Page 1

MAINOSLIITE

2.3.2018

Millaista on asua älykkäässä kaupungissa ja mitkä digitaaliset ratkaisut helpottavat päivittäistä elämää? Tulevaisuus on jo täällä.

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO ON MUKANA ”PUHDASTA ENERGIAA YMPÄRISTÖSTÄ ENERGIANLOUHINNALLA” -HANKKEESSA.

LUKOTON

POSTI

MELIORA TESTLAB

Yksi älykkään kaupungin Lukoton-tuotteista on asuintaloihin suunniteltu 112OVI, jonka avulla pelastuslaitos saa mobiiliavusteisen hätäsisäänkäynnin hälytystilanteessa.

Postin Smartpost-pakettiautomaatti on tätä päivää: se tuo pakettitoimitukset suoraan taloyhtiön tai toimistokiinteistön tiloihin vaivattomasti ja pienin kustannuksin.

Maailman digitalisoituessa sovellushankkeet ovat yhä monimutkaisempia. Meliora Oy haluaa tukea asiakasta saamaan hankkeissa haluamansa.

SCHNEIDER ELECTRIC HERÄTTELEE KIINTEISTÖ- JA RAKENNUSALAA SIIHEN, ETTÄ DIGITALISAATION SEURAAVA AALTO KOHDISTUU RAKENNUKSIIN.

ESINEIDEN INTERNET LAAJENEE JATKUVASTI ERI SOVELLUSALUEILLE. ÄLYKODIN TURVALAITTEET OVAT JO NYT CONNECTED FINLANDIN ARKIPÄIVÄÄ.

ELENIA: ÄLYPUHELIMISTA JA SÄHKÖAUTOISTA EI OLLUT TIETOAKAAN, KUN SUOMI SÄHKÖISTETTIIN 1950–1970 -LUVUILLA.


2

BUSINESS NEWS

MAINOSLIITE

DIGITAALISUUS

MAINOSLIITE

Yksi älykkään kaupungin Lukoton-tuotteista on asuintaloihin suunniteltu 112OVI, jonka avulla pelastuslaitos saa mobiiliavusteisen hätäsisäänkäynnin hälytystilanteessa.

2.3.2018

Millaista on asua älykkäässä kaupungissa ja mitkä digitaaliset ratkaisut helpottavat päivittäistä elämää? Tulevaisuus on jo täällä.

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO ON MUKANA ”PUHDASTA ENERGIAA YMPÄRISTÖSTÄ ENERGIANLOUHINNALLA” -HANKKEESSA.

LUKOTON Yksi älykkään kaupungin Lukoton-tuotteista on asuintaloihin suunniteltu 112OVI, jonka avulla pelastuslaitos saa mobiiliavusteisen hätäsisäänkäynnin hälytystilanteessa.

POSTI Postin Smartpost-pakettiautomaatti on tätä päivää: se tuo pakettitoimitukset suoraan taloyhtiön tai toimistokiinteistön tiloihin vaivattomasti ja pienin kustannuksin.

MELIORA TESTLABS Maailman digitalisoituessa sovellushankkeet ovat yhä monimutkaisempia. Meliora Oy haluaa tukea asiakasta saamaan hankkeissa haluamansa.

SCHNEIDER ELECTRIC HERÄTTELEE KIINTEISTÖ- JA RAKENNUSALAA SIIHEN, ETTÄ DIGITALISAATION SEURAAVA AALTO KOHDISTUU RAKENNUKSIIN.

ESINEIDEN INTERNET LAAJENEE JATKUVASTI ERI SOVELLUSALUEILLE. ÄLYKODIN TURVALAITTEET OVAT JO NYT CONNECTED FINLANDIN ARKIPÄIVÄÄ.

ÄLYPUHELIMISTA JA SÄHKÖAUTOISTA EI OLLUT TIETOAKAAN, KUN SUOMI SÄHKÖISTETTIIN 1950– 1970 -LUVUILLA.

Digitalisaatio, IoT & Smart City 2 Lukoton-mobiiliavaus vauhdittaa älykaupungin liiketoimintaa 3

Kenties helpoin tapa parantaa asukastyytyväisyyttä

4

Rakennukset siirtyvät älypuhelimiin – oletko valmis?

6

CWT investoi liikematkustajan moderneihin palveluihin

7

IoT NYT!

vauhdittaa älykaupungin liiketoimintaa

8

Energianlouhinnalla huoltovapaata sähköä lähes tyhjästä

Lukitus- ja kulunvalvontaratkaisut muuttuvat hitaasti, mutta digitalisaatio muokkaa vääjäämättä myös tätä markkinaa.

9

Mukavampaa ja turvallisempaa asumista Tapiolan Feenixissä

9

Ratista kiinni sovellusprojekteissa

Lukoton-mobiiliavaus TEKSTI KATI KETURI

– Avainten kanssa toimitaan samoin kuin sata vuotta sitten, vaikka elämme digiaikaa. Käytämme, hallinnoimme, noudamme ja palautamme päivittäin mekaanisia avaimia. Digitaalinen avain on nopeampi ja turvallisempi vaihtoehto. Haluammekin ravistella lukitusalan kankeita toimintamalleja ja avata oven parempaan huomiseen, sanoo Lukoton Oy:n markkinointijohtaja Ari-Pekka Hietala. Lukoton valmistaa älylukkoadapteria, jolla erilaiset lukot voidaan muuttaa Android- tai iOS -älypuhelimella avattaviksi. Avaimet liikkuvat digitaalisesti sinne, missä niitä tarvitaan ja pääsyoikeuksia hallitaan kustannustehokkaasti tietoturvallisen SaaS -pilvipalvelun avulla. Pääsyoikeuksia voidaan myydä palveluna, ilman lukkojen ja avainpesien vaihtoa. – Lukoton kulunhallintapalvelu on langaton, joustava ja älykau-

pungin tarpeisiin helposti skaalautuva ratkaisu. Siihen voidaan lisätä käytöltään hyvinkin erityyppisiä tiloja ja käyttäjiä. Järjestelmä onkin käytössä pienistä toimistokohteista varastotiloihin ja tuhansien ovien hotelliketjuihin. Yksi Lukoton-järjestelmistä on käytössä Pohjoismaiden suurimmassa yrityskiihdyttämössä Maria01:ssa, entisen Marian sairaalan tiloissa. Digitaalinen avain helpottaa merkittävästi monen liikkuvan käyttäjän ja yrityksen toimintaa tekemällä avainten saannista nopeampaa. Fyysisten avainten sijaan pilvestä myönnetty kulkuoikeus on tehokas ja turvallinen sekä tilan omistajan että työntekijöiden arjen kannalta, eikä turhia kilometrejä kulu avainten noutoon. – Yksi älykaupungin viitekehykseen kehitetyistä Lukoton-tuotteista on asuintaloihin suunniteltu 112OVI, jonka avulla

pelastuslaitos saa mobiiliavusteisen hätäsisäänkäynnin hälytystilanteessa. Mobiiliavattava kiinteistön alaovi toimii tarvittaessa myös muiden palveluntarjoajien, kuten erilaisten huolto-, jakelu-, siivous- ja kotipalveluiden käytössä. 112OVI -palvelu voisi toimia alustana ja koko kaupungin ”avainväylänä”, missä digihyödyt saataisiin konkreettisesti tuottamaan suuria säästöjä, Hietala visioi.

