__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

MAINOSLIITE

MAINOSLIITE

KESTÄVÄ YRITYS JA TIEDOSTAVA KULUTTAJA 2017

5.10.2017

Ekologisuus, energiatehokkuus, ympäristö ja työhyvinvointi

SE NYT VAAN ON TYHMÄÄ OLLA KIERRÄTTÄMÄTTÄ

Sivu 9 | Fortumin prosessin läpi pyöräytettynä muovijätteestä syntyy esimerkiksi aikaa ja säätä kestävää uusiomateriaalia.

Sivu 10 | Atria-tuotemerkin tuotteissa liha on aina suomalaista. Suomalainen liha on Atria-merkin ydintä.

Sivu 11 | Suomalaisen Evac Cleantechin jätevedenkäsittelylaitos puhdistaa 99 % suuren risteilyaluksen vedestä.

Jätä käytetyt elektroniikkatuotteet Gigantin myymälöiden kierrätyspisteeseen maksutta | Sivu 4

Sivu 8 | Oulun Energia näyttää suuntaa hajautettuun pientuotantoon ja energiatehokkuuteen pohjautuvilla tuotteilla ja palveluilla.

Sivu 11 | Domus Yhtiössä vastuullisuus on konkretiaa, jota tarkastellaan kokonaisvaltaisesti aina henkilöstön hyvinvoinnista tuotantoprosesseihin.

Sivu 6 | Laptin Tontista tuottoa taloyhtiöille -palvelu tiivistää kaupunkirakennetta ja tarjoaa taloyhtiölle mahdollisuuden rahoittaa remonttihankkeita.

Sivu 7 | Perho Green City Farmin oppimisympäristönä toimii Malmilla Longinojan pelto, joka on jo tuottanut ensimmäisen sadon.


2

KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Dansukker Taloussokeri on 100 % suomalainen sokeri Suomalaisen ruokaketjun monimuotoisuus

lisää kykyä selvitä hankalista tilanteista Kun suomalaista ruokaketjua tarkastellaan kestävän kehityksen näkökulmasta, on monimuotoisuus merkittävä lähtökohta. Ruokatuotantomme ripustaminen vain muutaman raaka-aineen varaan ei ole kestävää, vaan se köyhdyttää luonnon monimuotoisuutta ja osaamista. Onneksi Suomessa on laaja kirjo vanhoja ja uusia viljelykasveja, tuotantoeläinrotuja ja maatalouden työtapoja jotka ylläpitävät ja kehittävät luonnon monimuotoisuutta. Monimuotoinen maatalous vahvistaa Suomen resilienssiä eli kykyä selvitä hankalista tilanteista johtuipa ne luonnonilmiöistä, ulkoisesta uhkasta ja muusta poikkeustilanteesta. Tässä yhtälössä suomalainen raaka-ainetuotanto on tärkeä arvo, ja se heijastuu myös ruokateollisuuteen sekä kauppaan.

Tutkimuksessa ja jalostuksessa monimuotoisuus voidaan käsittää monipuolisena osaamisena, jota Suomesta löytyy yllin kyllin. Sitä tarvitaan jatkossakin, jotta pystymme kehittämään ruoka-alaa tulevaisuuden tarpeisiin. Hyvää Suomesta -merkki ruokatuotteessa on kuluttajalle helppo keino tehdä suomalainen ruokavalinta. Merkki kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa, suomalaisista raaka-aineista. Kiitos Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävien yritysten laajan kirjon, valikoimaa on ja monimuotoisuus kukoistaa tälläkin saralla! Ostamalla tänään suomalaista ruokaa, varmistat, että sitä on vielä sadankin vuoden kuluttua! Minna Asunmaa markkinointi- ja viestintäpäällikkö Ruokatieto Yhdistys ry

Tutun kidesokerin raaka-aine on kotimainen sokerijuurikas, jota viljelee Suomessa noin 700 viljelijää läntisessä ja eteläisessä Suomessa. Sokerin tie pellolta pöytään on lyhyempi kuin kenties luulitkaan. TEKSTI MIA HEISKANEN

Dansukker Taloussokeri on ainut, aidosti suomalainen kidesokeri, sillä sen raaka-aine on yksinomaan Suomessa viljelty sokerijuurikas. Sokerin tie pellolta pöytäänkin on lyhyt: Dansukker Taloussokerin raaka-aineena käytettäviä sokerijuurikkaita viljellään lähellä Säkylän sokeritehdasta. Viljelijät toimittavat juurikkaat tehtaalle, jossa sokeri uutetaan juurikkaista ja puhdistetaan kalkkimaitosaostuksella. Sokeria ei siis valkaista. Lopuksi sokeri kiteytetään ja kuljetetaan pakattavaksi Kirkkonummen Kantvikiin.

kasvien viherhiukkasissa. Tätä tapahtumaketjua kutsutaan yhteyttämiseksi. Sokeria syntyy toki kaikissa vihreissä kasveissa auringonvalon avulla, mutta sokeriruo’on ohella erityisesti sokerijuurikas on tehokas sokerin tuottaja. Sokerijuurikkaan tuottama sokeri varastoituu kasvin juuriosaan. Tiesitkö, että yhteen kiloon Dansukker Taloussokeria käytetään noin 14 suomalaisilla pelloilla kasvanutta sokerijuurikasta? Valitsemalla viisaasti voit vaikuttaa juurikkaanviljelyn ja sokerintuotannon tulevaisuuteen Suomessa!

SOKERI SYNTYY LUONNOSSA Oikea sokeri on puhdasta luonnon energiaa, sillä se syntyy auringonvalon vaikutuksesta

www.dansukker.fi/fi/tuotteet/ tuoteuutiset.aspx


KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE 2

Suomalaisen ruokaketjun monimuotoisuus lisää kykyä selvitä hankalista tilanteista

2

Dansukker Taloussokeri on 100 % suomalainen sokeri

3

Asiakas kaipaa läpinäkyvyyttä – ja parhaat yritykset tarjoavat sitä

4

Se nyt vaan on tyhmää olla kierrättämättä

6

Tontista tuottoa taloyhtiöille -palvelu tiivistää kaupunkirakennetta ja tarjoaa taloyhtiölle mahdollisuuden rahoittaa remonttihankkeita

7

Green City Farmin pelto tuottaa satoa ja hyvinvointia

8

Tarkoituksenmukaista ympäristötekniikan osaamista

8

Energia-ala tarvitsee edelläkävijöitä

9

Muovijätteestä saa arvokasta raaka-ainetta

10

Mistä ruoka tulee ja kuka sen tekee?

11

Suomalaisyrityksen osaaminen pitää Itämeren puhtaampana

11

Domus haluaa hoitaa yhteiskuntavastuun paremmin kuin laki vaatii

12

Kestävä kauppakeskus huomioi ympäristön kaikissa toiminnoissa

13

Kastelli Green™ on ekologinen puutalo pintaa syvemmältä

13

Fiksu liikkuminen kertoo yrityksen vastuullisuudesta

14

Digistä tehoa terveydenhoitoon

15

Puhtaampaa ilmaa hengittää

16

Uusiutuvan energian tuotanto ja energian varastoinnin merkitys

16

Muunneltavia ja ekologisia kouluja

17

Portaat eivät estä kotona asumista

18

Taikatahdissa opitaan myös luonnossa liikkumalla ja havainnoimalla

19

Kasvun siementen kylväjä

19

Parempaa toimintakykyä ja elämänlaatua

20

Nordautomation hallitsee tukinkäsittelyprojektien arvoketjun tuotteidensa ja toimintansa laatua vaalien

21

Arctic Biomaterials Oy:n biopohjaiset sekä biohajoavat komposiittimateriaalit ovat vaihtoehto perinteisille muoveille

21

Assemblin ketterät energiatehokkuuspalvelut – osaamista onnistuneeseen energiatehokkuushankkeeseen

22

Maailmaa voi parantaa myös säästämällä

3

ALKUSANAT

Tero Lausala

Asiakas kaipaa läpinäkyvyyttä

– ja parhaat yritykset tarjoavat sitä

Tervetuloa Kestävä yritys -julkaisun pariin Vastaava tuottaja: Silja Maimanen. Toimittajat: Mia Heiskanen, Maija-Liisa Saksa. Ulkoasun suunnittelu ja taitto: Hanna Voutilainen Painopaikka: Sanomapaino. Editor Helsinki Oy | www.editori.fi | Valtteri Rantalainen | p. 0405617703 | tuotanto@editorhelsinki.fi

Suomalaiset haluavat, että yritykset viestivät avoimesti ja läpinäkyvästi omasta toiminnastaan. Tällä on merkitystä ostopäätöksiin, sillä kuluttajat haluavat nykypäivänä tietää tuotteen raaka-aineiden alkuperän lisäksi myös valmistuksesta ja siihen liittyvistä eettisistä ja ympäristöllisistä vaikutuksista. Lisäksi koko toimitusketjun hiilijalanjälki ja jäljitettävyys kiinnostavat kuluttajaa. Tämä läpinäkyvyyden ja avoimuuden vaatimus on uusi normaali, jonka keskellä elämme. Kuluttajalle tuotteita tai palveluita tarjoavan yrityksen

on vastattava näihin tiedon tuotannon ja avoimen viestinnän tarpeisiin, jotta se on mukana kilpailussa. Varsinaista kilpailuetua syntyy usein siitä, että yritys pystyy myös kertomaan, miten sen toiminta tuottaa yhteiskunnallista hyvää – oli kyse sitten työpaikkojen luomisesta, yhteiskunnallisten ongelmien ratkomisesta tai verojalanjäljestä. Tutkimuksemme mukaan melkein 90% suomalaisista onkin valmis maksamaan enemmän tuotteista, jonka takana on yhteiskunnallista hyvää tuottava yritys.

Kuluttajan ostopäätökseen vaikuttaa myös yrityksen taustat – ketkä omistavat yrityksen ja mikä on heidän toimintamallinsa ja arvopohjansa? Yli 70% suomalaisista sanookin, että yrityksen taustalla on merkittävä vaikutus ostopäätökseen. Yrityksen kannattaa kertoa tarinansa avoimesti, helposti ja kiinnostavasti.

Tero Lausala toimitusjohtaja Suomalaisen Työn Liitto

11.10.2017 KLO 13 www.ttl.fi/avoimetovet Tervetuloa katsomaan, mitä Työterveyslaitos tekee kestävän työelämän puolesta! Avoimet ovet toimipisteissämme Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Ohjelmassa tietoiskuja, asiantuntijatapaamisia, laboratoriokäyntejä, esittelypisteitä, kilpailuja ja kahvia.

kestava yritys ilmoitus.indd 1

2.10.2017 10:55:03


4

KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Se nyt vaan on tyhmää olla kierrättämättä Tiesitkö, että voit yksityishenkilönä jättää käytetyt elektroniikkatuotteet Gigantin myymälöiden kierrätyspisteeseen maksutta – riippumatta siitä mistä tuote on ostettu. Gigantti varmistaa, että laite kierrätetään oikeaoppisesti ja mahdollisimman ympäristöystävällisesti. TEKSTI MIA HEISKANEN KUVAT GIGANTTI

Gigantin myymälät ovat olleet virallisia sähkö- ja elektroniikkajätteen vastaanottopisteitä vuodesta 2004. Se tarkoittaa, että myymälöiden yhteydessä oleviin kierrätyspisteisiin voi palauttaa maksutta kaikki vanhat kierrätettävät sähkölaitteet.

luontoa. Kierrätyksessä vanhoista laitteista saadaan raaka-aineita ja materiaalia teollisuuden käyttöön, logistiikkapäällikkö Petri Saarinen toteaa. Gigantin yhteistyökumppanina toimii Kuusakoski, joka hoitaa kierrätyksen lain ja asetusten mukaisesti.

”TIESITKÖ, ETTÄ MUOVIPUSSIT OVAT OLLEET GIGANTISSA VUODESTA 2016 MAKSULLISIA, KOSKA ELEKTRONIIKKAJÄTTI HALUAA NÄIN KANNUSTAA ASIAKKAITA POHTIMAAN MUOVIPUSSIN TARPEELLISUUTTA JA AUTTAA NÄIN VÄHENTÄMÄÄN MUOVIJÄTTEEN SYNTYMISTÄ? ”

– Olemme Suomen suurimpia sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanottaja, sillä myymälöidemme kautta kiertää vuositasolla noin 8 miljoonaa tonnia elektroniikkatuotteita. Sähkö- ja elektroniikkalaiteromut on syytä viedä kierrätykseen, jotta ne eivät päädy kuormittamaan

Saarisen mukaan myös laitteiden tietoturvallisuuskin on huomioitu. – Tietoa sisältävät laitteet, kuten tietokoneet, tabletit ja puhelimet, voi palauttaa Gigantin henkilökunnalle, jotka huolehtivat ne lukollisiin tietoturva-astioihin. Kierrätyksessä laitteiden muistikapasiteettia sisäl-

tävät komponentit tyhjennetään tai murskataan. Yllättävän vähän meille kuitenkin tuodaan tämän tyyppisiä tuotteita kierrätykseen, vaikka palvelu löytyy kaikista myymälöistämme.

TUOTTEET KOTIIN EKOKULJETUKSELLA Gigantti on vuodesta 2015 alkaen tarjonnut pääkaupunkiseudun myymälöistään myös kotiinkuljetusta, jolla vaikkapa televisio kuljetetaan kotiin kaasu- tai sähkövoimalla. Takana on jo lähes 2 000 ekologista pikakuljetusta, mikä tarkoittaa kymmeniä tuhansia vähäpäästöisiä kilometrejä ja tuhansia kiloja vähemmän hiilidioksidi- ja muita päästöjä. Gigantin ekokuljetuskumppani A2B kuljettaa 30 autolla, joista 28 pakettiautoa kulkee kotimaisella jätteistä tehdyllä biokaasulla ja kaksi sähköautoa tuulivoimalla – pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella.

– Emme peri ekokuljetuksista ekologisen kuljetuksen lisää, jotta hinta ei muodostu esteeksi kotiinkuljetuksen tilaamiselle tai ympäristösäästöille. Saarinen muistuttaa, että Gigantti noutaa toki myös uuden tuotteen kotiinkuljetuksen yhteydessä vanhat laitteet asiakkaalta, mutta se on

maksullinen palvelu. Tälläkin tavoin kiertää vuosittain jo merkittävä määrä elektroniikkaa.

PELATAANKO TETRISTÄ? Jätteiden tehokkaan lajittelun ja kierrätyksen lisäksi Gigantissa kiinnitetään huomiota ympäristöystävällisyyteen myös kuljetusten optimoinnilla.


KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

KNOWHOW on Gigantin oma palveluvalikoima, johon kuuluvat kodinelektroniikan asennus-, huolto- ja tukipalvelut.

NYT VOIT TIENATA RAHAA KIERRÄTTÄMÄLLÄ MYYMÄLÄÄN VANHAN PUHELIMEN, TABLETIN, MACBOOKIN TAI IMACIN. KLIKKAA ITSESI OSOITTEESEEN GIGANTTI.FI/HYVITYSLASKURI JA KATSO KUINKA PALJON VOIT SÄÄSTÄÄ KIERRÄTTÄMÄLLÄ!

– Olen leikkisästi todennut, että varastokaverimme ovat alansa huippuja Tetriksen pelaamisessa eli siinä, kuinka tehokkaasti kierrätystuotteiden kontit täytetään lattiasta kattoon minimoidaksemme kuljetuskerrat. Teemme myös kerran kuussa Kuusakosken kanssa tilannekatsauksen, jossa käymme läpi, kuinka voisimme entisestään tehostaa kuljetuksia heidän suuntaansa. Iso kiitos henkilöstöllemme, joka on sisäistänyt vihreät arvot todella hienosti, Saarinen kiittelee.

EI AUTOLLA TÖIHIN Jotain vihreiden arvojen sisäistämises-

tä kertoo sekin, että Gigantin hallinto muutti kesäkuussa Helsingin ydinkeskustaan Sanomataloon. – Kenelläkään ei ole enää autopaikkoja eli kuljemme töihin julkisilla liikennevälineillä, jalan tai pyöräillen. Se on iso juttu, sillä aiemmin suurin osa joutui kulkemaan Vantaan toimipisteeseen autolla.

