Lemmikin elämää / kevät 2023

Page 1

EXTRA LEMMIKIN ELÄMÄÄ

Helmikuu 2023

lEmmikin Elämää -Extra on Editor HElsingin tuottama asiantuntijajulkaisu. Editor HElsinki on itsEnäinEn yritysViEstinnän asiantuntija.

VastaaVa tuottaja anna rantalainEn | ulkoasu jEnni HyttinEn kirjoittajat Hanna VElling, Emma suominEn | painopaikka sanomapaino 2023

Editor HElsinki oy | www.wEmatcHu.com | ValttEri rantalainEn p. 040 561 7703 tuotanto@EditorHElsinki.fi

Oletko hankkimassa koiraa?

Apua lemmikin etäruokintaan

Xiaomin

s. 3

Koiran hankinta on iso päätös, joka voi muuttaa paljon omaa elämää. Lue Suomen Kennelliiton vinkit koiran hankintaan.

Laadukasta raakaruokaa kaikille koirille ja kissoille

VOM Suomi Oy:n valikoimassa on terveellisiä vaihtoehtoja myös allergisille lemmikeille. Nyt yritys hakee kasvua uusista jälleenmyyjistä.

VOM SuOMi Oy maahantuo norjalaista raakaruokatäysravintoa koirille. Taustalla toimii alalla jo parikymmentä vuotta ollut skandinaavinen VOM og hundemat, joka aloitti vuosi sitten yhteistyön Suomessa Tuomo Ruotsalaisen kanssa. Myös Tuomo Ruotsalaisella on pitkä kokemus lemmikkieläinten ruokien myynnistä, joten hän tarttui mielellään tilaisuuteen edustaa tunnettua brändiä.

– Näiden ruokien avulla on voitettu maailman rankin valjakkokilpailu jo vuonna 2003, Tuomo Ruotsalainen kertoo.

VOM-valikoimassa on sopivia ruokavaihtoehtoja ihan tavallisille ja kaikenkokoisille kotikoirillekin. Tuomo Ruotsalainen kannustaa aloittamaan jo pennun ruokinnan raakaruoalla ja viittaa Helsingin yliopiston tutkimukseen

pentu- ja nuoruusajan ruokavalion vaikutuksista aikuisen koiran suolistoterveyteen.

Kaikkien tuotteiden raaka-aineet tulevat Norjasta. Allergisille lemmikeille Tuomo Ruotsalainen suosittelee vitaminoitua lammasta ja ankkaa, jotka ovat hyvin siedettyjä lihoja ja proteiininlähteitä. Ruotsalainen haluaa myös korjata norjalaisen lohen mainetta.

Näiden ruokien avulla on voitettu maailman rankin valjakkokilpailu jo vuonna 2003.

– Norjassa käytetään vähiten antibiootteja koko maailmassa. Kissoille valikoimassa on

•100% tuoretta lihaa ja kalaa!

•Lajityypillisesti oikein

Eläimet opettajina ja auttajina

Eläinkuusikko

•Viljaton Koiranruokaa koiraihmisiltä koiraihmisille kaksi täydennysravintoa. Ruokien lisäksi valikoimassa on VOM-logoilla varustettuja tuotteita, joiden kohderyhmänä ovat ensisijaisesti jälleenmyyjät, mutta vaatteita, koiranalustoja ja kylmälaukkuja saavat verkkokaupasta tilata myös kuluttajat.

Etsinnässä uusia jälleenmyyjiä

VOM-pakasteet toimitetaan suoraan kuluttajan kotiovelle. Monet laadukasta raakaruokaa lemmikeilleen tarjoavat kuluttajat ja kasvattajat ovatkin jo VOM Suomi Oy:n asiakkaita, ja nyt yritys etsiikin aktiivisesti uusia jälleenmyyjiä tuotteilleen.

– Etsin sitoutuneita jälleenmyyjiä, jotka todella miettivät ruokintaa ja ymmärtävät raakaruoan vaikutukset koiran terveyteen, Tuomo Ruotsalainen summaa.

