelyissä. Sopivan asunnon etsimiseen kannattaa varata aikaa jopa useita kuukausia. Kun mieluinen asunto on löytynyt, ota selvää kaikista asuntoon liittyvistä asioista ja pyydä esimerkiksi kerrostaloasuntoa ja taloyhtiötä koskeva isännöitsijäntodistus, josta selviää paljon asuntoa koskevia asioita (esim. tulevat remontit). Isännöitsijäntodistuksen sisältö on hyvä selvittää pankissa asiantuntijan toimesta ettei mitään jää epäselväksi.

4.


Tee asunnosta ostotarjous. Tarjottava summa voi olla esimerkiksi 5-10% vähemmän kuin asunnon pyyntihinta. Tämä on kuitenkin täysin tapauskohtainen asia, joskus asunnon myyjä ei ole valmis lainkaan tinkimään pyyntihinnasta ja päinvastoin. 5.

Jos asunnon myyjä hyväksyy ostotarjouksen, asuntokauppa mennään tekemään ostajan pankkiin. Yleensä paikalle tulevat asunnon välittäjä (jos myyjä on välittäjää käyttänyt), ostaja ja myyjä. Lähde: www.asuntokauppaopas.com

Vertaile asuntojen hintoja Asuntojen.hintatiedot.fi-palvelussa on saatavilla hinta- ja laatutietoja toteutuneista asuntokaupoista Suomessa. Haun tuloksena saat listan viimeisen vuoden aikana tehdyistä, hakuehtosi täyttävistä kerros- ja rivitalojen asuntokaupoista. http://asuntojen.hintatiedot.fi/

Yhteistyössä:

KOMIA Seinäjoen kaupunkiseutu Tiedekatu 2 | 60320 Seinäjoki p. (06) 4162 111 | www.komiainfo.fi markkinointipäällikkö Tuula Lahti tuula.lahti@seinajoki.fi

CoverGlobal Oy Hovitie 20 B | 01380 Vantaa p. 0106664610 www.coverglobal.com info@coverglobal.com

Asiantuntijat myös verkossa. Business to Business-portaali www.editori.fi

Kohdennetusti parhaaseen tulokseen Uusi koti OPAS on Editor Helsinki Oy:n tuottama toimialaopas. Vastaava tuottaja: Valtteri Rantalainen, 09 4241 2223, valtteri.rantalainen@editorhelsinki.fi. Taitto: Pirja Kärki, pirja.karki@editorhelsinki.fi. Toimittajat: Reea Marjamäki, RM Mia Heiskanen, MH. Kuvat: Istock. Kannen kuva: Nelonen Media. Painopaikka: Sanomala. Editor Helsinki Oy | 09 4241 2222 | palaute@editorhelsinki.fi | www.editori.fi.

Haluatteko esitellä palveluntarjontaanne mielenkiintoisessa ja informatiivisessa ympäristössä? Kysy lisää seuraavista Oppaista.


Uusi koti opas | www.editori.fi/kuluttajalle3


4

uusi koti opas | www.editori.fi/kuluttajalle

Kuvat: Matti Helanto

Rohkea rakentaa itse Uuden kodin ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä ovat asunnon sijainti, hinta ja kunto. On myös niitä, jotka eivät tyydy vertailemaan valmiita asuntoja, vaan päättävät rakentaa koko talon itse. Touhuun päätti ryhtyä myös rakennusinsinööri Juuso Jehimoff. Rakennusprojekti vaatii rohkeutta, venyvyyttä ja ajankäytön hallintaa. Näin vastaa rakennusinsinööri Juuso Jehimoff kysyttäessä mitä henkilökohtaisia ominaisuuksia omaa taloa rakentavalta vaaditaan. Jehimoff itse on rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n jäsen. Touhun eri vaiheita ovat ideointi, budjetointi, tontin valinta, suunnittelu, rakentaminen ja loppuanalyysi.

Suunnitteluvaiheessa maltti on valttia – Ensimmäisenä on hyvä tehdä itselleen toteuttamiskelpoinen budjetti. Kun budjettihaarukka on tiedossa, on

helpompi kartoittaa, mitä budjetillaan on mahdollista rakentaa, Jehimoff neuvoo. Suunnittelussa on tärkeää kartoittaa perheen tarvitsemat tilat, huoneluku, huoneiden koko ja tilojen käyttötarkoitus. – Talopakettien toimitussisällöissä on erittäin suuria eroja, mistä voi kokemattomalle koitua kohtuuttomia lisäkustannuksia, Jehimoff painottaa. – On hyvä, jos sinulla on oma pohjakuva ja ajatus siitä, miltä talosi näyttää ulkoapäin. Silloin voit hieman vertailla hintoja. Voit käyttää saamiasi tarjouksia kilpailutuksessa. Usein talopakettien toimittajat ovat hyvin perillä siitä, mitä toisen talotoimitta-

jan paketissa on ja ei ole, hän opastaa. Jehimoff kertoo, että reilu ammattitaitoinen työnjohtaja auttaa kontakteillaan ja kokemuksellaan rakentajaa säästämään pitkän pennin. Kaikkiin avaimet käteen –paketteihin ei kuulu raivaus eikä perustustyöt, mihin uppoaa sievoinen summa. Onnistunut rakennusprojekti pysyy ennen kaikkea budjetissa. Onnistumisesta kertoo myös se, että työnlaatu on haluttua ja urakoitsijoista jää positiivinen kuva. Urakoitsijoiden toimintatavoissa on kuulemma hyvinkin paljon eroa. Parhaiten pystyy säästämään pyrkimällä kilpailuttamaan kaikki urakat. Kokemattoman kannattaa palkata insinööritoimisto, joka tekee valintoja

nukset tiedossa. Miinuksena on hieman kalliimpi hinta. Tilaelementeistä rakennettu talo on asumiskunnossa hyvinkin nopeasti. Parhaimmillaan se saadaan asumiskuntoon neljässä kuukaudessa. – Selkeästi on huomattavissa, että yhä useampi yritys on keskittynyt avaimet käteen -toimituksiin. Ihmisillä on koko ajan kiire, eikä heillä ole aikaa rakentaa, Jehimoff pohtii rakentamisen trendejä.

ja kilpailutuksen rakentajan puolesta.

