Page 1

MAINOSLIITE

TERVEYSVUOSI 28.3.2018

Terveysvuosi – Terveydenhoito ja hyvinvointi – Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu

6

11

19

Tulkit auttavat puhevammaisen päivittäisessä elämässä.

Mediapu tarjoaa apua kuntien ja sotealueiden lääkäripulaan.

Elisan INRetämittaus toi väljyyttä Jaakon arkirutiineihin.

15 Firstbeatin Niina Karstunen:

”Työkyky rakentuu vapaa-ajalla”

10

AUTOMAATIO

LISÄÄ HOITAJIEN POTILASAIKAA

7 Etevassa tehdään vammaispalvelujen tulevaisuutta

TERVEYDENHOITO & HYVINVOINTI

4 | Joukkoliikenteen käyttäminen auton sijaan

lisää keskimäärin 2000 terveellistä askelta päivään.

5 | Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelu Essoten mobiilipalvelu löytyy jo monen taskusta.

9 | Kohonneella verenpaineella on yhteys aivoverenkiertohäiriöihin. Se on salakavalasti oireeton.


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

Nauti kolme annosta päivässä Maitoa, piimää, jogurttia, viiliä, rahkaa, juustoa, maitokahvia, kaakaota, smoothieta... Valikoima on laaja ja monipuolinen. Siitä on helppo valita joka makuun. On luomua, eri rasvapitoisuuksia, laktoosittomia ja valikoima laajenee koko ajan. Nauti maitotuotteita joka päivä kolme annosta. Maito tai piimä sopii ruokajuomaksi ja samettinen jogurtti on oivallista aamu- tai välipalalle. Kokeile ranskalaiseen tapaan pala juustoa jälkiruuaksi, ja hampaasi kiittävät. Arkeen on hyvä valita vähärasvaiset ja rasvattomat, maustamattomat tuotteet. Maito ja maitotuotteet ovat monipuolisia ravintoaineiden lähteitä. Niissä on hyvälaatuista, hyvin imeytyvää ja tehokkaasti elimistön hyväksikäytettävää proteiinia ja paljon muita ravintoaineita kuten B-ryhmän vitamiineja, kalsiumia, jodia, sinkkiä ja magnesiumia. Moniin nestemäisiin maitovalmisteisiin on lisätty D-vitamiinia. Tämä on parantanut suomalaisten D-vitamiinin saantia. Maitojaterveys.fi Maito ja Terveys ry on viestinyt maidon merkityksestä suomalaisten ravitsemuksessa jo 60 vuotta. Tuona aikana maitotuotteiden valikoima on laajentunut valtavasti kahdesta maitolaadusta moneen erilaiseen juotavaan maitoon, piimään ja muihin maitovalmisteisiin.

Maito ja maitotuotteet ovat olleet osana suomalaisia ravitsemussuosituksia aina. 5-6 desilitraa nestemäisiä maitotuotteita ja 2-3 viipaletta juustoa päivässä kattaa elimistön kalsiumin tarpeen ja sisältää hyvän määrän muita elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Maitotuotteet kannattaa ottaa tavaksi!

Hyvä verenkierto pienimmissä verisuonissa

on avain terveyteen Verenkierron tehtävä on huolehtia niin kudosten ja elinten ravinnon- ja hapensaannista kuin aineenvaihduntatuotteiden poiskuljetuksestakin. Tämä elintärkeä aineidenvaihdunta tapahtuu pienimmissä verisuonissa eli mikroverenkierrossa. – Fysikaalinen verisuoniterapia BEMER parantaa häiriintynyttä mikroverenkiertoa, eli verenvirtausta näissä verisuonissa. Lääketieteellisenä laitteena EU:ssa sertifioitu terapialaite tehostaa kudosaineenvaihduntaa, joka puolestaan auttaa mm. kivun helpottumisessa sekä tukee kehon omia korjaavia prosesseja. Fysikaalista verisuoniterapiaa käytetään verenkierron parantamiseen koko kehossa ja lisähoitona paikallisesti ongelma-alueilla, kertoo Bemer Nordicin toimitusjohtaja Merja Kämpe. Huippu-urheilijat hyödyntävät terapiaa tehokkaaseen palautumiseen. Mahdollisimman optimaalinen kudosaineenvaihdunta tukee mm. kuntoutumista. Kun sairaanhoidon kustannukset yhä kohoavat, Kämpen mukaan itsehoidon merkitys kasvaa laajemminkin. – Säännöllisellä käytöllä ennaltaehkäistään sairauksia, sillä suurin osa kroonisista sairauksistamme liittyy verenkiertohäiriöihin. Suurin asiakasryhmämme ovat pitkään olleet 50-70 -vuotiaat, mutta yhä nuoremmillakin on terveyshaasteita. Ihmiset eivät palaudu työpäivistään ja pitkäkestoinen stressi aiheuttaa lukuisia terveysongelmia. Istuminen on toinen suuri haittatekijä terveydelle. Kun vaikutetaan solujen hapen- ja ravinnonsaantiin, parannetaan koko terveyden perustaa ja vielä ilman haitallisia sivuvaikutuksia.

• BEMER Int. AG toimii yli 40 maassa • BEMER Nordic toimii Pohjoismaissa yli 900 yrityksen kanssa yhteistyössä www.bemernordic.com

Onko nousu vaikeaa? Vaivaako polvet, selkä tai lonkka? Haluatko asua omassa kodissa pidempään?

KUITULISÄ JOKAPÄIVÄISEEN KÄYTTÖÖN Design by

TAPIO ANTTILA

Armi Aktiivituoli auttaa ylös ja kuntouttaa • Vahvistaa lihaksia ja säästää niveliä • Parantaa tasapainoa ja vähentää kaatumisriskiä • Ergonomisesti muotoiltu, hyvä ristiselän tuki ja täsmäsäädettävä niskatyyny • Mitoitetaan ja säädetään yksilöllisesti Verhoiluvaihtoehtoja joka makuun!

Armi Aktiivituoli tukee toimintakykyäsi ja helpottaa arkeasi. Suosittelen!

Vi-Siblin (ispaghulansiemenkuori) on luonnonmukaisesti vatsan toimintaa tasapainottava lääkekuituvalmiste. Vi-Sibliniä voidaan käyttää ummetuksen hoitoon, tasapainottamaan löysää vatsaa sekä päivittäisenä kuitulisänä. Lue lisää Vi-Siblinistä ja vatsan hyvinvoinnista osoitteesta:

Hyvävatsa.fi

Lääkäri Petri Karvonen Kysy lisää tai tilaa maksuton kotiesittely:

puh. 040 350 7117 www.armi-aktiivituoli.fi

Vi-Siblin on tarkoitettu toistuvan ummetuksen hoitoon sekä päivittäisen kuidunsaannin lisäämiseen. Apteekista ilman reseptiä. Yli 12-vuotiaille. Sopii käytettäväksi myös raskauden ja imetyksen aikana. Vaikuttava aine ispaghulansiemenkuori. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Markkinoija Pfizer.

PP-VSB-FIN-0156-22032018

2


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

Sisältö 2

Nauti kolme annosta päivässä

2

Hyvä verenkierto pienimmissä verisuonissa on avain terveyteen

3

Sairauden kanssa ei tarvitse jäädä yksin!

4

Hyvinvointi alkaa jo työmatkalla

5

Julkinen sote-palvelukin voi kulkea taskussa

6

Tulkki on apuna Henkan arjessa ja unelmien toteuttamisessa

7

JAMK toimii kuntoutuksen suunnannäyttäjänä ja osaamisen kehittäjänä

7

Etevassa tehdään vammaispalvelujen tulevaisuutta

8

Huolehdi terveydestäsi helposti ja kiinteään kuukausihintaan

9

Vain mittaamalla voit tietää – kohonnut verenpaine ei anna oireita

3

Alkusanat

10 Automaatio lisää hoitajien potilasaikaa 11 Mediapu tarjoaa apua kuntien ja sotealueiden lääkäripulaan 12 Erinomaista hoitoa ja hyviä potilaskokemuksia Careassa 13 Terveellinen kaura puree meillä ja maailmalla 14 C-hepatiitti syynä maailmanlaajuiseen epidemiaan 15 Täydennyskoulutusta tulevaisuuden tarpeisiin 15 Huominen työpäivä tehdään tämän illan valinnoilla 16 Kuvantamisella haetaan lääketieteellisen tutkimuksen läpimurtoja 17 Genomitieto tarjoaa mahdollisuuden yksilöllisempään hoitoon 18 Osallisuus avaa ovet hyvään elämään 18 Kysyttävää muistisairaudesta? Soita Muistineuvoon! 19 INR-etämittaus toi väljyyttä Jaakon arkirutiineihin

Mille tuntui aamulla herätessäsi

– oletko palautunut eilisen päivän rasituksista?

20 Helpota vaihdevuosioireita pehmein keinoin 20 Haittaako eturauhasen liikakasvu elämääsi? Älä kärsi turhaan. 21 Potkua arkeen töissä ja kotona 22 Miksi tyytyä vähempään, kun voit saada täyden 360° kuuntelukokemuksen? 23 Onko alkoholi ongelma? Tee elämäsi paras päätös 23 Siitepölykausi lähestyy: Hoida nenä ajoissa kuntoon!

Vastaava tuottaja: Silja Maimanen • Account Manager: Titti Myhrberg Toimittajat: Mia Heiskanen, Kati Keturi, Eila Lokka ja Maija-Liisa Saksa Graafinen suunnittelija: Hanna Knaapi • Painopaikka: Sanomapaino Editor Helsinki Oy | www.editori.fi Valtteri Rantalainen | p. 040 561 7703 | tuotanto@editorhelsinki.fi

Odotatko jo lomaa kuin kuuta nousevaa? Loma tekee hyvää, mutta palautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota ihan joka päivä, sekä työssä että vapaalla. Hyvä palautuminen edistää terveyttä, hyvinvointia ja hyväntuulisuutta. Hyvä työ tuottaa hyvinvointia. Katse kannattaakin kiinnittää omiin työn tekemisen tapoihin. Maltatko keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja hiljentää silloin turhat puhelimen ja tietokoneen kilinät? Työn tekemisen apuvälineet ja ergonomiset työasennot ovat keinoja vähentää kuormitusta. Onko työasentosi hyvä myös etätyössä? Hyväkuntoisena kuormitut vähemmän ja palaudut nopeammin. Mitä kiireisempi olet, sitä tärkeämpää on suunnitella kellon mukaan työt, tauot, terveellinen syöminen, monipuolinen liikkuminen sekä rauhoittua ja rentoutua ajoissa nukkumaan.

Säännöllinen, terveellinen ruokailu ja riittävästi nestettä takaa polttoainetta työn tekoon ja palautumiseen työpäivän jälkeen. Monipuolinen liikunta antaa kestävyyskuntoa ja työn vaatimusten mukaista toimintakykyä. Kehoa huoltava liikunta palauttaa ja iltakävely rentouttaa, jolloin nukkuu paremmin. Hyvin ja riittävästi nukkuneen on helppo olla hyväntuulinen, luova ja tehokas. Ilojen ja murheiden jakaminen on tärkeää. Myös laiskottelu ja perheen pyjamapäivä tekevät hyvää. Hyväntuulisena tunnen eläväni hyvää, kokonaista, tasapainoista elämää.

Jaana Laitinen Johtava asiantuntija Työterveyslaitos

Sairauden kanssa

ei tarvitse jäädä yksin! Kuntoutus auttaa kohti parempaa elämänlaatua, kun sairaus tai vamma heikentää toimintakykyä arjessa. Moniammatillisilla kuntoutusjaksoilla terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijat, kuten lääkäri, psykologi, sosionomi, toimintaterapeutti ja ravitsemusterapeutti, auttavat kuntoutujaa elämäntilanteessa eteenpäin monin eri tavoin. Kuntoutus tarjoaa monipuolista tietoa, taitoa ja tukea – ja se on kuntoutujalle ilmaista. Vaikuttavan kuntoutuksen perusta on hyvä, moniammatillinen yhteistyö. – Kankaanpäässä on vahvaa esimerkiksi neurologisen ja TULES-kuntoutuksen osaamista. Saamme valtavan hyvää palautetta henkilökunnan asiantuntemuksesta sekä aidosta paneutumista asiakkaidemme tilanteisiin. Meillä vallitsee täällä lisäksi sellainen hyvä Kuntsarin henki, jonka asiakkaatkin huomaavat, kertoo kuntoutuksen ohjaaja (YAMK) Seija Noppari. Yksilöllisesti sinulle Yksilölliset kuntoutusjaksot perustuvat aina kuntoutujan omiin tavoitteisiin, joiden saavuttamiseen tähdätään

ammattilaisten sekä muiden kuntoutujien vertaistuen avulla. Kuntoutus ei ole vain fyysistä suorittamista, vaan ihmisen hyvinvointi otetaan huomioon monipuolisena, myös psyykkisenä ja sosiaalisena kokonaisuutena. Kelan tai vakuutusyhtiön maksamista kuntoutuspalveluista ei aina muisteta kertoa sairastuneille tai heidän läheisilleen. Kannattaakin olla aktiivinen, ja selvittää erilaisia vaihtoehtoja, sillä sairauden tai vamman aiheuttamassa elämäntilanteessa ei todellakaan tarvitse jäädä yksin. Kuntoutuskeskus Kankaanpää Kankaanpää on palveluvalikoimaltaan Suomen monipuolisin kuntoutuskeskus, joka tarjoaa laadukasta kuntoutusta koko elämänkaarelle. Viihtyisässä ja virkistävässä hyvinvoinnin keskuksessa on 242 asiakaspaikkaa ja paljon mahdollisuuksia viihtymiseen myös vapaa-ajalla.

www.kuntke.fi


4

TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

Pääkaupunkiseudulla työnantaja voi tarjota työntekijöilleen kaupunkipyörät työasiointipyöriksi ja työmatkakäyttöön.

HYVINVOINTI ALKAA jo työmatkalla Fiksu liikkuminen on osa työhyvinvointia. Kodin ja työpaikan väliset matkat vaikuttavat arjen sujuvuuteen ja sitä kautta hyvinvointiin, tyytyväisyyteen ja työssä jaksamiseen. Monipuoliset liikkumisen vaihtoehdot auttavat sitouttamaan työntekijöitä. Epäkohtien korjaaminen parantaa ilmapiiriä ja työtyytyväisyyttä. Työmatkaliikunta on myös helppoa arkiliikuntaa. Siihen kannattaa kannustaa.

Teemme noin 500 matkaa kotoa töihin vuoden aikana. Ei siis ole yhdentekevää, miten tuon matkan teemme: yksin autolla vai fiksusti vaikkapa kimppakyydillä. Vai kertyykö työmatkalla samalla arvokasta hyötyliikuntaa kävellen tai pyöräillen. Viisaat liikkumisvalinnat lisäävät terveyttä ja työhyvinvointia ja vähentävät sairauspoissaoloja. Kak-

• Miten sinun työpaikallasi kannustetaan arkiliikuntaan? • Millaisia työmatkoihin liittyviä etuja työntekijöille on tarjolla? • Tarjoaako työnantaja henkilökunnalle joukkoliikenteen työsuhdematkalippuja? • Edistääkö pysäköintipolitiikka tarpeettomasti autoilua vai kannustaako se kestäviin valintoihin? • Onko pyöräilijöillä hyvät pysäköinti- ja vaatteidenvaihtotilat? • Onko teillä käytössä työsuhde- tai työasiointipyöriä?

si kolme kertaa viikossa liikkuvilla työntekijöillä on tutkitusti 4,5 päivää vähemmän sairauspäiviä vuodessa kuin niillä, jotka liikkuvat viikossa enintään kerran. Päivittäinen puolen tunnin kestävyysliikuntasuositus täyttyy helposti kävelemällä tai pyöräilemällä osan työmatkasta. Joukkoliikenteen käyttäminen auton sijaan lisää keskimäärin 2000 terveellistä askelta päivään. Arkiliikkunnan tukeminen on työnantajalle kannattavaa Työntekijät arvostavat työnantajia, jotka kannustavat kestävien kulkutapojen käyttöön. HSL:n toteuttamiin liikkumiskyselyihin vastanneista yli 80 % toivoo työnantajalta tukea viisaaseen liikkumiseen. Työnantajalla on useita keinoja edistää työntekijän työmatkan sujuvuutta ja sitä kautta hyvinvointia. Esimerkiksi työsuhdematkalippu on työnantajalle paitsi kätevä tapa edistää kestävää liikkumista, myös houkutella ja sitouttaa henkilöstöä. Etuun sijoitetut eurot myös maksavat itsensä takaisin. Tuoreen Liikkumissuunnitelman hyödyt euroina -hankkeen laskelmien mukaan työmatkojen tukemisesta saa-

dut säästöt kattoivat työsuhdelipun kustannukset. Kävelyä ja pyöräilyä voi tukea rahallisesti esimerkiksi kilometrikorvauksilla. Työsuhde-etuna voi

vuonna avattuun verkkopalveluun. Sivustolla on tarjolla muun muassa liikkumisen konsultointia, pyöräja joukkoliikennekokeiluita arkiliikunnan lisäämiseksi, yhteiskäyt-

liikuttaa -sertifikaattia ja tavoitella liikkujan viikolla jaettavaa valtakunnallista Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustusta, joka viime vuonna myönnettiin pääkaupunkiseudulla Kevalle.

