__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ELÄMÄN PARASTA

MAINOSLIITE

EDITOR HELSINKI • TOUKOKUU 2019 • TERVEYS • ASUMINEN • MATKAILU • VAPAA-AIKA

Rakastu golfiin! Golf on kaikenikäisten harrastus. | 6

Äitinsä menettänyt Kimmo Vehviläinen osaa iloita surun keskellä | 4

Seniorikodissa arki on aktivoivaa, sujuvaa ja turvallista | 8

Nanoteknologia taistelee bakteereja vastaan | 13


MAINOSLIITE

2

SLOVAKIA Bratislava UNKARI Budapest

Wien ITร„VALTA

Pecs KROATIA

Mohรกcs Novi Sad Belgrad SERBIA

ROMANIA

TONAVA


MAINOSLIITE

3

Sisällys Kimmo Vehviläinen: ”Maailman rakkaimman ihmisen kuolemasta voi selvitä”

4

Golf on kaikenikäisten ihmisten harrastus

6

Armi Aktiivituoli auttaa ylös ja kuntouttaa

7

Seniorikodissa arki on aktivoivaa, sujuvaa ja turvallista

8

Parasta elämää turvallisesti kotona

10

E L Ä M Ä N PA R A S TA A I K A A O N E D I T O R H E L S I N G I N T U O T TA M A ASIANTUNTIJAJULKAISU

Selkeä kuuntelukokemus ladattavilla kuulokojeilla

12

VA S TA AVA T U OT TA J A : V I L L E H A K A L A U L KOA S U : J E N N I H Y T T I N E N K A N N E N K U VA : A D O B E S TO C K PA I N O PA I K K A : P R I N TA L L A S TO I M I T TA J AT : PÄ I V I R E M E S , TA R J A R A N N I S T O

Nanoteknologia torjuu myös kodin bakteerit

13

Finsoffat - huippuluokan laatua ja asiakaspalvelua

14

Suun mikrobistoon voit itse vaikuttaa

15

EDITOR HELSINKI OY tuotanto@editorhelsinki.fi | puh. 040 561 7703 | www.editorhelsinki.fi | www.editori.fi

OULUN_SÄHKÖNMYYNTI_Seniorisähkö_ET-LEHTI_Elämän_parasta_aikaa-erikoisjulkaisu-113x146,5mm_5mmbleedit.indd 1

HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ www.kouvolanlakritsi.fi

10.4.2019 10:59:22


MAINOSLIITE

4

Kimmo Vehviläinen:

”Maailman rakkaimman ihmisen kuolemasta voi selvitä” Kuva: Jaakko Lukumaa

Enää äidin muisto ei satuta, mutta kun Kimmo pitkästä aikaa katsoi äitinsä kuvaa, kyyneleet nousivat silmiin. Pimeyttä kesti pitkään, mutta nykyään mies saa onnellisuuskohtauksia.

äidillä ei ole enää kipuja. Kaiken jälkeen koen, että minusta tuli onnellisempi ihminen. En pelkää elämääkään enää niin kuin ennen. Olen nähnyt, että maailman rakkaimman ihmisen kuolemasta voi selvitä.

– Olin äidin poika. Kun olin pieni, isä opiskeli sotakorkeakoulussa ja olin äidin kanssa kahdestaan. Leivoimme yhdessä ja keräilin kiiltokuvia. Toivoikohan äiti salaa tyttöä? Äitini piti kaikesta mitä tein. Äiti sanoi aina isälle: – Kimmo saa olla juuri sellainen kuin hän on. Kimmo on hyvä poika.

Jääkaapissa on ruokaa

Puhelu, joka muutti kaiken Rakastin äidin naurua, mitä ei enää viimeisinä vuosina kuulunut. Äiti sairastui syöpään ja sitä oli rankkaa seurata vierestä. Sitten äidiltä tuli puhelu: – Nyt tuli sellaisia uutisia, että minua ei enää pyritä parantamaan. Ei ole enää olemassa hoitoja, joilla syöpä koetettaisiin saada pois. Silmänräpäyksessä kaikki muuttui.

Elämä pelottaa vähemmän Äiti kuoli äitienpäivänä, kun liput liehuivat saloissa. Tunsin surun lisäksi helpotusta; nyt

Kun mietin äitiä, mieleen tulee kesä. Juostiin nurmikolla, lapsuuden kesät olivat kuumia. Äidillä oli itse tehtyä päärynälimua ja hän kaatoi juomaa kaikille. Äiti jätti eteisen peiliin vaaleanpunaisia Post it -lappuja, joissa luki, että jääkaapissa on ruokaa ja lopussa oli sydän. Ehkä 16-vuotiaana uskalsin sanoa, että tiedän missä meillä säilytetään ruokaa.

Tee lahjoitus Roosa nauha -äitienpäiväkeräykseen, jotta kukaan meistä ei menettäisi läheistään syövälle. Tekstaa ROOSA numeroon 16499 ja lahjoita 10 € syöpätutkimukseen tai tee lahjoitus Syöpäsäätiön tilille FI20 2344 1800 0032 29, viite 5445. Kiitos!

Kiitollisuutta ja onnellisuuskohtauksia Äidillä oli mahtavia mummirituaaleja. Kun lapseni olivat pieniä, äiti piilotti setelit johonkin Marimekon iloisen takin taskuista ja tyttöni saivat etsiä niitä. Nämä ovat asioita, joita kukaan ei voi korvata. Nykyään ilo tulee pienistä jutuista. Siitä, että onpa hyvää kahvia tai katso tuota leppäkerttua korressa. Saan onnellisuuskohtauksia. Elämän kuuluu olla kivaa, se on elämän tarkoitus. Teksti: Anu Koikkalainen

Roosa nauha -keräyksellä edistetään syöpätutkimusta ja vaikutetaan siihen, että yhä useampi nainen paranee syövästä. Lue lisää: www.roosanauha.fi


MAINOSLIITE

5

Kannattaa aloittaa ajoissa!

