Page 1

MAINOSLIITE

EDITOR HELSINKI • 2018 • KOTI • REMONTOINTI • R AKENTAMINEN

UPM Bonvesta kysyi suomalaisilta:

Millainen on sinun rantaunelmasi? 9

Haluatko säästää vettä ja energiaa suihkunautinnosta tinkimättä? 7

Schneider Electricin KOTIAUTOMAATIO tekee kodistasi älykkään

5


2

BORA tuo

vallankumouksen keittiöön BORA mullistaa perinteisen käsityksen keittiöstä – enää ei tarvita erillistä liesikupua tai tasosta nousevaa tuuletinta. Innovatiivinen BORA yhdistää tehokkaat keittotasot ja nerokkaan liesituulettimen, jonka alaspäin suuntautuva imuvirtaus poistaa kaikki höyryt ja käryt ennen kuin ne ehtivät nousta huoneilmaan.

R

uokaa laitettaessa voidaan nauttia raikkaasta sisäilmasta, ja vieraiden kanssa seurustelu onnistuu esteettömästi. Vieraiden ihailevilta katseiltakaan tuskin voidaan välttyä – ratkaisun minimalistinen muotoilu ja vaikuttavan tehokas imuteho herättävät taatusti huomiota. Uusia mahdollisuuksia keittiösuunnitteluun BORA tuo uudenlaista avaruutta keittiöön ja tarjoaa kiinnostavia mahdollisuuksia sekä uudis- että remonttikohteiden keittiösuunnitteluun. Upeasti muotoiltu liesi tehokkaalla ja hiljaisella tuulettimella sopii erinomaisesti moderneihin avoimiin keittiötiloihin. Liesi voidaan haluttaessa sijoittaa vaikka ikkunan eteen, saarekkeesta tulee aidosti avoin, ja pienemmissä keittiöissä saadaan yläkaapeille lisää tilaa. BORA antaa mahdollisuuden toteuttaa unelmien keittiö. BORA Professional ja BORA Classic ovat modulaarisia ratkaisuja, joista voidaan rakentaa haluttu kokonaisuus. BORA Basic ja Basic Plus taas ovat valmiita ratkaisuja.

BORA-toimintaperiaate Ruoanlaitossa syntyy höyryjä, jotka nousevat 1 m/sek. nopeudella ylöspäin. BORAkeittotasoon integroitu tehokas liesituuletin imee syntyneet höyryt ja käryt jopa nelinkertaisella nopeudella alaspäin. Suuri alaspäin suuntautuva imuvirtaus poistaa epäpuhtaan ilman tehokkaasti suoraan keittotasolta, ennen kuin se ehtii levitä huoneilmaan. Ratkaisu on saatavissa sekä huoneilmaan palauttavana että hormiin liitettävänä. Tutustu BORA-ratkaisuihin www.savo.fi

7 HYVÄÄ SYYTÄ: 1. Raikas sisäilma: ruoanlaitto BORAlla on kuin kokkaisi raikkaassa ulkoilmassa.

2. Hiljainen: BORA on huomattavasti hiljaisempi kuin perinteiset liesituulettimet.

3. Helppo puhdistaa: BORA-

liesituulettimen osat voidaan pestä astianpesukoneessa.

4. Tehokas: BORA imee kaikki höyryt ja

hajut suoraan keittotasolta ennen kuin ne ehtivät levitä huoneilmaan.

5. Laadukkaat materiaalit: BORA takaa toimivuuden ja pitkän käyttöiän.

6. Suunnittelun vapaus: BORA asettaa

uudet standardit keittiösuunnittelulle.

7. Esteetön näkymä: BORA asennetaan työtasoon – lieden yläpuoli jää vapaaksi.


3

NYHTÖKAURATM MONDAY PYÖRYKKÄPATA AINESOSAT 1 pss Nyhtökaura™ Pyörykät Monday Pastaa 1 sipuli 2-4 valkosipulinkynttä 1 tl oreganoa 1 tl basilikaa 1 rkl paprikajauhetta 400 g tomaattimurskaa 1 rkl balsamiviinietikkaa 1 rkl sokeria (1 mozzarellapallo)

VALMISTUSOHJE 1. Kuutioi sipuli ja valkosipuli. Kuullota pannulla. 2. Lisää joukkoon oregano, basilika ja Monday pyörykät. Paista 2-3 minuuttia. 3. Lisää tomaattimurska, sokeri, balsamiviinietikka ja paprikajauhe. 4. Kaada uunivuokaan. 5. Halutessasi revi päälle mozzarellaa. 6. Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoile haluamasi pastan kanssa. Katso lisää reseptejä goldandgreenfoods.com

Ympäristöä rakastava NyhtökauraTM on valmistettu pohjoisesta kaurasta ja pavuista. Voit käyttää sitä vaivatta tutuissa ruokalajeissa. Syöt terveellisemmin ja ekologisemman, mausta ja nautinnosta tinkimättä. Hyvää ruokahalua!


4

Sisällys 2

BORA tuo vallankumouksen keittiöön

5

Kotiautomaatio voi ohjata sinunkin kotisi toimintoja – vain painikkeen painalluksella

6

Vieser Line yhdistää maailmanluokan designin alan parhaaseen lattiakaivoon

7

Haluatko säästää vettä ja energiaa suihkunautinnosta tinkimättä?

8

Kotimainen tiilikatto on ympäristötietoisen rakentajan valinta

9

Mökki on arjen pakopaikka ja pysyvyyden kotipesä

10

Unelmiesi hirsitalokoti voi valmistua täysin ilman stressiä

11

Puhdasta aurinkosähköä kotiin

HYVÄÄ OLOA KOTONA

12

10

Meillä muuttovalmis tarkoittaa sitä, että voimme toteuttaa asiakkaan hirsitaloprojektin alusta loppuun yhdellä sopimuksella.

