Page 1

aikaa

MAINOSLIITE

Elämän parasta

EDITOR HELSINKI • 13.12.2017 • TERVEYS • ASUMINEN • VAPAA-AIKA

MUISTINEUVO-TUKIPUHELIN

TUKEE, NEUVOO JA OPASTAA

Kuulotutkimukseen KANNATTAA HAKEUTUA AJOISSA

Teemahoivakodeissa

luonto tulvii arkeen


2

Elämän parasta aikaa

MAINOSLIITE

SUOMALAISKODEISSA KUVATTUJA PUUSTELLI-KEITTIÖITÄ

KEITTIÖ GALLERIASSA

WWW.PUUSTELLI.FI

NYT JO YLI 300 3

Toptaste.fi houkuttelee hyvän ruuan ääreen

4

Aktiivituoli lisää aktiivisia, laadukkaita vuosia kotona

4

Muistineuvo-tukipuhelin tukee, neuvoo ja opastaa

5

Maikin, 65, arki psoriasiksen kanssa: ”Kun kutina loppuu, kipu alkaa”

6

Kuulotutkimukseen kannattaa hakeutua ajoissa

7

Aivoinfarktin jälkeinen kuntoutus tehoaa

8

Nivelrikon aiheuttamaan kipuun löytyy lievitystä

10

Silmäluomi­leikkauksella nuorekkaampi­ ilme ja kirkkaampi näkö

10

Kotona turvallisesti arkiteknologian avulla

12

Teemahoivakodeissa luonto tulvii arkeen

13

Rauhallista ja turvallista elämää Kevan senioriasunnoissa

13

Lisäarvoa porvoolaiseen keskusta-asumiseen

14

Kosketusvapaat hanat ovat turvallisia ja helppoja käyttää – ja auttavat säästämään vettä ja energiaa

Tervetuloa Elämän parasta aikaa -julkaisun pariin! Julkaisu on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu. Editor Helsinki on itsenäinen yritysviestinnän asiantuntija.

KATSO KAIKKI KUVAT

keittiogalleria.fi REMONTOIMME VUOSITTAIN YLI 6000 KEITTIÖTÄ keittiogalleria.fi

Vastaava tuottaja: Titti Myhrberg Toimittajat: Mia Heiskanen MH, Eila Lokka EL, Maija-Liisa Saksa MLS. Kannen Kuva: Phonak Taitto: Hanna Voutilainen Painopaikka: PunaMusta. Editor Helsinki Oy tuotanto@editorhelsinki.fi | puh. 040 561 7703 www.editorhelsinki.fi | www.editori.fi


3

MAINOSLIITE

Elämän parasta aikaa

Elämän parasta aikaa

3

Toptaste.fi houkuttelee hyvän ruuan ääreen Toptaste.fi ruoka- ja ravintolamedia tarjoaa ajankohtaisia uutisia, trendejä, ilmiöitä ja taiteilijoita ruokamaailmasta. Esittelemme ravintola-alan huiput, keittiömestarit ja ravintoloitsijat meiltä ja muualta.

R

ing ring – No, Markku tässä moro, ollaan tulossa Helsinkiin ja olis tarkoitus mennä syömään johonkin kivaan paikkaan – osaatko suositella hyvää ravintolaa? Siitä se ajatus sitten lähti… Toptaste ruoka- ja ravintolamedia haluaa nostaa esiin tasokkaita, erikoisia ja suosittelun arvoisia ravintoloita sekä ruokaelämyksiä. Ajatuksena oli ensin tehdä pelkkä ravintolapalvelu, mutta skenessä tapahtuu niin paljon, että päätimme rakentaa ruoka-, juomaja ravintolamedian.

Perustaosakkaisiin kuuluu yhdessä yrittäjinä toimineet yrittäjäystävät, joille ruoka ja juoma on elämässä erityisen tärkeää. Tässä porukassa homma rokkaa, sillä osaamisemme täydentää toisiaan ja meillä on loistava tiimi hämmentää yhteistä keittoa eri maustein! Osoitteessa www.toptaste.fi voit tutustua mediaamme, josta löytyy niin kirja-arvosteluita, henkilöitä herkkujen takaa, ravintolamaailman taiteilijoita, ravintolasuosituksia, nimikkoreseptejä, ravintoloita ja panimoita Suomesta, Ruotsista kuin Virostakin.

Kehitämme palveluamme edelleen ja odotettavissa saattaa olla vaikkapa Toptaste-tv. Bloggarimme liikkuvat tiiviisti avajaisissa ja tapahtumissa, joten kannattaa pysyä luupissa. Liity verkossa Toptaste-klubiin ja saat ravintoloista etuja sekä sähköisen uutiskirjeen, jossa kerromme ravintola- ja ruokamaailman kuulumiset tuoreeltaan. Ps. Lähetä meille palautetta, juttuvinkkejä tai muuten vaan ruusuja tai risuja osoitteeseen tuotanto@toptaste.fi.

LUE MUUN MUASSA, MISTÄ LÖYTYY:

Suomen tuoreimmat pizzat

Maan paras luolabuffet

Aurinkoisimmat tapakset

”Skifferiin pääsee kätevästi joko omalla paatilla tai lautalla, joka lähtee Kaivopuiston rannasta. Lauttoja kulkee tiuhaan tahtiin edestakaisin. Venepaikkoja on kattavasti, joten löydät varmasti itsellesi sopivan kolon tullessasi nauttimaan Skifferin makoisista liuskoista sekä muista herkuista.”

”Caverna on tuhannen neliömetrin luolamainen ravintola aivan Helsigin ytimessä (Yliopistonkatu 5), joka tarjoaa paikat noin 250 ruokailijalle. Caverna sopii myös mainiosti erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Siellä vietät helposti häät, synttärit, kokouksen tai muut railakkaat juhlat.”

