Allergia & Astma -extra

Page 1

Allergia & Astma -extra on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu.

ALLERGIA & ASTMA EXTRA

Maaliskuu 2021 ALLERGIA & ASTMA -extra on Editor HelsiNGIn tuottama asiantuntijajulkaisu. Editor Helsinki on itsenäinen yritysviestinnän asiantuntija.

Vastaava tuottaja mikaela kennäsmäki | AD Jenni Hyttinen Toimituksellinen työ Maija-Liisa Saksa, Mari Laaksoneni Painopaikka Sanomapaino 2021

Editor Helsinki Oy | www.editorHELSINKI.fi | Valtteri Rantalainen p. 040 561 7703 tuotanto@editorhelsinki.fi

Pihlajalinnassa hoidetaan allergiaa Allergian siedätyshoidon ansiosta elämänlaatu paranee allergiaoireiden vähentyessä tai jopa loppuessa kokonaan. s. 7.

Avènen hoitavat ihonhoitotuotteet virittävät talvi-ihon kesää varten s. 5 Keväästä puhutaan allergisen piinaviikkoina, oireita voi helpottaa pienin teoin Kevät on aikaa, jolloin talven jälkeen monen iho tuntuu kuivalta, koti näyttää pölymäärältään siltä, kuin ei olisi siivonnut riittävästi koko talvena ja ulkona kutisee silmät, nenä menee tukkoon ja hiekka rahisee hampaissa eli katu- ja siitepölykausi on käynnistynyt. Kodin siivous- ja ihonhoitotuotteita valitessaan voi mielessä pyöriä myös tuotteiden kemikaalit ja niiden ärsytysmahdollisuudet. Onneksi kevään allergiaoireita voi helpottaa muutamin niksein. Nyt on esimerkiksi hyvä aika vaihtaa kodin ilmanvaihtosuodattimet ja varmistaa, että puhtaat suodattimet nappaavat ulkoilman pienhiukkaset. Talven aikana kertyneet yläpölyt on hyvä pyyhkiä kaappien ja valaisimien päältä ja imuroida huonekalut. Allergianäkökulman omaavia siivousaineita löytyy hyvin markkinoilta ja hyvin laadukkailla mikrokuitutuotteilla ja pölynimureilla voi kodin siivota tarvittaessa myös täysin ilman kemikaaleja. Hyvän sisäilmanlaadun omaavassa kodissa on helppo hengittää ja olla.

Allergiaoireita voi helpottaa apteekista saatavilla antihistamiinilla. Antihistamiinit helpottavat oloa nopeasti, eikä nykyään enää tarvitse aloittaa lääkkeen ottamista useampaa päivää aikaisemmin, kuten joskus aikoinaan opastettiin. Jos talven aikana iho jäi vähemmälle huomiolle, nyt on hyvä helliä ihoa useammalla tavalla. Kosteuttavien ihovoiteiden lisäksi iho kannattaa suojata kevään voimakkaalta auringolta aurinkosuojavoiteella. Ihon hoitoon pätee edelleen vanha sääntö: vesi vanhin voitehista. Jos kodissasi on kylpy, anna ihollesi aikaa ja nauti 15–20 min. kylvyistä. Vesi ei suin-

kaan kuivata, vaikka useasti uskotaan niin. Ja kun pahimmat katupölyt ovat historiaa, nauti ulkoilmasta ja altista aistisi luonnon mikrobeille puistossa ja metsässä. Luontoliikunta on hyväksi sairastuneille. Allergia-, iho- ja astmaliitto järjestää tänä vuonna useita Luontoliikkujat retkikiertueita, innostu ja tule mukaan; allergia.fi. Niki Malmros Viestintä- ja kumppanuuspäällikkö Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Apua iho-ongelmiin Saaren Taian tuotteet ovat auttavat vaikeisiin iho-ongelmiin, kuten kutisevaan ja ihottumaiseen ihoon. s. 2.


Allergia & Astma -extra on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu.

2 ALLERGIA & ASTMA Kaikki Saaren Taika ihon- ja hiustenhoitotuotteet valmistetaan yrityksessä kehitetyillä, salaisilla resepteillä. Uusia ihonhoitotuotteita kehitetään jatkuvasti.

20%

alennus 30.4. saakka shop.saarentaika.com verkkokauppaan alekoodilla:

AA320

Saaren Taika auttaa ongelmaihoisia Kun yhdistetään vaikeista iho-ongelmista kärsivä tuotekehittäjä sekä sitkeän periksi antamaton ja luova taivaanrannanmaalari, syntyy ihoa tehokkaasti hoitavia tuotteita atooppiseen ihottumaan, akneen tai psoriasikseen. Samalla syntyi uusi, vauhdilla kasvava perheyritys Saaren Taika. Sen tuotteet ovat auttaneet nopeasti jo lukemattomien suomalaisten vaikeisiin iho-ongelmiin, kuten kutisevaan ja ihottumaiseen ihoon. Teksti: Maija-Liisa Saksa