Tontilla on merkitystä – Jos on tykästynyt johonkin alueeseen, mutta tontteja ei tunnu tulevan myyntiin, kannattaa kierrellä ja merkitä osoitteita muistiin. Tonttiomistajien yhteystietoja saa kunnan kautta. Näin iltakävelyn lomassa mekin löysimme oman tonttimme, ja edellinen omistaja oli onneksemme myös myyntihaluinen, Jehimoff paljastaa.

Rakentaessa voi olla myös ekologinen – Omilla valinnoillaan voi jo suunnitteluvaiheessa vaikuttaa talon energiatehokkuuteen. Sillä, mitä materiaaleja käytät ja millaisen lämmitysjärjestelmän valitset, on merkitystä. Työmaalla tulee tietysti pyrkiä tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä, Jehimoff muistuttaa.

Talopaketeilla on puolensa

Lupa-asioiden käytännöt vaihtelevat kunnittain

Elementtiratkaisu on nopea, talo on säältä suojassa ja todelliset kustan-

– Joissain kunnissa rakennuslupa on mahdollista saada viikoissa, mutta

Seinäjoen seudulla arki sujuu komiasti Seinäjoen seudulta löytyy asumisen vaihtoehtoja kaupungin sykkeestä rauhalliseen maaseutuidylliin. Palvelutarjonta on monipuolinen inhimillisessä mittakaavassa. Seutu voi siis syystäkin komeilla maan vetovoimaisimpana elinympäristönä.

A

lavus, Ilmajoki, Jalasjärvi, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lapua ja Seinäjoki muodostavat 140 000 asukkaan Seinäjoen kaupunkiseudun Etelä-Pohjanmaan sydämessä, viiden rautatien ja kuuden valtatien risteyskohdassa. – Seinäjoki on ollut vuosina 2005 – 2010 tutkimusten mukaan vetovoimaisin kaupunki maan sisäisessä muuttoliikkeessä. Olemme siis asettuneet hyvin työssäkäyvien ja nuorten aikuisten kartalle, Seinäjoen kaupungin markkinointipäällikkö Tuula Lahti kertoo tyytyväisenä. – Seutukunnan työpaikkojen määrä on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi ja olemme onnistuneet luomaan houkuttelevia työpaikkoja. Meillä on hyvien peruspalveluiden lisäksi vahva ammattikorkeakoulu, yliopistokeskus ja teknologiakeskus. Ja kaikki hyvien kulkuyhteyksien ja lyhyiden etäisyyksien päässä, Lahti summaa.

Kaupungin sykettä ja maaseutuidylliä Olipa asumisen idylli keskellä kaupungin sykettä kerrostalossa palvelujen äärellä, viihtyisällä omakotialueella, rivitalossa joen rannalla, kyläyhteisön keskuudessa tai isolla maa-alueella maaseudun rauhassa löytyy Seinäjoen seudulta vaihtoehtoja. Seinäjoen ydinkeskustan ilme on Lahden mukaan kehittynyt viime vuosien aikana moderniksi ja sen ympärille on syntynyt uusia, houkuttelevia asuinalueita. Noin puolen tunnin ajomatkan päässä ydinkeskustasta löytyy lisää vetovoimaisia asuinalueita Lapuan, Kurikan, Kauhavan ja Alavuden ympäryskunnista. Aitoa kylätunnelmaa voi puolestaan aistia Ilmajoella ja Jalasjärvellä. – Ja kaikki ydinpalvelut ovat maakunnan etäisimmästäkin kolkasta alle tunnin ajomatkan päässä. Lahti kertoo, että moni paluumuuttaja on hypännyt myös iloisena pyörän sel-

kään kun pyörätieverkosto toimii ja päivittäiset työmatkat sujuvat mukavasti kuntoillen.

Tahtomaassa on voimaa Pohjanmaalaiset ovat tunnetusti tahtoihmisiä: periksi antamattomia ja sinnikkäitä. Seinäjoen seutu onkin syystä nimetty Tahtomaaksi, joka ammentaa voimaa pohjalaisesta perinteestä, mutta tähyää tahdonvoimalla kohti tulevaa. – Se näkyy vahvasti myös koko Seinäjoen seudun kehittämisessä ja sisäisessä yrittäjyydessä. Olemme onnistuneet nostamaan koko alueen iskukyvyn uudelle tasolle, joka on houkutellut alueelle uusia asukkaita, yrityksiä ja investointeja. Tästä ovat hyötyneet kaikki seutukunnat. Mutta pohjalaiseen tapaan tähtäämme yhä korkeammalle ja meillä on käynnissä lukuisia kehityshankkeita, joiden avulla raivaamme entistä paremmat puitteet asumiselle, elämiselle ja yrittämiselle. Täällä on siis jatkossakin tilaa yrittää, Lahti toteaa lopuksi. MH

Lue lisää Seinäjoen seudun tarjoamista asumisen, elämisen ja yrittämisen mahdollisuuksista osoitteessa www.komiainfo.fi Maata Tahtomaasta? www.komiattontit.fi on Seinäjoen seudun kuntien yhteinen tonttien markkinointikanava, josta löytyy kattava valikoima erikokoisia ja hintaisia tontteja erilaisissa ympäristöissä.