Soutu on raskas laji, joka on aikanaan vaatinut paljon kropaltani. Lihaksista ja nivelistä on huolehdittava myös kilpauran jälkeen, kun ikääkin tulee lisää. Omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen on meidän jokaisen omalla vastuulla eikä sitä voi ulkoistaa muille. Itse olen asettanut tavoitteekseni, että kroppa pysyy kunnossa vielä ikämiehenäkin, jotta aktiivinen elämä jatkuu. Kuntoilen säännöllisesti ja täydennän ruokavaliotani VitaePro-ravintolisällä –niiden avulla pysyn menossa mukana. Kyllä minulta välillä kysellään, käytänkö tuotetta oikeasti. Joka kerta vastaan kyllä. Olen käyttänyt VitaeProta jo kymmenisen vuotta ja olen ollut todella tyytyväinen.

Pertti Karppinen, kilpasoudun olympiavoittaja TUTUSTUMISTARJOUS

-50%

VitaePro® - uudistunut koostumus HYVÄ VALINTA LIHAKSILLE JA NIVELILLE!

Normaalihintainen tekstiviesti

Tekstaa TERVEYS 11 numeroon 18333

Ainesosilla on tutkittu teho NIVELILLE: Boswellia serrataa, joka auttaa pitämään nivelissä viileän ja miellyttävän tunteen.

NIMI: LÄHIOSOITE:

EL ÄM Ä

TE RV

EY

ELÄMÄ MÄ LÄ

E

PUHELIN:

POSTITOIMIPAIKKA: SYNTYMÄVUOSI:

saavutetaan 250 mg:lla EPA:a ja DHA:ta (2 kapselia/vrk).

ALLEKIRJOITUS: (alle 18-vuotiaalta edunvalvojan)

Tunnus 5017436 00003 VASTAUSLÄHETYS

VPBIETA1519F

Nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti.

Saan automaattisesti uuden lähetyksen joka seitsemäs viikko hintaan 33,40 (sis. postikulut 3,90). Kestotilauksen sopimusehdot ensimmäisessä lähetyksessä, laskun takana. Tutustumistarjous koskee uusia asiakkaita. Asiakkuuden voi päättää milloin tahansa. 14 päivän täysi palautusoikeus.

TE R VE YS

POSTINRO:

SÄHKÖPOSTI: (antamalla s-postiosoitteeni hyväksyn että siihen lähetetään VitaeLabin tarjouksia)

SISÄLTÄÄ ASTAKSANTIINIA, LUTEIINIA, ZEAKSANTIINIA, B12-, C-, D- JA E-VITAMIINIA, BOSWELLIA SERRATAA, SELEENIÄ SEKÄ OMEGA-3-RASVAHAPPOJA.

YS

TE R

VE

ja EPA), jotka edistävät sydämen normaalia toimintaa. Tutkittu vaikutus sydämen normaaliin toimintaan

SUOJAA SOLUJA: Antioksidantti C- ja Evitamiinia sekä seleeniä, jotka edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

VitaeLab maksaa postimaksun

Saan VitaePro-kapseleiden ensimmäisen lähetyksen tutustumishintaan 14,75 € (yht. 18,65 sis. toimituskulut 3,90).

ÄMÄ EL

SYDÄMELLE: Omega-3-rasvahappoja (DHA

Kyllä kiitos, ryhdyn VitaeLabin asiakkaaksi!

S

VÄHENTÄÄ VÄSYMYSTÄ: B12- ja C-vitamiinia, jotka auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.

asiakaspalvelu@vitaelab.fi

YS

VASTUSTUSKYVYLLE: Seleeniä, B12-, Cja D3-vitamiinia, jotka edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

www.vitaepro.fi

TERVE

maalin lihastoiminnan ylläpitämistä.

Soita 0800 413 700 Ma-Pe 8.30-16.30

Ä ÄM EL

LIHAKSILLE: D3-vitamiinia, joka edistää nor-

Ilmainen asiakaspalvelunumero

TOIMITUS SUORAAN KOTIIN • LASKU PAKETIN MUKANA • EI SITOUTUMISAIKAA


MAINOSLIITE

6

GOLF harrastuksena kasvattaa suosiotaan Yhä useampi on löytänyt pelin myötä mielekkään tavan liikunnalliselle yhdessäololle. Lajia voi monella paikkakunnalla treenata sekä viheriöillä että talvisin sisähallissa. Kokeile ja löydä oma tapasi pelata! Teksti: Päivi Remes

Golfmyytit murskaksi On aika oikaista vääriä käsityksiä golfista alan ammattilaisen kanssa. Marika Voss on Golfliiton tuore viestintävastaava, entinen maajoukkue-edustaja ja ammattilaisgolfari – monen nuoren naisen esikuva.

yhteen kenttään. Varusteita saa myös alkuun vuokrattua tai käytettyinä erilaisista kierrätysryhmistä.

– Naisia ja tyttöjä Suomen golfareista on 29 %, Marika aloittaa hämmästyttäen arvatenkin monen lukijan. – Lisää kyllä mahtuu toinen mokoma, hän hymyilee.

– Alkeiskurssilla tärkeintä on tutustua golfiin, ja että pelaaminen kentällä on jouhevaa ja turvallista. Lajitaitotestejä ei ole. Hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä pariin sataan riippuen kurssin kestosta.