Lemmikin elämää -extra on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu.
lemmikkien ruokintalaitteita voi ohjata helposti sovelluksen avulla. s. 2 tarjoaa eläinavusteisia palveluita aasien ja koirien kanssa. s. 4
tEksti: Hanna VElling kuVa: paulinE loroy / unsplasH www.vomsuomi.fi

Lemmikin ruoka-ajoista voi huolehtia myös etänä

Xiaomin lemmikkien ruokintalaitteita voi ohjata helposti sovelluksen avulla.

XiaOMi On laajentanut

älykodin tuotteiden valikoimaa lemmikkieläintuotteisiin. Xiaomi Smart Pet Food

Feeder on Suomen ensimmäisiä sovelluksella ohjattavia lemmikin ruokintalaitteita. Sen avulla lemmikki saa ruokansa ajallaan silloinkin, kun kotona ei ole muita.

Ruokintalaitteet helpottavat kiireistä arkea ja sopivat etenkin kissoille ja pienille tai keskikokoisille koirille. Kuivaruoka säilyy tuoreena ja sitä voi tarjoilla lemmikille joko ajastetusti tai manuaalisesti. Smart Pet Food Feederiä voi ohjata yhtä hyvin älypuhelinsovelluksella kuin laitteen napista.

Laitteen toimintaa ohjaavan Mi Home -sovelluksen käyttö on tehty helpoksi. Sen kautta ruoka-annosten kokoa voi säännöstellä ja tarjoilla ne lemmikille lajityypilliseen tapaan.

Ruokintalaitteeseen mahtuu vajaa kaksi kiloa kuivaruokaa. Aikuinen kissa tai pieni tai keskikokoinen koira syö sen määrän 10–20 päivässä. Laitteen kahdet sensorit seuraavat, paljonko ruokaa on jäljellä ja sovellus hälyttää, kun sitä olisi hyvä lisätä. Laitteen voi täyttää monenlaisella kuivaruoalla, kunhan pyöreät ruokanappulat ovat halkaisijaltaan 5–12 millimetriä.

Xiaomi Smart Pet Food Feederissä on verkkovirtalähde sekä neljä AA-paristoa, jotka varmistavat, että ruoan

saanti sujuu normaalisti myös sähkö- tai verkkovian aikana. Sovellus ilmoittaa, jos laitteen yhteys kodin internet-yhteyteen jostain syystä katkeaa.

Hiljainen laite on myös hygieeninen. Ruokasäiliö on 304-luokan elintarvikekäyttöön soveltuvaa terästä, ja laitteen ruoansekoitin sekä syöttömekanismin siivekkeet ovat sileitä ja elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä. Ruokasäiliön voi irrottaa kokonaan puhdistusta varten, joten siihen ei pääse kertymään rasvaa.

Vesi on lemmikillekin elintärkeää

Pitkän työpäivän aikana lemmikin vesikuppi voi pahimmillaan jäädä tyhjäksi pidemmäksikin aikaa. Xiaomi Smart Pet Fountain -juomalaitteesta lemmikki saa suodatettua, puhdasta ja raikasta vettä useaksi päiväksi. Mi Home -sovellus muistuttaa, milloin laitteeseen on aika lisätä vettä ja milloin sen suodatin pitää vaihtaa uuteen.

Xiaomi Smart Pet Fountain -vesiautomaatissa vesi kiertää, jolloin se on eläimelle mieluisampaa juoda. Laite luo lem-

mikille tavallaan oman puron, jossa virtaa raikasta vettä.

Juomalaitteeseen mahtuu kaksi litraa vettä, mikä riittää esimerkiksi aikuiselle kissalle vähintään neljäksi ja enimmillään seitsemäksi päiväksi, kissan koosta riippuen.

Xiaomi Smart Pet

-vesiautomaatissa

vesi kiertää, jolloin se on eläimelle mieluisampaa juoda.

Nelitasoinen suodatusjärjestelmä poistaa vedestä epäpuhtauksia, kuten mikromuovin, hiukset ja eläinten karvat. Lisäksi laite puhdistaa vettä aktiivihiiliraesuodattimella sekä pehmentää veden poistamalla siitä kalsium- ja magnesiumioneja sekä jäännösklooria.

Tehokkuudesta huolimatta tämäkin laite on hiljainen, eikä se siksi pelästytä lemmikkejä. Sen äänen taso on noin 30 desibeliä.