10 Lisää tehokkuutta ja turvallisuutta mittausautomaatiolla 10

Älyllä säästöjä merenkulkuun

11 Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala: “Tarvitsemme älykkään ja säävarman sähköverkon kotien, työn ja yhteiskunnan energiatehokkaan arjen perustaksi”

Tervetuloa BUSINESS NEWS: Digitalisaatio, IoT & Smart City -julkaisun pariin Lehti jaetaan 2.3.2018 Helsingin Sanomien liitteenä tavoittaen valtakunnallisesti 689 000 lukijaa. Lukoton Oy • Perustettu vuonna 2014 • Päätuotteena digitalinen mobiili kulunhallinta • Tukea Tekesiltä ja EU:n Horizon2020 -ohjelmalta www.lukoton.com

Vastaavat tuottajat: Valtteri Rantalainen ja Jarmo Perälä Toimittajat: Mia Heiskanen, Kati Keturi ja Eila Lokka Ulkoasun suunnittelu ja taitto: Hanna Voutilainen Painopaikka: Sanomapaino Editor Helsinki Oy | www.editori.fi Valtteri Rantalainen | p. 0405617703 | tuotanto@editorhelsinki.fi


Kenties helpoin tapa parantaa asukastyytyväisyyttä Postin Smartpost-pakettiautomaatti on tätä päivää: se tuo pakettitoimitukset suoraan taloyhtiön tai toimistokiinteistön tiloihin vaivattomasti ja pienin kustannuksin.

Verkkokauppa kasvaa kaksinumeroisin luvuin. Jo 54 prosenttia suomalaisista on vastaanottanut lähetyksiä pakettiautomaatteihin, joita on ollut tähän asti esimerkiksi kauppakeskuksissa. Nyt helppokäyttöinen Smartpost-pakettiautomaatti on saatavilla asuin- ja toimistokiinteistöjen julkisiin tiloihin, esimerkiksi aulaan, ulkoiluvälinevarastoon tai kerhohuoneeseen. Pakettien vastaanottamisen lisäksi Smartposteihin voi palauttaa verkkokauppaostoksia tai jättää lähteviä kirjeitä ja paketteja – juuri silloin kun itselle sopii. Avaimet käteen – ja huolto päälle Posti vastaa automaatin kuljetuksesta kiinteistöön, asennuksesta, huollosta, ylläpidosta ja vakuutuksista. Smartpost ei tarvitse ulkopuolista sähköä tai nettiliittymää. Automaatin koko on säädeltävissä kiinteistön käyttäjien määrän mukaan. Smartpost maksaa kiinteistön koosta ja sopimuksen kestosta riippuen noin sata euroa kuukaudessa.

5 helppoa askelta Smartpostin hankkimiseen

Miksi asukkaiden pitäisi kiirehtiä kaupungille, kun lähetykset ja palvelut saa kotitalon Smartpostiin?

Kiireiset ja ikääntyvät kiittävät As Oy Keravan Tervapaanu tilasi Smartpostin ensimmäisten joukossa. - Palvelu on nykyajan avainsana. Kiinteistön palvelutason parantamisella on suora vaikutus sen arvostukseen ja asumismukavuuteen. Smartpostin kuukausikustannus on niin pieni, että se ei vaikuta meillä yhtiövastikkeeseen, toteaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Reijo Savolainen. Päätöksen Smartpostin hankkimisesta teki hallitus. Palaute on ollut pelkästään positiivista. - Smartpost on simppeli tapa helpottaa kiireistä arkea. Ja varsinkin ikäihmisille ostosten ja palveluiden saaminen automaatin avulla kotitaloon voi olla ratkaisevan tärkeää, Savolainen tähdentää.

1. Tee Smartpost-tilaus osoitteessa www.posti.fi/smartpost 2. Posti varmistaa Smartpost-automaatin sijoituspaikan yhdessä kiinteistön edustajan kanssa. 3. Posti toimittaa ja asentaa Smartpost-automaatin. 4. Kiinteistön edustaja luovuttaa kohteen avaimet Postille. 5. Palvelu lähtee toimimaan sovitusti.


4

BUSINESS NEWS

MAINOSLIITE

DIGITAALISUUS

Rakennukset siirtyvät älypuhelimiin

– oletko valmis?

Schneider Electric herättelee kiinteistö- ja rakennusalaa siihen, että digitalisaation seuraava aalto kohdistuu rakennuksiin. – Markkinassa on aukkoja rohkeille uudistajille, jotka voivat luoda oman liiketoimintansa Teslan, liiketoimintajohtaja Tuomas Qvick haastaa. TEKSTI MIA HEISKANEN

Qvickin näkemyksen mukaan rakennusteollisuus ja kiinteistöliiketoiminta ovat jääneet digitalisaation ja älyteknologian hyödyntämisen aallossa muiden toimialojen jalkoihin. – Monien asiantuntijoiden mukaan rakentaminen ja kiinteistöbisnes ovat innovatiivisuudessa valovuosia jäljessä esimerkiksi kaupan alaa tai kone-ja laitevalmistajia. Rakennusalan termein se tarkoittaa, että innovatiivisuuden korjausvelkaa kertyy vuosi vuodelta enemmän. Jos oikein karrikoidaan, kiinteistöissä on kyllä teknologiaa, mutta ei niinkään käyttäjäryhmille tarjottavaa älyä. Kun rakennukset siirtyvät teknologian avulla älypuhelimiin, omistajat, käyttäjät ja kiinteistökehittäjät saavat aivan uudenlaista lisäarvoa. VIPUVOIMAA KÄYTTÄJISTÄ Qvick peräänkuuluttaakin toimialalle riittävän rohkeaa kiinteistökehittäjää, joka uskaltaisi ravisuttaa toimialaa kehittämällä älykkäitä kiinteistöjä nimenomaan käyttäjäkokemus edellä.

TOIMITILOJEN KÄYTTÄJÄT OVAT JO SELKEÄSTI ALKANEET VAATIA JOTAIN IHAN MUUTA KUIN MITÄ MARKKINOILLA ON TARJOLLA. – Uskon, että innostuneiden käyttäjien vipuvoiman avulla toimitiloja kohtaan syntyisi aivan uudenlaista kysyntää. Vastaavaa kehitystä on nähty jo aiemmin monilla muilla toimialoilla, joten miksei sitä voisi tapahtua myös kiinteistötoimialalla. Toimitilojen käyttäjät ovat jo selkeästi alkaneet vaatia jotain ihan muuta kuin mitä markkinoilla on tarjolla. Se näkyy konkreettisesti esimerkiksi pääkaupunkiseudun toimitilabisneksessä, jossa makaa tälläkin hetkellä arvioiden mukaan yli miljoona neliötä tyhjää toimistotilaa. Vanhat kiinteistöt eivät kiinnosta enää käyttäjiä. KIINTEÄ TEKNIIKKA EI SAA RAJOITTAA TILOJEN MUUNTOJOUSTAVUUTTA Toimitilojen käyttäjät edellyttä-

vät myös uudenlaisia palveluja ja työympäristöä. Qvick muistuttaa, että sosiaalinen verkostoituminen ja asiantuntijayhteistyö yli organisaatiorajojen tulevat olemaan käyttäjien merkittävimpiä perusteita tulevaisuuden työympäristövalinnoissa.