”Golf on kallis harrastus” – Monessa seurassa juniorit pelaavat pelkällä jäsenmaksulla. Pelipaketteja on myös erilaisia ja eri tarpeiseen riippuen kierrosmääristä – koko kauden pelioikeutta tai osaketta ei ole pakko hankkia eikä välttämättä sitoutua vain

”Green Card on vaikea saada”

”Pukukoodi on tiukka” – Vanhasta pukeutumiskoodista ja kauluspakosta on luovuttu, tyyli on muuttunut sporttiseksi. Itse pelaan mukavissa teknisissä urheiluvaatteissa.

”Golfkentälle saa mennä vain harrastaja” – Golfkentät ja harjoitusalueet ovat avoimia kaikille, ensivisiitti voi olla vaikka maukkaalle lounaalle ravintolaan!

”Golfkierros on aina 18 reikää” – Ei ole pakko pelata 18 reikää, voi pelata vaikka 9 tai 6 reikää tai vähemmän. Juoksijalle sopii speedgolf! Jokainen pelaa omalla tyylillään, svingejä on yhtä monta kuin pelaajiakin. Väylillä on eri aloitus- eli tiiauspaikkoja, voit pelata lähempää tai kauempaa, jolloin pelaajien erot tasaantuvat. Näin yhdessä voi pelata tasaväkisesti vaikka perheen kolme sukupolvea kerralla. Monilla kentillä lastenrattaat tai koiran saa ottaa mukaan.


MAINOSLIITE

7

Kansallinen Golfviikko 9.-16.6.2019 Kansallinen Golfviikko on Suomen golfin PR-viikko. Sen tavoitteena on madaltaa kynnystä astua golfkentälle, nostaa golfin huomioarvoa mediassa ja yhteiskunnassa sekä auttaa golfyhteisöjä kasvattamaan lajin suosiota paikallisella tasolla.

Armi Aktiivituoli auttaa ylös ja kuntouttaa

Suomen Golfliitto, maamme suurin lajiliitto, on suomalaisen golfin kattojärjestö, jossa on 129 golfseuraa ja niissä noin 140 000 jäsentä. Lisätietoja: www.golf.fi #muntapapelata

Golfin terveyshyödyt ovat merkittäviä • Pelaa golfia – elä 5 vuotta pidempään! Golfareiden kuolleisuus on muuta väestöä 40% alhaisempi, mikä vastaa eliniän pidentymistä viidellä vuodella. • Golfin harrastaja kävelee noin 200 km vuodessa golfkentällä (yksi kierros on noin 10 km). • Golfkierroksella bägiä kantava kuluttaa 2000, kärryjä työntävä 1500, ja golfautoa ajava yli 100 kcal. • Golfissa sattuu tuhatta pelituntia kohden vain 0,3 loukkaantumista. • Golfin pelaaminen voi alentaa olennaisesti kolesterolin, verenpaineen ja verensokerin tasoa. • Erityisesti +60-vuotiaiden golfareiden tasapaino ja lihaskunto paranee. • Golfaaminen vähentää ahdistuneisuutta ja masennusta. (Lähde: 2018 International Consensus Statement on Golf and Health)

Armi Aktiivituoli vähentää nivelten, polvien, lonkan ja selän rasitusta. Se on ylösnousua avustava, kuntouttava ja aktiivisuutta lisäävä tuoli, joka auttaa ylläpitämään liikuntakykyä.

A

inutlaatuisen ylösnousua avustavan mekanisminsa avulla se vahvistaa lihaksia, parantaa tasapainoa ja vähentää kaatumisriskiä. Ristiselän tuen, joustavan selkänojan ja säädettävän niskatuen ansiosta tuolissa on myös erittäin mukava istua. Ergonominen tuoli ennaltaehkäisee liikkumattomuudesta johtuvia tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja antaa lisää aktiivisia vuosia kotona. Käyttäjänsä mittojen mukaan valmistettu Aktiivituoli ohjaa nousemaan oikein, niveliä virheellisesti rasittamatta ja kivutta ylös. Tuolin ainoana ”moottorina” toimii käyttäjä itse, jolloin tuolin avulla voi myös jumpata ylösnousuun tarvittavia lihaksia ja tasapainoa, jota tarvitaan arjessa selviytymiseen. Fysioterapeuttien suosittelema Armi on Valvirassa rekisteröity lääkinnällinen laite ja patentoitu suomalainen keksintö, joka helpottaa myös hoitohenkilökunnan ja omaishoitajien työtä. Se ei ole hetken helpotus vaan pitkäkestoinen hyöty, joka parantaa toimintakykyä kaikissa muissakin arkielämän tilanteissa. Tapio Anttilan muotoilema tyylikäs ja kaunis nojatuoli sopii vaativaankin sisustusmakuun. Sitä saa neljällä jalalla tai pyörivällä laippajalalla, halutulla materiaalilla ja väreillä. Armin idean isän, fysioterapeutti Jorma Eerolan, mukaan sen toiminta selviää parhaiten kokeilemalla itse. Siksi Armista voi pyytää maksuttoman esittelyn omaan kotiin.


MAINOSLIITE

8

LUE LISÄÄ:

yit.fi/nestorinelli, ja ota yhteyttä YIT Tampereen Asuntomyyntiin asuntomyynti.tampere@yit.fi tai puh. 020 433 4635.