VASTUULLISTA ASIAKASPALVELUA Gigantissa korostetaan vastuullisuutta myös asiakaspalvelussa. Käytännössä se tarkoittaa, että sen sijaan, että asiakkaalle myydään laite, arjen työssä huomioidaan, miten asiakasta

voidaan auttaa hyödyntämään nykyteknologian suomat mahdollisuudet parhaalla mahdollisella tavalla. Siihen liittyy Saarisen mukaan olennaisesti vastuu. – Meidän on kyettävä ratkaisemaan ihmisten teknologialähtöisiin arjen pulmiin myymälöissä, verkossa ja puhelinneuvonnassa. Meidän tehtävämme on opastaa asiakasta käyttämään laitteita. Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on tänä päivänä enemmän kuin koskaan ennen, sillä voimme opastaa ongelmatilanteissa joko puhelimitse, myymälässämme tai etäyhteyden avulla. Eritoten After Sales -palveluissa tarvitaan järeää tuo-

teosaamista ja usein psykologistakin ongelmanratkaisutaitoa. KNOWHOW on puolestaan Gigantin oma palveluvalikoima, johon kuuluvat kodinelektroniikan asennus-, huolto- ja tukipalvelut. – Autamme asiakkaita laitteiden toimituksissa, käyttöönotossa ja mahdollisissa ongelmatilanteissa. Siirrämme myös tärkeät tiedostot ja yhteystiedot vanhasta laitteesta uuteen sekä asennamme kodinkoneet, jotta asiakkaan digitaalinen arki olisi huolettomampi. www.gigantti.fi

NÄIN KIERRÄTÄT LAITTEESI GIGANTISSA Voit jättää käytetyt elektroniikkatuotteet mihin tahansa Gigantin myymälän kierrätyspisteestä maksutta – riippumatta siitä mistä tuote on ostettu.  • Tietoa sisältävät laitteet voi palauttaa Gigantin henkilökunnalle, jotka huolehtivat laitteet lukollisiin tietoturvaastioihin. • Sähkö- ja elektroniikkalaite tulee toimittaa ilman tuotepakkauksia, ohjekirjoja tai muuta oheismateriaalia (esim. dvd- tai cd-manuaali) • Pölynimurit toimitetaan kierrätykseen ilman pölypusseja.

5


6

KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

”Täydennysrakentamisella kustannamme merkittävän osan putkiremontin kustannuksista.” -Hannu Rinne hallituksen puheenjohtaja, As Oy Ulvilantie 10, Helsinki

Kuvassa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Rinne vasemmalla ja oikealla Laptin Tuomas Lindfors.

TONTISTA TUOTTOA -PALVELUN HYÖDYT TALOYHTIÖLLE: +tiivistää kaupunkirakentamista +olemassa olevan infran hyödyntäminen +helpottaa taloyhtiöiden saneeraushankkeiden rahoitustaakkaa +vanhojen asuntojen arvonnousu +piha-alueiden päivittyminen +parempi elämänlaatu uudessa kohteessa esteettömyyden ansiosta

Tontista tuottoa -palvelu taloyhtiöille tiivistää kaupunkirakennetta ja tarjoaa taloyhtiölle mahdollisuuden rahoittaa remonttihankkeita Laptin Tontista tuottoa -palvelun avulla taloyhtiö voi rahoittaa jopa 50 % putkiremontin kustannuksista. Se tiivistää myös fiksusti olemassa olevaa kaupunkirakennetta. TEKSTI MIA HEISKANEN

Täydennysrakentaminen on kaupungistumisen kiihtyessä ekologisesti kestävää ja taloudellisesti järkevää, koska infra ja palvelut ovat täydennysrakennettavilla alueilla jo olemassa. Monessa kasvukeskuksessa on meneillään myös ratahankkeita, jolloin täydennysrakentaminen tarjoaa mahdollisuuden saattaa yhä suurempi joukko asukkaita toimivan julkisen liikenteen lähettyville. Täydennysrakentaminen on julkisen sektorin näkökulmasta taloudellinen vaihtoehto, sillä se ei edellytä merkittäviä lisäinvestointeja infraan. Näin se tukee kestävää kehitystä. Samaan aikaan moni taloyhtiö kipuilee mittavia investointeja vaativien saneeraustarpeiden äärellä. Etenkin linjasaneeraukset haastavat monen taloyhtiön ja yksittäisen osakkaan kantokyvyn. – Taloyhtiössä ei kenties ole ajateltu, että sillä on hyödyntämätöntä tonttialaa, jota kehittämällä asuntoyhtiö voisi rahoittaa esimerkiksi merkittävän osan tulevasta linjasaneerauksestaan ja luoda osakkaille arvonnousua koko alueen yleisilmeen kohentuessa, Laptin hankekehitysjohtaja Tuomas Lindfors kertoo.

saneeraushankkeiden rahoitustarvetta avaimet käteen -palvelullamme. Se on taloyhtiölle erittäin varteenotettava vaihtoehto, sillä taloyhtiö voi täydennysrakentamishankeen ansiosta kattaa jopa 50 % putkiremontin kustannuksista.

TONTISTA TUOTTOA PALVELU TALOYHTIÖILLE

Se, että tontille rakennetaan uusi rakennus, kumuloi monenlaisia hyötyjä taloyhtiölle. – Uusi tontille rakennettava rakennus kohentaa myös piha-alueen

Lapti tarjoaakin taloyhtiöille helpotusta Tontista tuottoa -palvelulla. -Tavoitteena on helpottaa taloyhtiöiden

Alueen vanha asuntokanta määrä = 100, hintataso = 100

Vaikuttaa välittäjien hintapyyntöihin

matemaattinen keskiarvo nousee

Alueelle rakennettavat uudet asunnot määrä = 20, hintataso = 130

Uusi asuntokanta määrä = 120, keskihintataso = 105

keskiarvo tarttuu vanhalle alueelle

LAPTI HOITAA PROSESSIN ALUSTA LOPPUUN Mitä Tontista tuottoa -palvelu käytännössä tarkoittaa? – Muutosprosessi käynnistyy aina Laptin veloituksettomalla tontin tuottomahdollisuuksien arvioinnilla. Mikäli taloyhtiö päättää sen jälkeen käynnistää hankkeen, hoidamme koko prosessin taloyhtiön edustajana viranomaisten suuntaan. Se tarkoittaa, että teetämme arkkitehtisuunnitelmat, neuvottelemme kaavoituksesta, ohjaamme kaavoitusprosessia ja ostamme tai vuokraamme tontin taloyhtiöltä. Näin taloyhtiön tontille syntyy uusi rakennuspaikka, jolle rakennamme uuden kohteen. Voimme sopia taloyhtiön kanssa samalla myös piha-alueiden päivityksestä, Lindfors jatkaa.

ARVONNOUSUA TAI PAREMPAA ELÄMÄNLAATUA

Alueen vanha asuntokanta määrä = 100, uusi hintataso = 105 Vaikuttaa välittäjien hintapyyntöihin

matemaattinen keskiarvo nousee

Alueelle rakennettavat uudet asunnot määrä = 20, hintataso = 130

Uusi asuntokanta määrä = 120, keskihintataso = 109

monesta syystä johtuva arvonnousu koskee koko vanhaa aluetta

Alueen asuntokannat arvo nousee määrä = 120, uusi hintataso = 130

Alueelle rakennetaan lisää palveluja ja työpaikkoja, ympäristöä kohennetaan

Uusien asuntojen osuus koko asuntokannasta vaikuttaa koko alueen keskimääräiseen hintatasoon. Lähde: VTT

ilmettä ja nostaa samalla vanhojen asuntojen arvoa. Mikäli täydennysrakentamisen yhteydessä alueelle tulee myös lisää palveluja ja työpaikkoja sekä samalla kohennetaan alueen ympäristön laatua nousee arvo entisestään. Tällaisessa tilanteessa alueen arvonnousuun on mahdollista aikaansaada itseään ruokkiva positiivinen kierre. – Käytämme suunnittelussa aina kokeneita ja kuhunkin kohteeseen parhaiten sopivia suunnittelijoita, jotta lopputulos istuu hyvin olemassa olevaan ympäristöön. Muutos voi

LISÄRAKENTAMISTA KOKO SUOMEN LAAJUISESTI

kohteet ovat olleet hyvin haluttuja. Moni uudiskohde on nimittäin rakennettu alueelle, jossa ei ole välttämättä ollut tarjolla uudiskohteita. Teemme lisärakentamista yhteistyössä taloyhtiöiden kanssa kasvukeskuksissa koko Suomen laajuisesti, joten jos kiinnostusta löytyy, kannattaa olla yhteydessä Laptin hankekehitykseen, Lindfors vinkkaa.

Lapti on jo toteuttanut useita lisärakentamiskohteita pääasiassa pääkaupunkiseudulla. – Kysyntää on tullut kiitettävästi taloyhtiöiden suunnalta ja toteutetut

Kiinnostuitko? Katso yhteystiedot osoitteesta www.lapti.fi/tontistatuottoa

tarjota vanhan taloyhtiön asukkaille myös mahdollisuuden parantaa omaa elämänlaatua etenkin, jos nykyisestä asuintalosta puuttuu hissi ja viereen nousee uusi yhtiö, jossa on hissi ja esteettömyys muutoinkin huomioitu, Lindfors toteaa.


KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Green City Farmin ympärivuotisena Personal Farmerina toimii Mari-Johanna Rintamäki (kuvassa vasemmalla).

Green City Farmin pelto tuottaa satoa ja hyvinvointia Perho Green City Farmin oppimisympäristönä toimii Malmilla Longinojan pelto, joka on jo tuottanut ensimmäisen sadon. Tiesitkö, että sinullakin on mahdollisuus liittyä sato-osuudella osaksi ainutlaatuista hyvinvoinnin verkostoa? TEKSTI MIA HEISKANEN

Perho Liiketalousopiston Malmin kampuksen kupeesta Helsingin kaupungilta vuokrattu 1,2 hehtaarin peltoalue on kiinteä osa oppilaitoksen toiminta- ja opetussuunnitelmaa. Perho Green City Farmilla ravintola-, matkailu- ja liiketalouden opiskelijat pääsevät kokemaan ruoan kestävän tien ekologiselta pellolta keittiöön ja asiakkaan pöytään. Ilmiöpohjaiseen pelto-oppimisympäristöön voidaan kytkeä niin yrittäjyyttä, markkinointia kuin tuotekehitystä. – Haluamme luoda pellon ympärille yhteisöllisen ja gastronomisen verkoston, jossa viljelijät, opiskelijat, opettajat ja sidosryhmät edistävät terveellisen, ravitsemuksellisen ja maistuvan ruokakulttuurin kehittymistä Suomessa, rehtori Juha Ojajärvi kertoo.

PELTO ON UUDENLAINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ Koulutusteknologian kehittämispäällikkö Jarmo Åken luotsaamana luomu- ja biodynaaminen peltoviljely käynnistyi viime keväänä maanparannustoimenpiteillä. – Ensimmäisen vuoden viljelysuunnitelmassa oli viisi vihanneslajia, seuraavana vuonna 15 ja kahden vuoden kuluttua tavoitteena on viljellä pellolla 30 eri lajiketta pellon maaperää samalla luonnollisin menetelmin kunnostaen. Ensimmäinen sato onnistui hyvin viileästä kesästä huolimatta ja kaikki lajikkeet lähtivät hienosti kasvamaan. Opiskelijat ja opettajatkin ovat olleet innolla mu-

kana peltoprojektissa ja pellolla on järjestetty jopa liikuntatunteja. Eri koulutusalueet yhdistävä toiminta tukee hienosti tulevaisuuden ammattitaitoja ja uskomme, että näin voi jopa syntyä uusia ammattinimikkeitä.

”PELLON YMPÄRILLE VOI SYNTYÄ KESTÄVÄN GASTRONOMIAN OPPIMISKESKUS” – Perho liiketalousopiston pidemmän tähtäimen suunnitelmana on kerätä pellon ympärille toimijoita, joiden kautta syntyy kestävän gastronomian oppimiskeskus. Kattomme alla toimii urheiluoppilaitos, joten voi olla, että tutkimme tulevaisuudessa vaikkapa urheilugastronomiaa luomu- ja lähiruuan näkökulmasta, Ojajärvi lisää.

SINÄKIN VOIT OMISTAA PELTO-OSUUDEN! Green City Farmin pelto on tuottanut ensimmäisen sadon ja nyt Longinojan pellon päälle rakennetaan ruokaosuuskunta, joka pilkotaan sato-osuuksiin. – Se tarkoittaa, että yksityishenkilö tai yritys voi ostaa sato-osuuden. Se velvoittaa noin 15 työtuntiin pellolla, mutta vastineeksi osuuden haltija saa juhannuksesta marraskuun alkuun viikottain oman pellon antimia sisältävän satokassin, johon ravintolakoulu Perhon opiskelijat saattavat sujauttaa mukaan myös reseptiikkaa. Pelto ja Malmin kampus

Green City Farmin ensimmäisiä Kekrijuhlia vietettiin 22.9.2017. Oman pellon puutarhurit kertoivat biodynaamisesta kaupunkiviljelystä ja esittelivät satokauden tuotteita, joita pääsi myös maistamaan.

tuottavat tulevaisuudessa sato-osuuksien haltijoille myös muita virikkeitä, mahdollisuuksia osallistua kaupunkiviljelyyn, ruoanvalmistukseen sekä tietysti vuosittaiseen Kekrijuhlaan, Åke vinkkaa.

SATOKASSIIN MYÖS MALMIN MEHILÄISTEN HUNAJAA Ensi vuonna Perho liiketalousopiston katolle muuttavat Töölöstä ravintolakoulu Perhon maalaisserkut, jotka pörräävät Malmin kampuksen katolla, pölyttävät Green City Farmin

peltoa ja tuottavat hunajaa. Kun on hunajasadon aika, sato-osuuksien haltijat voivat saada satokasseihinsa myös Malmin mehiläisten hunajaa! Seuraa Green City Farmin toimintaa osoitteessa www.perhofarm.fi

Kiinnostaako Green City Farmin sato-osuus? Kysy lisää Juha Ojajärvi, rehtori ja toimitusjohtaja puh. 0400 939 269, juha.ojajarvi@perho.fi

Perho Green City Farmin tavoitteena on edistää konkreettisesti kansalaisten terveyttä, kestävää hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä sekä vähentää eriarvoisuutta. Hankkeessa rakennetaan kumppanuustilan toiminnan ympärille yhteinen pelto ja keittiö, jossa kasvatetaan yhdessä ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää ruokaa sekä tarjotaan pellon antimia. Perho Green City Farm -pääyhteistyökumppanit: Fazer Food Services Oy, Setlementtiasunnot Oy, Viittakivi Oy, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

7


8

KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Tarkoituksenmukaista

ympäristötekniikan osaamista AX-Suunnittelu on neljän yhtiön rypäs, jonka yhtenä vahvuutena on ympäristöasioiden hallinta. Jututimme ympäristöyksikön johtaja Seppo Heinästä, joka valottaa yhtiön toimintaa. TEKSTI MIA HEISKANEN

osaajia. Toimintamme perustuu aina laatuun eli panostamme asiakastyytyväisyyteen ja olemmekin siinä onnistuneet, sillä asiakassuhteemme ovat pitkäaikaisia. Osa asiakkaista on ollut mukana yhtiön perustamisesta lähtien. Seppo Heinänen

AX-Suunnittelu aloitti toimintansa keväällä 1993 ja kokonaisuuden muodostavat Insinööritoimisto AX-LVI Oy, AX-Prosessit Oy, Axovaatio Oy ja AX-Konsultit Oy. AX-Suunnittelu on teknisen alan suunnittelu- ja konsulttitoimisto, jonka osaamisalueita ovat talotekniikka, ympäristötekniikka, energialaitokset, maakaasu- ja kaukolämpöverkostot, prosessisuunnittelu, lämpöpumpputekniikka, mittauspalvelut ja puhdastilat. Yhtiön omistuspohja on poikkeuksellinen. – Yhtiöt ovat täysin henkilökunnan omistamia. Se tuo toimintaamme vakautta ja olemmekin rekrytoineet viime vuosina runsaasti uusia

YMPÄRISTÖTEKNIIKAN VAHVA OSAAJA Yhtiön työntekijöillä on pitkä kokemus ympäristötekniikan saralta. – On ollut ilo huomata, että yritykset ymmärtävät tänä päivänä, että heillä on velvoitteita yhteiskuntaa kohtaan. Oma viestini onkin, että ympäristöasioihin kannatta panostaa. Se vaatii hieman investointeja, mutta maksaa itsensä takaisin. AX-Suunnittelu auttaa asiakkaita täyttämään erilaiset ympäristövaatimukset, tekee mittauksia ja konsultointia. – Olemme auttaneet satoja yrityksiä saavuttamaan ympäristötavoitteensa ja minimoimaan ympäristövaikutukset.

YMPÄRISTÖASIOIDEN TULKKI Alati muuttuva lainsäädäntö luo yrityksille velvoitteita. – Olemmekin usein asiakkaan apuna keskusteluissa viranomaisten suuntaan: teemme säädösten mukaiset selvitykset ja autamme ymmärtämään lainsäädännön koukeroita.