11

Toptaste.fi houkuttelee hyvän ruuan ääreen

14 Helpota vaihdevuosioireita pehmein keinoin 15 Suun hyvät bakteerit – koko kehon suojamuuri

7

Hansgrohen Raindance suihkuissa veteen sekoitetaan ilmaa, joka tekee suihkusta pehmeän ja täyteläisen. Tutustu aurinkosähköjärjestelmien toimittajiin ja vertaile mallikohteiden hintatietoja Aurinkosähköä kotiin -kampanjan sivustolla: www.aurinkosahkoakotiin.fi

Tervetuloa Koti Kuntoon! -julkaisun pariin

Julkaisu on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu. Editor Helsinki on itsenäinen yritysviestinnän asiantuntija. Vastaava tuottaja: Titti Myhrberg. Toimittaja: Mia Heiskanen MH. Taitto: Hanna Voutilainen. Kannen kuva: Schneider Electric. Painopaikka: LSC Communications Editor Helsinki Oy | tuotanto@editorhelsinki.fi | p. 040 561 7703 | www.editorhelsinki.fi | www.editori.fi

Lihaskipua? Tunne Ice Powerin 3TEHO vaikutus! Ice Power kylmägeeli – tutkitusti tehokas* lihaskivun lievitykseen Kotimainen Ice Power kylmägeeli lievittää turvallisesti lihaskipuja ilman lääkeaineita. Se sopii hyvin koko perheen käyttöön. Käytä Ice Power kylmägeeliä niska- ja hartiakipuun, selkäkipuihin, lihasjännityspäänsärkyyn sekä lasten kasvukipuihin. * Efficacy of Cold Gel for Soft Tissue Injuries; A Prospective Randomized Double-Blinded Trial. Airaksinen et al. The American Journal of Sports Medicine, Vol. 31, No. 5, 2003

1. Viilentää - laskee ihon pintalämpötilaa hallitusti 2. Vaimentaa - lievittää kipua vaikuttamalla kipua aistiviin hermosoluihin 3. Vilkastuttaa - geelin levittäminen iholle lisää verenkiertoa, jolloin lihakset rentoutuvat

3TEHO vaikutus


5

Kotiautomaatio voi ohjata sinunkin kotisi toimintoja – vain painikkeen painalluksella

Miltä kuulostaa, jos voisit kotoa lähtiessäsi sammuttaa kaikki kodin valaisimet yhdellä painikkeen painalluksella, ohjata lämmitystä, valvoa energiankulutusta tai asettaa sähköauton latautumaan tabletilla? Schneider Electricin Wiser for KNX -kotiautomaatio mahdollistaa tämän ja paljon enemmän.

S

elvennetään alkuun, mitä KNX-kotiautomaatio tarkoittaa. – KNX on maailmanlaajuinen standardi kotien ja rakennusten ohjaukseen. Perusajatuksena on, että se yhdistää talon sähköisen talotekniikan helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi, jota asukkaat voivat hallinnoida painikkeista, kodin sisäiseltä näytöltä tai verkon yli puhelimella tai tabletilla, kotiautomaation asiantuntija Kalevi Härkönen Schneider Electriciltä selventää.

Järjestelmä voi kasvaa tarpeiden mukaan

Moni ajattelee, että kotiautomaatio on avaruustiedettä, joka vaatii kodin rakentajalta paksun lompakon. – Tärkeintä on huomioida kotiautomaatio sähkösuunnitteluvaiheessa, joten sähkösuunnittelijan kanssa kannattaa avata keskustelu KNX:n eduista. Jos hinta huolestuttaa, voi kotiautomaatioon määritellä alkuun perustoiminnot ja jättää muut herkut varauksiksi. Näin hintaeroa perinteiseen asennustekniikkaan ei juurikaan synny, mutta tulevien vuosien laajennettavus on aivan omaa luokkaa. Härkönen painottaa, että Schneider Electricin Wiser for KNX kotiautomaatiojärjestelmään on todella helppo lisätä myöhemmin uusia toimintoja, sillä se perustuu avoimeen standardiin.

– Se tarkoittaa, että siihen voi liittää saumattomasti eri toimittajien laitteita ja toimintoja. Näin syntyy älykäs kokonaisuus, joka säästää kustannuksia ja toimii eri elämäntilanteissa asukkaan toiveiden mukaan.

Helppoa arkea ja muuntojoustavuutta

Härkönen muistuttaa, että kotiautomaatio ei edellytä asukkaalta teknistä taituruutta. – Kotiautomaatio on päinvastoin arjen helpottaja, joka lisää niin asukkaiden kuin lähiomaistenkin turvallisuutta. Kotiautomaation avulla voi lisätä kodin muuntojoustavuutta, jolloin omassa kodissa voi asua pidempään. Se tuo turvaa myös lähiomaisille, kun heillä on tarvittaessa mahdollisuus valvoa etänä iäkkäiden vanhempien kodin toimintoja.

Sähköauton latauspistekin on osa älykästä kotia – Kun rakennat, mikset investoisi jo rakennusvaiheessa sähköauton latauspisteeseen? Kim Långström, Partner Business liiketoimintayksikön johtaja vinkkaa, että sähköauton latauspisteen asentaminen rakennusvaiheessa on huomattavasti edullisempi investointi jälkiasennukseen verrattuna.

– Schneider Electricin EVLink -latauspiste voidaan liittää osaksi kotiautomaatiojärjestelmää, jolloin automaation avulla voi pitää huolen, ettei sähköauton latautuessa joku toinen tavanomaista enemmän sähköä kuluttava kohde ole samaan aikaan päällä. MH

Schneider Electricin Wiser for KNX -kotiautomaatio voisi toimia jopa näin sinun kotonasi: • Lämmitys ja ilmanvaihto ohjautuvat lomalle lähtiessä energiansäästötilaan.

• Oleskelutilojen valaistus säätyy painikketta painamalla elokuvan katselua varten.

• Kaihtimia ja markiiseja ohjataan painikkeilla, automatiikka voi myös suojata sisätilat auringonpaahteelta kesällä.

• Palohälytyksen sattuessa valot syttyvät päälle.

schneiderelectric_fi www.schneider-electric.fi/kotiautomaatio


6

VIESER LINE YHDISTÄÄ MAAILMANLUOKAN DESIGNIN ALAN PARHAASEEN LATTIAKAIVOON Vieser lanseerasi viime syksynä Habitare-messujen yhteydessä Vieser Line -designlattiakaivon, joka on niin loppukäyttäjän kuin ammattilaisten mieleen.