Tuo iho-ongelmainen tuotekehittäjä ja taivaanrannanmaalari on Johanna Amnelin. Hän päätti puolenkymmentä vuotta sitten kehittää itselleen sopivan voiteen käsi-ihottumaansa, johon mikään aiempi hoito kortisonista alkaen ei ollut tehonnut. Monien yritysten, erehdysten ja kokeilujen jälkeen syntyivät ensimmäiset

onnistumiset: Kamomilla Sheavoide sekä Teepuusaippua. Ne ja monet niiden jälkeen kehitetyt tuotteet helpottivat heti Johannan, kuten lukuisten muidenkin käyttäjien elämää. – Me saamme jatkuvasti valtavan paljon hyvää palautetta asiakkailtamme, jotka ovat saaneet tuotteistamme ison avun mitä erilaisimpiin

vaikeisiin ihovaivoihinsa. Kamomilla Sheavoide vaikuttaa nopeasti ja moni on saanut rikkinäisen ihonsa kuntoon muutamassa päivässä, kertoo Johannan tytär Veera Amnelin. Hän vastaa yrityksen markkinoinnista.

Lue asiakaskokemuksia kotisivuiltamme! Vain ensiluokkaisia raaka-aineita

Kun Johanna Amnelinin vaikeaan käsi-ihottumaan ei löytynyt mistään apua, kehitti hän Kamomilla Sheavoiteen ja Teepuusaippuan, joilla ihottuma rauhoittui ja on pysynyt poissa.

Kamomilla Sheavoidetta kehittäessään Johanna huomasi, että vain ensiluokkaiset ja luomuperäiset raaka-aineet tuovat hänen vaikealle iholleen toimivan lopputuloksen. Laadusta ja korkeasta tasosta ei voi siis tinkiä. Kamomilla Sheavoiteeseen käytetäänkin kemiallisesti puhdistamatonta, ensiluokkaista sheavoita. Sitä saadaan karitepuun pähkinästä ja se sisältää runsaasti E-vitamiineja. Ne ovat yhteydessä immuunipuolustukseen ja toimivat antioksidantteina. Kokeilujen kautta löytyi sopiva yhdistelmä sheavoita, helokkiöljyä, kamomillan- ja

laventelin eteerisiä öljyjä, jotka rauhoittavat kutisevaa ja ärtynyttä ihoa, auttavat rikkoutunutta ihoa paranemisessa ja ehkäisevät tulehdusta.

sekä extra virgin oliiviöljy luomutuotteina puhdistavat ja ravitsevat ihon hellävaraisesti.

Ihoa hellivät saippuat

Saaren Taika shampoot eivät sisällä sulfaatteja tai silikonia, jotka saattavat aiheuttaa kutinaa. Näin iholla ja hiuksissa säilyvät ne hyvät ja suojaavat rasvat. Saaren Taika Vihreä Tee & Kamomilla palashampoo on kehitetty erityisesti päänahan psoriasiksesta kärsiville, mutta hellävaraisena se sopii kaikille. Vihreä tee auttaa kuivaa ja kutiavaa päänahkaa voimaan paremmin, kamomillan eteerinen öljy helpottaa päänahan ärsytystä sekä ehkäisee hilseilyä. Risiiniöljyn omega rasvahapot parantavat päänahan verenkiertoa ja tukevat hiustenkasvua. Luomu kookos- ja extra virgin oliiviöljy viimeistelevät puhdistavan ja hellävaraisen hiusten pesun.

Herkkä, ärtynyt iho tarvitsee myös hellävaraista puhdistusta. Saaren Taika Teepuusaippua auttaa ehkäisemään näppyjä ja muita iho-ongelmia eikä kuivata ihoa. Se soveltuu jokapäiväiseen käyttöön, sillä luomu kookosöljy tekee siitä hyvin vaahtoavan ja tehokkaasti puhdistavan, luomu extra-virgin oliiviöljy erittäin hellävaraisen. Antiseptinen teepuun eteerinen öljy auttaa ehkäisemään ihotulehduksia ja infektioita.

Saaren Taika saippuat eivät kuivata ihoa!

Veera Suolasaippua on vegaaninen, iholle ihmeitä tekevä vihreää savea, merisuolaa ja kauraa sisältävä saippua. Kaura kuorii ihoa hellästi ja lievittää tulehduksia, vihreä savi imee itseensä ihon epäpuhtauksia ja merisuola sitoo kosteutta. Sheavoi, kookos-

Palashampoo hoitaa

Tuotteet kodinhoitoon ja pyykinpesuun

Omaa tuotekehitystä on myös pyykkietikka, jota valmistetaan yrityksen Särkisalon tehtaassa. Pyykkietikka korvaa huuh-

teluaineen. Se ei jätä jäämiä vaatteisiin ja sopii kaikille tekstiileille, sillä se ei vaikuta niiden jousto- tai imukykyominaisuuksiin. Bonuksena se pitää pesukoneen puhtaana ja estää kalkkisaostumien syntyä. Siivoussaippua on todella tehokas kodin yleissiivoukseen. Sen avulla puhdistuvat kodin kaikki kovat pinnat, lisäksi se puhdistaa myös nahkasohvat. – Suosittelen ehdottomasti tutustumista nettisivujemme laajaan valikoimaan ihon- ja hiustenhoitotuotteita. Niitä on myynnissä myös jälleenmyyjiemme kivijalkakaupoissa sekä heidän verkkosivuillaan, muistuttaa Veera Amnelin.