Joukkoliikenteen käyttäminen auton sijaan lisää keskimäärin 2000 terveellistä askelta päivään.

tarjota myös polkupyörän, minkä on todettu innostavan erityisesti uusia pyöräilijöitä työmatkaliikuntaan pitkänkin tauon jälkeen. Viisaan liikkumisen kannusteet vähentävät pysäköintipaikkatarvetta ja voivat tuoda merkittäviäkin kustannussäästöjä. Esimerkiksi SPR-Veripalveluissa kaksi vuotta sitten käyttöönotetuilla viisaan liikkumisen tuilla saatiin vähennettyä pysäköintipaikkojen kysyntää jopa 12 paikalla. HSL kumppaneineen tarjoaa ratkaisuja pääkaupunkiseudulla HSL tarjoaa pääkaupunkiseudun yrityksille kattavan valikoiman kestävän liikkumisen ratkaisuja. Yrityspalvelut on koottu viime

töautopalveluita, työsuhdepyöriä, pysäköinnin suunnittelua sekä pyöräpysäköintiratkaisuja. Työsuhdematkalippu on hyödyntämisen arvoinen henkilöstöetu taloudellisesti niin työntekijälle kuin työnantajalle. Edun voi tarjota HSL:n työmatkaseteleillä tai kumppanien maksuvälineillä. HSL:llä on kumppanisopimukset Eazybreakin, Edenredin, ePassin ja Smartumin kanssa. Kaikkien palvelut toimivat valtakunnallisesti, ja työntekijäetujen tilaus, hallinnointi ja raportointi hoidetaan verkossa. Kaikilla kumppaneilla on etuvalikoimissaan lounas- ja virike-etujen lisäksi myös joukkoliikenteen työmatkaetu. Kestävän työmatkaliikkumisen edistämiseen sitoutuneet työpaikat voivat hakea HSL:n Työpaikka, joka

Helsingin seudun liikenne (HSL) on kuntayhtymä, jonka jäseniä ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Sipoo, Siuntio ja Tuusula. HSL:n perustehtävä on tarjota houkutteleva ja tehokas joukkoliikenne sekä kehittää yhteistyössä toimivaa liikkumisen kokonaisuutta. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin 375 miljoonaa matkaa vuonna 2017. Toimintatulot olivat 657 milj. euroa, joista lipputulojen osuus oli 358 miljoonaa. Kuntayhtymässä on 373 työntekijää. www.hsl.fi/yrityksille


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

5

Julkinen sote-palvelukin

K UVA : HAAJA

T EK S TI: M I A H EI S K AN EN

Halu toimia lähellä asiakkaita ravistelee Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten terveydenhuollon palvelumalleja. Essote löytyykin jo aika monen kansalaisen taskusta.

Monitoimijapäivystyksen ylilääkäri Santeri Seppälä KUVA: MIKKO NIKKINEN

E

ssoten kehitt ämän älypuhelimiin ja tabletteihin tarkoitetun palvelujen mobiiliapplikaation voi kuka tahansa ladata maksutt a sovelluskaupoista. Sen kautt a pääsee näppärästi esimerkiksi Kanta-arkistoon tai tarkastelemaan muita asiakkaalle hyödyllisiä tietoja. — Olemme aloitt aneet muutamalla palvelulla eli asiakas voi ott aa applikaation kautt a yhteytt ä meidän palveluyksiköihin kiireettömissä asioissa, hakea toimipisteiden ja päivystyksen yhteystietoja. Uudet ominaisuudet lisääntyvät tulevaisuudessa sitä mukaa, kun saamme niitä valmiiksi, kehitt ämispäällikkö Antti Mäkelä Essoten Kehitt ämisyksiköstä kertoo.

Mobiiliapplikaatio on konkreettinen ilmentymä suunnanmuutoksesta, joka Essotessa on ollut jo jonkin aikaa käynnissä. Lähtökohtana on, ett ä kuntayhtymän sosiaali- ja terveyspalveluissa halutaan toimia lähellä asiakkaita uusilla tavoilla. Lääkärin näkökulmasta julkinen terveydenhuolto on ollut perinteisesti hyvin ammattilaislähtöinen maailma. Mielikuva julkisten palveluiden kankeudesta on ylilääkäri Santeri Seppälän mielestä perusteltu.

— Kun muilla toimialoilla voi asioida sähköisesti 24/7, julkisessa terveyspalvelussa asiakkaan on jonotett ava puhelinpalvelussa tiett yyn kellonaikaan tai tultava paikan päälle palveluyksikköön. Olemme halunneet Essotessa tietoisesti ravisutt aa tätä maailmaa ja muutt aa palvelutuotannon suunnan asiakaslähtöiseksi. Se ei tarkoita, ett ä henkilöstömme jalkautuisi potilaiden kotiin, vaan sitä, ett ä otamme digitaalisuuden avulla käyttöön sellaiset palvelumallit ja työkalut, joiden avulla voimme toteutt aa uudenlaista asiakaslähtöisyytt ä, ylilääkäri Seppälä selventää.

niputettu yhdeksi toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. — Muutoksen myötä nousi yhä vahvemmin esille tarve hyödyntää digitaalisia palveluita julkisen palvelun piirissä ja aloimme pohtia, miten digitalisaatio voitaisiin nivoa osaksi palvelutuotantoamme. Näin syntyi ajatus mobiiliapplikaatiosta ja lähdimme rakentamaan peruskansalaiselle suunnatun sote-applikaation ensimmäistä tuotantoversiota. Olemme vielä oppimispolun alussa eli keräämme nyt käytt äjien kokemuksia ja teemme ketterästi tarvitt avat muutokset, Mäkelä kertoo.

— Käytännössä se tarkoitt aa, ett ä asiakas saa useampaa palvelua yhdestä paikasta tai siirtyy saumattomasti palvelusta toiseen, Seppälä valott aa. Toimijat on Seppälän mukaan integroitu yhteen paikkaan sillä ajatuksella, ett ä jos ihmisellä on akuutti päivystyksellinen hätä, avun saa yhdestä paikasta - oli sitten kyse terveyteen liitt yvästä hätätapauksesta tai muusta elämän kriisistä. Näin palataan jälleen asiakaslähtöisyyden ytimeen eli potilaan ei tarvitse pohtia, mihin päivystysyksikköön hänen tulee ott aa hätätilanteessa yhteytt ä.

Digitalisaatio astuu Mäkelän mukaan kuvioihin siinä vaiheessa, kun aletaan pohtia monitoimijapäivystyksen seuraavia askelmerkkejä. – Voisivatko tilanteet, joissa ei ole vältt ämätöntä asioida fyysisesti paikan päällä, hoitua tulevaisuudessa mobiiliapplikaation kautt a?

Se on relevantti kysymys ja pohdinnan paikka vesistöjen rikkomassa, harvaan asutussa maakunnassa.

Essote on ott anut monella saralla rohkeita askelia, jotka edellytt ävät uuden oppimista myös ammattilaisilta. — Osaamistakin voidaan tukea digitalisaation avulla esimerkiksi mallintamalla palveluprosesseja ja asiointipolkuja. Kun asiakas ei vältt ämätt ä tulekaan enää perinteisiä palveluväyliä myöten, edellytt ää se, ett ä palvelua tuott avat ammattilaiset näkevät palveluketjut kokonaisuutena, jott a oikea osaaja on oikeassa paikassa. Uskon kuitenkin, ett ä kun osaamissiilot murtuvat, voi syntyä ammattirajoja rikkovia, hedelmällisiä keskusteluja, jotka synnytt ävät jälleen jotain uutt a asiakkaan parhaaksi, Seppälä visioi.

Essoten kehittämispäällikkö Antti Mäkelä

Essote on ravisutt anut myös omia organisaatiorakenteitaan. Kuntayhtymä on toiminut noin vuoden verran integroituna organisaationa, jossa perusterveydenhuolto, sosiaalipalvelut ja erikoissairaanhoito on

Ketteryytt ä tarvitaan myös palvelutuotannossa. Siksi Essote loi jo pari vuott a sitten palkintoja niitt äneen monitoimijaisen päivystysmallin, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä järjestön edustajat toteuttavat yhdessä asiakkaan kiireellisiä päivystyspalveluja.

www.essote.fi Voit ladata sovelluksen sovelluskaupoista käyttämällä hakusanaa ”essote”. Ohjelmisto löytyy Google Playn Storesta (Android) ja Apple Storesta (iOS). Windows-puhelimiin applikaatio saadaan myöhemmin.


6

TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

Tulkki on apuna Henkan arjessa ja unelmien toteuttamisessa

Tiesitkö? Puhevammaisten tulkkauspalvelua ja kommunikaatio-ohjausta voi ostaa suoraan Rinnekodista tai tilata Kelan vammaisten tulkkauspalvelusta. Rinnekodissa toimivat puhevammaisten tulkit tuottavat tulkkauspalvelua seuraaville asiakasryhmille: afasia, aivovammat, etenevät neurologiset sairaudet, kehitysvamma, autismikirjon häiriöt, CP-vamma, dysartria ja kielellinen erityisvaikeus.

Jokaisella on perustuslain mukaan oikeus päättää omasta elämästään, mutta miten puhevammainen ihminen saa äänensä kuuluviin häntä koskevissa asioissa? Tulkit ovat tässä avainasemassa – aivan kuten lätkää fanittavan Henkankin elämässä. TEKSTI MIA HEISKANEN

Itse kukin voi pohtia, miten turhauttavaa on, kun muut ihmiset eivät ymmärrä mikä on itselle tärkeää. Tai jos oma kyky ymmärtää ei aivan riitä hahmottamaan ympäröivää maailmaa tai muiden viestintää. Rinnekodin puhevammaisten tulkit ovat merkittävässä roolissa puhevammaisen elämässä, sillä he tarjoavat kommunikaatio-ohjausta tukiviittomien, kuvakommunikaation, kommunikaatiokansioiden, tabletilla tai tietokoneella käytettävän

kommunikaatiosovelluksen sekä erilaisten muiden teknisten apuvälineiden sekä näiden yhdistelmien avulla. – Kommunikaatiopalvelujen tarve on itsemäärämisoikeuslain myötä selkeästi nousussa. Lakihan velvoittaa, että jokaisen palvelukäyttäjän tulee voida tulla kuulluksi omalla kommunikointikeinolla. Puhevammaisten tulkkauspalvelukin perustuu lakiin, sillä puhevammaisella on oikeus saada palvelua vähintään 180 tuntia vuodes-

Miro Heiskanen ja Henkka kaukalon laidalla.

KUVAT OLLI HÄKÄMIES

sa, kertoo Leea Ranta, joka on yksi Rinnekodin viidestä Kommunikaatiopalvelujen alla toimivasta tulkista. Tulkki mahdollistaa osallisuuden Jututamme tulkin avustuksella 27-vuotiasta Henri ”Henkka” Hellmania, joka on käyttänyt tulkkauspalvelua jo reilun vuoden ajan. Henkka kertoo asuvansa Lastutiellä Rinnekodin asumispalvelun asunnossa Vantaalla, jossa hänellä on oma pieni yksiö. Henkka on urheilullinen nuori mies: hän pelaa jalkapalloa HJK:n Special-joukkueessa, jonka treeneissä hän käy kesäaikaan pari kertaa viikossa treeneissä. Kesän kohokohta onkin Hesa Cup, jossa hänellä on ollut mukana tulkki kommunikaatioapuna ruokien ja juomien ostotilanteissa. Henkka on myös armoton lätkäfani, joka tilaa tulkin mielellään mukaan myös lätkäpeleihin. Henkan mukaan lippujen, ruuan ja juomien ostaminen sujuu mukavammin yhdessä tulkin kanssa. Ja onpa tulkin kanssa pyydetty myös pelaajien nimmareita lätkäkortteihin tai otettu yhteiskuvia. Viimeisin kuva napattiin yhdessä Miro Heiskasen kanssa.

Mukana koko elämän kirjossa Tulkkauspalvelusta on siis paljon iloa aktiiviselle nuorelle miehelle, mutta Ranta muistuttaa, että tulkkeja voi toki käyttää hyvin monipuolisesti erilaisissa asiointitilanteissa niin arjessa kuin vapaa-aikana. – Voimme olla mukana opiskelussa, työelämässä, virastoissa, lääkäreissä, oikeudessa ja vapaa-ajan riennoissa eli elämän koko kirjossa. Kaikki lähtee asiakkaan omasta tarpeesta. Henkkakin kertoo käyvänsä tulkin kanssa usein nostamassa käteistä automaatilta ja kaupassa. Kotona tulkki voi kirjoittaa Henkan pyynnöstä sähköposteja tai lukea ääneen lätkäpelien tuloksia ja muita uutisia. Parasta onkin kuulemma se, että tulkin kanssa Henkka pystyy hoitamaan asioita itse silloin kun haluaa. Hänelle on tärkeää toimia myös osana yhteiskuntaa. Henkka kertoo käyneensä tulkin kanssa esimerkiksi äänestämässä presidentinvaaleissa Myyrmannissa. Ennen äänestyskoppiin menoa Sari-tulkki luki vaalikoneesta kysymyksiä, joihin vastattiin ja löydettiin näin oma presidenttiehdokas.

Tutut tulkit ovat tärkeitä Sari Vahersalmi on siis yksi Henkan käyttämästä neljästä tulkista. Ranta kertoo, että tulkkipalvelun asiakkailla on käytössä tulkkilistat eli he voivat itse toivoa tiettyä tulkkia, jonka Kelan välityskeskus pyrkii heille välittämään. – Sekä puhevammaisen että tulkin näkökulmasta on hyvä, että taustalla on yhteistä historiaa, jolloin molemmat tuntevat toisensa ja tulkkikin oppii tuntemaan asiakkaan tavan kommunikoida. Alkuun Henkalla oli kaksi tulkkia, nyt heitä on neljä. Sarin ja Henkan yhteistyötä on jatkunut noin vuoden verran ja välillä he ovat törmänneet myös Rinnekodin tapahtumissa. Parivaljakon välille onkin ehtinyt syntynyt toimiva keskinäinen tapa kommunikoida. Henkka kirjoittaakin kännykkäänsä ja näyttää Sarille, että seuraava lätkäpeli olisi tiedossa taas parin viikon päästä!

Rinnekodin tulkkipalvelujen yhteinen sähköpostiosoite on tulkkipalvelu@rinnekoti.fi tai tutustu osoitteessa www.rinnekoti.fi > Terveys ja kuntoutus > kommunikaatiopalvelut


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

JAMK toimii kuntoutuksen

7

suunnannäyttäjänä ja osaamisen kehittäjänä Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK uudistaa kuntoutusosaamista ja kehittää innovatiivisia ratkaisuja kuntoutuspalveluihin, jotta suomalaiset voisivat elää tulevaisuudessakin mahdollisimman toimintakykyistä elämää. TEKSTI MIA HEISKANEN

JAMKin monialaisen kuntoutuksen päällikkö Mirja Immonen nimeää kuntoutuksen lähitulevaisuuden haasteiksi muun muassa kuntoutuspalvelujen oikea-aikaisen saatavuuden sekä niiden innovatiivisen kehittämisen niin, että esimerkiksi digitaaliset ratkaisut voisivat tukea yksilön kuntoutumista arjessa. – Tulevaisuuteen suuntaava monialaisen kuntoutuksen tutkimus- ja kehittämistyö on yksi JAMKin toiminnan kivijalka koulutuksen kehittämisen lisäksi. Immosen mukaan tulevaisuudessa tarvitaankin yhä monipuolisempaa kuntoutuksen osaamista. – Sote-uudistuksessakin on tunnistettu kuntoutusosaamisen ja -palvelujen kehittämisen yhteiskunnallinen merkitys, hän lisää. JAMKissa panostetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevään ja varhaisen vaiheen kuntoutukseen. Tavoitteena on välttää pitkät sairaslomat, ennenai-

ETEVASSA TEHDÄÄN

vammaispalvelujen tulevaisuutta Eteva kuntayhtymä on Suomen suurin julkinen vammaisalan osaamiskeskus. Tuotamme palveluja 1600 vammaiselle henkilölle lähes 1300 etevalaisen voimin. Liikevaihtomme oli viime vuonna 76,5 miljoonaa euroa. Asiakkaitamme ovat muun muassa kehitysvammaiset, aivovammaiset ja autismin kirjon henkilöt. Strategisena tavoitteenamme on tuottaa vaikuttavia palveluja ja omannäköistä elämää. Henkilöasiakkaidemme kohdalla tämä tarkoittaa toimintakyvyn ylläpitoa ja edistämistä, mutta myös ilon ja onnistumisen hetkiä arjessa. Tilaaja-asiakkaille tämä tarkoittaa laadukkaita palveluja kustannustehokkaasti. Monet asiakkaistamme ovat koko ikänsä vammaispalvelujen piirissä: asiakkaan näkökulmasta kvartaali voi siten olla jopa 20-25 vuotta. Viime vuosina Eteva on panostanut osaamisen kehittämiseen, moniammatilliseen työotteeseen, asiakkaiden itsemääräämisoikeuden vahvistamiseen sekä ennaltaehkäisevään ja jalkautuvaan toimintaan. Tämä on osaltaan vähentänyt tilanteiden kriisiytymistä ja psykiatrisen hoidon tarvetta. Kriisien ennaltaehkäisy on inhimillisesti ja taloudellisesti järkevä toimintamalli jatkossakin. Jotta strategiset tavoitteet eivät olisi vain kirjaimia paperilla, seu-

raamme asiakastyytyväisyyttä vuosittain laajalla kyselyllä. Viime syksynä asiakkaamme kertoivat, että henkilökunta kohtelee heitä ystävällisesti (98 %) ja että he kokevat olonsa turvalliseksi asumispalveluissa ja päiväaikaisessa toiminnassa (98 %).