V

ieser Line -järjestelmän taustalla on turvallinen ja helposti asennettava sekä käyttäjäystävällinen Vieser One -lattiakaivomme, joka on suunniteltu yhdessä parhaiden LVI-alan ammattilaisten kanssa. Uutta ja näyttävää syntyy ilman, että perustekeminen taustalla muuttuu, Vieserin myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kojo kertoo. – Urakoitsijat ovat alkaneet myydä tätä itse loppukäyttäjille koska taustalla on heille tuttu toteutustapa, joka takaa korkean laadun ja vaivattoman työskentelyn, myyntipäällikkö Kai Setälä lisää.

Näyttävä ja käytännöllinen

Design saa kuluttajan kiinnostumaan, mutta seuraavaksi tärkein kysymys koskee käytännöllisyyttä: kuinka lattiakaivon huolto tapahtuu ja kuinka hyvin se pysyy tukkeutumatta? – Vieser Linessa vesi virtaa hyvin, jolloin lattiakaivo ei tukkeudu helposti. Irrotettava vesilukko on helppo puhdistaa juoksevan veden alla, tuotespesialisti Iiska Kaukola-Risku lupaa. Vieser Line asennetaan normaalina lattiakaivona seinän viereen. Sijainnin ansiosta kylpyhuo-

neen lattiavalu helpottuu, kun kaadot tehdään vain yhteen suuntaan. Lopputulos on turvallinen. – Vedeneristys tapahtuu kiilarenkaalla, joka on paras mahdollinen ratkaisu, Kaukola-Risku lisää.

Kotimainen perheyhtiö alan kehityksen kärjessä

Vieser on 45-vuotias kotimainen perheyhtiö ja selkeä markkinajohtaja alallaan. Yhtiön lattiakaivot valmistetaan Kauhajoella. – Kylpyhuoneisiin halutaan panostaa paljon niin uudis- kuin saneerauskohteissa. Vieser Line on viimeinen silaus näyttävään ja viihtyisään kylpyhuoneeseen, Kojo ja muut summaavat.

Myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kojo, Tuotespesialisti Iiska Kaukola-Risku, Myyntipäällikkö Kai Setälä.

Vieser Line on viimeinen silaus näyttävään ja viihtyisään kylpyhuoneeseen.

Näyttävän lattiakaivon pinnaksi voi valita rosterin tai muuta kylpyhuonetta vastaavan laatan.


7 ESIMERKKI VEDENSÄÄSTÖSTÄ: • Henkilömäärä: 4

• Suihkuaika/hlö: 5 minuuttia

• Energiamuoto: sähkö 0,125 €/kWh • Veden hinta: 4,13 €/1000 litraa

1000 € 750 €

Vuosittainen säästö yhteensä

474 €

418 €

500 € 250 €

267 € 482 € 271 €

0€ Ilman EcoSmartteknologiaa

Energiakulut

EcoSmart käytössä

Vesikulut

Vuoden aikana kertyvä kokonaissäästö • Hankintakulut maksavat itsensä takaisin 4 kuukaudessa

• 996 kg CO2 säästöllä voi ajaa autolla noin 6640 km

• Vedensäästö on 51 100 litraa vuodessa

HALUATKO SÄÄSTÄÄ VETTÄ JA ENERGIAA

suihkunautinnosta tinkimättä?

Tiesitkö, että valitsemalla suihkun ja pesuallashanat oikein, voit säästää jopa satoja euroja vuosittaisissa energiakuluissa? Se onnistuu Hansgrohen tuotteilla, jotka takaavat myös täydellisen suihkunautinnon.

K

ulutamme päivittäin järjettömiä määriä vettä niin kylpyhuoneessa, suihkussa kuin keittiössäkin. – Keskimääräinen kulutus on noin 155 litraa päivässä henkeä kohden. Mutta moni ei ole tullut ajatelleeksi, että veden kulutus ei ole suinkaan ainut energiankulutuksen mittari, sillä energiaa kuluu päivittäin runsaasti myös veden

Hansgrohen Raindance suihkuissa veteen sekoitetaan ilmaa, joka tekee suihkusta pehmeän ja täyteläisen.

lämmittämiseen, Hansgrohen tuotepäällikkö Henri Kuntze valottaa. Ei siis ole aivan yhdentekevää, millaiset vesikalusteet kotiinsa hankkii. Vettä säästävillä hanoilla ja suihkuilla voi nimittäin säästää vesi- ja energialaskussa jopa satoja euroja vuodessa. Saksalainen hana- ja suihkuvalmistaja Hansgrohe onkin vettä säästävien suihkujen ja hanojen pioneeri, joka on yli sadan vuoden ajan kulkenut kehityksen kärjessä. – Teknologian ja tuotekehityksemme keskiössä ovat tuotteiden korkea laatu ja kestävyys. Niinpä voimmekin tarjota kuluttajille innovatiivisia teknologioita sekä monipuolinen valikoima vettä ja energiaa säästäviä tuotteita, Kuntze kertoo.

lisesti pienempää energiantarvetta ja ja alhaisempia energiakustannuksia, mikä säästää luontoa ja tuntuu kukkarossa.

Puolita veden kulutus, säästä energiakuluissa!