”Tapakset ovat olennainen osa espanjalaista ruokakulttuuria. Nämä pikkunaposteltavat ovat rantautuneet yhä vahvemmin meillekin esim. sapasten muodossa. Jos suuntaat kohti Espanjan Aurinkorannikkoa, tässä muutama hyväksi havaittu ja Toptaste-kategorian täyttävä tapas-ravintola, jota kannattaa kokeilla!”


4

MAINOSLIITE

Elämän parasta aikaa

Aktiivituoli lisää aktiivisia, laadukkaita vuosia kotona AKTIIVITUOLI

Kun polvet, selkä tai lonkka vaivaavat, voi tuolista nouseminen olla työlästä. Liikunta on kuitenkin parasta lääkettä, siksi onkin tärkeää nousta säännöllisesti jaloittelemaan.

E

rgonominen Armi Aktiivituoli auttaa ikäihmisen, heikkovoimaisen tai tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsivän henkilön jalkeille ja lisää toimintakykyä. On ymmärrettävää, että kipeänä ja voimattomana ei tee mieli liikkua. Silloin on helppo kasata kaukosäädin ja kaikki muu tarvittava käsitöistä kirjoihin käden ulottuville. Se on kuitenkin vaarallinen kierre, sillä pitkäaikainen istuminen rapistuttaa toimintakykyä entisestään. Istuminen sinällään on luonnollista, mutta terveyshaittoja aiheutuu, kun istutaan huonossa asennossa, yhtäjaksoisesti liian kauan, tai kun noustaan väärin. – Armi Aktiivituolin ideana on, että se ohjaa sinut nousemaan kivuttomasti oikein

jalkeille ja auttaa pahimman ponnistusvaiheen ohi. Eli tuolista ylös nouseminen helpottuu samalla kun tuolin mekaniikka ohjaa fysioterapeutin tavoin, miten noustaan oikein ylös, kertoo tuolia valmistavan ja myyvän TamErgo Oy:n toimitusjohtaja Petri Palo-oja.

TUOLIN MOOTTORI OLET SINÄ ITSE Aktiivituolin ideana on harjoittaa aktiivisesti lihaksia, joita oikeaoppiseen tuolista ylösnousemiseen tarvitaan. – Tuolissa on kiinnitetty huomiota siihen, että ristiselkä on hyvin tuettu eli tuoli auttaa istumaan ryhdikkäästi eikä siinä voi valua huonoon asentoon. Voimakkaat käsinojat estävät kallistumisen toiselle puolelle ja täsmäsäädettävällä niskatyynyllä saavutetaan hyvä koko selän tuki. Tuolin avulla voi jumpata ylösnousuun tarvittavia lihaksia ja tasapainoa, jota tarvitaan arjessa selviytymiseen. EL

VALITSE MAKUUSI SOPIVA VERHOILU Tilaa heti tai kysy maksutonta kotiesittelyä numerosta 040 350 7117 ja mainitse koodi ET niin saat 200 euron alennuksen uudesta Armi Design Aktiivituolista! Tarjous* voimassa 31.12.2017 saakka! Soita tai katso lisää netistä: www.armi-aktiivituoli.fi *Vain uusiin tilauksiin, eikä voi yhdistää muihin alennuksiin.

Muistineuvo-tukipuhelin tukee, neuvoo ja opastaa Jos muistisairaus herättää kysymyksiä, huolta tai kaipaat vastauksia vaikkapa hoitoon liittyvissä asioissa, Muistiliiton Muistineuvotukipuhelin on olemassa sinua varten – även på svenska.

M Muistineuvo-tukipuhelin palvelee maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin (klo 12–17) numerossa 09 8766 550 (0,08€/min.+pvm). Betjäningen också på svenska! Minneslinjen betjänar på svenska på tisdagen kl. 14–17 på samma telefonnummer.

uistineuvo-puhelinpalvelu palvelee muistisairaita ja heidän omaisiaan. – Muistiliiton Vertaislinja-puhelinpalvelussa nousi yhä enenevässä määrin esiin tarve saada faktatietoa sairaudesta, sairauden etenemisestä, hoidosta sekä hoito- ja palvelutukijärjestelmästä. Niinpä lähdimme kehittämään Muistineuvo-puhelinpalvelua, joka on nyt toiminut 2016 alusta lähtien. Elokuussa avasimme ruotsinkielisille oman Minneslinjen-palvelun, projektikoordinaattori Mailis Heiskanen kertoo.

ETHÄN JÄÄ YKSIN! Muistisairaus on kansansairaus, jonka kanssa ei ole tarpeen jäädä yksin. – Muistineuvo on matalan kynnyksen neuvontapuhelin, jonne voi soittaa, mikäli epäi-

lee, että omat oireet viittaavat muistisairauteen. Langan päässä vastaa Muistiluotsi-asiantuntijakeskuksen koulutettu henkilökunta eri puolilta Suomea. Muistineuvo on oiva kanava keskustella muistisairauden oireista, hoidosta, hoitotyön erityiskysymyksistä, apuvälineistä tai saada neuvoa kunnan palvelujärjestelmään taikka Muistiliiton toimintaan liittyen. Muistineuvo toimii Heiskasen mukaan erityisen hyvin tilanteessa, kun ihminen saa diagnoosin. – Seuraava käynti poliklinikalla saattaa olla vasta usean kuukauden päästä, joten on hyvä tietää, että Muistineuvon ammattilaisten kanssa on mahdollisuus keskustella kysymysmerkeistä ja huolista. Alan ammattilaisetkin ovat mukavasti löytäneet Muistineuvo-tukipuhelimen. MH


MAINOSLIITE

Elämän parasta aikaa

5

Maikin, 65, arki psoriasiksen kanssa:

”Kun kutina loppuu, kipu alkaa” Maikki ajatteli jo nuorena, että psoriasiksen kanssa täytyy mennä päivä kerrallaan.

Maikki Lamberg on sairastanut psoriasista jo 40 vuotta. Sinä aikana hän on hävennyt ja hyväksynyt vaikean sairauden. Psoriasiksessa on yksilölliset oireet, ja Maikin pahin oire on ollut kutina.