TYÖYMPÄRISTÖN ON OLTAVA YHTÄ MIELLYTTÄVÄ PAIKKA KUIN VAIKKAPA KOTI, KAHVILA TAI KIRJASTO. – Yksilötyötä voidaan tehdä enenevissä määrin myös toimiston ulkopuolelta. Tulevaisuudessa toimisto joutuu siis kilpailemaan houkuttelevuudella muiden tilojen kanssa, sillä työympäristön on oltava yhtä miellyttävä paikka kuin vaikkapa koti, kahvila tai kirjasto. Työympäristö mielletään monen mielessä myös yhteisötilaksi, joka joustaa ja muuntautuu erilaisten tarpeiden mukaan. Se tarkoittaa, että teknologia ja kiinteistöjärjestelmät on suunniteltava

ja rakennettava siten, etteivät ne rajoita tilojen muuntojoustavuutta rakennuksen elinkaaren aikana, ja että muutokset voidaan toteuttaa mahdollisimman kustannustehokkaasti. KIINTEISTÖ VOI MYÖS OLLA VIRTUAALINEN VOIMALA Energiatehokkuuden näkökulmasta esimerkiksi aurinkovoimalalla varustettu älykiinteistö voi tarkoittaa puolestaan sitä, että se on kytketty älykkäästi energiaverkkoon. Silloin se voisi toimia ikään kuin virtuaalisena voimalana, jonka tuottamaa energiaa voisi jopa myydä takaisin sähköyhtiön verkkoon. – Sähköverkkoyhtiöt ovat jo nyt valmiita hyödyntämään kysyntäjoustoa, Qvick muistuttaa ja jatkaa: – Resurssipaineiden ja tuottovaatimusten takia rakennuskannan hallinnassa tarvitaan monipuolista järjestelmää, jolla voidaan optimoida energiankulutus sekä käsitellä ja hyödyntää rakennusten tietoja joustavasti ja tehokkaasti. Tietojen pitäisi myös olla käytettävissä aina ja kaikkialla.

KUKA HALUAA LUODA KIINTEISTÖBISNEKSEN UUDEN TESLAN? Edellyttääkö muutospyörään hyppääminen mittavia investointeja tai markkinan räjäyttämistä? – Mielestäni ei. Tästä hyvä esimerkki on vaikkapa autoteollisuuden mullistanut Tesla, joka on pääosin onnistunut hyödyntämään olemassa olevia teknologioita ja soveltamaan niitä autoteollisuuden tarpeisiin. Suuri osa Teslan kojelaudan sovelluksistakin olivat jo entuudestaan tuttuja älypuhelimien maailmasta. He onnistuivat luomaan tuotteen, joka hyödyntää olemassa olevaa teknologiaa uudessa viitekehyksessä. Se on täysin mahdollista myös kiinteistöbisneksessä. Pyörää ei siis tarvitse keksiä uudestaan, vaan tuoda olemassa olevat ratkaisut ja teknologiat rakentamisen ympäristöön. Digitalisaation myötä kiinteistöteknologiaan voi jo nyt liittää aivan uudella tavalla analytiikkaa, palveluja ja jopa mobiiliappeja. Kiinteistökehittäjillä ja investoreilla onkin käsissään huikea mahdollisuus


MAINOSLIITE

DIGITAALISUUS

BUSINESS NEWS

5

KIINTEISTÖKEHITTÄJILLÄ JA INVESTOREILLA ON KÄSILLÄ HUIKEA MAHDOLLISUUS LUODA OMAN LIIKETOIMINTANSA TESLA. MARKKINASSA ON AUKKO, JOKA VAIN ODOTTAA OTTAJAANSA, TUOMAS QVICK VISIOI.

luoda oman liiketoimintansa Tesla. Markkinassa on aukko, joka vain odottaa ottajaansa, Qvick visioi. RAKENNUS KULKEE TASKUSSA ERI KÄYTTÄJÄRYHMILLE Kiinteistöissä tarvitaan toki aina kiinteistönhallintajärjestelmää – samaan tapaan kuin esimerkiksi puhelimen tai tietokoneen käyttöjärjestelmä, jota voi älykkäässä rakennuksessa hallinnoida mobiililaitteella milloin ja mistä tahansa.

KÄYTTÄJÄ VOISI QVICKIN VISIOSSA VARATA ÄLYPUHELIMELLA VAIKKAPA TYÖPÄIVÄNSÄ TÖIHIN PARHAITEN SOVELTUVAN TYÖTILAN, SÄHKÖAUTON PARKKIPAIKAN TAI LOUNASTOIMITUKSEN.

– Näen tässä lähitulevaisuudessa selkeän analogian älypuhelimeen, joka toimii älykiinteistön sovelluksena. Kiinteistönomistaja saa älypuhelimesta luettavan analytiikan avulla nopeasti kiinteistö-

järjestelmien tilannekuvan, kiinteistöjärjestelmien kuluraportin tai hälytyksen ongelmista. Näin parannetaan huomattavasti myös kiinteistönhallinnan ennakoitavuutta nykyiseen verrattuna. Suurin osa kiinteistökorjauksista ja hallinnoinnistahan tehdään tänä päivänä täysin reaktiivisesti. Analytiikkaa ja dataa ei hyödynnetä juurikaan ennaltaehkäisevissä huoltotoimenpiteissä, vaikka esimerkiksi kone- ja laitevalmistajien, kuten hissien tai metsäkoneiden, laitteet niitä jo tuottavat. Käyttäjä voisi Qvickin visiossa puolestaan varata älypuhelimella vaikkapa työpäivänsä töihin parhaiten soveltuvan työtilan, sähköauton parkkipaikan tai lounastoimituksen. – Kiinteistöhallintajärjestelmä voi jonain päivänä olla myös alusta, jonka voi avata turvallisesti kiinteistön ulkopuolisille palvelutuottajille tai sovelluskehittäjille. Kaikki on mahdollista, mutta se edellyttää, että rakennuksen teknologinen alusta on riittävän adaptiivinen ja turvallinen uusille liitännäisille, palveluille ja sovelluksille.

KIINTEISTÖT SIIRTYVÄT ÄLYPUHELIMIIN Älykäs energiaverkko

Sisänavigaatio

Energian hallinta

Valaistuksen ohjaus

Videovalvonta

Tilojen varaus

Kulunvalvonta

Sähköautojen lataus

Kiinteistönhallinta-alusta

Avoin alusta palvelutuottajille

Integraatiolla applikaatioita eri sidosryhmille

OMISTAJA

KÄYTTÄJÄ

• Sisäympäristön hallinta

• Tilojen hallinta

• Energian käyttö

• Palvelujen saatavuus

• Käyttäjätyytyväisyys ja käyttöasteseuranta

TEKNOLOGIA OLEMASSA JO TÄNÄÄN – KIINNOSTUITKO? Schneider Electricin EcoStruxure™ Building mahdollistaa eri teknologioiden ja integraation saumattomasti. Kun tähän yhdistetään erilaiset lisäarvo- ja energiatehokkuuspalvelut, mahdollistetaan kiinteistön toimivuus ja taloudellisuus koko sen elinkaaren ajan käyttäjien tuottavuuden ja mukavuuden varmistamiseksi. – Olemme iloisia, että järjestelmämme on jo toista kertaa peräjälkeen valittu Navigant Researchin tutkimuksessa markkinoiden innovatiivisimmaksi ratkaisuksi, Qvick summaa. EcoStruxure™ on älykkäiden kiinteistöjen strategian kulmakivi, joka parantaa rakennuskokemuksia esineiden internetin (IoT) avulla sekä pienentää kustannuksia ja parantaa tehokkuutta. EcoStruxure™ Grid parantaa sähköverkkosi tehokkuutta ja tekee verkostoista ympäristöystävällisiä, sillä se mahdollistaa saumattoman paikallisen tuotannon ja integraation sähköverkon rajapinnassa sekä kysynnän ja tarjonnan yhteensovittamisen. Älykkään sähköverkon analytiikka mahdollistaa tehokkaan toiminnan ja ennakoivat huolto- ja investointisuunnitelmat.