TURVALLISUUSTEKNIIKKA TAPETILLA Turvallisuustekniikka on ollut Heinäsen mukaan viime aikoina vahvasti tapetilla. – Tästä hyvä esimerkki ovat kemikaaliriskikartoitukset, joihin panostetaan muuttuneen kemikaalilainsäädännön myötä. Teolliset toimijat joutuvat puntaroimaan, mitä muuttunut lainsäädäntö tarkoittaa ja millaisia selvityksiä se heiltä edellyttää. Meiltä löytyy siihen vahvaa asiantuntemusta, sillä olemme alusta lähtien perustaneet asiantuntemuksemme vaarallisten prosessien, toimintojen ja aineiden perusteelliseen tuntemiseen.

MALLINNUKSIA, SELVITYKSIÄ JA MITTAUKSIA Ja olipa kyse työhygienia, työympäristö, päästö-, sisäilmasto-, työhygienia-, melu-, LVI- tai energia-asioiden mallinnuksista, selvityksistä ja mittauksista, apu löytyy AX-Suunnittelusta. – Mittaustoimintamme on käytännönläheistä ja tarkoituksenmukaista.

Laadimme tuloksista kansantajuiset selvitykset toimenpide-ehdotuksineen. Lisätietoa: www.ax.fi

Energia-ala tarvitsee

edelläkävijöitä Perinteinen keskitetty ja isoihin voimalaitoksiin perustuva energia-ala on murroksessa. Asiakkaan rooli muuttuu yhä keskeisemmäksi, ja kuluttajasta tulee energian tuottaja. TEKSTI MIA HEISKANEN KUVA MARIKKI LEIVO

Oulun Energia näyttää suuntaa hajautettuun pientuotantoon ja energiatehokkuuteen pohjautuvilla tuotteilla ja palveluilla, joiden fokus on uusiutuvassa energiassa, etenkin auringossa. – Tulevaisuudessa energiantuottajia eivät ole vain isot voimalaitokset, vaan kuluttajat osallistuvat yhä enemmän oman energiansa tuottamiseen ja kulutuksen optimointiin yhteistyössä Oulun Energian kaltaisten operaattorien kanssa, myyntijohtaja Seppo Tuomi kuvailee.

LÄHTÖLAUKAUKSENA VIHREÄT SÄHKÖSOPIMUKSET Oulun Energia toi markkinoille vuonna 2009 uusiutuviin energialähteisiin pohjautuvat sähkösopimukset hieman eri tavalla kuin muut. – Perustimme ympäristötilin, jonne ohjautuu asiakkailta pieni osa vihreiden sähkösopimusten hinnasta. Me puolestamme maksamme

ympäristötilille euron jokaista asiakkaalta tullutta euroa kohden, Tuomi kertoo. Ympäristötilin varoilla tuetaan uusiutuvien energiamuotojen tutkimusta ja tuotekehitystä, ympäristötekoja sekä energiansäästöön kannustavia hankkeita. Varojen käyttöä ohjaa Pohjoista voimaa -ympäristöraati, jossa on asiantuntijajäsenten lisäksi edustettuna myös kuluttaja- ja yritysasiakkaat.

TODELLISTA LÄHIENERGIAA SUORAAN PIENTUOTTAJALTA Vuoden ilmastoteoksi 2014 valittu Farmivirta oli ja on edelleen täysin uudenlainen toimintamalli sähkömarkkinoilla Suomessa ja koko EU:n alueella. – Farmivirta on sähkösopimus, joka mahdollistaa pientuotannon myymisen suoraan kuluttajille. Tuottaja itse hinnoittelee omasta käytöstään ylijäävän sähkön ja me

Toppilan aurinkoseinä

toimimme välittäjänä. Eli voit ostaa vaikkapa Vakkolan Voiman vanhoissa vesivoimaloissa tuotettua sähköä, Tuomi kuvaa.

PUHDASTA ENERGIAA AURINGOSTA Vihreiden sähkösopimusten ja Farmivirran jälkeen pohjoisessa on keskitytty aurinkoon. Oulun Energialla on noin 10 prosentin markkinaosuus koko Suomen aurinkopaneelikaupasta. – Aurinko on kovassa nosteessa koko Suomessa. Meidän valoisat kesäyöt kompensoivat pimeää tal-

vea, joten paneelien hankinta on kannattavaa. Järjestelmä pitää vain mitoittaa oikein oman kulutuksen ja asennuspaikan mukaan, Tuomi muistuttaa. Koska kaikilla ei ole mahdollista hankkia omaa aurinkovoimalaa, Oulun Energia toi kesällä 2016 myyntiin Suomen ensimmäisen aurinkosähkösopimuksen. – Aurinkovirran sähkö tuotetaan Toppilan voimalaitoksen aurinkovoimalassa. Lisäksi sitä tuottavat useat pientuottajat, jotka myyvät meille omasta käytöstään ylijäävän aurinkosähkön, Seppo Tuomi kertoo.

OULUN ENERGIA Käy tutustumassa innovatiivisiin sähkötuotteisiin ja palveluihin osoitteessa oulunenergia.fi tai ota yhteyttä Pohjoista voimaa asiakaspalveluun

Pohjoista voimaa - oulunenergia.fi -yhdistelmät pienikokoisiin painatuksiin

Pohjoista voimaa kaksirivinen - oulunenergia.fi -yhdistelmä keskitetty, pysty

Pohjoista voimaa kaksirivinen - oulunenergia.fi

osm@pohjoistavoimaa.fi puh. 08 558 43100 www.oulunenergia.fi

Pohjoista voimaa - oulunenergia.fi -yhdistelmä


KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

9

Muovijätteestä saa arvokasta raaka-ainetta

Erikseen lajittelemallasi muovipakkauksella on kierrätettynä arvoa, sillä Fortumin prosessin läpi pyöräytettynä muovijätteestä syntyy esimerkiksi aikaa ja säätä kestävää uusiomateriaalia. TEKSTI MIA HEISKANEN

– Haluamme muovin kiertävän niin kauan kuin sillä on arvoa, Fortumin kierrätys- ja jäteratkaisut -liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Tero Holländer toteaa. Holländerin edustaman Fortumin liiketoiminnan perustehtävän voisi kiteyttää lauseeseen enemmän arvoa jätteistä. – Haluamme hyödyntää muovijätteen maksimaalisesti ja valmistaa siitä muoviteollisuudelle uusioraaka-ainetta sekä käyttää materiaalia myös omien tuotteidemme valmistuksessa. Visiomme For a cleaner world kertoo siitä, että haluamme johtaa muutosta kohti resurssien optimaalista käyttöä ja puhtaampaa maailmaa. Tavoitteemme on tulevaisuudessa kierrättää yhä moninaisempia jätevirtoja ja tuoda teollisuuden käyttöön uusia kierrätysperäisiäraaka-aineita. On tärkeää, että Suomessa syntyvää muovijätettä pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon kotimaisen muoviteollisuuden raaka-aineena.

MAKKARAPAKETILLA ON MERKITYSTÄ Istumme haastatteluhetkellä Fortumin Riihimäen toimipisteessä, missä sijaitsee edistyksellinen Kiertotalouskylä. Kiertotalouskylän Muovijalostamossa käsitellään vuositasolla noin 20 000 tonnia teollisuudelta, kaupalta ja kotitalouksilta kerättyä muovijätettä.

– Muovijalostamomme on ainoa Pohjoismaissa, joka käsittelee myös kuluttajien sekajätteestä eroteltua muovia aina valmiiksi teollisuuden raaka-aineeksi saakka, Holländer kertoo ja painottaa, että kuluttajilla on erittäin tärkeä rooli suomalaisessa kiertotaloudessa. – Se, että meillä on laitos, ei yksin riitä. Lajittelu kotona ja esimerkiksi muovipakkausten kierrättäminen keräyspisteiden kautta on ensiarvoisen tärkeää, jotta saamme tänne hyvää ja laadukasta materiaalia jatkojalostettavaksi.

MITÄÄN EI HEITETÄ PENKKAAN Kiertotalouskylään päätyvät kaikki Suomessa kerätyt kuluttajien muovipakkausjätteet. – Muovi ei ole yksinkertainen kierrätysmateriaali, mutta laitoksemme on varustettu edistyksellisellä teknologialla, joten täällä voidaan kierrättää myös haastavat muovijakeet uudelleen raaka-aineeksi. Tuotemyynnistä vastaava Kirsi Rantala valottaa prosessia esimerkein. – Puhtaista raaka-aineista syntyy Fortum CIRCO® -granulaattia eli muovinappulaa, josta muoviteollisuus voi valmistaa esimerkiksi kukkaruukkuja, kastelukannuja ja muovikasseja. Teollisuudelta kerätystä

lajitellusta tuotantohylystä ja muovijätteestä valmistamme Fortum CIRCO® -kierrätysmuoviprofiilia. Fortum CIRCO® -kierrätysmuoviprofiiliin toimitamme myös omasta muovijalostamostamme syntyvää tuotantohylkyä.

”CIRCO®-PROFIILI ON KESTÄVÄ JA PITKÄIKÄINEN VALINTA” Mikäli muovi ei kelpaa granulaatin tai profiilin valmistukseen, siitä tehdään polttoainetta teollisuuslaitosten rinnakkaispolttoon. Jäljelle jäävä kiertätykseen ja rinnakkaispolttoon kelpaamaton materiaali hyödynnetään energiana omassa voimalaitoksessa, josta se päätyy kaukolämpönä Riihimäen ja Hyvinkään lämpöasiakkaille.

Ulkosuihkun seinäsäleikkö ja lattia on rakennettu CIRCO®-profiileista, jotka kestävät ulkonakin lähes ikuisesti. Tikkuuntumaton pinta on helppohoitoinen ja hygieeninen. Saatavilla rautakauppojen tilausvalikoimista.

taan korkeaa kosteuden- ja kulutuksenkestoa ja mikä parasta, niitä voidaan jyrsiä, sahata, porata, naulata ja ruuvata. Muoviprofiilit on myös helppo pitää puhtaana, sillä ne kestävät pesua ja kemikaaleja, eikä materiaali ime vettä. Laajaan valikoimaan kuuluvat lautojen lisäksi erilaiset palkit, rimat ja tolpat. Läpivärjättyjä profiileja ei tarvitse maalata, eikä niiden sävy haalistu, joten ne ovat todella kestävä ja pitkäikäinen valinta, Rantala tiivistää tuotteen edut.

FORTUM CIRCO® KESTÄÄ AIKAA JA KULUTUSTA Fortum tosiaan kehittää ja valmistaa kierrätysmuovista myös omia tuotteita. Tästä hyvä esimerkki on CIRCO ® -kierrätysmuoviprofiili, joka on kestävä materiaali moniin eri käyttökohteisiin. CIRCO®-profiileja voidaan käyttää kohteissa, joissa on yleensä totuttu käyttämään puuta tai betonia. – Muoviprofiilit soveltuvat erinomaisesti kohteisiin, joissa vaadi-

FORTUM Kiinnostuitko? www.fortum.com/wastesolutions Soita asiakaspalveluumme 010 7551 625 tai lähetä viestiä asiakaspalvelu@fortum.com

Tiesitkö, että oikein käsiteltynä voiteluöljytkin voivat kiertää loputtomasti? Suomessa syntyy vuosittain tuhansia tonneja uudistamiskelpoisia kirkkaita käytettyjä voiteluöljyjä. Käytetyt voiteluaineet ovat vaarallista jätettä ja ne tulee toimittaa asianmukaisesti keräilyyn. Öljyjätteen polttaminen ilman asianmukaista lupaa on kielletty. Fortum valmistaa Jämsänkosken toimipisteessä kirkkaista jäteöljyistä ketjuvoiteluöljyjä metsäteollisuuden kuljettimiin. – Puhdistamme ja jatkojalostamme teollisuuden kirkkaat käytetyt hydrauliikka- ym. öljyt ketjuvoiteluöljyiksi. Kuluttajatuotteemme on nimeltään Metsuri-teräketjuöljy, jota käytetään moottorisahoissa. Tähän prosessiin tarvitsemme korkealaatuista raaka-ainetta, jota keräämme suoraan tuottajilta, öljyjen tuotemyyntipäällikkö Martti Pentikäinen Fortumilta kertoo.


10 KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Mistä ruoka tulee ja kuka sen tekee? Suomessa keskustellaan ruoan alkuperästä hyvin paljon, monella tasolla ja äänenpainolla. Eikä ihme: ruoan arvo ja merkitys koko yhteiskunnassa on kasvanut. Yhä suurempi osa ihmisistä asuu kaupungeissa ja vielä entistä suuremmissa sellaisissa. Näin on myös Suomessa. Siellä missä ihmiset asuvat, on kulutuksen keskittymä, mutta ruokaa ei kaupunkioloissa voida tuottaa laajasti. Ruoka on tuotettava maaseudulla ja tuotava sieltä kaupunkeihin.

RUOAN MATKA Ruoan reitti maatilalta ruokapöytään on monelle meistä suuri mysteeri, ja se, mitä emme tunne ja tiedä, voi olla epäilyttävää – jopa pelottavaa. Mitä vieraampi ja kaukaisempi ruoan tuotanto meille on, sitä enemmän me haluamme ja tarvitsemme siitä tietoa. Haluamme siis tietää, kuinka ruoka on tuotettu ja mistä ruoka tulee. Tämä on vähintäänkin kohtuullinen odotus. Tästä syystä Atria-tuotemerkin tuotteissa liha on aina suomalaista. Suomalainen liha on Atria-merkin ydintä.

ALKUPERÄMERKINNÖISTÄ TÄRKEÄÄ TIETOA Liha- ja lihavalmistepakkauksiin tulleet liharaaka-aineen tuotantomaata koskevat alkuperämerkinnät antavat kuluttajille yhden tärkeän lisätiedon valintojensa perustaksi. Kuluttajan näkökulmasta on oikeudenmukaista, että hänellä on ostopäätöstä tehdes-

sään keskeiset tiedot tuotteesta. Alkuperä kuuluu tuossa päätöksenteossa tärkeimpiin tietoihin. Toki ruoan alkuperä on vain yksi tieto monien muiden joukossa ja sen tärkeys ostopäätöstä tehdessä vaihtelee. Osalle se on tärkein valintaperuste ja osalle sillä taas ei ole mitään merkitystä. Tärkeintä on, että mikäli kuluttaja tämän tiedon tarvitsee, hän sen myös saa. ATRIAN VASTUULLISUUS KATTAA KOKO KETJUN PELLOLTA PÖYTÄÄN

LÄPINÄKYVYYTTÄ ALUSTA LOPPUUN Enemmänkin saa ruoasta kertoa kuin mitä laki vaatii. Atrialla on ruoan jäljitettävyys viety niin pitkälle, että osassa lihan ja jopa lihavalmisteiden pakkauksista on maatilan ja tuottajan nimi, josta liha on peräisin. Artikkeli perustuu Atria-konsernin toimitusjohtaja Juha Gröhnin blogikirjoitukseen, joka on julkaistu Atrian Hyvä ruoka – parempi mieli – blogisivustolla atria.fi/blogi/

Atrian yritysvastuu näkyy koko ruokaketjun matkalla aina alkutuotannosta tehtaiden kautta asiakkaalle ja kuluttajalle asti. Atria on jatkuvasti vuorovaikutuksessa sidosryhmiensä kanssa – heidän toiveittensa kuunteleminen ja huomioiminen on yksi Atrian vastuullisen toiminnan peruspilareita.

Atria-konsernin toimitusjohtaja Juha Gröhn

ATRIA ON KANSAINVÄLINEN SUOMALAINEN Atria on Pohjoismaiden, Venäjän ja Viron johtavia liha- ja ruoka-alan yrityksiä. Olemme asiakkaidemme, henkilöstömme ja omistajiemme arvostama yli 110-vuotias yritys. Yrityksemme uusiutuminen ja kasvu perustuvat erinomaiseen kaupalliseen osaamiseen, tehokkaaseen toimintaan ja yhtenäiseen, kestävää menestystä arvostavaan toimintatapaan.

Päätuotteemme, Hyvä Ruoka, tuottaa paremman mielen ja kestävää arvoa kaikille sidosryhmillemme. Hyvä ruokamme on vastuullisesti ja eettisesti tuotettua, ravitsevaa ja turvallista. Liikevaihtomme vuonna 2016 oli noin 1,35 miljardia euroa ja palveluksemme oli noin 4 315 liha- ja ruoka-alan osaajaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Venäjällä ja Virossa. Atria Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä vuodesta 1994 lähtien.