M

aikki kuuli ensi kerran psoriasisdiagnoosistaan 20-vuotiaana ja ajatteli, että elämä loppuu siihen. Aina kun hän käänsi päätään, leijui hilsepilvi ympärillä, koska alkuun psoriasis oireili päänahassa. T-paidan pitäminen ei tullut kysymykseenkään, koska se paljasti hopeanvalkoisen hilseen peittämät läiskät. Ihmiset tuijottivat uimahallissa ja monet pelkäsivät, että sairaus tarttuu. Hän meni joskus toiselle paikkakunnalle, jossa kukaan ei tuntenut häntä, eikä siellä tarvinnut kestää tuijotusta.

PSORIASISLÄISKIÄ EI PIDÄ HÄVETÄ Useat psoriasista sairastavat häpeilevät ihoaan. Tällä on vaikutuksia itsetuntoon ja ajatuksiin omasta ulkonäöstä. Maikki kokee olleensa siinä mielessä onnekas, että psoriasisläiskät eivät koskaan ole sijainneet kasvoilla vaan pääasiassa käsivarsissa. Maikki on sairastanut psoriasista jo niin pitkään, että on oppinut hyväksymään sen itsepintaisuuden.

Maikin psoriläiskät näyttävät tällaisilta, kun niitä ei ole hoidettu muutamaan päivään.

– Meillä psoriasista sairastavilla on tällainen sanonta, että kutina lakkaa, kun kipu alkaa, Maikki sanoo. Hänellä on vaikea ihopsoriasis, johon liittyy kovaa kutinaa. Oireet menivät vain kerran niin pahaksi, että hän joutui sairaslomalle.

OLE AVOIN LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLA Osalla ihopsoriasista sairastavista saattaa esiintyä myös niveloireita, jotka johtuvat nivelten tulehdustilasta. Maikin psoriasis on siinä vaiheessa, että hän epäili jo itsellään nivelpsoriasista. – Onneksi keskustelin lääkärin kanssa, ja hän totesi sen olevan normaalia nivelkulumista. Lääkärin kanssa ei kannata yhtään hävetä. Kannattaa kuvailla kaikki tuntemukset. Jos sattuu johonkin kohtaan, kerro se, Maikki neuvoo. – Oireita ei kannata jäädä pohtimaan itsekseen eikä kuluttaa netin keskustelupalstoilla liikaa aikaa. Lääkäri osaa kertoa, mistä on kyse ja mitä hoitokeinoja tarvitaan. Hyväntuulista Maikkia ei hetkauta mikään, koska hän ottaa asiat sellaisinaan vastaan. Psoriasis voi vaikuttaa arkeen ja elämiseen vahvasti, mutta oma asenne ratkaisee. – Elämää päin vain! Tämä elämä on suora lähetys, jossa ei ole uusintoja. Mene jokainen päivä kerrallaan iloisin mielin, hän rohkaisee.

Tiesitkö tämän psoriasiksesta? - Suomessa on psoriasista sairastavia jopa 150 000. - Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita ja altistaa liitännäissairauksille. - Psoriasis ei tartu!

Haastapsori-kampanjan toteuttavat yhteistyössä Novartis Finland Oy ja Psoriasisliitto. Lue lisää ja haasta Sinäkin psori osoitteessa haastapsori.fi


6

Elämän parasta aikaa

MAINOSLIITE

Kuulotutkimukseen

kannattaa hakeutua ajoissa

Kuulon alenemisesta ei kannata kärsiä liian pitkään, sillä apua on saatavilla helposti ja nopeasti.

T

ämä on Phonakin kuulokojeita Suomessa edustavan maajohtaja Timo Ylihakolan selkeä viesti. Hän on vuosikymmenten kokemuksen aikana havainnut, että näkö hoidetaan yleensä nopeasti kuntoon, mutta heikkenevän kuulon kanssa sinnitellään yleensä liian pitkään. Silloin avun hakeminen jää viime tippaan. – Useimmiten käy niin, että huonokuuloisen läheiset mukautuvat tilanteeseen, alkavat puhua hitaammin, selkeämmin ja voimakkaammin. Television ja radionkin voi säätää kovemmalle.

APUA SAA HELPOSTI Ylihakolan mielestä tilanteeseen pitäisi saada muutos, sillä avun saaminen kuulon alenemaan ei ole Suomessa ongelma. – Apua on saatavilla todella helposti ja nopeasti. Kuulon voi tutkia julkisella sektorilla tai yksityisesti. Hoitotakuun mukaan lääketieteellisesti tarpeelliseksi todettu hoito on aloitettava kuuden kuukauden sisällä, mutta yksityisellä puolella pääsee viikon sisällä tutkimuksiin. Tutkimukseen hakeutuminen on pieni vaiva, tärkeintä on hakea apua ja ajoissa.

SOSIAALINEN KUULO PALAUTUU Tämän päivän kuulokojeilla on mahdollista korjata kaiken tasoiset kuulonalenemat. – Uskallan väittää, ettei ole olemassa sellaista tilannetta, jossa emme pystyisi auttamaan. Toki kuulokoje on aina kompromissi eli se ei palauta normaalikuuloa, vaan sosiaalisen kuulon, jolloin ihminen tulee toimeen erilaisissa tilanteissa ja paikoissa. KUULOKOJEISSA ON ÄLYÄ Kuulokojeet ovatkin kehittyneet valtavasti viimeisen 15 vuoden aikana ja niissä on tänä päivänä mukana automatiikkaa ja älyä. – Se tarkoittaa, että koje mukautuu ääniympäristöön: hiljaisuuteen, musiikkiin, puheensorinaan, hälyyn tai liikenteen ääniin. Se säätää toiminnan automaattisesti ympäristön mukaan. Näin kuulokojeen avulla voi joissain tilanteissa kuulla jopa normaalikuuloista henkilöä paremmin. Kuulokojeet ovat älylaitteita. Käyttäjän säätäessä toistuvasti kojetta itse, se oppii ja mukautuu siihen. Uusimpana ominaisuutena Phonak-kuulokojeissa on niiden suora liitäntämahdollisuus