Tutustu tuotteisiin: www.hansgrohe.fi

EcoSmart-vedensäästöteknologia on hyvä esimerkki Hansgrohen innovaatiivisuudesta. – EcoSmart-suihkujen veden kulutus on mallista riippuen 6, 7, 9 tai 12 litraa minuutissa. Se tarkoittaa, että EcoSmart-vedensäästötoiminnalla varustettu suihku voi jopa puolittaa veden kulutuksen, sillä EcoSmart-teknologian ansiosta ne kuluttavat jopa 60 prosenttia vähemmän vettä. Vähäisempi vedenkulutus tarkoittaa luonnol-

Täyteläinen ja pehmeä suihkunautinto

Kuntze kuitenkin täsmentää, että vedensäästösuihku ei suinkaan tarkoita suihkun käyttömukavuudesta tinkimistä. – EcoSmart-teknologia laskee vedenkulutusta, mutta esimerkiksi Raindance-suihkuissa sekoitamme veteen ilmaa, joka tekee suihkun pisaroista täyteläisiä ja pehmeitä. Raindance EcoSmart ylä- ja käsisuihkut käyttävät vain 9,5 litraa vettä per minuutti, mutta takaavat silti täydellisen suihkunautinnon. MH

Laske Hansgrohen säästölaskurilla kuinka paljon sinä voit säästää energiakuluissa! Säästölaskuri löytyy osoitteesta: www.hansgrohe.fi/säästölaskuri


8 Kattotiilet ovat kattojen klassinen rakennusmateriaali. Ormaxin valikoimaan kuuluvat sekä savikattotiilet että betonikattotiilet. Molemmat ovat vahvoja ja kestäviä, luonnollisia materiaaleja. Uusi Ormax EVO (vas) on sileäpintainen, keveä ja kestävä betonikattotiili joka sopii tyyliltään myös moderniin rakentamiseen.

Kotimainen tiilikatto

on ympäristötietoisen rakentajan valinta Ormax-tiilikate on läpeensä ekologinen ja todellinen lähituote, joka kestää aikaa ja suojaa omaisuuttasi jopa yli sata vuotta.

K

atto on rakennuksen ja omaisuuden suoja. Siksi on tärkeää, että rakennuksen suoja on mahdollisimman pitkäikäinen. – Teknisten ohjeiden mukaan tiilikatolla on katemateriaaleista kaikkein pisin käyttöikä. VTT:n elinkaarianalyysin mukaan betonikattotiilen käyttöikä on 70 vuotta, savikattotiilen puolestaan yli sata vuotta, tuotepäällikkö Birgitta Pollari Ormax Monierilta kertoo. Birgitta Pollari, tuotepäällikkö, Ormax Monier

Ormaxin kattotiilet kestävät myös muutoin ekologisen tarkastelun. – Tiili on luonnollinen kattomateriaali, ja savikattotiili puhdas luonnontuote. Hankkiessasi tiilet kotimaiselta valmistajalta voit myös olla varma, että tuotteen kuljetusketju ei rasita ympäristöä. Samalla edistät kansantaloutta suosimalla suomalaista, Pollari lisää.

Läpeensä ekologinen

Tiilikattojen klassinen rakennusmateriaali on savitiili. Se on vahva, kestävä ja luonnollinen materiaali. Se sietää suuria lämpötilan vaihteluita vahingoittumatta. Betonikattotiilet ovat Ormaxin ykköstuote jo pelkästään siitä syystä, että ne valmistetaan Suomessa. Aivan kuten savi, betonitiilikin on luonnonmateriaali, joka sisältää vain hiekkaa, vettä, sementtiä, rautaoksidipigmenttejä ja vesipohjaista maalia. Väripigmentit ovat rautaoksideja, jotka ovat myös luonnontuotteita. Tiilet pintakäsitellään ja pintakäsittelyn aineet ovat vesiliukoisia, eivätkä näin ollen rasita luontoa. Ja kun betonitiili on saavuttanut käyttöikänsä pään, se voidaan kierrättää ja uusiokäyttää maantäyttönä. Se on siis puhdasta betonijätettä. Tiilikate on näin ollen läpeensä ekologinen rakennustuote, joka tulee läheltä.

Energiatehokas katemateriaali

Pollari kertoo, että betonikattotiilessä on massaa, joten se tasaa todella hyvin sisätilojen lämpötilavaihteluita. – Hyvä esimerkki on rintamamiestalo, jossa yläpohjan katto on katon lappeen suuntainen eli talossa on vinot sisäkatot. Tällaisen tilan sisäilmaa on kesäkuumalla usein jäähdytettävä koneellisesti, joka maksaa. Betonikattotiilen etu on se, että se tasaa sisälämpötilaa, eikä siirrä lämpöä rakenteiden läpi huonetilaan, jolloin ei ole myöskään tarvetta käyttää koneellista jäähdytystä. Se säästää energiaa ja kukkaroa.

Mittatarkkuus antaa paremman suojan

Ormaxin tiilikatteen asennus on myös helppoa ja nopeaa, koska kaikki osat ovat mittatarkkoja. – Pystymme valmistamaan kattotiilet tehtaallamme 0,1 mm tarkkuudella. Se helpottaa luonnollisesti asennusta, mutta tarkoittaa myös sitä, että katto on tiivis, jolloin se suojaa rakennetta ja omaisuutta parhaalla mahdollisella tavalla. MH www.ormax.fi


9

Mökki on arjen pakopaikka ja pysyvyyden kotipesä

Suomalainen rakastaa saunaa ja

Pakopaikka arjen kiireestä

järveä. UPM Bonvesta kysyi kesällä

Mökeistä on tullut tukikohta, jonne halutaan

2017 yli 8000 suomalaiselta, mitä he tekevät mieluiten mökillä. Samalla kertyi sykähdyttäviä kertomuksia suomalaisesta mökkielämästä. Millainen on sinun rantaunelmasi? Saunakulttuurin suosio näkyi kyselyn tuloksissa selvästi. Liki puolet vastaajista mainitsi löy-

palata vuodesta toiseen. Mökki saattaa olla monelle jopa vakituista asuntoa tärkeämpi, sillä kun vakituinen asunto vaihtuu usein elämäntilanteen mukaan, voi mökki olla koko elämän ajan pysyvä ja muuttumaton pesä. Jos mielessä siintää unelma mökistä tai jopa omakotitalosta järven rannalla, voi ratkaisu löytyä UPM Bonvestan rantatonttien tarjonnasta. – Meillä on tällä hetkellä myynnissä 1300

lyttelyn lempipuuhakseen mökillä. Suosituim-

rantatonttia, joiden joukosta löytyy vaihtoeh-

ovat vahvistetussa ranta-asemakaavassa tai

pien aktiviteettien listalle pääsivät mukaan

toja niin mökkeilyyn kuin ympärivuotiseen

yleiskaavassa olevia rakennuspaikkoja, joten

myös saunomiseen liittyvät riitit kuten saunan

asumiseenkin. Rantatonttien pinta-ala vaihte-

rakentamaan pääsee varmasti. Tonteille on

lämmitys ja terassilla istuskelu järvimaisemas-

lee noin puolesta hehtaarista jopa yli hehtaa-

tie perille ja osalla kohteista on myös sähkö-

ta nautiskellen. Niistä kerrottiin myös vastaa-

riin. Rakennusoikeuttakin siis riittää, joten

liittymä ja kunnallistekniikka valmiina.