Seniorikodissa arki on aktivoivaa, sujuvaa ja turvallista

T

ampereen Niemenrannan alueella alkaa pian Nestorin Ellin, YIT:n uuden senioritalon rakentaminen. Viereinen Nestorin Aarre valmistui parisen vuotta sitten. Molemmat talot sijaitsevat loistopaikoilla ulkoilualueiden vieressä ja palveluiden lähistöllä. Niissä on erityisesti huomioitu esteettömyys ja asumisturvallisuus. Alueelle on myös rakenteilla palvelutalo Fanni. – Meiltä on kyselty vuosia senioritaloja. Sana on toki moniselitteinen, mutta meille se edustaa ensisijaisesti turvallisuutta, kodissa saa asua itsenäisesti mahdollisimman pitkään ja palvelut tuodaan lähelle. Lisäetuna on talon yhteisöllisyys, sanoo Ilkka Kääriäinen, YIT Suomen Tampereen yksikönjohtaja. Nestorin Aarteen ja Ellin palveluista vastaa Ikifit. Yrityksen tavoite on, että ihminen voi asua kotona kaiken ikäisenä. Terveyttä ja hyvinvointia tuetaan yksilötasolla. – Aktiivinen elämä ja virikkeellisyys aktivoivat aivoja kaikin tavoin. Muisti terävöityy, liikkuminen paranee ja sosiaalinen toiminta pitää virkeänä. Monipuoliset palvelut vahvistavat terveyttä ja hyvinvointia. Nyt ne yhdistyvät kätevästi asumiseen, toteaa Ikifitin myyntijohtaja Katja Aho. Ihmiset muuttavat nykyään aiemmin omasta kodistaan senioritaloon. Sen sijaan, että odotetaan ns. pakkotilannetta muuttaa, tutkitaan rohkeasti vaihtoehtoja.

– Tämähän on ennaltaehkäisevää terveyspalvelua: mitä aiemmin herätään aktivoitumaan, sitä paremmat tulokset voidaan saavuttaa, Aho rohkaisee.

Uudenlainen asumismuoto Ikifitin palvelut pohjautuvat tutkimustuloksiin. Ihmisen terveys- ja elämäntilanne on aina yksilöllinen. Terveyden ja toimintakyvyn pohjalta suunnitellaan tarvittavat palvelut. Lähtökohtana on ikääntyvien tarpeet, kotona asumisen turvaaminen ja helpottaminen.

Kääriäisen mukaan uudelle asumismuodolle on ollut kysyntää. – Olemme tyytyväisiä, että voimme yhdistää ihmisten toiveita vastaavat terveys- ja hyvinvointipalvelut asumiseen. Juuri tätä tulevaisuudessa tarvitaan. Tervetuloa tutustumaan Nestorin Ellin koteihin, tarjolla on viihtyisiä asuntoja yksiöistä tilaviin kolmioihin!

– Ikifitin ammatti-ihmiset räätälöivät tarjottavat palvelut. Tarjolla on mm. allasharjoittelua fysioterapeutin kanssa, ikäihmisten tarpeet huomioiva kuntosali, virikkeellisen pihan ulkokuntoilulaitteet, lääkärin vastaanottoja, hierojia... Fannin myötä konsepti laajenee ja saadaan uusia asumispalvelumahdollisuuksia. Yövalvonta on palvelutalossa joka tapauksessa, siitä hyötyvät tarvittaessa muutkin. Aarteen asukkaat viihtyvät saadun palautteen mukaan talossa erittäin hyvin sekä kokevat sen ja yhteisön kodikseen. Talossa on aktiivinen vire. – Kuntotaso on kasvanut, he jaksavat paremmin arkiaskareita. Yhteisöllistä tekemistä piisaa: salissa kokoonnutaan, he kehittävät yhdessä tapahtumia, on virkistävää muistiryhmää ja muuta tekemistä, joka tukee virikkeellistä elämää, Aho listaa.

– Oman kodin alakerrassa kuntoilu on luksusta, kertoo Nestorin Aarteessa asuva Jaakko Jaksola.

YIT Oyj Toimii asunto-, toimitila- ja infrarakentamisen sektoreilla Päämarkkina-alueet: Suomi, Venäjä, Baltian maat, Tšekki, Slovakia ja Puola Liikevaihto: 3,8 miljardia euroa (2017) www.yit.fi


MAINOSLIITE

9

Puuttuuko teidänkin talostanne jotain? AMSLIFT tekee räätälöidyt hissit myös teidän taloonne. Edullisemmin kuin kuvittelisi. Valikoimissamme on paljon erityylisiä hissejä erityylisiin taloihin. Tutustu hissimalleihin verkkosivuillamme!

Muista valtion hissiavustus, hissit lähes puoleen hintaan.

Amslift OY Ruissalonitie 12 FI 20200 Turku

info@amslift.fi www.amslift.fi

Kysy lisää 010 8393 000

Esteettömät tasonostimet Cibesin esteettömyysratkaisut ullakkorakentamiseen sekä sisäänkäyntiin, muista hyödyntää myös esteettömyysavustus. www.cibeslift.fi

Puh: 0207432010 Cibes Hissit Oy | Harkkokatu 3 05800 | Hyvinkää | myynti@cibeslift.fi | www.cibeslift.fi


MAINOSLIITE

10

Parasta elämää turvallisesti kotona Ikäihmisten toimivaan kotihoitoon ja palvelujen kehitykseen etsitään tiiviisti uusia ratkaisuja. Lapissa päättyi kotihoitoa kartoittava hanke, jossa Seniortekin kehittämä HoivaTurva-palvelua testattiin laajasti. Se toi turvallisuutta kotona asujille ja antoi hoitoketjuille etänä tietoa. Kokemukset osoittavat, että palvelu sopii joustavasti erilaisiin asumisratkaisuihin.