• Käyttäjäkohtaiset appsit

HANKEKEHITTÄJÄ • Rakennusajan säästöt • Lisäarvopalvelut Lisätietoja: schneider-electric.fi tuomas.qvick@schneider-electric.com


6

BUSINESS NEWS

MAINOSLIITE

DIGITAALISUUS

CWT investoi

liikematkustajan moderneihin palveluihin Carlson Wagonlit Travelissa (CWT) luodaan nyt ensimmäistä todella digitaalista liikematkatoimistoa, joka yhdistää parhaat osaajat ja teknologian sekä tarjoaa saumattoman, monikanavaisen palvelukokonaisuuden. Tämä näkyy uusina, käyttäjäystävällisinä digiratkaisuina matkustajille ja matkahallinnolle. Uusi liikematkustajasukupolvi on astunut työmarkkinoille ja sen edustajilla on hyvin selkeä näkemys siitä, millainen varauskokemuksen tulisi olla. He ovat varanneet jo vuosia itse kaikki omat vapaa-ajanmatkansa eivätkä ymmärrä, miksi liikematkojen varaamisen pitäisi poiketa tästä. Kaikki on oltava saatavilla aina, juuri nyt. – Liikematkustajan tarpeisiin tehdäänkin CWT:ssä mittavia investointeja, kärkenä CWT To Go™ -mobiilisovellus varausalustoineen, kertoo CWT:n Pohjoismaiden myynnistä vastaava johtaja Jari Oinonen. – Se on ladatuin liikematkasovellus ja sen käyttäjätyytyväisyys on huippuluokkaa. Suomessakin

se löytyy jo yli 25 000 matkustajan älylaitteesta. Mobiilisovelluksesta voi jo varata hotelleja ja pian myös lentoja. Seuraavaksi sovellukseen tulevat viestit poikkeustilanteista. HOTELLIVARAAMINEN EI OLE KOSKAAN OLLUT NÄIN HELPPOA RoomIt by CWT innovoi ensiluokkaisia ratkaisuja hotellipalveluihin ja laajentaa CWT:n maailmanlaajuista hotellitarjontaa entisestäänkin. Tällä hetkellä CWT:n kautta on varattavissa yli 680 000 hotellia, ja RoomIT Rates -ohjelma tarjoaa erittäin kilpailukykyiset hinnat kaikkialla maailmassa. Hotellitarjonnassa on jo perinteisten jakelukanavien

CWT:n monikanavainen liikematkatoimisto palvelee matkailijaa verkossa ja mobiilisovelluksena.

ohella myös Booking.comin ja Expedian majoitusvaihtoehdot. Jatkuvasti kehittyvillä järjestelmillään CWT haluaa tarjota täyden hyödyn niin matkustusasioista vastaaville päättäjille kuin matkustajille. Hyvä sisältö on tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on se, että sisältö on myös helposti käytettävissä, missä ja milloin tahansa. Yrityksen kannalta tämä vähentää ohivarauksia ja parantaa matkustussäännön noudattamista, Oinonen muistuttaa.

CWT:n asiakkaat täyttävät lähes 200 Boeing 747 -lentokonetta ja noin 100 000 hotellihuonetta vuoden jokaisena päivänä. Lisäksi järjestämme 95 eri tapahtumaa tai kokousta päivittäin. CWT:läisiä on yli 18 000 lähes 150 maassa, ja vuonna 2016 myyntivolyymimme oli 19,5 miljardia euroa.

www.carlsonwagonlit.fi

Jari Oinonen, CWT:n Pohjoismaiden myynnistä vastaava johtaja

Become an international expert in information technology KOLME SYYTÄ HAKEA OPISKELEMAAN SAVONIAAN IOT-INSINÖÖRIKSI

Koulutuksen nimi: Internet of Things Tutkintonimike: Bachelor of Engineering Laajuus: 240 op Koulutuspaikkakunta: Kuopio Toteutustapa: Päivätoteutus Aloituspaikat: 15 Opetuskieli: Englanti

Koulutuksen tavoite

Koulutus toteutetaan kokonaan englanniksi ja opiskelijoita on ympäri maailmaa, joten kansainvälinen verkostosi on valmiina jo heti opintojen päätyttyä!

Valmistuttuasi voit työskennellä sujuvasti monikulttuurisissa ryhmissä ja ohjata tiimisi haluttuihin tavoitteisiin. Savonia bachelor-koulutuksesta valmistuneet osaajat työskentelevät palvelu- ja tuotesuunnittelussa, tutkimuksessa ja myynnissä sekä muussa kansainvälisessä toiminnassa.

Hakuaika Kevään 2018 yhteishaku: 14.–28.3.2018.

Savonian informaatiotekniikan tutkinto-ohjelma kehittää informaatiotekniikan asiantuntijoita esineiden internetin kentässä (IoT). Opit seuraamaan jatkuvaa muutosta globaalissa teknologiassa ja olet valmis kansainvälisten kumppaneiden asettamille vaatimuksille. Koulutus antaa sinulle valmiudet digitaalisen terveydenhuollon sekä teollisuuden internet-sovellusten ja palvelujen kehittämisessä. Opinnoissa suuntaudutaan Internet of Things ( IoT ) tekniikoihin. Sovellusalueena opiskelijat perehtyvät Digital Health ja Industrial Internet aihepiireihin. Nämä kaksi erilaista sovelluskenttää IoT-tekniikassa ovat kuitenkin samanlaisia tekniikan ratkaisujen kannalta. Sovellusohjelmistot ja palvelut ovat vain erilaisia.

Miten hakea? opintopolku.fi

Ota yhteyttä! Arto Toppinen | etunimi.sukunimi@savonia.fi | Puhelin: 044 785 6222


MAINOSLIITE

DIGITAALISUUS

BUSINESS NEWS

7

IoT NYT! Esineiden internet (Internet of Things, IoT) laajenee jatkuvasti eri sovellusalueille. Älykkäät vesimittarit ja vesivuotovahdit, etähälytyksellä varustetut palovaroittimet sekä ilmanlaadun seuranta ja mittaaminen – ne kaikki ovat jo nyt Connected Finlandin arkipäivää. TEKSTI KATI KETURI

Connected Finland on huomannut selkeän muutoksen alallaan: parin viime vuoden jälkeen piloteista on siirrytty todellisiin kaupallisiin toteutuksiin. Skaalautuminen ja asiakkaan liiketoiminnan tukeminen on olennaista. Kuvassa yrityksen perustajat Markku Patronen, Marko Vanninen ja Tom Lindblad.

– IoT on todella merkittävä ilmiö ja kehittyy jatkuvasti. Haluamme madaltaa radikaalisti sen hyödyntämisen kynnystä ja tuoda IoT kaikkien käyttöön, kertoo Connected Finlandin toimitusjohtaja Markku Patronen. Connected Finland käyttää verkossaan maailmanlaajuista, suurikapasiteettista ja erittäin hyvin häiriöitä sietävää Sigfox-teknologiaa. Se mahdollistaa sensoridatan keräämisen miljoonista kohteista aiempaa huomattavasti edullisemmin. – Pyöritämme Sigfox-verkkoa Suomessa ja Virossa. Olemme saumaton osa globaalia Sigfox-ekosysteemiä. Se toimii kaikilla mantereilla, tällä hetkellä jo 45 maassa. Puhtaasti laitteiden ja esineiden

viestintään kehitetty teknologia tarjoaa edullisen, energiatehokkaan ja yksinkertaisen verkon erilaisille antureille ja laitteille. On olemassa suuri määrä esineitä, jotka voidaan nyt kytkeä internetiin riittävän edullisesti. Ratkaisumme mahdollistaa tämän tänään, tässä ja nyt, kommentoi Connected Finlandin perustajaosakas Marko Vanninen. AVAIMET KÄTEEN: LAITTEET, TIETOLIIKENNE JA PALVELUKERROS Verkon lisäksi Connected Finland valmistaa omia päätelaitteita, toteuttaa HW+SW -ratkaisuja ja pyörittää omaa IoT-platformiaan (Foxer IoT). – IoT:ssa on vasta raapaistu pintaa. Mitä edullisemmin esineet saa

Connected Finlandin älykästä lämpötila- ja kosteusmittaria on myyty jo lähes 20 000 kpl.

kytkettyä nettiin, sitä edullisempia esineitä ja köyhempää dataa kannattaa välittää. Teemme verkkoon sopivia laitteita ja kokonaisvaltaista IoT-palveluplatformia ja asiakkaamme saavat kaiken palvelun meiltä niin halutessaan. Toimitamme huomattavan pitkän pätkän koko arvoketjua, päätelaiteideasta mobiiliappiin saakka. Olennaisia menestystekijöitä ovat ketteryytemme sekä ratkaisumme kustannustehokkuus verrattuna aiempiin teknologioihin, Patronen kertoo.