jien rakkaimmissa mökkimuistoissa.

siitä ei unelman toteuttaminen jää kiinni,

Tuhansien järvien maassa veden läheisyydestä osataan myös nauttia. Uiminen ja mökki-

tuotepäällikkö Heli Hakala kertoo. Tonttitarjontaa löytyy Keski- ja Itä-Suo-

Metsästysseuran jäsenyys kaupan päälle

järvellä soutelu ovat suosittuja mökkipuuhia.

mesta, Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta

Hakalan mukaan yhä useampi on kiinnostu-

Lapsuuden kesien pulikoinnit ja kalareissut

ja Pohjois-Pohjanmaalta.

nut tonteista, joihin kuuluu metsästysseuran

esiintyivät lukuisissa kertomuksissa.

– Parhaimmillaan muutaman tunnin ajomatkan päässä Ruuhka-Suomesta löytyy rantatontteja Päijänteen, Saimaan, Pielisen

jäsenyys taikka muita retkeily- ja ulkoiluaktiviteetteja. – Kalamiesten ja retkeilijöiden kannattaa

ja Oulujärven rannoilta sekä niemen nokista.

kysäistä kohteita kalavesien- ja vaellusreittien

Kesällä on tulossa uusia kohteita myös Kan-

läheisyydestä. Sopimusmyyjämme esittele-

ta-Hämeeseen.

vät mielellään kunkin omiin mieltymyksiin

Kuokka maahan ja rakentamaan!

sopivia tontteja, jolloin säästää omaa aikaa ja vaivaa, Hakala muistuttaa. MH

Rakentamisen aloittaminen on tehty mahdollisimman helpoksi. UPM Bonvesta rantatontit

www.bonvesta.fi


10

Unelmiesi hirsitalokoti voi valmistua täysin ilman stressiä Kodikas, hengittävä ja jykevä hirsitalo on monen suomalaisen unelma. Finnlamellin aidosti muuttovalmiina toteutuksena unelmasta tulee totta helposti ja nopeasti.

L

ähes kaikki talotoimittajat markkinoivat tänä päivänä muuttovalmiita koteja, mutta miten Finnlamellin markkinoima aidosti muuttovalmis hirsitalotoimitus eroaa muista? – Meillä muuttovalmis tarkoittaa sitä, että voimme toteuttaa asiakkaan hirsitaloprojektin alusta loppuun yhdellä sopimuksella. Meillä on myös maarakennuspalvelu puuston raivauksesta tai vanhan rakennuksen purusta pihatöihin saakka. Oman taloprojektin hahmottaminen ja budjetointi on perheelle iso savotta, joka nostaa stressikäyrää. Moni ei esimerkiksi osaa budjetoida kokonaisuuteen kaikkia vaiheita pohja- ja pihatöineen. Stressikäyrä alenee, kun tietää, että Finnlamellilta muuttovalmiille hirsikodille saa pitävän hinnan ja varman

”Tyytyväisimmät hirsitaloasiakkaat”

muuttopäivän. Pankkikin arvostaa, kun asiakas voi esittää taloprojektille selkeän kokonaissuunnitelman ja budjetin, Finnlamellin Etelä-Suomen alueen myyntipäällikkö Elias Kortesalmi muistuttaa.

Lähtökohtana tontti ja asiakkaan unelmat Muunneltavuus on toinen avainsana Finnlamellin muuttovalmiissa kotiprojektissa. – Tontti on aina suunnitelman lähtökohta, mutta asiakkaan toiveet ja unelmat ovat yhtä tärkeässä roolissa. Hirsi on rakennusmateriaalina kiitollinen, sillä se mahdollistaa yksilöllisen suunnittelun. Näin asiakas saa hirsikodin, joka on muokattu omien toiveiden näköiseksi ja kokoiseksi pienintä yksityiskohtaa myöten. Rakennustutkimus RTS Oy:n tutkimuksen mukaan hirsitalotoimittajaansa tyytyväisimmät asiakkaat löytyvät Finnlamellilta (2016/17 RV.).

Vakiona painumaton hirsi Finnlamelli on hirsitekniikan edelläkävijä, jonka oma innovaatio, painumaton hirsi, on vakiona muuttovalmiissa taloissa ja saatavilla myös kaikkiin talopakettiratkaisuihin. – Painumaton hirtemme on todella kilpailukykyinen ratkaisu, jota on kaivattu markkinoilla. Se on tutkitusti tiivis ja mittatarkka, ja mahdollistaa modernienkin rakennusten ilmeen esimerkiksi ohuine ikkunapielilautoineen. Hirsi tuo materiaalina kotiin myös ripauksen kodikkuutta ja lämminhenkisyyttä, vaikka tyyli olisi muutoin täysin moderni, myyntijohtaja Raimo Kuha lisää. MH Vaivattomin tie unelmiesi hirsikotiin tai valoisaan hirsihuvilaan www.finnlamelli.fi


11

– Aurinkosähköä on odotettavissa maaliskuusta lokakuulle, pilvipoutaisinakin päivinä, lupaa Milja Aarni.