Eteva on panostanut osaamisen kehittämiseen, moniammatilliseen työotteeseen ja asiakkaiden itsemääräämisoikeuden vahvistamiseen.

Kehitysvammaisten henkilöiden työllistyminen enenevässä määrin palkkatyöhön olisi sekä henkilöiden itsensä että koko yhteiskunnan näkökulmasta hyvin merkittävä asia. Myös Eteva panostaa työtoimintaan ja työvalmennukseen enenevässä määrin. Haastammekin yritykset ja muut organisaatiot ottamaan meihin yhteyttä yhteistyön merkeissä.

Eteva avasi vuoden alussa Youtube-kanavan. Käykäähän tutustumassa vaikkapa siihen, kun asiakkaamme, ”Etevät duunarit”, kävivät haastattelemassa Aamulypsyn Jaajoa. Eteva toimii kolmen maakunnan eli Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueella. Toimipisteitä meillä on 22 kunnassa yhteensä 150. Elämme siis jo sote- ja maakuntauudistuksen arkea. Olemme kyenneet nostamaan tuottavuutta neljän viimeisen vuoden aikana 2-5 % vuosittain samalla, kun palvelujen laatu on parantunut. Oma maakuntamallimme varmistaa osaltaan sen, että vammaiset henkilöt saavat mahdollisimman yhdenvertaiset palvelut, mikä on myös yksi valtakunnallisen uudistuksen tavoitteista. Lue meistä lisää: www.eteva.fi

kainen eläköityminen ja mahdollistaa ikääntyvän väestön kotona asuminen. Nämä ovat esimerkkejä siitä, miten kuntoutuksen kehittäminen on yksi merkittävimmistä tekijöistä sote-palvelujen kustannusvaikutusten kurissa pysymisen sekä yritysten sairaskulujen näkökulmasta. Hyvä ja toimiva arki verkoston kehittämisen tavoitteena JAMKilla on yhteiskunnallinen tehtävä, jonka parissa tehdään tiivistä alueellista ja valtakunnallista yhteistyötä. Maakunnasta löytyy Immosen mukaan jopa siinä määrin hyvinvoinnin, terveyden, kuntoutuksen ja liikunnan osaamista, että voidaan puhua ekosysteemistä. – Vahvasti verkottuneena voimme myös vauhdittaa kuntoutusalan tutkimus- ja kehitystoimintaa. Osana tätä tehtävää opetus- ja kulttuuriministeriö antoi JAMKille ja Metropolia ammattikorkeakoululle

mandaatin muodostaa kuntoutusalan osaamiskeskittymä. – Osaamiskeskittymä tekee tiivistä yhteistyötä työ- ja elinkeinoelämän toimijoiden sekä kuntoutuksen alueella toimivien korkeakoulu-, tutkimus- ja kehittämisyksiköiden kanssa. Tutkimus- ja kehityshankkeissamme pilotoidaan mielenkiintoisia ja innovatiivisia tapoja toteuttaa kuntoutusta asiakkaan toimiva arki edellä. Uudet ideat, ajatukset ja aihiot yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksittäisiltä kansalaisilta ovat meille myös aina tervetulleita!

Sinäkin voit tukea JAMKin toimintaa! Lahjoittamalla autat JAMKia ottamaan uusia askeleita parempana osaamisen tuottajana ja kehittämisen kumppanina. www.jamk.fi/varainhankinta

Marko Hovi työskentelee Porvoon toimintakeskuksella autonkuljettajana. Hän on asiakkaiden keskuudessa erittäin pidetty rauhallisuutensa ja iloisuutensa vuoksi. Kuva: Tiina Roikonen


8

TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

Hae Tyhyverkostosta voimaa itsellesi, työhösi ja työyhteisöllesi!

Suomen Työpaikkojen työhyvinvointiverkosto eli Tyhyverkosto järjestää säännöllisesti maksuttomia työhyvinvoinnin tapahtumia ympäri Suomen. Tapaamisissa käsitellään kunkin alueen jäsenten omista tarpeista nousevia aiheita. Olemme keskustelleet muun muassa työyhteisötaidoista, luottamuksesta, ikäjohtamisesta, psykososiaalisesta kuormituksesta ja uudistumisesta. Alueellisia on Tyhyverkostoja on 18. Tule mukaan oman alueesi toimintaan! Lue lisää ja liity Tyhyverkostoon: ttl.fi/tyhyverkosto/liity Varaa myös kalenteriisi tiistai 21.8. Silloin toteutamme koko maan yhteisen Työpaikkojen parhaaX -työhyvinvointipäivän.

ttl.fi/tyhyverkosto

#tyhyverkosto

Työpaikkojen työhyvinvointiverkosto

HUOLEHDI TERVEYDESTÄSI

helposti ja kiinteään kuukausihintaan

Mehiläisen Terveyssopimus tarkoittaa, ettei sinun tarvitse enää miettiä, mitä yksityislääkärikäynti maksaa. TEKSTI MIA HEISKANEN

– Terveyssopimus kattaa oman yleislääkärin ja terveysvalmentajan palvelut, yleislääkäritasoisen sairaudenhoidon, tarvittavat laboratorio- ja muut perustason tutkimukset sekä yleislääkärin vastaanotolla tekemät toimenpiteet. Niiden lisäksi potilaan käytettävissä on oma terveysvalmentaja, joka on koulutukseltaan työterveys- tai sairaanhoitaja, yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall Mehiläisestä kertoo. Rosenvallin mukaan Terveyssopimus (49e/kk*) kompensoi käytännössä hyvää sairauskuluvakuutusta. – Terveyssopimus mahdollistaa yleislääkärikäynnit niin usein kuin tarve vaatii kiinteään kuukausihintaan. Ainoa lisäkustannus on poliklinikkamaksu*. Huomattavaa on myös se, että monista tutkimuksista, jotka eivät kuulu sopimukseen, saa alennusta.

Lääkäripalvelua jopa 24/7 Moni arvostaa varmasti myös sitä, että Terveyssopimuksella saa omalääkärin, jonka kanssa syntyvän hoitosuhteen avulla lääkäri tuntee potilaan terveyshistorian. – Aika tyypillisesti potilas saattaa jäädä pyörimään julkisen terveydenhuollon puolella tutkimus- ja hoitotarpeineen, kysymyksineen ja huolineen järjestelmän rattaisiin. Mehiläisen lääkäriin saa Digiklinikan kautta tarvittaessa yhteyden jopa 24/7, kun lääkärille tai hoitajalle voi lähettää kysymyksiä sähköisesti ja vastauksen saa tunnissa. Muutakin kuin lääkäripalvelua Rosenvall nostaa esiin myös työelämästä eläkkeelle jäävät tai jo eläköityneet, joista moni jää kaipaamaan työterveydenhuollon monipuolisuutta.

VOI HYVIN!

– Terveyssopimukseen kuuluu vuosittainen terveystarkastus ja oma Terveysvalmentaja. Hänen kanssaan voi keskustella laajemmin omasta hyvinvoinnista ja saada neuvoja vaikkapa ravitsemukseen tai liikuntaan liittyvissä kysymyksissä.

Tiedot tallessa OmaMehiläinen-sovelluksessa Moni tuskailee myös omien terveystietojensa parissa. Mistä löytää ajantasaiset rokotustiedot tai reseptit? Voit ladata puhelimeesi OmaMehiläinen-sovelluksen, joka kokoaa

kaikki terveystiedot yhteen paikaan. Sovelluksessa uusit helposti myös reseptit, varaat ajan lääkärille tai käyt Digiklinikalla, vinkkaa Rosenvall. *Jokaisesta yleislääkärikäynnistä veloitetaan lisäksi poliklinikkamaksu 20,50 €.

Mitäpä jos nauttisit katta­ vista terveyspalveluista kiinteään kuukausihintaan? Mehiläinen Terveyssopimus sisältää oman nimetyn lääkärin ja kattavasti erilaisia lääkäripalveluja, kuten vuosittaisen terveystarkastuksen tutkimuksineen. Pääset aina nopeasti hoitoon ilman turhaa jonotusta. Palvelun hinta on kiinteä, vain 49 €/kk*

Tutustu monipuoliseen Terveyssopimukseen osoitteessa mehilainen.fi/terveyssopimus tai soita ja kysy lisää numerosta 010 414 0215** (ma-pe klo 8-16).

*Lisäksi veloitetaan poliklinikkamaksu 20,50 €/yleislääkärikäynti **Soitto maksaa kiinteän verkon liittymästä sekä matkaviestinverkon liittymästä 0,0835 €/puh. + 0,1669 €/min.


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

9

VAIN MITTAAMALLA VOIT TIETÄÄ – kohonnut verenpaine ei anna oireita Kohonneella verenpaineella on yhteys aivoverenkiertohäiriöihin. Se on salakavalasti oireeton, joten verenpaineen säännöllisellä mittaamisella on merkitystä. TEKSTI MIA HEISKANEN

Neurologian erikoislääkäri Mika Koskinen kertoo, että noin puolella aivoverenkiertohäiriöpotilaista on ollut kohonnut verenpaine. Koskisen mukaan moni ei tiedä, että kohonneella verenpaineella ja aivoterveydellä on yhteys, joten säännöllinen verenpaineen mittaaminen kannattaa aloittaa ajoissa. – Eritoten miehillä verenpaine alkaa tyypillisesti kohota kolmenkympin tienoilla, naisilla hieman myö-

Aivoliiton Korvamaaton kovalevy on Vuoden 2018 Terveysteko Tuomaristo äänesti Tamron järjestämässä Health Awards -kilpailussa Vuoden Terveysteoksi Aivoliiton Korvaamaton kovalevy -verenpainekampanjan. Tuomaristo perusteli Aivoliiton verenpainekampanjan valintaa: – Tietoisuuden lisääminen aivoterveyden ja kohonneen verenpaineen yhteydestä oli puhutteleva oivallus. Itsensä mittaaminen on osa tulevaisuuden terveydenhuoltoa, ja sen laajentaminen kansalaisten keskuudessa on olennaista vakavien terveyshaittojen ennaltaehkäisemisessä. www.korvaamatonkovalevy.fi

hemmin. Mielestäni verenpaineen säännöllinen seuraaminen kuuluu siis kaikille. Positiivista on kuitenkin se, että vaikka kohonnut verenpaine on terveysriski, voi jokainen vaikuttaa siihen omilla valinnoillaan. Mahdollisen tupakoinnin lopettaminen, painonhallinta, suolan käytön vähentäminen ja säännöllinen, viikottainen liikuntaharrastus ovat esimerkiksi hyviä keinoja laskea verenpainearvoja. Kohonnut verenpaine on salakavalasti oireeton Säännöllinen verenpaineen mittaaminen on tärkeää myös siksi, koska kohonnut verenpaine ei käytännössä oireile.

1/3 suomalaisista on kohonnut verenpaine – Se on todella salakavala, sillä se ei satu, pyörrytä tai saa aikaan pään huminaa. Riskinä onkin diagnosoimatta ja hoitamatta jäänyt kohonnut verenpaine, joka voi pahimmillaan johtaa aivoverenkierron häiriöön. Silloin ensimmäinen näkyvä oire voi olla esim. käden halvaus, puheen puuroutuminen tai suupielen roikkuminen.

KUVAT ESKO KESKI-OJA

Verenpaineen mittaaminen on siis ensiarvoisen tärkeä ja vaivaton keino pysyä kärryillä, missä mennään, Koskinen painottaa.

50 % yli 40-vuotiaista kuuluu riskiryhmään

Havahdu näihin arvoihin! Mitkä ovat sellaisia verenpaineen arvoja, joihin on syytä havahtua? – Jos verenpaine nousee toistuvasti yli 135/85, on siihen syytä reagoida. Kannattaa myös muistaa, että mikäli verenpaine on mittaushetkellä näin korkea, on se rasituksessa jopa korkeampi. Kun verenpaine todetaan kohonneeksi, kannattaa uusintamittauksia tehdä joko kotona tai terveydenhuollon vastaanotolla noin viikon kuluttua. Koskisen mukaan verenpaine kannattaa mitata vähintään kerran viikossa. – Jos verenpaineen mittaa esim. lauantaiaamuna ennen aamukahvin nauttimista, silloin ei pitäisi olla suuremmin verenpainetta nostavaa stressiä, hän lisää.

Arvot kohdalleen lääkityksellä Koskinen harmittelee, että vain harva, joilla todetaan kohonnut verenpaine, motivoituu hoitamaan sitä lääkityksellä. – Sopiva lääke löytyy varmasti jokaiselle jostain lääkeryhmästä tai niiden yhdistelmästä. Eikä verenpaineen lähtöarvoillakaan ole väliä. Pääasia on, että kohonnut verenpaine saadaan laskettua lääkityksen avulla alas. Kyse ei ole myöskään kuuriluontoisesta lääkityksestä: vaikka tilanne saadaankin normalisoitua, on lääkitystä syytä jatkaa. Se on keino välttää joutumasta siihen joukkoon, joka sairastuu aivoverenkiertohäiriöön.

Neurologian erikoislääkäri Mika Koskinen

Pidä huolta aivoistasi, korvaamattomasta kovalevystä Aivojen terveyttä hoitavat samat hyvät elämäntavat, jotka varmasti jo tunnet: riittävä liikunta, vähäsuolainen ruoka, normaali paino ja tupakoimattomuus. Korvaamattomalla kovalevylläsi on kuitenkin erityisiä tarpeita. Aivosi haluavat nukkua, olla muiden seurassa ja oppia uusi asioita. Ne tarvitsevat hyvää ruokaa, värejä, elämyksiä, rutiineja ja yllätyksiä. Se, mikä tekee hyvää aivoillesi, tekee hyvää myös sinulle. Koska sinä olet aivosi. Aivoliiton sivuilta löydät paljon tietoa aivoverenkiertohäiriöistä (AVH) sekä niiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta www.aivoliitto.fi


10

TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

Algol on kokonaisvastuullinen toimittaja, joka suunnittelee, toteuttaa ja huoltaa terveydenhoitoalan ratkaisut sekä kouluttaa henkilökunnan, kertovat Alexander Bargum (oik.), Martin Evers ja Johan Wulff.

Automaatio lisää hoitajien potilasaikaa Sairaaloiden ja hoivalaitosten henkilökunnan työ vaatii ammattitaitoa. Hoitavista käsistä on jatkuva pula ja sen vuoksi on tärkeää, että osaavat kädet voisivat keskittyä potilas- ja sairaalatyön ytimeen eikä erilaisten vaunujen ja tavaroiden kuljetuksiin. Sairaalavälineiden, pyykkien ja lääkkeiden siirrot voidaan automatisoida, mutta inhimillistä hoivaa automaatio ei korvaa. TEKSTI MAIJA-LIISA SAKSA

Suomalaisissa sairaaloissa on tehty muutamia mielenkiintoisia avauksia automaation suuntaan. Esimerkiksi Jorvin ja Oulun yliopistollisen keskussairaalan välinehuollot ovat tästä loistavia esimerkkejä. – Kaikki työvälineiden siirrot vaiheesta toiseen on automatisoitu vihivaunuin, kuljettimin ja robotein, joten henkilökunta voi keskittyä ammattitaitoa ja tarkkuutta vaativaan laaduntarkastukseen, jota ei voida automatisoida. Aiemmin osa työajasta kului raskaiden välinekorien nostoihin ja siirtoihin, kertoo toimitusjohtaja Martin Evers Algol Technics Oy:stä.

Sairaalavälineiden huollossa välinekorien raskaat siirrot ja nostot voidaan automatisoida.

Hän arvioi, että Suomi on jäänyt hieman jälkeen Keski-Euroopasta, Kiinasta ja Lähi-Idästä. Siellä jo sairaalan suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon uuden teknologian mahdollisuudet. Käytössä on mobiilirobotteja ja kuljetinjärjestelmiä, joilla näytteet, lääkkeet, välineet, pyykit ja ateriat siirtyvät turvallisesti ja automaattisesti eri osastojen ja rakennusten välillä. Myös automaattisia sänkyvarastoja on käytössä.