OLEMME OSA MAAILMAN LAAJINTA IOT-EKOSYSTEEMIÄ JA VERKKOMME SAAVUTTAA JO 85 % SUOMALAISISTA. Yrityksen kumppaniverkosto on avoinna kaikille IoT-ratkaisuja kehittäville ja hyödyntäville yrityksille, start-upeista kansainvälisiin pörssiyrityksiin. Verkostoon on Vannisen mukaan liittynyt jo satoja yrityksiä ja määrä kasvaa huimaa vauhtia. – Olemme osa maailman laajinta IoT-ekosysteemiä ja verkkomme saavuttaa jo suurimman osan suomalaisista (väestöpeitto 85 %). Olemme ketteriä ja paikallisia, mutta samalla asiakkaamme pääsevät kauttamme myös aidos-

ti globaaliin ekosysteemiin. Se avaa heille uusia mahdollisuuksia viedä laitteitaan ja ratkaisujaan maailmalle. PROJEKTIEN LAAJA SKAALA Kun yritys valmistaa tai mahdollistaa niinkin erilaisia asioita kuin Connected Finland, sen asiakkaatkin edustavat hyvin erilaisia kategorioita. – Esimerkkinä Connected Finlandin laitteita ja liittymiä ostavista asiakkaista käy Helen Oy. Yhtiö tuo Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kiinteistöihin sisälämpötilan ja kosteuden mittaus- ja raportointipalvelun. Asumisolosuhteita ja energiatehokkuutta voidaan merkittävästi parantaa seuraamalla asuntojen lämpötilatasoja. Parhaillaan käyttöönottovaiheessa olevassa projektissa on tavoitteena asentaa yhteensä 8000 älykästä, Sigfox-tiedonsiirtotekniikkaa hyödyntävää mittaria Hekan asuntoihin, Vanninen kertoo. – Sigfox-laitteita valmistavat yritykset kuten Xortec Oy käyttävät omissa ratkaisuissaan edustamaamme teknologiaa. He saavat esimerkiksi IoT-vuotovahtilaitteisiinsa vuosiksi globaalisti toimivan yhteyden, yhdellä ainoalla sopimuksella. Integral Oy puolestaan tuottaa palvelukokonaisuuksia, paketoiden laitteiden

ja liittymien lisäksi mukaan myös Foxer-platformimme avulla toteutetun palvelukerroksen ja integroiden datan tarvittaessa myös asiakkaidensa olemassa olevien liiketoimintasovellusten kanssa. Tänä vuonna Connected Finland pureutuu Patrosen mukaan useisiin uusiin alueisiin. – Keskitymme mm. vesimittarien lukemiseen, kiinteistöjen hallintaan (lämpö, kosteus, paine-erot, pitoisuudet) ja toimistojen käyttöasteen seurantaan. Kiinnostavaa on myös sellaisten esineiden seuranta ja paikallistaminen, joita ei aiemmin ole voitu kytkeä internetiin kustannusten ja laitteiden lyhyiden paristonkestojen takia.

Connected Finland Oy • 2015 perustettu kasvuyritys • Toimipisteet Espoossa ja Tallinnassa, Virossa • Työllistää 8 henkilöä • Liikevaihto 0,5 milj. euroa (2017) • Operoi maanlaajuisia Sigfox-verkkoja Suomessa ja Virossa • Suunnittelee ja valmistaa Sigfox-päätelaitteita, toteuttaa asiakasprojekteja ja tuottaa IoT-palveluja www.connectedfinland.fi


8

BUSINESS NEWS

MAINOSLIITE

DIGITAALISUUS

ENERGIANLOUHINNAN AVULLA ERILAISET MITTALAITTEET JA ANTURIT TUOTTAVAT ITSE TARVITSEMANSA SÄHKÖN ILMAN PARISTOJA JA SÄHKÖKAAPELEITA.

Energianlouhinnalla

huoltovapaata sähköä lähes tyhjästä Älyvaate, joka toimii liike-energialla ja itse ympäristöstä energiansa tuottava mittauslaite merellä, koneiston keskellä tai muussa vaikeapääsyisessä paikassa kuulostavat vielä toiveajattelulta, vaikka ne alkavat olla energianlouhinnan ansiosta pian toteuttamiskelpoisia ja kaupallisesti kannattavia innovaatioita. Tampereen teknillinen yliopisto on mukana Puhdasta energiaa ympäristöstä energianlouhinnalla -hankkeessa. TEKSTI EILA LOKKA

Energianlouhinnalla tarkoitetaan ympäristössä olevan energian, kuten liike- tai lämpöenergian, mekaanisen värähtelyn, kitkan ja radiotaajuusenergian muuttamista sähköenergiaksi tuuli- ja aurinkovoiman tapaan sillä erotuksella, että energianlouhinnassa siepattavat tehot ovat pieniä, vain kymmenien milliwattien suuruisia. Energianlouhinnan avulla erilaiset mittalaitteet ja anturit tuottavat itse tarvitsemansa sähkön ilman paristoja ja sähkökaapeleita toimien jopa vuosia ilman huoltoa. MARKKINA-ARVO KAKSI MILJARDIA EUROA Miksi energianlouhinta on nyt niin iso juttu, että sen markki-

Pekka Ruuskanen, professori, Tampereen teknillinen yliopisto

na-arvo on noin kaksi miljardia euroa ja markkinat kasvavat yli 20 prosenttia vuosittain? – Energianlouhintalaitteiden teho kasvaa samalla kun elektroniikkalaitteiden vaatima teho laskee. Nyt alamme saada energianlouhinnasta riittävästi energiaa elektroniikkalaitteiden vaatimaa tehoa varten. Tällä tavoin laitteet voidaan myös yhdistää langattomasti toisiinsa. Energianlouhinta on yksi edellytys langattomuuden tehokkaaseen ja kannattavaan käyttöön, Tampereen teknillisen yliopiston professorit Pekka Ruuskanen ja Jukka Vanhala kertovat. He koordinoivat Tampereen teknillisen yliopiston, Teknolo-