Puhdasta

aurinkosähaköä kotiin Yhä useamman suomalaiskodin ja kesäasunnon katolla tehdään puhdasta sähköä omaan käyttöön, vaikka energiayhtiön verkko tuo sähköä suoraan töpseliin. Tekniikan yleistyessä aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja kannattavuus parantunut. Kaiken lisäksi aurinkosähkö on helppoa ja lähes huoltovapaata teknologiaa. TEKSTI LEILA TIMONEN

A

urinkosähkön hankintaan kannattaa lähteä faktat edellä. Usein taloudellisinta on, kun järjestelmä mitoitetaan kattamaan noin viidennes kokonaissähkönkulutuksesta. Keskikokoisessa ei-sähkölämmitteisessä pientalossa siihen riittää noin 20 neliötä aurinkopaneeleita. – Kuluttajan taloudessa kysymyksessä on toki iso, useamman tuhannen euron kertainvestointi. Paneeleille luvataan 25-30 vuoden käyttöikää, joten ilmaista sähköä ilman hiilijalanjäljen kasvua ehtii saada jopa 15-20 vuotta investoinnin kuoletusajan jälkeen, asiantuntija Milja Aarni Motivasta sanoo. Olennaista on tarkastella kodin sähkönkulutusta kesäkuukausien ajalta – silloinhan ilmaista aurinkovoimaa on parhaiten tarjolla. Automatiikalla tilojen ja käyttöveden lämmitystä voi ohjata päivän aurinkoisille tunneille asumismukavuudesta tinkimättä. – Sähkön varastointi akkuihin on toistaiseksi kallista, eikä aurinkosähkön myynnistä verkkoon saa suurtakaan korvausta. Siksi sitä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omiin tarpeisiin, kuten käyttöveden lämmitykseen, rakennuksen lämmitykseen tai jäähdytykseen sekä kodin laitteille, Aarni toteaa. Vinkkinä sähköautosta haaveilevalle tai jo sellaisella liikkuvalle asiantuntija heittää bonuksen: – Aurinkosähkö ja sähköauto muodostavat loistavan parin. Auton voi ladata auringonpaisteella ja ajella puhtaalla energialla oman aikataulun mukaisesti.

Mitä kannattaa ottaa huomioon aurinkosähköjärjestelmän hankintaa arvioidessa?

– Tarkista ensimmäisenä sijoituspaikka: saako paneelit katolle tai seinälle varjottomaan paikkaan ja mielellään etelän suuntaan. Joissakin tapauksissa tarvitaan toimenpidelupa asennukseen, se selviää rakennusvalvonnasta. Moni tekninen asia selviää soittamalla omaan sähköverkkoyhtiöön, sillä sieltä saa tietoa laitteiston verkkoon kytkemisestä, Aarni kehottaa.

KUVA JARI AALTO

Milja Aarni suosittelee avaimet käteen -aurinkosähköä. Silloin vastuu järjestelmän suunnittelusta, mitoituksesta, asentamisesta ja käyttöopastuksesta on yhdellä yrityksellä. Toimittajia, hintoja ja takuuehtoja kannattaa vertailla ja sopia kirjallisesti urakasta ja aikataulusta. Tutustu aurinkosähköjärjestelmien toimittajiin ja vertaile mallikohteiden hintatietoja Aurinkosähköä kotiin -kampanjan sivustolla: www.aurinkosahkoakotiin.fi

Kuluttajien energianeuvonta opastaa myös aurinkosähkön soveltuvuuden arvioinnissa Facebookissa @Asiaaenergiasta


12

HYVÄÄ OLOA KOTONA

Toptaste.fi houkuttelee hyvän ruuan ääreen Toptaste.fi ruoka- ja ravintolamedia tarjoaa ajankohtaisia uutisia, trendejä, ilmiöitä ja taiteilijoita ruokamaailmasta. Esittelemme ravintola-alan huiput, keittiömestarit ja ravintoloitsijat meiltä ja muualta.

R

ing ring – No, Markku tässä moro, ollaan tulossa Helsinkiin ja olis tarkoitus mennä syömään johonkin kivaan paikkaan – osaatko suositella hyvää ravintolaa?

Siitä se ajatus sitten lähti…

Toptaste ruoka- ja ravintolamedia haluaa nostaa esiin tasokkaita, erikoisia ja suosittelun arvoisia ravintoloita sekä ruokaelämyksiä. Ajatuksena oli ensin tehdä pelkkä ravintolapalvelu, mutta skenessä tapahtuu niin paljon, että päätimme rakentaa ruoka-, juoma- ja ravintolamedian.

Perustaosakkaisiin kuuluu yhdessä yrittäjinä toimineet yrittäjäystävät, joille ruoka ja juoma on elämässä erityisen tärkeää. Tässä porukassa homma rokkaa, sillä osaamisemme täydentää toisiaan ja meillä on loistava tiimi hämmentää yhteistä keittoa eri maustein! Osoitteessa www.toptaste.fi voit tutustua mediaamme, josta löytyy niin kirja-arvosteluita, henkilöitä herkkujen takaa, ravintolamaailman taiteilijoita, ravintolasuosituksia, nimikkoreseptejä, ravintoloita ja panimoita Suomesta, Ruotsista kuin Virostakin.

Kehitämme palveluamme edelleen ja odotettavissa saattaa olla vaikkapa Toptaste-tv. Bloggarimme liikkuvat tiiviisti avajaisissa ja tapahtumissa, joten kannattaa pysyä luupissa. Liity verkossa Toptaste-klubiin ja saat ravintoloista etuja sekä sähköisen uutiskirjeen, jossa kerromme ravintolaja ruokamaailman kuulumiset tuoreeltaan. Ps. Lähetä meille palautetta, juttuvinkkejä tai muuten vaan ruusuja tai risuja osoitteeseen tuotanto@toptaste.fi.

LÖYDÄ RAVINTOLAVIKKEJÄ, LUE RUOKAUUTISIA JA TESTAA KOTONA HUIPPUKOKKIEN RESEPTEJÄ:

Toptasten Viron myyntiagentti-Ilkan suosikkiravintolat Tallinnassa 1. Rataskaevu 16, 2. Kohvik Moon 3. Alexander Chef´s table 4. Seafood 5. Wok to Walk Lue koko artikkeli: toptaste.fi

Ravintola Grön sai Michelin-tähden

Näin valmistat blinit kotona

Pohjoismaiden parhaat ravintolat rankkaava Michelin Guide Nordic 2018 julkaistiin maanantaina Kööpenhaminassa. Julkistus toi Suomeen uuden Michelin-ravintolan, kun helsinkiläinen ravintola Grön sai nyt ensimmäistä kertaa Michelin-tähden.