K

eskustelu ikäihmisten hoidosta on ollut vilkasta, kun joidenkin yksityisten hoivakotien toimintojen puutteet ja ongelmat on nostettu laaja-alaisesti esille. Päättäjät ja viranomaiset ovat miettimässä toimenpiteitä tulevan varalle. Kotihoidon palveluja ja malleja kehitetäänkin nyt vauhdilla, sillä tavoitteena on, että ikäihmiset voisivat asua mahdollisimman kauan kotona. Tähän tuo apua älyteknologia. Lapissa vietiin läpi kaksivuotinen STM:n Toimiva kotihoito Lappiin – Monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hanke, jonka tavoitteena oli edistää ikäihmisten elämänlaatua ja kotona asumista, lisätä turvallisuutta ja vähentää yksinäisyyden tunnetta. Keskiössä olivat kotona asumista kannustavat, varhaista tukea ja kuntoutusta tarjoavat sekä älyteknologiaa hyödyntävät palvelut. Ne tuovat kunnille kustannussäästöjä ja pienentävät laitoshoidon kuluja. Seniortek osallistui hankkeeseen HoivaTurva-etäseurantajärjestelmänsä kanssa. Hanke toteutettiin pilottikohteissa, joissa kerättiin kokemuksia muun muassa erilaisen älyteknologian käytöstä.

Yksilöllistä seurantaa rytmin mukaan Uusilla teknologisilla laitteilla on mahdollista parantaa ikääntyneiden seurantaa ja tukea kotona asumista entistä pidempään. Tällainen on Seniortekin kehittämä HoivaTurva-etäseu-

rantajärjestelmä, joka asennettiin kokeilun alkaessa 88 kotiin, ja hankkeen aikana asennuksia oli yhteensä yli 240 paikassa. Toimitusjohtaja Pasi Nurmela kertoo, että HoivaTurva-laitteiden avulla kyetään seuraamaan iäkkään asukkaan elämänrytmiä, jos ikäihmisen toimintakyky tai terveydentila sitä vaatii tai jos halutaan ennaltaehkäistä turvattomuuden tunnetta. Kun laite havaitsee kotona asuvan vuorokausirytmissä selkeitä muutoksia, se hälyttää poikkeavuudesta, kuten kaatumisesta tai epätavallisesta passiivisuudesta. Hälytys lähettää hoitoketjuun – joko omaiselle tai sovitulle organisaatiolle – älytekstiviestin. Hälytyksiä vastaanottivat yleisimmin omaiset, kotihoito tai molemmat sekä myös henkilökohtainen avustaja. – Älyteknologia ei rajoita eikä häiritse ihmisen omaa päivittäistä elämää. Sitä ei edes huomaa, sillä laitteistot sulautuvat ympäristöön, Nurmela vahvistaa.

Turvallisuuden tunne vahvistui Hankkeessa ikääntyneiden palaute kertoi, että HoivaTurva-kokeilut olivat onnistuneita. Valtaosa tottui laitteen läsnäoloon kodissa nopeasti. Suurin hyöty oli sen luoma turvallisuuden tunne ja elämänlaadun paraneminen. Turvallisuuden kasvu toi helpotusta myös omaisten arkeen. Palvelu antoi niin omaisille kuin työntekijöillekin tietoa ikäihmisten aktii-

visuudesta sekä avun- ja hoidontarpeesta. Kunnan työntekijöille laitteesta oli hyötyä asiakkaiden vuorokausirytmin ja liikkeiden seurannassa erityisesti öisin, jolloin henkilökuntaa oli vähän.

Rajatonta kehitystyötä tarvitaan – Kokeilun myötä älyteknologiasta saatiin myös palautetta ja parannusehdotuksia. Toimintamallien ja palveluketjujen kehitystyö on käynnissä, ja se vaatii rajatonta yhteistyötä eri tahojen välillä, toteaa Nurmela. Kehitystyöhön tarvitaan tiiviisti mukaan kunnalliset palvelut, kotihoito, ikääntyneet, omaiset sekä teknologisten laitteiden kehittäjät. Nurmela kannustaa, että kuntiin on kehitettävä teknistä tukea ja teknologisia palvelumalleja tulevaisuuden ratkaisuja varten. Seniortekin kehittämät palveluratkaisut sopivat erilaisiin palveluasumisen muotoihin, palvelutaloihin, ryhmäkoteihin ja laitoksiin asukasturvallisuuden ja laadun lisäämiseksi ja henkilöstön arjen parantamiseksi. Jo nyt Seniortekin ratkaisuja käyttää noin viisi tuhatta ikäihmistä läpi Suomen. Lisätietoa: www.seniortek.fi Lisätietoa hankkeesta: www.sosiaalikollega.fi/ hankkeet/toimiva-kotihoito-lappiin/hankkeentulokset/toimiva-kotihoito-lappiin/kasikirja


MAINOSLIITE

11

TONNI POIS TEMPUR MOOTTORISÄNGYSTÄ

Tutkitusti tyytyväisimmät käyttäjät, best in test, paras selälle ja unelle, yli 75 000 terveydenhoitoalan ammattilaista suosittelee aitoa Tempuria, mm.

Tonni pois TEMPUR-parivuoteesta, 500€ pois sinkkusängystä! Tarjous koskee TEMPUR NORTH-vuodemallistoa.

esim. TEMPUR Adjustable -moottorisänky 160x200cm 7 cm petauspatjalla (7350€)

6350€

Tarjoushinta sis. rungon, jalat, välipatjan sekä 7-9 cm sijauspatjan. Myös muita värejä ja kokoja. Pääty myydään erikseen. Kysy rahoitustarjousta!

TYYNYTARJOUS! TEMPUR North-tyyny (189€)

Kansainvälisen ja kotimaisen tutkimuksen TESTIVOITTAJA

149€

· paras, tutkitusti tyytyväisimmät käyttäjät!