Jos sinulla on ongelmaiho, ota meihin yhteyttä niin etsimme juuri sinun ihollesi sopivan avun! Tutustu valikoimaamme:

www.saarentaika.com


MAINOSLIITE

Allergia & Astma -extra on Editor Helsingin tuottama kaupallinen asiantuntijajulkaisu.

MAINOS

KEVÄTTÄ ILMASSA

ALLERGIA & ASTMA 3

Allergiat ovat yleisiä kroonisia sairauksia. Arvioidaan, että kolmasosa maailman ihmisistä kärsii jostakin allergisesta sairaudesta ja 40-80 prosentilla heistä on silmäoireita. Kausiluontoinen silmän sidekalvontulehdus eli siitepölyaikaan ilmenevät silmien oireet, kutina ja punoitus heikentävät monen allergikon elämänlaatua keväällä ja kesällä. Allerginen sidekalvontulehdus johtuu IgE-välitteisistä ympäristön allergeeneista, joihin kuuluvat lehtipuiden ja heinien siitepöly, eläinpöly, pölypunkit ja homeet. Allergisessa reaktiossa vapautuu lukuisia välittäjäaineita, esimerkiksi histamiinia. Välittäjäaineet ovat allergiaoireiden, kuten silmien kutinan ja punoituksen pääasiallinen syy.

Silmäsuihke on helppo annostella

Luonnolliseen puolustukseen

Nopeasti silmän allergiaoireita lievittävä ja rauhoittava suihke voidaan annostella suljetuille silmäluomille. Suihke vaikuttaa paitsi silmäluomella, myös silmän sidekalvolla, jonne hoitavat ainesosat levittyvät luomenreunalta räpyttelyn aikana.

Allervex® tabletit sisältävät perillaa, kversetiiniä ja D3-vitamiinia. Perilla tukee elimistön luonnollista puolustuskykyä ja D3-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Perilla lievittää allergiaoireita, liposomit ja hyaluronihappo kosteuttavat Allervex® silmäsuihke sisältää PERLIP® -liposomeja ja hyaluronihappoa. Liposomit kuljettavat histamiinin eritystä vähentävän perillan (perilla frutescens) silmän pinnalle. Allervex® silmäsuihke lievittää allergisia silmäoireita, kostuttaa ja virkistää silmiä. Allervex® silmäsuihke 10 ml terveydenhuollon laite.

Apteekista

www.allervex.fi

APTEEKISTA


Allergia & Astma -extra on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu.

4 ALLERGIA & ASTMA

Helpompi kevät? Kevätaurinko ei tule yksin. Jopa miljoona suomalaista kärsii joka kevät siitepölyn aiheuttamasta tukkoisuudesta, nuhasta, kutinasta, ärsytyksestä, punoituksesta ja väsymyksestä. Allergisten oireiden taustalla olevaa tulehdusta ja limakalvojen turvotusta voi hillitä luonnon omalla tehoaineella. Teksti: Mari Laaksonen

Yli 40 vuoden ajan tutkittu Pycnogenol on säilyttänyt vuodesta toiseen asemansa allergisten oireiden helpottajana. Ranskalaisesta rannikkomännyn kuoresta valmistetun uutteen teho perustuu sen voimakkaaseen anti-inflammatoriseen ominaisuuteen. – Allergisten oireiden taustalla on nopea tulehdusreaktio, jota elimistö pyrkii korjaamaan oireet aiheuttavalla histamiinipurkauksella. Pycnogenol laskee tulehdusta nopeasti, ja kun hillitään tulehdusta, myös allergiset oireet helpottavat, terveystuoteasiantuntija Jarmo Hörkkö kuvailee. Hoitamattomalla allergialla on riski kroonistua, jolloin seurauksena voi olla astma. – Allergisella nuhalla ja

astmalla on tiivis kytkös toisiinsa. Pitkään jatkunut allerginen nuha saa keuhkoputket turpoamaan ja altistaa astmalle. Toisaalta astma lisää alttiutta allergiselle nuhalle. Moni astmaatikko on saanut helpotusta oireisiinsa Pycnogenolista, kun limakalvojen turvotus keuhkoputkissa on vähentynyt, Hörkkö sanoo. Tutkitusti tehokas

Yli 500 tutkimusta läpäisseen Pycnogenolin teho on tieteellisesti todistettu. – Pycnogenolia on tutkittu 90-luvulta lähtien, ja yli 500 näistä tutkimuksista on lääketieteellisten julkaisujen hyväksymiä. Pycnogenolin parantavien ominaisuuksien salaisuus on rannikkomännyn kuoresta saatavan uutteen valtavassa antioksi-

danttipitoisuudessa. Antioksidantit tukevat elimistön normaalia verenkiertoaja suojaavat soluja tulehdukselta ja hapettumisvaurioilta, Hörkkö kertoo. Pycnogenolia voi käyttää kuuriluontoisesti allergiakauden aikana, mutta moni nauttii sitä ympäri vuoden. – Nopean vaikutuksen äkilliseen allergiseen reaktioon saa pureskelemalla tabletit, nieltynäkin vaikutuksen huomaa yleensä parissa kymmenessä minuutissa. Allergiaoireisiin Pycnogenolin käytön aloittaneet huomaavat kuitenkin usein nopeasti myös muita hyötyjä. – Tyypillinen kommentti on, että kahden kuukauden jälkeen vaikutukset näkyvät kasvoissa. Pycnogenol nimittäin voimistaa elimistön

luontaista kollageenin tuotantoa ja hidastaa sen hajoamista. Ihon kosteustasapaino paranee ja kimmoisuus lisääntyy, Hörkkö vinkkaa. Pycnogenolin lisäämä typpioksidi elimistössä puoles-

taan parantaa verenkiertoa. – Pycnogenol estää tehokkaasti veren pakkaantumista, minkä vuoksi sitä suositellaan myös lentomatkoille jalkojen turvotusta estämään, Hörkkö kertoo.