Ihanan rapeat blinit ovat keskitalven herkku, joita nautitaan useimmiten ravintolassa. Säväytä kotiväki tai ystävät ja valmista blinit itse tällä huippukokki Michael Björklundin reseptillä.

Lue koko artikkeli: toptaste.fi

Lue koko artikkeli: toptaste.fi


HYVÄÄ OLOA KOTONA 13

Sinustako uusi Toptastetoimittaja tai bloggari? Toptaste on uuden ajan ruokamedia, joka jakaa laadukkaan ruokaelämyksen ilosanomaa lukijoille printissä ja sähköisissä kanavissa. Etsimme nyt joukkoomme intohimoisia ruuasta, ravintoloista ja kahviloista syttyviä kirjoittajavelhoja, joille tarjoamme mahdollisuuden kirjoittaa maailmasta, jota rakastat!

V

oit olla aloitteleva tai kokenut toimittaja, bloggari tai näiden yhdistelmä mistä päin Suomea tahansa. Pääasia, että osaat kirjoittaa lukijoita kiinnostavalla ja persoonallisella otteella. Me tarjoamme sinulle mahdollisuuden tutustua uusiin ravintoloihin, mielenkiintoisiin tapahtumiin, trendeihin sekä ravintola- ja ruokamaailman vaikuttajiin – ja kirjoittaa niistä meille juttuja ja blogeja.

Toptaste.fi ruoka- ja ravintolamedia tarjoaa ajankohtaisia uutisia, trendejä, ilmiöitä ja taiteilijoita ravintoloiden, ruokien ja juomien mielenkiintoisesta maailmasta. Esittelemme tänä vuonna alan huiput toptaste.fi -verkkopalvelussamme sekä Iltasanomien ja Glorian Ruoka&Viini -lehtien teemaliitteissä.

Kiinnostuitko? Meillä on avoin haku päällä, joten lähetä hakemuksesi juttunäytteineen tai linkkeineen tuota pikaa osoitteeseen mia@toptaste.fi.

www.toptaste.fi

HALUATKO KUULUA TÄHÄN HUIPPUTYYPPIEN JOUKKOON?

Ronna Meir

Iida Ruohonen

Elina Luoma

Simppeleistä mauista ja kotiruuista syttyvä tamperelainen opiskelija, joka ei hifistelystä innostu. Rakastan syömistä ja pidän kokkaamisesta, tämä saattaa omassa ja puolison keskivartalossa näkyä. Lempiruuistani sen verran, että rakastan keittoja, hyvä pihvi on aina hyvä pihvi, pasta on parasta ja hummusta voi syödä milloin vain. Vaikka ravintoloissa on ihana käydä ja sieltä löytyy lähestulkoon aina uusia ajatuksia kokkaukseen, koen että parhaat maut löytyvät useimmiten kotikeittiöistä, Suomesta tai maailmalta.

Paraisilta kotoisin, mutta nykyään Helsingissä asuva ammattibarista, joka innostuessaan unohtaa juoda tarkkaan tehdyn pour overkahvinsa ja lämmittää sen sitten mikrossa uudelleen. Kaupunkikulttuurin tutkija, jonka ihanteellinen ruokavalio koostuu ainoastaan aamiaisista, jälkiruoista ja kahvista sen eri muodoissa (ja kylmästä kuohuvasta). Salaisesta reseptivihosta löytyvät Iidan bravuurit: ohjeet täydellisiin skonsseihin sekä suussa sulavaan panna cottaan.

Kala- ja kasvisruuista syttyvä porilainen freelancetoimittaja, -valokuvaaja, joka jättää aina tilaa jälkiruualle. Suklaaleivonnaisten ja hampurilaisten suurkuluttaja pyrkii kotikeittiössään valmistamaan terveellistä ruokaa heittelemällä aineksia sekaisin mututuntumalla ja upottamalla pelottomasti kädet taikinaan. Keittiöterapian lomassa on ihana fiilistellä omaperäisesti sisustettujen ravintoloiden ennen maistamattomista annoksista sekä silmillä että suulla.

LISÄÄ VEDEN KIELELLE TUOVIA TARINOITA JA RUOKAMAAILMAN KUULUMISIA OSOITTEESSA: WWW.TOPTASTE.FI


14

HYVÄÄ OLOA KOTONA

Helpota vaihdevuosioireita pehmein keinoin Kaikki naiset kokevat vaihdevuodet ja joillekin tämä elämänvaihe voi olla hyvinkin rankka. Tiesitkö, että voit tehdä monia asioita, joiden avulla vaihdevuosia voi odottaa pikemminkin helpotuksen kuin pelon tuntein?

V

aihdevuodet ovat luonnollinen seuraus siitä, että lapsensaantiin tarkoitettu keho muuttaa muotoaan ja estrogeenin tuotanto hiljalleen hiipuu. – On hyvä muistaa, että vaihdevuodet ovat naisen elämään kuuluva vaihe, eivät sairaus. Myös oireet ja niiden kokeminen on hyvin yksilöllistä. On naisia, jotka tuskin huomaavat vaihdevuosia, mutta moni kärsii ainakin jossakin määrin kuumista aalloista ja yöhikoilusta, osa hyvinkin vaikeista oireista, jotka heikentävät merkittävästi elämänlaatua, filosofian maisteri ja tietokirjailija Varpu Tavi valottaa. Hän on sitä mieltä, että vaihdevuosioireisiin kannattaa hakea apua heti, kun ne haittaavat päivittäistä elämää. Lieviä vaihdevuosioireita voi Tavin mukaan ennaltaehkäistä ja hoitaa mainiosti ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla. – Paljon ja monipuolisesti kasviksia lautaselle, laadukasta kasvi- tai eläinproteiinia sekä monipuolisesti hyviä rasvoja. Sokerinsyönti kannattaa jättää juhlahetkiin ja liikunta toimii kokonaisvaltaisesti terveyttä edistävästi – kunhan se tehdään omaa kehoa kuunnellen, hän neuvoo.