Uusi koti opas | www.editori.fi/kuluttajalle

Rakennusinsinööri Juuso Jehimoff

Onni on oma talo E

Kuvat vuonna 2008 valmistuneen Pursiaisen perheen rakennusprojektista.

pahimmillaan se voi viedä jopa kuukausia. Kannattaa ottaa asiasta selvää oman kunnan rakennusvirastosta, Jehimoff neuvoo. Jehimoff rohkaisee kaikkia omasta talosta haaveilevia ottamaan haasteen vastaan.

– Kyllä se unelma omasta talosta kantaa läpi projektin. Kuulin eräältä vanhemmalta herrasmieheltä, että rakennusprojekti on kuin intissä käynti. Sen aikana on tuskaa, mutta sen päätyttyä siitä puhutaan koko loppuelämä, hän lausahtaa. RM

tsimme vaimoni kanssa uudehkoa omakotitaloa pääkaupunkiseudulta. Tutkimme tarjontaa lehdistä ja netistä ja kävimme katsomassa muutamia. Hinnat olivat huimia siihen nähden kuinka paljon olisi pitänyt remontoida, jotta me kahden pienen lapsemme kanssa olisimme olleet tyytyväisiä. Päätimme ottaa selvää kuinka paljon tontti talopaketteineen tulisi maksamaan. Tulimme siihen tulokseen, että rakennusprojekti olisi taloudellisesti meille paras ratkaisu. Ajattelimme, että samalla saisimme juuri sellaisen talon kuin haluaisimme. Suunnitteluprosessimme kesti noin puoli vuotta. Etsimme pitkään ja hartaasti erilaisia valmiita talopakettipohjia, jotka sopisivat sekä tontillemme että perheellemme. Sopivaa pohjaa ei vaan tuntunut löytyvän. Lopulta tulimme siihen johtopäätökseen, että miksipä ei suunniteltaisi omaa taloa ihan pohjakuvaa myöten? Monien suunnittelupalaverien jälkeen löysimme talopakettitoimittajan, joka ymmärsi meidän toiveitamme. Talon suunnittelun perustana oli juuri meidän perheen tarpeet. Huomasimme suunnitteluvaiheessa kuinka vaikeaa on kilpailuttaa eri talopakettifirmoja, vaikka meillä oli jo omat kuvat olemassa. Talopakettitoimittajien toimitussisällöissä oli erittäin paljon eroja, ja asiaa epäselvensi myös se, että samoista asioista puhuttiin jokaisessa tarjouksessa hieman eri sanakääntein. Budjetoinnissa käytimme apuna erilaisia laskureita, joilla teimme raakabudjetin. Kun saimme suunnitelmat valmiiksi, ryh-

dyimme laittamaan tarjouspyyntöjä eri urakoitsijoille. Konkreettisten tarjoussummien päälle laitettiin hieman ekstraa mahdollisten yllätysten minimoimiseksi. Pankissa oltiin hyvin myönteisiä projektia kohtaan, vaikka sinne saikin tehdä monenlaista selvitystä. Saimme alustavan aikataulun talopaketin mukana ja olemme täyttäneet sitä. Olemme saaneet myös urakoitsijat sitoutumaan kireään aikatauluun aika kivasti. Omalla kohdallamme, kun talopaketti on tilattu suurelementteinä levypinnalle, kokonaisrakennusaika on kahdeksan kuukautta. Tähän mennessä on mennyt kivasti. Aikataulut ovat pitäneet, ja on ollut mielenkiintoista seurata projektin etenemistä. Illat ovat usein venyneet, kun ollaan valmisteltu seuraavan päivän töitä ja siivottu. Nyt kun seinät ovat paikallaan, ja näkee kuinka suunnitelma unelmakodistamme alkaa konkretisoitumaan, olen yhä vakuuttuneempi, että itse suunniteltu talo on ollut oikea ratkaisu.

5


6

uusi koti opas | www.editori.fi/kuluttajalle

Koti on ihmisen tärkein paikka. Mutta mikä merkitys on kodin sisustuksella? Huvila & Huussi –ohjelmasta tuttu sisustussuunnittelija Anita Koponen kertoo, kuinka kodistaan saa sisustamalla luotua hyvinvointikeskuksen.

Sisustamaan ei pidä sännätä päätä pahkaa

Anita Koposen sisustuspalapeli S

isustaminen on kuin palapelin kokoamista. Monista eri osioista toteutuu omannäköinen kokonaisuus, kuvailee Anita Koponen, joka toimii muutoskohteiden suunnittelijana Nelosella pyörivässä sisustusohjelmassa Huvila & Huussi. – Kokonaisuuteen tulee sisältyä tyylisuunnan valinta, toiminnot, tarpeiden huomioiminen, pintojen materiaalien ja värien valitseminen, valaistuksen luominen, kalustaminen ja tekstiilit, Koponen luettelee. Sisustaminen on siis paljon muutakin kuin sitä, että vaihdetaan keväisin verhojen väriä vaaleammaksi. Mutta miksi meidän ylipäätään tulisi panostaa kodin sisustamiseen? – Vietämme paljon aikaa kotona. Koti kuvastaa hyvinvointiamme, jo-

unelmien sohva on tilaan liian iso tai pieni. Myös vääränlaisilla verhoilla tai huonolla valaistuksella onnistuu pilaamaan muuten kauniin kokonaisuuden, Koponen muistuttaa.

ten kodin tulisi olla viihtyisä, kaunis ja itsensä näköinen paikka – paikka, josta ammennamme voimia elämän eri osa-alueille, Koponen kiteyttää kodin merkitystä.