Atrian vastuullisen toiminnan periaatteet, käytännöt ja tulokset on koottu Atrian Kädenjälki -ohjelman alle. Yhtiön vastuullisuutta kehitetään ja mitataan taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun osa-alueilla. Toiminnan läpinäkyvyys, avoimuus ja vuorovaikutteisuus ovat oleellinen osa Atrian vastuullista toimintaa.

Lue lisää Atrian yritysvastuusta: atria.fi/konserni/vastuullisuus


KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

11

Suomalaisyrityksen osaaminen pitää Itämeren puhtaampana Suomalaisen Evac Cleantech -kokonaisratkaisun ansiosta Tallinkin Megastar -autolautankin uumenissa on täydellinen jätevedenkäsittelylaitos, joka puhdistaa 99 % aluksen vedestä. TEKSTI MIA HEISKANEN

Kestävä kehitys on kirjaimellisesti Evac Groupin toiminnan ytimessä. Toimitusjohtaja Tomi Gardemeister kertoo, että yhtiö kehittää innovatiivisia cleantech-ratkaisuja kasvavaan tarpeeseen. – Taustalta löytyvät niin ilmastonmuutoksen trendit kuin maapallon kriittiset vesivarannotkin. Ratkaisumme tukevat asiakkaiden kestävää liiketoimintaa, sillä kaikki tuotteemme sekä prosessimme on suunniteltu siten, että ne auttavat suojelemaan ympäristöä ja pitämään meret puhtaina.

AINUT KOKONAISRATKAISUN TOIMITTAJA Evacin tuottama lisäarvo konkretisoituu muunmuassa risteilyaluksissa, joiden uudistuotannossa yhtiöllä on globaalisti 80 % markkina -asema. – Evac Cleantech -kokonaisratkaisu kattaa kaikki ympäristöystä-

vällisen aluksen Cleantech-tarpeet: alipainejärjestelmät, jätevedenkäsittelyn, kuiva-, märkä- ja ruokajätteen hallinnan sekä puhtaan veden tuotannon. Yksikään kilpailijamme ei kykene tarjoamaan koko pakettia.

Evacin jätevedenkäsittelyjärjestelmien avulla asiakkaat voivat kerätä ja käsitellä jätevettä sekä tuottaa siitä puhdasta vettä.

Vedenkulutus

painovoima- vs. alipaine-WC

Evacin alipaine-WC:n vedenkulutus per huuhtelukerta

Perinteisen painovoimaan perustuvan WC:n vedenkulutus per huuhtelukerta

1.2 L

4-9 L

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN TALLINKIN MEGASTAR

KASVUALUEENA RAKENNUSTEOLLISUUS

Konkreettinen esimerkki löytyy läheltä: Tallinkin Megastar-autolautalla on käytössä Evac Cleantech -kokonaisratkaisu. Vihreät arvot, päästöjen vähentäminen ja kierrätyksen tehostaminen huomioitiin erityisesti lautan suunnittelussa ja se täyttää Itämerta koskevat uudet tiukemmat päästövaatimukset. Alukselta löytyvä Evacin jätevedenkäsittelyjärjestelmä puhdistaa jäteveden niin, että siitä tulee 99-prosenttisen puhdasta, jolloin se voidaan turvallisesti laskea mereen tai käyttää uudelleen. Jäljelle jäävä 1 % on lietettä, joka kerätään talteen aluksella.

Uusi kasvualue Evacin osaamiselle löytyy Gardemeisterin mukaan rakennusteollisuudesta ja eritoten valintamyymälöiden kondenssiveden poistosta. – Palvelumme perustuu sielläkin Evacin alipaineteknologiaosaamiseen. Panostamme nyt valintamyymälöiden kondenssi- ja jäteveden siirtämiseen alipaineteknologialla. Tarjoamme kustannustehokkaan, yksinkertaisen ja joustavan vaihtoehdon valintamyymälöiden ja varastojen rakennus- ja remontointiprojekteihin, sekä tilajärjestelyiden muutoksiin. Meidän ratkaisumme

Evacin jätevedenpuhdistuslaitos

99 %

puhdas vesi Jätevesi

1% liete

avulla kondenssiveden poisto voidaan tehdä joustavasti ja tehokkaasti ilman, että on syytä koskea rakenteisiin. Tämä tukee rakennusten elinkaariajattelua, joten uskomme voimakkaasti kasvavaan kysyntään. www.evac.com/fi

Domus haluaa hoitaa

yhteiskuntavastuun paremmin kuin laki vaatii Ikkunoita, ovia, keittiö- ja kylpyhuonekalusteita valmistavassa Domus Yhtiössä vastuullisuus on konkretiaa, jota tarkastellaan kokonaisvaltaisesti aina henkilöstön hyvinvoinnista ja tuotantoprosessin optimoinnista liikunnallisen nuorison tukemiseen. TEKSTI MIA HEISKANEN

– Käytämme osan purkujätteestä uuden lastulevyn valmistamiseen. Tuotantomme toimii täysin suljetussa järjestelmässä, jossa on mm. keräilyaltaat maaliylijäämien keräilyyn. Lopputuotteidemme pitkä elinkaari tukee luonnollisesti myös kestävää kehitystä.

PIDEMMÄLLE VIETYÄ KONKRETIAA

Yhtiön toimitusjohtaja Mika Kaukonen täsmentää heti haastattelun alkuun, että hänen näkemyksensä mukaan organisaatioissa tulisi tarkastella vastuullisuuden teemaa kokonaisvaltaisesti yhteiskuntavastuun näkökulmasta. – Se tarkoittaa, että yhtiön toiminnassa huomioidaan asioiden riippuvuustekijät, eikä tarkastella vain yhtä osa-aluetta. Jos kuitenkin puhutaan puhtaasti kestävästä

kehityksestä ja siihen liittyvästä filosofiasta, silloin se konkretisoituu hiilijalanjälkeen, ympäristöarvoihin ja -ystävällisyyteen. Ne ovat Domus Yhtiöiden toiminnassa jo lainsäädännönkin puitteissa keskiössä, mitä tulee esimerkiksi materiaalien lajitteluun. Keittiöpuolella Kaukonen mainitsee konkreettisena esimerkkinä lastulevyjätteen, jota syntyy, kun vanha keittiö puretaan.

Paljon on jo siis tehty, mutta jotta vastuullisuus voitaisiin viedä askelta pidemmälle, yhtiö teetti hiljattain koko liiketoimintaa koskevan selvityksen, jolla pyrittiin hakemaan uusia, konkreettisia keinoja vähentää esimerkiksi pakkausjätteen määrää ja optimoida kuljetuksia. – Ulkopuolisen tahon tekemässä selvityksessä tarkasteltiin laajasti koko arvoketjua. Selvitimme ikkunoiden osalta mm. miten eri energiatehokkuusluokat vaikuttavat rakennuksen energiantarpeeseen, miten niiden elinkaari vaikuttaa rakennusten hiilijalanjälkeen ja minkä verran tuotannossamme kuluu energiaa ikkunoiden valmistukseen. Prosessoimme

parhaillaan selvityksen tuloksia, joten konkreettisia toimenpiteitä voidaan odottaa lähitulevaisuudessa.

VASTUUTA MYÖS TULEVAISUUDEN TEKIJÖISTÄ Yhteiskuntavastuuta on myös se, että Domus Yhtiöt käyttää tuotannossaan niin pitkälle kuin mahdollista kotimaisia raaka-aineita, alihankkijoita ja tukee kotimaista työtä. – Vaalimme näin lähes 70-vuotiaan yhtiömme perintöä. Työntekijöiden työhyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen on totta kai

osa vastuullisen yrityksen toimintaa, mutta haluamme kantaa kortemme yhteiskuntaan, jotta meillä kasvaisi tervehenkistä, liikunnallista nuorisoa, joka jaksaa olla mukana tulevaisuuden työelämän haasteissa. Harrastustoiminta maksaa, joten tuemme kohdennetusti talousalueellamme perheitä ja heidän nuorten harrastustoimintaa. Näin voimme olla läsnä siellä myös siellä, missä kasvatetaan seuraavaa sukupolvea työelämään. www.domus.fi www.domlux.fi


12

KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Kestävä kauppakeskus huomioi ympäristön kaikissa toiminnoissa Kauppakeskus kuuluu olennaisena osana moderniin kaupunkiin. Ei ole yhdentekevää miten se ottaa huomioon toimintaympäristönsä. Espoon Tapiolassa sijaitseva AINOA toteuttaa kestävän kehityksen periaatteita kaikissa toiminnoissa: liittyen ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja talouteen.

Maaliskuussa laajennusosansa yleisölle avannut AINOA on samaa kokoluokkaa Helsingin keskustassa sijaitsevan Kampin kauppakeskuksen kanssa. AINOA sijaitsee Espoon kaupallisessa ja kulttuurisessa ytimessä: Tapiolassa. Vanhassa kulttuurimaisemassa toimiva kauppakeskus tiedostaa vastuunsa. – Tapiolan asema liike-elämän ja kulttuurin keskuksena on ollut merkittävä jo 1960-luvulta lähtien. Tapiolan elvyttäminen takaisin vanhaan loistoonsa on kulttuuriteko, jossa meidän on ollut kunnia olla mukana, sanoo AINOAn kaupallinen johtaja Kirsi Borg. Kestävän kehityksen mukainen kauppakeskusliiketoiminta on monilta osin itsestäänselvyys. Lainsäädäntö ohjaa toimintaa esimerkiksi energian kulutuksessa, jätteenkäsittelyssä ja rakennusten suunnittelussa. AINOAssa ei kuitenkaan haluttu jäädä toimimaan lainsäätäjän edellyttämälle minimitasolle.

TIIVIS KAUPUNKIASUMINEN ON NYKYAIKAA Kauppakeskuksen uudisosa on rakennettu kansainvälisen LEED-ympäristösertifikaatin kriteerien mukaisesti.

LEEDin avulla voidaan todentaa rakentamisen ja kiinteistöjen käytön aikaista ympäristökuormitusta. Uudisosan valmistuttua AINOA saavutti LEEDin korkeimman Platina-tason:

vesikalusteiden valinnasta. Kiinteistö toimii energiatehokkaasti hyödyntäen kaukolämpöä, kaukokylmää ja lauhdelämmöntalteenottoa. Kauppakeskuksen materiaalivalinnoissa on

”AINOA SAAVUTTI LEED-YMPÄRISTÖSERTIFIKAATIN KORKEIMMAN ELI PLATINATASON: TEHOKAS MAANKÄYTTÖ YHDISTÄÄ JULKISEN LIIKENTEEN, PALVELUT JA ASUMISEN SAUMATTOMAAN KOKONAISUUTEEN.”

pistemäärä oli korkein suomalaisen kauppakeskuksen saavuttama. Huippupisteiden saamiselle oli useita syitä. Kauppakeskuksen sijainti on erinomainen. Julkisen liikenteen yhteydet ovat huippuluokkaa ja lähialueen palvelut sijaitsevat kävelymatkan päässä. Liikenneratkaisut ovat kestävät: pysäköintihallissa on latauspisteet sähköautoille ja hyvät tilat vähäpäästöisille autoille. Kauppakeskus huomioi myös pyörillä saapuvat asiakkaat. Pyörille löytyy runkolukittavia pysäköintipaikkoja. Pisteitä tuli myös kauppakeskuksen uudisosan pihakannen toteutuksesta osittain viherkattona sekä vähän kuluttavien

huomioitu vähäpäästöiset ja ympäristöystävälliset materiaalit maaleissa ja lattiapinnoissa. Kuluttajat tiedostavat vastuullisuusteemat paremmin ja yhä useammalle vastuullisuudesta on tullut osa arkea. Tämä kehitys näkyy myös kauppakeskusten suunnittelussa: energiankulutus ja kierrätys otetaan itsestään selvästi huomioon. Meillä vihreä ajattelu on viety askeleen pidemmälle: kauppakeskuksen hukkalämmöllä lämmitetään lähialueen koteja, Kirsi Borg sanoo. AINOAssa sekä kauppakeskus, asunnot että liikenneyhteydet on rakennettu tiiviisti päällekkäin.

Asuinympäristö on urbaani, mutta luonnonläheinen. Tapiola on Suomen suurin kävelykeskusta ja joukkoliikenneyhteydet sekä pysäköinti on ohjattu maan alle.

KESKITETTY JÄTEHUOLTO TEHOSTAA MATERIAALIEN HYÖTYKÄYTTÖÄ AINOAn kolmas ja viimeinen vaihe valmistuu lokakuussa 2019. Silloin kauppakeskuksen vuokrattava pinta-ala on 50 000 neliömetriä ja liikkeitä peräti 120 kappaletta. Lisäksi AINOAn päälle rakennetuissa asuintaloissa asuu tuossa vaiheessa useita satoja henkilöitä. Liikennöintinsä aloittava länsimetro tuo Tapiolaan vuosittain arviolta 10 miljoonaa ihmistä. AINOA tarjoaa hyvän mahdollisuuden tehdä ostokset työmatkan varrella. Tehokas kaupunkiympäristön hyödyntäminen tuottaa paljon materiaalivirtoja, joista syntyy jätettä. Jätemäärät voidaan hyödyntää tehokkaan keräyksen ja lajittelun avulla. AINOAssa ja Tapiolan kaupunkikeskustassa haaste on ratkaistu keskitetyllä jätepihalla ja jätteiden imuputkijärjestelmällä. Pahvi, ener-

giajäte ja biojäte kulkevat erillisissä putkissa kauppakeskuksen uumenissa. Yrittäjät ja asukkaat laittavat jätteet luukkuihin, joista ne kulkeutuvat putkia pitkin keskitettyihin jätekontteihin ja edelleen hyödynnettäväksi.

OSA LÄHITAPIOLAN VASTUULLISUUSOHJELMAA LähiTapiola panostaa Tapiolan kehittämiseen yhteensä noin 500 miljoonaa euroa. Hankekokonaisuus on LähiTapiolan suurin yksittäinen investointi kautta aikain. – AINOA on loistava esimerkki vastuullisuusohjelmamme toteutumisesta. Kestävän kehityksen mukainen toiminta näkyy kauppakeskuksen kaikissa toiminnoissa ja varmistaa sen, että suuren investoinnin arvo säilyy myös tulevaisuudessa, sanoo LähiTapiolan kiinteistörahastojohtaja Kim Särs.

www.ainoatapiola.fi www.lahitapiola.fi


KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Kastelli Green™ on ekologinen puutalo pintaa syvemmältä Kastelli Green™ on läpeensä ekologinen puutalo, sillä sen koko eristerakenne on luonnonmukaista puuta. TEKSTI MIA HEISKANEN

Kaikki Kastellin talot ovat ekologisia ja energiatehokkaita puutaloja, mutta Kastelli Green™ -rakenteessa ekologisuus on viety vielä hieman pidemmälle. – Green-rakenne tarkoittaa, että puurungon lisäksi talon eristeet ja tuulensuojat ovat puukuitulevyä eli talo on läpeensä puuainesta, Kastellin toimitusjohtaja Jukka Vaaramo kertoo. Kastelli Green™ on vaihtoehto, jonka voi valita nyt Kastellin kaikkiin talomalleihin.

”HENGITTÄVÄT” RAKENTEET Kastelli Green™ puutalossa lämmöneristeet ja tuulensuojalevyt ovat kotimaista puukuitua. Yläpohjaeriste on puhallettavaa Ekovillaa ja eristeen alapuolella on kosteutta ohjaava ilmansulku. Näin koko yläpohja voi osallistua sisäilman kosteuden tasaamiseen. Ulkoseinät ovat myös lämmöneristettä ja tuulensuojalevyä myöten puuta. ¨ – Puukuitu antaa talon rakenteiden ”hengittää” tavalla, joka tasaa myös sisäilman kosteus- vaihteluita luonnon omalla menetelmällä. ”Hengittävyys” on tuttua hirsirakennuksista

ja sama puun ”hengittävyys” saavutetaan nyt hyödyntämällä puun kuituja sillä erotuksella, että puukuitu on eristeenä massiivipuuta lämpimämpi. Lisäämällä sisäpuolelle puuaineisia materiaaleja, kuten puupaneeleja ja puulevyjä, ekologisuus ja kosteutta tasaava seinärakenne paranee entisestään. Puukuitueriste on oikea valinta myös allergiaperheelle, jolle hyvä sisäilmanlaatu on tärkeää, Vaaramo muistuttaa.