EFSA ID nr. 2477 EFSA ID nr. 2476 EFSA ID nr. 3678

Valmistaudu puiden kukintaan

– hengitä helpommin

Siitepölystä johtuva oireilu on jaksottaista ja loppuu yleensä siitepölykauden päättyessä. Siitepölyallergia aiheuttaa nenän kutinaa, aivastelua, tukkoisuutta ja astmaoireita sekä silmien ärsytystä.

FI_Pycnogenol_Ad_IS_248x175_0321

Monet käyttäjistä nauttivat Bio-Pycnogenolia ympäri vuoden, mutta tuote toimii yhtä hyvin myös lyhytaikaisena kuurina käytettynä.

Terveyskaupoista, Sokoksista ja Emotioneista.

Tilaa uutiskirje www.pharmanord.fi

Rajatorpantie 41 C, 01640 Vantaa, puh. (09) 8520 2215


Allergia & Astma -extra on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu.

ALLERGIA & ASTMA 5

Luonnon lahja iholle Etelä-Ranskan Avènen kylässä pulppuaa lähde, jonka ihoa suojaavia ja rauhoittavia vaikutuksia on tutkittu ja hyödynnetty ihonhoidossa jo yli 40 vuoden ajan. Ainutlaatuisen terveyslähdeveden salaisuus piilee uniikissa mikrofloorassa.

Teksti: Mari Laaksonen

Pitkien perinteiden dermokosmetiikkayritys Pierre Fabre on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta kasvien ja terveyslähdeveden mahdollisuuksista ihonhoidossa jo puoli vuosisataa. Yhtiön juuret ovat samannimisen ranskalaismiehen, luonnontieteilijä ja apteekkari Pierre Fabren, visiossa kehittää turvallisia, tieteeseen ja tutkimukseen perustuvia ratkaisuja ihon haasteisiin luonnon omista raaka-aineista. – Yhdistämällä korkealaatuisen teknologian ja farmasiaosaamisen luonnon pelkistettyyn tehoaineeseen, eli mikroflooran maan uumenissa muokkaamaan sadeveteen, olemme onnistuneet

luomaan tehokkaasti tulehdusta rauhoittavia ihonhoitotuotteita. Ne ovat vuosien varrella olleet monen allergisen ja atooppisen ihon pelastus, markkinointipäällikkö Ville Soppela Pierre Fabrelta kertoo. Tulehduksellisen ongelmaihon korvaamaton apu on kehitetty luonnonsuojelualueella Avènen kylässä sijaitsevassa tutkimuslaitoksessa. Samalla alueella sijaitsevaan hydroterapiakeskukseen on matkustettu hoitamaan ihosairauksia lääkärin lähetteellä ympäri maailman jo vuosisatoja. – Hydroterapiakeskuksessa hoidetaan allergioita, atopiaa, psoriasista, palo-

vammoja ja jopa syöpäpotilaita sädehoidon yhteydessä viereisen lähteen terveyslähdevedellä. Olen omin silmin nähnyt hoidon tehon. Mieleeni on jäänyt pieni poika tulipunaisella iholla, jonka kipu helpotti jo muutaman päivän hoidon jälkeen niin, että hymy palasi kasvoille. Veden voimaa ei voi väheksyä, Soppela hymyilee.

Veden voimaa ei voi väheksyä.

Helpotusta kirvelyyn ja kutinaan

Avène-lähteen terveysvaikutusten ytimessä on veden poikkeuksellinen mikrofloora. Bakteerikanta tuottaa veteen postbioottisia komponentteja, joilla on elimistöä luontaisesti suojaava ja palauttava ominaisuus. – Avène-vesi on luonnon lahja iholle. Kansan keskuudessa vähemmän tunnetuilla postbiooteilla on vahva anti-inflammatorinen vaikutus. Käytössä sen huomaa tuotteiden kosteuttavana ja pehmentävänä vaikutuksena, Soppela kertoo. Avène-tuotesarja sopii myös perheen pienimmille. Kesän aurinkoisiin Steriilin pullotukpäiviin sarjasta löytyy useita turvallisia ja ihoa hoitavia suojatuotteita sen ansiosta terveyskoko perheelle.