Millainen on ihanteellisen kotikeitaan sisustus?

– Hyvä suunnittelu säästää aikaa ja rahaa, sillä siten ei tule tehtyä virheratkaisuja eikä huonoja hankintoja. Hyvällä suunnittelulla saadaan aikaan toimivia ratkaisuja myös ennestään puutteellisiin tiloihin, Koponen neuvoo. – Kun ryhdytään suunnittelemaan uutta sisustusta, kannattaa aina huomioida oma värimaailma sekä omat tarpeet ja funktiot. Samalla voisi miettiä olisiko vanhoissa tavaroissa ja huonekaluissa karsimisen varaa, hän vinkkaa. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse eikä tulekaan laittaa uusiksi viimeisimpien trendien mukaan. Sisustussuunnittelijana Koponen pyrkii aina tekemään pitkäkestoisia ratkaisuja, jotka ovat myös ekologisesti kestäviä.

– Hyvä sisustus on tarpeita vastaava, viihtyisä ja persoonallinen. Hyvin sisustettu tila on helppohoitoinen ja esteettinen, painottaa Koponen. – Pahinta mitä voi sisustajana tehdä, on tunkea tila täyteen eri tyylisiä, kokoisia ja värisiä kalusteita ja tavaroita. Varsinkin, jos pinnat on juuri remontoitu, kannattaa tehdä selkeitä ratkaisuja, hän jatkaa. – Mittasuhteet tulee myös ottaa huomioon. Usein käy niin, että se

– En pidä sanasta trendi. Jos käytän trendejä sisustamisessa, teen sen tekstiileillä, jotka ovat edullisempia ja helppoja vaihtaa, hän sanoo.

Huvila & Huussin kesäperhe Anita Koponen on alusta asti ollut mukana tekemässä Nelosella pyörivää Huvila & Huussi –ohjelmaa. Hänelle mieleenpainuvimpia muutoskohteita ovat olleet haastavat ja jokseenkin räjähtäneet paikat, joissa lopputulos on ollut asiakkaiden mielestä mullistava. – Olen saanut toteuttaa niin paljon mukavia kohteita. Lopputulokseen heijastuu aina voimakkaasti ihmisten persoona ja elämäntavat. Suunnittelijan kannalta tässä ammatissa houkuttelevinta on nähdä tyytyväinen asiakas, Koponen kertoo. Kommelluksiltakaan ei ohjelman kuvauksissa vältytä. – Kuvaustiimistä tulee kuin kesäperhe. Tiimin kanssa tehdään tiiviisti töitä monta kuukautta. Hurtti huumori lentää ja nauru raikaa. Välillä kuvauksiin tulee taukoja siksi, että pokka pettää kameran edessä, hän naurahtaa. Sisustaminen on yhä suositumpaa ja alan kirjallisuuden ja tv-ohjelmien valikoima tuntuu kasvaneen. Monilla olisikin halua hiukan sisustaa, mutta aloittaminen saattaa usein olla vaikeaa. – Kannattaa suunnitella rauhassa miten korjata epäkohdat. Neuvoisin miettimään mitkä asiat ovat itselle tärkeitä toteuttaa, ja miten tilasta saisi tehtyä itsensä näköisen, Koponen rohkaisee. RM

Sisustussuunnittelija Anita Koposen vinkit: 1. Keittiö

4. Eteinen

Kodin yksi tärkeimmistä tiloista on keittiö. Keittiön suunnittelussa ratkaisee käytännöllisyys, tarpeet ja toimivuus yhdistettynä tilan neliöihin. Lähtökohtaisesti kannattaa miettiä minne sijoittaa vesipiste, liesi, kylmäkalusteet ja säilytystilat. Pienestäkin keittiöstä saadaan kaunis ja toimiva, kun otetaan neliöt tarkasti käyttöön.

Pidä eteinen siistinä, sillä se on kodin käyntikortti. Oikea valaistus ja riittävä säilytystila ovat eteisen osalta oleellisimmat vaatimukset. Kaapistoissa kannattaa suosia liukuovia, näin aukeavatovet eivät vie turhaa tilaa.

2. Olohuone

5. Kylpyhuone

Valitse oikeankokoinen sohva tai istuinryhmä. Varmista, että materiaali on sopiva. Mieti varsinkin tekstiilien kuten verhojen, tyynyjen ja mattojen värisävyt tarkkaan.

Kylpyhuoneen sisustuksessa tärkeintä on toimivat säilytystilat ja selkeät toiminnot. Älä unohda hyvää ilmanvaihtoa.

3. Makuuhuone

6. Lastenhuone

Valitse mieleisesi tyyli makuuhuoneeseen. Huolehdi, että huoneesta tulee harmoninen, selkeä ja viihtyisä. Tekstiileillä on iso rooli makuuhuoneen sisustamisessa. Varsinkin verhot tulee valita tarkkaan, jos halutaan peittää ikkunat.