Haluamme helpottaa terveydenhuollon ammattilaisten työtä - Alexander Bargum, Algol Oy Järjestelmät ovat skaalautuvia ja sopivat sekä pieniin että suuriin kohteisiin. Sairaalan sisälogistiikasta voidaan automatisoida helposti 50-70 prosenttia, jopa lähes 90 prosenttia. Keskustelu on alkanut myös Suomessa, ja vireillä on monia mielenkiintoisia hankkeita. Evers uskookin automaatioasteen nousevan myös Suomessa. Algol Technics on osa Algol-konsernia, jonka kolme päätoimialuetta ovat kemikaalit ja raaka-aineet, teknologia sekä terveydenhuolto.

Erityisesti kotihoidon käyttöön suunnitellulla Algol Trehabin kuljetettavalla nostolaitteella yhden henkilön on mahdollista nostaa lattialle kaatunut henkilö.

– Olemme merkittävä tekijä terveydenhuollossa ja se on strategiamme mukaisesti yksi kolmesta tukijalastamme. Meillä on olemassa kokonaisvaltaisia ratkaisuja, joilla voimme helpottaa terveydenhuollon ammattilaisten työtä niin, että he voivat keskittyä osaamisensa ydinalueille. Lisäksi laboratorioratkaisujemme avulla nopeutamme ja tehostamme mm. syöpätutkimusten tulosten saamista, selvittää konsernijohtaja Alexander Bargum. Laboratorioihin lisää automaatiota ja uusia analyysimenetelmiä Perinteisesti syöpätutkimustulosten saaminen on kestänyt päiviä tai jopa parikin viikkoa. Algol Diagnosticsin

uudella molekyylidiagnostiikan menetelmällä voidaan automaattisesti analysoida tiettyjä syöpätyyppejä, esimerkiksi iho-, keuhko- ja suolistosyöpiä, niin että tulos saadaan jo kahdessa tunnissa. – Tämä voi nopeuttaa potilaiden oikean hoidon aloittamista jopa parilla viikolla. Koska tutkimus tehdään molekyylitasolla, selviää myös se, mikä hoitomuoto kyseiseen syöpään tehoaa parhaiten, toteaa toimitusjohtaja Johan Wulff. Hän korostaa, että nopeutuneesta hoidosta hyötyy eniten potilas, lisäksi automaatioasteen nostaminen laskee laboratorion kokonaiskustannuksia. Ergonomisia henkilösiirtoja Liikuntakyvyttömien tai huonosti liikkuvien henkilöiden nostaminen ja siirtäminen on sairaaloiden ja hoivakotien arkea. Sen sijaan, että hoitajat omin voimin nostaisivat ja siirtäisivät potilasta, voidaan käyttää muun

• • • • •

Algolin molekyylidiagnostiikaan perustuvasta automaattisesta näytteen analysoinnista hyötyy eniten potilas, sillä tarkka syöpädiagnoosi saadaan jo parissa tunnissa ja oikea hoito voidaan aloittaa nopeasti.

muassa ergonomiseen työskentelyyn suunniteltuja katto- ja seisomanojanostimia. Algol Trehab Oy:n uusin tuote on helposti mukana kuljetettava nostolaite. Se soveltuu sekä laitoshoitoon että varsinkin kotihoidon käyttöön, koska tämän avulla hoitajan on mahdollista yksin nostaa lattialle kaatunut henkilö. Algol Trehab tarjoaa myös terveydenhuollon ammattilaisille suunnattuja koulutuspalveluita.

Teknisen kaupan ja palveluiden monialakonserni, kuusi tytäryhtiötä Suomalainen 124-vuotias perheyhtiö Päätoimialat: Kemikaalit ja raaka-aineet, Teknologia, Terveydenhuolto Liikevaihto 165 miljoonaa euroa Yli 400 työntekijää 11 eri maassa


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

MEDIAPU

11

Mediapu aloitti toimintansa syyskuussa 2012. ”Sain heti ensimmäisenä päivänä sovittua lääkäreitä töihin. Työ ja yritys olivat vain odottaneet tekijäänsä”, Juha Virolainen toteaa tyytyväisenä.

TARJOAA APUA

kuntien ja sotealueiden lääkäripulaan

Oululainen MediApu Oy rekrytoi lääkäreitä ja hammaslääkäreitä suoriin työ- ja palkkasuhteisiin kuntiin, kuntayhtymiin ja sairaaloihin lähes koko Suomen alueella. Yhtiön synty- ja kasvutarinan takana on toimitusjohtaja Juha Virolaiselle tuttu ylilääkäri, joka pyysi helmikuussa 2012 Virolaista rekrytoimaan kuntaansa lääkäreitä suoraan työsuhteeseen. TEKSTI EILA LOKKA

Juha Virolainen hioi tulevan yrityksensä toimintamallia yhdessä ylilääkärin kanssa juhannusviikolle 2012 saakka. Tavoitteena oli rakentaa kunnan lääkärirekrytoinninin tarpeita mahdollisimman hyvin palveleva yhteistyö- ja toimintamalli.

Säästöä puoli miljoonaa vuodessa Asiakkaan kanssa hiottu liiketoimintamalli on osoittanut toimivuutensa, eikä yrityksen tarvitse markkinoida palvelujaan, päinvastoin. Mediapu tuottaa yksittäisille asiakkailleen jopa puolen miljoonan euron

säästöt vuodessa, kun kalliit vuokralääkärit saadaan korvattua suoraan työsuhteeseen tulevilla lääkäreillä. Lääkäripulan takana on lääkäreiden suuri vaihtuvuus perusterveydenhuollossa. – Terveyskeskusjakson jälkeen nuoret lääkärit lähtevät yleensä erikoistumaan sairaalaan. Ylilääkärillä ei ole aikaa, kontakteja eikä resursseja soitella lääkäreille, joten usein lääkärivajeen painaessa niskassa on jouduttu hankkimaan kalliita vuokralääkäreitä. MediApu tuo avun tähän ongelmaan, Virolainen selvittää. Mediapu ei ole headhunting-yritys, vaan se tarjoaa kiinteää yhteistyötä,

jossa kunta-asiakas maksaa kuukausittain siitä, että lääkäreitä on tarpeeksi. – Jos asiakkaan lääkäritilanne on hyvä, laskutamme enemmän, jos huono, vähemmän. Yleensä asiakas toivoo maksavansa sopimuksen suurinta summaa, koska silloin kunnassa on lääkäreitä joka tuolilla ja kaikki ovat tyytyväisiä. – Yhteistyö ylilääkäreiden kanssa on tiivistä, ja asiakkaamme arvostavat

reilua, rehellistä ja avointa yhteistyötä. Rekrytoinnin ammattilaisillamme on lähes 10 000 lääkärin ajantasaiset yhteystiedot. Perustamme asiakkaallemme myös resurssienseurannan, jolloin voimme seurata tarkasti lääkäritilannetta ja sen kehittymistä. Lääkäreitä rekrytoidaan jopa kahden vuoden päähän eteenpäin. www.mediapu.fi

• MediApu Oy rekrytoi viime vuonna 700 lääkäriä. • Henkilöstö: 16 henkilöä • Liikevaihto: 1,6 miljoonaa vuonna 2016, 2.2 miljoonaa vuonna 2017, 2018 arvio 2,8 miljoonaa

Lihaskipua? Tunne Ice Powerin 3TEHO vaikutus! 1. Viilentää - laskee ihon pintalämpötilaa hallitusti

Ice Power kylmägeeli – tutkitusti tehokas* lihaskivun lievitykseen Kotimainen Ice Power kylmägeeli lievittää turvallisesti lihaskipuja ilman lääkeaineita. Se sopii hyvin koko perheen käyttöön. Käytä Ice Power kylmägeeliä niska- ja hartiakipuun, selkäkipuihin, lihasjännityspäänsärkyyn sekä lasten kasvukipuihin. * Efficacy of Cold Gel for Soft Tissue Injuries; A Prospective Randomized Double-Blinded Trial. Airaksinen et al. The American Journal of Sports Medicine, Vol. 31, No. 5, 2003

2. Vaimentaa - lievittää kipua vaikuttamalla kipua aistiviin hermosoluihin 3. Vilkastuttaa - geelin levittäminen iholle lisää verenkiertoa, jolloin lihakset rentoutuvat

3TEHO vaikutus


12

TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

Erityisesti Itä-Uudeltamaalta on hyvät yhteydet Kymenlaakson keskussairaalaan. Sen suunnitteilla olevissa uusissa tiloissa potilaat sijoitetaan pääosin yhden hengen huoneisiin. Kuva: Sweco Architects Oy

Erinomaista hoitoa

ja hyviä potilaskokemuksia Careassa Erikoissairaanhoidon valinnanvapaus eli mahdollisuus hakeutua lääkärin lähetteellä hoitoon muuhun kuin lähisairaalaan, on ollut voimassa jo vuosia. Tämä on näkynyt Kotkassa sijaitsevassa Kymenlaakson keskussairaalassa, jossa mm. itäuusimaalaisten synnyttäjien määrä on lisääntynyt lähes kolmella sadalla vuodessa. Kiinnostuksen sairaalaa kohtaan odotetaan edelleen kasvavan, sillä tulevaisuudessa asiakkaat saavat apua uusissa ja modernisoiduissa tiloissa.

Marja-Liisa Mäntymaa korostaa hyvän potilaskokemuksen merkitystä. Uusissa, lähivuosina valmistuvissa tiloissa siihen päästään entistä paremmin ja tehokkaammin.

Viime vuosi ja tulevat vuodet ovat isojen muutosten aikaa Careassa, Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymässä. Vuodenvaihteessa kaikki sairaanhoitopiirin leikkaustoiminnot keskitettiin terveydenhuoltolain mukaisesti Kotkaan, jonka 50-vuotias keskussairaala peruskorjataan lähivuosina. Sitä ennen rakennetaan kuitenkin uutta: meneillään on ensimmäisen vaiheen uudisrakennusosa, jonne siirtyvät ensi vuonna päivystys, leikkaustoiminta sekä tehohoito- ja valvontaosastot. Seuraavaa uudisrakennusta suunnitellaan parhaillaan ja siihen valmistuu 120 vuodeosastopaikkaa, jotka ovat pääosin kaikki yhden hengen huoneita. Lisäksi rakennukseen sijoittuu laboratorio- ja lääkehuollon tiloja sekä logis-

tiikkakeskus. Viimeisenä vaiheena peruskorjataan nykyinen keskussairaala ja kaiken pitäisi olla valmiina vuonna 2023. Va. johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa näkee Kymenlaakson keskussairaalan tulevaisuuden hyvin valoisana. – Tahtotilamme on tehdä tästä kokoluokkansa paras ja monipuolisin sairaala ja tarjota kaikille erinomaista hoitoa ja miellyttävä potilaskokemus. Meillä on paljon muutoksia meneillään ja se merkitsee, että voimme kehittää asioita hyvään suuntaan. Myös Carea Sairaalat Oy:n muutosjohtaja Sami Loimas näkee muutosten tuomat mahdollisuudet positiivisina. – Uusissa tiloissa pystymme tuottamaan parempia palveluja ja ajan-

Carea lisää vastaanottotoimintaa

mukaiset tilat lisäävät potilaiden hin sairaaloihin verrattuna. Potilaan viihtyvyyttä. Rakennettavat tilat mah- kannattaakin vertailla eri sairaaloiden dollistavat aiempaa joustavammat toi- hoitojonoja ja pohtia erilaisia vaihtominnot, mm. potilassiirtoja tarvitaan ehtoja erikoissairaanhoidon hoitopainykyistä vähemmän. Toki uudet tilat kan suhteen, muistuttaa Mäntymaa. Sopivan kokoinen sairaala on etu edellyttävät myös uudenlaista toiminmyös työntekijöiltakulttuuria, jotta le, sillä he oppivat pystymme tarjoatuntemaan toisensa maan entistä paAjanmukaiset, uudet rempia hoitokoketilat turvaavat potilaan ja yhteistyö sujuu mutkattomasti. muksia lisäämättä yksityisyyden – Haluamme kustannuksia. olla reilu ja joustava Mäntymaa arvioi, että Kymenlaakson keskussairaala työnantaja, jotta henkilökuntamme viihtyy ja voi hyvin. Yli 30 vuoden koon juuri sopivan kokoinen. – Emme ole liian iso, jotta potilas kemuksella Kotkassa asumisesta voin eksyisi sairaalan sokkeloihin emme- todeta, että täällä viihtyy ja jos haluaa kä myöskään liian pieni, jotta emme nauttia pääkaupunkiseudun kulttuupysyisi tarjoamaan riittäviä palveluja. ririennoista, on se hyvien kulkuyhteHoitojonomme ovat joko keskimää- yksien vuoksi erittäin helppoa, sanoo räistä lyhyempiä tai tavanomaisia mui- Mäntymaa.

Vuodenvaihteessa Kouvolan erikoissairaanhoito siirtyi Carealle ja muutoksen myötä erikoissairaanhoidon vastaanotot lisääntyvät Kouvolassa. Ratamokeskuksen valmistuttua käytössä tulee olemaan nykyaikaiset ja viihtyisät toimitilat, joissa on huomioitu tulevaisuuden muuttuvat tilatarpeet.

NITROID

CAREA

TEKSTI MAIJA-LIISA SAKSA

Uudet tilat merkitsevät myös uudenlaista toimintakulttuuria, mikä antaa hyvät mahdollisuudet kehittää toimintoja, kertoo Sami Loimas.

• Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä • Palvelee 175 000 kuntalaista ja asiakkaita myös maakunnan ulkopuolelta • 78 000 päivystyskäyntiä • 210 000 erikoissairaanhoidon vastaanottokäyntiä • 7 800 leikkaussalioperaatiota, joista 2 300 päiväkirurgiassa • 21 500 erillistä hoitojaksoa • Lähivuosien rakennusinvestoinnit 217 miljoonaa euroa • Työllistää n. 2000 eri alojen ammattilaista Kotkassa ja Kouvolassa


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

13

Terveellinen

KAURA

puree meillä ja maailmalla Kasviperäisten tuotteiden kysynnässä on käynnissä todellinen globaali buumi. Kaslink on onnistunut muuttamaan kotimaisen kauran maidon kaltaiseksi raaka-aineeksi, josta on syntynyt liuta kuluttajien janoamia terveellisiä uutuustuotteita. TEKSTI MIA HEISKANEN

Juha-Petteri, Matti ja Tuomas Kukkonen.

Alun perin Sotkamoon perustettu Kaslink on kiinnostava suomalainen elintarvikealan perheyritys, joka on onnistunut kasvamaan vajaassa 20 vuodessa pienestä kastiketehtaasta yhdeksi suurimmista kotimaisista jokapäiväisten ruuanlaittotuotteiden, juomien ja välipalojen valmistajista. Yhtiö on muutoinkin mielenkiintoinen poikkeus suomalaisessa elintarviketoimijoiden kentässä, sillä sen ohjaksissa toimii alle nelikymppisten Kukkosen veljesten trio: toimitusjohtajana Tuomas Kukkonen, myyntijohtajana Matti Kukkonen ja markkinointi- ja viestintäjohtajana Juha-Petteri Kukkonen. Innovatiivisuus ja vienti keskiössä Veljesten isän Raino Kukkosen 2000-luvun alussa perustaman Kaslinkin toiminta lähti jo nopeasti nousukiitoon. Alun perin maidon sopimusvalmistajana toiminut yhtiö on viime vuosien aikana onnistunut tekemään suunnanmuutoksen, jon-

ka myötä se on nyt yksi suurimmista kotimaisista jokapäiväisten ruoanlaittotuotteiden, juomien ja välipalojen valmistajista. Perheyritys on investoinut yli 50 miljoonaa euroa Kouvolan tuotantolaitokseen, jossa valmistetaan yhä enenevässä määrin Kaslinkin omia tuoteinnovaatioita, joita rullaa rekkojen kyydissä jo 15 Euroopan maahan. Kauran uusi tuleminen Kaslinkin tuoteportfolio nojaa nyt vahvasti kotimaiseen kauraan. Yhtiö lanseerasi viime kesänä markkinoille Kaslink Aito -kauratuoteperheen. Tuotekehitystyön ansiosta kaura onnistuttiin muuttamaan maidon kaltaiseksi raaka-aineeksi, joka tarjoaa nyt perinteiselle maitokansalle aivan uudenlaisen, terveellisen ja kasviperäisen vaihtoehdon. Kaslink Aito -kauratuoteperhe onkin saanut erinomaisen vastaanoton kuluttajilta. – Moni asia puoltaa nyt kauraa kuluttajien valinnoissa. Kaura on globaalisti tunnustettu terveellinen vilja,

jonka päivittäinen käyttö edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Se alentaa jopa veren kolesterolia, mikä puolestaan vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, tasapainottaa ruoansulatusta ja parantaa veren sokeri- ja rasva-arvoja, Juha-Petteri valottaa. Globaalisti kaura tekee uutta tulemista myös megatrendin voimalla, joka on tullut jäädäkseen. Maidonkulutus on ollut hitaasti laskeva trendi jo 80-luvulta alkaen ja nyt lasku on vain kiihtynyt. – Kasviperäisten tuotteiden trendi nousee, kun kuluttajat hakevat laajalla rintamalla vaihtoehtoja maidon rinnalle ja vaihtelua ruokavalioon. Siitä kertoo hiljattain teettämämme kuluttajatutkimus, jonka mukaan jo kolme neljästä suomalaisesta kertoo käyttäneensä kasvipohjaisia tuotteita. Käänne on tapahtunut muutaman vuoden sisällä, Juha-Petteri lisää.