Laitteet voivat tehdä arjesta lemmikin kanssa entistä sujuvampaa. Automatisoitu ruokinta ei korvaa lemmikin kanssa vietettyä aikaa. Uusien älytuotteiden avulla voi ennemminkin saada lisää aikaa lemmikin kanssa yhdessä olemiseen.

Automaatteja voi halutessaan ohjata kauempaa langattoman verkon ja älypuhelimeen ladattavan Mi Home -sovelluksen avulla, mutta ne toimivat ilmankin.

Smart Home -liitännällä varustetun Xiaomi Smart Pet Food Feederin suositushinta on 149 euroa ja Xiaomi Smart Pet Fountainin 79,90 euroa. Molemmat tuotteet ovat satavilla Xiaomi-jälleenmyyjän Elisan verkkokaupasta.

Lemmikin eLämää 2 Lemmikin elämää -extra on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu.
Xiaomi Smart Pet Food Feeder on hiljainen, eikä se pelästytä lemmikkejä. Laitteen äänen taso on noin 30 desibeliä. tEksti: Emma suominEn
kuVa:
www.xiaomisuomi.fi
kuVa: sami pErttilä
sami pErttilä

Suunnittele nelijalkaisen kaverisi hankinta tarkkaan

Lisätietoa koiran hankinnasta hoidosta saat osoitteesta www.hankikoira.fi.

Tutustu myös Kennelliiton maksuttomiin verkkokursseihin osoitteesta www.digitassu.fi.

Hyvää elämää koiran kanssa -podcasteista saat tietoa koiran hankinnasta, hoitamisesta, kouluttamisesta ja koiran kanssa harrastamisesta. Kaikki jaksot löydät iTunesista ja Spotifysta sekä Kennelliiton verkkosivuilta osoitteesta www.kennelliitto.fi.

Oletko hankkimassa koiraa? Tulevaa yhteiselämää koiran kanssa helpottaa se, että hankit mahdollisimman paljon tietoa koiranhankinnan tueksi, vinkkaa Vesa Lehtonen Suomen Kennelliitosta.

– Kun KOiraKuuMe iskee, kannattaa laittaa jäitä hattuun. Parhaimmillaan koira on kaverinasi 10–15 vuotta, ja siksi päätöstä koiran hankinnasta ei pidä tehdä hetken mielijohteesta, painottaa Vesa Lehtonen.

Koiran hankinta on iso päätös, joka voi muuttaa paljon omaa elämää. Koiranomistajalla on oltava riittävästi aikaa ja kiinnostusta pitää hyvää huolta koirastaan. Koiranomistaminen voi myös tulla kalliiksi, jos koira sairastuu, tai sille sattuu tapaturma.

– Jos pohdit koiran hankintaa, niin mieti siis, miten paljon aikaa ja rahaa sinulla on käytettävissäsi. Entä onko sinulla riittävä tukiverkosto, jos jotain yllättävää tapahtuu, etkä voi hoitaa itse koiraasi, Lehtonen listaa.

Kaikki koirat kaipaavat aktiivista tekemistä Yksikään koira ei ole vain ”helppo” sohvaperuna. Koiran hankinnan pohtiminen alkaakin siitä, että tutustut koiraan lajina, jotta tiedät, mitä olet hankkimassa. Koira on aktiivinen eläin, joka kaipaa päivittäin liikuntaa ja virikkeitä. Koiralla täytyy myös olla tilaa olla koira, sillä se on eläin, jolla on omat tarpeensa. – Koira kaipaa myös seuraa.

Kännykän kanssa seurusteleva ihminen ei riitä koiran kaveriksi.

Älä koskaan osta koiraa verkkokaupasta näkemättä sitä, mistä koira tulee.

Eri koirarotuja on yli 300, ja niillä on erilaisia ominaisuuksia sen mukaan, mihin tarkoitukseen ne ovat aikojen myötä jalostuneet. Siksi on tärkeää tietää esimerkiksi se, onko koiralla voimakas metsästysvietti, tai onko sillä vahtikoiramaisia taipumuksia. Koira kaipaa rodunomaista tekemistä.