lähdeveden vaikutuksista voi nauttia myös kotioloissa. Vesi pakataan pulloon Avènen kylässä suoraan lähteestä. Ensimmäisen kerran vesi näkee päivänvalon pullotuksen jälkeen, kun loppukäyttäjä suihkuttaa sitä iholleen. – Terveyslähdevettä voi suihkuttaa suoraan iholle virkistävässä tarkoituksessa tai siitä voi tehdä rauhoittavia hauteita. Usein esituovat helpotuksen talven kuivattamalle tai muuten hermerkiksi kirvelyyn, Avène-voiteet källe ja kutisevalle iholle. kutinaan, hilseilyyn ja punoitukseen silmäluomilla saadaan lergiatunnuksella varustettu määräinen pois. helpotusta suihkuttamalla Avène Soothing Eye Contour – Kemikaalien yhteisvaivanulappuihin terveyslähde- -silmänympärysvoide sopii kutuksia ei tunneta kunnolla, vettä ja asettamalla ne silmä- levitettäväksi myös liikkuval- ja hyppiminen kemikaalista luomille hauteeksi varttitun- le luomelle. toiseen vain hämmentää ihoa nin ajaksi, koulutuspäällikkö – Usein Avène auttaa sil- ja saa sen reagoimaan entistä Tytti Aaltonen Pierre Fab- loin, kun mikään muu ei enemmän. Samassa tuotteesrelta neuvoo. toimi. Moni ärtyneiden luo- sa kannattaa pysyä pitkäjänLuonnon oma hoitava vesi mien kanssa taisteleva huo- teisesti useamman viikon sopii myös perheen pienim- kaiseekin usein Avènea ko- ajan. Jos apua ei tule kuukaumille. keiltuaan, että kunpa olisin dessa, kannattaa etsiä muita – Lapsen punoittava iho löytänyt tämän aikaisemmin, ratkaisuja, Aaltonen toteaa. johtaa usein loputtomaan ras- Aaltonen kuvailee asiakaskoAvènen säilöntäaineettovaralliin, ja voiteiden kirvely kemuksia. mat, alle kymmenen ainesitkettää. Suihkauta ripaus osaa sisältävät Tolérance-voi”taikavettä” voiteen alle, niin Vähemmän on enemmän teet hoitavat ärtynyttä ihoa kirvely helpottaa, Aaltonen Ärtynyt, kutiseva, kihelmöi- tukemalla sen luontaisia omivinkkaa. vä ja punoittava iho huutaa naisuuksia. Avène-lähteen terveysvai- apua. Jos käsillä oleva tuote – Tolérance-voiteista on kutuksien pohjalta on kehi- ei auta, sitä haetaan toisesta. karsittu kaikki ylimääräinen. tetty myös silmänympärys- Jatkuvasti vaihtuva kemikaa- Se sisältää vain niitä ainesovoide, jonka tehosta kertoo licocktail kuitenkin yleensä sia, joita iholla esiintyy luonvakiintunut asema suomalai- vain pahentaa kierrettä. Kun taisesti, ja sopii siksi erityisen sapteekkien suosituimpana iho on ärtyneimmillään, pa- hyvin allergiselle iholle, Piersilmänympärysvoiteena. Al- ras apu on karsia kaikki yli- re Fabrelta kerrotaan.


Allergia & Astma -extra on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu.

6 ALLERGIA & ASTMA

Vastuullisesti puhdasta jo lähes 30 vuotta Henkilöhygienia puhuttaa nyt enemmän kuin koskaan. Kansalaiset puhdistavat käsiään tunnollisesti myös julkisissa tiloissa asioidessaan, mutta mitä annostelijoista käsiin pursotetaan? Mistä allergikko voi varmistua tuotesisällön turvallisuudesta? Teksti: Mari Laaksonen

Allergiaystävällisistä tuotteistaan ammattilaiskäytössä tunnettu, pitkien perinteiden kotimainen perheyritys Kemvit Oy peräänkuuluttaa läpinäkyvyyttä ja tuoteturvallisuutta. Suomen kokeneimman pesuainekemisti Per Sanbergin käsissä alkanut tuotekehitys kantaa ja kestää aikaa. – Kemvitin juuret sijoittuvat 90-luvulle, ja vuoteen 2015 asti tuotekehitys oli alalla jo 70-luvulta lähtien toimineen Per Sandbergin käsialaa. Astuin suuriin saappaisiin, kun pääsin jatkamaan hänen elämäntyötään viitisen vuotta sitten, Kemvit Oy:n nykyinen kemisti Mattias Finell avaa historiaa luotettavan tuoterepertuaarin taustalla. Vuosikymmenten ajan tuotanto ja tuotekehitys ovat säilyneet sataprosenttisesti kotimaisina. Suurin osa henkilöhygienia- ja pyykinpesutuotteista on kehitetty alusta asti yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa. – Allergiamerkki on selkein ja läpinäkyvin keino viestiä turvallisuudesta käyttäjälle, Finell toteaa.

Allergiamerkki on selkein ja läpinäkyvin keino viestiä turvallisuudesta käyttäjälle.

kyseessä on 80 % käsihuuhde, QR-koodi puolestaan ohjaa kuluttajan tuotteen käyttöturvallisuustiedotteeseen, Viherlaakso kertoo. Vastuullisuus ostopäätöksissä kysyy jatkuvuutta

Kemvitin tuoteturvallisuus näkyy myös pakkauksissa.

Tiedätkö, millä käsiäsi puhdistat?