Jukka Vanhala, professori, Tampereen teknillinen yliopisto

gian kehittämiskeskus VTT:n, Oulun yliopiston ja kahdeksan suomalaisen yrityksen yhteistä Puhdasta energiaa ympäristöstä energianlouhinnalla -hanketta. Business Finlandin ja hankkeeseen osallistuvan teollisuuden rahoittaman ohjelman tavoitteena on kehittää langatonta ja paristotonta elektroniikkaa yritysten käyttöön. LÄHES RAJATTOMASTI SOVELLUSKOHTEITA Langattoman tiedonsiirron, tietojenkäsittelyn, elektroniikan, mittaustekniikan ja automaation sovellusten määrä ja sitä kautta energian tarve lisääntyvät kiihtyvällä vauhdilla. – Myös IoT laajenee eksponentiaalisesti, mikä vaatii energiaa. Maailmassa käytetään vuosittain noin 30 miljardia nappiparistoa, mikä muodostaa melkoisen ympäristöongelman. Nappiparistoja on myös usein paikoissa, missä niiden vaihtaminen on vaikeaa. Siksi sähkömagneettisen energian kerääminen ympäristöstä louhimalla on tulossa yhä tärkeämmäksi, Jukka Vanhala toteaa. Teollisuuden, palveluliiketoiminnan, digitalisaation ja erilaisten mittaus- ja automaatiotoimintojen tehostamisen vaatima sähkö voidaan tuottaa

energianlouhinnalla ympäristöystävällisesti ilman sähköjohtoja tai paristoja. Esimerkiksi hankkeeseen osallistuvan Forciot Oy:n venyvään elektroniikkaan perustuvan teknologian voi liittää muun muassa vaatteisiin, kenkiin ja teollisiin laitteisiin. Tällaisissa sovelluksissa energiaratkaisun, jolla laite pysyy käynnissä pitkään, on oltava tuotteen käyttäjälle mahdollisimman huomaamaton. – Käyttökohteissa on usein hyvä mahdollisuus kerätä liikkeestä tuleva energia talteen. Energianlouhinnan avulla käyttäjän ei tarvitse huolehtia tuotteen lataamisesta tai patterin vaihdosta yhtä usein kuin tänä päivänä. Näin käyttökokemus paranee huomattavasti, kertoo Forciotin toimitusjohtaja Maria Alm. Energianlouhinnalla on lähes rajattomasti sovelluskohteita. Hankkeessa mukana olevan kaivos- ja maarakennuslaitevalmistaja Sandvik Mining and Construction Oy:n tavoitteena on tuoda kaivoslaitemarkkinoille integroituja ja huoltovapaita mittaus- ja havainnointiratkaisuja etävalvontaan, etäohjaukseen, tiedonkeruuseen ja erilaisten mittausten avulla tapahtuvaan tiedon analysointiin. – Merkittävä osa tiedonkeruukohteista on sellaisia, että niihin

on vaikeaa kytkeä mittauselektroniikan tarvitsemaa ulkopuolista energian syöttöä ja tiedonsiirtokaapeleita. Energiaharvesterit voivat sijaita esimerkiksi kaivoslaitteen puomistossa tai porakoneessa. Paristojen käyttö vähenee, mikä on ympäristön kannalta ystävällisempi ratkaisu, Sandvikin tutkimuspäällikkö Sirpa Launis kertoo.

Tutkimus- ja tuotekehitysprojekti kuuluu Business Finlandin kaksivuotiseen ”Challenge Finland” -ohjelmaan, jossa yhteistyössä suomalaisen teollisuuden kanssa kehitetään uusia kilpailukykyisiä tuotteita erityisesti vientimarkkinoille.

Yhteystiedot: Professori Pekka Ruuskanen, pekka.ruuskanen@tut.fi Professori Jukka Vanhala, jukka.vanhala@tut.fi Tampereen teknillinen yliopisto Elektroniikka ja tietoliikennetekniikka


MAINOSLIITE

DIGITAALISUUS

BUSINESS NEWS

9

Mukavampaa ja turvallisempaa asumista

Tapiolan Feenixissä Korjaus- ja uudisrakentamiseen erikoistunut Maxbuild Oy haluaa toimia tulevaisuuden rakentamisen suunnannäyttäjänä ottamalla käyttöön uusia ja innovatiivisia, asumisen mukavuutta edistäviä ratkaisuja. Yksi niistä on Tapiolan Feenix -hankkeeseen kuuluvaan kahteen taloyhtiöön tuleva Fortum SmartLiving -järjestelmä. TEKSTI EILA LOKKA

Fortum SmartLiving -palvelu sisältää laajan älykkään asumisen palveluvalikoiman. Asukkailta palvelujen käyttö edellyttää vain Android tai iOS -älypuhelinta tai tablettia.

JÄRJESTELMÄ PARANTAA ASUMISEN ENERGIATEHOKKUUTTA. – Järjestelmä tuo asukkaille ja taloyhtiölle turvaa siihen integroitujen palo-, vuoto- ja sähkövahtien kautta. Veden ja sähkön kulutusta voidaan seurata asuntokohtaisesti ja reaaliaikaisesti. Asukas voi myös tilata lähialueiden palveluja suoraan kotiin toimitettuna. Järjestelmään kuuluu älykäs, ”oppiva” ja taloudellinen asuntokohtainen lämmitys- ja viilennystoiminto. Myös taloyhtiön yleiset tilat on osittain in-

tegroitu järjestelmään, mikä mahdollistaa näiden tilojen lämpötilojen optimoinnin ja energiatehokkuuden, Maxbuildin toimitusjohtaja Kristo Herold kertoo. JOUSTAVUUTTA JA YKSILÖLLISYYTTÄ ASUMISEEN Myyntijohtaja Timo Kivi Fortum SmartLiving -yksiköstä kertoo, että Tapiolan Feenixissä asukas voi varata palvelun kautta myös saunavuoroja, pesu- ja kerhotiloja, avata ulko-oven mobiilisti sekä käyttää sähköautojen latauspisteitä. Joustava palvelualusta mahdollistaa uudet ratkaisut tulevaisuudessakin. – SmartLivingin ansiosta vanhuksetkin voivat asua jatkossa pidempään kotonaan, kun järjestelmään voidaan liittää palveluita, jotka seuraavat vanhuksen toimintaa kotona ja välittävät tiedot tarvittaville tahoille, hän

Ratista kiinni

sovellusprojekteissa Maailman digitalisoituessa sovellushankkeet ovat yhä monimutkaisempia. Ostaja on usein itselleen uudella alueella. Meliora Oy haluaa tukea asiakasta saamaan hankkeissa haluamansa. TEKSTI KATI KETURI

”Helppokäyttöinen ratkaisumme helpottaa sovelluksen tilauksen, toteuttamisen ja laadunvarmistuksen seurantaa. Asiakas saa sen, mitä todella tarvitsee”, sanoo Joonas Palomäki.

sanoo. Järjestelmä parantaa myös asumisen energiatehokkuutta. Tukholmalaisissa taloyhtiöissä, joissa on palvelu käytössä, sähkönkulutus on noin 10 prosenttia alhaisempi kuin alueen muissa kotitalouksissa. Vakavarainen perheyritys rakentaa nykyaikaisesti varusteltuja, toimivia koteja, joiden suunnitteluvaiheessa on jo huomioitu asiakkaiden yksilölliset tarpeet. MaxBuildin kohteet koostuvat laadukkaista materiaaleista ja muuntuvista pohjaratkaisuista, joista asiakkaat voivat räätälöidä sopivan kokonaisuuden.

www.maxbuild.fi

”SmartLiving -järjestelmä helpottaa myös huoltoyhtiöiden ja isännöitsijöiden työtä, koska huoltoilmoitukset ja tiedotteet tulevat jokaisen asunnon eteiseen asennettuun näyttöön”, Kristo Herold kertoo.