TEMPUR North -tyyny 60x50 cm on opti maalisesti pehmeä ja tukea antava tyyny. TEMPUR ES Extra Soft -materiaali tekee tyynystä ylellisen pehmeän ja mukavan. Tyynyn päällinen on irrotettavissa kone pesua (60°C) varten.

· paras selälle

-

· paras unelle · paras allergikoille · paras design

-

· paras laatu

Tutustu muihin TEMPUR-tyynyihin www.tempur.fi ja löydä sinulle sopivat tyynymallit tyynynvalintakoneella!

Nouda UUSI TEMPUR-kuvasto ISKUST

A! Lue käyttäjäkokemuksia ja Eva Wahlströmin tarina!

Suosittelen Tempuria Sinulle!

ESPOO | HELSINKI | HÄMEENLINNA | JOENSUU | JYVÄSKYLÄ | KOKKOLA | KOTKA | KOUVOLA | KUOPIO | LAHTI | LAPPEENRANTA MIKKELI | OULU | PORI | ROVANIEMI | SEINÄJOKI | TAMPERE | TURKU | VAASA | VANTAA | isku.fi


MAINOSLIITE

12

Selkeä kuuntelukokemus ladattavilla kuulokojeilla normaalisti kuulevat henkilöt (Juul Jensen 2018, Oticon Whitepaper Oticon Opn S 1, ihmisille, joilla tyypillinen kuulonalenema ja hyvin sovitetut kuulokojeet, meluisissa tilanteissa).

Ei enää vinkumista Kierto on ärsyttävää vinkumista, joka tapahtuu äänen hävitessä kuulokojeesta ja vahvistuessa uudelleen. Tämä tapahtuu tavallisesti, kun jokin tulee liian lähelle kuulokojetta, esimerkiksi halatessa tai kun laittaa puhelimen korvalleen. Ongelmaa on ollut vaikea korjata. Oticon Opn S -kuulokojeen uraauurtava teknologia lopettaa kierron ennen kuin se edes tapahtuu. Tämä on täysin erilainen lähestymistapa muihin kuulokojeisiin verrattuna. Oticonin kuulokojeen avulla voi nauttia selkeästä, tasaisesta ja kiertovapaasta äänestä (määrätyille sovituksille parhaiden toimintatapojen mukaan).

Toimii älypuhelimien kanssa Oticon Opn S -kuulokojeella saa täyden 360° kuulemiskokemuksen.

Heikentynyt kuulo vaikuttaa kykyyn pystyä nauttimaan tilanteista meluisissa olosuhteissa. Henkilö kuulee suoraan edestä tulevan puheen, mutta jos puhe kuuluu kauempaa, ei siitä saa välttämättä selvää. Jos henkilöllä on kuulonalenema, kaikki ympäriltä kuuluvat äänet eivät saavuta hänen aivojaan. Aivojen täytyy ponnistella aukkojen täyttämiseksi, jotta se saa muodostettua äänistä ymmärrettäviä. Aivot työskentelevät kaikkein kovimmin, kun äänet tulevat eri suunnista ja puhujia on useita samaan aikaan. Perinteinen kuulokojeteknologia keskittyy vain yhteen puhujaan vaimentaen kaikki muut. – Taustaäänet sisältävät kuitenkin tärkeitä puhevihjeitä. Kun niitä ei välitetä aivoille, kuulijan on hyvin vaikea seurata keskustelua ja hän väsyy helposti. Vähentämällä ympäriltä tulevia ääniä – sekä puhetta että melua – perinteiset kuulokojeet antavat käyttäjälleen luonnottoman kuuntelukokemuksen, toteaa Audmet Oy:n toimitusjohtaja Pekka Huhtinen.

Puheen kuulee selkeästi Oticonin uudet kuulokojeet murtavat kuulo-

kojeille mahdottomina pidettyjä rajoja, sillä Oticon Opn S™-kuulokoje antaa aivoille pääsyn juuri tärkeisiin ääniin. Tällöin kojeen käyttäjä päättää mihin ääniin haluaa kohdistaa huomion, ei kuulokoje. Lopputulos on, että puheesta saa paremmin selvää vähemmällä vaivalla ja on helpompi muistaa enemmän siitä, mitä ihmiset ovat puhuneet. Heikosta kuulosta kärsivä henkilö voi laitteen avulla viihtyä tilanteissa ja osallistua aktiivisesti vaikeisiin kuuntelutilanteisiin, kuten

– Kuulolaitteen avulla käyttäjä voi kuunnella musiikkia langattomasti, soittaa handsfree-puheluita ja paljon muuta. Laadukas ääni on mahdollista suoratoistaa iPhonesta tai Applen muista tuotteista suoraan Oticon Opn S -kuulokojeisiin, Huhtinen kertoo. Kuulokojeita voi myös hallita Oticon ON -sovelluksella, joka on saatavissa sekä iPhonelle että Androidille. Laitteen akun kestosta ei tarvitse huolehtia, sillä Oticonin Opn S -kuulokoje toimii litiumioniakkuteknologian ansiosta vain kolmen tunnin latausajalla koko päivän.