Kuluneen vuoden aikana käsihuuhteet ovat asettuneet osaksi suomalaisten arkirutiineja. Äkillinen kysynnän kasvu sai hallituksen höllentämään tuotteen valmistuskriteerejä, joten markkinoille pääsivät nyt myös vähemmän tutkituista raaka-aineista valmistetut käsihuuhteet. – Uusi asetus mahdollisti käsihuuhteen valmistuksen myös niin sanotusta kak-

Kemisti Mattias Finell jatkaa Kemvitin ansiokasta tuotekehitystä Per Sandbergin jalanjäljissä.

kosluokan etanolista, mikä on ilmennyt loppukäyttäjille hirveän pahanhajuisina käsihuuhteina. Lisäksi huuhteiden markkina-arvon räjähdysmäinen kasvu on houkutellut paikalle myös lokkeja, jotka haluavat oman osuutensa kakusta. Tämä on loppukäyttäjälle riski, Kemvitin toimitusjohtaja Juuso Viherlaakso harmittelee. Koronakriisin aikaisten käsihygieniasuositusten seurauksena käsiä puhdistetaan nyt enemmän kuin koskaan. Käsihuuhteiden saatavuuden vakiintuminen julkisissa tiloissa on kehityksenä positiivinen, mutta yliherkkyyksien ja allergioiden näkökulmasta tuoteselosteettomat käsihuuhdeannostelijat ovat haasteellisia. Usein käsihygieniastaan huolehtiva joutuu ottamaan sikaa säkistä. – Vastuullista olisi kertoa loppukäyttäjälle, mitä annostelija sisältää. Hajusteellinen käsihuuhde voi olla miellyttävä käyttää isolle yleisölle, mutta terveysriski allergikolle, Finell muistuttaa. Kemvit on kantanut oman kortensa kekoon tuoteturvallisuustalkoissa asettamalla annostelijoihinsa tuotetietoisuutta lisäävän tarran. Näin käsihuuhdetta asiakaskunnalleen tarjoava kiinteistön omistaja voi lisätä vastuullisuuttansa loppukäyttäjää kohtaan. – Avainlippu- ja allergiamerkeillä varustettu tarramme annostelijan kyljessä on käyttäjälle viesti turvallisuudesta. Tarra kertoo myös, että

Vastuullisuus on paitsi läpinäkyvyyttä loppukäyttäjälle, myös eettisiä valintoja ostopäätöksissä. Vuosien varrella vastuullisuuden merkitys kuluttajien keskuudessa on kasvanut tasaisesti, ja kuluneen vuoden poikkeusolot ovat lisänneet kotimaisen tuotannon suosiota ylipäätään. Pitkät perinteet ja suomalaisuus ovat valttikortteja, kun kansanterveys on vaakalaudalla. Kemvitillä toivotaan, että vastuullinen ajattelu säilyisi hankalien aikojen jälkeenkin. – Ihmismielellä on taipumus unohtaa vastuullisuus, kun ajat helpottuvat ja on taas väljempi hengittää. Tällöin vaarana on, että halpa euro painaakin vaakakupissa taas enemmän kuin kotimaisuus.

Vastuullista on kertoa loppukäyttäjälle, mitä annostelija sisältää. Olisi tärkeää, että ostopäätöskriteerit tukevat kotimaisuutta myös akuutin kriisin jälkeen. Vain siten yritykset ja julkishallinnon talous voivat elpyä, Viherlaakso painottaa. Vastuulliseen perheyritykseen sijoittamisen vastineena Kemvitiltä saa myös ketterää

Juuso Viherlaakso astui pitkäikäisen perheyhtiön toimitusjohtajan saappaisiin vuonna 2014.

palvelua ja nopeita, räätälöityjä ratkaisuja puhtauden haasteisiin. – Tuotekehityksen reagointikykymme on nopea, sillä pitkä historia näkyy vankkana osaamisena. Kokemuksemme vähentää kokeilun tarvetta tuotekehitysprosessissamme, Finell sanoo. Yritykseen sateleva asiakaspalaute vahvistaa kokemuksen tuoman ammattitaidon. – Ne, jotka tuotteitamme käyttävät, toteavat ne varsin toimiviksi. Tuotteet kehitetään Suomen kovimman veden alueella, joten kun ne

Yritykseen sateleva asiakaspalaute vahvistaa kokemuksen tuoman ammattitaidon.

saadaan toimimaan siellä, ne saadaan toimimaan myös sisämaassa, jossa vesi on pehmeämpää, Kemvitiltä kiteytetään.

Kemvit Oy • Liikevaihto: 4,9 miljoonaa • Työntekijämäärä 14 • Liiketoiminta-alueet: Pohjoismaat, Baltia, Hollanti, Belgia • Päämarkkina-alueet: Pohjoismaat • Vienti %: 20 Vastuullinen toimija kiinnittää tarran kertoakseen, mitä käsihuuhdetta annostelija sisältää.

Yhteystiedot: Juuso Viherlaakso, toimitusjohtaja +358 400 257 926, juuso.viherlaakso@kemvit.fi, info@kemvit.fi

www.kemvit.fi


Allergia & Astma -extra on Editor Helsingin tuottama asiantuntijajulkaisu.