lähes kaikkiin kännyköihin, joissa on Bluetooth-ominaisuus. Ei tarvita lisälaitteita, eikä puhelimen käyttöjärjestelmä tai malli rajoita. Ylihakola kuitenkin muistuttaa, että edellä mainitut ominaisuudet ovat mukana kaikkein edistyksellisimmissä kuulokojeissa. – Tällaiset kojeet eivät kuulu julkisella sektorilla tarjottavien kuulokojeiden piiriin, vaan ne on hankittava itse. Julkisen sektorin tarjoamat kuulokojeetkin ovat kuitenkin korkealaatuisia, joten niiden avulla tulee vallan mainiosti toimeen. MH VAIN JOKA KOLMAS SUOMALAINEN TIETÄÄ KUULONSA TILAN Suomessa on arviolta 4,4 miljoonaa 18–70‐vuotiasta. Heistä vain joka kolmas tietää, mikä oman kuulonsa tilan. Arviolta 2,86 miljoonaa 18–70‐vuotiasta ei tiedä saati epäile kuulonsa heikenneen. Tämä ilmeni toissa syyskuussa toteutetusta sähköisestä kyselystä, johon vastasi 1038 suomalaista. www.phonak.com


RAVINTOLISÄ

MAINOSLIITE

”Aivoinfarktista toipumista ei määritä ikä, vaan kyky ja halu kuntoutua. Moniammatillinen heti aloitettava kuntoutus on äärimmäisen tärkeää kaikenikäisille”, korostaa neurologian erikoislääkäri Mika Koskinen.

Aivoinfarktin jälkeinen kuntoutus tehoaa

Elämän parasta aikaa

7

Palauta voimasi, virkistä vointiasi

Aivoverenkiertohäiriön jälkeen välittömästi alkavasta moniammatillisesta kuntoutuksesta hyötyvät kaikenikäiset.

M

itä nopeammin ja monipuolisempana iäkkäänkin henkilön kuntoutus aloitetaan, sitä varmemmin hän pystyy palaamaan toimintakykyisenä entiseen ympäristöönsä. Neurologian erikoislääkäri Mika Koskinen on huolestunut nykytilanteesta. – Monessa sairaanhoitopiirissä aivoinfarktin jälkeistä kuntoutusta ei ole yli 65-vuotiaille, tarjolla on vain fysioterapiaa. Toki sekin on tarpeen, mutta tarvitaan myös toimintaterapiaa ja neuropsykologista kuntoutusta korjaamaan hienomotoriikkaan tai hahmotuskykyyn tulleita vaurioita. Puheterapeutti puolestaan auttaa puhumisen ja nielemisen ongelmissa. Parhaimmat kuntoutustulokset saadaan vuoden ja siitä erityisesti kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Tuolloin vielä syntyy uusia hermoratayhteyksiä vaurioituneiden tilalle. – On tärkeää, että potilaiden omaiset tietävät moniammatillisen ja nopeasti aloitettavan kuntoutuksen kuuluvan kaikille. On suorastaan laitonta makuuttaa potilaita terveyskeskuksen vuodeosastolla, muistuttaa Koskinen. MLS Lisätietoa aivoverenkiertohäiriöistä ja AVH:n kuntoutustutkimusraportista: www.aivoliitto.fi

Kivennäisaineita sisältävä Valmarin korjaa elimistösi happo-emästasapainoa edistäen normaalia energiaaineenvaihduntaa. Valmarin sammuttaa närästyksen ja nopeuttaa hidastunutta vatsantoimintaa. Nauti tuttua kotimaista Valmarinia joka päivä.

Vanha kunnon

Aivoliitto on järjestö kaikille heille, joilla on kielellinen erityisvaikeus tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH). Autamme ja tuemme jäseniämme elämään hyvää arkea. Teemme myös aivot ja puheen kattavaa kansanterveystyötä, jonka vaikutukset ulottuvat koko yhteiskuntaan.

VALMARIN

R

jo vuodesta 1938

Korjaa elimistön happo-emästasapainoa sekä edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa luonnollisten kivennäisaineiden avulla. Apteekeista ja terveyskaupoista • valmarin.fi


8

Elämän parasta aikaa

MAINOSLIITE

Nivelrikon aiheuttamaan kipuun löytyy lievitystä Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, jonka todennäköisyys lisääntyy iän myötä. Riskejä lisäävät myös perimä, ylipaino ja tapaturmat. Hoitokeinoja löytyy tulehduskipulääkkeistä, nivelvoiteisiin ja hivenaineisiin. Lääkepistoksissa kortisonista hyaluronaatteihin.

S

uomessa on noin miljoona ihmistä, joilla on nivelrikko. Nivelrikkoa esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä. – Jostain syystä polvinivelrikkoa esiintyy enemmän naisilla. Muutoin nivelrikkoa esiintyy yhtä paljon naisilla ja miehillä, Fysiatrian Dosentti, Kuopion Yliopistollisen Sairaalan ylilääkäri Olavi Airaksinen kertoo.