Sisusta lasten ehdoilla. Suunnittele tila, joka ”kasvaa” lasten kasvaessa. Lastenhuoneessa kalusteet ovat koetuksella, joten huonekalujen tulee olla kestäviä. Muista pöytien ja tuolien oikeat mittasuhteet.


Uusi koti opas | www.editori.fi/kuluttajalle

7

Kuvat: Nelonen Media

Kuvaustiimistä tulee kuin kesäperhe. Hurtti huumori lentää ja nauru raikaa. Välillä kuvauksiin tulee taukoja siksi, että pokka pettää kameran edessä. Kuvassa Anita Koposen lisäksi ohjelmassa kokkaileva Meri-Tuuli Lindström.


8

uusi koti opas | www.editori.fi/kuluttajalle

Kivi, hiekkapaperi, sakset Oma unelmien koti saattaa olla vain remontin päässä. Rakentamisen asiantuntija Pentti Teponoja kannustaa tarttumaan pieniin puutteisiin ripeästi. Sunnuntairemppaajan tulee kuitenkin olla omien kykyjensä suhteen realistinen.

R

emontti tulee jokaisen asunnon kohdalla eteen jossain vaiheessa. – Rakennuksen eri osilla on oma elinkaarensa, eli remontoimalla jatketaan sekä asuntojen että kiinteistöjen elinaikaa, selittää rakentamiseen erikoistuneen Rakentaja.fi -sivuston kehitysjohtaja Pentti Teponoja. – Merkitystä on sillä tehdäänkö remonttia hallitusti etukäteen, vai niin sanottuna ajopuumallina, jolloin vahinko on jo tapahtunut ja työ pitää tehdä kiireellä. Se on aina se kallein tapa, Teponoja kuittaa.

Mistä tietää, että olisi pienen pintaremontin aika? – Pintaremonttia voi tehdä jo pelkästään siksi, että haluaa vaihtelua. Vanhojen pintojen epäsiisteyden ja huonokuntoisuuden lisäksi lasten kasvaminen ulos mikkihiiritapetti-iästä riittää syyksi ryhtyä hommiin. Joskus myös uudet huonekalut kaipaavat erilaisia värisävyjä ympärilleen. Muutto on tietysti yksi suurimmista syistä, sillä silloin asunnosta tehdään itsensä näköinen kokonaisuus, Teponoja luettelee.

Paras lopputulos perusteellisella suunnittelulla – Hyvin tehty remontti on huolellisesti suunniteltu. Ikävin lopputulos syntyy, jos ylimitoitetaan omat kyvyt, varat ja aikataulu, Teponoja sanoo. – Oli kyse sitten osakeasunnosta tai omakotitalosta, niin tiloja tulee pitää jatkuvasti silmällä ja syntyviin korjaustarpeisiin puuttua nopeasti, jotta kustannukset pysyvät hyvin aisoissa, hän neuvoo. Teponoja kehottaa isompien remonttien kohdalla miettimään ensin budjettia ja tekemään pää-

tökset sen mukaan. Apuna kannattaa käyttää kustannuslaskuria, joka parhaimmillaan kertoo mitä tarvikkeita eri työvaiheissa tarvitaan, niiden menekin, yksikköhinnat sekä työtunnit.

Tee se itse Oma unelmien koti saattaa olla vain remontin päässä. Itse voi tehdä kaiken paitsi sähkötyöt ja lämmitysjärjestelmän asennuksen. – Aina on kuitenkin syytä miettiä omat resurssit ja elää niiden mukaan. Vuosikausia remontin keskellä asuminen ei ole hyväksi mielelle eikä parisuhteelle, Teponoja huomauttaa.  Jos kokemusta ei ole paljoa, niin Teponojan mielestä hyvä lähtökohta on keskittyä itse purkuhommiin, siivoamiseen ja tarvikkeiden hankintaan. Tarvikkeiden hankinta on kuulemma vieläpä se helpoin tapa säästää kuluissa. Hyvää tekijää kannattaa kysellä tutuilta ja aiemmilta työmailta. – Pääasia on, että ollaan ajoissa liikkeellä, sillä hyvät remppamiehet ovat aina varattuja. Kaikkein parhaiten ammattitaito selviää, jos pääsee käymään työn alla olevissa kohteissa, Teponoja toteaa. Jo remonttia suunnitellessa tulee miettiä tarvitaanko toimenpiteille taloyhtiön suostumusta tai rakennuslupaa. Myös käytettävissä olevat varat ja aikataulu tulee suunnitella huolella. On myös hyvä miettiä valmiiksi voiko asunnossa asua remontin aikana. – Yllätyksiä saattaa putkahtaa alusrakenteista, ja sitä kautta remontti voi laajeta. Nälkä myös kasvaa syödessä, Teponoja huomauttaa.  Yllätyksiltä ja virheiltä ei kuitenkaan aina voi säästyä. – Vakavimpia virheitä voi tulla pesutilojen remonttien yhteydessä, ja silloin kun tehdään virheellisiä rakenneratkaisuja. Myös

vesikaton alusrakenteet voivat aiheuttaa paljon ylimääräistä työtä. Rakenteiden ulkopuolisista virheistä suurimmat liittyvät epäselviin sopimuksiin. Erilaiset viivytykset tilausajoissa tarvikkeiden tai työntekijöiden osalta taas aiheuttavat eniten yllätyksiä, kertoo Teponoja. Remontoidessa voi myös olla ekologinen. – Kaikkea vanhaa ei tarvitse korvata uudella. Purettavia rakennusosia voi tarjota paikkakunnalla mahdollisesti toimiville rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksille.