Tiedustelut: Audmet Oy, puh. 09 2786 2081 Ihmisten auttaminen elämään kokonaisvaltaisesti on enemmän kuin huipputason kuulokoje tai innovatiivinen ratkaisu. Oticonin toiminnan lähtökohtana on huolenpito ja välittäminen.

www.oticon.fi


MAINOSLIITE

Oikeanlainen ilmanvaihto poistaa sisäilman epäpuhtauksia FinLuft Raikkaan sisäilman puolesta

Teksti: Tarja Rannisto

S

uurin osa suomalaisista asuu painovoimaisella tai ainoastaan koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetussa talossa. Kun elintapamme muuttuvat, taloon tehtävät perusparannukset aiheuttavat suuria haasteita ilmanvaihdon toimivuuteen. – Mikäli huollettavat ja vapaat korvausilmareitit puuttuvat, ilma kulkee rakenteiden läpi. Talon rakenteet toimivat tällöin suodattimena, mutta niitä ei päästä puhdistamaan, jolloin rakenteen tuoksua ja muita epäpuhtauksia kulkeutuu huoneilmaan. Rakenteisiin kertyvä lika toimii myös kasvualustana, kertoo toimitusjohtaja Mikko Runtti FinLuft Oy:ltä. Taloihin on satunnaisesti lisätty korvausilmaa perinteisillä ikkunaja seinäventtiileillä.

Runtin mukaan tyypillinen ongelma perinteisissä korvausilmaratkaisuissa on kuitenkin se, että ne suljetaan talvella ja ilmaa otetaan rakenteiden ja muiden epäpuhtaiden reittien läpi. Paras ilmanvaihto toimii kokonaisuutena oikein Talo on kokonaisuus. Ilmanvaihdon tulee toimia niin, että puhdas korvausilma johdetaan huollettavasta ja vapaasta reitistä puhtaisiin tiloihin. Siirtoilmareiteillä varmistetaan, että korvausilma pääsee liikkumaan kohti poistopistettä vapaasti. Huoneilman epäpuhtaudet ja kosteudet poistuvat hallittua reittiä pitkin ulos talosta eivätkä jää rasitteeksi talolle ja ihmisille. Näin saadaan turvattua taloon puhdas ja rai-

13

Pyydä meidät kotiisi veloituksettomalle kartoituskäynnille, jonka aikana ilmanvaihdon nykytilanne selvitetään. Havaintojen pohjalta esitämme taloon parhaiten sopivan kokonaisuuden. Kartoituskäynnit numerosta 050 440 5559 / info@finluft.fi www.finluft.fi

kas sisäilma. FinLuft Oy:n ratkaisulla ilma tuodaan huoneistoon hellävaraisesti ilman vedon tunnetta. Jotta ilmaa ei tarvitse vaihtaa liikaa, korvausilma sekoitetaan huoneilmaan. Näin pienemmällä korvausilmamäärällä saadaan hyvä ja raikas sisäilma. – Sekä korvaus- että sisäilma puhdistetaan hyvällä allergiasuodattimella, joka poistaa muun muassa siitepölyn. Ilma ohjataan huoneen yläosaan ja samalla saadaan huoneen lämmin energia hyötykäyttöön, Mikko Runtti kertoo.

Nanoteknologia torjuu myös kodin bakteerit

T

Puhelin on paha bakteeripesäke, jonka saa puhtaaksi pitkäkestoisella NanoGo-pinnoitteella.

ehokkaita Nanopinnoitteita hyödynnetään kasvavassa määrin moniin jokapäiväisiin kohteisiin, kuten kännyköiden ja näyttöjen suojina. Suosiolle on helppo löytää perustelut, sillä nanoaineilla käsitellyt pinnat ovat kestäviä, naarmuuntumattomia, helposti puhdistettavia ja antibakteerisia olipa kyse metallista, muovista, lasista, tekstiileistä tai puusta. NanoGo-tuotteita maahantuovan Wellbiit Oy:n toimitusjohtajan Yrjö Blåfieldin mukaan arkisia käyttökohteita löytyykin kosolti sekä kotoa että työpaikoilta. Esimerkkinä hän mainitsee Bacoban-nanonesteen ja kosteuspyyhkeet, joita käytetään pintojen puhdistukseen mm. lääkärikeskuksissa ja sairaaloissa. Niistä on kuitenkin iso apu myös kotioloissa, sillä Bacobanilla pyyhkäistylle pinnalle eivät bakteerit ja epäpuhtaudet tartu. – Voimme saada bakteerin sormiimme esimerkiksi bussin istuinkahvasta tai kaupan ostoskorista. Sen jälkeen kosketamme samalla kädellä jotain pintaa kotona tai työpaikalla. Tätä kautta bakteereille altistuvat monet muutkin henkilöt, Blåfield

muistuttaa. Nanoneste tehoaa oivallisesti myös jalkineisiin, joiden puhtaanapito on aina haasteellista. Etenkin urheilujalkineet voivat olla pahimmillaan melkoisia bakteeripesiä ja voivat altistaa käyttäjänsä myös erilaisille jalkatulehduksille. – Pedexan on suihkepulloon pakattua NanoGo-nestettä, joka hävittää kengistä haitalliset bakteeri- ja sienikannat. Samalla loppuvat myös jalkineiden hajuhaitat, Blåfield vakuuttaa.

NanoGo Bacoban • Uudentyyppinen patentoitu desinfiointiaine • Desinfioitu nanokerrospinta kestää jopa 10 päivää • Tehokas suoja erilaisia bakteereja, homesientä sekä taudinaiheuttajia vastaan (muun muassa hepatiitti, stafilokokki, kolibakteeri, MRSA-sairaalabakteeri) • Lisätietoja:myynti@bluebiit.com, puh. 050 031 9311. Verkkokauppa www.wellbiit.com


MAINOSLIITE

14

Huippuluokan laatua ja asiakaspalvelua Suomalainen perheyritys, Finsoffat, on tehnyt sohvia jo lähes 50 vuotta. Yrityksen ideologia ei ole muuttunut vuosien saatossa; asiakkaille tarjotaan kestäviä kotimaisia tuotteita, eikä asiakaspalvelun laadusta tingitä. Linnea ja Martti Honkanen perustivat Kellokoskelle huonekaluvalmistamon. Tuotantotilat olivat perheen pihapiirissä olevassa navetassa. Yrityksen nykyinen toimitusjohtaja, perustajien poika Jarmo Honkanen, vietti koko lapsuutensa sohvatyynyjen keskellä tutustuen jo nuorella iällä jokaiseen sohvatehtaan työvaiheeseen.