Selvitä aina tarkkaan koiran taustat – Älä koskaan osta koiraa verkkokaupasta näkemättä sitä, mistä koira tulee. Sillä, millaisissa olosuhteissa koiranpentu kasvaa, on merkittävä vaikutus sen loppuelämään. Pentuja suoraan verkkokaupassa kaupittelevat usein pentutehtailijat, Lehtonen muistuttaa. Vastuullisella koirankasvattajalla on tietoa kasvattiensa ominaisuuksista usean sukupolven taakse. Kaikille avoi-

men Kennelliiton jalostustietojärjestelmän kautta saa paljon tietoa koirien sukulaisten terveydestä, luonteesta ja rodunomaisista taipumuksista.

Koirankasvattajiin pääset tutustumaan rotuyhdistysten tapahtumissa ja koiranäyttelyissä sekä vierailemalla kasvattajan luona. Kannattaa varautua siihen, että kasvattaja tenttaa tarkkaan pennunostajaa, sillä vastuullinen kasvattaja haluaa pennuilleen mahdollisimman hyvät kodit. Omaa pentua on usein varauduttava odottamaan pidempäänkin.

Kun hankit koiran vastuulliselta kasvattajalta, niin tiedät parhaiten, mitä saat, sanoo Lehtonen. Hyvältä kasvattajalta saa myös tukea ja neuvoa parhaimmillaan koko koiran eliniän ajan.

Luo heti alusta alkaen hyvä suhde koiraasi Opettele ymmärtämään koiraasi mahdollisimman hyvin ja tulkitsemaan sen käytöstä. Näin perusasioiden, kuten luoksetulon, paikallaanolon ja hihnassa liikkumisen opettaminen koiralle onnistuu parhaiten.

Koira kannattaa totuttaa erilaisiin hoitoimenpiteisiin heti pennusta lähtien ja palkita sopivilla herkuilla tai leikkihetkellä. Koiran perusterveyden-

hoitoon kuuluvat säännöllinen kynsien leikkaaminen, turkin, silmien ja korvien hoito, hampaiden hoito, sisäloishäädöt ja rokotukset.

Vaikka koira on perheenjäsen, niin on hyvä muistaa, että sillä on omat, lajityypilliset tarpeensa. Jokaisen koiran oikeus on saada sopivasti liikuntaa ja muita virikkeitä. Tarjoa koirallesi myös rodunomaista tekemistä.

Mitä jos koira joutuu kuitenkin vaihtamaan kotia?

Vaikka lähtökohtana on, että olet koirasi elinikäinen kaveri, voi joskus tulla eteen tilanne, jossa koira joutuu vaihtamaan kotia. Silloin ei pidä hätäillä uuden kodin etsimisessä.

– Jos olet etsimässä koirallesi uutta kotia, niin ota aina ensin yhteys koiran kasvattajaan tai siihen tahoon, jolta koira on hankittu. Kasvattajilla voi olla tiedossa pentua odottavia koteja, jotka voisivat ottaa myös aikuisen kodinvaihtajan. Uutta kotia koiralle voi myös etsiä rotujärjestön tai -yhdistyksen kautta, neuvoo Lehtonen.

Koiran myyjän vastuulla on löytää koiralle sellainen koti, jossa koira voi toteuttaa rodulle tyypillistä käyttäytymistä. Esimerkiksi metsästyskoira ei viihdy pelkkänä seurakoirana.

3 Lemmikin eLämää Lemmikin elämää -extra on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu.
kuVa:
kuVa:
Opettele ymmärtämään koiraasi mahdollisimman hyvin ja tulkitsemaan sen käytöstä. Näin perusasioiden, kuten luoksetulon, paikallaanolon ja hihnassa liikkumisen opettaminen koiralle onnistuu parhaiten, kertoo Vesa Lehtonen Suomen Kennelliitosta.
jukka pätynEn/koirakuVat.fi
aino pikkusaari

opettajina ja auttajina ELÄIMET

Eläinkuusikko tarjoaa eläinavusteisia palveluita aasien ja koirien kanssa ja järjestää ammatilliseen eläinavusteiseen työhön liittyviä koulutuksia ympäri maata. Eläimen näkökulma huomioidaan siinä missä ihmisenkin.

leMMiKit tuOVat hyvinvointia omistajilleen, mutta eläimistä on myös suunnitelmalliseen ja tavoitteelliseen työhön. Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla työskentelee monenlaisia eläimiä ammattilaisten työparina. Eläinavusteinen työ on tutkitusti vaikuttavaa, ja eläinten tuomat hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomia.