Purkujätteet tulee erotella mahdollisimman tarkasti, sekajätteisiin tulee heittää mahdollisimman vähän, Teponoja neuvoo.

Pintamateriaaleissa riittää valinnan varaa – Sisäpintojen osalta lattiapinnoissa klinkkerit ovat erinomaisia, mutta vaativat oleskelutiloissa lattialämmityksen. Makuuhuoneessa korkki on erinomainen. Jos lemmikkinä on koira, vaaditaan parketti- tai laminaattilattialta kulutuskestävyyttä,

vinkkaa Teponoja. Ulkopintoja uusittaessa Teponoja kehottaa kiertelemään alueilla, joilla on samantapaisia taloja, ja poimimaan niistä ideoita. – Erilasia pysty-, vaaka- ja vinolaudoituksia sekä erilaisia ikkunapuitteita ja värisävyjä käyttäen saadaan todella näyttäviä julkisivuja. Ikkunoita uusittaessa tulisi pitää rakennuksen oma aikakausi ja luonne esillä. Kerrostalomaiset kapealla tuuletusluukulla varustetut ikkunat eivät mielestäni sovi yhteenkään omakotitaloon, hän tokaisee. Lisätietoa ja inspiraatiota remppahommiin löytää tietysti helpoiten netistä. Teponoja kannustaakin ryhtymään tuumasta toimeen. Vielä tänä kesänä ehtii hyvin toteuttaa pienimuotoiset projektit, varsinkin jos suunnittelu on aloitettu. – Tässä vaiheessa kesää työmiesten hankinta taitaa olla se vaikein homma, sillä kesä on rakennusmiehille kiireisintä aikaa, hän muistuttaa. RM


Uusi koti opas | www.editori.fi/kuluttajalle

Koti on ihmisen paras paiKKa, Kun se on oiKean KoKoinen ja oiKeassa paiKassa. asuminen ja eläminen Kasvavalla seinäjoen KaupunKiseudulla on pääKaupunKiseutua edullisempaa. meillä arKi luistaa sujuvasti ilman ruuhKia, asuKKaista pidetään huolta ja palvelut ovat lähellä ilman jonotusta. tutustu seinäjoen KaupunKiseutuun Komiainfo.fi tahtomalla saa ja teKemällä pärjää.

*vtt timo aron tutKimus

meillä tontitKin ovat tavallista Komiampia, eivätKä hinnatKaan huimaa päätä. valitse siis Kodillesi sopiva piha osoitteessa www.Komiattontit.fi

Eikö perinteinen hirsirakennus sytytä? Hanki moderni Huone1-sauna tai -grillikatos

Huone1-mallistosta löytyy jokaiselle pihalle ja budjetille sopiva ulkorakennus. Asennus onnistuu jopa parissa päivässä. Puuverhottujen rakennusten lisäksi mallistoomme kuuluu betonirakenteisia malleja. Naputtele netissä www.huone1.fi ja tutustu tarkemmin.

9


uusi koti opas | www.editori.fi/kuluttajalle Kuvat: Nelonen Media

10

Tänä kesänäkin ehtii vielä hyvin aloittaa. Valmistuminen voi mennä syksyyn, mutta se on vielä hyvää aikaa tekemiselle, Minna vinkkaa.

Ihanasti p-i-h-a-l-l-a Viherbuumi on villinnyt kaikki, myös meidät kaupunkilaiset. Pihoista ja patioista peukaloidaan olohuoneiden jatkeita, ja omalla hyötykasvimaalla myllertää jo yksi jos toinenkin cityviljelijä. Liv-kanavalta tutun puutarhaohjelma Edenin vihersuunnittelija Minna Toivasen sanoin pihapuuhastelussa parasta on itsensä toteuttaminen. Omalla pihalla hääriminen on koukuttavaa puuhaa. Mutta miksi pihaan tulisi satsata? – Pihaan kannattaa panostaa oman viihtyvyytensä takia, sanoo vihersuunnittelija Minna Toivanen. – Nostaa se myös talon arvoa merkittävästi, että ulkoalueet ovat siistissä kunnossa, hän muistuttaa. Istutusten, viheralueiden, kiveysten ja pengerrysten lisäksi piharakentamista on terassien, vesiaiheiden ja uima-allasalueiden tekeminen. Koko viherpataljoonaa ei omalle pihalleen kannata ryhtyä heti mallailemaan, vaan kannattaa harkiten suunnitella taloonsa sopiva tyyli. – Hyvin suunniteltu piha on tilava, hyvin tehty ja rakennukseen sopiva kokonaisuus. Se on paitsi koko perheen huomioiva myös hyvistä materiaaleista tehty, Toivanen kuvailee. – Pahin virhe on lähteä rakentamaan suoraan nurmikolle. Huonosti suunniteltu piha on ahdas ja hankalasti saavutettava, eikä sitä taatusti tule käytettyä, hän jatkaa.