Kotimaisuudella ja ympäristöystävällisyydellä on merkitystä Kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys ovat myös elintarvikevalinnoissa suomalaisille tärkeitä arvoja. – Käytämme tuotteissamme kotimaista kauraa ja kotimaisia luonnonmarjoja, tuotteemme on pakattu ympäristöystävällisiin kartonkipakkauksiin, jotka valmistetaan Stora Enson Imatran tehtaalta ja omien brändien tuotanto tapahtuu Gasumin kotimaisen biokaasun voimin. Kauratuotteiden puolesta puhuu myös se, että tuotantoprosessi on maidontuotantoa huomattavasti ympäristöystävällisempi, kun koko tuotantoketju otetaan huomioon, Matti kertoo. Kukkosen veljekset uskovat, että suomalaisuus on valtti myös kansainvälisillä markkinoilla. – Puhtaan luonnon ja tuoteturvallisuuden merkitys maailmalla kasvaa. Monissa maissa kuluttajat eivät ruokaskandaalien vuoksi enää luota oman maansa elintarviketuotantoon. Meillä on Suomessa nyt upea mahdollisuus hyödyntää markkinapotentiaali ja toivommekin, että yhä useampi suomalainen elintarviketuottaja uskaltaisi lähteä mukaan vientitoimintaan. Siitä hyötyisivät kaikki – eikä vähiten suomalainen maatalous. Me menemme nyt maailmalle kaura edellä, mutta luonnon antimistamme löytyy runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia, joten tulemme jatkossakin toimimaan laboratoriona uusille tuoteinnovaatioille, Juha-Petteri visioi.

Vettä kartonkipakkauksesta Seuraava uusi aluevaltaus Kaslinkin uutuustuoterintamalla onkin kartonkipakkaukseen pakattu Vesi, joka tulee markkinoille ensi syksynä. – Tuomme perusveden rinnalle myös makuveden, jonka makumaailma löytyy metsästä. Ympäristöystävällinen kartonkipakkaus on todellinen innovaatio, sillä tähän saakka kuluttajille myytävä vesi on pakattu tyypillisesti muovipulloihin. Maailman meret hukkuvat muoviin, joten Kaslink näyttää tässäkin uutta suuntaa, Juha-Petteri kertoo. Lue lisää: www.kaslink.fi


14

TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

C-hepatiittitartuntojen syy jää 40 prosentissa tuntemattomaksi, muistuttaa Kaarlo Simojoki.

C-hepatiitti syynä

MAAILMANLAAJUISEEN EPIDEMIAAN C-hepatiitti on maailmanlaajuinen epidemia, johon on nyt herätty. Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteeksi hävittää C-hepatiitti maapallolta vuoteen 2030 mennessä. TEKSTI MAIJA-LIISA SAKSA

– Suomi on ottanut ison askelen eteenpäin, kun saimme valmiiksi kansallisen C-hepatiittistrategian. Sen tavoitteena on mm. lisätä tasa-arvoista hoitoon pääsyä, A-Klinikka Oy:n johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Strategian yhtenä painopisteenä on C-hepatiitin ennaltaehkäisy lisäämällä sairaudesta tiedottamista ja päihdekäyttäjien matalan-kynnyksen terveysneuvontaa varmistaen puhtaiden neulojen saatavuuden ympäri Suomea. Tavoitteena on C-hepatiittitestausten asianmukaisuus Kun henkilö on saanut tartunnan, on vasta-aine testin tulos aina positiivinen. Tulos ei kuitenkaan kerro, jääkö virus krooniseksi vai paraneeko henkilö itsestään. – Tämän vuoksi kaikilta positiivisen tuloksen saaneilta pitäisi testata verestä viruksen nukleiinihappo (HCV-PCR), jotta tiedetään onko sairaus kroonistunut. Tätä mahdollisuutta ei Suomessa ole ollut tarjolla riittävästi kaikille tartunnan saanneille, arvioi Simojoki. C-hepatiittistrategian kolmantena tavoitteena on, että kaikille tartunnan saajille, elämäntilanteesta riippumatta, taataan seuranta sekä tarvittava hoito. Simojoen mukaan iso osa tartunnan

saaneista on nykyisin kaiken seurannan ulkopuolella ja hoitovelka on arviolta 20 000 henkilöä. Suomessa on hoidettu vuositasolla 300-400 potilasta, uusia tartuntoja ilmenee vuosittain 1100. C-hepatiittihoidot ovat tähän mennessä annettu erikoissairaanhoidossa ja tämän Simojoki arvelee olevan yksi syy vähäisiin hepatiittihoitoihin maassamme. Uudet hoitomuodot ovat kuitenkin yksinkertaisia, joten hoito on mahdollista toteuttaa perusterveydenhoidossa, mikäli potilaalla ei ole muita

C-hepatiitti voidaan nykyisillä lääkkeillä hoitaa sairauden missä vaiheessa tahansa Suomessa on tähän mennessä hoidettu niitä, joilla on jo ilmennyt maksaongelmia. Tunnetuimmat C-hepatiitin haitat ovat maksakirroosi ja maksasyöpä. Tauti vaikuttaa kuitenkin myös munuaisiin. Tähän liittyy useita liitännäissairauksia mm. osalla niin voimakasta väsymystä, että se alentaa merkittävästi elämänlaatua ja hyvinvointia.

Aiemmat jopa vuoden kestäneet hoitojaksot ovat historiaa. Uudet hoitomenetelmät mahdollistavat sairaudesta paranemisen muutamassa kuukaudessa. erikoissairaanhoitoa vaativia sairauksia. – Päihdekäytön seurauksena tartunnan saaneista nyt korvaushoitoa saavat potilaat ovat jo seurannassa ja heidät pyritään hoitamaan ensivaiheessa. Tämän jälkeen tavoitteenamme on päästä hoitamaan päihteiden aktiivikäyttäjiä. Näin taudin eteneminen saadaan hidastumaan, uskoo Simojoki.

C-hepatiitti on hoitamattomana kallis tauti – C-hepatiitti kuuluu tartuntatautisairauksiin ja sen hoito on perusteltua, koska inhimillisten tekijöiden lisäksi taudin komplikaatiot maksavat paljon. Vuosittain useat henkilöt kokevat yllätyksen saadessaan rutiinitarkastuksessa tiedon kenties pari vuosikymmentä aiemmin saadusta tartunnasta. Se saadaankin yleensä nuorena, 20-29 vuoden iässä. Henkilö voi olla aivan erilaisessa elämäntilanteessa kun vakavat komplikaatiot alkavat ilmetä 4550 vuoden ikäisenä, kertoo Simojoki. Lisätietoa: Suomen C-hepatiittistrategia 2017-2019: julkaisut.valtioneuvosto.fi/ handle/10024/78923 Munuais- ja Maksaliiton sivut: muma.fi THL:n Tartuntatautirekisterisivut: thl.fi/fi/web/infektiotaudit/seurantaja-epidemiat/tartuntatautirekisteri A-klinikkasäätiön infosivut: seonveressä.fi Artikkelin julkaisua on tukenut MSD Finland Oy

A-Klinikka Oy:n johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki

C-hepatiitti • HCV-viruksen aiheuttama, yleensä oireeton maksatulehdus. Viruksesta on useita ala- eli genotyyppejä. • Suomessa kroonista C-hepatiittia sairastaa noin 20 000 henkilöä, vuosittain todetaan uusia tartuntoja noin 1100. • Tarttuu ihmisestä toiseen veren, esim. likaisten neulojen välityksellä. • Virukseen ei ole rokotetta. Uuden tartunnan voi saada samasta genotyypistä ja useasta genotyypistä päällekkäin. • 15 % viruksen saaneita paranee itsestään, 85 % tartunnoista kroonistuu. • C-hepatiitti saadaan yleensä nuorena. Maksavaurio kehittyy hitaasti, yleensä 10-20 vuoden kuluttua tartunnasta. • Jos on epäily mahdollisesta tartunnasta, kannattaa hakeutua tutkimuksiin.


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

15

TÄYDENNYSKOULUTUSTA

tulevaisuuden tarpeisiin Laurea EduGATE tarjoaa täydennyskoulutusta, jonka avulla voit syventää ja laajentaa osaamistasi muuttuvien osaamisvaatimusten mukaisesti. TEKSTI MIA HEISKANEN

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteiden uudistaminen, asiakaslähtöisyyden vaateet ja digitalisaation mukanaan tuomat uudet toimintatavat edellyttävät ammattilaisilta jo nyt aivan uudenlaista osaamista. Laurea-ammattikorkeakoulu on Suomen kolmanneksi suurin kouluttaja, jonka EduGATE-täydennyskoulutustarjonnan kokonaisuudet vastaavat näihin vaateisiin. Kohti itsenäisempää sairaanhoidon työnkuvaa Sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen on uusi itsenäinen perusterveydenhuollon vastaanottohoitotyön tehtävä. Laureassa on aloitettu Sairaanhoitajan lääkkeenmääräisen lisäkoulutus vuonna 2013. – Tehtävä on melko uusi suomalaisessa terveydenhoitojärjestelmässä, joten osaamiselle on yhä enemmän tarvetta. Koulutuksen läpikäyneet sairaan- tai terveydenhoitajat voivat ottaa vastaan omia potilaita, aloittaa lääkkeitä tai tehdä tutkimusosuuden valmiiksi lääkärille. Diabetes- tai astmahoitaja voi puolestaan uusia omien asiakkaiden reseptejä, sairaanhoitajan lääkkeenmäärämiskoulutuksen lehtori Tiina Mäkelä kertoo. Mapa®-koulutuksesta valmiudet haastaviin kohtaamisiin Hoito- ja sosiaalityön arjessa kohdataan haastavaa ja aggressiivista käytöstä. Mapa®-koulutuksissa ohjataan kohtaamaan asiakkaita empaattisesti ja kunnioittavasti myös kriittisissä tilanteissa. – Näitä arjen taitoja rauhoittamiseen, suojautumiseen ja rajoittamiseen tarvitaan mm. varhaiskasvatuksessa ja kouluissa, vanhustenhuollossa ja missä tahansa hoito- ja sosiaalityössä, joissa kohdataan haastavaa käytöstä, koulutuksen lehtori Aulikki Yliniva toteaa. Kohtaamistaiteen ohjaajuudesta uusia mahdollisuuksia ja toimintatapoja omaan työhön Laurea on kouluttanut vuodesta 2007 kohtaamistaiteen ohjaajia sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan kentälle. – Kohtaamistaiteen ohjaaja -täydennyskoulutus antaa uudenlaisia mahdollisuuksia soveltavan kuvataiteen kentässä. Kohtaamistaiteessa olennaista ovat havainnot, kokeminen, kohtaaminen, ilo ja arvostus. Koulutuksen tavoitteena on tuottaa osaamista tekemällä, kokemalla ja tutkimalla. Koulutus sopii erityisesti sivistystoimen, varhaiskasvatuksen, nuorisotoimen ja sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoille, kouluttaja Hannele Niiniö taustoittaa. Lue lisää: www.laurea.fi/edugate

HUOMINEN TYÖPÄIVÄ TEHDÄÄN

tämän illan valinnoilla Tärkeimmät työkykyyn vaikuttavat valinnat tehdään klo 18–23 välisenä aikana.

Työ on helppo syntipukki stressille, väsymykselle ja arjen kaaokselle, mutta kaikkein kriittisimmät työkykyyn ja omaan jaksamiseen vaikuttavat tekijät koostuvat lopulta vapaa-ajalla tehdyistä valinnoista. – Työkyvystä puhuttaessa keskitytään usein vain työpaikalla vaikuttaviin asioihin, kuten tauotukseen, ateriarytmiin ja stressinhallintaan työpäivän aikana. Oman jaksamisen perusta viikkotasolla rakentuu kuitenkin tutkitusti niiden 128 tunnin aikana, jolloin emme ole töissä, kertoo Firstbeatin hyvinvointiasiantuntija Niina Karstunen. Karstunen viittaa yli 250 000 työntekijää käsittävään Firstbeatin tietokantaan, joka perustuu sydämen sykevälivaihtelua hyödyntävään Firstbeat Hyvinvointianalyysiin. Stressiä, palautumista ja liikunnan vaikutuksia kuvaava Hyvinvointianalyysi auttaa Karstusen mukaan omaan hyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden tunnistamisessa ja mahdollistaa siten fiksumpien valintojen tekemisen arjessa. – Tuottavuus ja suorituskyky ovat tämän päivän trendejä niin työelämässä kuin siellä kotona. Jatkuva talla pohjassa paahtaminen ilman riittävää palautumista johtaa kuitenkin ennen pitkää tilanteeseen, josta kärsii sekä pää että ruumis. Jatkuva kuormitus turruttaa helposti omat tuntemukset ja saa epänormaalin tuntumaan normaalilta olotilalta. Omaa jaksamistaan kannattaakin mitata säännöllisesti, jotta osaa tehdä oikeita liikkeitä paremman työkyvyn ja arjessa jaksamisen saavuttamiseksi. Lauantai on viikon kuormittavin päivä Raskaan työviikon jälkeen viikonlopun luulisi olevan palautumista täynnä, mutta Firstbeatin tietokanta osoittaa toisin: Lauantai on yllättäen viikon kuormittavin päivä. – Voimavarojen keräämisen sijaan lauantai ladataan usein täyteen ohjelmaa ja tehdään asioita, joihin ei viikolla ole aikaa. Myös loppuviikon juhlinnat ja alkoholinkäyttö heikentävät palautumista ja vievät voimavaroja pois virkeästä viikonlopusta. Jos työviikko alkaa maanantaisin aina yhtä kankeasti, kannattaa katseet suunnata lauantain ja sunnuntain aikaisiin psyykkisiin ja fyysisiin kuormitustekijöihin, Karstunen toteaa. Palautumista ei kannata kuitenkaan jättää pelkästään vapaapäivien tai lomien varaan, vaan sen tulisi olla säännöllistä ja jokapäiväistä. – Työkyky on tasan yhtä hyvä kuin kuormituksen ja palautumisen välinen tasapaino. Kyse on yksinkertaisesti arjen priorisoinnista eli nukkumisen ja oman hyvinvoinnin sijoittamisesta tärkeysjärjestyksen kärkisijoille – ihan joka päivä, Karstunen päättää.

Lue lisää: firstbeat.fi


16

TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

Kuvantamisella haetaan

lääketieteellisen tutkimuksen läpimurtoja Turun yliopistossa on tehty kuvantamista 1970-luvulta saakka. Biokuvantamisella tarkoitetaan biolääketieteellisen tutkimuksen tekniikoita, kuten mikroskopiaa, magneetti- ja PET-kuvantamista. TEKSTI KATI KETURI

Kuvantamistekniikat mahdollistavat laboratorioissa tehtävän perustutkimuksen soveltamisen uusia lääkkeitä kehitettäessä tai sairauksien diagnosoinnissa. Lääketieteellisten läpimurtojen syntymisessä niillä on merkittävä rooli. – Biokuvantamisen tutkimusyksikössä päätyötämme on kehittää tekniikoita ja rakentaa laitteita. Teemme myös sovellustyötä esim. luubiologian parissa liittyen osteoporoosiin. Kymmenet tutkimusryhmät käyttävät tekniikoitamme ja laitteitamme. Tutkimusalueet vaihtelevat syöpäbiologiasta immunologiaan, sanoo Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani ja professori Pekka Hänninen. Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen Turku BioImaging on osa eurooppalaista Euro-BioImaging (EuBI) -kuvantamisorganisaatiota. Se tarjoaa tutkijoille mahdollisuuden käyttää moderneja kuvantamisteknologioita. – EuBI:lla on 29 palvelukeskusta 11 Euroopan maassa. Yksi näistä on Suomen valomikroskopian palvelukeskus, joka tarjoaa asiantuntija- ja

Turun ylipiston tohtorikoulutettava Elena Tcarenkova testaa uuden fotoakustisen mikroskoopin lasereita. Tällä mikroskoopilla voi tutkia soluja ja kudoksia valon ja äänen avulla. Kuva: Elena Tcarenkova

kuvantamispalveluja. Keskuksien tehtävä on ohjata tutkijoita löytämään optimaaliset ratkaisut biolääketieteellisten kuvantamiseen liittyviin tutkimuskysymyksiin ja tarjota heidän käyttöönsä huipputeknologiaa. Käyttäjillä on usein ajatus siitä, miten he voisivat ratkaista tutkimusongelman, mutta ei sopivaa laitteistoa. Verkostossa on voimaa, Hänninen kuvaa.