VÄLTÄ ITSESI ”KOLHIMISTA” Tarkkaa syytä nivelrikon syntyyn ei tunneta. – On olemassa joukko tekijöitä, jotka lisäävät nivelrikon riskiä. Yksi on ikä ja polvinivelrikon osalta naissukupuoli. Niveleen kohdistuvat tapaturmatkin lisäävät nivelrikon riskiä. Siksi jo nuorella iällä kannattaa pyrkiä välttämään tapaturmia ja ”itsensä kolhimista”, Airaksinen neuvoo. Nivelrikkoa voi ehkäistä myös harrastamalla kohtuullista säännöllistä liikuntaa ja pitämällä painon normaalina. Esimerkiksi noin viiden kilon laihtuminen vähentää oireisen polvinivelrikon riskiä naisilla 50 %. – Niveliin kohdistuvaa raskasta kuormitusta, kuten toistuvaa kyykistelyä, nivelen ääriasentoja ja raskaiden taakkojen nostamistakin kannattaa välttää. MILLOIN HOITOON? Tyypillisiä nivelrikon ensioireita ovat nivelten turvotus, kuumotus, rasituskipu ja levon jälkeinen jäykkyys. – Nivelistä voi alkaa kuulua myös naksuntaa ja rahinaa. Kun nivelkipu häiritsee liikkumista, päivittäisiä toimia, työtä tai nivelessä on leposärkyä eikä kipulääkitys auta, kannattaa hakeutua lääkäriin. Nivelrikon hoitotoimenpiteissä tärkeintä on rauhoittaa tulehdusta tulehduskipulääkkeillä. – Niveleen voidaan myös pistää paikallisesti kortisonia. Jos nivel on kipeä ilman turvotusta, on nyt olemassa myös niveleen pistettäviä hyaluronaattivalmisteita. Hyaluronaatti aktivoi nivelen omaa nivelnestetuotantoa ja sen

avulla voidaan saada aikaan jopa vuoden kestävä vaikutus. Näin voidaan kenties siirtää myös tekonivelen tarvetta.

HIVENAINEET HOITAVAT PEHMEÄSTI On olemassa myös ravintolisiä ja hivenaineita, kuten kondroitiini sulfaatti ja glukosamiini, joista osa nivelrikkopotilaista on hyötynyt merkittävästi.

– Moni käyttää ravintolisänä myös inkiväärivalmisteita, ruusunmarjaa ja kollageenia. Apua kivunlievitykseen voi saada myös kylmägeeleistä, jotka toimivat mainiosti vaikkapa sorminivelten paikallishoitona. MH

Nivelten kuntoon

NivelMix 1000+ Ihminen on luotu liikkumaan. Iän myötä ja jo nuorenakin niveliä rasittavan raskaan työn tai urheilun seurauksena, liikkuminen ei enää ole miellyttävää johtuen nivelten jäykkyydestä ja särystä. Nivelsäryt aiheutuvat usein ruston kulumisesta nivelten päältä. Tarvitaan uutta rustoa korjaamaan kulunutta. Tärkeimmät ruston rakennusaineet ovat glukosamiini, kondroitiini, tyypin 2 kollageeni ja hyaluronihappo (hyaluronaaniketju). Hyaluronihappo on soluvälitilan voiteluaine ja olennainen nivelten liikkuvuudelle. Kollageeni antaa rustolle tarvittavan elastisuuden ja mekaanista kestävyyttä. Nivelten rustoille ominainen kollageeni pääse rustosoluihin ja stimuloi

siellä muiden soluvälitilan aineiden synteesiä. Näiden keskeisten aineiden biosynteesi vähenee varsinkin iän myötä. Sopivalla ravintolisällä voidaan nivelten toimivuutta parantaa jo hyvissä ajoin. On kuitenkin tärkeätä, että saadaan kaikki ruston korjaamiseen tarvittavat aineet sopivissa määrin. Liikkuminen parantaa elämänlaatua ja miellyttävyyteen vaikutta olennaisesti nivelten toimivuus – ilman särkyjä. -Kristiina Ylihonko, FT Biokemia


MAINOSLIITE Ikäihmisellä on oikeus nauttia omien voimavarojensa mukaisesta, hyvästä ja merkityksellisestä elämästä – joka päivä.

Wilhelmiina on yksilöllisyyttä arvostava palvelukoti, jossa voi elää omannäköistä elämää monipuolisten palvelujen keskellä. Meillä on koteja erilaisiin tarpeisiin, itsenäisistä asujista ympärivuorokautista hoivaa tarvitseviin. Tule tutustumaan meihin ja ota halutessasi läheisesi mukaan. Tarjoamme teille käynnillä lounaan.

Soita ja sovi tutustumiskäynti!

Omannäköistä elämää turvallisessa kodissa puh. 09 473 473 Lämpimästi tervetuloa!

läheisistä 94 % suosittelee Wilhelmiinaa tuttavilWilhelmiinassa jokainen saa nauttia hyvästä arjesta leen. Hoivapalveluidemme lisäksi asukkaidemme voimavarojensa mukaisesti. Tarjoamme huolenpitoa Asumispalvelukeskus Wilhelmiina, käytössä on lääkäri-, fysioterapia-, toimintaterapia- ja ja aktiivista arkea ikäihmisille sekä paikan lyhytaihammaslääkäripalveluja sekä jalkahoitajan ja kamkaista Taavetti asumista varten esimerkiksi Laitisen katukuntoutuksen 4, 00300 HELSINKI paajan palvelut. tai omaishoitajan loman ajaksi. Asukkaidemme puh. 09 473 473 | wilhelmiina@wilhelmiina.fi

Tutustu: www.wilhelmiina.fi Soita ja sovi tutustumiskäynti! puh. 09 473 473 wilhelmiina@wilhelmiina.fi www.wilhelmiina.fi

urin u s n a a Pohjanm uolisin ja monip telli! o kylpyläh

Kylpylälomatarjous

128 € ö

/ 2 vrk/hl

Majoitus 2 hengen huoneessa, runsaat aamiaiset, 2 x ruokailu buffetpöydästä, kylpylän ja kuntosalin käyttö sekä sisäänpääsy tansseihin. Meillä tanssitaan kuutena iltana viikossa! Tarjous voimassa 28.2.2018 saakka.

Edullisemmin ryhmässä! Kysy tarjous ryhmällesi myyntipalvelustamme puh. 06 - 483 1600

Vaasantie 22, 62375 Ylihärmä Puh. (06) 483 1600 | www.harmankylpyla.fi

Elämän parasta aikaa

9


10

MAINOSLIITE

Elämän Elämänparasta parastaaikaa aikaa

Silmäluomi­leikkauksella nuorekkaampi­ ilme ja kirkkaampi näkö

SAIRAALA KL Lue lisää yläluomileikkauksesta Sairaala KL:n sivuilta osoitteesta sairaalakl.fi tai soita numeroon 020 766 93 90. Paikkakunnat: Helsinki, Jyväskylä ja Fuengirola.