- On tärkeää tuntea tuotantoprosessi alusta loppuun, jotta voi luvata asiakkaalle laadukkaan, kotimaisen ja kestävän tuotteen, Honkanen tarkentaa.

Yrittäjä toisessa polvessa Jarmo Honkaselle oli jo varhain selvää, että hän tulee seuraamaan vanhempiensa jalanjälkiä. Peruskoulun viimeiset vuodet kuluivat iltaisin ja viikonloppuisin sohvatehtaan puuverstaassa. - Aloitin päätoimisen työskentelyn yrityksessä 15-vuotiaana. Muutaman vuoden päästä suunnittelin jo ensimmäisen sohvamallini. Honkanen siirtyi 90-luvun lopulla yrityksen johtoon ja suunnittelee nykyään lähes kaikki yrityksen sohvamallit. - Saan suurimman inspiraationi asiakkailtamme. Heiltä kuulen millaisia ominaisuuksia tuotteisiin toivotaan ja millainen muotoilu miellyttää monen silmää. Honkasen kolme sisarusta ja kaksi omaa poikaa työskentelevät myös suhteen ei ole haluttu tehdä kompromisseja.

- Vanhempani ovat tähdentäneet, että yrityksessämme kaikkein tärkeintä on kotimaisten ja laadukkaiden tuotteiden valmistus, asiantunteva asiakaspalvelu ja hyvä huolenpito työntekijöistä. Työllistämme tällä hetkellä 26 henkeä.

Räätälöitävät kotimaiset tuotteet valmistetaan käsityönä Keravan sohvatehtaalla, mistä löytyy myös tehtaanmyymälä. Kotimainen valmistus tuo mukanaan monia etuja. - Tuotteiden räätälöinti on meillä helppoa ja edullista. Kun mieleinen malli löytyy, räätälöimme sen kodin mittojen mukaan ilman suuria lisäkustannuksia. Verhoiluvaihtoehtoja on lukematon määrä, Honkanen toteaa. Korkean laadun takeena sohville myönnetään 20 vuoden runko- ja joustintakuu. - Huippulaatu näkyy myös siinä, että yhä useammat asiakkaamme verhoiluttavat sohvansa vuosien päästä uudelleen sopimaan nykyiseen sisustukseensa. Tämä on ystävällinen teko sekä lompakolle että ympäristölle.

Jarmo Honkanen Yrittäjä toisessa polvessa

Sohvat - Sängyt - Kulmasohvat - Vuodesohvat - Vuodekulmasohvat - Vuodetuolit - Nojatuolit

www.finsoffat.fi

TEHTAANMYYMÄLÄ VANTAA: Porttisuontie 4, Vantaa ma-pe 10-20, la 10-18 ja su 12-17

TEHDAS JA TEHTAANMYYMÄLÄ KERAVA: Huhtimontie 4, Kerava ma-pe 9-18, la 10-16


MAINOSLIITE

Suun mikrobistoon voit itse vaikuttaa.

15

Suussa tulisi olla ei-toivottuja bakteereita ja hiivoja syrjäyttäviä suojaavia bakteereita. Suojabakteerien puute ilmenee suun infektioina, joita esiintyy yli 70%:lla aikuisista. Tutkimuksissa infektioiden yhteys sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, suolisto-oireisiin ja alustavasti jopa Alzheimerin taudin syntyyn, on todettu. Terveessä suussa Streptococcus salivarius -maitohappobakteerit toimivat suojana plakki-, ien- ja nielutulehdusbakteereita vastaan. Suojaavat bakteerit asuttavat suun pinnat ja estävät taudinaiheuttajia kiinnittymästä. Suojabakteereita tuhoavat esimerkiksi lääkehoidot ja suuvedet. Plakkia muodostavia bakteereita on lapsilla sekä aikuisilla ja ientulehdusbakteereita löytyy jopa alle 10-vuotiailta lapsilta.

Suun hiivoja voidaan myös ehkäistä maitohappobakteereilla. Hiivoja ilmestyy usein kuivaan suuhun tai lääke- ja syöpähoitojen yhteydessä. Erityisesti astmalääkitys altistaa hiivoille. Myös suuvedet ja makeat välipalat muuttavat suun olosuhteita hiivalle suotuisiksi. Suojaava mikrobisto lisää myös syljen eritystä samalla kun se estää hiivojen kasvua.

Diabeetikon verensokerin vaihtelu vaikuttaa syljen sokeritasoon ja suun mikrobistoon. Kun syljen sokeripitoisuus kasvaa, paranevat ei-toivottujen bakteerien sekä hiivojen olosuhteet. Suun mikrobistoa voidaan tasapainottaa ja suuta suojata lisäämällä hyviä, hyödyllisiä bakteereita esimerkiksi ToothGuide®-bakteerituotteilla. ToothGuide®-purutabletit sisältävät S.salivarius –maitohappobakteereita, jotka suojaavat suun ei-toivottuja bakteereita ja hiivoja vastaan.

Suomalaiset ToothGuide®-maitohappobakteerivalmisteet suojaavat hampaita ja limakalvoja sekä estävät suuhiivaa. Apteekeista tai www.gutguide.com


MAINOSLIITE

Profile for Editor Helsinki Oy

Elämän parasta aikaa  

Elämän parasta aikaa