”Olemme saaneet uusia täysdigitaalisia kameroita ja merkkiaineiden tuotantotilat ovat kaksinkertaistuneet. Uudistusten myötä voimme kasvattaa tutkimustoiminnan ja potilaiden kuvaustoiminnan volyymiä merkittävästi”, Knuuti ja Hänninen kiittelevät. Kuva: Roni Lehti

Potilasdiagnostiikka, kuvantaminen ja tieteellinen tutkimus tukevat toisiaan. – Haluamme kehittää tulevaisuuden diagnostisia menetelmiä. Se tapahtuu tutkimuksen kautta. Tieteellisessä tutkimus- ja potilaskuvaustoimintassa puhallamme yhteen hiileen, kertoo Turun Valtakunnalllisen PET-keskuksen johtaja, professori Juhani Knuuti. Atomeista anatomiaan Turku Bioimaging -verkostossa tutkitaan sekä tietyn taudin aiheuttavaa molekyyliä että potilasta, jolla on kyseinen sairaus. – Tautia aiheuttavan molekyylin kohdalla tutkitaan, miten taudin voisi parantaa terapian tai lääkeaineen avulla. Molekyylien vuorovaikutussuhteita pyritään muuttamaan kantasoluhoidoilla, immunoterapialla tai lääkeainetutkimuksella. Molekyylitutkimuksessa kehitettyjä hypoteeseja testataan aluksi yksinkertaisilla solumalleilla – parhaassa tapauksessa hoitomenetelmää kokeillaan potilaaseen. Diagnostiikkamme on maailman huippuluokkaa, luomme diagnostisia menetelmiä varhaisessa vaiheessa. Kun löydämme jossain tautitilassa olennaisen mekanismin, saatamme löytää torjuntakeinon, kertoo Hänninen. Ainutlaatuisen STED-mikroskoopin kehittäjä Stefan Hell voitti kemian Nobel-palkinnon vuonna 2014. Hän teki palkintoon johtaneen läpimurron työskennellessään Turun yliopistossa valomikroskoopin parantamisen parissa. – Tiedeyhteisö on konservatiivinen ja Hellin rahoitus alkoi loppua. Haimme Suomen Akatemialta rahoitusta ja he onneksi uskoivat asiaan.

Nobel-gaala oli hieno tilaisuus tieteen juhlimiseen! Big data -ilmiö koskee Hännisen mukaan myös kuvantamista. – Datamäärät kasvavat koko ajan, ja tarvitaan uusia keinoja käsitellä tietoa. Ja aina kun saamme uutta tietokonekapasiteettia, uudet keksinnöt vievät nopeasti saadun lisäkapasiteetin. Kun tiedeyhteisö julkaisee dataa, se pitää saada myös muiden käyttöön. Haluamme olla myös kehittämässä instrumentteja, joilla pysymme kehityksen kärjessä. Tulevaisuuden diagnostiikkaa ja potilaskuvausta Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteinen, valtakunnallinen PET-keskus on huipputasoa, myös kansainvälisillä mittareilla. Sairauksien diagnosoinnissa, hoidossa ja lääkkeiden kehittämisessä kuvantamisella on Knuutin mukaan merkittävä rooli. – Tutkimustoiminta on varsin laaja-alaista. Se sisältää sydän- ja aineenvaihduntasairaudet, aivo- ja syöpä-

Tanssivat solut: Soluihin on lisätty soluelimiä värjääviä leimoja, jotka helpottavat solun näkemistä ja tutkimista mikroskoopilla. Näissä soluissa on leimattuna Golgin laite, solun tukiranka sekä tuma. Kuva: Eva Wegel

tutkimuksen, uusien kuvantamisen merkkiaineiden kehityksen (radiokemia) sekä uusien kuva-analyysien kehittämisen (kuvantamisteknologia). Tutkimme sairauksien syntymekanismeja ja biologisia ilmiöitä käyttämällä uudenlaisia kuvantamistekniikoita. Tavoitteenamme on myös kehittää tulevaisuuden diagnostiikkaa. Vuonna 2005 Turussa alkoi uudenlainen sepelvaltimopotilaiden kuvantaminen. Sydän- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimus onkin Suomen Akatemian huippuyksikkö. – Mielenkiintoisiin projekteihimme kuuluvat tällä hetkellä mm. haiman insuliinia tuottavien saarekesolujen kuvantaminen, tekoälyn käyttäminen sydänkuvien analyysissä ja sydänpotilaan riskin arvioinnissa, ruskean rasvan tutkiminen ihmisessä sekä varhaisvaiheen dementian tutkimus. Keskitymme kuvantamisella henkilöihin, joilla ei ole vielä muistiongelmia. Käytämme uusia menetelmiä, joilla havaitsemme aivoissa tapahtuvat varhaiset aineenvaihdunnalliset muutokset. Sen jälkeen voidaan tutkia elintapojen vaikutusta taudin kehittymiseen ja tehdä lääketutkimuksia, joilla pyritään estämään dementian syntyminen, Knuuti toteaa.

Turun yliopisto • Perustettu vuonna 1920 • 25 000 opiskelijan ja työntekijän aktiivinen akateeminen yhteisö Turun Valtakunnallinen PET-keskus • PET-keskus perustettu 1973 projektina, 1996 valtakunnallinen keskus • Osa PET-keskuksen toiminnasta rahoitetaan yritysyhteistyön kautta ansaitulla kaupallisella rahoituksella (perusrahoitus yliopistoilta ja sairaanhoitopiiriltä) • Osa rahoituksesta ulkopuolisena tutkimusrahoituksena mm. Suomen Akatemialta ja EU:lta • Diagnostiikka maailman huippuluokkaa • Yleensä 50-100 hanketta käynnissä yhtä aikaa • Tuotettu yli 100 väitöskirjaa, noin 3000 tieteellistä julkaisua www.utu.fi turkupetcentre.fi | www.bioimaging.fi


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

17

”Tavoitteenamme on se, että suomalaiset ovat yhdenvertaisessa asemassa genomitestauksen suhteen riippumatta heidän terveydenhuollon palvelujärjestelmästään”, kommentoivat genomikeskus-työryhmän jäsenet Aittomäki ja Voipio-Pulkki.

GENOMITIETO TARJOAA mahdollisuuden täsmähoitoon “Geenivirheen löytyminen auttoi ajoissa leikkauspöydälle” TEKSTI KATI KETURI

Tarja Vainiolta löytyi geenitestissä BRCA2-geenivirhe.

Terveyden edistäminen ja sairauden hoito voidaan tulevaisuudessa suunnitella yksilöllisesti perimästä saatavan genomitiedon avulla. – Sisareni sairastui rintasyöpään 20-vuotiaana. Sitä ei vielä 70-luvulla osattu pitää hälyttävänä merkkinä, mutta kun hän 46-vuotiaana lääkärinä sairastui munasarjasyöpään, hän vaati geenitestejä. Häneltä löytyi BRCA2-geenivirhe. Sain siskoltani käskyn poistattaa munasarjani, sillä sama geenivirhe löytyi myös minulta. Rankasta leikkauksesta huolimatta koin helpotusta ja kiitollisuutta. Geenitestin avulla sisareni antoi minulle mahdollisuuden, kertoo Tarja Vainio. Vainion tavoin genomitieto voi tarjota avun myös monille muille. Suomeen on perusteilla genomikeskus, joka edesauttaa genomilääketieteen

kehitystä ja parantaa mahdollisuuksia nykyistä yksilöllisempien hoitojen ja uusien hoitojen kehittämisen. Vainiolle tehtiin myös riskiä vähentävä rintarauhaskudosten poisto. – Mietittyäni asiaa pitkään päädyin leikkaukseen. Uudet rinnat tehtiin reisilihaksistani. Joskus joku hämmästelee päätöstäni. Hän ei ymmärrä, että elin kuin otsallani olisi ase, jonka seuraava luoti voi osua. Leikkauksen jälkeen rintasyövän riski on alle viisi prosenttia. Leikkauspäätös ei toki ole helppo, se vaatii harkintaa siitä, miten mieltää naiseuden ja mitä rinnat merkitsevät omalle identiteetille. Sisareni hävisi taistelunsa munasarjasyöpää vastaan. Lupasin hänelle, että aina kun minua pyydetään puhumaan aiheesta, sen teen. Lupaus pitää! Suomella edellytykset nousta genomitutkimuksen kärkimaaksi Geneettisen tiedon määrän kasvaessa on tärkeää erottaa, mitkä toimenpiteet ovat aidosti ihmistä auttavia. Myös ajoituksella on merkitystä. Tutkimuksiin pääsyn pitäisi toteutua tasa-arvoisesti. Genomikeskus voisi lisätä tasa-arvoa antaessaan keskitettyä ohjausta terveydenhuoltoon siitä, minkälaiset geenitestit kulloinkin ovat hyödyllisiä. – Kansainväliset selvitykset osoittavat, että harvinaisen sairauden diag-

noosin saaminen voi kestää vuosia. Diagnoosia odottaessaan ihmiset ovat epätietoisia ja heille saatetaan tehdä tarpeettomia tutkimuksia, kertoo Helsingin yliopiston perinnöllisyyslääketieteen professori Kristiina Aittomäki. Geneettiseen tietoon liittyy Aittomäen mukaan joskus turhaakin mystifiointia. – Genomitietoa käytetään jo terveydenhuollossa, esimerkiksi laktoosi-intoleranssitesteissä. Suomessa esiintyy korkean kolesterolin aiheuttavia geenivirheitä, mutta suuri osa kantajista on tunnistamatta, vaikka kolesteroliarvon mittauksen ja geenitestin avulla heidät voitaisiin helposti tunnistaa ja aloittaa lääkitys. Keskuksella on aito mahdollisuus edistää genomilääketiedettä Suomessa. – Suomella on valtavasti etuja tiedon hyödyntämiseen. Asutushistoriamme takia meillä on homogeenisempi väestörakenne kuin monissa muissa maissa. Terveydenhuollon rekisterit, yhdenmukaiset hoitokäytännöt ja geneettisen tutkimuksen traditio ovat myös tärkeitä tekijöitä. Haasteena on luonnollisesti se, haluavatko ihmiset tietojaan keskukseen. Itse ajattelen niin, että kun erikoissairaanhoidossa genomitieto joka tapauksessa tallennetaan, miksei sitten keskukseen. Näin syntyvän tietokannan kautta saadaan tietoa siitä, millä

yleisyydellä tietyt genomin muutokset Suomessa esiintyvät, joka auttaa geenitestien tulkinnassa, Aittomäki sanoo. Genomitieto on arkaluontoista henkilötietoa ja tehokas tietosuoja on tärkeää. – Ajatuksena on se, että tietoa käytetään vain niihin hankkeisiin, jotka kohdentuvat ihmisten terveyden hyväksi, kuten uuden lääkkeen kehittämiseen tai tutkimukseen. Lainsäädännöllä rajataan pois muita käyttötarkoituksia. Genomitiedon käyttö tulee luvanvaraiseksi ja hankkeiden tavoitteet arvioidaan tarkasti. Genomikeskus kansanterveyden asialla Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän ehdottama kansallinen genomistrategia tähtää siihen, että vuonna 2020 genomitietoa hyödynnetään laajasti terveydenhuollossa. Asialla on vahva tausta suomalaisen tautiperinnön tutkimuksessa ja genetiikan tutkimuksessa yleensäkin. – Jatkossa voimme tehdä parempia yksilöllisiä hoitovalintoja, tarkentaa diagnostiikkaa ja kenties kohdentaa seulontaa myös tavallisissa sairauksissa. Genomikeskus tarjoaisi terveydenhuollon toimijoille, tutkimuslaitoksille ja yrityksille yhden asiointipisteen genomiikkaan liittyvissä kysymyksissä sekä vastaisi kansallisen genomi-

tietokannan kehittämisestä, kertoo Liisa-Maria Voipio-Pulkki, STM:n ylijohtaja. Voipio-Pulkin mukaan kolmen ministeriön (TEM, OKM, STM) tuki on hankkeelle ratkaisevaa. – Valtiovalta on sitoutunut siihen, että kansallinen genomikeskus perustetaan. Tämä tuo hankkeelle kansainvälistä uskottavuutta. Genominen lääketiede on joka tapauksessa osa terveydenhuoltoa. Kyse on siitä, tarjoammeko kaikille mahdollisuuden hyötyä siitä. Siihen tarvitsemme kansallisen käyttöönottostrategian, vaikutusten seurantamekanismit ja henkilöstön kouluttamista. Selkeä lainsäädäntö, selkeät menettelytavat ja vastuut ovat olennaisia asioita. Innovaatiotoiminnassa arvoketju on hallittava akateemisesta tutkimuksesta kaupalliseen tuotteeseen.

SUOMEEN PERUSTETTAVA GENOMIKESKUS • Työryhmä perustettu 2016 • Tehtävänä tehostaa genomitiedon vastuullista käyttöä terveyden edistämiseksi • Hallinnoi kansallista genomitietokantaa • Tavoitteena julkaista lakiesitys keväällä 2018, eduskuntakäsittely syksyllä 2018 www.stm.fi/genomikeskus


18

TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

Ravinnolla ON MERKITYSTÄ! – Periaatteemme on rinnalla ja mukana kulkien. Jokaisen arjen kohtaamisen tulee olla arvostavaa, asiakasta kunnoittavaa ja hänen omaa ääntään vahvistavaa, Kirsi Konola ja Jere Metsähonkala sanovat.

Osallisuus avaa ovet

hyvään elämään Hyvän elämän edellytyksiin ja täysivaltaiseen kansalaisuuteen kuuluu se, että jokaisella on oikeus päättää omasta elämästään. Kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville ihmisille palveluita tuottavat ja kehittävät Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ja KVPS Tukena Oy vahvistavat asiakkaidensa ääntä ja osallistumismahdollisuuksia yhteiskunnassa. – Kaikilla ihmisillä on oikeus tulla kuulluksi, muistuttaa Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kehittämistoiminnan johtaja Kirsi Konola. – Kehitysvammaiset sekä erityistä tukea tarvitsevat henkilöt tarvitsevat apua oman äänensä käyttämiseen. Suomessakin ratifioitu vammaisten ihmisten oikeuksia koskeva sopimus edellyttää, että kaikilla on oltava oikeus tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä, hän korostaa. Me pyrimme mahdollistamaan heidän osallisuutensa monilla eri tavoilla. Yhdessä toimien Tukenan varatoimitusjohtajan Jere Metsähonkalan mukaan Säätiön ja Tukenan palvelut rakennetaan kokonaisvaltaisesti asiakkaan ja heidän perheensä toiveet huomioiden. Perheet ovat vahvasti edustettuna myös hallitustyöskentelyssä. Yhteistuottamisen toimintatapa perustuu siihen, että ihmiset ovat itse miettimässä, millaisia palveluja he haluavat ja miten niitä toteutetaan. Henkilökuntamme toimii tässä mahdollistajana. Lupaamme asiakkaillemme, että olemme mukana luomassa heille hyvää elämää yhdessä heidän läheistensä kanssa. Hyvän elämän lupaus kantaa kauas – emme ole olemassa nopeita voittoja varten vaan omalta osaltamme tukemassa kokonaisia elämäntarinoita, hän toteaa. Arjen kohtaamisilla on tärkeä rooli arvostavan vuorovaikutuksen toteutumisessa. – Olemme tehneet henkilökunnan kanssa paljon kehitystyötä asiakasymmärryksen kanssa. Meillä erilaisuutta arvostetaan, Metsähonkala kertoo. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ja sen 100 % omistama KVPS Tukena Oy tuottavat ja kehittävät palveluita sekä tarjoavat asuntoja kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville ihmisille ja hänen läheisilleen valtakunnallisesti. Konsernissa työskentelee noin 600 alan ammattilaista. KVPS Tukenalle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkki. www.tukena.fi | www.kvps.fi/

“Meillä erilaisuutta arvostetaan.”

Tiesitkö, että voit oikeanlaisella, juuri itsellesi sopivalla ravinnolla vaikuttaa omaan terveyteesi sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä? Suomen Ravintoterapiayhdistyksen ammattilaiset ovat käytettävissäsi, kun tarvitset opastusta ja tukea oman hyvinvointisi parantamiseksi. Kehollasi on luontainen kyky tasapainottaa ja korjata itseään, kun se saa siihen mahdollisuuden ja kun tarjoat sille ravitsemuksellisesti kaikki, mitä se kulloinkin tarvitsee. Nämä tarpeet vaihtelevat yksilökohtaisesti jokaisen henkilökohtaisten ominaisuuksien ja tilanteiden mukaan. Samanlainen ruoka ei sovi kaikille. Juuri Sinun tilanteeseesi sopivan ruokavalion löytämisellä, ravintopuutostilojen korjaamisella sekä ruoansulatuksen ja suoliston kunnosta huolehtimalla voi olla todella iso merkitys hyvinvoinnillesi. Ravintoneuvojamme, -valmentajamme ja -terapeuttimme ovat koulutettu auttamaan ja tukemaan sinua yksilöllisesti. Ammattilaisemme ovat käyneet useita vuosia kestävän, perusteellisen koulutuksen, joka mahdollistaa ihmisen ravitsemustasapainon kokonaisvaltaisen arvioinnin ja sen tavoittelemisen. Ravitsemuskonsultaatiossa pyrimme yhdessä asiakkaan kanssa ravitsemuksen ja elämäntapojen kautta edistämään hyvinvointia asiakkaan lähtökohdista ja tavoitteista käsin. Haluatko lisätietoja? Käy verkkosivuillamme, etsi itseäsi lähinnä palveleva ammattilainen ja ota rohkeasti yhteyttä! Tutustuthan myös blogiimme! suomenravintoterapia.fi

Muistineuvosta sain käytännön neuvoja, miten muistisairaan arkea voi turvata esimerkiksi paikantimilla.