Usein riittää, että eläin on läsnä. Eläimen lähellä oleminen muun muassa tuo mielihyvää, rauhoittaa ja auttaa keskittymään. Eläinten kanssa voi harjoitella monia tunnetaitoja ja käytännön taitoja. Eläimen mukana olo kuntoutuksessa auttaa luottamuksen rakentamisessa ja nopeuttaa kuntoutusprosessia, sanoo koulutta-

ja ja Eläinkuusikko-yrityksen

omistaja Tanja Paasonen

Jotta eläinavusteista työtä osaa tehdä ammattimaisesti, on tärkeää kouluttautua. Eläinkuusikko oy järjestää Eläinavusteinen valmentaja -koulutuksia ympäri Suomea. Koulutuksesta saa valmiudet

tehdä eläinavusteista työtä sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja hyvinvointialalla. Koulutuksessa käydään läpi, miten eläinavusteisen työn turvallisuus, vaikuttavuus ja ammatillisuus varmistetaan käytännössä. Vajaan vuoden kestävä, 30 opintopisteen täydennyskoulutus takaa tavoitteellisen otteen eläinavusteiseen työskentelyyn.

Lyhyempi Koira-avusteisuus sosiaali- ja terveysalan työssä -koulutus antaa val-

miudet työskennellä koiran kanssa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla eri työympäristöissä ja erilaisten asiakkaiden parissa. Koulutuksen jälkeen on mahdollista suorittaa koiran kanssa soveltuvuustesti. Tämä 10 opintopisteen koulutus toteutetaan pääosin verkkokoulutuksena.

Keväällä 2023 alkaviin koulutuksiin voi kysellä vielä paikkoja. Myös työnantajat hyötyvät koulutuksista, koska opinnoissa suunnitellaan konkreettisesti, miten eläinavusteisuutta voidaan tehdä turvallisesti koko työyhteisö huomioiden.

Eläin työskentelee persoonallaan – Eläinavusteisessa työssä eläin ei ole kohde, jota ihmiset ohjaavat. Eläin on aktiivinen toimija, ja sen tulisi saada tehdä työtä omalla persoonallaan. Eläimen näkökulma tulee ottaa huomioon yhtä lailla kuin asiakkaan, Paasonen sanoo. Eläinavusteisen työskentelyn vaikuttavuus kumpuaa aina eläimen hyvinvoinnista. Kun eläin voi hyvin ja luottaa ihmisiin, työskentely on kaikille turvallista. Parhaimmillaan eläinavusteinen työ lisää sekä eläimen, asiakkaan että työntekijän hyvinvointia.

”Kannustamme rakentamaan eläimelle sellaisen elinympäristön, jossa se voi elää lajityypillistä elämää ja jossa myös sen psyykkisestä hyvinvoinnista huolehditaan”, kertoo Tanja Paasonen.

– Kannustamme rakentamaan eläimelle sellaisen elinympäristön, jossa se voi elää lajityypillistä elämää ja jossa myös sen psyykkisestä hyvinvoinnista huolehditaan. Eläinavusteinen työskentely on vuorovaikutusta eläimen, asiakkaan ja työntekijän välillä, Paasonen tähdentää.

Tanja Paasonen kuuluu viime keväänä perustettuun Eduskunnan eläinavusteiseen työryhmään. Työryhmän tavoitteena on edistää eläinavusteista työskentelyä Suomessa.

Paasonen toivoo, että eläinavusteisuus on tulevaisuudessa virallisesti osa sosiaali- ja terveyspalveluita sekä kasvatus- ja opetusalaa.

Koulutusten sekä aasien ja koirien kanssa toteutettujen eläinavusteisten palvelujen

lisäksi Eläinkuusikosta löytyy myös Suomen ensimmäinen, jo viisi vuotta sitten perustettu koirametsä, jota koiranomistajat voivat vuokrata omaan käyttöönsä ulkoiluttaakseen ja aktivoidakseen koiriaan turvallisesti.

Lemmikin eLämää 4 Lemmikin elämää -extra on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu.
kuVa: saara kattainEn kuVa: pauliina anttila kuVa: markku pajunEn
wwwelainkuusikko.fi