Kaikki lähtee suunnittelmasta Upouuden pihan suunnittelun ja rakentamisen tulisi edetä talon omistajien, pihasuunnittelijan ja rakentajan yhteisenä projektina. Kun taas ryhdytään muokkaamaan vanhasta uutta,

tulisi ennen kaikkea miettiä mitä vanhassa pihassa säilytetään. – Suunnitelma on ehdottoman tärkeä sen osalta, miten uusi saadaan sujuvasti yhtymään vanhaan, Toivanen painottaa. Suunnitteluvaiheessa on pitkä lista muistettavaa. – Suunnitteluvaiheessa tulee pitää mielessä talon tyyli ja omat tarpeet ja toiveet. Oikeat materiaalivalinnat, pihan valo- ja kosteusolosuhteet sekä korkeudet ovat tärkeitä, Toivanen luettelee. – Itse rakentamisen aikana tärkeintä on, että työt kulkevat kuten on suunniteltu. Pitää myös huolehtia, että rakennetaan oikein eikä aiheuteta kosteusvahinkoja rakennuksille, hän opastaa.

viisinumeroisista luvuista, toteaa Toivanen. – Muutamalla tonnilla saa kasveja ja kalusteita. Jos niille ei ole hyvää valmista paikkaa, on turha hankkia mitään ennen remonttia puutarhassa, hän perustelee. Budjetin nollia pyöritellessään tulee helposti miettineeksi voisiko jotain tehdä itse. Toivasen mielestä pohjien tekeminen on aina ammatti-

laisen työtä. – Siinä jos menee pieleen, menee kaikki päällystäminen hukkaan, ja jatkossa saakin sitten tehdä korjauksia, hän perustelee. – Itse voi pitää työmaata siistinä ja vaikkapa mullata valmiita istutuspaikkoja. Näppärä kotipuutarhuri osaa hankkia taimet suunnitelman mukaan ja istuttaa ne, Toivanen tuumailee.

Kannattaa varautua yllättäviinkin asioihin – Maan alta saattaa paljastua asioita, joita ei osata suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon. Näistä voi koitua lisäkustannuksia, tai niiden hyödyntäminen muuttaa suunnitelman yksityiskohtia. Tulee mieleen vaikkapa kauniit kallionkärjet oikeassa, tai täysin väärässä paikassa, Toivanen kuvailee. Piharakentamisen hintahaitari asettaa omat ehtonsa suunnittelulle. – Pihan kohdalla puhutaan aina

Puutarhaohjelma Edenin kolmen kopla: Tommy Kilponen, Minna Toivanen ja Mikko Jaakola.

Rohkeasti kokeilemaan Toivanen kannustaa kokeilemaan uusia ideoita rohkeasti ja tekemään erilaisia ratkaisuja kuin naapurilla. – Muista selkeys ja riittävän isot yhtenäiset alueet. Käytä mahdollisimman paljon ammattilaista ja valmiita ratkaisuja. Iloitse äläkä stressaa. Puutarhaa voi tehdä ajan kanssa, älä hosu. Tee jotain valmiiksi ja siirry vasta sitten seuraavan alueen kimppuun, hän vinkkaa. Vihertrendeistä Toivanen näkee nostetta luonnonmukaisuudessa ja hyötypuutarhojen yleistymisessä. – Myös ruoanlaitto ulkotiloissa on suosiossa, hän toteaa. Lisätietoa alan tuulahduksista löytää helposti netistä. Tänä kesänäkin ehtii vielä hyvin aloittaa. – Valmistuminen voi mennä syksyyn, mutta se on vielä hyvää aikaa tekemiselle. Suunnittelijat ovat kiireisiä, mutta kannattaa olla sitkeä, Toivanen opastaa.

Edenin kolmikko Toivanen on yksi puutarhaohjelma Edenin kolmikosta. Omistajat vaihtuvine haaveineen ja unelmineen tekevät jokaisesta muutoskohteesta erilaisen. – Erityisesti jää mieleen tunne onnistumisesta silloin, kun saa annettua toiselle jotain, mistä tämä on aina haaveillut, hän kuvailee. Kuvaustiimillä on kuulemma aina hauskaa ja kommelluksia piisaa. – Kerran pyysin italialaista kuvaajaamme tuomaan jatkovarsisakset omenapuun leikkaamiseen. Hän toi rautakangen, Toivanen naurahtaa. Toivasen mukaan puutarhan rakentaminen on säännöistä ja rakennusteknisistä asioista huolimatta ihanan rentouttavaa. – Omasta puolestani toivon, ettei pihani ole koskaan täysin valmis, vaan muokkautuu ajan ja mieltymysteni mukaan. Aina on saatava toteuttaa itseään ja tehdä jotain uutta. Mikäs sen tylsempää kuin piha, missä vain nyppiä rikkaruohoja ja kastella kukkapenkkejä, Toivanen heittää. RM


uusi koti opas | www.editori.fi/kuluttajalle

Cover-lasitusjärjestelmän edut: • ei pystysuoria kehyksiä

• soveltuu kaikenmallisille parvekkeille ja terasseille • käyttäjäystävällinen

• avattavissa kokonaan tai osittain • säästöä lämmityskuluihin • kotimainen, patentoitu ja VTT:n testaama ratkaisu

11

www.cover.fi

Tällä hetkellä tuotteita myydään jo yli 30 maassa.

Cover -lasitusjärjestelmällä on rajattomat mahdollisuudet Olipa parvekkeesi tai terassisi minkä muotoinen tahansa, voit luoda siitä yksilöllisen ja ympärivuotisen oleskelutilan Cover-lasitusjärjestelmällä. Cover on kansainvälisesti tunnettu, mutta juuriltaan suomalainen innovaatio.

myydään jo yli 30 maassa. – Kehitämme tuotetta aktiivisessa yhteistyössä kotimaisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa. Rajamäki kertoo, että yhtiöllä on kattava koulutusjärjestelmä, jolla he perehdyttävät Cover-perheeseen liittyvät uudet kumppanit yhtiön tuotemaailmaan, valmistukseen, asennukseen ja myyntiin – mutta ennen kaikkea arvomaailmaan. – Tuemme ja vaalimme kumppanien liiketoimintaa, mutta vaadimme heiltä vastaavasti korkeaa laatua kaikessa heidän toiminnassaan, sillä olemme hyvin vahvasti palveluyritys.