– Ohjelmisto-ostajien kontrolli ei ole niin hyvä, kuin se voisi olla. Haluamme auttaa heitä pitämään ratista kiinni, ostamaan paremmin ja varmistaa, että hankinnasta saadaan irti kaikki tavoiteltu hyöty, kertoo Melioran johtava konsultti Joonas Palomäki. Meliora Testlab -järjestelmää käytetään asiakkaiden tarpeiden järjestämiseen ja siitä kommunikointiin, testaukseen ja testausmenetelmien kehittämiseen, useimmiten pilvipalveluna. Erityisesti monimutkaisemmissa hankkeissa tekemisen tehostamisen hyödyt korostuvat. Ryhdikäs suunnittelu ja testaus pienentää riskejä, tuo suoria kustannussäästöjä ja selkeyttää tilaajan ja toimittajan välistä vuoropuhelua. – Tehokas suunnittelu tarkoittaa bunkkerissa tehdyn projektin sijaan tehokasta vuoropuhelua toimittajan kanssa. Kallista takapakkia ajallisesti tai rahallisesti ei silloin tarvitse ottaa toteutus- tai käyttövaiheessa. Testiautomaatiohankkeet ovat nouseva trendi, jonka hyödyntämisessä on paljon kehittämistä. Automatisoitu testaus tuottaa usein määrällisesti paljon tietoa ja usein hyvin teknisessä muodossa. Tämän tiedon ymmärtäminen ja yhdistäminen osaksi hankkeen kokonaistilaa on hyvin haastavaa.

Kun kokonaisuudet ovat monimutkaisia, teknisiä ratkaisuja täytyy Palomäen mukaan ymmärtää ja saada ne keskustelemaan keskenään.

TESTAUKSESSA TEHDYT HAVAINNOT YHDISTYVÄT SUORAAN SUUNNITTELUUN. – Automaation osuus hankkeita toteutettaessa kasvaa jatkuvasti. Näen usein sitä, että hankkeissa saattaa olla paljon eri tasoisia automaattisia testejä. Mutta harvoin kellään on kokonaiskuvaa siitä, mihin järjestelmän osiin niiden epäonnistuminen vaikuttaa. Kun hankkeen kokonaiskuva on selkeämpi ja ote ratista tukevampi, tietää paremmin, mihin suuntaan sitä pitää kääntää. ASIAKKAAN EHDOILLA Johdonmukaisesta, helposti toistettavasta ja tehokkaasta suunnittelusta ja testauksesta seuraa parempi hankkeiden laatu ja kustannustehokas toteutus. – Testauksessa tehdyt havainnot yhdistyvät suoraan suunnitteluun. Ratkaisumme tuo laadunhallintaan ryhtiä, toistettavuutta ja jäljitettävyyttä. Tiedät paremmin, missä mennään ja mitä varmistaa seuraavaksi, Palomäki toteaa.

Melioran tuote on kehitetty Suomessa ja sen kehitys on täysin yhtiön käsissä. – Keskitymme olennaiseen ja alan jähmeästä muutostahdista poiketen julkaisemme säännöllisesti uusia ominaisuuksia. Koska kehitämme itse tuotettamme, voimme toimia kustannustehokkaammin ja tarjota asiakkaille joustavasti kokonaisvaltaisen palvelun. Norsunluutornista arvailun sijaan kuuntelemme, mitä he todella haluavat.

Meliora Oy • Perustettu 2012 • Kansainvälisillä markkinoilla toimiva ohjelmistojen elinkaarenhallinnan, testauksen ja laadunvarmistuksen ohjelmistojen ja palveluiden toimittaja • Rakentaa ohjelmistojen testaukseen ja elinkaarenhallintaan käytettävää Meliora Testlabia • Omistajilla pitkä kokemus ohjelmistonkehitys- ja laadunvarmistusalalta • Asiakkaana muun muassa Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori www.melioratestlab.com


10 BUSINESS NEWS

MAINOSLIITE

DIGITAALISUUS

Lisää tehokkuutta

ja turvallisuutta mittausautomaatiolla Langattoman IoT-teknologian avulla voidaan ohjata laitteita ja kerätä mittaustietoa entistäkin tehokkaammin. Laitteen tuottama data on analysoitavissa helposti ajasta ja paikasta riippumatta tietokoneen tai mobiililaitteen välityksellä. Esimerkiksi rakennustyömailla, ravintoloissa ja apteekeissa käytetään jo yleisesti automaattista lämpötilanmittausta, mikä lisää tuottavuutta ja turvallisuutta.

Nordic TEKSTI EILA LOKKA

Nordic Nordic

Monialainen ICT-yhtiö Integral Oy tarjoaa rakentamiseen, kiinteistöjen olosuhdeseurantaan ja etähallintaan sekä kylmälaitteiden omavalvontaan IoT-teknologiaan pohjautuvia ratkaisuja avaimet käteen -periaatteella. – Esimerkiksi rakennustyömailla kosteus- ja lämpötila-anturimme seuraavat puolen tunnin välein jokaisen lohkon tietoja. Rakentajat ovat kiinnostuneita myös betonin lujuuden kehityksestä sekä betonin kuivumisesta

siihen pisteeseen, että se voidaan pinnoittaa. Lisäksi ratkaisuillamme mitataan työmaiden virran- ja vedenkulutusta sekä paikannetaan omaisuutta, palvelujohtaja Risto Reinikka selostaa. TEHOKKUUTTA TYÖVAIHEIDEN SUUNNITTELUUN – Olosuhdevalvonnalla ja -hallinnalla haetaan tehokkuutta ja kustannussäästöjä, kun työvaiheet voidaan suunnitella niin, että työntekijät ja koneet ovat oikeassa

14.–18.5.2018​ Kattilahalli, Helsinki

Integral Oy • Espoolainen täyden palvelun ICT-talo, joka yhdistää ihmiset, tiedon ja teknologian • Toimitusjohtaja Anne Ebeling • Liikevaihto v. 2017 n. 6 M€ • Henkilöstöä 50

www.nordicmoneyweek.com

Älyllä säästöjä

MERENKULKUUN Oululainen Navidium valjasti älyteknologian tuomaan säästöjä merenkulkuun. Yritys hakee palveluillaan kasvua kansainvälisillä markkinoilla.

YRITYKSEN ICETRAILS-SOVELLUS ON MAAILMASSA AINUTLAATUINEN. SE ON KEHITETTY YHTEISTYÖSSÄ EUROOPAN AVARUUSJÄRJESTÖN JA VTT:N KANSSA.

paikassa oikeaan aikaan, Integralin IoT-palvelujohtaja Mojgan Otterström kertoo. Integralin sisäilmaseurantaan tarkoitetuilla antureilla saadaan tietoa kiinteistön ilmanvaihdon toimivuudesta ja sisäilman laadusta. Mittaustulosten perusteella voidaan päätellä tarvittavat korjaustoimenpiteet. Lisäksi yritys tarjoaa IoT-pohjaisia ratkaisuja mm. apteekkien ja ravintoloiden jää- ja kylmäkaappien sekä pakastinarkkujen lämpötilan seurantaan.

www.integral.fi

Älyä, digitalisaatiota ja pohjoista osaamista. Näillä eväillä oululainen merenkulun digitaaliseen teknologiaan perehtynyt Navidium tähyää entistä voimakkaammin kasvua kansainvälisillä markkinoilla. Käytännössä tämä tapahtuu tarjoamalla merenkulkijoille järjestelmiä, joiden avulla voi reaaliaikaisesti seurata säätä, polttoainetta ja jäätilannetta. Sovellusten avulla saatu säästö on merkittävä, sillä polttoainekustannusten osuus laivaliikenteestä on jopa 60 prosenttia. – Sovelluksia on pilotoitu Itämerellä eri tyyppisillä aluksilla ja säästöt ovat olleet huomattavia, jopa kymmenen prosentin luokkaa. Tulokset ovat olleet hyviä ja tuotteemme ovat herättäneet mielenkiintoa kansainvälisesti myös, mistä osoituksena on ensimmäiset sopimukset kansainvälisillä markkinoilla, kertoo Navidiumin toimitusjohtaja Arto Koistinen. Navidium arvioi liikevaihtonsa viisinkertaistuvan seuraavan vuoden kuluessa. Alalla on samantyyppisiä palveluntarjoajia, mutta Koistinen ei ole huolissaan. – Erottaudumme muista kyllä, mutta miten, se on liikesalaisuus, hän sanoo. Jotain yrityksen kiidosta kertoo sen nopea, vain muutamia vuosia kestänyt, pääsy konservatiivisille meriteollisuusmarkkinoille. Tulevaisuudessa myös Koillisväylä lisää kysyntää yrityksen tuotteille. www.navidium.com