Kysyttävää muistisairaudesta?

Soita Muistineuvoon!

Jos muistisairaus herättää kysymyksiä tai huolta tai kaipaat vastauksia vaikkapa hoitoon liittyvissä asioissa, Muistiliiton Muistineuvo-tukipuhelin on olemassa sinua varten – även på svenska. TEKSTI MIA HEISKANEN

Muistineuvo palvelee muistisairaita ja läheisiä niin suomeksi kuin ruotsiksikin. – Muistiliiton Vertaislinja-puhelinpalvelussa nousi yhä enenevässä määrin esiin tarve saada tietoa sairaudesta, sairauden etenemisestä, hoidosta sekä hoito- ja palvelujärjestelmästä. Niinpä lähdimme kehittämään Muistineuvo-puhelinpalvelua, joka on nyt toiminut 2016 alusta lähtien. Elokuussa 2017 avasimme ruotsinkielisille oman Minneslinjen-palvelun, projektikoordinaattori Mailis Heiskanen kertoo. ETHÄN JÄÄ YKSIN! Muistisairaus on kansansairaus, jonka kanssa ei ole tarpeen jäädä yksin. – Muistineuvo on matalan kynnyksen neuvontapuhelin, jonne voi soittaa, mikäli epäilee, että omat oireet viittaavat muistisairauteen. Langan päässä vastaa Muistiluotsi-asiantuntijakeskuksen henkilökunta eri puolilta Suomea. Muistineuvo on oiva kanava keskustella muistisairauden oireista, hoidosta, hoitotyön erityiskysymyksistä tai vaikkapa apuvälineistä. Se neuvoo myös esimerkiksi kunnan palvelujärjestelmään tai Muistiliiton toimintaan liittyvissä asioissa. Muistineuvo toimii Heiskasen mukaan erityisen hyvin tilanteessa, kun ihminen on saanut diagnoosin. – Seuraava käynti poliklinikalla saattaa olla vasta usean kuukauden päästä, joten on hyvä tietää, että Muistineuvon ammattilaisen kanssa on mahdollisuus keskustella kysymyksistä ja huolista, joita vastaanotolla ei hoksannut kysyä tai jotka eivät edes tulleet mieleen.

“Puheluun vastasi miellyttävä henkilö, joka rauhallisella tempolla neuvoi ja oli asiaan hyvin perehtynyt. Sain mieltäni askarruttaneisiin kysymyksiin vastauksen.” Muistineuvo-tukipuhelin palvelee maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin (klo 12–17) numerossa 09 8766 550  (0,08€/min.+pvm). Betjäningen också på svenska! Minneslinjen betjänar på svenska på tisdagen kl. 14–17 på samma telefonnummer.


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

19

INR-etämittaus

toi väljyyttä Jaakon arkirutiineihin INR-mittaus edellyttää varfariinilääkkeen käyttäjiltä säännöllistä käyntiä terveyskeskuksessa. Elisan INR-etämittaus antaa potilaalle vapauden mitata INR-arvot kotona silloin kun itselle sopii. Hämeenlinnalainen Jaakko Nieminen kertoo kokemuksistaan. TEKSTI MIA HEISKANEN

Jaakko on aktiivinen 68-vuotias Hämeenlinnassa asuva eläkeläinen, joka viihtyy kesäaikaan vaimonsa kanssa golfkentällä. – Varfariinilääkitykseeni liittyvä INR-mittaus sanelee luonnollisesti hieman arjen aikatauluja, kun joudun käymään säännöllisin välein Hämeenlinnan terveysaseman laboratoriossa. Jaakko tarttuikin mielellään mahdollisuuteen kokeilla kotona tapahtuvaa INR-etämittausta Elisan, Rochen ja Hämeenlinnan kaupungin -pilottihankkeessa. – Päätin oitis tarttua tilaisuuteen, kun terveysasemalta tarjottiin tätä mahdollisuutta. Etämittaus kuulosti vaivattomalta ja edistykselliseltä tavalta hoitaa arkeeni kuuluva rutiini. Sormi ei mennyt suuhun missään vaiheessa Elisa Etämittaus-palvelu on hyvä esimerkki terveydenhuollon digitaalisesta kehityksestä, joka helpottaa niin potilaan kuin terveydenhuollon ammattilaistenkin arkea. Käytännössä etämittauksessa on kyse potilaan käyttämästä älypuhelinsovelluksesta, joka välittää mittaustulokset automaattisesti asiakkaan INR-mittarilta terveydenhuollon ammattilaisten hyödynnettäväksi. Jaakkoa digitaalisuus ei säikäyttänyt, päinvastoin. – Mietin, että ei kai etämittaus voi olla kovin vaikeaa, jos on jonkinlais-

ta kokemusta älypuhelimista. Sain heti alkuun mallikkaan opastuksen Hämeenlinnan pääterveysasemalla asiaan perehtyneeltä sairaanhoitajalta. Hän neuvoi kädestä pitäen, miten INR-mittaria ja Elisa Etämittaus-sovellusta käytetään. Sormi ei ole mennyt suuhun sen koommin missään vaiheessa. Enemmän aikaa vaimolle Kun Jaakko pääsi etämittauksessa vauhtiin, on se tuonut väljyyttä aktiivisen eläkeläisen arkeen. – Totta kai on kiva, ettei minun ole tarvinnut ajaa erikseen autolla terveysaseman laboratorioon INR-mittauksen vuoksi. Vaimokin kiittää, kun voimme viettää enemmän aikaa yhdessä, hän nauraa. Käytännössä mittaus tapahtuu siten, että Jaakko laittaa kotona olevaan testilaitteeseen verinäyteliuskan, joka mittaa ja antaa automaattisesti INR-arvon. Verinäyte on helppo ottaa itse sormenpäästä mittarin mukana tulevalla lansetilla. – Mittauslaitteeseen liitetyssä älypuhelimessani on puolestaan Elisa Etämittaus-sovellus, jonka kautta mittaustulokset siirtyvät suoraan terveyskeskuksen ammattilaisille. Saan hetkessä kuittauksen puhelimeen, että mittausarvo on mennyt perille ja voin taas palata arkiaskareisiin. Sovellus on muutoinkin hyvin selkeä ja helppokäyttöinen, Jaakko kiittelee.

Kun mittaustulos on potilaan ja terveydenhuollon ammattilaisen käytettävissä, tarvittavat lääkityksen muutoksetkin onnistuvat vaivattomasti. – Jos näyttää siltä, että tulos heittää merkittävästi mittausalueen ulkopuolelle, terveysasema lähettää ohjeet lääkityksen muutokseen. Mittaustiedot näppärästi tallessa Jaakon mielestä hyvä asia on myös se, että hän voi seurata arvoja sovelluksen mittaushistorian kautta. – Kaikki mittaustiedot kirjautuvat automaattisesti sovelluksessa olevaan varfariinikorttiin. On helpottava tietää, että kaikki tiedot tallentuvat yhteen paikkaan, josta voin halutessani selata niitä – milloin ja missä tahansa. Ja mikä parasta, terveydenhuollon ammattilaisetkin pääsevät näkemään, miten aktiivinen mittaaja olen ollut. Iso peukku Hämeenlinnaan! Vuoden kestänyt kokeilu on ollut Jaakon mielestä positiivinen kokemus. – Iso peukku Hämeenlinnan terveydenhoidolle, joka lähti ennakkoluulottomasti mukaan. Uskon, että etämittaus on vähentänyt myös laboratorioiden kuormitusta, sillä meitä INR-potilaita on Suomessa paljon!

INR-ETÄMITTAUKSELLA WIN-WIN-WIN -TILANNE ”Etämittaus on INR-potilaille uusi vaihtoehto perinteisten laboratoriokäyntien ja muiden hoitomuotojen rinnalle. Se on myös esimerkki terveydenhuollon digitalisoitumisesta, joka luo mahdollisuuden hoitotasapainon parantamiseen. Etämittauksen ansiosta potilas säästää laboratoriokäynteihin kuluvaa aikaa ja rahaa, kun mittaukset voi hoitaa etänä. Tutkimusten mukaan omahoitopotilaiden hoitomyönteisyyskin on parempi: kun mittaukset tekee itse, oppii samalla tunnistamaan, mitkä tekijät ja valinnat vaikuttavat INR-arvoon. Se puolestaan parantaa hoitotasapainoa, vähentää hoitokomplikaatioita, ja parantaa myös sitä kautta elämänlaatua. Ammattilaisten näkökulmasta etämittaus vähentää selvästi rutiinikäyntejä ja analysointiin kuluvaa työaikaa, kun useamman INR-potilaan voi hoitaa etänä sen sijaan, että potilaaseen on oltava yhteydessä jokaisen laboratoriokäynnin jälkeen, vaikka hänen INR-arvonsa olisikin tavoitealueella. Palvelun avulla ammattilainen voi keskittää aikansa niihin potilaisiin, jotka tarvitsevat kipeimmin asiantuntija-apua. On selvää, että tässä yhtälössä vähenevät myös yksittäisen hoitoyksikön ja sitä kautta terveydenhuollon kustannukset koko yhteiskunnan tasolla. Kustannussäästö voi olla teettämämme selvityksen mukaan vuositasolla jopa 100 miljoonaa euroa”. Elisan terveydenhuoltopalveluista vastaava johtaja Tuomas Mäkynen


20

TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

Helpota vaihdevuosioireita pehmein keinoin

Kaikki naiset kokevat vaihdevuodet ja joillekin tämä elämänvaihe voi olla hyvinkin rankka. Tiesitkö, että voit tehdä monia asioita, joiden avulla vaihdevuosia voi odottaa pikemminkin helpotuksen kuin pelon tuntein? TEKSTI MIA HEISKANEN

Vaihdevuodet ovat luonnollinen seuraus siitä, että lapsensaantiin tarkoitettu keho muuttaa muotoaan ja estrogeenin tuotanto hiljalleen hiipuu. – On hyvä muistaa, että vaihdevuodet ovat naisen elämään kuuluva vaihe, eivät sairaus. Myös oireet ja niiden kokeminen on hyvin yksilöllistä. On naisia, jotka tuskin huomaavat vaihdevuosia, mutta moni kärsii ainakin jossakin määrin kuumista aalloista ja yöhikoilusta, osa hyvinkin vaikeista oireista, jotka heikentävät merkittävästi elämänlaatua, filosofian maisteri ja tietokirjailija Varpu Tavi valottaa. Hän on sitä mieltä, että vaihdevuosioireisiin kannattaa hakea apua heti, kun ne haittaavat päivittäistä elämää. Lieviä vaihdevuosioireita voi Tavin mukaan ennaltaehkäistä ja hoitaa mainiosti ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla. – Paljon ja monipuolisesti kasviksia lautaselle, laadukasta kasvi- tai eläinproteiinia sekä monipuolisesti

hyviä rasvoja. Sokerinsyönti kannattaa jättää juhlahetkiin ja liikunta toimii kokonaisvaltaisesti terveyttä edistävästi – kunhan se tehdään omaa kehoa kuunnellen, hän neuvoo. Rohdokset hoitavat pehmeästi Tavi liputtaa vaihdevuosioireiden hoidossa niin sanottujen pehmeiden hoitojen puolesta. – Olen asunut vuosia Saksassa, jossa asenne vaihdevuosien pehmeisiin hoitoihin on avoimempi kuin Suomessa. Saksassa käytetään siis koululääketieteessäkin rohdoksia vaihdevuosihoidoissa ja hormonikorvaushoitoa ehdotetaan lääkärin vastaanotolla yleensä vasta siinä vaiheessa, kun mikään muu ei auta. Toki Keski-Euroopassa on pitkät perinteet rohdoskasvien käytöstä luostarikulttuurin ansiosta. Esimerkiksi nukahtamisvaikeuksiin, stressin lievittämiseen ja mielentilaa tasoittamaan käytetään usein kärsimyskukkaa, kuten vaik-

kapa Vogelin Passifloraa, ja kuumiin aaltoihin puolestaan salviaa (Vogelin Menoforce Strong). Tavi vinkkaa myös, että silmien kuivuuteen – joka sekin on keski-ikäisillä naisilla hyvin tavanomainen vaiva – auttaa hyaluronihappoa ja silmäruohoa sisältävä Vogelin Silmätippa. – Pehmeiden hoitomuotojen hyvä puoli on mielestäni myös se, että niistä voi hyvin pitää taukoa esimerkiksi lomalla, jolloin elämässä on meneillään rennompi jakso.

”Vaihdevuodet ovat naisen elämään kuuluva vaihe, eivät sairaus.” -Varpu Tavi

A.Vogelin tuotteet löydät terveystuotekaupoistaja osastoilta sekä apteekista. Lue lisää ja kysy Varpulta vaihdevuosista: vogel.fi

Haittaako eturauhasen liikakasvu elämääsi? Älä kärsi turhaan.

Eturauhasen liikakasvu on yleinen miesten vaiva, kun mittarissa on plus 50-vuotta. Jos epäilet eturauhasesi suurentuneen, hakeudu ajoissa lääkäriin diagnoosin vahvistamiseksi. TEKSTI MIA HEISKANEN

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ja sen aiheuttamat vaivat ovat varsin yleisiä yli 50-vuotiailla miehillä. – Sitä tavataan noin 40 %:lla yli 50-vuotiaista miehistä, farmakognosian dosentti Yvonne Holm kertoo. Terve eturauhanen on ison pähkinän kokoinen, mutta ikääntyessä sillä on taipumus suurentua. Laajentunut eturauhanen aiheuttaa virtsaamisvaivoja, vaikeuttaa rakonhallintaa ja saattaa häiritä myös seksuaalisia toimintoja. – Usein käy niin, että oireet ilmaantuvat niin hiipien, että niihin tottuu. Oireisiin kannattaa havahtua, kun ne alkavat häiritä elämää, Holm neuvoo. Diagnoosi lääkäriltä Jos siis epäilet eturauhasesi suurentuneen, kannattaa ensimmäiseksi hakeutua lääkäriin diagnoosin vahvistamiseksi. Tutkimukset ovat välttämättömiä vakavamman sairauden, kuten eturauhassyövän mahdollisuuden poissulkemiseksi PSA-kokeella.

Ensiapu rohdosvalmisteista Mikäli lääkäri toteaa eturauhasen suurentuneen, hoitovaihtoja on useita. – Jos eturauhasen suurentuma on lievä, kannattaa ensin kokeilla miedompia rohdosvalmisteita. Vakavammissa tapauksissa voidaan päätyä lääkitykseen tai jopa leikkaushoitoon. Mielestäni järkevintä on kuitenkin edetä niin, että ensin kokeillaan miedompaa rohdosvalmistetta ja vasta sen jälkeen siirrytään lääkkeisiin. Holmin mukaan sahapalmun marjoja on käytetty jo pitkään kasvilääkinnässä eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun. – Siitä on olemassa eniten potilailla tehtyjä tutkimuksia ja mikä parasta, vaikutukset havaitsee yleensä jo parissa viikossa. Sahapalmu-uutekapseleita voi kokeilla itsehoitona myös ilman lääkärikäyntiä, mikäli käytössä ei ole muuta lääkitystä. Ota oppia kreikkalaisilta! Holm muistuttaa, että terveelliset

elämäntavat ja ruokavalio on toki aina hyvä pitää mielessä. – Erilaiset siemenet ja pähkinät, etenkin kurpitsansiemenet, ennaltaehkäisevät eturauhasen liikakasvun oireita. Oppia voi ottaa kreikkalaisista miehistä, jotka napostelevat kurpitsansiemeniä. Heillä nimittäin esiintyy tavanomaista vähemmän eturauhasvaivoja.

PROSTAFORCE SAHAPALMU-UUTEKAPSELI Jos vessareissulla suihku pätkii ja on heikko, voit kärsiä eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Prostaforce lieventää oireita ja antaa mahdollisuuden elää täysipainoista elämää. Vain yksi kapseli päivässä! Apteekista ilman reseptiä. Tee testi: prostaforce.fi Prostaforce sisältää sahapalmu-uutetta. Jos olet allerginen sahapalmulle, olet menossa leikkaukseen, sinulla on maksan tai munuaisten vajaatoimintaa, älä käytä tuotetta. Ei suositella käytettäväksi samanaikaisesti muiden hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvuun tarkoitettujen lääkkeiden tai antikoagulanttien kanssa. Varmista lääkärin tutkimuksella, että virtsaamisvaivat johtuvat hyvänlaatuisesta eturauhasen suurenemisesta eikä taustalla ole muu vakava sairaus. Tutustu pakkausselosteeseen ennen valmisteen käyttöä. Markkinoija A.Vogel Oy.