”Vaihdevuodet ovat naisen elämään kuuluva vaihe, eivät sairaus.” -Varpu Tavi

Rohdokset hoitavat pehmeästi

Tavi liputtaa vaihdevuosioireiden hoidossa niin sanottujen pehmeiden hoitojen puolesta. – Olen asunut vuosia Saksassa, jossa asenne vaihdevuosien pehmeisiin hoitoihin on avoimempi kuin Suomessa. Saksassa käytetään siis koululääketieteessäkin rohdoksia vaihdevuosihoidoissa ja hormonikorvaushoitoa ehdotetaan lääkärin vastaanotolla yleensä vasta siinä vaiheessa, kun mikään muu ei auta. Toki Keski-Euroopassa on pitkät perinteet rohdoskasvien käytöstä luostarikulttuurin ansiosta. Esimerkiksi nukahtamisvaikeuksiin, stressin lievittämiseen ja mielentilaa tasoittamaan käytetään usein kärsimyskukkaa, kuten vaikkapa Vogelin Passifloraa, ja kuumiin aaltoihin puolestaan salviaa (Vogelin Menoforce Strong). Tavi vinkkaa myös, että silmien kuivuuteen – joka sekin on keski-ikäisillä naisilla hyvin tavanomainen vaiva – auttaa hyaluronihappoa ja silmäruohoa sisältävä Vogelin Silmätippa. – Pehmeiden hoitomuotojen hyvä puoli on mielestäni myös se, että niistä voi hyvin pitää taukoa esimerkiksi lomalla, jolloin elämässä on meneillään rennompi jakso. MH

A.Vogelin tuotteet löydät terveystuotekaupoistaja osastoilta sekä apteekista.

Lue lisää ja kysy Varpulta vaihdevuosista: vogel.fi


RAVINTOLISÄ

15

Suun hyvät bakteerit – koko kehon suojamuuri Suuhun kuuluvat omat suojaavat bakteerit, Streptococcus salivarius maitohappobakteerit ovat valtalaji. Noin 70% kehon tulehduksista on suussa. Ientulehdusbakteerien yhteys on osoitettu sydäntauteihin, diabetekseen ja jopa ylipainoon. Kliinisissä tutkimuksissa S. salivarius on vähentänyt tulehdusbakteerien määrää. Äidiltä lapselle. Raskauden aikana syljen koostumus muuttuu ja kariesriski lisääntyy. Äidin suun terveys on tärkeä, sillä vauva saa ensimmäiset bakteerinsa äidiltään.

Palauta voimasi, virkistä vointiasi

Diabetes altistaa ientulehduksille, parodontiitille ja reikiintymiselle. Parodontiitti tuhoaa hampaiden sidekudoksia ja tulehtuneen ientaskun vuotaa bakteereita koko elimistöön. Reikiintyminen viittaa huonoon verensokeritasapainoon. Vaikutuksia voi ehkäistä pitämällä bakteerit kurissa hammashygienialla ja lisäämällä suojabakteereita. Suun hiivoja ja aftoja voidaan ehkäistä maitohappobakteereilla. Hiivoja voi ilmestyä lääkehoitojen (astma) yhteydessä ja kuivan suun ongelmana (vanhukset). Antibiootit tappavat myös hyvät bakteerit! Lääkkeet, sairaudet, ravinto, suuvedet vaikuttavat suun mikrobistoon. Antibioottikuurin jälkeen mikrobisto voi olla epänormaali kuukausia ja ei-toivotut bakteerit voivat ottaa vallan. Hyvä mikrobisto saadaan takaisin käyttämällä suojabakteereita noin 2 kk.

Kivennäisaineita sisältävä Valmarin korjaa elimistösi happo-emästasapainoa edistäen normaalia energiaaineenvaihduntaa.

Luonnon omilla keinoilla voidaan parantaa suun terveyttä. Hammashygienia on tärkeintä, ja sitä tukevat hyvät bakteerit.

Valmarin sammuttaa närästyksen ja nopeuttaa hidastunutta vatsantoimintaa.

Asiantuntijana Annika Mäyrä, MML Apteekeista ja www.gutguide.com

Nauti tuttua kotimaista Valmarinia joka päivä.

Vanha kunnon

VALMARIN

R

jo vuodesta 1938

Korjaa elimistön happo-emästasapainoa sekä edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa luonnollisten kivennäisaineiden avulla. Apteekeista ja terveyskaupoista • valmarin.fi


MASSIIVIPUUTALO on enemmän

Timber-hirren TÄYDELLISEN PAINUMATON JOONAS MASSIIVI mullistaa hirsirakentamisen. JOONAS MASSIIVI mullistaa hirsirakentamisen.

Suunnittele vapaasti ja käytä mielikuvitustasi. Hirsi on nyt huoleton ja painumaton JOONAS MASSIIVI.

1 2

1

JOONAS MASSIIVI on tehty ristiinlaminoidusta puusta ja keskellä oleva, kantava pystypuu estää painumisen.

2

JOONAS MASSIIVI -hirren käyttäytymistä ei siis tarvitse erikseen opetella, vaan se on johdonmukaista. Hirsi on perinteisen pyöreäkulmainen tai moderni rakoprofiili.

Suunnittele vapaasti. JOONAS MASSIIVI on täysin painumaton ja stabiili hirsirakenne nykyaikaiseen rakentamiseen. Nyt voit suunnitella minkälaisen hirsirakennuksen tahansa eikä sinun enää tarvitse ajatella hirren painumista. JOONAS MASSIIVI on täysin painumaton. JOONAS MASSIIVI mahdollistaa monikerrosrakentamisen niin yksityiskoteihin kuin julkisiin rakennuksiinkin.

JOONAS MASSIIVI MULLISTAA HIRSIRAKENTAMISEN.

M a s t e r o f L o g A r t s (08) 450 770 www.timber-hirsi.fi

altavanti.fi

JOO NAS

Koti Kuntoon! kevät 2018  
Koti Kuntoon! kevät 2018  

Remontointi • Rakentaminen • Hyvää oloa kotona

Advertisement