EKOLOGISUUTTA ARVOSTAVAN VALINTA Puulla eristetty puutalo on myös todellinen ekoteko. – Ekovilla valmistetaan pääosin kierrätetystä puukuidusta, esimerkiksi sanomalehdistä. Lisäksi talo sitoo puukuidussa olevan hiilen käyttöiäkseen itseensä ja pienentää näin rakentamisen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. Puun käyttö hillitsee myös ilmastonmuutosta, sillä tonniin puuta on sitoutunut kaksi tonnia ilmakehän hiilidioksidia, Vaaramo kertoo. www.kastelli.fi

13

Fiksu liikkuminen

kertoo yrityksen vastuullisuudesta Panostaminen kestäviin liikkumisratkaisuihin parantaa henkilöstön työhyvinvointia ja terveyttä ja pienentää organisaation ympäristökuormaa ja liikkumisesta aiheutuvia kustannuksia. Työsuhdematkalippu on etu, joka viestii henkilökunnalle, sidosryhmille ja asiakkaille työpaikan arvoista ja halusta olla fiksun työmatkaliikenteen edelläkävijä. TEKSTI ANNA RUSKOVAARA JA KATARIINA HONKALA, HSL

LIIKKUMISVALINNAT OSAKSI IMAGOA Kestävän liikkumisen edistäminen kannattaa tehdä näkyväksi. Terveelliseen ja vähäpäästöiseen liikkumiseen panostava yritys viestii olevansa vastuullinen, nykyaikainen, nuorekas ja tulevaisuuteen orientoitunut. Yhä harvempi pääkaupunkiseudulla asuva nuori hankkii ajokortin, ja samalla auton statusarvo menettää merkitystään. Työntekijät arvostavat yhä enemmän monipuolisia liikkumisen vaihtoehtoja. Työnantajan kannattaakin kertoa työsuhdematkalipuista, etätyömahdollisuudesta ja kimppakyydeistä esimerkiksi rekrytointiviestinnässään.

VAIHTOEHDOKSI TYÖSUHDEMATKALIPPU Henkilöstöetupotin jatkuva kasvattaminen ei aina johda työtyytyväisyyden lisääntymiseen. Etuja tulisikin tarkastella käytettävyyden näkökulmasta. Esimerkiksi maksuton autopaikka ei hyödytä autotonta työntekijää. Häntä palvelisi, jos saisi autopaikan sijaan valita joukkoliikenteen työsuhdematkalipun tai työsuhdepyörän. Työsuhdematkalippu voi olla vaihtoehtoinen myös kulttuuri- ja liikuntaedulle, jota harvoin kaikki työntekijät hyödyntävät. Joustava ja kustannustehokas työsuhdematkalippu lisää etujen käytettävyyttä ja sitä kautta työtyytyväisyyttä. Edun voi hankkia suoraan HSL:ltä tai yhteistyökumppaneilta ePassilta, Eazybreakilta ja Smartumilta.

FIKSU LIIKKUMINEN KEVAN BRÄNDITYÖSSÄ Keva näki fiksun työmatkaliikenteen edistämisen loistavana mahdollisuutena tukea meneillään olevaa brändin uudistamista. Työnantaja osallistui HSL:n viisaan liikkumisen hankkee-

seen, jonka tarkoituksena oli innostaa työmatkalaisia ympäristöystävällisiin kulkutapoihin ja vähentää yksityisautoilua. Hyvän sijainnin ohella Keva tukee joukkoliikenteen käyttöä työsuhdematkalipulla ja tarjoaa muun muassa asiointipyöriä ja kimppakuljetuksia työasiointimatkoille. HSL myönsi Kevalle hankkeen päätteeksi Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaatin. – Kokeilu rakensi Kevan brändiä, kun kokeilijat kertoivat tunnelmistaan sosiaalisessa mediassa. TV-uutisissa oli juttu sähköavusteisesta pyöräilystä, ja siinä haastateltiin yhtä kokeiluumme osallistunutta. Hankkeen päätteeksi saamamme sertifikaatti on toimitalomme vastaanoton pöydällä ja kertoo vieraillemme vastuullisuudestamme, Kevan henkilöstöpäällikkö Sonja Helin kertoo.

ONKO TYÖPAIKKASI FIKSU TYÖMATKALIIKUTTAJA? Tänä vuonna myönnetään ensimmäistä kertaa valtakunnallinen Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustus. Pääkaupunkiseudulla HSL valitsee tunnustuksen saajan Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaatin saaneiden keskuudesta. www.motiva.fi/tyomatkatunnustus www.hsl.fi/yrityksille


14 KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi ja Chief Digital Officer Juha Juosila Terveystalosta

Digistä tehoa terveydenhoitoon Sähköiset työkalut tuovat toivottua läpinäkyvyyttä ja sujuvuutta terveydenhoitoon – ja samalla vaikuttavuus sekä asiointikokemus nousevat uudelle tasolle TEKSTI SAMI ANTEROINEN KUVAT PAUL CHARPENTIER

Yksi kotimaisista digiterveyden pioneereista on Terveystalo, joka on jo vuosia panostanut asiakaskeskeisyyteen, digitaalisiin palveluihin sekä lääketieteellisen laadun mittaamiseen ja parantamiseen. Kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta kertoo, että varsinaisen ”sokkelin” laadun ja vaikuttavuuden kehittämiselle organisaation sisällä luo sähköinen Etydi-työkalu. Innovaation avulla voidaan seurata hoidon tuloksia ja tuottaa läpinäkyvää, vertailukelpoista tietoa hoitohenkilökunnan ja asiantuntijoiden käyttöön. Vuonna 2013 käyttöön otetun Etydin avulla Terveystalon ammattilaiset pystyvät perustamaan hoitopäätöksiä potilastyössä kertyneeseen tietoon entistä paremmin. Samalla seurataan, miten hyvin esimerkiksi Käypä hoito -suositusten noudattaminen onnistuu. Aktiivinen seuranta mahdollistaa myös sen, että Terveystalon lääkärit ja muut hoitotyössä toimivat voivat tunnistaa jatkuvasti uusia kehityskohteita omassa toiminnassaan – ja pystyvät vertaamaan tuottamiensa palveluiden laatua muihin toimijoihin.

– Etydi rakentaa asiakkaasta selkeän kokonaiskuvan, jolloin hoitavan lääkärin on mahdollista nähdä muutakin kuin vain se yksittäinen ongelma, jonka vuoksi asiakas on vastaanotolle saapunut, kuvailee Metsäniemi.

KOHDENNA TYÖTERVEYSTOIMENPITEET TIEDOLLA! Yhden selkeän näkymän kautta lääkäri näkee tietokoneen ruudulta kaiken olennaisen – mikä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei ole. Terveystalon Chief Digital Officer Juha Juosila toteaa, että terveydenhuollon piirissä on aina tuotettu valtavat määrät tietoa, mutta se on maannut passiivisena arkistoissa. – Etydi on esimerkki työkalusta, jonka avulla tuo tieto otetaan hyötykäyttöön, Juosila toteaa. Terveystalolla on ”holvissa” todella paljon muokattavaksi taipuvaa dataa, sillä jo yksistään työterveydessä yhtiö on 17 600 yrityksen ja organisaation kumppani. Juosilan ja Metsäniemen mukaan asiakasyrityksissä tiedostetaan vahvasti, että talon tärkein voimavara

on ihmiset. Sellaisia edelläkävijöitä, jotka näkevät työterveyden olevan kriittinen osa yrityksen strategista työkalupakkia, ei silti ole liikaa. Yritysasiakkaille tarjottavat digitaaliset työkalut auttavat pääsemään kiinni niihin asioihin tai haasteisiin, jotka ovat kullekin organisaatiolle olennaisia. – Työterveystoimenpiteiden kohdentamista – ja niihin tehtyjen investointien vaikuttavuutta – saadaan mitattua ja seurattua nyt paremmin kuin koskaan, uskoo Juosila.

asiakkaiden avuksi. Kun fysioterapeutti näyttää videoklipillä, kuinka liikkeet tehdään, ei tarvitse enää tuskailla kirjallisten ohjeiden kanssa. – Tavallaan aikaisemmin asiakas oli omillaan vastaanottokäyntien välisen ajan. Nyt meillä on yksi ja sama, katkeamaton kokemus huolenpidosta, kuvailee Metsäniemi. Tämän johdosta asiakas voimaantuu ihan uudella tavalla ja myös sitoutuu omaan paranemiseensa entistä paremmin.

TERVEYS TASKUSSA

TAVOITEHORISONTTI HALTUUN

Tässä työssä kantavana ideana on, että jokainen työntekijä – eli yksittäinen työterveysasiakas – saa Terveystalosta joustavaa, räätälöityä palvelua. Oma Terveys -palvelusta löytyvät kätevästi kaikki tiedot mm. omista laboratoriotutkimuksista, rokotuksista ja lääkärikäynneistä. Oma Terveys -käyttäjiä on jo puoli miljoonaa. Talon sisällä puhutaan ”terveys taskussa” -palvelusta, koska sovellusta on erityisen vaivatonta käyttää älypuhelimella. Oma Terveys -palvelu myös valjastaa esimerkiksi videot

Terveystalo on kehittänyt Oma Suunnitelma -työkalun juuri tätä prosessia vahvistamaan. Kyseessä on asiakkaan ja asiantuntijan yhteinen työkalu, jonka avulla katsotaan eteenpäin: mikä tavoite on asiakkaalle tärkein juuri nyt ja millä keinoilla se saadaan toteutumaan. – Suunnitelmaan kirjataan elämäntapamuutoksia tukevat arkiset toimintatavat, seuraavat laboratoriokontrollit ja muut käynnit. Suunnitelma kysyy aktiivisesti, miten tavoitteisiin on päästy, ja toisessa

päässä on aina oma asiantuntija, joka ottaa kopin tarvittaessa, Metsäniemi summaa. Terveystalon digisuunnitelmassa oma osansa on myös uudella etävastaanotolla, jonka kautta lääkäriin saa yhteyden 24/7 avoinna olevan chatin kautta. ”Toukokuussa 2016 yritysasiakkaille avatussa palvelussa on mukana peräti 200 lääkäriä”, kertoo Metsäniemi. – Mukana on niin paljon eri alojen asiantuntijoita, että vastaus asiakkaan kysymyksiin löytyy kyllä, hän tietää. ”Lääkäripoolin” ison koon lisäksi huomattavaa on myös chatin vastausnopeus: lääkäri vastaa chatin kautta tehtyyn yhteydenottoon keskimäärin yhdeksässä sekunnissa. www.terveystalo.com/tyoterveys


KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

15

Kartanonkosken koululla sisäilmaa on puhdistettu AAVI Leaf® -laitteella

Puhtaampaa ilmaa hengittää Sisäilman laatu askarruttaa monissa kodeissa, työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa sekä esimerkiksi rakennuskohteissa ja teollisuuslaitoksissa näin muutamia esimerkkejä mainitakseen. Jokainen jo oireista kärsivä tai yleisesti sisäilman laadusta kiinnostunut voi saada helposti parannusta tilanteeseen laadukkaalla sisäilman puhdistimella.

Meistä jokainen haluaa varmasti hengittää puhdasta ilmaa. Aina se vain ei valitettavasti ole mahdollista eri syistä johtuen. Sisäilman laatua huonontaa yleisesti tiedossa olevien sisäilmaongelmien, kuten kosteusvaurioiden lisäksi esimerkiksi rakennuspöly rakennus- ja remonttikohteissa, siitepölyt, liikenteen päästöt sekä virukset ja bakteerit – täysin riippuen siitä, millaisessa ympäristössä ollaan ja toimitaan. Ja ympäristöstä riippuen myös asiasta aiheutuvat ongelmat ovat erilaiset. Monet tahot kärsivät kuitenkin akuutista ongelmasta; pienet lapset päiväkodeissa ja kouluissa altistuvat huonon sisäilman aiheuttamiin ongelmiin jo nuorella iällä, eikä kukaan vielä tiedä mitä siitä seuraa. Työikäisten keskuudessa ongelma aiheuttaa paljon sairaspoissaoloja ja tilankäyttöongelmia – missä tehdä töitä silloin kun nykyiset tilat aiheuttavat jo oireita niissä oleskeleville. Julkiset tilat, kuten sairaalat kohtaavat omat sisäilmahaasteensa ja myös monissa kodeissa kärsitään sisäilmaongelmista. Lisäksi monissa teollisuuslaitoksissa tuotantoprosessit aikaansaavat sisäilman laatua huonontavia epäpuhtauksia ja useimmille on tuttua rakentamisesta kertyvä, pahimmillaan erittäin hienojakoinen pöly. Mutta kaikkiin näihin tilanteisiin on helposti saatavilla nopeaa apua. Vaikka syyt huonoon sisäilman laatuun ovat moninaisia ja usein

syvemmällä ja niiden korjaaminen vaatisi mittavia investointeja, voidaan ongelmaa lieventää nopeasti ja kustannustehokkaasti puhdistamalla sisäilmaa.

SISÄILMAN LAATUUN VOI VAIKUTTAA NOPEASTI Kun tilaan asennetaan tehokas ilmanpuhdistin, jonka puhdistusteho alkaa jo nanometrien suuruisista hiukkasista, vähentyvät haitalliset epäpuhtaudet kuten hajut, home- ja sieni-itiöt, siitepölyt ja muut allergisoivat aineet. AAVI®:n IonJet -teknologiaan pohjautuvat sisäilman puhdistuslaitteet poistavat myös virukset ja bakteerit sisäilmasta tehokkaasti ja taloudellisesti, jolloin tiloissa oleskelevat saavat apua myös esimerkiksi flunssakauden aiheuttamiin rasitteisiin. Nämä laitteet on helppo asentaa siihen tilaan, missä on tarve akuutisti puhdistaa sisäilmaa. Sisäilmaongelmasta kärsivissä kohteissa saadaan samalla jatkoaikaa kohteen käytölle ja pitkän tähtäimen parannuskeinoja voidaan miettiä rauhassa. Jatkuvaa puhdistustarvetta vaativiin kohteisiin voidaan asentaa pysyvä ilmanpuhdistuslaite ja esimerkiksi remonttikohteissa laite voidaan viedä mukana työn alla olevaan tilaan ja siirtää toisaalle, kun saneeraus on saatu tehtyä. AAVI®:n teknologiaa voidaan hyödyntää myös tuotantolaitosten sisäilman laadun parantamiseen. Esimerkiksi konepajoissa voidaan puhdistaa

Mäkelänrinteen uimakeskuksen saneerausprojektissa hyödynnettiin AAVI® IonJet 1000 ilmanpuhdistinta.

sisäilmaa kierrättämällä tuotantotilan ilmaa AAVI®:n laitteiden läpi ja jakamalla puhdasta ilmaa alueille, mihin halutaan puhtaan ilman vyöhykkeitä. Näin saadaan puhdasta ilmaa taloudellisesti ja helposti sinne, missä sitä tarvitaan eikä ole tarpeellista käsitellä koko tuotantohallin ilmaa.

HELPOMPI HENGITTÄÄ AAVI Technologies on ollut mukana esimerkiksi Vantaalla Kartanonkosken koululla tehdyissä sisäilman

mittauksissa, jotka osoittivat Leaf® laitteidemme tehon. Tiloissa oleskelleiden oireet, kuten päänsärky ja hengitystieinfektiot vähenivät ja tiloja pystyttiin käyttämään normaalisti. Sisäilmaongelmasta aiheutuneet sairaspoissaolot myös vähenivät testausjakson aikana. Mäkelänrinteen uimakeskuksen saneerausprojektissa hyödynnettiin AAVI® ilmanpuhdistinta – saneeraustyömaan haaste on varmistaa puhdas hengitysilma niin rakennustyönte-

kijöille kuin kohteen ympäristössä työskenteleville ihmisille. Mittausten mukaan AAVI® IonJet 1000 -laite toimi erinomaisesti rakennuspölyn puhdistuksessa, erotusasteeksi mitattiin keskiarvona 99 prosenttia kertapuhdistuksella. www.aavi-tech.com/fi/


16 KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Uusiutuvan energian tuotanto

ja energian varastoinnin merkitys Maailman sähkönkulutus kasvaa alueellisesti eri tahtiin teollisuuden kasvun sekä kulutuselektroniikan ja sähköisten liikennevälineiden lisääntymisen myötä. Yhteiskuntamme on jo täysin riippuvainen sähkön luotettavasta saatavuudesta. Meidän tulisi suosia uusiutuvien luonnonvarojen kuten tuuli-, aurinko-, aalto- ja vesivoiman hyödyntämistä. Nämä uusiutuvat energialähteet eivät ole tasapuolisesti saatavissa emmekä me voi vaikuttaa suoraan siihen vastaako hetkellinen uusiutuvan energian tuotanto sen hetkistä kulutusta. Asia voi olla myös toisinpäin, jolloin energiaa on tarjolla, mutta sille ei ole tarvetta. Sähkön tuotannon haasteiden lisäksi on otettava huomioon alueellisen sähköverkon kyky vastata energian hetkellisiin siirtohaasteisiin. Näiden asioiden perusteella sähköenergiaa on muutettava varastoitavaan muotoon tavalla tai toisella. Parkerin sähköverkkoon kytkettävä energiavarastoteknologia (Energy Grid Tie, EGT) tuo helpotusta näihin haasteisiin: 1) Se hyödyntää uusiutuvan energialähteen maksimituotannon myös silloin, kun kulutus on vähäistä 2) Se syöttää energiaa verkkoon, kun sitä eniten tarvitaan 3) Se toteuttaa edellä mainitut toi-

menpiteet siten, että sähköverkkoon aiheutuu madollisimman vähän häiriöitä ja mahdollistaa kontrolloidun liitynnän / tehon säädön. Erilaisten akkuteknologioiden olemassaolo mahdollistaa megavattiluokan energiavarastojen rakentamisen suhteellisen pienikokoisiksi, helposti liikuteltaviksi ja asennettaviksi sinne, missä energiavarastointia tarvitaan. Parkerin ratkaisu on modulaarinen kokonaisuus, joka sisältää energiavaraston (akut), tehonhallintajärjestelmän (Power Conversion System, PCS), energiahallintajärjestelmän (Energy management System, EMS) ja kunnonvalvontapalvelun.