”Tämähän olisi pitänyt tehdä jo aiemmin”, on yleisin kommentti, jonka plastiikka­ kirurgi Asko Salmi asiakkaidensa suusta kuulee. Yli 20 vuotta leikkauksia tehnyt Salmi tuntee silmäPlastiikkakirurgi luomien aiheuttamat vaivat Asko Salmi hyvin. Yleensä silmäluomet vaivaavat häiritsevästi iän lähestyessä viittäkymmentä, mutta joskus vaiva yllättää jo alle 40-vuotiaana. Yläluomen iho painuu alas ensin silmänurkan ulko-osassa, ja vaivan pahentuessa löysä iho voi maata ripsien päällä, koko yläluomen alueella. Varsin usein vaivaan liittyy myös otsan ihon löystyminen ja venyminen: kulmakarvat laskeutuvat ja yläluomen iho poimuttuu entisestään.

Yläluomileikkaus nyt tarjous­hintaan 990 €

TULOKSENA KAUNIIMPI SINÄ – Moni ajattelee, että kyseessä on pelkästään kosmeettinen leikkaus, vaikka roikkuvat silmäluomet voivat haitata elämänlaatua merkittävästi, Salmi sanoo. Kun yläluomi roikkuu silmän päällä, se voi aiheuttaa muun muassa näkökentän kaventumista, päänsärkyjä, ihottumaa poimuttuneeseen ihoon, silmien vetistymistä, silmien väsymistä ja roskantunnetta silmässä. Yläluomileikkauksen tavoitteena on palauttaa yläluomen normaali, nuorekas ulkonäkö ja saada pirteämpi ilme. Mitään ihmekiristyksiä tai kaksikymppisen kasvoja ei leikkauksella pyritä tavoittelemaan. – Meiltä lähtiessään asiakas näyttää kauniilta itseltään eikä muoviselta tai ylinuorekkaalta, Salmi sanoo.

Kotona turvallisesti arkiteknologian avulla Ikääntyvien ihmisten toimintakyvyn tukemiseksi ja kotona asumisen edistämiseksi on kehitetty erilaista teknologiaa ja apuvälineitä.

V

anhustyön keskusliiton Kotiturva-hanke levittää tietoa ikääntyneille ihmisille ja heidän parissaan työskenteleville ammattilaisille helppokäyttöisestä ja edullisesta kotona asumista tukevasta teknologiasta. Vanhustyön keskusliitolla on 14 alueellista korjausneuvojaa, jotka avustavat yli 65- vuotiaita asunnossa tarvittavien muutostöiden toteuttamisessa. Korjausneuvojien käyttöön tulee ns. arkiteknologiasalkku, jonka avulla he voivat opastaa asiakkaitaan ja jota he voivat myös lainata muille ikääntyneiden parissa työskenteleville, jotta tieto arkiteknologiasta leviää mahdollisimman laajalle. Arkiteknologiasalkku sisältää mm. paloturvallisuutta edistäviä välineitä sekä kuulemisen ja muistamisen apuvälineitä. Arkiteknologiaa on lainattavissa ja kokeiltavissa kunnissa esimerkiksi apuvälinelainaamoissa, palveluohjauskeskuksissa, kotihoidossa tai kirjastoissa. Suurissa kaupungeissa on älykoteja, joissa voi tutustua esteettömiin asumisen ratkaisuihin.

Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina.

Kotiturvasta vastaava Kaisa Eskelinen: kaisa.eskelinen@vtkl.fi | 050 463 4868 Korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso: jukka.laakso@vtkl.fi | 040 502 3807 katso myös: www.vtkl.fi/fin/kehittaminen_kit/kotiturva_hanke/ ja www.seniorsurf.fi


MAINOSLIITE

Elämän parasta aikaa

11


MAINOSLIITE

Elämän parasta aikaa

MARKUS SOMMERS

12

Teemahoivakodeissa luonto tulvii arkeen Savotanpuisto on Attendon elämäntapakoti ikäihmisille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että muistisairaudesta huolimatta asukkaat elävät itsenäistä, vireää ja omaehtoista elämää.

A

ttendo Savotanpuisto on noin vuoden toiminut muistisairaiden ikäihmisten hoivakoti Oulun Metsolankankaalla. Savotanpuisto sijaitsee vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Oulun keskustasta ja moottoritie on melkein kivenheiton päässä, mutta sitä ei hoivakodin pihassa arvaisi: kuuluu vain mäntyjen huminaa tuulessa. Puolukkaa ja mustikkaa voi poimia suoraan suuhun polun varresta, jota on turvallinen kulkea myös rollaattorin tai muun apuvälineen kanssa. Asukkaat leipovat ja valmistavat ruokaa usein, osallistuvat päiväkahvien ja ruuan pöytään kattamiseen ja siivoamiseen sekä muihin talon käytännön arkiaskareisiin. Ulkona käydään niin itsekseen kuin porukalla. Savotanpuisto on Attendon niin sanottu elämäntapakoti ikäihmisille. Käytännössä se tarkoittaa, että muistisairaudesta huolimatta asukkaat elävät itsenäistä, vireää ja omaehtoista elämää: – Ovi puutarhaan ja metsään ei ole meillä lukossa vaan asukkaat voivat mennä sinne ihan milloin haluavat lupia erikseen kyselemättä. Metsäalue ja puutarha ovat aidattuja, joten kukaan ei pääse eksymään tai katoamaan omatoimisella ulkoiluretkellä. Toki ulos saa myös hoitajan mukaan tuekseen halu-

tessaan – tai voi lähteä ulkoilemaan kaverin kanssa, kertoo hoivakodin johtaja Eila Braks. Ikkunoista pihan puutarha, luonto ja auringon valo tulvivat sisään Savotanpuiston ruokailu- ja oleskelutilaan. Ikkunoiden äärellä ikäihmiset voivat halutessaan nauttia luonnon tarkkailusta myös lähtemättä ulos – esimerkiksi vilpoisempina päivinä tai sadesäällä. Puutarhan polut kuitenkin pidetään aurattuina ja turvallisina kulkea myös talvella.