ALLERGIA & ASTMA 7 Korona-aikanakin lasten astmaepäilyt on syytä tutkia. Kuvassa allergiahoitajat Heidi Salonen (vas) ja Minna Keski-Pukkila tekemässä lapsen keuhkojen toimintakoetta impulssioskillometrilaitteella. Keuhkojen toimintaa mitataan kokeessa juoksunjälkeisestä lepohengityksestä ennen ja jälkeen avaavaa astmalääkettä.

Kotimittauksella lapselle astmadiagnoosi?

Kuvat: Sami Perttilä

Lapsista kahdeksan prosenttia sairastaa astmaa, pienet pojat enemmän kuin tytöt. Astmaa on syytä epäillä, jos hengitys vinkuu toistuvasti flunssien aikana tai peuhaaminen päättyy usein yskänkohtaukseen. Yksittäinen flunssavinkuna ei kuitenkaan ole merkki astmasta. Jos lapsen hengitys näyttää vaikealta, on aina syytä hakeutua lääkäriin syyn selvittämiseksi. Teksti: Maija-Liisa Saksa

Astma on keuhkoputkien limakalvon tulehdussairaus, johon liittyy keuhkoputkien supistelutaipumus. Pienillä lapsilla tämä näkyy toistuvana hengenahdistuksena flunssan aikana. – Tämän tyyppinen astma häviää usein, kun keuhkoputket laajenevat lapsen kasvaessa. Sen sijaan allergiataustainen ja rasituksessa ilmenevä astma jatkuu usein nuoruuteen ja aikuisuuteenkin saakka, kertoo dosentti, lastenallergologi, ylilääkäri Marita Fallström Helsingin Pihlajalinna Dextrasta Kun astmaepäilyä aletaan tutkia, kartoitetaan kaikki oireet sekä riskitekijät kuten siitepöly- tai eläinallergiat, mahdollinen atooppinen ihottuma tai vanhemman diagnosoitu astma, sillä nämä kaikki ohjaavat jatkotoimenpiteitä. Suomessa lasten astmatutkimus on edistyksellistä. Diagnoosi perustuu oireisiin ja keuhkojen toimintakokeeseen, tyypillisesti juoksutestiin, jossa yli 3-vuotias lapsi juoksee ulkona sykevyö päällä hoitajan kirittämänä. Mittaukset tehdään lepohengityksestä. Kouluikäisten spirometriatutkimus sujuu samalla tavoin kuin aikuisillakin. Täysin uudentyyppinen astmatutkimus on Tampereen yliopistossa kehitetty ja Pihlajalinna Dextrassa käy-

tössä oleva, myös alle 3-vuotiaille soveltuva impedanssipneumografia (IP), jossa hengityssignaalia mitataan kotona yön yli. – Ihon pinnalle laitetaan elektrodit ja pieni mittalaite bodyn taskuun. Todella simppeliä. On ollut ilo osallistua menetelmän tutkimustyöhön. Lisää tutkimuksia tarvitaan, mutta tulokset ovat lupaavia ja menetelmä on meille arvokas apu pikkulasten astmatutkimuksiin. Yöllä tehtävä mittaus on hyvä myös siksi, että astma oireilee eniten juuri silloin, selvittää Fallström.

lapsen pituuskasvulle kuin hengitettävä kortisonilääke. Lapsen luuston lujuuteen sillä

Liikunta hoitaa astmaa.

ei ole vaikutusta, muistuttaa Fallström. Kun lapsen astma on saatu hyvään hoitotasapainoon, löytää hän jälleen myös liikunnan ilon ja pärjää leikeissä ja urheilussa kuten ikätoverinsa.

Lääkkeenä sisäänhengitettävä kortisoni

Astman peruslääkkeenä on matala-annoksinen hengitettävä kortisoni. – Tavoitteena on pienin mahdollinen annos, jolla lapsi pysyy oireettomana. Infektioiden aikana ei lisätä hoitavaa lääkettä, sen sijaan avaavaa lääkettä annetaan riittävästi, kertoo Fallström. Astmalääkkeet ovat useimmiten hyvin siedettyjä. Lasten kasvua kuitenkin seurataan lääkityksen aikana, sillä kortisonilla on todettu enimmillään olevan noin puolentoista senttimetrin vaikutus pituuskasvuun. – Kasvuhormonit erittyvät yöllä ja unen häiriintyminen hoitamattoman astman vuoksi on suurempi riski

Pihlajalinna Dextran lasten allergologiatiimi, allergiahoitajat Minna Keski-Pukkila ja Heidi Salonen sekä lastenallergologi Marita Fallström turvavälein. Fallström muistuttaa, että allerginen nuha kolminkertaistaa astmariskin. Siedätyshoito voi pienentää riskiä samalla kun elämänlaatu paranee allergiaoireiden vähentyessä tai jopa loppuessa kokonaan.

Pihlajalinna auttaa suomalaisia elämään parempaa elämää. Tarjoamme laadukkaita sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluja lääkärikeskuksissamme, sairaaloissamme, hammasklinikoillamme, liikuntakeskuksissamme ja asumispalveluissamme ympäri Suomea. Rakennamme palveluita, jotka keskittyvät ihmisten terveenä pysymiseen.

www.pihlajalinna.fi

Siedätyshoito tuo tuloksia Kevään tai keskikesän niiskutus, hiekan tunne silmissä ja niiden vuotaminen sekä äänen käheytyminen voidaan välttää jopa kokonaan allergian siedätyshoidon avulla. Se tuo merkittävän avun jopa 90 prosentille allergikoista. Antihistamiinit, nenäsuihkeet ja silmätipat helpottavat oireita, mutta eivät poista allergian syytä. Koivu on maamme yleisin allergian aiheuttaja ja hyvänä kakkosena ovat heinät.