TEOLLISUUDEN NÄKYMÄT SUOMESSA Uusiutuvien energiavarojen hyödyntäminen sähköntuotannossa avaa markkinoita myös suomalaisille yrityksille. Suomessa on vahvaa osaamista voimalaitosten suunnittelussa ja projektoinnissa, energian tuotannossa ja sähköverkon hallinnassa. Tämän osaamisen avulla suomalaisyritykset ovat laajentamassa tarjontaansa uusille alueille niin Suomessa kuin maa-

ilmalla. Käynnissä onkin panostus koeinstallaatioihin, joissa selvitetään parhaita tapoja hyödyntää akkuteknologiaa sähköverkon hallinnassa. – Parkerin tarjoamat ratkaisut sopivat erittäin hyvin näihin tarpeisiin ja keräämämme kansainvälinen kokemus voi selkeästi nopeuttaa suomalaisten toimijoiden pääsyä uusille markkinoille. Globaalilla markkinalla toimiville asiakkaille on myös tärkeätä, että pystymme tukemaan heidän liiketoimintaansa paikallisesti kaikkialla maailmassa, kertoo Ari Vuorinen, Global Account Manager, Parker Hannifin. Lue lisää aiheesta osoitteessa: www.parker.com Ville Karlsson Product Sales Manager, Automaatio ja Hydrauliikka Minna Gröning Group Sales Leader, Automaatio

Tervetuloa Teknologia 17 -tapahtumaan osastollemme 6f48. Mukana asiantuntijamme Ph.D. David Blood.

Muunneltavia ja ekologisia kouluja Itä-Ukrainan sodan jaloista Länsi-Ukrainan puolelle paenneet lapset saivat upouuden, modernin ja ekologisen koulun. Sen toimitti suomalainen, tilaelementtirakenteisten koulujen ja päiväkotien rakentamiseen erikoistunut Elemenco Oy. TEKSTI MAIJA-LIISA SAKSA

Elemenco on toimittanut noin 50 koulua, päiväkotia ja palvelutaloa ympäri Suomea. – Ukrainan toimitus oli meille viennin päänavaus. Humanitaarisena rakentamisena toteutettu ja Suomen valtion rahoittama projekti sujui vaativissa olosuhteissa todella hyvin ja aikataulut pitivät. Ukrainan huonokuntoisten teiden vuoksi poikkesimme normaalista toteutustavastamme eli tilaelementeistä. Niiden sijaan 28 rekkaa kuljetti sandwichrakenteisia suurelementtejä tasoina. Suomessa valmiiksi tehdyt puurakenteiset lattiat, välipohjat, seinät ja katot pakattiin hyvin ja pystytettiin paikan päällä Hersonissa, vain 100 kilometrin päässä Krimiltä, selvittää toimitusjohtaja Antero Vartiainen. Koulurakennuksessa hyödynnetään moderneinta aurinkoenergiateknologiaa ja rakennus tuottaakin sen ja ilmavesilämpöpumpun avulla enemmän energiaa mitä se käyttää ilmastointiin, lämmitykseen tai normaaliin muuhun kulutukseen. Aurinkoviilennysjärjestelmän toimitti mikkeliläinen Savosolar Oy.

Elemencolla on yli kymmenen vuoden kokemus siirtokelpoisten päiväkotien ja koulujen rakentamisesta. Yrityksen uudet liiketilat Kaavilla mahdollistavat entistä laajemman tuotannon ja liikevaihto kasvaakin jopa kaksinkertaiseksi tulevana vuonna.

”EI KOSTEUS- TAI HOMEONGELMIA” ELEMENCON RATKAISUT TUOVAT MONIA ETUJA – Rakennuksissamme ei ole koskaan home- tai kosteusongelmia, sillä käytämme rossipohjaa, jossa tuulettuva alapohja estää kosteuden nousemisen rakenteisiin. Koska elementit rakennetaan sisätiloissa, eivät ne pääse myöskään rakennusaikana kastumaan. Rakennusten käytettävyyttä lisää niiden muunneltavuus ja siirrettävyys: päiväkodista saadaan helposti koulu tai palvelutalo uudelle alueelle, luettelee Vartiainen rakenneratkaisujen tuomia hyötyjä käyttäjälle. www.elemenco.fi

Yllä: Ukrainaan toimitetussa koulussa opiskelee nyt 350 oppilasta. Heillä on käytössään yli 1200 neliömetriä modernia koulutilaa. Oikealla: Rehtori Galina Luhova kiittää Elemenco Oy:n toimitusjohtaja Antero Vartiaista uuden koulun luovutustilaisuudessa.


KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

17

Portaat eivät estä kotona asumista Kotiportaat eivät ole este kotona asumiselle olipa kyseessä omakoti-, rivi- tai kerrostaloasunto. Porrashissin avulla kotona pärjää, eikä muuttamista tarvitse edes harkita. Se tuo uutta ulottuvuutta myös taloyhtiöihin. TEKSTI MIA HEISKANEN

Kun liikkuminen hankaloituu, se konkretisoituu ensimmäisenä kyvyssä kulkea portaissa. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä miettimään asunnon vaihtoa. – Porrashissi on näppärä apuväline henkilölle, jonka jalat eivät enää kestä portaiden nousemista, mutta joka muutoin pärjää kotona, projektipäällikkö Ari Maaninen porrashissejä maahantuovasta ja asentavasta Mediq Suomi Oy:stä kertoo. – Porrashissin avulla kotoa ei ole tarpeen muuttaa pois kerrosten takia, vaan elämää voi jatkaa kuten tähänkin saakka. Se on merkityksellinen asia, jolla on vaikutusta myös henkiseen jaksamiseen. Porrashissin avulla voi kätevästi kuljettaa myös pienemmät ostokset mukanaan yläkertaan. Laite on helppokäyttöinen ja se ikään kuin ohjaa käyttäjää käyttämään laitetta oikein. Näin muistisairaankin on helppo ottaa se käyttöön.

UUTTA ULOTTUVUUTTA TALOYHTIÖIHIN

– Porrashissi on kustannustehokas ratkaisu hissittömiin taloihin ja ARA:lta voi hakea porrashissin asennukseen esteettömyysavustusta. Se on hyvä investointi myös taloyhtiöille, joissa on hissi. Porrashissin avulla voi nimittäin ottaa paremmin käyttöön esim. ullakkotilat, mikäli hissi ei ulotu ylimpään kerrokseen. Kiinnostuitko? www.turvallisemminportaissa.fi tai soita 050 429 3248

Porrashissi tuo uutta ulottuvuutta myös taloyhtiöihin.

Tule mukaan! MMA – 27 000 myynnin ja markkinoinnin ammattilaisen verkosto. Työttömyysturva, oikeusturva ja muut rahanarvoiset jäsenedut. LIITY OSOITTEESSA www.parhaatmukana.fi 020 122 4400

MMA_kestava_yritys_ilmo.indd 1

Loppuv uoden jäsenyy MAKSU s T TA! 25.9.2017 15:01:23


18 KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Taikatahdin pienissä ryhmissä keskustellaan ja kuunnellaan kaikkia tasapuolisesti. Kun kaikki tuntevat toisensa, ei kiusaamistakaan esiinny.

Taikatahdissa opitaan

myös luonnossa liikkumalla ja havainnoimalla Oululaisessa Etelä-Suomeenkin tähyävässä Musiikkipäiväkoti Taikatahdissa sekä kotikoulu-periaatteella toimivassa Taikatahdin koulussa noudatetaan humanistista ja yhteisöllistä Reggio Emilia -pedagogiikkaa, jossa tietoa sovelletaan käytäntöön käsin tekemällä, ympäristössä liikkumalla sekä luonnon ilmiöitä ja eläinten toimintaa tutkimalla. Musiikkipäiväkoti Taikatahti on ympäristöohjelmaa noudattava Vihreä Lippu -päiväkoti. TEKSTI EILA LOKKA

Taikatahdin toimitusjohtaja ja pedagoginen johtaja Liisa Lohilahti puhuu tulevaisuuden ja rakkauden pedagogiikasta, jota voi hyvin soveltaa myös työelämään.

seen muistiin. Nopea oppija pääsee pidemmälle ja syvemmälle oppimisessaan, ja tukea tarvitseva oppija saa apua oppimisensa sisäistämiseksi, Lohilahti kuvailee.

”TAVOITTEENA ON YKSILÖN JA YHTEISÖN VUOROPUHELU, JOLLA PÄÄSTÄÄN KESKUSTELLEN YHTEISIIN TAVOITTEISIIN.” Tavoitteena on yksilön ja yhteisön vuoropuhelu. Keskustellen pääsemme yhteisiin päämääriin sekä opimme kunnioittamaan toinen toistamme. Tämä on yhtä tärkeää kuin yksilön tiedot ja luovat taidot. Reggio Emilia -pedagogiikan ytimessä ovat osallisuus, vastuullisuus, yhteisöllisyys, ystävyys, luottamus ja toisesta huolehtiminen. Jokainen pyritään hyväksymään omana itsenään erilaisuutta kunnioittaen. Taikatahdissa oppiminen tapahtuu teemallisin sisältökokonaisuuksin toiminnallisen tutkimisen, pienryhmä- sekä projektityöskentelyyn keinoin.

MONIAISTILLISUUS HELPOTTAA JA SYVENTÄÄ OPPIMISTA Reggio Emilian -kasvatusfilosofia perustuu myös tietoon siitä, että aivot oppivat parhaiten hyödyntämällä moniaistillisuutta oppimistilanteissa. Näin aistiverkostot aktivoituvat ja opittavat asiat siirtyvät nopeammin lyhytkestoisesta pitkäkestoi-

Taikatahdissa sisältöalueiden ympärille rakennetaan teemallisia opintokokonaisuuksia, joissa hyödynnetään lasten kiinnostuksen kohteita motivaation lisäämiseksi. Oppimistilanteissa voidaan lähteä esimerkiksi tutkimaan syksyistä luontoa. Kyseiseen luontoretkeen voidaan liittää esim. opintokokonaisuus matematiikan, äidinkielen, musiikin, liikunnan ja ympäristöopin sisältöalueilta. Varhaiskasvatusta, esiopetusta ja alkuopetusta Reggio Emilia -pedagogiikalla, www.taikatahti.com


KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Kansalaisrahoituksen tiimi, toimitusjohtaja Terhi Vapola (kesk.), Toni Lahti, Ulpu Tapaninen, Markku Jussila, Jouni Junkkila ja Päivi Malinen etsivät jatkuvasti lupaavia kasvuyrityksiä joukkorahoituksen sijoituskohteiksi.

Kasvun siementen kylväjä Kansalaisrahoitus Oy saattaa yhteen joukkorahoituksesta kiinnostuneet sijoittajat ja asemansa vakiinnuttaneet, lupaavat, rahoitusta etsivät kasvuyhtiöt. Yli 30 järjestämässään rahoituskierroksessa Kansalaisrahoitus on kerännyt yli 50 miljoonan euron sijoitukset kasvuyhtiöihin. TEKSTI MAIJA-LIISA SAKSA KUVA JOSE TABARES

Joukkorahoituksesta on tullut merkittävä vaihtoehto perinteiselle pääomasijoittamiselle, johon Suomen pääomasijoitusyhdistyksen mukaan käytettiin viime vuonna 80 miljoonaa euroa. – Sekä sijoittajat että kasvuyhtiöt hyötyvät toiminnastamme. Olemme käyneet läpi satoja kasvuyrityksiä ja tarjoamme sijoittajille vain lupaavia yhtiöitä. Hyville kasvuyhtiöille on houkuttelevaa, että me joukkorahoituksen markkinajohtajana toteutamme rahoituskierroksen heidän puolestaan joustavasti ja luotettavasti. Yritys voi keskittyä ydinliiketoimintaansa eikä joudu kärsimään pitkistä rahoitusneuvotteluista. Syntyy positiivinen kierre, kun hyvät kohteet houkuttelevat enemmän sijoittajia ja nopeat rahoituskierrokset hyviä yhtiöitä, selvittää toimitusjohtaja Terhi Vapola.

tuksen kanssa joukkorahoituskierroksen. Se jatkuu lokakuun ajan ellei kierrosta ylimerkitä sitä ennen. Desentumin kierros avaa samalla Kansalaisrahoituksen uuden sähköisen alustan, jossa sijoituskohteeseen voi tutustua ja sijoittaa verkkopalvelun kautta. Sijoitustuoton lisäksi yrityksen toiminnan vastuullisuus on tärkeää yhä useammalle sijoittajalle. Vastuullisuus on tärkeää myös Kansalaisrahoitukselle. – Pyrimme antamaan mahdollisimman kattavan kuvan siitä, että kohdeyhtiöt ovat isoriskisiä kasvuvaiheen sijoituskohteita, joissa sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan, korostaa Vapola. Kansalaisrahoituksen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. www.kansalaisrahoitus.fi

NOPEAA JA TEHOKASTA JOUKKORAHOITUSTA Esimerkki Kansalaisrahoituksen järjestämästä nopeasta ja tehokkaasta joukkorahoituksesta on ArcDia International Oy, jonka rahoituskierros ylimerkittiin ennätyksellisesti muutamissa tunneissa. Seuraava Kansalaisrahoituksen kohdeyhtiö on rokotteita yleisiin allergioihin kehittävä Desentum Oy. Sen allergiarokotteet perustuvat tunnettujen allergeenien muokkaamiseen geeniteknologisesti siten, että allergiaoireiden sijaan ne käynnistävät allergialta suojaavien vasta-aineiden tuotannon. Alkuvaiheen kliinisten tutkimusten rahoituksen turvaamiseksi Desentum käynnistää Kansalaisrahoi-

Parempaa toimintakykyä ja elämänlaatua Petrea kuntoutuksen kuntoutuskurssit kohottavat työikäisten ja ikääntyneiden vireyttä, työ- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua Kelan tukemana. TEKSTI MIA HEISKANEN

Petrean kuntoutuskurssit kohottavat sekä työikäisten että ikääntyneiden vireyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua Kelan tukemana. Petrea kuntoutus on toiminut jo vuodesta 1972 alkaen – alun perin osana Kelaa, mutta vuodesta 2007 lähtien itsenäisenä säätiönä, toteaa Petrean toimitusjohtaja Päivi Dahl. Pääsääntöisesti teemme työikäisten kuntoutusta, mutta jo muutaman vuoden olemme tarjonneet myös ikääntyneille suunnattuja kuntoutuskursseja. Tarve on ilmeinen, sillä kurssimme ovat todella suosittuja. Moni ikääntynyt kuntoutuja on ollut todella hämmästynyt, että kuntoutus on yhteiskunnan kustantamaa. Meille tekijöille he ovat kiitollista kohderyhmää, joten työmme on hyvin antoisaa, kuntoutuksen palvelupäällikkö Nina Vanhanen kertoo.

KÄRSITKÖ TUKI- JA LIIKUNTAELINVAIVOISTA? Petrean Tules-kuntoutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on ollut tules-oireilua vähintään kolme kuukautta. Kurssit on kohdennettu eri oireryhmille. Tules-kuntoutusta toteutetaan myös avomuotoisena, jolloin lähistöllä työskentelevät voivat osallistua kuntoutukseen ja olla osan päivää työssään. Avotuleskursseja on mahdollista myös kohdentaa suoraan jonkin yrityksen henkilöstölle tai jollekin ammattiryhmälle.