IHAN OMA KOTI PALVELUTALOSSA Leena Koskela on asunut Savotanpuistossa melkein hoivakodin avaamisesta lähtien eli pian vuoden. – Siskoni muutti tänne, joten minäkin sitten halusin tulla tänne, Leena kertoo. Nyt sisarukset asuvat naapureina hoitokodin saman käytävän varrella. Molemmat siskot ovat sisustaneet omat asuntonsa omannäköisikseen. – Kyläilemme toistemme luona tai menemme yhdessä tuonne ruokasaliin ja olohuoneeseen juttelemaan. On mukavaa olla täällä yhdessä, ja olemme saaneet myös paljon uusia ystäviä täällä. Meillä käy täällä myös vieraita: sukulaisia ja vanhoja ystäviä, Leena kertoo. Vierailuaikoja Attendon hoivakodeissa ei ole vaan vieraat saavat tulla ja mennä aivan niin kuin omassa kodissa kuuluukin.

– Huumori on meillä täällä asuvilla yhteinen voimavara. Paljon me naureskellaan yhdessä kaikenlaisille jutuille. Toisaalta kaverin kanssa voi myös istua vaikka ihan vaan hiljaa vierekkäin tuolla yhteisessä olohuoneessa esimerkiksi televisiota katselemassa.Yhdessä olo on mukavaa, vaikkei aina niin paljon puhuttaisikaan, Leena pohtii. Eila Braks kertoo muistisairauden voivan vaikeuttaa uusiin ihmisiin tutustumista, joten Savotanpuiston henkilökunta toimii uusien ja jo pidempään Savotanpuistossa asuneiden asukkaiden välillä aktiivisessa esittelijän ja tutustuttajan roolissa. – Pyrimme siihen, että henkilökuntamme vaihtuvuus on mahdollisimman pientä ja samat hoitajat työskentelevät pääsääntöisesti yhdessä ryhmäkodissa. Kaikilla asukkailla on myös nimetty omahoitaja. Muistisairaille on erityisen tärkeää, että henkilökunta tulee tutuksi. Me työntekijät ja asukkaat olemme samaa yhteisöä ja yhteistä porukkaa. Vältämme kaikkea turhaa hierarkisuutta, Braks kertoo. Anitta Iso-Markku www.attendo.fi


MAINOSLIITE

Elämän parasta aikaa

13

Rauhallista ja turvallista elämää

Kevan senioriasunnoissa

Kevan senioriasunnot ovat 55 vuotta täyttäneille suunniteltuja vuokrakoteja Helsingissä, Vantaalla, Tampereella ja Turussa monipuolisten palvelujen ja kattavien liikenneyhteyksien varrella.

K

evan vuokra-asunto on helppo ja huoleton asumismuoto yli 55-vuotiaille. – Asukkaamme ovat kiitelleet erityisesti asuntojen toimivia pohjaratkaisuja ja vehreitä sisäpihoja. Kerrostaloasuminen modernissa asunnossa on etenkin omakotitalosta muuttavalle huoleton vaihtoehto ilman lumija pihatöitä ja kodin remonttihuolia. Kaikki senioriasuntomme sijaitsevat myös monipuolisten palvelujen ja kattavien liikenneyhteyksien varrella, asuntosihteeri Eija Juhola kertoo.

ESTEETÖN KOTI JA YHTEISTÄ TEKEMISTÄ Niin asunnoissa kuin taloyhtiöissäkin on kiinnitetty erityishuomiota liikkumisen helppouteen.

– Asunnoista puuttuvat sisäpuolelta kynnykset, joten rollaattorilla ja pyörätuolilla on helppo liikkua. Myös turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota asentamalla osaan keittiöistä turvaliesi. Muutamassa kohteessa on jopa niin, että varasto onkin sijoitettu samaan asuinkerrokseen asunnon kanssa, joka on sekin arjen helpottaja. Useassa kohteessa on myös asukastoimintaa, joka kokoaa asukkaat yhteen päiväkahvin, lukupiirin ja muun yhdessäolon merkeissä ja joihin jokainen voi osallistua oman kiinnostuksensa mukaan. Tärkeintä on, että seniorikoti on asukkailleen viihtyisä koti, jossa on mukava viettää rauhallista arkea, Juhola toteaa. MH

Katso Kevan seniorikohteet www.asunnot.keva.fi ja tee asuntohakemus jo tänään! Lisätietoa: asunnot@keva.fi tai 020 614 2542

Lisäarvoa porvoolaiseen keskusta-asumiseen As. Oy Sibeliuksen bulevardin taloyhtiön hallitus päätti hankkia molempiin rappuihin porrashissin, joka ulottuu kellarikerrokseen saakka.

S

ibeliuksen bulevardi 36 on idyllinen pienkerrostaloyhtiö Porvoon keskustassa. Taloyhtiössä on kaksi porrasta, 14 asuntoa kolmessa asuinkerroksessa sekä kellarikerros. – Tämä on rauhallinen taloyhtiö, jossa asuu paljon eläkeläisiä. Iäkkäin asukkaamme Toini on jo yli 80-vuotias, hallituksen puheenjohtaja Peter Fredriksson kertoo.

SUJUVAMPAA ARKEA KAIKEN IKÄISILLE Fredriksson kertoo, että taloyhtiöön harkittiin ensin tavanomaista hissiä, mutta tilat tulivat vastaan. – Eräs asukkaamme ehdotti porrashissiä ja ajatus vaikutti todella hyvältä, sillä porrashissi on huomattavasti kevyempi projekti ja helppo asentaa. Porrashissi toisi etenkin iäkkäiden asukkaiden elämään helpotusta. Toisaalta kuka tahansa voi loukata itsensä, jolloin on haasteellista käyttää portaita. Kaupunkiympäristössä myös lapsiperheet arvostavat arjen sujuvuutta ja sitä, että kotiin pääsee kantamusten kanssa porrashissillä.