Allergisella nuhalla on iso vaikutus elämänlaatuun

Dosentti, ylilääkäri Marita Fallström Pihlajalinnasta muistuttaa, että kevät ja kesä ovat erityisesti nuorille ja lapsille monin tavoin tärkeää aikaa erilaisine kokeineen ja harrastuksineen, joihin osallistumista jatkuva nuha ja huono yöuni hankaloittavat. Siedätyshoitoja annetaan joko tabletteina tai pistoksina. Tablettihoidossa ensimmäinen lääke otetaan vastaanotolla valvotusti ja sen jälkeen hoitoa jatketaan samalla annoksella päivittäin kolmen vuoden ajan. Pistoshoidot saadaan aina allergiavastaanotolla. Aluksi on nostovaihe, jossa viikoittain pistetään kasvavilla annoksilla, ylläpitovaiheessa pistosten väli on 6−8 viikkoa. – Molemmat ovat äärimmäisen vaikuttavaa hoitoa, sillä ne tehoavat allergian syihin pitkävaikutteisesti samalla kun oireet vähenevät tai jopa poistuvat kokonaan. Allerginen nuha kolminkertaistaa astmariskin. Siedätyshoito voi pienentää riskiä, kertoo Fallström. Siedätyshoitoja annetaan mm. koivun, heinän, eläinten sekä pölypunkin aiheuttamiin oireisiin. Niissä hoitojakso on 3 vuotta. Pistiäisallergian siedätyshoito tehdään aina sairaalassa. Useimmat siedätyshoidoista voidaan aloittaa jo viisi vuotta täyttäneille lapsille.


Lähikontaktit turvallisemmaksi samalla valkaisten hampaita ja poistaen värjäymiä Suomalainen, Rovaniemellä toimiva IsoDent Oy on perheyritys, joka tuotekehittää ja valmistaa innovatiivisia suunhoitotuotteita. IsoDent on tuonut nyt markkinoille menestyksekkään aikaisemman innovaationsa, vastaanotoille suunnatun suuveden lisäksi myös kuluttajille suunnatun Suojaavan Suuveden. Nämä suuvedet pienentävät oleellisesti tartuntariskiä koronavirusaikana ja tekevät siten lähikontaktit turvallisemmaksi. Suojaava Suuvesi kuluttajille on tehty ehkäisemään altistumista virukselle aerosolien, hengitysilman sekä mahdollisen yskimisen kautta tapahtuvana pisaratartuntana. Sisältää 0,5 % vetyperoksidia, joka voimakkaasti hapettavana ainesosana pienentää oleellisesti syljen mikrobipitoisuutta (myös mahdollisen nCoV-viruksen määrää, joka aiheuttaa COVID-19-tautia). Sisältää myös puolukka-arbutiinia ja ksylitolia, jotka turvaavat limakalvojen hyvinvointia. Reaktiivinen liuos valkaisee hampaita sekä poistaa niistä värjäymiä. Tuote ehkäisee myös tehokkaasti pintojen likaantumista pisaratartunnan kautta. Suuvedellä tapahtuva purskuttelu 60 sekunnin ajan tarvittaessa päivittäin suojaa sinua, kun joudut lähikontaktiin. Hoitokertojen jäätyä vähäisemmiksi, tai hoidon tarpeen kasvaessa suun ollessa kivuliaan kuiva ja /tai omien hampaiden harjauksen jäädessä vähäiseksi esim yleissairaudesta johtuvista syistä hampaiden reikiintymisriski kasvaa merkittävästi. IsoDent Fluor+ Suuvesi on täsmätuote suojaamaan omia hampaita reikiintymiseltä (ksylitol /erytritol + fluori 0,15%). Lisäksi tuotteen tyrniuute vahvistaa limakalvoja ja edesauttaa haavaumien paranemista sekä kosteuttaa kuivaa suuta. Kamomillauute puolestaan rauhoittaa limakalvoja ja puolukka toimii tuotteen luontaisena säilöntäaineena. Käyttö kaksi kertaa päivässä antaa 24 tunnin suojan reikiintymistä vastaan.

UUTUUS! IsoDent Fluor+ käyttö kaksi kertaa päivässä antaa 24 tunnin suojan reikiintymistä vastaan.

IsoDent Suojaava suuvesi pienentää oleellisesti syljen mikrobipitoisuutta ehkäisten siten tehokkaasti altistumista aerosolien kautta virukselle.

IsoDent Suojaava suuvesi antaa suojaa vaippaviruksia vastaan, joihin myös covid-19 kuuluu, toimitusjohtaja Jyrki Isojärvi IsoDent Oy:stä kertoo.

Valmistettu vastuullisesti pohjoisen auringon energialla. Saatavana apteekeista, hammaslääkärin vastaanotoilta sekä verkkokaupasta WWW.ISODENT.FI