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

21

POTKUA ARKEEN TÖISSÄ JA KOTONA Töissä stressaa ja kotona on pinna kireällä aivan liian usein. Flunssakin iski ja se tuntuu vaanivan nurkan takana päästäkseen uudelleen kylään. Tuttu tunne? Levon ja terveellisten aterioiden lisäksi apu voi löytyä ubikinonista, kehomme omasta energialaturista. TEKSTI MAIJA-LIISA SAKSA

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on vitamiinin kaltainen maksamme tuottama yhdiste ja sitä on kaikissa kehomme soluissa. Huipussaan ubikinonin tuotanto on parikymppisillä ja tuotanto heikkenee puoleen jo 50-60 vuoden iässä ja ikäihmisillä tuotanto on voinut pudota jopa viidennekseen nuoruuden huipputasosta. Iän lisäksi stressi ja rankka urheilu vähentävät ubikinonin tuotantoa ja tästä voi johtua jatkuva jaksamattomuuden tunne.

Ikä, stressi ja sairaudet vähentävät oman ubikinonin tuotantoa – Olen mitannut alhaisia ubikinonitasoja verestä myös migreeni-

potilailla, laihduttajilla, tupakoitsijoilla ja kroonisista sairauksista kärsivillä. Myös statiini- eli kolesterolilääkkeet vähentävät hyödyllisen ubikinonin tuotantoa, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri, biokemisti Päivi Mäkeläinen. Kun lepo ei auta Stressi on lyhytkestoisena voimanlähde ja se auttaa selviytymään kiperistä tilanteista. Pitkittyessään stressi kuitenkin kuluttaa energiavarastoja ja hidastaa ruuansulatusta, jolloin elintärkeiden ravinteiden saaminen voi vaarantua. – Viimeistään silloin, kun ulkoilu, lepo tai rentoutusharjoitukset eivät tunnu palauttavan elimistöä stressistä, on syytä hälytyskellojen

soida. Muutostarpeet töissä tai kotona ovat yksilöllisiä, mutta kaikki tarvitsevat riittävästi ravinteita voidakseen hyvin. Jos niitä ei saa tarpeeksi ruuasta, voi ravintolisien käyttö olla paikallaan. Ubikinoni on tärkeä ravintolisä erityisesti stressaantuneille ja kaikille niille, joiden oma ubikinonin tuotanto on syystä tai toisesta vähentynyt, korostaa Mäkeläinen. Seleeni vahvistaa ubikinonin vaikutusta Suomen maaperä on seleeniköyhää. Vaikka lannoitteisiin lisätään seleeniä, eivät useimmat suomalaiset saa sitä riittävästi ravinnosta. Seleenin puute korostuu luomutuotteiden käyttäjillä.

– Seleeni on ubikinonin työpari, sillä se auttaa ubikinonia muuntumaan aktiivimuotoon, selvittää Mäkeläinen.

”Ubikinoni muuttuu elimistössä ubikinoliksi yleensä ongelmitta. Joillakin tupakoitsijoilla, pitkäaikaissairailla tai iäkkäillä saattaa muuntumisessa olla ongelmia, joten erityisesti he hyötyvät valmiiksi ubikinolimuotoisesta ravintolisästä,” kertoo Päivi Mäkeläinen.

Tutkitut ubikinonivalmisteet Bio-Qinon®Q10 sisältää luonnollista ubikinonia, koentsyymi Q10, jonka raaka-aine on identtistä kehon tuottaman ubikinonin kanssa. Valmisteessa on ubikinonia kasviöljyssä ja C-vitamiinia, joka edistää normaalia energiaaineenvaihduntaa ja vähentävää väsymystä ja uupumusta. Tanskalaisen lääketehtaan Pharma Nordin patentoitu Bio-Qinon on parhaiten dokumentoitu ubikinonivalmiste. Siitä on julkaistu yli 100 tieteellistä tutkimusta, jotka takaavat valmisteen laadun, hyötyosuuden ja puhtauden. Tuote on ollut EU-markkinoilla jo lähes 25 vuoden ajan.

PALAUTA ENERGIASI Johtava ubikinonivalmiste energiantarpeeseen: Bio-Qinon Q10 GOLD 100mg

FI_Q10_Ad_IltaSanomat_244x115_0318

Ubikinolivalmiste erityistarpeeseen: BioActive Q10 Uniqinol 100mg

Apteekeista ja terveyskaupoista

Rajatorpantie 41 C, 01640 Vantaa, puh. (09) 8520 2215, • www.pharmanord.fi

Tilaa uutiskirje veloituksetta osoitteessa www.pharmanord.fi


22

TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

Miksi tyytyä vähempään, kun voit saada täyden 360° kuuntelukokemuksen? Kuulonhuollon uusi aikakausi Oticon Opn-kuulokojeiden myötä Kuulokojeet ovat viime vuosina pienentyneet ja ominaisuudet monipuolistuneet. Laitekoko asettaa kovat vaatimukset teknologialle, mutta olennaista on onnistua tukemaan aivojen kykyä tulkita ääniä.

Oticonin tuotekehitys on suunnitellut signaaliprosessorin, jossa on valtava määrä laskentatehoa verrattuna sen kokoon ja virrankulutukseen. Oticon Opn kuulokoje voi toteuttaa 500 miljoonaa käskyä ja 1200 miljoonaa toimintoa sekunnissa. – Vain harva yritys pystyy pakkaamaan huipputeknologiaa näin pieneen tilaan, Audmet Oy:n toimitusjohtaja Pekka Huhtinen kertoo. Uusi teknologia mahdollistaa sen, että kuulokoje on riittävän nopea ja tarkka käsittelemään ja seuraamaan monimutkaisia äänimaailmoja sulkematta pois tärkeitä äänilähteitä. Teknologia poistaa hälyn jopa sanojen välistä. – Tämä on merkittävä käänne kuulonhuollossa ja avaa huonokuuloisille oven maailmaan, jossa he pystyvät taas osallistumaan aiemmin välttelemiinsä sosiaalisiin tilanteisiin, Pekka Huhtinen toteaa. Perinteistä suuntatoimintoa käyttävät kuulokojeet rasittavat aivoja, koska ne sulkevat osan ympäristön äänistä pois. Tämä kuormittaa aivoja, sillä kapea ja keinotekoinen ääniympäristö ei tarjoa aivoille niitä ärsykkeitä, joita ne tarvitsevat. Alan suunnannäyttäjänä Oticon on valinnut eri tien.

– Tavoitteenamme ei ole optimoida kuulokojeitamme ainoastaan kompensoimaan korvan vaurioita. Sen sijaan rikomme perinteet ja ajattelemme, että parempi kuuleminen alkaa aivoista. Tarjoamme enemmän äänivihjeitä, jotta aivot pääsevät lajittelemaan äänet parhaiten sopivalla tavalla, Huhtinen arvioi.

Parempi kuuleminen alkaa aivoista. Tarjoamme enemmän äänivihjeitä, jotta aivot pääsevät lajittelemaan äänet parhaiten sopivalla tavalla.

läpimurron kuulonhuollon kahden suurimman haasteen ratkaisussa. Nämä ovat puheesta selvän saaminen melussa ja kanssakäynti usean puhujan kanssa. Tutkimusten perusteella Oticon Opn parantaa puheesta selvän saamista jopa 75 % ravintolan kaltaisessa ympäristössä. – Se tarkoitaaa, että käyttäjät voivat osallistua aktiivisesti 5 dB meluisammissa ympäristöissä. Tämä on ratkaisevaa siinä, pysytkö mukana keskusteluissa vai et, Huhtinen kertoo. Ryhmätilanteissa, kun puhujia on useammalla suunnalla, kuulokojeilta vaaditaan edessä olevan henkilön kuu-

lemisen lisäksi myös kykyä kuunnella sivulla olevia puhujia. Oticon Opn kuulokojeiden teknologia päihittää selkeästi kilpailevat teknologiat, mikä asettaa Oticon Opn:in aivan omaan luokkaansa useamman puhujan tilanteissa. Näin tarvitaan vähemmän energiaa kuulemiseen.

on muu merkki, niin pienikokoisen Oticon ConnectClip-laitteen avulla siirrät minkä tahansa nykyaikaisen älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen äänen myös suoraan molempiin Oticon Opn kuulokojeisiin stereona. Oticon ConnectClip toimii myös etä- tai keskustelumikrofonina.

Oticon Opn kuulokojeet yhdistyvät suoraan matkapuhelimeen Laadukas stereoääni on mahdollista suoratoistaa iPhonesta tai Applen muista tuotteista suoraan Oticon Opn-kuulokojeisiin. Mikäli käytössä

Maailman ensimmäinen kuulokoje internet-yhteydellä Oticon-pilviratkaisun avulla Oticon Opn voidaan linkittää IFTTT-verkkooon. Sen kautta käyttäjä voi muodostaa yhteyden lukemattomiin päivittäin käytettäviin laitteisiin ja ohjata niitä. Kuulokoje voi esimerkiksi ilmoittaa käyttäjälle sähköpostin saapumisesta tai kytkeä kodin hälytysjärjestelmän päälle ja pois.

Oticon Opn-teknologia pohjautuu tietoon siitä, miten aivot toimivat kuulemisprosessissa. Rajoittamaton kuunteluympäristö avaa aivoille pääsyn tasapainoiseen äänimaailmaan ja tukee aivoja niiden luonnollisessa tavassa tulkita ääniä, myös haastavissa kuunteluympäristöissä. Tutkimustulokset ylittivät odotukset Tulokset kahdessa itsenäisessä tutkimuksessa todentavat sitä, että Oticon Opn kuulokojeet tarjoavat

Tiedustelut: Audmet Oy Puh. 09 2786 2081 www.oticon.fi

Oticon Opn –kuulokojeet voidaan yhdistää suoraan kaikkiin älypuhelimeen, jolloin kojeet toimivat myös langattomina kuulokkeina.


TERVEYSVUOSI

MAINOSLIITE

23

Onko alkoholi ongelma?

Tee elämäsi paras päätös Alkoholismi ei ole seurausta juomisesta, vaan juominen on seurausta alkoholismisairaudesta. Minnesota-Hoito tarjoaa apua alkoholismiin kokonaisvaltaisella hoidolla. TEKSTI MIA HEISKANEN

– Juominen ei aiheuta riippuvuutta, vaan riippuvuus aiheuttaa alkoholin käytön. Fakta on myös se, että, alkoholisti ei voi oppia kohtuukäyttöön. Alkoholistilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa juominen ja raitistua. Ihmettelen, miksi suomalaisen päihdehuollon viesti alkoholistille on se, että juomista pitäisi vähentää. En myöskään ymmärrä, miksi alkoholisteja lääkitään, vaikka lääkkeet ovat päihderiippuvaiselle alkoholin kaltainen, koukuttava päihde, Minnesota-hoitolaitoksen toimitusjohtaja Simo Seppelin painottaa. Seppelinin viesti on siis se, että alkoholisti ei voi oppia kohtuukäyttöön. – Tiedän sen 4500 hoidetun potilaan kokemuksella. Jokainen alkoholistin läheinenkin tietää, että muuta mahdollisuutta ei ole. Päihderiippuvaisten hoitoa 25 vuoden kokemuksella Seppelin tietää mistä puhuu, sillä hän toi 25 vuotta sitten Minnesota-Hoidon

Suomeen Yhdysvalloista. Tänä päivänä se on menestyksekkäin alkoholismiin, lääkeriippuvuuteen ja sekakäyttöön erikoistunut hoitolaitos. Minnesota-mallin 12 askeleen mukainen päihderiippuvaisten hoitokeskuksia on Lapualla ja Lahden kupeessa Hämeenkoskella. Hämmästyttävät hoitotulokset Seppelinillä ja hänen tiimillään on takana pitkä historia päihderiippuvaisten hoitotyötä ja hyviä tuloksia. – Minnesota-Hoidon käyneet potilaat saavuttavat yli 90 %:n hoitotuloksen jatkuvalla päihteettömyydellä mitattuna. Minnesota-hoidon salaisuus? – Minnesota-mallissa raitistunut alkoholisti on paras apu alkoholiongelman kanssa taistelevalle. Henkilöstömme on omakohtaisesti kokenut alkoholismin, ja heillä on näin ollen parhaat edellytykset Minnesota-Hoidon päihderiippuvaisten kohtaamiseen ja

Siitepölykausi lähestyy:

Hoida nenä ajoissa kuntoon! Viimeistään alkukesän valmistujaisissa niiskuttava siitepölyallergikko toivoo, että olisi aloittanut lääkityksen ajoissa. Asiantuntijoiden mukaan siitepölyallergikon tulisi valmistella nenän limakalvoja siitepölykauteen jo pääsiäisestä lähtien. TEKSTI EILA LOKKA

Nenä ei ole olemassa vain haistamista varten, vaan se kostuttaa, lämmittää ja puhdistaa hengityselimiin tulevaa ilmaa. Siksi sitä tulisi hoitaa samoin kuin ihoa eli puhdistaa ja kostuttaa tarvittaessa. Hyvinvoiva nenä edesauttaa hengitysteiden ja sitä kautta ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. ”Muista kostuttaa nenää” – Siitepölykauteen valmistaudutaan liian myöhään, sillä varsinkin siitepölyallergikon pitäisi jo pääsiäisenä alkaa hoitaa nenää kuivan sisäilman, katupölyn ja talvi-infektion jäljiltä, sanoo Klaus Tamminen, Takeda Oy:n lääketieteellinen johtaja sekä keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri. - Kun nenää puhdistetaan suolavesiliuoksella, sitä kannattaa myös hoitaa öljypitoisella vitamiinivalmisteella, hän sanoo. Huolehdi nenästä, niin se huolehtii sinusta! Kun nenää hoidetaan huuhtelemalla ja A-vitamiinivalmisteella kostuttamalla, limakalvot voivat hyvin ja toimivat kuin pinnoitettu tiskipöytä ja allergiset reaktiotkin ovat lievempiä.

Silloin väsymystä aiheuttavia oirelääkkeitäkin tarvitaan vähemmän. – Nenästeroidienkin annostelu toimii huonosti tukkoiseen ja haavaiseen nenään. Lisäksi vaurioituneista limakalvoista pääsee helposti epäpuhtauksia läpi. Miksi rasvaamme kuivia käsiä, mutta emme hoida kuivaa, kutiavaa, karstoittuvaa ja haavaista nenää? Tamminen kysyy. Hänen mukaansa nenä toimii kuin ”united airways”, koska siitä on yhteys silmiin, korviin, poskionteloihin, nieluun ja alempiin hengitysteihin. – Siksi tervenenäinen ei sairastu kovin helposti poskiontelo-, keuhkoputken- ja korvatulehduksiin, hän muistuttaa.

Takeda Oy on kansainvälisen Takeda-lääkekonsernin suomalainen tytäryhtiö. Yhtiö toimii yli 70 maassa ja sen liikevaihto on yli 14 miljardia euroa. Takedan lääkkeillä hoidetaan mm. syöpäsairauksia, sydän- ja verisuonisairauksia, diabetesta ja keuhkosairauksia. Lisäksi yhtiö kehittää ja valmistaa itsehoitolääkkeitä useisiin eri oireisiin, kuten flunssaan ja allergiaan. www.takeda.fi

Nenän kostutusta tulee käyttää riittävästi ja tarpeeksi syvälle. Nenän limakalvoja supistavat, ns. avaavat valmisteet, kuivattavat nenää, joten niitä saa käyttää maksimissaan viikon ajan ja mielellään yhdessä kostuttavan valmisteen kanssa.

hoitotyöhön. Hoidossa ymmärretään, että kun alkoholisti on sairas, myös läheiset tarvitsevat apua. Perushoito kestää 28 päivää – Potilaiden on ensin kohdattava itsensä ja arkihelvetti intensiivisessä terapiassa, joka perustuu avoimuuteen ja rehellisyyteen. Kolmannella viikolla he kohtaavat läheiset, jotka pääsevät kertomaan alkoholistille omat tuntonsa, jotka alkoholisti on valmis kohtaamaan. Kun perushoito päättyy, käynnistyy 11 kuukauden jatkohoito, jossa myös perhe on mukana. Minnesota-hoidon tavoitteena on siis täysraittius, ei juomisen vähentäminen, Seppelin muistuttaa. Minnesota-Hoito tarjoaa apua alkoholismiin kokonaisvaltaisella hoidolla, turvallisessa ympäristössä ja ammattitaitoisen henkilökunnan kera. Minnesota-Hoito Lapua ja Lahti 0800 04500 | info@minnesota-hoito.fi


Toptaste.fi houkuttelee hyvän ruuan ääreen LÖYDÄ RAVINTOLAVIKKEJÄ, LUE RUOKAUUTISIA JA TESTAA KOTONA HUIPPUKOKKIEN RESEPTEJÄ!

@ toptastesuomi

@ toptaste.fi

toptaste.fi

@ toptastesuomi

Terveysvuosi  

Terveydenhoito & hyvinvointi

Terveysvuosi  

Terveydenhoito & hyvinvointi

Advertisement