MAINOSLIITE

DIGITAALISUUS

BUSINESS NEWS

11

Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala:

“Tarvitsemme älykkään ja säävarman sähköverkon kotien, työn ja yhteiskunnan energiatehokkaan arjen perustaksi” Älypuhelimista ja sähköautoista ei ollut tietoakaan, kun Suomi sähköistettiin 1950–1970 -luvuilla. Sähköverkko rakennettiin pääosin ilmajohtoina arjen tarpeisiin, kun haluttiin valot päälle ja koneet käyntiin. Nyt Suomi on maailman mittakaavassa älykkään sähköverkon edelläkävijä. Tässä kehityksessä Elenia on ratkaisuineen näyttänyt suuntaa. Samaan aikaan Elenia vie verkkojaan maihin turvaan säiden muutoksilta. – Älykäs säävarma sähköverkko on koko yhteiskunnan jokapäiväisen toimivuuden perusta. Tiukentuva energiatehokkuus ja sähköntuotannon muutokset monipuolistavat vaatimuksia sähköverkkopalveluille. Tulevaisuutemme on entistä sähköisempi, puhutaan sitten liikenteestä, asumisesta tai ihmisten jokapäiväisestä kanssakäymisestä, pohtii Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala. – Arjessa harvemmin ajatellaan sähköverkkopalveluita. Pidämme niitä itsestään selvänä osana kaikkea tekemistämme. Täällä pohjolan pimeässä ja kylmässä on kuitenkin ehdottoman tärkeää, että palvelu toimii ja sähköt pysyvät päällä. Uudistamme sähköverkkopalveluita vastaamaan digitalisoituvan tulevaisuuden tarpeita, hän jatkaa. Elenian verkkojohtaja Jorma Myllymäen ja asiakasjohtaja

Ville Sihvolan mukaan parin viime vuosikymmenen kehitys sähköverkkopalveluissa on ollut huimaa. – Toimme älykkään sähkönkulutuksen mittauksen vuosituhannen alussa Suomeen. Asiakkaamme saivat älykkäät sähkömittarit paljon ennen kuin laki vaati vuoden 2013 loppuun mennessä. Älykäs sähkönkulutuksen mittaus on energiatehokkuuden, pientuotannon sähkömarkkinoille pääsyn ja tulevaisuudessa kysyntäjoustonkin perusta. Sähkö kulkee sekä perinteisistä tuotantolaitoksista asiakkaalle että kasvavassa määrin asiakkaalta sähkömarkkinoille. Koko järjestelmän toimivuus perustuu älykkään sähköverkon teknologiaan, toteaa Sihvola. UUSIUTUVA ENERGIA ON HOUKUTTELEVA VAIHTOEHTO Yksistään Elenian sähköverkkoon on liitetty jo lähes 1500 aurinkopaneelijärjestelmä. Vuodesta 2014 alkaen yhtiön sähköverkkoon liitettyjen aurinkopaneelilaitteistojen määrä on kolminkertaistunut vuosittain. Niistä valtaosa tulee kotitalouksien käyttöön. – Älyverkon ripeän kehityksen rinnalla koko sähkönjakelu on uudistettava. Kodit, yritykset ja yhteiskunta eivät kestä sähkökatkoja, joita säiden ääri-ilmiöt ilmajohdoille aiheuttavat. Myrskyt, ukkoset ja lumikuormat ovat koetelleet arjen sujumista. Valmistelimme huolella

vuoden 2009 päätöksemme uudistaa sähköverkkoa säävarmaksi maakaapeloimalla, Myllymäki jatkaa. Vuosikymmeniä sitten rakennetut ilmajohdot on uusittava ikänsä puolesta joka tapauksessa. Elenian investoinnit säävarmaan sähkönjakeluun etenevät suunnitellusti. Yhtiö rakentaa vuosittain noin 3000 kilometriä maakaapelia.

ELENIAN SÄHKÖVERKKOON 6 VUODESSA 600 MILJOONAA EUROA JA 6000 TYÖVUOTTA Elenian satsaukset varmaan sähkönsaantiin nousevat viimeisten 6 vuoden ajalta yli 600 miljoonaan euroon. Jo tähänastinen urakka merkitsee Elenian kumppaneille yli 6000 työvuotta yhtiön verkkoalueella Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. – Siirtyessämme säävarman verkon rakentamiseen oli kaapelointiasteemme vajaa 20 prosenttia. Nyt se on 40 prosenttia. Tavoitteemme on saavuttaa yli 70 prosentin maakaapelointiaste vuonna 2028, toteaa Myllymäki. RATKAISUJA SÄHKÖMARKKINOIDEN KYSYNTÄJOUSTON EDISTÄMISEKSI Muun muassa tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon kasvaessa säh-

Sähköverkkoyhtiö Elenia valittiin viime lokakuussa parhaaksi sähkönjakelun brändiksi Islannin Reykjavikissa maailmanlaajuisessa energia-alan CHARGE-tapahtumassa. Verkkojohtaja Jorma Myllymäelle, toimitusjohtaja Tapani Liuhalalle ja asiakasjohtaja Ville Sihvolalle palkinto merkitsee upeaa tunnustusta Elenian henkilöstölle ja kumppaneille vuosien työstä edelläkävijänä.

köjärjestelmän tasapainon ylläpito muuttuu nykyistä vaativammaksi. Suotuisilla säillä tuuli- ja aurinkovoimasta syntyy tuotantopiikkejä ja kulutuspiikkejä puolestaan esimerkiksi pakkasajan lämmityskaudella. – Varaudumme murrokseen testaamalla seuraavan sukupolven älykästä sähkönmittausjärjestelmää Telian ja kotimaisen energianmittausteknologiaan erikoistuneen Aidonin kanssa. Asensimme tänä vuonna 30 000 uuden sukupolven älykästä sähkömittaria testataksemme uusia ratkaisuja sähkömarkkinoiden kysyntäjouston edistämiseksi, Sihvola kertoo.

Kysyntäjousto ja virtuaalivoimalaitos edellyttävät reaaliaikaista sähkön kulutuskuormien ohjausta ja tietoa sähköverkon kuormituksen muutoksista. Älykäs sähköverkko avaa kysyntäjoustomarkkinat myös kuluttaja-asiakkaille. – Seuraavan sukupolven älykäs sähkönmittaus tarjoaa asiakkaille entistä reaaliaikaisempaa tietoa sähkönkulutuksesta. Tulevaisuudessa asiakas voi vaikkapa nähdä kännykästä, kun sauna on napsautettu päälle. www.elenia.fi


NÄE | KOE | OPI VERKOSTOIDU 16.–20.4.2018​ Kattilahalli, Helsinki www.nordiciotweek.com

Business News: Digitalisaatio, IoT & Smart City  

Millaista on asua älykkäässä kaupungissa ja mitkä digitaaliset ratkaisut helpottavat päivittäistä elämää? Tulevaisuus on jo täällä.

Business News: Digitalisaatio, IoT & Smart City  

Millaista on asua älykkäässä kaupungissa ja mitkä digitaaliset ratkaisut helpottavat päivittäistä elämää? Tulevaisuus on jo täällä.

Advertisement