- Järjestelmämme sydän on ainutlaatuinen horisontaalipyörästö, jonka ansiosta Cover-parveke- ja terassilaseja voi liikuttaa monipuolisesti ja avata kokonaan tai osittain. Cover -parvekelasitukset ovatkin maailman ensimmäinen kulmaparvekkeisiin soveltuva parvekelasisysteemi, Cover­Global Ltd:n hallituksen puheenjohtaja Päivi Rajamäki kertoo. Cover-lasitusjärjestelmän peruskomponentteina toimivat vahvat alumiiniprofiilit ja turvalasit, jotka suojaavat parveketta ja terassia sään ja vuodenaikojen vaihteluilta. – Näin parvekkeesta ja terassista voi nauttia jopa vuoden ympäri. Ja kannattaa muistaa, että lasitettu tila toimii myös tehokkaana lämpö- ja äänieristeenä, jonka avulla voi lisätä kodin energiatehokkuutta, Rajamäki lisää.

Cover-lasitus sinulle? Lasitettu tila toimii tehokkaana lämpö- ja äänieristeenä, jonka avulla voi lisätä kodin energiatehokkuutta.

Vain mielikuvitus rajana

Kestävää toiminnallisuutta

Tinkimätöntä laatua

Cover-lasitusjärjestelmä soveltuu siis kaikenkokoisten ja –muotoisten parvekkeiden tai terassien suojaksi. – Asiakkaalla on myös mahdollisuus valita oman mieltymyksensä mukainen profiilin tai lasin väri. Näin parvekkeen tai terassin lasituksen voi soinnuttaa muuhun sisustukseen. Rajamäen mukaan värillä ei ole väliä ja profiilin saa halutessaan vaikka puukuvioituna. – Ja onhan lasitusjärjestelmämme raamittomuus jo sinänsä tyylikäs elementti, joka luo esteettömät näkymät ympäristöön.

Cover-pyörästöt, jotka on piilotettu profiilien sisään, liikkuvat pehmeästi ja ovat näin kevyitä käyttää. – Vaikka lasituksissamme käytetään jyhkeää, karkaistua ja jopa 12 mm:n paksua lasia, on niiden liikuttelu silti miellyttävää. Laseja voi liikuttaa yksittäin ja avata sisäänpäin, mikä puolestaan tekee niiden puhdistamisesta helppoa ja turvallista. Cover-lasitusjärjestelmä onkin erittäin suosittu mm. Islannissa, missä sen kestävyys ja toiminnallisuus on voitu todentaa äärimmäisissä luonnonolosuhteissa.

Cover-lasitusjärjestelmiä on valmistettu perusajatukselle uskollisena jo 1990-luvulta lähtien. – Meille on ehdottoman tärkeää pitää tinkimättömästi kiinni yhtiön perustajan Jarmo Sjöholmin alkuperäisestä ajatuksesta ja laatuvaatimuksista. Tuotteen perustoiminnallisuus on edelleen sama, vaikka kehitämmekin järjestelmää jatkuvasti, Rajamäki kertoo. CoverGlobal Ltd. onkin suomalaisittain ainutlaatuinen perheyhtiö, joka on ponnistanut näyttävästi maailmalle. Tällä hetkellä tuotteita

Cover-lasitusjärjestelmiä myy ja asentaa Suomessa laaja, koko valtakunnan kattava jälleenmyyjäverkosto. – Asiakas voi ottaa meihin yhteyttä vaikkapa webbisivujemme kautta, pyytää tarjousta tai yhteydenottoa. Me ohjaamme hänet edelleen lähimmälle jälleenmyyjälle, kuten JP-Lasitukseen pääkaupunkiseudulla. He ottavat yhteyttä asiakkaaseen ja sopivat yksityiskohdista, Rajamäki kertoo. Jokainen projekti on yksilöllinen, mutta uuden Cover-lasituksen voi saada omalle parvekkeelleen tai terassilleen noin 4 – 6 viikossa. MH


12

uusi koti opas | www.editori.fi/kuluttajalle

Palveleva ja monipuolinen mattojen erikoisliike www.mattokymppi.fi

Mino-matto 60 x 90 cm 73 x 135 cm 140 x 200 cm 160 x 230 cm

Porttipuiston Liikekeskus Porttisuontie 4, 01200 Vantaa Puh. (010) 6664 125 avoinna: ma-pe 10-20, la 10-16

19€ 29€ 89€ 119€

Mattokymppi Vantaa (Varisto) Riihitontuntie 1, 01720 Vantaa Puh: (010) 6664 128 avoinna: ma-pe 10-20, la 10-16

Kauppakeskus Martinsilta Martinsillantie 10, 02270 Espoo Puh. (010) 6664 126 avoinna: ma-pe 10-20, la 10-17

Uusi koti OPAS  
Uusi koti OPAS  

Sisustussuunnittelija Anita Koposen vinkit huone huoneelta | Komia Seinäjoen seutu | Cover -lasitusjärjestelmä | remontointi | viherbuumi |

Advertisement