IKKU ON IKÄÄNTYNEIDEN KUNTOUTUSKURSSI Ikku-kurssit on tarkoitettu yli 68-vuotiaille, joilla jo sairauksia, mutta vielä riittävästi toimintakykyä ryhmämuotoiseen kuntoutukseen osallistumiseen. Ikku-kuntoutuksen tavoitteena on kohentaa ja tukea osallistujien arkista toimintakykyä ja kotona pärjäämistä sekä tarjota vertaistukea samanlaista elämänvaihetta eläville, Vanhanen kertoo.

KYSY KUNTOUTUKSESTA! Petrea kuntoutuksen ”Kysy kuntoutuksesta” -palvelu on jo klassikko! Se on toiminut jo kuutisen vuotta palvellen sekä asiakkaita, hoitotahoja, viranomaisia että muita yhteistyökumppaneita. Puhelinpalvelussa asiantuntijamme vastaa kuntoutusta koskeviin kysymyksiin joka arkipäivä klo 12-14 tai sähköpostissa kysykuntoutuksesta@petrea.fi. Käy tutustumassa Petrean tarjontaan osoitteessa petrea.fi tai ota yhteyttä Kysy kuntoutuksesta -palveluumme! Petrea kuntoutus Kongressikuja 1, 20540 TURKU www.petrea.fi

MONIAMMATILLINEN YKSILÖKUNTOUTUS AUTTAA KUN HAASTEITA ON PALJON Kansalaisrahoitus on vuonna 2012 perustettu yritys, joka tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa suomalaisiin kasvuyhtiöihin ja rahoitusta hakeville yrityksille nopean ja joustavan kanavan hankkia uutta pääomaa liiketoimintaansa. Kansalaisrahoitus on onnistunut kaikissa yli 30:ssä järjestämässään rahoituskierroksessa, joissa on kerätty yhteensä yli 50 miljoonaa euroa sijoituksina kasvuyhtiöihin.

19

Kun oireita, sairauksia ja elämäntilanteen haasteita on paljon, voi moniammatillinen yksilökuntoutus tarjota mahdollisuuden lähteä purkamaan jo haasteelliseksi muodostunutta tilannetta. Ohjelmasta suurin osa on yksilötapaamisia eri asiantuntijoidemme kanssa. Kunkin osallistujan kanssa edetään juuri hänen tarpeistaan lähtien pyrkien löytämään ratkaisuja ja suuntaa eteenpäin.

Petrea Säätiön sr kotipaikka on Turku ja sen tarkoituksena on toimia kuntoutusmahdollisuuksien parantamiseksi sekä ihmisten terveyden ja kunnon säilymiseksi ja edistämiseksi. Tarkoituksensa toteuttamiseksi Petrea Säätiö ylläpitää kahta Petrean kuntoutuksen toimipistettä sekä tarjoaa maksutonta kuntoutusneuvontapalvelua.


20 KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Nordautomation on juuri saanut valmiiksi maailman pisimmän (0,5km) modernin (3D ja röntgen-mittaus) tukinlajittelulaitoksen.

Nordautomation hallitsee tukinkäsittelyprojektien arvoketjun

tuotteidensa ja toimintansa laatua vaalien Puunjalostusteollisuuden kokonaisvastuullisiin projektitoimituksiin erikoistunut Nordautomation on juuri saanut valmiiksi maailman pisimmän modernin tukinlajittelulaitoksen.

pasiteettivaatimukset täyttäen, on haastava projekti. Jatkuvasti kasvavista vaateista huolimatta toteutamme korostuneesti ympäristö- ja ergonomisia ratkaisuja, esimerkkeinä meluntorjunta ja muut ympäristön suojelutoimenpiteet sekä työhyvinvoinnin huomioiva, tuottava, turvallinen ja terveellinen tuotanto- ja toimintaprosessi. Myös sovitusta aikataulusta kiinnipitäminen on elintärkeää. Henkilöstömme on tästä varsin tietoinen ja sitoutunut toimittamaan lopputuloksen luvatusti.

VAHVAA KASVUA

”Kokonaisen tukinkäsittelylaitteiston toimittaminen laatu- ja kapasiteettivaatimukset täyttäen on haastava projekti, mutta se mikä asiakkaalle luvataan, pidetään”, toimitusjohtaja Pauli Ojala sanoo.

Nordautomation Oy on vuonna 1991 perustettu puunjalostusteollisuuden kokonaisvastuullisiin projektitoimituksiin erikoistunut yritys ja markkinoiden johtava tukinkäsittelytekniikan toimittaja. Yrityksen markkinointi-, myynti-, tuotekehitys-, sähkö ja automaatio-, suunnittelu sekä projektinhallinta sijaitsevat Kristiinankaupungissa, oma tuotantolaitos Alajärvellä, työntekijöitä on yhteensä noin 90 henkilöä. Nylandissa, Ruotsissa, puolestaan sijaitsee Nordautomation Oy:n tytäryhtiö Nordautomation AB.

– Omavaraisen suunnittelun ja oman tuotannon ansiosta hallitsemme projektien koko arvoketjun, lisäksi lähialueilta löytyy joukko tarpeisiimme erikoistuneita alihankkijoita” kertoo jo neljättä vuosikymmentään yritysmaailmassa vaikuttava toimitusjohtaja Pauli Ojala.

TOIMITTAA MINKÄ LUPAA Nordautomation suunnittelee ja toteuttaa teknisiä ratkaisuja tukinkäsittelyyn, joissa huipputason suorituskyky yhdistyy kestävyyteen ja luotettavuuteen.

– Asiakkaamme odottavat meidän ymmärtävän heidän tarpeensa ja vaatimuksensa ja tarjoavan heille toimintavalmiin avaimet käteen -ratkaisun. Tiimimme tuo pöytään kokemuksensa, teknisen osaamisensa ja kokonaisvaltaisen näkemyksensä projektin sisällöstä ja laitesijoittelusta päästäksemme osapuolten kannalta parhaaseen ratkaisuun, Ojala kuvaa. Ojalan mukaan yrityksen toimintaa ohjaa korkea työmoraali ja luotettavuus. – Kokonaisen tukinkäsittelylaitteiston toimittaminen, laatu- ja ka-

Ojala osti kolme vuotta sitten yrityksensä takaisin ruotsalaiselta konserniyhtiöltä ja investoi samalla uusiin laitteistoihin päivittäen tuotantolaitoksen vanhentuneen tekniikan ympäristöystävällisempään. Rohkeat ratkaisut kannattivat ja Nordautomation on nyt vahvan kasvun tiellä. Työntekijöitä Alajärvellä on yli 50, ja moni nuorten työntekijöiden työpaikoista on tänä vuonna vakinaistettu. Sama on tapahtunut yrityksen pääkonttorissa Kristiinankaupungissa, jossa työntekijöitä on nykyisellään 30. – Olemme saavuttaneet pitkäaikaisen tavoitteemme eli täystyöllisyyden läpi vuoden. Vuosi 2016 oli Nordautomationille tuottoisa; liikevaihtoa kertyi noin 15 miljoonaa euroa. – Työyhteisön luovuus ja osaaminen kasvavat luottamuksesta ja sitoutumisesta. Vaikka kaupat ovat metsäteollisuuden alalla yhä suuremman työn takana, meillä yritys kasvaa ja kansainvälistyy, ja väitän, että juuri hyvä työporukka on menestyksemme avain, Ojala pohtii.

KOHTI UUSIA MARKKINOITA Yritys vie tukinkäsittelylaitteistoja myös ulkomaille, kiitos vaikuttavien projektireferenssien. – Yli puolet liikevaihdostamme tulee viennistä. Lähimarkkinat löytyvät Suomen lisäksi Ruotsista ja Norjasta, etäisin projekti Australiasta. Lupaavia neuvotteluja käydään jatkuvasti ympäri maailmaa, Ojala sanoo. Nordautomationin vankka projektiosaaminen aiotaan jatkossa hyödyntää myös niin sanottuna lähialuelaajentumisena: ”tuttuja tuoteratkaisuja uusille asiakkaille ja uusia tuotteita tutuille asiakkaille”. Yritys on juuri saanut valmiiksi maailman pisimmän (0,5 km) modernin (3D ja röntgen-mittaus) tukinlajittelulaitoksen kotimaahan. Tuotesegmenttiä on täydennetty myös pienempitehoisilla tukinkäsittelylaitteistoilla. Lisäksi ratkaisuja toimitetaan selluja vaneripuiden mittaus- ja käsittelyasemiin sekä energiapuiden vastaanottokäsittelyyn. Nordautomation kehittää jatkuvasti osaamistaan sekä tuotteistaa asiakkailleen heidän tuotantolinjoihinsa uusia ohjaus-, automatisointi- ja virityspalveluita. Myös henkilöstön valmiuksia ollaan merkittävästi kehittämässä ja kansainvälistämässä, esimerkiksi seitsemän projektipäällikköä on suorittamassa kansainvälistä IPMA-sertifiointia. – Luonnollisesti vihreät arvot ovat meille tärkeitä, työskentelemmehän uudistuvan luonnonvaran parissa – kestävä kehitys tuo kestävää menestystä. Ei ekologian tai ergonomian vuoksi tarvitse tinkiä ekonomiasta, päinvastoin, Pauli Ojala summaa. www.nordautomation.fi


Arctic Biomaterials Oy lähestyy kiertotaloutta innovatiivisesta kulmasta.yritys Tarjoamalla as räätälöityjä biopohjaisia sekä biohajoavia muovikomposiittimateriaaleja luo jatkuv räätälöityjä biopohjaisia sekä biohajoavia muovikomposiittimateriaaleja yritys luo jatkuv

A A

KESTÄVÄ YRITYS 21 s rctic Biomaterials Oy:n ts juuret eivät löydy kiertorctic Biomaterials Oy:n Arctic Biomaterials Oy:n biopohjaiset sekä biohajoavat komposiittimateriaalit ovat y taloudesta, vaan lääket juuret eivät löydy kiertoky tieteelle kehitetyistä, biohajoataloudesta, vaan lääkeh vista implanttimateriaaleista, k tieteelle kehitetyistä, biohajoaArctic Biomaterials Oy lähestyy kiertotaloutta innovatiivisesta kulmasta. Tarjoamalla asi kertoo myynti- ja markkinointih vista implanttimateriaaleista, Arctic Biomaterials Oy lähestyy kiertotaloutta kulmasta. asiakkaan tarpeen räätälöityjä biopohjaisia sekäTarjoamalla biohajoavia muovikomposiittimateriaaleja yritys luo jatkuva m johtaja Tomi Kangas. kertoo myyntija innovatiivisesta markkinointimukaan räätälöityjä biopohjaisia sekä biohajoavia muovikomposiittimateriaaleja yritys luo jatkuvasti o - Kehittämämme m johtaja Tomi Kangas.biohajoavan aivan uusia ratkaisuja. materiaalin käyttö implanteis- Kehittämämme biohajoavan sjo rctic Biomaterials Oy:n sa mahdollistaa kertaa j materiaalin implanteiste juuret käyttö eivätensi löydy kiertoArctic Biomaterials Oy:n juuret ei- sille muoveille, sen ominaisuudet kuormaa kantavat sovellukset sa mahdollistaa ensi kertaa yk vaan käytönlääkevaativissakin vät löydy kiertotaloudesta, taloudesta, vaan mahdollistavat L biohajoavan lasikuitulujitteen k kuormaa kantavat sovellukset teknisissä toteutuksissa. lääketieteelle kehitetyistä, biohajoaku tieteelle kehitetyistä, biohajoavista implanttimateriaaleista, kertoo ansiosta. Nämä yhdessä edesbiohajoavan lasikuitulujitteen hsL vista implanttimateriaaleista, myynti- ja markkinointijohtaja Tomi VAIHTOEHTO ks auttavat luun paranemista ja ansiosta. Nämä edesKangas. ÖLJYPOHJAISELLE MUOVILLE kertoo myyntijayhdessä markkinointipoistavat toisen leikkauksen k auttavat paranemista ja öl– Kehittämämme biohajoavanluun ABM-materiaali on vaihtoehto m johtaja Tomi Kangas. materiaalin käyttö implanteissa jypohjaiselle muoville, sen ominaitarpeen. poistavat toisen leikkauksen oy - Kehittämämme biohajoavan mahdollistaa ensi kertaa kuormaa suuksiin voidaan tuoda esimerkiksi -biohajoavan Noin vuosi sitten mietimme, y tarpeen. kantavat sovellukset korkean lämpötilantai mikronkesjem materiaalin käyttö implanteisjos kehittämäämme materilasikuitulujitteen ansiosta. Nämä tävyyttä. Materiaalin sovellusmahsuudet mahdollistavat käytön m Noin vuosi sitten mietimme, lanjälkeä. sa-luun mahdollistaa ensi kertaa yhdessä edesauttavat paranedollisuudet ovat laajat. Yhteistyötä h aalia voisi käyttää sovellukset myös muihin lanjälkeä. vaativissakin teknisissä käytön toteuErityislaatuisen yrityksen jos kehittämäämme materisuudet mahdollistavat ku tehdään suurien globaalien yritysten mista ja poistavat kuormaa toisen leikkauksenkantavat sovelluksiin. Pontimena komposiittimatuksissa. ABM-materiaali on aalia voisi käyttää muihin kehittämästä vaativissakin teknisissä toteuErityislaatuisen yrityksen kanssa muunmyös muassa ovat kuluttajaelekttarpeen. Lth biohajoavan lasikuitulujitteen – Noin vuosi sitten mietimme, roniikan, lelujen ja huonekaluvalmistoimineet globaalit trendit kier- teriaalista vaihtoehto öljypohjaiselle on muo- sy tekee biohajoava t sovelluksiin. Pontimena ovat kehittämästä komposiittimatuksissa. ABM-materiaali ansiosta. yhdessä edesjos kehittämäämme materiaalia voisiNämä tuksen saralla. Arctic Biomaterialsin totalouden japaranemista ympäristösopilasikuitu, jolla biopolymeerejä ville, sen ominaisuuksiin voidaan y toimineet globaalit trendit kiervaihtoehto öljypohjaiselle muo- kim teriaalista tekee biohajoava käyttää myös muihin sovelluksiin. kehittämän komposiitin biohajoaauttavat luun ja musten osalta. vaikuttuoda esimerkiksi korkean läm- a vahvistetaan. Materiaali on m totalouden ja ympäristösopilasikuitu, jolla biopolymeerejä ville, sen ominaisuuksiin voidaan Pontimena ovat toimineet globaalit vuus onVahvana testattu ulkopuolisten tahopoistavat toisen leikkauksen trendit kiertotalouden ja ympärisjen toimesta. timena pienentää muovin perinteisille pötilantai mikronkestävyyttä. mustenon osalta. Vahvana vaikut- vaihtoehto tuoda esimerkiksi korkean läm- yla vahvistetaan. Materiaaliöljypohon tarpeen. – Materiaalin voi hävittää kuten tösopimusten osalta. Vahvana vaikuttl tuotannon aiheuttamaa hiilijaMateriaalin sovellusmahdolli- m jaisille muoveille, sen ominaion pienentää muovin vaihtoehto perinteisille öljypoh- pötilantai mikronkestävyyttä. öljypohjaiset Lisäksi sen voi timena on pienentäätimena muovin tuotan- Noin vuosi sittenmuovit. mietimme, hävittää teollisen kompostoinnin haasteen omia tuotteitaan ja ominainon aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. t tuotannon aiheuttamaa hiilija- lanjälkeä. Materiaalin sovellusmahdollijaisillepohtia muoveille, sen jos kehittämäämme materisuudet mahdollistavat käytön MAINOSLIITE

Arctic Biomaterials Oy:n biopohjaiset sekä biohajo komposiittimateriaalit vaihtoehto perinteisill vaihtoehto perinteisilleovat muoveille

A

Erityislaatuisen yrityksen kehittä- avulla jolloin kiertotalous toteutuu. aalia voisi myös muihin Tomi Kangas haluaa välittää yrimästä komposiittimateriaalista tekeekäyttää biohajoava lasikuitu, jolla biopolytyksen innostusta ja draivia sovelluksiin. Pontimena ovat myös meerejä vahvistetaan. Materiaali on muille toimijoille. toimineet trendit – Haluaisin heittää kieryrityksille vaihtoehto perinteisille öljypohjai-globaalit

+358 10 325 5500 +358 10 325 5500

toimintatapojaan ympäristönäköErityislaatuisen yrityksen kulmasta. Myös meitä lähestymällä voi saada asiaan apua, koska räätäkehittämästä komposiittimalöimme tarvittaessa yrityksen tarteriaalista tekee biohajoava peen mukaisen ratkaisun.

totalouden ja ympäristösopilasikuitu, jolla biopolymeerejä musten osalta. Vahvana vaikut- vahvistetaan. Materiaali on pienentää muovin vaihtoehto perinteisille öljypohAssemblintimena ketterätonenergiatehokkuuspalvelut tuotannon aiheuttamaa hiilijajaisille muoveille, sen ominai-

– osaamista onnistuneeseen energiatehokkuushankkeeseen

vaativissakin teknisissä Ota toteuyhteyttä: puh. +358 10 325 tuksissa. ABM-materiaali on5500 info@abmcomposite.com vaihtoehto öljypohjaiselle muoabmcomposite.com ville, sen ominaisuuksiin voidaan tuoda esimerkiksi korkean lämpötilan- tai mikronkestävyyttä. Materiaalin sovellusmahdolli-

+358 10 325 5500

Assemblinin Energiatehokkuuspalvelut tarjoaa yhteistyökumppaneilleen palveluita avaimet käteen-periaatteella. Oli sitten kyseessä energiatehokkuushanke, etähallinta, elinkaaritai teollisuuden ilmanvaihtoon liittyvät palvelut- kaikki saa luotettavasti, joustavasti ja asiantuntevasti samasta yrityksestä. – Kestävän rakentamisen periaatteet ovat energiapalveluidemme kivijalka. Mietimme yhdessä asiakkaan kanssa rakennuskohteen niin ympäristö-, talous- kuin sosiaalisiakin tekijöitä. Toimiva kokonaisuus on kummankin osapuolen etu, toteaa liiketoimintajohtaja Isto Hietanen.