– Taloyhtiössämme asuu paljon eläkeläisiä ja ajattelimme, että porrashissi tuo helpotusta heidän elämään. Lapsiperheetkin arvostavat arjen sujuvuutta, kun kantamusten kanssa pääsee porrashissillä kotiin.

EDULLINEN PÄÄTÖS Päätökseen vaikutti luonnollisesti myös se, että porrashissi oli taloyhtiölle edullinen vaihtoehto. – Mikä parasta, saimme projektiin myös ARA:n esteettömyysavustuksen, joka kattoi 45 % porrashissin hankintahinnasta. TOINI ON TYYTYVÄINEN Porrashissit ovat nyt olleet taloyhtiön asukkaiden käytössä muutaman kuukauden ajan. – Olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen. Ensinnäkin porrashissien asennus sujui sutjakasti ja mikä tärkeintä, asukkaat kokevat, että ne ovat tuoneet merkittävää lisäarvoa asumiseen. Toinikin käyttää porrashissiä joka päivä, Fredriksson kiittelee. MH Kiinnostuitko? www.turvallisemminportaissa.fi


14

Elämän parasta aikaa

MAINOSLIITE MAINOSLIITE

Tutustu Oraksen laajaan hanavalikoimaan löytääksesi kotiisi parhaan ratkaisun: www.oras.com

Kosketusvapaat hanat ovat turvallisia ja helppoja käyttää

– ja auttavat säästämään vettä ja energiaa

J

Vesi virtaa usein pidempään kuin sen tarvitsisi, se on kuitenkin yksi arvokkaimmista luonnonvaroistamme. Kosketusvapaat hanat helpottavat jokapäiväistä elämää – ekologisemmin. Veden virtaus loppuu automaattisesti, kun kädet otetaan pois hanan alta, säästäen vettä ja energiaa.

ulkisissa tiloissa toimivuutensa osoittanut kosketusvapaa hana on erinomainen valinta myös kotiin. Oraksen hanat ovat ajattomia ja nykyaikaisia muotoilultaan, ne on kehitetty mukavuutta ja kestävyyttä ajatellen ja ne tekevät vedenkäytöstä nautinnollisen kokemuksen. Oraksen helppokäyttöiset kosketusvapaat hanat eivät ainoastaan paranna hygieniaa, vaan auttavat myös säästämään vettä ja energiaa. Voit säästää jopa 50 % vedenkulutuksessasi vaihtaessasi perinteisen hanasi kosketusvapaaseen – yksinkertaisesti siksi, että

poresuutin päästää vähemmän vettä läpi ja sekoittaa siihen ilmaa, jolloin määrä tuntuu samalta. Lisäksi hana sulkeutuu, kun sensori ei ole aktivoitunut. Hyvä käsihygienia on ensisijaisen tärkeää mitä tulee bakteerien leviämiseen etenkin näin syksyllä, kun talvi lähestyy ja flunssakausi on käsillä. Kosketusvapaat hanat on helppo pitää puhtaana ja ne auttavat nostamaan hygieniatasoa merkittävästi. Koska hanaan ei tarvitse koskea, se pysyy puhtaana sormenjäljistä ja vesipisaroista. Lisäksi bakteerien leviäminen hanan pinnan kautta voidaan estää, näin kodin hygienia paranee merkittävästi. Turvallisuus on myös etuna kosketusvapaissa hanoissa, etenkin kotitalouksissa, joissa on lapsia tai ikäihmisiä. Sensori aktivoi veden virtauksen havaitessaan kädet hanan alla, ja lopettaa sen automaattisesti. Lämpötilansäädin puolestaan pitää veden lämpötilan tasaisena. Kosketusvapaat hanat kasvattavat suosiotaan kotitalouksissa toiminnallisuutensa ja

ekologisuutensa ansiosta. Välillä kuitenkin tulee tilanteita, joissa kosketusvapaa toiminto ei riitä – allas pitää täyttää tai hanasta halutaan kylmää juomavettä. Ratkaisu on hybridihana, jossa yhdistyy vipuhanan ja kosketusvapaan hanan parhaat ominaisuudet.

HYBRIDI, MITEN SE TOIMII? Kuvittele valmistavasi päivällistä keittiössä – pastaa ja lihapullia, sotku voi olla melkoinen. Hybridihanan kanssa kaikki keittiössä on helpompaa. Voit täyttää pastaa varten astian kylmällä vedellä vipua käyttäen. Lihapullien valmistelun jälkeen voit pestä kätesi helposti käyttämällä kosketusvapaata toimintoa – hanan pysyessä puhtaana. Käyttäessäsi kosketusvapaata toimintoa saat haluamasi lämpöistä vettä esisekoitettuna. Kuvittele miltä hana näyttäisi, jos olisit käyttänyt vipua rasvaisilla käsilläsi. Kosketusvapaa toiminto tekee ruoanlaitosta hygieenisempää, kun hanaan ei tarvitse koskea käsillä, joilla on käsitelty raakaa lihaa.


MAINOSLIITE

Elämän parasta aikaa

15


16

MAINOSLIITE

Elämän parasta aikaa

LUONNON ASIALLA - 100% PERKAALIPUUVILLAA Ekologisesti kesätävän Organic Cotton -malliston lakanoita saa harmaana ja beigenä. Vuodevaatteita täydentävät Organic Cotton -tyynyt ja -torkkupeitot.

Luhta Home-tuotteet saatavilla Aleksi13- ja Luhta Brand Store -myymälöistä sekä verkkokaupastamme www.luhtabrandstore.com luhta.fi/home • www.luhtabrandstore.com • Facebook&Instagram: LuhtaHome

Elämän parasta aikaa 12/2017  
Elämän parasta aikaa 12/2017  
Advertisement