ENERGIATEHOKKUUSHANKKEILLA TOIMIVUUTTA, VIIHTYVYYTTÄ JA SÄÄSTÖÄ Kestävä rakentaminen yhdessä energiatehokkuuden parantamisen kanssa ovat yksinkertainen, mutta myös samalla tehokas tapa torjua ilmastonmuutosta. Usein ei tule huomioitua, että suurin osa Suomen päästöistä johtuu nimenomaan energiankulutuksesta. Assemblin on toteuttanut yhteistyökumppanilleen Sampo Oy:lle jo useamman onnistuneen energiatehokkuushankkeen. Hankkeilla on niin parannettu kiinteistön energiantehokkuutta kuin myös toimivuutta ja viihtyvyyttä. Saneeratun kiinteistön arvo nousee hankkeen myötä puhumattakaan energiate-

hokkuushankkeen myötä säästyvistä euroista. – Assemblinin tarjoama palvelumalli toimii, sillä toteutamme yhteistyössä kokonaisuuden eikä vain yhtä osa-aluetta. Projektit alkavat kuntokartoituksella, jonka jälkeen yhdessä käymme läpi korjaamistarpeet. Jos näytämme vihreää valoa, projekti jatkuu tarkempien suunnitelmien ja budjetin tekemisellä. Toisessa vaiheessa tarkastelemme jälleen yhdessä saneerausta ja kohteen energiansäästöpotentiaalia. Jos päätämme lähteä energiatehokkuushankkeeseen, saamme projektin toteutuksen lisäksi Assemblinilta seuraavan viiden vuoden ajalle riskittömän säästötakuun sekä seurantapalvelun. Kiinteistön omistajan näkökulmasta tämä on helppoa ja huoletonta, summaa kiinteistöpäällikkö Jukka Teerimäki Sampo Oyj:stä.

KORJAUSVAJE KURIIN KUNTOKARTOITUKSILLA Suomen rakennuskannassa on korjausvelkaa jopa kymmenesosa koko

noin 350 miljardin euron rakennuskannasta, ja laiminlyötyjä korjauksia vastaavasti 30–50 miljardin euron edestä. – Korjausvajetta pitäisi yrittää tehokkaasti paikata. Kiinteistön omistajien on hyvä huomioida, että energiatehokkuushankkeisiin on mahdollista hakea energiatukea, joka voi kattaa jopa 20–25 % hankkeen kustannuksista. Tähän päälle asiakkaamme saavat lisäksi säästölupauksen. Jos emme pysty toteuttamaan lupauksiamme, saavat asiakkaamme rahat takaisin, huomauttaa Isto Hietanen. Assemblin pystyy toteuttamaan yhteistyökumppaniensa kanssa vaativat ja hankalaksi koetut projektit. Assemblinin energiapalveluiden asiantuntijoilla on pitkäaikainen kokemus, kaikki hankkeisiin tarvittavat pätevyydet sekä laaja yhteistyökumppaneiden verkosto käytettävissään. Toiminnan perustana on ketteryys. Tämä tarkoittaa, että kun Assemblin lähtee yhdessä asiakkaan kanssa kartoittamaan kiinteistön

Jukka Teerimäki, Sampo Oyj (vasemmalla) ja Isto Hietanen, Assemblin Energiapalvelut

kuntoa, ei tiedetä vielä tarkkaan mikä tulee olemaan lopputulos. Joskus pelkkä kuntokartoitus ja sen myötä tehdyt toimenpiteet ovat riittäviä, mutta usein yhteistyö jatkuu varsinaiseen hankkeen toteutukseen ja etäseurantaan asti.

KIINTEISTÖJEN KOKONAISVALTAISTA JA TARKKASILMÄISTÄ HUOLENPITOA – Asiakkaan tarpeiden huomioonottaminen on itsestään selvää. Mutta pyrimme katsomaan hankkeita lisäksi laajalla perspektiivillä. Yhdessä kohteessamme huomasimme tarpeen uusia paloilmaisimet. Vaikka laitteet eivät kuuluneetkaan projektin sisältöön, oli uusimistarve oleellista kiinteistön omistajan näkökulmaa ajatellen tuoda ilmi. Samalla tarjosimme asiakkaallemme heti useamman vaihtoehdon toteuttaa muutos, mainitsee energiamanageri Marko Hänninen Assemblinilta.

– Hyvän kumppanin kanssa keskustelu on koko ajan avointa ja osataan ajatella yhteistä hyvää. Kumppanuussuhteemme Assemblinin kanssa on vankalla pohjalla ja suunnittelemme seuraavaksi miten toteutuneiden energiatehokkuushankkeiden jatko saadaan hoidettua säästötakuuajan jälkeen, kertoo Jukka Teerimäki.

Assemblin Oy • Liikevaihto: 60,0 miljoonaa euroa vuonna 2016 • Työntekijämäärä: noin 340 • Liiketoiminta-alueet: Energiatehokkuus, Rakennusautomaatio, Linjasaneeraus, Talotekniikka, Tekniset Palvelut ja Talotekniikkaelementit

fi.assemblin.com

h te y m a lö ta


22 KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Maailmaa voi parantaa myös säästämällä Kierrättäminen, julkisen liikenteen suosiminen tai reilusti tuotettujen elintarvikkeiden valitseminen ovat arkipäivää jo monelle meille tavalliselle suomalaiselle. Vaikka valinnoistamme syntyneet pienet purot kasvavat joiksi, tuntuvat arjen valinnat joskus riittämättömiltä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Mitä, jos voisimme tehdä kestävämpiä valintoja, joilla on vuosien saatossa suuri merkitys ja hyötyä niistä samalla myös itse? TEXT OUTI RÖNNQVIST

Työelämän rakenteiden muuttuessa ja eläkeiän noustessa säännöllisestä säästämisestä ja tulevaisuuteen varautumisesta on tullut yhä ajankohtaisempaa sekä nuorille että vanhemmille.

5 KEINOA ILMASTONMUUTOSTA VASTAAN 1.

Lyhennä suihkuaikaasi 2 minuutilla – säästät 1,06 tonnia CO2-päästöjä

2.

Yksi kansainvälinen menopaluulento vuodessa vähemmän – säästät 18,93 tonnia CO2-päästöjä

3.

Kulje junalla auton sijaan – säästät 26,73 tonnia CO2päästöjä

4.

Syö enintään 300 grammaa lihaa viikossa – säästät 35,68 tonnia CO2-päästöjä

5.

Siirrä eläkesäästösi rahastoon, joka ei sijoita fossiiliyhtiöihin – säästät 2200 tonnia CO2-päästöjä*

Kestävää kehitystä tukeva säästäminen on 27 kertaa tehokkaampi tapa vähentää ilmastokuormitusta kuin muut keinot yhteensä. *Vertailu on suuntaa antava ja perustuu eläkesäästöjen osalta 42 vuoden ajanjaksoon, mikä on keskimääräisen työuran pituus Ruotsissa. Laskelmat on tehnyt Nordea Sustainable Finance -tiimi, ja lähteet ovat: SCB, SJ, Naturvårdsverket, Livmedelsverket ICAO, Novus Opinion, Viivilla.se, AP7, CT200 Annual Reports

Jos sijoittamisen saloihin ei ole itse tullut perehtyneeksi, sopivan säästämistavan löytäminen voi olla tuntua hankalalta. Säästötileillä pääoma on matalan korkotason ja inflaation myötä jo pidemmän aikaa lähinnä pienentynyt. Säästäminen rahastoon, jossa ammattilaiset huolehtivat säästöjen sijoittamisesta ja hoitamisesta, voi olla etenkin pitkällä aikavälillä kiinnostavampi vaihtoehto.

RAHASTO ON KIINNOSTAVA SÄÄSTÖKOHDE KESTÄVÄÄ KEHITYSTÄ SUOSIVALLE Miksi? No, ensinnäkin koska yritysten yhteiskuntavastuu käsittää useita erilaisia osa-alueita, joiden ymmärtäminen ja seuraaminen vaatii tietoa, aikaa ja asiantuntemusta. Vaikka tuomitsisi jyrkästi ympäristötuhojen aiheuttamisen, lapsityövoiman käytön tai lahjonnan, harvalla tavallisella ihmisellä on mahdollisuutta perehtyä kansainvälisten yritysten käytännön toimintaan tai edes vastuullisuusraportteihin skandaaliuutisointia syvemmälle. Mutta — koska yritysvastuunsa kantavat yritykset ovat pitkällä aikavälillä yleensä myös parempia ja vähäriskisempiä sijoituskohteita — yritysten vastuullisuus kiinnostaa tänä päivänä myös sijoittajia. Yritysvastuutekijät otetaan huomioon esimerkiksi Nordean kaikissa aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa. Lisäksi yhtiön vastuullisen sijoittamisen tiimi voi tarvittaessa selvittää si-

joituskohteiden vastuullisuustekijöitä yhteistyössä sekä yrityksen johdon että sen sidosryhmien ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa. Rahastosäästäminen tuo mukanaan myös vaikutusmahdollisuuden, sillä esimerkiksi osakerahastoon säästävä omistaa käytännössä osan rahaston sijoituskohteena olevista yrityksistä. Rahastossa pienemmät säästöt ja suuremmat sijoitukset yhdistyvät sijoituskohteena olevan yrityksen näkökulmasta yhdeksi omistukseksi, joka voi esimerkiksi käyttää äänivaltaa yhtiökokouksessa. Lisäksi suuromistajalla on mahdollisuus kehittää yrityksen toimintaa.

rahastoon säästöt kohdentaa, voi olla vuosien saatossa yllättävän suuri merkitys. On hyvä muistaa, että rahaston valinnan kautta voi paitsi tehdä tuottoon ja riskeihin liittyviä päätöksiä myös tulla vaikuttaneeksi vaikkapa siihen, miten paljon ympäristöä pitkällä aikavälillä kuormittaa.

Lue lisää kestävästä säästämisestä

nordeafundsmagazine.fi

SÄÄSTÄMISEEN EI TARVITA SUURIA SUMMIA

VASTUULLISUUS KANNATTAA – Jos havaitsemme rahastojemme sijoituskohteena olevan yrityksen vastuullisuudessa huomautettavaa, pyrimme ensisijaisesti tukemaan yritystä toimintatapojensa korjaamisessa, rahastojohtaja Hanna Porkka Nordeasta kertoo ja jatkaa, mielestämme tämä on vastuullisempaa toimintaa kuin omistuksesta luopuminen, sillä näin varmistamme, ettei ongelma vain siirry seuraavalle osakkeenomistajalle. – Kun tarkastelemme sijoituskohteita yritysvastuun näkökulmasta, tunnemme yritykset paremmin, hallitsemme paremmin sijoituksiin liittyvät riskit ja voimme sitä kautta parantaa myös tuottoja, Hanna toteaa ja muistuttaa, ”sillä, millaiseen

Säästämisessäkin aikainen lintu nappaa madot. Mitä aiemmin aloittaa, sitä enemmän tuottoa jo säästetyn summan tuotoille ehtii saamaan. Aloittamiseen ei tarvita suuria summia. Esimerkiksi Nordean rahastoihin voi tehdä säästösopimuksen 40 eurolla kuukaudessa ja valita itse kuinka monena kuukautena säästöjä kerryttää. Esimerkissä Nordean Säästö 50 -rahastoon on laitettu 100 € / kk ajalla 30.9.2009 – 31.7.2017. 31.7.2017 kuukausisäästäjä on säästänyt 9 500 € ja säästöt ovat tuottaneet 30,23 % eli sijoituksen arvo on yhteensä 12 371 €. Rahaston tuotto on esimerkissä ilmoitettu hallinnointikulujen jälkeen. Historiallisen kehityksen perusteella ei voida ennakoida rahastosijoituksen tuottotasoa tulevaisuudessa. Tämän artikkelin tiedot eivät voi korvata ammattitaitoista ja henkilökohtaista neuvontaa. Nordea Funds suosittelee, että sijoittaja tutustuu aina ensin kyseisen rahaston avaintietoesitteeseen ja muihin rahastojulkaisuihin sekä ottaa yhteyttä sijoitusneuvojaan ennen rahastomerkinnän tekemistä. Nordea Säästö 50 –rahastoa hallinnoi Nordea Funds Oy.


EU INVESTOI SUOMESSA

JA ENERGIATEHOKKUUTEEN.

Euroopan unioni tarjoaa rahoitusta investointeihin, joilla luodaan vihreämpää tulevaisuutta. Helsingin Pasilaan on rakenteilla uusi kaupunkikeskus Tripla. Kokonaisuuden suunnittelussa on panostettu erityisesti ympäristöystävällisyyteen ja rakentamisessa noudatetaan lähes nollaenergiarakentamisen periaatteita. Muista mahdollisuuksista voit lukea täältä: www.europa.eu/investeu

MAHDOLLISUUKSIA AVAUTUU TÄSTÄ. #investEU


24 KESTÄVÄ YRITYS

MAINOSLIITE

Kahvin tulevaisuus on asia, josta me jaksaisimme jauhaa loputtomiin. Olemme nimittäin melkoisen huolissamme siitä. Ilmastonmuutoksen seurauksena kahvin viljelystä tulee entistä haastavampaa, kun sään ääri-ilmiöt yleistyvät ja kahvinviljelyyn soveltuva maa-ala pienenee. Voi olla, että vuonna 2080 kahvi on harvojen ja valittujen herkku. Huolimatta tummista pilvistä, uskomme kahvin valoisaan tulevaisuuteen, mutta siihen tarvitaan tekoja – meiltä kaikilta. Kestävä kehitys koskee kaikkea toimintaamme. Yli 140 vuoden kokemuksella tiedämme, että laatu ja hyvä maku syntyvät vain vastuullisesti toimien. Kehitämme kahvin arvoketjua yhteistyössä kumppaneidemme kanssa ja tähän mennessä olemmekin tätä kautta tavoittaneet jo lähes 100 000 kahvinviljelijää. Olemme tukeneet heitä muun muassa omaksumaan uusia ja tehokkaita viljelytekniikoita ja siten sopeutumaan muuttuvaan ympäristöön. Näin kahvista tulee viljelijöille kannattavampi elinkeino, joka osaltaan tukee koko paikallisen yhteisön kehitystä. Meillä on myös hyviä uutisia, mitä tulee kahvin hankintaan. Ensi vuoden loppuun mennessä kaikki Pauligin kahvipavut ovat vastuulliseksi varmennettuja. Tämä yksinkertaisesti sen vuoksi, että kun kaikki kahviketjun varrella voivat hyvin, myös papu voi hyvin – ja vain hyvinvoivasta kahvipavusta syntyy laadukasta kahvia. Töitä kahvin valoisan tulevaisuuden parissa on vielä paljon tehtävänä ja koko ajan voi parantaa. Myös itse voit osallistua talkoisiin olemalla energiapihi, kierrättämällä kahvipurut ja -paketin oikein sekä valmistamalla aina sopivan määrän kahvia, ettei turhaa hävikkiä synny. Kahvin valoisan tulevaisuuden ja merkityksellisten kahvihetkien puolesta,

#beanthere | #kahvinjäljillä | paulig.fi/vastuullisuus

Profile for Editor Helsinki Oy

Kestävä yritys 10/2017  

– Tiedostava kuluttaja – Ekologisuus, energiatehokkuus, ympäristö ja työhyvinvointi

Kestävä yritys 10/2017  

– Tiedostava kuluttaja – Ekologisuus, energiatehokkuus, ympäristö ja työhyvinvointi

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded